#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/07/2011 17:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταρρέει και η Ιταλία;Υπάρχει κανένας που να πίστευε πραγματικά πως η Ιταλία θα τη γλιτώσει, και δεν θα χρειαστεί διάσωση;

Πάνω που λέγαμε πως η κατάσταση στη Ευρώπη ομαλοποιείται, νάσου και η Ιταλία. Την Παρασκευή σημειώθηκε ένας μίνι πανικός, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ξεφορτώνονται τα ιταλικά χαρτιά. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν μη τυχόν και η ασθένεια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας πλήξει τώρα και την Ιταλία. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Herman Van Rompuy συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση για σήμερα το πρωί. Αρνείται να παραδεχτεί ότι η αφορμή της συνάντησης είναι η Ιταλία, αλλά όλοι αυτό νομίζουν. Στην συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι Jean-Claude Trichet και Jose Manuel Barroso.

Αν αποδειχτεί ότι και η Ιταλία θα χρειαστεί οικονομική διάσωση, τότε αλλάζουν τα πάντα για την Ευρώπη.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ιταλία είναι πολύ πιο σοβαρό από αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Η χώρα αποτελεί τη 4η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ. Αν λοιπόν  χρειαστεί διάσωση, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν είναι αρκετός για να αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. Δεν είναι καν σχεδιασμένος για τέτοιου μεγέθους κρίση.

Η Ιταλία ήδη εφαρμόζει μέτρα λιτότητας, και αυτό που συμβαίνει δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Όμως συμβαίνει.

Η τελευταία αυτή κρίση ξεκίνησε με τη πώληση ιταλικών χαρτιών τη Παρασκευή που μας πέρασε. Σύμφωνα με το Bloomberg:

«Η UniCredit SpA (UCG) και η Intesa Sanpaolo SpA (ISP), που είναι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας, έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δυο χρόνια, καθώς η Ιταλία απειλείται από μεταδοτικότητα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Η UniCredit SpA (UCG) βούτηξε κατά 7.9%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση από την 30/3/2009, ενώ η Intesa σημείωσε πτώση 4.6%. Τα επίπεδα πτώσης θυμίζουν τη περίοδο που ακολούθησε τη κατάρρευση της Lehman Brothers…».

Δυστυχώς, αυτά  όλα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση μιας τάσης που βλέπουμε συνεχώς τελευταία. Αν τις δούμε ομαδικά, οι μετοχές των πέντε μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών έχασαν 27% από τις αρχές του έτους. Αυτό δεν είναι καλό.

Παράλληλα, οι επενδυτές άρχισαν να διώχνουν το ιταλικό χρέος. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα σπρέντς των 10ετών ιταλικών ομολόγων αρχίζουν να αγγίζουν τα κόκκινα.

Το ιταλικό εθνικό χρέος είναι τώρα στο 120% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει, αν τα επιτόκια ήταν χαμηλά. Δυστυχώς αυτά είναι ήδη υψηλά, και αν συνεχίσουν να αυξάνονται, η ατμόσφαιρα θα γίνει αποπνικτική.

Το κλειδί στα χρέη κρατών είναι τα επιτόκια. Για παράδειγμα, αν η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί με 0%, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα. Σήμερα όμως δανείζεται με 30%, και δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση πουθενά στη γη που να μπορεί να πληρώνει  τέτοιους τόκους επί πολύ.

Για την Ιταλία, αυτή μπορεί να είναι η αρχή του τέλους. Πρόσφατα, η Moody's προειδοποίησε πως θα αναγκαστεί να υποβαθμίσει τη πιστοληπτική της αξιολόγηση μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Αν συνεχιστεί η κατάσταση που ξεκίνησε, το ίδιο θα κάνουν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης.

Το πιο ανησυχητικό με την Ιταλία είναι ότι οι οικονομικές κρίσεις βγάζουν στη φόρα τη διαφθορά, και η Ιταλία είναι πρωταθλητής της διαφθοράς. Παρά τα πολλές ομορφιές της, παρά τον καλοσυνάτο της λαό, παρά τις τεράστιες πρωτιές της, η Ιταλία πάσχει από μια ενδημική διαφθορά. Είναι τρόπος ζωής.

