#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2010 18:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ιερά Σύνοδος: «Χώρα υπό κατοχή η Ελλάδα» !!!


Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου με τίτλο “Προς το Λαό” (!!!) η οποία χαρακτηρίζει τη χώρα “υπό κατοχή” θα διαβαστεί και θα μοιραστεί στις εκκλησίες την Κυριακή.

Η εγκύκλιος εξαπολύει πυρά κατά των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κρίση και στους «δανειστές της που φαίνεται να διοικούν την Ελλάδα που βρίσκεται υπό κατοχή και εκτελεί τις εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας».

«Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε στην τακτική της Συνεδρία από 5ης - 8ης Οκτωβρίου τ.ε. αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί στο πλήρωμά της, στον λαό του Θεού, αλλά και σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, για να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και της αγάπης» αναφέρεται στην αρχή της εγκυκλίου η οποία συνεχίζει:

«Η Εκκλησία του Χριστού έχει λόγο για τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, διότι δεν έπαψε να αποτελεί σάρκα του κόσμου, μέρος της Ιστορίας. Δεν μπορεί να ανέχεται κανενός είδους αδικία, αλλά οφείλει να δείχνει ετοιμότητα για μαρτυρία και μαρτύριο».Υπογραμμίζεται επίσης ότι «όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια. Πως τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα τη καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις.»

Τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας, με το κείμενο αυτό δηλώνουν επίσης την υποστήριξή τους στο λαό λέγοντας ότι η Εκκλησία «είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να σταθεί άμεσα δίπλα στον άνθρωπο και να τον στηρίξει.»

Καταλήγοντας, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ξεκαθαρίζουν ότι η Εκκλησία δεν αντιμάχεται την Πολιτεία, αλλά εκείνους που εκμεταλλευόμενοι την Πολιτεία και κρυμμένοι πίσω από την εξουσία, επιχειρούν να στερήσουν την ελπίδα του λαού.

Το κείμενο που θα διανεμηθεί την Κυριακή σε όλες τις εκκλησίες της χώρας προέκυψε από τις εισηγήσεις των Μητροπολιτών Σιατίστης (Ευβοιώτης, Παύλος Ιωάννου) και Δημητριάδος στη Σύνοδο του Οκτωβρίου που είχε θέμα την οικονομική κρίση. Η Σύνοδος ενέκρινε τις εισηγήσεις και εξουσιοδότησε τους δύο Μητροπολίτες να συντάξουν το κείμενο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μisha avatar
  Μisha 17/12/2010 18:23:03

  Τόλμησε να πεί το αυτονόητο και η Ιεραρχία.Ισως υπό την πιεση των πιστών , ίσως υπό την απειλή της διακοπής της μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος , όπως ακούγεται.
  Όποια και αν είναι η αιτία, είναι θετικό το σπάσιμο της σιωπηλής συναίνεσης προς την κατοχική κυβέρνηση του νέου Τσολάκογλου.
  Τα ωραία δεν τα έχουμε δεί ακόμα.Μια προγευση πηραν προχτές.
  Εκατοντάδες χιλιάδες ρωμών θα αρνηθούν (-με) να πάρουμε τις φοροκάρτες και τις κάρτες πολίτη του ΔΝΤ-ΓΑΠ.Τι θα κάνει; Θα μας στερησει μισθούς , συντάξεις και περιθαλψη; Θα μάς φυλακισει; Και θα μείνουμε , νομίζει, με σταυρωμένα χέρια; κουνια που τον κούναγε τον Τζέφφρυ...
  Ε,ρε γλέντια....
  Ωραίος ο Αρχάγγελος , Φάκτωρ.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ @ Μisha 25/12/2010 14:16:22

   Ωραία τα γράφεις Misha !...
   Εγώ όμως, σε ηλικία 10 ετών έζησα την κατοχή και συνεπώς έχω κάθε δικαώμα να υποβάλω μία ερώτηση :
   Που ήταν τότε η Ιερά Σύνοδος και τι έκανε τότε για τούς Χριστιανούς Ορθόδοξους Έλληνες η Εκκλησία ;
   Επειδή την εποχή εκείνη, αλλά και αργότερα, οι κομμουνιστές ήταν, υποτίθεται, εχθροί της Εκκλησίας, κάποιοι παπάδες έτρεχαν να καταδόσουν στον γερμανό κατακτητή κομμουνιστές και Εαμίτες...
   Το όνομα Δαμασκηνός κάτι μου θυμίζει....
   Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν ασφαλώς...το καθήκον τους πρός την Εκκλησία και όχι μόνον.... Τουλάχιστον αυτό πίστευαν !...
   Ένα από τα θύματά τους, ήταν και ο πατέρας μου, όχι επειδή ήταν
   κομμουνιστής, αλλά επειδή ήταν πνευματιστής και συνεργάτης του Τανάγρα, του τότε προέδρου της Ελληνικής Πνευματιστικής Εταιρείας...
   Ο πατέρας μου...την γλυτωσε τότε από τούς Γερμανούς κατακτητές, αλλά αγότερα, το 1948 δεν λγύτωσε από το Παλάτι των γερμανών Glücksburg και τον Ελληνικό αντικομμουνιστικό φανατισμό...
   Έτσι, βρέθηκε εξόριστος στην Ικαρία, όπου εκεί, και εν δικαίω, έγινε πλέον πραγματκός κομμουνιστής ! Πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1951....

   Dipl.- Ing. Δημήτρης Δικαιόπουλος

   • Γιώργος αδέδωρος avatar
    Γιώργος αδέδωρος @ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΚΑΙΟΠΟΥΛΟΣ 09/01/2011 21:12:50

    Άνθρωπέ μου είσαι με τα καλά σου; Τι είναι αυτά που γράφεις; Τι σχέση έχουν αυτά που έγιναν πριν 70 χρόνια με το άρθρο;
    Μπορεί η εκκλησία να έσφαλε τότε, μπορεί και όχι. Η εκκλησία αποτελείται από ανθρώπους που συχνά δεν ακολουθούν το πνεύμα της διδασκαλίας του χριστού.
    Αν είχες κάτι να γράψεις για την πρόσφατη ανακοίνωση ότι η χώρα βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή, ας το έγραφες.
    Ξέρεις όλα τα πράγματα ΔΕΝ συνδέονται απαραίτητα το ένα με το άλλο. Αυτό προσπάθούσα να εξηγήσω και σε εναν παππού που έπαιζε με καλώδια. Δυστυχώς δεν τον πρόλαβα και μεθαύριο έχουμε τα 40...

 2. tiramola avatar
  tiramola 17/12/2010 18:33:38

  Δεν πληρώνουν κανένα φόρο λέω εγώ και να αφήσουν τα κυρήγματα...
  Άιντε...

  • Μisha avatar
   Μisha @ tiramola 17/12/2010 18:35:49

   30 δις οφειλών μεγαλοοφειλετων ετοιμάζεται να διαγράψει ο δικός σου.
   Θα έπρεπε να ντρεπεσαι τουλαχιστον για να κάνεις υποδείξεις.

   • tiramola avatar
    tiramola @ Μisha 17/12/2010 18:40:35

    Κάτσε να δεις τον κατάλογο πρώτα και μην προτρέχεις...
    Όσο για το κείμενο, άσε καλύτερα...
    Προετοιμασία για πόλεμο είναι αφού ο διαχωρισμός θα πέσει επί τάπητος το αμέσως επόμενο διάστημα.

    • Μisha avatar
     Μisha @ tiramola 17/12/2010 18:49:08

     Ετοιμοι είμαστε , Λαστιχάκια...
     Απο καιρό...Θα ξαναθυμηθείτε τον παπα Ανυπόμονο.

     • Enzo avatar
      Enzo @ Μisha 17/12/2010 18:55:15

      και τον παπα πρεβέζη θα θυμηθουν.

     • man8os avatar
      man8os @ Μisha 17/12/2010 19:56:12

      Σας παρακαλω κυριε Παγκαλε, λυπηθειτε μας.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Μisha 17/12/2010 20:28:15

      Τα λαστιχένια πασοκάκια πέταξαν τις μάσκες και πλέον απειλούν απερίφραστα. Ας έχουν, λοιπόν, τον πόλεμο που θέλουν με την εκκλησία. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι, ειδικά σε τέτοιες συνθήκες, ο κόσμος μόνο εκεί μπορεί να βρει αποκούμπι.

      Αν ο Χριστόδουλος είχε μαζέψει 1 εκατομμύριο κόσμο με 39 βαθμούς Κελσίου στη "λαοσύναξη" για τις ταυτότητες (με την οποία δεν συμφωνούσα), αυτό που έρχεται θα θυμίζει τη διαδήλωση στο Βουκουρέστι που οδήγησε τον Τσαουσέσκου άρον-άρον στο ελικόπτερο...

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ tiramola 17/12/2010 18:49:39

     Σωστά Τιρ..σωστά!! Η εκκλησία τώρα βιάζεται ποιό πολύ για τον διαχωρισμό,μπάς και περισώσει ότι προλάβει από την περιουσία της ,πρίν προλάβει να την υποθηκεύσει όλη...ο Γιωργάκης !!

    • aNoNimos avatar
     aNoNimos @ tiramola 17/12/2010 18:58:19

     μιλατε ολοι για διαχωρισμο και χωρισμο Κρατους-Εκκλησιας, αλλα μηπως πρωτα θα πρεπει να αποδειξετε οτι υπαρχει "Ενωση". Επειδη το λοιπον δεν υπαρχει καμια ενωση μην πιπιλατε καραμελες που σας δινουν αγνωστοι-γνωστοι στα παρκα, και σας βαζουν να λετε πραγματακια που μονο με πιπερι αντιμετωπιζονται.

     αν υπηρχε ενωση, ο χωρισμος θα ειχε γινει χρονια. αλλα δεν μπορουν να στοιχειοθετησουν ενωση οποτε σας βαζουν να λετε ανακριβιες για να πετυχουν αλλα ομορφα που ερχονται. ξυπνατε!

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ tiramola 17/12/2010 22:54:27

     Για σένα είναι προετοιμασία για πόλεμο, για μένα είναι καθυστερημένη αντίδραση στην πίεση των εκατομμυρίων κληρικών και λαϊκών ορθοδόξων που δεν αντέχαν τη σιωπή της Ι.Συνόδου.

    • A.M. avatar
     A.M. @ tiramola 17/12/2010 23:07:03

     @tiramola
     Σου χρειάζεται να διαβάσεις κάτι σχετικά με το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.
     Έχεις ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ελλείψεις αγαπητέ, ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ!
     Και στο λέει κάποιος ΠΟΛΥ σχετικός με το θέμα «κοινωνικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος».
     Το ότι η Εκκλησία δεν βγαίνει κάθε τόσο να μιλήσει για την κοινωνική της προσφορά στα μέσα όπως κάνουν πάρα πολλοί άλλοι που δίνουν ένα τεράστιο ΤΙΠΟΤΕ σε σχέση με όσα προσφέρει η Εκκλησία αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί ο οποιοσδήποτε ΑΣΧΕΤΟΣ να αγνοήσει αυτό το κοινωνικό έργο.

     Και μια ερώτηση προς εσένα τον πασοκικό αλλά και προς κάθε άλλον οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης:

     Αλήθεια, τα πολιτικά σας κόμματα με ΔΙΚΑ τους χρήματα ποιό κοινωνικό έργο προσφέρουν στους πολίτες;

     Απαντώ: ΚΑΝΕΝΑ!!!

     Και το όποιο κοινωνικό έργο προσφέρει η εκάστοτε κυβέρνηση μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών ΔΕΝ είναι με δικά της χρήματα ούτε με χρήματα των οπαδών του κόμματός της αλλά με χρήματα των φορολογούμενων πολιτών και μάλιστα με όσα απ αυτά έχουν περισσέψει αφου έχουν σουφρώσει πρώτα οι ίδιοι ως κομματικοί οργανισμοί και ως «Τσουκάτοι» και λοιποί παρατρεχάμενοι
     και αφού έχουν τσεπώσει και οι 300 τους βαρβάτους μισθούς τους ως απόσβεση για όσα ξόδεψαν για να εκλεγούν και για τα ...εγγονάκια τους.

     Αφήστε λοιπόν τα της Εκκλησίας και της κοινωνικής της προσφοράς και αν ως βουλευτές πασοκ, νδ, κκε, συριζα, λαος κλπ σας έχει μείνει ακόμα ελάχιστη τσίπα πάνω σας δεχτείτε όλα σας τα προεκλογικά έξοδα και τα δύο τρίτα όλων των βουολευτιών σας μισθών να πάνε για τους άπορους, για τα ταμεία ανεργίας, για τους άστεγους και για όλους τους αναξιοπαθούντες.

     Αν σας έχει μείνει ελάχιστη έστω τσίπα.. που δεν το νομίζω.

     • Φερώνυμος avatar
      Φερώνυμος @ A.M. 18/12/2010 23:06:45

      Τα κόμματα είναι χρεωμένα στις Τράπεζες...

    • against New World order avatar
     against New World order @ tiramola 20/12/2010 01:54:36

     tiramola πάρε είδηση ότι τα αφεντικά του δικού σου είναι οι Rothschild και Rockefeller άνοιξε και κανένα βιβλίο να διαβάσεις - δεν βλάπτει

  • antiochos avatar
   antiochos @ tiramola 17/12/2010 18:42:47

   Aμεσως πολυχρονεμενε πασοκοσαυρε τιραμολα.
   Ποσο κακομοιρης εισαι ρε..

  • Costas avatar
   Costas @ tiramola 17/12/2010 19:48:41

   tiramola Βλέπω είσαι έμπλεος δικαιοσύνης. Επειδή αδιαφορείς να πληροφορηθείς πριν κατακρίνεις, θα σε παραπέμψω στο Νόμο του 1952 που η Εκκλησία παρεχώρησε το 80% του συνόλου της περιουσίας της στο Ελληνικό Δημόσιο με αντάλλαγμα την πληρωμή των κληρικών της, κάτι το οποίο επιχειρούν τώρα να καταργήσουν...... Επίσης συντηρεί πληθώρα ορφανοτροφείων, γηροκομείων, νοσοκομείων και σιτίζει καθημερινά πάνω από 25.000 άστεγους ή πένητες (αδιάφορα αν είναι Χριστιανοί ή όχι). Τέλος πληρώνει ήδη φόρους .... Καλά Χριστούγεννα

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Costas 17/12/2010 20:30:20

    Ξεκίνησαν ήδη το χτύπημα στον Ελληνισμό, με την εξαθλίωση των πολυτέκνων. Τώρα έρχεται και η εκκλησία. Αλλά εκεί, θα τα βρουν μπαστούνια...

  • εναςάσχετος avatar
   εναςάσχετος @ tiramola 17/12/2010 19:49:11

   Ποιός την έχασε τη ντροπή για να τη βρούν οι ΠΑΣΟΚοι?

 3. παγωτατζής avatar
  παγωτατζής 17/12/2010 18:36:34

  Mα τα λεφτά για την συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού ,τούς τα έδωσαν!!
  Είδες Γιωργάκη ;; Και οί φίλοι αχάριστοι...Δεν έπιασαν τόπο και οι συναυλίες σε.... Αγιογραφικό περιβάλλον.
  Πώς τό έλεγε ό Dady σου;;
  Κουράγιο εσύ....μήν πτοείσαι, συνέχισε τό έργο σου...μόνο πού τώρα δεν θα είναι και "Θεαρεστο"... με τήν βούλα πλέον.

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 17/12/2010 18:37:56

  ...Η Εκκλησία του Χριστού έχει λόγο για τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση, διότι δεν έπαψε να αποτελεί σάρκα του κόσμου, μέρος της Ιστορίας. Δεν μπορεί να ανέχεται κανενός είδους αδικία, αλλά οφείλει να δείχνει ετοιμότητα για μαρτυρία και μαρτύριο...

  Το άλλο με τον Τοτό θα μας το πει;

  • Μisha avatar
   Μisha @ Strange Attractor 17/12/2010 18:47:44

   Ernesto Cardenal (θεολόγος, υπόψηφιος για Νόμπελ ποιητής και υπουργός πολιτισμού της πρώτης κυβερνησης των Σαντινίστας)

   Το ευαγγέλιο της επανάστασης των Σαντινίστας

   h--p://www.biblioasi.gr/product_info.php?manufacturers_id=842&products_id=162313

  • antiochos avatar
   antiochos @ Strange Attractor 17/12/2010 18:52:05

   Υγεια αγαπητε Strange Attractor.
   Τι σας επιασε Χριστουγεννιατικα;Eσεις ενας λαμπρος δημοκρατης θα
   απαγορευσετε στη συντριπτικη πλειοψηφια των Ελληνων να εκφραστει;
   Mυστηρια πραγματα..
   Οσο για τα ανεκδοτα λετε τοσα χαριτωμενα πραγματα κατα καιρους, που ειναι μεγαλη μετριοφροσυνη εκ μερους σας να καλειτε τους ιερεις να σας υποκαταστησουν.

   • tiramola avatar
    tiramola @ antiochos 17/12/2010 18:57:50

    Ξέρεις πότε θα γίνεις άνω κάτω?
    Μόλις εκτός από τους ορθόδοξους ιερείς θα ζητήσουν μισθό και μουσουλμάνοι, βουδιστές και λοιποί επαγγελματίες του είδους στη χώρα μας...

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ tiramola 17/12/2010 20:05:23

     Αν οι ιερείς κάθε δόγματος ή θρησκείας κλπ πληρώνονταν αναλογικά από τους φόρους από όσους δηλώνουν πιστοί τους, στη φορολογική τους δήλωση, τότε θα νλέπαμε πόσοι εξ ημών θα δήλωναν ορθόδοξοι και πόσοι άθεοι.

     • Στέργιος avatar
      Στέργιος @ Strange Attractor 17/12/2010 21:08:31

      Και πόσοι παραδόπιστοι.

     • antiochos avatar
      antiochos @ Στέργιος 17/12/2010 23:15:17

      Κυριε Στεργιε και σεις εδω;
      Καλα Χριστουγεννα!
      Καθολου παραξενο που σμιγουμε οταν υπαρχει θεμα σχετικο με τον
      Ελληνισμο η την Ορθοδοξια....

 5. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 17/12/2010 18:39:24

  Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε μια θαυμάσια επιτομή στα όσα
  συμβαίνουν. Μας έδωσε μεγάλη χαρά με τον φωτισμένο λόγο της!!!
  Όλα αυτά τα έγραψαν οι Ιεράρχες από τον Οκτώβριο, απλώς τώρα δημοσιεύτηκε επίσημα και διανεμήθηκε στις ενορίες. Η Εκκλησία είναι το μόνο ασφαλές καταφύγιο. Μην βιάζεστε να κατηγορήσετε. Τουλάχιστον, ακόμη και οι μη "πιστοί", πείτε πως "συμφωνούμε σε αυτά,..άσχετα των άλλων τοποθετήσεών μας..."

  • tiramola avatar
   tiramola @ Δημήτρης 17/12/2010 18:47:51

   Φωτισμένος λόγος θα ήταν αν μοίραζε στις ενορίες αντικαπιταλιστικό μανιφέστο.
   Θα μπορούσε πχ να έγραφε ότι πρέπει όλοι να καταλάβουμε πόσο βλακωδώς και καταστροφικά αναλώνουμε τη ζωή μας ενταγμένοι σε αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης και πως πρέπει να επαναστατήσουμε για να το αλλάξουμε.
   Αλλά που τέτοια....

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ tiramola 17/12/2010 18:58:23

    Τα είπε το μεγάλο αφεντικό κοντά 2000 χρόνια πριν, αλλά τα σκυλάδικα είχανε την τιμητική τους τα Σαββατόβραδα, που να πάτε καμιά εκκλησία την Κυριακή το πρωί.

   • Δημήτρης avatar
    Δημήτρης @ tiramola 17/12/2010 18:59:31

    -- δεν είναι όλη η επιστολή στο άρθρο...

    Αναφερόμενοι στην ηγεσία της χώρας, τονίζουν, ότι «Μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, που δεν μπόρεσε η δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, που πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας.»

    «Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς που λειτουργήσαμε ανεύθυνα. Παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων»

    • Michal V. avatar
     Michal V. @ Δημήτρης 17/12/2010 23:08:55

     Έστω και τώρα καλά είναι που ξύπνησε η εκκλησία και να σταματήσει το λιβάνισμα στον Jeffry ο προκαθήμενός της.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ tiramola 17/12/2010 21:10:09

    Σώπα ρε Τιραμόλα αντικαπιταλιστή. Αυτά τα μπολσεβίκικα να πας να τα πεις στον υπάλληλο τής Ζίμενς Σημίτη και στον Γκαπ με το αμερικανοθρεμμένο υπουργικό συμβούλιο που πήγες και ψήφισες.

   • tiramola avatar
    tiramola @ tiramola 17/12/2010 22:54:34

    Δεν πρέπει να μαλώνουμε Θανάση μου τέτοιες εποχές.Αγάπα τον πλησίον σου.
    Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε πίστη στον ΓΑΠ.
    Ευλόγησον

    • antiochos avatar
     antiochos @ tiramola 17/12/2010 23:17:04

     Πουλαει και τρελλα το απολειφαδι
     πασοκους πασοκους.

    • (A)θανάσης avatar
     (A)θανάσης @ tiramola 18/12/2010 00:46:21

     Το τι @δι είσαι το ξέρουμε.
     Σου συνιστώ Τζιμάκο κάθε 12 ώρες, ιωάννου τα σαββατοκύριακα και δέκα φάσκελα στον καθρέφτη κάθε πρωί, μπας και αρχίσεις να μοιάζεις με άνθρωπο. Αλλά του πασόκου το χούι βγαίνει μετά την ψυχή, οπότε τζάμπα θα ταλαιπωρηθείς...

    • tiramola avatar
     tiramola @ tiramola 18/12/2010 13:43:53

     Είδαμε και μάθαμε τον προηγούμενο που ούτε σαρδάμ έκανε και μεγάλη γάτα ήταν.Μιλάμε για πολλά κιλά εξυπνάδας, μίλαγε με χρησμούς και όποιος είχε της ευφυία να τον καταλάβει, καλώς.
     Ακόμα και τώρα που "σιωπά" γράφει τόμους...
     Το πιό πετυχημένο επί Αβραμόπουλου ήταν "ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα", κάτι τέτοιοι/ες σαν εσένα του έδωσαν την ιδέα...

     • Enzo avatar
      Enzo @ tiramola 18/12/2010 14:18:20

      τιραμολα και το σπιτι σου να παρει ο Γαπ παλι αυτον θα υποστηριζεις τετοιοι κολλημενοι που ειστε οι πρασινοφρουροι.

     • tiramola avatar
      tiramola @ Enzo 18/12/2010 14:28:28

      Προτιμώ εργατικούς με σαρδάμ παρά κηφήνες με ευχέρια λόγου κύριε enzo μας.

     • joao avatar
      joao @ tiramola 18/12/2010 15:35:32

      Ειναι εργατικος κυφηνας..

     • Στέργιος avatar
      Στέργιος @ tiramola 18/12/2010 22:14:05

      Ε όχι κι εργατικός... τρεις μήνες διακοπές έκανε φέτος το καλοκαίρι... ούτε μαθητής δημοτικού να ήταν. Όσο για τον υπόλοιπο χρόνο, ο Ντομινίκ νά'ναι καλά, που του κάνει τη δουλειά.

     • man8os avatar
      man8os @ tiramola 18/12/2010 22:22:23

      Εννοεις οτι ο ΓΑΠ ειναι εργατικος? Ενας ανθρωπος που 6/7 ημερες της εβδομαδας ειναι εξωτερικο τι αλλο μπορει να ειναι εκτος απο τουριστας? Φυσικα δεν αποκλειεται να ειναι εργατικος τουριστας...

    • man8os avatar
     man8os @ tiramola 18/12/2010 13:59:09

     Μπορει να εχεις την τιμη να μιλας με την Αυτου Εξοχοτητα, τον Παν καλο αντιπροεδρο.

    • νεφέλη avatar
     νεφέλη @ tiramola 18/12/2010 15:32:54

     Είσαι άπαιχτος , ...
     Ευλογημένος πάντα, συ τέκνο των λίγων νουνεχών κι ειλικρινών εραστών της αληθείας .

    • Στέργιος avatar
     Στέργιος @ tiramola 18/12/2010 22:12:32

     Αν είχε βγει ο Βενιζέλος πρόεδρος τού ΠΑΣΟΚ, βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι ο τιραμόλα θα μας ξεπερνούσε όλους στην ειρωνεία για την ευφυΐα του ΓΑΠ.

   • loretta avatar
    loretta @ tiramola 19/12/2010 01:52:03

    xaxaxa τι αλλο θα ακουσουμε....εκκλησια με κουμουνιστικο μανιφεστο...ρε θα σηκωθει ο σταλιν και θα σηκωσει το χατζαρι παλι...!!

 6. Enzo avatar
  Enzo 17/12/2010 18:48:36

  Απομαγνητοφωνημένο από το 1983 και την παράσταση “ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ”, στη Μπουάτ “ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ” στην Πλάκα.
  ————————————————————————————————————

  «Εδώ και δύο χρόνια έχει αρχίσει το μεγάλο κακό που θα μετατρέψει σιγά-σιγά τους Έλληνες σε λαό πιθήκων, σε λαό ψηφοφόρων, δημοσίων υπαλλήλων, καταναλωτών, κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, κομπιναδόρων και συνδικαλισταράδων… Σε είκοσι-τριάντα χρόνια από σήμερα Ανδρέας Παπανδρέου μπορεί να μην υπάρχει… Θα υπάρχει όμως μια Ελλάδα πτωχευμένη κι ένας λαός στα όρια της οικονομικής και της ηθικής εξαθλίωσης…»

  Χαρρυ Κλυν.

  Πηγη: Olympia.gr

  φοβερος ε? δεν επεσε καθολου μεσα.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Enzo 17/12/2010 21:10:50

   Ο Χάρρυ Κλυνν δεν είναι κωμικός, προφήτης είναι ο μπαγάσας.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Στέργιος 17/12/2010 22:59:46

    Ούτε κανένας όσιος να ήταν δεν θα έπεφτε τόσο μέσα.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Enzo 18/12/2010 14:26:55

   ελεος πια με τους προφητες της αποκαλυψης - deν υπαρχει ευκολοτερο και πιο ανεξοδο απο το να προφητευεις κρισεις και επερχομενες καταστροφες - μιας το μονο σιγουρο ειναι πως καποια στιγμη θα δικαιωθεις - τωρα οσον αφορα το '83 (+20-30χρονια) ..φανταζομαι το '83 δεν ηταν η μοναδικη χρονια που εκανε προβλεψη
   (πιο συνταρακτικη ειναι η προβλεψη του mix - ειδικα πιθηκων και καταναλωτων - τρομακτικη ακριβεια)

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ rally monkey 19/12/2010 00:26:33

    Να 'ταν οι προφήτες το πρόβλημα... με την Αποκάλυψη που βιώνουμε τι γίνεται;

 7. Enzo avatar
  Enzo 17/12/2010 18:50:16

  λαστιχενιε πιστευω οτι ο χαρρυς τα ειχε πει ολα.βεβαια και εμεις τα λεγαμε απο τοτε αλλα που να ακουσουν οι νεοελληνες.

 8. factorx avatar
  factorx 17/12/2010 19:00:39

  παρέλειψα να βαλω στο κομμάτι και το επισημαίνω εδώ οτι ο Ιερώνυμος ακολουθούσε σαφώς φιλοκυβερνητική πολιτική , μεχρι σε υπουργικό συμβούλιο πήγε

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ factorx 17/12/2010 19:09:11

   Νωρίς το θυμήθηκε ο Μακαριότατος. Μου θυμίζει τις αντίστοιχες προτροπές και διαπιστώσεις του ανώτατου κλήρου λίγο πριν την Επανάσταση του '21.
   Ας του πει κάποιος λοιπόν ότι οι παπάδες με καρύδια δεν έβγαζαν ανακοινώσεις. δεν έκαναν διαπιστώσεις και δεν μιλούσαν για καταλαγή, αγάπη και αδελφοσύνη, αλλά τραβούσαν από το θηκάρι το σπαθί και πέρναγαν γενναιές δεκατέσσερις τους εχθρούς του γένους, ενίοτε θυσιάζονταν.
   Αλλά που να βρεθεί Παπαφλέσσας τώρα. Έχουμε μαγειρική και μεσημεριανά να ασχολούμαστε...

   • Kostas D avatar
    Kostas D @ ierofantis 20/12/2010 02:30:49

    Συμφωνω!!

  • neotera avatar
   neotera @ factorx 17/12/2010 19:12:32

   To καταπληκτικό επισης είναι οτι η εκτενής ανακοίνωση διαβάστηκε χθες το πρωί στο σκάϊ τιβί με την Τσοπανιδου να έχει μεινει στήλη άλατος και στη συνέχεια ακολούθησε άκρα του τάφου σιωπή από τα άλλα μηντια παρ' ότι εμείς βγήκαμε δντ με τιτλο "κωλοτούμπα οι τράγοι". Ευτυχώς δηλαδή που είναι το αντινιούζ γιατί θα μπορούσαν να τη θάψουν εντελώς την εξέλιξη αυτή στην εκκλησία ...

