#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/07/2010 06:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κοινωνία ώρα μηδένΤου Στέφανου Αγιάσογλου

Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η οικονομία βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γεγονός που ίσως για πρώτη φορά κυρίως μετά την μεταπολίτευση, επηρεάζει άμεσα τον κοινωνικό ιστό, διαμορφώνοντας νέες κοινωνικές συμπεριφορές το αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι εύκολα προβλέψιμο και πολιτικά και κοινωνικά και ανθρώπινα.

Δύο περιστατικά άσχετα μεταξύ τους που όμως δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος και πιστοποιούν τις παραπάνω διαπιστώσεις είναι που αξίζει να αναφερθούν για να μου δοθεί  η ευκαιρία να προτείνω θέσεις για την κοινωνικοοικονομική πολιτική που αυτήν την ώρα επιβάλλεται.

Πρώτο Περιστατικό. Σοβαρός και γνωστός στην περιοχή του επιχειρηματίας που παρά την κρίση έστω και με προβλήματα στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και με χρηστή διαχείριση επιβιώνει, επιστρέφει το βράδυ στο σπίτι του.

Ανοίγοντας την πόρτα του βρίσκει ένα φάκελο στον οποίο περιέχεται ένας ληγμένος λογαριασμός ΔΕΗ κάποιου γειτονικού σπιτιού μαζί με ένα σημείωμα που λέει πως λόγω αδυναμίας πληρωμής το σπίτι θα μείνει χωρίς ρεύμα και τα παιδιά δεν θα μπορούν να διαβάσουν για τις εξετάσεις του σχολείου.

Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για αυτό το περιστατικό. Ότι ο ένας έπιασε κορόιδο τον άλλο ή ότι ο γείτονας φέρθηκε με αξιοπρέπεια απευθυνόμενος σε κάποιον που γνώριζε ότι ίσως ανταποκριθεί, ή ότι με τον τρόπο αυτό τουλάχιστον δεν είδαμε ακραίες και βίαιες καταστάσεις που θα μπορούσαν να συμβούν.

Ένα όμως είναι βέβαιο. Ότι μια τέτοια αντίδραση όπως και πολλές άλλες κοινωνικές συμπεριφορές είχαν ξεχαστεί από την κοινωνία μας για πάνω από 50 χρόνια.

Δεύτερο Περιστατικό. Επαγγελματίας οδηγός που πρόσφατα έχασε την δουλειά του, αδυνατεί να βρει άλλη αυτή την εποχή. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και γίνονται μεγαλύτερες γιατί αντιμετωπίζει και μόνιμο πρόβλημα υγείας, καθώς είναι διαβητικός και χρειάζεται ινσουλίνες. Συχνάζει σε γειτονική καφετέρια όπου ο ιδιοκτήτης που τον γνωρίζει χρόνια παρατηρεί ότι δύο ημέρες συνέχεια κουβαλάει ένα σακούλι με πάγο φεύγοντας. Νομίζοντας ότι χρειάζεται να δανειστεί τον πάγο για κάποια εκδήλωση στο σπίτι τον ρωτάει χαριτολογώντας και μένει άναυδος από την απάντηση. Λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του τώρα που είναι άνεργος η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο σπίτι και στην προσπάθεια του να συντηρήσει τις ινσουλίνες χρησιμοποιεί τον πάγο που δανείζεται από το μαγαζί.

Τέτοια περιστατικά πριν από ένα χρόνο ήταν άγνωστα για την Ελληνική κοινωνία ή τουλάχιστον ήταν τόσο πολύ σπάνια που δύσκολα μπορούσε κανείς να μάθει για αυτά. Και το κυριότερο τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, την ευθύνη είχε ο πρωταγωνιστής ο ίδιος.

Σήμερα δυστυχώς τέτοιες καταστάσεις ολοένα και πληθαίνουν και συνεχώς μαθαίνουμε και περισσότερες. Και το κυριότερο την ευθύνη δεν την έχουν πια οι πρωταγωνιστές αλλά η τεράστια κρίση στην αγορά και η αλλαγή προοπτικής στην οικονομία σήμερα.

Κατά την άποψη μου έχει ήδη φανεί ότι η παρούσα οικονομική πολιτική αυτή καθαυτή αλλά και ο τρόπος που εφαρμόζεται είναι λάθος.

Οι περικοπές δαπανών πάντα σε περιόδους δύσκολες έχουν μία λογική αλλά είναι μέτρο με προϋποθέσεις. Τέτοια μέτρα στην οικονομία και την οικονομική πολιτική έχουν ταβάνι. Μέχρι ένα σημείο μπορούν να φθάσουν. Γι αυτό και θα το χαρακτήριζε κανείς άμυνα.

Άκρως απαραίτητο και μονόδρομος παράλληλα με ότι άλλη προσπάθεια γίνεται στην οικονομία, αλλά ιδιαιτέρως όταν αιχμή του δόρατος είναι οι περικοπές μισθών και δαπανών γενικότερα, είναι να προωθείται συγκεκριμένο σχέδιο αναπτυξιακής πολιτικής. Δηλαδή μέτρα για χρηματοοικονομική ενίσχυση της αγοράς και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας για να κινηθούν τα γρανάζια και να υπάρξει ελπίδα προοπτικής. Αυτό είναι επίθεση και είναι απεριόριστο. Είναι δε βέβαιο ότι υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για να συμβεί αυτό. Ενδεικτικά αναφέρω τους παρακάτω τρείς άξονες.

Ο Πρώτος άξονας αφορά την πολύπλευρη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πολύπλευρη γιατί πρέπει να έχει και χρηματοοικονομικό χαρακτήρα αλλά και θεσμικό χαρακτήρα. Χρηματοοικονομικά (όπως και στην σύμβαση του ΔΝΤ υπάρχει ειδικό κεφάλαιο και δικαίως για την διαφύλαξη και την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος) έτσι και στην οικονομική πολιτική πρέπει το κράτος και τα τραπεζικά συστήματα να φροντίζουν με τον ίδιο τρόπο να διαφυλάξουν και να ενισχύσουν τις μικρομεσαίες  επιχειρήσεις.

Επίσης θεσμικά με μία σειρά από ειδικά μέτρα απλοποίησης πολλών από τις διαδικασίες που αντιμετωπίζουν όταν θέλουν να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν.

Ο Δεύτερος άξονας αφορά την φορολογική νομοθεσία που πρέπει πρώτα από όλα να είναι μακροπρόθεσμη και σταθερή για τουλάχιστον μία δεκαετία. Για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας πρέπει να χαμηλώσουν οι φορολογικοί συντελεστές και να προωθηθούν οι φορολογικές απαλλαγές με στόχο την μεγαλύτερη προσέλκυση επενδυτών.

