Καμιά αυτοκριτική θα δούμε από τη ΝΔ;
20/05/2014 06:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καμιά αυτοκριτική θα δούμε από τη ΝΔ;

Αν δεν δούμε τα λάθη του πρώτου γύρου πως θα πάμε καλύτερα στον δεύτερο;

Η στάση του πρωθυπουργού και οι ολιγόλογες δηλώσεις του από τα γραφεία της Λ. Συγγρού, ήταν ένα μήνυμα προς όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για το πώς θα πρέπει να πορευτούν μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Μπορεί η ΝΔ να ανέκοψε το ρεύμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί τα ψευτοδιλήμματα να ηττήθηκαν, μπορεί να είναι ευχαριστημένη από το γεγονός ότι θα έχει 8-9 περιφερειάρχες ενώ είχε πέντε, όμως, δεν υπάρχει κανείς εφησυχασμός.

Και κυρίως δεν πρέπει να υπάρχει μέχρι την Κυριακή ενθουσιασμός που θα αποπροσανατολίσει από το πραγματικό μήνυμα των εκλογών.

Κατ’ αρχάς στη Νέα Δημοκρατία δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι στην Αττική και στην Αθήνα δεν θα έχουν δικό τους υποψήφιο στο β’ γύρο. Δεν θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι από την εξέλιξη στην χαώδη περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με τη μεγάλη διαφορά του «αντάρτη» Τζιτζικώστα έναντι του πρώην βουλευτή Γ. Ιωαννίδη.

Λάθη έχουν γίνει και θα πρέπει να τα αναλύσουν εκείνοι που ήταν υπεύθυνοι για την συγκρότηση των υποψηφίων και των συνδυασμών. Αυτοκριτική πρέπει να γίνει και γρήγορα καθώς ο βασικός στόχος είναι οι επόμενες κάλπες και κυρίως οι ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση και ειδικά ο Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να κάνουν ακόμη πιο σαφές το μήνυμα προς τους πολίτες ότι δεν πρέπει να μπει σε κίνδυνο η ομαλή πορεία της χώρας, δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι θυσίες του κόσμου, δεν πρέπει να υπάρξει πολιτική αποσταθεροποίηση την οποία επιζητούν οι Συριζαίοι και οι επιχειρηματίες που τους στηρίζουν.

Αλλά αν πρέπει να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους η κακή εικόνα της ΝΔ στην περιφέρεια Αττικής και στο δήμο της Αθήνας θα πρέπει να γίνει αντικείμενο ενδελεχούς ανάλυσης αφού πρώτα σηκώσουν όλοι τα μανίκια και αποτρέψουν την εκλογή της Ρένας Δούρου και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη οι οποίοι είναι αυστηρά κομματικοί υποψήφιοι και δεν έχουν ουδεμία σχέση με την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία. Εχθρός του καλού το καλύτερο, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το μη χείρον βέλτιστον. Και η νίκη του Γ. Σγουρού και του Γ. Καμίνη μπορεί να μην είναι αυτοσκοπός για τη ΝΔ, καθώς πρόκειται για μέτριες έως αποτυχημένες επιλογές, εντούτοις ξέρουν πολύ καλύτερα τα προβλήματα της περιοχής τους και δεν είναι… ψευτοεπαναστάτες της δραχμής.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί υπήρξαν οι αποτυχίες που χάλασαν το υπόλοιπο καλό κλίμα.

Στην Αθήνα βασικός υπαίτιος της αποτυχίας του Άρη Σπηλιωτόπουλου να μπει στον δεύτερο γύρο είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης. Η ΝΔ θα μπορούσε να έχει έναν υποψήφιο που θα κέρδιζε τον δήμο από τον Γ. Καμίνη, αρκεί ο κ. Κακλαμάνης να μην ήταν τόσο εμπαθής και κακοπροαίρετος με το κόμμα που τον ανέδειξε. Διότι όταν εκβιάζεις το κόμμα σου εδώ κι 1,5 χρόνο λέγοντας ότι θα είσαι υποψήφιος ότι και να γίνει, όποια κι αν είναι η θέληση του αρχηγού, τότε αυτό λέγεται πολιτικός εκβιασμός που ποτέ δεν πρέπει να περνάει.

