#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/04/2013 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιερισσός: Σύγκρουση δυο κόσμωνΆφησα επίτηδες να περάσουν λίγες ημέρες προτού καθίσω να γράψω ένα πολύ μικρό (ελπίζω) κείμενο που αφορά την κατάσταση στην Ιερισσό. Αυτό το κείμενο ήθελα να το γράψω από την ημέρα της επίθεσης των κουκουλοφόρων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης αλλά πιστεύω ότι τώρα ακριβώς είναι η πιο κατάλληλη στιγμή. Τώρα που μια στιγμιαία παύση στην διαμάχη που βρίσκεται εκεί εν εξελίξει, δίνει ανάσες νηφάλιας και κατά το δυνατόν λογικής σκέψης.

Αυτό που συμβαίνει στην Ιερισσό, είναι η πρόβα τζενεράλε αυτού που θα συμβεί μαζικά στην χώρα, αν τα πράγματα στην οικονομία χειροτερεύσουν και τα «κουκιά» δεν βγαίνουν για την παρδαλή αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, των συνιστωσών, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του Δραχμαβάνου και εν τέλει και του ΚΚΕ γιατί όχι; Όλα τα κομμάτια της εν Ελλάδι «παλαβής» ή «σοβαρής» αριστεράς, το καθένα με τον τρόπο τους, έριξαν λάδι στην φωτιά της διαμάχης των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής. Υπερακόντισαν με την δράση τους ακόμη και τους «άμεσα ενδιαφερόμενους» οικολόγους, καθιστώντας τους σχεδόν κομπάρσους του πολέμου που συνεχίζει να μαίνεται.

Ο πόλεμος στην Χαλκιδική έχει οριοθετηθεί και η έκβασή του θα κρίνει κατά το μάλλον ή ήττον, αν στον μέλλον θα επικρατήσει στην χώρα μας καθεστώς νομιμότητας ή θα υπερισχύσει το δίκιο του καθένα που θα έχει το θράσος και την πολιτική κάλυψη της αριστεράς να επιχειρήσει να το πάρει στα χέρια του. Εκεί συγκρούονται η αστική Πολιτεία με τους θεσμούς, τους νόμους και τα όργανα επιβολής του (όποιου) κύρους της από την μία και η αντάρτικη, έκνομη, επιθετική μειοψηφία των κατοίκων που διαφωνούν από την άλλη. Μια μειοψηφία κατοίκων, που κάτω από την σκέπη των αριστερών κομμάτων και κομματιδίων (κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ), έχουν μεταβάλλει την περιοχή σε κράτος εν κράτει. Η έκβαση αυτής της σύγκρουσης, θα οριοθετήσει την ύπαρξη ή τον εξοστρακισμό της έννοιας του Κράτους και θα δώσει το μήνυμα για όσα θα επακολουθήσουν.

Πουθενά στην χώρα δεν προσομοιώνεται καλύτερα η σύγκρουση των δύο κόσμων που σοβεί εδώ και καιρό, πριν ακόμη την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία. Από την μια ο κόσμος της αληθινής ζωής, της οικονομίας, της δουλειάς και του νόμου. Από την άλλη, ο κόσμος της αριστερής κενολογίας, της τιποτολογίας, των κούφιων συνθημάτων, των διαψευσμένων μαρξιστικών παραδείσων. Από την μια ο κόσμος της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, των επενδύσεων, της ανάπτυξης με έλεγχο και εμπιστοσύνη στους θεσμούς, από την άλλη τα ήξεις αφίξεις των οραματιστών κομμουνιστικών παραδείσων (που στην πράξη αποδείχτηκαν οικολογικά καταστροφικότεροι οποιουδήποτε άλλου συστήματος), και των εραστών της καταστροφής ως μέσου αναρρίχησης στην εξουσία. Κατά την γνώμη μου, το μέλλον της χώρας θα σηματοδοτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης αυτής στην Χαλκιδική. Ο κ. Δένδιας και ο Πρωθυπουργός θα έχουν κάνει θανάσιμο λάθος αν επιτρέψουν να ηττηθεί το αστικό κράτος στην Χαλκιδική.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Lichnee avatar
  Lichnee 16/04/2013 10:15:49

  Μετά την προ λίγου καιρού αντιπαράθεση που είχα πάνω στο θέμα με μία μεγάλη μερίδα σχολιαστών θα αρκεστώ να παραθέσω την απάντηση του κ.nikolaou.
  Πιστεύω πως τα λέει όλα.
  "Kostas nikolaou είπε:
  08/03/2013 στις 11:11 am
  δυστυχώς αγαπητέ lichnee τώρα τελευταία πολλοι νδκρατες κολλήσαν την ασθένεια των συριζαίων. είναι επικίνδυνη ασθένεια και φαίνεται πως είναι μεταδοτική. όπως ο συριζαίος βλέπει αυτόν που δεν συμφωνεί μαζί του σαν φασίστα, χρυσαυγίτη ( με τους ρυθμούς που ακούω αυτές τις λέξεις πιστευώ πως πρέπει να υπάρχουν 20 εκατ. χρυσαυγίτες στην Ελλάδα) έτσι και πολλοι νδ κρατες τώρα τελευταία βλέπουν σαν συριζαίους, τρολ, βαλτούς κτλ όσους διαφωνούν μαζί τους. με προχειρους υπολογισμούς πρεπει να υπάρχουν 15 εκατ συριζαίοι στην χώρα μας
  τα περιβαλλοντικά τα γνωρίζετε εσείς. εμένα μου φτάνουν αυτοί που υπέγραψαν την επένδυση για να κρίνω αν είναι οκ ή όχι : τσοχατζό, παπακ, παχτας ( χωρίς σχόλια)"

  Καλή τύχη...

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Lichnee 16/04/2013 10:35:54

   Το ότι υπέγραψαν αυτοί οι τύποι δεν κάνει την επενδυση επικίνδυνη ή ασύμφωρη.Ενδεχομένως να αυξήθηκε η ''παροχή ελαίων στα γρανάζια και τα ρουλεμάν του παλαιού κρατικού μηχανοστασίου ώστε να αποκτήσει ταχύτητα η υπογραφή'' αλλά σίγουρα δεν σημαίνει κακή επένδυση!!

   • Lichnee avatar
    Lichnee @ Μεγάλες στιγμές 16/04/2013 12:08:57

    Έχω αναφερθεί εκτενέστατα στο θέμα όχι με την πολιτική του θέση αλλά με την περιβαλλοντική και την σχέση προς τη δημόσια υγεία.Δεν θα επανέλθω.Είναι πάνω από 10-15 τα post στην ανάρτηση "Κράτος Ιερισσού" όπου δεν αναφέρομαι στους τύπους αυτούς αλλά στα βασικά.
    Οι απαντήσεις που πήρα βέβαια ήταν κάτι demonstration methods και διαβεβαιώσεις της εταιρίας.Τέλος πάντων.
    Ο Θεός να δώσει και να φωτίσει τους υπεύθυνο-ανεύθυνους να λήξει καλά αυτή η ιστορία χωρίς νεκρούς και χωρίς να γίνει η Χαλκιδική (και η Θράκη,μην ξεχνιόμαστε) χαβούζα χημικών...

 2. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 16/04/2013 10:16:41

  Φαντάσου να το εγραφες και την ημέρα εκείνη.
  Συμφωνώ πάντως μαζί σου με κάθε λέξη (επιτέλους και μια φορά συμφωνούμε)!!
  Και μπράβο που δεν σε ελκύει ο λαϊκισμός

 3. Samios avatar
  Samios 16/04/2013 10:18:58

  Αγαπητε φίλε θα συμφωνήσω μαζί σου με μια παρατήρηση.
  Οτι θα πρέπει να αποδειχθεί, με κάποιο τρόπο, οτι οι αντιδρώντες αποτελούν μειοψηφία.
  Γιατι στην αντίθετη περίπτωση, σε μια δημοκρατία, δεν μπορεί να απαξιώνεται η άποψη της πλειοψηφίας μια τοπικής κοινωνίας που θα δεχθεί ολες τις συνέπειες.
  Δεν μπορεί μια μειοψηφία κατοίκων περιοχών που, κατα σύμπτωση, ποτέ δεν εχουν αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα, να αποφασίζουν για την ποιότητα ζωής όλων των άλλων αδιαφορώντας για την γνώμη τους.

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ Samios 16/04/2013 11:51:23

   Για να είμαστα δίκαιοι και οι αντιδρώντες στην επένδυση πρέπει να αποδείξουν ότι αποτελούν πλειοψηφία. και τα δημοψηφίσματα εν θερμώ δεν μου φαίνεται να αποτελούν λύση.
   Αν επμπιστευόμαστε την δικαιοσύνη γιατί δεν την αφήνουμε ν΄ αποφασίσει για τις εκκρεμούσες υποθέσεις και να σεβαστούμε τις αποφάσεις της; Στην Θράκη αποφάσισε χωρίς προβλήματα

   • Ενεργοί Πολίτες Δ. Ε. Αρναίας avatar
    Ενεργοί Πολίτες Δ. Ε. Αρναίας @ Σωκράτης 16/04/2013 16:10:01

    Αυτό που ζητούσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε στην περιοχή μας είναι δημόσια διαβούλευση ώστε να τεθούν όλες οι απόψεις στο τραπέζι και στην συνέχεια δημοψήφισμα. Σε μια δημοκρατία (όπως θέλουμε να λεγόμαστε) είναι προϋπόθεση και υποχρέωση να αποφασίζει ο κόσμος. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει και ούτε πρόκειται να γίνει γιατί τα "κουκιά" τους δεν τους βγαίνουν. Και μια παράκληση. Σταματήστε να χαρακτηρίζετε όλους τους αντιδρώντες σε δεξιούς και αριστερούς. Είμαστε κάτοικοι αυτής της περιοχής που παλεύουμε για τις ζωές μας.

    • Ραβινος avatar
     Ραβινος @ Ενεργοί Πολίτες Δ. Ε. Αρναίας 16/04/2013 17:14:00

     Μονο και μονο απο το ''Ενεργοι Πολιτες..'' του προθεματος σας που εχει γεμισει ολη η Ελλαδα απο συριζοτσιπραιους φασιστικα αυτοονομαζομενοι '' ενεργοι πολιτες'' {λες και ολοι οι αλλοι ειναι ανενεργοι ! } ειναι σαφεστατο γιατι παλευετε οχι παντως για τις ζωες σας !Ενεργουμενα πρεπει να βαλετε μπροστα στον τιτλο .Ουε και αλοιμονο στην Ελλαδα εαν οψεποτε γινετε κουβερνο !

     • Νεος Καππαδόκης avatar
      Νεος Καππαδόκης @ Ραβινος 16/04/2013 17:28:19

      Στην Ιερισσό και στην Αρναία η ΝΔ έπαιρνε πάνω από 50% όταν πανελλαδικά την συνέτριβε το Πασοκ. Αλλά ας τη χαρίσουμε στο Σύριζα.

      Επόμενη μεταλλευτική περιοχή είναι το Κιλκίς. Οι υπόλοιποι βορειελλαδίτες χαρακτηρίζουμε τους κιλκισιώτες δεξιότερους της δεξιάς. Αλλά δεν πειράζει και εκεί θα τους βαφτίσουμε συριζαίους.

      Μετά είναι η Αλεξανδρούπολη. Στις πρόσφατες εκλογές στον Έβρο η ΝΔ είχε το υψηλότερο ποσοστό της. Ο διάσημος αντιμεταλλευτικός δήμαρχος εννοείτε δεξιός. Και εκεί σύριζα?

      Που τελειώνει το παραμυθάκι που βολεύει Πάχτα και Μπόμπολα?

    • Δήμος avatar
     Δήμος @ Ενεργοί Πολίτες Δ. Ε. Αρναίας 16/04/2013 18:36:21

     Και οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού για τη ζωή τους παλεύουν

 4. ΡΑ avatar
  ΡΑ 16/04/2013 10:19:54

  Απλοϊκά σκεπτόμενος ...
  με έλλειψη εμπειρίας στην περιοχή ταυτίστηκες συστημικά με τα αποτελέσματα ... του κακού ΠΑΣΟΚ και της ντόπιας λουβητούρας και με το πρόσχημα του Ευρωπαίου δεν απάντησες το ουσιώδες :
  Στην ΒόρειοΑνατολική Χαλκιδική γιατί εδώ και 30 χρόνια επιχειρείται & πραγματοποιείται η υποβάθμιση της, με σκοπό την αποκλειστική και μονολιθική Ανάπτυξη μόνο λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας ;
  Τα μεταλλεία πάντα υπήρχαν αλλά και ιστορικός ποτέ δεν ήταν κυρίαρχα στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής !!!

 5. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 16/04/2013 10:23:23

  Ως περιστασιακός, καλοκαιρινός κάτοικος της περιοχής συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις. Δηλώνω ότι ανήκω σε αυτούς που με σκεπτικισμό αντιμετώπιζα την ανάπτυξη των μεταλευτικών δραστηριοτήτων. Είμαι όμως και σφόδρα αντίθετος με τις παράνομες (τραμπούκικες) ενέργειας που διαλεξαν μερικοί ν αντιδράσουν (με εμπρησμούς, καταστροφή αστυνομικών τμημάτων, αποκλεισμούς δρόμων) . Μια κοματικά ιδιοτελής μειοψηφία προσπαθεί να παρασύρει σε αντιδράσεις τους κατοίκους. Όταν οι κάτοικοι καταλάβουν ότι αυτά θα γυρίσουν ενεντίον τους και μόνον αυτοί θα πληρώσουν τα σπασμένα και καμένα θα είναι αργά. Ο απόηχος των γεγονότων θα τους ακολουθεί για πολύ μεγάλο διαστημα. Προσδοκούν στα έσοδα από τον τουρισμό και αποτρέπουν τους τουρίστες - επισκέπτες - παραθεριστές να τους επισκευθούν, κλείνοντας τους δρόμους και σπέρνουν την ανασφάλεια. Και όλα αυτά εν όψει των εορτών του Πάσχα και της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου. Γιατί να επισκευθεί καποιος την περιοχή; Η οποία είναι πανέμορφη και θα είναι κρίμα να αποξενωθεί από τους φίλους της

 6. ferdinand avatar
  ferdinand 16/04/2013 10:40:42

  Η αριστερά πρέπει πρώτα να ηττηθεί ιδεολογικά. Καθιερώστε τα τοπικά δημοψηφίσματα ώστε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
  http://bit.ly/YrDzkn

 7. tpe avatar
  tpe 16/04/2013 10:52:42

  Δεν είχα σκοπό να σχολιάσω, γιατί δεν έχω άποψη. Δεν παρακολούθησαν εκτενώς τα θέματα. Αλλά ήρθε αυτό: http://www.capital.gr/News.asp?id=1774757 να επιβεβαιώσει ΑΠΟΛΥΤΑ τον ισχυρισμό σου. Το κράτος, γενικά, πρέπει να επιβληθεί ΑΜΕΣΑ. Κι οι τύποι που έκαψαν το ΑΤ να βρεθούν και να τιμωρηθούν άμεσα.

