#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/08/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβέρνηση μεταξύ Προμηθέα και ΣίσυφουΤου Κώστα Ροδινού

Ακούω και διαβάζω ότι η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να πάρει όλα τα σκληρά μέτρα που προτείνει η Τρόϊκα (δηλαδή των πακέτο των 11.5 δις plus) προκειμένου να εξασφαλίσει τη θετική έκθεσή της, που  θα επιτρέψει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας για τους επόμενους μήνες. Στη συνέχεια, λέει το σενάριο, αφού η χώρα ανακτήσει την αξιοπιστία της, θα τεθεί το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης.

Ακόμα και αν όλα πάνε καλά, κατά το σενάριο, επιτρέψτέ μου  μερικές παρατηρήσεις:

Πρώτον, έχει εκτιμηθεί ποιά θα είναι η υφεσιακή επίπτωση των νέων μέτρων; Είναι βέβαιο, ότι οι περικοπές θα αφαιρέσουν ζήτηση από την οικονομία, άρα  θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω την ύφεση (η οποία, ειρήσθω εν παρόδω είναι στο 7%, έναντι των αρχικών προβλέψεων  της Τρόϊκα για 4,8%). Μεγαλύτερη ύφεση σημαίνει λιγότερα έσοδα, περισσότερα λουκέτα και εκτίναξη της ανεργίας, η οποία ήδη βρίσκεται πάνω από 22%, ενώ αυτή των νέων στο 50%! Αυτό, σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2013, θα απαιτηθούν πρόσθετα  μέτρα! Τουτέστιν, όσο δεν αλλάζει η φιλοσοφία του «μείγματος» της οικονομικής πολιτικής, η ελληνική οικονομία θα βυθίζεται σ΄ενα αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ θανάτου.

Δεύτερον, επιτέλους, ποιά είναι η αξιοπιστία  των εκθέσεων της Τρόϊκα; Ακόμα θυμάμαι τις δηλώσεις της Μέρκελ, τον Οκτώβριο του 2011, που ομολόγησε ότι η προηγούμενη έκθεση της Τρόϊκα ήταν λάθος! Από τότε που εισέβαλλαν στην Ελλάδα, ως σωτήρες, ο Τόμσεν και η παρέα του, ότι εκτιμήσεις έκαναν, έπεσαν έξω! Με πιο  πρόσφατη αυτή που προαναφέρω για την  ύφεση του 2012. Και μπορεί  να επικαλούνται, ως δικαιολογία, ότι  για τις αρχικές αστοχίες τους.... δεν ήξεραν! Όμως, αποδεικνύονται και ανεπίδεκτοι μαθήσεως αφού, τρία χρόνια τώρα, ουδέν έμαθαν! Στουρνάρια κανονικά, θα έλεγε ο καθηγητής των μαθηματικών, που είχα στο Γυμνάσιο! Όλο και περισσότερο αρχίζω να πείθομαι ότι οι εκθέσεις της Τρόϊκα μάλλον εξυπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και ο νοών, νοείτο!

Τρίτον, σχεδόν άπαντες συμφωνούν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε, υπό την καθοδήγηση της Τρόϊκα, οδήγησε στα σημερινά αδιέξοδα και διέλυσε τόσο την οικονομία μας, όσο και τις δομές της κοινωνίας μας. Ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι  η συνέχισή του, με αυξημένη μάλιστα δοσολογία, θα  φέρει διαφορετικά αποτελέσματα; Πως και με ποιό μαγικό τρόπο μια καταστροφική πολιτική, ξαφνικά, θα αποδειχθεί σωτήρια;

Τέταρτον, και αν ακόμα η κυβέρνηση συμφωνήσει σ’ ότι  ζητά η Τρόϊκα, μπορούν αυτά να εφαρμοστούν; Τα αντέχει η κοινωνία μας; Γιατί, τι νόημα έχουν πολιτικές που αποσυνθέτουν  τον κοινωνικό ιστό της πατρίδας  μας; Ήδη βιώνουμε την μεγαλύτερη ύφεση που πέρασε ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης; Ποιος ο λόγος, επομένως, να παίρνουμε μέτρα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν; Για να μας  επιπλήττουν στη συνέχεια ότι είμαστε αναξιόπιστοι και αφερέγγυοι;Πέμπτον, πρέπει, επιτέλους, να βρούμε το θάρρος να παραδεχθούμε ότι την ελληνική κρίση την τροφοδοτούν και την παρατείνουν και οι θεμελιώδεις αδυναμίες του ευρώ. Πάρτε για παράδειγμα Ισπανία και Ιταλία. Μήνες τώρα, παίρνουν  μέτρα, υποτίθεται,  για να γλιτώσουν την ένταξή τους στον μηχανισμό στήριξης και κάθε μέρα πλησιάζουν  όλο και περισσότερο σε μια συνολική διάσωση την οποία τελικά μόνο με θαύμα θ’ αποφύγουν!  Η ρίζα του προβλήματος είναι βαθύτερη. Η ελληνική οικονομία αποτελούσε τον πιο αδύναμο κρίκο για αυτό ήταν το πρώτο θύμα και πληρώνει ακριβότερο τίμημα. Όμως, αν η ΕΕ δεν αντιμετωπίσει, με αποφασιστικό τρόπο, αυτές τις αδυναμίες,  η κρίση είναι ζήτημα χρόνου να χτυπήσει και το πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Σ’ ένα πράγμα είχε απόλυτο δίκιο ο Μπαρόζο, ότι βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα!

Έκτον,  αυτή η μονομερής έμφαση στη λιτότητα δεν πρόκειται να βγάλει τη ελληνική οικονομία από το αδιέξοδο. Το αντίθετο μάλιστα. Από την ύφεση βγαίνεις με ανάπτυξη. Άλλος τρόπος δεν έχει ...επινοηθεί ακόμα. Διαφορετικά η Μέρκελ θα έπαιρνε το Νόμπελ...Οικονομικών! Παράλληλα, λοιπόν, με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι απαραίτητες, η Ελλάδα χρειάζεται και πολιτικές ανάπτυξης. Αυτές οι πολιτικές, όμως, απαιτούν πόρους. Εδώ και ένα χρόνο ο Μπαρόζο μιλάει για απελευθέρωση του ΕΣΠΑ και ακόμα στα λόγια είμαστε. Το ζήτημα των project-bonds παραμένει στα χαρτιά, όπως και εκείνη η τράπεζα επενδύσεων. Να πάρει, λοιπόν, η Κυβέρνηση τα μέτρα της προσαρμογής, αλλά να κάνει κάτι και η ΕΕ προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης.

Έβδομον, στην  Ελλάδα έχει συντελεστεί η βιαιότερη μείωση του βιοτικού επιπέδου εν καιρώ ειρήνης!  Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό ιστορικό προηγούμενο. Παρ’ όλα αυτά, ό,τι μέτρα και να πάρουμε, με όση συνέπεια και να τα εφαρμόσουμε, η προσπάθεια μας  συστηματικά υπονομεύεται από τις εχθρικές δηλώσεις ευρωπαίων παραγόντων, ιδίως των Γερμανών.  Τέτοιες  συμπεριφορές, που ουδεμία σχέση έχουν με την κοινοτική αλληλεγγύη, ενισχύουν την αβεβαιότητα . Δυσχεραίνουν τη λύση, αντί να την διευκολύνουν. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι επαναλαμβανόμενες αυτές δηλώσεις μόνο τυχαίες δεν είναι. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, η Γερμανία δεν επωφελείται μόνο οικονομικά από την κρίση (κάτι που το ομολόγησε ακόμα και η Bild), αλλά τη χρησιμοποιεί απροκάλυπτα για να προωθήσει την οικονομική και πολιτική της ηγεμονία. Άρα, το θέμα δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά στο μέλλον της Ευρωζώνης γενικότερα.

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση Σαμαρά κινδυνεύει να εγκλωβιστεί σ’ ένα Σισύφειο έργο. Και στο τέλος να κληθεί να πληρώσει όλο το λογαριασμό της μεταπολίτευσης. Δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της. Αυτά τα πήγαινα-έλα των υπαλλήλων της Τρόϊκα ευτελίζουν την πολιτική ηγεσία της χώρας. Δεν λύνουν το πρόβλημα, το διαχειρίζονται.  Τις λύσεις τις δίνουν οι ηγέτες.

«Συ δε, τα μηδέν ωφελούντα μη πόνει μάτην»- Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης»

ΥΓ. Ας θυμίσει κάποιος σ’ αυτόν τον γραφικό Βαυαρό, αν Γερμανία εξόφλησε τις υποχρεώσεις της, μετά από δυο πολέμους. Για να παραδίδεις μαθήματα, πρέπει να έχεις, τουλάχιστον,  πρότερο έντιμο βίο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. evola avatar
  evola 06/08/2012 07:47:37

  Πολυ σωστή η ανάλυση και η απορία μου ειναι η κυβέρνηση τα αυτονόητα δεν τα βλέπει ;

 2. GO avatar
  GO 06/08/2012 08:12:27

  Κύριε Κ.Ρ,
  με το άρθρο σας ανακεφαλαιώνετε όλα όσα ο Σαμαράς έλεγε αντιπολιτευόμενος.
  Ενώ, λοιπόν, περιμέναμε όλοι μας την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, έκπληκτοι παρακολουθούμε μια προαναγγελόμενη πιστή συνέχιση της πολιτικής Παπανδρέου, Παπαδήμου, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, με ενδεχόμενη διαφοροποίηση μόνο ως προς τις αποκρατικοποιήσεις (μακάρι).
  'Ομως, με όλα τα λοιπά υφεσιακά μέτρα, οριζόντιες περικοπές κλπ, ακολουθούμε σούμπιτοι την καθοδική πορεία του σπιράλ του οικονομικού, κοινωνικού και οπωσδήποτε ανθρωπιστικού θανάτου μας.
  Τι νόημα έχει η επαναδιαπραγμάτευση μετά την λήψη των κυοφορούμενων μέτρων; Δεν πρέπει να προηγηθεί, ώστε τα όποια μέτρα να είναι στοχευμένα, δίκαια και τελικά πιο ήπια;
  Το τραγικό είναι ότι εμφανίζεται αντι-υφεσιακός ο μεγαλύτερος φορομπήχτης όλων των αιώνων και των εποχών, ο Βενιζέλος. Ας μην τον κάνουμε "μάγκα"!

  • Δρυς avatar
   Δρυς @ GO 06/08/2012 08:51:35

   +++

 3. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 06/08/2012 09:06:26

  "ο νοών, νοείτω", είναι το ορθόν.
  Αλλιώς, θα μας κόψει στην ορθογραφία ο Δάσκαλος!

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Κώστας Ροδινός 06/08/2012 12:18:26

   Μες την υπόγεια την ταβέρνα,
   μες σε καπνούς και σε βρισιές
   (απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα)
   όλ'η παρέα πίναμ' εψες'
   εψές, σαν όλα τα βραδάκια,
   να πάνε κάτου τα φαρμάκια.