   • man8os avatar
    man8os @ neotera 17/12/2010 19:58:15

    Το αναφερει επισης η εφημεριδα "δημοκρατια"

 9. Μisha avatar
  Μisha 17/12/2010 19:01:20

  Λαστιχάκια

  Τα αντικαπιταλιστικά μανιφέστα της εκκλησίας έχουν γραφτεί από τον 4ο αιώνα. Και εφαρμόζονται εδώ και 20 αιώνες.

  h--p://www.xristianiki.gr/blog/elektronike-ekdose/apo-tous-pateres-tes-ekklesias/

 10. Petros avatar
  Petros 17/12/2010 19:02:22

  Τιραμόλα ,
  τώρα κατάλαβα γιατί αγαπάς τόσο πολύ τον ΓΑΠ.
  Επειδή είσαι συνειδητοποιημένος αντικαπιταλιστής.

  Με την πολιτική του μας γυρνά σε προκαπιταλιστικές
  σχέσεις παραγωγής.
  Φεουδαρχικός Σοσιαλισμός!

 11. Μisha avatar
  Μisha 17/12/2010 19:03:29

  Οι μουφτηδες της Θρακης αμοίβονται από το κρατος .
  Αν μπορεσουν οι άλλοι να αποδείξουν πως ειναι ανταποδοτική η μισθοδοσια τους , όπως συμβαίνει με τους κληρικούς, ας πληρωθούν.

 12. agioritis avatar
  agioritis 17/12/2010 19:09:23

  Αγαπητοί φίλοι, νομίζω ότι ορισμένοι είστε υπερβολικοί. Η Εκκλησία οφείλει να έχει λόγο και άποψη. Ορισμένους τους ενοχλεί. Δικό τους πρόβλημα. Σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους που περνάει η χώρα, οφείλουν ορισμένοι ιεράρχες -δυστυχώς ελάχιστες είναι οι εξαιρέσεις πεφωτισμένων δεσποτάδων- να αντιδράσουν και να μιλήσουν στην καρδιά του λαού με όσα συμβαίνουν. Για όσους δεν το γνωρίζετε, η Εκκλησία παρεμβαίνει κάθε Κυριακή μέσω των εντύπων που διανέμονται στους ναούς. Σχετικά με το φυλλάδιο «Προς τον Λαόν» που το έχει ο διαχειριστής με τρία θαυμαστικά, μάλλον δεν γνωρίζεται ότι διανέμεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, όταν υπάρχει λόγος σοβαρός. Και επιτέλους ας αποφασίσουμε τι Εκκλησία θέλουμε και τι δεσποτάδες. Να μιλάνε ή να μη μιλάνε!!!

  Ευχαριστώ και συγνώμη αν καταχράστηκα τον χρόνο σας

  • Enzo avatar
   Enzo @ agioritis 17/12/2010 19:13:59

   παπας μοναχος εισαι?
   εγω παντως θελω να τα χωνουν οι παπαδες αλα χριστοδουλο

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ agioritis 17/12/2010 19:24:37

   "...Και επιτέλους ας αποφασίσουμε τι Εκκλησία θέλουμε και τι δεσποτάδες.."
   Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους αλλά θα σου πω τι θέλω εγώ. Θέλω Εκκλησία χωρίς κύναιδους, με ιεράρχες και κατώτερο κλήρο κοντά στους πιστούς, με σύγχρονες αντιλήψεις για τον κόσμο γύρω τους, με ελληνική φωνή, με ελεύθερο πνεύμα, με περιφρόνιση για τον Μαμωνα (χρήμα) και με τιμή για το σχήμα τους.
   Τα χρυσοποίκιλτα άμφια, σταυροί, Ευαγγέλια και λοιπά λατρευτικά που χρησιμοποιεί κατά παράδοση η Ανατολική Ορθόδοση Εκκλησία δεν με ενοχλούν. Άσε που σε σχέση με τους ξενέρωτους Δυτικούς, η παρουσία των δικών μας ιερέων είναι σαφώς πιο εντυπωσιακή και αρχαιοπρεπής.
   Αυτά τα ολίγα.

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ agioritis 17/12/2010 19:48:36

   Να μιλάνε σαν το μακαριστό Χριστόδουλο!
   Να τα βάζουνε με την άρχουσα διεφθαρμένη πλουτοκρατία και τους εκφραστές της και όχι να συναναστρέφονται μαζί της όπως έκανε ο Ιερώνυμος στον Άγιο Παντελεήμονα.

   Θέλουμε εκκλησία με ιερείς σαν τον Παπαφλέσσα και τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Κώστας Σταματάκης 18/12/2010 15:58:28

    Να αναλάβει πάραυτα τη διακυβέρνηση της χώρας η Ιερά Σύνοδος. Για μια μεταβατική περίοδο. Αλλιώς χαίρι δεν βλέπουμε.
    Να συστήσουν και μια τριμελή επιτροπή από 5-6 παπάδες και καμιά δεκαριά καντηλανάφτες κα επιτρόπους για να βρουν που πήγαν τα λεφτά μας, που έλεγε ο ΓΑΠ.
    Τώρα!!!!

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ Strange Attractor 19/12/2010 00:27:56

     Αφού ο Πάγκαλος ήδη σου είπε που πήγαν...."Μαζί τα φάγαμε!"

 13. λαλακης avatar
  λαλακης 17/12/2010 19:09:24

  Οι παπαδες ειναι αλλη μια ταξη των ΔΥ.

  Το θεμα ειναι ειναι οτι στη σημερινη κατασταση ειναι τουλαχιστον ακραια
  πολυτελια ο λαος να πληρωνει μισθους ιερεων .

  Και αντε οι εγγαμοι εχουν και υποχρεωσεις, οι αγαμοι;

  Κοψιμο στους μισθους των ιερεων σε οσους απο δω και περα
  γινονται παπαδες.

  Ας πουληθουν ναοι , ειναι μια πολυ καλη λυση.

  • Petros avatar
   Petros @ λαλακης 17/12/2010 19:17:00

   Παιδιά βάλτε ότι μέσο έχετε ,να διοριστεί ο Λαλάκης στο Δημόσιο ,
   μπας και γλυτώσουμε.

   • λαλακης avatar
    λαλακης @ Petros 17/12/2010 19:33:46

    O Λαλακης ΔΥ!!!!

    Γιουπι!!

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ λαλακης 17/12/2010 20:08:44

     "Ας πουληθουν ναοι , ειναι μια πολυ καλη λυση."

     Εύγε Λαλάκη ημίθεε! Ακούει ο Παπακωνσταντίνου;

  • Greg avatar
   Greg @ λαλακης 17/12/2010 19:19:20

   Οι άγαμοι έχουν ακριβότερα γούστα...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ λαλακης 17/12/2010 20:33:40

   Βρε λαλάκη, μήπως ξέρεις πού είναι ο "Φιλόσοφος"; Φαντάζεσαι τι τριπλέτα θα κάνατε, εσύ, ο Φιλόσοφος και ο τιραμόλα;

  • Konstantinos avatar
   Konstantinos @ λαλακης 17/12/2010 20:55:17

   "Ας πουληθουν ναοι , ειναι μια πολυ καλη λυση"
   -1

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ λαλακης 17/12/2010 22:57:08

   Να πουληθεί και η Ακρόπολη κ.Λαλάκη; Ναός είναι, τί τον θέλουμε;

 14. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣ. avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣ. 17/12/2010 19:15:04

  ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΩΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΩΝΙΜΟ!!!.ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΠ ,ΑΡΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ!!!.ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΤΙΠΟΤΑ!!!.

 15. agioritis avatar
  agioritis 17/12/2010 19:18:13

  Αγαπητοί επιμένω μην υπερβάλλεται. Οχι δεν είμαι παπάς ή μοναχός. Κοσμοκαλόγερος θεωρώ ότι είμαι. Κοσμικός είμαι με θέση στο σύστημα. Οι απόψεις μου όμως είναι απόψεις. Μην είστε αφοριστικοί με τους κληρικούς. Σε αυτούς βασίστηκε το έθνος στις δύσκολες στιγμές. Στον παπά της ενορίας μας πολλοί τρέξαμε. Μην συγχέεται τους απλούς ιερείς, τους αφανείς ήρωες που δίνουν καθημερινά τιτάνιο αγώνα -η αλήθεια είναι όχι όλοι- με πολλούς δεσποτάδες και με την εξουσία τους. Όσοι έχετε την ευκαιρία διαβάστε το βιβλίο του του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου με τίτλο «Στιγμές από το βίο του Μάξιμου του Γραικού» (νομίζω εκδόσεις Εστία) και θα καταλάβετε.

  • Enzo avatar
   Enzo @ agioritis 17/12/2010 19:23:36

   πως κρινεις την σημερινη ηγεσια της εκκλησιας? εισαι ικανοποιημενος? εγω παντως οχι.

 16. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 17/12/2010 19:26:00

  To 2008 η Εκκλησία της Ελλάδος είχε 43 εκατ. ευρώ (σε καταθέσεις ταμιευτηρίου) και 40 εκατ. ευρώ (σε καταθέσεις προθεσμίας). Είχε είχε πάρει και παλιότερα δάνειο 24,8 εκ. ευρώ για να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο στην Εθνική Τράπεζα.

  Φέτος πήρε 26 εκατ. ευρώ δάνειο για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

  Αν δεν κάνω λάθος έχουμε σχεδόν 80 μητροπολίτες και δεν ξέρω πόσους ιερείς μισθοτούμενους από το κράτος. Το ετήσιο κονδύλι μισθοδοσίας διάβασα κάπου ότι φτάνει τα 200 εκατομ. ευρώ.

  Η περιουσία της εκκλησίας δεν είναι ακριβώς γνωστή και καταγεγραμμένη. Υπολογίζεται ότι κατέχει πάνω από 1 εκατομ. στρέμματα γης, πολλές εκατοντάδες ακίνητα, ΝΠΔΔ, και ΑΕ.

  Πώς το λέει το ευαγγέλιο, "ο έχων δύο χιτώνας...";

  • Μisha avatar
   Μisha @ Professor Moriarty 17/12/2010 19:42:19

   Mεταδότω τώ μη έχοντι...
   Όχι ξεπουλησάτω των αδηφάγω κράτει, ούτε τω ιδιωτη επιχειρηματία.
   Σαφως και υπάρχει προβλημα διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας και αυτό πρέπει να είναι το αίτημα όλων, πιστων και μη: να διαχειρίζεται η εκκλησιαστική περιουσία προς όφελος των φτωχών.

   Όμως αν το κρατος κατασχεσει την περιουσία της Εκκλησίας, όπως μερικοί βλακωδως προτεινουν, τι θα την κάνει;
   Ό,τι θα κάνει και το Ελληνικό! Θα την ξεπουλησει σε καζινάδες, βιομηχάνους και τραπεζίτες για να καλυφθούν οι τρυπες από τις κλεψιές των μαυρογιαλούρων.Όπως και οι δρόμοι , τα αεροδρόμια τα λιμάνια κλπ.

   Ξυπνάτε λοιπόν, αφηστε τα παλιά και φθαρμένα τσιτάτα και σταθείτε πλάι στην Εκκλησιά που, με ολα τα στραβά της ηγεσίας της, είναι ο μονος συνεκτικός κρίκος και παράγοντας ψυχολογικής ανόρθωσης που μας έχει μείνει. Μας διαλύουν σε όλα τα επίπεδα, και με αυτο ως σκοπό ξεκίνησαν με διαγραφη θρησκεύματος και συνεχίζουν ακάθεκτα οι Στροςκάνηδες.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ Μisha 17/12/2010 19:48:09

    Αναπολώ τον Χριστόδουλο ρε Misha για να είμαι ειλικρινής.
    Ήταν ο πιο Rock ιεράρχης της σύγχρονης ιστορίας μας και τον καρκινιάσαμε τον άνθρωπο.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ ierofantis 17/12/2010 19:53:29

     Glam rock για την ακρίβεια.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Κάποιος 17/12/2010 19:59:43

      χα, χα, χα άκου εκεί Glam Rock. KISS, στα καλά τους μιλάμε.

    • man8os avatar
     man8os @ ierofantis 17/12/2010 20:00:52

     +++++
     Ηταν Ελληνας και Χριστιανος.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ man8os 17/12/2010 20:17:30

      Και διαβαστερός.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Strange Attractor 17/12/2010 20:50:25

      Σχόλιο για ψαγμένους αναγνώστες...

     • Misha avatar
      Misha @ Strange Attractor 17/12/2010 21:01:36

      Σ.Α.

      Τουλάχιστον δεν μεταπώλησε την αντισταση του στα παζάρια της ευρωλιγουριάς.
      Αληθεια εκείνη η φωνη του Πολυτεχνείου πώς να τα πηγαίνει με τον μπακαλιάρο βόρειας θάλασσας και το γαριδάκι ατλαντικού;

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Misha 17/12/2010 23:02:13

      Ποιά αντίστασή του; Χουντόφρων ήταν.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Strange Attractor 17/12/2010 22:45:18

      Μπορεί να"διάβαζε" και να "μην καταλάβαινε τι γινόταν", αλλά τουλάχιστον δεν κρατούσε ταγάρια τότε, για να απαρνηθεί τώρα για χάρη των Prada...

     • rally monkey avatar
      rally monkey @ Αυριανιστής 18/12/2010 15:11:45

      δεν μπορω παρα να αναγνωρισω μια συνεπεια, η Miuccia και (πρωην) μελος του κομματος ειναι, και πολιτικος επιστημων, και ιντελεκτουελ σχεδιαστρια..

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Μisha 17/12/2010 20:24:09

    Εγώ δεν θα μιλήσω για δημεύσεις και κρατικοποιήσεις. Αλλά φαίνεται ότι η ρευστότητα και η οικονομική δραστηριότητα της εκκλησίας της επιτρέπει να αναλάβει μεγάλο μέρος της μισθοδοσίας των ιερέων της. Τα υπόλοιπα μπορούν να καλυφθούν μέσω ειδικού φόρου που θα πληρώνουν οι δηλώνοντες ορθόδοξοι χριστιανοί. Ή μήπως φοβούνται αυτό που έγραψε στο σχόλιό του ο Strange Attractor. Γιατί μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην χώρα του τζάμπα: Τζάμπα παιδεία, τζάμπα επανάσταση, τζάμπα μάγκες, τζάμπα πιστοί (και μάλιστα φανατικοί)....

    • Misha avatar
     Misha @ Professor Moriarty 17/12/2010 21:08:18

     Η μισθοδοσία των κληρικων έγινε με συμφωνια με το κρατος .Αν το κρατος άρει την υπογραφη του θα πρέπει να επιστρέψει τα όσα έχει παραλάβει με βάση αυτη τη συμφωνία και περί τα 9 δις ευρω αποζημίωση που εχει επιδικαστεί, από ευρωπαϊκά δικαστηρια, υπερ 5 μοναστηριων που προσεφυγαν μετά τον Νομο Τριτση.
     Τα χρηματα αυτά δεν τα έχουν διεκδικήσει ακόμα σεβόμενα τις ομαλές σχεσεις με την πολιτεία.

     Μπορουν ομως να γινουν ανα πάσα στιγμη απαιτητα και εκει θα ριξουμε πολύ γέλιο με τον ΓΑΠ και την συμμορια του.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Misha 17/12/2010 22:03:38

      Ποιός σου τα είπε αυτά; Τι σχέση έχει ο "νόμος Τρίτση" που ποτέ δεν έγινε νόμος;
      Δηλαδή εσύ το βρίσκεις λογικό και χριστιανικό ενώ ο λαός χειμάζεται εν μέσω οικονομικής κρίσης η εκκλησία να μην πληρώσει τίποτε. Να πληρώνουν επιχειρήσεις έκτακτες εισφορές, αλλά να μην πληρώνει η εκκλησία η οποία έχει και έσοδα, και ακίνητη περιουσία, και μετοχές και ρευστότητα. Να μιλάμε για μισθούς βουλευτών, ΔΕΚΟ, δικαστικών, αλλά να μην βγάζουμε μιλιά για μισθούς μητροπολιτών, ιερά έσοδα, κλπ.

      Κατ' αρχήν να ξεχωρίσουμε δυο πράγματα. Άλλο θρησκεία, και άλλο εκκλησιαστική γραφειοκρατία. Εγώ δεν είμαι σταλινικός, δεν θέλω δημεύσεις, ούτε άνωθεν εικονοκλασία και αποξήλωση ιερών και συμβόλων. Θελω τα του καίσαρος τω καίσαρι....

      Είχα γράψει πριν λίγο καιρό ότι δύο πράγματα δεν πρέπει να αγγίζουμε σε αυτήν την χώρα: την εκκλησία και το ΚΚΕ. Το είχα γράψει με αφορμή την συζήτηση για τα δεκεμβριανά. Τώρα δικαιώνομαι πλήρως βλέποντας τα σχόλια και σε αυτή την ανάρτηση.

      Και εν πάση περιπτώσει, δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή ανακοίνωση λίγες μέρες μετά την παρωδία με τον Νταλάρα και την κατακραυγή. Διότι μέχρι τώρα η ηγεσία της ιεραρχίας στήριξε την πολιτική της κυβέρνησης και μάλιστα σε κρίσιμα σημεία όπως το νομοσχέδιο για την νομιμοποίηση των μεταναστών.

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ Professor Moriarty 17/12/2010 22:59:28

      Η εκκλησία ήδη πληρώνει, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού

     • Misha avatar
      Misha @ Professor Moriarty 18/12/2010 00:46:47

      Προφ

      Οι μητροπολίτες δεν πληρωνονται από το κράτος αλλά από το ταμείο της εκκλησιαστικής διοίκησης.
      Για τον νομο Τριτση και τις αποζημιώσεις υψους 3 τρις δρχ που επιδικάστηκαν σε πέντε μονές , κάνε ενα μικρο ψαξιμο στο νετ , θα βρεις πολλά.
      Είμαι υπερ της φοροδοτικής ανυπακοής .Εφοσον ο Άκης και ο Μαντέλης ειναι έξω δικαιούνται οι πάντες να μη πληρωνουν φορους ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυριας και αξιοπρέπειας.
      Όταν βάλουν χερι στο σινάφι τους οι κλεφταράδες πολιτικάντηδες ας ασχοληθουν και με τους υπολοιπους.
      Μέχρ τότε «δεν δικαιουνται δια να ομιλούν» , πολύ περισσότερο να κάνουν ηθικοπλαστικά κηρυγματα , και μάς δινουν ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να θεωρούμε τους ιδιους και τους νομους τους άκυρους και αντισυνταγματικούς.

      Προτιμώ το 10% των εκκλησιαστικών φορων να γινονται συσσίτια για άστεγους και δυσκολεμένους παρά να πηγαινουν στην τσεπη του κάθε αληταρά «δανειστη» τοκογλυφου.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Misha 18/12/2010 01:13:33

      Δεν σου τα είπανε καλά.

      Έχουμε και λέμε: Προϋπολογισμός του 2010.

      Κωδικός 0371: Μισθοδοσία ιερέων και ιεροκηρύκων. Ποσόν 6.200.000 ευρώ

      Κωδικός 2892: Επιχορήγηση εκτός προϋπολογισμού λογαριασμού της ληψοδοσίας του δημοσίου ταμείου "Κεφάλαιο προς πληρωμή μισθού εφημεριακού κλήρου" για κάλυψη του ελλείμματός του (α.ν. 536/1945)
      Ποσόν: 226.000.000 ευρώ

      Πάρε και τον προϋπολογισμό προς επαλήθευση.

      h*tp://www.mof-glk.gr/proypologismos/2010/books/proyp/PDFProyp/2.5.9.3.pdf

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Misha 18/12/2010 01:15:58

      Διόρθωση στον κωδικό 0371 "Μισθοδοσία ΑΡΧΙερέων και ιεροκηρύκων"

     • Misha avatar
      Misha @ Misha 18/12/2010 11:07:25

      Προφ

      Ισως να λάθεψα.Η μισθοδοσία των αρχιερεων γινόταν από το εκκλησιαστικό ταμείο μέχρι το 1980.Σημερα παίρνει ο καθένας τους περι τα 2000 μηνιαίως.
      Το σύνολο του ποσου , δλδ τα 6000000 ετησιως αν συγκριθεί με τα 3 εκ ευρω που πηραν οι εθνοπατερες μας ΜΟΝΟ για την συμμετοχή τους στις τρεις εξεταστικές επιτροπές της τρέχουσας κυνοβολευτικης περιοδου , είναι πολύ λογικό. (πχ 2 εκατομμυρια ευρω ηταν η τριμηνιαία κρατική επιδότηση στο Μουσειο Μπενάκη όπου προϊσταται η μαμα του ΥΠΠΟ)

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Misha 18/12/2010 12:07:59

      Φίλτατε Μίσα, δεν είναι μόνο 6.2 εκ. Είναι και τα άλλα 226 εκ. Σύνολο δηλ. άνω των 232 εκ. για ένα χρόνο.

     • Misha avatar
      Misha @ Misha 18/12/2010 16:16:19

      Προφ

      Τα 6 μυρια είναι τα μιστά των δεσποτάδων και τα συγκρινω με τα εσοδα των εθνοπατέρων.
      Τα άλλα ειναι ανταποδοτικές παροχές, οι οποίες εαν αρθούν αιρεται και η παραχωρηση της εκκλησιαστικης περιουσίας.
      Θα υποχρεωθεί το κρατος από τα ευρωπαϊκά δικαστηρια να επιστρεψει τα παραχωρηθέντα ή να καταβάλει τεράστιες αποζημιωσεις.

     • Δημήτρης Δικαιόπουλος avatar
      Δημήτρης Δικαιόπουλος @ Professor Moriarty 26/01/2011 23:32:53

      BRAVO Professor Moriarty, ich bin auch dafür !

      Dipl.-Ing. Δημήτρης Δικαιόπουλος

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Professor Moriarty 17/12/2010 21:15:45

   Δηλαδή, Professor Moriarty, για να καταλάβω, από τη μια αγωνίζεσαι κατά της βάρβαρης φορολόγησης των Ελλήνων από ένα αλητήριο κράτος λωποδυτών που μόνη έγνοια του έχει τον πλουτισμό των πολιτικών, κι από την άλλη θέλεις η Εκκλησία να παραχωρήσει σε αυτό το κράτος την περιουσία της; Δεν σε ενδιαφέρει να αποκτήσεις εσύ γίδα στο σπίτι σου, αυτό που θέλεις είναι να πεθάνει η γίδα τού γείτονα, δηλαδή...

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Στέργιος 17/12/2010 21:29:43

    Εσύ αυτό κατάλαβες; Γιατί εγώ αλλιώς το έθεσα. Τσέλιγκας με χιλιάδες ιερά γιδοπρόβατα παίρνει και μέρος της φορολογίας της δικής μου γίδας για να πληρώσει τους ποιμένες του. (Για να το θέσω με βουκολικούς όρους...)

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ Professor Moriarty 17/12/2010 23:01:34

     Ο τσέλιγκας ήδη έδωσε τα 800 στο κράτος αμέσως μετά τον εμφύλιο, τα υπόλοιπα 200 είναι σήμερα λειψά γιατί το κράτος του έφαγε κι άλλα. Κι όμως, σήμερα και φορολογείται ο τσέλιγκας και δίνει στον κόσμο!

     • Στέργιος avatar
      Στέργιος @ ΝΙΚΟΛΑΣ 18/12/2010 09:01:32

      Πες τα ρε Νικόλα.

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Professor Moriarty 18/12/2010 12:19:58

     άκουσα κάποια βελάσματα;

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ Professor Moriarty 19/12/2010 00:32:24

      Είναι του Παγκάλου, μετά τη δήλωση του "μαζί τα φάγαμε"

 17. MatrixRevolutionEra avatar
  MatrixRevolutionEra 17/12/2010 19:28:35

  Η εκκλησία οφείλει να παίρνει θέση. Όπως οφείλουμε όλοι μας. Τι πιό απλό; Καιρός ήταν...

 18. agioritis avatar
  agioritis 17/12/2010 19:29:08

  Σε αυτά όλα απαντάει το βιβλίο για τον Μάξιμο Γραικό. Έχετε δίκιο.

 19. Μιχαήλ Μανωλόπουλος avatar
  Μιχαήλ Μανωλόπουλος 17/12/2010 19:34:55

  Προς strange attractor και λοιπή παρέα: Το ανέκδοτο για τον Τοτό το ξέρω. Είναι ο Σαμαράς που μιμούμενος το Γιωργάκη τρέχει σε ναούς και σταυροκοπιέται για ψηφαλάκια. Μήπως είστε εκτός κομματικής γραμμής; Σας πείραξε ο λόγος της Εκκλησίας. Μήπως γιατί δεν αθωώνει την ανικανότητα και τη διαφθορά του μπλε τρόπου διακυβέρνησης;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Μιχαήλ Μανωλόπουλος 18/12/2010 01:01:11

   Κε Μανωλόπουλε, για πολλά με κατηγόρησαν, αλλά για νεοδημοκράτη και δη κομματικό, ποτέ.
   Α, και μια και το θυμήθηκα: "Οι φάροι είναι πολύ πιο χρήσιμοι από τους ναούς."
   Βενιαμίν Φρανκλίνος.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Strange Attractor 18/12/2010 15:16:09

    τελειως off ο Βενιαμιν στο συγκεκριμενο

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ Strange Attractor 19/12/2010 00:34:21

    Και για τους Ναζί οι μή Άρειοι ήταν πιο χρήσιμοι ως σαπούνια. Να υιοθετήσουμε αυτήν την κτηνώδη "εργαλειακή" οπτική;

 20. Κάποιος avatar
  Κάποιος 17/12/2010 19:36:45

  "Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου και τόνισε ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Μάλιστα, επισήμανε ότι συζητάει με την Εκκλησία της Ελλάδας το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία."
  Τάδε έφη ΓΑΠ.

  Όποτε κινδυνεύει να ματώσει η τσέπη της, η εκκλησία θυμάται τον επαναστατικό της εαυτό και τον λαό.
  Καλά κάνει που προσπαθεί να διασφαλίσει τα κεκτημένα της, αλλά δεν μασάμε και κουτόχορτο ότι την έπιασε ξαφνικά η συμπόνοια για τα δεινά του κοσμάκη.
  Κώλος και βρακί ήταν ανέκαθεν με τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου.

  Πέρα από αυτά, το «Χώρα υπό κατοχή η Ελλάδα» είναι σωστό, αλλά δεν εκόμισε γλαύκας εις Αθήνας.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κάποιος 17/12/2010 21:17:34

   "Κώλος και βρακί ήταν ανέκαθεν με τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου".

   Εφόσον οι πολιτικές ηγεσίες της κάνουν τα χατίρια. Αλλιώς, βγάζει ένα γιαταγάνι η Εκκλησία, από δω ίσα με το Πατριαρχείο.

   ΜΑΓΚΙΑ ΤΗΣ!

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Κάποιος 17/12/2010 23:06:07

   Ας δεχτώ τις κατηγόριες. Όμως, ποιος βοήθησε και βοηθά περισσότερο τους τριτέκνους και πολυτέκνους, η εκκλησία ή το κράτος; Τους αποφυλακισμένους συμπολίτες μας; τους αστέγους; τους ναρκομανείς; τους μετανάστες (που τόσοι κόπτονται γι' αυτούς). Το κράτος είναι ανύπαρκτο, απλά δημιουργεί κι άλλους απελπισμένους ο ΓΑΠ με τις πολιτικές του, η Εκκλησία μάχεται αθόρυβα για όλους αυτούς.

  • EtsiMareSei avatar
   EtsiMareSei @ Κάποιος 18/12/2010 01:19:54

   Ο ρόλος της εκκλησίας αναδυκνύει απο μόνος του εν μέρει το ιδεολογικά ξεχασμένο αδερφάκι του σοσιαλισμού,(με εμπειρία αιώνων,και όχι δεκαετιών)
   Ειδικά με το κενό που δημιουργείται στο πολιτικό μας σύστημα λόγω ορατής απουσίας κάποιας σοσιαλιστικής ρητορείας(απο κόμματα που να γίνονται πιστευτά ως τέτοια), ο ρόλος του πρώτου ενισχύεται αναπάντεχα..
   Δύσκολα να πείς αν αυτό είναι για καλό η για κακό..

   Τελικά το 2010 αργεί πολύ να φύγει,και έχει πολλές εκπλήξεις να δώσει ακόμα.
   Υ.γ:σας παρακαλώ επίσης,να μη κρίνεται τα γραφώμενά μου με θρησκευτικούς ορισμούς,γιατί είναι απ'την σκοπιά μιας πολιτικής προσέγγισης και μόνο.

 21. λαλακης avatar
  λαλακης 17/12/2010 19:37:41

  Η κρατικοποιημενη Εκκλησια ειναι το κερασακι στη τουρτα.

  Μακαρι να ηταν το μοναδικο προβλημα.

  Το θεμα ειναι οτι μολις καταλαβαν οτι καποιοι παιζουν με τους μισθους τους ,ξαφνικα ανακαλυψαν οτι η χωρα τελει υπο κατοχη και οτι υπαρχει οικονομικη κριση.

  Τυχαιο; Δε νομιζω....

  • Μisha avatar
   Μisha @ λαλακης 17/12/2010 19:59:59

   το μπομπολοποιημένο κράτος είναι το προβλημα , με τους Τσοχατζόπουλους και τους Τσουκατομαντέληδες του, όχι η «κρατικοποιημένη» εκκλησία.

   • http://neotera.wordpress.com avatar
    http://neotera.wordpress.com @ Μisha 17/12/2010 20:31:45

    Ετσι, γειά σου ! Το μόνο που χρειάζονται οι παπάδες μας είναι μια υπηρεσία εσωτερικου ελέγχου που να προλαβαίνει τα σκάνδαλα φροντίζοντας παράλληλα να προσφέρουν εθνικά όσοι αξιόλογοι ρασοφόροι μας (που είναι πολλοί) μπορούν και θέλουν. ..

