#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/03/2011 22:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κατάλαβε κανείς τι έγινε στο Καστελόριζο το Σάββατο 12 Μαρτίου;

 Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων στην Λιβύη και τα κατορθώματα επί ανύπαρκτων αντιπάλων Γάλλων, Βρεττανών και Αμερικανών, με επόμενη «φάση» την ανάληψη δράσεως απο τα ρετάλια του ΝΑΤΟ Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία κλπ. πέρασε (οχι τυχαία...) απαρατήρητο ή σχεδόν το ναυτικό επεισόδιο στο Καστελόριζο το Σάββατο 12 τρέχοντος.

Σιγά τ’αυγά θα πεί κάποιος, εδώ η Yavuz και η Yildirim κοντεύουν να αποκτήσουν τιμής ενεκεν νηολόγιο Λιμένος Λαυρίου !

Με μία διαφορά, κατά την γνώμη μου εξαιρετικά κρίσιμη :Οι αλλεπάληλες «αβλαβείς» διελεύσεις» των τουρκικών πλοίων αντιμετωπίζονται με αμηχανία εν μέρη λόγω της τυπικής, νομιμοφανούς διεξαγωγής τους σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας που εχομε υπογράψει και αναφέρεται ρητά στις  εννοιες των innocent passage”και ‘’transit passage’’ (UNCLOS αρθρα 18, 19, 20, 30, 37, 39, κ.α) αλλά φυσικά και λόγω της φοβικής αντιμετωπίσεως των ελληνο-τουρκικών διαφορών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για κάτι ανάλογο, «θολό», με εξαιρετικά απαιτητική τεχνική τεκμηρίωση του ΓΙΑΤΙ Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΒΛΑΒΗΣ , αλλά για ευθεία αμφισβήτηση Εθνικής Κυριαρχίας και επακόλουθο «γκριζάρισμα» μιας διακεκαυμένης ζώνης της Ελληνικής επικράτειας.

Πρόκειται και δεν διστάζω να το πώ ΓΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΙΜΙΩΝ !

Ας δούμε τα γεγονότα : Ιταλική εταιρεία που εργάζεται για το Ισραήλ και κάποιο project «στρώσεως» οπτικής ινας που θα διασυνδέει τις δυο χώρες (Ιταλία – Ισραήλ) μισθώνει ειδικό σκάφος για μετρήσεις και προπαρασκευαστικές ενέργειες κατά μήκος της διαδρομής.

Οι Ιταλοί ζητούν την αδεια των Ελληνικών Αρχών για την διενέργεια των μετρήσεων, οπως προβλέπεται απο το δίκαιο της θάλασσας και αφού πρόκειται για Ελληνική παράκτια ζώνη, ΕΝΤΟΣ του Ελληνικού FIR που συμπίπτει με την οριογραμμή Ελλάδος – Τουρκίας, περιοχή οπου εκ του ΙΜΟ – ΙCAO το Ελληνικό MRCC του Πειραιώς είναι αρμόδιο για Ερευνα – Διάσωση.

Η αδεια δίδεται και μάλιστα εκδίδεται σχετική οδηγία NAVTEX. Oι οδηγίες NAVTEX είναι το ναυτιλιακό αντίστοιχο των αεροπορικών NOTAM, πληροφορούν δηλαδή τους ναυτιλλομένους για θέματα καιρού, επικινδύνων καταστάσεων, ενεργοποίηση πεδίων βολής κλπ. Εκπέμπονται στις ναυτικές ζώνες συχνοτήτων MF και ΗF συγκεκριμένες ωρες για κάθε χώρα και οι σχετικές προδιαγραφές είναι καθορισμένες απο τον ΙΜΟ και την ITU-R (Διεθνή οργανισμό Ναυτιλίας και Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών – Ραδιοεπικοινωνιών). Για την Ελλάδα αρμόδια Υπηρεσία εκπομπής είναι το Ολυμπία Ράδιο του ΟΤΕ και μάλιστα το καλοκαίρι του 2010 κατόπιν επιθυμίας του Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας ξεκίνησε η αναβάθμιση με πομπούς στα βραχέα της Υπηρεσίας NAVTEX με σκοπό την πλήρη κάλυψη της Ελληνικής ΑΟΖ (στα χαρτιά ακόμη) πρός την ... Λιβύη και την Τυνησία.

Εκδίδεται λοιπόν η σχετική ΝΑVTEX και οι Ιταλοί με την αδεια στο χέρι ξεκινούν το εργο τους.

Εχει ομως προηγηθεί η συνέντευξη Νταβούτογλου στην γνωστή «σώφρονα» εφημερίδα του Φαλήρου, οπου ο κ. Καθηγητής μας λέγει ξεκάθαρα οτι το Καστελόριζο ειναι μέν ελληνικό (καλοσύνη του!) ΑΛΛΑ ευρίσκεται στην Μεσόγειο και ΟΧΙ στο Αιγαίο. Με λίγα λόγια, αντε να δεχθούμε κουβέντα για ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, αντε να σας δώσωμε το τμήμα απο τον 25ο μεσημβρινό και δυτικά αλλά οχι να ζητάτε κυρίαρχα δικαιώματα στην Α. Μεσόγειο ! Απλά, εάν θέλετε ΑΟΖ, αυτή θα περιορίζεται στον Αιγαιακό χώρο αλλά σε καμμία περίπτωση ΕΞΩ απο την «κλειστή η ημίκλειστη» θάλασσα του Αιγαίου και δή στο Καστελόριζο που είναι μία «σφήνα» στην Τουρκική υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ...

Το είπε, οι του Alexis τον ακουσαν με σεβασμό (ολόκληρος καθηγητής !) και τον αποχαιρέτισαν καθώς πήγαινε να επιθεωρήση το «Στρατηγικό βάθος» στην Θράκη...

Οι ασχετοι περί τα «στρατηγικά βάθη» Ιταλοί (περιορίζονται στα βάθη της Ρούμπι !) εν αγνοία των λεπτών αυτών γεωγραφικών αποχρώσεων συνέχιζαν απτόητοι οταν εμφανίσθηκε η κορβέτα Bandirma.

Αυτή είναι ...τοπική ηρωίδα, είναι αυτή που εχασε το Sonar της οταν «εξυσε» υφαλο ανοικτά της Ρώ, οπου πήγε να επιθεωρήσει την φρουρά, μήπως και οι γιουνάνηδες εστειλαν τίποτε κομμάντος και παραβιάζουν την συνθήκη των Παρισίων... Ο αγέρωχος λοιπόν θαλασσόλυκος καπετάνιος της Bandirma, πιθανώς με ολοκαίνουργιο Sonar, διέταξε τους Ιταλούς να αποχωρήσουν πάραυτα απο την περιοχή, καθώς διεξάγουν «παράνομα» ερευνα σε Τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Οι Ιταλοί προσπάθησαν να εξηγηθούν, είπαν οτι εχουν αδεια απο τις Ελληνικές Αρχές που σύμφωνα με τις συντεταγμένες είναι αρμόδιες για την περιοχή, τίποτε... Ανένδοτος ο Τούρκος επέμεινε στην αμεση απομάκρυνση αλλοιώς ...θα ανοιγε πύρ ! Με ενα πυροβόλο των 100 χλστ, δυο εκτοξευτήρες Exocet, καμμιά δεκαριά ταχυβόλα των 20 χλστ, τορπιλοσωλήνες κ.α. η απειλή ηταν πειστική και οι Ιταλοί δεν φημίζονται για τον ηρωισμό τους... Ισως τώρα στην Λιβύη πίσω απο Γάλλους και Αμερικάνους να δούμε κανένα αθλο, θα το γράψει αυτή η φοβερή Republicca !

Εκτός της απειλής – και κάθε απειλή που υποστηρίζεται απο μία η περισσότερες ...μπούκες είναι μια σοβαρή απειλή -  δεν φάνηκε και το αφεντικό της περιοχής να πεί μια κουβέντα.

Οι εκδόσαντες την αδεια, οι εκδόσαντες την NAVTEX ... μάλλον το μετάνιωσαν ! Δεν φάνηκε ούτε φουσκωτό για να υπενθυμίσει οτι ενα Κράτος εκδίδει αδειες και διεθνούς βεληνεκούς οδηγίες NAVTEX ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΙΣΧΥ. Aλλοιώς είναι ...κ@λόχαρτα !

Ας συνοψίσωμε : Ενα σοβαρό, υπεύθυνο Κράτος η Τουρκία, αμφισβητεί με τον πλέον επίσημο τρόπο, δια χειλέων του ΥΠΕΞ την υπαρξη ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή του Καστελορίζου.

Το Ναυτικό του Κράτους αυτού, οπως συμβαίνει με ολα τα σοβαρά Κράτη μετουσιώνει ΣΕ ΕΜΠΡΑΚΤΟ ΔΙΚΑΙΟ THN ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ, THN ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ. Πλοίο τρίτου Κράτους, αναγνωρίζει εν τοις πράγμασι την επιβολή του δικαίου αυτού και συμμορφώνεται.

Ενα αλλο Κράτος, η Ελλάδα,  τυπικά κυρίαρχο στην επίμαχη περιοχή, ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ, ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ  ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ.

ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΓΙΝΕ ; ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ Ο «ΓΚΡΙΖΟΣ» ΛΕΚΕΣ ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ ;

Parsifal

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ηλίας avatar
  Ηλίας 20/03/2011 22:52:33

  Εμείς το πήραμε αμέσως χαμπάρι. Το αντινιους λίγο άργησε αλλά μπράβο που το προβάλει τώρα. Η νδ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ;;;

 2. Orestios avatar
  Orestios 20/03/2011 22:56:42

  Η Κυβέρνηση GAP έχει κάνει την Εθνική Κυριαρχία χειρότερη και από το "σουτιέν" του Σαρκοζί μετατρέποντας την Ελλάδα σε αποτυχημένο Κράτος.

 3. Έρεβος avatar
  Έρεβος 20/03/2011 22:58:13

  Πριν από 10-15 χρόνια όσοι είχαν πέντε δράμια μυαλό έβλεπαν ότι στην πρώτη διεθνή οικονομική κρίση θα φαλιρίσουμε.

  Σήμερα όποιος έχει πέντε δράμια μυαλό βλέπει ότι μέσα σε 10-15 χρόνια με τις πρώτες κατάλληλες αφορμές οι Τούρκοι θα πάρουν Θράκη και μισό Αιγαίο.

