#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/12/2013 06:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβέρνηση σωτηρίας του λαού ή του συστήματος;Έγραφε το Antinews τον Μάρτιο του 2010: 

"...Με δόλια «ανικανότητα» εξωθούν τη χώρα σε διακηρυγμένη χρεοκοπία που θα χρεώσουν στη ΝΔ...Με διάχυτο τον κίνδυνο χρεοκοπίας απαλείφουν από τη συλλογική μνήμη τα ανομήματα της διακυβέρνησης 1981-2004 και κυρίως την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για την πρωτογενή δημιουργία του χρέους. Με άλλοθι την «οικονομική χρεοκοπία» επιβάλλουν μείωση της εθνικής κυριαρχίας...

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό πριμοδοτούν τυχόν διασπαστικές κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, ώστε να καταστεί αδύνατη μελλοντική εκλογική συσπείρωση της ΝΔ, τέτοια που να διεκδικεί την εξουσία. Μιλώ για το τέλος του δικομματισμού. Με την κατεδάφιση του ενός από τα κόμματα εξουσίας και την όδευση σε τυχοδιωκτικές κυβερνήσεις συνεργασίας, με σταθερό πρωτεύοντα εταίρο το ΠΑΣΟΚ. Μια «Νέα Μεταπολίτευση», όχι όπως την διακηρύσσει ο κ. Σαμαράς. Μια «Νέα Μεταπολίτευση» άλλης κοπής, συστημικής..."

Και ακολουθούσε η εκπληκτική προφητεία για τον κ. Σαμαρά: "Εάν όλα αυτά υλοποιηθούν σύμφωνα με τις επιδιώξεις τους, ακόμα και να σε κάνω αύριο, με «μαγικό ραβδί», πρωθυπουργό δεν θα μπορέσεις να κάνεις τίποτα από την πολιτική ατζέντα που έχεις σήμερα..." (εννοούσαμε την αντιμνημονιακή ατζέντα και το υπόλοιπο πρόγραμμα με το οποίο ο κ. Σαμαράς είχε αναδειχτεί αρχηγός της ΝΔ)

«Η Ιστορία είναι σαν την απατημένη σύζυγο, δεν ξεχνάει και στο τέλος σ’ εκδικείται για ό,τι έκανες!» έγραψε κάποτε  ο Κώστας Ροδινός. Και κατά τα φαινόμενα μας ...εκδικήθηκε. Γιατί όσα προβλέπαμε ως καταστροφικά τότε, έγιναν στην συνέχεια και συνεχίζουν να γίνονται σήμερα πραγματικότητα.

"Η καθεστωτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ αντιπαλεύετεαι μόνο με κοινωνικό μέτωπο..." έγραφε το Antinews την ίδια περίοδο. Λίγοι όμως θα περίμεναν το 2010 ότι το 2014 θα έβρισκε τη Νέα Δημοκρατία να ασκεί καθεστωτική πολιτική μαζί με το ΠΑΣΟΚ, στην ίδια μάλιστα κυβέρνηση. Έχοντας απέναντί τους εν δυνάμει το μέτωπο όλης της κοινωνίας.

Κατάφεραν έτσι η διαπλοκή και το «σύστημα ΠΑΣΟΚ» να κάνουν τη ΝΔ συνένοχο στο έγκλημα.

Αυτός ο δικομματικός συνασπισμός εξουσίας λειτουργεί κυρίως ως όχημα διάσωσης αυτού που αποκαλείται “σύστημα”, το οποίο προσφέρει αφειδώς την στήριξη του στο κυβερνητικό εγχείρημα, προσπαθώντας να διασώσει την προνομιακή και παρασιτική θέση του, μετακυλώντας το κόστος των μέτρων στα κορόιδα.

Ναι, αλλά η κυβέρνηση Σαμαρά έσωσε την χώρα από  το χείλος της καταστροφής και σταθεροποίησε την Ελλάδα ανακτώντας τη χαμένη της αξιοπιστία, θα πει κάποιος. Πως το έκανε όμως; Με ανάπτυξη και διαρθρωτικές αλλαγές του σάπιου κράτους της μεταπολίτευσης που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ και ενίσχυσε η ΝΔ, ή με "εσωτερικό κανιβαλισμό" , όπως σωστά τον χαρακτήρισε ο Ν. Αργεάδης; Και ποιος σταθεροποιήθηκε; Η Ελλάδα, ή η πίστη των δανειστών ότι η παρούσα κυβέρνηση θα συνεχίσει την καταστροφική πολιτική τους για να μας δανείζουν;

Στις προηγούμενες εκλογές η διαδικασία ψήφισης των νέων μέτρων οδήγησε σε μια πρώτη δραματική ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Νέα κόμματα εμφανίστηκαν στην Βουλή (ΧΑ, ΑΝΕΛ), το ΠΑΣΟΚ σχεδόν εξαφανίστηκε, η δύναμη της ΝΔ μειώθηκε δραματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.

Η λογική υποδεικνύει ότι το ίδιο θα συμβεί και στις νέες εκλογές. Με την ανεργία να κτυπά και νέο ρεκόρ κάθε μήνα, τους νεόπτωχους να αυξάνουν, τον κόσμο να καίγεται στα σπίτια του επειδή δεν έχουν ρεύμα, την κοινωνία να αποσαθρώνεται και το νόμο της ζούγκλας να επικρατεί, τις τελευταίες ελπίδες να καταρρακώνονται.

Δεν ξέρουμε αν ανησυχούν στο Μαξίμου, αλλά είναι γεγονός ότι τα εκδοτικά, τραπεζικά και επιχειρηματικά συμφέροντα ανησυχούν και μάλιστα πολύ από την ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια  σε συνδυασμό με τα παρακάτω δεδομένα:

Πρώτον, από την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ

Δεύτερον, από την διάλυση του ΠΑΣΟΚ και την πλήρη απαξίωση του Βενιζέλου.

Τρίτον, από τη νέα άνοδο της Χρυσής Αυγής, παρά τις προφυλακίσεις και τις αποκαλύψεις

Τέταρτον, από την πλήρη αδυναμία των αστικών κομμάτων όχι μόνο να επηρεάσουν τις κοινωνικές εξελίξεις, αλλά να διατηρήσουν τις σημερινές τους δυνάμεις.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το «σύστημα» σχεδιάζει μια ευρείας κλίμακας ….αναπαλαίωση για να διασωθεί!

Πως θα γίνει αυτό; Καταρχήν με μια νέα Κεντροαριστερά στην οποία φιλοδοξούν να μετεξελιχθεί η “Κίνηση των 58″, η ελληνική “Ελιά”. Δεύτερον με ένα νέο κόμμα στο χώρο της ΝΔ που θα έχει κεντροδεξιά-εκσυγχρονιστικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά. Επομένως, θα χωράνε μέσα όλα τα  «ορφανά» από τα δεξιά, μέχρι το ΠΑΣΟΚ και πιο …αριστερά! Τον πυρήνα του νέου  κόμματος εννοείται ότι θα αποτελέσουν τα στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά και είναι της απόλυτης εμπιστοσύνης του.

Εννοείται ότι το …κόμμα αυτό όταν δημιουργηθεί  θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση των νταβατζήδων και της διαπλοκής και σχεδόν του συνόλου της οικονομικής νομενκλατούρας!

Θέλουμε να ελπίζουμε ό,τι αυτά δεν απηχούν τις προθέσεις του Αντώνη Σαμαρά. Όχι τουλάχιστον του Σαμαρά που ξέραμε εμείς. Γιατί αυτό δεν θα είναι νέο κόμμα! Θα είναι ένα σχήμα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του συστήματος που με αγωνία αναζητά όχημα να διασωθεί. Αυτό το σχήμα δεν θα είναι το νέο και ριζοσπαστικό που διακήρυξε ο Σαμαράς. Θα είναι η αναπαλαίωση του παλιού.

Θυμηθείτε επίσης ότι αν έχει αποδειχθεί κάτι τα τελευταία χρόνια είναι η ανικανότητα του "συστήματος" να προβλέψει και επιβάλει καταστάσεις. Θυμηθείτε τι έγινε με την πρώτη προσπάθεια του Βενιζέλου να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Θυμηθείτε την βαρειά ήττα της Ντόρας και την επικράτηση του Σαμαρά στον εσωκομματικό αγώνα της ΝΔ.

Για όλα αυτά, η  άποψή μας παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη, η ίδια που υποστηρίξαμε όταν στηρίξαμε την εκστρατεία Σαμαρά για την ηγεσία της ΝΔ: Μόνο ένα νέο πατριωτικό κόμμα, μια νέα και μεγάλη Κεντροδεξιά μπορεί να αποτελέσει τον πόλο συσπείρωσης του χειμαζόμενου λαού. Ένας νέος  Πατριωτικός Συναγερμός που θα σταθεί στο πλευρό των «αθώων» του αίματος. Που θα διαρρήξει τους δεσμούς με το αμαρτωλό παρελθόν και θα οδηγήσει σταθερά τη χώρα στις απαραίτητες βαθιές δομικές αλλαγές, χωρίς τις οποίες είναι αδύνατον αυτή να ορθοποδήσει είτε με ευρώ είτε με δραχμή, είτε με μνημόνιο είτε χωρίς μνημόνιο, είτε μέσα στην Ευρώπη είτε εκτός. Αυτή η νέα Κεντροδεξιά δεν μπορεί παρά να είναι ταυτόχρονα βαθιά πατριωτική και λαϊκή επειδή εκτός των άλλων οφείλει να συσπειρώσει τις μεγάλες μάζες της λαϊκής δεξιάς που χάθηκαν το 2009 με τις μεσαιοχωρίτικες αντιλήψεις και τώρα με την συγκυβέρνηση και το μνημόνιο.

Το θεωρείτε αδύνατο;

Πόσοι, εκτός από έναν στενό πυρήνα, πίστευαν τον Σεπτέμβριο του 2009 ότι σε δυο μήνες ο Σαμαράς θα γινόταν αρχηγός της ΝΔ;

FactorX

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/12/2013 06:46:16

  Φυσικά και δεν βγήκαν τότε οι προφητείες.Είναι αλήθεια ότι όλα τα ΜΜΕ προσπάθησαν με μπαράζ να αποδώσουν όλες τις ευθύνες για τη χρεωκοπία στην κυβέρνηση Καραμανλή και να καταστήσουν το ΠΑΣΟΚ μοναδικό κόμμα εξουσίας.Δεν τους βγήκε όμως.Αντί να εξαφανισθεί η ΝΔ,εξαφανίσθηκε το ΠΑΣΟΚ.
  Τα υπόλοιπα είναι απλώς μονόδρομος.Ανάπτυξη δεν μπορούσε να γίνει πριν ολοκληρωθεί η εσωτερική υποτίμηση.Οσοι λένε τα αντίθετα δεν αντιλαμβάνονται το πρόγραμμα.Ούτε εχει πια κανένα νόημα η σωτηρία του "συστήματος".Δεν μιλάμε για κανένα σύστημα αλλά για την παραμονή ή όχι της Ελλάδος στην ευρωζώνη.
  Όσο για το ΣΥΡΙΖΑ πίσω έχει η αχλάδα την ουρά.
  Το σχέδιο Σαμαρά όπως διαφαίνεται απ όσα λέει είναι το τέλος του μνημονίου το καλοκαίρι του 2014.Το χρηματοδοτικό κενό θα καλυφθεί με τη βοήθεια της ΕΚΤ του Ντράγκι από τις αγορές.Αλλά φυσικά το πρόγραμμα θα συνεχισθεί όπως σε όλες τις χώρες της ΕΕ με εποπτεία εκ του μακρόθεν.
  Μόλις και εάν αναλάβει ο cool Αλέξης - το 2015 επ αφορμή εκλογής προέδρου δημοκρατίας ή το 2016 - θα συνεχίσει το πρόγραμμα ειδ άλλως με την παραμικρή κίνηση ο Ντράγκι θα αποσύρει τη στήριξη του και θα γίνουν σκηνες ΓΑΠ : θα τον πετάξουν από τις αγορές πάλι και θα αναγκασθεί να ζητήσει αυτός νέο μνημόνιο ή θα πάει σε άτακτη χρεωκοπία που θα θάψει την "κυβέρνηση της αριστεράς".
  Έτσι κι αλλιώς η "εθνική αντιπολίτευση" θα τον περιμένει στη γωνία με τις υποσχέσεις του.
  Εκείνο που όλοι πρέπει να καταλάβουν είναι ότι στην ευρωζώνη τα περιθώρια αλμάτων είναι περιορισμένα έως ανύπαρκτα.

