#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/02/2010 12:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ιδεολογία», «Ελευθερία» και άλλα ευτράπελα σε τέλος εποχήςΈχω αρχίσει και μπερδεύομαι, όπως έχω γράψει μια δυο φορές σε σχόλιά μου. Λογικό είναι να μπερδεύεται κανείς σε ύφεση, με τριγμούς στις διάφορες εκδοχές της Νέας Τάξης.  Βασικά τα ιδεολογικά, που τα είχαμε για τυφλοσούρτη (ασχέτως αν συμφωνούσαμε) έχουν καταρρεύσει.

 Στην Σύνοδο της Νίκαιας, ο Κωνσταντίνος, που αργότερα έγινε Άγιος και Μέγας, έφτιαξε στα μέτρα του μία θρησκεία που - εντελώς συμπτωματικά - τον βόηθησε στους ενδο-Ρωμαϊκούς πολέμους εξουσίας και διαδοχής. Ααα... μην προσβάλλεστε, φτιαχτή, από διάφορες αντι-ρωμαϊκές δοξασίες είναι η θρησκεία μας, και, οι διάφορες εκδοχές της, οι γεωπολιτικοί καυγάδες από την κάθοδο των Γερμανικών φύλων μέχρι την χειραφέτηση από το αλάθητο του Πάπα. Και, δεν αντέχω, θα το πω, σε κάθε λιμό ή λοιμό, έφταιγαν συχνά οι αιρετικοί και πάντα οι Εβραίοι...

 Στα ιδεολογικά θα φτάσω, αλλά πρέπει να περάσω από τους εμφύλιους μεταξύ των απογόνων του Καρλομάγνου, που μετά την κατάρρευση της παλιάς Ευρώπης από πείνα και πανούκλα, τον 14ο αιώνα, έγινε ο ατέλειωτος Γαλλο-Αγγλικός Πόλεμος, που με fast forward εξελίχθηκε στον πραγματικά Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο των 7 ετών τον 18ο αιώνα, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η γέννηση της Αμερικής, η αναγέννηση της Γερμανικής αυτοκρατορίας και η γέννηση της Ρωσικής αρκούδας. Για να μην νομίζετε ότι υπερβάλω, οι Ορλόφ, τα Ορλοφικά,  και η προστασία των Ορθοδόξων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας είναι από τότε, από τον Γαλλο-Αγγλικό Πόλεμο των 7 ετών, του 18ου αιώνα.

 Με fast forward από Βαλκανικούς και Παγκόσμιους Πολέμους, ήρθαμε στον Ψυχρό Πόλεμο.  Με μια παρένθεση, το 1917. Καλοί μου άνθρωποι, όσο το σκαλίζω, και αυτό, το 1917 είναι συνέχεια του ίδιου καυγά, αυτή την φορά μεταξύ Άγγλων και Γερμανών, άσχετο αν τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Αρκούδας είχαν την δική τους ύπαρξη, ασχέτως περιτυλίγματος.

 Η ιδεολογία της γενιάς μου, και υποψιάζομαι της γενιάς του factorx και του Προφήτη, και του Ψυχραιμία και του Ιθαγενή και όλης της παλιοπαρέας εδώ είναι η ιδεολογία του Ψυχρού Πολέμου. Η θρησκεία μου είναι η προπαγάνδα του Ψυχρού Πολέμου: Η Ελευθερία, η Ελευθερία Επιλογής, η Ελευθερία των Αγορών, η Ελευθερία του Ατόμου, όλα είναι ιδεολογίες για την «υπεροχή» της Δύσης απέναντι στην Αρκούδα.

 Με την επανένωση των Γερμανιών, όλα αυτά πήγαν περίπατο. Οι παλιές διαχωριστικές γραμμές ξαναζωγραφίστηκαν, και ο Πλανήτης ψάχνει για νέα ιδεολογικά ερείσματα και θρησκείες. Η Πράσινη θρησκεία ξεκίνησε αυθόρμητα ενάντια στις μεγάλες (Δυτικές) βιομηχανίες, αλλά ιδιοποιήθηκε από αυτές, αρχικά σαν προστασία του ολιγοπωλίου τους αργότερα σαν καταπίεση ή τιμωρία των αναπτυσσομένων χωρών. Την Πράσινη θρησκεία την έχoυν χάψει οι Ευρωπαίοι, αρχικά σαν αντιαμερικανική προπαγάνδα, αλλά τώρα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί, οι Αμερικάνοι την παρατάνε, και οι Κινέζοι είναι έτοιμοι να κατακλύσουν την Ευρώπη με πράσινα πράγματα, προς μεγάλο άγχος των Γερμανών.  Η Αρκούδα, ταϊσμένη, λίγο, από τα πετρέλαια, τα αέρια και τα μέταλλα, ξαναβρήκε όρεξη να φτιάχνει μαχητικά αεροπλάνα. Με λεφτά, φυσικά, των Ευρωπαίων πελατών της. Και, πείτε ότι θέλετε, το σκηνικό μου θυμίζει Ρίμπεντροπ, Μολότοφ, και μεσοπόλεμο. Τώρα μάλιστα με την Ύφεση… «Μεσοπόλεμος» 100%.

