#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/11/2013 18:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καρλ Μαρξ: ο επιστήμονας με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορίαΈχει ο θεωρητικός φυσικός Έντουαρντ Γουίτεν μεγαλύτερη επιρροή στον τομέα του απ’ ό,τι έχει ο βιολόγος   Σόλομον Σνάιντερ στις επιστήμες της ζωής; Πως μετριέται η ακαδημαϊκή τους απόδοση σε σχέση με σημαντικούς θεωρητικούς του παρελθόντος, όπως ο Καρλ Μαρξ στην οικονομία και ο Σίγκμουντ Φρόιντ στην ψυχολογία;

Ο ειδικός της πληροφορικής Φιλίπο Μέντσερ, του πανεπιστημίου της Ιντιάνα Μπλούμιγκτον, ανέπτυξε ένα νέο σύστημα αξιολόγησης, σύγκρισης και κατάταξης όλων των επιστημόνων –κάτι που αποτελεί καινοτομία- από όλους τους επιστημονικούς τομείς ανεξαιρέτως. (Συνήθως η κατάταξη μέχρι σήμερα γίνεται μόνο μεταξύ επιστημόνων από επιμέρους πεδία). Και σύμφωνα με τις μετρήσεις του, ο επιστήμονας με την μεγαλύτερη επιρροή είναι ο Καρλ Μαρξ, ακολουθούμενος από τον Σίγκμουντ Φρόιντ.

Στην τρίτη θέση της λίστας εμφανίζεται ο θεωρητικός φυσικός Έντουαρντ Γουίτεν του Ινστιτούτου Προωθημένων Μελετών του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ. Να σημειωθεί πάντως πως ο Μαρξ έχει την υψηλότερη βαθμολογία, όσον αφορά την επιρροή του στους άλλους επιστήμονες, στην ιστορία και όχι στα οικονομικά.

Η νέα διεπιστημονική μέθοδος στατιστικής «βαθμολόγησης» έχει και ένα σχετικό διαδικτυακό εργαλείο, το Scholarometer, το οποίο συγκρίνει περίπου 35.000 ερευνητές. Βασίζεται στον δείκτη αξιολόγησης h-index (π.χ. ο δείκτης 20 δείχνει ότι ένας επιστήμονας έχει δημοσιεύσει τουλάχιστον 20 βιβλία ή ερευνητικά άρθρα, στα οποία έχουν γίνει τουλάχιστον 20 αναφορές από τρίτους). Ο εν λόγω δείκτης στη συνέχεια προσαρμόζεται με βάση τα συνεχώς ανανεωμένα δεδομένα της υπηρεσίας Google Scholar, η οποία καταγράφει τις επιστημονικές δημοσιεύσεις παγκοσμίως και κατατάσσει τους επιστήμονες ανάλογα με τον αριθμό των ετερο-αναφορών που λαμβάνουν από άλλους ερευνητές.

http://www.nature.com/news/who-is-the-best-scientist-of-them-all-1.14108

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 08/11/2013 18:23:01

  Για τον Μάρξ, ειδικά με την πανηγυρική δικαίωσή του ξανά απο την παρούσα κρίση, δεν υπάρχει αμφιβολία για την πρωτιά του. Ομως παρόλο που είμαι οπαδός του Γουίτεν και θεωρώ την θεωρία του ως την αιχμή του δόρατος της σημερινής θεωρητικής φυσικής και κοσμολογίας, έχω την εντύπωση οτι η τρίτη θέση ανήκει δικαιωματικά στον Δαρβίνο.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ ΝΙΚΟΛΑΣ 08/11/2013 20:45:38

   Πως ακριβώς δικαιώθηκε από την παρούσα κρίση της ελληνικής σοβιετίας; Άσε που λέει ότι "Μαρξ έχει την υψηλότερη βαθμολογία, όσον αφορά την επιρροή του στους άλλους επιστήμονες, στην ιστορία και όχι στα οικονομικά".