Για παράδειγμα, δείτε τον πρωθυπουργό της. Ο Silvio Berlusconi είναι ο κατ εξοχήν Ιταλός πολιτικός. Πολλοί τον λατρεύουν, αλλά θα χρειάζονταν μέρες για να αναλύσουμε λεπτομερώς τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί κατά καιρούς. Σήμερα, ο Berlusconi έχει καταντήσει μια παρωδία του εαυτού του. Με κάθε νέο οικονομικό ή σεξουαλικό σκάνδαλο, μεγαλώνει ο μύθος γύρω από το όνομά του. Η Ιταλία είναι η μοναδική χώρα στην οποία ένας τέτοιος πολιτικός θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία.

Όχι ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι καλύτερη. Κάθε χρόνος που περνά γίνεται και πιο διεφθαρμένη. Αν όμως καταρρεύσει η Ιταλία, τότε πολλά μπορούν να συμβούν. Τι θα γίνει λοιπόν, αν και η Ιταλία χρειαστεί μια οικονομική διάσωση;

Θα πρέπει να βάλουν μπροστά τις εκτυπωτικές μηχανές, διότι θα χρειαστούν πάρα πολλά ευρώ. Πολλά περισσότερα από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη έχει μπει σε μια μόνιμη φάση κρίσης. Υπάρχουν πλέον πολλές καταχρεωμένες χώρες που δεν μπορούν να τυπώσουν χρήμα. Όπως είναι σχεδιασμένο, το ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα δεν λειτουργεί.

Κάποιοι προβλέπουν πως η κρίση χρέους θα οδηγήσει στη διάλυση της ΕΕ. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως η κρίση θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ενσωμάτωση.

Ότι και να γίνει, όλοι συμφωνούν πως τα προβλήματα δεν θα λυθούν σύντομα. Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί τα καταφέρνουν ως ζογκλέρ, αλλά μόλις αρχίσουν και τους πέφτουν οι  μπάλες, ο υπόλοιπος κόσμος καλά θα κάνει να προσέχει.

Μια ευρωπαϊκή οικονομική κατάρρευση θα ακουστεί παντού, και θα προκαλέσει τη παγκόσμια καταστροφή. Ας ελπίσουμε πως έχουμε ακόμη χρόνο.

S.A.-The Economic Collapse

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Περίεργος avatar
  Περίεργος 11/07/2011 17:24:08

  "Πάνω που λέγαμε πως η κατάσταση στη Ευρώπη ομαλοποιείται, νάσου και η Ιταλία."

  Ποιός έλεγε τέτοια πράγματα ????

  στο full της καταστροφής είμαστε!!

 2. Aggelos avatar
  Aggelos 11/07/2011 17:26:01

  καλα νεα για εμας..

  φτασαμε επιτελους στην καρδια..

  ή θα ριξουν κεντρικα λεφτα οι ευρωπαιοι με ευρωομολογα κλπ για να διωξουν τα αρπακτικα των αγορων μακρια απο το κοπαδι της ευρωπης..
  και θα γινει η νεα πιο ενωμενη ευρωπη

  ή θα το διαλυσουμε το μαγαζι και θα παρει ο καθενας το δρομο του..

  εγω πιστευω στο πρώτο..

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Aggelos 11/07/2011 17:27:30

   ...Κάποιοι προβλέπουν πως η κρίση χρέους θα οδηγήσει στη διάλυση της ΕΕ. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως η κρίση θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ενσωμάτωση....

 3. Aggelos avatar
  Aggelos 11/07/2011 17:27:17

  μην ξεχναμε οτι αν η ευρωπη ενωθει,,θα εχει χρεος και ελλειμμα πολυ λιγοτερο και σταθεροτερο απο της αμερικης..σημερα αυτο ισχυει για την ευρωζωνη

  οπότε αυτο μενει..

  ας παρουν οι ευρωπαιοι την αποφαση..

