#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/09/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα τολμήσει ο Σαμαράς;Βρισκόμαστε ως συντεταγμένη κοινωνία και ως ανεξάρτητο κράτος κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Η πτώση μας ή αντίθετα η σωτηρία μας θα παιχτούν σε δύσκολες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτή την ώρα, η κοινωνία φαίνεται απαθής και ράθυμη. Είναι όπως εκείνη η τρομακτικά ήσυχη ώρα, ακριβώς πριν ξεσπάσει η καταιγίδα. Όποιος κάνει τη λάθος εκτίμηση να υπολογίσει στην ανοχή του κόσμου στα επερχόμενα σκληρά και δυστυχώς άτολμα και άδικα συνάμα μέτρα, θα πυροδοτήσει αυτόματα την απασφαλισμένη βόμβα της λαϊκής οργής, ανοίγοντας απότομα το καπάκι του κουτιού της Πανδώρας. Είχα γράψει σε προηγούμενο σημείωμα πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα οριστικό και αμετάκλητο FORMAT. Είχα προτείνει μάλιστα ως τον καταλληλότερο «μάστορα» για την πραγματοποίηση του δύσκολου εγχειρήματος, τον σημερινό Πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά. Ας μιλήσουμε λοιπόν ευθαρσώς για την «ταμπακιέρα».

Πως είναι δυνατόν να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί μια τέτοια διαδικασία, με την χώρα «εν λειτουργία» και τον κόσμο στα κάγκελα; Ποιο είναι το κατάλληλο «μονοπάτι» για να περάσει μια τέτοιας έκτασης και βάθους πολιτική, κοινωνική και οικονομική αλλαγή; Πως θα συντελεστεί μια ανατροπή τέτοιου μεγέθους, χωρίς καταστροφικές αναταράξεις και μάλιστα μέσα στον ζόφο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα; Η λύση είναι μία και την περιγράφω παρακάτω υπό τον όρο Πρωθυπουργικό Πραξικόπημα.

Ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να έχει εννοήσει πια καλά πως αυτή η κυβέρνηση των απροθύμων της ΔΗΜΑΡ και των ενόχων του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μακριά ποδάρια. Το πολιτικό τσίρκο του τελευταίου μήνα και η εμφανής αδυναμία στην συγκρότηση και την ανακοίνωση του πακέτου των μέτρων, κινδυνεύει να αναλώσει άδοξα το τελευταίο αστικό πολιτικό κεφάλαιο που απέμεινε στον τόπο και να ακυρώσει πολιτικά τον τελευταίο αστό πολιτικό που μπορεί να δυνητικά οδηγήσει την χώρα έξω από την δίνη της κρίσης. Κινδυνεύουμε να πέσουμε στα στενά των «συνιστωσών» και των «χρυσών αυγών» όχι από επιθυμία της κοινωνίας αλλά από ανικανότητα και ολιγωρία της αναγκαστικής τρικομματικής συγκυβέρνησης. Η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας, οι προσωπικές ατζέντες των αρχηγών, η αδυναμία επιβολής της απαραίτητης νεμέσεως λόγω του πολιτικού «εναγκαλισμού» με τους ενόχους, οδηγούν το εγχείρημα της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας στην αποτυχία και την χώρα στα βράχια της καταστροφής. Αν δεν δώσουμε καμιά ελπίδα στους απελπισμένους, αν δεν αποδοθεί καμιά ευθύνη στους ενόχους, αν δεν επιμερίσουμε τα βάρη με δικαιοσύνη και περίσκεψη, αν δεν προστατέψουμε τους αδύνατους και τους κατεστραμμένους, αν δεν αφήσουμε καμιά διέξοδο στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κόσμου, τότε, φυσικά και χωρίς εναλλακτική λύση, αυτοί θα στραφούνε στα άκρα, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον μας ως κοινωνίας και (ίσως) ως Έθνους ακόμη!

Είναι πιστεύω η ώρα του Πρωθυπουργού! Το πολίτευμά μας και το Σύνταγμα της χώρας, του δίνουν τα περιθώρια να δράσει με άνεση προς κάθε κατεύθυνση. Είναι η ώρα για αυτό που εγώ αποκαλώ Πρωθυπουργικό Πραξικόπημα. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει χρέος προς την Πατρίδα να το επιχειρήσει. Ο τρόπος είναι απλός, δύσκολος, ριψοκίνδυνος και φυσικά μέσα στα πλαίσια της Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός στρέφεται προς τον Λαό. Με διακαναλικό βαρυσήμαντο διάγγελμα αναλύει εμπεριστατωμένα την σημερινή κατάσταση της χώρας, χωρίς φκιασίδια, ψέματα και ωραιοποιήσεις. Ανακοινώνει το σχέδιο που προτείνει για να βαδίσουμε όλοι μαζί, λαός και πολιτικοί, ώστε να βγούμε από το αδιέξοδο. Ανακοινώνει σκληρά, δίκαια και απαραίτητα μέτρα, όχι στην κατεύθυνση των παρόντων οριζόντιων, εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρων που συζητιούνται αλλά στην κατεύθυνση των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να «αναστηθεί». Καλεί τον Λαό σε πανστρατιά. Καλεί τον πολιτικό κόσμο σε άνευ όρων υιοθέτηση αυτού του ριζοσπαστικού προγράμματος. Καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων να πάρουν θέση παρουσιάζοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην Βουλή, αφού έχει πρώτα απολύσει σύμπασα την κυβέρνησή του και σχηματίσει καινούρια κυβέρνηση με ότι καλύτερο διαθέτει το Ελληνικό Έθνος. Κυβέρνηση προθύμων και «ορκισμένων» να βγάλουν το κάρο από τη λάσπη και τον Λαό από την ανυποληψία και την ανέχεια. Κυβέρνηση αποφασισμένων να θυσιάσουν τον εαυτό τους και το πολιτικό τους μέλλον για το καλό της κοινωνίας και της Πατρίδας. Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή των Ελλήνων με αυτή την νέα κυβέρνηση. Κάθε βουλευτής, έρχεται προ των ευθυνών του, κάθε κόμμα και κομματίδιο, έρχεται προ του υπαρξιακού του διλήμματος σε μια κατάσταση χωρίς πολιτικό αύριο για το Σύστημα. Αν μεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, προχωρά απερίσπαστος στην ανασυγκρότηση εκ βάθρων της χώρας πατώντας πάνω στο συγκεκριμένο ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Αν πάλι η Βουλή τον αποδοκιμάσει, τότε η κυβέρνηση παραιτείται και ο σημερινός Πρωθυπουργός, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές ηγούμενος του  νέου πολιτικού φορέα – κινήματος, που θα πλαισιωθεί από τους πρόθυμους, αυτούς που θα δεχτούν να θυσιαστούν οι ίδιοι για να αλλάξει η μοίρα της χώρας. Αν κερδίσει τις εκλογές αυτό το σχεδόν επαναστατικό κίνημα, προχωρά ομοίως. Αν χάσει, τότε θα μπορεί να αποσυρθεί έχοντας κάνει ότι ήταν δυνατόν για την Πατρίδα και η ίδια η κοινωνία θα έχει αναλάβει την ευθύνη για ότι μέλει γενέσθαι στο άμεσο μέλλον.

Όπως και να το δούμε, οι συμπαντικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της πολύπλευρης κρίσης, δεν πρόκειται να έρθουν από το υπάρχον μισοπεθαμένο πολιτικό σύστημα. Δυστυχώς κάτι νέο δεν φαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα, εκτός από τα εξαγριωμένα «αυγά» και τις ανέκαθεν απρόβλεπτες «συνιστώσες». Η Δημοκρατία έχει στηθεί στο απόσπασμα και πρέπει στα πλαίσια και τα περιθώρια που αυτή μας δίνει να επιχειρήσουμε όλοι μαζί μια τελευταία απόπειρα διάσωσής της. Ηγέτης σε αυτή την προσπάθεια κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να είναι άλλος από τον σημερινό Πρωθυπουργό της χώρας. Μονάχα που πρέπει να βιαστεί, γιατί το πολιτικό, πατριωτικό και ηθικό του κεφάλαιο, κινδυνεύει να γίνει παρανάλωμα της τρικομματικής ασυνεννοησίας της οποίας δυστυχώς αναγκάζεται να ηγείται.