 2. Giorgis avatar
  Giorgis 15/12/2013 06:57:34

  Η άποψη σας είναι λάθος. Μόνο η τωρινή κυβέρνηση κάνοντας σωστούς χειρισμούς θα σώσει την Ελλάδα άσχετα από τα πρόσωπα. Μας είναι αδιάφορο αν θα επιζήσουν πολιτικά. Δεν χρειαζόμαστε πειράματα.

 3. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 15/12/2013 07:44:45

  Όταν μετά από τέσσερα χρόνια μεταρρυθμίσεων........η ΔΙΦΘΟΡΑ ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ η ΣΠΑΤΑΛΗ και ο ΥΠΕΡΟΓΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ των πελατών του κομματικού συστήματος συνεχίζετε, είναι σίγουρο πλέον ότι το ΣΥΣΤΗΜΑ κάνει ότι είναι δυνατόν για τα κεκτημένα του. Όταν καταργείς....τον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ και τη ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές και παίρνεις όλη τη ρευστότητα από το ΠΕΡΙΦΗΜΟ PSI και συρρικνώνεις το ΑΕΠ σε επίπεδα ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ και το χρέος είναι στα ίδια επίπεδα, τότε τι μπορεί να περιμένει ένας ΛΑΟΣ πού έχει και αυτός τις ευθύνες του για τις επιλογές του......Όταν δεν εντοπίζεις σαν κράτος τους επίορκους και κλέφτες δημόσιους υπαλλήλους που βόλεψες, και ξεχνάς το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο των 50 σελίδων, τότε ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και αγνοείς τη σωτηρία πλέον του ΛΑΟΥ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Σαρακατσανος 15/12/2013 08:38:13

   Σύμφωνα με τις δηλωσεις Κυριάκου Μητσοτάκη ο μισθολογικός όγκος του δημοσίου έχει μειωθεί από 24 δις το 2009 σε 15 δις σήμερα.
   Δηλαδή οι μισθολογικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά 35% ενώ το ΑΕΠ κατά 25%.

   • George avatar
    George @ ψυχραιμια 15/12/2013 11:10:55

    Πόσες είναι οι δημόσιες δαπάνες επί του ΑΕΠ? Τέτοιο ποσοστό δεν αντέχουν οι πιό προηγμένες οικονομίες του πλανήτη και θα αντέξει η υποανάπτυκτη παραγωγικά οικονομία της Ελλάδας? Με αντιστάθμισμα τι? Την υψηλή παραγωγικότητα του ΔΤ? Για το που πάει το πράγμα μιλάει η αγορά με τις επενδύσεις που δεν κάνει. Η οικονομία δεν είναι λογιστική άσκηση. Καταστροφή εμπιστοσύνης=η αγορά πάει στον αγύριστο. Πάει στον αγύριστο σημαίνει ότι το πλεόνασμα σου φεύγει μέσα απ' τα χέρια σα το νερό.

   • Dimitris avatar
    Dimitris @ ψυχραιμια 16/12/2013 03:16:32

    Ο μισθολογικός όγκος του Δ.Τ. όντως μειώθηκε όσο λένε. Αυτό που δεν λένε όμως ότι η μείωση της δαπάνης για το μισθολογικό κόστος, προκάλεσε ανάλογη αύξηση της δαπάνης για συντάξεις, αφού ο κόσμος που έφυγε από το Δημόσιο, έφυγε μέσω συνταξιοδοτήσεων και μάλιστα σε ηλικίες 53 και 55 ετών (γονείς ανηλίκων και άλλες ευνοικές διατάξεις βλ. 3862/2010, 3865/2010). Τουτέστιν μια τρύπα στο νερό. Απλά αλλάζει όνομα το κονδύλι και ο κωδικός στον προυπολογισμό. Μου θυμίζει κάτι Διοκητές ΔΕΚΟ και "πρώην" πράσινους συνδικαλησταράδες που για να κοροιδέψουν την κοινωνία, βγαίνουν και κλαίγονται επειδή όπως αναφέρουν "μάτωσαν" λόγω του μνημονίου και επικαλούνται τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 40 και 50 %. Αναφέρονται στη συνολική ή μέση και όχι στην κατα κεφαλήν που είναι το κρίσιμο. Έτσι αν στη ΔΕΚΟ αυτή δούλευαν π.χ. 1.000 άτομα και έπαιρναν 4.000 ο καθένας, τώρα που πήραν σύνταξη οι 500 από αυτούς η συνολική μισθολογική δαπάνη φαίνεται όντως μειωμένη κατά 50 % σε σχέση με το 2009, αλλά και αυτοί που συνεχίζουν ως εργαζόμενοι απολαμβάνουν τους μισθούς των 4.000 ευρώ και αυτοί που βγήκαν στην σύνταξη με τα παχυλά εφάπαξ και τις ρετιρέ συντάξεις των ευγενών ταμείων βολεύτηκαν μια χαρά και την κοινωνία κοροιδεύουν, παρουσιάζοντας μείωση δαπανών κατά 50%. Οι βολεμένοι συνεχίζουν να κοροιδεύουν την κοινωνία, εις βάρος των υπολοίπων και ιδίως της δικής μου γενιάς που της #@$%#%$# το μέλλον. Και αυτό δείχνει ότι και αυτή η Κυβέρνηση -δυστυχώς- κάτι δεν κάνει καλά....

  • ntek avatar
   ntek @ Σαρακατσανος 15/12/2013 14:08:13

   μας εξηγέις πως ακριβώς το psi "πηρε ρευστότητα" ?
   Εκτος αν θεωρείς ως ρευστό τις λαδόκολες (ομολογα) δημοσίου

 4. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 15/12/2013 07:47:50

  Οσο συνεχίζεται η ατιμωρησία των υπαιτείων πολιτικών ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ.

 5. Διογένης avatar
  Διογένης 15/12/2013 07:52:45

  Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα σήμερα παρά τον Μάρτιο του 2010. Τότε υπήρχαν "καλοί και κακοί", σωστό και λάθος. Όταν βγήκε ο Σαμαράς και είπε "καταψηφίζω το Μνημόνιο", τότε "έπεσε" ο server του antinews από τον ενθουσιασμό των σχολιαστών, που ανέβασαν στην συνέχεια εκατοντάδες σχόλια σε μερικά λεπτά της ώρας. Σήμερα κανένας δεν βγαίνει να πανηγυρίσει για το "πρωτογενές πλεόνασμα". Γιατί;

  Μερικά από αυτά που λέει το άρθρο είναι ίσως ο πυρήνας τού γιατί σήμερα η πολιτική Σαμαρά δεν σκορπάει τον παραμικρό ενθουσιασμό. Είναι πολιτική που επέβαλε "το σύστημα" για την δική του σωτηρία, είναι πολιτική που επέβαλαν έξωθεν δυνάμεις για σκοπούς που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα της χώρας. Είναι πολιτική που συντηρείται έως σήμερα, τεχνητά όπως τεχνητά ξεκίνησε, από έξωθεν δυνάμεις και από το ελληνικό σύστημα επίσης για λόγους που δεν σχετίζονται με τα συμφέροντα της χώρας.

  Η τεχνητή φύση της κρίσης, που όλοι υποψιαζόμασταν με σχεδόν βεβαιότητα απο την απαρχή της, γίνεται ορατή από όλες τις τρικλοποδιές που βάζει στην χώρα μας και στην κυβερνηση η τρόικα. Δεν θέλουν να πάει καλά η Ελλάδα, θέλουν να πάει άσχημα η Ελλάδα. Γι' αυτό επέβαλαν αυτό το εξωφρενικό πρόγραμμα - που ΔΕΝ επέβαλαν σε καμιά άλλη χώρα υπό Μνημόνιο! - γι' αυτό συντηρούν τις εξωφρενικές απαιτήσεις τους. Χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως παράγοντα αποσταθεροποίησης του ευρώ και δυστυχώς η Μέρκελ και η Γερμανία είναι υπερβολικά αγκυλωμένη για να δείξουν την ευελιξία, που χρειάζεται, ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της Ευρώπης.

  Είναι τρομερό, να είμαστε όντως μισό βήμα από την έξοδο από την κρίση και να βάζει η τρόικα και ένα σωρό εσωτερικοί παράγοντες ΤΟΣΕΣ πολλές τρικλοποδιές σττην κυβέρνηση και στην ίδια την χώρα. Λες και δεν θέλουν να τελειώσει η κρίση, θα έλεγε κανείς. Μα όντως δεν θέλουν να τελειώσει η κρίση! Είναι τόσο απλό!

  Και ο Σαμαράς σε αυτό το πεδίο πηγαίνει με τους "κακούς", που μπορούν να του εξασφαλίσουν την παραμονή στην εξουσία, πασχίζοντας με τα μέσα που του δίδει η κουτσουρεμένη απο τα Μνημόνια και την τρόικα εξουσία να κάνει πολιτική για τους "καλούς". Επιδιώκει την ανάκαμψη της Ελλάδας, σε αντίθεση με τον συμπλεγματικό (to say the least) ΓΑΠ, που επεδίωκε την καταβαράθρωσή της, για να αισθάνεται αυτός "καλύτερος" από αυτόν τον "θλιβερό λαό" - και βέβαια αυτό συνδυαζόταν άριστα με τους σχεδιασμούς των πατρώνων του. Όμως στην διεργασία αυτή, για να κρατήσει την εξουσία, πρέπει να συνεχώς να κάνει πολιτική για τους "κακούς". Άρα πότε θα μπορέσει να κάνει πολιτική για τους καλούς;

  Το στοίχημα του Σαμαρά είναι, έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, ώστε να απαλλαγεί από την τρόικα και να αποκτήσει επιπλέον βαθμούς ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής, ώστε να υλοποιήσει μια δικιά του ατζέντα, σε επαρκή τουλάχιστον βαθμό. ΜΕΧΡΙ, όμως, να συμβεί αυτό (η έξοδος στις αγορές), η τρόικα θα του βάλει τόσες πολλές τρικλοποδιές, ώστε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και να διαλύσει και πάλι το σύμπαν, ωστε να μην καταφέρει την έξοδο στις αγορές. Για αυτό γίνεται όλη η ιστορία, αυτό είναι το στοίχημα της τρόικας, αυτή ήταν η στόχευση από τον Μάρτιο του 2010 που γραφόταν το άρθρο στο antinews, η αέναη υποταγή της Ελλάδας σε Μνημόνια, που εξυπηρετεί ποικίλους στόχους. Από την αρπαγή του φυσικού πλούτου της χώρας έναντι πινακίου φακής, μέχρι την αποσταθεροποίηση του ευρώ και την διάσωση του δολαρίου.

