#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/07/2011 18:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατάφεραν να μας κάνουν την "μπανανία" της ΕυρώπηςΤο ψέμα έχει κοντά ποδάρια, αυτό είναι γνωστό. Όμως, και ο κόσμος δεν έχει πλέον βραχεία μνήμη.

Έστω κι αν παραβλέψουμε τα ψέματα της προεκλογικής περιόδου, τότε που ο Γ. Παπανδρέου ανακάλυπτε ότι «υπάρχουν λεφτά» και μοίραζε κοινωνικά επιδόματα, οι επόμενοι μήνες δεν μπορούν να ξεχαστούν.

Μάρτιος του 2010 και η Ελλάδα άρχισε να μαθαίνει νέους όρους. Τι είναι ΔΝΤ, τι είναι βοήθεια από το εξωτερικό και τελικά τι είναι Μνημόνιο. Τότε η κυβέρνηση εμφάνιζε ως μοναδική λύση μια θεραπεία – σοκ με θυσίες από τον ελληνικό λαό που όμως θα έβαζαν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Όλοι περίμεναν κάτι πρόσκαιρο, ένα Μνημόνιο ας πούμε για 2-3 χρόνια.

Υπογράφτηκε αυτό το Μνημόνιο, ο κόσμος έκανε υπομονή, νόμιζε ότι νοικοκυρεύονται τα οικονομικά της χώρας, ότι μπαίνει μια τάξη στο χάος.

Ο κ. Παπανδρέου, μας μιλούσε από το Καστελόριζο για την Ιθάκη που θα βρούμε σύντομα και υποσχόταν ότι δε θα χρειαστούν άλλα μέτρα πέραν του Μνημονίου.

Μαζί με τον πιο αποτυχημένο υπουργό των τελευταίων 50 ετών, Γ. Παπακωνσταντίνου και την αμέριστη βοήθεια της τρόικας πήραν ανάλγητα μέτρα αλλά ορκίζονταν ότι η Ελλάδα θα πάει μπροστά. Ακούγαμε το 2010 ότι η χώρα θα βγει στις αγορές το 2011 το πολύ το 2012.

Ακούγαμε ότι η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της διεθνώς και ότι καταφέραμε τους ξένους να δουν ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

Μας έλεγαν ότι με την οικονομική συνταγή τους θα μειωθούν τα ελλείμματα, θα μειωθεί το χρέος και θα καταστεί βιώσιμο, θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, η Ελλάδα θα γυρίσει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Τι έγινε όλους αυτούς τους μήνες;

Η Ελλάδα έχασε παντελώς της αξιοπιστίας της διεθνώς. Σε κάθε αξιολόγηση της τρόικας τρώγαμε σφαλιάρες για τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν. Η καταρράκωση της εικόνας της χώρας είναι εμφανής από τον τρόπο που μας αντιμετώπιζαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η οικονομική πολιτική σημείωσε παταγώδη αποτυχία. Πέραν της μείωσης του ελλείμματος κατά 5% (αν το δεχθούμε κι αυτό) η οποία επιτεύχθηκε μέσω της μείωσης μισθών και συντάξεων κι όχι λόγω του περιορισμού της απίστευτης κρατικής σπατάλης, δεν έχουν να επιδείξουν καμιά επιτυχία.

Η φορολογική πολιτική απέτυχε αφού από τη μια έπαιρναν από τις τσέπες των αδυνάτων κι από την άλλη άφηναν ασύδοτη τη φοροδιαφυγή. Αλλά και με τους υπερβολικούς φόρους στραγγάλισαν ακόμη και τους υγιείς επιχειρηματίες με αποτέλεσμα να βουλιάξουν τα έσοδα.

Φυσικά ούτε λόγος για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αφού αυτό διογκώθηκε, την ίδια στιγμή που αντί για πλεονάσματα συνεχίζουμε να παράγουμε ελλείμματα που συνεχώς αυξάνονται.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού επιμένει κοντά στο 10%, εκτός στόχων αναθεωρημένων και μη. Ο δανεισμός με τα πρώτα 110 δις αύξησε το χρέος καθιστώντας το μη βιώσιμο. Μάλιστα, βρήκαν και ένα τέχνασμα να μας που γιατί δανειζόμαστε. Είπαν ότι το κάνουμε για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Τελικά οι μισθοί και οι συντάξεις είναι αυτές που πληρώνουν τις δόσεις των δανείων.

Και φτάσαμε στο παρά πέντε της χρεοκοπίας, της γενικής στάσης πληρωμών. Χωρίς αξιοπιστία, χωρίς κόκκινες γραμμές, χωρίς δυνατότητα διαπραγμάτευσης συρθήκαμε σε νέο δανεισμό που θα εκτινάξει το χρέος στα ύψη.

Δεχθήκαμε απόφαση για ανταλλαγή ομολόγων στα πρότυπα των ομολόγων Μπρέιντι της Αμερικής. Δεχθήκαμε κούρεμα ομολόγων, ουσιαστικά δηλαδή αποδοχή αδυναμίας να πληρώσουμε.

Δεχθήκαμε να βαφτίζουν το δεδομένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «σχέδιο Μάρσαλ». Αποδεχθήκαμε να βάλουμε εγγυήσεις τα εμπράγματα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία ουσιαστικά.

