#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/04/2013 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυνήγι δημοσίων υπαλλήλωνΤου Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Κοντεύει να γίνει μόδα. Όπως κάποτε τα τεριλέν παντελόνια καμπάνα ή οι γελοίες ινδικές φουστάνες που φορούσαν απαραιτήτως οι προοδευτικές γκόμενες. Κάθε νεοφιλελεύθερος χλέμπουρας, που συνήθως επί τρεις γενιές ραχατεύει σε βάρος του Πρυτανείου, θέλει κι ένα κεφάλι δημοσίου υπαλλήλου.

Μόνο κυνήγι σαν της αλεπούς δεν έχουν προτείνει μερικοί, λάβροι κι αγανακτισμένοι, χτυπώντας το καθεστωτικό  Montblanc τους πάνω στα χαρτάκια τους στα δελτία. Ν’ αμολάμε τον δημόσιο υπάλληλο στα χωράφια και να τον κυνηγάμε με άλογα και σκυλιά ντυμένοι με κόκκινα σακάκια.

Πιο λάβροι απ’ όλους οι δημοσιαγραφάρες των καναλιών των μπετατζήδων – εργολάβων – προμηθευτών. Όσο τα αφεντικά τους μασουλούσανε τους προϋπολογισμούς του κράτους, ουδέποτε τους τσίμπησε η μύγα της αγανάκτησης. Τώρα όμως τους πνίγει το …δίκιο. Νομίζεις πως στρατιές ακαμάτηδων δημοσίων υπαλλήλων έχουν κάνει μπλόκο στους Ευζώνους και δεν μπορεί να περάσει η ανάπτυξη, που έρχεται φουριόζα.

Μια ολόκληρη κατηγορία εργαζομένων, εκατοντάδες χιλιάδες, κατασυκοφαντούνται, συχνά από τους υπαίτιους του προβλήματος και τους μπιστικούς τους στα ΜΜΕ!

Δεν με ενοχλεί απλώς. Γυρίζει ανάποδα το μάτι μου κι αισθάνομαι το καθήκον να βάλω τα πράγματα στην θέση τους.

Είμαι γιος δημοσίου υπαλλήλου, πλαστιγγοποιού στον ΟΛΠ, του μοναδικού σε όλο το λιμάνι. Δούλεψε 35 χρόνια σαν μουλάρι και πιστός σαν τσοπανόσκυλο στην υπηρεσία του, εκεί που δούλεψε κι ο πατέρας του σαν λιμενεργάτης. Μέχρι και δυο - τρία χρόνια από την συνταξιοδότηση του, επειδή κάποιοι ανόητοι δεν φρόντισαν έγκαιρα για την πρόσληψη κι εκπαίδευση αντικαταστάτη, τον έπαιρνε αγχωμένος ο διευθυντής του και πήγαινε, τζάμπα, κι επισκεύαζε καμμιά γεφυροπλάστιγγα, όταν περίμεναν ουρά να εκτελωνίσουν φθαρτά οι έμποροι. Και στην ερώτηση μου, «μα καλά, τι κάνεις;», η απάντηση ήταν απλή και με σεβασμό: «φάγαμε ψωμί απ’ τον Οργανισμό, έτσι πρέπει».

Η πλειοψηφία των ανθρώπων κάνουν καλά την δουλειά τους, προσπαθούν να την κάνουν. Τα ΜΜΕ πάντα θα προβάλλουν το κακό, το εξαιρετικό, θα δείξουν το σάπιο δέντρο κι όχι το δάσος. Θα κρεμάσουν στα μανταλάκια τον επίορκο αστυνομικό ή τον «φακελάκια» γιατρό. Κουβέντα για τις χιλιάδες αστυνομικούς που καθημερινά συμπλέκονται με μαχαιροβγάλτες, τρελούς, μπράβους, που καβαλάνε μάντρες ή καταδιώκουν με σάπια λάστιχα  για να πιάσουν ληστές και κλεφτρόνια ή βαρεμένους τρομοκράτες. Κουβέντα για τις χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές που καθημερινά, με κολοβούς μισθούς και πενιχρά μέσα, σώζουν ζωές, υπερβάλλουν εαυτόν σε συνθήκες αντίξοες, για το κοινό καλό. Πριν λίγα χρόνια πήγα την κόρη μου στο Παίδων με σοβαρό ατύχημα κι είδα ανθρώπους που σκίζονταν για όλους ανεξαιρέτως. Ευόρκως και με το παραπάνω. Τους ευγνωμονώ και δεν θα τους ξεχάσω ποτέ.

Όποτε χρειάστηκε κάτι στον ΟΤΕ, την ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, σε υπηρεσίες δήμων, συνάντησα και άχρηστους, εξοργιστικά αγενείς, ενίοτε και λαμόγια. Όμως ο κανόνας ήταν και είναι άνθρωποι που έκαναν και κάνουν ότι μπορούν καλύτερα, μέσα στις δοσμένες συνθήκες.

Κακή, κάκιστη υπηρεσία προσφέρουν στην κυβέρνηση, όσοι νομίζουν πως με το να κρεμάσουν στον σταυρό όλο τον δημόσιο τομέα, συκοφαντώντας τους εργαζόμενους σε αυτόν, βοηθούν, τάχα, να περάσουν οι πολιτικές.

Και για εξηγούμαστε, φυσικά και πρέπει να απολυθούν όσοι αμετάκλητα καταδικάστηκαν για σοβαρά ποινικά αδικήματα, οι κλέφτες, οι απατεώνες, οι δωροδοκηθέντες. Αυτό όμως, το αυτονόητο, δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή για να εξευτελίζονται συλλήβδην οι εργαζόμενοι του δημοσίου ως περίπου βασική αιτία της κρίσης.

Η ανάπτυξη χρειάζεται κράτος, σοβαρό, καλά οργανωμένο κι αυτό χρειάζεται ανθρώπους, που θα είναι πειθαρχημένοι, αξιοπρεπώς αμειβόμενοι και θα απολαμβάνουν τιμής.

Αυτή η ανθρωποφαγία είναι προσβολή στον πατέρα μου, προσβολή στους δασκάλους μου, την κυρία Ελένη, που κάποτε την άκουσα εκστατικά να μας μιλάει για το ηρωικό πρότυπο, τον κύριο Ζωγράφο που στα πιο κρίσιμα χρόνια μας έμαθε ελληνικά, βασικά στοιχεία για τον κόσμο κι ελληνικές αξίες. Είναι προσβολή για τους χιλιάδες αστυνομικούς, στρατιωτικούς, που τώρα που γράφω, Σαββατόβραδο, κι εσείς πάτε βόλτα, αγρυπνούν κι ενίοτε πέφτουν στο καθήκον. Είναι προσβολή στους γιατρούς και νοσηλευτές, που βγαίνουν από ένα δύσκολο χειρουργείο και χαμογελούν με μόνη την ηθική ικανοποίηση ότι σώσανε έναν άνθρωπο και μπορούν να πουν στα παιδιά του, στον ή στην σύζυγο πως όλα πήγαν καλά.

Το δημόσιο μας είναι κακά οργανωμένο, αλλού το προσωπικό πλεονάζει κι αλλού υπάρχουν ελλείψεις. Υπάρχουν οργανισμοί που στήθηκαν μόνο για να προσληφθούν ρουσφέτια και πρέπει να κλείσουν. Η μηχανοργάνωση του είναι 30 χρόνια πίσω, τα πειθαρχικά κωλοβαράνε και υπάρχει τεράστια ανάγκη πειθαρχίας, αξιολόγησης. Αλήθεια επίσης είναι πως υπάρχει ένα ποσοστό ανίκανων, τεμπέληδων και αμετάκλητα καταδικασμένων για ατιμωτικά αδικήματα, που πρέπει να απολυθούν. Όμως είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία.

Οι συκοφαντικές υπερβολές των ΜΜΕ και πολιτικών μουτζαχεντίν του νεοφιλελευθερισμού διαστρέφουν την αλήθεια και δεν βοηθούν την επίλυση των προβλημάτων. Οι αλλαγές κι ο εκσυγχρονισμός πρέπει να γίνουν. Σεβασμός όμως στους τίμιους ανθρώπους, στην πλειοψηφία των εργαζομένων που στελεχώνουν το κράτος. Ιδίως από τους πολυτελέστερους δημοσίους υπαλλήλους, τους βουλευτές που παντελονιάζουν 7.000 ευρώ καθαρά το μήνα κι από τις πριμαντόνες των ιδιωτικών καναλιών με τις κατοσταριές χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Οι δε τελευταίοι και τα αφεντικά τους αποδεδειγμένα έχουν βλάψει την Πατρίδα και το λαό, πληρωμένοι από τα κέρδη των υπερκοστολογημένων εργολαβιών και προμηθειών, βιαστές της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, διαστροφείς της αλήθειας, που συνήθως ξεσπούν τις ιερεμιάδες τους κατά των εργαζομένων μετά από κανά τρίωρο τούρκικης σαβούρας….

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 28/04/2013 08:13:01

  Εύγε! Πράξη αληθινής αντίστασης στην κυριαρχία της τεχνητής πολιτικής ορθότητας!

 2. foros1 avatar
  foros1 28/04/2013 08:25:24

  το επομενο χρονικό διαστημα θα δουμε Φαήλο και τον "εξαναγκασμό σε παραίτηση" δημοσιων υπαλλήλων.
  θα σου δωσω το παραδειγμα ενος εκπαιδευτικού, που μετα απο πολλα χρονια σε ενα σχολειο, τυχαινει μια χρονια να εγγραφουν λιγοτεροι μαθητες και να μεινει υπεραριθμος.
  με το εως τωρα νομικό πλαισιο, αυτος ή θα επιλεξει να παρει νεα οργανική σε αλλο σχολειο της διευθυνσης (συνήθως του νομού), ή θα τεθει στην διαθεση του ΠΥΣΔΕ (συνηθεστερο) και να καλυψει οργανικά κενα (αρρωστιες, εγκυμοσύνες, επιπλεον αναγκες ωραριου κλπ) διδασκοντας σε διαφορα σχολεια της διευθυνσης.
  ετσι τον επομενο χρονο θα βρεθει παλι στην αρχική του οργανική.
  τωρα ετοιμαζουν απο τον πρωτο χρονο την ΥΠΟΧΕΩΤΙΚΗ μεταθεση σε επιπεδο περιφερειας και πανελλαδικα.
  φανταστείτε ενα οικογενειαρχη με μικρα παιδια να πρεπει ξαφνικα να μεταναστεψει μονιμα σε αλλη πολη της Ελλαδας διαλύοντας το σπιτι του αν το επιλεξει και δεν παραιτηθεί.
  και το ..."αστειο" ειναι την επομενη χρονια να υπαρχει ωραριο απο εκει που εφυγε και να μην μπορει να ξαναπαει.
  αν αυτο δεν θα ειναι κυνήγι, τοτε τι θα ειναι;

  • Ανδρεας45 avatar
   Ανδρεας45 @ foros1 29/04/2013 05:12:46

   Οι στρατιωτικοι και αστυνομκοι δεν παθαινουν το ιδιο φορος1,γιατι δηλαδη να μην γινεται το ιδιο και σε αλλους κλαδους η μηπως ειναι παιδια καποιου αλλου θεου οι εκπαιδευτικοι;

 3. foros1 avatar
  foros1 28/04/2013 08:31:41

  ... και πιστεψτε με θα υπαρξουν χιλιαδες τετοιες περιπτωσεις τωρα με την αυξηση και του ωραριου.

  • Kerasia avatar
   Kerasia @ foros1 28/04/2013 11:42:05

   Μετά από 21 χρόνια υπηρεσίας ( τα 2/3 των οποίων μακριά από τον τόπο κατοικίας μου και σε δυσπρόσιτες ή παραμεθόριες περιοχές, για να μαζέψω μόρια, τρομάρα μου) βρίσκομε σ' αυτή την κατηγορία.

 4. Ραβινος avatar
  Ραβινος 28/04/2013 08:41:57

  Aυτο λεγεται κοινωνικη αντιπαλοτης με μοχλευση ενστικων κοινωνικου αυτοματισμου.Απο την μια δεν φταιει η πλειοψηφια των ΔΥ αλλα μερικοι αγενεις ,οκνηροι ΔΥ και απο την αλλη φταιει η πλειοψηφια του ελληνικου λαου που εχει την αποψη οτι οι ΔΥ καταληστευουν το δημοσιο κορβανα με το να πληρωνονται χωρις να δουλευουν και αυτην την εντυπωση τους την εχει δημιουργησει η στρατια των δημοσιογραφων των καναλαρχων που εχουν κι αυτοι σκυλευσει το δημοσιο ταμειο.Κατι δεν παει καλα σ'αυτον τον κατα Φαηλο συλλογισμο.Δεν ειναι μετρο συγκρισης το προ 35ετιας εργασιακο γιγνεσθαι και ηθικη της εργασιας και μαλιστα στον ΟΛΠ την ελιτ των εργαζομενων τοτε και τωρα σ'ολη την ζωνη του Πειραιως {ημουν υπευθυνος προμηθειων εξωτερικου & εισαγωγων-εξαγωγων μεγαλης Πειραιωτικης Εταιρειας και ξερω }.Εζησα την εμπειρια 2 ετων στον δημοσιο τομεα και περαν των οσων καταλογιζουν στους ΔΥ αυτο που χαρακτηριζει την συντριπτικη πλειοψηφια αυτων ειναι η ευθυνοφοβια και η παντελης ελλειψη αναληψης εστω και της ελαχιστης πρωτοβουλιας για μια διορθωση μια αλλαγη προς το καλυτερο μαις διαδικασιας διεκπεραιωσης μιας εργασιας μιας εξυπηρετησης .Σε καθε προσπαθεια εκπαιδευσης ,ενημερωσης τους για αλλαγη νοοτροπιας ,νεες τεχνικες εργασιας ,πληροφορικη κλπ το ζητουμενο και συζητουμενο εντονα ηταν το ποτε θα γινει η εκπαιδευση και εαν ειναι μεσα στο ωραριο η εξω απο αυτο και σε καμια περιπτωση Σαβατοκυριακο η Παρασκευη απογευμα ! Κανεις δενε χει την διαθεση να κυνηγισει τους ΔΥ αλλα οταν ειναι μεσα στην γυαλα να τους βλεπουν ολοι οι πολιτες να συμπεριφερονται σας τους εμηριδες της Αραβιας στα γραφεια τους που εχουν μεταφερει ολο τους το σοι σε φωτογραφιες & ζωγραφιες των παιδιων τους κρεμασμενες στους τοιχους γυρω τους λες και ειναι στο σπιτι τους ,οταν εχουν κρεμασμενα τα ρουχα τους και τις τσαντες τους στις πολυθρονες τους και στις καρεκλες διπλα τους με τον πολιτη ορθιο να περιμενει καρτερικα να εξυπηρετηθει απο τον υπαλληλο που τον πληρωνει με τους φορους τους τοτε ας μην κανουν τους κακομοιρηδες και τα θυματα .Ο τιτλος του αρθρου κατα την αποψη μου μαλλον πρεπει να αντιστραφει '' σε κυνηγι του πολιτη απο τον ΔΥ'' ο οποιος επι χρονια εχει μαθει να θεωρει την εξυπηρετηση του πολιτη αγγαρεια και το ξεσπασμα πανω του ως εκτονωση των οποιων ψυχοπλακωτικων του συμβαινουν στην οικογενεια του & στην δουλεια του .Οι εξαιρεσεις των αστυνομικων και ιατρων κατα περιπτωση που επικαλειται το αρθρο δεν κανουν τον κανονα γι'αυτο και κρινεται επιβεβλημενη καθε φορα που διαπιστωνεται η εξαιρεση να δημοσιευονται ευχαριστηρια νοσηλειας για γιατρους και νοσοκομεια σε εφημεριδες αλλιως εαν ηταν ο κανονας δεν θα χρειαζοταν να γινουν!

  • maverick avatar
   maverick @ Ραβινος 29/04/2013 21:28:48

   Το συγκεκριμένο σκηνικό που περιγράφετε, δυστυχώς στη χώρα μας ισχύει εξίσου και στον κρατικοδίαιτο (μέσω φωτογραφικών διατάξεων, φορο-αποφυγής, απευθείας αναθέσεις κλπ) και μη ανταγωνιστικό, ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δεσμεύει πόρους, με δυσανάλογα αποτελέσματα (βλέπε, Χρηματιστήριο Α., χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αντιπροσωπίες, ιατρικά κέντρα, κατασκευαστικές, ΜΜΕ, κοκ). Γι’ αυτό άστο καλύτερα, μη το παιδεύουμε!

 5. Σωκρατης avatar
  Σωκρατης 28/04/2013 09:44:22

  Συμφωνω απολυτως με τον "ισραηλιτη" εκ ανωθεν!
  Ευθυνοφοβοι ΔΥ, κατωτερης εκπαιδευσης και μετριοι στη δουλεια τους. Παντρεμενοι με τη μονιμοτητα με κουμπαρο το κρατος. Αξιολογηση αποδοτικοτητας ανυπαρκτη. Απο ενα πακετο μπλανκο διορθωτικο, τα δωρεαν τηλεφωνα με τις ωρες στα αγαπημενα τους προσωπα, μεχρι και τα τσαμπα εισητηρια για ολο το σοι με την Ολυμπιακη, ολοι μαζι λιγο η πολυ εβαλαν το χερακι τους στο να καταχρεωθει το ελληνικο δημοσιο. Τα περι ΟΛΠ και ηθικης των εργαζομενων, με νανουριζουν σαν παραμυθι. Αυτοι που φυλανε σκοπια στα συνορα η σε καποια κατοικια πολιτικου στο κολωνακι και περιξ, αυτοι που καταδιωκουν ληστες με φθαρμενα pirelli ελαστικα, ηξεραν τι δουλεια που εκαναν οταν ετοιμαζαν το μηχανογραφικο τους. Ασυλια και ανοχη μηδεν σε κανεναν που πληρωνεται απο τον Ελληνα κακομοιρη φορολογουμενο. Καταργηση μονιμοτητας στον δημοσιο τομεα και καταργηση βουλευτικης συνταξης στις δυο συνεχομενες επανεκλογες. Απλη αποζημιωση για τα Χ χρονια που παρεμεινε βουλευτης καποιος, συμφωνα με το εισοδημα που δηλωνε πριν εκλεγει βουλευτης επι τα χρονια παραμονης του στα εδρανα.
  Λυσεις υπαρχουν πολλες, μυαλα τα ιδιο, επι της ουσιας ομως ολοι κανουν τον κινεζο Λιν Χαο.

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 28/04/2013 09:55:10

  Είναι η πρώτη φορά που δεν συμφωνώ με τον Φαήλο, τουλάχιστον στα περισσότερα σημεία και είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ απολύτως με τον Ραβίνο!
  Έχω θητεύσει και ως ...Θύτης αλλά και ως ...Θύμα, δηλ. και ως Δημόσιος Υπάλληλος αλλά και αργότερα ως ..εξυπηρετούμενος του Δημοσίου.
  Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας έχουμε μια γεύση της Δημοσιουπαλληλικής συμπεριφοράς!
  Εξοργίζομαι με την δικαιολογία ότι "δεν είναι όλοι έτσι".
  Φυσικά υπάρχουν και καλοί υπάλληλοι και ίσως είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, αλλά σε κάθε νεοεισερχόμενο , με ζήλο, θέρμη , ενεργητικότητα και εργατικότητα, παρεμβάλλεται η ... καθεστωτική μειοψηφία η οποία νομοτελειακά επιβάλει τις απόψεις της!!
  Δεν θα ξεχάσω τη συμβουλή που μου έδωσαν την πρώτη ημέρα εργασίας μου , οι παλιοί συνάδερφοι:"Εδώ πληρωνόμαστε τόσο όσο να μην φύγουμε και εργαζόμαστε τόσο όσο να μην μας διώξουν"!!!
  Βέβαια εξακολουθώ να πιστεύω ότι ή άρση της μονιμότητας είναι ένα δυσκολότατο εγχείρημα , γιατί στον ιδιωτικό τομέα την αξιολόγηση την κάνει αυτός που πραγματικά σε πληρώνει , ενώ στο Δημόσιο είναι απίστευτα αμφίβολο αν θα επεισέρχονται μόνο αντικειμενικά κριτήρια και όχι άλλοι μεπτοί παράγοντες, για τον απλούστατο λόγο ότι ο αρμόδιος όποια απόφαση και αν πάρει δεν θα τον ...πονέσει η τσέπη του, τουναντίον μάλιστα!!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ ΝΤΙΝΟΣ 29/04/2013 00:00:33

   Αφού συμφωνείς πως είναι μειοψηφία, τότε που διαφωνούμε;!;!
   Η άρση της μονιμότητας θα πλήξει την συνέχεια του κράτους.
   Οι σοβαρές χώρες έχουν έναν σκληρό πυρήνα μονίμων υπαλλήλων, που όμως ελέγχονται κι αξιολογούνται.
   Απλή η λύση: ανταμείβεις τους καλούς, τιμωρείς τους κακούς. Δεν ξέρω άλλο αποτελεσματικότερο και δικαιότερο τρόπο διοίκησης.

 7. Eva avatar
  Eva 28/04/2013 09:58:40

  Ο σεβαστός πατέρας σας κ. Φαήλο δεν αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ούτε ο πρώην εκπαιδευτικός δικός μου. Ούτε και κάποιοι σημερινοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι γνωρίζω οτι παίρνουν δουλειά στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα.
  Η αιτία που οι δημόσιοι εξευτελίζονται συλλήβδην όπως λέτε, είναι οι μαζικές προσλήψεις ανεξαρτήτως προσόντων, με τους γνωστούς τρόπους...και για τους γνωστούς λόγους.
  Υπό τις σημερινές συνθήκες, ο νέος άνεργος που δεν έχει μέλλον και ακόμα χειρότερα ο μεσήλικας άνεργος που δεν έχει ούτε παρόν, αισθάνονται πολίτες τελευταίας κατηγορίας και ναι, ενδέχεται να στραφούν εναντια στον προστατευμένο ΔΥ.

 8. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 28/04/2013 10:09:51

  Αγαπητέ Φαήλο,

  Εύλογη η αντίδραση σου στο κήρυγμα για την σφαγή των αμνών.
  Όμως, δεν πρέπει να υιοθετηθεί η λογική του θεωρητικοιδεολογικού μαύρου άσπρου.
  Πρέπει να απεμπλακούμε από τα σκιάχτρα των μανιχαϊστικών εννοιών νεοφιλελευθερισμός - αντινεοφιλελευθερισμός, μνημονιακός - αντιμνημονιακός.

  Οφείλουμε να ξεσκονίσουμε τη σκέψη μας από τα είδωλα και τα φαντάσματα ιδεολογημάτων και πολεμικών ιαχών.

  Επιπροσθέτως, οφείλουμε να πούμε όλοι στον εαυτόν μας πως πατριωτική πράξη είναι η υπέρβαση του ίδιου μας του συμφέροντος. Οι ΔΥ δεν είναι εχθροί του Έθνους, όμως, το βάρος της παρουσίας τους είναι δυσανάλογο με την συνεισφοράς τους στην ευημερία της κοινωνίας μας. Δεν είναι βέβαια δική τους αιτία και αμαρτία.
  Χιλιοειπωμένες οι αιτίες. Γνωστοί οι υπαίτιοι.

  Ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου τομέα και η νομοθεσία που το καλύπτει είναι πλέον ξεπερασμένοι. Αποτελούν παράγωγα άλλων ιστορικών εποχών και παραγωγικών διαδικασιών.

  Η βασική στρατηγική ιδέα για λιγότερο Κράτος έχει ως αρχή την θέση, σύμφωνα με την οποία, λιγότερο σε μέγεθος Κράτος, μεγαλύτερο σε ποιοτικά ηγεμονικό ρόλο στην καθοδήγηση της κοινωνίας. Δηλ. το μέγεθος ενός οργανισμού - θεσμικού ή εταιρικού – δεν είναι σε αναλογική σχέση με την ισχύ του και την αποτελεσματικότητά του. Οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι συμβαίνει το αντίθετο.

  Στην περίπτωση της χώρας μας το ζήτημα των ΔΥ / μεγέθους Δημοσίου δεν είναι ούτε επιστημονικό / θεωρητικό, αλλά ούτε πολιτικό και ιδεολογικό.
  Πρόκειται καθαρά για πλέγμα προσωπικών και συλλογικών συμφερόντων τέτοιων που το σπάσιμο του θέτει σε δοκιμασία την συνοχή του διαμορφωμένου επί δεκαετίες κοινωνικού ιστού. Αυτός ο ιστός είναι, όμως, άρρωστος, παρασιτικός, απομυζεί την ίδια την κοινωνία και εξαθλιώνει τον ιδιωτικό τομέα. Οφείλουμε να κατανοήσουμε πλέον τον Δημόσιο τομέα σε μία κοινωνία της αγοράς ως επικουρικό του παράγοντος προστιθέμενη αξία ιδιωτικού τομέα. Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε το μοντέλο κοινωνίας που διαμορφώθηκε το 1830, σύμφωνα με το οποίο το Κράτος είναι η πηγή εγχρηματισμού της κοινωνίας και εισοδημάτων.

  Το ζήτημα ως προς το επιστημονικό τους μέρος είναι απλό. Πολύπλοκο, όμως, ως στην αντιμετώπισή του, διότι πρόκειται για δομκό πλέγμα ύπαρξης ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων. Η αναγωγή του, όμως, σε θεωρητικοιδεολογικά συμπλέγματα επιταχύνει τον μαρασμό της κοινωνίας και επιβραδύνει την πραγματική κι όχι λεκτική και λογιστική ανάπτυξη του Έθνους.

 9. Αντικαθεστωτικός avatar
  Αντικαθεστωτικός 28/04/2013 10:18:56

  Η αδικία δίνει χώρο σε άγρια ένστικτα. Δυστυχώς δεν έχετε καταλάβει ποιοι είναι αυτοί που έχουν αδικηθεί διαχρονικά στη Μεταπολίτευση αλλά και τώρα την περίοδο της κρίσης. Επιμένετε να κάνετε υποδείξεις στο 30% ανεργία για το πόσο συμπονετικοί πρέπει να είναι απέναντι στο 0% ανεργία . Αφήστε το δε λύνονται έτσι οι διαφορές μας. Φτιάξτε την οικονομία, την αγορά, ελαφρύνετέ μας από φόρους, ένα μικρό και συνεργάσιμο κράτος και θα βρούμε το δρόμο μας όλοι.

 10. B.Q avatar
  B.Q 28/04/2013 10:28:25

  Απόλυτα δίκαιος, ψύχραιμος, σωστός και θεϊκά καυστικός αγαπητέ Φαήλο!!
  Τώρα όμως, ετοιμαστείτε να εισπράξετε το...''μένος'' των φανατικών Νεοφιλελεύθερων κυνηγών κεφαλών :-). Όχι οτι σας πτοεί αυτό, απλά για τη χαρά του Κυριακάτικου παιχνιδιού, ας τους απολαύσουμε!!

  Ὁ ἐπίλογος - Τάσσος Λειβαδίτης
  Κι ἂν ἔφτασα τόσο μακριά, ἦταν γιὰ νὰ μὴν ἀκούσω ποὺ δὲ μοῦ ἀποκρίθηκαν
  κι ἄχ, πλανήθηκα πολὺ σὲ δρόμους, ἀκολουθώντας τοῦτο ἡ ἐκεῖνο, κληρονόμος μιᾶς ἀνεξήγητης ὥρας: τότε ποὺ ὅλα θὰ ἐξηγηθοῦν,
  ……χωρὶς λόγια ἢ καὶ χωρὶς νὰ ὑπάρχουμε καν — ὅταν, τέλος, ξαναγύρισα ἡ πόλη εἶχε λεηλατηθεῖ, τὰ βαγόνια ἀναποδογυρισμένα,
  ……ἡ ἐξέγερση ἦταν πιὰ παρελθὸν κι ὅσοι ἀπομεναν ὄρθιοι πυροβολοῦσαν ἀκόμα
  γιὰ ἕνα φτωχὸ ἔπαθλο στὰ ὑπαίθρια σκοπευτήρια
  ……καὶ τὸ βράδυ «τί ὥρα εἶναι;» ρωτᾷς, «ὀχτώ» σου ἀπαντᾶνε, μὲ τέτοιες ἄθλιες βεβαιότητες ζοῦμε
  καὶ κανεὶς δὲν εἶδε τὸ ἔγκλημα — ἀφοῦ τὸ τέλειο ἔγκλημα ἔγινε
  ……ἐκεῖ ποὺ δὲν μπορεῖ πιὰ τίποτα νὰ συμβεῖ. Ὅμως ἐγὼ ὑπῆρξα ἀνυπόμονος
  σὰν κάποιον ποὺ ἀνοίγει τὴν ὀμπρέλα του σὲ καιροὺς ξηρασίας (ἴσως γιατί δὲ θέλει νὰ ξεχάσει),
  ……ἢ κάποιον ποὺ ντύνεται γυναῖκα γιὰ νὰ πεῖ ἕνα ψέμα ἀκόμα παιδικὸ —
  μὴ μ᾿ ἀδικεῖτε, λοιπόν, ἂν ἔκλεισα τὰ μάτια, ἦταν γιὰ νὰ ὑπερασπίσω τὸν κόσμο
  ……ἢ θυμόμουν τὰ χέρια τῆς μητέρας καθὼς ἔβαζαν τὴ σκοῦπα πίσω ἀπ᾿ τὴ χαλαρωμένη πόρτα
  ……— στερεώνοντας ἴσως κάτι πιὸ μακρινό,
  ……ἐνῷ τὸ κοιμητῆρι, ἀντίκρυ, θρόιζε ἁπαλά, σὰν τὸ σύντομο ἐπίλογο ἑνὸς μυστηρίου.