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/07/2011 17:30:05

  Το ολικό Δημόσιο χρέος της Ιταλίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι περίπου ίδιας τάξης με των ΗΠΑ (~ 120 %).
  Φυσικά, ως απόλυτος αριθμός, το χρέος των ΗΠΑ είναι σχεδόν 7-πλάσιο από της Ιταλίας. Με πληθυσμό ΗΠΑ περίπου 300 εκατομμύρια, δηλαδή 5-πλάσιο από τα 60 εκατ. της Ιταλίας.
  Έχουν καί άλλα κοινά, π.χ. σημαντικά ελείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο (μόνο που το άνοιγμα της ψαλίδας των ΗΠΑ είναι και απόλυτα αλλά και αναλογικά, πολύ μεγαλύτερο).

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ Ο Θείος 11/07/2011 21:55:48

   ρε Θείο,πάλι μαγειρεύεις νούμερα; 120% χρέος οι Γκρίγκος;;;;!!!!
   ......τό 100% δεν σού έκανε στόν συλλογισμό σου ε; .. ....πολλά κοινά ψάχνεις Θείο αλλά θα απογοητευθεις..Ενα κοινό έχουν (και είχαν).....την Μαφία!!
   Για τα υπόλοιπα "τί κάνεις Γιάννη μ'..... κουκιά σπέρνω.."

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ό παγωτατζής 12/07/2011 11:25:25

    Το "ρολόι" (usdebtclock) λέει ότι τρέχει αυτή τη στιγμή με 99,5 %.
    Δες όμως την επίσημη πρόβλεψη για το τέλος του 2011 στο παρακάτω διάγραμμα. Είναι κοντά στο 120 %, ίσως λίγο παρακάτω.
    h**p://www.usgovernmentspending.com/federal_deficit_chart.html

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/07/2011 17:31:13

  Ο "μέσος δρόμος" γίνεται όλο και πιό ανέφικτος.

 6. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 11/07/2011 17:32:00

  Γερμανία: Η καγκελάριος Α. Μέρκελ λέει πως η Ιταλία πρέπει να δείξει ότι υιοθετεί δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και πως χρειάζεται η γρήγορη έγκριση ενός δεύτερου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα...

  http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=25069&catid=14

  Πάει και ο ¨Άξονας Βίζενγκραντ¨ ( Ιταλία , Αυστρία , Τσεχία , Κροατία , Σλοβενία...). Μένει μόνο η Μεσευρώπη με το Βερολίνο ... Για να δούμε...

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/07/2011 17:41:09

  Ο χρυσός έκανε σήμερα ρεκόρ όλων των εποχών, και ως προς το ευρώ και ως προς το δολλάριο.
  1.555,50 $ η ουγγιά.

 8. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 11/07/2011 17:43:08

  Τα "χώνουν" στον Μπερλουσκόνι τώρα γιατί μάλλον είναι μη ελεγχόμενος, κάτι σαν τον Πούτιν...Σιγά μην αφήσει τις χρηματαγορές να του "φάνε" την ιταλική δημόσια περιουσία, που λίγο ως πολύ είναι δική του..

 9. Εnzo avatar
  Εnzo 11/07/2011 17:48:04

  πλεον εμεινε μονο το πυρηνικο οπλο της ΕΕ να χρησιμοποιησει, το ευρωομολογο.
  οτιδηποτε αλλο και αν κανει ειναι χαμενη απο χερι.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Εnzo 11/07/2011 19:37:42

   Η ΕΕ πρέπει να κόψει χρήμα περί το ένα τρις και αντί για λεφτά να δώσει στους δανειστές χαρτιά. Η Αμερική έκοψε 600 δις.

   • Εnzo avatar
    Εnzo @ anonymous 11/07/2011 19:44:24

    και τι καταφερε?

    • anonymous avatar
     anonymous @ Εnzo 11/07/2011 20:33:42

     Δε βρίσκεται στα χάλια της Ευρώπης. Παρόλο που η κρίση ήταν χειρότερη στην Αμερική, τη διαχειρίστηκε σωστότερα και ξελασπώνει.
     Εμείς χάρη στους μπούφους τους Γερμανούς με τα κολλήματά τους βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά στην κρίση και οι χώρες η μια μετά την άλλη πέφτουν μέσα.