Ο Τρίτος άξονας αφορά την άμεση προώθηση όλων των έργων ΣΔΙΤ χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατική αλαζονεία. Πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα όλοι οι διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ παράλληλα είναι άκρως σημαντικό να ακουστεί η αγορά των ΣΔΙΤ που πίστεψε στο θεσμό στην χώρα μας, αφού μόνον έτσι θα διατεθούν τα κεφάλαιο του ιδιωτικού τομέα απευθείας στην παραγωγή που θα κινήσει τα γρανάζια της οικονομίας.

Οι καιροί άλλαξαν και τα δεδομένα του παρελθόντος δεν ισχύουν για τον σχεδιασμό του μέλλοντος. Οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής εθελοτυφλούν γιατί δεν έχουν καμία επαφή με την κοινωνία και την αγωνία της για το μέλλον των παιδιών μας.

Έχουν γνώση όμως οι φύλακες. Γιατί ο λαός μας έχει στο γενετικού του υλικό στοιχεία ισχυρά που ενισχύουν την ψυχή του και την καρδιά του που στις κρίσιμες στιγμές κάνουν την διαφορά και που για χιλιάδες χρόνια αντιμετώπισαν καταστροφές και δυσκολίες και πάντα ανταπεξήλθε. Ο λαός μας διαθέτει τα στοιχεία αυτά αλλά η κυβέρνηση τους τα απώλεσε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. πρασινάλογα avatar
  πρασινάλογα 01/07/2010 06:43:47

  Η περικοπή δημόσιων δαπανών δεν αρκεί, είναι απαραίτητη αλλά δεν αρκεί.
  Χρειάζεται ανακατεύθυνση του δυναμικού της χώρας, χρειάζεται βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική.
  Μόνο η ανάπτυξη, η σοβαρή οργανωμένη και χωρίς ταμπού ανάπτυξη μπορεί να μας βγάλει από την κρίση.
  Η παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων σε μεγάλους ξένους επενδυτές είναι μονόδρομος.
  Εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε αυτό έγκαιρα, φίδι που μας έφαγε.

 2. l
  l' ami du peuple 01/07/2010 07:48:42

  Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος πέρα από τη επ’ αόριστο στάση πληρωμών όλων των τόκων που αφορούν την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Μόνο έτσι μπορεί να έχει κάποιο νόημα το σύνθημα να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα σταθερότητας. Σε κάθε άλλη περίπτωση πρόκειται για τουφεκιά στον αέρα.
  Τι ακριβώς σημαίνει “να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα σταθερότητας”, ενώ θα συνεχίζεται κανονικά η αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και των τόκων; Που θα βρεθούν χρήματα για να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και οι άλλες κοινωνικές δαπάνες; Πώς, παίρνοντας και άλλα δάνεια; Αν είναι έτσι τότε ας υποστηρίξουμε τον αγώνα της κυβέρνησης που ψάχνει φτηνό και “δίκαιο” δανεισμό. Τώρα τι δανεισμό ζητάει κάποιος που χρωστάει ήδη 300 δις και φορτώνεται κάθε χρόνο με άλλα 30 αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.
  Στην αριστερή προπαγάνδα δεν υπάρχεί καμία διευκρίνιση για αυτό. Το μόνο που ακούγεται είναι το σύνθημα “να πληρώσουν οι πλούσιοι”. Πολύ σωστά, αλλά το θέμα είναι πότε και πως. Κλασσική απάντηση: “Με βαριά φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο”. Καμία αντίρρηση, παρόλο που πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεγάλο κεφάλαιο θα βρει τρόπους να μην πληρώνει και αν δεν τους βρει θα αποσυρθεί από τα εγκόσμια στο βαθμό που δεν θα έχει τα επιθυμητά κέρδη, τέτοια δηλαδή που να αξίζει να αναπαράγεται. Αν οι καπιταλιστές αρχίσουν να κλείνουν μαζικά τις επιχειρήσεις τους, τότε τι γίνεται; Να εθνικοποιούνται οι επιχειρήσεις που θα κλείνουν. Σωστό και αυτό. Να περνάνε στο έλεγχο του κράτους και να συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς να χάνουν οι εργαζόμενοι τις δουλείες τους. Όλα αυτά βεβαίως δεν είναι τόσο απλά γιατί οι επιχειρήσεις που θα κλείνουν θα κηρύσσουν πτώχευση, θα γίνεται εκκαθάριση των περιουσιακών τους στοιχείων, ότι αξίζει θα εκποιείται και στο τέλος δεν θα έχει μείνει τίποτα για το κράτος και τους εργάτες. Αλλά και γι’ αυτό υπάρχουν λύσεις. Να καταλαμβάνονται οι επιχειρήσεις πριν προλάβουν τα αφεντικά να τις ξεπουλήσουν. Υπάρχει και η πρόσφατη εμπειρία της Αργεντινής. Καμία αντίρρηση. Μπορούμε επίσης, θα πουν σύντροφοι από άλλες τάσεις της αριστεράς να προτείνουμε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης. Να εθνικοποιηθούν ορισμένες κεντρικές τράπεζες και οι πρώην ΔΕΚΟ, να δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνεταιριστικών επιχειρήσεων που θα λειτουργούν όχι με σκοπό το κέρδος αλλά την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών κ.ο.κ.
  “Μα αν κηρύξουμε στάση πληρωμών θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη, ήδη λένε κάποιοι, και τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα“. Μάλιστα. Ενώ αν θα εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, οι ΔΕΚΟ και φορολογηθεί βαριά το μεγάλο κεφάλαιο θα μας αφήσουν να κόβουμε βόλτες στην ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα και όποιος προσπαθεί να αποφύγει το κόστος απλά φυγομαχεί και καλλιεργεί αυταπάτες. Το ζήτημα είναι αν μετά τα χειρότερα θα συνεχίσουμε να έχουμε τα λαμόγια, τους τραπεζίτες, τα golden boys και τους πολιτικάντηδες ξανά πάνω από το σβέρκο μας, για να επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία ή αν θα απαλλαχτούμε μια για πάντα από όλα αυτά τα παράσιτα.
  Ναι, στάση πληρωμών σημαίνει ότι θα βρεθούμε εκτός ευρωζώνης και εκτός Ε.Ε. Και για να μην μπερδευόμαστε το αν θα βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ε.Ε. δεν τίθεται με ιδεολογικούς και μακροπρόθεσμους όρους όπως το βάζει εδώ και 30 χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αριστεράς όταν το φωνάζει μαζί με τα υπόλοιπα συνθήματα στις επετείους του Πολυτεχνείου. Μιλάμε για τώρα, όχι στη δευτέρα παρουσία μαζί με το σοσιαλισμό
  Άμεσα πρέπει να ξεκινήσει μια πλατιά και ανοιχτή πολιτική καμπάνια με σύνθημα τη στάση πληρωμών και την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους. Καμία άλλη δανειοδότηση, και ας πάνε τα spread στις 2000 μ.
  Από κει και πέρα, χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στα άμεσα ζητήματα της περιόδου και όχι στα διαχρονικά παντός καιρού συνδικαλιστικά αιτήματα της αριστεράς: Να μπει τάξη στις υπέρογκες δαπάνες του προϋπολογισμού: κατάργηση όλων των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και μείωση των στρατιωτικών δαπανών στο 1% του προϋπολογισμού. Καμία επιπλέον πρόσληψη στο στρατό και την αστυνομία και άμεση αύξηση του εργάσιμου βίου στα όρια που ισχύουν και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους.
  Ανώτατο πλαφόν στους μισθούς του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου στα 3000 ευρώ συμπεριλαμβανόμενου, βουλευτών, δικαστικών, διοικητών κάθε είδους οργανισμού, όπως επίσης συνδικαλιστών και άλλων που με διάφορα κόλπα φτάνουν να αμείβονται με 100 χιλ. το χρόνο. Καμία επιπλέον αμοιβή για επιτροπές και άλλου είδους σπατάλες.
  Οποιοσδήποτε χρηματισμός, φακελάκι, μίζα και ρεμούλα να οδηγεί άμεσα σε απόλυση, δήμευση της περιουσίας, ισόβια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.
  Βασικό μισθό σε όλους τους κληρικούς όλων των βαθμών. Σε κάθε άλλη περίπτωση δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας εφόσον αμείβονται από το κράτος, και δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού για την αξιοποίησή της προς όφελος του κρατικού προϋπολογισμού.
  Επαναφορά όλων των αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων στους μισθούς προ των μέτρων και με πλαφόν πάντα τα 3000 το μήνα.
  Αν μετά από αυτά η χώρα βρεθεί εκτός ευρωζώνης, πράγμα πολύ πιθανόν, τότε μαζί με την επανέκδοση νομίσματος θα πρέπει να εθνικοποιηθούν, με αποζημίωση μόνο στους μικρομετόχους, όλες οι τράπεζες και οι ΔΕΚΟ. Κάθε υποτίμηση του νομίσματος θα πρέπει να συνοδεύεται από αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών πράγμα που πρέπει να κατοχυρωθεί με νόμο. Σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται οι αποτυχημένοι ινστρούχτορες του νεοφιλελευθερισμού περί απαλλαγής του δημοσίου από τον ΟΣΕ και κάθε αλλά συμμετοχή του σε ΔΕΚΟ τράπεζες κλπ. το δημόσιο πρέπει να αναλάβει πλήρως της ιδιοκτησία αυτών των οργανισμών, απολύοντας όλα τα στελέχη που τους έχουν οδηγήσει στη χρεοκοπία. Οι οργανισμοί αυτοί χρεοκόπησαν γιατί πάνω τους στήθηκε ένα πανηγύρι από τα λαμόγια της εξουσίας, τους προμηθευτές και φυσικά δεκάδες συνδικαλιστές που αν δεν έκαναν τα στραβά μάτια έτρωγαν και αυτοί με χρυσά κουτάλια. Η αριστερά δεν έχει κανένα λόγο να αφήνει όλα αυτά τα παράσιτα στο απυρόβλητο.
  Η συμμετοχή σε υπερεθνικούς οργανισμούς είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί και στο βαθμό που αυτοί θα συνεχίζουν να υπάρχουν. Πάντα όμως με γνώμονα το συμφέρον των εργαζομένων και όχι των παρασίτων και των καπιταλιστών. Πέρα από ιδεολογικές εμονές είναι ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε. δεν έχει πλέον κανένα νόημα όταν η χώρα δανείζεται με επιτόκιο Ιράκ και Λιβύης και χωρίς καν να έχει δικό της νόμισμα. Επιπλέον η παγκόσμια ύφεση θα οδηγήσει αναγκαστικά σε προστατευτικές πολιτικές και επομένως στην πτώση του διεθνούς εμπορίου και την αποδυνάμωση διακρατικών οικονομικών οργανισμών. Ο σώζων εαυτό σωθήτω. Σε αυτές τις συνθήκες κάθε εμμονή στην υπεράσπιση ενός κόσμου που δεν υπάρχει πια είναι επίσης χωρίς νόημα. Απ’ αυτή την άποψη θα χρειαστούν μέτρα προστατευτισμού και ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.

