#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/11/2013 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κόλαση το πολιτικό σκηνικό: «Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέχρι τον επόμενο μήνα»Σκηνικό κόλαση με ραγδαίες ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα και μάλιστα μέχρι τα Χριστούγεννα περιγράφουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι η πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση Σαμαρά, στόχευε αφενός μεν στο να λειτουργήσει ως «πυροκροτητής» τέτοιων εξελίξεων και αφετέρου στο να δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων σε ένα ρευστό πολιτικό τοπίο.

Ο Νίκος Βούτσης μιλώντας την Παρασκευή στο «Κόκκινο 105,5» και στο δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη εκτίμησε ότι «οι πολιτικές διεργασίες είναι στα όρια των ρήξεων στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών χώρων που βρίσκονται στη βουλή αυτή τη στιγμή», με αφορμή την κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την πρόσκληση Μπακογιάννη για επαναφορά της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Έκανε και μια εκτίμηση που υπονοεί πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας καθώς όπως άφησε να εννοηθεί οι σχεδιασμοί που υπάρχουν –όχι στο ΣΥΡΙΖΑ- είναι οι πολιτικές ανακατατάξεις να έχουν δρομολογηθεί μέχρι την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ την 1/1/2014.

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε πολύ χαρακτηριστικά: «ότι είναι να γίνει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό –κρατήστε αυτό που σας λέω- θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα και γι αυτό όλοι επισπεύδουν, δηλαδή σπεύδει επισπεύδουσα η κα Μπακογιάννη, επισπεύδουσες ημερίδες μέσα στη ΔΗΜΑΡ εν όψει και του συνεδρίου τους, επισπεύδοντες οι βουλευτές μέσα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, επισπεύδοντες η πεντάδα αυτή των βουλευτών μέσα στο ΠΑΣΟΚ που είναι πέραν των ονομάτων που έχουν …. σήμερα για την Μπατζελή κ.λπ.» και κατέληξε με νόημα: «Όλοι έχουμε επίγνωση πλήρη επίγνωση ότι τις επόμενες τρεις βδομάδες θα ανοίξουν πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα και θα υπάρξουν διεργασίες. Γι’ αυτό και μομφή γονιμοποίησε όλο αυτό το σκηνικό και χαροποίησε όλο τον κόσμο που μας έλεγε επί μέρες και μήνες παιδιά κάντε κάτι…».

Ήδη από χτες με μια ομοβροντία δηλώσεων στελεχών της Κουμουνδούρου γινόταν λόγος πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει μια «κυβέρνηση Παπαδήμου no2» και «έδειχναν» ως λύση τις εκλογές. Μάλιστα και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη είχε εκφράσει τη βεβαιότητα ότι εκλογές θα γίνουν κατά πολύ πιο νωρίς απ’ το τέλος της κυβερνητικής θητείας και ουσιαστικά η διατύπωσή του ότι «Εάν στην πρόταση δυσπιστίας πήραν 153 ψήφους, με την ψήφιση του νομοσχεδίου, με το οποίο φορολογούν τις στάνες και τα μαντριά, πόσο θα πάρουν;» συμπίπτει με τα όσα είπε ο Νίκος Βούτσης πως «ότι είναι να γίνει θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα».

Το όλο θέμα τροφοδοτήθηκε επίσημα απ’ την πρόσκληση της Ντόρας Μπακογιάννη προς τη ΔΗΜΑΡ για «επαναφορά» της στην κυβέρνηση, την οποία απέκλεισε με τα ως τώρα δεδομένα ο Φώτης Κουβέλης, έσπευσαν ωστόσο να χαιρετήσουν κάποιοι βουλευτές της Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ η Μαρία Γιαννακάκη δήλωσε ότι με έναν άλλο πρωθυπουργό και μια άλλη προγραμματική συμφωνία το κόμμα της θα το σκεφτόταν πολύ σοβαρά, υποστηρίζοντας πως «ο λαός έχει δείξει πως δεν επιθυμεί εκλογές και πως από την παρούσα Βουλή θα μπορούσε να προκύψει μια άλλη κυβέρνηση». Στην πραγματικότητα το σκηνικό που στήνεται θυμίζει έντονα τις μέρες κατά τις οποίες το κλείσιμο της ΕΡΤ και η κυβερνητική κρίση που προκλήθηκε τότε «έθρεψε» σενάρια για νέα κυβέρνηση απ’ την παρούσα βουλή χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά στην πρωθυπουργία, σενάρια που έδειχναν πως στο παρασκήνιο κινούνταν η οικογένεια Μητσοτάκη που διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με το Φώτη Κουβέλη. Την εύθραυστη από αριθμητική άποψη κυβερνητική πλειοψηφία επεσήμανε και η γερμανική Die Welt παράλληλα με την κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να καλέσει σε κυβερνητική επάνοδο τη ΔΗΜΑΡ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βουλή το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε περίτρανα σε αδύναμο κρίκο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθώς εκτός της Θεοδώρας Τζάκρη που καταψήφισε και διεγράφη, δύο ακόμη βουλευτές του ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Θάνος Μωραΐτης παρόλο που δεν συντάχτηκαν στην ψηφοφορία με τη μομφή του ΣΥΡΙΖΑ οι τοποθετήσεις τους ήταν «εκτός κλίματος» και κυβερνητικής γραμμής και έκαναν λόγο για «ψήφο επώδυνης ανοχής». Μόλις προχθές Πέμπτη ο Νίκος Σηφουνάκης παραιτήθηκε από εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για θέματα ναυτιλίας και υποδομών διαμαρτυρόμενος για «προβληματική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». Σ’ αυτό το κλίμα πρέπει να προστεθεί και η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ σήμερα που μιλώντας στο ραδιόφωνο «Κόκκινο 105,5» χαρακτήρισε «αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης το ΠΑΣΟΚ, εκφράστηκε θετικά για την υποψηφιότητας Τσίπρα στην προεδρία της Κομισιόν και δείχνοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο είπε πως «κανείς εκτός του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ τον Αντρέα Παπανδρέου δεν δικαιούται να λέει εγώ είμαι το κόμμα»!

Η κατάσταση αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ αντικειμενικά τροφοδοτεί κλίμα αβεβαιότητας σε ότι αφορά τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Επιπροσθέτως δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές κινήθηκαν κατά μία έννοια στη γραμμή στη γραμμή της ΔΗΜΑΡ ψηφίζοντας παρών και αρνήθηκαν να ταυτιστούν με τη μομφή του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό το πλαίσιο αποκτούν και άλλη αξία οι διχογνωμίες και οι δύο γραμμές που εμφανίζονται στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ σε ότι αφορά τις πολιτικές συνεργασίες του κόμματος, καθώς όπως ο Νότης Μαριάς θέλει σύμπραξη με το ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο Τέρενς Κουίκ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ πως διατηρεί στις τάξεις του τη «συνιστώσα της δραχμής» και «τη συνιστώσα της τρομοκρατίας». Όλα αυτά ίσως να σημαίνουν κάτι, ίσως και όχι.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάρει αποστάσεις ασφαλείας από σενάρια μιας άλλης κυβέρνησης με διαφορετικό πρωθυπουργό απ’ την παρούσα βουλή προσβλέποντας σε μια εκλογική νίκη στην οποία ευελπιστεί για να ανακτήσει το πάνω χέρι στο πολιτικό σκηνικό. Όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να μπει σφήνα στις πολιτικές διεργασίες που όπως φαίνεται εκπορεύονται απ’ τα σπλάχνα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης. Απ’ αυτή την άποψη και η αντιπαλότητα που εκφράζεται μεταξύ Κουμουνδούρου με εκδότες και καναλάρχες δεν είναι άσχετη με τις υπό εν’ εξελίξει πολιτικές διεργασίες για τις οποίες σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ «ότι είναι να γίνει θα γίνει μέχρι τον επόμενο μήνα».

Κάλχας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 16/11/2013 07:39:47

  Αν είναι έτσι, η κυβέρνηση δεν πρέπει να δώσει την ευκαιρία της καταψήφισης ενός κρίσιμου νομοσχεδίου στους βουλευτές και ίσως η παράταση του χαρατσιού να μπορέσει να δώσει διέξοδο στο ζήτημα του ενιαίου φόρου. Θα πρέπει να προσεχθεί πολύ το ζήτημα: Ο κόσμος δεν υπολαμβάνει τον ενιαίο φόρο ως αντικατάσταση του χαρατσιού, αλλά ως ΝΕΟ φόρο, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι.

