#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/12/2010 06:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κι όμως, υπάρχουν λόγοι για αισιοδοξία

Οι λέξεις «ελπίδα» και «αλλαγή» είναι ίσως οι πιο πολυχρησιμοποιημένοι όροι στα δημόσια πράγματα. Τα τελευταία 400 χρόνια, η Δύση απολαμβάνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά στην αισιοδοξία. Οι διανοούμενοι έφεραν τον διαφωτισμό και τη πνευματική πρόοδο, ενώ οι επιστήμονες την τεχνολογία και την επιστημονική πρόοδο. Οι ιδρυτές των ΗΠΑ δεν υποσχέθηκαν μόνο ελευθερία, αλλά και την επιδίωξη της ευτυχίας.

Παρόλα αυτά, η Δύση υπήρξε και εστία αγριοτήτων. Η αναζήτηση της ουτοπίας, πολλές φορές βγάζει στην επιφάνεια τα χειρότερα ανθρώπινα ένστικτα. Όμως, ακόμη και έτσι, η ανθρώπινη ύπαρξη είχε πιο πολλές πιθανότητες να βελτιωθεί στα πλαίσια του Δυτικού επιστημονικού υλισμού, απ ότι στο σύστημα καστών της Ινδίας, ή σε αυτό της δουλοπαροικίας της Ρωσίας.

Σήμερα, η αισιοδοξία αυτή συνεχίζει να επικρατεί. Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew, το 87% των Κινέζων, το 50% των Βραζιλιάνων, και το 45% των Ινδών, πιστεύουν πως η χώρα τους βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Στη Δύση, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 31% για τους Βρετανούς, 30% για τους Αμερικανούς, και 26% για τους Γάλλους. Από τη πλευρά τους, οι μεγάλες επιχειρήσεις επενδύουν όλο και περισσότερο στις νέες ανερχόμενες οικονομίες, παρακάμπτοντας τον αναπτυγμένο κόσμο. Το σύνθημα λοιπόν, που επικρατεί  στον 21ο αιώνα, είναι το «Go east, young man».

Ο πεσιμισμός της Δύσης επανασχηματίζει και τη πολιτική της ζωή. Δυο χρόνια μετά την ευφορία της εκλογής του Ομπάμα, το κλίμα στην Αμερική είναι πιο στενόχωρο από ποτέ. Ούτε οι Δημοκρατικοί, ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κάποιο όραμα. Μάλιστα το σημερινό δόγμα των δεύτερων, πιο πολύ με θυμό μοιάζει, παρά με την αισιοδοξία που απέπνεε ο Ρήγκαν

Στην Ευρώπη βλέπουμε μαζικές και συχνά βίαιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η απαισιοδοξία μπορεί να είναι φυσιολογική για τα αδύναμα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όμως υφίσταται σαν αίσθημα ακόμη και στον κεντρικό πυρήνα της ΕΕ. Η βασική εξήγηση είναι μάλλον η οικονομική κρίση. Όχι μόνο γκρέμισε την αυτοπεποίθηση των Ευρωπαίων, αλλά μεγέθυνε και το χάσμα μεταξύ των οικονομιών. Η Κίνα και η Ινδία αναπτύσσονται με ρυθμούς της τάξης του 9-10%, σε σύγκριση με το 2-3% της Ευρώπης και της Αμερικής. Η ανεργία κυριαρχεί. Στην Ισπανία, το 41% των νέων είναι χωρίς εργασία. Στην Αμερική, ο ένας στους δέκα είναι άνεργος, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν προ πολλού πάψει να ψάχνουν για δουλειά. Το όνειρο που κινούσε τη Δύση, έχει σβήσει.