  Και θα ρωτήσει κανείς ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Μα μια αριστερά και ένα κίνημα που θα πάψει επιτέλους να αυτουποβαθμίζεται σε ομάδα διαμαρτυρίας ή σε πρωτοβάθμιο σωματείο (πράγμα άλλωστε πολύ βολικό και ανέξοδο) και θα ετοιμάζεται να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες που αντιστοιχούν σε ένα πολιτικό φορέα και όχι σε μια ΜΚΟ. Αυτό σημαίνει ότι παλεύει για την εξουσία πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και ας σταματήσει επιτέλους να φορτώνει τις δικές της ευθύνες στο “λαό” για να ανατρέψει τα μέτρα. Ο “λαός” και η εργατική τάξη γίνονται υποκείμενο απελευθέρωσης μόνο όταν παλεύουν συνειδητά για μια συγκεκριμένη εναλλακτική πολιτική διέξοδο. Μόνο όταν ο οικονομικός αγώνας εξυψώνεται σε πολιτικό. Μόνο όταν η διαμαρτυρία μετασχηματιστεί σε εναλλακτική λύση. Αλλά τι συζητάμε τώρα, εδώ προέχουν τα ευχαριστήρια στον Τρισέ, τα λαϊκά ομόλογα και η βοήθεια από την Κίνα ή έστω από την ευρωζώνη…

  • γκαβουλιακας avatar
   γκαβουλιακας @ l' ami du peuple 01/07/2010 08:15:26

   Μπουρλοτο και σ'ο,τι εχει απομεινει,δηλαδη?Κι υστερα η Νεα Κούβα στον κουβά!Για παντα!Φιλολαϊκα υποτιθεται οτι ειναι ολα αυτα?

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ γκαβουλιακας 01/07/2010 14:49:28

    Δεν είναι φιλολαϊκά αλλά μόνο σε συνθήκες γενικευμένου χάους μπορούν να ευδοκιμήσουν πραξικοπήματα τύπου 'ρωσικής επανάστασης'.

  • l
   l' ami du peuple @ l' ami du peuple 02/07/2010 08:04:44

   ενω οι ΣΔΙΤ ειναι φιλολαϊκες...πληρωστε Αττικη οδο ριο-αντιρριο και Εθνικη να φχαριστηθειτε!!!

   και περιμενετε "ενισχυση μικρομεσαιων επιχειρησεων" με τα λεφτα που θα περισσεψουν απ'τη συμμετοχη του ιδιωτη στη ΣΔΙΤ, που κι αυτος με δανεικα, (αλλα με την εγγυηση του ελληνικου δημοσιου, αυτα που εκεινος δανειζεται κι εμεις αποπληρωνουμε), "συμμετεχει"!!!