     • Enzo avatar
      Enzo @ anonymous 11/07/2011 20:51:40

      ξελασπωνει η Αμερικη? περιεργο..
      εγω γιατι εχω την αντιθετη αποψη.

      Εχω απο την Παρασκευη που παρακολουθω την τελευταια αποστολη
      του
      διαστημικου λεωφορειου Atlantis και απορεις γιατι
      τα αφηνουν ολα στους Ρωσους να τα βγαλουν περα με το
      μικροσκοπικο και στριμοκωλο soyuz τα επομενα 5 χρονια!
      αφραγκιες? ολοι τους κραζουν στην Αμερικη.

 10. Aggelos avatar
  Aggelos 11/07/2011 17:49:21

  "Κάποιοι προβλέπουν πως η κρίση χρέους θα οδηγήσει στη διάλυση της ΕΕ. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως η κρίση θα οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ενσωμάτωση…."  ακριβως..

  το τι θα γινει απο τα δυο..

  δεν μπορουμε με σιγουρια να προβλεψουμε,,ουτε εμεις ειτε οι διαφοροι ειδικοι..

 11. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/07/2011 17:51:24

  Για την Ιταλία θα χρειαστεί να ανεβάσει το EFSF το αποθεματικό του στα 2 τρις.
  Τώρα είναι καν 1 τρις.
  Ποιο κοινοβούλιο χώρας θα δεχθεί να εισφέρει και άλλα;

  Η Σλοβακία μήπως; Χλωμό...
  Η Φινλανδία; Χλωμότερο...
  Η Τσεχία; Χλώμιστον...
  Η Γερμανία; Χλωμότατον...

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ αλλενάκι 11/07/2011 18:06:55

   Άν πάει έτσι, ίσως δεν επαρκούν πιά μόνον εγγυήσεις, αλλενάκι, ακόμη και άν δεχτούν.
   Italy is too big, 1,8 τρις ολικό χρέος.
   Ανοίγει θέμα "αρχιτεκτονικής" του Ευρώ. Euro-Ζone ("περιορισμένη ευθύνη") versus Euro-Land ("συλλογική ευθύνη").
   Το ρεαλιστικό των "ενδιάμεσων λύσεων" αδυνατίζει ταχύτατα. Τώρα φαίνεται που οδηγούσαν οι "ημινόμιμες" (κατά Μάαστριχτ - Λισαβώνα) κινήσεις του Τρισέ (μαζική αγορά ομολόγων), και το συστηματικό πριόνισμα της "συμμετοχής ιδιωτών" κτλ. Η "αναγκαιότητα των πραγμάτων" συγκρούεται τώρα με το "δισταγμό των πολιτικών".

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Ο Θείος 11/07/2011 18:14:29

    Και δικαιώνεται ο Αρχαίος που έλεγε "Eυρώπη; Who? Μα ποιον θα πάρω τηλέφωνο?"...

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ αλλενάκι 11/07/2011 18:16:20

     Κάπου διάβασα κάτι πρόσφατες σκέψεις του R. Mundell για το εβρώ.
     Έκανε κάτι δηλώσεις τελευταία για την κατασκευή αυτή, αλλά δεν τις κράτησα.
     Ήταν πολύ ενδιαφέρουσες πάντως, θα προσπαθήσω να τις βρω.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ αλλενάκι 11/07/2011 18:41:34

     "Μα ποιον θα πάρω τηλέφωνο"?
     Προς το παρόν, άν ψάχνεις Πολιτική (με κεφαλαίο Π και "ζώον πολιτικόν"), μόνο τον Τρισέ και την παρέα του.
     Οι πολιτικοί της Ευρώπης, Βορρά και Νότου, είναι απλοί "συνδικαλιστές" της πελατείας τους.