  Κατά τα άλλα, αν η κυβέρνηση δεν δώσει αφορμές καταψήφισής της (αν και οι αφορμές αυτές μπορούν να βρεθούν και με ο,τιδήποτε άλλο, π.χ. ψήφιση προϋπολογισμού, αν και αυτό υπερβαίνει τον "μήνα" που ανέφερε ο Βούτσης), τότε Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Την ισχύ που τους δίδει η κατοχή της κρατικής και της κομματικής εξουσίας. Στην εμπιστοσύνη κάποιων διεθνών κέντρων, που δυστυχώς είναι απαραίτητη στο προτεκτοράτον η Ελλάς. Δεν πρέπει να διστάσουν να την χρησιμοποιήσουν και δεν πρέπει να ενεργήσουν φοβισμένα και υπό το κράτος των εις βάρος τους σχεδιασμών: Την παρτίδα θα κερδίσει αυτός που θα πείσει ότι αυτός θα έχει την ισχύ την επόμενη ημέρα. Έτσι κέρδισε ο ΓΑΠ τις εκλογές του 2009, έτσι έχασε ο ΓΑΠ την πρωθυπουργία του 2011, έτσι κέρδισε ο Σαμαράς τις εκλογές του 2012. Δεν πρέπει να αυτο-παραιτηθεί.

  Οι συνθήκες είναι τώρα πολύ διαφορετικές από τον Οκτώβριο-Νοέμβριο του 2011. Τότε υπήρχε μια εκρηκτική αντίδραση κατά της κυβέρνησης ΓΑΠ, που εκφράστηκε στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου με τον τρόπο που όλοι θυμόμαστε. Τώρα ο κόσμος μπορεί να γκρινιάζει και να διαμαρτύρεται, όμως το πολιτικό κλίμα δεν είναι το ίδιο και αυτό το απέδειξε η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την Βουλή του βράδυ της πρότασης μομφής. Στην πραγματικότητα, το μόνο έρεισμα όσων σχεδιάζουν ανατροπές είναι αυτή τη στιγμή οι παρασκηνιακές διεργασίες και όχι η λαϊκή αντίδραση. Ο Σαμαράς μπορεί να μην πήρε, ακόμη, τον λαό με το μέρος του, πάντως δεν τον έχει εναντίον του και αυτό είναι το σημαντικότερο. Υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανοχής αυτής της κυβέρνησης, μέχρι να πάνε τα πράγματα ή χειρότερα ή καλύτερα. Και επειδή τα πράγματα θα πάνε καλύτερα (πλην συγκλονιστικού απροόπτου, π.χ. πτώση αυτής της κυβέρνησης), γι' αυτό χτυπιούνται όλοι να γίνουν γρήγορα οι διεργασίες.

  Άρα, χρειάζεται εδώ ένας καλός χειρισμός. Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί:

  α) Να κάνει τους πάντες να ξεχάσουν τυχόν οικειοθελή αποχώρησή του από την κυβέρνηση ή και από την προεδρία της ΝΔ, στην περίπτωση που ανατραπεί η κυβέρνηση. Ο κόσμος της ΝΔ έχει μεγάλο πρόβλημα με τους αποστάτες και θα ταχθεί στο πλευρό του Σαμαρά, εάν ανατραπεί ή επιχειρηθεί να ανατραπεί.

  β) Να δημιουργήσει αξιόπιστες εφεδρείες και να απορρίψει κάθε σκέψη για εφεδρείες τύπου Κουβέλη. Όπως ο Κουβέλης λέει "επανέρχομαι στην κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό", ας πει και ο Σαμαράς ότι "δέχομαι την ΔΗΜΑΡ με άλλον αρχηγό". Δεν χρειάζεται όλη την ΔΗΜΑΡ για να γίνει σταθερότερη η κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, δεν θα έχει την αίσθηση της σταθερότητας τυχόν επάνοδος της "όλης" ΔΗΜΑΡ", αλλά τυχόν επάνοδος έστω και τριών-τεσσάρων βουλευτών θα λειτουργήσει θετικότερα σε ψυχολογικό επίπεδο. Οι της ΔΗΜΑΡ ξέρουν ότι πιθανότατα δεν θα ξαναδούν Βουλή, γι' αυτό θα αρπάξουν ό,τι ξεροκόμματο εξουσίας και αν τους πετάξουν.

  γ) Να αξιοποίησει τον Λοβέρδο, να διαλύσει τους ΑΝΕΛ παίρνοντας από αυτούς ό,τι μπορεί να πάρει, να ξαναβαλει στην ΝΔ τους "ανεξάρτητους".

  δ) Να αρχίσει παρασκηνιακές επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή του σε ΑΥΤΗ την κυβέρνηση. Δηλαδή όχι σε μια μεταβατική κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου νο. 2, αλλά σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό Σαμαρά και π.χ. αντιπρόεδρο Τσίπρα. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Εάν πάμε σε ρήξη τελικά με την τρόικα, τότε θα μπορούσε να καλέσει τον Τσίπρα να μπει σε μια κυβέρνηση πραγματικής εθνικής ενότητας, προκειμένου να διαχειριστεί την "βίαιη" έξοδο από το Μνημόνιο. Όχι με όρους κήρυξης χρεωκοπίας, αλλά με όρους εξόδου στις αγορές. Η Ελλάδα είναι ΕΤΟΙΜΗ να βγει στις αγορές, όπως δείχνει η πρόσφατη ραγδαία πτώτη του spread, αλλά εμπόδιο είναι η πολιτική αστάθεια, όπως δείχνει η απότομη ανακοπή της πτώσης μετά την αποχώρηση της Τζάκρη.

  Κακά τα ψέμματα, αυτή τη στιγμή μόνον η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μπορεί να δώσει πολιτική ευστάθεια στην κυβέρνηση. Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ αφενός διαθέτει τόσο πολλές ψήφους, αφετέρου ακυρώνει κάθε περίπτωση αντιπολιτευτικής ανατροπής της κυβέρνησης.

  Και ο Τσίπρας ως "καλός" αριστεριστής που είναι, θα είναι διατεθειμένος να κάνει ο,τιδήποτε για ένα ξεροκόμματο εξουσίας, πόσο μάλλον εάν θα είναι αντιπροεδρία και Υπουργός Εξωτερικών, π.χ. (ποιος χρειάζεται τον Βενιζέλο του 5-6%, εάν θα έχει τον Τσίπρα, ο Βενιζέλος θα μπορεί τότε να πάρει κάτι άλλο, π.χ. Υπουργός Άμυνας - και ποιος χρειάζεται τον Αβραμόπουλο, εάν θα έχει τον Τσίπρα μέσα στην κυβέρνηση).

  Το σενάριο αυτό μπορεί να είναι υλοποιήσιμο, επειδή είδαν το φως της δημοσιότητας τέτοιοι υπερατλαντικοί σχεδιασμοί μετά την πρόταση μομφής. Εάν ο Τσίπρας είναι υπερατλαντικό ενεργούμενο, όπως όλα δείχνουν, γιατί να μην υλοποιηθεί. Εάν μια κυβέρνηση Σαμαρά-Τσίπρα τάξει έξοδο από το Μνημόνιο, την οποία ρεαλιστικά θα υλοποιήσει, τι θα μπορεί να πει ο Λαφαζάνης;

  Θα σταματήσει να έχει ο Καμμένος λόγο ύπαρξης τότε και ο Σαμαράς θα λάβει αυτός (και όχι ο Τσίπρας) το φωτοστέφανο του αντιμνημονιακού ηγέτη.

