#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/03/2013 15:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κύπρος: Πρόβα τζενεράλε για την κατάρρευση της ευρωζώνης;

Επαιξαν οι Βρυξέλλες στην Κύπρο το σενάριο κατάρρευσης της ευρωζώνης σε μικρογραφία; Είδομεν. Πάντως, αυτό πιστεύουν πολλοί αναλυτές – οικονομολόγοι. Από τις εξελίξεις, ως είναι φυσικόν, τεράστια ζημιά θα υποστούν οι ρώσοι καταθέτες Τραπεζών.Ύστερα από μία εβδομάδα σκληρών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και απεγνωσμένων προσπαθειών να αναζητήσει χρήματα από τους ρώσους εταίρους, η Κύπρος τελικά συμφώνησε με την απαίτηση των Βρυξελλών και του Βερολίνου για αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε βάρος των χρημάτων των καταθετών.

Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που στην ΕΕ εφαρμόζεται ένας τέτοιος τρόπος για την επίλυση προβλημάτων χρέους, ο οποίος αντιβαίνει στην προσέγγιση της ΕΕ για διευθέτηση των τραπεζικών κρίσεων. Αυτή η αδιαλλαξία των ευρωπαίων αξιωματούχων ώθησε τις αγορές να σκεφτούν σοβαρά ότι πιθανόν η κλιμάκωση των οικονομικών προβλημάτων στην Κύπρο να ήταν και η πρώτη προσπάθεια των Βρυξελλών να αναπαραστήσουν εν μέρει τις πιθανές συνέπειες από μια κατάρρευση ολόκληρης της ευρωζώνης.

Το ζήτημα είναι όμως ότι μεγάλο μέρος του λογαριασμού θα κληθούν να πληρώσουν οι ρώσοι καταθέτες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, από τα 68 δις ευρώ που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες, πάνω από 30 δις ανήκουν σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από τη Ρωσία.

Η κατάσταση γύρω από το δάνειο διάσωσης για την Κύπρο ύψους 10 δις ευρώ, αποτέλεσε για το νησί μια έκβαση από τις χειρότερες δυνατές. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης, αναγκάστηκε να λάβει τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής του, στερώντας από την Κύπρο τη δυνατότητα να διατηρήσει το πολύ ευνοϊκό από οικονομική άποψη στάτους της offshore ζώνης.

Πρωτοφανείς κινήσεις

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης το βάρος της διάσωσης εθνικών τραπεζικών ιδρυμάτων δεν μετατοπίστηκε στους μετόχους ή πιστωτές, οι οποίοι ούτως ή άλλως θα χάσουν τις επενδύσεις τους, αλλά στους καταθέτες, στους οποίους εντελώς συνειδητά κατευθύνθηκαν τα πυρά.

Βάσει των συμφωνιών ΕΕ και Κύπρου, «για την ιδέα» θα κληθούν να υποφέρουν μόνο οι πλουσιότεροι, καθώς τα χρήματά τους στους λογαριασμούς των δύο μεγαλύτερων τραπεζών του νησιού, της Bank of Cyprus και της Cyprus Popular Bank (Laiki), θα χάσουν μόνο αυτοί που διαθέτουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Μάλιστα, ενώ οι πρώτοι απειλούνται με «φόρο» 30% επί των καταθέσεων, οι πελάτες της Λαϊκής, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2012 είχε προλάβει να απολέσει 1,8 δις ευρώ, θα χάσουν πιθανότατα όλα τα χρήματά τους.

Τι χάνουν οι Ρώσοι

Αυτή τη στιγμή οι ρώσοι επιχειρηματίες και αξιωματούχοι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως το μέγεθος των απωλειών για τους ρώσους καταθέτες, όπως έχει δηλώσει ήδη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ίγκορ Σουβάλοφ. Οι τελευταίες ανεπίσημες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 4 δις ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με τον τραπεζικό αναλυτή του γραφείου Moody’s στη Μόσχα, Γιεβγκένι Ταρζιμάνοφ, η πρόγνωση αυτή είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, οι Ρώσοι μπορεί να χάσουν έως και το ήμισυ των καταθέσεών τους. Όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές από το ίδιο το νησί, τη μεγαλύτερη ζημιά θα υποστούν εκείνες οι ρωσικές εταιρίες, οι οποίες εργάζονται επιτόπου στο νησί, συσσωρεύοντας εκεί οικονομικούς πόρους και πραγματοποιώντας επενδύσεις.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η σκληρή στάση του Βερολίνου, το οποίο εδώ και πολύ καιρό καλούσε ανεπιτυχώς για μεγαλύτερη διαφάνεια στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο, επέτρεψε στη Γερμανία να χτυπήσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Η ΕΕ δεν έλυσε μόνο τα οικονομικά προβλήματα της Κύπρου, αλλά και πέτυχε την απότομη μείωση της ελκυστικότητας του νησιού στα μάτια των ξένων επενδυτών, κατά πρώτο λόγο των ρώσων. Ο Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, γενικός διευθυντής της Piraeus Bank, η οποία σε αντίθεση με τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου κατάφερε να διατηρήσει τα χρήματα των καταθετών της, εξέφρασε την ελπίδα ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα καταφέρει να αποφύγει τη μαζική φυγή κεφαλαίων, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται πλέον ροή νέων καταθέσεων από το εξωτερικό. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «το Βερολίνο τελικά κατάφερε να πετύχει το στόχο του, όμως οι κατηγορίες των Γερμανών προς το νησί είναι αστήρικτες».

