12/08/2009 13:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κάντε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) τώρα!!!

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), είναι μία νέα ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δικαιωμάτων των παράκτιων κρατών, με τεράστιο εύρος που περιλαμβάνει τα ύδατα, το βυθό και το υπέδαφος της περιοχής της, και αρχίζει μετά το τέλος της αιγιαλίτιδας ζώνης. Ο νέος αυτός θεσμός αποτελεί τη σημαντικότερη και επαναστατικότερη καινοτομία του νέου δικαίου της θάλασσας.

Κάθε παράκτιο κράτος έχει δικαίωμα να ορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) εύρους μέχρι και 200 μιλίων. Η Ελλάδα, πάνω από δυο δεκαετίες τώρα, αγνοεί εντελώς αυτή τη δυνατότητα και επιμένει να αυτοπαγιδεύετε στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, που λύνεται με ένα πολύ απλό τρόπο: Η ΑΟΖ, ως κατοχυρωμένο νομικό δικαίωμα ενός κράτους, υπερκαλύπτει το δικαίωμα εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας. Σε κάθε περίπτωση ως τώρα  οι χώρες που έχουν δημιουργήσει αυτή τη ζώνη αγγίζουν τις 150.

Μετά τις τελευταίες και συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις στη περιοχή του Καστελόριζου, η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε και πάλι λόγο πρόδηλα, για την υφαλοκρηπίδα αγνοώντας (;)  την έκδηλη δυναμική που θα είχε η ΑΟΖ.

Είναι παράλληλα σαφές πως η Τουρκία είναι ενοχλημένη με την δημιουργία από τη Κύπρο και την Αίγυπτο της ΑΟΖ και επιπλέον τρέμει στην ιδέα μήπως υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και στην Κύπρο και μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.  Και δικαιολογημένα νοιώθει άσχημα μιας και η ΑΟΖ πέραν όλων των άλλων περιχαράσσει και ένα χώρο έρευνας για τα πολύτιμα κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον  Θ. Καρυώτη  Καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέρυλαντ  υπάρχουν τρεις βασικές θέσεις που δεν αμφισβητεί κανείς σε σχέση με την ΑΟΖ:

1- Η ΑΟΖ αποτελεί πλέον, χωρίς καμία αμφιβολία, μέρος του εθιμικού διεθνούς δικαίου ιδιαίτερα τώρα που η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας έχει τεθεί σε ισχύ.

2- Η ΑΟΖ, αντίθετα από την υφαλοκρηπίδα, δεν ανήκει στο παράκτιο κράτος ipso jure, αλλά πρέπει σαφώς να υιοθετηθεί από το παράκτιο κράτος. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, η ΑΟΖ απλώς δεν υφίσταται. Η θαλάσσια περιοχή που δεν θα υιοθετηθεί ως ΑΟΖ, παραμένει νομικώς σαν μέρος της ανοικτής θάλασσας.

3- Κανένα κράτος ή ομάδα κρατών δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρισθεί ότι κάποιο παράκτιο κράτος δεν μπορεί να υιοθετήσει τη δική του ΑΟΖ. Το αν και πότε ένα παράκτιο κράτος ανακηρύξει την ΑΟΖ του εξαρτάται εντελώς από την δική του δικαιοδοσία.

Mια από τις πιο σημαντικές κινήσεις του προέδρου Παπαδόπουλου ήταν η δημιουργία κυπριακής ΑΟΖ στις θάλασσες που περικλείουν το νησί, σύμφωνα με τους κανόνες του Δίκαιου της Θάλασσας και με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι, βέβαια, στους πάντες γνωστό ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη νέα Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας και συνεχίζει να αρνείται την επικύρωσή της, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει βάλει ως όρο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας και την πλήρη συμμετοχή της στο νέο Δίκαιο της Θάλασσας. Ποιο είναι το παράδοξο της όλης ιστορίας ;  Όπως αναφέρει και ο Σταύρος Λυγερός στη «Κ» (24-07-09) αν και δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία έχει οριοθετήσει τη δική της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα με βάση την αρχή της μέσης γραμμής. Έχει αποδεχθεί, δηλαδή, τον κανόνα.

Με βάση την ίδια αρχή και δεδομένου ότι τα κατοικημένα νησιά έχουν αναμφισβήτητο δικαίωμα ΑΟΖ, η ύπαρξη του Καστελόριζου εξασφαλίζει την επαφή της (υπό οριοθέτηση) ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θ.Τ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 12/08/2009 13:30:54

  Άλλη μια πολύ καλή ανάλυση που αναφέρει τα αυτονόητα στη χώρα των αδιανόητων, μόνο που παραβλέπει την πραγματικότητα:

  για να προβεί μια χώρα σε ανακήρυξη ...ΑΟΖ
  θα πρέπει οι πολιτικοί της να μην είναι ...ΖΟΑ

  μια απλή ανορθόγραφη καρκινική γραφή, φωτογραφίζει την Ελληνική πραγματικότητα.

  • maquis avatar
   maquis @ Ο Ιθαγενής 12/08/2009 14:24:39

   Το σύνθημα δηλαδή που πρέπει να ακούγεται είναι: "ΑΟΖ ΖΟΑ"!!!

 2. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 12/08/2009 13:41:35

  Έκλεισες, μία πολύ καλή όντως ανάλυση, με την απόλυτη πραγματικότητα.

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 12/08/2009 13:58:27

  Δεν είμαι ειδικός και ζητάω τα φώτα σας.

  Νομίζω ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι νόμιμης διεκδίκησης χωρικών υδάτων και υφαλοκρηπίδας: η οριοθέτηση αρχιπελάγους.

  Χώρες που έχουν ή αποτελούνται από αρχιπελάγη δεν μετρούν τα ναυτικά μίλια από την ακτογραμμή τού κάθε νησιού, αλλά από μια γραμμή που περικλείει όλα τα νησιά τού αρχιπελάγους. Έτσι, δεν υπάρχουν περίεργα κενά εθνικής κυριαρχίας ανάμεσα στα νησιά τού αρχιπελάγους.

