#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/03/2013 08:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κόμματα & ΠροπαγάνδαΟ παρόν πολιτικός χρόνος ονομάζεται από τους «ειδικούς», «νεκρός». Γενικές εκλογές δεν προβλέπονται στο άμεσο μέλλον, οι δημοτικές και περιφερειακές μάλλον δεν θα γίνουν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές το 2014, ο ανασχηματισμός μάλλον παραπέμπεται στις καλένδες.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα επικοινωνιακά επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Το αντίθετο μάλιστα.

Η ΝΔ εκμεταλλεύεται τις άστοχες, «τραβηγμένες,» δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και δεν είναι πάντα ευκρινές αν πρόκειται για γκάφες ολκής ή εσκεμμένες διαφοροποιήσεις από την κομματική γραμμή, που στόχο έχουν πρωτίστως την προσωπική προβολή, η ΝΔ «σηκώνει ψηλά» τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη λαθρομετανάστευση, το σκοπιανό, τα «διεθνιστικά παραληρήματα» και κάθε πτυχή της ελληνικής εθνικής οντότητας που θίγουν οι δηλώσεις αυτές.

Παρά το γεγονός ότι αποκομίζει πρόσκαιρα οφέλη κερδίζοντας τις εντυπώσεις, στην ουσία πέφτει στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική της Κουμουνδούρου είναι απλή και ασκείται συστηματικά και καθημερινά. Στόχος είναι η ταύτιση της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή στη συνείδηση των λεγόμενων «κεντροαριστερών ψηφοφόρων».

Φτάνουν στο σημείο να λένε ότι «εύκολα η ΝΔ θα συνεργαστεί με τη ΧΑ, αλλά αν δεν είναι πρώτη δεν θα μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση».

Η λογική λέει λοιπόν, ότι  οι «δημοκρατικοί πολίτες» δεν έχουν παρά να αποφύγουν την «ακροδεξιά» επιλογή.

Έχοντας αφήσει στην άκρη τις χίμαιρες του Μαΐου για «αμιγή αριστερή Κυβέρνηση» με συμμετοχή και του ΚΚΕ, επιδιώκουν την πρωτιά και τον παράλληλο προσεταιρισμό της Δημ.Αρ και του ΠΑΣΟΚ.  Η συνεργασία άλλωστε με τη Δημ.Αρ που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αποκτούσε κάποια δυναμική, αλλά είναι κάτι που πολύ δύσκολα θα συμβεί.

Στην Ιπποκράτους περιμένουν να δουν αν το Συνέδριο και η επικοινωνιακή αντεπίθεση που εξαπέλυσαν φέρει κάποια ελπιδοφόρα αποτελέσματα στις μετρήσεις, αλλά όσο καλά κι αν έχει πάει θα υπολείπεται παρασάγγας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως δεσπόζουσα δύναμη στην κεντροαριστερά (δεν χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίζουν ποιος είναι αξιωματική αντιπολίτευση) και πλέον ο στόχος του είναι να σχηματίσει Κυβέρνηση με τους ίδιους εταίρους. Μπορεί να μην το φωνάζει, γιατί θα έχανε την αίγλη της «αδιαπραγμάτευτης δύναμης», αλλά ο στόχος είναι μόνο αυτός και είναι ξεκάθαρος:

Απομόνωση του ΚΚΕ, ταύτιση της ΝΔ με τη ΧΑ, προσεταιρισμός όλων των υπολοίπων.

Δεν εξαιρούνται ούτε οι Αν.Ελ, με τους οποίους υπάρχει πολιτικό φλερτ ήδη από τις προηγούμενες εκλογές, αλλά στην Κουμουνδούρου δεν πιστεύουν στην μακροημέρευση τους. Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον νεότευκτο πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος εάν επιβιώσει θα είναι η κεντροδεξιά συνιστώσα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Έχοντας πιάσει ταβάνι στην ψήφο διαμαρτυρίας, έχοντας διασπάσει την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, οι στόχοι της Κουμουνδούρου είναι το άνοιγμα σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων, προκειμένου να έρθει η πρωτιά: οι οπαδοί του «μεσαίου χώρου» είναι πολυπληθείς, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και ένας ΣΥΡΙΖΑ «πραγματιστής» θα ήταν μια επιλογή.

