#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/05/2013 17:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λαθρόβιοι της πολιτικής και των media κερδοσκοπούν με την καταστροφή της χώραςΠολύς λόγος γίνεται σήμερα από την αντιπολίτευση αλλά και από «πληρωμένους με συμβόλαια» κονδυλοφόρους του ίντερνετ για το ότι ο ΟΟΣΑ μας διέλυσε την αισιοδοξία για την οικονομία.

Άλλοι βρίζουν την κυβέρνηση που καλλιεργεί υπέρμετρες προσδοκίες, όπως λένε, άλλοι ότι ο Γκουρία «άδειασε» τον Σαμαρά και τον Στουρνάρα που μιλάνε για ανάπτυξη ενώ θα έχουμε ύφεση.

Είναι πολύ εύκολο να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα πολιτικό παιχνίδι που παίζεται κατά το που φυσάει ο άνεμος, χωρίς ποτέ να ενδιαφέρεται κανείς από τους παραπάνω που πάει η πατρίδα. Κι εξηγούμαστε:

Ένα χρόνο πριν το βασικό στοίχημα αυτής της κυβέρνησης ήταν να σωθεί η χώρα. Πέρυσι το καλοκαίρι ξεκίναγε η μάχη για να πάρουμε κάποια δόση να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις ενώ ήταν δεδομένη η χρεοκοπία αν δε γινόταν και νέο κούρεμα αλλά και ο νέος δανεισμός που αποφασίστηκε.

Καλώς ή κακώς και δεν έχει σημασία ποιος φταίει για όλα αυτά, η οικονομία είχε καταρρεύσει και η τρικομματική κυβέρνηση έκανε την ανάγκη φιλοτιμία για να μη ζήσουμε καταστάσεις… Κύπρου με «άδειασμα» των ΑΤΜ και με περιορισμούς στο χρήμα. Όλοι αυτοί που μιλάνε εύκολα τώρα για «αποτυχία» της κυβέρνησης δε θα υπήρχαν σήμερα αν δεν γίνονταν τα παραπάνω. Άλλωστε, οι περισσότεροι από αυτούς είναι λαθρόβιοι της πολιτικής και των media που κερδοσκοπούν με την καταστροφή της χώρας.

Το πρώτο στοίχημα, λοιπόν, κερδήθηκε. Με θυσίες πολλές αλλά το Grexit απομακρύνθηκε. Το επόμενο βήμα ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας. Να υποχωρήσει ο ρυθμός της ύφεσης, να υπάρξει εξοικονόμηση δαπανών, να δημιουργηθούν πλεονάσματα και να κινηθεί κάπως η αγορά. Τα πρώτα δειλά σημάδια έχουν γίνει. Η οικονομία σταθεροποιείται, πλεονάσματα μικρά εμφανίζονται, κάποια λεφτά, κυρίως σε δημόσια έργα πέφτουν και τα πρώτα χαμόγελα υπάρχουν. Αυτό που δεν υπάρχει είναι το Grexit και η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Οι επόμενοι μήνες, λοιπόν, μέχρι το τέλος του χρόνου είναι κρίσιμοι. Πρέπει η χώρα να αποδείξει ότι δεν είναι προσωρινή η σταθεροποίηση. Έτσι θα μπορέσει να πάει να διεκδικήσει καλύτερους όρους για τα δάνειά της, ένα κούρεμα ουσιαστικά με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων. Σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ για την ανάσχεση της ανεργίας παντού, δημιουργείται ένα ευνοϊκό πλαίσιο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε.

Παράλληλα, ξεκινά η τουριστική περίοδος με τους καλύτερους οιωνούς και με ένα ρεκόρ αφίξεων προ των πυλών. Ο τουρισμός μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της οικονομίας ξανά, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Όταν, λοιπόν, κάποιοι παίρνουν αβασάνιστα μια έκθεση του ΟΟΣΑ και μιλάνε για αποτυχημένους ενώ οι ίδιοι  δεν ξέρουν τι τους γίνεται με την οικονομία, δεν προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στη χώρα. Αντίθετα, προσφέρουν υπηρεσίες στα «αφεντικά» τους που θέλουν να σκυλεύσουν σε μια πεθαμένη Ελλάδα.

Ας αφήσουμε το χρόνο να τρέξει, είναι υπέρ της χώρας αρκεί να κάνουμε αυτά που πρέπει. Και τότε θα δούμε αν είναι σωστές οι προβλέψεις της κυβέρνησης, του Σαμαρά και του Στουρνάρα για ανάσχεση της ύφεσης το 2014.

Ο Γκουρία μπορεί να λέει ότι θέλει. Άλλωστε, άπειρες φορές έπεσαν έξω οι διεθνείς οργανισμοί, κι αυτό είναι η βασική αιτία για την κατάσταση της Ελλάδας. Πόσο μάλλον δε που ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ έχει… σύμβουλο τον μέγα οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος δεν έχει κρύψει ποτέ του την «ελπίδα» του για έξοδο από το ευρώ. Ούτε έχει κρύψει τις στενές σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ ή κάθε αντιδραστική δύναμη στην Ελλάδα.

Έχουμε λοιπόν τον Γκουρία και το Βαρουφάκη από τη μια και την κυβέρνηση από την άλλη. Ο καθένας κρίνεται για όσα πράττει και όσα λέει. Τελικός κριτής ο λαός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γεώργιος Τ. avatar
  Γεώργιος Τ. 30/05/2013 17:13:32

  Πείτε μας βρε παιδιά ότι και ο Βαρουφάκης είναι εκεί μέσα να ηρεμήσουμε.

 2. Αλέξ avatar
  Αλέξ 30/05/2013 17:44:30

  Μακάρι να έχει λόγο ο λαός... Προς το παρόν μάλλον έχει μείνει άφωνος από αυτά που βλέπει και ακούει όλη αυτήν την εβδομάδα.