  ε) Υπάρχει και κάτι ακόμη: Από εκεί που η τρόικα έλεγε "πάμε για σκι", τώρα χθες ζήτησε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων. Γιατί; Συνδέεται άραγε αυτό με το ρεπορτάζ του παρόντος άρθρου; Προφανώς και συνδέεται. Άρα, η τρόικα πιέζεται και αυτή χρονικά από κάτι. Από τι; Από τα καλά νέα για την ελληνική ύφεση που προσπάθησε προχθές επιτυχώς να κρύψει η άθλια ΕΛΣΤΑΤ του υπόδικου Γεωργίου; Ανακοίνωσε ύφεση 3%, λέει (2,96% για την ακρίβεια) για το γ' τρίμηνο, αλλά λέει "εκκρεμεί ένα μεθοδολογικό ζητημα για τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ που ρωτήθηκε στην Eurostat". Τι είναι αυτό; Το ΑΕΠ πρέπει να διορθώνεται ανάλογα με τον πληθωρισμό. Σε συνθήκες πληθωρισμού πρέπει να μειώνεται η ονομαστική αύξηση, σε συνθήκες αποπληθωρισμού πρέπει να αυξάνεται αντίστοιχα. Δηλαδή αν έχουμε πληθωρισμό 1% πρέπει χονδρικά να μειώνεται 1% η ονομαστική μεταβολή του ΑΕΠ, ενώ αν έχουμε πληθωρισμό -1% πρέπει να αυξάνεται, αντίστοιχα, η ονομαστική μεταβολή του ΑΕΠ. Προφανώς εδώ, αν αποκρυπτογραφώ σωστά την ανακοίνωση, η ΕΛΣΤΑΤ έκανε "γαργάρα" τον αρνητικό πληθωρισμό και ανακοίνωσε ύφεση πολύ βαθύτερη από αυτή που πραγματικα υπήρχε στο τρίτο τρίμηνο. Και αυτό γιατί υπήρχαν σαφείς ενδείξεις και διαρροές τις προηγούμενες ημέρες ότι τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα του αναμενομένου, ενώ το -3% που τελικά ανακοινώθηκε δεν είναι και τόσο τρομερά καλύτερο από το αναμενόμενο.

  Άρα λοιπόν, αν ισχύει η παραπάνω υποψία μου, ένας λόγος που "καίγονται" για να τελειώνουν τώρα με τον Σαμαρά, ειναι για να μην προλάβει ο Σαμαράς να γίνει ο πρωθυπουργός της ανάκαμψης. Και αν τώρα ξαφνικά βιάζεται η τρόικα, ενώ πριν δεν βιαζόταν, ένας λόγος είναι για να προλάβουν τα καλά νέα.

  Άρα, ο Σαμαράς χρειάζεται να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμη και για αυτό είναι που λέω: χαράτσι και πάλι χαράτσι. Το συνηθίσαμε, το κατάπιαμε, την ζημιά που ήταν να κάνει την έκανε. Ας μην γίνει καινούργια ζημιά τώρα.

  • θηραία avatar
   θηραία @ Διογένης 16/11/2013 09:30:48

   Το χαράτσι ήταν έκτακτο, για ένα δύο χρόνια, όπως είχαν πει...
   Το χαράτσι δεν είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός μέσω της ΔΕΗ,
   αλλά το καπέλο στην φορολογία ακινήτων... που οδήγησε στην απόγνωση, ουκ ολίγους ιδιοκτήτες ακινήτων!
   Τώρα αν το χαράτσι-καπέλο στα ακίνητα, θα είναι μέσω ΔΕΗ ή όχι, λίγο ενδιαφέρει...
   Ο φόρος ακινήτων συν το χαράτσι, δηλαδή "όσα είναι να πάρουμε θα τα πάρουμε"... δημιουργεί την ισχυρότερη ομάδα επισπευδόντων... τους ιδιοκτήτες ακινήτων στα όρια της απόγνωσης!!!

   • Tolis avatar
    Tolis @ θηραία 16/11/2013 11:32:43

    Γιατι ομως μιλαμε μονο για το χαρατσι και οχι για τον τρελο και εγκληματικο φορο υπεραξιας 15% (!!!!) στον πωλητη (!!!) ενος ακινητου ?

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Διογένης 16/11/2013 12:48:56

   Διογένη, 'οι αγορές' ΔΕΝ ειναι προσβασιμες για την Ελλάδα - ειδικά σε σκηνικό συγκρουσης με την Τροικα - μονο συμβολικά μεγεθη μπορουν να αντληθούν στην παρουσα φάση

 2. Πλάνη εικαστική avatar
  Πλάνη εικαστική 16/11/2013 07:58:48

  ''Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση.'' - Μάο Τσε-Τουνγκ

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Πλάνη εικαστική 16/11/2013 11:56:57

   ῎Ισως τά ὄνειρα σας νά πραγματοποιηθοῦν! :D

   • Πλάνη εικαστική avatar
    Πλάνη εικαστική @ Φωτεινή 16/11/2013 15:02:53

    Πολύ αγαπητή μου Φωτεινή, τα όνειρά μου απαιτούν πλήρη ανατροπή-κατάργηση του σάπιου κι επαναστατική δημιουργία του νέου! Μόνο η ακινησία, η παρακμή και το τέλμα, είναι αβάσταχτα.

   • lakis avatar
    lakis @ Φωτεινή 16/11/2013 15:38:10

    ασχετο.

 3. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 16/11/2013 08:31:01

  Tελικά αποδεικνύεται οτι ο Τσίπρας δεν έκανε την πρόταση μομφής απο πολιτική αφέλεια...Επεται συνέχεια. Οψώμεθα...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΝΙΚΟΛΑΣ 16/11/2013 13:30:27

   Εντολή από Τέξας ήταν. Έρχεται ο Πούτιν το Μάρτη και θέλουν να ακυρώσουν τα σχέδια του Σαμαρά για S300, ΔΕΠΑ, ΟΣΕ. Τόσο απλό.

   • Πλάνη εικαστική avatar
    Πλάνη εικαστική @ Γεώργιος Τ. 16/11/2013 18:17:03

    Καλά εσείς πια! Βουλωμένο γράμμα διαβάζετε....

   • Κωνσταντινος avatar
    Κωνσταντινος @ Γεώργιος Τ. 14/12/2013 11:17:17

    Και χωρις την εντολή απο το Τέξας πάλι δεν θα τα πάρουν οι Ρώσοι . Να θυμηθούμε την ΔΕΣΦΑ και το φιάσκο που εγινε.Με την ουρά στα σκέλια ο Σαμαρας έτρεχε στο Αζαρμπαιτζαν και παρακαλούσε να αγοράσουν για ενα κομμάτι ψωμί τα αδέρφια των Τούρκων την εταιρεία ....

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/11/2013 08:34:14

  Συμφωνω με την παραμονη του χαρατσιου.Η τροικα το θελει οποτε ποιο ειναι το προβλημα;Να βρουμε τωρα το δικαιο φορο ακινητων τη στιγμη που υπαρχει πληρης ανυποληψια ολων των πολιτικων και καθε αλλαγη εκλαμβανεται ως δυσμενης;

 5. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 16/11/2013 08:58:27

  Φίλε Διογένη, φιλότιμες οι προσπάθειές σου να σωθεί πάση θυσία η παΡτίδα και όχι η παΤρίδα, αλλά δεν θα το δεχτεί ταλικά ο ψηφοφόρος, διότι αυτόν η πατρίδα τον αφορά και όχι η παρτίδα.
  Αν όπως λες:" αυτή τη στιγμή μόνον η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μπορεί να δώσει πολιτική ευστάθεια στην κυβέρνηση", και αν η κίνηση Τσίπρα με την πρόταση μομφής σταμάτησε την κάθοδο των Spreads με την αποχώρηση της Τζάκρη, δεν θα ήταν ηλίθιο ο Τσίπρας να δεχτεί όπως λες να είναι διατεθειμένος να κάνει ο,τιδήποτε για ένα ξεροκόμματο εξουσίας, τη στιγμή που μπορεί να την έχει ολόκληρη?
  Αν η πρότασή σου για συνεργασία Σαμαρά-Τσίπρα έχει έστω και μία πιθανότητα, η συνεργασία αυτή θα ήταν με Πρωθυπουργό Τσίπρα (που δεν έχει φάει τίποτα με τον Πάγκαλο ούτε έχει υπογράψει κανένα μνημόνιο ή νόμο της τρίκας) και τον Σαμαρά τιμής ένεκεν Αντιπρόεδρο...
  Αν ο Σαμαράς έχει τη δυνατότητα να παραμείνει Πρωθυπουργός, τι τον χρειάζεται τον Τσίπρα? Αν δεν την έχει ο Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός χωρίς τον Σαμαρά.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ ΝΙΚΟΛΑΣ 16/11/2013 11:01:05

   Δεν υπάρχει περίπτωση ο Τσίπρας ποτέ να έχει "ολόκληρη" την εξουσία. Δεν πείθει, δεν θα πείσει, είναι ελάχιστος, ολίγιστος. Φάνηκε αυτό στη συζήτηση για την πρόταση μομφής. Ούτε τους δικούς του δεν μπορεί να πείσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις του και οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ποτέ δεν θα "σκίσει" ο ΣΥΡΙΖΑ το Μνημόνιο, αλλά και να το κάνει δεν θα ξέρει πώς να το κάνει και η χώρα θα καταστραφεί.