Σε ολόκληρη την ιστορία της, η Αμερική υπόσχονταν στους πολίτες της πως τα παιδιά τους θα ζουν καλύτερα από αυτούς. Σήμερα, μόνο οι μισοί από τους Αμερικανούς θεωρούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει. Στην Ευρώπη, το όνειρο ήταν λίγο διαφορετικό. Είχε δυο μέρη: Την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και την εγκαθίδρυση ενός γενναιόδωρου κοινωνικού κράτους. Σήμερα, το ευρώ κινδυνεύει, και τα κράτη γονατίζουν από τα υπέρογκα χρέη τους.

Εν τω μεταξύ, στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν μαλώνουν για τις συντάξεις και το ασφαλιστικό, αλλά χτίζουν κολέγια. Ο αριθμός των φοιτητών της Κίνας έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 20  χρόνια. Σύμφωνα με την UNESCO, το ποσοστό των ερευνητών επιστημόνων στον αναπτυσσόμενο κόσμο ανήλθε στο 38% το 2007, από το 30% που ήταν το 2000. Εταιρίες υψηλής κλάσης, όπως η ινδική Infosys και η κινεζική Huawei, κυριαρχούν απέναντι στους διεθνείς ανταγωνιστές τους.

Υπάρχουν όμως και κίνδυνοι. Η πολλή αισιοδοξία μπορεί εύκολα να οδηγήσει στην υπερβολή. Ήδη τα κεφάλαια στις αναδυόμενες οικονομίες έχουν πιάσει τιμές ρεκόρ. Και υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο του να θυμώσει η Δύση. Αν οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν αρχίσουν να παίρνουν στα σοβαρά το ζήτημα της ασφάλειας, μπορεί οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι να αρχίσουν να δυσανασχετούν, που αναγκάζονται να αστυνομεύουν με δικά τους έξοδα τον πλανήτη, έτσι ώστε να παραμένουν ανοιχτές οι αγορές που πλουτίζουν κάποιους άλλους.

Από την άλλη πάλι, η Δυτική απαισιοδοξία έχει και κάποια χρησιμότητα. Υπάρχει πλέον η αντίληψη ότι ο παλιός πλούσιος κόσμος δεν πρέπει να θεωρεί την ευμάρεια του δεδομένη. Πως θα την χάσει σε κάποιους άλλους πιο πεινασμένους, αν δεν προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Οι Αμερικανοί καταλαβαίνουν ότι θα πρέπει να γίνουν πιο «σφιχτοί», και οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν ότι οι οικονομίες τους θα πρέπει να γίνουν πιο καινοτόμες, και πιο ελαστικές. Και οι δυο αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τη κρίση που τους πλήττει, ως μια μοναδική ευκαιρία.

Πάντως, η ανάδυση κάποιων νέων οικονομιών, βοηθά και τη Δύση. Παρά το γεγονός ότι δεν θα μπορεί να διαφεντεύει τον κόσμο τόσο εύκολα, αφού οι περισσότεροι πόροι θα ανήκουν σε άλλους, και πάρα το γεγονός ότι τα παιδιά των Δυτικών κοινωνιών θα δυσκολευτούν πολύ στο να βρουν εργασία σε ένα νέο πιο ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, εν τούτοις, οι πληθυσμοί της Ινδίας, της Βραζιλίας, και της Κίνας, θα μπορούν  πιο εύκολα στο μέλλον να αγοράζουν τα Δυτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Τα κράτη δηλαδή που ως τώρα τους παρείχαν εργατικό δυναμικό, τώρα θα τους παρέχουν και πελάτες-αγοραστές.

Μπορεί να μη φαίνεται, όμως οι καιροί είναι καλοί για τη Δύση. Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων βγαίνουν από τη φτώχεια. Το διαδίκτυο παρέχει γνώση και πληροφόρηση, που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν διαθέσιμη μόνο σε κάποιους λόγιους. Η εξέλιξη της ιατρικής υπερνικά τις ασθένειες και αυξάνει τον μέσο όρο της ζωής των ανθρώπων. Στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, μόνο ελάχιστοι προνομιούχοι μπορούσαν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα όμως το καλύτερο μέλλον ανήκει στις μεγάλες μάζες. Και αυτός είναι ένας τουλάχιστον λόγος για να είμαστε αισιόδοξοι.

