#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/02/2011 17:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιράν του Νείλου;


Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη

Όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο είναι πολύ σημαντικότερα για το παγκόσμιο σύστημα αλλά και για μας, από την εισβολή στο Ιράκ ή τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν μια κρίση σημαντικότερη από κάθε άλλη, διότι εκτροπή της Αιγύπτου, της πολιτικής Μέκκας του αραβικού κόσμου, σε ισλαμικό καθεστώς ανατρέπει όλο τον σχεδιασμό ασφάλειας του Ισραήλ. Ανατρέπει τους γεωστρατηγικούς όρους.

Για την χώρα μας ένα Ιράν του Νείλου, με δεδομένη την ολοένα και πιο σκληροπυρηνική στροφή του τουρκικού ισλαμοφασισμού θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη. Δείτε απλά τον χάρτη, δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός των γεωστρατηγικών παιγνίων. Ακόμη κι ο παραλίγο δόκτωρ Δρούτσας μπορεί να το καταλάβει.

Παρά τα μυθεύματα που διακινούνται, το ξεκίνημα και η κλιμάκωση της κρίσης δεν σχεδιάστηκαν από τις ΗΠΑ. Πολύ απλά η Ουάσιγκτον σύρθηκε από τις εξελίξεις και τώρα, χωρίς βάθος σκέψης και στρατηγική, ξεφορτώνει τον Μουμπάρακ, τον άνθρωπο που υπηρέτησε πιστά τα συμφέροντα της υπερδύναμης επί δεκαετίες. Ο γηραιός στρατηγός είναι που μάζεψε τις άλλες αραβικές χώρες και ο στρατός του συμμετείχε στον πρώτο πόλεμο του Κόλπου στο πλευρό των Αμερικανών.

Τώρα τον «πουλάνε», αφού τον υπονόμευσαν με δηλώσεις για «ομαλή αλλαγή», «εκδημοκρατισμό» κλπ, ψελλίζοντας για κάτι άγνωστο στις αχανείς φτωχές μάζες των φελάχων: «δημοκρατία».

Την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, πιστεύω το αργότερο σε 2-3 μέρες από τώρα, θα έχει συντελεστεί η αλλαγή. Αν ο Μουμπάρακ πειστεί να παραιτηθεί και συντελεστεί ομαλή, νομιμοφανής, αλλαγή με αναρίχηση στην Προεδρία του Αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϋμάν, με τις πλάτες του κραταιού και σεβαστού από το λαό Στρατού, τότε είναι πιθανό να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου. Αν προχωρήσει σε κάποιες αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού αλλά με σεβασμό στο staus quo ante με το Ισραήλ, τότε οι ανεξέλεγκτοι κίνδυνοι εκλείπουν. Προσωρινά.Στην Αίγυπτο υπάρχει ισχυρό αίσθημα αιγυπτιακής εθνικής ταυτότητας. Υπάρχει λοιπόν ελπίδα να μην απλωθεί η πυρκαγιά του ριζοσπαστικού Ισλάμ. Το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν ματώσει πολλές φορές στην πρόσφατη Ιστορία, είναι πολύ μεγάλο στην συνείδηση των απλών ανθρώπων κι ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών αλλά και βετεράνος του Πολέμου των 6 Ημερών και του Γιομ Κιπούρ, Ομάρ Σουλεϋμάν, έχει κάποιες πιθανότητες να εξομαλύνει την κατάσταση.

Στο Τελ Αβίδ δεν κοιμούνται αυτές τις μέρες. Η σχέση με την Αίγυπτο ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής συμμαχιών των Ισραηλινών, της ασφάλειας τους. Το Ισραήλ ήδη αναγκάζεται προληπτικά να συγκροτήσει νέα ισχυρή τεθωρακισμένη μονάδα στα σύνορα με την Αίγυπτο, τα οποία ως τώρα είχαν μόνο μικρές δυνάμεις επιτήρησης.

Αν η αλλαγή γίνει σε χαοτικές συνθήκες και δούμε σκληρούς ισλαμιστές στο τιμόνι της Αιγύπτου, οι συμφωνίες με το Ισραήλ θα καταγγελθούν και οι Ισραηλινοί θα επιστρέψουν σε συνθήκες περικύκλωσης.

Η σχέση τους με την Τουρκία, πάλαι ποτέ στρατηγικό εταίρο του Ισραήλ, είναι πλέον εχθρική. Το Τελ Αβίδ έμαθε με σκληρό τρόπο αυτό που έγραψε σε ανύποπτο χρόνο ο Λιούϊς: δεν υπάρχει μετριοπαθές Ισλάμ. Όλες οι συμφωνίες, στρατιωτική, ανταλλαγής πληροφοριών κλπ, είναι πλέον - άλλες στην πράξη κι άλλες και τυπικά - καταγγελμένες, νεκρό γράμμα. Η Τουρκία κατατάχθηκε πλέον από την κυβέρνηση, την Τσαχάλ (ο Ισραηλινός Στρατός) και τις υπηρεσίες ασφαλείας του Τελ Αβίδ, ως εχθρός.

Ο μοναδικός αγωγός που τροφοδοτεί με φυσικό αέριο το Ισραήλ έρχεται από την Αίγυπτο και ήδη χθες, Σάββατο, ανατινάχθηκε από άγνωστους δολιοφθορείς.

Επομένως για τους Ισραηλινούς είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση τους η συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα, με σύνδεση των εφαπτόμενων ΑΟΖ των τριών χωρών μας, με την δημιουργία υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ και τα αχανή ενεργειακά κοιτάσματα μας με την Ευρώπη, μέσω Κύπρου και Κρήτης. Οι τρεις χώρες θα λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα και θα κερδίζουμε άπλετο χρήμα πουλώντας αέριο στην Ευρώπη. Ξοφλάμε δέκα κρίσεις κι έχουμε κι άλλες τόσες ρέστα. Αλλάζει ο χάρτης, αλλάζει η θέση μας στο παγκόσμιο σύστημα.

Το Ισραήλ δεν συζητά καν για αγωγό μέσω Τουρκίας και κάθε προσπάθεια διατήρησης διόδων επικοινωνίας και συνεργασίας με το τουρκικό κατεστημένο απέτυχε, κατέρρευσε κάτω από το βάρος των τουρκικών ηγεμονικών φιλοδοξιών, της απροκάλυπτης εχθρότητας κυβέρνησης και λαού της Τουρκίας προς το Ισραήλ. Το Τελ Αβίδ δεν μπορεί να συνεργαστεί με την χώρα που κλιμακώνει την εχθρότητα της, με τον λαό που ο αντισημιτισμός χτυπάει κόκκινο. Δεν μπορεί να εξαρτάται ενεργειακά από τον εχθρό του. Αυτή η αρτηρία πλούτου και ενεργειακής αυτονομίας μπορεί να περνά μόνο μέσα από χώρο που δεν ελέγχεται από ισλαμικά καθεστώτα από εμάς, τον Ελληνισμό.

[caption id="attachment_84156" align="alignnone" width="600" caption=" Jimmy Carter, Anwar Sadat, Menahem Begin"][/caption]

Την αρτηρία αυτή και την επιβίωση του ισραηλινού κράτους θα τις διαφυλάξουν οι κραταιές κι εμπειροπόλεμες  Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αλλά πρωτίστως, άγνωστος αριθμός πυρηνικών κεφαλών. Λέγεται πάνω από 100.

Οι Ισραηλινοί δεν αστειεύονται με την επιβίωση τους ως κράτους και λαού.