 11. B.Q avatar
  B.Q 28/04/2013 10:34:58

  Σημείωση : Η άρση της μονιμότητας (εκτός κάποιων ιδιαίτερα ''ευαίσθητων'' τομέων) και η απόλυτα δίκαιη αντιμετώπιση απέναντι σε Ιδ. και Δημ. Υπαλλήλους, θα δώσει τέλος και σ΄αυτόν τον ιδιότυπο...εμφύλιο. Φυσικά με την προϋπόθεση πλήρους αποκομματικοποίησης του κρατικού μηχανισμού( Ουτοπία;).

 12. Γ.Ν. avatar
  Γ.Ν. 28/04/2013 11:07:55

  ... θα συμφωνούσα με τον συγγραφέα, αλλά και μόνο το γεγονός ότι αυτή η εμμονή με το άβατο των απολύσεων Δ.Υ. μας κοστίζει πάνω από 3.5 δις ετησίως, για να μην προσθέσω και άλλα τόσα που δίνονται σε υπερσυντάξεις στους πενηντάρηδες πρόωρα συνταξιοδοτημένους του δημοσίου τομέα, με βγάζει από τα ρούχα μου τέτοιες εποχές.

  ... μιλάμε για εφτά ζεστά δις ευρώ ετησίως, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αναπτθχθεί η οικονομία μας, ή να ελαφρώσουν τα βάρη του ιδιωιτικού τομέα από φόρους και χαράτσια, να ανασάνει λίγο ο πολίτης και η οικονομία!

  ... όταν στο σπιτικό σου δεν μπορείς να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να κόψεις τις ελαστικές δαπάνες, δεν στηλώνεις τα πόδια και λες ότι υπάρχει συνταγματικό θέμα και δεν μπορούμε να απολύσουμε την οικιακή βοηθό γιατί που θα πάει η κακομοίρα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Γ.Ν. 28/04/2013 11:26:02

   Ξαναδιάβασε με πιο προσεκτικά και μη σχολιάζεις πράγματα που δεν είπα. Καλημέρα.

   • anideos avatar
    anideos @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 29/04/2013 02:04:30

    Ο φιλος σιγουρα σχολιασε κατι που δεν εγραψες και πιστευω δεν εκανε σχολιο.
    Απλα εγραψε τη γνωμη του.
    Θα ηθελα ομως τη γνωμη σου επι του σχολιου.
    Και που στηριζεσε οταν λες ειναι μειοψηφια.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ anideos 29/04/2013 11:42:23

     Το στηριζω στην κοινωνικη μου μου εμπειρια και στην κοινη λογικη.
     ΥΓ. Για αγνωστους λογους το κινητο μου αρνειται να βαλει τονους!

 13. KOSTAS70 avatar
  KOSTAS70 28/04/2013 11:08:53

  Μην ταράζετε τη νιρβάνα των νεοφιλελεύθερων γκουρού!
  Τόσα όνειρα έκαναν οι άνθρωποι για τη λεηλασία του Δημοσίου Πλούτου και τη διάλυση της Ελληνικής Κοινωνίας. Δεν είδατε τι ευτυχία έφεραν τα μέτρα (ισοπέδωσης των εργατικών/υπαλληλικών δκαιωμάτων) στον ΙΤ;
  Και μην ξεχνάμε να επαναλαμβάνουμε (τρις την ημέρα, πρωί-μεσημέρι-βράδυ, πριν το φαγητό) το μότο: ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΥ (όπως ENERGA, PROTON BANK, ASPIS, χρεωκοπημένες τράπεζες κτλ κτλ κτλ).

 14. akenaton avatar
  akenaton 28/04/2013 11:29:39

  Μα μην κυνηγάτε πια τους Δημοσίους Υπαλλήλους!!!!!
  Πόσους ακόμη από δαύτους θέλετε να δείτε άνεργους για να χορτάσουν τα βάρβαρα νεοφιλελεύθερα ένστικτά σας; Πόσους ακόμη επίορκους, μιζαδόρους, φακελάκηδες, λαδιάρηδες θέλετε να δείτε στην φυλακή; Πόσους ακόμη ψυχασθενείς, προβληματικούς, εριστικούς θέλετε να δείτε στα πειθαρχικά -λαιμητόμους; Πόσους ακόμη φυγόπονους, κοπανατζήδες, "φαντάσματα", διπλο-τριπλο-μισθους, αργόμισθους, θέλετε να διώξουμε για να ησυχάσετε; Πόσους ακόμη άχρηστους, ανίκανους,εισελθόντες μαζικά από τα "παράθυρα", με μόνο εφόδιο την κομματική ταυτότητα, την συγγένεια, την συναλλαγή με τον βουλευτή, τον υπουργό, το κομματικό στέλεχος, θέλετε να θυσιάσουμε στον βωμό του νεοφιλελεύθερου Μολώχ σας για να ηρεμήσετε; Πόσο ακόμη θέλετε να νοθεύσουμε την διαδικασία του ΑΣΕΠ (με "συνεντεύξεις", προϋπηρεσίες στο "αντικείμενο", μόρια σε εποχιακούς "ημέτερους") για να πειστείτε πως λειτουργεί "ρολόι" για τα συμφέροντά μας; Σταματήστε πια να κυνηγάτε Δημοσίους Υπαλλήλους! Τι άλλο θέλετε; Δεν βλέπετε που βογγάνε με την αυστηρή και αντικειμενική αξιολόγηση; Δεν βλέπετε που κλαίνε για την χαμένη μονιμότητα; Δεν βλέπετε που κοντεύουν να παίρνουν τα εφάπαξ τους ακόμη και ΜΕΤΑ από τις επιστροφές ΦΠΑ στους εξαγωγείς; Άτιμοι νεοφιλελεύθεροι βρυκόλακες, αφήστε κάτω τα πελατάκια μας, ημών των πολιτικών, σημερινών και μελλοντικών, αμήν!

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ akenaton 28/04/2013 11:33:07

   Ωραίο!!!

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ akenaton 28/04/2013 11:43:07

   Αυτοί που λες νεοφιλελεύθερε από τις πυραμίδες, υπάρχουν. Αλλά είναι μειοψηφία. Μάθε να διαβάζεις αυτά που είναι γραμμένα κι όχι όσα φαντάζεσαι.
   Ποιανού "πελατάκια" είναι όλοι οι άνθρωποι, η πλειοψηφία, που κάνουν σωστά την δουλειά τους; Και ποιος είσαι εσύ που θα τσουβαλιάζεις όλους τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα πως είναι ρουσφέτα, άχρηστοι, κοπανατζήδες κι επίορκοι;
   Για να στο κάνω ψιλά, αφού θολώνουν τα μάτια σου:
   να κλείσουν οι άχρηστοι οργανισμοί χωρίς αντικείμενο και να απολυθούνξ τα ρουσφέτια που τους στελέχωσαν, να επιβληθεί πειθαρχία κι αξιολόγηση (τα έχω γράψει και ξαναγράψει) σε όλο το δημόσιο τομέα κι όποιοι κριθούν ανεπαρκείς ή είναι κοπανατζήδες να απολυθούν, να απολύονται όσοι αμετάκλητα καταδικάστηκαν για ατιμωτικά αδικήματα και παράλληλα να το βουλώσετε όσοι συκοφαντείτε όλους τους εργαζόμενους ως δήθεν υπαίτιους της κρίσης. Προσφέρετε κάκιστη υπηρεσία και στην κυβέρνηση και στην κοινωνία.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 28/04/2013 11:54:06

    Ε, αυτά ακριβως που προτείνεις εσύ, λέω κι εγώ. Όταν τα λέω εγώ παίρνουν σκληρό "χρώμα" και είναι κυνήγι, επειδή με αποκαλείς "νεοφιλελεύθερο" και όταν τα λες εσύ χρωματίζονται παλ και είναι "άποψη"; Αν βρεις κάτι άλλο σε όλα όσα έχω κατά καιρούς γράψει ..... γράψε μου! Έλα όμως που ΤΙΠΟΤΕ από όλα αυτά έχει γίνει ΑΚΟΜΗ! Να μην τα γράφω λοιπόν πατριώτη από τον Πειραιά; Εσύ γιατί τα γράφεις; Όσο για τα "πελατάκια", να τα βρούμε (εύκολο είναι) και να τους στείλουμε να δουλέψουν και καμιά ώρα, κακό δεν θα τους κάνει. Και μην μου πεις πως δεν υπάρχουν πελατάκια, εσύ που ζεις στην αληθινή ζωή του αληθινού λαού! Και να προσθέσω: να ξελαμπικάρουμε τον ΑΣΕΠ από όλες τις "προσθήκες" δικών μας και πράσινων και να τον ξανακάνουμε αξιόπιστο. Διαφωνείς;

   • B.Q avatar
    B.Q @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 28/04/2013 16:31:35

    @Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης : Να δείτε μια σοφή ρήση που υπάρχει σχετικά με το θέμα .....
    '' Στην ομιλία σημασία έχουν τρία πράγματα: ποιος λέει, πως λέει, τι λέει. Απ' αυτά τα τρία πράγματα την μικρότερη σημασία έχει το τρίτο''.
    Σημασία έχουνε ΜΟΝΟ οι προθέσεις, τα κίνητρα, οι σκοποί και οι στόχοι. Αν ο ομιλών έχει κερδίσει τελικά με την προσωπικότητα και το παράδειγμά του, το ...ακροατήριο. Κατά τα άλλα, πολλοί επιφανειακά, τα ''ίδια'' συμφέρει να υποστηρίζουν πως λένε....

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ B.Q 28/04/2013 19:35:48

     κορυφαίο B.Q ! εδώ παίρνεις όλα τα +++


     οι καιροι ειναι πονηροί οφείλουμε να το υπενθυμίζουμε..

     αν μου επιτρεπεις να προσθέσω - εκτος απο τους στοχους και τα κίνητρα σημασία εχουν και οι πράξεις, ο βίος και η πολιτεια αυτου που μιλάει ..ίσως συνυπολογιζεται στο 'ποιός το λέει'

     στην πραξη ο κοσμος δεν λεπτολογεί τόσο, και πέφτει στο ευκολο σύνθημα...
     εχουμε προσφατα παραδειγματα απατεώνες να καπηλεύονται τα Εθνικά σύμβολα και να παίρνουν 10%
     δυστυχώς

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ akenaton 28/04/2013 11:58:44

   Καλημέρα σε όλους σας.
   Akenaton, σου πέρασε ποτέ από το νου η σκέψη,
   ότι όλοι αυτοί οι πλεονάζοντες-υπεράριθμοι ρουσφετολογικά διορισμένοι και γι' αυτό λουφαδόροι-κοπανατζήδες,
   δεν "αυτοδιορίστηκαν" ;
   Σκέφτηκες ότι υπεύθυνοι για το διορισμό των περιπτώσεων αυτών,
   είναι πολιτικοί που επωφελήθηκαν, βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον,
   υπογράφοντας τους αναξιοκρατικούς, από-το-παράθυρο, περιττούς διορισμούς ;
   Σε ένα κράτος δικαίου, η ευθύνη δεν μπορεί να πέφτει μόνο στη μια πλευρά, αυτή του διοριστέου-διορισμένου από-το-παράθυρο.
   Υπάρχουν και ευθύνες από όλους όσους ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΑΝ-ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ περιττούς-αναξιοκρατικούς διορισμούς, προς χάριν συγκομιδής ψήφων και προς ώφελος της καριέρας τους, και έτερων συμφερόντων, ξένων προς το δημόσιο συμφέρον.
   Σε ένα κράτος δικαίου κυνηγάς και τους μεν και τους δε, ισχυρίζομαι.
   Συμφωνείς να φανταστώ ;

   • akenaton avatar
    akenaton @ roadrunner 28/04/2013 12:08:36

    Σωστά τα λέτε. Όλους αυτούς προτείνω να τους στείλουμε σπίτι τους, στην πολιτική ανεργία. Αλλά τι προτείνετε εσείς; να πληρώνουμε εσαεί τα πελατειακά τους "προϊόντα" χωρίς να τα αξιολογήσουμε; Όσοι κι από αυτούς ακόμη τους "πελάτες" αποδειχτούν ικανοί και χρήσιμοι, δεν ζήτησε κανείς να φύγουν! Όσοι όμως ΔΕΝ αποδειχτούν τέτοιοι, ε, αυτοί να πάνε στο καλό και να μας γράφουν. Διαφωνείτε;

    • roadrunner avatar
     roadrunner @ akenaton 28/04/2013 12:36:43

     Η «Πολιτική ανεργία» είναι ήπια σε σχέση με την κυριολεκτική ανεργία, οπότε έχουμε και την πρώτη ανισότητα. Γίνεται δε ακόμη ηπιότερη, αν αναλογιστούμε, ότι οι μεν είχαν πλήρη γνώση ότι βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον (πρόθεση-δόλος),
     οι δε, αποδέχτηκαν έναν διορισμό, μη έχοντας γνώση ότι βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον.

     Όποιος εν γνώσει του, βλάπτει/έβλαψε το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει με δική του ευθύνη, να αποζημιώσει το κράτος, για την οικονομική ζημιά που προξένησε.

     Κάτι που ήδη ισχύει για τους απλούς ΔΥ, αλλά μόνο γι’ αυτούς. Η άποψή μου, είναι ότι πρέπει να ισχύσει για όλους, ειδικά για τις περιπτώσεις όσων συγκέντρωσαν τεράστιο πλούτο επωφελούμενοι από ρουσφετολογικούς-περιττούς-αναξιοκρατικούς διορισμούς. Η παραβατικότητα να τιμωρείται τουλάχιστον ισόνομα, ανεξάρτητα αν εντοπίζεται στον πολιτικό κόσμο ή στους απλούς πολίτες.

     Σε ότι αφορά τους ΔΥ τώρα:
     για όσους είναι επίορκοι, καταχραστές, ανεπαρκείς, κοπανατζήδες συμφωνώ με όσα λέτε.

     • akenaton avatar
      akenaton @ roadrunner 28/04/2013 13:40:24

      Κι εγώ συμφωνώ να πληρώσουν βαρύτερα οι πολιτικοί που λειτουργούσαν πελατειακά, αρκεί να βρούμε δικανικά τον τρόπο. Να είστε καλά.

  • periopos avatar
   periopos @ akenaton 28/04/2013 18:21:05

   Ας βρεθεί πρώτα ο τρόπος για όλους αυτούς που αναφέρεται γλαφυρά, να γίνει δίκαιη κρίση και για τους υπόλοιπους δίκαιη αξιολόγηση, και τότε κανείς νοήμων δεν θα διαφωνήσει με την απομάκρυνσή τους.
   Το γνωρίζεται πολύ καλά και εσείς και ο αρθρογράφος, ότι το πρόβλημα έγκειται σε αυτούς που τους έβαλαν και ότι οι ίδιοι θα κληθούν να τους κρίνουν και να τους αξιολογήσουν.
   Το ΑΣΕΠ, είναι μία καλή βάση, που πρέπει να θωρακισθεί ακόμα περισσότερο, με όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες που χρειάζονται.
   Διαδικασίες λοιπόν, δίκαιες και συμφωνημένες, και όχι πρόσωπα να είναι αυτοί που ευθύνονται από εδώ και εμπρός.

  • ΓΚΙΑΟΥΡ ΚΙΟΪ avatar
   ΓΚΙΑΟΥΡ ΚΙΟΪ @ akenaton 28/04/2013 20:52:33

   EYGE!!!

 15. litsa avatar
  litsa 28/04/2013 12:01:10

  Ευτυχώς που υπάρχει ο κύριος Κρανιδιώτης, που διακατέχεται από αίσθημα δικαίου και έτσι αισθανόμαστε εμείς οι ταπεινοί πως υπάρχει ακόμα ελπίδα.

 16. Themis avatar
  Themis 28/04/2013 12:04:21

  Φαηλο καλημερα,θα διαφωνησω οτι οι κακοι ΔΥ ειναι μειοψηφια ο πατερας σου ηταν εξαιρεση στον κανονα.Με 28 χρονια στην Ο.Α και σε υψηλο ποστο ευθυνης, σε πληροφορω οτι η σαβουρα και οι διεφθαρμενοι υπαλληλοι ειναι πλειοψηφια. Δυστυχως το καθεστως πασοκ ετσι εκπαιδευε τον κοσμο στο δημοσιο δεν τους ενδιαφερει η ποιοτητα και τα προσοντα, νομιζω οτι ηλθε η ωρα να αλλαξουν ολα ριζικα στο δημοσιο.

 17. kwstas avatar
  kwstas 28/04/2013 12:19:02

  Θα συμφωνήσω μερικώς και θα διαφωνήσω εν μέρει.
  Εκτός των ΔΥ που εκτελούν τεχνικές, ιατρικές και λοιπές ουσιαστικές εργασίες υπάρχουν και οι απειράριθμοι "διοικητικοί". Αυτοί που σπρώχνουν χαρτιά και κοπανούν ασφραγίδες ή καταδυναστεύουν τον άτυχο, υποχρεωτικά πελάτη τους. Πόσοι από δαύτους χρειάζονται, ευσυνείδητοι ή όχι.
  Και συνάμα ο εσμός των διαφόρων οργανισμών, φορέων και "ανεξάρτητων" αρχών. Γιατί να τους ταϊζουμε?
  Φυσικά κορωνίδα όλων το συμβούλιο της επικρατείας, ένδοξος μαχητής ενάντια στην όποια προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης.

  Όλοι οι παραπάνω στα σοβαρά πρέπει να προστατευθούν?

 18. android avatar
  android 28/04/2013 12:28:21

  Κε Κρανιδιώτη, όταν φυσικά μιλάμε για εργαζόμενους σε ΔΕΚΟ πχ ΟΛΠ , ΔΕΗ , ΕΥΔΑΠ και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο, δεν εννοούμε αυτούς που δουλεύουν όπως δούλευε ο πατέρας σας, στη προβλήτα, είτε κουμαντάρει γερανούς μέσα στη ζέστη, είτε είναι χειριστής κλαρκ, χαμάλης κλπ.
  Εργαζόμενος σαν εξωτερικός συνεργάτης σε κάποιο έργο πραγματικά απορούσα με όλους αυτούς που ξαπλώνουν στα γραφεία νεόδμητων ή και παλιών τέλος πάντων κτιρίων στις προβλήτες, παίζοντας με το κομπολόι, το μπεγλέρι τους ή ρίχνοντας πασιέντζες στο PC, πιάνοντας δουλειά γύρω στις 10:00+ χαλαρά, τρέχοντας σε καμιά στάση εργασίας κλείνοντας τις εισόδους των προβλητών, δηλώνοντας ασθένεια τις ημέρες των απεργιών, πραγματικά δίχως αντικείμενο και καμία ανάληψη επαγγελματικής ευθύνης.
  Όταν κατηγορείτε ότι τσοβαλιάζουν όλοι τους ΔΥ, να έχετε και εσείς στο μυαλό σας να μην τσουβαλιάζετε και εσείς αυτούς που δουλεύουν σκληρά με όλους τους υπόλοιπους που δεν το κάνουν.
  Και επίσης ας σταματήσουμε να ρίχνουμε την ευθύνη στο κράτος που διόριζε και να κοιτάξουμε λίγο τους εργαζόμενους εαυτούς μας.
  Σύμφωνοι, οι επίορκοι κλπ να απολυθούν. Ναι να οργανώσουμε το δημόσιο κλπ. Αλλά πως θα ξεκινήσει αυτό; Φυσικά και δεν θα πρέπει να επηρεαζόμαστε απο τις κραυγές των καναλαρχών εργολάβων που βρήκαν την ευκαιρία στην αναμπουμπούλα. Αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει.
  Και οι επίορκοι δεν είναι δα και κανα τρελό νούμερο που το κραδένουν όλοι με ευκολία. Πετάς ένα επίορκος και δημιουργείς την εντύπωση οτι αν φύγουν αυτοί το δημόσιο θα λειτουργεί ρολόι...

 19. ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ avatar
  ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ 28/04/2013 12:28:48

  συγχαρητηρια κ.Κρανιδιωτη για το αρθρο σας για αλλη μια φορα. Παρακολουθω τα αρθρα σας και τα διαβαζω προσεκτικα.
  Για αλλη μια φορα βαζετε τα πραγματα στη σωστη τους διασταση.

 20. kastis avatar
  kastis 28/04/2013 12:33:24

  Το πρόβλημα τού κρατικού μηχανισμού δεν είναι το μέγεθός του. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες έχουμε από τις μικρότερες αναλογίες ΔΥ σε σχέση με τον πληθυσμό για τον κοινωνικό τομέα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την διοίκηση (Ο μόνος τομέας που έχει πραγματικά υπεράριθμους -70% πανω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- είναι ο κατασταλτικός μηχανισμός)*.
  Το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν ήθελαν να λειτουργεί το κράτος προς όφελος τής κοινωνίας. Γι' αυτό το έχουν κάνει γραφειοκρατικό, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς, με τις λιγότερες δαπάνεςστην ΕΕ για δημόσια υγεία και παιδεία. Ένας δημόσιος τομέας κομμένος και ραμμένος στα επιχειρηματικά συμφέροντα ώστε η χώρα να έχει καταντήσει... Μανω-λλάδα.

  *http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=36569&blid=95

 21. Ζαγρεύς avatar
  Ζαγρεύς 28/04/2013 12:35:56

  Επειδή καιρούς το Έθνος δυστυχίας διατρέχει,
  επειδή ελπίς καμία δεν υπάρχει κατ' αυτάς,
  επειδή και το Ταμείον εις δαπάνας δεν αντέχει
  καταργούμεν τας πρεσβείας και αυτούς τους πρεσβευτάς.
  Διατάσσομεν αμέσως εις Αθήνας να' λθουν όλοι,
  και αφήνομεν μονάχα τον εν Κωνσταντινοπόλει.

  Επειδή ο κόσμος όλος από φόρους εφορτώθη,
  επειδή δεν τους σηκώνει και η ράχη των Ελλήνων,
  επειδή και ο Τρικούπης κι η πατρίς εχαντακώθη
  με τους φόρους των ελαίων, των τσιγάρων και των οίνων,
  κι επειδή εφυγαδεύθη εκ της τσέπης μας το χρήμα,
  καταργούμεν τους εμμέσους και αμέσους παραχρήμα.

  Επειδή στας θέσεις όλας απαιτούνται και προσόντα,
  καταργούμεν και τας θέσεις τας μικράς και ανωτέρας,
  και προστάζομεν καθέναν βουλευτήν αποτυχόντα,
  να εργάζεται δι' όλης της νυκτός και της ημέρας,
  δίχως καν λεπτό να παίρνει .... καταργούμε δε προσέτι
  και το δίκαιον ακόμη και το .... άδικον ρουσφέτι.

  Καταργούμεν Εφορίας, καταργούμεν Τελωνεία
  καταργούμεν και Νομάρχας, καταργούμεν κι αστυνόμους,
  καταργούμεν προς τοις άλλοις κάθε μια συγκοινωνία,
  καταργούμεν τους στενούς μας και πλατείς σιδηροδρόμους,
  καταργούμεν βουλεβάρτα, καταργούμεν και πλατείας
  καταργούμεν και τας τόσας περιττάς δενδροφυτείας.

  Καταργούμεν και τους Δήμους, καταργούμεν κι Επαρχεία,
  καταργούμεν τα μεγάλα και μικρά ουροδοχεία,
  και δημόσια προς τούτοις καταστήματα του Κράτους,
  καταργούμεν και καμπόσους, δημοσίους αποπάτους.
  Καταργούμεν τους συμβούλους, καταργούμεν τους Πρυτάνεις,
  καταργούμεν κάθε είδος και διάταγμα δαπάνης.

  Καταργούμεν τας μεγάλας και μικράς διοργανώσεις,
  καταργούμεν τους στρατούς μας, καταργούμεν και τους στόλους,
  καταργούμεν τας εκτάκτους των παρασκευών πιστώσεις,
  και τους Γάλλους τους στρατάρχας και τους ιδικούς μας όλους.
  Καταργούμεν ατμοβάρεις, καταργούμεν ναυαρχίδας,
  καταργούμεν τας Παράλους και τας ατμοτελωνίδας.

  Καταργούμεν τας δυνάμεις της ξηράς και της θαλάσσης,
  καταργούμεν τας εντόκους και ατόκους πληρωμάς,
  καταργούμεν τα ταμεία της Ελλάδος μας συμπάσης,
  καταργούμεν δε και όλας τας εδώ οικοδομάς,
  κι επιτρέπομεν μονάχα εις το Κράτος ένα σπίτι,
  το λαμπρόν φρενοκομείον του Ζωρζή Δρομοκαΐτη.

  από τον ΣΟΥΡΗ (1853-1919)

  • δημης avatar
   δημης @ Ζαγρεύς 28/04/2013 13:04:57

   ΓΡΑΨΑΤΕ ...ΜΠΡΑΒΟ......

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Ζαγρεύς 28/04/2013 13:21:05

   Εξαιρετικό !

 22. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 28/04/2013 12:36:48

  Διαβάζω διάφορες τις απόψεις και σκέπτομαι ότι μάλλον ζω σε άλλη χώρα...

  -Γιατί λοιπόν οι κύριοι Υπουργοί δεν αφήνουν τους Δ/ντες του πολιτικού γραφείου και μετακλητούς και συνεργάτες εκτός Δημοσίου; Λιγότερο με εξοργίζει ο αχρηστότερος και μεγαλύτερος τεμπέλης υπάλληλος από το ....τηλέφωνο γραφείο Υπουργού...
  -Γιατί οι ΓΓ των Υπουργείων δεν πάνε σπίτι τους; Δεν υπάρχουν Γ Διευθυντές;

  Από τα δύο παραπάνω βγαίνουν πάνω από 2,000 υπάλληλοι για τον ...Ιούνιο.

  -Γιατί στα Ν Πρόσωπα δεν πάνε ως Διοίκηση Δημόσιοι Υπάλληλοι; Βέβαια θα πληρώναμε λιγότερα και δεν θα είχαν καρέκλα οι κομματικοί στρατοί...

  -Μηχανογράφηση στο Δημόσιο; ...2 1/2 κοινοτικά πακέτα έχει φάει ο ιδιωτικός τομέας ....αααα υπάρχει και ΑΕ για εκσυγχρονισμό

  Θα μπορούσα να γράφω για ώρες, εξάλλου τα έχω πει πολλές φορές. Απλά θα πρέπει να καταλάβετε ότι δεν θέλουν: η ηγεσία οι ιδιώτες συναλλασόμενοι και μερίδα Δ Υπαλλήλων - συνδικαλιστές.

  Ας πάρουμε πχ τα ασφαλιστικά ...υπάρχουν άτομα (έχω επίθετα αν θέλουν) που βγήκαν σε σύνταξη με ...ασφαλιστικά ελέω δικηγόρων και δικαστών...Τι πάει να πει απόφαση κάθε "εντιμότατου δικαστή" σε ασφαλιστικά ΙΔΟΧ κοινοτικών προγραμμάτων; ...πάγιες και διαρκείς σε κοινοτικά; Δεν έχουνπροκαθορισμένο ΤΔ με προυπολογισμό και χρηματοδότηση πεπερασμένης διάρκειας;...αλλά έχουμε πολιτικούς δικαστές και δικηγόρους που μας αξίζουν.
  Γιατί πχ ασφαλιστικά και πειθαρχικά αν δεν βγει οριστική απόφαση σε χ χρόνο ....να μην φεύγουν οι δικαστές και τα μέλη των πειθαρχικών; ...αλλά έχουμε κάστες δικηγόρων και κύκλου αυτών...
  Αξιολόγηση ΔΥ; Δεν υπάρχει μέθοδος; στοχοθεσία, προυπολογισμός αποδοτικότητα; ...αλλά τι θα κάνουν οι πολιτικοί με τις αναδρομικές νομοθετικές εξυπηρετήσεις;

  Θα πρέπει λοιπόν να .....κατανοηθεί από όλους έχουμε το δημόσιο τον ιδιώτη το σχολείο τη γειτονιά την κοινωνία που εξυπηρετεί την πλειοψηφία της ανατολίτικης διοίκησης ...το βιλαέτι το ρουσφέτι το έλα μωρέ λάδωσε για να κτίσεις από το να βγάλεις άδεια και δώσε φάκελλο και ας έχεις ΣΑΜΙΝΑ ή ΡΙΚΟΜΕΞ ...και αν δεν παίρνει λάδωμα μετάθεση απόλυση ή δώστε το σε άλλον είναι γραφειοκράτης, ιδιότροπος και περίεργος.

  Αν δεν αλλάξει μυαλό ο γραικύλος πολίτης πάντα ραγιάς θα είναι και αυτός και τα έργα του....για όλους μας.

  ΥΓ

  ακούω και βλέπω πολλούς να βρίζουν το Δημόσιο φτάνει να μην τους ενοχλήσει : το αυθαίρετο, την καταπάτηση, τη φοροδιαφυγή (προσωπικά δεδομένα), την οδήγηση χωρίς ζώνη και κράνος, ΚΤΕΟ και ασφάλεια, τις συντάξεις νεκρών, τον δημόσιο υπάλληλο που βάζει μέσο για να μην πάρει μετάθεση ή να μην αξιολογηθεί, τον καημένο εκπαιδευτικό που δεν διδάσκει γιατί έχει προβλήματα αλλά πληρώνεται σαν δάσκαλος ή διδάσκει 20 ώρες την εβδομάδα...κλπ έχουμε λοιπόν ότι μας αξίζει και ότι θέλουμε, γιατί δεν υπάρχει για τους πολιτικούς και για όλους δεν μπορώ αλλά δεν θέλω, τα άλλα όλα είναι .....

  Καλή Ανάσταση ...θρησκευτική γιατί για τα υπόλοιπα πλήν Τρόικας πρέπει να ρωτήσουμε και τους λοιπούς...

