#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/07/2013 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λαός άνεργων αφεντικών;Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

(Μέλους της ΠΕ της ΝΔ)

Ώστε έτσι, αδέρφια; Για 4.500 θέσεις εργασίας εργατών γης στη Μανωλάδα και τα πέριξ, εμφανίστηκαν μόνο 10 Έλληνες. Κι αυτοί την κοπάνησαν, γιατί τα βρήκαν ζόρικα!

Μάλλον όλοι στη χώρα έχουν διδακτορικό στην κβαντική φυσική, στο Human Resource Management ή είναι καλλιτέχνες. Στο νομό Ηλείας και τους όμορους δεν υπάρχουν 4.500 άνεργοι, που δεν έχουν ιδιαίτερα επιστημονικά προσόντα ή κι αν τα έχουν δεν έχουν άμεση προοπτική εργασίας; Άνθρωποι που θα μπορούσαν να βγάλουν ένα μεροκάματο, 25 – 27 Ευρώ, για έξι ώρες σκληρής δουλειάς προτιμούν να κάθονται;

Φαίνεται πως πλέον είμαστε λαός αφεντικών, άνεργων αλλά αφεντικών. Αν ήμουν άνεργος, θα μου ήταν αδιανόητο να κάθομαι, να ζω σε βάρος της σύνταξης του πατέρα μου. Οι Έλληνες όμως, λέει, δέχονται μόνο δουλειά γραφείου και, άντε, το πολύ οδηγού.

Τι έγινε; Αποκτήσαμε τόσο ευαίσθητη επιδερμίδα; Ο Μήτσος, σαν την πριγκίπισσα του παραμυθιού, νοιώθει και το μπιζέλι κάτω απ’ το στρώμα και θέλει για δουλειά μόνο κλιματιζόμενο γραφείο και κλιματιζόμενο αυτοκίνητο;

Η μετάλλαξη στην κουλτούρα εργασίας μας έγινε χρόνια τώρα. Το είδα στην Πλάκα, κάπου το 1990. Συνεργείο άνοιγε χαντάκι, στο οποίο θα πέρναγαν καλώδια. Μέσα στο χαντάκι ο ταλαίπωρος Αλβανός δούλευε τον γκασμά. Γύρω – γύρω, στον ίσκιο, με φραπεδιές κάτι δικοί μας, εργάτες του υπεργολάβου, τον κοιτούσαν φουμάροντας. Είχαν βάλει ρεφενέ από κάτι ψιλά και βάλανε τον βόρειο «ξάδερφο» να τους κάνει τη δουλειά για δυο σουβλάκια και μια μπύρα! Ανθυποεργολαβία.

Στον καιρό των διακοποδανείων, γαμοδανείων και βυζοδανείων - ω, ναι, παίρνανε δάνεια και για αισθητικάς επεμβάσεις-  όταν το αεροπλανάκι του Χρηματιστηρίου πέταγε στην στρατόσφαιρα, οι Έλληνες σταδιακά αποχώρησαν ως χειρώνακτες από την οικοδομή, από την γεωργία, σχεδόν από παντού. Ακόμη και στα σουβλατζίδικα σπανίως ο Έλληνας κάθεται στις ζόρικες δουλειές, πχ ψήστης. Καλοκαίρι πάνω από τη φωτιά για ώρες; Χαλάει η επιδερμίδα. Το έχω ξαναπεί. Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας μετά «σοσιαλισμού», υπάρχει σε ένα σουβλάκι με πίτα: χοιρινό κρέας από την Ολλανδία, πίτα από ουκρανικό αλεύρι, κρεμμύδια από την Τουρκία, μαϊντανός από τ’ ανάθεμα, καλαμάκια από την Κίνα, καθ’ ότι έκλεισε προς διετίας η τελευταία ελληνική βιοτεχνία του είδους και, φυσικά, ο ψήστης αλλοδαπός. Ίσως μόνο η λαδόκολλα είναι το τελευταίο εθνικό μετερίζι.

Στην δε γεωργία, εκεί κι αν υπήρξε αλλαγή νοοτροπίας. Ξεσκέπαστο μαγαζί και μη κλιματιζόμενο, μπάζει από παντού. Κι όσο να ‘ναι, εκμηχάνιση μεν αλλά κάπου θα έχει πάντα τσάπα και χαμαλίκι. Ειδικά στην συγκομιδή, είναι δύσκολα τα κόζα. Πχ, ακόμη δεν έχουν φτιάξει ελιές, που να ‘ναι εκπαιδευμένες, να σαλτάρουν από το δέντρο και να παίρνουν μόνες τους χοροπηδώντας τον δρόμο για το λιοτρίβι. Κάθε χρόνο οι δικοί μου, αμφότεροι γύρω στα 80, μάταια ψάχνουν Έλληνες εργάτες, γιατί οι ελιές δεν μαζεύονται μόνο Σαββατοκύριακα, όταν μπορούμε εγώ κι ο αδερφός μου. Θα ψήναμε το αρνί κι ακόμη θα μαζεύαμε. Το μεροκάματο; 35 ευρώ συν φαγητό, καφέ κλπ, από τις 7:30 ως τις 15:00. Τίγκα οι καφετέριες αλλά ουδείς σχεδόν διανοείται να μαζέψει ελιές άλλου για μεροκάματο. Σταυροπόδι εν αναμονή διευθυντικής θέσης. Και πριν την κρίση και τώρα. Οπότε Αλβανοί τις μαζεύουν, γιατί δεν το θεωρούν ντροπή. Έτσι τρία άτομα από μια οικογένεια μαζεύουν, χωρίς έξοδα, 105 Ευρώ την μέρα.

Το ίδιο ισχύει για τις φράουλες και τόσα άλλα. Πότε έγινε, ποιος το κατάφερε και αυτό, από λαός δουλευταράδων να γίνουμε επαίτες των επιδοτήσεων, υπαμειβόμενοι υπάλληλοι γραφείου, στην ουρά για τον μπάρμπα απ’ την Κορώνη; Ποιος έκανε πρότυπο τον επιτήδειο και κορόϊδο τον εργατικό; Η ΠΑΣΟΚάρα στην εξουσία και το νταβαντζιλίκι της αριστεράς στον δημόσιο βίο αλλά σταματώ εδώ, μην θυμώσει πάλι ο Βενιζέλος και κρατήσει την αναπνοή του ώσπου να σκάσει.

Ποια παιδεία μεγάλωσε παιδιά, που πλέον προτιμούν να χαρτζηλικώνονται από τους γονείς τους αντί να δουλέψουν με τα χέρια τους οπουδήποτε; Ποιος έκανε «λαϊκή κατάκτηση» την αρχή της ήσσονος προσπαθείας και του σπεύδε βραδέως;

Το παλιό μοντελάκι δεν άρεσε. «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», εργατικότητα. «Οπισθοδρομικές εθνικιστικές προλήψεις». Πάρτε πλέρια, πλάτεμα και βάθεμα, και άλλα πως τα λέγανε, το πώς μπεγλεράς το προοδευτικό κομπολόϊ. Ρώταγες «τι δουλειά κάνεις;» και δεν σου έλεγε «γεωργός», η βάση του πολιτισμού, η ραχοκοκκαλιά του Έθνους, που γεωργός ήταν. Σου απαντούσε, «ε, περιμένω την προκήρυξη να μπω στο αυτό του αυτού». Athens by βύσμα.

Αυτό όμως, το παλιό μοντέλο, έβγαλε τους γονείς μου και τους γονείς σας, που δούλεψαν με τα χέρια τους. Ε, ρε κι αν δούλεψαν! Παντού, σε ότι έβρισκαν. Και μεγάλωσαν παιδιά, εγγόνια, έχτισαν σπίτια. Κυρίως όμως έχτισαν χαρακτήρες.

Η λύση; Πίσω ολοταχώς.

(Δημοσιεύεται στην "Δημοκρατία")

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Ιωάννου avatar
  Γιάννης Ιωάννου 03/07/2013 13:36:56

  Απλά δεν έχουν πεινάσει ακόμα Φαήλο μου.
  Όταν θα πέσει λόρδα, τότε θα δεις ουρά για τις φράουλες.

  • GGG avatar
   GGG @ Γιάννης Ιωάννου 04/07/2013 00:59:20

   Ε για εκεί πάει η κατάσταση. Σε λίγο δεν θα χουμε ούτε για ένα καρβέλι ψωμί με τον Αντώνη και το Μπένυ τους σωτήρες

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ GGG 04/07/2013 01:42:31

    Αφού θα ζυμώσουν η Ρένα με την Ζωΐτσα, με αλεύρι από την Βενεζουέλα. Θα φτιάξουν ένα καρβέλι και θα το πολλαπλασιάσει ο Αλέξης με μια πατέντα του Βαρουφάκη. Με τα ψάρια το ψάχνει ακόμη...

    • GGG avatar
     GGG @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 10:28:05

     Χαχα, σωστός φίλε Φαήλο. Συμφωνώ απολύτως δεν υπάρχει σωτηρία

    • Απόλυτη ομοφωνία avatar
     Απόλυτη ομοφωνία @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 09:01:35

     Κάτι θα γίνει και με τα...ψάρια.
     Στη χειρότερη, θα πουλήσει ο Πάνος το σκάφος, θα πάρει τράτες και θα οργώνουμε το πέλαγο ψαρεύοντας, αφού θα έχουμε δημιουργήσει και μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας !!!! Άμα υπάρχει σχέδιο κι έμπνευση, όλα γίνονται.

   • Σωκρατης avatar
    Σωκρατης @ GGG 19/07/2013 03:02:13

    GGG Ο alexis ομως εδω και τρια χρονια τωρα δεν εχει διατυπωση καταθεσει μια λογικη προταση εξοδου απο την κριση; Φαινεται οτι δεν μπορει να την βρει ετσι εξηγηται.

    • Σωκρατης avatar
     Σωκρατης @ Σωκρατης 19/07/2013 14:12:27

     Απολυτη ομοφωνια το σχολιο σου με χιουμορ απο δικνυει οτι ο Συριζα εχει απολυτη ομοφωνια με τον Πανο.Αυτο ευθεως δεν το λεει ο Τσιπρας.Λοιπον στις θεσεις εργασιας με τρατες λεω καλυτερα να επιστρεψουμε στην εποχη του ποδηλατου και με ποδηλατα να πουλαμε προιοντα
     Εκει να δεις θεσεις εργασιας.Ολοι τρατες παραπεμπει σε κομουνιστικη ιδεολογια συμφωνει ομως ο Πανος; Σε μια περιοδο που συναγωνισμος ειναι αδυσωπητος οι τρατες ειναι καταδικασμενες να αποτυχουν.Τα χρημματα που θα κερδιζετε θαειναι λιγοτερα απο καποιον που εργαζεται στο μαζεμα της ελιας.Στο κατατεμαχισμενο κληρο στη Χωρα στη Πελοποννησο ο μεταναστης στις ελιες 30 και εχει δωρεαν φαγητο και μετακινηση του πλησιαζει τα 40 ευρω.Τελος προτεινω να παρετε ολοι σκαφος σαν του Πανου.

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/07/2013 13:41:45

  Σχετικά με τις εργατικές εκμεταλλεύσεις:
  Θα κάνω πρώτα τον δικηγόρο του διαβόλου: Στη Μανωλάδα ή αλλού δεν προβλέπονται κοντέινερ, όπου ένας άνεργος αθηναίος θα μπορέσει να μείνει για 10-15-20 μέρες, όσο χρειαστεί, για να εργαστεί ως εποχιακός εργάτης. Κάπου διάβασα ότι εμπλέκεται η πολεοδομική νομοθεσία και διάφορα άλλα φαιδρεπίφαιδρα. Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη στέγης δημιουργεί ένα πρόβλημα για την προσέλκυση εργατών που δεν μπορούν, ρε αδερφέ, να κοιμούνται αγκαλίτσα κάτω από τα "νάυλα" μαζί με 100 Μπαγκλαντεσιανούς....
  Και έρχομαι να δώσω τώρα δίκιο στον Φαήλο: Η Πάτρα είναι δίπλα ακριβώς από τη Μανωλάδα, ελάχιστη απόσταση. Δεν υπάρχουν άνεργοι στην Πάτρα; Εμένα μου λένε ότι η πόλη έχει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, πεθαίνει και διάφορα άλλα. Δεν μπορούν να πάνε ούτε 100 Πατρινοί που είναι άνεργοι να εργαστούν εκεί για 15 μέρες; Αντί να κάθονται στα καφέ και στα chatrooms; Δεν είπαμε να κάνουν αυτό όλη τους τη ζωή, μιλάμε για εποχιακή δουλειά. Στη Γαλλία η εποχιακή δουλειά φοιτητών στον τρύγο είναι εθιμική εδώ και δεκαετίες.
  Αυτή η δηλητηριώδης μετάλλαξη της κοινωνίας μας θα μας σκοτώσει, να μου το θυμηθείτε. Εχουμε γίνει ένας λαός που βαριέται να κουνήσει το πόδι του ακόμα και για να πάει στην καφετέρια. Επειδή έχω ζήσει κάποια χρόνια στη Γαλλία, αυτό το χάλι δεν είδα να υπάρχει εκεί...

 3. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 03/07/2013 13:48:14

  Για κάποιους λόγους πάω συχνά στην Ελβετία (όχι για να τσεκάρω τις καταθέσεις μου!) Λοιπόν μου έκανε πάντα τρομερή εντύπωση πως τα βουνά είναι γεμάτα απο ΕΛΒΕΤΟΥΣ αγρότες , και ΕΛΒΕΤΟΥΣ βοσκούς και γελαδάρηδες! Και μιλάμε για μιά απο τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου , έτσι?

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ ΣΤΕΛΙΟΣ 03/07/2013 14:51:49

   Φυσικά αγαπητέ αλλά στην ΕΛΒΕΤΙΑ
   δεν σε φορολογούν για εισόδημα που ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ,
   δεν σε φεσώνει το Ελβετικό κράτος για ΦΠΑ που ΔΕΝ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕΣ
   και το Ελβετικό κράτος
   δεν σου φορτώνει στο σβέρκο τα κομματόσκυλα των συνεταιρισμών που αντί να βρίσκουν αγορές για τα προϊόντα σου, τρώνε τις επιδοτήσεις σε BMW και σε βίλλες
   ούτε σου αγοράζουν το σταρι για 20 λεπτά για να αγοράζεις το χωμί για 2 ευρώ.
   Ούτε και σε στέλνει στην ΔΟΥ Νεαπόλεως Κοζάνης και μετά πίσω στην ΔΟΥ αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και ξανά πίσω στην ΔΟΥ Νεαπόλεως γιατί οι καρεκλοκένταυροι κομματικοί κομμισσάριοι που βρίζουν όποιον τους έβαλε στην θέση αυτή δεν έχεουν τα χαρτιά σου που τους τά έδωσες πριν 1 χρόνο όταν επέστρεψες από το εξωτερικό.

   Φαήλε, έκανες φάουλ με το να ρίχνεις το βάρος μόνο στους άνεργους και στον κόσμο ΜΟΝΟ. Ο Ελληνας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΜΠΕΛΗΣ. Αν έμαθε να περιμένει δουλειά γραφείου είναι γιατί ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ την επιλογή του έδιναν για 50 χρόνια τα κομματόσκυλα που του έταζαν ΕΕ όπου θα έτρωγε με χρυσά κουτάλια.
   Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Τελεία και παύλα.
   Έχεις δουλεψει ποτέ σε χωράφι;
   Ξέρεις τι έιναι να σηκώνεσαι στις 3 το πρωϊ για να μαζεύεις καπνό;
   Για σκέψουν τωρα να το κάνεις για 10 ευρω και δίζως να έχεις ασφάλεια.
   Αλλά όπως λες, πίσω (στον μεσαίωνα) ολοταχώς.

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Νίκος Αργεάδης 03/07/2013 16:19:56

    Σαφώς φταίνε και αυτά που λές. Αλλα εδώ πάμε στο γνωστό ,αν έκανε η κότα το αυγο , ή το αυγό την κότα.

    Γιατί τα κομματόσκυλα που αναφέρεις ,τα ψηφίζε ο λαός ,δεν πήραν την εξουσία με τα τάνκς. Και επιλογή πάντα υπήρχε: Για παράδειγμα ,το 1981 , ο "αφέντης λαός" μαύρισε τον σοβαρό και αξιοπρεπή Ράλλη, και ψήφισε τους Παπανδρέου, Τσοχατζόπουλο, Κουτσόγιωργα και λοιπούς...

    Ομόιως μιά δεκαετία αργότερα ο ίδιος αφέντης λαός ψήφισε το 'Τσοβόλα δώστα όλα" , και πιό πρόσφατα το "λεφτά υπάρχουν"!

    Μήπως τελικά η διαφορά είναι πως ενώ οι Ελβετοί έχουν Εθνικό ήρωα τον Γουλιέλμο Τέλλο , εμείς έχουμε τον Καραγκιόζη?

    Ατιμη Τουρκοκρατία...

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ ΣΤΕΛΙΟΣ 03/07/2013 17:06:59

     Το έχω ξαναγράψει: Ο Λαός, εγώ, εσύ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΙΝΑΝ. Τα περί εκλογών κλπ τα ακούω βερεσέ φίλε Στέλιο.

     Φυσικά και υπάρχουν τεμπελχανάδες αλλά αυτοί ήταν και είναι κυρίως τα εγκάθετα κομματόσκυλα που έσπειρε το καθεστώς ΠΑΟΟΚ σε ΌΛΟ τον κρατικο μηχανισμό και που αντί να ανοίγουν αγορε΄ς για τα αγροτικά πχ προϊόντα, μασούσαν τις επιδοτήσεις.

     Δεν μπορεί να τσουβαλιάζουμε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες ως τεμπέληδες που θέλουν έτοιμες δουλειές των 10-2 μμ, ασφάλιση και σύνταξη στα 40. Αρκετά μ' αυτή την προπαγάνδα. Ο Φαήλος έκανε φάουλ με το να τσουβαλιάσει ΟΛΟΥΣ σαν οκνηρούς χαραμοφάηδες. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ. Δείχνει άγνοια των συνθηκών αυτών που εργάζονται στη γή και χρησιμοποιέι τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούν ΟΣΟΙ θέλουννα μας διχάσουν. Είναι η ίδια γκαιμπελική τακτική του "τα φάγαμε όλοι μαζί".

     Αν θέλουμε να χτισουμε κράτος ΔΙΚΑΙΟΥ, κάτι που ο Α. Σαμαράς το θέλει όπως και κάθε εγχέφρων ¨Ελληνας, πρέπει να σταματήσουμε να κολάμε ταμπέλες ιδεοληπτικές του στύλ "φασίστας, τεμπέλης" ανάλογα με το άν είμαστε αριστροί ή δεξιοί. Και πρέπει να ξεικινήσουμε ΧΘΕΣ. Να αγκαλιάσουμε ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες.

     • Σχετικά Ασχετος avatar
      Σχετικά Ασχετος @ Νίκος Αργεάδης 03/07/2013 20:24:54

      Σταματήστε και σεις κύριε Αργεάδη να κολάτε ταμπέλες του στύλ "εργατικοί","σκληρά φορολογούμενοι","θύματα των πολιτικών".Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο καπνοχώραφο.Και τώρα μαζεύω τις ελιές μόνος μου,γιατί οι Αλβανοί στα μέρη μου ζητάνε 45 ευρώ μεροκάματο,οι δε συγχωριανοί μου άγνωστο ποσό,καθόσον δεν προσφέρονται προς εργασία.Αν πεινούσε το παιδί μου,θα δούλευα στις φράουλες για είκοσι ευρώ.Μη δικαιολογείς τεράστιο αριθμό μαμάκηδων,που τους συντηρούν όσο ζούν οι γονείς τους.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Σχετικά Ασχετος 03/07/2013 20:47:32

      Αγαπητέ "Σχετικά άσχετε", δεν είναι δικοί μου αυτοί οι χαρακτηρισμοί. Και δεν έβαλα εγώ τις ταμπέλες. Αλλά το να χαρακτηρίζουμε ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ τους έλληνες ως τεμπεληδες, επειδή αρνούνται να δουλεύουν για 12 ω/μέρα για 25 ευρώ/μέρα ασφάλιση ή άλλα δικαιώματα, ε! αυτό είναι τόσο απαράδεκτο όσο και οι συκοφαντίες του Παπανδρέου.
      Είναι ίδιο με του Παγκαλιγούλα το " μαζί τα φάγαμε".
      ΟΧΙ κύριοι!! Αρκετά με τις συκοφαντίες αυτού του ναζιστικού είδους.

     • Σχετικά Ασχετος avatar
      Σχετικά Ασχετος @ Νίκος Αργεάδης 03/07/2013 21:18:36

      Αγαπητέ,κύριε Αργεάδη.
      Χαίρομαι που περιβάλλεσθε από ικανούς,εργατικούς και παραγωγικούς συμπατριώτες μας.Το ότι εγώ δεν έχω την ίδια τύχη,δεν με κάνει ούτε συκοφάντη,ούτε ναζιστή...

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Σχετικά Ασχετος 03/07/2013 22:32:32

      Ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ. Είπαμε, ας μην γενικεύουμε. Το ότι μερικοί είναι οκνηροί δεν τους κάνιε ΟΛΟΥΣ οκνηρούς. Αυτός ο αυτοματισμός σας (διάιρει και βασίλευε) δεν θα μας βγέι σε καλό.

      Και γιατί ξαφνικά τώρα αποφάσισε ο Φαήλος να σηκώσει μπαϊράκι εναντίον των τεμπέληδων χαρακτηρίζοντας ΟΛΟΥΣ ως τέτοιους; Τι εξυπηρετεί πέραν του ΣΥΡΙΖΑ;

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 04/07/2013 01:03:52

      Νίκο Αργεάδη, μπορείς να μην σχολιάζεις πράγματα που δεν είπα;
      Αυτά που γράφω είναι πραγματικό γεγονός, ότι οι Έλληνες ήδη πριον την κρίση, εδώ και χρόνια, έχουν εγκαταλείψει τις χειρωνακτικές εργασίες, γιατί το μοντελάκι ήταν πως είναι ντροπή, μπας κλας, να δουλεύεις στην γη, στην οικοδομή κι όλοι ψάχνανε να τρυπώσουν στο δημόσιο. Είναι ψέμα αυτό;
      Είναι ψέμα πως και τώρα ενώ έχουμε τέτοια ανεργία δεν πάνε σε τέτοιες χειρωνακτικές δουλειές;
      Τί ανακάλυψα λοιόν; Μάλλον εσύ προσποιείσαι ότι δεν ξέρεις και δεν καταλαβαίνεις.
      ΚΙ όταν λέω "πίσω ολοταχώς", ενμνοώ πίσω στο μοντέλο του "η δουλειά δεν είναι ντροπή".
      Φίλτατε, εγώ αν ζούσα στο χωριό κι ήμουν άνεργος, κι ελιές θα μάζευα και φράουλες, και τσάπα και γκασμά, και πρόβατα θα έβοσκα. Τα πάντα όλα για να ζήσω τα παιδιά μου. ΔΕν θα καθόμουν να ζητιανεύω, να κάνω διαδικτυακά το Τσε Γκεβάρα και να ζητάω λεφτά από τον πατέρα μου. Σε ξαναρωτώ: πχ γύρω απ' τη Μανωλάδα ή στο χωριό της μάνας μου, δεν υπάρχουν ούτε 100 άνεργοι, χωρίς προσόντα, που και πριν δούλευαν για 600 Ευρώ; Γιατί να μην πάνε λοιπόν να δουλέψουν ως εργάτες γης; Θα τρελαθούμε τελείως νομίζω.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 09:14:12

      Φαήλε Κρανιδιώτη, νομίζω πως ξέρεις τι εννοώ. Αντί για "Αυτά που γράφω είναι πραγματικό γεγονός, ότι οι Έλληνες ήδη πριον την κρίση, εδώ και χρόνια, έχουν εγκαταλείψει τις χειρωνακτικές εργασίες" θα έπρεπε να γράφεις "...Αυτά που γράφω είναι πραγματικό γεγονός, ότι μερικοί Έλληνες..."
      και οχι να το γενικεύεις για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες.
      Αυτό είποα και αυτό λέω. Τα υπόλοιπα δεν διαφέρουν απ όσα είπε ο ΓΚΑΠ για "τεμπεληδες" Έλληνες.

      Δεν εγκατέλειψαν ΟΛΟΙ οι Έλληνες τις χειρωνακτικές εργασίες.
      Δεν ειναι ΟΛΟΙ οι Έλληνες τεμπέληδες.
      Όλα τα άλλα που γράφεις έιναι προπαγάνδα αγαπητέ.
      Απλά, στοιχειώδη πράγματα...

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 11:09:24

      Το "όλοι" που το είδες;

     • Αντάμ Παπαντάμ avatar
      Αντάμ Παπαντάμ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 09:18:30

      ΦΑΗΛΟ πάρε για ναέχεις
      ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Παραμύθια τα περί “τεμπέληδων Ελλήνων” που δεν πήγαν να δουλέψουν στην Μανωλάδα!

      Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουλίου 5, 2013


      Συγκλονιστική μαρτυρία για την φάμπρικα του δουλεμπορίου. Τεράστια ερωτηματικά για τους δημοσιογράφους που διέδωσαν την “ειδηση” περί μη προσέλευσης Ελλήνων ανέργων στα φραουλοχώραφα. Είναι πολύ το χρήμα του δουλεμπορίου εντέλει…

      Στέλνω αυτή την επιστολή με αφορμή τα ψέματα των φραουλαδων της Ηλείας και των εθνοπατέρων μας.Λίγο μετά τα επεισόδια με τους Πακιστανούς στη Mανωλάδα, βγήκαν 125 παραγωγοί φράουλας στις 7/6/2013 και δήλωσαν σε διάφορα ΜΜΕ και σάιτ πως θα κάνουν αίτηση στον ΟΑΕΔ για να προσλάβουν 4.400 Έλληνες εργάτες με μεροκάματο 25€ συν 3€ το εργόσημο.

      Είμαι άνεργος εδώ και δυο χρόνια και τυχαίνει να έχω σπίτι στη Μανωλάδα, οπότε ενδιαφέρθηκα αμέσως, πήρα τηλέφωνο στον ΟΑΕΔ και μου είπαν να πάρω στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας. Έπαιρνα συχνά πυκνά τηλέφωνο αν έκαναν αίτηση οι φράουλαδες για εργάτες, δεν υπήρχε τίποτα. Κάποια φορά μου είπαν να μην παίρνω συνέχεια τηλέφωνο, αν γίνει αίτηση εμείς θα τη στείλουμε και στα κεντρικά της Αθήνας και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

      Ενδιάμεσα, βρήκα μέσω Ιντερνέτ κάποια τηλέφωνα παραγώγων και του συνεταιρισμού ΥΡΜΙΝΗ (λαχανικών και φρούτων). Όταν τους πήρα και τους είπα ότι ενδιαφέρομαι για εργάτης στα χωράφια που ζητάτε, μου είπαν ότι δε ζητάνε τίποτα, κι όταν τους είπα για τις 4.400 μέσω ΟΑΕΔ κ.τ.λ. ακούστε τι μου είπανε: να κοιτάξω στο συνεταιρισμό ΥΡΜΙΝΗ (όχι λαχανικών και φρούτων αλλά… φρούτων και λαχανικών).

      Φυσικά, δυο τρεις παραγωγούς που βρήκα δεν ζήταγαν τίποτα και δεν γνώριζαν τίποτα για τις 4.400 αιτήσεις για εργάτες. Από τον άλλο συναιτερισμό ΥΡΜΙΝΗ, φρούτων και λαχανικών, μου είπαν ότι δεν ξέρουν κάτι, απουσιάζει ο υπεύθυνος, πάρτε αργότερα, ρωτήστε στον ΟΑΕΔ κ.τ.λ.

      Τελευταία φορά που πήρα στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας ήταν Πέμπτη 27/6/2013. Δεν είχε γίνει καμία αίτηση, δεν γνώριζαν τίποτα. Την Παρασκευή 28/6/2013, λόγω κάποιας υποχρέωσης δεν ασχολήθηκα καθόλου. Το Σάββατο 29/7/2013, ανοίγοντας το Ιντερνέτ βλέπω σε κάποια σάιτ και στις ειδήσεις ότι ούτε δέκα Έλληνες εργάτες δεν ανταποκρίθηκαν για τη συγκομιδή της φράουλας. Έγινα έξαλλος, φούντωσα. Τη Δευτέρα το πρωί παίρνω τον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας, μιλάω με έναν κύριο, θέλω να κάνω αίτηση για εργάτης στη συγκομιδή της φράουλας,

      Δεν ήξερε τίποτα. Του εξηγώ όλα τα παραπάνω, μου έδωσε να πάρω άλλο τηλέφωνο και το άλλο τηλέφωνο άλλο τηλέφωνο, για να μη λέω πολλά μίλησα με τρεις τέσσερις ανθρώπους. Στο τελευταίο ήταν μια κυρία και μου λέει: “Θα σου δώσω τα τηλέφωνα των συνεταιρισμών να μιλήσεις απευθείας”. Μου έδωσε λοιπόν τα τηλέφωνα της… ΥΡΜΙΝΗΣ. “Κυρία μου μίλησα με την ΥΡΜΙΝΗ και μου είπαν ότι δε ζητάνε τίποτα” (ακούστηκε γέλιο ειρωνικό). “Καλά”, μου λέει, “θα σου δώσω και τηλέφωνα παραγωγών να μιλήσεις απευθείας”.

      Μου έδωσε δεκατέσσερα ονόματα με τηλέφωνα. Κατάφερα να μιλήσω με έξι-εφτα, όλοι μου είπαν μπούρδες, ότι τώρα δεν χρειαζόμαστε γιατί τελείωσε η παραγωγή εδώ και μια εβδομάδα, του χρόνου πάλι, τον Αύγουστο, τον Οκτώβρη, το Φλεβάρη κ.τ.λ. Σε ερωτήσεις του τύπου “Πότε κάνατε την αίτηση στον ΟΑΕΔ;”, “Είναι δυνατόν 7 του μήνα να λέτε ότι θααα κάνετε αίτηση στον ΟΑΕΔ για πρόσληψη 4.400 εργατών, και τώρα, 30 του μήνα, να λέτε ότι η παραγωγή τελείωσε εδώ και μια εβδομάδα;”, η απάντηση ήταν μπουρδολογείες.

      Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι λένε ψέματα! Πότε δεν έγινε επίσημα αίτηση στον ΟΑΕΔ (αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης δεν υπάρχει), γιατί δεν θέλουν να προσλάβουν κανέναν Έλληνα, έχουν βολευτεί με τους ανασφάλιστους Πακιστανούς, το κράτος απουσιάζει παντελώς γιατί έχει καταρρεύσει και τα τηλέφωνα οι παραγωγοί τα έδωσαν στον ΟΑΕΔ για να κοροϊδεύουν τον κόσμο, να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

      Παίζουν με τους ανέργους, δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες στους ανθρώπους, παίζουν τα παιχνίδια της κυβέρνησης για να διχάσουν τη κοινωνία, τα παιχνίδια των δανειστών ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, γιατί αν δείτε τα σάιτ με τις ανακοινώσεις των φραουλάδων για προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, υπάρχουν και ονόματα υπουργών που επικροτούσαν και θα προωθούσαν, εννοείται, την κίνηση αυτή των φραουλάδων. Από τις 7 του μήνα που έγινε η ανακοίνωση, κανένας κρατικός υπάλληλος δεν ενδιαφέρθηκε αν έγινε η αίτηση, παρότι υποτίθεται ότι κόπτονται τόσο πολύ για την ανεργία…
      ΔΗΜΗΤΡΗΣ , 48 χρ. , Αττική

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 10:45:43

      Αντάμ Παπαντάμ,
      δυστυχώς για σένα μούφα, πέτσινη η επιστολή του "Δημήτρης. 48 ετών. Αττική". Προφανώς δεν γράφει τα πλήρη στοιχεία του μην τον ματιάσουν.
      Μπορείτε και καλύτερα στην Κουμουνδούρου, αν κόψετε τους μπάφους.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 12:07:39

      Kurie Κρανιδιώτη
      Απο που προκυπτει οτι ειναι πετσινη η επιστολη; Μονο επειδη δεν δημοσιευθηκε το ονομα του αποστολεα; Tσεκαρες αν τα οσα λεει ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα; Αν αποδειχθει οτι εχει δικιο ο αποστολεας θα εκτεθεις και εμεις εδω μαζι σου. Και δεν εχω καμμια σχεση εγω με την Κουμουνδουρου η αλλο κομματικο τοπο.

     • Αντάμ Παπαντάμ avatar
      Αντάμ Παπαντάμ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 13:28:48

      Εντάξει ΦΑΗΛΟ μπορεί να έχεις δίκιο ότι η ανάρτηση να είναι μούφα αλλά μην με κάμεις και Συριζαίο

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 04/07/2013 11:11:14

      Σχολιάζεις πράγματα που δεν γράφτηκαν. Έλεος.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 15:10:23

      Στον τίτλο και σε όλες σχεδόν τις παραγράφους το υπονοείς.
      Αν ο τίτλος ήταν "Μερικοί Έλληνες είναι τεμπέληδες κλπ, κλπ..." δεν θα έβγαζα το συμπέρασμα αυτό. Κάθε παράγραφος είναι γενικέυσεις που εγώ τις θεωρώ ισοδυναμες με αυτες των Γερμανών για "ουζάκηδες" και "τεμπεληδες".
      Αν εννοείς μερικοί Έλληνες, τότε αλλάζει.
      Αλλά μιλάς γαι τους γεωργούς λές και ΟΛΟΙ μετέρτρεπαν τις επιδοτήσεις σε φερράρι. Αυτό είναι απράδεκτο.
      Πχ. λές "Ποιος έκανε «λαϊκή κατάκτηση» την αρχή της ήσσονος προσπαθείας και του σπεύδε βραδέως;"
      Ποιός λοιπόν την έκανε; τα θύματα του συστήματος ή η αλήτ -και οι εγκάθετοι κομμισσάριοι που υπόσχονταν μέλι με την είσοδο στην ΕΕ και τζάμπα χρημα- που "κυβερνούσε"
      Βασικά, δαιμονοποιείς τα θύματα.
      Κοίτα, δεν θέλω να δίνουμε λαβές στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό σταματάω εδώ. Δεν έχω πρόθεση να αντιδικίσω δημόσια.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 23:30:40

      Νίκο, σου απαντάει ωραία παρακάτω ο Παύλος. Παραφέρθηκες.

     • Σωκρατης avatar
      Σωκρατης @ Νίκος Αργεάδης 18/07/2013 22:09:53

      Αργεαδη ξεχνας ομως οτι η φοροδιαφυγη και εισφοροδιαφυγη δεν εχει χρωμα.Αποφευγεις να αναφερθεις στις ευθυνες του κομματος σου Το συνθημα ολα τα κιλα ολα τα λευτα το ελεγαν μεγαλοσυνδικαλιστες της ΝΔ και του ΚΚΕ στη Θεσσαλια.

     • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
      ΣΤΕΛΙΟΣ @ Νίκος Αργεάδης 03/07/2013 22:25:31

      Επιμένω: Ποιός μας στέρησε την επιλογή το 1981 να ψηφίσουμε Ράλλη και όχι...Κουτσόγιωργα?

      Ποιός μας εμπόδιζε το 1993 να ψηφίσουμε ΝΔ και όχι...Μιμή?

      Αρα επιλογές είχαμε.

      Ο Φαήλος αναφέρεται στη γενική νεο-Ελληνική κουλτούρα . Οτι υπάρχουν εξαιρέσεις είναι προφανές. Αλλα -με αναφορά στούς αγρότες- ποιός δεν θυμάται πως οι επιδοτήσεις της ΕΕ χρηματοδοτούσαν ολόκληρους συνοικισμούς απο σκυλάδικα ,που είχαν ξεφυτρώσει γύρω και απο την μικρότερη επαρχιακή κωμόπολη?

      Για τις ταμπέλες ,προφανώς συμφωνώ.

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/07/2013 21:51:56

      @Στέλιος : Συμφωνώ μαζί σου.
      @ Νίκος Αργειάδης :

      Φίλε Νίκο, αν μου επιτρέπεις, έχω την αίσθηση ότι - χωρίς λόγο μάλιστα - αδικείς τον Φαήλο και τον εαυτό σου, με αυτή την παράξενη εμμονή σου.

      Και εξηγούμαι:
      Όταν κάποιος περιγράφει ένα φαινόμενο, ή χαρακτηρίζει μια κατάσταση, ή ασκεί κριτική,( σκληρή ή επιεική, θετική ή αρνητική),

      ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ

      ότι αναφέρεται στην γενική εικόνα. Στην "τάση" αν θέλεις, στο ρεύμα αν θέλεις, στην επικρατούσα ροπή της κοινωνίας αν θέλεις
      και φαντάζει αφελές, τουλάχιστον στο δικό μου αισθητήριο περί την εκφορά του λόγου, να εκζητούμε ή να απαιτούμε κάθε φορά περιττές, αλλά και αφελείς επεξηγήσεις τύπου :
      - "όχι όλοι"
      - "εννοώ μερικοί"
      - "υπάρχουν και καλοί"
      - κ.ο.κ.

      Συνεπώς, θεωρώ ότι η όλη αντίδραση δεν δικαιολογείται.
      Άλλωστε, αν θυμάμαι καλά από την ανάγνωση του άρθρου, ο Φαήλος αναφέρει ρητά πως οι γονείς του και ίδιος εργάζονται στο "μάζεμα" της ελιάς. Σύμφωνα με το πνεύμα της κριτικής σου, φοβάμαι ότι θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι αναφέρει μόνο 3 (τρεις) Έλληνες, ως εργαζόμενους στις ελιές και δεν διευκρινίζει ότι μπορεί να υπάρχει και κάνας άλλος !
      Φιλικά
      Παύλος.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Παύλος 06/07/2013 01:45:30

      Παυλάρα, είχα αρχίσει να νομίζω πως τα ελληνικά μου έχουν πρόβλημα. Ευτυχώς είδα το σχόλιο σου, οπότε σιγουρεύτηκα πως κάποιοι καταλαβαίνουν.

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 08/07/2013 18:53:44

      Άπαγε της βλασφημίας, φίλτατε Φαήλο!
      Αν τα δικά σου ελληνικά έχουν πρόβλημα, η πλειοψηφία θα πρέπει να ξαναγραφτεί στην πρώτη δημοτικού !

      Κυρίως όμως επαινείται το ακραιφνές του χαρακτήρα σου, η ακεραιότητα και η μοναδική στα ελληνικά δεδομένα παρρησία σου !

      Υ.Γ. Αν χρειαστείτε (εσύ και οι γονείς σου) χέρια στην επόμενη συγκομιδή, κάνε μου την τιμή να βοηθήσω. Θα εκπλαγείς, από το πόσο καλά ξέρω να κάνω τη δουλειά αυτή !!!

   • Mihalis avatar
    Mihalis @ Νίκος Αργεάδης 03/07/2013 18:37:22

    Απορία: Στο "πίσω ολοταχώς" θα είμαστε με δραχμή ή με ευρώ?

   • Marylou avatar
    Marylou @ Νίκος Αργεάδης 03/07/2013 20:56:50

    Συγχαρητήρια! Αρκετά με τους βολεμενους πίσω από τα γραφεία! Ολους αυτούς που θέλουν να κάνουν αγροτική πολιτική χωρίς να έχουν πιάσει μια χούφτα χώμα στη ζωή τους!! Αναρωτιέμαι που θα στειλει ο Φαηλος έναν πενηνταρη πτυχιουχο, κατόχου μεταπτυχιακού εξαιρετικού πανεπιστημίου της Βοστωνης, που το σύστημα που υπηρετεί και υποστηρίζει με σθένος ο Φαηλος τον πέταξε σαν σκουπίδι? Για φράουλες, αμύγδαλα η ελιές?

    • Απείθεια avatar
     Απείθεια @ Marylou 03/07/2013 22:28:15

     Δυστυχώς οι 50άρηδες, είτε με ντοκτορά είτε με απολυτήριο Λυκείου, θα πάνε για βρούβες....

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Marylou 04/07/2013 01:07:42

     Σου είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι δεν αναφέρομαι σε αυτούς; Το γράφω. Στην ευρύτερη π[εριοχή είναι όλοι "πενηντάρηδες πτυχιούχοι με μεταπτυχιακό"; Δεν υπάρχουν απόφοιτοι γυμνασίου ή λυκείου χωρίς επιστημονικά προσόντα, που είναι άνεργοι και πριν δούλευαν ως κατώτεροι υπάλληλοι; Ούτε 100; Η Ηλεία και η Αχαΐα έγιναν Καίμπριτζ και δεν το ξέρω φαίνεται.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 09:30:36

      Από πότε οι πενηντάρηδες με μεταπτυχιακό είναι όνειδος επειδή δεν θέλουν ή δεν μπορούν να δουλέψουν στα χωράφια;
      Δλδ, κατ' εσενα οι μόρφωση είναι όνειδος αν οι μορφωμένοι που δεν βρίσκουν δουλειά (και ξέρεις πολύ καλα΄πως δνε φταίνε οι ίδιοι ΠΑΝΤΑ) δεν δεχονται να εργάζονται για φραγκοδίφραγκα στα χωράφια των πατέρων μας;

      Ποιοί έχουν σειρά μετά σ' αυτήν την Ναζιστική σκέψη ; Οι Αστυνομικοί των 500 ευρώ;
      Οι υπάλληλοι των 500 ευρώ;

      Οι (ΟΛΟΙ) "τεμπεληδες" Δάσκαλοι που δεν αντέχουν οικονομικά να πηγαινοέρχονται από νομό σε νομό επιδή το μαφιόζικο Ελλαδικό (όχι πλέον Ελληνικό) κράτος ;

      Γιατί δεν γράφεις για τους κηφήνες του κομματικού κράτους (και παρακράτους) που έιναι ΑΚΟΜΑ διασπαρμένοι στον κρατικό μηχανισμό και δεν ακουμπήθηκαν ΑΚΟΜΑ;

      Έχεις δουλέψει ποτε σε χωράφι;

      Από σένα θα περίμενα να είσαι πιο σοβαρός Φαήλε. Αν ήθελες να κάνεις ανάλυση της κουλτούρας αυτής που όντως υπάρχει αλλά ΟΧΙ για ΟΛΟΥΣ τους Έλληνες, θα το έκανες και θα έκανες διακρίσεις ως προς το ποιός έιναι και ποιός δεν είναι τεμπέλης. Αλλά ΟΧΙ να γράφεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που μας αποκαλεί ΟΛΟΥΣ φασίστες επειδή δεν ανεχόμαστε την λαθροεισβολή.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Νίκος Αργεάδης 04/07/2013 09:32:15

      "Οι (ΟΛΟΙ) “τεμπεληδες” Δάσκαλοι που δεν αντέχουν οικονομικά να πηγαινοέρχονται από νομό σε νομό επιδή το μαφιόζικο Ελλαδικό (όχι πλέον Ελληνικό) κράτος ακολουθεί Προκρούστιες μεθόδους απολύσεων με αντισυνταγματικά νομοθετήματα που υπαγορεύουν ξένα συμφέροντα;

     • Φελίζα avatar
      Φελίζα @ Νίκος Αργεάδης 04/07/2013 09:55:58

      Έχετε απόλυτο δίκιο κ. Αργεάδη σε όσα λέτε. Είναι λυπηρό να γίνονται κρίσεις για τους Έλληνες από Έλληνες γενικεύοντας-όπως ακριβώς κάνουν και οι ξένοι- .
      Με επιθέσεις, δεν στρέφεται ο νέος ή ο άνεργος στον πρωτογενή τομέα για -αξιοπρεπή- εργασία.