 Και όπως έχω ξαναγράψει («Που το πάμε;»), τα σκέφτομαι όλα αυτά σε σχέση με την Ελλάδα, σήμερα. Ιδεολογικά, καμία πλευρά δεν έχει κανένα έρεισμα. Το Πασόκ είναι όσο «σοσιαλιστικό» όσο ο Μούργος του φίλου μας του ΦΜΚ, και μοναδικό του έρεισμα το παταγώδες τέλος του ΚΚ του β’.  Η ΝΔ έχει ως μοναδικό της έρεισμα την πρωτοφανή δημοκρατική εκλογή του Προέδρου της από την Βάση. Πρακτικά, από τα λεφτά που «υπάρχουν», μέχρι πανηγύρια που το spread έπεσε κάτω από 400 bp.  Και, όταν δεν ασχολιόμαστε με ερζάτς ξανθιές, και ποιόν ΔΕΝ έχει λαδώσει η Siemens, ιδεολογία έχει γίνει το slogan «ποιος έχει κλέψει λιγότερο;». Πολιτικό λόγο δεν ακούω από κανέναν και, οσονούπω, θα ξαναγυρίσω στα ατομικιστικά κατάλοιπα του Ψυχρού Πολέμου, μόνο που η Ελευθερία μάλλον δεν θα παίζει στην Νέα Εκδοχή του κόσμου.  Για αυτό καλοί μου άνθρωποι σκαλίζω τα χρονοντούλαπα, να δω τι έγινε παλιότερα σε «Τέλη Εποχής».

 Archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. l
  l' ami du peuple 01/02/2010 12:45:19

  ατομικιστικη θεαση του κοσμου χωρις το προταγμα της ελευθεριας και με απαξιωμενη τη δημοσια σφαιρα archaeoφτερουγε ειναι ο ορισμος της βαρβαροτητας

 2. Αρράκις الراقص avatar
  Αρράκις الراقص 01/02/2010 14:19:25

  Δηλ κατά την άποψή σας, στη σύνοδο της Νικαίας ο Κων/νος "έφτιαξε στα μέτρα του μία θρησκεία". Σταματήστε να διαβάζετε Dan Brown και να τον παίρνετε και στα σοβαρά. Η άποψη αυτή δείχνει σοβαρή περίπτωση άγνοιας. Επί τη ευκαιρία όταν το εισαγωγικό μέρος μιας άποψης είναι άστοχο, είναι μάλλον φυσικό και το υπόλοιπο να είναι "περίπου" το ίδιο, έτσι δεν είναι;

  • vachus avatar
   vachus @ Αρράκις الراقص 01/02/2010 17:57:29

   Πέστα ρε Αρράκι

  • Μάρκο Τ avatar
   Μάρκο Τ @ Αρράκις الراقص 01/02/2010 22:22:30

   Δεν υπάρχει σοβαρός ιστορικός, άσχετα από προσωπικές πεποιθήσεις, που να υποστηρίζει ότι ο Κωνσταντίνος το 325, στη Σύνοδος της Νίκαιας (την 1η Οικουμενική) έφτιαξε καινούρια θρησκεία. Οποιοδήποτε εγχειρίδιο βυζαντινής ιστορίας να ανοίξει κανείς, τέτοιο πράγμα δεν λέγεται (δείτε και το εγχειρίδιο του Treadgold, "Βυζάντιο", που πρόσφατα μεταφράστηκε στα ελληνικά, εκδ. Θύραθεν νομίζω, δείτε και της Αρβελέρ, ¨Γιατί το Βυζάντιο¨, δείτε και τη "Βυζαντινή Θεοκρατία" του Ράνσιμαν).
   Το μόνο που έγινε επί Κωνσταντίνου είναι ότι, υπό την επίδραση του Ευσεβίου Καισαρείας, πνευματικού συμβούλου του αυτοκράτορα, η χριστιανική Εκκλησία αποδέχθηκε ουσιαστικά την αυτοκρατορική ιδεολογία. Δηλαδή, η ρωμαϊκή αυτοκρατορία από εχθρός έγινε ανέλπιστος σύμμαχος, οπότε άρχισε να γίνεται λόγος για χριστιανικό κράτος, για "χριστιανική οικουμένη". Βέβαια, ποτέ στο βάθος του μυαλού τους οι εκκλησιαστικοί ταγοί δεν αποδέχθηκαν την ταύτιση των ορίων κράτους και Εκκλησίας: Πολλοί χριστιανοί ζούσαν στην Περσία, εκτός των ορίων της αυτοκρατορίας, και ακόμα περισσότεροι θα βρίσκονταν εκτός τον 7ο αιώνα, με τις αραβικές κατακτήσεις. Τέλος, η άλωση της Πόλης το 1453 απέδειξε περίτρανα ότι η ζωή της αυτοκρατορίας έμελλε να είναι πολύ πιο σύντομη από αυτήν της Εκκλησίας.

