#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/12/2010 17:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και όμως το 4,8% του πληθυσμού της γης οφείλει το 47% του συνολικού παγκόσμιου χρέους!

Η διάλυση της Ευρωζώνης είναι θέμα χρόνου!Τους τελευταίους 12 μήνες ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά πλήθος από βαθυστόχαστες και αντικρουόμενες οικονομικές αναλύσεις και πολιτικές εκτιμήσεις για το παρόν και το μέλλον της χώρας αναλόγως της οπτικής γωνίας και ενδεχομένως των σκοπιμοτήτων που ο καθένας εξυπηρετεί. Όλοι εστιάζουν στο δημόσιο χρέος και στα ελλείμματα και με βάση αυτά αναπτύσσονται σενάρια και δεχόμαστε ως έθνος υποτιμητικές και ξεδιάντροπες συμπεριφορές και κριτικές για όλα τα κακά του κόσμου.

Είναι όμως σκόπιμο να διευκρινίσουμε ότι η οικονομική κατάσταση μιας χώρας δεν εξαρτάται μόνο από το δημόσιο χρέος και την τάση του ελλείμματος αλλά και από το ιδιωτικό χρέος, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των τραπεζών, επιχειρήσεων και ιδιωτών.

Τυχόν διαχρονική αύξηση του πρώτου διακυβεύει την δυνατότητα μιας χώρας να προσφεύγει στις αγορές για άντληση χρημάτων για αναχρηματοδότηση του χρέους της το οποίο θα επιδεινώνεται στο βαθμό που τα ελλείμματα από την κεντρική κυβέρνηση συνεχίζονται.

Τυχόν διαχρονική αύξηση του ιδιωτικού χρέους σε βαθμό που να επέρχεται   αδυναμία διαχείρισής του, δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα και ντόμινο κατάρρευσης όλων των εμπλεκομένων με ότι αυτό συνεπάγεται και στα δημοσιονομικά της χώρας.

Ετσι λοιπόν η οικονομική κρίση μιας χώρας μπορεί να εξαρτάται από διαφορετικές αιτίες. Σε αρκετές οφείλεται στην ανευθυνότητα και ανεπάρκεια των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών της που δημιούργησαν τα γνωστά φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαχείρισης, τις περισσότερες φορές για πολιτικές ή και προσωπικές σκοπιμότητες, λόγοι που έχουν αναλυθεί κατά κόρον. Σε αρκετές άλλες οφείλεται στην υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα μέσα από υπερκατανάλωση που με την σειρά της οδήγησε σε αθρόες βιομηχανικές και εμπορικές επενδύσεις, δυσανάλογες της πραγματικής ζήτησης, αλόγιστες επενδύσεις σε ακίνητα και real estate, τα περισσότερα με τραπεζικό δανεισμό, επενδύσεις σε υψηλού ρίσκου χρηματοοικονομικά προϊόντα, κλπ. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τραπεζική κρίση λόγω της διαφαινόμενης αδυναμίας των οφειλετών να αποπληρώσουν τα χρέη που δημιούργησαν και που στην συντριπτική πλειοψηφία διαμορφώνουν τις γνωστές φούσκες. Η αδυναμία αποπληρωμής θα μεγαλώνει καθημερινά και θα γίνεται χιονοστιβάδα στο βαθμό που η αποβιομηχανοποίηση και κατ’ επέκταση, η ανεργία θα αυξάνεται και η ύφεση θα βαθαίνει, κλπ.

Αυτός είναι και ο μεγάλος φόβος των εθνικών κυβερνήσεων με υψηλό ιδιωτικό χρέος καθ’ ότι θα βρεθούν εκ των πραγμάτων στην ανάγκη να διασώσουν το τραπεζικό τους σύστημα, αναλαμβάνοντας τα επισφαλή χρέη του, σε βάρος τόσο των προϋπολογισμών, όσο και των πολιτών τους. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διεθνείς επενδυτές αρχίζουν πλέον να προσθέτουν στα δημόσια και τα ιδιωτικά χρέη, αφού τα κράτη αργά ή γρήγορα αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις των τραπεζών τους.

Στο πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζεται ανάγλυφα η πραγματική κατάσταση όλων των χωρών της ευρωζώνης και η σύγκριση με επιλεγμένες χώρες και συνολικά με τα παγκόσμια μεγέθη.