Σε δεύτερο επίπεδο, η προσέλκυση των φίλων της Δημ.Αρ, είναι επίσης ένας δύσκολος αλλά εφικτός στόχος.

Βεβαίως  οι εποχές είναι δύσκολες για να γίνουν πράξη οι κομματικοί σχεδιασμοί, αλλά μόνο όποιος θέτει μαξιμαλιστικούς στόχους μπορεί να πετύχει. Έχοντας όμως διανύσει την τεράστια απόσταση από το 4% στο 27%, οι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι στις σημερινές συνθήκες τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας. Εάν αυτή χειροτερέψει, στον ΣΥΡΙΖΑ θα ράβουν κοστούμια. Αν πάει καλύτερα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για τη μακροημέρευση της διακυβέρνησης τους. Αν παραμείνει –πάνω κάτω- ίδια, τότε μεγάλο ρόλο θα παίξει η επικοινωνιακή τακτική των κομμάτων, δηλαδή η καθημερινή διαχείριση της πολιτικής πραγματικότητας, στην τηλεόραση, στα φόρουμ και στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι «πάσες» των βουλευτών και στελεχών της Κουμουνδούρου κάποτε θα τελειώσουν (αν δεν έχουν ήδη ολοκληρωθεί) και τότε όποιος δεν έχει στρατηγική, όποιος δεν έχει φρέσκα πρόσωπα, νέες ιδέες και τακτικές  και απλά και μόνο περιμένει τα λάθη του αντιπάλου, δεν θα έχει καμία τύχη…

Μικρός Οδυσσέας

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tasos1 avatar
  tasos1 07/03/2013 08:35:44

  Τελικά η ΝΔ θα μείνει αλώβητη από το οικονομικό και θα την "πατήσει" από το σχέδιο "Αθηνά" του Αρβανιτόπουλου. Και για να δέσουμε το σχόλιο με τον τίτλο του κειμένου και το πνεύμα του, το εκπαιδευτικό της τριτοβάθμιας θα είναι ένα σημαντικότατο επιχείρημα της αντιπολίτευσης καθώς και των συμπολιτευόμενων με τη ΝΔ κομμάτων...

 2. Κώστας avatar
  Κώστας 07/03/2013 08:39:30

  Είναι συνηθης τακτική της αριστερας να ταυτίζει την δεξιά με την άκρα δεξιά,
  την άκρα δεξιά με τον φασισμό, τον φασισμό με τον ναζισμό, και τον ναζσμό με το Άουσβιτς.

  • Ξένος avatar
   Ξένος @ Κώστας 07/03/2013 13:07:14

   "και τον ναζισμό με το Άουσβιτς."

   Συγνώμη αλλά έχεις κάποια στοιχειώδη αντίληψη του τι ακριβώς έγραψες;

  • HeadWind avatar
   HeadWind @ Κώστας 07/03/2013 13:35:22

   Πραγματικά αυτή την καταραμένη ....εμμονή της αριστεράς αλλά και όχι μόνο, να ταυτίζει το ναζισμό κυρίως με το .....Άουσβιτς (αν είναι δυνατόν), κι εγώ τη θεωρώ αχαρακτήριστη! Μέγας είσαι Κύριε!

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ HeadWind 07/03/2013 13:40:01

    Και όμως, το Άουσβιτς υπήρξε η νομοτελειακή κατάληξη του ναζισμού, όπως και τα γκουλάγκ η νομοτελειακή κατάληξη του κομμουνισμού. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν είχαμε ένα "ορθό" πολίτευμα που στη συνέχεια έγινε "παρεκβατικό" (για να χρησιμοποιήσω την αριστοτελική ορολογία). Και ο ναζισμός, και ο κομμουνισμός έφεραν μέσα τους τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη μαζική δολοφονία, ήταν αμφότερα "παρεκβατικά" πολιτεύματα, και μάλιστα στη χειρότερή τους μορφή, την τυραννία. Κάθε εγκοσμοκρατικός μεσσιανισμός, προκειμένου να επικρατήσει, χρειάζεται μαζικές δολοφονίες αντιφρονούντων. Ο Ροβεσπιέρος ήταν ο πρώτος διδάξας.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ ΒΙΣ 07/03/2013 22:21:03

     Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσαι ότι, εισάγοντας την "νομοτέλεια" στα επιχειρήματά σου, δηλώνεις "μαρξιστής" έστω και ασυναίσθητα.
     Άσε, που η ιστορία έχει και άλλους Μεσσίες (τον Μουσσολίνι π.χ.) που δεν έφτασαν σε μαζικές σφαγές, όπως ο Χίτλερ και ο Στάλιν. Ενώ και "δημοκρατικά" πολιτεύματα, όπως του Ισραήλ, δεν είναι ακριβώς "αγαθά" στην μαζική μεταχείριση στοχευμένων ποσοστών των πολιτών τους.