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ tpe 16/04/2013 12:03:48

   Οι κάτοικοι στο site τους πάντως μιλούν για προβοκάτσια.
   Απλά το αναφέρω για να ακουστεί και η άλλη άποψη.
   h*p://antigoldgreece.wordpress.com/2013/04/16/fotia-sto-at-ierissou/

   • Θησειώτης avatar
    Θησειώτης @ Lichnee 16/04/2013 19:30:06

    Οκ. Οι αριστεράτζες, όποια ενέργεια τους τρώει κράξιμο από την κοινωνία, την απαρνούνται και την καταδικάζουν ως προβοκατόρικη. Μπαγιάτεψε και κούρασε η παραμύθα αυτή.

    • Lichnee avatar
     Lichnee @ Θησειώτης 16/04/2013 20:27:36

     Πρέπει τελικά να έχει πάνω από 20-30 εκατομμύρια "αριστεράντζες" αυτή η χώρα...
     Δεν εξηγείται αλλιώς.

 8. Νεος Καππαδόκης avatar
  Νεος Καππαδόκης 16/04/2013 10:53:44

  Προκαλεί εντύπωση που ο αρθρογράφος γράφει με την ίδιο φανατισμό με αυτούς που κατηγορεί.

  Το θέμα στην Ιερισσό δεν είναι ούτε η πτώση της μνημονιακής κυβέρνησης ούτε η επικράτηση της αστικής δημοκρατίας.

  Είναι ότι προχωρά μια τεράστιας κλίμακας επέκταση μεταλλευτικής δραστηριότητας και εγκατάσταση επεξεργασίας χρυσού και χαλκού που επηρεάζει αρνητικά το νερό της περιοχής, το έδαφος, τον αέρα, τον τουρισμό, τη γεωργία, την αλιεία, την μελισοκομία την υλοτομία και κάθε άλλη δραστηριότητα στην περιοχή.

  Επένδυσης που αδειοδοτήθηκε με περίεργες διαδικασίες από τους Τσοχατζόπουλο, Πάχτα και Παπακωνσταντίνου, με αστείο αντίτιμο για το δημόσιο και μηδενικά άμεσα οφέλη για τον κρατικό προυπολογισμό.

  Με Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων που καμιά δεκαπενταριά καθηγητές πανεπιστημίου κάθε κομματικής απόχρωσης έχουν επισημάνει λάθη, παραλείψεις και ανακρίβιες.

  Μιας επένδυσης που πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται χωρίς αντιδράσεις.

  Μιας επένδυσης που αφού για είκοσι χρόνια ξεκοιλιάσει τα βουνά της περιοχής θα τελειώσει και θα φέρει μαρασμό και εγκατάλειψη.

  Η κυβέρνηση αν τόσο πιστεύει στην αναγκαιότητα της επένδυσης έπρεπε εδώ και μήνες να οργανώσει μια ημερίδα στο πολύ καλό πολιτιστικό κέντρο της Ιερισσού παρουσία και του πρωθυπουργού ή έστω του υπουργού περιβάλλοντος και να φέρει και τρεις ανεξάρτητους καθηγητές να ανατρέψουν τους φόβους και τις ενστάσεις των κατοίκων. Επειδή όμως δεν υπάρχουν τέτοιοι καθηγητές και η βλάβη που θα επιφέρει η επένδυση στις άλλες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή είναι δεδομένη η κυβέρνηση παρέα με τον εκλεκτό τοπικό δήμαρχο κ. Πάχτα βαπτίζει όλους τους αντιδρώντες αναρχοσυριζαίους και οι Ιερισσιώτες για μήνες τώρα το μόνο που βλέπουν από κράτος είναι ΜΑΤ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ και αντιτρομοκρατική.

  Ακόμα και οι διαλακτικότεροι των αντιδρώντων έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί περαιτέρω και χωρίς υπερβολή οι πρώτοι νεκροί με αυτά τα μυαλά εκατέρωθεν είναι θέμα χρόνου.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Νεος Καππαδόκης 16/04/2013 11:12:28

   Άλλο να διαφωνείς με μια επένδυση κι άλλο να καταργείς πολιτεία, δικαστήρια και θεσμούς με κατσαπλιάδικες ενέργειες. Αν σου επιτραπεί να το κάνεις μια φορά, ακόμη κι να έχεις δίκιο στο συγκεκριμένο θέμα, θα το κάνουν στη συνέχεια άλλοι 100 φορές σε βάρος της κοινωνίας. Όταν μετά κι ο συνταγματάρχης (π.χ.) πάρει και βγάλει στο δρόμο το άρμα που του εμπιστεύθηκε η πολιτεία, τι θα του πεις; Εγώ έχω δικαίωμα να παίρνω την καραμπίνα και να κάνω ότι θέλω εσύ όμως όχι; Η φιλοσοφία είναι η ίδια, η κλίμακα μόνο αλλάζει...

   • aliosa avatar
    aliosa @ MAYRO XABIARI 16/04/2013 18:11:54

    Το κρατος, τους νόμους, τα δικαστηρια τα καταργησαν πρωτα οι διαφοροι έχοντες και επειτα οι διαφοροι ασκούντες την εξουσία. Μετα τις δημοκρατικες εκλογες αποφασίζαν (παντα για το καλο μας) χωρις να ερωτωμαστε , για θεματα που δεν ειχαν τεθει ουτε προεκλογικα. Πλεον ενοχλούμαι ακομα και για την εκφραση σημασίας προς τον αμερικανικό λαο απο τον ελληνικό λαο (δηλαδη και εμενα) απο τον πρωθυπουργό. Με που δικαίωμα το ανεφερε;

  • Σωκράτης avatar
   Σωκράτης @ Νεος Καππαδόκης 16/04/2013 11:58:28

   " οι πρώτοι νεκροί με αυτά τα μυαλά εκατέρωθεν είναι θέμα χρόνου."
   Μα είναι δυνατόν να υποστηρίζεις τέτοιες απόψεις και να ισχυρίζεσαι ότι παλεύεις για το δίκαιο; Μου ξανάφερες στη μνήμη δήλωση τοπικού "παράγοντα" στα κανάλια πριν από καιρό " ότι θα χυθεί αίμα"
   Ας σοβαρευθούμε

   • Νεος Καππαδόκης avatar
    Νεος Καππαδόκης @ Σωκράτης 16/04/2013 14:08:34

    Προσωπικά είμαι πολύ σοβαρός.

    Αυτό είναι το κλίμα δυστυχώς. Οι κάτοικοι έχουν πειστεί ότι με την επένδυση κινδυνεύουν οι δουλειές τους, οι ζωές τους, η υγεία των παιδιών τους. Έχουν και 15 καθηγητές να στηρίζουν τα επιχειρήματα τους όπως και το Τεχνικό επιμελητήριο.

    Αυτή είναι η πραγματικότητα και ας το καταλάβουν και στην κυβέρνηση. Αν πιστεύουν στην ορθότητα της επένδυσης ας τους πείσουν με επιχειρήματα. Η υπογραφή του Παπακωνσταντίνου και μόνο 10 μέρες αφού ανέλαβε ενώ η Μπιρμπίλη για 11 μήνες δεν υπέγραφε λίγο δύσκολα να πείσει και τον πιο καλόπιστο ότι το δημόσιο εξέτασε το φάκελο αξιολόγησε την επένδυση, έλαβε υπόψη τις ενστάσεις και ορθώς προχώρησε.

    • Μικρασιάτης avatar
     Μικρασιάτης @ Νεος Καππαδόκης 16/04/2013 19:10:41

     Οτι δεν υπεγραφε η ....Μπιμπιλη το λες για καλο?? Σιγα βρε παιδια τη πετυχημενη Υπουργο. Γυμναστηριο μαζι με το ΓΑΠ εκανε και εγινε Υπουργος, σιγα ρε σεις το σοβαρο ατομο.

     • Lichnee avatar
      Lichnee @ Μικρασιάτης 16/04/2013 20:56:31

      Όταν αυτό το "ασόβαρο" άτομο κατάλαβε το μέγεθος της "πατάτας" που πάει να γίνει και δεν υπόγραφε,φαντάσου σε τι διατεταγμένη υπηρεσία ήταν τα "σοβαρά" άτομα. (Παπακωνσταντίνου,Πάχτας)

 9. Δαναός avatar
  Δαναός 16/04/2013 10:53:49

  Akenaton, Καλημέρα. Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω ριζικά με το κείμενό σου, γιατί ζω στη Χαλκιδική.Δε θα αναπτύξω εδώ τους λόγους της διαφωνίας μου. Θα συμφωνήσω σ' ένα σημείο μόνο για να αντιστρέψω την κατακλείδα σου.
  Λες:"Αυτό που συμβαίνει στην Ιερισσό, είναι η πρόβα τζενεράλε αυτού που θα συμβεί μαζικά στην χώρα". Ναι πράγματι έτσι είναι. Μόνο που αυτό που συμβαίνει τυχαίνει να βγαίνει απ' το φόβο ψυχής των κατοίκων της Χαλκιδικής, για το τόπο τους και αυξάνεται πανελλαδικά με γεωμετρική πρόοδο. Υπέρ των επενδύσεων σίγουρα είμαστε, υπέρ της καταστροφής του τόπου όμως ποτέ. Και βέβαια γνωρίζουμε τη σπέκουλα που γίνεται, αλλά θα είναι ολέθριο λάθος αν συναινέσουν στη συνέχιση της καταστροφής,γιατί όταν σε περίοδο δύσκολη για τη χώρα ο κόσμος αντιδρά για τον τόπο του τα αποτελέσματα είναι άγνωστα.΄Μάλλον γνωστά . Τι σχέση έχει με την Ελληνική κοινωνία, εκτός από κάποια μεροκάματα του τρόμου; Ποιο το κέρδος της Χαλκιδικής;
  Η ανοιχτή εξόρυξη Akenaton, πέρα απ΄την καταστροφή του πιο όμορφου κομματιού της Ελλάδας, θα επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία των κατοίκων απ΄τη μια και οικονομική καταστροφή της Χαλκιδικής από την άλλη.Και βέβαια αυτή η επένδυση μόνον ανάπτυξη δε είναι. Γιατί αυτό το πράγμα δεν είναι αειφόρος ανάπτυξη αλλά βραχυχρόνια καταδίκη για πάντα. Περισσότερη λοιπόν περίσκεψη χρειάζεται.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δαναός 16/04/2013 12:48:19

   Αγαπητέ δάσκαλε, καθένας έχει κάθε δικαίωμα να διαφωνεί με οτιδήποτε. Και να μάχεται με όλα τα μέσα ενάντια σε οτιδήποτε. Τα μέσα αυτά όμως σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, είναι συγκεκριμένα και θεσμοθετημένα και οι όποιες αποφάσεις τους πρέπει να είναι απολύτως σεβαστές στους πολίτες, κυρίως σε εκείνους που διαφωνούν. Η αυτοδικία και η ανάληψη του νόμου από τα χέρια των πολιτών, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται, όσο η δημοκρατία είναι ζωντανή. Εάν κάτι τέτοιο υπερισχύσει, η αστική μας δημοκρατία δυστυχώς θα έχει πια πεθάνει. Εσείς τουλάχιστον θα έπρεπε να ξεχωρίζετε αυτά τα απλά πράγματα και να μην υποπίπτετε στο "αμάρτημα" της παραναγνώσεως. Να είστε καλά.

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ akenaton 16/04/2013 14:34:52

    akenaton, τις θέσεις μου περί δημοκρατίας τις γνωρίζεις, εξ άλλου εδώ μέσε όλοι γνωριζόμαστε. Έλα όμως μια βόλτα από δω, να πάμε μέχρι τις Σκουριές, να περπατήσουμε και να τα ξαναπούμε.Και βέβαια καταδικάζω τα υποκινούμενα.
    Ρίξε μια ματιά προς το παρόν σ' αυτό:«Σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης η οικονομική ανάπτυξη που στηρίζεται στην αξιοποίηση των φυσικών αποθεμάτων ασφαλώς και είναι, για ένα κράτος που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, θέμα υψίστης προτεραιότητας. Ωστόσο η ανάπτυξη πρέπει να πληροί συγκεκριμένους όρους και σαφείς προϋποθέσεις».

    Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το Πρυτανικό Συμβούλιο τουΑριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στη Βόρεια Χαλκιδική, καθώς και θέσεις για το αντίστοιχο θέμα του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών ΑΠΘ, Καθηγητή Γεωλογίας, Σπύρου Παυλίδη και του συντονιστή του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Κωνσταντίνου Κατσιφαράκη.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε οποιοδήποτε σημείο της έκτασης των 264.000 στρεμμάτων που έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία χαρακτηρίζεται ως αειφορική εκμετάλλευση.

    Όμως, η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί να χαρακτηριστεί ως αειφορική μόνο όταν δεν αλλάζει το χαρακτήρα της περιοχής, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση διαθέτει πλούσιο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αξιόλογο ιστορικό και πολιτισμικό τοπίο.

    Για το λόγο αυτό προτείνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα να περιοριστεί σε συγκεκριμένο τμήμα της έκτασης αυτής, ώστε να μην υπερβαίνει τη φέρουσα ικανότητά της περιοχής και να μην εκμηδενίζει τα περιθώρια ανάπτυξης του αγροτικού και του τουριστικού τομέα.

    Σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης κρίνεται ότι στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποβαθμίζεται ο περιβαλλοντικός κίνδυνος από την προτεινόμενη δραστηριότητα στα επιμέρους φυσικά και ανθρωπογενή συστήματα.

    Προτείνεται λοιπόν στην παρούσα φάση να συμπληρωθεί και να επανεξεταστεί η ΜΠΕ στα σημεία που δεν παρέχονται εγγυήσεις για την ασφαλή εξόρυξη. Ενδεικτικά επισημαίνονται τα εξής σημεία τα οποία και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης:
    Για τους υδατικούς πόρους:

    -Η προβλεπόμενη ταπείνωση της στάθμης του υπόγειου νερού στην περιοχή των Σκουριών είναι σημαντική καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τα 600m.

    -Η πιθανότητα ενίσχυσης της έντασης και της επικινδυνότητας των πλημμυρικών φαινομένων είναι μεγάλη (σε περιοχή μάλιστα που χαρακτηρίζεται από ισχυρές βροχοπτώσεις, με ιστορικό πολύ σημαντικών πλημμυρών και σε εποχή ακραίων φαινομένων).

    -Υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης των νερών από τις πρόσθετες δραστηριότητες.

    -Η περιγραφή της διαδικασίας εισπίεσης του πλεονάζοντος αντλούμενου νερού είναι ασαφής. Η βαθειά εξόρυξη στην Ολυμπιάδα αναμένεται να προκαλέσει υφαλμύριση του παράκτιου υδροφορέα.

    -Επιπτώσεις στους υδατικούς πόρους θα έχει επίσης και η σήραγγα Μαντέμ Λάκκου-Ολυμπιάδας.