     • sender avatar
      sender @ Νίκος Αργεάδης 05/07/2013 18:58:33

      Ετσι,συμφωνώ,μετά από δεκαετίες,που υπήρχε μια παγιωμένη κατάσταση στον χώρο της εργασίας και τίποτα δεν προμήνυε το τσουνάμι που ερχόταν και κανείς πολιτικός δεν προετοίμαζε το έδαφος για την μεγάλη ανατροπή,οι περισσότεροι Ελληνες έχασαν την αίσθηση του χρόνου.Αν είχαν στα σχέδιά τους να σπουδάσουν τα παιδιά τους,γιατί έτσι έβλεπαν ότι απαιτούσε η αγορά εργασίας,και ίσως υπήρχε και ένα απωθημένο μόρφωσης,ξαφνικά βρέθηκαν να απολογούνται, γιατί ήταν ανίκανοι για πολιτική ανάλυση και πρόβλεψη.Κατηγορούνται για τον ξαφνικό θάνατο που τους βρήκε.Οι πραγματικοί ένοχοι,όλοι γνωρίζουμε ποιοί είναι.Το όλο θέμα είναι αποπροσανατολιστικό.Και αν ήθελε η πολιτεία,μπορούσε να δώσει κίνητρα στους παραγωγούς,να προσλαμβάνουν Ελληνες ανέργους,ακόμα και με νόμο.Αλλά θέλει;

     • Σωκρατης avatar
      Σωκρατης @ Νίκος Αργεάδης 18/07/2013 15:16:03

      Νικο Αργεαδη δεν σου κανει εντυπωση που στην Ελλαδα δεν εχουμε νεους να κοιμουνται κατω απο γεφυρι σημερα με την κριση αλλα και πριν που ηταν παχιες αγελαδες και τοτε τα εντυπα κα ηλεκτρονικα μεσα ενημερωσης παλι ελεγαν οτι υπαρχει κριση.Ενω σ αλλες χωρες τις Ευρωπη η καλυτερη κατοικια διαμονης ηταν και ειναι οι γεφυρες του Σικουανα.Στην Αγγλια ενας νεος 25 χρονων λεει εχω παρει ενα δανειο απο τον πατερα μου και πρεπει να ξεπληρωσω.Εδω ποσοι θα ελεγαν αυτο; Στη χωρα μας μεχρι ποια ηληκια παραμενει ο νεος στην οικογεννεια 30 εως 40 με υποποπροστατευτισμο; Πιστευω οτι ουτε της Αγγλιας ειναι σωστο ουτε της Ελλαδας χρειαζεται χρυση τομη.
      δ

    • Geros avatar
     Geros @ Marylou 04/07/2013 11:56:51

     @Marylou
     Ζητάω συγγνώμη αλλά ξέρετε είναι πολύ σύνηθες να εμφανίζονται στο site καινούργιοι σχολιαστές με μια δακρύβρεχτη ιστορία , τόσο σύνηθες που έχω γίνει καχύποπτος και πιστεύω ότι το 90% από αυτούς τουλάχιστον είναι φιδέμπορες.
     Μπορείτε -αν θέλετε φυσικά- να μας πείτε το γνωστικό αντικείμενο του πενηντάρη σας και την εργασιακή του εμπειρία (σε γενικές γραμμές , όχι πράγματα που μπορούν να θεωρηθούν προσωπικά δεδομένα) μπας και του βρούμε καμιά δουλειά?
     Στην ευρύτερη περιοχή της Βοστώνης είναι το M.I.T , το Harvard , το Tufts .... τέτοιους μεταπτυχιακούς τους πετάει σαν σκουπίδια το σύστημα???? Εγώ ήξερα ότι αυτοί ΕΙΝΑΙ το σύστημα!

     • Marylou avatar
      Marylou @ Geros 06/07/2013 08:29:05

      Δυστυχώς όλοι δεν ανήκουν στο σύστημα!!! Ειδικά όταν δεν προέρχεται κανείς από το ευγενες ίδρυμα του κολεγίου και το δουκατο των Αθηνών. Προσωπικά τελείωσα με τους αυτόχθονες νεοφιλελεύθερους που μη έχοντας εμπειρία του τι εστι νεοφιλελευθερισμος προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα κακεκτυπο του. Ρωτήστε να μάθετε πως ήταν η Αμερική επι προεδρίας G.W. Bush. Ομως ρωτήστε αμερικανούς...όχι τους ελληναρες της Αστορια που έβλεπαν το Manhattan μόνο από την τηλεόραση. Και δεν αναφέρομαι στους μόνιμους Ελληνοαμερικανούς αλλά στους ...."τουρίστες" της περιοχής.
      Και για να απαντήσω στο ερώτημα σας αναφέρομαι στο ταπεινό πτυχίο οικονομολόγου, μηχανικού και σε παρόμοια main stream επαγγέλματα. Το θέμα δεν είναι τι πτυχίο έχεις το θέμα είναι πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κόσμο. Δηλαδή αν πάμε όλοι να μαζέψουμε ελιές θα λύσουμε την ανεργία? και άντε και τις μαζεψαμε...το λάδι τι θα το κάνουμε? Αν ο κ. Κρανιδιωτης ξέρει που να το πουλήσουμε ούτως ώστε να πάρουμε έστω τα μισά από τα έξοδα μας ας μας πει γιατί έχω μια αποθήκη γεμάτη ακόμα!!!!

     • Geros avatar
      Geros @ Marylou 07/07/2013 10:53:22

      Τελικά αν κατάλαβα καλά ο πενηντάρης τελείωσε οικονομολόγος - μηχανικός με μεταπτυχιακό στην μπουρδολογία.

    • Geros avatar
     Geros @ Marylou 04/07/2013 18:01:03

     Δεν απαντάει η Marylou και ανησυχώ...
     Μούφα ο αδικημένος από το σύστημα πτυχιούχος με μεταπτυχιακό στο Harvard?
     Και εγώ που πάντα ήθελα έναν στην δούλεψη μου? Με τον καημό θα μείνω?
     Τι έγινε σήμερα βρε παιδιά ? Γέμισε ο τόπος παραμύθια και ιστορίες για αρκούδες. Οι αδικημένοι του Harvard από την μια , ένας δάσκαλος που δεν ήξερε που είναι το σχολείο του από την άλλη , ένας που παρακαλούσε να του βρούμε δουλειά στις ελιές καλοκαιριάτικα ....
     Μας την πέσανε ή νομίζω?

     • Marylou avatar
      Marylou @ Geros 06/07/2013 08:38:56

      Δεν χρειάζεται τόση ειρωνία....δεν απαντησα γιατί το να διαβάζω το κάθε σχόλιο που γράφεται δεν είναι η μοναδική μου δουλειά. Αν δεν κάνω λάθος ....δεν αναφέρθηκα ποτέ στο Harvard .... Ξέρετε.....δεν είναι το μόνο πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Πολιτειών.. ....μπορεί όμως να είναι το απωθημένο του κάθε πικραμενου Ελληνα! Και τώρα... Αν μου επιτρέπετε θα πάω μια ωραία βόλτα με τον σκύλο μου!!

   • Αλκης avatar
    Αλκης @ Νίκος Αργεάδης 03/07/2013 23:22:53

    100000000 μπράβο κύριε Αργεάδη

   • Β.Κ.Σιάπκα avatar
    Β.Κ.Σιάπκα @ Νίκος Αργεάδης 05/07/2013 10:17:58

    Νίκο Αργεάδη έχω δουλέψει στα καπνά, αλλά δυστυχώς οι σημερινοί νέοι δεν ξέρουν αποό χωράφια και φταίει η δική μας γενιά γι' αυτό.
    Όμως μόλις διάβασα από άνεργο 48χρονο που ενδιαφερόταν να πάει να δουλέψει πως οι παραγωγοί δεν ζητήσαν εργάτες

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΣΤΕΛΙΟΣ 03/07/2013 21:56:26

   Και για σκέψου, οι Ελβετοί δεν έχουν κι επιδοτήσεις....

   • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
    ΣΤΕΛΙΟΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/07/2013 22:07:50

    Α , γι'αυτό δεν είδα πουθενά εκεί "προσεχώς Βουλγάρες!"

   • helios avatar
    helios @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 04:48:13

    η ε.ε πάντως επιδοτεί τους βοσκούς,τόσο κατά όσο και μετά την εκπαίδευση τους.

   • Michael avatar
    Michael @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 08:22:08

    Κάνεις μεγάλο λάθος. Το 80% της αξίας του παραγόμενου κρασιού (ναι παράγει και κρασί στις πλαγιές των Αλπεων) είναι κρατική επιδότηση.

    • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
     ΣΤΕΛΙΟΣ @ Michael 04/07/2013 09:49:39

     Οχι της ΕΕ ,αφου η Ελβετία δεν είναι μέλος. Το τι κάνει το Ελβετικό κράτος είναι δικό του θέμα.

     Αλλα άλλο λέμε εδώ: O Ελληνας αγρότης ή κτηνοτρόφος πέρνει τις (όποιες) επιδοτήσεις ,και στέλνει στο βουνό τον Αλβανό ή τον Πακιστανό. Ο Ελβετός πάει ο ίδιος στο βουνό!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Michael 04/07/2013 11:00:04

     !!! Ομολογώ πως δεν το ήξερα....

    • Geros avatar
     Geros @ Michael 04/07/2013 16:38:30

     Πολλά δεν είναι 80%? Είσαι σίγουρος?
     Που μπορούμε να το τσεκάρουμε?

     • Michael avatar
      Michael @ Geros 04/07/2013 20:51:35

      Το γνωρίζω λόγω επαγγέλματος. Είναι ένας τρόπος για να κρατάει τον κόσμο στην επαρχία, και τα χωράφια καλλιεργημένα. Και στις ΗΠΑ, πατρίδα της ''ελεύθερης αγοράς'' χρησιμοποιούνται πολλοί τρόποι για την έμεση επιδότηση πολλών γεωργικών προϊόντων. Δαπανώνται περισσότερα χρήματα από όσα η Ε.Ε. Ιδιαίτερα σε πλοεκλογικές περιόδους. Είναι όμως συγκαλυμένα λόγω Π.Ο.Ε. (Παγόσμιος οργανισμός εμπορίου)

  • helios avatar
   helios @ ΣΤΕΛΙΟΣ 04/07/2013 04:45:27

   στις γερμανόφωνες χώρες(υποθέτω και αλλού) το να γίνεις βοσκός είναι ολόκληρη διαδικασία-εκπαίδευση.
   στη γερμανία οι βοσκοί κυκλοφορούν με mountainbikes και τα τελευταία χρόνια τους βλεπεις πάνω σε -διαμορφωμένα για ανώμαλο έδαφος -segways.

 4. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 03/07/2013 13:52:44

  Ένας φίλος μου τους ονομάζει Χλιδάνεργους με μπαμπά Αρχοντομπατήρη.
  Στα μηχανουργεία, στα χυτήρια και γενικά στις φάμπρικες τα ίδια. Μην και λερώσει τα χέρια του ο Ρούλης. Να πιάσει λίμα και πριόνι στα χέρια του ο Λέλος; Άπαπαπα. Εγώ κύρα Νίτσα μου το σπούδασα το καμάρι μου για να το κάνουνε διευθυντή. Όχι να μούρχετε με τα παντελόνια γεμάτα γράσσα στο σπίτι.
  Και όπως τα χωράφια γεμίσανε αλοδαπούς εργατες γης, έτσι γεμίσανε και οι φάμπρικες με τεχνίτες Αλβανούς, Βούλγαρους, Πολωνούς και Ρώσους.
  Γι αυτό και δεν έχουμε πια ούτε πολλούς τεχνίτες ούτε και μάχιμους εργοδηγούς και μηχανικούς. (Και αυτά προ κρίσης όταν υπήρχε ζήτηση)

  ΥΓ. Συγχαρητήρια για την εκλογή σου αδελφέ.

  • Mihalis avatar
   Mihalis @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/07/2013 14:42:38

   Αφού οι μετανάστες τρέχανε για μεροκάματο στις φάμπρικες, γιατί κλείσαν όλες? Και αφού τα χωράφια γέμισαν φτηνούς αλλοδαπούς εργάτες, γιατί η γεωργία πάει κατά διαβόλου?

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιάννης Φαίλτωρ 03/07/2013 21:56:59

   Ευχαριστώ!

 5. Sceptic avatar
  Sceptic 03/07/2013 13:52:50

  Εάν το σκεφτείς καλύτερα είναι ευτύχημα το αραλήκι που ρίχνει η νεολαία μας...γιατί διαφορετικά μπορεί να μην είχε μείνει τίποτα όρθιο...

 6. Gotzila avatar
  Gotzila 03/07/2013 13:59:31

  Δηλαδη μας λες οτι οι Ελληνες θα πρεπει να δουλευουν εφεξης σε σκληρη δουλεια στα χωραφια για 500 ευρω μεικτα το μηνα. Οι εργοδοτες τους θα ειναι μεγαλες αγροτικες επιχειρησεις που χρωσταν τον αγλεουρα στο Δημοσιο. Περιμενα καλυτερο παρθενικο κειμενο μετα την εκλογη σου στην ΠΕ της ΝΔ.
  Συγχαρητηρια ωστοσο

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Gotzila 03/07/2013 16:29:44

   Τώρα που εξελέγη...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Gotzila 03/07/2013 22:11:34

   Αγαπητέ,
   Δεν σας καταλαβαίνω. Θέλετε χαϊδέματα;
   Αν ήσουν απόφοιτος Λυκείου, άνεργος, χωρίς ιδιαίτερα προσόντα κι ήσουν άνεργος - κι υπάρχουν πολλοί! - και ζούσες σε επαρχία, μου λες ότι θα καθόσουν και δεν θα πήγαινες στη γη να δουλέψεις;
   Σου έδωσα ένα παράδειγμα. Στα μέρη της μάνας μου δίνουν 35 ευρώ + φαγητό για 7-7:30 ώρες δουλειάς στις ελιές. Και δεν μπορείς να δουλέψεις παραπάνω γιατί η συγκομιδή δεν γίνεται νύχτα! Κάθε χρόνο οι δικοί μου ΔΕΝ βρίσκουν Έλληνες. Όλοι οι Βοιωτοί άραγε είναι μεταταπτυχιακοί ή μάνατζερ εκ Βοστώνης;
   Εγώ θα πήγαινα και στις ελιές και στις φράουλες και παντού αν ήμουν άνεργος και ζούσα στην επαρχία. 25 με 35 Ευρώ μεροκάματο. Μα στην Αθήνα πληρώνονται λιγότερο, αν βρουν δουλειά. Ζουν εκεί, υπάρχουν τέτοιες δουλειές δίπλα τους και δεν πάνε, γιατί δεν γουστάρουν. Προτιμούν τα stage στην Αθήνα με λιγότερα λεφτά.
   Είναι αυτό λογικό;
   Και ποιες μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και μαλακίες; Ρε συ, άνθρωποι σαν τους γονείς μου σου λέω, καλοί, φιλόξενοι Έλληνες, ψάχνουν χέρια και δεν βρίσκουν παρά μόνο Αλβανούς. Τους ταΐζουν ότι τρώμε κι εμείς, μαζί μας τρώνε και τους πληρώνουν αμέσως.
   Διάβασες το κείμενο μου και κατάλαβες πως λέω ότι θα δουλεύουν όλοι οι Έλληνες σε ...τσιφλίκια για 500 Ευρώ;
   Λέω πως για χιλιάδες ανθρώπους στην περιφέρεια υπάρχουν διαδοχικές εποχιακές δουλειές, από τις οποίες θα μπορούσαν να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο και ΔΕΝ πάνε. Τόσο απλό.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 11:02:34

    Αλλο αγρομπιζνες και αλλο oikogeneiakh γεωργικη εκμεταλλευση. Ο επιχειρηματιας της Μανωλαδας, απο τον οποιο ξεκινησε το σκανδαλο ηταν απο την Αθηνα. Oπως εγινε και αλλου στην Ευρωπη, οι αγρομπιζνες αυτες θα καταληξουν στα χερια μεγαλων αγροπολυεθνικων, οι οποιες δεν θα πληρωνουν φορους στην Ελλαδα. Ετσι θα εξαγουμε μεν φραουλες αλλα θα φερνουμε σκορδα απο την Κινα, λεμονια απο την Αργεντινη και φασολακια απο την Κενυα. Αυτο το αγροτικο μοντελλο θελουμε;
    Δυο αποριες: Αν αυτες τις δουλειες τις πιασουν ανεργοι αποφοιτοι λυκειου , σε ποιες δουλειες θα πανε οι πτυχιουχοι; Και γιατι θα πρεπει να κανουν οι αποφοιτοι λυκειου 12 χρονια σπουδες για να γινουν εργατες γης, ΟΧΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ;

    • Σωκρατης avatar
     Σωκρατης @ Zugzwang 21/07/2013 15:06:30

     Zugzwan... Αν καταθεσεις μια συγκεκριμενη προταση γι αυτο που λες: Αυτο το μοντελο θελουμε; Εστω και απο το δηθεν προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ομολογω οτι θα σου βγαλω το καπελλο.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Gotzila 04/07/2013 03:20:32

   Ξέρεις πολύ καλά ότι οι "μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις" είναι οι πρώην "αγρότες" και νυν "γαιοκτήμονες" των 30 στρεμμάτων, τα λαμόγια των ΠΑΣΟΚοφερμένων "Αγροτικών Συνεταιρισμών, που δηλώνουν τα διπλά και θέλουν "όλα τα κιλά όλα τα λεφτά" και ότι οι "Έλληνες" καλά θα κάνουν να πάρουν τα 500 ΤΩΡΑ, γιατί ΑΥΡΙΟ τα 500 θα έχουν μεταναστεύσει στην Αλβανία και για τους "Ελληνες" θα έχουν μείνει 400, κ.ο.κ. Για να μην πούμε ότι αύριο, οι Αλβανοί θα έχουν αγοράσει τα χωράφια και θα είναι αυτοί τα αφεντικά των "Ελλήνων" σου .
   Και μια άσκηση νοημοσύνης: Αφού οικονομικά σύνορα δεν υπάρχουν και δίπλα μας οι Βούλγαροι "εταίροι μας, με δική μας απόφαση" δέχονται να δουλέψουν για 300, γιατί πρέπει ο Μήτσος να προσλάβει Έλληνα με 700; Για να πέσει έξω;
   Δυστυχώς, φίλε, τον μισθό δεν τον κανονίζουν μόνον οι απαιτήσεις του εργαζόμενου, αλλά και η ζήτηση εργασίας.

 7. potemkin avatar
  potemkin 03/07/2013 14:10:31

  Είμαι πενήντα χρονών άνεργος στην Αθηνα. Θέλω να δουλέψω για 25 ευρω την ημέρα. Το πρόβλημα μου είναι η στέγαση και το φαγητό. Επειδή δουλεύω καλα αλλά με το ρυθμό ενόσ πενηντάρη για να μην πάθουμε ανακοπή με δέχονται εκεί κάτω ; Το βιογραφικό μου δεν προέρχεται απο γεωργικές δουλειές αλλά η ανάγκη και δεν είναι ντροπή η δουλειά να κάνω αίτηση αλλά φοβάμαι οτι δεν θα με δεχτούν. Αν είναι μόνο για νέους πάσο αλλά τότε που θα βρουμε οποιαδήποτε δουλειά να κάνουμε για να μπαίνει ενα μεροκάματο στο σπίτι:

 8. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 03/07/2013 14:27:24

  Πράγματι είναι πολύ αξιοκατάκριτο, να μην υπάρχουν άνεργοι που να θέλουν να δουλέψουν για 25 ευρώ μεροκάματο αλλά και μερικοί εργοδότες της Μανωλάδας (και κάθε "Μανωλάδας") θα πρέπει και αυτοί να πάρουν το μάθημά τους για την συμπεριφορά τους...έκπληξη δημιουργεί ότι ξαφνικά "'άνοιξαν" 4.500 θέσεις νόμιμης εργασίας...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αιρετικός 03/07/2013 22:13:38

   Μα το πήραν το μάθημα και πήγαν κάποιοι και κατηγορούμενοι. Οι παράνομοι ξένοι έφυγαν. Τώρα ψάχνουν για Έλληνες, όπου δεν τους παίρνουν οι μαγκιές με δίκανα κλπ, γιατί δεν θα είναι αδήλωτοι αλλοδαποί και δεν πάνε!

 9. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 03/07/2013 14:31:25

  Εντάξει, αν τα έγραφα εγώ αυτά, θα με λέγατε μαύρο νεοφιλελεύθερο καθίκι. Χαίρομαι που τα διαβάζω από σας, αλλά εκεί στας Αθήνας, ούτε που ξέρετε πόσο δίκιο έχετε.

 10. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 03/07/2013 14:49:41

  Τα ίδια φυσικά θα συναντήσεις, αδελφέ Φαήλο, και στα γραφεία: γραμματείς που αντί ν' απαντούν στα τηλέφωνα ξημεροβραδιάζονται στο facebook, "στελέχη" που δεν μπορούν να καταστρώσουν ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα, "λογιστές" που ξεχνούν να "περάσουν" παραστατικά και να διαχωρίσουν μεταβλητό από σταθερό κόστος, "αφεντικά" που άγονται και φέρονται από αυλοκόλακες και απατεώνες καθότι όντας αμόρφωτα, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την ήρα από το στάρι. Στα όποια εργοστάσια, τώρα που έφυγαν και οι τελευταίοι παλιοί, δεν ξέρουν να αλλάξουν ρελέ, στα δε εργοτάξια, υπάρχουν ακόμη φιλότιμοι Έλληνες που καταδέχονται το μυστρί και το φτυάρι. (Στα δικά μου εργοτάξια, όποιος Διπλ. Μηχανικός βοηθός μου δεν "λερώνεται", άμα τη λήξει του Έργου, αποχαιρετάει. Όπως μου έλεγε κι ο κ. Κώστας Καββαθάς, too many chiefs, no indians)._Κ.Π.

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ Κ.Π. 03/07/2013 20:30:28

   Σωστός!!!!!!!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κ.Π. 03/07/2013 22:14:29

   Ωραίος κι εσύ και πιο ωραίος ο Καββαθάς!

  • Αλκης avatar
   Αλκης @ Κ.Π. 03/07/2013 23:29:45

   Μπα τι λέτε κύριε Κ.Π δεν είναι μόνο οι Δ.Υ τεμπέληδες και κοπρόσκυλα , αλλά υπάρχουν και ιδιωτικοί υπάλληλοι τέτοιοι?Ωωωωω ΘΕΕ ΜΟΥ μου ανατρέψατε την κοσμοθεωρία.

   • cv avatar
    cv @ Αλκης 04/07/2013 21:38:24

    "...οταν δεν "λερώνεται"...αποχαιρετάει..."
    Λογικό.
    Τον ιδιωτικό υπάλληλο τον πληρώνει (όσο, όποτε και αν πλέον) ο ιδιώτης εργοδότης του. Τον δημόσιο;

 11. ΒασΔερ avatar
  ΒασΔερ 03/07/2013 15:03:15

  Εύγε!

  Χαίρομαι που στη Μανωλάδα παίρνουν 27 ευρά μεροκάματο για 6 ώρες δουλειάς. Κι αυτό γιατί η γυναίκα φίλου μου, που δουλεύει λάντζα σε 5άστερο ξενοδοχείο στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής παίρνει 27 ευρά για 8 και 10 ώρες δουλειά. Και από αυτά δίνει τα 10 στις βενζίνες για το πήγαινε - έλα.

  Χαίρομαι που στο χωριό του αρθρογράφου οι εργάτες στις ελιές δουλεύουν επτάμιση ώρες - συμπεριλαμβανομένου και του lunch break! Στα υπόλοιπα χωριά της ελλάδας (συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου στη χαλκιδική), οι εργάτες της ελιάς χάραμα ξεκινάνε για δουλειά και νύχτα γυρνάνε - ααα, και το lunch το ντορβαδιάζουν από το σπίτι τους, δεν το φέρνει με catering ο εργοδότης.

  Συστήνω επίσης στον αρθρογράφο να πάρει καμιά βδομάδα άδεια από τη δουλειά του και να πάει να μαζέψει ελιές σαν εργάτης (όχι σαν γιος του αφεντικού) - να δει τι θα πει 12 ώρες δουλειά (όχι χαβαλέ) και να δει τι ωραία που είναι να παίρνεις γι αυτήν 35 ευρά ("και αν σου αρέσει - αν δεν σου αρέσει, ουρά περιμένουν οι άνεργοι"). Για ασφάλεια κτλ φυσικά ούτε λόγος..

  Χαίρομαι τέλος για όλους τους αναγνώστες και σχολιαστές του άρθρου αυτού - οι οποίο προφανώς είναι με ρόζους στα χέρια και γράσα στα παντελόνια και έχουν φάει τη φάμπρικα και τη γη με το κουτάλι (και ουχί με το μαχαιροπήρουνο) - και των οποίων τα παιδιά είμαι βέβαιος ότι ούτε απέξω δεν πέρασαν από κάνα πανεπιστήμιο. Οι οποίοι, προκειμένου να κάθονται θα προτιμούσαν να δουλεύουν στη μανωλάδα από την πάτρα. Όχι βέβαια για 6 ώρες, γιατί το μεροκάματο εκεί είναι 10ωρο και βάλε - και τελικά όχι για 27 αλλά για 15 ευρώ, μιας και πάτρα - μανωλάδα είναι 100 χιλιόμετρα πήγαινε - έλα (άρα δηλαδή μετριοπαθώς 12 ευρώ βενζίνη για όσους δεν έχουν prius).

  Κακό πράμα η υποκρισία..

  • ΜΑΝΙΑ avatar
   ΜΑΝΙΑ @ ΒασΔερ 03/07/2013 18:33:17

   ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΧΩΡΙΟ (ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΑΡΧΙΑ) ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 45ΕΥΡΩ ΤΟ 8ΩΡΟ ΜΕ ΦΑΓΗΤΟ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ (ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ) ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ!!!
   ΚΑΙ... ΝΑΙ... ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΣ ΜΑΖΕΥΕΙΣ, ΠΩΣ ΤΙΣ ΣΑΚΙΑΖΕΙΣ, ΠΩΣ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΕΙΣΑΙ ΜΕΤΑ... ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!!!
   ΒΕΒΑΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑΤΙ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ ΓΙ' ΑΛΛΑ, ΑΛΛΑ Η "ΑΤΙΜΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ" ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΧΩΡΙΟ!!!

   • Γιώργης Α. avatar
    Γιώργης Α. @ ΜΑΝΙΑ 04/07/2013 08:46:32

    Σύψωμα φίλε μεροκάματο στην κρήτη 45 Ε και οκτάωρο (!!!) ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Γιατί στο τέλος με 1,80 λάδι φτάνει να παίρνει ο εργάτης διπλάσια από τον ιδιοκτητη και δεν βγαίνει το πράγμα. Γι αυτό οι ελιές τείνουν να είναι οικογενειακή υπόθεση. Να μη λέμε ότι θελουμε. 35 δινουν και πολύ για εργάτη. Αλλά αν η δουλεια είναι κοντά , συμφέρει τρελά , και αν σε μεταφέρει ο ιδιοκτήτης μάλιστα.

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ ΒασΔερ 03/07/2013 20:38:06

   Αγαπητέ ΒασΔερ ,πως εργάζεσαι 12 ώρες στη συλλογή ελαιοκάρπου,όταν η διάρκεια της ημέρας εκείνη την εποχή είναι εννέα(9) ώρες;;;;;;;;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΒασΔερ 03/07/2013 22:26:25

   Ναι, κακό πράγμα η υποκρισία.
   Γι' αυτό δεν θα έπρεπε να γράφεις παπάτζες. Η ελιά, αγαπητέ, δεν μαζεύεται χαράματα, ούτε νύχτα, γιατί πρέπει να βλέπεις, εκτός αν στο "χωριό" σου οι ελιές είναι σαν φωσφορίζουσες κοκολύθες. Τον Χειμώνα δε που τις μαζεύουμε νυχτώνει νωρίς, οπότε εσείς εκεί τι κάνετε στο "δωδεκάωρο"; Μετά παίζετε κρυφτό;
   Πολλές φορές, όταν έχει πάχνη ή έχει βρέξει τη νύχτα περιμένεις να βγει ο ήλιος, γιατί αλλιώς γίνεσαι μούσκεμα.
   Κι επειδή καλό το παραμύθι σου, μόνο έφιππους επιστάτες με κνούτο δεν έχει, ρωτάω, εκεί γύρω στη Μανωλάδα σε ακτίνα μερικών χιλιομέτρων δεν υπάρχει κανείς απλός απόφοιτος λυκείου, άνεργος;
   Στη Βοιωτία, όπου κάθε χρόνο οι δικοί μου βρίσκουν Έλληνα εργάτη και πάντα καταλήγουν σε Αλβανούς, με 35 ευρώ συν φαγητό, ό,τι τρώμε κι εμείς, κι εκεί όλοι της Σορβώνης είναι; Άρα είναι "κουλτούρα εργασίας".
   Κι εμένα, αγαπητέ ο ένας παππούς ήταν λιμενεργάτης, ο πατέρας μου χειρώναξ κι αυτός, πλαστιγγοποιός στοον ΟΛΠ, κι η μάνα μου από αγροτική οικογένεια και τώρα δυο ελαι΄ψνες κι έναν αμηγδαλεώνα εμείς τα φροντίζουμε. Οπότε, ναι, ξέρουμε κι από γράσα κι από ρόζους στα χέρια.
   Πάντως, αν δεν ήμουν μάχιμος δικηγόρος,κι ήμουν στο χωριό δεν θα καθόμουν να κάνω chat, ρίχνοντας "δεκάρικους" για την ανεργία και μετά να ζητάω χαρτζηίκι απ΄τον πατέρα για να πίνω καφέ, την ώρα που ο Ιλίρ θα μάζευε ελιές στο 1 χιλιόμετρο με 35 Ευρώ μεροκάματο. καθόμ

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/07/2013 22:27:27

    ...ΔΕΝ βρίσκουν Έλληνα εργάτη...

    • Μια πρόταση avatar
     Μια πρόταση @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 01:02:50

     Προτείνω για να δωσουν το καλό παράδειγμα και να γίνει μια αρχή έτσι να στείλουν όλοι οι πολιτικοί τα παιδιά τους για ένα μηνα στη Μανωλάδα να καλύψουν τις θέσεις. Τι λες?

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Μια πρόταση 04/07/2013 07:56:09

      Έεεεετσι. Το καλό παράδειγμα. Ας αφήσουν τα πολιτικά γραφεία και τα 3.000 € κι ας πάνε να ξετεμπελιάσουν οι κηφήνες. Αλλά αυτές οι συνταγές του στυλ '' Η εργασία ...απελευθερώνει'', προορίζονται για τους ανόητους Πληβείους, που δε λένε να ξυπνήσουν κι ακόμη κάθονται κι ακούνε νουθεσίες της συμφοράς.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Μια πρόταση 04/07/2013 10:06:58

      Α, αυτό είναι μια καλή ιδέα! Προτείνω να πάνε και μερικοί βουλευτές και υπουργοί, νυν και πρώην... Είναι σκληραγωγημ΄πενοι στρο λιοπύρι απ' την Ψαρρού.

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 18:44:12

      :-) Τώρα μάααααλιστααααα!

 12. ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ avatar
  ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 03/07/2013 15:06:17

  Περιγράφεις το αποτέλεσμα αλλά τσιμουδιά για τα "αίτια"! Ποιος μπόλιασε τη νεολαία με το εμβόλιο της "δουλειάς στο Δημόσιο"; Γιατί να πάει στα χωράφια ένας νέος όταν ο διπλανός του με τα ίδια (μη) προσόντα έμπαινε στην ΕΥΔΑΠ;
  Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, ήμουνα Προσωπάρχης σε μεγάλη Ανώνυμη Μεταλλευτική Εταιρεία. Κατά καιρούς, θέλαμε εργάτες για διάφορες εργασίες.Με μεροκάματο της εποχής και όχι μνημονιακό! Όταν κάποτε πλησίασα μια ομάδα 3-4 από άνεργους νέους, με προσόντα από Δημοτικό μέχρι Γυμνάσιο, που έπαιζαν τάβλι σε ένα Καφενείο και τους έκανα πρόταση να έρθουν να κάνουν μια αίτηση, με κοίταξαν περίεργα, μέχρι που δε με έβρισαν! Σε έξη μήνες και ενόψει των εκλογών του ΄81, είχαν μπει, οι τρεις από αυτούς στην ΕΥΔΑΠ! Αργότερα ήρθε η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΛΠ, η κρατική Ολυμπιακή, και όλα αυτά τα ευαγή ιδρύματα που σήμερα καταλάβαμε ότι ιδρύθηκαν για να έχει μειωμένους δείκτες ανεργίας η Ελλάδα! Ποιος έσπρωξε με τις συμπεριφορές του τη νεολαία σε αυτές τις επιλογές! Το πολιτικό σύστημα που σήμερα διαλύει τα πάντα για να διασωθεί! Μια και γράφεις για ελιές! Είμαι από την Άμφισσα. Στην περιοχή δεσπόζει ο περίφημος ομώνυμος ελαιώνας! Όταν έγινε το ΤΕΙ Λαμίας, όλοι οι "κατόπιν ενεργειών μου" έσπευσαν να πάρουν μια σχολή και για την Πόλη μας! Και αντί να ζητήσουν να δημιουργηθεί μια σχολή γεωργικού προσανατολισμού όσων επιθυμούσαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της ελιάς, ίδρυσαν μια άσχετη σχολή! Στην περιοχή δύσκολα θα συναντήσεις άνθρωπο που να γνωρίζει πλέον να κλαδεύει, να τινάζει και να ασχολείται γενικά με όλη τη διαδικασία συγκομιδής και πώλησης της ελιάς ενός προϊόντος που μπορεί να φέρει σημαντική προστιθέμενη αξία σε νοικοκυριά και στην περιοχή γενικότερα! Τα σημειώνω όλα αυτά και ίσως γίνομαι και κουραστικός, επειδή κυριαρχεί η τάση και στο άρθρο είναι έντονη η τάση αυτή, ότι για όλα φταίει ο κακομαθημένος, τεμπέλης Έλληνας! Και αυτοί όλοι οι υποτιθέμενοι ταγοί τι έκαναν τόσα χρόνια; Παραφούσκωναν τα "Δημόσια Πρυτανεία" με πολιτική πελατεία! Η κατάντια μας δεν οφείλεται στο εορτοδάνεια και τα βυζοδάνεια, αλλά σε όλους όσοι καλλιέργησαν την άποψη ότι μπορούμε όλοι να τρουπώσουμε στο Δημόσιο και να ζούμε αιωνίως από αυτό και τις συντάξεις του!
  Και επειδή όλα έχουν ονοματεπώνυμο, Κόμματα, Κυβερνήσεις, Συνδικαλισμός, Δημοσιογράφοι και Δικαιοσύνη, αποτελούν το πολιτικό σύστημα το οποίο γαλούχισε τον Έλληνα με αυτήν την άθλια νοοτροπία!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 03/07/2013 22:29:28

   Μα το έγραψα: η ΠΑΣΟΚάρα, η ανακυκλωμένη αριστερά και, συμπληρώνω, σε ένα βαθμό κι η ΝΔ, γιατί κυβέρνησε και λίγο με νοοτροπία ΠΑΣΟΚ.

   • Σωκρατης avatar
    Σωκρατης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 17/07/2013 20:12:05

    Φαηλο θα ηθελα να γραψω οτι η νοοτροπια για εισοδο στο Δημοσιο καλλιεργηθηκε απο το 1961 που κυβερνουσε η ΕΡΕ υπο τον Καραμανλη και που τα δυο τριτα του αγροτικου πληθυσμου βρισκονταν στο περιθωριο, λογω του κατατεμαχισμενου κληρου και δεν μπορουσαν να παρουν Δανειο απο την Αγροτικη Τραπεζα μεχρι σημερα που κυβερναει η Ν.Δ με το ΠΑΣΟΚ. Απο το 1974 μεχρι σημερα το ΠΑΣΟΚ εχει τα ιδια χρονια περιπου που κυβερνησε με την ΝΔ. Συμπληρωνω οτι το ΠΑΣΟΚ λειτουργησε λιγο σαν την ΝΔ και μετα καθιερωσε το θεσμο του ΑΣΕΠ με Υπουργο τον Πεπονη .Αυτο σε καμια περιπτωση δε σημαινει οτι δεν μπορει να δουλεψει καποιος σε οποιαδηποτε εργασια στην καλλιεργια της γης στο τουρισμο στο εργαστηριο και οπουδηποτε θα ηθελε καθενας.Η εργασια δεν αποτελει ντροπη εχει αξια.Η εποχη περασε που ελεγε ο Λαος αυτος ο τεχνιτης θα παει για δουλεια και ο αλλος για τη μορφωση :Και οι δυο θα πανε για εργασια.

  • Σωκρατης avatar
   Σωκρατης @ ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 20/07/2013 21:38:02

   ΣΑΛΩΝΙΤΗ...Την Φαρμακευτικη Σχολη τελειωσαν δυο νεοι ο ενας με πτυχιο 6 και ο αλλος με πτυχιο 9. Ο πρωτος πηρε το φαρμακειο του πατερα του.Ο αλλος δεν ειχε πατερα φαρμακοποιο οποτε επρεπε να δωσει 300000 κατω απο το τραπεζι ωστε να παρει φαρμακειο απο συνταξιουχο η να γινει υπαλληλος.Αυτο διορθωθηκε πριν δυο χρονια. Αυτοι νεοι φαρμακοποιοι εκαναν απεργια συνεχως ωστε να παραμεινει το ιδιο καθεστως .Ποιος μπολιασε με αυτη τη νοοτροπια;

 13. takis400 avatar
  takis400 03/07/2013 15:34:04

  φαηλο τι εγινε?το γυρισαμε τωρα?ειναι τεμπεληδες οι ελληνες?τις φραουλοκαλιεργειες τις εχεις δει στο google ,για αυτο μην γραφεις κατι ετσι απλα πιασαρικο.Πηγαινε-ελα στην πατρα ειναι τουλαχιστον 8-10 ευρω και οταν πας να πληρωθεις το 25αρι δεν ειναι και τοσο σιγουρο.Η φαμπρικα με τους πακιστανους δουλευει 30 χρονια και δεν παιρναν ελληνα ουτε για δειγμα και ολα αυτα τωρα ειναι για το θεαθηναι μεχρι να ξεχαστει το ζητημα,γιατι οι πακιστανοι το 15αρι πηγαν να ζητησουν.Επειδη ασχετα με το αν συμφωνω η οχι με αυτα που γραφεις με ειχες συνηθισει σε αλλο επιπεδο και τροπο γραφης.Ευχαριστω εκ των προτερων που θα κανεις τον κοπο να διαβασεις το σχολιο μου

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ takis400 03/07/2013 22:34:57

   Τάκης, αυτό κατάλαβες;
   Δεν πήγαιναν Έλληνες. Τώρα ζητάνε Έλληνες, γιατί φύγανμε οι παράνομοι αλλοδαποί, και δεν πάνε, ούτε αυτοί που ζουθν γύρω - γύρω και σίγουρα δεν είναι όλοι του Χάρβαρντ. Κι οκ, ας πούμε εκεί δεν πάνε γιατί είναι κακοί "φασίστες" οι εργοδότες. Στις ελιές γιατί δεν πάνε; Σου είπα. ΟΙ γονείς μου δίνουν 35 ευρώ μεροκάματο συν φαγητό (ότι μαγειρεύει για μας η μάνα μου) για 7 - 7:30 ώρες, δεν δουλεύουν παραπάνω διότι νυχτώνει νωρίς. Κι όμως δεν έρχονται. Είναι στην καφετέρια στο χωριό κι οι Αλβανοί στη δουλειά. Και πίστεψε με, δεν είναι όλοι του Καίμπριτζ...
   Αν ήσουν γιος αγρότη, απόφοιτος λυκείου, οτιδήποτε, ζούσες εκεί και ήσουν άνεργος, δεν θα πήγαινες; Τί λέμε τώρα...

   • partyman2013 avatar
    partyman2013 @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/07/2013 23:51:23

    φίλε, οι γονείς σου όμως φαντάζομαι δεν ζουν μόνο από το εισόδημα το αγροτικό...

    ακόμα, ΟΛΕΣ οι αγροτικές εργασίες είναι ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΕΣ

    κανένας αγρότης δεν θα πάρει εργάτη που θα πρέπει να τον ασφαλίσει... οπότε μετράει και αυτό στο μεροκάματο των 30-35 ευρώ (εκέι "παίζουν" οι τιμές φέτος)

    επίσης, η δουλειά στις ελιές ξεκινάει 7.45 και τελειώνει 4 το απόγευμα σε νορμάλ συνθήκες.. πολλές φορές τραβάει κανά μισάωρο ή max μία ώρα παραπάνω .. αυτά για όσους λένε εργασία 6-7 ωρών ή για κάποιους άλλους που λένε 12 ωρο..

    μην αγνοούμε όμως ότι 8-8 1/2 ώρες αγροτικής εργασίας είναι ζόρικο πράγμα..

   • Antonis A avatar
    Antonis A @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 00:37:52

    Θα σας παρακαλούσα να μας ενημερώσετε την επόμενη φορά που θα ψάχνουν οι γονεις σας ή καποιος γνωστος σας για Ελληνες εργάτες.Είμαι 46 χρονών και δυστυχώς δεν με δέχονται ούτε σε χωράφια και φυσικάδεν ζητώ ασφάλιση.
    Δουλεψα στη Λάπα και στη Βάρδα (κοντα στη Μανωλάδα) στα καρπούζια το 86 μαζί με άλλους Ελληνες συμφοιτητές.
    Μάλλον κατα λάθος εκείνη τη χρονιά....Ακόμα δεν είχαμε Αλβανους αλλά τον επόμενο χρόνο δεν μας πήραν γιατί είχαν τους γύφτους...Με τα ίδια χρήματα,5000 δραχμές τότε,τους προτιμούσαν,ενω βγάζαμε την ίδια δουλειά.Ούτε ασφάλεια ζητάγαμε ούτε κάτι περισσότερο.
    Δυστυχώς δεν έχω ούτε τάφο σε χωριό για να πάω να μείνω και να δουλέψω αρα αν ποτέ πραγματικά με δεχτούν για δουλειά σε χωράφια θα πρέπει να μείνω ή σε σκηνή ή αν είναι χειμώνας στο αυτοκίνητο με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.Εκτός αν εκτός απο τεμπέληδες πιστεύεται οτι πλέον είμαστε και ασφαλείς.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ Antonis A 04/07/2013 09:37:12

     Ως πεντηντάρης πτυχιούχος είσαι ...όνειδος και τεμπέλης αγαπητέ.
     Φαήλε, δεν διαφέρεις πια από τους Γερμανούς του Φόκους που μας αποκαλούσαν ουζάκηδες και τεμπέληδες.
     Η ολοκληρωτική σκέψη και η στενόμυαλη ανάλυση έχει γίνει, δυστυχώς, κανόνας.
     Πραγματικά εκπλήσσομαι για την επίθεση αυτή εναντίον των Ελλήνων.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 04/07/2013 10:04:51

      Νίκο, εσύ με εκπλήσσεις που καταλαβαίνεις ό,τι θέλεις.
      Είναι όλοι μάστερ, πυρηνικοί φυσικοί κλπ; Όχι.
      Ξαναλέω, στην γη υπάρχουν κοντά στις πόλεις και τα χωριά της περιφέρειας, εποχιακές εργασίες με μεροκάματο από 25 έως 45 Ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Υπάρχουν λοιπόν άνεργοι λοιπόν, που ζουν εκεί, χωρίς προσόντα, που πριν δούλευαν σε σκατοδουλειές για 500 - 700 Ευρώ, και όμως ΔΕΝ πάνε.
      Τί από αυτά είναι ψέμα και το θεωρείς "επίθεση";
      Εσύ αν ήσουν 20-30, μαθητής που δεν πέρασε πουθενά, άνεργος τώρα και πριν δούλευες με σύμβαση, με stage, μικροϋπάλληλος με κατώτερο μισθό, θα πήγαινες παραδίπλα να μαζέψεις ελιές για 35 Ευρώ συν φαγητό, ναι ή όχι; Θα προτιμούσες να κάθεσαι; Μα τι συζητάμε; Τα αυτονόητα.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 12:27:27

      Φαήλε, το πήγαινα στη γενίκευση στην οποία αναφέρθηκα. Κατανόησα την κεντρική ιδέα αλλά οι εχθροί θα το χρησιμοποιήσουν αλλοιώς, ας μην τους δώσουμε όπλα.Ας μην συνεχίσουμε, δεν πρέπει να μαλώνουμε γι' αυτά. Μας ενώνουν απείρως περισσότερα απ' ότι μας χωρίζουν. Εγώ σταματάω και γιατί δεν θέλω να δώσω "καύσιμο" στον ΣΥΡΙΖΑ και γιατί σέβομαι την άποψή σου.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 04/07/2013 13:51:18

      Απλά τηρούμε την ελληνική παράδοση της υπερβολής.
      "Γνωριζόμαστε" πια εδώ μέσα και μπορούμε να συζητάμε έντονα. Σχεδόν πουθενά αλλού δεν γίνεται αυτό. Στα δε "προοδευτικά" μπλογκ; Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά!
      Το τι θα πουν τα τρολλ και οι αγκιτάτορες του ΣΥΡΙΖΑ μου είναι αδιάφορο. Αρκεί να μην πουν ότι είμαι σαν τα μούτρα τους!
      Φιλιά!