Κάθε σχόλιο και ανάλυση περιττεύει για να καταλάβουμε ότι η διάλυση της ευρωζώνης είναι θέμα χρόνου!Σημείωση: Τα στοιχεία πινακοποιήθηκαν με βάση υλικό από το International Monetary Fund, World Bank και CIA Factbook με ημερομηνία καταχώρησης την 31.12.2009.

Σύμφωνα με τον πίνακα, στις 31.12.2009 το παγκόσμιο ΑΕΠ ανερχόταν σε 57,84 τρις δολάρια εκ των οποίων τα 12,48 τρις ή 21,5% αποτελούσε το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης. Συγχρόνως, το συνολικό παγκόσμιο χρέος των χωρών ήταν 56,9 τρις δολάρια εκ των οποίων τα 26,7 τρις ή το 47% περίπου αντιστοιχούσε στις χώρες της ευρωζώνης και στο οποίο αν συμπεριληφθούν και τα 9,09 τρίς της Αγγλίας, ανέρχεται στο 62,9%!

Το μέγεθος του παραπάνω χρέους γίνεται εφιαλτικότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι η ευρωζώνη που αποτελεί μόλις το 4,8% του πληθυσμού της γής, οφείλει το 47% του συνολικού παγκόσμιου χρέους!Με δεδομένο ότι τα στοιχεία είναι με ημερομηνία καταχώρησης την 31.12.2009 και η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι ασθενικότερη σε σχέση με τον ρυθμό αύξησης του χρέους, είναι πολύ πιθανό στα τέλη του 2010 το συνολικό χρέος των 16 κρατών-μελών της ευρωζώνης να προσεγγίσει το 50% του συνολικού χρέους όλων των χωρών της γής!!!

Κατόπιν των ανωτέρω μην εκπλαγούμε αν μετά τα PIIGS δούμε μερικούς που κάνουν τους υπεράνω και σπουδαίους, όπως την Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, κλπ. να τρέχουν από αύριο ο ένας μετά τον άλλο να ενταχτούν στον υπό δημιουργία Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης! Και προφανώς σε μία τέτοια εξέλιξη δεν θα μείνει αλώβητη η Αγγλία, Γαλλία και ενδεχομένως η Γερμανία λόγω της έκθεσης των τραπεζών τους σε όλες τις παραπάνω χώρες και όχι μόνο. Και εδώ τίθεται το ερώτημα : «Μήπως δεν έχει άδικο η κα Μέρκελ όταν ουσιαστικά ζητά συμμετοχή στο ρίσκο και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων (των οποίων το ύψος στα υπό διαχείριση κεφάλαια τους υπερβαίνει το ΑΕΠ πολλών από τα κράτη-μέλη) σε κρατικά ομόλογα?»

Μαθηματικά λοιπόν η κατάρρευση της Ευρωζώνης είναι θέμα χρόνου. Και για την  κατάρρευσή της δεν θα ευθύνονται οι λαοί της. Θα ευθύνονται όλοι αυτοί που αποτέλεσαν και αποτελούν την πολιτική ηγεσία των κρατών μελών της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και της παρέας των άκαπνων γραφειοκρατών χαρτογιακάδων που οι ίδιοι επέλεξαν με γνώμονα τα στενά εθνικά, πολιτικά και οικονομικά τους οφέλη, να τους κάνουν «ηγέτες» του club που ονομάζεται  ευρωπαϊκή ένωση και ευρωζώνη. Είναι η έλλειψη οράματος, διορατικότητας   και αποφασιστικότητας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δρομολογήσουν συνθήκες μιας κοινωνικής, οικονομικής ισονομίας και διάχυσης ευκαιριών για όλους.  Είναι αυτοί που στο πνεύμα της δήθεν παγκοσμιοποίησης επέτρεψαν στις πολυεθνικές και τα καρτέλ να αφανίσουν κάθε μικρομεσαία επιχείρηση και παραγωγική δραστηριότητα στρώνοντας το χαλί για να περάσουν στην αγορά κάθε είδους προϊόντα από την Κίνα και την Άπω Ανατολή σε βάρος των ευρωπαϊκών. Είναι οι ίδιοι που στο πνεύμα της δήθεν απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού επέτρεψαν στα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια και στις πολυεθνικές πίσω από αυτά να «αρπάζουν» τις σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές κάθε χώρας με έμφαση την ενέργεια, το πετρέλαιο, το νερό και σε άλλες τον ορυκτό τους πλούτο όπως τον χρυσό, τα διαμάντια, κλπ.