 12. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/07/2011 17:56:55

  ..έτσι, δεδομένου ότι χώρες όπως η Ιταλία ή Ισπανία παραείναι μεγάλες για να καλυφθεί το χρέος τους με εγγυήσεις, ωριμάζουν εξ ανάγκης άλλες σκέψεις.
  Άν είναι να συνεχίσει το κοινό ευρωπαικό νόμισμα πέρα από την κρίση, δεν αρκούν πιά οι Μηχανισμοί Σταθερότητας και οι εγγυήσεις τους.
  Ζητούμενο είναι η κοινή και αλληλέγγυα υπεθυνότητα για τα χρέη των επιμέρους χωρών. Ακούγεται πιά, ακόμη και από Γερμανικά χείλη ο μαγικός Ρουσβελτιανός όρος "new Deal": Από την Euro-Zone στην Euro-Land.
  h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,773633,00.html
  Ο γερο-ερωτύλος Μπερλουσκόνι, οι "τεμπέληδες" Πορτογάλοι, Έλληνες & Ισπανοί ή οι "Ιρλανδοί με τους χαμηλούς φόρους", είναι πιά ανεπαρκείς ως αποδιοπομπαίοι τράγοι και υπερβολικά φτωχά "επιχειρήματα".
  Όταν πάρει φωτιά το σπίτι σου, το κατούρημα είναι ανώφελο για κατάσβεση.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Ο Θείος 11/07/2011 18:12:58

   σε αυτό συμφωνούμε, "ανεπαρκείς ως αποδιοπομπαίοι τράγοι", το γράφω και παρακάτω με άλλα λόγια, "ξαφνικά δεν ευθύνεται πλεον η Ελλάδα για τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά δεινά που δημιουργησαν οι σορτακαραίοι"

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 11/07/2011 18:51:24

   Εδώ και 1 χρόνο δεν το γράφω; Αποδιοπομπαίοι τράγοι, κυρίως δι' εσωτερικήν εκλογικήν χρήσιν - εχουν και συνέχεια εκλογές λόγω Ομοσπονδίας. Με τα μικρά "γουρουνάκια' ως τράγους, την πάτησαν 5 φορές οι CDU/FDP " (Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, Αμβούργο, Βάδη Βυρτεμβέργη, Ρηνανία - Παλατινάτο, Βρέμη), προκύπτει τώρα ο μεγάλος "αγριόχοιρος" Ιταλία με το Σεπτέμβριο εκλογές στο Βερολίνο.
   Έφτασε να τους κράζει και ο Τέο Βάιγκελ, ο παλιός υπουργός οικονομικών του Κόλ, όταν εισήχθη το ευρώ το 1999. Είναι σαν ύφασμα που ξεφτίζει και στο τέλος μένουν μόνο κομμένες κλωστές.

  • Anonymous avatar
   Anonymous @ Ο Θείος 11/07/2011 21:21:45

   Αγαπητέ θείε, ο καιρός της Euro-Land φοβούμαι οτι ανεπιστρεπτί έχει παρέλθει. Τώρα αποκαλύπτεται η γύμνια του Βασιλιά ή άλλως, η ανικανότητα πλέον να αυτορρυθμιστεί ο καπιταλισμός.

   Πολλά τρωκτικά μαζευτήκανε, βλέπεις, και δεν υπάρχει δυνατότητα για "εξισορροπιστικό" πόλεμο.

   Αν δεν καιγότανε (και) ο κωλαράκος μου, ομολογώ οτι θα το παρακολουθούσα σαρδώνια!

 13. Aggelos avatar
  Aggelos 11/07/2011 17:57:50

  ποιο κοινοβουλιο?

  η ΕΚΤ εχει μπολικα λεφτα για ολους..

  και κοβει και αλλα αμα λαχει.

  γιατι δεν χρεωκοπει η καλιφορνια πχ?

  για ολα υπαρχουν λυσεις..


  και εδω το θεμα ειναι κυριως ΠΟΛΙΤΙΚΟ

 14. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 11/07/2011 17:58:01

  Δεν υπάρχει άλλη λύση για τις χώρες, από το να ΚΗΡΥΧΤΕΙ ΕΠΑΧΘΕΣ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΕΟΣ.

  Ο κύκλος αυτός πρέπει να διαρραγεί σε κάποιο σημείο του.

