#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/05/2012 07:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Καιρός να πούμε σκληρές αλήθειεςΤι έφταιξε λοιπόν και φτάσαμε ως εδώ; Πως από τον θρίαμβο του Νοεμβρίου του 2009, το ΟΧΙ στο Μνημόνιο και τις ελπίδες που δημιούργησε για μια σαρωτική επάνοδο των πατριωτικών δυνάμεων στην εξουσία φτάσαμε μέχρις εδώ; Σε μια κυβέρνηση που γελάει ο κάθε ...Πικραμένος, με την αριστερή ασυναρτησία να βρίσκεται ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, την Προεδρία της Δημοκρατίας να κατηγορείται για ... πλαστογραφία από ένα πρώην βουλευτή της ΝΔ που έγινε αρχηγός κόμματος και διεκδικητής της ...πρωθυπουργίας μέσα σε ένα μήνα, και εμάς να βλέπουμε άναυδοι τη Ντόρα να επιστρέφει στη ΝΔ;

Είναι καιρός λοιπόν να πούμε μερικές σκληρές αλήθειες:

Πρώτον: Ο Σαμαράς απέφυγε να πει σκληρές αλήθειες και να κάνει συγκεκριμένες και χειροπιαστές προτάσεις υπέρβασης τού φόβου και της ανασφάλειας πού θα συγκρατούσαν τον πανικόβλητο λαό και θα τον εμπόδιζαν να μετατραπεί σε θύμα του κάθε λαοπλάνου. Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει καταστραφεί από το Μνημόνιο, γράφει στο γνωστό μέρος το αν θα βγούμε από την Ευρωζώνη ή όχι. " Γαία πυρί μειχθήτω" λέει και ψηφίζει Τσίπρα και Καμμένο, όχι επειδή συμφωνεί με τα ανύπαρκτα προγράμματά τους, αλλά για να τρομάξει το σύστημα μπας και πάρει πίσω τα μέτρα.

 Δεύτερον: Ο Σαμαράς διακήρυξε την νέα μεταπολίτευση και χρησιμοποίησε όλα τα πολιτικά εργαλεία της παλαιάς μεταπολίτευσης. Έπαιξε με πολιτικούς όρους της παλαιάς μεταπολίτευσης διεκδικώντας τη νέα, μην έχοντας όμως τον πολιτικό κυνισμό, πολιτικό χρόνο και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, ώστε να μπορέσει να καταλάβει την εξουσία και να οδηγήσει την εθισμένη στην ατομική ασυδοσία πολύμορφη μάζα σε ένα νέο μεταπολιτευτικό δρόμο. Στρογγύλεψε τόσο πολύ τον πολιτικό του λόγο και την πολιτική του πράξη, ώστε θεωρήθηκε αναπόσπαστο κομμάτι τής πολιτικής σκηνής τού χθες και αυτό σε μια χρονική συγκυρία που στον κόσμο άρχισε να κυριαρχεί ο πανικός.

Τρίτον:  Η επιβεβλημένη στροφή του Νοεμβρίου έγινε απότομα και άγαρμπα και τους ζάλισε όλους. Έπρεπε να είχε ήδη προετοιμαστεί. Πόσες φορές δεν έχουμε πει πως αν έλεγε το Νοέμβριο αυτά που λέει τώρα, τα πράγματα θα ήταν ίσως διαφορετικά; Τελικά η παράταξη έχασε την ιδιότητά της ως συστημική μεν, αλλά πατριωτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Η συγκυβέρνηση, ιδιαίτερα, έκανε  πολύ κακό και αποδόμησε το μήνυμα ανανέωσης που η Νέα Δημοκρατία έκτιζε δυο χρόνια. Έτσι, το μήνυμα «δεν είμαστε όλοι το ίδιο», έγινε δυστυχώς «είστε όλοι μια απ’ τα ίδια». Και αυτή την παγιωμένη κατάσταση δεν την αλλάξεις με Ζάππεια και κλειστά σουαρέ ολίγων κομματικών ακροατών, όπως πχ στο Λαύριο, πολλώ δε μάλλον, όταν διαπιστώνεις από νωρίς ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή έρχονται με φόρα και με ανορθόδοξο τρόπο για να σε πιέσουν δημοσκοπικά και εκλογικά.

Τέταρτον: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές ήταν η καθαρότητα του μηνύματος.  Το «οικονομικό Ζάππειο» προσέκρουσε πάνω στο κάδρο της Κυβέρνησης Παπαδήμου και το λεγόμενο «κοινωνικό Ζάππειο» πάνω στην πραγματικότητα των γκέτο. Ό,τι και να έλεγε η ΝΔ για τους λαθρομετανάστες (ανακατάληψη πόλεων κτλ) ήταν ένα βήμα πίσω από τη Χρυσή Αυγή, η οποία υποκατέστησε το κράτος σε πολλές περιπτώσεις και γειτονιές. Ο «πόλεμος εντυπώσεων» στον οποίο επιδόθηκε με τους ΑΝΕΛ, δεν καρποφόρησε. Ο Καμμένος με την απλοϊκότητα του μηνύματος του είχε εισχωρήσει σε αμιγώς «ζωτικούς χώρους» της παράταξης. Η καταγγελία και γενικολογία είναι πολιτική παλαιάς κοπής. Αλλά πιάνει. Πρέπει όμως να είσαι πολιτικός τής παλαιάς μεταπολίτευσης για να παρασύρεις την εθισμένη στην κενολογία μάζα. Χαρακτηριστικό δείγμα ο Τσίπρας και ο Καμμένος.

Πέμπτον: Για την περίφημη «ανανέωση» και τα ψηφοδέλτια τα έχουμε πει και ξαναπεί. Η επιλογή συγκεκριμένων υποψηφίων έκανε πολύ μεγάλη ζημιά. Και δεν δικαιολογείται η ΝΔ του Σαμαρά, αντί να ξεχειλίζει από υποψηφίους νέους και ορεξάτους, να βρίσκεσαι στη δυσάρεστη θέση, να βγάλει από τη ναφθαλίνη παλαιούς πολιτευτές, προκειμένου να συμπληρώσει υποψηφίους και να συσπειρώσει παλαιοκομματικούς ψηφοφόρους.

Έκτον: Σε όλη την προεκλογική περίοδο ο Σαμαράς απομονώθηκε από τη φυσική του επαφή με τον απλό κόσμο. Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις δεν έπεισαν κανένα πέρα από το κομματικό ακροατήριο. Ξοδεύτηκε πολύτιμο κεφάλαιο για επιθέσεις στους Ανεξάρτητους Έλληνες πρώτα και τη Χρυσή Αυγή μετά, ενώ η παράταξη, ούτε τους δικούς της εκλογείς δεν μπορούσε καν να συσπειρώσει σε σχέση με αυτούς που την επέλεξαν το 2009. Και την ίδια ώρα που δεξιός έβγαζε το μάτι δεξιού, κάποιοι εκ των έσω προετοίμαζαν το έδαφος νέας συγκυβέρνησης.

Μετά από όλα αυτά, περιμένατε να μην έχουν αντίκτυπο τα ανωτέρω, σε 200.000 μικρομεσαίους που ετοιμάζονται για λουκέτα, σε 600.000 χιλιάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς και τις οικογένειές τους, σε 1.100.000 ήδη ανέργους εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι μέχρι 40 ετών, σε 1.500.000 συνταξιούχους, σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ζουν σε περιοχές γκέτο και φοβούνται να ξεμυτίσουν από το σπίτι τους λόγω εγκληματικότητας, και δεν ξέρω και εγώ σε ποιους άλλους;

Με αυτά και αυτά, έγινε πράξη το μοναδικό στα ελληνικά πολιτικά χρονικά γεγονός, να οδηγηθεί κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα σε έξι μήνες, από τη δημοσκοπική άνοδο και τον επικείμενο εκλογικό αυτοδύναμο θρίαμβο στην οδυνηρή εκλογική ήττα και τη συρρίκνωση.

Συμμαχίες κορυφής ή κοινωνικές συμφωνίες;

Οι τελευταίες εξελίξεις, ο χειρισμός από τον  Σαμαρά των διερευνητικών, οι αλλαγές που γίνονται στο επιτελείο του και κυρίως η επαναφορά του αντιμνημονιακού λόγου στην ατζέντα του δημιουργούν μια κάποια αισιοδοξία που μάλλον δείχνει να επιβεβαιώνεται και από τις νέες δημοσκοπήσεις.

Δημιουργείται όμως ένας άλλος κίνδυνος: Με τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, να διολισθήσουν η ΝΔ και ο Σαμαράς σε «αντικομουνιστική υστερία». Εκεί θα βρουν ρόλο διάφοροι «ακτιβιστές» της δεξιάς, αλλά τα αποτελέσματα ενδεχομένως να είναι ολέθρια. Ο Α. Σαμαράς δεν πρέπει να πολιτευτεί με όρους των δεκαετιών του ’50 και του ’60, σαν να είναι ο μετεμφυλιακός αρχηγός της δεξιάς , αλλά ως αρχηγός του πατριωτικού-φιλελεύθερου κόμματος που θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή.

Από την άλλη μεριά, σε εκλογές πλήρους κατακερματισμού, οι νεοφιλελεύθεροι, όπως η Ντόρα και ο Μάνος, απέτυχαν παταγωδώς. Η επιστροφή τους στο «μαντρί», απλώς διαιωνίζει την πολιτική τους ύπαρξη και «θολώνει» περαιτέρω το προεκλογικό μήνυμα.

Ωστόσο, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι μετά το ατυχές εκλογικό αποτέλεσμα ο Σαμαράς πρέπει να δείξει ότι συνθέτει και προσθέτει και ότι δεν χωρίζει. Όταν τον κατηγορούν ότι απομόνωσε τη ΝΔ είναι υποχρεωμένος να απαντήσει με ανοίγματα.

Στην πολιτική δεν χωρούν προσωπικές συμπάθειες και αντιπάθειες. Τα κόμματα είναι κοινός χώρος ζύμωσης ιδεών και οραμάτων και όχι παρέα για εκδρομές, εξωραϊστικοί σύλλογοι, ή αθλητικοί όμιλοι σε πρωταθλήματα εκλογών

Γι αυτό παράλληλα με τις συμμαχίες κορυφής, η ΝΔ πρέπει να επιδιώξει κοινωνικές συμφωνίες με συγκεκριμένα οικονομικά στρώματα.

Αν δεν πείσει τους μισθωτούς (δημόσιους  και ιδιωτικούς) ότι με το πρόγραμμα της υπάρχει ελπίδα να ζήσουν αξιοπρεπώς, αν δεν πείσει τους ανέργους ότι με τις πολιτικές της έχουν πιθανότητες να επανενταχθούν στην εργασιακή ζωή,  αν δεν πείσει τους νέους επιστήμονες που φεύγουν κατά κύματα στο εξωτερικό ότι υπάρχει μέλλον στη χώρα, οι όποιες επανεντάξεις, προσχωρήσεις, πολιτικές συμμαχίες (στρατηγικής ή ανάγκης) δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Και κάτι ακόμα, επειδή γνωρίζουμε και τα τεράστια διλήμματα και τις τεράστιες πιέσεις που έζησε όλους αυτούς τους μήνες. Ο Αντώνης Σαμαράς επανήλθε στην πολιτική ζωή από μια  πολύχρονη πολιτική εξορία, αλλά δεν βρέθηκε απλώς αντιμέτωπος με την διαχείριση μιας εκλογικής ήττας. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ...κατακλυσμό. Με Μνημόνια, Δανειστές, διαπλοκές, κομματικές αντιπαλότητες, ξεπερασμένες νοοτροπίες και όλο το κακό συναπάντημα. Λογικό ήταν να κάνει λάθη. Μόνο όποιος δεν αγωνίζεται δεν  κάνει λάθη. Λογικό ήταν επίσης να ατυχήσει σε ορισμένες επιλογές του επιτελείου του. Τους είχε δοκιμάσει και από πριν σε συνθήκες μάχης; Αρκεί να αντληθούν τα κατάλληλα διδάγματα και να γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Σε ώρα μάχης δεν περιμένει βεβαίως κανείς πολλά, αλλά όπως και να το κάνουμε δεν είδαμε ακόμα ούτε μια παραίτηση στην Συγγρού. Ούτε έναν να βγει και να πει "έκανα λάθος". Μόνο ο Σαμαράς δήλωσε δημοσίως ότι "πήρε το μήνυμα" και κάνει ό,τι μπορεί για να το υλοποιήσει.

Για να κλείνουμε. Ο Σαμαράς απέδειξε ότι διαθέτει "τσαγανό". Ήρθε η ώρα να το δείξει και πάλι. Να απαλλαγεί από τους φοβικούς παράγοντες που τον περιτριγυρίζουν. Να αλλάζει τόνο και ύφος, να βγει στην επίθεση στο εξωτερικό, να μπετονάρει τις δυνάμεις του στο εσωτερικό και να στείλει το μήνυμα στη Ευρώπη: "Εγώ σας τα έλεγα κ. Μέρκελ, αλλά δεν με ακούγατε.. ».

Και μετά να βγει και να πει πως ακριβώς θα αλλάξει το Μνημόνιο και τι θα σημαίνει αυτό για τον δοκιμαζόμενο λαό.

Γιατί ο πραγματικός "αντιμνημονιακός" είναι αυτός που κατήγγειλε το μνημόνιο από την πρώτη στιγμή στην Ευρώπη και τον χλεύαζαν, ενώ τώρα όλο και περισσότεροι συμφωνούν μαζί του.

Γιατί πραγματικός "αντιμνημονιακός είναι αυτός που φορτώθηκε τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Παπανδρέου στην πλάτη του, θυσιάζοντας το κομματικό και προσωπικό συμφέρον, με μοναδικό στόχο να κρατήσει ψηλά την ελληνική σημαία.

Γιατί μόνος αυτός μπορεί σήμερα να αλλάξει το Μνημόνιο.

Βλέπετε κανέναν άλλον;

FactorX

(πάνω και σε ιδέες του Μικρού Οδυσσέα και του Ιαπετού)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NONOS avatar
  NONOS 18/05/2012 07:46:46

  Ο Λαός ειναι σαν το χορταρι οποιος προλάβει θα το κουρεψει...εαν αγαπητε factora πισευεις οτι οντως ο Ελλην ψηφίζει ενσυνηδείτως αυτο που πιστευει και οχι αυτο που του λεει το συναισθημα του τοτε θα επρεπε απο χρόνια να ηταν αλλη η τυχη της χωρας.Δυστυχώς υπαρχει ακομη μεγάλη ανωρημότης στο εκλογικο σώμα απλούστατα γιατι η 25ετία ΠΑΣΟΚ μας κατηντησε χώρα του χαβαλέ και της αρπαχτης....αυτα πηγε να διορθώσει κι ο Καραμανλης..τα ιδια εφηρμοσε και ο Αντωνης προεκλογικα και ιδού τα αποτελεσματα..τετοιος Λαός που γίναμε ας πληρωσουμε για να μάθουμε.....

  • ΙΑΣΟΝΑΣ avatar
   ΙΑΣΟΝΑΣ @ NONOS 18/05/2012 08:44:49

   ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ

   • adidrust avatar
    adidrust @ ΙΑΣΟΝΑΣ 18/05/2012 09:33:42

    Κοιτάξτε, είναι ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία του κόσμου μπορεί να μπει στις πολιτικές αναλύσεις και να διαμορφώσει ένα τέτοιο πολιτικό χαρακτήρα και μέσα από αυτό το φιλτράρισμα θα διαλέξει συνειδητά την ΝΔ.
    Και δεν μιλάμε για τα πολύ λεπτά ζητήματα, αλλά και για τα πολύ απλά. Γενικότερη παρατήρηση π.χ. όταν ο κόσμος ακούει τη λέξη "φιλελεύθερος" και νομίζει ότι αυτό σημαίνει παραπάνω φόρους (!!!)
    Μην το ψάχνεται πολύ...πολιτική παιδεία δεν υπάρχει ούτε εδώ, ούτε σχεδόν πουθενά σε τόσο μαζικούς αριθμούς.
    ..και για να μην πάμε και πιο μακρυά, εδώ υπήρχαν κόμματα που με τις σαχλαμάρες και τις αρλούμπες τους πήραν πολλούς ψήφους ενώ κανονικά μόνο σε ψυχιατρική ανάλυση θα μπορούσαν να πετύχουν μια κάποια βαθμολόγηση.

    • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
     ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ adidrust 18/05/2012 10:39:07

     Πολύ σωστά. Το θέμα δεν είναι όλα αυτά που ορθώς αναλύονται από τον Φάκτορα. Το θέμα είναι ότι ο λαός ψοφάει για ....ψέμματα. Δός του το ιδεατό, δός του φλυαρία και απλοϊκότητα και αμέσως θα πάει να σε ψηφίσει. Το λες κι εσύ φάκτορα. "....το απλοϊκό μήνυμα του Καμμένου". Αυτό είναι. Δεν μιλάμε για σοβαρότητα. Μιλάμε για απλοϊκή πολιτική του λεφτά υπάρχουν. Αυτό μπορεί να το κάνει η αποδώ πλευρά; Οχι βέβαια, γιατί είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι, γιατί ποτέ δεν κοροϊδέψαμε έναν λαό που πάντοτε κορόϊδεψε αυτούς που είχαν πατριωτικό όραμα για την Ελλάδα κι ακολούθησε αυτούς που -γνώριζε κι ο ίδιος- ότι έλεγαν ψέμματα. Ενας φίλος γιατρός μου έλεγε ότι ο ελληνας ψηφοφόρος είναι σαν τους ασθενείς του, που όταν τους πεί μια σοβαρή αλήθεια, γυρνάνε και τον κατηγορούν στον κύκλο τους ότι ειναι κομπογιαννίτης. Γιατί κανένας δεν θέλει να δεί την αλήθεια.... Γιαυτό φίλοι μου στο αντινιούς , ο Αντώνης καλά κάνει με το άνοιγμά του σε όλους τους κοντινούς χώρους. ΄Ηδη μόνο με την πρόθεσή του να ανοιχτεί σε όλο τον χώρο γύρω από τη ΝΔ , του δίνει ώθηση για ανοδο στις νέες δημοσκοπήσεις.

    • αβγδεζηθικλμηξοπρστυφχψω avatar
     αβγδεζηθικλμηξοπρστυφχψω @ adidrust 18/05/2012 11:44:39

     καλημερα ΑΝΤΙΤΡΑΣΤ
     γεια στο στομα σου μεσα σε λιγες λεξεις τα ειπες ολα αυτη την στανη εχουμε αυτο το γαλα βγαζουμε δυστυχως!

    • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
     ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ adidrust 18/05/2012 12:11:13

     OTAN ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ ΤΗ ΛΕΞΗ "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ" ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥ
     ΒΑΛΟΥΝΕ ΦΟΡΟΥΣ, ΤΟΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ
     ΑΞΙΟΣ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΛΑΜΠΥΡΙΖΟΝΤΑ
     ΚΑΘΡΕΦΤΑΚΙΑ.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ NONOS 18/05/2012 18:21:16

   «Ετσι θέλουμε και θα τόν φέρουμε».

   Εννοείτε τόν Τσίπρα στήν πρωθυπουργία. Γιά άκοπα καλύτερες μέρες. Γιατί τό θέλει ο λαός. Γιά νά βάλουμε τέλος στήν εξαθλίωση. Οι ευρωπαίοι μπλοφάρουν. Δέν θά γίνει τίποτα καί θά συνεχίσουν αδιαμαρτύρητα νά χρηματοδοτούν ένα πιό νταβραντισμένο παράσιτο πού θά ακούει στό όνομα ελληνικός παρασιτικός κρατισμός. Όλα ωραία καί όμορφα. Καί θά περάσουν αυτοί κακά καί εμείς καλύτερα.

   «Ετσι θέλαμε και τον εφέραμε».

   Οι οπαδοί τού βασιλιά Κωνσταντίνου απαντούσαν μέ θράσος στούς βενιζελικούς. Τί θά μάς κάνουν; Εκώφευε ο Γούναρης στίς προειδοποιήσεις τών Συμμάχων ότι θά σταματήσουν τήν οικονομική καί στρατιωτική βοήθεια. Καί; Μικρασιατική καταστροφή, εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί καί πρόσφυγες, νεκρή η Μεγάλη Ιδέα καί η μεγαλύτερη βίαιη συρρίκνωση πού γνώρισε ο ελληνισμός από τότε πού γράφεται η ιστορία. «Ετσι θέλαμε και τήν πάθαμε». Εκτέλεση στού Γουδή, κυνήγι σκιών, μνήμες πού δέν θά επουλωθούν ποτέ. Γέμισε η Ελλάδα μέ νέες πατρίδες καί ανέλπιδα όνειρα. Κύπρος καί τούρκικη εισβολή. «Ετσι θέλαμε και τήν πάθαμε».

   Η πόλωση πού δημιούργησε τό δίλημμα «βασιλιάς ή πρόεδρος», προσωποποιούμενη στο δίλημμα «Γούναρης ή Βενιζέλος» επαναλαμβάνεται στίς μέρες μας. «Σαμαράς ή Τσίπρας»; «ευρώ ή δραχμή»;

   «Ετσι θέλουμε και θα τόν φέρουμε»;
   Ή «Δέν θέλουμε να τήν ξαναπάθουμε»;

   Καί μένα μέ ξενίζει η στροφή Σαμαρά. Αλλά άς τό δούμε πιό ψύχραιμα.
   Οι καιροί ου μενετοί. Καί δέν είναι μιά φράση κενή νοήματος. Είναι η «θυμοσοφική» προειδοποίηση τής παράδοσής μας.

   Αρκετά μέ τόν χαβαλέ καί τήν αβροφροσύνη στήν «βαρβαρότητα» τής χρονικής στιγμής.

 2. Ελιζα avatar
  Ελιζα 18/05/2012 07:51:21

  Φακτορα καλημέρα. Τώρα είναι η στιγμή να δώσουμε όλοι εξετάσεις. Μιζερια, εσωστρέφεια και γκρίνια τροφοδοτούν τη φαρέτρα των ¨απεναντϊ. Χρειάζεται συσπείρωση και ενιαίος πολιτικός λόγος. Αλλά απαιτείται και σαφης διαχωρισμος απο την πολιτικη του ΠΑΣΟΚ γιατί μας έχουν ταυτίσει κι αυτό παρεμποδίζει τη δυναμικη της ορθής αντιμνημονιακης ρητορικής. Δεν είναι αντίπαλοι μας μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, είναι και το ΠΑΣΟΚ, μην το ξεχνάμε. Να ειπωθούν αλήθειες όσο σκληρές κι αν έιναι!