   εκτος και αν "ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ" και δεν το ξερω!!


   ακομη πιο φιλολαϊκες φυσικα ειναι οι φορολογικες ελαφρυνσεις για τους πλουσιους, ωστε να "προσελκυσουμε επενδυτες"!!!
   ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 45% ο συντελεστης φυσικων προσωπων και 25% των εταιρειων, χωρια που οι τραπεζες "εχουν ζημιες"!!! και ας μη μιλαμε για την εμμεση φορολογια (φπα, χαρτοσημα, κοινωνικοι ποροι) που βαρυνει κυριως τους μη εχοντες ("κυριως" εννοω : αναλογικα, ως μερος του εισοδηματος)

   ειπαμε: το "κουτοχορτο εχει βιταμινες"!!

 3. pennyton avatar
  pennyton 01/07/2010 07:53:33

  Συμπάσχουμε και συμπονούμε αφάνταστα αυτούς τους συμπολίτες μας. Θα πρέπει να αναλάβουμε δράση όλοι οι ενεργοί πολίτες και να κάνουμε εντονότατη διαμαρτυρία έξω από τα σπίτια του Άκη Τσ., του Βουλγαράκη, του Παπαντωνίου, του Μαντέλη κτλ. απαιτώντας εντονα πλεόν να πάνε φυλακή, να γίνει δέσμευση της περιουσίας τους, άνοιγμα λογαριασμών στην Ελβετία μέσω interpol κτλ, και με τα χρήματα αυτά να βοηθηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι...Προσωπικά, δεν θέλω τίποτα, θέλω απλά να τιμωρηθούν με φυλακή και δέσμευση περιουσίας τα 1000δες λαμόγια που αποδεδειγμένα έκλεψαν και να μοιραστούν τα λεφτά τους στα 3 εκκατομύρια αναξιπαθούντων συμπατριωτών μου. Μετά είναι διατεθιμένος να πληρώσω και αυξημνεό ΦΠΑ κτλ. για να συνεχίσω να βοηθάω αυτούς τουα ανθρώπους. Πρώτα όμως θα πρέπει να γίνει ντου στην Εκάλη και το Ψυχικό, στην Ακρόπολη και όπου κρύβονται αυτα τα λαμόγια στα σπίτια τους. Φτύστε τους κατάμουτρα, αλλά πλέον θα πρέπει να πάνε μέσα και να πληρώσουν από τα κλεμένα για το ρεύμα αυτών που δεν έχουν...Μόνο έτσι θα ηρεμήσιε κάπως η Ελληνική κοινωνία...

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ pennyton 01/07/2010 10:29:28

   Είναι οι έντιμοι άνθρωποι που βάζουν φυλακή τους ανέντιμους και τους τιμωρούν.

   Αν μας κυβερνούσαν, διαχρονικά, έντιμοι άνθρωποι, τουλάχιστον αυτοί (οι γνωστοί δύο) που παραδέχτηκαν δημόσια ότι χρηματίστηκαν θα ήταν στη φυλακή. Οπως και όσοι άλλοι που προκύπτουν από τις, τηλεοπτικά διαφημιζόμενες, καμπάνιες κατά της διαπλοκής και του μαύρου χρήματος.

   Αλλά ένας έντιμος που παραμένει για καιρό ανεξέλεγκτος (4 χρόνια) γίνεται και αυτός ανέντιμος.

   Ο δημοκρατικός λαϊκός έλεγχος είναι για την δημοκρατία ότι η βενζίνη για το αυτοκίνητο. Δεν λειτουργεί χωρις αυτό.

   Θραξ Αναρμόδιος

 4. Xristos avatar
  Xristos 01/07/2010 09:12:02

  Εξαιρετικό άρθρο πιάνει τον παλμό της επικαιρότητας!!!!

 5. ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ avatar
  ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ 01/07/2010 09:48:27

  Επιτέλους μία τοποθέτηση που σκιαγραφεί τις πραγματικές συνθήκες της σημερινής ελληνικής κοινωνίας που δεν εθελοτυφλεί και προετείνει ρεαλιστικά και τις απαιτούμενες παρεμβάσεις και βραχυπρόθεσμες λύσεις

 6. tiramola avatar
  tiramola 01/07/2010 09:56:55

  Πάντως χθες βράδυ σε πανηγύρι της περιοχής μου καταναλώθηκαν περίπου 80 γουρούνια μετά χορού στους ρυθμούς του κλαρίνου και τραγούδια από τον τζίτζικα του Μοριά.

  • tiramola avatar
   tiramola @ tiramola 01/07/2010 11:12:43

   Έχω φάει πολλές ώρες μελέτης...
   Εσύ έχεις ασχοληθεί με θεωρία?

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ tiramola 01/07/2010 11:19:37

    Εγώ ξεκίνησα τώρα στα γεράματα για να μπάσω το γιό μου στο άθλημα. Αρχάριος! Ποτέ δεν είναι αργά. Η αλήθεια είναι ότι θέλει πολύ διάβασμα και ο διαθέσιμος χρόνος είναι ασφυκτικός. Δεν τρέφω αυταπάτες για το εαυτό μου. Πάντως όποιος κολλήσει αυτό το μικρόβιο μπαίνει σε μαγικό κόσμο.

   • tiramola avatar
    tiramola @ tiramola 01/07/2010 11:31:22

    Το σκάκι μπορείς να το ξεκινήσεις και σε μεγάλη ηλικία.
    μάλιστα μπορεί ακόμα και 50 χρονών να ανακαλύψεις ένα ταλέντο που είχες και δεν το ήξερες.
    Σε κάθε περίπτωση όμως όσο ταλέντο και να διαθέτεις δεν γλυτώνεις από κάποιον που έχεις διαβάσει.
    Αν πάντως το έχεις πάρει ζεστά και αφού θέλεις να μπάσεις και το γυιό κάντο όπως οι Ρώσοι.
    Ξεκίνα όχι με όλα τα κομμάτια στη σκακέρα αλλά από φινάλε προσθέτωντας σιγά σιγά πιόνια.

    Πάντως είναι παιχνίδι που στη νίκη σε ανεβάζει στα ουράνια και στην ήττα σε κατεβάζει στα τάρταρα.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ tiramola 01/07/2010 11:33:31

    End game first! Σωστά

 7. paraskevas avatar
  paraskevas 01/07/2010 10:13:25

  Πολύ καλές ιδέες για την οικονομία. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάμε παρακάτω ως χώρα. Γιατί όμως να είναι τόσο δύσκολή η εφαρμογή αυτών των ιδεών και να έχουμε φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα?