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Ο Ιθαγενής 28/04/2013 20:12:01

   σου διεφυγαν οι υπαλληλοι της Βουλής...γιαυτους και Αν δεν λεει κανεις κουβέντα...
   απο εκει μονο εχεις χαλαρά αλλα 1500 μεγαλοβυσματα για Ιουνιο (..σίγουρα)

   παντως απο τα πιο ενδιαφεροντα σχόλια ήταν απο τον @ΝΤΙΝΟΣ πιο πανω ..
   για το ποσο δυσκολο ειναι το εγχειρημα -αρση μονιμοτητας και αξιολόγηση στον Δημοσιο τομέα
   τον αντιγραφω
   ...ότι ο αρμόδιος όποια απόφαση και αν πάρει δεν θα τον …πονέσει η τσέπη του, τουναντίον μάλιστα!!!
   ενω στον ιδιωτικο τομεα την αξιολογηση την κανει αυτός που πραγματικά σε πληρώνει
   (αν και δεν ισχυει επακριβώς σε επιχειρησεις με πολυεπιπεδο μανατζμεντ.. η ιδέα ειναι σωστή)
   χρειαζεσαι δημιουργικο και αδιαβλητο τροπο για να μπορει να γινει η αξιολόγηση
   δυσκολο αλλα όχι αδύνατο,
   το πραγματικό προβλημα ειναι οπως λές εσυ 'δεν θέλουν' γιατι τους βολευει
   με επιχειρήσεις 'σκούπα' ειναι σιγουρο θα την πληρώσει ο λαουτζίκος και τα λαμόγια δεν θα τα αγγιξει κανείς

 23. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 28/04/2013 12:49:00

  Η σύγχρονη ιδεολογική κυριαρχία που προσπαθεί να δημιουργηθεί, κάνει ακριβώς ότι και αυτή που προσπαθεί να διαδεχθεί, ''κολλάει'' ταμπέλες στο μέτωπο των αντιπάλων της για να νικήσει. Όποιος κολλήσει την πιο δυνατή ταμπέλα και φοβήσει περισσότερο κόσμο κερδίζει. Όπως τόσα χρόνια οι ΔΥ και τα συνδικάτα τους κέρδιζαν με το να ταμπελοποιούν όποιον Υπουργό επιχειρούσε να κάνει κάποια αλλαγή στο δημόσιο ως ''νεοφιλελεύθερο'' και όποιον Υπουργό προσπαθούσε να ιδιωτικοποιήσει μια δημόσια επιχείρηση (ακόμα και ακραία ελλειμματική) ως ''δολοφόνο της δημόσιας περιουσίας'', αυτό γίνεται τώρα από την ανάποδη. Το παράξενο είναι ότι και εσείς κ. Κρανιδιώτη κάνετε ακριβώς το ίδιο μιλώντας για ''νεοφιλελεύθερους χλέμπουρες'' και ''πολιτικούς μουτζαχεντίν του νεοφιλελευθερισμού''. Διαβάζεις Φρίντμαν και μετά κοιτάς ποιές χώρες έχουν το καλύτερο επίπεδο ζωής και μετά βλέπεις ποιά ''συνταγή'' επιτυχίας ακολούθησαν. Βλέπεις εύκολα ότι αυτές που συνδυάζουν υψηλή ανταγωνιστικότητα και υψηλό επίπεδο ζωής είναι οι Σκανδιναβικές χώρες. Στη συνέχεια αρχίζεις και αναλύεις πως το πέτυχαν. Καταρχάς, κοιτάς τη φορολογία και βλέπεις ότι είναι αρκετά προοδευτικό σύστημα αλλά λιγότερο προοδευτικό από την πιο δίκαιη και ριζοσπαστική φορολόγηση που πρότεινε ο Φρίντμαν, τον ''αρνητικό φόρο εισοδήματος''(ας το ψάξουν οι αντι-νεοφιλελεύθεροι και δεν αλλάξουν άποψη για το νεοφιλελευθερισμό τότε ο ήλιος θα βγαίνει από τη Δύση...). Στη συνέχεια κοιτάς τον εταιρικό φόρο και η Σουηδία έχει χαμηλότερο από τη θατσερική Βρετανία. Μετά κοιτάς την παιδεία και βλέπεις ότι η Σουηδία και η Νορβηγία εφαρμόζουν την πρόταση Φρίντμαν για τα ''κουπόνια εκπαίδευσης'' καθώς η παρεχόμενη εκπαίδευση είναι από τις δυναμικές και ανταγωνιστικές στον κόσμο. Μετά αν δεν έχεις βγάλει -ακόμα- συμπέρασμα κοιτάς τη λατρεία παραγωγής συνολικών πλεονασμάτων(!) στον προϋπολογισμό των Σκανδιναβικών χωρών για να μην φορτώνουν με βάρη τις επόμενες γενιές και καταλαβαίνεις ότι αυτό πρότεινε ο Φρίντμαν πρώτος. Οι Σκανδιναβοί άλλωστε πήγαν να ''κάψουν'' τη γούνα τους τη δεκαετία του 90' με τα κεϋνσιανά-σοσιαλδημοκρατικά ελλείμματα και χρέη. Αν ακόμα και τώρα δεν έχει πειστεί, κοιτάς τη νομισματική πολιτική που ακολουθούν οι σκανδιναβικές χώρες και βλέπεις ότι εν μέσω κρίσης τα νομισμάτα (3 από τις 4 χώρες καθώς η Φινλανδία έχει υιοθετήσει το ευρώ) και βλέπεις ότι ανατιμώνται και ότι η σκληρή νομισματική πολιτική τους είναι ίδια με αυτά που έλεγαν οι μονεταριστές και οι ΗΠΑ πριν την κρίση δεν έκαναν (τρελές πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης την περίοδο 2000-2004 και μετά τρελές πολιτικές αύξησης βασικών παρεμβατικών επιτοκίων Fed). Στην περίπτωση που δεν έχεις πειστεί ακόμα, κοιτάς και την κατάταξή τους στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα και μετά καταλαβαίνεις γιατί αυτοί ζουν σε τέτοια κράτη και γιατί εμείς όχι. Τέλος, διαβάζεις το άρθρο του κ. Κρανιδιώτη, άλλων αρθρογράφων που πρόσκεινται στη λαϊκή Δεξιά ή στην Αριστερά στο σύνολό της και ''ταμπελοποιούν'' το νεοφιλελευθερισμό ως το απόλυτο κακό. Ο λόγος απλός. Μα γιατί δεν έχουν κάτι να προτείνουν που να λειτουργεί στο σύγχρονο κόσμο σε βάθος χρόνου και τον ''δαιμονοποιούν'' για να φοβήσουν κόσμο και να κερδίσουν την ιδεολογική μάχη. Ότι έκαναν τόσα χρόνια οι ΔΥ και οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ σε ''απάνθρωπους νεοφιλελεύθερους'' Υπυργούς, ότι παθαίνουν σήμερα και αυτοί από ΜΜΕ και την κυβέρνηση!!
  Υ.Γ.1 Και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα πρόταση Φρίντμαν ήταν!!!
  Υ.Γ.2 Σχετικά με το άρθρο του κ. Κρανιδιώτη περιέχει πολλές αλήθειες. Άλλωστε παρότι φιλελεύθερος, πρεσβεύω ότι όσες απολύσεις πρέπει να γίνουν θα πρέπει πρώτα να γίνουν μετατάξεις σε ένα συνολικότερο επανασχεδιασμό δομών και υπηρεσιών του δημοσίου, μετά να ορισθούν οι ποσοτικοί στόχοι και τέλος να απολυθούν όσοι δεν προσφέρουν. Και φυσικά δεν ταυτίζομαι με μερικούς ''φιλελεύθερους'' που μιλάνε για 400.000 απολύσεις και άλλες τέτοιες ανορθόλογες μπούρδες.

  • kastis avatar
   kastis @ Συριζαλβανία του Χότζα 28/04/2013 13:13:01

   Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν τον μεγαλύτερο δημόσιο τομέα στην Ευρώπη. Έχουν κοινωνικό κράτος και δημόσιες επιχειρήσεις. Έχουν υπερτριπλάσιο σε σχέση με την Ελλάδα αριθμό ΔΥ (μιλάω για αναλογία ΔΥ στον πληθυσμό). Έχουν ΔΗΜΟΣΙΑ εκπαίδευση και υγεία (σε αντίθεση με την "κρατικίστικη" Ελλάδα που έχει τις μικρότερς δημόσιες δαπάνες σε αυτούς τούς τομείς). Έχουν υψηλότατα δημόσια έσοδα και φορολογούν και το κεφάλαιο (στην Ελλάδα έχουμε τον χαμηλότερο πραγματικό συντελεστή φορολόγησης του κεφαλαίου). Έχουν υψηλότατες κοινωνικές δαπάνες (στην Ελλάδα έχουμε χαμηλότατες κοινωνικές δαπάνες). Μάλλον η Ελλάδα είναι η χώρα που εφαρμόζεται η θεωρία τού Φρίντμαν.
   ΥΓ.: Αλήθεια πόσο νεοφιλελεύθερο είναι να φορτώνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί με τα χρέη των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ επιχειρήσεων (μόνο το 2008 φορτώθηκε στους προϋπολογισμούς το 25% τού παγκόσμιου ΑΕΠ για να σωθούν οι Τράπεζες); Φιλελεύθερος κεϋνσιανισμός ή κεϋνσιανός φιλελευθερισμός; Ή, με άλλα λόγια ο καπιταλισμός είναι ο ίδιος, όποιος και να είναι ο τρόπος διαχείρισής του;

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ kastis 28/04/2013 14:07:20

    Από που έχεις βρεις αυτά τα στοιχεία;
    Από ότι γνωρίζω π.χ. οι εμπορικοί ακόλουθοι σκανδιναβικών χωρών είναι υπάλληλοι των εμπορικών επιμελητηρίων, δεν υπάρχουν ΔΕΚΟ - οι κρατικές και δημοτικές εταιρίες λειτουργούν με αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια ως ΑΕ – δεν υπάρχει ο θεσμός της μονιμότητας, δεν υπάρχει ο θεσμός των αδιορίστων – σε σκανδιναβική χώρα οι απόφοιτοι σχολής αστυνομικών δεν προσλαμβάνονται αυτόματα, ούτε έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν την πρόσληψή τους, πολλοί από αυτούς με την εκπαίδευση που έχουν προσλαμβάνονται από ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης - , όταν κλείνει μία υπηρεσία απολύονται οι υπάλληλοι αυτόματα - περίπτωση Υπουργείου Αμυνας Φινλανδίας – οι διδάσκαλοι όλων των βαθμίδων δεν είναι μόνιμοι ούτε έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν την πρόσληψή τους, αξιολογούνται δε από το Διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας που ελεύθερα προσλαμβάνει και απολύει, τα βιβλία της μέσης και ανώτατης εκπαίδευσης δεν είναι δωρεάν, διατίθενται από ιδιωτικούς εκδοτικούς οίκους σε τιμές αγοράς, δεν υπάρχει ΑΣΕΠ αλλά η πρόσληψη των υπαλλήλων γίνεται ελεύθερα από την αγορά εργασίας με τεχνοκρατικά κριτήρια με τον ίδιο τρόπο που γίνεται και στον ιδιωτικό τομέα – πολλάκις σε σκληρό ανταγωνισμό με τις ιδιωτικές εταιρίες όταν πρόκειται για ανώτερα και ανώτατα στελέχη / τεχνοκράτες, υπάρχει αυστηρός έλεγχος της αναγκαιότητας κάθε υπηρεσίας, οι δημόσιες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις απολύουν και προσλαμβάνουν όπως οι ιδιωτικές, πολλές βοηθητικές υπηρεσίες π.χ. καθαρισμός έχουν ιδιωτικοποιηθεί, δεν υπάρχουν ΔΥ καθαριστές, εφαρμόζεται και στο δημόσιο η ενοικίαση προσωπικού, η περιουσία του δημοσίου και των δήμων αξιοποιείται υπό αυστηρό έλεγχο σύμφωνα με τους όρους της αγοράς, δεν υπάρχει πλήρως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα πανεπιστήμια λειτουργούν με αυστηρούς ως προς την επίδοση των φοιτητών όρους, απαγορεύεται η παρουσία στους χώρους των σχολών των πολιτικών οργανώσεων, δεν υπάρχει άσυλο, υπάρχει στενή συνεργασία των σχολών με τις επιχειρήσεις για έρευνα και προσλήψεις κτλ. κτλ..

    Γενικά το Δημόσιο λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους της ελεύθερης αγοράς. Το μέγεθός του είναι σε συνάρτηση με την παραγωγικότητα των υπηρεσιών και της οικονομίας και τις παραγωγικές ανάγκες της κοινωνίας.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Μανιάτης 28/04/2013 14:09:38

     Είστε "νεοφιλελεύθερο βαμπίρ" αγαπητέ !!!!! Πόσο αίμα θέλετε ακόμη για να χορτάσετε;

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ akenaton 28/04/2013 14:18:53

      "Η Ιστορία είναι κόκκινη", Γιάννης Ρίτσος.
      Το αίμα δεν έχει τελειωμό.

    • KOSTAS70 avatar
     KOSTAS70 @ Μανιάτης 28/04/2013 14:53:09

     Οι μισθοί στο Δημόσιο, σε ποιο επίπεδο βρίσκονται;

     • Μανιάτης avatar
      Μανιάτης @ KOSTAS70 28/04/2013 15:09:40

      Είναι αντίστοιχοι του ιδιωτικού τομέα.
      Στις δημόσιες επιχειρήσεις τα στελέχη έχουν υψηλές αποδοχές ακριβώς όπως και στις ιδιωτικές, αφού εργάζονται με τους ίδιους όρους για να παράγουν αντίστοιχο οικονομικό αποτέλεσμα.

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ Μανιάτης 28/04/2013 19:42:03

      Τότε, ειλικρινά το λέω, μαζί σου και εγώ. Αν αυτός που δουλεύει αμοίβεται ανάλογα, ενώ ο τεμπέλης όχι, μαζί σου.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ kastis 28/04/2013 14:51:51

    Επιγραμματικά:
    1) Το 2010 (ας το βάλουμε πριν την κρίση) η ΕΖ είχε μ.ο. δημοσίων δαπανών/ΑΕΠ στο 50,5%, η Ελλάδα 49,5%, η Σουηδία 53%, η Φινλανδία 55,1% και η νεοφιλεύθερη θατσερική Βρετανία 51%. Του χρόνου σύμφωνα με το στόχο της σουηδικής κυβέρνησης, η Σουηδία θα έχει 47% κάτω από τη θατσερική Βρετανία όταν το 1993 είχε 67%. Ο
    νεοφιλελευθερισμός μιλά για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και οι σκανδιναβικές χώρες το τηρούν κατά γράμμα. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι χρηματοδοτούσε δαπάνες με δανεικά όχι το ύψος των δαπανών, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι αύξανε τις δαπάνες όσο αυξανόταν ετησίως η εσωστρέφεια της οικονομίας της, ενώ αντίθετα οι σκανδιναβικές χώρες μείωναν τις δημόσιες δαπάνες τους αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια των οικονομιών τους.
    2) Το μέγεθος των δημοσίων δαπανών χωρίζεται μεταξύ βαθμού δημόσιας κατανάλωσης, δημοσίων επενδύσεων και συμβολής διαμόρφωσης του δτ στην αύξηση του ΑΕΠ. Μην προσπαθήσεις να κάνεις συγκρίσεις με Ελλάδα.
    3) Για να μπορέσεις να καταλάβεις τι συμβαίνει στις σκανδιναβικές χώρες θα καταλάβεις ότι ο δημόσιος τομέας έχει οργανωθεί στα πρότυπα του ιδιωτικού. Πλήρης ευελιξία απασχόλησης, ιδιωτικοοικονομικό management.Ακριβώς ότι θα έκανε ένας ιδιώτης. Παράλληλα προχώρησαν από τη δεκαετία του 90' σε αρκετές ιδιωτικοποιήσεις καθώς οι δημόσιες επιχειρήσεις τους υποχωρούσαν στο διεθνή ανταγωνισμό. Αυτό συμβάλει στη συνολική αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας. Κάτι που έγινε και επί Θάτσερ στη ΜΒ και η παραγωγικότητα της εργασίας εκτινάχθηκε σε σχέση με το παρελθόν (O'Mahony and Vecchi 2001).
    4) Δημόσια παιδεία έχουν και μάλιστα οργανωμένη με το πρότυπο Φρίντμαν πια με κουπόνια εκπαίδευσης(Σουηδία,Νορβηγία)
    5) Η υψηλή φορολόγηση στις σκανδιναβικές χώρες σχετίζεται με τα φυσικά πρόσωπα όχι με τα νομικά πρόσωπα καθώς έχουν στόχο τη διαρκή συσσώρευση νέων ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς ποντάρουν στη συμβολή τους στην αύξηση του ΑΕΠ σε αντιστάθμισμα με τη συνεχή μείωση δαπανών που κάνουν. Για να δούμε πως φτάσαμε στην κρίση, το 2005 η φορολογία επιχείρησεων στην Ελλάδα ήταν 35%, στην Σουηδία 28%, στη Δανία 30%, στη Φινλανδία 29% (Έκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2004). Παράλληλα έχει καταργηθεί πλήρως η αναχρονιστική γενική φορολογία πλούτου και με μεταρρυθμίσεις οδηγούνται στο πιο σύγχρονο και ριζοσπαστικό τρόπο φορολόγησης που προτείνει ο Φρίντμαν (αρνητικός φόρος εισοδήματος). Παρότι ακόμη δεν έχουν προσαρμοσθεί πλήρως.
    6) Προσάρμοσαν το συνταξιοδοτικό έγκαιρα αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
    7) Οι υπηρεσίες υγείας προσφέρονται -κατά κύριο- λόγο από ιδιωτικά νοσοκομεία που χρηματοδοτεί το κράτος για να αυξάνεται ο ανταγωνισμός των παρεχομένων υπηρεσιών
    και να μειώνονται συνεχώς οι δημόσιες δαπάνες. Ότι δηλαδή κάνουν και στην παιδεία που έγραψα πάνω. Καλά φυσικά δε μιλάμε για διαρκή αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας και παιδείας.
    Βάση του νέου σκανδιναβικού μοντέλου είναι το άτομο και όχι το κράτος. Κάτι μου θυμίζει, α ναι τον κακό νεοφιλελευθερισμό. Το διεθνές ανέκδοτο που κυκλοφορεί είναι ότι ο Μίλτον Φρίντμαν θα ένιωθε σπίτι του περισσότερο τη Στοκχόλμη παρά την Ουάσινγκτον. Και μη ξεχνάς ότι αυτό που βλέπουμε είναι έργο σε εξέλιξη με διαρκείς μεταρρυθμίσεις.

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ Συριζαλβανία του Χότζα 28/04/2013 13:25:05

   Το οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο των Σκανδιναβικών χωρών έχει σχέση με τις θεωρίες του Milton Friedman όση σχέση έχει ο "ο φάντης με το ρετσινόλαδο". Σχετικά με τα του ”αρνητικό φόρο εισοδήματος” πρόσφατα είδα ένα ρεπορτάζ από την Νορβηγία όπου ένα ζευγάρι δήλωσε ότι πληρώνουν 50 % του εισοδήματός τους σε φόρους. Σε αντιστάθμισμα έχουν δωρεάν παιδεία (και όχι τα ”κουπόνια εκπαίδευσης”) και δωρεάν υγεία. Οι θεωρίες του Milton Friedman και της σχολής του Σικάγο εφαρμόστηκαν μόνο στη Χιλή Augusto Pinochet γιατί μόνο υπό καθεστώς δικτατορίας θα μπορούσαν να "περάσουν".
   Όσο για τον ίδιο τον Friedman ο John Kenneth Galbraith είχε πει ότι ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από ότι ο Χίτλερ.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ Γιάννης Κιαπέκος 28/04/2013 15:59:52

    Όχι, δεν το είπε.

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ MAYRO XABIARI 28/04/2013 19:40:35

     Ναι ξέρω ... σου παρουσιάστηκε το πνεύμα του και σου είπε "εγώ να πω τέτοιο πράγμα για τον Μίλτο μου ; ποτε !!! και μετά ... ξύπνησες.

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ Γιάννης Κιαπέκος 28/04/2013 21:28:06

      Δε θα σας ακολουθήσω στην ειρωνεία, κάθε σοβαρός άνθρωπος ξέρει ότι όταν κάνει ένα ισχυρισμό πρέπει να τον αποδείξει. Ισχυριστήκατε κάτι. Δώστε μας το link στο internet, το βιβλίο ή τέλος πάντων από που το ξέρετε. Ήσασταν παρών; Το είδατε εσείς τον ύπνο σας; Ο Galbreith ήταν σοβαρός, δεν θα έλεγε τέτοια βλακεία...

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ MAYRO XABIARI 28/04/2013 22:20:46

      Να είσαι σίγουρος ότι κάπου το διάβασα δε το έβγαλα από το μυαλό μου αν το βρω θα σου το στείλω.
      Φαντάζομαι ότι κατάλαβες ότι αυτό το είπε μεταφορικά ο Galbreith εννοώντας την εξαθλίωση του πληθυσμού που προκάλεσε η εφαρμογή των θεωριών του Friedman.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Γιάννης Κιαπέκος 28/04/2013 16:01:53

    κ. Κιαπέκο επιτρέψτε μου αλλά τα επιχειρήματά σας είναι αστεία. Η παιδεία σε Δανία και Σουηδία (και όχι Νορβηγία όπως λανθασμένα έγραψα πάνω) είναι οργανωμένες με το σύστημα κουπονιών αλά Φρίντμαν. Ψάχτε το στο ιντερνετ, είναι πανεύκολο. Η υγεία παρέχεται κατά κύριο λόγο από ιδιωτικά νοσοκομεία που χρηματοδοτεί το κράτος για λόγους αύξησης ανταγωνισμού παρεχομένων υπηρεσιών/μείωση συνολικών δημοσίων δαπανών υγείας. Η στήριξη Φρίντμαν στη Χιλή απεικονίζει τη λανθασμένη -όχι στο σύνολό της- άποψη που επικρατεί ως γενική αρχή στο νεοφιλελευθερισμό και στο μαρξισμό ότι η οικονομική απελευθέρωση θα φέρει και πολιτική ελευθερία.Ο Φρίντμαν πίστευε ότι η οικονομική ελευθερία είναι η βάση της δημοκρατίας και της ευημερίας. Βέβαια νεοφιλελευθερισμός δεν είναι μόνο ο Φρίντμαν αλλά και άλλοι πολλοί διανοητές που έχουν αντίθετες απόψεις. Σχετικά με τη φορολόγηση, οι σκανδιναβικές χώρες έχουν πολύ χαμηλούς εταιρικούς φόρους (η Σουηδία μάλιστα χαμηλότερο από τη Μ. Βρετανία) και υψηλούς φόρους στα φυσικά πρόσωπα, που βέβαια μειώνονται σταδιακά και έχει αντικαταστήσει το αναχροστικό σύστημα γενικής φορολογίας πλούτου. Εγώ δεν έγραψα ότι ακολουθούν το μοντέλο του ''αρνητικού φόρου εισοδήματος'', παρότι γίνονται σταδιακές προσπάθειες προσαρμογής, αυτό που έγραψα είναι ότι είναι ριζοσπαστικότερος από αυτό που ισχύει στις σκανδιανβικές χώρες. Ο σύγχρονος οικονομικός τύπος αποκαλεί τις Σκανδιναβικές χώρες ως σύγχρονη προέκταση της οικονομικής ριζοσπαστικοποίησης.
    http://www.economist.com/news/leaders/21571136-politicians-both-right-and-left-could-learn-nordic-countries-next-supermodel
    Οπότε γράφετε πράγματα που ισχύουν όχι πράγματα που έτυχε να ακούσετε κάπου. Αλλιώς αυτά που θα γράφετε θα έχουν τόση σχέση με την πραγματικότητα όση ο ''φάντης με το ρετσινόλαδο''...

    • Γιάννης Κιαπέκος avatar
     Γιάννης Κιαπέκος @ Συριζαλβανία του Χότζα 28/04/2013 19:36:43

     Αν μπερδέψατε τις χώρες δεν είναι δικιά μου ευθύνη πάντως αυτά που περιέγραψα ισχύουν για τη Νορβηγία. Δεν ισχυρίστηκα ότι οι οικονομίες στις Σκανδιναβικές χώρες είναι τύπου Σοβιέτ αλλά από αυτό έως του να λέμε ότι ακολουθούν τις θεωρίες του Friedman η απόσταση είναι χαώδης. Το ότι ο Economist θεωρεί ότι ο Friedman θα ένιωθε σήμερα πιο άνετα στη Στοκχόλμη παρά στη Ουάσιγκτον "χαριτωμένο" μου φάνηκε αλλά δε περίμενα τίποτα άλλο από ένα περιοδικό σαν τον Economist. Οι βασικές μου ενστάσεις με τις απόψεις του Friedman είναι πρώτον τα περί "αυτορυθμίσεως" των αγορών, άποψη που κατέρρευσε με "πάταγο" στη περίπτωση της Lehman Brothers όπως και το ότι η απληστία είναι αποδεκτό κίνητρο (greed is good).

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Γιάννης Κιαπέκος 29/04/2013 02:04:48

      κ. Κιαπέκο, φιλικά σας το λέω, συνεχίζετε να πετάτε τη μπάλα στην εξέδρα. Έχω αναφέρει 15-20 σημεία που αποτελούν τις βάσεις του νεοφιλελευθερισμού (ν/φ) και εφαρμόζονται στις σκανδιναβικές χώρες. Το κυριότερο, ότι τα 2 πιο θεμελιώδη γνωρίσματα του ν/φ (πειθάρχηση σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και νομισματική σταθερότητα) τηρούνται κατά γράμμα, ενώ στο παρελθόν συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο, γι'αυτό οδηγήθηκαν στην κρίση των αρχών της δεκαετίας του 90' οπότε άλλαξαν πολιτικές. Η έννοια ''αυτορρύθμιση'' ως συνδετίκος κρίκος κλασικής και νεοκλασικής οικονομικής σκέψης δεν ήταν ποτέ μια συνεχόμενη-γραμμική πορεία ανόδου, αλλά μια κατάσταση μακροχρόνιων/βραχυχρόνιων (ανάλογα την αγορά προϊόντος) εξισορρόπηση-αναπροσαρμογή. Η κρίση,πχ στις ΗΠΑ, προκλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, με εξαίρεση την κατάργηση του Glass-Steagall Act που μπορεί να χρεωθεί σε ένα βαθμό στο ν/φ. Οι αλόγιστες πολιτικές επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, η κατάχρηση του μονοπωλιακού προνομίου έκδοσης χρήματος, το Community Reinvestment Act, μηχανισμοί Fannie Mae κλπ που ήταν εκτός πάσης μονεταριστικής λογικής συνετέλεσαν στην υπερβόλικη μόχλευση των αμερικανικών τραπεζών/''πάρτυ'' επενδυτικών funds και στην κρίση του 2008. Η κρίση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κρίση ''κεϋνσιανισμός-ν/φ:1-1"(κυρίοτερες αιτίες ήταν η πολιτικές επιτοκιών και η κατάργηση του Glass-Staegall Act). Τώρα σχετικά με το ''greed is good'' είναι πραγματικά τεράστια συζήτηση!

     • Γιάννης Κιαπέκος avatar
      Γιάννης Κιαπέκος @ Συριζαλβανία του Χότζα 29/04/2013 09:29:19

      Δε θα συνεχίσω να αντιδικώ μαζί σας εξάλλου δεν υπάρχει λόγος να συμφωνήσουμε. Όμως εκείνο το οποίο συμβαίνει στη χώρα μας σήμερα έχει όλα τα αρνητικά του "νεοφιλελευθερισμού" π.χ. κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και κανένα θετικό (του "νεοφιλελευθερισμού") π.χ. μείωση της φορολογίας κ.λ.π. Οπότε δε βλέπω σωτηρία εκτός αν συμβεί κάτι εξαιρετικά συνταρακτικό (π.χ. να χάσει τις εκλογές η Μέρκελ)

    • KOSTAS70 avatar
     KOSTAS70 @ Συριζαλβανία του Χότζα 28/04/2013 20:06:50

     Πως αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή και ποιες οι ποινές; Με ρυθμίσεις, και κόντρα ρυθμίσεις, που στο τέλος κανένας "μάγκας" δεν πληρώνει; Για τα αυθαίρετα ποια είναι η αντιμετώπιση; "Δώστε 500 και τα σώσατε" (μη χάσουμε και τις ψήφους κιόλας); Οι αυτοκινητόδρομοι κατασκευάζονται με πολλαπλάσιο κόστος απ' ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη; Υπάρχουν θαλασσοδάνεια σε επιχειρήσεις-φαντάσματα;. Μιλάμε για άλλη κοινωνία με άλλη νοοτροπία. Η αποσπασματική εφαρμογή οποιοδήποτε προτύπων δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα, αν δε συνδυαστεί με αλλαγή νοοτροπίας, την οποία αλλαγή πολλοί σήμερα επικαλούνται αλλά θα είναι οι πρώτοι που μέσα τους την απεύχονται.