  • aris avatar
   aris @ Ελιζα 18/05/2012 13:42:03

   Aγαπητή Ελίζα,
   Δεν νομίζω οτι είναι πλέον αντίπαλός μας το ΠΑΣΟΚ, γιατί τώρα συμφωνεί και αυτό μαζί μας στην επαναδιαπραγμάτευση και όχι ακύρωση του μνημονίου. Ανήκει στο Ευρωπαικό μπλόκ.
   Μάλιστα υπερθεματίζει, και σε κάθε τροποποίση του μνημονίου που προτείνουμε εμείς, συμφωνεί και επαυξάνει. Συμφωνεί επίσης σε σύγκρουση με τον Σύριζα για την πάση θυσία παραμονή της Ελλάδας στό Ευρώ.Και επειδή σύμφωνα με τις σημερινές δημοσκοπήσεις έχουμε ΝΔ+ΠΑΣΟΚ=123+41=164 έδρες, η πίεση Μέρκελ για συγκυβέρνηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη απο εκείνη που ανάγκασε τον Σαμαρά να υπογράψει ΝΑΙ στο μνημόνιο. Αρα δεν πρέπει να συγκρουόμαστε πλέον με το ΠΑΣΟΚ διότι αυτό θα φέρει τον Τσίπρα σίγουρα πρώτον.
   Αν πούμε ψέμματα στο λαό οτι τάχα αποκλείεται να συγκυβερνήσουμε και μετά να κάνουμε πάλι κωλοτούμπα, πως θα τολμήσουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα του μνημονίου που δεν θα τροποποιηθούν και θα είναι τα περισσότερα? και η πατρίδα?

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Ελιζα 18/05/2012 13:55:08

   Πολύ σωστά, Ἑλίζα. Ὅλοι φαίνεται νά ἔχωμε ξεχάσει ΠΟΙΟΣ ἔφερε τό μνημόνιο στήν Ἑλλάδα. Ἀλήθεια τό γιωργάκη γιατί ἔχει ἐξαφανισθῆ; Σοφή ἡ λαϊκή ρῆσι : "Μάτια πού δέν βλέποντε. . "

   Γιά ὅτι συμβαίνει στήν Ἑλλάδα, ὁ μόνος ὑπεύθυνος εἶναι ὁ γαπ καί τό πασοκ!

 3. kas avatar
  kas 18/05/2012 08:02:31

  Φάκτορα καλημέρα

  Σωστή σε γενικές γραμμές η τοποθέτησή σου αλλά ξεχνάς κάποια πράγματα.

  1ον) Η μάζα που καλείται λαός θέλει πάντα να ακούει λαϊκισμούς, λόγια που της χαϊδεύουν τα αυτιά και ταξίματα παρόλο που η ίδια μάζα...έχει πάθει, μάθει και υποτίθεται δεν γουστάρει λαϊκισμό.

  2ο) Το πελατειακό σύστημα ή η στενή σχέση βουλευτή-ψηφοφόρου υπάρχει και βασιλεύει και απορώ που κάποιοι μένουν έκπληκτοι που δεν πέρασε π.χ. ο Φαήλος ενώ διάφορα "βαρίδια" βγήκαν με τα τσαρούχια.

  Τουτέστιν μπορεί να υπάρχει μιά ρωγμή μεγάλη...στα αποστήματα αυτά της μεταπολίτευσης, αλλά ακόμα κρατούν. Οπότε και ο Αντώνης πρέπει να μπαλανσάρει όπως οφείλει κάθε ηγέτης.

  Αυτό δεν θα αρέσει σε κάποιους, προφανώς θα αρέσει σε κάποιους άλλους, αλλά δεν γίνεται αλλιώς. Απο την στιγμή που θες να κάνεις την παράταξη μεγάλη και πολυσυλλεκτική πρέπει να διατηρήσεις ισορροπίες.
  Πράγμα δύσκολο διότι ειδικά στον δικό μας χώρο "αριστερίζουμε" τα τελευταία χρόνια μιάς και...παίρνουμε τα τσανάκια μας και κάνουμε γκρούπες για ψύλλου πήδημα.

  Ως εκ τούτου για αυτό επιμένω και λέω. Πρέπει να ξεπεράσουμε τώρα την λογική του κόμματος, ακόμα και των προσώπων και να εστιάσουμε στην ατζέντα Σαμαρά. Μιά τέτοια ατζέντα σε πιθανόν δημοψήφισμα θα σάρωνε και θα εξανάγκαζε τόσο εντός του κόμματος, αλλά και τα άλλα κόμματα να συμμορφωθούν και να πάψουν να σκούζουν-λαϊκίζουν κ.λ.π.

  Τέλος όσον αφορά την "κομμουνιστική υστερία". Είναι υστερία ή πραγματικότητα ? Την υστερία την έχουν αυτοί, ποτέ δεν έπαψαν να την έχουν, ούτε πρόκειται.

  Τι και αν διαστρέβλωσε την ιστορία ο Μητσοτάκης αλλάζοντας τους όρους, τι και να έδωσε και συντάξεις στους δουσουέδες...πέραν του συστημικού ΚΚΕ....οι υπόλοιποι είναι στο συγκεκριμένο κομμάτι στην κοσμάρα τους (και το ΚΚΕ είναι, αλλά τουλάχιστον στο θέμα αυτό δείχνει να τηρεί τα συμφωνηθέντα).

  Οταν ο Σαμαράς μιλά για ανθρώπινες ΒΑΣΙΚΕΣ αξίες όπως

  ασφάλεια...την στιγμή που η αριστερά μιλά για αφοπλισμό αστυνομίας,
  λαθρο...την στιγμή που η αριστερά μιλά για νομιμοποίηση,
  κοινωνικός ιστός...την στιγμή που η αριστερά μιλά για free drugs και κακό συναπάντημα, αρνούμενη την θρησκεία (ο δε Αλέξης χτες αρνήθηκε τον Σταυρό)

  και εμείς ασχολούμαστε με τα δακτυλίδια της κας Μιχαλολιάκου....

  είμαστε σε φάση "αντικομμουνιστικής υστερίας" ????
  Τι άλλο μπορείς να παρατάξεις πέρα από όλες τις δυνάμεις σου σε τέτοιους νεαντερτάλιους ?

  Όταν στην χώρα αυτή που πέρασε 400 χρόνια τουρκοκρατίας, όταν στην χώρα αυτή έχουμε εντός βουλής αυτούς που κατά δήλωσή τους "χαρήκαν για την αστικοτσιφλικάδικη μικρασιατική καταστροφή" ή επιδίωξαν τον κατακερματισμό της χώρας μας και την μετατροπή μας σε σοβιετία, όταν αρνούνται τον Χριστό, γλύφουν το Ισλάμ και μισούν τους Ελληνες...

  ποιός είναι το πρόβλημα ?

  το δαχτυλίδι ή η αριστερά ?

  ...και εμείς μιλάμε για "αντικομμουνιστική υστερία"....?

  ή μήπως...είμαστε και εμείς οπαδοί του πολίτικαλ κορρέκτ...που αγιοποιεί τα κονσερβοκούτια και δίδει χάδια στις κουκούλες ?

  Ελεος πιά !

  Σαφώς και θα πρέπει να ξεβρακωθεί ο Σύριζα και μαζί του η ακροαριστερά και η ιδεολογική κυριαρχία της, σε όλες τις θέσεις της που είναι εξόχως επικίνδυνες και σαφώς με τρόπο πολιτικό και με επιχειρήματα (πολύ εύκολα). Αυτό απέχει όμως παρασάγγας για να μιλάμε για υστερία και λοιπά.
  Μόνοι μας τοποθετούμε την αντιπαράθεση εκεί όταν λέμε τέτοια.

  Να ξέρεις όμως ότι ο κόσμος έξω φοβάται, πέρα από την τσέπη του και την επικινδυνότητα αυτών των "κυρίων". Δεν διαβάζουν όλοι Καθημερινή, ούτε ακούν Πορτοσάλτε.

  Και κάτι τελευταίο. Η υστερία των 50ties-60ties ήταν απόλυτα δικαιολογημένη για τους εγκληματίες-προδότες της ηγεσίας των κουκουέδων. Η χώρα είχε σφαγιαστεί, η ύπαιθρος είχε ερημωθεί και οι μνήμες ήταν νωπές.

  Αυτοί που κυνηγήθηκαν ΑΔΙΚΩΣ όμως δεν ήταν οι πρωτοστάτες. Οχι αυτοί είχαν τα κομματικά τους παράσημα και σουλατσάρανε στην post soviet union και τους δορυφόρους της ή βγάζανε χαμογελαστοί φωτό στις εξορίες καμαρώνοντας για αυτό.

  Αυτοί που κυνηγήθηκαν ήταν απλός κόσμος που παρασύρθηκε από τα φληναφήματά τους ή κόσμος που λόγω αδίκου κυνηγητού από τους γκρούεζες της ΕΡΕ πέρασε από αντίδραση στον χώρο της αριστεράς.

  Αυτό τον κόσμο τον σέβομαι απόλυτα και ας είναι πεπλανημένος όπως και όλοι οι αυθεντικοί δεξιοί τον σέβονται. Τον σέβονται γιατί όντως υπέστη άδικες διώξεις ενώ και την πατρίδα του αγαπούσε και τον Χριστό ασπαζόταν. Τον σέβομαι γιατί δεν είχε στον ήλιο μοίρα για δεκαετίες. Αυτό τον κόσμο τον ξαναδούλεψε εκ νέου ο Ανδρέας δένοντάς τον αναπόσπαστα στο ΠΑΣΟΚ.

  Η υστερία λοιπόν που λες...δεν πάει σε αυτό τον κόσμο, αλλά στις καθόλα επικίνδυνες ηγεσίες και γκρουποσέκτες που και μυαλό δεν έβαλαν αλλά και δεν μπορούν να ξεπεράσουν την γιεχωβάδικη λοβοτομή που έχουν υποστεί περιμένοντας τον 4ο γύρο.

  Αυτά και για να μην ύπαρχουν παρεξηγήσεις.

  Καλό μας αγώνα!

  • djidjikas avatar
   djidjikas @ kas 18/05/2012 15:55:39

   θα ασχοληθώ μόνο με το εξής απόσπασμα, από το εκτεταμένο και πλούσιο σε σοφία και συμπεράσματα σχόλιο:
   "Οταν ο Σαμαράς μιλά για ανθρώπινες ΒΑΣΙΚΕΣ αξίες όπως
   ασφάλεια…την στιγμή που η αριστερά μιλά για αφοπλισμό αστυνομίας,
   λαθρο…την στιγμή που η αριστερά μιλά για νομιμοποίηση,
   κοινωνικός ιστός…την στιγμή που η αριστερά μιλά για free drugs και κακό συναπάντημα, αρνούμενη την θρησκεία (ο δε Αλέξης χτες αρνήθηκε τον Σταυρό)"
   ΣΟΒΑΡΑ το λάθρο είναι βασική ανθρώπινη αξία? Ο "κοινωνικός ιστός" είναι ανθρώπινη αξία? Η συνοχή του κοινωνικού ιστού μάλλον είναι, μόνο του δε λέει κάτι. Η θρησκεία είναι βασική ανθρώπινη αξία?
   Για να απαντήσουμε σε όλα αυτά τα ερωτήματα μπορούμε να ανατρέξουμε στη γαλλική επανάσταση η οποία ουσιαστικά διαμόρφωσε το πολιτικό πλαίσιο λειτουργίας των σύγχρονων δυτικών αστικών δημοκρατιών καθώς και το αξιακό τους περιεχόμενο:το σύνθημα λοιπόν εκεί δεν ήταν ΑΣΦΑΛΕΙΑ-ΛΑΘΡΟ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ αλλά ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΤΑ-ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ. Δεν ακούω και πολλά από το Σαμαρά για τις συγκεκριμένες βασικές αξίες, οι οποίες δεν είναι ότι κατακτήθηκαν και ποτέ εδώ, να 'ναι καλά η αμόρφωτη δεξιά.

  • αποκατάσταση avatar
   αποκατάσταση @ kas 18/05/2012 22:25:20

   Μ' αρέσεις.

 4. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 18/05/2012 08:16:02

  Φάκτορα, εκφράζεις τον πόνο των περισσοτέρων Μακάρι αυτά να τάλεγες ένα μήνα πριν, μακάρι να σε άκουγαν και μακάρι να διόρθωναν κάτι από όσα πολύ σωστά επισημαίνεις. Είναι δυνατόν τα δυνατότερα επικοινωνιακά χαρτιά της ΝΔ να είναι μόνον οι Βορίδης, Γεωργιάδης; Να είναι οι μόνοι σχεδόν που υπερασπίζονται, υποφερτά έστω τις θέσεις της ΝΔ στα τηλεοπτικά παράθυρα και ραδιόφωνα;. Ενώ όταν παρακολουθώ τα περισσότερα από τα γνωστά ονόματα να αλλάζω κανάλι ή σταθμό εκνευρισμένος για όσα λένε με τον τρόπο που τα λένε; Αναγνωρίζω ότι η επιλογή των προσώπων γίνονται από τα κανάλια με προφανείς σκοπούς αλλά και οι επίσημοι φορείς του κόματος όταν εμφανίζονται δεν πείθουν. Είναι δυνατόν να τα περιμένουμε όλα από τον Σαμαρά;

  • Κώστας Θ. avatar
   Κώστας Θ. @ Σωκράτης 18/05/2012 11:43:01

   Oι μεταγραφές Βορίδη και Γεωργιάδη τελικά ήταν πολύ καλή κίνηση. Τώρα φαίνεται καθαρά. Χίλιες φορές να μας εκπροσωπούν αυτοί στην τηλεόραση παρά ο Άρης με τον Μίλτο. Ίδίως ο Μπουμπούκος σε αγριεμένες συζητήσεις με τους συριζαίους είναι απόλαυση.

   • leleki avatar
    leleki @ Κώστας Θ. 18/05/2012 16:32:21

    Aν βλέπατε με άλλα γυαλιά πέραν των στενά κομματικών , θα διαπιστώνατε πόσο κακό έκαναν αυτοί οι δύο στην στρατηγική Σαμαρά.
    Ο Γεωργιάδης ειδικότερα με την ταλιμπανική υπέρ μνημονίου στάση του, έδιωξε πολύ κόσμο και συνεχίζει να διώχνει.
    Θα το διαπιστώσετε και στις 17/6 αν δεν τον μαζέψει κάποιος.

 5. ελευθεριαδου παρασκευη avatar
  ελευθεριαδου παρασκευη 18/05/2012 08:38:40

  ολα οσα γραφετε ειναι σωστα, μα κυριως η αποκοπη του κομματος απο τον κοσμο τοσο σε τοπικο οσο και σε κεντρικο επιπεδο, οταν οι σχεδιασμοι της πολιτικης γινονται σε κλειστα γραφεια απο δηθεν ειδικους, που μπιζ μπιζε διανεμονται οτι ειναι να διανεμηθει, και κωφευουν στην πραγματικη κοινωνια αυτα ειναι τα αποτελεσματα, δυστηχως ο προεδρος δεν μπορεσε να αποφυγει τους δικους του

 6. Κώστας Χ. avatar
  Κώστας Χ. 18/05/2012 08:39:39

  Έβδομον: Τα κομματικά επιτελεία της ΝΔ διασπάστηκαν σε προεδρικούς (κυρίως προερχόμενους από την ΠΟΛΑΝ) και συστημικούς (παλιότερους στην "επετηρίδα"). Αποτέλεσμα, αντί να δίνουν τη μάχη για νίκη και αυτοδυναμία, να σκοτώνονται μεταξύ τους για την καρέκλα που θα καταλάβουν μετά τις εκλογές και το ποιός την δικαιούται.
  Δυστυχώς αυτό δεν αντιμετωπίστηκε από την αρχή και έγινε γάγγραινα (όχι πως δεν ήταν και παλιότερα). Από την άλλη δεν αρκούσε μόνο ο λόγος νουθεσίας του αρχηγού προς κάποια στελέχη, γιατί αυτό ισχύει μόνο σε μικρά αρχηγοκεντρικά κόμματα.
  Αποτέλεσμα το "έκτο" που περιέγραψες, όπου κανένας δεν υποπτεύθηκε καν το τι επρόκειτο να γίνει στις εκλογές (μέχρι και υλικά για πάρτυ είδα σε κομματικά γραφεία της ΝΔ το βράδυ των εκλογών, εν όψη της αυτοδυναμίας - και της καρέκλας).

  Όγδοον: Ακόμη και στη "συγκυβέρνηση" δεν τολμήσαμε να πιέσουμε προς την ανασυγκρότηση και ανδιάρθρωση του κράτους και των μηχανισμών του (ως οφείλαμε βάσει του μνημονίου Ι, αλλά και γιατί πρέπει επιτέλους να γίνει), απορροφημένοι από τα της οικονομίας. Αποτέλεσμα η πλήρης κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος πολύ δύσκολα θα συνέλθει πλέον - και πως να κυβερνήσεις χωρίς αυτόν. Συνεπώς ο κόσμος μας αντιμετωπίζει ως μέρος του παλιού συστήματος, αφού δεν τολμήσαμε.

  Γενικά, πολύ καλή ανάλυση. Τώρα ανασυγκρότηση.

 7. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 18/05/2012 08:40:33

  συγνωμη τους δικους του Λουληδες

 8. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 18/05/2012 08:46:20

  Και λίγος να είναι, δεν παύει να είναι ότι καλύτερο διαθέτει σήμερα το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
  Μακράν καλύτερος όλων!
  Εκτός και αν έχεις κάτι άλλο (περίεργο) υπόψη σου....

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Strange Attractor 18/05/2012 11:59:13

   Παράξενε, βρεθήκαμε εδώ προερχόμενοι από δύο διαμετρικά αντίθετους χώρους, να συμπλέουμε υπό την ίδια σημαία.
   Τον Πατριωτικό λόγο του Α. Σαμαρά!
   Έφτασα μάλιστα να κατηγορηθώ και για κρυφο-Νεοδημοκράτης γιαυτό.
   Ε, μην με πουν και Μητσοτακικό γιατί θα είναι το last straw της κατάρευσης τηςς πολιτικής αξιοπρέπειάς μου.
   Αυτό που έπρεπε να είχε γίνει από τον Νοέμβριο και μετά, ήταν η πλήρης αποκάλυψη (full disclosure που λένε στο χωριό σου!) το που ήταν η Ελλάδα, που την πήγαιναν και που θα ξημέρωνε.
   Τα πάντα όλα!!!
   Αντ' αυτού ακούω και διαβάζω για την "κακιά" Αριστερά λες και δεν την είχαν απέναντι στο Κυνοβούλιο.
   Επιθέσεις στην Χρυσή Αυγή για "φασισμό" λες και αυτή έχει το κοπυράϊτ του φασισμού.

   Ας κάνει δηλώσεις η ΝΔ για το λαθρομεταναστευτικό και στην υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ της κάθε μορφής "Υπατείας".
   Αν είμουν Τσίπρας θα σας απαντούσα ότι " προστατεύουμε αυτούς τους οποίους ο Υπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή και Βουλευτής της ΝΔ υπο΄την υγεσία του Α. Σαμαρά, είχε προσκαλέσει να μας μπολιάσουν με τον πολιτισμό τους!"

   Ας κάνει δηλώσεις η ΝΔ για τους "νεοναζί" της Χρυσής Αυγής.
   Το "ολοκαύτωμα" έχει τεθεί και τίθεται συνέχεια υπό αμφισβήτηση, εκεί που για τα Γκουλάγκ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όπως και για τις άλλες Σταλινικές εκκαθαρίσεις, ακόμα και για τον Λοιμό της Ουκρανίας ή το Κατύν!
   Ακόμα μία διαφορά είναι, ότι οι "έλληνες" Σταλινιστές, παρ' όλες τις σφαγές και τα αμαρτωλό παρελθόν τους, εξελέγησαν στον Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι Έλληνες "νεοναζί" χωρίς να βαρύνονται με "πηγάδες" και άλλους τόπους μαρτυρίου, αντιμετωπίζονται σαν "τούρκοι".

   Μιλώντας δε για Τούρκους, καλορίζικοι στην ΝΔ οι Τούρκοι ψηφοφόροι της Θεοδώρας Μητσοτάκη. Αν νομίζει ότι θα τους κρατήσει.

   Τον περασμένο Οκτώβριο κα Νοέμβριο, όταν κάποιοι από εδώ μέσα λιγοψυχούσαν, εγώ τους έδινα κουράγια και τους έλεγα αγάντα.
   Όχι πλέον.

   Καταλαβαίνεις ότι δεν είναι επί προσωπικού αλλά θα πρέπει να ανοίξω κάποια πόρτα να φύγω, μαζί με το πολύ λιβάνισμα.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Strange Attractor 18/05/2012 12:36:33

   Δώστο να το διαβάσει τουλάχιστον ο Παράξενος.

  • Μοναχικός Λύκος avatar
   Μοναχικός Λύκος @ Strange Attractor 18/05/2012 20:21:21

   Δηλαδή και μονόφθαλμος να είναι ανάμεσα στους τυφλούς πάλι μας κάνει; Τελοσπάντων, το θέμα μας δεν είναι τα πρόσωπα αλλά το μέλλον της χώρας και περισσότερο δε του ταλαιπωρημένου λαού της.
   Εχω μια απορία, πως θα έρθει η ανάπτυξη όταν κανείς μα κανείς πολιτικός δεν θέλει να τα βάλει με το τραπεζικό σύστημα; Είτε ένας πολιτικός ανήκει στους αριστερούς αντικαπιταλιστές είτε στους πατριώτες δεξιούς, ο εχθρός είναι κοινός για να μπορέσουν να ασκήσουν ελεύθερα την πολιτική τους.
   Δεν έδωσα ποτέ σημασία στη ζωή μου για το τραπεζικό σύστημα, αλλά όσο περισσότερο το μελετά κανείς τόσο περισσότερο βλέπει τους λόγους πίσω από τις κρίσεις και την μαζική φτώχεια.
   Μια δεύτερη και τελευταία απορία, γιατί να δωθούν 18δις πάλι στις τράπεζες; Αν τυχόν το απαντήσει κανείς να το κάνει με εμπεριστατωμένη άποψη και όχι με ένα γενικό και αόριστο "για να μην καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία".