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 18:42:17

      Ανταποδίδω. Να είσαι καλά.

 14. George avatar
  George 03/07/2013 15:37:48

  Το πρόβλημα ξεκινά από το ότι υπάρχει αποστροφή για χειρονακτικές δουλειές. Αυτό ήταν λάθος που όμως έγινε και θέλει προσπάθεια για να ξεγίνει. Πως μπορεί? Νομίζω σχετικά εύκολα πχ φράουλες μάζευα στο εξωτερικό τα φοιτητικά μου χρόνια, έμενα όμως σε camping μαζί με άλλους συμφοιτητές, τα απογεύματα υπήρχαν εκδηλώσεις και ότι γλυκά, μαρμελάδες έφτιαχνες μπορούσες να τα πάρεις δωρεάν μαζί σου. Αργότερα πήγαινα σε φάρμα με την οικογένεια μου και μαζεύαμε τις φράουλες που θέλαμε για δική μας χρήση. Και οι δύο τρόποι προμοτάρανε την δουλειά. Και οι δύο τρόποι ήταν σχολείο για εμένα και για τα παιδιά μου. Φυσικά και μου στοίχιζε κάτι παραπάνω να πάω την οικογένεια με το αυτοκίνητο στη φάρμα να μαζέψουμε φράουλες αλλά τα παιδιά μου ανταγωνίζονταν ποιο θα μαζέψει τις πιο πολλές, τις πιο καλές, τσιρίζανε, αστειευόντουσαν, γελάγανε….μαθαίνανε!

 15. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΝΩΣΣΟΥ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΝΩΣΣΟΥ 03/07/2013 15:43:47

  Και έρχονται και χειρότερα αφού τα νέα παιδιά σήμερα γράφουνε Greeklish και αν δεν έχουν αριθμομηχανή δεν ξέρουν πόσο κάνει 2+3+7= ;.

 16. ΜΔ avatar
  ΜΔ 03/07/2013 16:11:21

  Καλησπέρα,
  Το λαός κακών (νεοελλήνων) αφεντικών έρχεται πρώτο αγαπητέ Φαήλο. Αλλά αυτοί βρήκαν και τα έκαναν με μία ξεχαρβαλιασμένη πολιτεία και με μετανάστες έτοιμους προς... εκμετάλλευση με μηδαμινές αξιώσεις. Από την ίδια χρονική αφετηρία, οι υπόλοιπες προηγμένες χώρες ανέβαιναν επίπεδα σε εργασιακές συνθήκες και εμείς υποχωρούσαμε. Το χάσμα μεγάλωνε και τώρα είναι τεράστιο. Υπάρχει κάποιος λόγος να μην προσπαθήσουν να πάνε εργάτες σε άλλες προηγμένες χώρες? Και θα το κάνουν όταν τελειώσουν τα έτοιμα, να είσαι σίγουρος... Ναι, υπάρχουν και κάποιοι της κατηγορίας που αναφέρεις: τεμπέληδες. Αλλά όχι η πλειοψηφία. Η τελευταία απλά ξέρει τι γίνεται.
  Φιλικά!

 17. Γιώργος avatar
  Γιώργος 03/07/2013 16:17:04

  Φαηλο αντε να συμφωνησω δεν μας ειπες ομως τι επαγγελεσε και ποσα αμοιβεσε. Εκτος αν το μέλος της ΠΕ της ΝΔ θεωρειτε επαγγελμα και δεν το γνωριζω.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιώργος 03/07/2013 21:45:34

   Όχι, δεν αμείβεται και δεν είναι επάγγελμα.
   Είμαι ελεύθερος μαχόμενος δικηγόρος.

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 11:36:29

    Σε εφαγε η χαμαλικα δηλαδη! Ποσο αμοιβεσε θα μας πεις?

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιώργος 04/07/2013 13:47:41

     Αναλόγως την υπόθεση λεβέντη μου. Πες μου τι έκανες, δώσε μου δικογραφία και θα σου πω περίπου πόσο θα σου κοστίσει.
     Πες μου ότι σε σόκαρα, γιατί έμαθες ότι οι δικηγόροι αμείβονται. Και ναι, ρε γατάκι, είναι μεγάλη χαμαλίκα, με αφεντικό τον εαυτό μου, χωρίς ωράριο, χωρίς ούτε γραμματέα με μια ασκούμενη μόνο. Πολλές φορές γράψιμο ως τη μαύρη νύχτα, Σάββατα, Κυριακές, ατελείωτες ώρες στις ουρές να βγάλω φωτοτυπίες, να καταθέσω δικόγραφα, τρέξιμο τη νύχτα σε τμήμα για αυτόφωρα, ατελείωτες ώρες να περιμένω να δικάσω και να μην δικάζω λόγω ωραρίου, ταξίδια στην επαρχία κλπ. Κι όλα αυτά, 21 χρόνια ελεύθερη δικηγορία ΜΟΝΟΣ μου και από τα 20 σε γραφείο για να μάθω τη δουλειά, χωρίς αντιμισθίες από δημόσιο ή εταιρείες, μόνο "ελευθέρα λόγχη" για να ζω από την δουλειά μου και να έχω την πολυτέλεια να γράφω όποιον δεν γουστάρω στους δίδυμους αδένες μου.
     Για πες εσύ όλο το ονοματάκι σου, το αληθινό, και τι δουλειά κάνεις;

 18. Neutral Observer avatar
  Neutral Observer 03/07/2013 16:29:39

  Ωραία τα λές φαήλο.Συμφωνώ απολυτως.
  Ας ξεκινήσει λοιπόν όλο αυτό από εμάς τους ίδιους.
  Άσε το δικηγοριλίκη και βούρ στα χωράφια.
  Ωραία τα παχιά λογια αλλά κενά περιεχομένου όταν δεν συνοδέυονται με πράξεις...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Neutral Observer 03/07/2013 21:46:47

   Αν δεν ήμουν δικηγόρος με πελατείασ αλλά άνεργος, να 'σαι σίγουρος πως θα ήμουν βουρ στα χωράσφια;, εξυπνοπούλι μου. Δεν θα έκανα chat με την φραπεδιά πληρωμένη απ τη μάνα μου.

   • Neutral Observer avatar
    Neutral Observer @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 00:28:30

    Σωστός και πάλι φαήλο.Αλλά με όλα αυτά που γράφεις στο άρθρο,είναι σαν να θές να πείς,ότι και οι προστάτες των λαθρομεταναστών αριστεροί...
    Δηλαδή παίδες ελλήνων μην ζητάτε να διώξουμε τους λαθρομετανάστες γιατί εσείς δεν κάνετε χειρονακτικές εργασίες...
    Κοίτα φαήλο αν είναι αυτό(;),πες το στα ίσια και να είσαι σίγουρος ότι όχι μόνο τα χωράφια θα οργώσουμε αλλά και τα βουνά τα ίδια.
    Απλά να εξηγιόμαστε.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Neutral Observer 04/07/2013 13:40:31

     Τώρα εσύ από που κατέληξες σε τέτοιο ψυχεδελικό συμπέρασμα...

     • Neutral Observer avatar
      Neutral Observer @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 18:35:43

      Με ημερομηνία και ώρα ανάρτησης,23:03 28 Ιουν 2013,πρίν καμιά βδομάδα δηλαδή γράψεις το άνωθι άρθρο,ο γνωστός σε όλους προστάτης των λαθρομεταναστών κούλογλου είχε δημοσιέυσει το εξής.
      Παραθετώ το σύνδεσμο.
      Φραουλοχώραφα Μανωλάδας: Ζητούν Έλληνες αλλά δεν πάει κανείς
      http://tvxs.gr/news/ελλάδα/φραουλοχώραφα-μανωλάδας-ζητούν-έλληνες-αλλά-δεν-πάει-κανείς

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Neutral Observer 04/07/2013 23:20:32

      Ε, και;

     • Neutral Observer avatar
      Neutral Observer @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 01:19:28

      Τι,ε και...;
      Έρχεσαι με ενα άρθρο μια βδομάδα μετά τον ελεεινό προστάτη των λαθρομεταναστών κούλογλου να πείς ο,τι και αυτός στο ίδιο εντελώς πνεύμα.Εγώ δεν θα αμφισβητήσω τις αγνές προθέσεις σου,παρότι διέκρινα ροπη εκ μέρους σου για στείρα αντιπαράθεση ψευτομαγκιάς.Παραδέξου ο,τι έκανες λάθος φαήλο.Έπεσες στην παγίδα τους.Κανένα έλληνα εργάτη δεν ζήτησαν μέσω ΟΑΕΔ οι φραουλοπαραγωγοί στη μανωλάδα.Το αποδεικνύει ξεκάθαρα ο el greco
      04/07/2013 στις 8:12 pm με το σχόλιο του.
      Άραγε πριν το 2000 η και παλιότερα οι φράουλες τα καπνά οι ελιές κλπ μένανε αμάζευτα..;;;Μην τρελαθούμε τελείως...Στο ξαναλέω για τελευταία φορά.Τα μάτια σας δεκατέσσερα.Αυτοί θα σας εξαπατήσουν με χίλιους δύο τρόπους για να κρατήσουν τους λαθρομετανάστες εδω.
      Διώξτε αμέσως τους λαθρομετανάστες και μην σας νοιάζει για τα χωράφια.Θα τα οργώσουμε εμείς και οχι μόνο αυτά αλλά και τα βουνά τα ίδια αν χρειαστεί....

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Neutral Observer 05/07/2013 13:03:08

      Τι "αποδεικνύει" βρε έρμο μια παπάτζα ενός τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, που την κατάπιατε αμάσητη;

 19. patriotis avatar
  patriotis 03/07/2013 16:44:55

  Δυστυχώς η ευτυχώς σε αυτή τη σιχαμένη νοοτροπία μας οδήγησε αυτό το τρισκατάρατο σύστημα πασόκ,Ο Έλληνας δεν ήταν πάντα έτσι,έγινε.
  Και πέρα από αυτή τη νοοτροπία που δυστυχώς αποκτήσαμε σαν έθνος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα μεροκάματα σε τέτοιες δουλειές που εξαιτίας της εισόδουν των λαθρομεταναστών είναι εξευτελιστικά...

 20. Je ne regrette rien avatar
  Je ne regrette rien 03/07/2013 16:59:33

  Κατ'αρχήν, Φαήλο συγχαρητήρια γιά την εκλογή σου! Είμαι σίγουρη ότι με ό,τι και να καταπιαστείς θα είναι γιά το καλό της Πατρίδας πρώτα και μετά του κόμματός σου.
  Η πέννα σου εξαιρετική όπως πάντα, πασπαλισμένη με μπόλικο χιούμορ,είναι απόλαυση να σε διαβάζει κανείς και δηλώνω ανεπιφύλακτα "φαν"" εδώ και καιρό μέσω αυτής της της ιστοσελίδας !
  Ομως : σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο άρθρο έχω κάποιες επιφυλάξεις και ενστάσεις διότι το θέμα είναι πολυσχιδές και πολύπλοκο.
  Γι'αυτό, συμφωνώ και με πολλούς από τους σχολιαστές πού διατηρούν και αυτοί επιφυλάξεις γιά τους λόγους πού οι συμπατριώτες μας "σνομπάρουν"χειρωνακτικές δουλειές.Θα έλεγα σαν τον... Χότζα(την ξέρετε την ιστορία πού συμφωνούσε και με τους δύο αντιδίκους...!) : Εχετε εν μέρει δίκιο και ο μέν και οι δέ !
  Παράκληση όμως να μην αναπαράγουμε μεταξύ μας αυτή τη φήμη περί "τεμπέληδων Ελλήνων" Τουλάχιστον να μην το δημοσιεύουμε ! Οι εχθροί μας άλλο πού δεν θέλουν ... ο νοών ,νοείτω.
  Περί γεωργίας και της σπουδαιότητάς της, να θυμίσω την ρήση του μέγιστου Αριστοτέλη :
  "ΜΗΤΗΡ ΠΑΝΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΣΤΙ "
  Φιλικά

 21. konstantinos avatar
  konstantinos 03/07/2013 17:05:31

  Νομίζω ότι τον αδικούν κάποιοι τον Φαηλο .Όλοι
  έχουμε περιπτώσεις που πολλοί νέοι άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερα προσόντα άφησαν το χωριό τους για να γίνουν υπάλληλοι των 800ευρώ
  στην πόλη.Στην ουσία αν αφαιρέσεις ενοίκιο , πάγια και διάφορα αλλά έξοδα το ταμείο είναι μείον .Στο χωριό τους με σπίτι δικό τους και πολύ λιγότερα έξοδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση και κοντά σε φίλους και συγγενείς.Οι περισσότεροι όμως ήρθαν στην πόλη για να γίνουν, οδηγοί,πωλητές και δημόσιοι υπάλληλοι τις περισσότερες φορές διορισμένοι με βύσμα τον τοπικό βουλευτή.
  Αυτό ήταν το πασοκικό μοντέλο ανάπτυξης για 30 χρόνια που ακολουθείτε και από όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας με ελάχιστες εξαιρέσεις .(Ο Πεπονής είχε πει ότι οι βουλευτές του Πασοκ του διαμαρτύρονταν για το ΑΣΕΠ

 22. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 03/07/2013 17:19:49

  Αυτό είναι, οι Έλληνες είναι τεμπέληδες! Μόνο όταν περάσουν τα σύνορα, ξαφνικά, ω τι θαύμα, γίνονται εργατικοί.

  Οι πιο επιφανειακές δικαιολογίες που έχω ακούσει ποτέ, και σε είχα και σε εκτίμηση.

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ ΓΙΑΝΝΗΣ 03/07/2013 20:54:26

   Αγαπητέ Γιάννη,ψεύτικα θαύματα αντιλαμβάνεσαι.Κανένας τεμπέλης δεν γίνεται εργατικός.Απλά τα σύνορα τα περνούν όσοι έχουν όρεξη για δουλειά. Οι τεμπέληδες μένουν εδώ και τρώνε τη σύνταξη των γερόντων.

   • Εξ Αμάξης avatar
    Εξ Αμάξης @ Σχετικά Ασχετος 04/07/2013 05:39:01

    +o.1

 23. helios avatar
  helios 03/07/2013 17:35:43

  Εδώ πρέπει να έρθει το κράτος και να προσθέσει στα 25-27 ευρώ άλλα 20
  ευρώ(να επιδοτήσει την εργασία δηλαδή αντί την ανεργία τουλάχιστον για
  τα επόμενα 5 χρόνια)και να οργανώσει μεταφορές,σίτιση και στέγαση των
  εργαζομένων.
  Είναι πολύ προτιμότερo από το να σπαταλώνται
  δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδόματα ανεργίας σε μια χώρα που ουσιαστικά
  έχει χρεοκοπήσει.
  Το όφελος για την εθνική οικονομία και κοινωνία θα
  ήταν πάρα πολύ τεράστιο καθώς τα χρήματα θα παρέμειναν στην ελληνική
  οικονομία, θα είχαμε και πάλι παραγωγικούς ανθρώπους και σύνδεση της
  ελληνικής γης με Έλληνες εργαζόμενους.
  Επίσης θα πρέπει να δοθούν
  γενικώς σε όλους τους παραγωγούς-αγρότες κίνητρα προκειμένου να
  επενδύσουν στην τεχνολογία για μηχανική συγκομιδή με αποτέλεσμα να έχεις
  ανάγκη από πολύ λιγότερα εργατικά χέρια,η εργασία να γίνεται πολύ
  λιγότερο κουραστική και ταυτόχρονα γίνεσαι πολύ περισσότερο παραγωγικός
  και ανταγωνιστικός.

  Εδώ για τη συγκομιδή της φράουλας :
  http://www.youtube.com/watch?v=t5-sME9I_t0
  http://www.youtube.com/watch?v=cvTxTZZojNw

 24. fitsoulas avatar
  fitsoulas 03/07/2013 17:41:08

  Κύριε Κρανιδιώτη, παρακαλώ ενημερώστε μας εγκαίρως την επόμενη φορά που οι γονείς θα ψάχνουν εργάτες για τις ελιές. Όχι πως έχουμε ανάγκη τα 35 ευρώ μεροκάματο, αλλά το φαγητό και ο καφές από τους γονείς σας με δελεάζει πολύ!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ fitsoulas 03/07/2013 22:39:20

   Α και μαγειρεύει καλά η μάνα μου.

   • Ρένος avatar
    Ρένος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/07/2013 22:48:51

    Όλη μας η έγνοια τώρα Φαήλο είναι πως μαγειρεύει η μάνα σου.

    Γι αυτούς που η μάνα τους δεν έχει τι να μαγειρέψει θα μας πεις κάτι;

    • Σχετικά Ασχετος avatar
     Σχετικά Ασχετος @ Ρένος 03/07/2013 23:12:56

     Σωστό βάρος,χαμηλή χοληστερήνη,μείωση κινδύνου καρδιαγγειακού επεισοδίου.Με λίγη πείνα περισσότερο,θα επέλθει και η γράμμωση,κάνοντας τις δουλειές των αλλοδαπών.

     • Απείθεια avatar
      Απείθεια @ Σχετικά Ασχετος 04/07/2013 07:59:30

      Η.....γράμμωση, είναι ένα κίνητρο!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ρένος 04/07/2013 01:15:15

     Θα τους ταΐσεις εσύ βρε κουτό με παλιές καλές δραχμές που θα τυπώσει ο Αλέξης.

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 08:02:22

      Μην αστειεύεστε καθόλου. Η δραχμή τρομάζει πια μονάχα αυτούς που διαθέτουν πολλά Ευρώ. Οι άλλοι, αρχίζουν λίγο λίγο να την ....εύχονται.

     • Σωκρατης avatar
      Σωκρατης @ Απόλυτη ομοφωνία 21/07/2013 00:49:42

      Απολητη ομοφωνια ....Με την δραχμη οι περικοπες που εγιναν σημερα θα φανταζουν χαδακια απο που υποστουμε.Με τη δραχμη θα πληγουν περισσοτερο τα χαμηλα εισοδηματα.Και επειδη εχουν γινει λαθη ιστορικα ενα νεο λαθος θα ειναι ολεθριο για ολους.

     • ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ avatar
      ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 11:47:44

      Ναι, αυτό είναι αλήθεια και δεν είναι απειλή! Γιατί, αν και αρκετά νοήμων, δεν αντιλαμβάνεσαι ότι τον Έλληνα τον έχετε οδηγήσει στο "εκεί" που δεν έχει πλέον τίποτα να χάσει, παρά μόνο τις αλυσίδες του!

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 04/07/2013 23:41:41

      Αυτά λέει η Ρένα κι ο Στρατούλης και κρατάω σημειώσεις.

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 23:50:51

      Αν τα έλεγαν μόνο οι Ροζ Ρένα και ο Στρατούλης, θα ήταν καλά...

     • Σωκρατης avatar
      Σωκρατης @ ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 21/07/2013 01:52:06

      Σαλωνιτη...Κανεις λαθος για ποια εργατικη ταξη μιλας σημερα εκεινη των λιμενεργατων του Πειραια που εκλειναν το Λιμανι των 86000 ευρω; Αυτη η εργατικη ταξη δεν εχει τιποτα να χασει παρα μονο την αγαπημενη της τηλεοπτικη σειρα.

   • Ρένος avatar
    Ρένος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/07/2013 23:19:07

    Φαήλο ( μέλος της Π.Ε της Ν.Δ) το τρως όλο σου το φαϊ;

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ρένος 04/07/2013 01:16:19

     Αμέ. Και το δουλεύω με το παραπάνω στην ελεύθερη αγορά, χωρίς αντιμισθίες και αργομισθίες. Εσύ, γατάκι, από που βγάζεις ψωμί;

     • Ρένος avatar
      Ρένος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 18:54:55

      Μπράβο αγόρι μου.
      Μαθαίνω όμως ότι τρως και των άλλων το φαγάκι.

      Ούτε κατά διάνοια γατάκι Φαήλε, σκυλάκι και πολύ δαγκωνιάρικο μάλιστα.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ρένος 04/07/2013 23:15:19

      Οκ. Θα σου πετάξω το ξυλάκι να το φέρεις πίσω. Ξέρετε εσείς από αυτά.

     • Ρένος avatar
      Ρένος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 23:24:00

      Ξυλάκια πηγαινοφέρνεις εσύ μανάρα μου.
      Κατά πως φυσάει ο άνεμος μάλιστα.
      Κι εσύ γυρνάς και γλύφεις αυτούς που έβριζες.
      Η δεν ξέρουν ακόμη πως τους έβριζες.

      Τα χαιρετίσματά μου στη φοράδα σου.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ρένος 04/07/2013 23:32:38

      Μου αρέσει η ψευδώνυμη μαγκιά των τρολλ πίσω απ' το πληκτρολόγιο. Υποθέτω πως γράφεις με τις παντόφλες κι η μαμά σου στην κουζίνα σου ζεσταίνει το γάλα.

 25. Rocco avatar
  Rocco 03/07/2013 18:15:15

  Είμαι από αγρίνιο και αυτα που λέω δεν είναι λαϊκισμός είναι η ωμή αλήθεια οι ελληνες δεν έρχονται στα χωράφια ολόκληρο αγρίνιο και από τα 8 άτομα που θέλαμε έξτρα εγώ και ο θείος μου βρέθηκαν 3 χριστιανοί όλοι και όλοι και αναγκαστηκαμε να φέρουμε 5 αλβανούς από διπλανό χωριό για να κανουμε αρμαθιασμα στα καπνα μας.Τα λεφτά είναι 28-30 ευρώ για 8ώρες και η δουλειά ξεκινάει από τις 04:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι και δεν είμαστε ούτε τσιφλικαδες ούτε ζούμε από τα καπνα εξτρα εισοδημα ειναι μακαρι να μπορουσαμε να δωσουμε παραπανω αλλα δυστυχώς τα νούμερα δεν βγαίνουν για παραπάνω μεροκάματο.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Rocco 03/07/2013 22:38:24

   Έτσι.

  • Antonis A avatar
   Antonis A @ Rocco 04/07/2013 00:44:30

   Παρακαλώ ενημερώστε μας και εσείς πριν αρχίσετε να ψάχνετε για εργάτες στο διπλανό χωριο...
   Προτείνω να δημιουργηθεί στο Antinews στήλη που να μας ενημερώνει που αναζητούν Ελληνες εργάτες.

 26. Γιώργος avatar
  Γιώργος 03/07/2013 18:19:18

  Αυτοί εκεί δεν είναι που αμα ο εργάτης πει καμιά κουβέντα τον παίρνουν με το δίκανο; Ε, ας μαζέψουν τις φράουλες με τα κουμπούρια.

  Ε, μα, μα**κες ψάχνουν;

 27. Mihalis avatar
  Mihalis 03/07/2013 18:19:24

  Κάποιοι θα ανοίγουν πύλες για κινέζικα, θα χαιδεύουν κάθε σούπερ μάρκετ να πουλάει μέσω οφσορ, αδασμολόγητα, αφορολόγητα τα εισαγώμενα, θα φέρνουν τον κάθε πικραμένο από κάθε γωνιά της γης να δουλεύει σκλάβος, θα δίνουν επιδοτήσεις για "επενδύσεις στα Βαλκάνια", θα δημιουργουν κάθε λογής παραλογισμό στη σύσταση ελληνικής επιχείρησης, θα εξοντώνουν με ΝΟΜΟ (κι όχι επειδή έτσι γουστάρει ο ΔΥ) στη φορολογία και τη γραφειοκρατία κάθε προσπάθεια (από την οποία θα ζητάν μερτικό και θα βγαίνουν φωτογραφία δίπλα) και μετά ο Έλληνας τεμπέλιασε... Αμ να τεμπελιάσει 1000 φορές ρε παιδιά. Εφόσον για κάθε ευρώ που βγάζει από την εργασία του, κάποιοι του παίρνουν πάνω από τα μισά σε ΦΠΑ, φόρους και εισφορές και του επιστρέφουν σκ@τ@ για σύνταξη, υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, του κλείνουν την τηλεόραση που αυτός πληρώνει, αφού πρώτα τον βάζουν να αγοράζει αποκωδικοποιητές, πολύ καλά κάνει και τεμπελιάζει. Γιατί να δουλέψει? Για να του τα τρώνε "μαζί"? Γιατί όπως ξέρουν οι παραπάνω, αυτοί οι ίδιοι θα έχουν το πρόβλημα αν δε βγει αυτό το ένα ευρώ για να του πάρουν "κάποιοι" πάνω από το μισό και να καλοζούν άκοπα και να τον βρίζουν από πάνω που δεν τους δίνει περισότερα. Τώρα αποκαλυφθήκαν πια όλοι στον Έλληνα αλλά και σε κάθε Ευρωπαίο ότι τον δουλεύαν σύσσωμοι. Ο Έλληνας κάνει υπομονή αλλά όταν γίνει η "ηρωική έξοδος" (στο τέλος πάντα γίνεται), μπαίνουν τα πράματα στη θέση τους (έστω και προσωρινά) . Θα αρχίσει να παίζει όπως ιστορικά αυτός ξέρει καλά και οι ξύπνιοι, θα τρέχουν στο Σόιμπλε (όπως παλιά στη Βέρμαχτ) για ψωμί και σοκολάτες. Κι αυτός θα τους λέει τότε: "Ποιοί είναι αυτοί? Δε τους γνωρίζω, πετάχτε τους έξω."

 28. orbit avatar
  orbit 03/07/2013 18:23:37

  Φίλε Φαήλο, πάντως όλοι αυτοί οι λόρδοι της νέας ΠΕ της ΝΔ είναι ολοφάνερο ότι έχουν φάει την ζωή τους και τα νιάτα τους στις φάμπρικες και στα χωράφια.

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ orbit 03/07/2013 18:42:10

   Παιδιά, παρακολουθώ live την εξέγερση στην Αίγυπτο και τη λαοθάλασσα και σκέπτομαι πότε οι Ελληνες θα πράξουν κάτι αντίστοιχο(ειρηνικά εννοείται)πού θα αναγκάσουν όμως τους πολιτικούς να φοβούνται να ξεμυτίσουν...
   Οταν θα πάψουν να μας..ψεκάζουν (ίσως)

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Je ne regrette rien 03/07/2013 20:39:26

    Παρακολουθείτε live το πραξικόπημα και εύχεστε το αυτό και δι' ημάς;;;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ orbit 03/07/2013 22:37:52

   Δεν ξέρω το cv τους. Εγώ πάντως προέρχομαι από αγρότες κι εργάτες κι ακόμη τις ελιές μας τις φροντίζουμε εμείς.
   Η βάση μας πάντως ναι, σε μεγάλο ποσοστό τρώει τη ζωή της στη γη, σε φάμπρικες κι εργαστήρια.

   • Mihalis avatar
    Mihalis @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 03/07/2013 23:16:51

    Ούτε ΚΚΕ να είσασταν!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Mihalis 04/07/2013 01:18:29

     Σύντροφε, μας πήρες χαμπάρι! Κρυπτοκουτσουμπικοί όλοι στη ΝΔ.

   • GGG avatar
    GGG @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 00:44:54

    Ξέρουμε όλοι πόσο δουλευταράδες είστε. Αφού και ο Σαμαράς δούλευε πιτσαδόρος και ο Γιωργάκης έπλενε τζάμια στη Σουηδία. Οι παλιοτεμπέληδες οι Έλληνες δεν πάνε στο χωράφι. Αυτοί δεν είναι που ψήφισαν ΝΔ στα χωριά? Έχουν μαζέψει μάλλον κομπόδεμα απο τις επιδοτήσεις και τα ρουσφέτια στο δημόσιο και δεν τους νοιάζει. Καλή προσπάθεια αγαπητέ , παρότι δεν σε γνωρίζω τη σέβομαι τη γνώμη σου δεν τη θεωρώ εκ του πονηρού. Ναι θα δούλευα στο χωράφι αν δεν είχα δουλειά. Εχω δουλεψει και οικοδομές και χωράφια και γυψοσανίδες και σερβιτόρος πιτσιρικάς. Δυστυχώς εκνευρίζομαι γιατί μετά απο όσα κάνατε εσείς και το ΠΑΣΟΚ 30 χρόνια ρίχνετε πάλι το φταίξιμο στο λαό (μαζί τα φάγαμε, είστε τεμπέληδες κλπ κλπ) Λίγο αυτοκριτική δεν βλάπτει.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ GGG 04/07/2013 01:17:40

     Αυτό κατάλαβες απ΄' το άρθρο;

 29. ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ avatar
  ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 03/07/2013 18:29:37

  'Ασε το Φαήλο να λέει ό,τι θέλει! Στην Άμφισσα οι Βούλγαροι παίρνουν 25 με δικό τους καφέ και κολατσιό! Αν είσαι και λίγο άνθρωπος και τους δώσεις κάνα πεντόκιλο λαδάκι και καμιά ελιά για φαγητό, σου κατεβάζουν 35 με 40 τελάρα τη μέρα! Δύσκολη και κουραστική δουλειά, αλλά το βράδυ το κάθε ζευγάρι έχει ενθυλακώσει ένα πενηντάρι, επί 30 μας κάνει 1500! Τα μισά από αυτά πάνε στα παιδιά στη Βουλγαρία που ζούνε με τους παππούδες, όπου περνάνε με 15 ευρώ τη μέρα!
  Οι Αλβανοί, βρίσκονται σε άλλη τροχιά πλέον! Κάνουν μπίζνα με Έλληνες που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα για 2 και 3 χιλιάδες μεροκάματα και τα παίρνουν "μισακά" και είναι όλοι ευχαριστημένοι! Οι δουλειές αυτές δε μαθαίνονται στα βιβλία! Άμα δε φας λάσπη και δε μουσκέψεις το παντελόνι μέχρι τα γόνατα στην πρωϊνή υγρασία του λόγγου, απλώς γράφεις αστειάκια!

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 04/07/2013 04:00:11

   Σωστός!
   Πάντως την καλύτερη εικόνα για το δράμα της χώρας μας, μου την έδωσε ο μπαρμπα-Δήμος ο ψηλός, απ' το Χρισσό. Είπε:
   "'Ακου, μέχρι το '85, όταν μαζεύαμε τις ελιές, κάθε πρωΐ, κατέβαιναν απ' το χωριό 700 ψυχές. Νέοι, γέροι, άντρες, γυναίκες, κτηματίες και εργάτες. Και ήταν κάθε μέρα γιορτή. Και τώρα, 700 πάνε, αλλά είναι σχεδόν όλοι Αλβανοί και Βούλγαροι!"
   Δηλαδή, μόνο το Χρισσό, στέλνει 700 μεροκάματα ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ στους γείτονες...
   Άς μην ρωτήσω τον Φαήλο τι θα γίνουν τα χωράφια των γονιών του, όταν αυτοί αποδημήσουν... Αυτός διάλεξε την δικηγορία, γραφείο δηλαδή, επάγγελμα ήδη κορεσμένο και "παροχή υπηρεσίας". Ίσως βρει κανέναν Αλβανό να τα πουλήσει... Άλλωστε, τώρα που είναι στην ΠΕ της ΝΔ, δεν μπορεί να μην δεί τον κοσμοπολίτικο, ιδεολογικά correct δηλαδή, χαρακτήρα μιας τέτοιας συναλλ αγής!

   • ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ avatar
    ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ @ ΠΗΛΕΑΣ 04/07/2013 11:45:46

    Γιατί, ο Μπάρμπα Δήμος, τα έχει ποτίσει με τον ιδρώτα του τα λιοχώραφα, Πηλέα μου!!!

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΠΗΛΕΑΣ 04/07/2013 23:19:42

    Αγαπητέ Πηλέα, είμαι μεγάλος για ν' αλλάξω "γούστα".
    Θα τις φροντίζω τις ελιές μου, που τις φύτεψε ο συνονόματος παππούς μου, όταν γύρισε από τη Μικρά Ασία με το Μάνλιχερρ στον ώμο και με μια κουβέρτα όπου είχε τυλιγμένα τα λάφυρα από τους Τούρκους που σκότωσε, μια σπάθη ιππικού, ένα χαντζάρι και δυο ξιφολόγχες. Κι ύστερα θα τις παραδώσω στις κόρες μου κι αυτές στα εγγόνια μου.
    Κι αν δεν το έχεις πάρει χαμποάρι, είμαι ένας εθνικιστής μέσα στην ΠΕ της ΝΔ. Ω ναι! Και τέτοιος θα πεθάνω...

 30. eksothen avatar
  eksothen 03/07/2013 19:07:14

  Ενα ευστοχο αρθρο που εξηγει το μεριδιο ευθυνης που εχουμε ως Ελληνικος Λαος. Κυριε Κρανιδιωτη, περιεγραψες και εξηγησες χωρις να παρερμηνειες, πως η Ελληνικη κοινωνια αποδεκατισε τους ορμους, τις βασεις στις οποιες στηριζοτανε για να πλεει τωρα χωρις πυξιδα.
  Ελπιζω, τωρα που ανηκεις στην ΠΕ της ΝΔ, να συνεχισεις ετσι οπως σε διαβαζουμε στα αρθρα σου. Χωρις νερο μεσα στο κρασι σου.
  Χρειαζονται ανθρωποι που αφουγκραζονται τον παλμο της κοινωνιας μας, μακρια απο ξυλινους λογους.

 31. Zame avatar
  Zame 03/07/2013 19:27:12

  Αυτή η ανάρτηση χτύπησε την "φλέβα"..
  της -ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- του κινεζοομπιιιπ.
  & άντε τώρα.. πού,ποιός & πως να αναλάβει αυτήν την εξαιρετικά δισεπίλυτη νευροχειρουργική επέμβαση..
  & μαλιστα σε εποχες..οπου καλυτερα να αγοραζεις κατι καινουργιο..παρα να το επισκευαζεις..(& ο νοωννοητο..για το μεγεθος της βλαβης.. & το timing )

 32. Zame avatar
  Zame 03/07/2013 19:35:06

  ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ τα ειπες σχεδον ΟΛΑ .
  κάτι ανάλογο εισέπραξα και εγώ & όταν μερικές φορές αντιδρούσα..
  "τις άκουγα κιόλας"

 33. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 03/07/2013 19:41:57

  Κάτι σαν αυτό που προωθεί και η Χ.Α δηλαδή.
  Δουλειά μόνο για Έλληνες, αλλά με όρους και αποδοχές μπανγκλαντεσιανού.
  Διαφορετικά, ο άνεργος, στιγματίζεται και ως τεμπέλης από πάνω!

 34. η Dimi avatar
  η Dimi 03/07/2013 19:50:45

  «Ελαιών το Υπερώον» (Ελαιών Loft – Ο Αριστουργηματικός, Βιοκλιματικός Xώρος Τέχνης, Γεύσης και Φιλοξενίας). Απέναντι από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, με 1200 τ.μ. ταρατσόκηπο, ιδανικό για κάθε κοινωνική εκδήλωση, με ελαιόδενδρα και θέα μοναδική, με Πίνακα ολοζώντανο, ένα από τα 7 Θαύματα του Κόσμου, τη κατάφωτη Ακρόπολη! Αυτή η Ελληνική ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι το καμάρι του Βοτανικού. Και είναι η απάντηση στους καιρούς (Αξιακής πρωτίστως), οικονομικής κρίσης και κατάθλιψης.

  «To μέλλον ανήκει σε όσους ακράδαντα πιστεύουν στην ομορφιά και τη δύναμη των ονείρων τους». ~Πάουλο Κοέλιο, Βραζιλιάνος λυρικός ποιητής & συγγραφέας

  • sender avatar
   sender @ η Dimi 03/07/2013 20:06:39

   Αγαπητή,ρομαντική Dimi.Το μέλλον ανήκει στους πεινασμένους και διψασμένους.Ακούς τον ήχο των βημάτων τους και νιώθεις την ένταση του φανατισμού τους.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ sender 03/07/2013 21:27:45

    Εσείς, μιλάτε για ένταση φανατισμού. Ο Πάουλο Κοέλιο- «ο ρομαντικός ποιητής της πείνας, δίψας και της τενεκεδούπολης (φαβέλας)», μιλάει για την ομορφιά και τη δύναμη των ονείρων. Και οι δύο, δίκιο έχετε. Έκαστος, από τη δική του οπτική γωνία και τις προσωπικές του εμπειρίες, βεβαίως. Χαίρετε.

 35. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 03/07/2013 20:06:56

  Κοντευει να γινει αστικος μυθος αυτη η ιστορια με τους Ελληνες της Μανωλαδας.
  Σε ποιον ΟΑΕΔ δημοσιευτηκε η υποτιθεμενη αγγελία; Στα Πατήσια;

  Οι ντοπιοι εχουν τα δικα τους χωραφια να κοιτάξουν αρα θα επρεπε να πανε εργατες απο άλλες περιοχες. Ποιος θα σηκωθει να παει στη Μανωλαδα, με τι συνθηκες διαβιωσης, διαμονης και διατροφης; Σε τι περιβαλλον; Στο αντισκηνο; Οι Αφγανοι ουτως οι άλλως σε αντισκηνα ζουσαν και στην πατριδα τους.

  Ξερεις γιατι πανε οι Πακισοτανοι στη Μανωλαδα; Γιατι αμοιβονται με 250 ευρω την ημερα (Διακοσια πενηντα) και συνθηκες διαβιωσης αναλογες με αυτες που αφησαν πισω τους.

  Θα πει κανεις οτι σιγα μη παιρνουν 250 ευρω την ημερα. Μα ΤΟΣΗ ειναι η αναλοαγια των 25 ευρω στο Μπαγκλαντες. Με τα ψιλολογια οι Πακιστανοι χτιζουν μεζονετες στο Πακισταν. Κυριολεκτω επ αυτου. Κι εμενα αν μου λεγανε να παω στη Νορβηγια να μαζεψω φραουλες με 6000 ευρω το μηνα και ολα τα εξοδα μου καλυμμενα θα εφευγα ΤΩΡΑ.

  • MCA avatar
   MCA @ Theoprovlitos 03/07/2013 23:56:07

   Σωστός!!!

 36. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 03/07/2013 20:06:59

  Oταν έχεις ζήσει οικογένεια σε χωράφια εργάτης , όταν τα χέρια σου έχουν ματώσει φαίνεται στο πρόσωπο σου στην ψυχή σου και στα λόγια σου.Ως εκ τούτου το κείμενο αποτελεί άλλη μια κατάθεση ψυχής κατά του πασοκικού μοντέλου ανάπτυξης απο απαίδευτο άνθρωπο.Φυσικά και το δεξιό μοντέλο ανάπτυξης ήταν το καλύτερο και ο λαός πάντα κατώτερος των περιστάσεων και δεν το αντιλαμβανόταν.Μόνο που απο το 1947 μέχρι σήμερα, επί 65 ετών δηλαδή επί 45 έτη και κυβερνούσαν δεξιά σχήματα. Φυσικά και ήταν παραγωγικός ο προσανατολισμός της Κοινωνίας και φυσικά και εμείς ζούσαμε σε άλλον τόπο και ήρθαμε μετανάστες στην Ελλάδα το 1981.

  Πολλοί γράφουν μετά ευκολίας επι παντός επιστητού αγνοοώντας βασικές παραμέτρους ή γράφουν με τρόπο παραπλανητικό για να χρυσώσουν το χάπι της συγκατοίκησης.Επίσης γράφουν για να πούν πόσο φιλική είναι η βάση της Νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής και ότι για όλα φταίει η Αριστερά

  Ελα όμως που υπάρχουν πένες που γράφουν τα αυτονότητα την πραγματική αλήθεια δηλαδή αφιερωμένο λοιπόν σε κάθε νεόκοπο επό της Ελληνικής πραγματικότητας το κάτωθι απόσπασμα απ οτο capital. gr:

  ..Το 1974 λοιπόν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποκαθιστά την δημοκρατία, με ιστορικά μεγαλειώδη επιτυχία, παραλαμβάνοντας μια οικονομία στην μέση της πετρελαϊκής κρίσης και με επιχειρήσεις (ίσως κακομαθημένες) αλλά ικανές να τραβήξουν το τρένο ανάπτυξης και ανταγωνισμού μεσα στην ΕΟΚ που πολύ ορθά είχε οραματιστεί.Αντί όμως να «ζέψει» τους τότε επιχειρηματίες στον δρόμο της ανάπτυξης με «απειλές» για τα, λεγόμενα, «αμαρτήματά τους» κρατικοποίησε όσους είχαν ακόμη δικά τους κεφάλαια και τρόπο (υπό προϋποθέσεις) να βάλουν και άλλα χρήματα ως επενδύσεις στην οικονομία...
  Τα κίνητρα ήταν καθαρά πολιτικά.

  Προτίμησε να δείξει πρόσωπο σοσιαλιστικότερο από εκείνο του Ανδρέα Παπανδρέου και κρατικοποίησε όλους τους ομίλους που τότε κρατούσαν πάνω από το 50% της οικονομίας του τόπου φορτώνοντας έτσι στον ελληνικό λαό την πετρελαϊκή κρίση...Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προχώρησε ένα ακόμη βήμα, ακούγοντας τον τότε σύμβουλό του επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας καθηγητή Άγγελο Αγγελόπουλο, κλείνοντας την ροή χρηματοδότησης στην βαριά βιομηχανία (ηλεκτρισμού, οικοδομής, χάλυβα, ναυπήγησης, πρώτων υλών κλωστοϋφαντουργίας, μεταλλουργίας, ορυκτών , χημικών υλών ) για να σώσει την Εθνική (μέχρι να την παραλάβει ο Παπανδρέου) βυθίζοντας όμως με τον τρόπο αυτό την ιδιωτική οικονομία.

  Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετέφερε στις πλάτες του τυχοδιωκτικού ελληνικού κράτους και των κομματικών παντός χρώματος τις ευθύνες για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαίων. Έτσι ξεκίνησε και ο χορός των Οργανισμών με τα τεράστια κεφάλαια και ειδικά κονδύλια ΔΕΠ, ΜΕΤΒΑ, ΕΛΕΒΜΕ για να κάνουν την Ελλάδα... ένα απέραντο εργοτάξιο πετροχημικών, μεταλλουργικών βιομηχανιών, χημικών βιομηχανιών , αμυντικών βιομηχανιών με ελληνικές πρώτες ύλες...Αλλά μόνο εργοτάξιο... Τούβλο δεν στήθηκε.

  Δαπάνες και επενδύσεις δισεκατομμυρίων δραχμών από τις δημόσιες επενδύσεις και από δάνεια για επενδυτικά σχέδια που πολεμούσε μετά μανίας το ΠΑΣΟΚ για να μην γίνουν επειδή... θα κατέστρεφαν τον τόπο. Αλλά έτσι κατέστρεψαν την προοπτική πραγματικής ανάπτυξης της Καβάλας (κέντρο πετρελαίου) και της Βορ. Ελλάδος μέχρι την Τουρκία.Οι παραπάνω κρατικοί «Επιχειρηματικοί Όμιλοι» διέλυσαν οικονομικά και τις δημόσιες επενδύσεις και την κρατική Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικών Επενδύσεων (ΕΤΒΑ). Όσα δε μηχανήματα είχαν παραλάβει, (για να μην χαθούν και οι προμήθειες...) βρέθηκαν πεταμένα σε αποθήκες του Κάρντιφ και χωρών της Αφρικής.

  Σεβασμό στην Κοινωνική ανισότητα και την κοινωνική εξαθλίωση πρώτον, δεύτερο σεβασμό στην νοημοσύνη μας και τρίτον σεβασμό στα αποτελέσματα της οικονομικής δυσπραγίας.Οσο για τον παρασιτισμό ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Δρόλαπας 05/07/2013 18:42:48

   Τι σχέση όλα αυτά με το θέμα; Άλλα λέει το άρθρο. Από την πόλη έρχομαι...

 37. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 03/07/2013 20:09:39

  ΥΓ Να την ακους τη Θεκλα. Εκφραζει ΠΟΛΥ απογοητευμενο κοσμο.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Theoprovlitos 04/07/2013 01:21:03

   !!!!

 38. Zame avatar
  Zame 03/07/2013 21:08:42

  απο την στιγμη που 'εξιδανικευτικε η λαμογια & η μαμουνια'
  "διαστρεβλώθηκε & στιγματίστηκε" η δουλειά -ενας άσχετος- (μην μπερδεύεσαι)
  γιατί πριν μάθει τι θα κάνει..
  ρωτά το πόσα θα παίρνει..

 39. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 03/07/2013 21:39:53

  Aυτό είναι το πρόβλημα...βλέποντας CSI δεν γίνεσαι ντετέκτιβ και βλέποντας live εξεγέρσεις νομίζεις οτι δεν εχουν αίμα και ταραχές.
  Δεν ξέρω τι σημαίνει το όνομα σου αλλά στα ελληνικά είσαι καμμένος...!

