#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/05/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καταργήστε, επιτέλους, τις πανελλαδικές εξετάσεις!Του Κώστα Ροδινού

Οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποτελούν έναν αναχρονιστικό θεσμό.

Αμφιβάλλω, αν εξυπηρετούν  κάποια εκπαιδευτική σκοπιμότητα.

Και σίγουρα δεν είναι  ένα αντικειμενικό και αξιόπιστο σύστημα επιλογής των άξιων.

Τουναντίον, έχει μετεξελιχθεί σε μια μηχανιστική διαδικασία με πολλά τρωτά και περισσότερα προβλήματα.

-Επιβραβεύει την παπαγαλία.

-Εν πολλοίς, το μέλλον ενός νέου παιδιού μπορεί να προσδιοριστεί από  την ατυχία του. Και αυτό είναι άδικο!

-Έχει αναδειχθεί  σ’ ένα μηχανισμό γεωγραφικής κατανομής των υποψηφίων για  Σχολές που στήθηκαν με προδήλως μικροκομματικές σκοπιμότητες. (Κάθε υπουργός που σεβόταν τον εαυτό του ίδρυε και ένα δυο τμήματα ΤΕΙ στην εκλογική του περιφέρεια!)

-Σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτεί την παραπαιδεία που εξαντλεί ακόμα περισσότερο τα νοικοκυριά.

-Αποβαίνει  σε βάρος της μόρφωσης γιατί ένας μαθητής, από την πρώτη Λυκείου ακόμα , δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να προετοιμάζεται για τις πανελλαδικές. Αυτό μάλλον θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

-Τέλος, με την εισαγωγή, ειδικά στα ΤΕΙ, υποψηφίων με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση του 10,ουσιαστικά ακυρώνεται ο ίδιος ο θεσμός των εξετάσεων.

-Κοντά σ’ όλα αυτά να προσθέσουμε τον ετήσιο  τραγέλαφο με τα λάθος θέματα!

Αν είναι  δυνατόν να δίνονται λάθος θέματα!  Αυτοί οι ανεύθυνοι που τα βάζουν, δεν έχουν προηγουμένως δοκιμάσει να τα λύσουν;

Από την άλλη, το σύστημα αυτό ούτε τα Πανεπιστήμια ενίσχυσε (χιλιάδες είναι κάθε χρόνο οι φοιτητές που περνούν σε σχολές και τμήματα για τα οποία δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον και τα  εγκαταλείπουν στη συνέχεια), ούτε  το επίπεδο της παιδείας μας αναβάθμισε.

Γιατί, λοιπόν, συνεχίζουμε;

Επειδή όλοι, λίγο πολύ, το γνωρίζουμε, δεν θα κάνω καμιά αναφορά.

Θα απαντήσω, όμως, στο προφανές ερώτημα: και μετά την κατάργηση των Πανελλαδικών πως θα μπαίνουν οι υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια;

Συνοπτικά:

Πρώτον, το απολυτήριο Λυκείου, όπως του αξίζει, αποτελεί από μόνο του έναν εκπαιδευτικό τίτλο. Δυστυχώς στην Ελλάδα το έχουμε απαξιώσει εντελώς και το θεωρούμε ως απλό εισιτήριο για να δοκιμάσει κάποιος την τύχη του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δεύτερον, οι Πανεπιστημιακές Σχολές να θέσουν  οι ίδιες τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγουν τους φοιτητές τους. Και τα κριτήρια αυτά να συνυπολογίζονται στη συνολική αξιολόγηση των Ιδρυμάτων.

Τρίτον, όλα τα Πανεπιστήμια, ανεξαρτήτως ειδικότητας, να προσφέρουν τα λεγόμενα μαθήματα γενικής παιδείας. Και τα μαθήματα αυτά να είναι κοινά για να δίνεται έτσι η δυνατότητα μετεγγραφής των φοιτητών σε άλλες σχολές, όταν αντιληφθούν ότι αυτό που σπουδάζουν δεν είναι αυτό που αρχικά είχαν στο μυαλό τους. Έτσι θα μπορούν να απεγκλωβίζονται όταν   συνειδητοποιήσουν  ότι ήταν λάθος η πρώτη τους επιλογή.

Τέταρτον, να θεσπιστεί μια Ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Αξιολόγησης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η  οποία σε ετήσια βάση και πριν την εγγραφή των νέων φοιτητών, θα δημοσιοποιεί την αξιολόγηση κάθε πανεπιστημιακής σχολής για να γνωρίζουμε όλοι. Ανάμεσα στα στοιχεία αξιολόγησης στην πρώτη σειρά θα πρέπει να βρίσκονται: ο τρόπος και τα κριτήρια εκλογής των καθηγητών, το συγγραφικό και ερευνητικό τους έργο, η διαδικασία επιλογής των φοιτητών, ο μέσος χρόνος αποφοίτησης, το ποσοστό εξεύρεσης εργασίας μετά την αποφοίτηση κ.λ.π. Τέτοια συστήματα υπάρχουν παντού, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα!

Προφανώς και όλα αυτά δε μπορούν να γίνουν αύριο, αλλά αν αποφασίσουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση, θεωρώ ότι μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα δίνει στις νέες και τους νέους μας  τη δυνατότητα να δοκιμάζουν  να ακολουθήσουν  τα όνειρα τους. Και αυτή η δυνατότητα να μην εξαρτάται από την τύχη, αλλά από την προσπάθεια που καταβάλλουν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 25/05/2013 10:53:05

  Μια χαρά είναι οι εξετάσεις. Σε όλα τα συστήματα υπάρχει αξιολόγηση.

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ anonymous 25/05/2013 12:25:24

   Αστειεύεσαι φαντάζομαι...

   • Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
    Κάνω ότι δεν βλέπω @ Φελίζα 25/05/2013 16:27:04

    Όχι δεν αστειεύεται καθόλου. Συμφωνώ μαζί του.

   • Περικλής avatar
    Περικλής @ Φελίζα 25/05/2013 21:29:28

    Οι Πανελλήνιες μπορεί να έχουν αρνητικά. Έχουν όμως ένα θετικό: Σε μια τόσο διεφθαρμένη χώρα είναι ένας θεσμός ΑΙΔΑΒΛΗΤΟΣ. Αυτά που λέει ο συγγραφέας άνετα έχουν τρωτά σημεία:

    -Απολυτήριο: Σε ιδιωτικά που πληρώνουν οι γονείς βάζουν 20άρια αβέρτα σε μαθητές του 17. Από σχολείο σε σχολείο υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις. Σε άλλο δημόσιο παίρνει ο άριστος 19 και σε άλλο ο μαθητής που είναι αρκετά καλός (του 17) παίρνει 20.

    -Οι πανεπιστημιακές σχολές να θέτουν κριτήρια: Τι κριτήρια; Ο γνωστός του πρύτανη και του καθηγητή δε θα ξέρει π.χ. τα θέματα από πριν;

    • Φελίζα avatar
     Φελίζα @ Περικλής 25/05/2013 21:56:26

     Οι πανελλήνιες ήταν αξιοκρατικές και αδιάβλητες.
     Οι πανελλαδικές....μάλλον όχι.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ anonymous 25/05/2013 18:23:54

   Μαύρα χάλια έχουν οι Πανελλήνιες, όπως έχουν καταντήσει, τα τελευταία χρόνια.
   Οι υποψήφιοι προσέρχονται στις εξετάσεις σαν αθλητές,
   ντοπαρισμένοι με απίστευτες δόσεις " παπαγαλίας",
   κονσερβοποιημένης στη μαζική βιομηχανία φροντιστηριαρχών-ιδιαιτεράδων
   και τοξικής για τα δημιουργικότερα εγκεφαλικά κύτταρά τους.
   Το συγκεκριμένο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ πρέπει σαφώς να καταργηθεί.
   Το δύσκολο είναι να σχεδιαστεί ένα δικαιότερο και αποτελεσματικό σύστημα,
   που θα εισάγει τους καταλληλότερους και αξιότερους σε κάθε σχολή, και που δεν θα επιβαρύνει τις ελληνικές οικογένειες με δυσβάσταχτα έξοδα σε φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα.
   Συγχαρητήρια που θίγετε το θέμα κ. Ροδινέ.

  • Haniotis Eyaggelos avatar
   Haniotis Eyaggelos @ anonymous 27/05/2013 06:47:45

   Μην ερίζετε αν δεν γνωρίζετε.
   Αρχικώς δεν είναι πανελήνιες αλλά πανελλαδικες. Νομιζω δεν χρειαζονται επεξηγήσεις.
   Αν καραργηθουν τα λεγομενα μαθηματα επιλογης , θα επελθει μερικως εστω δικαιοσύνη.Σκεφτείτε φετος τι αδικια σε οσους επελεξαν τα μαθηματικα σε σχεση με οσους επελξαν την πχ βιολογία.
   Καθοσον αφορά στη δομή των πανελλαδικων σε συγκριση με αλλες χωρες ,υπαρχουν περιθωρια βελτιωσεων η ακομη και επιλογης αλλου δοκιμασμενου και αναλογως επιτυχους τρόπου εισαγωγης στην Γβαθμια αλλά προυποθέτει εκτιμω συνολικώς και τον επανασχεδιασμο συνολικα της Ββαθμιας εκπαιδευσης.
   Επιτρέψτε μας να έχουμε και το δικαιωμα της διαφορετικης αποψης,μην ειστε ,ωρισμενοι αρνητικοι η δογματικοί.Εδω δεν λαμβάνουμε αποφάσεις , καταθετουμε αποψεις κανεις δεν είπε οτι οφειλει η κυβερνηση ,η σημερινη ή η αυριανή να τις υιοθετήσει, οφειλει ομως να διερευνίσει και πρωτιστως αμεσως να λαβει μέτρα βελτιωσης της. οσν αφορα τα περι αδιαβλητου σας περιγραφω σκηνη διαβολής. Οι διαχειριστες του συστηματος καταγραφής των βαθμολογιων εχουν καθε δυνατοτητα καταχωρισης εικονικης βαθμολογιας σε γνωστους η συγγενεις υποψηφιους. γιαυτο υπαρψουν λιγες εστω περιπτωσεις κατά την αναβαθμολογιση να προκυπτουν σοβαρες αποκλισεις.

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Haniotis Eyaggelos 27/05/2013 08:58:27

    Απίστευτο αυτό που γράψατε!!!! : "Οι διαχειριστες του συστηματος καταγραφής των βαθμολογιων εχουν καθε δυνατοτητα καταχωρισης εικονικης βαθμολογιας σε γνωστους η συγγενεις υποψηφιους..."
    Ελπίζω να μην συμβαίνει και να μην συνέβαινε επί σειρά ετών.
    ΟΜΩΣ η πολιτεία (θεωρητικά) έχει μηχανισμούς, για να αποτρέψει τέτοιες πιθανότητες. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: να μεταβάλλεται κάθε χρόνο ΟΛΟ το στελεχειακό προσωπικό σε βαθμολογικά και εξεταστικά κέντρα, επιτροπές βαθμολόγησης, κτλ. κτλ. Έχω την αίσθηση ότι αυτές οι επιτροπές των βαθμολογικών/εξεταστικών κέντρων είναι πιο μόνιμες, από την ίδια τη μονιμότητα !
    Υπήρξε τέτοια πρόβλεψη ;

 2. cresswell avatar
  cresswell 25/05/2013 10:56:09

  Έχετε ένα δίκιο Κύριε Ροδινέ. Αφού κατέρρευσαν οι περισσότεροι θεσμοί στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, γιατί να επιτρέψουμε να στέκεται κάτι όρθιο;

  Βαδίζετε επιμελώς στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου, που φρόντισε να διαλύσει εκ θελελίων οτιδήποτε λειτουργούσε στη χώρα. Ιδιαίτερα στην Παιδεία. Οι συνέπειες εκείνης της λαίλαπας έγιναν ορατές λιγότερο από δεκαετία μετά, αλλά σήμερα πρέπει να είσαι τυφλός για να μην τις βλέπεις. Καταργήθηκε η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ο θεσμός του επιθεωρητή ΜΕ, τα πρότυπα σχολεία που μόρφωσαν (δωρεαν!!!) γενιές Ελλήνων. Με σύνθημα το "τέλος του ελιτισμού", και την "ανόρθωση του δημόσιου σχολείου, κατέστρεψαν τη δημόσια Παιδεία και έκαναν πλούσιους τους ανθρωπους που είχαν τα ιδιωτικά σχολεία (στα οποία -πλην 1-2 καλών σχολείων -τη δεκαετία του '70, πήγαινε όποιος ήταν ανίκανος να βγάλει το δημόσιο ή θα έπαιρνε διαγωγή "κοσμία").

  Τώρα μας λέτε να καταργήσουμε τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Επειδή έχουν εξελιχθεί σε μηχανισμό παπαγαλίας. Όχι να τις επαναφέρουμε εκεί που ήταν κάποτε! ΑΛλά: να τις καταργήσουμε!!!

  Και παραλείπετε να πείτε πως είναι ο μοναδικός θεσμός του ελλαδικού κράτους (ναι! ο μοναδικός!) που ξέρω στα 50 μου χρόνια να είναι αδιαμφισβήτητα αδιάβλητος! Να μην σηκώνει "μέσον", να μην σηκώνει κομματικά "βύσματα", παρεμβάσεις υπουργών, πολιτικών και λεφτάδων. Αν θέλετε, θυμήστε μου κάποια άλλη πτυχή του δημόσιου βίου για το οποίο μπορείτε να το πείτε αυτό. Θα με υποχρεώσετε!

  Οι εξετάσεις δεν μπορεί ποτέ να είναι απόλυτα δίκαιες. Κανενα σύστημα. Αλλά, άλλος τρόπος αδιάβλητης κρίσης δεν υπάρχει, ιδίως στην άθλια ελλάδα που κοινώνησε για δεκαετίες το "νέκταρ" του "μέσου". Με λεφτά ή μέσον, θα αποκτάς υψηλό βαθμό στο απολυτήριο του λυκείου και πείτε Ο,ΤΙ θέλετε. Στις εξετάσεις όμως δεν γράφει το μέσον σου όύτε τα λεφτά σου. Και η ατυχία, μπορεί να σε εμποδίσει μία φορά. Αν σε εμποδίσει περισσότερες φορές, ή είσαι βαφτιστήρι του Μητσοτάκη (οπότε δεν σε σώνει κανένα σύστημα) ή δεν είναι ατυχία.

  Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι καρφί στο μάτι όσων θέλουν να ελέγχουν κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής. Και να μπορούν να παρέμβουν και να πουλήσουν εξυπηρετήσεις. Είναι σαφές πως τα τελευταία χρόνια εχουν πάρει λάθος δρόμο, όπως και η Παιδεία (κάποτε με 15 στα Μαθηματικά, θα περνούσες Πολυτεχνείο, τα θέματα ήταν πολύ δύσκολα και ξεχώριζε ο καλός. Τώρα πρέπει να βάλουν "βατά" για να μην σκούζει το "Βήμα", και πρέπει να γράψεις 20, για να έχεις ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να περάσεις ..)

  Κάτι που λειτούργησε καλά όμως επί δεκαετίες, το διορθώνεις, δεν το διαλύεις. ιδιαίτερα, δεν το κάνεις σε μία διεφθαρμένη και απορρυθμισμένη κοινωνία, και πάντως ΟΧΙ πριν επαναφέρεις το βασικό ιστό των αξιών της.

  Είναι εντυπωσιακό, αλλά ήταν μία βαθιά αποτυχημένη Υπουργός Παιδείας, η Διαμαντοπούλου, που τόλμησε να επαναφέρει τις εξετάσεις και να προσπαθήσει να ανασυστήσει τα πρότυπα σχολεία. Κάτι που πέρυσι αναβλήθηκε και φέτος έχει ανακοινωθεί και αντιμετωπίζει τις απειλές της ΟΛΜΕ και των "προοδευτικών" εκπαιδευτικών. Τόσες κυβερνήσεις της ΝΔ δεν τόλμησαν ούτε να το σκεφτούν, και όμως ήταν κάτι προφανές, ανέξοδο και λογικό.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ cresswell 25/05/2013 13:07:24

   Τι σχέση έχει που είναι αδιάβλητος ο θεσμός με το ότι είναι λάθος ο θεσμός;

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Γιώργος 25/05/2013 13:21:21

    ..τεράστια σημασια,
    ειναι δυνατόν να εχεις αξιοκρατικές διαδικασιες επιλογής και αξιολογησης χωρις αδιαβλητους θεσμους ?
    εκτος και αν δεν μας ενδιαφερει αυτο..αλλα το πως θα φτιαξουμε παράγκες και θα πουλάμε ρουσφέτια ..

    • Γιώργος avatar
     Γιώργος @ rally monkey 25/05/2013 14:59:58

     Συγνώμη κιόλας, αλλά για την παραπαιδεία λόγω των πανελληνίων έχετε ακούσει κάτι; Φροντιστήρια τρία και τέσσερα χρόνια για την εισαγωγή σε μέτριες ελληνικές σχολές; Ποια είναι η καλύτερη σχολή στην Ελλάδα και ποια η θέση της στην Ευρώπη; Δεν είπαμε να μην υπάρχουν εξετάσεις, έλεος...

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ Γιώργος 25/05/2013 15:54:58

      τα μπλεκεις όλα..
      παραπαιδεια,
      δυσαναλογο κοστος προσπαθειας σε σχεση με την ποιοτητα της εγχωριας παν/μιακης εκπαιδευσης..κλπ κλπ

      αναφερομαι στην 'τεχνική διαδικασία αξιολογησης των Πανελληνίων'
      (δες το σχολιο πιο κατω) ..

      το ζητουμενο ειναι πως να βελτιωθει να εξορθολογιστει, να γινει πιο δικαιη, και να βοηθαει περισσοτερο στην μορφωση που παιρνουν οι μαθητες πριν το παν/μιο...
      όχι να καταργηθεί...

      τι θελεις δηλαδη να καταργηθει
      - ιδια θεματα για ολους πανελλαδικά
      - τυφλη βαθμολογηση
      στεκομαι σ'αυτά τα 2
      ποιος θελει να καταργησει αυτες τις αρχες και γιατι..ενδιαφερον θα είχε ...

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Γιώργος 25/05/2013 17:16:47

      Δηλαδή αν καταργηθούν οι πανελλήνιες και γίνονται εξετάσεις για την είσοδο στις σχολές ή έστω γίνει πολύ αυστηρό το θέμα των τακτικών εξετάσεων στις σχολές (που μπάζει από παντού με σκονάκια, sms, απουσίες που παίρνουν βαθμό λόγω κομματικών ενασχολήσεων, κλπ.) δε θα μετατεθεί η παραπαιδεία σε ανώτερο επίπεδο; Άρα ποιο το τελικό όφελος; Προσωπικά, επειδή έδωσα όταν είχαμε 4 μαθήματα, δεν αντιμετώπισα πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται στο ότι δεν υπάρχει βάση 10 για είσοδο στα ΤΕΙ και 15 στα ΑΕΙ ώστε να μην μπάινουν χαμηλής ποιότητας μαθητές που για να βγουν χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο ή μετατρέπονται σε αιώνιους φοιτητές-τεμπέληδες (πλην εξαρέσεων).

     • Π. Ευθυμιάδης avatar
      Π. Ευθυμιάδης @ Γεώργιος Τ. 26/05/2013 22:05:14

      Τι νόημα έχει η βάση όταν αυτή διαμορφώνεται από το επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων; Απλά πρέπει να τεθεί ένα χαμηλό όριο πχ 9 ή 10 χιλιάδες μόρια που όποιος δεν το πιάνει να θεωρείται αποτυχών και να μην μπαίνει πουθενά. Είναι απαράδεκτο υποψήφιοι με μηδέν σε όλα τα μαθήματα λόγω προφορικών να συγκεντρώνουν 100ο μόρια και να περνάνε σε κάποιο ΤΕΙ.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ Γεώργιος Τ. 26/05/2013 22:49:46

      Γεώργιε Τ, σε αυτό που ρωτήσατε, η απάντηση είναι ότι: παραπαιδεία για πανεπιστημιακά μαθήματα, πολύ πιο δύσκολο αναπτυχθεί (σε βαθμό συγκρίσιμο με το σημερινό), λόγω της μεγάλης εξειδίκευσης =
      (εκατοντάδες τμήματα x δεκάδες μαθήματα ειδικοτήτων).

   • cresswell avatar
    cresswell @ Γιώργος 25/05/2013 14:46:05

    οι εξετάσεις, ως θεσμός, δεν είναι ελληνική εφεύρεση. Υπάρχουν στα εκπαιδευτικά συστήματα όλου του κόσμου. Το αν γίνονται (πλέον) σωστά ή λαθεμένα, είναι άλλη συζήτηση. Αλλά, γιατί είναι λάθος ο θεσμός και όχι η σημερινή του εκδοχή;

    επι πλέον, αν δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί είναι εγκληματικό, να καταργείς στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σήμερα, έναν θεσμό που είναι αδιάβλητος και δεν "παίρνει" μέσον, νομίζω παρέλκει η συζήτηση ...

  • akenaton avatar
   akenaton @ cresswell 25/05/2013 13:39:33

   Είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω μαζί σας σχεδόν απόλυτα. Οι πανελλήνιες είναι ο ΜΟΝΟΣ αδιάβλητος θεσμός που έχουμε ως χώρα, αφού καταφέραμε να μαγαρίσουμε και τον ΑΣΕΠ. Λοιπόν, ο θεσμός πρέπει να παραμείνει διαδικαστικά ως έχει. Αυτό είναι σίγουρο. Μπορεί φυσικά, να αλλάξουν πολλά πράγματα. Βάζω μερικά εδώ: να γίνονται αυτές οι εξετάσεις ανεξάρτητα από το απολυτήριο του Λυκείου. Να μην μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου για την εισαωγή στα ΑΕΙ. Να γίνεται ακόμη μία συμπληρωματική εξέταση τον Ιανουάριο κάθε χρονιάς για όσους θέλουν να ξαναδώσουν. Και τέλος, το κυριότερο, η ύλη να είναι ανοικτή μέσω δεξαμενών δεδομένων ερωτήσεων και θεμάτων (βασικά πολλαπλής επιλογής) όπως οι περισσότερες αμερικάνικες εξετάσεις. Τα δε μαθήματα να περιοριστούν στα παλιά: αρχαία, λατινικά, ιστορία η θεωρητική, μαθηματικά, φυσική, χημεία ή υπολογιστές η θετική. Αυτό το τελευταίο θα καταργήσει σχεδόν τα φροντιστήρια.
   Κύριε Ροδινέ, θα συμφωνούσα με αυτά που λέτε, και θα τα δεχτώ, όταν αλλάξουμε ως χώρα και κυρίως όταν η Παιδεία μας, και τα Πανεπιστήμιά μας ξεύγουν από τον θανάσιμο εναγκαλισμό των κομμάτων και των ημετέρων.

   • maverick avatar
    maverick @ akenaton 26/05/2013 01:11:50

    Απίστευτη καταγγελία! Αυτός που έβαλε το θέμα στη Φυσική, το είχε αναρτήσει και σε site!

    www.triklopodia.gr/2013/05/site.html‎

    Αυτά για την ώρα, περί αδιάβλητων εξετάσεων! Γιατί δεν ρωτάει κανείς τον ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος ως πρόεδρος διαφάνειας της Βουλής, είχε τα συμπεράσματα της επιτροπής σχετικά με το «αδιάβλητο» των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, πανελλαδικών κλπ. και τα οποία είχε καταρχήν συζητήσει με γνωστό δημοσιογράφο "ταρζάν", ή μήπως τα ξεχάσαμε!

    • akenaton avatar
     akenaton @ maverick 26/05/2013 13:54:28

     Φαντάζεστε τι έχουμε να ζήσουμε, αν καταργήσουμε αυτές τις εξετάσεις με τα κοινά θέματα και την διπλή τυφλή βαθμολόγηση με οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες όπου θα εμφυλοχωρεί η προσωπική κρίση, το αλισβερίσι, η γνωριμία, το νταραβέρι, το νιτερέσο, η διαπλοκή, η συγγένεια, η γνωριμία-φιλία, το μπαξίσι, ο κόμμα, ο καθηγητής, κλπ,κλπ στην Ελλάδα που καταφέραμε να δημιουργήσουμε; Ούτε να το φανατστώ δεν θέλω.

  • Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
   Κάνω ότι δεν βλέπω @ cresswell 25/05/2013 16:29:20

   Πες Cresswell αγόρι μου. Όταν γράφαμε είκοσι και δεκαεννιά στις πανελλαδικές, τα παιδιά των βολεμένων και των ευνοημένων έβλεπαν τη σκόνη των πραγματικώς αρίστων.

   • ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ @ Κάνω ότι δεν βλέπω 26/05/2013 10:17:53

    Ετσι είναι αυτό δεν τους αρέσει και θέλουν να το αλλάξουν.Mην τους αφήσετε

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ cresswell 25/05/2013 20:09:54

   Mάλλον εγώ θα ζώ σε άλλη χώρα.

   • tak avatar
    tak @ Κώστας Ροδινός 25/05/2013 20:39:34

    Άφες αυτοίς.... Εξετάσεις ... παρωδία είναι...

   • Κάνω ότι δεν βλέπω avatar
    Κάνω ότι δεν βλέπω @ Κώστας Ροδινός 26/05/2013 00:22:20

    Μάλλον, ή έχεις πικρή εμπειρία από τις πανελλαδικές, αν σπούδασες στον τόπο σου.

  • Ερμής avatar
   Ερμής @ cresswell 26/05/2013 23:58:25

   ¨Αψογη απάντηση. Τεκμηριωμένη .Σίγουρα πατριωτική. Μακάρι να είχαμε σε άλλες δύο τρείς καθοριστικές στιγμές για την εξέλιξη των ελλήνων παρόμοια αξιολόγηση.Άκου να καταργήσουμε! Κατήργησαν τον επιθεωρητή και καλά έκαναν. Τι έβαλαν στην θέση του .ΤΙΠΟΤΑ. Για να υποτάξουν όπως το πέτυχαν στο κόμμα_ΠΑΣΟΚ και στους τιποτένιους κομματο.....Γι αυτό. Κόψτε το αυτό το παραμύθι. Να βελτιωθπύν σίγουρα. να καταργηθούν ποτέ!!

  • MASTER avatar
   MASTER @ cresswell 27/05/2013 17:23:39

   Πολύ καλά τα περιγράφετε!

 3. lotofagos avatar
  lotofagos 25/05/2013 10:58:52

  Αυτό όμως έχει σαν επακόλουθο να μοιράζονται πολυ λιγότερα απολυτήριο, και οι μαθητές να πηγαίνουν μετά το γυμνάσιο σε τεχνικές και άλλες σχολές. Βλέπε Ελβετία όπου περίπου το 10% των μαθητών τελειώνει το Λύκειο και εισάγεται στο πανεπιστήμιο αυτόματα. Επίσης είναι πολυ εύκολο να μπεις αλλα στο πρώτο χρόνο κόβονται περίπου 30% στα προδιπλωματα και αποχωρούν απο τα ΑΕΙ. Ενώ εδώ άμα μπεις κάποτε θα βγεις

  • δημης avatar
   δημης @ lotofagos 25/05/2013 14:42:56

   +++++++
   Συγγενής μου μακρινός Καθηγητής στο Πολ/νειο της Ζυρίχης ,μέχρι πριν 5 χρόνια ... είχε γίνει Δεκτ'ος σαν Φοιτητής στο Πολ/νείο εκεί με βαθιμό Απολυτηρίου Γυμνασίου τότε , Λυκείου σήμερα ...16 Δέκα έξι ..ολογράφως...

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ lotofagos 25/05/2013 16:34:18

   τα συστηματα αλλων χωρών δεν ειναι εφαρμοσιμα 'copy paste' στην Ελλάδα

   αν υπηρχαν 5-10 πολυεθνικές με μισθους Ελβετιας (η Γερμανιας)
   που θα προσλάμβαναν αποφοίτους Λυκειου (ή τεχνικών σχολων) με σκοπο να τους εκπαιδευσουν παραπερα (προγραμματα εμμισθης μαθητειας.. και που παρεχουν προοπτικες για απασχοληση και ανελιξη..) θα εβλεπες μετά ποσοι θα πηγαιναν παν/μιο και στην Ελλάδα...

   • lotofagos avatar
    lotofagos @ rally monkey 25/05/2013 19:21:02

    Το "ποσοι" ειναι το ερωτημα. Στην Ελλαδα αυτοι τεινει στο "ολοι". Εδω εχουμε καταντησει καθε μαχαλας και πανεπιστημιο.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ rally monkey 25/05/2013 20:10:59

    δεν μιλώ για copy paste, αλλά συστήματα και ιδέες που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, γιατί να μην τα εξετάσουμε;

  • Chuck Schumer avatar
   Chuck Schumer @ lotofagos 27/05/2013 21:59:25

   Οχι, δέν εισάγεται κάποιος αυτόματα σέ κανένα ανώτατο ίδρυμα. Μετά τήν 6χρονη εκπαίδευση (Primarschule) έχει ο μαθητής τήν δυνατότητα κατόπιν εξετάσεων (Gymiprüfung) νά εισέλθει στό 6τάξιο γυμνάσιο τής κατευθύνσεώς του. Έχει επίσης καί τήν δυνατότητα μετά τήν 9χρονη εκπαίδευση (Primar+Sek) πάλι κατόπιν εξετάσεων (Gymiprüfung) νά εισέλθει στίς 3 τελευταίες τάξεις τού Γυμνασίου τής κατευθύνσεώς του. Μέ τό τέλος τού Γυμνασίου έχει τήν δυνατότητα νά πάρει απολυτήριο κατόπιν εξετάσεων (matura). Τό απολυτήριο αυτό είναι πού τού εξασφαλίζει τήν άνευ εξετάσεων εισαγωγή σέ κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα τής κατευθύνσεώς του πάντα. Matura μπορεί νά πάρει κάποιος μέ πολλούς τρόπους (Berufsmatura) γιά παράδειγμα καί οι (επιτυχείς) αυτές εξετάσεις ισοδυναμούν μέ τό απολυτήριο τού Γυμνασίου.