Akenaton

Υ.Γ. Θα προσέξατε ασφαλώς πως πουθενά στο κείμενο δεν εμπλέκονται οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικάνοι, η ΕΕ, η Ευρωζώνη, το Ευρώ και η Δραχμή. Αυτό έγινε συνειδητά επειδή πιστεύω πως παρήλθαν (άπρακτοι δυστυχώς) οι χρόνοι και οι καιροί που όλα αυτά είχαν μια κάποια σημασία για το μέλλον της Ελλάδας. Επειδή επίσης πιστεύω, πως αν δεν θεραπεύσουμε δραστικά την πολυοργανική νόσο της χώρας, που μας έχει οδηγήσει με βαριές ανεπάρκειες στην εντατική της κρίσης και ένα βήμα πριν τον τελικό χαμό, ελάχιστη σημασία έχουν πια οι αποφάσεις των ξένων, το νόμισμα, ο EFSF, η ΕΚΤ, η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Ντράγκι, η Τρόικα και τα επιτόκια δανεισμού μας. Εδώ που φτάσαμε, κάθε έξωθεν καλόπιστη βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη αλλά μονάχοι μας πια θα σωθούμε ή θα καταστραφούμε. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε αυτό, πολίτες και πολιτικοί, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε για το πρώτο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/09/2012 11:48:53

  Το κείμενό σου είναι πολύ καλό, αλλά είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι για άλλες συνθήκες. Η πραγματικότητα είναι αυτή που είδαμε χθες στο Κέντρο της Αθήνας και που τα καθεστωτικά κανάλια προσπάθησαν να αποκρύψουν. Με μία αυστηρή απαγόρευση διαδήλωσης άνευ λόγου και αιτίας, από ανθρώπους που βρίσκονται παράνομα εδώ, θα είχε κάνει τον ελληνικό λαό να νιώσει ότι έχει θεσμικά δύναμη. Αυτό δεν έγινε. Και τα γεγονότα είχαν προεξαγγελθεί: Προχθές ο χοιρόμορφος Ελγαντούρ αποκάλεσε δημοσία τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας "μεγαλύτερο ρατσιστή" και, αντί να σειστεί το σύμπαν, είδαμε μία χλιαρή απάντηση εκ μέρους του Κεδίκογλου. Την παράλλη, είχαμε την οργανωμένη επίδειξη δύναμης και καταστροφών ενός όχλου από ανθρωπόμορφα διποδα.
  Ξέρεις τι είδα στα δύο αυτά περιστατικά; Την "ιερωνομοποίηση" Σαμαρά... Ο νοών, νοείτω...
  Αν δεν το έχεις καταλάβει, βρισκόμαστε ήδη ως λαός στο στόμιο της χοάνης. Δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά προτιμώ να πέσω στην χοάνη, να δω από περιέργεια τι υπάρχει μέσα, παρά να παραμένω εσαεί στροβιλιζόμενος στο στόμιο....

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ ΒΙΣ 24/09/2012 14:19:26

   «“ιερωνομοποίηση”»- ἐξαιρετικό

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/09/2012 14:19:48

    * “ιερωνΥμοποίηση”

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/09/2012 15:00:45

     Μας μπερδέψατε με το Υμοποίηση.
     Μήπως θέλει ( οποιητής) να πει : Ιερωνοποίηση ;;

     • Γρύνη avatar
      Γρύνη @ Παύλος 24/09/2012 15:23:08

      “ιερωνΥμοποίηση”!!!
      ξέρει αυτός πολύ καλά τι γράφει και που χρειάζεται το Υ!!!
      και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ δηλαδή...

    • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
     ΑποΜηχανηςΦτωχος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/09/2012 15:45:32

     Πάντα ακριβολόγος Αστυάνακα, εύγε.
     Ο Σαμαράς btw δεν θα τολμήσει. Γιατί δεν πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό.

     • akenaton avatar
      akenaton @ ΑποΜηχανηςΦτωχος 24/09/2012 16:02:50

      Διάβασα και το πρόσφατο άρθρο σας. Θα μπορούσα να το προσυπογράψω αυτούσιο! Προ δύο μηνών όμως! Αυτοκτονικό ιδεασμό θα επιδείξει ο Πρωθυπουργός αν συνεχίσει επί μακρόν να διαχειρίζεται συμβατικά, μια κατάσταση η οποία έχει πια υπερβεί τα όρια του σοβαρού προβλήματος και βαίνει πλησίστια στην μικρή περιοχή του αδιεξόδου. Από κει μέσα βγαίνεις μονάχα αν αποφασίσεις να γκρεμίσεις τοίχους δεκαετιών. Ο μίτος της Αριάδνης δεν προσφέρεται. Απαιτεί πολύ χρόνο και στριφογύρισμα και ο χρόνος μας δυστυχώς "σώνεται" ταχέως.

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ ΑποΜηχανηςΦτωχος 24/09/2012 22:29:39

      Τό 'πιασα το υπονοούμενο . Αλλά, στο αρχικό κείμενο δεν θα έπρεπε να είναι Ιερωνοποίηση ;; (Ιέρων).
      Μη μου πεις ότι υπάρχει κι' άλλο !

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ ΑποΜηχανηςΦτωχος 24/09/2012 22:30:28

      αστυάνακτα .

     • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
      ΑποΜηχανηςΦτωχος @ Παύλος 25/09/2012 02:21:59

      Ορθά. Ευχαριστώ.

  • nick avatar
   nick @ ΒΙΣ 24/09/2012 18:12:07

   Κάτι δεν θυμάται η σκόπιμα ξεχναει ο Αρθογραφος! Δεν υπάρχει Πρωθυπουργός χωρίς τους<> αυτη την εντολή εδωσε ο Ελληνικός Λαός στις 17 Ιουνη.

 2. Γρύνη avatar
  Γρύνη 24/09/2012 11:50:05

  Αγαπητέ Ακενατόν,
  πάρτο απόφαση: θα συρθούμε στο βούρκο για καμιά δεκαριά χρόνια πριν αρχίσει η χαραυγή! Ελπίζω μόνο να μην είναι χρυσή!
  Το πολιτικό προσωπικό θα βυθίζεται στην απαξία μέρα τη μέρα που θα ακουμπήσει και αυτόν τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ήδη έχει αρχίσει να καταγράφεται η δυσφορία!!!
  Θαύματα λοιπόν δεν γίνονται. Τα προβλήματα μας είναι δυο: οι ευρωπαίοι (δεν εξαρτάται απο μας) και εμείς οι ίδιοι. Ακόμη και αν οι Ευρωπαίοι ήθελαν να βοηθήσουν εμείς οι ίδιοι δεν πρόκειται να συμπράξουμε!
  Ποιος έλληνας πολίτης θα δεχτεί μέτρα 13,5 δις όταν πολιτικοί, πρώην πρωτοκλασάτοι υπουργοί ομού με τον νυν πρόεδρο της ελληνικής βουλής κατηγορούνται (άδικα η δίκαια θα δείξει!!!) για μαύρο χρήμα 10,5 δις!!!

 3. Darki avatar
  Darki 24/09/2012 11:51:32

  Προσυπογραφω,υπερθεματιζω και συγχαιρω για το αρθρο.Μια προσθεση να κανει στο λογο του ο Σαμαρας.ΟΠΟΙΟΣ ΚΟΝΟΜΗΣΕ-ΚΟΝΟΜΗΣΕ.Απο 1/10/2012 οι ποινες να ειναι εξοντωτικες ,ακομα κα με αφαιρεση υπηκοοτητας.Ουτε λαικα δικαστηρια ,ουτε κραυγες.Απο αποδειξη,μεχρι Τσοχατζοπουλους.

 4. Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) avatar
  Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) 24/09/2012 12:17:16

  Μόνο που πριν κάνει ο πρωθυπουργός την βαρυσήμαντη δήλωση καλόν είναι να έχουμε και τα ονόματα της λίστς των 32 και μάλιστα άμεσα. Να προχωρήσει η εισαγγελική έρευνα γρήγορα, όσοι βουλευτές είναι εν ενεργεία να παραιτηθούν της βουλετικής τους ασυλίας για να διευκολύνουν τις έρευνες. Μόλις έχουμε ένα σύντομο και περιεκτικό πόρισμα, μπορούμε να ακούσουμε και τον πρωθυπουργό γιατί που ξέρει κανείς, μπορεί να πάμε και σε εκλογές.....

  • evan avatar
   evan @ Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) 25/09/2012 09:21:39

   Γιατί αναφέρεστε στους 32 πολιτικούς μόνο και όχι στην δισκέτα με τους 1991 Έλληνες φοροφυγάδες, την οπία έδωσε η Λαγκάρντ στον Παπακωνσταντίνου; Γιατί δεν εγείρεται αυτό το θέμα από τα sites, όταν Βρεταννία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία έχουν εισπράξει δις ευρώ από αντίστοιχες λίστες; Γιατί δεν το ψαχνουν οι εισαγγελείς, αλλά ξέρουν μα κάνουν απεργία;

 5. Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) avatar
  Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) 24/09/2012 12:22:46

  Δεν σε κατάλαβα, τι σημαίνει όποιος κονόμησε - κονόμησε, να κινηθεί η δικαιοσύνη θέλεις να πεις και να φέρουν πίσω το δημόσιο χρήμα όσοι το καρπώθηκαν παράνομα ( καλά για την άδολη σπατάλη ας το αφήσουμε γιατί δεν θα μείνει κανένας εκτός φυλακής, αν μπορούσε αυτό να γίνει) δεν είμαστε καλά μου φαίνεται, έτσι άντε και τα κουκουλώνουμε όλα!