  Νομίζω ότι το σύστημα αυτό το έχει εφαρμόσει η Ινδονησία.

  • Θεόδωρος Καρυώτης avatar
   Θεόδωρος Καρυώτης @ Στέργιος 12/08/2009 18:22:27

   Η λέξη Αρχιπέλαγο είναι ελληνική λέξη και χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για να περιγράψει το Αιγαίο!
   Δυστυχώς η νέα Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας ανφέρει πια κράτη διαθέτουν Αρχιπέλαγο. Ετσι η Ινδονησία έχει, αλλά όχι η Ελλαδα!!

   Θεόδωρος Καρυώτης

 4. El Gekko avatar
  El Gekko 12/08/2009 13:59:31

  Δεν έχω διαβάσει ακόμη το άρθρο αλλά ... ΝΑΙ

  “Κάντε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) ΧΘΕΣ!!!”

  Δεσμεύομαι ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΑ να ψηφίζω όποιον το κάνει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ !!!

 5. Χι avatar
  Χι 12/08/2009 14:07:43

  Δύο πραγματάκια:

  α) η Ελλάδα δεν κινείται σε αυτά τα θέματα για να μην υπάρξουν αντίμετρα (Θράκη, Πατριαρχείο) - η βασική τακτική είναι "αναβλητικότητα και όποιος βαρεθεί πρώτος"
  β) το Νότιο Ρεύμα, που μας πήρε και μας σήκωσε, θα περνάει από τουρκική ΑΟΖ για να αποφύγει την Ουκρανία

 6. kgb avatar
  kgb 12/08/2009 14:43:26

  Ωραίες οι αναλύσεις, ωραίες και οι ΑΟΖ, ωραία και τα νομικίστικα του διεθνούς δικαίου, όλα ωραία για να περνάμε όμορφα και εποικοδομητικά την ώρα μας.

  Η ουσία όμως είναι μία. ΙΣΧΥΡΕΣ και αξιοπρεπείς ένοπλες δυνάμεις. Με την Τουρκία ισχυρότερη στρατιωτικά στην περιοχή και τους καλύτερους διπλωμάτες και ειδικούς επί του διεθνούς δικαίου να είχε το υπουργείο Εξωτερικών και πάλι ουσιαστική διπλωματία ΔΕΝ θα μπορούσε να ασκήσει.

  Ο Τούρκος μόνο τη σφαλιάρα καταλαβαίνει από λόγια δεν σκαμπάζει. Ας το καταλάβουμε κάποια στιγμή αυτό.

 7. jill avatar
  jill 12/08/2009 14:51:11

  ena polu kalo arthro gia ena arketa periploko zitima.. mallon einai kairos na aposafinistoun kapoia pragmata kai na min diaionizoume katastaseis...

 8. Μαύρη_Πέτρα avatar
  Μαύρη_Πέτρα 12/08/2009 15:08:44

  @kgb

  Δεν μπορείς την μια να χορεύεις ζεϊμπέκικα και να κάνεις κουμπαριές καταθέτωντας στεφάνι στον Κεμάλ και την άλλη να τον πλακώνεις στα χαστούκια.

  Κινδυνεύεις να βγεις εσύ ο ψυχασθενής της γειτονιάς.

  Πρέπει να υπάρχει μια μέση οδός.

 9. El Gekko avatar
  El Gekko 12/08/2009 15:31:29

  Η ρύθμιση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και τον ορισμό ΑΟΖ θα πρέπει να ψηφισθεί στη Βουλή άμεσα. Παράλληλα θα πρέπει να προβλέπεται πως για την έναρξη εφαρμογής τους αρκεί απλή υπουργική απόφαση.

  Στο πρώτο θερμό (ή ψυχρό) επεισόδιο ανακοινώνεται η υπογραφή της απόφασης και μετά την λήξη του επεισοδίου ας πάμε να συζητήσουμε.

 10. Βασίλης Μούσκουρης avatar
  Βασίλης Μούσκουρης 12/08/2009 15:56:17

  Μια απλή έως και απλοϊκή ερώτηση: Αν η Ελλάδα προχωρήσει σε ΑΟΖ, δεν μπορεί να πράξει ομοίως και η Τουρκία; Αν το κάνει, τότε τα όρια ΑΟΖ δεν θα επικαλύπτονται σε πολλές περιοχές; Π.χ. στη Λέσβο που μένω, όπου η απόσταση από ακτή σε ακτή είναι πολύ μικρή. Αν όντως επικαλύπτονται οι ζώνες, δεν θα "επικαλύπτονται" και τα συμφέροντα; Αν ο συλλογισμός είναι ορθός, τότε δεν φτάνουμε στον ίδιο παρανομαστή με τον σημερινό; Δηλαδή ευνοϊκές συνθήκες για σύγχυση και αμφισβήτηση;
  Μακάρι να μου απαντούσε ο ίδιος ο κ. Καρυώτης...!

  • Χι avatar
   Χι @ Βασίλης Μούσκουρης 12/08/2009 16:34:41

   Σύντομη απάντηση: όχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η Ελλάδα είναι ηπειρωτικό και νησιωτικό κράτος. Επικαλύψεις δεν υπάρχουν.