Ακόμη κι αν η Αίγυπτος δεν πέσει στο χάος, ακόμη κι αν η πολιτική Μέκκα του αραβικού κόσμου δεν μετατραπεί σε Ιράν του Νείλου, η ανάγκη του Ισραήλ για συνεργασία μαζί μας είναι αναγκαία, όπως το οξυγόνο.

Μια τεράστια ευκαιρία και πρόκληση ανοίγεται μπροστά μας. Κι όμως η Κυβέρνηση ομφαλοσκοπεί, διότι ο κ. Δρούτσας είναι έμπλεος φόβου για το πώς θα αντιδράσουν οι…Τούρκοι!

Η ανάληψη της ηγεσίας της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά είναι επιτακτική ανάγκη για το εθνικό συμφέρον. Αυτός μπορεί.

Κι εν τω μεταξύ, 10.000.000 Αιγύπτιοι Κόπτες, οι χριστιανοί απόγονοι των αρχαίων Αιγυπτίων, διατρέχουν πλέον τεράστιους κινδύνους. Επί χρόνια υφίστανται μια μορφή γενοκτονίας. Οι βιασμοί των χριστιανών γυναικών είναι καθημερινή πρακτική. Απαγωγές, προπηλακισμοί, φόνοι, κάθε λογής διώξεις αποτελούν καθημερινή πρακτική. Τυχόν ανάληψη της εξουσίας από φονταμενταλιστές ή μακρά περίοδος αναρχίας, δημιουργούν ορατό κίνδυνο πλήρους αφανισμού.

Οι εν Ελλάδι «επαναστάτες» του καπουτσίνο δεν βρήκαν ποτέ δυο λέξεις για τα εκατομμύρια των απηνώς διωκόμενων από το Ισλάμ Χριστιανών της Αιγύπτου. Ονειρεύονται «δεκέμβρηδες» και τώρα που πλησιάζει το Τριώδιο, αντί για φασουλήδες θα ντυθούν εξεγερμένοι φελάχοι. Καμήλες που θα βρούνε;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. giannis avatar
  giannis 06/02/2011 17:58:16

  Καλά όλα αυτά που λες, τη Μάργκαρετ όμως τη ρώτησες αν συμφωνεί;
  Πέρα απ' την πλάκα τώρα.
  Ο γιωργάκης δεν θα κάνει τίποτα που μπορεί να ενοχλήσει την Τουρκία. Σύντομα θα το καταλάβουν οι Ισραηλινοί, θα τα ξαναβρούν με τους Τούρκους (το χρήμα θα το βάλει ως συνήθως η Αμερική) κι εμείς θα μιλάμε πάλι για χαμένες ευκαιρίες.

 2. ierofantis avatar
  ierofantis 06/02/2011 18:16:17

  Σε λίγο καιρό δε, αν στραβώσουν τα πράγματα στην Αίγυπτο και, αντί ομαλής μετάβασης και ελέγχου των γεγονότων, βιώσουμε τίποτα ακρότητες, εκτός από τους Ισραηλινούς, που πλέον θα έχουν πολύ περισσότερο ανάγκη τον Ελληνισμό, και οι Αμερικανοί θα προστρέξουν σε αναζήτηση αξιόπιστων συμμαχιών στην περιοχή, ειδικά όσο η νεο - οθωμανική Τουρκία τραβά το δρόμο της περιφερειακής δύναμης, με τάσεις αυτονομίας έναντι των Αμερικανών.

  Χρυσή ευκαιρία για την ελληνική εξωτερική πολιτική να εξοβελιστεί μια και καλή η Τουρκία από προνομιακός συνομιλητής της Αμερικής στην περιοχή και με τους Εβραίους στην Μ. Ανατολή και εμάς στα Βαλκάνια, να τηρηθεί η εποπτεία των Αμερικανών στην περιοχή.

  Αυτό, λαμβανομένου υπόψη ότι αφενός ήδη στα Βαλκάνια η Ελλάς έχει ισχυρή οικονομική παρουσία, ενώ και στον μουσουλμανικό κόσμο και ειδικά αυτόν της Μ.Ανατολής, διαθέτει προαιώνια έξωθεν καλή μαρτυρία.

  Αλλά και στο βορρά, οι σχέσεις με την Ρωσική Αρκούδα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολύ πιο ομαλές και ειλικρινείς από κάθε άποψη, σε σχέση με τις όψιμες και εν πολλοίς, καθαρά συγκυριακές, οικονομικές σχέσεις που προσπαθεί ασμένως να εγκαθιδρύσει ο νεο σουλτάνος με την παραδοσιακή δύναμη αυτή.

  Η ευκαιρία που παρουσιάζεται ενώπιόν μας, δηλαδή και το παιγνίδι των Αμερικανών να παίζουμε και την ασφάλεια του Ισραήλ να διασφαλίσουμε (τουλάχιστον ενεργειακά και ως γεωπολιτική συνέχεια της μικρής εδαφικής τους οντότητας) και την Ρωσική αρκούδα να την κρατάμε σχετικώς ευχαριστημένη μέσα στο πλαίσιο του status quo της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς και με πλήρη αντίληψη και αποδοχή του γεωστρατηγικού της βάρους, είναι χρυσή και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και ειλικρινή διάθεσή για συνεννόηση.

  Η μονομερής στάση δεν βοήθησε την χώρα μας και τώρα που βαδίζουμε σε κινούμενη άμμο στο διεθνές διπλωματικό στερέωμα, απαιτούνται ριξηκέλευθες απόψεις, ισχυρό ένστικτο και μάχιμη διπλωματία, με αναβάθμιση των στρατιωτικών μας δυνάμεων και αραγές εσωτερικό μέτωπο.

  Αν νομίζουμε ότι ο, his master voice ΓΑΠ, με τον VON DIMITRAKIS θα μπορέσουν να παίξουν το παιχνίδι έτσι πολυδιάστατο που είναι, χωρίς να δημιουργήσουν εντάσεις και αποκλεισμούς, είναι ζητούμενο που προσωπικά το έχω απαντήσει.

  Διότι καλό είναι να είσαι περιηγητής των πρωτευουσών ξένων κρατών και συνομιλητής των ξένων κυβερνήσεων, αλλά πρωτίστως πρέπει να κομίζεις σε αυτούς άποψη και πολιτική, να χαράζεις γραμμές και να αποτελείς σημείο αναφοράς. Αλλιώς περιπίπτεις σε γραφικό σουλατσαδόρο σαλονιών και υπάκουο δίαυλο αλλότριων εντολών και κελευσμάτων.

 3. ΑΡΕΣΜΑΡΕΣ avatar
  ΑΡΕΣΜΑΡΕΣ 06/02/2011 18:36:35

  Μήπως όμως τα πράγματα είναι πιο πονηρά απ' ότι σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνονται; Ξέρετε καμιά μεγάλη δύναμη που βάζει όλα της τα αυγά σε ένα καλάθι; Τον νέο ισλαμισμό (κίνημα Γκιουλέν στην Τουρκία , πολιτικό ισλαμισμό στην Μέση Ανατολή) οι εξ ατλαντικού αρχικά τον ενίσχυσαν χρηματοδοτώντας τον αφειδώς.Αν τον δουν να ενισχύεται τι θα προτιμήσουν άραγε; Να συγκρουστούν μαζί του ή να συνεταιρισθούν με αυτόν πουλώντας τους παλιούς τους συμμάχους; Γι΄ αυτό Φαήλο νομίζω ότι κάνεις λάθος.Στο τέλος θα την πατήσουμε όπως στην Μ.Ασία ,όπου η τότε πλανητάρχης (Αγγλία) μας εγκατέλειψε για χάρη του υποτιθέμενου εχθρου της Κεμάλ.