  • Στρυμών avatar
   Στρυμών @ Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) 24/09/2012 18:37:45

   Είναι πολύ λογική η παρατήρησή σου αλλά είναι , δυστυχώς , ουτοπική και ανεφάρμοστη. Να σου δώσω ένα απλό παράδειγμα. Αν στην χώρα έχουμε χίλια αυθαίρετα μπορείς να τα γκρεμίσεις. Αν όμως τα αυθαίρετα φτάσουν το ενάμισι εκατομμύριο τότε αυτό πολύ απλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Έτσι συμβαίνει και με την καταλήστευση του δημόσιου χρήματος. Είναι εκατομμύρια αυτοί που συμμετείχαν στο πάρτι. Μη κοιτάς που όλοι βρίζουμε τους 300.Είναι το συλλογικό μας άλλοθι. Φυσικά θα μπουν στη φυλακή καμιά πενηνταριά , αλλά αυτό που ζητάς δεν θα συμβεί και δεν μπορεί να συμβεί ποτέ. Προσωπικά θα ήμουν πανευτυχής αν καταφέρναμε σαν κοινωνία και πολιτεία να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή και να κάνουμε από και πέρα ένα σχεδόν καθαρό καινούριο ξεκίνημα. Από κει και μετά θα είχε νόημα η αυστηρή και παραδειγματική εφαρμογή σκληρών νόμων.

   • Γρύνη avatar
    Γρύνη @ Στρυμών 24/09/2012 18:47:26

    κακή, κάκιστη η λογική σου! μου θυμίζεις τις περαιώσεις που κάθε τόσο τραβούσαμε και μια γραμμή που σε λιγο ξεθώριαζε και αντε πάλι απο την αρχη!
    ακόμη και για παιδευτικούς λόγους πρέπει να υπάρξει τιμωρία! αλλιώς θα ξαναδουμε το ίδιο εργο πολλές φορές!!
    όσο για τα αυθαιρετα που γραφεις, οχι δεν τα γκρεμίζουμε αλλά οταν ειναι να τα πουλήσουμε η να τα μεταβιβάσουμε θα πληρώσουμε για την ατασθαλία μας! συμφωνεις;
    πρεπει κάποτε να γίνουμε κράτος, με νομους που εφαρμοζονται!!!

    • Στρυμών avatar
     Στρυμών @ Γρύνη 24/09/2012 22:43:14

     Τα ίδια πράγματα λέμε και γι' αυτό θέλω να συμφωνήσουμε στο τέλος. Για λόγους παιδευτικούς , γράφω , θα τιμωρηθούν καμιά πενηνταριά. Με τις εκατοντάδες χιλιάδες , για να μην πω χωρίς υπερβολή εκατομμύρια , που έφαγαν χρήμα του δημοσίου τι θα γίνει; Δεν μπορεί και δεν θα γίνει τίποτε. Και όπως λέω χαριτολογώντας στην παρέα , αν το πρόβλημά μας ήταν οι 300 , τους βάζαμε σ' ένα καράβι και τους φουντάραμε μεσοπέλαγα για να το λύσουμε. Το ότι πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή και από δω και πέρα να μην ανεχτούμε σαν κοινωνία πολιτών καμιά λαμογιά είναι το μόνο σίγουρο και επιβαλόμενο. Τώρα , οι κρεμάλες στο Σύνταγμα , είναι η συλλογική μας εκτόνωση και ποτέ δεν πρόκειται να στηθούν.

 6. Mara avatar
  Mara 24/09/2012 12:26:14

  Τα ψέμματα τελειώσανε για όλους.
  Είναι πρωθυπουργός της χώρας και φέρει ακέραια την ευθύνη για το τί θα συμβεί από εδώ και πέρα.
  Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, από αυτό που άριστα προτρέπεις να κάνει, δεν μπορεί να γίνει.
  Όμως..., για να είμαι ειλικρινής, δεν φοβάμαι πως δεν θα το κάνει, φοβάμαι ότι θα το μισο...κάνει και αυτό θα είναι το τρις χειρότερο....

 7. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 24/09/2012 12:26:39

  Όλα καλά - σωστά μέχρι το διάγγελμα.
  Από κει και πέρα, γιατί να διαλύσει την κυβέρνηση; Ποιοι υπουργοί θα βρεθούν να είναι καταλληλότεροι;
  Γιατί να ξαναπάμε σε εκλογές; Εδώ τρομάξαμε και με το ζόρι κάναμε κυβέρνηση, έστω τρικομματική μετά από 2 απανωτές εκλογές. Η ακυβερνησία που θα προέκυπτε θα ήταν το χειρότερο ενδεχόμενο.
  Τώρα αυτό που έχουμε ανάγκη , είναι το ήρεμο το κλιμα στο εσωτερικό, να πάρουμε την δόση από τους δανειστές, να εξαλειφθεί κάθε υπόνοια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή χρεοκοπίας και σιγά σιγά να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ μέσα στη χώρα, απαραίτητη προϋπόθεση για επενδύσεις - ιδιωτικοποιήσεις.
  Συμφωνώ να βγει ο πρωθυπουργός και να μιλήσει στο λαό, να εξηγήσει προς τα που πάμε και μέχρις εδώ. Τα υπόλοιπα είναι λάθος είναι επικίνδυνα, δυναμιτίζουν το κλίμα, κάνουν τη χώρα να φαίνεται και πάλι αναξιόπιστη (πράγμα ολέθριο για την τωρινή συγκυρία) και μας ξαναπάνε πίσω στις τρομακτικές αβεβαιότητες.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Απλή σκέψη 24/09/2012 17:23:14

   Το μείζον δεν είναι να αλλάξει την κυβέρνηση! Το μείζον είναι να παρουσιάσει και να εφαρμόσει ο Πρωθυπουργός ένα ριζοσπαστικό σχέδιο δράσης προς την κατεύθυνση της μεταρρύθμισης ολόκληρης της χώρας. Αν μπορεί να το κάνει με αυτή την κυβέρνηση, κανένα πρόβλημα. Αυτός θα το κρίνει. Αλλά ας το κάνει! Οι καιροί ου μενετοί.
   Υ.Γ. Πάντως, το μετεκλογικό σύμφωνο προγραμματικής σύγκλισης επί του οποίου στηρίζεται εν πολλοίς η παρούσα κυβέρνηση δεν προοιωνίζεται δυστυχώς τις μεταρρυθμίσεις που έχει επιτακτικά ανάγκη η χώρα! Και όχι μόνον αυτό, αλλά δρα ως "χειρόφρενο" σε κάθε απόπειρα φυγής προς τα μπρος από εκείνους που προτιμούν τα πράγματα να παραμείνουν στάσιμα ή περίπου στάσιμα.

   • Απλή σκέψη avatar
    Απλή σκέψη @ akenaton 24/09/2012 17:55:44

    Αγαπητέ Akenaton, να με συμπαθάς αλλά σε βρίσκω λίγο αοριστολόγο.
    Γενικά συμφωνώ με τις απόψεις σου, αλλά εδώ διέπραξες ολίσθημα.
    Το σχέδιο δράσης (δεν μου αρέσει η λέξη ριζοσπαστικό), το έχει εξηγήσει ο Σαμαράς, αλλά ίσως πρέπει να το ξανακάνει.
    1. Θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη δανειοδότηση της χώρας, με ότι αυτό συνεπάγεται, δηλ. με την εμφάνιση μιας καλής εικόνας της χώρας στα μάτια των ξένων. Αυτό ήδη έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που η κυβέρνηση είναι μόλις 3 μηνών.
    2. Θ΄αλλάξει το οικονομικό μοντέλο και από τον υπέρβαρο κρατικό τομέα θα δώσει κίνητρα για την ενδυνάμωση του ιδιωτικού τομέα γιατί από κει προέρχεται η ανάπτυξη. (δηλ. θα κάνει ιδιωτικοποιήσεις - προσέλκυση επενδύσεων)
    3. Θα αφαιρέσει προνόμια από την διαπλοκή, τις συντεχνίες και όλα τα στρεβλώματα της οικονομικής ζωής (εδώ θα δοθεί μεγάλη μάχη).
    4. Θα σταματήσει την πληγή της λαθρομετανάστευσης.
    5. Ήδη κάνει και θα συνεχίσει να κάνει κινήσεις σοβαρές στην εξωτερική πολιτική, που να διασφαλίζουν την ανενόχλητη παραγωγή και εκμετάλλευση του ορυκτού και υποθαλάσσιου πλούτου της χώρας.
    Αν δεν γκρινιάζουμε συνεχώς και αφήσουμε τον Σαμαρά να κυβερνήσει, (ο ίδιος ξέρει καλύτερα απ΄τον καθένα τι πρέπει να κάνει), η Ελλάδα σε 2 χρόνια θα είναι αγνώριστη και όλοι θα μιλάμε για θαύμα!
    Δεν θα είναι όμως θαύμα , θα είναι η συνεχής, κοπιώδης και αγόγγυστη προσπάθεια αυτή, που θα φέρει τα προσδοκώμενα.