 3. fe avatar
  fe 30/05/2013 18:42:35

  "Πόσο μάλλον δε που ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ έχει… σύμβουλο τον μέγα οικονομολόγο Γιάννη Βαρουφάκη ο οποίος δεν έχει κρύψει ποτέ του την «ελπίδα» του για έξοδο από το ευρώ"

  Κανετε λαθος.Τον διαβαζω πολυ καιρο και η θεση του ειναι ακριβως η αντιθετη πολλες φορες σε βαθμο κουραστικο.Βρειτε ενα αρθρο του που να λεει για εξοδο απο το ευρω.

 4. fitsoulas avatar
  fitsoulas 30/05/2013 19:02:05

  Οι κύριοι του ΟΟΣΑ έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα, να δουν από κοντά το success story, ή θεωρητικολογούν;

 5. aris. aold avatar
  aris. aold 30/05/2013 19:04:42

  Αναπτυξη σημαίνει νεα φουγάρα.

  Όχι μόνο νεα δεν ανοίγουν αλλά και τα παλιά είναι έτοιμα να κλείσουν.

  13% πτώση βιομηχανικής παραγωγής το πρώτο τρίμηνο.

  Η τρελή αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Και το ευρώ στο 1.30 έχει βουλιάξει την ελληνικη βιομηχανια.

  Με το ξεκινήσουν δυο δρομοι και να πάρουν δυο λιμάνια οι κινέζοι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η αναπτυξη.

  Η χωρα έχει ανάγκη από επενδύσεις διάρκειας όπως είναι η βιομηχανια.

 6. Διομήδης avatar
  Διομήδης 30/05/2013 19:55:37

  xaxaxaxaxax!!!!!!

 7. Αιρετική avatar
  Αιρετική 30/05/2013 20:18:04

  H αλήθεια πάντως είναι πως οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ και κάθε άλλη αρνητική πρόγνωση, βρίσκουν εύφορο έδαφος και ριζώνουν, λόγω της επίμονης κι εντελώς ανεξήγητης αντίληψης για την ''έγχρωμη'' πραγματικότητα την οποία διατηρούν οι ασκούντες την εξουσία, σε αντίθεση με την αδιέξοδη θλιβερή μιζέρια που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες. Κάποιος να τους πληροφορήσει τους εορτάζοντες λοιπόν, πως η ηχώ απ΄τους παιάνες της επιτυχίας, δε φτάνουν έως εδώ!!
  Εμείς, δε γιορτάζουμε. Φοβόμαστε τα χειρότερα.
  Μόνοι τους λοιπόν τον ''ζούνε'' το ...θρίαμβο!

  • Αιρετική avatar
   Αιρετική @ Αιρετική 31/05/2013 08:28:53

   Η ηχώ απ΄τους παιάνες της επιτυχίας, ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ως εδώ.

 8. mara M. avatar
  mara M. 30/05/2013 20:27:41

  Θα ήθελα πολύ να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας αν μπορείτε να μου απαντήσετε που οφείλεται.
  Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια χώρα παραμένει για 5η χρονιά σε ύφεση (παγκόσμια πρωτοτυπία), οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 20% το 2012, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με πέρυσι και το 2014 απο 156,9 θα ανέλθει στο 175 το 2014. Η ανεργία θα φτάσει στο 28,2% στο 28% τα κόκκινα δάνεια, οι καταθέσεις στις τράπεζες για όσους ελπίζουν ελπίζουν σε ρευστότητα, έχουν μειωθεί, επιβάλλονται νέοι φόροι. Προ των πυλών βρίσκεται το άνοιγμα του ασφαλιστικού και η εθνική σύνταξη των 360 ευρώ
  Δεν ξέρω πως θα με χαρακτηρίσετε αλλά δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη.

  • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
   Συριζαλβανία του Χότζα @ mara M. 31/05/2013 01:46:02