Εκει που έχουν φτάσει τα πράγματα είναι πλέον αργά για διορθωτικές ενέργειες. Άλλωστε αυτοί οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανίκανοι και ανεπαρκείς για τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αναστείλουν και ενδεχομένως να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την μέχρι τώρα πολιτική τους.

Χώρες με 6% επιτόκιο δανεισμού από την τρόικα προκειμένου να αντιμετωπίσουν πρόσκαιρα τα ταμειακά τους προβλήματα, με αρνητική ή μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ και φοροεισπρακτική λογική, όπως η δική μας, δεν πρόκειται να αποφύγουν το μοιραίο, δηλαδή την ελεγχόμενη χρεοκοπία ή όπως αλλιώς θέλετε να την πείτε, κατάσταση η οποία έχει προ καιρού δρομολογηθεί από τους «σωτήρες» μας με απώτερο στόχο την λεηλασία του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας.

Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν οι κυβερνώντες μας τόσο λιγότερο επώδυνο θα είναι το αύριο όταν μάλιστα η κατάρρευση της ευρωζώνης είναι θέμα χρόνου.  Προς το παρόν εχουμε δανειστεί 29 δις ευρώ και με την αναμενόμενη δόση του Ιανουαρίου θα είναι συνολικά 38 δις. Πολύ κάτω από τα 110 δις για να μπορούμε να επανακτήσουμε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα που η κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της φρόντισαν να εκχωρήσουν. Καιρός λοιπόν να κάνουμε το μεγάλο βήμα στην πόρτα της εξόδου από το club της ευρωζώνης! Καιρός να το πάρουμε απόφαση και να το παλέψουμε μόνοι μας. Ας το κάνουμε όπως η Ρωσία και η Αργεντινή πρίν 10-12 χρόνια. Δεν θα είναι εύκολο αλλά τουλάχιστον θα ξέρουμε που πάμε και γιατί το κάνουμε. Και αν δεν έχουμε το σθένος γιατί πολιτικές και ενδεχομένως άλλες σκοπιμότητες δεν μας αφήνουν, ας επανεξετάσουμε την σχέση μας με την Ρωσία. Ο Καραμανλής είχε ανοίξει τον δρόμο και ηταν αυτή που εκδήλωσε την πρόθεση χρηματοδότησης της χώρας πρίν ενταχτούμε στην αγκαλιά του ΔΝΤ και με το μισό επιτοκιακό κόστος.

Ας αναλογιστούν οι πολιτικοί μας και οι οικονομικοί τους σύμβουλοι ότι αθροιστικά οι δύο χώρες με 551 δις δημόσιο χρέος και 922 δις συνολικό, δηλαδή 35,2% και 59% αντίστοιχα ως προς το σύνολο του ΑΕΠ τους (1,56 τρίς δολάρια) θα κατατάσσονται μεταξύ των υγιέστερων δημοσιονομικά παγκοσμίως!

Καλύτερα λοιπόν «θυγατρική» της Ρωσίας για μερικά χρόνια και με εγγύηση τα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού, κλπ. τα οποία θα μπορούσαμε να συνεκμεταλλευτούμε πριν μας τα πάρουν όλα οι σωτήρες μας, παρά επαίτες και εξαθλιωμένοι μια ζωή στο ΔΝΤ, στους πιράνχας των αγορών και τους εκάστοτε πολιτικούς υπηρέτες τους.DeltaLamdaΣΧΟΛΙΑ

 1. etsi_kai_allios avatar
  etsi_kai_allios 08/12/2010 17:48:33

  καλά, οι υπόλοιπες χώρες που είναι?

 2. perastikos avatar
  perastikos 08/12/2010 17:48:36

  Ωχ... αυριο δεν θα ειναι εδω ο Oli Rehn? Ευκαιρία να μας δωσει μερικές εξηγήσεις...

 3. ΙΩΑΝΝΗΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ 08/12/2010 17:59:52

  ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ (ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ).ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΕΔΩ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΥ ΤΟΝ ΓΑΠ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΙ [ΠΡΟΘΗΜΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΑΝΤΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ!!!.ΕΥΤΗΧΩΣ ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΣΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΙ ΑΝ ΑΚΟΥΕΤΑΙ.ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΡΕΧΟΥΝΕ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ.ΟΙ ΠΡΟΦΙΤΕΙΕΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ.

 4. βαγόνι avatar
  βαγόνι 08/12/2010 18:00:51

  πολύ καλό και απολύτως ορθολογικό!
  the sooner the better!...η αξιοπρεπής φτώχεια δεν
  έκανε ποτέ κακό στους λαούς!