  Βέβαια όπως πριν 10-15 χρόνια έτσι και σήμερα η Ελλάδα με την κατάλληλη ηγεσία μπορεί να μην το επιτρέψει αυτό.

 4. Δημος avatar
  Δημος 20/03/2011 23:00:20

  Mind the GAP...

 5. A.M. avatar
  A.M. 20/03/2011 23:07:57

  «...η Ελλάδα, τυπικά κυρίαρχο στην επίμαχη περιοχή, ΔΕΝ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ, ΔΕΝ ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ.»

  Τα δίκαιά σου ως κυρίαρχο κράτος για να τα επιβάλλεις πρέπει να έχεις δύο πράγματα:

  πρώτον: την ισχύ
  δεύτερον: την βούληση.

  Για το δεύτερο είμαι σίγουρος ότι ο GAP και το κόμμα του που κυβερνάει δεν την έχουν.
  Για το πρώτο, την ισχύ, έχω πολλές επιφυλάξεις ότι την έχουμε.
  Ακόμα όμως και αν την έχουμε ή την έχουμε μερικώς αν δεν συνυπάρχει και η βούληση για χρήση της είναι άχρηστη.

  Δυστυχώς.

  Είναι πάντως πολύ περίεργοι οι καιροί και εύγε στον αρθρογράφο που αναδεικνύει το ζήτημα τόσο έντονα.

  Αν και προσωπικά και χωρίς να έχω κάποια ιδιαίτερη ένδειξη περισσότερο με φοβίζει το θέμα της Θράκης στην παρούσα φάση. Κάτι δεν πάει καλά εκεί πάνω.

 6. HΛΙΑΣ avatar
  HΛΙΑΣ 20/03/2011 23:13:38

  θα πρεπει να προσεχουμε παρα πολυ με τον gap που εχουμε μπλεξει. θα πρεπει συνεχως να θιγονται απο sites,blogs και απο την αντιπολιτευση τετοιου ειδους εθνικα θεματα.

 7. factorx avatar
  factorx 20/03/2011 23:19:16

  Για πες μου βρε Ηλία που το έγραψες ή καμιά άλλη ανάλυση σοβαρή (δεν λέω αυτού του επιπέδου)

  Κι αυτό τι ήταν;
  http://www.antinews.gr/2011/03/16/91437/

  • ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
   ΣΟΝ ΠΕΝ @ factorx 21/03/2011 15:58:39

   Τι έκανε ο Ηλίας είναι το θέμα ή η Ν.Δ?

 8. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 20/03/2011 23:27:32

  Αγαπητέ Πάρσιφαλ, θα αρχίσω από τον πρόλογό σου. Εντυπωσιάζομαι με την ευκολία με την οποία αλλάζεις την αξιολόγηση του Κανταφικού στρατοπέδου, όσον αφορά τις επιχειρησιακές του ικανότητες.

  Αν θυμάμαι καλά τον θωρούσες ικανό να πλήξει στόχους στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, να βυθίσει πλοία και να βομβαρδίσει λιμάνια και αεροδρόμια. Τον είχατε δε αναγάγει σε μορφή άξια να τοποθετηθεί κάπου ανάμεσα στον Αννίβα και στον Βοναπάρτη. Τώρα τον παρουσιάζεις ως ακίνδυνο σάκο του μποξ ανίκανο να ανταποδώσει έστω και ένα κτύπημα, και την επικράτειά του την παρουσιάζεις ως πεδίο βολής για την εκπαίδευση πιλότων και δοκιμές βλημάτων.

  Αυτό όμως είναι ασφαλώς επουσιώδης κριτική, διότι το άρθρο σου συνολικά είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ, αλλά ασφαλώς καθόλου απολαυστικό διότι μας υπενθυμίζει τα οικεία κακά. Και είναι τραγικό ότι η σημασία αυτού του επεισοδίου πέρασε απαρατήρητη, ενώ εμείς συζητούσαμε και συζητάμε αρειμανίως για τους αντιδραστήρες και το υπερθέαμα των βομβαρδισμών. Όπως επίσης δεν γίνεται κατανοητή από πολλούς η σημασία των επιβλαβών διελεύσεων και η “στρατηγική ψυχραιμία” μας, η οποία είναι δεδηλωμένη απόφαση να δημιουργήσουμε “μηδενικά προβλήματα” στην Τουρκία.

  Ζητείται ανάκτηση των απολεσθέντων. Και δεν είναι απλή διαδικασία.

 9. Εnzo avatar
  Εnzo 20/03/2011 23:32:13

  εγω καταλαβα, ο Δρουτσας και ο Γαπ μαλλον δεν καταλαβαν.

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 20/03/2011 23:33:11

  εε... το παιδί δίνει στρέματα για να κοιμάται ήσυχο την νύχτα...

 11. Ελευθεριακος Δεξιος avatar
  Ελευθεριακος Δεξιος 20/03/2011 23:35:41

  Ποια "εθνικη κυριαρχια" ρε παιδια αφου δεν υπαρχει...
  Οτι στραβο γινεται απο μερια τουρκιας μια ζωη επικαλουμαστε το "διεθνες δικαιο" οποιο κομμα κι αν ειναι στην Κυβερνηση. Το θεμα ειναι οτι το δικαιο ειναι παντα με το μερος του ισχυρου, οποτε τωρα που η ελλαδα ειναι σε ανισχυρη θεση δεν εχει σχεδον κανενα διαπραγματευτικο χαρτι. Το μονο πραγμα που μας μενει, ειναι να παραμενουμε συμαντικοι συμμαχοι για την δυση και να δειχνουμε ποσο πιο φερεγγυοι ειμαστε εμεις σε σχεση με τους τουρκους.

  Αυτη δυστιχως ειναι η καταντια μας...

  • Αστος avatar
   Αστος @ Ελευθεριακος Δεξιος 20/03/2011 23:56:28

   "Το μονο πραγμα που μας μενει, ειναι να παραμενουμε συμαντικοι συμμαχοι για την δυση και να δειχνουμε ποσο πιο φερεγγυοι ειμαστε εμεις σε σχεση με τους τουρκους. "

   Μεταφραση κατευθειαν στα αμερικανικα για να καταλαβαινουν και οι "συμμαχοι" :Me so hooorny, me love you loοοοοng time, only 15 $.....

   http://www.youtube.com/watch?v=yAQkn6u4RtM&feature=related

   • Ελευθεριακος Δεξιος avatar
    Ελευθεριακος Δεξιος @ Αστος 21/03/2011 01:02:20

    Δεν αισθανομαι καθολου περιφανος που το ειπα, αλλα αυτο το πραγμα κανουν οι κυβερνησεις τα τελευταια χρονια...

 12. sawas avatar
  sawas 20/03/2011 23:38:25

  Parsifal, πάλι θέτεις το θέμα στην σωστή του βάση....

 13. citypress-gr.blog avatar
  citypress-gr.blog 20/03/2011 23:51:08

  Ο μεγάλος Ευρωπαίος ηγέτης giorgo δεν μπορεί να προστατεύσει τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και μας σέρνει σε πόλεμο με τους Βεδουίνους της ερήμου...έλεος

  Το έμαθαν από email....
  http://citypress-gr.blogspot.com/2011/03/no2-e-mail.html

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 20/03/2011 23:59:58

  H Eλλαδα δεν ηταν σε θεση να αντιμετωπισει πολεμικα την Τουρκια στην περιοχη του Καστελοριζου τις καλες εποχες και οχι τωρα που χρεωκοπησε.

  • AWACS avatar
   AWACS @ ψυχραιμια 21/03/2011 00:41:01

   Κάνεις λάθος και μην σπέρνεις την ηττοπάθεια! Η Ελλάδα είναι οπλισμένη σαν αστακός για το μέγεθός της.
   Το τραγικό είναι ότι ενώ έχει όλα εκείνα τα μέσα όχι απλά για να υπερασπιστεί τα δίκαιά της αλλά να συντρίψει στρατιωτικά την Τουρκία, έχει επιλέξει να μην βάζει στο τραπέζι την [μεγάλη] στρατιωτική ισχύ της.

   Καμιά άλλη εποχή (πλην ίσως της περιόδου 1976-1985) η Ελλάδα δεν διέθετε τέτοια αεροπορική τουλαχιστον υπεροχή και ισχύ πυρός!
   Μην μπερδεύεις την πολιτική κατευνασμού που ασκεί η Ελληνική αλήτ με κάποιο έλλειμμα στρατιωτικής ισχύος εκ μέρους μας σε σχέση με τους Τούρκους.

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ AWACS 21/03/2011 09:30:52

    Σωστά. Είναι το ΄χασμα ανάμεσα την (θεωρητική) στρατιωτική ισχύ και στην ικανότητα (του πολιτικού κόσμου, τρομάρα μας) να εκτελέσει πολτική ΚΑΙ με στρατιωτικά μέσα που είναι βαθύ.

    Κοιτάχτε, το 1974 η Τουρκία αντιληφθηκε ότι η Ελλαδική ελίτ δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να υπερασπιστεί τα ζωτικά της συμφέροντα, ούτε στην Κύπρο αλλά ούτε, όπως αποδεικνύεται, και στο Αιγαίο. Γι΄αυτό και ο επεκτατισμός το οποίο θεωρώ κυρίως προϊόν του Τσαμπαιρλανισμού των Αθηνών.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ψυχραιμια 21/03/2011 01:43:24

   Μάλλον ο επώνυμος έχει δίκιο για την ηττοπάθεια

 15. parsifal avatar
  parsifal 21/03/2011 00:25:29

  Η αξιολόγηση δεν αλλαξε. Δεν είπα οτι ηταν σε θέση να βομβαρδίσει αεροδρόμια, ούτε ο Σαντάμ το εκαμε. Το οπλο εκλογής στις περιπτώσεις αυτές είναι τα τακτικά βαλλιστικά οπλα και αυτό επεσήμανα σε σχετική ανάρτηση μου. Το ενδεχόμενο αυτό παραμένει, ουδείς "σύμμαχος" ανέφερε κάτι σχετικώς με την τύχη τους, σε ποιών τα χέρια ευρίσκονται, που κλπ. Οι Γάλλοι μας είπαν οτι το πρώτο κύμα 20 Rafale και Μirage 2000 κατέστρεψε ...un vehicule blinde !Ούτε λέξη εκτοτε για κάποιο εκτοξευτήρα SCUD - B, C, εστω FROG.Μόνο αρματα και αντιαεροπορικά.
  Το επί "ανύπαρκτων αντιπάλων" αναφέρεται στις αεροπορικές επιχειρήσεις, οπου οι επιδρομείς δεν συνάντησαν ούτε ...γλάρο ! Τα ZSU 23-4 και τα εποχής Βιετνάμ Κ/Β SA-2, SA-3 και SA-5 δεν συνιστούν σοβαρή αντιαεροπορική απειλή, ενώ οι σοβαρότεροι SA-6 και SA-8 (κινητοί εκτοξευτήρες) εχουν πολλαπλώς μελετηθεί και αναλυθεί στην Δύση, συνεπώς είναι εύκολα εξουδετερώσιμοι με ECM και ΗΜ - IR δολώματα.Εάν φοβούνται κάτι είναι τα MANPADS SA-7,9,13 αλλά πετούν ψηλά και τα αποφεύγουν ενώ με glide bombs, standoff οπλα οπως ο Storm Shadow των Αγγλων κ.α. η ακρίβεια πλήγματος διατηρείται.
  Εάν επενέρχομαι σε κάποια αξιολόγηση, στο φώς των γεγονότων είναι το "αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων". Αρχίζω να πιστεύω πώς ούτε για αυτό δεν είναι ικανός ο Καντάφι και οι συν αυτώ ! Τσάμπα τα βαλλιστικά !

