#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/09/2009 00:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και όμως, Καραμανλής και Παπανδρέου συμφωνούν σε κάτι

 

Κάτι που δεν επεσήμανε κανένας μέχρι στιγμής:

 Στη χθεσινή του συνέντευξη ο Γιώργος Παπανδρέου είπε τα εξής για το γερμανικό εκλογικό σύστημα

 Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: … έχουμε μιλήσει για μια πολύ ριζική τομή στο εκλογικό σύστημα, στο πολιτικό σύστημα. Δεν είναι απλώς μια αλλαγή, τρέχουσα, συγκυριακή, του εκλογικού συστήματος. Μιλάμε για μία ουσιαστική, ριζική αλλαγή, που θα απελευθερώσει το σύστημα σε πολύ μεγάλο βαθμό από πιθανές δουλείες, από πολλές πιθανές εξαρτήσεις, ώστε να εκπροσωπεί ο Έλληνας βουλευτής τον Ελληνικό λαό και μόνο τον Ελληνικό λαό.

Α. ΚΩΒΑΙΟΣ («ΤΟ ΒΗΜΑ»): Κύριε Πρόεδρε μόλις επαναλάβατε το στόχο σας για αλλαγή του εκλογικού νόμου και μάλιστα άμεσα από ό,τι έχουμε καταλάβει. Βάσει αυτών που έχετε πει σκοπεύετε να εφαρμόσετε μία παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου με τις προσαρμογές τις απαραίτητες που χρειάζονται στην Ελλάδα. Αυτό θα σημάνει μια αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από ό,τι καταλαβαίνουμε. Πώς είστε βέβαιος ότι θα αποσπάσετε τη συναίνεση της Βουλής για κάτι τέτοιο, όταν στην τελευταία προσπάθεια συνταγματικής αναθεώρησης, μια παρόμοια πρόταση για αύξηση των βουλευτών Επικρατείας μόλις σε 30 καταψηφίστηκε από 264 βουλευτές και του δικού σας κόμματος μεταξύ αυτών;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν είναι μόνο η αύξηση των βουλευτών της Επικρατείας. Είναι ένα σύστημα που έχει και περιφέρειες, στις οποίες βεβαίως θα υπάρχει μία λίστα βουλευτών…Μακάρι να συμφωνήσουν κι άλλα κόμματα, γιατί έχω ακούσει κι από άλλα κόμματα φωνές που συμφωνούν με αυτή την αλλαγή. Και πιστεύω ότι θα είναι και μία απελευθέρωση του βουλευτή για να κάνει τη δουλειά του, την πραγματική του δουλειά, κι όχι να τρέχει από εδώ κι από εκεί για το πώς θα χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του, πώς θα προβληθεί από το «άλφα» ή «βήτα» Μέσο και, τελικά, να δημιουργεί εξαρτήσεις που είναι σε βάρος της δικής του υποχρέωσης, υποχρέωσης προς τη Δημοκρατία μας, να εκπροσωπεί γνήσια τον ψηφοφόρο και τον Ελληνικό λαό.

Την ίδια ημέρα ο Κώστας Καραμανλής δηλώνει τα εξής στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή»:

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: … Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο που αναφέρατε. Είναι ανάγκη να βρούμε έναν τρόπο ώστε να μειωθεί ουσιαστικά η σχέση αμφίδρομης εξάρτησης ψηφοφόρου και υποψηφίου.

 Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ:  Εννοείτε το γερμανικό μοντέλο;

 Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Δεν σας μιλώ για την απόλυτη αντιγραφή, αλλά είναι εκείνο που νομίζω ότι ταιριάζει στις ανάγκες της χώρας περισσότερο με τις ανάλογες προσαρμογές.

Α. ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ:  Εάν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ και κάνει ένα δύο πράγματα από αυτά που αναφερθήκατε, θα το στηρίξετε;

 Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:Δεν θα τις κερδίσει.

Μιλάνε δηλαδή και οι δυο σαφώς για εκδοχές του γερμανικού μοντέλου

 Στις 19 Σεπτεμβρίου 2007 υπο τον τίτλο Η χαμένη ευκαιρία του Κώστα Καραμανλή έγραφε το antinews:

 Η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή, θα μπορούσε να αποτρέψει τις εξελίξεις αυτές. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο για μια αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος προς όφελος αποκλειστικά του τόπου και της δημοκρατίας. Αν, για παράδειγμα ο Καραμανλής εφάρμοζε μια εκδοχή του «γερμανικού μοντέλου», αν καθιέρωνε δηλαδή ένα μικτό εκλογικό σύστημα σταυρού και λίστας (όπου το 1/3 των βουλευτών θα έβγανε με λίστα) θα κατάφερνε ένα συντριπτικό κτύπημα στα πολιτικά τζάκια και τις πολιτικές φαμίλιες που τον υπονομεύουν. Αν επίσης καταργούσε τις σημερινές εκλογικές περιφέρειες και προωθούσε την  εκλογή των βουλευτών σε μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές περιφέρειες θα έκανε παράλληλα ένα αποφασιστικό βήμα προς την «επανίδρυση του κράτους».