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ MAYRO XABIARI 10/11/2013 11:50:44

    H παρούσα κρίση φίλε Χαβιάρι αν ήταν απλως όπως ισχυρίζεσαι μια γελοία τοπική κρίση της Ελληνικής Σοβιετίας που αντιπροσωπεύει μετά βίας το 2% της Ευρωπαικής οικονομιας και του ευρωπαικού χρέους και το 0,4% περίπου της παγκόσμιας οικονομίας, θα είχες εσύ δίκιο και ο Μάρξ άδικο και κυριως δεν θα ασχολούνταν κανείς μαζί της για πάνω απο 3 μέρες.
    Ομως η παγκόσμια κρίση του 2007-2008 άρχισε 1,5 χρόνο πρίν κανείς ασχοληθεί με την Ελλάδα.
    Οταν έσκασε η Leehman Brothers η Ελλάδα είχε χρέος ίδιο με τη Γαλλία και ανάπτυξη 6%!.
    Ο Μαρξ δικαιώθηκε πανηγυρικά απο την παρούσα κρίση, όπως ομολογουν όλοι σχεδόν οι έγκυροι οικονομολόγοι και το παρόν άρθρο, για πολλούς λόγους εκ των οποίων θα σου αναφέρω τους βασικούς. Είχε ήδη προβλέψει απο τον 19 ο αιωνα την χρηματιστηριακη έκρηξη του κεφαλαίου. Την δημιουργία του κεφαλαιου-βαμπιρ απο τις Παγκόσμιες τράπεζες, που θα οδηγούσε νομοτελειακά σε επαναλαμβανόμενο κύκλο κρίσεων όπου ενα μέρος του κεφαλαίου θα καταστρέφεται μέσω της κρίσης επειδή τα πλεονάσματά του "βρυκολακιάζουν" στα υπογεια των τραπεζων αντί να επανεπενδύονται.
    Προέβλεψε επίσης αυτό που όλοι ξέρουμε σήμερα, ότι όπως εξελίσσεται ο καπιταλισμός, οι λίγοι πλούσιοι θα γίνονται πλουσιώτεροι και οι πολλοί φτωχοί φτωχότεροι.
    Αν μπούμε τώρα στις λεπτομέρειες της θεωρίας το για την υπεραξία και την εν γένει συμπεριφορά των κοινωνικών τάξεων θα είναι δύσκολο έως αδύνατο να βρουμε κάποια σημεία της ανάλυσής του που να έχουν σημαντικά λάθη.
    Αν μπορείς εσύ πες μας και θα το παραδεχτούμε αμμέσως διότι μεσσίας δεν ήταν ούτε ο Μάρξ ούτε ο Αινστάιν...

   • Αντιευρωπαίος avatar
    Αντιευρωπαίος @ MAYRO XABIARI 10/11/2013 12:10:34

    Δεν αναφέρεται στην Ελληνική κρίση ο ως άνω σχολιαστής. Για την Αμερικάνικη μιλάει...

  • Κωνσταντίνος Σπ avatar
   Κωνσταντίνος Σπ @ ΝΙΚΟΛΑΣ 08/11/2013 22:19:33

   Αν και ο Ιστορικός Υλισμός στην κολλεκτιβική μορφή των πρώην κομμουνιστικών χωρών κατέρρευσε πριν είκοσι χρόνια, έχει επικρατήσει πλήρως στις δυτικές κοινωνίες. Απαιτείται, σήμερα, από τον σύγχρονο Ελληνισμό μια νέα πολιτική ριζοσπαστικά καινούργια πρόταση απέναντι στο ενιαίο μέτωπο του Ιστορικού Υλισμού που συγκροτούν KKE, N.Δ., ΠAΣOK, ΣYPIZA, ενώ τα τα κωμικά απολειφάδια περιττό να μνημονεύονται. Υπάρχει ανάγκη να ξεπεράσει ο σημερινός Έλληνας τον πρωτογονισμό των ενστικτωδών ενορμήσεων (να κατέχει, να κυριαρχεί, να ηδονίζεται), θα μπορούσε να μεταφρασθεί σε πολιτικό αίτημα.