   1) Δεν παραμένει για 5η συνεχή χρονιά σε ύφεση αλλά για 6η! Οι δύο πρώτες χρονιές (2008,2009) μάλιστα το ΑΕΠ συρρικνωνόταν ενώ οι δημόσιες δαπάνες σημείωναν ιστορικά υψηλά ρεκόρ πέρα από κάθε κεϋνσιανή δοξασία, αποκαλύπτοντας έτσι και την πλήρη εσωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας που στην πρώτη διεθνή κρίση που θα παρουσιαζόταν θα την καθιστούσε ''φτερό στον άνεμο''. Η ύφεση των επόμενων 4 ετών (2010,2011,2012,2013) οφείλεται στην αναγκαστική λιτότητα για την εξισορρόπηση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού, καθώς κανείς πάνω στη γη (εκτός του μηχανισμού στήριξης) δεν ανατροφοδοτούσε τα ελλείμματα με νέα δάνεια. Η παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων είναι από τους καθοριστικότερους παράγοντες σταθεροποίησης και μετέπειτα ανάκαμψης αφού δε θα λαμβάνονται συνεχώς νέα μέτρα δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Τέλος η ελληνική ύφεση αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία γιατί δε θυμάμαι κάτι αντίστοιχο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, εξαιτίας του γεγονότος ότι χώρες που δε μπορούσαν να δανειστούν από τις αγορές για να καλύψουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους εφάρμοζαν μέτρα-σοκ άμεσης δημοσιονομικής εξισορρόπησης είτε με δική τους βούληση είτε σε συμφωνία με το ΔΝΤ. Στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία (και στην Κύπρο πια) επιλέχθηκε η μέθοδος της σταδιακής δημοσιονομικής εξισορρόπησης με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μειώνονται εισοδήματα και όχι μια και έξω που θα είχε περισσότερους κινδύνους.
   2) Το πιο σημαντικό που αναφέρεις είναι η μείωση των επενδύσεων το 2012. Οι δύο κυρίοτερες αιτίες ήταν η τρομακτική πολιτική αστάθεια ουσιαστικά για τα τρία από τέσσερα τρίμηνα του 2012 και η αβεβαιότητα για την πορεία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Το τελευταίο αποτελεί σημαντική προϋπόθεση σταθεροποίησης και ανάκαμψης αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Απαιτεί και αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ (αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, χαλάρωση των εγγυήσεων κ.ά.) που θα βοηθούσε σημαντικά και άλλες χώρες με καχεκτικές χορηγήσεις στην ΕΖ και όχι μόνο την Ελλάδα.
   3) Το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αυξάνεται λόγω ύφεσης και ως συνολικό ποσό λόγω της εγγραφής στο δημόσιο χρέος του πακέτου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Για να μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος και ως συνολικό ποσό και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα πρέπει να γίνουν 4 ενέργειες: α) παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων β) ιδιωτικοποίησεις που το ποσό που εισπράττει το ελληνικό δημόσιο πηγαίνει στο χρέος γ) ανάπτυξη δ) OSI. Το 2014 λογικά θα συνδυασθούν και οι 4 ενέργειες παρά τις αντίθετες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη που θεωρώ ότι δε θα επαληθευτούν.
   4) Σχετικά με την ανεργία τα γνωστά: ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτείται δυναμική είσοδος της ΕΤΕπ στην αντιμετώπιση της κρίσης και φυσικά ρευστότητα, όπως σου ανέφερα και στο σημείο 2.
   5) Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια: α) σε επίπεδο τραπεζικών κινδύνων νομίζω είναι ελάχιστοι καθώς η πρόβλεψη της ανακεφαλαιοποίησης περίλαμβανε ρεαλιστικές προβλέψεις CLP's (credit loss projections) και μια αρκετά συντηρητική εκτιμώμενη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου για την περίοδο 2012-14. β) στο επίπεδο της αγοράς και των νοικοκυριών δυστυχώς ακολουθείται η πορεία κάθε οικονομίας που βρίσκεται σε χρόνια κάμψη. Η μοναδική ''οδός διαφυγής'' είναι η κλασική: μεταρρυθμίσεις και ρευστότητα που θα αυξήσουν τον παραγώμενο πλούτο,αυξάνοντας τις επενδύσεις που θα μειώσουν με τη σειρά τους την ανεργία και άρα θα δημιουργηθούν εισοδήματα που θα μειώνουν σταδιακά και το ύψος των ''κόκκινων δανείων''. Στο πρώτο σκέλος είμαστε υπεύθυνοι εμείς, στο δεύτερο αναμένουμε αποφάσεις της ΕΚΤ, νομίζω δε θα αργήσουν για πολύ. Τέλος οι καταθέσεις πέρσι τέτοια περίοδο άγγιζαν -αν δεν κάνω λάθος- τα 151 δις και τώρα είναι στα 161. Τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 1% λόγω της αβεβαιότητας που παρήγαγε η κυπριακή κρίση.
   6) Για το ασφαλιστικό τα έχουμε πει χρειάζονται 3 λύσεις: α) ανάπτυξη άρα μείωση της ανεργίας β) αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου της μαύρης και ανασφάλσιτης εργασίας γ) σταδιακή μετατροπή του από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.
   Σε γενικές γραμμές λοιπόν η αισιοδοξία πηγάζει από τη σταθεροποίηση οικονομική και πολιτική που πέρσι τέτοια εποχή θα έμοιαζε με ''όνειρο θερινής νυκτός'' και την διόρθωση δύο εκ τα βασικότερων προβλήματων που μας οδήγησαν ως εδώ, δηλαδή την μετατροπή των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε ισχνά πλεονάσματα. Για την ανάκαμψη απαιτούνται 3 προϋποθέσεις: α) Πολιτική και οικονομική σταθεροποίηση β) Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις οικονομικής φιλελευθεροποίησης γ) Ρευστότητα (ανακεφαλαιοποίηση, αλλαγή ρόλου ΕΚΤ και ΕΤΕπ). Το τελευταίο δυστυχώς απαιτεί και αλλαγή φιλοσοφίας από τις ηγέτιδες δυνάμεις της ευρωζώνης και δεν εξαρτάται από εμάς!

   • mara M. avatar
    mara M. @ Συριζαλβανία του Χότζα 01/06/2013 00:06:56

    Σε βρίσκω πολύ αισιόδοξο ότι δεν θα επαληθευτούν οι αρνητικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Μέχρι τώρα έχουν διαψευθεί μόνο ως προς το χειρότερο. Οτι έχει συμβεί στην Ελλάδα μέχρι τώρα αυτό που αποκαλείτε βελτίωση κλίματος έχει συμβεί αποκλειστικά απο τραγικές περικοπές μισθών, συντάξεων και παράλογης φορολόγησης. Τίποτα άλλο. Οταν λοιπόν ο τύπος κυρίως ξένος και παπαγαλάκια της Μέρκελ, που τρέμει μήπως κάτι πάει στραβά στις χώρες της Ν Ευρώπης πριν της εκλογές, μεταφέρουν αυτό το κλίμα ευφορίας σίγουρα δεν απευθύνονται σε Ελληνες. Απευθύνονται σε όλους αυτούς που περιμένουν σαν κοράκια τώρα που η χώρα καταρρέει και πουλάει όσο όσο, όχι μόνο δημόσια περιουσία άλλα και εργατικό προσωπικό σε συνθήκες δουλείας, υπάκουο και πρόθυμο σε όλες τις απαιτήσεις και συνθήκες χωρίς κανένα εργασιακό πλαίσιο. Ελάτε να κερδοσκοπήσετε και να λεηλατήσετε. Ολη η επικοινωνιακή προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος στηρίζεται στα παραπάνω με επισημάνσεις ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν έντονες κοινωνικές εντάσεις.
    1 πρωτογενές πλεόνασμα: Μετά απο απόφαση για μεγάλη μείωση των πρωτογενών δαπανών στο διαστημα Ιανουαρίου-Απριλίου κατά 1,45 δις
    2 Η ανακεφαλαίωση τραπεζών με τον τρόπο που γίνεται δεν πρόκειται να αποδώσει ρευστότητα στον ΙΤ. Τα λεφτά που δίδονται εξαφανίζονται.
    3.Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 1,6%.
    4.Το νέο κούρεμα συνιστά χρεωκοπία (δεν απέδωσαν προγράμματα λιτότητας) και σίγουρα θα συνοδευτεί απο νέα μέτρα.
    5.Η εθνική σύνταξή στα 360 ευρώ εχει δρομολογηθεί.
    Τα υπόλοιπα είναι ευχολόγια.

