#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/11/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Και τώρα τι κάνουμε; Τι χώρα θέλουμε και τι κοινωνία;Οι διαπραγματεύσεις, οι διαβουλεύσεις, οι τηλεδιασκέψεις, οι απογοητεύσεις και οι νίκες (κατ’ άλλους ήττες) τελείωσαν. Η περιβόητη δόση με τις συνοδεύουσες «μικροδόσεις» της εξασφαλίστηκε. Η χώρα μας θα λάβει ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσόν, για να κλείσει τις παλιές πληγές (ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) και να βουλώσει τις τελευταίες τρύπες των δημόσιων οικονομικών της (τα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες, το φετινό πρωτογενές έλλειμμα και κάποια υπόλοιπα ομολόγων και βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων). Πέραν τούτων, δεν αναμένεται ουδέν στον ορίζοντα «εις ρευστόν» από τας Ευρώπας, εκτός ίσως κάποιων επιστροφών από κέρδη ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ και των «τακτικών» εισροών όπως τα υπόλοιπα χρήματα του 4ου Πακέτου Στήριξης (ΕΣΠΑ) και αυτά που θα μας αναλογούν από το 5ο Πακέτο που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες. Είναι επίσης αλήθεια πως με επιτόκια της τάξης του 0,75% δεν μπορούμε να μιλάμε για «τοκογλύφους» και με την μεγάλη περίοδο χάριτος για κεφάλαια και τόκους των δανείων μας, έχουμε εξασφαλίσει μια μάλλον μακρά περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας ώστε να μπορέσουμε να ανασυνταχθούμε. Αλλά αυτό θα πρέπει να το κάνουμε ΜΟΝΟΙ μας. Η περίοδος της «δανεικής ευημερίας» έχει περάσει ανεπιστρεπτί και από δω και μπρος, για αρκετά χρόνια, ίσως δεκαετίες θα πρέπει να πορευτούμε στην «ενάρετη οδό» των πρωτογενών πλεονασμάτων και των όσο το δυνατόν πιο ισοσκελισμένων ισοζυγίων εξωτερικών συναλλαγών. Είμαστε δηλαδή βιζαβί και απέναντι με τον καλό ή κακό εαυτό μας, άλλως έχουμε μείνει ενώπιος ενωπίω.

Κάθε σώφρων δανειολήπτης είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε κράτος, οφείλει να εκμεταλλεύεται προς όφελός του τέτοια μεγάλα διαστήματα «ηρεμίας» που του εξασφαλίζουν οι δανειστές του. Οφείλει να ξεπερνά τον προηγούμενο «κακό» εαυτό του, να αλλάζει συνήθειες, να εργάζεται περισσότερο, να αποταμιεύει το περίσσευμά του, να εξορθολογίζει τις δαπάνες του, να προσπαθεί να αυξήσει το εισόδημά του, να μην δημιουργεί επ’ ουδενί καινούρια χρέη, άσχετα αν έχει σκοπό να αποπληρώσει ή όχι τα αρχικά δάνειά του. Πολύ περισσότερο, αν πρέπει τελικά να τα αποπληρώσει, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα μείνει εκτός του «δανειακού νυμφώνος» και κάτι τέτοιο στις μέρες μας ισοδυναμεί με οικονομική ασφυξία και μαρασμό.

Το ερώτημα που τίθεται αναπόδραστα στον καθένα μας είναι: «και τώρα τι κάνουμε;». Όχι μονάχα οι κυβερνώντες αλλά και κάθε φορολογούμενος πολίτης οφείλει τούτη την στιγμή να αναρωτηθεί εντός του με το ίδιο ερώτημα. «Τι κάνουμε»; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα έχει άμεση συνάφεια με την απάντηση σε ένα άλλο ερώτημα που κανείς ακόμη από τους κυβερνώντες δεν έχει θέσει ωμά και απροκάλυπτα στους πολίτες: «που θέλουμε να πάμε ως χώρα και ως κοινωνία;».

Το σίγουρο είναι πως δεν μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν: στην στρεβλή «ανάπτυξη» με δανεικά που την πληρώσαμε ακριβά και θα την πληρώνουν πιθανώς και οι επόμενες γενιές των Ελλήνων. Οι παλιοί «δανεικοί παράδεισοι» έχουν τελειώσει για μας μαζί με τα φθηνά δανεικά κεφάλαια που «τρομπάρισαν» αδίστακτοι και ιδιοτελείς πολιτικοί στην μεταπολιτευτική οικονομική μας φούσκα. Επειδή η παλιά φούσκα έσκασε πια και επειδή κανείς δεν μας δανείζει ξανά, ώστε να «τρομπάρουμε» αέρα – λεφτά σε μια καινούρια.