 2. βαγόνι avatar
  βαγόνι 08/11/2013 19:08:15

  Το περίεργο είναι πώς,ένα μεγάλο μέρος της επιρροής που άσκησε, δε
  θα ήθελε ούτε να το ξέρει κι΄ο ίδιος...είναι γνωστές οι ρήσεις του: "εγώ
  δεν είμαι μαρξιστής" ή η καίρια: "η ιδεολογία ώς ψευδής συνείδηση".....
  στο θεωρητικό και στο επίπεδο της εφηρμοσμένης πολιτικής,το έργο του
  υπέστη απίστευτες διαστρεβλώσεις...οι διατυπώσεις για "επιστημονικό
  σοσιαλισμό",φαντάζομαι ό,τι θα του ανακάτευαν το στομάχι...περιττό
  να αναφέρουμε την μακρόχρονη σταλινική περίοδο,"τό" πλήγμα!....
  έχει συμβεί με τα έργο και τη διδασκαλία των "επιφανών",μεταφυσικών
  και μή...οι επίγονοι διαγουμίζουν...οι άνθρωποι ιδιοποιούνται μεγάλες
  ιδέες για μικρά συμφέροντα!

 3. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 08/11/2013 19:16:32

  Εχεις απόλυτο δίκιο αγαπητέ βαγόνι. Τι να πούμε για τον Νίτσε . Σίγουρα ακόμα στριφογυρίζει στον τάφο του μ' αυτά που είδε να γίνονται στο όνομα των ιδεών του!...
  Ακόμα κι ο Χριστός δεν θα ανασταίνονταν αν ήξερε τι σφαγές θα γινόντουσαν για χάρη του...

 4. Ιππο-Κριτης avatar
  Ιππο-Κριτης 08/11/2013 20:39:38

  Εαν ο Μάρξ γνώριζε μαθηματικά και εαν υπήρχαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην εποχή του, θα μπορούσε ίσως να κατανοήσει τα κενά των θεωριών του.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Ιππο-Κριτης 09/11/2013 08:55:46

   Aυτό ισχύει για όλους αγαπητέ Ιππο-κριτή και κυρώς για τον Φρίντμαν που αν κατανοούσε τα κενά των θεωριών του δεν θα είχαμε τη σημερινή κρίση.

   • Αντιευρωπαίος avatar
    Αντιευρωπαίος @ ΝΙΚΟΛΑΣ 10/11/2013 12:10:50

    +1000

 5. Giorgis avatar
  Giorgis 09/11/2013 03:06:18

  Σίγουρα είναι εντυπωσιακή προσοπικότιτα αλλά όσοι τον ασπάζονται ειδαιλογικά δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ασπάζονται ένα είδος θρισκείας. Η επιστήμη έχει προχωρήσει, και έχει πολλά να πει για τις θεωρίες του

 6. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 09/11/2013 09:30:30

  18η Μπρυμαίρ σήμερα.
  Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα(?)

 7. Nik avatar
  Nik 09/11/2013 12:30:12

  Με την άνοδο του σοσιαλισμού το κράτος θα αυτοδιαλυθεί και θα ατροφήσει..... είπε ο Αγιος Μαρξ, και αντί αυτού τα πιο μονολιθικά και κεντρικοποιημένα κρατικά σχήματα ήταν τα κομμουνιστικά. Αλλά αυτό δεν αποδεικνύει τίποτε λένε οι πιστοί του διότι αυτές οι χώρες δεν ήταν πραγματικά κομμουνιστικές. Δηλαδή συνεχίζουν να ψάχνουν για ένα φάντασμα που δεν έχει υπάρξει ποτέ και αυτό το λένε επιστήμη.

  Αβυσσος η ψυχή του μαρξιστή!

 8. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 09/11/2013 18:33:51

  Ο Μαρξ δεν είναι αθώος του αίματος που χύθηκε στο όνομά του και στο όνομα της ιδεολογίας του. Στην πραγματικότητα, ο μαρξισμός δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη θεωρία (εξ ου και ο τίτλος της ανάρτησης είναι παραπλανητικός). Ο μαρξισμός είναι ένας εγκοσμιοκρατικός μεσσιανισμός, μία αθεϊστική θρησκεία που προσδοκά την εγκαθίδρυση του επίγειου παραδείσου της αταξικής κομμουνιστικής κοινωνίας μέσα από συγκεκριμένες επαναστατικές και μετεπαναστατικές διαδικασίες. Οπωσδήποτε το σύστημα αυτό προϋποθέτει τον ολοκληρωτισμό, ο οποίος διαποτίζει ολόκληρη τη μαρξιστική μεσσιανική θεωρία.