  Με το που εμφανίστηκε το (τεχνητό ή μη, δεν έχει σημασία) χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, οι λύσεις ήταν τρεις. Κήρυξη χρεωκοπίας, δανεισμός από τον "επίσημο" τομέα μέσω Μνημονίων ή παραμονή με κάθε κόστος στις αγορές. Τον Απρίλιο του 2013 η παραμονή στις αγορές ήταν από κάθε άποψη εφικτή. Η Ελλάδα ΠΟΤΕ δεν απέτυχε να δανειστεί από τις αγορές. Ο ΓΑΠ εκμεταλλεύτηκε την άνοδο των spread που ο ίδιος μεθόδευε, ώστε να επικαλεστεί στους Ευρωπαίους εταίρους μελλοντική αδυναμία δανεισμου και να υπαχθεί σε Μνημόνιο. Εάν θέλαμε, θα μέναμε στις αγορές. Όπως στις αγορές θα μπορούσαμε να είχαμε ξαναβγει τον Οκτώβριο του 2010 και τον Μάιο του 2013. Τον Νοέμβριο του 2011 η κατάσταση ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε έξοδο στις αγορές. Άρα, έμεναν η συνέχιση του Μνημονίου και η κήρυξη χρεωκοπίας, ως επιλογές. Η κήρυξη χρεωκοπίας μπορεί να φαινόταν ως "χρεωκοπία", αλλά στην ουσία ήταν η διαχείριση μιας ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ χρηματοδοτικής αδυναμίας (= χρεωκοπιας) με όρους κρατικής κυριαρχίας. Η εκδίωξη της τρόικας θα σηματοδοτούσε ένα κύμα ενθουσιασμού στις λαϊκές τάξεις τέτοιο, που θα μπορούσε και η δραχμή (αν τελικά χρειαζόταν) να περάσει σωστά στην οικονομία μας, και ο κόσμος να κάνει υπομονή στις προσωρινές οικονομικές δυσκολίες, και μαζική πολιτική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις και στην διάλυση του σάπιου μεταπολιτευτικού συστήματος να βρεθεί.

  Ο Σαμαράς επέλεξε την παραμονή στα Μνημόνια, υπολογίζοντας στην έξοδο στις αγορές το 2014. Υποτίμησε όμως τους παράγοντες εκείνους, που ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ την συνέχιση και την διαιώνιση της ελληνικής κρίσης: Η τρόικα δεν είναι εκπρόσωπος ανθρώπων έμπλεων αρετής και "θετικών", έστω και "δύσπεπτων" (για να το πούμε επιεικώς) για τον πολύ κόσμο μεταρρυθμίσεων. Η τρόικα (για την ακρίβεια, το ΔΝΤ) είναι εκπρόσωπος αυτών που ΕΦΕΡΑΝ την κρίση. Και που βέβαια, συντηρούν την κρίση. Για να ακριβολογούμε, την κρίση επέτειναν στην συνέχεια και οι Γερμανοί με τα γνωστά κόμπλεξ ανωτερότητας που φέρουν, αλλά δεν ήταν αυτοί που την πρωτοπροκάλεσαν.

  Σε αυτήν την διεργασία, φύσει αντιλαϊκή, ο Σαμαράς έπρεπε να στηριχθεί από μη λαϊκές δυνάμεις. Όπως και συνέβη. Όσο ο Σαμαράς συγκρούεται με το σύστημα, τόσο θα χάνει την στήριξή του - όπως και την χάνει ήδη εν μέρει. Αλλά όσο δεν απαλλάσσεται από την τρόικα, δεν θα μπορεί να ασκήσει πολιτική φιλική στην ουσία της προς τον λαό. Όσο και εάν η έξοδος στις αγορές ΘΑ φέρει πολιτική φιλική προς τον λαό. Αλλά όχι ακόμη. Σήμερα ασκεί εχθρική πολιτική προς τον λαό, κατ' εντολή της τρόικας.

  Τι μπορεί να περιμένει λοιπόν; Τίποτα, όσο μένει με την τρόικα. Το σύστημα "δοκιμάζει" τον Τσίπρα, ο κόσμος αρνείται - και δικαιολογημένα - να τον στηρίξει, η τρόικα (το ΔΝΤ) βάζει όσες περισσότερες τρικλοποδιές μπορεί, η Γερμανία αδυνατεί να δει το πραγματικό συμφέρον της. Χαμένος στην μάχη χαρακωμάτων με την τρόικα, αδυνατεί να πάρει με το μέρος του τον λαό, ενώ χάνει σιγά σιγά και την υποστήριξη του "συστήματος".

  Η μόνη λύση παραμένει η εκδίωξη της τρόικας και η έξοδος στις αγορές ΤΩΡΑ. Με ή χωρίς την συναίνεση της Μέρκελ πρέπει να το πράξει.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Διογένης 15/12/2013 12:20:00

   +++++++

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Διογένης 15/12/2013 14:36:24

   Η ποντικοπαγίδα κάθε ελληνικής κυβέρνησης -κοινοβουλευτικά εκλεγμένης- είναι ότι γιά νά εκλεγεί καί νά μπορέσει νά κυβερνήσει πρέπει νά πείσει τό ελληνικό εξουσιαστικό σύστημα -παρακράτος ελεγχόμενο από συμμορίες συμφερόντων παρασιτικής υφής- ότι είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή γιά τά κοντοπρόθεσμα καί μακροπρόθεσμα συμφέροντά του. Κάθε δέ κυβερνητική εξουσία ελέγχεται από ένα συνοθύλευμα εκλεγμένων καί μή ατόμων από τόν κρατικό καί κομματικό μηχανισμό, ώπου κάθε γνήσια μεταρρυθμιστική προσπάθεια -συστημική στό είδος της καί όχι αντισυστημική στήν παγκόσμια επικρατούσα λογική διεθνούς καταμερισμού τής εργασίας- τείνει νά ευτελίζεται καί νά εξαφανίζεται από τήν οργανωμένη αντίδραση μιάς παρασιτικά τρεφόμενης εθνικής αστικής τάξης, η οποία προτιμά τά ψίχουλα διαχείρισης μιάς φτωχής χώρας καί τήν επαρχιακή μιζέρια τής αναπαραγωγής της στά πλαίσια τής διεθνούς ανασφάλειας.
   Έτσι έχει οδηγήσει τό διεθνές διευθυντήριο τών εξουσιαστών νά διαχειρίζεται τήν χώρα μέ πολύ μικρό κόστος διαχείρισής - μέ δεκανείς καί υποδεκανείς βαθμοφόρους τών στρατευμένων ομάδων παγκόσμιου ελέγχου-, οι οποίοι σέ συνεργασία μέ τούς τοπικούς φύλαρχους καταδικάζουν οιονεί τήν χώρα νά βρίσκεται στίς χώρες ουραγούς, μέ απόλυτο έλεγχο καί κατά περίπτωση αναλώσιμες στίς ανάγκες διατήρησης τών εκάστοτε γεωπολιτικών ισορροπιών πού απαιτεί η μεγάλη γεωπολιτική σκακιστική παρτίδα. Δυστυχώς η ελληνική αστική εξουσιαστική τάξη έχει αποδεχθεί τόν ρόλο τού οιονεί μονόφθαλμου τοποτηρητή σέ αυτό τό κομμάτι γής καί ευφραίνεται νά ηγείται τυφλών θεωρώντας ότι αποτελεί μέρος τού παγκόσμιου ιστού εξουσίας καί όχι βρωμιάρηδων υποτακτικών επιστατών της. Αυτό φαίνεται σέ κάθε παγκόσμιας σημασίας εκδήλωση, όπου η θέση τών ελλήνων διαπιστευτών είναι θέση διακωμωδού τής εκάστοτε σύναξης, διαγκωνιζόμενων γιά μιά μόνο φωτογράφιση τής στιγμής δίπλα στούς ισχυρούς εκπροσώπους τών χωρών τής Γής, ώς στοιχείο επιβεβαιωτικό τού εντόπιου επιστατικού ρόλου τους καί τής μόνιμης ανασφάλειας πού τούς διακατέχει από τό υπάρχον μέγα πλήθος επίδοξων εντόπιων επιστατών καί τών πεινασμένων στιφών πού τούς ακολουθούν.

   Στήν Ελλάδα η υπάρχουσα αστική τάξη είναι ένας αχταρμάς υψηλοαμειβόμενων κρατικών υπαλλήλων μέ επιμέρους «άδηλους» πόρους, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κρατικοτραφών υπαλλήλων τού δημόσιου τομέα (γιατρών, εφοριακών, πολεοδόμων, δημάρχων, πανεπιστημιακών, ανώτερων τραπεζικών στελεχών, κ.λ.π.) μέ τά απαραίτητα φακελάκια, γρηγορόσημα καί ποσοστά επί τών κρατικών προμηθειών καί ολίγων μετρημένων επιχειρηματιών καί ανώτερων στελεχών τού ιδιωτικού τομέα πού υπάρχουν ώς εξαιρέσεις γιά νά επιβεβαιώνουν τόν κανόνα. Αυτή είναι η εθνική μας αστική τάξη, παρασιτική μέχρι αηδίας καί τρεφόμενη αποκλειστικά από τήν υπεραξία τού εγχώριου παραγόμενου εθνικού προϊόντος πού περισσεύει από τήν μεταφορά του στίς εξουσιαστικές δυτικές υπερεθνικές δομές. Τό μέρος δέ τής εναπαμένουσας στήν χώρα μας υπεραξίας αποτελεί δέ γιά αυτές (τίς εξουσιαστικές δυτικές υπερεθνικές δομές) τό ελάχιστο αναγκαίο κόστος πού πρέπει νά καταβάλλουν γιά τήν συντήρηση τού καθεστώτος μεταφοράς πλούτου. Αυτή η υπάρχουσα αστική τάξη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στήν σημερινή κρίση χρέους πού απειλεί νά διαγράψει τελείως τήν αυτοδιαχειριστική δυνατότητα πού είχε μέχρι πρόσφατα η χώρα καί μάλιστα νά τήν οδηγήσει σέ θέση διαχειριστή δούλων μέ ξένη επιστασία. Μιά κρίση χρέους πού πειθήνια, καταργώντας μάλιστα κάθε ένστικτο επιβίωσης, ακολούθησαν οι πειθήνιοι εντόπιοι οδηγητές τής ελλαδικής καταναλωτικής αγέλης, τοίς κοίνων ρήμασι πειθόμενοι.