    Για την ατμόσφαιρα:
    Δυστυχώς, η ΜΠΕ έχει σημαντικές ελλείψεις όσον αφορά την εκτίμηση των επιπτώσεων των προγραμματιζόμενων δραστηριοτήτων, ενώ υπάρχει σημαντική υποτίμηση των επιπτώσεων του έργου στην ποιότητα του αέρα. Οι μεταλλευτικές δραστηριότητες επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, κυρίως λόγω των εκπομπών αιωρουμένων σωματιδίων και βαρέων μετάλλων. Οι εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων από την ανάπτυξη του νέου μεταλλείου στις Σκουριές θα είναι πολύ μεγάλες, συγκρίσιμες σε μέγεθος με τις αντίστοιχες εκπομπές από τις οδικές μεταφορές για όλες τις κατηγορίες οχημάτων στην Θεσσαλονίκη ή τις εκπομπές από την εξόρυξη λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία της ΔΕΗ στην κοιλάδα της Εορδαίας (π.χ. Πεδίο Καρδίας). Το μετάλλευμα που θα εξορύσσεται, αλλά και τα στείρα, παρουσιάζουν μια σημαντική περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, οπότε εκτιμάται ότι οι εκπομπές βαρέων μετάλλων, ιδιαίτερα αρσενικού, από την εξόρυξη, την κατεργασία αλλά και τα τέλματα, θα είναι πολύ υψηλές.

    Για τα στερεά απόβλητα:
    Το Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων της ΜΠΕ προβλέπει τη δημιουργία χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το βασικό απόβλητο, η ιλύς σκοροδίτη-γύψου απαιτεί απόθεση σε χωριστές κυψέλες, καθώς η συναπόθεση με άλλα στερεά απόβλητα με αλκαλικό pH ή με μεγάλη περιεκτικότητα σε κυανιούχα θα δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για την επαναδιάλυση του As.
    Για τα λιμενικά έργα και το θαλάσσιο περιβάλλον:
    Το συμπέρασμα της ΜΠΕ ότι «η χρήση του υφιστάμενου λιμένα και η κατασκευή του νέου εκτιμάται ότι θα έχουν αρνητική αλλά μη σημαντική επίπτωση στο σύστημα παράκτιων υδάτων της περιοχής Στρατωνίου (GR0010000100091)», εκτιμάται ότι δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένο και δεν ευσταθεί, αφού υπάρχουν παραλήψεις και αναπάντητα ερωτήματα, όπως πιθανά ναυτικά ατυχήματα και βλάβες μεταφόρτωσης κ.α.

    Όσον αφορά στα παράκτια ύδατα της περιοχής υπάρχουν παραλήψεις διερεύνησης σχετικά με τα θαλάσσια ιζήματα και τις επιπτώσεις των πλημμυρικών ή ατυχηματικών παροχών στο θαλάσσιο περιβάλλον.

    Οικολογικά ζητήματα:
    Ως προς τα οικολογικά ζητήματα οι αρνητικές επιπτώσεις διακρίνονται σε αντιστρεπτές και μη αντιστρεπτές. Με την επιχειρούμενη επένδυση στη θέση Σκουριές εκτιμάται ότι θα προκληθούν μόνιμες και μη αντιστρεπτές ζημιές στα δάση της περιοχής (πολλά εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστικά αρχέγονων δασών), στη βιοποικιλότητα, στο τοπίο, στα εδάφη καθώς και στα επιφανειακά και υπόγεια νερά. Πρόκειται για δραστηριότητα πολύ μεγάλης κλίμακας μη συμβατής με τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

    Τέλος, το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ προτείνει τη σύσταση ανεξάρτητου φορέα παρακολούθησης με συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και της εταιρείας, έτσι ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος και να πιστοποιείται ότι υλοποιούνται συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τήρηση των κανονισμών και των περιβαλλοντικών όρων.

    Το Πρυτανικό Συμβούλιο εκτιμά επίσης ότι ούτε η δαιμονοποίηση και η de facto απόρριψη κάθε αναπτυξιακής δραστηριότητας που κινείται στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των φυσικών πόρων, ούτε όμως και η άκριτη αποδοχή μεγάλων επενδύσεων, στη λογική της υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, χωρίς την ολοκληρωμένη εξέταση και διασφάλιση του συνολικού αναπτυξιακού οφέλους, της κοινωνικής συνοχής και της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι πράξεις συμβατές με τον επιστημονικό ορθολογισμό. Για το λόγο αυτόν, το Πρυτανικό Συμβούλιο προτείνει τις συγκεκριμένες αλλαγές και τροποποιήσεις στην όλη διαδικασία.

    Αντιδράσεις από τους κατοίκους

    Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια στην περιοχή Σκουριές της Χαλκιδικής ανάμεσα σε κατοίκους της περιοχής και εργαζομένους της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ που έχει αναλάβει τις εξορύξεις του πολύτιμου μετάλλου.

    Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη στo βουνό Κάκκαβος της BA Χαλκιδικής θα καταστρέψει και θα υποβαθμίσει το περιβάλλον, ενώ από την άλλη πλευρά οι εργαζόμενοι στα ορυχεία έχουν συμπαραταχθεί με την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και εκφράζουν την εκτίμηση ότι η επένδυση θα σώσει την περιοχή.
    Οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το έργο επέκτασης των Μεταλλευτικών-Μεταλλουργικών Εγκαταστάσεων της Εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» δεν πρέπει να προχωρήσει μιας και σχεδιάζονται παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν κρίσιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε σημαντικά οικολογικές περιοχές για τα προαναφερθέντα είδη: τον λύκο, το τσακάλι και τη βίδρα."

    • B.Q avatar
     B.Q @ Δαναός 16/04/2013 14:39:22

     @ Δαναός : Αγαπητέ Δαναέ, πόσο δίκιο έχετε!!! Μιλάτε όμως για ''ψυχή'' και για ζωή και για αξίες ενώ εδώ πολλοί, καταλαβαίνουνε μονάχα από Ευρώ και από...νούμερα!!
     ΔΕ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ ΤΙΠΟΤΑ - Federico Garcia Lorca & Μπέρτολτ Μπρέχτ
     Δε μας ανήκει τίποτα
     Δε μας ανήκει τίποτα
     Είναι όλα δανεικά απ’ τα παιδιά μας.
     Ich weiβ, einmal, es wird ein Wunder geschehen.
     ( Το ξέρω, κάποτε θα γίνει ένα θαύμα ).
     Nur belehrt von der Wirklichkeit
     konnen wir die Wirklichkeit andern.
     ( Μόνο έχοντας διδαχθεί από την πραγματικότητα,
     μπορούμε την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε ).
     We own nothing. Nothing belongs to us
     This planet has been entrusted to us by our children
     and we are obliged to return it to them unharmed.
     ( Δε μας ανήκει τίποτα. Τίποτα δεν είναι δικό μας.
     Αυτό τον πλανήτη μας τον εμπιστεύτηκαν τα παιδιά μας
     και πρέπει να τους τον επιστρέψουμε ακέραιο).
     Standing on a precipice, beneath a crimson moon
     In front of me an ocean spreads, that once was azure blue
     And I raise my head and stare into the blackness up above
     Even if there was a God
     He `d be shedding acid tears of love.
     ( Στέκομαι στην άκρη του γκρεμού, κάτω από το κατακόκκινο φεγγάρι.
     Μπροστά μου απλώνεται ένας ωκεανός, που κάποτε είχε το γαλάζιο χρώμα του ουρανού.
     Σηκώνω τα μάτια μου και ατενίζω τη μαυρίλα που απλώνεται πάνω απ’ το κεφάλι μου.
     Αν υπήρχε Θεός, θα έχυνε όξινα δάκρυα αγάπης).
     Eran tres. ( Vivo el dia con sus hachas )
     Eran dos. ( Alas rastreras de plata )
     Era uno
     Era ninguno.( Se quedo desnuda el agua ).
     (Τρεις υπάρξεις. Ήρθε η μέρα με τα τσεκούρια).
     Δύο υπάρξεις. Φτερούγες φριχτές από ασήμι.
     Μία ύπαρξη.
     Καμία. Έμεινε ορφανό το νερό ).

  • tak avatar
   tak @ Δαναός 16/04/2013 13:32:23

   Δαναέ, πόσο πουλήθηκε αυτή η περιοχή στον γνωστό επιχειρηματία και ποίος την πούλησε;

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ tak 16/04/2013 14:41:32

    Tak δες αυτό και τα σχόλια:
    http://www.antinews.gr/2012/03/29/153858/

 10. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 16/04/2013 10:55:38

  Αγαπητέ αρθρογράφε στα όσα σωστά αναφέρεις θα ήθελα να προσθέσω πως η σύγκρουση έχει και την οικονομική της διάσταση (μεταλλευτική δραστηριότητα/ τουριστική δραστηριότητα). Ολως τυχαίως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι στηρίζουν μια τουριστική δραστηριότητα η οποία κινείται στα όρια της νομιμόμητας (άναρχη δόμηση, αυθαίρετη,φοροδιαφυγή) .Μπορεί ως κλάδος της οικονομίας να συνεισφέρει στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία απέχει όμως απο το να χαρακτηριστεί ως βαριά βιομηχανία του τόπου μας.Τα δε οφέλη δεν διαχέονται σε όλη την κοινωνία στον ίδιο βαθμό.Οι έχοντες και οι κατέχοντες καρπούνται την μερίδα του λέοντος και φυσικά αδιαφορούν για τους οικονομικά ασθενέστερους

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δρόλαπας 16/04/2013 12:41:14

   Αγαπητέ Δρόλαπα, η τουριστική "ανάπτυξη" της Χαλκιδικής έχει αφήσει πίσω της εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα "παρά θιν' αλός", χιλιάδες αδήλωτα ενοικιαζόμενα "δωμάτια" της ντροπής, χιλιάδες πουλημένες στους Ρώσους "βίλες" που οι δύο από τους τρεις ορόφους τους είναι πολεοδομικές "μούφες", χιλιάδες δημοτικά ή ιδιωτικά μπιτς-μπαρ που μολύνουν ασύδοτα παρθένες παραλίες (!!), εκατοντάδες ξενοδοχεία που γδέρνουν τους Έλληνες πελάτες και πουλάνε φτηνά δωμάτια στους γερμανούς υδραυλικούς και στις σκανδιναβές κομμώτριες που κάθε καλοκαίρι τα κατακλύζουν. Η Χαλκιδική είναι ακριβώς το προς αποφυγήν παράδειγμα της τουριστικής ανάπτυξης και τώρα με την εξορυκτική επένδυση στις σκουριές, έσταξε η ουρά του καταρρακωμένου τουριστικού της γαϊδάρου. Γνωρίζω καλά την περιοχή, δεκάδες καλοκαίρια έχω παραθερίσει λίγες ή πολλές μέρες εκεί (κυρίως στο δεύτερο πόδι που ως εκ θαύματος, ίσως και λόγω του Πόρτο Καρράς, έχει γλυτώσει τον εξευτελισμό που υπέστη η υπόλοιπη Χαλκιδική ως ένα σημείο) και πάντα στην σκέψη μου γυρνούσε η απορία τι είδους άνθρωποι ήταν αυτοί που κατάφεραν έναν επίγειο παράδεισο όπως αυτός να τον καταντήσουν (με εξαίρεση τις υπέροχες αμμουδιές που ευτυχώς δεν μπορεί να τις μαγαρίσει άνθρωπος) τουριστική κόλαση. Και τώρα, τους μάρανε μια μεταλλευτική δραστηριότητα, που θα γίνει με τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας και πολλή προσοχή σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη που κατατέθηκε και εγκρίθηκε αρμοδίως. Αυτά για να πω και λίγα λόγια για την ουσία της διαμάχης, καθώς στο σημείωμά μου αναφέρομαι μονάχα στον θεσμικό και πολιτικό συμβολισμό της δια-μάχης που μαίνεται εκεί.

 11. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 16/04/2013 11:02:21

  Απο το "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", εύκολα περνάει κανείς στο "Νόμος είναι το δίκιο το δικό μου".
  Απο το " Ο μόνος θεσμός είναι ο Λαός" ακόμη πιό εύκολα περνάμε στο "Ο μόνος θεσμός είμαι εγώ".
  Δικαιοσύνες, δικαστήρια,νόμοι και λοιπά είναι άχρηστα αν οι απόψεις τους δεν συμφωνούν με τις δικές μας.
  Αυτή την κοινωνία τόσα χρόνια ετοιμάσαμε, αυτά θερίζουμε τώρα..
  ..
  Αυτά δεν είναι τίποτε όμως...Αν αρχίσουν πια όλοι να θεωρούν ότι πρέπει δια των όπλων να βρούν το δίκιο τους?

 12. Φειδίας avatar
  Φειδίας 16/04/2013 11:18:40

  Ἐλπίζω νὰ ἀστειεύεστε:
  «Ο πόλεμος στην Χαλκιδική έχει οριοθετηθεί και η έκβασή του θα κρίνει κατά το μάλλον ή ήττον, αν στον μέλλον θα επικρατήσει στην χώρα μας καθεστώς νομιμότητας ή θα υπερισχύσει το δίκιο του καθένα που θα έχει το θράσος και την πολιτική κάλυψη της αριστεράς να επιχειρήσει να το πάρει στα χέρια του.»

  Δηλαδή, ταυτίζετε τὴν κυβέρνησι, ἀλλὰ καὶ ὁλόκληρη τὴν Δεξιὰ παράταξι, μὲ τοὺς χρυσοθῆρες τῆς Eldorado Gold καὶ τὸν Μπόμπολα (εἴπαμε: Καναδοὶ 95%, Μπόμπολας 5%, Ἑλλάς μηδέν!) Ἐνάντια σὲ μιὰ ὁλόκληρη κοινωνία, ἑνωμένη, ἀπὸ τοὺς ἱερεῖς καὶ τοὺς μοναχοὺς μέχρι τοὺς ἀναρχικούς, ἀπὸ τὶς γιαγιάδες καὶ τοὺς παπποῦδες μέχρι τὰ παιδιά, ἀπὸ τοὺς χρυσαυγίτες μέχρι τοὺς Συριζαίους καὶ τοὺς Ἀνταρσύες.

  Ποντάρατε τὰ πάντα στὸ πιὸ κουτσὸ ἄλογο. Προφανῶς θέλετε νὰ αὐτοκτονήσετε.

  Τὶ νὰ πῶ. Μωραίνει Κύριος ὃν βούλεται ἀπωλέσαι.

 13. κώστας avatar
  κώστας 16/04/2013 11:29:30

  Από την μία, ο κόσμος των εραστών της καταστροφής ως μέσου αναρρίχησης στην εξουσία και από την άλλη, ο κόσμος των εραστών της καταστροφής ως μέσου διατήρησης της εξουσίας. Και οι δύο ποτίζουν τον μύλο της ΧΑ. Και οι δύο αδυνατούν να αντιληφθούν πού οδηγεί το συγκρουσιακό μονοπάτι που επιλέγουν· νομίζουν ότι θα προκύψει νικητής. Τα στρατόπεδα χτίζονται εκατέρωθεν της τυφλής υποταγής και της τυφλής αντίδρασης. Ανάμεσα δημιουργείται η νηφάλια και ανεξάρτητη μαγιά που θα αναδείξει τους νέους ηγέτες μακρυά από την σαπίλα της εξουσιολάγνας κομματοκρατίας.
  Έτσι, αφ' ενός λυπάμαι για τις (ετεροβαρείς και στρεψόδικες πλην όμως με 'ευγενικό' τρόπο διατυπωμένες) απόψεις του "Akenaton" αφ' ετέρου όμως σκέφτομαι ότι όσο περισσότερο η κομματοκρατία οδεύει προς τα άκρα τόσο περισσότερο διάστημα αφήνει ενδιάμεσα.