 5. korinthios avatar
  korinthios 08/12/2010 18:02:12

  @ etsi_kai_allios
  afto se marane re megale? anti na provlimatisteis opws kai egw pou emeina afwnos me afta pou vlepw, esena se endiaferei na deis mia pros mia ta xreh olwn twn ypoloipwn xwrwn tou planhth? den sou ftanei h sygkrish twn ofeilwn twn "synetairwn" mas ston sklhro piryna ths evrwphs ws pros to synolo olou tou kosmou?

 6. GSV avatar
  GSV 08/12/2010 18:03:42

  Μια ερωτηση. Η ελλαδα βρίσκεται στην 8η θεση στη καταταξη με τις χωρες της ευρωζωνης συμφωνα με το ποσοστο συνολικου χρεους σε σχεση με το ΑΕΠ.

  Γιατι μας παρουσιαζουν ολοι στην Ευρωπη ως αποδιοπομπαιο τραγο απο τη στιγμη που χωρες του Βορρα παρουσιαζουν σαφως μεγαλυτερο χρεος?

  Δεν προκαλει περιεργεια αυτο το πραγμα? Μηπως τελικα τη χωρα μας τη θελουν εκουσιως υποδουλωμενη?

  Μηπως ολο αυτο το πανυγηρι περι Ευρωπαικης ολοκληρωσης ειναι ενα καλοστημενο σχεδιο για τη εγκαθιδρυση φαιουδαρχιας?

  Τωρα που το σκεφτομαι μοιαζει πολυ ρεαλιστικο το ενδεχομενο να υποταχθουμε προκειμενου να ειμαστε οι δουλοι των πλουσιων του βορρα. Ο αφεντης μεριμνει για την ασφαλεια του δουλου του προκειμενου να τον υπηρετει. Αυτο ειναι το τιμημα! Συνεχισε να υπηρετεις καλα και θα ζησεις!!
  Τελικα μηπως αυτο ειναι η Ευρωπαικη ολοκληρωση? Αφεντικα και δουλοι?

  Μας τεινουν στη χρεωκοπια και στην υποδουλωση ωστε μετα να εκμεταλευθουν τα παντα μεταμφιεσμενοι με τον μανδυα του προστατη!
  Γιατι οχι?
  Γιατι να γεμισει η βορεια Ευρωπη με μεταναστες απο τη στιγμη που μπορει να τους στριμωξει στο προτεκτορατο της την Ελλαδα?Γιατι να μην εκμεταλευθει τη γεωγραφικη θεση του προτεκτορατου της οπως θεωρει καλυτερο? Γιατι οχι και τον ορυκτο πλουτο. Δουλοι προκειμενου να δουλεψουν για ενα ξεροκομματο ψωμι, δοξα το θεο, υπαρχουν ενα σωρο.

  Οι δυο προσφατοι παγκοσμιοι πολεμοι διδαξαν πολλα!
  Γιατι να χαραμισεις εμψυχο και αψυχο υλικο προκειμενου να κατακτησεις καποιον απο τη στιγμη που μπορεις να τον υποδουλωσεις εξαγοραζοντας τον?

  Χμμ!!! θυμαμαι την προταση της Γερμανιας για αφαιρεση του δικαιωματος ψηφου σε χρεωκοπημενες χωρες. Μου ερχεται στο μυαλο η αρχαια Αθηνα οπου οι δουλοι δεν ειχαν δικαιωμα ψηφου! Τυχαιο? Δεν νομιζω!

  Αχ βρε Μεγα Αλεξανδρε πεθανες νεος!!

 7. anonymous avatar
  anonymous 08/12/2010 18:26:48

  Η στατιστική είναι λάθος. Συγκρίνει μήλα με πορτοκάλια. Δε μπορεί να συγκρίνεται ο υπανάπτυκτος πληθυσμός με τον αναπτυγμένο. Οι συγκρίσεις πρέπει να γίνουν μεταξύ κρατών όμοιας ανάπτυξης.

  • GSV avatar
   GSV @ anonymous 08/12/2010 18:40:42

   φιλε anonymous την Ελλαδα τη θεωρεις υποαναπτυκτη χωρα οποτε οποιαδηποτε συγκριση με χωρες του βορρα ειναι ατυχης?