Όσοι υπόσχονται μια καινούρια τσίλικη, γυαλιστερή φούσκα ευημερίας με επιστροφή στο πρόσφατο παρελθόν της κρατικής σπατάλης, της ρεμούλας και της ασυδοσίας, είναι αδίστακτοι ψηφοθήρες και ψεύτες, αφού καταπίνουν την γλώσσα τους αμάσητη όταν τους ρωτήσει κανείς που θα βρούνε τα χρήματα που είναι απαραίτητα για κάτι τέτοιο. Αν υπήρχε και η παραμικρή πιθανότητα να επιστρέψουμε σε αυτή την μακάρια κατάσταση να είστε βέβαιοι πως θα την είχαν ανακαλύψει εν ριπή οφθαλμού τα «τσακάλια» του «Πασοκικού Συστήματος» και δεν θα είχαν καταντήσει στα αζήτητα της πολιτικής ιστορίας!

Οποιαδήποτε ομαδική ψευδαίσθηση αυτή την ώρα, οποιαδήποτε φαντασίωση χαμένων παραδείσων, όσο και αν υποκινείται από τους λάβρους «επαναστάτες της φακής» των άκρων, θα είναι αδιανόητο χάσιμο χρόνου και καταστροφικός αντιπερισπασμός από αυτά που πραγματικά πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε και να ανακάμψουμε. Και ο χρόνος τούτη την κρίσιμη ώρα είναι το πολυτιμότερο αγαθό για την χώρα. Αλλά ποια είναι αυτά που θα πρέπει να κάνουμε; Ας το συζητήσουμε έστω και εν περιλήψει, έστω και αν είμαι βέβαιος πως δύσκολα θα τα κάνουμε χωρίς «έξωθεν» βοήθεια και εποπτεία:

Πρώτη κίνηση είναι η πραγματοποίηση επιτέλους των θεσμικών μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα μας ξεκολλήσουν από την ευρωπαϊκή περιφέρεια και θα μας οδηγήσουν ισότιμα μέλη της προσεχούς Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Όχι επειδή δήθεν μας το επιβάλλουν τα μνημόνια και οι «ναζιστές τοκογλύφοι» αλλά επειδή είναι δική μας θέληση και προσανατολισμός. Παράλληλα, θα πρέπει να εξοστρακίσουμε πάραυτα από το πολιτικό μας λεξιλόγιο τις λέξεις «μνημονιακός» και «αντιμνημονιακός» που τόση πολιτική σύγχυση και στείρα αντιπαράθεση μας έχουν κοστίσει.

Μεταρρύθμιση της κρατικής μηχανής με (εύκολη πια) χρησιμοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας που έχουμε στα χέρια μας. Μια απλή διασύνδεση είναι απαραίτητη, ώστε (π.χ.) οι 6 (!) υπάλληλοι που εργάζονται κατά μέσον όρο στο τμήμα πιστοποιητικών ενός μέσου Δήμου, να μην έχουν πια αντικείμενο εργασίας και να κάνουν ως εκ τούτου μια πιο αποδοτική δουλειά. Ο δημόσιος τομέας πρέπει να διατηρεί τόσους υπαλλήλους όσους χρειάζεται και μπορεί να πληρώνει. Οι αργούντες οργανισμοί και διευθύνσεις (π.χ.) «Αθήνα 2004»  πρέπει να κλείσουν πάραυτα! Οι ΟΤΑ πρέπει να αλλάξουν ριζικά τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης και να λειτουργούν με στόχο την εξυπηρέτηση του δημότη που τους χρηματοδοτεί με τα τέλη που πληρώνει. Να γίνουν πλήρως αυτοχρηματοδοτούμενοι και αυτοδιοικούμενοι και οι τοπικοί άρχοντες να έχουν την πλήρη ευθύνη για την οικονομική τους πορεία και όχι να είναι επαίτες του κρατικού προϋπολογισμού και ανεύθυνοι διαχειριστές κονδυλίων της κεντρικής διοίκησης.