   (Καί στήν Ελλάδα, άν ενθυμούμαι καλά, τό απολυτήριο τού 6ταξίου Γυμνασίου τό 1976 καί νωρίτερα είχε σαφώς μεγαλύτερη αξία από τό απολυτήριου ενός λυκείου σήμερα).

   Είναι σωστό ότι <10% συνεχίζει γιά πανεπιστημιακή καριέρα. Τό 90% δέν τήν χρειάζεται καθόλου, διότι μέ τίς μαθητείες καί γρηγορότερα μπαίνει στήν παραγωγή καί γρηγορότερα κερδίζει τά πρός τό εύ ζείν. Στήν Ελβετία κατά τήν ταπεινή μου γνώμη μία πανεπιστημιακή καριέρα μάλλον φρένο είναι γιά τήν μετέπειτα επαγγελματική ζωή (καί τίς απολαβές σέ αρκετές περιπτώσεις). Εξαίρεση αποτελούν φυσικά μόνο αυτοί πού ακολουθούν αποκλειστικά ακαδημαική καριέρα, όσα χρόνια καί άν χρειαστούν. Διότι όπως καταλαβαίνετε δέν είναι όλοι διατεθημένοι, όσοι μπορούν βέβαια, νά θυσιάσουν πολύτιμα συντάξιμα χρόνια μέ αντάλλαγμα κάποια αμφιβόλου οικονομικής επιτυχίας ακαδημαική καριέρα.

   Αυτά είναι όσα είχα νά πώ γιά τήν Ελβετία γιά νά βάλω τά πράγματα στήν θέση τους.

 4. kiki64 avatar
  kiki64 25/05/2013 11:25:38

  Τα λες όλα!!!!!!!

 5. tak avatar
  tak 25/05/2013 11:40:16

  Είπες όλο όσα χρειάζεται ο πρωθυπουργός για να τα αλλάξει όλα σήμερα... Μπράβο Κώστα!

 6. Γιώργος avatar
  Γιώργος 25/05/2013 13:06:28

  Από το Γυμνάσιο κιόλας μας έπρηζαν και μας πιπίλαγαν το μυαλό για τις πανελλαδικές, ποια πρώτη λυκείου.

 7. Βασίλης Παπαχρήστος avatar
  Βασίλης Παπαχρήστος 25/05/2013 13:20:04

  Προ ημερών ο υπουργός είπε πως δεν θα αλλάξει τίποτα, τουλάχιστον μέχρι το 2016-2017.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Βασίλης Παπαχρήστος 25/05/2013 20:12:34

   Μα δεν μπορεί ένας υπουργός κάνει τέτοιες αλλαγές σ' ένα χρόνο. Αυτή είναι η κακοδαιμονία μας.
   Αυτά τα πράγματα προϋποθέτουν εξαντλητικό διάλογο, σοβαρή μελέτη και προοπτική δεκαετίων.

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Βασίλης Παπαχρήστος 27/05/2013 20:57:30

   Προφανώς έχει την ψευδαίσθηση οτι θα είναι ακόμα υπουργός...

 8. δημης avatar
  δημης 25/05/2013 13:29:23

  A:
  Η Γεωγραφική κατανομή ...οι επιλογές των επιτροπών Εξετάσεων..η απαξίωση του Λυκείου..η τροφοδοσία της παραπαιδείας..ο τρόπος εξαγωγής του βαθμού ...(το 9-χρονο Υποχρεωτικό τώρα έχει γίνει 10χρονο) .υποχρεωτικό (χωρίς απάντηση αν στα 10 χρόνια ο Μαθητής θα παραμένει στην Α΄Δημοτικού) .χωρίς .Αξιολογηση των Προγραμμάτων σπουδών από το Νηπειαγωγείο έωσ το Παν/μιο.. των βιβλίων ..των Δοξασιών (Παιδαγωγικών ...των Σοφών του Υπουργείου)..αξιολόγηση των προγρ/των ΣΕΠ...κλπ κλπ..
  ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ....
  "Αν είναι δυνατόν να δίνονται λάθος θέματα! Αυτοί οι ανεύθυνοι που τα βάζουν, δεν έχουν προηγουμένως δοκιμάσει να τα λύσουν;"
  δεν πρέπει να δούν οι..Σοφοί τα ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ;;;;; ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ...ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΝ;;;; ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΛΟΓΕΣ;;;
  Β:
  -Δεν είναι ο...βαθμός πολύ κάτω από το 10... αλλά ΤΙ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΕΧΕΙ ΣΕ ΓΝΩΣΕΙΣ... μιάς και σε απόλυτο μέγεθος, ο βαθμός εξαρτάται και από το βαθμό δυκολίας των θεμάτων...
  -Η παπαγαλία .σημαινει όμως και ...ΜΝΗΜΗ και χωρίς αυτή ΔΕΝ υπάρχει συνδυασμός και ΚΡΙΣΗ...
  -Το μέλλον ενός παιδιού γιατί να μην εξαρτάται ΚΑΙ από την ΤΥΧΗ του ;;;;
  Γιατί, λοιπόν, συνεχίζουμε;

  Επειδή όλοι, λίγο πολύ, το γνωρίζουμε, δεν θα κάνω καμιά αναφορά.
  Να πάμε στις προτάσεις...
  -Πιστεύετε ότι ένα ΑΕΙ-ΑΤΕΙ... (προκειμένου να βοηθήσει την Συνολική του Αξιολόγηση) βάλει ή πολυ υψηλού επιπέδου ή πολύ χαμηλού επιπέδου κριτήρια εισαγωγής θα έχει καλύτερο ή χειρότερο Υλικό για να δουλέψει ...μιάς και δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για να προοδεύσει;;;;Δεν χρειάζεται ανανέωση Προγρ/των Χρηματοδότηση εξοπλισμό Εκπ/κους καλύτερα αμοιβόμενους και με παροχές γιά Έρευνα και Επιμόρφωσηκλπ κλπ κλπ;;;;
  -Σίγουρα δεν θα απαιτηθούν για τα ΓΕΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ επιπρόσθετες δαπάνες τη στιγμή όλοι ξέρουμε που είναι οι μιθοί όχι των ΓΕΝΙΚΩΝ αλλά και των Ειδικών
  στα Παν/μια;;;;
  - Η θέσπιση της ΑΝΩΤΑΤΗΣ Επιτροπής Αξιολόγησης των Παν /μιων Τι παραπάνω (εκτός ίσως των μισθών των Ειδικών Συμβούλων -αλήθεια με ποιά κριτήρια;-) θα έδινε στην κοινωνία πχ....οττι το ΕΜΠ προηγείται ;;;;;
  Δεν κοστίζει παραπάνω ,λιγάκι , η γνώση αυτή ;;;;
  Και η κατακλείδα...
  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΟ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ;;;;;;
  Σκεφτήκατε ποτέ ότι οι...Εκάστοτε ασχολούνται με το εξεταστικό για να γκρεμίσουν ε΄να θεσμό όρθιο;;;
  καμία "απάιτηση" για δημοσίευση)...

 9. Τεμπέλης καθηγητής avatar
  Τεμπέλης καθηγητής 25/05/2013 13:40:49

  Οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι πράγματι το όνειδος του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Συμφωνώ απόλυτα με τον αρθρογράφο. Θυμηθείτε μόνο πόσοι μαθητές λιποθυμούν κάθε φορά την ώρα της εξέτασης, για να καταλάβετε το μέγεθος της ψυχολογικής πίεσης. Σας θυμίζω ότι είχαμε και αυτοκτονίες μαθητών. Στο γενικό λύκειο να συνεχίζουν μόνο όσοι μαθητές έχουν τα προσόντα (το 10% που είπε κάποιος σχολιαστής παραπάνω). Οι άλλοι να διοχετευτούν σε αξιοπρεπείς τεχνικές σχολές και λύκεια. Να δείτε τότε πώς θα καταργηθεί αυτόματα η παραπαιδεία, αφού θα συνεχίζουν μόνο οι άξιοι και το πτυχίο του λυκείου θα έχει από μόνο του αξία.

  • cresswell avatar
   cresswell @ Τεμπέλης καθηγητής 25/05/2013 14:57:54

   Οι μαθητές αγχώνονται, λιποθυμούν και υποφέρουν, επειδή ο κοινωνικός περίγυρος έχει αναγάγει την είσοδο στο Πανεπιστήμιο ώς την απόλυτη δικαίωση και τον απόλυτο στόχο. Απηχώντας αξίες της γενιάς του '50 και του '60 (επειδή η γενιά του '70 (Πολυτεχνείου) και του '80 (η δική μου) τα διόρθωσε όλα αυτά, ανάγοντας σε μοναδική αξία το χρήμα, και μάλιστα ανεξαρτήτως του τρόπου κτήσεώς του ...).

   Το ένα ζήτημα, είναι να βάλεις την πανεπιστημιακή μόρφωση στην πραγματική της θέση, διαχωρίζοντάς την από την επαγγελματική αποκασταση, και τονίζοντας την αξία της μόρφωσης (γενικότερα) αλλά, παράλληλα, αναβαθμίζοντας την αξία και τη θέση κάθε τίμιας και παραγωγικής εργασίας και απασχόλησης.

   Το άλλο ζήτημα είναι, ΠΩΣ θα επιλέγεις όσους επιθυμούν διακαώς να εισαχθούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

   Είναι εκπληκτικό το ότι υπογράφετε ως καθηγητής (έστω και "τεμπέλης") και δεν διαχωρίζετε αυτά τα δύο ζητήματα που είναι, εν πολλοίς, άσχετα μεταξύ τους. Και χρησιμοποιείτε το πρωτο εξ αυτών, για να χαρακτηρίσετε "Ονειδος" τις εξετάσεις. Εκπληκτικό. Αν είστε όντως καθηγητής, είναι και αυτό μία ένδειξη του τι αντιλαμβάνεστε από την εκπαιδευτική διαδικασία και τις κοινωνικές της παραμέτρους.

   • Τεμπέλης καθηγητής avatar
    Τεμπέλης καθηγητής @ cresswell 25/05/2013 18:15:23

    Ευχαριστώ για την εκτίμησή σας, όπως αποκαλύπτεται στην τελευταία παράγραφο, αν και ειλικρινά δεν νιώθω καθόλου ότι την έχω ανάγκη. Συνεχίστε, διότι κατά πως φαίνεται όλοι γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να γίνει με την παιδεία, εκτός από τους λειτουργούς της. Kalo kouragio...

    • cresswell avatar
     cresswell @ Τεμπέλης καθηγητής 25/05/2013 19:24:08

     Κατ' αρχάς, συμβαίνει να είμαι κι εγώ λειτουργός της Παιδείας, αν αυτό σημαίνει κάτι. Απλά, σε άλλη βαθμίδα. Και τα "κατορθώματα" των υπουργών (και των μεταρρυθμίσεων τους) αλλά και των λειτουργών της ΜΕ, τα ζω κάθε μέρα. Σας επιστρέφω την ειρωνεία, δεν χρειάζεται η ενθάρρυνσή σας για να συνεχίσω, πιστέψτε με ...

     Προφανώς, κάθε γενίκευση είναι αδικία. Αλλά, το πόσο κατανοούν οι λειτουργοί της ΜΕ τα προβλήματα και τις ιδιαίτερότητες της εκπαίδευσης, φαίνεται από τις ανακοινώσεις, τις κινήσεις και τα ανδραγαθήματα του συνδικαλιστικού τους οργάνου. Δείτε την ανακοίνωση για τις εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία και δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.

     Το kalo kouragio που μου εύχεστε, θα μου χρειαστεί. Μου χρειάζεται συχνά, όταν βλέπω τις αποψεις που επικράτησαν τα τελευταία 30 χρόνια ...

     • Τεμπέλης καθηγητής avatar
      Τεμπέλης καθηγητής @ cresswell 25/05/2013 19:56:31

      Θα μας ήταν πολύ χρήσιμο να μας πληροφορήσετε για την βαθμίδα που υπηρετείται ως λειτουργός της παιδείας, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεστε. Μην ντρέπεστε να την αποκαλύψετε, για να μπορέσουμε να κρίνουμε τις απόψεις σας αντικειμενικά. Όσο για την ειρωνεία, απλώς ανταπέδωσα σ' αυτόν που ήρξατο πρώτος χειρών αδίκων

     • cresswell avatar
      cresswell @ Τεμπέλης καθηγητής 25/05/2013 21:24:18

      Yπηρετώ στο Πανεπιστήμιο. Σε Τμήμα Πληροφορικής, με αντικείμενο μαθηματικού χαρακτήρα. Και - αν σας λέει κάτι αυτό - ΔΕΝ θεωρώ πως αυτό με κάνει αυθεντία στο θέμα της Παιδείας. Απλά έρχομαι καθημερινά σε επαφή με τους αποφοίτους του Λυκείου.

      Σας απαντώ, επειδή ρωτήσατε. Δεν διεκδίκησα αυθεντία επι του θέματος, όπως κάνατε εσείς.

      Γνώμη για το σύστημα των πανελληνίων, δικαιούται να έχει ο κάθε σκεπτόμενος πολίτης. Όλοι περάσαμε απο αυτό το στάδιο και όλοι βιώνουμε την αποσάθρωση των αξιών, που έχει ρίζες στην εκπαίδευση.

      Δεν θεωρώ λοιπόν πως η θέση μου στο πανεπιστήμιο δίνει κύρος σε αυτό που λέω. Αντλώ από την προσωπική μου διαδρομή και αυτά που έχω δεί όλα αυτά τα χρόνια.

     • cresswell avatar
      cresswell @ Τεμπέλης καθηγητής 25/05/2013 21:25:16

      ΥΓ. Η φράση σας "Μην ντρέπεστε να την αποκαλύψετε" δείχνει απλά πως το χιουμορ σας είναι ιδίου επιπέδου με την ειρωνεία σας.

      καθείς και τα μέσα του.

     • Τεμπέλης καθηγητής avatar
      Τεμπέλης καθηγητής @ cresswell 26/05/2013 00:43:54

      Διακρίνω έναν μικρό, μη αναγκαίο εκνευρισμό. Η έλλειψη χιούμορ, έστω και κακού, είναι ενδεικτική σοβαροφανούς, αλλά όχι αναγκαστικά σοβαρού χαρακτήρα... Το ότι είστε σε ένα τμήμα πληροφορικής (ΤΕΙ, ΑΕΙ;) δεν μου λέει τίποτα. Κι εγώ έχω διδακτορικό στην κλασική φιλολογία και θα μπορούσα να είμαι άνετα στη θέση σας, αν δεν είχα αηδιάσει από ζητήματα ηθικής και οικονομικής φύσης που διαπερνούν μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας. Εν πάσει περιπτώσει πρέπει κι εσείς να κατεβείτε εκεί ψηλά από το βάθρο σας και να εμπιστευτείτε λίγο τους μάχιμους εκπαιδευτικούς που ζουν καθημερινά και όχι εξ αποστάσεως όσα συμβαίνουν.

     • cresswell avatar
      cresswell @ Τεμπέλης καθηγητής 26/05/2013 00:56:03

      Moυ είναι παντελώς αδιάφορο αν σας λέει ή δεν σας λέει κάτι το που εργάζομαι, και αν προσπάθησα να κάνω κάτι στη ζωή μου, δεν το έκανα για να γράφω στα blogs επικαλούμενος το "κύρος" της καθηγητικής ιδιότητας. Δεν το χρησιμοποίησα στα σχόλιά μου παραπάνω και δεν θα το είχα αναφέρει αν δεν είχατε επικαλεστεί εσείς την αυθεντία του "μάχιμου" και δεν με είχατε ρωτήσει.
      Η αντιπαραθεσή μας εδώ μέσα, ξέφυγε από το στίγμα της ανάρτησης και έγινε προσωπική, με δική σας ευθύνη. Αποκλειστικά.
      Και επειδή, δεν μου αρέσει να αφήνω πράγματα αναπάντητα: ναι, πιθανώς θα μπορούσατε να είστε στο Παν/μιο, και γνωρίζω αξιολογότατους δικούς μου συναδέλφους που από ατυχία (κυριολεκτικά) ή/και κακές επιλογές δεν ευτύχησαν να έχουν τη θέση που αξίζουν. Και άλλοι από αδικία.
      Όλα αυτά (που γράψατε) θα είχαν ένα νόημα, αν εγώ το είχα "παίξει" καθηγηταράς (για να χρησιμοποιήσω την αγοραία έκφραση που δεν θα σας αρέσει, ως κλασσικός φιλόλογος). Επειδή κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε (ξαναδείτε τα σχόλια μου και θα πεισθείτε), απλά θα σας αντιτάξω πως: δεν μου είναι σαφές αν διακρίνει τα σχόλιά μου η έλλειψη χιούμορ, τα δικά σας όμως ξεχειλίζουν από κάποιο ευδιάκριτο σύμπλεγμα, το οποίο δεν πιστεύω πως με αφορά.

      Μπορείτε να έχετε τον τελευταίο λόγο. Ο διάλογος τελείωσε από τη μεριά μου. Ξεκίνησα να σχολιάζω την άποψη του αρθρογράφου περί πανελληνίων και κατέληξα να αντιπαρατίθεμαι μαζί σας επί προσωπικού. Κάτι που δεν με κάνει ούτε ευτυχή, ούτε με ενδιαφέρει.

     • Τεμπέλης καθηγητής avatar
      Τεμπέλης καθηγητής @ Τεμπέλης καθηγητής 26/05/2013 00:59:17

      ΥΓ: για να ανταποδώσω κι εγώ κάπως αφοριστικά τους δικούς σας αφορισμούς, όλοι γνωρίζουμε την οικογενειοκρατία, την κομματοκρατία και την πελατοκρατία μέσω τις οποίας γίνονται οι προσλήψεις στο πανεπιστήμιο. Εγώ τουλάχιστον διορίστηκα με ΑΣΕΠ. Ευχαριστώ.

     • Σούλα avatar
      Σούλα @ Τεμπέλης καθηγητής 27/05/2013 00:17:39

      Εν ΠΑΣΗ περιπτώσει, τα διδακτορικά κλασσικής φιλολογίας φαίνεται ότι μοιράζονται δεξιά κι αριστερά σε αυτή τη χώρα...

   • Τεμπέλης καθηγητής avatar
    Τεμπέλης καθηγητής @ cresswell 26/05/2013 02:10:14

    Δυστυχώς εγώ θα έχω την τελευταία απάντηση (και είμαι σίγουρος ότι παρά την ανωτερότητά σας θα κοιτάξετε από την κλειδαρότρυπα, για να την δείτε). Εγώ δεν ανάρτησα καμιά προσωπική επίθεση εναντίον κανενός. Όποιος θέλει ας δει το αρχικό σχόλιο σ' αυτή τη σειρά. Ούτε είχα παρατηρήσει ότι κάποιος cresswell (ή όπως αλλιώς) σχολίαζε επίσης το θέμα. Δυστυχώς η πρώτη επίθεση σε προσωπικό επίπεδο έγινε από σας και το ότι φορτώνετε σ΄ εμένα την ευθύνη δεν συνάδει με το βαρύγδουπο πανεπιστημιακό σας ήθος. Δεν είναι δικά μου τα λόγια: "Είναι εκπληκτικό το ότι υπογράφετε ως καθηγητής (έστω και “τεμπέλης”) και δεν διαχωρίζετε αυτά τα δύο ζητήματα που είναι, εν πολλοίς, άσχετα μεταξύ τους. Και χρησιμοποιείτε το πρωτο εξ αυτών, για να χαρακτηρίσετε “Ονειδος” τις εξετάσεις. Εκπληκτικό. Αν είστε όντως καθηγητής, είναι και αυτό μία ένδειξη του τι αντιλαμβάνεστε από την εκπαιδευτική διαδικασία και τις κοινωνικές της παραμέτρους." Όσο για την ουσία των τοποθετήσεών μου ατυχώς δεν "πιάσατε" απολύτως τίποτα, διότι ίσως στερείστε κακού χιούμορ: μέσα στην σωκρατική υπερβολή μου ο τάλας προσπάθησα να σας δείξω ότι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι να στοχοποιείς και να θίγεις μια ομάδα ή ένα πρόσωπο με γενικούς αφορισμούς κρυμμένος πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Ίσως τελικά και να αρέσει να τσακώνεστε στα μπλογκς περισσότερο από όσο ομολογείτε, κύριε καθηγητά

  • Π. Ευθυμιάδης avatar
   Π. Ευθυμιάδης @ Τεμπέλης καθηγητής 28/05/2013 18:51:44

   Με τι τρόπο θα κόβεται το 90% από την Πρόσβαση στο Γενικό Λύκειο; Περιφέρουμε τον κόφτη από 3η Γυμνασίου , σε 3η Λυκείου και 1η Πανεπιστημιακή..... και ο κόφτης δεν μπορεί παρά να είναι πανελλαδικές εξετάσεις.

 10. rally monkey avatar
  rally monkey 25/05/2013 13:58:39

  κ. Ροδινέ καπο τις λιγες φορες που θα διαφωνησω..

  καθε φορά που γινεται λογος για Πανελληνιες συνήθως επικρατει μια συγχυση αναμεσα στην *διαδικασία* καθ'ευατή και τον *σκοπό* που αυτη καλειται να εξυπηρετήσει, αλλα (και εδω ειναι το σημαντικό) με τον τροπο με τον οποιον εφαρμόζεται ..

  αν εφαρμόζεται μια διαδικασια λάθος δεν φταιει υποχρεωτικά η διαδικασία ..

  τι εννοώ.. που εφαρμόζεται λάθος?
  ...το μέλλον ενός νέου παιδιού μπορεί να προσδιοριστεί από την ατυχία του. Και αυτό είναι άδικο!
  σ'αυτο θα συμφωνησω απόλυτα!

  η απαντηση ομως δεν ειναι καταργηση της διαδικασιας
  αφου η διαδικασία η ίδια κατα γενικη ομολογία λειτουργει αξιόπιστα
  αυτο που θα προτεινα αξιοποιήση της 'τεχνογνωσίας' των Πανελληνίων και επέκταση της

  π.χ. μπορουμε να έχουμε 2 φορές το χρονο - σε καθε τάξη του Λυκειου αξιολόγηση 'τύπου Πανελληνίων' (τροπος επιλογης θεματων, 'τυφλός' τροπος βαθμολογησης γραπτών σε άλλη πόλη- πολυ σημαντικό! αν ισχυει ακόμα κλπ) οι εξετασεις θα καλυπταν πολυ μεγαλυτερο πεδιο σε γνωστικά αντικειμενα
  και πού σημαντικό το μελλον του υποψηφιου δεν θα κρινονταν απο τέσσερις μέρες, αλλά απο 24ημερες, ίσως και 30 σε διαστημα 3 ετών ...
  Ενα τετοιο συστημα δεν εχει συζητηθει .. (και μπορω να σκεφτω διαφορους λογους..πχ ειναι ακριβό..) ...αλλα θα προσφερε και ενα πρωτης ταξης εργαλείο για την αξιολόγησης *και* της δουλειάς που κανει ο καθηγητης στην αιθουσα..κρινοντας απο τα αποτελεσματα των μαθητων..

  αυτό που '..θα δίνει στις νέες και τους νέους μας τη δυνατότητα να δοκιμάζουν να ακολουθήσουν τα όνειρα τους' θα ειναι ο τροπος με τον οποίον λειτουργεί το πανεπιστημιο απο εκει και πέρα και λιγότερο ο τροπος με τον οποιον θα γινεται η αξιολογηση υποψηφίων για τις διαφορες σχολές - αλλα αυτό ειναι άλλη μεγάλη κουβέντα

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ rally monkey 25/05/2013 20:02:25

   η διαφωνία δεν είναι κακό πράγμα!
   Αλλιώς η πλήξη θα ήταν αφόρητη!

 11. panos avatar
  panos 25/05/2013 14:11:18

  Ολο το συστημα παιδειας θελει γκρεμισμα και απο την αρχη σε αλλα προτυπα.Αλλα ειναι πολλα τα συμφεροντα της παραπαιδειας.............Στην Ελλαδα δεν προκειτε να αλλαξει τιποτα οσο υπαρχουν τα καθε λογης κομματοσκυλα και οι εκλεκτοι πελατες του συστηματος..........

 12. δημης avatar
  δημης 25/05/2013 14:37:22

  http://www.antinews.gr/2013/05/25/216864/
  Ο εικονιζόμενος ..Κύριος είναι η ...ζωντανη Απόδειξη των Εκπ/κων Συστημάτων ..από τα οποία πέρασε....
  Α...πέρασε και σαν ΥΠΕΠΘ...και Πρωθυπουργός...
  Να μην ζητοκραυγάσουμε γιά τα ...Συστήματα;;;;;

 13. nikiplos avatar
  nikiplos 25/05/2013 14:43:44

  Καλησπέρα...
  πριν γκρεμίσουμε οτιδήποτε, καλό είναι να έχουμε έτοιμο το νέο το καινούριο... Και να είναι στα δικά μας δεδομένα, μέτρα και σταθμά κομμένο και ραμμένο κι όχι σε άλλων, των Γερμανών για παράδειγμα, για τον απλό λόγο ότι δεν είμαστε Γερμανοί... Το άρθρο του κου Ροδινού, ανεδαφικό επί των Ελληνικών ζητημάτων...

  Να καταργήσουμε το μόνο αδιάβλητο σύστημα που έχουμε για τι? για να στείλουμε τα παιδιά στις σχολές να δίνουν εξετάσεις? Και εμπιστεύεται κανείς περισσότερο έναν ελεγχόμενο από το Υπουργείο μηχανισμό ή τον κάθε τυχαίο Λέκτορα που διορίστηκε με διαβλητές ίσως διαδικασίες?

  Τέλος αν εφαρμοζόταν το σύστημα αυτό, θα έπρεπε να δεσμεύσουμε το ΣΕΦ για να δώσουν εξετάσεις οι υποψήφιοι στην Ιατρική Αθήνας και στο ΕΜΠ...

  με τα λόγια σου χτίζω εγώ ανώγια και κατώγια...

 14. firiki2010 avatar
  firiki2010 25/05/2013 14:59:09

  "Να κάψουμε το πάπλωμα να μην μας τρων οι ψύλλοι"
  Για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο πρέπει να υπάρχει προφανώς κάποιου είδους αξιολόγηση (Δεν μπορεί να φαντάζεται κανείς ως κριτήριο τον βαθμό του Λυκείου!!!) Δεν μπορεί ο καθένας να μπαίνει σε μια σχολή επειδή απλώς έτσι γουστάρει. Το θέμα είναι λοιπόν ποιος θα κάνει αυτές τις εξετάσεις. Στο πλαίσιο του άρθρου οι εξετάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται από τα Πανεπιστήμια τα οποία βεβαίως θα καθορίζουν και τα θέματα και τον αριθμό των εισακτέων. Ετσι θα μπορείς να δώσεις εξετάσεις στη Νομική της Αθήνας, της Νομικής της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής, στην Πάντειο , αν σε ενδιαφέρει και στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου !!! Τι τραγέλαφος !
  Ποιο είναι το πρόβλημα με τις σημερινές Πανελλαδικές;;;; Τι είναι αυτό που ενοχλεί;;; Οπως σημειώνουν και άλλοι σχολιαστές είναι από τα λίγα αξιόπιστα πράγματα που μείναν στον τόπο μας Ποτέ δεν έμαθα για κάποιον "σκράπα" που μπήκε στην Ιατρική, ποτέ δεν άκουσα για ένα επιμελή μαθητή που απέτυχε παταγωδώς.
  Υπάρχει πίεση στους υποψηφίους; Δουλειά της οικογένειας και των δασκάλων είναι να τους αποφορτίσουν και να βάλουν το νόημα μιας "επιτυχίας" ή αποτυχίας" στις σωστές διαστάσεις.
  Υπάρχει η επιβάρυνση των φροντιστηρίων; Από τη στιγμή που πρέπει να γράψω καλύτερα από σένα το ενδεχόμενο της επι πλέον διδασκαλίας δεν μπορεί να αποφευχθεί. Αν όμως θέλουμε να αποφύγουμε τα φροντιστήρια μπορούν οι δάσκαλοι να κάνουν την δουλειά τους σωστα και να μην λένε : "Αυτά θα σας τα πουν στο φροντιστήριο "
  Απαιτείται από τον υποψήφιο ο παπαγαλισμός; Είναι μια μεγάλη ιστορία για να προσπαθήσω να την αναπτύξω εδώ αλλά χοντρικά όσο πιο πολύ περιορίζεις την ύλη για να "διευκολύνεις" τον υποψήφιο τόσο μεγαλύτερη αξία (αχρείαστη επι της ουσίας) αποκτά να τα γράψει όπως τα λέει το βιβλίο.
  Δεν απαιτείται από τον υποψήφιο κριτική ικανότητα; Ως ένα βαθμό σωστό αλλά από ένα σημείο και πέρα μυθολογία. Ας πούμε μπορεί να βγάλει διδάγματα ο υποψήφιος από τους Βαλκανικούς πολέμους ή την Μικρασιατική καταστροφή αν δεν ξέρει και μάλιστα αναλυτικά και με λεπτομέρειες τι συνέβη; Κριτική άποψη σε γεγονότα που αγνοείς απλά δεν υπάρχει.
  Είναι πρόβλημα η βάση του 10; Ψευτοπρόβλημα είναι, αυτό που μετράει είναι ο οποιοσδήποτε βαθμός σε τι γνώσεις ανταποκρίνεται. Αν θέσεις ως θέμα στα μαθηματικά το 1+1 = όλοι 20 θα πάρουν. Θέματα λοιπόν διαβαθμισμένης δυσκολίας για να υπάρχει δυνατότητα επί της ουσλιας διαχωρισμού των υποψηφίων και ας υπάρξει και κάποια "βάση" είτε συνολικά είτε ανάλογα με το μάθημα πχ ως υποψήφιος φιλόλογος δεν μπορεί να παίρνεις 6 στην Εκθεση ενώ ίσως κάτι τέτοιο μπορεί να σου "δικαιολογηθεί " σε κάποιο άλλο μάθημα.
  Υποψιάζομαι ότι θα μπορούσα να γράφω μέχρι αύριο για το θέμα αλλά μάλλον θα ήταν ο καλύτερος τρόπος το σχόλιο να μην το διβάσει κανένας.