  • Θεόδωρος Καρυώτης avatar
   Θεόδωρος Καρυώτης @ Βασίλης Μούσκουρης 12/08/2009 17:30:30

   Αγαπητέ κ. Μούσκουρη,

   Ηταν ένα ενδιαφέρον σχόλιο. Αλλά εαν δείτε το χάρτη του άρθρου μου στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής (http://media2.feed.gr/pegasus/Multimedia/pdf/etk/2009/07/26/ETK_2607_029_CMYK.pdf), θα δείτε ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ΑΟΖ στα νησιά που βρίσκονται κοντά στη Τουρκία. Εκεί υπερισχύει η εννοια της Αιγιαλίτιδας Ζώνης. Δηλαδή αν η απόσταση της Λέσβου από τη τουρκική ακτή απέχει μόνο 2 ναυτικά μίλια, τότε ένα ειναι η Αιγιαλίτιδα Ζώνη της Ελλάδας και ένα της Τουρκίας και κανένα κράτος δεν διαθέτει εκεί ΑΟΖ.
   Το πρόβλημα είναι από τη δυτική πλευρά των νησιών μας. Τα νησιά μας διαθέτουν ΑΟΖ σε εκείνη τη πλευρά και αυτή είναι η περιοχή που μας αμφισβητούν οι Τούρκοι.
   Πιστέυω η απάντησή μου να ήταν κατατοπιστική.

   Θεόδωρος Καρυώτης

  • provato avatar
   provato @ Βασίλης Μούσκουρης 12/08/2009 17:32:06

   Ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής (αυτό που κάνανε οι Τούρκοι με τα άλλα παράκτια κράτη στην ... κλειστή αλλά ΄΄επιδεχόμενη΄΄ ΑΟΖ και μέση γραμμή Μαύρη θάλασσα).
   Δηλαδη αν δυο ακτογραμμές (δεν παίζει ρόλο εαν η ακτογραμμή ανήκει σε νησί ή σε ηπειρωτική περιοχή, για το Δίκαιο της θάλασσας όλα τα κατοικημένα νησιά ή αυτά που παρουσιάζουν οικονομική δραστηριότητα έχουν ΑΟΖ) έχουν απόσταση πχ 200 μέτρα μεταξύ τους η κάθε χώρα με την πιο πάνω ρύθμιση θα έχει ΑΟΖ απο 100 μέτρα ΄΄χονδρικά΄΄ κτλ .Δηλαδή μεταξύ παραμεθόριων Ελληνικών νησιών και Τουρκικών ακτών θα μοιράζεται η απόσταση παίρνοντας απο μισή απόσταση κάθε χώρα.Όλο το υπόλοιπο Αιγαίο (δηλαδή σχεδόν όλο) με βάση το δίκαιο της θάλασσας ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ. Οι ΗΠΑ για να θεμελιώσουν δικαιώματα εκμετάλλευσης σε Αρκτική , Αλάσκα κτλ έναντι τρίτων χωρών, έχουν ξεκινήσει διαδικασία υιοθέτησης της συνθήκης παρόλο που δεν τους συμφέρει απόλυτα.
   Το παρακάτω είναι απόσπασμα απο την WSJ thw 29/07/2009 όποιος το ΄΄γουγλίσει΄΄ θα σου βγάλει την σελίδα με το άρθρο.
   ΄΄The Obama administration is in talks with the Senate to craft a plan to ratify the U.N. Convention on the Law of the Sea, a top State Department official said yesterday.΄΄

   • Θεόδωρος Καρυώτης avatar
    Θεόδωρος Καρυώτης @ provato 12/08/2009 21:10:31

    Το δεύτερο σχόλιό σου είναι πολύ σωστό.

    Θ. Καρυώτης

 11. Χι avatar
  Χι 12/08/2009 16:32:44

  Το σκεπτικό σου αποτελεί κλασικό παράδειγμα ελληνοκεντρισμού στην εξωτερική πολιτική, ήτοι τροφή για εσωτερική κατανάλωση. Δυστυχώς, γι' αυτό έχουμε περιέλθει σε αυτήν την κατάσταση. Διάβασε Θουκυδίδη, ώστε να αποκτήσεις διαφορεική εικόνα για το "δίκαιο".

 12. Νἰκος avatar
  Νἰκος 12/08/2009 16:37:30

  Υπενθυμιζω στους φιλους του ιστολογιου οτι η ΑΟΖ της ελληνικης αλητ ειναι η ΕΕ. Το Αιγαιο και η Ελλαδα γενικοτερα ειναι απλα χωροι προς διαχειριση, εξ'αλλου ο πυρηνας της μεταπρατικης-ψευτοπαραγωγικης ταξης εχει επενδυσει κυριως σε αλλα κρατη. Ο χωρος Ελλαδα ειναι απλα χωρος που συμβατικα "κυβερναται" απο την δικομματικα οργανωμενη κλέπτοκρατια.

 13. Νἰκος avatar
  Νἰκος 12/08/2009 16:38:57

  Jill, η ελληνικη γραφεται στα ...Ελληνικα. αρκετα με τις λατινοασχημειες.

 14. Νἰκος avatar
  Νἰκος 12/08/2009 16:47:42

  Επιπλεον, ως κρατος-δορυφορος και οικονομικα -η ΕΛΒΟ μαραζωνει και οι συγκοινωνιες παραγγελουν λεωφορεια ΜΑΝ που κατασκευαζονται, ναι το βρηκατε, στην...Τουρκια- η Ελλαδα, που παραγει μονο μπουρδες, δεν μπορει να κανει ΤΙΠΟΤΑ αν δεν ρωτησει την Αγκυρα. Επι Παπαδοπουλου η Κυπρος ικετευε το Ελλαδισταν να ορισουν την μεταξυ τους ΑΟΖ αλλα μπορουσαν να αφησουν τις μασες για να φροντισουν τετοια πραγματα που απαιτουν υψηλη στρατηγικη; Μετα τα εχεσαν με την Αιγυπτο και τωρα ειναι "ψυχραιμοι". Οι "κοκκινες γραμμες" ειναι Η Μυκονος και το Κολωνακι.
  Συνιστω ολοθερμα σε μερικους να διαβασουν το τελευταιο κεφαλαιο του βιβλιου του Π. Κονδυλη με τιτλο Θεωρια του πολεμου. Δεν χρειαζονται αλλες αναλυσεις.