 14. katalytikos avatar
  katalytikos 16/04/2013 11:32:01

  Υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί λύση αρκεί να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:
  1: Το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ να σταματήσει να τηρεί σιγήν ιχθύος.
  2: Πρέπει προσωρινά να παγώσουν οι διαδικασίες εξόρυξης
  3: Σύσταση επιτροπής με εκπροσώπους όλων των πλευρών και των απόψεων και με το συντονισμό προσώπου κοινά αποδεκτού.
  4: Αναλυτική ενημέρωση - διαβούλευση έτσι ώστε ελεύθερα να ακουστούν όλες οι απόψεις. Αρχικά η διαβούλευση – ενημέρωση να ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο και να επεκταθεί και σε περιφερειακό ή ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, αφού η εξόρυξη χρυσού αφορά πολλές περιοχές της Β. Ελλάδος.
  5: Έρευνα σε βάθος και καταλογισμό ευθυνών για τις διαδικασίες παραχώρησης, αδειοδότησης, επεισόδια, κλπ
  6: Επανεξέταση των επενδυτικών σχεδίων (έκταση, επίγεια εξόρυξη, flash smelting, κλπ) και τροποποίηση αυτών εάν κριθεί αναγκαίο με βάση τα συμπεράσματα της διαβούλευσης.
  Τελικός στόχος η συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και κανόνες, που αφορούν στην εξόρυξη χρυσού (ακόμη και με δημοψήφισμα εάν χρειασθεί).

 15. Μπαμπης avatar
  Μπαμπης 16/04/2013 11:35:11

  Από τη μια θέλουμε πατριώτες έτοιμους για όλα και όταν οι εκεί πατριώτες κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν τον τόπο,την υγεία τους και το μέλλον των παιδιών τους, τους ονομάζουμε παράνομους,αντισυνταγματικούς και συριζαίους.Το ενοχλητικό με το άρθρο σου είναι ότι δεν ζεις εκεί,δεν διακυβεύεται το δικό σου σπίτι,παίρνεις το μέρος των αριθμών και ξεχνάς τους ανθρώπους.Πόσο θα είναι πια το κέρδος για να απαιτήσω από τους συμπολίτες μου να δεχτούν αυτό που αν ζητούσαν να δεχτώ εγώ για το δικό μου θα έβγαινα στο δρόμο?

  • alex23 avatar
   alex23 @ Μπαμπης 16/04/2013 12:42:07

   η χα πιστευει οτι για να προστατευτει ο τόπος , η υγεία και το μέλλον των παιδιών μας θα πρεπει να επιβληθει ο ρατσισμος τους και η 'καθαροτητα' του φυλου των ελληνων, τουλαχιστον ετσι στρεβλωμενα οπως το καταλαβαινουν αυτοι..

   πρεπει λοιπον μια ομαδα, μικρη η μεγαλη, αν εχει μια αποψη να την επιβαλει στους αλλους χωρις δημοκρατικη νομιμοποιηση και διαδικασιες, οπως αυτες οριζονται απο το συνταγμα ?

   λοιπον δεν θελουμε 'πατριώτες έτοιμους για όλα', θελουμε πατριωτες που να σεβονται το συνταγμα και τους νομους και να μην τους ερμηνευουν αναλογα με τις επιθυμιες τους

   αυτοι ειναι χρησιμοι, οι αλλοι ειναι 'χρησιμοι ηλιθιοι', που γινονται οργανα τριτων, που μαλιστα καποιο απο αυτους την μια μερα με την ιδιωτικη τους ιδιοτητα δουλευουν για την εταιρια και την αλλη με την βουλευτικη τους την καταγγελουν, λαθροϋλοτόμους που πονανε για τα δαση, πολιτικους που βλεπουν μια ευκαιρια να πιεσουν το τελευταιο στηριγμα του πασοκ να ερθει με το μερος τους για να σταματησει να εχει προβληματα.

 16. χαρης avatar
  χαρης 16/04/2013 12:13:19

  σε τουτη την ζωη δεν μπορει να τα εχουμε ολα η εξορυξη χρυσου στην χαλκιδικη αυτοματα σημαινει και δραματικη μειωση της βιοποικιλοτητας στην περιοχη

 17. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 16/04/2013 12:19:27

  1. Δεν ξέρω, αν είναι "καλή" ή "κακή" η επένδυση. Δεν έχω τα εφόδια να το κρίνω και δεν ενδιαφέρει η ατεκμηρίωτη άποψη κανενός.
  Το θέμα, για μένα, είναι, ότι σε μια δημοκρατία (πρέπει να) υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει εκ των προτέρων τους κανόνες βάσει των οποίων μπορεί να γίνει μια επένδυση. Δεν μαζευόμαστε, όσοι θέλουμε, για να συζητήσουμε και να θέσουμε ad hoc, για κάθε συγκεκριμένη επένδυση, τους κανόνες αυτούς. Μπορεί να μην μας αρέσουν οι κανόνες αυτοί. Να τους αλλάξουμε, τότε. Τώρα όμως ισχύουν.
  Επίσης, σε μια δημοκρατία (πρέπει να) υπάρχουν δικαστήρια, που είναι τα μοναδικά αρμόδια όργανα, προκειμένου να κρίνουν αν τηρούνται ή όχι οι κανόνες (νόμοι) αυτοί σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Την τελευταία λέξη περί της νομιμότητος (πρέπει να) την έχουν, σε μια δημοκρατία, πάντα τα δικαστήρια.
  Μπορεί να μην είμαστε ικανοποιημένοι ή πολύ περισσότερο να μην έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Να προσπαθήσουμε να την διορθώσουμε. Μέχρι τότε, δεν (μπορεί να) έχουμε άλλο δρόμο από το να αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της.
  Επομένως, εν προκειμένω, εφόσον το ΣτΕ δεν έχει κρίνει αντιθέτως (ή δεν κρίνει στο μέλλον, δεν γνωρίζω αν υπάρχει εκκρεμότητα), σημαίνει ότι υπάρχει νομιμότητα και δεν μπορεί να υπάρξει νόμιμος λόγος μη λειτουργίας της επιχείρησης.

  2. Από την άλλη πλευρά, είναι οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των κατοίκων (και μη). Δεν πρέπει να μας ενοχλούν -είτε δίκαιες είτε άδικες. Μας υπενθυμίζουν ότι ζούμε σε δημοκρατία. Δεν προτιμώ τη σιγή νεκροταφείου.
  Όταν οι αντιδράσεις αυτές φτάνουν στην παραβίαση της νομιμότητας, είναι υποχρέωση του κράτους (αστυνομία, δικαιοσύνη) να την αποκαταστήσει.
  Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

  3. Άσχετο, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας:
  Eξακολουθεί να μου φαίνεται παράλογο να έχουμε στην ΕΕ (δικαίως και ευτυχώς) συγκεκριμένη και αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία, η οποία επιβάλλει δεσμεύσεις, περιορισμούς και γενικά προδιαγραφές στην άσκηση οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας και από την άλλη να δεχόμαστε στην αγορά μας, χωρίς άλλο τί, προϊόντα που έχουν παραχθεί σε κράτη, που τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει.

  Το ίδιο, βεβαίως, ισχύει για την παιδική εργασία, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και πολλά άλλα ...

 18. alex23 avatar
  alex23 16/04/2013 12:28:39

  δυστυχως στην υποθεση της ιερισσου βλεπω πολλες αναλογιες με τα ζωνιανα..

  καποιοι θελουν να επιβαλλουν το συμφερον τους ή την αποψη τους σαν νομο,
  δεν σεβονται την δικαιοσυνη και τις αποφασεις της,
  κανουν χρηση βιας και υπαρχει ομερτα αναλογη με της μαφιας αναμεσα τους, σε σημειο να δικαιολογουν,να προστατευουν και να χαριζουν αλλοθι στους υπευθυνους (εκτος αν νομιζει κανεις οτι σε μικρη κοινωνια δεν ξερει κανεις ποιοι ηταν στις σκουριες και τι ακριβως κανανε)
  εχουν πολιτικες πλατες, τοτε τους τοπικους πολιτικους της νδ και πασοκ, τωρα το επισημο συριζα, τους αε και το κκε
  δρουν σαν μικροι στρατοι, οι πρωτοι εστηναν ενεδρες στην αστυνομια, οι σημερινοι κανοντας καταδρομικες στους 'εχθρους' τους

 19. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 16/04/2013 12:31:30

  Akenaton είχα την εντύπωση ότι το άρθρο σας αναφερόταν στην ανάγκη τήρησης των θεσμών και των νόμων και στον κίνδυνο για τη χώρα που ελλοχεύει από την επικράτηση της λογικής της οργανωμένης βίας, από μειοψηφίες που θα υπερβαίνουν το νόμο και την πολιτεία, χωρίς να υπεισέρχεστε στο δίκαιο ή το άδικο των αντιδράσεων και στην ουσία της επένδυσης. Διαβάζοντας τα υπόλοιπα σχόλια αντιλαμβάνομαι ότι μάλλον δεν κατάλαβα εγώ καλά, συγνώμη για την παρανόηση.

  • akenaton avatar
   akenaton @ MAYRO XABIARI 16/04/2013 12:43:22

   Ακριβώς σε αυτό αναφέρομαι, πολύ καλά καταλάβατε. Άλλοι δυστυχώς κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Αν δείτε το σχόλιό μου προς τον φίλο Δρόλαπα παραπάνω, θα πάρετε και μια γεύση του τι σκέφτομαι επί της ουσίας, χωρίς τεκμηρίωση για την ώρα. Ευχαριστώ.

 20. Σχετικά Ασχετος avatar
  Σχετικά Ασχετος 16/04/2013 12:36:56

  Ο μεγάλος χαβαλές θα αρχίσει όταν θα έρθει η ώρα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων.Το πρώτο λαμόγιο παρουσιάσθηκε ήδη.Ενδιαφέρεται για την στυτική δυσλειτουργία που θα προκληθεί στα δελφίνια.
  Για τους υποκινητές και όχι για τον αφελή κοσμάκη που ακολουθεί,ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ίσον ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ.
  Μόλις πέσουν τα μπικικίνια το πρόβλημα λύθηκε.Καλά οι Καναδοί μπορεί να μη γνωρίζουν.Αυτός ο τσιφούτης ο Μπόμπολας δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη;;;;

 21. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 16/04/2013 13:15:25

  Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας μας ακενατόν...
  Οσοι σήμερα αναγάγουν τους παρανομούντες "φιλήσυχους πολίτες " σε ήρωες επειδή πήραν όπλα και εφαρμόζουν τον νόμο ΤΟΥΣ, την ίδια ώρα κατακεραυνώνουν τα παιδιά των βορείων προαστίων ή τους χρυσαυγίτες για τις αυτοδικίες τους που απλά δεν βολεύουν κατά περίπτωση και περίσταση...
  Να δεχτώ κιόλας ότι η προσωπική άποψη πολλών εξ ημών είναι ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά επένδυση και έργο που θα καταστρέψει πολύ ή λίγο το περιβάλλον τους.
  Ωραία..αυτό όμως ισχύει πάλι αλλά περίσταση? Πρέπει να έχουμε τις ίδιες αντιδράσεις και για τα εργοστάσια της ΔΕΗ που καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων στο λεκανοπέδιο πτολεμαίδας για να έχουν καθαρό αέρα στην χαλκιδική?
  Πάμε καλά ωρέ λεβέντες στην χώρα αυτή?
  Και σε όποιον δεν αρέσουν τα σπίτια και τα ξενοδοχεία στο κύμα της χαλκιδικής τι πρέπει να κάνει? Να πάρει το όπλα για να υπερασπιστεί το περιβάλλον ? Γιατί που σκατα πηγαίνουν τα σκατά των ξενοδοχείων και του τουρισμού? Υδροφόροι ορίζοντες, νερά και θάλασσες δεν επηρεάζονται?
  Ας αναλογιστούμε λίγο το που όδηγούμαστε μετά βαίων και κλάδων..
  Να τα κλείσουμε τα δικαστήρια τότε και ο καθένας μας να γίνει δικαστής ντρέντ κατά πως τον βολεύει.

 22. Νεος Καππαδόκης avatar
  Νεος Καππαδόκης 16/04/2013 13:22:47

  Μεταφέρω από την Ελευθεροτυπία:

  Το Αγιον Ορος «μπαίνει» στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης του χρυσού. Το μήνυμα κόμισε χθες στην Ιερισσό και στη συνέλευση των συντονιστικών επιτροπών, με κάθε επισημότητα, ο πατέρας Νικόδημος, ο οποίος εμφανίστηκε και μίλησε ως εκπρόσωπος της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους.

  Ηταν η πρώτη φορά που εκπρόσωπος του Αγίου Ορους εμφανίζεται σε συνέλευση για την εξόρυξη της Σκουριές και η πρώτη φορά που η Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους παίρνει θέση στο θέμα.

  Ο π. Νικόδημος ανακοίνωσε στη συνέλευση ότι μεταβαίνει άμεσα στην Αθήνα και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να του επιδώσει επιστολή της Ιεράς Επιστασίας, με την οποία ζητείται η άμεση απελευθέρωση των δύο προφυλακισμένων στις φυλακές Διαβατών για τον εμπρησμό στις Σκουριές τον περασμένο Φεβρουάριο και στην οποία η απόφαση της προφυλάκισης χαρακτηρίζεται «όχι δικαστική, αλλά τρομοκρατική και πολιτική». Στην επιστολή, η Ιερά Επιστασία του Αγίου Ορους εγγυάται για το ήθος των δύο συλληφθέντων, τους οποίους οι μοναχοί γνωρίζουν καθώς έχουν εργαστεί στον Αθω, και υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για άτομα υπεράνω υποψίας.
  Επίσης, ανέφερε ότι οι μοναχοί θα αντιδράσουν φανερά και σφόδρα. Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει περίπτωση καμία Ιερά Μονή του Αγίου Ορους να παραχωρήσει, πουλήσει, διαθέσει ή επιτρέψει απαλλοτρίωση δασικής έκτασης που της ανήκει στο δάσος των Σκουριών για να χτιστεί φράγμα από την «Ελληνικός Χρυσός», σύμφωνα με το σχεδιασμό της εταιρείας.

  Προφανώς ο αρθογράφος συμπεριλαμβάνει και την Ιερά Επιστασία στους αναρχοσυριζαίους που το κράτος μας πρέπει να πατάξει με κάθε μέσο.

  Και κάτι για τα αυθαίρετα.