Τα κλειστά επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν άμεσα και αληθινά. Η επιχειρηματικότητα πρέπει να διευκολυνθεί με πάταξη της γραφειοκρατίας, του φαβοριτισμού και των κλειστών κυκλωμάτων. Η αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος θα αποτελέσει καταλυτικό εργαλείο σε αυτή την κατεύθυνση. Στρατηγικός σχεδιασμός με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και ενίσχυση των πυλώνων στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, χωρίς επιδοτήσεις αλλά με φορολογικά, επενδυτικά και αναπτυξιακά κίνητρα όπως παντού στον αναπτυγμένο κόσμο. Η φορολογία πρέπει να απλοποιηθεί και ο ΚΒΣ να καταργηθεί άμεσα. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι απαραίτητες και η εκμετάλλευση κρατικής περιουσίας εκ των ουκ άνευ αλλά πρέπει να γίνουν στοχευμένα, έξυπνα και με κριτήριο το τελικό όφελος του κράτους και όχι των επενδυτών και των «επενδυτών».

Παιδεία και Υγεία πρέπει να αλλάξουν εκ βάθρων. Αξιοκρατία παντού, πρόσβαση σε όλους με δωρεάν στάνταρ και κοστολογημένες ασφαλιστικές παροχές και υποτροφίες φοιτητών. Αλλαγή της διοίκησης και των δομών τόσο στην Υγεία (μάνατζερ - γνώστες διοικητές κι όχι κομματικά ανδράποδα) όσο και στα ΑΕΙ (περιορισμός της φοιτητικής ψήφου, πλήρες αυτοδιοίκητο, κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου).

Εξασφάλιση και εμπέδωση κλίματος ασφαλείας στις πόλεις και την ύπαιθρο με αναθεώρηση εκ βάθρων της πολιτικής μας απέναντι στο οξύ πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Πρέπει να γίνουμε βραχυπρόθεσμα «δύσκολη» χώρα για όποιον σκέφτεται να μας χρησιμοποιήσει ως πρώτο λαθρομεταναστευτικό του βήμα. Παράλληλη πάταξη της μαύρης εργασίας, του παράνομου εμπορίου και ασφυκτικός έλεγχος στην ενοικίαση σπιτιών σε αλλοδαπούς.

Αυτά που έχουμε να κάνουμε είναι πολλά για να χωρέσουν σε ένα σημείωμα και αυτονόητα για μια χώρα που θέλει να μετέχει στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Είναι απλώς θέμα πολιτικής βούλησης. Η οποία θα υπάρξει είναι βέβαιο τόσο πιο ισχυρή, όσο εμείς οι ίδιοι οι πολίτες αποκτήσουμε εσωτερικό  μπούσουλα για το που θέλουμε να βαδίσουμε ως κοινωνία. Όσο εμείς οι πολίτες ελκόμεθα τυφλά και άκριτα από πολιτικούς «βοσκούς» που σφυράνε στις φλογέρες τους μαυλιστικούς σκοπούς κούφιας επανάστασης και χωρίς αντίκρισμα πατριδολαγνείας, τόσο πιο ανίσχυρη θα εμφανίζεται η πολιτική βούληση αυτών που μπορούν να φέρουν σε πέρας τις τιτάνιες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό της χώρας. Ουδείς είναι άμοιρος ευθυνών τελικά, ακόμη και όταν θέλει να πιστεύει κάτι τέτοιο.

Ηλίας Τσιαμήτρος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν έχει σημασία avatar
  Δεν έχει σημασία 28/11/2012 07:56:41

  Επειδή Ηλία έπιασες και το θέμα της παιδείας, και μάλιστα με κορώνες του τύπου "αξιοκρατία παντού", σε πληροφορώ ότι η σκόπιμη υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης είναι η ταφόπλακα για κάθε ελπίδα ανάπτυξης. Χωρίς λεφτά δεν υπάρχει εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό ούτε αγγούρια δεν μπορείς να παράξεις σε ανταγωνιστικές τιμές. Εκτός και αν το όραμά σου για το 2020 είναι στρατιές αμόρφωτων και ανειδίκευτων Ελλήνων για τις ΕΟΖ που σχεδιάζει η καγκελάριος.

  Συνεπώς το πλάνο θα έπρεπε να είναι η στήριξη των υπαρχόντων ΑΕΙ και ΤΕΙ, με εξορθολογισμό βέβαια κάποιων -λίγων- αγκυλώσεων. Και κυρίως με προστασία της δωρεάν παιδείας γιατί, όπως είπε και ο Σαμαράς, "χρειαζόμαστε όλους τους Έλληνες". Μόνο έτσι θα ενεργοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, εκτός και αν αυτό δεν είναι στα πλάνα μας.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Δεν έχει σημασία 28/11/2012 11:28:36

   Εκτός και αν το όραμά σου για το 2020 είναι στρατιές αμόρφωτων και ανειδίκευτων Ελλήνων για τις ΕΟΖ που σχεδιάζει η καγκελάριος.

   Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επίσης δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει σοβαρή αντιλαθρομεταναστευτική πολιτική. Ειδικά η "καταπολέμηση της μαύρης εργασίας" (που αναφέρει ως αναγκαία ο αρθρογράφος), είναι αυτό που τρέμουν και δεν πρόκειται να αφήσουν να συμβεί όσοι θέλουν να σκυλεύσουν το πτώμα της ελληνικής κοινωνίας, αφού μόνο μέσω του συνδυασμού "λάθρο συν μαύρη εργασία" θα καταφέρουν να οδηγήσουν σε βουλγαροποίηση τις αμοιβές των Ελλήνων.

  • Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος avatar
   Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος @ Δεν έχει σημασία 28/11/2012 12:45:50

   Το πλάνο κατά την γνώμη μου θα πρέπει να περιλαμβάνει επίσης εξορθολογισμό των δαπανών, πράγμα που σημαίνει περιορισμό τόσο των Σχολών και Τμημάτων που έχουν σκορπίσει σε όλη την επαρχία όπως παλιότερα τα στρατόπεδα νεοσυλλέκτων, όσο και του αριθμού των εισακτέων και κατά συνέπεια και του διδακτικού προσωπικού κατόπιν εξονυχιστικής αξιολόγησής του.

 2. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 28/11/2012 08:05:57

  κ. Τσιαμήτρο
  Νομίζω ότι ξεχάσατε να αναφέρετε κάτι σημαντικό. Όλα αυτά και άλλα τόσα ΠΟΙΟΣ θα τα κάνει; Μήπως πρώτα χρειάζεται ένα γερό ξεκαθάρισμα του ανθρώπινου δυναμικού της διοίκησης της χώρας σε όλα τα επίπεδα ώστε όσοι κληθούν να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για να ανταποκριθούν σ΄αυτό; Ξέρετε μιλώ για άτομα νέα, έξυπνα, εργατικά, γνώστες των πραγμάτων και κυρίως να μην είναι η ανακύκλωση κάτι παράξενων τύπων που σέρνονται γύρω από πολιτικά πρόσωπα ή που έχουν περίεργη και αναξιόπιστη παρουσία στο πολιτικά πράγματα. Με μια λέξη νέο (και καθαρό) αίμα!!!!!

  • Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος avatar
   Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος @ Ναυσικά... 28/11/2012 12:24:46

   Αυτό είναι δουλειά του Πρωθυπουργού αγαπητή Ναυσικά. Αν με ρωτάτε, συμφωνώ απολύτως αλλά το θεωρώ λιγάκι υπερφίαλο να "εισπηδήσουμε" στην δική του περιοχή έστω και παραινετικά .....

 3. Τασος avatar
  Τασος 28/11/2012 08:21:39

  H "επιχειρηματικότητα πρέπει να διευκολυνθεί" αλλά το κράτος, με το τελευταίο φορολογικό, να ζητάει τα μισά κέρδη ως φόρο!
  Μάλιστα...

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/11/2012 08:32:27

  H καγκελαριος καταστρεφει τα ελληνικα πανεπιστημια ή οι καταληψιες πασης φυσεως εναντιον των οποιων ασκηθηκε και διωξη;
  Για την καταντια των ελληνικων ΑΕΙ δεν φταιει κανενα μνημονιο.

  • Δεν έχει σημασία avatar
   Δεν έχει σημασία @ ψυχραιμια 28/11/2012 08:46:29

   Για την κατάντια των ελληνικών πανεπιστημίων φταίει η υποχρηματοδότηση και οι πολιτικές παρεμβάσεις. Φταίει η δημιουργία τμημάτων και πανεπιστημίων ακόμη στις εκλογικές περιφέρειες "σημαινόντων" μελών του κοινοβουλίου. Φταίει η συσσώρευση υπεράριθμων φοιτητών σε ανύπαρκτες υποδομές. Φταίει η καταστροφική πολιτική του εκάστοτε υπουργού παιδείας που Κύριος οίδε ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετούσε. Και, ναι, έχουν ευθύνη και οι καταλήψεις που εμπόδιζαν την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου. Αλλά από τότε που καταργήθηκε το άσυλο δεν είδα καμία διαφορά στον τομέα αυτόν. Όμως το δημόσιο πανεπιστήμιο βυθίζεται συνεχώς. Συνεπώς δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος της υποβάθμισης άλλα οι προηγούμενοι.