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Γιάννης Κιαπέκος 28/04/2013 16:09:46

    Οι Σκανδιναβοί είναι απαλλαγμένοι από είδωλα και φαντάσματα.
    Λατρεύουν μόνο την επιστημονική γνώση και την επιστημονική έρευνα.
    Ούτε τον Φρίντμαν, ούτε τον Κέυνς, ούτε τον Μαρξ λατρεύουν και μισούν. Απλά τους μελετούν και τους αξιοποιούν.
    Μεταξύ δε των Σκανδιναβικών χωρών υπάρχουν διαφορές αναφορικά με τις κοινωνικές παροχές. Κοινό χαρακτηριστικό έχουν την αποφυγή του δανεισμού για τις κοινωνικές παροχές. Οι παροχές πρέπει να καλύπτονται από την παραγόμενη στην οικονομία υπεραξία. Αν παρουσιαστούν ελλείμματα ψάχνουν άμεσα για μέτρα περιορισμού των δαπανών.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Συριζαλβανία του Χότζα 28/04/2013 15:52:16

   Όταν δεν έχει κανείς τι να προτείνεις, αναζητά φαντάσματα, θολούρα.
   "Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους", που λέει κι ο Καβάφης.
   Κι έτσι η ανικανότητα γίνεται ηρωισμός.

   • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
    Συριζαλβανία του Χότζα @ Μανιάτης 28/04/2013 16:09:47

    Ακριβώς!!!! Απλά πρέπει να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια να εξηγήσουμε στο περιβάλλον μας (φίλους, γνωστούς, συγγενείς) τι συμβαίνει στη χώρα γιατί δεν αντέχεται ακόμα μια δεκαετία με συνεχή κρατικοκυβερνητικά κόμματα και αριστερή μπουρδολογία επειδή δεν έχουν τίποτα σύγχρονο να προτείνουν!

    • rally monkey avatar
     rally monkey @ Συριζαλβανία του Χότζα 28/04/2013 20:27:37

     ..μάλιστα, και το συγχρονο ειναι ο 'νεοφιθλελευθερισμός΄ και ο Φριντμαν...
     Συριζαλβανία..και δικαιο να εχεις σε ορισμενα με τον τροπο που τα υποστηρίζεις το χάνεις
     θα σου αφιερώσω (τσεκαρισμενο) quote που είδα προσφατα .. απο τον J. K Galbraith
     “Milton Friedman’s misfortune is that his economic policies have been tried.”
     (το παιχνίδι με τον Φρίντμαν το καθάρισε εκεί)

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ rally monkey 29/04/2013 02:56:18

      Ο λόγος αυτού του αποφθέγματος είναι ότι ο Φρίντμαν επηρέασε όσο κανείς άλλος την οικονομική σκέψη τα τελευταία 30 χρόνια, σε σημείο μάλιστα να αμφισβητείται και η δυνατότητα ''αντιπάλων'' οικονομολόγων ότι θα μπόρεσουν να προτείνουν κάτι πιο ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό από αυτά που πρότεινε ο Φρίντμαν. Αν ψάξεις τις αρχές του ν/φ καλά θα δεις ότι ούτε ένα 50% δεν έχει εφαρμοσθεί σε παγκόσμιο επίπεδο με αποτέλεσμα να συνυπάρχουν ν/φ πρακτικές και παράλληλα πολυμερείς συμφωνίες διεθνούς εμπορίου, ''παιχνίδια'' επιτοκίων, δασμολογικές στρεβλώσεις που κρατούν την ''ομπρέλα'' του εθνικού-μονοπωλιακού καπιταλισμού εντός μιας παγκοσμιοποιημένης ''καταιγίδας''. Οι λόγοι μη πλήρους εφαρμογής του ν/φ είναι ότι από το ένα μέρος είχε προβλέψεις που δεν εκσυγχρονίστηκαν ποτέ (πχ συνάρτηση κατανάλωσης με το διαρκές εισόδημα), και ένα άλλο μέρος ότι απαιτούσαν τόσο ριζοσπαστικές μεταρρυμίσεις που κανείς δεν έχει τολμήσει να εφαρμόσει (πχ αρνητικός φόρος εισοδήματος). Τώρα για την Ελλάδα μόνο ο νεοφιλελευθερισμός δε φταίει για εδώ που οδηγηθήκαμε!

     • Συριζαλβανία του Χότζα avatar
      Συριζαλβανία του Χότζα @ Συριζαλβανία του Χότζα 29/04/2013 08:26:19

      Για την ακρίβεια την τρύπια ''ομπρέλα'' του εθνικού-μονοπωλιακού καπιταλισμού εντός παγκοσμιοποιημένης ''καταιγίδας''!

 24. Kerasia avatar
  Kerasia 28/04/2013 12:52:54

  εκ παραδρομής και για να μην μπω στο στόχαστρο των "κυνηγών", διορθώνω σε βρίσκομαι

 25. nikos d. avatar
  nikos d. 28/04/2013 12:53:55

  επιτέλους, λίγη λογική! όσο για τους εργολάβους που ζουν με το αίμα της κοινωνίας (δανεικά και αγύριστα δηλ.) θα εισπράξουν το μίσος που καλλιεργούν, με απίστευτη σφοδρότητα πολύ σύντομα.

 26. android avatar
  android 28/04/2013 12:56:08

  *κραδαίνουν

 27. δημης avatar
  δημης 28/04/2013 13:03:50

  +++++++++++++++ ΣΤΟΝ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟ.....
  -ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΑ ...ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΑ ...ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΑ ΜΜΕ....
  -ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΤΙΜΟ... ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΜΑΘΑΝ ΓΡΑΜΜΑΤΑ....
  -ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ...
  ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ" ;;;;;;
  -ΝΑ ΠΑΜΕ "ΛΙΓΟ " ΠΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 1830..... ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1974... ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ;;;; ΠΟΙΟΙ ΤΙΣ ΚΑΛΥΠΤΑΝ....ΠΟΛΙΤΙΚΑ;;;;;;
  -ΜΕΤΑ ...ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ...ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ..... ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ;;;; ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ;;;;
  -ΤΟ...ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ "ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ"...ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ..ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΤΩΝ ... ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ...ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΝ...
  -ΓΥΡΩ ΣΤΟ 80...Η ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΕΝΤΑΘΗΚΕ....
  -ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΟΜΩΣ "ΟΡΘΙΕΣ "ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ....ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ 'ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ"- ΠΟΥ ΔΙΝΑΝ ΟΙ...ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ....ΔΥ ...ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΜΑΤΑ ...ΚΑΙ ΠΟΥ ,ΑΦΟΥ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΡΕΙΧΑΝ ...ΑΠΗΛΛΑΓΗΣΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ..ΕΛΛΗΝΩΝ...
  -ΔΥΝΑΜΙΚΑ 81... Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ...ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΝΗΚΕ ΚΑΙ ...ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ...ΔΙΑΣΠΑΘΙΖΟΤΑΝ ΟΙ ΕΙΣΡΟΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ....(ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ...ΣΦΥΡΙΖΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ)....
  -ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ Ο ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ..ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΛΠ....ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ....ΚΛΠ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ...ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ.....
  -ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΑ ΜΕΣΑ ...ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΩΣ ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ ...ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΓΡΑΦΑΝ ΓΙΑ ΤΑ... "ΚΑΥΔΙΑΝΑ ΔΙΚΡΑΝΑ ΤΟΥ ΔΝΤ (1984)..." ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ...
  -ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΕΤΣΙ ΤΟ.."ΟΡΑΜΑ" ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ...ΧΩΡΙΣ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΩΣ Η...ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΠΑΕΙ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ....(ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ...ΕΓΧΡΩΜΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ...ΚΛΠ)....
  ΟΙ ..ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΙΔΕΕΣ -ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ...ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΑΤΑ ...ΤΑ ΟΠΟΙ ΨΩΝΙΖΑΝ ...ΣΤΕΛΕΧΗ-ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
  -ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΕΣ ..ΠΡΟΘΥΜΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ...ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ...
  -ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ...ΕΞΟΥΣΙΑ .....ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ..ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ...ΠΟΛΙΤΙΚΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΡΑΠΕΖΙΚΗ.....
  ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ....
  -ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΛΕΓΕΙ;;;; ΤΟ ΝΑ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ .... ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΟΝΤΑΣ "ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ " ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΑΥΤΙ ΔΕΝ ΙΔΡΩΝΕΙ;;;;
  -ΤΟ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΑΙ "ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ " ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ..ΤΟ..ΞΕΧΑΣΑΜΕ ... ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ "ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ "
  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΔΑΣΚΑΛΑΚΟΥΣ" ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ....
  ΤΩΡΑ Ο...ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΑΚΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΕΡΓΑΤΑΚΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ Η΄ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ ...ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΤΗΛΕΑΣΤΕΡΕΣ -ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΕΣ (ΑΥΤΑ ΔΙΔΑΧΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΙΕΚ ΤΕΕ ΚΝΕ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ...) ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΥ ...ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ (ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΔΕΞΙΑ ;;;;; ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΑ -ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ ΚΛΠ)...
  Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ "ΣΠΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ "ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ"..... ΣΤΙΣ ΟΘΟΝΕΣ....

 28. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 28/04/2013 13:40:43

  Εύγε Φαήλο!
  Σ´ ευχαριστώ θερμά και ως Πολίτης αυτού του δύσμοιρου κράτους και ως νοσηλεύτρια.
  Ως Πολιτεία βρισκόμαστε σε τέτοια κρίση που πρέπει να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες μας. Η πρώτη είναι η άμυνα. Σε μας με τον τουρκαλά απέναντι δεν χωράνε μπλακροκ. Όμως σύνταξη στα 67, όπως όλοι οι Έλληνες, μάχιμοι στον στρατό μέχρι τα 50 και μετά Επιθεωρητές στη Δημόσια Διοίκηση.
  Ακολουθεί η Δικαιοσύνη. Ακολουθούν η Βουλή και τα Υπουργεία -μαχαίρι τα προνόμια και στους δύο τομείς και ομοίως σύνταξη στα 67.
  Και τώρα ξεκινάν τα δύσκολα. Περιφέρειες και Δήμοι: κάνουν καλό κουμάντο; Πληρώνουν υπαλλήλους, δεν κάνουν καλό κουμάντο; Χάνουν την αυτοτέλειά τους και υπάγονται στην δπλανή περιφέρεια / στον διπλανό δήμο που τα καταφέρνουν καλύτερα! Έτσι σφίγγουν οι πωποί δια παντός!
  Συνεχίζουμε ακόμα πιο δύσκολα: Υγεία δημόσια ή Παιδεία δημόσια; Μπορούμε και τα δύο; Και έαν δεν μπορούμε και τα δύο ποιό από τα δύο πρέπει να προασπίσουμε ως δημόσιο αγαθό; Καίτοι δουλεύω στον τομέα της ιδιωτικής υγείας, επιλέγω τον τομέα της δημόσιας υγείας, έναντι της δημόσιας παιδείας. Η εποχή είναι τόσο κρίσιμη που προέχει η φυσική Επιβίωση του

  Έθνους

  Σχετικά με την δημόσια υγεία, υπάρχει και λόγος ουσίας: λόγω του ενδογενούς μηχανισμού της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης θ α είναι πάντα αποτελεσματικός και ασφαλής.

  Εάν στο μέλλον ο ιδιωτικός τομέας της εκπαίδευσης καταφέρει να φτιάξει ιδιωτικό πανεπιστήμιο με Ιατρική και Νοσηλευτική Σχολή, τότε και το ιδιωτικό νοσοκομείο του όπου θα εκπαιδεύει τους σπουδαστές / αποφοίτους του θα μπορεί να γίνει το ίδιο ασφαλές κι αποτελεσματικό με τα δημόσια νοσοκομεία.

  Εδώ Που φθάσαμε, χάρι στους άθλιους και εξωνυμένους πολιτικούς που άθλια και εξωνυμένα εκλέγαμε ως λαός τα 190 χρόνια της κρατικής μας υπόστασης, θα αναγκαστούμε να ξαναγυρίσουμε στις Καπλάνιες Σχολές, στισ ΖωσιμαίεσΣχολέσ και στις Σχολές Βελλά και στα Μετσόβεια Πολυτεχνεία ποιός ξέρει, ίσως μας βγει σε καλό, ίσως η νεοαστική τάξη της Ελλάδας ξαναβρει την ταυτότητά της και αγαπήσει την πατρίδα της, όπως
  την αγαπούσαν Οι Ηπειρώτες Ευεργέτες. Κι ίσως καταφέρουμε σιγά σιγά να ξαναοργανώσουμε την δημόσια εκπαίδευση σε υγιείς βάσεις και όχι στις κατ´ επίφασην με τα φροντιστήρια να την αναπληρώνουν.. (νηπιαγωγεία και δημοτικά, στους Δήμους, ως ανωτέρω, με τους πωπούς που θα σφίξουν, θέλουν δεν θέλουν...)
  Το μεταβατικό στάδιο της τίμηας ιδιωτικοποίησης δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας θέλει υπεύθυνο και ανιδιοτελή σχεδιασμό με γνώμωνα μόνον το εθνικό συμφέρον. Πχ οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές (άλλωστε η δημόσια ασφάλεια λογίζεται ως πεδίο της εθνικής άμυνας) φυσικά και θα είναι δημόσιες και οι τελευταίες στον σχεδιασμό θα πρέπει να είναι η Νομική και η Ιατρική (κι αν μας προλάβει η ανάκαμψη, να μην χρειασθεί να ιδιωτικοποιηθούν στο τέλος...)

 29. Emmanuil avatar
  Emmanuil 28/04/2013 14:01:17

  Τελικά οτιδήποτε πρέπει να γίνει, για να βγεί αυτό το κάρο απ' το βούρκο, προκαλεί μια συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά, τα δίκαια και τα άδικα, τα σωστά και τα στραβά, που στο τέλος το κάρο αυτό δεν πρόκειται να βγεί, αλλά θα μπάινει όλο και βαθύτερα στο βούρκο. Πολύ μπλα μπλά στο Ελλάδα.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Emmanuil 28/04/2013 16:46:32

   Βρε αδερφε, δεν έχεις το θεό σου! Βρήκες να γράψεις αυτό για το πολύ μπλα μπλα, στον πλέον αυτολοκρινόμενο σχολιαστή, που έχει βάλει ως όρο στον εαυτό του να γράφει μόνον εάν έχει να πει πρακτικά πράγματα και ουσίας! Πολύ με πλήγωσες! (Εκτός κι αν σου έθιξα καμμία ιερή αγελάδα, είσαι πχ φόλοου στην αγκλετέρα και θες θέση επίκουρου στο πανεπιστήμιο πελοπονήσσου...)

 30. Περικλής avatar
  Περικλής 28/04/2013 14:01:32

  Βασικά η μεγάλη επιτυχία του μοντέλου Φρίντμαν νομίζω ότι είναι η Χιλή. Είναι μακράν η πιο επιτυχημένη οικονομικά χώρα της Λατινικής Αμερικής. (Συριζαλβανία σε ευχαριστώ για τη μακροσκελή απάντηση πριν από μερικές εβδομάδες που στάθηκε αφορμή για εκτενές ψάξιμο). Σχετικά μετο φόρτωμα χρεών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε κρατικούς προϋπολογισμούς, διαφωνώ. Όμως οι αντι-φιλελεύθεροι για να λέμε την αλήθεια θέλαν διάσωση της Κύπρου ΧΩΡΙΣ κούρεμα (άρα από τα λεφτά των φόρων).

  Όσο για το θέμα, όλοι έχουμε συγγενείς στο δημόσιο και ξέρουμε τι αραλίκι πέφτει σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Οι περισσότεροι δημόσιοι δε θα μπορούσαν να σταθούν λεπτό στον ιδιωτικό τομέα. Οι παχυλοί μισθοί σε ΔΕΚΟ όπως ΟΤΕ/ΔΕΗ/ΕΥΔΑΠ/ΟΛΠ/ΟΑ/ΕΤΕ και σε υπουργεία/ΟΤΑ των 3χίλιαρων σε απόφοιτους δημοτικού ρίξαν έξω σε 'ενα βαθμό τη χώρα. Εδώ διευθυντής τραπέζης έπαιρνε 5χίλιαρο και δεν ήξερε καν αγγλικά!! Πού ακούστηκε αυτό!!

  Υπάρχουν και οι σοβαροί ιδιωτικοί ΔΥ αλλά είναι η μειοψηφία. Οι περισσότεροι είναι τεμπέλαροι βυσματίες (κατά 70% διορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι γαλάζιοι).

  Ελπίζω να μην αρχίσει να κάνει πίσω ο Σαμαράς στο θέμα ΔΥ.

  • alexia avatar
   alexia @ Περικλής 29/04/2013 23:54:02

   κανεις μεγαλο λαθος . δεν ξερω για τους αλλους αλλα οι εκπαιδευτικοι που ειναι Δημοσιοι Υπαλληλοι δεν έχουν προσληφθει με μεσον.ΟΥΤΕ ΜΙΣΟΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΜΕ ΜΕΣΟΝ.Απο την εποχή του Ελευθεριου Βενιζέλου μεχρι τον Αρσένη (Υπουργο παδειας ΠΑΣΟΚ)διοριζόντουσαν με επετηριδα και μετα με ΑΣΕΠ.

 31. leak avatar
  leak 28/04/2013 14:14:00

  Απλά πράγματα.
  Άρση της μονιμότητας ΤΩΡΑ.
  Σε όλο το δημόσιο, ευρύτερο, εγγύτερο, εντός εκτός και επι ταυτά.

  Ξεχνάμε μια άλλη αδικία. Υπάρχει ολόκληρη γενειά που μάζεψε τυπικά προσόντα, ώστε να μπει στο δημόσιο από την νόμιμη οδο του ΑΣΕΠ. Αυτούς, με ποιο δικαίωμα τους έχετε κόψει την "επένδυση"?

  Μη προσβάλετε την κοινή νοημοσύνη. Απολύσεις ΔΥ δεν έγιναν, ούτε θα γίνουν. Το δημόσιο σύντομα θα κατεβάσει ρολά, οπότε θα απολυθούν όλοι λόγω γενικής αδυναμίας αποπληρωμής μισθών.

  Μη κλαίτε για μελλοντικά κακά. Δείτε τους υπαλλήλους του ΙΤ και τους ανέργους που πάνω από τρία χρόνια δίνουν μάχη επιβίωσης. Εκεί υπάρχει πραγματικό κυνήγι. Εκεί να δείτε ιστορίες πιο μελό από αυτές του πατέρα του κ.Κρανηδιώτη.

  Και είναι πολύ ανάρμοστο να αφήνουμε τους αδυνάτους στη δίνη τους και να ανησυχούμε για τους δυνατούς.

  Δεν είναι επιχείρημα το "με τόσες μειώσεις στο μισθό πως εγώ θα υπηρετήσω την πατρίδα?". Ο πατριωτισμός είναι η άρνηση του προσωπικού καλού (ακόμη και της ζωής) υπέρ του κοινού καλού του έθνους. Αλλά σε αυτά τα θέματα είναι ειδικότερος εμού ο αρθρογράφος.

 32. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 28/04/2013 14:34:11

  Δεν θα ξεχάσω ποτέ το γιωργάκη πριν τις επάρατες εκλογές που τον έφεραν στο τιμόνι της χώρας να απαντάει σε δημοσιογράφο σε ερώτηση περί μονιμότητας δημοσίων υπαλλήλων πως το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν έτοιμο για κάτι τέτοιο γιατί με κάθε αλλαγή κυβέρνησης θα έχουμε απολύσεις και προσλήψεις των ημετέρων.Τέτοια παραδοχή ξεφτίλας κυρίαρχου κράτους δεν έχω ξαναδεί.Πίσω στο 1911 και τις συνθήκες που έκαναν τον Ελευθέριο Βενιζέλο να καθιερώσει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων...Κατά τα άλλα βάζω το εξής μόνο ως προβληματισμό,πως ζητάμε από αυτή τη δημόσια διοίκηση να αλλάξει και να λειτουργήσει επιτέλους σωστά όταν όλοι την πυροβολούμε?Να σπάσει επιτέλους το ταμπού της μονιμότητας αλλά μπορεί αυτό να γίνει από το πολιτικό σύστημα που φτιάχτηκε μοιράζοντας κομμάτια του φέουδου που λέγεται ελληνικό κράτος?Καιρός να περνάμε από τα αυτονόητα στα δύσκολα των κριτηρίων αξιολόγησης και στην αντικειμενικότητα των προσλήψεων πέρα από τα κομματικά συμφέροντα.

 33. panas avatar
  panas 28/04/2013 15:00:22

  Ο χώρος των ΔΥ υπαλλήλων στη χώρα δεν είναι ενιαίος. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προβλήματα στους επιμέρους κλάδους. Οι στρατιωτικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι ιερείς, οι διοικητικοί σε υπουργεία, ΚΕΠ...
  Υπάρχουν οι "ευγενείς" των ΔΕΚΟ, ορισμένων υπουργείων, και προιστάμενοι σε ΟΤΑ. Υπάρχουν και οι "πληβείοι" στην εκπαίδευση, στην υγεία ή οι διοικητικοί του στρατού. Υπάρχουν τα μικρά και μεγάλα βίσματα, τα πρώτα με μικρούς μισθούς και τα δεύτερα με μεγάλους. Υπάρχει η πρασινογάλαζη κομματοκρατία σε αγαστή συνεργασία, πολλές φορές, με την ροζοκόκκινη των συνδικαλιστών.
  Αρκετοί από τους νεότερους ΔΥ έχουν διοριστεί με αρκετά προσόντα αξιοπρεπώς μέσω διαγωνισμού ή διαδικασιών ΑΣΕΠ.
  Όλος αυτός ο κόσμος, που είναι ενα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας από την οποία προέρχεται, δέχεται τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη επίθεση από την υπόλοιπη κοινωνία -παρ' όλο που όλοι διέπονται από τις ίδιες αρχές και αξίες τελικά- με γενικεύσεις αφορισμούς και ανακρίβειες...
  Έτσι έπρεπε να γίνει, για να γίνουν εφικτές και όλες οι μειώσεις των μισθών και των δαπανών. Άκουγα τον Προκόπη Παύλοπουλο να λεέι στο Σκάι σήμερα, πως οι ΔΥ στην χώρα είναι κατω του μέσου όρου σε ευρωπαικό επίπεδο. Δεν βγήκε όμως να πει κάτι όταν ο Λοβέρδος έσπερνε το μίσος του κοινωνικού αυτοματισμού πριν από 2 χρόνια.

  Σε όλες αυτές τις "μεταρρυθμίσεις" που γίνονται το μίσος που διαχέεται θολώνει τα νερά και πολλοί δεν βλέπουν διάφορες αδικίες και το μεγάλο πρόβλημα του δημόσιου τομέα.
  Παράδειγμα: Πόσοι κατάλαβαν πως με το ενιαίο μισθολόγιο που θεσπίστηκε έγινε μια αδικία από μια γενιά στην άλλη. Η νεότερη γενιά - που διορίστηκε κατά πλειοψηφία με διαδικασίες ΑΣΕΠ - δέχτηκε πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση από τους παλιούς βολεμένους και χορτασμένους πελάτες του κομματικού κράτους. Αυτό είναι και ήσσονος σημασίας θέμα μπροστα στην χρεοκοπία στης χώρας, αλλά φαίνεται επίσης ξεκάθαρα πως το παλιό κομματικό κράτος συνεχίζει να καταφέρνει τη διατήρηση προνομίων για τους πελάτες του. Τελικά μπήκαν όλες οι ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο; Ποιιες τροπολογίες και εξαιρέσεις θεσπίστηκαν ταυτόχρονα.
  Τα μάθαμε αυτά;

  Και να το ξεκαθαρίσουμε: Η μεγάλη πληγή στο ελληνικό δημόσιο και η αιτία για την όποια αναποτελεσματικότητα και διαφθορά είναι το κομματικό κράτος, γιατί οι κομματικοί προιστάμενοι "βάζουν πλάτη" και ανέχονται την σαθρή αυτή κατάσταση. Κανείς από τους χαμηλόβαθμους ΔΥ δεν μπορεί να εναντιωθεί σε αυτή την κομματική κρατική μαφία. Το θέμα των επίορκων δείχνει τη δυσκολία που έχει αυτή η "μαφία" να θυσιάσει μέλη της, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των επίορκων -όχι όλοι βέβαια- είχαν και έχουν κομματικές πλάτες.
  Δεν πρέπει να κοπούν τα κεφάλια των υπευθύνων βολευτών μόνο.
  Πρέπει να εξαφανιστεί επιτέλους η διακομματική αυτή "λερναία ύδρα", κάτι που μόνο στο μέλλον μπορεί να συμβεί με άλλους πολιτικούς, αφού οι τωρινοί κυβερνώντες είναι απλά μόνο μερικά από τα κεφάλια της...

  • KOSTAS70 avatar
   KOSTAS70 @ panas 28/04/2013 19:45:32

   +1000

  • Theo1 avatar
   Theo1 @ panas 28/04/2013 22:06:55

   ''... Η νεότερη γενιά – που διορίστηκε κατά πλειοψηφία με διαδικασίες ΑΣΕΠ – δέχτηκε πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση από τους παλιούς βολεμένους και χορτασμένους πελάτες του κομματικού κράτους. Αυτό είναι και ήσσονος σημασίας θέμα μπροστα στην χρεοκοπία στης χώρας, αλλά φαίνεται επίσης ξεκάθαρα πως το παλιό κομματικό κράτος συνεχίζει να καταφέρνει τη διατήρηση προνομίων για τους πελάτες του''
   Για να τα λέμε όλα:
   1) Δ.Υ κατηγορίας Π.Ε με master, 14 χρόνια υπηρεσίας ( με ΑΣΕΠ εισαγωγή) 1100 € (μεσοσταθμική μείωση 35+% στο σύνολο ετήσιων αποδοχών με το εννιαίο).
   2)Δ.Υ κατηγορίας Π.Ε 25+ χρόνια (διορισμένος κατά περίπτωση με διάφορους τρόπους , όχι απαραίτητα αναξιοκρατικούς αφού δεν υπήρχε ΑΣΕΠ, αλλά συνήθως με πάγια επετηρίδα ή επετηρίδα κατά προκύρηξη) 1700 € (μεσοσταθμική ετήσια διαφορά +_ 5% με το εννιαίο).
   Άραγε ποιοι διορίστηκαν 25 + χρόνια πριν;
   Για κάντε τις αφαιρέσεις και θα δείτε.
   Είναι και οι μόνοι που δεν κινδυνεύουν με τίποτα γιατί όλοι έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα (τουλάχιστον μειωμένης) σύνταξης και για αυτό δεν τους νοιάζει τίποτα.
   Αντίθετα τα σύγχρονα τροϊκανά κομματόσκυλα τους μόνους που προσπαθούν να εκφοβίσουν για να κάνουν τις δουλειές τους είναι αυτούς που ανήκουν στην 1η κατηγορία ( και τους νεώτερους εννοείται) και φυσικά ΄΄τρέχουν΄΄ όλες τις υπηρεσίες, κάνουν όλες τις δουλειές και φυσικά φοβούνται - όντας στο φόρτε των οικογενειακών τους υποχρεώσεων - τόσο για αυτή καθαυτή την δουλειά τους, όσο και τις ντροπιαστικές παραπομπές στα πειθαρχικά από κάθε ΄΄λαμόγιο΄΄ που δεν του κάναν την δουλειά.
   Ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε τι γίνεται σε όλες τις υπηρεσίες με τις άμεσες και ευθείες απειλές, τόσο από ΄΄λαδιάρηδες΄΄ προϊσταμένους, που είναι στο απυρόβλητο φυσικά, όσο και τους κάθε είδους εργολάβους που μπορούν με αστείες καταγγελίες να βάλουν σε περιπέτειες όποιον κάνει σωστά την δουλειά του.
   Αν το μυαλό κάποιων δεν φτάνει για να το καταλάβει τώρα, θα το αισθανθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, όταν όλα τα πειθαρχικά θα έχουν κυριολεκτικά στομώσει από χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις.

   • KOSTAS70 avatar
    KOSTAS70 @ Theo1 29/04/2013 11:17:33

    + 1000!

 34. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 28/04/2013 15:03:33

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΟΥΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ.......ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ.ΤΟΜΕΑ. ΑΝ ΤΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΧΑΘΗΚΑΜΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠ.ΧΩΡΕΣ ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ, ΚΑΙ ΕΞΩ Η ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ. ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ-ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. ΟΣΟΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΛΛΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΘΡΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ. Ο ΥΓΕΙΗΣ ΙΔΙΩΤ.ΤΟΜΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΙΖΑΝ ΟΙ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ??ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΙ Η.............ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΔΥΣΤΗΧΩΣ..............

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ Σαρακατσανος 28/04/2013 16:24:45

   +1 Απολύσεις στο δημόσιο θα γίνουν._ Τα κουκιά δε βγαίνουν και δε μπορούν άλλο τα υποζύγια του ΙΤ να χρηματοδοτούν τους χαμηλότερων προσόντων ΔΥ. Είτε θα γίνουν με το καλό, ομαλά και με τάξη είτε με το ζόρι και άτακτη στάση πληρωμών.

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ Σαρακατσανος 28/04/2013 16:52:50

   Ναι δυστυχώς.
   Απλά είναι τα πράγματα.

 35. mara M. avatar
  mara M. 28/04/2013 15:57:58

  Αγαπητέ Φαήλο, τελευταία συμφωνώ τόσο πολύ μαζί σου, που αρχίζω κι ανησυχώ.

 36. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 28/04/2013 16:29:48

  Πιστεύω ότι αν πέσουν μερικά κεφάλια νεοφιλελεύθερων χλέμπουρων, θα λυθούν τα προβλήματα της χώρας.

 37. Nik avatar
  Nik 28/04/2013 16:35:55

  Επιτέλους, ας σταματήσει εκείνο το "ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ" που μας κόβει τα πόδια σε κάθε δημιουργική προσπάθεια. Τουλάχιστον ας μάθουν να το λένε πιο απαλά, όχι με τόση ηδονή!