 15. Λύκος avatar
  Λύκος 25/05/2013 15:27:22

  Το καλύτερο σύστημα προφανώς θα ήταν το προπτυχιακό έτος που πρακτικά είναι το ίδιο με το πρώτο έτος των σημερινών σχολών όπου με εσωτερικές εξετάσεις οι φοιτητές θα αξιολογούνταν για το ποιοι θα περάσουν στο επόμενο έτος. Επειδή όμως στη μπανανία για χώρα μας τίθεται θέμα αξιοπιστίας καταλαβαίνω πως δεν είναι το σοφότερο σύστημα εκτός και αν αντιμετωπιστεί με κάποιο τρόπο η αδιαβλητότητα. Οι πανελλαδικές εξετάσεις έχουν υψηλό βαθμό αξιοκρατίας. Αυτό είναι κάτι που το κρατάς και το εκμεταλλεύεσαι.
  Όμως το τίμημα είναι τα χρήματα. Δεν υπάρχει δωρεάν είσοδος στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα φροντιστήριο κοστίζει 350-400 ευρώ το μήνα Χ 9 μήνες προετοιμασίας (αν περάσει κάποιος με την πρώτη) έχουμ 3000-3500 ευρώ και αφού πάνε όσοι έχουν βλέψεις είναι σχεδόν αδύνατον να μπεις σε καλή σχολή χωρίς φροντίστηριο έστω μια φορά.

  Έπειτα το λάθος είναι που η δυνατότητα δίνεται μια φορά το χρόνο. Είναι πολύ μεγάλο διάστημα αυτό για να εξαρτηθούν οι κόποι σου σε 6 μέρες μαθημάτων. Γνωρίζω παλικάρι που έδωσε 4 φορές για να μπει στο πανεπιστήμιο πληροφορικής. Του είχε γίνει εμμονή και είχε γίνει επαγγελματίας στο να δίνει εξετάσεις. Στο ίδιο διάστημα θα είχε τελειώσει μια ιδιωτική σχολή στο εξωτερικό. Άλλη έδινε 3 χρόνια για ιατρική και δε τα κατάφερε ποτέ.
  Μια γυναίκα που ξέρω προετοιμάζει το παιδί της με ιδιαίτερα και φροντιστήρια από τη α' γυμνασίου. Ο λόγος; είχε δώσει πανελλαδικές 3 φορές και δεν είχε περάσει στα ΤΕΦΑΑ που ήθελε πριν 20 χρόνια και προετοιμάζει το γιο της να μην αποτύχει όπως εκείνη.
  Με λίγα λόγια το σύστημα δουλεύει καλά μέχρι τώρα διότι είναι αρκετά αξιοκρατικό. Όμως είναι πολύ αργό. Πρέπει να μοιραστούν οι θέσεις εισακτέων σε 2 φάσεις το χρόνο.

  Επιπλέον πρόβλημα είναι η γενική φύση των γνώσεων για ύλη. Δεν αμοίβεται αυτός που έχει κλίση αλλά αυτός που έχει την ικανότητα να συνδυάσει ένα γενικός μέρος γνώσεων.
  Π.χ. ένας που γράφει 20 φυσική, 15 έκθεση, και 10 προγραμματισμό θα μπει στο τμήμα πληροφορικής που ασχολείται με προγραμματισμό ενώ ένας που θα γράψει 20 προγραμματισμό, 15 έκθεση και 10 φυσική θα έχει χαμηλότερη βαθμολογία διότι σε όλες τις τεχνολογικές σχολές η φυσική έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.
  Είναι σωστό αυτό; στις πληροφορικές δε κάνουν καν φυσική, κάνουν μαθηματικά και προγραμματισμό...
  Θέλω να πω πως το καλύτερο θα ήταν οι σχολές να διαλέγουν τους συντελεστές βαρύτητας ανάλογα με τη σχετικότητα του μαθήματος. Π.χ. οι ιατρικές να έχουν συντελεστή 10 σε χημεία, βιολογία, 8 στα μαθηματικά και έκθεση, 2 στη φυσική. Στο φιλολογικό 10 στα αρχαία και ιστορία, 8 στην έκθεση και λογοτεχνία, και 2 στατιστική κ.τ.λ. ώστε τα παιδιά να μπορούν να διαλέγουν τα μαθήματα που τους αρέσουν και να νιώθουν ότι αξίζει να προσπαθούν αφού θα επενδύσουν σε μαθήματα που σχετίζονται με τη σχολή που θέλουν και θα γνωρίζουν τι θα επακολουθήσει. Αν κάποιος έτσι θέλει να έχει διπλάσιες θέσεις να μπει π.χ. πολιτικός μηχανικός και λογιστής θα πρέπει να πάρει εξτρά μαθήματα.
  Όπως είναι τώρα το σύστημα όλοι δίνουν τα ίδια μαθήματα ανά κατεύθυνση και μετά περνάνε "όπου κάτσει" περνώντας τελικά σε σχολές που δεν τους ενδιαφέρουν καν αλλά επειδή έστω βγάλανε μια βαθμολογία γενική σε βάρος αυτών που έχουν κλίση σε ορισμένα μόνο μαθήματα.

  Κατά τ'άλλα μ'αρέσει η τρίτη πρόταση του κ. Ροδινού για τις μετεγγραφές η οποία όμως επειδή θα δημιουργήσει ζητήματα φυγής σε σχολές με καλύτερη επαγγελματική ζήτηση να είναι σε σειρά επιτυχίας όσες είναι και οι αιτήσεις μετεγγραφής από τις αντίστοιχες σχολές.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Λύκος 25/05/2013 20:03:35

   η ιδέα για το προπτυχιακό είναι ενδιαφέρουσα.

 16. panas avatar
  panas 25/05/2013 15:30:25

  Μπράβο για το άρθρο!
  Έχουν χαλάσει τα πλήκτρα του πληκτρολογίου μου και έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου σε συζητήσεις με συναδέλφους εκπαιδευτικούς γύρω από το αγκάθι (τις Πανελλήνιες) της δημόσιας εκπαίδευσης που ακυρώνει το Λύκειο και την γενική γνώση. Συμφωνούν, αλλά αδιαφορούν δυστυχώς οι περισσότεροι...
  Θεωρώ πως η κοινωνία είναι πια ώριμη να συζητήσει και να συνδιαμορφώσει νέες προτάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.
  Αναβάθμιση του βαθμού του απολυτηρίου. Με αυτό το απολυτήριο να μπορεί κάθε απόφοιτος να γραφτεί σε όλα τα ΤΕΙ και σε αρκετά ΑΕΙ και αν έχει τις ικανότητες ας αποφοιτήσει. Να δίνεται η δυνατότητα αλλαγής σχολής μέσα από προετοιμαστικά τμήματα. Τα ΑΕΙ υψηλής ζήτησης μπορούν -αν θέλουν- να θεσπίσουν 1 ή 2 συμπληρωματικές εξετάσεις ΤΟ ΠΟΛΥ, πέρα από ένα πλαφόν στον βαθμό απολυτηρίου πχ, το 15 - που θα τις διοργανώνουν τα ίδια ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ και να επιλέγουν τους φοιτητές που κρίνουν αυτές κατάλληλους.
  ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ, ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΣΤΡΕΒΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ...

  ΥΓ. Διαβάζοντας το άρθρο σκέφτηκα για μια στιγμή να μην μεταναστεύσω. Αλλά σίγουρα θα το κάνω και θα αναζητήσω σε άλλη χώρα κάποιο άλλο εκπαιδευτικό σύστημα για τις μικρές μου. Έψαξα τους διάφορους τύπους σχολείων στη Γερμανία για την μεγάλη μου κόρη και η ποικιλία που βρήκα με βύθισε σε θλίψη σκεφτόμενος το τέλμα της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ακόμη και ιδιωτικά μας σχολεία δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο να προσφέρουν τελικά... Όλα καλύπτονται από τις Πανελλήνιες και για τους πιο εκλεκτούς από το ΙΒ...

  • Λύκος avatar
   Λύκος @ panas 25/05/2013 19:00:22

   Υπάρχουν οι ελληνικές πανελλήνιες για έλληνες του εξωτερικού που είναι πολύ εύκολες.

 17. theo1611 avatar
  theo1611 25/05/2013 16:09:13

  Στα μέσα της δεκαετίας του 80, ευρισκόμενος στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακές σπουδές και αφού είχα περάσει τις εξετάσεις του Πανεπιστημίου για να κριθώ ικανός για εκπόνηση διδακτορικού, έδωσα και την προσωπική συνέντευξη-καλωσόρισμα του Head of the Department.

  "Welcome here from the famous National Technical University of Athens and congratulations!"

  ΥΓ: Και τότε δίναμε Πανελλήνιες Εισιτήριες Εξετάσεις για τα ΑΕΙ!

  • δημης avatar
   δημης @ theo1611 25/05/2013 21:53:46

   ++++++++++=
   Φίλος Βιοχημικός διηγείτο..
   "όταν πήγα στην Αμερική στο άκουσμα Καθηγητή ,όταν του είπε από που ερχόταν , πήρε την απάντηση "from the Greek Gymnasium!!!!!!" μαζί με το βλέμμα θαυμασμού . ΤΥΧΑΙΟ;;;;;;;;

   • theo1611 avatar
    theo1611 @ δημης 26/05/2013 17:54:24

    Γιατί, έχετε καμμία αμφιβολία ότι τα credits δεν διέτρεχαν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τους Δασκάλους μας σε κάθε βαθμίδα!!!

    Εγώ προσωπικά είχα την τύχη να έχω δασκάλους και Διευθυντές στο Δημοτικό, 52ο Σηλυβρίας στον Άγιο Μελέτη Σεπολίων, την Ελλη Αλεξίου και το Γιώργο Σιόλα. Που με καθοδήγησαν μέσω των γονιών μου υποδειγματικά και ενδιαφέρονταν και συμβούλευαν και αφότου τέλειωσα το Δημοτικό!

    • δημης avatar
     δημης @ theo1611 26/05/2013 22:22:49

     ++++++
     Και η αφεντιά μου Γυμνάσιο σε προάστειο της Αθήνας τελείωσε....
     .Μπήκαμε 130 στό Γυμνάσιο ...και τελειώσαμε 48...
     Με καθηγητές Συγγραφείς των Μαθηματικών των Δεσμών....Που με ένα σακκάκι ...,το θυμάμαι σαν τώρα .., τον Μαθηματικό 4 χρόνια το ίδιο....
     Τον Φυσικό να παραδίδει από τα Παν/κα του Αλεξόπουλου..., τους Φιλόλογους να κάνουν την Ιστορία της Εκδοτικής..., τους Γυμναστές να μας εξετάζουν στις Ασκήσεις και τους Κανονισμούς Παιδιάς ...
     Αυτά απο τα ..Πρακτικά του 75....
     Οι γονείσ μας δε ....να υπερθερματίζουν την αυστηρότητα και την πειθαρχία του Σχολείου και όχι να επεμβαίνουν...
     Ένα περιστατικό...
     1974 ...Μαθήτρια αποβάλεται επί τετραήμερο διότι εθεάθη υπό καθηγητού να χαριεντίζεται μετα συμμαθητού τησ στην Πλατεία...
     1978..."Μαθητής "κλείνει βίαια την πόρτα βγαίνοντας από αιθούσης και βρίζοντας αισχρά την Καθηγήτρια..
     Ποινή ..2 ημέρες αποβολή ,με προσωπική εγγύηση τησ Διευθυντριας ότι δεν θα το πεί στη ..ΜΑΜΑ και ότι ο κανακάρης θακάνει δουλειές στο Γραφείο...
     4 χρόνια...
     Και κάτι τελευταιο ...γιά υπερευαίσθητους με τις Εξετάσεις:
     Δεν θα πρέπει να εξετάζεται η ψυχραιμία του Μηχανικού ,του Γιατρού , του Δικηγόρου(μελλοντικών) ;;;;;
     Δέν θέλουν νευρικό σύστημα για να ανταπεξέλθουν στις Σπουές τους και στην μετέπειτα Σταδιοδρμία τους;;;;;;;;;;
     Τα παιδιά που ΔΕΝ το έχουν πρέπει ετσιθελικά να σπουδάσουν;;;;
     Να είστε καλά με αυτά που μου θυμίσατε...

 18. Β.Κ.Σιάπκα avatar
  Β.Κ.Σιάπκα 25/05/2013 16:28:04

  Κώστα Ροδινέ με συγκίνησες γι' άλλη μια φορά... Εσύ κι ο Προφήτης με το αισθητήριό σας ανοίγετε πολύτιμους δρόμους...
  Νά 'σαι καλά!

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/05/2013 16:49:42

  Οι εξετασεις οχι μονο δεν πρεπει να καταργηθουν αλλα να επιστρεψει ο τυπος των εξετασεων που υπηρχε πριν το 1980 και τη μεταρρυθμιση Ραλλη ,ητοι εφ ολης της υλης τον Αυγουστο με θεματα δυσκολα και οχι απο τα σχολικα βιβλια.
  Εαν θελουμε ανταγωνιστικη Ελλαδα χρειαζεται ανταγωνισμος στη γνωση απο μικρη ηλικια και αξιοκρατικη επιλογη.
  Τα απολυτηρια λυκειου δεν ειναι αξιοκρατικη επιλογη.Τα περι ψυχολογικων τραυματων ειναι εκ του περισσου.Ο ανταγωνισμος παντα εχει ψυχολογικα προβληματα αλλα δεν γινεται να τον αποφυγουμε.Αλλιως να παψουμε να ζητουμε ανταγωνιστικη οικονομια.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ψυχραιμια 25/05/2013 17:47:37

   Συμφωνώ κι επαυξάνω!!! Ανοιχτή ύλη, δύσκολα θέματα = θάνατος του φροντιστηρίου. Αν προστεθεί και η βάση του 10, πανε για κλείσιμο το 20% των ΑΕΙ και τα μισά ΤΕΙ. Ότι πρέπει δηλαδή!

   • theo1611 avatar
    theo1611 @ akenaton 25/05/2013 18:21:16

    Το φροντιστήριο, ήταν κάποτε συμπληρωματική εκπαίδευση (άσχετα αν τις εξετάσεις τις διεξήγαγαν τα ίδια τα Πανεπιστήμια, ή ήταν Πανελλήνιες). Δεν ήταν ακύρωση της βασικής εκπαίδευσης, όπως γίνεται σήμερα!!!

    Η κατανομή πόρων μεταξύ Δημόσιας και Ιδιωτικής Δαπάνης για την εκπαίδευση είναι ένα αντικειμενικό "tradeoff", για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμη! (Ο ΚΡ το ξέρει καλά, αλλά αποφασίζει να απλουστεύσει την κατάσταση).

    Το πλέον απαράδεκτο σήμερα είναι ότι:
    1. Η ιδιωτική δαπάνη αφορά και το δημοτικό και το τριετές Γυμνάσιο.
    2. Η ιδιωτική δαπάνη στο Λύκειο δεν προωθεί τους καλύτερους στην Τριτοβάθμια, ενώ παράλληλα είναι άσκοπη για ένα μεγάλο αριθμό νέων που δεν αξιοποιούνται οι πραγματικές ικανότητές τους.
    3. Φτάσαμε και σε ιδιωτική φροντιστηριακή δαπάνη στα Πανεπιστήμια, προκειμένου οι φοιτητές να καλύψουν κενά που τους άφησε η βασική και λυκειακή εκπαίδευση, ώστε να αντεπεξέλθουν σε μειωμένες πλέον πανεπιστημιακές απαιτήσεις, πράγμα αδιανόητο σε άλλους καρούς!

    Με πολλή αγάπη ΚΡ, πλάκα μας κάνεις?

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ theo1611 25/05/2013 19:36:33

     αν έκανα πλάκα, θα έγραφα για το....Δελφινάριο.
     Οχι, εδώ.
     Α, και κάτι ακόμα, δεν γράφω από ματαιοδοξία, ούτε για να περνάω την ώρα μου.
     Αρα, δεν δέχομαι και προσβολές αυτού του είδους.

     • theo1611 avatar
      theo1611 @ Κώστας Ροδινός 25/05/2013 20:31:16

      Ζητώ συγγνώμη αν εκλάβατε ως προσβολή την κατακλείδα του σχολίου μου!

      Και αντιπαρέρχομαι τη σκοπιμότητα να θεωρήσετε ότι προσβληθήκατε ώστε να μην τοποθετηθείτε επί της ουσίας, που εξάλλου δεν είχατε και καμμιά υποχρέωση να πράξετε πολλώ δε μάλλον να αιτιολογήσετε!

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ theo1611 26/05/2013 09:00:49

      νομίζω πως τοποθετήθηκα, με τρόπο σαφή μάλιστα, με την ανάρτηση.
      Παρέλκει να επαναλαμβάνομαι.
      Ουδέποτε είχα πρόβλημα με τη διαφορετική άποψη.
      Με την απαξίωση της άποψης, έχω ...πρόβλημα, ειδικά μάλιστα όταν είναι διαφορετική από τη δική μας.

     • theo1611 avatar
      theo1611 @ Κώστας Ροδινός 26/05/2013 23:48:10

      Συ είπας ΚΡ, αλλά το αντπαρέρχομαι κι' αυτό και νάσαι καλά να συμφωνούμε και κυρίως να διαφωνούμε, για σοβαρό λόγο βέβαια!

  • Λύκος avatar
   Λύκος @ ψυχραιμια 25/05/2013 19:09:11

   Δε νομίζω ότι λύνεται το πρόβλημα με τα φροντιστήρια έτσι. Πάλι θα υπάρχει λόγος να πας φροντιστήριο και ίσως πιο επιτακτικός αφού θα χρειάζεσαι τη γνώση και από μη βέβαιες πηγές και από έμπειρους καθηγητές. Εκτός αν θεωρήσουμε ότι μπαίνεις κατά τύχη από αυτά που διάβασες, πράγμα όχι και τόσο δίκαιο.

   Νομίζω ότι χρειάζεται να αλλάξει ο επαγγελματικός προσανατολισμός και το σύστημα αξιών με κάποιο τρόπο. Ελάχιστοι θα διάλεγαν λογοθεραπεία αντί για ιατρική αν είχαν τη δυνατότητα να διαλέξουν και τα δύο. Αυτό πρέπει να πολεμηθεί.
   Επιπλέον υπάρχουν παιδιά που σπούδασαν 4 χρόνια θεωρητικές σχολές και τώρα δουλεύουν σαν σερβιτόροι και τηλεφωνήτριες. Γιατί να σπουδάσουν τότε; δε χρειάζονται προσόντα πανεπιστημίου αυτές οι θέσεις.
   Μάλλον τελικά πρέπει να κλείσουν πολλές σχολές. Ώστε να καταλάβουν πολλοί ότι οι σχολές δεν είναι για όλους αλλά για αυτούς που έχουν όρεξη να θυσιάσουν πολύ χρόνο και προσωπική ζωή. Και ίσως να είναι ελάχιστοι τότε αυτοί. Η ψευδαίσθηση ότι θα περάσεις εύκολα δημιουργεί υπερβολική ζήτηση.

  • Β.Κ.Σιάπκα avatar
   Β.Κ.Σιάπκα @ ψυχραιμια 25/05/2013 19:57:10

   Οι εξετάσεις δεν θα καταργηθούν, θα είναι εθνικές για το απολυτήριο λυκείου. Όπως είναι για το μπακαλορεά στη Γαλλία
   Η εισαγωγή στα τμήματα ΠΕ-ΤΕ πρέπει να καταργηθεί μέσω πανελλαδικών.
   Παίρνω το απολυτήριό μου με σκληρές αδιάβλητες εξετάσεις, υποβάλλω τον φάκελλό μου σε 10-15 σχολές που μ' ενδιαφέρουν και περιμένω. Αν δεν με πάρουν πουθενά τα υποβάλλω τον επόμενο χρόνο

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Β.Κ.Σιάπκα 26/05/2013 08:58:15

    έτσι ακριβώς!

  • KOSTAS70 avatar
   KOSTAS70 @ ψυχραιμια 25/05/2013 20:44:51

   "Θέματα εφ' όλης της ύλης", "Δύσκολα θέματα" !!!!!

   Η χαρά του φροντιστηρίου! Δεν αναρωτιέστε γιατί αυτό το "πετυχημένο" μοντέλο καταργήθηκε κακήν - κακώς, και μάλιστα από ακραιφνή Δεξιά κυβέρνηση; ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΔΙΑΒΛΗΤΟ. Φανταστείτε, αν ισχύσει πάλι, στα τέλη Αυγούστου, τους πανηγυρισμούς των φροντιστηρίων, για την "πρόβλεψη" των θεμάτων. Ποιος εγγυάται ότι η "ανοιχτή ύλη" δε θα είναι απολύτως γνωστή σε συγκεκριμένους μαθητές; Ποιος εγγυάται ότι αυτοί που θα γράψουν άριστα δε θα ξέρουν τα θέματα από πριν; Εδώ, σήμερα, με το ισχύον σύστημα και, ακούγονται ψίθυροι.

   Οι Πανελλαδικές ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΣΤ ΕΥΦΥΙΑΣ ΑΛΛΑ ΓΝΩΣΕΩΝ.

   Γι' αυτό και η λογική για "δύσκολα" θέματα είναι εντελώς απαράδεκτη. Τα θέματα θα πρέπει να είναι διαβαθμισμένα, π.χ. δεν είναι δυνατόν, στα Μαθηματικά, 3 στα 4 θέματα να είναι "φευγάτα". Για ποιο λόγο επιδιώκεται ο εξευτελισμός των υποψηφίων; Αν τα θέματα είναι στα πλαίσια της διδαχθείσας ύλης, και δε θα απογοητεύονται οι μαθητές που επί μήνες ή και χρόνια προετοιμάζονται για τις εξετάσεις και η "ανάγκη" για φροντιστήρια θα περιοριστεί. ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΓΓΥΗΘΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ, από όπου θα γίνεται επιλογή εκείνων που θα "πέσουν".

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ KOSTAS70 25/05/2013 21:24:40

    Γιατι η ακραιφνης δεξια κυβερνηση Ραλλη δεν ηταν σε θεση να βαλει στα πανεπιστημια τους γονους της αρχουσας ταξης.Μπορουσε να τους στειλει βεβαια και τους εστελνε να σπουδασουν στο εξωτερικο αλλα το ψυχολογικο τραυμα που παθαιναν χανοντας τη θεση απο αγροτοπαιδα απο την Καρδιτσα ή παιδια απο λαικες συνοικιες της Αθηνας δεν ξεπερνιοταν.Και αυτο συνεβαινε γιατι τα παιδια των φτωχων διαβαζαν 5-6 ωρες την ημερα στην Ε΄και Στ΄Γυμνασιου,τα φροντιστηρια ησαν μαζικα και φθηνα ενω ο γιος του κυριου εφοπλιστη δεν ειχε καμμια διαθεση αντι να κυνηγα γκομενες στα 17 του να διαβαζει για να περασει με εξετασεις εφ ολης της υλης.
    Παντως την παραταξη την ευνοησε η καταργηση αυτη.
    Απο τοτε που καταργηθηκαν οι παλιες εισαγωγικες τα ποσοστα της ΔΑΠ στις σχολες αρχισαν να ανεβαινουν,μαζι με το κατα κεφαλην εισοδημα των φοιτητων βεβαιως.

    • KOSTAS70 avatar
     KOSTAS70 @ ψυχραιμια 26/05/2013 01:13:33

     Δεν μπορεί, πλάκα μας κάνεις!

     Με το παλιό σύστημα, όπου περνούσαν ελάχιστοι στα ΑΕΙ, όπου η ύλη ήταν "ανοιχτή" και άρα όσοι είχαν πρόσβαση σε πολλές πηγές (βοηθήματα, ιδιαίτερα-φροντιστήρια για τα οποία λίγοι είχαν την οικονομική δυνατότητα κτλ κτλ), ευνοούνταν τα ... χωριατόπαιδα, που στερούνταν όλα τα παραπάνω; Μιλάς σοβαρά;

     Ακριβώς, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΧΟΥΣΑΣ ΤΑΞΗΣ, να "εξοντώσει" τον ανταγωνισμό από τα βρωμοχωριατόπαιδα για να ευνοηθούν τα τεμπελόσκυλα, τα ... δικά της παιδιά. Δεν φτάνει που είναι φτωχοί, που δεν έχουν να φάνε, θέλουν και μόρφωση, τα θρασίμια!

     Χώρια που από τους αγράμματους, ο μπαμπάς θα βρει και άφθονο, φθηνό, εργατικό δυναμικό για την πετυχημένη επιχείρησή του...

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ KOSTAS70 26/05/2013 01:20:18

      Ναι,και το εχω ζησει.Απο το 1964 ως το 1980 δεκαδες χιλιαδες παιδια λαικων ταξεων περασαν στα πανεπιστημια με τις εισαγωγικες εξετασεις εφ ολης της υλης.
      Ξερεις ,οι φτωχοι δεν ειναι και χαζοι.Αντιθετα παρα πολλοι ειναι εξυπνοτεροι απο τους πλουσιους και εχουν μεγαλυτερο κινητρο να προσπαθησουν.

     • cresswell avatar
      cresswell @ ψυχραιμια 26/05/2013 16:37:06

      Ακριβέστατα!

      Τα παιδιά των πολύ πλουσίων, στη δεκαετία του '60, εφευγαν για (καλοπληρωμένες) σπουδές έξω. Εδώ, ήξεραν πως ήταν αδύνατον να περάσουν. Εκτός, αν ήταν πραγματικά καλοί.

      Το Δημόσιο Σχολείο ήταν εξαιρετικό. Το παιδί της επαρχίας, θα ερχόταν 1-2 καλοκαίρια στην Αθήνα (στο σπίτι των συγγενών ..) για προπαρασκευή, και θα περνούσε, αν διάβαζε.

      ΜΕτά, ήλθε η εποχή Ράλλη. Και ακολούθησε η μεταρρύθμιση των συμπλεγματικών της δεκαετίας του '80. Καταργήθηκαν τα `ελιτίστικα' πρότυπα σχολεία, απαγορεύθηκαν τα `κόκκινα' (διορθωμένα με κόκκινο στυλό) γραπτά, οι εξετάσεις έγιναν απόδειξη παπαγαλικής εκμάθησης ... Τα ιδιωτικά δε, χρειάστηκε να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις τους, όταν ήλθε το μεταναστευτικό κύμα της δεκαετίας του '90 και αποτελείωσε το δημόσιο σχολείο.

      Ε, καιρός είναι να ξεμπερδεύουμε και με τις εξετάσεις. Βλέπεις, η κρίση δεν επιτρέπει πιά σε όλους τους (παλαι ποτε) νεόπλουτους να στέλνουν τα παιδιά τους έξω. Με λίγα λεφτουδάκια, θα εξασφαλίζουν ένα καλό απολυτήριο λυκείου και θα μπαίνουν στο παν/μιο για να πάρουν το πτυχίο που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την οικογενειακή κατακευαστική εταιρεία ....

     • akenaton avatar
      akenaton @ KOSTAS70 26/05/2013 23:00:31

      Δεν φαντάζεστε πόσο λάθος κάνετε. Μάλλον είστε αρκετά νέος και δεν έχετε ζήσει εκείνο το σύστημα. Εκείνες οι εξετάσεις έδωσαν το "δικαίωμα" σε πολλά επαρχιωτόπουλα να αλλάξουν την ζωή τους και την ευκαιρία να προσφέρουν πραγματικά στην πατρίδα από θέσεις ευθύνης.

   • maverick avatar
    maverick @ KOSTAS70 26/05/2013 02:19:53

    Συμφωνώ απόλυτα! Άλλωστε εάν θέλει κάποιος να ευνοηθούν συγκεκριμένοι διαγωνιζόμενοι, τότε βάζει τα πιο δύσκολα θέματα τα οποία θα γνωρίζουν εκ των προτέρων μόνο αυτοί. Παράδειγμα πρόσφατο, τα θέματα στη φυσική και το μέλος της αρμόδιας επιτροπής. Τι άλλο να πούμε, στην Ελλάδα ζούμε!

  • cresswell avatar
   cresswell @ ψυχραιμια 26/05/2013 16:30:30

   To ότι συμφωνώ μαζί σας και με τον Akenaton, με ανησυχεί! Σφόδρα!