Αποδεχθήκαμε ένα Μεσοπρόθεσμο που δεν θα έστεκε ούτε στη χειρότερη μπανανία της Αφρικής.

Κι όλα αυτά η ίδια κυβέρνηση τα βαφτίζει εθνική επιτυχία που θα βγάλει τη χώρα στις αγορές… από το 2014, θα μειώσει το χρέος (με νέο δάνειο δεν καταλαβαίνουμε πως θα το κάνει αυτό), θα περισώσει τις τράπεζες, θα περισώσεις μισθούς και συντάξεις. Αυτά που έλεγαν το 2010 θα ξανασερβίρουν πασπαλισμένα με ολίγη από ανάπτυξη.

Και έχουν μούτρα να βγαίνουν στον κόσμο να λένε ότι πρόκειται για σχέδιο σωτηρίας χωρίς να εξηγούν ότι είναι ξεκάθαρη χρεοκοπία που ευνοεί μόνο τους ισχυρούς δανειστές μας.

Οι συνέπειες της ολέθριας, αποτυχημένης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ θα φανούν πολύ σύντομα, αλλά αυτοί δε θα είναι εδώ. Θα έχουν φάει γιαούρτια και θα έχουν πάει σπίτια τους.

Ο ελληνικός λαός, όμως, θα είναι εδώ, θα υφίσταται τις συνέπειες αυτές και δυστυχώς θα αντιληφθεί ότι υποθηκεύτηκε το μέλλον των επόμενων γενεών.

Θέλει πράγματι πολύ μεγάλη (αν)ικανότητα για να καταφέρεις μέσα σε 20 μήνες να καταστρέψεις μια χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 25/07/2011 08:24:14

  Πολύ σωστό. "Οι συνέπειες της ολέθριας, αποτυχημέμης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, θα φανούν πολύ σύντομα, αλλά αυτοί δε θα είναι εδώ. Ο Ελληνικός λαός, όμως, θα είναι εδώ, θα υφίσταται τις συνέπειες αυτές και δυστυχώς θα αντιληφθεί οτι υποθηκεύτηκε το μέλλον των επόμενων γενεών."
  Όλοι μας πρέπει να αντιδράσομε προκειμένου αυτή η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της να πάνε στα σπίτια τους.

 2. Νικος avatar
  Νικος 25/07/2011 09:22:10

  Ο σωστος τιτλος ειναι ..
  "Πως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ μας καναν μπανανια της Ευρωπης"
  Να μαστε ειλικρινης !

  • Chris Theocharis avatar
   Chris Theocharis @ Νικος 25/07/2011 10:34:29

   Μπανανία είμαστε από τη στιγμή που, για λόγους μικροσυμφερόντων, δολοφονήσαμε τον Καποδίστρια, τον πρώτο που προσπάθησε να μεταρυθμίσει τα κακώς κείμενα... η Ιστορία πάει πολύ πίσω, δυστυχώς...

   • anonymous avatar
    anonymous @ Chris Theocharis 25/07/2011 11:57:59

    Μπανανία είμαστε από τη στιγμή που δημιουργηθήκαμε, διότι δημιουργηθήκαμε ως προτεκτοράτο της Αγγλίας και παραμένουμε ως τέτοιο μέχρι σήμερα, μόνο που σήμερα είμαστε προτεκτοράτο της Αμερικής.
    Όποιος νομίζει ότι θα πάψουμε να είμαστε προτεκτοράτο χωρίς τίμημα και ότι θα παραχωρηθεί στη χώρα η πραγματική ελευθερία της οικειοθελώς είναι γελασμένος.

   • NM avatar
    NM @ Chris Theocharis 25/07/2011 14:13:28

    +1000000000

  • εξυπνάκιας avatar
   εξυπνάκιας @ Νικος 25/07/2011 11:44:38

   μονο το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται φίλε. η ΝΔ αφησε ενα περηφανο έλλειμα 17% ,ενα πατριωτικό συστημα υγειας που ευθυνεται για το μισό μας χρεος και ενα δημοσιο τομέα με τουρκορουσφέτικες "αγρογες"

   • eap avatar
    eap @ εξυπνάκιας 25/07/2011 12:00:12

    Απλά για την ιστορία, οι αγρογήτες της ΝΔ, αν και σαφώς προσλήφθησαν με τρόπο μη αποδεκτό από κάθε νοήμονα άνθρωπο, τουλάχιστον για την πρόσληψή τους εκδόθηκε και ένα ΦΕΚ.Για τους αγρογήτες του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε ούτε αυτό.Προσλήφθησαν όπως προσλαμβάνει ο μπακάλης της γειτονιάς έναν υπάλληλο.Ούτε ΦΕΚ ούτε τίποτα!Γιατί βλέπεις τα ΠΑΣΟΚομάγαζα δε δίνουν αναφορά σε κανένα!Και τώρα τους κάναμε και μόνιμους ή έστω αορίστου χρόνου στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο, επι ίσοις όροις με όσους προσλήφθησαν με ΑΣΕΠ . Ετσι, για την ιστορία....