   • Αγροφυλακας avatar
    Αγροφυλακας @ Δεν έχει σημασία 28/11/2012 09:03:21

    Για την κατάντια της ανώτατης εκπαίδευσης φταίει η καθηγητική μαφία που «ακόμη και η επανάσταση της 21ης Απριλίου 1967 δεν μπόρεσε να διαλύσει» (τάδε εφη ανώτατος αξιωματικός σε μια έξαρση αυτοκριτικής τις ημέρες της Κυπριακής τραγωδίας, όταν η χούντα κατέρρεε). Μήπως τελικά είχε δίκαιο?

    • Δεν έχει σημασία avatar
     Δεν έχει σημασία @ Αγροφυλακας 28/11/2012 10:19:46

     Όχι. Βέβαια αν το πιο δυνατό επιχείρημα είναι η άποψη ενός στρατιωτικού το 1974, τότε είμαστε σε καλό δρόμο για να καταδειχτούν οι πραγματικοί αίτιοι.

     Προφανώς για την περικοπή των κονδυλίων για λειτουργικά έξοδα κατά 50%, την περικοπή διδασκόντων, την πλημμύρα φοιτητών και την τεράστια μείωση μισθών ούτε κουβέντα.

     • ΝΑΥΤΗΣ avatar
      ΝΑΥΤΗΣ @ Δεν έχει σημασία 28/11/2012 12:03:37

      Ολα αυτά έγιναν τελευταία.
      Πριν τι γινόταν ? Όλα καλά λειτουργούσαν ? Τώρα χάλασαν τα ΑΕΙ? Δεν ακούσαμε να απεργούν οι διδάσκοντες διεκδικώντας ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας, μόνο αυξήσεις ζητούσαν,αυτονομία (βλεπε ανελεγκτες δαπάνες) και άσυλο, για να πληρώνει ο λαός τα σπασμένα...
      Και βέβαια πάνω απ όλα η πολιτκή μη βούληση του κατεστημένου της πολιτικής και της διανόησης...

     • Δεν έχει σημασία avatar
      Δεν έχει σημασία @ ΝΑΥΤΗΣ 28/11/2012 13:30:39

      Array

     • factorx avatar
      factorx @ Δεν έχει σημασία 28/11/2012 13:44:19

      Να αλλάξεις mail αν θες να εμφανίζεται.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Αγροφυλακας 28/11/2012 11:57:33

     Πως μπορεί η μητρική μαφία διαλύσει τις θυγατρικές της;

 5. Χριστίνα avatar
  Χριστίνα 28/11/2012 10:31:06

  Τι χώρα θέλουμε και τι κοινωνία;
  Για να απαντήσει κάποιος στο ερώτημα θα πρέπει να ξέρει αν έχει χώρα . Για να το μάθει θα πρέπει να ανατρέξει σε πολλές δηλώσεις ανθρώπων που κατέχοντας το δημόσιο λειτούργημα (ακόμα δεν τους λειτουργήσαμε) ξεκίνησε την πορεία του λέγοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να υπαναχωρήσει σε εθνική κυριαρχία γιατί χρωστά, να δώσει μερικά στρέμματα γης , να μη πειράξει το λαό άλλο αρκετά του πήρε κ.α. ..Αρα έχουμε χώρα;
  Και αν έχουμε ο λαός που την απαρτίζει υφίσταται σαν οντότητες ή μόνο σαν αριθμοί που πληρώνουν λανθασμένες επιλογές είτε δόλιες είτε λόγω υπέρτατης βλακείας (απίθανο αλλά πιθανός παράγων Χ) .Θέλουμε μια χώρα με αξιοπρέπεια με ορισμένα σύνορα και με ταγούς που απαγορεύουν στο κάθε πολιτικάντη που κατέβηκε από το δέντρο βασισμένος στον δικό μας πολιτισμό να μας κουνά το δάχτυλο. Θέλουμε κατά βάση το έθνος μας πίσω…. Και αυτό σημαίνει την αξιοπρέπεια μας πίσω και την τιμωρία όσων την πούλησαν, ξεπούλησαν, ποδοπάτησαν για ίδιον συμφέρον.
  Θέλουμε μια κοινωνία που να τιμωρεί την κλεψιά και να μην αναθρέφει γενιές γενεών με την νοοτροπία της λαμογιάς για επιβίωση και του λαδιού για επισφράγιση συμφωνιών. Αλλά αυτά για να γίνουν χρειάζεται νέο αίμα καθώς το παλιό και από φιλτράρισμα να περάσει το μίασμα και τη ταμπέλα της αμφισβήτησης θα την έχει . Βλέπετε η σιωπή και η ‘’παράβλεψη’’ είναι εξίσου ένοχη με την συμμετοχή .
  Δεν μπορεί να υπάρξει έθνος, κράτος, χώρα που να σταθεί και να επιβιώσει σκοτώνοντας το 70% του πληθυσμού της και ισοπεδώνοντας την τάξη που την τροφοδοτεί με οξυγόνο. Εκτός αν είναι ένα μέσο επιβολής της επόμενης κίνησης που λέγεται παγκόσμια κυβέρνηση , ένας λαός, ένα κράτος , μια θρησκεία.
  Εκτός αν λέγεται 10% ζάπλουτοι , 10% να τους υπηρετούν , 40% να ζουν υπό το καθεστώς αναίρεσης ανά πάσα στιγμή που θα αμφισβητήσουν το 10% και 40% στην πείνα , παγκοσμίως.
  Μετά ξύπνησα και είδα πως ξημέρωσε…..