  Η περιοχή είναι η λιγότερο επιβαρυμένη από αυθαίρετη και εκτός σχεδίου δόμηση, καλύτερα και από το δεύτερο πόδι εν πολλοίς και από την άγρυπνη επίβλεψη του Τόλη Παπαγεωργίου μαύρου πανιού για τους Αδώνηδες και τα μπουλντόγκ των χρυσοθύρων.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Νεος Καππαδόκης 16/04/2013 14:16:32

   Έχω ένα γείτονα που μου τη σπάει ο σκύλος του που γαυγίζει συνέχεια. Να τον κάψω (τον σκύλο ή το γείτονα, αδιάφορο) και να φωνάξω για υπεράσπιση τον πνευματικό μου τον παπά Δαβίδ, τον παπά Παναγιώτη που βάφτισε τα παιδιά μου και έναν αρχιμαδρίτη που του είχα κάνει μια δουλίτσα, για να με βγάλουν από την ψειρού;

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ MAYRO XABIARI 16/04/2013 14:17:00

    ...αρχιμανδρίτη...

 23. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 16/04/2013 13:25:59

  Μην κοροιδευόμαστε ,αν η κυβέρνηση έλεγε πως πρέπει να κλείσουν τα μεταλλεία, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεσήκωνε τον κόσμο σε αγώνες για να...λειτουργήσουν (κρατικοποιημενα βέβαια!), "για να μη χάσει η εργατιά το ψωμί της"!

  Το χόμπυ τους ασκούν οι άνθρωποι , μην τους παρεξηγείτε! Αν το άθλημα τυχαίνει να "δένει" και με την οικολογία, που είναι της μόδας, ακόμα καλύτερα!

  • Samantha_fox avatar
   Samantha_fox @ ΣΤΕΛΙΟΣ 16/04/2013 17:17:16

   Φυσικά αγαπητέ μου! Αυτοί τη μια μέρα λ'ενε έτσι, την άλλη γιουβέτσι! 4% και πολύ τους είναι!

 24. apergospastis avatar
  apergospastis 16/04/2013 13:56:49

  Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί όταν οι πολέμιοι της σύμβασης αναφέρουν τα ονόματα Πάχτας, Μπόμπολας και Παπακωνσταντίνου οι υπερασπιστές λένε 'μην κρίνεις την αξία της επένδυσης από αυτούς που την υπέγραψαν', οι ίδιοι υπερασπιστές όμως όταν τους μιλάς για ένα κίνημα που ξεπερνάει κομματικά και ιδεολογικά στεγάνα μιλάνε για 'αναρχοσυριζαίους, αριστερούς, ψευτοεπαναστάτες' κλπ. Επειδή 500 μπαχαλάκηδες βρήκαν μπούγιο να χωθούν, απαξιώνονται οι αγωνίες μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας;

  • Lichnee avatar
   Lichnee @ apergospastis 16/04/2013 20:31:01

   "Επειδή 500 μπαχαλάκηδες βρήκαν μπούγιο να χωθούν, απαξιώνονται οι αγωνίες μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας;"
   Εδώ τα λες όλα μάλλον.Μήπως οι μπαχαλάκηδες μπήκαν στο "μπούγιο" σε διατεταγμένη υπηρεσία από άλλους;

 25. πολιτης avatar
  πολιτης 16/04/2013 14:43:04

  η διαφωνια ειναι μεσα στα πλαισια της δημοκρατιας. απο αυτου του σημειου μεχρι το να παρει καποιος το νομο στα χερια του υπαρχει τεραστια αποσταση. η καταδικη φαινομενων αυτοδικιας πρεπει να ειναι καθολικη και απολυτη. απο ολους.
  η συμπεριφορες του αριστερο-συριζο κλπ μπολκ ειναι γνωστες δεκαετιες τωρα. οι κατ επιφαση δημοκρατες κατ επαναλληψη εχουν συγκαλυψει, υποθαλψει και διαπραξει εκνομες πραξεις και συμπεριφορες.
  δεν περιμενουμε απο αυτους που μεχρι χθες εκαιγαν την αθηνα στο ονομα του δικου τους δικαιου να αλλαξουν τωρα επειδη αιφνης εγιναν αξιωματικη αντιπολιτευση. οι αυτοαποκαλουμενοι αντιεξουσιαστες, που για καποιο περιεργο λογο, χαιρουν αλλης αντιμετωπισης απο τα μμε σε σχεση με αυτη αλλων χωρων πχ. χρυσης αυγης, ειναι υπολογοι για κακουργηματικες πραξεις κατ εξακολουθηση.
  εως σημερα χαιδευονταν απο την νομοθετικη και εκτελεστικη εξουσια, το γιατι ειναι ανεξηγητο.
  επιβαλλεται παση θυσια να επικρατησει η νομιμοτητα και να γινει σε ολους κατανοητο οτι δεν υπαρχει πλεον χωρος για αυτα τα "προοδευτικα" ατομα στην κοινωνια.
  κρατικες ηττες αλλα κερατεα θα αποβουν μοιραιες καθως εγκυμονειται πλεον ο κινδυνος γενικευσης.

 26. Ελπιδοφορος avatar
  Ελπιδοφορος 16/04/2013 15:12:43

  1) Φωτιά στο αστυνομικό τμήμα της Ιερισσού
  2) Η ΑΓΕΤ Ηράκλης κλείνει τα τσιμέντα Χαλκίδας, αντιδρούν οι εργαζόμενοι
  3) Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι σιδηροδρομικοί όλης της χώρας, οι οποίοι αντιδρούν στην απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.
  4) Σκιάθος: Αντιδρούν οι κάτοικοι στην πώληση του λιμένα
  5) Το σχεδιο «Αθηνά» συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις
  6) κίνδυνος αφελληνισμού της Εθνικής Τράπεζας ….αντιδρούν οι εργαζόμενοι
  7) Σήμερα , Τεταμένη η κατάσταση στην Αχαΐα ανάμεσα σε ΜΑΤ και κατοίκους που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ

  Πολύ πρόχειρα συγκέντρωσα τις αντιδράσεις των πολιτών τις τελευταίες ημέρες , σίγουρα θα υπάρχουν και πολλές άλλες.
  Συνδυάστε τα παραπάνω με τις καθημερινές σχεδόν δολοφονίες και ληστείες που γίνονται σε όλη τη χώρα και περνάνε στα ψιλά των δελτίων ειδήσεων.

  Δυστυχώς εκεί φτάσαμε οι αυτοκτονίες ,οι δολοφονίες οι βιασμοί να περνάνε …στα ψιλά των δελτίων , αλλά οι πολίτες και τα μαθαίνουν και …βράζουν!

  Εάν δε τολμήσει να επέμβει η αστυνομία για να επιβάλει την τάξη …φοβάμαι πως μπορεί να οδηγηθούν στην φυλακή οι αστυνομικοί και όχι οι δράστες.

  Πιστεύω πως έχετε απόλυτο δίκαιο σε αυτά που γράφετε και μάλλον πολύ κόσμια τα γράφετε.
  Εάν έγραφε “ο λαός” αυτά που πιστεύει ελεύθερα και το τι χρειάζεται να γίνει αντί για εσάς μάλλον δεν θα δημοσιεύονταν καθόλου γιατί θα ήταν …εκτός του “πολιτικού κατεστημένου” και ως εκ τούτου απαγορεύονται.

 27. akenaton avatar
  akenaton 16/04/2013 15:27:52

  Αγαπητέ μου δάσκαλε, περί όλων αυτών που αναφέρονται στην απάντησή σας, να συζητήσουμε όσο θέλετε αλλά νομίζω ότι έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη και η επένδυση είναι μέχρι στιγμής σύννομη. Δεν θα αναφέρω εδώ αντιλέγοντας, επιστημονικές γνώμες που υπάρχουν φυσικά και μπορεί να αντικρούουν αυτές που αναφέρατε.
  Από πότε όμως στην δημοκρατία, οι διχογνωμίες και οι αντίθετες απόψεις λύνονται και "ευθυγραμμίζονται" με τις καραμπίνες, τους εμπρησμούς εταιρειών και αστυνομικών τμημάτων, την υπόθαλψη κατηγορουμένων για κακουργηματικές πράξεις, τους αποκλεισμούς ολόκληρων χωριών και τις μάχες σώμα με σώμα με τις δυνάμεις της τάξης; Αν διολισθήσουμε σε τέτοιες πρακτικές στην Ιερισσό, τι θα εμποδίσει μεθαύριο οποιοδήποτε χωριό, συνοικία, πολυκατοικία ή μεμονωμένο πολίτη από του να πάρει τον νόμο στα χέρια του και να βγει με την καραμπίνα του να διεκδικήσει το κατά την γνώμη του απόλυτο δίκιο του; Εδώ δεν μου απαντάτε δυστυχώς φίλτατε δάσκαλε και αυτό με στεναχωρεί κομμάτι ......

  • Δαναός avatar
   Δαναός @ akenaton 16/04/2013 15:37:35

   Μάλλον δε διάβασες ολόκληρη την απάντησή μου.Γράφω: "akenaton, τις θέσεις μου περί δημοκρατίας τις γνωρίζεις, εξ άλλου εδώ μέσε όλοι γνωριζόμαστε. Έλα όμως μια βόλτα από δω, να πάμε μέχρι τις Σκουριές, να περπατήσουμε και να τα ξαναπούμε.Και βέβαια καταδικάζω τα υποκινούμενα."
   Τι παραπάνω να σου γράψω; Σου είπα έλα να δεις την κατάσταση από κοντά. Και βέβαια δεν είμαι με το νόμο της καραμπίνας.Αλλά ούτε όμως και με το νόμο του κάθε Μπόμπολα, γιατί απλά γι αυτούς δεν υπάρχουν νόμοι.

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Δαναός 16/04/2013 17:42:32

    ''Τζάμπα μιλάμε'' που λέει κι η διαφήμιση με τα μωρά...... :-)

   • B.Q avatar
    B.Q @ Δαναός 16/04/2013 18:04:59

    ....''Tζάμπα μιλάτε'' αγαπητέ, που λέει κι εκείνη η διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας με τα μωρά :-)

   • akenaton avatar
    akenaton @ Δαναός 16/04/2013 18:49:40

    Δάσκαλε για να τελειώνουμε αυτό τον διάλογο που μοιάζει διάλογος κουφών θα καταλήξω ως εξής: οι πρώτες μου σπουδές ήταν Μεταλλειολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, ένα επάγγελμα που δεν ευτύχησα να εξασκήσω όμως ποτέ. Παρόλα αυτά, δεν μπαίνω στην ουσία της επένδυσης, αν και θα είχα πολλά να πω και με κάποιο ειδικό βάρος στην γνώμη όπως καταλαβαίνετε. Εσείς λέτε ένα "και βέβαια καταδικάζω τα υποκινούμενα" και καθαρίζετε. Εμένα αντίθετα, η κατάσταση που δημιουργήθηκε εκεί, πέρα από σκοπιμότητα της επένδυσης πλέον, πέρα ακόμη και από την επίπτωσή της στο περιβάλλον, μου φαίνεται πως έχει ήδη οικτρές παρενέργειες στην ίδια την Δημοκρατία μας, στο αστικό μας Κράτος, που πρέπει να υπερασπιζόμαστε κυρίως και πάνω από όλα τα άλλα, όσοι λογιζόμαστε αληθινοί δημοκράτες σε αυτόν τον τόπο. Δεν με ικανοποιεί λοιπόν η απάντησή σας, όπως δεν με συγκινούν όλα αυτά τα φληναφήματα (ασχέτων ως επί το πλείστον με το αντικείμενο καθηγητάδων σε διατεταγμένη υπηρεσία), καθώς δεν βλέπω ανάμεσά τους, τους αρμοδιότερους και θεσπισμένους για αυτό τον λόγο φορείς (το ΙΓΜΕ, το ΕΜΠ, το τμήμα Μεταλλειολόγων, το τμήμα Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, κλπ).

    • Δαναός avatar
     Δαναός @ akenaton 16/04/2013 19:49:00

     Δεν "καθαρίζω¨akenaton με ένα "καταδικάζω τα υποκινούμενα¨. Ζητώ να μάθω όλες τις απόψεις και δε νομίζω αυτό να είναι κακό.Και επειδή προς το παρόν η εταιρεία κωφεύει, αγωνίζομαι να παγώσει η επένδυση μέχρι να γίνει ξεκάθαρο το τοπίο. Επιμένω, αν είσαι κοντά έλα να πάμε στην περιοχή μαζί.

     • Δαναός avatar
      Δαναός @ Δαναός 16/04/2013 20:20:45

      ΟΚ. Σε περιμένω και δεν αντιδικώ μαζί σου, να το ξέρεις. Ψάχνω κι εγώ γιατί τον αγαπώ αυτόν τον τόπο! Καλό βράδυ!

  • kaneis avatar
   kaneis @ akenaton 07/05/2013 14:23:02

   Σαν απάντηση στο ερώτημά σου "από πότε οι διχογνωμίες λύνονται με εμπρησμούς ετιαρειών (sic) και αστυνομικών τμημάτων..." θα σου απαντήσω με τη γνώμη ενός θεμελιωτή της φιλελεύθερης ιδεολογίας -την οποία θεωρώ ότι κυρίως πρεβεύεις- του Τζον Λοκ. Ο Λοκ λοιπόν θεωρεί ότι "όταν ο λαός θεωρεί ότι η κυβέρνηση ενεργεί εναντίον του, τότε ο λαός έχει δικαίωμα να επικαλεστεί τον Θεό -αφού η κυβέρνηση δεν αποτελεί πλέον αξιόπιστο συνομιλητή- και να ξεσηκωθεί εναντίον της και να την καταλύσει, εγκαθιστώντας άλλη" που να ακολουθεί τις φιλελεύθερες αρχές (της ζωής, της ιδιοκτησίας, κλπ.).
   Καλά είναι να διαβάζεις καμιά φορά όλα όσα λένε οι θεμελιωτές μιας ιδεολογίας -ειδικά αυτής που υποστηρίζεις- κι όχι μόνο όσα σε βολεύουν.

 28. B.Q avatar
  B.Q 16/04/2013 15:55:56

  '' Εάν έγραφε “ο λαός” αυτά που πιστεύει ελεύθερα και το τι χρειάζεται να γίνει...''
  Tότε όμως, αν δηλαδή ο λαός μπορούσε να γράψει τι πιστεύει πως πρέπει να γίνει με όλους και με όλα, είσαστε σίγουρος οτι θα επιθυμούσατε να τα διαβάσετε και οτι θα σας ευχαριστούσανε κι όλας; Δύσκολα θα σας ικανοποιούσαν οι...προτάσεις φοβάμαι.
  Για σκεφτείτε λίγο πιό ψύχραιμα αυτό που ...εύχεστε!

 29. Ελπιδοφορος avatar
  Ελπιδοφορος 16/04/2013 16:22:32

  Αυτό που εγώ εύχομαι είναι να εφαρμόζονται οι νόμοι.
  Τόσο απλά.
  Πέρσι είχαμε εκλογές, και μάλιστα διπλές , κυβέρνηση αναδέχθηκε μέσα από νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες αυτή που έχουμε.
  Η θητεία της προβλέπεται τετραετής , εάν δεν κάνω λάθος .
  Ο κάθε ένας μπορεί να διαμαρτυρηθεί μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Δεν έχει όμως δικαίωμα να καταστρέφει την περιουσία όλων των πολιτών διεκδικώντας αυτά που πιστεύει αυτός ως δίκαια.
  Ούτε εμένα μου αρέσει η φορολογία που μου επιβάλλει η κυβέρνηση αλλά αυτό δεν με νομιμοποιεί να κάψω τις Δ.Ο.Υ. η το υπουργείο οικονομικών.
  Θα περιμένω τις επόμενες εκλογές και θα αποφασίσω ανάλογα με το συνολικό έργο που θα έχει παράξει η κυβέρνηση.
  Πιστεύω να έγινα κατανοητός.