   Στην πραγματικότητα, ο μόνος ρόλος του Τσίπρα αυτή τη στιγμή είναι να αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση Σαμαρά, την μόνη κυβέρνηση που ήταν σε θέση να βάλει μια τάξη στο απίστευτο μπάχαλο που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις ΓΑΠ και Παπαδήμου. Ο ίδιος πιθανότατα αντιλαμβάνεται ότι οι προοπτικές του είναι περιορισμένες. Η πρόταση μομφής κινήθηκε από κέντρα και παράκεντρα, αλλά ο Τσίπρας κατάφερε να βάλει κάμποσα αυτογκόλ και αν δεν υπήρχε και η ΓΑΠικιά Τζάκρη, θα είχαμε πεθάνει από βαριεστημάρα με λίγες αναλαμπές γέλιου.

   Οι ατάλαντοι αριστεροί τύπου Τσίπρα ξέρουν ότι αν ποτέ πάρουν εξουσία στα χέρια τους θα καταρρεύσουν πολιτικά, διότι ο κόσμος θα δει την γύμνια τους. Μερικοί μήνες ή κανα-δυο χρόνια εξουσίας υπό τον Σαμαρά είναι το περισσότερο που μπορεί να περιμένει. Και αν μπορέσει ο Σαμαράς να βρει άλλον τρόπο να σταθεροποιήσει πολιτικά την κυβέρνησή του, τότε θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι της ιστορίας έως τις εκλογές του 2016.

 6. Αρκάς avatar
  Αρκάς 16/11/2013 09:01:23

  Τα παιχνίδια από όποια πλευρά και αν προέρχονται, είναι εξαιρετικά επικινδυνα...
  Η ΧΑ καραδοκεί στα ύψη...
  Είμαστε στη τελική ευθεία για αυτό το ρημάδι το πλεόνασμα και εμείς θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας παίζοντας με τη φωτιά ανευ ουσιστικού λόγου;;;

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Αρκάς 16/11/2013 10:43:57

   Η ΧΑ καραδοκεί στα ύψη, αλλά πατάει σε κενό αέρος. Οι ψηφοφόροι της όμως θα επιστρέψουν στον Καρατζαφέρη μόλις το σύστημα τον ξαναμοστράρει ανανεωμένο

  • Tolis avatar
   Tolis @ Αρκάς 16/11/2013 11:31:15

   Πολυ μεγαλη ειναι αυτη η "τελικη ευθεια" .

   • Αντίθεσις avatar
    Αντίθεσις @ Tolis 16/11/2013 12:01:04

    Δεκαετία τουλάχιστον, δεκαπενταετία κατά άλλους. Το ήμισυ περίπου μιας γενιάς θα τιμωρηθεί, φταίγοντας και μη, αδυσώπητα.

    Και μια πληροφορία από συνήθως καλά πληροφορημένη φίλη μου: ο συνωστισμός στην έξοδο από τη χώρα μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων που παρατηρείται τελευταίως δεν έχει αιτία μόνο την εσωτερική ύφεση, το φριχτό και αλλοπρόσαλλο φορολογικό περιβάλλον και την τραπεζική χρηματοδοτική ασφυξία, αλλά τους εκτιμώμενους, από κάποιους, επικείμενους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων. Το τελευταίο αναμένεται να συμβεί, αν οι ευρωπαίοι κρίνουν ότι θα πρέπει να περιορίσουν τις παρενέργειες του ντόμινο μιας ελληνικής οικονομικής κατάρρευσης, καθιστώντας την χώρα μια ιδιότυπο οικονομική φυλακή, με διαφορετικό ευρώ (ή άλλο νόμισμα), όπως στην Κύπρο. Κάποιοι διείδαν τον κίνδυνο και αγόρασαν εισιτήρια (μονής διαδρομής) όσο ακόμη προλάβαιναν. Οι υπόλοιποι...

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ Αντίθεσις 16/11/2013 12:06:52

     Τότε είναι που πραγματικά δεν θα έχουμε τίποτε να χάσουμε. Υπάρχει και η μεγάλη Ευρασιατική Ενωση στην οποία κανονικά ανήκει η Ελλάδα, που ποτέ δεν ανήκε ολοκληρωτικά στη Δύση υπο οιανδήποτε έννοια. Αλλωστε με το Αζερμπαιτζάν πλέον συνδεόμαστε και με βασικό ενεργειακο αγωγό...

 7. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 16/11/2013 10:45:35

  Η απλή ορθή πολιτική σκέψη οδηγεί στα παρακάτω βήματα
  1. Να μη δοθεί μέσω βουλής κανένα πάτημα στους εφιάλτες για να πετύχουν τους στόχους τους. Είτε αυτό λέγεται απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ακίνητα είτε οτιδήποτε άλλο.
  2. Σκλήρυνση της αντιπαράθεσης με την τρόικα.. χρειαζόμαστε την δεξαμενή των ανεξαρτήτων βουλευτών κτλπ
  3. Επείγουσα ανάδειξη των εθνικών θεμάτων (πχ. Ερντογαν) Ποιος άραγε ειναι καταλληλότερος για να τα χειρισθεί? ο Κουβέλης ο Τσίπρας ή η "εγω μπαμπα πότε θα γίνω πρωθυπουργός"? Α ναι! μας προέκυψε ξαφνικά και η κυρία 2004(αν και νομιζω οτι στόχος της ειναι η θέση του Παπούλια)
  4. Επικοινωνιακό επιτελείο υπάρχει? Μέγα λάθος η αποκλειστική ενασχόληση του με τον ΣΥΡΙΖΑ
  5.Μεγάλη προσοχή στις εσωκομματικές εκλογές γιατί γίνονται πράγματα και θαύματα.. (Ναι ναι δεν υπέβαλα υποψηφιότητα στις τοπικές γιατί "αποφασίσθηκε" ο αριθμός των υποψηφίων να είναι ίδιος με τον αριθμό των εκλεγμένων (που? πότε και γιατί κάποιος αποφάσισε κάτι τέτοιο, και ποιος διάλεξε τους εκλεκτούς?) Είναι συγκεκριμένης πολιτικής κατεύθυνσης άραγε?
  Δεν πειράζει όμως, υπάρχουν και οι θεματικές εκλογές οπότε θα με δούνε πάλι μπροστά τους φάντη μπαστούνι! και ελπίζω να μην είναι ήδη πιασμένες και εκείνες η θέσεις.
  Και ρωτώ όσο καλός κι αν είναι ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ που θα εκλεγεί, αν δεν έχει την παραμικρή βοήθεια από το σώμα, τι θα μπορεί να κάνει?
  Μακρηγόρησα πάλι (μάλλον επηρεάστηκα από την Ζ.Κωνσταντοπούλου, αλλά αυτά αισθάνομαι και βλέπω , αυτά γράφω.)
  6. Ο θεός της Ελλάδος να βάλει το χέρι του.
  7. Ναι είμαστε ο σπόρος που δεν πεθαίνει, αλλά ο σπόρος χρειάζεται και λίγο νεράκι.
  8. Λέξη κλειδί... Ηγέτης
  9. Οι πρωτοβουλίες πάντα στην εδω πλευρά, ποτέ στην από εκεί
  10. Καλό μας-σας, βόλι παλληκάρια

  • Χμμμμ avatar
   Χμμμμ @ Χμμμμ 16/11/2013 12:55:52

   Μόλις γύρισα από την ψηφοφορία για την εκλογή των τοπικών.
   Αφού μπορώ και γράφω γλύτωσα το εγκεφαλικό.
   Ποια δημοκρατία βρε παιδιά, ποιό άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία?
   Μόνος του τα λέει ο πρόεδρος, μόνος του τ ακούει.
   Αντίκρισα ένα ψηφοδέλτιο που ήταν σχεδόν πανομοιότυπο(υπήρχαν νομίζω 1-2 εξαιρέσεις για ξεκάρφωμα) με τα άτομα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένο πολιτικό γραφείο.
   Οσο για "Σαμαρικούς υποψήφιους"? Άγνωστη η λέξη. Ούτε καν ένας για ξεκάρφωμα κι αυτός.