   Σφιγγόταν ένας πλάι στον άλλο
   και κάπου εφτυούσε καταγής.
   Ω! πόσο βάσανο μεγάλο
   το βάσανο είναι της ζωής!
   Όσο κι ο νους να τυραννιέται,
   άσπρην ημέρα δε θυμιέται.

   Ήλιε και θάλασσα γαλάζα
   και βάθος τ' άσωτ' ουρανού!
   Ω! της αυγής κροκάτη γάζα,
   γαρούφαλα του δειλινού,
   λάμπετε, σβήνετε μακριά μας,
   χωρίς να μπείτε στην καρδιά μας!

   Του ενός ο πατέρας χρόνια δέκα
   παράλυτος, ίδιο στοιχειό'
   τ' άλλου κοντόημερ' η γυναίκα
   στο σπίτι λιώνει από χτικιό'
   στο Παλαμήδι ο γιός του Μάζη
   κ' η κόρη του Γιαβή στο Γκάζι.

   - Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
   - Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
   - Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
   - Φταίει πρώτ' απ' όλα το κρασί!
   Ποιος φταίει; ποιος φταίει; Κανένα στόμα
   δεν το βρε και δεν το 'πε ακόμα.

   Έτσι στη σκότεινη ταβέρνα
   πίνουμε πάντα μας σκυφτοί.
   Σαν τα σκουλήκια, κάθε φτέρνα
   όπου μας εύρει μας πατεί.
   Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
   προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!

   Κώστας Βάρναλης:
   Οι Μοιραίοι

 4. akenaton avatar
  akenaton 06/08/2012 09:54:10

  Κύριε Ροδινέ, διάβασα με προσοχή την ανάλυσή σας.Οι διαπιστώσεις σας με βρίσκουν σε αρκετά σημεία σύμφωνο. Θα ήθελα να σας κάνω μια υποθετική ερώτηση όμως. Ας πούμε ότι είστε αυτός που παίρνει τις αποφάσεις στην Ευρωζώνη. Ας πούμε ότι θέλετε να "χώσετε" ένα πακέτο ζεστό χρήμα στην Ελλάδα για να αναπτυχθεί. Ας υποθέσουμε ακόμη ότι αυτό το πακέτο υπάρχει στα αλήθεια. Θα το δίνατε κ. Ροδινέ στην Χώρα μας αυτή την στιγμή, σε αυτή την κοινωνία, σε αυτό το πολιτικό σύστημα, σε αυτό τον Δημόσιο Τομέα, σε αυτό το συνδικαλιστικό τσίρκο, σε αυτό το σκάρτο τραπεζικό σύστημα; Κι αν το δίνατε, τι πιθανότητες θα είχε κατά τη γνώμη σας, να μετατραπεί αυτό σε αναπτυξιακό εργαλείο την παρούσα στιγμή και όχι σε άλλο ένα γαϊτανάκι αυξήσεων μισθών, μίζας, ρεμούλας και κατανάλωσης; Πιστεύετε ότι μπορεί να έρθει ανάπτυξη χωρίς προηγουμένως να έχει αλλάξει το οικονομικό - πολιτικό - κοινωνικό μοντέλο της Χώρας; Το βλέπετε εσείς να έχει αλλάξει;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ akenaton 06/08/2012 10:45:16

   ο προβληματισμός σας είναι ορθός, αλλά διατρέχουμε τον κίνδυνο να αποτελειώσουμε τον ασθενή και στη συνέχεια να επιχειρήσουμε να τον αναστήσουμε!

   • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
    ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ Κώστας Ροδινός 06/08/2012 11:13:41

    Ακόμα και αν ισχύει, μάλλον δεν πείθει κανέναν αυτό το επιχείρημα να μας εμπιστευτεί τα λεφτά του.

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 06/08/2012 11:15:31

     αν ισχύει ποιό; το ..εγχείρημα της ..αναστάσεως;

     • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
      ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ Κώστας Ροδινός 06/08/2012 11:18:21

      Ακόμα και αν ισχύει οτι διατρέχουμε τον κίνδυνο να αποτελειώσουμε τον ασθενή. Αυτά μου μοιάζουν για επιχειρήματα που απευθύνονται σε φιλάνθρωπους όχι σε επενδυτές.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 06/08/2012 11:24:25

      οι επενδυτές δεν επιλέγουν διαλυμένες χώρες. Τα κοράκια το κάνουν!
      Οι επενδυτές επιθυμούν σταθερότητα.

     • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
      ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ Κώστας Ροδινός 06/08/2012 11:34:32

      Σωστά, αλλά και τι μαυτό; Έχεις σταθερότητα και δεν το κατάλαβαν οι επενδυτές; Κάθε μέρα μιλάνε για το πότε θα καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, πότε θα βγούμε από το ευρώ, πόσο δυσλειτουργικό κράτος έχουμε και πόσο αντιμεταρρυθμιστές είμαστε. Πώς θα τους πείσεις να έρθουν σε αυτήν την κατάσταση; Και αν δεν έρθει χρήμα απέξω δε νομίζω οτι θα γίνει κάτι.

     • tsapari avatar
      tsapari @ ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 06/08/2012 12:24:44

      Ευτυχώς που υπάρχουν και απόψεις ψυχρής λογικής σαν και τι δική σου και αμβλύνουν τις λαϊκίζουσες τοποθετήσεις δυστυχώς και ευυπόληπτων δημοσιογράφων...

     • akenaton avatar
      akenaton @ Κώστας Ροδινός 06/08/2012 11:44:07

      Κυρίως χρειάζεται κοινωνία - πολιτικό σύστημα που να ΘΕΛΟΥΝ να αναπτυχθούν. Άρα και να δεχτούν τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης. Μια από τις οποίες (η κυριότερη κατά τη γνώμη μου) είναι οι άμεσες μεταρρυθμίσεις σχεδόν των πάντων!

     • bladerunner82 avatar
      bladerunner82 @ akenaton 06/08/2012 14:21:41

      ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ AKENATON

     • blue nile avatar
      blue nile @ akenaton 06/08/2012 16:32:26

      Τα χρήματα που παίρνουμε από εδώ και πέρα στο 100% θα πηγαίνουν για να ξεπληρώνουμε τα χρέη μας δηλαδή για να ανακεφαλαιοποιούνται οι ξένες τράπεζες.
      Δεν είναι δυνατό να μην ισχύει για την Ελλάδα όμως ότι ισχύει για ένα ιδιωτικό δάνειο. Δηλαδή να ισχύσει αναλογικότητα του ρυθμού αποπληρωμής των χρεών με τους ρυθμούς μεγέθυνσης ή σμίκρυνσης της πραγματικής οικονομίας.
      Δανειζόμαστε με 4% και λόγω λιτότητας παρουσιάζουμε ύφεση 7% τουλάχιστον. Αυτό το gap του 11% εγγυάται ότι δεν πρόκειται να πετύχουμε τίποτα με οποιαδήποτε διαρθρωτική αλλαγή και αν κάνουμε, απαραίτητη ή όχι.
      Απλά φέρουμε το τέλος πιο γρήγορα και με πιο οδυνηρό τρόπο.
      Αν οι όροι του Μνημονίου ΙΙ μείνουν όπως έχουν δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να έχουμε και την πιο μικρή ελπίδα επιτυχίας...Ούτε μία...Εδώ είμαστε και πολύ σύντομα θα δείτε την ύφεση να σκαρφαλώνει πάνω από το 12% με τάσεις για 15%...τετέλεσται...

  • ΜΔ avatar
   ΜΔ @ akenaton 06/08/2012 10:52:10

   Ιδανικό το σενάριο που περιγράφεις φίλε akenaton. Πιστεύω ότι καθαρές γραμμές δεν μπορούν να υπάρξουν... Είναι μεγάλη πολυτέλεια! Αναγκαστικά πρέπει η μία περίοδος (της ανάπτυξης) να υπερκαλύψει την άλλη (της στρέβλωσης). Αλλιώς κινδυνεύουμε να "χαθούμε" πριν φτάσουμε στο σημείο που λες. Έτσι άλλωστε γίνεται σε κάθε τομέα! Πάντα υπάρχει μία περίοδος συνύπαρξης του παλιού με το καινούριο!
   Ευχαριστώ!

   • akenaton avatar
    akenaton @ ΜΔ 06/08/2012 11:45:56

    Έχετε δίκιο! Εκείνο που με λύπη μου βλέπω να λείπει και από το πολιτικό σύστημα και από την κοινωνία (από μεγάλο μέρος της τουλάχιστον) είναι η ΒΟΥΛΗΣΗ για το καινούριο.
    Φιλικότατα.

    • Γρυνη avatar
     Γρυνη @ akenaton 06/08/2012 14:09:20

     απο το πολιτικο συστημα λειπει παντελως θα συμφωνησω.
     απο την κοινωνια δεν ειμαι τοσο σιγουρος.
     για παραδειγμα, ο λογος που τα επικειμενα μετρα θα προκαλεσουν κοινωνικες αναταραχες δεν οφειλεται μονο στη βαρυτητα τους αλλα κυριως στην "αδικία" τους!
     αφαιμαζουν ανισχυρες ομαδες μη τολμωντας να τα βαλλουν με τις ισχυρες!
     θα τολμησουν να κοψουν 30 ευρω απο τη συνταξη του ΟΓΑ και κανεις απο τους 300 δεν προτεινε καποιο ισοδυναμο απο τα δικα τους λεφτα!
     για το θεαθήναι... τουλαχιστον!!

     • akenaton avatar
      akenaton @ Γρυνη 06/08/2012 14:32:08

      Ελπίζω να μην κόψουν ούτε ένα ευρώ από το "βοήθημα" του ΟΓΑ. Αληθινά το ελπίζω για λόγους καθαρά ανθρωπιστικούς. Αν συμβεί αυτό, εγώ προσωπικά - το δηλώνω από τώρα - θα μετανιώσω ακόμη και για την ψήφο μου!

     • ΜΔ avatar
      ΜΔ @ Γρυνη 06/08/2012 14:53:28

      Έτσι ακριβώς είναι! Απαράδεκτα μέτρα-χαρακιές στην καρδιά της κοινωνίας...Μίας κοινωνίας ζαλισμένης από την απότομη πτώση του βιοτικού επιπέδου ενός μεγάλου μέρους της που όχι απλά δεν μπορεί να αναγνωρίσει το σωστό σε κάποια επιμέρους μέτρα αλλά εντελώς αντανακλαστικά αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή... Αν δεν εκλείψουν τα πρώτα, δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτά και τα δεύτερα...!!!
      Ευχαριστώ!

     • Εύα avatar
      Εύα @ Γρυνη 06/08/2012 18:49:23

      Μου θυμίζει τακτικές των γιατρών σε χώρες της Αφρικής..αφήνουν τα παιδιά και τους γέρους να πεθάνουν, και ''συντηρούν'' τις μεσαίες ηλικίες...