   • anonymous avatar
    anonymous @ GSV 08/12/2010 19:36:06

    Όχι αγαπητέ μου δε μιλάω για την Ελλάδα αλλά για τη σύγκριση του χρέους της ΕΕ με τον παγκόσμιο πληθυσμό.
    Το χρέος των αναπτυγμένων κρατών θα πρέπει να συγκριθεί με τον πληθυσμό των αναπτυγμένων κρατών.

 8. deltalamda avatar
  deltalamda 08/12/2010 18:26:58

  GSV
  Οπως βλέπεις η Ιρανδία δεν κατέρευσε λόγω του δημόσιου χρέους αλλά λόγω του ιδιωτικού χρέους που αντανακλάται στο τραπεζικό της σύστημα. Κατά την γνώμη μου η Ιταλία και η Πορτογαλία θα αποδειχτούν ανθεκτικότερες εναντι της Ισπανίας η οποία εχει τεράστιο ιδιωτικό και 20% ανεργία με αποτέλεσμα τα δάνεια να κτυπήσουν κόκκινο σε ποσοστό πάνω απο 20%. Οποτε καταλαβαίνεις τι θα γινει... Για δες και το Λουξεμβούργο του Γιούνκερ... το ακρον αωτον της αντιθεσης. 8 δις δημόσιο χρέος εναντι 2 τρις ιδιωτικό!!! Σκέψου τι γινεται εκει με το τραπεζικό τους συστημα. Βραδυβλεγής βόμβα. Και ειναι κοντά στην Βρυξέλλες...

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ deltalamda 08/12/2010 21:10:27

   DeltaLamda,
   Το άρθρο σου είναι πολύ ενδιαφέρον και ο πίνακας άκρως διαφωτιστικός.
   Οφείλω να ομολογήσω οτι εξεπλάγην με τα νούμερα του Λουξεμβούργου.
   Είναι όπως άκριβώς τα περιγράφεις.

 9. neotera avatar
  neotera 08/12/2010 18:33:54

  Ας μην φοβόμαστε τόσο το μέλλον. Εχει και τα θετικά του, καθώς η αναμπουμπούλα είναι παγκόσμια και σε λίγο ποιός θα ασχολείται μαζύ μας... Για πρωτη φορά από την Απελευθέρωση μας δίνετε απτή η ευκαιρία να προχωρήσουμε σε Κάθαρση. Αν τότε γινόταν Κάθαρση με σύμπραξη των αντιστασιακών οργανώσεων δεν θα γινόταν ο εμφύλιος και θα ήταν άλλη η πορεία, ανεξαρτήτως κατεύθυνσης και συμμαχιών. Το δίλημα ή Κάθαρση ή εμφύλιος θα ξανατεθεί με πολύ πιό αναγνωρίσημη μορφή απο τότε. Μετά την Κάθαρση απο την προδοτική Αλήτ δεν μας φοβόμαστε ! Διάθετουμε γαρ, όλα τα ατού κι όλα τα φόντα, τα πνευματικά και τα υλικά, του αγιασμένου τόπου μας να μας ξαναθαυμάσει ο κόσμος όλος.

  • GSV avatar
   GSV @ neotera 08/12/2010 18:46:57

   εγω βλεπω το αντιθετο φιλε μου. Οσο μεγαλωνει η αναμπουμπουλα τοσο περισσοτερο ασχολουνται μαζι μας. Θα μας πεισουν οπου να ναι οτι η Ελλαδα ευθυνεται για τη παγκοσμια οικονομικη κριση! Για να γινει καθαρση οπως λες, μπροστα στο διλλειμα

   Ψηφισε με για να σε διορισω!!
   ή
   Πανω απο ολλα η Ελλαδα !!

   θα πρεπει η μεγαλη πλειοψηφια να ψηφισει το δευτερο. Εσυ πως το βλεπεις ? Γιατι εγω βλεπω το πρωτο να ψηφιζουν ολοι και με πιεση! Ειδικα τωρα που εχει πεσει και φτωχια!!

   Δεν εχει παιδεια ο ελληνικος λαος! Σαν κοπαδι προβατων ειμαστε!

 10. CHEMICAL YOUTH avatar
  CHEMICAL YOUTH 08/12/2010 18:46:18

  Ενας πίνακας για το σε ποιους χρωστάμε θα ήταν πιο χρήσιμος

 11. Κάποιος avatar
  Κάποιος 08/12/2010 18:48:11

  Πολύ καλό άρθρο!