 9. Διογένης avatar
  Διογένης 30/05/2013 21:43:29

  Υπάρχει κάτι που γίνεται όλο και πιο σαφές, όλο και σε περισσότερους: Ότι όλοι αυτοί που "προβλέπουν" την καταστροφή της Ελλάδας, ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ την καταστροφή, όχι (μόνον) της Ελλάδας, αλλά κυρίως του ευρώ.

  Όλο και περισσότερες πληροφορίες επιβεβαιώνουν σταδιακά αυτό που σε ορισμένους από εμάς ήταν σαφές από την αρχή: Ότι η κρίση "στήθηκε" με σκοπό την βλάβη του ευρώ και την σωτηρία του δολαρίου. Τελευταίος υποστηρικτής της άποψης, ο Γερμανός "Mr. Dax". Αφού αποκοιμήθηκαν οι Γερμανοί κρυφίως βαυκαλιζόμενοι για την δική τους ανωτερότητα απέναντι στους "τεμπέληδες και διεφθαρμένους Έλληνες", τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι κάτι άλλο συνέβαινε. Και, βέβαια, με ένα σμπάρο πετυχαίνουν δυο ή περισσότερα τρυγόνια, αφού και το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας (και της Κύπρου) προς όφελος άλλων τραπεζών διέλυσαν, και τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου ξαφνικά (ω του θαύματος! μα τι σύμπτωση!) απέκτησαν ενδιαφέρον και άρχισαν διάφοροι να τα βάζουν στο μάτι (Deutsche Bank κλπ.) και νόμους διάφορους πέρασαν και θα περάσουν με άκρως περίεργο περιεχόμενο, και πολλά άλλα.

  Όταν λοιπόν έχουν επενδυθεί ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ στην κρίση της Ελλάδας, είναι δυνατόν να μην προσπαθούν τώρα με νύχια και με δόντια να μην κρατήσουν ζωντανή την κρίση, έστω και με ανόητους και αβασάνιστους, άκρως όμως δόλιους, υπολογισμούς, οι οποίοι μόνον σκοπό έχουν να δυναμιτίσουν το κλίμα;

  Πέρα όμως από τους δόλιους, που περιμένουν να γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης για να ξαναξεκινήσει την ελληνική κρίση, ως άλλος ΓΑΠ, υπάρχουν και οι αφελείς, που ξεγελιούνται από το "κύρος" του κάθε ΟΟΣΑ και λένε ότι "δέστε, όντως δεν πάμε καλά" και ηδονίζονται από χαρά που δικαιώνονται αυτοί έναντι των υπολοίπων που λένε "πάμε καλά".

  Και να μην πηγαίναμε καλά, έπρεπε να το λέγαμε έστω και στα ψέματα! Πόσο μάλλον που η βελτίωση των δημοσίων οικονομικών είναι όντως εντυπωσιακή και η αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών αναμένεται επιτυχία πέρα από κάθε προσδοκία.

  Αρκεί να θυμηθούμε ότι η ελληνική κρίση ξεκίνησε με τις συκοφαντίες το ΓΑΠ. Με τον δυναμιτισμό του κλίματος από τους δόλιους αυτούς ανθρώπους που έφερε μαζί του στην διακυβέρνηση της χώρας. Που συνεχίστηκε από τον άνθρωπο αυτόν και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα!

  Δεν θα έπρεπε να μας πονηρέψει ότι όσοι μιλούν σήμερα αρνητικά για την Ελλάδα, κάνουν ό,τι έκανε πρώτος από όλους ο ΓΑΠ;

  Κάθε, επαναλαμβάνω, ΚΑΘΕ αληθινός αντιμνημονιακός πρέπει να χαίρεται με τις επιτυχίες της Ελλάδας! Και όχι να του θίγεται ο εαυτούλης του που δεν έρχεται η καταστροφή που με τόση βεβαιότητα διακήρυττε!

  Ας χαρούμε βρε αδερφέ επιτέλους, που η Ελλάδα πηγαίνει ΟΝΤΩΣ καλύτερα και ας μην λυπούμαστε που αυτό συμβαίνει μέσω Μνημονίου. Καλά θα ήταν να βιώναμε το γκρέμισμα και το ξαναχτίσιμο του κράτους μας, αλλά ηγεσία για αυτό δεν είχαμε (ποτέ δεν το θέλησε πραγματικά ο Σαμαράς, για τους άλλους δεν το συζητάμε), ούτε μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς ηγεσία.