 9. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 18/05/2012 08:46:53

  Το εκλογικό σώμα είναι πολύ ώριμο. Το μήνυμα που έδωσε με τις πρόσφατες εκλογές δεν είναι μόνο μνημώνιο - αντιμνημώνιο , ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ με κυβερνήσεις πολυκομματικές με αταλάντευτους εθνικούς ΑΝΣΚ. Οποιοι νομίζουν ότι θα πάρουν αυτοδυναμία και τέτοια ,να το κλείσουν το μαγαζί και να πάνε αλλού.
  Ειδικά για την ΝΔ θα πρότεινα να μην ξαναβάλουν υποψηφιότητα οι σπεσιαλίστες παλαιοί του πελατειακού κομματικού συστήματος,ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ και κάθε φορά που εμφανίζονται στα κανάλια χάνει η ΝΔ και 1%.

 10. Αγανακτισμένος φραπες avatar
  Αγανακτισμένος φραπες 18/05/2012 08:53:22

  Αγαπητέ μου επί 40 χρόνια κυβερνούσαν τα δυο μεγάλα κόμματα στη μεταπολίτευση και το αποτέλεσμα ήταν να μας φέρουν σε αυτή τη κατάσταση. Είχαν και οι δυο στηριχθεί στις πελατειακές τους θέσεις και στην Εξουσία των ΜΜΕ. Επί 40 έτη καλλιέργησαν την αδιαφάνεια και τις διαπλοκές. Ας αρχίσει η αυτοκάθαρση να καταργηθεί η Βουλευτική ασυλία, να μειώσουν τούς παχυλούς μισθούς τους .. Να δεχθώ οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση ναι δεν έχω πρόβλημα, αλλά να ξέρω ότι κάποιοι θα είναι στους θρόνους τους και στις λιμουζίνες τους ?Αν εγώ κλέψω ένα ευρω θα πάω φυλακή, αν αυτοι κλέψουν πολλα παραπάνω συνεχίζουν και είναι εκτος και χαίρονται με τα σπίτια τους και τις offshore τους. Μέχρι εδώ, μη κοροϊδευόμαστε άλλο. Αλλά τη λέω πως μπορεί να σπάσει αυτός ο κύκλος της ρουσφετολογίας...χμμ Δυστυχώς για μένα δεν υπάρχει κανένας άξιος των περιστάσεων στη σημερινή πολιτική σκηνή.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Αγανακτισμένος φραπες 18/05/2012 14:13:32

   Αγανακτισμένος φραπες,"Αγαπητέ μου επί 40 χρόνια κυβερνούσαν τα δυο μεγάλα κόμματα στη μεταπολίτευση. . ."
   Αὐτή ἡ καραμέλα ἔλιωσε πιά! Ξανακάνε τήν πρόσθεση καί γράψε ἀπό τά 40 χρόνια πόσα χρόνια εἶχε τό πασοκ τήν ἐξουσία! Καί ὅταν ἔγινε ἡ ΝΔ κυβέρνηση πάλι τό ΒἈΘΥ ΠΡΑΣΙΝΟ πασοκ κυβερνοῦσε παρέα μέ τίς "δημοκρατικές" δυνάμεις. Ὁ ἈΠ εἶχε ἀγοράσει τήν ἐξουσία ἀπό ὑπερατλαντικούς ἔναντι ἑκ. $$$$$$!!

 11. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 18/05/2012 09:13:16

  1) H NΔ χρεωθηκε το δημοσιονομικο εκτροχιασμο του 2009.Οσο και αν τα φουσκωσε το ΠΑΣΟΚ,οσο και αν ευθυνεται για τους χειρισμους μετα,αυτο παρεμεινε
  Οποιος θυμαται τις δημοσκοπησεις θυμαται οτι το 33% του 2009 εμεινε σταθερο για λιγους μηνες και αρχισε να πεφτει την ανοιξη του 2010 οταν εγινε φανερο οτι πηγαιναμε για το ΔΝΤ.Το καλοκαιρι του 2010 μετα το πρωτο μνημονιο το ποσοστο ηταν 18-19% και εμεινε εκει πολυ.
  2) Ο αντιμνημονιακος λογος δεν διαχωρισθηκε απο τον αντιστοιχο λογο της αριστερας.Για ενα κομμα που θελει την παραμονη στην ευρωζωνη απο ενα σημειο και μετα ηταν εξωπραγματικος.Φωναζουν πολλοι για τη στροφη του Νοεμβριου 2ο11 και την κυβερνηση Παπαδημου.
  Ας υποθεσουμε οτι δεν γινοταν η στροφη.Ας υποθεσουμε οτι γινονταν εκλογες και τις κερδιζε η ΝΔ το 2011.Μετα;
  Δεν θα ηταν υποχρεωμενη να προχωρησει μονη της στο PSΙ με το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολιτευση;Δεν θα υπεγραφε μαζι με το PSI το μνημονιο 2;
  Εκτος αν αποφασιζε να φυγει απο την ευρωζωνη που δεν το ηθελε.
  Η αντιμνημονιακη προπαγανδα θα στρεφοταν εναντιον της.

 12. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 18/05/2012 09:14:00

  "...Δημιουργείται όμως ένας άλλος κίνδυνος: Με τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, να διολισθήσουν η ΝΔ και ο Σαμαράς σε «αντικομουνιστική υστερία». Εκεί θα βρουν ρόλο διάφοροι «ακτιβιστές» της δεξιάς, αλλά τα αποτελέσματα ενδεχομένως να είναι ολέθρια. Ο Α. Σαμαράς δεν πρέπει να πολιτευτεί με όρους των δεκαετιών του ’50 και του ’60, σαν να είναι ο μετεμφυλιακός αρχηγός της δεξιάς..." O Φάκτορας, με τόσα χρόνια στο κουρμπέτι, έχει την οξυδέρκεια να διακρίνει πού μπορεί να οδηγήσει όλη αυτή η στείρα, ατεκμηρίωτη και παλιομοδίτικη κινδυνολογία υστερικού τύπου ("θα γίνουμε Κούβα", "θα μας πάρουν τα σπίτια οι οπαδοί τού... Χότζα") που βλέπουμε να αναπτύσσεται τις τελευταίες μέρες, τόσο εδώ μέσα από πολλούς σχολιαστές, όσο και από ορισμένους βουλευτές και πολιτευτές της ΝΔ. Αντί να συσπειρώσει, αντί να "επαναπατρίσει" ψηφοφόρους που έφυγαν, εγκυμονεί τον κίνδυνο να διογκώσει έτι περαιτέρω μια ψήφο τύπου "άι σιχτίρ" και, τελικά, να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Θυμηθείτε απλώς τι... τύχη είχε το σύνθημα "Νέα Δημοκρατία για πάντα δημοκρατία" που είχε την ατυχή έμπνευση να χρησιμοποιήσει ο Ράλλης στις εκλογές του 1981.

  • leleki avatar
   leleki @ Αυριανιστής 18/05/2012 16:36:15

   Αυτή η αντικομμουνιστική υστερία, σπρώχνει συντηρητικό κόσμο, ακόμη και μεγαλύτερης ηλικίας, προς την ΧΑ και συσπειρώνει αριστερούς-αντιμνημονιακούς ψήφους στον Τσίπρα, παρά τις πολλές ενδεχόμενες αντιρρήσεις για πλευρές του προγράμματος του.

 13. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 18/05/2012 09:34:52

  Η μεγάλη διαφορά, και κύριο ζήτημα εν σχέσει με το πρώτο όχι στο μνημόνιο είναι ότι τώρα το όχι στο μνημόνιο ισοδυναμεί με καταστροφή ενώ τότε οι συνέπειες ήταν ασήμαντες. Ο μόνος κίνδυνος τοτε ήταν οι γραικύλικες φοβίες του ΠΑΣΟΚικού κατεστημενου που σκεφτόταν μονο το τομάρι τους. Η μόνη αποτελεσματική στρατηγική θα ήταν αυτή που θα αποδέσμευε ένα όχι τώρα από την καταστροφολογική ρητορία και τις συνέπειες αλλά φοβάμαι πως έιναι αργά. Από τη άλλη το ναι στην δανειακή (με όχι στο μνημόνιο) αφ' ενός δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος που ψηφίζει, αφ' ετέρου σημαίνει σίγουρη πτώχευση εντός τοπυ ευρώ και υποταγή και πιθανή διάλυση του Ελλαδικού κράτους. Οι "εταίροι" μας όπως αρεσκόταν να λέει η αφελληνισμένη ελίτ έχουν ετοιμαστεί δια πάν ενδεχόμενο, εξ' ού και τώρα -και όχι το 2010-2011- οι απειλές εναντίον της Ελλάδας. Εν ολίγοις, παραμονή στο ευρώ υπό τις σημερινές συνθήκες με μηδέν διαρθρωτικές αλλαγές (το κύριο εγκλημα των ΠΑΣΟΚων τα 2,5 τελευταία χρόνια) σημαινει καταστροφή στο διηνεκές ενώ επιστροφή στο εθνικό νόμισμα σημαίνει απλά καταστροφή. Όμως με το τελευταίο θα διαρραγόταν η σχέση με την ευρ'υτερη ΕΕ, πράγμα απευκταίο. Και όπως λένε στο "χωριό" μου, τη ΝΥ: Damned if we do, damned if we don't.

 14. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 18/05/2012 09:35:47

  Μακράν η καλύτερη ανάλυση που διάβασα εδώ και καιρό.

 15. Σταράτα avatar
  Σταράτα 18/05/2012 09:46:48

  Eγώ ένα θά πώ.προσοχή ή εκλογές τήν 6/5 ήταν σοφές.προσοχή αυτόν τόν τρόμο ευρώ δραχμή καί επίθεση ολομέτωπη αυτο τόν κάνουμε θυμό.ή ιστορία μάς άλλα λέει για τόν λαό μας.νά σταματήσουμε νά μάς απασχολούν τά ξένα μέσα μέχρι τής εκλογές γιατί θά φέρουν αντίθετα αποτελέσματα.εσωτερικά καί μέ μετριοπάθεια

 16. tak avatar
  tak 18/05/2012 09:50:27

  Καιρός να πούμε αλήθειες FactorX, όχι πως πάψαμε ποτέ, αλλά να ταιριάξουμε στον τίτλο...
  Ποιους επιχειρεί λοιπόν να φέρει στο κόμμα πίσω ο κ. Σαμαράς (και καλά κάνει εν τέλει και παρά τις δικές μας διαφωνίες, αφού εκτιμά πως πρόκειται για το συμφέρον του Ελληνικού λαού). Στο παρακάτω κείμενο -απόσπασμα από παλιότερο δημοσίευμα- ότι περιγράφεται είναι αληθινό πέρα για πέρα, αυτόπτης και αυτήκοος ήμουν.
  ---------------------------------------------------
  "Ορισμένα που επιχειρήθηκαν σε βάρος του σημερινού προέδρου δεν έχουν καμιά δικαιολογία, έστω κι αν ο Αντώνιος ο μεγαλόκαρδος μίλησε για λήθη και «σφουγγάρι».
  Εγώ για παράδειγμα δεν μπορώ να λησμονήσω αυτό που είδα κιόλας με τα μάτια μου στο Συνέδριο του κόμματος, μόλις και όταν στο βήμα του είχε ανέλθει ο τότε υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, για να απευθυνθεί προς τους συνέδρους: Ομάδα καθήμενων συνέδρων στο εσωτερικό μπροστινό τμήμα της πλατείας, δηλαδή δέκα με είκοσι βήματα από τον ομιλητή, ηγέρθησαν δια μιας και συντεταγμένα εξήλθαν της αιθούσης του Συνεδρίου, καθ’ ην στιγμήν ο σημερινός πρόεδρος προσφωνούσε και καλωσόριζε τους συνέδρους!
  Φυσικά και εκ των υστέρων δεν επιθυμούμε να μιλήσουμε για ποταπή συμπεριφορά, απάδουσα προς τις αρχές και τις αξίες του κοινού μας κομματικού φορέα αλλά και προς το τμήμα εκείνο της Νέας Δημοκρατίας που θεωρητικά, τουλάχιστον, εκπροσωπούσαν οι εγερθέντες, οι οποίοι προκλητικώς οίχοντο απιόντες, λες και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα … κατατρόπωναν τον εκ Πύλου ορμώμενο υποψήφιο –τότε- αρχηγό του κόμματος, όστις δημοκρατικώ δικαίω διεκδικούσε την αρχηγία του, σεμνός και απέριττος, χωρίς να δείχνει πως ενοχλείται από την εις βάρος του διαδραματιζόμενη θεατρική σκηνή, με πρωταγωνιστή επ’ αυτής εν προκειμένω Ηλείο συνάδελφό του στη Βουλή και δικό μας συνάδελφο εις την λεγόμενη δημοσιογραφία".
  .....................................................................
  Λοιπόν FactorX, μια πινελιά ακόμα, στη σύνθεση της εικόνας της μεγαλοψυχίας του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας... Αν ήθελε, θα μπορούσε να τους είχε εξοντώσει... Όλους! Αντιθέτως, τους προορίζει για εκλόγιμες θέσεις...

 17. rasputin avatar
  rasputin 18/05/2012 09:59:15

  FactorX , 100% εύστοχο το σχόλιο σου .
  Ελπίζω να τα βλέπουν και να καταλαβαίνουν .
  Αυτός που ανέπτυξε πρώτος σαφή επιχειρηματολογία κατά του μνημονίου και μετέφερε στον κόσμο την ελπίδα ότι υπάρχει άλλος δρόμος , στην συνέχεια έκανε δώρο όλη αυτήν την προεργασία στους λαϊκιστές αντιπάλους του . Οι οποίοι ευτυχώς τώρα αποκαλύπτονται , επειδή με την φόρα που πήραν , δίπλα στις τεκμηριωμένες θέσεις του Α.Σ. έχουν αρχίσει να "κολλάνε" και ένα σωρό μπούδρες , ανεδαφικού και γραφικου χαρακτήρα .
  Αλλά και σε επίπεδο συμβολισμών , τα λάθη ήταν τεράστια . Πως να ψήφιζε ΝΔ ο κοσμάκης που αγωνίζεται για να ζήσει , όταν βλέπει :
  - Τον Σαμαρά να υπερασπίζεται με πάθος τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι όσα έλεγε μέχρι το 2011 .
  - Τον Συμπιλίδη να επιστρέφει μετά βαίων και κλάδων , ανοίγοντας από το πουθενά μια πληγή που είχε κλείσει .
  - Τον Ανδρέα Ψυχάρη να δηλώνει "ξέρω πως είναι μην έχεις να πληρώσεις το νοίκι" .

 18. ilektro77 avatar
  ilektro77 18/05/2012 10:03:15

  Για να συμβάλλω και εγώ στον τίτλο του άρθρου θα κάνω κάποιες επισημάνσεις:
  1. Υπάρχει πιθανότητα το πολιτικό σκηνικό να είναι αποτέλεσμα τακτικής;
  2. Μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι η στάση Σαμαρά οδήγησε σε διάλυση του ΠΑΣΟΚ;
  3. Μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντίπαλος είναι ευκολότερος από το ΠΑΣΟΚ;
  4. Υπάρχει ενδεχόμενο να κέρδιζε η Ν.Δ από το Φλεβάρη και να μην μπορούσε να υλοποιήσει αυτά που πρέπει;
  5. Μπορούμε να δεχτούμε ότι η αριστερά έχασε κάθε αξιοπιστία θέσεων στα μάτια της κοινής γνώμης με τη γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό θέσεων όπως ¨κατάργηση της στράτευσης και αντικατάσταση με κοινωνικό έργο", "καταγγελία μνημονίου" κλπ;
  Αν η απάντηση είναι ότι πράγματι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να συμβαίνουν όλα αυτά γιατί είμαστε τόσο αυστηροί και κατηγορηματικοί εναντίον της Ν.Δ και του αρχηγού της;
  Αν υπάρχει εδεχόμενο να ισχύουν οι υποθέσεις που ανέφερα αξίζει να παραμείνεις αταλάντευα πιστός στη γραμμή της Ν.Δ;
  Αν τελικά οι υποθέσεις δεν είναι απλά υποθέσεις αλλά βεβαιότητα τί θα πούμε για την συνολική προσφορά μας; Τελικά με την πολυλογία μας βοηθήσαμε ή όχι;
  Ας παραμείνουμε, θα έλεγα εγώ, τώρα την κρίσιμη αυτή ώρα, ενωμένοι και πιστοί στους κόλπους της παράταξης του ορθολογισμού και της αλήθειας.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ilektro77 18/05/2012 11:29:45

   Πιθανές απαντήσεις:
   1) Δεν ξέρω. Αλλά τακτικισμούς κάνουν όλοι, όχι μόνο η ΝΔ.
   2) Το ΠΑΣΟΚ θα διαλυόταν ούτως ή άλλως, με όσα είχε κάνει. Το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Ειδικά αν είχαν γίνει εκλογές το Δεκέμβρη, με εκείνες τις συνθήκες και με εκείνη την ατζέντα της ΝΔ, ίσως τώρα το ΠΑΣΟΚ να είχε γίνει... Μ-Λ ΚΚΕ σε ποσοστά.
   3) Όχι, δεν μπορεί να το υποθέσει, όσο οι άνεργοι, εξαθλιωμένοι και απελπισμένοι (1.2 εκατομμύρια και ο περίγυρός τους, μην το ξεχνάμε) εξακολουθούν (δικαίως) να ρίχνουν ψήφο οργής και εκδίκησης.
   4) "Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει."
   5) Εν μέρει ναι. Εξαρτάται από την οξυδέρκεια και τα αντανακλαστικά του Τσίπρα να "μαζέψει" τα στελέχη εκείνα που λένε ό,τι ανεδαφικό τούς κατεβάσει η κούτρα.

 19. NONOS avatar
  NONOS 18/05/2012 10:16:17

  Πάντως η συνεντευξη Τσίπρα στο CNN ειναι προς προβληματισμό με το δεδομένο οτι ευκολα οι Αμερικανοί δε σου δίδουν τηλεοπτικό χρόνο χωρίς σε κατι να επενδύουν,μηπως ο μικρός ειναι ο Δορρειος Ιππος για τη διαλυση της Ευρωζώνης κι ολα τ'αλλα ειναι για εσωτερική κατανάλωση..λεω εγω τωρα ο υποψιασμένος,,,μηπως ο κολωνακιώτης αριστερός παιζει αλλα παιχνίδια και μεις κοιμώμαστε..........και τρωγωμαστε μεταξυ μας,,,,,,

  • Flat avatar
   Flat @ NONOS 18/05/2012 10:50:54

   αν ηξερε και αγγλικά ο αλέξης

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ Flat 18/05/2012 12:01:00

    Το να μην ξέρει κανείς Αγγλικά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ.

    • voter avatar
     voter @ Νίκος Αργεάδης 18/05/2012 14:12:48

     Θα αστειεύεσθε βέβαια! Εν έτει 2012 , με την ιντερνετική πληροφόρηση να τρέχει σαν μηχανή υψηλού κυβισμού και την διεκδίκηση της υπεράσπισης της χώρας ??

     • anonymous avatar
      anonymous @ voter 18/05/2012 17:39:37

      Φαντάζομαι ότι οι διερμηνείς είναι ένας ακόμα κλάδος που κατά τη γνώμη σου πρέπει να εξαφανιστεί αγαπητέ ψηφοφόρε?

     • voter avatar
      voter @ anonymous 18/05/2012 21:07:55

      Κάθε άλλο !
      Οι διερμηνείς πάντα θα χρειάζονται γιατί το επίπεδο τους είναι εξαιρετικά υψηλό ,εφάμιλλο των διγλώσσων . Εδώ όμως μιλάμε για κάποιον που διεκδικεί το ύπατο αξίωμα της χώρας . Θα συμφωνήσω με την τοποθέτηση του "Θείου " πιο κάτω ότι στην συνεντευξη στο CNN προκαλούσε ελαφρα θυμηδία . Αλλά ας μην διαφωνούμε γιά κατι τετοιο αγαπητέ ανώνυμε.

  • noldor avatar
   noldor @ NONOS 18/05/2012 10:52:55

   Ο Δούρειος Ίππος για την διάλυση της ευρωζώνης ήταν ο ΓΑΠ. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς τα αποτελέσματα.

   • Φωτεινή avatar
    Φωτεινή @ noldor 18/05/2012 14:32:59

    100000000000000000!

  • Σταράτα avatar
   Σταράτα @ NONOS 18/05/2012 12:18:56

   ηξερε δεν ηξερε αγγλικα ο μικρος το παιζει εξυπνα γιατι μονο για την <> μερκελ μιλαγε υποτιμιτικα και την θεωρησε ως αντιπαλο και την αιτια του κακου του ευρω και της Ελλαδας και σχηματιζει εικονα και εμεις ασχολιομαστε με τον μανο και την ντορα και ειμαστε εξω απο το τοπιο του καδρου.αντωνη ξυπνα.μακαρι να βγω ψευτης

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ NONOS 18/05/2012 14:26:20

   S O R O S. . .Πλήρωσε κάποια μυριάκια γιά τήν ἐκλογή ὀμπαμα καί γαπ. . εἶναι πολλά τά λεφτά ἀλέξη. . .τό CNN δέν παίρνει συνεστεύξεις ἀπό μή διάσημους. . .γνωρίζω  τήν US κουλτοῦρα/ζωή/σκέψη.