  • αφισοκολλητης avatar
   αφισοκολλητης @ paraskevas 01/07/2010 10:36:15

   " διορισέ με και ας κλεβεις"...γι'αυτο

 8. panos33 avatar
  panos33 01/07/2010 11:14:32

  καλημερα φιλοι,ισως να το βρειτε ενδιαφερον και σας το μεταβιβαζω ως πληροφορια,σημερα 1-7-2010 και αφου μου ηρθε το εκαθαριστικο της εφοριας για επιστροφη φορου με ποσο 2460eyro πηγα στην εφορια που ανηκω(οχι επιστροφη ΦΠΑ)και η απαντηση που πηρα σχετικα με την επιστροφη, και αφου ελενξαν για τυχων χρεη, να ξαναπαω μετα τα μεσα ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ....και με καθε επιφυλαξη για τον αν μου αποδωθουν τελικα τα χρηματα!!!κατα την εξυπηρετικότατη κατ τα τ αλλα υπαλληλο....αν αυτο δεν ειναι εσωτερικη αναδιαρθρωση-επιμηκυνση χρεους και με φοβο εσωτερικης ( οχι προς τους εξωτερικους αιμορουφηχτρες)στασης πληρωμων τοτε τι ειναι?και το ξαναεπαναλαμβανω οχι επιστροφη ΦΠΑ!!!!

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ panos33 01/07/2010 11:18:02

   υπαρχουν ανθροποι που περνουν και επιστροφη; ελα χριστε και αποστολε. και διαμαρτυρεσαι ρε φιλαρακο; 33 χρονω παιδι.

   • panos33 avatar
    panos33 @ Lalakis 01/07/2010 11:25:25

    εσυ αν ηταν κρατησεις αυτα τα χρηματα και αν ειχες δωσει και περι τις 4000 στον ΟΑΕΕ(δουλεβα με μπλοκ)και καθαρο μισθο 594 ευρο θα ελεγες ολα καλα?και το 33 τι σημαινει, οτι δεν πρεπει να ζησω?δεν καταλαβαινω ακριβως τι εννοεις ελπιζω να ειναι καλοπροαιρετο.

   • Lalakis avatar
    Lalakis @ Lalakis 01/07/2010 11:33:26

    μιπως ψηφισες και πασόκ;

   • panos33 avatar
    panos33 @ Lalakis 01/07/2010 11:37:23

    σε διαβαιβεωνω πως ΟΧΙ με τον τζεφρυ-μπιλντεμπεργκ-μαργαριτακια εχω χαωδη ιδεολογικη διαφορα, αλλα μην τα βαζεις ολα στο μιξερ,ειναι ασχετα.

 9. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/07/2010 11:17:45

  ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ???............
  Με τον όρο κοινωνία χαρακτηρίζουμε ένα συγκεκριμένο σύνολο ανθρώπων που διαβιούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες.
  Επίσης με την ίδια λέξη μερικές φορές αποδίδεται το σύνολο των ανθρώπων πάνω στη Γη.

  Η ονομασία " Κοινωνία" σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη " κοινό".

  Το σύνολο των ανθρώπινων όντων και των ζώων καθώς και οι σχέσεις που διέπουν το σύνολο αυτό.
  Ο άνθρωπος, από τις πρώτες στιγμές της εμφάνισης του, οδηγήθηκε σε επικοινωνία με τους όμοιούς του. Αυτό έγινε για τον απλούστατο λόγο ότι μόνος του ήταν αδύνατο να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

  Οι δυσκολίες μπορούσαν να υπερκερασθούν ευκολότερα με τη συλλογική αντιμετώπιση.

  Ο Αριστοτέλης, δίνοντας το χαρακτηρισμό του ανθρώπου, είπε πως αυτός είναι "ζώον πολιτικόν, κοινωνικόν". Κανένας δεν είναι σε θέση να ζήσει εντελώς μόνος του, αποκομμένος από τον κόσμο, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συντηρηθεί στη ζωή, τουλάχιστον από άποψη βιολογική.

  Από την ίδια άποψη, δημιουργήθηκε και η κοινωνία των ζώων, που διαφέρει απ' αυτή των ανθρώπων στο ότι δεν εξελίσσεται και βασίζεται αποκλειστικά στο ένστικτο της επιβίωσης.

  Αντίθετα, η ανθρώπινη κοινωνία είναι κάτι που διαρκώς μεταβάλλεται, τελειοποιείται και, πάνω από όλα διέπεται από μια συγκεκριμένη λογική, τη λογική του ανθρώπινου μυαλού.

  Διέπεται, η κοινωνία των ανθρώπων, από διάφορους νόμους και κανόνες, γραπτούς ή εθιμικούς που διευκολύνουν τη συμβίωση.

  Οι νόμοι αυτοί ανταποκρίνονται κάθε φορά στις ανάγκες μιας συγκεκριμένης περιόδου και συνήθως εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ομάδας εκείνης που κυριαρχεί πάνω στους υπόλοιπους.

  Κάθε κοινωνία δέχεται τις επιδράσεις της τεχνικής προόδου και της πνευματικής εξέλιξης πράγματα που συντελούν στην αλλαγή ορισμένων κανόνων και νόμων της.

  Άλλες αντιλήψεις υπήρχαν π.χ. για την ηθική στην Αρχαιότητα, άλλες στο μεσαίωνα, άλλες στην Αναγέννηση κι άλλες σήμερα. Έτσι, έχει αλλάξει και η συμπεριφορά πάνω σ' αυτό το θέμα.

  Αντίθετα, στην κοινωνία των ζώων υπήρχε και υπάρχει ακόμα μια γενική αλήθεια. Αυτή που λέει ότι επιβιώνει μόνο ο δυνατότερος. Καμιά εξέλιξη δεν παρουσιάστηκε σε αυτήν την κοινωνία.

  .....ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ !!!!

  ΠΠ

 10. manos avatar
  manos 01/07/2010 11:38:39

  ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΛΑΟ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΗΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ

  ΑΛΛΑ:

  ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΒΟΥΛΟΙ, ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΨΗΦΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΛΑΪΚΟ, ΣΙΩΠΟΥΝ
  ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ;
  ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ
  ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΕΚΛΕΓΟΥΝ
  ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ
  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΝΕ, ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

  ΠΟΙΟΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ; ΟΙ ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΚΥΡΙΕΣ , ΟΙ ΣΥΝΔΑΙΤΗΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, ΠΟΥ ΕΞΕΛΕΓΗΣΑΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΑ ‘ΠΑΡΑΠΟΝΕΜΕΝΑ ΛΟΓΙΑ” ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ;

  ΟΙ ΦΕΡΕΛΠΙΔΕΣ ΝΕΑΡΟΙ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΠ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΡΙΕΡΑ;

  ΟΙ ΒΑΘΥΠΛΟΥΤΟΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕς ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΥΜΕΝΑ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;

  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ

  ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ

  ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ manos 01/07/2010 16:06:01

   Πέφτεις μέσα, απολύτως. Εκείνο όμως που κυρίως χαρακτηρίζει -κατά τη γνώμη μου πάντα- το σήμερα είναι η απουσία πολιτικής. Η απουσία ιδεολογίας στα κόμματα (ο Σαμαράς έχει αρχίσει να δίνει ένα στίγμα)αλλά και η απουσία ευπατριδών πολιτικών.