  • B.Q avatar
   B.Q @ Ελπιδοφορος 16/04/2013 18:03:08

   1)''Ο νόμος είναι σαν τον ιστό της αράχνης. Συλλαμβάνει εύκολα τα μικρά έντομα, ενώ τα ....μεγάλα τον τρυπούν και ξεφεύγουν''
   Έλεγε ο Αρχαίος παππούς μας ο Ανάχαρσις !!!!
   (Με ...εννοείτε φαντάζομαι!)
   2) Κάθε κυβέρνηση που ΠΑΝΤΑ εκλέγεται με νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες, έχει υποχρέωση όταν πρόκειται να λάβει αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν με τρόπο δραματικό και αμετάκλητο το παρόν αλλά κυρίως το μέλλον των ερχόμενων γενιών, υποχρεούται να πραγματοποιεί Δημοψηφίσματα, μέσω των οποίων οι πλειοψηφίες αποφασίζουν. Η κάθε κυβέρνηση, αποτελεί μόνο έναν προσωρινό εντολοδόχο μας. Όχι παντοδύναμο και αλάνθαστο δυνάστη, ούτε πάνσοφο αυτοκράτορα!!
   3) Οι πολίτες οφείλουν να είναι ενεργοί και να συμμετέχουν στα δρώμενα (να κρίνουν, να αντιστέκονται, να διορθώνουν) καθ΄όλη τη διάρκεια της τετραετούς θητείας των εκλεγμένων. Εσείς έχετε κάθε δικαίωμα να δίνετε λευκή επιταγή στους κυβερνώντες και κάθε 4 χρόνια να παρουσιάζεστε στις κάλπες για να πάρετε θέση.
   Εμείς, λευκή επιταγή ούτε στον πατέρα μας κύριε.
   Πιστεύω να έγινα κατανοητή.

 30. Samantha_fox avatar
  Samantha_fox 16/04/2013 16:49:35

  Ως πότε θα ανεχόμαστε όλη αυτή την αριστερή ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚΟλαίλαπα που μας ταλανίζει εδώ και 40 χρόνια! Τα έχουνε ριμάξει όλα πια!! Υγεία, παιδεία, εργασία!! Πάμε οι δεξιοί κάθε φορά να συμμαζέψουμε τα πράγματα, έρχεται μετά στο καπάκι μια πρασινη κυβέρνηση και άντε πάλι 10 βήματα πίσω, από κει που κάναμε 3 βήματα μπρος.Τώρα έχουμε έναν Σαμαρά να παλεύει μόνος με τα φίδια και ο κύριος Τσιπράκος, η Δούρου και ο Δραχμαζάνης συνεχίζουν το γκρέμισμα με τις ψευδοαντιδράσεις τους! Νισάφι πια!

  • aliosa avatar
   aliosa @ Samantha_fox 16/04/2013 17:57:58

   Για πες, για πες! Πως μαζεψες τα πραγματα εσυ η δεξιά;

  • B.Q avatar
   B.Q @ Samantha_fox 16/04/2013 18:17:24

   Η ....'' Πασοκολαίλαπα'' όμως!!!! Δεν σας έπεσε και άσχημα.
   Σύμμαχος, συμπαραστάτης και συγκυβερνώσα δύναμις η άτιμη!
   Ευτυχώς, γιατί διαφορετικά......θα κυβερνούσε η ...Συριζολαίλαπα με τη ...Δημαρολαίλαπα και ολίγη από ΑΝΕΛολαίλαπα.
   Πάλι καλά που δεν πάθατε και τίποτε να λέτε :-) !!

  • Kostas nikolaou avatar
   Kostas nikolaou @ Samantha_fox 17/04/2013 12:22:41

   δεν παλεύει μονος του ο σαμαράς αγαπητή μου. έχει και τις στιβαρές πλάτες του ευάγγελου να τον στηρίζουν. τον κυρ-φώτη δεν τον λογαριάζω.

   Ως πότε θα ανεχόμαστε όλη αυτή την αριστερή ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚΟλαίλαπα που μας ταλανίζει εδώ και 40 χρόνια!

   αυτό το ερώτημα πρέπει να το απευθύνεις στον σαμαρά που αντί να τους διαλύσει τους έβαλε στην κυβέρνηση. εκτός αν είσαι και εσύ ( δυστυχώς όπως πολλοί νδ κρατες τελευταία) της άποψης ότι οι κακοί πασόκοι έχουν πάει στο σύριζα ενώ οι καλοί, αγνοί και άδολοι πασόκοι μείνανε με τον ευάγγελο

 31. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/04/2013 16:51:14

  Η "σύγκρουση των δύο κόσμων" ("φώς και σκότος", όπως επι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;), μπορεί διαλυθεί λόγω απότομης πτώσης της τιμής του χρυσού. Άν αυτή συνεχισθεί, η εξόρυξη από τόσο αραιωμένο κοίτασμα θα είναι ασύμφορη.
  h**p://www.bloomberg.com/quote/XAUEUR:CUR/chart
  Θα χρεωκοπήσουν και ένα σωρό ανταλλακτήρια και ενεχυροδανειστήρια...

  • B.Q avatar
   B.Q @ Uncle Stgm 16/04/2013 19:31:00

   Λέτε; Πάει δηλαδή η λαμπρή αυτή ....επένγΔυση πάνε και τα ευαγή ιδρύματα των ανταλλακτηρίων; Πως τα πετάτε κι εσείς έτσι απότομα; Μου σπαράζετε τη καρδιά!!

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ B.Q 16/04/2013 21:59:43

    Ο καπιταλισμός είναι πολύ σκληρός και με τα "ψυχοπαίδια" του.
    Αλλά και αντίστροφα: Ποιός το πουλάει συνήθως στον δήμιο, το σχοινί για την κρεμάλα ;

 32. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 16/04/2013 17:07:24

  Να λοιπόν μια φορά που θα συμφωνήσουμε 100%, αγαπητέ Akenaton. Κι όπως Εύγε!

 33. giorgos avatar
  giorgos 16/04/2013 17:24:28

  δεν υπαρχει πιο σιχαμερο και οπισθοδρομικο πραγμα απο τις λεγομενες τοπικες κοινωνιες.η μια αντιδρα για μια επενδυση,η αλλη για τη δημιουργια ΧΥΤΑ,η αλλη γιατι της παιρνουν το αχρηστο ΤΕΙ η το αχρηστο στρατοπεδο,η αλλη γιατι της καταστρεφουν τις χασισοφυτιες της.εχω πια μια εδραιωμενη αποψη ,που παει κοντρα στο ρευμα οτι ο ελληνικος λαος ηταν και ειναι πολυ χειροτςρος απο τους πολιτικους του.παντως στις τελευταιες εκλογες αλλα και στις επομενες που θα ακολουθησουν φαινεται το επιπεδο να ισορροπει.

 34. Nik avatar
  Nik 16/04/2013 19:09:59

  Νόμος είναι το δίκαιο του οικολογούντος, αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια αλλά δεν το παίρνατε χαμπάρι διότι δεν είχε εκδηλωθεί βίαια και δραματικά. Η βία στην Ιερισσό κάνει αυτή την περίπτωση να διαφέρει. Αλλά εδώ και χρόνια έχουν αλωθεί θεσμοί από την πολιτικά ορθή δήθεν φιλοσοφία του περιβαλλοντικά ορθού. Οσοι είχαμε σημάνει συναγερμό βρήκαμε το μπελά μας. Τώρα φάτε τους στη μούρη. Και μετά δείτε τον λογαριασμό της ΔΕΗ να αναρριχάτα στα ύψη λόγω "ανανεώσιμων πηγών ενέργειας" (χα χα χα!!!), δείτε το ένα τέταρτο της χώρας α βγαίνει από την ενεργό οικονομία λόγω Νατούρας 2000, δείτε έργα να ακυρώνονται από το "περιβαλλοντικό" ΣτΕ, τουριστικές επενδύσεις να καθυστερούν μέχρις εξαντλήσεως των επενδυτών, αδέσποτα σκυλιά να κατακτούν κοσμικές παραλίες, και απολαύστε το τριτοκοσμικό μέλλον που σας προετοιμάζουν οι "περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι" ηγετίσκοι σας. Θαυμάστε τους!

 35. kosvag avatar
  kosvag 16/04/2013 19:36:15

  Δεν είναι ούτε φιλελευθερισμός ούτε νεοφιλελευθερισμός αλλά αυτονόητο καθήκον κάθε κράτους (έθνους) να αξιοποιήσει τον πλούτο του: πχ Ελληνικό, παραλίες, λιμάνια, πολιτισμό, ΑΟΖ, ορυκτό πλούτο κτλ.
  Δεν έχει σχέση ούτε με νομιμότητα ούτε με αστικό κράτος αλλά αυτονόητο οτι είναι εκχώρηση-χάρισμα του πλούτου όταν το κράτος δεν παίρνει ανταμοιβή (πχ μεταλλευτικά δικαιώματα περίπου 0,0%).

  Νομίζω όλος ο πολύς κόσμος έχει ενδόμυχα βαρόμετρο την Χαλκιδική για την ΑΟΖ κτλ. Ο πολύς κόσμος είναι ουδέτερος εως αρνητικός. Αν δώσουν ΤΩΡΑ μάχη στην Χαλκιδική δεν θα κερδίσει το αστικό κράτος, γιατί και οι αστοί δεν είναι μαζί τους (και η αστική νομιμότητα κατάντησε ρευστό πράμα ούτως ή άλλως).

  Όμως βλέπω ο κόσμος να δίνει εξ αρχής χρόνο στον Σαμαρά να το χειριστεί, που διπλασίασε τα σχεδόν μηδενικά δικαιώματα αλλά πάντως έδωσε ελπίδα για το μέλλον. Είναι πονηρός ο Έλληνας και σκέφτεται ότι ίσως έχει ουρά το πράμα μιας και ο ίδιος Σαμαράς υποστήριξε την καναδοαμερικανική ’επένδυση’’ του ΓΑΠ σε υπερατλαντικό ΜΜΜ.

  Δηλαδή παρόλες τις φαινομενικές διαφωνίες μου με τον αρθογράφο συμφωνώ και εγώ μαζί του.

 36. ΝΠ avatar
  ΝΠ 16/04/2013 19:55:33

  Αντιδρούν οι συριζαίοι;
  Νισάφι.έλεος.
  Πώς χαρίζονται τόσοι στο σύριζα;
  Διαφωνούν τόσοι και τόσοι...
  Μέση λύση δεν υπάρχει;

 37. akenaton avatar
  akenaton 16/04/2013 20:12:33

  Είμαι κοντά δάσκαλε και υπόσχομαι να το κάνουμε. Καλό σας βράδυ κι ευχαριστώ για τον διάλογο.

 38. Theo1 avatar
  Theo1 16/04/2013 20:17:20

  ''Κατά την γνώμη μου, το μέλλον της χώρας θα σηματοδοτηθεί από την εξέλιξη της σύγκρουσης αυτής στην Χαλκιδική. Ο κ. Δένδιας και ο Πρωθυπουργός θα έχουν κάνει θανάσιμο λάθος αν επιτρέψουν να ηττηθεί το αστικό κράτος στην Χαλκιδική.''
  Για τη δική σου γνώμη, αν και σεβαστή, δεν θα εκφέρω άποψη.
  Αυτή όμως που θα καλέσω όλους να εκφέρουν, αφού μελετήσουν, είναι την άποψη τους για την γνώμη της Αγιορείτικης Κοινότητας, που από σήμερα άρχισε να εκφράζεται και είναι σίγουρα αρνητική για τα μεταλλεία.

 39. ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ avatar
  ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ 16/04/2013 21:31:57

  Δηλαδή αυτοί που τρώνε επι σειρά ετών το κάρβουνο και το θειάφι στη Πτολεμαιδα και στη Μεγαλοπολη δεν έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες? Τα παιδιά τους δεν διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους υγείας απο τους ρύπους των ορυχείων και εργοστασίων της ΔΕΗ?
  Αλλά αν δεν υπήρχαν αυτοί οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν θα είχαν οι ευαίσθητοι ¨αριστεριζοντες" και οικολόγοι διαθέσιμη ενέργεια για τους κλιματισμός και τα παρελκομενα αγαθά της ηλεκτρικής ενέργειας.
  Ας σταματήσει αυτή η ανοησία που έχει γίνει μάστιγα στη Ελλάδα, και οδηγεί το τόπο στη καταστροφή. Ολοι γίνανε ευαίσθητοι , ειδικοί για το περιβάλλον, αλλά τελικά ειναι θύματα των πολιτικών απατεώνων.
  Για να είμαι συνεπής με τα παραπάνω, εχω εργαστεί για 37 χρόνια σε λιγνιτηκά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

 40. MCA avatar
  MCA 16/04/2013 22:03:15

  Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον ο οποίος αντιδρά γιατί καταστρέφεται η επιχείρηση του ή χάνει την δουλειά του χωρίς να φταίει. Από την άλλη το κράτος είναι υποχρεωμένο να επιβάλει την τάξη. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να φροντίζει να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους, με το μέγιστο δυνατό οικονομικό όφελος για την χώρα και να δίνει έμφαση στην αποκατάσταση των πληγέντων από τέτοιου είδους επενδύσεις.

 41. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 16/04/2013 22:06:10

  To θέμα αυτό χρονίζει και αποδεικνύεται ως σημαντικό από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Στο χορό μπήκε πρόσφατα πιο δυναμικά και το ΚΚΕ. Η αλλαγή στην ηγεσία έδωσε το στίγμα στέλνοντας τη Γερασιμίδου να συμπλεύσει με την Ιγγλέζη σχολιάζοντας την προφυλάκιση των δύο υπόπτων. Το γεγονός αυτό φανερώνει τη διάθεση για συμπόρευση των δύο και υποπτεύομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσχωρήσει στη θέση του ΚΚΕ και όχι το αντίθετο φτάνοντας στο σημείο να του παραχωρήσει και την ηγεσία της συνεργασίας.

  • B.Q avatar
   B.Q @ MantisKalhas 17/04/2013 09:12:45

   Όχι. Εσείς ως Μάντης, δεν υποπτεύεστε απλά!!! Διοράσθε τα μελλούμενα και τα κοινωνείτε στο ανύποπτο, αφελές πλήθος.
   Αυτός είναι ο...προορισμός σας.
   Να βλέπετε μακριά!! Και πράγματι, ότι δεν ...βλέπετε το φαντάζεστε κι είναι το ίδιο :-).

 42. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/04/2013 22:17:25

  ...επέγΔυση...
  Από δαχτυλίδια αρραβώνων μέχρι σταυρουδάκια βαφτίσματος.