 3. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 01/02/2010 14:33:17

  Ο λαός θέλει Θεοδωράκη και "πρωταγωνιστές"

  http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=80

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ «Κασσάνδρα» 01/02/2010 14:38:42

   http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=559

   greenμπιρμπίλω

   Η Άντζελα του Φελίνι

   Η νοικοκυρά μπατζέλο

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/02/2010 14:33:35

  Στη σύγχρονη πολιτκή χαβούζα, ο σώφρων άνθρωπος ιδιωτεύει. Τα κεφάλια μέσα. Χορτάσαμε σωτήρες και ιδεολογίες της αρπαχτής. Σε καμιά εικοσαριά χρόνια τα ξαναλέμε. Θα ξαναβάλουμε τα στρ. τζάκετ και θα ακούμε και πάλι τον αντίστοιχο Τζαβέλλα της εποχής. Προς το παρόν όμως, αρκούμαστε σε Μενεγάκη και Τσαλίκη. Και όταν αισθανόμαστε ροκ, πάμε για Καρβέλα...Δυστυχώς. Απλά λυπάμαι τους σημερινούς εφήβους. Ειλικρινά.

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ Strange Attractor 01/02/2010 15:09:29

   Τους γονείς να λυπάσαι και τη γενιά τους.

   Αυτοί έθρεψαν όλα αυτά τα μεσημεριανοπρότυπα , η γενιά του Πολυτεχνείου , η περήφανη κι επαναστατημένη γενιά της δημοκρατίας!

   Η γενιά που κατάφερε και έκλεψε τα περισσότερα κρατικά λεφτά από κάθε άλλη γενιά στην ιστορία της χώρας.

   Και μιλάνε και για τους έφηβους ?
   Έλεος ρε Strange , έλεος...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Strange Attractor 01/02/2010 19:46:10

   Οι γονείς φταίνε, αλλά οι έφηβοι θα τη πληρώσουν. Εξ`ού και η λύπη μου γι`αυτούς.

 5. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 01/02/2010 14:41:04

  Αρχαίε, όπως πάντα γλαφυρός, προβληματισμένος και παρακινητικός σε στοχασμό και κριτική. Τέλος εποχής, μήπως;

  Ο κόσμος (μας) είναι περίπλοκος και η ανάλυσή του καθίσταται όλο και δυσχερέστερη. Η κατανόησή του δε ένα σισύφειο μαρτύριο. Οι λόγοι:

  1. Η διαρκώς επιταχυνόμενη διαφοροποίηση των επιπέδων της ζωής αναμετράται με την εγγενή τάση ενός συστήματος να ολοκληρώνει τις αποκλίνουσες τάσεις που αναπτύσσονται εντός του. Σ΄αυτή την αναμέτρηση έχουμε από τη μια μεριά την ατελή προσπάθεια κεντρικού ελέγχου υποσυστημάτων που έχουν στη λογική της «δύναμης» αυτονομηθεί ή τείνουν να αυτονομηθούν κι από την άλλη την αδυναμία των υποτελών να αρθρώσουν κοινό λόγο και να συνασπιστούν σε «κοινή» δράση.

  2. Η ιμπεριαλιστική επέκταση που λειτουργούσε πάντα με αντιφάσεις ενώ από τη μια μεριά εμφανίζεται να συνυφαίνεται με την αποεδαφοποίηση των μηχανισμών παραγής πλούτου, από την άλλη επανεδαφοποιείται με μια προϊούσας αναρχίας τάση απεξάρτησης των «τοπικών» κυρίαρχων τάξεων από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό αλα remote control με τους παγκόσμιους κυρίαρχους: ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρώπη, ούτε τα υπερεθνικά κεφάλαια μπορούν χωρίς αντίτιμο να συνεχίζουν εσσαεί να μεταβιβάζουν τη βρώμικη παραγωγική δουλειά στην Κίνα την Ινδία ή αλλού και να τρέφονται από την παραγώμενη εκεί υπεραξία και τον αέρα «πολυτελώς» διαμορφούμενων και «φιλευσπλάχνως» προσφερόμενων υπηρεσιών. Με την αποδυνάμωση δε οιωνεί πολιτικοστρατιωτικών συγκρούσεων ως του «κυρίως» πεδίου της αναμέτρησης, το σκηνικό δεν διασπάται απλώς σε «μικρότερα» αλλά και «επανέρχεται» στο βασικό επίπεδο: αυτό της οικονομίας.

  3. Ταυτόχρονα η εξέλιξη στο εσωτερικό των αστκών Δημοκρατιών του λεγόμενου «αναπτυγμένου» κόσμου οδηγεί σε μια Βαβέλ απόψεων και αφηγήσεων του «τί μας συμβαίνει», που με τη σειρά τους καθιστούν σχεδόν αδύνατη μια ευδιάκριτη «κοινή» συνισταμένη. Τα συμφέροντα είναι πολλά και κυρίως εναλλασσόμενα με ιλιγγιώδη ταχύτητα τόσο ως προς τους στόχους τους, όσο και ως προς τις «συμμαχίες» τους. Λειτουργούμε πάνω σε μια κινούμενη άμμο, την οποία μάλιστα τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι συνειδητοποιούμε όλο και περισσότεροι. Σ΄αυτά τα πλαίσια η «πληροφορία» διακινείται ανεξέλεγκτα – και πάντως δε φαίνεται να φυλάσσεται πια στα «κεφάλια» κάποιας ολιγαρχίας ως προνομία – και παύει να αποτελεί το υπερόπλο που μπορεί να τιθασσεύσει τους καταπιεσμένους. Η πληροφορία και η επικοινωνία «της» αποδεικνύονται από τη φύση τους «εκτός ελέγχου».