 5. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 06/08/2012 09:58:17

  Σωστές αλλά καθυστερημένες οι επισημάνσεις!
  Ηδη από τήν εποχή τής Enron (άν όχι νωρίτερα, από εντάξεως στήν σκοπίμως ασαφή ΕΖσυνθήκη, ή πιό νωρίς ακόμα, από τό "ανήκωμεν στήν Δύση' τού αειμνήστου) ήταν ολοφάνερο τό μέγεθος τής δυτικής φούσκας .

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ειδωλοκλάστης 06/08/2012 10:46:59

   μάλλον δεν πας παρακολουθείτε τακτικά.
   Τα ίδια και τα αυτά επαναλαμβάνουμε εδώ και πολύ-πολύ καιρό.

   • ειδωλοκλάστης avatar
    ειδωλοκλάστης @ Κώστας Ροδινός 06/08/2012 12:50:08

    Η κριτική μου περιλαμβάνει τό σύνολο τής 'φωτισμένης δεξιάς' πολιτικής, από τή μεταπολίτευση καί μετά, πού δέν ήταν/είναι παρά η προσπάθεια νά παραδοθεί η χώρα στούς- χρεωκοπημένους εντωμεταξύ-κλεπτοκράτες τραπεζίτες, ίδια γραμμή στήν ουσία μέ αυτή τού 'σοσιαλιστή' Αντρέα.
    Η δική σας είναι εξ απαλών.

 6. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 06/08/2012 10:24:28

  H κυβερνηση του Σαμαρα δεν κινδυνευει διολου να εγκλωβιστει "σε ενα Συσιφειο εργο" γιατι, απλουστατα, δεν εχει την παραμικρη προθεση να παρεκλινει απο τις επιταγες των τοκογλυφων. Οι αποριες που διατυπωνονται καθε λιγο και λιγακι, γιατι ο Σαμαρας δεν δειχνει πυγμη, γιατι δεν τηρει μια διαφορετικη σταση, κλπ, θυμιζουν ενα γνωστο ανεκδοτο : Ερχεται ο ιδιωτικος ντετεκτιβ να δοσει αναφορα στον συζυγο που υποψιαζεται οτι τον απαταει η γυναικα του και του λεει "Την παρακολουθησα και ειδα οτι συναντηθηκε με ενα τυπο και πηγαν σε ενα ερημικο ξενοδοχειο. Ανεβηκαν στον πρωτο οροφο, γιατι ειδα να αναβει φως στο παραθυρο". Ο συζυγος, ολο αγωνια, ρωταει "και μετα τι εγινε;" κι ο ντετεκτιβ συνεχιζει : "Υπηρχε ενα ψηλο δεντρο απεναντι, σκαρφαλωσα και εβλεπα μεσα στο δωματιο". Ο συζυγος ρωταει παλι, "και μετα, και μετα; ". Ο ντετεκτιβ συνεχιζει "Ε, τους ειδα να φιλιουνται. Μετα εβγαλαν τα ρουχα τους και ξαπλωσαν στο κρεβατι". Ο συζυγος ρωταει παλι, ολο αγωνια, "και μετα ; Και μετα ;". Κι ο ντετεκτιβ λεει, "μετα εσβυσαν το φως και δεν μπορεσα να δω". Κι ο συζυγος αναφωνει "Αχ, αυτη η αμφιβολια θα με φαει" !

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Μ.Γ 06/08/2012 10:46:02

   "Οι επιταγές των τοκογλύφων" είναι το ..Σισύφειο έργο.

   • Μ.Γ avatar
    Μ.Γ @ Κώστας Ροδινός 06/08/2012 10:50:08

    Χαιρομαι γιατι συμμεριζεστε την χιουμοριστικη μου διαθεση.

 7. mv avatar
  mv 06/08/2012 10:47:18

  Τι ακριβώς προτείνετε στην θέση αυτών των μέτρων ;

  Ποια είναι η εναλλακτική ;

 8. mv avatar
  mv 06/08/2012 10:55:14

  Θα μπορούσε βέβαια να γίνει πόθεν έσχες για όσους έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό ...
  Θα μπορούσαν να φορολογηθούν οι καταθέσεις εξωτερικού.
  Θα μπορούσαν να μπουν φυλακή 1-2 γιατροί που φοροδιαφεύγουν (προς παραδειγματισμό).
  Θα μπορούσαν να απολυθούν όσοι διορίστηκαν ρουσφετολογικά, και να προκηρυχτούν αυτές οι θέσεις σε διαγωνισμό (μόνο για όσες από αυτές τις θέσεις χρειάζεται πραγματικά να γίνουν προσλήψεις).

  Αφού δεν γίνονται αυτά, τα υπόλοιπα μέτρα είναι μονόδρομος...

  • Αείμνηστος avatar
   Αείμνηστος @ mv 06/08/2012 11:21:06

   Αγαπητέ κύριε ΡΟδινε , οι παρεμβάσεις σας πάντα σωστές. Τις ακούει κανείς; Όσο για όλους τους σχολιαστές που μιλάνε για απολύσεις Δ.Υ ως λύση, αφήστε το , ούτε στα χαρτιά δεν αποδίδει . Πέρα απο εκδικητοκη διάθεση αυτών που είναι εκτός δημοσίου, δεν βλέπω ότι θα αποδώσει απολύτως τίποτα . Αυτο που θα αποδοσει τα μέγιστα είναι η αυστηρή και απόλυτη εφαρμογή του πειθαρχικού κώδικα . Οποίος ΔΥ δεν παει στην ώρα του , δεν φεύγει στην ώρα του , δεν αποδίδει αυτά που πρέπει.... Τον πουλο

   • bladerunner82 avatar
    bladerunner82 @ Αείμνηστος 06/08/2012 14:23:24

    ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΤΑΙΧΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΞΥΣΤΕΣ...ΧΑΧΑΑΧΑΧ,ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ.

 9. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 06/08/2012 11:20:17

  Κύριε Ροδινέ,έξοχοι οι προβληματισμοί σας.Θα προσθέσω το εξής:Εάν ληφθούν όσα διαβάζουμε ή ακούμε (ενώ η φτώχεια στη χώρα μας ήδη καλπάζει),τελειώσαμε (το έγραψα και χθες).Θα πρόκειται για τη χαριστική βολή στην ελληνική κοινωνία.

 10. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 06/08/2012 11:20:37

  Ναι αλλά αυτοί έχουν τα λεφτά. Όσο δεν μηδενίζουμε το έλλειμμα θα μας χορεύουν στο ταψί. Όλες αυτές οι αλχημείες γίνονται γιατί προσπαθούμε να το μηδενίσουμε χωρίς απολύσεις στο δημόσιο. Τώρα το γιατί ένα έθνος διαλύεται για να κρατήσουν τις θέσεις τους 700000 άτομα ένας Θεός ξέρει.

 11. blue nile avatar
  blue nile 06/08/2012 11:32:30

  Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι η ύφεση που θα προκύψει από τα νέα μέτρα θα διαλύσει τα πάντα τότε μάλλον να πάει σε οφθαλμίατρο.
  Για να έχει έστω και μια αμυδρή πιθανότητα επιτυχίας το Μνημόνιο ΙΙ θα πρέπει να εφαρμοζόταν σε συνθήκες ανάπτυξης 2% τουλάχιστον. Δεν το λέμε εμείς αυτό, το λένε οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ.
  Τώρα πάει να εφαρμοστεί με ύφεση μεταξύ 7% - 9%... Αυτή έπρεπε να είναι η σημαία της επαναδιαπραγμάτευσης.
  Το φάρμακο δεν είναι μόνο ανεπαρκές, πλέον είναι δηλητηριώδες και θανατηφόρο.
  Η ελληνική κοινωνική οικονομία δεν έχει άλλες αντοχές να δέχεται τις λανθασμένες αποφάσεις της τρόικας.
  Καταρέει και μαζί της συμπαρασύρει τα τελευταία ζωντανά της κύτταρα.
  Αυτή τη στιγμή το μόνο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι ένα διετές μορατόριουμ αποπληρωμών για να μπορέσει να σταθει στα πόδια της, να πάει σε μηδενική ή να τσιμπήσει ένα 2% ανάπτυξη και μετά να εφαρμοστούν νέα περιοριστικά μέτρα.
  Άλλο ένα πρόβλημα είναι ότι όπως μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά έτσι και τώρα υγιείς επιχειρήσεις που τζιράρουν θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά.
  Εισάγω εμπορεύματα από δύο ευρωπαικές χώρες και την Κίνα.
  Πριν από δύο χρόνια ακόμα και οι Κινέζοι μου έδιναν πίστωση (κάτι πάρα πολύ δύσκολο). Οι Ευρωπαίοι μου έδιναν ακόμα πιο εύκολα θεωρώντας ότι μια τρίμηνη αποπληρωμή ήταν σχεδόν μετρητά (έχανα μόνο μια πολύ μικρή έκπτωση για το μετρητοίς)
  Επειδή τα χρόνια ήταν καλά εννιά στις δέκα είχαν τα χρήματα τους με την παραγγελία.
  Τώρα καμιά εταιρία από αυτές που συνεργάζομαι δεν δέχεται καμιά επιταγή Ελληνικής τράπεζας ή άλλου είδους εγγύηση.
  Όταν τους ρώτησα γιατί μου απάντησαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται ανίκανες να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους .
  Η αλήθεια είναι ότι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από το EFSF εγγράφηκε στο ελληνικό δημόσιο χρέος με αποτέλεσμα η επικείμενη χρεωκοπία της χώρας να συμπαρασύρει και τις τράπεζες.
  Η μόνη λύση θα ήταν να εφαρμοστεί εδώ ότι ο Ντράγκι πέτυχε για την Ισπανία, να εγγράφονται τα χρέη των τραπεζών σε ξεχωριστό λογαριασμό στο EFSF ή στην ΕΚΤ.
  Αυτό όμως η κολοβή Ελληνική αντιπροσωπεία στην τελευταία σύνοδο (χωρίς τον Σαμαρά και με υπηρεσιακό υπουργό οικονομικών) δεν το διεκδίκησε για τις δικές μας τράπεζες με αποτέλεσμα να ρίχνονται στον Καιάδα όσες επιχειρήσεις, ακόμα και υγιείς, θελήσουν κάποιες ευκολίες...
  Μ'αυτά και μ'άλλα η τωρινή συγκυβέρνηση παρά τις καλές της προθέσεις θα συνδεθεί με τις τελευταίες στιγμές της διάλυσης και θα στρώσει το χαλί στο Τσίπρα για να μας αποτελειώσει...και οι Μήδοι επιτέλος θα διαβούνε... Κάποιος φίλος μου'λεγε πέρυσι ότι αν δεν τελειώσει ευνοικά για τους συμμάχους το χρονίζων θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους στην Κύπρο και δεν ξαναμοιραστούν Αιγαίο και Θράκη, άσπρη μέρα δεν θα δούμε.
  Ο καιρός θα δείξει αν ο φίλος μου είχε δίκιο...