 43. akenaton avatar
  akenaton 16/04/2013 23:22:52

  Οι συριζαίοι "καπελώνουν" τους αντιδρώντες. Και τους οδηγούν στα άκρα. Στην σύγκρουση με τους συμπολίτες τους και την ίδια την Πολιτεία. Υπάρχει η μέση λύση και είναι η θεσμοθετημένη διαιτησία. Όμως εκεί κάποιοι παίζουν τα "επαναστατικά" τους ρέστα. Και μάλιστα εν ου παικτοίς. Είναι ανάγκη να μην τους βγει το παίγνιο. Να συλληφθούν οι κακούργοι που έκαψαν και κατέστρεψαν και απείλησαν ανθρώπινες ζωές. Να επανέλθει ο νόμος και η τάξη στην περιοχή. Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει όσον αφορά την επένδυση αυτήν καθεαυτήν.

  • Απλός χαζός αστός avatar
   Απλός χαζός αστός @ akenaton 18/04/2013 02:13:41

   Οι κακούργοι ένστολοι που τραμπούκισαν και τρομοκράτησαν να συλληφθούν ή αυτοί ήταν σε υπηρεσία οπότε οκ? Το καταδικάζουμε τη βία από όπου και αν προέρχεται το ξεχάσαμε ή δεν ταιριάζει στην περίσταση? Οι συριζαίοι “καπελώνουν” τους αντιδρώντες και οι " 3κομματικοί'' τους ευαρεστημένους της υπόθεσης ο καθένας με τον ρόλο του.

 44. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 17/04/2013 01:14:20

  Το ζήτημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, θα πώ όμως την άποψή μου συνοπτικά, με κίνδυνο να παρερμηνευθώ.
  Ιδιαίτερα με αυτή τη μορφή εξόρυξης (εμφανής επιφανειακή), προκύπτει σύγκρουση χρήσεων σε στενό γεωγραφικό χώρο, με τους κύριους παράγοντες ανόδου των εισοδημάτων τις τελευταίες δεκαετίες, δηλαδή τουρισμό και παραθεριστική κατοικία. Αντιδρά πολύς κόσμος που ασκούσε αυτές τις δραστηριοτητες ή απέβλεπε σε αυτές και τώρα φοβάται ότι τέτοιες οικονομικές διέξοδοι θα λάβουν οριστικό τέλος με την μεταλλευτική δραστηριότητα.
  Το αποτέλεσμα είναι διχασμός στην τοπική κοινωνία και μεγάλη απελευθέρωση συγκρουσιακής δυναμικής. Δυστυχώς δεν προσέχθηκε η ιδιαίτερα πλούσια διεθνής εμπειρία, που έχει παντού ακριβώς αυτα τα συγκρουσιακά και συχνά βίαια χαρακτηριστικά (π.χ. Αππαλάχια και Μοντάνα στις ΗΠΑ, Ρουμανία, Φινλανδία, Λάουσιτς στην πρώην Ανατολική Γερμανία).
  Ο χειρισμός της κυβέρνησης (όπως και της προηγούμενης), επιδεικνύει πάλι το γνωστό χαρακτηριστικό: Άγνοια κινδύνου. Στην περίπτωση αυτή, όχι μόνον του κινδύνου στην πολιτική διαχείριση της σύγκρουσης, αλλά και του επενδυτικού κινδύνου. Η βιωσιμότητά της επένδυσης και η διάρκειά της εξαρτάται άμεσα απο την διεθνή τιμή του χρυσού. Μετά το "ράλλυ" των προηγούμενων χρόνων, το ρίσκο ήταν εύκολα κατανοητό. Μόλις χθές και προχθες ειχαμε κατάρρευση της τιμής του χρυσού στις αγορές (-10 % σε 2 ημέρες). Φαίνεται πώς η τιμή του χρυσού για διάφορους λόγους (ένας σοβαρός είναι η ρευστοποίηση μεγάλων αποθεμάτων σε χρυσό απο τις Κεντρικές Τράπεζες της Ιαπωνίας και της Κϊνας), μπαίνει σε περίοδο αστάθειας με πολύ μεγάλες αυξομειωσεις. Το μέλλον της επένδυσης δεν ειναι καθόλου βέβαιο, το μόνο βέβαιο είναι η πόλωση και η οξύτητα στην κοινωνία.
  Η ελλιπής διαβούλευση με τους διάφορους και αντίγνωμους φορείς των κατοίκων ήταν πολύ μεγάλο λάθος.

  • kosvag avatar
   kosvag @ Uncle Stgm 17/04/2013 03:57:42

   : κάτι παρόμοιο λένε και για την βιωσιμότητα των Ελληνικών υδρογοναθράκων ανάλογα με την διεθνή μελλοντική τιμή λόγω κόστους γιατί είναι σε πολύ βαθιά νερά.
   Μοιάζει με ΑΟΖ το θέμα? και πως θα χειριστούμε τα ποσοστά μας?

  • akenaton avatar
   akenaton @ Uncle Stgm 17/04/2013 14:11:51

   Θείε, άσχετα απο την ίδια την επένδυση, ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται παντού. Και οι κατηγορούμενοι για κακουργήματα να συλλαμβάνονται. Δεν το πιστεύετε κι εσείς αυτό; Αν αρχίσουμε εκπτώσεις σε τόσο σοβαρά ζητήματα, τότε που αλήθεια θα σταματήσουμε;

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ akenaton 17/04/2013 14:34:48

    Συμφωνώ για την εφαρμογή του νόμου.
    Αλλά επίσης, είναι καλύτερο να είναι κανείς "προμηθέας" και όχι "επιμηθέας". Ήταν εύκολο να γίνει πρόβλεψη εκ των προτέρων, ότι το εγχείρημα ενέχει μεγάλα ρίσκα, κοινωνικά και επενδυτικά.
    Άξιζε τον κόπο; Φοβάμαι όχι.
    Εν πάσει περιπτώσει, και η διαβούλευση με τις τοπικές ομάδες διαφορετικών συμφερόντων ήταν ελλιπής και φάινονται περιορισμένες οι εξασφαλίσεις για επανορθώσεις τοπίου απο την εταιρεία, για περίπτωση αστοχίας ή στην λήξη της επένδυσης.

 45. MantisKalhas avatar
  MantisKalhas 17/04/2013 10:56:08

  Δεν έχει άλλη επιλογή. Ήδη το "σκίσιμο" του μνημονίου έγινε "αναστολή" και ξεσηκώθηκαν οι αριστεροπλατφορμίστες. Θα εξαναγκαστεί σε συμπόρευση με το ΚΚΕ.

  • B.Q avatar
   B.Q @ MantisKalhas 17/04/2013 15:34:45

   To τανγκό όμως αγαπητέ Μάντη, θέλει δύο!!!!! Τι γίνεται όταν ο ένας ξέρει μονάχα ....τσάμικο? :-)
   Για ...μαντέψτε!

 46. B.Q avatar
  B.Q 17/04/2013 11:51:28

  Ο χρυσός της Θράκης είναι η Θράκη
  Γράφει ο Νίκος Λυγερός
  ''Ο χρυσός της Θράκης δεν είναι ο χρυσός αλλά η Θράκη. Αν δεν το συνειδητοποιήσουμε, θα πέσουμε στην παγίδα της αγοράς που προσπαθεί να εξαγοράσει τα πάντα δίχως να δίνει σημασία στο περιβάλλον και στο λαό μας.
  Ως επιτροπή κληθήκαμε από τα υψηλότερα στελέχη της πολιτικής στην Ελλάδα να πάρουμε θέση για το θέμα της εκμετάλλευσης των σπάνιων γαιών. Αφού επισημάναμε ότι τώρα βρίσκονται σπάνιες γαίες και στο θαλάσσιο χώρο μετά από την ανακάλυψη της Ιαπωνίας ορυκτών στον Ειρηνικό το 2011, αναλύσαμε τη μεθοδολογία εξόρυξης των πρόσφατων τεχνολογιών και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι σε αυτή τη φάση της τεχνολογίας δεν υπάρχει μέθοδος που να μην καταστρέφει οριστικά το περιβάλλον και αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο.
  Μάλιστα για να γίνει και πιο πρακτική η ανάλυσή μας, τη συγκρίναμε με τα δεδομένα που γνωρίζουμε και σε άλλες χώρες για την εξόρυξη του χρυσού με κυάνωση. Η μετατροπή ενός πλούσιου χώρου σε σεληνιακό τοπίο δεν είναι μόνο απαράδεκτη για την τωρινή κοινωνία λόγω της ρύπανσης που παράγει αλλά και για τις μελλοντικές λόγω του οριστικού χαρακτήρα της.

  Δεν μπορούμε λοιπόν, σε αυτό το στάδιο, να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία διότι αποτελεί ένα έγκλημα κατά του ελληνικού περιβάλλοντος. Και αυτό το συμπέρασμα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, εφόσον δεν αλλάξει η μέθοδος εξόρυξης και δεν εξελιχθεί η τεχνολογία του τομέα. Όλοι μας θέλουμε να έχει μια οικονομία ανάπτυξης η Ελλάδα μας και γι’ αυτό το λόγο παλεύουμε τόσο δυναμικά για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.
  Απλώς πάντα έχουμε στο μυαλό μας, την πατρίδας μας και όχι μια καταχρηστική προσέγγιση της οικονομίας.
  Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε την Ελλάδα μας και την Ελλάδα του μέλλοντος για να λύσουμε τοπικά οικονομικά προβλήματα με μερικές θέσεις εργασίας. Όλοι μας νοικιάζουμε τη γη μας στα παιδιά μας και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να καταστρέψουμε την περιουσία τους. Η τεχνολογία και η οικονομία πρέπει να βοηθούν το λαό μας και όχι να καταπατούν τα δικαιώματά του στο μέλλον. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να λεηλατήσουμε τη Θράκη μας λόγω του χρυσού.
  Εδώ και αιώνες βρίσκουμε χρυσό με πάρα πολλούς τρόπους, δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να αποδεχθούμε μια χημική μέθοδο που καταστρέφει τα πάντα, ούτε για το χρυσό ούτε για τις σπάνιες γαίες. Κι αν επιμένουν οι υπέρμαχοι του χρυσού με τη βαρβαρότητά τους, θα βρουν απέναντί τους την αντεπίθεση όλου του Ελληνισμού.
  Δεν δώσαμε ποτέ σε κανένα βάρβαρο να παραμείνει στην πατρίδα μας, δεν θα αρχίσουμε τώρα από μόνοι μας να το κάνουμε, επειδή μας βρήκαν μικρούς. ''

  • theo1 avatar
   theo1 @ B.Q 17/04/2013 12:26:37

   +1000!!!
   Απλά και συγκεκριμένα. Τα είπε όλα ο Λυγερός χωρίς φιοριτούρες και άσκοπες συγκινησιακές φορτίσεις.

 47. Θόδωρος 17.06.2012 avatar
  Θόδωρος 17.06.2012 17/04/2013 13:24:58

  Ρε παιδιά,
  να δείτε ότι δεν πρόκειται για το περιβάλλον και την προστασία του ή τον τουρισμό (ποιον? στην Β. Χαλκιδική?) κ.λ.π.

  Με τέτοιο γινάτι και επιμονή, μπας και τα χάλασαν στη μοιρασιά?...

  Η TVX από πότε ήταν εκεί και δεν άνοιγε ρουθούνι..

 48. ΑΝΤΙΓΟΝΗ avatar
  ΑΝΤΙΓΟΝΗ 17/04/2013 14:08:48

  Επειδή βαρέθηκα να ακούω για τη Χαλκιδική από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση μ΄αυτήν, αλλά και από αλήτες της παρανομίας που έχουν κατακλύσει τον τόπο μας και από τους οποίους προστατεύουμε με αγώνα καθημερινά τα παιδιά μας θα σας πω δυο τρεις αλήθειες. Αυτοί που ξεσηκώνονται εναντίον των μεταλλείων είναι άνθρωποι που με μη νόμιμους τρόπους έχουν εξασφαλίσει εαυτούς και δεν ενδιαφέρονται να βρει κανείς άλλος δουλειά (από το χωριό της Ιερισσού έχουν υποβληθεί 300 αιτήσεις από κατοίκους του πραγματικού μόχθου- οι οποίοι δεν είναι άεργοι περιφερόμενοι αριστερίζοντες μπουρδολόγοι (αυτούς προσπαθούν να μας παρουσιάσουν ως δηθεν πλειοψηφία του χωριού). Εμείς οι πραγματικοί κάτοικοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το περιβάλλον γιατί η μεταλλευτική δραστηριότητα είναι συνυφασμένη πλέον των 100 ετών με την περιοχή (μάλιστα σε εποχές που οι νόμοι δεν ήταν τόσο αυστηροί και με πραγματικό κίνδυνο για τους εργαζομένους). Δυστυχώς για τους αερολόγους τίποτα απ΄όσα προέβλεπαν δεν συνέβη. Έτσι και τώρα η επένδυση θα προχωρήσει με σεβασμό στους κανόνες και την αυστηρή νομοθεσία. Όλες οι δραστηριότητες θα συμπορευτούν όπως συνέβαινε επί μακρόθεν και αυτοί που κρύβονται πίσω
  (είτε πρόκειται για επιχειρηματίες του Όρους, είτε για ανάξιους που εξελέγησαν στην πολιτική με μόνη τους έγνοια αυτή, γιατί για τα υπόλοιπα ήταν ανίκανοι παντελώς) θα λογοδοτήσουν γι΄αυτό που έκαναν στην περιοχή μας, ,αλλά και στην πατρίδα μας. Τους έχουν ξεπεράσει όλους οι εξελίξεις και δεν το έχουν πάρει ακόμα είδηση. Η πατρίδα θα προχωρήσει και θα αφήσει τους ανεγκέφαλους πίσω ν΄αναρωτιούνται τι έχει συμβεί.

  • Μεταλλωρύχος avatar
   Μεταλλωρύχος @ ΑΝΤΙΓΟΝΗ 17/04/2013 15:14:19

   Μπράβο ρε Αντιγόνη, έτσι ακριβώς.
   Σήμερα βγήκε από το ΣτΕ η απόφαση υπ.αριθμόν 1492/2013 η οποία απέρριψε την προσφυγή υπ. αριθμόν 7947/2011 που είχαν καταθέσει εναντίον της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ελληνικός Χρυσός διάφοροι οικολογούντες.
   Άντε να δούμε τώρα αν θα την σεβαστούν.