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ parsifal 21/03/2011 02:27:24

   Ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση.

   Δεν έχω παρακολουθήσει τις ανακοινώσεις για τα πλήγματα. Πάντως έχω την εντύπωση ότι η Λιβύη ακύρωσε το 2004 ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για απόκτηση και ίσως και παραγωγή πυραύλων βεληνεκούς 400 km και δεσμεύθηκε ότι θα περιορισθεί στα 300 χιλ. με περιορισμένη γόμωση. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έχει 400 κομμάτια scud-B, αλλά από αυτά που διάβασα αποκόμισα την εντύπωση ότι η επιχειρησιακή τους κατάσταση είναι λίγο ασαφής.

 16. victoria avatar
  victoria 21/03/2011 00:36:49

  E όχι βρε ψυχραιμία.
  Μπορεί να διαβάζει και κανένας άνθρωπος από εκεί. Ε όχι...

  • Αστος avatar
   Αστος @ victoria 21/03/2011 11:55:43

   victoria αν υπαρχει ανθρωπος απο εκει και διαβαζει τοτε δεν του λεμε και τιποτα που δεν ξερει ηδη απο πρωτο χερι.

   AWACS
   "οπλισμενη σαν αστακος" ??Με τι?
   Υποβρυχια που γερνουν?
   Τανκς χωρις οβιδες ?
   Προσωπικο που ΔΕΝ εχουν?
   Η' μηπως αεροσκαφη που σε λιγο ουτε καυσιμα δεν θα εχουν ?
   Μου θυμιζει εκεινο το δημοσιευμα που ειχα διαβασει για την Αγγλια λιγο καιρο πριν σχετικα με καποια υπερτιμημενα αεροπλανοφορα τα οποια ειχαν παραγγειλει και στα οποια ουτε καν δεν ειχαν επαρκη μαχητικα αεροπλανα για να προσγειωσουν επανω.
   Και απο την αλλη πλευρα ειναι η Τουρκια, που μπορει εξοπλιστικα να μην ειναι σε πολυ καλυτερη θεση απο εμας αλλα υπερισχυουν σε 2 τομεις

   1) Λαο!!!! Εχουν 80 εκ. απο δαυτους και δεν ειναι οι ανοργανωτοι, τσαμπουκα-μπουλουκ στρατος που ηταν καποτε.
   Εχουν λαβει εκπαιδευση και εξοπλισμο εξ Αγγλιας και Αμερικης τουλαχιστον ισαξιο των τριγυρω γειτονων τους για να "κρατιεται και μια ισσοροπια στην περιοχη" (ισως με μια εξαιρεση, το Ισραηλ).

   2) Εχουν στρατιωτικη και πολιτικη ηγεσια που μπορει να μην εχουν κοινη γραμμη σε πολλα θεματα , εθνικα η' μη , αλλα που και οι δυο τολμανε χωρις να κρυβονται πισω απο συμφωνα και συνθηκες ως την πρωτη -και μοναδικη- γραμμη αμυνας. Αν τα Ιμια η' το τωρινο περιστατικο ειχαν γινει με την Ελλαδα να ειχε κανει οτι εκανε η Τουρκια εις βαρος της τελευταιας να εισαι σιγουρος οτι η κατασταση δεν θα ειχε "ληξει" οπως "εληξε"....

   Παρτο χαμπαρι, οτι εξοπλιστικα σκουπιδια και ξεπερασμενες τεχνολογιες θελει να ξεφορτωθει η ΕΕ. και ΗΠΑ το κανουν σε βαλκανικες χωρες πουλωντας μας φυκια για μεταξωτες κορδελες¨¨ και αν τουλαχιστον ειμασταν οι αποκλειστικοι τους και μοναδικοι τους "πελατες" τοτε ισως και να αξιζαν κατι, το χρημα ομως δεν ξερει απο πατριδα.

 17. man8os avatar
  man8os 21/03/2011 00:44:08

  Περιμενατε κατι αλλο απο κυβερνηση ΓΑΠ?

 18. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 21/03/2011 01:41:03

  Δεν έχετε ακούσει για τη "πολιτική της εξημέρωσης του θηρίου" ; Δεν έχετε ακούσει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας που θα βάλει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε άλλη βάση ; Στην Ελλάδα ζούμε. Ζήστε το μύθο σας.
  Τώρα, αν η Ιστορία ή ο Θουκυδίδης άλλα διδάσκουν μη σκάτε. Αν το "θηρίο" δεν σε φοβάται και με τη στάση σου το παροτρύνεις να σου χυμήξει, παίξτο προοδευτικός και για καλό κακό βγάλε τα τριάκοντα σε λογαριασμό στην Ελβετία. Kasteloriso bitch.

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 21/03/2011 07:39:45

  Eγραψα για την περιοχη Καστελοριζου και οχι στο Αιγαιο.
  Ειναι αλλη η γεωγραφικη θεση.Περα απο αυτα οποιος συσχετισμος και να υπαρχει τα επομενα χρονια με τις περικοπες των δαπανων θα ανατραπει.

  • Αλέξανδρος Αρβανιτάκης avatar
   Αλέξανδρος Αρβανιτάκης @ ψυχραιμια 21/03/2011 10:34:07

   Ψυχραιμία αυτό φαντάζομαι το γράφεις ως ένδειξη αυτοκριτικής για τη σθεναρή υποστήριξη που παρέχεις συχνά πυκνά στο καθεστώς ΠΑΣΟΚ; Αντιλήφθηκες ότι η "πετυχημένη συνταγή" του Μνημονίου επιδρά στην αμυντική ισχύ της χώρας;
   Πάντως, μην χύνεις κροκοδείλια δάκρυα, η χώρα έχει επαρκή ισχύ, ακόμα και με μειωμένη διαθεσιμότητα μέσων, να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Αλέξανδρος Αρβανιτάκης 21/03/2011 13:39:11

    Δεν νομιζω οτι υποστηριζω σθεναρα το καθεστως ΠΑΣΟΚ.
    Ουτε ειπα οτι ειναι πετυχημενη συνταγη το μνημονιο.
    Εκεινο που λεω ειναι οτι το Καστελοριζο ειναι βαθια στην Α.Μεσογειο και οχι στο Αιγαιο και αρα μαλλον με το μετωπο της Κυπρου μοιαζει και οτι με μνημονιο ή οχι η Τουρκια αναπτυσσεται με 9% ετησιως και επομενως η ισορροπια δυναμεων θα ανατραπει .

    • Νίκος avatar
     Νίκος @ ψυχραιμια 21/03/2011 13:52:40

     "το Καστελοριζο ειναι βαθια στην Α.Μεσογειο..."

     Ορίστε; Στο Αιγαίο είναι Ψυχραιμία και όχι "βαθιά" στη Μεσόγειο. Οργουελιανά και εδώ;

  • AWACS avatar
   AWACS @ ψυχραιμια 21/03/2011 14:26:49

   Άλλο πράγμα η υπεράσπιση του Καστελλόριζου από μια αιφνίδια αεραπόβαση και άλλο πράγμα ο αεροναυτικός έλεγχος της ευρύτερης περιοχής!

   Θα δώσω ένα παράδειγμα αεροναυτικών δυνατοτήτων σε σχέση με τους Τούρκους στην ευρύτερη περιοχή για να κατανοήσουμε το μέγεθος της στρατιωτικής ισχύς μας:

   Οι Ελληνικές δυνάμεις είναι ικανές να καταστρέψουν μέσα σε λίγα λεπτά τα ραντάρ ελέγχου και έγκαιρης προειδοποίησης των Τούρκων που βλέπουν στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα μείνουν τελείως τυφλοί στην Α. Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα με τα ιπτάμενα ραντάρ που διαθέτει θα μπορεί απρόσκοπτα να καθοδηγεί τα Ελληνικά μαχητικά και να εκτελεί αεροπορικές ενέδρες στα "τυφλά" τουρκικά μαχητικά.

   Χωρίς αεροπορική κάλυψη οι φρεγάτες τους στην ανοιχτή θάλασσα της Α. Μεσογείου θα αποτελέσουν επίσης εύκολο στόχο. Mε το Τουρκικό επίγειο δίκτυο ραντάρ κατεστραμένο οι φρεγάτες τους θα αναγκαστούν να έχουν τα δικά τους ραντάρ συνεχώς σε λειτουργία για αυτοπροστασία και καθοδήγηση των μαχητικών τους. Όμως τα ραντάρ τους στην επιφάνεια της θάλασσας έχουν εμβέλεια έναντι χαμηλά ιπτάμενων στοχών 40-50 χλμ. το πολύ και εντοπίζονται παθητικά από τα 400χλμ!!