    Και ένα τελευταίο, κανένας από την συγκυβέρνηση, δεν θα μπορέσει ν΄αποτελέσει χειρόφρενο, ο Σαμαράς είναι αποφασισμένος, θα τραβήξει μπροστά και οι υπόλοιποι θα φαίνονται πολύ ¨μικροί¨, αν δεν ακολουθήσουν.
    Έναν μόνο δρόμο καταλαβαίνει ο Σαμαράς και καλά κάνει, να φορτωθεί όλο το φορτίο, να δώσει όραμα στο λαό και να εκμηδενίσει τη φτηνοπολιτική όπου και όταν θα εμφανίζεται.

    • ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
     ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ @ Απλή σκέψη 24/09/2012 17:59:08

     Ωραίο, Μπράβο !

    • Diamond Angel avatar
     Diamond Angel @ Απλή σκέψη 24/09/2012 19:39:01

     Πολύ σωστή!!

     • Παύλος avatar
      Παύλος @ Diamond Angel 24/09/2012 22:39:13

      Συμφωνώ και' γω μαζί σου, απλή σκέψη .

 8. oapotetoios avatar
  oapotetoios 24/09/2012 12:27:47

  ο κόσμος δεν τον ψήφισε για να γίνει γιωργάκης στην θέση του γιωργάκη και να παρακολουθεί ειδήσεις του στυλ(ένα δις αρπάζει η συντεχνία των πετρελαικων εταιρείων κτλ) την ίδια ώρα που του κόβουν το γάλα από το παιδί του

  ο κόσμος τον ψήφισε για να ανοίξει τα επαγγέλματα,να ανοίξει την αγορά,να την απελευθερώσει,να επανιδρύσει το κράτος,να αποκρατικοποιήσει τις χρεωκοπημένες δεκο,να φέρει δικαιοσύνη στους αξιοκρατικά διορισμένους και "πονο" στα ρουσφέτια και στους γλύφτες,να στήσει σύγχρονο φορολογικό σύστημα πιάνοντας στην τσιμπίδα τα λαμόγια που έχουν κάτσει στο σβέρκο της πατρίδας μας..να στραφεί και στην συντεχνία του,καταργώντας το ακαταλόγιστο των υπουργών,μειώνοντας τους βουλευτές σε 200,εντάσσοντας ΔΕΚΟ και υπαλλήλους της βουλής στον ενιαίο να στηρίξει το αίσθημα της αλλαγής και του δικαίου,να στρέψει το δημοσιονομικο βάρος και το βάρος των απολύσεων στα ρουσφέτια,σε όσους πήραν παχυλούς μισθούς,συντάξεις και εφάπαξ τα οποία ήταν υπερτιμημένα και όχι σε όσους διορίστηκαν αξιοκρατικά μέσω γραπτού ΑΣΕΠ η στους νέους του ιδιωτικού τομέα κτλ...να στηρίξει τους νέους ,που μετέτρεψαν σε παρίες οι προηγούμενοι για χάριν των γκριζομάλληδων που καλοέφαγαν,...

  ο κόσμος τον ψήφισε για να στήσει κράτος και αγορά με δυτικούς όρους,να εξευρωπαίσει τον τόπο και έτσι να αντιμετωπίσει τα αίτια της κρισής....

  αντ αυτού περικοπές στους ιδιους,φόρους στους ίδιους....

  είμαστε λίγο πριν το σημείο του βρασμού,αν στο περιβάλον που κινείται δεν το καταλαβαίνει τότε το καλύτερο που έχει να κάνει ,η μεγαλύτερη υπηρεσία στην πατρίδα είναι να παραιτηθεί...
  η ελλάδα δεν θα σωθεί αν μετατρέψει σε παρίες την μισή κοινωνία και μείνει στο ευρώ,αλλά ΜΟΝΟ αν αντιμετωπίσει τα αίτια της κρίσης,πάρει τα διαρθρωτικά μέτρα είτε εντός ευρώπης είτε εκτός...μόνο έτσι σε σύντομο διάστημα η ελλάδα θα είναι μια ισχυρή και δίκαιη χώρα
  να βγεί να τα εξηγήσει,όχι με φλυαρίες,με αριθμούς,πόσο στοιχίζουν οι συντεχνίες,η εφορία,η γραφειοκρατική διοίκηση...τα ξέρει ο κόσμος,δεν είναι βλάκας,ας τα πει όμως...ποιος δεν θα τον ακολουθησεί???
  τώρα όμως να ρίχνει το βάρος στους ίδιους και τους ίδιους διατηρώντας τις προνομιούχες τάξεις των φοροφυγαδων και των συντεχνιών,της γραφειοκρατίας,τωνρ ουσφετιών και της αδιαφάνειας στον αφρο!ε είναι και ντροπή να περιμένει στήριξη με στόχο λέει την παραμονή στο ευρώ...

  ΜΕ ΤΈΤΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΔΕΝ ΘΈΛΟΥΜΕ ΕΥΡΏ..η θα μας κάνεις ευρωπαική χώρα και σύντομα,και άργησες ή δεν μας νοιάζει είτε είμαστε μέσα είτε έξω..παρίες θα είμαστε ετσι κι αλλιώς...

  • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
   Εμμανουήλ Πρόιος @ oapotetoios 24/09/2012 18:02:55

   Άψογος κύριε αποτέτοιε μου!!!

 9. DI.KO avatar
  DI.KO 24/09/2012 12:47:36

  Μου αρέσει η ανάλυση σου Akenaton. Η πρόταση σου έχει μια ιδιαίτερη λογική που μπορεί πράγματι να οδηγήσει στη λύση του προβλήματος. Σε ένα άλλο σχόλιο μου είχα και εγώ θέσει την ερώτηση. Να απολύσει ο ΑΣ όλους τους υπουργούς και να κυβερνήσει μόνος του; σαν εναλλακτική λύση στο αδιέξοδο.
  Παρ’ όλα αυτά επειδή πιστεύω ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά θολή και ρέουσα και λόγω του ότι ο ΑΣ δεν έχει την βουλευτική δύναμη που είχε στην εποχή της η Θάτσερ στην Αγγλία δεν θα μπορέσει (κατά την γνώμη μου) να εφαρμόσει την conviction politics όπως κάποιος άλλος είχε γράψει σε μια άλλη ανάρτηση για τη Θάτσερ. Πολύ πιο ρεαλιστικό θα ήταν, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, να εφαρμόσει πιο δυναμικά το consensus politics με τους άλλους δυο στην τρικομματική και να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές στην κυβέρνηση. Πιστεύω ότι μια συναινετική διαδικασία αν και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά με πολύ πιο δυναμικό τρόπο και πυγμή (επισείοντας και τον κίνδυνο για νέες εκλογές που σίγουρα δεν τις θέλουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και με μια κατάλληλη επικοινωνιακή πολιτική, θα είχε κάποιο αποτέλεσμα. Αλλιώς φοβάμαι ότι θα πέσουν όλοι να τον φάνε.