   Επειδή είχα την τύχη (θα το έγραφα με κεφαλαία) να συνεργαστώ από το 1974 έως τον Οκτώβριο του 1981, με ένα ευπατρίδη της δημοσιογραφίας και της πολιτικής, τον αείμνηστο Τάκη Λαμπρία, θυμάμαι ότι στις εκλογές του ΄77 πάτωσε κυριολεκτικά, επειδή δεν διανοείτο να κάνει ....ρουσφέτια. Δηλαδή, υπήρχαν όρια . Υπήρχαν αξίες και ιδέες στην πολιτική. Με τις όποιες κακότροπες εξαιρέσεις. Σήμερα δεν υπάρχει κανείς εκπρόσωπος του λαού στο κοινοβούλιο που να σκέφτεται έτσι. Και εάν σκέφτεται ίσως -στο βάθος του μυαλού του κάποιος- το κρατά για τον εαυτό του, γιατί άλλως θα χαρακτηρισθεί γραφικός, κλπ.με αποτέλεσςμα να μη δεί ποτε όχι θέση στο κοινοβούλιο αλλά ούτε υποψηφιότητα.....

   • ΓΙΑΝΝΙΣ avatar
    ΓΙΑΝΝΙΣ @ ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ 01/07/2010 18:15:42

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ
    αΛΛΆ ΈΧΕΙ ΜΕΓΆΛΗ ΣΗΜΑΣΊΑ ΚΑΙ Η ΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    ΕΔΩ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥ!!!!

    ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΞΑΝΘΙΑ ΜΕΓΑΛΟΚΥΡΙΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

    ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΙΟ

    ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΑΥΤΗ

    ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΑΝ

 11. Άπιστος Θωμάς avatar
  Άπιστος Θωμάς 01/07/2010 11:38:44

  Πολύ σοβαρές οι προτάσεις και οι περιγραφόμενοι τρείς άξονες, πλήν όμως θα πρέπει να συμπληρωθούν και με τον Άξονα Μηδέν (προοίμιο των λοιπών τριών).

  Μηδέν Άξονας : Η ηθική του επιχειρείν στην Ελλάδα, ως απολύτως διαβρωμένη από την διαπλοκή πολιτικής-δημοσιοϋπαλληλίας-επιχειματιών, είναι φύσει αδύνατον να φέρει σε πέρας όποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο που θα εκπονηθή. Συνεπώς, πρό κάθε άλλης ενέργειας, θα πρέπει :
  1. Να διαρραγεί άμεσα, με θεσμικά μέτρα, η ως άνω διαπλοκή. Γιά τον σκοπό αυτόν, άμεσα, σήμερα κιόλας, κάθε διακήρυξη δημοσίου διαγωνισμού, θα πρέπει να αναρτάται ως προσχέδιο στο διαδίκτυο και να καταθέτουν παρατηρήσεις επ' αυτού, όσοι θα λάβουν μέρος.

  2. Να αποκλειστούν από κάθε δημόσιο έργο οι εγχώριοι επιχειρηματίες.
  Εναλλακτικώς, θα μπορούσε να επιτραπή η συμμετοχή μόνο εκείνων των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα αποδείξουν με στοιχεία ότι :
  - Η προσωπική και οικογενειακή περιουσία τους, εδώ και στο εξωτερικό, ΔΕΝ είναι μεγαλύτερη από την καθαρή θέση των επιχειρήσεων που διοικούν.
  - Οι εισηγμένοι στο ΧΑΑ, επένδυσαν στην επιχείρησή τους κάθε ευρώ που πήραν από τις αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου.
  - Το μερίδιο των επιχειρήσεών τους στον ομοειδή κλάδο, δεν υπερβαίνει το 10% κατ' ανώτατο όριο του συνόλου του κλάδου τους.
  Οι επιχειρηματικές ενώσεις, να διαγράψουν από μέλη τους, όσους δεν πληρούν τους ανωτέρω όρους.

  Προφανώς, μποροπυν να γραφούν ακόμα πάρα πολλά. Σελίδες ολόκληρες.
  Γιά αρχή όμως, αυτά τα λίγα.

  Μετά, συζητάμε γιά αναπτυξιακά σχέδια...

 12. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 01/07/2010 12:27:16

  Ειμαι βλακας΄.

  πηραμε ΕΣΠΑ την Τσαζικα απο παντου, με 2-4% δανειακα, να το δωσουμε στους Γερμανους προσφορα π θα παρουν τον ΟΣΕ και το ΜΕΤΡΟ τσαμπα... αυτοι θα κανουν φορολογικη εδρα στην Κυπρο με 11%.

  Ειμαι βλακας τελικα. Δουλευουμε για τους δανειστες.


  ΠΠ

 13. xrhxa65 avatar
  xrhxa65 01/07/2010 13:17:15

  Υπάρχει ένα τραγικό σημείο στην όλη υπόθεση....

  Όλοι αυτοί που επελήφθησαν την σωτηρία μας είναι οι υπεύθυνοι της τραγωδίας μας....όλοι αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν και να πληρώσουν και να "φέρουν πίσω τα κλεμένα" είναι τα ίδια πρόσωπα που διαχειρίζονται το χρέος και παίρνουν μέτρα για να "σώσουν την Ελλάδα" με ύφος περίλυπο και κροκοδείλεια δάκρυα........

  Η φράση "όλοι οι κλέφτες μέσα" τους αφορά όλους....οπότε θα έπρεπε να κάνουν μιά ,κατά κάποιο τρόπο, αυτοχειρία, για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν το γενικό ,λαϊκό αίτημα......

  Το θέμα είναι ότι συνενοχοποιήσανε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τις αθρόες προσλήψεις των παρελθώντων δεκαετιών, 'ετσι ώστε σήμερα που ο μόνος δρόμος είναι η οριστική πτώχευση και η οριστική επανίδρυση του κράτους απ'το μηδέν να έχουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού επί ξυρού ακμής και να τους δίνεται έτσι η δυνατότητα να περνάει το παραμύθι τους περί σχεδίου σωτηρίας κτλ....κτλ...κτλ....


  Έχω ένα όραμα για την Ελλάδα ....να γίνει επιτέλους μιά χώρα που θα δουλεύει για τους Έλληνες...που θα εκπαιδεύει τους΄Ελληνες...που θα δίνει ευκαιρίες εργασίας στους Έλληνες....που θα δίνει ευκαιρίες επενδύσεων στους Έλληνες....

  Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα....πιστέψτε με...ξέρω....είμαι της παραγωγής.....

  Το μόνο που χρειάζεται είναι να φύγουν απ'το κεφάλι της τα τσιμπούρια που την τρώνε ζωντανή (κι εμάς μαζί)....

  Η Ελλάδα χρειάζεται να χρεοκοπήσει.....να σβήσει ότι χρωστάει .... να ξαναφτιάξει δημόσιο τομέα, περιορισμένων διαστάσεων...και να αφήσει τους Έλληνες να δημιουργήσουν, όπως ξέρουν....