 20. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 18/05/2012 10:17:38

  Ησυχία τάξη ασφαλια οικονομία αυτη είναι η ατζέντα απο την αρχή στις εσωκοματικες τρεξαμεγια των αντωνη κ´ δεν πιστεύω ότι κανεις σας πίστευε ότι θα είναι εύκολος ο δρόμος στις 17/6 είναι η μητέρα των μαχών κ´ δεν πρόκειται να τον αφήσουμε μόνο αυτη είναι ψυχή του πατριώτη δεξιού ας κάνουμε το καθήκον μας για την Ελλάδα κ´ όλα τα αλλα ντορες μανοι κ´ λαγοί είναι ασήμαντα

 21. SOCRATIS avatar
  SOCRATIS 18/05/2012 10:17:38

  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΠΕΤΡΟΒΟΛΕΙ ΠΟΥΛΜΑΝ ΑΘΛΗΤΩΝ,ΑΣΧΗΜΟΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΡΟΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ,ΒΓΑΖΕΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΪΜΟΥ,ΠΑΡΚΑΡΕΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ,ΔΕ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΝΑ ΚΑΤΣΟΥΝ ΟΙ ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ,ΕΧΕΙ ΛΙΓΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.
  ΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΦΡΙΤΕΙ .
  ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΧΑΖΟΜΑΡΑ ΚΙ Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.
  ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΑΛΛΑ Ο ΠΑΣΟΚΙΣΜΟΑΡΙΣΤΕΡΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ ΣΤΟ ΠΕΤΣΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.
  ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΝΑ ΕΜΒΑΘΥΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΑΡΧΕΣ ΚΙ ΑΞΙΕΣ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΘΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΑ ΜΜΕ ,ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ.

  • dikefalosaitos avatar
   dikefalosaitos @ SOCRATIS 18/05/2012 11:20:04

   Σωκράτη, μια χαρά τα λες, αλλά ποιός σε ακούει;
   Παίρνουν μαθήματα από το Ράδιο Αρβύλα.
   Γι' αυτό προκόβουν.

 22. Απορών avatar
  Απορών 18/05/2012 10:20:26

  Ολοι μιλάτε για μνημόνια, αν είναι καλά ή κακά. Κανείς δεν μιλάει για την ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ. Δεξιός σημαίνει να σέβεσαι την εθνική κυριαρχία.

  Άμεση καταγγελία του Μνημονίου ΤΩΡΑ, επειδή αποτελεί παραβίαση της Εθνικής Κυριαρχίας. Όσο δεν το κάνει ο Σαμαράς, τόσο θα χάνει ακροατήριο. Να είστε βέβαιοι.

 23. geothe avatar
  geothe 18/05/2012 10:29:23

  Επιτέλους!!!!

 24. m.s avatar
  m.s 18/05/2012 10:37:29

  οι εκλογές έγιναν στην κατάλληλη εποχή.
  Αν τις κάναμε πιο μπροστά θα υποχρεωνόμασταν σε δυσβάσταχτα μέτρα το πολιτικό κόστος των οποίων θα αναλαμβάναμε μόνοι μας (υπόψη τότε ο Ευρωπαϊκός νότος δεν αντιμετώπιζε ιδιαίτερα προβλήματα).Πασόκ και Σύριζα θα ισχυροποιούνταν
  Αν τις κάναμε μετά και τα μέτρα του Ιουνίου εφαρμόζονταν θα λουζόμασταν την οργή του κόσμου εφόσον συμμετείχαμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου και ο Σύριζα θα χτυπούσε τρελά ποσοστά όποτε και άν γίνονταν εκλογές.
  Οι εκλογές όπως έγιναν εξουδετέρωσαν το Πασόκ, έδειξαν την ανεπάρκεια και τις αντιφάσεις του Σύριζα, το λαϊκισμό του Καμμένου, το δεν θέλω να κυβερνήσω του ΚΚΕ εις τον αιώνα των αιώνων και συσπείρωσαν την κεντροδεξιά.
  Ο Σαμαράς σαν πρωθυπουργός μέσα σε μια Ευρώπη που αλλάζει θα επαναδιαπραγματευθεί , θα πάρει μέτρα αναπτυξιακά συνεπικουρούμενος από τους εταίρους , που έχουν δει τα σφάλματά τους και σε καμιά περίπτωση δεν θα θελήσουν να αλείψουν βούτυρο στο ψωμί της αριστεράς . Φτάνει έστω και μια ανάπτυξη 0,1 % να αντιστρέψει το κλίμα . Όλα μετά θα αλλάξουν.

 25. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 18/05/2012 10:50:33

  Ολα αυτά καταλήγουν να συνοψίζονται σε δύο λέξεις: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.

  Η για να ακριβολογούμε ,σε τρείς λέξεις , έλειψη επικοινωνιακής στρατηγικής.

  Παράδειγμα, που αφορά το σημείο Τεσσερα και όχι μόνο:

  Ναι , οι θέσεις του Σαμαρά στο θέμα της λαθρομετανάστευσης ήταν ,προς το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας ,αυτές που περίμενε να ακούσει ο κόσμος. (έστω και κάτω απο την πίεση των δημοσκοπήσεων- πράγμα απογοητευτικό βέβαια).

  Τις ακουσε όμως ο κόσμος ,εκτός απο τους συγκεντρωμένους στο Ζάπειο ,και όσους έτυχε να κάνουν ζαπινγκ στην TV και να τον πετύχουν? Οχι.

  Ενώ αν έριχνε μιά ρουκέτα , πχ "ναι , θα ξαναβάλουμε νάρκες στα σύνορα!" την άλλη μέρα θα το κουβέντιαζε όλη η Ελλάδα , και θα του είχε φέρει αυτόματα τουλάχιστον ενα 5% ακόμα απο Χ.Α και Καμμένα Βούρλα!

  Το φώναζα ,αφήστε την πολιτική ορθότητα και πιάστε το λαικισμό ,γιατί χανόμαστε!

 26. DAVY JONES avatar
  DAVY JONES 18/05/2012 11:05:07

  Eίμαι (πρώην) αριστερός στην ΣΚΕΨΗ, το '89 ψήφισα ΣΥΝ την πρώτη φορά, και όλες τις φορές μέχρι σήμερα τίποτα εκτός από τις 6 Μαίου που ψήφισα ΝΔ, για τον ΣΑΜΑΡΑ. Θα κάνω δύο σοβαρές επισημάνσεις.
  1. Η Οικονομική Ασφάλεια μιας χώρας εξαρτιέται από το Νόμισμά της. Εδώ στην Ελλάδα το έχουμε κάνει το € κουρέλι, ο κάθε άσχετος μιλάει για το Ευρώ κατα πως νομίζει ότι τον συμφέρει. Ακόμα και ο Μηλιός που τον παραδέχομαι ότι κατέχει το θέμα, λέει ασυναρτησίες για να μαζέψει τους άλλους του ΣΥΝ.
  Δεν υπάρχει άνθρωπος μες την ΝΔ να ξέρει οικονομία και να βγεί με σύγχρονο λόγο να τους ταπώσει? ή σκέφτονται μην εκτεθούν επειδή πίσω στο μυαλό τους έχουν μεσοβέζικες καταστάσεις περί ευρώ? Ας πάνε στην Βουλγαρία να δουν ότι αν έχεις ευρώ έχεις ΔΥΝΑΜΗ πυρός, αγοράζεις περισσότερα πράγματα!
  2.Τα στατιστικά στοιχεία στην Παγκοσμιοποιημένη οικονομία είναι αμφίδρομα. Ακόμα και τα Γκάλοπ ενιοποιούνται και το είδαμε στα αποτελέσματα της 6ης Μαίου. Η αντιστοιχία είναι 1 πρός 1 . Αν δεν πεισθούν περίπου 2.000.000 που δεν πήγαν να ψηφίσουν ανατροπή καταστάσεων δεν γίνεται όσες ΝΤΟΡΕΣ & ΜΑΝΟΥΣ να φέρει ο ΣΑΜΑΡΑΣ!
  Και ο ΣΑΜΑΡΑΣ έχει μία ευκαιρία να το κάνει τώρα! Να μιλήσει Τώρα! και μάλιστα όχι σκληρά αλλά ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ!!!

 27. blue nile avatar
  blue nile 18/05/2012 11:08:38

  Πολλά μπράβο σε φάκτορα , Μ.Ο. και Ιαπετό. Τι μπορεί να γίνει τώρα για τη ΝΔ; 1) Επικοινωνιακή επίθεση με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους με κεντρικό μήνυμα ότι το νέτο σκέτο ΟΧΙ στο μνημόνιο όχι μόνο δεν βγάζει απ'αυτό αλλά οδηγεί σε έξοδο από από ευρώ + παραμονή στο μνημόνιο Μόνη υπαρκτή λύση η τροποποποίηση του και η υλοποίηση συγκεκριμένου οικονομικού προγράμματος εντός αυτού που θα μπορέσει να μας απαλλάξει από τα δεσμά του. Σε περίπτωση βέβαια που η τροποποίηση δεν γίνει από τους ευρωπαίους εταίρους και τη Λαγκάρτ η τροποποίηση τότε το Plan B θα είναι ο εξαφανισμός των πρωτογενών ελλειμάτων που αφήνει πολλά περιθώρια για ΄άλλους είδους πιέσεις και γραμμών άμυνας. Εκεί μπορούν να μιλήσουν τα υπονοούμενα γιατί δεν είναι σοφή στρατηγική να μιλήσει η ΝΔ απ'ευθείας για καταγγελία... Αντιμνημονιακός δεν είναι αυτός που χαιδεύει τα αυτιά του λαού με ένα ΟΧΙ που δεν μπορεί να διαχειριστεί αν την επόμενη μέρα των εκλογών πάρει την εντολή. Ένα ακόμα από τα λάθη της ΝΔ στον προεκλογικό αγώνα ήταν ότι θέλοντας να δημιουργήσει ελπίδα απέφυγε να φοβίσει λίγο τον κόσμο. Κάποια πράγματα όμως πρέπει να λέγονται με το όνομα τους. Έδωσε ποτέ στον κόσμο να καταλάβει τι μπορεί να σημαίνει ασύντακτη χρεωκοπία; Εντός ή εκτός ευρώ; Τι μπορεί να γίνει αν η Ελλάδα κάνει την παγκόσμια πρωτοτυπία και φύγει από κοινό νόμισμα για να γυρίσει στο προηγούμενο εθνικό ; Ο περισσότερος κόσμος νομίζει ότι θα υποτιμηθεί η δραχμή θα σταματήσουμε να αγοράζουμε για λίγο καιρό εισαγόμενα και αυτό ήταν όλο. Δεν βρέθηκε όμως κάποιος εκλαικευμένα και απλοικά να εξηγήσει ότι η νέα δραχμή θα είναι άκρως πληθωριστική και το ότι οι αυξήσεις στους μισθούς (όταν ο μισθός μπορεί να μεταβληθεί μια φορά το μήνα) δεν θα μπορεί να κυνηγήσει τις αυξήσεις στα βασικά είδη διατροφής (που μπορούν να μεταβληθούν και δύο και τρεις φορές σε μια εβδομάδα). Δηλαδή σε ένα υπερπληθωριστικό περιβάλλον το ψωμί την πρώτη Παρασκευή του μήνα θα κοστίζει 500 δραχμές, την επόμενη 800 και την μεθεπόμενη 1400. Ο μισθός όμως θα αλλάξει μετά την τέταρτη Παρασκευή. Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι δηλαδή. 2) Η επιστροφή της Ντόρας πλήγωσε πολλούς αγνούς υποστηρικτές της παράταξης που απεχθάνονται το αμαρτωλό παρελθόν της και τον πλήρη εκπασοκισμό της νοοτροπίας - φυσιογνωμίας του κόμματος που εκπροσωπεί η θυγατέρα. Καλό θα ήταν να μην προέκυπτε ακόμα ένα αρνητικό θέμα αλλά ότι έγινε έγινε. Ο τρόπος επιστρογής της θα είναι πολύ σημαντικός. Kαλώς ή κακώς τα ντοράκια υπολειτουργούσαν στο κόμμα και η αδράνεια τους ήταν παροιμιώδης. Το ίδο και τα προσκείμενα σε αυτή μεγαλοστελέχη. Είθε τώρα που βλέπουν τη Ντόρα πάλι εντός να ενεργοποιηθούν και να τρέξουν λίγο παραπάνω. Η Ντόρα διαθέτει και παρασκήνιο, πολύ παρασκήνιο... Γνωρίζω ότι δεν τη βοήθησε επαρκώς όταν έφαγε την κατραπακιά της λαικής δεξιάς... Όμως κάτι μπορεί να προσφέρει κι αυτό σε μια ΝΔ που αδυνατεί να περάσει τον λόγο της στις μάζες. Ένας μήνας είναι μεγάλο χρονικό διάστημα αρκεί να αξιοποιηθεί σωστά. Ο κόσμος είναι παραζαλισμένος, βιώνει τα προσωπικά του αδιέξοδα, η απελπισία του είναι ολόκληρη, ο φόβος παραλύει την σκέψη. 'Ομως γυρνώντας και βλέποντας τα τέρατα της κάλπης καταλαβαίνει και ο ίδιος ότι έτσι δεν λύνεται κανένα πρόβλημα και ότι πρέπει να δώσει την ευθύνη κάπου συγκεκριμένα. Δείτε τις δημοσκοπήσεις με τα ιλαροτραγικά αποτελέσματα τύπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα και το 80% θέλει παραμονή στο ευρώ. Ένας μήνας είναι μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρά τα όποια λάθη ο Αντώνης Σαμαράς είναι μακράν ο καλύτερος πολιτικός που έχουμε. Ο μόνος με ανιδιοτέλεια και θέληση υπεράσπισης του εθνικού καλού και του λαικού συμφέροντος. Το να μην κυβερνήσει θα είναι μια μεγάλη αδικία. Τον στηρίζουμε . Νέος αγώνας έχει αρχίσει.

  • Κώστας Θ. avatar
   Κώστας Θ. @ blue nile 18/05/2012 12:02:27

   Ήμουνα εξ’αρχής υπέρ του μετώπου, ακόμα και με Ντόρα. Τώρα που αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι θα μας έρθουν πάλι όλα τα τσιράκια της, κάτι παθαίνω.
   Συμφωνώ ότι ο τρόπος επιστροφής είναι πολύ σημαντικός. Ιδανικό θα ήταν να συνεργάζονταν όλοι αυτοί με την ΝΔ χωρίς να ξαναγραφτούν μέλη της ΝΔ. Για ευνόητους λόγους.
   Διαφωνώ σε αυτό που λες για την αδράνεια των ντορακιών μέσα στη ΝΔ. Αντιθέτως εργάζονταν σκληρά και πιστά. Για τη Ντόρα.

 28. aris avatar
  aris 18/05/2012 11:13:14

  Aγαπητοί Φάκτορα,Μικρέ Οδυσσέα και Ιαπετέ,
  Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Λέτε τώρα,κατόπιν εορτής και χωρίς να είναι δικό σας καθήκον, αυτά που ώφειλαν να πουν ο Σαμαράς και το επιτελείο του το βράδυ των εκλογών.Αν δεν τα πουν επίσημα, και δυνατά ώστε να τα ακούσουν ΟΛΟΙ οι Ελληνες πριν τις 17 Ιουνίου, δεν έχουν καμμία ελπίδα να ξαναβγούν πρώτο κόμμα.
  Προσωπικά δεν ελπίζω πλέον οτι θα το κάνουν. Μακάρι να διαψευστώ. Πολύ φοβάμαι οτι οι άριστες διαπιστώσεις σας δεν είναι εντοπισμός πληγών για θεραπεία του τραυματία αλλά διαπιστώσεις νεκροψίας...Eντοπίζω τα τρία σημαντικώτερα συμπεράσματα που κατα τη γνώμη μου είναι πλέον μη αναστρέψιμα. Οταν το καινούριο γεννιέται το παλιό πεθαίνει και αυτό μπορεί να είναι το δικό μας αφού δεν προλάβαμε να το ανανεώσουμε. και όσο κι αν παλαίψουμε να το εμποδίσουμε, το καινούριο θα γεννηθεί...
  Μήπως μας συμφέρει αντί να το πολεμάμε να το βοηθήσουμε μήπως σωθούμε και εμείς μαζί του αντί να κατασραφούμε όλοι μαζί?
  Οπως λέτε:1."Όταν η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου έχει καταστραφεί από το Μνημόνιο, γράφει στο γνωστό μέρος το αν θα βγούμε από την Ευρωζώνη ή όχι".
  2."Τελικά η παράταξη έχασε την ιδιότητά της ως συστημική μεν, αλλά πατριωτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης."
  3." Δεν δικαιολογείται η ΝΔ του Σαμαρά, αντί να ξεχειλίζει από υποψηφίους νέους και ορεξάτους, να βρίσκεσαι στη δυσάρεστη θέση, να βγάλει από τη ναφθαλίνη παλαιούς πολιτευτές, προκειμένου να συμπληρώσει υποψηφίους και να συσπειρώσει παλαιοκομματικούς ψηφοφόρους."
  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ.
  Και όπως φαίνεται η ΝΔ υπακούοντας στον νόμο του Μέρφυ κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση απο αυτήν που υποδεικνύουν τα σωστά συμπεράματά σας αγαπητοί φίλοι.
  Αλλα ας μην τραγικοποιούμε τα πράγματα . Το τέλος ενός παλαιού κόμματος ακόμα κι αν αυτό είναι το δικό μας, δεν σημαίνει και το τέλος της πατρίδας. Απεναντίας όταν το παλιό πεθαίνει, στη θέση του γεννιέται το καινούριο που πάντα ξαναφέρνει αν μη τι άλλο την ελπίδα, η οποία και κατα τους οικονομολόγους είναι το 60-70% της οικονομίας...

 29. καλαμαριωτης avatar
  καλαμαριωτης 18/05/2012 11:23:14

  Σαμαρά έχεις την ευκαιρία να καθαρίσεις το κόμμα από τους λίγους και τους ανίκανους με τη λίστα και να βάλεις μέσα ικανούς και άξιους που δεν επιθυμούν να τρέχουν σε βαφτίσια και κηδείες για τα σταυρουδάκια.
  Αντ΄αυτού τρέχεις πίσω από Ντόρες, Ψωμιάδηδες, Καρατζαφέρηδες και άλλους άχρηστους. Τι κάνεις? Αναπαλαίωση?

 30. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 18/05/2012 11:26:51

  Πρίν ένα λεπτό ο Θανάσης Πλεύρης δήλωσε στον Real fm ότι ο ΛΑΟΣ θα πρέπει να ενταχθεί στην κοινή προσπάθεια για το Ευρωπαϊκό Μέτωπο της Κεντροδεξιάς ώστε να ανακοπεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και ότι αυτό θα προτείνει στα όργανα του κόμματος.

  Αν η πρότασή του δεν γίνει δεκτή, είπε ότι θα ακολουθήσει τη συνείδησή του.

  Σε ερώτηση του Χατζηνικολάου αν θα ενταχθεί στη ΝΔ σε αυτήν την περίπτωση εμμέσως απάντησε θετικά λέγοντας ότι γι' αυτόν είναι ένα κεντρικό θέμα η ανακοπή της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει σημασία ποιός θα είναι βουλευτής στη βουλή αλλά πως θα ωφεληθεί η χώρα.

  Συμπέρασμα: Ο Καρατζαφέρης πρέπει να ενταχθεί στον κοινό αγώνα και να αφήσει τους εγωισμούς.

  • ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
   ΣΤΕΛΙΟΣ @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 18/05/2012 11:34:00

   Μακάρι. το όνομα "Πλεύρης" έχει μεγάλο βάρος στον χώρο...προς τα δεξιά (για να το πούμε κομψά).

   Αφού προφανώς δεν γλυτώνουμε την Ντόρα ,είναι θέμα ζωής και θανάτου σε επικοινωνιακό επίπεδο να έχουμε ταυτόχρονα και άλλες επιστροφές απο τα δεξιά.

   Αλλο να ακουστεί "η Ντόρα επιστρέφει στην ΝΔ" , και τελείως άλλο το "όλοι επιστρέφουν στη ΝΔ"

   • Κώστας Θ. avatar
    Κώστας Θ. @ ΣΤΕΛΙΟΣ 18/05/2012 11:50:43

    + 1000

    • Μικρασιάτης avatar
     Μικρασιάτης @ Κώστας Θ. 18/05/2012 15:23:14

     Συμφωνω κι εγω απολυτα. Χρειαζεται κεντρο-δεξια πανστρατια. Δεν ειναι ωρα για προσωπικες συμπαθειες ή αντιπαθειες, οταν εχουμε ...enemy at the gates..

 31. Αιζενχάουερ avatar
  Αιζενχάουερ 18/05/2012 11:34:59

  Καιρός να πούμε αλήθειες.

  Όλοι θα βάλουμε πλάτη να βγει ο Σαμαράς πρωθυπουργός.
  Είναι η μόνη λύση αυτή τη στιγμή για να μην γίνει η Ελλάδα Κούβα.

  Αλλά θα πρέπει να ξέρει ο Σαμαράς ότι στην επόμενη βουλή, στα διπλανά έδρανα, θα έχει μια ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση η οποία τους επόμενους μήνες θα "ξυρίζει" και ότι εαν δεν στηλώσει επιτέλους τα ποδάρια στις παράλογες απαιτήσεις του Βερολίνου, του χρόνου τέτοια εποχή θα δούμε ότι η Αβάνα δεν θα απέχει και πολύ από την Αθήνα.

  Ο Θεός μαζί του και μαζί μας.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Αιζενχάουερ 18/05/2012 14:19:42

   Ἔχεις δίκιο.