 4. TED avatar
  TED 06/02/2011 18:49:06

  Ευχαριστώ πολύ για τη νηφάλια αυτή ανάλυση των εν Αιγύπτω γεγονότων. Ευχαριστώ και για την "αποδοχή φιλίας" στο Facebook - το γράφω εις θέα όλων διότι ο ικανός αριθμός φίλων που πολύ πρόσφατα αποκτήσατε μου εξασφαλίζει ανωνυμία. (-:

  Μία απορία: γιατί γράφετε "Τελ Αβίδ" και όχι "Τελ Αβίβ";

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ TED 06/02/2011 20:17:05

   Χαχαχα! Τώρα το πρόσεξα. Έχεις δίκιο.

 5. anonymous avatar
  anonymous 06/02/2011 19:02:53

  Κάποια στιγμή η Δύση θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής σε βάρος του Ισλάμ. Τώρα πως θα το κάνουν για να μη φανεί είναι άλλο θέμα.
  ΥΓ. Κοίταζα τα δημογραφικά της Αιγύπτου και από 31 εκ το 1961 έγιναν πάνω από 70 εκ σήμερα.

 6. βαγόνι avatar
  βαγόνι 06/02/2011 19:28:06

  Kάποτε, ο Δυτικός κόσμος υπονόμευσε τους Μωσαντέκ, Μπεν
  Μπελλά,Μπάνι Σάντρ και τους ομοίους τους....αυτό το
  συνδυασμό ήπιας ισλαμικής παράδοσης και αδέσμευτου
  τριτοκοσμικού κινήματος. Αργότερα, έφτασε-στο όνομα του
  αντικομμουνισμού-να υποθάλπει φονταμενταλιστές !
  Τώρα πληρώνει αναδρομικά....και όχι μόνο αυτός...ο κόσμος,
  στο σύνολο του, οπισθοδρομεί!

  • neotera avatar
   neotera @ βαγόνι 06/02/2011 21:34:20

   Σωστά ! Η παραμονή του Μουμπάρακ με την μετάβαση ελεγχόμενη απ' τον Σουλεϊμάν αποτελεί επικράτηση των ισραηλινών απόψεων και συμφερόντων έναντι των αμερικανικών με τον Ομπάμα εκτεθειμένο μετά το τελεσίγραφο με το οποίο απαιτούσε την καθαίρεση του Μουμπάρακ μέχρι προχθές Παρασκευή. Θα πρέπει να λέγονται αυτά, δεν πειράζει.. ))

 7. Aris. A avatar
  Aris. A 06/02/2011 19:32:01

  Επιτέλους και το κράτος του Ισραήλ έστω και αργά αντιλαμβάνεται πόσο πιστή σύμμαχος είναι η Τουρκία.

  Θα είχαν αποφύγει όλη την ταλαιπωρία αν είχαν στοιχειωδώς διαβάσει ιστορία που αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Τουρκία δεν κρατάει ποτέ τον λόγο της.

  Προσωπικά δεν είμαι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να συνάψει στενές συμμαχικές σχέσεις με την Ελλάδα.

  Κάτι ο ρόλος των Εβραικών κοινοτήτων της Τουρκίας στον ξεριζωμό του 22 και του 55 κάτι ο ρόλος του Κίσσινγκερ το 74 με καθιστούν ιδιαίτερα δύσπιστο στην προοπτική μιας ΕλληνοΙσραηλινής συμφωνίας.

  Νομίζω ότι πρέπει να γίνουν πράγματα από πλευράς του Ισραήλ για να μας πείσουν για την ειλικρίνεια των προθεσεών τους.

  Και το λέω παρόλο που δεν πιστεύω σε ιδεοληψίες του τύπου οι Αραβες αδερφοί μας και οι δαίμονες Εβραίοι που φταίνε για όλα.

  Με δεδομένο ότι τα Ισραηλινά λόμπυ έχουν μεγάλη επιρροή στον Ευρωπαικό και Αμερικάνικο τύπο θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε δημοσιεύματα καταδίκης της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και παρουσίασης της επιθετικότητας που ασκεί εδώ και δεκαετίες στους γειτονές της.

  Σε στρατιωτικό επίπεδο με δεδομένη την κακή οικονομική μας κατάσταση θα είχε ενδιαφέρον η αύξηση με την έγκριση του Κογκρέσου της Αμερικάνικης στρατιωτικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την επιστροφή στο 7 προς 10 αλλά αντίστροφα.

  Επίσης θα είχε ενδιαφέρον η ΕλληνοΙσραηλινή συνεργασία να ξεκινήσει από το επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνιών.

  Είναι προφανές ότι στην γειτονιά μας κάτι σοβαρό συμβαίνει τελευταία.

  Επίσης η μικρή Ελλάδα πάντα τιμούσε τις συμμαχίες της και την υπογραφή της.

  Επίσης ότι κερδίσαμε ιστορικά το κερδίσαμε ακριβώς επειδή στις μεγάλες παγκόσμιες συγκρούσεις διαλέξαμε στρατόπεδο και ευτυχώς πέσαμε στου νικητή.

  Αρα με την λογική του ουδέτερου δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα και δεν συμφωνώ.

  Επειδή το παιχνίδι τώρα ανοίγει καλό είναι να μην βιαζόμαστε.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Aris. A 06/02/2011 20:23:57

   Αν μου επιτρέπεις μια παρατήρηση στα όσα λες, νομίζω ότι η επιστροφή στο 7 προς 10 έστω και αντίστροφα μάλλον δεν θα θα συμβεί στο μέλλον. Βλέπεις, οι αγορές όπλων είναι πλέον ανοικτές και έχει προ πολλού παρέλθει η εποχή της αποκλειστικής προμήθειας όπλων των δύο χωρών από την αμερικανική αγορά.

   Με τους Ισραηλινούς θα έλεγα και εγώ ότι καταρχήν έχουμε πράγματα να κάνουμε α) στον ενεργειακό τομέα β) στη διαχείριση υδάτων γ) στον αγροτικό τομέα δ) στον τουρισμό, ε) στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στ) στον τομέα των πληροφοριών και ζ) στις αγορές όπλων ή την απο κοινού ανάπτυξη οπλικών συστημάτων.

   Για συμμαχία δεν το βλέπω άμεσα και ίσως να μη μας χρειάζεται. Όμως η δημιουργία φυσιολογικών σχέσεων και με το κράτος του Ισραήλ και η τήρηση ίσων αποστάσεων από τους Εβραίους και τους Άραβες στη διπλωματία, περισσότερο θα εξασφαλίσει την εικόνα της χώρας μας ως δικαίου και ισορροπημένου συνομιλητή και των δύο πλευρών.

   Τέλος, η ουδετερότητα, όταν διακυβεύονται παγκόσμια συμφέροντα σε ένα συγκρουσιακό περιβάλλον, μπορεί και να είναι σωστή ως πολιτική άποψη, ειδικά άν, ως ουδετερότητα, είναι επιτήδεια...!

 8. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/02/2011 20:19:18

  Η φόρα της κατά ριπάς πληκτρολόγησης. Τελ Αβίβ.

 9. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ 06/02/2011 20:44:30

  Τα γεγονότα στην Αίγυπτο ενισχύουν μεσοπρόθεσμα την ελληνική θέση, διότι το Ισραήλ θα προσεγγίσει δυναμικά την Ελλάδα.
  Όσο για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, πρόκειται για ένα ακραίο ισλαμιστικό κίνημα, το οποίο ιδρύθηκε το 1928, συνεργάστηκε ενεργά με την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία, παράρτημά δε των Αδελφών Μουσουλμάνων είναι η Χαμάς στα παλαιστινιακά εδάφη.
  Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι η ιδεολογική επιρροή των Αδελφών Μουσουλμάνων μεταξύ των ισλαμικών μεταναστευτικών κοινοτήτων της Ευρώπης.