   Η μεγάλη αλλαγή πού επιχειρήθηκε από τήν δεκαετία τού εβδομήντα από τήν κυρίαρχη εξουσιαστική διεθνή κοινότητα απέβλεπε στήν αλλαγή τού παγκόσμιου συστήματος υποταγής μέ όρους πιά καθαρά χρηματιστικούς, ώς τό κυρίαρχο μοντέλο κυριαρχίας σέ πλανητική βάση. Ελέγχθηκαν περιοχές καί χώρες δύστροπες μέ μαεστρικό τρόπο, όπως η Σοβιετική Ένωση μέ τά κράτη δορυφόρους της καί η Κίνα. Μέσον αυτού τού πλαισίου αλλαγής εξουσιαστικού προτύπου ήταν η τρομακτική αύξηση τής καταναλωτικής ρευστότητας στίς δυτικές χώρες μέ παράλληλη μετατόπιση τής παραγωγικής βάσης αναγκαίων βιομηχανικών αγαθών στίς νέες (σέ διαδικασία ελέγχου) χώρες. Ο στόχος ήταν νά ελεγχθούν μέσω τών επενδύσεων σέ αλυσίδες παραγωγής οι εξαθλιωμένες• ατέλειωτες προλεταριακές μάζες σέ συνθήκες πρωτοκαπιταλιστικής εκμετάλλευσης, παρέχοντας δέ συγχρόνως τά αναγκαία καί μή καταναλωτικά βιομηχανικά αγαθά στούς ελεγχόμενους δυτικούς μαζάνθρωπους, όσο τουλάχιστον η φούσκα τής ρευστότητας θά τό επέτρεπε. Παράλληλα, η τρομακτική ρευστότητα θά επέτρεπε στούς εξουσιαστές νά ελέγξουν νομότυπα μέ παραγώμενους μηδενικούς αριθμούς πραγματικές αξίες σέ πλανητική πιά διάσταση. Η επιβληθείσα παγκοσμιοποίηση σέ αυτό στόχευε, σέ αυτό στοχεύει καί η δυναμική πού αναπτύσσεται μέσω τοπικών πολέμων, ελεγχόμενων γενοκτονιών, αξιακών ανατροπών (ιδιαίτερα στό εθνοθρησκευτικό πεδίο) καί βίαιων πλανητικών ανατροπών μέ τήν βίαιη ανακατάταξη τής διεθνούς πυραμίδας ισχύος εθνών καί κρατών πού οδηγούν ακόμα καί σέ εξαέρωση ολόκληρων συμπαγών κρατικών μορφωμάτων.
   Μέσα σέ αυτή τήν διεθνή βία τής ανακατάταξης ισχύος εθνών, κρατών, οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων καί ανάδειξης καινούργιων διεθνών παικτών άγνωστης καί απροσδιόριστης εν πολλοίς υφής καλείται η χώρα μας νά τοποθετηθεί καί νά επαναπροσδιορίσει τήν θέση της στό παγκόσμιο παίγνιο, άν θά συνεχίσει νά υπάρχει ώς εθνοκράτος ή ώς αδιάφορη διεθνή συνιστώσα καί τόπος κατοικίας κάποιων (φτωχών ή πλούσιων, ελλήνων ή ευρωπαίων, ιθαγενών ή επήλυδων, ανδράποδων ή ανδροκινούμενων, σχετικά ελεύθερων ή νοητικά λοβοτομημένων, ή, ή, ή,...).

   Τό πρόβλημα τής χώρας ήταν καί είναι πρωτευόντως πολιτικό καί δευτερευόντως πρόβλημα οικονομικής λογιστικής καί νομισματικής διαχείρισης.

   Τό πολιτικό πρόβλημα εστιάζεται στήν οιονεί ανυπαρξία ικανών εξουσιαστικών εθνικών πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες θά θελήσουν, θά σχεδιάσουν καί θά εφαρμόσουν ανεξάρτητη πολιτική - ήτοι νοουμένως• δυνατή καί επιθυμητή πολιτική στά εκάστοτε γεωπολιτικά πλαίσια ισχύος• μέ συνειδητή εθνική στόχευση-, χρονικώς προσαρμοσμένη, επιθυμητώς στοχεύουσα καί δυναμικώς αμετάβλητη στήν εκπλήρωση τού σκοπού-στόχου.

   Άν προσπαθούσα νά εστιάσω στό παραδομένο, γνωστό, ιστορικό πλαίσιο γέννησης καί λειτουργίας τού ελλαδικού εθνοκράτους, στό ίδιο ιστορικό πλαίσιο θά αναζητούσα καί τήν συνισταμένη αρχή δημιουργίας εθνικής πολιτικής. Είμαστε ιστορικό έθνος καί όχι νεοδημιούργητο. Άν θέλουμε νά υπάρχουμε μέ σοβαρές αξιώσεις ώς εθνοκράτος πρέπει νά επαναπροσδιορίσουμε τίς αιτίες πού δημιούργησαν τήν μόνιμη αναπηρία μας εδώ καί διακόσια χρόνια, καθώς καί υπάρχουσες –έστω έν υπνώσει- πραγματικότητες επαναπροσδιορισμού τής εθνικής εμβέλειας στίς σημερινές παγκόσμιες αναγκαιότητες πληθυσμιακής καί εδαφικής ισχύος χωρών καί εθνών. Πόσο δέ μάλλον πού η παγκοσμιοποίηση, στόν βαθμό πού η διεθνής εξουσία αποσυνθέτει κρατικά μορφώματα καί τά επανασυνθέτει ώς μικρές καί αδύναμες μονάδες υπό τόν άμεσο έλεγχο απρόσωπων διεθνών οργανισμών διαχείρισης περιθωριακών προτεκτοράτων μέ τήν βοήθεια τοπικών σερίφηδων.
   Σκοπό δέ καί στόχο πρέπει νά αποτελεί η ανατροπή τών τετελεσμένων πού επέφεραν οι σταυροφορίες, η συνεχιζόμενη φραγκοκρατία σέ ανατολή καί δύση καί η οθωμανική κυριαρχία μέ τόν βίαιο αφελληνισμό καί προσεταιρισμό τού μεγίστου πλήθους τών ελληνογενών πληθυσμών τής άλλοτε ελληνιστικής οικουμένης. Tό σημερινό πρόβλημα αυτής τής πάλαι ποτέ οικουμένης μέ τήν σημερινή εθνοτική ανομοιογένειά της είναι τεχνητό, στηρίζεται περισσότερο στήν διαφορετική γλώσσα, τήν θρησκεία καί πολύ τεχνηέντως καί ψευδώς στήν διαφορετική φυλετική καταγωγή της. H ουσία βρίσκεται στήν κοινή εθνοφυλετική ψυχολογία καί έκφραση αυτού τού χώρου, στήν συνεχή επανάσταση καί αντίδραση τού κοινού εθνοφυλετικού ασυνείδητου τών κατοίκων της, στήν ασυνείδητη καί συνειδητή του άρνηση νά ενταχθεί στόν λογικισμό τών φράγκων επικυριάρχων, στόν τρόπο αντίληψής τους γιά τήν ανθρώπινη αξία καί ένταξής του στό κοινωνικοπολιτικό οικοδόμημα πού δόμησε η χριαστιανολογική παράμετρος τού φραγκισμού, ο προτεσταντισμός.
   Από τήν άλλη πλευρά, η θρησκειολογική συνιστώσα τού Ισλάμ - ο θρησκειολογικός αντίποδας τού προτεσταντισμού- προκάλεσε καί προκαλεί ένα συνεχή θρησκειολογικό επαναπροσδιορισμό του, τουλάχιστον στόν ελληνογενή χώρο, αλλά καί ευρύτερα, μέ εμφανή τήν τάση ανθεώρησής του καί σχετικής βίωσής του, ανταποκρινόμενος -τρόπος ειπείν- στίς εθνοφυλετικές ανάγκες έκφρασης καί κοινωνικής δόμησης πού συνοδεύουν ελληνογενείς πληθυσμούς καί συγγενείς μεσογειακούς πληθυσμούς γενικότερα.
   Η ελληνογενής Ευρώπη καί η ελληνότροπος μεσογειακή Ευρώπη είναι η δική μας Ευρώπη, μάς ανήκει καί ανήκουμε σέ αυτήν. Σέ αυτήν όμως καί όχι στήν φράγκικη, εθνοφυλετικά μας εχθρική καί πολιτικοοικονομικά -δυστυχώς γιά εμάς- κυρίαρχη Ευρώπη.
   Τέτοιας υφής πολιτική -θεωρώ προσωπικά- αποτελεί εθνική πολιτική, δέν αναιρεί τήν ελληνικότητα ώς συγκεκριμένο τρόπο βίωσης καί τής παρέχει συγχρόνως τόν ζωτικό χώρο δημιουργίας, χώρο πολιτικοοικονομικής της απελευθέρωσης καί αξιοπρεπούς άμυνάς της.

   • Νιόβη avatar
    Νιόβη @ Ιαπετός 15/12/2013 17:26:23

    ++++++++

    (Το σχόλιό σου και το σχόλιο του Διογένη πιο πάνω θα έπρεπε να φωτοτυπηθούν και να μοιραστούν στα Λύκεια της Επικράτειας.)

    Το μόνο που έχω να συμπληρώσω - και δεν είναι καν απαραίτητο για όποιον σκεφτεί δυο λεπτά αφού διαβάσει το σχόλιό σου - είναι ότι το έθνος που δεν έχει να προσφέρει απάντηση στα θεμελιώδη ερωτήματα για την ύπαρξη, το ζην, τον κόσμο εξαφανίζεται. Είναι πεποίθησή μου ότι ο λόγος ύπαρξης της Ελλάδας ως τα τώρα ήταν το ότι ο Ελληνισμός, και ο αρχαίος αλλά και ο νεώτερος (όπως ζυμώθηκε με το πνεύμα της Αρχαιότητας και την πνευματικότητα της Ορθοδοξίας), προσέφερε αυτήν τη μοναδική απάντηση που τον διαφοροποιούσε από τους -ισμούς των άλλων. Τους μέτριους και συνάμα κτηνώδεις -ισμούς της φραγκοκρατούμενης και Προτεσταντικής Εσπερίας, των οποίων την απαράμιλλη κενότητα και, εν τέλει, επικινδυνότητα για την ισορροπία της ανθρωπότητας τόσο σε κοσμικό όσο και πνευματικό επίπεδο αρχίσαμε επιτέλους να αντιλαμβανόμαστε. Και εξ αιτίας αυτής ακριβώς της επικινδυνότητάς τους, γίνεται ξανά οικουμενικό αίτημα η εύρεση του αντίποδα, η πρόταση του άλλου τρόπου και δρόμου. Για την Ελλάδα και το ιστορικό έθνος των Ελλήνων, ο ρόλος αυτός όχι μόνο αποτελεί ιστορικό καθήκον, αλλά και τη μοναδική οδό διαφυγής από τη λαίλαπα και επιβίωσης. Διαφορετικά, θα σβήσει. Δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης ως δέκτης (και μάλιστα κακός) ενός εισαγόμενου μοντέλου ύπαρξης. Όπως και κάθε άλλος δέκτης, θα απορροφηθεί από τον ισχυρότερο πομπό και, αφού αλλοιωθεί αρκετά, θα σβήσει.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Ιαπετός 16/12/2013 05:25:51

    Αγαπητέ μου, πολύ ενδιαφέρουσες οι θέσεις σας, όμως έχω μια απορία: Πώς τέτοιες θέσεις είναι συμβατές με τις θέσεις που εκφράζατε περί δραχμής σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα; Ότι δηλαδή, λίγο-πολύ, η χώρα είναι τελειωμένη με την δραχμή; Πού είναι η εθνική αυτοπεποίθηση που εκφράζουν αυτές οι θέσεις σας, με την εθνική ηττοπάθεια που εξέφραζαν εκείνες οι θέσεις;

    Το είχα και άλλες φορές απορία, αλλά τώρα είπα να σας ρωτήσω.

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ Διογένης 16/12/2013 13:52:29

     Φίλτατε Διογένη

     Ένα σχόλιο δέν μπορεί νά εμπεριέχει τό σύνολο μιάς άποψης, προϊόν ατομικής ανάλυσης πολυποίκιλλων γνωστικών αντικειμένων.
     Ο κάθε σχολιασμός είναι απόρροια έκφρασης γνωστικής άποψης συγκεκριμένου προσωπικού λόγου, ατελή ώς πρός τόν προσωπικό λόγο, περισσότερο δέ εξειδικευμένο όσον αφορά τόν εκάστοτε λογισμό.
     Τό άνωθεν σχόλιο αποσκοπεί στήν εύρεση Κοινού Λόγου στό πλαίσιο μιάς συγκεκριμένης ανθρώπινης ομάδας (στήν περίπτωσή μας εθνοκοινοτικής), σέ σχέση μέ τόν αρχετυπικό Λόγο ύπαρξής της, ανάγκης ή όχι συνέχειας τής ύπαρξής της καί πιθανό ανθρωπολογικό-γεωγραφικοοικονομικό πλαίσιο εκδήλωσης τής ιδιαιτερότητάς της (άν υπάρχει όντως αρχετυπικός, εθνοκαταστατικός κοινός Λόγος ή ψευδεπίγραφος. όπως ενίοτε καί πολλάκις από πολλούς διατείνεται).