Όσο για την περιφέρεια, λανθασμένη επιλογή προσώπου δεν υπήρξε. Υπήρξε όμως λανθασμένη διαχείριση του χρόνου που είχε ο κ. Κουμουτσάκος να ανατρέψει μια παγιωμένη κατάσταση. Και το κυριότερο: Αφέθηκε μόνος του στον λάκκο των λεόντων. Που είναι οι βουλευταράδες και οι υπουργάρες της Αττικής, τόσο για τον Άρη όσο και για τον Κουμουτσάκο. Μόνο ο Αδωνις Γεωργιάδης βγήκε υπέρ τους, οι υπόλοιποι είχαν… δουλειές. Που είναι ο κομματικός μηχανισμός και οι οργανώσεις της ΝΔ να δώσουν ώθηση στις υποψηφιότητες αυτές; Ειδικά τον κ. Κουμουτσάκο θα έπρεπε να τον έχουν στηρίξει για να κάνει την έκπληξη και να νικήσει καθώς πρόκειται για νέο άνθρωπο που θα έφερνε και νέα πνοή στην Αττική. Αλλά και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ακόμη και με το «λάθος» του Κακλαμάνη θα μπορούσε να περάσει στον β’ γύρο αν του έδιναν ώθηση κορυφαία κομματικά στελέχη που κοιμήθηκαν.

Στην Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι διαφορετική. Η Περιφέρεια θα παραμείνει σε «γαλάζια» χέρια όμως πρέπει να γίνει αυτοκριτική σχετικά με το πώς ερμήνευσε ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ τα «θέλω» των Μακεδόνων ψηφοφόρων. Διχάστηκε το κόμμα στην Κ. Μακεδονία και τελικά επέλεξε τον περισσότερο αυτοδιοικητικό κι όχι τον επιβεβλημένο από το κόμμα. Οσο για την Θεσσαλονίκη, ο Μπουτάρης με το χαλαρό υφάκι και το εναλλακτικό προσωπείο ήταν και είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ο κ. Καλαφάτης έχει κάνει μια καλή πορεία που όμως πολύ δύσκολα θα του δώσει τον δήμο. Κι εδώ οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ θα έπρεπε να έχουν κάνει περισσότερη δουλειά προκειμένου να αποδομήσουν την υποψηφιότητα Μπουτάρη. Εκτός κι αν… τον ήθελαν εξ’ αρχής για δήμαρχο, οπότε ας το έλεγαν.

Λένε κάποιοι ότι η ΝΔ θα έπρεπε να στηρίξει από την αρχή τον Μπουτάρη, τον Σγουρό και τον Καμίνη και να μην κατεβάσει κομματικούς υποψηφίους. Σήμερα θα μιλάγαμε για σαρωτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα και για νίκη γαλάζιων ή υποστηριζόμενων από τη ΝΔ καθαρά αυτοδιοικητικών υποψηφίων.

Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσε το κόμμα να μην κατεβάσει υποψήφιους. Έπρεπε να δώσει το στίγμα της η ΝΔ στις μεγάλες περιφέρειες και στους δήμους γιατί έτσι κάνουν τα μεγάλα κόμματα. Ίσως και γιατί δεν είναι ακόμη έτοιμοι οι ψηφοφόροι των κομμάτων να μην βλέπουν δικούς τους υποψήφιους. Φαίνεται, όμως, ότι το εκλογικό σώμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει πολύ, τουλάχιστον αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ψηφίζει πολύ διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει όλα τα κόμματα και κυρίως της ΝΔ.

Όσο για τον Πειραιά, ίσως εκεί να είναι η μητέρα των μαχών για τη ΝΔ και το πολιτικό σύστημα. Η επικράτηση τυχοδιωκτικών υποψηφίων, που αν δεν εκλεγούν θα διαλυθούν στα εξ’ ων συνετέθησαν, θα είναι οδυνηρή ήττα και για τη ΝΔ και για όλη τη χώρα. Θα πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά ο ΣΥΡΙΖΑ για το που θα κατευθύνει τους ψηφοφόρου του στο μεγάλο λιμάνι. Μπορεί να μην «γουστάρουν» τον Μιχαλολιάκο, όμως, θα κάνουν μεγάλο κακό αν ψηφίσουν τον Μώραλη, δηλαδή τον Μαρινάκη και τον Κόκκαλη.

Και πολύ θα θέλαμε μια εξήγηση και από το Μαξίμου και από την Συγγρού για την πλήρη απουσία του κομματικού μηχανισμού από το πλευρό του Μιχαλολιάκου. Λέτε να είναι όλοι ...Ολυμπιακός;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gikon avatar
  gikon 20/05/2014 07:12:15

  Οι -προς το παρόν, χωρίς επιθετικό προσδιορισμό- χειρισμοί στα θέματα των υποψηφιοτήτων στις δύο μεγαλύτερες περιφέρειες και στους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας καθώς και στο θέμα του Πειραιά, έχουν κι άλλες αναγνώσεις.

  • George N avatar
   George N @ gikon 20/05/2014 09:29:47

   Μόνο η ανάγνωση που υπονοείτε βγάζει νόημα. Στην ευρωκάλπη όμως?

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 20/05/2014 08:05:22

  ας μην κρατάμε την αναπνοή μας....η αυτοκριτική και η παράιτητηση από τους θώκους, είναι είδος εν ανεπαρκεία...