  • Γρυνη avatar
   Γρυνη @ blue nile 06/08/2012 14:16:28

   "Αυτό όμως η κολοβή Ελληνική αντιπροσωπεία στην τελευταία σύνοδο (χωρίς τον Σαμαρά και με υπηρεσιακό υπουργό οικονομικών) δεν το διεκδίκησε για τις δικές μας τράπεζες με αποτέλεσμα να ρίχνονται στον Καιάδα όσες επιχειρήσεις, ακόμα και υγιείς, θελήσουν κάποιες ευκολίες…"

   ειστε σιγουρος οτι ηθελε να το διεκδικήσει; αυτο θα σημαινε αυτοματα, -αν το αποδεχοταν οι εταιροι-, περασμα των μετοχων των τραπεζων σε αλλα χερια!
   γι' αυτο σας λεω, ειστε σιγουρος οτι μια τετοια εξελιξη ηταν επιθυμητη;

   • blue nile avatar
    blue nile @ Γρυνη 06/08/2012 16:22:31

    Πραγματικά δεν μπορώ να ανιχνεύσω προθέσεις αλλά αν για να κρατήσουν οι τραπεζίτες την κυριότητα των τραπεζών τους που οι ίδιοι χρεωκόπησαν εξαφανίζεται και το τελευταίο ίχνος τραπεζικής πίστης τότε δεν πάμε καλά...καθόλου καλά...

 12. unfair avatar
  unfair 06/08/2012 11:42:27

  κ. Ροδινέ, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας.
  κ όπως "κομψά" λέτε, είναι καιρός, να μπει στο τραπέζι το θέμα των αποζημιώσεων. Θα μπορούσε κάλλιστα ο κ. Σαμαράς, να πει, στους ευρωπαίους εταίρους μας, πως σας πληρώνω με κουπόνια του γερμανικού δανείου!!! επίσης, δώστε μου χρήματα [κ προστασία], για να ανακηρύξω την ελληνική ΑΟΖ [που είναι μέσα στην Ε.Ε.] κ θα δοθεί μια λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης! Είναι κινήσεις ματ. Είναι κινήσεις ΗΓΕΤΗ! Είναι κινήσεις που θα δώσουν όραμα κ ελπίδα!
  Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μην συνεχίσει μια αναδιάθρωση των κακών κειμένων που έχει δημιουργήσει το "σύστημα ΠΑΣΟΚ".
  Η κοινωνία, δεν αντέχει άλλο. Δεν υπάρχει αίσθηση δικαίου κ η απογοήτευση είναι έκδιλη παντού. Όπως σωστά αναφέρεστε στο κείμενο, ο ασθενής, πεθαίνει.
  Τελειώνοντας, πρέπει να μην αποκλείουμε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, κ πρέπει να είμαστε έτοιμοι!

  • akenaton avatar
   akenaton @ unfair 06/08/2012 11:49:15

   Είστε τόσο σίγουρος πως μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ θα βρεθούν αυτοί οι πακτωλοί των υδρογονανθράκων που ονειρεύεστε;; Κι αν ναι, από που;;; Ποιος το βεβαιώνει;;;
   Φιλικά

 13. unfair avatar
  unfair 06/08/2012 11:54:35

  Δεν είναι όνειρα. Είναι μια πραγματικότητα. Λίγη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σας δώσει απαντήσεις. Μάλιστα, ο κ. Κικίλιας έχει οργανώσει ημερίδες.
  Αυτό που μπορώ να βεβαιώσω είναι πως η συνταγή που έχουμε, οδηγεί σε συνεχή ύφεση, ανεργία, φτώχεια.
  πάντα φιλικά.

  • akenaton avatar
   akenaton @ unfair 06/08/2012 12:02:43

   Στο δεύτερο μέρος έχετε δίκιο. Εσωτερική υποτίμηση λέγεται και είναι ατελής, αφού ακόμη δεν καταφέραμε να συμπεριλαμβάνει και τις τιμές των βασικών τουλάχιστον αγαθών!
   Για το πρώτο, επιτρέψτε μου να κρατώ μικρό καλάθι, μέχρις ότου γίνουν πραγματικές έρευνες και κάτι τέτοιο αποδειχτεί.
   Ευχαριστώ.

   Υ.Γ. Ο κ. Κικίλιας είναι ιατρός - μπασκετμπολίστας. Μπορεί να λέει ότι θέλει για υδρογονάνθρακες χωρίς καμία ευθύνη ή επιστημονική βαρύτητα. Αν βρείτε στο διαδίκτυο ή στην βιβλιογραφία επιστημονικά δεδομένα για την ύπαρξη τέτοιων κοιτασμάτων (κυρίως πετρελαίων), παρακαλώ γνωστοποιείστε μου το λινκ.

   • unfair avatar
    unfair @ akenaton 06/08/2012 12:25:30

    ο κ. Κικίλιας, οργάνωσε ημερίδα. Ο Νίκος Λυγερός ήταν από τους ομιλητές, που μάλιστα έχει αναλύσει πολλές φορές το θέμα για την ΑΟΖ κ τα οφέλη του. Σας θεωρώ έξυπνο συνομιλητή κ πιστεύω πως αν είχατε λίγη θέληση σίγουρα θα βρίσκατε λινκ για το ανωτέρω θέμα.
    Όσο για την εσωτερική υποτίμηση, πράγματι θα μπορούσαμε να έχουμε, όμως με χειρότερης ποιότητας προϊόντα.

    • akenaton avatar
     akenaton @ unfair 06/08/2012 12:54:34

     Αν εννοείτε αυτόν τον Νίκο Λυγερό (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%82) πέστε μου να ξέρω. Γιατί ότι έχω διαβάσει από αυτόν για την Ελληνική ΑΟΖ είναι χωρίς στοιχεία. Αφήστε που ο ίδιος, πέραν της αναμφισβήτητης ευφυίας του, δεν είναι και ο αρμοδιότερος επιστήμων να μιλήσει για υδρογονάνθρακες. Ψάξτε στοιχεία από γεωλογικά - μεταλλευτικά ινστιτούτα, παρόλο που ότι και να βρείτε θα είναι απλές εκτιμήσεις στο βαθμό που ελάχιστες ή και καμία ερευνητικές γεωτρήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη στις επίμαχες περιοχές. Εν πάση περιπτώσει, έχοντας σχετική γνώση του θέματος λόγω σπουδών, θα ήθελα αυτά περί πιθανών κοιτασμάτων και αξίας τους να μας τα ανέλυε κάποιος Μεταλλειολόγος ή Γεωλόγος Μηχανικός με ονοματεπώνυμο και να βασίζονται σε αποτελέσματα ερευνητικών γεωτρήσεων ή μελετών.
     Φιλικότατα.

     • akenaton avatar
      akenaton @ akenaton 06/08/2012 13:38:50

      Αν εννοείτε τον γνωστό Νίκο Λυγερό πέστε μου να ξέρω. Γιατί ότι έχω διαβάσει από αυτόν για την Ελληνική ΑΟΖ είναι χωρίς στοιχεία. Αφήστε που ο ίδιος, πέραν της αναμφισβήτητης ευφυίας του, δεν είναι και ο αρμοδιότερος επιστήμων να μιλήσει για υδρογονάνθρακες. Ψάξτε στοιχεία από γεωλογικά – μεταλλευτικά ινστιτούτα, παρόλο που ότι και να βρείτε θα είναι απλές εκτιμήσεις στο βαθμό που ελάχιστες ή και καμία ερευνητικές γεωτρήσεις δεν έχουν γίνει ακόμη στις επίμαχες περιοχές. Εν πάση περιπτώσει, έχοντας σχετική γνώση του θέματος λόγω σπουδών, θα ήθελα αυτά περί πιθανών κοιτασμάτων και αξίας τους να μας τα ανέλυε κάποιος Μεταλλειολόγος ή Γεωλόγος Μηχανικός με ονοματεπώνυμο και να βασίζονται σε αποτελέσματα ερευνητικών γεωτρήσεων ή μελετών.
      Φιλικότατα.

     • Heaven avatar
      Heaven @ akenaton 06/08/2012 14:23:11

      Επιτελους και ευχαριστω για την εμπεριστατωμένη απαντηση!!
      χορτασαμε φουμαρα και μεταξωτες κορδελες, για πετρελαια, για υδρογοναθρακες, χωρις στηριγματα σε επιστημονικες μελετες και αναφορες!!

      οσο για τον Κικιλια, μηπως θα του ζητησει κανεις τον λογο;

     • unfair avatar
      unfair @ akenaton 06/08/2012 15:24:28

      αξιότιμε akenaton,
      μιλάω γι'αυτόν που γράφει στο h__p://anwnymoi-lygeros.blogspot.gr/
      Επίσης, έχει μιλήσει για το θέμα, Α. Φώσκολος, επίτιμος καθηγητής στο πολυτεχνείο Κρήτης - Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων. Όπως θα γνωρίζεται, υπάρχουν τα κοιτάσματα του Πρίνου, όπως θα γνωρίζεται έχουν καταθέσει άνω των 10 εταιρειών για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Κατάκωλο, Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο, όπως θα γνωρίζεται, στην Κύπρο ήδη αρχίζουν γεωτρήσεις. Πράγματι, είναι λιγοστές οι "πραγματικές" έρευνες, όμως οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά μεγάλες! Αναλογικά, με την πιθανότητα της επιτυχίας του μνημονίου, προτιμώ την πιθανότητα εύρεσης πολύτιμών ορυκτών.
      Ευχαριστώ για τον διάλογο, ελπίζω σε κάποιον ευρύτερο, όταν θα είμαστε σε κάποιο άρθρο πιο σχετικό. Επίσης, φιλικότατα.

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ unfair 06/08/2012 13:49:10

   Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τα διαθέσιμα κοιτάσματα σε νότια και δυτική Ελλάδα. Ως επι το πλείστον ό,τι υπάρχει είναι πρόχειρες εκτιμήσεις.

   Μεγαλύτερη βεβαιότητα υπάρχει για τα κοιτάσματα νοτια και ανατολικά του Καστελορίζου μέχρι και την Κύπρο.

   Βέβαια τα παραπάνω δεν αναιρούν το γεγονός ότι πρέπει να ανακηρυχθεί επιτέλους η ΑΟΖ.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Παρατηρητής 06/08/2012 13:52:31

    Δεν αντιλέγω για την ΑΟΖ, άλλωστε αποτελεί βασικό αναπτυξιακό - γεωστρατηγικό εργαλείο για κάθε κράτος. Για τα "σίγουρα" κοιτάσματα λέω ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Μακάρι να βρεθούν. Μέχρι τότε περισσότερο βασιζόμαστε σε εκτιμήσεις παρά σε επιστημονικά - ερευνητικά δεδομένα.
    Φιλικά.

