#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/02/2011 09:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΚΚΕ: δημόσια αυτοκριτική για το Ν. Πλουμπίδη, 60 χρόνια μετάΜιλώντας σε εκδήλωση για τα 68 χρόνια της ΕΠΟΝ, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ  του ΚΚ, δήλωσε για το Νίκο Πλουμπίδη: "ο κομμουνιστής ήρωας και μάρτυρας βρέθηκε αντιμέτωπος με τη θανατική καταδίκη και το εκτελεστικό απόσπασμα, με το βάρος μιας άδικης κατηγορίας από την καθοδήγηση του ίδιου του κόμματος για το οποίο έδινε και τη ζωή του".

Υπογραμμίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό επαναλαμβάνεται αργότερα με αντίστοιχη κατηγορία εναντίον του Ζαχαριάδη, η κυρία Παπαρήγα σημείωσε ότι «δεν είναι παραδεκτό να ταυτίζονται οι διαφορετικές απόψεις με τον ταξικό εχθρό, γιατί αυτού του τύπου η διαπάλη όχι μόνο δεν βγάζει πουθενά, όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε φοβερή αδικία, αλλά συγκαλύπτει το πολιτικό περιεχόμενο των διαφορών και τις υποκαθιστά με προσωπικές διαμάχες».

O Νίκος Πλουμπίδης συνελήφθη από τις Αρχές το 1952 και εκτελέστηκε στις 14 Αυγούστου 1954 με τη κατηγορία της κατασκοπείας. Μέχρι το τέλος της ζωής του δήλωνε ότι «θα παραμείνει και θα πεθάνει κομμουνιστής».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 28/02/2011 09:50:18

  Μας δουλεύει η Παπαρήγα; Αφού μετά θάνατον τον είχαν αποκαταστήσει τον Πλουμπίδη. Για τον Ζαχαριάδη και για τον εμφύλιο και για τον σταλινισμό και για την υποστήριξη ολοκληρωτικών καθεστώτων περιμένουμε απολογία. Ο Ζαχαριάδης έλεγε πράκτορα τον Σιάντο. Τι να λέμε τώρα;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Professor Moriarty 28/02/2011 10:17:57

   H "πάπισσα Αλεξάνδρα" του Κόμματος εδέησε να μιλήσει για τον Πλουμπίδη! Θυμίζει εκείνες τις παπικές εγκυκλίους στη λατινική.
   Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ απολογία του ΚΚΕ για τον σταλινισμό και τα γκουλάγκ (και για τον λενινισμό θα έλεγα, αφού και αυτός βαρύνεται για ουκ ολίγα εκλήματα). Ο λόγος είναι απλούστατος: Μία τέτοια απολογία θα σημάνει το τέλος του ΚΚΕ, την αυτοαναίρεσή του. Ο λενινισμός, τα γκουλάγκ, οι εκτελέσεις, ο σταλινισμός, όλα αυτά είναι σύμφυτα στο ΚΚΕ, εκεί επάνω έχει βασίσει την ύπαρξη και την πορεία του. Θα είναι σαν μία χριστιανική Εκκλησία να λέει "αρνούμαι την Ανάσταση του Χριστού" και να επιμένει να λέγεται "χριστιανική Εκκλησία".
   Στην περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, το ΚΚΕ θα μεταβληθεί σε ένα είδος είτε Σύριζα, δηλ. τροτσκίζουσας ή τροτσκιστικής άκρας Αριστεράς, είτε σε μία μεταμαρξιστική φιλελεύθερη Αριστερά, αμερικανικής κοπής. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Οπότε, ο αυτοεγκλωβισμός του στη σταλινική περίοδο είναι μονόδρομος, όρος επιβίωσης.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/02/2011 10:17:21

  Το ανεκδοτο με το χοτζα το ξερετε;
  Παρουσιαζονται δυο αντιδικοι μπροστα στον χοτζα για να δικασει.Αφου λεει ο Α την ιστορια του αποφαινεται ο χοτζας : Εχεις δικιο.Μετα λεει την ιστορια του και ο Β που ειναι τελειως αντιθετη και ο χοτζας παλι λεει : Εχεις δικιο.
  Τοτε ενας απο το ακροατηριο φωναζει : Αφου ειπαν τελειως αντιθετα πραγματα δεν μπορουν να εχουν και οι δυο δικιο.Ή ο ενας ειναι σωστος ή ο αλλος.Και η απαντηση του Χοτζα : και εσυ εχεις δικιο.
  Καθε σχεση με την ελληνικη πολιτικη ειναι συμπτωματικη.