 10. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 24/09/2012 12:53:58

  Αν και συνήθως συμφωνώ απολύτως με τα γραφόμενα σου αυτή τη φορά ομολογώ οτι με μπέρδεψες.
  Οταν λες "προθύμους και ορκισμένους" ποιούς εννοείς; Σίγουρα κάνω λάθος αλλά όπως τέθηκε , εμένα το μυαλό μου πήγε στους Λοβέρδο Ραγκούση και Διαμαντοπούλου.
  Επίσης το πρόβλημα της χώρας είναι μόνο το πολιτικό σύστημα;
  Όλοι δεν είμαστε υποψιασμένοι ότι αυτό το σύστημα απο κάπου καθοδηγείται; Μ εκείνο τι γίνεται; Αντάμα μ αυτό θα οδηγηθούμε στη νέα εποχή;
  Κι επειδή το σύστημα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά απο τα γεγονότα, ήδη φροντίζει να εξαφανίσει απο προσώπου γης όσους θεωρεί επικίνδυνους για το μέλλον του.
  Χρόνος δεν μένει, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα πρέπει να έχουν γίνει όλα και όχι τα μισά.
  Ο Σαμαράς πρέπει να μιλήσει και να τα πει όλα, είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει όλους τους Ελληνες. Τα εκατομμύρια των Ελλήνων μπορούν μετα απο δεκαετίες να ξαναβγούν στους δρόμους, παρασέρνοντας στο διάβα τους το κατεστημένο , τους μπαχαλάκηδες, τους λαθρομετανάστες και όποιον αλλο τολμήσει να αντισταθεί στο κοινό όραμα.

  http://www.youtube.com/watch?v=-N8bLR4FfsQ&feature=related

  • akenaton avatar
   akenaton @ Χμμμμ 24/09/2012 16:47:56

   Καμιά σχέση με πρώην Πασοκικά πριγκιπόπουλα και πριγκιποπούλες! Υποθέτω πως σε ένα τέτοιο διάγγελμα και το παρεπόμενο σχέδιο, οι πρώτοι που θα έμπαιναν στο στόχαστρο θα ήταν οι περίφημοι "νταβατζήδες" του Κ.Κ. του Β΄. Δεν νοείται ριζοσπαστική μεταρρυθμιστική καταιγίδα, χωρίς να πάρει και να σηκώσει αυτή την μαφία στο πρώτο της φύσημα. Μισές δουλειές θα κάνουμε;

 11. Ανδρομέδα avatar
  Ανδρομέδα 24/09/2012 13:22:05

  Αν δε λειτουργεί σωστά η κυβέρνηση μπορεί, υποθέτω, κάποιος, μετά τις κρίσιμες ημερομηνίες να κάνει κάποιον ανασχηματισμό, συγκεκριμένο και στοχευμένο. Εκλογές έγιναν. Απαντήσεις πήραμε. Τώρα πρέπει να τους αφήσουμε να δουλέψουν για να υπηρετήσουν την εντολή που έλαβαν. Τρεις και δύο εκλογές, λες και δεν έχουν δουλειά και εκρηκτικά προβλήματα μπροστά τους! Το τί μπορεί να κάνει η κυβέρνηση περιγράφηκε, κατά τη γνώμη μου σωστά, σε ένα σοβαρό άρθρο του ΑπόΜηχανήςΦτωχός, με τίτλο "Τα δεσμά του ρόλου": (...Συνεπώς το μόνο που μπορούσε να κάνει και κάνει η Κυβέρνηση είναι να δίνει μάχη μέρα τη μέρα για να βελτιώσει την διεθνή θέση και εικόνα της Χώρας, εν όψει κρίσιμων αποφάσεων στην Ευρώπη.Η διαπραγμάτευση συμβαίνει, εξελίσσεται. Η επιδίωξη είναι η δημιουργία συνθηκών που να μην επιτρέπουν ή έστω να μην απαιτούν ρόλο Ιφιγένειας στην τελική λύση.Το έργο δύσκολο, ο χρόνος λίγος, η έκβαση αβέβαιη...)

 12. Γ.Σ. avatar
  Γ.Σ. 24/09/2012 13:30:34

  Δυστυχώς, το παιχνίδι φαίνεται να είναι χαμένο και αξιοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκροτηθεί από κανένα μέτοχο του σημερινού πολιτικού κατεστημένου. Εδώ, αυτοί μοιράζουν τις δημόσιες θέσεις με σύστημα 5-3-2, λες και η χώρα είναι ποδοσφαιρικό γήπεδο. Αυτοί θα σώσουν την πατρίδα?
  Για ν΄αποφύγουμε τα ...αυγά και τα πασχάλια, νομίζω πως υπάρχει μόνον ένας τρόπος: να προσκληθούν οι ελάχιστοι έντιμοι και ικανοί πολιτικοί, που δεν βρίσκονται δυστυχώς στη σημερινή Βουλή, να επιλέξουν οι ίδιοι τεχνοκράτες που θα τους πλαισιώσουν -πέρα από κομματικές εντάξεις- και να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης. ΑΥΤΟ θα πρέπει να προτείνει ο Σαμαράς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεσμευόμενος για την υποστήριξή του στο νέο σχήμα και ενημερώνοντας το λαό με διάγγελμα. Κι΄αν τολμούν οι άλλοι, ας πουν ότι δεν στηρίζουν. Δεν χρειάζεται ν΄αναφερθούν πιθανοί πρωθυπουργοί. Κατά βάθος, όλοι ξέρουμε ποιοί είναι.

 13. T.V avatar
  T.V 24/09/2012 13:43:30

  Ας βαλει πρωτα χερι στους υπουργους με τους 58 συμβουλους και μετα βλεπουμε για τα υπολοιπα....

  Πληρης απογοητευση....

 14. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 24/09/2012 13:48:06

  Εχει καθυστερήσει πάρα πάρα πολύ.
  Αν μέχρι τέλος του 2012 δεν υπάρξουν φυλακίσεις και κατασχέσεις των κλεμένων από τα πολιτικά λαμόγια ,ο Σαμαράς θα αποδείξει
  ότι ταυτίζετε με τον βενιζέλο και θα αμμειφθεί ανάλογα.

 15. Παπας avatar
  Παπας 24/09/2012 13:49:37

  Και βεβαια ουτε λεξη για να ερωτηθει ο λαος. Ουτε λεξη για δημοψιφισμα. Και μην μου πεις οτι ο λαος ρωτηθηκε και εχει απαντησει με την ψηφο του, γιατι ολοι γνωριζουν οτι εξαπατηθηκε για μια φορα ακομα.

  Αληθεια, και αν ο λαος γουσταρει να μην σωθει αλλο ? Θα συνεχισουν να μας σωζουν με το ζορι ? Ποια πανστρατια ? Ποια δημοκρατια ? Ποιο έθνος ?

  Λυπαμαι για ολους μας και ιδιως για αυτον τον ευλογημενο τοπο.

 16. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/09/2012 13:55:28

  Μακάρι να τολμήσει, το συντομότερο. Αλλά τί να τολμήσει;
  Εν τω μεταξύ:
  "Σκληρή κριτική άσκησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό κατά των πλούσιων Ελλήνων που δεν συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης.
  Ο Ερό, παρατηρώντας ότι οι πλούσιοι δεν πληρώνουν, ενώ αντίθετα επενδύουν σε ακίνητα στο εξωτερικό, υπογράμμισε: «Όλα αυτά είναι ανήθικα. Η ελληνική κρίση είναι διαρθρωτική, αλλά και πολιτική» δήλωσε ο Ερό σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα Mediapart.
  Ο Γάλλος πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, για να βγει από την κρίση, αλλά με την προϋποθεση ότι η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις -κυρίως δημοσιονομικές- θα είναι ειλικρινής".
  (από το in.gr)
  Μας κρεμάνε συνεχώς κουδούνια, Άγγλοι Γάλλοι, Πορτογάλοι, Γερμανοί...
  Θα τολμήσει να πεί ποτέ αυτές τις αλήθειες ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Τσίπρας; Ο κ. Βενιζέλος; Ο κ. Κουβέλης, και πάει λέγοντας σε όλο το Ελληνικό προσωπικό;
  Να τολμήσουν. Άλλά όχι αερολογίες: Να αρμέξουν επιτέλους τις "ιερές αγελάδες" - δεν χρειάζεται να τις σφάξουν. Αυτούς που δεν πληρώνουν, αλλά αντίθετα επενδύουν σε ακίνητα στο εξωτερικό
  Για τον Γάλλο πρωθυπουργό είναι αρκετο να πεί: «Όλα αυτά είναι ανήθικα".
  Ο Έλληνας πρωθυπουργός και πολιτικός οφείλει με πράξεις να αποκαταστήσει την ηθική - ακόμη και όπου η ανηθικότητα εμφανίζεται με νόμιμο πρόσωπο.
  Αυτό είναι τόλμη. Ιδού η Ρόδος...

  • Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) avatar
   Ελλάς το κάτεργο (ex avanti) @ Ο Θείος 24/09/2012 14:08:58

   όπως πάντα + 10000000

  • franc avatar
   franc @ Ο Θείος 24/09/2012 14:40:08

   Γιατί τα σκάνδαλα και η "επιστημονική" διαφθορά της Γαλλίας δεν είναι ανήθικη και μάλιστα 90 φορές μεγαλύτερα απο της Ελλάδος? (Μήν ξεχνάμε η Ελλάδα με όλα τα σκάνδαλά της δεν ξεπερνά το 10% των αντιστοίχων της Γαλλίας). Και επι πλέον η Ελλάδα δεν έχει αποικίες όπου γίνεται κυριολεκτικά το όργιο των οικονομικών σκανδάλων...
   Οπως πχ. εκείνο της ΕLF στο Γκαμπόν με τον Γάλλο υπουργό εξωτερικών Roland Dumas, που ο Γκάρντιαν αποκαλεί " Το σκάνδαλο διαφθοράς Μαμμούθ της Elf-Γαλλίας, ίσως το μεγαλύτερο πολιτικό και εταιρικό σκάνδαλο διαφθοράς σε μια Δυτική Δημοκρατία απο τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο...
   βλ. http://www.guardian.co.uk/business/2003/nov/13/france.oilandpetrol
   Είπαμε στην Εσπερίαν η διαφθορά είναι αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων. Σ' εμάς συμμετέχουν και οι κατσαπλιάδες...
   Αυτό είναι που τους ενοχλεί και όχι η ηθική που δεν έχουν...