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ Μεγάλες στιγμές 03/07/2013 22:37:57

   Οχι, δεν ήμουν σαφής φαίνεται. Εννοούσα ειρηνική διαμαρτυρία του κόσμου πού εδώ ΔΕΝ γίνεται.

 40. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 03/07/2013 21:41:08

  Πάρα πολύ επίκαιρος και εύστοχος,για αυτή την φορά μην παίρνεις και θάρρος..

 41. helios avatar
  helios 03/07/2013 21:41:37

  Αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ' όλα είναι σοβαρές επενδύσεις σε τεχνολογία σε όλους αυτούς τους κλάδους με αποτέλεσμα να έχεις ανάγκη για πολύ λιγότερα εργατικά χέρια, η εργασία να γίνεται πιο ελκυστική και φυσικά πολύ λιγότερο κουραστική (σχεδόν με άνεση) και επιπλέον γίνεσαι περισσότερο παραγωγικός ανταγωνιστικός.

  Η μηχανική συγκομιδή είναι πλέον εφικτή και για όλων των ειδών τα δένδρα (ελιές, κεράσια, πορτοκάλια,λεμόνια κλπ …) ακόμα και σε κηπευτικά. Δυστυχώς στην Ελλάδα σε αυτό τον τομέα είμαστε πολλά χρόνια πίσω.

  Αν το κράτος δεν μπορεί να βρει ( και να οργανώσει) από τους ενάμισι εκατομμύριο ανέργους 50.000 που να τους διοχετεύσει στην συγκομιδή αγροτικών και γεωργικών προϊόντων έστω και με επιδότηση που θα έπαιρναν περίπου 45 - 50 ευρώ για 8 ώρες δουλειά, τότε πρόκειται για κράτος πανηγύρι. Ας τους έκανε και 80.000 για να βγει η δουλειά ακόμα πιο γρήγορα και λιγότερο κουραστική . Το όφελος για την εθνική οικονομία και κοινωνία θα ήταν πάρα πολύ τεράστιο καθώς θα είχαμε απαλλαγεί από τους αλλοδαπούς, τα χρήματα θα παρέμειναν στην ελληνική οικονομία, θα είχαμε και πάλι παραγωγικούς ανθρώπους και σύνδεση της ελληνικής γης με Έλληνες εργαζόμενους.

  • MCA avatar
   MCA @ helios 04/07/2013 00:07:36

   Σωστός!!!!

 42. Geros avatar
  Geros 03/07/2013 21:57:13

  Η κατάθεση της αίτησης έγινε στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας αλλά απευθύνθηκε σε όλη την χώρα.
  Η προσφορά έγινε σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εργασίας για να αλλάξει το κλίμα λόγω των επεισοδίων , για να δοθούν θέσεις εργασίας σε Έλληνες και για να μην φύγουν τα χρήματα από την Ελλάδα (γύρω στα 40 εκατομμύρια από τον τζίρο στις φράουλες καταλήγουν κάθε χρόνο στο .... Μπαγκλαντές).
  Αφορούσε 22 ευρώ καθαρά και 3 ευρώ εργόσημο σύνολο 25 ευρώ την μέρα, πενθήμερη εργασία , 6 ώρες την ημέρα και αξιοπρεπή καταλύματα (ΟΧΙ ΠΑΡΑΠΗΓΜΑΤΑ).

  Δεν πήγαν αυτοί που τα παιδιά τους πεινάνε και λιποθυμούν στα σχολεία , δεν πήγαν αυτοί που αυτοκτονούν από την κρίση , δεν πήγαν αυτοί που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο στην οικογένεια , δεν πήγαν οι εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που τους εξαθλίωσε το μνημόνιο , δεν πήγαν αυτοί που μείναν άνεργοι και έχουν δάνεια στις τράπεζες και είναι σε απόγνωση.
  Περίεργο?
  Όχι , όποιος αρνείται 25 ευρώ την μέρα ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ 26 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ. Αυτό λέει η λογική.
  Αυτό μου λέει και η εμπειρία μου. Έκατσα και μέτρησα όλους μα όλους τους ανέργους που ξέρω , ΟΛΟΙ έχουν κάποιο εισόδημα , ΟΛΟΙ.
  Ενοίκια , διατροφές , αδήλωτα και μαύρα εισοδήματα , οικονομική συνδρομή γονέων ή συζύγων .... όλα τα έχει ο μπαχτσές.
  Και καλά θα μου πεις , οι εξαθλιωμένοι του μνημονίου που ανέφερα πιο πάνω που βρίσκονται?
  Πουθενά!
  Η ιστορία με τα παιδιά που λιποθυμούν είναι αστικός μύθος , κυκλοφόρησε πρώτη φορά την εποχή της υστερίας με τα φρουτάκια , υποτίθεται ότι παιδιά λιποθυμούσαν από την πείνα γιατί οι γονείς τα έφαγαν όλα στα φρουτάκια! Ακόμα και αν ένα τέτοιο περιστατικό εμφανιστεί όπως καταλαβαίνει κανείς έχει σχέση με βαριά προβληματικούς γονείς (αλκοολικούς , ναρκομανείς) και όχι με τον .... Τόμσεν.
  Η ιστορία με τις αυτοκτονίες είναι μια υπερβολή των ΜΜΕ βασισμένη σε ψευδη στοιχεια. Δεν έχουν αυτοκτονήσει δυο , τρεις ή .... τέσσερις χιλιάδες Έλληνες λόγω κρίσης , είναι απλά ψέμα. Έγινε της μόδας όποιος αυτοκτονεί τώρα να τον έχει φάει λάχανο η ... Merkel. Η αλήθεια είναι ότι τους έχει φάει λάχανο αυτό που έτρωγε λάχανο τους αυτοκτονούντες και πριν την κρίση , Η ΨΥΧΙΚΗ ΝΟΣΟΣ.
  Όσο για τις άλλες κατηγορίες είναι και αυτές στις περισσότερες των περιπτώσεων υπερβολές , οι οικογένειες που δεν έχουν έναν εργαζόμενο έχουν άλλα , μαύρα και αδήλωτα εισοδήματα , γιατί αν δεν είχαν ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΧΤΕΣ! Οι δε τράπεζες σε παρακαλάνε να κάνεις διακανονισμό με μηδενική προκαταβολή και περίοδο χάριτος αν είσαι άνεργος.

  Τέλος μπορώ να ρωτήσω που χαθήκατε αγαπητέ?
  Ο χώρος της συνωμοσιολογίας μοιάζει ορφανός χωρίς εσάς και εμείς χάσαμε έναν εύκολο στόχο.

  • ΛΜ avatar
   ΛΜ @ Geros 03/07/2013 23:18:10

   Εσύ και οι όμοιοί σου ωρέ Αϊνστάιν, γιατί δεν πήγατε να ιδρώσετε στα χωράφια, να δώσετε και το καλό παράδειγμα; Εργασία με 20 € την ημέρα x 25 = 500 € μια χαρά σου αρκούν. Ένα σουβλάκι θα τρως, σε τρώγλη θα κοιμάσαι. Θα αποταμιεύεις κι όλας. Αν πιάσεις δε και ψείρες, ακόμη καλύτερα. Θα θυμηθείς και το ένδοξό σου παρελθόν. Άϊντε βολεμένοι θρασείς μικροί Πάγκαλοι, αρλεκίνοι της κρίσης. Άϊντε να μασουλήσετε καμιά μπριζολίτσα κι αφήστε τα λογίδρια και τους αγωνιστικούς παιάνες περί παντός επιστητού. Έξω από το χορό...τραγουδιάρηδες, αγωνιστές και βιοπαλαιστές της ξάπλας.

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ ΛΜ 03/07/2013 23:44:03

    ΩΡΑΙΟΣ!!!!ΤΑ ΕΙΠΕς ΟΛΑ!
    Οι αναλύσεις μας βεβαίως αφορούν τους άλλους.
    Οχι να καταντήσουμε και εμείς πλέμπα...

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ ΛΜ 04/07/2013 04:28:36

    Μας είπες ότι σου φαίνονται λίγα τα 20 (ή 25). Το ίδιο και σ'εμένα, που βγάζω περισσότερα. Λίγα, σε σχέση με τι; Με το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης; Αμοιβή απόλυτης ανάγκης θα ήταν, προφανώς, όχι καρριέρας! Άρα, δεν μας είπες τίποτα! Γιατί βρίζεις λοιπόν, Γέρο άνθρωπο; Επειδή προτιμάς την δανεική ευημερία, που τώρα μας έστειλε τον λογαριασμό; Πάει, αυτή, πέταξε! ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΟΥ!

   • Geros avatar
    Geros @ ΛΜ 04/07/2013 08:38:32

    Όλοι εσείς που από την μια λέτε ότι ο κόσμος πεθαίνει από την πείνα και από την άλλη θεωρείτε ότι ένα εισόδημα 500 ευρώ είναι ένα προσβλητικό χαρτζιλίκι δεν καταλαβαίνετε ότι πέφτετε σε αντίφαση και το μόνο που αποδεικνύετε είναι το ποσο ΕΣΕΙΣ είσαστε βολεμένοι?
    Επίσης πρέπει να ξέρεις πως όταν με λες βολεμένο τίτλο τιμής μου δίνεις , γιατί το βόλεμα μου το έφτιαξα μόνος μου με απίστευτα πολύ δουλειά και χωρίς να περιμένω να μου πέσουν λεφτά από τον ουρανό.
    Όταν δεν έχεις ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ , όταν λες "όχι και να μαζεύω φράουλες για 500 ευρώ" σημαίνει ότι έχεις 600 από κάπου αλλού.

    • Theoprovlitos avatar
     Theoprovlitos @ Geros 04/07/2013 12:40:57

     Εκτος από απαραδεκτος, προφανως εισαι και εντελως ΑΛΛΟΥ. Προφανως σε άλλες Πολιτείες και Εκάλες οπου δεν εχετε παρει μυρωδια το τι γινεται εκει εξω.

     Τι θες δηλαδη τηλεφωνα και διευθυνσεις δεκαδων περιπτωσεων που βιωνουν ενα δραμα; Ονοματεπωνυμα οικογενειων ατομων που αυτοκτουν; Μην ειναι και δεκα αυτοκτονιες την ημερα.

     Οσο για τα 500 ευρω που σου φαινονται πολλά, τα εξοδα τους θα ειναι καλυμενα ή οχι; Σε τι συνθηκες διαβιωσης θα μενουν; Ποσο θα τους φαει η εφορια από αυτα; Θα νοικασουν σπίτι στη Μανωλαδα ή θα μενουν σε παραπηγμα; Και ασε τη Μανωλαδα. Να παρουμε μια πιο "αξιοπρεπη δουλεια". Ζητειται ντελιβερας με μηχανάκι στη Καστορια. Πας;

     Και ενα τελευταιο επειδη ξερω και ατομο, αριστερο μαλιστα, που το εκανε και πηγε να μαζεψει φρουτα στο Πηλιο. Ξερεις τι bullying εφαγε από τις κλικες των Βουλγαρων και των Αλβανων που εχουν κανει τι περιοχη τσιφλικι τους; Αχρηστο Έλληνα τον στολιζαν από το πρωι μεχρι το βραδυ. Πας;

     • Geros avatar
      Geros @ Theoprovlitos 04/07/2013 13:12:55

      Καλά εσύ στην Φινλανδία δεν ζεις?
      Εσύ και αν είσαι αλλού!
      A ξέχασα , εσύ είσαι άνθρωπος του λαού και από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά νιώθεις τον πόνο!
      Μάθε λοιπόν να ξεχωρίζεις ,τι ξέρεις , τι νιώθεις και τι ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ και ξαναμιλάμε.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Geros 04/07/2013 20:55:05

      @Geros
      Θελεις να μου δωσεις σε ποαρακαλω τον αριθμο πρωτοκολλου της αιτησης για τους φραουλοσυλλεκτες της Μανωλαδας; Η, τουλαχιστον, την ημερομηνια της. Η το ονομα του αιτουντος;

     • Geros avatar
      Geros @ Zugzwang 04/07/2013 21:58:54

      Συγγνώμη λάθος!
      Το βρήκα!
      Μπαίνεις στο site του ΟΑΕΔ και πάνω δεξιά γράφει "κενές θέσεις εργασίας", πατάς και κατεβάζεις ένα excel.
      Όταν φτάσεις στο ΚΠΑ2 Αμαλιάδας θα τις δεις , είναι δεκάδες , δεν είναι ένα νούμερο.
      Φιδέμπορας και ο Δημήτρης? Εεεεελα , δεν το περίμενα!

     • Theoprovlitos avatar
      Theoprovlitos @ Geros 05/07/2013 10:26:13

      Όχι ακομα, το παλευουμε με νυχια και με δοντια. Σιγα σιγα πολλοι Σκανδιναυοί εκκενώνουν τη χωρα εξ αναγκης. Αλλοι παραμενουν εδω και μαζοχιζονται.

      Το να μη ξερουν στη Φινλανδια το τι γινεται εδω παει στην ευχη. Το να προσποιείσαι εσυ οτι δεν ξερεις είναι απαραδεκτο.

      http://www.frontpages.gr/d/20130705/25/%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1

     • Geros avatar
      Geros @ Theoprovlitos 05/07/2013 16:34:51

      Έγραψε στο γράμμα του "είμαι θύμα του μνημονίου και άστοχων ενεργειών μου , μπαίνουμε σε έναν χειμώνα που θα διαρκέσει χρονια, βρίσκομαι σε κινούμενη άμμο , δεν μπορών να σκεφτώ με άδειο στομάχι (ενώ είχε δουλειά)"

      Και ο τρόπος αυτοκτονίας που διάλεξε ήταν να πάρει έναν σουγιά και να κόψει μόνος του την καρωτίδα του!!!

      Εσύ δηλαδή δεν νομίζεις ότι ήταν βαριά άρρωστος?
      Εσύ νομίζεις ότι χωρίς μνημόνια και τρόικες θα ήταν ένας ευτυχισμένος συμπολίτης μας?
      Θα έπαιρνε και 100 ευρώ περισσότερα , ΚΑΙ???

      Αυτό που κάνουν μερικοί να πιάνουν μια μια τις αυτοκτονίες , να βρίσκουν ποιοι δεν έχουν επίσημα νοσηλευθεί για ψυχική νόσο και να τους κάνουν σημαία του αντιμνημόνιου είναι βρωμερό , ανθρωποφαγικό και αισχρό ΣΚΥΛΕΜΑ ΝΕΚΡΩΝ!!

     • Theoprovlitos avatar
      Theoprovlitos @ Geros 05/07/2013 10:28:21

      Σχετικα με το συνδεσμο που δημοσιευσα, το παιδι που αυτοκτονησε επαιρνε 600 ευρω, και οχι 500 και εμενε και εντος εδρας.

    • orbit avatar
     orbit @ Geros 04/07/2013 16:44:13

     Από τον ουρανό γέροντα. Από τον ουρανό . Ειδικά όταν είναι από παράνομες επιστροφές φπα αγροτών του ανθισαν το 2000-2009

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Geros 03/07/2013 23:58:36

   Δηλαδή για να καταλάβω, η σούπερ δουλειά που προσεφέρθη στους αχάριστους φραπεδόβιους Έλληνες πληρώνει όσα και ο ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας; Τουλάχιστον όταν παίρνεις το επίδομα ανεργίας δεν χρειάζεται να πληρώνεις κατάλυμα και φαγητό, ούτε μεταφορικά προς και από τη Μανωλάδα.

  • Χαλκιδέος avatar
   Χαλκιδέος @ Geros 04/07/2013 00:32:47

   ΟΚ και μετά ξύπνησες! Προφανώς δεν ζεις σ' αυτή τη χώρα! Σχετικά με τις αυτοκτονίες, πρόσφατα γνωστός μου 47 χρονών λοχαγός του Πυροβολικού αυτοκτόνησε πηδώντας από ταράτσα γιατί είχε πέσει σε κατάθλιψη... Μάντεψε γιατί! Γιατί του πετσοκόψανε τον μισθό τόσο ώστε δεν είχε να πληρώσει τις υποχρεώσεις του! Άφησε γυναίκα χήρα και 2 ανήλικα παιδιά ορφανά. Ψυχική η νόσος αλλά από τι; Δεν του καθότανε λες το 5+1 στο Joker?

   • Geros avatar
    Geros @ Χαλκιδέος 04/07/2013 08:45:56

    Μα στην ουσία το λες μόνος σου , ένας υγιής (σωματικά) νέος άνθρωπος , με οικογένεια και παιδιά , με μόνιμη ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ εργασία , αυτοκτονεί!
    Ξέρεις πόσοι συνάνθρωποι μας δεν έχουν κάτι η όλα από αυτά που αυτός είχε?
    Τι σημαίνει "ψυχική νόσος αλλά από τι?"
    Από τα γονίδια ή επειδή μας ψεκάζουν , ξέρω εγώ από τι?
    Πάντως όχι από το μνημόνιο ΕΛΕΟΣ!

   • Theoprovlitos avatar
    Theoprovlitos @ Χαλκιδέος 04/07/2013 12:45:47

    Πωλητης του Κατσελη αυτοκτονησε προχθες. ΕΙχε αναλαβει την περιοχη Νεας Σμυρνης και πληρωνοταν με ποσοστα.

    Μητερα αρθρογραφου των περιοδικων T.M. και Ν. Αυτοκτονησε πηδωντας από το μπαλκονι. Υπαρχει και σχετικο κειμενο του γιου της στο διαδικτυο.

    Ανεργος φιλος φιλου με 3 παιδια εκανε ψευτοληστεια με νεροπιστολο σε τραπεζα. Φυσικα συνεληφθη. Την ωρα που τον μεταφερα στη κλουβα, λεει "ρεζιλι εγινα" τραβαει το οπλο του συνοδου και αυτοκτονει μεσα στη κλουβα. Το κουκουλωσαν τα ΜΜΕ.

    κλπ κλπ

    Ονοματα ανα πασα στιγμη διαθεσιμα.

    • Geros avatar
     Geros @ Theoprovlitos 04/07/2013 13:02:40

     Είπα εγώ ότι δεν αυτοκτονούν άνθρωποι?
     Αυτό που λέω είναι ότι ΠΑΝΤΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
     Και εδώ και στην Γερμανία και στην Φινλανδία και ΠΑΝΤΟΥ. Και μάλιστα στις πλουσιότερες χώρες αυτοκτονούν περισσότερο από ότι στις φτωχές. Η αυτοκτονία είναι ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΚΡΑΤΩΝ.
     Υπάρχει και αύξηση στις αυτοκτονίες μάλιστα γύρω στο 20% τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
     Αλλά αυτό που γίνεται να παίρνουμε τον κάθε γέρο με κατάθλιψη και τον κάθε ψυχικά ασθενή και να τους βγάζουμε "θύματα του μνημονίου" είναι απαράδεκτο!

     Πραγματικά μου λείψατε , αυτά τα "το κουκούλωσαν τα ΜΜΕ" και τα φίλος , φίλου , φίλου μου είχε μια κουνιάδα που είπε .... δεν τα λέει άλλος εκτός από εσάς!

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Geros 04/07/2013 17:07:32

      Γέροντα, όλοι αυτοκτονούν από ερωτική απογοήτευση!! Μην μετακινείσαι από τις πάγιες θέσεις σου. Είμαστε τρελά και αθεράπευτα ερωτευμένοι, έως θανάτου! Ζούμε ένα ολέθρθιο Love Story και το γιορτάζουμε! Ο χορός καλά κρατεί. Ακούτε αξιότιμοι δανειστές , τοκογλύφοι εταίροι, δολοφόνοι;

     • Geros avatar
      Geros @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 23:54:41

      Κούκλα μου δεν βαρέθηκες να αλλάζεις ψευδώνυμα κάθε τρεις και λίγο? Αφού σε καταλαβαίνουμε στο πεντάλεπτο , γιατί το κάνεις?

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Geros 05/07/2013 09:07:44

      Μην είστε αφελής .... Δεν προσπαθώ να κρυφτώ Γέροντα. Να εμφανιστώ προσπαθώ, γιατί...χάνομαι αιφνιδίως! Μη λέμε όλο τα ίδια.

     • Geros avatar
      Geros @ Geros 05/07/2013 10:12:18

      Δεν έχει άλλα site ο πλανήτης?
      Κοίτα , εγώ δεν πιστεύω ότι είσαι συνειδητό troll (όχι πάντα τουλάχιστον) , σε πολλές συζητήσεις έχεις μπει διαλλακτικά και στην πορεία ξεσαλώνεις , χάνεις τον έλεγχο κάπου.
      Μην κολλάς τόσο πολύ , αν ένα άρθρο σε ενδιαφέρει (όπως εμένα αυτό) γράψε όσο θέλεις , αλλά μετά χαλάρωσε. Δεν είναι δυνατόν το site να γίνει το αποκλειστικό πεδίο των δικών σου προσωπικών αντεγκλήσεων.
      Εμένα δεν με νοιάζει να με προσβάλει εδώ μέσα ο καθένας που έχει απωθημένα με τον πατέρα του επειδή του έλεγε "σου έλεγα να διαβάζεις αλλά δεν με άκουγες!" όταν ήταν μικρός ,βάρα όσο θες.
      Νομίζω όμως ότι κάπου κάνεις κατάχρηση της φιλοξενίας του site.

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Geros 05/07/2013 17:36:19

      Στριφνέ και μουτζούφλη Γέροντα, το σίτε είναι ιδιοκτησία σας; Όποιος θέλετε γράφει όποιος δε θέλετε να πάει αλλού; Σταματήστε να ερμηνεύετε τους άλλους, καταλογίζοντάς τους τη δική σας τακτική. Όταν τα βρίσκετε ....δύσκολα, πάντα προσπαθείτε να επιτεθείτε προσωπικά και να μεταθέσετε τη διαφωνία επί των εκάστοτε θεμάτων, σε χαμηλό και ...ατομικό επίπεδο. Μία ανάγνωση στα σχόλιά σας, το αποδεικνύει! Λέτε δε κι είσαστε ...ψυχολόγος εξ αποστάσεως :-) ή διαθέτετε κληρονομικό χάρισμα, επιχειρείτε να ...ερμηνεύσετε τους άλλους κατά την άγνοιά σας. Δεν με γνωρίζετε και η μάταιη προσπάθειά σας να ...εξηγήσετε τις θέσεις μου είναι προκαταδικασμένη, λόγω της εγγενούς σας προκατάληψης. Ο χώρος όπου και οι δύο φιλοξενούμεθα, μπορεί να είναι πιό ...ανεκτικός σε ‘’συγγενείς’’ και ομοϊδεάτες σαν εσάς, αλλά θυμίστε το στον εαυτό σας καλύτερα οτι δεν αποτελεί ''πεδίο προσωπικών αντεγκλήσεων'', μιας και συνεχώς το ξεχνάτε. Είστε σταθερά προκλητικός και επιθετικός. Μην απαιτείτε λοιπόν να μη σας το ανταποδίδουν ούτε κατ΄ελάχιστον!! Δεν είναι λογικό.
      Καλό σας απόγευμα και συνέλθετε επί τέλους. (Εάν βέβαια μπορείτε...)

  • GGG avatar
   GGG @ Geros 04/07/2013 00:53:26

   Κάτι σαν και σένα δυστυχώς κυβερνάνε απο τις βίλες τους και ακούγοντας και προβλήματα και φτώχεια νομίζουν πως είναι όλα αστικοί μύθοι. Είμαι σίγουρος πως τα πιστεύεις αυτά που λες. Που να δεις φτώχεια άμα κινείσαι μόνο στα βόρεια προάστια. Για κατεβα σε κανά σχολείο στην Αττική και στο Μεταξουργείο να δεις αν έχουν τα παιδιά να πάρουν να φάνε. Για πήγαινε στην τράπεζα για διακανονισμό , που τα 5000 που χρώσταγα μου τα έχουν κάνει 8500 αφού όταν ήμουν άνεργος με έπαιρναν 10 τηλέφωνα τη βδομάδα με απειλές, όσο για τις αυτοκτονίες και τις ψυχικές νόσους καλύτερα να μην σχολιάσω γιατί η γαιδουριά και το θράσος έχουν και όρια. Τρώτε ακόμα με χρυσα κουτάλια και διορίζετε. Φτιάχνετε λογότυπα για τον τουρισμό με 50000 ευρώ για δουλειά που δεν στοιχίζει ουτε 50 ευρώ. Σελίδες για κάθε υπουργείο στο ιντερνετ με 50 και 100 χιλιάρικα. Ζείτε στον κόσμο σας.

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ GGG 04/07/2013 07:43:15

    Kοιτάζω στις αυλές των σχολείων και βλέπω παιδιά σκελετωμένα με πρησμένες κοιλιές να λιποθυμούν.
    Μα τι κρατούν στα χέρια τους;;; ipad,iphone,smart phone;Τι σέρνουν με τα αδύνατα ποδαράκια τους;Nike,Puma,Adidas;Στην κατάσταση που βρίσκονται,δεν κουράζονται με τόσο βάρος;;;

   • Geros avatar
    Geros @ GGG 04/07/2013 08:56:32

    Έκανες λάθος τύπε.
    Από τα νότια προάστια σε κυβερνάω!

    Αλήθεια αυτό το παραμύθι που έπλασες για εμένα το πιστεύεις?
    Πάντως από ότι κατάλαβα και την δουλίτσα σου την έχεις και μια χαρά είσαι.
    Όσο αφορά το Μεταξουργείο ειλικρινά δεν πηγαίνω οπότε δεν ξέρω , αλλά και εσένα δεν σε κόβω να μένεις εκεί , γιατί πας στο Μεταξουργείο φίλε μου? Το ξέρει η γυναίκα σου?

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Geros 04/07/2013 09:56:11

     Γέρο,
     Αν έχεις πισίνα στη βίλα, ρίξε τηλέφωνο να ρίξουμε καμμιά βουτιά.

    • GGG avatar
     GGG @ Geros 04/07/2013 10:31:36

     Είμαι δάσκαλος στο Μεταξουργείο φίλε μου και βλέπω πολύ άσχημες καταστάσεις. Συγγνώμη για το επιθετικό μου ύφος. On a second thought, δεν μου φταις εσυ ο καθένας έχει τη γνώμη του. Να σαι καλά

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ GGG 04/07/2013 17:09:46

      Αν το ξανασκεφτούμε, δάσκαλο που εκφράζεται "on a second thought" θα πρέπει να τον βάλουμε στην λίστα για "κινητικότητα". Ή να τον πληρώνει η Ουάσιγκτον...

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Geros 04/07/2013 01:42:50

   Αυτοι που είπαν πως η ιστορία με τα παιδάκια που λυποθυμούν είναι 'αστικός μυθος'
   σου είπαν ψέμματα - μην τα αναπαράγεις

   • Geros avatar
    Geros @ rally monkey 04/07/2013 10:53:08

    Είμαστε ένας λαός ιδιαίτερα συναισθηματικός , αυτό έχει τα καλά του και τα κακά του. Στην προκειμένη περίπτωση είναι αρνητικό γιατί την στιγμή που κάποιος μας δημιουργεί μια εικόνα που χτυπάει στο συναίσθημα (κακόμοιρα παιδάκια που λιποθυμούν από την πείνα) τείνουμε άκριτα να την δεχτούμε χωρίς να βάλουμε την λογική μας να δουλέψει για να δούμε πως δεν βγάζει νόημα.
    Ρώτα τον εαυτό σου:
    1. Θα έφτανα ποτέ σε αυτό το σημείο?
    2. Ξέρω κάποιον που είναι σε αυτό το σημείο ή θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο στο μέλλον?
    3. Τι θα οδηγούσε έναν άνθρωπο σε αυτό?

    Αν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα καταλάβεις γιατί αυτά τα παιδάκια δεν είχαν ποτέ όνομα και επίθετο , γιατί ποτέ δεν διάβασες ότι "στο τάδε σχολείο , στην τάδε τάξη , ο τάδε καθηγητής φώναξε το ασθενοφόρο γιατί ο τάδε μαθητής λιποθύμησε και ο τάδε γιατρός ,του τάδε νοσοκομείου δήλωσε ότι το παιδί έπασχε από ασιτία".
    Πάντα κάποιος άκουσε κάποιον που του είπε ότι ξέρει κάποιον ....

    Αν σκεφτείς λογικά θα καταλάβεις ότι τα δίχτυα ασφαλείας που έχει η κοινωνία μας και μας αποτρέπουν να φτάσουμε στο σημείο να αφήνουμε νηστικά τα παιδιά μας είναι πάρα πολλά.
    Οικογένεια , κοινωνικός περίγυρος, εκκλησία , φιλανθρωπικές οργανώσεις , δήμοι , κράτος .... Είναι δεκάδες οι φορείς που μπορεί να απευθυνθεί κανείς αν ο μη γένοιτο φτάσει στην πλήρη ανέχεια.

    Υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταφέρνουν να πιάσουν κανένα από αυτά τα δίχτυα? Ναι , υπάρχουν. Όπως υπάρχουν και στην Γερμανία και στην Σουηδία και παντού. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να βοηθήσουν τους εαυτούς τους , γονείς ναρκομανείς , γονείς αλκοολικοί , γονείς στα όρια και κάτω από τα όρια της νοητικής καθυστέρησης.
    Για αυτό και οι επαγγελματίες πωλητές της μιζέριας αφήνουν όλες τις περιπτώσεις εξαθλιωμένων παιδιών "στο φλου". Γιατί αν πουν λεπτομέρειες θα γίνει εμφανές ότι πρόκειται για περιπτώσεις που το μνημόνιο δεν παίζει κανέναν ρόλο.

    • Θόδωρος 17.06.2013 ? avatar
     Θόδωρος 17.06.2013 ? @ Geros 04/07/2013 13:49:59

     ...και να συμπληρώσω ότι τώρα που έφυγε ο μπαρμπα-Φώτης νοιώθουν "πιο εντάξει" να επιτεθούν στη "νεοσυντηρητική λαίλαπα" όλη ενωμένη η Αριστερά σα μια γροθιά!.. Έφυγε και η "Αριστερή Πρωτοβουλία" του ΠΑΣΟΚ (η ποια? εδώ γελάμε!) και σου λέει "χτύπα, χτύπα θα πέσει και το ΠΑΣΟΚ και πάμε σε εκλογές", όχι γιατί εμείς τις ζητήσαμε αλλά λόγω της αδιέξοδης πολιτικής των αντιπάλων μας.

     Αλλά όπως είπαμε ΟΧΙ αυτή τη φορά.. Σαμαράς μέχρι ενός!

     • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
      Θόδωρος 17.06.2013? @ Θόδωρος 17.06.2013 ? 04/07/2013 17:02:44

      http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=63852999

      Χα, χα.
      Και "πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις" ή για το λόγου το αληθές ή πάνω στην ώρα ή....

   • Σωκρατης avatar
    Σωκρατης @ rally monkey 21/07/2013 04:35:19

    rally monkey...
    Ναι ειναι μυθος .Λυποθυμια παιδιων στο σχολειο μπορει να συμβει σε οικογενεια με υψηλα εισοδηματα αλλα και σε οικογενεια με πολυ χαμηλο εισοδημα αν το παιδι δεν φαει κατι για πρωινο.Το ζακχαρο του αιματος πεφτει μεταξυ 10-11 το πρωι και μπορει να υπαρξει λυποθυμια.Αν δεν δωσει χρηματα η οικογενεια να βαλλει σαντουιτς στη τσαντα του παιδιου για το σχολειο
    .

  • Θόδωρος 17.06.2013 ? avatar
   Θόδωρος 17.06.2013 ? @ Geros 04/07/2013 09:47:00

   Αν και η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, όπως π.χ. οι αυτοκτονίες όντως έχουν αυξηθεί λόγω ψυχολογικών προβλημάτων εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που πολλοί βρίσκονται πια (επιχειρηματίες με "ανοίγματα" σε τράπεζες ή τοκογλύφους),
   συμφωνώ, κε Γέρο, με τα λεγομένα σας.
   Όντως αν κάποιος δεν πάει για 500€ στα "βρωμοκαταλύματα" και τη "βρωμοδουλειά" δεν πείνασε ακόμα και έχει απ' αλλού να τρώει. Ακόμα τουλάχιστον... Έτσι είναι, ας μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλο μας!

   Όσο για τους χαρακτηρισμούς που σας προσάπτουν κάποιοι "προοδευτικοί" των Β.Προαστείων (gouche caviar) που "νοιάζονται για τον λαό" -όπως έχουμε ξαναπεί- όταν σου τελειώνουν τα επιχειρήματα καταφεύγεις στις ύβρεις και την κατασυκοφάντηση του αντιπάλου, χωρίς ούτε μια τεκμηριωμένη γνώμη, ένα στοιχείο. Δυστυχώς εκεί μας έφεραν 30 χρόνια "σοσιαληστρισμού", ζώντας επιφανειακά με αναίδεια και θράσος. Αυτά και χαρακτηρίζουν τους όποιους τα φέρουν..

  • Je ne regrette rien avatar
   Je ne regrette rien @ Geros 04/07/2013 19:49:27

   Βρέ @ Γέρο, μέ όλο το σεβασμό γιά τα άσπρα σου μαλλιά ,ως προς τις αυτοκτονίες πού αντιδικείτε τόσην ώρα , η αλήθεια πρέπει να είναι κάπου στη μέση (ως συνήθως).
   Προφανώς, αποδίδονται περισσότερες αυτοκτονίες στην κρίση και το μνημόνιο, απ'όσες πραγματικά είναι (διότι υπάρχουν οι άρρωστοι, καταθλιπτικοί κλπ.) ,
   ΟΜΩΣ : Πώς εξηγείται ότι μέχρι πρίν πολύ λίγα χρόνια η Ελλάδα είχε το ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ αυτοκτονιών (το διαβάζαμε στις στατιστικές της Ε.Ε. και το καμαρώναμε)
   και τώρα ...έχει άν όχι το ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ , ΕΝΑ από τα ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ;;;
   Τυχαίο ;;; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ

   • Geros avatar
    Geros @ Je ne regrette rien 05/07/2013 17:14:47

    Και που το διάβασες ότι αποκτήσαμε το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών?
    Εγώ δεν είδα πουθενά τέτοια επίσημη στατιστική , αν την έχεις εσύ σε παρακαλώ να την μοιραστείς μαζί μας.
    Μήπως απλά το νομίζεις επειδή οι ειδήσεις για αυτοκτονίες τώρα είναι πρωτοσέλιδα ενώ πριν ήταν μονόστηλα? Λέω , μήπως?

    • Σωκρατης avatar
     Σωκρατης @ Geros 21/07/2013 13:07:34

     Geros ...Και το οτι γραφουν πρωτοσελιδο καποιες εφημεριδες για καποια αυτοκτονια επι της ουσιας δεν λενε τιποτα
     Γιατι ο αρθογραφος δεν πηρε τη γνωμη του Μυλωνακη η δεν του το επετρεψε ο εργοδοτης.Τη δεκαετια του 70 η χωρα ειχε χαμηλο εισοδημα ατομικο εναντι της Σουηδιας με υψηλο εισοδημα ατομικο και ισχυρο κρατος προνοιας.Η Σουηδια ειχε στατιστικα συντρηπτικα ποσοστα αυτοκτονιας εναντι της Ελλαδας.Αυτο μπορει να το καποιος απο ταινιες της Ιγκριτ Μπερκμαν στις αναζητησεις του εσωτερικου κοσμου του ανθρωπου.

 43. panos2 avatar
  panos2 03/07/2013 22:02:35

  Σαν νεος το αρθρο το λαμβανω ως κωμικο η κατι παρομοιο

  και ας εξηγησω το γιατι

  Γνωστος χωρις πτυχιο(το 10% των νεων ) βρηκε δουλεια Καναδα με 3000 Ευρω
  *καντε συγκριση με εδω

  Γνωστος με πτυχιο(90% των νεων) δουλεια Αυστρια με πανω απο 1000 Ευρω το 4ωρο!
  *καντε συγκριση με εδω

  και περιμενουνε οι πολιτικοι οι νεοι της Ελλαδας οπως εγω με 2πτυχια να παω για 20Ευρω?προτιμω να παω εξωτερικο..οι γνωσεις που εχω δεν ειναι για τα χωραφια..τι να κανουμε...δεν σπουδασαμε και πεταξαμε χιλιαδες Ευρω για να περνουμε οσο ενας πακιστανος χωρις καμια γνωση

  το προβλημα ειναι οτι σε πατριωτικα κομματα ΝΔ,Χ.Α ακουγονται τετοιες θεσεις.Εξισωση Πακιστανου ανιδικευτου με Ελληνα!και οταν δεν παει ο Ελληνας ειναι τεμπελης
  Ξεχναμε βεβαια οτι οι Πακιστανοι μενουν 10-10 σε αθλιες συνθηκες και ετσι τα βγαζουν περα

  Μια δικια μου προταση για να μαζευτουν Ελληνες στα χωραφια
  να πανε και να παιρνουν 20Ευρω οσοι πολιτικοι βγαζουν εξω τη χωρα και αποτυχαινουν σε κρισιμα υπουργεια
  Για να δω μετα αμα θα τολμησουν να πουν πεσαμε εξω..κοβουμε μισθους,συνταξεις...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ panos2 04/07/2013 01:25:31

   Ρε συ Πάνο, αυτό κατάλαβες απ' το άρθρο; Να γίνουμε όλοι Πακιστανοί;
   Το λέω: στην περιοχή δεν υπάρχουν άνεργοι με ελάχιστα προσόντα που και πριν σκοτωμένες δουλειές κάνανε για 500-600 ευρώ;
   Εσύ αν ήσουν από την γύρω περιοχή, ήσουν μόνο απόφοιτος Γυμνασίου ή Λυκείου, άνεργος, θα πήγαινες, ναι ή όχι; Θα προτιμούσες να σε χαρτζηλικώνει η μάνα σου; Αν έχει κι αυτή η έρμη...
   Δεν είναι όλοι επιστήμονες, ούτε θα γίνουν όλοι διευθυντές. Κάποιοι θα είναι και εργάτες. Τέτοιοι ήταν οι γονείς μου, αν οι δικοί σου ήταν λόρδοι, πάω πάσο.

   • Mm avatar
    Mm @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/07/2013 07:57:58

    Συμφωνω απόλύτα.

    Και οχι μονο αυτό.

    Σε καποια φάση της ζωής τους από τα 16-17 και όσο είναι φοιτητές

    θα επρεπε να δουλεψουν στα χωράφια , ως εμπειρία, ως "σχολείο" ας πουμε.

    Οι ιδιοι οι γονείς θα επρεπε να τα σπρώξουν, για να δουν πώς ειναι η δουλεια στην γη,

    πώς βγαίνουν τα αγροτικά προϊόντα που όλοι καταναλώνουμε

    και γενικά πώς ζουσαν οι προγονοί μας.

    Και φυσικά για καποιο χαρτζηλίκι.

    Δεν ξέρω, μόνο σε μένα φαίνονται αυτονόητα όλα αυτα???

    Οπως εγραψαν πιο πανω διαφοροι συνομιλητές,

    σε χώρες απείρως πλουσιοτερες της ΕΛλαδος, δηλ. Γαλλία Ελβετία

    δεν υπάρχει αυτη η απαξία προς την γεωργία/κτηνοτροφία.

    Και δεν φταιει παντα το κράτος, όπως σπευδουν να πουν πολλοι. ΤΟ κρατος ειμαστε εμείς!

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ panos2 04/07/2013 19:35:16

   Συγνώμη αλλά αν περιμένετε να βρείτε δουλειά στην Ελλάδα της κρίσης με τις αμοιβές που μας αναφέρατε, ή θα γυαλίσετε ένα σωρό καρέκλες στις καφετέριες, ή θα μας κουνήσετε το μαντήλι της ξενιτειάς.
   Με όλο το θάρρος, πως και είστε ακόμη εδώ;

 44. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ avatar
  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 03/07/2013 22:20:37

  Kαλὸ εἶναι νὰ γνωρίζουμε λίγο τὴν οἰκονομικὴ ἐπιστήμη:

  Ἡ παραγωγὴ εἶναι ἀποτέλεσμα τοῦ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (CAPITAL) καὶ τῆς ΕΡΓΑΣΙΑΣ (LABOUR).
  Ἡ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ (PRODUCTUVITY) αὐξάνεται ἀναλογικὰ μὲ τὸ ΚΕΦΑΛΑΙΟ (CAPITAL), ἐπειδὴ ἐκεῖ βρίσκεται καὶ ἡ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟΣ (TECHNOLOGICAL PROGRESS), π.χ. αὐτοματισμὸς, μηχανὲς, Η/Υ, κτὅ.

  Μὲ χάμπουργερ τζόμπς (HAMBURGER JOBS) δὲν ἀναπτύσσεται μιὰ οἰκονομία.

  Καὶ ἡ ὀργάνωση τῆς ἐγασίας δὲν εἶναι στὸ χέρι τοῦ ἐργαζομένου ἀλλὰ στὴν ΔΙΟΙΚΗΣΗ (MANAGMENT).

  Ἐπίσης χρειάζεται ἡ πολιτεία νὰ προσφέρει τὶς ὑποδομὲς στὶς ἐπιχειρήσεις καὶ νὰ ἐξασφαλίσει (φθηνὲς) πρῶτες ὑλες. Ὑπεύθυνος γιὰ αὐτὸ: ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
  (Ὅλα αὐτὰ πρώτο ἐξάμηνο τῆς πολιτικῆς οἰκονομίας ἑνὸς καλοῦ Πανεπιστημίου. Προσοχή: MACROECONOMICS, AND NOT BUSINESS ADMINΙSTRATION )

  ΑΡΑ: ΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΟΖ.

  Ὅλα τὰ ἄλλα εἶναι γιὰ τοὺς γηγενεῖς. Νὰ νομίζουν ὅτι ἡ τεμπελιά τους εἶναι ἡ κύρια αἰτία γιὰ τὴν οἰκονομικὴ κατάσταση. Ἔτσι ἀποδέχονται ἀδιαμαρτύρητα τὴν πτώση τοῦ βιοτικοῦ τους ἐπιπέδου.

  Ἄς ρίξουμε λίγο μιὰ ματιὰ στὴν κοινωνικὴ ψυχολογία. Ὅλα γράφονται ἐκεῖ. (Δυστυχῶς ἐλάχιστα στὰ ἑλληνικά).

  Γνωρίζω ὅτι τὸ σχόλιο εἶναι ἀφ΄ὑψηλοῦ. Καὶ ζητάω συγγνώμη γιὰ αὐτό.

  • Zame avatar
   Zame @ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΥΜΟΓΛΟΥ 04/07/2013 18:36:58

   αγαπητε Κ.Ρ
   καλυτερα συνεχισε το μεχρι να "βρει" & μαλιστα τοσο ασχημα
   γιατι με την συμμετοχή της τεχνολογίας στην αγορά εργασίας τι γίνεται..?
   και αφού αναπτύχθηκε τόσο αρμονικά αυτή η παραγωγή..
   (αλήθεια τι ακριβώς έχει παραξει αυτή η οικονομία ..?)

   Σημερα εχουμε πολυ προηγμενες τεχνολογιες αλλα το κοινωνικο και οικονομικο μας συστημα δεν συμβαδιζει με τις τεχνολογικες μας δυνατοτητες.
   οι οποιες θα μπορουσαν ευκολα να δημιουργησουν εναν κοσμο αφθονιας για ολους ελευθερο απο δουλεια & χρεος..

   ο Καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής βασίζεται πάνω στην αντίθεση της σχέσης "κεφάλαιο/εργασία" &
   όπου το κεφάλαιο πρέπει να αντλεί συνεχώς υπεραξία από την εργασία προκειμένου να υπάρχει και να αναπτύσσεται..
   μέχρι πού εξαντλήθηκε & έπιασε τα μονοπωλιακά νούμερα της ολιγαρχίας..
   όπου το 8,1% του πληθυσμού κατέχει το..82,4% (!) του παγκόσμιου πλούτου συμφωνα με την έκθεση για τον Παγκόσμιο Πλούτο του 2012 της Ελβετικης τραπεζας Κριφντι Σουις
   (& τώρα πού η εργασία γίνεται ολοένα & περισσότερο είδος προς εξαφάνιση..)
   βραχυκύκλωσε το συστημα ?