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 12/08/2009 17:21:10

  Ωραια τα λεμε.Ειμαστε ομως ετοιμοι για αεροναυμαχια στην περιοχη Καστελλορριζου;
  Οποιος νομιζει οτι η Τουρκια θα δεχθει να μη συνορευει η δικη της ΑΟΖ με της Αιγυπτου μονο και μονο επειδη υπαρχει το Καστελλορριζο και επειδη ετσι το λεει το Διεθνες Δικαιο δεν ειναι καλα.
  Υπαρχει casus belli για τα 12 μιλια ή οχι;Εδωσαν καποια δικαιολογια οι Τουρκοι γιαυτο;

  • provato avatar
   provato @ ψυχραιμια 12/08/2009 17:59:28

   Κάνεις λογικά άλματα. Δεν ξέρω αν θα γίνει ΄΄αεροναυμαχία΄΄ αλλά σίγουρα ενα είδος φιλανδοποίησης τμήματος της επικράτειας μας είναι σε εξέλιξη. Και με τι τραγικές συνέπειες για την ίδια την πατρίδα μας θα γίνει, αν γίνει (η φιλανδοποίηση); Κατά την άποψη μου γεωπολιτικά ή θα υποταχθούμε στην Τουρκία ή αργά ή γρήγορα θα συγκρουστούμε μαζί της, υπο τις παρούσες συνθήκες δε μπορούμε να συμβιώσουμε ΙΣΟΤΙΜΑ. Υπάρχει μεγάλη ανισορροπία ισχύος (με την γενική έννοια) που συνεχώς διευρύνεται εις βάρος μας.

 16. Κασσάνδρα avatar
  Κασσάνδρα 12/08/2009 18:30:51

  Τι του βάζετε δύσκολα μέσα στο 15Αυγουστο ΑΟΖ ασε να κάνουν καμια βουτιά στην Ψαρου και να ταΐσουν τον Πέτρο τον πελεκάνο... Ελληνες πολιτικοί όπως λένε «τα ΑΟΖ μου αργά»

 17. provato avatar
  provato 12/08/2009 18:37:31

  Ζητώ συγγνώμη για το λάθος που περιείχε το προηγούμενο σχόλιο μου στην περίπτωση που έθιξε ο Βασίλης Μούσχουρης. Απο κεκτημένη ταχύτητα δεν είδα ούτε την απάντηση του κ.Καρυώτη. Δηλαδή αν κατάλαβα καλά όπως προκύπτει απο την απάντηση του κ. Καρυώτη στην περίπτωση της Ελλάδος με το ισχύον καθεστώς η ΑΟΖ ξεκινά απο τα 6νμ ή τα 12νμ αν υιοθετηθούν και σε μικρότερη απόσταση απο τα 6 ή 12 δεν υφίσταται ΑΟΖ αφού η θαλάσσια περιοχή αποτελεί μέρος της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην οροθέτησή της ανάμεσα σε γειτονικά κράτη ισχύει η αρχή της μέσης γραμμής. Αρχή που ισχύει και στην οροθέτηση γειτονικών ΑΟΖ. Και που εφάρμοσε στη Μαύρη θάλασσα η Τουρκία.

 18. herrK. avatar
  herrK. 12/08/2009 18:44:42

  Δεν την περιορίζει σημαντικά, πρακτικά την αποκλείει από όλη την Αν.Μεσόγειο. Για όσους πιστεύουν ότι η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, εντάξει, αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, αλλά να ξέρουμε και για τι πράγμα μιλάμε.

  Ο Κονδύλης λέει και ότι υπό τις παρούσες συνθήκες ένας πόλεμος θα απέβαινε καταστροφικός και εστιάζει την κριτική του στην οικονομία και στην έλλειψη στρατηγικής σκέψης και προγραμματισμού. Αυτά είναι τα δύσκολα, οι πόλεμοι είναι εύκολοι ιδίως όταν πας χαμένος από χέρι.

 19. Θ.Τ. avatar
  Θ.Τ. 12/08/2009 21:06:34

  Ποια αερομαχία και ποια σύγκρουση;

  Η οικονομία τα λύνει τα θέματα αυτά.

  Αφενός δε μας ..παίρνει να συγκρουστούμε...αφετέρου κάνεις το πολύ απλό..που βάζει στο τοίχο οποιονδήποτε..

  Κάνεις ΑΟΖ κι φέρνεις πολυθενική εταιρεία (αμερικανική...γερμανική..ρωσική..) να κάνει τις έρευνες..βάζοντας εν τέλει και αυτούς στο πρόβλημα και προσθέτοντας έναν ακόμη ιδιότυπο σύμμαχο στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Ας πάνε να τα βάλουν με αυτούς στο τέλος της μέρας..όποιοι εναντιώνται στην ΑΟΖ.

  Δηλαδή, έχετε την εντύπωση πως θα πάνε οι Τούρκοι να τα βάλουν με τη Σεβρόν;

  Τελικά, ο σύντροφος Χριστόφιας είναι πολύ μπροστά...

 20. Βασίλης Μούσκουρης avatar
  Βασίλης Μούσκουρης 12/08/2009 23:10:14

  Αχ και βαχ! Τι κρίμα που αυτοί οι απολίτιστοι πολιτικοί που έχουμε χρόοοοοονια τώρα είναι ψηφισμένοι από ΕΜΑΣ, οι οποίοι ΕΜΕΙΣ αντιδρούμε μόνο στα κρυφά, πάει η εκκλησία του δήμου, έγινε καναπές, tv και πατατάκια...Οπότε τελικά για ποια ΑΟΖ μιλάμε; Ποιος θα την διεκδικήσει; Οι ταγοί μας; Τα ξεπουλημένα κόματα; Εμείς; Κάποιος άλλος; Ποιός; Και αν το κάνει για χάρη μας κάποιος τρίτος προς ίδιον συμφέρον φυσικά, ποιος ξέρει τί ανταλλάγματα θα ζητούσε...τα οποία και ουδέποτε θα μαθαίναμε ασφαλώς. Τί κρίμα να καυχώμαστε για μια Ελλάδα απάτριδων πολιτικών και αδιάφορων πολιτών....!
  Ο κ. Καρυώτης με κάλυψε απόλυτα. Τον ευχαριστώ, όπως και τον φίλο provato.
  Β.Μ.