  • Αιρετική avatar
   Αιρετική @ Διογένης 31/05/2013 08:40:11

   Πάρα πολλοί και όχι από κακή ...πρόθεση φυσικά, δε μπορούμε να χαρούμε δυστυχώς με τη χαρά σας (;), γιατί οι ωραία τοποθετημένοι-μαγειρεμένοι αριθμοί που αναπαράγουν την τεχνητή ευφορία των ....ειδικών, σε τίποτε δεν μεταβάλλουν την αρνητική και τρομακτική πραγματικότητα της ανεργίας, της ύφεσης και του καθημερινού αδιεξόδου.
   Το ζήσε Μάη μου να φας ...τριφύλλι, προϋποθέτει να υπάρχουν περιθώρια, αντοχές και να πατά κανείς σε στέρεο έδαφος.
   Μετά και οραματίζεσαι και σχεδιάζεις και ανασυγκροτείς. Η ''ευημερία'' του 1/3 εις βάρος των 2/3 του πληθυσμού, χαροποιεί το 1/3 ΚΑΙ ΜΌΝΟΝ. Είναι τελείως παράλογο να απαιτεί κανείς πανηγύρια απ΄τους βαριά πληττόμενους. Κυρίως αν διαθέτει μόνο ευχές, καλή διάθεση και ξόρκια για να ανατρέψει τον εφιάλτη που βιώνουν....

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Αιρετική 31/05/2013 09:18:03

    Ε, όχι και οι αριθμοί "σε τίποτα" δεν θα μεταβάλλουν την αρνητική και τρομακτική πραγματικότητα!

    Καταρχάς, οι αριθμοί είναι όντως μαγειρεμένοι, αλλά για όποιον καθήσει να τους μελετήσει λιγάκι με καλή διάθεση και όχι με φανατισμό, θα δει ότι είναι μαγειρεμένοι προς το χειρότερο. Δείχνουν δηλαδή την κατάσταση χειρότερη από όσο είναι πραγματικά. Αυτό είναι μέρος του ίδιου δόλου που αναφέρω στο αρχικό σχόλιό μου.

    Δεύτερον, η υπέρ του αναμενομένου βελτίωση των αριθμών αποτρέπει νέα μέτρα από αυτά που κάθε τρεις και λίγο ερχόταν οι τρεις κύριοι με το ουδέτερο όνομα "τρόικα" και μας έλεγαν ότι πρέπει να πάρουμε. Αλήθεια, μήπως το έχουν βελτιώσει για "νέα μέτρα" που πιπίλιζαν κάθε τρεις και λίγο; Αυτό και μόνον δεν βελτιώνει την κατάσταση; Ότι δηλαδή έχουμε ξεφύγει από τον θανατηφόρο κύκλο των "νέων μέτρων"; Χώρια που αυτό από μόνο του συμβάλλει σε τεράστια βελτίωση του κλίματος, που με τη σειρά του θα φέρει επενδύσεις και κατανάλωση, άρα τέλος της ύφεσης και μείωση της ανέργίας.

    Τρίτον και κυριότερον: Η υπέρ του αναμενομένου βελτίωση των αριθμών οδηγεί στην ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ και στην έξοδο της Ελλάδας από αυτή την τρομακτική περίοδο της ιστορίας της. Ναι, βγαίνουμε από την κρίση άνεργοι και με τις οικονομίες μας στο μηδέν. Ναι, βγαίνουμε από την κρίση σχεδόν φτωχοί ως έθνος, χωρίς το μόλις πριν τέσσερα χρόνια πανίσχυρο τραπεζικό σύστημά μας. Όμως ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ. Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να χειριστούμε τα λίγα χρήματα που θα μας περισσεύουν στην αρχή με τον τρόπο που ΕΜΕΙΣ θέλουμε, είτε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, είτε για να βοηθήσουμε λίγο τους ασθενέστερους. Πότε ήταν η τελευταία φορά που βοηθήθηκαν οι ασθενέστεροι; Έγινε αυτό σε καιρό Μνημονίου ποτέ; Μήπως πρέπει πρώτα να βγούμε από το Μνημόνιο για να βοηθηθούν οι ασθενέστεροι; Μήπως είναι συριζαίικη/σοσιαλιστική μιζέρια να γκρινιάζουμε για το ένα και για το άλλο χωρίς να βλέπουμε ότι η ανατροπή αυτών των πραγμάτων ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ έξοδο από το Μνημόνιο και ότι αυτή η έξοδος πλησιάζει;

    Δεν αντέχω, τελικά, να μιλάμε για ένα πράγμα (την βελτίωση των αριθμών, του κλίματος, της εμπιστοσύνης, ΟΛΑ προϋποθέσεις της αναστροφής της ύφεσης και της ανεργίας) και η μόνιμη επωδός να είναι "ναι, αλλά έχουμε ανεργία και ύφεση". Να σας δω σε τι λαγούμι θα κρυφτείτε όταν αποδειχθεί ότι ΟΛΕΣ οι προβλέψεις για την φετεινή ύφεση θα πέσουν έξω. Εδώ θα είμαστε και θα το δείτε. Πρώτα ο Θεός, γεροί να είμαστε.

    • fe avatar
     fe @ Διογένης 31/05/2013 16:19:45

     Προς το παρον η υφεση ειναι ΠΑΝΩ απο τις προβλεψεις.

     • Αθώρ avatar
      Αθώρ @ fe 01/06/2013 08:48:28

      Δεν είναι. Δεν είναι. Αν το πιστέψουμε, θα μάθουμε να διαβάζουμε και τους αριθμούς και την πραγματικότητα, ανάποδα. Ευτυχείτε.