 14. xp avatar
  xp 06/08/2012 12:59:25

  Το άρθρο του κου Ροδινού τα λέει όλα:Δεν έχω τίποτε να προσθέσω απλά.Οποιος ξέρει από αγορά δεν μπορεί να πει κάτι άλλο.Από αρκετούς φίλους εδώ, όμως παρατηρώ ένα αυτομαστίγωμα ,ότι είμαστε τραγικά λάθος σε πολλούς τομείς,ως χώρα.Διαφωνώ ! Σίγουρα δεν είμαστε από άποψη οργάνωσης στις δέκα καλύτερες χώρες του πλανήτη , είμαστε μια ανεπτυγμένη χώρα με αδυναμίες . Πολιτικό σύστημα ,διαφθορά ? Και στις καλύτερες περιοδους ανάταξης της οικονομίας μας ,αυτά ήταν καραμέλα .......Το σκάνδαλο ζήμενς για πρώτη φορά συνέβη το 50 ,μετά την ποιό επιτυχημένη υποτίμηση της δραχμής.Για την περίοδο 50-80 ,που η οικονομία πήγαινε καλά ,το τελευταίο που υπήρχε ήταν πολιτική σταθερότητα ,μαζί με γραφειοκρατεία ! Αλλο λοιπόν να βελτιώσουμε το κράτος , άλλο το να ακολουθούμε τις πολιτικές σκοπιμότητες της γερμανικής ευρώπης που εκφράζονται μέσω τροικας!!!!

  • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
   ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ xp 06/08/2012 13:52:30

   Εγώ συμφωνώ να διαχωρίζουμε τις ευθύνες μας που ήταν και είναι η βελτίωση του κράτους από τις πολιτικές σκοπιμότητες της Γερμανίας. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο καλύτερο επιχείρημα για κάποιον αντιμεταρρυθμιστή από το να ταυτίσει απαραίτητες αλλαγές με τις επιταγές των Γερμανών. Γιαυτό πράγματι συμφωνώ πολύ μαζί σου, να τα διαχωρίζουμε αυτά. Όσον αφορά στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας είναι στο ναδίρ. Ας αφήσουμε τους δανειστές, τους τραπεζίτες, τους επενδυτές....οι Έλληνες αποσύρουν τις καταθέσεις τους, βγάζουν τα χρήματα στο εξωτερικό, τα θάβουν στο χώμα, τα ράβουν σε μαξιλάρια και δεν ξοδεύουν ακόμα και όταν διαθέτουν τα χρήματα, γιατί φοβούνται και φοβούνται γιατί δεν εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία. Αυτό πώς θα αλλάξει;

 15. Kώστας ΜΠ avatar
  Kώστας ΜΠ 06/08/2012 13:10:07

  κ.Ροδινέ,
  Έχουμε ως στόχο το πρωτογενές πλεόνασμα Σε αυτό συμφωνούν οι πάντες.
  Πώς θα επιτευχθεί; Χωρίς μέτρα; Η ανάπτυξη που ο Σαμαράς ορθά προέταξε ήδη από το 2010 έρχεται ως απαραίτητο συμπλήρωμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, για να είναι πιο ήπια η υφεσιακή διάσταση. Αυτό δεν έγινε. Και πρέπει να γίνει. Αλλά η ανάπτυξη είναι συμπλήρωμα. Συμπληρώνει τι; Την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή( μηδενισμό ελλειμμάτων). Και μηδενισμός ελλειμμάτων και πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς περιοριστικά μέτρα δεν γίνεται. Απλά δεν γίνεται.

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Kώστας ΜΠ 06/08/2012 13:20:13

   Σίγουρο το ότι δεν είσαι συνταξιούχος.

   Αυτά να τα πεις σε έναν γνωστό μου πολύτεκνο με 7 παιδιά που του ήρθε 8 χιλιάρικα η εφορία και δεν έχει να τα πληρώσει.

   Μερικοί ζείτε στην καρακοσμάρα σας.

 16. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 06/08/2012 13:10:30

  Τρία πράγματα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει η Ελλάδα στη φάση αυτή.
  1. Να μείνει με νύχια και με δόντια εντός ευρώ και ΕΕ.
  2. Ν΄ανακτήσει την αξιοπιστία της απέναντι στα Ευρωπαϊκά κράτη που την δανείζουν.
  3. Να ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ τα μέτρα που θα πάρει, όχι μόνο λόγια, αλλά στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και με ευαισθησία - ανοχή στα πληττόμενα - χαμηλά στρώματα.
  Επομένως καλό είναι που ¨τα βρήκε¨με την τρόϊκα, η κυβέρνηση, καλό είναι που προσπαθεί να εξασφαλίσει μια θετική έκθεση από την τρόϊκα, γιατί όπως ξέρουμε όλοι η ΕΕ ακούει την τρόϊκα και όχι τις κραυγές της αντιπολίτευσης.
  Άλλωστε τα μέτρα που προς το παρόν φαίνεται να κλειδώνουν δεν φτάνουν τα 11,5 δις, άρα με μια τρύπα κάποιων δις και με μια θετική έκθεση της τρόϊκας, δεν μένει τίποτ΄άλλο παρά η αναγκαιότητα της ¨επιμήκυνσης¨.
  Καλά το πάει η κυβέρνηση, ως προς τους έξω, μέσα όμως πρέπει να προσέξει να μην επιβάλλει άδικα μέτρα εις βάρος αυτών που ήδη έχουν πληγεί βαρύτατα.

 17. xp avatar
  xp 06/08/2012 13:25:13

  Μα τι λέμε βρε παιδιά!!!! Πρωτογενές έλλειμα μηδέν με ύφεση 7-9%?Ειναι δυνατόν?Που εχει γίνει ποτε αυτό?Και να μείνουμε στην ΕΕ με οποιοδήποτε κόστος ? Η ΕΕ δεν είναι οι γονείς μας ,που όταν είμαστε καλά παιδιά μας έφερναν λιχουδιές! Εχουν κόκκινες γραμμές και σκοπιμότητες! Τώρα που έχει χτυπήσει η κρίση ,συμπεριφέρονται όπως αρμόζει στο στενό τους συμφέρον>Τα μέτρα θα φερουν και άλλα μέτρα του χρόνου .Τα 11,5 δις ειναι η αρχή και για ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ!!!!

  • jk avatar
   jk @ xp 06/08/2012 14:00:23

   Όπως τα λες! Αφού με την ύφεση μικραίνει το ΑΕΠ, μεγαλώνουν και οι αστοχίες του προϋπολογισμού. Και όλα τα μέτρα που ακούγονται να πάρει αυτή η κυβέρνηση, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αντέχει και δεν πέφτει, σε 3-4 μήνες θα ξανάρθουν τα "σαΐνια"της τρόικας και θα λένε ''χμμ, είστε εκτός 3 δις και με την ύφεση υπολογίζουμε άλλα 2, βρείτε άλλα 5 δις" και το βαρέλι δεν έχει πάτο! Δε μπορεί η παραμονή στην Ε.Ε. και στο ευρώ να συνεπάγεται οποιοδήποτε κόστος όπως υποστηρίζουν ορισμένοι! Είμαστε στα οικονομικά όρια χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο! Δεν πάει άλλο!

 18. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 06/08/2012 13:26:18

  Κύριε Ροδινέ,
  Αν ξαναδιαβάσετε ψύχραιμα το άρθρο σας θα διαπιστώσετε ότι είναι ακριβώς η επιχειρηματολογία των μετριοπαθών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Σταθάκης, Δραγασάκης) που κατέληγε στην απόρριψη/καταγγελία ή ριζική επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και της όλης στρατηγικής του. Η λογική του είναι τόσο προφανής ώστε προεκλογικά και τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα είχαν σαν σημαία την (ήπια έστω) επαναδιαπραγμάτευση. Το ότι την εγκατέλειψαν μετεκλογικά και εν μέσω ύφεσης 7% του ΑΕΠ (και 20% σωρευτικά) μειώνουν τη ζήτηση κατά 5% του ΑΕΠ (με τον πολλαπλασιαστή αυτό θα σημάνει πολύ μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ για την επόμενη διετία) θα πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις για τους βαθμούς ελευθερίας και τις πιθανές δεσμεύσεις που έχουν (ιδίως τα δύο μεγάλα κόμματα) απέναντι στους δανειστές. Όσο για τη στρατηγική των τελευταίων, οι αναφορές της Μέρκελ στο παράδειγμα-μοντέλο της Ινδονησίας (σε πρωτοσέλιδο τού Βήματος πριν από ένα χρόνο για το πιθανό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας αναφερόταν και η Ταϋλάνδη με το γνωστό είδος τουρισμού που παρέχει) δείχνουν καθαρά τι τύχη μας επιφυλάσσουν.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ τηλέμαχος αναγνώστου 06/08/2012 14:21:41

   αγαπητέ κύριε Αναγνώστου,
   έχω γράψει δεκάδες άρθρα εναντίον του μνημονίου και μου λέτε να διαβάσω τις απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;
   έλεος!

   • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
    τηλέμαχος αναγνώστου @ Κώστας Ροδινός 06/08/2012 15:09:01

    Δεν λέω αυτό, σας καλώ να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτήν τη σύγκλιση (ξέροντας καλύτερα από τους άλλους τον εαυτό σας!) και να αναρωτηθείτε τι τρέχει. Όπως μόλις γράψατε στο άλλο ποστ "το ανίδεοι και άσχετοι ενίοτε βολεύει. Για να κρύψει άλλα".

 19. xp avatar
  xp 06/08/2012 13:58:51

  Οχι ευρώ με κάθε κόστος! Ειμαστε η ποιό ανεπτυγμένη ίσως χώρα στην Βαλκανική και στην Να Ευρώπη.Κοκκινη γραμμή ,όπως έγραψε χθες και το Βημα!Αν μας θέλουν ,αν δεν μας θέλουν ,ας κοιταξουμε και εμεις τι μπορουμε να κάνουμε.«Μήπως η Ελλάδα είναι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου;» αναρωτιέται στο MoneyWeek η Μέριν Σόμερσετ Βεμπ δίνοντας μια διαφορετική οπτική από αυτή που είχαμε συνηθίσει.
  «Η Ελλάδα είναι πανίσχυρη. Όλος ο κόσμος υποθέτει ότι η Γερμανία έχει τη δύναμη και παρακολουθεί με ενδιαφέρον συνήθως τι είναι διατεθειμένη να δώσει η Γερμανία αντί να προσέξει τι είναι διατεθειμένη η Ελλάδα να δεχθεί».
  Η βασική υπόθεση σύμφωνα με τη Σόμερσετ Βεμπ, ήταν ότι η Γερμανία έχει τη δύναμη. «Η στάση της Ελλάδας όμως έδειξε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα», ισχυρίζεται. «Αν οι Έλληνες αποφασίσουν ότι δεν θέλουν να εγκρίνουν τα μέτρα και αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, αυτό
  θα είναι game over για το ευρώ, την Ευρώπη και την εξαγωγική πολιτική της Γερμανίας».
  «Είναι καιρός για όλους να αρχίσουν να είναι πιο ευγενικοί με την Ελλάδα. »

 20. Stefanos avatar
  Stefanos 06/08/2012 14:00:56

  Πολύ ωραία τα λέτε κ. Ροδινέ, αλλά απορώ γιατί τα λέτε σε όσους τουλάχιστον και προεκλογικά δεν πίστευαν κουβέντα από τα έπεα πτερόεντα της ΝΔ. Να τα πείτε στον κ. Σαμαρά και όλη την παρέα που μας μιλούσε για τη λάθος συνταγή και το μείγμα που χρειάζεται η οικονομία και τις λοιπές σαπουνόφουσκες. Μόνο ο ΓΑΠ μπορεί να νιώθει ικανοποιημένος αφού η πορεία που μας χάραξε προς το γκρεμό, ολοκληρώνεται!!!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Stefanos 06/08/2012 14:41:59

   τα ίδια έλεγα και πριν τις εκλογές,τα ίδια επαναλαμβάνω και τώρα.