 21. kgb avatar
  kgb 13/08/2009 00:15:40

  Συγγνώμην δηλαδή είναι παράνομη η επέκταση π.χ. των χωρικών μας υδάτων και γι' αυτό θα καταφύγουμε στην ΑΟΖ;

  Όχι βέβαια. Απλά δεν υπάρχει η απαραίτητη στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο με την οποία θα μπορούσε μια κυβέρνηση χωρίς μεγάλο άμεσο ρίσκο να διεκδικήσει αυτό το δικαίωμά μας.

  Οι Τούρκοι ζητάνε γιατί έχουν ένα παιχνίδι που οι πιθανότητες να κερδίσουν είναι υψηλές:
  - Θερμό επεισόδιο; Τότε πάμε για τραπέζι διαπραγματεύσεων. Τι διαπραγματεύσεων και επί τίνος πράγματος; Επί Ελληνικών εδαφών και συμφερόντων φυσικά.
  - Γενικευμένη σύρραξη; Υψηλές πιθανότητες άμεσου κέρδους επί Ελληνικών εδαφών λόγω της υπεροπλίας τους, η οποία συν τω χρόνω γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

  Γέρασα και όλο κουβέντες, διαλόγους και για διεθνή δίκαια ακούω. Δεν γίνεται τίποτα με αυτά, δείτε την Κύπρο. Όλο κλαιγόμαστε για τα δίκαιά μας, για τους αγνοούμενους και πάει λέγοντας, ενώ όλοι ξέρουμε ότι ό,τι χάνεται με αίμα μόνο με αίμα ξαναπαίρνεται πίσω.

  Η λύση είναι μία. Ουσιαστική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων με μακροπρόθεσμο στόχο την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδος. Η οικονομική μας κατάσταση όσο χάλια και να είναι τώρα σίγουρα είναι καλύτερη από της Τουρκίας. Με τον σωστό προγραμματισμό και έναν "έξυπνο" οικονομικό στραγγαλισμό της Τουρκίας από κονδύλια της ΕΕ μέσα σε μια 15ετία μπορόυμε να το πετύχουμε και τότε συζητάμε επί νέων βάσεων πλέον και εφ'όλης της ύλης.

 22. ataktos avatar
  ataktos 13/08/2009 05:46:05

  Η πρόταση σου φαίνεται εφαρμόσιμη και σωστή . Για να δούμε ποιος «θαρραλέος» πολιτικός θα την εφαρμόσει ..

 23. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/08/2009 06:24:51

  Θ.Τ.
  Ακομη ο Χριστοφιας δεν εχει βγαλει πετρελαιο.Κατσε να βγαλει και τα λεμε.
  Ο τροπος ενεργειας των Τουρκων ειναι γνωστος.Αντιδρουν απαντωντας στο ιδιο επιπεδο.Ηδη εχουν εξαγγειλει ερευνες στην ΑΟΖ της Κυπρου και γυρω απο το Καστελλορριζο.Ειναι πολυ απλη η απαντηση τους : Βρισκουν και αυτοι μια αλλη εταιρια και της αναθετουν ερευνες στα νερα που εσυ θεωρεις οτι ειναι δικα σου.
  Εγινε και το 1976 με το Χορα και το 1987 στο Αιγαιο και το αποτελεσμα ηταν η συμφωνια να μη κανει κανεις ερευνες.

 24. lypon avatar
  lypon 13/08/2009 08:46:38

  Τελικά, ό,τι έχω διαβάσει στα παραπάνω post, συνηγορούν σε ένα βασικό σημείο: ότι η Ντόρα πρέπει να την κάνει από το ΥΠΕΞ επειγόντως, γιατί η κωλυσιεργία (που βοηθάει άλλους και όχι εμάς!) έχει παραγίνει.

  Για την ιστορία, η ανακήρυξη ΑΟΖ δε γίνεται μονομερώς, αλλά με συνομιλίες ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη. Έτσι, ΔΕΝ έχουμε αρχίσει συνομιλίες με την Αίγυπτο (αν και εκείνοι δεν έχουν αντίρρηση), ΔΕΝ έχουμε αρχίσει συνομιλίες με Κύπρο (αν και μας παρακαλάνε…), οι Τούρκοι (πάντα με κεφαλαίο!) ΕΧΟΥΝ αρχίσει συνομιλίες με την Αίγυπτο, ενώ δεν έχουν κοινή ΑΟΖ, λόγω Κύπρου και …Καστελλόριζου! Καταλαβαίνετε τώρα τι παίζεται;

  Τι περισσότερο θέλετε, για να χωνέψετε ότι κάποιοι μας ξεπουλάνε αφειδώς;

  Και που νάρθει ο Γιωργάκης…

 25. Θ.Τ. avatar
  Θ.Τ. 13/08/2009 08:51:08

  @ψυχραιμία

  "βρίσκουν και αυτοί"...για αυτό το κείμενο έχει τη λέξη .."τώρα" ..στον τίτλο..

  Η φασαρία γίνεται στην ουσία για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη διότι η Τουρκία βλέπει ξεκάθαρα ότι αυτή η νέα έννοια του Δίκαιου της Θάλασσας δεν την ευνοεί καθόλου.