    • Φακ Κωστας avatar
     Φακ Κωστας @ eap 26/07/2011 01:43:59

     Να μιλάς καλύτερα για τον μπακάλη και τον υπάλληλό του...μπορεί και αυτός να έχει μεταπτυχιακό σαν και σένα αλλά δεν διπλασίασε τα μόριά του λόγω του φίλου του δημάρχου που του έκανε προσλήψεις ορισμένου χρόνου...

     Δε σε μαλώνω, απλώς μπορεί αργότερα να ζητάς δουλειά από τον μπακάλη της δικής σου γειτονιάς..και εκεί δεν θα χρειαστείς ΦΕΚ..

   • Φωνη avatar
    Φωνη @ εξυπνάκιας 25/07/2011 12:09:44

    Δεν άφησε έλλειμα 17% άφησε πολύ λιγότερο. Και επιπλέον επειδή η χώρα είχε ένα έλλειμα γύρω στο 12% έπρεπε να χρεοκοπήσει; Που το έχουμε δει αυτό μια χώρα επειδή έχει διψίφιο έλλειμα να χρεοκοπεί;

    Από το διψήφιο έλλειμα μέχρι το Δ.Ν.Τ. μέχρι τους μηχανισμούς στήριξης μέχρι τα μνημόνια και μέχρι τη χρεοκοπία μεσολαβεί μια απόσταση περίπου ίση με το χαος.

    Εδώ συζητάνε να μπει σε μηχανισμό η Κύπρος που έχει έλλειμα 5% και χρέος 60% του ΑΕΠ. Επομένως, όποιος νομίζει ότι έφταιγε το έλλειμα που μπήκαμε σε αυτό το τούνελ είναι βλακς.

  • Φωνη avatar
   Φωνη @ Νικος 25/07/2011 12:21:45

   Και Νίκο δεν είναι συγκρίσιμες οι ευθύνες όσο και αν ακούγεται σωστό στα αυτιά των πολλών αυτό που λες εσύ και λάθος αυτό που λέω εγώ.

   Το ΠΑΣΟΚ είναι υπεύθυνο που :
   1. Κατέστρεψε τους αγρότες και την παραγωγή με τις επιδοτήσεις

   2. Δημιούργησε έναν τεράστιο δημόσιο τομέα, που λειτουργεί ως σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων (μισθοφορικός στρατός ψηφοφόρων)

   3. Το πανεπιστήμιο είναι γιάφκα δήθεν αριστερής ιδεολογίας και κατά τα άλλα βολεύονται οι εκλεκτοί του συστήματος τους.

   4. Η επιχειρηματικότητα κατάντησε κρατικοδίαιτη

   5. Τα ΜΜΕ γιγαντώθηκαν πουλάνε αριστεροσύνη ενώ υπογείως στηρίζουν τις πιο αντιλαϊκές πολιτικές και έχουμε έλλειμα ενημέρωσης.

   Για ΟΛΑ αυτα φταίει το ΠΑΣΟΚ.

   Η ΝΔ φταίει που στα πολύ λιγότερα χρόνια που κυβέρνησε δεν μπόρεσε να τα αλλάξει. Ενώ έπρεπε να τα αλλάξει.Αλλά και αυτός είναι ο σκοπός του ΠΑΣΟΚ να φτιάχνει ένα σύστημα εξουσίας τόσο ισχυρό που ο άλλος να μην μπορεί να το ανατρέψει εύκολα και να μην μπορεί και να κυβερνήσει και κάποιος άλλος εκτός από τους ΠΑΣΟΚους.

   • mike avatar
    mike @ Φωνη 25/07/2011 12:32:23

    +100000000000

 3. Pikis avatar
  Pikis 25/07/2011 09:49:11

  Μόνο με συνεργασία Αλογοσκούφη-Παπακωνσταντίνου θα ξεφύγει η Ελλάδα από τον κίνδυνο.
  Λέμε και καμιά μαλ@κία να περνά η ώρα!

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ Pikis 25/07/2011 16:47:12

   Ο Αλογοσκούφης δεν ήταν κακός υπουργός. Βρες αντικειμενικά κάποιο κακό μέτρο ή μη αποδοτικό που πήρε και μετά να τον συγκρίνεις με τον άχρηστο Παπαμνημόνιο Παπακωνσταντίνου. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Μόνο οι πασόκοι είναι ίδιοι

 4. blue nile avatar
  blue nile 25/07/2011 10:28:01

  Η μείωση του ελλείματος κατά 5% είναι εικονική. Αν είχαν κανονικά πληρωθεί οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης το έλλειμα θα είχε μειωθεί κατά 3% περίπου.
  Σκεφτείτε μόνο τις επιστροφές του ΦΠΑ...

 5. Φαίφρα avatar
  Φαίφρα 25/07/2011 11:23:08

  Πολύ σωστό!
  Ηταν ο μόνος έλλην πατριώτης πολιτικός που πέρασε από αυτή τη χώρα στη νεότερη ιστορία της!
  Και τον δολοφόνησαν... όχι για μικροσυμφέροντα όμως. Χαλούσε τα σχέδια στις μεγάλες δυνάμεις και στα εδώ τσιράκια τους!

 6. μαρικα avatar
  μαρικα 25/07/2011 11:34:10

  Ολα ειναι εικονικα, ακομα και το συνολικο χρεος της Ελλαδας.