  • Αντιευρωπαίος avatar
   Αντιευρωπαίος @ ΒΙΣ 10/11/2013 12:24:32

   Ο Μαρξ εβγαλε μια οικονομικη θεωρια, δεν σαφηνισε τις διαδικασιες στις οποιες αναφερεστε. Το ιδιο και οι περισσοτεροι οικονομοιδεολογοι. Ομως, οντως εχει αιμα στα χερια του, οπως εχει και ο αντιπαλος του Φριντμαν. Η διαφορα ειναι οτι το αιμα στα χερια του Μαρξ σταματησε το '90. Στου Φριντμαν εχει ξεκινησει απο το '70 και απο το 2008 εχει βαψει τον κοσμο ολο κοκκινο (απο αιμα για να μην παρεξηγουμαστε). Οσο για τον ολοκληρωτισμο ποια ιδεολογια δεν τον προϋποθετει; Σαμπως δεν ηταν η χειριστη μορφη ολοκληρωτισμου η διασωση των τραπεζων με καταχρεωση του κρατους και αποπληρωμη των δανεικων απο τους πολιτες οι οποιοι χανουν και τα σπιτια τους για μικρα χρεη απο τις ιδιες τραπεζες που τους καταχρεωσαν μεσω κρατους για 1000 γενιες (βλ. κυριως Ισπανια, Ιρλανδια, ΗΠΑ, κτλ); Λες και θα αφηναν οι μπλοφομετοχοι να καταρρευσουν οι αγελαδες τους. Λες και αυτοι θα επαιρναν τα δις να πανε στα Μπαρμπαντος και την Ελβετια να πινουν τα Σινγκλ Μαλτ οταν θα κατερρεε ολος ο υπολοιπος πλανητης. Σιγουρα αυτοι θα ηταν πολυ ασφαλης στις κουκκιδες του χαρτη και τα χρηματα τους θα ειχαν σημασια μετα την ανοδο φασιστικων και κομμουνιστικων κομματων σε ολο τον πλανητη και την καταρρευση της παγκοσμιας καταναλωσης...

 9. Χρήστος avatar
  Χρήστος 09/11/2013 23:53:02

  ΒΙΣ, με βάση το σκεπτικό σου, ούτε ο Χριστός είναι αθώος. Δοκίμασε να αλλάξεις το όνομα και θα καταλάβεις. Με αυτά τα διανοητικά, ετεροχρονισμένα μάλιστα, άλματα θα ακυρώσεις την επιρροή του Μαρξ; Κατά τα άλλα, δεν κατάλαβα τι εννοείς με το "δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη θεωρία". Ποιος διαφωνεί με την ανάλυση του για τη φύση του Καπιταλισμού;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Χρήστος 11/11/2013 08:56:50