 32. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 18/05/2012 11:37:17

  Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να λέμε αλήθειες και να γίνουμε πραγματικά χρήσιμοι, χωρίς καμμιά διάθεση αυτομαστιγώματος πρέπει να παραδεχτούμε κι΄άλλα πράγματα.
  Ωφείλουμε να πάρουμε ως δεδομένο ότι ο Έλληνας έμαθε ή του μάθανε να ζει μέσα σε μια ουτοπία , τεχνητής ευημερίας, να είναι δημόσιος υπάλληλος, να μην παράγει και να ζει πλουσιοπάροχα. Ξαφνικά και χωρίς να το προετοιμάσει κανείς ήρθε αντιμέτωπος με μια άλλη , εφιαλτική πραγματικότητα.
  Βίωσε έντονα και ξαφνικά, την ανασφάλεια , την φτώχια , την ασφυξία, με τον άγαρμπο τρόπο που του τα πήραν όλα πίσω, γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει.
  Αυτός ο λαός λοιπόν, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ακόμη τι του έχει συμβεί και αντιδρά αλλοπρόσαλα δια της ψήφου του.
  Κάποιος ο οποίος θέλει να βοθήσει, πρέπει :
  πρώτα να δώσει στον λαό να καταλάβει ποια είναι η αιτία των δεινών του και μετά , ποιος είναι ο δρόμος που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο.
  Το δεύτερο (ποιος είναι ο δρόμος που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο), δεν απασχόλησε το εκλογικό σώμα , στις προηγούμενες εκλογές.
  Έμεινε στο πρώτο, που δείχνει την διάθεση τιμωρίας προς όλο το πολιτικό σύστημα, χωρίς να έχει καταλάβει τι μεσολάβησε και περιήλθε στην δεινή θέση που βρίσκεται και χωρίς να ξεχωρίσει τα χλωρά από τα ξερά.
  Κυριάρχησε η ισοπεδωτική λογική του ¨όλοι ίδιοι είναι¨. Δεν επιμερίστηκαν οι ευθύνες της καταστροφής, με αποτέλεσμα το τσουνάμι να έρθει και να τα ¨σαρώσει¨ όλα, καλά και κακά.
  Άρα ο λαός βρέθηκε ανέτοιμος να κρίνει σωστά και ν΄αποφασίσει για το μέλλον του.
  Εδώ είναι η μεγάλη ΕΥΘΥΝΗ, του πολιτικού χώρου που θέλει ν΄αρθρώσει αξιόπιστο λόγο.
  Δεν προσέγγισε σωστά τον εξαθλιωμένο πολίτη , με την θηλειά της ασφυξίας στον λαιμό. Δεν του εξήγησε επαρκώς και δεν μπόρεσε να τον βάλει στην διαδικασία ν΄ακούσει ποιά είναι η σωστότερη πρόταση διαφυγής από τον κίνδυνο κατάρρευσης όλης της χώρας κατ΄αρχήν, σε δεύτερο επίπεδο πως ορθοποδείς , σε τρίτο επίπεδο πως βγαίνεις από το τούνελ και σε τέταρτο επίπεδο πως πάς στο τέταρτο επίπεδο της ¨ανάπτυξης¨.
  Εδώ η ΝΔ, έκανε το λάθος κατ΄εμέ και δεν εξήγησε τα τρία, αλλά πέρασε κατ΄ευθείαν στο τέταρτο (ανάπτυξη).
  Δεν ενέπνευσε τον ήδη χειμαζόμενο πολίτη, δεν έδωσε ούτε ίχνος μιας πρότασης ανακούφισης στους πιο σκληρά δοκιμαζόμενους.
  Οι αντοχές όμως του κόσμου πλέον εξαντλήθηκαν, άλλοι δεν άντεξαν κι΄αυτοκτόνησαν και για τους άλλους που είναι στα όρια, δεν είχαμε τίποτα να πούμε από το :
  ¨πρέπει να πληρώνετε τα χαράτσια¨,
  ¨δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα δάνειά σας¨,
  ¨δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να μην χάσετε τα σπίτια και την περιουσία σας¨,
  ¨δεν έχουμε καμμιά ανοχή για τις υποχρεώσεις που σας φορτώθηκαν (φόροι, αυξημένα τιμολόγια οργανισμών κοινής ωφελείας, αυξημένες τιμές προϊόντων διαβίωσης κλπ)¨
  ¨δεν ξέρουμε πως θα πάρετε τα φάρμακά σας¨
  ¨δεν ξέρουμε πως θα καταφέρετε να σπουδάσετε τα παιδιά σας¨
  ¨δεν ξέρουμε πως θα εμποδίσουμε το κύμα μετανάστευσης του πιο δυναμικού μέρους της κοινωνίας, των νέεων, των επιστημόνων κλπ¨.
  ¨δεν ξέρουμε πως θα σταματήσουμε την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα, απ΄όπου και να προέρχεται, δεν είναι μόνο οι λαθρομετανάστες αλλά και οι Έλληνες πλέον που κλέβουν και ρημάζουν¨.

  Πρώτα πρέπει ν΄απαντηθούν αυτά και μετά τα άλλα της υψηλής πολιτικής που δεν τα καταλαβαίνει ο κόσμος.
  Αν μια παράταξη, ένας πολιτικός χώρος όπως η ΝΔ, σπαράσσεται με εσωκομματικές έριδες, διαγκωνισμούς κλπ, αυτό πολύ λίγο ενδιαφέρει τον λαό.
  Τα κόμματα, οι θεσμοί, οι πολιτικοί χώροι, εφ΄όσον δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα μιας κοινωνίας, δεν έχουν λόγο ύπαρξης.
  Ή θα αναλάβουν τον πραγματικό τους ρόλο ή θα εξαφανιστούν ως άχρηστα μορφώματα.
  Ιδού η πρόκληση:
  Θα είναι η ΝΔ ένας πολιτικός οργανισμός , αντάξιος του ρόλου της ή θ΄αναλωθεί να μοιράζει αξιώματα στο εσωτερικό της ανάμεσα σε μέτριους και κάτω του μετρίου επαγγελματίες της μικροπολιτικής, προσπαθώντας να κρατήσει εύθραυστες ισορροπίες;
  Θα δείξει την απαραίτητη ¨συγκρότηση¨ πρώτα στον εαυτό της για να μπορέσουμε να την εμπιστευτούμε ότι θα κατορθώσει το μεγάλο ζητούμενο , την ανόρθωση της χώρας;
  Θα αρθρώσει ¨ανθρώπινο λόγο¨, εμπεριστατωμένο , που θα δώσει δύναμη και αντοχή στον κόσμο;
  Τον υψηλό στόχο της ¨ανάπτυξης¨, πως θα τον εξυπηρετήσει μέσα σε συνθήκες διάλυσης της κοινωνίας;

  Περιμένουμε μέσα από τον ¨πραγματικό¨ προεκλογικό διάλαγο ν΄απαντηθούν αυτά.
  Συγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο, αλλά πιστέψτε με δεν μπορούσα να κόψω τίποτα, αυτά είναι τα ελάχιστα.

 33. man8os avatar
  man8os 18/05/2012 11:44:49

  Συμφωνω με την αναλυση, κινηται σε πολυ πιο λογικους ορους απο κατι κειμενα που διαβαζα χτες προχτες.

 34. Κώστας Θ. avatar
  Κώστας Θ. 18/05/2012 11:47:28

  Nα προσθέσω τα απαράδεκτα που συνέβησαν στην ψηφοφορία στη Βουλή για το μνημόνιο 2. Δεν είναι δυνατόν ο αρχηγός και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να μην έχουν σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στους βουλευτές του κόμματος.

  • ΝΙΚΟΣ ΝΙΚ. avatar
   ΝΙΚΟΣ ΝΙΚ. @ Κώστας Θ. 18/05/2012 16:36:29

   Αυτό αποδεικνύει τις ικανότητές των. Και καλά κρασιά για το
   "προσκλητήριο".

 35. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 18/05/2012 11:51:21

  To άρθρο θέτει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων, υπό την έννοια ότι αναγνωρίζει, όπως το εξέλαβα, ότι οι εκλογές θα κριθούν βάσει της θέσης που παίρνει κάθε κόμμα απέναντι στην αδιέξοδη πολιτική της μονοκαλλιέργειας της λιτότητας, αυτού δηλ. που, για να συνεννοούμαστε, ονομάζουμε "Μνημόνιο".
  Το τονίζω αυτό, διότι αφενός μεν αρκετοί θεωρούν ότι το δίλλημα που θα επικρατήσει θα είναι το "ευρώ ή δραχμή" (ενώ δεν λείπουν και ορισμένοι που θεωρούν ότι το κριτήριο της ψήφου θα είναι ακόμη πιο απίθανο, π.χ. ο "κομμουνιστικός κίνδυνος"), αφετέρου δε -και κυρίως- διότι αυτό το δίλλημα θέτει η ίδια η ΝΔ.
  Η ιδέα ότι αυτό με αυτό το κριτήριο είναι έτοιμοι να ψηφίσουν οι Έλληνες ή, χειρότερα, ότι ακόμη και αν σήμερα ο κόσμος δεν έχει θέσει αυτό το δίλλημα ως βασικό κριτήριο, η ΝΔ μπορεί πάντως να "επιβάλλει", κατά την προεκλογική περίοδο, αυτήν την "ατζέντα", αποτελεί, στην καλύτερη περίπτωση, ευσεβή πόθο.
  Η κοινωνία έχει θέσει ως κριτήριο την στάση απέναντι στο Μνημόνιο και αυτό, καλώς ή κακώς, δεν αλλάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες, με τίποτε.
  Πολύ περισσότερο: ακόμη και αν υπήρχε η πιθανότητα να επιβάλλει η ΝΔ αυτό το δίλλημα (που θα ήταν, ούτως ή άλλως, αποδυναμωμένο από το γεγονός ότι το ίδιο ακριβώς θέτει και το ΠΑΣΟΚ), η καθημερινή παρουσία στα ΜΜΕ του κ. Σόϊμπλε στα ΜΜΕ το αναιρεί. Όταν ο κ. Σόϊμπλε διατυμπανίζει ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων και ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης, ουσιαστικά εξομοιώνει, στις συνέπειες, την καταγγελία με την επαναδιαπραγμάτευση.
  Επομένως: η με κάθε τρόπο και με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση ανάδειξη της ανάγκης επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου (και του περιεχομένου της επαναδιαπραγμάτευσης αυτής) και η αναπόφευκτη, επομένως, "αντιπαράθεση" με τη γερμανική ρητορεία αποτελούν τη μοναδική ρεαλιστική ελπίδα εκλογικής επιτυχίας.
  Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι συμβατή η συστράτευση με καθαρά "μνημονιακές" δυνάμεις.

 36. Γιάννης Ν. avatar
  Γιάννης Ν. 18/05/2012 11:51:41

  Συμφωνώ σε όλα. Μπορούμε όμως και εμείς άραγε να βοηθήσομε τον Πρόεδρο με συγκεκριμένες προτάσεις, λύσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που του θέτουμε και του θέτει και κάθε πολίτης;
  1.Πώς θα απελαθούν οι λαθρομετανάστες και πώς θα ανακοπεί, μία για πάντα, η είσοδος νέων;
  2.Πώς θα αποκατασταθεί στο εσωτερικό η έννομη τάξη, οριστικά, μόνιμα και αμετάκλητα; Πώς θα γλυτώσουμε από την ακροαριστερή (και κάθε μορφής) βία;
  3.Πώς θα επιστρέψει ξανά η Ελλάδα στις αγορές;
  4.Πώς θα μειωθεί το Δημόσιο (και το δημόσιο έλλειμμα) χωρίς όμως να δημιουργηθούν στρατιές νέων ανέργων (απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων);
  5.Πώς θα μειωθεί η ανεργία χωρίς όμως την δημιουργία νέων θέσεων γραφείου, που αποδεικνύεται πλέον ότι δεν χρειάζονται;
  6. Πώς θα πεισθεί η νεολαία να παύσει να στρέφεται σε ανώτατες σπουδές που αφορούν κορεσμένους τομείς και επαγγέλματα και προς τα πού πρέπει να στρέφεται επαγγελματικά εφεξής ο νέος άνθρωπος;
  7.Ποιες είναι οι συμμαχίες που η Ελλάδα πρέπει να συνάψει και πώς θα τις επιτύχει και θα τις διατηρήσει για να διασφαλίσει την εθνική της ακεραιότητα και ανεξαρτησία;
  8. Πώς θα καμφθεί ο τράχηλος των συνδικαλιστών (αγαπημένη έκπαλαι φράση του Προέδρου) χωρίς ταυτόχρονα να μετατραπεί σε αρένα η αγορά εργασίας; Προτείνω να ξεκινήσει από εδώ η διαδικασία... δημόσιας διαβούλευσης για όλα αυτά τα θέματα και ερωτήματα, αλλά και άλλα παρόμοια, στα οποία δεν βρίσκεται εύκολα απάντηση από κανέναν. Μήπως τις βρούμε εμείς; Το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Θα μας βοηθήσει και στην αποτοξίνωση απο την ενασχόληση με τις ακατάπαυστες τσιπρόφουσκες.
  Υ.Γ: Προτείνω επίσης να ξαναβρούμε το κέφι μας. Ο Αλέξης προσφέρεται για υγιή σάτιρα και για ξέδωμα γενικότερα.

 37. omen avatar
  omen 18/05/2012 11:53:31

  Εξαιρετική και to the point ανάλυση..

  ο Σαμαράς το 2009 βγήκε από την δεξαμενή ψηφοφόρων της ΝΔ (Και αυτούς που απείχαν απο τις εκλογές που ανέδειξαν τον ΓΑΠ..)

  Και μέσα σε δύο χρόνια όλη αυτή την δεξαμενή την έχει ξαναχάσει.

  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ο πατριωτικός, φιλελευθερος στην οικονομία, χώρος πλην Βορίδη - Γεωργιάδη και αυτό είναι κρίμα γιατί είναι η ιδεολογία η οποία μπορεί να δώσει στην Ελλάδα ανάπτυξη μεγάλη..

 38. ΤΣΕ avatar
  ΤΣΕ 18/05/2012 11:57:12

  Σας το εγραψα δεκα φορες. Η Ν.Δ αφησε την ιδεολογικη της πλατφορμα ητοι τον Ριζοσπαστικο Φιλελευθερισμο,και πορευται με μια μορφη υπαναπτικτου Νεοφιλελευθερισμου.Το ισχυρο κρατος και ο ελεγχος των αγορων,που βασικα λεει ο Τσιπρας,ειναι η πεμτουσια του Ριζοσπστικου Φιλελευθερισμου.Οταν εγκαταλειπεις το γηπεδο σου, χανεις και την μπαλα.Γι αυτο το συνθημα ειναι.."Εμπρος....Πισω".

  • ilektro77 avatar
   ilektro77 @ ΤΣΕ 18/05/2012 13:21:24

   Μπράβο ρε ΤΣΕ! Όλα σωστά αυτά που γράφεις. Ο Τσίπρας μικρός διάβαζε ανελλιπώς Adam Smith και σύντομα θα εκδηλωθεί μην κοιτάς τώρα που το παίζει Ανδρέας Νο2. Η μόνη γνήσια αριστερή φωνή είναι η Κωνσταντοπούλου. Εάν έρθει δεύτερος πάλι λέω να τον αλλάξουμε. Οι γυναικεία ηγεσία είναι το μέλλον.

 39. unfair avatar
  unfair 18/05/2012 12:07:01

  Αν μου επιτρέπεις φάκτορα, θα 'θελα να προσθέσω στις σκέψεις σου ακόμα μερικές παραμέτρους.
  Υπάρχει κ το 35% αποχή! που είναι ο κόσμος που έχει απαυδήσει με την κατάντια του πολιτικού συστήματος [δηλαδή, την κατάντια που επέφερε το σύστημα ΠΑΣΟΚ, που διέλυσε κάθε αξία "ξέρεις ποιος είμαι γω?"]. Όλοι όσοι απέμειναν με αξίες θέλουν μια καινούργια μεταπολίτευση. Ο Σαμαράς με τον λόγο του, έδωσε ελπίδα σ' αυτούς τους ανθρώπους! Ένωσε τους Έλληνες ασχέτως ιδεολογίας. Μίλησε για ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ φιλελευθερισμό! Για μέτρα που ΠΡΕΠΕΙ να παρθούν κ πράγματα που πρέπει ν'ΑΛΛΑΞΟΥΝ! Έδωσε ΕΛΠΙΔΑ κ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το μέλλον μας! με βάση την λογική της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ της ευημερίας της χώρας κ των πολιτών της! κ όλο αυτό το ρεύμα που πίστεψε στο "όχι δεν συναινώ στο λάθος!" έμεινε στον αέρα όταν δέχθηκε να κάνει "πολιτικούς" συμβιβασμούς! ...κ συνεχίζει να κάνει!!!
  Ο κόσμος που ψήφισε, είπε ξεκάθαρα! ΟΧΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ! κ είχαν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΟΙ αυτοί που εξελέγησαν να τα βρουν κ να πάνε έξω κ να αναζητήσουν διαφορετικό μείγμα!! Όχι μόνος του ο Σαμαράς! όχι μόνος του ο Τσίπρας! [για τον Βενιζέλο δεν μπορώ να πω τίποτα καθώς αναρωτιέμαι ακόμα ποιος ψήφισε ΠΑΣΟΚ!] ...να δεχθεί ο Καμμένος, ο Κουβέλης, η Παπαρήγα ΚΑΙ ο Μιχαλολιάκος να γίνει ΕΝΑ μέτωπο κ να ΑΡΘΕΙ το απεχθές μνημόνιο! γιατί είναι μια λάθος συνταγή! [λόγια που πρώτος τα είπε ο Σαμαράς!].
  ΥΓ. αυτή την στιγμή, θα γίνει ΔΥΣΤΥΧΩΣ συσπείρωση μεταξύ "δεξιών" - "αριστερών", πράγμα που μας πάει πίσω!

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ unfair 18/05/2012 14:24:14

   Καλὰ ρὲ παιδιά, σοβαρολογεῖτε; Ὅσοι δὲν ἦρθαν ΚΑΝ στὶς κάλπες τὴν κρισιμώτατη 6η Μαΐου, θὰ ἔρθουν τώρα καὶ θὰ τὸ ρίξουν καὶ... Νέα Δημοκρατία; Δὲν ὐπάρχει καμία περίπτωση.

 40. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 18/05/2012 12:15:19

  Ο Σαμαράς κρατάει στα χέρια του ένα μεγάλο όπλο, εφόσον πράγματι θέλει να τα αλλάξει όλα:

  Τη λίστα των υποψηφίων βουλευτών στις εκλογές του Ιουνίου.

  Οι επιλογές του θα δείξουν σε όλους, φίλους και εχθρούς, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, πώς φαντάζεται το μέλλον της πατρίδας μας.

  Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

 41. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 18/05/2012 12:16:48

  Καλά και άγια όλα αυτά, αλλά ο χρόνος τρέχει. Ο Τσίπρας έχει πάρει σβάρνα τα αμερικανικά ΜΜΕ και χτίζει το διεθνές του προφίλ. Φιλοευρωπαϊκό και υπεύθυνο. Οι ντουφεκιές πανικού για τους "αμετανόητους Συριζαίους" και για τον "κομμουνιστικό κίνδυνο" και άλλες τέτοιες ανοησίες, δίνουν πόντους στον Τσίπρα και τον καθιστούν περισσότερο αρεστό στο δεδομένο εκλογικό σώμα.
  Άλλο η στοχευμένη αποδόμηση ενός προγράμματος κι άλλο να θυμίζει η κατάσταση την προεκλογική εκστρατεία Ράλλη το 81.
  Η πρωτοβουλία των κινήσεων είναι προς το παρόν στην άλλη πλευρά.
  Γρηγορείτε

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Γιάννης Φαίλτωρ 18/05/2012 13:01:40

   Επικοινωνείς με αυτά που γράφεις που θα μας κάνεις μαθήματα τι να ψηφίσουμε; Παλαιοκομματικό απολίθωμα;
   Φάκτορα αρκετά.

   • ilektro77 avatar
    ilektro77 @ Γιάννης Φαίλτωρ 18/05/2012 13:32:34

    Αυτό το "Φάκτορα αρκετά" δηλώνει ξεκάθαρα πώς θα ήθελες να αντιμετωπίζονται οι φωνές που σε ενοχλούν. Είσαι ένας υπέροχος δημοκράτης!

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ Γιάννης Φαίλτωρ 18/05/2012 13:20:46

   Πόσο σίγουρο είναι ότι κάνει καλό στον Τσίπρα η έκθεση στα αμερικανικά ΜΜΕ; Ας θυμηθούμε ότι ως έθνος δεν χαρακτηριζόμαστε για τα φιλοαμερικανικά μας συναισθήματα. Επιπλέον η κάτω του μετρίου χρήση της αγγλικής από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον αρνητικό αποτέλεσμα έχει παρά χτίζει προφίλ...αν και το συγκεκριμένο είναι μάλλον λεπτομέρεια...

   • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
    ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ GreekInLux 18/05/2012 13:57:36

    Καί ὃμως,αὐτά πού μοιάζουν γιά μειονεκτήματα,στήν πραγματικότητα,οἱ Ἀμερικανοί τά θεωροῦν γιά πλεονεκτήματα.Ἑάν ἒχουν βάλει σκοπό τήν ἀποδόμηση τοῦ εὐρώ,ἀνθρώπους μέ τέτοια ''πλεονεκτήματα'' θά προωθήσουν...

 42. kimon avatar
  kimon 18/05/2012 12:34:09

  Factora
  Θα το ξαναεπαναλάβω...εκεί στα ψηλά ...πρέπει να σκέπτονται σαν τον Προμηθέα και όχι να αερολογούν σαν τον επιμυθέα,δεν το έχουν καταλάβει επιτέλους ότι ο κόσμος δεν τρώει κουτόχορτο...
  Το ποιό εξοργιστικό όμως είναι ότι επαναλαμβάνουν τα ίδια βλακωδώς...
  Όλα τάχε η μαριορί η ντόρα μας έλειπε.....

 43. α.α avatar
  α.α 18/05/2012 12:40:15

  Εχει παραξενέψει τον νομικό κόσμο και όχι μόνο, η στήριξη της Ν.Δ σε διάφορους επιεικείς νόμους την τελευταία διετία, που με πρόσχημα τον υπερπληθυσμό των φυλακών, δένουν τα χέρια διωκτικών αρχών και δικαστών. Λχ. δεν μπορούν να φυλακίσουν κανέναν για πράξεις με ποινή έως 5 έτη (πλημ/τα), ενώ είναι κανόνας η αναστολή στην έφεση για ποινές έως 10 έτη (δηλαδή ένας ληστής παίρνει ποινη κάθειρξης 10 έτη και μετά πίνει τον καφέ του στο καφενείο απέναντι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων!!!). Οι εγκληματίες δεν φοβούνται πλέον την Ελληνική Δικαιοσύνη και την Αστυνομία γιατί δεν έχει το νομοθετικό πλαίσιο να τους αντιμετωπίσει. Και αποκορύφωμα της παράλογης στάσης της ΝΔ ο νόμος 4055/2012 περί δήθεν δίκαιης δικης (εισηγητής Κ. Τζαβάρας που συναίνεσε σχεδόν σε όλα) που, μεταξύ άλλων, κατάργησε τη δικαστική απέλαση για τα πλημμελήματα !!! , όταν η δικαστική απέλαση είναι δραστική και δεν αναστέλλεται, όπως η διοικητική απέλαση.

 44. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 18/05/2012 12:42:06

  Πες τα κι εσύ Γιάννη, γιατί το είπα κι εγώ παραπάνω αλλά ορισμένοι εξακολουθούν να νομίζουν ότι οι τακτικές που δεν "έπιασαν" το 1981, θα "πιάσουν" τώρα!