 6. Κώστας Κοντοθανάσης avatar
  Κώστας Κοντοθανάσης 28/11/2012 10:44:08

  Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε κατάλογο με ονόματα 2.000 παιδιών, που υποσιτίζονται λόγω φτώχειας, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών η οποία θα τα βοηθήσει με ρούχα και τρόφιμα.
  Στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα διανεμηθούν δωρεάν τρόφιμα σε 835.282 δικαιούχους σε όλη τη χώρα – δηλαδή σε νεόπτωχους.
  Ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιμανδρίτης Μάξιμος Παπαγιάννης, είπε πως μέσα σε δύο χρόνια έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ατόμων που προσέρχονται στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής και μάλιστα σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, σήμερα, στην πλειονότητά τους, είναι Έλληνες. Στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής προσφέρονται περί τις 10.000 μερίδες φαγητού ημερησίως, με τη συνδρομή 4.000 εθελοντών.
  Τι χώρα θέλουμε και ποια κοινωνία; Χώρα και κοινωνία όπου το κράτος δεν θα προχωρεί σε δεινή πρόκληση έναντι των συμπολιτών μας που πεινούν, όπως είναι η συμμετοχή της χώρας μας στο αστείο πανηγυράκι του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δήλωσε συμμετοχή, τη στιγμή που άλλες χώρες με μικρότερες οικονομικές δυσκολίες απέχουν. Επιβάλλεται, στο όνομα όσων πεινούν ή αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, να ανακληθεί τώρα η συμμετοχή της χώρας μας σε έναν διαγωνισμό χωρίς ουσία και άνευ αντικρύσματος. Τώρα, κ. Σαμαρά!

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ Κώστας Κοντοθανάσης 28/11/2012 11:51:31

   Πολύ σωστός Κώστα!!

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/11/2012 12:09:06

  Η Ελλάδα, λόγω παραγωγικής δομής, γεωγραφικής θέσης και κοινωνικών νοοτροπιών ήταν και είναι μια χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκανική, μη φοβόμαστε τη λέξη) και συνάμα Μεσογειακή.
  Η καταστροφική και υπεροπτική αυταπάτη των δεκαετιών 1980, 1990 και 2000, ήταν ότι μπορεί να γίνει, και μάλιστα γρήγορα, "κάτι άλλο". Αόριστο, απολιτικό και αφύσικο. "Απογειωθήκαμε", το "απόγειο" ήταν οι Ολυμπιακοί και λίγο μετά.
  Τώρα βιώνουμε την προσγείωση.
  Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να διακρίνουμε την "πραγματική πραγματικότητα". Τα όρια και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Μιας χώρας, που μαζί με αρκετές άλλες, είναι οικονομικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά "στο όριο της Ευρώπης και οριακή Ευρώπη".
  "Αδελφές" και συνοδοιπόροι της Αθήνας είναι το Βελιγράδι, η Σόφια, το Ζάγκρεμπ, η Ρώμη, η Βαρκελώνη, η Βουδαπέστη, η Μασσαλία, η Λισαβώνα...Όχι το Ντουμπάι, η Βηρυττός, το Κατάρ ή το Μπουένος Άιρες.
  Άν αναγνωρίσουμε αυτό, συζητάμε μετά εποικοδομητικά όλα τα άλλα...

  • Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος avatar
   Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος @ Ο Θείος 28/11/2012 12:17:16

   Σαφώς αγαπητέ Θείε τα όριά μας αυτή την στιγμή είναι αυτά που αναφέρετε. Το ζήτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να κινηθούμε. Βορειοδυτικά ή νοτιοανατολικά; That is the question που λένε και στο δικό μου βλαχοχώρι.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος 28/11/2012 12:22:25

    Θέλει και ρώτημα;
    Northwest, noroeste, sjeverozapadno, πως να το πώ αλλοιώς...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 28/11/2012 12:37:40

   Θείο, έχεις πάει στη Βαρκελώνη; Πιστεύεις ότι έχει την παραμικρή, έστω, σχέση με την Αθήνα όσον αφορά στην ανάπτυξή της; Γιατί εγώ πιστεύω ότι βάζει (η Βαρκελώνη) τα "γυαλιά" σε πόλεις του ευρωπαϊκού Βορρά, πόσο μάλλον στη... Δαμασκό της Μεσογείου (=Αθήνα).

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 28/11/2012 13:35:52

    ΟΚ, η Βαρκελώνη "μοιάζει" πιο πολύ με την Θεσσαλονίκη, η Μασσαλία με Πειραιά.
    Το ίδιο κάνει όμως.
    Η Δαμασκός πρίν τον εμφύλιο ήταν ίσως πιό ορθολογική απο την (μετά το 2005) Αθήνα, αυτό όμως δεν διαγράφει τις δυνατότητες της Αθήνας.
    Οι ξένοι με μυαλό εκτιμούν πολύ την Ελλάδα και τις πόλεις της ως γεωγραφική θέση μαγαζί-γωνία, αλλά και τους Έλληνες ως λαό με δυνατότητες.
    Εμείς "θάβουμε" μόνοι μας την πατρίδα και τις πόλεις μας.
    Δες π.χ. τι έγραφε ο διάσημος Γάλλος ιστορικός Joseph Rovan, απαντώντας στον Αμερικανό υπουργό D. Rumsfeld το 2003, όταν εκείνος περιφρονούσε την "παλιά Ευρώπη": "Αυτή η Ευρώπη θα εκετείνεται από το Γιβραλτάρ μέχρι τον ποταμό Όντερ και από την Ισλανδία ως την Θεσσαλονίκη".
    Η Ελλάδα και οι πόλεις της είναι οριακή χώρα και όριο της Ευρώπης, αλλά επίσης, χαρακτηριστικό σημείο της, αναπόσπαστο κομμάτι της. Η ισχύς και το μέγεθος του κύκλου φαίνεται από την περιφέρεια, όχι από το κέντρο.
    h**p://www.vaovao.net/2003/Januar/0301-3d/030124fazrumsfeld.htm

  • ειδωλοκλάστης avatar
   ειδωλοκλάστης @ Ο Θείος 28/11/2012 12:46:55

   Ρώμη , Βαρκελώνη, Μασσαλία καί Βουδαπέστη:
   Καμιά σχέση μέ τίς ελληνικές ιδιαιτερότητες.Οσο γιά τούς άλλους βαλκάνιους πού αναφέρεις, θείο: Ως στεριανοί καί σλάβοι, επίσης απέχουν παρασάγγας τινάς.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ειδωλοκλάστης 28/11/2012 13:17:55

    Μην υποτιμάμε αγαπητοί την δική μας στεριανή, βουνίσια "συνιστώσα".
    Τυχαίο που κάποτε λέγαμε "Γιάννενα, πρώτα στ' άρματα στα γρόσια και στα γράμματα";
    Και γιατί βλέπω αρκετά κοινά με Ρώμη, Βαρκελώνη, Μασσαλία, ακόμη και κάποια λίγα με Βουδαπέστη;
    Άν εξαιρέσουμε βέβαια κάποιες (νεοπλουτίστικες) στρεβλώσεις - νοοτροπιών και οικονομικού - χωροταξικού ανορθολογισμού των τελευταίων δεκαετιών;
    Αυτές οι τελευταίες είναι εφήμερες, όπως ήρθαν θα φύγουν. Ελπιζω.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/11/2012 12:18:37

  Αυτό όμως προυποθέτει σκληρές, πολύ σκληρές και ανεπίστρεπτες πολιτικές αποφάσεις και ξεκαθαρίσματα. Και όχι μόνον πολιτικές.