     Όσον αφορά τήν απορία σου, θά προσπαθήσω έμμεσα νά τήν ξεδιαλύνω.
     Η δική μου άποψη είναι ότι υπάρχει εθνοφυλετική ψυχολογία ( μέ τήν έννοια τής διαφορετικής αντίληψης, έκφρασης καί εντέλει υπαρξιακής βίωσης), η οποία καί διαφοροποιεί αισθητά τά ζητούμενα οργανωμένων ανθρώπινων ομάδων (εθνών), τόσο στόν τρόπο τής οικονομίας, όσο καί στό είδος αυτής (τό περιορίζω αισθητά καί συνειδητά στήν οικονομία, γιά νά μήν ξεφύγουμε εντελώς). Ψηλαφώντας εμπειρικές καί γνωστικές καταστάσεις, διατείνομαι νά θεωρώ ότι η οικονομική μας καχεξία δέν είναι απόρροια τής ανικανότητάς μας ή τής φυλετικής μας καταγωγής (μεσογειακής), αλλά είναι συνέπεια τής αποκοπής από τόν δικό μας, ειδικό καί ιστορικά παραδωμένο, κοινωνικο-οικονομικό τρόπο θεσμικής εμπειρίας, προϊόν ξένης κατάκτησης, βίαιης επιβολής αλλοεθνικών προτύπων, άμεσης καί έμμεσης εξάρτησης από τούς εισβολείς καί συνεχούς προσπάθειας πλήρους αφελληνισμού μέ τήν επιβολή μιμητικών προτύπων σέ όλη τήν κοινωνικοπολιτική μας θέσμιση, έτσι ώστε κοινωνικές καί ατομικές πηγαίες εκφράσεις νά πνίγονται από τήν δειλία ή τόν εξευτελισμό τού αυθορμητισμού καί εντέλει νά μπαίνουν στήν προκρούστεια κλίνη τού δυτικοευρωπαϊκού ευσεβισμού καί νά απαξιώνονται εν τή γενέσει τους ώς γραφικές καί πολιτιστικά υποδεέστερες, αφού μοναδικός γνώμονας καί κριτής είναι τό εμφυτευμένο υβρίδιο στήν πολιτικοκοινωνική μας θέσμιση τής φραγκικής προτεσταντικής ηθικής.

     Ειδικότερα στό σχόλιό μου τόνισα ότι:
     «Τό πρόβλημα τής χώρας ήταν καί είναι πρωτευόντως πολιτικό καί δευτερευόντως πρόβλημα οικονομικής λογιστικής καί νομισματικής διαχείρισης.».
     Όσον αφορά τό νόμισμα (ευρώ ή δραχμή) θεωρώ ότι στήν συγκεκριμένη κατάσταση τό νά θέλεις νά επιλέξεις «εθνικό» νόμισμα συναλλαγών είναι καταστροφικό. Πιστεύω ακράδαντα στήν αρχή ότι: τό μή χείρον, βέλτιστον καί στόν νόστον τού άνδρα τού πολύτροπου.
     Δέν είμαι αιθεροβάμων, ούτε ιδεοληψίας. Τό μέγεθος τών ισχυρών είναι τέτοιου βαθμού, πού μιά κατά μέτωπον επίθεση είναι καταδικασμένη. Μόνον ασύμμετρη αντίσταση καί μακροπρόθεσμη επίτευξη σκοπού-στόχου θεωρώ ώς ενδεδειγμένες εθνικές ενέργειες καί αυτό μέ τήν προϋπόθεση ύπαρξης κρίσιμης μάζας εθνικών πολιτικών δυνάμεων. Πόσο δέ μάλλον όταν αναφέρεται κανείς στήν ανυπαρξία τέτοιων δυνάμεων ή στό πολύ περιορισμόνο εύρος αυτών πού υπάρχουν.
     Τό αναφέρω στό σχόλιό μου:
     «Αυτή είναι η εθνική μας αστική τάξη, παρασιτική μέχρι αηδίας καί τρεφόμενη αποκλειστικά από τήν υπεραξία τού εγχώριου παραγόμενου εθνικού προϊόντος πού περισσεύει από τήν μεταφορά του στίς εξουσιαστικές δυτικές υπερεθνικές δομές.»
     καί ότι,
     «Τό πολιτικό πρόβλημα εστιάζεται στήν οιονεί ανυπαρξία ικανών εξουσιαστικών εθνικών πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες θά θελήσουν, θά σχεδιάσουν καί θά εφαρμόσουν ανεξάρτητη πολιτική – ήτοι νοουμένως• δυνατή καί επιθυμητή πολιτική στά εκάστοτε γεωπολιτικά πλαίσια ισχύος• μέ συνειδητή εθνική στόχευση-, χρονικώς προσαρμοσμένη, επιθυμητώς στοχεύουσα καί δυναμικώς αμετάβλητη στήν εκπλήρωση τού σκοπού-στόχου.»

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Ιαπετός 18/12/2013 16:19:31

      Το εθνικό νόμισμα δεν δηλοί επιθετική οικονομική πολιτική. Δεν είναι παρά ένα εργαλείο βελτιστοποιήσεως της θέσεώς μας στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, το οποίο τώρα δεν διαθέτουμε και του οποίου την έλλειψη βιώνουμε οδυνηρά, τόσο παγίως, προσπαθώντας για την "εσωτερική υποτίμηση", όσο και κατά περίσταση, όταν οι ρυθμίσεις ισοτιμιών, ρευστότητος και επιτοκίων, που γίνονται με βάση το συμφέρον των επικυριάρχων του ευρώ, ζημιώνουν το δικό μας, πράγμα συχνό.
      Πράγματι, με τις προθέσεις, που απορρέουν από το σχόλιο σας, δεν συνάδει η εμμονή στο ευρώ.

 6. AkriAkri avatar
  AkriAkri 15/12/2013 08:23:41

  "Κανένας δεν μπορεί να μπει στο ίδιο ποτάμι δύο φορές", είπε ο παππούς μας ο Ηράκλειτος. Δίκιο είχε....
  Η δική του στιγμή, ήτανε ο Δεκέμβρης του 2011. Γύρισε δειλιάζοντας την πλάτη. Αρνήθηκε τη μοίρα του. Πήρε το ρόλο του κομπάρσου. Κλώτσησε δε κι όλες τις άλλες ευκαιρίες που του δόθηκαν, να συγκρουστεί και
  ν' ανατρέψει τη λανθασμένη καταστροφική πορεία. Και τώρα τι; Ελπίζει πια κανένας στα θαύματα; Γιατί να ευχόμαστε αναβάπτιση του παντελώς φθαρμένου και του καταφανώς αποτυχημένου; Στον Καιάδα το εγκληματικό πολιτικό σύστημα, αγκαλιά με όλους του του τους άθλιους συνεργούς-συμπαραστάτες. Εμείς θα οπλίσουμε το χέρι όποιου τολμήσει τη ρήξη και την αναγέννηση και θα σταθούμε πλάϊ του μέχρι το τέλος. Όποιος κι αν είναι αυτός. (58 ανίκανοι και αμαρτωλοί, ξεραμένες Ελιές και ατυχείς κεντροδεξιοαριστεροπαρθενοραφές, τζάμπα θα πάνε. Δεν τσιμπάμε άλλο πια στα δηλητηριώδη τους δολώματα. Αλλάξανε οι καιροί κι αλλάξανε για πάντα).
  ''Κατάφεραν έτσι η διαπλοκή και το «σύστημα Πασόκ» να κάνουν τη ΝΔ συνένοχο στο έγκλημα.'' Δεν υπάρχουν αθώα θύματα στην πολιτική. Μονάχα αδύναμοι, άτολμοι και διστακτικοί πολιτικοί, που καταντάνε παιχνίδια στα χέρια των ''ισχυρών'', των απατεώνων και των καταστροφέων. Πολύ κρίμα........
  ‘’Κάθε φεγγάρι ομολογεί και μες στα δέντρα κρύβεται μην
  και το καταλάβεις•
  έχεις ανακατώσει τόσο τους καιρούς που μήτε ο ίδιος ξέρεις
  από που το μήνυμα θα λάβεις.
  Εσύ 'σαι ο ένας απ' αυτούς που του 'δωσαν χαρτί μεγάλο
  για να γράψει και δεν έστερξε την πένα του να πιάσει•
  που του 'ρθε η τύχη σαν λακκάκι μες στο μάγουλο και που
  δεν είπε μπάρεμ να χαμογελάσει.’’
  (Ο. Ε «Μαρία Νεφέλη)

  • nikias avatar
   nikias @ AkriAkri 15/12/2013 09:07:42

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Valter avatar
   Valter @ AkriAkri 15/12/2013 09:51:49

   Στο έχω πει πολλές φορές κούκλα μου :
   πάρε εσύ το γιαταγάνι και ορμά στον εχθρό.
   Ορμά ρε συ να γουστάρουμε!
   Θα σου απαγγέλλουμε και ποιήματα εμείς , αυτά τα ψαγμένα που σου αρέσουν.
   Εσένα θέλουμε για αρχηγό.

   Έχεις φοβερή λογική , για αυτό μου αρέσεις. Λες στην ουσία : ας μπούμε στην φωτιά να καούμε επειδή το μνημόνιο μας φτώχυνε!
   Ρε μιλάμε για λογική , όχι αστεία!

   • AkriAkri avatar
    AkriAkri @ Valter 15/12/2013 10:34:22

    Καλέ μου Βγάλτερ, εσείς και οι σαν εσάς, θα ζήσετε ...μεγάλες στιγμές!!! Βάλτε κολλύριο στα θολωμένα σας ματάκια γιατί αυτά που θα δείτε, δε θα τα πιστεύετε :-).
    Ως τότε όμως, πείτε μας απτόητος ξανά και ξανά τις ανόητες χαριτωμενιές σας. Έτσι σας γνωρίσαμε, έτσι σας απολαμβάνουμε.
    Λίγη ακόμη υπομονή.....

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ AkriAkri 15/12/2013 12:31:09

   Βρες τε μου, βρε τε ένα παιδί
   να `ν’ η καρδιά του ωκεανοί
   και ξεριζώστε του τα μάτια
   δίχως λύπη
   βγάλτε τα μάτια του γιατί
   δεν τα χρειάζεται να δει
   αυτή την πόλη το χτικιό
   που όλοι σε τρώνε ζωντανό

   Αντίο δρόμοι του Βερολίνου

   ("Επικαιροποποιήθηκαν" χτές οι στίχοι τού Μάνου Ελευθερίου καί η μουσική τού Μ.Σπανού από τόν Σπύρο Παπαδόπουλο στόν Α.
   Τυχαίο; Ελπίζω όχι!)

 7. mambo italiano avatar
  mambo italiano 15/12/2013 08:58:37

  Αυτό που προτείνετε, διατηρώντας όντως φρούδες ελπίδες ή επιθυμώντας να αποδίδετε ιδιότητες και ικανότητες που αποδεδειγμένα δεν υπάρχουν, αποτελεί ψιμυθίωση.