   Το επιχείρημά σου δεν ευσταθεί. O Χριστός είπε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πολλοί οπαδοί του έκαναν στο όνομά Του. Είναι ο ίδιος που τους καταδικάζει, αφού είπε ότι "η βασιλεία η εμή ουκ έστι εκ του κόσμου τούτου". Εδώ είναι η διαφορά με τον Μαρξ: Ο Μαρξ επιδίωξε την εγκαθίδρυση ενός εγκοσμιοκρατικού μεσσιανικού συστήματος, ο Χριστός και οι Πατέρες της Εκκλησίας όχι. Ο Μαρξ δεν περιορίστηκε στην ανάλυση του Καπιταλισμού, που ήταν όντως ιδιοφυής, αλλά προχώρησε πάρα πέρα, στην πρόταση για την εγκαθίδρυση μίας ολοκληρωτικής αταξικής κοινωνίας, με συγκεκριμένους τρόπους. Αυτό που έκανε ο Πλάτων στην "Πολιτεία", δηλαδή να προτείνει ένα ολοκληρωτικού τύπου πολιτικό μοντέλο (αλλά γνωρίζουμε ότι ο Πλάτων το έκανε χάριν διανοητικού πειραματισμού), ο Μαρξ το έκανε στα σοβαρά προτείνοντας την εγκαθίδρυση του κομμουνισμού. Το σύστημα που προτείνει ο Μαρξ μπορεί να γίνει εφικτό δίχως τον ολοκληρωτισμό, αφού το ίδιο το προϋποθέτει; Η "δικτατορία του προλετεριάτου" είναι ή όχι μαρξικό (και όχι μαρξιστικό) εφεύρημα;
   Στην πραγματικότητα, ο Μαρξ (και όχι ο Λένιν ή ο Στάλιν) είναι ο πραγματικός πατέρας των περισσότερων ολοκληρωτικών ευρωπαϊκών και μη ευρωπαϊκών συστημάτων του 20ού αιώνα. Για να μην πω ότι ο ολοκληρωτισμός του ναζισμού βγαίνει από την ίδια μήτρα...

   • Τηλέμαχος Αναγνώστου avatar
    Τηλέμαχος Αναγνώστου @ ΒΙΣ 11/11/2013 11:02:23

    Έχεις απόλυτο δίκιο. Το θέμα είναι γιατί αυτοί οι σκιτζήδες του Nature δίνουν τέτοια σημασία και προπαγανδίζουν το εύρημα κάποιας ερευνητικής ομάδας από την Ινδιάνα που ως γνωστόν κομμουνιστοκρατείται. Να μη πω για τον εβραϊκό δάκτυλο πίσω από το δημοσίευμα καθώς ο δεύτερος είναι ο Φρόϋντ. Αντί να χαραμίζεστε όλοι εδώ στο αντινιούς δεν γράφετε μια απάντηση στο Nature; Google scholar, scholarometer και αηδίες ....

 10. Nik avatar
  Nik 10/11/2013 12:31:25

  Διαφωνούν πολλοί και διακεκριμένοι με την ανάλυση του Μαρξ για την φύση του καπιταλισμού. Διάβασε λίγο και θα δεις πόσοι και ποιοι.

  Θλιβερό να ακούς νέο άνθρωπο να σου αναφέρει τον Μαρξ ως σημείο αναφοράς για την ανάλυση τρεχουσών καταστάσεων. Θλιβερότερο είναι ότι, έχοντας "μάθει" από καθοδηγητές ή άλλους τον Μαρξ από δεύτερο ή τρίτο χέρι και βάλε, δεν ψάχνει παραπέρα, έχει μείνει κολλημένος στον μέγα προφήτη. Του αναφέρεις τους Πόππερ, Χάγιεκ, Ραντ και το απλανές βλέμμα προδίδει ότι ποτέ δεν ερεύνησε τίποτε άλλο, αλλά ούτε τον ίδιο τον Μαρξ.

 11. Χρήστος avatar
  Χρήστος 10/11/2013 21:15:49

  Νικ να είσαι πιο ευπρεπής στους χαρακτηρισμούς. Αν κουβεντιάζαμε σ' ένα τραπέζι πολύ αμφιβάλλω αν μιλούσες μ' αυτό τον τρόπο, αλλά η απόσταση του διαδικτύου και η ανωνυμία πολλαπλασιάζει το θράσος. Οι αφορισμοί δεν είναι επιχειρήματα. Ίσα ίσα φανερώνουν ένδεια επιχειρημάτων. Δε μίλησα για το Μαρξισμό-Λενινισμό, αλλά για τον ίδιο το Μαρξ σαν θεωρητικό και όχι προφήτη. Ούτε είπα για την "εφαρμογή" του στις χώρες του "υπαρκτού". Μίλησα για τη νομοτέλεια της συσσώρευσης του πλούτου σε όλο και λιγότερους, για τη θεωρία της υπεραξίας και τις κρίσεις υπερπαραγωγής. Ποιος διαφωνεί μ' αυτά. Συγκεκριμένα και όχι γενικολογίες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.