 12. deltalamda avatar
  deltalamda 08/12/2010 20:59:20

  @ anonymous
  Αυτη η ανταγωνιστική νοοτροπία μας εφαγε... πως να γίνουμε όλοι καλύτεροι, ανταγωνιστικότεροι, ισχυρότεροι και πλουσιώτεροι απο τους άλλους. Στο παιχνίδι αυτό δεν μπορεί να ειναι όλοι κερδισμένοι. Κάποια στιγμή ερχεται το πληρωμα του χρόνου και όλοι θα πληρώσουν το τίμημα που τους αναλογεί... Οταν αρχίσουν να καταρρέουν το ενα μετα το αλλο κράτος τότε να δούμε ποιοι θα συγκρίνονται με ποιους...

 13. deltalamda avatar
  deltalamda 08/12/2010 21:23:35

  @ Κώστας Ροδινός
  Να σου πω το ιδιο εξεπλάγην και εγω οταν αρχιζα να βλέπω τα στοιχεία κάθε χώρας χωριστά και αυτό με ωθησε να καθίσω να φτιάξω αυτό τον πίνακα. Ξερεις, αν δεν βλέπεις τα νούμερα αποτυπωμένα μένεις στην επιφάνεια και στα δήθεν της επικοινωνιακής συμπεριφοράς του κάθε μεγαλόσχημου. Σκέψου να βγεί ο Γιούνκερ και να αρχίσει να μιλάει περί γκρεμού και Τιτανικού για το Λουξεμβούργο και να κάνει το ίδιο η Ολλανδία και το Βέλγιο. Αλλά αυτοί ξέρουν να παίζουν το παιχνίδι καλά... Η ουσία ομως δεν αλλάζει.

  • Orestios avatar
   Orestios @ deltalamda 08/12/2010 21:36:33

   Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το GAP έκανε ότι του κατέβαινε στο κεφάλι όπως κάνει ο ανίκανος όταν του αναθέτουν μια δουλειά.

   Και το χειρότερο από όλα είναι πως ακόμη συνεχίζει την ίδια ανόητη πολιτική του τίποτα.

 14. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/12/2010 21:40:19

  Το χρέος των ΗΠΑ σε Real time:
  h**p://www.usdebtclock.org/
  Σύμγωνα με στοιχεία του United States Treasury, για τις ΗΠΑ στις 10 Σεπτ. 2010 ισχύει:
  Δημόσιο χρέος ολικό : $13,56 τρις, ήτοι 94% του ΑΕΠ.
  Η (μεγάλη) διαφορά των στοιχείων προκύπτει επειδή σε κάποιους υπολογισμούς δεν παίρνουν υπόψη το "διακυβερνητικό χρέος" (Intergovernmental Debt), (περίπου 31% του ΑΕΠ). Φυσικά είναι χρέος που τελικά χρωστά το Ομοσπονδιακό κράτος ως όλον, αφού αυτό εγγυάται.
  h**p://en.wikipedia.org/wiki/United_States_public_debt
  Πρόκειται λοιπόν για "μαγική εικόνα": Το χρέος συγκριτικά προς ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι αρκετά μεγαλύτερο από της Ευρωζώνης (και πολύ μεγαλύτερο από τις περισσότερες χώρες της τελευταίας, άν εξαιρεθέι Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία), και μόνον της Ιαπωνίας το ξεπερνά κατά πολύ.
  Με μια διαφορά: Η Ιαπωνία ως Δημόσιο χρωστά κυρίως εσωτερικά (σε δικές της τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία κτλ). Αντίθετα, το χρέος των ΗΠΑ είναι κυρίως εξωτερικό. Μόνον Κϊνα και Ιαπωνία έχουν δανείσει στις ΗΠΑ το 40 % του δημ. χρέους (από 20 % η κάθε μία).
  Οι πίνακες και διαγράμματα της ανωτέρω σελίδας του wikipedia είναι επίσημοι αμερικανικοί και εξαιρετικά κατατοπιστικοί.

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Ο Θείος 08/12/2010 21:47:42

   Τό άλλο ρολόι με τήν ταχύτητα της εκτυπωτικής πρέσσας τό είδες ;;;;;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ παγωτατζής 08/12/2010 21:49:30

    Χα χα, θα πήξουμε στο πράσινο μαρουλλόφυλο (λένε οι Κινέζοι)!