   οποτε εκ του αποτελεσματος..
   αυτη η σχεση (CAPITAL) & (LABOUR) παρήγαγε τοσο εξαιρετικα "προιοντα" (PRODUCTUVITY) που τωρα αλιμονο μας πως θα την 'ξεφορτωθουμε'

   • Αρχιμήδης1 avatar
    Αρχιμήδης1 @ Zame 04/07/2013 21:54:04

    Αγαπητέ Zame διαπιστώνω ακόμα μια φορά οτι είσαι πολύ ενήμερος και σωστά καταρτισμένος:
    "όπου το κεφάλαιο πρέπει να αντλεί συνεχώς υπεραξία από την εργασία προκειμένου να υπάρχει και να αναπτύσσεται."
    Και στη συνέχεια να αποθηκεύεται και να "βρυκολακιάζει" όπως έλεγε ο Μάρξ, αφού οι ελάχιστοι που το συγκεντρώνουν είναι αδύνατο να το καταναλώσουν επανακυκλώνοντάς το.
    Για να συνεχίσει μάλιστα να αντλεί υπεραξία πρέπει να δημιουργεί νέες ανύπαρκτες "ανάγκες" με κύριο όπλο του τη διαφήμηση και τα ΜΜΕ.
    Τον τελευταίο αιώνα η σκουπιδοποίηση της παραγωγής γίνεται με όλο και πιό φρενήρεις ρυθμούς.
    Ξεθάβουμε τον χρυσό με πόνο, ιδρώτα και θάνατο απο τα έγκατα της γής και τον ξαναθάβουμε με μορφή τούβλων χτυσού στα έγκατα των Τραπεζών...
    Το ανθρώπινο αίμα έιναι πιο ασήμαντο απ' το πετρέλαιο, το οποίο είναι η βάση του "πολιτισμού" μας σήμερα. Φαίνεται σαν σκοπός της ύπαρξης του ανθρώπου στη γή να είναι η πλήρης ασφαλτόστρωσή της...Και μετά καλούμαστε εμείς να πληρώσουμε την "κρίση" τους...

 45. Απόλυτη ομοφωνία avatar
  Απόλυτη ομοφωνία 03/07/2013 22:58:37

  ''Η λύση; Πίσω ολοταχώς.''
  Αυτή δεν είναι λύση. Είναι καλωσόρισμα στο Μεσαίωνα. Οι συνθήκες εργασίας τύπου Μανωλάδας, οι αμοιβές Μανωλάδας και η προετοιμασία του άνεργου πληθυσμού να προσαρμοστεί σε δεδομένα Πακιστάν γιατί διαφορετικά θα είναι τεμπέλης, άχρηστος, άσωτος και άξιος της μαύρης του μοίρας, αποτελεί άθλια προπαγάνδα, που σκοπό έχει να μας προετοιμάσει για την καθιέρωση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών. Αφού φροντίσαμε να πεινάσετε, δουλέψτε τώρα για 200 € και μη μιλάτε. Αυτό παίζει στα ...προσεχώς της διεστραμμένης φαντασίας τους. Η εποχή των ρακένδυτων Κολίγων και των καλοθρεμμένων Τσιφλικάδων, είναι το ....όραμά τους για μάς. Θα μείνουν με το όραμα.
  Οι έξυπνοι ..εισηγητές, υπερασπιστές και υπέρμαχοι των ανωτέρω περιγραφομένων, ας εισηγηθούν και ας επιβάλλουν πρώτα την προσαρμογή του κόστους ζωής στα νέα μεροκάματα που προσπαθούν να προπαγανδίσουν ως λογικά. Όταν το κατορθώσουν, συζητάμε ξανά σε νέα βάση.
  Σήμερα που το κόστος ζωής είναι το ελάχιστον στα 1.500 € για ένα άτομο, η ψαλμωδία περί καλομαθημένων και οκνηρών που αποφεύγουν τα ζόρια, ακούγεται φάλτσα και ύποπτη. Γι αυτό, ας επιλέξουν τη σιωπή, αντί της ασεβούς υποκρισίας.

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 00:11:53

   Aγαπητέ-ή Απόλυτη ομοφωνία.
   Το ποσό των 1500 ευρω ως ελάχιστο κόστος ζωής κατ' άτομο είναι προσωπική σου εκτίμηση.Για μένα το ελάχιστο ατομικό κόστος ζωής είναι τα 5000 ευρώ άσχετα του πόσο παράγω.Με τη δική μου λογική,εσύ προβαίνεις σε άθλια προπαγάνδα,που σκοπό έχεις να μας προετοιμάσεις για την καθιέρωση της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης των 1500 ευρώ,που θα μας οδηγήσουν στην εξαθλίωση.

   • Απόλυτη ομοφωνία avatar
    Απόλυτη ομοφωνία @ Σχετικά Ασχετος 04/07/2013 00:21:21

    Υπολογίστε ενοίκιο, κοινόχρηστα, ΔΕΗ, τρόφιμα, έξοδα μετακίνησης, ένα μικρό ποσό για διασκέδαση (σινεμά, βιβλία, μουσική), κάποια μικροέξοδα, και θα δείτε οτι τα 1.500 € είναι ένα πολύ λογικό ποσό σχετικά με το κόστος των ανελαστικών δαπανών που έχει ένα μη υπερκαταναλωτικό άτομο. Τώρα αν εσείς επιθυμείτε να παίζετε μα τα λόγια και τις έννοιες, δικαίωμά σας. Δεν με αφορά.

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 00:31:57

     Σαρκαστικά τό λέει...

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 04/07/2013 08:29:30

      Καθόλου δεν σαρκάζει. Καλά θα κάνει όμως ο κάθε κολλημένος να ξεκολλήσει απ΄ τη μυωπική του φιλαυτία, γιατί τα αστειάκια κάπου εδώ τελειώνουν. Χτύπησε το καμπανάκι του ύστατου γύρου.
      Αν δεν το ακούμε όλοι......

     • Σχετικά Ασχετος avatar
      Σχετικά Ασχετος @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 10:08:02

      Nα 'ξερες πόσα καμπανάκια δεν έχεις ακούσει πριν το τελευταίο.Ακουσες και σύ ένα καμπανάκι τώρα που ξεβούλωσαν τα αυτιά σου από το ταρακούνημα και το έκανες βούκινο.

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Σχετικά Ασχετος 04/07/2013 11:57:09

      Εγώ τα άκουσα όλα τα καμπανάκια. Εσείς χρειάζεστε επειγόντως ...βιονικό ακουστικό και πάλι βλέπουμε....
      Μιά ζωή ολόκληρη, στου...κουφού την πόρτα!

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 19:37:19

     Η γυναίκα και τα δυο παιδιά, πόσο πάνε επιπλέον;

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ MAYRO XABIARI 04/07/2013 21:10:01

      Εσείς θα μας πείτε....

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 21:10:38

      Εκ πείρας φαντάζομαι.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 01:28:14

   Το πίσω ολοταχώς πάει στο "πίσω στο δουλειά δεν είναι ντροπή". Αλλά ο καθένας καταλαβαίνει ότι θέλει.
   Πρώτον στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τσιφλίκια. ¨οποιος θέλει γράφει και μια μπούρδα.
   Θέλετε εργάτες γης με αμοιβή 1500 Ευρώ; Κάντο 3000, μην είσαι καρμίρης.

   • Απόλυτη ομοφωνία avatar
    Απόλυτη ομοφωνία @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 07:46:05

    Το ...''πίσω ολοταχώς'' καλά το είπατε, σημαίνει πάντα αυτό που λέει. Τα τσιφλίκια είναι σχήμα λόγου. Περιγράφει το κλίμα και τον εξαθλιωμένο δούλο που για να μην τον πείτε οι βολεμένοι ....τεμπέλη, δέχεται να δουλεύει σα σκύλος για ένα ξεροκόμματο. Αν είναι για να έχω Ευρώ να γίνω πολίτης Μπαγκλαντές, πάμε δραχμή, να γίνουμε ΟΛΟΙ. Αφήστε που θα υπάρχει και πιθανότητα ανάκαμψης και ανάπτυξης που τώρα είναι μόνο...φαντάσματα. Αυτό μας λέτε. Γίνετε εσείς κολίγοι χωρίς αντίδραση, για να μη γίνουμε κι εμείς.
    Έτσι, δεν παίζει όμως κύριοι.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 09:53:56

     Οι Αλβανοί που μαζεύουν τις ελιές με 35 έως 45 Ευρώ μεροκάματο, ανάλογα την περιοχή, είναι αξιοπρεπέστατοι κι όχι "κολίγοι".
     Αν είσαι πυρηνικός φυσικός ή μεταπτυχιακός της πρώϊμης μογγολικής ποίησης, οκ, αλλά αν είσαι κουμπούρας απόφοιτος Γυμνασίου ή Λυκείου, άνεργος, που πριν δούλευε τελευταία τρύπα του ζουρνά για 500 Ευρώ και μένεις στα πέριξ, γιατί σε κάνει "πακιστανό" το να δουλέψεις στα χωράφια γύρω απ' το χωριό σου με τόσα και περισσότερα από πριν;
     Αλλά θες να γίνεις "διευθυντής πακιστανών". Εμ δεν γίνεται.

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 12:11:44

      ''μαζεύουν τις ελιές με 35 έως 45 Ευρώ μεροκάματο'' Άλλο το 35-45 € κι άλλο το 25 €. '' αλλά αν είσαι κουμπούρας απόφοιτος Γυμνασίου ή Λυκείου, άνεργος, που πριν δούλευε τελευταία τρύπα του ζουρνά για 500 Ευρώ και μένεις στα πέριξ,..'' Αν το δημόσιο Γυμνάσιο και Λύκειο παράγουν κουμπούρες, μιλήστε απαξιωτικά για τους πολιτευτάδες ΝΔΠασόκους που την λεηλέτησαν και την κατάντησαν και ....κουμπουροπαραγωγό και όχι για τα ...προϊόντα της. Πραγματικά αν κατοικεί κανείς στην επαρχία, είναι ανοησία έστω και περιστασιακά να μην επιλέγει να εργασθεί όπου προσφέρεται εργασία. Εκεί που διαφωνούμε, είναι η βίαιη προσπάθεια ...συμφιλίωσης των Ελλήνων με τα μεροκάματα Πακιστάν γενικώς, ενώ το κόστος ζωής είναι ...Ελβετικό. Πρώτα απαιτήστε και πετύχετε τον εξορθολογισμό του κόστους των βασικών αγαθών και μετά συζητάμε.
      Διαφορετικά, εκ του ασφαλούς, εκ μακρών και κηρύττοντες το ....καθήκον και καλά των ...ασώτων, δεν πείθετε. Λυπάμαι. Δεν περνά η προπαγάνδα ή τεμπέλης ή Κολίγος, ή άνεργος ή δούλος.

     • Theoprovlitos avatar
      Theoprovlitos @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 10:53:52

      Φαηλο μου, οι αποδοχες ενος αλλοδαπου με ενος Ελληνα ΔΕΝ ειναι συγκρισιμες. Ο αλλοδαπος ερχεται εδω αποφασισμενος να αμοιφθει ακομα και με ενα μικρο μεροκαματο και να ζησει περιστασιακα σε επίπεδο λιγο πανω από του ζωου (μαμ κακα και νανι - εχεις δει πολλά Αλβανικα βιβλιοπωλεια;) γιατι τα λεφτα που βγαζει ειναι σαν 2-3 ή και 10 μισθοι στην πατριδα τους. Για μερικους δε, οι συνθηκες διαβιωσης στη Μανωλαδα ειναι αναλογες με αυτες που αφησαν πισω τους. Κανει κομποδεμα και φτιαχνει σπιτι στην Αλβανια, στο δε Πακισταν βίλλα από τα 500 ευρω. Αμοιβεται και μαυρα, ενω τον Ελληνα τον ξεσκιζει και η εφορια. Εδω κοβουν αναπηρικα επιδοματα και κοινωνικες παροχες για τεκμαρτα εισοδηματα της άνεργης συζυγου!

      Ο Πακιστανος ειναι διατεθημενος να υπομεινει τα παντα γιατι εχει ενα όραμα, να κτισει στη πατριδα του σπίτι μεσα σε 2-3 χρονια. Ο Ελληνας τι ΟΡΑΜΑ εχει για να παει στη Μανωλαδα; Nα ξοφλήσει τη δοση στην Εφορία για ανυπαρκτο τεκμαρτο εισοδημα;

      Εγω (και πολλοι άλλοι) παρακαλάω να ειχα καποια στρεμματα και σπίτι και να τα καλλιεργουσα στην επαρχία. Αλλα δυστυχως οι δικοι μου αστικοποιήθηκαν από το 1920 και το χωριο μου ειναι η Αθήνα. Στη Μανωλαδα όμως για 25 ευρω να κοιμαμαι σε ψαθα σε συνθηκες ΟΥΚά και να σιτιζομαι σε συσιτιο με άλλους 100 άντρες από τριτοκοσμικες χωρες ΜΗ ελεγμενης υγιεινης (οι οποίοι μαλιστα μαζευουν τροφιμα!!!) δε το κάνω.

      Θα πρεπει να γινει και η εξαθλιωση ΟΡΑΜΑ ελλείψει άλλου;

     • Mm avatar
      Mm @ Theoprovlitos 06/07/2013 07:52:21

      Γραψατε οτι οι αλλοδαποί δουλευουν υπο κακες συνθηκες

      γιατι ζουν στην Ελλάδα περιστασιακά και με όραμα να φύγουν.

      Αυτό βλέπετε γύρω σας. Οι περισσότεροι εχουν ριζώσει εδώ και μαλιστα οι Αλβανοί

      --χωρίς προσοντα-- από ο,τι καταλαβαίνω,

      ζουν μια χαρα με αυτες τις δουλειες που εμείς σνομπαρουμε.

      Μια ανεργη γυναίκα ας πουμε με αλλες 2-3 ανεργες φίλες, μπορεί να αναλαβει καθαρισμους κτιρίων

      ή φύλαξη γεροντων (ΤΡΕΛΛΑ λεφτα πανε σε Βουλγαρες, κλπ σε αυτον τον τομέα).

      Εχουν ριζώσει και δεν φεύγουν λεμε...

      Και οι Ελληνες κοιτανε και περιμένουν και εγω δεν ξερω τι. Το μανα εξ ουρανου; τον διορισμό στο δημόσιο;

    • Σχετικά Ασχετος avatar
     Σχετικά Ασχετος @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 10:32:10

     "δέχεται να δουλεύει σαν σκύλος"
     Επειδή πιστεύεις ότι ξέρεις πολλά,μάθε επιπλέον.
     α)Οι σκύλοι δεν δουλεύουν και β)Η δουλειά είναι δουλεία,διαφορετικά θα την έλεγαν Ζαχαρούλα.
     Άντε και καλή επανάσταση.

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Σχετικά Ασχετος 04/07/2013 12:13:46

      Άμα το πάμε έτσι, ''Σχετικά άσχετος'' δεν υπάρχει, είσαστε μόνον άσχετος.
      Η Ανάσταση, πάντα μετά τη Σταύρωση. ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ!

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Σχετικά Ασχετος 04/07/2013 12:14:39

      Άμα το πάμε έτσι, ''Σχετικά άσχετος'' δεν υπάρχει , είσαστε μόνον άσχετος.
      Η ανάστυαση, πάντα μετά τη σταύρωση. Νομοτέλεια!

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 12:15:27

      Η Ανάσταση, πάντα μετά τη Σταύρωση. Νομοτέλεια!

 46. roadrunner avatar
  roadrunner 03/07/2013 23:06:21

  Δεν θα εθελοτυφλήσω, στο πραγματικά μεγάλο ποσοστό ανέργων, που αποφεύγουν αγροτικά ή άλλα χειρωνακτικά επαγγέλματα. Έχω και κάποιες επισημάνσεις όμως.
  Θυμάμαι, μια παλιά ελληνική ταινία του 1963, («Το τεμπελόσκυλο» νομίζω), όπου ο άνεργος Παπαμιχαήλ, δεν δεχόταν καμία χειρωνακτική ή άλλη κοπιαστική εργασία, γιατί περίμενε να διοριστεί σε μια ξεκούραστη κι επικερδή θέση, να πιάσει την καλή… (http://www.youtube.com/watch?v=iaWoqggzPEs).

  Οι ιδιοσυγκρασίες τύπου Παπαμιχαήλ (στην ταινία πάντα), υπήρχαν και τότε, υπάρχουν και σήμερα σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά.
  Θα ήταν άδικο όμως να μην παραδεχτείτε και ορισμένες βασικές διαφορές, ανάμεσα στο τότε και στο τώρα. Αυτές τις διαφορές αν τις αγνοήσουμε, θα αδικήσουμε τους σημερινούς νέους ανέργους:
  -- Πρώτα-πρώτα, στις ημέρες μας, ο τουριστικός κλάδος (που δεν υπήρχε στα 60΄s) δίνει περισσότερες και πιο ελκυστικές επιλογές εποχιακής απασχόλησης, σε σύγκριση με τις αγροτικές εργασίες (ειδικά για νέους).

  -- Δεύτερον, οι υψηλές προσδοκίες για δημιουργία καριέρας των σημερινών 25άρηδων έως 40άρηδων, σε συνδυασμό με τα ακριβοπληρωμένα από τους γονείς, προσόντα (πτυχία, διπλώματα) αποτελούν λογικό και αναμενόμενο ανασταλτικό παράγοντα, για να υποβαθμιστεί κάποιος στο επίπεδο του «εργάτη σε τσιφλίκι».

  -- Τρίτο και μάλλον σημαντικότερο: η αστυφιλία και επομένως η απομάκρυνση των νέων γενιών και η έλλειψη κάθε εξοικείωσης, με τις συνήθειες των ενασχολήσεων με τη γη και τις σχετικές εργασίες. Γι’ αυτό το λόγο, οι νέοι στα χωριά, δεν έχουν κανένα δισταγμό να ασχοληθούν με τη γή, σε αντίθεση με τους νέους που μεγάλωσαν σε πόλεις. Είναι σαν να απαιτείς από κάποιον να οδηγήσει γερανό, χωρίς να ξέρει καν να οδηγεί αυτοκίνητο.

 47. Κβάντα avatar
  Κβάντα 03/07/2013 23:19:51

  Η εργασία δεν είναι ντροπή!
  Γνωστός πολιτικός που έμεινε εκτός πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα επέστρεψε στο χωριό του και ασχολήθηκε με την παραγωγή ελαιόλαδου.

  • Απείθεια avatar
   Απείθεια @ Κβάντα 03/07/2013 23:25:25

   Παραγωγοί, θα πήγαιναν πολλοί.

   • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
    ΑΓΡΟΤΗΣ @ Απείθεια 03/07/2013 23:39:47

    Σωστή!

 48. Ταξιδιωτης avatar
  Ταξιδιωτης 03/07/2013 23:24:41

  Στην Ελλαδα απο την εποχη που ανελαβε ο Παπανδρεου στοχος των Ελληνων ηταν ειτε να διοριστουν στο δημοσιο ή να ανοιξουν κανένα μικρομάγαζο.
  Μεχρι τωρα κυκλοφορουσε ενας μυθος,οτι πολυς κοσμος δεν κανει αυτες τις δουλειες γιατι οι εργοδοτες θελουν τα φτηνα εργατικα χερια και δεν παιρνουν Ελληνες,..Τωρα ομως;
  Ο Σαράντος Καργάκος εχει πει καποια πολυ σωστα πραγματα,τα θυμιζω

  «Φτιάχνουμε» τη ζωή μας στην τηλοψία, που δίνει τα μοντέρνα πρότυπα οκνηρίας στη νεολαία, ποθούμε μια χρυσίζουσα ζωή σαν αυτήν που προσφέρει το «γυαλί», αγοράζουμε πολυτελή αυτοκίνητα με δόσεις, κάνουμε διακοπές με «διακοποδάνεια», εορτάζουμε με «εορτοδάνεια» και πεθαίνουμε με «πεθανοδάνεια». Έλεγε ο Φωκίων, που πλήρωσε τέσσερεις δραχμές τη δεύτερη δόση του κωνείου που χρειαζόταν για να «απέλθει», πως στην Αθήνα δεν μπορεί ούτε δωρεάν να πεθάνει κανείς. Έπρεπε να ζούσε τώρα…
  Λυπάμαι που θα το πω, αλλά πρέπει να το πω: το σχολείο, οι σχολές και τα ΜΜΕ σακάτε­ψαν και σακατεύουν τη νεολαία, γιατί μιλούν συνεχώς για τα δικαιώματά της -δικαιώματα στην τεμπελιά- και ποτέ για υποχρεώσεις, ποτέ για χρέος, ποτέ για καθήκον. Το καθήκον έγινε άγνωστη λέξη."

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ταξιδιωτης 04/07/2013 00:28:17

   Πολύ σωστά. Δεν ξέρω άλλη χώρα στην Ευρώπη που τα μισά παιδιά μικροαστών νομίζουν πως μπορούν να γίνουν τραγουδιάρηδες, τραγουδιάρες και γενικότερα καλλιτέχνες του κ... (κυριολεκτικά, αφού αυτό είναι το απαραίτητο προστάδιο κάθε ανέλιξης). Αν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη με τόσο μεγάλο αριθμό "τραγουδιστών" (και τόσο μικρή μουσική παιδεία...), παρακαλώ ενημερώστε με σάς παρακαλώ....Τραγούδησε ένας μαύρος μπασκετμπολίστας...Πάνο Κιάμο και πανηγυρίστηκε δείγμα ένταξης στον ελληνικό τρόπο ζωής....Βέβαια, από μία άποψη, αυτό νομίζει ο άνθρωπος ότι είναι η ελληνική κουλτούρα....

 49. Nikos Z avatar
  Nikos Z 03/07/2013 23:32:30

  Αν είναι καλομαθημένοι οι άνεργοι γιατί οι πωλήσεις τροφίμων είναι σε ελεύθερη πτώση, η οποία σπάει το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ ? . (-16,8% ΕΛΣΤΑΤ)
  Περιορίζουν τις δαπάνες διατροφής ή προσέχουν την σιλουέτα τους ?
  Η λύση δεν είναι "Πίσω ολοταχώς" Φαίλο.

  Η λύση είναι Άλμα Μπροστά.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Nikos Z 04/07/2013 01:29:46

   Πίσω ολοταχώς στο "καμμιά δουλειά δεν είναι ντροπή". Νόμιζα πως δεν χρειαζόταν διευκρίνιση.

   • Απόλυτη ομοφωνία avatar
    Απόλυτη ομοφωνία @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 07:51:27

    Καμιά δουλειά δεν είν ντροπή, όταν πληρώνεται αξιοπρεπώς. Να το λέτε όλο.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 09:48:51

     25 με 35 Ευρώ για κάποιον χωρίς προσόντα είναι αξιοπρεπώς.

     • partyman2013 avatar
      partyman2013 @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 10:35:28

      αναφέρεσε σε άνεργους εργάτες χωρίς προσόντα λοιπόν, και όχι σε όλους τους άνεργους έλληνες νέους, ξεκαθάρισε το αυτό

      και "αξιοπρεπώς" σε σχέση με τι? έιναι ανασφάλιστη εργασία, 2-3 μήνες το χρόνο, εξαρτημένη από τον καιρό κ.α.

      πρέπει να κατοικείς αποκλειστικά στην περιοχή, αλλιώς δεν σου "μένει" τίποτα στο τέλος της ημέρας : πες μου τώρα εσύ, πόσοι νέοι έχουν απομείνει στην επαρχία.. λίγοι, και αυτοί είτε έιναι ήδη αγρότες ή είναι μαζεμένοι στις πρωτεύουσες των νομών..

      οπότε.. καινού περιεχομένου η προτροπή σου..

     • Απόλυτη ομοφωνία avatar
      Απόλυτη ομοφωνία @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 12:20:26

      Το κόστος ζωής διαμορφώνει το ποσό που αποτελεί αξιοπρεπή αμοιβή ή ξεροκόμματο δούλου. Μην προσποιείστε τον ανόητο για να περάσετε την προπαγάνδα του εργάτη-Κολίγα στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες που επιχειρείται να γίνει όοοολη η Ελλάδα εντός ολίγου!

 50. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 03/07/2013 23:38:19

  "Μεχρι τωρα κυκλοφορουσε ενας μυθος,οτι πολυς κοσμος δεν κανει αυτες τις δουλειες γιατι οι εργοδοτες θελουν τα φτηνα εργατικα χερια και δεν παιρνουν Ελληνες,..Τωρα ομως;"
  Tώρα φίλε Ταξιδιώτη ο μύθος επαληθεύτηκε. Οι δουλειές μειώθηκαν κατακόρυφα, τα ξένα φτηνά εργατικά χέρια είναι σχεδόν τσάμπα κι αν ζητήσουν λεφτά τρώνε σφαίρες...
  Το να ζείς άστεγος και ρακοσυλλέκτης είναι αξιοπρεπέστερο, λιγώτερο εξουνθενωτικό και επικίνδυνο απο το να δουλεύεις στις φράουλες...

 51. Στέργιος avatar
  Στέργιος 03/07/2013 23:45:51

  Φαήλο, ζω στη Θεσσαλονίκη και οι σκουπιδάρηδες εδώ είναι ΟΛΟΙ Έλληνες. Σε ρωτώ: υπάρχει χειρότερη δουλειά από του σκουπιδάρη; Δουλεύεις όλη τη νύχτα και λούζεσαι τα σκουπιδια τη βρώμα των οποίων εμείς δεν αντέχουμε ούτε στα 2 μέτρα. Πώς γίνεται σε μια χώρα τεμπέληδων και φραπεδόβιων η πιο σιχαμερή δουλειά να γίνεται από Έλληνες; Να σου πω πώς; Μέχρι να μπουν στο στόχαστρο τού κάθε δημάρχου ("προνομιούχους" τους απεκάλεσε ο Σαμαράς), οι σκουπιδιάρηδες είναι δημοτικοί υπάλληλοι με αξιοπρεπή μισθό και ασφάλιση. Δεν ξέρω από χωράφια και γεωργικές δουλειές, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι βρίσκονται Έλληνες να μαζεύουν σκουπίδια και δεν βρίσκονται Έλληνες να μαζεύουν ελιές. Κάποιο λάκο έχει η φάβα.

  Πάντως οι Έλληνες ΔΕΝ είμαστε τεμπέληδες. Να σταματήσει το παραμύθι της ενοχοποίησης των Ελλήνων οι οποίοι περνούν τα πάνδεινα τα τελευταία 3 χρόνια εξαιτίας τής πολιτικής που υποστηρίζεις.

  • Σχετικά Ασχετος avatar
   Σχετικά Ασχετος @ Στέργιος 04/07/2013 00:40:13

   Aγαπητέ Στέργιε.
   Να τρυπώσουν στο δημόσιο θέλουν.Μόλις τρυπώσουν,περιμένουν τους επόμενους διορισμούς για να μεταπηδήσουν στους κηπουρούς,τους ηλεκτρολογους,τους γραφείς,τους οδηγούς.Αν γνώριζαν ότι θα πάρουν σύνταξη σαν σκουπιδιάρηδες,σιγά μην επεδίωκαν να προσληφθούν.Αν όλη μέρα κυνηγάω μυίγες,σίγουρα κουράζομαι και δεν είμαι τεμπέλης.Τι παράγω όμως;;;

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Σχετικά Ασχετος 04/07/2013 14:27:26

    Δηλαδή είναι κακό να θέλεις κάτι καλύτερο και μονιμότερο επαγγελματικά; Πρέπει να είσαι κολίγος και μπλοκάκιας για να νιώθεις και λίγη από την "κινητικότητα" που επαινεί η Μέρκελ;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Στέργιος 04/07/2013 01:31:08

   Οι υπάλληλοι στους ΟΤΑ που ασχολούνται με την αποκομιδή απορριμμάτων είναι ΜΟΝΙΜΟΙ. Αυτοί είναι η ελκυστική διαφορά.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Στέργιος 04/07/2013 04:57:24

   Ο Δήμος μου, προ ολίγων ετών, διόρισε 26 σκουπιδιάρηδες. Τους έγινε και εκπαίδευση στα απορριματοφόρα. Την δεδομένη πρώτη ημέρα, εμφανίστηκαν... 6! Κάγκελο ο Δήμαρχος! Κάλεσε τους διορισμένους... φυγάδες να του εξηγήσουν και αυτοί του είπαν ότι αυτοί πήγαν για "γραφείο" και πίστευαν ότι όλα τα άλλα ήταν "για τα μάτια"...!
   Άτιμο πράμα το Δημόσιο....

 52. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/07/2013 23:56:33

  Συνεπώς πλήρης δικαίωση του Μέγα ΓΑΠ.
  Αδίκως οι καυμένοι πολιτικοί μας έκαναν
  κάνουν τα πάντα γιά την πατρίδα.
  Λαός σαβούρα!
  κ. Κρανιδιώτη ρωτώ, εάν πήγαιναν 3.000
  έλληνες να " μάσουν " τις φράουλες θα
  έπαιρναν 25-x-15 = 325 και ζώντας κάτω από, σε όλους μας, γνωστές συνθήκες, θα
  ήταν εν ισχύ τα " Ανήκομεν εις την Δύση "
  καί " Μέλος της Ε.Ε. " ή μήπως εως ότου
  περατωθεί η συγκομιδή, θα τα βάζαμε στην άκρη;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Δημήτρης 04/07/2013 01:36:38

   Δεν μετράς καλά, είναι 25 χ 20 = 500. Λίγα. Όμως για κάποιον που μένει στην περιοχή, δεν έχει ιδιαίτερα προσόντα κι είναι άνεργος, είναι κάτι. Εκτός αν στην Ηλεία και την Αχαία είναι όλοι πυρηνικοί επιστήμονες και δεν το ξέρω.
   Γιατί στην Αθήνα ως κατώτερος υπάλληλος γραφείου πόσα θα παίρνει; Χώρια ενοίκιο.
   Η ερώτηση είναι απλή: αν εσύ έμενες στα πέριξ της Μανωλάδας, ήσουν ψιλοκουμπούρας, απόφοιτος Γυμνασίου ή Λυκείου, χωρίς προσόντα κι ήσουν άνεργος, θα πήγαινες να πάρεις το 500άρικο ή θα έκανες επαναστατικό chat στην καμπούρα της κολοβής σύνταξης του πατέρα σου;
   Μην μου απαντήσεις για πτυχιούχους κλπ. Απάντησε σε αυτό που σε ρώτησα.

   • Antonis A avatar
    Antonis A @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 09:51:28

    Κύριε Κρανιδιώτη,ούτε εσεις απαντάτε σε αυτά που ρωτάμε.
    Γιατί δεν ενημερώνετε ΠΡΙΝ πέιτε οτι δεν βρίσκετε Ελληνες εργάτες?
    Τα πτυχία μου και την προυπηρεσία μου εκει που τα έχω βάλει δύσκολα βγαίνουν πλέον....δουλειά σε χωράφια ψάχνω στα 50 μου.Δεν δέχονται Ελληνες όμως!Και επειδή θα πείτε ότι ρωτάω σε λάθος περιοχές ίσως,πείτε μας εσείς που να πάμε ΠΡΙΝ γράψετε οτι δεν βρήκατε Ελληνες κοπρίτες και τεμπέληδες και αναγκαστικά πήρατε τα αδέλφια απο το Μπαγκλαντες και το Πακισταν.

    • Απόλυτη ομοφωνία avatar
     Απόλυτη ομοφωνία @ Antonis A 04/07/2013 12:22:30

     +++++++++++++++ Πείτε την αλήθεια που προσπαθούν να παραποιήσουν για να μας προετοιμάσουν για τα χειρότερα που έρχονται!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Antonis A 04/07/2013 13:30:03

     Τους χαρακτηρισμούς εσύ τους γράφεις. Ναι, στην Βοιωτία δεν βρήκαμε, ούτε οι δικοί μου, ούτε οι άλλοι. Δεν το ξέρεις;
     Ρώτα όποιον έχει ελιές, οπουδήποτε.
     Θέλετε να γράφω ψέματα για να ικανοποιώ το θυμικό σας; Λυπάμαι, δεν μπορώ.

 53. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 04/07/2013 00:19:39

  Διαβάζω τα σχόλια των περισσοτέρων που την "πέφτουν" στον Φαήλο και απορώ, ειλικρινά. Λες και είπε ο Φαήλος "πηγαίνετε να γίνετε μόνιμα εργάτες γης". Έλεος! Για ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΕΡΓΩΝ μίλησε ο άνθρωπος. Και λέω τώρα: Είμαι 35ρης Πατρινός πτυχιούχος άνεργος. Έχω ιδιόκτητο αυτοκίνητο ή μπορώ να παίρνω το αμάξι των συνταξιούχων γονιών μου να κινούμαι. Με ζουν οι γονείς μου με χαρτζηλίκια. Πάτρα-Μανωλάδα είναι όσο Αθήνα-Ανάβυσσος. Μου προσφέρουν 25 ευρώ μεροκάματο. Τα έξοδα της βενζίνης τα βάζουν οι δικοί μου, που έτσι και αλλιώς με χαρτζιλικώνουν. Έστω ότι βάζω, από φιλότιμο, τα μισά λεφτά της βενζίνης εγώ. Φτιάχνω στο σπίτι σάντουιτς (η μαμά, δηλαδή) και καφέ σε θερμός. Ένα χυμό από το σούπερ μάρκετ, 50-70 λεπτά (και αυτά στα ψώνια της μαμάς). Μου μένουν καθαρά την ημέρα γύρω στα 10-15 ευρώ. Ας πούμε γύρω στα 300-350 ευρώ το μήνα. Για δύο μήνες περίπου 700 ευρώ. Τα λεφτά αυτά είναι δουλεμένα, δεν υποχρεώνομαι σε κανέναν να ζητιανεύω. Αλλά γιατί να τα πάρω αφού ακόμα ζει ο γέρος και θα μου τα δώσει; Αλλά αν ο γέρος τα τινάξει, τότε, βέβαια, αλλάζει το πράγμα....
  Αγαπητέ Φαήλο, για να πάρεις μία χάλια ή μετριότατη τυρόπιτα από μία αλυσίδα, θα πληρώσεις 1,80. Αν φτιάξεις σάντουιτς από το σπίτι, με καλύτερα υλικά, θα πληρώσεις πολύ λιγότερο και το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλύτερο. Ξέρεις πόσοι φτιάχνουν σάντουιτς από το σπίτι; Ελάχιστοι, ελαχιστότατοι (είμαι μεταξύ αυτών). Στο λέω εκ πείρας...Γι'αυτό και οι τιμές στα τυροπιτάδικα δεν πέφτουν.
  Εσύ πιστεύεις Φαήλο ότι οι πιτσιρικάδες που κάθονται ολημερίς στους ναργιλέδες στην Πλατεία Μέμου και στις καφετέριες στην Πλατεία Ελευθερίας, με το μοδάτο γυαλάκι και το τριμαρισμένο φρύδι, θα σκύψουν να μαζέψουν ελιά; Ούτε κουτάλι να πέσει κάτω δεν θα σκύψουν να το πιάσουν. Για τίποτα άλλο, θα σκύψουν, αν τους πληρώσεις (α ναι, είναι και της μόδας αυτό, να σε ενημερώσω....). Φοιτητής ή νέος άνεργος και για να συμπληρώσει εισόδημα δουλεύει....escort. Κατάλαβες...
  Μου έλεγε ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου που πηγαίνω ότι βλέπει 35ρηδες ανέργους τα πρωινά στο γυμναστήριο και μετά για καφέ στην Πλατεία. Και έχει φρικάρει το παιδί, γιατί αυτός δουλεύει σαν τρελός από τα 18 του...
  Γι'αυτό, αγαπητοί, ας είμαστε ειλικρινείς και ας το παραδεχτούμε. Το ανέκδοτο λέει την αλήθεια: Πού να τρέχεις μέσα στις λάσπες με τις γόβες.....

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΒΙΣ 04/07/2013 09:47:24

   Το "τριμαρισμένο φρύδι" με σκότωσε!

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 12:39:22

    Ε κοίτα, αν είναι πρότυπο οι τραγουδιάρηδες που βγάζει το Fame Story, και το φρύδι θα τριμάρεις και γενικώς θα υιοθετήσεις το metrosexual look. Και αυτό είναι ευρύτατα διαδεδομένο πλέον.
    Συγχαρητήρια κιόλας για την εκλογή, λησμόνησα να σου ευχηθώ!

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΒΙΣ 04/07/2013 23:10:59

     Σας μερσώ, που λεγε κι ο Ζήκος.

 54. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 04/07/2013 00:51:33

  Τά πράγματα εἶναι ἀπλά καί ἔτσι τά ἀπεικονίζει τό ἄρθρο,δέν ξεφεύγει καθόλου ἀπό τήν ἀλήθεια.
  Οἱ Ἔλληνες,ὅπως καί κάθε λαός,εἶναι πολύ ἐργατικοί,ἀλλά ἀνάμεσά μας ὑπάρχουν καί πολλοί τεμπέληδες.
  Γνωρίζω παιδιά πού δέν ξέρουν πώς νά βάλουν τή γεώτρηση μπροστά νά ποτίσουν τό πορτοκάλι ἤ τή ντομάτα καί στέλνουν τό γέρο πατέρα τους ἤ τόν ἐργάτη καί γνωρίζω παιδιά πού φτιάχνουν συνεργεῖα γιά νά μαζεύουν ἐλιές ἐργολαβικά τό χειμῶνα..
  Τό πρῶτο λέγεται τεμπελιά καί τό δεύτερο ὄρεξη γιά δουλειά...
  Ἀπό κεῖ καί πέρα,αὐτός πού σπούδασε γιά νά κάνει κάτι ἄλλο στή ζωή του,ἀργά ἤ γρήγορα θά βρεῖ τρόπο νά τό κάνει,ἐδῶ ἤ στό ἐξωτερικό,αὐτός δέν εἶναι τεμπέλης,γιατί ἄν ἤταν δέν θά ἔστρωνε τό κ@^@ του χάμω τόσα χρόνια νά σπουδάσει.Καί κακά τά ψέματα,κάποιος πού δέν ἔχει δουλέψει οὔτε μιά μέρα στή ζωή του στόν ἤλιο,δέν βγάζει εὔκολα μερικάματο,
  Αὐτός ὅμως πού δέν κυνήγησε τή ζωή,δέ σπούδασε,ἀλλά δέν εἶναι ἄξιος οὔτε καί τά χέρια του νά κουνήσει γιά νά δουλέψει,αὐτός εἶναι ὁ ὀρισμός τοὖ τεμπέλη.Καί ξέρετε πώς νομίζω ἐγῶ ὅτι γίνεται κάποιος τεμπέλης;
  Ἕνας σίγουρος τρόπος εἶναι ὅταν ὁ πατέρας παρακινεῖ τό γιό νά βοηθήσει κι ἀπό τήν ἄκρη ἡ μάνα τόν ἀποπαίρνει λέγοντάς του: ἄσε τό παιδί νά ξεκουραστεῖ,εἶναι ξενυχτισμένο...

 55. karasumi avatar
  karasumi 04/07/2013 01:09:27

  Οι καφετέριες στενάζουν από άεργους και οι αγροί από Πακιστανούς. Όσο και να το διαστρέψετε μερικοί από πάνω που σας χαλούν το δακρύβρεχτο στόρυ, το παραπάνω είναι αλήθεια και ισχύει όχι μόνο για σας τους πρωτευουσιάνους που σκεφτόσαστε τη βενζίνη από τα πήγαινε - έλα, αλλά και για τους ντόπιους που φραπεδιάζουν ένα χιλιόμετρο από το χωράφι. Αν ο γονιός είναι διατεθειμένος να κάνει το @@@@ του παξιμάδι για να πάρει άιφον στο βλαστάρι του, είναι να αναρωτιέσαι αν θα το αφήσει να πάει να δουλέψει στις φράουλες, στα ροδάκινα ή στα μύγδαλα; Για 325 ευρώ ρε ψιλικατζήδες; Τόσα του δίνει κι μαμά του να κάθεται να πίνει το φρέντο στην καφετέρια και να μετράει τους αυτόχειρες.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ karasumi 04/07/2013 01:21:26

   Κοίτα να δεις που συμφωνούμε! Όχι μόνο για 325. Μου είπαν περίπτωση ανειδίκευτου ανέργου που (λίγο πριν την κρίση) του βρήκαν δουλειά σε εργοστάσιο της περιοχής (το τονίζω!) για 700-750 ευρώ και η μαμά είπε "αυτά του τα δίνω και εγώ και να κάθεται, σιγά μην πάει το παιδί ΜΟΥ να δουλέψει για τόσα". Και ο μπέμπης δεν πήγε, φυσικά....

 56. akenaton avatar
  akenaton 04/07/2013 01:13:41

  Διάβασα το άρθρο. Μετά διάβασα τα σχόλια και με έπιασε μια απέραντη θλίψη! Ούτε στα πιο απλά και προφανή δεν μπορούμε πια να συνεννοηθούμε. Κύριε Κρανιδιώτη, η λογική φαίνεται να μας εγκαταλείπει γοργά. Ούτε πίσω ούτε κι εμπρός κινούμαστε. Ακίνητους θα μας εύρει το κακό φοβάμαι .....

  ΥΓ. Συγχαρητήρια για την εκλογή σου! Καλή δύναμη εύχομαι.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ akenaton 04/07/2013 01:37:44

   Ευχαριστώ πολύ!

 57. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 04/07/2013 01:51:17

  To άρθρο θα έπρεπε να "κατηγορηθεί" για κοινοτοπία.
  Οι Έλληνες εγκατέλειψαν χωράφια και οικοδομή...., πάγκοινη διαπίστωση 15 χρόνια τώρα. Και όμως....Εκεί , τίποτα να μην παραδεχθούμε.Να αμφισβητήσουμε την πραγματικότητα.
  Τελικά για λόγους παιδευτικούς και μόνο η άγρια και απόλυτη χρεοκοπία ίσως να ήταν η βέλτιστη λύση. Αυτό μας άξιζε.

 58. ΠΥΡΓΟΣ avatar
  ΠΥΡΓΟΣ 04/07/2013 01:53:23

  Αγαπητέ Φαήλε,
  φταίει η Μέρκελ , η τρόικα, το μνημόνιο, οι τοκογλύφοι δανειστές μας, ο ανάδρομος Ερμής και το γεγονός ότι προχτές έκανα μανικιούρ και δεν μπορούσα να πάω για μάζεμα φράουλας.
  Πέρα από την πλάκα όμως θα σου αναφέρω ένα πραγματικό γεγονός δικό μου παρόμοιο με της Μανωλάδας.
  Όταν μάζευα τις ελιές μου το χειμώνα παρακαλούσα Έλληνες να έρθουν για δουλειά και με κοιτούσαν με απέχθεια. Άτομα που γνώριζα προσωπικά και ήξερα από πρώτο χέρι τις δυσκολίες τους τις οικονομικές.
  Αποτέλεσμα; Πήρα 4μελή οικογένεια Βουλγάρων για 10 ημέρες και τους έδωσα συνολικά 1000 Ε.
  Φέρνω στο μυαλό μου ένα πολύ ωραίο άρθρο του Σαράντου Καργάκου που αναφέρει πως η ελληνική εκπαίδευση παράγει πλέον πτυχιούχους "βλάκες".
  Ανθρώπους που δεν ξέρουν να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους αλλά κυρίως τα χέρια τους. Αναφέρει μάλιστα πως η λέξη "ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ" που έρχεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα αποτελείται από τα συνθετικά χειρ+άναξ (βασιλιάς) και σήμαινε πως είμαι ο βασιλιάς της ζωής μου, της οικογένειάς μου με την αξία των χεριών μου.
  Δυστυχώς είμαστε η χώρα που εν μέσω κρίσης οι καφετέριες ανοίγουν η μία μετά την άλλη και μάλιστα είναι όλες γεμάτες.
  Δυστυχώς είμαστε η χώρα που ο άνεργος έχει ακριβότερο κινητό από τον εργαζόμενο.
  Δυστυχώς είμαστε ο λαός που θέλει να συνεχίσει να ζει με δανεικά, σκλάβος των τραπεζών και ταυτόχρονα να φωνάζει για την εθνική του ανεξαρτησία.
  Δυστυχώς είμαστε ο λαός που τώρα θυμήθηκε να τα βάλει με τους πολιτικούς-που ψήφιζε ο ίδιος- για τον απλό λόγο ότι τώρα σταματάνε σε μεγάλο βαθμό τα ρουσφέτια που ζήταγε.
  Δυστυχώς είμαστε η χώρα που οι άνεργοι στηρίζουν τον αγώνα των παχυλά αμειβομένων και κομματικά διορισμένων υπαλλήλων της ΕΡΤ.
  Με λίγα λόγια είμαστε η χώρα του παραλόγου.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΠΥΡΓΟΣ 04/07/2013 09:35:15

   Έχεις χίλια δίκια. Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που είναι σωματικά υγιείς και σε δημιουργική ηλικία, που λένε ότι δεν τα βγάζουν πέρα με τα χαράτσια, που δεν έχουν να φάνε, που είναι άνεργοι, να τους προσφέρεται εποχιακή δουλειά στην περιοχή τους και να μην πηγαίνουν....
   Και οι ίδιοι άνθρωποι, οι ΑΕΡΓΟΙ ψευτο-άνεργοι, δεν ντρέπονται να κάθονται στην καφετέρια μέρα μεσημέρι και να τους βλέπουν όλοι οι γνωστοί....
   Ξέρω περίπτωση ανειδίκευτου νεαρού από χωριό της Δράμας που καταδεχόταν να εργαστεί ΜΟΝΟ ως υπάλληλος σε ρεσεψιόν ξενοδοχείου, με τα ελάχιστα αγγλικούλια που ήξερε...Ο τύπος ήταν βαμμένος ΠΑΣΟΚ, επιπλέον....