  Η κοινωνία όμως γνωρίζει και τώρα πια, γνωρίζει πάρα πολύ καλά, γι' αυτό και θα τιμωρήσει. Θα τιμωρήσει τόσο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, όσο και την απίστευτη μεταστροφή, την πλήρη ανακολουθία προεκλογικών λόγων και κυβερνητικών έργων.

  Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, θα γνωρίζετε -είμαι βέβαιος- ότι, η Ν.Δ υπήρξε πλειοψηφική μόνον στις συνταξιουχικές ηλικίες του εκλογικού σώματος. Είμαι, επίσης, βέβαιος ότι θα γνωρίζετε το τι υπέστησαν οι συνταξιούχοι το διανυόμενο έτος. Όχι, λοιπόν, μόνον οι παραγωγικές ηλικίες αλλά και οι συνταξιούχοι, τώρα πια, κατ' ελάχιστον βγάζουν φλύκταινες από την πολιτική που εφαρμόζεται.

  Βγάλτε τα συμπεράσματά σας για την ευρύτητα της δυσαρέσκειας, την πολυδιασπορά της σε όλο το εκλογικό σώμα. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας για το μέγεθος της επερχόμενης τιμωρίας. Τότε θα δείτε ότι τα ψιμύθια περιττεύουν.

  Το μόνο που σώζει την παρτίδα αλλά και την πατρίδα είναι η αλλαγή της πολιτικής. Τονίζεται, το αξιωματικώς βασικό, το λησμονημένο, ότι όταν λέμε πολιτική εννοούμε πολιτική, δηλαδή πυρήνας της ο Άνθρωπος, όχι οι αριθμοί.

  Ας μην σπεύσουν οι αριθμολάγνοι "πολιτικολογιστές" σχολιογράφοι να διαφωνήσουν. Ας αναλογισθούν προηγουμένως, τι σημαίνει πολιτική, τι σημαίνει οικονομία, ποια σχέση πρέπει να έχουν μεταξύ τους καθώς και τα λοιπά παραταξιακά θεμελιώδη.

  • Κωστας avatar
   Κωστας @ mambo italiano 15/12/2013 09:27:53

   H δυστυχια αυτου του τοπου ειναι οτι πλεον γερασε πολυ.Αν δεις την τελευταια δημοσκοπηση μονο οι 65+ στηριζουν κατα 80% αυτη την κυβερνηση.Αντε τωρα να περιμενει ο νεος που παιζει την τεχνολογια στα δαχτυλα να του οριζει το μελλον ο παππους και η γιαγια που δεν ξερουν τι θα πει PC.Το μονο που θα κανει τους τεχνοκρατες να αλλαξουν πολιτικη και να δουν και τον ανθρωπο και οχι μονο τα νουμερα θελω να πιστευω οτι θα ειναι τα αποτελεσματα των ευρωεκλογων που θα αναδειξουν σε ολες τις χωρες την ανοδο της ακροδεξιας.Δυστυχως εκει οδηγουν τους λαους.

 8. Πρωτοβουλία avatar
  Πρωτοβουλία 15/12/2013 08:59:03

  Συμφωνούμε με την τελευταία παράγραφο ΑΠΟΛΥΤΑ

 9. Δημοκράτης avatar
  Δημοκράτης 15/12/2013 09:30:10

  Συγχαρητηρια στον Φακτορα, και ιδιαιτερως στον Διογένη και AkriAkri .

  Επιτέλους το Antinews σε ρόλο πραγματικής δημοσιογράφίας μακρυα απο κομματικές κραυγές τύπου Φαηλου που μόνο κακό κανουν στη παράταξη.

 10. Hans avatar
  Hans 15/12/2013 10:16:56

  Η ΝΔ δεν "έγινε" συνένοχη. Είναι συνένοχη, γιατί κυβέρνησε 14 χρόνια μετά το '74.

  Από την άλλη, ωραία, να γίνει κόμμα. Με ποιους θα στελεχωθεί; Βλέπεις ότι ακόμη και τώρα, τα ίδια στελέχη που είναι υπεύθυνα για την κρίση, βρίσκονται ακριβώς στις ίδιες θέσεις. Αβραμόπουλος; Χατζηδάκης; Παναγιωτόπουλος; Μακρή; Βαρβιτσιώτης; Για να μην πιάσω το ΠΑΣΟΚ μεριά, με τους Χρυσοχοιδηδες και τον Βενιζέλο.

 11. Υ.Παραπλανημένος avatar
  Υ.Παραπλανημένος 15/12/2013 10:32:24

  "οφείλει να συσπειρώσει τις μεγάλες μάζες της λαϊκής δεξιάς που χάθηκαν το 2009 με τις μεσαιοχωρίτικες αντιλήψεις και τώρα με την συγκυβέρνηση και το μνημόνιο."
  Αυτή είναι η αλήθεια, που τρέμουν οι περισσότεροι μέσα στη ΝΔ.

 12. Valter avatar
  Valter 15/12/2013 10:46:40

  Νομίζω ότι τελευταία στιγμή θα με σώσεις από το λαϊκό δικαστήριο , είσαι καλή ψυχή.

  • AkriAkri avatar
   AkriAkri @ Valter 15/12/2013 14:53:28

   Υπερτιμάτε τον εαυτό σας Βγάλτερ μου, για άλλη μία φορά!
   Η δική σας τιμωρία, θα είναι απλά να παρακολουθείτε ανελλιπώς, δεμένος στην πολυθρόνα τις ειδήσεις των 8:00 και τις πολιτικές συζητήσεις τις μετά, αναζητώντας απελπισμένα με το τηλεκοντρόλ, τον Πρετεντέρη, την Τρέμη, τον Κώνστα και τον κυρ Μπάμπη τον άπαιχτο. Εάν υπάρχουνε ακόμη, θα ψέλνουν απολυτίκια αβάσταχτα για τον ήδη κλονισμένο σας ψυχισμό :mrgreen: !
   Και όχι, δε θα σας γλιτώσω.....

 13. Δημητριος avatar
  Δημητριος 15/12/2013 11:10:23

  Θα σας απαντησω με αριθμους :
  Ειμαι ΕΕ κ εχω εσοδα γυρω στα 1200 ευρω το μηνα.
  Απο αυτα πρεπει να πληρωσω 300 σε φορο, 300 για ασφαλιση, 250 για ενοικιο, 300 για ΔΕΚΟ, 50 για τελος επιτηδευματια, 50 για χαρατσι κ 400 για διατροφη,ενδυση κλπ της οικογενειας μου.
  Με εσωσε ο Σαμαρας ?
  Πρεπει να του ειμαι ευγνωμων ?
  Εχω σε κατι να ελπιζω ?
  Τι νομιζετε οτι θα ψηφισω στις επερχομενες εκλογες δεδομενου οτι ειμαι "δεξιος" ?

  • Valter avatar
   Valter @ Δημητριος 15/12/2013 12:07:36

   Να ψηφίσεις το Κόμμα της Αριθμητικής.
   Έχεις έσοδα 1200 και έξοδα 1650!
   Μερικές παρατηρήσεις ακόμα:
   1. Σύμφωνα με τα λεγόμενα σου έχεις 600 ευρώ τον χρόνο χαράτσι και ζεις σε ενοίκιο. Περίεργο δεν είναι? Αν είναι για ακίνητο που δεν αξιοποιείται κανε παύση ηλεκτροδότησης , αν το νοικιάζεις έβαλες τα ενοίκια στο εισόδημα?
   2. 300 ευρώ τον μήνα για ΔΕΚΟ σε ένα σπίτι 250 ευρώ ενοίκιο είναι παράλογα πολλά. Μήπως υπολογίζεις το χαράτσι και χώρια και μαζί με τον λογαριασμό?
   3. Ο φόρος εισοδήματος σου (3600) είναι για εισοδήματα περίπου χίλια ευρώ τον μήνα περισσότερα από όσα μας λες ότι κερδίζεις. Έχεις εισοδήματα από ενοίκια? Αυτά θα δικαιολογούσαν τόσο μεγάλο φόρο.

   Συμπερασματικά : βρες κάποιον να σου βάλει σε τάξη τα οικονομικά και ΨΗΦΙΣΕ ΣΑΜΑΡΑ!
   Σε γενικές γραμμές συμφωνώ ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά για εσένα αλλα για να μην ψηφίσεις Σαμαρά πρέπει να μας πεις τι νομίζεις ότι θα σου προσφέρουν οι εναλλακτικές.
   Εσένα ο φόρος σε σκοτώνει και όλοι οι άλλοι στην πράξη ζητάνε αύξηση εξόδων. Θα σε τσακίσουν γιατί για να αυξήσουν τα έξοδα θα αυξήσουν τα έσοδα , δηλαδή τους φόρους!
   Αν έρθει άλλος από τον Σαμαρά θα σε σερβίρουν ως το πιάτο της ημέρας φίλε μου.

   • Δημητριος avatar
    Δημητριος @ Valter 15/12/2013 14:13:21

    @Valter : Κυριε, αγνοειτε βασικα πραγματα για τον Ιδ. Τομεα κ ως εκ τουτου συναγω οτι ζειτε στην προστατευομενη γυαλα των ΔΥ/Συνταξιουχων. Αγνοειτε το συντελεστη 26% απο το πρωτο ευρω, αγνοειτε τι σημαινει ενοικιο κ λειτουργ. εξοδα επαγγ. στεγης κλπ. Ως εκ τουτου κρινω ατοπο να συνδιαλαγω περαιτερω μαζι σας.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Δημητριος 15/12/2013 12:25:03

   Εφόσον είσαι δεξιος ξέρουμε τι δεν θα ψηφίσεις:
   Πασοκ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

   • mara M. avatar
    mara M. @ Γιώργος Αχαιός 15/12/2013 13:48:36

    Οι καιροί έχουν αλλάξει. Δεν υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί πλέον. Εδώ απο τη ΧΑ πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ και το αντίθετο. Οι "δεξιοί" στο Συριζα είναι πια light.

 14. benny avatar
  benny 15/12/2013 11:41:14

  καταρχην μπραβο στον αρθρογραφο,ελπιζω το antinews να γινει το site που ολοι αγαπησαμε ,με πραγματικη κριτικη κ οχι γλυψιμο που κανει κακο στην πατριδα μας,εμεις οι ιδιοι πρεπει να τους ξυπνησουμε......

 15. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 15/12/2013 11:44:16

  Πολύ καλό άρθρο όσον αφορά την ανάλυση της κατάστασης.

  Όσον αφορά την πρόταση που περιέχει στην τελευταία παράγραφο, μακάρι να γίνει πραγματικότητα αν και οι πιθανότητες τώρα είναι ενάντια σε μία τέτοια θετική εξέλιξη.

  Περιμένω κι εγώ μερικές μεγάλες μεταρρυθμίσεις:
  1)Να μην μείνει ούτε υποψία κλειστού επαγγέλματος.

  2)Να μπορεί να ανοίξει κάποιος επιχείρηση σε μία μέρα.

  3)Να μην αποτρέπονται οι πολίτες να ανοίξουν μία επιχείρηση διότι θα πρέπει να πληρώνουν πχ 500 ευρώ το μήνα σε κάποιο αιμοβώρο ταμείο ενώ κερδίζουν μόνο 300! Πρέπει αν ενισχυθεί η μικρή επιχειρηματικότητα, να μπορέσουν οι νεοι να συστήσουν μικρές επιχειρήσεις που τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια ο κράτος δεν θα τις επιβαρύνει υπέρμετρα.