S.A.- Economist

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/12/2010 08:55:48

  O Economist καλά κάνει και έχει τον χαβά του. Κάπου του ξεφεύγει όμως και το λέει: Η αποτυχία του κοινωνικού κράτους. Όχι ότι δεν είναι αρκετά "κοινωνικά" τα κράτη, αλλά όσο πιο πολλή "κοινωνικότητα" και "παροχές" σοβιετικής και ευρωσοσιαλιστικής έμπνευσης, τόσο πιο μεγάλη η κατάπτωση. Ο Ομπάμα, είναι θέμα χρόνου να θεωρηθεί δημόσιος κίνδυνος με τα άγνωστης προέλευσης σοσιαλιστικά του και τις βαθειές υποκλίσεις σε Σαουδάραβες. Ήδη προσπαθεί να παρακάμψει το Κογκρέσσο σε διάφορα θέματα, κατηγορεί τα ...μπλογκς, και αυτός, που δεν τον αφήνουν να "επικοινωνήσει απ ευθείας με τον λαό", και ψυχανεμίζομαι ότι επίκειται σύγκρουση με την θυμωμένη βάση του κόσμου. Φυσικά και υπάρχει θυμός. Έβγαλαν και εκεί κάποιον ιδεοληπτικό νεοσοσιαλιστή με τάσεις που απέχουν μία τρίχα από το να παραβιάζουν το Σύνταγμά τους.

 2. Α. Αποστόλου avatar
  Α. Αποστόλου 26/12/2010 10:31:56

  Σωστός για μια ακόμη φορά.

  Χρόνια Πολλά!

 3. salmonellas avatar
  salmonellas 26/12/2010 12:00:47

  O καπιταλισμος οδηγει με μαθηματικη ακριβεια στην εξαφανιση πολλων κρατων στη Δυση μια και οι παραγωγικες επενδυσεις πηγαινουν προς Ανατολας και οι κερδοσκοπικοι πολεμοι προς Δυσμας. Εμεις ειμαστε σε περιοχη που χανει και πρεπει να δουμε τι θα κανουμε πρωτου μεταβληθει η Ευρωπη σε περιοχη Mad Max οπου ορδες αγριων θα αλληλοεξοντωνονται για ενα ντεποζιτο βενζινη.

 4. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣ. 26/12/2010 20:47:58

  ΕΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝΕ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝΕ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΙΝΗ,ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΗ ΤΙΠΟΤΑ!!!.Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΣ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΟΡΥΚΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑ,ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ!!!.ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΟΙ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΟΥΝΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΦΤΑΝΟΥΝΕ ΣΕ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥΣ.ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ.

 5. Enzo avatar
  Enzo 27/12/2010 09:35:18

  εχει και τα καλα της η κριση παντως. πρεπει να το ομολογησουμε, the party is over.
  οπως τα ενοικια στα καταστηματα, φουσκα
  ενοικια στα σπιτια, φουσκα
  αξια αγορα γης, φουσκα
  (οτι ηθελε ζηταγε ο καθενας)

  δημοσιος τομεας, το τελος της καλοπερασης και του βολεματος.
  το τελος της ευδαιμονιας των Ελληνων και που ζουσαμε με δανεικα τοσα χρονια, επιστροφη στις αξιες.
  οι Ελληνες θα ξαναμαθουν να δουλευουν.
  απαξιωση και καταστροφη των συνδικατων, εργατοπατερων, συντεχνιων κτλ.
  αυτοι μαζι με τους πολιτικους κατεστρεψαν την Ελλαδα.
  και ενα σωρο αλλα μπορει να βρουμε απλα στους υπολοιπους τομεις η κυβερνηση τα εκανε σκατα!
  καλημερα και χρονια πολλα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.