 Ένα παρόμοιο εκλογικό σύστημα θα ισχυροποιούσε τη θέση των πολιτικών αρχηγών σε βάρος των διαφόρων οικονομικών κέντρων εξουσίας. Θα συνέβαλε στη δημιουργία κομμάτων με ουσιαστικό προγραμματικό λόγο, θα έπληττε τις αμαρτωλές πελατειακές σχέσεις και τον «κοτσαμπασιμό», θα ευνοούσε τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, θα μείωνε την εξάρτηση των πολιτικών από τα ΜΜΕ. Θα οδηγούσε με λίγα λόγια στην διαμόρφωση των πολιτικών όρων που θα διευκόλυναν την επανίδρυση του κράτους και θα καθιστούσαν ανίσχυρη τη διαπλοκή. 

Τα σχόλια δικά σας. Διαβάστε όμως και όσα γράφουμε στο Γιατί, αλήθεια, ο Καραμανλής είπε «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο»;

Επειδή ένα από τα ερωτήματα που θέτουμε εκεί, παίρνει ύστερα από τα προηγούμενα άλλες διαστάσεις:

 Μήπως ο Κώστας και ο Γιώργος παίζουν μαζί για να ενισχύσουν τον δικομματισμό και να αντισταθούν έτσι στην διαπλοκή και τα σενάρια συγκυβέρνησης;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vas avatar
  vas 14/09/2009 06:39:27

  Σκεφτείτε ο γιώργος και ο κώστας και γύρο-γύρο οι γνωστοί άγνωστοι.Βάζουν μπροστά την μαρκίζα και απο πίσω ακονίζουν τα μαχαιροπήρουνα.
  Ποιός μπορεί να τους σταματήσει ,ποιός τους σταμάτησε μέχρι σήμερα ,αυτοί είναι οι κερδιζμένοι κάθε φορά την επομένη των εκλογών.
  ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 14/09/2009 08:14:02

  Δε νομίζω ότι θα το τολμήσουν. Φανταστείτε το (καθόλου απίθανο) ενδεχόμενο, μια τέτοια πρόταση νόμου να πηγαίνει στη Βουλή και να στηρίζεται επισήμως από τους αρχηγούς και των δύο κομμάτων, αλλά τελικά να μη συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ποιος από τους δύο θα σταθεί; Πολιτικό σεισμό θα προκαλούσε μια τέτοια κίνηση και θα οδηγούσε ακόμα και σε διάλυση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού οι βουλευτές είναι ως επί το πλείστον γιουσουφάκια των τοπικών μικρών και μεγάλων συμφερόντων.

 3. ΔΗΜΗΤΡΗΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 14/09/2009 08:43:17

  Ανοίγει και πάλι η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Στην πρώτη τηλεφωνική μέτρηση η οποία θα δημοσιευτεί το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αlter και έχει συμπεριλάβει την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη ΔΕΘ το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 5,7%. Πριν από λίγο... ο Δ. Μαύρος στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον Real fm έδωσε την πρόθεση ψήφου :
  ΠΑΣΟΚ 35,3%
  ΝΔ 29,6%
  ΚΚΕ 6,5%
  ΛΑΟΣ 5%
  ΣΥΡΙΖΑ 3,9%

  • ataktos avatar
   ataktos @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 14/09/2009 08:54:13

   Όλη η προπαγάνδα πάει στην κατευθύνει της αυτοδυναμίας ενός από τους δυο .Τα διαπλεκόμενα άρχισαν να χάνουν έδαφος κάτω από τα ξύλινα ποδαράκια ,για να δούμε ακόμα παιχνίδια

 4. ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ avatar
  ΜΕΝΔΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 14/09/2009 08:59:51

  "Δεν θα έχουμε για πολύ ακόμη την πολυτέλεια να διστάζουμε".

 5. aris53m avatar
  aris53m 14/09/2009 09:03:13

  Και όμως, ο Γιώργος και ο Κώστας συμφωνούν σε κάτι""

  στο πως θα τους τα πάρουμε (και μάλιστα χωρίς κουβέρτα). Έρχεται και ο Χριστοφοράκος, ... άσε μεσ'την καλή χαρά και οι δύο ...

 6. Χι avatar
  Χι 14/09/2009 10:12:26

  Δεν αλλάζει τίποτα. Και πριν είχαμε γερμανικό μοντέλο. Η μοναδική μου απορία είναι αν το νέο γερμανικό μοντέλο θα προβλέπει και μετονομασία της Βουλής σε Ηνωμένα Γερμανικά Πλυντήρια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.