  4)Να μην χρειάζονται τόσα χαρτιά για οτιδήποτε. Για να εργαστεί πχ κάποιος σε σχολείο στην Ελλάδα χρειάζεται της Παναγιάς τα μάτια. Μέχρι ακτινογραφία του ζητάνε οι θεομπαίχτες καθώς εκλαμβάνουν σαν δεδομένο ότι ο υποψήφιος είναι εξ ορισμού άρρωστος ή ελέφαντας και του ζητάνε να αποδείξει ότι δεν είναι τίποτα απο τα δύο. Στην Κύπρο πχ απλά του τηλεφωνεί η εκπαιδευτική υπηρεσία. Γενικά πρέπει να μειωθούν τα απαραίτητα έγγραφα για τα πάντα. ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ......................

  5)Να πληρώνοντα όλοι οι λογαρισμοί προς το κράτος ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά. Δεν υπάρχει λόγος να μαζεύεται λαός και να απασχολεί ΔΥ που μπορούν να αξιοποιηθούν πιο παραγωγικά, ειδικά τώρα που δεν είναι και τόσοι πολλοί.

  Πολλά τέτοια μπορώ να βρω. Αλλά αυτό που κάνουν δεν έχει καμία σχέση με μεταρρύθμιση. Καμία απολύτως. Οι εξοντωτικοί φόροι δεν είναι μεταρρύθμιση, η επιβάρυνση των ΙΧ με αποτέλεσμα 1,5 εκατομμύριο πινακίδες να έχουν κατατεθεί και άλλοι 200.000 να έχουν βάλει βουλγάρικες, ΔΕΝ είναι μεταρρύθμιση, η φορολόγηση περιουσίας που δεν αποφέρει έσοδα ΔΕΝ είναι μεταρρύθμιση, η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου με αποτέλεσμα και να παγώνουμε και να επιβαρύνεται το περιβάλλον και τα δάση να υλοτομούνται, ΔΕΝ είναι μεταρρύθμιση, η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος Δεν είναι μεταρρύθμιση, η απλή απόλυση για δημοσιονομικους λόγους που θα αφαιρέσει χρήματα απο την οικονομία και θα επιτείνει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης ΔΕΝ είναι μεταρρύθμιση.

 16. benny avatar
  benny 15/12/2013 11:44:57

  .....αγορασαν 30 audi για τις αναγκες των ευρωπαιων ηγετων,....κ οι ελληνες πεθαινουν απο το κρυο κ την πεινα....κ εμεις μιλαμε για προγραμματα κ πλεονασματα.......δεν πιστευω οτι μπορει να κοιμηθει ο Σαμαρας κ ο καθε ηγετης οταν γινεται αυτο...

 17. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 15/12/2013 11:55:48

  Έχω τούτη την εμμονή:
  Δεν υπάρχουν πλέον Μεσσίες. Η Ιστορία πλέον δεν τους ανέχεται!
  Μόνη δυνατότητα για τη χώρα μας είναι η συνεργασία των κύριων κοινωνικών
  και πολιτικών δυνάμεων της χώρας, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
  Η κατάσταση είναι γνωστή. Μην την επαναλαμβάνουμε. Συνταγές ιατροφαρμακευτικής στην Πολιτική δεν έχουν αποτέλεσμα. Ας μην ευελπιστούμε σε θαύματα. Η Ιστορία συντρίβει αμειλικτα όλα εκεινά τα "αριστερά" και "δεξιά" είδωλα και τροπάρια.

  • και πες και πες και ψ ψ π avatar
   και πες και πες και ψ ψ π @ Μανιάτης 16/12/2013 12:43:55

   @Μόνη δυνατότητα για τη χώρα μας είναι η συνεργασία των κύριων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της χώρας, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

   Το καλό είναι ότι το ίδιο συμφέρει ΚΑΙ τους δανειστές: Σταθερότητα, κοινή συναινέσει, ώστε να πάρουν τα λεφτά τους. Οπότε, προς τα κει πάμε...

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ και πες και πες και ψ ψ π 18/12/2013 22:49:41

    Βλέπεις τίποτα άλλο;
    Ποιές θα είναι οι συνέπειες, αν οι δανειστές δεν πάρουν τα χρήματά τους;
    Έχουμε και πολλά εθνικά ζητήματα...

 18. mara M. avatar
  mara M. 15/12/2013 11:59:07

  Καλά υπάρχει καποιος που πιστευει ότι η κίνηση των 58 με όλα τα φθαρμένα υλικά και τους πρωτεργάτες της καταστροφής της χώρας έχει μέλλον; Μόνο στα όνειρα των φθαρμένων επίσης αφεντικών των μεγάλων ΜΜΕ που ψάχουν σωτηρία, ελπίζοντας να πείσουν την κοινή γνώμη με παραμυθάκια για δήθεν μεγάλο ενδιαφέρον.

  • θηραία avatar
   θηραία @ mara M. 15/12/2013 13:28:39

   H "ελιά" έχει προσβάσεις και στη νδ... άσχετα που δεν δημοσιοποιούνται ακόμη! Ακόμη κι ο απλός παρατηρητής της πρόσφατης πολιτικής ιστορίας το γνωρίζει αυτό...
   Εχουν θέσεις,προσβάσεις και λόγο στην τρέχουσα κατάσταση και κτίζουν ησύχως μέσα στο δημόσιο τομέα, πλην μεθοδικότατα, το σύστημα που θα τους εξασφαλίσει την εξουσία δια μακρόν (απολύσεις-προσλήψεις, δτ, δικαιοσύνη, οικονομικά, κλπ,κλπ). Τα αφεντικά των ιδιωτικών μμε στη δεινή θέση που βρίσκονται κι άνευ αδειών, μπορούν ευκολότερα να χειραγωγηθούν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση.
   Η απάντηση οφείλει να είναι δυναμική κι άμεση... Αλλιώς,ο χρόνος θα μετρήσει υπέρ τους και κατά της κοινωνίας βέβαια!!!!
   ...άκου 58! Τόσος είναι ο μέσος όρος ηλικίας της σάπιας τούτης μάζωξης !!!

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ θηραία 15/12/2013 13:48:33

    58 συμπολίτες μας βρίσκονται σέ δεινή θέση,δέν ἔχουν ρεύμα...

    • θηραία avatar
     θηραία @ Κυθήριος 15/12/2013 16:29:42

     ...και δεν ανοίγουν και την πόρτα, μην το σκάσει κανείς!

   • και πες και πες και ψ ψ π avatar
    και πες και πες και ψ ψ π @ θηραία 16/12/2013 12:45:05

    σιγα μην ειναι 58 μόνον...

 19. Ταξιδιωτης avatar
  Ταξιδιωτης 15/12/2013 14:32:30

  ψυχραιμια εγραψε
  "Αντί να εξαφανισθεί η ΝΔ,εξαφανίσθηκε το ΠΑΣΟΚ"

  Ποιο πασοκ,το πασοκ των Παπανδρεικων ή των εκσυγχρονιστων;
  Εαν τα αποτελεσματα στις ευρωεκλογες ειναι αρνητικα για το πασοκ και η κινηση των 58 δεν φερει αποτελεσμα μπορει να υπαρξει ενα comeback των Παπανδρεικων στο πασοκ οπου θα επιδιωξουν μελλοντικη συνεργασια με το Συριζα σε περιπτωση μη αυτοδυναμιας του Τσιπρα μετα τις εκλογες.


  "Το σύστημα» σχεδιάζει μια ευρείας κλίμακας ….αναπαλαίωση για να διασωθεί!"

  To συστημα αποτελειται απο πολλους μεγαλοπαραγοντες που εχουν διαφορετικα συμφεροντα και επιδιωξεις.
  Δεν πρεπει κανεις να υποτιμα και το Παπανδρεικο στρατοπεδο που εχει αλλα σχεδια και θα παιξει πρωταγωνιστικο ρολο στις εξελιξεις μεσα στο πασοκ.
  Στο ΠΑΣΟΚ εξελισσεται μια ιδιοτυπη μαχη οπως εχει γραφτει στον τυπο μεταξυ εκεινων που είναι ταγμενοι στο παλαιο- παπανδρεϊκο παρελθον και στους λεγομενους εκσυχρονιστες.
  Οσοι εμφανιζονται υπερ μιας προσεγγισης με το Συριζα ειναι εκεινοι που ανηκουν στην Παπανδρεικη συνιστωσα.

 20. Anonymous avatar
  Anonymous 15/12/2013 14:47:42

  Για την τελευταία σου πρόταση FactorX
  Όσοι από ιδεολογία και αγάπη και όχι από ευκαιριακή ιδιοτέλεια παρακολουθούσαν τα της ΝΔ από το '81 και εδώ, μπορούσαν και να χαρτογραφήσουν το τοπίο των εξελίξεων στην μετά Κώστα Καραμανλή περίοδο. Ότι εις εκ των διεκδικητών δε για την αρχηγία του κόμματος θα ήταν ο Σαμαράς, έγινε πλέον εμφανές όταν ο ΚΚ έβαλε τον Σ. στο Ευρωκοινοβούλιο και κατόπιν Υπ. Πολιτισμού. Ήξεραν επίσης ότι ένας έτερος τουλάχιστον διεκδικητής θα ήταν η Ντόρα, η αρχομανία της οποίας ήταν γνωστή. Ξανά, για όσους από αγάπη και όχι από ιδιοτέλεια ήταν κοντά στο κόμμα, και μπορούσαν να "διαβάσουν"
  Τώρα, για το αν υπήρχαν και άλλοι "πλην του στενού του πυρήνα" που πίστευαν ότι ο Σ. είχε την πιθανότητα και δυνατότητα να γίνει αρχηγός της ΝΔ, να είσαι σίγουρος ότι ήταν πολλοί ακραιφνείς, απόντες στους υπό τον εκάστοτε αρχηγό κομματικούς διαδρόμους, γνήσιοι ΝΔκράτες κια μη θεσιθήρες οι οποίοι και δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας την αναγκαία εκλογική ροπή, τεκμηριωμένη πολιτικά, στην κοινωνία και εσωκομματικά. Και δεν είναι τυχαίο ότι προσήλθαν να ψηφίσουν 850.000 τον Νοε του '09, που θα συμφωνείς ότι δεν οφειλόταν στον πολυδιαφημισμένο και, εν τέλει, κακοφορμισμένο "στενό πυρήνα"
  Και εδώ τώρα έρχονται τα οξύμωρα. Πολλοί ευνοημένοι και ευεργετημένοι του "στενού πυρήνα" αποδείχθηκαν/ονται σκερβελέδες (ήπιος χαρακτηρισμός), πολεμώντας και προβοκάροντας ταυτόχρονα τους μη του "στενού πυρήνα", ως Καραμανλικούς ή μη καθεστωτικούς. Και βέβαια δίπλα σ' αυτούς παρόντα τα μόνιμα φρούτα, που πάντα ακολουθούν εκ των υστέρων τον εκάστοτε αρχηγό. Καταστάσεις ταυτόσημες με αυτές της κομματικής και διοικητικής στελεχειακής νομενκλατούρας, εποχής Σοβιετίας

  Για τον Παραπλανηθέντα
  Οι λαϊκοί δεξιοί στήριξαν και στηρίζουν τον Σαμαρά. Πρέπει όμως και ο Σ. να δείξει έμπρακτα της στήριξή του σε αυτούς. Οι όποιες καταστάσεις όμως για να είναι υγιείς, πρέπει να λειτουργούν αμφίδρομα. Αν δεν..., δεν...
  Και μια συμβουλή. Αν είσαι τεκμηριωμένα σταθερός, δεν παραπλανείσαι. Συνεπώς, έσω τεκμηριωμένα σταθερός και δεν υπάρχει φόβος να παραπλανηθείς

 21. APO avatar
  APO 15/12/2013 16:06:28

  Eπιτέλους δημόσιος λόγος με ψυχή και λογική. Αυτά που είναι και τα 'καύσιμα' της Ιστορίας για να γραφτεί....