 7. δημητρης avatar
  δημητρης 25/07/2011 11:52:06

  Μακαριοι οσοι η μνημη τους φτανει μεχρι τον Μαρτιο του 2010...

  • Chris Theocharis avatar
   Chris Theocharis @ δημητρης 25/07/2011 13:30:08

   Να λέγεται αυτό!

 8. rommel avatar
  rommel 25/07/2011 12:26:58

  Το να είσαι ο Καραμανλής, να σε κυνηγάνε θεοί και δαίμονες να σε σκοτώσουν, να σε ρίξουν από την καρέκλα του Πρωθυπουργού, να σε εξαθλιώσουν μη δανείζοντας σε και στο τέλος να σε αναγκάσουν να χρεοκοπήσεις θα ήταν κατανοητό και δικαιολογημένο.

  Το να είσαι ο ΓΑΠ, να σε πάει με χίλια όλη η εγχώρια και ξένη δημοσιογραφική και διαχειριστική ελίτ, να έχεις το σύνολο του λαού να σε έχει για θεό και να ανέχονται ότι τους κάνεις, να σου δίνουν αέρα-πατέρα τα έσοδα δύο προϋπολογισμών (τα 110 δις του μνημονίου είναι περίπου το διπλάσιο από τα ετήσια έσοδα με τα οποία ΜΟΝΟ πάλευε ο Καραμανλής να τα φέρει βόλτα και που είναι περίπου 55 δισ) χώρια τα 55 δις που εισέπραξες από εμάς τους ιθαγενείς μέσα στο 2010 και παρόλα αυτά να καταλήγεις στη χρεοκοπία τότε πρέπει να είσαι πολλλλλύύύύύύ........... άντε να μη πω.

  Κρίμα στα λεφτά που δίναν οι μανάδες τους να τους σπουδάσουν οικονομικά.
  Κρίμα και σε μας.

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ rommel 25/07/2011 16:49:02

   πολλλλλύύύύύύ……….. πουλημένος

  • μεταρρυθμιστής avatar
   μεταρρυθμιστής @ rommel 27/07/2011 21:32:09

   Ρόμμελ ακόμα ζαλισμένος από το Ελ Αλαμέιν είσαι; Ποιος σου είπε οτι επί ΚΚ δεν δανειζόμασταν; Φυσικά δανειζόμασταν, πολύ χρήμα και με χαμηλό επιτόκιο ( όπως επαίρονται οι νεοδημοκράτες) Αλλά κοτζάμ Ρόμμελ να θαυμάζεις τον πιο αποτυχημένο Έλληνα πρωθυπουργό δεν είναι κάπως παράταιρο;Κρίμα τα παράσημα σου...

 9. TopGunZ avatar
  TopGunZ 25/07/2011 12:30:34

  Καλά, εσύ μείνε με το Γιωργάκη, που έχει βάλει σκοπό να μη μας αφήσει καθόλου γη.

  • mike avatar
   mike @ TopGunZ 25/07/2011 12:33:22

   +10000000000000

 10. Μηχανικός avatar
  Μηχανικός 25/07/2011 12:47:38

  Εάν προσθέσεις το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τα λεφτά που χρωστάει το κράτος σε εργολάβους, μηχανικούς και προμηθευτές, δεν νομίζω ότι προκύπτει μείωση του ελλείματος...

  • Μηχανικός avatar
   Μηχανικός @ Μηχανικός 25/07/2011 12:48:55

   *** Το σχόλιο πηγαίνει στον blue nile 10:28

 11. Ο κύκλος έκλεισε! Σκοπός επετεύχθη! avatar
  Ο κύκλος έκλεισε! Σκοπός επετεύχθη! 25/07/2011 12:54:45