   Τα Ελληνικά μαχητικά καθοδηγούμενα από τα ιπτάμενα ραντάρ (τα οποία βλέπουν φρεγάτα από τα 300χλμ) και πετώντας πολύ χαμηλά και με κλειστά τα ραντάρ τους θα είναι αδύνατον να ανιχνευθούνε από τα Τουρκικά πλοία πριν αυτά εξαπολύσουν τα όπλα τους. Στα πλοία τους θα βρέξει κυριολεκτικά δεκάδες καθοδηγούμενους πυραύλους ακριβείας HARM/ΕΧΟCET και άλλα καλούδια!

   Δεν χρειάζεται καν να στείλουμε πλοία στην ευρύτερη περιοχή, κανένα υποβρύχιο κι αυτό πολύ θα είναι.

   Και αυτό που ανέφερα είναι μόνο ένα σημείο Ελληνικής υπεροχής στο ΤΩΡΑ κι όχι στο αύριο, από τα πολλά πολλά άλλα...
   Αυτοί που μιλάνε για Τουρκική στρατιωτική υπεροχή ως δικαιολογία για να υποκύψουμε είναι ή βαλτοί ή άσχετοι! Και τα δύο είναι το ίδιο επικίνδυνο.

   Έχουμε πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά μας για όλες αυτές τις δυνατότητες και κάποιοι αρνούνται συστηματικά να τις λάβουν υπόψιν!

   • Αστος avatar
    Αστος @ AWACS 21/03/2011 14:48:12

    Σε ενα πραγμα θα συμφωνησω μαζι σου AWACS

    "Έχουμε πληρώσει τα μαλλιοκέφαλά μας....."

    Σε αυτο συμφωνω 100% μαζι σου

   • parsifal avatar
    parsifal @ AWACS 21/03/2011 15:23:23

    Ακριβέστατη απάντηση AWACS , είσαι ονομα και πράγμα. Η υπαρξη των ΑΣΕΠΕ δίδει τεράστιες δυνατότητες στοχοποιήσεως και εγκαίρου προειδοποιήσεως στην ΠΑ και το ΠΝ και σε συνδυασμό με την δυνατότητα ραδιοζεύξεως MIDS - LINK 16 των ΑΣΕΠΕ με τα F-16 Βl. 52 μπορούμε να ομιλούμε για "σιωπηλό θάνατο" είτε σε αναχαίτιση είτε σε επιθετική ενέργεια. Kαι πράγματι πρόκειται για ΕΝΑ μόνο σημείο υπεροχής.

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ AWACS 21/03/2011 15:41:17

    Αυτά όμως προϋποθέτουν τη πολιτική απόφαση ότι πάμε για πλήρη πολεμική εμπλοκή, η οποία πιθανότατα θα επεκταθεί σε όλα τα μέτωπα. Σε μία πολεμική εμπλοκή ο πόλεμος δεν είναι μόνο τεχνική υπόθεση που την διεκπεραιώνουν μιλιταριστές τεχνοκράτες, αλλά τελικά υπόθεση της κοινωνίας. Αυτή στηρίζει και υφίσταται την πολεμική σύγκρουση. Το θέμα είναι κατά πόσο είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία να το αντιμετωπίσει. Με αφορμή τον ιαπωνικό σεισμό έγινε λόγος για εκπαίδευση του ιαπωνικού πληθυσμού σε τέτοιες καταστάσεις φυσικών καταστροφών. Εδώ τι εκπαίδευση έχει ο πληθυσμός για να αντιμετωπίσει, όχι μόνο ψυχολογικά, αλλά και τεχνικά μία τέτοια περίσταση;

    Νομίζω ότι το θέμα έχει πολλές διαστάσεις και δεν είναι μόνο επί χάρτου.

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ AWACS 21/03/2011 18:56:40

    Πέστα Εϊγουάκς.
    Η ελληνική αεροπορία θα υπερισχύσει. Θυμηθείτε μόνο τα αποτελέσματα της Red Flag που έγινε υπο κανονικές συνθήκες. Από συγχωριανό Ικαρο μαθαίνω: Kill ratio=13/3 την πρωτη μέρα και 17/3!! τις επόμενες, και αυτό εναντίον των αμερικανών aggressors, ειδικευμένων στο ρόλο αυτό.
    Ξέρετε, την νύχτα των Υμίων η πλήρης κινητοποίηση της ελληνικής αεροπορίας και η επικρατησή της ήταν δεδομένη. Και ήρθαν τα θλιβερα γιουσουφάκια της παγκοσμιοποίησης, τα ανδρείκελα να τα θάψουν όλα και τα πλεονεκτήματά μας τα έκαναν μειονεκτήματα, όπως εκαναν και τα λεφτα των επιδοτήσεων και των πακέτων της ΕΕ. Αυτό και μόνο μου προκαλεί θλίψη.

    • saltcity avatar
     saltcity @ Νίκος 21/03/2011 20:22:59

     Μαζί σου.

 20. Νίκος avatar
  Νίκος 21/03/2011 09:21:43

  Πέστα χρυσόστομε. Εύγε Παρσιφαλ.

  Εξαρτάται πως το "βλέπει" η κυβερνωσα ελιτ. Είναι σαν τα γεγονότα της Σμύρνης το 1922. Για την εθνικά ευνουχισμένη ελιτ ήταν συνωστισμός στην προκυμαία. Για τους Έλληνες ήταν σφαγές.
  Αφ' ής στιγμής τα (στενά) συμφεροντα της ελιτ μας -η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές κουτάλες και στην εξουσία- δεν θίχτηκαν, ουδέν κακόν. Όσο μπορούν να συνεχίσουν έτσι, θα το συνεχίσουν, φωτιά και burberry σε όλα.
  Σιγά τώρα, με ξερά βράχια θα ασχολούμαστε;

 21. dialektiki avatar
  dialektiki 21/03/2011 09:47:52

  Μα από τα Ίμια και μετά, μετά δε και από το "ευχαριστώ τους Αμερικάνους" που ξεστόμισε ο "γίγαντας" (αναφέρομαι στο πολιτικό ύψος του) Σημίτης, τέθηκε, στην ουσία η βάση, στην οποία οι Τούρκοι στηρίζονται και διεκδικούν, διατηρώντας πάντα την ίδια επεκτατική πολιτική τους σε ό,τι αφορά το status και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο.
  Εμείς, αντιθέτως, διαχρονικά, στην πράξη εμφανιζόμαστε υποχωρητικοί και φοβικοί, σαν να είμαστε ανήμποροι να υπερασπιστούμε το χώρο μας και τη χώρα μας. Υποτιμούμε τις κινήσεις των Τούρκων; Υποτιμούμε τις δυνάμεις μας και μάλιστα, ενώ είμαστε οπλικά ισχυρότεροι; Μας λείπει η εθνική αυτοπεποίθηση; Πάντως στέλνουμε διαρκώς λάθος μήνυμα στους απέναντι και στη διεθνή κοινότητα. Πέρασε ο Νταβούτογλου, μας "σέρβιρε" κι ένα "το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο" (καινούργιο σλόγκαν αυτό) και δε βρέθηκε ένας καθ' ύλην αρμόδιος να αποδείξει ότι διαθέτει τη στοιχειώδη εθνική ευθιξία και να του απαντήσει, όπως έπρεπε. Ο Νταβούτογλου ήρθε, μας προκάλεσε και το διασκέδασε σαν να έκανε ταξίδι αναψυχής.
  Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας προήγαγε στην εφαρμογή της πολιτικής άλλες προτεραιότητες (βλέπε τα οικονομικά σκάνδαλα που δεν έλειψαν ποτέ στη μεταπολιτευτική μας ιστορία). Το πολιτικό προσωπικό της χώρας εστίαζε πάντα κι ανάλωνε τις δυνάμεις του στο να προωθεί τα δικά του, ιδιοτελή συμφέροντα. Το γεγονός αυτό καθιστούσε τους πολιτικούς μας ευάλωτους, ακόμη και υποτελείς σε εξωθεσμικά, εγχώρια αλλά και διεθνή συμφέροντα (βλέπε GOLDMAN SAACS, SIEMENS Κ.Λ.Π.). Η πρόσφατη ιστορία το αποδεικνύει. Ο Καραμανλής "σήκωσε κεφάλι" σε μείζονα εθνικά θέματα και τόλμησε να ασκήσει επιθετική αναπτυξιακή πολιτική στην ενέργεια και τον "αφαλόκοψαν" ξεβράζοντας το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο και όχι μόνο. Διαταράσσοντας, επίσης, την ασφάλεια στο εσωτερικό (πυρκαγιές, λεηλασίες στην Αθήνα κ.λ.π.), σ' έναν τομέα στον οποίο η ΝΔ είχε χαμηλές επιδόσεις, λόγω της ατυχούς επιλογής προσώπων. Γι' αυτό επιμένω στην κριτική μου στα κριτήρια επιλογής προσώπων. Για να μην κάνει κι ο Σαμαράς τα ίδια λάθη που κάνουν οι Πρόεδροι αυτού του κόμματος, δηλαδή να παγιδεύονται σε μια ιδιότυπη ανασφάλεια και να επιλέγουν τους "αρεστούς και όχι τους άριστους".
  Αλλά μερικοί έχουν ήδη επιλέξει να παραμένουν απομονωμένοι στο μικρόκοσμό τους, ερμηνεύοντας την καλοπροαίρετη άσκηση κριτικής ως ένδειξη εχθρότητας κι αντιπαλότητας. Έχουν ήδη μπει στο ¨τρυπάκι" της εξουσίας, αναπτύσσουν τα ίδια αντανακλαστικά με αυτούς που μέμφονται και τη δική τους μονομέρεια στον τρόπο σκέψης. Έτσι ήδη αποδεικνύονται αδύναμοι. Επιθετική πολιτική, όμως, δεν μπορείς να ασκήσεις από θέση αδυναμίας. Γκέγκε;

 22. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 21/03/2011 10:11:26

  Οι πολιτικάντηδες οι δικοί μας είναι κοτόπουλα.
  Μόνο για καμιά μιζούλα είναι.
  Προβλέπω να κηρύσει Ελληνική ΑΟΖ το ....Ισραήλ!!!!

 23. frixos avatar
  frixos 21/03/2011 11:15:00

  Parsifal συγχαρτήρια. Με το άρθρο σου αφύπνισες την πλειοψηφία των σχολιαζόντων και ιδιαίτερα ορισμένων πολύ αξιόλογων που συνήθως ασχολούνται με το ξεσκόνισμα και το λιβανιστήρι του Αντώνη.