 45. ο ξένος avatar
  ο ξένος 18/05/2012 12:45:52

  Τα στοιχεία για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων διαλύουν τις απλοϊκές φαντασιώσεις, δήθεν ότι τη Χρυσή Αυγή ψήφισαν οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα και τον ΣΥΡΙΖΑ οι δημόσιοι υπάλληλοι.
  Το κυρίαρχο λάθος της ΝΔ ήταν ότι πολιτεύτηκε, εν μέσω κοσμογονικών αλλαγών, με το βλέμμα στραμμένο στον κλασικό εκλογικό στόχο: Συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, που υποτίθεται ότι βγάζουν κυβέρνηση. Όταν το ΠΑΣΟΚ πήγαινε να βάλει "μαχαίρι" στο Δημόσιο, έστω σε επίπεδο εξαγγελιών, καταναγκασμένο από τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, η ΝΔ το έπαιζε "πατερούλης". Αν και δεν έδειξε καμία ευαισθησία για τη μείωση του κατώτατου μισθού, "μαχόταν" για να μην κοπούν 40 ευρώ από τους συνταξιούχους των 1.500 ευρώ. Προεκλογικά υποσχόταν "δώρα" σε ένστολους και ειδικά μισθολόγια - σε όσους δηλαδή είχαν θιγεί λιγότερο από την κρίση!
  Βέβαια, αυτό δεν είναι πολιτική λαϊκής δεξιάς, είναι πολιτική της πιο συντηρητικής, συντεχνιακής και παλαιοκομματικής δεξιάς.

 46. ilektro77 avatar
  ilektro77 18/05/2012 13:08:02

  Εδώ μας είπες ότι ο Τσίπρας χτίζει διεθνές προφίλ φιλοευρωπαϊκό και υπεύθυνο και θίχτηκες για την πρότασή μου να στηρίξεις PASOK; Παλαιοκομματική είναι η προπαγανδιστική τακτική που εφαρμόζεις. Εγώ πάντως θα στο ξαναπώ και σε σένα και στον Αυριανιστή: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό!

 47. tak avatar
  tak 18/05/2012 13:10:06

  Φίλε Σταύρο, ... σταύρωσέ τον πρώτα και μετά βλέπουμε! Αρχή άνδρα δείκνυσι... Αν την πάρει, θα τον δούμε... Αν δεν την πάρει, πάμε έτσι κι αλλιώς όλοι μας για βρούβες!

 48. ilektro77 avatar
  ilektro77 18/05/2012 13:15:03

  Πόσο δίκιο έχεις! Όμως πες μου Σταύρο σου πάει καρδιά να ψηφίσεις το κόμμα που εκτρέφει την οικογενειοκρατία; Άκου εκεί Ζωή Κωνσταντοπούλου; Στη ΔΗΜΑΡ δεν πάω λόγω Μπίστη. Διετέλεσε και υπουργός! Δεν υπάρχει άλλη λύση. Βουρ για Μ-Λ, ενώθηκαν τώρα ξέρεις!

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ ilektro77 18/05/2012 13:24:55

   Μου πάει!
   Μου πάει από το '77, όταν ο "εθνάρχης" κέρδιζε τις εκλογές με κεντρικό σύνθημα -Καραμανλής ή χάος- κι έστελνε αγωνιστές στις φυλακές.
   Δεν είναι επί του παρόντος ν' αναφέρω ονόματα και να ξύσω παλιές πληγές.
   Κρατάει πάρα πολλά χρόνια αυτή η κολώνια και ήταν πολύ μεγάλη υπέρβαση για μένα να γράψω καλό λόγο για ΝεοΔημοκράτη.

 49. ilektro77 avatar
  ilektro77 18/05/2012 13:26:00

  Πίστεψα και γώ στα λόγια του Καμμένου και με πρόδωσε με τα υπουργεία του. Καλά αυτός ο Κουϊκ δεν του είπε τίποτα; Αυτή η μοντέλα γιατί τον άφησε να διολισθήσει; Τώρα η μοναδική λύση ο Βασίλης Λεβέντης.

 50. Σταύρος avatar
  Σταύρος 18/05/2012 13:26:22

  Τάσο, εκτιμώ τον Λόγο σου και τον Σχολιασμό σου!

 51. Εύμηλος avatar
  Εύμηλος 18/05/2012 13:31:16

  Μην πανικοβάλεστε.
  Ο Τσίπρας ήταν άγνωστος στα διεθνή ΜΜΕ. Η ξαφνική προβολή του είναι αποτέλεσμα απ΄τη μια του εκλογικού αποτελέσματος κι απ΄την άλλη της εξυπηρέτησης του σταθερού στόχου των αμερικανών και του ευρύτερου αγγλοσαξωνικού άξονα/αντίληψης να χτυπηθεί η Ευρωζώνη, πράγμα που υπηρετεί ο Τσίπρας. Καθαρές κουβέντες.
  Ο ΣΑΜΑΡΑΣ είναι αρκετά γνωστός στα διεθνή ΜΜΕ.
  Το ζητούμενο τώρα είναι να βγει και να προβάλλει τις θέσεις του. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Κοινή συνισταμένη ότι το Μνημόνιο αλλάζει, διότι και το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να αλλάξει. Η Ευρώπη των Εθνών μπορεί να υπάρξει και διαφορετικά.
  Λόγια καθαρά και συγκεκριμένα.

 52. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/05/2012 13:31:49

  Χαρακτηριστική για το χτίσιμο διεθνούς προφίλ του κ. Τσίπρα ήταν η συνέντευξη στην Κ. Αμανπούρ (CNN).
  Ισορροπημένη συνέντευξη, με μετρημένες δόσεις ριζοσπαστιμού και ρεαλισμού.
  Μελανό σημείο οι ανεπάρκειες στην χρήση της Αγγλικής γλώσσας, χαρακτηριστικά με την Mrs Merkel. Το να μή ξέρεις τη διαφορά, το πότε χρησιμοποιείς Mrs/Μr και πότε Madame/Sir (μήπως και πότε χρησιμοποιείς Ladys/Gentlemen ;), σε πάει μάλλον πίσω στην τάξη Junior.
  Απορώ πως συνέβη...

 53. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/05/2012 13:40:06

  Σήμερα στην WSJ ο κ. Τσίπρας, προς τιμήν του, δήλωσε ότι «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα».
  Το ίδιο δεν θα πρέπει να διακηρύξουν τοις πάσι και οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος;
  Θα τους χειροκροτήσουε όλους μαζί. Αυτό θα ήταν έμπρακτη εθνική ενότητα σε δύσκολες στιγμάς.

  • ilektro77 avatar
   ilektro77 @ Ο Θείος 18/05/2012 13:57:14

   Αυτό είναι! Θείο τα σπάς! Που το σκέφτηκες ρε γίγα αυτό πάλι;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ilektro77 18/05/2012 14:00:27

    Προφανές δεν είναι; Κοινή λογική...

  • ex-lamogios zivagos laliotius gapomalakius pasokus-pasokus!! avatar
   ex-lamogios zivagos laliotius gapomalakius pasokus-pasokus!! @ Ο Θείος 18/05/2012 19:11:58

   Θείος
   ------

   ##Κι οί συνθήκες υπογράφονται γιά νά παραβιάζονται##,έλεγε ό πατερούλης Λένιν.

   Ευκολόπιστος είσαι!!!

   Μάλλον δέν γνωρίζεις τό dna τών κομμουνιστών!!!!!!!!

 54. partyman avatar
  partyman 18/05/2012 13:49:55

  το φράγμα έσπασε και τα ορμητικά ύδατα ρέουν με μανία πρός τον γκρεμό..

  δεν το έχουμε ίσως συνειδητοποιήσει ακόμα, αλλά πλέον τον "κορμό" της σωτηρίας μπορεί να το δώσουν μόνο οι ευρωπαίοι, οι οποίοι θα σταθμίσουν ψυχρά τι αποκλειστικά τους συμφέρει, αδιαφορώντας πλέον για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας.. απλά ίσως να χρησιμοποιήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ώς αφορμή αναλόγως με την απόφαση που θα έχουν πάρει..

  οι δικοί μας πολιτικοί? (από τα δεξιά ως τα αριστερά)...
  μετρήθηκαν, ζυγίσθηκαν και κρίθηκαν λ ί γ ο ι

  η κατάσταση έχει ξεφύγει ολοκληρωτικά από τα χέρια μας μετά την 6η Μαίου..
  δυστυχώς.

 55. chris21 avatar
  chris21 18/05/2012 13:53:32

  Πιστεύω ότι η ΝΔ και ο Σαμαράς έχασαν και θα χάσουν γιατί μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου ,πήρε όλη την φθορά και δεν κέρδισε τίποτα γιατί δεν έκανε τίποτα.
  Προσωπικά πιστεύω ότι μπαίνοντας έπρεπε να συμμετέχει ενεργά και να κάνει αυτό που περίμεναν ΟΛΟΙ οι λογικοί :
  Να ξεβολέψει τους βολεμένους είτε αυτοί λέγονται βουλευτές ,ΔΥ, κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις κτλ και γενικά μείωση της σπατάλης με κάθε κόστος. Μετά θα δεχόμασταν κάθε είδους εισφορά. Αυτό προϋπόθετε γερή και συμπαγές ομάδα (κάτι που δεν το έχει και δεν έμαθε από το πάθημα Καραμανλή) Αυτό θα γίνει μια φορά θα υπάρξει λυσσαλέα αντίδραση αλλά τα οφέλη θα έρθουν. Προτιμούν όλοι αυτό χλιαρό που εξοργίζει ποιο πολύ τον κόσμο αυτές τις εποχές. Τώρα φυσικά δεν προλαβαίνει και κανένας δεν πιστεύει σε τέτοια είδους λόγια. Θέλει πράξεις τώρα !!! μην πω χτες.

 56. voter avatar
  voter 18/05/2012 14:41:03

  Πολύ σωστή και τίμια ανάλυση .
  Η δεύτερη και η πέμπτη αλήθεια στον πυρήνα των αιτίων (κατά την γνώμη μου ).
  Μικρή ένσταση για τον Μάνο ,που πάλι κατά την γνώμη μου αδίκως τσουβαλιάζεται μαζί με την Ντόρα .Δεν γνωρίζω πολιτικά παρασκήνια ,αλλά έχει εκεπφρασμένες πολύ σαφείς θέσεις για τον "Κρατισμό".
  Εχω δε την αίσθηση , οτι στο ποσοστο του , η ποιοτική ανάλυση των ψηφοφορων του θα τα πήγαινε καλύτερα ,αλλά αυτό ειναι "anecdotal ",με την έννοια όχι του ανέκδοτου βεβαια αλλά της μη επιστημονικής τεκμηρίωσης .
  Οσο αφορά το ερώτημα αν "βλεπουμε κανέναν άλλον " , εγω προσωπικά δεν βλέπω , αρκεί, εκτός του να ακούει τους άλλους να "ακροασθεί και τον βαθύτερο εαυτό του" , γιατί αυτή ειναι η στόφα του ηγέτη .

 57. S.P. avatar
  S.P. 18/05/2012 14:45:54

  Καλά τα λέτε, αλλά έπρεπε να γίνουν ρήξεις.
  Με Ψωμιάδη (πάει να πάρει ψήφους από ΑΝΕΛ, άρα σκέφτεται όπως και οι άλλοι), με τον Ψυχάρη (θέλει τις πλάτες των ισχυρών, άρα σκέφτεται όπως και οι άλλοι), χωρίς καθαρές κουβέντες στο μεταναστευτικό ( άρα σκέφτεται όπως καιοι άλλοι).

 58. Mπροστα και Δεξια avatar
  Mπροστα και Δεξια 18/05/2012 14:46:29

  Eγω παλι θα θεωρησω τεραστιο λαθος να μην εκθεσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικα με τα Εθνικα θεματα.Εαν δεν γινει αυτο , προσωπικα το θεωρω τεραστια ηττα της Δεξιας και για μια φορα ακομα θα ειναι θαρρεις και ριχνει την ασπιδα.
  Δεν μπορει ανθρωποι που ειναι υπερ της ονομασιας Μακεδονια για τα σκοπια και μαλιστα κανουν και συγκεντρωσεις , δεν μπορει ανθρωποι που θελουνε να μεγιστοποιησουνε το προβλημα της λαθρομεταναστευσης και οποιον διαφωνει να τον κατηγορουνε για φασιστα , δεν μπορει ανθρωποι που πιστευουνε πως ειναι ολα μελι-γαλα με τον αριστεριστικο τσαμπουκα 30 χρονια τωρα στα ΑΕΙ , να την βγαλουνε παλι ΛΑΔΙ στην προεκλογικη εκστρατεια...Πως να το κανουμε δηλαδη ?
  Οταν λοιπον και ενα μεγαλο κομματι του ΣΥΡΙΖΑ εχει μεσα κομμουνιστες που φανταζονται αυριο σφυροδρεπανα και κοκκινες σημαιες , οταν ολο αυτο ειναι πια απολυτα ξεπερασμενο σε πανευρωπαικο επιπεδο ,δεν πρεπει και μαλιστα εχουμε υποχρεωση να το θιξουμε ?Μονο στην Ελλαδα εχει περασει αυτη η "κοκκινη μοδα" , και οτι εχει να κανει με την Ελλαδα ειναι ντεμοντε και φασιστικο....

  • Diamond Angel avatar
   Diamond Angel @ Mπροστα και Δεξια 18/05/2012 22:15:03

   Επιβάλλεται να εκθέσουμε το ΣΥΡΙΖΑ . Αυτές είναι οι θέσεις του για τις οποίες ο κάθε ένας μας που αγαπάει τη χώρα , είναι απέναντι του.

 59. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 18/05/2012 15:03:11

  Σε ...γενικές γραμμές να συμφωνήσω αγαπητέ factorx, αλλά ας σχολιάσω 2 σημεία : 1) ''Η επιβεβλημένη στροφή του Νοεμβρίου έγινε απότομα και άγαρμπα και τους ζάλισε όλους.'' Η.....καταραμένη εκείνη στροφή, ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ. Η Ιστορία, πρόσφερε στον κ. Αντώνη Σαμαρά Τ Ο Ν ρόλο, του χάριζε στην πραγματικότητα την υπερκομματική ηγεσία της κοινωνίας, τον καθιστούσε βέβαιο ΗΓΕΤΗ, αξιοποιούσε όλες τις ικανότητες, τα ιδιαίτερα στοιχεία και την ποιοτική του ανωτερότητα.... Ποιός θα ήταν καταλληλότερος εκείνη τη χρονική στιγμή να οδηγήσει σε ρήξεις και κατά μέτωπο συγκρούσεις με τα Μνημόνια, το φθαρμένο πολιτικό κατεστημένο και τους λοιπούς καναλοεφημεριδοεργολάβους συνεργούς; ΚΑΝΕΙΣ. Για λόγους που πολλές φορές ο αγαπητός Πρόεδρος εξήγησε και που εμένα (και πολλούς άλλους) ποτέ δεν με κάλυψαν, αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη, τον απαιτητικό αλλά μεγαλειώδη ρόλο, το ρίσκο να κερδίσει την κόλαση ή τον παράδεισό του…….Λένε, ότι η Ιστορία, είναι σαν τις…μεγάλες ερωμένες…Όταν σε επιλέξει και σου γνέψει, κι εσύ διστάσεις , ‘’υπολογίσεις΄΄, και αρνηθείς, θα΄ρθει η στιγμή που θα σε εκδικηθεί σκληρά……….. 2) ''Δημιουργείται όμως ένας άλλος κίνδυνος: Με τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, να διολισθήσουν η ΝΔ και ο Σαμαράς σε «αντικομουνιστική υστερία». Εκεί θα βρουν ρόλο διάφοροι «ακτιβιστές» της δεξιάς, αλλά τα αποτελέσματα ενδεχομένως να είναι ολέθρια.’’ Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό και απορώ ποιός φωτεινός εγκέφαλος …εισηγείται στον κ. Σαμαρά τέτοιου είδους λεκτικές …ακροβασίες παλαιοεμφυλιακού τύπου, τη στιγμή που είναι σε όλους γνωστό, ότι ο ίδιος ως ευφυές, προοδευτικό, καλλιεργημένο και χαρισματικό ον, ουδεμία σχέση θα μπορούσε να έχει ποτέ με τον σκοταδισμό και τους ακραίους φανατισμούς…… Εν μέσω όμως κομματικών ΄΄πιέσεων΄΄, εκβιασμών και ύπουλων …..διεργασιών, δεν θέλω να είμαι άδικη, γιατί στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως έχουμε να κάνουμε με έναν ικανό και ταλαντούχο βασιλιά στη σκακιέρα μας, όμως περιτριγυρισμένον (εν τη πλειοψηφία τους) , από βολεμένους αλαζόνες (και ύπουλους ;;) αξιωματικούς, άβουλους και ανίκανους ετοιμόρροπους πύργους, γέρικα άλογα και μπόλικα άχρηστα πιόνια………

 60. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 18/05/2012 15:34:08

  Ο ΤΡΩΣΑΣ ΚΑΙ ΙΑΣΕΤΑΙ: Αυτό το έγραψε προεκλογικά ο Σαμαράς εδώ στο antinews. Συνεπής με αυτό που έγραψε ζητά τώρα την ψήφο μας για να μας σώσει μαζί με την Μπακογιάννη τον Καρατζαφέρη και τον Βενιζέλο. Αυτή είναι η μοναδική και σκληρή αλήθεια.

 61. Ελιζα avatar
  Ελιζα 18/05/2012 16:12:32

  Επιμένω ότι η ταύτιση με το ΠΑΣΟΚ, μας αφαιρεί ψήφους. Συνομιλω καθημερινα με περιπου 20 πολιτες που αισθανονται απογοητευση και αναζητουν ελπιδα.Μη ξεχνάτε ότι μόλις πρόσφατα υπήρχε έντονα στην προεκλογική ρητορική μας η άμεση (μετεκλογικά) απόδοση ευθυνών σ αυτούς που μας οδήγησαν στο ΔΝΤ! Απαιτείται πολύ λεπτος χειρισμός γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη σκοπιμα μας ταυτίζει και ο κοσμος που υποφέρει ζητάει δικαίωση. Πολλοί σήμερα άλλωστε, είτε δεν πιστεύουν ότι θα αποβληθουμε απο την ευρωζώνη, (λόγω αντιφατικων δηλώσεων των ξένων αξιωματούχων) είτε αδιαφορούν γιατί έχουν χάσει τα πάντα.

 62. victoria (true) avatar
  victoria (true) 18/05/2012 16:54:31

  Φάκτωρ και παρέα, τα σέβη μου.

  Ο Σαμαράς επικαιροποίησε ιδεολογία, έδωσε όραμα, αυτό είναι μέγιστο και έργο ηγέτη!
  Όμως κόλλησε το πράγμα χοντρά στην εφαρμογή. Το όραμα πρέπει κάποιος να το πάρει και να το μετατρέψει σε σχέδιο και πολιτική. Από την καθημερινή διαχείριση ή επικοινωνία, ως τις θέσεις, ως τις απαντήσεις στις προκλήσεις, ως το σχέδιο-Πρόγραμμα της ΝΔ...

  Π.χ. τρώγαμε ξύλο στην Ευρώπη, μάλιστα. Και ρωτώ εγώ, η αφελής: Εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες; Ο Σαμαράς πήγε. Έστειλε μουτζαχεντίν στο κατόπι του, να μη γυρίσουν αν δεν δώσουν το μήνυμα, αν δεν πείσουν 2 ανθρώπους; Οι Ευρωβουλευτές μας μίλησαν, διαπραγματεύθηκαν, άνοιξαν δρόμους; Έγινε ό,τι ήταν δυνατό, συνολικά;

  Άλλα θέματα: τα λέω απλοϊκά και συγγνώμη επικοινωνιολόγος δεν είμαι. Όμως με το μάτι φαίνεται έλλειμμα συνεννόησης, δίνονται εντολές; 5 άνθρωποι να κάνουν αυτό, 5 το άλλο, ομοίως οι Βουλευτές να παίρνουν μια προπόνηση, ή ανάλογα με την ειδικότητά τους (και το στυλ τους) να έχουν παρουσία στα μέσα, ώστε όλοι μαζί να εξυπηρετούν ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης. Ακόμα και στα πάνελ, στο τι λένε, στο πόσο σκληρά ή μαλακά, ο καθένας ό,τι τον φωτίζει ο Θεός λέει; Και, καταλαβαίνω τις δύσκολες ώρες, αλλά υπήρξαν Βουλευτές που νομίζω «χάθηκαν» (έστω προσωρινά!) όχι από προσωπική ατζέντα όπως Καμμένος ή Μαρκόπουλος, αλλά πετάχτηκαν έξω απροετοίμαστοι από τη στροφή με χειρόφρενο, όπως ο Κεφαλογιάννης ή ο Βλάχος. Απόδειξη πως τους πήρε πίσω. Αναγκαία η στροφή, αλλά πώς.

  Άλλο παράδειγμα: ακούσαμε όλοι πως έγινε διαβούλευση και άνοιγμα στην κοινωνία για το πρόγραμμα της ΝΔ. Τσίμπησαν οι άνθρωποι του Προέδρου από κανένα φρέσκο ταλέντο, σε κάθε τομέα; Έπρεπε ένας να είναι μέσα σε κάθε σύσκεψη, να παρατηρεί, να μαζεύει βιογραφικά και να γίνονται μετά συνεντεύξεις. Προσήλθαν άνθρωποι εθελοντικά... Καλή ιδέα, δεν πήγε παρακάτω.
  Λείπει και στο κόμμα η "μεσαία" τάξη. Ή έχουμε τους top, που εκεί μπλέκουν άλλα, ή έχουμε τους κάτω που λειτουργούν σε άλλα επίπεδα και φυσικά δεν παράγουν ή εξειδικεύουν πολιτική, ούτε να την αναμασήσουν δεν μπορούν, ούτε καν επαφή με την κοινωνία δεν έχουν. Το 'κόμμα' όπως κάθε κόμμα προφανώς έχει ένα κάρο παθογένειες. Αλλά πώς θα πείσουμε πως "θα τα αλλάξουμε όλα" Πρόεδρε, αν δεν μπορούμε να "αλλάξουμε" 5 Γκρούεζες εκεί μέσα;

  Βέβαια είναι και ο κόσμος ...στον κόσμο του. Σε μερικούς, Γκρούεζες αξίζουν και σε Γκρούεζες να απευθύνονται. Αλλά οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε. Όσο πάει. Προσωπικά εκεί βλέπω τη συνεισφορά αυτής της ιστορικής παράταξης.