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Μisha 17/12/2010 21:19:59

    Έλα ντε!
    Η κυβέρνησή μας πήγε να χαρίσει προχθές στους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες φίλους της 24 δις, αλλά όταν μιλάμε για την Εκκλησία, ξυπνάει ο Ροβεσπιέρρος μέσα μας. Όλα τέλεια στην Ελλάδα, η Εκκλησία είναι το πρόβλημα.

 22. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 17/12/2010 19:52:11

  Eδω εχει λογο το καθε παρτσακλο που εχει εκπομπη στη τηλεοραση, η εκκλησια μας πειραξε?
  Κατα τα αλλα, να βαλουν και αυτοι το χερι στη τσεπη και να αφησουν τις θεωριες. Μια καλη αρχη θα ηταν να απαλλαξουν το κρατος απο το κοστος της μισθοδοσιας τους.

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Αθωος Περαστικος 17/12/2010 19:56:19

   Ίσως δεν θυμάστε πολλοί, ότι η ανάληψη της μισθοδοσίας του κλήρου από το κράτος, έγινε σαν αντιπαροχή έναντι της παλαιότερης μεταρρύθμισης των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας από τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση. Τότε, μεγάλο μέρος της περιουσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε τρόπον τινά, απαλλωτριωθεί από το κράτος. Κυρίως γαίες για ακτήμονες. Αν λοιπόν σταματήσει η μισθοδοσία, δεν θα δικαιούνται και αυτοί να ζητήσουν την επιστροφή των τίτλων επί της περιουσίας τους;

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ierofantis 17/12/2010 19:58:50

    Η μισθοδοσία του κλήρου καθιερώθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου, ως αντάλλαγμα στις μέχρι τότε πολλαπλές άνευ αποζημίωσης απαλλοτριώσεις της εκκλησιαστικής περιουσίας.
    Αλλά ακόμα και αν σταματήσει το κράτος τη μισθοδοσία, ο πιστός λαός θα στηρίξει οικονομικά τους κληρικούς του και τις οικογένειές τους. Αυτό σας το υπογράφω με τα δυο μου χέρια και θα το δείτε στην πράξη.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ ΒΙΣ 17/12/2010 20:01:18

     Δεν αντιλέγω. Άλλωστε δεν επιχειρηματολογώ υπέρ της κατάργησης της μισθοδοσίας τους από το κράτος. Ούτε πιστεύω ότι η μισθοδοσία των ιερέων έριξε τόσα χρόνια έξω τους προϋπολογισμούς μας.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ ΒΙΣ 17/12/2010 20:11:25

     Γιατί ρε μεγάλε από που τις πήρε τις εκτάσεις η εκκλησία για να είναι δικές της, μήπως από τους σουλτάνους μέσω προνομίων,από ρωμαίους αυτοκράτορες με χρυσόβουλα για σχετικές διευκολύνσεις ανόδου στον θρόνο και από γέρους και γριούλες που τους έταζε παραδείσους αν της έγραφαν την περιουσία τους πριν αποδημήσουν ;

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Κάποιος 17/12/2010 20:22:52

      Για τους σουλτάνους και τα χρυσόβουλα, καλό θα είναι να γνωρίζεις ότι αναγνωρίστηκαν ως τίτλοι με νομική υπόσταση με τα πρώτα επαναστατικά συντάγματα. Σε αυτούς βασίστηκε η άποψη ότι το νεοπαγές κρατίδιο που προέκυψε από την επανάσταση, αποτελούσε συνέχεια του Βυζαντινού Κράτους. Στο αστικό δίκαιο φερ' ειπείν ίσχυε η Εξάβιβλος του Αρμενόπουλου από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι που ο Καπποδίστριας αποφάσισε να κάνει την πρώτη μεταρρύθμιση εισάγοντας τους πρώτους ευρωπαϊκούς κώδικες. Για τις γριούλες και τα ταγμένα, συμφωνώ μαζί σου.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ierofantis 17/12/2010 20:43:47

      Το βυζαντινό κράτος είχε καταλυθεί 4 αιώνες πριν την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.
      Με την ίδια λογική μπορούμε να ισχυριστούμε ότι οι ρωμαίοι κατακτητές διέκοψαν την συνέχεια των αρχαίων ελληνικών πόλεων κρατών και κατά συνέπεια για παράδειγμα η γη της Αττικής ανήκει στον δήμο της Αθήνας,των Μεγάρων κτλ.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ Κάποιος 17/12/2010 20:48:50

      Κάποιε, δεν λέω αν είναι σωστό ή λογικό. Λέω τι είναι δεδομένο. Αυτά ότι και να λέμε οι δυό μας εδώ δεν θα το αλλάξουμε. Ούτε και τις εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις που τα τελευταία 190 χρόνια έχουν αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα.

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ Αθωος Περαστικος 17/12/2010 19:58:57

   Και πως θα ζήσουν, μόνο από τα νοίκια και τα μερίσματα της Εθνικής ;

   • Μisha avatar
    Μisha @ Κάποιος 17/12/2010 20:01:21

    Θα τους ταϊσουμε εμεις , Κάποιε, όπως ταϊζουν το ΚΚΕ τα μέλη του.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Μisha 17/12/2010 20:05:49

     Τους ταίζουν ήδη σε τρισάγια, βαφτίσια, γάμους, αγιασμούς και λοιπές τελετές και με το γνωστό χαρτζηλικάκι σε δίσκους και παγκάρια.
     Αυτούς που λυπάμαι είναι τους επισκόπους και μητροπολίτες που θα ζοριστούν να συντηρούν τις λιμουζίνες με τα μεγάλα κυβικά.

     • Misha avatar
      Misha @ Κάποιος 17/12/2010 20:41:35

      Έχεις δικιο για τις λιμουζίνες.
      ΌΜΩΣ πέρα από τους λιμουζινάτους υπάρχουν και κάποιοι σαν αυτον

      http://analogion.gr/Agiologia/SebAntwniosKompos.html

      που είναι κομμουνιστές μέχρι τα μυχια της ψυχής τους και όμοιους τους δεν βρισκεις πουθενά αλλού. Στο λέω εκ πείρας, αν δεν ειχα γνωρισει τετοιους ανθρωπους δε θα θελα ν ακουω για παπαδες κι εκκλησιές

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Misha 17/12/2010 21:03:56

      Εντάξει Misha κανείς νομίζω δεν αμφιβάλλει ότι υπάρχουν ιερείς που προσπαθούν πραγματικά να ακολουθούν τις διδαχές και το παράδειγμα του Ποιμένα τους.
      Το θέμα μας όμως δεν είναι οι εξαιρέσεις αλλά ο κανόνας.
      Και ούτε φυσικά έχω κάτι με τους απλούς πιστούς που βρίσκουν απάγκιο στον Χριστό και στα Ευαγγέλια και ας έχω προσωπικά μια διαφορετική κοσμοθεωρία.
      Καταλαβαίνεις νομίζω πολύ καλά ποιο είναι το θέμα στο οποίο ασκείται κριτική που δεν είναι άλλο από την ξεδιαντροπη, ακριβώς επειδή είναι καλυμμένη, κοσμικότητα της εκκλησίας.

     • Misha avatar
      Misha @ Κάποιος 17/12/2010 21:12:10

      Κάποιε

      Στην κριτική μου έχω υπάρξει πολύ σκληροτερος από εσενα. Όμως η εναλλακτική στην κατεδάφιση είναι πολύ χειρότερη.
      Δεν βλέπεις γυρω τα όρνια;
      Εσυ ως κομμουνιστης, θα έπρεπε να κοιτάς προς τη «θεολογία της απελευθέρωσης» , όχι προς τον σταλινικό μηδενισμό που δεν βγάζει πουθενά

 23. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 17/12/2010 19:56:28

  Η Ορθόδοξη Εκκλησία αυτή τη στιγμή, πέρα απο τα σφάλματα ή το ελλιπές ήθος πολλών κληρικών της, είναι το ΕΣΧΑΤΟ ΑΝΑΧΩΜΑ στην μεταβολή της Ελλάδας σε μία άχρωμη πολυπολιτισμική σούπα, αποτελούμενη από διάφορα περίκλειστα γκέτο, εθνοτικά και ταξικά.
  Αυτό ισχύει, είτε πιστεύουμε στην μεταφυσική του χριστιανισμού (όσον με αφορά, πιστεύω), είτε όχι. Είτε μας αρέσει, είτε όχι.
  Η επίθεση εναντίον της Εκκλησίας, με μίσος, των πλέον φανατικών διεθνιστών αυτό ακριβώς δείχνει. Επειδή η Εκκλησία είναι οικουμενική, αλλά όχι διεθνιστική.
  Το κείμενο της Ι. Συνόδου, όπως έγραψε το "Βήμα" προέρχεται από τη γραφίδα του μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου, που, για όσους ξέρουν, είναι ένας αξιολογότατος και αφιλοκερδής κληρικός. Κανείς δεν μπορεί να του προσάψει τίποτα. Και το κείμενο είναι όσο σκληρό πρέπει να είναι.
  Δυστυχώς, το πρόβλημα εντοπίζεται στον πρόεδρο της Συνόδου, τον "αρχιεπίσκοπο" Ιερώνυμο, που έχει γίνει μέρος του κατεστημένου, όπως απέδειξε η ένθερμη συμμετοχή του στην επαίσχυντη προπαγανδιστική συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.

  • Μisha avatar
   Μisha @ ΒΙΣ 17/12/2010 20:01:58

   ++++

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ ΒΙΣ 17/12/2010 20:05:18

   Νέα ήθη αγαπητέ. Ήξερα ότι συναυλίες και άλλες "λαικές" εκδηλώσεις σε ναούς συνηθίζονται στη Δ. Ευρώπη. Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά αυτό το αίσχος πρώτη φορά έγινε σε Ορθόδοξο Ελληνικό ναό. Και δεν κατάλαβα το μήνυμα λέει, της συναδέλφωσης και της κατανόησης. Που, μεταξύ των Ελλήνων πιστών, ή παίρνει και η μπάλα και τους νέους συμπατριώτες μας (ξέρεις, λάθρο και σια)

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ierofantis 17/12/2010 20:13:35

    Ο κόσμος στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Βικτώρια, στα Κάτω Πατήσια, έχει ανάγκη από τη συνεχή παρουσία του αρχιεπισκόπου, τουλάχιστον να μην φύγουν, να μην πουλούν τα σπίτια τους μπιρ παρά (κάτω από 700 Ευρώ το τ.μ.). Αφού οι πολιτικοί τον έχουν ξεγραμμένο, τουλάχιστον να υπάρχει μια εκκλησιατική φωνή σαν την αλογόμυγα, να κεντρίζει την πολιτική, να λέει ότι αντιστεκόμαστε στον εξισλαμισμό της Αθήνας.
    Αντ' αυτού τί είδαμε από τον Ιερώνυμο;
    Να κάνει καθεδρικό ναό τον Άγιο Διονύσιο στη Σκουφά και να λύνει το πρόβλημα στον Άγιο Παντελεήμονα διά του Νταλάρα. Έλεος!!!

    Θέλω να σας μεταφέρω τι μου είπε τις προάλλες ταξιτζής, άνθρωπος διαβασμένος όπως κατάλαβα. "Μου είπε νεαρός Πακιστανός, γνωστός μου, που με εκτιμά επειδή έχω διαβάσει το Κοράνι, έχω πάει και στο Πακιστάν και ξέρω τη θρησκεία τους: "Τσιφ (αφεντικό), εμείς αυτήν εδώ τη χώρα θα την πάρουμε, να το ξέρεις. Και δεν θα την πάρουμε με πόλεμο'".
    Σας το μετεφέρω όπως ακριβώς μου το είπε. Και ο άνθρωπος ήταν σοβαρός και μετρημένος, όχι του είδους του έξαλλου εθνικιστή.
    Μου σηκώθηκε η τρίχα...

    • Enzo avatar
     Enzo @ ΒΙΣ 17/12/2010 20:16:28

     την αθηνα μπορει να την παρουν γιατι ο κοσμος εδω ειναι φοβισμενος ,την επαρχια δεν νομιζω.
     εκει θα φανε τφκιες!

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Enzo 17/12/2010 20:45:41

      Στην επαρχία πρώτοι τους μαζέψανε τους κουτοπόνηρους Πάκηδες και μετά μας κουβαλήθηκαν εδώ. Γεμάτοι οι πάγκοι των λαϊκών και οι βλάκες ελληνάρες από πίσω να καμαρώνουν που κάνουν τα αφεντικά...

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ ΒΙΣ 17/12/2010 20:29:47

     Μην αγχώνεσαι. Το Ολυμπιακό και το Παναθηναϊκό Στάδιο χωράνε πολλούς. Όσοι έχουν υπηρετήσει στη Θράκη θα με καταλάβουν...

    • tsilivithras avatar
     tsilivithras @ ΒΙΣ 17/12/2010 22:38:18

     Να του πεις την επόμενη φορά ότι θα πάρουν το τρίτο το μακρύτερο.

     Έτσι να του πεις του ντεμέκ "διαβασμένου"...

  • sawas avatar
   sawas @ ΒΙΣ 17/12/2010 20:17:43

   "...είναι το ΕΣΧΑΤΟ ΑΝΑΧΩΜΑ στην μεταβολή της Ελλάδας σε μία άχρωμη πολυπολιτισμική σούπα..."

   Τελικά ηΕκκλησία «Αγαπαει Αλλήλους» ή «Ομοίους»?

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ sawas 17/12/2010 20:57:12

    Αφού δεν έχεις καταλάβει τη διαφορά μεταξύ εκκλησιαστικής οικουμενικότητας και άχρωμου σοσιαλιστικού διεθνισμού και το πόσος ολοκληρωτισμός βρίσκεται πίσω από τον τελευταίο, δεν έχω να εξηγήσω τίποτα.

    • sawas avatar
     sawas @ ΒΙΣ 17/12/2010 22:41:42

     1) "...εκκλησιαστικής οικουμενικότητας..." λεγε λεγε θα το πιστεψεις και εσυ!!!

     2) "...διεθνισμού ......ολοκληρωτισμός..." και 3 πουλακια καθονταν!!! Μπερδεψες ρολους ΒΙΣ.

     3) Στο διαταυτα μια λεξη θα αφιερωσεις?

  • http://neotera.wordpress.com avatar
   http://neotera.wordpress.com @ ΒΙΣ 17/12/2010 20:34:53

   Μπράβο ! Ωραίο μετρημένο κείμενο. Ελήφθει !

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ΒΙΣ 17/12/2010 21:22:50

   Το ελλιπές ήθος αφορά μια μειοψηφία κληρικών, κυρίως ανώτερων. Από τους χιλιάδες παπάδες στην Ελλάδα, πόσοι είναι αυτοί που ανεμίζουν τα ράσα τους στη Συγγρού; 50; 60;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΒΙΣ 17/12/2010 22:47:41

   Πες τα, χρυσόστομε!!!

 24. οκτωβριος avatar
  οκτωβριος 17/12/2010 20:15:43

  Αυτό που προφανώς οι υπεύθυνοι τοu antinews αναδημοσιεύουν είναι ένα μόνον μικρό απόσπασμα της ανακοίνωσης. Στην ανακοίνωσή τους οι παπάδες λένε σε απλά ελληνικά αυτό που δεν τόλμησε κανείς επίσημα να ξεστομίσει, εάν μπείτε στον κόπο να τη διαβάσετε ολόκληρη. Ότι δηλαδή <> από <> που αποσκοπούν στον παγκόσμιο έλεγχο. Το ιντερνετικό Βήμα τη δημοσίευσε σχεδόν αυτούσια πριν από τρεις ημέρες..

  • Κάποιος avatar
   Κάποιος @ οκτωβριος 17/12/2010 20:26:33

   Eντάξει τον παγκόσμιο έλεγχο για αιώνες τον είχε η εκκλησία.
   Αυτή ανέβασε και κατέβαζε βασιλείς και αυτοκράτορες, αυτή κανόνιζε τι είναι ηθικό και νόμιμο, αυτή έκρινε πιστούς και απίστους.
   Τα τελευταία χρόνια της έχει σπάσει το μονοπώλιο η νεοταξική συμμορία και φοβάται μην χάσει τα κεκτημένα της και την κρατική επιρροή της.
   Ο λαουτζίκος πάντως, έτσι ή αλλιώς, το αφεντικό δεν το γλιτώνει.

   • βαγόνι avatar
    βαγόνι @ Κάποιος 17/12/2010 20:50:25

    +1οοο

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Κάποιος 17/12/2010 21:23:35

    Αυτά συνέβαιναν στη Δύση, όχι στην καθ'ημάς Ανατολή. Μάθε λίγη ιστορία και μην παπαγαλίζεις.

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Στέργιος 17/12/2010 23:07:24

     Εσύ πρέπει να διαβάσεις μάλλον. Ξεκίνα με Κ. Σιμόπουλο.

     • Στέργιος avatar
      Στέργιος @ Strange Attractor 18/12/2010 09:09:07

      Σιγά τον συγγραφέα. Προτιμώ να ξεκινήσω με Ράνσιμαν, Αρβελέρ και Παπαρρηγόπουλο. Ποιος είναι ο Σιμόπουλος; Ένας φανατισμένος αρχαιολάτρης που διαδίδει ψέμματα, σαν τον άλλο τον Γαβρά που έδειχνε τους Χριστιανούς να καταστρέφουν τη ζωφόρο τού Παρθενώνα, την οποία γκραβούρες Ευρωπαίων περιηγητών δείχνουν ακέραιη μέχρι οι Βενετσιάνοι να ανατινάξουν τη μπαρουταποθήκη των Τούρκων. Παρά το ΑΙΣΧΡΟ του ψέμμα, τουμπεκί ψιλοκομμένο ο κατά τα άλλα λαλίστατος Γαβράς. Άραγε ο Σιμόπουλος πήγε στη Συρία να δει τις βυζαντινές πόλεις με την εκκλησία δίπλα-δίπλα στον ναό τού ολύμπιου θεού;

 25. βαγόνι avatar
  βαγόνι 17/12/2010 20:18:22

  Απο την εποχή του Γεννάδιου Σχολάριου ώς σήμερα,η ιεραρχία-δεν
  αναφέρομαι στον κατώτερο κλήρο-είχε,κατα κανόνα, ...ήρεμες σχέσεις
  με εξωτερικές και.... εσωτερικές κατοχικές δυνάμεις!
  Τους κατανοώ όμως: αποφάσισαν,πλέον,να διαρρήξουν με το παρελθόν!
  Συγκαταλέγονται,εφεξής, στους ανυποχώρητους αντιστασιακούς...την
  σημαία θα σηκώσουν οι άμωμοι, όπως ο Αιγιαλείας και ο Θεσσαλονίκης!
  'Αλλο ένα τέτοιο booklet-μανιφέστο και ο ΓΑΠ θα σηκώσει τα λάβαρα
  του...φιλελεύθερου διαφωτισμού.....πάμε σπουδαία...οι σωστοί άνθρωποι
  στα σωστά μετερίζια!

  • Misha avatar
   Misha @ βαγόνι 17/12/2010 20:37:42

   Bαριέμαι να γράψω περισσότερα.Θα πω ένα ονομα μονο

   Γερμανός Καραβαγγέλης

 26. οκτωβριος avatar
  οκτωβριος 17/12/2010 20:21:15

  ..Οτι δηλαδή πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η οικονομική κρίση είναι κατασκευασμένη από μη φιλάνθρωπες δυναμεις (έτσι προσδιορίζεται στην ανακοίνωση) που αποσκοπούν στον παγκόσμιο έλεγχο

 27. λαλακης avatar
  λαλακης 17/12/2010 20:25:04

  H πωληση ναων και το κλεισιμο ενοριων ειναι μια πολυ συμφερουσα λυση για
  την Εκκλησια , θα βρει πορους και θα επιστρεψει στις πραγματικες της αναγκες .

  Η αποκρατικοποιηση της εκκλησιας ειναι μονοδρομος.

  Οι Μαρτυρες του Ιεχωβα συντηρουν μονοι τους τους ναους τους.
  Το ιδιο και οι Καθολικοι και οι Ευαγγελικοι

  Γιατι οχι και οι Ορθοδοξοι;

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ λαλακης 17/12/2010 20:34:20

   Ρε λαλάκη, όνομα και πράγμα, ποιοί νομίζεις ότι συντηρούν τις εκκλησίες; Ο κόσμος με το κεράκι του. Αντε πήγαινε να βρεις κανένα επίτροπο να ρωτήσεις και μετά αρχίζεις από δω τις λαλακίες.
   Πηγαίνουν επιχορηγήσεις κρατικές για συντηρήσεις εκκλησιών; Θα τρελαθούμε τελείως.
   Και αμα δεν θέλεις την εκκλησία, να αφήσεις εντολή να σου γίνει πολιτική κηδεία. Οπως πολλοί του ΚΚΕ, και μπράβο τους που δεν είναι θεομπαίχτες και είναι τίμιοι με αυτό που πιστεύουν.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ΒΙΣ 17/12/2010 20:37:57

    Και άμα εσείς οι αντίχριστοι θέλετε να κλείσετε ενορίες με το ζόρι, κοπιάστε να βάλετε λουκέτο.
    Θα φάτε πολύ ξύλο, αγιασμένο ξύλο, που όλοι οι μπαχαλάκηδες μαζί δεν το έχουν δώσει. Μα πάρα πολύ και χωρίς καμία τύψη. Χαλαρά. Στο υπογράφω. Θα σας έρθει το στασίδι στο δόξα πατρί. Και τολμήστε τότε να μας πείτε ότι δεν είμαστε καλοί χριστιανοί. Θα γελάσουμε με την καρδιά μας.
    Καιρός να μάθετε ότι και τα πρόβατα, τα κριάρια, κουτουλάνε άμα αγριέψουν.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ ΒΙΣ 17/12/2010 20:47:58

     Με την βοήθεια του Χριστού θα τους αλλάξετε την Παναγία.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Κάποιος 17/12/2010 20:58:33

      Οπως το είπες και το εννοώ.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΒΙΣ 17/12/2010 21:13:25

      Και τον Αντίχριστο προφανώς θα τον αντιμετωπίσετε όπως ο Αρνολντ με βομβιδοβόλα, αντιαρματικά και ρουκέτες.

      ΒΙΣ μεταξύ μας τώρα, έχεις διαβάσει ποτέ τα ευαγγέλια ή έχεις μάθει για τον χριστιανισμό από κονσόλα video game.
      Ρωτάω γιατί η προσέγγιση σου στο μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης είναι λίγο ρεβιζιονιστική, όχι βέβαια ότι δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοιες ερμηνείες, από σταυροφόρους,ιεροεξεταστές κτλ.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Κάποιος 17/12/2010 21:19:48

      Ξέρεις Κάποιες, εγώ μένω σε λαϊκή συνοικία. Εγραψα προκλητικά, επειδή προκλητικό ήταν το κείμενο του λαλάκη, να κλείσουν δηλαδή ενορίες. Με ποιο δικαίωμα; Αν τολμήσουν, υποθετικά μιλάω, κάποιοι και θελήσουν να σφραγίσουν την ενορία, θα μαζευτεί τόσος κόσμος να την υπερασπιστεί, λαϊκός κόσμος, όλων των παρατάξεων, που θα χυθεί αίμα. Στο υπογράφω.
      Αν σε ενδιαφέρει, η ενορία μου πηγαίνει ταχτικά επισκέψεις σε Νοσοκομεία Παίδων και μαζεύουμε ρούχα και παιχνίδια για παιδάκια που συχνά είναι παρατημένα και πολλά από αυτά είναι παιδιά λαθρομεταναστών. Αδιακρίτως θρησκεύματος. Αυτά τα ολίγα σε όσα έγραψες περί ρεβιζιονισμού. Οι νοοτροπίες της Ιεράς Εξέτασης και των πολεμικών ταγμάτων τύπου Ναϊτών, δεν με αφορούν, αυτά είναι των Δυτικών. Όσον με αφορά είμαι Ορθόδοξος και εμείς τέτοια φαινόμενα δεν είχαμε...

     • Στέργιος avatar
      Στέργιος @ Κάποιος 17/12/2010 21:25:19

      Ρε Κάποιε, πού έχεις δει Ορθόδοξους Σταυροφόρους και Ιεροεξεταστές; Άντε πήγαινε κάνε κάνα μπάνιο.

   • λαλακης avatar
    λαλακης @ ΒΙΣ 17/12/2010 21:00:49

    Με τα κερακια πλεον να συντηρουν τους ιερεις
    απο εδω και περα.

    Η στην τελικη να υπαρχει προαιρετικος εκκλησιαστικος
    φορος στους ΧΟ

    • Στέργιος avatar
     Στέργιος @ λαλακης 17/12/2010 21:26:05

     Και υποχρεωτικός φόρος μακακίας σε κάποιους άλλους.

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ Στέργιος 17/12/2010 22:54:18

      Ρε παιδιά, γιατί τσιμπάτε; Αφού επίτηδες τα γράφει πάντα, για να γελάμε. Και αυτός, και ο Φιλόσοφος. Αμφότεροι είναι μια ελαφρώς πιο λαϊκίστικη εκδοχή του τιραμόλα.

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ λαλακης 17/12/2010 23:35:38

     όταν έρθει ο καιρός που θα συντηρούμε οι ίδιοι τους ιερείς μας, θα είναι ο καιρός που θα έχουμε εκδιώξει τους προδότες, τα συγκροτήματα ξεπουλημένων ΜΜΕ, τους κλεφταράδες και σία. Θα είναι εποχή ευλογίας, ενώ εσύ νομίζεις ότι μπορείς να μας ξεφουρνίζεις τέτοιο σενάριο ως απειλή.

 28. οκτωβριος avatar
  οκτωβριος 17/12/2010 20:28:55

  Αυτή είναι η ανάρτηση του Βήματος....

  Ιεραρχία "Η παρούσα κρίση είναι κατασκευασμένη, που αποβλέπει στο παγκόσμιο έλεγχο"
  Τρίτη, 14 Δεκέμβριος 2010
  Συντάχθηκε απο τον/την Αιμίλιος Πολυγένης | 16:51

  Ηχηρό ράπισμα στα άνομα σχέδια όσων ευθύνονται για το κατάντημα της Ελλάδος, απευθύνουν μέσα από το ενημερωτικό φυλλάδιο της Ιεράς Συνόδου "Προς το Λαό" τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Καταγγέλλοντας του ηγέτες της χώρας επισημαίνουν, ότι αυτοί είναι οι υπεύθυνοι διότι υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας στους κυρίαρχους δανειστές μας, αλλά και ότι προστάτευσαν τα συμφέροντα του λαού.

  Επίσης τα μέλη της Ιεραρχίας δεν παραλείπουν να καταγγείλουν τους εκθεμελιωτές εντολοδόχους, ως κατεδαφιστές της σχέσεως λαού και ποιμαίνουσας Εκκλησίας.

  Ακόμη, στέλνουν μήνυμα προς όλους τονίζοντας, ότι «η Εκκλησία δεν φοβάται να αμυνθεί στ πονηρό σύστημα αυτού του κόσμου, έστω και εάν η αντίσταση σημαίνει διωγμό η και μαρτύριο».

  Αξίζει να αναφερθεί, ότι η Ιεραρχία εκφράζει και τον προβληματισμό της όσον αφορά την Παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα.

  Η Εκκλησία απέναντι στη κρίση

  «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας. Γνωρίζουμε ότι πολλοί περιμένετε από την ποιμαίνουσα Εκκλησία να μιλήσει και τοποθετηθεί πάνω στα γεγονότα που παρακολουθούμε», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

  Επίσης υπογραμμίζουν, ότι «είναι αλήθεια ότι αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι πρωτόγνωρο και συνταρακτικό. Μαζί με την πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση συμβαδίζει και η πάσης φύσεως ανατροπή. Πρόκειται για προσπάθεια εκρίζωσης και εκθεμελίωσης πολλών παραδεδομένων, τα οποία ως τώρα θεωρούνταν αυτονόητα για τη ζωή του τόπου μας».

  «Τα απαιτούν τα μέτρα αυτά οι δανειστές μας. Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων - δανειστών μας», συνεχίζουν τα μέλη της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου».

  Σε άλλο σημείο, τονίζουν: «Όλες αυτές τις παθογένειες της κοινωνίας και της οικονομίας που σήμερα επιχειρούμε με βίαιο τρόπο να αλλάξουμε, γιατί δεν τις αλλάξαμε στην ώρα τους; Γιατί έπρεπε να φθάσουμε ως εδώ; Τα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή του τόπου μας είναι, εδώ και δεκαετίες, τα ίδια.»

  «Πως τότε υπολόγιζαν το πολιτικό κόστος, γνωρίζοντας ότι οδηγούν τη χώρα τη καταστροφή και σήμερα αισθάνονται ασφαλείς, γιατί ενεργούν ως εντολοδόχοι; Σήμερα γίνονται ριζικές ανατροπές για τις οποίες άλλοτε θα αναστατωνόταν όλη η Ελλάδα και σήμερα επιβάλλονται χωρίς σχεδόν αντιδράσεις», προσθέτουν χαρακτηριστικά.

  Επίσης, υπογραμμίζουν, πως «η οικονομική κρίση, η οποία ταλαιπωρεί και δυναστεύει τη χώρα μας είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι συνέπεια και καρπός μιας άλλης κρίσης, της πνευματικής».

  Αναφερόμενοι στην ηγεσία της χώρας, τονίζουν, ότι «Μια ηγεσία που δεν μπόρεσε να σταθεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό, που δεν μπόρεσε η δεν ήθελε να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, που πρόβαλε λαθεμένα πρότυπα, που καλλιέργησε τις πελατειακές σχέσεις, μόνο και μόνο γιατί είχε ως στόχο την κατοχή και τη νομή της εξουσίας.»