 10. O Chazos tou Choriou avatar
  O Chazos tou Choriou 06/02/2011 21:04:08

  Πρεπει ο Αντωνης να εξηγησει ο ιδιος στους ισραηλινους οτι το αυριο της Ελλαδας νομοτελειακα και γρηγορα ειναι αλληλενδετο με την διακυβερνηση της χωρας απο την Ν.Δ.

  Και αυτοι ξερουν...

 11. Νίκος avatar
  Νίκος 06/02/2011 21:18:40

  "...ένα Ιράν του Νείλου, με δεδομένη την ολοένα και πιο σκληροπυρηνική στροφή του τουρκικού ισλαμοφασισμού θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη..."

  Φαήλε, καλησπέρα.
  Αυτή είναι μία υπόθεση εργασίας. Υπάρχει και δεύτερη: Τα δυο ισλαμικά κράτη δεν σημαίνει ότι θα έχουν κατ' ανάγκη ενιαίο μέτωπο εναντίον μας. Διότι δεν θα έχουν παρόμοια συμφέροντα. 'Αλλο η προσεγγιση τους και άλλο η σύγκλιση συμφερόντων. Εναπόκειται στην Ελληνική διπλωματία και στρατηγική να "διαιρεί και να βασιλεύει". Βέβαια με τους τωρινούς ερασιτέχνες δεν ελπίζουμε και πολλά. Αλλά ακόμα και σύγκλιση συμφερόντων σημαίνει ότι το Ισραήλ θα μας χρειάζεται εσαεί. Και θα είναι προς συμφέρον του να μας στηρίζει.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος 07/02/2011 01:20:14

   Μάθε δυστυχώς την στάση, ήδη επί Μουμπάρακ, της Αιγύπτου στο ζήτημα της δικής του ΑΟΖ και τι λέει περί Καστελόριζου και θα δεις ότι τα μαντάτα είναι ήδη κακά. Μην έχεις ψευδαισθήσεις.

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/02/2011 09:11:23

    Ναι, την γνωρίζω την στάση της και δεν υποστηρίζω ότι οι δυο υποθέσεις εργασίας είναι είτε-είτε. Ακόμα και Ισλαμική να γίνει αλά-Ιράν δεν σημαίνει ότι θα συνταχθεί αναγκαστικά με την Τ. Περιμένω ανάλυση για το αν στην παρούσα περίοδο και στο κοντινό μέλλον υπάρχει σύγκλιση συμφερόντων Αιγύπτου- Τουρκίας. Μάλιστα, πιστεύω ότι μια τριμερής για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγ. είναι επιτακτική. Με την Τουρκία δεν πιστεύω ότι θα τα βρούμε.

    • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
     Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Νίκος 07/02/2011 14:22:28

     Συμφωνώ αλλά αυτό προϋποθέτει πρώτα να δούμε την διάδοχη κατάσταση στην Αίγυπτο.

 12. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 06/02/2011 21:33:47

  Τα 4.000.00 λαθρομεταναστών έχετε καμιά γνώμη πως τα διώχνουμε?
  Τις 250 ΜΚΟ διεθνικού χαρακτήρα πως τις καταργούμε?
  Το 0,3 του ΣΥΡΙΖΑ (το δίκτυο) πως το αντιμετωπίζουμε?
  Τα ΜΜΕ που κατέχουν εθνικές συχνότητες πως τα κάνουμε Ελληνικά?
  Αγαπητέ Φαήλο τα 5-6 άτομα που αρχίζουν να ξεχωρίζουν στη ΝΔ αυτή τη στιγμή, δεν φτάνουν. Χρειάζονται 50-60 ιδεολόγοι του δικού σου εκτοπίσματος .

 13. Greeklish avatar
  Greeklish 06/02/2011 21:33:59

  Η ανάλυση είναι καλή όμως βασίζεται σε μια παραδοχή η οποία μπορεί να μην ισχύει ότι η διάδοχη κατάσταση θα είναι οι ισλαμιστές. Ακόμα και οι αδελφοί μουσουλμάνοι είναι οι πιό ήπιοι δυνατοί μουσουλμάνοι. Το θέμα με τους κόπτες σημαντικό βέβαια αλλά ίσως υπερβολικό ακόμα και ώς πρός τον αριθμό τους ίσως είναι οι μισοί από όσους αναφέρεις Φαήλο. Επίσημη στατιστική πάντως δεν υπάρχει.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Greeklish 07/02/2011 01:25:33

   Δες αυτό:
   Wikipedia:
   Religion in Egypt controls many aspects of social life and is endorsed by law. The 2006 census counting method did not include religion, so the number of adherents of the different religions are usually rough estimates made by religious and non-governmental agencies.

   Egypt is predominantly Muslim, with Muslims comprising between 80% and 90% of a population of around 80 million Egyptians[1][2][3][4][5][6][7][8][9] The vast majority of Muslims in Egypt are part of the Sunni Islam. A significant number of Muslim Egyptians also follow native Sufi orders,[10] and there is a minority of Shi'a numbering a few thousands.

   The remainder of Egyptians, numbering between 10% and 20% of the population,[11] belongs to the native Coptic Orthodox Church of Alexandria, an Oriental Orthodox Christian Church.[2][4][5][6][7] The most recent declarations, made by Pope Shenouda III and bishop Morkos of Shubra in 2008, put forward the number of Orthodox Copts in Egypt as being over 12 million. Other estimates made by church officials estimate this number to be 16 million. Protestant churches claim a membership of about 300,000 Egyptians,[12] and the Coptic Catholic Church is estimated to have a similar membership among Egyptians.[8][9] Based on these estimates, the total number of Christians in Egypt is between 15% and 20% of a total population of 80 million Egyptians. While some government sources have claimed a percentage of around 6 to 10%,[13][14][15][16][17][18][19][20] a number of published sources such as the Washington Institute, in addition to some of the Coptic sources, uphold that Christians represent more than 10% of the total population and claim that they actually still compose up to 15 or even 20% of the Egyptian population.[21][22][23][24][25][26][27]

   There is also a small, but nonetheless historically significant, non-immigrant Bahá'í population, estimated around 2000 persons,[19] and an even smaller community of Jews about 200,[19][28] then a tiny number of Egyptians who identify as atheist and agnostic. The non-Sunni, non-Coptic communities range in size from several hundreds to a few thousand. The original Ancient Egyptian religion has all but disappeared.
   Είναι λοιπόν κάτι μεταξύ 8 και 16 εκατομμύρια.

 14. Θοδωρής Λακεδαιμόνιος avatar
  Θοδωρής Λακεδαιμόνιος 06/02/2011 21:50:04

  Καλή ανάλυση Φαήλο,δένει και με την αφιξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου στο Καστελόριζο για παρακολούθηση της τουρκικής άσκησης,λόγω αλλαγής των γεωπολιτικών ισορροπιών(Το Τελ Αβίβ έχει ρίξει την ιδέα κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.Εάν επιβεβαιωθούν οι ενδείξεις, η Ευρώπη θα έχει ενεργειακές πηγές στην αυλή της.Αυτός είναι ο λόγος που η Μέρκελ επισκέφθηκε τη Λευκωσία .Για τον ίδιο λόγο θα την επισκεφθεί και ο Σαρκοζί).Ο παρ΄ολίγον Δρ. του ΥΠΕΞ εχει πάρει γραμμή τι παίζεται;Γιατί ο άλλος...ο παρ΄ολίγον ταχυδρόμος του Καϊρου εχει μείνει στο ...Ερζερούμ;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Θοδωρής Λακεδαιμόνιος 07/02/2011 01:30:57