  Και στο κάτω-κάτω ας γίνει η προσπάθεια ως το τέρμα.
  Αν δεν επικρατήσει το καινούριο…, δημοκρατία έχουμε, αν και θα υποφέρουμε πολύ...

 63. Δημήτρης Σκαπινάκης avatar
  Δημήτρης Σκαπινάκης 18/05/2012 17:00:14

  Λάθος διλήμματα!

  Το δίλημμα δεν είναι ναί ή όχι στο μνημόνιο, ή ευρώ/δραχμή. Καλώς ή κακώς ο κόσμος πιστεύει ότι το μνημόνιο είναι κακό και ότι από το ευρώ δεν μας βγάζει κανείς, ή, χειρότερα, και να βγούμε δεν τρέχει και τίποτε. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες γιατί ο λαός πιστεύει ό,τι πιστεύει.

  Το πραγματικό δίλημμα κατά την άποψή μου είναι μεταρρυθμίσεις ναι ή όχι. Η ΝΔ έχασε το 2009 και το Μαϊ 2012 γιατί δεν μπόρεσε να αρθρώσει πειστικό λόγο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων τις οποίες πολλά στελέχη σαμποτάριζαν με κάθε τρόπο, είτε για ίδιον όφελος, είτε από άκρατο λαϊκισμό, ή απλά δεν καταλάβαιναν! Οι εκάστοτε αρχηγοί και τα επιτελεία τους δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

  Η ΝΔ θα κερδίσει τον Ιουν 2012 αν καταφέρει να μεταφέρει το κέντρο βάρους του προεκλογικού αγώνα από τις άχαρες συζητήσεις για τις (άδικες) μειώσεις μισθών κλπ, στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να αναδείξει τα συγκριτικά/ανταγωνιστικά πλεονεκτηματά της!!

 64. o deksios avatar
  o deksios 18/05/2012 17:14:02

  καποιοι δεξιοι δεν προτιμουν τη ντορα ή τον καρατζαφερη....
  αλλα ειναι οι ιδιοι που μετεκλογικα δεν ειχαν προβλημα στηριξης της κυβερνησης ανοχης του συριζα ή να συνεργαστουν με πασοκ-κουβελη!!!!!!!!!!
  δεν θελουν να δουνε την ντορα σε υπουργειο με πρωθυπουργο Σαμαρα παση θυσια.. ισως προτιμωντας πρωθυπουργο τσιπρα, υπουργο παιδειας ρεπουση, εξωτερικων αλ-σαλεχ, εσωτερικων αμπντουλ, κτλ...
  αβυσσος η ψυχη του ανθρωπου...

  ΥΓ Σε καταστασεις εκτακτου αναγκης και οταν ο εχθρος ειναι προ των πυλων χωρουν εκτακτα μετρα.. καποια στιγμη πρεπει να το καταλαβουμε..ισως επρεπε να συνεργαστει και ο ανταρσυα με τους οικολογους με το συριζα, να δουμε τις πρωτες δημοσκοπησεις και να παρουμε καλυτερα τα μηνυμα...

 65. Αλεξανδρος avatar
  Αλεξανδρος 18/05/2012 17:38:17

  Ειναι η πρωτη φορα μετα απο πολυ καιρο που θα συμφωνησω σχεδον σε ολα μαζι σου..αν και εχουμε κοντραριστει πολλες φορες Φακτορα...τωρα συμπιπτουν οι αποψεις μας κατα 90% -το υπολοιπο 10 ειναι ανευ ουσιας- ελπιζω να το παρει επιτελους χαμπαρι η Συγγρου...

 66. Kostas nikolaou avatar
  Kostas nikolaou 18/05/2012 17:40:57

  καλορίζικη η επιστροφή της κυρίας (και μόλις ξαναπατ'ωσουμε τον Ιουνιο και προεδρίνας). αντε με το καλό και ο κύριος κολοτούμπας που μας αποκαλούσε προδότες και ότι σαν παράταξη ξεπουλάμε την χώρα. Μας τα χαλασες πρόεδρε. Προσωπικά ένας λόγος που σε προτίμησα στις εσωκομματικές ήταν η αντιπάθεια για την κυρία (όπως πιστευω και πολλοί άλλοι).
  1. ας συνεχίζουν τα καμάρια μας να συστρατεύονται στις εκπομπές με τους πασόκους κατηγορώντας τους συριζαίους μόνο. Μπορείς μετά να πείσεις τον λαό ότι δεν είμαστε το ίδιο, και δεν έχουμε τις ίδιες ευθύνες για την κατάσταση?
  2. ας συνεχίσουν οι λεβέντες μας να μιλανε για κουβανοποίηση της χώρας, για τις περιουσίες που θα μας αρπάξουν οι κακοί αριστεροί και για τον κομμουνιστικό κίνδυνο που έρχεται. ούτε στο 50, 60 είμαστε ούτε πείθεται ο λαός πλέον. Λέτε να ενδιαφέρεται ο λαός αν θα είναι φτωχός σε ευρώ ή σε δραχμές? με τέτοια επιχειρήματα το πολύ πολύ να φύγει κόσμος απο το κ.κ.ε για τον σύριζα
  3. φέρτε πίσω και τον κυρ-στέφανο. αρκεί μια δήλωση του '' ας απολύσουμε 100.000 κόσμο για την ανάπτυξη΄΄ για να πιάσει ο τσίπρας 40%
  4. ας μιλήσουμε τώρα για εθνικά θέματα. ας βάλουμε την κυρία να το κάνει που τα ψηλότερα ποσοστά της τα έπιασε στην θράκη (απο ποιους ψηφοφόρους άραγε?)
  η Ν.Δ τετέλεσται κύριες και κύριοι. γίναμε πλέον ΄΄ ευρωπαικη κεντροδεξιά παράταξη΄΄. Μου θυμίζει τον γαπ που το 2007 ντρεπόταν να πει πασόκ και έλεγε ΄΄προοδευτική δημοκρατική παράταξη΄΄
  περαστικά μας

  • apostolis - kastoria avatar
   apostolis - kastoria @ Kostas nikolaou 19/05/2012 15:13:49

   Πέστα Χρυσόστομε . Θα καπηλευτούν κιόλας την αυτονόητη αύξηση ποσοστών που θα υπάρξει (γιατί ο κόσμος τώρα θέλει οπωσδήποτε να υπάρξει κυβέρνηση) και θα την χρεώσουν στην επιστροφή τους . Τα χάλια τους τα είδαν ? Και με ενέσεις από προξενεία και πάλι βουλή δεν είδαν . Τον εγκλώβισαν τον Σαμαρά τα φαντάσματα του παρελθόντος (ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ) .

 67. stamoschios avatar
  stamoschios 18/05/2012 18:06:02

  Σταύρο αγγίζεις όλων μας ευαίσθητες χορδές. Είσαι πραγματικός πατριώτης. Αυτή τη στιγμή όμως αποτελεί εθνική ανάγκη να παραμερίσουμε τις όποιες πικρίες μας και να φράξουμε το δρόμο σε ότι πιο σάπιο, εμετικό και αντεθνικό ανέδειξε η πατρίδα μας, τους συριζαίους. Η ταλανιζόμενη πατρίς τελεί εν κινδύνω. Hannibal ante portas ο Αννίβας προ των πυλών. Εθνική συστράτευση τώρα. Δεν θα περάσουν ότι κι αν χρειαστεί να κάνουμε.

 68. kotstak avatar
  kotstak 18/05/2012 18:15:05

  Τριάντα και πλέον χρόνια κάποιοι χρησιμοποιούσαν την πολιτική για να παίρνουν το μισθό τους.
  Τα πράγματα θα αλλάξουν γρήγορα.
  Υπάρχουν δυο ενδεχόμενα:

  Α. Κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ,(ή κάποιος άλλος πλην Σαμαρά), όποτε πέφτουμε άμεσα στον γκρεμό.

  Β. Κερδίζει ο Σαμαράς. Αυτό το ενδεχόμενο έχει δυο υποενδεχόμενα.
  Β1. Η ΝΔ δεν αλλάζει, οπότε πάμε αργά, αλλά σταθερά, προς τον γκρεμό.
  Β2. Η ΝΔ δημιουργεί έναν “μηχανισμό επίλυσης προβλημάτων” . Σε αυτήν την περίπτωση η πατρίδα αποφεύγει ΑΜΕΣΑ τις περιπέτειες, μπαίνει σε ανοδική τροχιά, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

  Η ΝΔ αυτή τη στιγμή ΔΕΝ διαθέτει τέτοιο μηχανισμό. Εάν είχε, ο μηχανισμός αυτός θα την είχε πάει στο 60%. Δεν θα πήγαιναν στα κανάλια οι φλώροι, θα πήγαιναν οι επικεφαλείς του μηχανισμού.

  • stoxastis avatar
   stoxastis @ kotstak 18/05/2012 19:10:23

   Μπράβο!!!

 69. ΑΓΡΟ avatar
  ΑΓΡΟ 18/05/2012 18:30:37

  ΑΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΕΦΑΓΕ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΟΥΚ ΟΛΙΓΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΠΕΡΙ (Α)ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 74 ΚΑΙ ΔΩΘΕ.ΕΦΑΓΕ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΑΚΟΥΤΕΛΑ ΜΙΑ "ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ" ΛΟΓΩ ΕΟΚ (ΤΟΤΕ).ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ "ΕΠΑΙΟΝΤΩΝ".ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΕΝΤΟΝΑ.ΕΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΑΣ ΔΡΟΥΝ ΕΤΣΙ ΠΑΕΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΑ "ΧΩΝΟΥΜΕ" ΣΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ.

 70. stoxastis avatar
  stoxastis 18/05/2012 19:04:18

  Φίλε Factrox ίσως η πρώτη φορά που θα με βρείς σύμφωνο με το άρθρο σου. νομίζω οτι αντικατοπτρίζει πλήρως τον τίτλο του. Μακάρι να το διαβάσει ο ψηλός. πιστεύω οτι συμπυκνώνει την σκέψη όλων των Πολιτών της 29ης Νοεμβρίου. Εχω μόνο δυό μικρές ενστάσεις.
  1ον Γιατί προσπαθείς να συνδέσεις δύο άσχετα πράγματα?
  Λές " Γι αυτό παράλληλα με τις συμμαχίες κορυφής, η ΝΔ πρέπει να επιδιώξει κοινωνικές συμφωνίες με συγκεκριμένα οικονομικά στρώματα.

  Αν δεν πείσει τους μισθωτούς (δημόσιους και ιδιωτικούς) ότι με το πρόγραμμα της υπάρχει ελπίδα να ζήσουν αξιοπρεπώς, αν δεν πείσει τους ανέργους ότι με τις πολιτικές της έχουν πιθανότητες να επανενταχθούν στην εργασιακή ζωή, αν δεν πείσει τους νέους επιστήμονες που φεύγουν κατά κύματα στο εξωτερικό ότι υπάρχει μέλλον στη χώρα, οι όποιες επανεντάξεις, προσχωρήσεις, πολιτικές συμμαχίες (στρατηγικής ή ανάγκης) δεν θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα."
  θα με έβρισκες πιο κοντά εάν δεν περιελάμβανες τις συμμαχίες κορυφής. καμμία σχέση με τα υπόλοιπα.
  2ον Θα επιμείνω σε κάτι που έγραψα προχθές σε άλλη μου ανάρτηση. Το Θυμικό θα λειτουργήσει και αυτή την φορά στο ψηφοφόρο. Αυτή την φορά θα κριθεί πιο συναίσθημα έχει στον καθε Πολίτη μεγαλύτερη βαρύτητα.
  Η Αηδία ή Ο Φόβος? Ας ελπίσουμε οτι οι ¨επικοινωνιολόγοι¨θα καταφέρουν να διώξουν την αηδία που δέν ξέρω που θα οδηγήσει.
  Δυστυχώς πίεση χρόνου δεν μου επιτρέπει να διαβάσω και τα σχόλια όλων των επισκεπτών.

 71. theo1611 avatar
  theo1611 18/05/2012 19:36:51

  Συμφωνώ με τις σκληρές αλήθειες του άρθρου και τις προτάσεις.

  Όμως για πολλούς, όπως εγώ, που δεν γνωρίζω προσωπικά τον ΑΣ, είναι και παραμένει άγνωστος Χ, με αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις σε ένα καταδικασμένο πολιτικά χώρο στις πρόσφατες εκλογές για συγκεκριμένες συμπεριφορές του μεταπολιτευτικού δικομματισμού.

  Το προσωπικό προφιλ του ΑΣ έχει τρωθεί, καλώς ή κακώς, και κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό μέχρι τις επόμενες εκλογές, ιδίως προς την κατεύθυνση του συνεγείρειν με συγκεκριμένο σχέδιο και δεσμεύσεις (το βάρος στην πλάτη του Αλέξη είναι σαφώς μικρότερο για προφανείς λόγους)

 72. teomanduca avatar
  teomanduca 18/05/2012 20:14:50

  Σαν ουδέτερος κριτής που δεν ψηφίζει Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ παρατήρησα το εξής: Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ με την ψήφο τους τιμώρησαν όλους όσους θεώρησαν ότι σαπίζουν το πολιτικό σύστημα. Διαμαντοπούλου,Ραγκούση,Παπακωνσταντίνου,Ρέππα,Πρωτόπαππα και πολλά άλλα ζωύφια. Αντίθετα οι της Ν.Δ ενώ έβαζαν υποψήφιοι πολλοί νέοι άνθρωποι από ότι είδα αυτοί ξαναέβγαλαν πάλι Γιακουμάτο Πιπιλή Νικολόπουλο και άλλα ιερά ΤΕΡΑΤΑ της πολιτικής. Αυτό δείχνει μια διάθεση να μην αλλάξει τίποτα και πρέπει να προβληματίζει μέσα σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα.

 73. Αθαν. Παπαδόπουλος, ΝΟΔΕ Καναδά avatar
  Αθαν. Παπαδόπουλος, ΝΟΔΕ Καναδά 18/05/2012 20:22:30

  Εχω μία απορία!
  Γιατί δεν γράφει καί κανένας βουλευτής, η έστω ένας υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ εδώ; (Ο Φαήλος βέβαια είναι δικό μας παιδί δεν κάνει την διαφορά σε αυτή την περίπτωση). Και μην βιαστεί κάποιος να χαρακτηρίσει το ερώτημα μου 'υψηλή φιλοσοφία. Το ερώτημα είναι σοβαρό και μπορεί να είναι και σοβαρή ένδειξη ότι είτε αυτοί ζούν στον κόσμο τους η εμείς εδώ μέσα ζούμε στην κοσμάρα μας. Το θέμα με απασχολούσε από καιρό και το σχόλιο μου δεν έχει να κάνει τίποτα με το παρόν άρθρο του Φάκτορα, που καλά κρατεί.

  • tak avatar
   tak @ Αθαν. Παπαδόπουλος, ΝΟΔΕ Καναδά 18/05/2012 20:43:40

   Τι λέτε κύριε Παπαδόπουλε; Εκτός είστε! Τι να πούνε; Να υπερασπιστούν το Σαμαρά ή το κόμμα; Κρατάνε πισινή για μετά... Και ... μαχαίρια ασφαλώς! Ελπίζω μόνο να βάλουν τα τελευταία .... άντε να μη το πω...

  • Κωνσταντινος avatar
   Κωνσταντινος @ Αθαν. Παπαδόπουλος, ΝΟΔΕ Καναδά 20/05/2012 15:12:52

   Κ. Παπαδόπουλε είναι απλό
   Προτιμούν να βγαίνουν στα κανάλια...
   Νομίζουν κακώς πλέον ότι με το να βγαίνουν στα απαξιωμένα ΜΜΕ ενισχύουν την εικόνα τους ,ενώ αντίθετα αυτή αποδομείται...

 74. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 18/05/2012 20:22:36

  Οφείλω να συγχαρώ το Φάκτορα και όσους συνεισέφεραν,με τις ιδέες τους,για τη δημιουργία του αρχικού κειμένου,τ'οποίο όπως γράφει,και στο τίτλο του,είναι ''Καιρός να πούμε σκληρές αλήθειες''.Και πιστεύω πως ήρθε ο καιρός να τις πούμε τώρα,διότι,πολύ απλά,προ εκλογών της 6ης του μηνός (και για μερικό διάστημα πριν) τα πάντα είχαν ξεχαστεί.Και μην ισχυριστεί κανείς πως ''τώρα ήρθε η ώρα της μάχης και δεν χρειάζεται γκρίνια'' διότι αν δεν αναφερθούν αυτή τη στιγμή τ'απίστευτα φάλτσα,οι εγκληματικές αστοχίες,τ'αστεία λάθη,οι άφθονες παραλείψεις,τότε το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο και χειρότερο.Ίσως είμαι σκληρός και θεωρηθώ υπερβολικός.Όμως,τα γεγονότα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας.
  Το σημείο καμπής ήταν τέλη Οκτωβρίου,αρχές Νοεμβρίου.Ένα χρονικό σημείο μιας απίστευτης μεταβολής της ΝΔ,που προκάλεσε αναμφισβήτητα οργή,αγανάκτηση και απέραντη θλίψη.Το αρχικό κείμενο περιγράφει αναλυτικά και να μην επαναλαμβάνω τα ίδια.Από κει και πέρα αρχίζουν τα λάθη επί λαθών (ποιος ξέχασε τη φράση ''εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου'' και μετά ''δεν είμαστε αγκαλιά με το ημερολόγιο'') με κορυφαία δυο σημεία.Τη ψήφιση της δανειακής σύμβασης και τη διαγραφή 21 βουλευτών(με τη ταυτόχρονη μεταγραφή των δυο βουλευτών από το ΛαΟΣ ).Δεν θα σχολιάσω καθόλου την προεκλογική εκστρατεία.Διακρινόταν από απίστευτη άνεση,μακαριότητα στο έπακρο,ενώ τα σημάδια έδειχναν άλλα...Και να το αποτέλεσμα,που αποτελεί ένα ηχηρότατο χαστούκι και ράπισμα.
  Εκείνο,όμως,που αξίζει να σχολιάσω είναι το εξής:
  Παρατηρώ από την ηγεσία της ΝΔ μια τρομακτική παράλειψη(ή θα το χαρακτήριζα ένα τραγικό λάθος τ'οποίο εξακολουθεί να συνεχίζεται-έως πότε βέβαια).Το τελευταίο καιρό παρατηρείται μια ΠΑΝΤΕΛΩΣ εξασθενημένη αναφορά στα πεπραγμένα του πασοκισμού.Λες και δεν κυβέρνησε ποτέ,λες και δεν κατέστρεψε τη χώρα...Γιατί εγκατέλειψε η ΝΔ τη πολιτική μαστιγώματος ενάντια στο πασοκισμό,το τελευταίο χρονικό διάστημα;Γιατί αυτό το παρατεταμένο σιωπητήριο απέναντι στο κόμμα που ΔΙΕΛΥΣΕ τα πάντα στο πέρασμά του,ΠΟΥΛΗΣΕ τη χώρα ΣΤΕΓΝΑ και ΒΡΩΜΙΚΑ και τώρα προσπαθεί με ΥΠΟΥΛΟ τρόπο να εξαγνιστεί ως μωρή παρθένα,δείχνοντας δήθεν ''μεταμέλεια'';Δεν αντιλαμβάνεται η ηγεσία της ΝΔ πως αυτή η σιωπή της δείχνει στα μάτια των ψηφοφόρων πως ''ΝΔ και ΠαΣοΚ το ίδιο και το αυτό είναι'';Είχα γράψει,προ κάμποσου χρονικού διαστήματος,πως πολλοί στη ΝΔ δείχνουν πως έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα (για μετά τις εκλογές) της συγκυβέρνησης με το πασοκισμό,πάλι.Μήπως τελικά πράγματι ισχύει;Πως θ'ανακάμψει πραγματικά η ΝΔ(και όχι ασθμαίνοντας όπως τώρα) όταν δεν χτυπά αλύπητα το ΠαΣοΚ για τα δεινά που συσσώρευσε;Πως θα δείξει στο εκλογικό σώμα πως απογαλακτίζεται από τη συγκυβέρνηση με το πασοκισμό,όταν εξακολουθεί να ρίχνει άνευρα-μηδενικής ισχύος βέλη;
  Θ'αναφέρει κάποιος πως ''τι ασχολείσαι με το ΠαΣοΚ,αυτό πέθανε με το 13%''.ΕΔΩ είναι το ΜΕΓΑ λάθος.Το ζήτημα είναι πως διαλύοντας το ημιθανές ΠαΣοΚ,προεκλογικά,παρουσιάζεται η εικόνα ενός κόμματος αφενός που δεν ξεχνά το μεγάλο κακό που συσσώρευσε η πασοκική παράταξη στους Έλληνες αφετέρου στέλνεται ένα έμμεσο μήνυμα στη κοινωνία πως η ΝΔ ΔΕΝ ταυτίζεται με το πασοκισμό.Το ερώτημα,όμως,είναι:Θα πορευτεί η ΝΔ έτσι ή θα συνεχίσει τη προεκλογική περίοδο με τα κλασικά τσιτάτα τύπου ''ευρώ ή δραχμή'',τα οποία αρχίζουν να εξασθενούν;
  Θα ρωτήσει κάποιος ''γιατί εξασθενούν'';Πρώτον,το κλίμα στην Ευρώπη,έστω και δειλά,αλλάζει.Δεύτερον,βλέπουμε και ακούμε τις δηλώσεις Γιούνκερ-Ολάντ-Νταλλάρα.Τρίτον,έως τη διεξαγωγή των εκλογών έχουμε ένα μήνα ακόμη και η κοινή γνώμη θα κουραστεί,ακούγοντας μονότονα το ίδιο και το ίδιο,ενώ από την Ευρώπη αρχίζουν και ακούγονται πολλές άλλες φωνές.Τέταρτον,οι έντονες και ύπουλες πιέσεις εκ μέρους του Βερολίνου εξαγριώνουν τη κοινή γνώμη.Και πέμπτον (ας μη ξεχνούμε το τίτλο του αρχικού κειμένου):Πως είναι δυνατόν να κατηγορείται ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος για ''ευρώ ή δραχμή'',όταν είχε προταθεί και από τη ΝΔ ν'αναλάβει το σχηματισμό κυβέρνησης σ'ένα οικουμενικό σχήμα και να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα;Γι'αυτό η ΝΔ να είναι προσεκτική και να κοιτάξει ν'αναπροσαρμόσει το πολιτικό της λόγο και να σταματήσει να πέφτει σε αντιφάσεις.Με αντιαριστερές ρητορείες,κραυγές και κορώνες,δεν θα προκύψει θετικό αποτέλεσμα.Το αντίθετο θα συμβεί.Θα ρίχνει,συνεχώς,στο μύλο της αριστερής παράταξης,άφθονο νερό....
  Η ΝΔ έχει,κυριολεκτικά,πια μια τελευταία ευκαιρία.Η κλεψύδρα του χρόνου έχει ξεκινήσει να τρέχει αντίστροφα και με αμείλικτο ρυθμό.Να ριχτεί με τα ''μούτρα'' στη κοινωνία.Ας αφήσει τα παιχνίδια προσχωρήσεων,πρόσκαιρων συμμαχιών και συνεργασιών.Το έχω γράψει σε άλλο σχόλιό μου.Πρόσκαιρες συνεργασίες,με προεκλογικές σκοπιμότητες,δεν επιβραβεύονται από το εκλογικό σώμα.Το αρχικό κείμενο γράφει σπουδαίες και μεγάλες αλήθειες.Και το κυριότερο,αφενός να δείξει ένα ΠΕΙΣΤΙΚΟ πρόγραμμα τ'οποίο θα απεμπλέκει το ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ τη πατρίδα από το μνημόνιο που είναι παπανδρεϊκό-πασοκικό δημιούργημα αφετέρου να επιστρέψει πραγματικά και ουσιαστικά στη κοίτη του παραδοσιακού καραμανλισμού,συνδυάζοντας στο πρόγραμμά της,υποδειγματικά,την ελεύθερη οικονομία και το κράτος πρόνοιας(και ν'αφήσει τις άναρθρες κραυγές περί ''κράτους-επιχειρηματία''-προεκλογικά τ'ακούσαμε,δεν περνά στην ελληνική κοινωνία μέσω μιας τέτοιας κοινωνικο-οικονομικής θύελλας,ενώ μισθοί -συντάξεις πετσοκόβονται,η ανεργία καλπάζει,οι μικρομεσαίοι αργοπεθαίνουν,φόροι-χαράτσια πολλαπλασιάζονται και το βασικό οι αυτοκτονίες αυξάνονται ιλιγγιωδώς).
  Κλείνοντας το μακρόσυρτο κείμενό μου,θα τονίσω το εξής:
  Ανήμερα των εκλογών ή την επόμενη(δεν ενθυμούμαι ακριβώς) είχε δημοσιευτεί μια συνέντευξη στον ''Ελέυθερο Τύπο'' του Ζ.Σενγκελά,του γνωστού διαφημιστή και οργανωτή πολλών προεκλογικών εκστρατειών,διάφορων προσώπων και κομμάτων.Ο Σενγκελά είπε πως η προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί(με τον οποίο είναι στενοί φίλοι) ήταν μια αποτυχία.Ανάμεσα στ'άλλα,ρωτήθηκε για το κεντρικό σύνθημα του Σαρκοζί (Ισχυρή Γαλλία).Απάντησε πως αντί αυτού,θα πρότεινε το ''Ήρεμη Αλλαγή''.΄Για τη ΝΔ,δεν είναι καθόλου κακό.Το αντίθετο μάλιστα.Πρώτον,φανερώνει τη διάθεση της ΝΔ για γρήγορη απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο.Δεύτερον,δείχνει πως η ΝΔ εκπέμπει ασφάλεια,ηρεμία και πάνω απ'όλα σιγουριά.Και τρίτον,αποφεύγει το διχαστικά συνθήματα (τ'οποίο είναι βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων) λειτουργώντας αντισυσπειρωτικά στους απέναντι.
  Και κάτι ακόμη:Η ΝΔ,επιτέλους,πρέπει να ενώνει.Βασικό συστατικό στοιχείο μιας επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας είναι η καλλιέργεια της ψυχικής ενότητας ενός έθνους.
  Το αρχικό κείμενο είναι πέρα για πέρα αποκαλυπτικό και έχει τρομερή ισχύ επιχειρημάτων.Μακάρι η ηγεσία της ΝΔ να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τέτοια υπεύθυνα,σοβαρά και απολύτως μεστά,σε ποιότητα,κείμενα.Προσωπικώς,θεωρώ πως το να κλείνονται τα μάτια στ'άσχημα δεν προσφέρεται τίποτα θετικό.Αντίθετα,διαιωνίζονται άρρωστες καταστάσεις,καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις και το χειρότερο προσγειώνονται ανώμαλα οι προσδοκίες ενός ολόκληρου κόσμου,ο οποίος αν και πληγωμένος,θυμωμένος και πολλές φορές προδομένος,αναμένει με αγωνία πως κάποιοι,επιτέλους,θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα φανούν αντάξιοι της αποστολής τους.Το τρένο της Ιστορίας σφυρίζει ΜΟΝΟΝ μια φορά...Και τη 17η Ιουνίου θα σφυρίξει οριστικά,αμετάκλητα και τελεσίδικα....