  • Antonis A avatar
   Antonis A @ ΠΥΡΓΟΣ 04/07/2013 10:04:54

   Σας παρακαλώ ΠΡΙΝ πείτε οτι και πάλι δεν βρήκατε Ελληνες εργάτες για τις ελιές,ενημερώστε μας έστω και μέσω του antinews.Να είστε σίγουρος οτι αν ζητήσετε Ελληνες θα βρείτε.Εγω θα είμαι ενας απο αυτούς.

 59. deldio avatar
  deldio 04/07/2013 02:22:58

  Ώπα ρε. Σιγά ρε σεις που κατακεραυνώνετε τους τεμπέληδες και καλοπερασάκηδες νεοέλληνες που δεν πάνε τάχα να δουλέψουν με 25-30 ευρώ/μεροκάματο. Τη θέση που έχει ο Πακιστανός και ο Μπαγκλαντέζος στη Μανωλάδα και αλλού την πήρε από Έλληνα ο οποίος έπαιρνε 30-35 ευρώ μεροκάματο γιατί αυτός (ο ξένος) ζητούσε λιγότερα (20 ευρώ). Τώρα που το μεροκάματο καθιερώθηκε στα 20 ευρώ για όλους οι "πατριώτες"-δουλοκτήτες της Μανωλάδας (αλλά και αλλού) "προσφέρονται" να προσλάβουν μόνο Έλληνες με τα ίδια λεφτά. Καλώστους τους πατριώτες-χρυσαυγίτες. Μόνο που εάν πάει τώρα ο Έλληνας με 20 ευρώ πλέον μεροκάματο, θα ξαναγυρίσει ο Μπαγκλαντέζος και ο Πακιστανός και θα προσφερθούν να δουλέψουν με 15 ευρώ και θα ξαναπροσληφθούν μέχρι να ξαναεμφανιστούν οι "πατριώτες"-δουλέμποροι της Χρυσής Αυγής (πάντοτε στην υπηρεσία των αφεντικών) για να τρομοκρατήσουν τους αλλοδαπούς εργάτες ώστε να προσληφθούν στην θέση τους πάλι Έλληνες με 15 ευρώ μεροκάματο αυτή τη φορά κ.ο.κ. Ποιός ωφελείται λοιπόν και ποιός βλάπτεται από αυτό; Ποιός είχε συμφέρον να φέρει αλλοδαπούς εργάτες στην Ελλάδα; Το ΚΚΕ; Μήπως Έλληνες και αλλοδαποί εργάτες γης έχουν τους ίδιους εχθρούς και δεν πρέπει να είναι αντίπαλοι μεταξύ τους; Όσο υπάρχει ανεργία και ο εφεδρικός στρατός των ανέργων αυτό θα συμβαίνει και μην λέτε κουραφέξαλα. ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ-ΓΑΛΕΡΕΣ.

 60. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 04/07/2013 04:30:40

  Κάποτε τελειώνει και το επίδομα....

 61. helios avatar
  helios 04/07/2013 04:32:55

  η χ.α. από τα λίγα σωστά που λέει μιλάει ξεκάθαρα για επιδότηση της εργασίας στην πραγματική οικονομία ώστε το καθαρό μεροκάματο να κυμαίνεται γύρω στα 45-50 ευρώ.
  θέλεις να δουλέψεις έχει καλώς και με καλό μεροκάματο,δεν θέλεις άντε γεια-επιδόματα ανεργίας τέλος.

 62. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 04/07/2013 05:07:42

  Κι αφού οι κακοί εργοδότες ήθελαν τους Μπαγκλαντέζους γιατί ήταν φτηνοί και εσεις τους καλοδεχτήκατε γιατί είσαστε αδέλφια, γιατί κόβεσαι; Όλοι ευτυχισμένοι, αφεντικά και σκλάβοι!
  Υ.Γ. Καλά, εσύ τους βλέπεις σαν αδέλφια. Αυτοί όμως είναι από άλλη πάστα και σφάζουν και τον αδελφό τους, πόσω μάλλον....
  Μήπως πιάστηκες κορόϊδο, που τους θέλησες συνεταιράκια κατά των αφεντικών; Γιατί, σε κάποιων τις μ@@@@ίες στηρίχτηκαν όσοι ανοίξαν την πόρτα....

 63. Ατσαλάκωτος avatar
  Ατσαλάκωτος 04/07/2013 08:52:19

  Αυτά που γράφει ο κος Φαήλος Κρανιδιώτης είναι εν μέρει σωστά.
  Τουτέστιν δηλαδή.... μισές αλήθειες.
  Το ότι δεν πάνε οι Έλληνες σε χειρωνακτικές εργασίες έχει και αυτό την "ιστορία" του και προς το παρόν ας σταθούμε μόνο σε αυτό.
  Στις αρχές της δεκαετίας του 50, το 65% περίπου του εργατικού δυναμικού της Χώρας, ασχολιότανε με διάφορες σκληρές χειρονακτικές εργασίες με γεωργικές εργασίες και με την εκτροφή και βοσκή βοοειδών και αιγοπροβάτων. Όμως η φτώχεια θέριζε και όλοι λέγανε το ψωμί….. ψωμάκι πλην ελαχίστων φυσικά που κατείχανε την ιδιοκτησία γης, των διαφόρων μέσων παραγωγής και της μεταποίησης.
  Τα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης, της Αυστραλίας και του Νέου Κόσμου έσφυζαν από ενδιαφέρον προσέλευσης και πήγαινε η παράκληση σύννεφο για το "μαγικό χαρτί" που θα τους έδινε την ευκαιρία για το τραίνο Γερμανίας – Αθηνών.
  Καλύτερα Γκασταρμπάιτερ στην Δ. Γερμανία, παρά χειρώναξ στην Πατρίδα σου για ένα λειψό ξεροκόμματο.
  Σε ένα χωριό κοντά στην Κόνιτσα που επισκέφτηκα το καλοκαίρι, ένας που είχε κλειδιά μου έδειξε τοτελευταίο "ενσταντανέ" της εγκατάλειψης ενός σπιτιού εκεί γύρω στα 1963.
  Όλα τα γεωργικά σύνεργα , τα παλιοάρβυλα, το τσακμάκι, μια φανέλα κρεμασμένη ένα ντρίλινο παντελόνι, την ποδιά της κυράς, το κρεβάτι ξέστρωτο, τα μισοκαμμένα ξύλα στο τζάκι, όλα όπως τα αφήσανε ένα πρωί για να πάρουν το λεωφορείο για την Αθήνα και από εκεί Σταθμό Λαρίσης και Μόναχο.
  Δεν επέστρεψαν ποτέ.
  Είναι βέβαια εν ζωή και έχουνε τρία παιδιά στη Γερμανία με προκομμένες και προσοδοφόρες δουλειές αλλά και μια σύγχρονη και επιτυχημένη ζωή.
  Βλέπω σήμερα την κόρη μου με όλα αυτά που λέμε "προσόντα" να απευθύνεται συνεχώς για δουλειά ακόμη και μέχρι τη Ν. Ζηλανδία.
  Δουλεύει part - time για 360 € καθαρά το μήνα και είναι και σε ηλικία πλέον οικογενειακής αποκατάστασης αλλά…
  Εγώ αδερφέ Φαήλο τι να της πω τώρα?
  Πήγαινε στην Μανωλάδα για δουλειά στις φράουλες?
  Καλός είσαι και με κοινωνικά ενδιαφέροντα, αν σκεφτείς νομίζω λίγο κάτω από το πρίσμα πολιτικού απεγκλωβισμού και τα δείς λίγο ευρύτερα, θα γίνεις καλύτερος και ωφελιμότερος…

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ατσαλάκωτος 04/07/2013 09:25:21

   Ο Φαήλος έγραψε για ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, όχι για μόνιμη χειρωνακτική δουλειά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και ναι, αν ήμουν άνεργος γύρω στα 30, θα πήγαινα για ένα καλοκαίρι να δουλέψω στα χωράφια. Και αν ήμουν και γονιός, όπως είμαι, και άνεργος, θα πήγαινα τρέχοντας κιόλας...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ατσαλάκωτος 04/07/2013 09:43:04

   Είναι εντυπωσιακό πως ο καθένας διαβάζει και κρατάει ό,τι θέλει ή προσθέτει πράγματα που δεν είπα, που ούτε καν υπονοήθηκαν.
   Αγαπητέ, λέω κάτι πολύ συγκεκριμένο και κουράστηκα να το εξηγώ:
   Στα πέριξ της Μανωλάδας και οπουδήποτε στην Ελλάδα υπάρχει εποχιακά ζήτηση για εργάτες γης, είναι σίγουρο πως υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι που ΔΕΝ έχουν προσόντα, πέραν απολυτηρίου γυμνασίου ή λυκείου και που πριν καταστούν άνεργοι δούλευαν με μικρό μισθό ως μικροϋπάλληλοι, συμπληρώνοντας το εισόδηματα από τα λίγα ή περισσότερα κτήματα που και οι ίδιοι έχουν, αν έχουν.
   Κι όμως, ενώ δίπλα τους μπορούν να πάνε να βγάλουν ένα μεροκάματο, δεν πάνε, γιατί έχουν μάθει μόνο σε "κυριλέ" δουλειές.
   Δεν είπα ότι όλοι θα γίνουμε εργάτες γης, είπα ότι δεν είναι ντροπή, αντίθετα είναι όνειδος να μπορείς να το κάνεις και να κάθεσαι στην καφετέρια του χωριού ή της κωμόπολης σου, πίνοντας καφέ από τη κομμένη σύνταξη του πατέρα και της μάνας σου.
   Πόσο πιο απλό να το κάνω;

   • Antonis A avatar
    Antonis A @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 10:36:04

    Ισως είναι δύσκολο για κάποιους απο εμας που συμφωνούσαμε μέχρι τώρα μαζί σας να κατανοήσουμε αυτη τη στροφή προς τις "απόψεις" του gap και του Πάγκαλου οτι είμαστε κοπρίτες και τεμπέληδες και δεν θέλουμε να δουλέψουμε.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Antonis A 04/07/2013 13:26:31

     Επειδή δεν πιστεύω ότι έχεις πρόβλημα αντίληψης, μάλλον η τσαντίλα σε κάνει να μην καταλαβαίνεις τι διαβάζεις.

     • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
      Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 13:27:43

      Σε ρωτάω λοιπόν και σένα:
      Αν ήσουν 20-35, κουμπούρας απόφοιτος μέσης, άνεργος, που πριν δούλευες για 500-700 Ευρώ, ζούσες στην επαρχία, θα πήγαινες δίπλα στο χωριό σου να δουλέψεις στη γη για 25 με 35 Ευρώ, ναι ή ού;
      Αυτό τι σχέση έχει με τον ΓΑΠ και το λουρί της μάνας;

     • Antonis A avatar
      Antonis A @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 13:50:20

      Δυστυχώς είμαι 45 οχι τόσο κουμπούρας οσο θα έπρεπε και χωρίς χωριο.
      Δούλεψα απο τα 18 σαν φοιτητής και μέχρι περσι στην Ελλάδα την Αγγλία και την Κύπρο για περισσότερα απο 500-700 €.
      Επειδη λοιπόν τώρα είμαι άνεργος και εχω οικογένεια και θεωρώ οτι η δουλειά δεν είναι ντροπή και δούλεψα και σε χωράφια σαν φοιτητής το προσπάθησα και πάλι.Και μάλιστα πιο πάνω,σε άλλο post έγραψα όποιος ψάχνει πράγματι για Ελληνες ας το γράψει και ας μην περιμένει εκ των υστέρων να πει έψαχνα αλλά δεν βρήκα....
      Λοιπόν και με € 25 πάω.Δεν με πήραν όμως ,έτσι απλά και ξεκάθαρα το γράφω.Και ευχαρίστως θα πήγαινα να ζήσω στην επαρχία.Αυτό λοιπόν στα δικά σου μάτια με κάνει τεμπέλη?Οποιος θέλει Ελληνες ας πάρει.

     • Theoprovlitos avatar
      Theoprovlitos @ Antonis A 05/07/2013 11:10:49

      Αντωνη αλλος που πηγε (στο Πήλιο) υπεστη την απαξιωση από τα λομπυ των αλλοδαπων που εχουν εγκατασταθει πλεον στην επαρχία. Δεν εχουν και αυτοι πλεον δουλεια και αντιμετωπιζουν τον Ελληνα με εχθροτητα, σα παρεισακτο στην ιδια του τη χωρα.

 64. tessa avatar
  tessa 04/07/2013 08:52:41

  Συμφωνώ, κ. Κανιδιώτη. Έχουμε κακομάθει τα παιδιά μας και έχει επικρατήσει η νοοτροπία "να μη λερώσουμε τα χέρια μας". Όταν σπούδαζα στην Αμερική, το νοίκι μου ήταν $260 και το επιτρεπόμενο φοιτητικό συνάλλαγμα, εκτός από τα δίδακτρα, ήταν $250. Δούλεψα σερβόρα, καθαρίστρια και βενζινού, και δεν μου έπεσε η υπόληψη... Οι δε γονείς μου καμάρωναν που σπουδάζω και εργάζομαι. Στα βενζινάδικα, στα περίπτερα, ακόμη και σε πολλά μαγαζιά εδώ δουλεύουν ξένοι. Οι περισσότεροι εργάτες στην εταιρία που δουλεύω είναι βούλγαροι και ρουμάνοι (νόμιμοι και ασφαλισμένοι)...

  • helios avatar
   helios @ tessa 04/07/2013 14:02:26

   ''Οι περισσότεροι εργάτες στην εταιρία που δουλεύω είναι βούλγαροι και ρουμάνοι (νόμιμοι και ασφαλισμένοι)…''

   ας γελάσω,τους καλέσατε δηλαδή και ήρθαν νόμιμα στην Ελλάδα;
   μάλλον ήρθαν παράνομα και νομιμοπιήθηκαν αργότερα(όπως το 99,9999%)και βρήκατε την εύκολη λύση αντί να επενδύσετε και να προσλάβετε ΈΛΛΗΝΕΣ.
   συνέχεια διαβάζουμε για Έλληνες που μεταναστεύουν στην ευρώπη και απασχολούνται σε σφαγεία,καθαριότητα κλπ... μέχρι και στα θερμοκήπια της ολλανδίας έχουν φτάσει.
   πρόσφατα έβλεπα ρεπορτάζ στη γερμανική τηλεόραση για έλληνες,ισπανούς κλπ... που λόγω ανεργίας εργάζονται πλέον στην γερμανία.τι δουλειές νομίζετε ότι έκαναν;δουλειές που θα μπορούσαν άνετα να κάνουν και έδω αλλά τις έχουν καρπωθεί αλλοδαποί.ο ένας καθάριζε λεωφωρεία και μια κοπέλα έκανε τα κρεβάτια σε ένα γερμανικό ξενοδοχείο που έπαιρνε 900 ευρώ μικτά.
   το εγχώριο εργατικό δυναμικό έχει μείνει τελείως απροστάτευτο,ακόμα και σήμερα δίνονται κίνητρα για πρόσληψη αλλοδαπών και δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα να αντιστρέψει την κατάσταση και να προστατέψει το εγχώριο εργατικό δυναμικό τόσο από τους αλλοδαπούς όσο και από αυτούς που τους προσλαμβάνουν.

 65. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/07/2013 09:45:35

  Φαήλε, θα παραθέσω παράδειγμα των επικίνδυνων γενικεύσεων που ενώ ακούγονται ευχάριστα, έν τούτοις έιναι άκρω΄ς επικίνδυνα, διότι νεισχύουν τις διχαστικές μας τάσεις και διατηροιύν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα της μιας ομάδας εναντίον της άλλης:

  "Μάλλον όλοι στη χώρα έχουν διδακτορικό στην κβαντική φυσική, στο Human Resource Management ή είναι καλλιτέχνες."

  και αμέσως μετά "...Φαίνεται πως πλέον είμαστε λαός αφεντικών, άνεργων αλλά αφεντικών".

  Πως εξηγείς αυτό το (κβαντικό) λογικό άλμα ; Το πρώτο ισχύει, προφανώς και δεν έχουμε ΟΛΟΙ διδακτορικό στην κβαντομηχανική, αλλώς πως γίναμε ΟΛΟΙ αφεντικά ; Μπορεί (επειδή) πολλοί (να) αισθάνονται έτσι γιατί η κουλτούρα λέει πως αν δεν έχεις κάποιο πτυχίο είσαι άχρηστος κλπ αλλά από που και ως που αφεντικά ΟΛΟΙ οι Έλληνες; Ουζάκηδες όπως ΟΛΟΙ οι Έλληνες κατά το Φόκους των Γερμανών;
  Αυτού του είδους οι φασιστικές γενικεύσεις είναι αχρείαστες και ΔΙΧΑΣΤΙΚΕΣ. Αυτό λέω μόνο.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 04/07/2013 13:25:02

   Θα αρχίσω να πιστεύω ότι σκοπίμως διαστρεβλώνεις το τι γράφω ή ότι δεν μπορείς να διακρίνεις το σκωπτικό του ύφους.
   Αγαπητέ, όταν γράφω “Μάλλον όλοι στη χώρα έχουν διδακτορικό στην κβαντική φυσική, στο Human Resource Management ή είναι καλλιτέχνες” είναι προφανές ότι σχολιάζω τους ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ προσόντα, άνεργους, που ζουν σε περιοχές με εποχιακές εργασίες και δεν πάνε, ενώ θα έπαιρναν μερικές φορές και περισσότερα από τις ως τότε κακοπληρωμένες δουλειές γραφείου που έκαναν.
   Τί δεν καταλαβαίνεις και που κολλάει το Focus;
   Απάντησε μου σε αυτό που ρώτησα: αν ήσουν 20-35, κουμπούρας απόφοιτος μέσης, άνεργος, που πριν δούλευες για 500-700 Ευρώ, ζούσες στην επαρχία, θα πήγαινες δίπλα στο χωριό σου να δουλέψεις στη γη για 25 με 35 Ευρώ, ναι ή ού; Άντε πια...

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 15:19:40

    "αν ήσουν 20-35, κουμπούρας απόφοιτος μέσης, άνεργος, που πριν δούλευες για 500-700 Ευρώ, ζούσες στην επαρχία, θα πήγαινες δίπλα στο χωριό σου να δουλέψεις στη γη για 25 με 35 Ευρώ, ναι ή ού;

    Πρώτον δεν μπορώ να ξέρω τι θα έκανα αν ήμουν 20-35 (όχι κατ' ανάγκη κουμπούρας ο΄πως προσβλητικά τους αποκαλείς ΟΛΟΥΣ). Δεν ξέρω να απαντώ σε εικονικά ερωτήματα. Μπορώ να σου πώ τι έκανα στην Αμερική ως φοιτητής εργαζόμενος 30-40 ώρες την εβδομάδα και έγινα και αριστούχος. Όσοι δουλέψαμε έτσι ξερουμε πως βγάινει το ψωμί αλλά σε κοινωνία όπου αισθάνεσαι πως έχεις ΜΕΛΛΟΝ, κάτι που, όσοι γράφουμε ιδεοληπτικά παραλητήρματα εδώ μέσα (εμού συμπεριλαμβανομένου) δεν υπάρχει στην Ελλάδα της Τρέμη και των άλλων και πρέπει να προσέχουμε να μην γενικέυουμε. Αυτό λέω μόνο. Προτιμώ δε γραπτά με ΔΕΔΟΜΕΝΑ εμπειρικά που να στηρίζουν τα συμπεράσματα του κειμένου.
    Γράφεις: "Πότε έγινε, ποιος το κατάφερε και αυτό, από λαός δουλευταράδων να γίνουμε επαίτες των επιδοτήσεων, υπαμειβόμενοι υπάλληλοι γραφείου, στην ουρά για τον μπάρμπα απ’ την Κορώνη;"

    Ποιός λοιπόν το κατάφερε; Αυτοί που βρίζεις σαν "κουμπούρες" ή η πολιτική αλήτ;

 66. yianna avatar
  yianna 04/07/2013 10:02:49

  Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα καφε απ΄ότι σε 3-4 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μαζί. Είχαμε -ευτυχώς παρελθόν- πιο πολλές μπουτίκ και από το Παρίσι ή τη Ρώμη που θεωρούνται κορυφαίες στο είδος, ξενυχτάδικα, μπαρ, ταβέρνες, video club, και άλλα πολλά τέτοια αεριτζίδικα, που για τις κυβερνήσεις μας θεωρούντο ανάπτυξη...και που φέσωναν τις Τράπεζες και την αγορά με δις ακάλυπτων επιταγών.
  Σου επιτίθενται Φαήλο γιατί μιλάς για τα μεροκάματα των 25 Ευρώ. Γνωρίζω εμποροϋπάλληλους που από τότε που έχουμε ευρώ έπαιρναν ονομαστικούς μόνο μισθούς, στην ουσία έκριναν οι "εργοδότες" ότι 400 ευρώ το μήνα ήταν πολλά γι'αυτούς. Για ένσημα δεν το συζητάμε, τα ελάχιστα και αν. Για τους εργοδότες δεν το συζητώ, βίλες στα βόρεια προάστεια, SUV, ταξίδια στο εξωτερικό, δάνεια από Τράπεζες που κατευθύνονταν στο εξωτερικό για μια ώρα ανάγκης.
  Αυτοί σύμφωνα με τους κυβερνώντες μας Πασόκ και ΝΔ δυστυχώς, ήταν ο "κορμός της ελληνικής οικονομίας". Αυτοί που δεν πλήρωναν δεκάρα φόρους, όταν εγώ είχα φορολογικό συντελεστή 45% γιατί ήμουν υψηλόμισθη σε Τράπεζες - με ΙΚΑ,όχι ευγενή ταμεία- και πλήρωνα εγώ και ο εκάστοτε εργοδότης μου για είκοσι χρόνια την ανώτατη κλίμακα του ΙΚΑ, για να πάρω σύνταξη κατά 50% μειωμένη τώρα.
  Όταν όλα αυτά τα στηλίτευα τότε, με κατακεραύνωναν. Τώρα μαζί με όλα αυτά τα ρεμάλια-λαμόγια καίγομαι και εγώ και πολλοί άλλοι σαν και εμένα.
  Και διαμαρτυρόνται, γιατί? Τόσα χρόνια δεν έβλεπαν τι γινόταν γύρω μας? Σιωπούσαν όλοι, τα λεφτά να μπαίνουν στο σπίτι, στο κράτος τίποτα. Αυτοί είμαστε, δυστυχώς, ο λαός της ήσσονος προσπάθειας κατά πλειοψηφία, με ένα 10% να τραβάει χρόνια τα ζόρια. Τώρα διαμαρτύρονται, και με το δίκηο τους. Τα εύκολα λεφτά κύριοι και κυρίες τελείωσαν, η χώρα έχει πτωχεύσει. Τα κεφάλια μέσα.

 67. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 04/07/2013 10:40:34

  Φαήλο,
  Όσοι καταγόμαστε από αγροτικές οικογένειες κατανοούμε τα γραφόμενά σου.
  Εκεί στα κατσάβραχα της λακωνικής γης!

  Όμως, τα ιδεολογήματα δεν αρκούν. Αυτά πρέπει να είναι παράγωγα υλικών και δομικών συνθηκών διαμορφούμενων μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
  Π.χ. η κοινωνική πειθαρχία των βορειοευρωπαίων προάγεται και αναπαραγάγεται από τη σεμνότητα, νομιμότητα και πειθαρχία των ηγετικών ομάδων, οικονομικών και πολιτικών,των χωρών αυτών.
  Οταν ο ασυνομικός συλλαμβάνει τον Διοικητή του σε αλκοτέστ, η Κοινωνία αυτή έχει μέλλον.
  Όταν οι νταβατζίδες γίνονται ήρωες, η κοινωνία καταρρέει.
  Τα ιδεολογήματα δεν γίνονται Ιδέες. Γίνονται μύθοι χειραγώγησης. Αχρηστο πλέον υλικό για την παραγωγική λειτουργία ενός κοινωνικού συνόλου.
  Αυτό επιβεβαιώνεται κι από την αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος.
  Θεοποίηση του τακτικισμού και απουσία στρατηγικού ορόματος.
  Καλοί για τα αμφιθέατρα. Ο νοών νοείτω.

  • Αιρετικός avatar
   Αιρετικός @ Μανιάτης 04/07/2013 12:30:02

   +1.000! Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι...
   Αν ο άνεργος ανεπρόκοπος γιος του χ κομματόσκυλου δεν ιδροκοπήσει για 25 ευρώ μεροκάματο, δεν μπορεί να πειστεί ο άλλος, όσο σωστά και αν μιλάς...
   Το ανέκδοτο άλλωστε είναι γνωστό: Zητά ο πατέρας του ανεπρόκοπου γυιού μια δουλίτσα για τον κανακακάρη του
   . Του τηλ. ο πολιτικός την άλλη μέρα και του λέει να τον βάλει Πρωθυπουργικό Σύμβουλο με 5.000 ευρώ.
   -Μα τι είναι αυτά, δεν έχει προσόντα εγώ θέλω μία δουλίτσα να δουλέψει ο ανεπρόκοπος, να δει τι θα πει ψωμί! λέει ο δυστυχής πατέρας.
   Την άλλη μέρα του τηλεφωνεί ο πολιτικός και του λέει για θέση συμβούλου σε Υπουργείο με 3.000 ευρώ.
   -Μα όχι, κάτι απλό με 600-700 ευρώ, να στριμωχθεί ο μπαγάσας! λέει ο πατέρας.
   Και ο πολιτικός του απαντά ότι δουλειές για 600-700 ευρώ είναι δύσκολο να βρεθούν γιατί θέλουν διδακτορικό, γλώσσες, προϋπηρεσία!
   Θα αλλάξουμε κάποτε?

 68. Ατσαλάκωτος avatar
  Ατσαλάκωτος 04/07/2013 10:52:05

  Είσαι άνεργος?
  Μη ψάχνεις, μη στέλνεις βιογραφικά, μη ξενιτεύεσαι…
  Την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού εποχιακός στη Μανωλάδα,. μετά σιτάρια, καλαμπόκια και σταφύλια από Αύγουστο – Σεπτέμβριο, μετά περίμενε τα ξινά και…. πάει λέγοντας.
  Το πόσα πληρώνεσαι?
  Δεν έχει σημασία!!!
  Αν αρρωστήσεις μη περιμένεις να καλυφτείς με τίποτε και ο Θεός βοηθός..
  Αργότερα θα πάρεις σύνταξη από τον ΟΓΑ και αν.......
  Τι είναι αυτές οι μπαρούφες?
  Επί τέλους!
  Αντί να υπάρξουν κάποια προγράμματα εξειδίκευσης κάτι τι που θα σε αναβαθμίζει επαγγελματικά , σε στέλνουν σε ανταγωνιστική σχέση εργασίας με τον δύστυχο Ασιάτη, το Αφρικανό ή τον λάθρα εισελθόντα Βαλκάνιο.
  Προσωπικά τιμώ την δουλειά και την προσφορά αυτών των δύστυχων αλλοδαπών.
  Θεωρώ ευτύχημα που υπάρχουν στην Πατρίδα μου, δουλεύουνε και προσφέρουνε…
  Είμαι ενάντιος στην αισχρή τους εκμετάλλευση από του επιτήδειους αλλά και την αδιαφορία της Ελληνικής πολιτείας για την νομική τους κάλυψη
  Το ότι υπάρχουνε τα εφόδια των τροφίμων (έστω) για τα 6 εκατομμύρια των παρασιτοβιούντων στο λεκανοπέδιο Αττικής, αυτό είναι η ΣΩΤΗΡΙΑ μας.
  Ναι
  Παρασιτοβιούμε κατά 80% στην Αττική .
  Δηλαδή ο ένας παρέχει υπηρεσίες στον άλλον και το κρέας που τρώμε είναι εισαγόμενο από Ολλανδία και πληρωμένο με δανεικά...
  Νάναι καλά οι αλλοδαποί...που βρίσκουμε σε τελική ανάλυση έστω το κάτι τις στη λαϊκή …..

 69. Geros avatar
  Geros 04/07/2013 10:58:01

  Τα COHIBA όμως να τα φέρεις εσύ, δεν μπορώ να συνωμοτώ ενάντια στον λαό χωρίς COHIBA!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Geros 04/07/2013 13:37:48

   Δεν καπνίζω πούρα αλλά θα φέρω για σένα. Μόνο μην βγάζεις το χάρτινο δαχτυλίδι, να βλέπουν τι καπνίζεις για να πουλάς μούρη.

 70. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 11:03:35

  Έχεις πάθει κάτι; Δες τι σου γράφω και σε τι μου απαντάς.
  Λοιπόν, ξαναδιάβασε το προσεκτικά:
  "Σου είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι δεν αναφέρομαι σε αυτούς; Το γράφω. Στην ευρύτερη π[εριοχή είναι όλοι “πενηντάρηδες πτυχιούχοι με μεταπτυχιακό”; Δεν υπάρχουν απόφοιτοι γυμνασίου ή λυκείου χωρίς επιστημονικά προσόντα, που είναι άνεργοι και πριν δούλευαν ως κατώτεροι υπάλληλοι; Ούτε 100; Η Ηλεία και η Αχαΐα έγιναν Καίμπριτζ και δεν το ξέρω φαίνεται."
  ΠΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΣΟΥ ΓΡΑΦΩ ΓΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑΡΗΔΕΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΚΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ Η ΠΑΙΔΕΙΑ, γαμώ το φελέκι μου;
  Σχολίαζε αυτό που γράφω κι όχι ό,τι σου έρθει.
  Φιλικά.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 18:29:35

   Χα, χα, χα! Δεν έχω πάθει τίποτα. Μην ανησυχείς, δεν χανουμε και το χιούμορ μας, αλλωστε όλα είναι φιλικές παρεμβάσεις. Και μια τελευταία παρατήρηση. Μπορεί να μην το γράφεις αλλά το υποννοείς καθαρά.

   • Σωκρατης avatar
    Σωκρατης @ Νίκος Αργεάδης 18/07/2013 12:39:59

    Νικο Αργεαδη πιστευω οτι πραγματι οι παρεμβασεις ειναι φιλικες.Στο θεμα θα ηθελα να πω οτι οι αιτιες του προβλημματος.βρισκονται ιστορικα στο οτι δεν παρακολουθησε την βιομηχανικη επανασταση και λειτουργησε με τον μεταπρατικο καπιταλισμο που στηριξαν συντηρητικες κυβερνησεις στην Ελλαδα . Με αποτελεσμα να επικρατισουν αντηληψεις για δηθεν υπεροχη των επαγγελματων του γραφειου απο τα επαγγελματα της εφαρμογης.Στις αλλες χωρες της Ευρωπης συναιβει το αντιστροφο.

 71. Αρχιμήδης avatar
  Αρχιμήδης 04/07/2013 11:03:43

  Δεν αρκεί να προτείνεις. Ξεκίνα πρώτος για να σε πιστέψουμε. Αλλοιώς θα σε θεωρούμε ίδιον μ' αυτούς ιδίως τώρα που πήρες την καρέκλα...
  Υ.Γ. Ατύχησες Φαήλο μ' αυτο το σχόλιο πάνω στο ξεκίνημα...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αρχιμήδης 04/07/2013 13:56:26

   Εγώ αγαπητέ έχω δουλειά, σκληρή, ως μαχόμενος δικηγόρος, και με σκληρό αφεντικό: τον εαυτό μου.
   Και έχω γράψει για τους συμβούλους, έχω γράψει πως πρέπει να απολυθούν τα 3/4 των υπαλλήλων της Βουλής, να έχουν οι κυβερνητικοί κι οι βουλευτές μόνο 1 γραμματέας κι 1 επιστημονικό συνεργάτη και να απολυθούν οι υπόλοιποι, έχω γράψει πως πρέπει να μειωθεί στο μισό η βουλευτική αποζημ’ιωση κι οι μισθοί της κυβέρνησης.
   Και τα έχω γράψει πάρα μα πάρα πολλές φορές.
   Και ναι, έχω δουλέψει στο χωράφι. Έχω θερίσει στάρι με το δρεπάνι! Έχουμε ελιές, τις κλαδεύουμε, τις καθαρίζουμε με την τσάπα γύρω – γύρω, τις μαζεύουμε. Εγώ ξέρω τι εστί βερύκοκο, που θα περάσω και το Σαββατοκύριακο διαβάζοντας δικογραφίες και ετοιμάζοντας δικόγραφα. Ας πάνε αυτά τα καλά παιδιά, που μερικοί δεν δούλεψαν ποτέ, για να μάθουν...

 72. Κωστής avatar
  Κωστής 04/07/2013 11:06:21

  Θα προτιμούσα να παλέψω για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αυτονόητα εργατικά δικαιώματα

 73. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 11:08:16

  Και έχω γράψει για τους συμβούλους, έχω γράψει πως πρέπει να απολυθούν τα 3/4 των υπαλλήλων της Βουλής, να έχουν οι κυβερνητικοί κι οι βουλευτές μόνο 1 γραμματέας κι 1 επιστημονικό συνεργάτη και να απολυθούν οι υπόλοιποι, έχω γράψει πως πρέπει να μειωθεί στο μισό η βουλευτική αποζημ'ιωση κι οι μισθοί της κυβέρνησης.
  Και τα έχω γράψει πάρα μα πάρα πολλές φορές.
  Και ναι, έχω δουλέψει στο χωράφι. Έχουμε ελιές, τις κλαδεύουμε, τις καθαρίζουμε με την τσάπα γύρω - γύρω, τις μαζεύουμε.
  Οπότε αυτά, πες τα σε κα;νέναν άλλο.

 74. Geros avatar
  Geros 04/07/2013 11:11:24

  Εγώ σου είπα πως από Μεταξουργείο δεν ξέρω , μια αναζήτηση στο διαδίκτυο όμως μου έβγαλε ότι το Μεταξουργείο δεν έχει δημοτικό.
  Μήπως πουλάς φίδια τύπε?

  • GGG avatar
   GGG @ Geros 04/07/2013 11:48:45

   Ελα να μάθεις στην Πλατεία Βάθης. 51ο

   • Geros avatar
    Geros @ GGG 04/07/2013 12:20:13

    Τύπε , είναι άλλο η Πλατεία Βάθης και άλλο το Μεταξουργείο αν δεν το ξέρεις. ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΝ , απλά.
    Μπορεί να συμβαίνουν δυο πράγματα:
    1. Είσαι δάσκαλος που δεν ξέρει σε πιο διαμέρισμα είναι το σχολείο του.
    2. Είσαι μέγας φιδέμπορας.

   • ΛΜ avatar
    ΛΜ @ GGG 04/07/2013 17:09:58

    Έχει Γηροκομείο στη Βούλα Γέροντα; Για δες τι μαθάινει κανείς!!

  • Theoprovlitos avatar
   Theoprovlitos @ Geros 04/07/2013 12:49:03

   Η Ακομινατου πιανεται για Μεταξουργειο; Δε σου φταιμε εμεις αν εγκατασταθηκες από το Κακοσαλεσι κατ ευθειαν στη Γλυφαδα. Περνα και από Αθηνα καμμια φορα με τον οδηγο του Lonely Planet.

   • Geros avatar
    Geros @ Theoprovlitos 04/07/2013 13:05:21

    Κακοσάλεσι Βούλα τύπε! Όχι Γλυφάδα! Έχει ξεπέσει η Γλυφάδα.

   • ΛΜ avatar
    ΛΜ @ Theoprovlitos 04/07/2013 17:12:30

    Εσύ Γέροντα στα σισσύτεια θα κυκλοφορείς οπωσδήποτε με τη χοντροπετσιά και την αναίδεια που έχεις.... Έτσι δεν είναι; τον ζείς τον πόνο, από τα ..μέσα.

   • Geros avatar
    Geros @ Theoprovlitos 04/07/2013 17:49:30

    @ΛΜ
    Η δουλειά μου στο site είναι να βγάζω "Φιδέμπορας Alert".
    Το κουλό είναι ότι όταν αποκαλύψω έναν πετάγεστε όλοι μαζί και καρφώνεστε!
    Μαθήματα τακτικής δεν σας έκανε ο Alexis?

   • ΛΜ avatar
    ΛΜ @ Theoprovlitos 04/07/2013 18:55:21

    @ Γέρος : H Αλεξοφοβία σου δεν θεραπεύτηκε ακόμη; Φοβάμαι πως θα χρειαστείς ομοιοποπαθητική. Την πάτησες Γέροντα τώρα που έγινε χρόνια!

   • Theoprovlitos avatar
    Theoprovlitos @ Theoprovlitos 05/07/2013 10:33:42

    Ρε Γερο σε λιγο θα μας πεις οτι δεν εισαι εσυ που πεταγεσαι εδω ως θαμων και ως πνευμα αντιλογιας αλλα οτι ολοι σχολιαζουν εδω για να αντικρουσουν εσενα λες και δεν εχουν αλλη ουλεια να κανουν. Απλα η προσποιητη αγνοια σου και η κοινωνικη αναλγησια σου δε παλευεται. Τι ψυχη θα παραδωσεις, γερος άνθρωπος.

   • Geros avatar
    Geros @ Theoprovlitos 05/07/2013 16:04:56

    @Theoprovlitos

    Τύπε είσαι φανερά ντεφορμέ! Περιμένουμε άλλα από εσένα, εσύ στην μέρα σου είσαι μια ομάδα μόνος σου!
    Το μόνο που βρήκες να μου πεις είναι ότι είμαι κοινωνικά ανάλγητος? Περίμενα κάτι σαν ... συνωμότης των ιπποτών της υπέρτατης Θούλης ή τσιράκι των νεοταξίτικων τρωκτικών , και εσύ μόνο κοινωνικά ανάλγητο βρήκες να με πεις?

    Απογοητεύεις το κοινό σου τύπε.
    Τι στο καλό? Εκεί στην Φινλανδία σταμάτησες να μαθαίνεις για την σχέση που έχουν οι ετικέτες από τις μπίρες με τις σιωνιστικές συνωμοσίες?
    Έτσι είναι αυτά τα πράγματα , χωρίς προπόνηση δεν υπάρχουν αποτελέσματα ...

 75. Zame avatar
  Zame 04/07/2013 12:58:55

  αυτή η οπτική !!!
  ( με ολοζώντανο,Πίνακα ένα από τα 7 Θαύματα του Κόσμου, τη κατάφωτη Ακρόπολη! )
  δεν θα μπορουσε να ΜΗΝ μιλάει για την ομορφιά και τη δύναμη των ονείρων.
  &
  πως
  ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ δεν μπορει να μην ΕΙΝΑΙ καθοριστική για την ΗΘΙΚΗ του Μελλοντος

  *αχαχαα..αλλα & αυτο το
  (Ούτε πίσω ούτε κι εμπρός κινούμαστε. ΑΚΙΝΗΤΟΥΣ -ΟΧΙ- θα μας εύρει-ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ- το κακό φοβάμαι ..)
  κυριολεκτικα ΑΝΑΥΔΟΥΣ & ΑΜΗΧΑΝΟΥΣ..
  γιαυτο αναφέρθηκα στην επιλογη του timing..
  ώστε να έρθουν ΟΛΑ ενα ΚΟΚΤΕΙΛ..- μα ΚΥΡΙΩΣ το ΧΑΟΣ των ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ ένας τεράστιος ΚΟΜΠΟΣ..
  & ο ΧΡΟΝΟΣ να "τοκίζεται & να πανω-τοκιζεται.."

  & μαλιστα οταν εχεις στο ιδιο 'τσουβαλι' πορτοκάλια με γαιδάρους μαζί..
  μετά πως να θες να σώσεις & τα πορτοκάλια..
  αφου δεν 'παιζει' η εξιδανικευση της 'λαμογιας & μαμουνιας' αλλο..
  η παιζει ακομα ..?

 76. Costas avatar
  Costas 04/07/2013 12:59:13

  Τραγικό το άρθρο, γενικεύσεις και επίθεση ακόμα μια φορά στη νεολαία (πράγμα σύνηθες βέβαια από αντιπροσώπους της γενιάς του πολυτεχνείου, από οπαδούς του προτεσταντικού μοντέλου/ηθικής και από άτομα που οι ίδιοι δεν έχουν κάνει χειρωνακτική εργασία).

  Το γιατί δεν πηγαίνει ο κάθε άνεργος να δουλέψει στα χωράφια του "χωριάτη" της κάθε Μανολάδας και στις οικοδομές του κάθε εργολάβου δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ο καθένας θα έχει τους λόγους του.

  Και εγώ σαν νέος επί ενάμισι χρόνο μετά την αποφοίτηση μου ήμουν άνεργος και προτιμούσα να κάθομαι στις καφετέριες αντί να δουλεύω για τον κάθε άξεστο. Οι λόγοι (ενδεχομένως να καλύπτω και ένα μεγάλο μέρος των νέων) :

  1) Δεν έχουμε καμία σχέση με τα επαγγέλματα του τροφοσυλλέκτη και του κτίστη. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό νέων που σπούδασε, οπότε έχει αναπτύξει άλλα προσόντα/δεξιότητες/ικανότητες, και ένα άλλο ποσοστό που δεν σπούδασε αλλά έχει μάθει και εργάζεται σε άλλες τέχνες.

  2) Θεωρεί σημαντικό το εργασιακό περιβάλλον. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να δουλεύει σε άθλιες συνθήκες με μεροκάματα μικρότερο από το χαρτζιλίκι που παίρνει από το σπίτι.

  3) Στην καφετέρια περνάς τον χρόνο σου με νέους-δραστήριους ανθρώπους όπου συζητάτε για τα επαγγελματικά, κάνεις σχέδια (πολλές επιχειρήσεις έχουν ξεκινούν από συζητήσεις σε καφετέρια).

  4) Ο νέος σήμερα δεν ενδιαφέρεται για τα χρήματα αλλά για τον σκοπό για τον οποίο εργάζεται (κίνητρο), δεν ενδιαφέρεται αν ένας μεγαλύτερος του θα τον επαινέσει ότι είναι εργατικός αλλά τον ενδιαφέρει να μάθει και να εξελιχτεί μέσα από την δουλειά του, δεν αντιλαμβάνεται την δουλειά ως μια μισθωτή αγγαρεία αλλά σαν μία παραγωγική δραστηριότητα για τον ίδιο.

  Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία (και η ευρωπαϊκή) είναι ότι το όλο οικοδόμημα της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της κουλτούρας έχει κτιστεί πάνω στο πνεύμα της δικής σας γενιάς, πάνω στα πράγματα που έδιναν κίνητρο στην γενιά σας. (χρήματα-δουλειά-αναγνωρισιμότητα-κανόνες). Ο κόσμος όμως πάει μπροστά.. (άκου εκεί "πίσω ολοταχώς")

  ΥΓ. Είναι δυνατόν να πάει να δουλέψει στους αλήτες της Μανολάδας;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Costas 04/07/2013 15:19:39

   Υποθέτω πως το σχόλιο το έγραψες από την καφετέρια με το κινητό. Ωραίος.

  • Γιαννης Ζ. avatar
   Γιαννης Ζ. @ Costas 04/07/2013 15:43:37

   ...δεν φταιει αγορι μου κανεις αλλα αυτος που σου δινει το χαρτζιλικι (οπως λες) ωστε να καθεσαι και να αμπελοφιλοσοφεις.
   ...αλλα ξεχασα εισαι κατ'ευθειαν απογονος του Σωκρατους και του Πλατωνος.
   ...το αμερικανακι ομως που πολλοι το λοιδωρουμε δουλευει και σπουδαζει ακομη και αν εχει πολυ πολυ χαρτζιλικι !!! (τρομαρα σας)

  • Χαλκιδέος avatar
   Χαλκιδέος @ Costas 05/07/2013 01:45:21

   Καλά μιλάμε έσκισες! Ιδίως για το Νο 3 (το οποίο ακυρώνει όλο το κείμενό σου). Όπως είπε και ένας πιο κάτω, δεν φταις εσύ αλλά αυτοί που σε χαρτζιλικώνουν για να τα "ξύνεις" στην καφετέρια!