 3. Tassos avatar
  Tassos 20/05/2014 08:41:28

  Το πρόβλημα στην Αττική είναι καθαρά θέμα βουλευτών της ΝΔ. Η συντριπτική πλειοψηφία τους ψήφισε Μπακογιάννη και όχι Σαμαρά οπότε καταλαβαίνεις και το τι μυαλά κουβαλάνε. Εχουν εγκαταλείψει τους ψηφοφόρους τους και απλά έχουν έναν μηχανισμό που τους βγάζει βουλευτές. Θα έπρεπε ο Αρχηγός να τους έχει ξηλώσει εδώ και χρόνια.

  • βασιλης avatar
   βασιλης @ Tassos 20/05/2014 20:32:30

   Τασο γιατι δεν γραφεις για τις εντολες που μας πασαρε η γραμματεια οργανωτικου? Γιατί δεν γραφεις για την γραμμη που μας εδωσε η γραμματεια τοπικης αυτοδιοίκησης? Γιατι δεν γραφεις για τις τοπικές οργανωσεις που δεν πιστευανε αυτα που ακουγανε τα αυτια τους ? Η μηπως ολοι αυτοι κανανε του κεφαλιου τους και δεν ηξερε τιποτα ο αρχηγος? Για τους βουλευτες και κυριως τους υπουργαρες της Β Αθηνων που τους κυνηγουσαμε δημο-δημο για να γλυτωσουμε απο την πασοκολατρεια που τους ειχε συνεπάρει και ειχαν ξεσκιστει στα τηλεφωνα να μας καλουν να μην ψηφισουμε νεοδημοκρατες , συμφωνω με οσα γραφεις αλλα για αλλους λογους και οχι για την Ντορετα. Οχι το μπαχαλο να το ριξουμε στην Ντορα, Και εγω χρονια την βριζω ,αλλα τωρα δεν φταιει αυτη για το μπ......λο που εκαναν οι επικεφαλεις μας. Εκτος αν ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΟΙ ΟΧΤΡΟΙ

 4. Διογένης avatar
  Διογένης 20/05/2014 09:46:30

  Συμφωνώ ότι έκανε πολύ καλά η ΝΔ που δεν στήριξε Καμίνη-Σγουρό-Μπουτάρη. Η πολιτική ζημιά που θα γινόταν από την ταύτισή της με τις χειρότερες όψεις του καταρρέοντος ιδεολογικά και καθεστωτικά ΠΑΣΟΚ θα ήταν πολύ χειρότερη από το όποιο πρόσκαιρο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο εκλογικός χάρτης δεν είναι αυτοσκοπός. Αυτοσκοπός είναι η πολιτική κυριαρχία και αυτή δεν έρχεται μόνον με την επικράτηση στις εκλογές. Για να γίνει αντιληπτό τι εννοώ, ας θυμηθούμε μια "λεπτομέρεια" αμέσως μετά την εκλογή Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ: Ο τότε πρωθυπουργός ΓΑΠ άρχισε τα... πατριωτικά σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων, ενώ πιο πριν υπήρχε μια "έντονη κινητικότητα" για να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο κλισέ. Ήταν αδύνατον να μην γίνει η σύνδεση με την εκλογή του συγκεκριμένου νέου αρχηγό στη ΝΔ. Αυτό είναι μια μορφή πολιτικής κυριαρχίας. Ειδκά στο Σκοπιανό, ο Σαμαράς την πλήρωσε με το πολιτικό του αίμα (αν και είμαι βέβαιος ότι υπήρχαν καλυτεροι χειρισμοί από την ίδρυση της ΠολΑν). Η μη στήριξη των πασοκικών υποψηφίων αποτελεί μια μορφή πολιτικής θυσίας που ήταν επιβεβλημένη για τη ΝΔ, εάν θέλει αύριο την πολιτική κυριαρχία και να μην ταυτιστεί με το πλέον αμοραλιστικό πολιτικό μόρφωμα που πέρασε ποτέ από την νεοελληνική ιστορία. Αν θέλει να μην γίνει καθεστωτική ουρά του ΠΑΣΟΚ. Είναι εντελώς διαφορετικό να στηρίζεις στον δεύτερο γύρο Σγουρό και Καμίνη, εν απουσία Νεοδημοκρατών, και εντελώς διαφορετικό να ταυτίζεσαι μαζί τους από την αρχή. Τέλος, όσον αφορά τον Βόλο, νομίζω ότι εκεί η ΝΔ θα έπρεπε να κάνει την υπέρβαση και να ζητήσει την καταψήφιση του Μπέου και την στήριξη του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα με την έναρξη ανοικτής πρωθυπουργικής πολεμικής κατά της υποψηφιότητας Μώραλη. Πιστεύω ότι οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις στον Πειραιά και στο σύνολο της χώρας (που αλίμονο αν δεν είναι πλειοψηφία) θα εκπλαγούν ευχάριστα από μια τέτοια πρωτοβουλία. Ας μην στείλουμε την κοινωνία μας στην επόμενη "στάση του Νίκα", χωρίς τις προϋποθέσεις ισχύος που είχε τότε το ελληνικό κράτος. Διότι αν υποχωρήσει τώρα το πολιτικό σύστημα στον Μαρινάκη και στον Μώραλη, αλίμονό μας. Θα μας κυβερνάει αύριο η ιδιότυπη επιχειρηματική και ποδοσφαιρική μαφία των ανθρώπων αυτών.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Διογένης 20/05/2014 10:57:23