  «Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς που λειτουργήσαμε ανεύθυνα. Παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων», συνεχίζουν τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Ακόμη υπογραμμίζουν, ότι «το ερώτημα – δίλημμα του Ντοστογιέφκσι «ελευθερία η ευτυχία;» το ζούμε πλέον σε όλη την τραγικότητα. Διαλέξαμε μια πλαστή ευμάρεια και χάσαμε την ελευθερία του προσώπου μας, χάσαμε την ελευθερία της χώρας μας.»

  Αυτοκριτική

  Σε άλλο σημείο οι Ιεράρχες τονίζουν: «Στην Σύνοδο της Ιεραρχίας εμείς, οι πνευματικοί σας πατέρες, κάναμε την αυτοκριτική μας, θελήσαμε να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας και να αναζητήσουμε με τόλμη το μερίδιο της ενδεχόμενης δική μας υπαιτιότητας στην παρούσα κρίση. Ξέρουμε ότι κάποιες φορές σας πικράναμε, σας σκανδαλίσαμε ίσως. Δεν αντιδράσαμε άμεσα και καίρια σε συμπεριφορές που σας πλήγωσαν».

  «Οι έμποροι της κατεδάφισης της σχέσης του λαού με την ποιμαίνουσα Εκκλησία του εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και πραγματικά η κατασκευασμένα σκάνδαλα και προσπάθησαν να διαρρήξουν την εμπιστοσύνη σας στην Εκκλησία», προσθέτουν χαρακτηριστικά οι Αρχιερείς.

  Αγωνία για την Παιδεία

  Όσον αφορά την Παιδεία τα Μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας, υπογραμμίζουν ότι «μας προβληματίζει η κατάσταση της Παιδείας μας, γιατί το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει το μαθητή όχι ως πρόσωπο αλλά σαν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το μόνο που κάνει είναι να «τον φορτώνει» με ύλη αδιαφορώντας για την όλη του προσωπικότητα και γι’ αυτό τα παιδιά μας δικαιολογημένα αντιδρούν. Γι’ αυτό αγωνιούμε για το νέο Λύκειο που ετοιμάζεται».

  Η Εκκλησία δεν φοβάται

  Τα μέλη της Συνόδου της Ιεραρχίας, αισθανόμενοι ότι ο λαός ζητά από τους Ποιμένες μια Εκκλησία με ηρωισμό, με νεύρο και προφητικό λόγο, μια Εκκλησία που δεν φοβάται να αμυνθεί στο πονηρό σύστημα αυτού του κόσμου, έστω και αν η αντίσταση σημαίνει διωγμό και μαρτύριο.

  «Η Εκκλησία είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να σταθεί άμεσα δίπλα στον άνθρωπο και να τον στηρίξει. Η Εκκλησία όμως είμαστε όλοι μας αι αυτή είναι η δύναμη μας και η δύναμη της», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά.

  Κλείνοντας η Ιεραρχία της Εκκλησία της Ελλάδος, τονίζει: «Η Εκκλησία δεν αντιμάχεται την Πολιτεία, αλλά εκείνους που εκμεταλλευόμενοι την Πολιτεία και κρυμμένοι πίσω από την εξουσία επιχειρούν να σας στερήσουν την ελπίδα.»
  «Να θυμάστε για πολλούς οικονομολόγους η παρούσα κρίση είναι κατασκευασμένη, είναι μια κρίση – εργαλείο που αποβλέπει στο παγκόσμιο έλεγχο από δυνάμει που δεν είναι φιλάνθρωπες», προσθέτουν επίσης

  • Μisha avatar
   Μisha @ οκτωβριος 17/12/2010 21:34:42

   +++++

   Eντυπωσιακή ανακοίνωση σε περιεχόμενο και ύφος.
   Ξαφνιάστηκα , δεν την περιμενα.

  • Μαρία Σεφέρου avatar
   Μαρία Σεφέρου @ οκτωβριος 19/12/2010 11:21:35

   Καλημέρα,
   Μήπως έχετε ολόκληρο το κείμενο της εγκυκλίου που διανεμήθηκε σήμερα στις εκκλησίες; Πού μπορώ να το βρω; Το επίσημο site της Εκκλησίας δεν το έχει. Ευχαριστώ.

  • aurora3363 avatar
   aurora3363 @ οκτωβριος 19/12/2010 23:48:04

   οι πασοκοι τρωνε σφαλιαρα ξεγυρισμενη πάντως...καιρος ηταν να ξυπνήσουν τα γιδια και τα προβατα! Ισως να τραγούδησε δυνατα ο Νταλαρας χαχαχαχα

 29. vardarskian avatar
  vardarskian 17/12/2010 20:33:30

  κι άμα συντηρηθεί μόνη της η Εκκλησία
  πώς θα εκτονώνουν τον επαρχιώτικο αντικληρικαλισμό τους
  κάποιοι (κι) εδώ μέσα;

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ vardarskian 17/12/2010 20:34:15

   Υπενθύμιση: είμαστε στο 2010.

 30. 11888 avatar
  11888 17/12/2010 20:35:38

  Η χουντοδουλη εκκλησια που μια ζωη ηταν με το μερος των κατακτητων και των αυτοκρατορων,αποφασισε να το παιξει Τσε εναντια στην κυβερνηση που την μισθοδοτει.Τι συγκινητικο και ανθρωπινο με πειραν τα ζουμια.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ 11888 17/12/2010 20:42:37

   Ωραία μας τα είπες νούμερο, πήγαινε τώρα στο τζαμί των αγαπημένων σου pets να πέσεις στα τέσσερα. Οδός Αγορακρίτου, πλατεία Αττικής (αν και υποψιάζομαι ότι παθαίνεις αλλεργία σε τέτοιες λούμπεν συνοικίες, διότι θα πρέπει να κάνεις μετά μπάνιο σε dettol. Tι να κάνουμε χρυσό μου, έχει και το μούλτι-κούλτι τα προβληματάκια του...).

   • Αδιάλλακτος Πολιτικάριος avatar
    Αδιάλλακτος Πολιτικάριος @ ΒΙΣ 17/12/2010 20:48:16

    ++++ πες τα ΒΙΣ!!!

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΒΙΣ 17/12/2010 22:56:19

    Κάποιοι σαλονάτοι στην Πάτρα πάντως, "ψωνίζουν" Αφγανούς στα πέριξ του λιμανιού. Νομίζω ότι το είχε γράψει κι ο Χαρδαβέλλας αναλυτικά σε ρεπορτάζ του πρόσφατα.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ 11888 17/12/2010 23:30:02

   Γιατί όλοι όσοι έχουν την ίδια άποψη με σένα, τελικά αποδείχθηκαν ιεράρχες της εξουσίας οι ίδιοι; Να σου πώ λίγα ονόματα: Μάνος, Μπίστης, Δαμανάκη.....

 31. tiramola avatar
  tiramola 17/12/2010 20:42:44

  Μόνο οι παπάδες δεν έχουν απεργήσει ακόμα, να το δούμε και αυτό και τα έχουμε δει όλα.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ tiramola 17/12/2010 21:27:53

   Οι παπάδες δεν απεργούν ποτέ. Σε αντίθεση με τους πολιτικούς που με το πρώτο μπαμ παίρνουν τα αεροπλάνα για Ρώμες, Κάιρα και Μινεσότες, οι παπάδες δεν θα μας εγκαταλείπουν ΠΟΤΕ'.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ tiramola 17/12/2010 23:10:09

   Γιατί να απεργήσουν; Τους έκοψαν τίποτα από το μισθό ή τα τυχερά;
   Εν πάση περιπτώσει, καλά θα κάνει η εκκλησία να καταλάβει ότι άλλο Τσέ, και άλλο Μπίλυ Μπό!

   • Professor Moriarty avatar
    Professor Moriarty @ Strange Attractor 18/12/2010 00:24:05

    Γειά σου ρε Strange, μάλλον μετά από αυτό το σχόλιο είσαι σε κατάλληλη ενεργειακή στάθμη για το τραγούδι shot by both sides. Κορυφαίο.

    h*tp://www.youtube.com/watch?v=6dycHLBLzrc&feature=related

    (μόνο μην το ακούσει κανένας του κατηχητικού και δαιμονιστεί...)

    • Strange Attractor avatar
     Strange Attractor @ Professor Moriarty 18/12/2010 01:08:20

     Ευλόγησον! Ανταποδίδω με το παρακάτω:
     h__p://www.youtube.com/watch?v=c08vQ-vUhWI

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ Strange Attractor 18/12/2010 09:15:47

    Ρε παιδιά, πλάκα μου κάνετε, ποια τυχερά και ποια προνόμια, έχετε δει ποτέ παπά από κοντά ή μόνο το "εγχειρίδιο του καλού μηδενιστή" διαβάζετε? Τι νομίζετε δηλαδή, ότι κάνουνε μπάνιο σε Ντομ Περινιόν και οδηγάνε Τζάγκουαρ για να πάνε το βράδυ στο σκυλάδικο? Λίγη σοβαρότητα πια, εντάξει, πιστεύετε ότι ηλιθιότητα σας σερβίρει ο κάθε αμόρφωτος νεοταξίτης, αλλά μη γίνεστε ρεζίλι!

 32. azxc avatar
  azxc 17/12/2010 20:43:17

  Όπως είχα πει και σε χθεσινή ανάρτηση, η σημειολογία της παρέμβασης και η χρονική της εκδήλωση είναι μεγάλης σημασίας!!!

 33. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 17/12/2010 20:54:34

  Φίλε, για να γίνει κάτι τέτοιο θέλει κυβέρνηση με τσαμπουκά που θα είναι αποφασισμένη ακόμα και με την Ευρώπη να τα σπάσει προκειμένου να υπερασπίσει το εθνικό συμφέρον και να ξεβρωμίσει η χώρα από τη μουσουλμανική λέρα που μας κουβαλήθηκε απρόσκλητη και μας έχει κάνει απόπατό της.
  Είδες εσύ τέτοια κυβέρνηση ή αντιπολίτευση;
  Είδες ο Σαμαράς στη λίστα με τα εθνικά θέματα που ανέφερε προχτες στον ΓΑΠ να αναφέρει τη λαθρομετανάστευση;
  Πέρασα και σήμερα από την Ομόνοια να πάρω το λεωφορείο, δεν λειτουργούσε το μετρό, είχα και το κοριτσάκι μου μαζί και άνοιγα δρόμο ανάμεσα από μαύρους, Αφγανούς και Αλγερινομαροκινούς που περίμεναν την πελατεία για την πρέζα.
  Η Ομόνοια, μια έρημος. Ωρα 3 το απόγευμα! Ελάχιστοι διασχίζουν την πλατεία, και αυτοί βιαστικά, σχεδόν τρέχοντας. Μόνο πρεζέμποροι ξένοι και πρεζόνια δικά μας.
  Ξέρεις τι λέει η πλειοψηφία του κόσμου στις λαϊκές γειτονιές; Πνίξτε τους, τι τους κρατάτε; Ετσι και αλλιώς, χωρίς χαρτιά, με ψεύτικα στοιχεία είναι, ανύπαρκτοι. Τουλάχιστον όσους πουλάνε πρέζα, στη θάλασσα, χωρίς πολλά-πολλά.
  Τα έχουμε ξαναπεί εδώ, να μην επαναλαμβάνουμε...Αλλά είμαστε ρατσιστές, το ξέρουμε. Ε λοιπόν, στα παλιά μου τα παπούτσια το τί θα πουν αριστερούληδες, για να μην το πω αλλιώς.
  Μόνο αν βγει μια κυβέρνηση και ξεμπροστιάσει την υποκρισία της Αριστεράς πάνω στο θέμα, θα έχει ανοίξει ο δρόμος για την αντιμετώπισή του. Ο κόσμος θα είναι μαζί της στη συντριπτική πλειονότητα. Ειδικά στις λαϊκές συνοικίες που έχουν και το πρόβλημα.

  • Konstantinos avatar
   Konstantinos @ ΒΙΣ 17/12/2010 21:02:34

   +1
   @ΒΙΣ:
   Ίσως το καλύτερο σχόλιο που έχω διαβάσει εδω μέσα!

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ ΒΙΣ 17/12/2010 21:28:53

   Από την κυβέρνηση δεν περιμένω εθνική στάση. Και από τον Σαμαρά δεν περιμένω τώρα να ξεσπαθώσει κατά των λάθρο. Περιμένω να δω τι θα κάνει, όταν γίνει κυβερνήτης αυτής της χώρας. Προσωπικά μια πολιτική που θα έλεγε ενδεικτικά ότι
   α) όλοι οι μη Έλληνες το γένος έχουν 6 μήνες να δηλώσουν τα στοιχεία τους, στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές,
   β) μετά το εξάμηνο, όσοι συλλαμβάνονται χωρίς χαρτιά, με συνοπτικές διαδικασίες θα οδηγούνται στις πρεσβείες τους για επαναπατρισμό με δαπάνες των χωρών τους.
   γ) ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία για όσους ελληνάρες παρέχουν στέγη, εγασία ή άσυλο στους λαθρο.
   δ) Στρώσιμο ναρκοπεδίων στον Έβρο και άδεια στις συνοριακές δυνάμεις να ανοίγουν πυρ κατά των δουλεμπορικών σκαφών σε Αιγαίο και Έβρο
   θα με ικανοποιούσε. Για το α) και β) χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Για τα γ) και δ) προβλέπονται ήδη αλλά δεν εφαρμόζονται.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ierofantis 17/12/2010 21:36:43

    Αν έχει τέτοιες σκέψεις ο Σαμαράς, μήπως ειναι καλό να αρχίσει σιγά-σιγά το έδαφος να προετοιμάζεται; Εννοώ στην κοινή γνώμη. Διάβασα ότι το κόμμα της Ντόρας θέλει τώρα να προτάξει το μεταναστευτικό.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ ierofantis 17/12/2010 21:38:38

    Και για μερικούς γνωστούς στις αρχές λαθροπρεζέμπορους, από Νιγηρία και Σομαλία και αλλαχού, να υπάρχει και το "πήγε για τσιγάρα και δεν γύρισε". Ξέρεις τι κλίμα πανικού θα δημιουργηθεί στους λάθρο;

 34. βαγόνι avatar
  βαγόνι 17/12/2010 20:55:41

  και 'γώ άλλα χίλια ανάποδα...!

 35. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 17/12/2010 21:17:57

  Τον Σάχη τον έριξαν οι παπάδες.

  • azxc avatar
   azxc @ archaeopteryx 17/12/2010 21:27:39

   Ο Σημίτης πότε πήρε την κάτω βόλτα; 2000 Ιούνιος, ταυτότητες..ούτε με το χρηματιστήριο τόσος κόσμος, βέβαια τώρα απλώς η ΔΙΣ οσφραινόμενη σαν την αρκούδα την καταστροφή, παρεμβαίνει για την επιβίωσή της και την έξωθεν μαρτυρία..δεν πρόκειται να προβεί σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις...πάντως ο Ιγνάτιος δεν είναι τυχαία περίπτωση στη Σύνοδο..φυσικός διάδοχος του Χριστόδουλου..όταν θα έρθει η ώρα του άλλου αστικού αναχώματος μετά την παύση πληρωμών, θα προταχθεί η λύση του...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ archaeopteryx 17/12/2010 21:32:09

   Υπάρχει διαφορά: Το ισλάμ είναι πολιτικό σύστημα με ένα θρησκευτικό μανδύα. Από τις απαρχές του. Ο χριστιανισμός είναι το αντίθετο. Οι παπάδες δεν είναι ιμάμηδες, και ευτυχώς. Ειδικά σε εμάς που δεν έχουμε την παπική παράδοση της Δύσης.
   Ο Ανθιμος στη Θεσσαλονίκη υπερέβη τα όρια στην αντιπαράθεσή του με τον Μπουτάρη και ξύπνησε τα αντικληρικαλιστικά σύνδρομα πολλών αριστερών και βγήκε οριακά ο Μπουτάρης. Μπορούσε να επιτιμήσει τον Μπουτάρη για την υποκριτική συμπεριφορά του και να μείνει εκεί. Θα κέρδιζε ο ίδιος και θα έχανε ο Μπουτάρης.
   Το κείμενο της Συνόδου για μένα τηρεί τις ισορροπίες και είναι καλό χωρίς να είναι πολιτικάντικο και χωρίς να υπερβαίνει τα όρια. Του μητροπολίτη Σιατίστης Παύλου του πρέπουν συγχαρητήρια. Αν και δεν τρέφω καμία εκτίμηση πλέον στον αρχιεπίσκοπο, τουλάχιστον το ότι δεν απέτρεψε τέτοιο κείμενο από το να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο είναι θετικό.
   Θα ήθελα όμως και μία νύξη για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους μέσα στην ανακοίνωση της Συνόδου, που πετσοκόβονται τα γλίσχρα επιδόματά τους.

   • azxc avatar
    azxc @ ΒΙΣ 17/12/2010 21:42:40

    Αυτή η ...οριακή εκλογή του Μπουτάρη...κάτι μου θυμίζει...δεν είναι στοιχείο προς αξιοποίηση..πίστεψέ με...

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ archaeopteryx 17/12/2010 22:49:02

   Μια στιγμή, ο Σάχης που δίωξε πολιτικά τον δημοκρατικά εκλεγμένο Μοσαντέκ για να ικανοποιηθούν οι δυτικοί πετρελαιάδες και κρατούσε τον ιρανικό πληθυσμό αναλφάβητο ήταν πηγή προόδου για το Ιράν; Μα εξαιτίας της διαφθοράς του πλάκωσαν οι εξτρεμιστές, λόγω της μαζικής οργής του λαού την οποία και καθοδήγησαν. Και έτσι (χωρίς να παλέψει ο Σάχης, νερόβραστος γαρ) γύρισε από εξορία ο Χομεϊνί, με αεροπλάνο της γαλλικής κυβέρνησης (!!!). Πες μου τώρα ότι για όλα αυτά έφταιγαν οι παπάδες!

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ archaeopteryx 17/12/2010 23:04:45

   Και την Βυζαντινή αυτοκρατορία παπάδες και καλόγεροι την διέλυσαν. Στον τέλος δώσανε και την Πόλη αντιπαροχή στον Μουχαμέτη.

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ Professor Moriarty 17/12/2010 23:15:29

    Με τη δικιά σου λογική, τον είδαν να περνά από τη γειτονιά και του είπαν να κοπιάσει να ζεσταθεί, μην πουντιάζει.

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ ΝΙΚΟΛΑΣ 18/12/2010 00:03:16

     "Μεταξύ δε των Ελλήνων αυτών εξηκολούθη μεν η διάστασις περί του εκκλησιαστικού ζητήματος... Δεν έλειπον εν τούτοις και οι φανατικοί οι ευρίσκοντες την ευκαιρίαν της επιδεινώσεως των κακών, όπως στασιάζωσι καθ' ημέραν. Οι τοιούτοι αντί συνεργίας εις την άμυναν περιεφέροντο ανά τας πλατείας και τας ρύμας επιζητούντες υπευθύνους των κακών και τοξεύοντες ύβρεις και λοιδορίας εναντίον των αρχόντων και του βασιλέως"

     Σπυρίδωνος Λάμπρου, Ιστορία της Ελλάδος.

     Περιγράφει το κλίμα μέσα στην Πόλη λίγες μέρες πριν την άλωσή της. Το αντέγραψα από μία συλλεκτική πλέον έκδοση που έχω, του 1908.

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ Professor Moriarty 18/12/2010 00:58:16

      Το απόσπασμα που παραθέτεις δεν γράφει για κληρικούς. Το επιχείρημα που επικαλείσαι εν γένει έχει γραφτεί κι από άλλους, χωρίς καμία τεκμηρίωση. Μια αντιπαλότητα μέρους του τότε κλήρου με τον Κων. Παλαιολόγο υπήρχε λόγω της απαράδεκτης υπογραφής του να υπαχθούν τα απομεινάρια της ήδη καταρρέουσας αυτοκρατορίας στην παπική εξουσία, η οποία φρόντισε να ντροπιάσει τη χριστιανοσύνη με την άλωση του 1204. Όσοι αντέδρασαν σε αυτόν τον πολιτικό χειρισμό απελπισίας είχαν απόλυτο δίκιο, δεν ήταν εκκλησιαστικό το ζήτημα. Αυτό αποδείχθηκε από την πλήρη εγκατάλειψη της Κ/Πολης από τα βασίλεια της Δύσης, μόνο λίγοι δυτικοί μισθοφόροι βοήθησαν. Καλύτερα τα βέλη σου στρέψε τα στους φίλους μας τους δυτικούς. Ο Κωνσταντίνος βέβαια διόρθωσε αυτό το πολιτικό ατόπημα με την Λεωνίδεια απόφαση του να παλέψει, αποδείχθηκε παλικάρι με τη μάχη που έδωσε μέχρις εσχάτων εναντίον των Τούρκων, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Και τονίζει στον τελευταίο του λόγο προς τους συμπολεμιστές του πριν την ύστατη μάχη ότι πρώτα από όλα πολεμούν "Πρώτα για την πίστη μας και την ευσέβεια". Γι' αυτό και είναι ήρωας στα μάτια όλων μας, και όποιοι επαναλαμβάνουν τη στάση του τώρα έναντι ΔΝΤ, συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο κτλ. αυτοί είναι συνεχιστές του.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ ΝΙΚΟΛΑΣ 18/12/2010 01:26:27

      Α, τώρα κατάλαβα! Πάλι καλά τον έσφαξαν οι Τούρκοι τον άνθρωπο και τον συγχώρεσες μεγαλόψυχε. Κι εδώ που τα λέμε αν δεν πέθαινε μπορεί να είχε την τύχη του Διογένη Ρωμανού που ετοιμοθάνατο τον τύφλωσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι καθοδηγούμενοι από τον χριστεπώνυμο διανοούμενο Ψελλό. Εσύ είσαι κατάλληλος συνομιλητής για τους Νταβούτογλου, εγώ δεν....

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ Professor Moriarty 18/12/2010 01:34:23

      Αν αυτό κατάλαβες είσαι άξιος του μυαλού σου..

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 18/12/2010 02:04:01

      "Τα μυαλά τα σπείρανε
      κι όσοι προλάβαν πήρανε"

      Παλαιό σουξέ της αοιδού Πίτσας Παπαδοπούλου, εκ της μεγάλης βυζαντινής μας παραδόσεως. Χα-χαα-χα!

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ Professor Moriarty 18/12/2010 01:32:52

      Από το "Ρώσσικο Χρονικό", όταν σύμβουλοι είπαν στον Κωνσταντίνο να δραπετεύσει από την Κ/Πολη και να μεθοδεύσει τον αγώνα για την αυτοκρατορία αλλιώς, να τι απάντησε : ""Η συμβουλή υμών είναι εξαίρετος. Ευχαριστώ υμάς επ'αυτή, αλλά ουδέποτε θαποφασίσω νά εγκαταλείψω εν τοιαύτη συμφορά τόν κλήρο μου καί τάς αγίας εκκλησίας καί τήν πρωτεύουσαν, τόν θρόνον καί τόν λαό μου. Τί θά έλεγε περί εμού η οικουμένη; Σας ικετεύω απ'εναντίας, όπως ζητήσετε παρ'εμού νά μή σας εγκαταλίπω. Ναί, επιθυμώ ναποθάνω εδώ μεθ'υμών." Είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον κλήρο..

   • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
    ΝΙΚΟΛΑΣ @ Professor Moriarty 17/12/2010 23:27:06

    και προφανώς για την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204 από τους Σταυροφόρους (!) οι ορθόδοξοι φταίγαν.. προσπάθησε λίγο ακόμη

  • aurora3363 avatar
   aurora3363 @ archaeopteryx 19/12/2010 23:53:39

   ααααααα....ποιοι οι ορθοδοξοι??????

   • aurora3363 avatar
    aurora3363 @ aurora3363 19/12/2010 23:55:17

    το σχολιο παει στον αρχαιο..που ειπε για τον σαχη

 36. mojo62 avatar
  mojo62 17/12/2010 21:28:11

  «Μια ηγεσία που στην πράξη αποδεικνύεται ότι ουσιαστικά υπονόμευσε τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας και του λαού. Και από την άλλη πλευρά, ένας λαός, εμείς που λειτουργήσαμε ανεύθυνα. Παραδοθήκαμε στην ευμάρεια, στον εύκολο πλουτισμό, και στην καλοπέραση, επιδοθήκαμε στο εύκολο κέρδος και στην εξαπάτηση. Δεν προβληματιστήκαμε για την αλήθεια των πραγμάτων»
  Τα ίδια είπε κι ο Πάγκαλος κι έγινε το σώσε.Κατά τα λοιπά,το κείμενο της Εκκλησίας παραβιάζει ανοιχτές πόρτες.Γεμάτο κοινοτοπίες και γενικότητες δεν δείχνει και δεν ονοματίζει κανέναν.Οι παπάδες πάντα ήξεραν να φυλάνε τα νώτα τους.Όσο για την σίτιση των πτωχών και αστέγων, θυμίζω ότι η ΜΚΟ Αλληλεγγύη αφού έφαγε ένα σκασμό κρατικές επιχορηγήσεις βάρεσε πτώχευση,μπήκε το ΣΔΟΕ και οι εκκαθαριστές,ξαναβαφτίστηκε ως ΜΚΟ Αποστολή και συνεχίζει το θεάρεστο έργο της χρεώνοντας πέντε ευρώ ανά μερίδα το γκουρμέ πιάτο ρύζι με αρακά(σκέτο, χωρίς ψωμί και φρούτο).Εκτός δε του ελληνικού Δημοσίου, χορηγοί της είναι οι κ.κ Λαυρεντιάδης και Κυριακίδης.Ψεκάστε, ξεπλύνατε, τελειώσατε.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ mojo62 17/12/2010 22:41:09

   1) Δεν είπε τα ίδια ο Πάγκαλος. Το παραπάνω, όπως και άλλα σημεία έχουν πνεύμα αυτοκριτικής, αντίθετα ο Πάγκαλος με τα λεγόμενα του τίναζε την ευθύνη από τις πλάτες των πολιτικών.
   2) Σίτιση γινόταν και πριν και μετά την Αλληλεγγύη, ιδιαίτερα στην κατοχή το 1941-44 και φυσικά και στη σημερινή κατοχή, προς όλους, ανεξαιρέτως φυλής, χρώματος κ.α.
   3) Το υποκριτικό σχόλιο περί χορηγίας αγνοεί πως ότι δίνει το Δημόσιο είναι ανταποδοτικό έναντι προσφορών της εκκλησίας ως κληρικολαϊκού σώματος προς το ελλαδικό κράτος. Ιδιαίτερα αγνοείται η σημαντικότερη χορηγία από όλες, η χορηγία αγάπης των ιεραρχών και των απλών ανθρώπων της προς αναξιοπαθούντες και ασθενείς κοινωνικές ομάδες, η σίτιση, το καταφύγιο σε μετανάστες σε Αθήνα και επαρχία, η βοήθεια σε τριτέκνους, αποφυλακισμένους, ανέργους μιλά. Για αποδείξεις δεν έχεις παρά να βγείς λίγο παρά έξω και να δείς, όχι να αναμασάμε ότι αντικληρικαλιστική κουτοτροφή μας δίνεται
   4) Κι αν χορήγησαν Λαυρεντιάδης κι άλλοι που είναι το πρόβλημα;
   5) Η ομολογία και η αυτοκριτική είναι διάχυτη στο κείμενο. Να δω όσους κάνουν κριτική στην Εκκλησία και συγχρόνως επαινούν τη συμμορία που μας κυβερνά, αν θα ζητήσουν ποτέ συγνώμη από τον ελληνικό λαό.

 37. ierofantis avatar
  ierofantis 17/12/2010 21:43:12

  @ΒΙΣ, 21:36
  Η Ντόρα πως το εννοεί αυτό που λέει άραγε; Μήπως να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες για να μπούν όλοι μέσα; Το μεταναστευτικό δεν χρειάζεται νομίζω να το ανοίξει ο Σαμαράς στην πλήρη του έκταση. Μια κουβέντα συνήθως είναι ενδεικτική των προθέσεων κάποιων ανθρώπων. Πχ αν έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο Νόμος, για μένα είναι μια αρχή. Όχι σπουδαία μεν αλλά είναι μια αρχή. Τί να τους κάνω εκείνους που αντί για μια κουβέντα δωρική με μεστό νόημα, αναλίσκονται σε βερμπαλισμούς και ακατανόητες πολυ-πολιτισμικές κορώνες και από ουσία μηδέν...