 9. alpha1 avatar
  alpha1 28/11/2012 12:39:27

  Aγαπητοί Θείε και Ηλ. Τσιαμήτρο, μου αρέσει που κουβεντιάζετε σαν πραγματικοί άρχοντες στον τόπο σας...
  "Το ερώτημα είναι τι χώρα θέλουμε"...
  Αν λοιπόν καταλήξουμε και αποφασίσουμε όπως λέει π.χ. ο Θείος Norwest, και πάρουμε σκληρές, πολύ σκληρές και ανεπίστρεπτες πολιτικές αποφάσεις και ξεκαθαρίσματα. Και όχι μόνον πολιτικές, αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε?...
  Επιτρέψτε μου να μην είμαι τόσο αισιόδοξος διότι δυστυχώς διαθέτω μνήμη ελέφαντα για ορισμένα πράγματα...
  Είναι η 5η φορά που αντιμετωπίζω στη ζωή μου το ίδιο ερώτημα όπως και εσείς φαντάζομαι, γιατί πιστεύω οτι είμαστε συνομήλικοι.
  Εμείς καλά βάλαμε το ερώτημα και καλές αποφάσεις πήραμε και τις προηγούμενες φορές. Ελα όμως που οι "απο πάνω" όταν εμείς αποφασίζαμε και σχεδιάζαμε αυτοί γελούσαν... Οπως ακριβώς ο Θεός οταν βλέπει τον άνθρωπο να κάνει σχέδια...
  Ποιός μας ρωτάει αγαπητοί φίλοι τί χώρα θέλουμε? Και ποιός θα μας ακούσει αν απαντήσουμε στο ερώτημα?

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ alpha1 28/11/2012 13:20:50

   Η μαύρη αλήθεια: Ποτέ μέχρι τώρα δεν σχεδιάσαμε, έστω και στοιχειωδώς ρεαλιστικά και οραματικά. Ούτε ως πολιτική τάξη, ούτε ως κοινωνία πολιτών με ευθύνη.
   Περιττεύει να αναρωτηθώ άν πράξαμε...

  • Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος avatar
   Ηλίας Ι. Τσιαμήτρος @ alpha1 28/11/2012 15:57:50

   Είναι ώρα πραγματικά να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. Πιστεύω πως είναι στο χέρι μας όχι μονάχα να το σχεδιάσουμε αλλά και να το κερδίσουμε!

 10. ΔΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ avatar
  ΔΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 28/11/2012 13:10:06

  ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΞΕΩΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ.ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

  • alpha1 avatar
   alpha1 @ ΔΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ 28/11/2012 14:04:08

   Ποιός θα τα διώξει?

 11. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/11/2012 13:40:15

  Σ' αυτόν τον "δύσκολο πλανήτη", κάθε χώρα έχει πιθανότητες επιτυχίας μόνον άν ενταχθεί στο οικείο, κατάλληλο και αρμόζον υπερσύνολο.
  Συνέργειες χρειάζονται.
  Δεν βαρεθήκαμε τον "εσκαπισμό";
  Escapism is mental diversion by means of entertainment or recreation, as an "escape" from the perceived unpleasant or banal aspects of daily life. It can also be used as a term to define the actions people take to help relieve persisting feelings of depression or general sadness.

 12. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 28/11/2012 15:24:50

  Eμείς ρωτάμε . Ο καθένας πρώτα απ'όλα τον εαυτό του, τι ζωή θέλει , τι καθημερινότητα θέλει, τι προοπτική θέλει , τι πλαίσιο ( μέσα στο οποίο να κινείται ) θέλει, τι είναι διατεθειμένος να κάνει , προκειμένου να έχει τη χώρα που θέλει. Στο μέτρο που μπορεί να παρέμβει . Και εμείς οι ίδιοι καλούμαστε ν'απαντήσουμε σ'αυτά τα ερωτήματα . Οταν εμείς οι ίδιοι αποφασίσουμε , τότε και οι έχοντες την πολιτική βούληση, θα είναι σε ισχυρή θέση να επιβάλλουν τις αλλαγές που χρειαζόμαστε και που έχει ήδη, έρθει η ώρα να γίνουν. Η μιζέρια ,η γκρίνια ,η απαισιοδοξία, η άρνηση, είναι το δόλιο άλλοθι για να συνεχίσουμε να ζούμε στην παρακμή. Μόνο που οι καιροί έχουν αλλάξει και δεν μας παίρνει.

  • alpha1 avatar
   alpha1 @ Diamond Angel 29/11/2012 15:47:32

   Eλα όμως Διαμαντένιε Αγγελε που ο καθένας μας έχει διαφορετική απάντηση απο τον διπλανό του κι αν εξαιρέσουμε το ιντερνετ, δεν υπάρχει τρόπος συνενόησης για παραπάνω από μερικές δεκάδες Ελλήνων. Κι όταν στέλνουμε τους αντιπροσώπους μας αυτοί αντί να μεταφέρουν τη δική μας άποψη, μεταφέρουν την δική τους που είναι διαφορετική...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.