  Να δώ τι άλλο θα βρει να πει ο Μεγάλος Αποτυχημένος, ο οποίος χθες, ούτε λίγο ούτε πολύ, στο εβδομαδιαίο διάγγελμα που απευθύνει Live από τηλεοράσεως (όπως ζωντανή αναμετάδοση των υπουργικών συμβουλίων ένα πράγμα…) ΕΨΕΞΕ (χρησιμοποιώ απαλη λέξη) το χρέος της ΕΛΛΑΔΑΣ για την αύξηση της ΑΝΕΡΓΙΑΣ στην ΑΜΕΡΙΚΗ !!!!

  Προς το παρόν θα κοπάσει κάπως η περαιτέρω δαιμονοποίηση της Ελλάδας (με τις όποιες συνέπειες που μπορεί να είχε αυτό, γιατί τα σκοτεινά μυαλά πολλά απεργάζονται) και αυτό είναι θετικό.

  • εξυπνάκιας avatar
   εξυπνάκιας @ αλλενάκι 11/07/2011 19:16:38

   η δαιμονοποίηση του ΓΑΠ?

  • anonymous avatar
   anonymous @ αλλενάκι 11/07/2011 19:41:12

   Υπάρχει η λύση να υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα σταδιακής εξόφλησης και να βάλουν πάγο στους οίκους.
   Επί τρία χρόνια γίνονται διαρκώς αναίτιες επιθέσεις σε διάφορα κράτη. Αυτό δεν πάει άλλο.

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/07/2011 18:12:55

  Ίσως με 2 εκτυπωτικές μηχανές θα το λύσουν το πρόβλημα, τελικά: Μία στην Ουάσινγκτον και μία στη Φραγκφούρτη. Άντε και μια τρίτη στο Πεκίνο.
  Είναι συμμετρικό το "πρόβλημα", συμμετρική και η "λύση" που επιδέχεται, ομοιομορφισμός.
  Θα έχουμε ίσως να ξεχωρίζουμε και ανάμεσα σε "new New Deal West" και "new New Deal East".
  Διαφορετικά, μάλλον χαιρετίσματα στον θείο Κάρολο με το παχύ μούσι.

 16. dima avatar
  dima 11/07/2011 18:13:45

  καλύτερη φωτο θα ήταν ο πύργος της Πίζας, με λίγη παραπάνω κλίση

 17. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 11/07/2011 19:35:05

  Οικονομολόγος δεν είμαι, αλλά καταλαβαίνω οτι η ΕΕ, είναι ένας δυσκοίλιος οργανισμός, χωρίς θάρρος και πάντα συρόμενος να λαμβάνει αποφάσεις μετά κόπων και βασάνων, πολύ πιο πίσω από τα τσακάλια - κερδοσκόπους.

  Αυτή η νομισματική και μόνον ένωση δείχνει να μην προβλέπει ούτε να κατανοεί τα σημάδια των καιρών.

  Με μια ηγεσία συντηρητική, βλέπε Μέρκελ ( νομίζεις οτι είναι η ξινή δημόσια υπάλληλος πίσω από τον γκισέ, που αρνείται από ιδεολογία να σ΄εξυπηρετήσει),
  με μια μιζέρια στα όργανα που συσκέπτονται και κόντρα συσκέπτονται χωρίς αποτελέσματα κλπ.

  Δυστυχώς η ΕΕ, αποδεικνύεται σήμερα κατώτερη των περιστάσεων, αφού οι ισχυρές της οικονομίες κοιτούν να διασφαλίσουν πρωταρχικά τα συμφέροντά τους. Αλλά δεν καταλαβαίνουν οτι σ΄αυτόν τον ανηλεή πόλεμο, πρέπει να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και όχι να σφυροκοπούν τις αδύναμες οικονομίες μέσα στα σπλάχνα τους.

  Είναι σαν να προσπαθούν να σώσουν τον ασθενή της εντατικής, ενδιαφερόμενοι μόνο για το κεφάλι, αγνοώντας την καρδιά, τα πνευμόνια κλπ.
  Πρέπει επί τέλους να καταλάβουν οτι ο οργανισμός δεν ζει μόνο από το κεφάλι, αλλά οτι όλα τα όργανα πρέπει να λειτουργήσουν.