  Εάν υπάρχει ένα βιβλίο από το οποίο ένας ιστορικός ερευνητής μπορεί να βγάλει την αλήθεια για την Προδοσία της Κύπρου το 1974, αυτό το βιβλίο είναι «Η ΑΛΗΘΕΙΑ» που έγραψε ο χουντικός αρχηγός των ενόπλων Δυνάμεων Γρηγόρης Μπονάνος, διότι με όσα γράφει βγαίνει ξεκάθαρα το συμπέρασμα ότι είναι «….»
  Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Γρηγόρη Μπονάνου που είχαν να κάνουν με το φλέγον θέμα των πετρελαίων πρίν το 1974, μετά από μια μικρή εισαγωγή που αποδεικνύει (παρόμοια σημεία υπάρχουν αρκετά στο βιβλίο του) ότι είναι «…..»
  Στην σελίδα 215 του βιβλίου του ο στρατηγός γράφει τα εξής:
  «...Δεν ήταν μόνο ο Μακάριος που ήθελε να φύγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από την Κύπρον. Ηθελα κι εγώ! Εχω ήδη αναφέρει ότι επίστευα πως κάποιαν στιγμήν η Ελλάς έπρεπε να αμεμπλακή από το πυορρούν αυτό πρόβλημα...».
  «…Εγνώριζα μετα βεβαιότητος ότι ο Ιωαννίδης θα προχωρούσε στην ανατρεπτικήν ενέργειαν εναντίον του Μακαρίου, είτε το ηθελα εγώ είτε όχι, είτε παρέμεινα Αρχηγός, είτε πατητούμην. Ηδυνάμην βεβαίως να παραιτηθώ. Αλλά τούτο δεν θα μετέβαλε την πορείαν των πραγμάτων. Δεν επρόκειτο η παραίτησίς μου να αποτρέψη την ενέργειαν. Αντιθέτως επίστευα ότι παραμένων ήτο δυνατόν να προλάβω άλλας δραματικάς εξελίξεις και πιθανώς να εμποδίσω εμπλοκήν της χώρας εις περιπετείας... Διατηρούσα την ελπίδα ότι παραμένων στην θέσιν μου θα εύρισκα την ευκαιρία να πολιτικοποιήσω το καθεστώς πράγμα που έκαμα άλλωστε την πρωΐαν της 23 ης Ιουλίου 1974 πρίν όμως συμβή οτιδήποτε»
  Οπως κάθε πρωί εκείνο το Σάββατο 20 Ιουλίου 1974 ετοιμαζόμουν να προσέλθω ενωρίς στο γραφείο μου...Κατά την είσοδόν μου στο γραφείο μου μη ηκολούθησαν εντός αυτού ο Αντισυνταγματάρχης Μιχαήλ Πηλιχός και οι Ταγματάρχαι Χαρ. Παλαϊνης και Γερ. Ματάσης. Οι δύο πρώτοι έφερον στολήν εκστρατείας και τα πιστόλια των. Πριν ακόμη κρεμάσω το πηλίκιόν μου και καθίσω στο γραφείον μου, τόσον ο Πηλιχός όσον κι ο Παλαΐνης ήρχισαν με έντονον ύφος και χειρονομούντες να μου λέγουν ότι η ΕΛΔΥΚ βάλλεται και έπρεπε να αντιδράσωμεν αμέσως.
  Προς στιγμήν αιφνιδιάσθηκα. Ητο φυσικόν να μην αναμένει ο Αρχηγός Ενόπλων δυνάμεων να του λέγουν ο κ. Πηλιχός και ο κ. Παλαϊνης τι να κάμη. Διετήρησα όμως την ψυχραιμίαν μου και τους απέπεμψα εις αυστηρόν τόνον, σχεδόν σκαιώς. Τους διέταξα να τσακισθούν να επιστρέψουν στα γραφεία των και αυτοί και ωρισμένοι άλλοι αξιωματικοί…»(σελ. 241)
  «…Εν τω μεταξύ είχε προσέλθη και ο Ιωαννίδης…Ειχεν όμως αρχίσει να χάνη το παιχνίδι. Τώρα δεν ήτο δυνατόν να αποφασίζει εκείνος. Το Αρχηγείον διεδραμάτιζε τον αποφασιστικόν του ρόλον και ο Ιωαννίδης μοιραίως περιήρχετο πλέον στο περιθώριον…» (σελ. 242)
  «…ολιγον πρό της λήξεως της συνεδριάσεως του Πολεμικού Συμβουλίου, ο Χανιώτης, αναφέρει ότι η ΕΛΔΥΚ ήδη βάλλεται υπό των Τουρκων και η τουρκική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει κατωκημένας περιοχάς. Ο Ιωαννίδης ο οποίος κάθε τόσον έλεγε προς τον Ανδρουτσόπουλον να σταματήσει το κουβεντολόι και να αρχίσει η δράσις», εκμεταλλευόμενος την ψυχολογίαν που εδημιούργησεν η αναφορά του Χανιώτη, ηγέρθη εκ της θέσεως του και εφώναξε:
  -Σταματήστε Εχουμε πόλεμο!...»(σελ244)
  «…Διενυκτέρευσα στο Αρχηγείο για δύο λόγους: Ο πρώτος ήτο ότι εκεί είχα τα μέσα διοικήσεως και επικοινωνιών που μας ήταν απαραίτητα δια μίαν αστραπιαίαν αντίδρασιν εάν «κάτι δεν πάει καλά»(Σχόλιο: Δηλαδή όλα ως εκείνη την στιγμή … «πήγαιναν καλά;» «Πηγαιναν» σύμφωνα με το …πρόγραμμα;) και ο δεύτερος ως μέτρον ασφαλείας, αφού εκεί ήτο δύσκολον να με εξουδετερώση ο Ιωαννίδης…»(σελ 276)
  Ο Γρηγόρης Μπονάνος στην σελιδα 273 του βιβλίου του γράφει τα εξής: «Ο Ιωαννίδης παρά την αποδυνάμωσίν του με το φιλελευθερο πνεύμα που είχε πλέον κατακλυσει τας Ενόπλους Δυνάμεις μετά την επιστράτευσιν εξηκολούθει να έχη ακόμα ισχυρά ερείσματα μεταξύ των αξιωματικών και, ιδιαιτέρως εντός του Αρχηγείου , διέθετε μεγάλην δύναμιν. Ητο βέβαιον ότι εάν επληροφορήτο ότι οι Αρχηγοί είχον μυστικώς συνεννοηθή να τον παραμερίσουν και με οδηγήσουν είς εξομάλυνσιν της καταστάσεως, του ήτο εύκολον με το νεύμα του μόνον να μας ενταφιάση στο περίβολον του Αρχηγείου. Και τότε το παν θα εχάνετο…»
  ΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
  «…Ο Ιωαννίδης έσπευδε να υπερθεματίση όταν εγίνετο λόγος δια το πετρέλαιο. Επίστευε και αυτός ότι η Ελλά είχε σπουδαίας προοπτικάς χάρις εις την αντλησιν του «μαύρου χρυσού», η οποία κατά την γνώμη του έπρεπε να επισπευσθη…»(σελ 164)