 3. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 28/02/2011 10:53:16

  Τι να πει κανείς ; Πρόοδος;

  57 χρόνια μετά την εκτέλεση του αναγνωρίζουν το ¨λάθος¨ , όχι την εγκληματική πολιτική του δογματισμού σαν αποτέλεσμα του ¨δημοκρατικού¨-συγκεντρωτισμόύ και των αρχών του ¨κόμματος νέου τύπου¨...

  Και τα εγκλήματα στο Κ.Κ.Ε. δεν ήταν κυρίως στην εξόντωση , ηθική και φυσική , διαφωνούντων , ΑΛΛΑ οι κατά περιόδους ¨πολιτικές και στρατηγικές του ¨.

  Να ευχηθούμε ότι μετά από 57 χρόνια ( το 2068 ! ) το ¨Κ.Κ.Ε.¨ θα αναγνωρίσει ότι η θέση του πως στην Ελλάδα του ιμπεριαλιστικού ¨Μνημονίου¨ δεν έχουμε ¨ξένη κατοχή¨ , αλλά απλά έναν ¨συνήθη καπιταλισμό¨ του ¨ελληνικού μονοπωλιακού κεφαλαίου¨ , ήταν ένα ¨λάθος¨ , όπως οι Συμφωνίες του Λιβάνου και της Βάρκιζας ( 1944-1945 ) και η ¨5η του Ολομέλεια¨ (1949 ) για το δικαίωμα ¨αυτοδιάθεσης μέχρι απόσχισης¨ της ¨σλαβομακεδονικής μειονότητας¨ και η καταδίκη της έναρξης του εθνικού-απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο ( 1955 ) ;

  Να ευχηθούμε ότι μετά από 57 χρόνια θα αναγνωρίσει ότι η μετανάστευση και το αίτημα ¨για ανοιχτά σύνορα - ουρανούς και θάλασσες¨ δεν είναι ¨διεθνισμός¨ , ¨δικαίωμα¨ των κολασμένων του τρίτου κόσμου και ¨ευλογία θεού¨ , αλλά μια προγραμματισμένη πολιτική του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού για την διάλυση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής των κρατών ( των τοπικών κοινωνιών δηλαδή σε διεθνές επίπεδο ) και την καταβαράθρωση των εργασιακών κατακτήσεων και δημοκρατικών ελευθεριών του 19ου αιώνα στα πλαίσια των αναγκών της ΄¨ παγκόσμιας καπιταλιστικής αγοράς¨ και της λεγόμενης ¨παγκόσμιας διακυβέρνησης¨ ;

  Τέλος , τι ενδιαφέρουν οι ¨πρωτοπορίες¨ που κάνουν διαρκώς ¨λάθη¨ στις εκτιμήσεις και τις στρατηγικές τους ( βλέπε προσκύνημα από το Κ.Κ.Ε στην ¨περεστρόικα¨ και την ¨γερμανική ενοποίηση¨ το 1990 ) , τα οποία μάλιστα αναγνωρίζουν μετά από 57 χρόνια ;

  Ίσως όμως όλες οι θρησκευτικά ( ¨πιστεύω¨ σαν υποκειμενική ερμηνεία των πραγμάτων και ¨βούληση¨) προσηλωμένες Εκκλησίες του ¨Δήμου¨ ( με τα Ιερατεία τους ) να επιβιώνουν μέχρι σήμερα στην βάση καλής αξιοποίησης της ¨αγνότητας των μελών τους¨ και των ¨μαρτύρων ¨ που θυσιάστηκαν για ¨ένα καλλίτερο ¨ΑΥΡΙΟ ¨ . Με την ¨τυμβωρυχία¨ δηλαδή , όπου δεν μετρά το αποτέλεσμα των ¨αγώνων¨ και των ενεργειών τους , αλλά η ¨πίστη¨ και η ¨θυσία¨ για τον επίγειο και ουράνιο παράδεισο για τον οποίο επιτρέπεται ¨μεταβατικά¨ και η ¨κόλαση…¨.

  Η μοναδική στιγμή που βαφτίστηκε το Κ.Κ.Ε. με τον λαό μας και τις τύχες του ήταν η Εθνική Αντίσταση. Από εκεί κα πέρα ¨επέζησε¨ αξιοποιώντας με το ¨μάρκετινγκ¨ τους μαρτύρες -ήρωες που θυσιάστηκαν στον επικό αυτό αγώνα υπό την καθοδηγησή του.