 21. xp avatar
  xp 06/08/2012 14:07:16

  Αυτό είναι το πρόβλημα στην Ελλάδα. Η διγλωσσία ,η έλλειψη εμπιστοσύνης!!!

 22. bladerunner82 avatar
  bladerunner82 06/08/2012 14:28:03

  ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ.
  ΠΟΤΕ Ο ΝΕΟ-ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ.

 23. Γιωργος avatar
  Γιωργος 06/08/2012 14:38:32

  Tο ποιο ωραιο σχολιο ,το ποιημα του Βαρναλη.Επικαιρος οσο ποτε!!!!

 24. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 06/08/2012 14:44:11

  Ασχετο,αλλά επίκαιρο.
  Εκείνο το ..έρμο το κόμμα της ΝΔ το έχουν κλείσει;
  Εκπρόσωπος δεν υπάρχει;
  Το κόμμα δεν ..λειτουργεί;
  Γιατί έχω ν' ακούσω ανακοίνωσή του από τότε που έγινε κυβέρνηση.

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Κώστας Ροδινός 06/08/2012 14:52:18

   Ποιοι κάνουν κουμάντο πλέον εκεί μέσα;...

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Παρατηρητής 06/08/2012 14:57:56

    οι .....αράχνες!

 25. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 06/08/2012 14:50:37

  Γυροφέρνουμε συνεχώς με αναλύσεις,παράπονα και μεγάλα λόγια ενώ το πρόβλημα της ελλάδας ήταν ένα.
  Σπάταλο και αντιπαραγωγικό δημόσιο.
  Εισέπρατε 50 και ξόδευε 100.
  Απλά μαθηματικά.
  Αν κρατήσουμε το ίδιο δημόσιο πρέπει να εισπράξουμε 100 πράγμα αδύνατον.
  Αν αυξήσουμε τα έσοδα σε 70 και παραμείνουν οι δαπάνες 100 πάλι δεν βγαίνει.
  Η απλή λύση είναι.
  Μειώνεις το δημόσιο στο 70, είτε με απωλήσεις είτε με μειώσεις μισθών, αυξάνεις τα έσοδα στα 70 φέρνοντας τα κλεψιμέικα απο εξαποδώ και το μαγαζί συμαζεύεται σε 1-2 χρόνια.

  Ομως αυτό προυποθέτει ξεβόλεμα του συστήματος, απωλήσεις κάποιων αργόσχολων, πληρωμές φόρων καποιων μεγάλων και γενικά μια κατάσταση συμμαζέματος.
  Οτι κάνουμε μέχρι τώρα είναι για να κρατηθούν οι δαπάνες του 100 όσο πιό ψηλά γίνεται και να αποφύγουμε το ξεβόλεμα.
  Αλλα έσοδα δεν βγαίνουν πιά, τα δάνεια έχουν κοπεί ,οπότε το μαγαζί θα κλείσει αν δεν αποφασίσει ο μάστορας να περικόψει το κατοστάρι των δαπανών που είναι 90-95, ανώ τα έσοδα είναι 65, και αυτά χωρίς καν να μπεί χέρι σε φοροφυγάδες πλούσιους και τους μάγκες με τα λεφτά σε ελβετία.
  Οσες σοφίες και αν γράψουμε, όσες επαναστάσεις και αν κάνουμε, η βασική εξίσωση δεν αλλάζει. Με δραχμές, φοίνικες και λοιπά κουρελόχαρτα, πάλι στην ιδια εξίσωση θα είμαστε απλά τότε οι δαπάνες θα πρέπει να πέσουν στο 20-25 και τα έσοδα στα 25-30 ,γιατί καπου εκεί θα ισσοροπίσει το σύστημα ,εκφραζόμενα σε ευρώ, αν θέλουμε να επιζήσουμε σαν κράτος.
  Διαφορετικά το πλαν Β, θα είναι μια βερσιόν Πρίστινας, με λεγεώνα των ξένων εκ μέρους της Γαλλίας να κρατάει τους δρόμους , Αμερικανοί στα λιμάνια να μοιράζουν νερό και Γερμανοί στα νοσοκομεία και υπηρεσίες.
  Λες και αν ήταν τόσο εύκολο δεν θα το τολμούσαν τα δικά μας τσακάλια που έχουν μάθει να αρμέγουν αμερικανάκια και ευρωπαίους τόσες δεκαετίες να φέρουμε δραχμούλες.
  Δεν είναι εύκολο και για τους δικούς μας κυβερνήτες μια τέτοια εξωπραγματική αλλαγή, όσο για το αν θα διαλυθεί η ευρωζώνη και τα λοιπά, μπορεί να διαλυθεί η ευρωζώνη αλλά τα κράτη δεν θα διαλυθούν τόσο έυκολα.
  Το δικό μας μπαχαλιστάν όμως?
  Ποιος θα βάλει τάξη ωρε παλληκάρια ?
  Ποιός θα φυλάξει τις τράπεζες που θα μας δίνουν τις δραχμές -σκατόχαρτα αντί για τα ευρά?
  Ποιά αστυνομία και ποιός στρατός θα επιβάλει τάξη? Αυτοί που διαμαρτύρονται επειδή τους έστειλαν στον Εβρο να κάνουν την δουλειά για την οποία προσελήφθησαν?
  Το ότι είμαστε χωμένοι στα σκατά μέχρι το λαιμό είναι δεδομένο, μην θεωρούμε κιόλας ότι θα νικήσουμε αν πάρουμε ανάσα και καθήσουμε στον πάτο.
  Σκατά θα καταπιούμε μόλις ανοίξουμε το στόμα μας, δεν θα γίνει το σκατό νερό σαν το ευρώ που θα γίνει δραχμούλα για να σωθούμε.

  • bladerunner82 avatar
   bladerunner82 @ ορεσείβιος 06/08/2012 15:01:20

   ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΟΡΕΣΕΙΒΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑ.
   ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΕ ΑΑΥΤΗ ΤΗΝ ΖΩΗ.
   ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΙΟ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ...

  • noldor avatar
   noldor @ ορεσείβιος 06/08/2012 15:14:38

   Ξέρεις πόσοι "ιδιώτες" μοιράζονταν αυτό το 100 που ξόδευε το Δημόσιο;

   Δημόσιες δαπάνες δεν είναι μόνο οι μισθοί είναι και τα δημόσια έργα και οι προμήθειες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι χορηγίες του ΟΠΑΠ και τόσα άλλα.

 26. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/08/2012 15:34:31

  Ερώτηση κρίσεως προς τους οπαδούς της απεμπόλησης του Ευρώ:
  Το Μαυροβούνιο έχει νόμισμα το Ευρώ. Από το 2000 παρακαλώ. Χωρίς ν΄ανήκει στην Ευρωζώνη, ούτε ακόμη στην ΕΕ, χρησιμοποεί αποκλειστικά Ευρώ.
  Πώς άραγε το μικρό Μοντενέγκρο τα καταφέρνει και είναι ανταγωνιστικό, ενώ εμείς (που φαντασιωνόμαστε ως δήθεν ισχυρότερη και πιό ...πετυχημένη χώρα των Βαλκανίων), τα κάναμε μπάχαλο;
  Πώς κατά τις επίσημες προβλέψεις για το 2012 θα έχει έλλειμμα προϋπολογισμού 1,2% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο "Σκανδιναβικό" ποσοστό 45% του ΑΕΠ;
  Πώς, κατά την άποψη του πρωθυπουργού Ίγκορ Λούκσιτς "το ευρώ διασφαλίζει τη νομισματική σταθερότητα, διευκολύνει την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών και συμβάλει στην ανάπτυξη των επενδύσεων";
  Μερικά δεδομένα της καθημερινής πραγματικής οικονομίας σε αστικό περιβάλλον είναι ίσως διαφωτιστικά (στοιχεία "απο πρωτο χέρι") :
  Γεύμα 1 ατόμου σε μεσαίο εστιατόριο 6 €, καπουτσίνο ή μπύρα 1 €, ψωμί 0,50 €, αστικό εισιτήριο μονής κατεύθυνσης 0,50 €, καλοκαιρινό γυνακείο φόρεμα 25 €, ενοίκιο για διαμέρισμα 3 δωματίων σε κέντρο πόλης 250 €, τιμή αγοράς ανά τετραγωνικό 700 €, βασικό μηνιαίο κόστος οικιακών παροχών για σπίτι 85 τετραγωνικών (ηλεκτρικό + γκάζι + ύδρευση + αποχέτευση + δημοτικά τέλη) 40 €, Internet 6 Mbps, Unlimited Data, Cable/ADSL 30 €, κατώτατος βασικός μισθός 400 €.
  Μύθος ότι το Ευρώ παράγει ακρίβεια και φούσκες τιμών. Φούσκες παράγουν οι στρεβλές ολιγοπωλιακές καταστάσεις και τα ανορθολογικά "παράπλευρα κόστη" που ενσωματώνονται στην τιμή λιανικής. "Έσκασαν" την Ελληνική οικονομία τα "αναβολικά" δεκαετιών, η τεχνητή δήθεν ευημερία (ή ευημερία για μια ευνοημένη μειοψηφία) πολύ πριν εισαχθεί το ευρώ.

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Ο Θείος 06/08/2012 16:55:56

   "Αἱ γὰρ εὐπραξίαι δειναὶ συγκρύψαι καὶ συσκιάσαι τὰς ἁμαρτίας
   τῶν ἀνθρώπων εἰσίν· εἰ δέ τι πταίσει, τότ’ ἀκριβῶς δια-
   καλυφθήσεται ταῦτα πάντα"
   Δημοσθένης

 27. xp avatar
  xp 06/08/2012 16:13:31

  Τι έχει πάθει ο ορεισίβιος και bladerunner82 ? Να κάνουμε ότι οι σιιτες με το αυτομαστίγωμα,μπας και μας δώσουν σοκολάτες και καραμέλες.....Από προ του ευρώ έως τώρα χάθηκε ο έλεγχος ,σε οτιδήποτε.Μπορεί να μην είμασταν και έτοιμοι για ένα τέτοιο νόμισμα ! Μπορεί να μας εκμεταλλεύτηκαν .Σημασία είναι ότι η Ελλάς δεν το πάει ,τι να κάνουμε....Αυτό είναι η βάση όλων...Αν είχαμε δραχμή θα ακουγόντουσαν σήμαντρα και θα αλλάζαμε πορεία λόγω προβλήματος συναλλάγματος.Εντος ευρώ είναι αδύνατη η ανοδος της παραγωγικότητας άρα θα ζούμε στην πρίζα με δανεικά συνεχώς.Οσο για το λίπος , δεν είμαστε στην Β.Κορέα ,να μας το κάψει ο κομισάριος της ΕΕ!