 24. parsifal avatar
  parsifal 21/03/2011 11:39:28

  Σε πολύ καλή ανάλυση του ο Σ. Βλάσσης εξηγεί γιατί εχομε αν οχι αεροπορική υπεροχή τουλάχιστον αξιοπρεπή αποτρεπτική παρουσία (F-16 block 52, ΑΣΕΠΕ Eriey, Link 16, Κ/Β Patriot...)
  Ανάλογα είναι τα πράγματα στο Ναυτικό και παρά τα προβλήματα επιχειρησιακής διαθεσιμότητος λόγω μνημονίου και κυβερνητικής αβελτηρίας νύν και τέως, σε καμμία περίπτωση δεν προκύπτει "αδυναμία" επιβολής των εθνικών δικαίων σε επιχειρησιακό επίπεδο η σε στρατιωτική ισορροπία.
  Δυστυχώς οπως επισημαίνουν οι περισσότεροι σχολιασταί πρόκειται για ηττοπάθεια, για φοβική εως πανικόβλητη αντιμετώπιση αυτού που σε στρατιωτική αργκό λέμε "κομπλάραν τα συστήματα", "προπαντός μήν τρέχωμε" κ.α. διόλου επιχειρησιακά. Φυσικά αυτό ξεκινά απο την πολιτική ηγεσία και μεταβιβάζεται ως πνεύμα και στα στελέχη και στους φαντάρους και στην κοινωνία.
  Καλλιεργείται εντέχνως απο το τμήμα εκείνο της "ελίτ" που εχει αποδεχθεί οτι είναι καλύτερο να επιδοθούμε σε "μπίζνες" με την Τουρκία ως δορυφόροι της, αφού το είδος των δραστηριοτήτων της "ελίτ" αυτής, παρασιτικό - καταναλωτικό δεν αντιλαμβάνεται την σημασία μιάς εθνικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου. "Με τα βαπόρια μας δεν θα διακινούνται τουρίστες και πετρέλαια?" "Με τούρκικα σήριαλ δεν γεμίζομε τα σκουπιδοκάναλα μας ?" "Δεν θα δώσουν τίποτε μπετά και σ'εμάς στο Ιράκ και στην ανοικοδόμηση της Λιβύης ?" "Ασε τους κ@λότουρκους να τρέχουν να παριστάνουν την τοπική δύναμη, τα φράγκα να μπαίνουν στην τράπεζα".
  Δείτε ποιά εφημερίδα δίδει εξετάσεις "σωφρoσύνης" και "ψυχραιμίας", ποιά φιλοξένησε απόψεις "ελληνα" καθηγητού που με επιχειρήματα της ΜΙΤ αμφισβήτησε την υπαρξη ΑΟΖ στο Καστελόριζο, ποιό κανάλι πρωτοστατεί στην λοιδωρία των καταραμένων "εθνικιστών".

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ parsifal 21/03/2011 12:30:15

   Parsifal, εγώ θα προχωρήσω ακόμα πιο πέρα.
   1) Εν υποθέσουμε ότι η επίθεση στη Λιβύη είναι τμήμα της γενικότερης ανακατάταξης που επιδιώκουν οι Αγγλοαμερικανοί στην Μεσογειακή λεκάνη (το ζητούμενο είναι ο έλεγχος των πετρελαϊκών αποθεμάτων) τότε για την Ελλαδα είναι μεγάλη ευκαιρία να μπεί στο παιχνίδι δίχως να αλλοτριώσει τους Άραβες γενικά.
   2) Η Τουρκία, που αντιτίθεται στην επέμβαση διότι θέλει αυτή να έχει λόγο στις γεωπολιτικές προσβάσεις στο χώρο αυτό, αυτόματα έχει αντίθετα συμφέροντα απο αυτά της Αμερικής, Αγγλιας Γαλλίας κ.α., άρα είναι συγκρουσιακή απο τούδε η σχέση της με όλους αυτούς. Και σε συνδιασμό με τα "Οθωμανικά" σχεδια για να γίνει τοπική υπερδύναμη, πάντως με πήλινα πόδια ευτυχως) τότε βάζει τον εαυτό της σε δυσμενη θέση στο μέλλον, πραγμα καλο για την Ελλάδα αρκεί να έχει οξυδερκή πολιτική και κυρίως συνέχεια στρατηγικής. Η ατονία του ΕΑΧ με την Κύπρο δεν βοηθά σάυ το φυσικά.
   2)Από την άλλη, εαν εμπεδωθεί η δορυφοροποίηση θα κάνουμε εχθρό και το Ισραήλ με το οποίο έχουμε (τωρα) κοινά συμφέροντα. Εάν, ω μή γένοιτο, η Ελλάδα συμπλεύσει με την Τουρκία και τα συμφέροντά της, αυτό ισοδυναμεί με αντίθεση στα συμφέροντα του Ισραήλ. Φυσικά αυτό προυποθέτει μή σύμπλευση ξανά Ισραήλ-Τουρκίας, κάτι που δεν πιστεύω ότι θα συμβεί δεδομένων των διαφορών τους. Εν ολίγοις, μας συμφέρει η απόπειρα της Τουρκίας να προσπαθεί να εκπληρώσει τος Οθωμανικές της "ονειρωξεις" και μία σοβαρή πολιτική ηγεσία θα τις εκμεταλλευόταν στο έπακρο, κάτι που έστω και στοιχειωδώς αναγνωρίζω στον κο. Παπανδρέου. Δλδ, στρατηγική σύγκλιση με το Ισραήλ και ταυτόχρονα "ενθάρρυνση" των γεωπολιτικών ονειρώξεων της Τουρκίας. Έχει και ο Τσαμπαιρλανισμός τα καλά του υποθέτω.

 25. Σαος avatar
  Σαος 21/03/2011 12:01:52

  Εγώ είχα διαβάσει αλλού πως το ιταλικό πλοίο βρισκόταν νότια της Καρπάθου την ώρα που το παρενόχλησε και το έδιωξε το τουρκικό, που σημαίνει πως τα πράγματα, σε τέτοια περίπτωση, είναι ακόμα χειρότερα!!!

 26. parsifal avatar
  parsifal 21/03/2011 13:22:53

  Oπως τα λές Νίκο, οι "ονειρώξεις" στρατηγικά θα στριμώξουν την Τουρκία και θα ενοχλήσουν σοβαρά το Ισραήλ. Βεβαίως υπάρχει το ενδεχόμενο να στηθεί μια νέα κατάσταση ισορροπίας με τα αραβικά κράτη να υιοθετούν το τουρκικό "μοντέλο" εκσυγχρονιστικού ισλάμ οπότε απλώς οι αμερικάνοι θα αφήσουν το Ισραήλ (θα του περιορίσουν την αδιαλλαξία που εν πολλοίς πηγάζει απο την αξία του ως τοποτηρητού της Δύσεως). Τότε θα εχωμε πρόβλημα και ο Νταβούτογλου θα εχει το "στρατηγικό βάθος" που ονειρεύεται.
  Εν τη εννοία ταύτη είναι πολύ σημαντικά τα τεκταινόμενα στην Α. Μεσόγειο και το Μαγχρέμπ και δυστυχώς δεν εχομε ούτε την διορατική και αποφασιστική πολιτική ηγεσία ούτε τις "ασημένιες λόγχες" του Φιλίππου για να κάνωμε παίγνιο. Ισως οχι τυχαία, ειδικά για το δεύτερο.
  Πάντως στην γωνία παραμονεύει και το σύνδρομο του μεγαλείου για την Τουρκία, με υπέρογκες δαπάνες παραστάσεως (κυρίως αμυντικές) και βεβαίως η βραδυφλεγής βόμβα του Κουρδικού.

 27. victoria avatar
  victoria 21/03/2011 14:21:02

  Το Καστελόριζο ΔΕΝ είναι μακριά. Τέλος.

 28. ο ξένος avatar
  ο ξένος 21/03/2011 14:29:24

  Έχει δίκιο ο Νταβούτογλου ότι το Καστελόριζο ανήκει στη Μεσόγειο (για την ακρίβεια, στα τουρκικά παράλια της ανατολικής Μεσογείου). Προκύπτει προφανώς από το χάρτη, όπου αγκουμπά στον κύριο ηπειρωτικό όγκο της Τουρκίας. Άσε που στην κλίμακα του χάρτη της ανάρτησης ούτε καν φαίνεται! Αντικειμενικά αν το δεις, δεν "δικαιούται" την ΑΟΖ με βάση τη γεωγραφία.

  • victoria avatar
   victoria @ ο ξένος 21/03/2011 14:34:35

   Ξένε, κι η Γαλλική Γουινέα δεν πέφτει κοντά στη Γαλλία, ούτε η Χαβάη στην Αμέρικα!!
   Δεν πάει έτσι ρε φίλε...

  • AWACS avatar
   AWACS @ ο ξένος 21/03/2011 14:46:06

   Η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά ( Άρθρο 121, παράγραφο 2), ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα ενός νησιού καθορίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο
   που καθορίζονται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Επομένως, η
   Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ίδια επιχειρήματα για την
   ΑΟΖ που προβάλλει για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου, ότι
   δηλαδή, ότι τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι βρίσκονται
   πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Επιπλέον, η νέα Σύμβαση
   έχει καταργήσει την γεωλογική έννοια της υφαλοκρηπίδας και έτσι η
   Τουρκία έχει χάσει άλλο ένα επιχείρημα.

  • parsifal avatar
   parsifal @ ο ξένος 21/03/2011 15:26:59

   Δυστυχώς για εθνικούς λόγους δεν μπορώ να αναρτήσω το φύλλο 1:50.000 γαι να δείς σε "επιτελική κλίμακα" αυτο που ψάχνεις.

  • TIMAIOS avatar
   TIMAIOS @ ο ξένος 21/03/2011 19:54:04

   Και αν ακουμπα τι εγινε??? συμφωνα με τη συνθηκη καθε κατοικημενο νησι (οπως και καθε νησι που δυναται να κατοικηθει) διαθετει ΑΟΖ, ολα τα αλλα ειναι για λαικη καταναλωση. Αλλωστε η Μεσογειος ανηκει στην ευρωπη, η ευρωπη στον κοσμο κοκ. Μα ειμεθα σοβαροι?????