    • Αθώρ avatar
     Αθώρ @ Διογένης 01/06/2013 08:49:15

     @ Διογένης :Οι προβλέψεις, οι αριθμοί και η υψηλή ...μαγειρική, από όποιαν πλευρά κι αν προέρχεται, είτε από τους αιθεροβάμονες, βολεμένους, υπεραισιόδοξους που απορούν γιατί δεν ...κρατούν οι χοροί, είτε από τους επαγγελματίες καταστροφολόγους που μελλοντολογούν αρνητικά περί ....ολοκληρωτικής καταστροφής, είναι απλά ΓΕΛΟΙΕΣ!
     Η πραγματικότητα είναι η 30% ανεργία, η πλήρης αδυναμία αναστροφής και δραστικής της αντιμετώπισης - έστω και με αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας μέχρι την ύπαρξη εργασίας- και η εντελώς θολή ατμόσφαιρα (αναπτύξεις, ανακάμψεις και λοιπά ευχολόγια), παρά τα εορταστικά άσματα που δεν εμπνέουν αισιοδοξία στους ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ. Τα περί...Συριζαίων κ.λπ ανόητα και παραπλανητικά ευφυολογήματα, αποδεικνύουν απλώς την ένδεια επιχειρημάτων.
     Μακάρι δίκιο να έχετε εσείς, αλλά πολύ φοβάμαι πως η τραγική παραποίηση της πραγματικότητας στην οποία οδηγείστε από ...κομματική ευσέβεια, ΔΕΝ παράγει θετικά αποτελέσματα στην τρέχουσα ζωή. Μονάχα πλάνη και φρούδες ελπίδες πουλά, απολύτως άχρηστα και φθηνά δηλαδή ...υποπροϊόντα, της πολιτικής σκέψης.....

     • Διογένης avatar
      Διογένης @ Αθώρ 01/06/2013 11:59:31

      Αγαπητέ, όπως μπορούν να σας διαβεβαιώσουν οι παλαιότεροι σε αυτήν την σελίδα, έχω γράψει δεκάδες και ίσως εκατοντάδες σχόλια από τον Σεπτέβριο του 2012 έως πρόσφατα, που άρχισε επίσημα η "επιχείρηση αισιοδοξία", εγκαλώντας την κυβέρνηση διότι έως πριν από ένα-δυο μήνες σχεδόν έκρυβε τις θετικές εξελίξεις, που μπορούσε ο καθένας να διαβάσει στα δημοσιευμένα, επίσημα οικονομικά στοιχεία.

      Δεν μπορεί λοιπόν να είμαι "κομματικός", διότι αν ήμουν κομματικός, θα έπαιρνα γραμμή και δεν θα εγκαλούσα επί τόσον καιρό την κυβέρνηση ως έμμεσο συνεργό των εχθρών της χώρας, που επιμένουν να συκοφαντούν, όπως τον καιρό του ΓΑΠ.

      Περισσότερο από ό,τιδήποτε άλλο για την μελλοντική θετική πορεία της χώρας μπορώ να πω ότι με πείθει ακριβώς αυτή η συνωμοσία που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Και η οποία είναι αυτή ακριβώς που, με τόσες δόσεις καταστροφής (πραγματικής) και καταστροφολογίας (που επιτείνει τις πραγματικές καταστροφές των Μνημονίων) κάνει τους περισσότερους ανθρώπους που με ειλικρίνεια πίστεψαν στο Αντιμνημόνιο, να μην μπορούν να πιστέψουν τις ανέλπιστα θετικές ειδήσεις, για τις οποίες μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι ακόμη θετικότερες από όσο λένε τα παπαγαλάκια του συστήματος.

      Αυτό που θα γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα ένα-δυο χρόνια δεν το φαντάζεται κανείς. Όπως ακριβώς κανείς, πλην ελαχίστων, δεν φανταζόταν το τι μας περίμενε με το Καστελόριζο του ΓΑΠ...

 10. blue nile avatar
  blue nile 31/05/2013 02:44:07

  Με τον Βαρουφάκη διαφωνώ σε πολλά από αυτά που λέει αλλά είναι λάθος το ότι θέλει την έξοδο από το ευρώ.
  Τουλάχιστον σπό τα γραπτά του ή από τα λεγόμενα του δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
  Το αντίθετο ο Βαρουφάκης προέβλεψε από την αρχή της μνημονιακής περιπέτειας τα δεινά που θα προκύψουν και το ότι αυτή η ιστορία θα κατέληγε είτε στη επανασχεδίαση της κακής αρχιτεκτονικής του ευρώ, είτε στην αναπόφευκτη διάλυση της ευρωζώνης.
  Ο ίδιος θεωρεί τραγικό συμβάν μια ενδεχόμενη διάλυση του ευρώ, κάτι που το τονίζει σχεδόν σε κάθε του παρέμβαση, ενώ μαζί με τον Stuart Holland έχουν εκπονήσει μαι πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση εξόδου της ευρωζώνης από την Κρίση.
  Για το περιβόητο Grexit έχει την ξεκάθαρη θέση πως αν γίνει, αμέσως μετά θα διαλυθεί η ευρωζώνη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες μέσα στην ανοησία τους δεν θα το προκαλέσουν.
  Εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι παρά την αισιοδοξία του Σαμαρά (που επαίνεσε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το ταξίδι του στην Κίνα) με τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται η κοινωνική οικονομία θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
  Με συνέπεια προσπαθώντας να μείνουμε στο ευρώ παίρνοντας μέτρα που τελικά μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά προς τη αναπόφευκτη έξοδο και την αμέσως μετά διάλυση της ευρωζώνης.
  Άδικο έχει;

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ blue nile 31/05/2013 10:47:26

   Ο Βαρουφάκης "σπρώχνει" πρός μία ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, πού συνεχώς αναβάλει η Γερμανία, προτείνοντας άρνηση τής Ελλάδας σέ περισσότερο δανεισμό .
   Μέ δεδομένο τό κακό ιστορικό τής τραπεζοκρατίας (ήδη καί "κλεπτοκρατίας") πού προφανώς υπηρετεί, μή καταγγέλοντάς την, ο Βαρουφάκης, τόσο η δική του πρόταση, όσο καί η ακολουθούμενη "πειθήνια συμμόρφωση" σέ βάρος τού "μαζί τά φάγατε" λαού από τήν "αλεξανδρινή" τραπεζογενή καί χρυσαμειβόμενη δράκα, αποτελούν δυό όψεις τού ιδίου κάλπικου νομίσματος πού εκδίδει η μία καί μόνη "Εθνική" τους κεντρική τράπεζα, από τό 1821 καί μετά, πού θά'λεγε καί η ημι*επιστήμων-ημι*διεθνισταρού Ρεπούση.