   Δύσκολος ο Δεκέμβρης, πολύ δύσκολος!!!
   Ξυπνάτεεεεεεεεεεεεεε

   • Άφωνος... avatar
    Άφωνος... @ Χμμμμ 16/11/2013 15:39:43

    Πού αυτά;

 8. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 16/11/2013 10:46:57

  Μετακινήσεις προσώπων θα υπάρξουν σε όλο το φάσμα του πολιτικού μας συστήματος.Το γεγονός πώς η Ελληνική Κοινωνία δεν διαθέτει στον ελάχιστο βαθμό κουλτούρα συνεργασίας καθιστά εκ νέου αναγκαία την επιβολή του διπολισμού Δομικά στοιχεία του Διπολισμού ως κατεγράφησαν και απο την τελευταία συζήτηση της πρότασης μομφής-δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης :

  -Το τεκμήριο της Ελληνικότητας .Αλληλοκαταγγελίες για "μειοδοσίες, εκπτώσεις και προδοσίες"
  -Η Αδυναμία του πολιτικού μας συστήματος να αντιληφθεί την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα. Η αδυναμία αυτή γίνεται μεγαλύτερη καθώς έχουν καταρρεύσει οι "καθαρές πολιτικές και ιδεολογικές γραμμές" και τα όποια εργαλεία που επέτρεπαν την άσκηση πολιτικής ελέγχου στην Κοινωνία
  - Η Κατάρρευση της "κρατικής γραφειοκρατείας " η οποία είχε επιτρέψει στα Κόμματα να να αντλούν δύναμη μέσα απο την σύξευξη, πλοκή και διαπλοκή με συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές ελίτ κα . Τα Κόμματα σήμερα δεν δύνανται να ασκήσουν τον ρόλο τους ως εντολοδόχοι και ελέγχοντες την κρατική εξουσία
  -Η Αναγόρευση μέσα απο πολύπλοκες διαδικασίες και των δύο σχηματισμών του Δεξιού και του Αριστερού χώρου ως εν δυνάμει παράγοντες πολιτικής σταθερότητας και ασφάλειας.Σε ότι αφορά δε τον ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο εμφατικό ο Πρόεδρος του κατέθεσε την "νομιμότητα" του
  -Το χαμηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου εντός και εκτός Βουλής.Με στόχο μέσα απο αγοραίες εκφράσεις να στοιχειοθετηθούν και να ανυψωθούν ανύπαρκτες ιδεολογικές γραμμές με την χρήση , παρωχημένων ιδεολογικών σχημάτων, με την ανάσυρση του πολιτικού χτές προκειμένου να διασφαλιστεί ο όποιος βαθμός συσπείρωσης των δύο βασικών πολιτικών μονομάχων.
  - Η Απόκρυψη της στρατηγικής αναπηρίας. Αυτό αφορά περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αδυνατεί να εκφέρει την όποια στοιχειώδη πρόταση για την πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα μας μετά την έξοδο απο τα μνημόνια η οποία θα είναι πιότερο επώδυνη απο όσα σήμερα βιώνει
  - Η Αποκάλυψη με τον πλέον εμφατικό τρόπο του γεγονότος πώς ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μια πολιτική με γνώμονα την υπηρέτηση και εξυπηρέτηση άθροισμένων συνδικαλιστικών συμφερόντων, ενίοτε αντιφατικών μεταξύ τους. Τό γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει ισχυρή παρουσία σε καμιά κοινωνική-επαγγελματική ομάδα ώστε να ελέγξει και να καθοδηγήσει την δράση και στάση της τον υποχρεώνει να υποτάξει τους εθνικούς στόχους στην υπεράσπιση επιμέρους συμφερόντων .Με τον τρόπο αυτό όμως απεμπολείται απο την πολιτκή δράση του η συνολική έκφραση του δημοσίου συμφέροντος .Η Πρόταξη του Ιδεολογικού στοιχείου αποτελεί γκάφας ολκής σε περιόδους που τα οξύτατα εθνικά προβλήματα απιστούν εθνικές λύσεις

  Το ζητούμενο λοιπόν είναι ο έλεγχος της αυξημένης κοινωνικής περιθωριοποίησης που οδηγεί σε ενίσχυση των άκρων και η άμβλυνση του φαινομένου της απολίτικης στάσης κα ισυμπεριφοράς. Ο Διπολισμός ως αναλύθηκε ανωτέρω δεν έχει καμιά τύχη να φέρει τα όποια αποτελέσματα αν δεν αντιληφθεί την αναγκαιότητα της πρόταξης του Ηθικού Πλεονεκτήματος και της άσκησης πολιτικής Ηγεμονίας για την απόσπαση της κοινωνικής συναίνεσης με την χρήση της πειθούς κα ιτης διαλεκτικής.

 9. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 16/11/2013 11:15:32

  Τις εξελίξεις τις δρομολογεί ο φόρος ακινήτων. Να το θυμάστε αυτό. Αυτό είναι που ενδιαφέρει τον κόσμο αυτή τη στιγμή....Θα κάνουν το μοιραίο λάθος στην κυβέρνηση αν δεν δουν το θέμα από την αρχή....

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ ΒΙΣ 16/11/2013 13:27:28

   Δεν διατίθεται πλέον χρόνος (και προσεχώς ίσως χρήμα) από τους δανειστές για "να δουν το θέμα από την αρχή". Αυταπατάσθε αν νομίζετε ότι μπορούν να κάνουν πλέον ο,τιδήποτε οι της κυβέρνησης. Οι αποφάσεις είναι ειλημμένες, οι προθεσμίες υπογεγραμμένες, και οι εδώ μαριονέτες μπορούν απλώς να διαχειρισθούν (τρόπος του λέγειν) την επικοινωνιακή πτυχή του θέματος, αυξομειώνοντας τους σχετικούς συντελεστές για τις επιμέρους ομάδες φορολογουμένων (βλ. ψηφοφόρων) αναλόγως της ικανότητας τών τελευταίων να διαμαρτύρονται.

   Η τρόικα δεν αναγνωρίζει (και καλώς εκ μέρους της) εθνικά συμφέροντα και ιδιαιτερότητες. Δεν ενδιαφέρεται λ.χ. για διατήρηση των αμυντικών δαπανών (σε χώρα με εριστικούς γείτονες) ή για τόνωση των γεννήσεων (σε χώρα με οξύ δημογραφικό πρόβλημα, που απλώς θα γίνει οξύτερο στο μέλλον) με τη διαθεσιμότητα ιδιόκτητης, άνευ παγίων βαρών εν είδει ενοικίου, κατοικίας τών σε αναπαραγωγική ηλικία ζευγών. Όπως έχω ξαναγράψει, ενδιαφέρονται για ζεστό, χειροπιαστό ρευστό. Οι ντόπιες μαριονέτες είναι απλώς οι εκτελεστές των επιθυμιών των (βλ. και αστειότητες με Φ.Π.Α. στη μπουγάτσα, προσωρινή μείωση του Φ.Π.Α. στις επιχειρήσεις εστίασης, άφεση αμαρτιών στην αμαρτωλή Ζίμενς).

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Αντίθεσις 16/11/2013 13:34:01

    Ξεχνάς το νομοσχέδιο για ΕΑΣ που ψήφισε μέχρι και ο σύριζα και πάει κόντρα στις θελήσεις της τρόικας. Επίσης το επίδομα θέρμανσης που αυξήθηκε στα 0,35/λτ πάλι χωρίς τη συγκατάθεση της τρόικας. Και ο προϋπολογισμός πάλι έτσι θα κατατεθεί. Τόσο υποταγμένοι...