 38. kleo avatar
  kleo 28/04/2013 18:03:22

  Ειμαι και εγω γυιος ΔΥ οπως του Φαηλου που εργαστηκαν αλλες εποχες και με αλλους μισθους..Μηπως θυμασαι ποσα χρηματα επαιρνε ο δασκαλος σου τοτε Φαηλο.??προσωπικα ειμαι μεταναστης,και ειχα την ατυχη εμπνευση να ερθω παλι στην Ελλαδα νε επενδυσω..αμ δε!!πηγαινετε στα τελωνεια να δειτε τι γινεται ,πηγαινετε να βγαλετα πινακιδες σε αυτοκινητο στον Χολαργο η Περιστερι,μια εβδομαδα αν δεν λαδωσεις!!!σε μια μερα αν δωσεις πενηνταρικο..πηγαινετε στο κολωνακι η σε μια πλατεια της Αττικης και κανετε ερευνα..ολοι ασθενεις κοπανατζηδες του δημοσιου και του ΟΤΑ..μπορω να γραφω ωρες για αυτους γιατι τους εζησα μεσα στο πετσι μου..αποσπασμενοι απο δημους και κοινοτητες σε οικονομικες υπηρεσιες που δεν ξερουν πως ειναι ο υπολογιστης..επειδη καταγομαι απο επαρχια με 60000 κατοικους σου εχουμε 7 αντιδημαρχους, καθε βουλευτης απο 5 υπαλληλους δεν συνεχιζω..απλως θελω να σας ρωτησω πως περνανε κινητα ναρκωτικα στις φυλακες??δειτε με τι αυτοκινητα κυκλοφορουν οι φυλακες τα αλανια..

 39. ΚΠ avatar
  ΚΠ 28/04/2013 18:22:16

  Αγαπητέ Φαήλο
  Ωφείλω να σου γράψω ότι εξεπλάγην αρνητικότατα από την ανάρτηση σου μιάς και σε έχω συνηθίσει σε εύστοχες διαπιστώσεις.
  Όταν ο σεβαστός πατέρας σου ήταν στην υπηρεσία, η κοινωνία ήταν πολύ διαφορετική από σήμερα με κώδικες ηθικής,φιλότιμο, προσφορά και μέσα από αυτές τις αρχές λειτουργούσε η μεγάλη πλειοψηφία των Δ.Υ.
  Από τότε πολλά έχουν αλλάξει και σήμερα η πλειοψηφία κυρίως του στενού δημόσιου τομέα είναι μία πραγματική ντροπή γιά το σύγχρονο κράτος μας....
  Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες,έχουν περιγραφεί παραστατικότατα παραπάνω.
  Αναρωτιέμαι,γιατί τέτοια πρεμούρα υπεράσπισης του αρρωστημένου,αντιπαραγωγικού και τυρρανικού προς τον πολίτη δημόσιου τομέα;
  Υ.Γ. 1. Το ξέρεις ότι οι καθηγητές ετοιμάζουν απεργία κατά την διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων (!!!!!!) ;;;
  2.Νεοφιλελεύθερα κοράκια είναι όλοι οι σχολιαστές που εξέφρασαν τις διαφωνίες τους;;;(Εγώ σίγουρα δεν είμαι,τα στοιχεία μου στην διάθεση σου οποιαδήποτε στιγμή).
  3.Μόνο δημόσιοι υπερθεμάτισαν τις απόψεις σου,τυχαίο;;;;
  Με εκτίμηση

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ ΚΠ 28/04/2013 21:20:59

   Δεν είμαι" δημόσια", "ιδιωτικιά" είμαι, και σε κλάδο ανταγωνιστικό προς το Δημόσιο, αλλά θεωρώ χρέος μου να είμαι δίκαιος και τίμηος Πολίτης, όπως το θεωρεί και ο Κρανιδιώτης,. Αν νοιώθαμε πως το κράτος είμαστε εμείς και την κατάντια του την αναλαμβάναμε ως προσωπική μας κατάντια, μπορεί και να σωζόταν,αλλά φευ, είπαμε το κράτος είναι εχθρός, βολεύει.
   Τις ωφελείται, είναι η κατακλείδα...

 40. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 28/04/2013 19:16:28

  Η ΠΛΑΚΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΑΠΟΛΥΕΤΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ. ΤΟ ΕΙΠΕ Ο .......ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΓΑΡ...........ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΑΣ ΔΟΥΝ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΚΑΛΟΠ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 30%. ΚΑΤΑΝΤΙΑ............

 41. Α avatar
  Α 28/04/2013 20:02:35

  Το πρόβλημα της δομής του κράτους, είναι το θέμα και απο κει πηγάζουν όλα όσα έχουν σχέση και με τον απαιτούμενο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.
  Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν οι σύγχρονες δομές (π.χ. μηχανοργάνωση), δεν υπήρξαν αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης, αλλά ούτε και περαιτέρω αξιολόγηση των Δ.Υ. Για παράδειγμα πιάσανε τις θέσεις του Δημοσίου απόφοιτοι του Γυμνασίου , την ίδια στιγμή που οι μορφωμένοι απόφοιτοι της σχολής Δημόσιας Διοίκησης είναι αδιόριστοι.
  Αυτά είναι συμπτώματα ενός αναχρονιστικού κράτους που πρέπει ν΄αλλάξει και να γίνει σύγχρονο.
  Αλλά και μόνο η λέξη ¨σύγχρονο¨, σημαίνει αυτόματη μείωση του κράτους , συνεπώς και του αριθμού των Δ.Υ.
  Συμπερασματικά , μικρό κράτος, λειτουργικό κράτος, σύγχρονες δομές, ο απαιτούμενος αριθμός Δ.Υ. για να λειτουργεί σωστά και αποδοτικά.

  • Για τα Μπάζα Είμαστε. avatar
   Για τα Μπάζα Είμαστε. @ Α 28/04/2013 20:26:56

   Και μόνο η απογραφή τους που έγινε σε διαψεύδει,πλειοψηφία είναι οι ΑΕ-ΤΕ από κει και ύστερα μόνος σου το λες, απόφοιτοι σχολής δημόσιας διοίκησης ,τι θες δηλαδή;Ένα δημόσιο γεμάτο διευθυντές και να μην παράγει κανείς;Να δούμε τι θα λέει ο απόφοιτος όταν του πουν να καθίσει σε γκισέ και να εξυπηρετεί τον κοσμάκη;Εγώ είμαι απόφοιτος ΣΔΔ;Και ποιος σου είπε πως για τον γκισέ θα είναι πιο άξιος από τον απλό απόφοιτο Λυκείου;

   • maverick avatar
    maverick @ Για τα Μπάζα Είμαστε. 30/04/2013 00:53:06

    Για να μην αναφερθούμε με ονόματα και διευθύνσεις, για οικογένειες που διόρισαν μ' αυτό τον κατά τα άλλα διαφανή διαγωνισμό στη Σχολή Δ.Δ. τα παιδιά τους, κάθε χρονιά και από ένα. Τι έγινε ρε παλικάρια, σε συγκριμένες οικογένειες έπεσε όλη η γνώση; Και από πού και ως πού, απόφοιτος της Σ.Δ.Δ. εξομοιώνεται βαθμολογικά και μισθολογικά με κάτοχο διδακτορικού;

 42. ΕΛΕΟΣ avatar
  ΕΛΕΟΣ 28/04/2013 20:30:14

  ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥ!!!!!!!!!!!!ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΤΑΙ ΝΑ ΟΜΙΛΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΟΙ!!!!!!!!!!ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΥΤΟΥ!!!!!!!!!!ΟΛΑ Τ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞ!!!!!!!!!!!!ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟΣ Ο ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΕΙΠΕ -ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ:«Καταλαβαίνεις πόσο κυνικός έχει γίνει ένας λαός, όταν θεωρεί φυσιολογικό, να πληρώνει περισσότερο αυτόν που ασχολείται με τις αποχετεύσεις του, παρά αυτόν που ασχολείται με τα μυαλά των παιδιών του».

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ ΕΛΕΟΣ 28/04/2013 21:02:39

   ΜΑΛΛΟΝ ΖΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ΚΡΑΤΟΣ...........ΣΕ 10 ΕΚΑΤΟΜ.ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΑ 2/3 ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤ/ΧΟΙ(ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΑΙΜΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ-ΒΕΒΑΙΩΣ) ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ Δ.Υ.(ΠΟΛΛΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ-ΠΕΛΑΤΑΚΙΑ ΓΑΡ-ΑΦΙΣΣΟΚΟΛΗΤΕΣ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΦΑΥΛΟΥ ΑΝΔΡ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ. ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΠΡΟΣΛΗΦΕΙΣ Δ.Υ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜ.ΤΟΜΕΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΝΤΕΣ(ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ.........) ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΩΝ ΜΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ(ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ.....ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ). ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 80%, ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΤΑ ΠΕΛΑΤΑΚΙΑ. ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΣΦΙΞΑΝ ΟΙ Κ@@ΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ, ΑΡΑ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΚΡΑΤΟΣ?? ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ...........

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ ΕΛΕΟΣ 28/04/2013 21:08:23

   Χαχαχα φόρους πληρώνουν οι ΔΥ. Καλό. Από τα κορυφαία κιόλας. Αφού ο μισθός τους είναι ΚΡΑΤΙΚΟΣ!! Από τη μία τσέπη μπαίνουν από την άλλη βγαίνουν για το κράτος! Δηλαδή μου λες ότι οι ΔΥ που εισπράττουν από το κράτος 100 και δίνουν 20 συνεισφέρουν??? Αφού 80 μένουν στην τσέπη.

   Φόρους πληρώνει ΜΟΝΟ ο ιδιωτικός τομέας. Ο ΔΥ ξεζουμίζει τον ΙΤ, απλά ένα κομμάτι από το ξεζούμισμα το επιστρέφει πίσω.

   • KOSTAS70 avatar
    KOSTAS70 @ Περικλής 28/04/2013 21:51:47

    Για φοροδιαφυγή έχεις ακούσει τίποτα; Ποιοι εξασκούν το σπορ; Οι ΔΥ;
    ΟΛΟΙ οι ξένοι μας συστήνουν "ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΑ ΕΣΟΔΑ, με το να πιάσετε τη φοροδιαφυγή - αλλιώς βρείτε άλλους τρόπους" π.χ. ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ αυτών που ήδη πληρώνουν ή ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ (μισθών, συντάξεων, δημοσίων επενδύσεων). Αυτοί τα λεφτά τους θέλουν, και δεν τους νοιάζει η πηγή.
    Παρόλ' αυτά έχουν πιάσει το νόημα του προβλήματος στην Ελλάδα. Το εδώ πολιτικό σύστημα, όμως, για να μην πειράξει την ΙΕΡΗ ΑΓΕΛΑΔΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ του ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ ΙΤ, προτίμησε το δεύτερο. Δες τα χάλια με τη λίστα Λαγκάρντ. Τρία χρόνια μετά και δεν ξέρουμε αν οι άνθρωποι που αναγράφονται είναι έντιμοι ή όχι, αν το κράτος μπορεί να έχει έσοδα και πόσα μπορεί να είναι αυτά. Προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι δε θα γίνει τίποτα.
    Όσο για τον ΙΤ, δυστυχώς παράγει το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ, γι' αυτό και μόλις κόπηκαν τα δανεικά, και αγύριστα, από το Δημόσιο Ταμείο (δανεικά και αυτά από τους έξω αλλά όχι αγύριστα) κατέρρευσε.

    • Περικλής avatar
     Περικλής @ KOSTAS70 28/04/2013 22:56:38

     Ο ΙΤ αν δεν παράγει τίποτα ΚΛΕΙΝΕΙ και πάει σπίτι του ο επιχειρηματίας. Ο ΔΥ που δεν παράγει ΤΙΠΟΤΑ μένει και πληρώνεται. Τρώτε τα λεφτά του ΙΤ και τον βρίζετε κι από πάνω. Δεν έχεις ακούσει ότι δεν πρέπει να δαγκώνεις το χέρι που σε ταίζει;

     Ο ΙΤ παράγει και ο ΔΥ καταναλώνει. Εσύ κατηγορείς τον ΙΤ για φοροδιαφυγή, δηλαδή ότι δεν δίνει αρκετό φαί στον ΔΥ. Κανονικά έπρεπε να λες ότι και 1 ευρώ φόρο να πληρώνει πάλι ευχαριστώ πρέπει να λέει ο ΔΥ που τρώει από τα λεφτά του άλλου. Αυτός που πρέπει να έχει πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή πρέπει να είναι ο έντιμος ΙΤ και όχι ο ΔΥ που θέλει να φάει κι άλλο.

   • alexia avatar
    alexia @ Περικλής 29/04/2013 23:05:29

    ο ιδιωτικος τομεας φοροδιαφευγει ασύστολα .δεν συνεισφερει τιποτα στα εσοδα του κρατους.Επαγγελματα οικοδομης ,εστιοτόρια , ταβερνες ,φουρνοι κυριως σε τουριστικες περιοχες δεν κόβουν ποτέ αποδειξεις.ειναι σε ολους γνωστο αυτο.αλλα αν θέλεις μπορεί να καταργηθεί τελείως το δημοσιο για να μην το πληρώνουν οι φορολογούμενοι και να πληρώνεις από την τσεπη σου το σχολείο του παιδιού σου ,διδακτρα στο πανεπιστημιο ,χρήματα για το νοσοκομείο κλπ.

    σημείωση :κανενας εκπαιδευτικος δεν εχει προσληφθεί με μέσον ,παλιότερα γινόταν η προσληψη με επετηριδα και τώρα με ΑΣΕΠ.

  • kleo avatar
   kleo @ ΕΛΕΟΣ 28/04/2013 21:43:58

   φιλε μου ΔΥ εσυ εισαι υπευθυνος για την φοροδιαφυγη,δεν κανεις ελεγχους και αν κανεις τα παιρνεις χοντρα...ολα τ αλλα ειναι λαικη καταναλωση..το παρτυ ελαβε τελος

   • Γιώργης Α. avatar
    Γιώργης Α. @ kleo 29/04/2013 09:55:17

    Kαλό παραμυθάκι κι αυτό με τη φοροδιαφυγή.... Δεν υπάρχει φοροδιαφυγή , είναι μόνο για να μας ρίχνουν ευθύνες αυτοι που δεν κάνουν ενα δικαιο σύστημα.

    • alexia avatar
     alexia @ Γιώργης Α. 30/04/2013 00:16:23

     ΕΤΣΙ ΛΕΣ;Εγω βλεπω μια οικοδομη απέναντι απο το σπιτι μου ,ολα τα υλικα και ολες οι εργασίες πληρωνονται χέρι με χέρι .ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ δεν εισπρατει απολύτως τίποτα.ΑΥΤΟ γινεται παντου .και οι αγρότες με ποια λογικη δεν πληρώνου φόρους;μηπως επειδη ειναι οικονομικα αδύναμοι . ας γελάσω .στην επαρχια που μένω εισπράττουν απο παντού και έχουν τις μεγαλύτερες περιουσιες.

  • Eva avatar
   Eva @ ΕΛΕΟΣ 29/04/2013 13:49:00

   Μισθωτοί κατά την άποψή σας είναι μόνο οι ΔΥ?

   • alexia avatar
    alexia @ Eva 30/04/2013 15:41:57

    οχι ,είναι και οι ιδιωτικοί .Αναρωτήθηκες ποτέ γιατι ολοι κινούν γη και ουρανό για να μπούν στο δημόσιο;διοτι στον ιδιωτικο τομέα δεν απολύεσαι διοτι είσαι ακαταλληλος ,αλλα διοτι ετσι του καπνισε του εργοδότη και θέλει να βάλει άλλον στη θέση σου ,γιατί λοξοκοίταξες την-τον ευνοουμενο του και σε κάρφωσε ,γιατί δεν είσαι καρφί του προϊστάμενου και γιά άλλους ευγενείς λόγους .Ασε που βασει στατιστικών οι μισοί εργοδότες δεν λπηρώνουν στην ώρα τους ή δεν ασφαλίζουν τους εργαζόμενους .ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ;ΤΙΠΟΤΑ οποτε ο καθενας προσπαθει γιατο δημόσιο ,τουλάχιστον εκεί πληρώνεσαι και ασφαλίζεσαι.

 43. Nατάλης avatar
  Nατάλης 28/04/2013 20:58:28

  Η απόλυση/απομάκρυνση Δ.Υ., ως εξοικονόμιση πόρων, δεν πιστεύω πως θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρώτα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί, κατά το δυνατόν, η γραφειοκρατία, αλλιώς η ούτως ή άλλως περιορισμένη παραγωγικότητα του δημοσίου θα μηδενισθεί.
  Η αλλαγή νοοτροπίας τόσο των Δ.Υ. όσο και των πολιτών, που βλέπουν το δημόσιο ανάλογα με την οπτική γωνία της "θέσης" τους, πρέπει να αλλάξει άμεσα και προς το καλύτερο.
  Μακάρι οι Δ.Υ. να θελήσουν να κάνουν ουσιαστικές προτάσεις για την καλυτέρευση της δομής και της λειτουργίας του κράτους, να βρεθούν πολιτικοί που ξέρουν να τους ακούνε και να πράττουν, να βρεθούν βουλευτές που να ψηφίζουν νόμους απλούς, κατανοητούς δίχως την ανάγκη υπουργικών αποφάσεων και τέλος πολίτες που να διεκδικούν με ορθό τρόπο τα δικαιώματά τους αλλά και να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους.

 44. ΕΛΕΟΣ avatar
  ΕΛΕΟΣ 28/04/2013 21:25:50

  ΦΙΛΕ ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΝΩ:
  <Ένας φίλος από το internet μου ζήτησε να γράψω κάτι σχετικά με τους μισθούς των δασκάλων. Όντως τα στοιχεία, που παρέθεσε, έδειχναν ένα πράγμα: Οι Δάσκαλοι πληρώνονται υπερβολικά!!!

  Με τους παχυλούς μισθούς τους, βάζουν μέσα το ελληνικό κράτος, δουλεύοντας μόνο 9 μήνες τον χρόνο, 6 πραγματικές ώρες την μέρα κι' όχι δήθεν 7 ! Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή σειρά και να τους πληρώνουμε για αυτό που πραγματικά κάνουν, το "baby-sitting". Όχι το κράτος, δηλαδή όλοι, αλλά μόνο όποιος είναι (ακόμα) γονιός. Έτσι δεν είναι;
  Ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για μια μέση δασκάλα με 2 παιδιά και 15 χρόνια υπηρεσία, 17600 ευρώ τον χρόνο (1400 Χ12 μήνες συν 400 δώρο Χριστουγέννων συν 400 Πάσχα και άδεια ). Προσοχή όμως : Στην πραγματικότητα δουλεύει μόνο 9 μήνες δηλαδή πρακτικά 198 ημέρες, 6 ώρες την μέρα, με 25 περίπου παιδιά ανά τάξη. Τεράστια σπατάλη δεν νομίζετε ;
  Ε, λοιπόν δεν προτίθεμαι, ως γονιός, να τους δίνω πάνω από όσα θα έδινα σε μια μετανάστρια από Βουλγαρία ή Ταϊλάνδη, να φυλάει το παιδί, δηλαδή 400 ευρώ συνολικά για 6 ώρες την μέρα επί 22 μέρες τον μήνα. Για να δούμε. Με βάση τούς υπολογισμούς αυτό οδηγεί σε 25 παιδιά Χ 400 ευρώ ανά μήνα Χ 9 μήνες = 90.000 ευρώ (Ωχ, κάποιο λάθος έγινε). Α ναι, εξίσωσα τις ξένες baby sitters, με τους δασκάλους. Αδιανόητο, θα το διορθώσω αμέσως.
  Πόσο θα πλήρωνα για 3 ταινίες dvd νοίκι (ένα εξάωρο δηλαδή) ή από αγορά εφημερίδας με δώρο dvd, που να απασχολεί το παιδί, χωρίς βέβαια κάποιον να το προσέχει; Το πολύ 6 ευρώ τη μέρα. Άρα τόσα θα πρέπει να δίνει ο κάθε γονιός στο δάσκαλο. Οπότε έχουμε 25 παιδιά Χ 6 ευρώ ανά παιδί την ημέρα επί 198 μέρες συνολικά (9 μήνες) βγαίνει, χμ .... 29,700 ευρώ για 9 μήνες.
  Για περιμένετε ένα λεπτό, κάτι πρέπει να γίνεται λάθος εδώ! Κάτι είναι σίγουρα λάθος! Για να δούμε: Αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο σαν μια, απλά, ξένη baby sitter, μάς στοιχίζει 1 ευρώ ανά μαθητή την ώρα, αν τον θεωρήσουμε σαν ...DVD μάς στοιχίζει εεε 3 ευρώ, ενώ αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο, όπως λειτουργεί σήμερα, το κόστος ανά μαθητή είναι μόλις 59 λεπτά την ώρα. Και βέβαια έχουμε την απαίτηση και να μάθει τα παιδιά γράμματα και να ασχολείται με ειδικές περιπτώσεις και να τα παιδαγωγεί. Τρομερά φτηνή τιμή για φροντίδα, φύλαξη και μόρφωση παιδιών.
  Τα ίδια ισχύουν και για τούς καθηγητές της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Παιδείας. Ειδικά στην τελευταία δεν μιλάμε για 25 μαθητές αλλά για τριακόσιους (!!!). Οπότε ανά φοιτητή το κόστος είναι κάτω από 5 λεπτά.
  Ακούγεται τρελό εεε; Κι' όμως συμβαίνει. Βρείτε μου οποιονδήποτε, που θα έπαιρνε για οιαδήποτε συγκεκριμένη δουλειά, μισό ευρώ την ώρα το άτομο. Άρα, να πάψουν να πληρώνονται οι δάσκαλοι από το Κράτος ή όχι;
  Μάλιστα για το ίδιο θέμα ο σχωρεμένος ο Κέννεντυ είχε πει: «Καταλαβαίνεις πόσο κυνικός έχει γίνει ένας λαός, όταν θεωρεί φυσιολογικό, να πληρώνει περισσότερο αυτόν που ασχολείται με τις αποχετεύσεις του, παρά αυτόν που ασχολείται με τα μυαλά των παιδιών του».

  Ο κ. Γ. Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχειρηματική Έρευνα & Στατιστική, ΤΕΙ Πατρών
  ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΔΩΡΑ!!ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΚΟΨΑΝ!!!!!!!!!!!!

  • Σαρακατσανος avatar
   Σαρακατσανος @ ΕΛΕΟΣ 28/04/2013 22:23:59

   ΑΦΟΥ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΣΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΜΑΣ. ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.ΓΙΑΤΙ??? ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΕ ΜΥΑΛΑ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΟΒΙΕΤ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΕΡΜΑΙΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΙΠΟΤΑ.............

  • KOSTAS70 avatar
   KOSTAS70 @ ΕΛΕΟΣ 28/04/2013 22:31:32

   Έχει να πέσει κλάμα στην Αγορά από τη μη κατανάλωση επειδή πλέον οι ΔΥ δεν παίρνουν δώρο. Αλλά είπαμε game over, για όλους!

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ ΕΛΕΟΣ 28/04/2013 22:58:49

   Όποιος ΔΥ δεν είναι ευχαριστημένος με τις απολαβές είναι ελεύθερος να δει τη γλύκα του ΙΤ και να παραιτηθεί. Ουρές γίνονται στον ΟΑΕΔ, πολλοί θα πήγαιναν για λιγότερα λεφτά.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΕΛΕΟΣ 29/04/2013 02:05:47

   Αν μαζέψω τα 25 παιδιά μαζί, όπως μαζεμένα τα έχει και ο δάσκαλος, η Ταϊλανδή θα βγεί και πάλι 400 ευρώ για όλους. Δηλαδή για 12 μήνες κι όχι για εννέα: 12Χ400=4.800. 4.800/25=192 ευρώ το παιδί. Ενώ ο δάσκαλος για εννέα μήνες κοστίζει με τους υπολογισμούς αυτού που το σκέφτηκε: 17.600/25=704 ευρώπουλα. Όποιος το έγραψε αυτό το ηλιθιογράφημα δεν πρέπει να είχε μυαλό κουκούτσι! Και μοστράρεται και για καθηγητής των ΤΕΙ και μάλιστα στατιστικής τρομάρα του! Γέμισε το net αριθμολογούντες καθηγητάδες με μια λύση για κάθε συντεχνία στο τσεπάκι τους.

   • KOSTAS70 avatar
    KOSTAS70 @ akenaton 29/04/2013 10:57:06

    Αναφέρεσαι σε ανύπαρκτη κατάσταση (25 παιδιά ανά οικιακή βοηθό !!!!! - Σιγά μη βρεις Ταϊλανδή ή οποιασδήποτε άλλης εθνικότητας να προσέχει 25 παιδιά με 400 ευρώ το μήνα), ενώ ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ (ξέρεις ο "τσιμεντόλιθος") σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ (25-30 μαθητές ανά τάξη). Αλλά τι να ξέρει ένας φουκαράς Καθηγητής Στατιστικής;

    • akenaton avatar
     akenaton @ KOSTAS70 29/04/2013 12:05:54

     Αυτό που λέτε για την Ταϊλανδή είναι υποκειμενικό. Όταν κάνεις στατιστική και δουλεύεις με αριθμούς, καλά είναι να αφήνεις το υποκειμενικό μέρος απ' έξω. Ο "φουκαράς" ο καθηγητής ίσως και να ξέρει αλλά το συντεχνιακό τον "πειράζει" ώστε να "πειράζει" τα νούμερα.

 45. KOSTAS70 avatar
  KOSTAS70 28/04/2013 23:39:51

  Άμυνα, ασφάλεια, υγεία, παιδεία, μεγάλα έργα (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό), επενδύσεις σε τηλεπικοινωνίες & ενέργεια, διοίκηση-συντονισμός-σχεδιασμός. Όλα αυτά είναι στη σφαίρα του Δημοσίου. Φαντάζεσαι κάποιος από τον ΙΤ να αναλάβει έστω κάτι από τα παραπάνω; Κ Α Τ Α Σ Τ Ρ Ο Φ Η (π.χ. είδαμε την ENERGA, πολύ επιτυχημένη ιδιωτική επένδυση).

  Όταν μπουν διαρρήκτες στο σπίτι σου, μη φωνάξεις τον Αστυνομικό των 700 ευρώ, χαραμοφάης του ΔΤ είναι, εκτός αν θέλεις να σου πει ευχαριστώ και να σου φιλήσει το χέρι που δεν τον φοροκλέβεις, πολύ.

  Δε μου απάντησες όμως. Τι ακριβώς παράγει ο ΙΤ στην Ελλάδα και γιατί πρώτος αυτός κατέρρευσε;

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ KOSTAS70 29/04/2013 02:08:01

   Στην Ελλάδα σημαντικό τμήμα του ΙΤ είναι σάπιο. Όχι όμως όσο το δημόσιο.

   Γενικά, εκτός Ελλάδας ο ΙΤ φτιάχνει δρόμους, τηλεπικοινωνιακές και ενεργειακές υποδομές, προϊόντα καθημερινής χρήσης, στρατιωτικό εξοπλισμό, παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες γενικά τα πάντα.

   Τους δρόμους που λες ιδιώτες τους φτιάχνουν. Το κράτος απλά είναι πελάτης τους. Πληρώνει και αγοράζει ετοιμο δρόμο. Δεν φτιάχνει κανένα κράτος δρόμο, η κατασκευαστική τον φτιάχνει.

   • KOSTAS70 avatar
    KOSTAS70 @ Περικλής 29/04/2013 11:12:00

    Άλλο το κατασκευάζω (γιατί αυτό μόνο κάνει ο ΙΤ) και άλλο ΘΕΤΩ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΝΩ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΟΡΓΑΝΩΝΩ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΧΑΡΑΣΣΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΝΑΘΕΤΩ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΠΙΒΛΕΠΩ & τέλος ΚΑΛΟΠΛΗΡΩΝΩ. ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Δηλαδή πρέπει εσείς οι νεοφιλελεύθεροι να αποφασίσετε επιτέλους τι θέλετε: το κράτος να ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ κιόλας, οπότε θα μιλάμε για άμεση, "μετρήσιμη" παραγωγικότητά του, ή να κάνει όσα παραπάνω ανέφερα. Αν, όμως υπάρχουν κρατικές κατασκευαστικές εταιρίες (υπήρχε παλιότερα η ΜΟΜΑ και έκανε καταπληκτική δουλειά, για τα μέσα που διέθετε, και μακάρι να ξαναδημιουργηθεί κάτι ανάλογο για να δεις πως θα πέσουν τα κόστη) πάλι, εσείς οι ίδιοι, θα φωνάζετε ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επιχειρηματίας κτλ κτλ.
    Πως μετράς την παραγωγικότητα του αστυνομικού (που δεν έχει καύσιμα το περιπολικό), του δασκάλου (που δεν έχει φωτοτυπικό χαρτί), του γιατρού (που δεν έχει γάζες);
    Τέλος, αυτά συμβαίνουν και στο εξωτερικό, ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ.

 46. KOSTAS70 avatar
  KOSTAS70 28/04/2013 23:41:21

  Γι' αυτό υπάρχει και η απεργία.

 47. KOSTAS70 avatar
  KOSTAS70 28/04/2013 23:49:16

  Άμυνα, ασφάλεια, υγεία, παιδεία, δημόσια έργα-κατασκευές, διοίκηση-συντονισμός-σχεδιασμός. Αυτό είναι το Δημόσιο. Τι από αυτά μπορεί να αναλάβει ο Ιδιωτικός Τομέας; Τ Ι Π Ο Τ Α π.χ. είδαμε τι έγινε με την ENERGA ή τις τράπεζες, που στα τέσσερα είναι όλες τους τώρα να τους σώσει το καταραμένο και διεφθαρμένο Κράτος.

  Ε, όχι και μας ταΐζουν οι φοροφυγάδες!!! Αντί να είναι φυλακή και να τους έχει κατασχεθεί ΟΛΗ η περιουσία, όπως γίνεται σ΄ ΟΛΕΣ τις πολιτισμένες χώρες, να μας ζητάνε και τα ρέστα, πάει πολύ!!!

  Ο παρασιτικός ΙΤ, χωρίς πλέον δανεικά και αγύριστα, να το πάρει απόφαση ότι πρέπει να παράγει και τίποτα για να ζήσει.