   Ο Δρούτσας φοβάται την αντίδραση των Τούρκων και δυστυχώς, απ' ότι δείχνουν τα πράγματα, ο Παπανδρέου απλώς ΔΕΝ κάνει τίποτα. Αυτό σημαίνει υπονόμευση του μέλλοντος και των τρισέγγονων μας.
   Όποιος δείξει ατολμία στο ζήτημα αυτό είναι εκ του αποτελέσματος προδότης. Αν ακούσει αυτά που του λέει ο Αντώνης θα κερδίσει η χώρα αλλά και ο ίδιος.
   Αυτά όμως είναι "προβλήματα χαρακτήρος", έτσι δεν είναι Θοδωρή Λακεδαιμόνιε; Άμα δεν μπορείς, δεν μπορείς. Άμα είσαι φτιαγμένος για ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, πού να κάνεις υψηλή εθνική πολιτική; Πρέπει να πιστεύεις στο Έθνος και στο εθνικό συμφέρον καταρχήν.
   Ας κάνουν στην άκρη, ο Αντώνης και πιστεύει και μπορεί.-

   • Νίκος avatar
    Νίκος @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 07/02/2011 15:20:41

    Φαήλε, το πρόβλημά μας δεν είναι μόνο ο ΓΚΑΠ αλλά ΟΛΗ η Ελλαδική κυβερνώσα ελιτ. Και είναι παντού, έχει διεισδύσει σαν καρκίνος παντού. Το 1994 όταν επισκέφτηκα το χωριό μου για τις εκλογές είχα πρωτοακούσει απο στέλεχος τους ΠΑΣΟΚ Νεαπολης Κοζανης, παρακαλώ, ότι "έλα μωρέ, γιατι δεν μοιραζόμαστε το Αιγαίο μισό-μισό με τους Τούρκους;" Και είχα γίνει Τούρκος, που έλεγε ο Πάππος μου.

 15. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/02/2011 21:53:50

  Eιμαι λιγο παραπανω αισιοδοξος.Η Αιγυπτος εχει μια μικρη φιλελευθερη παραδοση πριν το Νασερ με το κομμα Ουαφντ και καποιες πολιτιστικες επιρροες απο τη Δυση που ισως αποτρεψουν την ιρανοποιηση.Ισως ειμαστε στην αρχη μια εστω περιορισμενης κοινοβουλευτικης δημοκρατιας στον αραβικο κοσμο.
  Σε καθε περιπτωση εμεις δεν εχουμε λογο να μην προχωρησουμε τις σχεσεις με το Ισραηλ.
  Οταν οι Κοπτες των Αθηνων εκαναν μια διαδηλωση για καποια σφαγη στην Αιγυπτο κανενα κομμα της αριστερας δεν συμπαρασταθηκε ουτε η ΝΔ που τοτε ηταν κυβερνηση παρα μονο καποιοι του ΛΑΟΣ.Η ΝΔ γενικα τα αποφευγει αυτα -κακως - αλλα ισως ηταν και κυβερνηση και δεν ηθελε να τα χαλασει με το καθεστως.Η μη συμπαρασταση της αριστερας για μια σφαγη που εγινε στη χωρα του "αμερικανοδουλου" Μουμπαρακ δειχνει πολλα οταν πηγαινουν για ψυλλου πηδημα σε παρομοιες συγκεντρωσεις για αλλες περιπτωσεις.
  Εαν επικρατησει σκληρο ισλαμικο καθεστως και αρχισει διωγμους η Ελλαδα πρεπει να δεχθει εναν αριθμο χριστιανων προσφυγων που θα καλυψουν ολες τις αναγκες -αν υπαρχουν με τη κριση - και θα ειναι αντιβαρο στους μουσουλμανους.
  Ας μη ξεχναμε οτι το ελληνικο κρατος καποτε ισχυριζοταν και συμβολιζε οτι ηταν το κρατος των χριστιανων της Ανατολης.

 16. Κώστας avatar
  Κώστας 06/02/2011 22:16:37

  Ομάρ Σουλειμάν. Μπαρουτοκαπνισμένος στρατιωτικός. Και στον πόλεμο της Υεμένης(1962) και στους Αραβοισραηλινούς πολέμους παρών. Σεβαστός από όλους.
  Θα εξασφαλίσει αξιοπρεπή αποχώρηση Μουμπάρακ εν καιρώ και όχι "τώρα" όπως ήθελε το πεζοδρόμιο. Θα αντισταθεί σε έξωθεν πιέσεις. Θα συγκρετήσει τη χώρα και δεν θα την αφήσει στα χέρια των Αδελφών, που τώρα υποκρίνονται τους δημοκράτες. Μακάρι να είναι ο επόμενος.
  Μεγάλο μάθημα για τα καθ ημάς: Τα κέντρα αποφάσεων και χάραξης στρατηγικής στις ΗΠΑ είναι πολλαπλά. Και οι στόχοι και οι σκοποί τους πολλές φορές αντικρουόμενοι.

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΤΟΥΛΑΣ @ Κώστας 06/02/2011 23:42:35

   Πολύ εύστοχες παρατηρήσεις.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Κώστας 07/02/2011 01:32:02

   Μακάρι...

 17. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 06/02/2011 22:23:52

  Εγώ πάλι νομίζω ότι, ανεξάρτητα με αυτά που διαβάζω, τα οποία μου φαίνονται πολύ λογικά, η Ελλάδα έχει χορτάσει από σωτήρες. Εάν δεν δραστηριοποιηθούν οι πολίτες, δεν οργανώσουν επιτροπές ελεγχου της εξουσίας και δεν τοποθετήσουν τις βάσεις της συμμετοχικής δημοκρατίας, δεν θα γίνει τίποτα. Όσο καλός και αν είναι ο Σαμαράς, είναι αδύνατον να τα καταφέρει μόνος του. Κανείς δεν τα κατάφερε μέχρι σήμερα και δεν μου φαίνεται έξυπνο να φορτώνουμε τις ευθύνες κάθε φορά σε έναν νεο Μεσσία.

 18. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 06/02/2011 22:55:03

  Τηλεοπτική σειρά στην Τουρκία. Ο Τούρκος Τζέημς Μπόντ κατατροπώνει σε κάθε επεισόδιο σκοτεινούς και μισάνθρωπους σιωνιστικούς πράκτορες. Είναι τόσο κακοί, πού ο Mengele μπροστά τους φαντάζει υποδιέστερος. Η πιό υψηλή ακροαματικότητα τουρκικής τηλεοπτικής σειράς. Πάμπολλες επίσημες διαμαρτυρίες Ισραηλινών αξιωματούχων, πού βλεπουν να δημιουργείται στην κοινή γνώμη της Τουρκίας ένας έντονος αντισημιτισμός. Δεν βοηθάει καμμιά διαμαρτυρία. Οι σειρές συνεχίζονται και γυρίζεται ταινεία μεγάλου μήκους με παρόμοιο περιχόμενο. Σπάει τα ταμεία.
  Το πρώτο επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό τού Ομπάμα, είναι η Τουρκία.
  Σκηνές Davos 2010. Εξοργισμένος Ερντογάν να εγκαταλείπει live εκπομπή ( σίγουρος ότι δεν θα κοπεί ), μετά από ξέσπασμα ηθελημένης αγανάκτησης εναντίον τού Πέρες, προέδρου τού Ισραήλ. Προφανής αμηχανία όλων τών παρισταμένων και τού Πέρες ( φαίνονται καθαρά στό Video) . Αμεση επιστροφή του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και χιλιάδες άτομα να παραλληλούν στην επιστροφή του στο αεροδρόμιο. Δεν έχει ξανασυμβεί παρόμοιο γεγονός στίς συνδιασκέψεις του Davos. Τυχαίο;
  Υπουργείο Εξωτερικών Ισραήλ. Κάνουν σκουπίδι τον τούρκο πρέσβη μπροστά στίς κάμερες, εξηγώντας τους παριστάμενους δημοσιογράφους και πώς το κάνουν ακριβώς, μήν τούς φύγει κάποια λεπτομέρεια.
  Ο περίφημος στολίσκος βοήθειας για την Γάζα. Διοργανώνεται από ισλαμική τούρκικη οργάνωση, παρακλάδι τού ισλαμικού κόμματος του Ερντογάν. Παραδειγματική αντίδραση των Ισραηλινών, που ξέρουν πολύ καλά πού στοχεύει η όλη επιχείρηση, με 9 νεκρούς τούρκους ισλαμοακτιβιστές. Διεθνής κατακραυγή και καπάκι επίσκεψη Παπανδρέου στο Ισραήλ. Οδήγησε το πολιτικό ένστικτο τον γιωργάκη, την δεδομένη στιγμή, την επίσκεψή του στο Ισραήλ; την πιό ακατάλληλα στιγμή; Πρέπει να δεχθούμε ευθαρσώς ότι εκτελούσε εντολές. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε το ίδιο και για τον Ερντογάν ( ότι εκτελούσε εντολές ); Η προιστορία των τουρκοισραηλινών σχέσεων με την επιμελημένη (και στήν πολυπλοκότητα και στην χρονική διάρκεια) όξυνσή της μας οδηγεί απερίφραστα στο όχι.
  Τι συμβαίνει λοιπόν; Ποιανού το σενάριο και ποιός ο στοχος; Μπορούμε να κάνουμε μια σοβαρή ανάλυση να δούμε πού πάμε και γιατί;