  4. Καμμιά ουτοπία (θετική: ένας καπιταλισμός – ιμπεριαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο, ή αρνητική – ανατροπή των δεδομένων συνθηκών στην προοπτική ενός διεθνοποιούμενου σοσιαλισμού, ή απομονωτική – παλινδρόμηση σε κάποιον νέου τύπου εθνικό αμυντικό απομονωτισμό) δε μοιάζει αξιόπιστη κι ελκυστική ούτε συσπειρωτική ανόμοιων μεταξύ τους κοινωνικών ομάδων που αναζητούν το κοινό τους συμφέρον.

  Σ΄αυτά τα πλαίσια αναρωτιέται κανείς πράγματι αν μπορούμε να μιλάμε για «τέλος εποχής», που αναγκαστικά θα περάσει από μια περίοδο βαρβαρότητας (την οποία πολλοί πιστεύουν ότι ήδη διάγουμε). Η άποψή μου είναι ότι η «κρίση» (με όλα τα χαρακτηριστικά που περιέγραψες με τον τρόπο σου και ανέλυσα εδώ με τον «δικό» μου) ΕΙΝΑΙ «η κανονική κατάσταση του καπιταλισμού» και για όσον ακόμη καιρό από πουθενά δεν προκύπτει το αντίθετο, το σύστημα θα εξακολουθεί να λειτουργεί υπ΄αυτή την «κανονική» του κατάσταση – ούτε να καταρρεύσει πρόκειται ούτε να ανατραπεί ... Θα ανισορροπεί, θα κλονίζεται, θα αναδομείται, θα σκληραίνει, θα φιλελευθεροποιείται, θα αναδιανέμει τον πλούτο του, θα συνθλίβει παλαιές κοινωνικές τάξεις και θα αναδεικνύει νέες. Το ποιος θ΄αντέξει είναι πραγματικά λεπτομέρεια. Δυστυχώς!

 6. donaE avatar
  donaE 01/02/2010 14:43:01

  Ποια ειναι σημερα η αριστερα και ποια η δεξια οι δυο πολοι οπου αναμεσα παλεψε η Ευρωπη;Τα υποκαταστατα.
  Με λιγα λογια με ποια αφορμη θα αρχισει ο καυγας;
  Εμει ειμαστε ο αδυναμος κρικος.

 7. solo avatar
  solo 01/02/2010 14:49:34

  "...Στην Σύνοδο της Νίκαιας....Ααα… μην προσβάλλεστε, φτιαχτή, από διάφορες αντι-ρωμαϊκές δοξασίες είναι η θρησκεία μας, και, οι διάφορες εκδοχές της,...."

  Ε συμπάθαμε καλε φίλε αλλά τα έκανες όλα σαλάτα τώρα,τι ισοπέδωση είναι αυτή?(..και δεν ειναι θέμα προσβολής φυσικά). Αποψή σου βεβαίως και σεβαστή, αλλά έτσι όπως το θέτεις υπονομεύεις ο ίδιος τα λεγόμενα σου. Θέλω να πιστεύω ότι άλλο ήθελες να πεις και λόγω της στενότητος χώρου καιχρόνου ξέφυγες λίγο...το εύχομαι δηλαδή, γιατί δεν είναι θέμα διαφορετικής άποψης μόνο( αν ειναι τελικα και διαφορετική), αλλά και αξιοπιστίας αυτου που γράφει. Με όλο το σεβασμό κιόλας, αλλά τι άλλο να σκεφτώ με αυτό το πράγμα.

 8. tony avatar
  tony 01/02/2010 14:55:05

  ...Στη σύγχρονη πολιτική χαβούζα, ο σώφρων άνθρωπος ιδιωτεύει......
  Και εγώ το ίδιο κάνω αλλά δεν είμαι και σίγουρος ότι κάνω καλά.

 9. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/02/2010 15:29:10

  ΕΣΕΙΣ ανήκετε στη γενιά του Ψυχρού Πολέμου.
  Εγώ ανήκω στη γενιά ...των Ορλωφικών. Και των Sex Pistols. Χαχαχα

  Λοιπόν Αρχαίε, επειδή μια φορά μαθαίνει "τεχνογνωσία" ο άνθρωπος στη ζωή του, κι αυτή την τεχνογνωσία την αναπαράγει ες αεί, παράδειγμα η "Γενιά του Πολυτεχνείου" που κάνει τα ίδια σε όποιο χώρο και όποιο χρόνο, και επειδή οι "δικοί σου" -πέραν του Ατλαντικού- λένε ότι "παλιά άλογα δεν μαθαίνουν νέα κόλπα", προτείνω να συσταθεί μια νέα Φιλική Εταιρεία.
  Ένα "Τάγμα Ιπποτών".
  Ή μια νέα "Κόκκινη Προβιά".
  Έστω μια P2.
  Ό,τι αγαπάτε. Αλλά όχι κάτι "πράσινο".