  • Περικλής avatar
   Περικλής @ KOSTAS70 29/04/2013 02:09:37

   Δεν έχεις καταλάβει ότι ο ΙΤ, έστω και αν παράγει 10 αντί για 100, έστω και αν για φόρο τελικά πληρώνει 1 αντι για 10, ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΗΜΑΔΙ 1. Και ας παρανομεί (και ναι θα έπρεπε να τον κυνηγάμε να πληρώνει τα 10 που θα έπρεπε).

   Ο ΔΥ ΤΡΩΕΙ αυτό το 1. Δεν παράγει. Τρώει. Και σαν υπηρεσία, αντί να δίνει 1 δίνει 0.001 τελικά. Ο Ιδιώτης μπορεί να μην παράγει, αλλά αν δεν τρώει κρατικό χρήμα δε με νοιάζει γιατί αυτός θα κλείσει. Το κράτος με πειράζει όταν μου τρώει τα λεφτά μου όμως.

 48. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 28/04/2013 23:57:33

  Δεν συμφωνώ μαζί σου. Προβάλλονται οι υπαρκτές αλλά μειοψηφικές συμπεριφορές.
  Είναι επικίνδυνες και κατά την γνώμη μου απολίτικες τέτοιες γενικεύσεις, που απλά διχάζουν την κοινωνία.
  Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της έχει έναν σκληρό πυρήνα μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.
  Η Ελλάδα, όπως τα νούμερα δείχνουν δεν είναι πάνω από το μέσο όρο σε αριθμό ΔΥ, αναλογικά με τον πληθυσμό. Μύθος λοιπόν ο υπερβολικός αριθμός τους.
  Το πρόβλημα, εκτός από την ανορθολογική οργάνωση, είναι πως η μονιμότητα ταυτίστηκε με την ασυδοσία. Πως και φωτιά στο υπουργείο να βάλεις, θα προλάβεις να πάρεις σύνταξη.
  Επείγουσα λοιπόν εθνική ανάγκη, εκτός από την σύγχρονη αναδιοργάνωση, η συνεχής αξιοκρατική αξιολόγηση, ο ιεραρχικός έλεγχος. Να μπορείς να διώξεις τον αποδεδειγμένα ανίκανο, τοπν αμετάκλητα καταδικασμένα κλέφτη, δωροδοκηθέντα, πλαστογράφο, υπεξαιρέτη.
  Αυτά χρειάζονται κι όχι πογκρόμ. Η μονιμότητα έχει να κάνει και με την συνέχεια του κράτους, το οποίο δεν είναι Μακντόναλντς...

  • panas avatar
   panas @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 29/04/2013 00:09:01

   ....το οποίο δεν είναι Μακντόναλντς...
   χαχαχαχαχα! Εδώ έγραψες...

  • Ανδρεας45 avatar
   Ανδρεας45 @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 29/04/2013 05:18:51

   Στην Αυστραλια που ζω ενας βουλευτης στην Βικτωρια χρησιμοποιησε στο επαγγαλματικο του αυτοκινητο βενζινη με χρηματα του δημοσιου.Το κομμα του τον αναγκασε σε παραιτηση.Στο Ελλαδισταν ο Αντρικος ηταν στο νοσοκομειο στην Αγγλια για αρκετο καιρο και συγχρονως ηταν και προθυπουργος και μετα θελουμε να λεγομαστε κρατος!!!

   • Ανδρεας45 avatar
    Ανδρεας45 @ Ανδρεας45 29/04/2013 05:19:46

    Πρωθυπουργος.

  • maverick avatar
   maverick @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 29/04/2013 22:00:22

   Θα πρέπει να σας ενημερώσω κε Κρανιδιώτη, ότι υπάρχουν Δ.Υ. με ηθικές αξίες, οι οποίοι πιστεύουμε στην αξιοκρατία και την ιεραρχία στο Δ. Τομέα. Όμως καθημερινά διαπιστώνουμε, ότι οι κρατούντες, είναι αυτοί που θέλουν τις δημόσιες Υπηρεσίες, αδύναμα, υποχείριά τους και όχι αυτοδύναμους Οργανισμούς παραγωγής έργου. Οι λόγοι, πιστεύω ότι είναι αυτονόητοι. Και δια του λόγου το αληθές, θα σας αναφέρω το παράδειγμα των στρατιωτικών Υπηρεσιών, όπου όλοι οι ανωτέρω υποκριτές, αναγνωρίζουν, ότι εκεί υφίσταται η ιεραρχία και η ευταξία, για την οποία οι «υπεύθυνοι» κάνουν το παν, να ακυρώσουν στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα. Το ξέρετε, ότι εδώ και τρία χρόνια, οι Δ.Υ., στερούνται χωρίς αιτία τις βαθμολογικές τους προαγωγές (και δεν εννοώ τις μισθολογικές); Έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την Διαχείριση των Ανθρώπινων Πόρων; Θα τολμούσαν να το σκεφθούν και μόνο, στα ειδικά μισθολόγια; Αλλά είπαμε, ο Δ. Τομέας είναι οι παρακατιανοί, ποιος τους δίνει σημασία τώρα; Άλλωστε για αποδιοπομπαίο τράγο θέλουνε το Δ.Τ. και όχι ως εργαλείο πραγματικής ανάπτυξης, του τόπου. Οπότε θα πρέπει να πούμε προς όλους αυτούς τους «κυρίους» ότι “Έτσι είναι, εάν έτσι νομίζουν” με ότι σημαίνει αυτό!

 49. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 29/04/2013 00:00:59

  Επιμένω, πως είναι μειοψηφία.

 50. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 29/04/2013 00:03:53

  Και που είσαι ακόμη!

 51. MCA avatar
  MCA 29/04/2013 00:04:33

  Όπου υπάρχει φωτιά υπάρχει και καπνός. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο που η πλειοψηφία της κοινωνίας διάγετε αρνητικά προς τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι όλοι οι Έλληνες κομπλεξικοί και ζηλιάρηδες; Το ίδιο συμβαίνει και για μια άλλη ομάδα εργαζομένων, των ανθρώπων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ελεύθεροι επαγγελματίες επιχειρηματίες, κ.λ.π. Ούτε αυτό είναι τυχαίο. Η μόνη ομάδα εργαζομένων, η οποία είναι η πολυπληθέστερη και για την οποία δεν ακούγεται τίποτα και από κανέναν, είναι αυτή των ιδιωτικών υπαλλήλων. Γιατί άραγε;

  • panas avatar
   panas @ MCA 29/04/2013 00:18:45

   Τι να πεις για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους;
   Φέρουν και αυτοί τον αξιακό κώδικα των υπολοίπων βέβαια. Υπάρχουν οι ρουφιάνοι του επιχειρηματία. Οι αντίστοιχοι στον δημόσιο τομέα είναι τα κομματόσκυλα. Σαν ιδιωτικός υπάλληλος έχεις την δυνατότητα "να ανοίξουν τα μάτια σου" και να δημιουργήσεις τις συνθήκες για την δική σου επιχείρηση. Οι περισσότεροι ιδιωτικοί υπαλληλοι στα σουβλατζίδικα, στα κομμωτήρια, στα καφέ, στα μανάβικα,... έτσι σκέφονται.
   Υπάρχουν ιδιωτικοί υπάλληλοι σε μεγάλες εταιρείες που με τα χρόνια μοιάζουν πιο πολύ σε ΔΥ. Θέλει πολύ ανάλυση...

   • MCA avatar
    MCA @ panas 29/04/2013 00:58:21

    Τους ρουφιάνους ο επιχειρηματίας τους πληρώνει από την τσέπη του, τα κομματόσκυλα του δημοσίου τα πληρώνει ο Ελληνικός λαός.
    Συμφωνώ μαζί σας ότι ο ιδιωτικός υπάλληλος έχει την δυνατότητα μέσα από την εμπειρία που αποκτά, στην συνέχεια να ανοίξει την δικιά του δουλειά, πράγμα δύσκολο για τον δημόσιο ο οποίος αν απολυθεί θα είναι σαν το ψάρι έξω από την γυάλα καθώς η προϋπηρεσία στο δημόσιο δεν έχει συνήθως καμία σχέση με την αγορά.
    Για λούφα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους λίγο δύσκολο το βλέπω. Στο κάτω κάτω και να συμβαίνει αυτό δεν τους πληρώνει το δημόσιο, είναι πρόβλημα του επιχειρηματία.

 52. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 29/04/2013 00:10:11

  Όλοι έχουν αδικηθεί αγαπητέ, πλην της γνωστής νομενκλατούρας, των υπαλλήλων της βουλής και των βουλευτών.

  • Αντικαθεστωτικός avatar
   Αντικαθεστωτικός @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 29/04/2013 01:31:55

   Ωραία έχουμε ισότητα.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Αντικαθεστωτικός 29/04/2013 11:34:47

    Αχαχαχαχα! Τετοια "ισοτητα" να τη βρασουμε.

 53. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 29/04/2013 00:28:46

  Αι καλά, χαιρετίσματα...

  • Γιάννης Κιαπέκος avatar
   Γιάννης Κιαπέκος @ MAYRO XABIARI 29/04/2013 04:30:53

   Καλό Πάσχα !

 54. B.Q avatar
  B.Q 29/04/2013 00:40:49

  Τίποτε δε θα πλήξει. Στις περισσότερες περιπτώσεις (εκτός ελαχίστων τομέων), η άρση της μονιμότητας είναι το πρέπον και το δίκαιο. Το πρόβλημα βρίσκεται μόνο στην εφαρμογή του αυτονόητα δικαίου, που απαιτείται να επιβληθεί χωρίς κομματικές και άλλες διακρίσεις. Κάποια εντελώς ανεξάρτητη Επιτροπή θα μπορούσε να αναλάβει την κρίση των προς απομάκρυνση υπαλλήλων, όταν αυτό απαιτείται. Όπως και κάποιο είδος αδιάβλητου ΑΣΕΠ (γιατί η αξιοπιστία του υφιστάμενου αμφισβητείται) μη παρακαμπτόμενου, θα πρέπει να αναλάβει αποκλειστικά την τοποθέτηση ΟΛΩΝ όσοι εισάγονται προς εργασία στο Δημόσιο Τομέα. Η η άνευ ορίων δε ζουγκλοποίηση του Ιδ.Τομέα σε αντιδιαστολή με την ήρεμη κοιλάδα του ασφαλούς Δημοσίου (για τους ημετέρους), πρέπει να πάψει να υφίσταται πια. Καιρός να αλλάξει αυτή η τόσο βολική στους ασκούντες την εξουσία ...διέξοδος, που διευκολύνει την εξαγορά των συνειδήσεων των Ελλήνων πολιτών.

 55. ΚΠ avatar
  ΚΠ 29/04/2013 01:15:00

  Οι Δ.Υ.χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
  Σε εκείνους που δεν αντιλαμβάνονται τις στρεβλώσεις και την κατάντεια του δημοσίου, επειδή οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και χρόνου,και σε εκείνους που καταλαβαίνουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν επειδή υπερασπίζονται λυσσωδώς τα προκλητικά κεκτημένα προνόμια τους.
  Και στην μία και στην άλλη περίπτωση είναι μάταια η προσπάθεια εκείνων που προσπαθούν να τους εξηγήσουν ότι το καλαμπουράκι του δημοσίου πρέπει να τελειώνει.

 56. Mao Zhe Tung avatar
  Mao Zhe Tung 29/04/2013 07:28:13

  Prime Minister....επί τω ελληνικότερω... ;-)

  • GO avatar
   GO @ Mao Zhe Tung 29/04/2013 08:32:57

   Στη Κίνα δεν έχετε αιτιατική που μας χρειάζεται εν προκειμένω;

   • Mao Zhe Tung avatar
    Mao Zhe Tung @ GO 29/04/2013 11:10:37

    O Mao είμαι οτι θέλω γράφω....και αν συνεχίσεις έτσι...σε βλέπω στην εξορία...

    ΥΓ Δίκιο έχεις....mea culpa ;-)

 57. kastis avatar
  kastis 29/04/2013 09:20:09

  Συριζαλβανία του Χότζα (28/04/2013 στις 2:51 pm)

  Τα έχετε μπερδέψει κύριε. Η Ελλάδα έχει χαμηλότατες κοινωνικές δαπάνες (παιδεία, υγεία, ασφάλιση/προστασία) αλλά τις υψηλότερες δημόσιες δαπάνες για τόκους και κατασταλτικό μηχανισμό (στρατός, αστυνομία) στην ΕΕ (δλδ δαπάνες προς όφελος του κεφαλαίου). Ακριβώς δλδ το νεοφιλελεύθερο μοντέλο κράτους.
  Επιπλέον έχουμε χαμηλά δημόσια έσοδα (πολύ κάτω από τον μέσο όρο) επειδή υποφορολογείται το κεφάλαιο. Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής (ITR) στο κεφάλαιο ήταν στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωναν το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων εσόδων τα οποία, γι’ αυτόν τον λόγο, τα δημόσια έσοδα ήταν χαμηλά και δημιουργούνταν υψηλά ελλείμματα και χρέη.
  http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=40894&blid=95

  Όσο για την μονιμότητα και άλλα παραμύθια που γράφετε διαβάστε το: http://freebusinessmen.blogspot.gr/2011/05/h-ee-o.html

 58. πολιτης avatar
  πολιτης 29/04/2013 10:07:10

  το αρθρο εχει μια προσεγγιση που δεν ειναι εξωπραγματικη. θα μπορουσε κανεις να πει οτι προσπαθει να ισοσταθμισει τον ορυμαγδο των νεοφιλελευθερων της αλλης πλευρας.
  οι προγονοι μας ειχαν ευφευρει τον "χρυσο κανονα".....την περιφημη μεση οδο.
  διαβαζοντας τα σχολια διαπιστωνω οτι εχει χαθει το μετρο κι απο τις δυο πλευρες. οι μεν βαλουν ενατιον των δε με ευστοχα επιχειρηματα εκατερωθεν. αν δε καθισει καποιος να αθροισει και καταγραψει σε δυο καθετες στηλες τα μεν και τα δε θα λαβει τις σωστες διαστασεις του προβληματος και ως εκ τουτου και τις καταλληλες αποφασεις.
  οχι λοιπον στην ανθρωποφαγια και ναι στη νηφαλιοτητα. κι ας μην ξεχναμε μιας κι ειναι κι οι ημερες τετοιες...."ο αναμαρτητος πρωτος τον λιθο βαλετω"...

 59. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 29/04/2013 10:19:52

  Εχθές μου έλεγε φίλη μας που εργάζεται σε εργαστήρια του Αττικού νοσοκομείου, στο Χαϊδάρι, ότι ελλείψει εξειδικευμένου προσωπικού, αρκετά κρεβάτια στην εντατική είναι εκτός λειτουργίας. Με όλες τις συνέπειες...
  Αυτό το γράφω, όχι φυσικά για να υπερασπιστώ άθλιες συμπεριφορές διοικητικών Δ.Υ. (γνωστές σε όλους, σε σημείο που έχουμε οι περισσότεροι πει κάποιοι στιγμή "μακάρι να σας πετάξουν στο δρόμο"), αλλά για να δείξω ότι ο δημοσιος τομέας είναι πολύμορφος και υπάρχουν τομείς όπου μείωση εξειδικευμένου προσωπικού δεν μπορεί να γίνει. Είναι ζήτημα επιβίωσης.

 60. Tonia G. avatar
  Tonia G. 29/04/2013 12:35:56

  κ. Κρανιδιώτη, συνήθως συμφωνώ με το περιεχόμενο, το πνεύμα και το νόημα των γραφομένων σας. Με το παρόν όμως όχι και τόσο.
  Επί Κυβερνήσεων ΓΑΠ και Παπαδήμου (κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δηλαδή) η χώρα μπήκε στα Μνημόνια αλλά ουδέποτε πείραξε την ιερή αγελάδα του Δημοσίου Τομέα. Κι αν έκοψε μισθούς και συντάξεις το έκανε διότι δεν μπορεσε να ακουμπήσει την άλλη μεγαλύτερη αγελάδα της φοροδιαφυγής και της κλεπτοαποδοχής των κλοπιμαίων (βλέπε Ακης κτλ). Ωστόσο η χώρα δεν σώθηκε επειδή μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις. Η χώρα θέλει ριζική αναδιάρθρωση του παραγωγικού της μοντέλου.
  Αυτό εκτός πολλών άλλων κ. Κρανιδιώτη σημαίνει ότι σε πληθυσμό 10 εκ. με παραγωγικό πληθυσμό 6 εκ. περίπου δεν μπορεί να έχεις 800 χιλ. στενό δημόσιο (μόνιμοι + αορίστου) και επιπλέον 500 χιλ. συμβασιούχους και "συνεργάτες"... Όχι μόνο διότι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά κυρίως διότι χάνονται "εγκέφαλοι" και "χέρια" που αν δεν ήταν "τρυπωμένα" στο δημόσιο μισθολόγιο θα ήταν παραγωγικά και θα παρήγαγαν πλούτο. Να γιατί πρέπει να μειωθεί ο Δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος Τομέας. Γιατί αντί να έχεις 1,3 εκ υπαλλήλους με μέσο όρο μισθών τα 900 ευρώ (δηλαδή Σοβιετικοποιημένους κακοπληρωμένους αργόσχολους) να βρεθείς με το πολύ 500.000 δημοσίους υπαλλήλους (τους καλύτερους) με αποδοχές 1.400 ευρώ! Με το τρόπο αυτό και ο Δημόσιος τομέας θα είναι πιο ευέλικτος, πιο λειτουργικός, πιο παραγωγικός και πιο ευχαριστημένος. Από την άλλη οι 800 χιλ. που κατά τη γνώμη μου είναι οι πλεονάζοντες ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ θα κατευθυνθούν προς την αναγέννηση της πραγματικής οικονομιας την οποία κατέστρεψε το ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟ/ΠΑΣΟΚΙΚΟ κράτος. Δηλαδή οι 800 χιλ. μαζί με τους ήδη 1,5 εκ. ανέργους θα πλοιρώσουν τις πραγματικές θέσεις εργασίας.
  Θα σας δώσω ένα παράδειγμα .κ. Κρανιδιώτη γιατί εκτός των άλλων κατάγεστε και πολιτεύεστε στον Πειραία, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και μέσα στα πρώτα 3 της Μεσογείου. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η Ελληνική ναυτιλία έχει το πρωτο σε αριθμό πλοίων στόλο. Επίσης θα ξέρετε πως οι μισθοί των αξιωματικών εμπορικού ναυτικού (καπεταναίοι και μηχανικοί ) κυμαίνονται σε 3 χιλ. με 8. χιλ. μηνιαίως. Των Ναυτών από 1.οοο έως 2 χιλ μηνιαίως. Η Ελληνική ναυτιλία σήμερα απασχολεί χιλιάδες Ασιάτες ναύτες οι οποίοι λαμβάνουν τις αποδοχές αυτές. Πείτε μου λοιπόν γιατί να μην απασχοληθούν 100 χιλ. Ελληνες άνεργοι στην Ελληνική ναυτιλία ως ναύτες; Είναι καλύτερα να γίνονται συμβασιούχοι-ξαπλωμενοι στους δήμους ή να γίνουν και πάλι νοικοκυραίοι ναυτικοί αφου δουλειές στον κλάδο αυτό υπάρχουν; Με το παράδειγμα αυτό θέλω να σας κααδείξω ποιο είναι το αληθινό πρόβλημα της χώρας, το οποίο επιμένω δεν είναι οικονομικό. Είναι εδώ και πολλά χρόνια πρόβλημα κυρίως πολιτισμικό. Πρέπει να Απο-σοβιετικοποιηθεί η νοοτροπία μας. Σε αυτό το πρόβλημα λοιπόν με συνεργάτη το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο Σαμαρας φοβάμαι πως θα γίνει ίδιος. Δηλαδή αντί να κινηθεί προς αλλαγή νοοτροπίας -ξεκάθαρα μιλάω 800 χιλ. αποχωρήσεις με κίνητρα (δηλαδή άτοκες δανειοδοτήσεις ιδρυσης επιχειρήσεων, δωρεάν εκπαιδεύσεις από ΟΑΕΔ) - συνεχίζει τη "λάου-λάου" συνέχιση της σοβιετικού τύπου κρατικίστικης τακτικής του παρελθόντος. Αυτό όμως δεν βοηθάει ούτε τη χώρα να ανασάνει αλλά ταυτοχρόνως κάνει τους Τροικάνους για άλλους λόγους να μην μας εμπιστεύονται. Κλείνοντας σας επισημαίνω και κάτι ακόμη που θα φορτωθεί ο Σαμαρας. Πέσρι επί Παπαδήμου και Υπουργού Οικονομικών Βενιζέλου έκλεισε ο Πασοκικός ΕΟΜΜΕΧ. Θεωρητικά λοιπόν βάσει του νομου της εφεδρίας τότε οι υπάλληλοι του θα έπρεπε να απολυθούν... Αμ δε, ο Βαγγέλης με το πολυνομοσχέδιο του (Γενάρης 2012 φρόντισε τελικά να "συγχωνεύσει" τον ΕΟΜΜΕΧ εντός της ΕΤΕΑΝ και να διασώσει όλο το Πασοκικό προσωπικό.... Μιλάμε για τέτοια "αναδιοργάνωση"!!! Τώρα ο Σαμαράς κλείνει φορείς και βάζει σε "διαθεσιμότητα" 15.000. Με τους άλλους που βολεύτηκαν επί Παπαδήμου/Βενιζέλου όλα καλά δηλαδή;

  • panas avatar
   panas @ Tonia G. 29/04/2013 16:27:40

   Ψεύδονται δηλαδή στην κυβέρνηση που υπολογίζουν τους ΔΥ στους 640χιλ. Είναι 800χιλ. σύμφωνα με τις δικές σας έγκυρες στατιστικές μελέτες. Και πόσοι είναι οι συμβασιούχοι; 500χιλ είπατε;!!
   Μάλιστα...
   1,3 εκ. συνολικά λοιπόν...
   Α, ξεχάσατε τους συνταξιούχους ΔΥ που είναι περίπου 440χιλ με αυξητική τάση, αν και η πολιτική στην υγεία τελευταία ισοσταθμίζει τα πράγματα...
   Διορθώνω: Συνολικά, λοιπόν, είναι 1, 7+ εκ... Αν λάβουμε υπόψη και μερικούς "κρυφούς ΔΥ" από τους αντιπαραγωγικούς κρατικοδίαιτους του ιδιωτικού τομέα, θα είναι πάνω από 2 εκ. Είναι παντού και θέλουν το κακό μας...

   ΥΓ. χαχα :)

  • maverick avatar
   maverick @ Tonia G. 30/04/2013 00:14:32

   “Η Ελληνική ναυτιλία σήμερα απασχολεί χιλιάδες Ασιάτες ναύτες οι οποίοι λαμβάνουν τις αποδοχές αυτές. Πείτε μου λοιπόν γιατί να μην απασχοληθούν 100 χιλ. Έλληνες άνεργοι στην Ελληνική ναυτιλία ως ναύτες;”
   http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_12/04/2012_478803
   Η ελληνόκτητη ναυτιλία αριθμεί περίπου τις 3.760 μονάδες (σκάφη), συνυπολογίζοντας και τα 437 υπό ναυπήγηση πλοία. Ο αριθμός των πλοίων υπό ελληνική σημαία για το 2012, αριθμούσε τα 862 πλοία, συνολικής χωρητικότητας 74,5 εκατ. Dwt. Ως εκ τούτου, ακόμα και στα 3.760 πλοία να απασχολούντο, αποκλειστικά και μόνο ελληνικά πληρώματα, πράγμα απίθανο, αυτά δεν θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τον αριθμό των 75.200 ναυτεργατών, με αναλογία 20 άτομα πλήρωμα το πλοίο, μέγεθος που είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (STCW, ISM Code, κλπ) εν έτει 2013 και σύμφωνα με τους αυτοματισμούς των πλοίων. Στην προσπάθεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο το εργασιακό κόστος, το οποίο επιβαρύνει το συνολικό κόστος κατά 15% ~, η ναυτιλιακή εταιρεία καταφεύγει στα δεύτερα νηολόγια, δλδ τα νηολόγια “ευκαιρίας” και τη πρόσληψη κατώτερου προσωπικού, αλλά και Γέφυρας και Μηχανοστασίου από χώρες όπως οι Φιλιππίνες και αλλού. Κατανοώ βεβαίως, τη σπουδή ορισμένων, να τεκμηριώσουν τα επιχειρήματά τους, όμως και η παραπληροφόρηση έχει και τα όριά της δεν νομίζετε;

   • Tonia G. avatar
    Tonia G. @ maverick 30/04/2013 09:52:36

    Δεν μιλούσα για σημαίες αλλά για Ελληνική πλοιοκτησία. Η σημαία δεν έχει σημασία. Μάλλον δεν κατάλαβες ή δεν θέλεις να καταλάβεις.
    Τώρα αν εσύ υπολογίζεις 75.000 θέσεις εργασίας και όχι 100.000 πάλι "πάσο" από μένα. Ας απασχοληθούν λοιπόν 75.000 ή 50.000 ή 20.000 Ελληνες αντί για Φιλιππινέζους ή Ινδοωήσιους. Αντί λοιπόν να καθόμαστε και να κλαιγόμαστε και να ζητάμε επιδόματα ανεργίας γιατί έχουμε ΜΗΔΕΝ έσοδα και τα παιδάκια μας πεινάνε και οι παππούδες έχουν σύνταξη 300 ευρώ, ας φιλοτιμηθούμε να σκεφτούμε τι έκαναν από το 3.000 π.Χ. έως πριν 30 χρόνια οι Ελληνες... Δηλαδή Γεωργία, Κτηνοτροφία και Ναυτιλία. Οσοι εξακολουθούν να ζουν στο "SEX and the CITY", ναι δεν έχουν καμιά θέση στην Ελλάδα.

    • maverick avatar
     maverick @ Tonia G. 30/04/2013 22:05:40

     Και βέβαια το νηολόγιο (σημαία - εθνικότητα), καθορίζει εκτός της φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλιακής εταιρείας (πλοίου) και την σύνθεση του πληρώματος. Άλλες οι προϋποθέσεις επάνδρωσης ενός πλοίου με σημαία Νορβηγίας και άλλες με σημαία Λιβερίας. Κατά τα άλλα, ο κάθε πλοιοκτήτης σε όλο τον κόσμο, φροντίζει να είναι ανταγωνιστικός, προκειμένου να εξασφαλίζει ναύλους. Ως εκ τούτου, η συμπίεση του εργασιακού κόστους, όπως και των δαπανών για τα καύσιμα, είναι στις πρώτες προτεραιότητες του εφοπλιστή, με ότι σημαίνει αυτό, στο τομέα επάνδρωσης, της ελληνόκτητης - ποντοπόρου ναυτιλίας. Όλα τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι και σχέδια επί χάρτου, χωρίς γνώση του αζιμούθιου.

     • Tonia G. avatar
      Tonia G. @ maverick 01/05/2013 00:28:01

      Αγαπητέ από την ανεργία και έσοδα μηδέν, προτιμότερη είναι η καριέρα ναυτικού σε πλοίο με σημαία Παναμά...
      Η κοινή λογική είναι που μας λειπει και όχι οι γνώσεις του αζιμούθιου ή της χρήσεως αβακίου λοξού κανονισμού...

     • maverick avatar
      maverick @ Tonia G. 01/05/2013 17:20:37

      Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να πούμε, ότι από τον συγκεκριμένο διαδικτυακό μέσο, δεν μπορούμε να αναπτύξουμε θεωρίες, Ναυτιλιακής Οικονομίας. Γι’ αυτό θα υποβάλλω ένα ερώτημα, για σου απαντήσω στα περί αβακίου. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις μεγάλες ναυπηγικές μονάδες, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το Νεώριο Σύρου και το Ναυπηγείο της Ελευσίνας, γιατί οι Έλληνες πλοιοκτήτες δεν χτίζουν εκεί μέρος έστω από τα πλοία τους και αντ’ αυτού απευθύνονται στα κορεατικά, τα κινέζικα και σε ελάχιστες περιπτώσεις στα ολλανδικά και τα γερμανικά ναυπηγεία, παρά το γεγονός ότι πολλοί είχαν χρηματοδοτηθεί από ελληνικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για τις συγκεκριμένες ναυπηγήσεις; Η απάντηση είναι προφανής, επειδή εκεί (Κορέα, Κίνα) βρίσκουν τις χαμηλότερες τιμές (dumping) και εξασφαλίζουν ευνοϊκότερες δανειακές συμβάσεις. Γι’ αυτό αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί στην επιχειρηματολογία μας, μην ισχυριζόμαστε ότι υπάρχει ζήτηση για ελληνικά κατώτερα πληρώματα κυρίως, της τάξεως των 100.000 θέσεων εργασίας, από την ελληνόκτητη ναυτιλία και οι Έλληνες ναυτεργάτες δεν ανταποκρίνονται. Εάν ήταν έτσι τα πράγματα, δεν θα είχε λόγο ύπαρξης το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ).

     • Tonia G. avatar
      Tonia G. @ maverick 01/05/2013 22:48:25

      Ας μείνουμε πως εντός του ιστολογίου δεν μπροεί να γίνει ανάλυση της ναυτιλιακής οικονομίας. Όσο όμως οι Ελληνες δεν εργάζονται στη Ναυτιλία και στη πρωτογενή παραγωγή τόσο περισσότετο θα κυνηγάμε την ουρά μας... Όσο όλοι παίρνουν πτυχίο λυκείου, ΤΕΙ και Πανεπιστημίου τόσο περισσότεροι Ασιάτες και αφρικανοι θα αποικίζουν τη χώρα μας. Κάποιοι πρέπει να μένουν στο Γυμνάσιο και να γράφοτναι υποχρεωτικά σε τενικές σχολές επαγγελμάτων. Η κοινωνία ΠΡΕΠΕΙ να χει Ελληνική ΕΡΓΑΤΙΚΗ και ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΑΞΗ...