  • ορτικι ορτικαδ avatar
   ορτικι ορτικαδ @ Απλή σκέψη 11/07/2011 19:42:25

   Ναι οντως ετσι ειναι αλλα ειναι απλα η ΕΕ δυσκοιλια ,ανικανη η παιζουν και αυτοι το παιχνιδι των κερδοσκοπων,ορισμενοι δηλαδη.Εγω πιστευω οτι μερικοι εχουν συμφεροντα απο αυτη τη κατασταση.

 18. Theoprovlitos avatar
  Theoprovlitos 11/07/2011 19:51:19

  O Berlusconi κακός, στραβος, καραγκιοζης, μπήχτης πλην όμως ροκανιστηκε ΑΓΡΙΑ όπως και ο Καραμανλης διοτι χαριεντιζοταν με τους Ρωσσους και δεν ήταν ιδιαιτερα... δοτικος στο ζητημα της Λιβυής. Αν θα κααρρεσει το καθεστως του φοβαμια πως αυτο που θα το ακολουθησει θα ειναι κατι ΠΟΛΥ χειροτερο όπως και στην Ελλαδα.

  Το διεθνες κεφαλαιο τρωει τα επι μερους εθνικα.

  Μου αρεσει παντως που μας αποκαλουν PIGS = γουρουνια, δηθεν τυχαια, ενω θα μπορουσαν να μας λενε αλφαβητικά GIPS. Και ως γνωστόν για μερικους λαους τα γουρουνια είναι ακαθαρτα ζώα...

 19. armagedon avatar
  armagedon 11/07/2011 19:53:35

  ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ.ΕΙΤΕ ΠΑΜΕ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ,ΕΙΤΕ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ.ΜΕΣΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΤΟ ΠΡΩΤΟ

 20. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/07/2011 20:00:08

  Η ευθυνη της ελληνικης πολιτικης ηγεσιας ειναι οτι δεν κατορθωσε να πετυχει δεικτες ελλειμματος και χρεους παραπλησιους της Ιταλιας.
  Δεν ηταν δυσκολο αφου η Ιταλια εχει χρεος/ΑΕΠ 120%.
  Εαν συνεβαινε αυτο δεν θα απομονωνομαστε και θα ειχαμε την ιδια τυχη με τους υπολοιπους αφου τα γιατροσοφια των μηχανισμων δεν μπορουν να αντιμετωπισουν κριση χρεους ολου του Νοτου.
  Ισως ομως τελικα τα βασανα να φθανουν στο τελος : ή πραγματικο κοινο νομισμα ή δραχμη.Την αποφαση θα παρουν οι Γερμανοι.

 21. player avatar
  player 11/07/2011 20:41:10

  ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ
  ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.
  ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΗΘΗΣΑΜΕ.........
  ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ
  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ ΤΙ ΕΣΤΙ ΚΡΙΣΗ ....ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ?

 22. ό παγωτατζής avatar
  ό παγωτατζής 11/07/2011 22:03:41

  Οσο Νυχτώνει ό Πόνος Μεγαλώνει...
  Φέτος είναι αισθητός έν σχέσει με πέρυσι....
  Τού χρόνου ούτε οι μορφίνες θα έχουν αποτέλεσμα....