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ xp 06/08/2012 16:55:54

   Αν είναι να κάνομεν την επανάσταση επειδή δεν θέλουμε να παίρνουν οι υπάλληλοι του δημοσίου μας κατώτατο μισθό 700 ευρώπουλα , πιστεύει κανείς ότι θα πληρωνονται με δραχμές 250.000 τον μήνα? ,οσο πριν το καταραμένο ευρώ? Για κάντε τον πολλαπλασιασμό και σκεφτείτε πόσα έπαιρναν ,όχι το 1960,αλλά το 1990.
   Ξέρετε πόσο είναι 3000 ευρά? Πάνω απο ένα 1.000.000 δραχμές.Υπήρχε ποτέ περίπτωση να έπαιρνε υπάλληλος τόσα χρήματα,ενώ θα δούλευε σε κάποια υπηρεσία ΟΤΑ ή ΔΕΚΟ?
   Και αν οι δραχμές-κορελόχαρτα γράφουν πάνω αυτά τα μηδενικά,έχει αναλογιστεί κανείς πόσα ευρά θα κανουν,και κυρίως ποιός περα απο τους δημοσίους υπαλλήλους θα δέχεται να πληρώνεται?
   Εκτός και αν ο Τσάβες δέχεται να μας στέλνει πετρέλαιο και να πληρώνεται σε σκατόχαρτα.Τότε ,μάλιστα.Θα κατατροπώσουμε το καπιταλιστικό σύστημα.
   Καλή είναι η επανάσταση ,όμως μερικές παραιτήσεις και αποχωρήσεις κινδυνεύουν να γίνουν δεκτές παλληκάρια.
   Για να φέρουμε το ευρώ το κάναμε σε 1-2 χρόνια με παράλληλη κυκλοφορία, σταθερή ισοτιμία και έγινε το έλα να δείς.
   Με το θράσος της άγνοιας ή με το θάρρος της ανοησίας πιστεύει κανείς στα αλήθεια, ότι μπορεί μια διοικητική δομή σαν την ελλάδα και μάλιστα στην ευρωζώνη και με ελεύθερη κινηση κεφαλαίων να αποτολμήσει με επιτυχία ένα άλμα στο κενό χωρίς αλεξίπτωτο ελπίζοντας ότι μέχρι να φτασει στο έδαφος θα βρέξει και θα πέσει στα νερά.
   Ας προσπαθησει να το σκεφτεί πιό λιανά ,και μετά τα λέμε...Και πρώτα πρώτα να υπολογίσει ότι θα πληρωθεί ο ίδιος σε δραχμούλες και οταν πάει να γεμίσει βενζίνη ο βενζινάς θα πεί ,βενζίνη με δραχμές τέλος, μόνο με ευρώ...
   Ξέρω αυτά δεν γίονονται στο ελλαδιστάν μας, εδώ όλα δουλεύουν ρολόι,θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και τα δραχμοξωτικά θα έχουν μεταρτέψει τα ευρά σε δραχμούλες και την ελλάδα σε ένα επίγειο παράδεισο.
   Μας έχουν πρήξει με πλάνα και αεροπλάνα.Δεν υπάρχει κανένα πλάνο Β παλληκάρια. Δεν μπορεί να υπάρξει.
   Αν κανείς θεωρεί ότι μπορεί να υπάρξει ας δοκιμάσει να το περιγράψει,στοιχειωδώς ρεαλιστικά όμως, όχι με ευχές και ύμνους και μετά τα ξαναλέμε.
   Αν πειστώ ,τότε αθ βγώ και εγώ στους δρόμους για την κατατρόπωση του καπιταλισμού απο την πυρηνική βόμβα της δραχμής.

   Δηλαδή το ευρώ φταίει που ζούμε με δανεικά...Και μόλις το φτιάξουμε δραχμή ,τέρμα τα δανεικά...Μπράβο λύση...

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ ορεσείβιος 06/08/2012 20:00:25

    Ορεσείβιε τά λές πολύ σωστά καί μέ βρίσκει σύμφωνο η γνώμη σου.

    «Με το θράσος της άγνοιας ή με το θάρρος της ανοησίας»

    Τό ξαναγράφω γιατί δίνει συνοπτικά καί ευκρινέστατα τόν τρόπο αντίληψης καί αναπαραγωγής μιάς υποθετικά «πατριωτικής» καί «ελληνικής» στάσης έναντι τής οικονομικοπολιτικής καί πολιτιστικής κρίσης πού έχει ενσκήψει στήν χώρα μας.
    Όχι ότι είναι καινούργια αυτή η κρίση. Πάντοτε υπήρχε σέ ένα μικρό μέχρι μέτριο βαθμό. Τά σημάδια τής μπόρας δέν θέλαμε νά δούμε, ώστε νά πάρουμε κανένα παρασόλι καί κανένα αδιάβροχο μαζί μπάς καί γλυτώσουμε τό βαρύ κρυολόγημα ή τήν πνευμονία. Η μνήμη μας είναι επιλεκτική καί θέλει νά θυμάται μόνο τίς «όμορφες» στιγμές, έτσι όπως τουλάχιστον ο καθείς μέ τά ατομικά αξιακά του μέτρα όριζε καί ορίζει. Τό κοινωνικό μέτρο τό έχουμε απωλέσει δυστυχώς πρό πολλού. Από τότε πού γέμισε τό πιάτο μας κρέας. Ώς άτομα υπάρχουμε, ώς πολίτες όχι.
    Φοβάμαι τόν μελλοντικό όλεθρο, όταν επικρατήσει στούς εταίρους μας η λογική τού ορειβάτη πού κόβει τό σχοινί πού συγκρατεί τόν συνορειβάτη του πού παραπάτησε καί αιωρείται στό κενό, καθοδηγούμενος από τόν φόβο του καί τίς κραυγές απόγνωσης τού ατυχήσαντοις καί ότι κινδυνεύει νά παρασυρθεί ο ίδιος στό χάος τού γρεμού, χωρίς νά έχει τόν χρόνο νά σκεφθεί τίς μελλοντικές συνέπειες αυτής του τής πράξης.
    Δυστυχώς κάπως έτσι είναι η κατάστασή μας σήμερα καί στήν απόγνωσή μας προκαλούμε, παρακαλούμε καί απειλούμε ότι άν κόψουν τό σχοινί θά έχουν καί αυτοί κάποιες συνέπειες νά αντιμετωπίσουν.
    Ούτε μάς περνάει από τό μυαλό ότι αυτοί, προσώρας, θά συνεχίσουν νά είναι ζωντανοί καί εμείς νεκροί.

    Εμείς απτόητοι
    «Με το θράσος της άγνοιας ή με το θάρρος της ανοησίας»

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ xp 07/08/2012 11:57:58

   Είμαστε όλοι Μοντενεγκρίνοι !!!
   Πλήν "Λακεδαιμονίων" (της δραχμής).

 28. partyman avatar
  partyman 06/08/2012 16:15:41

  καλά, ακόμα δεν έχετε καταλάβει ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει στην ουσία καμμία διαφορά απο την κυβέρνηση παπαδήμου?

  πάλι σενάρια επί σεναρίων, υποθετικές λύσεις με εντελώς αμφίβολα αποτελέσματα κλπ κλπ ...
  ...μια από τα ίδια ..δ-υ-σ-τ-υ-χ-ώ-ς

  οι εκλογές ήταν απλά για να 1. δώσουν ακόμα περισσότερο χρόνο στους ευρωπαίους και 2. για να ανακόψουν/εκτονώσουν προσωρινά την (βίαιη) αντίδραση του ελλ. λαού...

  και όλοι ΜΑΣ, θεατές για ακόμα μια φορά στο ίδιο θεατρικό παραμύθι..

 29. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 06/08/2012 16:24:17

  την ώρα που ο Δένδιας κάνει ότι "σκουπίζει" ρίχνωντας τη σκόνη κάτω από το χαλάκι, στην Ελλάδα ο χαμός:
  h--p://www.tovima.gr/society/article/?aid=469883

  (τελικά οι άνθρωποι μάλλον δεν έχουν ουδεμία επαφή με την πραγματικότητα)

 30. δεθελοντης avatar
  δεθελοντης 06/08/2012 16:45:08

  http://www.youtube.com/watch?v=Yi6XV8yBFoU

 31. αναστασιου δημητρης avatar
  αναστασιου δημητρης 06/08/2012 16:49:43

  μα δε βλεπετε που μας πανε ολοι τους;
  απο τα 32 δις του σεπτεμβριου τα 24 πανε στους τραπεζιτες,τα 2.3 δις σε εντοκα γραμματια,τα 600 εκ σε χρηματοδοτηση του ελλειμματος και μονο 1.3 δις θα πανε σε ληξιπροθεσμα χρεη του ελληνικου δημοσιου.το καταλαβαινετε αυτο;οποιος εχει παρε δωσε με το δημοσιο θΑ ξαναμεινειν απληρωτος.
  απο τα 9.9 δις ελλειμμα του 1ου εξαμηνου τα 9.4 αφορουν τοκοχρεολυσια.
  οι ΚΑΠ των δημων μειωνονται κατα 30%.ουτε για τη μισθοδοσια δεν αρκουν τα χρηματα.
  οδευουμε προς ολικη σταση πληρωμων και εσεις ευλογειτε τα γενια του καθε σαμαρα.
  ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΛΕΟΝ;
  ενας πρωην νεοδημοκρατης

 32. Makis Stefanatos avatar
  Makis Stefanatos 06/08/2012 16:50:26

  Συμφωνώ με τις θέσεις του κ. Ροδινού έχω όμως την πεπείθηση ότι πίσω από τα συμπεράσματα που βγάζει ο καθένας μας, υπάρχουν και πράγματα που άπτονται τεράστιων γεωστρατηγικών συμφερόντων που μόνο να υποθέσουμε μπορούμε. Αυτό βέβαι δεν απαλλάσει σε καμμία περίπτωση της ευθύνες της νεοεκλεγείσας ντόπιας τρόικας η οποία έχει δώσει μέχρι σήμερα απτά δείγματα ραγιαδισμού... Σε ότι αφορά το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, δεν χρειάζεται καν να έχει κάποιος βασικές γνώσεις μακροοικονομικών. Το πρόγραμμα ΔΕΝ βγαίνει και αν πραγματικά ήθελαν οι Εταίροι μας να βοηθήσουν την χώρα, θα είχαν κάνει πριν το πρώτο μνημόνιο κούρεμα του χρέους. Απλά ήθελαν να κερδίσουν χρόνο, ώστε οι τράπεζες τους να ξεφορτωθούν τα ομόλογα και το χρέος από ιδιωτικό να μετατραπεί σε κρατικό. Δυστυχώς το πρόβλημα ΔΕΝ είναι οικονομικό ούτε καν πολιτικό. Είναι κατά την άποψη μου καθαρά θέμα ποιότητας της ελληνικής κοινωνίας, η οποία ανέχεται αυτή την κατάσταση παραδομένη σε ενοχική συνευθύνη και πολιτική αφασία. Σε ότι αφορά το μέλλον, θεωρώ ότι μόνο ίσως ένα διπλό νόμισμα θα ήταν λύση, σε κάθε περίπτωση όμως το υπάρχον πολιτικό προσωπικό είναι παντελώς ακατάλληλο να διαχειριστεί το οτιδήποτε.