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ franc 24/09/2012 15:38:13

    Δεν μπορούμε ούτε είναι δουλειά μας να λύσουμε το πρόβλημα της διαφθοράς στη Γαλλία.
    Το σπίτι μας όμως, έστω και μικρότερο, εμείς οφείλουμε να το καθαρίσουμε.
    Δεν φαντάζομαι να νομίζει ότι το δικό μας είναι καθαρό...
    Μην "μετατοπίζουμε" την μπάλα στις κερκίδες.

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ Ο Θείος 24/09/2012 15:38:53

     Δεν φαντάζομαι να νομίζεις, εσύ αγαπητέ Franc, ότι το δικό μας μικρό σπίτι είναι καθαρό…

     • franc avatar
      franc @ Ο Θείος 25/09/2012 09:15:40


      Οταν αυτοί ασχολούνται και μάλιστα μπαίνουν και μέσα στο δικό μας σπίτι, είναι λογικό να ασχοληθούμε και εμείς με το δικό τους. Τα ξαναείπαμε. Αυτοί θεωρούν οτι η διαφθορα΄είναι αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων ενω σε εμάς συμμετέχουν και οι κατσαπλιάδες...
      Η καλύβα δεν μπορεί να είναι καθαρώτερη από το παλάτι...

  • drider avatar
   drider @ Ο Θείος 24/09/2012 15:13:40

   Το μόνο πραγματικό ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση εκπροσωπεί τα συμφέροντα του λαού ή της πλουτοκρατίας στην Ελλάδα...

   Όταν απολαμβάνεις την "προστασία" των ΜΜΕ και άλλων ευαγών ιδρυμάτων μάλλον δεν έχεις σαν κυβέρνηση ουσιαστικό περιθώριο ελιγμών...

   (Σημ: το "προστασία" το γράφω με την καθαρά μαφιόζικη έννοια...)

 17. Γιάννης Καλαματιανός avatar
  Γιάννης Καλαματιανός 24/09/2012 13:55:39

  Στους πρόθυμους να υπολογίζετε και τους γίγαντες της πολιτικής Αγάτσα, Λιάρο και Κεδίκογλου, οι οποίοι στηρίζουν ολόψυχα το τρίποδο που κυβερνά.
  Κατά τα λοιπά :
  1. Πολύ αργά για δάκρυα.
  2. Μεσσίες δεν υπάρχουν σήμερα.
  3. Η πρασινογαλάζια πασοκική βδέλλα των 30 τελευταίων ετών χρειάζεται άλλα τόσα χρόνια για να ξεκολλήσει από το σώμα της πατρίδας μας.

 18. firiki2010 avatar
  firiki2010 24/09/2012 14:02:54

  Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι δραματικά διαγγέλματα, απολύσεις υπουργών, ψήφους εμπιστοσύνης, εκλογές κλπ. Η χώρα χρειάζεται ηρεμία , ορθολογισμό και ειλικρίνεια . Δεν δικαιούται την πρωτοβουλία να αναστατώσει την χώρα να την πάρει η κυβέρνηση ή ο Σαμαράς. Τέτοιου είδους αναστατώσεις θα αποτελούσαν ομολογία αποτυχίας και αδυναμίας και καταστροφή των όσων κερδήθηκαν τουλάχιστον σε επίπεδο κλίματος τους τελευταίους μήνες.
  Τα μέτρα που τελικά θα ληφθούν πρέπει να εξηγηθούν στον κόσμο με ρεαλισμό και ειλικρίνεια και πρέπει αυτοί που θα τα πάρουν να τα υπερασπισθούν ως τα καλύτερα εφικτά. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν είναι τα πάντα θέμα πολιτικιής βούλησης. Υπάρχει και η ζόρικη πραγματικότητα.

  ΥΓ "...Αν χάσει, τότε θα μπορεί να αποσυρθεί έχοντας κάνει ότι ήταν δυνατόν για την Πατρίδα και η ίδια η κοινωνία θα έχει αναλάβει την ευθύνη για ότι μέλει γενέσθαι στο άμεσο μέλλον..." Η κοινωνία ανέλαβε τις ευθύνες της πριν 3 μήνες. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να ψηφίζει ακατάπαυστα μέχρι... πότε;;; Γιατί μην κοροιδευόμαστε : Για να πετύχουμε θέλουμε χρόνια κα προσπάθεια. Για να αποτύχουμε χρειάζεται μια λάθος απόφαση

  • akenaton avatar
   akenaton @ firiki2010 24/09/2012 17:06:05

   Αναφέρομαι στα "εντός των τειχών" αγαπητέ μου "φιρίκι". Καμία "ζόρικη πραγματικότητα" όπως γράφετε, δεν μας εμποδίζει να προχωρήσουμε ταχύτατα στην μεταρρύθμιση των πάντων. Καμία ανάγκη για "εξωτερικό καλό κλίμα" δεν μας αναγκάζει να αποστούμε της τιμωρίας των ενόχων. Καμία αναταραχή (ή πάντως καμία άσκοπη αναμπουμπούλα) δεν θα συμβεί αν επιχειρήσουμε να αλλάξουμε δομές, οικονομικό μοντέλο και νοοτροπίες με ταχύτερους ρυθμούς, προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αναταραχή καταλαμβάνει το θνήσκον σάπιο εποικοδόμημα στη σκέψη και μόνο αυτής της προοπτικής. Οι μεταρρυθμιστικές κινήσεις της παρούσης τρικομματικής ασυνεννοησίας είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες με ευθύνη (κυρίως) των απρόθυμων της ΔΗΜΑΡ και των ενόχων του ΠΑΣΟΚ. Τούτο συνεχιζόμενο για μερικούς ακόμη μήνες, θα ακυρώσει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε ωφέλεια θα μπορούσε να προσπορισθεί η χώρα από την έξωθεν αλλαγή κλίματος και σκηνικού. Η ασθένεια μας δύναται να θεραπευθεί μονάχα από εμάς τους ιδίους. Ακόμη και χρήματα να εισέλθουν στην χώρα, και κούρεμα του δημόσιου τομέα να επισυμβεί και ευρωομόλογο να θεσπιστεί, με ποιο κράτος, ποια οικονομία, ποιους ιδιώτες και ποιους πολιτικούς θα τα διαχειριστείς επιτυχώς;

 19. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 24/09/2012 14:04:31

  Όποιος νομίζει ότι το πρόβλημα της χώρας είναι οικονομικό απατάται. Είναι πρωτίστως ηθικό, γι' αυτό και οι κυβερνώντες κυρίως αλλά και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού αδυνατεί να δώσει όχι μόνο λύσεις αλλά και να πεί την αλήθεια

 20. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 24/09/2012 14:10:09

  τα χρυσά αυγά σε μάραναν εσένα

  τους ισλαμιστές γιατί κάνεις ότι δεν τους βλέπεις στο κέντρο της πρώην Αθήνας και νυν νέας Καμπούλ

 21. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 24/09/2012 14:11:27

  τελικά μάλλον για τις ΕΟΖ τους θέλει, δεν εξηγείται αλλιώς η χλιαρή αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας

  τόσο αποκολοκυνθωμένοι πιά...