Ο θάνατος του ευρώ;

Η κατάσταση στην Κύπρο οδήγησε πολλούς ειδικούς στη σκέψη ότι μπορεί να είναι σε εξέλιξη ένα είδος πρόβας ενόψει μιας κατάρρευσης σε ευρεία κλίμακα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Ο Guntram Wolff, υποδιευθυντής της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης σε οικονομικά θέματα Bruegel, αναφέρει ότι «η ελεύθερη ροή κεφαλαίων μεταξύ των τραπεζών διαφόρων χωρών είναι ένα σημαντικότατο χαρακτηριστικό της νομισματικής ένωσης. Αν αυτή η διακίνηση περιοριστεί, τότε η αξία του ευρώ σε λογαριασμό κυπριακής τράπεζας θα είναι χαμηλότερη από εκείνου που έχει κατατεθεί σε τράπεζα άλλης χώρας. Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι το κυπριακό ευρώ δεν είναι πλέον ευρώ. Εισάγοντας περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ουσιαστικά δημιούργησε στην Κύπρο ένα νέο νόμισμα».

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, έτσι ακριβώς θα μοιάζει ο θάνατος του ευρώ. Οι χώρες δεν θα ανακοινώνουν επίσημα την έξοδό τους από τη ζώνη (δεδομένου ότι δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου από μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης), αλλά αυτή θα αντικαθίσταται με την επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία των κεφαλαίων και με την απομόνωση των εθνικών τραπεζικών συστημάτων σε γεωγραφικά όρια. Όπως πιστεύουν οι αναλυτές, ένα ανάλογο μοντέλο συμπεριφοράς από πλευράς Βρυξελλών σε κρίσιμες καταστάσεις, μπορεί να αποτελέσει το σήμα για τις χώρες PIGS, όπου είναι πιθανός ένας μαζικός πανικός των επενδυτών και η εσπευσμένη έξοδος κεφαλαίων. Εάν στην περίπτωση αυτή οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρήσουν ξανά να αποκαταστήσουν τον έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων, τότε μπορεί κανείς να ξεχάσει το ευρωπαϊκό νόμισμα όπως είναι στη σημερινή του μορφή.

rbth.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 28/03/2013 15:51:48

  Το ευρώ έχει εξελιχτεί σε ένα πολύ σταθερό νόμισμα. Με δεδομένη την οικονομική και κοινωνική ταραχή μπορεί να πεί κάποιος ότι το ευρώ έχει σκληραγωγηθεί τόσο πολύ που και το ενδεχόμενο μιας εξόδου (Ιταλία) δεν το φοβίζει. Ίσα ίσα το σενάριο αυτό μπορεί να εξαναγκάσει την Ε.Κ.Τ στην πολυπόθητη για πολλούς υποτίμηση μέσω νέου χρήματος. Εάν γίνει κάτι τέτοιο η Ελλάδα θα κερδίσει. Εμπρός Γκρίλο πες ένα περήφανο ΟΧΙ!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Δεξιόχειρας 28/03/2013 16:29:53

   Σταθερό νόμισμα στο ρόλο του να ανοίγει την ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών; Συμφωνώ! Για αυτό έχει ημερομηνία λήξης...

   • Δεξιόχειρας avatar
    Δεξιόχειρας @ Γεώργιος Τ. 28/03/2013 20:01:43

    Καλό θα είναι για πράγματα που δεν γνωρίζουμε να μην εκφέρουμε ντε και καλά γνώμη. Το γεγονός ότι επίσης δεν γνωρίζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού της παγκόσμιας οικονομίας δεν σημαίνει ότι θα καταφέρουμε να διακόψουμε το παιχνίδι. Όσο πιο γρήγορα ενστερνιστείτε τις απόψεις που εκφράζουν κάποιοι στο antinews και εγώ είμαι υποστηρικτής τους επίσης τόσο πιο γρήγορα θα συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα και υπάρχει περίπτωση να την αντιμετωπίσετε θετικά.

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Δεξιόχειρας 28/03/2013 22:41:37

     «Όσο πιο γρήγορα ενστερνιστείτε τις απόψεις που εκφράζουν κάποιοι στο antinews και εγώ είμαι υποστηρικτής τους επίσης τόσο πιο γρήγορα θα συμφιλιωθείτε με την πραγματικότητα και υπάρχει περίπτωση να την αντιμετωπίσετε θετικά».

     Η ατυχής και προσωρινή περίοδος των παραινέσεων και των συναιΝΑΙσεων που ζούμε σ᾽ έχει επηρεάσει περισσότερο από όσο θα έπρεπε.