   πρέπει να το κοιτάξω ....

   Πέρα από το αστείο, και αφού επισημάνω πως χρειάζονται βαθιά και διεξοδική συζήτηση οι λεπτομέρειες ενός καλού, αυστηρού αλλά δίκαιου εξεταστικού συστήματος, συμφωνώ απόλυτα με το πνεύμα των παρατηρήσεών σας ...

   • akenaton avatar
    akenaton @ cresswell 26/05/2013 22:37:15

    Είναι επειδή το ζήσαμε εκείνο το σύστημα και είδαμε ξεκάθαρα ότι ήταν υπέρ των έξυπνων και ικανών ανεξάρτητα από προέλευση και οικογενειακό πλούτο. Αυτο δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, εισκιά αν δεν το έχει ζήσει ο ίδιος. Όταν μπήκαμε στο ΕΜΠ, από τα 60 παιδιά του έτους περισσότεροι από 2/3 ήταν από την επαρχία και μάλιστα από φτωχομεσαίες οικογένειες. Δεν ξέρω τώρα αν συμβαίνει αυτό αλλά το ίδιο γινόταν και στις ιατρικές, τις νομικές, κλπ.

    • KOSTAS70 avatar
     KOSTAS70 @ akenaton 27/05/2013 00:18:15

     "60 παιδιά το έτος". Ξέρετε πόσοι είναι οι εισακτέοι ανά έτος σήμερα; Τι είναι όλοι αυτοί, παιδιά βιομηχάνων και εφοπλιστών; Και οι 60.000 Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό είναι παιδιά εργατών;

     • akenaton avatar
      akenaton @ KOSTAS70 27/05/2013 09:49:50

      Και σήμερα η συγκεκριμένη σχολή (ΜΜΜ) τόσους περίπου εισάγει αν δεν κάνω λάθος! Οι πλούσιοι έφευγαν και τότε στο εξωτερικό αγαπητέ! Απλώς σήμερα με τα δανεικά, αυγάτεψαν οι μεσαιομεγάλοι και περίσσεψαν οι φοιτητές "έξω". Έχω φίλους καθηγητές σε περιφεριεακά Πολυτεχνεία αλλά και στο ΕΜΠ. Το επίπεδο των φοιτητών που έχουν να "διαχειριστούν" ειδικά στην περιφέρεια, τους κάνει να τραβούν τα μαλλιά τους. Κάποιοι από αυτούς σκέφτονται μάλιστα να παραιτηθούν. Ξέρετε τι είναι να έρθεις πίσω από το Χάρβαρντ ή το ΜΙΤ για να διδάξεις στην Ελλάδα και να πέσεις σε ελληνικό τμήμα περιφερειακού Πολυτεχνείου όπου οι φοιτητές πετούν ακόμη ρύζια (!!!!) με το στυλό στον πίνακα την ώρα του μαθήματος; Οι περισσότεροι δε από αυτούς να μην γνωρίζουν την έννοια του ολοκληρώματος (σκουληκάκι το ονομάζουν !!!) και κυρίως να μην δείχνουν ικανοί να την μάθουν και στο μέλλον; Κόλαση αγαπητέ μου, κόλαση που δημιούργησαν οι πολλές θέσεις στα ΑΕΙ, τα εύκολα θέματα μην "πληγώσουμε" τα παιδιά, η έλλειψη μάθησης στα Λύκεια και η μανία των γονιών να "σπουδάσουν" ακόμη και τα "κούτσουρα".

     • cresswell avatar
      cresswell @ akenaton 27/05/2013 11:59:45

      Σε πολύ μεγάλο βαθμό έχετε δίκιο σε όσα γράφετε.
      Αυτό που γράφετε με τα "ρυζια" νομίζω πως έχει έναν βαθμό υπερβολής, ή εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να είναι κάποια ακραία εκδήλωση ανωριμότητας. Το σύνηθες πρόβλημα στα μικρά περιφερειακά πανεπιστήμια είναι η μεγάλη "κοιλιά" που κάνουν οι (μετρίων συνήθως δυνατοτήτων) φοιτητές, εκμεταλλευόμενοι με λάθος τρόπο την ελευθερία της φοιτητικής ζωής (ίσως και ως αντίδραση στην πίεση που βίωσαν στα δύο τελευταία χρόνια του λυκείου).
      Και όμως, θα επιμείνω πως τα περιφερειακά πανεπιστήμια είχαν λόγο ύπαρξης.
      Αν είχαν δομηθεί και σχεδιαστεί σωστά, θα είχαν πολλά να προσφέρουν. Δεν το λέω από συντεχνιακό συμφέρον, αλλά σίγουρα δεν μπορώ εύκολα να σας πείσω στο σύντομο χώρο και υπο την ανωνυμία ενός σχολίου.
      Όμως δεν σχεδιαστηκαν με όραμα, και τώρα η κρίση απειλεί να τα σαρώσει.
      Και είναι κρίμα. Το Ισραήλ (του οποίου η δομή στα ακαδημαϊκά, με τη δυνατότητα π.χ. να έχουν τα ΑΕΙ του καθηγητές που είναι 6 μήνες στην Αμερική και 6 στο Ισραήλ, και με δυνατή χρηματοδότηση της έρευνας, θα έπρεπε να μελετηθεί) προσφέρει ένα υπόδειγμα δημιουργίας πανεπιστημίων και ινστιτούτων με στόχευση την πρωτοπορία. Εδώ όμως, επικράτησαν άλλα κριτήρια ...

 20. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 25/05/2013 17:35:30

  ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ.......ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΝ,ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ, ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ........ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ, ΜΑΛΛΙΣΤΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΨΗΛΑ........ΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΝ.....ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΥΤΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΗ ΜΑΣ ΕΛΛΑΔΑ. ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΤΟΙΜΑ........ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.

 21. aN-AN avatar
  aN-AN 25/05/2013 17:55:23

  Διαφημίζεται ο θεσμός των Πανελληνίων εξετάσεων ως αδιάβλητος... Είναι όμως;
  Πριν κάποια χρόνια υιός νομάρχη της περιφέρειας, μέτριος μαθητής, συγκέντρωσε γύρω στις 2000 μονάδες. Το γεγονός αποσιωπήθηκε επιμελώς από τα τοπικά μέσα και ο "φωστήρας" χάθηκε πάλι στη μετριότητα.........................

 22. Τεμπέλης καθηγητής avatar
  Τεμπέλης καθηγητής 25/05/2013 18:00:24

  Όπως πάντα σε θέματα παιδείας, όλοι έχουν το δικαίωμα να ομιλούν και να γνωρίζουν, εκτός από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς (έστω και τεμπέληδες). Η απλή λογική τίθεται στο περιθώριο. Η απλή λογική λέει τα εξής:
  α) Δεν κάνουν όλοι για το πανεπιστήμιο. Θα έλεγα ότι κάνει μια σχετικά μικρή μειοψηφία. Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα σε όλες τις μη τριτοκοσμικές και μη σοβιετικές χώρες του κόσμου.
  β) Η κοινωνική πίεση να μπουν, ει δυνατόν, όλοι, οδηγεί αναπόφευκτα στα φροντιστήρια. Αφενός οι αδύναμοι, μήπως και αναπληρώσουν τα κενά τους, αφετέρου οι δυνατοί μαθητές για έξτρα σιγουριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι μαθητές των μη τεμπέληδων καθηγητών των ιδιωτικών σχολείων πάνε στο φροντιστήριο, γιατί η αλήθεια είναι ότι μόνο αυτό, έτσι όπως είναι το σύστημα των πανελλαδικών, ανταποκρίνεται στις παρούσες ανάγκες για τυφλοσούρτη και όχι για γενική μόρφωση.
  γ) Το μεγάλο ξεκαθάρισμα πρέπει να γίνεται από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Στο Δημόσιο Γυμνάσιο περνούν από τη μια τάξη στην άλλη σχεδόν όλοι, γιατί αυτές είναι οι οδηγίες των συμβούλων. Στο ιδιωτικό Γυμνάσιο προάγονται ΟΛΟΙ, απλά επειδή πληρώνουν οι γονείς.
  δ) Αν μείνει μόνο ο αφρός των ικανών στο Λύκειο, αυτόματα οι συνθήκες μαθήματος βελτιώνονται, αφού ο καθηγητής δεν έχει σε μια τάξη 30 ατόμων 20 κουμπούρες να παρενοχλούν στο μάθημα τους 10 που μπορούν και θέλουν.
  ε) Το 10-20% τοις εκατό του αρχικού μαθητικού δυναμικού της 1ης Γυμνασίου πρέπει να φτάνει μέχρι την 3η Γενικού Λυκείου. Αυτόματα οι προσφερόμενες στο πανεπιστήμιο θέσεις θα είναι υπεραρκετές για όσους θα πάρουν απολυτήριο λυκείου, ώστε να περνάν ακόμη και χωρίς τις ψυχοφθόρες εξετάσεις. Αυτόματα το απολυτήριο Λυκείου θα είναι ισχυρό και στην αγορά εργασίας, αφού οι βαθμοί θα είναι πραγματικοί και όχι εικονικοί, όπως είναι τώρα.
  στ) Από εκεί και πέρα τα πανεπιστήμια θα αναλαμβάνουν να ξεκαθαρίζουν το ποιος μπορεί να κάνει τι μέσω προπαρασκευαστικού έτους.
  Τέλος να πω ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι για να προσφέρει μια αόριστου τύπου μόρφωση, όπως μου απαντά κάποιος φίλος με μια δόση αγένειας, αλλά για να προσφέρει ειδικούς που θα βρουν αργότερα δουλειά στις ειδικότητές τους. Η γενική μόρφωση παρέχεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο στο λύκειο.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Τεμπέλης καθηγητής 25/05/2013 20:05:16

   από τα γραφόμενά σας, δεν μου φαίνεστε και τόσο...τεμπέλης!

   • Τεμπέλης καθηγητής avatar
    Τεμπέλης καθηγητής @ Κώστας Ροδινός 26/05/2013 00:48:47

    Σας ευχαριστώ. Περιττό να σας ξαναπώ ότι με βρίσκουν σύμφωνο οι απόψεις σας...

  • Λύκος avatar
   Λύκος @ Τεμπέλης καθηγητής 26/05/2013 01:08:35

   Ποτέ δε κατάλαβα γιατί όλοι πρέπει να τελειώσουν το Λύκειο. Αφού τα 2/3 των μαθητών πλήττουν αφόρητα και δεν ενδιαφέρονται. Δε θα έπρεπε να υπάρχουν 2ετείς σχολές δευτεροβάθμιες εκπαίδευσης καθαρά επαγγελματικού χαρακτήρα για τις χειρονακτικές εργασίες; ότι είναι τα ιεκ περίπου αλλά γιατί να πρέπει να μπαίνεις στα 18; Κανείς δε μιλάει για αυτό. Τα επαγγελματικά λύκεια κάτι πάνε να κάνουν αλλά απωθούν τους μαθητές να δηλώνουν εκεί παρόλο που μπαίνεις ευκολότερα στα ΤΕΙ από αυτά απ'ότι από το Γενικό Λύκειο.

 23. theo1611 avatar
  theo1611 25/05/2013 18:01:05

  Τα "αμερικανάκια" όταν πρόκειται να συζητήσουν αλλαγές στο εκπαιδευτικό τους και όχι μόνο σύστημα δίνουν τουλάχιστον μία δεκαετία από τη στιγμή που καταθέτουν strategy and position paper για τις προτεινόμενες αλλαγές. Παρεπιπτόντως, παίρνουν και άλλα μερικά χρόνια διαδικασιών πριν καταλήξουν στη διαβούλευση του συγκεκριμένου strategy and position paper.

  Πρέπει να σοβαρευτούμε. Ότι οφείλουμε να τρέξουμε γρηγορότερα από τα "αμερικανάκια" στις δικές μας μεταρρυθμίσεις, αυτό είναι αυταπόδεικτο, μια και έχουμε διαλύσει τα πάντα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να το κάνουμε με συγκυριακές προτάσεις, πιέζοντας το στομάχι μας, χωρίς να έχουμε εμβαθύνει στην ιστορική εξέλιξη και πως φθάσαμε μέχρι εδώ.

  Σε ένα μόνο συμφωνώ με τον ΚΡ, ότι ό,τι είναι να κάνουμε έπρεπε να το είχαμε κάνει χθές και άρα πρέπει να το κάνουμε σήμερα, αύριο άντε μεθαύριο.

  Να κάνουμε αυτό που λέει ο ΚΡ, δεν έχω αντίρρηση, αλλά να έχουμε τεκμηριώσει γιατί αυτή η συγκεκριμένη λύση θα βελτιώσει την κατάσταση και θα επιτύχει συγκεκριμένους στόχους που σήμερα δεν μπορούν να επιτευχθούν. Ποιοί είναι αυτοί οι στόχοι? (Το strategy and position paper, που λείπει, αυτό ακριβώς θα περιέγραφε!!!!)

 24. firiki2010 avatar
  firiki2010 25/05/2013 18:33:04

  Ακριβώς έτσι !

 25. ApoTel avatar
  ApoTel 25/05/2013 18:38:41

  Συμφωνώ απόλυτα. Εξετάσεις που να είναι έξω από το Λύκειο και το Πανεπιστήμιο. Εξετάσεις με θέματα που να μην επιβραβεύουν την παπαγαλία, όπως γίνεται τώρα, αλλά με θέματα που να απαιτούν κριτική και συνδιαστική σκέψη. Αλλά οπότε στις εξετάσεις έχουν μπει παρόμοια θέματα έχουν ξεσηκωθεί οι πάντες, γιατί πίσω από τα φροντιστήρια υπάρχουν πολλά συμφέροντα. Για να πετύχει όμως ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία που λέει ότι χωρίς φροντιστήριο δεν μπαίνεις πουθενά. Εδώ ότι είδους εξετάσεις και να βάλουμε σε λίγες μέρες θα δεις να ξεφυτρώνει και το αντίστοιχο φροντιστήριο.
  Έχουμε γονείς που ξοδεύουν χρήματα για τα φροντιστήρια των παιδιών τους και δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για να βγάλουν στο σπίτι μια εφημερίδα ή ένα βιβλίο.

 26. roadrunner avatar
  roadrunner 25/05/2013 18:39:25

  "... με θεματα δυσκολα και οχι απο τα σχολικα βιβλια."
  Δεν μας τα λέτε καλά κ. Ψυχραιμία.
  Εάν τα θέματα των εξετάσεων δεν συσχετίζονται με όσα έχουν διδαχθεί οι μαθητές από τα σχολικά βιβλία,
  τότε θα προκύψει τεράστιο θέμα ανισοτήτων και αδικιών,
  μεταξύ των εύπορων και μη μαθητών, για προφανείς λόγους.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ roadrunner 25/05/2013 21:18:31

   Oποιος εχει ζησει τις εκπαιδευτικες μεταρρυθμισεις ξερει οτι απο το 1964 ως το 1980 που εμπαιναν δυσκολα θεματα αλλά η παιδεια ηταν δωρεαν εγινε μεγαλη ανακατανομη καθως εκατονταδες χιλιαδες παιδια απο φτωχες οικογενειες μπηκαν στα πανεπιστημια.Η περιβοητη γενια του Πολυτεχνειου ηταν φτωχοπαιδα που μπηκαν με εξετασεις δυσκολων θεματων.Ασχετα με το τι εκαναν μετα.
   Οταν τα θεματα εγιναν πιο ευκολα τη δεκαετια του 80 η αναλογια μαθητων απο ευπορες οικογενειες που εμπαιναν ανεβηκε.
   Στη ζωη τα πραγματα δεν λειτουργουν με απλοικα σχηματα.Τα δυσκολα θεματα ευνοουν τους φτωχους,οχι βεβαια οποιουσδηποτε φτωχους.Τους εξυπνους φτωχους και αυτους που διαβαζουν.Τα πλουσιοπαιδα ξεροντας οτι δεν εχουν αναγκη δεν ειχαν διαθεση να διαβαζουν 5-6 ωρες την ημερα για δυο χρονια.
   Οι εισαγωγικες εξετασεις των ετων 1964-80 προκαλεσαν για καλο ή για κακο μεγαλες κοινωνικες αλλαγες υπερ των φτωχων.

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ ψυχραιμια 25/05/2013 21:37:04

    Εξαιρετικός ψυχραιμία ! Πότε θα γίνει αραγε αντιληπτό ότι το ισχυρότερο και καλύτερο εργαλείο καταπολέμησης ανισοτήτων είναι ένα ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

   • akenaton avatar
    akenaton @ ψυχραιμια 25/05/2013 22:14:11

    Τείνω να συμφωνήσω απόλυτα.

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ ψυχραιμια 26/05/2013 23:23:44

    Ψυχραιμία, Αkenaton και firiki δεν κάνετε παρά μια συνηθισμένη αφαιρετική ωραιοποίηση των sixties, που συνηθίζουν κατά κόρον, οι νοσταλγοί της δεκαετίας του ’60. Αφαιρετική, γιατί ξεχνάτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών (αστικών και αγροτικών), ζούσε κάτω από άθλιες συνθήκες φτώχειας, π.χ. το 1964, μόνο ένα 0.8 % των αγροτικών νοικοκυριών είχε αποχωρητήριο με αποχέτευση, ενώ στις πόλεις, το 65% των νοικοκυριών δεν διέθετε λουτρό, κτλ.. Φαίνεται ότι με τόσο εκτεταμένη φτώχεια, με οποιοδήποτε σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια, εκείνη την εποχή, το αποτέλεσμα, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, από αυτό που γράψατε: «…καθως εκατονταδες χιλιαδες παιδια απο φτωχες οικογενειες μπηκαν στα πανεπιστημια.». Ξέρουμε όμως, ότι η ελληνική κοινωνία του 2013 απέχει πολύ, (και ευτυχώς), από τη φτώχεια του 1960. Δεν βοηθάει να συγκρίνετε λοιπόν, περιόδους που διαφέρουν, όσο η μέρα με τη νύχτα.

    • firiki2010 avatar
     firiki2010 @ roadrunner 27/05/2013 00:56:21

     Δεν είμα καθόλου νοσταλγός της δεκαετίας του ΄60. Κάθε άλλο !
     Ομως αν τότε υπήρχε ένα σχολείο σαν το σημερινό (ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ) θα υπήρχε η ανάγκη φροντιστηρίων ή καλών ιδιωτικών στα έξοδα των οποίων ορισμένοι μόνο θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Σου επισημαίνω ότι ακόμα και στην δεκαετία του ΄70 φροντιστήριο πήγαινες συνήθως τις δυο τελευταίες τάξεις, πολλοί μόνο στην τελευταία και τα φροντιστήρια σε μικρότερες τάξεις ήταν άγνωστο πράγμα. Σήμερα ακούω για φροντιστήρια και ιδιαίτερα στο ... δημοτικό και μου σηκώνεται η τρίχα.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ roadrunner 27/05/2013 14:00:29

     Συνέβη να δώσω εξετάσεις το 1976 ενώ ο αδελφός μου το 1980 και άλλοι πολλοί φίλοι μου μαζί ή λίγο αργότερα.
     Έχω πλήρη επίγνωση του αποτελέσματος της κατάργησης των εισαγωγικών και της θέσμισης της πανελλήνιων με τα εύκολα θέματα από το σχολικο βιβλίο.
     Η αντικατάσταση αυτή συνέφερε τα πλούσια στρώματα και το είδα να γίνεται μπροστά στα μάτια μου.
     Αυτά που γράφω για πλουσιόπαιδα που δεν διάβαζαν και δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε πρόγραμμα 5 ωρών τη μερα διάβασμα επί δύο χρόνια αλλά διευκολύνθηκαν από τα εύκολα θέματα με προετοιμασία από ιδιαιτερα είναι δικά μου βιώματα.
     Σπεύδω να πω επίσης ότι η απλοική και μίζερη στάση όλων των κομμάτων ότι δήθεν τα εύκολα θέματα θα ευνοήσουν τους φτωχούς ενώ έγινε το αντίθετο ήταν ένας από τους πρώτους λόγους που έπαψα από τότε να τους παίρνω στα σοβαρά.
     Η αντικατάσταση αυτή έγινε το 1979 και όχι τη δεκαετία του 60.

    • akenaton avatar
     akenaton @ roadrunner 27/05/2013 14:13:38

     Δεν είναι ωραιοποίηση του παρελθόντος. Είναι η προσωπική μου (τουλάχιστον) επιθυμία, στα ΑΕΙ και κυρίως στις απαιτητικές σχολές (άρα και στα υπεύθυνα επαγγέλματα αργότερα) να σπουδάζουν οι ευφυέστεροι και όχι όσοι μαθαίνουν συγκεκριμένα πράγματα ευκολότερα. Εαν ψάχνουμε ευφυείς και όχι γνώστες πρέπει να αλλάξουν τα θέματα κι όχι οι εξετάσεις. Σημειώστε πως ο ευφυής μπορεί κατά κανόνα να μάθει οτιδήποτε, το αντίστροφο όμως δεν ισχύει.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ akenaton 27/05/2013 14:27:54

      Μα αν ψάχναμε, μόνο, τους ευφυέστερους, θα αρκούσε να κάνουμε σε όλους, από ένα Test IQ, αντί να συζητάμε τόσα χρόνια!!
      Κατά τη γνώμη μου, δεν αρκεί ο δείκτης νοημοσύνης. Οι γνώσεις, που χτίζονται με χρόνια εποικοδομητικής μελέτης, (σε συνδυασμό με φυσιολογική νοημοσύνη) και η κρίση που αναπτύσσεται σταδιακά, είναι ο συνδυασμός, που πρέπει να αναζητείται στους υποψήφιους επιστήμονες.
      Για παράδειγμα, δεν μπορείς να εισάγεις κάποιον στο Πολυτεχνείο, απλά επειδή είναι ευφυής. Απαιτείται και γνωστικό υπόβαθρο (πχ μαθηματικά, φυσική κτλ).

     • akenaton avatar
      akenaton @ roadrunner 27/05/2013 17:59:12

      Δεν είναι ανάγκη πάντα να πάμε σε ακραία παραδείγματα! Αν έχουμε διαβαθμισμένα θέματα σε ανοικτή ύλη βρίσκουμε ευκολότερα τους ευφυείς και γνωρίζοντες ταυτόχρονα. Το σημερινό σύστημα δυστυχώς, βρίσκει συνήθως τους .......... παπαγάλους.

 27. firiki2010 avatar
  firiki2010 25/05/2013 18:44:35

  Τα δύσκολα θέματα δεν συνεπάγονται θάνατο του φροντιστηρίου. Αλλά ούτως ή άλλως όταν υπάρχει ανταγωνισμός - και πρεπει να υπάρχει - δεν μπορείς να απκλείσεις στην φροντιστηριακή διαδικασία. Γιατί άραγε όμως να μην μπορεί να γίνεται στο σχολείο η πρόσθετη διδασκαλία και οι καθηγητές σήμερα να λένε "Αυτά θα σας τα πουν στο φροντιστήριο";
  Η βάση του 10 είναι μάλλον ψευδοπρόβλημα . Οχι ότι πρέπει να μπαίνουν σε σχολές ανθρωποι που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να σπουδάσουν αλλά όπως λέω και πιο πάνω "βάση" μπορεί να μην είναι το 10 ή μπορεί να αφορά μαθήματα αυξημένης βαρύτητας για τη συγκεκριμένη σχολή.
  Το κριτήριο για τυχόν κλείσιμο ΑΕΙ ΤΕΙ πρέπει να είναι άλλο Χρειάζεται η εκπαίδευση που παρέχουν;;;;

  • akenaton avatar
   akenaton @ firiki2010 25/05/2013 22:12:49

   Η ανοικτή ύλη τον συνεπάγεται. Δεν θα υπάρχουν μπούσουλες και τυφλοσούρτες. Η δεξαμενή ερωτήσεων και ασκήσεων στα μέτρα ενός καλού υποψηφίου επίσης. Τέλος, βοηθούν και τα δύσκολα θέματα (διαβαθμισμένα). Γιατί νομίζετε παλιότερα δεν επιχειρούσαν να μπουν όλοι στα ΑΕΙ; Δεν ήταν μονάχα θέμα επιθυμίας αλλά και γνώσης ότι δεν άξιζαν ή δεν μπορούσαν αντικειμενικά να σπουδάσουν. Κι εδώ, έχει ευθύνη και το σύστημα εξετάσεων και το ίδιο το Πανεπιστήμιο.

 28. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 25/05/2013 18:48:33

  Εξαιρετικό άρθρο με ατράνταχτα και πανθομολογούμενα επιχειρήματα! Πράγματι το Λύκειο ως βαθμίδα εκπαίδευσης για πληρέστερη εγκυκλοπαιδική μόρφωση, δεν υφίσταται. Είναι σκαλοπάτι μόνον προετοιμασίας για τις εισαγωγικές, με όσα κακά συνεπάγεται αυτό! Η άνθιση των φροντιστηρίων, η βιομηχανία των ιδιαιτέρων μαθημάτων, ο εξαναγκασμός σε αυτολεξεί αποστήθιση ολόκληρων κεφαλαίων και η ανάδειξη καθαρόαιμων παπαγάλων, αποτελούν τη σύγχρονη ελληνική εκπαιδευτική παθογένεια.
  Πράγματι αποτελεί ίσως το μοναδικό αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων, από πλευράς βαθμολογίας και τελικής κατάταξης και εξ αιτίας αυτού κάποιοι το υπερασπίζονται σθεναρά! Όμως κατά την ταπεινή μου άποψη και αυτό του το προτέρημα χάνεται, όταν για άλλη σχολή ξεκινά και αλλού βρίσκεται ο υποψήφιος, λόγω της δυνατότητας πολλαπλών επιλογών και όταν δύναται να εισάγεται σε ανώτερη βαθμίδα με συνολική βαθμολογία κάτω από τη βάση του 10. Δηλαδή υπάρχει επισήμως η επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας και μάλιστα με βαθμό που δεν θα του επέτρεπε να προαχθεί ή να απολυθεί κατά τη φοίτησή του στη Δ/βάθμια Εκπαίδευση!
  Οπότε, έχεις απόλυτο δίκιο αγαπητέ μου φίλε, πρέπει να αποδεσμευθεί εντελώς το Λύκειο από το θεσμό των εισιτηρίων εξετάσεων και το κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ να βάλει τα δικά του κριτήρια εισαγωγής και να θεσπίσει διαφανείς κανόνες για το αδιάβλητο των εξετάσεών του. Ή ας ιδρύσουν όλες οι σχολές προπαρασκευαστικά τμήματα διάρκειας ενός έτους, στα οποία να εισάγεται ο υποψήφιος με κάποια σοβαρά κριτήρια επιλογής και στη συνέχεια να ακολουθούν τελικές και αδιάβλητες εισαγωγικές εξετάσεις.

  • Λύκος avatar
   Λύκος @ Aφροδίτη 25/05/2013 19:23:05

   Ας θεσπίσουν τότε κριτήρια, συντελεστές και μαθήματα οι ίδιες οι σχολές. Ας επιλέξουν η κάθε σχολή γύρω στα 3-5 από 30 διαθέσιμα μαθήματα περίπου αλλά με εποπτεία του κράτους στα επί μέρους λύκεια Ιούνιο και Ιανουάριο. Το λύκειο πρέπει να αποδεσμευτεί πλήρως από τις πανελλήνιες εξετάσεις και να διδάσκει γενική παιδεία και κλίσεις κατευθύνσεων.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Aφροδίτη 25/05/2013 20:53:18

   αγαπητή μου Αφροδίτη, χαίρομαι που συμφωνεί μαζί μου μια Εκπαιδευτικός.

   • Aφροδίτη avatar
    Aφροδίτη @ Κώστας Ροδινός 25/05/2013 21:25:01

    Και εγώ χαίρομαι πολύ, που ένας μη εκπαιδευτικός σκέφτεται, προβληματίζεται, ανησυχεί και καταθέτει ουσιαστικές προτάσεις, πολύ καλύτερες από εκείνες πολλών καθ' ύλην αρμοδίων και εννοώ των εκπαιδευτικών!

   • Λύκος avatar
    Λύκος @ Κώστας Ροδινός 26/05/2013 01:13:55

    Συνήθως οι εκπαιδευτικοί αρνούνται την αποσύνδεση από το Λύκειο διότι θα χάσουν τα ιδιαίτερα και τις υπερωρίες από εξετάσεις και ενισχυτικές. Δε θέλουν να τις παραδόσουν αμαχητί στους πανεπιστημιακούς.

    • KOSTAS70 avatar
     KOSTAS70 @ Λύκος 27/05/2013 20:10:36

     Ενώ οι πανεπιστημιακοί "σκίζονται" για τα παιδιά ...

 29. roadrunner avatar
  roadrunner 25/05/2013 19:36:14

  Το ιδανικό θα ήταν να μην υπάρχουν ΚΑΘΟΛΟΥ εισαγωγικές εξετάσεις, αμέσως μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο.
  Αλλά, να γίνεται μόνο, ένα στοιχειώδες (χαλαρό) φιλτράρισμα των μαθητών με βάση τη γενική σχολική επίδοση σε Γυμνάσιο-Λύκειο και στη συνέχεια να εγγράφεται κάθε μαθητής στη σχολή της προτίμησής του, αν έχει τους απαιτούμενους βαθμούς. Η (σχεδόν) ελεύθερη επιλογή από τον ίδιο το μαθητή, κάποιου γνωστικού αντικειμένου ή τύπου επαγγέλματος παίζει καθοριστικό ρόλο και στην επιτυχημένη περάτωση των σπουδών του.