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/12/2010 21:44:28

  Να υποθέσω όμως ότι οι επιλεκτικές επιλογές σημαίνουν και αντίστοιχο επιλεκτικό "φιλοαμερικανικό" bias του antinews;
  Μπά, είναι απλώς Ευρωσκεπτικιστικό bias. Tory δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και φιλοαμερικανός. Άλλωστε οι πιό πολλοί εφοπλιστές "μας" δεν είναι φιλοαμερικανοί.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 08/12/2010 21:48:27

   Ουαί και αλλοίμονο πάντως, άν η ΝΔ γίνει "αδελφάκι" των Τόρις.
   Προτιμώ χίλιες φορές αδελφάκι του CDU/CSU. Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg και Άγιος ο Θεός.
   Μια και τη Μέρκελ (πάει αυτή!) πολύ 'Τορίνα" τη βλέπω τελευταία.

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/12/2010 22:01:18

  Με τέτοιο εμπορικό έλλειμμα και να έχουν οι ΗΠΑ μόνον 4 τρις ιδιωτικό χρέος (ενώ η Γερμανία + Γαλλία που έχουν μαζί εμπορικό πλεόνασμα έχουν ιδιωτικό χρέος 3 + 3 τρίς), είναι εντελώς παράλογο.
  Πως αγοράζουν εισαγόμενα; Τοις μετρητοίς και ντούκου, χα χα;
  Ή είναι όντως ήδη μαρουλλόφυλλο το δολλάριο; Τυπώνουν, τυπώνουν...
  Η Μαύρη τρύπα των αριθμών!

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Ο Θείος 08/12/2010 22:05:37

   CASH! CASH is the KING!!!
   Ετσι και αλλιώς μέχρι πριν 5 χρόνια οι Κινέζοι τα μαζέυαν και τα έβάζαν στό ..φυγείο τα μαρουλόφυλλα......
   Ολα κι όλα,..οι Αμερικανοί έχουν ποιοτική αγροτική παραγωγή!

  • Orestios avatar
   Orestios @ Ο Θείος 08/12/2010 22:06:51

   Οι ΗΠΑ είναι αλλού.
   Ήδη ο Κρούγκμαν πλέον λέει πως είτε χαμηλά είτε υψηλά επιτόκια έχει η FED είναι το ίδιο καλό!!!!
   χο! χο!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Orestios 08/12/2010 22:20:36

    Liquidity trap το έλεγε ο Κέινς.
    Τρομπάρουν ρευστό, αλλά δεν πάει σε επενδύσεις, δημιουργία θέλεων εργασίας κτλ. Οι τράπεζες το ρίχνουν σε τζόγο με ομόλογα, CD's, μετοχές, futures εμπορευμάτων (πετάνε!), χρυσό, μετοχές.
    Στιε ΗΠΑ αναχρηματοδοτούν τη σκασμένη φούσκα.
    Πρώτος είδε το Liquidity trap ο Στίγκλιτς.
    Η ουσία είναι ότι η ρευστότητα της FED "κυλάει" τελικά στην Ευρώπη ως τζογαδόρικο χρήμα και σηκώνει όλες αυτές τις αναταράξεις.
    Η πρέσα της FED είναι ο "τρόμος του Τρισέ", λένε οι πιό αδιάκριτοι στις Βρυξέλλες.
    Το 2008 είχαμε τοξικές υποθήκες. Τις κρατικοποίησαν (Fanny and Fred κτλ) και τις έκαναν τοξικό χρήμα. Σαν μοντέρνοι αλχημιστές του παλιοκιαρατά.
    Τουλάχιστον ο Μεσαίωνας είχε μιά αισθητική, τώρα γεμίσαμε golden χλεχλέδες.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Orestios 08/12/2010 22:23:07

    Η Αμερική είναι που έχει το μείζον πρόβλημα και η σοσιαλιστική πια πολιτική της.
    Τα Σοβιέτ της Δύσης (μαζί και η ΕΕ) πάνε για φούντο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Orestios 08/12/2010 22:27:35

    'Ετσι ή αλλοιώς, η γή θα γίνει "κίτρινη".
    Ένα αγαλματάκι του Βούδα σε κάθε σπίτι μου φαίνεται ήδη χρήσιμο. Όλα τα κακά τα σκορπά, ακόμη και το τοξικό δολλάριο.
    Σε συνεργασία με τον Ιησού, βεβαίως. Δεν θα χάσουμε και την ταυτότητά μας.