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ ο ξένος 21/03/2011 20:41:06

   Τί θα πει «δεν δικαιούται»; Η συνθήκη λέει ότι δικαιούται! Την κολοκυθιά θα παίζουμε;

 29. ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΙΜΑΡΗΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΙΜΑΡΗΣ 21/03/2011 16:59:35

  'ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ'.........ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ......ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ ΑΚΟΜΑ.ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

 30. TIMAIOS avatar
  TIMAIOS 21/03/2011 20:04:01

  Μπορει και να ειναι ετσι ρε συντροφε AWACS με την υπεροπλια μας, αλλα τα βασικα θεματα ειναι ποιος διοικει το στρατευμα (ποιοι ειναι αυτοι) και ποιοι θα παρουν τις οποιες αποφασεις. Αμα ειναι σαν τους στρατηγους που τη νυχτα των ΥΜΙΩΝ αντι για το ΚΕΠΥΧ του ΥΕΘΑ πηγαν στου Μαξιμου κατ' απαιτησιν του Σημηταρα του Τουρκοφαγου βρασε ορυζα.
  Αλλωστε να θυμηθουμε και ενα παλιο στρατιωτικο ρητοπου λέγει : Καλύτερα μιά αγέλη προβάτων να οδηγεί ένας λέων παρά μιά αγέλη λεόντων ένα πρόβατο"...
  Βεβαια το Λιονταρι του Ερζερουμ εμεις το εχουμε!!! οποτε εμεις ειμαστε αυτοι που πρεπει να σταθουμε στο υψος των περιστασεων

 31. ΙΘΑΓΕΝΗΣ... avatar
  ΙΘΑΓΕΝΗΣ... 22/03/2011 01:20:11

  ΜΗΝ ΑΓΩΝΙΑΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ μολις αγορασει καινουριο καλσον οΔρουτσας θα τους παρει και θα τους σηκωσει....αλλα τωρα που το σκεφτομαι[εχω αυτη τη κακη συνηθεια]μηπως εχουν πουλησει το καστελοριζο και δεν τολμουν ακομα ναμας το πουν; λεω εγω τωρα....

 32. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 22/03/2011 10:20:10

  Πριν λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος της Κοινότητας στο Καστελόριζο είχε καταγγείλει ότι κόβεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Καστελόριζου με τα Δωδεκάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα και καλούσε τους Έλληνες να στέλνουν γράμματα από όλη την Ελλάδα προς το Καστελόριζο :
  Δημοτικό Σχολείο Μεγίστης
  85 111 Καστελόριζο
  Πήγα σε ταξιδιωτικό γραφείο για να βγάλω εισητήριο για τη περίοδο του Πάσχα και δεν υπήρχε προγραμματισμένο δρομολόγιο μετά το τέλος Μαρτίου, ενώ προς το παρόν υπάρχει ένα μόνο καράβι την εβδομάδα από και προς το
  Καστελόριζο. Για ψάξτε το. Και ίσως δεν είναι άσχημη ιδέα οι διακοπές στο
  Καστελόριζο. Προτείνω δε στον Αντώνη Σαμαρά να διοργανώσει εκεί ένα συμπόσιο όπου θα συζητηθεί ο τρόπος εξόδου από ΔΝΤ - μνημόνιο.

 33. Costas avatar
  Costas 22/03/2011 13:37:35

  Όλοι εσείς που σχολιάζετε τόσο επίμονα, έχετε ρίξει μια ματιά στο χάρτη να δείτε πού πέφτει το Καστελόριζο; Σχεδιάστε μια ΑΟΖ περιλαμβάνοντας και το Καστελόριζο και φανταστείτε ότι η Ελλάδα είναι από τη δεξιά πλευρά και η Τουρκία από αριστερά. Πώς θα σας φαινόταν; Δίκαιο; Μάλλον ναι. Καθότι Έλληνες θα είστε δίκαιοι σα θεοί. Ενώ οι Τούρκοι μόνο επιθετικότητα και βαρβαρότητα, όπως αρμόζει στο υποδεέστερο έθνος τους. Γνωρίζετε να σχεδιάζετε ΑΟΖ ή απλά μιλάτε και μιλάτε και μιλάτε για την υπεροπλία μας; Σχολιάζετε με ύφος που μαρτυρά ότι αν είχαμε σαφέστατη υπεροπλία θα έπρεπε να την αξιοποιήσουμε. Αν θέλετε, στείλτε τα παιδιά σας εκεί. Εγώ το δικό μου να πολεμήσει για άτομα του είδους σας δε το στέλνω. Έλεος. Λίγο αντικειμενικοί δε βλάπτει να είμαστε.

 34. Costas avatar
  Costas 22/03/2011 13:40:01

  Όλοι εσείς που σχολιάζετε τόσο επίμονα, έχετε ρίξει μια ματιά στο χάρτη να δείτε πού πέφτει το Καστελόριζο; Σχεδιάστε μια ΑΟΖ περιλαμβάνοντας και το Καστελόριζο και φανταστείτε ότι η Ελλάδα είναι από τη δεξιά πλευρά και η Τουρκία από αριστερά. Πώς θα σας φαινόταν; Δίκαιο; Μάλλον ναι. Καθότι Έλληνες θα είστε δίκαιοι σα θεοί. Ενώ οι Τούρκοι μόνο επιθετικότητα και βαρβαρότητα, όπως αρμόζει στο υποδεέστερο έθνος τους. Γνωρίζετε να σχεδιάζετε ΑΟΖ ή απλά μιλάτε και μιλάτε και μιλάτε για την υπεροπλία μας; Σχολιάζετε με ύφος που μαρτυρά ότι αν είχαμε σαφέστατη υπεροπλία θα έπρεπε να την αξιοποιήσουμε. Αν θέλετε, στείλτε τα παιδιά σας εκεί. Εγώ το δικό μου να πολεμήσει για άτομα του είδους σας δε το στέλνω. Έλεος. Λίγο αντικειμενικοί δε βλάπτει να είμαστε..

 35. Costas avatar
  Costas 22/03/2011 13:50:05

  Και κάνω το δικηγόρο του διαβόλου για να εκφράσω τη γνώμη ότι οι τοποθετήσεις σας πάσχουν. Κατανοείτε πώς μία σπιθαμή γης όπως το Καστελόριζο παραχωρεί αυτόματα τόση θαλάσσια έκταση στην Ελλάδα προς εκμετάλλευση; Σύμφωνοι, έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Υπάρχει όμως αντίστοιχη περίπτωση με αυτή της Ελλάδας παγκοσμίως που να εφαρμόζεται κάτι αντίστοιχο; Οι ΑΟΖ έχουν να κάνουν με το Continental Shelf. Continental γνωρίζετε τι σημαίνει; Σας φαίνεται τελείως δίκαιο δηλαδή με μία έκταση γης καθόλα ελληνική, όμως πολύ μικρή, να αποσπάς το μαγαλύτερο μέρος της υφαλοκριπίδας της περιοχής από το κράτος της οποίας είναι συνέχεια αυτή; Η προδοσία δεν είναι πάντα ενσυνείδητη. Προκύπτει και από τη βλακεία.

  • victoria avatar
   victoria @ Costas 22/03/2011 14:04:54

   Γεια σου Costa, γνώστη-σχεδιαστή ΑΟΖ (μάλλον αποτελεί ειδικότητα, κι εμείς δεν την κατέχουμε), εσύ που δεν είσαι βλάκας και υποκειμενικός όπως προλαβαίνεις να χαρακτηρίσεις τους συν-σχολιαστές της σελίδας αυτής, το μόνο σίγουρο είναι πως χαραμίζεσαι.

   Πήγαινε να δώσεις την επιχειρηματολογία σου στην Τουρκία καλέ μου άνθρωπε και μην ασχολείσαι με εμάς.

   • Costas avatar
    Costas @ victoria 22/03/2011 16:41:50

    @Victoria: Ότι γνώσεις έχω τις καταθέτω. Υπάρχουν κι άλλοι με πολύ περισσότερες γνώσεις από μένα, αυτό με κάνει βλάκα έναντί τους; Έσπευσα να προλάβω όμως συνειρμούς του στυλ: αντιπατριώτης, ψευτοπροοδευτικός, προδότης που τόσο εύκολα αποδίδονται σε άτομα των θέσεών μου στο διαδίκτυο. Δε χαρακτήρισα τους σχολιαστές βλάκες όπως εσκεμμένα αναφέρεις για να απομονώσεις και να υποβιβάσεις αυτά που λέω, αλλά κάποιες θέσεις που ακούγονται.

    • victoria avatar
     victoria @ Costas 22/03/2011 17:08:24

     Μόνος σου λες ότι ανήκεις κάπου («άτομα των θέσεών μου στο διαδίκτυο») και μόνος σου χαρακτηρίζεσαι.