 61. Costas avatar
  Costas 29/04/2013 12:53:44

  Κύριε Κρανιδιώτη με ένα μεμονωμένο παράδειγμα δεν μπορείτε να παρουσιάσετε το προφίλ του Έλληνα (και όχι μόνο) δημοσίου υπαλλήλου.
  Επειδή οι γενικεύσεις πρέπει πάντοτε να αποφεύγονται, θα πω ότι όπως σε κάθε κλάδο και σε κάθε επαγγελματική ομάδα έχουμε τους τίμιους εργατικούς και τα λαμόγια. Έτσι και στο δημόσιο υπάρχουν πολλοί άξιοι και εργατικοί, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες που μπήκαν -και μονιμοποιήθηκαν- πλάγιος. Και δεν με νοιάζει ακόμα και αν έχουν τα προσόντα, μόρφωση κτλ. Με νοιάζει που μπήκαν με μέσο, που δεν τους χρειάζεται ο Έλληνας πολίτης ώστε να φορολογείται για να κάνουν αυτοί την ζωή τους, με νοιάζει που δεν μπορούν να δείξουν τον στοιχειώδη σεβασμό για τους πολίτες που υποτίθεται ότι υπηρετούν.
  Τα ταμπού πρέπει να σπάσουν επιτέλους, οι δημόσιοι υπάλληλοι που μπήκαν εκτός ασεπ πρέπει να απολυθούν όλοι, το δημόσιο να κρατήσει μόνο αυτούς που χρειάζεται και με μειωμένους μισθούς ώστε να είναι κοντά με τους μισθούς τους δικούς μας που εργαζόμαστε (-ασταν) στον ιδιωτικό τομέα.
  Ο δημόσιο υπάλληλος δεν είναι το θύμα της υπόθεσης, είναι ο αιώνιος ευνοημένος.

 62. Νικολάκη εφέντης avatar
  Νικολάκη εφέντης 29/04/2013 13:47:18

  Συμφωνώ με την Tonia G.

  Ο αριθμός των ΔΥ είναι τεράστιος. Το γεγονός ότι το Δημόσιο χρειάζεται αλλαγές πολύ μεγάλης κλίμακας και αλλαγή νοοτροπίας, δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση την ανάγκη μείωσης του αριθμού των ΔΥ. Όλοι μας γνωρίζουμε πως γίνονταν και γίνονται πολλές προσλήψεις στην «κοινωνία του Αντρέα».

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε ένα βασικό δεδομένο. Η κρίση αυτή ανέδειξε την τραγική κατάσταση του Δημοσίου και το πόσο, ευθύνεται για την οικονομική αλλά κοινωνική κρίση. Πώς είναι λοιπόν δυνατό, οι ΔΥ να μένουν στο απυρόβλητο την στιγμή που η ανεργία θερίζει τον ιδιωτικό; Εκτός αν θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι οι άνεργοι στην Ελλάδα είναι είτε κακοί, τεμπέληδες εργαζόμενοι είτε δούλευαν μόνο σε εταιρείες που στηρίζονταν στον υπερκαταναλωτισμό του Νεοέλληνα.

  Η κυβέρνηση δείχνει ικανοποιημένη (δεν στέκει στη λογική αλλά έτσι είναι) που φέτος θα έχουμε πάλι ύφεση και του χρόνου, αν όλα πάνε άριστα, θα έχουμε μια ελάχιστη ανάπτυξη. Μάλιστα η κυβέρνηση μας λέει πως τους πρώτους μήνες του 2013 έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, που φυσικά έχει επιτευχθεί επειδή χρωστάει και «δεν δίνει» 1+ δις ευρώ και εκατοντάδες εκατομμύρια επενδύσεων (http://www.naftemporiki.gr/finance/story/644337) … Είναι φυσιολογικό η κυβέρνηση να «καίγεται» για πλεόνασμα γιατί αυτό είναι σημαντικό για τους εν δυνάμει επενδυτές και για αποκρατικοποιήσεις της προκοπής κι όχι όπως τώρα που τους ψάχνουμε με το ντουφέκι. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί ήδη αν έβγαιναν σε διαθεσιμότητα 150000 ΔΥ. Βέβαια το θέμα θα ήταν ότι τότε θα έλεγαν πως ο Σαμαράς απέλυσε τόσους ΔΥ κλπ π κλπ κλπ…

  Κάποιοι λοιπόν άνθρωποι, σε αυτά τα 2 χρόνια, μικροί και μεγάλοι θα αναγκαστούν να αποφασίσουν αν θα κρατήσουν την επιχείρηση τους ή αν θα επενδύσουν ή όχι. Κάτι μου λέει ότι οι άνθρωποι αυτοί, στον ιδιωτικό τομέα, που θα χάσουν την δουλεία τους αυτά τα 2 χρόνια δεν θα είναι 150000 αλλά πολύ περισσότεροι. Αλλά φυσικά αυτούς δεν θα φταίει ο Σαμαράς αλλά η κρίση…

  Θα κλείσω κύριε Κρανιδιώτη αναφερόμενος στην γνωστή «δημοσιογραφική αλητεία», τους άλλοτε κρατικοδίαιτους κράχτες της «ισχυρής Ελλάδας» (…) και νυν αγανακτισμένους με το Δημόσιο που θίξατε στην αρχή του άρθρου σας. Το ότι αξιώνουμε κι εμείς αλλαγές στο Δημόσιο κι απολύσεις δεν σημαίνει ότι ανήκουμε κι εμείς στην κοινωνία του Αντρέα. ΜΑΛΛΟΝ ΜΕΡΙΚΟΥΣ, ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΔ, ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ.

 63. ERASMUS avatar
  ERASMUS 29/04/2013 14:53:20

  Κε Κρανιδιώτη , μου δίνετε την εντύπωση ότι είστε εκτός κυβερνητικής γραμμής! Άλλωστε αν πραγματικά η κυβέρνηση θα ήθελε ένα διαχωρισμό καλών και κακών δημοσίων υπάλληλων , αυτό που κάνετε εσείς εδώ , θα το έκανε από τα πλέον επίσημα χείλια ενός εκπροσώπου της. Και όχι μόνο μια φορά και χλιαρά αλλά συνεχόμενα για να κάνει ορατή την κατεύθυνση στην όποια οδηγεί τα πράγματα .. Αλλά αυτό δεν το έχω δει να γίνεται. Άρα εκ του αποτελέσματος γίνεται φανερό ότι ο κύρια κατεύθυνση είναι να «πέσουν κεφάλια» Δημοσίων υπάλληλων ….. προς τέρψη του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού φιλοθεάμονος κοινού .
  Άλλωστε , για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο , η κυβέρνηση φαίνεται να ακόλουθει κατά γράμμα την φρασεολογία και τις προτάσεις του κ. Μίχαλου ( που έτσι και αλλιώς εκπροσωπεί ένα μεγάλο αριθμό έμπορων και βιοτεχνών , και προφανώς μιλεί εκ μέρους όλων τους και εκφράζει τις απόψεις τους ) …… περί υπερτροφικού Δημοσίου , περί αργόσχολων και τεμπέληδων δημοσίων υπάλληλων, μηδενός βεβαίως εξαιρουμένου
  Το βλέπετε-δεν το βλέπετε , το πιστεύετε-δεν το πιστεύετε , ο πόλεμος μεταξύ υπάλληλων του δημοσίου και υπάλληλων του ιδιωτικού τομέα είναι πια γεγονός, και όποιος δεν το βλέπει απλά εθελοτυφλεί .
  Και για να μην ξεχνιόμαστε , μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς , ξεκίνησε ένας εμφύλιος πόλεμος που στοίχησε και ακόμα στοιχίζει για την Ελλάδα . Όπως βλέπετε η ιστορία επαναλαμβάνεται .Μόνο που τώρα η κατάληψη είναι οικονομική .Πάλι όπως και το 1940 , οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ελλάδα (οικονομικά τώρα πια ..) , προχωρούν στα ίδια αντίποινα που όπως και τότε έτσι και σήμερα στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές ( πάλι οικονομικά.. τιμωρώντας για παραδειγματισμό τους τεμπέληδες έλληνες)… εεεεεεεεεε τι άλλο μένει. Ότι ακριβώς και τότε .Ένας εμφύλιος πόλεμος ( οικονομικός βεβαία σήμερα ) … και νάτος …. Δημόσιοι ενάντιων ιδιωτικών.. τότε τα στρατόπεδα τα χώριζε η πολιτική ιδεολογία , τώρα τα χωρίζει η οικονομική ιδεολογία
  Πιστέψτε με , δεν είναι μακριά η στιγμή που ο Έλληνας δημόσιος υπάλληλος θα μποϋκοτάρει το μαγαζί του γείτονα του γιατί έχει βαρεθεί τον ακούει να κατηγορεί τους αχρήστους που είναι στο δημόσιο και ο Έλληνας ιδιωτικός υπάλληλος θα μπουκάρει στις δημόσιες υπηρεσίες και θα μοιράζει μηνύσεις σε όποιον δημόσιο υπάλληλο βλέπει , μόνο και μόνο , γιατί μπορεί έτσι να τους οδηγήσει εκτός Δημοσίου μέχρι να τελεσιδικίσει η δίκη με το 25% του μισθού για να χαιρεται με την δυστυχια που τους προκαλεσε .
  Αλλά δυστυχώς οι Έλληνες έχουν τεραστία ιστορία σαν λαός και ελαχίστη ιστορική μνήμη σαν πολίτες.
  Ανέκαθεν έβλεπαν τους εχθρούς τους στο πρόσωπο του γείτονα τους και τον πολεμούσαν με όλη την δύναμη της ψυχής τους. Τα ιδία κάναμε ως εθνος τότε με τους Αθηναίους και τους Σπαρτιάτες ( Μην ξεχνάμε ότι οι Σπαρτιάτες συμμάχησαν και με τους πέρσες κάποια στιγμή…) , Τα ιδία γιναμε το 1821 όταν φυλακίστηκε ο Κολοκοτρώνης σαν εχθρός του κράτους. Τα ιδία έγιναν το 1945 με τον εμφύλιο , ή τον συμμοριτοπόλεμο ή .. ή .. ( διαλέξτε εσείς διατύπωση) , το ιδία γίναμε τις δεκαετίες του 70 του 80 και του 90 με τους σοσιαλιστές και τους δεξιούς , τα ίδια γίνονται και τώρα με τους δημοσίους και τους ιδιωτικούς . Πάντα ο εχθρός είναι ο γείτονας σου και πάντα ο καλύτερος τρόπος να παράγει περισσότερο γάλα η δικιά σου κατσίκα είναι ,νομοτελειακά, να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. ( και αν δεν τα καταφέρει μόνη της ….. να την ψοφήσεις εσύ…. )
  Κε Κρανιδιώτη από βάθους καρδίας θα ήθελα να σας πω κάτι ,που ίσως προσβάλει πολλούς από τους φίλους που γράφουν εδώ , αλλά είναι άποψη μου.
  Δεν αξίζουμε να ζούμε σε αυτήν την χώρα που λέγετε Ελλάδα , ούτε εγώ , ούτε εσείς , ούτε κανένας μας. Το μόνο που καταφέρνουμε κάθε φορά είναι να την πληγώνουμε όλο και πιο βαθειά και ποτέ δεν κάνουμε τίποτα , μα τίποτα απολύτως .. έστω να επουλώσουμε τις παλιές πληγές της που είναι ακόμα ανοιχτές και να μην της δημιουργουμε καινουργιες..............

 64. Nikos Petropoulos avatar
  Nikos Petropoulos 29/04/2013 15:06:24

  Καλησπέρα,

  Επειδή έχω εργασθεί σαν τεχνικός γεφυροπλαστιγγών/πλαστίγγων, σας γνωστοποιώ ότι σε 8 ώρες μπορεί κανείς να επισκευάσει από 2-4 πλάστιγγες, εάν είναι μηχανικές και 4-8 αν είναι ηλεκτρονικές. Όπερ, σε 220 ημέρες κάποιος (που τις έχει και μπροστά του, σε συγκεκριμένο χώρο και δεν τρέχει από Αθήνα μέχρι Έβρο και πίσω), μπορεί να επισκευάσει περίπου 1000 πλάστιγγες. ΠΟΣΕΣ πλάστιγγες έχει ο ΟΛΠ; Μήπως με 5% που ζητάνε οι προμηθευτές ανά έτος (με τα υλικά) συμφέρει να δόσεις εκεί τη δουλειά;
  Ευχαριστώ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Nikos Petropoulos 30/04/2013 23:01:19

   Αγαπητέ κ. Πετρόπουλε.
   Να είσαστε πιο σεμνός και μετρημένος. Δεν ξέρω που δουλέψατε και τι εμπειρία έχετε αλλά ρώτησα τον πατέρα μου και πολύ ευγενικά σας λέω ότι δεν είναι έτσι και λέτε απίθανα πράγματα.
   Ο πατέρας μου βγήκε στην σύνταξη το 1985.
   Εκείνη την εποχή ο ΟΛΠ είχε 37 γεφυροπλάστιγγες και 300 μικρότερες. Από τις γεφυροπλάστιγες οι 32 ήταν μηχανικές, οι 2 ηλεκτρομηχανικές και είχε αποκτήσει 3 μόνο ηλεκτρονικές. Μια επισκευή στις μηχανικές μπορούσε να κρατήσει από λίγη ώρα ως και μια εβδομάδα.
   Εκτός από τις επισκευές μέσα στα καθήκοντα υπήρχαν και οι συνεχείς επιθεωρήσεις.
   Κι η δουλειά σε πολλές περιπτώσεις ήταν σκληρή και μακρόχρονη. Πχ, σε τρεις περιπτώσεις ξήλωσε τρεις γεφυροπλάστιγγες κατασκευής 1938 από το Ντύσσελντορφ, που είχαν σαθρές βάσεις, τις ξήλωσε, ξανάφτιαξε τις βάσεις και τις ξανασυναρμολόγησε από την αρχή. Σε άλλες δυο περιπτώσεις, στην ελευθέρα ζώνη και στο κάρβουνο, μετέφερε άλλες δυο αλλού. Ξέρετε τι σήμαινε αυτό, αποσυναρμολόγηση, νέες βάσεις αλλού, ξανασυναρμολόγηση, ρύθμιση.
   Απέναντι δε από την Πλ. Καραϊσκάκη κατασκεύασε μία, για τα εμπορεύματα που πήγαιναν στα νησιά, διότι οι προσφορές των αγαπημένων σας ιδιωτών ήταν πολύ υψηλές και με μεγάλο χρόνο παράδοσης κι ο κυρ Μίλτος την έφτιαξε μόνος του, με τα εργαλεία και συνεργεία της υπηρεσίας!!
   Οπότε δεν ξέρω αν είσαστε ο σούπερμαν αλλά ένα καλό σεμινάριο από τον 84 πατέρα μου, θα σας έκανε πολύ καλό και όχι, τότε τουλάχιστον, δεν συνέφερε να μασουλήσουν τη δουλειά οι ιδιώτες.

 65. Τζώννυ Μπη Γκουντ avatar
  Τζώννυ Μπη Γκουντ 29/04/2013 15:48:48

  Αν θα πρέπει όποιος υποστηρίζει την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων να είναι απαραίτητα «νεοφιλελεύθερος», επειδή έτσι βολεύει τον χρωματισμό των ανθρώπων με τους οποίους διαφωνούμε, τότε αυτός ο χαρακτηρισμός θα πρέπει να αποδοθεί και στην κυβέρνηση. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν το τοπίο απαντώντας στις απόψεις και όχι στους ψευτοχαρακτηρισμούς όσους τις φέρουν. Ένα το κρατούμενο.

  Δεύτερον, το να μετατρέπουμε το ζήτημα των ΔΥ σε ζήτημα περί του αν οι καλοί-κακοί ΔΥ είναι μειοψηφία ή πλειοψηφία είναι ο ορισμός του αποπροσανατολισμού. Μα ο ορισμός αυτούσιος.

  Τρίτον, εδώ έχουμε ένα πρόβλημα, το οποίο δεν υπάρχει Έλληνας που να μην το έχει αντιμετωπίσει. Θέλουμε αυτό το πρόβλημα να διαιωνισθεί; αν ναι, τότε Ελλάδα άντε γεια. Πολύ απλά. Με τέτοια άρθρα, αυτός ο σκοπός υπηρετείται. Δηλαδή ο σκοπός του να μην αλλάξει απολύτως τίποτα. Αυτός ο σκοπός είναι ταυτόσημος με την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας.

  Αν ναι, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε σοβαρά.

  Αυτό που μπορεί να σταθεί δεν είναι κάποιο από τα έμμεσα συμπεράσματα του άρθρου. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Ρωτώ: η απόλυση των λεγόμενων «επίορκων» θα λύσει το γνωστό σε όλους πρόβλημα του δημοσίου; δηλαδή της χείριστης μεταχείριστης του πολίτη από τον τυρρανόσαυρο δημόσιο υπάλληλο;

  Θα συμφωνήσω, από διαφορετική σκοπιά, με τον Φαήλο μόνο σ' αυτό. Όχι. Για τελείως άλλους λόγους. Όχι λόγω του άξονα ότι οι ΔΥ είναι «στην πλειονότητά τους, καλοί, εργατικοί, ηθικοί». Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι. Αλλά διότι η απόλυση των επίορκων δεν είναι ικανό ερέθισμα για να αλλάξει η νοοτροπία. Και δεν είναι ικανό επειδή η αιτία του προβλήματος δεν είναι οι επίορκοι (οι κλέφτες, δωρολήπτες κλπ). Η αιτία είναι οι «μη-επίορκοι», αυτοί όμως οι οποίοι χαράσσουν το κλίμα και τη νοοτροπία εργασίας.

  Δεν γνωρίζω πώς θα λυθεί το πρόβλημα. Γνωρίζω όμως πώς αποκλείεται να λυθεί. Γνωρίζω πώς θα διαιωνισθεί. Με τέτοια άρθρα-χάϊδεμα στ' αυτιά των ΔΥ, τα οποία τους λένε «συνεχίστε και μην ανησυχείτε, βρίσκεστε ακόμα υπό την προστασία του πολιτικού συστήματος».

  • maverick avatar
   maverick @ Τζώννυ Μπη Γκουντ 29/04/2013 17:50:15

   Και βέβαια είναι και οι επίορκοι το πρόβλημα, που θα έπρεπε να έχουν πάει φυλακή χθες, αλλά όπως αντιλαμβάνομαι το σάπιο επιχειρηματικό κατεστημένο (όχι όλοι οι επιχειρηματίες ευτυχώς) τους θέλουν τους flexible Δ.Υ., που θα βάζουν τις υπογραφές τους για να προχωράνε τα θαλασσοδάνεια, χωρίς ελέγχους για να κινείται το χρήμα (cash flow), αλλά και να εξαφανίζουν από την εκάστοτε αγορά, τους όποιους εναπομείναντες σωστούς επιχειρηματίες. Γι’ αυτό λοιπόν οι Δ.Υ. στην Ελλάδα, θα πρέπει να απολύονται όταν σε ένα επιχειρηματία δεν του κάνουν τα κέφια και να προάγονται αυτοί που διευκολύνουν την κακώς εννοούμενη επιχειρηματικότητα made in Greece. Αλήθεια, οι 2 Δ.Υ. του υπουργείου οικονομικών, που βρέθηκαν με καταθέσεις στην Ελβετία, πριν δύο χρόνια περίπου, μαζί με άλλους πολλούς, σε περίπτωση που απασχόλησε και τη Βουλή, τελικά τι έγιναν; Τους ενόχλησε κανείς; Μήπως συνεχίζουν και είναι και προϊστάμενοι, με ένα πτυχίο ΤΕΙ, τριετούς φοιτήσεως; Προφανώς είναι αναντικατάστατοι στις ειδικές επιχειρήσεις!!!

   • Τζώννυ Μπη Γκουντ avatar
    Τζώννυ Μπη Γκουντ @ maverick 29/04/2013 18:10:52

    Συμφωνώ. Λέω ότι δεν είναι μόνο οι επίορκοι. Η νοοτροπία δεν θα αλλάξει αν φύγουν όλοι και μόνο οι επίορκοι. Σκοπός είναι να αλλάξει νοοτροπία. Να πέφτουν καμπάνες. Να γίνει αξιολόγηση. Να γίνει το δημόσιο λειτουργικό, αποδοτικό.

    • maverick avatar
     maverick @ Τζώννυ Μπη Γκουντ 29/04/2013 21:11:58

     Περί αξιολογήσεως στο ελληνικό δημόσιο (εννοούμε και τους ένστολους) ας μην μιλάμε καλύτερα. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι με τον νόμο 4024/2011, άρθρο 28, παρ. 4, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με τυπικό προσόν διορισμού, στην καλύτερη περίπτωση το απολυτήριο λυκείου, αναβαθμίστηκαν βαθμολογικά και μισθολογικά, σε ΤΕ και ΠΕ κατηγορίας (Τεχνολογικής ή Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) χωρίς πτυχίο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι υπάλληλοι αυτοί (ΤΕ και ΠΕ μαϊμού), όχι μόνο να πάρουν μισθολογικές αυξήσεις με το ενιαίο μισθολόγιο, όταν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο είχαν τεράστιες μειώσεις στο μισθό τους, αλλά και να διεκδικούν και θέσεις ευθύνης προϊσταμένων και βεβαίως να έχουν αποφύγει να τεθούν σε διαθεσιμότητα, όταν άλλοι υπάλληλοι που δεν είχαν την κομματική εύνοια του ΠΑΣΟΚ (ΡΕΠΠΑΣ κλπ), έμειναν στην ΔΕ κατηγορία με τα γνωστά αποτελέσματα. Και ήρθε και η ΝΔ και συνέχισε «επάξια» το νομοθετικό (4024/2011, άρθρο 28, παρ. 4) ανοσιούργημα του ΠΑΣΟΚ! Μετά από όλα αυτά, μιλάνε ακόμα κάποιοι για αξιολόγηση;

     • ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ avatar
      ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ @ maverick 30/04/2013 09:12:16

      Μπορείς να γίνεις λίγο σαφέστερος? Πως έγινε κάποιος ΠΕ κατηγορίας χωρίς να διαθέτει πτυχίο?

     • maverick avatar
      maverick @ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ 30/04/2013 21:29:47

      Νόμος 4024/2011, άρθρο 28, παρ. 4.
      Επαναλαμβάνω, υπάρχουν χιλιάδες Δ.Υ., όπου είναι κάτοχοι απολυτηρίου Γ. Λυκείου ή κάποιας Τεχνικής Σχολής ΤΕΕ ή π.χ ΣΒΙΕ ή έχουν ένα δίπλωμα εμπειρικού καπετάνιου ή λαδά και έχουν βαπτιστεί ΤΕ (π.χ. Εργοδηγοί, Σχεδιαστές, Διοικητικοί, Τελωνειακοί, Καθηγητές Σχολίων, προσωπικό εργαστηρίων ΑΕΙ ΤΕΙ, παραϊατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία σε προσωποπαγείς θέσεις κλπ) και αντίστοιχα ΠΕ (σε άλλους τομείς του δημοσίου ακόμη υψηλότερα), με την ίδια υπηρεσιακή εξέλιξη, με τον υπάλληλο που είναι όντως πτυχιούχος των ΑΕΙ και ίδιες μισθολογικές αποδοχές. Αν ψάξεις στο διαδίκτυο θα βρεις πολλά μπουμπούκια. Ενδεικτικά, σου παραθέτω δύο URL για αρχή:
      http://dyae.wordpress.com/2012/02/01/%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%85%CF%86%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85-%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B3%CE%B9/
      http://dyae03.wordpress.com/2010/02/11/%CF%80%CF%89%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AE%CE%BB%CF%89%CE%BD/

  • alexia avatar
   alexia @ Τζώννυ Μπη Γκουντ 30/04/2013 16:11:31

   για να σταματήσει καθε νέος να εχει όνειρο να μπει στο δημόσιο πρεπει να εξανθρωπισπει και ο ιδιωτικός τόμέας . ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΔΙΟΡΊΖΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ; ή μηπως με διάφορους ,πολλες φορές , ανηθικους τρόπους; ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ;ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ !ΣΥΝΗΘΩΣ επειδή ετσι καπνισε του εργοδότη.ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ; ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ .γιατι λοιπον να κατηγορησω αυτους που προσπαθουν να εχουν καλές συνθήκες εργασίασ και κατεθυνονται προς το δημοσιο.
   κατα την γνωμη μου το δημοσιο πρεπει να εχει μονιμοτητα,αλλα σαν αντισταθμισμα στην μονιμοτητα ,χαμηλους μισθους σχετικά .Το οργιο με τους υπερβολικούς μισθούς σε ΔΕΚΟ ,ΕΡΤ ,ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ(ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΟΤΕ ΠΑΊΡΝΕΙ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ )ΚΛΠ σενεβαλε να φτάσουμε στο ΔΝΤ.

 66. Υ.Παραπλανημένος avatar
  Υ.Παραπλανημένος 30/04/2013 10:35:14

  Δεν πίστευα ποτέ ότι θα διαφωνήσω με τον κ. Κρανιδιώτη. Συμφωνώ στο θέμα μειοψηφίας - πλειοψηφίας, αλλά οι ποινική χροιά της παραβατικότητας στο Δημόσιο δεν είναι δυστυχώς το μόνο - τεράστιο - μειονέκτημά του.
  1. Έλλειψη ΔΙΑΘΕΣΗΣ για πρωτοβουλία (εγώ το φίδι από την τρύπα;)
  2. "Ελάτε αύριο..." (9 στις 10 φορές, ενώ η πασιέντζα είναι ανοιχτή στον υπολογιστή)
  3. Κάκιστη γνώση ανατεθέντος αντικειμένου ("φέρτε μου το Νόμο , που το λέει αυτό...")
  4. Ευθυνοφοβία ("... το πληρεξούσιό σας δε γράφει ακριβώς αυτό που ζητάτε....")
  5. Τυπολατρεία ("... έχουμε δική μας έντυπη αίτηση για αυτό που θέλετε...Συμπληρώστε την κι ελάτε ξανά...")
  6. Έλλειψη διάθεσης ταχείας εξυπηρέτησης ("... καλά προχθές το φέρατε κι ήρθατε κιόλας να το πάρετε;....")
  Ίσως να είμαι επηρεασμένος από την ιδιότητα του ελύθερου επαγγελματία, αλλά η συντρηπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων με τους οποίους έχω συναλλαχθεί είναι "οσφυοκάμπτες". Και η ύπαρξη , πριν 40 χρόνια, εντίμων, εργατικών, με την συναίσθηση καθήκοντος υπαλλήλους, δεν αμνηστεύει το σήμερα.
  Υ.Γ. Είχα ένα πατέρα (35 χρόνια εκπαιδευτικό) κι έχω μια μάνα συνταξιούχο (επί 28 χρόνια εκπαιδευτικό, που βγήκε νωρίς στη σύνταξη γιατί έχει 3 γιους). Ξέρω Αγαπητέ Φαήλο πως είναι ο εργαζόμενος - και στο σπίτι ακόμη - Δημόσιος Υπάλληλος. Σήμερα δεν τον βρίσκω....

  • maverick avatar
   maverick @ Υ.Παραπλανημένος 30/04/2013 20:54:04

   Ο Δημόσιος Τομέας - Κεντρική Κυβέρνηση, δεν «δημιουργεί» νόμους, καλείται όμως να τους εφαρμόσει. Και αυτό τυγχάνει εφαρμογής, από τον απλό κλητήρα έως τον Εισαγγελέα. Όσο για τις καθυστερήσεις στις οποίες αναφέρεσαι, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, μέσα στον οποίο περιγράφονται επακριβώς τα χρονοδιαγράμματα διεκπεραίωσης υποθέσεων. Στην περίπτωση κατά την οποία, η Υπηρεσία είναι εκπρόθεσμη οφείλει να αναλάβει κάποιος τις ευθύνες του, με ότι σημαίνει αυτό. Ξαναλέω και πάλι, οι Δ.Υ. δεν δημιουργούν το νομικό πλαίσιο. Δύο φορές μέχρι τώρα, έχω απευθυνθεί προς το Συνήγορο του Πολίτη σε υπόθεσή μου και βρέθηκε αμέσως η άκρη. Το ζητούμενο εν προκειμένω, είναι εάν υπάρχει ανάλογος, άμεσος διοικητικός έλεγχος στον Ιδιωτικό Τομέα της χώρας μας, εάν ως καταναλωτής θέλεις να βρεις το δίκιο σου ή μήπως αν δεν κάνω λάθος, στα ψιλά γράμματα, αναφέρεται η δυνατότητα του πελάτη – καταναλωτή, προσφυγής στα κατά τόπους δικαστήρια, δλδ ελληνικά τεχνάσματα, προκειμένου οι αντιπαραγωγικοί ιδιώτες να συνεχίζουν ανενόχλητοι να κερδοσκοπούν, χωρίς να χρειάζεται να δώσουν λόγο σε κανένα ουσιαστικά. Άλλωστε, εάν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, στην ελληνική «επιχειρηματικότητα» δλδ εφαρμοζόταν η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας κλπ, δεν θα ήταν σ’ αυτά τα χάλια σήμερα. Μοναδική εξαίρεση, αποτελούν ελάχιστες μόνο εταιρείες, όπου αντιμετωπίζουν μόνες τους τον διεθνή ανταγωνισμό, για τις οποίες αξίζει το κράτος, στα πλαίσια βεβαίως των διεθνών κανόνων ανταγωνισμού (anti-dumping) να τις βοηθήσει. Για τις υπόλοιπες που φυτοζωούν και οι ιδιοκτήτες τους έχουν φτιάξει περιουσίες στο εξωτερικό (βλέπε Χρηματιστήριο κλπ), αυτές θα πρέπει να κλείνουν και να εφαρμοστούν τα νόμιμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι δλδ ζητάτε να γίνει και στον Δημόσιο Τομέα.