  Η Κυβέρνηση ομφαλοσκοπεί λέγει ο κύριος Κρανιδιώτης.

  06/02/2011 απο εφημερίδα Μακεδονία
  Το Φεβρουάριο θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδης, το Μάρτιο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, ενώ τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών. Το τελευταίο εξάμηνο (μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα) έχουν ταξιδέψει στο Ισραήλ ο ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης (δύο φορές), ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης (δύο φορές) και έχει έρθει στην Αθήνα ανάλογος αριθμός αξιωματούχων της ισραηλινής κυβέρνησης.
  Δέν θα το έλεγα ομφαλοσκόπηση. Αν μας εξυπηρετεί εθνικά θέλω να μάθω. Αν ο Σαμαράς θέλει να εκμεταλευθεί εθνικά αυτή την ταχαίως αναπτυσσόμενη προσέγγιση, είναι γιατί ξέρι τι παίζεται και θεωρεί οτι ο γιωργάκης κωλλυσιεργεί;
  ΥΓ Γιά το πώς σκέφτεται και αντιδρά ο Ερντογάν είναι χρήσιμο και το κάτωθι απο την Ελευθεροτυπία
  enet.gr, 20:07 Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011
  Την παραπομπή των Τουρκοκύπριων διαδηλωτών απαιτεί ο Ερντογάν
  Μετά τις διαδηλώσεις Τουρκοκυπρίων με σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη δηλώνοντας ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια προσβολή».
  Διαδήλωση Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις, δημοσιογράφων ο Τούρκος πρωθπυουργός αναφέρθηκε στο θέμα μιλήσει λέγοντας πως είχε σχετική τηλεφωνική συνομιλία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου από τον οποίο ζήτησε να πράξει τα δέοντα.
  Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε πως είναι ενήμερος από βίντεο για τις διαδηλώσεις, τονίζοντας ότι σε αυτές υπήρχαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά όχι η τουρκική και υπογράμμισε πως «η τουρκοκυπριακή διοίκηση έπρεπε να επιδείξει την αναγκαία στάση απέναντι σε τέτοιες μη δημοκρατικές διαδηλώσεις που περιλαμβάνουν προσβολή της Τουρκίας, σε βαθμό που στα πανό υπήρχαν μέχρι και ύβρεις εναντίον της Τουρκίας».
  Μετά τιμής
  Ιωάννης

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ιαπετός 07/02/2011 01:47:47

   Αγαπητέ Ιωάννη,
   Όλα αυτά τα πήγαινε έλα δεν θα έχουν κανένα νόημα εάν δεν ανακοινώσουμε και δεν ορίσουμε ΑΟΖ η οποία να "συναντά" την κυπριακή και την ισραηλινή και δεν προχωρήσουμε σε συμφωνία με το Ισραήλ ώστε να ποντιστεί αγωγός ο οποίος από τις θαλάσσιες εξέδρες που θα στηθούν να μεταφέρει στις τρεις χώρες μας αέριο για τις ίδιες ανάγκες και μέσω Κύπρου και Κρήτης να υγροποιείται και να μεταφέρεται στην Ευρώπη, ώστε κάθε χώρα να εισπράττει τα αναλογούντα σε αυτήν.
   Τα άλλα με τις σημαίες δείχνουν απλά ότι τίποτε δεν άλλαξε.

 19. anonymous avatar
  anonymous 06/02/2011 23:02:33

  Αν αρχίσουν διωγμοί κατά των κοπτών πρέπει να τους βοηθήσουμε, όχι μόνο εμείς αλλά ολόκληρος ο δυτικός κόσμος και η Ρωσία, να αποσχιστούν. Νομίζω ότι είναι συγκεντρωμένοι στις ακτές. Αυτό το κομμάτι θα τους βοηθήσουμε να το αποσχίσουν.

 20. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 06/02/2011 23:08:59

  ΦΑΗΛΟ ,το τελευταίο χρονικό διάστημα βλέπω μια αλλαγή στην εξωτερική μας πολιτική ,επίσκεψη Ισραηλινου Προθυπουργού και αντιπροέδρου στην χώρα μας
  ,επίσκεψη ΓΑΠ ,κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τους Εβραίους .
  Μήπως οι Αμερικάνοι βλέποντας αυτά που έρχονται βάζουν στο παιχνίδι με τους Εβραίους την Ελλάδα.
  Μάλλον την Τουρκία την έχουν γραμένη ,γιατί γνωριζουν ότι θα διαμελισθεί ,εξάλλου πόσο ακόμα θα μπορούν να κρατούν υπόδουλους 30 εκατομύρια Κούρδους .

 21. Aris. A avatar
  Aris. A 06/02/2011 23:11:22

  Συμφωνώ.

  Εμείς ως Ελληνες αν υπάρχουν στοιχεία που απεργάζονται σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών δεν έχουμε καμία σχέση και ούτε συμμετέχουμε σε διχαστικά διλλήματα.

  Βρέχουμε επί αιώνες και με τους μουσουλμάνους και με τους ιουδαίους τα πόδια μας στην ίδια Μεσόγειο και δεν υπάρχει λόγος να αλληλοσκοτωθούμε.

 22. karenin avatar
  karenin 07/02/2011 00:55:53

  Θα έχει τις ευλογίες της Αμερικής η κίνηση αυτή; Θα παραμείνει το εβραικο λομπι πανίσχυρο εσαεί; Η αντίδραση των ρώσων αν χάσουν το μονοπώλιο στην ευρωπαική αγορά σε φυσικό αέριο ποιά θα είναι;
  Αν έχει ουσία η υπόθεση αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μπλόφα σε μιά παρτίδα σκληρού πόκερ, στην εξωτερική πολιτική και τίποτα αλλο.