    • Αντίθεσις avatar
     Αντίθεσις @ Γεώργιος Τ. 16/11/2013 14:18:30

     Εζημιώθη το ελληνικό δημόσιο και ετρώθη η σοβαρότητα της χώρας από την ποινή χάδι στη Ζίμενς; Αν ναι, ποιοι με την υπογραφή των απεδέχθησαν την παραπάνω ζημία και ποιος υπετάγη (ή δεν υπετάγη) στα ξένα συμφέροντα; Πού ακριβώς ετέθησαν οι προεκλογικές υποσχέσεις (στον κάδο της ανακύκλωσης) περί βοηθείας στους πολυτέκνους και ποιοι το επέβαλαν;

     Αν αυτά μπορούν να αγνοηθούν λόγω χορήγησης δίμηνης χαριστικής φορολογικής ενημερότητος στα Ε.Α.Σ. και λόγω κατάθεσης προϋπολογισμού που δεν έχει ελεγχθεί από την τρόικα (αλλά που επίσης όπως επί τόσες δεκαετίες εγίνετο δεν είναι δεσμευτικός), τότε ευχαρίστως να ανακαλέσω.

  • MCA avatar
   MCA @ ΒΙΣ 16/11/2013 18:53:22

   Ο φόρος ακινήτων δεν δείχνει να επηρεάζει τα ποσοστά των κομμάτων στις δημοσκοπήσεις. Αυτούς που επηρεάζει σίγουρα εάν κρίνω από τις αντιδράσεις τους είναι οι βουλευτές……

 10. tassos.κ avatar
  tassos.κ 16/11/2013 11:40:03

  Δυστυχώς μετατρέπουν το χρέος του κράτους σε χρέος πολιτών απέναντι στους δανειστές με τους φόρους που επιβάλλουν....

  • θηραία avatar
   θηραία @ tassos.κ 16/11/2013 13:17:59

   ΑΚΡΙΒΩΣ...και επικείμενες δημεύσεις υπέρ ενίσχυσης αρχικά των τραπεζών και μετά του κράτους!!!!

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ tassos.κ 16/11/2013 13:52:36

   Ποιους άλλους τρόπους έχει το κράτος να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, πλην της μετακύλισής των στους ώμους των φορολογουμένων εντός της επικράτειάς του, όταν α) τα έσοδα από το (περίπου μηδενισθέν) πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι πενιχρά, β) οι συμμετοχές του σε εταιρείες έχουν ελάχιστο εισπρακτικό αποτέλεσμα, γ) οι άμεσες ξένες μεταβιβάσεις (π.χ. ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα) έχουν σχεδόν στερεύσει, και γ) δεν μπορεί καν να πωλήσει την όποια περιουσία του;

   Η καμμία ή σχεδόν καμμία υποβολή προτάσεων αγοράς για τα (νομιζόμενα) ασημικά του δημοσίου που παρεχωρήθησαν προς πώληση (αξιοποίηση είναι ο ευφημισμός) στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. τι σας λέει;

   Δυστυχώς το κράτος δεν μπορεί να υπαγορεύσει, υποκινήσει (ή καν να σηματοδοτήσει) ανάπτυξη μέσω της οποίας θα ελαττώσει τα χρέη του, αφού η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι ανύπαρκτη (αν όχι αρνητική) στον συγκεκριμένο τομέα.

   Επομένως, μην σας εκπλήσσει η μετακύλιση των χρεών του στους ιδιώτες.

   • θηραία avatar
    θηραία @ Αντίθεσις 16/11/2013 15:22:19

    ...κι οι εξωχώριες με τα πολυτελή ακίνητα και τις σημαντικές καταθέσεις σε ιδιώτες ανήκουν...
    μόνο που εκεί κρύβεται κι η φοροδιαφυγή που δεν αγγίζεται για να μην ενοχληθούν οι λίγοι κάποιοι....!

 11. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 16/11/2013 12:42:37

  Αν είναι τόσο άχρηστος και ατάλαντος γιατί προτείνεις να τον κάνει Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ο Σαμαράς?
  Η μήπως μόλις τον κάνει θα αρχίσεις να τον εξυμνείς?
  Δεν μπορεί να λέμε "ποτέ με τον Τσιπρα εκτός όταν δεν μπορούμε να κρατάμε την εξουσία χωρις αυτόν"...
  Κάτι δεν πάει καλά με το σκεπτικό σου φίλε Διογένη.

  • Πλάνη εικαστική avatar
   Πλάνη εικαστική @ ΝΙΚΟΛΑΣ 16/11/2013 18:16:12

   O Διογένης απλά μπερδεύει το ευκταίο με το εφικτό.

 12. θηραία avatar
  θηραία 16/11/2013 13:06:45

  ενός κακού μύρια έπονται....
  Οι κάτοχοι ακινήτων ... βεβαρημένοι με τόσους φόρους, σε νεκρή αγορά που δεν πουλιέται τίποτα για να ξεχρεώσεις εφορία και τράπεζες, με τα ενοίκια συνεχώς πτωτικά λόγω ανέχιας και με τους λογαριασμούς να τρέχουν ... είναι σε κατάσταση αυτοκτονικού ιδεασμού...επιεικώς.
  Ας πουνε καθαρά τι μεθοδεύουν...δήμευση φεουδαρχικού τύπου...ή ΤΙ επιτέλους!!!!!

 13. George avatar
  George 16/11/2013 13:10:12

  Δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Το θέμα μάλλον δεν είναι εκεί, άλλωστε τα χρέη δεν εξοφλούνται, αλλά στο ότι με τον συνδυασμό υπερφορολόγησης και αναδρομικότητας φόρων εξαφάνισαν την εμπιστοσύνη. Χωρίς αυτήν ουδέν...

 14. Αβαδδών avatar
  Αβαδδών 16/11/2013 16:06:46

  Πρέπει να βρεθεί ρευστό άμεσα που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία.

  Μερικές ιδέες:

  1) Ενιαίο μισθολόγιο, χθες
  2) Άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών για 2η κατοικία και άνω έτσι ώστε όσοι έχουν χρήματα αλλά κάνουν τους ψόφιους κοριούς να τρέξουν να πληρώσουν (εδώ βέβαια ωφελούνται τα τραπεζικά ταμεία και λιγότερο τα κρατικά)
  3) Από τα 62 δις ληξιπρόθεσμα να εισπραχθούν άμεσα 500 εκ από τις μεγάλες επιχειρήσεις και πολίτες. Ενδεικτικά τα χρέη μερικών:
  *Αλουμίνιον Α.Ε.: 111,45 εκατ. ευρώ
  * Κόρινθος Power A.E.: 29.85 εκατ. ευρώ
  * Protergia A.E.: 46.45 εκατ. ευρώ
  * Elpedison Eνεργειακή Α.Ε.: 48,31 εκατ. ευρώ
  * Motor Oil Ελλάς: 36.96 εκατ. ευρώ
  * Ηρών ΙΙ Θερμο/τρικός Σταθμός Βοιωτίας: 25.55 εκατ. ευρώ
  *Artisti Italiani 62,9 εκατ. ευρώ και η
  *ΚΑΕ ΠΑΟΚ 68,4 εκατ. ευρώ.
  *Πειραϊκή Πατραϊκή 20,6 εκατ ευρώ.
  Ο Πανιώνιος έχει χρέη 21,8 εκατ ευρώ, η Εξπρές Σέρβις 19,3 εκατ. ευρώ, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 18,7 εκατ. ευρώ ενώ η ΠΑΕ Αθηναϊκός 15,9 εκατ. ευρώ.
  Η Αφοί Μιμίκου Κοτόπουλα έχει οφειλές 22,6 εκατ ευρώ,
  η Άρης Καλαθοσφαιρική ΑΕ 21,2 εκατ. ευρώ. Η ΑΚΡΟΝ ΙΛΙΟΝ ΚΡΥΣΤΑΛ με χρέη 19,9 εκατ. ευρώ. Η Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ έχει οφειλές 13,74 εκατ. ευρώ και η ΑΕΛ (Λάρισα) χρωστάει 6,7 εκατ. ευρώ.
  κλπ κλπ

  Ας πληρώσουν από 1-2 εκ... χθες

  4) 50-100 εκ πρόστιμα οι της κινητής τηλεφωνίας και άλλες μονοπωλιακές (που αποκλείεται να φύγουν)

  5) 500εκ -1 δις αναγκαστικός δανεισμός από την Εκκλησία

  Ξεπλένουμε και επαναλαμβάνουμε το ίδιο και το 2014

  • George avatar
   George @ Αβαδδών 16/11/2013 19:12:46

   Μπορούμε να βάλουμε και την αστυνομία σε μπλόκα με το όπλο στο χέρι να ζητά 20 Ευρώ από τον καθένα. Αποκλείεται να μην τα δώσουν!! Το ότι μπορούμε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το κάνουμε-η αγορά έχει κανόνες. Οχι επειδή είμαστε καλοί και ευγενικοί αλλά γιατί δεν συμφέρει. Πολύ γρήγορα χάνεις πιό πολλά και αν επιμείνεις το πολύ σε μιά-δυό γενιές ΟΛΑ, βλέπε σοβιέτ.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Αβαδδών 16/11/2013 20:27:18

   Ναι, πως δεν το σκεφτήκαμε; Να κανονίσουμε, να τους τα πάρετε... Ειδικά από την "Πειραϊκή-Πατραϊκή" (που την θυμήθηκες, αθεόφοβε;).
   Ξέχασες και την "ΕΛΙΝΤΑ" (ΙΖΟΛΑ), που στο εργοστάσιο της κυκλοφορούν πλέον, μόνο φίδια και κοράκια. Να τα κατάσχουμε!