  Ιδανικά και δοθέντος ενός αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης μέσα στα Γυμνάσια-Λύκεια, οι απόφοιτοι του Λυκείου (και οι γονείς τους), γνωρίζουν αν οι δυνατότητές και οι γνώσεις τους επαρκούν, για να σπουδάσουν μηχανικοί, ή υπομηχανικοί, ή τοπογράφοι ή εργοδηγοί.
  Επειδή όμως αυτό δεν ισχύει πάντοτε, θα χρειάζονται διορθωτικές μετακινήσεις των φοιτητών που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, μετά το πρώτο έτος φοίτησης.
  Το πρώτο έτος φοίτησης στη σχολή λοιπόν και η επίδοση στα δυο πρώτα εξάμηνα, θα καθορίζει αν ο φοιτητής μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές του ή να μετεγγραφεί σε κάποιο παρεμφερές τμήμα με σπουδές χαμηλότερης δυσκολίας.
  Δηλαδή, μπορεί κάποιος μαθητής να ονειρεύεται να γίνει γιατρός, αλλά η επίδοσή του στο πρώτο (ή και δεύτερο) εξάμηνο να είναι τόσο χαμηλή, που να τον οδηγεί εκτός ιατρικής, δίνοντάς του μια νέα επιλογή μεταξύ νοσηλευτικής, οδοντοτεχνίτη, παραϊατρικών επαγγελμάτων κτλ. Στην πρώτη (δοκιμαστική) περίοδο φοίτησης θα μπορούσε κάποιος να κατοχυρώσει κάποια μαθήματα περίπου κοινά μεταξύ των σχολών εισόδου και εξόδου.

  Τελικά ως προς τις προτάσεις κ. Ροδινέ,
  συμφωνώ στη 2η και 4η πρόταση .
  Διαφωνώ ως προς την 3η
  και ενισχύω την 1η πρότασή σας (ο μέσος όρος βαθμολογίας, όχι μόνο στο απολυτήριο όμως), να χρησιμοποιηθεί για το αρχικό φιλτράρισμα των υποψηφίων και την εισαγωγή τους, στις διάφορες σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ).

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ roadrunner 25/05/2013 20:06:54

   θα μ' ενδιέφερε να επιχειρηματολογήσετε γιατί διαφωνείτε με την τρίτη πρόταση, αν έχετε την καλοσύνη. Ευχαριστώ.

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Κώστας Ροδινός 26/05/2013 13:28:41

    Διαφωνώ με την εισαγωγή μαθημάτων Γενικής Παιδείας , που να είναι ίδια για όλες τις σχολές, στα ΠΣ των ΑΕΙ. Γιατί,
    α) θα ήταν σε αντίθεση και εις βάρος της εξειδίκευσης στις πανεπιστημιακές σπουδές,
    β) η παρακολούθηση μαθημάτων Γενικής Παιδείας μέσα στα ΑΕΙ, θα ήταν περιττή,
    χρονικά για τους φοιτητές και οικονομικά για το κράτος, εφόσον οι απόφοιτοι των Λυκείων που συζητάμε (Λύκεια απαλλαγμένα δηλαδή από εξαταστικοκεντρικό χαρακτήρα τους) θα έχουν επάρκεια στα μαθήματα Γενικής Παιδείας.
    γ) εάν θεσπιζόταν ως κριτήριο μεταγραφής 2ου έτους, η επίδοση (μέσω εξετάσεων ή βαθμών) στα κοινά για όλους, μαθήματα Γενικής Παιδείας στο 1ο έτος ενός ΑΕΙ, αυτό θα δημιουργούσε, μέσα στα Πανεπιστήμια πια,
    μια παραλλαγή του συστήματος των Πανελλαδικών και του σύμφυτου, παρασιτικού, συστήματος παραπαιδείας , στο 1ο έτος των ΑΕΙ.
    Απλά, όλοι όσοι δεν πέτυχαν ακριβώς την πρώτη τους επιλογή σχολής, θα κάνουν φροντιστήρια μέσα στο 1ο έτος, στα μαθήματα Γενικής Παιδείας, προκειμένου να πετύχουν μια ευνοϊκή μεταγραφή στο 2ο έτος. Έτσι, θα γινόταν δύσκολα εφικτή, η επιθυμητή εξειδίκευση των νέων φοιτητών στο αντικείμενο σπουδών τους,
    που πρέπει να είναι ο κύριος στόχος από το 1ο έτος σπουδών.
    Μάλιστα στο προηγούμενο σχόλιό μου, πρότεινα μάλλον το αντίθετο: οι πρωτοετείς, να αξιολογούνται ακριβώς στα βασικά μαθήματα της «ειδικότητας» που θα έχουν διδαχθεί, στα δυο πρώτα εξάμηνα σπουδών, και αυτή η αξιολόγηση να αποτελεί και το κριτήριο καταλληλότητας τους, για τη συγκεκριμένη σχολή.


    Το σκεπτικό μου σε όσα έγραψα, είναι ότι οι γνώσεις και οι δυνατότητες ενός φοιτητή ή ενός υποψηφίου πρέπει να αξιολογούνται, σε όσο το δυνατόν πιο «μακροχρόνια βάση», ώστε να επιλέγονται οι ικανότεροι και καταλληλότεροι, για κάθε αντικείμενο σπουδών.
    Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε (μεταξύ άλλων) καταργώντας της Πανελλάδικές εξετάσεις, είναι η συγκυριακή επιτυχία κάποιου υποψηφίου, που στηρίχθηκε σε κονσερβοποιημένη προετοιμασία-παπαγαλία ενός ή δυο ετών, πριν το πανεπιστήμιο και που δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές γνώσεις του. Άρα: ο άριστος μαθητής, πρέπει να είναι αυτός που είναι άριστος (σχεδόν), σε όλα τις τάξεις της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και (σχεδόν) σε όλα τα μαθήματα.
    Δεν θέλεις να τον κρίνεις «ευκαιριακά» σε διάστημα δυο εβδομάδων, στα «καλουπωμένα» θέματα της τράπεζας θεμάτων των Πανελλαδικών, γιατί έτσι αδικείς, αυτόν τον διαχρονικά άριστο μαθητή, που δούλευε σκληρά όλα τα χρόνια.
    Ανάλογα, ο άριστος και καταλληλότερος φοιτητής, είναι αυτός που θα δοκιμαστεί σε αρκετά μαθήματα ειδικότητας της σχολής επιλογής του, για δυο εξάμηνα τουλάχιστον, και θα έχει την προσδοκώμενα καλή επίδοση, ώστε να παραμείνει στη σχολή, αλλιώς θα οδηγηθεί σε συναφή σχολή, χαμηλότερου δείκτη δυσκολίας και απαιτήσεων.
    Προϋποθέσεις για τα παραπάνω είναι: α) η κοπιώδης και πολύωρη εργασία , μέσα στα Πανεπιστήμια και από την πλευρά των φοιτητών, αλλά κυρίως από την μεριά των καθηγητών. Β) η δίκαιη και αντικειμενική αξιολόγηση των μαθητών μέσα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 30. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 25/05/2013 19:51:59

  Γιά νά καταργηθεῖ τό ὐπάρχον σύστημα εἰσόδου στά Πανεπιστήμια,τῶν Πανελληνίων ἐξετάσεων,θά πρέπει νά ὑπάρχει ἔτοιμο καί δοκιμασμένο ἄλλο σύστημα πού θά ἀναβαθμίζει τή διαδικασία.Δέν πρόκειται γιά ἕνα δυό μαθήματα πού τά προσθέτουμε ἤ τά ἀφαιροῦμε ἀπό τίς Πανελλήνιες,ἀλλά ὀλόκληρο σύστημα πού ἀπό αὐτό ἐξαρτοῦν τή ζωή τους,τή σταδιοδρομία τους, τή μετέπειτα ἐπαγγελματική τους πορεία χιλιάδες νέα παιδιά κάθε χρόνο καί πιστεύω ὅτι,τό συγκεκριμμένο θέμα δέ σηκώνει πειραματισμούς.
  Ἐπί τῇ εὐκαιρία ὅμως ἐκφράζω καί μιά ἀπορία μου: γιατί θά πρέπει νά συνεχίζεται,τό ἄδικο κατά τή γνώμη μου,μέτρο τῆς εἰσόδου τῶν μουσουλμανοπαίδων στά Πανεπιστήμια μέ πολύ λιγότερα μόρια ἀπ' ὅ,τι τά ἄλλα παιδιά;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Κυθήριος 25/05/2013 20:07:57

   είναι γιατί το σύστημα είναι αξιοκρατικό και αδιάβλητο αγαπητέ Κυθήριε.

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ Κυθήριος 25/05/2013 20:37:28

   Οι μειονότητες αγαπητέ Κυθήριε, οι μειονότητες! Τα πάντα για τις «μειονότητες»!

  • tak avatar
   tak @ Κυθήριος 25/05/2013 20:43:41

   Κυθήριε, λίγο πριν από τη δική μου σειρά, διάλεγαν τα Πανεπιστήμια... Και όσοι είχαν επιλεγεί έτσι, ήταν οι καλύτεροι!

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ tak 25/05/2013 20:47:46

    Όμως, τα Πανεπιστήμια της εποχής που αναφέρατε πόση σχέση έχουν με τα σημερινά ;

    • Κώστας Ροδινός avatar
     Κώστας Ροδινός @ roadrunner 25/05/2013 20:55:06

     μάλλον ελαχίστη, αλλά θεωρώ ο,τι τα πανεπιστήμια πρέπει να θέτουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλέγουν φοιτητές.

   • KOSTAS70 avatar
    KOSTAS70 @ tak 25/05/2013 21:06:49

    Είναι αυτοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια και την ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ!

  • Λύκος avatar
   Λύκος @ Κυθήριος 26/05/2013 01:10:36

   Για λόγους ενσωμάτωσης υποτίθεται έχουν αβαντάζ. Έτσι έχουμε πει. Ποιος ξέρει. Μπορεί και να βοηθάει. Αν δε μπορούν δε το τελειώνουν ούτως ει άλλως.

 31. Κβάντα avatar
  Κβάντα 25/05/2013 22:33:25

  Τι συζητάμε;
  Προτάσεις και σκέψεις υπάρχουν άπειρες και χιλιοδιατυπωμένες, μερικές από τις οποίες είναι ολοκληρωμένες (βλέπε κ. Μπαμπινιώτης και εθνικό συμβούλιο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).
  Αρκεί η πολιτεία να πατήσει το start.
  Μερικοί πάντως, μακριά από το χώρο της εκπαίδευσης, προτείνουν κάτι και νομίζουν ότι ανακάλυψαν την Αμερική.
  Παλιά ιστορία αγαπητοί μου, προηγήθηκαν οι κονκισταδόροι στην ανακάλυψή της. Το γνωστό, όλοι έχουμε άποψη για όλα!

 32. κρενα avatar
  κρενα 25/05/2013 22:37:17

  ότι είναι αδιάβλητο δεν είναι και σωστό
  οι πανελλαδικές είναι αδιάβλητες όταν το 4ο θέμα της φυσικής ήταν αναρτημένο στο διαδίκτυο. αντικείμενο σχολιασμού μεταξύ φυσικών που είναι καθηγητές υποψηφίων και υπήρχε σε φυλλάδιο ασκήσεων φροντιστηρίου και μάλιστα αυτό επισημαίνεται στην επιτροπή από τον εκπρόσωπο της ένωσης φυσικών ,αλλά η παρέμβάσή του αγνοείται από τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής που προχωρούν στην επιλογή του ως θέμα 4ο?
  Δεν είναι μόνο ηθικά λάθος η επιλογή αυτή !!!!!!!!!!!!!
  Εγινε προφανώς συνειδητά και άρα εσκεμμένα !!!!!!
  Γιατί αλλιώς οι σοφοί της επιτροπής θα πρέπει να παραδεχτούν ότι δεν είχαν άλλα θέματα διαθέσιμα , μεταξύ των οποίων θα μπορούσαν να επιλέξουν , άρα ούτε σοφοί ούτε προετοιμασμένοι για το έργο που κλήθηκαν να επιτελέσουν ήταν!
  Οσο για τη διαπλοκή με τα φροντιστήρια , μόνοι τους καρφώθηκανμε την ανακοίνωση του ΟΕΦΕ μόλις στις 11.οο π.μ. ότι τα θέματα ήταν βατά???????
  Η τα αδιακαιολόγητα ήθελαν να δικαιολογήσουν ή πραγματικά ήταν όχι απλώς βατά , αλλά γνωστά και λυμένα από το Μάρτιο που συζητήθηκε το θέμα στο διαδίκτυο από συγκεκριμένα φροντιστήρια!!!!!!!!!
  Και εμείς με πανελλήνιες εισαχθήκαμε , με δέσμες , με 4 μαθήματα ουσίας , με θέματα που πραγματικά ανίχνευαν τις ικανότητές μας , με βαθμό απολυτηρίου να μετράει ως 5ο μάθημα (στην δική μου φουρνιά και στο δικό μου Λύκειο 2 απολυτήρια ήταν πάνω από 19,2 )γιατί τότε ακόμα οι καθηγητές κάναν τη δουλειά τους μέσα στο σχολείο και όχι μόνο έξω απο αυτό, γιατί υπήρχε και ντροπή και όχι μόνο ξεδιαντροπιά , γιατί διαβάζαμε όχι απο 3,4,5, βοηθητικά αλλά από οποια πηγή μπορούσαμε να βρούμε , γιατί την ύλη των εξετάσεων την μαθαίναμε τον Φλεβάρη πριν τις εξετάσεις και τίποτα δεν πάθαμε , εκτός του ότι γλυτώσαμε τα φροντιστήρια για την 3η λυκείου από την 1η Λυκείου.
  Διαβάζαμε όλα τα μαθήματα μέχρι και την 3η Λυκείου γιατί το σχολείο λειτουργούσε, δεν διαννοηθήκαμε ότι δεν θα πάμε εκδρομή 5ήμερη τον Απρίλιο πριν τις εξετάσεις και στο σχολείο περνούσαμε καλά , όλοι μια παρέα και οι κκαθηγητές κοντά μας, ανάλογα με τις δυνατότητές τους , αλλά κοντά μας , με ειλικρίνεια!
  Υπάρχει κάτι τώρα από όλα αυτά?
  Αφού λοιπόν όλα άλλαξαν , μάλλον πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια.
  Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και άς κάνουμε ότι άλλες πολιτισμένες χώρες , όπου η λέξη φροντιστήριο δεν υπάρχει και όταν τους την εξηγούμε δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν καν για ποιό πράγμα μιλάμε , αφού η εκπαίδευση από την Αμερική μέχρι τη Ρωσία , αρχίζει και τελιώνει μέσα στο σχολείο και τις αντίστοιχες ώρες.
  Καλό βράδυ και περαστικά μας!

 33. mara Μ avatar
  mara Μ 25/05/2013 23:16:52

  Στα περισσότερα συμφωνώ μαζί σας. Oι πανελλαδικές επειδή τις έχω ζήσει, εκτός του ότι είναι το πιο ψυχοφθόρο και αγχωτικό γεγονός μπορούν να αναγκάσουν πολλούς να ακολουθήσουν σχολές που δεν τους ενδιαφέρουν, στερώντας την δυνατότητα,απο άλλους που το επιθυμούν διακαώς και απέτυχαν πολλές φορές, λόγω ατυχίας όπως πολύ σωστά λέτε, για λίγα μόρια. Αυτός ο αχταρμάς πρέπει να σταματήσει.
  Η προσωπική μου γνώμη μου είναι να υπάρχουν εξέτασεις μετά το λύκειο, το λύκειο δεν πρέπει να έχει σχέση με τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο,για καθε σχολή που επιλέγει ο υποψήφιος. Να περνάς σχετικά εύκολα αλλά να μη βγαίνεις αν δεν είσαι ικανός. Το ξεσκαρτάρισμα θα γίνεται απο το Πανεπιστήμιο με προυποθέσεις, όρους και σωστή αξιολογήση. Στις περισσότερες χώρες αυτό το σύστημα υπάρχει και ουτε παραπαιδεία ούτε τίποτα.

 34. ΤΑΚΗΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ 26/05/2013 00:15:14

  ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΝΟΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ!!!!!!!!! ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ, ΕΝΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΘΑ ΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ Η ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ!!!!!! ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΝΑΙ ΘΕΣΗΘΗΡΕΣ ( ΠΟΡΩΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΙΡΝΕΣΙΣ 600-700 ΕΥΡΩ), ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ!!!!!!!! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΤΟΜΑ ΑΝΩΤΕΡΗ Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΑΝ ΕΝΑ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΑΤΟΜΑ

 35. monson avatar
  monson 26/05/2013 00:21:20

  Κυριε Ροδινε συμφωνω απολυτως μαζι σας...δυστηχως ομως αυτα που προτεινετε ξεβολευουν οτι ακουει στο ονομα συνδικαλισμος ...μονιμοτητα....εξελιξη ...αξιοκρατεια....και πιεση προς τους δασκαλους/καθηγητες/ακαδημαικους να βελτιωνονται συνεχως ...!! Δυσκολο το βλεπω.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ monson 26/05/2013 08:56:37

   ειδικά, αν ...ξεβολεύει, τον συνδικαλισμό, θα έπρεπε να προχωρήσουμε!

   • Aφροδίτη avatar
    Aφροδίτη @ Κώστας Ροδινός 26/05/2013 11:01:15

    Και ειδικά όταν αυτός ο συνδικαλισμός έχει αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συντεχνίας, που αντιστέκεται σθεναρά και απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο Αξιολόγησης του εκπαιδευτικού και του έργου του. Τώρα «μοιράζεται» την ευθύνη με την παραπαιδεία, επίσημη (φροντιστήρια) και ανεπίσημη (ιδιαίτερα) και πετάει το μπαλάκι, μακριά από το γήπεδό της.

 36. rally monkey avatar
  rally monkey 26/05/2013 00:54:59

  @KΡ - απολύτως! μάλιστα κατα μία πολυ ενδιαφερουσα αντίληψη, 'αν δεν μπορεις να ενοχλήσεις κανέναν μ'αυτά που γραφεις..καλύτερα μην γραφεις καθόλου..'

  αν υποθέσουμε πως θεωρείτε την αξιολογηση για εισοδο στην Γ' βαθμια εκπαιδευση αναγκαία

  θα ηθελα να ακουσω τη διαφωνία σου συγκεκριμένα
  σε 2 βασικές αρχες του υπάρχοντος συστηματος.. που αναφερα και παραπάνω

  1) κοινά θεματα σε Πανελλήνια βαση

  2) διπλή - τυφλή αξιολόγηση γραπτών

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ rally monkey 26/05/2013 08:55:16

   Οι διαφωνίες μου δεν εστιάζονται εκεί.
   Το πρόβλημα με το ισχύον σύστημα, όσο συνοπτικά μπορούσα να το εξηγήσω, είναι ο,τι α)είναι άδικο γιατί από μια εξέταση κρίνεται το μέλλον ενός παιδιού και β) ατελέσφορο διότι εγκλωβίζει χιλιάδες παιδιά σε σχολές που δεν επιθυμούσαν με τα γνωστά αποτελέσματα.
   Τέλος, θα το επαναλάβω, ο,τι το σύστημα αυτό ουσιαστικά απαξιώνει το απολυτήριο Λυκείου.
   Σε όλο τον κόσμο, ο τίτλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Κώστας Ροδινός 26/05/2013 11:52:02

    δεν νομιζω ο'τι κανεις διαφωνεί με τα παραπανω

    και το α) και το β) ομως δεν πρεπει να ειναι συνδεδεμένα με τον τροπο που εξασφαλιζει την αυστηρη και ισοτιμη αξιολογηση των μαθητών σε επιπεδο βαθμολογίας

    το πως θα χρησιμοποιειται μια δίκαιη βαθμολογία (και ποσες προσπαθειες πρεπει να δικαιουται ο μαθητης για να ειναι δίκαιη) θεωρώ πως ειναι διαφορετικού τυπου προβληματα και πιο ευκολα επιλυσιμα

    προφανως εστιαζω στο πως φτανουμε στη δικαιη βαθμολογηση - που ειναι το δύσκολοτερο και πρωτο ζητουμενο
    και πρεπει να το απαντησουμε ειτε προκειται για εισοδο στο παν/μιο ειτε για αποκτηση πτυχιου Λυκειου με καποιο αντικρισμα...

    φοβαμαι ο'τι οι περισσοτεροι (οχι εσεις) οταν στοχοποιουν τις Πανελληνιες κατα βάθος στοχοποιούν ή θελουν να υπονομεύσουν ακριβώς αυτες τις δυο αρχες ... μαθαμε να θελουμε να φερνουμε την αξιολογηση στα μέτρα μας για να μπορουμε να την αποφεύγουμε ..να πουλάμε εκδουλευση κλπ.. και το μονο πραγμα στην Ελλάδα που καταφεραμε να λειτουργήσει μακρια απο αυτό θελουμε να το καταργησουμε.. ειναι λυπηρό

 37. Christos avatar
  Christos 26/05/2013 02:09:44

  Επιτέλους μια συζήτηση που αξίζει .
  Έχουν ειπωθεί πολλά παραπάνω αλλά θα ξεκινήσω με την αποστολή του σχολείου στην κοινωνία. Η επιτυχία του κρίνεται από το πόσο αμβλύνει κοινωνικές ανισότητες ;Από αυτές που ‘’πιθανών’’ δημιουργεί μήπως; Σίγουρα αυτά επηρεάζουν την λειτουργία του και την αποδοτικότητα του αλλά νομίζω ότι οι πρωταρχικοί σκοποί του είναι άλλοι . Διάβασα πολλούς να υποστηρίζουν την ανάγκη για ύπαρξη μη διαβλητού συστήματος .Ποιο σύστημα είναι τέλειο; Εάν το είχαμε ανακαλύψει θα ζούσαμε στην τελεία κοινωνία. Από αυτά που δοκιμάσαμε μέχρι τώρα θα συμφωνήσω ότι είναι το λιγότερο διαβλητό. Αλλά είναι πρακτικά αυτό που θέλουμε για τα παιδιά μας , είναι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία μας για να προοδεύει ; Θέλουμε το παιδί μας αν γράψει καλά ή όχι σε κάποιες εξετάσεις να γίνει γιατρός ή υδραυλικός , να γίνει φιλόλογος ή μπετατζής; Αν θέλουμε να του δίνεται η δυνατότητα να πορευτεί στην ζωή του αξιοποιώντας τις όποιες ικανότητες και χαρίσματά του, το σύστημα που έχουμε είναι αποτυχημένο. Μόνο κατάλληλο για διαμόρφωση ανθρώπων και επαγγελματική αποκατάσταση δεν κάνει. Η εκπαίδευση πρέπει και να προετοιμάζει (όχι απαραίτητα μόνο τους νέους ) στην σκληρή πραγματικότητα της ζωής ενώ ταυτόχρονα να ανυψώνει το πνευματικό τους επίπεδο . Φτιάχνοντας άρτιους επαγγελματίες με υψηλό πνευματικό επίπεδο πρέπει να είναι το ζητούμενο αν θέλουμε το καλό των παιδιών μας.

 38. Αρχιμηδησ avatar
  Αρχιμηδησ 26/05/2013 10:16:47

  @Aγαπητέ Κυθήριε,
  ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΜΕΝΩΝ ΚΡΑΤΩΝ είναι έτοιμα και δοκιμασμένα με επιτυχία και γι αυτο στις χωρες αυτές δεν υπάρχει παραπαιδεία. Οποιο και να διαλέξουμε, ακόμα και στην τύχη, θα είναι απείρως καλύτερο απο το δικό μας που δεν υπάρχει σε καμμία σοβαρή χώρα. Οταν καταργηθούν εν μια νυκτί οι Πανελλαδικές (για να μην προλάβει να αντιδράσει η παραπαιδεία με τις γνωστές κραυγές για το μοναδικο αδιάβλητο σύστημα επιλογής στην Ελλάδα), απ' την επόμενη χρονιά απλά θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε το Ευρωπαικό σύστημα αξιολόγησης που ίσχυε και εδώ μέχρι τη δεκαετία του '80.
  Ητοι αξιολόγηση και αξιοκρατία σε όλες τις βαθμίδες και τομείς της εκπαίδευσης. Είναι δυνατόν πχ. να είμαστε η μόνη χώρα που μετά το 1980 πάψαμε ξαφνικά να έχουμε "κούτσουρα" που μένουν μετεξεταστέοι ή "στον τόπο" στα Γυμνάσια κα τα Λύκεια της χώρας? Τι έγινε και ξαφνικά γίναμε ΟΛΟΙ προβιβάσιμοι ακόμα και εξ αποστάσεως?
  Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ απο το Δημοτικό ως και τα Μεταπτυχιακά, είναι κατα την άποψή μου, ακόμα και τώρα, το υπ' αρ. 1 πρόβλημα του Εθνους μας. Το τι θα γίνει μετά, θα αναγκαστούμε να το βρούμε τότε, οπότε θα ξαναγίνουμε φυσιολογικοί, τουλάχιστο στην παιδεία μας. Και απο εκεί έρχονται και τα υπολοιπα...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Αρχιμηδησ 26/05/2013 12:29:40

   Ἀγαπητέ Ἀρχιμήδη,συμφωνῶ μαζί σου.
   Νά πῶ τήν ἀλήθεια ἦμουν μαθητής τή δεκαετία του '80 καί δέν ἔχω ἰδία γνώση καί ἐπομένως ἄποψη,γιά τό τί συνέβαινε πρό τοῦ 1980.

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ Κυθήριος 26/05/2013 21:47:54

    Aγαπητέ Κυθήριε, επειδή εγώ ήμουν μαθητής τη δεκαετία του '60, εν συντομία το εκπαιδευτικό μας σύστημα ήταν χονδρικώς αντίγραφο του Γερμανικού. Παίρναμε βαθμούς σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, που δεν ήταν καθόλου όλοι γύρω στο άριστα. Οι μαθητές στο τέλος της χρονιάς κατατάσσονταν ανάλογα με τις επιδόσεις τους και σπανίως συνέπιπταν οι βαθμολογίες τους που ποικίλανε απο 5 μέχρι 10. Οι 1-2 άριστοι μεταξύ των αρίστων έπαιρναν 10και τόνο.
    Οι προβληματικοί μαθητές κατόπιν συνενόησης του δασκάλου με τον κηδεμόνα, ή έχαναν τη χρονιά ή πήγαιναν στις εργασίες της οικογένειας.
    Υπήρχαν εξετάσεις εισαγωγής απο το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και εξετάσεις απο το γυμνάσιο στο Λύκειο. Υπήρχαν τα Πρακτικά Λύκεια για όσους ήταν διατεθειμένοι να δοκιμάσουν την τύχη τους στις ανώτατες θετικές σχολές στα οποία για να εγγραφείς έπρεπε στα μαθηματικά να έχεις τουλάχιστο 15. Φροντιστήρια υπήρχαν ελάχιστα , όπως και Ιδιωτικά Λύκεια, αλλα όλα αυτά αφορούσαν τα "κούτσουρα" που κινδύνευαν να χάσουν τη χρονιά αν έπαιρναν κάτω απο 10 σε δύο πρωτεύοντα μαθήματα . Με την καθιέρωση των Πανελλαδικών εξετάσεων εμφανίστηκαν περι το 1970 και τα φροντιστήρια για όσους ήθελαν να μπούν στις δύσκολες σχολές, αρχικά στην Αθήνα και μετά και στην επαρχία χωρίς όμως να υποκαθιστούν το Λύκειο.
    Μέσα στο πανεπιστήμιο επίσης άν έχανες 2 υποχρεωτικά μαθήματα, έχανες τη χρονιά. Αν συλλαμβανόσουνα να αντιγράφεις η κόλλα σου μηδενίζονταν επι τόπου. Στο Πολυτεχνείο σε όλα τα εργαστήρια παίρνονταν παρουσίες που μετρούσαν στην τελική βαθμολογία. Κανείς δεν διαδήλωσε ποτέ κατά του "καταναγκαστικού" αυτού συστήματος.
    Βεβαίως δεν προτείνω να γυρίσουμε πίσω. Ας καταργήσουμε λοιπόν τις πανελλαδικές και ας εφαρμόσουμε όμως πχ. το Γαλλικό σύστημα που είναι απ' τα πλέον δημοκρατικά και όπως ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΜΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ συστήματα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ και κατα συνέπεια δεν έχουν ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Αρχιμηδησ 26/05/2013 12:35:24

   .. συστημα αξιολόγησης που ο καθηγητης βαθμολογεί τα (προσωπικα) γραπτα των μαθητών της τάξης που διδασκει, σε θεματα της αρεσκείας του, και ζηταμε η βαθμολογία του να εχει 'παγκόσμια σημασία' .. ειναι απλά παρωδία ...

  • cresswell avatar
   cresswell @ Αρχιμηδησ 26/05/2013 15:19:06

   Έχω ένα ερωτηματικό σε αυτά που γράφετε. Και δεν εννοώ τα περί αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα και επαναφοράς των δομών και θεσμών ελέγχου που υπήρχαν μέχρι τη δεκαετία του '80. Σε αυτά θα συμφωνήσουμε και κάπου παραπάνω τα συμπεριέλαβα και σε δικό μου σχόλιο.