 3. Π.Μ.Μ. avatar
  Π.Μ.Μ. 07/03/2013 09:42:15

  Καλή ανάλυση, μόνο που βασίζεται σε μία λάθος παραδοχή: η σημερινή συγκυρία δεν είναι μία επανάληψη της διαδικασίας "εναλλαξιμότητας" των κομμάτων της μεταπολίτευσης. Περισσότερο μοιάζει με την περίοδο μετά τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας (του '67) οπότε και κρίθηκε η ιδεολογική κυριαρχία στην ελληνική κοινωνία (για τα επόμενα 40 χρόνια).
  Πού στηρίζεται αυτή η άποψη; Μα, μόνο και μόνο αν παρατηρήσει κανείς τη μετακίνηση των ψηφοφόρων τόσο στις εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου όσο και στις δημοτικές (π.χ. ΝΔίτες προς ΣΥΡΙΖΑ, Πασόκοι προς ΧΑ) σημαίνει ότι το σοκ της οικονομικής κατάρρευσης έφερε τεράστια πολιτική μεταβλητότητα και τα ιδεολογικά στεγανά έσπασαν. Βέβαια, αυτή είναι (/ ήταν) μία παροδική κατάσταση και ήδη φαίνεται να αποκρυσταλλώνεται (ξανά) σε ένα κρίσιμο μέρος των ψηφοφόρων μία αίσθηση πολιτικής προτίμησης. Π.χ. δύο κρίσιμα διλήμματα είναι αυτό της δημόσιας ασφάλειας (vs "ελευθερίας") και αυτό του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Ειδικά στο δεύτερο σύμφωνα με κάθε μέτρηση ένα συντριπτικό ποσοστό (>75%) είναι σταθερά υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Σε αυτά τα πλάισια, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συγκριτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ένα χρόνο πριν φαίνεται να εμφορείται από "κεντοδεξιές" αντιλήψεις. Με λίγα λόγια το ίδιο το λεγόμενο πολιτικό κέντρο της κοινωνίας τείνει να μετακινηθεί δεξιότερα.
  Αυτό που μένει είναι να κυριαρχήσει και στο πρώτο ερώτημα (της δημόσιας ασφάλειας) η κεντροδεξιά αντίληψη (σε αντίθεση με 40 χρόνια πριν). Και αυτό θα συμβεί για τον εξής απλό λόγο: σε περιόδους ραγδαίας αύξησης της ανασφάλειας θα επικρατήσει εκείνος που μπορεί να παρέχει ακριβώς αυτό: δημόσια ασφάλεια. Αυτός ήταν ο λόγος που επικράτησαν οι μπολσεβίκοι (αν και στις εκλογές είχαν χάσει), οι ναζί, αλλά και τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης από το 50 μέχρι και το 90.
  Οπότε, σήμερα η παράταξη που εκφράζει τη δεξιά (από το κέντρο) στην Ελλάδα έχει μοναδική ευκαιρία, για την ιστορία της Ελλάδας, να επιτύχει την πλήρη κυριαρχία των ιδεών της σε δημοκρατικό πλαίσιο.
  Όσον αφορά στα εργαλεία (-προπαγάνδα, κλπ) ναί εκεί υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αν και νομίζω ότι ουδείς αλάνθαστος. Από την άλλη υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος: να ξαναοδηγηθούμε σε μία κεντροδεξιά μόνο κατ' όνομα και, στην ουσία, να έχουμε ΣΥΡΙΖΑ-1 και ΣΥΡΙΖΑ-2 (κατά το ΠΑΣΟΚ-1 και το ΠΑΣΟΚ-2, μετά το '81). Και τα αποτελέσματα της δαιμονοποίησης των δεξιών αντιλήψεων (πατριωτισμός, δημόσια τάξη κλπ) τα είδαμε μία φορά-δε χρειάζεται δεύτερη.
  Συνεπώς, όλοι, όσοι συμμεριζόμαστε ιδέες όπως ο πατριωτισμός, η αξιοκρατική ιεράρχηση της κοινωνίας, η δημόσια τάξη κλπ, πρέπει να είμαστε αταλάντευτοι στις θέσεις μας, ειδικά αυτή την περίοδο.