 23. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 12/07/2011 02:55:45

  Una faccia, una razza και τη κάναμε ταράτσα. Προτού όμως μας φουντάρουνε από τη ταράτσα όπου μας έβγαλαν εκμετταλευόμενοι τις αδυναμίες μας και ιδίως τη διαφθορά, κάποιος πρέπει να πει σε αυτούς βόρειους ηθικολόγους που προσποιούνται τις παρθένες ότι η δική τους διαφθορά όσο και να την συγκαλύπτουν είναι πολύ πιο σοβαρή και καταστροφική. Η Ziemens ή Μίζενς δεν ανήκει στα PIGS και τα στελέχη της που πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη δεν τα καλύπτουν μόνο οι διεφθαρμένοι πολιτικοί του Νότου.
  Πολύ χειρότερη είναι η διαφθορά στις Βρυξέλλες και προκαλεί εντύπωση που κανείς δημοσιογράφος μέχρι τώρα δεν το έχει ψάξει το θέμα. Τα λόμπις των πολυεθνικών κάνουν πάρτυ και χιλιάδες υπάλληλοι - μανδαρίνοι που αμοίβονται με παχυλούς μισθούς και βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη που ανέρχεται επίσης σε χιλιάδες ευρώ μηνιαίως αποτελούν μία μόνο πτυχή του θεάτρου του παραλόγου. Εδώ και χρόνια είχα διαβάσει σε ολλανδικά περιοδικά για το θέμα αυτό, αλλά στην Ελλάδα μας δημιούργησαν μια ειδυλλιακή εικόνα της ΕΕ τα ευρωλιγούρια που φυσικά επωφελήθηκαν.

 24. ηλιας avatar
  ηλιας 12/07/2011 06:08:21

  Ωρε ζορι παντως που τραβανε οι Ευρωπαιοι τσιιφς.
  Μια με μας ,μια με τους Ιταλους πιθανον ,μια με τον καθε ...
  Η Ευρωζωνη παντως δεν διαλυεται με τπτ...
  Εμεις οι λαοι της θα υποφερουμε ομως...ασχετο...
  Η Ε.Κ.Τ. θα κοψει χρηματα και θα δωσει οπου χρειαστει οταν ερθει η ωρα...
  Το Ευρω εξαλλου ειναι πολυ ψηλα (μια απο τις αιτιες "κρισης¨).Πρεπει να πεσει...κιεχει πολυ δρομο ακομη...
  Οτι γινεται στο επιπεδο της επισημης πληροφορησης ειναι ολα ενα ΘΕΑΤΡΟ...χαχαχαχαχαχα! Αλλο τοσο κιολες οι περικοκλαδιστικες οικονομικες αναλυσεις...ΘΕΑΤΡΟ...
  Τωρα στην Αμερικη μαλλον το πανε για χρεωκοπια ή για πολυ σφυξιμο στο ζουναρι...θα πεσει ελαφρως πεινα...μαλλον...κιαλλη ,μετα το πρωτο σοκ του 2008 και το ομπαμικο χαλαρωμα στην συνεχεια...
  Αλλα ποσο πεινα πια;
  Eπομενως αν η Κινα δεν ανατιμησει το γουαν, η Αμερίκα το παει λαου-λαου για χρεωκοπια...Απειλει ουσιαστικα την Κινα...
  Ετσι συνολικα θα υποτιμηθει κιαλλο το ντολαρ ,θα ανεβει το γουαν οπωσδηποτε ,ειτε με το καλο, ειτε με το κακο και θα πεσει και το ευρω....
  Τι σημαινει αυτο;
  Oτι θαρθουν τα τρια αυτα νομισματα στα ισια τους...
  Ειτε δολαριο, ειτε ευρω ,ειτε γουαν, το ιδιο και το αυτο...
  Αρα ειτε δουλευεις στην Αμερικα ,ειτε στην Κινα το ιδιο θαναι...
  Μενουν κατι λεπτομερειες ακομη με την Ρωσια ,τους συμμαχους της και την Ινδια ,εκ των οποιων η Ινδια δεν θαναι καθολου προβλημα,οποτε αντε και το ενα νομισμα, αφου πλακωσουν στις σφαλιαρες πρωτα κατι περιεργους ,τυπου Κανταφι,Ασσαντ,Αγιατολαχ...και φτιαξουν στις αντιστοιχες χωρες κεντρικες τραπεζες που θα παιξουν το παιχνιδι τους...Την Ρωσια θα την πανε με το αλανθαστο τροπο μαλλον: ΔΙΑΦΘΟΡΑ!

  Καλημερα σας...

 25. ηλιας avatar
  ηλιας 12/07/2011 06:15:06

  Θυμιζει σκηνικο απο τα ντοκυμαντερ του ΣΚΑΙ οπου ενας κροκοδειλος
  βουταει απτην μουσουδα ενα τεραστιο βουβαλο που πινει νερο και τον πνιγει στο νερο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.