 22. Ρεαλιστης avatar
  Ρεαλιστης 24/09/2012 14:16:30

  Σωστα τα παραπανω. Αλλα τι ζηταμε απο ενα Πρωθυπουργο να κανει? Θαυματα και να ξυπνησουμε και να αρχισουμε το παρτυ παλι. Και να κτιζουμε τα σπιτια μας με δανεικα , και να οδηγουμε τα αυτοκινητα τα πανακριβα , και, και , και..
  Ολα αυτα βεβαια γιατι περιμενουμε θαυματα απο μια κυβερνηση 3 μηνων. Αρχισαν παλι τα γκαλοπ και η εκλογολογια . Και σαν να μην εφταναν ολα αυτα αρχισε το πριονισμα του Σαμαρα απο αγνωστα κεντρα. Μου θυμιζει την εποχη του Καραμανλη που η επιθεση αρχισε με προσωπικα δραματα τυπου Ζαχοπουλου και συνεχισε ολομετωπα για να φτασουμε σημερα στην Τροικα και στα μνημονια. Πως ειναι δυνατον να κατηγορουνται 3 τ. υπουργοι για ξεπλυμα 10,5 δις οταν προηγηθηκαν ολα τα παρτυ των εξοπλισμων, των Ολυμπιακων , των αεροδρομιων κλπ. με αλλη κυβερνηση και αλλους υπουργους. Το δε ποσον των 10,5 δισ *δηλαδη το 1/3 του κοστους των ολυμπιακων μαλλον¨ μαλλον εξωπραγματικο φαινεται. Παρ ολα αυτα η λασπη επεσε και μαλιστα την εποχη της μεγαλης κρισης. Και τα λαικα δικαστηρια ειναι ετοιμα να καταδικασουν απλως για να καταδικασουν. Η λυση δεν ειναι μονο η αληθεια που θα πει ο Σαμαρας σε ενα διαγγελμα. Η λυση ειναι τα κομματα να αποβαλλουν τα σαθρα μελη τους, να δουν πατριωτικα το θεμα με αισθημα ενοτητας και οχι με αοριστες υποσχεσεις η καταγγελιες τυπου ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ. Ελλ. Η λυση ειναι ολα τα κομματα να σταματησουν να χαιδευουν αυτια και να υποστηριζουν συντεχνιες και φοροφυγαδες . Και η ανατολη θα ερθει πιο γρηγορα ...

 23. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/09/2012 14:25:20

  Ἀκένατον συμφωνῶ ὅτι ἡ μόνη πραγματικὰ βιώσιμη στρατηγικὴ εἶναι κάποια παραλλαγὴ τῆς «στρατηγικῆς καμικάζι» (ὅπως αὐτὴ ποὺ προτείνεις), ἡ ὁποία φυσικὰ ἐνέχει ρίσκο. Ὅμως, τὸ business as usual δὲν ὁδηγεῖ ΠΟΥΘΕΝΑ, καὶ ὅποιοι νομίζουν ὅτι θὰ τὴ βγάλουν μὲ μικρο-ἀλλαγὲς καὶ μιὰ κάπως καλύτερη διαχείριση/διακυβέρνηση πλανῶνται.

  Μιὰ ἄλλη βερζιὸν τοῦ σεναρίου ποὺ προτείνεις, εἶναι νὰ καταθέσει ὁ Σαμαρᾶς ἐν εἴδει blitzkrieg ΑΠΙΘΑΝΕΣ μεταρρυθμίσεις ἐπανίδρυσης τοῦ κράτους, οἱ ὁποῖες θὰ ἐξέθεταν ἀνεπανόρθωτα τὶς συγκυβερνοῦσες δυνάμεις σὲ περίπτωση ποὺ ἐκθέσουν διαφωνίες ἢ κάνουν ναζάκια. ΜΕΤΑ τὸ πέρασμα τῶν μεταρρυθμίσεων (καὶ τὴν λαϊκὴ ἀποδοχὴ τοῦ Σαμαρᾶ ἐπιπέδου Thatcher μετὰ τὰ Φώκλαντς ἢ τὴ βόμβα στὸ Μπράητον, ἤτοι τεράστια), καὶ ἐνῷ ἡ κυβέρνηση θὰ εἶναι ἐξ ὁρισμοῦ ἀσταθὴς ἀφοῦ θὰ ἔχουν θιχθεῖ καίρια τὰ συμφέροντα ποὺ συγκροτοῦν τὶς τρεῖς συνιστῶσες δυνάμεις της, βαράει ἐκλογές, βγαίνει νικητὴς καὶ κάνει ὅ,τι ὀνειρευόταν καὶ ὅ,τι ὀνειρευόμαστε, τὰ ὁποῖα ΕΛΠΙΖΩ (ἀλλὰ δὲν γνωρίζω) ὅτι εἶναι συγγενεῖς ἔννοιες μεταξύ τους.

  • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
   Εμμανουήλ Πρόιος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/09/2012 18:22:34

   +1000000!!!!!!

 24. factorx avatar
  factorx 24/09/2012 14:25:37

  να φέρουμε και τον ΓΑΠ να κάνει το δημοψήφισμα;

  • bueno avatar
   bueno @ factorx 25/09/2012 11:05:04

   Αυτός τουλάχιστο είχε τα άντερα να πάει στο λαό .Και φυσικά για αυτό τον έριξαν .Γιατί σε αυτήν την χώρα έχουμε μάθει να ψηφίζουμε άσπρο και να βγαίνει μαύρο , περιμένοντας 4 χρόνια για να διορθώσουμε το λάθος.
   Εσείς δεν έχετε ούτε την ψυχική δύναμη να παραδεχτείτε ότι κάνετε τα ίδια ακριβώς.
   Και μάλιστα με πραγματική πώρωση γιατί 2 χρόνια ήθελε η π... να κρυφτεί και η χαρά δεν την άφηνε....
   Άμεση δημοκρατία τώρα , αλλιώς μην κατηγορείτε τους Χρυσαυγίτες.

 25. Νικολαος avatar
  Νικολαος 24/09/2012 14:48:44

  Κατ'αρχην το αρθρο ξεκινα με το λαθος περι ανεξαρτητου κρατους.Αυτο το δικαιωμα μας το στερησαν αυτοι που υπεγραψαν τα μνημονια και αυτοι που τα εφαρμοζουν.Στη κυβερνηση εγω δεν βλεπω κανενα απροθυμο,το αντιθετο μαλιστα,ειναι και προθυμοι και βιαστικοι στη ψηφισει και στην εφαρμογη των μετρων.Κατα τ'αλλα συμφωνω να βγαλει ενα διαγγελμα ο Σαμαρας,αλλα να πει ολη την αληθεια,καθως το προσφατο παρελθον του δεν συνηγορει προς αυτο,και κυριως να ζητησει δημοψηφισμα,να αποφασισουμε εμεις για τη τυχη μας και οχι πολιτικοι που η ιστορια τους εχει δειξει πως τις κωλοτουμπες τις εχουν ευκολες.

 26. akenaton avatar
  akenaton 24/09/2012 15:07:58

  Επιτρέψτε ένα επεξηγηματικό - απολογητικό σχόλιο ως συνολική απάντηση στα περισσότερα δικά σας σχόλια. Ήμουν (και είμαι ακόμη) ένας από αυτούς που πίστευαν και πιστεύουν στην σωστή διαχείριση, στις αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις, στην δίκαιη κατανομή των βαρών της χρεοκοπίας της χώρας και στην βαριά τιμωρία των υπευθύνων όπου αυτοί και αν ευρίσκονται. Δεν άλλαξα εγώ θέση και άποψη, απλώς ο (πολύς) καιρός που πέρασε ουσιαστικά χωρίς κανένα (σχεδόν) όφελος για τη χώρα (η αλλαγή του κλίματος είναι παρηγοριά στον άρρωστο τώρα πια), κατά την γνώμη μου, δεν επιτρέπει πλέον την πολυτέλεια μιας συνολικής λύσης μέσα από συναινετικές πολιτικές διαδικασίες και προγραμματικές συγκλίσεις κομματικών σχηματισμών που κάθε μέρα αποδεικνύουν όλο και περισσότερο πως διατηρούν ανέπαφες τις κομματικές τους ατζέντες και αναλίσκονται σε ένα ιδιότυπο θέατρο σκιών, εξαντλώντας ταυτόχρονα και τα τελευταία αποθέματα υπομονής του κόσμου. Ειδικά τα μέτρα που διαρρέονται, όντας οριζόντια, βαθιά υφεσιακά και (κυρίως) άδικα, μπορεί πανεύκολα να πυροδοτήσουν την υποφώσκουσα κοινωνική έκρηξη. Η αντιμετώπιση του συνολικού προβλήματος της χώρας (που δεν είναι μονάχα οικονομικό), απαιτεί πια ριζοσπαστικότερες προσεγγίσεις. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνει τους υπουργούς και τους άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης, υπάρχει Πρωθυπουργός γι αυτό! Αυτός έχει και την ευθύνη των χειρισμών. Αυτός θα αποφασίσει αν θα διαλέξει την διαχείριση πια ή την συνολική ρήξη και ανατροπή των πάντων. Αυτό, μπορεί να γίνει και μέσα στα περιθώρια της κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας. Αυτό λέω με το παραπάνω άρθρο. Κυρίως ο Πρωθυπουργός, πρέπει να επιλέξει κατά τη γνώμη μου, το σχέδιο που θα προτείνει και αυτούς που νομίζει ότι μπορούν να το πραγματοποιήσουν. Πέρα από ποσοστά, αναλογίες και κοινοβουλευτικές δυνάμεις που αναδείχθηκαν από τις πρόσφατες εκλογές. Αν η σημερινή Βουλή δεν μπορέσει να υποστηρίξει ένα τέτοιο ρηξικέλευθο κυβερνητικό σχήμα (που μπορεί κάλλιστα να περιέχει και νυν υπουργούς, κατά την απόλυτη κρίση του Πρωθυπουργού), τότε να εκλέξουμε μια άλλη Βουλή που να το κάνει. Οι αλλαγές πάντως πρέπει να είναι σαρωτικές σε κάθε επίπεδο, αν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε ένα καινούριο, καλύτερο αύριο.