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ierofantis 17/12/2010 22:14:39

   Επειδή το θέμα είναι λεπτό και επειδή οι αριστερούληδες έχουν επενδύσει πολλά πάνω σε κατασκευασμένους "ρατσισμούς" και "εθνικισμούς", προσβλέποντας σε μελλοντική τους επιβίωση (αφού οι εγχώριοι πληθυσμοί και ειδικά αυτοί των λαϊκών στρωμάτων τους υποδέχονται με αυγά και μάλιστα όχι ημέρας) δέχομαι ότι:
   1. Καλό είναι ο Σαμαράς να κρατά χαμηλούς τόνους πάνω στο λαθρομεταναστευτικό,
   2. Να διαθέτει κρυφή ατζέντα πάνω στο ζήτημα, κάτι που το θεωρώ απόλυτα θεμιτό (είχε πει ο γέρο-Καραμανλής ότι "στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται").
   Αλλά καλό είναι να πετάει που και που μερικούς υπαινιγμούς. Ωστε να στρώνεται το έδαφος.
   Η ουσία είναι ότι πρέπει να απαλλαγούμε από το άγος και το άχθος των αφροασιατών λάθρο με κάθε κόστος. Το θεωρώ ζήτημα εθνικό πρώτου μεγέθους που αφορά στην επιβίωση της πρωτεύουσας και της Ελλάδας.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ΒΙΣ 17/12/2010 22:18:33

    Eγω πιστευω οτι δεν προκειται να γινει τιποτα.Η αποφαση εχει ληφθει απο ολα τα κομματα και ψαχνουν να βρουν τροπο να τους νομιμοποιησουν.Αλλιως θα υπηρχε αντιδραση.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ ψυχραιμια 17/12/2010 22:26:34

     Κοίτα Ψυχραιμία, αν είναι να τους δώσουν άσυλο και χαρτιά προκειμένου να ξεκουμπιστούν μια ώρα αρχτερα για Γερμανία και Αυστρία, να το ξαναδούμε το θέμα. Έτσι παρακάμπτουμε και τη Συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ για την παράνομη μετανάστευση...! Φαντάζεσαι κάθε μέρα πέντε καράβια από Πάτρα με 10000 από δαύτους με χαρτιά και τα σεά και τα μέα τους να χαμογελάνε με την προσμονή για άφιξη στη νέα, πλούσια και με δουλείες, πατρίδα τους; Θα φρικάρουν οι δυτικοευρωπαίοι..

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ ierofantis 17/12/2010 22:44:46

      Eξακολουθειτε να πιστευετε οτι εχουν σκοπο να τους διωξουν με καθε τροπο τη στιγμη που απο πουθενα δε διαφαινεται αυτο.
      Εγω ειχα πει οτι η μονοεθνικη Ελλαδα τελειωσε με τον Καραμανλη.
      Απο εδω και περα η χωρα θα γινει πολυεθνικη και επισημα.
      Δεν εχουν κανενα σκοπο να τους διωξουν.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ ψυχραιμια 17/12/2010 22:48:58

      Προσωπικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι θα φύγουν από μόνοι τους. Χωρίς δουλειά και μεροκάματο, έχουν δύο επιλογές. αναχώρηση ή κλεψιά. Το δεύτερο, με τους Έλληνες να αρχίζουν σταδιακά να ξαναδείχνουν το λευκό του οφθαλμού τους, δεν θα είναι και πολύ εποικοδομητικό για τους λάθρο. Οι τελευταίοι που θα μείνουν, θα φύγουν με κλωτσές.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ ierofantis 17/12/2010 23:08:13

      Ηλθαν να εποικισουν τη χωρα για να μην εχει αμιγη χριστιανικο πληθυσμο αλλα μικτο.
      Απορω που δεν το καταλαβαινουν πολλοι.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ ierofantis 17/12/2010 23:15:38

      Φετος ο Δημος Αθηναιων δεν θα εχει χριστουγεννιατικο δεντρο.Φθασαμε μια εβδομαδα πριν και δεν υπαρχει.Φυσικα δεν το αναφερει κανεις.Ετσι αθορυβα περνανε οι αλλαγες που θα μπορουσαν να προκαλεσουν αντιδρασεις.

 38. agioritis avatar
  agioritis 17/12/2010 21:55:32

  «Φόρτωσαν στον oρθόδοξο λαό την εξόφληση των χρεών τους»

  Με λαμπρότητα και με την συμμετοχή πλήθους προσκυνητών εορτάστηκε και εφέτος η εορτή του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων Αγίου Ανδρέα, στην ομώνυμη Σκήτη του Αγίου Όρους στις Καρυές.

  Τη παραμονή της εορτής σε κλίμα κατάνυξης, τελέσθηκε ολονύκτιος ακολουθία έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

  Την ημέρα της εορτής του Αγίου Ανδρέα τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

  Επίσης, συλλειτούργησαν και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, καθώς και κληρικοί της Αθωνικής Πολιτείας.

  Αξίζει να σημειωθεί, ότι στον εσπερινό της εορτής ομίλησαν κατά σειρά ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέρων Παύλος Λαυριώτης, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας και ο Δικαίος της Σκήτης Γερ. Ιερομόναχος Εφραίμ, οι οποίοι αναφέρθησαν στον εορταζόμενο Άγιο της ημέρας Άγιο Ανδρέα.  Ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Παύλος Λαυριώτης, στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εορτή του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων μας μεταφέρει τις απαρχές του Χριστιανισμού. Η γη της Παλαιστίνης, η αγία γη τελεί υπό ρωμαϊκή κατοχή. Μια απέραντη αυτοκρατορία περιλαμβάνει και δυναστεύει τις φυλές».

  «Διάφοροι πολιτισμοί και θρησκείες στεγάζονται υπό το ίδιο σκήπτρο. Ένας θρησκευτικός συγκρητισμός επικρατεί, που ευνοεί την σύγχυση. Ψευδοπροφήτες, αυτόκλητοι σωτήρες εκμεταλλεύονται την αφέλεια και την μιζέρια των λαών, υποσχόμενοι την ελευθερία και την λύτρωση, από διάφορες δουλειές και δεσμούς. Σ΄ αυτό τον χώρο, σ' αυτή την ιστορική συγκυρία, γεννιέται και ο Απόστολος Ανδρέας ....», πρόσθεσε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους.

  Επίσης, τόνισε: «Η αποχριστιανοποιημένη εποχή μας πολλά κοινά χαρακτηριστικά έχει με τους αποστολικούς χρόνους. Ο κατ' επίφαση πλέον χριστιανικό κόσμος της δύσεως περνά κρίση. Κέντρα η θρησκεύματα αποχριστιανικά κατευθύνουν τις τύχες του, προς μια νέα κατάτμηση.»

  «Σ΄ αυτή την νέα κατάσταση οι αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και οι αλήθειες του Ευαγγελίου είναι υπό αμφισβήτηση και δοκιμασία. Τα ίδια κέντρα καθορίζουν, με τους εδώ συνεργάτες του, και την τύχη της πατρίδος μας, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία διώκεται με πολλές μορφές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωτεπιστάτης Γέρων Παύλος.

  Εν συνεχεία τόνισε, ότι «ο Ορθόδοξος Ελληνικός λαός υπέστη από ετών και υφίσταται μια συστηματική εκστρατεία ανθελληνισμού και από κάθε τι ορθόδοξο. Προνομιούχοι, οι λεγόμενοι αντιρρησίες συνειδήσεως, οι παντός είδους χριστιανοί της δύσεως, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και, εσχάτως, οι μουσουλμάνοι που κατά κύματα και σχέδιο (;) κατακλύζουν την χώρα μας».

  «Και έφθασε η ορθόδοξη Ελλάς, τάχα πολυπολιτισμική, η μάλλον πολυφυλετική, να φαίνεται διεθνώς αναξιόπιστη, ταπεινωμένη, από ζάπλουτη ζητιάνα, φτωχιά, να εκλιπαρεί μέσω των κυβερνητών της από τους ισχυρούς της δύσεως βοήθεια και δάνεια», πρόσθεσε ακόμα.

  Επίσης, ανέφερε, ότι «εκεί οδήγησαν οι νέες ιδέες, οι σύγχρονες πολιτικές και τα κέντρα τους. Και αφού εσύλησαν τον πλούτο και τους θησαυρούς της χώρας, φόρτωσαν στον ορθόδοξο λαό μας την εξόφληση των χρεών τους».

  Κλείνοντας, ο Γέρων Παύλος έκανε λόγω για αποχριστιανοποίηση του λαού, τονίζοντας: «Και όχι μόνο τούτο, ενώ απαξιώνουν της παραδόσεις της φυλής μας, και την ορθοδοξία, παράλληλα υποχρεώνουν τον ορθόδοξο έλληνα φορολογούμενο να εισφέρει για την ίδρυση στην καρδιά της Αθήνας τεμένους, και μάλιστα όταν τον έχουν καταστρέψει οικονομικά, στην θέση του Τάματος του Έθνους που τελικά ακόμη δεν έγινε ...»

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ agioritis 17/12/2010 22:18:21

   Μου κάνει εντύπωση η ανάρτηση μακροσκελών κυρηγματικού τύπου μηνυμάτων από διάφορους σχολιαστές.
   Ερώτηση δίκή μου: Όταν ο Μακαριώτατος έλεγε ότι οι πολιτικοί να ασχολούνται με τα πολιτικά και οι ιεράρχες με τα πνευματικά τους καθήκοντα, τί εννοούσε; Και τι άλλαξε τώρα αυτή του την πεποίθηση; Κατάλαβε ίσως το λάθος του ή κρατάει πισινή που λέει και ο λαός μας;
   Όσο για την Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό, στο πλήρωμα, είναι ισχυρή και ακλόνητη. Όπως ήταν πάντα. Μην ανησυχείς για αυτό.
   Και η σχέση της Εκκλησίας και του Κράτους είναι απαραβίαστη. Και συνταγματικά και κοινωνιολογικά.
   Η καλόπιστη (θέλω να πιστεύω) κριτική από πολλούς σχολιαστές εδώ, δεν νομίζω ότι συνιστά επίθεση κατά των θεσμών και των λειτουργών της Εκκλησίας μας. Είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές και αντιλήψεις, και εκφράζουμε γνώμες συχνά φορτισμένες από τις εμπειρίες καθενός εξ ημών. Έτσι κάνουμε πάντα οι Έλληνες. Στο Γάγγη ποταμό ο Μέγας Αλέξανδρος, ο κοσμοκράτωρας του τότε γνωστού κόσμου άκουσε τα σχολιανά του από απλούς Μακεδόνες στρατιώτες. Δεν θα ακούσει κριτική ο Αρχιεπίσκοπος ή κάποιος ιεράρχης για τα κακώς κείμενα; Αυτό κάνει κάποιον λιγότερο χριστιανό;
   Καλή η επίκληση των Ιερών και Οσίων της φυλής στα δύσκολα. Αλλά από αυτό, να περάσουμε σε διαχωρισμούς (πάλι) σε ζηλωτές και εθνικούς εν έτει 2010, με αφορμή ένα φυλλάδιο νομίζω πάει πολύ..

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ ierofantis 17/12/2010 22:27:52

    στον Ινδό...

   • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
    ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ ierofantis 17/12/2010 22:34:46

    Αγαπητέ η ανακοίνωση είναι της Ιεράς Συνόδου και όχι του Ιερωνύμου. Πολλά τα σχόλια πολλοί και οι ανιστόρητοι που μπέρδεψαν τον Πάπα με την Ορθόδοξη Ανατολή. Κάποιοι άλλοι μπέρδεψαν τους Αυτοκράτορες με τους Σουλτάνους ενώ διάβασα και το τραγικότερο να λέει κάποιος πως πρέπει να συντηρείται η Εκκλησία της Ελλάδος όπως και οι ...μάρτυρες του Ιεχωβά!! Ωραίες όλες οι αρλούμπες αλλά το νόημα το πιάσαμε; Δέκα-δεκαπέντε επίσκοποι μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας για την κατάσταση της χώρας και τις ξένες επιβουλές. Υπάρχει κι ένας πολιτικός να κάνει το ίδιο; Να πει ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΟΧΗ! Και ν αφήσουν τις περικοκλάδες!!!

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 17/12/2010 22:45:06

     Υπάρχει η Παπαρήγα και ο Τσίπρας. Έχουν μιλήσει για κατοχή και ακόμη χειρότερα. Τους πιστεύεις για εναλλακτική; Εγώ όχι. Όσο για τους Ιεράρχες και το αν κάποιοι εξ αυτών μίλησαν τώρα και εφράστηκαν μέσα από αύτό το φυλλάδιο, δεν είπα ποτέ ότι είναι κάτι κακό αυτό. Απλώς δεν είμαι απολύτως πεπεισμένος αν η παρέμβαση αυτή γίνεται από πατριωτισμό και από αίσθημα ευθύνης γύρω από την κατάσταση του ποιμνίου τους και της χώρας ή αποτελεί "πολιτική" τρόπο τινά παρέμβαση με όχι και τόσο εμφανή ελαττήρια.
     Για τα περί Βυζαντίου, Σουλτάνων, αναθεωρισμού, μισθοδοσιών και μουλάδων νομίζω ότι είναι ούτως ή άλλως, τα ελάσσονα.

     • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
      ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ ierofantis 17/12/2010 22:58:00

      Η Παπαρήγα και ο Τσίπρας μιλούν για κατοχή από ξένες αλλά εχθρικές γι' αυτούς δυνάμεις. Αν υπήρχε η Σοβιετία η Παπαρήγα τουλάχιστον θα μας έδενε αν μπορούσε στο άρμα της. Οπότε δεν τους πειράζει η κατοχή αλλά η δυνάμεις της κατοχής.
      Όσο για το αν έχουν πολιτικά ελατήρια οι επίσκοποι κάνουμε ένα πολύ σοβαρό λάθος όταν προσπαθούμε να τους ερμηνεύσουμε.
      Ξεχνούμε πως η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι γόνοι πάμφτωχων οικογενειών και οι ίδιο ορκισμένοι με την κουρά τους ως μοναχοί. Δεν έχουν παιδιά-διαδόχους και ΚΑΜΙΑ προσωπική περιουσία από τον ίδιο το νόμο(του κράτους). Όσο πλούσια και να είναι μία επισκοπή-μητρόπολη οι δεσποτάδες με έκλυτη ζωή έγιναν γνωστοί γιατί το χρήμα δεν κρύβεται. Οπότε κανείς δεν μπορεί να τους καταλογίσει προσωπικό όφελος από μία παρέμβαση τέτοιου είδους.
      Όσοι πάλι λένε πως φοβούνται τον διαχωρισμό γιατί θα χάσουν εξουσία ξέρει μήπως κανείς να μας πει ποια είναι η μοναδική εξουσία που έχει ο Μητροπολίτης από την κοσμική εξουσία;;;;;

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 17/12/2010 23:07:05

      Ιωάννη Ένατε, δεν νομίζω ότι με τον διαχωρισμό θα πετύχουμε τίποτα. Δεν με ενοχλεί άλλωστε αυτό.
      Ούτε θα διαφωνήσω σε αυτά που λες. Λογικά μου φαίνονται. Επέτρεψέ μου όμως να έχω κάποιες δεύτερες σκέψεις. Οσο για την Παπαρήγα και τον Τσίπρα αντιλαμβάνεσαι ότι το σχόλιό μου για αυτούς έγινε χάριν οικονομίας της συζητήσεως.

     • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
      ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ ierofantis 17/12/2010 23:10:29

      Και βέβαια το αντιλαμβάνομαι! Και για να μην αφήσω κάτι αναπάντητο. ο Μητροπολίτης τη μόνη εξουσία που του αναγνωρίζει το κράτος, εκτός του να παντρεύει, είναι να γνωμοδοτεί για το χτίσιμο ναών άλλων θρησκειών... Αντιλαμβάνεσαι δηλαδή τί σημαίνει αυτό...

 39. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 17/12/2010 22:54:53

  Kάνε μια βόλτα Πειραιώς, Πατησίων, Λιοσίων, Αχαρνών και στους πέριξ δρόμους. Γεμάτο πιτσιρικαρία από Μαρόκο, Αλγερία, χώρια οι Αφγανοί και οι Σομαλοί.
  Περιφέρονται ομάδες-ομάδες, κουβεντιάζουν. Ειδικά αυτοί απο το Μαγκρέμπ ειναι και αρκετά τρέντυ ντυμένοι. Ποτέ μου δεν κατάλαβα τι δουλειά κάνουν και ζουν. Πάντως, δεν φαίνονται έτοιμοι να παραδώσουν πνοή λόγω πείνας. Ούτε απελπισμένοι. Εδώ υπάρχει κάποιο ζήτημα. Ενας τόσο μεγάλος πληθυσμός, χωρίς χαρτιά, με ψευδή στοιχεία, που δεν ήρθε να εργαστεί και που δεν εργάζεται. Τί κάνει άραγε;;;
  Η Ελλάδα τι κάνει άραγε;

 40. ierofantis avatar
  ierofantis 17/12/2010 23:02:55

  @ΒΙΣ 22:54
  Και γιατί δεν το χρησιμοποιούμε έξυπνα αυτό; θα σου πω κάτι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει τρελό. Γιατί να μην υποδαυλίσουμε έντεχνα και υπογείως τις διαφορές των magreb και των άλλων, των Souni και των Σηιτών ώστε να σκοτωθούν μεταξύ τους; Το μόνο αρνητικό είναι ότι θα σκοτωθούν σε ελληνικό έδαφος που κατοικείται. Και γιατί δεν πέρνουμε ένα δυο ακατοίκητα νησιά και να πούμε ότι εκεί θα φτιάξουμε τα δικά μας Alkatraz για βαρυποινίτες; Μάντεψε ποιοι θα μπορούσαν να εργαστούν σε αυτά τα έργα...

  • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
   ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ ierofantis 17/12/2010 23:08:14

   Δούλεψέ το λίγο παρά πέρα αυτό που λες. Είναι προφανές πως δεν είναι εδώ για να σκοτωθούν μεταξύ τους αλλά ....

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 17/12/2010 23:22:26

    Ξέρεις τι μου κάνει εντύπωση. Όλοι μένουμε στη διαπίστωση. Να συμφωνήσω ότι έχουν έρθει για εποικισμό και για να αλλοιώσουν τον εθνικό μας χαρακτήρα. Είναι λύση να τους σκοτώσουμε όλους; Να κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι να δούμε τί θα κάνουμε με αυτούς ίσως; να τους μάθουμε ελληνικά και πως να γίνουν καλά χριστιανόπουλα;
    Πολλοί από αυτούς ήρθαν όταν οι αναθέσεις των έργων της Ολυμπιάδας έπεφταν σαν τη βροχή και οι Μπομπολαίοι μυρίστηκαν ότι με ελάχιστο εργατικό κόστος θα έκαναν μεγαλύτερο κέρδος. Τα νεά ταξιδεύουν σαν τον άνεμο και πολλοί ακολούθησαν. Άντε να πω πως έρχονατι και πολλοί ως ινστρούχτορες της εκ των έσω διάβρωσης του ελληνικού έθνους χρηματοδοτούμενοι από ξένα κέντρα.
    Σήμερα έχουμε ένα τεράστιο δυναμικό, φθηνό και μαθημένο στη σκληρή δουλειά που πολλοί από εμάς παθαίνουμε αναφυλαξία όταν μας πουν να κάνουμε χειρωνακτική εργασία. Το είπα και παραπάνω. Μέτρησέ τους, κατηγοριοποίησέ τους, εκμεταλλεύσου τους ικανούς, έλεγξε τους μπαχαλοπρεζοφανατίκλες, διώξε τους παράνομους συνοπτικά, τιμώρησε τους ελληνάρες που τους υποθάλπτουν και σφράγισε τα σύνορα και κάπως θα το ελέγξεις το πράγμα.
    Αλλά ξεσπαθώματα ότι άντε αδέρφια γιούρια, μου θυμίζει το στίχο του Τζιμάκου...να πάρουμε το Μετς, τον Πειραιά...!

    • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
     ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ ierofantis 17/12/2010 23:49:32

     Αναφέρεις έναν τρόπο διαχείρισης του προβλήματος. Θα σου πω όμως το εξής. Ήρθαν και για έναν άλλον σοβαρό λόγο όλοι αυτοί εδώ. Δεν έκαναν τη χειρωνακτική εργασία που αρνηθήκαμε εμείς να κάνουμε. Δέχτηκαν τη χαμηλή αμοιβή της εργασίας που εμείς κάναμε με χαρά μέχρι τη στιγμή που ήρθαν. Το έζησα από πρώτο χέρι γιατί σε τέτοια οικογένεια μεγάλωσα. Δυο ανειδίκευτων εργατών και είμαι 34 ετών. Οπότε το έζησα στη Θεσσαλία από την αρχή το πανηγύρι. Σήμερα όμως απλά δεν γίνεται αυτό που σκέφτεσαι αν και θα ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα. Γιατί τον σκοπό τους τον πέτυχαν αυτοί που τους έφεραν εδώ. Χαμήλωσαν τα μεροκάματα, εξαθλίωσαν την εργασία και την ποιότητα ζωής και τώρα τους είναι άχρηστοι. Οπότε θα τους στρέψουν εναντίον αυτών που είναι νεόπτωχοι και νεοεξαθλιωμένοι...
     Οι επίσκοποι γι' αυτό μιλάνε. Ακριβώς γι αυτή την εξαθλίωση που υφίσταται το ποίμνιό τους. Και αυτή είναι η διαφορά στις δύο Εκκλησίες. Οι Καρδινάλιοι τρίβουν τα χέρια τους με αυτές τις καταστάσεις.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 18/12/2010 00:01:08

      Συνομιληκοι είμαστε περίπου. Μην απελπίζεσαι. Ο λόγος σου μου βγάζει απελπισία, σκοτείνια. Αδερφέ, 400 χρόνια μεσαίωνας και διωγμοί και το αίμα έμεινε ελληνικό. Άπειροι εισβολείς και πλιατσικολόγοι και το φρόνημα έμεινε ακλόνητο. Είσαι και εσύ απόγονος του πολεμικότερου έθνους που πάτησε στη γη, εστω και αν ορισμένοι μας προτρέπουν να το ξεχάσουμε. Μας στριμώχνουν στη γωνία και μας πιέζουν. Και όλο υποχωρούμε μπας και σκαρφιστούμε μια λύση πριν ξεθηκαρώσουμε το μαχαίρι. Αυτός είναι ο ελληνικός τρόπος. Δεν αντιδρούμε μέχρι συλλογικά να αισθανθούμε την απειλή. Οταν θα σπάσουμε και θα είμαστε στο αμην, η κραυγή που θα βγάλουμε θα παγώσει την οικουμένη...

     • ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
      ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ @ ierofantis 18/12/2010 00:24:25

      Σ' ευχαριστώ αδελφέ. Δεν φοβάμαι γι αυτά που έρχονται αλλά για το αν είμαστε έτοιμοι και ικανοί... και προπάντων άξιοι!

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 18/12/2010 00:31:23

      Η κρίση είναι ευκαιρία. Όχι για τις μπαρούφες που λέει ο ΓΑΠ, αλλά είναι η πρώτη φορά που συνομιλώ στο περιβάλλον που κινούμαι με ανθρώπους και βλέπω τόσους πολλούς που αρχίζουν και βγάζουν την τσίμπλα από το μάτι. Κερδοσκόποι, λαμόγια, εθνομηδενιστές, λάθρο και λοιπά νεοταξάκια έχουν μπλέξει άσχημα. Θα τους χαλάσουμε τη σούπα και θα κάνει κρότο...! Γεροί να είμαστε και υγιείς να βαστήξουν τα χέρια μας. Η καρδιά και η ψυχή είναι ατσάλι...!

 41. boanerges avatar
  boanerges 17/12/2010 23:22:02

  Όσοι κόπτονται εδώ για το «ξεπούλημα» της Εκκλησιαστικής περιουσίας, καλό θα ήταν, ίσως, να αρχίσουν με άλλες περιουσίες. Π.χ. κομμάτων, ή πολιτικών, ή εθνικών προμηθευτών ή τέλος πάντων όλων εκείνων που έχουν προφανή συμμετοχή «στο πάρτι», με κυρίως πιάτο τον εθνικό πλούτο και τα χρήματα των φορολογούμενων Ελλήνων.

  @Κάποιος: εσύ προσωπικά έχεις ταΐσει πολλούς παπάδες σε γάμους, βαπτίσεις κ.λ.π.; Πολύ αμφιβάλω. Αμφιβάλω επίσης αν έχεις αφήσει έστω και ένα ευρώ σε παγκάρι Εκκλησίας. Λοιπόν, το θέμα του τρόπου διαχείρισης της Εκκλησιαστικής περιουσίας και του περιεχομένου του παγκαριού άσε να αφορά εμάς που ανάβουμε και κανα κεράκι καμιά φορά.
  Όπως η γιαγιά έχει το δικαίωμα να αφήσει την περιουσία της όπου θέλει –είτε είναι γκόμενος που της τα τρώει στα στερνά της γιατί την κάνει χαρούμενη, είτε είναι το ΚΚΕ που της τάζει επανάσταση- έτσι και η χριστιανή γιαγιά έχει το δικαίωμα, αν έχει σώας τας φρένας, να αφήσει την περιουσία της εκεί που θέλει. Δεν κατάλαβα; Αν η γιαγιά θέλει να τα δώσει στην Εκκλησία, γιατί θα πρέπει να καταλήξουν στην τσέπη των λαμογιών που έχουν φάει τα πάντα σε αυτή τη χώρα;
  Επίσης ενημέρωσε μας αν έχει γίνει κάποια καταγραφή η οποία και αποδεικνύει ότι οι ιεράρχες που ζουν σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου είναι η μειοψηφία και οι άλλοι –οι «κακοί»- η πλειοψηφία, να την μάθουμε και ‘μείς. Και επίσης να μάθουμε ποιος αναμάρτητος, άμεμπτος και αδέκαστος έχει κάνει αυτή την καταγραφή.

  @Professor Moriarty: εσύ πόσους χιτώνες έχεις;
  Οι χριστιανοί δεν χρειάζεται να καταθέσουν κι άλλον ειδικό φόρο στο κράτος για την μισθοδοσία των ιερέων, μπορούν να τα καταθέσουν απευθείας στο παγκάρι της Εκκλησίας, όπως έκαναν τόσους αιώνες πριν. Χωρισμό Κράτους- Εκκλησίας δεν συζητάμε; Αν και ψιλο-υποψιάζομαι πως ο χωρισμός Εκκλησίας – Πολιτείας είναι αυτός που πονάει κάποιους και όχι αυτός Κράτους – Εκκλησίας, που ούτως ή άλλως υφίσταται. Εσύ τι λες επ’ αυτού;
  Επίσης χρωστάς νομίζω μια απάντηση στον Misha, που σου επισημαίνει πως η μισθοδοσία των ιερέων από το Κράτος έγινε ανταποδοτικά με την περιουσία που πήρε. Αφού έχουν πέσει και σχετικές υπογραφές, τι πιστεύεις θα πρέπει να υπηρετήσει το κράτος την νομιμότητα, τιμώντας την υπογραφή του ή όχι; Και αν όχι, θα πρέπει επιλεκτικά πιστεύεις να μην υπηρετεί το κράτος την νομιμότητα και την υπογραφή του, ή γενικά;

  Λαλάκη αγόρι μου, ποιος θα πουλήσει τους ναούς; Γνωρίζεις σε ποιόν ανήκουν;

  @Τιραμόλα: αν είναι να πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο τους μισθούς ιμάμηδων, ταοϊστών και λοιπών «ιερέων», ας παραχωρήσουν πρώτα το 80% των βακουφιών, κοινοβίων, συναγωγών κ.λ.π. αντίστοιχων ακινήτων τους όλες οι θρησκευτικές ομάδες της χώρας στο ελληνικό κράτος, όπως έχει ήδη κάνει η Εκκλησία της Ελλάδος και τότε βλέπουμε.

  @Strange Attractor: βοήθησέ μας λίγο, που το βλέπεις το ανέκδοτο; Δεν αποτελεί η Εκκλησία και σάρκα του κόσμου; Δεν έχει δώσει –πάντα έτοιμη- η Ορθόδοξη Εκκλησία τόσους μάρτυρες μέσα στους αιώνες;

  Ίσως δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε δυο πράγματα ακόμα.
  -Η Εκκλησία είναι θεσμός και όπως κάθε θεσμός έχει ανθρώπους να την υπηρετούν. Κάποιοι το κάνουν καλά και κάποιοι άλλοι είναι πιο αδύναμοι. Αυτοί οι δεύτεροι δεν μειώνουν σε τίποτα το κύρος του όποιου θεσμού υπηρετούν με λάθος τρόπους, ή καταλήγουν κάποιες φορές να μην τον υπηρετούν καν. Ποτέ ο γιαλός δεν είναι στραβός, απλά κάποιοι κάποτε στραβά αρμενίζουν.
  -Η μόνη περιουσία στη χώρα που δεν είναι υποθηκευμένη οπουδήποτε αυτή τη στιγμή, είναι η περιουσία της Εκκλησίας. Ε, ας μείνει έτσι για τα δύσκολα.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ boanerges 18/12/2010 09:30:37

   Δυστυχώς φίλε μου, οι περισσότεροι γνωρίζουν την εκκλησία από τις ταινίες του Χόλυγουντ και τα κόμικς, νομίζουν ότι οι παπάδες είναι υπερφυσικά όντα με αστείρευτες πνευματικές ικανότητες, οπότε υπόλογοι στις αμαρτίες τους πολύ περισσότερο από όλους μας. Τρίχες. Απλοί άνθρωποι είναι, "σκεύη" που υπηρετούν ένα σημαντικό θεσμό, σίγουρα ευλαβέστερα από υπηρέτες άλλων θεσμών και με απείρως λιγότερες απολαβές.