  • M.O. avatar
   M.O. @ Π.Μ.Μ. 07/03/2013 18:34:32

   Δεν γίνεται καμία παραδοχή. Επισημαίνεται η όψιμη επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσει με τους ίδιους εταίρους.Ευχαριστώ για το εκτενές σχόλιο.

 4. αλέξανδρος παύλιος avatar
  αλέξανδρος παύλιος 07/03/2013 10:22:38

  Ενδιαφέρουσα αξιολόγηση όπου ο χρόνος μεταξύ εκλογών, όταν δηλαδή κυβερνάς και πρέπει να παράγεις έργο, θεωρείται "νεκρός". Αυτό δείχνει βέβαια και την μεγάλη αλήθεια, ότι δηλαδή τα κομματικά επιτελεία δεν ενδιαφέρονται να φτιάξουν το κράτος και να επιλύσουν προβλήματα, αλλά πως θα πιαστούν από τα λόγια, μια και δεν έχουν να επιδείξουν έργα, για να ξανακερδίσουν την εξουσία.

  • M.O. avatar
   M.O. @ αλέξανδρος παύλιος 07/03/2013 18:35:56

   Τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζουν εκλογές. Μην συγχέετε το κομματικό με το κυβερνητικό έργο. Για τους μηχανισμούς που ετοιμάζουν εκλογές ο χρόνος είθισται να λέγεται "νεκρός".

 5. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 07/03/2013 10:24:22

  "Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας".

  Οταν οι 'νόμοι' γράφονται καί επιβάλονται, σέ μιά βουλή άβουλη, από καί πρός ώφελος τών συγκεκριμένων 'οίκων' (τών καί καζίνο καλουμένων) πού επιχειρούν, ανοιχτά πλέον, νά αγοράσουν ότι απέμεινε από τή χώρα πού οι ίδιοι, σκόπιμα καί μέ σχέδιο, προηγουμένως κατέστρεψαν μέ τή βοήθεια πλήθους ποικιλόχρωμων καί διακομματικών ντόπιων συνεργατών, γιά ποιά "οικονομία" (καί ποιά απο-κόμματα) ο λόγος;

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ ειδωλοκλάστης 07/03/2013 12:35:19

   'Ολοένα και περιπλέκεται η περίπτωση της ιταλικής Monte dei Paschi di Siena, με τις ελεγκτικές αρχές να ερευνούν την Nomura και την Deutsche Bank, για ζημίες ύψους 1,2 δισ. ευρώ που προκάλεσαν στην αρχαιότερη τράπεζα της Ευρώπης μέσω της αγοράς παραγώγων.'

   bankingnews.gr

 6. Τρίπους avatar
  Τρίπους 07/03/2013 10:31:31

  Ο παρών, η παρούσα, το παρόν.

  • M.O. avatar
   M.O. @ Τρίπους 07/03/2013 18:37:11

   Ο δαίμων, του δαίμονος, το δαιμονάκι (τι απέγινε άραγε αυτή η ψυχή;)