  Δευτέρα συνάντησις, Φεβρουαρίου 1974
  Κατά την συνάντησιν αυτήν, ο Ανδρουτσόπουλος μας παρουσίασε χάρτας και διαγράμματα κοιτασμάτων πετρελαίου πλησίον της Θάσου. Κατ΄ αυτόν, αλλά και κατά τον ιωαννίδην υπήρχεν τόσον πετρέλαιον ώστε να καταστώμεν αυτάρκεις δια περίοδον είκοσι τουλάχιστον ετών. Υπελόγιζαν την ημερησίαν άντλησιν εις διακοσίας χιλιάδας βαρέλια και η αισιόδοξία των ήτο πράγματι μεγάλη. Προσεπάθησαν να την μεταδώσουν και εις τους λοιπούς, δηλαδή τον Γκιζίκην και εμένα και μας απεκάλυψαν ότι η σύμβασις με την εταιρεία «Οσεάνικ» η οποίας θα ανελάμβανε το έργον είχεν ήδη υπογραφή… (σελ 165-166)
  Τρίτη συνάντησις, Μάρτιος 1974
  Αρχικώς η συζήτησις περιεστράφη και πάλιν γύρω από τα πετρέλαια της Θάσου. Δι άλλην μια φορά ο Ανδρουτσόπουλος και ο Ιωαννίδης ενεφανίσθησαν ενθουσιώδεις και υπεραισιόδοξοι. Είπα τότε ότι δεν συμμερίζομαι την άκρατον αισιοδοξίαν των…(σςλ 166)
  Τετάρτη συνάντησις, Απρίλιος 1974
  Αρχίσαμε πάλι με τα πετρέλαια της Θασου! Το θέμα εξελίσσετο εις μονομανίαν δια τον Ανδρουτσόπουλον. Ηκούσθησαν πάλιν ενθουσιώδη λόγια η σύζήτησις όμως ήτο άνευ περιεχομένου και την φοράν αυτήν…(σελ 168)
  Πέμπτη συνάντησις Μαίος 1974
  Αρχίζομε πάλιν με τα πετρέλαια της Θάσου.! Μακρά συζήτησις χωρίς ενδιαφέρον. Ο Ιωαννίδης είπε στον Ανδρουτσόπουλον να επισπεύση την εκμετάλλευσίν των…(σελ 169-170)
  Οι Τούρκοι και το Αιγαίον
  Από των αρχών του Μαρτίου 1974 η τουρκική κυβέρνησις ήρχισε να εξαγγέλη την προσεχή έναρξιν ερευνών στο Αιγαίον, δια την ανεύρεσιν πετρελαίου. Πρόθεσίς των ήτο να διεξαγάγουν ερεύνας εις τα διεθνή ύδατα μεταξύ των ελληνικών νήσων Λέσβου και Λήμνου.
  Αι τουρκικαί αμφισβητήσεις της υπάρξεως υφαλοκρηπίδος των πλησίων των Μικρασιατικών παραλίων ελληνικών νήσων είχον και άλλοτε διατυπωθή. Μακροπρόθεσμος στόχος της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής ήτο η συγκυριαρχία στο Αιγαίο.,.»(σελ 183)
  Τα πετρέλαια και πάλιν
  Εχω ήδη πολλάκις αναφερθή στη υπέρμετρον αισιοδοξίαν του Ιωαννίδη και του Ανδρουτσοπούλου δια τα πετρέλαια της νήσου θάσου. Ητο ένα θέμα που γι αυτούς μεν είχε εξελιχθή εις μονομανίαν, εμέ δε με εταλαιπώρει διότι εις αυτό έβλεπα να στηρίζεται κάθε προοπτική βελτιώσεως της οικονομικής καταστάσεως της χώρας και επομένως και της περαιτέρω ενισχύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν υπήρξε συνάντησις , δεν εγένετο σύσκεψις, κατά την οποίαν δεν είχον την «πρώτην θέσιν». Αι πληροφορίαι όμως από την Καβάλαν δεν εδικαιολόγουν τόσης αισιοδοξίαν. Υπήρχεν ασφαλώς πετρέλαιον. Αλλ΄ ουδείς εγνώριζε ή ηδύνατο να δώση ασφαλείς ή έστω συγκεκριμένας πληροφορίας περί των πιθανών ποσοτήτων του χρόνου αντλήσεως κ.λ.π.
  Πέραν τούτου, παρηκολούθουν με σκεπτικισμόν το όλον ζήτημα διότι επίστευα ότι το πετρέλαιον του Αιγαίου θα εξελίσσετο εις ένα ακόμα κίνητρον εναντίον μας από τους ούτως ή αλλως βυσσοδομούντας εναντίον της χώρας μας βορείους και ανατολικούς γείτονας. Και επίστευα ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί το όλον θέμα με περισσοτέραν σοβαρότητα…(σελ 188)
  «Περί τας αρχάς Ιουλίου, με επεσκέφθη ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Οσεάνικ» Αμερικανός ειδικός Μπράντλεϋ, συνοδευόμενος υπό τινος νεαρού Ελληνος μηχανικού του οποίου δεν συνεκράτησα το΄όνομα. Ο Μπράντλεϋ με ηυχαριστησε δια τα ληφθέντα μέτρα περιφρουρήσεως του γεωτρυπάνου και με ενημέρωσε επί της πορείας των εργασιών. Μου είπεν ότι πετρέλαιον θα αντληθή περίπου μετά διετίαν και θα είναι της τάξεως των 50 χιλ βαριλίων ανα ημέραν αντλήσεως, με προοπτικήν όμως προοδευτικής αυξήσεως της αποδόσεως του κοιτάσματος…(σλ 189)
  Σχόλιον: Εκαμε άραγε λάθος στις εκτιμήσεις του ο «Αμερικανός ειδικός Μπράντλεϋ» ή μήπως σκόπιμα η ΚαραμανλοΠαπανδρεική διοίκηση δεν εκμεταλλεύτηκε την ποσοτητα πετρελαίου που θα μπορούσε να αντληθεί από το κοίτασμα, προκειμένου να επέλθουν τα παρόντα!;;
  «Ακολούθως ο Κυρου μου είπε ότι οι Αμερικανοί προσέφεραν στον «Ελληνικόν Βορράν» έν εκατομμύριον δραχμών δια να μη δημοσιευθή ένα άρθρο σχετικόν με τας ερεύνας της της «Οσεάνικ» στον κόλπον της Καβάλας.
  -Παρακαλω να μεινη μεταξύ μας, προσέθεσε, αλλά αν η Λεβαντή η εκδότις του Ελληνικού Βορρά δεχθή τα χρήματα και δεν δημοσιεύσει το άρθρον μου, θα το δημοσιεύσω αλλού1…» (σελ. 205)
  «Αι συζητήσεις συνεχίζοντο. Αλλ’ όχι πλέον επί του μέλλει γεννέσθαι. Αυτό αφήνετο δια την ώραν που θα έφθανε ο Καραμανλής. Ο Γαρουφαλιάς αφηγήθη εις εμέ και τον Γαλατσάνον ένα περιστατικόν, το οποίον απεδείκνυε την ανευθυνότητα και ανεπάρκειαν του υπουργού του Ανδρουτσοπούλου, Κυπραίου. Εις μιαν φιλικήν οικίαν οπου είχε προσκληθή, έλεγε κομπορημονών, ότι «είμεθα αποφασισμένοι να διώξωμεν και τον Μακάριον και τους Αμερικανούς αν χρειασθή». Φαίνεται ότι και ο Κυπραίος είχε προσβληθή από το σύνδρομον του πετρελαίου της Θάσου, δια το οποίον ο Ιωαννίδης και ο Ανδρουτσόπουλος επίστευαν ότι θα μας καθίστα πανίσχυρους…»(σελ 256)