  Στα αστεία - ή μήπως στα σοβαρά;

 10. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 01/02/2010 15:30:50

  Ως πρός τήν θρησκεία σωστά τά λέει ό Αρχαίος.Μόνο πού ό Κωνσταντίνος είπε:Νά μαζευτούμε νά γίνετε χριστιανοί,καί ό ίδιος έγινε χριστιανός στό κρεββάτι τού θανάτου .Νομίζω μέχρι τότε πίστευε στόν Μίθρα.
  Τώρα πού είναι τέλος εποχής,λέτε νά μας έρθη κανένας Μετρέγια,ή νά μας καπελώσουν μέ τό Ισλάμ;Πάντως κάτι δέν μ'αρέσει.

 11. Orestios avatar
  Orestios 01/02/2010 15:47:38

  Αρχαίε, μέλλον είναι το παρελθόν.
  Καλά κάνεις και ψάχνεις. Δες τί έγινε κατά την επονομαζόμενη "κρίση του 3ου αιώνα" ακριβώς πρίν δηλαδή από την έναρξη της αφήγησής σου και πως το τέλος της ορίστηκε με την κυριαρχία του Κωνσταντίνου του Α'.

 12. karenin avatar
  karenin 01/02/2010 16:04:05

  .... Σέβουμε περισσότερο τους ανθρώπους που αλλάζουν γνώμη αφου αποκτήσουν νέες πληροφορίες, παρά εκείνουςπου μένουν προσκολλημένοι στις απόψεις που είχαν πριν τριάντα χρόνια. Ο κόσμος αλλάζει.
  Οι ιδεολόγοι και οι ζηλωτές όχι.

 13. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 01/02/2010 16:13:05

  Oπότε ο Μέγας Κωνσταντίνος δημιούργησε μια θρησκεία που υπήρχε πριν από αυτόν, τη χρησιμοποίησε για να νικήσει αντιπάλους που είχε νικήσει στο πεδίο της μάχης πιο πριν και έκανε επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους μια θρησκεία με αντιρωμαϊκές δοξασίες.
  Για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει πέντε πράγματα ρωμαϊκής ιστορίας προτείνω Rostovtzeff και Runciman.

 14. tiramola avatar
  tiramola 01/02/2010 16:26:07

  Ρεφορμιστή...:)

 15. krasnajia zvezda avatar
  krasnajia zvezda 01/02/2010 18:15:59

  αψογος, Archaeopteryx

 16. isnogood avatar
  isnogood 01/02/2010 18:17:11

  ΠΡΟΦΗΤΗ
  Αυτό με τη 'φιλική εταιρεία' το έχω ακούσει κι απ τον μεγάλο...:)

 17. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 01/02/2010 19:03:12

  Φίλε Αρχαίε ποτέ δεν είχε Ελευθερία επιλογών η χώρα απλά γιατί η ελευθερία της ήταν δώρο ξένων ...μολυβιών.
  Μας χάρισαν το Ελληνικό κράτος δεν το κερδίσαμε, καθώς με τους δύο εμφυλίους είχαμε κάνει το 1821 ανέκδοτο της Ευρώπης.

  Από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που γέννησε το Βυζάντιο ως ερμαφρόδιτη συνέχεια, από το 1204 της επικράτησης των εμπόρων και το 1453 που οι γνήσιοι πρόγονοι μας προ των τειχών ασχολούνταν με το τι θα φορούσαν στο κεφάλι τους και τους διαδέχτηκε μια ρωμαλέα φυλή από την σαπίλα της καμαρίλας (διάβασε το "Η τελευταία νύκτα της πόλης" του Μιγιάτοβιτς για να δεις ποιοι ήταν "προοδευτικοί" σε κοινωνική οργάνωση)το νέο ήταν καλύτερο από τη διατήρηση της σαπίλας.
  Τι να αλλάξεις στη χώρα;
  Με ποιον;
  Λυπάμαι που το λέω αλλά πάντα διαχρονικά η κολυμβήθρα της αλλαγής είχε αίμα για μαγιά.
  Η χώρα έχει καταρρεύσει εδώ και πολύ καιρό, όχι γιατί δεν είχε δομές αλλά γιατί δεν λειτούργησαν ποτέ.
  Κοιτούσα σήμερα πχ την πορεία του χρέους : πάνω από 480% αύξηση στα τελευταία 36 χρόνια με δισεκατομμύρια € από την ΕΟΚ από το 1981 και ενθεν.
  Εμείς όμως οικοδομήσαμε το ανέκδοτο της Ευρώπης...
  Από το ένα δωράκι στον ευατό του που έγινε τρόπος ζωής καταντήσαμε να διοργανώνουμε την ακριβότερη Ολυμπιάδα, να πληρώνεται η καθαρίστρια των τελωνείων της ΔΟΥ της Βουλής καλύτερα από επιτρόπους της ΕΟΚ να τιμούμε κομιστές και μιζαδόρους εργολάβους και Δημόσια έργα.
  Αλλά οι πολιτικοί μας συζητούν για τα αποτελέσματα της διαχείρισης τους...
  Δεδομένα:

  -δεν έχεις παιδεία
  -οικονομία
  -υποδομές
  -κράτος
  μα πάνω από όλα κοινό νου (ψάχνουμε να βρούμε 2-3 δις και ο ΟΣΕ πχ μας φεσώνει με +10)
  Δεν μπορούμε να φορολογήσουμε :
  βουλευτές άρα και δικαστικούς άρα και την καθαρίστρια της Βουλής των 16 μισθών άρα και τους υπαλλήλους του ΥΠΟΙΟ άρα και τα "κλειστά" κλπ
  Μιλάμε δηλαδή για την ελευθερία και τις αγορές στη χώρα των τζακιών και των συντεχνιών.
  Η χώρα ποτέ δεν πέρασε στην Αναγέννηση αλλά έμεινε στη καμαρίλα του Βυζαντίου και εμείς μιλάμε για ...επαναστάσεις.
  Οπότε δεν χρειαζόμαστε επανεκκίνηση αλλά χτίσιμο νέου ....pc

  ΥΓ

  ....ας μην ξεχνάμε πχ ότι η Φιλική εταιρεία των ονειροπόλων οδήγησε στο καφενείο του Αγγλικού Γαλλικού και Ρωσικού κόμματος .

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Ο Ιθαγενής 02/02/2010 00:05:30

   Η Φιλική Εταιρεία των ονειροπόλων οδήγησε στο να πηγαίνεις κάθε μέρα στη δουλειά σου χωρίς το φέσι του ραγιά

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ Ο Ιθαγενής 02/02/2010 15:37:59

   Για την διαχείριση των ονείρων, την εμπορευματοποίηση των οραμάτων και την κοστολόγηση του αίματος μετά από το 1830 αναφερόμουν.
   Οι Φιλικοί ήταν ρομαντικοί ονειροπόλοι που έγιναν βορά στα νύχια των καρεκλών...

 18. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/02/2010 19:11:38

  ενδιαφέρουσα η προτροπή του Αρράκις να μην διαβάζω Dan Brown. Ομολογώ ότι τον διάβασα, και πέρα από την ψυχαγωγία του θέματος, να τι κατάλαβα: Εδώ και 4-5 χρόνια, από τότε που έγινε best seller ο Κώδικας Ντα Βίντσι, τα κανάλια της Νοβα, και όχι μόνο έχουν ξεσκιστεί να προβάλλουν το θέμα. 4 θέματα, για την ακρίβεια:

  1) H "ιστορικοποίηση" των γνωστικών ευαγγελίων και η αποδόμηση της χριστιστιανικής θρησκείας των Συνόδων του 4 αιώνα

  2) Η υπερθέρμανση του πλανήτη, μία από τις 3-4 δημοφιλείς καταστροφολογίες

  3) Ωραίες ιστορίες από τον Β' Π.Π.

  4) Το ακαταμάχητο των νέων οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ.

  Αν τα δύο τελευταία είναι απλά σαν αντικείμενα ενημερωτικής προπαγάνδας ή προπαγανδιστίκής ενημέρωσης, βρίσκω ιδιάιτερα ενδιαφέροντα και τα δύο πρώτα: Ναι, αποδομείται ο Χριστιανισμός του Μεγάλου Κωνσταντίνου, συστηματικά και επίμονα. Και ναι, φτιάχνεται νέα πρασινη θρησκεία όπου ο έλεγχος και η οικονομική αφαίμαξη δεν είναι για την σωτηρία της ψυχής, αλλά για τον έλεγχο και φορολόγηση των μορίων του κάρβουνου.

  πριν 20 χρόνια, τα ίδια κανάλια είχαν καθαρή επιστήμη, εγκώμια της ελευθερίας του ατόμου και της ελευθερίας της επιλογής...

  Όπως είχε πει και ο Προφήτης, "αν είχα στην διάθεσή μου το Χόλλυγουντ..."

  Όσο για την δημιουργία του Χριστιανισμού από τις διάφορες εβραϊκές αιρέσεις του 0+/- και την μετεξέλιξή του σε όργανο της Αυτοκρατορίας, ή για την Ιστορία της Ρωμαϊκής ή της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τις μεθόδους της τότε λαϊκής αντίστασης και τέτοια, υπάρχει άπλετη βιβλιογραφία, όσοι έχουν περιέργεια θα την βρούν. Η κατάρρευση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είναι επίσης ενδιαφέρουσα.

  @Δημήτρη, οι αυτοκρατορίες παίρνουν διάφορες δημοφιλείς δοξασίες και τις χρησιμοποιούν κατά το δοκούν. Π.χ. η "Ελευθερία" σαν όπλο της Δύσης κατά των Σοβιετικών, και η "Ειρήνη" σαν όπλο των Σοβιετικών κατά της Δύσης.

  • Giorgos_T avatar
   Giorgos_T @ archaeopteryx 01/02/2010 19:57:43

   @ archaeopteryx

   ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ

   Αρχαίε, ο χριστιανισμός ως διδασκαλία και μαζικό κίνημα (και οι περισσότερες βασικές διαμάχες και εκδοχές του), προϋπήρχαν της ρωμαϊκής υιοθέτησης της επικρατούσας εκδοχής του ως επίσημης θρησκείας.