   *κάτοχος τής μισής αλήθειας.

   • blue nile avatar
    blue nile @ ειδωλοκλάστης 31/05/2013 12:31:44

    Συγνώμη αλλά ο Βαρουφάκης είναι ο εμπνευστής του όρου πτωχοτραπεζοκρατία.
    Από τότε που ξέσπασε η Κρίση του 2008 έχει τονίσει επανηλλειμένα ότι ο κύριος υπαίτιος ήταν οι τράπεζες και τα διάφορα hedge funds ενώ στα δικά μας έχει επισημάνει έγκαιρα το ότι τα 30 δις που θα πάρουν οι τράπεζες δεν θα τα διαθέσουν στην πραγματική οικονομία οπότε η ανακεφαλαιοποίηση τους με χρήματα που χρεωνόμαστε όλοι οι πολίτες, θα είναι ανώφελη.
    Από καιρό έχει προτείνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει από το ESM με χρήματα που δεν θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τους Έλληνες τραπεζίτες να απωλέσουν την κυριότητα των τραπεζών τους, γι'αυτό και πιστεύω επελέγη αυτό που γίνεται τώρα που είναι όμως καταστροφικό.
    Οπότε πως υπηρετεί την πτωχοτραπεζοκρατία όταν ο ίδιος εδώ και πέντε χρόνια διαρκώς την καταγγέλει;

    • ειδωλοκλάστης avatar
     ειδωλοκλάστης @ blue nile 01/06/2013 08:00:44

     Περίμενα νά εστιάσεις στήν " “αλεξανδρινή” τραπεζογενή καί χρυσαμειβόμενη δράκα", ώς μπλέ νείλος, αλλά τό απέφυγες επιμελώς.

     Γιά τόν Βαρουφάκη τώρα:
     -Σπρώχνει, είπα, πρός μιά ευρωπαϊκή ένωση τραπεζών καί υποστηρίζει, προσθέτω, ότι η κριση άρχισε τό 2008, αποφεύγοντας έτσι νά συνδέσει τή πορεία τής "κουλής" ΕΟΚ-ΕΕ-ΕΖ μέ τήν ήδη πολύ νωρίτερα ορατή (από Μπρέτον Γούντς καί άνοιγμα Νίξον στήν Κίνα κάποιες δεκαετίες πίσω) κρίση τού δυτικού οικονομικού μοντέλου πού κατέληξε στά hedge funds, cds trading, shadow banking κτλ κτλ. πού αποτελούν, σήμερα πλέον, βασικά εργαλεία, όχι απλά τής τραπεζοκλεπτοκρατίας αλλά τής ύστατης προσπάθειας τής-όχι τόσο -Νέας" Τάξης νά καταργηθούν έννοιες όπως ¨αυτοδιάθεση λαών", "δημοκρατία", "κυρίαρχα κράτη", "πολιτική",αντικαθιστούμενες από αυτή καθ'αυτή τήν τραπεζοκλεπτοκρατία πού αυτός βαφτίζει, κακώς, φτωχοκρατεία.

     Στίς λεπτομέρειες γάρ ο διάολος.

     • blue nile avatar
      blue nile @ ειδωλοκλάστης 01/06/2013 12:31:47

      Το ότι θέλει την τραπεζική ενοποίηση δεν είναι κακό.
      Το αντίθετο.
      Κάνε ένα κόπο και διάβασε τον Πακόσμιο Μινώταυρο και θα δεις το το σούρι στις τράπεζες και το πόσο αντιτίθεται στην νεοφιλελεύθερη οικονομία που είναι από τα βασικά εργαλεία της νέας τάξης

     • ειδωλοκλάστης avatar
      ειδωλοκλάστης @ blue nile 01/06/2013 17:43:55

      Καλό, κακό, ρευστές καί υποκειμενικές έννοιες.
      Οσο γιά τό βαρουφάκειο Μινώταυρο πού διάβασες, πές μου, άν θες, άν έχει σχέση μέ τήν Αλεξάνδρεια καί τήν " “Εθνική” τους κεντρική τράπεζα, από τό 1821 καί μετά, πού θά’λεγε καί η ημι*επιστήμων-ημι*διεθνισταρού Ρεπούση" καί μέ τούς Τοσίτσες, Αβέρωφ, Ζιζίνηδες, Στουρνάρηδες, Δ(;;;) καί λοιπούς "εθνικούς ευεργέτες".