   Για το δε τελευταίο, με την μη υποθήκευση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, συμφωνώ και μάλιστα υπάρχει πολύ βάθος στην υπόθεση, είναι κρίμα σχολιαστές που κόπτονται για την εκδίωξη του μνημονίου, να υποδουλώνονται στα αριστερίστικά τους ένστικτα και να χάνουν το δάσος, την αρπαγή δηλαδή της μοναδικής ανυπόθηκης και καθαρά Ελληνικής περιουσίας, την Εκκλησιαστική. Όταν και αν, ω μη γέννητω, χρειαστεί, είναι ο μοναδικός θεσμός/φορέας που μπορεί και θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ boanerges 18/12/2010 15:53:02

   @Strange Attractor: βοήθησέ μας λίγο, που το βλέπεις το ανέκδοτο; Δεν αποτελεί η Εκκλησία και σάρκα του κόσμου; Δεν έχει δώσει –πάντα έτοιμη- η Ορθόδοξη Εκκλησία τόσους μάρτυρες μέσα στους αιώνες;

   Εννοείς τους διάφορους πειραγμένους που άκουγαν φωνές, και που σήμερα τους κλείνουμε σε δωμάτια με λαστιχένιους τοίχους;
   Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, η Αμερικανική Ένωση Επιστημόνων έχει το 93% από τα μέλη της να δηλώνουν άθεοι. Εσύ μας μιλάς ακόμη για κομποσχοίνια και θυμιατά ματζούνια;

 42. ierofantis avatar
  ierofantis 17/12/2010 23:23:44

  @Ιωάννης Ένατος 23:10
  Βεβαίως και καταλαβαίνω...

 43. ierofantis avatar
  ierofantis 17/12/2010 23:29:38

  Ψυχραιμία αυτό με το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο όντως είναι εμφανής η απουσία του. Όπως εμφανής είναι η απουσία εμπορικής κίνησης στο κέντρο. Όπως εμφανής είναι και η απουσία της αστυνομίας από ελέγχους. Κατά το κοινώς λεγόμενο, κωλοκατάσταση...!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ierofantis 17/12/2010 23:38:31

   Eιναι η προσγειωση στην πραγματικοτητα.Ο συνδυασμος ελλειψης ανταγωνιστικοτητος και υπογεννητικοτητος των τριων τελευταιων δεκαετιων οδηγει σε μια φτωχη πολυεθνικη Ελλαδα που δεν θα εχει σχεση με το παρελθον.

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ ψυχραιμια 17/12/2010 23:42:10

    Υπογεννητικότητα ε; Μέγα θέμα, θέλει πολύ κουβέντα. Αλλά για να το φαιδρύνω λίγο, καθώς αρχίζω και ψυχοπλακώνομαι, έχω αποθέσει τις ελπίδες μου για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού στον Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ. Αν, όπως ελπίζω, από τη νέα χρονία κατεβάσει τους διακόπτες, είναι ευκαιρία να βάλουμε μπρος για ένα νέο baby boom.

 44. usound avatar
  usound 17/12/2010 23:30:24

  Το Ιερό Ευχέλαιο είναι ένα από τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας μας.
  Για να ξεκαθαρίσουμε λίγο το τοπίο να πούμε ότι το Ευχέλαιο ΔΕΝ το κάνουμε:
  Α) για να μας πάνε καλά τα πράγματα
  Β) γιατί έχουμε αναποδιές
  Γ) για το καλό
  Δ) γιατί είναι ένας ακόμα λόγος να μαζευτούμε και να καλέσουμε κόσμο, να φάμε και να πιούμε (μετά την τέλεση του -αφού έτσι «βγάλαμε» την «υποχρέωση» και άρα είμαστε εντάξει)
  Ε) για κοινωνικούς λόγους
  Στ) γιατί έκανε και ο γείτονας
  Ζ) γενικά γιατί έχουμε κάτι σημαντικό (εξετάσεις στο σχολείο, ταξίδι, αγώνα κλπ)
  Η) για να κοινωνήσουμε χωρίς να εξομολογηθούμε, αφού ούτως ή άλλως συγχωρητική ευχή διαβάζει ο Ιερέας.
  Το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου γίνεται κυρίως σε περιπτώσεις ασθενειών γι αυτό και Ο Ιερέας εύχεται: «Πάτερ Άγιε, ιατρέ των ψυχών καί των σωμάτων... ίασαι τον δούλον Σου... έκ της περιεχούσης αυτόν σωματικής καί ψυχικής ασθενείας…». Ο παπάς τουτέστιν προσεύχεται να πέσεις σε καλό γιατρό.
  Πριν το ευχέλαιο πρέπει να προηγηθεί εξομολόγηση και νηστεία. Πρέπει να καθαριστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα πρωτύτερα (μην τους πάρει κι η μπόχα) και να προσκαλέσουμε τουλάχιστον 2 Ιερείς για την τέλεση του. (επτά Ιερείς τελούν κανονικά το μυστήριο του Ευχελαίου. Επτά είναι και τα Αποστολικά και Ευαγγελικά αναγνώσματα, επτά είναι και οι ευχές -ο αριθμός επτά σημαίνει πληρότητα). Κατ’ οικονομία σε έκτακτες περιπτώσεις ,αφραγκίας, μπορεί να γίνει και από έναν Ιερέα μόνο, αλλά έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα.
  Αυτοί που θα προσκαλεστούν να παραστούν (συγγενείς, φίλοι) στο Ιερό Ευχέλαιο πρέπει να έχουν επίγνωση του μυστηρίου, διάθεση να συμπροσευχηθούν και να τσοντάρουν στο φακελλάκι της συγχώρεσης και να παρακαλέσουν απλά και ταπεινά. Πρέπει δε να έχουμε υπόψη μας την ευαγγελική ρήση «Ούχ ως εγώ θέλω, άλλ' ως Σύ» καθώς και την Κυριακή προσευχή «γενηθήτω το θέλημα Σου…» και τέλος να ζητάμε πρωτίστως την ίαση της ψυχής και μετά του σώματος. Σημειωτέον εδώ πως η της ψυχής ίασις χρεώνεται ακριβότερα.
  Να συμπληρώσουμε επίσης ότι το Ιερό Ευχέλαιο, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για προσευχή και άφεση των συγγνωστών αμαρτημάτων μας:
  "Το ιερό Ευχέλαιο γίνεται και επί υγιαινόντων (φραγκάτων) για τη συγχώρηση των αμαρτημάτων που από άγνοια ή λήθη ή όσα εξ ανεπαρκείας δεν διακρίνει ως αμαρτήματα ο διαπράττων και τα όσα εκ καταπτώσεως αδυνατεί να εξαγορεύσει. Επίσης τελείται και επί ψυχικών ασθενειών και ως φυγαδευτικό δαιμόνων».Mε λίγο παραπάνω χαρτζιλίκι στον παπά λαμβάνετε κι αντίτυπο της καταγγελίας του πολιτικού συστήματος από την Ιερά Σύνοδο.

 45. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 18/12/2010 01:48:36

  Ευλογητός ει. Άψογη ανταπόδοση. Τους άκουγα κάποτε με θρησκευτική ευλάβεια.

 46. εναον avatar
  εναον 18/12/2010 09:01:05

  Την χώρα αυτή όπως και άλλες, την έχουμε κόψει σε κομματάκια. Πολλά ανήκουν στο κράτος, πολλά στους ιδιώτες και πολλά στην εκκλησία. Η χώρα αυτή είναι ακριβή.
  Οι πολιτικοί τελευταία μας ανακοίνωσαν ότι τα οικονομικά του κράτους εδώ και χρόνια πάνε χάλια, δεν έχουν λεφτά και θα φεσώσουν εμάς τους πολίτες. Εμείς μάλλον θα δώσουμε διότι είμαστε κόπανοι, δεν θα φτάσουν και έτσι θα χάσουμε πολλά από τα κομματάκια τα δικά μας και του κράτους μας.

  Εγώ δεν νοιώθω χριστιανός, ίσως ενοχλούμε κιόλας λίγο από την εκκλησία και τον χριστιανισμό γενικότερα σε θεωρητικό πλαίσιο, αλλά εδώ δεν έχει να κάνει με θρησκείες και άλλα νανουρίσματα. Αν δώσουμε τα κομματάκια εκείνων που τα διαχειρίστηκαν προσεκτικά έως τώρα σε εκείνους που τα έχουν κάνει μαντάρα έως τώρα, δεν ξέρω, θα πιστέψω ότι υπάρχει θεός και θα αρχίσω να προσεύχομαι.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ εναον 18/12/2010 09:38:35

   Φίλε μου, όπως λες πέρα από θρησκευτικές και θεολογικές πεποιθήσεις, έχεις θέσει σε επίπεδο κοσμικής λογικής το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η Εκκλησία σε ότι αφορά τα οικονομικά. Είναι η υπομονετική και ευσεβής μάνα που μαζεύει στο πουγκί της από το περίσσευμα, ώστε όταν ο ξεμυαλισμένος χαραμοφάης πατέρας-κράτος τα φάει όλα στις π******ς να έχει η οικογένεια να ταίσει τα παιδιά της. Τώρα μερικοί γιατι επιμένουν ότι έπρεπε η μάνα να δώσει το πουγκί στον πατέρα για να πάει στο σκυλάδικο, άντε να παρει και κανά playstation στα παιδιά να το βουλώσουν, ξεπερνάει τη σκέψη μου.

 47. εναον avatar
  εναον 18/12/2010 09:06:42

  Την χώρα αυτή όπως και άλλες, την έχουμε κόψει σε κομματάκια. Πολλά ανήκουν στο κράτος, πολλά στους ιδιώτες και πολλά στην εκκλησία. Η χώρα αυτή είναι ακριβή.
  Οι πολιτικοί τελευταία μας ανακοίνωσαν ότι τα οικονομικά του κράτους εδώ και χρόνια πάνε χάλια, δεν έχουν λεφτά και θα φεσώσουν εμάς τους πολίτες. Εμείς μάλλον θα δώσουμε διότι είμαστε κόπανοι, δεν θα φτάσουν και έτσι θα χάσουμε πολλά από τα κομματάκια τα δικά μας και του κράτους μας.

  Εγώ δεν νοιώθω χριστιανός, ίσως ενοχλούμε κιόλας λίγο από την εκκλησία και τον χριστιανισμό γενικότερα σε θεωρητικό πλαίσιο, αλλά εδώ δεν έχει να κάνει με θρησκείες και άλλα νανουρίσματα. Αν δώσουμε τα κομματάκια εκείνων που τα διαχειρίστηκαν προσεκτικά έως τώρα σε εκείνους που τα έχουν κάνει μαντάρα έως τώρα, δεν ξέρω, θα πιστέψω, θα πάψω να ανησυχώ θα αρχίσω να προσεύχομαι.

 48. Misha avatar
  Misha 18/12/2010 11:00:01

  Συγγώμη για το σεντόνι αλλά μάλλον χρειάζεται για να ανοίξουν ματάκια

  Τι έδωσε η Εκκλησία και τι άρπαξε το Κράτος σε κτήματα από το 1833 ως το 1951

  Άρθρο:Στρουμπούλης Δαμιανός

  Εφημερίδα: Καθημερινή

  Κυριακή- Δευτέρα 12-13 Απριλίου 1987, σελίδα 4

  Στα όσα εγράφησαν και ελέγχθηκαν για την εκκλησιαστική περιουσία, λαϊκίστικο ουσιαστικά κάλυμμα άλλων επιδιώξεων, παρελήφθη ίσως από την ορμή των πραγμάτων, να λεχθεί και το τι έχει ήδη προσφέρει η Εκκλησία από το 1830 έως σήμερα σε κτήματα και είναι τόσα, που τα σημερινά 13 δις. της μισθοδοσίας του εφημεριακού κλήρου δεν καλύπτουν ούτε τους τόκους. Χωρίς πολλά λόγια, ας μιλήσουν οι αριθμοί:

  ● Συνοδική Απόφαση 19/8/1833

  Επί συνόλου 593 Μονών, 116 χωρίς μοναχούς περιέρχονται στο κράτος, 119 με μοναχούς περιέρχονται και αυτές υπό τον όρο να μεριμνήσει για τους μονάζοντες, 226 υπόκεινται σε φόρο 405,650 δρχ., ήτοι το 1/10 των εισοδημάτων τους (Διάταγμα 25/9/1833). Από τις 226 διαλυθείσες, περιήλθε στο κράτος ολόκληρη η περιουσία, ακίνητη και κινητή, ιερά σκεύη, εικόνες κλπ., τα οποία εκποιήθηκαν εξευτελιστικότατα στις πλατείες των πόλεων, ενώ τα μισθωμένα ακίνητά τους, έδωσαν στο κράτος ετήσια ενοίκια δρχ. 160.000 συνολικώς. Τέλος διελύθησαν και 16 γυναικείες Μονές (Διάταγμα 25/2/1834).

  ● Διάταγμα 25/3/1834: Περιέρχονται στο Εκκλησιαστικό Ταμείο ως “αφιερώματα” κτήματα ιδιωτικών Μονών, Μονών και Ναών που δεν έχουν αποδείξεις ότι ανήκουν σε δωρήσαντες.

  ● ΕΝΤΟΣ της εξαετίας 1834 - 1840 διαλύονται άλλες 181 Μονές προς ενίσχυση του Εκκλησιαστικού Ταμείου, σύνολο 416. Δηλαδή κατελήφθησαν τα ¾ της εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ δεν έπαυσε να εισπράττεται και η δεκάτη των μοναστηριακών εισοδημάτων μέχρι το 1909. Απέναντι όλων αυτών, το κράτος ενέγραψε στον Προϋπολογισμό δρχ. 250.000 το έτος για μισθοδοσία αρχιερέων, ιεροκηρύκων και έσοδα συνοδικού γραφείου.

  ● ΝΟΜΟΣ 1856, επιβάλλει πρόσθετη μοναστηριακή εισφορά των εσόδων εκάστου μοναστηριού, υπέρ των υπό ίδρυση κρατικών σχολείων.

  ● ΝΟΜΟΣ 1888, επιβάλλει ποσοστό 5% επί του συνόλου των εσόδων κάθε Μονής υπέρ του Ταμείου Δημοτικής Εκπαιδεύσεως.

  ● ΝΟΜΟΣ 1889, καθορίζει την εισφορά σε πάγιο ποσό δρχ. 150.000 ετησίως. Και το 1892 ενοποιούνται οι δύο νόμοι, αποδειχθέντος αδυνάτου της καταβολής του παγίου ποσού, ο νόμος 1895 το κατεβάζει στις 100.000. Και επειδή αυτό απεδείχθη αβάσταχτο, το κράτος προέβη σε αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για να συμπληρώσει το κονδύλιο. Η Σύνοδος διεμαρτυρήθη έντονα (19/1/1894), διότι και το κράτος δεν μερίμνησε για τη μόρφωση του κλήρου, όπως συμβατικώς είχε αναλάβει.

  ● ΝΟΜΟΣ 1893, επιβάλλεται “κλιμακωτή”, φορολογία σε όσες Μονές έχουν ετήσιο εισόδημα πέραν των δρχ. 5.000 και εισπράττονται συνολικώς δρχ. 45.000 προς κάλυψη “εξόδων του κηρύγματος του θείου λόγου”.

  ● ΝΟΜΟΣ 1909, ιδρύεται το Γενικό Εκκλησιαστικό Ταμείο προς “περισυλλογή της μοναστηριακής περιουσίας και κάλυψη των εκκλησιαστικών δαπανών”. Η διαχείριση είναι συνετή. Καταβάλλονται οι μισθοί των αρχιερέων, ιεροκηρύκων, καθηγητών θρησκευτικών, δίνονται πάνω από 40 υποτροφίες σε φοιτητές και καλύπτονται τα έξοδα διοικήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ιδρύεται Ιερατικό Φροντιστήριο, συνεχίζεται η χορηγία υπέρ της Δημοτικής Εκπαιδεύσεως. Σύνολο εξόδων περίπου ένα εκατομμύριο δρχ. το χρόνο. Τα περισσότερα προβλέπονται για την συντήρηση του ενοριακού κλήρου.

  Ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος τελειώνει. Και ενώ, υπάρχουν απέραντα κρατικά κτήματα προς διανομή στους πολεμιστές, έρχεται ο νόμος 1919 “περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως αγροτικών ακινήτων”, επιτάσσοντας ότι “κτήματα ανήκοντα σε Μονές ή ευαγή ιδρύματα, απαλλοτριώνονται εν τω συνόλω”, ενώ συγχρόνως αφήνει στους ιδιώτες ως αναπαλλοτρίωτα από 1.000 στρέμματα. Η αποζημίωση ορίζεται σε τιμές προ του 1912, αλλά και το μέγιστο ποσοστό ουδέποτε κατεβλήθη. Και το χειρότερο, τα κτήματα αυτά πήγαν όχι σε ακτήμονες, αλλά σε πλουσίους κτηματίες που, εν τω μεταξύ, συνέπηξαν συνεταιρισμούς και δεν κατέβαλαν ποτέ καμία αποζημίωση.

  Μέρος των απαλλοτριωθέντων κτημάτων της Εκκλησίας είναι τα πιο κάτω:

  1) Αγρόκτημα ΜΟΡΤΕΡΟ, υπέρ Συνεταιρισμού Μορτερού: Αγροί στρέμματα 48, δάση εκχερσωμένα στρ. 4.964. Υπέρ Προσφυγικής ομάδος: Ν. Ερυθραία, αγροί στρ. 340.500 χέρσα, αλώνια στρ. 14.240, δάση εκχερσωμένα στρ. 365.376, σύνολο στρεμμάτων 773.080. Τιμή κατά στρέμμα, αγροί δρχ. 205,20, χέρσα δραχμές 57, δάση δραχμές 114. Συνολική αξίας δραχμές 122.750,65. Ιδιοκτησία Μονής Πετράκη. Ουδέν κατεβλήθη.

  2) Αγρόκτημα ΛΑΧΙΔΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ, υπέρ Συνεταιρισμού Λαχιδίων, αγροί στρ. 649.000, αγροί για σχολείο στρ. 27.000, χέρσα στρ. 15.000. Υπέρ Συνεταιρισμού Ξυλοκέριζας, αγροί στρ. 236.000, χέρσα στρ.2.000. Υπέρ Συνεταιρισμού Λαχιδίων Ξυλοκέριζας, αγροί στρ. 28.249, βάλτοι στρ. 26.127, σύνολο στρ. 983.876. Τιμή κατά στρέμμα δραχμές 218,50, βοσκοτόπια δρχ. 57. Ιδιοκτησία Μονής Πετράκη. Ουδέν κατεβλήθη.

  3) Αγρόκτημα ΓΕΡΑΚΑ, σύνολο απαλλοτριώσεων στρ. 10.278. Συνολική αποζημίωση σε δραχμές 880.769,25. Ιδιοκτησία Μονής Πετράκη. Η αποζημίωση κατετέθη στην Εθνική Τράπεζα υπέρ ΟΔΕΠ. (Δια νόμου, οι καταθέσεις νομικών προσώπων είναι άτοκες).

  4) Αγρόκτημα ΒΑΡΗ, υπέρ Συνεταιρισμού Βάρης, αγροί στρ. 4.135, δάση - βοσκές στρέμ. 5.000. Υπέρ Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βάρης, αγροί στρ. 120. Υπέρ Γεωργικού Συνεταιρισμού Βάρης στρ. 600. Υπέρ Προσφύγων Βάρης στρ. 1.993, δάση - βοσκές στρ. 3.200, σύνολο στρ. 15.048. Τιμή αγρών κατά στρέμμα δραχμές 270,85 δασών - βοσκών δραχμές 152. Συνολικώς δραχμές 3.149,231. Ιδιοκτησία Μονής Πετράκη. Κατετέθησαν στην Εθνική Τράπεζα υπέρ ΟΔΕΠ.

  5) Αγρόκτημα ΚΑΜΑΡΙΖΑ - ΛΕΓΡΑΙΝΑ. Όλη η έκταση Καμάριζα - Λεγραινά - Λαύριο - Θορικό παρεδόθη στον Συνεταιρισμό Μεταλλωρύχων Λαυρίου - Καμάριζας, εξεδόθη η 125/1934 εκτιμητική απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία όμως…εχάθη.

  6) Μοναστηριακό αγρόκημα ΚΟΡΩΠΙΟΥ, υπέρ ακτημόνων, αγροί στρ. 3.873,047, χέρσα στρ. 74.399, σύνολο στρεμμάτων 3.949,446. Τιμή αγρών κατά στρ. δραχμές 288,80, χέρσα δραχμές 38. Συνολικώς δραχμές 1.121.439,10 (περίπου 28 δραχμές το στρέμμα). Δικαιούχος Μονή Πετράκη. Κατετέθησαν στην Εθνική Τράπεζα υπέρ ΟΔΕΠ.

  7) Αγρόκτημα ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ. Απαλλοτρίωση με υπουργική απόφαση 116.015/1926. Δεν εξεδόθη εκτιμητική απόφαση, ελλείπουν ακριβή στοιχεία…

  8.) Αγρόκτημα ΓΕΡΟΣΑΚΟΥΛΙ, υπέρ Προσφύγων Ξυλοκέριζας, στρ. 1.500, τιμή κατά στρ. 162 δραχμές. Συνολική αξία σε δραχμές 243.000, ιδιοκτήτρια Μονή Πεντέλης. Κατετέθησαν στην Εθνική Τράπεζα υπέρ ΟΔΕΠ.

  9) Εκτός των μεγάλων αυτών κτημάτων, από το 1919 μέχρι το 1925 έγινε σωρεία απαλλοτριώσεων μικρών αγροτεμαχίων, οπότε το Γενικό Εκκλησιαστικό Ταμείο κατέρρευσε. Το 1930 αντεκατεστάθη από τον ΟΔΕΠ επί άλλων βάσεων. Η αφαίρεση μικρών αγροτεμαχίων συνεχίστηκε και μέχρι το 1950.

  Οι Μονές είχαν εισοδήματα και από τα λεγόμενα “εμφυτευτικά δικαιώματα”, τα οποία δια του “περί εξαγοράς των εμφυτευτικών δικαιωμάτων”, νόμου 1919 υπεβιβάσθηκαν από 33% σε 15% και έτσι μειώθηκαν κάτω του μισού.

  Οι απαλλοτριώσεις συνεχίζονται:

  Ν.Δ. 327/1947: “Καλλιεργούμενοι και καλλιεργήσιμοι γαίαι του ΟΔΕΠ, των Μονών, εκμισθούνται αναγκαστικώς προς ακτήμονες γεωργούς και κτηνοτρόφους άνευ γνώμης των ιδιοκτητριών Μονών. Η αναγκαστική εκμίσθωση ορίζεται δεκαετής δυναμένη να παραταθεί, το δε μίσθωμα ορίζεται εις το 50πλάσιο του προπολεμικού, μέχρι του 100πλασίου!!! Βάσει του ως άνω νόμου εκμισθώθηκαν:

  α) Κτήμα Μονής Λειμώνος Μυτιλήνης, στρ. 2.200 και ελαιόδεντρα 6.429 αντί δραχμών 28.853, 500 ετησίως, ενώ το ίδιο έτος 1947 είχαν εκμισθώσει από τη Μονή αντί δραχμών 114.856.000 και σε ελεύθερη συναλλαγή δεν περνούσαν τα 250 εκατ. δραχμές το χρόνο.

  β) Ελαιόκτημα Κορωνησίας Πρεβέζης, ελαιόδεντρα 2.000 αντί δραχμών 3.340.000 ετησίως, ενώ το 1948 είχαν εκμισθώσει αντί δραχμών 26.500.000.

  γ) Αγρόκτημα ΧΑΡΑΚΑΣ Λεγραινών, ακαλλιέργητη έκταση στρ. 1.045, η οποία δεν εξετιμήθη.

  δ) Καλλιεργήσιμα δάσους Βάρης - Κορωπίου, στρ. 600 (δάσος καμένο). Δεν εξετιμήθη.

  ε) Κτήμα Μονής Χοζοβιωτίσσης Θήρας, στρ. 728, εκμίσθωση δρχ. 3.899.500, ενώ το 1947 είχε εκμισθωθεί αντί δρχ. 22.371.000.

  στ) Κτήμα Μονής Κατερινούς Ακαρνανίας, στρ. 250 εκμίσθωση δρχ. 725.000, το 1947 είχε εκμισθωθεί αντί δραχμών 1.241.000 μόνο για τα 213 στρέμματα.

  ζ) Λιβάδι ΚΕΦΑΛΗ Μονής Προδρόμου Αντικύρρας, μίσθωμα ενοικιοστασιακό ελάχιστο. Τιμή εκποιήσεως δρχ. 200 εκατ.

  η) Καπνόκτημα Γραμματικούς Ακαρνανίας, στρ. 283. Αυθαίρετη κατοχή υπό μελών τοπικού Συνεταιρισμού. Μίσθωση αναγκαστική αντί δρχ. 9.655.000.

  Τέλος, με το Διάταγμα της 29/10/1949 “Περί κωδικοποιήσεως των αγροτικών νόμων” άρθρο 2: “Υπόκεινται εις ολοκληρωτική απαλλοτρίωση και παραχώρηση τα εις το Δημόσιο, τους Δήμους, Μονές και τα πάσης φύσεως θρησκευτικά ιδρύματα, ανήκοντα κτήματα ανεξαρτήτως εκτάσεως, είδους καλλιέργειας κλπ.”. “Ολοκληρωτική”.

  Αστικά κτήματα παραχωρηθέντα υπό της Εκκλησίας εις το κράτος: Ριζαρείου Σχολής, Ακαδημίας Αθηνών, Παλαιού Πτωχοκομείου, Μαρασλείου Διδασκαλείου, Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Αγγλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, Αμερικανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, Αρεταιείου, Αιγινιτείου, Γερμανείου Σχολής (Σχολή Χωροφυλακής), Νοσοκομείου Παίδων, Σκοπευτηρίου, Πυριτιδαποθήκης, Νεκροταφείου Κηφισίας, Σχολείου Μενιδίου, Ναού Κορωπίου, Λουτρών Στρατού, Ρωσικής Αρχαιολογικής Σχολής, Ιατρικού Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Αθηνών, Μετσοβείου Πολυτεχνείου, Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Νοσοκομείου Συγγρού, Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, Νοσοκομείου Αγία Ελένη, Παιδικές Εξοχές Βούλας, Γυμνάσιο Αμαρουσίου, Νοσοκομείο Σωτηρία, Σανατόριο Πάρνηθας, Ασκληπιείο Βούλας, Άλση: Λυκαβηττού, Κεφαλάρι Κηφισιάς, Συγγρού, Παγκρατίου, Πλατείες: Μαβίλη, Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων, Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων, Αγίου Ανδρέα, Νοσοκομείου Παίδων. Οδών Λαοδικείας, Πόντου, δυτικώς Νοσοκομείου Συγγρού, γέφυρα οδού Παπαδιαμαντοπούλου, γέφυρα Πάτση (Παγκράτι), οδών Δαμάρεως - Αρρύβου, οδού Κολωνού, έξη οδών Κηφισίας, πλατεία Βούλας, Κορωπίου και Αχαρνών. Απαλλοτριωθέντα αστικά κτήματα υπέρ αναπήρων αξιωματικών, προσφύγων Πόντου, προσφύγων “Στέγη Μητέρων”, υπέρ Μονής Σινά, υπέρ διαφόρων και πολλών προσφυγικών παραπηγμάτων, υπέρ αναπήρων οπλιτών, υπέρ αστικής εγκαταστάσεως προσφύγων, υπέρ δημοσίων κλητήρων, υπέρ άλλης εγκαταστάσεως προσφύγων Αμπελοκήπων, υπέρ Συνεταιρισμού Εστία, προσφύγων συνοικίας Σπιτάκι Παγκρατίου, προσφύγων Βύρωνος, Συνεταιρισμού Μουδανιστών, προσφύγων Ιλισσού, θέσης Αγά Βρύση, Ασυρμάτου, θέσης Θών, απέναντι Ιλισσού, οδού Μεσογείων, όπισθεν εργοστασίου Πυρρή, ολόκληρο το κτήμα Γουδί, γωνία Αλεξάνδρας και Βασ. Σοφίας.

  Όλα αυτά τα ενδεικτικά αστικά κτήματα έχουν έκταση 1.119.464 τετρ. Μέτρα, 168.478 τετρ. πήχεις και 2.552.600 στρέμματα. Επίσης απαλλοτριώθηκαν η Βοαώνα, Βουρβάς, Πάτημα, Σκαραμαγκά, Μαγούλα Ελευσίνας και κτήμα Μονής Μετεώρων στα Τρίκαλα. Τέλος, μέχρι τα μέσα του 1951 απαλλοτριώθηκαν και 231 εκκλησιαστικά αγροτικά κτήματα χωρίς αποζημίωση.

  Ο κατάλογος αυτών είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. Τα κτήματα αυτά αρχίζουν από το Γουδί (2.694 στρ.) και φθάνουν παντού όπου υπάρχουν ελληνικές πόλεις και χωριά.

  Και απαλλοτριώθηκαν επίσης άλλα 30 κτήματα (κατάλογος επίσης υπάρχει) για τα οποία κατεβλήθησαν συμβολικά τιμήματα.

  Όλα αυτά έγιναν από το 1833 μέχρι το 1951. Από κει και πέρα έγιναν πολλές ακόμα απαλλοτριώσεις, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί και συγκεντρωθεί ακόμα πλήρη και αντικειμενικά στοιχεία.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ Misha 18/12/2010 12:27:46

   Αγαπητέ Μίσα, άφησε αυτό μακρόσυρτο τεριρέμ. Σου το έγραψα πιό πάνω απλά:

   Μόνο για την μισθοδοσία ιερέων και αρχιερέων η εκκλησία εισέπραξε το 2010 μέσω κρατικού προϋπολογισμού άνω των 232 εκ ευρω. (κωδικοί 0371, 2892).