   Το ερωτηματικό μου αφορά σε αυτό που γράφετε: "Οταν καταργηθούν εν μια νυκτί οι Πανελλαδικές (για να μην προλάβει να αντιδράσει η παραπαιδεία με τις γνωστές κραυγές για το μοναδικο αδιάβλητο σύστημα επιλογής στην Ελλάδα), απ’ την επόμενη χρονιά απλά θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε το Ευρωπαικό σύστημα αξιολόγησης που ίσχυε και εδώ μέχρι τη δεκαετία του ’80."

   Επειδή είχα αδελφό και συγγενείς μεγαλύτερους, θυμάμαι και προσωπικά (αλλά νομίζω πως είναι εύκολο να επιβεβαιώσει ο καθένας μας) πως η εισαγωγή στα Πανεπιστήμια γινόταν πάντα με εξετάσεις. Όχι τις Πανελλήνιες (οι οποίες, εν παρόδω, δεν είναι ΠΑΣΟΚικό δημιούργημα, αλλά εισήχθησαν - ως διπλές πανελλήνιες, Β & Γ Λυκείου επί Ράλλη το 1979), αλλά το λεγόμενο "ακαδημαϊκό". Οι υποψήφιοι φοιτητές, διάβαζαν όλο το καλοκαίρι και περί το τέλος Αυγούστου (τουλάχιστον στα χρόνια που θυμάμαι εγώ) έδιναν τις εξετάσεις για εισαγωγή στις Ανώτατες Σχολές. Δεν θυμάμαι ποτέ να ίσχυσε κάτι διαφορετικό από τις εξετάσεις (σε οποιαδήποτε μορφή και τίτλο) και δεν καταλαβαίνω που αναφέρεστε.

   Υπ' όψιν, φροντιστήρια υπήρχαν και τότε, για την προπαρασκευή των υποψηφίων, και μάλιστα, κάποια εξ' αυτών υπήρξαν θρυλικά για τη μεθοδικότητά τους.

   Οι αντιρρήσεις για την κατάργηση των πανελληνίων δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από όσους ζουν από την "παραπαιδεία" των φροντιστηρίων. Κατα τη γνώμη μου δε, αν πρόκειται να μετρά ο βαθμός του απολυτηρίου λυκείου, η παραπαιδεία θα φουντώσει στο πολλαπλάσιο σε σχέση με την τωρινή κατάσταση.

   Καταλαβαίνω πως αντιτίθεστε στις πανελλήνιες, αλλά δεν είναι σαφές με τι θα προτείνατε να αντικατασταθούν. Μέχρι τώρα στην Ελλάδα, και προφανώς προ του '80, πάντα εξετάσεις υπήρχαν ως μέσο επιλογής των φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

   • Aρχιμηδης avatar
    Aρχιμηδης @ cresswell 27/05/2013 14:02:56

    Δυστυχώς συμφωνούμε οτι από τη δεκαετία του'70 ήδη,επειδή καθιερώθηκαν οι Πανελλαδικές, ξεφύτρωσαν και τα "θρυλικά φροντιστήρια" τα οποία μετά τη δεκαετία του '80 υποκατέστησαν πλήρως το δημόσιο Λύκειο ή ακόμα και το Γυμνάσιο.
    " Οι αντιρρήσεις για την κατάργηση των πανελληνίων δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από όσους ζουν από την “παραπαιδεία” των φροντιστηρίων", όπως λέτε, παρ' όλα αυτά αυτό συμβαίνει, υπογείως ή και φανερά ενίοτε.
    Θεωρώ οτι είναι σαφέστατο οτι προτείνω να αντκατασταθούν οι πανελλήνιες και όλο το "εκπαιδευτικό σύστημά μας" με οποιδήποτε Βορειοευρωπαικό συμφωνήσουν οι ειδικοί μας, ενώ εκφράζω σαφώς την προτίμησή μου προς το Γαλλικό, που έχει αυστηρή αξιολόγηση των μαθητων και κυρίως των φοιτητών απο το Δημοτικό ως τα μεταπτυχιακά χωρίς Πανελλαδικές.
    Οπως πρίν το 1970 και στην Ελλάδα, το σύστημα αυτό ξαναδίνει στον Δάσκαλο την αξιοπρέπεια και το κύρος του λειτουργήματός του και στον μαθητή την αίσθηση του καθήκοντος. Παράλληλα καταργεί εντελώς την παραπαιδεία (Στή Γαλλία δεν υπάρχουν φροντιστήρια ούτε καν για ξένη γλώσσα) αφού το εξουνθενωτικό σύστημα επιλογής των Δασκάλων σε όλες τις βαθμίδες οδηγεί τους ικανώτερους εξ αυτών στη Δημόσια παιδεία και τους αποτυχόντες (στο ανάλογο ΑΣΕΠ) σε κάποιες ιδιωτικές σχολές γραμματέων κλπ. επαγγελμάτων.

    • cresswell avatar
     cresswell @ Aρχιμηδης 27/05/2013 15:53:37

     Μάλλον δεν καταλάβατε το ερώτημα, πιθανώς να μην το διατύπωσα σωστά.

     Πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις υπήρχε άλλο σύστημα, πάλι με εξετάσεις (τις έλεγαν "ακαδημαϊκές εξετάσεις" στην αργό των μαθητών). Σίγουρα αυτό ίσχυε από το 1960 (περίπου) μέχρι το 1979. Ήταν ένα σύστημα όπως το περιέγραψα παραπάνω: οι εξετάσεις δινόντουσαν τον Αύγουστο και ήταν πλήρως αποσυνδεδεμένες από τις προαγωγικές εξετάσεις του Σχολείου. Τα θέματα ήταν δύσκολα (και κάποιες φορές πρωτότυπα) και από πλευράς οργάνωσης έμοιαζε κάπως με τις Πανελλήνιες.

     Το σύστημα αυτό υπήρξε αυστηρό και σκληρό (οι μαθητές που μελετούσαν το καλοκαίρι έλιωναν ... κυριολεκτικά ..) αλλά ήταν - νομίζω - δίκαιο. Φορντιστήρια υπήρχαν και τότε, αυτό έγραψα παραπάνω (π.χ. τα φροντιστηρια του ΣΑΒΒΑΙΔΗ στη Σόλωνος, στα οποία εδίδασκαν πολυ καλοί μαθηματικοί), και κυρίως φρόντιζαν για την προπαρασκευή των υποψηφίων στη διάρκεια του καλοκαιριού.

     Αυτό, φαίνεται στα σχόλια σας να το αγνοείτε. Και γράφετε ωσαν η αρχή του εξεταστικού συστήματος να συμπίπτει με την καθιέρωση των Πανελληνίων το 1979. Αν μου επιτρέπετε δε, πιστεύω πως η έκρηξη της παραπαιδεία οφείλεται περισσότερο στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου, στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος προς παπαγαλία, και όχι στην ύπαρξη εξετάσεων ... γενικώς. Σκεφτείτε μόνο πως τα θέματα των αρχών της δεκαετίας του '70 ήταν τόσο σύνθετα, ωστε με 15/16 στα μαθηματικά, έμπαινες Πολυτεχνείο. Τώρα αν τολμήσουν να βάλουν τέτοια θέματα, θα γίνει στο Σύνταγμα ό,τι δεν έγινε για το μνημόνιο ...
     Κάποιος από τους δυό μας έχει λάθος για το τι ίσχυε προ της δεκαετίας τους '70. Δεν μπορεί και οι δύο να έχουμε δίκιο. Εγώ ισχυρίζομαι πως υπήρχε ένα εξεταστικό σύστημα του οποίοι οι Πανελλήνιες είναι μία κακή μετεξέλιξη και εσείς υποστηρίζετε πως υπήρχε κάτι άλλο. Αν κάποιος αλλος αναγνώστης θυμάται και θέλει, ας μας δώσει παραπάνω πληροφορίες. Ίσως και να κάνω λάθος, αλλά δεν νομίζω.
     Στο τι προτείνετε, είστε σαφής: " να αντκατασταθούν οι πανελλήνιες και όλο το “εκπαιδευτικό σύστημά μας” με οποιδήποτε Βορειοευρωπαικό συμφωνήσουν οι ειδικοί μας, ενώ εκφράζω σαφώς την προτίμησή μου προς το Γαλλικό".
     Προτείνετε λοιπόν να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο που λειτουργεί εύρυθμα στη γαλλική κοινωνία, σε μία κοινωνία (την ελληνική), της οποίας η διαφθορά ξεπερνα αυτή των αφρικανικών χωρών, της οποίας ουδείς θεσμός φαίνεται να λειτουργεί σωστά, η διάλυση του κοινωνικού ιστού είναι πλήρης και ο εθισμός στο "μέσον" και τη "μίζα" μάλλον μη ιάσιμος. Και μάλιστα, πιστεύετε (όπως γράφετε παραπάνω) πως αν καταργηθούν εν μία νυκτι οι ΠΑνελλήνιες και εφαρμοστεί (εν τη ιδία νυκτί) ένα βορειοευρωπαϊκό μοντέλο, η Παραπαιδεία θα πεθάνει και όλα θα αρχίσουν να λειτουργούν σωστά, έστω με κάποιο διάστημα προσαρμογής (προσθέτω εγώ).

     Όλα αυτά θα γίνουν σε μία κοινωνία, αυτή της μεταπολιτευτικής ελλάδας, της οποίας το πτωμα έχει αρχίσει να αποσυντίθεται.

     Τι να πώ; Εμένα αυτό μου φαίνεται απίθανο. Και γι' αυτό ισχυρίζομαι πως σε μία διαλυμένη κοινωνία, όπου το "μέσον" και η "μίζα" κυριάρχησαν για δεκαετίες, δεν αντικαθιστάς το μοναδικό θεσμό που ανθίσταται σε αυτά. Όπως ήταν γελοίο κάποτε να αντικαταστήσεις τις εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία με ... κλήρωση!

     Από την άλλη, τι να πώ; Μπορεί να κάνω και λάθος ...

     • akenaton avatar
      akenaton @ cresswell 27/05/2013 18:02:37

      ΔΕΝ κάνετε λάθος. Σε τίποτε από όσα γράφετε.

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ cresswell 27/05/2013 18:24:28

      Aγαπητέ φίλε cresswell είναι πολύ κατανοητές οι απορίες και τα ερωτηματικά σου. Ξέρω πολύ καλά οτι υπήρχαν οι εξετάσεις το περίφημο "Ακαδημαικό" με το οποίο μπήκα και εγώ στο ΕΜΠ το 1971. Ο Σαββαίδης ο Μαντάς ο Ντάνης ο Μανωλκίδης κ.α ¨μεγάλα " φροντιστήρια για τις "μεγάλες" σχολές υπήρχαν και τότε στην Αθήνα και 2-3 στη Θεσσαλονίκη. Εμείς στην επαρχία ήμασταν σε δυσμενή θέση έναντι των Αθηναίων διότι δεν είχαμε "Ακαδημαικά" φροντιστήρια και "λιώναμε" δυο φορές στο διάβασμα μόνοι μας, προμηθευόμενοι με δυσκολίες τα βιβλία των "μεγάλων φροντιστηρίων" που ήδη είχαν μετατυραπεί σε εκδότες. Ομως για τη συζήτησή μας νομίζω δεν έχει καμμιά σημασία το αν υπήρχαν φροντιστήρια απο το 1960 ή απο 1970, αφού συμφωνούμε οτι υπήρχε ένα εξεταστικό σύστημα του οποίοι οι Πανελλήνιες είναι μία κακή μετεξέλιξη. Ενα καρκίνωμα μάλλον μοναδικό στην Ευρώπη. Απο το 1980 μέχρι σήμερα λοιπόν δεν καταφέραμε να ξεριζώσουμε αυτό το καρκίνωμα έχοντας δοκιμάσει όλες τις "πλάγιες" μεθόδους και "μεταρρυθμίσεις". Γι αυτό υποστηρίζω οτι επι τέλους πρέπει εν μια νυκτί να το ξεριζώσουμε και μετά να κάνουμε θέλουμε δε θέλουμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία ωστε να γίνουμε φυσιολογικοί όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
      Δεν πρέπει να περιμένουμε να μας μεταρρυθμίσει εν μια νυκτί και την παιδεία η Μέρκελ, όπως έκανε για την οικονομία, επειδή απλά δεν έχει κανένα όφελος απ' αυτό.Και εμένα μου φαινόταν απίθανο όταν το έγραφα δημόσια απο το 1990 ήδη.
      Μετά όμως τα τόσα απίθανα που μας συμβαίνουν τα τρία τελευταία χρόνια, νομίζω οτι επιτέλους ήρθε η ώρα να πάψουμε να βαυκαλιζόμαστε με την ιδέα οτι πρόκειται για τον μοναδικό θεσμό που ανθίσταται στο "μέσον" και την "μίζα" με αντάλλαγμα την καταστροφή της ζωής της πλειοψηφίας των νέων μας που εξαναγκάζονται σε ανεπιθύμητες σπουδές ή σε φυγή στο εξωτερικό με τη λογική να επιβιώσουν παίρνοντας ενα οποιδήποτε "χαρτί" που θα τους εξασφάλιζε να ζώσιν χωρίς να σκάπτωσιν χάρη στις "μίζες" και το "μέσον".
      Στο κάτω κάτω ας το δοκιμάσουμε κι αν δεν τα καταφέρουμε (που δεν το πιστεύω διότι όλες οι μεγάλες τομές έτσι γίνονται, ειδικά στις καθυστερημένες και όχι διεφθαρμένες κοινωνίες σαν τη δική μας), το επαναφέρουμε...

     • akenaton avatar
      akenaton @ Αρχιμήδης 27/05/2013 23:01:34

      Χα! Έδωσα τις χημείες των Μανωλκίδη-Μπέζα (ανόργανη - οργανική) που διαβάζαμε τότε, σε έναν άριστο μαθητή φέτος και μου επέστρεψε τα βιβλία τρομοκρατημένος! Τα βιβλία, έκδοση του 1978 (!) τα κρατώ στην βιβλιοθήκη μου και ακόμη και μετά από αρκετά πανεπιστημιακά συγγράμματα χημείας, πολλές φορές τα συμβουλεύομαι με κάποια νοσταλγία είναι αλήθεια! Καμιά σχέση με τους σημερινούς τυφλοσούρτες - σημειώσεις των φροντιστηρίων των παιδιών μου.

  • Π. Ευθυμιάδης avatar
   Π. Ευθυμιάδης @ Αρχιμηδησ 26/05/2013 18:33:57

   Δεν μπορείς να βασιστείς σε αξιολογητές που δεν αξιολογούνται. Αυτό που προτείνετε είναι διαβλητό και υποκειμενικό. Φανταστείτε τι θα γίνεται με τους γνωστούς, τα παιδιά των εκπαιδευτικών , τους προβληματικούς καθηγητές (υπάρχουν χιλιάδες) , προσωπικές αντιδικίες κλπ.
   Οι Πανελλαδικές είναι αδιάβλητες και απρόσωπες (δεν είναι γνωστό το όνομα στο γραπτό και είναι άγνωστοι οι διορθωτές). Το αμέσως πιο δίκαιο σύστημα μετά τις πανελλαδικές είναι η κλήρωση των θέσεων. Όλα τα άλλα είναι θολούρες ασχέτων με την εκπαίδευση ή εχόντων απωθημένα από δική τους παταγώδη αποτυχία στις εξετάσεις.

   • Aρχιμηδης avatar
    Aρχιμηδης @ Π. Ευθυμιάδης 27/05/2013 14:10:38

    Αν όπως λες για μας τους Ελληνες μόνον και για κανέναν άλλο Ευρωπαίο, μόνο Οι Πανελλαδικές είναι αδιάβλητες και απρόσωπες, γιατι δεν εφαρμόζουμε αυτό το σύστημα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης? Απο το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, απο το Γυμνάσιο στο Λύκειο, από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο και σε ολες τις προαγωγικές εξετάσεις των ετών μέχρι το πτυχίο?
    Δεν σου κινεί την περιέργεια η ιδιαιτερότητά μας, ή θεωρείς τους αλλους κουτόφραγκους επειδή δεν ανακάλυψαν ακόμα το "σύστημα των πανελλαδικών"?

    • KOSTAS70 avatar
     KOSTAS70 @ Aρχιμηδης 27/05/2013 20:26:11

     Στις περισσότερες χώρες ΥΠΑΡΧΟΥΝ εξετάσεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος αντικειμενικής αξιολόγησης (ίδια ύλη, ίδια θέματα σ' όλους κτλ), π.χ. ενημερωθείτε για τη διαδικασία του ΙΒ (International Baccalaureate).

     Πλέον, και στην Ελλάδα, παρέχεται η δυνατότητα να λάβει ο τελειόφοιτος απολυτήριο, χωρίς να συμμετέχει στις Πανελλαδικές, με τίμημα να μην μπορεί να περάσει σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

     Ακόμα, τα σοβαρά ΑΕΙ/ΤΕΙ του εξωτερικού (όχι κάποια κολέγια της πλάκας) ΔΕ δέχονται απόφοιτους λυκείου που δεν έδωσαν Πανελλαδικές, απόδειξη του πόσο μεγάλου βαθμού δυσκολίας αλλά και αξιοπιστίας θεωρούνται διεθνώς.

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ KOSTAS70 27/05/2013 20:52:37

      Tότε γιατι δεν τις εντάσσουν και αυτοί στο εκπαιδευτικό τους σύστημα όπως εμείς, για να γεμίσουν φροντιστήρια και ιδιαίτερα και να εξάγουν τους αποτυχόντες τους στο εξωτερικό σαν εμάς?
      Το οτι μας πήραν χαμπάρι και απ' όλα τα Απολυτήρια Λυκείου της Ευρώπης μόνο το δικό μας δεν αναγνωρίζουν, δεν σε προβληματίζει?

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ Αρχιμήδης 28/05/2013 20:13:01

      Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, το έγραψα παραπάνω. Απολυτήριο, ΜΕ Πανελλαδικές, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ, για εγγραφή σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ΧΩΡΙΣ άλλες διαπιστεύσεις.

      Γιατί δεν το εφαρμόζουν και οι ίδιοι; ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΚΛΗΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ!

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ KOSTAS70 29/05/2013 20:39:52

      Συμφωνούμε απόλυτα. Σκληρό, απάνθρωπο και δολοφονικό. Επιπλέον εμείς ως λαός της Ευρώπης είμαστε ο λιγώτερο σκληρός.
      Γι αυτό και αποτελεί παράνοια να είμαστε οι μόνοι που το εφαρμόζουμε στα παιδιά μας χωρις δυστυχώς κανένα θετικό αποτέλεσμα για την παιδεία μας όπως οι άλλοι...

 39. ΣΜ avatar
  ΣΜ 26/05/2013 11:53:19

  Συμφωνώ με την ανάγκη να καταργηθεί ο αναχρονιστικός αυτός θεσμός, όχι όμως με την αντικατάστασή του από κάποιο άλλο "αδιάβλητο" σύστημα, το "έργο" το έχουμε ξαναδεί. Ο "ηγεμονικός" ρόλος των Πανελληνίων έχει στον πυρήνα του, ως πρόβλημα, τον "κλειστό" αριθμό θέσεων στα Πανεπιστήμια, που είναι μικρότερος από τον αριθμό όσων επιθυμούν να εισαχθούν σε αυτά. Αναφέρομαι, βέβαια, στις περιζήτητες σχολές. Αυτό το χιλιοειπωμένο είναι η ουσία της κακοδαιμονίας του θεσμού, όποιο σύστημα εξετάσεων και αν επιλεγεί. Καμιά βελτίωση, δεν πρόκειται να εξαλείψει το σύμφυτο με τις πανελλήνιες φαινόμενο της "παραπαιδείας", για το οποίο, στρουθοκαμηλίζοντας, αποδίδουμε ευθύνες στη χαμηλή ποιότητα σπουδών της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης (όχι ότι είναι τέλεια, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Πώς εξηγείται όμως τα φροντιστήρια να μην είναι καθόλου ...άγνωστα (τουναντίον) στους μαθητές των πανάκριβων ιδιωτικών σχολείων, όπου συνυπάρχουν οι άριστες υποδομές, καθηγητές με επιπλέον προσόντα και μαθητικό δυναμικό προερχόμενο από ανώτερες κοινωνικοοικονομικά τάξεις;
  Πολύ συνοπτικά, οι Πανελλήνιες θα καταργηθούν de facto όταν:
  α. εκτιμήσουμε τη σπουδαιότητα της τεχνικής δευτεροβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου υπάρχει έλλειμμα εξειδικευμένων επαγγελματιών.
  β. αναγνωρίσουμε την αξία του πρωτογενούς τομέα, κατεξοχήν του κατεξοχήν κρίσιμου για το παραγωγικό μέλλον της χώρας μας.
  γ. αναδείξουμε και εκμεταλλευθούμε την ανεξάντλητη φυσική ομορφιά του ελληνικού τοπίου, επενδύοντας στον τουρισμό και τις συναφείς υπηρεσίες.
  δ. συνειδητοποιήσουμε τη αυτοτελή αξία της Παιδείας, ως θεμέλιο μιας ολοκληρωμένης και αυτόνομης προσωπικότητας, ανεξάρτητα από την επαγγελματική ταυτότητα κάποιου. Τότε θα ενδιαφερθούμε για τις διαδικασίες μάθησης και την ποιότητα της γνώσης στο σημερινό ελληνικό σχολείο, χωρίς το φάντασμα των "Πανελληνίων" να πλανάται πάνω από αυτό.
  Όλα αυτά, βέβαια, προϋποθέτουν αλλαγή τρόπου σκέψης, νοοτροπίας δεκαετιών, και συστήματος αξιών, πράγματα δύσκολα. Και όμως, η οικονομική κρίση -όχι άσχετη με τις κακοδαιμονίες που υπονοούνται παραπάνω- είναι μια πολύ καλή ευκαιρία.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ ΣΜ 26/05/2013 12:29:37

   αυτο που λες για τα φροντηστηρια στα ακριβά ιδιωτικά σχολεία (στην Ελλάδα) ειναι μεγαλη αληθεια - κανεις δεν το εχει θιξει/αναλύσει μεχρι τωρα..

  • Π. Ευθυμιάδης avatar
   Π. Ευθυμιάδης @ ΣΜ 26/05/2013 17:07:23

   Όπως άριστα περιγράψατε οι εξετάσεις είναι απαραίτητες για τον κλειστό αριθμό εισαγομένων στις περιζήτητες σχολές και (προσθέτω) πρέπει να ταξινομήσουν με αρ. μορίων τους μαθητές ώστε με βάση τις επιλογές τους να καταλήξουν σε μια σχολή. Αν αγνοήσουμε τον αριθμό εισαγομένων ανά σχολή και δεν μπορέσουμε να ταξινομήσουμε τους μαθητές με βάση τις γνώσεις τους θα οδηγηθούμε στο απόλυτο μπάχαλο. Όποιος έχει περάσει από τάξη γνωρίζει ότι οι επιδόσεις των μαθητών εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες (υποδομές σχολείου, επίπεδο διδασκόντων , οικονομική κατάσταση ή άλλα προβλήματα οικογενειών , φροντιστήρια κλπ) αλλά ο βασικότερος όλων εκτός από την εργατικότητα είναι η ΕΦΥΙΑ . Για να μην παρεξηγηθεί το θέμα δεν θα το αναλύσω αλλά όλοι το γνωρίζουμε και το έχουμε ζήσει σε όλες τις τάξεις που περάσαμε και περαιτέρω στον επαγγελματικό και κοινωνικό μας περίγυρο. Η ζωή είναι σκληρή και δεν μπορούμε να τα ισοπεδώνουμε όλα λόγω των ιδεολογικών εμμονών κάποιων. Μην ξεχνάμε ότι βιολογικά ο άνθρωπος ανήκει στα αγελαία θηλαστικά και εκεί υπάρχει πάντα ιεραρχία......

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ Π. Ευθυμιάδης 27/05/2013 18:34:43

    Αγαπητέ Π. Ευθυμιάδη στις περιζήτητες σχολές, πχ. στη Γαλλία μπορεί να μπείς, αν επιμείνης, όμως οι "πανελλαδικές"
    σε περιμένουν μέσα στη σχολή, οργανωμένες απο την ίδια τη σχολή στο τέλος του Α' έτους όπου, στα Ευρωπαικά κράτη περίπου οι μισοί φοιτητές κόβονται και αλλάζουν πορεία προς λιγώτερο περιζήτητες ή κυρίως επαγγελματικές σχολές, γιατί καταλαβαίνουν οτι θα γεράσουν στο Α' ή το πολύ στο Β' έτος. Δεν χρειάζεται καν το "προπαρασκευαστικό" έτος που πρότεινε ο κ. Μπαμπινιώτης. Και δεν δημιουργείται κανένα δράμα αφού δεν έχουν "ξοδευτεί" ψυχικά και οικονομικά για να μπουν στο Πανεπιστήμιο...

    • Π. Ευθυμιάδης avatar
     Π. Ευθυμιάδης @ Αρχιμήδης 27/05/2013 21:00:54

     Απλά μετακομίζεις τα φροντιστήρια ένα έτος μετά και επειδή δεν μπορούν να υπάρξουν αδιάβλητες εξετάσεις θα αρχίσουν οι χρηματισμοί και τα ρουσφέτια των πανεπιστημιακών. Το σκηνικό το έζησε η Ελληνική κοινωνία μέχρι την καθιέρωση των πανελλαδικών. Ο Μπαμπινώτης ο Πανάρετος ο Βερέμης και όσοι ασχολήθηκαν με το θέμα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Κοινή λογική χρειάζεται και τις επιπτώσεις της κατάργησης της αναφέρουν πολλοί σχολιαστές...

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ Π. Ευθυμιάδης 27/05/2013 22:32:57

      Θεωρείς δηλαδή οτι τα φροντιστήρια στην Ελλάδα είναι ανίκητα και οι Γάλλοι απλά είναι χαζοί ή τελος πάντων βιολογικά διαφορετικοί που δεν τα ανακάλυψαν ακόμα...
      Φαντάζομαι τα ίδια και χειρότερα θα πιστεύεις ακράδαντα και για τους μη αδιάβλητους θεσμούς μας που υποτίθεται οτι μετά τα όσα πάθαμε θα άλλαζαν...
      Επομένως να μην ελπίζουμε σε κανέναν Σαμαρά και κυρίως να μην πιστεύουμε οτι θα βγούμε ποτέ απο το τούνελ αφού οι χρηματισμοι και τα ρουσφέτια θα βασιλεύον για πάντα με εξαίρεση το 15ήμερο των πανελλαδικών...

 40. Ερατώ τρ.- avatar
  Ερατώ τρ.- 26/05/2013 12:57:10

  Αν κρίνω από την ανταπόκριση στο άρθρο, φαίνεται ότι οι καλούμενες "πανελλαδικές" μας απασχολούν πολύ περισσότερο απ' ότι οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό ή οικονομικό ζήτημα -ίσως να είναι βέβαια και θέμα επικαιρότητας, αλλά ας θυμηθούμε πως εμείς, οι έλληνες του τότε δηλαδή, είχαμε κατηγορήσει τον Καποδίστρια, πως μας έφτιαχνε δημοτικά σχολεία και αγροτικές σχολές, ενώ εμείς θέλαμε κατ' ευθείαν... Πανεπιστήμια!
  Μήπως, πάντως, έχει φτάσει η ώρα να συ/ζητήσουμε και την μείζονα υπόθεση του δικαιώματος διδασκαλίας στο σπίτι (homeschooling, αγγλιστί). Όχι τίποτ' άλλο, αλλά στις μεν ΗΠΑ έχει δώσει θαυμαστά αποτελέσματα, στην δε Ρωσσία μαθαίνω ότι θεσμοθετήθηκε ήδη και ξεκινάει δυναμικά!
  Κατά τα λοιπά, είναι γνωστό τοις πάσι ότι παιδεία στην σημερινή Ελλάδα δεν έχουμε -οπότε... "ο φερετζές μας έλειπε"!

 41. MCA avatar
  MCA 26/05/2013 16:04:10

  Ο θεσμός των πανελληνίων είναι ένας από λίγους όρθιους θεσμούς αυτής της χώρας δίνοντας την ευκαιρία για μόρφωση στα παιδιά που ανήκουν στα ποιο αδύναμα οικονομικά στρώματα. Είναι οξυγόνο για την κοινωνία, δεξαμενή παραγωγής μυαλών και ικανών ανθρώπων που σε διαφορετική περίπτωση θα πήγαιναν χαμένοι λόγο χαμηλών οικονομικών δυνατοτήτων των οικογενειών τους. Κάποιες αλλαγές που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε κατά την γνώμη μου προς όφελος της αντικειμενικότητας και της επιλογής των καλύτερων είναι α.Να μην μετρά ο βαθμός του σχολείου στην βαθμολογία των εξετάσεων. β Το λύκειο να έχει μόνο δύο τάξεις. γ Η Τρίτη λυκείου που δεν θα υφίσταται πλέον να ονομαστεί προπαρασκευαστική τάξη πανελληνίων εξετάσεων. δ.Δικαίωμα συμετοχής να έχουν όσοι πάρουν το απολυτήριο λυκείου ε. Να έχει βαθμολογία ενδεικτική ουσιαστικά για να γνωρίζουν οι γονείς το επίπεδο των παιδιών τους, να μην έχει απουσίες και να περιλαμβάνει μόνο μαθήματα των εξετάσεων της κατεύθυνσης που θα έχει διαλέξει ο μαθητής. στ. Η τάξη αυτή να είναι μόνο για μια χρονιά και να απαγορεύεται σε κάποιον να την παρακολουθήσει και δεύτερη φορά. ζ. Εάν δεν περάσει ο μαθητής σε κάποια σχολή να μπορεί να δώσει την επόμενη και για όσες χρονιές καθώς και σε όποια κατεύθυνση θέλει. Αρκεί να μην μπορεί να κρατήσει μάθημα και να δίνει όλα τα μαθήματα της κατεύθυνσης εξαρχής.