 33. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 06/08/2012 16:58:25

  "Έβδομον, στην Ελλάδα έχει συντελεστεί η βιαιότερη μείωση του βιοτικού επιπέδου εν καιρώ ειρήνης! Δεν υπάρχει ευρωπαϊκό ιστορικό προηγούμενο..."

  Να συνπληρώσω οτι επίσης στην Ελλάδα έγινε η βιαιότερη αύξηση βιοτικού επιπέδου εν καιρώ ειρήνης...
  Και μάλιστα άυξηση με:
  -δανεικά πάσης φύσεως
  -συντάξεις μαϊμού, επιδόματα μαϊμού, παροχές μαϊμού
  -κρατικοδίαιτοι (υπάλληλοι κι επιχειρηματίες) με αριθμό δημοσίων
  υπαλλήλων ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ για τα δεδομένα της χώρας κι επιπλέον
  ΔΙΑΦΘΟΡΑ επιπέδου Σιέρρας Λεόνε, απίθανες ΜΚΟ κτλ. κτλ.
  -ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ άνευ προηγουμένου!
  Η χώρα με τους περισσότερους ελεύθερους επαγγελματίες στην Ευρώπη
  (ποσοστιαία επί του πληθυσμού) με το 90% να δηλώνει εισόδημα κάτω
  από το όριο αλλά ΌΛΟΙ με αυτοκίνητα πολυτελείας
  -ένα τραπεζικό σύστημα να αβαντάρει τον υπερκαταναλωτισμό και
  εν γνώση της εκάστοτε κυβέρνησης να χρηματοδοτεί πακτωλούς μαύρων
  χρημάτων στα ακίνητα (διαφορά μεταξύ αντικειμενικής κι εμπορικής αξίας
  πληρωμή με ΜΑΥΡΑ χρήματα στο χέρι)
  κτλ. κτλ. κτλ. κτλ. κτλ.

  Αυτή ήτανε η ΨΕΥΤΙΚΗ ανάπτυξη φίλτατε κύριε Ροδινέ.
  Ανάπτυξη με ΔΑΝΕΙΚΑ...
  Τώρα μας κόψανε τα Δανεικά και φάνηκε το αληθινό επίπεδο της Οικονομίας μιας χώρας που δεν παράγει απολύτως τίποτε...

  • bladerunner82 avatar
   bladerunner82 @ Βασίλης Γκιώνης 06/08/2012 17:10:35

   ΜΗΝ ΛΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΣΟ ΑΠΟΤΟΜΑ.ΠΟΝΑΕΙ...

  • panos avatar
   panos @ Βασίλης Γκιώνης 06/08/2012 18:43:31

   Μια ωραια ΦΟΥΣΚΑ που ασπασε.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ panos 08/08/2012 10:15:07

    Πανάσχημη ήταν, και όταν φούσκωνε. Λιγδερή, ξεχειλωμένη, σαν την χοντρή του Ζαχαρία (για όσους θυμούνται).

 34. Γρυνη avatar
  Γρυνη 06/08/2012 19:24:37

  αφου αυτες ειναι οι παραγωγικες!!!
  ποιος νοιαζεται για το μελλον;
  ασε πια το παρελθον, αυτο στον καιαδα!!!

 35. xp avatar
  xp 06/08/2012 21:39:24

  Υπερβολές,τι να πουν και οι Γερμανοί με τα 16 κοινοβούλια και τις 16 κυβερνήσεις.....Σπατάλη υπάρχει παντού και περισσότερη στην Ελλάδα.Θα πρέπει να περικοπεί φυσικά αλλά ταυτόχρονα με ανάπτυξη.Αναπτυξη εντός ευρώ έτσι όπως φαίνεται είναι ΑΔΥΝΑΤΟΣ ,εκτός βέβαια και αν αλλάξει άρδην η πολιτική της ΕΕ. Ορισμένοι εδώ ομιλούν όπως οι Κνίτες στα νιάτα μου . Ειναι κακό να αποκτάς αγαθά ? Αντιθέτως ειναι πολύ καλό ! Απλά πρέπει και να παράγεις. Αυτό είναι το πρόβλημα. Για αυτό η κατάσταση θα χειροτερεύει μερα με την μέρα....Επίσης δε μας λένε μερικοί ορισμένα πραγματάκια.Αν δεν ήταν ελεύθερη η ειξαγωγή συναλλάγματος ,και λαμόγιο να είσουν τα χρήματα με έμμεσο τρόπο πάλι θα φορολογούνταν(Δεν θα γινόταν σπίτι στο Λονδίνο,αλλά έστω στην Εκάλη).Αλλο παράδειγμα , αν κάποιος πάει στην Μύκονο ,θα παρατηρήσει πόρσε με βουλγαρικές πινακίδες .Οι ιδιοκτήτες τους είναι Ελληνες που μετεγκαταστάθηκαν εκει (με την επιχείρηση τους) .Οι περιπτώσεις είναι χιλιάδες . Με την δραχμή ελέγχεις και τις εισαγωγές και βοηθάς την εσωτερική οικονομία.Ας αυξηθούν τα ελληνικά ταβερνάκια κιας μειωθούν οι Μερσεντές ! Ας πηγαίνει με το μεταχειρισμένο του αυτοκίνητο ο ΔΥ να ξεσκάσει στο ταβερνάκι ,πληρώνοντας το φθηνά σε δραχμές ,δίνοντας δουλειά στον έλληνα σερβιτόρο και μαγαζάτορα και ας αφήσει το Σύνταγμα και τις διαδηλώσεις.....

  • ορεσείβιος avatar
   ορεσείβιος @ xp 07/08/2012 00:14:19

   Τα ταβερνάκια λοιπόν είναι η πρόταση ανάπτυξης της χώρας...Ωραία...
   Εχουμε σαλτάρει εντελώς...Ταβερνάκια και ΔΥ ...Τυπώνουμε δραχμες, πλρηώνουμε το κηφηναριό να γυαλίζει τις καρέκλες και μετά όλοι να πίνουν τον πόνο τους σε ταβερνάκια.
   Ταβέρνα φτώχεια και φιλότιμο..
   Με σκόρδα χιλής, πατάτες αιγύπτου, κρασι Ν.Αφρικής ,κυμά Γαλλίας και μυαλά νεοελληνικά.
   Τα γκαρσόνια θα είναι ελληνες ή πακιστανοί? Γιατί με τα 50 ευρώ το μήνα που θα παίρνει ο σερβιτόρος μάλλον θα σαλτάρει προς Μαυροβούνιο και Βουλγαρία που είναι και κοντά ο ελληναράς.
   Μακάρι να μην χρειαστεί να ζήσουμε ως χώρα τις καταστάσεις αυτές γιατί είναι ζόρικες ,αντεπίστροφες και καταστροφικές.
   Οι ορεσείβιοι κάπως θα επίζήσουν στα βουνά, οι πανταλάκηδες ομοίως στο εξωτερικό, οι λοιποί χρήσιμοι ηλίθιοι όμως θα υποφέρουν και δεν θα μπορούν ούτε τον πόνο τους να γράψουν στα ιντερνέτια οπως τώρα.
   Δεν πιστεύω να ελπίζει κανείς ότι κινητά τηλέφωνα, ιντερνέτια και λοιπά θα είναι διαθέσιμα .Η σέλ την κάνει απο ευρώπη ,τώρα πόσο μάλλον απο το ελλαδιστάν της δραχμής και της ανυπαρξίας κράτους .
   Δεν είμαστε άξιοι ούτε για λύπηση με τα μυαλά που κουβαλάμε και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μας σουτάρουν.
   η δική μου άποψη είναι ότι δεν θέλουν και θα προσπαθήσουν να μας κρατήσουν αλλά ,όπως είπε ο παλιός ορεσείβιος ,οι βλάκες δεν τελειώνουν ακόμη και όταν τους θερίζεις με κόσα.

   Οσοι δεν ξέρουν την κόσα ,θα την μάθουν την εποχή της δραχμής.Ο ορεσέιβιος και κόσα ξέρει να χειρίζεται παλληκάρια,και γκλίτσα ποιμενική κραδαίνει αλλά και δίκαννο ομοίως μπορεί να κρατήσει για υπεράσπιση των αμνοεριφίων του.
   αλοί και τρισαλοί στα καυμένα των πόλεων που ονειρεύονται δόξες και τιμές με δραχμές και πλούτη τω ΔΥ.

 36. Γιωργος avatar
  Γιωργος 06/08/2012 21:40:13

  Κυριε Γκιωνη θελω αν ξερετε,η οποιος αλλος ξερει να μου δωσει μια απαντηση.Απο ιδρυσεως του ελληνικου κρατους,ποσα λεφτα πειραμε ως δανεια και ποσα επιστρεψαμε μαζι με τα τοκοχρεωλυσια.Μεχρι σημερα που μιλαμε..

 37. xp avatar
  xp 06/08/2012 22:11:31

  Ολες οι χωρες παιρνουν δάνεια.Με εξαίρεση υπανάπτυκτες χώρες ,όλες έχουν χρεη.Με μια διαφορά :H Γερμανία βάρεσε κανόνι 3 φορές τον 20 αι !Τέσσερις για εμας γιατί δεν πλήρωσαν ούτε το κληρινκ του Μεταξά!Στην Ελλάδα δεν χαρίστηκε τίποτε ,μολονότι ήταν από την πλευρά των νικητών.Και όταν είσαι -μετά από πόλεμο -σε αυτή την πλευρά κατασπαράσεις τον αντίπαλο.Αλλά η ψυχολογία μα είναι του ραγια και του να αλληλοσφαζόμαστε δυστυχώς.....

 38. Γιωργος avatar
  Γιωργος 07/08/2012 00:04:00

  ΠΟΣΑ ΠΕΙΡΑΜΕ ,ΠΟΣΑ ΔΩΣΑΜΕ ΠΙΣΩ.ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΖΗΣΕ ΠΟΤΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΗΣΑΥΡΙΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΗΦΗΝΕΣ ΤΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΤΡΩΓΑΝ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΔΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ,ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΤΕ ΛΕΞΗ.

 39. xp avatar
  xp 07/08/2012 00:13:41

  φιλε Γιωργο εχω μεταφερει ενα κειμενο για το χρεος της ελλαδας το 1922-32.Εχει τις απαντησεις σου h**ttp://www.antinews.gr/2012/08/06/173926/

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.