 77. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 13:34:32

  Κι εξακολουθείς να μην απαντάς στο σαφέστατο ερώτημα μου, που συνοψίζει αυτό αυτό που λέω κι όχι τις μαλακίες που θέλει ο καθένας, με γενικεύσεις ότι δήθεν όλοι είναι τεμπέληδες ή ότι προτρέπω τους πενηντάρηδες ...μεταπτυχιακούς να μαζεύουν φράουλες.
  Ρε συ, ελληνικά μιλάω ή κάνω λάθος;
  Υπάρχουν νέοι άνεργοι χωρίς προσόντα, ναι ή όχι; Υπάρχουν δίπλα τους εποχιακές δουλειές με μεροκάματο μεγαλύυτερο απ όσο έπαιρναν πριν γίνουν άνεργοι, ναί ή όχι; Τί θεωρίες μου λες για σένα στα 50 σου; Ποιος μίλησε για σένα; Και λες ψέματα πως δεν δέχονται Έλληνες. Απλά η συντριπτική πλειοψηφία ΔΕΝ πάει. Ξέμαθε.

  • Antonis A avatar
   Antonis A @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 16:36:43

   βάλε εδω αγγελία πως ζητάς εργάτες ή στη δημοκρατία ή όπου αλλού νομίζεις .
   Δεν συνηθίζω να λέω ψέματα.

   • Konstas avatar
    Konstas @ Antonis A 04/07/2013 16:47:56

    Φίλε μην το ψάχνεις ας μας πούνε τον αριθμό πρωτόκολλου στον ΟΑΕΔ που έχει γίνει η αίτηση απο τους παραγωγούς για έλληνες εργαζόμενους. Δεν υπάρχει απλά.

 78. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 04/07/2013 14:21:33

  Με όσα λέτε επιβεβαιώνετε τις παραπάνω απόψεις που σας έθιξαν.

 79. Zame avatar
  Zame 04/07/2013 14:31:42

  !!!..οοοοοοπς..!!!

  - δεξιότητες -
  - καφετερία , περιβάλλον , αισθητική - (δηλαδη)
  κάποιος σκοπός ( θα-να) μπορεί να έχει και αμοιβή το χαρτζιλίκι..!!
  & αν ο νεος σημερα (ελεγχεται ΣΟΒΑΡΑ αυτο) δεν ενδιαφέρεται για τα χρήματα αλλά για τον σκοπό
  εγώ το ερμηνεύω πως - ξ ε φ υ γ ε - η ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά δουλείας - δουλειάς - εργασίας - απασχόληση - δεξιότητα - ανάδειξη δεξιότητας ..που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι στο "ίδιο τσουβάλι" & ούτε τις ίδιες αμοιβές -μισθους- μεροκάματα - χαρτζιλίκια..κλπ.
  & ΑΝ & ΟΤΑΝ τα ξεμπερδέψουμε αυτά..
  τότε θα είμαστε πολύ κοντά στο Μ ε γ ά λ ο Ά λ μ α..
  & στην επιθυμητή λύση

  Το -χ ά σ μ α α ν ι σ ο τ ή τ ω ν- της εποχής μας-
  δεν θα μπορούσε να μην αναδείξει και μέγεθος & τις διαστάσεις των στρεβλώσεων που υπάρχουν

 80. Εύκολος Στόχος avatar
  Εύκολος Στόχος 04/07/2013 15:04:45

  Τελικά γεμίσαμε βιογραφικά και ξανθόπουλους. Οι απόφοιτοι γυμνασίου και λυκείου δεν φέρνουν την ανάπτυξη και όχι μόνο αυτό, τρώνε και τις συνταξεις των γεροντότερων, των σοφών. Εγώ δύο ερωτήσεις έχω. Πόσο θεωρεί ο καθένας μας οτι πρέπει να ειναι το μεροκάματο αυτού του απόφοιτου στα χωράφια και πόσο το μεροκάματο ενός μαχόμενου δικηγόρου; Ποιο από τα δύο τιμημένα επαγγέλματα (το ένα λειτούργημα) φέρνει περισσότερη ανάπτυξη;

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Εύκολος Στόχος 04/07/2013 19:22:14

   "Πόσο θεωρεί ο καθένας μας ότι πρέπει να είναι το μεροκάματο αυτού του απόφοιτου στα χωράφια και πόσο το μεροκάματο ενός μαχόμενου δικηγόρου; "

   Όταν αντιληφθείτε πόσο λάθος είναι η παραπάνω πρόταση, ένας "καινούριος" κόσμος θα ανοιχτεί μπροστά σας.

   • Zame avatar
    Zame @ MAYRO XABIARI 04/07/2013 19:52:29

    ε τωρα βαζεις τα δυσκολα ..κατευθειαν & εσυ.
    γιατι αυτος ο 'καινουριος' κοσμος ενεχει εναν πολυ σοβαρο κινδυνο..την πνευματικη αφυπνηση..

  • Απόλυτη ομοφωνία avatar
   Απόλυτη ομοφωνία @ Εύκολος Στόχος 04/07/2013 21:28:47

   Σωστή η προσέγγιση ''Εύκολε στόχε'' και εύστοχο το σχόλιό σας Zame.

 81. tessa avatar
  tessa 04/07/2013 15:30:47

  Πρώτον, οι βούλγαροι και οι ρουμάνοι είναι πολίτες της ΕΕ, και οι συγκεκριμένοι ουδέποτε υπήρξαν παράνομοι. Δεύτερον, σε αγγελία στις τοπικές εφημερίδες και στον τοπικό ΟΑΕΔ ανταποκρίθηκαν 3 (τρία) άτομα, τα οποία και προσλάβαμε. Εμείς όμως χρειαζόμασταν 18.

  • helios avatar
   helios @ tessa 04/07/2013 16:45:17

   αφήστε τις εξυπνάδες ότι είναι πολίτες της Ε.Ε.
   σε κάθε χώρα της Ε.Ε. προηγούννται πρώτα οι πολίτες της συγκεκριμένης χώρας και μετά όλοι οι άλλοι,έχουμε σχεδόν 2 εκ. ανέργους.
   τους καλέσατε από τις χώρες τους να εισέλθουν νόμιμα ή τους βρήκατε εδώ έτοιμους;οι δικοί μας τώρα που φεύγουν ,φεύγουν μετά από προσκλήσεις και τους καλούν επίσημα δεν μπουκάρουν και ας είναι πολίτες της Ε.Ε..
   ΑΥΤΉ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΕΡΕΙΤΕ ΕΡΓΑΣΊΑ ΣΕ 15 ΈΛΛΗΝΕΣ και τους οδηγείτε στην ανέχεια,αυτοκτονία,μετανάστευση κλπ...
   για πείτε μας και το είδος της επιχείρησης για να γελάσουμε.

  • Antonis A avatar
   Antonis A @ tessa 04/07/2013 16:59:31

   οταν στις αγγελίες βλέπουμε να ζητούν ακόμα και άνθρώπους για εθελοντική εργασία και λαμβάνουν πληθώρα βιογραφικών,εσείς πληρώνετε και δεν βρίσκετε...Ωραία πλάκα ,γελάσαμε και σήμερα

 82. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/07/2013 15:31:38

  "αν ήσουν 20-35, κουμπούρας απόφοιτος μέσης, άνεργος, που πριν δούλευες για 500-700 Ευρώ, ζούσες στην επαρχία, θα πήγαινες δίπλα στο χωριό σου να δουλέψεις στη γη για 25 με 35 Ευρώ, ναι ή ού;"

  Δεν ξέρω τι θα έκανα αν ήμουν "κουμπούρας" όπως υβριστικά γράφεις. Δεν μπορώ να απαντήσω σε εικονικά ερωτήματα. Ρώτα τον Κ. τον Ροδινό να σου πεί τι σημαίνει να δουλέυεις 40 ώρες την εβδομαδα και να φοιτάς σε Αμερικάνικο πανεπιστήμιο και να αριστεύεις.

  Ας απαντήσουμε όμως σε πραγματικά ερωτήματα:
  Γράφεις: "Πότε έγινε, ποιος το κατάφερε και αυτό, από λαός δουλευταράδων να γίνουμε επαίτες των επιδοτήσεων, υπαμειβόμενοι υπάλληλοι γραφείου, στην ουρά για τον μπάρμπα απ’ την Κορώνη; Ποιος έκανε πρότυπο τον επιτήδειο και κορόϊδο τον εργατικό; Η ΠΑΣΟΚάρα στην εξουσία και το νταβαντζιλίκι της αριστεράς στον δημόσιο βίο αλλά σταματώ εδώ, μην θυμώσει πάλι ο Βενιζέλος και κρατήσει την αναπνοή του ώσπου να σκάσει."

  Αφού δίνεις την απάντηση, δλδ η πολιτική -κυρίως ΠΑΣΟΚική αλητ- γιατί τα βάζεις με τους "κουμπούρες"; Αυτό δείχνει ξασκαρισμένη λογική επεξεργασία των δεδομένων. Και τα δεδομένα δεν ενοχοποιούν τα θύματα της αντεθνικής πολιτικης των αλητ ποιυ κυβέρνησαν. Αυτό λέω μόνο. Δεν είναι σοβαρό να γραφουμε για "Λαό Άνεργων Αφεντικών", που αποτελεί σαφή γενίκευση.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος Αργεάδης 04/07/2013 23:09:03

   Αφού με διαβάζεις, θα έπρεπε να θυμηθείς πόσα έγραφα και γράφω για την αλήτ εν συνόλω, ήτοι ΚΑΙ του δικού μου κόμματος, που μου έχει χαρίσει πολλές αντιπάθειες καλοζωισμένων γόνων. Οπότε θα έπρεπε να πατήσεις λίγο φρένο στην "οργή" σου και να δεχτείς αυτό που γράφω, γιατί είναι η γ&^%&^%η αλήθεια.

 83. plaka mas kanete avatar
  plaka mas kanete 04/07/2013 16:06:01

  Προφανώς αστειευεστε και είναι κακό όταν υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ανεργίας.
  Που είναι η εταιρία που ζήταγε εργάτες και δεν έβρισκε?
  Εδω στο kariera οι μισές αγγελίες είναι για εθελοντική εργασία και υπαρχει ακόμα και εκεί μεγάλη προσφορά και δεν σε καλούν ούτε για συνέντευξη.
  Οταν λοιπόν δεν μας παίρνουν ούτε σαν εθελοντές,θα μας πληρώσουν και δεν θα πάμε.Οτι δουλειά κι αν είναι.

 84. Γιάννης Αγιάννης avatar
  Γιάννης Αγιάννης 04/07/2013 16:11:06

  Μισό λεπτό για να δω αν κατάλαβα καλά.
  Διορθώστε αν κάνω λάθος, δεν είμαι και ο πιο έξυπνος άνεργος (και ας έφαγα τη ζωή μου στο πανεπιστήμιο).
  1. Οι της Μανωλάδας δήθεν "εκμεταλλευτές", σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των καναλιών, είναι στην πραγματικότητα αξιόπιστοι πάροχοι στατιστικών στοιχείων διαχείρισης ανθρώπινων πόρων – στον τομέα τους φυσικά.
  2. Το προσωπικό των κομμάτων, τα οποία κόμματα ουδεμία σχέση έχουν με την καταστροφή της χώρας, μας κουνάνε το δάκτυλο για να μας συνετίσουν και μας λένε ότι φταίει η τεμπελιά μας για την κατάντια μας (…κάτι μου θυμίζει αυτό).
  3. Η δουλεια δεν είναι ντροπή. Σκοπός σου είναι να δεις ακόμα μια καινούργια μέρα, με όποιο προσωπικό κόστος. Ό,τι σχέδια είχες βέβαια για τη ζωή σου, να τα ξεχάσεις.
  4. Όποιος δεν δουλέψει στην Ελλάδα με συνθήκες εργασίας Μανωλάδας, είναι απλά τεμπέλης. Το κόστος ζωής, ωστόσο, μπορεί κάλλιστα να παραμένει ευρωπαϊκό, με φόρους - πετάει ο γάιδαρος- Ελλάδας.
  5. Ο πραγματικός λόγος που μειώνονται οι συντάξεις των γερόντων (βλ. το ΕΚΑΣ που δεν δόθηκε στους συνταξιούχους με το τέχνασμα τους τεκμαρτού εισοδήματος στην έννοια του φορολογητέου εισοδήματος), δεν έχει σκοπό να πλήξει τους γέροντες, αλλά τους τεμπέληδες άνεργους νέους που αγοράζουν φραπέδες και φουμάρουν με τη σύνταξη των γονέων τους.
  6. Το "πίσω ολοταχώς" ίσως σημαίνει στον πάτο ολοταχώς. Όμως αυτό, make no mistake, δεν είναι δυσάρεστο, αρκεί να υπερνικήσουμε την τεμπελιά μας και να εμπιστευτούμε τους success story πολιτικούς μας και το όραμα τους για τον νέου τύπου επικαιροποιημένο Έλληνα. Κάποια, στιγμή θα ανέβουμε πάλι στην επιφάνεια.

  Συγχαρητήρια για το άρθρο.
  Ίσως, με τέτοια άρθρα, ξυπνήσουμε κάποια στιγμή από τον λήθαργο, συνειδητοποιώντας τι μας ετοιμάζουν οι οραματιστές μας.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιάννης Αγιάννης 04/07/2013 23:04:33

   Ο καθένας καταλαβαίνει ότι μπορεί κι ό,τι θέλει. Δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

 85. ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ avatar
  ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 04/07/2013 16:53:13

  Λέω να "κλείσουμε" με αυτό:http://www.imerologioanergou.gr/details.php?aid=1006

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΣΑΛΩΝΙΤΗΣ 04/07/2013 23:03:13

   Ωραία μούφα. Βάλε και λίγο Ζεράρ ντε Βιλλιέ, με τον Μάλκο Λίγκε να "παίρνει" την όμορφη κόρη του φραουλοτσιφλικά μέσα στο όργωμα.

 86. Je ne regrette rien avatar
  Je ne regrette rien 04/07/2013 17:58:58

  " Οι παράνομοι ξένοι έφυγαν "
  Φαήλο, το τελευταίο με τον Τοτό το ξέρεις ;
  Υ.Γ. Υπάρχουν μετανάστες πού ΔΕΝ είναι παράνομοι ;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Je ne regrette rien 04/07/2013 23:25:45

   Πολλοί, που έχουν άδεια παραμονής, ΙΚΑ, υποβάλλουν φορολογική δήλωση κλπ. Δεν το ξέρεις;
   Απλά στη Μανωλάδα η πλειοψηφία ήταν παράνομοι που τους έφεραν κι αυτούς δουλεμπορικές συμμορίες. Κάθε μερικά χρόνια το κράτος μας τους έςδινε το δικαίωμα νομιμοποίησης της παραμονής τους. Αυτό πρέπει να τελειώσει. Να ξέρει όποιος μπήκε παράνομα, πως δεν θα ευδοκιμήσαει στους δρόμους παΡΆ ΜΈΧΡΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΉΣΕΙ Η ΠΡΏΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΠΟΛΟΣ.

   • Λυκουργος avatar
    Λυκουργος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 00:36:34

    Ποιες αδειες παραμονης;
    Αυτες που μοιρασε το πασοκ με το λαθρονομο ραγκουση και που εκρινε το ΣτΕ ως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ;
    Γιαυτο τωρα ορισμενοι ομιλουν για αναθεωρηση του Συνταγματος για να αλλαξουν το δικαιο του αιματος απο το οποιο διεπεται το Ελληνικο Συνταγμα σε δικαιο του εδαφους και να αποκτησουν ολοι οι λαθρομεταναστες δικαιωμα παραμονης.
    Με το δικαιο βεβαιως βεβαιως προσχημα τις ατιμωρησιας των πολιτικων προσωπων θα περασουν και αυτη την αλλαγη.....πακετο.

 87. ΛΜ avatar
  ΛΜ 04/07/2013 18:01:19

  Μην κουράζεσαι αγαπητέ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να καταλάβουν. Θέλουν απλά να αποφύγουν το πρόβλημα, να μετακινήσουν τις ευθύνες και να κολλήσουν τις ετικέτες.

 88. ΛΜ avatar
  ΛΜ 04/07/2013 18:02:18

  Η προπαγάνδα....

 89. Εva avatar
  Εva 04/07/2013 18:46:44

  Ο άνεργος δεν θα πάει στο χωράφι.
  Περιμένει (με χορηγό τον πατέρα καιτον παππού),
  τον βουλευτή της περιφέρειας που του κλείνει το μάτι.
  Συν το οτι του τάζουν επανάληψη της δεκαετιας του 80
  κάποιοι άλλοι.
  Αυτά να πολεμήσετε.

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ Εva 04/07/2013 21:32:42

   Ποιός να τα πολεμήσει αυτά αγαπητή Εύα? Ο υποψήφιος βουλευτής της περιφέρειας?

   • Εva avatar
    Εva @ Αρχιμήδης1 05/07/2013 09:57:29

    Και αυτός.
    Και ο υποψήφιος βουλευτής.
    Και όποιος άλλος μπορεί.
    Η δεκαετία 80 ανήκει στο παρελθον.
    Δημόσιο ...για την καταπολέμηση της ανεργίας τέλος.

    • Αρχιμήδης1 avatar
     Αρχιμήδης1 @ Εva 05/07/2013 20:54:48

     Εννοείς οτι Θα... όλα αυτά τα ωραία. Μακάρι, αλλά εγώ είμαι πλέον πολύ δύσπιστος.

 90. ΑΠΑΙΧΤΟΣ avatar
  ΑΠΑΙΧΤΟΣ 04/07/2013 19:01:48

  Μανωλάδα: Το νέο ψέμα

  Γι΄αυτό εδώ κ. Φαήλο αλήθεια τι έχετε να πείτε?

  http://freepen.gr/2013/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%89%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%88%CE%AD%CE%BC%CE%B1/

  • Απόλυτη ομοφωνία avatar
   Απόλυτη ομοφωνία @ ΑΠΑΙΧΤΟΣ 04/07/2013 21:45:05

   ΠΡΟ-ΠΑ-ΓΑ-ΝΔΑ.

   • Απόλυτη ομοφωνία avatar
    Απόλυτη ομοφωνία @ Απόλυτη ομοφωνία 04/07/2013 21:48:54

    Προετοιμασία της κοινής γνώμης, ώστε να αποδεχτεί τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες των δούλων, με αμοιβές 200 Ευρώ. Αν είσαι άνεργος, τι 300 τι 200 τι 150! Αν δε θες να στιγματιστείς από τους ''ειδικούς'' ως ...τεμπέλης και άσωτος φραπεδάκιας, γονάτισε, γλύψε και σκάσε.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΑΠΑΙΧΤΟΣ 04/07/2013 23:00:44

   Τρελή μούφα.
   "Δημήτρης.48 χρονών.Αττική"; Θα γράψω κι εγώ μία επιστολή ως "Μπάμπης ο Σουγιάς, 47 χρονών, Κορυδαλλός" και θα λέω ότι μου καπνίσει.
   Όλο αυτό συνωμοσία για να προσβληθούν οι άνεργοι, ε; Και με τροϊκανό σχεδιασμό. Ε, ρε αεροψεκασμός που πέφτει...
   Εσείς που τα πιστεύετε αυτά έχετε δικαίωμα ψήφου; Γι' αυτό κοντέψαμε να φουντάρουμε.

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 10:41:40

    ''Μπάμπης ὁ σουγιάς'';
    Ἄααα,λοιπόν ὁ Μήτσος θά φορέσει τό νυφικό... :-)

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 06/07/2013 01:42:42

     Αχαχαχα! Το 'πιασες!

 91. Θέμης avatar
  Θέμης 04/07/2013 19:30:43

  Οι Έλληνες καί να θέλουν έχουν ξεχάσει πώς είναι αυτές οι δουλειές οπότε.....

 92. Γιώργος Τσοπανάκης avatar
  Γιώργος Τσοπανάκης 04/07/2013 19:39:57

  Ελληνική Αγροτική Αυτάρκεια
  Ακόμα μια "Ουτοπία 2020"

  Αγαπητοί συν-αναγνώστες,

  Με αφορμή το άρθρο "Λαός άνεργων αφεντικών;" 1 του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη στο Antinews, θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω κάποιες σκέψεις μου για την μέλλον της Ελλάδας σχετικά με την αμφισημία της "επιστροφής στην εθνική παράγωγη" σε δεκάδες κείμενα Δεξιών και Αριστερών "συντρόφων". Δεν θα χρησιμοποιήσω νούμερα, ούτε παραπομπές, ούτε έχω το αλάθητο του Πάπα. Το μόνο που σας ζητάω είναι να με διαβάσετε αμέσως αφότου ολοκληρώσετε το κείμενο του Συντρόφου Φαήλου.

  Η Ελλάδα μας είναι ένα μείγμα βουνού, νησιών και θάλασσας. Δεν κατέχουμε πεδιάδες, ούτε πλεύσιμους ποταμούς. Ο Βόλγας, ο Νείλος και ο Μισισιπής είναι μακριά αδέρφια. Το κλίμα είναι ιδανικό για πολλά εκλεκτά καλλιεργήσιμα είδη άλλα ο χώρος είναι περιορισμένος. Έχουμε ελιές, φρούτα, καπνά και πολλά είδη αμπελιού. Παραδοσιακά, ανταλλάσσαμε τα προϊόντα μας με τους γείτονες μας. Όλες οι μεγάλες επιτυχίες μας, είχαν μέσα το θαλάσσιο εμπόριο,

  Εμείς οι 'Ελληνες ίσως να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην εμπορική και χειρότερα στην γεωργική δραστηριότητα. Ακόμα και εν έτη 2013, η γεωργική παράγωγη είναι επιδοτούμενη, ελεγχόμενη και με μεγάλο ρίσκο. Σας ζητάω να σκεφτείτε πόσο τεχνολογικά έχουν αλλάξει τα πλοία από το 1821 μέχρι σήμερα σε σχέση με τα χωράφια. Ο πλανήτης μικραίνει μέρα με τη μέρα, άλλα η καλλιεργήσιμη γη παραμένει σχεδόν η ίδια. Σήμερα υπάρχουν πλοία, αεροπλάνα, τρένα, ηλεκτρονικά δίκτυα και υπερμεγέθη βασίλεια όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία.

  Στις παραπάνω χώρες δεν θα αποκτήσουν ευημερία οι αγρότες μας, δεν τους χρειάζεται η τοπική ηγεσία. Αντίθετα υπάρχει χώρος για μια καλή ζωή για εμπόρους, μηχανικούς, γιατρούς και δάσκαλους.

  Αγαπημένε μου Γαρύφαλε, ας μην αφήσουμε τα παιδικά μας βιώματα να γίνουν μυωπία. Και έμενα με βαφτίσανε Γεώργιο, αλλά γεωργός δεν είναι αποδοτικό να γίνω. Δεν κατέχω δικιά μου γη, Δε έλαβα αγροτική παιδεία μετά από 12 χρόνια σχολείο. Παλιά, ο Αντώνης μας μπορεί να έπαιζε κάποια 'Αννα μέσα στους καλαματιανούς ελαιώνες, αλλά τελικά έπαιξε και έσκισε ανοίγοντας πιτσαρία στο Αμέρικα.

  Αγαπημένε μου Γαρύφαλε, η πέννα σου είναι σπαθί άλλα μην τη χρησιμοποιείς έναντι ανέργων. Ο Οδυσσέας λέει στο Τηλέμαχο ότι οφείλει να ξεσπάει στο κατάλληλο άνθρωπο την κατάλληλη στιγμή. Σε παρακαλώ να γράφεις έναντι παρανόμων, επίορκων και μισελλήνων.

  Ο φίλος σου από το Facebook,
  Γιώργος Τσοπανάκης

  Πηγές

  Κρανιδιώτης, Φαήλος Μ. "Λαός άνεργων αφεντικών;." ANTINEWS. Web. 04 July 2013. .

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιώργος Τσοπανάκης 04/07/2013 22:56:03

   Αγαπητέ Γιώργο, κουράστηκα να το λέω. Αυτή είναι η αλήθεια, ότι έγραψα. Να το πω για τελευταία φορά. Πχ την Βοιωτία την θερίζει επίσης η ανεργία. Κάθε χρόνο οι γονείς μου ΔΕΝ βρίσκουν Έλληνες για εργάτες στο μάζεμα της ελιάς, με 35 Ευρώ μεροκάματο συν φαγητό. Σε διαβεβαιώ δε, επειδή είναι καλοί άνθρωποι, πως είναι τύπος και υπογραμμός στις συναλλαγές και ταίζουν τους ανθρώπους ότι μαγειρεύουν και για τους ίδιους, ως φιλόξενοι και κιμπάρηδες Έλληνες. Οι καφετέριες στα γύρω χωριά είναι γεμάτες. Πολλοί είναι νέοι, άνεργοι, χωρίς ιδιαίτερα προσόντα, κι όμως δεν έρχονται. Θα σου θυμίσω πως είμαι εγώ που συνεχώς λέω και γράφω, πως πρέπει να μειωθούν οι βουλευτικοί και κυβερνητικοί μισθοί στο μισό, να απολυθούν τα 3/4 των υπαλλήλων της Βουλής, να έχουν κάθε βουλευτής μόνο 1 γραμματέα και 1 επιστημονικό συνεργάτη και να φύγουν οι υπόλοιποι, ήτοι διοίκηση δια του παραδείγματος...

 93. el greco avatar
  el greco 04/07/2013 20:12:15

  "Λίγο μετά τα επεισόδια με τους Πακιστανούς στη Mανωλάδα, βγήκαν 125 παραγωγοί φράουλας στις 7/6/2013 και δήλωσαν σε διάφορα ΜΜΕ και σάιτ πως θα κάνουν αίτηση στον ΟΑΕΔ για να προσλάβουν 4.400 Έλληνες εργάτες με μεροκάματο 25€ συν 3€ το εργόσημο.

  Είμαι άνεργος εδώ και δυο χρόνια και τυχαίνει να έχω σπίτι στη Μανωλάδα, οπότε ενδιαφέρθηκα αμέσως, πήρα τηλέφωνο στον ΟΑΕΔ και μου είπαν να πάρω στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας. Έπαιρνα συχνά πυκνά τηλέφωνο αν έκαναν αίτηση οι φράουλαδες για εργάτες, δεν υπήρχε τίποτα. Κάποια φορά μου είπαν να μην παίρνω συνέχεια τηλέφωνο, αν γίνει αίτηση εμείς θα τη στείλουμε και στα κεντρικά της Αθήνας και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα.

  Ενδιάμεσα, βρήκα μέσω Ιντερνέτ κάποια τηλέφωνα παραγώγων και του συνεταιρισμού ΥΡΜΙΝΗ (λαχανικών και φρούτων). Όταν τους πήρα και τους είπα ότι ενδιαφέρομαι για εργάτης στα χωράφια που ζητάτε, μου είπαν ότι δε ζητάνε τίποτα, κι όταν τους είπα για τις 4.400 μέσω ΟΑΕΔ κ.τ.λ. ακούστε τι μου είπανε: να κοιτάξω στο συνεταιρισμό ΥΡΜΙΝΗ (όχι λαχανικών και φρούτων αλλά... φρούτων και λαχανικών).

  Φυσικά, δυο τρεις παραγωγούς που βρήκα δεν ζήταγαν τίποτα και δεν γνώριζαν τίποτα για τις 4.400 αιτήσεις για εργάτες. Από τον άλλο συναιτερισμό ΥΡΜΙΝΗ, φρούτων και λαχανικών, μου είπαν ότι δεν ξέρουν κάτι, απουσιάζει ο υπεύθυνος, πάρτε αργότερα, ρωτήστε στον ΟΑΕΔ κ.τ.λ.

  Τελευταία φορά που πήρα στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας ήταν Πέμπτη 27/6/2013. Δεν είχε γίνει καμία αίτηση, δεν γνώριζαν τίποτα. Την Παρασκευή 28/6/2013, λόγω κάποιας υποχρέωσης δεν ασχολήθηκα καθόλου. Το Σάββατο 29/7/2013, ανοίγοντας το Ιντερνέτ βλέπω σε κάποια σάιτ και στις ειδήσεις ότι ούτε δέκα Έλληνες εργάτες δεν ανταποκρίθηκαν για τη συγκομιδή της φράουλας. Έγινα έξαλλος, φούντωσα. Τη Δευτέρα το πρωί παίρνω τον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας, μιλάω με έναν κύριο, θέλω να κάνω αίτηση για εργάτης στη συγκομιδή της φράουλας,

  Δεν ήξερε τίποτα. Του εξηγώ όλα τα παραπάνω, μου έδωσε να πάρω άλλο τηλέφωνο και το άλλο τηλέφωνο άλλο τηλέφωνο, για να μη λέω πολλά μίλησα με τρεις τέσσερις ανθρώπους. Στο τελευταίο ήταν μια κυρία και μου λέει: "Θα σου δώσω τα τηλέφωνα των συνεταιρισμών να μιλήσεις απευθείας". Μου έδωσε λοιπόν τα τηλέφωνα της... ΥΡΜΙΝΗΣ. "Κυρία μου μίλησα με την ΥΡΜΙΝΗ και μου είπαν ότι δε ζητάνε τίποτα" (ακούστηκε γέλιο ειρωνικό). "Καλά", μου λέει, "θα σου δώσω και τηλέφωνα παραγωγών να μιλήσεις απευθείας".

  Μου έδωσε δεκατέσσερα ονόματα με τηλέφωνα. Κατάφερα να μιλήσω με έξι-εφτα, όλοι μου είπαν μπούρδες, ότι τώρα δεν χρειαζόμαστε γιατί τελείωσε η παραγωγή εδώ και μια εβδομάδα, του χρόνου πάλι, τον Αύγουστο, τον Οκτώβρη, το Φλεβάρη κ.τ.λ. Σε ερωτήσεις του τύπου "Πότε κάνατε την αίτηση στον ΟΑΕΔ;", "Είναι δυνατόν 7 του μήνα να λέτε ότι θααα κάνετε αίτηση στον ΟΑΕΔ για πρόσληψη 4.400 εργατών, και τώρα, 30 του μήνα, να λέτε ότι η παραγωγή τελείωσε εδώ και μια εβδομάδα;", η απάντηση ήταν μπουρδολογείες.

  Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι ότι λένε ψέματα! Πότε δεν έγινε επίσημα αίτηση στον ΟΑΕΔ (αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης δεν υπάρχει), γιατί δεν θέλουν να προσλάβουν κανέναν Έλληνα, έχουν βολευτεί με τους ανασφάλιστους Πακιστανούς, το κράτος απουσιάζει παντελώς γιατί έχει καταρρεύσει και τα τηλέφωνα οι παραγωγοί τα έδωσαν στον ΟΑΕΔ για να κοροϊδεύουν τον κόσμο, να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

  Παίζουν με τους ανέργους, δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες στους ανθρώπους, παίζουν τα παιχνίδια της κυβέρνησης για να διχάσουν τη κοινωνία, τα παιχνίδια των δανειστών ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, γιατί αν δείτε τα σάιτ με τις ανακοινώσεις των φραουλάδων για προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, υπάρχουν και ονόματα υπουργών που επικροτούσαν και θα προωθούσαν, εννοείται, την κίνηση αυτή των φραουλάδων. Από τις 7 του μήνα που έγινε η ανακοίνωση, κανένας κρατικός υπάλληλος δεν ενδιαφέρθηκε αν έγινε η αίτηση, παρότι υποτίθεται ότι κόπτονται τόσο πολύ για την ανεργία..."

  • Anast.t avatar
   Anast.t @ el greco 04/07/2013 20:21:23

   Συριζαίος είστε κύριε;

   Μην απαντήσετε.
   Αστειεύομαι...

  • Ret avatar
   Ret @ el greco 04/07/2013 22:13:36

   Προσπαθούν όχι μόνο να μας βγάλουν τρελούς αυτοί στα παλάτια τους (Ρηγίλης, Μαξίμου κτλ) αλλά να μας βρίσουν κι από επάνω!! Επιτέλους πότε θα ξεσηκωθούμε ενάντια στους δυνάστες/συκοφάντες ;;

  • Geros avatar
   Geros @ el greco 04/07/2013 22:47:37

   Ο τύπος που έγραψε το γράμμα αν δεν ήταν στημένος θα ήταν πολύ συμπαθής , γκαντέμης μέχρι δακρύων!

   Δεν είναι έτσι όμως , είναι μούφα.

   Γράφει: "Είναι δυνατόν 7 του μήνα να λέτε ότι θααα κάνετε αίτηση στον ΟΑΕΔ για πρόσληψη 4.400 εργατών, και τώρα, 30 του μήνα, να λέτε ότι η παραγωγή τελείωσε εδώ και μια εβδομάδα;".
   Όντως δεν είναι δυνατόν φιλε , δεν είναι δυνατόν γιατί είναι 30 όχι του ιδίου ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΗΝΑ ΦΙΛΕΕΕΕΕ!
   Έχασε ΕΝΑ ΜΗΝΑ κάπου στο μυαλό του! Είπαμε , αν δεν ήταν στημένος θα είχε τρελό γέλιο ο τύπος!

   Οι αιτήσεις υπάρχουν φυσικά και έχω γράψει πάνω με πιο τρόπο μπορείτε και εσείς να τις δείτε.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ el greco 04/07/2013 22:54:06

   Από πιο μυθιστόρημα είναι το απόσπασμα;

  • Θόδωρος 17.06.2013? avatar
   Θόδωρος 17.06.2013? @ el greco 04/07/2013 23:21:24

   Σ' έχει θερίσει η πείνα εσένα..

  • karasumi avatar
   karasumi @ el greco 05/07/2013 02:19:41

   Συριζέικια μούφα.

 94. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 04/07/2013 20:47:44

  Το θέμα έχει ενδιαφέρον και θέλει ψάξιμο δημοσιογραφικό...Για το πότε υποβλήθηκαν οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ, ποιοί παραγωγοί τις έκαναν, πόσοι έλληνες ανταποκρίθηκαν κλπ. ..Επειδή ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες...
  Πάντως ήδη υπάρχει και ερώτηση στην Βουλή http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8125766.pdf

 95. Αιρετικός avatar
  Αιρετικός 04/07/2013 21:15:52

  Επειδή στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος, το θέμα θέλει πολύ δημοσιογραφικό ψάξιμο...Πότε έγιναν οι αιτήσεις, από ποιούς, ποιοί απάντησαν κλπ....Οψόμεθα... Πάντως ήδη υπάρχει σχετική ερώτηση στην Βουλή βλ. http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8125766.pdf

  • Απλός πολίτης avatar
   Απλός πολίτης @ Αιρετικός 04/07/2013 22:57:10

   Αν ποτέ ζήτησαν εργαζομένους μέσω ΟΑΕΔ!

 96. Geros avatar
  Geros 04/07/2013 21:45:27

  Δεν είμαι το ΟΑΕΔ φίλε μου!
  Ξέρω που το πας , ένας τύπος ονόματι Δημήτρης αγνώστων λοιπών στοιχείων δήλωσε ότι δεν κατάφερε να βρει την αίτηση.
  Για αυτό όμως έγινε ερώτηση στην Βουλή , αν όντως δεν έγινε αίτηση θα δοθεί απάντηση από το υπουργείο , όχι από εμένα!

 97. Γιαννης Ζ. avatar
  Γιαννης Ζ. 04/07/2013 22:07:27

  ....αρα, αγαπητοι μου, μηπως στο γραμμα του el Greco (πιο πανω) πρεπει να απαντησει ο συγγραφευς του βασικου αρθρου Κος Φ. Κρανιδιωτης ;
  Τα ιδια διαβασα τις προαλλες στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ απο γνωστο δημοσιογραφο...!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιαννης Ζ. 05/07/2013 01:29:52

   ΜΟύφα το γράμμα του "Δημήτρης. 48 ετών. Αττική". Το διάβασα στο γράμμα του "Μπάμπης.39.Ακτλη του Ελεφαντοστού".
   Γιατί δεν έβαλε το επίθετο και την φάτσα του; Μην τον ματιάσουν;

 98. δεξιός αλλά όχι και τόσο μαλθουσιανός avatar
  δεξιός αλλά όχι και τόσο μαλθουσιανός 04/07/2013 22:28:47

  Δε λέω, ο Μάλθους ήταν μεγάλος επιστήμονας και κληρικός. Είχε μια πολιτική/επιστημονική άποψη, πολύ διαδεδομένη ακόμα και στις μέρες μας, ότι για τα κακά του κόσμου φταίνε οι φτωχοί, άνεργοι, τεμπέληδες κλπ, κλπ.

  Κ. Κρανιδιώτη, το κοντά 70% των νέων που δεν έχει δουλειά, είναι όλοι τεμπέληδες;
  Έχω ένα φίλο που έσκαβε εργάτης σε αρχαιολογικές ανασκαφές, τον απέλυσαν και τώρα ψάχνει να βρει να να σκάβει. Δε θα τον έλεγα τεμπέλη, κ. Κρανιδιώτη, το αντίθετο μάλιστα ;)

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ δεξιός αλλά όχι και τόσο μαλθουσιανός 04/07/2013 22:52:14

   Αυτό κατάλαβες ότι έγραψα;

   • δεξιός αλλά όχι και τόσο μαλθουσιανός avatar
    δεξιός αλλά όχι και τόσο μαλθουσιανός @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 04/07/2013 23:13:16

    Αυτό είναι το αποτέλεσμα του συλλογισμού σας κ Κρανιδιώτη: οι φτωχοί και αμόρφωτοι Έλληνες φταίνε, που τώρα που μικραίνει η πίτα, δεν πάνε οι τεμπελχανάδες να δουλέψουν μόνο πίνουν φραπουτσινο στα σταρμπακς, και έχουν φτάσει το 70% επειδή είναι τεμπέληδες, όχι επείδη δεν υπάρχει δουλειά.

    Το γεγονός ότι αγροτές εγκαταλείπουν την παραγωγή γιατί δε συμφέρει, το γεγονός οτι η λογική σας οδηγεί σε ρέις του δε μποτομ στους μισθούς, το γεγονός ότι είναι επιστροφή στη γενιά του παππού μου όσο αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, το γεγόνος ότι είναι διχαστικό για την κοινωνία, το γεγονός οτι είναι βαθιά αντι-πολιτικό γιατι δεν κοιτάει βαθύτερες ανισότητες αλλά είναι ισοπεδωτικό ... Γ αυτά και πολλά άλλα, δεν είμαι τόσο δεξιός.

    Συγνώμη για τη συντάξη, είμαι λίγο άμπαλος από συντακτικό ;)

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ δεξιός αλλά όχι και τόσο μαλθουσιανός 05/07/2013 01:27:27

     Είσαι άμπαλος και στην αντίληψη, αν αυτά κατάλαβες ότι είπα.

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 00:49:50

    Στις παλιές σοβιετικές δημοκρατίες ήταν σύνηθες η έκτη ημέρα της εργάσιμης σχολικής εβδομάδας (και μερικές φορές κάποιες εβδομάδες από τις καλοκαιρινές διακοπές) να αφιερώνεται στην απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων. Αυτό πρακτικά σήμαινε εργασία σε κρατικά εργοστάσια της περιφέρειας ή συλλογή καρπών στους αγρούς.

    Εδώ απλώς αρκούμαστε στο να μαθαίνουμε ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την πρόσληψη σε εποχική θέση δασοπυροσβέστη και πόσα ημερομίσθια απαιτούνται για την απόκτηση κάρτας ανέργου από τον ΟΑΕΔ, τη λήψη του σχετικού βοηθήματος και την αναζήτηση επιδοτούμενων από τον ίδιο οργανισμό σεμιναρίων διεύθυνσης επιχειρήσεων (μάνατζμεντ στη νεοελληνική). Τώρα το ποιος ακριβώς θα δημιουργήσει ή θα διατηρήσει επιχειρήσεις με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κουρελού και με τους νέους προληπτικούς φόρους μάλλον δεν είναι θέμα για το οποίο καταναλώνουν φαιά ουσία οι κεφαλές των πολιτικών μας.

    Εν τω μεταξύ, όπως μου ανέφερε προσφάτως γνωστή μου κυρία, μοδίστρα στο επάγγελμα, οι σημερινές ελληνίδες απευθύνονται σ' αυτήν ακόμη και για να ράψει κόπιτσες στις φούστες των. Το κράτος, απορροφώντας το 30% περίπου του ΑΕΠ της χώρας, φροντίζει μέσω διαφόρων τρόπων (μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις) ώστε αρκετές και αρκετοί να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούν τα χέρια των. Αυτό ίσως πρέπει να αλλάξει.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ δεξιός αλλά όχι και τόσο μαλθουσιανός 05/07/2013 00:24:35

   Ναι, είναι! Το 70% των νέων Ελλήνων είναι τεμπέληδες! Αυτοί φταίνε που είναι άνεργοι και όχι ο κ. Σαμαράς! Κακόπιστε άνθρωπε!

 99. Ατσαλάκωτος avatar
  Ατσαλάκωτος 04/07/2013 23:08:40

  Όπως φαίνεται αυτά τα αρπακτικά σκυλιά (παραγωγοί κατ ευφημισμόν) κατά το πώς διατείνεται ο σχολιαστής el greco, ψεύδονται ασύστολα.
  Και ψεύδονται για την δημιουργία εντυπώσεων ύστερα από τα "γεγονότα Μανωλάδας" με τους εκβιαστικούς πυροβολισμούς και την μη καταβολή των γλίσχρων δεδουλευμένων στους δύστυχους ασιάτες τον Μάιο.
  Ακόμη και να πρόσφεραν κάποια εποχιακή εργασία εκεί στα χωράφια τους, αυτή δεν θα ήτανε εργασία με σχέση αξιοπρεπούς ανταμοιβής αλλά εργασία με σχέση σύγχρονης δουλείας.
  Ας ρίχνει που και πού καμιά ματιά ο κος Φαήλος Κρανιδιώτης σε σχόλια σαν αυτό του κου el greco (4/7/2013 8:12 π.μ).
  Η εκτίμηση μου είναι πως αυτό το σχόλιο, ακυρώνει σχεδόν (ευγενική έκφραση) όλα τα του κύριου σκεπτικού του Φαήλου αλλά και της αποδοχής και ευφημίας επίσης όλων των...παρομοίων….. .από ενίους ομόδοξους του…..επί του προκειμένου....

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ατσαλάκωτος 05/07/2013 01:26:11

   Ναι το είδα το μυθιστόρημα. "Πέτσινη" η επιστολή.

 100. Χωριατης avatar
  Χωριατης 04/07/2013 23:19:09

  "Ακου" φίλε σε διαβάζω πάντα γιατί είσαι πολύ σωστός.Δεν έχειςκαμιά τύχη στηνπολιτική διότι όσοι γράφουν και λένε αλήθειες είναι δυσαρεστοι.ΣτηνΕλλάδα την μεγαλύτερη ζημιά δεν την έκαναν μόνο οι πολιτικοί, αλλά η αριστερή νοοτροπία που επετράπει από την ντόπια πρωτότυπη τάξη.Αυτά τα πρωτυπα έμαθαν τον κόσμο να ασχολείται με τις ευκολες δουλειές (Λαμογιές)

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Χωριατης 05/07/2013 01:25:12

   Δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς δουλειά μου δεν είναι η πολιτική.
   Κι άμα βαρεθώ τη δικηγορία, έχω ελιές, άλογο, σκύλο, βιβλία. Καλά θα περάσω.

   • Χωριατης avatar
    Χωριατης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 16:19:45

    Φιλε δεν το είπα με την ένοια αυτή που νομίζεις.Αλλά κάτι τέτοιοι σαν εσένα να τους αφήσουν να αναλάβουν πτωτοβουλίες για να πάει ο τόπος μπροστά.Μακάρι να μπορούσα να είχα δικαίωμα ψήφου στον Πειραιά.