   τι λες Διογένη ; φυσικά και τους στήριξε. γιατί, θα στήριζε όσους θέλουν να ριξουν την κυβέρνηση; όμως αυτό που δεν κατανοώ είναι από που αντλεί τέτοιο θράσος ο βενιζέλος.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Νίκος Αργεάδης 20/05/2014 11:51:11

    Εννοώ, καλά έκανε που κατέβασε δικούς της υποψήφιους. Νομίζω ότι είναι σαφές.

 5. Σεμνα και ταπεινα avatar
  Σεμνα και ταπεινα 20/05/2014 10:18:42

  δηλαδη ο κ. βρουτσης που στη μεςη της προεκλογικης περιοδου τροφοδοτουσε αλλη μια φορα με πρωτοσελιδα τον τυπο για τα θεματα των ηλικιων συνταξιοδοτησης θεωρειτε οτι βοηθησε. Ειστε βαθια νυχτωμενοι κομματικα ξυπνοπουλια και εχετε να κανετε με ενηλικες.

 6. Azarias avatar
  Azarias 20/05/2014 10:43:15

  Ζείτε σε άλλη εποχή. Νομίζετε ότι με το να βγουν οι καθολικά απαξιωμένοι υπουργοί, βουλευτές και κομματάρχες των τέως μεγάλων κομμάτων και να υποστηρίξουν έναν αυτοδιοικητικό υποψήφιο, θα του κάνουν καλό. Ίσως θα επηρεάσουν τα μέλη του στενού οικογενειακού τους κύκλου.

 7. Makis avatar
  Makis 20/05/2014 15:02:21

  ρε πλάκα κάνετε τώρα είναι καλός ο Σγουρός? πριν μια εβδομάδα τι λέγαμε απο εδώ μέσα?????

  • takis 400 avatar
   takis 400 @ Makis 20/05/2014 18:18:15

   κανουν μεγαλη πλακα,για διαβασε τι λεγαμε και για τον καμινη,τωρα κωλοτουμπα οσο και να σας ενοχλει η εκφραση,ε λοιπον καλυτερα σακελλαριδη που ξερουμε με τι εχουμε να κανουμε,παρα τον απροσδιοριστο ,οπου φυσαει ο ανεμος καμινη

 8. Θόδωρος 17.06.2014 avatar
  Θόδωρος 17.06.2014 20/05/2014 19:30:16

  Δηλαδή δεν γίνεται τίποτε με τον Σ. Καλαφάτη? Εγώ για καλό και σοβαρό τον έχω, δίνει την εντύπωση ανθρώπου που δουλεύει. Και λιγομίλητος φαίνεται, καλό κι αυτό. Πάει δηλαδή? Πάλι τον τρελό τον Μπουτάρη θα έχει η Θεσσαλονίκη για άλλα 4 χρόνια?

 9. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 22/05/2014 09:20:50

  Μα ενώ εδώ εμφανίζεστε πουριτανοί, δεν κρύβετε την αγάπη σας για τις πιπεράτες φωτογραφίες :-)

  • gikon avatar
   gikon @ Επισκέπτης 22/05/2014 13:51:06

   Πού την είδατε την πιπεράτη φωτογραφία, Κύριε; Μπαουλάτη είναι.

 10. Ηλίας avatar
  Ηλίας 22/05/2014 12:44:01

  ένα ακόμα παράδειγμα μπάχαλου εκτός Αττικής, σε ένα μικρό δήμο της Πιερίας. Ο νυν δήμαρχος, πρώην βουλευτής της ΝΔ, Πολύζος, έδωσε "προίκα" σχεδόν όλα τα στελέχη και το μηχανισμό του στον αντίπαλό του Λαγδάρη, παλαιό μεγαλοστέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ο υποψήφιος της ΝΔ δεν μπορούσε να βρεί υποψηφίους και καταιδρωμένος κατάφερε να κατεβάσει ψηφοδέλτιο. Τα δε γραφεία των τοπικών βουλευτών όλα υπέρ Λαγδάρη. Αποτέλεσμα, σε περιοχή που η ΝΔ έχει 60% ο υποψήφιός της πήρε 29% και ο "εχθρός" 49%.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.