   Οι περισσότερες από όσες ανέφερες είναι παρελθόν.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ ΠΗΛΕΑΣ 16/11/2013 20:42:44

    Τό ὡραῖο εἶναι πώς θέλει νά ἐπαναληφθεῖ καἰ τό 2014...

   • Αβαδδών avatar
    Αβαδδών @ ΠΗΛΕΑΣ 17/11/2013 00:00:45

    Σόρι. Κόπι πέηστ έκανα κάποιες επιχειρήσεις και όντως κάποιες έχουν κλείσει.

    Αν βέβαια διαφωνείτε υπάρχουν και οι εναλλακτικές του φόρου ακινήτων και του Οθωμανικού σαρικίου...

    • George avatar
     George @ Αβαδδών 17/11/2013 07:24:42

     Η εναλλακτική να μην δίνουμε συντάξεις σε 50άρηδες προφανώς δεν παίζει....

     • Αβαδδών avatar
      Αβαδδών @ George 18/11/2013 03:01:07

      Θεωρητικά υπάρχει αλλά πρακτικά αποτελεί δυσκολάκι καθώς στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 33% των προτιμήσεων, η ΝΔ το 20% και το ΠΑΣΟΚ το 6%. Στην ομάδα από 35-54 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 34%, η ΝΔ το 24% και το ΠΑΣΟΚ το 8%. Τέλος, στις ηλικίες από 55 ετών και πάνω ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 20%, η ΝΔ 39% και το ΠΑΣΟΚ το 17%.

  • karasumi avatar
   karasumi @ Αβαδδών 16/11/2013 23:12:45

   Μεγάλε,σύμβουλος του Τσιπρα είσαι;

 15. Δήμος avatar
  Δήμος 16/11/2013 16:33:46

  Σιγά την Κόλαση

 16. Ταξιδιωτης avatar
  Ταξιδιωτης 16/11/2013 17:32:17

  Δεν βαρεθηκανε καποιοι να λενε τις συνωμοσιολογικες βλακειες περι Πουτιν.

  Δυο ειναι τα μεγαλυτερα αγκαθια.Ο Παπανδρεισμος που συνεχιζει να επιβιωνει μεσα απο το Συριζα και τον συνδικαλισμο και η εγχωρια διαπλοκη .ο Εβερτ ΕΙΧΕ ΠΕΙ “Αν δεν υπαρξει σύγκρουση με την διαπλοκή, κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να βγάλει την Ελλάδα από την οικονομική κακοδαιμονία και ούτε να την απαλλάξει από τη σήψη”

  Η κατασταση τωρα της αποσυνθεσης του ΠΑΣΟΚ που αποτελει απειλη για σταθεροτητα της κυβερνησης οφειλεται στους Παπανδρεικους που ουτε τον Σαμαρα καλοβλεπουν αλλα ουτε και τον Βενιζελο,αντιθετως στηριζουν ορισμενοι το Συριζα εν κρυπτω.

  Οσο λοιπον αφηνεις ολους αυτους να αλωνιζουν θα εχεις αυτα τα προβληματα που απειλουν την κυβερνητικη συνοχη.

 17. Ταξιδιωτης avatar
  Ταξιδιωτης 16/11/2013 17:46:11

  και κατι αλλο.Αναφερει το αρθρο την δηλωση της Μαρία Γιαννακάκη η οποια ειπε ότι με έναν άλλο πρωθυπουργό και μια άλλη προγραμματική συμφωνία το κόμμα της θα το σκεφτόταν πολύ σοβαρά, υποστηρίζοντας πως «ο λαός έχει δείξει πως δεν επιθυμεί εκλογές και πως από την παρούσα Βουλή θα μπορούσε να προκύψει μια άλλη κυβέρνηση»

  αυτο εξηγει και την δηλωση της Ντορας Μπακογιαννη ΠΟΥ ΚΑΛΕΣΕ να επιστρεψειη Δημαρ στην κυβερνηση.

  Απο την μια οπως ειπα πιο πριν εχουμε τους Παπανδρεικους που εχουν τους δικους τους στοχους και κυριως επικεντρωνονται στην απομακρυνση Βενιζελου,την διασπαση του πασοκ ωστε να πεσει η κυβερνηση.

  Εκτος ομως απο αυτους εχουμε και τους Μητσοτακικους,την Δημαρ,ορισμενους Σημιτικους του πασοκ,τον Ανδρεα Λοβερδο που επιθυμουν αλλαγη πρωθυπουργου χωρις εκλογες και διαφορους της διαπλοκης επιχειρηματιες που στηριζουν μια τετοια κινηση.

  Για αυτο ακριβως το λογο εκανε προταση μομφης ο Συριζα που εχει την πληροφορηση για κινησεις στο παρασκηνιο.

 18. Πλάνη εικαστική avatar
  Πλάνη εικαστική 16/11/2013 18:17:36

  :lol:

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ Πλάνη εικαστική 16/11/2013 20:50:07

   400 εκατ. ευρώ καπέλο κάθε έτος επί 20 χρόνια ...μια χαρά σίτιζε η Ρώσικη Ορθόδοξη αρκούδα την Ελληνική σαπίλα...

 19. epifanios avatar
  epifanios 16/11/2013 20:01:56

  Ειμαι απολυτα σιγουρος οτι πολλες φορες ολα τα κομματα εχουν συνεννοηθεί υπογεια. Ακομα και η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 20. Κωστας avatar
  Κωστας 16/11/2013 21:13:41

  Μηπως οι βουλευτες ξερουν καλυτερα τα ποσοστα τους απο τις δημοσκοπησεις ? λεω εγω τωρα.

  • MCA avatar
   MCA @ Κωστας 16/11/2013 21:46:51

   Πέρα από τις πρώτες εκλογές του 2012, οι δημοσκοπήσεις δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερες αποκλίσεις σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα.
   Οι κόσμος έχει υποστεί τόσα τα τελευταία χρόνια και δεν ΄΄έχει ανοίξει μύτη΄΄ στο κοινοβούλιο. Ξαφνικά με τους φόρους ακινήτων γίνεται σφαγή.
   Όταν έχεις μείνει άνεργος, έχει μειωθεί το εισόδημα σου στο μισό ,δεν μπορείς να αποπληρώσεις το στεγαστικό σου δάνειο, πόσο ποια μπορεί να σε επιβαρύνουν τα 400 ευρώ το χρόνο για το ΄΄χαράτσι΄΄;
   Εδώ δεν θίχτηκαν τα συμφέροντα του κοσμάκη αλλά των κατεχόντων. Γι αυτό τόση βαβούρα στην βουλή.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ MCA 18/11/2013 00:05:35

    Δηλαδή, πρώτη φορά ακούς άνεργο ή εργαζόμενο με ελάχιστο εισόδημα να έχει ακίνητη περιουσία μη αξιοποιήσιμη, για την οποία πρέπει να πληρώνει και φόρους;