 22. Aether avatar
  Aether 15/12/2013 16:38:23

  Οι "58" έχουν ιδεολογία: εθνομηδενισμός.

  Το αντίπαλο δέος δεν υπάρχει σήμερα διότι δεν υπήρξε αντίπαλη ιδεολογία.
  Οι ιδεολογικές σέχτες τύπου "2 άκρων" ήταν -και αποδείχθηκε στην πράξη ότι ήταν όντως- για τα πανηγύρια.
  Πολύ σωστά αναφέρει ο αρθρογράφος ότι "Μόνο ένα νέο πατριωτικό κόμμα, μια νέα και μεγάλη Κεντροδεξιά μπορεί να αποτελέσει τον πόλο συσπείρωσης του χειμαζόμενου λαού. Ένας νέος Πατριωτικός Συναγερμός".
  Αντίστοιχη ιδεολογία όμως δεν παρήγαγε κανείς.
  Αν υπάρξει, έχει καλώς.
  Αν δεν υπάρξει, δεν πρόκειται να υπάρξει και Πατριωτικός Συναγερμός.
  Ο εθνομηδενισμός θα διαλύσει κάθε έννοια κόμματος άλλης υφής.

  Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο διαδικτυακός διάλογος έφτασε στο σημείο κατανόησης των θεμελιωδών ερωτημάτων.
  Μένει να αποδειχθεί εάν οι συμμετέχοντες σε αυτόν, καθώς και οι αναγνώστες, συνειδητοποιήσουν έγκαιρα τις λύσεις.
  Λύσεις υπάρχουν. Δεν είναι όμως τόσο εύπλαστες όσο θα ήθελαν ορισμένοι.
  Οι λύσεις δεν είναι και τόσο δύσκολο να εφαρμοστούν. Απλά χρειάζεται μια ένωση εθνικών δυνάμεων. Εκτός και αν υποκύψει ο καθένας από εμάς σε ρόλο πρώτου free rider, με συνέπεια την μετατροπή των εν δυνάμει συν-σωτήρων σε Εφιάλτες.
  Οι καλοί παντού χωράνε. Οι καλοί, όχι όλοι.

 23. Ηλίας Πορφυρός avatar
  Ηλίας Πορφυρός 15/12/2013 17:03:55

  Μην ξεχνάμε πάντως οτι πριν τη μεταστροφή τον Δεκέμβριο του ’11 είχε από καιρό προηγηθεί εκείνη η απίστευτη αμηχανία της τότε αξ. αντιπολίτευσης όταν ο ΓΑΠ άφηνε να διαρρεύσει οτι θα φέρει το μνημόνιο προς ψήφιση με 180 βουλευτές.
  Κι αντί να ακούσουμε τους αντιμνημονιακούς εκείνης της περιόδου να επιδοκιμάζουν μια τέτοια εξέλιξη προκειμένου να καταψηφιστεί το μνημόνιο με το συνεπακόλουθο μείγμα πολιτικής που αυτό ευαγγελιζόταν και –κατά επαναλαμβανόμενη δήλωση των ιδίων- θα κατέστρεφε τη χώρα, εκείνους αντίθετα εκείνες τις μέρες τους έλουσε κρύος ιδρώτας μην τυχόν ο ΓΑΠ όντως ζητήσει ενισχυμένη πλειοψηφία και το «όχι» στο μνημόνιο κλιθούν ορισμένοι να το εφαρμόσουν στην πράξη. Ως εκ τούτου είναι αμφίβολο αν ακόμη και τότε η αντιμνημονιακή ρητορική δεν ήταν παρά αντιπολιτευτικό όπλο καθαρού τακτικισμού.

 24. NONOS avatar
  NONOS 15/12/2013 18:36:58

  Σταθεροποιηθηκε η χωρα αλλα αποσταθεροποιηθηκαν οι Ελληνες....δυστυχώς και ειναι αργα πλεον το κλιμα οσο κι αν ευστοχα το ΑΝΤΙNEWS τους χτυπα τελευταια το καμπανακι οι κυριοι δεν ξυπνούν...η επελαση του ΣΥΡΙΖΑ ειναι προ των πυλών κι αυτοι ασχολουνται με το τζακι το σαββατοκυριακο...η συγκυβερνηση με τους ολετήρες του Εθνους τους παρέσυρε σε ατραπούς που δυσκολα ο παραδοσιακος δεξιος συγχωρει..ο Αντωνης την πατησε απ το χοντρο και την αυλη του...τωρα ειναι πολυ αργα να ανασταρφει το κιλμα..ο αλλος ως νεος Ανδρεας ταζει λαγους με πετραχίλια κι ο πνιγμένος πλέον Ελλην (που δε φημιζεται και για το πολιτικο του αισθητηριο) ψαχνει σανιδα σωτηρίας...

 25. Σπορέας avatar
  Σπορέας 15/12/2013 20:57:14

  Φάκτορα :
  Τα περήφανα γηρατειά στο σανίδι ή
  τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα ?

 26. blue nile avatar
  blue nile 16/12/2013 01:42:33

  Μας έτυχε σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της παγκόσμιες οικονομικής ιστορίας να ψάχνουμε να βρούμε βηματισμό με αντίπαλο τις μεταπολιτευτικές μας αμαρτίες...
  Μπόρεσαν άραγε ποτε ο Σαμαράς και οι διπλανοί του να καταλάβουν τι σήμαινε η Κρίση του 2008;
  Και το γράφω αυτό γιατί ποτέ δεν μου έδωσαν την εντύπωση ότι το κατάλαβαν αφού πάντα μιλούσαν με όρους που ισχυαν προ Κρίσης...
  Η τελευταία μεγάλη Κρίση αυτή του 1929 βύθισε στην φτώχεια και την ανασφάλεια τον πλανήτη για 11 χρόνια και η λύτρωση από αυτή τη Κρίση ήρθε με τον Β παγκόσμιο πόλεμο της απόλυτης φρίκης.
  Όταν όλες οι κυβερνήσεις παράτησαν τη φάρσα της λιτότητας και χρηματοδότησαν την πολεμική βιομηχανία με αποτέλεσμα να βρουν δουλειά οι άνεργοι.
  Τώρα σε παραγωγικές χώρες όπως η Ιταλία παραδέχονται ευθέως (από τη στιγμή που δεν θα γίνει πόλεμος) ότι η ανεργία θα ξαναπέσει στα επίπεδα του 2010 μετά από 60 χρόνια...
  Η εργασία σα σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας δηλαδή...
  Σε μια Κρίση όπως αυτή του 2008 χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία επειδή είναι πλεονασματικές έχουν την πολυτέλεια να χαριστούν σε πολλά αρνητικώς κείμενα στις κοινωνίες τους...
  Ο Ντάισελμπλουμ μιλούσε εδώ και μήνες για κούρεμα καταθέσεων στις προβληματικές χώρες όμως στην χώρα του το Ολλανδικό δημόσιο είχε την ευχέρεια να διασώσει τους Ολλανδούς τραπεζίτες.
  Τα ίδια και στην Γερμανία.
  Η Ελλάδα όμως με όλες τις μεταπολιτευτικές παθογένειες της δεν μπορεί να κομίσει αυτή την πολυτέλεια στους ηγέτες της.
  Το σημαντικό κατά την προσωπική μου άποψη λάθος του Σαμαρά είναι ότι παρά την καλή θέληση του για τους πολίτες , ήθελε να διασώσει μαζί με τον λαό τη μεταπολιτευτική παράγκα των τραπεζών, της διαπλοκής και των επίορκων πολιτικών.
  Κάτι τέτοιο λόγω της απορύθμισης των οικονομικών σχέσεων που έφερε το 2008 και της καταστροφικής λιτότητας που εκτέλεσε την κοινωνική οικονομία ήταν αδύνατο.
  Οπότε πρέπει να διαλέξει και δεν έχει πολύ χρόνο ακόμα: Η τον λαό θα προσπαθήσει να σώσει είτε όλα τα άλλα.
  Πάντως και τα δυο μαζί να σώσει δεν γίνεται με τίποτα...

 27. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 16/12/2013 08:00:23

  Καλές οι ιδεολογικές ασκήσεις αλλά δυστυχώς παρωχημένες .Το εσωτερικό πολιτικό παίγνιο ελάχιστα μπορεί πλέον να αλλάξει στον Ελλαδικό χώρο στο βαθμό που δεν αντιλαμβάνεται ότι η διάσωση του Ευρώ δεν σημαίνει και διάσωση της Ελλάδας, στο βαθμό που δεν αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία της αξιολόγησης θα είναι μια πάγια διαδικασία , στο βαθμό που αδυνατεί να αφομοιώσει το γεγονός πώς χώρες με οικονομία υπο επιτήρηση θα έχουν απωλέσει την θεσμική ισοτιμία τους εντός της Ευρωζώνης.

  Το ζήτημα κατά συνέπεια δεν είναι κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά Δεξιά ή Αριστερά αλλά το γεγονός ότι υπο τις παρούσες συνθήκες -οι οποίες και δεν θα μεταβληθούν σε μεσοπρόθεσμο διάστημα- η Ελλάδα δεν δύναται να προχωρήσει σε επανεκκίνηση της οικονομίας της. Αυτό σημαίνει πως πλέον το δίλλημα Ευρώ-δραχμή αποκτά στρατηγική διάσταση.

  Τα φοβικά σύνδρομα δεν έχουν καμιά θέση στην σημερινή εκρηκτική κοινωνική πραγματικότητα. Ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της Γερμανικής διπλωματίας σε όλα τα επίπεδα στο τέλος θα έχει καταστήσει τον Ελληνικό πολιτικό κόσμο , την Ελληνική κυβέρνηση και το Ελληνικό κράτος έννοιες αποστεωμένες. O Γερμανικός ηγεμονισμός έχει ταυτιστεί με το σκληρό Ευρώ

  Το τρίπτυχο Ισχυρό Εθνος-Αξιόπιστο Κράτος-Εθνική Στρατηγική δύναται να αποτελέσει πηγή έμπνευσης φυσικά χωρίς τον εξοβελισμό του ιδεολογικού στοιχείου και χωρίς το ιδεολογικό στοιχείο να έχει την πρωτοκαθεδρία

 28. benny avatar
  benny 16/12/2013 08:33:07

  Φορολογικη ελαφρυνση 90 εκκατομυριων στις offsore προβλεπει το φορολογικο νομοσχεδιο.....αυτο δινει ακομα μια απαντηση στο ερωτημα σας

 29. Dixie avatar
  Dixie 16/12/2013 16:10:59

  Είναι φανερό ότι πλέον ο Α.Σαμαράς προσβλέπει πολύ περισσότερο στον μεσαίο χώρο - και πέρα προς αριστερά - παρά στον χώρο δεξιά του. Σε δεύτερη ανάγνωση των γεγονότων ο Α.Σ. προσβλέπει να πάρει το κομμάτι του πρώην κόσμου του Πασόκ που δεν πάει στο Σύριζα. Δεν τον ενδιαφέρει ο "δεδομένος" (?) για την ΝΔ δεξιός χώρος. Μέχρι και η δίωξη κατά της Χρυσής Αυγής ενταγμένη σε αυτή τη λογική ήταν. Γιατί μόνο κάποιος εντελώς ανόητος θα ήλπιζε ότι οπαδοί της Χ.Α. θα γύριζαν ποτέ στην ΝΔ ή σε άλλο συστημικό κόμμα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.