 23. NTINOS avatar
  NTINOS 07/02/2011 01:17:21

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΙΧΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ.
  Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΟΦΕΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
  ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΕΚΠΛΗΞΗ ΔΙΑΒΑΖΩ ΠΡΟΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ...ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΨΟΦΙΑ ΑΛΟΓΑ.
  ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
  . Οι τρεις χώρες θα λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα και θα κερδίζουμε άπλετο χρήμα πουλώντας αέριο στην Ευρώπη. Ξοφλάμε δέκα κρίσεις κι έχουμε κι άλλες τόσες ρέστα. Αλλάζει ο χάρτης, αλλάζει η θέση μας στο παγκόσμιο σύστημα....ΙΣΡΑΗΛ ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ....
  ΘΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ....
  ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΓΩΓΟΥΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ 500 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΩΝ 4 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ,ΕΧΟΝΤΑΣ ΟΛΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΑΣ.
  ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
  ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΕ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΚΕΣΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ...Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ,ΕΑΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΜΠΟΥΚΟΤΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΦΤΙΑΞΤΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ...ΓΙΑ ΜΕΤAΦΟΡΑ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΥ ΑΕΡΑ.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ NTINOS 07/02/2011 01:59:38

   Γιατί; Θα πρέπει να πάρουμε την άδεια των αράβων για να εκμεταλλευτούμε την δική μας ΑΟΖ;
   Η Αίγυπτος, η Ιορδανία, έχουν συμφωνίες με το Ισραήλ και δεν έχουμε εμείς το δικαίωμα να συνεργαστούμε για την εκμετάλλευση του αερίου; Το Ισραήλ θα μας πληρώνει δικαιώματα για να το εξάγει μέσω ημών.
   Έχεις δηλαδή την ψοφοδεή αντίληψη ότι θα πρέπει να πάρουμε την άδεια της Αλ Κάϊντα γι' αυτό;!;!
   Αυτά που λες, εκτός ότι διαστρέφουν αυτά που λέω (που είδες την εχθρότητα στους άραβες;) είναι κοπανιστός και δη δύσοσμος αέρας.

 24. Άνω θρώσκω avatar
  Άνω θρώσκω 07/02/2011 01:46:44

  Καλά όλα αυτά που μας λέτε, ωστόσο θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα. Από ποίας άποψης θίγεται το εθνικό μας συμφέρον αν η Αίγυπτος ακολουθήσει τελικά μία αντιαμερικανοϊσραηλινή ρώτα; Από της άποψης μήπως ότι αυτό θα ήταν μία αρνητική εξέλιξη για τους νταβάδες μας; Όπου νταβάδες, βάλτε Αμερικανική Εταιριοκρατική και Χρηματοπιστωτική Αυτοκρατορία, στους κόλπους της οποίας έχουμε εισχωρήσει ως έθνος (οριστικά) από την εποχή του "εθνάρχη". Δεν γράφω βέβαια για να πάρω το μέρος κάποιας από αυτές τις γελοίες παρατάξεις των πατριωτών που πουλάνε το όνομα της Μακεδονίας ή των σοσιαλιστών που ξυλοκοπούν γερόντια, αλλά γιατί έχω αηδιάσει πια από αυτήν την δουλοπρέπεια και τον ραγιαδισμό των εκλεγμένων ηγετών του έθνους μας οι οποίοι δεν έχουν επί τόσες δεκαετίες τα κοχόνες να διεκδικήσουν για τον λαουτζίκο που τους έδωσε την δύναμη το παραμικρό. Το μόνο που πάντα έκαναν ήταν να χαρτζιλικώνονται και να υποκλίνονται σε αυτούς οι οποίοι έβγαζαν το χοντρό χρήμα πάνω στις πλάτες μας. Βρήκαμε και τη λύση λοιπόν για να γλιτώσουμε από το εθνικό χρέος το οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι ανίκανοι και ανήθικοι που θα συνεχίσουν να μας κάθονται στο σβέρκο και στο μέλλον. Θα μας κάνουν οι αξιολάτρευτοι βιαστές των παλαιστινίων, συνεταίρους και λύσαμε όλα μας τα προβλήματα. Βέβαια το γεγονός ότι έχουμε σαν έθνος πάψει να παράγουμε το οτιδήποτε, ότι η παιδεία μας είναι ένα θλιβερό ερείπιο, ότι με την βοήθεια των Αμερικανών φίλων μας (που είναι μανούλες σε κάτι τέτοια) και με τη συνδρομή των ημεδαπών κοτζαμπάσηδων έχουμε μεταλλάξει την πλειοψηφία του Ελληνισμού σε μια ημιμαθή, φοβική, και χωρίς αυτοεκτίμηση μάζα που είναι έρμαιο στα αρπακτικά... όλα αυτά και άλλα τόσα δεν πρέπει να μας ανησυχούν καθόλου. Εμείς θα κοιτάμε το συμφέρον μας που συμβαδίζει πάντα με αυτό των αφεντικών μας, έτσι; Το πραγματικό μας συμφέρον, για να αφήσω και το ειρωνικό ύφος στην άκρη, θα ήταν να δηλώναμε ουδέτεροι σε αυτόν τον παγκόσμιο πόλεμο ο οποίος διαδραματίζετε ήδη εδώ και πολλά χρόνια (αλλά μας τον παρουσιάζουν σε δόσεις για να μην πανικοβληθούμε), να στέλναμε τις ξένες ύαινες και τα μαντρόσκυλά τους από εκεί που ήρθαν, και να χτίζαμε ένα νέο ανθρώπινο κράτος, που θα ενέπνεε κάθε Έλληνα να πονέσει αυτόν τον βιασμένο τόπο, να μας έκανε να ενωθούμε έναν σκοπό, τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας ανθρώπων που θα αποτελούν παράδειγμα για τον κόσμο που υποφέρει.

 25. blue nile avatar
  blue nile 07/02/2011 10:47:17

  Πολλά μπράβο στον Φαήλο.

  Η επιβίωση ενός μικρού κράτους όπως το δικό μας εξαρτάται κατά μεγάλο βαθμό από τις στρατηγικές συμμαχίες του.
  Το Ιζραήλ τη δεδομένη χρονική στιγμή έκατσε μάννα εξ ουρανού...
  Μόνο που οι παρατεταμένοι τεμενάδες του ζεύγους Δρούτσα-ΓΑΠ έχουν θολώσει το μυαλό τους.
  Πως να ασκήσουν εξωτερική πολιτική όταν από τις πολλές φορές που συνομιλούν με το καρντάσι το Ταγίπ τους ξεφεύγει και μεταξύ τους δε λένε καλημέρα αλλά λένε: σαμπάχ χαίρ ολσούν...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ blue nile 07/02/2011 14:19:17

   Χαχαχαχαχαχαχαχα! Λες;