  Γιατί ξέρουν...

  Χωρίς κρατικούς(=κοματικούς) ελέγχους και γραφεικρατικούς περιορισμούς, πελατεικά προσκώματα και ποσοστά επί των επενδύσεων απ'τον αρμόδιο(κλητήρα,γραμματέα , υπουργό )(αν θυμάμαι καλά ο υπουργός έπαιρνε 10%-το και:"νόμιμο πασοστό"- για κάθε εγκρινόμενο έργο;)(τί σε νοιάζει ρε φίλε, 50% επιδότηση από την Ε.Ε.,κάνε μια υπερτιμολογηση και έβγαλες περισσότερα...)(είναι επίσης και το "νόμιμο ποσοστό" κάθε αρμόδιου σε έργα ΟΤΑ.....)

  Τίποτε......

  στο βάθος μόνο μελαγχολία......

  Δυστυχώς

 14. tiramola avatar
  tiramola 01/07/2010 13:27:17

  Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η τελευταία έκθεση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης.

  Copy από in.gr

  Κραυγαλέες περιπτώσεις κακοδιοίκησης, παράβασης καθήκοντος και άλλων ατασθαλιών εντόπισε άλλη μια φορά ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιτζής. Παρουσιάζοντας την έκτη κατά σειρά ετήσια έκθεση, του 2009, ο κ. Ρακιτζής δήλωσε ότι κατά την προηγούμενη χρονιά διενεργήθηκαν 4.440 έλεγχοι. Από τις υποθέσεις αυτές, 724 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ άλλες 185 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα από τον ίδιο τον ΓΕΔΔ.

  «Να αλλάξουμε νοοτροπία και να σεβόμαστε τους θεσμούς» επισήμανε ο Γενικός Επιθεωρητής αναλύοντας τις υποθέσεις που εξετάστηκαν.

  Μεταξύ των κραυγαλέων περιπτώσεων κακοδιοίκησης, παράβασης καθήκοντος και άλλων ατασθαλιών, ήταν:


  Αντιπρόεδρος συλλόγου εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (σήμερα συνταξιούχος), ύστερα από έλεγχο «Πόθεν Έσχες», βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ποσό 9 εκατ. ευρώ, που δεν δικαιολογείτο από τα εισοδήματά του.
  Διευθύντρια του υπουργείου Υγείας συμμετείχε επ’ αμοιβή σε 31 επιτροπές. Όπως σημείωσε ο κ. Ρακιτζής, σήμερα οι υπάλληλοι δεν αμείβονται επί πλέον για τέτοιου είδους υπηρεσίες και παρατηρείται πρόβλημα στελέχωσης.
  Πανεπιστημιακός γιατρός σε δημόσιο νοσοκομείο, από το οποίο συνταξιοδοτήθηκε, πήρε μαζί του φεύγοντας τους φακέλους 440 ασθενών του στη νέα του θέση σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.
  Επιπλέον, ύστερα από ελέγχους σε διάφορες δημόσιες εταιρίες και οργανισμούς διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο: Στην ΤΡΑΜ ΑΕ το διάστημα από 1/4/04 έως 2/9/09 το προσωπικό αυξήθηκε κατά 250%. Αύξηση, αλλά μικρότερη, παρατηρήθηκε και στην Κτηματολόγιο ΑΕ.

  Ωστόσο, το «μεγάλο φαγοπότι», όπως είπε ο κ. Ρακιτζής, έγινε στις δημοτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή, στο εξής απαγορεύεται ο δανεισμός των τοπικών αρχών, αν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το δάνειό τους, αφού είναι πλέον απαραίτητο να εξασφαλίσουν το 20% του ποσού, που αιτούνται ως δανειοδότηση. Σχολίασε, μάλιστα, πως αμφιβάλλει αν θα υπάρξει πλέον ενδιαφέρον για το αξίωμα των δημάρχων.

  • Αγανάκτηση avatar
   Αγανάκτηση @ tiramola 01/07/2010 14:03:26

   Εαν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης το πιάσει από το '81 και μετά θα πάθει έμφραγμα...

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ Αγανάκτηση 01/07/2010 14:10:07

    Αν πάει στα 1881 τότε θα διαπίστωνε δια στόματος Ροϊδη τα εξής:

    "Ἐσφαλμένως, νομίζομεν, παρωμοίασάν τινες τοὺς ἡμετέρους κομματάρχας πρὸς ἀρχηγοὺς λῃστρικῶν συμμοριών. Τὸ πταῖσμα αὐτῶν εἶναι ὅτι ἐδημιούργησαν τὰς συμμορίας· σήμερον ὅμως, ἀντὶ να εἶναι ἀρχηγοὶ αὐτῶν, κατήντησαν ἁπλοῖ μεσῖται, διὰ τῶν ὁποίων αἱ συμμορίαι αὗται διαπραγματεύονται πρὸς τὸ ἔθνος τὰ λύτρα ἀνθ᾿ ὧν συγκατανεύουσι να παραχωρήσωσιν αὐτῷ ἀσφάλειαν ζωῆς καὶ περιουσίας. Τὰ λύτρα ταῦτα καλοῦνται κατ᾿ εὐφημισμὸν προϋπολογισμός. Ἀπόδειξις ὅμως τοῦ ἀληθοῦς αὐτῶν χαρακτῆρος εἶναι ἡ δουλικὴ εὐπείθεια μεθ᾿ ἧς ὁλόκληρος ἡ Βουλή, σιγώσης τῆς ἀντιπολιτεύσεως, σπεύδει να τὰ καταβάλῃ ἄνευ συζητήσεως εἰς τὸν εἰσπράκτορα τῆς κατισχυούσης συμμορίας, καλῶς γνωρίζουσα ὅτι πᾶσα ἀντίστασις ἢ ἀπόπειρα ἐλαττώσεως αὐτῶν ἤθελε τιμωρηθῇ δι᾿ ἀναστατώσεως τὴν ἐπιοῦσαν.