   • Misha avatar
    Misha @ Professor Moriarty 18/12/2010 16:29:43

    Και σου απαντησα.
    Ξανά, μηπως και καταλάβεις επιτέλους.
    Με την από 18/9/1952 "Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων", η Εκκλησία της Ελλάδος υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στο Κράτος το 80% της καλλιεργίσιμης αγροτικής περιουσίας της με αντάλλαγμα να λάβει κάποια αστικά ακίνητα και 45.000.000 δραχμές νέας (τότε) εκδόσεως. Στη σύμβαση του 1952 περιέχεται η διακήρυξη του κράτους ότι η απαλλοτρίωση αυτή είναι η τελευταία και δεν πρόκειται να υπάρξει νεότερη στο μέλλον, ενώ υπάρχει και η δέσμευση ότι η Πολιτεία θα παρέχει κάθε αναγκαία υποστήριξη (υλική και τεχνική), ώστε η Εκκλησία να μπορέσει να αξιοποιήσει την εναπομείνασα περιουσία της. Στην ίδια σύμβαση καθιερώθηκε και η "μισθοδοσία" των κληρικών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό - του δε Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών από το έτος 1980 - ως υποχρέωσις του Κράτους έναντι των μεγάλων παραχωρήσεων γης στις οποίες είχε προβεί η Εκκλησία της Ελλάδος κατά την δεκαετία 1922-32. Δηλαδή, επειδή το Κράτος αδυνατούσε να καταβάλει οποιοδήποτε αντίτιμο - όπως προέβλεπε ο νόμος του 1932 - συνεφωνήθη να μισθοδοτούνται επ' άπειρον οι κληρικοί και το Κράτος δεσμεύθηκε επ' αυτού.

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Misha 18/12/2010 18:33:41

     Είναι τουλάχιστον αστεία αυτά που λες. Μόνο ανοϊκές γιαγιάδες μπορείς να πείσεις. Με τόσα δις που έχει καταβάλει μέχρι τώρα το κράτος έχει υπερκαλύψει το κόστος των όποιων εκτάσεων και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο στα οποία αναφέρεσαι. Ούτε ο χειρότερος τοκογλύφος δεν θα επικαλούνταν τέτοια επιχειρήματα. Και αμφισβητώ και την ακρίβεια των στοιχείων, αλλά δεν θα αφιερώσω άλλο χρόνο. Ο νοών νοείτω.

     • Misha avatar
      Misha @ Professor Moriarty 18/12/2010 18:54:02

      Σου γράφω τα όσα προβλέπει ο νομος.
      Εάν και όταν ο νομος αλλάξει και ξεκινησει το γαϊτανάκι των δικαστικών αποζημιωσεων με πρώτη διεκδικηση τα ήδη επιδικάσθέντα 9 δις ευρω , θα δουμε πόσα απίδια χωρά ο σακκος του Τσολάκογλου.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Misha 18/12/2010 19:20:26

      Προσπαθώ να σε προφυλάξω γιατί λες ανακρίβειες και θα εκτεθείς πάλι. Δεν είναι αυτός ο νόμος περί μισθοδοσίας ιερωμένων, αλλά ο 536/1945.

      Δεν υπάρχει καμιά συναλλαγή με ακίνητη περιουσία, αλλά φορολόγηση αρχικά 25% που αργότερα έγινε 35% επί των εσόδων των ενοριακών ναών. Η φορολόγηση αυτή καταργήθηκε πρόσφατα. Εκτός αυτού όλα αυτά τα χρόνια που φορολογούνταν δινόταν πλασματικά στοιχεία από τις ενορίες.

      Δεν τίθεται κανένα θέμα αποζημιώσεων. Αλλά το ξαναλέω, πριν μπούμε σε συζήτηση σε νομική βάση, το επιχείρημά σου στερείται τελείως ηθικής βάσεως, σε βαθμό που και ο πιό πωρωμένος τοκογλύφος θα δίσταζε να το επικαλεσθεί. Και είναι και τυπικά ανυπόστατο.

     • Misha avatar
      Misha @ Professor Moriarty 19/12/2010 00:14:57

      Εσκεμμένα εσφαλμένη πληροφόρηση μεταφέρεις Προφ.Τα κειμενα υπάρχουν και ειναι διαθέσιμα σε όλους πλεον. Όπως επισης και οι αποφάσεις για τα επιδικασμένα 3 τρις ευρω.

     • Misha avatar
      Misha @ Professor Moriarty 19/12/2010 00:16:13

      3 τρις δραχμές, 9 δις ευρω, επιδικασμένες αποζημιωσεις σε πέντε μοναστηρια μετά τον νόμο Τριτση.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 19/12/2010 00:40:45

      Είσαι απολύτως εκτός θέματος, ίσως και εκτός εαυτού. Μιλάμε εδώ και ένα 24ωρο για τον νόμο περί μισθοδοσίας ιερέων και τα 232 εκατομ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010.

      Ήδη συνελήφθης διαδίδων μυθεύματα δις. "Χρη σιγάν ή κρείσσονα σιγής λέγειν." (ο "ειδωλολάτρης" Πυθαγόρας το είπε αυτό, οπότε μπορείς να αρχίσεις τα απεταξάμην).

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 19/12/2010 01:27:42

      ΥΓ. Όταν είπα κάπου ότι προσπαθώ να σε προφυλάξω το εννοώ. Διότι αν συνεχίσεις να με τσιγκλάς, θα σου πω τι ακριβώς είναι αυτά που λες "αποζημιώσεις". Περιμένω να το βρείς μόνος σου και να κόψεις αυτό το αστείο.

     • Misha avatar
      Misha @ Professor Moriarty 19/12/2010 10:38:19

      Μυθεύματα είναι η δική σου νεοταξική προπαγάνδα.
      «Η μισθοδοσία του κλήρου δεν θεμελιώνεται στο άρθρο 3 του Συντάγματος αλλά στη συμφωνία Κράτους και Εκκλησίας του 1952 περί εκκλησιαστικής περιουσίας. »
      γράφει ο συνταγματολόγος και υπουργός Βενιζέλος .

      Την προστασία κρατησε την για σένα.Θα σου χρειαστει τις μέρες που έρχονται.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Professor Moriarty 19/12/2010 11:10:15

      Misha όντως η μισθοδοσία των κληρικών από το κράτος συνεφωνήθη με την "Σύμβαση περί εξαγοράς υπό του Δημοσίου κτημάτων της Εκκλησίας προς αποκατάστασιν ακτημόνων γεωργικών κτηνοτρόφων",της 18/9/1952, για απαλλοτριώσεις γαιών κατά τις δεκαετίες του '20,'30.

      Το ζήτημα είναι όμως από που και ως που ένας πνευματικός υποτίθεται οργανισμός, όπως η Εκκλησία, βρέθηκε να κατέχει εκατομμύρια στρέμματα γης και μάλιστα βγαίνοντας από 400 χρόνια τουρκοκρατίας, για ένα απαλλοτριωθέν μέρος της οποίας πρέπει ο ελληνικός λαός να την πληρώνει ΕΠ ΑΠΕΙΡΟΝ από τους φόρους του.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Professor Moriarty 19/12/2010 11:50:16

      Δεν πληρώνεις επ άπειρον τους μαυρογιαλούρους και μάλιστα πολλαπλασιως;
      Τους πληρωνεις για να σε κλεβουν και να σε πτωχευουν!!!
      Η στοχευση κατά της εκκλησίας είναι συνέχει α της προστυχης σαλαμοποιησης διαφόρων κοινωνικών ομάδων με σκοπό τη δημιουργια του νομου της ζουγκλας.
      Κάποιοι «προοδευτικοί» της κακιάς ωρας που λένε απολύστε τους Δ.Υ για να σωθεί η χωρα , αντιπαραγωγικούς τους πιλοτους, και καταστροφείς τους απεργούς που κλεινουν δρομους , έπιασαν τωρα το τροπάριο κατά της Εκκλησίας και των παπάδων.
      Δεν το βλέπεις το business plan? Mπαμ κάνει από χιλιομετρα και σκοπος του είναι ο κοινωνικός καννιβαλισμός

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 19/12/2010 12:34:45

      Α, τώρα ξέχασες τις περίφημες «αποζημιώσεις»; Ή κατάλαβες επί τέλους ότι είναι αποτιμήσεις της περιουσίας των μοναστηριών;; Άρα είναι επιχείρημα υπερ μεγαλύτερης φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας; Καλύτερα να μη ζεις με ψέματα. Στον κωδικό του προϋπολογισμού για το κονδύλι που καταβάλλεται για την μισθοδοσία των παπάδων αναγράφεται ο νόμος βάσει του οποίου πληρώνεται το ποσόν. Και είναι ο 536/1945. Το τι προέβλεπε αυτός ο νόμος και πώς εφαρμόστηκε σου το είπα. Τα άλλα είναι αναπαραγωγή λούμπεν προπαγάνδας που απευθύνεται σε ανοϊκές γριές. Πάψε να είσαι νεροκουβαλητής βολεμένων ρασοφόρων (εκτός κια αν είσαι ένας από εκείνους), άρχισε να χρησιμοποιείς τον εγκέφαλό σου πριν αυτός ατροφήσει.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Professor Moriarty 19/12/2010 12:43:38

      Προφ

      Η μισθοδοσία των κληρικών είναι ανταποδοτική στην απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
      Πάει και τελείωσε, αυτο είναι γεγονός καταγεγραμμένο. Για την νομολογία τα παράπονα σου στον συνταγματολόγο και υπουργό Βενιζέλο που αναφέρει τα σχετικά.

      Οι αποζημιωσεις προς τα μοναστηρια είναι άλλη υπόθεση.Δεν φορολογούνται εκτάσεις που δεν παράγουν κάτι. Όταν όμως απαλλοτριωνονται παράνομα, τότε διεκδικούνται και κερδιζονται αποζημιωσεις όπως και συνέβη.


      Οι «ανοϊκές» γιαγιούλες κρατησαν αυτό τον τόπο ζωντανό , είτε ως Μανιάτισσες με τα δρεπάνια είτε ως γυναικες της Πίνδου. Οι μητραλοίες αποφοιτοι των μεγάλων πανεπιστημίων μάς εφεραν το ΔΝΤ .

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 19/12/2010 13:20:58

      Αν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα, τότε δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σε βοηθήσει. Εγώ σου έδειξα την πραγματικότητα: τον προϋπολογισμό και τον νόμο βάσει του οποίου πληρώνονται οι παπάδες. Αυτό είναι έγκυρη πληροφόρηση. Όχι το παλιό άρθρο της Εστίας που είναι αφισοκολλημένο σε διάφορα λούμπεν παραορθόδοξα μπλογκς.

      Και το ανέκδοτο των "αποζημιώσεων" που ήταν αποτιμήσεις υπέρογκης μοναστηριακής περιουσίας.

      Εγώ έχω μάθει να ανατρέχω στις πηγές.

      Εσύ μπορείς να συνεχίσεις να ζεις με τις φαντασιώσεις σου.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Misha 19/12/2010 16:02:48

      Δεν αναφέρθηκα σε κανένα άρθρο της Εστίας.
      Αναφερθηκα σε επιστημονική τοποθέτηση του συνταγματολογου και υπουργού Ε.Βενιζέλου.
      Οι αποζημιώσεις είναι επίσης καταγεγραμμένες στα κιτάπια του Ευρωπαϊκού Δικαστηριου.
      Όταν αποφασισεις να αποβάλλεις τον αντιχριστιανικό φανατισμό , βάλε κατω τα δεδομένα και κρίνε.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Professor Moriarty 19/12/2010 11:19:59

      Aυτο ειναι ευκολο να το καταλαβει κανεις.Ολοι οι χριστιανοι επι Οθωμανων που δεν ηθελαν να καταληξει η περιουσια τους στο οθωμανικο κρατος την αφηναν στην Εκκλησια και στα μοναστηρια.

 49. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/12/2010 11:38:56

  Και ενόσω οι Έλληνες πλακώνονται μεταξύ τους για την εκκλησία και για τη μάνα που τους γέννησε, οι λαθρομετανάστες καίνε την Πάτρα στις μεταξύ τους συμπλοκές, που δεν έχουν σκοπό την ένταξή τους, όπως μανιωδώς προπαγανδίζουν οι άρρωστοι κυβερνητικοί, αλλά τον έλεγχο των μαφιόζικων δραστηριοτήτων στο λιμάνι της Πάτρας.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ αλλενάκι 18/12/2010 12:38:43

   Μπράβο ρε αλλενάκι + 1000

   Χάνουμε την πατρίδα μας και για μερικούς το κυρίαρχο είναι να εκδηλωθεί το μίσος προς την εκκλησία.
   Η οποία έχει τόσο ποσοστό διαφθοράς όσο κάθε άλλος θεσμός στην κοινωνία. "Εκκλησία" δεν είναι το παπαδαριό, είναι η συνέλευση.
   Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα από τα συστατικά στοιχεία της ελληνικότητας τους τελευταίους 15 αιώνες.
   Και διαδραμάτισε πολλές φορές ρόλο στην επιβίωση του ελληνισμού.

   Μπορείς να διαφωνείς, να μην πιστεύεις ή να απέχεις. Και γνωρίζω πολλούς αντικληρικούς εκκλησιαζόμενους.
   Αλλά το να επιζητείς την κατεδάφισή της, ιδίως σήμερα που βάλλεται ό,τι εθνικό, σε τοποθετεί στην κλίμακα της χαμέρπειας.
   Ιδίως αν η πολιτική σου προέλευση είναι το ΚΚΕ, μια θρησκεία με πολύ στυγνότερους παπάδες και έναν ναό περιτειχισμένο με κάγκελα 5 μέτρων.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Προφήτης 18/12/2010 14:20:37

    O πόλεμος που δεχόμαστε ως Έλληνες μας συσπειρώνει περισσότερο κοντά στην Εκκλησία.

    Η κατάσταση μοιάζει λίγο πριν τη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας,
    η οποία σημειωτέον χρειάστηκε 20 χρόνια για να φτάσει στην Κήρυξη της Επανάστασης.

    Εμείς δεν έχουμε τόσο καιρό μπροστά μας Προφήτη.

    • Misha avatar
     Misha @ αλλενάκι 18/12/2010 16:31:38

     ++++

     Mαζί σου Αλλενάκι , με την υποσημείωση πως τους μετανάστες στην Πάτρα τους κρατα η επαισχυντη ευρωσυνθηκη του Δουβλίνο 2.

  • Professor Moriarty avatar
   Professor Moriarty @ αλλενάκι 18/12/2010 14:50:28

   Και περιμένετε από βολεμένους ρασοφόρους να πολεμήσουν τους φανερούς ή τους λαθραίους εισβολείς στα σύνορα, ή στην Πάτρα; Αυτοί μόνο για τα προνόμιά τους έδειξαν ότι ξέρουν να "πολεμούν". Αν αύριο οι Πακιστανοί προσηλυτιζόταν στο ορθόδοξο δόγμα, υποθέτω ότι δεν θα είχε καμιά αντίρρηση η επίσημη εκκλησία να αποικίσουν, όχι μόνο τον Άγιο Παντελεήμονα, αλλά και την μισή Ελλάδα. Άσε που και μουσουλμάνοι όντες, ευλογήθηκαν εμμέσως από τον αρχιεράρχη μέσω Νταλάρα...

   • Misha avatar
    Misha @ Professor Moriarty 18/12/2010 16:39:06

    Ναι γιατι καταγόμαστε από την Ρωμανία και θεωρουμε τον εθνοφυλετισμό αρρωστια. Του τελευταίου μας αυτοκράτορα η μάνα ηταν Σερβα, στις εκκλησιες μας έχουμε εικόνες και μαύρων και κίτρινων και ερυθρόδερμων αγίων.
    Το συνδετικό στοιχείο του γένους μας δεν ήταν το DNA αλλά η πιστη στην Αγια Τριαδα όπως δειχνουν και όλα τα μετεπαναστατικά συντάγματα.

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Misha 18/12/2010 19:00:04

     Μάλιστα! Δεν θα είχες αντίρρηση αν εγκαθίσταντο στην χώρα μας 1 εκατομμύριο Νιγηριανοί και 2 εκατομμύρια Πακιστανοί, αρκεί να ήταν νεοπροσήλυτοι. Και να φιλούσαν το χέρι του αρχιεπισκόπου. Τελικά αποκάλυψες απερίφραστα ότι ο μόνος πατριωτισμός που διαθέτεις είναι ο θρηκευτικός.

     Και μερικά εκατομμύρια Ιταλών και Γερμανών εδώ και αιώνες πιστεύουν στην αγία τριάδα αλλά αυτοί δεν ανήκουν στο γένος μας; (σύμφωνα με το σύνταγμα!!). Αλλά υποθέτω ότι δεν σου αρέσει το DNA τους....

     • Misha avatar
      Misha @ Professor Moriarty 18/12/2010 20:28:55

      Το δόγμα του αποικιοκρατικού παπισμού με ενοχλεί , όχι το DNA τους , αν και αυτό μπορεί και να έχει ποτιστεί από το αίμα που έχουν πιεί οι Σταυροφόροι.

      Για το άλλο που λές ισχυει το «συναμφοτερον» που λέει κι ο Ζουράρις.

      Αν διαβάσεις τον Θούρειο του Ρηγα θα καταλάβεις τι εννοώ.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Misha 18/12/2010 20:56:52

      Πώς δεν κατάλαβα. Κατάααλαβα! Και πιστεύω ότι κατάλαβαν και οι αναγνώστες των σχολίων, όσοι έχουν τουλάχιστον διψήφιο IQ.

      Κοίταξε Μίσα, αν όντως αυτά που λες τα πιστεύεις και δεν υπερβάλλεις, τότε θα σου πρότεινα να προσχωρήσεις αμέσως στην Χεζμπολλάχ. Νομίζω ότι θα σε κάλυπτε ιδεολογικά περισσότερο από την ορθόδοξη εκκλησία της Ελλάδος.

     • Misha avatar
      Misha @ Professor Moriarty 18/12/2010 21:08:22

      Κριμα έκλεισε ο Δαυλος , όμως ευτυχώς υπάρχει ακόμα ο Ρασσιάς και ο Μπεξης και προμηθεύουν τους εκλεκτούς με το πολυτιμο ιχωρ των ολυμπίων.

     • Professor Moriarty avatar
      Professor Moriarty @ Professor Moriarty 18/12/2010 21:23:55

      Δεν τους γνωρίζω τους κυρίους.

     • Kasut avatar
      Kasut @ Professor Moriarty 18/12/2010 21:29:26

      Ο Μπεξης εκανε εκπομπη με τον Μπουμπουκο στο Bluesky πριν πολλα χρονια. Μετα ο Αδωνις εγινε χριστιανος και το διελυσαν.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Professor Moriarty 18/12/2010 22:02:20

    Αν αύριο οι Πακιστανοί τής Ελλάδας γίνονταν Ορθόδοξοι, σε δέκα χρόνια θα γίνονταν και Έλληνες. Μακάρι να γινόταν αυτό που λες.

    • Professor Moriarty avatar
     Professor Moriarty @ Στέργιος 19/12/2010 00:05:48

     Άλλη φορά να προειδοποιείς γι αυτά που γράφεις, γιατί παρά λίγο από τα γέλια να μου βγεί το beaujolais από την μύτη.

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ Professor Moriarty 19/12/2010 01:30:47

      Κι εμένα το κιάντι...

 50. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 18/12/2010 11:48:35

  http://bostopel.blogspot.com/2010/12/blog-post_15.html Λιτανεία του ΠαπαΓκαπόν

 51. Προφήτης avatar
  Προφήτης 18/12/2010 12:21:34

  Μαστουρωμένοι πασοκτζήδες περιφέρονται στα μπλογκς επευφημώντας το βαποράκι τους, τον φαλακρό μαραθωνοδρόμο που πλήρωσε 700 € για κούρεμα !

  • man8os avatar
   man8os @ Προφήτης 18/12/2010 14:00:31

   στο μουστακι

 52. οκτωβριος avatar
  οκτωβριος 18/12/2010 14:00:53

  @tiramola
  Ομολογουμένως παραμένει χωρίς εξήγηση πως ο Καραμανλής αποφάσισε μια πολιτική ευθείας και κατά μέτωπον απαγκίστρωσης από την επίσημη ηγέτιδα δύναμη του μορφώματος φεουδαρχικού τύπου στο οποίο μας έλαχε να ζούμε, Με ποιές εγγυήσεις δηλαδή, προχώρησε στις γνωστές κινήσεις (εθνικά περήφανες είναι η αλήθεια) στην εξωτερική πολιτική. Και κυρίως με ποιό ανθρώπινο δυναμικό να τον πλαισιώνει και να τον στηρίζει.. Πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος έχοντας επίγνωση αυτού του δυναμικού τους αποκαλούσε δικαίως ,''Τα βόδια της Ρηγίλλης''...

 53. Κάποιος avatar
  Κάποιος 18/12/2010 15:53:03

  Είναι εντυπωσιακό πάντως με πόση θέρμη υπερασπίζονται κάποιοι το δικαίωμα της εκκλησίας να πληρώνει λιγότερους φόρους και να χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος με 6.200.000 € για μισθοδοσία αρχιερέων και ιεροκηρύκων και 226.000.000 € για επιχορήγηση στον εκτός προϋπολογισμού λογαριασμό της ληψοδοσίας του δημοσίου ταμείου “Κεφάλαιο προς πληρωμή μισθού εφημεριακού κλήρου”, ενώ παράλληλα εξαπολύουν μύδρους κατά των μισθών των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και στο δημόσιο.
  Είναι εντυπωσιακό επίσης πως κατακεραυνώνουν τα φακελάκια στις υπηρεσίες του δημοσίου, ενώ αποδέχονται ως βοήθημα τα αντίστοιχα χαρτζιλίκια σε ιερείς για βαφτίσια,γάμους,αγιασμούς, τρισάγια κτλ.

  Επίσης σε πολλούς εθνικιστές διαφεύγει το γεγονός ότι η εκκλησία ανέκαθεν καθόριζε το ποίμνιο της όχι με βάση την εθνολογική του σύσταση αλλά την θρησκευτική του πίστη.
  Δηλαδή ο έλληνας άθεος αριστερός ήταν εχθρός της πατρίδας και της εκκλησίας και έπρεπε να εξοβελιστεί, ενώ ο αλβανός, ρουμάνος, βούλγαρος, σέρβος, σκοπιανός, που ασπάζονταν την Ορθοδοξία και ως εκ τούτου την πνευματική , κοινωνική και πολιτική επιρροή της ιεραρχίας της, λογίζονταν ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας.
  Εγώ δεν θα κρίνω την ορθότητα ή μη της στάσης της, αλλά την ανακολουθία της σκέψης αυτών που από την μία μιλούν για καθαρά εθνικά κράτη και ταυτόχρονα παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι των αρχών της Ορθοδοξίας.
  Επίσης πως ταυτίζεται η δημοκρατική σκέψη και η έννοια της λαικής κυριαρχίας με την αποδοχή εγκυρότητας ρωμαικών αυτοκρατορικών χρυσόβουλων και σουλτανικών προνομίων υπέρ της εκκλησίας για την οποία πρέπει ο ελληνικός λαός να την ξεπληρώνει ΕΠ ΑΠΕΙΡΟΝ με την φορολογία του ως αντάλλαγμα για τις απαλλοτριώσεις γης που έγιναν τις δεκαετίες του 20 και του 30.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Κάποιος 18/12/2010 15:59:58

   Φταίει το πολύ κατηχητικό σε μικρή ηλικία. Χαζεύει το μυαλό.

  • Misha avatar
   Misha @ Κάποιος 18/12/2010 16:45:13

   Καποιε

   Γινεσαι τουρκος διάκο μου, την πιστη σου να αφησεις , να προσκυνησεις το τζαμι την εκκλησιά να αφησεις;

   Αυτά ήταν τα κριτηρια του έλληνα-ρωμιού.
   Τα ιδια λέει και ο Κολοκοτρωνης στον λόγο στην Πνυκα.
   Δεν ειμαστε ουτε ρατσιστές , ούτε χρυσαυγίτες.
   Όταν ζητάμε εθνικό κράτος , δε μιλάμε με κριτήρια DNA.
   Για μένα πχ ο νιγηριανός Σαμ Τσέκουας είναι πιο έλληνας από πολλούς και από εμένα τον ίδιο ίσως

   h--p://misha.pblogs.gr/2010/01/o-nighrianos-presbefths-toy-ellhnismoy.html

   • EtsiMareSei avatar
    EtsiMareSei @ Misha 18/12/2010 18:40:39

    O κάθε νιγηριανός είναι αφρικανός πάνω απ'όλα 100% που απλά θα ζήσει σε κάποια χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση θα εργαστεί,θα φορολογηθεί και θα πάρει την υπηκοότητα σε βάθος χρόνου,αφού το παλέψει και ίσως τελικά να αισθανθεί έλληνας, γάλλος ,πορτογάλος στον τρόπο σκέψης του μετά απο πολλές δεκαετίες.
    Τα παιδιά του όμως,αφού έχουν γεννηθεί μεγαλώσει,αργότερα εργαστεί και βιώσει τον τρόπο ζωής και νοοτροπίας της συγκεκριμένης χώρας δεν θα΄χουν κανένα πρόβλημα να αισθάνονται αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας τα ίδια, αφού ανατράφηκαν ίσως και απο πολύ νωρίς ακόμα,στο να νιώθουν έλληνες,γάλλοι ,πορτογάλοι.
    Εσύ πώς το φαντάζεσαι δηλαδή ακριβώς?
    Να βαφτίσουμε τον κάθε νιγηριανό χριστιανό ώστε να γίνει και έλληνας ως δια μαγείας,να μη χρονοτριβούμε κιόλας?Ταχυδακτυλουργοί είμαστε?

    Τέλος είναι εντελώς ατυχές το παράδειγμά σου να συγκρίνεις την εποχή του Κολοκοτρώνη με τη σημερινή για να αποφασίσεις ποιον και με ποιες συνοπτικές διαδικασίες θα χαρακτηρίσεις ως έλληνα..Οτι λάμπει δεν είναι χρυσός!

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Κάποιος 18/12/2010 18:47:10

   Ίσως βοηθήσει λίγο το ακόλουθο άρθρο για την ιστορία μισθοδοσίας του κλήρου. http://www.egolpion.com/mis8oi_ierewn.el.aspx
   Όσο για τη στάση μας έναντι των αλλοδαπών ορθοδόξων, το μόνο μου σχόλιο είναι να εξομολογηθώ τη χαρά μου όταν γνώρισα χριστιανούς ορθοδόξους σε ασιατική χώρα και με δέχτηκαν σαν αδερφό τους, στη διάρκεια μεγάλου ταξιδιού μου. Κι επίσης την ευχαρίστηση μου μαθαίνοντας ότι και Τούρκοι ακόμη, στη γείτονα χώρα, βαφτίστηκαν ορθόδοξοι χριστιανοί κάτω από ευλόγως δύσκολες συνθήκες.

   Νομίζω πάντως ότι το κεντρικό ζήτημα του άρθρου είναι η παρέμβαση της Ι.Συνόδου για την μεγάλη κρίση που διέρχεται ο τόπος μας. Ε, λοιπόν, άργησε πολύ να μιλήσει, κάτι που και δικαιούται και υποχρεούται να κάνει. Είναι χρέος προς το ποίμνιο της..

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Κάποιος 18/12/2010 20:19:43

   Οι αριστεροι σε ορθοδοξες χωρες αν και αθεοι μετεχουν ενος κοινου πολιτισμου για να μην πω οτι και η αριστερα οπως την ξερουμε μοιαζει με υλιστικη μεταλλαξη της ορθοδοξιας.
   Το ισλαμ ειναι αλλος κοσμος και δεν αφομοιωνεται.Αν δεν το καταλαβαινουμε αυτο πεφτουμε εξω.Οσο για το ελληνικο εθνος ορισθηκε απο την επανασταση του 21 ως εξης : Ελληνες ειναι οι κατοικοι της Ελλαδος οι πιστευοντες εις Χριστον.
   Σημερα ειναι το ιδιο συν οι κατοικοι με προγονους που πιστευαν εις Χριστον και σημερα ειναι αθεοι.Πολυ απλο ειναι.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Κάποιος 18/12/2010 22:06:21

   Ξέρεις πού έχασες τη μπάλα;
   Στο "εθνικά καθαρά κράτη".

   Η Ορθοδοξία ενδιαφέρεται για ΕΘΝΙΚΟ κράτος, με εθνικό πολιτισμό και ταυτότητα.

   Για ΚΑΘΑΡΟ κράτος, με DNA απευθείας από την Ατλαντίδα, ενδιαφέρεστε εσείς οι ναζιστές αρχαιολάγνοι.

   Καταγωγές και "γνήσια αίματα" δεν έχουν καμμία σχέση με την Ορθοδοξία. Ο πολιτισμός, αυτός που δίνει νόημα στην ύπαρξη του ανθρώπου, δεν έχει σχέση με τα πεντιγκρί, λες κι άνθρωποι είναι σκύλοι.

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Στέργιος 18/12/2010 22:55:53

    Από που και ως που πέφτει λόγος στην εκκλησία τι κράτος και τι πολίτευμα θα έχουμε ;
    Τα χρόνια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, του μεσαίωνα, της τουρκοκρατίας και των πρώτων χρόνων της νεωτέρας ελλάδος που η εκκλησία έκανε απροκάλυπτα κουμάντο στην πολιτική και κοινωνική ζωή έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
    Αυτή η φρικαλέα μεταστοιχείωση του καθαρα πνευματικού λόγου του Ιησού που δίδασκε αγάπη και ειρήνη στο κοσμικό και εξουσιαστικό τερατούργημα ελέω θεού που διαμόρφωσε ο Κων/νος, ο Θεοδόσιος και οι διάδοχοι τους πρέπει κάποια στιγμή να λάβει τέλος.
    Ο Ιησούς ούτε μια στιγμή δεν ασχολήθηκε με το αν οι Ιουδαίοι ήταν υπό κατοχή, ποιος ήταν καίσαρας και ύπατος ή αν το Λαικό Μέτωπο της Ιουδαίας (βλ.Life of Brian, lol) αντιπροσώπευε την λαική βούληση.
    Δεν θυμάμαι στα ευαγγέλια να αναφέρει κάποιος ευαγγελιστής ρήση του Ιησού ότι η Ιουδαία είναι χώρα υπό ρωμαική κατοχή και ότι ο Πιλάτος είναι εξαπτέρυγο της αυτοκρατορικής αυλής του Τιβέριου!