 49. Ασχετος avatar
  Ασχετος 17/04/2013 18:07:22

  Αυτό που δεν γινέται αντιληπτό είναι ότι τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Χαλκιδική δεν έχουν σχέση με την σύγκρουση ανάμεσα στην νομιμότητα και την αυθεραισία αλλά στην δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις αποφάσεις ενός κράτους και το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται η αριστερά. Έχουν άδικο οι πολίτες όταν δυσπιστούν απέναντι στο κράτος; Ποια είναι η στάση του κράτους απέναντί τους; Αυτό που στην ουσία παρατηρούμε είναι έναν μηχανισμό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα ισχυρών και σπανίως τους ελέγχει. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τις αποφάσεις και για αυτό το λόγο αντιδρούν βίαια.
  Θα σας δώσω ένα παράδειγμα:
  Ζω στην Ελευσίνα. Πριν από 5 περίπου χρόνια είχε τεθεί ξανά θέμα "εκσυγχρονισμού"του διυλιστηρίου της Πετρόλα (νυν ΕΛΠΕ) ιδιοκτησίας Λάτση, μια επιχείρηση που στήθηκε με το έτσι θέλω την περίοδο της Χούντας συνεισφέροντας και αυτή σε μεγάλο βαθμό στην υποβάθμιση της περιοχής. Βάσει νόμου του 2006 απαγορευόταν μεν η επέκταση των βιομηχανιών επιτρεπόταν όμως ο εκσυγχρονισμός τους. Τα ΕΛΠΕ έβγαζαν διαφημισεις που μιλούσαν για 80% μείωση των τοπικών ρύπων βελτίωση των εγκαταστάσεων κλπ. Η τοπική κοινωνία είχε αντιδράσει με ειρηνικές πορείες και διαμαρτυρίες για την διόγκωση των ΕΛΠΕ που θα επέφερε ένα ακόμα χτύπημα σε μια ήδη προβληματική περιοχή. Κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έκανε αναφορές και ο υπολοιπος κόσμός απλά αγνοούσε το ζήτημα. Ανάμεσα στα επιχειρήματα που έθεταν ήταν ότι η ρύπανση θα ήταν μεγαλύτερη και επιπλεόν η επέκτασή του ήταν επικίνδυνη διότι θα πλησίαζε την Πυρκαλ, βιομηχανία πυρομαχικών που ήταν στο ίδιο σημείο από το 1920. Προσεφυγαν δικαστικώς και τελικά το ΣτΕ δικαίωσε τα ΕΛΠΕ κρίνοντας ότι η επένδυση δεν θα προκαλούσε επιπλέον μόλυνση αλλά και ότι η Πυρκάλ έπρεπε να πάρει μέτρα για τον κίνδυνο διότι ήταν μεταγενέστερη της Πετρόλα!!!
  Σήμερα το διυλιστήριο λειτουργεί ήδη 6 μήνες, η επιβάρυνση είναι προφανής, η μόλυνση δεν είναι αμελητέα όπως έκρινε το ΣτΕ και καλούμαστε εμείς να κρίνουμε ποια είναι η νομιμότητα, ποια η ασυδοσία και ποιος πληρώνει τον βαρκάρη.
  Αν θέλει το κράτος να αποκαταστήσει την νομιμότητα, πρέπει να πείσει τους πολίτες ότι στην ουσία είναι ο εκπρόσωπός τους και όχι ο δυνάστης τους, όπως συμβαίνει σε κάθε δυτικό κράτος.. Τότε θα πάψουν να έχουν και οποιοδήποτε ρόλο οι κάθε λογής τσιπροαλαβάνοι.

 50. dim avatar
  dim 17/04/2013 22:57:10

  Τι κι αν τα Συμβούλια της Επικρατείας αποφασίζουν για τη συνέχιση των εργασιών κλπ κλπ κλπ... Άμα λέει ο Συριζαίος ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, δεν πρέπει ρε παιδιά, πως να το κάνουμε... Τι να μας πει το ΣτΕ... Πουλημένοι, άχρηστοι είναι όλοι εκεί μέσα... Αφού το λέει ο Συριζαίος τι καθόμαστε?? ΆΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΩΡΑ, ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ...

 51. Π. Ευθυμιάδης avatar
  Π. Ευθυμιάδης 18/04/2013 01:11:04

  Το μεταλλείο και οι επιπτώσεις δήθεν στο περιβάλλον είναι το άλλοθι των βλαμμένων που βρίσκουμε παντού μπροστά μας και παριστάνουν πότε τους Συριζαίους , πότε τους ενεργούς πολίτες πότε τους αλληλέγγυους και πότε ότι άλλη μπαρούφα επινοήσουν. Πόσοι γνωρίζουν ότι επί 50 χρόνια στην Μύκονο ήταν και ακόμα εκεί είναι (ανενεργό πλέον) ίσως το μεγαλύτερο παγκοσμίως μεταλλείο Βαρυτίτη (υλικό που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη πετρελαίου) της Αμερικάνικης Εταιρείας Mykobar. Πόσοι γνωρίζουν την ύπαρξή του και πως εμπόδισε την Ανάπτυξη της Μυκόνου. Επειδή το επισκέφτηκα πριν από 20 χρόνια στα πλαίσια κάποιων έργων στην περιοχή σας πληροφορώ ότι πρέπει να μπεις στον χώρο για να καταλάβεις ότι ήταν μεταλλείο και οι τότε περιβαλλοντικές προδιαγραφές ήταν ανύπαρκτες. Αφήστε την παραμύθα λοιπόν και ασχοληθείτε με τίποτα άλλο (με τις Αρκούδες της Εγνατίας ή τους Κορμοράνους της Κερκίνης ) και αφήστε τον κόσμο να δουλέψει γιατί στο τέλος το ξύλο από αυτούς θα το φάτε και όχι από τα ΜΑΤ.

 52. Evritis avatar
  Evritis 18/04/2013 03:13:49

  Όπως έγραψε ένας φίλος παραπάνω στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στον Έβρο η ΝΔ είχε το υψηλότερο ποσοστό της. Να προσθέσω και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το χαμηλότερό του ποσοστό.

  Όλοι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια του Εβρου που ψήφισαν ομόφωνα κατά της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα Έβρου και αυτοί Συρζαίοι?

  Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης της ΝΔ, που είναι κατά της επένδυσης χρυσού, και δέχεται γι αυτό το λόγο αισχρή επίθεση και συκοφάντηση από κάποια "νεοδημοκρατικά" μπλογκ συριζαίος? Και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης που ομόφωνα ψήφισε κατά της επένδυσης χρυσού όλοι Συριζαίοι και αυτοί? Και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αλεξανδρούπολης (ο ένας πρόεδρος της Τοπικής ΝΔ, οι δύο πρώην πρόεδροι ΝΟΔΕ) και αυτοί Συριζαίοι?

  Και οι τρεις ΝΟΔΕ της Θράκης (Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης) που εξέδωσαν ψηφίσματα κατά της επένδυσης χρυσού στο Πέραμα Έβρου και αυτές Συρζαίες?

 53. kosvag avatar
  kosvag 22/04/2013 09:54:47

  ………….Δεν μπορούμε γνωρίζοντας ότι είμαστε σε φάση να θεσπίσουμε την ελληνική ΑΟΖ και αυτό μας προσφέρει τη δυνατότητα όχι μόνο ανάπτυξης αλλά και ανάκαμψης της οικονομίας, να περιμένουμε παθητικά να καταστρέφουν την Μακεδονία και τη Θράκη με τη χρήση του κυανίου και του αρσενικού την ώρα που το χρηματιστήριο δείχνει αρνητικές τάσεις στον τομέα του χρυσού. Δηλαδή με άλλα λόγια, υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα αυτές οι καταστροφικές επενδύσεις να μην αξιοποιηθούν ούτε καν οικονομικά. …………Γιατί να θέλουμε να θυσιάσουμε την Μακεδονία και τη Θράκη την ώρα που γνωρίζουμε ότι οι ετήσιες απολαβές του ελληνικού κράτους από όλα τα μεταλλεία της χώρας είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ. ………..

  Πηγή: Νίκος Λυγερός,
  http://elliniki-aoz.blogspot.gr/2013/04/h-barbarh-katapathsh-kai-h-ellhnikh-apeleutherwsh.html

 54. kaneis avatar
  kaneis 07/05/2013 13:54:22

  Αν θέλεις να δεις τα "καλά" του "αστικού" -γιατί μόνο αστικό δεν είναι αυτό το μόρφωμα (των λοποδυτών "επιχειρηματιών" και διαπλεκόμενων, από τον 19ο αιώνα, πολιτικών) που έχουμε- κράτους, πήγαινε στο Μαντούδι της Εύβοιας. Αυτό που θα δεις εκεί, το σεληνιακό τοπίο, τις οικολογικές καταστροφές που δεν που δεν θα "αποκατασταθούν" ούτε σε χίλια χρόνια και την αλλοτρίωση των τοπικών κοινωνιών, θα πρέπει να το πολλαπλασιάσεις επί 10 για την περίπτωση -λόγω τρόπου επεξεργασίας με δηλητήρια- των ορυχείων χρυσού της Χαλκιδικής. Και εκεί -στο Μαντούδι- για πολλά χρόνια μερικοί βολεμένοι "ξεσηκώνονταν" -με το αζημίωτο- για να "υπερασπιστούν" τη "δουλειά" τους, επιτρέποντας στον "επιχειρηματία" να κάνει ότι θέλει -για να κρατάει χαμηλά το "κόστος"- και να καταστρέφει το περιβάλλον. Όταν τελικά έκλεισαν οι μεταλλευτικές εταιρείες, έμειναν ΟΛΟΙ άνεργοι και είτε μετανάστευσαν είτε έμειναν πίσω ψωμολυσσώντας, γιατί οι μόνες πλουτοπαραγωγικές πηγές που θα μπορούσαν να τους συντηρήσουν -δάση, μέρος του κάμπου, θάλασσα- ειχαν καταστραφεί από τα δηλητήρια της επεξεργασίας των ορυκτών ή την απόθεση των αδρανών υλικών.
  Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε τον ορυκτό πλούτο της χώρας; Όχι βέβαια, αλλά ΟΧΙ με τον τρόπο που γίνεται στην Ελλάδα, δηλαδή με "αποκάλυψη". Αυτός ο τρόπος καταστρέφει ανεπανόθωτα το περιβάλλον, κι όταν "τελειώσει" το μετάλλευμα, δεν μπορούν οι άνθρωποι να επανέλθουν στην εκμετάλλευση της γης. Αν η δουλειά δινόταν π.χ. με στοές ίσως το πρόβλημα να ήταν μικρότερο, όμως επειδή το "αστικό" κράτος του Akenaton πάει χέρι-χέρι με τη μίζα, δεν έχουμε και πολύ εμπιστοσύνη για το τι θα συμβεί στην Χαλκιδική. Μάλλον ο "επιχειρηματίας" θα προτιμήσει -με τις ευλογίες του "αστικού" κράτους- την πιο συμφέρουσα -δηλαδή αποκάλυψη- μέθοδο. Κι όταν θα έχει τελειώσει θα "καλούνται" οι φορολογούμενοι μισθωτοί να πληρώσαν για την "αποκατάσταση" της περιοχής ή θα μεταναστεύσουν οι ντόπιοι.
  Τέτοιες "επενδύσεις" να τις πάρει στο σπίτι του ο Akenaton.

 55. akanthos avatar
  akanthos 26/05/2013 03:06:16

  Ως κάτοικος της περιοχής, διαβάζω με λύπη το άρθρο σας, όπου για άλλη μια φορά ευθυγραμμίζεστε με τη mainstream πολιτική σκηνή της δεκαετίας του '80,
  αυτή η οποία μας άφησε προίκα τις μίζες από τα υποβρύχια, την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, τις βίλες στο δάσος του Μαρμαρά, πλησίον του Πόρτο Καρά και φυσικά τη μεταβίβαση δημόσιας περιουσίας αξίας πολλών δις, στην εξευτελιστική τιμή των 11 εκατομμυρίων.

  Η απάντηση της πολιτικής επιστήμης στην άποψη που λέει:
  "Εκεί συγκρούονται η αστική Πολιτεία με τους θεσμούς, τους νόμους και τα όργανα επιβολής του (όποιου) κύρους της από την μία και η αντάρτικη, έκνομη, επιθετική μειοψηφία των κατοίκων που διαφωνούν από την άλλη."
  είναι ότι κάθε πολιτικό σύστημα, βασίζεται για την ομαλή διακυβέρνηση της κοινωνίας σε ένα "κοινωνικό συμβόλαιο". Το κοινωνικό αυτό συμβόλαιο, με όποια μορφή και να το δούμε (Hobbes, Locke, Rousseau) οδηγεί στη νομιμοποίηση της εξουσίας των κυβερνώντων. Η νομιμοποίηση αυτή είναι τόσο τυπική(τήρηση τυπικών και νόμιμων διαδικασιών), όσο και ουσιαστική (κατα πόσο δηλαδή οι πολιτικές επιλογές ικανοποιούν τα βασικά αιτήματα της καθημερινής διαβίωσης του λαού). Στη Β.Ελλάδα αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ακριβώς αυτή η διάρρηξη του κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ κεντρικού κράτους και κατοίκων. Το ακόμα πιο τραγικό που συμβαίνει όμως στη Χαλκιδική είναι ότι η κρίση αυτή έχει μεταφερθεί και σε τοπικό επίπεδο. Με απλά λόγια, η τοπική εξουσία έχει χάσει την ουσιαστική νομιμοποίησή της, σε σημείο που οι εκφραστές της να φοβούνται να κυκλοφορήσουν στο δρόμο, να κοιμηθούν στο σπίτι τους-όπως δηλώνουν άλλωστε στα κανάλια ανερρυθρίαστα, όχι μόνο στην Ιερισσό, όπως θελουν να λένε, αλλά σε όλα τα χωριά που είναι γύρω από την αμφιλεγόμενη "επένδυση".

  Θα φέρω ένα απλό παράδειγμα, σχετικό άσχετο με τα μεταλλεία:
  Το Στρατώνι , όπως και το Λαύριο έχει μεταλλευτική παράδοση χρόνων. Πολλές εταιρείες πέρασαν από δω με τελευταία την ανεκδιήγητη ELDORADO GOLD και το παραπαίδι της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ. Πώς να έχουν οι κατοικοι εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους ότι θα τηρήσουν τους περιβαλλοντικούς όρους και θα ενημερώνουν αξιόπιστα τους κατοίκους για πιθανούς κινδύνους που διατρέχει η υγεία τους, όταν η θάλασσα του Στρατωνίου, για χρόνια αποδέκτης μεταλλευτικών ιζημάτων, όπως και η θάλασσα του Λαυρίου, υποβλήθηκε και πήρε ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ και όχι μόνο δεν καλεστηκε το ΙΓΜΕ να κάνει μια έρευνα ανάλογη με αυτή που έκανε στο Λαύριο και παραθέτω παρακάτω, αλλά καλούν κιόλας τον κόσμο να κάνει μπάνιο εκεί γιατί όλα είναι μια χαρά!!! Βαρέα μέταλλα σε πολλαπλάσιες τιμές πάνω από το κανονικό και η υποκρισία πάει σύννεφο. Μια που δηλώνεται και μεταλλειολόγος, διαβάστε σας παρακαλώ πολύ τη μελέτη που σας παραθέτω και πείτε μας αν έχουμε δίκιο που ΔΕΝ τους εμπιστευόμαστε. Η βία με τη μορφή των εμπρησμών είναι φυσικά καταδικαστέα. Η βία που δεχόμαστε όμως εμείς καθημερινά, με την άγρια καταστολή και παραβίαση και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων μας, που και πως μπορεί να καταδικαστεί;
  Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και παρακαλώ πολύ να κάνετε πιο ενδελεχή έρευνα άλλη φορά πρωτού γράψετε ένα "μικρό κείμενο" για τον πολύπαθο τόπο μας.

  http://www.emena.gr/wp-content/uploads/2009/01/573-624_dimitriadis-bergou-blax.pdf

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.