   Πάρα πολλοί χριστιανοί αντιστάθηκαν στην κρατική πολιτική, είτε συνολικά υπερασπιζόμενοι μια πιο ειρηνική , άσχετημε το κράτος, μορφή πίστης, οπότε διώχθηκαν από όλους τους άλλους χριστιανούς, είτε υπερασπιζόμενοι κάποιο δόγμα -άρα αντιδρώντας στον κρατικό έλεγχο.

   Πολλοί επίσης, γνωρίζοντας οτι η κρατική καταστολή του Κωνσταντίνου και των Διαδόχων του ήταν σκληρότερη και πιο οργανωμένη / αποτελεσματική από των "ειδωλολατρών" αυτοκρατόρων, επέλεξαν να διατηρήσουν την πνευματική κληρονομιά της χριστιανικής εκκλησίας μέσω διδασκαλιών και χωρίς απευθείας αντιπαράθεση με το κράτος. Αυτή η τάση, προυπήρχε ανέκαθεν στο χριστιανισμό, από την εποχή του "ειδωλολατρικού" ρωμαϊκού κράτους, και είχε επίσης τους μάρτυρές της.

   Σε αυτή την τάση οφείλουμε κυρίως την ύπαρξη των σημερινών προοδευτικών τάσεων του χριστιανισμού στην Ανατολή, τη λεγόμενη "καθ υμας".

   Αντίθετα, στην καταπιεστική πολιτική των αυτοκρατόρων προς κάθε διαφωνούντα, "ειδωλολάτρη" ή "αιρετικό" οφείλεται η απώλεια της Μ.Ανατολής αρχικά προς την σασσανιδική (μονοθεϊστική) Περσία και κατόπιν στο αραβικό πρώϊμο ισλάμ, το οποίο ήταν, για πολλούς λόγους, περισσότερο ανεκτικό. Ας μην ξεχνάμε ότι, κατά τον 9ο αιώνα, οι χριστιανοί είναι ακόμα ένα 70% + στην (με μουσουλμανική "ελίτ") αραβική αυτοκρατορία και ότι -εκεί- δεν μεταστράφηκαν σχεδόν ποτέ με τη βία.

   Ο χριστιανισμός έφερε από την αρχή κυρήγματα απελευθέρωσης των δούλων (κάτι που έγινε τελικά στο Βυζάντιο), διάσωσης των παιδιών (ιδ. των θηλυκών) από τη βρεφοκτονία και των γυναικών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Αυτά, ήταν στην πρωτοπορία της μετα-ελληνιστικής και ελληνορωμαϊκής ανθρωπιστικής αλλαγής (και επηρέαασαν και όλες τις άλλες θρησκείες) και μετουσιώθηκαν σε έργο, το οποίο θα βοηθούσε την αυτοκρατορία -και πληθυσμιακά- ακόμα και εαν δεν είχε κάνει το χριστιανισμό επίσημη θρησκεία.

   Φυσικά, πολλά δεν ολοκληρώθηκαν ή δεν διαδόθηκαν στην ορθή μορφή τους ή στοχοποίησαν ανθρώπους ή φυλές και αυτό ήταν ένα μεγάλο κενό στην παρουσία του χριστιανισμού, το οποίο κακώς ανέχθηκαν πολλοί κορυφαίοι χριστιανοί ηγέτες.

   Αυτό που κάνουν οι pop ταινίες και κανάλια, είναι η πρόχειρη ταύτιση του χριστιανισμού ως αέναα διαμορφούμενης αντίληψης μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο της μεσογειακής λεκάνης του 1ου - 3ου μ. Χ. αιώνα, με μια παγιωμένη κρατικά επηρεαζόμενη εκδοχή του, που και αυτή δεν ήταν ακριβώς κρατικά υποχειριαζόμενη αλλά ουσιαστικό στοιχείο της ανατολικής ρωμαϊκής (βυζαντινής, ελληνικής στα μεσαιωνικά μη βυζαντινά κείμενα) οικουμενικής ιδεολογίας.

   Η χριστιανική διδάσκαλία, έχει επιζήσει, σε σημαντικό βαθμό, ακόμα και μέσα στην "ιεραρχικά κατώτερη" εκκλησία, ως καθημερινή, βιωματική κατάσταη, παρά τις απόπειρες έγχυσης της σε διάφορα καλούπια και παρά τις απόπειρες να αποσυντεθεί σε απλές κρατικές παρεμβάσεις.

   Άλλο το ελεύθερο, φιλάνθρωπο και εύζωο, οικουμενικό, ελληνιστικό πνεύμα (για το οποίο ο Ιησούς είπε "ήρθε η ώρα να δοξασθεί το όνομα του Κυρίου όταν συνάντησε δυο Έλληνες)

   και άλλο η παροδική επέμβαση και σχηματοποίηση κάθε κράτους στις πεποιθήσεις των υπηκόων του και ο φανατισμός που έχει ως πρόσχημα τη θρησκεία.