 26. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/08/2009 09:21:28

  @Lypon
  Eχω ακουσει αλλα.Κατ αρχην εχει υπογραφει η ΑΟΖ με Αλβανια.Συνομιλιες αρχισαν με Λιβυη αλλα δεν προχωρησαν γιατι ο Κανταφι εχει μεγαλες απαιτησεις ενω συνομιλιες αρχισαν και με Αιγυπτο και προκαλεσαν διαβημα της Τουρκιας οπου σκαλωσε η δουλεια.Προφανως η Αιγυπτος δεν θα λυσει τα ελληνοτουρκικα προβληματα και θα αποφυγει να αναμιχθει.Τελικα το ολο ζητημα ειτε θα οδηγησει σε κριση ειτε θα παγωσει οπως συνηθως.Εκεινο που βρισκω απιθανο ειναι να αποδεχθει η Τουρκια οτι η ΑΟΖ των νοτιων παραλιων της δε φθανει ως την αιγυπτιακη μονο και μονο επειδη υπαρχει το Καστελλορριζο.

  • lypon avatar
   lypon @ ψυχραιμια 13/08/2009 09:31:01

   Πιθανότατα έχεις δίκιο. Αλλά και από τα γραφόμενά σου βγαίνει η ολιγωρία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

   Στην οποία πρυτανεύει το δόγμα: μην αγριέψουμε τους γείτονες (που έχουν πλάτες τους Αμερικάνους και καλύτερη εξωτερική πολιτική!)

 27. Andreas M. avatar
  Andreas M. 13/08/2009 09:50:14

  Η πρώτη συμφωνία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας με γειτονική χώρα οριστικοποιήθηκε το Μάρτιο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.
  Το κείμενο μονογραφήθηκε και αν όλα εξελιχθούν βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού, τότε η Ελλάδα, η Αλβανία και η Ιταλία θα συνυπογράψουν νέα (τριμερή) συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην περιοχή.

  Η μονογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη λόγω των επιπτώσεων που θα έχει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες η Αλβανία αποδέχθηκε τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου για επήρεια των νησιών στη χάραξη θαλάσσιων ζωνών και έτσι η γραμμή οριοθέτησης διέρχεται βορείως των νησιών Ερεικούσσα και Οθωνιοί και καταλήγει στο λεγόμενο Τριεθνές σημείο (με Ιταλία).

  Η συμφωνία εμπεριέχει συγκεκριμένες προβλέψεις, ευνοϊκές για τις ελληνικές θέσεις.... ( http://politis-gr.blogspot.com/2009/03/colpo-grosso-casus-belli.html )

 28. El Gekko avatar
  El Gekko 13/08/2009 09:51:10

  Πολλές μισές αλήθειες και απόψεις ...
  Νομίζω, και εγώ λοιπόν, πως...

  ΝΟΜΙΖΩ πως με την Αλβανία έχουμε συμφωνήσει στην οριοθέτηση των χωρικών υδάτων (6 νμ) με παράλληλη πρόβλεψη για δυνατότητα επέκταση στα επιτρεπόμενα διεθνώς όρια και πως η έννοια της ΑΟΖ ΝΟΜΙΖΩ δεν αναφέρεται στην σχετική σύμβαση. (Παρακαλώ διορθώστε με)

  ΝΟΜΙΖΩ πως η οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Κύπρο πρέπει να προηγηθεί αυτής με την Αίγυπτο. Μετά την οριοθέτηση με την Κύπρο και ανεξάρτητα από τις όποιες Τουρκικές αντιδράσεις, η Τουρκία αποκόπτεται από την Μεσόγειο και η Αίγυπτος θα έχει την δυνατότητα να υποστηριζεί βάσιμα πως δεν αποτελεί μέρος του προβλήματος.

  Μέχρι σήμερα προφανώς δεν προχωρούμε σε σχετικές κινήσεις γιατι ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ την τουρκία.

  Για αυτό υποστηρίζω πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι νομικά, ώστε στην έναρξη του θερμού επεισοδίου η πρώτη μας απάντηση να είναι η ανακοίνωση της επέκτασης των χωρικών υδάτων και η μονομερής οριοθέτηση ΑΟΖ.

  Τα υπόλοιπα θα τα βρούν η ΕΑ και οτ ΠΝ το μόνο σίγουρο όμως είναι πως δεν θα βρεθεί Βουλή να πάρει πίσω την ρύθμιση.

  • Χι avatar
   Χι @ El Gekko 13/08/2009 13:17:35

   +1000.

  • kgb avatar
   kgb @ El Gekko 13/08/2009 15:43:34

   Έτοιμος μπορεί να είναι κάποιος νομικά μέσα σε κανά-δυό μέρες, το δύσκολο είναι να είσαι στρατιωτικά έτοιμος. Αυτό απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και σοβαρότητα.

 29. Χι avatar
  Χι 13/08/2009 13:16:12

  Οι ΗΠΑ έχουν 300 εκ. ανθρώπους, αλλά έκαναν ολόκληρο θέμα για 2 γυναίκες που βούτηξε η Βόρεια Κορέα.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει νησάκια ΔΙΠΛΑ στη Γαλλία.

 30. Νἰκος avatar
  Νἰκος 13/08/2009 13:51:45

  Διακρινω υφερπουσα ηττοπαθεια στα γραπτα πολλων εξ ημων. Ο Κονδυλης μιλουσε λαμβανοντας υπ'οψην το μεχρι τωρα συνολο των Ελληνικων πολιτικων ως προς τη Τουρκια. Για να ξεκαθαρισουμε μερικα πραγματα:

  1. Η γεωμορφολογια του Αιγαιακου χωρου του προσδιδει μεν στρατηγικο βαθος εν τουτοις φερει και τον πειρασμο κατακερματισμου των δυναμεων σ'αυτον που το υπερασπιζεται. Ακομα και αν η Τουρκια αποσπασει ενα ἠ δυο νησια, η Ελληνικη υπεροπλια σε αερα και θαλασσα θα σφραγισει την αποκοπη και τον αποδεκατισμο των τουρκων που θα πατισουν εκει.
  2. Κρισιμη σημασια εχει λοιπον η Ελληνικη αεροναυτικη υπεροχη στο χωρο.
  3. Οργανωμενη αντιδραση βεβαιως προυποθετει εθνικα αντανακλαστικα, κατι που εγω αμφιβαλλω οτι διαθετει πλεον η κλεπτοκρατικη, δικομματικη αλητ, με το ενα κομμα να υποφερει ακομα απο το δεξιο συμπλεγμα κατωτερωτητας απεναντι σε μια ελεεινη, και εν πολλοις αντεθνικη αριστερα του κωλου που με χρηματα ξενων πιπιλιζει διεθνιστικες xxxxxx περι ανθρωπινων δικαιωματων, λες και πρπει να ειμαστε εμεις υπευθυνοι για ολους οσους ειβαλλουν στο "σπιτι μας" και πολεμα ο,τι Ελληνικο, και με το αλλο κομμα να εχει αρχηγο εναν ανικανο που αν και με 40+ χρονια παραμονης στην Ελλαδα δεν εμαθε ακομα τα Ελληνικα. Προυποθετουν Μεταξαδες τα ΟΧΙ, και οχι τα αφασικα τσουτσεκια που λυμαινονται τον πλουτο της Ελλαδας.

 31. kgb avatar
  kgb 13/08/2009 16:13:59

  Τα περιθώρια διπλωματικών ενεργειών της χώρας τα τελευταία χρόνια είναι περιορισμένα εξαιτίας της μείωσης του γεωστρατηγικού μας ρόλου στην περιοχή σε αντίθεση με την Τουρκία.

  Καμμία υπερδύναμη δεν ενδιαφέρεται πλέον για τις θέσεις της Ελλάδας αφού δεν έχουν και τίποτα να κερδίσουν από εμάς. Αυτό σε συνδιασμό με τον ανόητο και ανώφελο αντιαμερικανισμό που έδειξε μερίδα της αριστεράς τις τελευταίες δεκαετίες δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις θέσεις μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε ένας σοβαρός δυτικός πολιτικός δεν έχει επισκεφθεί την χώρα τον τελευταίο καιρό (για τον Ομπάμα δε ούτε να το συζητάμε).

  Η συνεχής στρατιωτική μας διολίσθηση δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά αργά αλλά σταθερά σε περαιτέρω εθνικές απώλειες. Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ των Τούρκων οι οποίοι χρονο με τον χρόνο υπερτερούν όλο και πιο πολύ και δημογραφικά και στρατιωτικά.

  Με τις διπλωματικές "βλακειούλες" (αιγιαλίτιδες ζώνες, ΑΟΖ, Χάλκες, Πατριαρχεία, συνεκμεταλεύσεις, βραχονησίδες και πάει λέγοντας) στις οποίες μας έχουν βάλει να χορεύουμε κερδίζουν χρόνο μη χάνωντας και τίποτα. Απώτερος στόχος τους η οικοδόμηση τέτοιας στρατιωτικής ισχύος που θα κάνει τον πόλεμο στο Αιγαίο παιχνίδι γι'αυτούς.

  Οι Τούρκοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί είναι ο "αφρός" της Τουρκίας και μη νομίζει κανείς ότι είναι τίποτα μπουνταλάδες και ανόητοι. Επίσης μην παραγνωρίζουμε ότι πλέον η Τουρκία είναι και βιομηχανικά πιο αναπτυγμένη από εμάς και ότι πολλά από τα Τουρκικά πανεπιστήμια είναι ανώτερου επιπέδου από τα δικά μας με έρευνα προσανατολισμένη σε στρατιωτικούς σκοπούς.

 32. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 13/08/2009 16:51:56

  @kgb

  Τι καμία υπερδύναμη?

  τότε ο κωστάκης γιατί έτρεχε μία στη Ρωσία και μία στη Γερμανία?

  Πές μας τώρα πως τα Αμερικάνικα συμφέροντα κάναν πίσω, επειδή το ΚΚΕ κάνει διαδήλωση στην αμερικανική πρεσβεία..

  Αυτό που είπες έχει να κάνει με την εκμετάλλευση του γεωστρατηγικού ρόλου από κάθε χώρα...μη ξεχνάς πως η Τουρκία..δεν άφηνε κάν τα αμερικανικά αεροπλάνα να περνάνε από πάνω της ή να φεύγουν από τα αεροδρόμιά της στο πόλεμο..από ότι φαίνεται όμως οι Αμερικανοί δεν τους κράτησαν κακία...

  Υ.Γ.η ΑΟΖ δεν είναι διπλωματία..είναι οικονομία..που ως γνωστόν είναι η βάση.. ..

  • kgb avatar
   kgb @ Βανζέτι 13/08/2009 18:43:35

   Αυτό που έκανε η Τουρκία λέγεται διπλωματία, αυτά που έκανε το ΚΚΕ λέγεται επιπολαιότητα.

 33. Greco avatar
  Greco 13/08/2009 19:46:17

  τα σχολια του kgb ζσε μεγαλο βαθμο ειναι σωστα

  πλεον δεν εχουμε τη πολυτελεια να λεμε η ευπορη ελλαδα,η φτωχη τουρκια..
  η τουρκια δεν ειναι καθολου φτωχη,μας εχει αφησει χιλιομετρα πισω

  11 εκατ. και δεν μπορουμε να συνενοηθουμε στα αυτονοητα...δηλαδη οτι η αναπτυξη δεν ειναι επιλογη,ειναι μονοδρομος αν θελει να επιβιωσει ενα κρατος,αλλιως θα το απορροφησουν αλλα.Καθομαστε και συζηταμε αν πρεπει να γινει η αναπλαση στο κεντρο της αθηνας που ειναι κολοχανειο,τη στιγμη που οι τουρκοι κατασκευαζουν με το κιλο τους ουρανοξυστες σε καθε κωμοπολη τους και χαρακτηριζονται ως οικονομια τιγρης απτους οικονομικους αναλυτες(βεβαια τωρα με την κριση δυσκολευονται,αλλα φαινεται οτι τελειωνει)