 21. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/11/2013 23:22:08

  Διακρίνω τρικυμία άνω των 8 μποφώρ, όχι εν κρανίω αλλά εν ...κρανίοις.
  Είναι προφανές τι είναι εφικτό και τι είναι ανέφικτο.
  Μετά το Τέξας υπάρχει ουσιαστικά σύγκλιση Τσίπρα - Σαμαρά επί του πρακτέου.
  Το ..μικρό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καμμία σύγκλιση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο (μικρο)κομματικών στοχεύσεων και κυρίως σε επίπεδο οπαδών. Εκεί βασιλεύει η τρικυμία εν κρανίοις, στους οπαδούς.
  Και στο σχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής βεβαίως. Δεν γίνεται να πληρώνουν τα μαντριά, και από την άλλη flat tax είτε έχεις 2 (πρώτη κατοικία + μικρό εξοχικό) είτε έχεις 20 αστικά ακίνητα προς εκμετάλλευση.
  Ενώ τις λίστες "Λαγκάρντ" κτλ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τις ξεχάσανε, και ο μόνος που τους τις θυμίζει ειναι η ...τρόικα.
  Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα απλής λογικής.
  Τα πράγματα ειναι απλά: Κινήσεις δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής, δηλαδή ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να βάλουν το χέρι στην τσέπη αυτοί που συσσώρευαν και κατανάλωναν σαν πούτηδες επι 30 χρόνια.
  Και επιτέλους, τα 2 μεγάλα κόμματα να πουν με απλά λόγια που διαφωνούν και που συγκλίνουν και να ξεχάσουν τους πολιτικαντισμούς της εποχής "ουίσκι ή τεκίλα" (κατά Χάρυ Κλύν).
  Έλεος, οι αυτοσχέδιοι μικροκομματικοί μακιαβελισμοί είναι διασκέδαση (τα θεάματα μετά τον άρτο) για όσους έχουν άφθονο λίπος να καψουν. Οι λοιποί συνήθεις πολίτες τους πολιτευτάκιες τους έχουμε ούτως ή άλλως χεσ*ένους. Μην κάνουν λοιπόν τα πράματα χειρότερα, για την υστεροφημία τους.

 22. Κώστας ΜΠ avatar
  Κώστας ΜΠ 17/11/2013 01:11:49

  Η τρόικα φωνάζει:
  - ελάτε να συμφωνήσουμε, μην κάνετε εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, για να πάρετε τη δόση. Η κυβέρνηση απάντα: δεν βιαζόμαστε, έχουμε ρευστότητα ( και με τα έντοκα) μέχρι την Άνοιξη.
  -το πρόβλημα στο φόρο ακινήτων είναι το ανελαστικό ταβάνι προβλεπομένων εσόδων , που προκύπτει από τις προβλέψεις του προγράμματος περί πλεονασμάτων που φτάνουν μέχρι και το 4+% του ΑΕΠ το 2015. Και αυτό το νούμερο είπε ο Σαμαράς πως θα ζητήσει να αναθεωρηθεί προς τα κάτω( να είμαστε δηλαδή δεσμευμένοι πως θα πετύχουμε μικρότερα πλεονάσματα) , μετα την επικύρωση του πλεονάσματος τον Απρίλιο. Οπότε και τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους για την υλοποίηση της δέσμευσης περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους(11/2012). Συμφωνία από την οποία είναι αδύνατον να κάνουν πίσω οι δανειστές. Απλά θα το τρενάρουν.
  Μια παράμετρο όμως δεν υπολογίζουν. Το οτι πρόκειται περί χώρας Φρενοκομείου. Στο παρά πέντε αφηνιασμένοι αντιμνημονιακοί( που τους πήρε τρια χρόνια να καταλάβουν τη διαφορά ελλείματος και χρέους, αν και ο Πάνος ακόμη δεν το έχει καταλάβει) και κλασσικοί πολιτικάντηδες , με πρώτο τον θλιβερό Κουβέλη και μαγιά τα αποκρουστικά ΓΑΠικα τσικό μέσα στο Πασόκ, ετοιμάζονται να τινάξουν τα πάντα στον αέρα. Μυαλό δεν έβαλαν. Αν κάτι συνέβαλε αποφασιστικά στην οργισμένη ψήφο του Μαίου του 12 ήταν η αντιπολιτική επιλογή Παπαδήμου. Πρωθυπουργός στην Ελλάδα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πλειοψηφούντος κόμματος( ο Σαμαράς σήμερα, πιθανώς ο Τσίπρας αύριο). Οι κουβέληδες αυτά που ήξεραν να ξεχάσουν. Να σταματήσουν επιτέλους να κινούνται στην τροχιά του πολιτικού τους προγόνου Τσιριμώκου. Αν κάτι θα ενώσει όλο τον κόσμο (πχ "μνημονιακούς" και "αντιμνημονιακούς") είναι η απέχθεια προς απολιτικές και ψευτοτεχνοκρατικές επιλογές κατεψυγμένων πρωθυπουργών τύπου Παπαδήμου που δεν έχουν και δεν είχαν ΠΟΤΕ καμιά λαική και εκλογική νομιμοποιήση . Ο Σαμαράς, ο Τσίπρας κλπ λογοδοτούν. Στους βουλευτές τους, στα κόμματά τους, στις εκλογές. Ο Παπαδήμος δεν ήταν Ζολώτας και στην σημερινή Ελλάδα Ζολώτες- δυστυχώς- δεν υπάρχουν.
  Αν λοιπόν θέλουν να καταγραφούμε στην παγκόσμια ιστορία ως η χώρα της απόλυτης γελοιότητας, η χώρα στην οποία προήλθε πλήρης κοινωνική αναταραχή λόγω της παντελούς έλλειψης πολιτικής νομιμοποίησης λύσεων τύπου Παπαδήμου, ας προχωρήσουν. Κουβέληδες, μητσοτάκηδες, δημαρίτες και Τζακρο-Μωραίτο-Σκανδαλίδηδες. Ας αλλάξουν πρωθυπουργό για να πετύχουν το ακατόρθωτο: να τους καρπαζώνουν στο δρόμο "μνημονιακοί" και "αντιμνημονιακοί" συγχρόνως. Και βέβαια όλα σε μια χώρα που θα έχει με γνήσιο νεοελληνικό στυλ και πιστή στην ιστορία της βάλει ένα ακόμη μοιραίο αυτογκόλ. Και μετά θα μας φταίνε "οι άλλοι" , οι "ξένοι" και "τα σκοτεινά κέντρα".

 23. Λαμπρος Κοντος avatar
  Λαμπρος Κοντος 25/11/2013 16:48:58

  Οι επομενες εκλογες θα ειναι και πολυ σημαντικες,αλλα και πολυ ενδιαφερουσες.
  Το "σημαντικεσ"δεν χρειαζεται να το εξηγησω.Θα ανφερθω μονον στο σκελος "ενδιαφερουσες".
  Δυο θα ειναι οι ιδιαιτεροτητες:

  Η πρωτη το τι ποσοστο θα λαβει η "Χρυση Αυγη".Διοτι ειναι η πρωτη φορα που θα κριθει ενα αμιγως ακροδεξιο κομμα για το οποιο το πανελληνιο γνωριζει,πλεον,επαρκως το σε τι ακριβως πιστευει,τι ακριβως πρεσβευει και πως ακριβως λειτουργει,κατι που δεν ισχυε στις προηγουμενες εκλογες οπου ουδεις,σχεδον,εγνωριζε περι τινος ακριβως προκειται.

  Το δευτερο ειναι εαν ο Συριζα καταλαβει την πρωτη θεση,και με τι ποσοστο.
  Διοτι ειναι η πρωτη φορα που στην χωρα μας διεκδικει την πρωτια και την εξουσια ενα κομμα το οποιο ,ουσιαστικα,εχει απολυτως εναντιον του το συντριπτικα μεγαλυτερο ποσοστο των μεγαλων ΜΜΕ (τηλεοπτικους σταθμους ,ραδιοφωνικους σταθμους και εφημεριδες).Η μελετη των σχετικων ιστορικων στοιχειων δειχνει οτι σε ολες τις εκλογες απο καταβολης νεοελληνικου κρατους,και σιγουρα απο την μεταπολιτευση και μετα ,το κομμα που κερδιζε ειχε την πλειοψηφια των ΜΜΕ να το στηριζουν,και μαλιστα απροκαλυπτα.Κατι που τωρα συμβαινει με την παρουσα Κυβερνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, και μαλιστα σε σχεδον απολυτο βαθμο.

  Ιδωμεν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.