   Υ.Γ.: σου συστήνω να δεις το Agora (Η ζωή της χτυπημένης από φανατικούς Υπατίας). Δείχνει καθαρά αυτή τη διάσταση.

  • Giorgos_T avatar
   Giorgos_T @ archaeopteryx 01/02/2010 20:01:32

   Σε αυτό το ελληνιστικό πνεύμα δένει η διδασκαλία της αφιλόκερδης αγάπης.

  • Σαψάλης avatar
   Σαψάλης @ archaeopteryx 01/02/2010 20:24:22

   Giorgos_T: Ο χριστιανισμός δίδαξε την απελευθέρωση των δούλων; Μου θυμιζεις το άλλο με τον Τοτό ρε παλουκάρι.

  • Giorgos_T avatar
   Giorgos_T @ archaeopteryx 01/02/2010 20:44:32

   @ Σαψάλης

   H δουλεία καταργήθηκε σταδιακά στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία μετά την επικράτηση του χριστιανισμού. Αυτό δεν έγινε άμεσα, ούτε για όλες τις κατηγορίες δούλων, ούτε ανεξάρτητα από τις κοινωνικές συνθήεςτης εποχής.

   Ξεκίνησε με αλλαγή της εικόνας και του καθεστώτος του δούλου -κάτι ήδη εν δράσει στη ρωμαϊκή εποχή- συνεχίστηκε με τους αγροτικούς δούλους και κατόπιν με τους οικοιακούς.

   Φυσικά και δεν λεγινε άμεσα, για τους λόγους καταπίεσης που αναφέρω παραπάνω

   ΄Αν θέλεις, και συμφωνεί ο Factor X, να σου αναρτήσω και τις πηγές

  • Αρράκις الراقص avatar
   Αρράκις الراقص @ archaeopteryx 02/02/2010 11:32:02

   Αρχαίε, θα μας δώσεις τη βιβλιογραφία σου γιά την προέλευση του Χριστιανισμού από τις αιρέσεις του Ιουδαϊσμού; Γιατί θα μου επιτρέψεις να σου πω πως η άποψη αυτή εκφράζεται εκτός από αδαείς και από ιδεοληπτικούς. Όσο γιά τον Brown τη Nova και το Hollywood, τι να κάνουμε όλοι επηρεάζονται από κάτι, άλλος από το Γρηγόριο Παλαμά και το Μάξιμο τον Ομολογητή, ή το Meyendorff, to Schmemann, το Losky, άλλος από τον Dan Brown και ταινίες του Χόλιγουντ. Αυτή είναι η ιστορία του πολιτισμού

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 02/02/2010 16:29:37

   Αρρακις, αν το θέμα ήταν η δημιουργία του Χριστιανισμού, να σου έβρισκα την βιβλιογραφία. Αν το ψάξεις το θέμα στο διαδίκτυο (Christianity, Constantine, Nicaea), έχει στίβες άρθρων. Αν ψάξεις και τα θέματα Παύλος, Άρειος, Φύση του Χριστού κλπ κλπ, θα διαβάζεις μέρες. Θα βρεις και πολύ βιβλιογραφία στα politics της δημιουργίας ανεξάρτητης Καθολικής εκκλησίας όταν η Ανατολική Ρώμη δεν κατάφερε να κρατήσει μακριά τους Γότθους από την Ρώμη...

   Ενδιαμέσως, να σου συστήσω τον Σέργιο και Βάκχο του Καραγάτση, και, φυσικά, τα βιβλία του Τσιφόρου.

 19. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 01/02/2010 19:17:39

  φίλε Ιθαγενή, ξέρεις πόσο επώδυνο είναι το ότι συμφωνώ μαζί σου. Δεν μας χάρισαν το Εληνικό κράτος, σχεδόν μας το επέβαλαν, ενάντια στις έντονές προσπάθειές μας να διαλύσουμε ό,τι έφτιαξαν όσοι βάλαμε στην φυλακή... Και αυτό ο καταραμένος διχασμός και η ιδιοτέλεια και η προδοσία, δεν λένε να ξεκουμπιστούνε.

  • Ο Ιθαγενής avatar
   Ο Ιθαγενής @ archaeopteryx 01/02/2010 19:27:06

   μα φίλε μου όποιος απλά διαβάζει ιστορία το ξέρει:
   ο ..γέρος δεν είχε πει ότι καλά που έγινε η Ελλαδίτσα για να καταφύγουν τα ...λαμόγια της Ευρώπης (...για την παράφραση)

   Το πρόβλημα είναι ότι όποιος πχ διαβάσει "Η τελευταία νύκτα της Πόλης" θα δει ότι δεν άλλαξε τίποτα στην οργάνωση και στον διχασμό τα τελευταία 800 χρόνια.

   Αντε να πεις πχ ότι στα τείχη της Πόλης ήταν και Μουσουλμάνοι και από έξω δικοί μας, ή αν προχωρούσε η συμφωνία Φαρμάκη - Γέρου θα είμασταν πολιτισμικοί.
   Η ιστορία λοιπόν επαναλαμβάνετε σαν ανέκδοτο και εμείς είμαστε οι τραγικοί κλόουν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.