 7. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 07/03/2013 11:25:31

  Ο πολιτικός χρόνος δεν είναι ποτέ νεκρός. Ακόμη και η απουσία πολιτικών γεγονότων ευνοεί κάποιες πολιτικές δυνάμεις. Στην παρούσα φάση, μετά από μια ιδιαίτερα έντονη περίοδο, ο κουρνιαχτός φαίνεται να κάθεται. Ο κόσμος μάλλον έχει συνειδητοποιήσει ότι οι επαναστάσεις γίνονται μόνο από αυτούς που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, και τέτοιοι δεν υπάρχουν αρκετοί, οι πολιτικές δυνάμεις που ενίσχυαν το ενδεχόμενο της κοινωνικής έκρηξης κατάλαβαν ότι αυτοαναιρούν με αυτή τη στάση τους την ύπαρξή τους ως πολιτικές δυνάμεις και προτίμησαν να διατηρήσουν τις πιθανότητες για μελλοντική ανέλιξη στην εξουσία ενώ οι συγκυβερνώντες χθές γιόρτασαν την μεγάλη τους επιτυχία, την πραγμάτωση της εθνικής ομοψυχίας. Αυτό πράγματι είναι το κέρδος. Η αιώνια κατάρα, ο εθνικός διχασμός υποχωρεί. Η σημερινή συγκυβέρνηση, η τρίχρωμη συγκυβέρνηση επικρατεί και βάζει τις βάσεις της επιτυχίας. Συνεκτικός κρίκος αυτού του γεγονότος ο υποστηρικτής της εθνικής ενότητας, ο Σαμαράς. Από τα χθεσινά συμπεραίνεται ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ χωράει στην εθνική ομάδα κάτι που δεν φαίνεται για ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, Χ.Α. Οι τρείς τελευταίοι είναι έξω από το σημερινό πολιτικό σύστημα και φαίνεται ότι δεν επιθυμούν να προσέλθουν. Δεν ξέρω ποιά είναι τα κίνητρα, δεν ξέρω από ποιά κέντρα κατευθύνονται, όμως φαίνεται ότι δεν έχουν στο μυαλό τους την εθνική επιτυχία όπως την εννοούν τουλάχιστον οι σημερινοί νικητές. Είμαι βέβαιος όμως ότι δεν πρόκειται ποτέ εγώ να υποστηρίξω ανθρώπους οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την κατάντια των απλών ανθρώπων χρησιμοποιούν τη γλώσσα της τυφλής οργής, της εκδικητικότητας και του ψέμματος. Επιπλέον έχω την αίσθηση ότι το σύνολο των ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ δεν θα μπορέσει να αντέξει αυτή τη συμφιλίωση. Έχει στις τάξεις του ανθρώπους οι οποίοι "δεν το τρώνε με κανέναν". Πάντως χθές έγινε η καλή πρώτη κίνηση από τη συγκυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον θα έχει την ευθύνη της εξέλιξης. Δυστυχώς εθνική ομοψυχία χωρίς απώλειες δεν γίνεται.

 8. Queen In Black avatar
  Queen In Black 07/03/2013 11:43:51

  α) '' Απομόνωση του ΚΚΕ '' ! Εδώ δεν απαιτείται ιδιαίτερη μεθόδευση. Το ΚΚΕ
  αυτοαποδυναμώνεται μη προτείνοντας απολύτως τίποτε άμεσα εφικτό, εκτός από το λαϊκό ξεσηκωμό που θα πραγματοποιηθεί με … θαύμα, την άμεση ....κατάληψη των παραγωγικών μέσων και την άσκηση της εξουσίας από τη λαϊκή κυβέρνηση. Δηλαδή μιλάμε για ρεαλιστικό πρόγραμμα. Όχι γι αστεία.....
  Αγαπημένο (από όλους) ΚΚΕ, ανώδυνο, φιλήσυχο, απονευρωμένο και ανεδαφικό! Τι όμορφα που υπηρετείς απόλυτα τα σχέδια του ''συστήματος'' κατακεραυνώνοντάς το απ΄όλους τους προσφερόμενους άμβωνες ! Η χρηματοδότηση να πέφτει….
  β) ''έχοντας διασπάσει την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ''
  Εκλογική βάση του Πασόκ αγαπητέ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ πλέον. Το Πασόκ είναι ένα θλιβερό απόκομμα, στο οποίο παραμένουν οι ''κολλημένοι'' γέροντες, οι ωφελημένοι λαμόγιοι, οι γνωστοί και άθλιοι καριερίστες πολιτικάντηδες, και όσοι απ΄τον κομματικό στρατό ακόμη ωφελούνται (εκ της συγκυβερνήσεως). Άρα, κανείς δε χρειάζεται να ...διασπάσει το ήδη αποδεκατισμένο και απαξιωμένο.
  γ) '' Αν η κατάσταση παραμείνει –πάνω κάτω- ίδια, τότε μεγάλο ρόλο θα παίξει η επικοινωνιακή τακτική των κομμάτων''. Δε νομίζω εδώ που έχουμε φτάσει να δύναται η ...επικοινωνιακή πολιτική της Μαυρογιαλουροϋποσχετικής ή η παραχάραξη της άγριας πραγματικότητας στα ΜΜΕ να μπορούν να διαμορφώσουν την άποψη της κοινής γνώμης. Την άποψή μας τη διαμορφώνει η αδυναμία μας να επιβιώσουμε. Μόνο οργή παράγουν πια, τα επικοινωνιακά παιχνίδια.
  δ) '' όποιος δεν έχει στρατηγική, όποιος δεν έχει φρέσκα πρόσωπα, νέες ιδέες και τακτικές και απλά και μόνο περιμένει τα λάθη του αντιπάλου, δεν θα έχει καμία τύχη…''
  Όποιος δεν έχει ρεαλιστικές προτάσεις, άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα, τόλμη να προκαλέσει συγκρούσεις, ρήξεις και ανατροπές, ας μην έχει καμία τύχη. Άχρηστος θα μας είναι.....