 67. Υ.Παραπλανημένος avatar
  Υ.Παραπλανημένος 30/04/2013 10:36:13

  "συναίσθηση καθήκοντος υπαλλήλων..."

 68. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 01/05/2013 02:16:50

  Aγαπητε Φαηλο, γενικευμενη τοποθετηση που οι περισσοτεροι σε αλλα συμφωνουμε και σε αλλα διαφωνουμε. Π.χ. Εγω προερχομενος απο μια ταξη ενος Δημου της Αττικης , ετυχε να σπουδασω . Αυτο σημαινει κοστος στην οικογενεια μου και φυσικα απιστευτη κουραση και σε εμενα διοτι δουλευα παραλληλα. Απο την ταξη μου 3 συνταξιοδοτηθηκαν στα 45 λογω Ολυμπιακης, Δυο κυριες συνταξιοδοτηθηκαν απο τραπεζες πριν τα 45 λογω μητροτητας κλπ. Ενας κυριος περασε με αντιγραφη στην Εθνικη τραπεζα και δεν πηγε ποτε του λογω του οτι ηταν συνδικαλιστης και τοπικος Δημοτικος παραγοντας, καποιοι αλλοι εργαστηκαν και σε ΔΕΚΟ χωρις πτυχιο και ευεργετηθηκαν απο τα προγραμματα προωρης συνταξης (ΟΤΕ) με υψηλα εφαπαξ . Και τελικα υπαρχουν απο την ταξη αυτη των 27 ατομων 3 που ακομα δουλευουν στα 56 τους και πληρωνουν τους αλλους 24 εδω και δεκα ετη. Αυτη ειναι η πραγματικοτητα . Τωρα αν υπολογισουμε οτι οι μισοι απο τους συνταξιουχους ειχαν και μια παραπλευρη απασχοληση τοτε βλεπουμε και την διαφθορα σε ολο το μεγαλειο της. <<συζυγος εφοριακου ηταν φοροτεχνικος στην ιδια εφορια. Συγγενης υπαλληλου του Υπ. Συγ. ειχε σχολη οδηγων και αιτησαδικο εξω απο το Υπουργειο. κλπ Και ολοι αυτοι οι Υπαλληλοι διορισμενοι κυριως απο το ΠΑΣΟΚ και με κομματικες ταυτοτητες. Επισης θα ηθελα να αναφερω κατι που εχει πεσει στην αντιληψη μου. Την 3τια του μνημονιου εγινε το εξης παραδοξο. Δραματικη μειωση μισθων πτυχιουχων με εξαιρετικα προσοντα που εδωσαν εξετασεις και μπηκαν αξιοκρατικα στο δημοσιο. Απο την αλλη αναγνωριστηκαν τα χρονια προυπηρεσιας σε τ. συμβασιουχους (δηλαδη κομματικους πελατες) που μονιμοποιηθηκαν. Ετσι λοιπον συμβαινει το εξης παραλογο. Πτυχιουχος Υπαλληλος με 3 ξενες γλωσσες να εχει μικροτερο μισθο απο τεως συμβασιουχο, και μετα την μονιμοποιηση, κλητηρα. Γιατι αναγνωριστηκε 15 ετων προυπηρεσια σαν υπαλληλος καταστηματος υλικων οικοδομης. Αυτο αν το αναγαγουμε στις χιλ. διορισμενων συμβασιουχων θα καταλλαβουμε γιατι τα εξοδα του Δημοσιου δεν μειωνονται και γιατι η τροικα εχει μουλαρωσει σε αυτο το θεμα. Τωρα βεβαια υπαρχουν αρκετοι ικανοι δημοσιοι υπαλληλοι αλλα στο συνολο ειναι ελαχιστοι. Μια αξιολογηση με πραγματικα αντικειμενικα κριτηρια δεν θα ηταν καθολου κακη. Αλλωστε τετοιες διαδικασιες ακολουθουν ολες οι μεγαλες εταιριες σε ολον τον κοσμο. Και ειναι αρκετα σοφα σχεδιασμενες . Ετσι θα αποφυγουμε να εχουμε πετσινα πτυχια, υπαλληλους στο Υπ. Οικονομικων που δεν εχουν ιδεα απο οικονομικα, Υπαλληλους στο Υπ. Εξωτερικων που δεν ομιλουν καμια γλωσσα, υπαλληλους στο Υπουργειο Εργασιας και ΙΚΑ που δεν γνωριζουν εργατικη νομοθεσια κλπ. Τελος ο μεσος μη πτυχιουχος ΔΥ θα πρεπει να αμειβεται με τουλαχιστον 20% λιγοτερο απο τον αντιστοιχο υπαλληλο του Ι.Τ. Μονο ετσι λοιπον δεν θα γεμιζουν τα γραφεια των πολιτικων απο ψηφοφορους πελατες και θα αποφυγουμε το τραγελαφικο να αμειβεται ενας στις ΔΕΚΟ η στα καλα υπουργεια με υψηλοτερο μισθο απο πολλα αξιολογα στελεχη επιχειρησεων του ιδιωτικου τομεα. Φυσικα θα πρεπει να αποκλεισουμε τις Ενοπλες Δυναμεις , τους Ιατρους στα κρατικα νοσοκομεια και αργοτερα αν τα πραγματα βελτιωθουν τους εκπαιδευτικους.

 69. Πάγκαλος junior avatar
  Πάγκαλος junior 01/05/2013 11:42:13

  Μην κουράζεσθε σε βαθυστόχαστες αναλύσεις..Όλοι δίκιο έχετε, στις επισημάνσεις..Εκεί που πάσχετε είναι στο "δέον γενέσθαι"..Διότι η πραγματικότητα λέει ότι όλοι (σχεδόν) κοπρίτες είμαστε..Τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα..ΛΕΦΤΑ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΗ ΤΡΟΠΟ;;;;;Την άλλη ημέρα, θα τέλειωνε αυτομάτως η γκρίνια!!!!!

 70. ΕΛΕΟΣ avatar
  ΕΛΕΟΣ 01/05/2013 13:38:16

  ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ!!!!!!!!ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ,ΤΗΝ ΔΕΗ ,ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΜΑΡΤΩΛΕΣ ΔΕΚΟ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ;;;;;;;;;;;;;;;;ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑΚΙΑ!!!!!!!!ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΙ 150.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ , ΟΙ 150.000 ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ , ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ , ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ , ΟΙ 50.000 ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΟΙ 100.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙ 150.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ!!!!!!!!!!!ΣΥΝΟΛΟ 600.000!!!!!!!!!!Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ ΕΒΓΑΛΕ 680.000 ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ 80.000 ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΑΚΤΟΙ!!!!!!!!!!ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΕΣ , ΠΟΥ ΠΕΣΑΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΣΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΣΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΕΚΟ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!!!!!!!!!!ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΛΥΚΟ ΜΕΣΑ..............ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΜΕΣΟΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:ΕΚΠΑΙΔΕΤΙΚΟΙ;;;;;;;;;ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ!!!!!!!!!ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ Ή ΑΣΕΠ!!!!ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!!!ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!!!!!ΑΡΑ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΩΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ!!!!!!!!!ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΜΠΗΚΑΝ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ (ΒΛΕΠΕ ΝΟΜΟ ΚΟΥΤΣΟΓΙΩΡΓΑ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ)!!!!!!ΕΑΝ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΜΕΣΟΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΟΣΟΙ ΦΩΝΑΖΕΤΕ!!!!!!!!!!!!ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ:ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΟΛΟΥΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΝΑ ΛΟΙΔΩΡΟΥΝ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΝΙΩΘΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ!!!!!!!!!ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ!!!!!!!!!!ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΝΕΙ ΣΠΟΡ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΥ!!!!!!!!ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ 27% ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΘΕΛΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΗ!!!!!!!!!!!ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΡΩ ΠΟΣΟ ΛΟΓΙΚΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ;;;;;;;;;;;;ΑΣ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΦΤΩΧΟΙ ΚΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ!!!!!!!!!!!!ΩΡΑΙΑ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ!!!!!!!ΠΟΣΟ ΜΑ ΠΟΣΟ ΚΥΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ;;;;;;;;;;;;ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!!1

  • maverick avatar
   maverick @ ΕΛΕΟΣ 01/05/2013 16:25:10

   Πολλοί αρέσκονται στις ιστορίες με λύκους και μέλισσες, χωρίς να αναφέρονται ποτέ σε απόλυτους αριθμούς, αλλά χρησιμοποιούν γενικούς αφορισμούς, ώστε να παραμένουν στο απυρόβλητο τα καλά και συμφέροντά τους (Θαλασσοδάνεια, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, ξέπλυμα χρήματος κλπ). Έτσι λοιπόν, καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες, στο να παραπληροφορήσουν τους μη γνωρίζοντες.
   Δεν μας είπαν όμως όλοι αυτοί οι τιμητές – επαΐοντες, γιατί υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι στη χώρα (Οικονομικός κύκλος); Μήπως επειδή, μειώθηκαν οι δημόσιες επενδύσεις και δεν υπάρχει εθνική νομισματική πολιτική, με αποτέλεσμα οι κρατικοδίαιτες ελληνικές επιχειρήσεις, να μην έχουν λόγο ύπαρξης, όπως και οι επιχειρήσεις που το ελληνικό κράτος, τους οφείλει από επιστροφές ΦΠΑ ή από προμήθειες. Για να μην αναφερθούμε στη μείωση του κατ’ κεφαλήν εισοδήματος, εδώ και τρία χρόνια, των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των Δ.Υ., οι οποίοι θα πρέπει να πούμε ότι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν.

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ ΕΛΕΟΣ 01/05/2013 16:35:26

   Καλο μηνα κατ αρχην. Οσον αφορα τα παραπανω που γραψατε μαλλον αδικουν καποιους. Π.χ εγω , μου ηρθε διορισμος λογω επετηριδας και αρνηθηκα να παω. Προτιμησα να παλεψω στον στον ιδιωτικο τομεα παρα στο Δημοσιο. Επισης οταν αναφερομαι σε ΟΤΕ κλπ μην ξεχνατε οτι καποτε ηταν καθαρο δημοσιο με μισθους εξαιρετικα υψηλους σε συγκριση παντα με αυτους του ιδιωτικου τομεα. Ποτε δεν καταλαβα δε, τι παραπανω, περαν απο μεσον, ειχε ενας αποφοιτος τεχνητης σχολης για να εχει μισθο υψηλοτερο απο πτυχιουχο με Μεταπτυχιακες σπουδες. Οι στρεβλωσεις ολες που δημιουργηθηκαν ιδιως απο το 81 και μετα σημερα ΠΡΕΠΕΙ να διορθωθουν . Φυσικα με δικαιη αξιολογηση βασισμενη σε πρακτικες απο την διεθνη εμπειρια και οχι σε μικροκομματικες πολιτικες. Δεν ειναι λοιπον μενος εναντιον των ΔΥ αλλα μια σκληρη πραγματικοτητα και ενα προβλημα που χρειαζεται αμεσα λυση.

   • maverick avatar
    maverick @ Ρεαλιστης 01/05/2013 17:58:08

    Θα ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου, καλό μήνα και δεν θα διστάσω να παραδεχτώ, ότι ίσως κάποια από τα γραπτά μου να αδικούν ορισμένους, όμως δεν νομίζετε πως για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα σαν χώρα, εκτός των ανάξιων και τεμπέληδων Δ.Υ., οι οποίοι μπορεί να έχουν δύο ή και περισσότερα πτυχία ΑΕΙ, με πάνω από 28 χρόνια υπηρεσίας, να έχουν γυρίσει τη μισή ΒΑ Ελλάδα, λόγω μεταθέσεων, σήμερα να τελείωσαν την εργασία τους την 16:00, όπως συμβαίνει κάθε φορά (νυχτερινά, αργίες-εξαιρέσιμες κλπ) και να αμείβονται με 1.450 ευρώ καθαρά και η πολιτεία να απαιτεί από αυτούς να φυλάττουν Θερμοπύλες, τόσο στα σύνορα, όσο και στα δικαστήρια τα πενταμελή (κακουργημάτων) και όπου δει, για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, χωρίς τη συνδρομή νομικής Υπηρεσίας εκ μέρους του Δημοσίου, φταίνε και κάποιοι άλλοι για το κατάντημά μας, που από το άλλο μετερίζι του Ιδιωτικού Τομέα, κάνοντας π.χ. ιδιαίτερα φροντιστήρια, χωρίς να εκδίδουν τα προβλεπόμενα από το νόμο, φορολογικά στοιχεία, κονόμησαν, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξουν το πόθεν, διόγκωσαν την παραοικονομία 35-40% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία από τα Annual Reports του ΟΟΣΑ και προσφάτως από το IMF και που μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν αισθάνθηκε την υποχρέωση να επιβάλει σ’ αυτό τον τόπο, φορολογική δικαιοσύνη, με τα γνωστά αποτελέσματα.

    • Ρεαλιστης avatar
     Ρεαλιστης @ maverick 02/05/2013 01:50:27

     Αγαπητε maverick το σχολιο μου αναφεροταν στον κο με τα κεφαλαια. Οσον αφορα αυτα που γραφετε εχετε δικαιο. Εγω αναφερω στρεβλωσεις που εχουν καταστρεψει ολο το δημοσιονομικο συστημα και κατ επεκταση και ολη την οικονομια. Αναφερεστε στα ιδιαιτερα μαθηματα. Και ειστε πολυ σωστος. Αλλα με μια διαφορα . Ο διορισμενος καθηγητης ειχε υψηλοτερη ταριφα απο τον αδιοριστο. Κακο κανουν και οι μεν και δε. Ειδικα οταν ενας φορολογουμενος σαν εμενα π.χ που θα πληρωνει μια ζωη υψηλοτατη εφορια για να παρει συνταξη (αμα παρει) μικροτερη απο τον μ.ο των ΔΥ και των υπαλληλων των ΔΕΚΟ. Μερικα παραδειγματα απο την μισητη Γερμανια. Ο οδηγος αστικου λ. με 60 ωρες την εβδομαδα , με νυχτερινα και αργιες εισπρατει μεικτα 2000 Ευρω. Ας κανουμε μια αναγωγη και ας δουμε τι πληρωνει το φτωχο μας κρατος σε ορισμενους ΔΥ χωρις προσοντα. Ο ασφαλισμενος στην Γερμανια παιρνει συνταξη συμφωνα με αυτα που πληρωνει ολη του την ζωη και οχι συνταξη στα 45 με αυτα που πληρωνουν ολοι οι αλλοι. Δυστυχως στην Ελλαδα ολοι παιζουμε το ρολο του θυματος μα οι πιο πολλοι ειναι θυτες. Και εγω ( ας μου επιτρεψετε το εγω) ειμαι παιδι δημοσιου υπαλληλου αλλα διαλεξα συνειδητα ΙΤ παρα τον διορισμο μου λογω επετηριδας τον οποιο και αρνηθηκα. Το ζητημα λοιπον ειναι αξιοκρατια και οχι αλλες στρεβλωσεις πλεον. Τα τελευταια 30 χρονια καταστραφηκαν τα παντα. Ο γεωργικος τομεας λογω των επιδοτησεων *παρανομων κυριως* , ο βιοτεχνικος τομεας λογω μη ανταγωνιστηκοτητας που ηταν αποτελεσμα υψηλων παροχων στο Δημοσιο, η Βιομηχανικος τομεας λογω των παραπανω και λογω των συντεχνιων , το επιπεδο παιδειας που ηταν κακο και καθε χρονο ειναι χειροτερο λογω κακου φοιτητικου συνδικαλισμου και κακης κομματικης πατρονιας, η διαφθορα που αρχιζει απο την φοροδιαφυγη και φτανει στον χρηματισμο . Η κυβερνηση και οποια κυβερνηση θελει να προσφερει εργο πρεπει να αρχισει να γκρεμιζει καστρα και να οικοδομησει ενα ΔΤ με οραμα και κυριως αξιοκρατικο. Πρεπει να αρχισει παλι απο το σημειο 0. Πρεπει ο αγροτης πλεον να παραγει και οχι να περιμενει τις επιδοτησεις. Πως ομως? Ο αγροτης ειναι πλεον 70 με 80 ετων και τα παιδια του εφυγαν για τα αστικα κεντρα για να διοριστουν κυριως. Αρα χρειαζονται κινητρα επιστροφης στην επαρχια νεων . Αλλωστε τα αγροτικα προιοντα ειναι ειδος που δεν υπαρχει στις αγορες της Ευρωπης . Μεσουρανουν τα Τουρκικα που ερχονται απο 3000 κμ πιο μακρυα. Και φυσικα τα Ιταλικα με την καλη τυποποιηση, τα Ισπανικα, και απειρα μεταλλαγμενα. Χρειαζεται ο Καθηγητης να ξαναγινει διδασκαλος και πιστεψει στο λειτουργημα. Αλλωστε δεν τον υποχρεωσε κανενας με την βια να διοριστει. Χρειαζεται ο μεσος ΔΥ να αλλαξει νοοτροπια και να δει τον Πολιτη σαν πελατη και οχι σαν θυμα η σαν σακκο του μποξ. Χρειαζεται ο φοιτητης να δουλεψει την περιοδο των διακοπων του. Χρειαζεται οι γονεις να εκπαιδευσουν τα παιδια τους στην οικονομια. Εμεις τα τελευταια χρονια ειχαμε ξεφυγει σε ολα. Θελαμε γκαρσονιερα για τα παιδια μας στις πολεις που σπουδαζουν και οχι να μενουν 2 και 3 ατομα μαζι. Θελαμε τα παιδια μας να εχουν το δικο τους αυτοκινητο εκει που σπουδαζουν. Ολα αυτα , συν ο χλιδατος τροπος ζωης μας , τα δανεια , τα αυτοκινητα , τα ακριβα ρουχα κλπ απογειωσαν την διαφθορα στο δημοσιο και την φοροδιαφυγη παντου. Φυσικα για να διορθωθουν πολλα απο αυτα εχουν κοστος αλλα αλλη λυση δεν υπαρχει.

     • maverick avatar
      maverick @ Ρεαλιστης 03/05/2013 01:00:41

      Επί των γραφομένων σας, θα συμφωνήσω στα περισσότερα, όμως με την επισήμανση ότι δεν υπάρχει και ούτε υπήρχε, Δημόσιος Υπάλληλος ο οποίος μπορούσε να είναι συνταξιούχος στα 45 του χρόνια, εκτός και εάν αναφέρεστε σε συνταξιοδοτήσεις λόγω αναπηρίας. Οι Δ.Υ. συνταξιοδοτούνταν, με 37 χρόνια υπηρεσίας (πραγματικά και όχι πλασματικά και χωρίς να συνυπολογίζεται η στρατιωτική τους θητεία ακόμα και εάν έχει αναγνωριστεί και τα έτη σπουδών που υπολογίζονται σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων) στα 57 τους έτη. Τώρα τα χρόνια πραγματικής υπηρεσίας έγιναν τουλάχιστον 40 - 45 και άνω των 60 ετών, για να συνταξιοδοτηθεί κάποιος και βέβαια να αναφέρουμε με συντάξεις πείνας, δεδομένου ότι οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή ανέρχονται στα 950 ευρώ μηνιαίως, με ανύπαρκτες παροχές (πληρώνουμε για τα φάρμακα και για νοσοκομειακή περίθαλψη σαν τα ζώα) και όλα αυτά επειδή από τις κρατήσεις των Δ.Υ., μεταξύ άλλων, υπάρχουν και λειτουργούν και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας για κάθε ανασφάλιστο και αναξιοπαθούντα ευρισκόμενο σ’ αυτή την χώρα, ο οποίος θα πρέπει να νοσηλευθεί και κάποια στιγμή και να συνταξιοδοτηθεί με 600 ~ ευρώ μηνιαίως ανεξάρτητα των ασφαλιστικών του εισφορών. Αυτό σημαίνει για κάποιους, κοινωνική πολιτική, κράτος δικαίου ή για άλλους «κράτος» παρωδία. Αναφορικά με τη συνταξιοδότηση στα 40-45 στο Δ.Τ., προφανώς αναφέρεστε σε άλλες ειδικές κατηγορίες Δημοσίων Υπαλλήλων, που εκεί υπάρχουν τα πλασματικά χρόνια και δεν ισχύουν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση.

     • Ρεαλιστης avatar
      Ρεαλιστης @ maverick 04/05/2013 02:47:17

      Αναφερομαι αγαπητε μου στον Ευρυτερο ΔΤ. π.χ Ολυμπιακη . Αλλα υπαρχουν και Αστυνομικοι που βγηκαν στην συνανταξη γζρω στα 50. Στρατιωτικοι κλπ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΕΛΕΟΣ 01/05/2013 18:22:16

   Πρώτον, μη νομίζετε πως γράφοντας με κεφαλαία πετυχαίνετε κάποιο ιδιαίτερο οπτικό εφέ ή μας τρομάζετε.
   Δεύτερον, ηρεμείστε λιγάκι, μεγάλη εβδομάδα διανύουμε, χαμηλώστε τους τόνους σας παρακαλώ.
   Τρίτον, ποιός σας είπε πως εσείς έχετε το αλάθητο κι όλοι οι άλλοι δεν ξέρουν την τύφλα τους;
   Τέταρτον, ποιούς καθηγητές πανεπιστημίου λοιδωρούμε; Η κατάρριψη φτειαχτών στατιστικών που λένε πως "ο μισθός του οδηγού του λεωφορείου είναι μικρός, επειδή αν δεν μας μετέφερε αυτός θα χρειαζόμασταν ο καθένας από ένα ταξί που θα μας κόστιζε πολλαπλάσια" εσάς σας φαίνεται λοιδωρία; Γιατί αυτό περίπου λέει ο κύριος καθηγητής των ΤΕΙ (αν το λέει ο άνθρωπος έτσι, αφού κάποιος άλλος το μετέφερε στο όνομά του).
   Πέμπτον και κυριώτερο, αν νομίζετε πως όλοι οι Έλληνες κοιμόμαστε και ξυπνάμε με τον πόνο να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι, είστε μακριά νυχτωμένος. Και η πιο απλή απόδειξη πως κάτι τέτοιο ΔΕΝ συμβαίνει, είναι που αυτό το κράτος και αυτή η κοινωνία, παράγουν ΑΚΟΜΗ αρκετό προϊόν ώστε να μπορούν να πληρώνουν όλες αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες των ΔΥ που αναφέρατε. Όταν τα "κορόιδα" που επιμένουν ακόμη να παράγουν σταματήσουν κι αυτά, φαντάζομαι ότι όλους εσάς που τα καταφέρατε να εισέλθετε στον "νυμφώνα" του δημοσίου, θα σας πληρώνουν τα ΑΤΜ, από όπου πολλοί από εσάς φαντάζονται μάλλον πως "φυτρώνουν" τα χαρτονομίσματα. Αλλιώς, δεν μπορώ να αντιληφθώ την δυσκολία σας να κατανοήσετε ότι υπάρχει στγκεκριμένη φοροδοτική ικανότητα της κοινωνίας που έχει φτάσει στο όριό της και πως μειούμενη αυτή, θα πρέπει είτε να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις σας περαιτέρω είτε να απολυθούν κάποιοι που περισσεύουν. Εκτός και αν έχετε βρει τρόπο να "γεννάτε" ζεστό χρήμα και δεν μας τον λέτε.
   Καλό Πάσχα εύχομαι.

 71. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 02/05/2013 03:21:37

  To κείμενο του κ Φαήλου Κρανιδιώτη είναι εύστοχο και σοβαρό .
  Οφείλω να τον ευχαριστήσω γιά την μεγάλη προσπάθεια που έκανε
  γιά να γίνουν αντιληπτές , από το ευρύ αναγνωστικό κοινό του ANTINEWS ,οι πολύ σωστές επισημάνσεις του.

  Φοβάμαι ότι αυτό, το τελευταίο δεν το πέτυχε.
  Τα πιό πολλά σχόλια είναι απελπιστικά πρόχειρα , ρηχά και τις πιό πολλές
  φορές τραγικά επιπόλαια.

  Πόσους Δημοσίους Υπαλλήλους χρειάζεται η Ελλάδα γιά να λειτουργήσει σαν
  Κράτος ; (Απ : Κανείς μας δεν γνωρίζει). Έχει συντάξει η σημερινή κυβέρνηση κάποια μελέτη , όπως ώφειλε να είχε κάνει ; (Απ : Όχι)
  Πόσοι είναι - επί τέλους - οι "επίορκοι" ΄δημόσιοι υπάλληλοι ; Είναι 100 ,
  1000 ή 10.000 ; (Απ : Κανείς δεν γνωρίζει) .

  Αν απολυθούν οι 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι , όπως έχει δυστυχώς υποσχεθεί
  και δεσμευθεί η σημερινή κυβέρνηση στους νέους ιδιοκτήτες της Πατρίδας μας,
  ποιά Νοσοκομεία θα κλείσουν , ποιά ακριτικά νησιά θα μείνουν χωρίς Σχολεία
  και Κέντρα Υγείας ; Ποιές στρατιωτικές μονάδες θα καταργηθούν ; Ποιοί και
  πόσοι Παιδικοί σταθμοί θα πάψουν να υπάρχουν ; Ποιά αεροδρόμια θα
  καταργηθούν ; Θέλουμε να υπάρχουν Έλληνες κάτοικοι στο Καστελλόριζο ;
  Ναί ή όχι ; Θέλουμε να υπάρχει η Σμηναρχία Μάχης στην Λήμνο ;
  Θέλουμε να υπάρχει δημοτικό σχολείο στον Άγιο Ευστράτιο ; Τί είπατε ;
  Δεν ξέρετε πού είναι ο Άγιος Ευστράτιος ;

 72. AZ avatar
  AZ 06/05/2013 13:15:09

  Εαν νομιζουν καποιοι οτι θα ξεμπερδεψουν ευκολα με τους ΔΥ ας διαβασουν Φαηλο.

 73. ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ avatar
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ 09/05/2013 08:58:57

  Συγχαρητήρια Φαϊλε, πράγματι πρέπει να τονισθούν τα ηθικά μέρη του θέματος των ΔΥ, αλλά και να ακούει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ! ο Ελληνικός λαός για την ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ συμπεριφορά των ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ του ,οι οποίοι κουβαλούνστις δουλειές τους, τους ρουφιάνους & τις μαιτρέσες τους...

  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΝΤΟΝΤΟΣ (Υ3-ΣΕΝ Ν. Αττικής)

 74. Γιώργος avatar
  Γιώργος 30/05/2013 20:19:10

  Φίλε Φαήλο Κρανιδιώτη είμαι ο Γιώργος από Νίκαια δεν θα διαφωνήσω σε πολλά μαζί σου, λίγα θα σου πω. Κι εμένα ο Γέρος μου στον ΟΛΠ εργάστηκε και πείρε σύνταξη το 91. Είχε το παρατσούκλι Παπάς γιατι ήταν άκλεφτος και άψευτος , όλο το λιμάνι τον ξέρει, άνθρωπος σύμβολο στον ΟΛΠ. Εύχομαι να ζει ο Πατέρας σου να σου πει. Ένα μου έχει πει <> Άκου Φαήλο είμαι 50άρης όπου και να εργάσθηκα αυτά τα 32 χρόνια μισά στον ιδιωτικό μισά στο Δημόσιο, από το Δήμο το Λιμάνι τα Λεωφορεία έως το Νοσοκομείο που είμαι τώρα, η αναλογία με την προσωπική μου μόνο εμπειρία είναι ότι 1 στους 10 εργαζόμενους εκτιμούν το ψωμί που τρώνε, έτσι απλά. Οι υπόλοιποι <> έχουν ομόσει όρκο να μην δουλέψουν ποτέ, ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο να τους βάλεις, δεν κουνάνε τον κώλο τους. Το πώς αντέχουν φίλε οι φιλότιμοι εργαζόμενοι, δεν λέγεται, ξέρεις τι είναι να μην κοιμάσαι τα βράδια γιατί σκέπτεσαι πως να κάνεις βάρδια με το ριχτάρι και το κόπρο και να πετάγεσαι μούσκεμα στον ιδρώτα ; ξέρεις τι είναι να λες βόηθα με θέ μου να μη γίνω ρουφιάνος. Όχι φίλε μου δεν πρέπει να το κατέχεις ντίπ, το θέμα. Ξέρεις τι είναι να βλέπεις τους αόρατους να έρχονται μόνο μια φορά το μήνα επί 20 χρόνια στην δουλειά για μισή ώρα μόνο και μόνο για να εξαφανίσουν το εκκαθαριστικό, ξέρεις τι είναι να κάνει μετάταξη από τραυματιοφορέας υ.ε. σε οδηγός δ.ε. χωρίς δίπλωμα οδήγησης, ξέρεις τι είναι να γίνεται από οδηγός διοικητικού οικονομικού και στην αίτηση της μετάταξης να γράφει το Αττική με 1 τ και το υπάλληλος με 1 λ, σε κάθε πόστο που πέρασα είδα αυτούς τους 9 Φαήλο. Όπως στα λέω είναι αδέρφι μην αμφιβάλεις, μας κάψανε αυτοί οι 9 στους 10 είναι η κατάρα του λαού μας.
  Όσον αφορά τα αμετάκλητα και τα τελεσίδικα που λες αυτά είναι ο καλύτερος μεζές στα κάρβουνα αλλά σε χαμηλή φωτιά με το συμπάθιο. Και πάλι φίλε με αγάπη στα γράφω, γιατί πονάω το ποσοστό αυτό το ελάχιστο το τρανό που με τη χολή του πρησμένη αλλάζει τον κόσμο μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.