14/09/2009 15:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θυμήθηκαν τον Παπαγγελόπουλο, αλλά «ξέχασαν» τον ΚοραντήΣτο Διαδίκτυο κυκλοφορεί σήμερα επερώτηση του  κ. Καρχιμάκη και άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την «συγκάλυψη» του σκανδάλου των υποκλοπών, «Ενός σκανδάλου πρωτοφανούς παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και ενδεχόμενης μείζονος απειλής της δημόσιας ασφάλειας, που οδήγησε και στην αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone». Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο «η υποτιθέμενη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών σφραγίστηκε από την Κυβερνητική συγκάλυψη, την Κυβερνητική άρνηση στην αυτονόητη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, την παρεμπόδιση έγκαιρης παρέμβασης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και τελικά την προκλητική αρχειοθέτηση της υπόθεσης των υποκλοπών από τον Εισαγγελέα κ. Δ. Παπαγγελόπουλο», σημερινό διοικητή της ΕΥΠ (http://kourdistoportocali.blogspot.com/2009/09/blog-post_5284.html)

Διαβάσαμε προσεκτικά την επερώτηση και μας εξέπληξε το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για τον κ. Κοραντή,  τον τότε διοικητή της ΕΥΠ πρωταρχικό μέλημα του οποίου έπρεπε να είναι η προστασία των απόρρητων επικοινωνιών της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

 Να υποθέσουμε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να προκαλέσουν προβλήματα στο ΛΑΟΣ με το οποίο εκτίθεται ο κ. Κοραντής; Που να ξέρει κανείς;

 Με αφορμή όμως την επερώτηση θυμηθήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον στιγμιότυπο από την λειτουργία της Eθνικής Eπιτροπής Προστασίας του Aπορρήτου των Eπικοινωνιών της Βουλής, το 2001, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όταν η ΕΥΠ και η ΕΛΑΣ ζήτησαν κατεπειγόντως να προωθηθούν νομικές ρυθμίσεις, ώστε να επεκταθεί η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, εκτός των σταθερών τηλεφώνων, και στα κινητά.

 Τότε, έμεναν τέσσερα χρόνια μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ οι πιέσεις για την τρομοκρατία ήταν αφόρητες. Tο αίτημα ΕΥΠ-ΕΛΑΣ μάλιστα, ετίθετο μετά επιτάσεως, δεδομένου ότι ένα χρόνο πριν (2000) είχε δολοφονηθεί από τη 17 N ο Bρετανός στρατιωτικός ακόλουθος στην Eλλάδα, Στίβεν Σόντερς.

 Στις 19 Iουλίου 2000 λοιπόν, ο τότε διοικητής της EYΠ, Παύλος Aποστολίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τα μέλη της προαναφερθείσης επιτροπής της Βουλής, έθεσε επιτακτικά το θέμα να επισπευσθούν οι διαδικασίες άρσης του απορρήτου και στα κινητά.

 Στην έκθεσή της για το 2000, η Eπιτροπή της Bουλής αναφέρει: «Oι υπεύθυνοι της EYΠ και της Aστυνομίας, εξέφρασαν σθεναρά την άποψη ότι για λόγους εθνικής ασφάλειας και διακρίβωσης των εγκλημάτων, θα πρέπει να επεκταθεί και στην κινητή τηλεφωνία η δυνατότητα άρσης του απορρήτου». Και πρόσθετε: «H παρακολούθηση συνομιλίας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προϋποθέτει την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού (υλικού-λογισμικού). Tέτοιος εξοπλισμός έχει αναπτυχθεί από κατασκευαστές των εν λόγω δικτύων και υπό ορισμένες προϋποθέσεις διατίθενται στους πελάτες τους. Στην Eλλάδα, όπως ρητά ανέφεραν στην Eπιτροπή τόσο οι αρμόδιοι των τριών εταιρειών (σ.σ. της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, OTE, Telestet, Panafon), όσο και οι εκπρόσωποι των δύο κατασκευαστικών οίκων (Nokia και Ericsson), δεν έχει διατεθεί αυτός ο ειδικός εξοπλισμός». Και κατέληγε: «Tο θέμα είναι σοβαρό και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης».

Όπως αποκαλύφθηκε, βέβαια, με το σκάνδαλο των υποκλοπών, και το πράσινο φως δόθηκε για «ηλεκτρονικούς κοριούς» (άσχετα εάν κανένα επίσημο έγγραφο της Βουλής δεν υπάρχει) και η μια υποκλοπή κινητού διαδεχόταν την άλλη. Ακόμα και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, παρακολουθούσαν. Βέβαια, για όλα αυτά, παρ΄ ότι οι δύο διπλωμάτες και φίλοι επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα, κ.κ. Αποστολίδης και Κοραντής (ο τελευταίος βάζει υποψηφιότητα με το ΛΑΟΣ τώρα), εκλήθησαν από τη Βουλή να δώσουν διευκρινίσεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, ουδείς γνώριζε κάτι για τον «φόνο».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ambrosiac avatar
  ambrosiac 15/09/2009 02:25:11

  "Not all wiretaps are a result of official or acknowledged government action. When SMS messaging went awry in Athens in 2005, an investigation found that for 10 months someone had been wiretapping senior members of the Greek government. The eavesdropping appears to have been stopped after it was discovered. Although no information has surfaced about who did the wiretapping, a good bit is known about how it was done. The 1994 CALEA law requiring telephone systems to be wiretap ready applies only to switches installed in the U.S., but since manufacturers try to have as few versions of their products as possible, it has had worldwide impact. When the Greek Vodaphone network purchased a switch from Ericsson, it didn't order wiretapping capabilities; wiretapping software was present in the switch but was supposed to be shut off. In particular, auditing software that would have been operating if the wiretapping feature had been ordered was not present. When unknown parties turned some of the wiretapping features on, their actions went unrecorded."

  [ Απο το αρθρο Communications Surveillance: Privacy and Security at Risk

  by Whitfield Diffie, Susan Landau | September 11, 2009

  http://queue.acm.org/detail.cfm?id=1613130 ]  Ενταξει, εμενα ειναι δουλεια μου (ΣΗΜ. αλλου, οχι στην Ελλαδα) η ασφαλεια υπολογιστων, δικτυων και επικοινωνιων και το ηξερα οτι υπαρχουν δυνατοτητες υποκλοπης "χτισμενες" στα συστηματα της Ericsson (μεταξυ πολλων αλλων). Ειναι δυνατον οι υπευθυνοι και οι τεχνικοι στην Ελλαδα να ΜΗΝ το ηξεραν;... και να μην ενημερωσαν κανεναν;! Ιδιως οταν ελλειψει auditing αυτο αποτελουσε τεραστια "τρυπα" ασφαλειας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.