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ Queen In Black 07/03/2013 12:25:08

   Αχ βασιλισσα μου σε εχω καταλαβει, εισαι ιδεαλιστρια, οπως πολλοι αλλωστε. Αλλα η γνωση ειναι δυναμη κι αμα δεν την εχεις αστα βραστα...

   • Queen In Black avatar
    Queen In Black @ Ρηνα 07/03/2013 12:41:13

    ''Γνώση'' στεγνή,ψυχρή και ανίκανη να υπηρετήσει ιδέες, οράματα και στόχους που στους ''πολλούς'' φαντάζουν άπιαστοι, είναι μια γνώση άχρηστη.
    Η έμπνευση είναι το ζητούμενο κι αν δεν την έχεις, άστα βράστα....
    '' Αλλά με τις ξόβεργες μπορεί να πιάνεις πουλιά, δεν πιάνεις ποτέ το κελαηδητό τους. Χρειάζεται η άλλη βέργα, της μαγείας, και ποιος μπορεί να την κατασκευάσει αν δεν του ‘χει από μιας αρχής δοθεί; ''
    ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ / ΠΡΩΤΑ – ΠΡΩΤΑ Η ΠΟΙΗΣΗ “ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ”

   • HeadWind avatar
    HeadWind @ Ρηνα 07/03/2013 12:52:42

    '' Η φαντασία είναι σημαντικότερη από τη γνώση''.
    Άλμπερτ Αϊνστάιν

    • Ρηνα avatar
     Ρηνα @ HeadWind 07/03/2013 13:59:28

     Βρε κοριτσια-κοριτσι ο,τι τελος παντων, δεν εννοω τη γνωση-μαθηση, αλλα τη γνωση ολων των γεγονοτων που διαμορφωνουν μια κατασταση, τι κρυβεται απο πισω απο την επιφανεια...

     • HeadWind avatar
      HeadWind @ Ρηνα 07/03/2013 15:49:22

      Την όλη γνώση '' των γεγονοτων που διαμορφωνουν μια κατασταση, τι κρυβεται απο πισω απο την επιφανεια…'' άμα δεν είσαι τουλάχιστον ο Πρωθυπουργός, πως γίνεται να την έχεις; Άρα, τι νόημα έχει να προβληματιζόμαστε γι αυτό; Εκ των πραγμάτων υποθέτουμε, συνθέτουμε, αφαιρούμε και προσθέτουμε τις προσφερόμενες ΄΄πληροφορίες΄΄ και ''σχετικά'', εκφραζόμαστε. Δυστυχώς, όλη την ΑΛΗΘΕΙΑ, μάλλον δεν πρόκειται να τη μάθουμε ποτέ.

  • mara avatar
   mara @ Queen In Black 07/03/2013 21:55:12

   Βασιλίσσα "εγραψες" πάλι. Ενα ακόμη τέλειο σχόλιο.

 9. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 07/03/2013 12:12:41

  "Την άποψή μας τη διαμορφώνει η αδυναμία μας να επιβιώσουμε. "

  Στήν ευρωπαϊκή οικογένεια τής αλληλεγγύης καί στό παγκόσμιο χωριό τής αειφόρου ανάπτυξης;;;;

  Απίστευτο!

 10. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 08/03/2013 13:55:01

  Πρέπει να ομολογήσω ότι το άρθρο με προβλημάτισε ιδιαίτερα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.