    Τὸ δὲ ὄντως λυπηρὸν εἶναι ὅτι καὶ ὑποτασσόμενοι εἰς πᾶσαν ταπείνωσιν καὶ κακουχίαν, στέργοντες να μένωμεν ἄοπλοι καὶ εἰς πᾶσαν ὕβριν ἐκτιθέμενοι, πάλιν δεν κατορθοῦμεν να πληρώνωμεν ὁλοσχερῶς τὰ κατ᾿ ἔτος ἐξογούμενα ἡμῶν λύτρα, ἀναγκαζόμενοι να δανειζώμεθα ἀκαταπαύστως, καὶ ἴσως μετ᾿ οὐ πολὺ να παραστήσωμεν τὸ πρωτοφανὲς ἐν τῇ ἱστορίᾳ θέαμα ἔθνους χρεωκοποῦντος ἄνευ παρασκευῶν, ἄνευ πολέμου, ἄνευ ἐπαναστάσεως ἢ ἄλλης τινὸς ἐκ τῶν μέχρι τοῦδε γνωστῶν προφάσεων χρεωκοπίας. Τοῦτο πάντες βλέπομεν, ἡ δὲ ἐπιστήμη τὸ κηρύττει διὰ τοῦ στόματος τοῦ κ. Σούτσου, ὑποδεικνύοντος τὰς οἰκονομίας ὡς τὴν μόνην σωτηρίας ὁδόν. Πρὸς ταύτην ὅμως οὐδεὶς πολιτευόμενος τολμᾷ να τραπῇ, οὐχὶ ἐξ ἐλλείψεως πατριωτισμοῦ, ἀλλὰ διότι καλῶς γνωρίζει ὅτι ἀδύνατον εἶναι να προχωρήση ἐπ᾿ αὐτῆς, χωρὶς να προσκρούσῃ ἀνὰ πᾶν βῆμα εἰς προσωπικὰ συμφέροντα, ἅτινα θέλουσιν ὀρθωθῇ κατ᾿ αὐτοῦ ὡς ἔχιδναι φαρμακεραὶ τῶν ὁποίων ἐπατήθη ἡ οὐρά.

    Εἰς τὴν ἀνάπτυξιν ταύτην, τοῦ τι ἐννοοῦμεν διὰ τῆς λέξεως ἀγέλη προέβημεν, ἀποχαιρετῶντες σήμερον τὴν δημοκρατίαν, διότι, παρεξηγοῦντές τινες ἡμᾶς, ὑπέθεσαν ὅτι τὸ ὄνομα τοῦτο ἀποδίδομεν εἰς αὐτὴν τὴν Βουλήν, ἐνῶ αὕτη, ὡς καὶ πᾶσα ἐν Ἑλλάδι ἐξουσίᾳ, οὐδὲν ἄλλο εἶναι εἰμὴ θαλαμηπόλος καὶ ἐκ φόβου τροφοδότις τῆς νεμομένης τὸν τόπον παντοδυνάμου ἀγέλης.

    Παραιτούμενοι σήμερον ἀνωφελοῦς ἀγῶνος, παρηγορούμεθα διὰ τῆς ἑξῆς σκέψεως: ὅτι πάντα ἀνεξαιρέτως τὰ ἔθνη κατὰ περίοδόν τινα τοῦ βίου τῶν ὑπέστησαν αἰσχρόν τινα ζυγόν. Κατ΄ἆτον δέκατον πέμπτον αἰῶνα ἐδέσποζον ἐν Ἰσπανίᾳ οἱ Ἱερεξετασταί, κατὰ τὸν δέκατον ἕκτον οἱ δολοφόνοι ἐν Ἰταλίᾳ καὶ κατὰ τὸν δέκατον ὄγδοον ἐν Γαλλίᾳ αἱ πόρναι. Οὕτω καὶ παρ᾿ ἡμῖν σήμερον αἱ βδέλλαι τοῦ προϋπολογισμοῦ."

    Είναι βαθιά ριζωμένη αυτή η νοοτροπία.

 15. Paulakos avatar
  Paulakos 01/07/2010 13:34:17

  Καλά τα λέει το άρθρο αλλά ποιός τα ακούει.

 16. armageddon avatar
  armageddon 01/07/2010 13:58:50

  Στον οίκο του Ναύτου ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου μια κωλλυτή
  μασέρ της μαμάς Μαρκαρέτ,με πτυχείο λυκείου .Ασχετη με την
  κατάσταση .

 17. Greco avatar
  Greco 01/07/2010 14:14:05

  μερικες προτασεις
  -στο δημοσιο να προσλαμβανονται απο δω και περα μονο πολυτεκνοι(3 παιδια) ωστε να χει νοημα και η μονιμοτητα.Εξαιρουνται ορισμενες μονο θεσεις απο απαιτειται ειδικη τεχνογνωσια

  -κινητρα ωστε να υπαρξει εσωτερικη μεταναστευση εκτος του αθηναικου λεκανοπεδιου σε ιδιωτες,επιχειρησεις και μεγαλα κεφαλαια(φορολογικες ελαφρυνσεις πχ) ωστε να ανασανει η πρωτευουσα με αδειασμα χωρων που θα μπορουσαν να μετατραπουν σε κοινοχρηστους με γκρεμισμα παλαιων κτιριων κ.α...
  στην αθηνα θα πρεπει στοχος να ειναι να φιλοξενειται μονο ο "σκληρος πυρηνας" της κεντρικης διοικησης

  -καταργηση των εξωφρενικων συνδικαλιστικων και συντεχνιακων προνομιων.Δεν υπαρχει αλλη ανοχη για κηφηνες.Απτο να τους κοβονται μισθοι,καλυτερα να τους κοπουν αυτα ωστε να συμβαλλουν στην κοινωνικη γαληνη,προυποθεση της αναπτυξης

  -εμφαση στο φυσικο περιβαλλον και στο φυσικο τοπιο ολων των αστικων(και οχι μονο)κεντρων.Σε συνδυασμο με την κτιριακη αρχιτεκτονικη(υποδειγμα θα μπορουσε να ναι το ναυπλιο) και την αξιοποιηση των αρχαιων(που πολλα περαμενουν σε οικτρη κατασταση) δημιουργειται μια εικονα ακρως θελκτικη για τον την αναπτυξη του τουρισμου

 18. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 01/07/2010 15:27:51

  Στο 1981 μπορούμε να φτάσουμε, στο 1881 όχι γιατί δεν ζει και κανένας από τότε...

 19. Γιάννης Χριστόπουλος avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος 01/07/2010 18:02:37

  Τρομερή και τραγική πραγματικότητα, δεν έχεις όρεξη να σχολιάσεις...

 20. Robin wood avatar
  Robin wood 02/07/2010 16:08:37

  Αυτές οι μπουρζουαριστεριστικες λογικές που εδώ και πολλά χρόνια καπηλεύονται το «φιλολαικο» οδήγησαν το πολιτικό σύστημα στην αυτοκτονία που τώρα συμπαρασύρει τη χώρα. Η φιλοσοφία είναι ελαφριά κριτική σε όλα εφικτά και ανεφικτα στο όνομα μιας αχρωμης και αγευστης αριστεριστικης ιδεολογίας του νεοπλουτισμου του κρατικοδιαιτου συστήματος που οι ίδιοι έκτισαν και τώρα εθελοτυφλοντας για το τι συμβαίνει το υπερασπίζονται με «φιλολαϊκά» σοφισματα.

 21. Robin wood avatar
  Robin wood 02/07/2010 16:19:38

  Και κάτι ακόμα φίλε φιλολαϊκε. Δεν χρειαζόμαστε πια βιταμίνες επειδή επιτέλους σταματησαμε να τρώμε κουτοχορτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.