 2. Χρήστος avatar
  Χρήστος 28/03/2013 17:07:07

  Ίσως όντως να έχει έρθει το τέλος του Ευρώ και πολύ φοβάμαι ότι μάλλον θα αποτελέσει και μονόδρομο για όλες τις χώρες πλην της Γερμανίας. Ξέρετε, οι εποχές έχουν αλλάξει και πλέον δεν χρειάζεται να είσαι κομμουνιστής και αντιευρωπαϊστής για να εκφέρεις μία τέτοια άποψη. Είμαι υπέρ της ενωμένης ευρώπης, είμαι υπέρ των ελεύθερων αγορών, είμαι υπέρ όλων αυτών που μικροκομματικά κατηγορούν οι προοδευτικοί αριστεροί. Αλλά φίλοι μου, είμαι κατά της πορείας που έχει πάρει η Ευρώπη την τελευταία 5ετία. Ίσως έχει έρθει η ώρα της διάλυσης της ευρωζώνης. Και με την κατάσταση που επικρατεί τώρα, το να λες κάτι τέτοιο δεν πρέπει απαραιτήτως να σε κάνει και αντιευρωπαϊστή. Αυτή η "αποκλειστικότητα" των αριστερών μας έφαγε και κανείς δεν είχε το θάρρος να πει ότι κάτι πάει στραβά, με το φόβο της υπονόμευσης του ευρωπαϊκού κινήματος. Για μένα, οι μεγαλύτεροι αντιευρωπαϊστές αυτή τη στιγμή δεν είναι οι Παπαρήγες αλλά οι υποστηρικτές της πολιτικής της Μέρκελ και του Σόιμπλε. Αυτό που γίνεται δεν ονομάζεται ενωμένη Ευρώπη αλλά συνομοσπονδία της Γερμανίας.

 3. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 28/03/2013 19:29:16

  Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς κοινό νόμισμα η ευρωπαϊκή οικονομία δεν μπορεί να πάει μακριά με έναν πληθυσμό που γερνάει (ή σε κάποιες χώρες μειώνεται) και μια βιομηχανία που δεν καινοτομεί. Παραείναι μικρό το μέγεθος των επιμέρους κρατών.

  Μεσοπρόθεσμα χωρίς κοινό νόμισμα θα καταντήσει δεύτερης κατηγορίας παίκτης στη διεθνή σκηνή. Ίσως το ευρώ (με τον τρόπο που σήμερα λειτουργεί) να μην είναι η λύση (αν δεν το θέλουν ήδη πολλοί από αυτούς που το χρησιμοποιούν, πώς θα γίνει αποδεκτό διεθνώς;). Ίσως κάτι άλλο (ή μια βελτιωμένη μορφή του) πρέπει να το αντικαταστήσει.

 4. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 28/03/2013 20:08:18

  Θα ήθελα να προσθέσω ότι το νόμισμα στην παγκόσμια οικονομία είναι σαν το όπλο στη μάχη. Η δραχμή και η κυπριακή λίρα είναι σφεντόνες και το ευρώ πολυβόλο. Το γεγονός ότι κάποιοι οικονομολόγοι διεθνούς εμβέλειας τύπου Λαπαβίτσα-Μπαρουφάκη υποστηρίζουν τη δραχμή ή προβλέπουν τη διάλυση του ευρώ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει πράγματι παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος νομισμάτων και ασφαλέστατα αυτοί πολεμούν το ευρώ. Θεωρώ απαράδεκτο Έλληνες να πολεμούν το ευρώ, το νόμισμα μας καλώς ή κακώς. Πολεμούν το μέλλον των παιδιών μας.

 5. Σπορέας avatar
  Σπορέας 28/03/2013 20:27:45

  Δεν είμαι και τόσο σίγουρος ότι αυτή την ώρα πρέπει να δίνω έστω και ένα μονόλεπτο για την ευρωπαική οικονομία, προτιμάω να επικεντρώνομαι στην Ελληνική.
  Όσο για τη διεθνή σκηνή, τώρα τελευταία ξεσκόνιζα κάποια παλιά βιβλία που μιλούσαν για πατριωτικό προστατευτισμό.

 6. Ewiak Ryszard avatar
  Ewiak Ryszard 28/03/2013 22:19:19

  Πού πάμε; Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [η εχθρότητα προς τους Χριστιανούς]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [η μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]. Και θα μπει στα νότια [Γεωργία]· αλλά δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά [1921] και όπως την τελευταία φορά [2008]». (Δανιήλ 11:28, 29) Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα επιτεθεί η Ρωσία. (Δανιήλ 11:30α)

  Ο Μωυσής έγραψε: «Και πλοια από πλευρά της Κιττίμ [το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ], και θα ταλαιπωρήσουν τον Ασσουρ [Ρωσία], και θα ταλαιπωρήσουν τον Εβερ [άλλους εχθρούς, όπως το Ιραν και η Κίνα]». (Αριθμοί 24:24α)

  Θα είναι ένα πυρηνικό πόλεμο. (Αποκάλυψη 6:4) «Μαχαιρα μεγαλη» = πυρηνικό όπλο. Αυτό είναι «η αρχή της γέννησης τύψεις». (Ματθαίος 24:7, 8).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.