#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/02/2013 15:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιράν και Βόρεια Κορέα: ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή;Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί να εμποδίσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ακόμη και με στρατιωτική βία εάν είναι απαραίτητο. Όπως είπε πέρυσι στον Jeffrey Goldberg, του Atlantic, «ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν μπλοφάρω». Αλλά γιατί θα πρέπει κάποιος να τον πιστέψει όταν η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει με την πυρηνική ατιμωρησία; Είναι μια δυσάρεστη ερώτηση για τη Διοίκηση, σε μια ιδιαίτερα κακή στιγμή.

Η τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας έρχεται ακριβώς τη στιγμή που οι ΗΠΑ εισέρχονται σε ένα νέο γύρο διπλωματίας με το Ιράν. Οι συνομιλίες έχουν προγραμματιστεί μεταξύ του Ιράν και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας αυτή την εβδομάδα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων θα λάβουν χώρα στις 26 Φεβρουαρίου στο Καζακστάν.

Οι προσδοκίες είναι μικρές και για τις δύο συνομιλίες, αλλά, τουλάχιστον, η διοίκηση ελπίζει να απωθήσει περαιτέρω οποιαδήποτε πιθανή στρατιωτική δράση εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος στο μέλλον. Μια πιο σκληρή γραμμή από την Τεχεράνη, στον απόηχο της δοκιμής της Βόρειας Κορέας, θα μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα προς τη λάθος κατεύθυνση.

Όμως, νυν και πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι δύο περιπτώσεις είναι διαφορετικές και ότι το Ιράν θα κάνει λάθος αν θεωρήσει ένδειξη δύναμης την περιφρόνηση της Βόρειας Κορέας για τις διεθνείς κυρώσεις και την εγκατάλειψη της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραδέχονται ότι έχουν υιοθετήσει μια πολιτική που περιορίζει μια πυρηνική Βόρεια Κορέα, ακόμα και όπως λένε το πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ είναι «απαράδεκτο», αλλά υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να περιορίσουν το Ιράν, αν η Τεχεράνη αποκτούσε πυρηνικά. Εξηγούν τη θέση τους ως εξής:

Πρώτον, ο έλεγχος της Βόρειας Κορέας, κατά τον τρόπο που οι ΗΠΑ «έλεγχαν» τη Ρωσία στον Ψυχρό Πόλεμο, είναι δυνατός. Ο περιορισμός ενός πυρηνικού Ιράν δεν είναι. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα αποδέχονται την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα για την προστασία τους, εμποδίζοντας έτσι έναν περιφερειακό αγώνα εξοπλισμών που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικά σε όλη την Ασία. Στη Μέση Ανατολή, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Τουρκία είναι απίθανο να δεχτούν τις εγγυήσεις των ΗΠΑ για την προστασία έναντι ενός πυρηνικού Ιράν, κι έτσι θα συνεχίσουν τα δικά τους προγράμματα.

Αυτό θα σήμαινε μια περιοχή που είναι ήδη επιρρεπής σε μια ξαφνική σύγκρουση με πυρηνικά. «Ο κίνδυνος από μια ενδεχόμενη κρίση [σε μια πυρηνική Μέση Ανατολή] που κινείται πολύ γρήγορα και όχι ελεγχόμενα, αυξάνει γεωμετρικά την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου», σχολιάζει ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Διοίκησης που γνωρίζει τη σκέψη του Ομπάμα για το Ιράν.

Δεύτερον, λένε πρώην και νυν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, η Βόρεια Κορέα είχε κληρονομήσει μια κατάσταση: η Βόρεια Κορέα έκανε την πρώτη πυρηνική δοκιμή της πριν ο Ομπάμα αναλάβει τα καθήκοντά της, κι έτσι η Πιονγκγιάνγκ είχε ήδη πυρηνικά και ήταν ήδη περιορισμένη. Αντί να εμποδίσει τη Βόρεια Κορέα από τη μετάβαση στα πυρηνικά, ο Ομπάμα θα έπρεπε να αφοπλίσει τη χώρα. «Τότε θα μιλάμε για μια στρατηγική επαναφοράς», λέει ένας άλλος πρώην ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης, κάτι το οποίο είναι πιο δύσκολο από το να επιτεθεί σε ένα πρόγραμμα όπως του Ιράν, χωρίς να έχει ένα κρυμμένο πυρηνικό όπλο για την άμυνα.

Τρίτον, η διοίκηση λέει ότι, ακόμα και αν ήθελε να καταλάβει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας, δεν μπορεί: δεν ξέρουν πού βρίσκονται πολλές από αυτές. «Κανείς δεν έχει την παραμικρή ιδέα που βρίσκονται τα όπλα στη Βόρεια Κορέα», λέει ένας άλλος πρώην ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης. «Υπάρχουν εγκαταστάσεις που μπορεί να χτυπήσουμε, αλλά όσον αφορά την επανεπεξεργασία πλουτωνίου και το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, δεν έχουμε ιδέα» σε σχέση με το Ιράν.