 11. πολιτης avatar
  πολιτης 31/05/2013 10:51:44

  δυστυχως δεν συμμεριζομαι τις αισιοδοξες αποψεις διοτι δεν βλεπω πως μπορει να μπει πατος στο βαρελι.
  σε μια οικονομια που η καταναλωση εχει πτωτικη ταση, η αγοραστικη δυναμη βαινει ολοενα μειουμενη, το διαθεσιμο εισοδημα εξανεμιζεται με τις αλλεπαλληλες φορολογικες επιδρομες επι δικαιων κι αδικων δεν ειναι δυνατον να υπαρξει σταθεροποιηση.
  μεχρι να ισοσκελιστει στην πραγματικη οικονομια ο προυπολογισμος κι οχι στα χαρτια πρεπει να συμβουν πραγματα τα οποια απαιτουν πολυ χρονο και οργανωση.
  καταπολεμηση φοροδιαφυγης, φοροκλοπης, μαυρης κι αδηλωτης εργασιας, παταξη διαφθορας κι αρση γραφεικρατιας. αναδιαταξη του παραγωγικου μηχανισμου με εξαγωγικη στοχευση και ως εκ τουτου πραγματικα εσοδα κι οχι ανακυκλωση ελλειματων. υλοποιηση επενδυσεων με παραγωγικη στοχευση οχι την εγχωρια αγορα ( που ειναι ανυπαρκτη πλεον) αλλα τη διεθνη.
  ολα αυτα κι αλλα για να υλοποιηθουν ποσο μαλλον να αποδωσουν χρειαζονται δεκαετιες. η θηλεια που μας εχουν βαλει ειναι με κομπο ναυτικο και δεν λυνεται. τα ευχολογια τυπου κανουμε οτι μας επιβαλλουν κανοντας τα καλα παιδια και θα μας βοηθησουν οι δανειστες με νεα διαγραφη χρεους, μειωση επιτοκιων δανεισμου κι αλλους ευσεβεις ποθους μαλλον δεν πειθουν ουτε αυτους που τα λενε.
  επιπροσθετα υποθηκευουμε τις επομενες γενιες δημιουργωντας με απιστευτη ευκολια κι ακριτα ενα κρατος συνταξιουχων, ενω επρεπε να κανουμε το αντιθετο. πως θα πληρωνονται τα εκατομμυρια των συνταξεων ? φοβουμαι οτι διαπρατονται εγκληματα λαβαινοντας αποφασεις βραχυπροθεσμων αποτελεσματων οι οποιες θα ειναι ολεθριες για το μελλον. κανουμε δηλ το αντιθετο απο αυτο που θα επρεπε.
  απο την αλλη ανεχομαστε το γαπ και τους ολετηρες να κατασυκοφαντουν τη χωρα περιγελωτας το λαο και το πολιτικο συστημα. ο δανεισμος μιας χωρας με χρεος 160-200 % του αεπ της ειναι αδυνατος.
  επειδη απο το κατω υπαρχει παντα και το πιο κατω, ο κινδυνος να γινει οτι και στην κυπρο σε χειροτερη μορφη ειναι ορατος πλεον, πρεπει να αλλαξουν ροτα.
  θα μου πειτε και ποια να ειναι αυτη?
  εδω που φτασαμε οι ηπιες προσαρμογες δεν εχουν θεση, γιατι απλα επιτεινουν το προβλημα.
  καταγγελια του υπολογισθεντος ελλειματος απο την eurostat και τον γεωργιου με παραλληλες δικαστικες προσφυγες και καταδικες.
  καταδικη του γαπ και του συρφετου που διεσυραν και με δολιο τροπο οδηγησαν τη χωρα σε αποκλεισμο απο τις αγορες με ψευδη στοιχεια.
  να σταματησουμε να πληρωνουμε για ολες τις συμβασεις που εχουν αποδειχθει μιζες και να ζητησουμε αποζημιωσεις.
  να απαιτησουμε αμεσα την καταβολη του κατοχικου δανειου και να διεκδικησουμε δικαστικα τις γερμανικες αποζημιωσεις.
  παραλληλα τρεχουμε με γοργους ρυθμους τα ενεργειακα θεματα στην ηπειρωτικη και θαλασσια ζωνη.
  διαγγελμα ενοτητας και εθνικης πανστρατιας για ενδεχομενη εκτακτη εθνικη αναγκη.
  ως εδω και μη παρεκει.......

  • blue nile avatar
   blue nile @ πολιτης 31/05/2013 16:42:18

   ...πολίτη σωστά τα βλέπεις τα πράγματα...οι προτάσεις σου λογικές δύσκολο να εφαρμοστούν...δεν είναι όμως και αδύνατο...

  • Tryphoon avatar
   Tryphoon @ πολιτης 01/06/2013 03:16:26

   Εξαιρετικός

 12. Διογένης avatar
  Διογένης 31/05/2013 18:31:33

  Λάθος. Είναι 5,3% για το πρώτο τρίμηνο. Όταν υπολογίζεις 4,2% όλο το έτος με υπέρμετρες περικοπές εισοδημάτων την 1-1-2013 (τις μεγαλύτερες από τότε που ήρθαν τα Μνημόνια!), τότε το 5,3% είναι πολύ καλή επίδοση για πρώτο τρίμηνο.

 13. Tryphoon avatar
  Tryphoon 01/06/2013 03:09:25

  Παιδιά το μαθατέ? Ο ΟΟΣΑ είναι όργανο του ΣΥΡΙΖΑ μέσω Βαρουφάκη.

 14. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 01/06/2013 06:09:52

  Kυρία mara M. , πώς τολμάτε να γράφετε τέτοια φοβερά πράγματα ;
  Να ξέρετε , ότι αν συνεχίσετε να μας προκαλείτε με παντελώς αβάσιμα και
  προβοκατόρικα επιχειρήματα , θα σας διαγράψουμε από την Ν.Δ.

  Δεν βλέπετε , δεν ακούτε ότι όλα βαίνουν καλώς στην Αποικίαν μας ;
  Και επενδύσεις θα φέρουμε , και πιό πολλούς μαύρους θα εισάγουμε χωρίς
  να πληρώσουμε συνάλλαγμα (μας τους δίνουν τσάμπα , γιά γρήγορη ανάπτυξη
  fast track - αν δεν ξέρετε Αγγλικά), και τον Στρατό μας τον μειώνουμε αφού ο
  Ερντογάν δηλώνει φίλος μας , και την δημόσια περιουσία μας την ξεπουλάμε
  όσο-όσο γιά να έχουν άλλοι την φροντίδα της , τι άλλο θέλετε τέλος πάντων ;
  Δέστε λίγο Σουλεϊμάν στην τηλεόραση , μπάς και ηρεμήσετε λιγάκι. Έχει και
  ελληνικούς υπότιτλους , δεν χρειάζεται (ακόμη) να μάθετε τούρκικα.

  (Δεν μου λέτε : δεν πιστεύω να έχετε κανένα χωράφι στην ακριτική Λήμνο και
  γι αυτό να ανησυχείτε ; )

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.