  σα δε νρεπομαστε λιγο που εχουμε φτασει εδω τη πατριδα μας...δεν την αγαπαμε φαινεται.Αν δε μαθει ο μεσος ελληνας να σκεφτεται το κοινο καλο κ οχι μονο το ατομικο δεν ειναι ευκολο το μελλον.Εχουμε γινει σαν τους εβραιους του μεσαιωνα,διασπαρτοι σολο τον κοσμο και με το κιλο οι μεγιστανες να σκορπαν το χρημα στα μεγαλα δυτικα κεντρα.Ριξτε μια ματια στους δημοσιους δρομους,στα δημοσια κτιρια,στα υπουργεια,σε καθε κοινοχρηστο χωρο,στους χωρους που απονεμεται δικαιοσυνη και θα καταλαβετε πολλα για την νοοτροπια μας

  και συμφωνω με τον kgb οτι τετοια ζητηματα οπως τα παραπανω επρεπε να τα "σκοτωνουμε" και γρηγορα γιατι ο χρονος δεν ειναι με το μερος μας,ενω αντιθετα για τους γειτονες ειναι απλα κολπακια για να δειχνουν ποιος ειναι το αφεντικο και να μας χορευουν στο ταψι οπως λεει κ ο kgb

 34. Juan avatar
  Juan 13/08/2009 23:44:06

  Ο ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ: ΔΙΚΑΙΟ ΕΧΕΙΣ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ...ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΖΩΝΕΣ ΘΕΛΕΤΕ...

 35. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 14/08/2009 10:03:55

  @greco
  "11 εκατ. και δεν μπορουμε να συνενοηθουμε στα αυτονοητα…"

  Αυτό μου θυμίζει το σύνθημα Κοινή λογική της Δράσης..Δε μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο. Η κοινωνία δεν είναι μία ενιαία..και συνεκτική.Δε μπορώ εγώ να έχω την ίδια αντίληψη για ένα θέμα με τον Κόκκαλη ας πούμε.
  Πως να το κάνουμε ρε αδέρφια..η κοινωνία είναι και παραμένει ταξική..
  και το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα..απλα και πολύ απλά...


  @kgb

  δε λέγεται διπλωματία..λέγεται Ισχύς και συμφέρον...
  Μόνο επιπολαιότητα δε μπορείς να προσάψεις στο ΚΚΕ..μονολιθικότητα..μονομέρεια ναι...αλλά αν ένα κόμμα έχει συνέπεια..στις θέσεις και στις πράξεις του είναι το ΚΚΕ..πως να το κάνουμε τώρα..

  Αλλά εγώ άλλο λέω...εννοώ πως αν ήθελαν να κάνουν κάτι οι Αμερικανοί θα τους εμπόδιζε ο αντιμερικανισμός του ΚΚΕ στην Ελλάδα; Τόσους φίλους έχουν εδώ...

  • kgb avatar
   kgb @ Βανζέτι 14/08/2009 12:02:53

   Όταν η ασφάλεια της παραμονής ενός αμερικανού προέδρου στην Αθήνα για μια μέρα κοστίζει όσο η αντίστοιχη παραμονή στη Βαγδάτη και στη Καμπούλ, ναι τότε αυτό συμβάλλει αρνητικά στη "σύσφιξη" των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ...

 36. Greco avatar
  Greco 14/08/2009 13:25:33

  @kgb

  δεν κυβερνα το κκε αυτηξ τη χωρα...δικαιωμα του καθενος ειναι να λεει ο,τι θελει κ να διαμαρτυρεται για ο,τι θελει

  το προβλημα μας σαν κρατος ειναι οτι απτη στιγμη που καποιος διαμαρτυρεται πρεπει να τον χαιδεψουμε οπωσδηποτε.Κυβερνηση ειχε τοσα χρονια ο τοπος και εχει ωστε να επιβαλλει την ταξη θεωρητικα,γιατι στην πραξη...

 37. nik avatar
  nik 15/08/2009 10:37:33

  Tο ΚΚΕ μπορεί να μη κυβερνά, αλλά είναι η ιερή αγελάδα του συστήματος και όλοι, αριστερά και δεξιά, θέλουν να τα έχουν καλά μαζί του.
  Και κατά ένα περίεργο τρόπο στην Ελλάδα η λέξη "αντικομμουνισμός" είναι κάτι σαν πολιτική κατηγορία. Η αντίστοιχη κατηγορία στις ΗΠΑ είναι "σοσιαλισμός".

 38. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 16/08/2009 13:49:38

  ..και μόλις βρήκαν άλλους δύο..

 39. Γιώργος Σ. Χρήστου avatar
  Γιώργος Σ. Χρήστου 09/11/2009 17:31:05

  Δυστυχώς προκειται περί βλακώδους κι επικίνδυνης ανάλυσης κι αντίληψης.
  Ο κανόνας των 6 η 12 νμ δεν εφαρμόζεται σε αρχιπέλαγος.
  Εφαρμόζονται τα όσα προβλέπονται για τα παράκτια αρχιπελάγη.
  Το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι το Καστελλόριζο, αλλά τα κενά που παρουσιάζει η έθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο.
  Κενά απο την υποεκπροσώπηση.

  Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά στην οριοθέτησή τους, ο κος Καρυώτης όχι μόνο παραβιάζει ανοικτές θύρες, αλλά και παρουσιάζει φύκια ως μεταξωτές κορδέλες.

  http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/10/blog-post_1944.html

  Στα σχόλια φαίνεται η πλήρης άγνοια του κ. Καρυώτη για τα παράκτια αρχιπελάγη και τα όσα εφαρμόζονται σε Νορβηγία, Καναδά και Ινδία, τα συγχέει δε με τα αρχιπελαγικά κράτη του αρθ 46, ενώ η πρόταση αφορά στο αρθ 7.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.