 75. airman avatar
  airman 18/05/2012 20:38:32

  Οι αλήθειες πάντα πονάνε, το ξέρουμε γι' αυτό και τις αποφεύγουμε (τουλάχιστον ολόκληρες).
  Οι σκληρές αλήθειες δεν πονάνε μόνο αλλά μπορεί και να οδηγήσουν σε απελπισία, απόγνωση, πολιτική ''αυτοκτονία'' όταν δεν συνοδεύονται από έμπρακτη ''διόρθωση''/''αντιστάθμιση''.
  Η αναδόμηση του οικοδομήματος της ΝΔ ήταν επιβεβλημένη με την ανάληψη της ηγεσίας από τον Αντώνη Σαμαρά. Επιβεβλημένη όμως λόγω της συγκυρίας ήταν και η προσπάθεια για την αφύπνιση και συγκράτηση της αλίστου μνήμης Κυβέρνησης των ''κηπουρών''. Ο Σαμαράς σωστά έριξε το βάρος στο δεύτερο στόχο και αμέλησε τον πρώτο. Πρώτα ο τόπος και ύστερα το κόμμα.
  Οι εξελίξεις μας προσπέρασαν όλους, ο Σαμαράς αγωνιζόταν για τον τόπο, στο κόμμα επικράτησε ''αγρανάπαυση'', οι εκλογές αντιμετωπίστηκαν με ''δεδομένο'' αποτέλεσμα. Δεν ήθελε πολύ να μας προκύψει η 6η Μαΐου, κακά τα ψέματα.
  Τι θα μπορούσε να είναι διαφορετικό;
  Ας υποθέσουμε ότι τα αποτελέσματα στις 6/5 έδιναν άθρισμα εδρών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ 160 (με ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στα ίδια επίπεδα).
  Θα συγκυβερνούσε ο Σαμαράς με το Βενιζέλο;
  Αν ναι, τώρα τι κατάσταση θα επικρατούσε;
  Εάν πήγαιναν σε επαναληπτικές εκλογές σε τι αποτέλεσμα θα προσδοκούσαμε;
  Ας υποθέσουμε ότι ακόμα και με τα δεδομένα αποτελέσματα για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έμπαινε και η ΔΥΣΗ στη Βουλή π.χ. με 10-12 έδρες.
  Τι θα γινόταν σε αυτή την περίπτωση;
  Ποιον θα είχαμε πρωθυπουργό;
  Τι Κυβερνητικό πρόγραμμα θα εφαρμοζόταν;
  Τώρα τι κατάσταση θα επικρατούσε;
  Η χώρα ήταν, παραμένει και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Απαιτείται προσπάθεια από το λαό αλλά και συμπαράσταση από τους ''εταίρους'' μας για να φανεί ''άσπρη μέρα'' στον ορίζοντα.
  Μια ενωμένη, αποφασισμένη, πεισμωμένη (με την καλή έννοια) παράταξη είναι αυτή που θα ηγηθεί της προσπάθειας. Όσοι άλλοι ''γείτονες'' προσκληθούν και συντρέξουν/συνδράμουν είναι καλοδεχούμενοι (άλλωστε ''μετά το Θεό είναι ο γείτονας'' όπως λέει και ο λαός). Για το κοινό καλό, για το καλό της Πατρίδας όπως το αντιλαμβανόμαστε τουλάχιστον σε ετούτη την ''όχθη''.
  Ο Σαμαράς ως ηγέτης οφείλει να είναι μεγαλόψυχος, συνθετικός αλλά να δείξει και πυγμή (δεν μπορεί να την εξάντλησε όλη σε πρώην βουλευτή της Α' Αθηνών).
  Ο αγώνας που πρέπει να δωθεί μέχρι την 17/6 δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για αναλύσεις, ο λαός θέλει λύσεις και όχι μόνο προσπάθεια να τον πείσεις.
  Γι' αυτό οι όποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν σε ένα πλαίσιο που θα εκπέμπει αποφασιστικότητα, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια για ερμηνείες περί ''ανταλλαγμάτων'', ισορροπιών, ''αναστύλωσης'' της ''πολυκατοικίας''.
  Και είναι επιτακτική ανάγκη μόλις τελειώσει ο αγώνας, να ειπωθούν οι σκληρές αλήθειες και να πάμε ακόμα πιο πέρα. Αλλά για να έχει νόημα και πάνω απ' όλα αποτέλεσμα, ο τόπος πρέπει να έχει πάρει το δρόμο του. Το δρόμο που ετούτη η παράταξη θεωρεί σωστό. Σε άλλη περίπτωση, όποιο δρόμο και αν τραβήξει η παράταξη θα είναι δευτερεύον ίσως και ασήμαντο ζήτημα.

 76. npapas avatar
  npapas 18/05/2012 21:28:45

  Η καλύτερη ανάλυση που διάβασα αυτές τις ημέρες. Απλώς προσυπογράφω.

 77. αποκατάσταση avatar
  αποκατάσταση 18/05/2012 23:12:57

  Και οι χουντικοί δε ξέρανε και αγράμματους τους ανεβοκατέβαζαν.

 78. Χωρις Μασκα avatar
  Χωρις Μασκα 19/05/2012 00:37:37

  Θα συμφωνήσω πως το άρθρο είναι πολύ καλό . Διάβασα όλα τα σχόλια για
  να δω πως τα βλέπουν οι υπόλοιποι σχολιαστές.
  Πρέπει να σας δώσω λίγες πληροφορίες ,επειδή μέσες άκρες, ξέρω από παλιά
  αρκετά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ.Οι περισσότεροι από τους εναπομείναντες στον
  ΣΥΡΙΖΑ,προέρχονται από το ΚΚΕ{μιλώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία}.Οι
  υπόλοιποι του παλιού Κ.Κ.Ε.εσ που πρέσβευαν τον σοσιαλισμό με ανθρώπινο
  πρόσωπο,έχουν μεταναστεύσει στην ΔΗΜ.ΑΡ.Ο Δ.Παπαδημούλης ,ο Βούτσης,
  οι τελευταίοι που έμειναν από αυτόν τον χώρο,έχουν μάλλον μεταλλαχθεί απ'
  ότι φαίνεται.Εγώ θάλεγα ότι δεν χρειάζονται αντικομμουνιστικές κορώνες,το
  πιθανότερο θα τους ενισχύσει, ιδιαίτερα μεταξύ της νεολαίας.Έχω γυιό στην
  ηλικία των 28 χρόνων που μου μεταφέρει το κλίμα της γενιάς του.Η Χ.Α.είναι
  μόδα . Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι για την άνεργη νεολαία αυτό που λέμε "τι είχαμε τι
  χάσαμε ".Και όπως ξέρετε σ'αυτές τις ηλικίες η επαναστατικότητα είναι στο
  αίμα τους.Δεν είναι ανάγκη να τους φωτιάζουμε από πάνω.Για τον ΣΥΡΙΖΑ
  είναι αρκετό να κοινολογούμε όπου βρίσκουμε πρόσφορο έδαφος,τα ονόματα των συνιστωσών.Είναι προφανές τι πρεσβεύουν και πόσο αντιευρωπαικές
  είναι,με αναχρονιστικές ιδέες.Πόσο πίσω μας γυρνάνε όλες αυτές οι θεωρίες ; Τόσο πίσω,που όπου εφαρμόστηκαν ατύχησαν και δεν έχουν πλην Β. Κορέας καμμία άλλη χώρα για πρακτική εφαρμογή.
  Όσο για την Κούβα, που πολλοί αναφέρονται στα σχόλια ,να κάνω μια μικρή
  περιγραφή.Οι μισοί περίπου των υπαλλήλων, αστυνομικοί, γιατί ο μισθός τους
  είναι κάτι παραπάνω από τα 20 δολάρια που είναι των υπολοίπων.Οι μισοί
  απ'αυτούς ρουφιανεύουν τους Κουβανούς , οι λοιποί επιβλέπουν αυτούς που
  προμηθεύουν ναρκωτικά κυρίως στους τουρίστες {εν ψυχρώ κοκαίνη},τους
  νταβατζήδες που σου προμηθεύουν τα κοριτσάκια {συνήθως 14,15ετών}.Με
  το αζημίωτο βέβαια.Τα φαρμακεία τους άδεια.Πλην ενός φαρμακείου που αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο ,μη επισκέψιμο από τους Κουβανούς,{οι οποίοι έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να μπουν στην παλιά πόλη και να παρενοχλούν τους τουρίστες, εκτός κι αν έχουν εξουσιοδοτηθεί από το κόμμα,οπότε φέρουν στο στήθος κονκάρδα, επί τούτου} . Και κάτι ακόμα . Οι πιό αδικημένοι του συστήματος οι απόγονοι των μαύρων δούλων ή των αυτοχθόνων{όσων επέζησαν ,εύκολα τους ξεχωρίζεις}.
  Οι ισπανόμορφοι βέβαια στην νομενκλατούρα του κόμματος.
  Έτσι λίγο για να δούμε τι μας περιμένει έτσι κι απομονωθούμε από την
  Ευρώπη κι ακολουθήσουμε ριψοκίνδυνες συνταγές ΣΥΡΙΖΑ.Όποιος θέλει
  πολύ ας δοκιμάσει.
  Μιά είναι η συνταγή για τώρα.Ξεμπρόστιασμα ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κορώνες. Συμμετοχή του Σαμαρά σε τρεις τουλάχιστον τηλεμαχίες για την οικονομία, εθνικά θέματα,θέματα ασφάλειας , σαφείς θέσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας,σαφείς θέσεις ποιά θέματα θα θέσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση,
  ελπίδα στους εργαζόμενους και συνταξιούχους ότι σταδιακά θα υπάρξει αποκατάσταση μισθών και συντάξεων.Όλοι ξέρουν ότι δεν μπορεί να γίνει
  αμέσως,αλλά και χωρίς την παραμικρή ελπίδα δεν γίνεται να γίνουμε
  ελκυστικοί.Στο τέλος τέλος αυτή είναι η μεσαία τάξη που έχει σταλθεί με τις
  πολιτικές ΓΑΠ στα τάρταρα κι αυτούς πρέπει νάχει στόχο, ξεκάθαρα, να
  αποκαταστήσει ο Σαμαράς.Πρέπει να το προβάλλει αυτό μετ'επιτάσεως.
  Για τα υπόλοιπα με τις συνεργασίες δεν πιστεύω ότι θα αποβούν σε καλό.
  Αλλά ας κάνει ο Σαμαράς ότι τον φωτήσει ο Θεός.Εγώ θάλεγα όσοι επανέλθουν
  να καταλάβουν στις λίστες τις τελευταίες εκλόγιμες θέσεις που να παλέψουν
  και λίγο για την εκλογή τους.Όχι έτοιμο σερβιρισμένο φαί . Αμαρτία γιαυτούς
  που αγωνίστηκαν στις τελευταίες εκλογές.

 79. άγρυπνη avatar
  άγρυπνη 19/05/2012 04:20:47

  Ισως χαρακτηρισθεί απλο'ι'κή αυτή, η βασανιστική για μένα, ιδέα.Αλλά,μέχρι να αποδώσουν τα όποια αναπτυξιακά έργα,οι Ελληνες[όπως διαπιστώνω καθημερινά ]σταδιακά εξαθλιώνονται,πανικοβάλλονται και πονούν[και αυτός ο υπαρξιακός πόνος και τρόμος δεν υποφέρεται].Το επείγον είναι,εφ΄όσον μιλούμε για πατριωτισμό,να εφαρμοσθεί σχέδιο σωτηρίας για τους συμπατριώτες μας, που κινδυνεύουν άμεσα[κι'ας έφταιξαν για την σημερινή κατάντια].Ο αρχηγός της ΝΔ,ας τους περιβάλλει με ζεστασιά και ας ανακοινώσει ένα εφικτό κοινωνικό πρόγραμμα,κι'ας τον πουν λα'ι'κιστή!Αν και αυτό είναι ουτοπία,το παιχνίδι είναι χαμένο.Δεν μπορεί,κάποιο παραθυράκι θα υπάρχει σ'αυτό,το παλιομνημόνιο!Και τότε,οι ανατροπές θα είναι μεγάλες.

 80. partyman avatar
  partyman 19/05/2012 09:21:46

  συγχαρητήρια, πολύ ωραία ανάλυση!

 81. Vicky avatar
  Vicky 19/05/2012 12:38:46

  Σε όλα τα εύστοχα του Φάκτορα καθώς και στις περισσότερες από τις απαντήσεις εδώ, θα υπερθεμάτιζα και για μια γενναία ανανέωση στη δομή του κόμματος και μια βαθιά τομή σε όλα τα ''κομματικά'' στελέχη που γυροφέρνουν στη Συγγρού και προσπαθούν να εξασφαλίσουν θέση για την (όποια) επόμενη ημέρα. Και μάλιστα με πρακτικές του παρελθόντος οι μισοί (οι καλοί, ας πούμε...), να κατηγορούν, υπόγεια πάντα, τους υπόλοιπους μισούς (οι κακοί και τα λαμόγια...), προκειμένου να νομίζουν ότι έτσι ανεβάζουν τον (ανύπαρκτο), προσωπικό τους πήχη. Και αυτοί, είναι δυστυχώς μια μεγάλη πληγή για το κόμμα. Αντώνη, πρόσεχε και μη ξεχνάς ότι νεοδημοκράτες δεν είναι μόνο οι θαμώνες του καφενείου της Συγγρού, ούτε τα παιδιά με τις τυπικές πανεπιστημιακές περγαμηνές, που δεν ξέρουν τι σημαίνει δουλειά, πολλών μάλλον Διοίκηση. (Εξαιρούνται οι προερχόμενοι από οικογενειακές επιχειρήσεις , ή οι ιδιοκτήτες τέτοιων !!)

 82. Δομός avatar
  Δομός 19/05/2012 12:40:12

  και το ερώτημα είναι:
  Εσύ δεν ανήκεις στο επικοινωνιακό του επιτελείο;
  Του τα είπες αυτά;
  Ποιός χαράσσει τη στρατηγική της ΝΔ;
  Ποιούς ακούει ο Σαμαράς;
  ή δεν ακούει κανέναν και έκανε όλα αυτά τα λάθη;

  Ιδού η απορία.

  • Factorx avatar
   Factorx @ Δομός 19/05/2012 13:36:13

   Φυσικά και δεν ανήκω. Σταμάτα μνα διαβάζεις μπλογκ της διαπλοκής

 83. μχ avatar
  μχ 19/05/2012 22:08:11

  Γιατί ο πραγματικός “αντιμνημονιακός” είναι αυτός που κατήγγειλε το μνημόνιο από την πρώτη στιγμή στην Ευρώπη και τον χλεύαζαν, ενώ τώρα όλο και περισσότεροι συμφωνούν μαζί του.

  Γιατί πραγματικός “αντιμνημονιακός είναι αυτός που φορτώθηκε τις αμαρτίες του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Παπανδρέου στην πλάτη του, θυσιάζοντας το κομματικό και προσωπικό συμφέρον, με μοναδικό στόχο να κρατήσει ψηλά την ελληνική σημαία.

  Γιατί μόνος αυτός μπορεί σήμερα να αλλάξει το Μνημόνιο.

  Βλέπετε κανέναν άλλον;  το διακύβευμα των εκλογών είναι ποιον θα μεταφέρει εσπευσμένα το ελικόπτερο και ποιος θα έρθει αργότερα μετά Βαΐων και κλάδων...

 84. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 20/05/2012 12:48:58

  Δεν πιστεύω ότι οι αλήθειες μας εξυπηρετούν...Η σκέψη μας και η ύπαρξη μας είναι βολεμένη στα κατά συνθήκην ψεύδη της νεοελληνικής Πολιτείας.
  Αγαπάτε τα φετίχ, εθνικά και κοινωνικά, με περισσή λίμπιντο. Είμαστε εικονολάτρες.

  Το Μνημόνιο! Λες και ξεπήδησε από το άγνωστο! Κανείς Σαμαράς και πολιτικάντης ή παπαγαλάκι δεν τολμάει να μας πει πως το Μνημόνιο το καλλιεργούσαμε χρόνια στην αυλή μας, στον Εθνικό κήπο και τους κήπους των θερινών δεξιώσεων.
  Κι αυτό με τον καιρό φούντωσε και σαν περικοκλάδα μας αιχμαλώτισε.

  Στην απόγνωση μας αναμασάμε λεξούλες: ανάπτυξη, ρευστότητα αγοράς, τα ασημικά, ΕΣΠΑ και στο βάθος το το εθνικό τοτέμ, η Ακρόπολις με τα σφυροδρέπανα…!
  Ξαφνικά θυμηθήκαμε πως πρέπει να παράγουμε. Κάναμε το αυτονόητο Ανακάλυψη!
  Σοφοί Ηγέτες οδηγούν το Έθνος υπό τας ιαχάς του Λαού!

  Οι εκτός τυμπάνων και οργάνων, προδότες, δωσίλογοι, ευρωλιγούρηδες, νεοφιλελεύθεροι κτλ.
  - Γιατί σκέφτεσαι; Βάλε μια ταμπέλα στο πλάνο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.