  Όσον αφορά το διαχρονικό θέμα της παπαγαλίας αυτό δεν έχει σχέση με την διαδικασία και μέθοδο επιλογής αλλά με το είδος των θεμάτων των εξετάσεων. Δεν ξέρω εάν τα θέματα πρέπει να είναι άλλου τύπου π.χ. πολλαπλής επιλογής και να επεμβαίνει η κριτική σκέψη, αυτό που ξέρω είναι ότι πρέπει να είναι δύσκολα.

  Επίσης στις καλές και δύσκολές σχολές μπαίνουν συνήθως αυτοί που τις έχουν στις πρώτες επιλογές τους. Άρα είναι κοντά ή περίπου κοντά σε αυτό που θέλουν.

  Το να θέλει να σπουδάσει κάποιος σε συγκεκριμένο αντικείμενο δεν σημαίνει και ότι μπορεί ή ότι είναι υποχρεωμένη να τον σπουδάσει η πολιτεία σ αυτό, εάν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι με καλύτερα προσόντα από αυτόν. Εξάλλου στην ζωή δεν πετυχαίνουν όλοι πάντα αυτό που θέλουν.

 42. Π. Ευθυμιάδης avatar
  Π. Ευθυμιάδης 26/05/2013 16:45:15

  --Το μοναδικό αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης μαθητών για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια είναι οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Μην ξεχνάμε ότι (την δεκαετία του ΄60) καθιερώθηκαν λόγω του όργιου αδιαφάνειας και χρηματισμού των πανεπιστημιακών που συμμετείχαν στις "υποτιθέμενες" εξετάσεις. Επίσης μην ξεχνάμε ότι εδώ και 45 χρόνια το σύστημα των εξετάσεων αναθεωρείται , βελτιώνεται ,κάποια που θεσμοθετούνται (πανελλαδικές εξετάσεις σε 2 τάξεις του Αρσένη) καταργούνται , ή ο αριθμός των μαθημάτων αυξάνεται (έφτασε τα 14!) και μειώνεται.
  -- Αξιολόγηση χωρίς εξετάσεις και εξετάσεις χωρίς να είναι αδιάβλητες δεν πρέπει να υπάρχουν. Άλλωστε η προετοιμασία για τις εξετάσεις είναι από μόνη της μάθηση (είναι γνωστό το μπάχαλο των Λυκείων και η αδιαφορία των καθηγητάδων). Προσωπικά όσα έμαθα σαν υποψήφιος (σαν όγκο) δεν τα έμαθα στα 5 χρόνια του Πανεπιστημίου.
  --- Κατάργηση εξετάσεων με τρόπους σαν αυτούς που περιγράφει ο αρθρογράφος που είναι παραπλήσιοι του Πανάρετου στην Ελλάδα δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε απομάκρυνση στο 2ο έτος του Πανεπιστημιού. Εκτός και κατευθύνουμε 100,000 υποψηφίους στην Ιατρική , το Πολυτεχνείο , την Νομική και 5 ακόμα σχολές και καταργήσουμε όλες τις υπόλοιπες πανεπιστημιακές και το σύνολο των ΤΕΙ (εκεί δεν θέλει να πάει κανένας).
  -- Εκείνο που πρέπει να κάνει το κράτος και δεν βλέπω να το αναδεικνύει κανένας είναι να κόψει τη μάστιγα των παραθύρων (σχολές εξωτερικού) όπου αποτυχόντες και γράφοντες κάτω από τη βάση στις Πανελλαδικές κατά χιλιάδες "σπουδάζουν" Ιατρική σε βαλκανικές χώρες (αγοράζοντας μαθήματα με το κομμάτι) και έρχονται επιτυχημένοι και έχουν γεμίσει τα δημόσια νοσοκομεία άσχετους που αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

  • Ερμής avatar
   Ερμής @ Π. Ευθυμιάδης 27/05/2013 09:33:55

   Να τους βάλουν ΑΣΕΠ τους γιατρούς αγαπηέ μου. Όπου και να τέλειωσε να δίνει εξετάσεις για να πάρει θέση σε δημόσιο Νοσοκομείο! Αστους μετά να τρέχουν όπου θέλουν. Όχι να έχουμε παιδιά με δείκτη νοημοσύνης χαμηλότατο και να έρχονται μέσω Βουλγαρίας αναβαθμισμένοι γιατροί! Τι στο διάολο. Το μυαλό τους αλλάζουν και ξαφνικά εκεί που εδώ" δεν έπερναν μπρος "στην Βουλγαρία τρέχουν με χίλια!

   • Αρχιμήδης avatar
    Αρχιμήδης @ Ερμής 28/05/2013 10:31:20

    Προτείνεις ιεροσυλία αγαπητέ Ερμή. ΑΣΕΠ στα παιδια που έφαγαν τον μισό και παραπάνω οικογενεικό προυπολογισμό είτε σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια εδλω, είτε σε Βουλγαρίες,Ρουμανίες, Τσεχίες κλπ.?
    Αφού ξόδεψαν τόσα λεφτά, το πτυχίο και μια θεση στο ΕΣΥ είναι κεκτημένο τους δικαίωμα. Η επιτυχία τους στα μαθήματα είναι καθαρά προαιρετική, όπως και η εκμάθηση της ξένης γλώσσας αν είναι στο εξωτερικό...

 43. ΣΜ avatar
  ΣΜ 26/05/2013 18:50:10

  Επιτρέψτε μου μια εναλλακτική πρόταση:
  Αναδεικνύουμε ως κορυφαίο θεσμό τις "πανελλήνιες", γιατί, δυστυχώς, αναζητούμε την οικογενειακή, κοινωνική, ατομική καταξίωση μέσα από την απόκτηση ενός πανεπιστημιακού πτυχίου, ακόμη και αν αυτό αποτελεί το ασφαλέστερο διαβατήριο για την ανεργία. Παλαιότερα το "χαρτί" εξασφάλιζε θέση εργασίας στο Δημόσιο ή καλοπληρωμένη θέση στον ιδιωτικό τομέα που αντλούσε πόρους από τον εξωτερικό δανεισμό της χώρας. Ο δανεισμός όμως αυτός εξελίχθηκε σε "βρόχο" που απειλεί να πνίξει κάθε παραγωγική ικμάδα του τόπου. Μοιάζει με παραλογισμό η εμμονή σε ένα θεσμό που υπηρέτησε το νοσηρό σύστημα "αξιών" το οποίο μας οδήγησε στην τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση και στασιμότητα. Εκτός και αν διατηρούμε το θεσμό που επιτρέπει την "αδιάβλητη" εισαγωγή, ώστε να αποφοιτήσουν από τα πανεπιστήμιά μας πτυχιούχοι που θα απασχοληθούν αποκλειστικά στο εξωτερικό. Πόσο ηθικό και δίκαιο είναι όμως ο φτωχός Έλληνας να πληρώνει από το υστέρημά του πανάκριβες ιατρικές ή πολυτεχνικές π.χ. σπουδές, όταν η χώρα διαθέτει υπερπληθώρα γιατρών ή μηχανικών, για να επωφεληθεί από τις γνώσεις του νέου επιστήμονα στη συνέχεια ο Γερμανός ή ο Σουηδός πολίτης που δεν έχει πληρώσει "φράγκο" για την εκπαίδευσή του;
  Η Ελλάδα έχει ανάγκη, βέβαια, από επιστημονικό δυναμικό υψηλού επιπέδου σε συγκεκριμένους όμως τομείς και αριθμούς, κάτι που πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο στρατηγικού σχεδιασμού. Οι σπουδές σε αυτούς τους τομείς πρέπει να συνεχίσουν να είναι δωρεάν και η εισαγωγή να γίνεται μέσω κάποιου εξεταστικού συστήματος. Για τις υπόλοιπες όμως θέσεις και σχολές που δεν κρίνονται απαραίτητες για την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου, μια πρόταση είναι να θεσπίσουν δίδακτρα. Εκτός του ότι θα αναβαθμιζόταν αυτόματα το επίπεδο σπουδών στα Πανεπιστήμιά μας, αυτός θα ήταν και ένας εναλλακτικός τρόπος για να αποδυναμωθούν οι Πανελλήνιες και ο ρόλος τους.
  Παράλληλα, όπως ανέφερα σε άλλο σημείωμα, μετά το Γυμνάσιο ή το Λύκειο:
  α. ενισχύεται η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση και, μέσω αποτελεσματικής συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, οι νέοι ενθαρρύνονται να την ακολουθήσουν.
  β. προωθείται με κίνητρα η ενασχόληση με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την τυποποίηση, τα βιολογικά προϊόντα κλπ.
  γ. ενισχύονται οι σχετικές με τον τουρισμό και τα συναφή επαγγέλματα σπουδές.
  Έτσι η χώρα θα εκμεταλλευτεί το έμψυχο δυναμικό και τους πόρους της, θα παράγει προϊόντα και υπηρεσίες που θα της αποφέρουν εισόδημα και πλεόνασμα, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και της κρίσης. Τότε οι εξετάσεις θα αποκτήσουν τη σημασία που έχουν σε όλες τις οργανωμένες χώρες και το ετήσιο θέατρο με τίτλο "Πανελλήνιες" θα ρίξει την αυλαία του.

 44. panas avatar
  panas 26/05/2013 21:24:56

  Ο καθένας μας επιχειρηματολογεί υπέρ του θεσμού των Πανελληνίων ανάλογα με τον μύθο που έχει φτιάξει για τον εαυτό του ή ανάλογα με το συμφέρον του.
  Ο φροντιστηριάρχης ή και οι μόνιμοι που κάνουν ιδιαίτερα δεν ενδιαφέρονται για το ρόλο του Λυκείου και για την γενική μόρφωση των μαθητών, παρά μόνο για την διαιώνιση της κατάστασης και οχυρώνονται με ιδιοτέλεια πίσω από το αδιάβλητο των εξετάσεων που τελικά κοστίζει μια περιουσία στην μέση ελληνική οικογένεια. Τώρα δε που η μέση ελληνική οικογένεια πτωχεύει θα δούμε κατά πόσο τα παιδιά της θα έχουν ίσες ευκαιρίες με τις πιο εύπορες.
  Αν και οι πιο εύπορες οικογένειες και οι γονείς που γνωρίζουν καλά τα πράγματα στην εκπαίδευση στην χώρα μας απαξιώνουν τις Πανελλήνιες και κατευθύνουν τα παιδιά τους προς τα σαφώς καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

  Οι άσχετοι γονείς των πτωχών και νεόπτωχων οικογενειών συνεχίζουν να συντηρούν την παραπαιδεία και τις Πανελλήνιες για να αποκτήσουν τα τέκνα τους ελληνικά πτυχία χωρίς αντίκρισμα πια ή τα κατευθύνουν σε χώρες που δεν θα τους κοστίσουν πολύ, όπως στην Ρουμανία και την Βουλγαρία…

  Πολλοί που έχουν να δείξουν μια προσωπική επιτυχία σε αυτές τις εξετάσεις έχουν μυθοποιήσει αυτή την επιτυχία και δεν θέλουν να καταργηθεί ένας θεσμός που τους έδωσε αυτή τη μεγάλη χαρά. Πολλοί ξεχνούν τα τεράστια ποσά που έχουν ξοδέψει οι γονείς τους στην παραπαιδεία και οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει πως μέσω της παραπαιδείας ευνουχίζεται η σκέψη των περισσότερων μαθητών –όχι όλων ευτυχώς…- Και πως αυτό που τελικά οδηγεί στην «επιτυχία» στην ουσία ακυρώνει την δυνατότητα στο Λύκειο να προσφέρει ουσιαστική γνώση…

  Φυσικά κανένας δε σκέφτεται -γιατί δεν έχει και τις εξειδικευμένες γνώσεις τελικά- τι είναι καλύτερο για την γενική μόρφωση των μαθητών και πως τελικά οι Πανελλήνιες πάνε μαζί με την παραπαιδεία και ακυρώνουν το κανονικό σχολείο. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να καταλάβουν πως η φροντιστηριακή παιδεία δεν είναι ουσιαστική παιδεία. Ακόμη και οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στα σχολεία την φροντιστηριακή διδασκαλία γνωρίζουν και με τον ίδιο τρόπο διδάσκουν και αυτοί, ενώ θεωρούν άλλες μεθόδους διδασκαλίας θεωρητικές «μπούρδες». Αυτή η φροντιστηριακή παιδεία έχει κάνει μεγάλο κακό σε πολλές γενιές μαθητών.

  Σε όλο τον κόσμο μπορεί να υπάρχει μόνο για μερικούς μήνες πριν από κάποιες εξετάσεις, αλλά όχι για 3 και περισσότερα χρόνια! ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΗ!!

  • nikos p avatar
   nikos p @ panas 27/05/2013 00:08:50

   Σε ευχαριστώ που με έβγαλες από τον κόπο. Προσυπογράφω την περέμβασή σου. Μόνο μια παρατήρηση για τους προηγούμενους σχολιαστές:
   Δεν πρόκειται για αξιολόγηση αλλά για διαγωνισμό ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ και ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΩΝ θέσεων....

  • ETA avatar
   ETA @ panas 27/05/2013 12:02:39

   φυσικα οι "αρχοντες" ,''ανετοι'' που κοιτανε με μπλαζε υφος τους ''πτωχους παναγιωτακηδες'' που τρεχουν στα φροντιστηρια αντι στο ''δασκαλο του τενις'' φροντισαν με τον γιο του πρωθυπουργου των γερμανων να αναγνωριζονται στην Ελλαδα τα πτυχια που αγορασαν ''στας ευρωπας'' και στο ''νεο κοσμο'' οι κλωνοι τους. Επισης θα ηθελα αν μπορουσε καποιος να μου εξηγησει γιατι ολοι ''ευγενεις κλωνοι'' παιρνουν στη νομικη και κανενας σε πολυτεχνικες σχολες, οπου για παραδειγμα δεν απαιτειται μονο η απομνημονευση θεματων για να περασεις. Οι πανελληνιες οντως ειναι ενας σκληρος θεσμος ομως αδιαβλητος στο 99%. Ατυχια υπαρχει μονο για μαθητες που ανταγωνιζονται τις δημοφιλεις σχολες με βαση το 19!!!. Υπαρχει ομως, δοξα τω λαω, και για αυτους ο δρομος προς την επιθυμια τους λιγο μακρυτερος βεβαια. Οσοι οι ιδιοι ή τα τεκνα τους δεν περασαν επειδη δεν διαβαζαν η δεν μπορουσαν στις πανελληνιες ειναι εναντιον. Αυτο το απαραδεκτο να περναει ιατρικη ο γιος του κηπουρου και να μην μπορει ο ριρης πρεπει να σταματησει ω! μοντιε! Παρεπιμπτοντως αν ερθουν τα αμερικανακια να δωσουν πανελληνιες θα φυγουν με ψυχολογικα προβληματα και θα ξυπνουν ιδρωμενα τις νυχτες για πολλα χρονια. Οσοι δε νομιζουν οτι οι αποφοιτοι με βαθμους 8 και πανω απο ελληνικα πανεπιστημια μειονεκτουν σε σχεση με αποφοιτους ΑΕΙ εξωτερικου ας ρωτησουν τη γνωμη των εργοδοτων και πανεπιστημιακων χωρων αυτων.

 45. Ραδαμανθυς avatar
  Ραδαμανθυς 27/05/2013 04:37:07

  Κυριε Ροδινε,

  μηπως πριν αποφασισουμε για τις εξετασεις να διοχετευαμε τις ανησυχιες μας στον απλο και ευκολο προγραμματισμο των επαγγελματικων αναγκων μας; Ως παθων θεωρω αστειο μια χωρα που δεν χρειαζεται πανω απο 10 χημικους μηχανικους ετησιως να παραγει εκατονταδες με η χωρις εξετασεις. Πιστευω οτι ενας στοιχειωδης επαγγελματικος προγραμματισμος θα οριοθετουσε και τις αναγκες για την επαναξιολογηση του εξεταστικου συστηματος.

  • ΣΜ avatar
   ΣΜ @ Ραδαμανθυς 27/05/2013 13:53:22

   Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος.

 46. Ερμής avatar
  Ερμής 27/05/2013 07:43:55

  Εάν με ρωτούσαν σε ποιά ιστοσελίδα υπάρχει άρθρο με τον τίτλο"καταργήστε επιτέλους τις πανελλαδικές" δεν θα απαντούσα ποτέ το ΑΝΤ.Μου θυμίζετε τους φαύλους πασόκους του 80 που ΄ξθελαν να μας κάνουν Γιουγκοσλαυία του Τίτο και κατάργησαν κάθε τι αντικειμενικό . Για να ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα από τις κλαδικές . Και τις πανελλαδικές τις κατήργησαν με τον τρόπο τους με το περίφημο 4 ισοδύναμα θέματα!!(θεέ μου τι βλακεία). Με απογοητεύσατε. Να βελτιωθούν και να διορθωθούν ατέλειες ναι. Να καταργήσουμε τον μόνο αδιάβλητο θεσμό ενός διεφθαρμένου κράτους ; Τώρα που ανακαλύπτουμε κάθε μέρα συνταξιούχους που πέρνανε χαρτιά ,επιδόματα,ψεύτικα,δήμους που οργιάζει η φαυλότητα,πανεπιστήμια που βγάζουν φοιτητές του πέντε με κομματική παρέμβαση...

 47. ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ 27/05/2013 13:42:15

  Οι πανελλήνιες είναι κατάκτηση του συστήματος. Είναι αδιάβλητο και επι ίσοις όροις μεταξύ των υποψηφίων. Και αυτά τα λέει ένας άνθρωπος που είναι 31 και ακόμη σπουδάζει ( Υπ Δρ). Κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο αλλά αυτό έιναι σίγουρα αξιοκρατικό. Οποιαδήποτε αλλαγή θα αποφέρει συνοστισμό στα πολιτικά γραφεία για να παρέμβουν στα πανεπιστήμια σχετικά με το ποιους θα δεκτουν (όπως άλλωστε γίνεται ήδη στα μεταπτυχιακά.)

 48. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 27/05/2013 14:05:50

  Κάποιο αδιάβλητο σύστημα εισαγωγής θα πρέπει να υπάρχει από τη στιγμή που η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να διατηρηθεί το παρόν. ¨Παραπαιδεία" επίσης θα υπάρχει, διότι η επιπλέον ιδιωτική προετοιμασία είναι επιθυμητή από όσους ανταγωνίζονται για περιορισμένες θέσεις (μέχρι και στις ΗΠΑ υπάρχουν "φροντιστήρια" σε όλες τις βαθμίδες, για MCAS, SAT, την τριτοβάθμια κλπ). Το θέμα είναι ότι το παρόν σύστημα των πανελλαδικών "σκοτώνει" το Λύκειο. Το κάνει ανύπαρκτο και περιττό, το καταργεί στην πράξη. Αυτό το τίμημα θεωρώ ότι είναι υπερβολικό, απλά δεν αξίζει τον κόπο. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αλλάξει. Αλλιώς ας κλείσουν τα Λύκεια, ή ας τα μετατρέψουν σε δημόσια φροντιστήρια.

 49. διπλ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ avatar
  διπλ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ 27/05/2013 14:21:18

  Εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας είναι ότι με το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕ.Ι μέχρι και την δεκαετία του ΄70 μπαίνανε στα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία μυαλά!! Μετά αρχίσανε να μπαίνουν οι παπαγάλοι..Με ό,τι αυτό συνεπάγεται..
  Ένα άλλο πάλι που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς είναι ότι οι επιστήμονες που αποφοίτησαν μέχρι την πτώση της χούντας ήταν Επιστήμονες με Ε κεφαλαίο!!! Μετά διαλύθηκαν τα πανεπιστήμια από τις αποχές και τις καταλήψεις..
  Και το τελευταίο, σήμερα έχουμε κατακλυσθεί από περιφερειακά πανεπιστήμια εξυπηρέτησης τοπικών αναγκών, που οι καθηγητές την έδρα τους την οφείλουν κατά μεγάλο μέρος στην κομματοκρατία, οι δε φοιτητές (ειδικά των Τ.Ε.Ι) είναι επιπέδου τριτοκοσμικής χώρας!!!
  Σίγουρα η παραπαιδεία ματώνει την οικογένεια, αλλά δεν μπορείς να αφαιρέσεις το δικαίωμα από κάποιον που θέλει να επενδύσει στην εκπαίδευση του παιδιού του να στείλει το παιδί του στα φροντιστήρια..Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε το σύστημα πονάει κεφάλι..κόψει κεφάλι!!!
  Εάν υπήρχε τρόπος τα θέματα από την Α΄Γυμνασίου να ήταν τα ίδια πανελλαδικά και αδιάβλητα, τότε θα μπορούσε να γίνει διαχωρισμός μετά την Γ΄Γυμνασίου ποιός θα συνεχίσει για Λύκειο και ποιός θα κατευθυνθεί σε ΣΟΒΑΡΕΣ Τεχνικές Σχολές.
  Επίσης με τον ίδιο τρόπο εξέτασης σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, οι απόφοιτοι, ανάλογα με τον βαθμό που θα συγκεντρώνουν και στις τρεις τάξεις του Λυκείου αθροιστικά, να έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τις Σχολές που επιθυμούν. Και με τον τρόπο αυτό να γίνεται η τελική επιλογή για κατάληψη των διαθέσιμων θέσεων στα Πανεπιστήμια. Όταν όμως θα λέμε Πανεπιστήμια να εννοούμε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ και όχι..βίλες Αμαλία!!!

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ διπλ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΠΘ 27/05/2013 14:30:03

   "Εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας είναι ότι με το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕ.Ι μέχρι και την δεκαετία του ΄70 μπαίνανε στα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία μυαλά!!"
   Μπορείτε να το αποδείξετε αυτό με συγκεκριμένα στοιχεία ;

   • Π. Ευθυμιάδης avatar
    Π. Ευθυμιάδης @ roadrunner 27/05/2013 17:36:41

    Είναι το λογικό επακόλουθο πολύ δύσκολων θεμάτων (Μαθηματικά, Φυσική,Χημεία κυρίως) εκτός όχι μόνο διδαχθείσας αλλά και διδακτέας ύλης. Αναπολώ το Αττικό φροντιστήριο με χιλιάδες υποψήφιους και μορφές της φορντιστηριακής εκπαίδευσης (Ντάνης-Γεωμετρία , Γεωργιακάκης-Αλγεβρα , Βικάτος-Τριγωνομετρία , Κασιάρης-Χημεία , τα βιβλία του Μανωλκίδη κλπ). Αξέχαστες εποχές και τα θέματα των εξετάσεων παλούκια..... Μετά άρχισαν οι εκπτώσεις και οι λαϊκισμοί από την εποχή του Παπατζή (Ανδρέα) που εξήγγειλε την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων στην τελ. προεκλογική το '81 στη Θεσσαλονίκη .... και τις ονόμασε "σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση"!!!!! Μην στενοχωρηθούν και πιεστούν τα παιδιά και πειράματα επί πειραμάτων αλλά οι εξετάσεις εξετάσεις , γιατί απλά δεν γίνεται να καταργηθούν και είναι άδικο για τους καλούς και εργατικούς να γίνει αυτό.

 50. karasumi avatar
  karasumi 27/05/2013 17:27:08

  Τώρα κατάλαβα... Οι εκπαιδευτικοί επιστρατεύτηκαν για να προστατευτεί η ψυχική δημόσια υγεία (των υποψηφίων), έτσι ώστε να μπορέσει το Υπουργείο να την καταστρέψει το ίδιο, με το Β3 των σημερινών Μαθηματικών...

  • Π. Ευθυμιάδης avatar
   Π. Ευθυμιάδης @ karasumi 27/05/2013 17:44:05

   Αν γράψουν όλοι όλα τι εξετάσεις θα είναι αυτές και πως θα γίνει ο διαχωρισμός των μυαλών από τους παπαγάλους; Διαβαθμισμένη δυσκολία για να ξεχωρίσουν οι άριστοι από τους λιγότερο άριστους. Αυτό σημαίνει εξετάσεις.

   • KOSTAS70 avatar
    KOSTAS70 @ Π. Ευθυμιάδης 27/05/2013 20:48:00

    Το ξανάγραψα και παραπάνω:

    Οι Πανελλαδικές δεν είναι τεστ ΕΥΦΥΙΑΣ αλλά ΓΝΩΣΕΩΝ.

    Πως είναι δυνατόν κάποιος να απαντήσει σ' αυτό που ποτέ δε διδάχθηκε; Γιατί θα πρέπει να εξευτελίζεται ο εξεταζόμενος, που πραγματικά διάβασε και αγωνίστηκε χρόνια ολόκληρα; Γιατί, αυτό αισθάνεται το παιδί όταν αφήνει ολόκληρα θέματα αναπάντητα. (Σήμερα, είδα από κοντά την απόγνωση των υποψηφίων για το συγκεκριμένο θέμα).

    Η ύλη κάθε μαθήματος είναι ΑΠΕΡΑΝΤΗ. Πως μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι έχει καλύψει μεγάλο μέρος αυτής, ώστε να είναι έτοιμος για τις εξετάσεις; Όσο για την άποψη, ότι πρέπει να υπάρχει "ανοιχτή" ύλη, είναι μια άλλη λογική (την οποία, σύμφωνα με τα παραπάνω, απορρίπτω) αλλά ΟΧΙ για το σημερινό σύστημα.

    Τα γράφει αυτά, υποψήφιος του '87, που κλήθηκε να λύσει άσκηση Φυσικής, που λυνόταν μόνο με ΤΥΠΟ ΕΚΤΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ, που, λογικά, ποτέ δε διδάχθηκα. Όσοι το είχαν διδαχθεί στο Φροντιστήριο (γιατί άραγε;) το έλυσαν. Ποτέ δεν απέδειξαν το μαθηματικό τύπο, απλώς τον χρησιμοποίησαν. Εγώ, ΔΕΝ μπόρεσα, όσο και να προσπάθησα, γιατί έπρεπε να ΕΜΠΝΕΥΣΤΩ (!!;;) το σωστό τύπο.

    • akenaton avatar
     akenaton @ KOSTAS70 27/05/2013 22:52:28

     ΝΑΙ! Μπορεί να απαντήσει κάποιος σε "κάτι" που δεν διδάχτηκε, αρκεί αυτό το "κάτι" να συνάγεται από αυτά που διδάχτηκε. Ένας σωστός δάσκαλος μπορεί να βάλει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής που να είναι ποιοτικότερες και από ερωτήσεις κρίσως. Παράθεση ξερής γνώσης και μάλιστα σε περιορισμένη ύλη, συνεπάγεται αυτομάτως παπαγαλία και τυφλοσούρτης. Ειδικά αν τα θέματα είναι αυτό που λέγεται "βατά"!

     • KOSTAS70 avatar
      KOSTAS70 @ akenaton 28/05/2013 20:20:58

      Άρα είναι θέμα θεμάτων! Ένας σωστός δάσκαλος αλλάζει μικρολεπτομέρειες, συνδυάζει ΓΝΩΣΤΑ αντικείμενα δημιουργώντας ουσιαστικά καινούρια προβλήματα (πολλαπλής επιλογής, σωστό-λάθος και ερμηνεία αυτού, κτλ). Δεν είναι θέμα όγκου της εξεταστέας ύλης, αλλά ευελιξίας (και εμπειρίας και ευφυίας) του δασκάλου να ΕΛΕΓΞΕΙ ΑΝ Ο ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΜΑΘΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΧΘΗΚΕ.

      Αν υπάρχουν μαθητές που είναι ικανοί ν' απαντούν και σ' άγνωστα ζητήματα, μάλλον με το απολυτήριο του λυκείου πρέπει να τους απονέμεται μαζί και πτυχίο Πανεπιστημίου, γιατί πραγματικά το αξίζουν.

 51. karasumi avatar
  karasumi 27/05/2013 18:00:15

  Άλλο είναι το όλοι όλα, κι άλλο οι καλύτεροι να μη μπορούν να γράψουν πάνω από 15. Η ψυχική καταρράκωση εδώ δε μετράει ε;

  • akenaton avatar
   akenaton @ karasumi 27/05/2013 18:05:42

   Πριν το 1980 υπήρχε σεβασμός σε όσους έγραφαν μαθηματικά ας πούμε πάνω από 12 και όσοι έγραφαν 15 ήταν ημίθεοι! Άκου καταρράκωση! Σε εκείνες τις εξετάσεις μετρημένοι μαθητές έγραφαν μαθηματικά πάνω από 18. Αν δεν έχεις διαβαθμισμένα θέματα δεν επιλέγεις αρίστους αλλά παπαγάλους.

   • karasumi avatar
    karasumi @ akenaton 27/05/2013 18:24:44

    Τα ξέρω αυτά που λέτε Akenaton, αλλά εκείνες τις εποχές δεν επιστρατεύονταν οι εκπαιδευτικοί για να μην ... καθυστερήσουν δυο βδομάδες οι εξετάσεις με νομική αιτιολόγηση την... δημόσια υγεία... Φανταζόμουνα εσείς θα καταλαβαίνατε την ειρωνική διάθεση του σχολίου μου...

    • akenaton avatar
     akenaton @ karasumi 27/05/2013 18:29:03

     Με συγχωρείτε, μετά διάβασα και το προηγούμενό σας σχόλιο. Και φυσικά αντελήφθην και την ειρωνεία.