 26. kon avatar
  kon 07/02/2011 17:24:55

  Παρατηρώ ότι επαναλαμβάνονται τα ίδια σκηνικά όπως τότε με τις υποτιθέμενες business μας με το ''ξανθό γένος'' πριν μερικά χρονάκια. Τότε αναπτύχθηκε μια Ρώσο-λαγνεία και τώρα αναπτύσσεται μια Εβραίο-λαγνεία. Ο ίδιος αψυχολόγητος δουλικός ενθουσιασμός του Ραγιά, απαράλλακτος από τα Ορλωφικά μέχρι σήμερα. Πιόνι και πελάτης μαζί. Δύο σε Ένα.
  Τελικά με τους Ρώσους μείναμε με τους αγωγούς στα ''χέρια''.
  Ο καθένας γράφει και από ένα σενάριο αλλά κανείς δεν ξέρει τι παίζεται στα αλήθεια. Αυτό είναι που φοβάμαι περισσότερο. Στην Ελλάδα ο πολίτης δεν εμπιστεύεται ούτε τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κανείς δεν ξέρει που έβαλαν τις υπογραφές τους ή που θα τις βάλουν. Όλα γίνονται πίσω από την πλάτη μας και κάποια στιγμή μπορεί να το πληρώσουμε (ο λαός φυσικά) είτε σε χρήμα, είτε σε αίμα. Και το ''αίμα'' με προβληματίζει περισσότερο.
  Για τα φράγκα που αν και πότε βγούνε από τα αέρια μην ελπίζετε ότι θα γίνουμε Κατάρ ή ότι θα επωφεληθεί και ο μέσος Έλληνας. Κάποιοι λογαριασμοί στις Ελβετίες θα προσθέσουν μερικά μηδενικά ακόμα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
  Επίσης το σίγουρο είναι ότι στον επικοινωνιακό τομέα πήραν άριστα.
  Τώρα ο ''φτωχός συγγενής της Ευρώπης'' περιμένει να τον σώσουν οι Ισραηλινοί. Και πώς περιμένει να τον σώσουν;. Με διαλυμένη οικονομία, διαλυμένο στρατό, διαλυμένη παιδεία, με σάπιο πολιτικό σύστημα, με ανεργία και και και...
  Οι συμμαχίες χρειάζονται αλλά ας κοιτάξουμε να φτιάξουμε το εσωτερικό μας και μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα. Οι κοινωνία ματώνει καθημερινά και ο πολιτικός κόσμος χτενίζεται.

  Αυτό που για μένα είναι αναπάντητο και δεν μπορώ να το εξηγήσω, είναι αυτή η επιδεκτική αδιαφορία των Ισραηλινών τόσα χρόνια για τη χώρα μας και η συμμαχία με την Τουρκία που αποτελεί τον βασικό μας εχθρό, ενώ ανέκαθεν ήμασταν φανερά ή κρυφά υποστηρικτές του Ισραήλ. Ακόμα και το '74 τα αεροδρόμια τα ανοίξαμε τελικά. Και μπορώ να πω ότι είμαστε και ήμασταν η πιο φιλική χώρα στην περιοχή με μηδενικά κρούσματα αντισημιτισμού. Στον Β'ΠΠ δώσαμε μαθήματα ανθρωπιάς στους Ευρωπαίους αρκεί να θυμηθούμε τον ρόλο της Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ οι Καθολικοί κλείνανε τα μάτια και οι Προτεστάντες χαιρετούσαν χιτλερικά και τις αναρίθμητες ιστορίες Ελλήνων πολιτών που σώσανε χιλιάδες Εβραίους.
  Δεν πήραμε κάποια εξήγηση για αυτή την αδιαφορία.

  Να σημειώσω επίσης κάτι που δεν αναφέρθηκε, ότι το Ισραήλ δεν διαθέτει ναυτικές δυνάμεις πέρα από μερικά υποβρύχια κάτι λίγες φρεγάτες και πλοιάρια επιφανείας. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες στην περιοχή με ισχυρές ναυτικές δυνάμεις. Βγαίνουν πολλά σενάρια και από αυτό.
  Ανυπομονώ να μάθω που θα καταλήξει τελικά όλη αυτή η ιστορία με τα αέρια και τις νέες συμμαχίες.
  Ας είμαστε επιφυλακτικοί.

 27. Στέργιος avatar
  Στέργιος 08/02/2011 08:41:53

  Ο αραβικός κόσμος έδειξε ότι έχει μεγάλα αποθέματα ψυχής και ανθρωπιάς. Έγιναν αυθόρμητες λαϊκές εξεγέρσεις χωρίς την εκτεταμένη βία που συνοδεύει αντίστοιχες εξεγέρσεις στις χώρες τής "πολιτισμένης" Δύσης (Γαλλία 2006, Ελλάδα 2008). Οι άνθρωποι άρθρωσαν λόγο πολιτικό και ειρηνικό.

  Όλοι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί αναρωτήθηκαν... μα καλά, οι Άραβες, αυτά τα μοβόρικα κτήνη, είναι δυνατόν να εξεγέρθηκαν ειρηνικά και να ζητούν δημοκρατία; Μάλλον κάποιο κόλπο βρίσκεται πίσω από αυτές τις εξεγέρσεις, έτσι ώστε να φέρουν με το πρόσψημα τής δημοκρατίας τους ισλαμιστές στην εξουσία.

  Αυτό που συμβαίνει, φίλοι τού antinews, είναι ότι στον δυτικό κόσμο οι Εβραίοι αποτελούν ένα ποσοστό τής τάξης τού 0,5-2% του πληθυσμού, αλλά στελεχώνουν τα ΜΜΕ σε ποσοστό πολλαπλάσιο από αυτό. Συνεπώς, η χυδαία κατασυκοφάντηση των Αράβων και όλων των Μουσουλμάνων γενικά, δίνει και παίρνει.

  Η Δύση ξεχνάει ότι ο αραβικός αντιδυτικισμός οφείλεται στο ότι η Δύση εκλαμβάνεται από τους Άραβες ως άκρως υποκριτική: από τη μια μιλάει για ελευθερία και δημοκρατία, κι από την άλλη στηρίζει στις αραβικές χώρες τα πιο ανελεύθερα και τυραννικά καθεστώτα προκειμένου να δρουν ως τοποτηρητές των συμφερόντων της.

  Ναι, υπάρχει το ακραίο πολιτικό Ισλάμ. Αλλά ποιος του δίνει λαϊκή δύναμη; Η υποστήριξη τής Ευρώπης στους Άραβες δικτάτορες-φίλους της. Στην Τυνησία και στην Αίγυπτο φάνηκε ότι όταν ο λαός αφήνεται να εκφραστεί ελεύθερα, το πολιτικό Ισλάμ -εν πολλοίς κίνημα διαμαρτυρίας- υποχωρεί.

  Ναι, υπάρχουν επιθέσεις εναντίον Χριστιανών στην Αίγυπτο και στο Ιράκ. Αλλά η τρομοκρατία αυτή πόρρω απέχει από το να είναι γενικευμένη πρακτική στις αραβικές χώρες. Βέβαια, όταν η αθεϊστική, κοσμική Γαλλία έφτιαξε τον Λίβανο αποκόπτοντας τις κατά πλειοψηφία χριστιανικές επαρχίες τής Συρίας επειδή θεωρούσε ότι ένα χριστιανικό κράτος θα είναι μονίμως προσδεδεμένο στο γαλλικό άρμα, οφείλουμε να αναλογιστούμε πώς στιγμάτισε η πράξη αυτή τον Χριστιανισμό στον αραβικό κόσμο. Ή όταν η επίσης κοσμική Αμερική, που ξηλώνει σταυρούς και ευαγγέλια από κάθε δημόσια υπηρεσία της και απαγορεύει τις φάτνες στα χριστουγεννιάτικα δέντρα της, βομβαρδίζει το Ιράκ και το Αφγανιστάν (και το Πακιστάν) με βόμβες που φέρουν πάνω τους βιβλικά τσιτάτα, όταν η Αμερική οργανώνει την ανεξαρτητοποίηση τού Νότιου Σουδάν για να το μετατρέψει σε προπύργιο χριστιανικού φονταμενταλισμού, τι αντίκτυπο έχει αυτό στους Χριστιανούς τού Ιράκ ή του Βόρειου Σουδάν; Γι'αυτά γιατί δεν γράφει κανείς;

 28. aristeidis avatar
  aristeidis 08/02/2011 15:14:32

  καλά το πόσο φοβήθηκε το ισραήλ και έστειλε στρατό στα σύνορα με το μισίρι sorry αίγυπτος φοβερό και κάτι άλλο μήπως ειναι καλύτερα γιά μας να ανακυρήξουμε την αοζ ,γιατί η αίγυπτος όταν μας βρήκε χαλαρούς διάλεξε την τουρκία με το καστελόριζο κάπου εκεί

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.