 36. saltcity avatar
  saltcity 22/03/2011 17:06:02

  Η ΑΟΖ ως στρατηγικό πλεονέκτημα
  Ν. Λυγερός
  Η ορθολογική ανάλυση του θέματος της ΑΟΖ αναδεικνύει αντικειμενικά ότι αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα. Θέλουμε δεν θέλουμε, αυτό είναι πλέον γεγονός. Μπορούμε βέβαια να το κρύψουμε από τον εαυτό μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.
  Μπορούμε βέβαια να μην του δώσουμε την επαρκή σημασία, αλλά αυτό δεν θα ισχύει για τους αντιπάλους μας. Κατά κάποιο τρόπο πρέπει ν’ αποδειχθούμε ότι η έννοια της ΑΟΖ έχει σημασία, ανεξάρτητα από το πολιτικό πλαίσιο, διότι δεν είμαστε ο μοναδικός παίκτης, κατά συνέπεια αυτή η ανεξαρτησία, αν δεν ενταχθεί σ’ ένα συμμαχικό πεδίο δράσης, θα παραμείνει ένα πλαίσιο όπου θα παίξουν εις βάρος μας οι άλλοι παίκτες.
  Και ο λόγος είναι απλός: γεωστρατηγικά και τοποστρατηγικά, η ελληνική ΑΟΖ έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για μας, και κατ’ επέκταση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τους αντιπάλους μας που προτιμούν να μην τη θεσπίσουμε καν και να μην συμπράξουμε διακρατικές συμφωνίες, διότι αυτή η αδράνεια θα τους προσφέρει μεγάλες δυνατότητες κινήσεων σ’ ένα πλαίσιο, το οποίο θα είναι ελεύθερο.
  Η μη συνειδητοποίηση αυτού του νοητικού σχήματος θα προκαλέσει εις βάρος μας μεγάλα προβλήματα με επιπτώσεις για το μέλλον που δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε με τα τωρινά δεδομένα, τόσο μεγάλη θα είναι η αλλαγή φάσης. Αν επιμείνουμε λοιπόν σε αυτήν την αδράνεια σκέψης και κατάλληλων αποφάσεων, θα έρθουν απλά να μας το υπενθυμίσουν οι αντίπαλοί μας δίχως κανένα δισταγμό, διότι γνωρίζουν πολύ καλά τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που προσφέρει η ελληνική ΑΟΖ. Η ιδιότητα της ΑΟΖ με τα 200 ΝΜ της, να προσφέρει τη δυνατότητα μετασχηματισμού ακριτικών νησιών σε ελκυστές με μεγάλη δεξαμενή έλξης, δεν είναι βέβαια άσχετη με το θέμα. Διότι αυτό που θεωρούμε συνήθως ως ένα αδύναμο στοιχείο, μετατρέπεται με αυτόν τον τρόπο σε μία σημαντική βάση ελέγχου μίας μεγάλης περιοχής, η οποία έχει την ικανότητα να επεκτείνει το χώρο δράσης μας, δίχως να έχει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η έννοια των 12 ΝΜ. Αυτή η μεγάλη αλλαγή φάσης της θεώρησης των δεδομένων του Αιγαίου συμπεριλαμβάνοντας το Καστελόριζο και τη Γαύδο, είναι σημαντικότατη. Το θέμα δεν είναι να εκμεταλλευτούμε απλώς μία ευκαιρία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά πραγματικά να εδραιώσουμε τη θέση μας σε μία ανθεκτική βάση. Έτσι, το να δεχτούμε πιέσεις για αυτό το θέμα δεν είναι μόνο αναμενόμενο, αλλά απαραίτητο, διότι μόνο η έννοια της επικάλυψης οδηγεί στις διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες αναδεικνύουν σταθερά σημεία, τα οποία βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα με τη συμβατική τους έννοια.
  Όλα αυτά δεν είναι μία ουτοπία, διότι η Κύπρος με το παράδειγμά της έχει αποδείξει ότι ευσταθούν κι είναι ορθολογικά, ακόμα και σε μία κατάσταση κρίσης. Ο πραγματικός μας εχθρός δεν είναι παρά μόνο μία μορφή ηττοπάθειας, η οποία μας οδηγεί να μην πιστεύουμε στις ικανότητες και δυνατότητές μας. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Είναι λοιπόν σημαντικό να απελευθερωθούμε από τις φοβίες μας που μας παραλύουν τη σκέψη και δεν επιτρέπουν τη στρατηγική μας δράση.

  -Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος τί εννοεί με την "έννοια της επικάλυψης" ?

  • Costas avatar
   Costas @ saltcity 22/03/2011 20:01:35

   Επικάλυψη εννοεί μάλλον τη σύμπτωση 2 ή περοσσότερων ΑΟΖ σύμφωνα με τα 200 μίλια. Τραβάει ο ένας 200 από τη μία, τραβάει ο άλλος 200 απ' την άλλη και...μάλλον θα αναγκαστούν και οι 2 να αρκεστούν σε λιγότερα αν η απόσταση μεταξύ τους είναι λιγότερο των 400. Αν πάλι τραβήξεις από Καστελόριζο 200 προς νότια και η Τουρκία 200 επίσης νότια, καταλαβαίνεις ότι κάποιες περιοχές (το μεγαλύτερο μέρος θα ανήκει και στους δύο, πράγμα άτοπο. Το θέμα είναι από πού ξεκινά το μέτρημα, από την ηπειρωτική χώρα ή από τα νησιά.

 37. παρατηρητής avatar
  παρατηρητής 23/03/2011 00:31:22

  Costas, χωρίς να είμαστε ειδικοί διεθνολόγοι ξέρουμε να διαβάζουμε ελληνικά και έτσι μπορούμε να διαβάζουμε τα άρθρα επώνυμων καθηγητών του διεθνούς δικαίου. Σύμφωνα λοιπόν με αυτούς, με βάση τη σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας τα νησιά διαθέτουν τη δική τους ΑΟΖ. Το Καστελόριζο είναι ελληνικό νησί το οποίο κατοκείται και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα ότι διαθέτει ΑΟΖ. Γιαυτό σύμφωνα με Έλληνες διεθνολόγους αποτελεί εκ των πραγμάτων σημείο αναφοράς και κατοχύρωσης στον υπολογισμό της ελληνικής ΑΟΖ. Όπως και η Γαύδος νότια της Κρήτης.
  Εσύ μήπως ξέρεις και Τούρκικα και προβάλλεις εδώ τις θέσεις Νταβούτογλου;
  Γιατί τον απλοϊκό και αφελή συνειρμό που αναφέρεις μπορώ να τον δικαιολογήσω εν μέρει σε κάτι φίλους βορειοευρωπαίους με τους οποίους είχαμε σχετική συζήτηση λόγω άγνοιας των δεδομένων, αλλά δεν δικαιολογείται από ένα Έλληνα που με ύφος χιλίων καρδιναλίων μιλάει και για βλακεία. Πολύ Πάγκαλο και Δρούτσα - Μπακογιάννη μυρίζει ...

  • Costas avatar
   Costas @ παρατηρητής 23/03/2011 14:14:27

   Τι έγινε, ξαφνικά άρχισαν να ακούγονται πιο τεκμηριωμένες απόψεις από μια εμπάθεια κατά της Τουρκίας; Πάλι δε μπόρεσα να αποφύγω σχόλια περί ομοιότητας με Πάγκαλο, Δρούτσα, Μπακογιάννη. Λοιπόν η πραγματικότητα είναι απλή. Περίπλοκη την κάνουν αυτοί που δε θέλουν να τη δουν όπως είναι. α) Η Τουρκία δεν υπέγραψε ποτέ το δίκαιο της θάλασσας (το εφαρμόζει βέβαια όπου κι όποτε θέλει). ,β) Οι διεθνολόγοι που αναφέρεις είναι Έλληνες. Οι αφελείς βορειοευρωπαίοι νομίζω είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και αντικειμενικοί. Αν κάνεις μια έρευνα, θα δεις ότι παγκοσμίως υπάρχουν διαφορές μεταξύ κρατών για τις ΑΟΖ. Και το θέμα περιπλέκεται περισσότερο αν σκεφτείς ότι υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί για ΑΟΖ και διαφορετικοί για υφαλοκρηπίδα. Αλλά τέλος πάντων, το να προσπαθείς να δεις την πλευρά της Τουρκίας, δεν είναι κατακριταίο. Έχετε την εντύπωση πως θα βρεθούν ποτέ λύσεις στις διαφορές μας χωρίς καμία παραχώρηση; Το γεγονός ότι κάποιες διαφορές επιβιώνουν για χρόνια είναι πιο επιβλαβές από την όποια υποχώρηση θα κάναμε λύνοντας τα προβλήματα στην ώρα τους. Και αν ακόμη σε μια σύγκρουση με την Τουρκία κερδίζαμε, πάλι οι ζημιές μας θα ήταν περισσότερες των ωφελειών της νίκης. Εμείς στην Ελλάδα μένουμε με την περηφάνεια κι αξιοπρέπειά μας, με τα δίκια μας να μας κάνουν να νιώθουμε πληγωμένοι και οι άλλοι λαοί να πηγαίνουν μπροστά. Στο τέλος για αυτό μας φταίνε όλοι και όχι εμείς. Γιατί νομίζουμε ότι η δική μας πλευρά είναι η μόνη εφικτή. Αν αυτό μακροπρόθεσμα νομίζετε κάνει καλό σε όλους μας, πάσσο.

   • Αστος avatar
    Αστος @ Costas 23/03/2011 14:58:23

    Εγω ρε Costas ομως θελω να ρωτησω,μιας και εκανες λογο για "παραχωρησεις για να λυθουν οι διαφορες", τι ακριβως φαινεται να ειναι διατεθιμενη να παραχωρησει η Τουρκια απο πλευρας της που μπορει να χρειαζεται και να ειναι και προς το συμφερον της Ελλαδας και της Τουρκιας για να βοηθησει στην επιλυση των διαφορων μεταξυ των δυο χωρων?

    Μεχρι τωρα το μονο που εχω δει ειναι τι ζητανε.
    Δεν εχω δει καμια "προσφορα" απο πλευρας τους και επισης ο τροπος που "ζητανε" μου θυμιζει κομματι τον τροπο που η Χιτλερικη Γερμανια του Β' ΠΠ "ζητουσε" απο την Πολωνια....

 38. Νίκος avatar
  Νίκος 23/03/2011 15:18:06

  Η άποψη του Κώστα είναι η πιο λεπτεπίλεπτα διαμορφωμένη πρόταση υποχωρητισμού, ντυμένου με μανδύα λογικής, που διάβασα ποτε. Αξιοπρόσεκτη διότι στηρίζεται στην ατρανταχτη λογική του συμβιβασμού, και πιος λογικός ανθρωπος δεν θέλει να κάνει συμβιβασμό; Όμως πάσχει η λογική της, που πρέπει να στηρίζεται στα εν πεδίω ΔΕΔΟΜΕΝΑ. Και ποια είναι αυτά τα δεδομένα;
  1) Η Τουρκία διεκδικεί ΕΛΛΗΝΙΚΟ ζωτικό χώρο στο ΑΙγαίο με εκατοντάδες κατοικημένα νησιά.
  2) Απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων.
  3) Δεν ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΝΟΜΙΚΗ αμφισβήτηση του στάτους κβο στο Αιγαίο, με εξαίρεση την υφαλοκρηπίδα αλλά και αυτή πλεον υπερκεράζεται απο την ΑΟΖ.
  4) Μόνο ΠΟΛΙΤΙΚΗ αμφισβήτηση υπάρχει εκ μέρους της Τουρκίας.