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Κάποιος 18/12/2010 23:01:39

     Εαν εννοεις οτι δεν πρεπει να εχει αποφασιστικο ρολο εχεις δικιο.
     Εαν εννοεις ομως οτι δεν πρεπει να εχει γνωμη ειναι λαθος.Μπορει να εχει γνωμη οπως γνωμη εχει η ΓΣΕΕ,ο ΣΕΒ,η Ενωση Ελληνων Λογοτεχνων και καθε διανοουμενος απο αυτους που μαζευονται καθε λιγο και λιγακι και βγαζουν τη διακηρυξη των 186 ή τη δηλωση των 250 κλπ για οποιδηποτε θεμα.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ψυχραιμια 18/12/2010 23:07:00

      Μα θέλεις να πεις ότι η Εκκλησία έχει περισσότερο δικαίωμα να έχει λόγο από τη Σώτη Τριανταφύλλου και τον Χρήστο Χωμενίδη; Είμαστε σοβαροί; Πού ζούμε; Στο Ιράν;
      Εδώ και χάρη κάνουμε στους χριστιανούς που τους αφήνουμε να έχουν εκκλησίες και να λειτουργούνται. Η Σώτη το έχει πει: Γκρεμίστε εκκλησίες στην Αθήνα για να φτιάξετε πάρκα. Η λύση έτοιμη για την αναβάθμιση του ιστορικού Κέντρου και των πέριξ περιοχών.
      Τα γκουλάγκ είναι η καλύτερη λύση για το πρόβλημα "χριστιανοί" και έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, αν και όχι με απόλυτη επιτυχία...Πάντα όμως υπάρχει μια δεύτερη ευκαιρία.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΒΙΣ 18/12/2010 23:38:03

      Ο Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε: «Γκρεμίστε τις εκκλησίες και φτιάξτε σχολεία».
      Αρα η Σώτη ήρθε τουλάχιστον δεύτερη και δεν πρωτοτύπησε.
      Πάντως δεν νομίζω να κινδυνεύουν πλέον οι χριστιανοί να γίνουν θέαμα στο Κολοσσαίο, ούτε πρόκειται να ξαναγυρίσουν στις κατακόμβες, αν γίνει πλήρης διαχωρισμός κράτους εκκλησίας και χαθεί ή ελαττωθεί ο κοσμικός της ρόλος.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Κάποιος 18/12/2010 23:57:36

      Κάποιος, είσαι ημιμαθής και το έχω διαπιστώσει επανειλημμένα αυτό. Εσκεμμενα ημιμαθής αριστερός. Πού το είπε ο Κοσμάς αυτό; Αναφέρεσαι στη μία και μοναδική περίπτωση της Χειμάρρας, όπου φημολογείται ότι το είπε και όπου οι αγράμματοι κάτοικοι σφάζοντας για τα όρια των ενοριών; Διότι για πουθενά αλλού δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Αν μου το βρεις, θα σου πω μπράβο, διαφορετικά ισχύει αυτό που είπα στην αρχή του σχολίου μου για εσένα.
      Ξέρεις κάτι τελικά; Εσείς οι κομμουνιστές έχετε τόσα πολλά εγκλήματα κάνει κατά των χριστιανών, κατά απλών αθώων ανθρώπων, χωρίς να ζητήσετε ούτε μία συγγνώμη, που θα έπρεπε τουλάχιστον να είχατε λίγη τσίπα.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 19/12/2010 00:39:32

      Πάπυρος Larousse Britannica,λήμμα: Κοσμάς ο Αιτωλός

      Αναφέρεται στην περίπτωση της Χειμάρρας, όταν οι κάτοικοι του είπαν πως δεν είχαν σχολεία επειδή δεν είχαν χρήματα για να τα χτίσουν.

      Aποφάσισε τελικά τι είμαι, αριστερός, κομμουνιστής,μαρξιστής, σταλινικός ή αναρχοκομμουνιστής ;

     • Μisha avatar
      Μisha @ Κάποιος 19/12/2010 11:08:53

      Κάποιε

      Οι χριστιανοί είναι η σκληροτερα διωκόμενη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο.Συνεχεις σφαγές τα τελευταια εκατο χρόνια.

      Φιλικά σου προτείνω:
      το βιβλίο του διευθυντη των μπαλετων Μπολσόι Γεωργίου Ανσίμωφ «εχθρος του λαού» και την ταινία που παιζεται και στην Αθηνα αυτο τον καιρό «Ενώπιον Θεού και ανθρώπων » (Des Dieux Et Des Hommes).

      Αν ξεκολλήσετε (αλά Κανέλλη) από τις αντιχριστιανικές εμμονές σας , θα βρουμε πολλούς κοινούς τόπους.Αν όμως αναπαράγετε τα θεωρήματα της κυρα Σωτης και του Βαλλιανάτου, πάμε για κρας τεστ.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 19/12/2010 11:28:23

      Μisha η Κανέλλη δηλώνει ορθόδοξη χριστιανή παρότι κομμουνίστρια.

      Οσον αφορά τις διώξεις χριστιανών και ειδικά κληρικών στον ελλαδικό χώρο έχουν σταματήσει τουλάχιστον από το 330μΧ επί Μ.Κωνσταντίνου.
      Ακόμα και ο Μωάμεθ ο Β μετά την Αλωση όρισε τον Σχολάριο, οικουμενικό πατριάρχη, επικεφαλής του millet των ορθοδόξων που αποτελούσε νομικά κατοχυρωμένη διοικητική μονάδα μέσα στο οθωμανικό κράτος.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Κάποιος 19/12/2010 11:44:10

      Θα αστειεύεσαι μάλλον.
      Εχουμε χιλιάδες μαρτυρων και επί Ιουλιανού του Παραβάτη και επι εικονομάχων και επί Σταυροφόρων και επί τουρκοκρατίας μέχρι τον Χρυσόστομο Σμύρνης , τον ιερομάρτυρα Φιλούμενο που σφαχτηκε από σιωνιστές το 1979 και τον ιερέα Δανιήλ Σισόεφ που εκτελέστηκε περσυ τετοιες μέρες στην εκκλησία του στη Μόσχα από φανατικό ισλαμιστή.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 19/12/2010 12:22:14

      Μisha πότε πρόλαβε και έσφαξε χιλιάδες χριστιανούς ο Ιουλιανός στα 2 χρόνια που βασίλευσε και σε ποια ιστορική πηγή το έχεις δει αυτό γραμμένο ;
      Ο Ιουλιανός ήταν πραγματικός φιλλέλην και ένας από τους ικανότερους αυτοκράτορες στα χρόνια που τον άφησαν να κυβερνήσει.
      Μάλλον τον μπερδεύεις με φανατικούς χασάπηδες αυτοκράτορες τύπου Θεοδοσίου.
      Οσον αφορά την εικονομαχία, τις σταυροφορίες κτλ χριστιανοί ήταν που έσφαζαν άλλους χριστιανούς εφαρμόζοντας προφανώς στους ομόδοξους αδελφούς τους το κήρυγμα της αγάπης.
      Οσον αφορά μεμονωμένες σφαγές και διώξεις, όλες οι θρησκείες έχουν θύματα στην βαλκανική χερσόνησο.
      Μήπως χριστιανοί δεν έσφαζαν μουσουλμάνους, βογόμιλους και λοιπoύς αλλόθρησκους ;

     • Μisha avatar
      Μisha @ Κάποιος 19/12/2010 12:35:46

      Για τον Ιουλιανό
      h--p://www.oodegr.com/neopaganismos/filosofoi/biblio_ioulianos/4.htm#2.

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Κάποιος 19/12/2010 12:51:18

      Ελεος Misha!
      Aκόμα και στο λινκ που μου έδωσες δεν αναφέρονται χιλιάδες μαρτύρων.
      Να μην σχολιάσω τις πηγές του τύπου "Ο Ιωάννης Νικίου γράφει ότι ο Ιουλιανός έχυσε το αίμα πολλών χριστιανών, και επί των ημερών του καταδικάσθηκαν σε θάνατο πολλοί πιστοί.", ο οποίος έγραψε το "χρονικό" του 3 αιώνες περιπου μετά τον Ιουλιανό και που ήταν φανατικός χριστιανός.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ΒΙΣ 19/12/2010 09:47:03

      Για την περιπτωση της Χειμάρρας το έγραψα ο ίδιος πιο πάνω. Υπάρχει αυτή η παράδοση, για τον συγκεκριμένο λόγο. Και στη θέση των πολλών εκκλησιών έφτιαξαν τη σημερινή εκκλησία των Αγίων Πάντων, με παρότρυνση του Κοσμά, κατά την ίδια παράδοση.
      Τις "Διδαχές" του Κοσμά τις έχεις διαβάσει, που είναι αυθεντικά κείμενα; Εχεις δει σε τί είδους παιδεία αναφέρεται; Θα ανατρίχιαζες...
      Το χειρότερο είναι που εγκρίνεις την ολοκληρωτική αντίληψη της Σώτης Τριανταφύλλου. Νομίζω αυτή η αντίληψη ταιριάζει σε πολλούς ομοϊδεάτες σου, οπότε είναι θετικό ότι ενίοτε ξεμπροστιάζεστε ανοιχτά για το τι είδους κοινωνία θέλετε...

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΒΙΣ 19/12/2010 12:40:44

      Πάντως μου έχει διαφύγει η δήλωση της Σώτης που αναφέρεις.
      Αν έχεις κάποιο link δώστο για να ξέρουμε και για τι μιλάμε, γιατί δύσκολα μπορώ να την φανταστώ σε ρόλο Διοκλητινιανού.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ ΒΙΣ 19/12/2010 18:20:53

      Το είχα διαβάσει σε κείμενό της στο "Βήμα της Κυριακής", αν θυμάμαι καλά, πριν από μερικούς μήνες. Και το έλεγε επί λέξει. Τώρα βέβαια η Σώτη εξεπλάγη δυσάρεστα με τις δημόσιες προσευχές των μουσουλμάνων και έγραψε σχετικό κείμενο, αλλά θα έπρεπε να ξέρει ότι η φύση απεχθάνεται τα κενά.

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ Κάποιος 19/12/2010 00:12:34

     o Θεάνθρωπος ήρθε για να αποκαλύψει στις διψασμένες μας ψυχές ότι η Βασιλεία του δεν είναι σε αυτόν τον κόσμο. Γι' αυτό και εμείς ελπίζουμε και δεν φοβόμαστε τους εφήμερους εξουσιαστές και τα ΔΝΤ. Αντίθετα, οι Φαρισαίοι ήταν που έλεγαν στον Πιλάτο ότι έτσι και δεν σταυρώσει τον Ιησού, δε θα λογιέται φίλος του Καίσαρα. Άρα οι εχθροί του Ιησού ήταν συμφεροντολόγοι και εθνικά ξεπουλημένοι κι ας παρίσταιναν τις κεφαλές του εβραϊκού λαού. Οποιαδήποτε ομοιότητα των Φαρισαίων με τους εντολοδόχους και συνεργάτες του ΔΝΤ στην Ελλάδα... δεν είναι τυχαία.

     Μια απάντηση παρακαλώ από κάποιον που δεν του αρέσει να μιλά η εκκλησία: Είμαστε ή δεν είμαστε υπό κατοχή; Αυτό είναι το ερώτημα εξ' αρχής

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΝΙΚΟΛΑΣ 19/12/2010 00:42:15

      Υπό κατοχή είμαστε από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους.Απλά η ηγεσία της εκκλησίας το ανακαλύπτει ή αντίστοιχα το θάβει, όποτε την βολεύει.

     • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
      ΝΙΚΟΛΑΣ @ Κάποιος 19/12/2010 00:52:32

      Τί προτείνεις για να βγούμε από την κατοχή;

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ ΝΙΚΟΛΑΣ 19/12/2010 01:01:46

      Σαν πρώτο βήμα σε ατομικό επίπεδο να σταματήσουμε να μασάμε ηθελημένα ή από άγνοια το κουτόχορτο που μας σερβίρουν πολιτικοί, θρησκευτικοί και κάθε είδους ηγέτες ή καθοδηγητές.
      Οταν συμβεί αυτό θα περάσουμε στην επόμενη φάση συλλογικής κινητοποίησης και οργάνωσης,η οποία μάλλον ,κάνοντας μια αισιόδοξη πρόβλεψη, θα αργήσει πολύ ή πιθανόν να μην έρθει και ποτέ.
      Δυστυχώς όσο κι αν φαίνεται παράλογο πολλοί προτιμούν την σιγουριά των δεσμών παρά την αβεβαιότητα της ελευθερίας.

     • Μisha avatar
      Μisha @ Κάποιος 19/12/2010 11:26:28

      Κάποιε,

      Ο πρώτος που ξεσήκωσε και μάλιστα σε ένοπλη εξέγερση τους ρωμιούς ενάντια στη βαυαροκρατία και το φράγκεμα ήταν ο όσιος Χριστοφόρος Παπουλάκος, τον οποίο κράτος και εκκλησιαστική διοίκηση ενέκλεισαν σε υγρό, υπόγειο κελλί μοναστηριού της Ανδρου μέχρι τον θάνατο του.
      «Σ αυτο τον τόπο όσοι αγαπανε τρωνε βρωμικο ψωμί».

     • Κάποιος avatar
      Κάποιος @ Μisha 19/12/2010 12:32:06

      Misha στο ξαναέγραψα.
      Οι εξαιρέσεις είναι αυτές που επιβεβαίωνουν τον κανόνα.
      Η ιεραρχία της εκκλησίας ανέκαθεν ήταν κολαούζος της εξουσίας, είτε ήταν ρωμαίοι αυτοκράτορες, είτε σουλτάνοι, είτε βασιλείς, είτε κατοχικές δυνάμεις, είτε δικτάτορες.
      Μην μπερδεύεις μέσα σε αυτούς απλούς κληρικούς που είναι εκτός του εκκλησιαστικού κυκλώματος που διοικεί.
      Το πρόβλημα δεν είναι οι απλοί παπάδες, ούτε οι πιστοί.

 54. ΤΕΤΗ avatar
  ΤΕΤΗ 18/12/2010 16:19:54

  ΡΕ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΔΙΑΒ ΟΛΟΣ ΝΑ ΕΒΓΑΖΕ ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ,ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ ΘΑ ΗΤΑΝΕ. ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΚΟΥΒΑΛΑΤΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΤΕ ΛΑΔΙ ΤΟΝ ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ. ? ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΤΙΜΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ,ΠΑΡΑ Η ΜΑΓΚΥ ,ΟΙ ΙΕΧΩΒΑΔΕΣ, ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ. -ΕΛΛΗΝΙΔΑ

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ΤΕΤΗ 18/12/2010 22:10:12

   Μα Τέτη, ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημα με τους ΠΑΣΟΚτσήδες. Υποστηρίζουν Ο,ΤΙ πει το ΠΑΣΟΚ. Αν αύριο ο ΓΑΠ αποφασίσει να απαγορεύσει τη χρήση των ελληνικών και να μας υποχρεώσει να μιλάμε όλοι σουηδικά, οι ΠΑΣΟΚτσήδες θα πάνε αγόγγυστα να γραφτούν στα φροντιστήρια σουηδικών και θα ποστάρουν εδώ μέσα για το πόσο ανώτερα είναι τα σουηδικά από την παλιά γλώσσα και ότι πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες.

 55. dimitris avatar
  dimitris 18/12/2010 19:15:11

  η εκκλησια μπορει να δωσει ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ βοηθεια στο κρατος για να ΑΠΑΛΑΓΟΥΜΕ απο μια κυβερνηση του " αποφασιζω και διαταζω " και να συνδραμει στο οικονομικο!

 56. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 18/12/2010 20:07:54

  Μία χώρα μπορεί να αφομοιώσει έναν ξένο πληθυσμό αν ισχύουν συγεκριμένες προϋποθέσεις:
  1. Ποιας καταγωγής (εννοώ πολιτισμικής παράδοσης) είναι ο συγκεκριμένος πληθυσμός. Οι Βαλκάνιοι γείτονες αφομοιώνονται πολύ εύκολα εδώ και υπάρχουν απτές αποδείξεις ανά τους αιώνες.
  Οι Τσιγγάνοι αποδείχτηκαν περισσότερο δυσαφομοίωτοι, αν και οι περισσότεροι από αυτούς είναι χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αλλά και εδώ παίζουν ρόλο άλλα κριτήρια.
  Οι μουσουλμάνοι δεν αφομοιώνονται. Εδώ δεν αφομοιώνονται οι μουσουλμάνοι της Θράκης, θα αφομοιωθούν οι Πακιστανοί και οι Μπαγκλαντεσιανοί; Υπάρχει η ευρωπαϊκή εμπειρία άλλωστε, δεν μας ζητά κανείς να εφεύρουμε τον τροχό. Φτάνει να μην είμαστε ιδεοληπτικοί.
  2. Εξαρτάται η αφομοίωση από τον αριθμό του ξένου πληθυσμού που εισρέει. Αν νομίζει κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να αφομοιώσει μαγικά 200 άτομα εισερχόμενα ανά μήνα από κάθε γωνιά του ισλαμικού κόσμου, μάλλον ψεύδεται συνειδητά για να υπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες, όπως οι διάφορες Πορτάλιου και Αλ Σάλεχ. Εκτός και αν πάσχει από νοητική στέρηση, οπότε είναι συγγνωστό.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ ΒΙΣ 18/12/2010 20:08:47

   Διόρθωση: 200 άτομα ημερησίως και όχι ανά μήνα οι εισερχόμενοι λαθρομετανάστες.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ ΒΙΣ 18/12/2010 20:10:21

    Καλά είμαστε σοβαροί, μιλάμε για αφομοιώσεις ακόμα;

    Αυτά ήταν last decade, όταν ο αριθμός ήταν ανεκτός για τα δεδομένα της Ελλάδας.

  • EtsiMareSei avatar
   EtsiMareSei @ ΒΙΣ 18/12/2010 21:51:23

   Καλά έκανες που έθιξες και το θέμα με τον αριθμό τον προς αφομείωση αλλοδαπών ,που είναι απαγορευτικός για μια χώρα σαν την δικιά μας να τα καταφέρει.
   Αυτό που ανέφερα όμως είναι το πόσο άτοπο είναι να συγκρίνουμε δυο τόσο διαφορετικές χρονικές περιόδους όπως του Κολοκοτρώνη με το σήμερα.
   Ακριβώς γατί τότε υπήρχε η αφομίωση λόγω χριστιανισμού Βαλκάνιων λαών όμως κυρίως.
   Τώρα για ποιά συνεισφορά μιλάμε απο τον χριστιανισμό,στην αφομείωση αμειγώς μουσουλμανικών πλυθησμών? Δηλαδή έτσι θα θεωρήσουν τελικά τον εαυτό τους μέρος ενός έθνους του ελληνικού ας πούμε?
   Πρόκειται για μεγάλη αυταπάτη το να το πιστεύει κάποιος αυτο.
   Εξάλλου και οι ίδιοι πάνω ακόμα και απ'τα ίδια τα έθνη τους αρέσκονται να βάζουν σαν συνεκτικό τους κρίκο τον ρόλο που παίζει στη ζωή τους το ισλάμ!!(και ιδίως οι ασιατικής καταγωγής)...Άδικο έχω?

 57. mitsosms avatar
  mitsosms 18/12/2010 22:07:42

  Η Εκκλησία βλέπει την επιρροή της να βαίνει μειούμενη και γι' αυτό θέλει να παρουσιαστεί ως σωτήρας. Αυτοί που συνεργάστηκαν με Γερμανούς και Χούντα δεν δικαιούνται να ομιλούν.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ mitsosms 19/12/2010 00:14:00

   Πές κάτι πιο πρωτότυπο.

 58. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 19/12/2010 01:08:50

  Στην πρόταση σου Κάποιε, 100% συμφωνώ. Καμμιά κομματική χροιά στη συμφωνία μου

 59. EtsiMareSei avatar
  EtsiMareSei 19/12/2010 02:07:19

  Ότι η πλειονότητα του κλήρου αγνοεί την ύπαρξη στοιχειωδών δημοκρατικών αρχών γιατί έχει και είχε πάντα το δικό της κοσμικό σύστημα επηρεασμού της κοινής γνώμης?
  Πώς σου φάνηκε,είναι αρκετά πρωτότυπο ?

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ EtsiMareSei 19/12/2010 12:46:52

   Καθόλου. Στερεοτυπική η αντίληψη σου.΄Δείχνει μια καθεστωτική αντίληψη για αυτό που δε συμμερίζεσαι. Άρα έχει το λάθος στην ίδια τη φύση της.
   Κανείς αλάνθαστος βέβαια, γι αυτό κι εγώ θέλω να ακούω κι εσένα και άλλους, να δώ πως κι εγώ μπορώ να διορθώνομαι.

   Στο θέμα μας. Αυτό που ξέρω είναι ότι αντίθετα, με τη σιωπή ως τώρα των περισσοτέρων μελών της ιεραρχίας, αντίθετα με ότι πιστεύεις η εκκλησιαστική ηγεσία (με εξαιρέσεις) έδειχνε να μη θέλει να επηρεάζει, πόσο βέβαια να ενημερώνει και να δίνει θάρρος και ελπίδα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ελπίζω να αλλάξει.

   Όσο για γερμανούς και χούντες, σήμερα έχουμε ακριβώς εξουσιαστές που και με τους Γερμανούς κι Αμερικανούς μεγαλοκαρχαρίες συνεργάζονταν και συνεργάζονται, και χούντα έχουν επιβάλει, και εξυπηρετούν τα κατοχικά σχέδια τρόικας/ΔΝΤ, και σκορπίζουν ψέμματα μέσω του συστήματος επηρεασμού των καθεστωτικών ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό ότι ενώ μια λαοθάλασσα διαδήλωσε την περασμένη Τετάρτη, τα ξένα ΜΜΕ (αφού τα δικά μας απεργούσαν) διέδιδαν τις εκτιμήσεις της αστυνομίας για 15000 διαδηλωτές. Τα δικά μας ΜΜΕ την επόμενη ουσιαστικά έθαψαν το δυναμισμό και όγκο της.

   Δε μπορώ να συμφωνήσω με την άποψη σου ή με του προλαλήσαντος, αυτό βέβαια είναι δικό μου θέμα.

   Αλλά δεν είναι δικό μου θέμα ότι όλοι έχουν δικαίωμα να μιλάνε, ότι παρελθόν κι αν ίσως έχουν. Αυτό είναι δημοκρατία. Και γι' αυτό το λόγο και οι Ορθόδοξοι κι οι Μουσουλμάνοι, Δεξιοί κι Αριστεροί, φίλοι και εχθροί ακόμη δικαιούνται ομιλίας, κι έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα αυτό. Γι' αυτό και πιστεύω ότι σχόλια του στύλ ότι κάποιος δεν δικαιούται να ομιλεί γιατί ήταν - τάχα - χουντικός τα θεωρώ τα ίδια χουντικά, και ότι δικαιολογούν τη θέση ότι είμαστε υπό κατοχή.

 60. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 19/12/2010 10:20:10

  Η Eκκλησία κάνει κοινωνικό (τελευταία Νεοταξικό) έργο αλλά όχι εθνικό. Αν έκανε εθνικό έργο θα βοηθούσε τους Βορειοηπειρώτες να παραμείνουν στις εστίες τους. Θα βοηθούσε τους Έλληνες των Σκοπίων, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας. Όπου ακούει για Έλληνα θυμώνει...
  Αντιθέτως τα τελευταία χρόνια βοηθάει Αφγανούς, Πακιστανούς,Μπαγκλαντεσιανούς κλπ να παραμείνουν στην Ελλάδα.
  Ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ,να τους παρέχει στέγαση και διατροφή , να τους φτιάξει 5-6 μέσω της ΜΚΟ "ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" .
  Πραγματικοί ιεράρχες στην Εκκλησία είναι λίγοι: Πειραιώς, Καλαβρύτων, Θεσσαλονίκης, Κονίτσης, Μεσογαίας. Αν θέλετε να βοηθήσετε πραγματικά την Ελλάδα να εκκλησιάζεστε σε αυτές τις Μητροπόλεις. Στις υπόλοιπες πρέπει να πέσει ο τζίρος...

  • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
   ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 19/12/2010 10:21:43

   "να τους φτιάξει 5-6 τζαμιά μέσω της ΜΚΟ"

 61. Κάποιος avatar
  Κάποιος 19/12/2010 12:08:11

  Την οποία περιουσία, η ιεραρχία της εκκλησίας φρόντισε να την κρατήσει μονίμως για πάρτη της, ζητώντας μάλιστα στην συνέχεια και αποζημιώσεις από τον ελληνικό λαό για κάποιες εκτάσεις που απαλλοτριώθηκαν, εφαρμόζοντας προφανώς πιστά την ρήση του Ιησού, που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί: "Aν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε πούλησε τα υπάρχοντά σου και δώσε τα σε φτωχούς, και θα αποκτήσεις θησαυρό στον ουρανό".

 62. Greg avatar
  Greg 19/12/2010 12:53:01

  Ενδιαφέρουσες οι ιστορικές αναφορές, αλλά τί γίνεται σήμερα;
  Πού οφείλεται η απαξίωση του συρφετού των παπαδαριών, που επηρεάζουν πλέον μια ελάχιστη μειονότητα υπερηλίκων με το ένα πόδι στον άλλο κόσμο;
  Από την εφηβεία υπήρξα πωρωμένος άθεος, και κυρίως αντιχριστιανός, αλλά μεγαλώνοντας έγινα ελαστικός και μετριοπαθής, αναγνωρίζοντας την ορθοδοξία ως κομμάτι της λαϊκής παράδοσης και το δικαιώματα του καθενός στην πίστη και στην επιλογή τρόπου ζωής.
  Όποτε, όμως, έτυχε να έρθω κοντύτερα στο "πνευματικό" ή στο μυστηριακό, το οποίο υποτίθεται ότι πρεσβεύουν, ψάχνοντας το "μυστήριο" στα μυστήρια και τις τελετές, οι παπάδες με έδιωχναν επανειλημμένως. Γιατί ήταν συνέχεια με το χέρι απλωμένο. Παπάς, ούτε καλημέρα δεν σου λέει, χωρίς ευρώ. Αυτό ξέρω εγώ. Όχι απλά "ό,τι έχετε ευχαρίστηση", μιλώ για αυξημένες απαιτήσεις. (Τρεις νονοί μόνο 50ευρώ;)
  Ακούω βερεσέ, ότι "ο τάδε παπάς αυτό ή ο δείνα εκείνο", ή "ο άγιος Χ που ζει σε μια σπηλιά στο άγιον όρος". Οι προσωπικές εμπειρίες, τα βιώματα και οι συναναστροφές δίνουν τον τόνο και καθορίζουν στάσεις και συμπεριφορές. Όχι οι φαντασιώσεις του καθενός και οι ιστορικές περγαμηνές.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Greg 19/12/2010 13:18:27

   Greg, δε μπορεί να είναι εύκολο έτσι κι αλλιώς. Έχεις απόλυτο δίκιο όταν λές "Οι προσωπικές εμπειρίες, τα βιώματα και οι συναναστροφές δίνουν τον τόνο και καθορίζουν στάσεις και συμπεριφορές." Εύχομαι ο αγώνας και η αγωνία του καθενός για την αλήθεια της ζωής να οδηγήσει στα βιώματα που χτίζουν την πίστη και την ελπίδα του. Καλά Χριστούγεννα να έχουμε.

   • Greg avatar
    Greg @ ΝΙΚΟΛΑΣ 19/12/2010 13:24:33

    Αντεύχομαι πατέρα Νικόλαε...

    • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
     ΝΙΚΟΛΑΣ @ Greg 19/12/2010 13:46:53

     Χι χι χι

 63. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 19/12/2010 19:19:06

  Έχεις χάσει από χθές την μπάλλα. Ούτε και συ ξέρεις που αναφέρεσαι. Εγώ όμως ξέρω. Και πάντως δείχνω χριστιανικότατη υπομονή και σου απαντάω. Αν δεν κατάλαβες μέχρι τώρα, άστο. Αν πάλι δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά ανάμεσα στην αποτίμηση περιουσίας και στην αποζημίωση δεν φταίω εγώ. Στην υποθετική περίπτωση που "απαλλοτριωθεί" η μονή, τότε μπορεί να πάει στα δικαστήρια ελληνικά, ή ευρωπαϊκά, και να διεκδικήσει την αποζημίωση που αντιστοιχεί στην απαλλοτριωθείσα περιουσία. Αλλά η μονή δεν απαλλοτριώθηκε. Και το δικό μου σπίτι έχει αντικειμενική αξία 200 χιλ. ευρώ. Σημαίνει αυτό ότι μου χρωστάει το κράτος 200 χιλιάρικα; Θα τρελαθούμε στο τέλος....

  Μπορεί όμως το κράτος να πάει στην μονή και να πει: με βάση την επιδικασθείσα αποτίμηση της περιουσίας σου πλήρωσε τον φόρο που σου αναλογεί. Τότε να δεις πως θα σκίζουν τα ράσα τους οι έχοντες δις χιτώνας και μη θέλοντες μεταδώσωσι έν χιλιοστόν αυτών...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.