Και τέλος, οι περιφερειακές πολιτικές είναι διαφορετικές. Στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές δημοσίως και ιδιωτικώς ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση για να σταματήσει το Ιράν από τα πυρηνικά. Αν συνέβαινε αυτό, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα έμπαινε σε έναν πόλεμο, ανεξάρτητα. Στην Ασία, μια επίθεση των ΗΠΑ στη Βόρειο Κορέα, ονομαστικά σύμμαχο της Κίνας, θα ήταν πιο αποσταθεροποιητική από την τρέχουσα προσέγγιση της προσπάθειας περιορισμού της Πιονγκγιάνγκ, η διοίκηση υποστηρίζει.
Τελικά, οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η Κίνα θα πιέσει τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει την άσκηση των πυρηνικών όπλων. Η απάντηση της Κίνας για τη δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήταν σταθερή, αλλά επιφυλακτική. Ο ΟΗΕ επιδιώκει περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας και αναζητά την υποστήριξη της Κίνας.

swampland.time

Πυθία  

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος avatar
  Γιώργος 13/02/2013 15:07:30

  Οι ΗΠΑ...

  • τάσος avatar
   τάσος @ Γιώργος 13/02/2013 17:32:33

   πρώτος ο σύριζα και δεύτερη η χ.α. θα ψαρεύουμε στο θερμαϊκό.

 2. Κρίτων 1 avatar
  Κρίτων 1 13/02/2013 18:52:20

  Το Ισραήλ.
  Η Β. Κορέα δεν έχει πετρέλαια.

 3. anonymous avatar
  anonymous 13/02/2013 20:56:35

  Όλως τυχαίως και τα δυο κράτη είναι υπό διωγμό από τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να αμυνθούν και το μόνο που τους απομένει είναι τα πυρηνικά.

  Όποιος κεντάει το γάιδαρο δέχεται και τις κλωτσιές του λέει η παροιμία.

 4. Ewiak Ryszard avatar
  Ewiak Ryszard 13/02/2013 21:25:34

  Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή; Η Αγία Γραφή λέει: «Και [ο βασιλιάς του βορρά] θα γυρίσει στη γη του με μεγάλη ποσότητα αγαθών [1945], και η καρδιά του θα είναι εναντίον της άγιας διαθήκης [αθεϊστικό κράτος ]. Και θα ενεργήσει [υψηλή δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή] και θα γυρίσει στη γη του [1991-1993. Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και της Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στη γη τους]. Τον προσδιορισμένο καιρό θα επιστρέψει [η μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, η διάλυση όχι μόνο της ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ θα επιστρέψει στη ρωσική σφαίρα επιρροής]. Και θα μπει στα νότια [Γεωργία]· αλλά δεν θα είναι όπως την πρώτη φορά [1921] και όπως την τελευταία φορά [2008]». (Δανιήλ 11:28, 29) Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα επιτεθεί η Ρωσία. (Δανιήλ 11:30α)

  Ο Μωυσής έγραψε: «Και πλοια από πλευρά της Κιττίμ [το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ], και θα ταλαιπωρήσουν τον Ασσουρ [Ρωσία], και θα ταλαιπωρήσουν τον Εβερ [άλλους εχθρούς, όπως το Ιραν και η Κίνα]». (Αριθμοί 24:24α)

  Θα είναι ένα πυρηνικό πόλεμο. (Αποκάλυψη 6:4) «Μαχαιρα μεγαλη» = πυρηνικό όπλο. Αυτό είναι «η αρχή της γέννησης τύψεις». (Ματθαίος 24:7, 8)

 5. alex23 avatar
  alex23 13/02/2013 22:37:19

  το πακισταν και μαλιστα σε δυο μετωπα, πρωτα με το κασμιρ και την ινδια και μετα με το οτι οι ειναι σαν την σαουδικη αραβια..επισημα και στα μεγαλα κλιμακια με τους αμερικανους και απο πισω φανατικοι φονταμενταλιστες..

  η βορεια κορεα και το ιραν εχουν κινα και ρωσια να τα ελεγχουν, συν οτι τον ελεγχο τον εχουν τα πιο ακραια στοιχεια που επιθυμουν την επιβιωση τους στην εξουσια και αν τα αφησεις ελεγχομενα ησυχα τοτε δεν θα εχεις σοβαρα θεματα
  ..

  το ερωτημα που δεν απαντα κανεις ειναι τι εγιναν τα 1600+ πυρηνικα βαλιτσακια που 'χαθηκαν' στην διαλυση της εεσδ και φημολογειτε οτι εχουν μερικες δεκαδες εκατομμυρια δολλαρια το καθενα στην μαυρη αγορα και τα εχουν αποκτησει πολλες χωρες, ισως και η δικια μας αν θυμηθουμε μια συνεντευξη του στρ. γρυλλακη..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.