 101. Ατσαλάκωτος avatar
  Ατσαλάκωτος 04/07/2013 23:19:15

  Ατσαλάκωτος είπε:
  04/07/2013 στις 8:52 am
  Αυτά που γράφει ο κος Φαήλος Κρανιδιώτης είναι εν μέρει σωστά.
  Τουτέστιν δηλαδή…. μισές αλήθειες.
  Το ότι δεν πάνε οι Έλληνες σε χειρωνακτικές εργασίες έχει και αυτό την “ιστορία” του και προς το παρόν ας σταθούμε μόνο σε αυτό.
  Στις αρχές της δεκαετίας του 50, το 65% περίπου του εργατικού δυναμικού της Χώρας, ασχολιότανε με διάφορες σκληρές χειρονακτικές εργασίες με γεωργικές εργασίες και με την εκτροφή και βοσκή βοοειδών και αιγοπροβάτων. Όμως η φτώχεια θέριζε και όλοι λέγανε το ψωμί….. ψωμάκι πλην ελαχίστων φυσικά που κατείχανε την ιδιοκτησία γης, των διαφόρων μέσων παραγωγής και της μεταποίησης.
  Τα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης, της Αυστραλίας και του Νέου Κόσμου έσφυζαν από ενδιαφέρον προσέλευσης και πήγαινε η παράκληση σύννεφο για το “μαγικό χαρτί” που θα τους έδινε την ευκαιρία για το τραίνο Γερμανίας – Αθηνών.
  Καλύτερα Γκασταρμπάιτερ στην Δ. Γερμανία, παρά χειρώναξ στην Πατρίδα σου για ένα λειψό ξεροκόμματο.
  Σε ένα χωριό κοντά στην Κόνιτσα που επισκέφτηκα το καλοκαίρι, ένας που είχε κλειδιά μου έδειξε τοτελευταίο “ενσταντανέ” της εγκατάλειψης ενός σπιτιού εκεί γύρω στα 1963.
  Όλα τα γεωργικά σύνεργα , τα παλιοάρβυλα, το τσακμάκι, μια φανέλα κρεμασμένη ένα ντρίλινο παντελόνι, την ποδιά της κυράς, το κρεβάτι ξέστρωτο, τα μισοκαμμένα ξύλα στο τζάκι, όλα όπως τα αφήσανε ένα πρωί για να πάρουν το λεωφορείο για την Αθήνα και από εκεί Σταθμό Λαρίσης και Μόναχο.
  Δεν επέστρεψαν ποτέ.
  Είναι βέβαια εν ζωή και έχουνε τρία παιδιά στη Γερμανία με προκομμένες και προσοδοφόρες δουλειές αλλά και μια σύγχρονη και επιτυχημένη ζωή.
  Βλέπω σήμερα την κόρη μου με όλα αυτά που λέμε “προσόντα” να απευθύνεται συνεχώς για δουλειά ακόμη και μέχρι τη Ν. Ζηλανδία.
  Δουλεύει part – time για 360 € καθαρά το μήνα και είναι και σε ηλικία πλέον οικογενειακής αποκατάστασης αλλά…
  Εγώ αδερφέ Φαήλο τι να της πω τώρα?
  Πήγαινε στην Μανωλάδα για δουλειά στις φράουλες?
  Καλός είσαι και με κοινωνικά ενδιαφέροντα, αν σκεφτείς νομίζω λίγο κάτω από το πρίσμα πολιτικού απεγκλωβισμού και τα δείς λίγο ευρύτερα, θα γίνεις καλύτερος και ωφελιμότερος…

 102. Αγροτης απο τα 18 avatar
  Αγροτης απο τα 18 04/07/2013 23:21:32

  Φαηλο στα 18 λες στον ελληνα νεο να γινει αγροτης και ΟΧΙ στα 40 και στα 45 ενω εχει παρει πτυχια,μεταπτυχιακα κλπ.Πρωτα καταστρεψανε το συστημα παιδειας απο το νηπιαγωγιο μεχρι τα πανεπιστημια και μετα λενε οτι φταει η νεολαια.Τι εννοω;
  Απο τη μια καταργησανε τη βαση του 10,δηλαδη ανοιξαν τα πανεπιστημια και τις σχολες σε καθε ΝΤΟΥΒΑΡΙ με αποτελεσμα ΟΛΟΙ πλεον να σπουδαζουν.
  Παλια ισχυε το εξης.Ποσους δασκαλους καθηγητες γιατρους δικηγορους κλπ χρειαζεται το κρατος.Χιλιους;Μονο αυτοι μπαινανε σε σχολες.Η αφροκρεμα.
  Οι υπολοιποι αναγκαζοντουσαν εκ των πραγματων να ακολουθησουν αλλα επαγγελματα.Απο τα 18 τους.
  Μπαρμπερηδες,αγροτες,σερβιτοροι.οικοδομοι,τσαγκαρηδες,υδραυλικοι,
  ηλεκτρολογοι κλπ.
  Μετα ηρθε το ΠΑΣΟΚ ανοιξε τα πανεπιστημια αφου πρωτα ειχε βουλωσει το δημοσιο με εκατονταδες χιλιαδες πρασινοφρουρους χωρις τα απαραιτητα προσοντα,κατι τσοπανηδες του κερατα,και μετα επεβαλε τις ανεξαρτητες αρχες.Οπως το ΑΣΕΠ.
  Για να βρει αλωθι να κρατησει στο δημοσιο τους πρασινοφρουρους σε βαρος των πτυχιουχων ανεργων που επρεπε να ξαναδωσουν εξετασεις αλλη μια φορα οποτε το κρατος και το ΑΣΕΠ θεωρουσε και γουσταρε.Λες και ολοι αυτοι οι πτυχιουχοι δεν γραφανε εξετασεις ολα αυτα τα χρονια και κολλουσανε μπρικια απο το δημοτικο μεχρι και το πανεπιστημιο.
  Αν ηταν αντικειμενικος ο ΑΣΕΠ και οχι ξεφτιλισμενος να βγαζει καθε λιγο και λιγακι φωτογραφικες προκυρηξεις και να υπηρετει το πρασινο κρατος ας τον εφαρμοζανε σε ολους.Απο το ποιος θα μπορουσε να γινει πρωθυπουργος μεχρι τις κρισεις στο στρατο ποιος θα ασκει δικηγορια κλπ...
  Και τι εκανε η Νεα Δημοκρατια για ολα αυτα;
  Απολυτως τιποτα.Παρακολουθουσε οπως παντα φοβικα και ενοχικα,αρνουμενη να συγκρουστει για τα αυτονοητα...
  Γι'αυτο σου λεω φαηλο στον ελληνα νεο λες να γινει αγροτης στα 18 και ΟΧΙ στα 40 ειδικα οταν εχει τα ιδια προσοντα η πολυ περισσοτερα απο τα δικα σου αλλα δεν εχει ουτε ακρες ουτε μπαρμπα στην κορωνη και πολυ περισσοτερο δεν ειναι γλυφτης να αναρριχηθει σε ενα σαπιο κατεστημενο...
  Απο σουρεαλ και επιδερμικες αναλυσεις με παχια λογια και ''χοντροκεφαλιες'' χορτασαμε.Παρακαλω φαηλο πριν ξαναφραψεις ο,τιδηποτε να το σκεφτεις καλα και να μην παρασυρεσαι απο ενθουσιωδη συναισθηματα και καταστασεις της στιγμης....γιατι ετσι γινεσαι και συ,σουρεαλ θλιβερο θεαμα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αγροτης απο τα 18 06/07/2013 01:40:50

   Τα δικά μου προσόντα τα αξιοποιώ επί 21 χρόνια στην ελεύθερη δικηγορία, με γραφείο που έστησα μόνος μου εκ του μηδενός, χωρίς μπάρμπα στην Κορώνη, αντιμισθίες σε εταιρείες ή στο δημόσιο. Το κράτος μόνο τον μισθό του ΔΕΑ μου πλήρωνε το 1990 -1991 στην θητεία μου.
   Αν επιμένεις να μην καταλαβαίνεις το πασιφανές που γράφω, εσύ έχεις το πρόβλημα, όχι εγώ.
   Υπάρχουν αρκετοί νέοι με ελάχιστα προσόντα κι ενώ υπάρχουν τέτοιες δουλειές στην περιοχή τους δεν πάνε αναμένοντας ίσως να γίνουν προϊστάμενοι χωρίς πτυχίο, γλώσσες, ιδιαίτερες δεξιότητες και που πριν μπουν στην ανεργία κάνανε δουλειές πάλι των 500-700 Ευρώ. Εγώ αν δεν είχα καταφέρει ότι κατάφερα, θα πήγαινα οπουδήποτε αντί να ζω σε βάρος των γονιών μου. Εσύ μπορεί να προτιμούσες να πίνεις φραπεδιά. Γούστα είναι αυτά και δείγμα χαρακτήρα.

   • Mmm avatar
    Mmm @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/07/2013 08:21:35

    Eχετε δίκιο και συμφωνώ μαζί σας στα περισσότερα (δυστυχώς).

    Εξάλλου πιστεύω ότι για την εμπειρία ΚΑΙ ΜΟΝΟ (τουλαχιστον)

    ΟΛΟΙ οι γονείς θα επρεπε να στειλουν τα παιδιά τους στην ηλικία της εφηβείας

    να δουλεψουν σε αγροτικές εργασίες, ειναι μεγάλο σχολείο.

    Σε χώρες απείρως πλουσιότερες της ΕΛλάδος δεν υπάρχει αυτη η απαξια για την υπαιθρο, την γεωργία και την κτηνοτροφία.

    Υπενθυμίζω ότι μεσα σε πολυ λιγες δεκαετιες χαθηκαν εκατοντάδες

    ελληνικές φυλές ζωων και ποικιλίες φυτών (σποροι),

    που υπήρχαν επι αιώνες και χιλιετίες.

    Δυστυχως αυτοί είμαστε...

 103. kkourk avatar
  kkourk 04/07/2013 23:50:57

  http://www.imerologioanergou.gr/details.php?aid=1006


  Κύριε Φαήλο για δέστε - ψάξτε το παραπάνω. Μήπως κάποιοι μας δουλεύουν και εμείς τους πιστεύουμε??

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ kkourk 05/07/2013 10:48:17

   "Πέτσινη" η επιστολή.

   • Γιάννης avatar
    Γιάννης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 05/07/2013 10:59:17

    δείτε και τα σχόλια πριν τη χαρακτηρίσεται

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γιάννης 06/07/2013 01:34:32

     Ε, και; Άμα γράψω κι εγώ μια παπάτζα και την χάψουν διάφοροι, θα συζητάνε όλοι με "αγανάκτηση" επί της μπούρδας. Παλιό το έργο.

 104. rally monkey avatar
  rally monkey 05/07/2013 01:39:51

  Δυστυχώς Φαήλο είναι εκτεταμένο το φαινομενο και οι συμπεριφορές ακριβώς οπως τις περιγραφεις..

  μια ενσταση όμως οταν ομως λες 'Λαός' στον τίτλο αυτό 'κολλάει'
  αναμενομενο να ερμηνευθει ότι τους τσουβαλιάζεις όλους - ανεξαρτητως προθέσεων

  χρειαζεται και αλλαγή νοοτροπίας - ο'τι δηλ. η καμμια δουλειά δεν ειναι ντροπή (και δεν παει να έχεις όσα πτυχία θές..)
  αλλα και υπευθυνότητα/αυστηρότητα απο το κρατος στην εφαργμογή εργατικής νομοθεσίας και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων (ακομα και εποχικών)

  στα εργασιακά -όλοι το ξέρουν- η Ελλάδα ειναι μεσαίωνας

  πως να το κανουμε - αλλιώς πας να μαζέψεις φραουλίτσες στις φάρμες στο Γκλώστερσαιρ και αλλιώς πας Μανωλάδα... στο 2) πρεπει να εχεις άντερα ..
  αλλιώς το παιζεις Costas@12:59 και συνεχίζεις τα μπιζνες πλάνς με το φρεντουτσίνο ..(αν σε παίρνει και για όσο σε παιρνει φυσικά..)
  ή κοιτάς να βρείς κατι πιό λάιτ (πχ τις ελιές στη Βοιωτία)

  Αρα λέω... η Ελλάδα θέλει τώρα ταυτόχρονα και αλλαγή νοοτροπίας και λιγότερες 'Μανωλάδες'

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ rally monkey 05/07/2013 17:09:05

   αληθεια ειναι ο τίτλος έχει και το ερωτηματικό
   ετσι ευέξαπτοι που γίναμε όμως τι να σου κανουν και τα σημεία στίξης..

 105. AlexK avatar
  AlexK 05/07/2013 02:25:09

  Νομιζω οτι ο Φαηλος δεν υπερβαλλει, και θα σας καταθεσω την προσωπικη μου εμπειρια - Πριν απο μερικα χρονια, το 2008-9, στην "αρχη" της κρισης, θυμαμαι οτι ειχε μπει αγγελια που ζητουσε φοιτητες ΤΕΦΑΑ να δουλεψουν για 2 ωρες την ημερα, κατι σαν πρακτικη, και ν παιρνουν ~400ευρω - Σημειωτεον, οτι μιλαμε για κατι στο αντικειμενο τους, που αφ'ενος μετραει και σαν προυπηρεσια, αλλα αφ'ετερου χωρις να αποκλειεται και η δυνατοτητα περαιτερω συνεργασιας - Θυμαμαι χαρακτηριστικα λοιπον εναν απο αυτον να μου λεει - Ειναι λιγα τα λεφτα , παιρνω χαρτζιλικι απο τον πατερα μου 300ευρω, γιατι να σκοτωνομαι για να τα κανω 400 ΚΑΙ να εχω και καποιον πανω απο το κεφαλι μου??? Δεν λεω οτι ηταν "τα" λεφτα, αλλα για ενα 1-2ετη φοιτητη, να βγαζει ενα χαρτζιλικι 400ευρω με 2 ωρες την ημερα δουλεια (πολυ "σκοτωμα" που θεωρουσε και αλλος δλδ) στο αντικειμενο που σπουδαζει συν το το οτι μπορει αυτο ν του δωσει και περαιτερω δουλεια, ε, ηταν μια καλη ευκαιρια για να ξεκινησει καποιος.

  Η αληθεια λοιπον ειναι, οτι οσο και να μην μας αρεσει, ο Ελληναρας εχει μαθει να περιμενει τη μεγαλη θεση απο τη πρωτη του δουλεια και με μεγαλες αποδοχες. Κανεις δεν θελει το παιδι του να το κανει αγροτη, τεχνιτη ή εν πασει περιπτωση κατι που δεν συνδυαζει " γραβατα" και "γραφειο μετα γραμματεως".

 106. anonymous avatar
  anonymous 05/07/2013 08:42:10

  Δουλεύω για 550 Ευρώ μεικτά με μπλοκάκι. Το 20% μου το παρακρατάνε στην πηγή, πρέπει να πληρώνω τα ταμεία από την τσέπη μου και τελικά έρχομαι στα 150-200 Ευρώ το μήνα. Βγαίνω διότι μένω στο σπίτι του πατέρα μου και δεν πληρώνω τίποτε. Όλα αυτά με δυο ξένες γλώσσες και μεταπτυχιακό.
  Το αφεντικό μου είχε κέρδη 250.000 Ευρώ. Έχει 10 άτομα προσωπικό όλους υποαμειβόμενους. Θα μπορούσε να έχει λίγα λιγότερα κέρδη και να μας καλύψει τα ταμεία. Ούτε το κάνει, ούτε μας πληρώνει, ούτε τον ελέγχει κανείς, όπως έχουν υποχρέωση να πράττουν οι κρατικές υπηρεσίες. Κι έχουμε και τους Φαήλους να μας λένε τα δικά τους, αλλά υπάρχουν και οι εκλογές ...

 107. ΛΟΥΚΑΣ avatar
  ΛΟΥΚΑΣ 05/07/2013 09:13:29

  για τον el grecο:κατι δεν πάει καλά με όλα αυτά που γράφεις, οι τέτοιου είδους αγγελίες απευθύνονται στους εργάτες της περιοχής και κυρίως σε αυτούς που περιοδεύουν πορτα-πορτα τις καλλιέργειες για άμεση επικοινωνία με τον παραγωγό και πρόοσληψη έτσι γίνοταν πάντα.Εσύ μας κούφανες, από την Αθήνα ή κάπου αλλού κεντρικά, μέσω του ΙΝΤΕΡΝΕΤ! ψάχνεις για μεροκάματο στα χωράφια, σιγά μην σε εμπιστευτεί και σε πάρει κανεις ετσι. Ειμαι σίγουρος ότι σκόπος σου δεν είναι το μεροκάματο αλλά να κάνεις πολιτική και είμαι πολύ σίγουρος ότι σε περνανε στην δουλιά που ζήταγες, μετά την πρώτη ώρα εργασίας αν άντεχες θα βουρδούλιαζες σε όλο σου το σώμα, γιατί η μόνη σου επαφή με το χώμα και την λάσπη είναι μόνο μέσω internet.
  Στα φυτώρια της Θήβας για τους εργάτες (γυναίκες ξένες άλλα και Ε

 108. ΛΟΥΚΑΣ avatar
  ΛΟΥΚΑΣ 05/07/2013 10:32:35

  για τον el grecο:κατι δεν πάει καλά με όλα αυτά που γράφεις, οι τέτοιου είδους αγγελίες απευθύνονται στους εργάτες της περιοχής και κυρίως σε αυτούς που περιοδεύουν πορτα-πορτα τις καλλιέργειες για άμεση επικοινωνία με τον παραγωγό και πρόσληψη επι τόπου, έτσι γίνοταν πάντα.Εσύ μας κούφανες, από την Αθήνα ή κάπου αλλού κεντρικά, μέσω του ΙΝΤΕΡΝΕΤ! ψάχνεις για μεροκάματο στα χωράφια, σιγά μην σε εμπιστευτεί και σε πάρει κανεις ετσι. Ειμαι σίγουρος ότι σκόπος σου δεν είναι το μεροκάματο αλλά να κάνεις πολιτική και είμαι πολύ σίγουρος ότι αν σε πέρνανε στην δουλιά που ζήταγες, μετά την πρώτη ώρα εργασίας, αν άντεχες, θα βουρδούλιαζες σε όλο σου το σώμα, γιατί η μόνη σου επαφή με το χώμα και την λάσπη είναι μόνο μέσω internet.
  Στα φυτώρια της Θήβας για τους εργάτες, (γυναίκες ξένες άλλα και Ελληνίδες),
  γίνονται συμβάσεις μίας μέρας και το δυστήχημα δεν είναι οι 50 βαθμοί θερμοκρασίας του θερμοκηπίου αλλά να μην επιλεγής για το μεροκάματο.
  Οι ξένοι εργάτες σίγουρα διευκολύνουν τους παραγωγούς σε κάποιο βαθμό, αλλά πριν έλθουν οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα η ύπαιθρος δεν λειτουργούσε?
  Υπήρχε διαμορφωμένη αγορά εργασίας με μαθητές και φοιτητές.Από τα 14 μου έκανα δυο με τρία μεροκάματα τον μήνα στα χωράφια, (εκτός από την καλοκαιρινή περιστασιακή απασχόληση στα οικογενειακό περιβόλι που αποτελούσε και το κατεξοχήν οικογενειακό εισόδημα), δηλαδή κρεμύδια βγάλσιμο-πλέξιμο, ντομάτες, καρπουζια φόρτωμα, σταφύλια, ελιές, ορνιθοτροφεία:εμβολιασμός-φόρτωμα κοτόπουλα καθαρισμός κοπριάς με καλά μεροκάματα, μπετά με καροτσάκι, διάφορα χαμαλήκια), έτσι βγάζαμε το χαρτζιλίκι στα μέσα τηε δεκαετίας του 70 & 80 και σας βεβαιώνω οτι μπορούσαμε να έχουμε τα αναγκαία χρήματα για να μην στερηθούμε τις εξόδους μας, τις βολτες σε Θήβα- Λειβαδειά, κανένα ρούχο επιπλέον, τις εξορμήσεις στην Θάλασσα, και αργότερα μίνι μπατιροδιακοπές στα νησιά.
  θυμάμαι ότι η αγορά ήταν ισοροποιμένη δεν υπήρχε έλλειψη εργατικών χεριών, κάθε παραγωγός εύρισκε την επιπλέον βοήθεια άν και υπήρχε και ο θεσμός των δανεικών μεροκάματων (που να σας εξηγώ), η και εργάτες άνδρες γυναίκες από ορεινή Θεσσαλία για ελιές (πληρωμή με λάδι) ή τον αλωνισμό.
  Αυτή η ισοροπία διαταράχθηκε με την εισβολή των λαθραίων και η ελληνική οικογένεια στερήθηκε το εχτρα περιστασιακό μεροκάματο.

 109. ΛΟΥΚΑΣ avatar
  ΛΟΥΚΑΣ 05/07/2013 10:37:33

  Στα φυτώρια της Θήβας για τους εργάτες, (γυναίκες ξένες άλλα και Ελληνίδες),
  γίνονται συμβάσεις μίας μέρας και το δυστήχημα δεν είναι οι 50 βαθμοί θερμοκρασίας του θερμοκηπίου αλλά να μην επιλεγής για το μεροκάματο.
  Οι ξένοι εργάτες σίγουρα διευκολύνουν τους παραγωγούς σε κάποιο βαθμό, αλλά πριν έλθουν οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα η ύπαιθρος δεν λειτουργούσε?
  Υπήρχε διαμορφωμένη αγορά εργασίας με μαθητές και φοιτητές.Από τα 14 μου έκανα δυο με τρία μεροκάματα τον μήνα στα χωράφια, (εκτός από την καλοκαιρινή περιστασιακή απασχόληση στα οικογενειακό περιβόλι που αποτελούσε και το κατεξοχήν οικογενειακό εισόδημα), δηλαδή κρεμύδια βγάλσιμο-πλέξιμο, ντομάτες, καρπουζια φόρτωμα, σταφύλια, ελιές, ορνιθοτροφεία:εμβολιασμός-φόρτωμα κοτόπουλα καθαρισμός κοπριάς με καλά μεροκάματα, μπετά με καροτσάκι, διάφορα χαμαλήκια), έτσι βγάζαμε το χαρτζιλίκι στα μέσα τηε δεκαετίας του 70 & 80 και σας βεβαιώνω οτι μπορούσαμε να έχουμε τα αναγκαία χρήματα για να μην στερηθούμε τις εξόδους μας, τις βολτες σε Θήβα- Λειβαδειά, κανένα ρούχο επιπλέον, τις εξορμήσεις στην Θάλασσα, και αργότερα μίνι μπατιροδιακοπές στα νησιά.
  θυμάμαι ότι η αγορά ήταν ισοροποιμένη δεν υπήρχε έλλειψη εργατικών χεριών, κάθε παραγωγός εύρισκε την επιπλέον βοήθεια άν και υπήρχε και ο θεσμός των δανεικών μεροκάματων (που να σας εξηγώ), η και εργάτες άνδρες γυναίκες από ορεινή Θεσσαλία για ελιές (πληρωμή με λάδι) ή τον αλωνισμό.
  Αυτή η ισοροπία διαταράχθηκε με την εισβολή των λαθραίων και η ελληνική οικογένεια στερήθηκε το εχτρα περιστασιακό μεροκάματο.

 110. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 05/07/2013 12:06:08

  To κάθε κείμενο το αντιμετωπίζω ως πόνημα στρατευμένης σκέψης.Κατά συνέπεια δεν δέχομαι να συμμετέχω σε στημένο παιχνίδι, Οσα θαυμαστικά λοιπόν θέλεις βάλε και βάζε.Επίσης κάτι ακόμα την Κοινωνική ανισότητα δεν την έθιξες.Ελπίζω φυσικά να γνωρίζεις πως αναπαράγεται και για ποιούς λόγους.Λαμπρό το πεδίο λοιπόν αν τολμάς και μην πείς πάλι απο το 1981 και μετά.Μην μεταχειρίζεσαι τέλος την ιστορική μνήμη αλά κάρτ.Σε κάνει διαχειρίσημο, το έχει δεί πάμπολλες φορές και είναι κρίμα με τον τίτλο που πλέον φέρεις

 111. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 05/07/2013 19:07:52

  Κύριε Κρανιδιώτη,

  Σωστά αποδίδετε την εικόνα της κοινωνίας σήμερα, όσον αφορά στον εργασιακό τομέα, αλλά κακώς κομματικοποιείτε το θέμα. Δεν είναι θέμα κόμματος ή παράταξης.

  Μετά το 1990, όταν άρχισαν να εισρέουν οι πρώτοι λαθρομετανάστες από την Αλβανία, το φτηνό εργατικό (δούλευαν με το ένα τρίτο περίπου του Έλληνα, τουλάχιστον στην γη, και δούλευαν καλά), άρχισαν οι Έλληνες εργάτες γης να χάνουν τα μεροκάματα των, επειδή ήσαν ασύμφοροι. Σιγά-σιγά χάθηκαν, σαν να τους κατάπιε η γη. Σήμερα ζητάς Έλληνες αγρεργάτες και δεν βρίσκεις. Το ξέρω από προσωπική μου πείρα.

  Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε την ροπή στην καλοπέραση και το αραλίκι, ψιλοτεμπέληδες είμαστε και ας μην κακοφαίνεται σε κάποιους, βοηθά σ' αυτό και το χαρτζιλίκι του μπαμπά, έτσι αφήσαμε την γη μας στα χέρια των αλλοδαπών, οι οποίοι έχουν κάνει και σημαντικές αγορές από τα πρώην αφεντικά και κυρίως τα παιδιά τους.

  Ένα τελευταίο: Αν αναλογισθείτε πόσοι κάθονται όλη μέρα σ' έναν Η/Υ και γράφουν σχόλια (δείτε τι γίνεται μόνον σ' αυτή σας την ανάρτηση!), τότε θα δείτε πόσες εργατοώρες πάνε χαμένες έτσι, εκτός από την καφετέρια. Πριν το 1990, δεν υπήρχαν και τα ιστολόγια, που είναι δουλεία πιο ανώδυνη από το να σκάβεις στα χωράφια, έτσι δεν είναι;

  Αν δεν αλλάξουν κυρίως οι νέοι μυαλά, αν δεν γυρίσουν στην γη (είμαστε κυρίως αγροτικό κράτος) και σε άλλες χειρωνακτικές δουλειές, ασχέτως πτυχίων και λοιπών προσόντων, τα οποία στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα, η ελληνική οικονομία είναι καταδικασμένη. Δεν την σώζει καμμία κυβέρνηση.

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ Επισκέπτης 05/07/2013 22:39:42

   Aν αυτό που προτείνεις φίλε Επισκέπτη είναι το σωστό, τότε θα είναι καλό για όλα τα Ευρωπαικά κράτη. Γιατί πχ. οι νέοι Ιταλοί να φτιάχνουν Φεράρρι και Αρμάνι και να μην γυρίσουν στην γη όπως λες (έχουν περισσότερη αγροτική γη απο εμάς) και σε άλλες χειρωνακτικές δουλειές, ασχέτως πτυχίων και λοιπών προσόντων, αφού κι εκεί έχουν την ίδια κρίση και ανεργία με εμάς? Ετσι κάθε φορά που θα επανέρχεται η κρίση, θα έχουν αυτάρκεια και θα επιστρέφουν στη λιρέττα υποτιμώντας την...

 112. στεντωρ avatar
  στεντωρ 05/07/2013 19:29:37

  Στα μερη μου και μιλαω για νοτιανατολικη Ηπειρο οι Ελληνες δουλευουν για 25 ευρω μεροκαματο σε αγροτικες εργασιες συσκευαστηρια εσπεριδοειδων και ακτινιδιων χωρις αργιες εξαιρεσιμα κλπ. Και να ξερετε οτι για να φαει η Αθηνα πορτοκαλι την δευτερη ημερα των Χριστουγεννων καποιος κοβει πορτοκαλια την παραμονη και καποιος συσκευαζει τα Χριστουγεννα. Ατυχως η ευτυχως ο καμπος της Αρτας δεν εβγαλε Τσοβολες Τζουμακες να τους διορισουν όπως διορισαν όλα τα ορεινα και ετσι ο κοσμος δουλευει ακομη.

 113. Τριτανακόπτων avatar
  Τριτανακόπτων 05/07/2013 19:31:46

  Κύριε Κρανιδιώτη, αδερφέ Αρβανίτη σε αγαπάω , σε εκτιμάω αλλά εδώ είσαι λάθος.
  Καταρχήν με τη θέση σου δίνεις συγχωροχάρτι στους εκμεταλλευτές της ανθρώπινης δυστυχίας με την επωνυμία "Φραουλοπαραγωγοί της Ηλείας".
  Τόσα χρόνια "τα κονόμησαν" με τη δουλοπαροικία που είχαν συστήσει επί των λαθρομεταναστών και τώρα που τα βρήκαν σκούρα θυμήθηκαν το γένος των Ελλήνων και την ανάγκη του για εργασία.
  Έπειτα, η προσφορά εργασία τους δεν θυμίζει ευκαιρία εργασίας, αλλά σε κάθε νουνεχή άνθρωπο έρχεται η σκέψη ότι σαν κουτοπόνηροι μικροεπιχειρηματίες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανεργία προσφέροντας ένα μισοφαγωμένο ξεροκόμματο στους πιο εξαθλιωμένους, τη στιγμή που από την εργασία των Ελλήνων ανέργων θα κερδίσουν τα δεκαπλάσια και στο λέω αυτό από προσωπική πείρα.
  Υπάρχει ανεργία ναι, αλλά ακόμη και τώρα υπάρχουν καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες για το νέο άνεργο απόφοιτο Λυκείου ή Γυμνασίου που έχεις στοχοποιήσει δια των σχολίων σου και που πίστεψέ με δεν αντιστοιχεί ούτε στο 5% της σημερινής νεολαίας.
  Υπάρχουν θέσεις εργασίας για ντιλιβεράδες, για σερβιτόρους, για λάντζα, για καθαρίστριες κλπ με διπλάσιες αμοιβές σε ένα σαφώς καλύτερο εργασιακό περιβάλλον.
  Για ποιο λόγο ακόμη και ο Πατρινός άνεργος να πάει να εργαστεί σε μια εργασία με αφεντικά που έχουν κακή φήμη, στις δύσκολες συνθήκες της εξωτερικής χειρονακτικής εργασίας και με τα μισά χρήματα.
  Πραγματικά πρέπει να είναι πολύ απελπισμένος...
  Στη διάρκεια του φετινού θέρους πολλά ξενοδοχεία ζητάνε αχθοφόρους, σερβιτόρους, ναυαγοσώστες, κηπουρούς με πάγια αντιμισθία 800 ευρώ/μήνα.
  Δουλειές υπάρχουν ακόμη, αλλά είναι όλες "μαύρες".

  • Αρχιμήδης1 avatar
   Αρχιμήδης1 @ Τριτανακόπτων 05/07/2013 21:01:57

   Εβαλες το καπάκι στην κατσαρόλα αγαπητέ Τριτανακόπτοντα...

 114. Νικος avatar
  Νικος 05/07/2013 22:54:26

  Ό,τι σχετικό με τη Μανωλάδα μήπως είναι μούφα;
  http://imerologioanergou.gr/details.php?aid=1006

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νικος 06/07/2013 01:30:03

   Μούφα για χαχόλους.
   Για όσους χάψανε το "γράμμα" του "Δημήτρη. 48 ετών. Αττική", που μπορεί να είναι 25 με μαλλί ράστα και φραπεδιά στην Κουμουνδούρου, ταιριάζει το γνωστό άσμα:
   https://www.youtube.com/watch?v=0igIwtjzulI

 115. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 06/07/2013 04:45:51

  Προέρχομαι από φτωχή εργατική οικογένεια της Κατερίνης,εργάστηκα σε καπνοχώραφα από 16 χρόνων.Το 1977 ήταν θέμα τιμής για τους νέους η εργασία το καλοκαίρι για να βγούνε τα έξοδα της οικογένειας τον χειμώνα.
  Κάτι η τρέλα μου,κάτι ο ένας παππούς(ο Κώστας) που έμεινε στην Αλβανία, εκεί που δεν είχε καθημερινές και σχόλες,επέλεξα να βγάζω το ψωμί μου με το σπαθί μου,μήπως σκαλώσει και εμένα η τύχη μου σε κάποιο ύψωμα και τον συναντήσω.......
  Με ευνόησε η ζωή και μου έδωσε έναν γιο,καλό παιδί,εργατικό,ο οποίος πέρασε στο πολυτεχνείο Ηλεκρολόγος(πρώτος εκείνη την χρονιά) και συνέχισε δυναμικά τελειώνοντας την σχολή του,το μεταπτυχιακό του και έφθασε στο διδακτορικό........ παράλληλα έψαχνε για δουλειά στην Θεσσαλονίκη προ κρίσης, με τα πολλά φώτα και τα εμπορικά κέντρα.
  Η πρώτη εργασία του,ήταν δωδεκάωρη σε έναν απατεώνα που είχε εταιρεία κατασκευής ιστοσελίδων,όλα μαύρα και άραχνα......αμοιβή 400 ευρώ......
  Η δεύτερη εργασία σε αλυσίδα φροντιστηρίων (εγκατάσταση προγραμμάτων σε υπολογιστές) σε όλη την βόρεια Ελλάδα, με πολλά χιλιόμετρα και όλα μαύρα και άραχνα....αμοιβή 400 ευρώ συν τα καύσιμα.......
  Η τρίτη σε μία εταιρεία που έστελνε ομαδικά μηνύματα σε κινητά(βουλευτές κλπ) με τα ίδια πάντα μαύρα χρήματα.
  Κάποια στιγμή έφθασε ο κόμπος στο χτένι και η κρίση τον ανάγκασε να σκεφθεί ψύχραιμα,να αναζητήσει την ευκαιρία στο εξωτερικό,υπέβαλε βιογραφικά και του προσφέρθηκαν τουλάχιστον δέκα θέσεις,επέλεξε τις τρεις,έδωσε συνεντεύξεις και του πρότειναν συμβόλαια και οι τρεις.......
  Επέλεξε μία και είναι τώρα μηχανικός σε ένα περιβάλλον άριστο,παράλληλα συνεχίζει την ακαδημαική του καριέρα,ήδη ξεχωρίζει ως Έλληνας(Nick the Greek τον αποκαλούν) , αμοίβεται σαν επιστήμονας και σχεδιάζει να κάνει πλέον οικογένεια........
  Σε εμένα βέβαια έμεινε μία πίκρα,εδώ τον ήθελα αλλά η θύελλα δεν μας άφησε...
  Που θέλω να καταλήξω Φαήλο,όταν σε καλές εποχές αγράμματα υποκείμενα ¨επιχειρηματίες¨ εκμεταλλεύονταν νέους με προσόντα,φαντάσου τι γίνεται σήμερα σε νέους που δεν έχουν προσόντα.....Η κοινωνία μας πάσχει από την κορυφή μέχρι την βάση και φοβάμαι ότι δεν υπάρχει άμεση ορατή λύση..........Μακάρι να γυρίζαμε στα χρόνια του 74-80 με τις αξίες εκείνης της εποχής......

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κώστας Τ 06/07/2013 11:16:04

   Αγαπητέ Κώστα,
   Όλα είναι όπως τα λες. Κι είναι σαφές στο άρθρο μου, πως δεν αναφέρομαι στην επιστημονική τάξη της χώρας.
   Απλά λέω το αυτονόητο: είσαι νέος, άνεργος, χωρίς επιστημονικά προσόντα ή ιδιαίτερες δεξιότητες που και πριν την ανεργία σου, δούλευες για 400-500 ή 600 Ευρώ σε μαγαζί, γραφείο, οπουδήποτε. Όταν δίπλα σου υπάρχουν οποιεσδήποτε δουλειές, πχ στη γη, με τα ίδια ή περισσότερα χρήματα, γιατί είναι ντροπή να πας;
   Μόνο μέσα από τις αληθινές επενδύσεις και την ανασύσταση της παραγωγικής βάσης της χώρας, βλ. πχ αμυντική βιομηχανία, την έρευνα και τεχνολογία συνδεδεμένη με την παραγωγή (πχ βιοκαύσιμα, πληροφορική, βιοτεχνολογία κλπ) θα μπορούν οι επιστήμονες μας να έχουν αξιοπρεπώς αμειβόμενη και δημιουργική απασχόληση.
   Δυστυχώς αυτήν την "αστική" τάξη είχαμε, μπαταξήδες, ημιμαθείς, κρατικοδίαιτους, αδίστακτους κι ενίοτε απατεώνες.
   Πρέπει να πάμε γι' άλλα....
   Δες, εδώ στο Antinews, το χθεσινό άρθρο μου για την αμυντική βιομηχανία "Πουλήστε το Μέγαρο και σώστε τα ΕΑΣ". Είναι σχετικό.

   • Κώστας Τ avatar
    Κώστας Τ @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/07/2013 11:26:26

    Φαήλο ταυτίζομαι σε όλα μαζί σου.............

 116. Αρχέλαος avatar
  Αρχέλαος 07/07/2013 13:48:13

  Κάποτε ο Ρήγκαν(15-20 χρόνια προτού γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ) για να αναδείξει πως τα επιδόματα εκ του κράτους είναι αναποτελεσματικά αναφερόταν στην περίφημη βασίλισσα της πρόνοιας με τη κάντιλακ.
  Επρόκειτο για μια γυναίκα που εισέπραττε χρήματα ένεκα ένδειας και με αυτα αγόρασε μια κάντιλακ.
  Δεν έχει σημασία αν η ιστορία ήταν αληθινή ή δεν ήταν,αλλα βασιζόμενος σε αυτό και άλλες παραδειγματικές αναφορές επιχειρηματολογούσε για κάτι το συγκεκριμένο,το ότι γενικώς τα επιδόματα είναι αχρείαστα.
  Κατ'αναλογίαν είναι το ίδιο και για την περίπτωση Μανωλάδας.
  Τα γράφει η εφημερίδα "Καθημερινή"
  1ον:Ενδιαφέρθηκαν άνεργοι για τις όποιες θέσεις αλλα απορρίπτοντο απο τους εργοδότες γιατι πλέον δεν υπήρχε δουλειά
  2ον:Δεν καλύπτονταν ούτε έξοδα μετακίνησης ούτε καταλύματα,άρα πρακτικώς το ώφελος ήταν σχεδόν μηδαμινό.
  3ον: Τα σωματεία φραουλοπαραγωγών λίγες μέρες μετα την αίτηση στον ΟΑΕΔ θέλησαν να διακόψουν την διαδικασία.  Kαθημερινή:

  Ζητούσαν ανέργους ενώ η συγκομιδή... τελείωνε
  Φραουλοπαραγωγοί της Νέας Μανωλάδας κατέθεσαν εντολή κενών θέσεων στον ΟΑΕΔ, αλλά δεν προσέλαβαν κανένα.
  Της Λίνας Γιάνναρου

  Λίγες ημέρες πριν τελειώσει η συγκομιδή της φράουλας κατέθεσαν το αίτημα για κάλυψη θέσεων από τον ΟΑΕΔ οι παραγωγοί της Νέας Μανωλάδας. Σύμφωνα με στελέχη των οικείων ΟΑΕΔ Αμαλιάδας και Πύργου, η διαδικασία ανεύρεσης ανέργων για εργασία στα φραουλοχώραφα τελείωσε πριν καλά καλά ξεκινήσει, με τους παραγωγούς να «διώχνουν» τους υποψηφίους καθώς «έχει τελειώσει η παραγωγή».

  Η εντολή κενών θέσεων κατατέθηκε στο γραφείο της Αμαλιάδας στις 7 Ιουνίου. Συνολικά 113 παραγωγοί ζητούσαν περισσότερους από 4.500 εργάτες για άμεση πρόσληψη και με μεροκάματο 25 ευρώ συν 3 ευρώ το εργόσημο. Από τους ΟΑΕΔ διαβεβαιώνουν ότι άμεσα προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες για την κάλυψη των θέσεων. «Ωστόσο, πολλοί άνεργοι που δέχθηκαν να δουλέψουν μας κατήγγειλαν ότι έβρισκαν κλειστές πόρτες», αναφέρουν στην «Κ» υπάλληλοι από την Αμαλιάδα. «Τους έλεγαν ότι δεν μπορούν να τους πάρουν, αφού η δουλειά τελειώνει». Προχθές Πέμπτη, μάλιστα, στον ΟΑΕΔ Αμαλιάδας έφτασε φαξ από τα σωματεία των φραουλοπαραγωγών με αίτημα να σταματήσει εντελώς η διαδικασία. Οπως σημειώνουν, θα ξεκινήσει και πάλι με τη νέα σεζόν. «Εβγαλαν την εντολή κενών θέσεων δέκα μέρες πριν τελειώσει η συγκομιδή», συμπληρώνει αρμόδιος υπάλληλος από τον Πύργο. «Ηταν προφανώς για τα μάτια του κόσμου».

  Η αναζήτηση ανέργων από τα μητρώα έγινε στον κωδικό «εργάτες γης», καθώς όμως ο αριθμός των θέσεων ήταν υψηλός και οι καταχωρισμένοι με αυτόν τον κωδικό άνεργοι λίγοι, επεκτάθηκε και στους «ανειδίκευτους εργάτες». «Αλλοι ήταν θετικοί και άλλοι όχι», αναφέρουν στελέχη του ΟΑΕΔ Πύργου. Οπως επισημαίνουν, ωστόσο, για πολλούς ανέργους η δουλειά ήταν απαγορευτική λόγω απόστασης. Ο Πύργος από τη Μανωλάδα απέχει 60 χιλιόμετρα, ενώ οι παραγωγοί δεν προσφέρουν κατάλυμα ούτε καλύπτουν τα έξοδα μετακίνησης. «Πώς ένας άνεργος θα κάνει καθημερινά 120 χιλιόμετρα;»

  Κοινή ερώτηση βουλευτών

  Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα κατόπιν κοινής ερώτησης που κατέθεσαν στις 28 Ιουνίου στη Βουλή οι βουλευτές Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης (Ν.Δ.) και Γιάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) και Αχαΐας Αθανάσιος Νταβλούρος (Ν.Δ.) και Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ). Οπως ανέφεραν, μετά τα όσα συνέβησαν με την επίθεση σε αλλοδαπούς στη Μανωλάδα, πολλοί καλλιεργητές κατέθεσαν αιτήσεις στον ΟΑΕΔ με τις οποίες ζητούσαν να προσλάβουν νόμιμους εργάτες γης, «κατά προτίμηση Ελληνες». «Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αιτήσεις ανταποκρίθηκε ελάχιστος αριθμός ανέργων, με αποτέλεσμα το πρόβλημα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο να γίνεται πιο έντονο, όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα», σημείωναν, ρωτώντας μεταξύ άλλων τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση από Ελληνες ανέργους, ποια μέτρα θα λάβουν ώστε με τη νέα καλλιεργητική περίοδο να υπάρχει η δυνατότητα απασχόλησης αλλοδαπών εργατών γης με νόμιμο τρόπο στις αγροτικές εργασίες της Ηλείας και άλλων περιοχών της χώρας. Η ερώτηση δεν έχει συζητηθεί ακόμα.

  Θυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο, τρεις επιστάτες της εταιρείας παραγωγής φράουλας «Βαγγελάτος Α.Ε.» στη Νέα Μανωλάδα άνοιξαν πυρ κατά ομάδας περίπου 200 μεταναστών εργατών από το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, οι οποίοι διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, τραυματίζοντας τριάντα.

  Οι εργασίες στα φραουλοχώραφα θα ξαναρχίσουν από τον Σεπτέμβριο.

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_06/07/2013_507831

 117. Σωκρατης avatar
  Σωκρατης 21/07/2013 21:22:06

  Πηλεα ...Στο Διοικητικο Συμβουλιο των Αγροτικων Συνεταιρισμων μετεχουν ιστορικα μεχρι σημερα παραταξεις απο τα κομματα :ΠΑΣΟΚ ,ΝΔ ,ΚΚΕ ,ΣΥΡΙΖΑ.
  Οταν δηλωναν διπλα τα κιλα διαμαρτυρηθηκε ποτε καποια παραταξη; Και αν οχι γιατι.

 118. george avatar
  george 25/07/2013 18:29:08

  τσοβόλα δώστα όλα
  ξαμοληθήτε στα χωριά σας μπας και φάτε τίποτα υγειινό ρε συνταξιούχοι
  και φραπολάτρες

 119. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/08/2013 17:59:08

  Σιγά μην τα βγάλουν πέρα οι παρακμίες με τις μαύρες, μπλέ, κόκκινες, πράσινες κτλ μπλούζες, δίχως "πάκιδες".
  Ούτε φράουλες έχει, ούτε τροφαντούς μόσχαρους στα μπριζολάδικα.
  Θα ψοφήσουν απο υποσιτισμό - μόνον με λίπος δεν ζείς, δεν έχει πρωτείνες ούτε βιτεμίνες.

 120. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/08/2013 18:09:45

  Δεν ξανατρώω φράουλα,
  με τον Κασιδιαράκη,
  που πετάει το νεράκι,
  (μούσκεμα το "βαζελάκι")
  τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε
  (λαικόν άσμα Ηλείας)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.