  Και ρωτώ εγω ο αφελής: Τι εννοείς όταν λές ότι "δεν είναι κατακριταίο¨να "δούμε" την πλευρά της Τουρκίας; Το να δούμε επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Τι να δούμε; και Πως;

  Και έρχομαι στο "ζουμ" της υπόθεσης: "Έχετε την εντύπωση πως θα βρεθούν ποτέ λύσεις στις διαφορές μας χωρίς καμία παραχώρηση;". Τι εννοεί ο Κώστας με αυτό; Και τι μας προτείνει ουσιαστικά; Είναι σαν να λέει ας δωσουμε κάτι τώρα (δλδ ας παραχωρήσουμε στο θηρίο μέρος της κυριαρχίας μας) γιατί αργότερα θα.....αντιλαμβάνεστε την ηττοπάθεια και τη επίπεδο στρατηγικής σκέψης της ελληνικής ελίτ. ο ραγιαδισμός αυτού του είδους είναι ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η ελληνική ελιτ τα τελευταία 30 και χρόνια.
  Αξιαιπενη προσπάθεια αγαπητέ Κώστα, αλλά έχουν γνώσιν οι φύλακες.

  • Costas avatar
   Costas @ Νίκος 23/03/2011 16:12:54

   Ο ραγιαδισμός έχει τόσους ορισμούς όσες και οι πολιτικές αποχρώσεις στην ελληνική κοινωνία. Νομίζω ότι ραγιαδισμός είναι το σύμπλεγμα του κατακτημένου. Και αυτό περισσότερο αρμόζει στη λογική του "δε παραχωρώ τίποτα". Για τους Τούρκους, δεν αμφισβήτησε κανείς το αντιδημοκρατικό τους καθεστώς και το ρόλο του στρατιωτικού κατεστημένου σε μια επιθετική πολιτική. Πρέπει να δούμε τα πράγματα όμως με καθαρό βλέμμα. Δε τείθεται διεκδίκηση νησιών και δε συζητιέται καν τέτοια περίπτωση. Βλέπω απλώς κάτι: Φανταστείτε η Ελλάδα να ήταν μόνο η Ηπειρωτική και τα νησιά να ήταν τουρκικά από ανέκαθεν, χωρίς να έχουμε διεκδικήσεις. Φανταστείτε μια θάλασσα μπροστά μας και κάτω από νομικούς χειρισμούς, να μην είναι ούτε στο ελάχιστο αξιοποιήσιμη και προσπελάσιμη. Φανταστείτε οι παγκόσμιοι κανόνες να ήταν τέτοιοι που θα απαγορευόταν η διέλευση από αυτήν και παρότι μεγάλο μέρος της χώρας βρέχεται από θάλασσα να είναι αδύνατον να τη διασχύσεις χωρίς άδεια. Δε θα αμφισβητούσαμε τη νομοθεσία αυτή; Ο τρόπος που αμφισβητείται από την Τουρκία είναι σύμφωνος με το στρατιωτικό της κατεστημένο και σύμφωνος με την υπεροπλία της , δεν αντιλέγω. Και μη μου πείτε ότι η Τουρκία δε σέβεται διεθνείς κανόνες, διότι και η Ελλάδα σε άλλα θέματα δε λαμβάνει υπόψη της την πλειοψηφία των χωρών διεθνώς αναφορικά με τη στάση τους για θέματα που μας αφορούν (θέμα Σκοπίων). Μη παίζουμε με ιδέες όπως υποχωρητισμός, ραγιαδισμός και αμφισβητούμε ο ένας τα πατριωτικά αισθήματα του άλλου. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε.

   Και κάτι τελευταίο για το: "αντιλαμβάνεστε την ηττοπάθεια και τη επίπεδο στρατηγικής σκέψης της ελληνικής ελίτ. ο ραγιαδισμός αυτού του είδους είναι ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει η ελληνική ελιτ τα τελευταία 30 και χρόνια."- Φοβερό επιχείρημα να χαρακτηρίζεις τη λογική ηττοπάθεια και επίσης πολύ εύστοχο να κατατάσεις τις απόψεις μου σε κάποια ελίτ. Νομίζω έχετε αντιστρέψει κάποιες έννοιες. Ποια είναι η ελίτ ακριβώς;

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ Costas 23/03/2011 20:19:08

    "ραγιαδισμός είναι το σύμπλεγμα του κατακτημένου..." Μπίνγκο. Η Ελληνική ελίτ αισθανεται ήδη κατακτημένη. Μόνο "κατακτημένος" ψυχικά μπορεί να διαπραγματεύεται τι θα δώσει (και όχι να ανταλλάξει). Κατάλαβες τώρα Κώστα γιατί δεν είναι απλή συζήτηση η διαπραγμάτευση με την Τουρκία; Διότι η Τουρκία ΑΠΑΙΤΕΙ και ΑΠΕΙΛΕΙ. Οι αμοιβαίες παραχωρήσεις και συνομιλίες έχουν νόημα ΜΟΝΟ μεταξύ μερών που ζητούν κάτι απο αλλήλους. Η Ελληνική πλευρά, αν δεν λανθάνω, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, πέρα απο τα γρυλλισματα των εκπροσώπων της ελιτ περι ¨καλης συμπεριφοράς" και γειτονίας και "Ευρωπαϊκού" (my ass, που λένε στη επίσημη γλωσσα σας) κεκτημένου. Την καλή συμπεριφορά, όπως και την εκτιμηση ΤΗΝ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ (και με τα όπλα αν χρειαστεί) , δεν την εκλιπαρείς.

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ Costas 23/03/2011 20:34:05

    ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΔΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΣΧΕΔΙΑ. ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ. ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΛΟΓΙΚΗ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΣΟΥΗΔΙΑ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ. ΠΩΣ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΔΑΝΙΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΔΑΝΙΑ-ΣΟΥΗΔΙΑ;
    Και απο πότε αναλάβαμε υπερασπιστής των "δικαίων" της Τουρκίας;

    • Costas avatar
     Costas @ Νίκος 24/03/2011 13:56:03

     Λοιπόν νομίζω είναι μεγάλο λάθος να αναφέρεστε σε ελίτ. Κόμμα εξουσίας υποστηρίζετε όλοι εσείς και, παρά το γεγονός ότι η κρίση και η παρακμή ενισχύουν το μικροαστισμό με την αίσθηση συλλογικότητας που η συνοχή έναντι ενός κοινού εχθρού δίνει (βλέπε Γερμανία μεσοπολέμου), όταν θα γίνετε κυβέρνηση (γιατί είναι μαθηματικά αδύνατο να μη γίνετε κάποια στιγμή με την υπάρχουσα δημοκρατία και με την αναγννωρισιμότητα του ονόματος της Ν.Δ.), τότε η κοινωνική φύση του χώρου σας θα είναι πασιφανής.
     Λοιπόν, η δική μου τοποθέτηση είναι ότι, το αν οι γείτονές μου ακολουθούν μία δεδομένη τακτική, δε θα με συμπαρασύρουν κι εμένα σε αυτή, διότι αν οι αντιδράσεις μας είναι τόσο προβλέψιμες (αντιδρά η Τουρκία εναντίον μας, συσπειρωνόμαστε και αντιδρούμε κι εμείς), αυτό θα σημαίνει και μεγαλύτερο έλεγχο της κοινής γνώμης της Ελλάδας τοποθετώντας την Τουρκία παράγοντα διαμόρφωσής της. Η Τουρκία γίνεται χωροφύλακας της περιοχής και εξυπηρετούνται έτσι τα συμφέροντα των μεγάλων αν ψαρώνουμε στο εσωτερικό. Μη μου λέτε περί παραχωρήσεων, πάρτε απλά παραδείγματα νεότερης ιστορίας. Πότε η επιθετικότητα της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας της βγήκε σε καλο; Στην Κύπρο; Στη Μικρά Ασία;, Πότε; Συνετίστηκαν ποτέ οι Τούρκοι με αυτό; Οι Τούρκοι θα συνετιστούν όταν πια δε θα έχει στήριξη η επιθετικότητά τους και δυστυχώς δεν εξαρτάται από τη δική μας στάση.

     Αλλά ο μεγάλος μου προβληματισμός είναι ο εξής: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μια ενότητα στην εξωτερική πολιτική. Οι παρατάξεις έχουν σημαντικές διαφορές στο δόγμα τους και γι' αυτό η τακτικές μας είναι ασταθείς. Λοιπόν, αποδίδοντας στους εαυτούς σας τον παραδοσιακό χαρακτηρισμό του πατριώτη και έχοντας ως δεδομένο ότι η κοινή μας πατρίδα είναι η Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος πρωτοβουλιών μεμονωμένων ατόμων και ομάδων για δράση στο χώρο της εξωτερικής πολιτικής χωρίς όμως να ερωτηθώ εγώ και οι υπόλοιποι πολίτες. Κατέχετε δηλαδή καταχρηστικά τον τίτλο του πατριώτη και νομίζετε ότι αυτό σας δίνει το δικαίωμα και την ικανότητα της αποκλιστικότητας αναφορικά με την άμυνα της χώρας. Λοιπόν στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν πολλές απόψεις, δυστυχώς τα επιχειρήματά σας είναι πολύ φτωχά για μια σημαντική μερίδα ανθρώπων και η επικινδυνότητά τους έγκειται σε αυτό που προανέφερα: Ο παραδοσιακός ορισμός του πατριώτη σας δίνει την πεποίθηση ότι κατέχετε και τη βέλτιστη λύση για την πατρίδα. Γι' αυτό μίλησα περί βλακείας και κάποιοι το παρεξήγησαν. Στην εξωτερική πολιτική δε χωράνε ηρωισμοί. Επιτυγχάνεται με ενότητα, χωρίς εμμονές και χωρίς ένταση.

 39. babis avatar
  babis 23/03/2011 16:50:10

  Αυτό το εθνική κυριαρχία τον τεευταίο 1,5 χρόνο το έχω ακούσει άπειρες φορές, αλλά ο πρώτος που το ανέφερε απ όσο θυμάμαι ήταν ο ΓΑΠ, τυχαίο δεν νομίζω!!

 40. NIKOS avatar
  NIKOS 23/03/2011 23:16:49

  μπουρδελο το καταντησαν το κρατος . Θα πρεπει να δικαστουν για εσχατη προδοσια

 41. τσικος avatar
  τσικος 28/03/2011 15:45:49

  την καλησπερα μου απο το ακρητικο καστελλοριζο!!!!!παιδια μας εχουν πουλησει στην τουρκια και κανενας δεν βγενει κανεις να το πει!!!!!!!!!τα τουρκικα πολεμικα αλονηζουν γυρω γυρω του καστελλοριζου και κανεις δεν κανει
  τιποτα!!!!ειμαστε στο ελεος του θεου!!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.