  Όταν ο Γρηγόρης Μπονάνος «πέτυχε τον σκοπόν του»

  «Τον Τάσκα συνώδευαν κατά την προσέλευσίν του στο γραφείον του Γκιζίκη, όπου όπως ανέφερα εκλήθη δια να ζητηθή διάβημα της κυβερνήσεως προς την Τουρκίαν, ο Αντισυνταγματάρχης Μάρντερ και κάποιος ανώτερος υπάλληλος της Πρεσβείας. Όσην ώραν οι πολιτικοί συνεζήτουν με τον πρεσβευτήν, εκείνοι με επλησίασαν και μου είπαν:
  -Αρχηγέ θα πρέπει να είστε ευχαριστημένος με την εξέλιξην».
  Απήντησα ότι βεβαίως και είμαι, δι’ αυτό αλλωστε και την επεδίωξα!.
  Ο Μάρντερ προσέθεσε:
  -Πρέπει να είσθε ικανοποιημένος διότι ήτο καιρός πλέον να γίνη αυτή η μεταβολή…»(σελ 298)

  Χάρης Αριστείδου
  Λεμεσός

 12. kp8 avatar
  kp8 25/07/2011 13:17:00

  "....αλλά αυτοί δεν θα είναι εδώ. Θα έχουν φάει γιαούρτια και θα έχουν πάει σπίτια τους." Δεν ξέρετε πόσο θα ήθελα να βγείτε αληθινός. Αλλά αυτοί εδώ και γιαούρτια τρώνε και μούτζες και προπηλακίζονται και κάθε μέρα γίνονται μάρτυρες της συλλήβδην αποδοκιμασίας του κόσμου, που φωνάζει με όποιο τρόπο μπορεί "δεν σας θέλουμε, να φύγετε". Και τίποτα, αυτοί εκεί γαντζωμένοι στις καρέκλες να λένε ότι έχουν την εντολή του λαού. Τόσο που έχω αρχίσει να φοβάμαι ότι μήπως δεν ξαναδούμε εκλογές σ' αυτόν τον τόπο. Μακάρι να έχετε δίκιο και να φύγει από την Ελλάδα αυτή η μαύρη κυβέρνηση- αράχνη. Μακάρι ...