  ¨Να δεις ¨μου έλεγε ο μακαρίτης πατέρας μου, μόλις αγωράζαμε ένα ¨αριστερό έντυπο¨ , που τα 2/3 της ύλη τους θα αναφέρεται στις ¨αναμνήσεις¨ των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης - είναι ¨κολυμβήθρα για τον εξαγνισμό¨ όλων των ¨πολιτικών τους εγκλημάτων¨ και την συσκότιση της ανικανότητας να διεξάγουν έναν επιτυχή αγώνα , να κρύψουν το τι κάνουν ή δεν κάνουν σήμερα ( ! ) , ¨πρόκειται για τυμβωρυχεία παιδί μου ...¨. Και είχε απόλυτα δίκιο, αυτό διαπιστώω ακόμα και σήμερα 36 χρόνια μετά από τον πρόωρο θάνατο του.

  Αναγνωρίζω ότι ίσως να είμαι εγώ λάθος που δεν αναγνωρίζω αυτή την πραγματικότητα , την ¨μεταφυσική ανάγκη¨ των ανθρώπων να ¨παθαίνουν¨ για κάτι το ¨υπερβατικό¨ και άγνωστο... με μεγάλη διάθεση ¨αυτοθυματοποίησης¨ , ¨εξαγνισμού¨ και ¨αγιοποίησης¨.

  Αλλά ας μην γινόμαστε ¨αντικομουνιστές¨ , ¨πράκτορες της αντίδρασης¨ και ¨αντεπαναστάτες¨ , φαινόμενα με τα οποία δεν έχει με ¨τίποτα¨ να κάνει το Κ.Κ.Ε. και η κ. Παπαρήγα !

 4. neotera avatar
  neotera 28/02/2011 10:56:58

  Πάντα υπηρχα προβλήματα ανάμεσα σε αγωνιστές του εξωτερικού και του εσωτερικού. !

 5. κάποιος avatar
  κάποιος 28/02/2011 12:35:05

  Ο Νίκος Πλουμπίδης έχει ήδη αποκατασταθεί από το ΚΚΕ στην 9η Ολομέλεια της Κ.Ε. το 1958.
  Ο Νίκος Πλουμπίδης απέδειξε το ήθος του στελέχους του ΚΚΕ , του κομμουνιστή που ακόμα και όταν το Κόμμα του λάθος τον αποκήρυξε αυτός εκτελέστηκε κραυγάζοντας "ζήτω το ΚΚΕ".
  Η δημόσια δήλωση της γγ του ΚΚΕ έρχεται απλά να επιβεβαιώσει την αποκατάσταση της μνήμης του μπροστά στην έκδοση του β' τόμου δοκιμίου ιστορίας του ΚΚΕ.
  Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που επιδιώκεται να καταγραφούν τα αίτια της "συνωμοσιολογίας" μέσα στο ΚΚΕ. Μια "συνωμοσιολογία" που οδήγησε σε αστήρικτες και απαράδεκτες κατηγόριες τόσο σε βάρος του Πλουμπίδη όσο και σε βάρος του τότε γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη, που με την απαράδεκτη παρέμβαση των σοβιετικών καθαιρέθηκε.
  Τα υπόλοιπα περιττεύουν για την ώρα.

  • l
   l' ami du peuple @ κάποιος 28/02/2011 13:23:10

   αν και οι σταλινικοι ειχαν ΑΠΟΛΥΤΟ δικιο, οταν ελεγαν πως "οταν τα αστικα κομματα γινουν παρανομα, τοτε οι αστοι θα μπουν μεσα στο κομμουνιστικο κομμα".

   αποδειξη ειναι οσα συμβαινουν στη κινα, και πολυ παραπανω οσα συνεβησαν με τους "ολιγαρχες " που ολοι τους ησαν μελη του κομματος.

   αυτο να μην εκληφθει σαν συμφωνια με την πολιτιστικη επανασταση ή τις εκκαθαρισεις των δικων της μοσχας. χρειαζεται αλλος τροπος ξεκαθαρισματος των γραμμων της εργατικης ταξης απο αυτον.

 6. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 28/02/2011 16:20:57

  Αντί άλλου σχολίου.
  http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9648843

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.