 52. panas avatar
  panas 27/05/2013 18:34:45

  Πολλοί από τους σχολιαστές αναζητούν τρόπους για να ξεχωρίσουν μέσω γενικών εξετάσεων οι ευφυείς, τα μεγάλα ταλέντα και οι διάφοροι άριστοι. Υπάρχουν και διαγωνισμοί Μαθηματικών ή Φυσικής όπου μπορούν να ξεχωρίσουν τα μεγάλα μυαλά. Ένα σύστημα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση αναζητά τις ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ προϋποθέσεις που οφείλει να έχει κάποιος απόφοιτος Λυκείου για να μπορεί να αντεπεξέλθει στο επίπεδο σπουδών. Το Πανεπιστήμιο έχει με την σειρά του την αποστολή να αναζητήσει και να προωθήσει τα ταλέντα και τους πραγματικά άριστους για τις συγκεκριμένες σπουδές.

  Θυμάμαι στην Γερμανία να ξεκινούν στο 1ο εξάμηνο 100 φοιτητές τις σπουδές στη Φυσική και στο 2ο να παραμένουν μόνο 50. Όχι γιατί κόπηκαν οι περισσότεροι, αλλά γιατί ανακάλυψαν ΟΙ ΙΔΙΟΙ πως δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο επίπεδο σπουδών ή πως ήθελαν κάτι άλλο. Έτσι μετά επέλεξαν πιο εύκολες ή πιο ενδιαφέροντες γι' αυτούς σπουδές, όπως τις σπουδές του μηχανικού ή του οικονομολόγου…
  Οι φοιτητές, αν έχουν περιθώρια επιλογών και ελιγμών στο τέλος θα ανακαλύψουν από μόνοι τους τι τους ταιριάζει και τι όχι. Αυτός ο μονοδιάστατος τρόπος σκέψης με εξαναγκασμούς μόνο στο δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα υπάρχει. Έτσι καταλήγουμε μέσω των πανελληνίων οι 2 στους 10 να σπουδάζουν αυτό που θέλουν και οι 8 στους 10 αυτό που τους ΕΤΥΧΕ!!!!
  Και για να καταφέρουν αυτό το «επίτευγμα» πρέπει να πληρώσουν και πάνω από 20000 ευρώ σε φροντιστήρια!!!
  Και υπάρχουν πολλοί που αδράνεια σκέψης υποστηρίζουν αυτές τις επιλογές...
  Τι να γράψω ακόμη;

  Τελικά, όταν ακούει κάποιος συνεχώς κλαρίνο (πανελλήνιες με ακύρωση του Λυκείου και ελλιπή γενική παιδεία ) του φαίνεται σαν θόρυβος μια συμφωνία του Μπαχ ( άλλο τρόποι πρόσβασης σε Πανεπιστήμιο με επίκεντρο τις ανάγκες του μαθητή…)
  Γιατί, όπως λένε και οι Γερμανοί: Was der Bauer nicht kennt, das frisst er nicht...

 53. akenaton avatar
  akenaton 27/05/2013 19:02:55

  Αγαπητέ Πάνα, εκτιμώ πάντα την ευστοχία, την λογική και την ειλικρίνεια των σχολίων σας. Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι όμως. Κανείς δεν λέει ότι οι εξετάσεις όπως γίνονται είναι τέλειες ή έστω σωστές. Κανείς δεν ακούει το κλαρίνο για Μπαχ (αν και επιτρέψτε μου προσωπικά να το προτιμώ συνήθως). Απλώς κάποιοι, του αρθρογράφου συμπεριλαμβανομένου, προτείνουν σε μια κοινωνία πρωταθλήτρια διαφθοράς, νεποτισμού, ρουσφετιού, πελατειακών σχέσεων και αναξιοκρατίας, να "σκοτώσει" τον μοναδικό σχετικά αξιοκρατικό θεσμό που έχει μείνει όρθιος, χωρίς μάλιστα να προτείνουν με τι να τον αντικαταστήσει. Αυτό για μένα και τον τρόπο που σκέπτομαι, είναι σφάλμα, στην πραγματικότητα έγκλημα κατά της νέας γενιάς. Σε μια κοινωνία λοιπόν που βρίσκεται στην φάση του ταμ-ταμ, το "κλαρίνο" είναι ούτως ή άλλως εξαιρετική πρόοδος. Αν πάει να παίξει Μπαχ κανείς, θα τον φάνε οι "ιθαγενείς" για πρόγευμα!

 54. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 27/05/2013 19:31:25

  @Panas συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιό σας.
  @Akenaton δεν νομίζω να προτείνει κανείς την κατάργηση των πανελλαδικών χωρίς αντικατάσταση από ένα εξίσου αξιοκρατικό σύστημα, που όμως να μην είναι ταφόπλακα του γενικού Λυκείου.

  • akenaton avatar
   akenaton @ MAYRO XABIARI 27/05/2013 19:56:15

   Το οποίο θα είναι αγαπητέ μου; Δεν διάβασα κάτι πειστικό μέχρι τώρα.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ akenaton 27/05/2013 20:16:16

    Προηγείται η διάγνωση του προβλήματος, ακολουθεί η επίλυση. Δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί, αλλά ένα πρώτο (πρόχειρο) μέτρο για την αναβάθμιση του Λυκείου θα μπορούσε να ήταν π.χ. η ταύτιση της εξεταστικής ύλης με την ύλη και των τριών τάξεων του Λυκείου. Ο Panas και άλλοι έκαναν ενδιαφέρουσες προτάσεις, είμαι σίγουρος υπάρχουν τρόποι, διότι το σημερινό χάλι όπου οι μαθητές Λυκείου αρχίζουν από την Α τάξη τα ιδιαίτερα με την ύλη της Γ, απαξιώνουν τα υπόλοιπα μαθήματα και δεν πατούν στο σχολείο στην Γ Λυκείου διότι το σχολείο δεν μπορεί να είναι προπαρασκευαστικό των εξετάσεων, είναι αηδία.

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ akenaton 27/05/2013 20:26:52

    Η όταν π.χ. η προτεινόμενη απάντηση στο θέμα της βιολογίας είναι "Σχολικό βιβλίο σελ. 123-124 από "Η διαδικασία που..." έως "...στον οργανισμό" και σελ. 133 από "Διαγονιδιακά ονομάζονται..." έως "... χοίρων και αιγών", πείτε μου ότι δεν προωθεί το ίδιο το τωρινό "σύστημα" εξετάσεων την παπαγαλία. Ζητούμε να περάσουν στην Ιατρική όσοι είναι μεν παπαγάλοι στη βιολογία, αλλά... ξέρουν να κάνουν αλχημείες με μιγαδικούς σε θέματα αντάξια ολυμπιάδας μαθηματικών.

    • KOSTAS70 avatar
     KOSTAS70 @ MAYRO XABIARI 27/05/2013 20:49:54

     Σωστός!

    • akenaton avatar
     akenaton @ MAYRO XABIARI 27/05/2013 21:40:20

     Συμφωνούμε! Ας αποδεσμευτούν οι εξετάσεις για τα πανεπιστήμια από το Λύκειο. Αυτό προτείνω εγώ. Το προ του 1980 σύστημα θα ήταν ιδανικό για την περίπτωση. Μετά να φτειάξουμε το κράτος μας. Και μετά να προχωρήσουμε σε συστήματα που δεν θα βασίζονται σε πανελαδικές εξετάσεις. ΠΟΛΥ ΜΕΤΑ!!!!

 55. billi smart avatar
  billi smart 27/05/2013 23:38:12

  στην παραπανω κουβεντα συμμετεχουν κυριως παλιοι μαθητες και οχι πολλοι εν ενεργεια καθηγητες...........το μεγαλυτερο προβλημα της παιδειας οπως το ζω απο τα μεσα...ειναι ο βαριεστημενος δασκαλος του δημοτικου(ηταν βαριεστημενος και οταν επερνε πολυ περισσοτερα λεφτα..)..που κατα βαση προερχεται απο την θεωρητικη κατευθυνση και δεν προωθει θετικη σκεψη....πως θα ερθει η καινοτομια που θα προαγει αναπτυξη??/αντε γεια...ολοι ασχετοι ειστε.... θυματα του φιλολογικου λομπυ της εκπαιδευσης....μουσιακης....της εκπαιδευσης των ποιητων....πηξαμε στην ποιηση....φατε ποιηση τωρα που τα λιγα μυαλα που εμειναν φευγουν ολα...αντε και καλο διπλωμα οδηγησης κλαρκ για τους κινεζους......

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ billi smart 28/05/2013 00:08:50

   άμα εσύ ζείς το πρόβλημα της παιδείας από μέσα και γράφεις ..."έπερνε", καταλαβαίνω το χάλι της παιδείας...
   Και το ύφος όπως αρμόζει σε ... εκπαιδευτικό!
   Σ΄ενοχλεί και η ποίηση....
   Λυπάμαι τα παιδιά που ..βαριεστημένα θα ...μορφώνεις!

 56. billi smart avatar
  billi smart 28/05/2013 00:27:35

  διαφωνεις με την αποψη???/ασε το υφος....το δικο σου ετσι κι αλλιως ειναι υφακι....απαντησε αν συμφωνεις με την αποψη....ο αφορισμος δεν ηταν για το φορουμ...ηταν για τον αποπροσανατολισμο απο την ουσια.....θελουμε ποιητες,τεχνολογικους νεωτεριστες η κλαρκατζηδες τωρα μαλιστα που ερχονται οι κινεζοι και θα πεσει πολυ φορτωμα...επι της ουσιας αδεξιε...

 57. billi smart avatar
  billi smart 28/05/2013 00:32:11

  και η ελληνικη γλωσσα τωρα με τους κινεζους να εισαι σιγουρος οτι ενα "ε" θα εχει....δεν υπαρχει λογος για παραπανω "ε"....

  • Αδέξιος Δεξιός avatar
   Αδέξιος Δεξιός @ billi smart 28/05/2013 06:38:06

   καλά, μα τόσο αγράμματος είσαι;
   Δεν ξέρεις τη διαφορά μεταξύ "παίρνω" και "περνώ".
   Ναι θέλουμε και Ποιητές, γιατί οι Ποιητές κράτησαν τη χώρα όρθια σε δύσκολους καιρούς.
   Και άλλες ειδικότητες θέλουμε.
   Και καλύτερα βιβλία έχουν ανάγκη τα παιδιά.
   Μα άμα τα σχολεία μας έχουν γεμίσει από "εκπαιδευτικούς" σαν και του λόγους σου, ο,τι και να κάνουν τα παιδιά, χάνουν το χρόνο τους και ασκούνται σε καταλήψεις. Εσείς βγάλατε τους....Αλέξηδες!

   • billi smart avatar
    billi smart @ Αδέξιος Δεξιός 28/05/2013 16:31:46

    ποιηση=δημιουργια.....αν λοιπον η δημιουργια ειναι μονο φιλολογικο πονημα τοτε να αρχισουμε να απαγγελουμε στον κοσμο τα ποιηματα μας μπας και εκτιμησουν την εμβαθυνση μας στο ανθρωπινο θυμικο μια και ειμαστε οι μονοι που μπορουμε να το κανουμε τοσο καλα...ειναι το μεγαλο μας ταλεντο....εμεις εχουμε το κληρονομικο χαρισμα της φανφαρας....η φαντασια του ελληνα ειναι το μεγαλο του πλεονεκτημα γι'αυτο και σε ολο τον κοσμο διαπρεπει στις θετικες επιστημες....

 58. billi smart avatar
  billi smart 28/05/2013 00:40:01

  και που 'σαι...ολοι οι μαθητες μου υποχρεωτικα διαβαζουν ραιημοντ καρβερ...συμβατικουλη.......δεν περιγραφω αλλο !!!

 59. απατσι avatar
  απατσι 28/05/2013 01:07:06

  Μόνο αλλαγή των βιβλίων χρειάζεται. Βιβλία σε κατανοητή γλώσσα, με σύνταξη ελληνικής γλώσσας, με στόχο την γνώση των βασικών αντικειμένων που αφορούν το επίπεδο Λυκείου, και την σύνταξη πολλών εργασιών όχι τόσο ως προς την έκταση και το βάθος ανάλυσης αλλά με την εστία ση στον τρόπο αναγραφής των εργασιών, ώστε να αρχίζουν από κάπου και να καταλήγουν σε ένα αποδεδειγμένο αποτέλεσμα.
  Γέμισαν βιβλία γραμμένα από ατάλαντους, αγράμματους , εχθρικούς προς την λέξη και έννοια πατρίδα, Ελλάδα, βιβλία με γνώσεις που πρέπει να διδαχθούν σε πανεπιστήμια. Πώς να μην παπαγαλίσει μετά ο μαθητής.

 60. billi smart avatar
  billi smart 28/05/2013 02:06:56

  ευτυχως που μπηκες αναμεσα μας και βγηκα αληθινος.....να 'σαι καλα....

 61. Καθηγητής avatar
  Καθηγητής 28/05/2013 04:43:42

  θα ήθελα την άποψή σας για 2-3 τρόπους αξιολόγησης

  1) υπάρχουν κάποια test που τα κάνεις στον υπολογιστή που ξεκινάνε από πολύ απλές ερωτήσεις και πάνε σε όλο και πιο δύσκολες και μετά σου βγάζουν ένα αποτέλεσμα για το επίπεδο που έχεις φτάσει. Αν αποτύχεις σε μια δύσκολη ερώτηση δεν "κόβεσαι", σε πάει σε λίγο πιο εύκολες και αν "σε ζυγίσει" ότι τις απαντάς άνετα, σε προχωρά σε πιο δύσκολες πάλι. Με στατιστική επεξεργασία (πχ κατανομές) σου βγάζει ένα προφίλ πόσο ικανός είσαι.

  2) Ανοικτά βιβλία - ετοιμα πάνω στο θρανίο σου - ή σε ηλεκτρονική μορφή και η αποστολή σου να είναι να γράψεις ένα essay, να κάνεις μια αναζήτηση στην ύλη και να παρουσιάσεις μια λύση σε ένα ζήτημα

  • Π. Ευθυμιάδης avatar
   Π. Ευθυμιάδης @ Καθηγητής 28/05/2013 12:34:39

   Μέχρι το τέλος Λυκείου η εκπαίδευση πρέπει να είναι κλασσική (παράδοση μαθήματος , ερωτήσεις κρίσεως , πολύ γράψιμο με κιμωλία , ατελείωτο γράψιμο στο σπίτι , εξέταση-βαθμολόγηση-ποινή, απροειδοποίητα διαγωνίσματα , εξάμηνο , κατατακτήριες, μετεξεταστέοι και όλες οι δοκιμασίες με κλειστά βιβλία κλπ). Ο υπολογιστής επικουρικά αντικαθιστά την εγκυκλοπαίδεια και τις πηγές, είναι χρήσιμος για την επικοινωνία μεταξύ μαθητών και μαθητών σχολείου. Αυτή είναι η εκπαίδευση. Δείτε ακόμα και στο Χάρβαρντ ή το ΜΙΤ σήμερα πως γίνονται οι παραδόσεις μαθημάτων (στο U-tunes) η κιμωλία ζει και βασιλεύει. Το θέμα ανοιχτό βιβλίο ισχύει στο Πανεπιστήμιο κυρίως στο πολυτεχνείο που ξέρω αλλά είναι εντελώς διαφορετικό το αντικείμενο και πάλι σε όχι όλα τα μαθήματα (ίσως και στις νομικές σχολές όπου δεν μπορεί κανένας να γνωρίζει τον ποινικό κώδικα απέξω).

   • Καθηγητής avatar
    Καθηγητής @ Π. Ευθυμιάδης 28/05/2013 12:50:27

    μπορούν αυτοί οι 2 τρόποι να αντικαταστήσουν τον σημερινό τρόπο αξιολόγησης στις πανελλήνιες ; Θα είχε αποτέλεσμα στην καταπολέμηση των αδικιών λόγω ατυχίας των παιδιών ;

    • Π. Ευθυμιάδης avatar
     Π. Ευθυμιάδης @ Καθηγητής 28/05/2013 15:26:34

     Ρητά και κατηγορηματικά ΟΧΙ.
     Το γιατί, σε παραπάνω σχόλια, το λέω και πολλοί άλλοι πολύ καλύτερα από εμένα. Η διενέργεια των εξετάσεων πρέπει να γίνεται από οργανισμό εκτός σχολείου πάντα. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος γιατί όταν υπάρχουν οι πανελλαδικές που κόβουν του ανεπίδεκτους μάθησης και αυτοί πάνε στη Βουλγαρία και αγοράζουν πτυχία ιατρικής είναι η μέγιστη αδικία για τους υπόλοιπους και καταστροφικό για τον πληθυσμό της χώρας.

     • Καθηγητής avatar
      Καθηγητής @ Π. Ευθυμιάδης 28/05/2013 15:35:39

      εστιάζω στον τρόπο εξέτασης και όχι στο φορέα. Ο φορέας ας παραμείνει ο ίδιος. Επικεντρώνομαι στην αδικία να χάσεις μια ευκαιρία στη ζωή σου γιατί δεν σου βγήκε μια άσκηση.

     • Π. Ευθυμιάδης avatar
      Π. Ευθυμιάδης @ Καθηγητής 28/05/2013 18:58:09

      Αυτή είναι η ζωή αγαπητέ και σ' αυτή εύκολο είναι να θεωρούμε τις ανεπάρκειες μας ατυχία. Οι καλοί από την ατυχία χαλυβδώνονται και ξαναπροσπαθούν. Όταν οι κανόνες του παιγνιδιού είναι ίδιοι για όλους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Συνήθως αυτός που αποτυγχάνει θεωρεί υπαίτιους όλους τους άλλους εκτός από τον ίδιο. Αν είσαι καθηγητής τα στουρνάρια που έχεις στην τάξη υπάρχει περίπτωση να γράψουν σε οποιοδήποτε σύστημα εξετάσεων; Αυτά περιμένουν την κατάργηση τους μόνο .....για να δικαιωθούν.

     • Αρχιμήδης avatar
      Αρχιμήδης @ Π. Ευθυμιάδης 29/05/2013 20:35:21

      Σοβαρά πιστεύεις οτι ακόμα και τώρα θα δικαιωθούν, θα ξανάλθουν οι εποχές με τις παχειές αγελάδες και όλα θα είναι όπως πριν χωρίς να χρειάζεται να τρέχουν στις Βουλγαρορουμανίες?

     • Π. Ευθυμιάδης avatar
      Π. Ευθυμιάδης @ Αρχιμήδης 29/05/2013 20:58:39

      Δεν το πιστεύω αλλά με αυτούς που μπλέξαμε.... Θα θυμάστε τι περιέφεραν οι Μπαμπινιώτηδες οι Βερέμηδες και οι Πανάρετοι. Υπάρχουν και χειρότεροι.

   • roadrunner avatar
    roadrunner @ Π. Ευθυμιάδης 28/05/2013 15:44:00

    Στις μέρες μας, μπορεί κάποιος να διδάξει ένα μάθημα
    "σαν να έγραφε με κιμωλία" , με χρήση τεχνολογικών μέσων, κερδίζοντας κάτι πολύ σημαντικό : χρόνο.

    • KOSTAS70 avatar
     KOSTAS70 @ roadrunner 28/05/2013 20:33:55

     Εδώ θα συμφωνήσω με τον Π.Ευθυμιάδη! Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θεοποίηση των σύγχρονων τεχνικών εκπαίδευσης (ΤΠΕ, διαδραστικοί κτλ), μ' αποτέλεσμα να έχουμε ξεχάσει τα βασικά. Άμα κάποιος δεν πιάσει χαρτί και μολύβι, ούτε ασκήσεις μπορεί να κάνει ποτέ, ούτε ορθογραφία μαθαίνει, ούτε, ούτε...

     Σε σεμινάριο επιμόρφωσης, σχετικά με τη χρήση ΤΠΕ στη διδασκαλία, παρακολουθήσαμε αυτό που περιγράφει παραπάνω ο Π.Ευθυμιάδης, τη διδασκαλία του "προφέσσορα" στο Χάρβαρντ, και μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι ... απουσίαζαν (!) τα σύγχρονα εποπτικά μέσα (όχι ο εργαστηριακός εξοπλισμός), ενώ χρησιμοποιούσε και κιμωλία και μαυροπίνακα.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ KOSTAS70 29/05/2013 19:41:57

      Μην μου λέτε, για προφέσσορες του Χάρβαρντ, γιατί στο Χάρβαρντ, μέχρι και τον ΓΑΠ κάνανε προφέσσορα !!!

 62. Καθηγητής avatar
  Καθηγητής 29/05/2013 00:48:20

  μα μόνο για τις εξετάσεις είπα...

 63. Irene L avatar
  Irene L 29/05/2013 13:19:04

  Το μόνο δίκαιο και αξιοκρατικό σύστημα ήταν το παλιό, το λεγόμενο "ακαδημαϊκό". Από τη στιγμή που εφαρμόστηκε το σύστημα των πανελληνίων και αργότερα πανελλαδικών (!), τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο. Αλλά μάλλον οι περισσότεροι είσθε πολύ νέοι για να τα θυμάστε αυτά.

  • Π. Ευθυμιάδης avatar
   Π. Ευθυμιάδης @ Irene L 29/05/2013 20:54:10

   Σε ποιο ακαδημαϊκό αναφέρεσαι ;

   • Irene L avatar
    Irene L @ Π. Ευθυμιάδης 30/05/2013 22:18:49

    Έτσι αποκαλούσαμε, κατ'ευφημισμόν, το παλιό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ προ πανελλαδικών το οποίο ήταν απόλυτα ανεξάρτητο από το απολυτήριο του 6ταξίου Γυμνασίου ή του Λυκείου. Διάβαζαν όλοι το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο έδινα εξετάσεις στη σχολή της προτίμησής τους. Όποιος ήταν πραγματικά καλός, έμπαινε. Βέβαια, τότε δεν είχαν οι γονείς τη νοοτροπία να πάρει το καμάρι τους ένα πτυχίο και ας είναι άχρηστο. Υπήρχαν και άλλες μορφές σταδιοδρομίας που στην πορεία αγνοήθηκαν επιδεικτικώς. Ας είναι καλά οι μετανάστες που κάνουν επιστημονική δουλειά σε ό,τι αναλαμβάνουν.

 64. Irene L avatar
  Irene L 29/05/2013 13:21:37

  Επίσης, ο κ. Ευθυμιάδης έχει απόλυτο δίκιο στα γραφόμενά του.

 65. Καθηγητής avatar
  Καθηγητής 29/05/2013 19:36:46

  κρίμα, δεν μου απάντησε κανείς, ίσως δεν το καταλάβατε. Στις 8 το πρωι, ο μαθητης μπαινει στο ίδιο εξεταστικό κέντρο να δώσει το ίδιο μάθημα, με το ίδιο αδιάβλητο εξεταστικό σύστημα που ισχύει σήμερα, ΟΚ ?

  Αλλά αντί για 4 θέματα ερωτήσεων και ασκήσεων σε χαρτί, του προσφέρουμε ένα βιβλίο και του ζητάμε να κάνει μια συνθετική εργασία ή έναν υπολογιστή με quiz με διαβαθμισμένα θέματα.

  Δεν θα ήταν καλύτερα για την ψυχολογία του ?

  • Αρχιμήδης avatar
   Αρχιμήδης @ Καθηγητής 29/05/2013 20:43:45

   Απόλυτα σωστός, και αυτό θα ήταν τέλειο αν εφαρμοζόταν σε ΟΛΕΣ τις εξετάσεις απο το Δημοτικό ως το Μεταπτυχιακό, όπως γίνεται στα προηγμένα κράτη.
   Ομως θα κατέστρεφε την παραπαιδεία που δεν υπάρχει σε όλα τα κράτη που το εφαρμόζουν...

  • Π. Ευθυμιάδης avatar
   Π. Ευθυμιάδης @ Καθηγητής 29/05/2013 21:06:02

   Τι σημαίνει συνθετική εργασία και τι ψυχολογία του μαθητή; Ο διαβασμένος και εύστροφος θα έχει καλύτερη ψυχολογία από τον μέτριο και χειρότερη από τον αδιάφορο που ετοιμάζεται να γίνει γιατρός στη Φιλιππούπολη την Μπρατισλάβα την Στάρα Ζαγόρα κοκ.
   Υπάρχει αντικειμενικός τρόπο βαθμολόγησης της συνθετικής εργασίας όπως στην άσκηση όπου μετράς μόρια; Μάλλον το πάμε στην ποίηση και με ποιο τρόπο βαθμολογούμε ένα ποίημα.

 66. Καθηγητής avatar
  Καθηγητής 29/05/2013 21:52:28

  Αρχιμήδη, δεν θα την εξαφάνιζε, αλλά κάτι θα γινόταν. Από κεκτημένη ταχύτητα οι γονείς θα στέλναν τα παιδιά να μάθουν να κάνουν καλύτερες εργασίες στα φροντιστήρια :-)

  Π. Ευθ.
  κάποιοι πιο πάνω ανέφεραν ότι παίζεται το μέλλον του μαθητή από μια ατυχία στην λύση μιας άσκησης. Αυτό ήθελα να διορθώσω με την πρότασή μου.

  όχι, η διόρθωση θα είναι πιο εύκολη και από την διόρθωση της έκθεσης. Η απάντηση θα είναι αντικειμενική και όχι υποκειμενική. Πχ ποιο ποσοστό των απογόνων που θα φέρει το τάδε γονίδιο ?

 67. artrockheaven avatar
  artrockheaven 30/05/2013 18:26:46

  O καθένας γράφει το μακρύ του και το κοντό του. Που υπάρχει παγκοσμίως αυτό το σύστημα παιδείας; Αυτό θέλω να μου πείτε ρε εξυπνάκιδες όλοι που είστε υπέρ του θεσμού των πανελλαδικών εξαιτάσεων. Εκτός και άν είστε καθηγητές που κάνουν ιδιαίτερα και τα παίρνουν μαύρα.

 68. Καθηγητής avatar
  Καθηγητής 30/05/2013 20:20:40

  εσύ Atrockheaven έχεις κάτι να προτείνεις για το θεσμό των "εξαιτάσεων" ή θα το παίζεις εξυπνάκιας με τους εξυπνάκηδες :P

  • artrockheaven avatar
   artrockheaven @ Καθηγητής 31/05/2013 23:56:30

   Μα αυτά που προτείνει ο Ροδινός δεν τα διαβάζετε; Μπαίνετε στο ιστολόγιο μάλλον μόνο για να αναρτήσετε σχόλια.

 69. Καθηγητής avatar
  Καθηγητής 30/05/2013 20:48:39

  και όσον αφορά τους καθηγητές που τα παίρνουν μαύρα. Πως αλλιώς μπορεί να τα πάρει ? Με μπλοκάκι ? Να έχει έσοδα ετήσια 3500 και να δίνει στο ΤΕΒΕ 3600 ?

 70. artrockheaven avatar
  artrockheaven 31/05/2013 23:58:10

  Όχι ρε δεν υπάρχουν μαύρα και άσπρα. Υπάρχει παραπαιδεία που είναι ανεπίτρεπτη. Και παγκόσμια πρωτοτυπία.

 71. alex avatar
  alex 16/06/2013 11:59:54

  Λοιπόν, για να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα ας πούμε μερικές αλήθειες:
  - Οι Πανελλαδικές είναι, ίσως, ο μοναδικός ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΟΣ θεσμός αυτής της χώρας. Η όποια αλλαγή επιχειρηθεί θα πρέπει να διατηρεί ως κόρη οφθαλμού και με πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας το στοιχείο της αξιοκρατίας.
  - Οι επιστήμονες που βγαίνουν από τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι υψηλού επιπέδου, πάνω από το μέσο όρο ευρωπαίων συναδέλφων τους και αυτό αποδεικνύεται, δυστυχώς, εκτός Ελλάδας όταν σταδιοδρομούν σε επιχειρήσεις του εξωτερικού. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι μπήκαν στο πανεπιστήμιο μέσω πανελλαδικών και όχι "αλλιώς".
  -Ο θεσμός αυτός θα πρέπει να γίνει οδηγός για να εμπεδωθεί επιτέλους η αξιοκρατία και σε άλλους τομείς. Ο ΑΣΕΠ είναι ένα τέτοιο παράδειγμα (χωρίς όμως "συνεντεύξεις" και άλλα τέτοια...). Επίσης θα πρέπει να τον εξάγουμε και να τον διαφημίζουμε και στο εξωτερικό.
  ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι όποιες κριτικές γίνονται στις πανελλαδικές είναι συνήθως εκ του πονηρού. Ξέρετε τί είναι να μην μπορεί ο υπουργός, ο πανεπιστημιακός, ο μεγαλοεπιχειρηματίας να ΜΗΝ μπορεί να βάλει το παιδί του σε μια σχολή; Αντίθετα να πετυχαίνει το παιδί του ψαρά ή της καθαρίστριας. Κάποιοι πολύ απλά, στη χώρα του ρουσφετιού και του νεποτισμού, δεν μπορούν να το ανεχτούν αυτό.
  Οποιοσδήποτε τολμήσει να διαταράξει το τελευταίο οχυρό της αξιοκρατίας διαπράττει ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ και χαντακώνει τις νέες γενιές και όλο το οικοδόμημα της Παιδείας.

 72. john avatar
  john 23/06/2013 02:02:15

  Αυτο που χρειαζομαστε ειναι ιδιωτικα πανεπιστημια!Εδω και τωρα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.