 13. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 25/07/2011 13:37:35

  Το αποτέλεσμα που εύστοχα περιγράφει η ανάρτηση, συνέβη διότι ο ΓΑΠ αντιμετώπισε τη χώρα και την αντιμετώπιζε πάντοτε ως μπανανία και τους πολίτες της ως κάποιο είδος παράξενων απροσάρμοστων ιθαγενών που χρειάζονταν τη "φωτισμένη" του καθοδήγηση για να γίνουν "άνθρωποι".

  Εντελώς αποικιοκρατική, αγγλοσαξωνική αντίληψη. Αυτή όμως είναι η βαθύτερη αιτία της πραγματικότητας που βιώνουμε.

 14. Σταύρος avatar
  Σταύρος 25/07/2011 14:41:20

  Αξίζει συνσχολιαστές να το δείτε.
  Καθαρό ενδοφλέβιο ΤΟΝΟΤΙΛ!!!
  http://youtu.be/ppJW01LeRrk

  not Greece vs GREECE

 15. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 25/07/2011 17:13:53

  Αν υποθέσω ότι ο δημόσιος οικονομικός κύκλος θα γίνει ενάρετος και θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Τι σημαίνει άραγε αυτό για την αποπληρωμή των θεωρητικά "κουρεμένων" ομολόγων; Θα πέσουν τα επιτόκια για το χρέος των ιδιωτών πού εθελούσια (χωρίς εισαγωγικά) θα μπούν στο νέο πρόγραμμα "ανακούφισης" πού αποφασίσθηκε για το ελληνικό δημόσιο;
  Οχι φυσικά. Ας το δούμε λίγο παρακάτω γιατί δεν θα συμβεί και τι τόκους καλείτε να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο στο μέλλον για τα 135 δισ. ευρώ, τίτλων δημοσίου πού κατέχουν οι ιδιώτες.

  Μέχρι το τέλος του έτους 2014, τα ομόλογα που λήγουν θα αντικατασταθούν με νέα ομόλογα. Αυτό θα γίνει με τρείς τρόπους.
  1. Ιδια ονομαστική αξία και νέο επιτόκιο περίπου 4,50%.
  2. Ονομαστική αξία στο 80% της λήγουσας και νέο επιτόκιο 5,90% για 15 έτη.
  3. Ονομαστική αξία στο 80% της λήγουσας και νέο επιτόκιο 6,42% για 30 έτη.
  Αν υποθέσουμε ότι το 50% των ιδιωτών θα προτιμήσουν να ανταλάξουν τα ομόλογα πού κατέχουν με νέα μειωμένης ονομαστικής αξίας στο 80%, θα έχουμε μια ονομαστική μείωση του χρέους κατά 13,50 δις. ευρώ (στα χέρια ιδιωτών βρίσκονται ομόλογα αξίας 135 δις. ευρώ).
  Διαλέγετε και παίρνετε. Είτε κανένα κούρεμα και νέο επιτόκιο 4,50%, είτε 20% κούρεμα και επιτόκιο 5,90% για τα δεκαπενταετή ή 6,42% για τα τριακονταετή. Και όλα αυτά με εγγύηση του EFSF.
  Δηλαδή, οι ιδιώτες πιστωτές συμβάλλουν στην πραγματικότητα στην μείωση του χρέους με 0% και έχουν στα νέα ομόλογά τους την εγγύηση του EFSF, ότι θα τα πληρωθούνε στην λήξη τους.

  "Αυτονόητα" το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να δώσει εμπράγματα δικαιώματα στο EFSF και αυτό γιατί εγγυάται το χρέος μας στούς πιστωτές μας για τα επόμενα, τουλάχιστον, 30 χρόνια. Και "αυτονόητα" οι εταίροι μας θα ελέγχουν την εφαρμοζόμενη απο την ελληνική κυβέρνηση οικονομική πολιτική για το ίδιο, τουλάχιστον, χρονικό διάστημα, μιάς και το EFSF εγγυάται και τα δάνειο των εταίρων μας. Οποιος έχει ελάχιστες γνώσεις διεθνούς οικονομικής πολιτικής, μπορεί να καταλάβει άν η αποφασισθείσα "δημοσιονομική κατοχή" και ο έλεγχος που μας επιβλήθηκε, θα κατευθυνθεί πρός όφελος της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και στην άνοδο του βιωτικού επιπέδου των ελλήνων πολιτών ή πρωτίστως πρός όφελος των διάφορων πιστωτών μας.
  Δηλαδή βγούμε δεν βγούμε στις αγορές είναι παντελώς πιά αδιάφορο. Μετά θάνατον, ενδεχομένως, καταφέρουν τα παιδιά μας να διώξουν τούς κατοχικούς.
  Αυτά για το "κούρεμα" και την "σωτηρία" μας απο την πτώχευση.

 16. γιώργος avatar
  γιώργος 25/07/2011 18:34:27

  Έξοχο! Απίστευτο! Σαφήνεια κ ακρίβεια λόγου! Μπράβο!
  galgreece

 17. Twins avatar
  Twins 26/07/2011 17:28:46

  Τουλάχιστον οι "Χώρες-Μπανανίες" παράγουν και εξάγουν έστω Μπανάνες... εμείς ούτε αυτό δεν κάνουμε..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.