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Ο Θείος 08/12/2010 22:09:24

   ..και σοβαρά γιατί να μην έχουν παραπάνω χρέος οι European Partners....Τό Ευρώ είναι σχετικά νέο νόμισμα..αν κρατήσει καμμιά δεκαετία ακόμη θα τους κατεβάσει και τα δικά τους χρέη...πού είναι τό παράλογο;;;

 17. deltalamda avatar
  deltalamda 08/12/2010 22:35:31

  @ Ο Θείος
  Αδελφε, μπορώ να σου παραθέσω τα στοιχεία απο τις πηγές που αναφέρω τα οποία ουσιαστικά μετέφερα και πινακοποίησα για όλες τίς χώρες που αναφέρω. Τωρα αν οι πηγές αυτές, ως "ελεγχόμενες" απο τους Αμερικανούς, τα ωραιοποιούν κάπως αυτό ειναι αλλο θέμα. Ακόμα ομως και η wikipedia χρησιμοποιεί σε αρκετά σημεία ως πηγή τo CIA Factbook ή το IMF.
  Πάντως συμφωνώ με τα σχόλιά σου για τους Αμερικανούς και την οικονομία τους. Δική μου πρόθεση ομως δεν ηταν να συγκρίνω τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ με αυτά της Ευρωζωνης αλλά της Ευρωζώνης και της χώρας μου μέσα στο κόσμο ολο. Και για την πληρότητα του κειμένου παρέθεσα τίς προσωπικές μου εκτιμήσεις και σκέψεις.
  Επι της ουσίας λοιπόν θέλω να πιστεύω οτι συμφωνούμε.

 18. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 08/12/2010 22:42:50

  ok

 19. 11888 avatar
  11888 08/12/2010 23:40:40

  Αν διαιρεσουμε το παγκοσμιο ΑΕΠ δια του πλυθησμου βγαινει ενα νουμερο κοντα στα 10χιλ δολαρια.Οχι και ασχημα για να ζησει καποιος με αυτα τα δεδομενα.

 20. Ευθύμης avatar
  Ευθύμης 09/12/2010 00:29:56

  The end is near, welcome to the new begging.

 21. perastikos avatar
  perastikos 09/12/2010 10:27:40

  Μου φαινεται οτι αρχιζουν τελικα να βλέπουν και οι ιδιοι την ωρα να πλησιαζει. > http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231070570

 22. korinthios avatar
  korinthios 09/12/2010 13:32:25

  By Sandrine Rastello and Jennifer M. Freedman - Dec 8, 2010 8:28 PM GMT+0200

  http://eupolitics.einnews.com/news.php?nid=229673

  The effects of the global financial turmoil “are far from over,” IMF Managing Director Dominique Strauss-Kahn said today in Geneva, according to a copy of his prepared remarks. “The situation in Europe remains troubling and the future is more uncertain than ever.”

 23. korinthios avatar
  korinthios 09/12/2010 13:36:53

  den to perimena oti yparxoun kai xeiroteroi apo emas alla mou fainetai oti to arthro tha vgei profhtiko syntoma!

 24. DeltaLamda avatar
  DeltaLamda 09/12/2010 13:48:58

  Να προσθέσω και τα τελευταία, προς το παρόν, νεα σχετικά με το θέμα

  http://www.bbc.co.uk/news/business-11953413

 25. DSL avatar
  DSL 10/12/2010 08:20:39

  Απο μια γρηγορη ερευνα που εκανα φαινεται οτι τα στοιχεία είναι σωστά (με καποια επιφυλαξη για αυτα που αφορούν την Αμερική) και μάλλον θα επαληθευτεί η βεβαιότητα του αρθρογραφου για την καταρρευση της ευρωζωνης.

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231070704

  Ισως η αποκάλυψη της εικονικής πραγματικότητας με την οποία οι δήθεν πολιτικοί "ηγέτες" με την υποστηριξη των ΜΜΕ κοιμίζουν τους λαούς, να γίνει αιτία ωστε να συνειδητοποιήσουμε που μας οδηγούν ολοι αυτοί και να υπάρξει μια πανευρωπαική λαική επανάσταση. Οι άλλοι Ευρωπαίοι δείχνουν να ξυπνάνε, εμείς? Εμείς θα αργήσουμε να ξυπνήσουμε. Κουτσαβάκια και κουραδόμαγκες είμαστε γι' αυτό και μας αξίζει να υποστούμε οτι μας έχουν δρομολογήσει.

  Εν κατακλειδι αν σκεφτεί κανείς ψυχραιμα την πρόταση εξόδου και την συμμαχία" που προτείνεται στο τέλος του αρθρου, ισως να ειναι και η πλεον προσφορη οχι μονο για να σωσουμε οτι μπορεί να σωθεί αλλά και για να υπάρξουν εστω και σε βαθος χρόνου καποιες ελπίδες για τίς νεωτερες γενιές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.