  • Γρύνη avatar
   Γρύνη @ akenaton 24/09/2012 15:29:34

   "πραγματικά να αντιμετωπίσουμε ένα καινούριο, καλύτερο αύριο..."

   ουρανοβατείς αγαπητέ Ακενατόν! επιεικώς ουρανοβατείς!!!
   αυτό το αύριο, αν δεν έρθει ποτέ, θα αργήσει πάρα πολύ, μα πάρα πολύ να φανεί... (όλοι μας βέβαια έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε!!)

   • akenaton avatar
    akenaton @ Γρύνη 24/09/2012 15:46:18

    Εκ φύσεως αισιόδοξος, εκ πολιτικής ..... απαισιόδοξος (έως τα τώρα).

    • Γρύνη avatar
     Γρύνη @ akenaton 24/09/2012 15:52:44

     εκτιμώ ειλικρινά το "αισιόδοξον" της φύσης σου, αλλά με αυτούς που μπλέξαμε δεν ξεμπλέκουμε εύκολα!
     δεν τους βλέπεις; γράφονται και ξαναγράφονται σκάνδαλα (δεν αποδέχομαι απαραίτητα και άκριτα την εμπλοκή τους) και αυτών δεν ιδρώνει το αυτί τους!!
     γι' αυτό σου έγραψα ότι ουρανοβατείς!!

     • akenaton avatar
      akenaton @ Γρύνη 24/09/2012 15:56:00

      Έχεις δίκιο! Ονειρεύομαι ξύπνιος. Ονειρεύομαι την επανάσταση του αυτονόητου. Αν την ονειρευτούμε πολλοί μαζί μπορεί και να γίνει πραγματικότητα.

     • Λακμος avatar
      Λακμος @ akenaton 24/09/2012 18:57:04

      Τον Ρουβικωνα, Αkenaton, επρεπε να τον περασει ο Σαμαρας το Φθινοπωρο του 2011, οταν τον επιεζαν οι δανειστες και τα εδω τσιρακια τους να πει ναι στο μνημονιο και στη συγκυβερνηση Παπαδημου. Τοτε του εδωσε η Ιστορια την ευκαιρια να πει το Οχι και να αναδειχθει Εθνικος Ηγετης. Τωρα ειναι αργα πια. Ειναι καταδικασμενος να συγκυβερνα με τη κυρια Ρεπουση και τους εκσυγχρονιστες του παλαι ποται ΠΑΣΟΚ. Ετσι, με τις συνεχεις υποκυψεις προς ολους που κανουν οι ουλτραφιλελευθεροι διεθνιστες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, φθασαμε στη καταντια να βριζει και να ειρωνευεται δημοσια τον Πρωθυπουργο της Ελλαδος ο κ. Ελγαντουρ και εμεις να απανταμε μονο με μια χλιαρη δηλωση του Κεδικογλου. Αισχος!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ akenaton 24/09/2012 21:04:08

   O χρόνος κύλησε, τώρα σώζουν μόνον "ριζοσπαστικότερες προσεγγίσεις".
   Δεν διαφωνώ αγαπητέ akenaton, επαυξάνω, αλλά ξέρεις την άποψή μου - διαγραμματικά την έχω διατυπώσει πολλάκις ως εξής: Στην Ελλάδα, το δημοσιονομικό χρέος είναι σε μεγάλο βαθμό ο ιδιωτικός πλούτος. Επί δεκαετίες έγινε συστηματική "μεταφορά πόρων".
   Άν ισχύει, ευνόητο είναι - διαγραμματικά μιλάμε πάντα - και το "φάρμακο για την αρρώστεια": Απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών. Επανόρθωση της ανισορροπίας. Και επειδή προτιμώ ασυγκρίτως τον μεταρρυθμιστικό ριζοσπαστισμό από τον "αιματώδη" είναι ώρα για το πρώτο βήμα για να ακολουθήσουν και άλλα βαθμιαία: Φορολογική μεταρρύθμιση που θα συλλέξει αναδρομικά ένα μέρος από τα απαλλοτριωμένα δημόσια αγαθά.
   Στην Ελλάδα δεν φορολογείται ο πολίτης αναλογικά με τον συσσωρευμένο (και ανεπένδυτο) πλούτο, αλλά αποκλειστικά με βάση εκείνο το εισόδημα που είναι διαφανώς καταγεγραμμένο. Αυτό είναι η βαθύτερη αιτία και της φορολογικής αδικίας αλλά και των άδειων δημόσιων ταμείων.

   • akenaton avatar
    akenaton @ Ο Θείος 25/09/2012 01:04:57

    Ακριβώς Θείε! Ακριβώς .....

    • franc avatar
     franc @ akenaton 25/09/2012 09:06:09

     Αγαπητοί Θείε και Akenaton, Συμφωνώ μαζί σας όπως φαντάζομαι και κάθε Ελληνας που καλείται να πληρώσει, χωρίς να έχει, τα κερατιάτικα αυτονών που αναφέρετε. Το δυστύχημα για μας είναι οτι οι "απαλλοτριωτές" καλύπτονται πλήρως απο διεθνείς συμβάσεις που υπερβαίνουν τα Ελληνικά σύνορα. Οπως ακριβώς και οι νταβατζήδες των ΜΜΕ που ο Καραμανλής ξεκίνησε να "απαλλοτριώσει" όπως λέει εκφραστικότατα και ο Θείος, αλλά έμεινε με τις χειροπέδες στο χέρι... Ο ιδιωτικός πλούτος στον οποίο μετέτρεψαν το δημοσιονομικό χρέος, βρίσκεται κατα 90-95% στην Ελβετία και τώρα μεταφέρθηκε ή μεταφέρεται σε άλλους Φορολογικούς παραδείσους (Κέυμαν, Ντελαγουέαρ, Μάρσαλ,Λουξεμβούργο, Μονακό, Σίτυ κλπ)με καθ΄όλα νόμιμες αλλα ανήθικες διαδικασίες. Το άλλο πρόβλημα είναι οτι ακόμα κι αν γίνει επι τέλους η απο δεκαετίες αναμενόμενη Φορολογική μεταρρύθμιση που θα συλλέξει αναδρομικά ένα μέρος από τα απαλλοτριωμένα δημόσια αγαθά, δεν είναι καθόλου βέβαιο οτι οι "συλλέκτες" του δεν θα το "απαλλοτριώσουν" για δικό τους λογαριασμό, και όχι για παιδικούς σταθμούς και επιδόματα ανεργίας...

 27. no fear avatar
  no fear 24/09/2012 15:21:38

  Ακριβώς τα ίδια γράφαμε ορισμένοι και το 2009 αλλά τότε στο Μαξίμου κάνανε πολιτική με βάση τον"καταλληλότερο"ενώ εμείς και οι καιροί απαιτούσαν τον τολμηρότερο.Ελπίζω σήμερα να έχουν λάβει το μήνυμα αυτοί που διαμορφώνουν πολιτική διότι ο πολιτικός χρόνος που διαθέτουν είναι πλέον ελάχιστος στη σημερινή συγκυρία.
  Υ.Γ.Είναι γνωστή η ερώτηση που τίθεται στις δημοσκοπήσεις για το ποιός είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός και έδινε χαρά μεγάλη στο επιτελείο του περί ου ο λόγος,πλην όμως το κόμμα του έχανε τις εκλογές!

 28. Κ. Βέρος avatar
  Κ. Βέρος 24/09/2012 15:45:22

  Τα μέτρα αυτά τα συζητάνε από τον Ιούλιο και ακόμα δεν έχουν καταλήξει , ούτε πρόκειται να καταλήξουν πουθενά γιατί όλοι το ένα μάτι το έχουν στους πελάτες που πιθανόν θιγούν. Ας πάρει τη γεναία απόφαση να πάμε στη δραχμή να τελειώνει το πανυγήρι , η νοοτροπία μας δεν κάνει για την Ευρώπη αλλά για την Αφρικανική ένωση.

 29. christof avatar
  christof 24/09/2012 16:23:11

  Να απελαθουν αμεσως οι οργανωτες της μαζωξης των μουσουλμανων.Εαν δεν τους ξερει ο Δενδειας κακο της κεφαλης του.Εαν δεν το τολμησει ο Σαμαρας αξιος της τυχης του.Εαν δεν το τολμησουμε ολοι αναξιοι της Πατριδας.

 30. christof avatar
  christof 24/09/2012 16:34:57

  Αμεση απελαση των πρωτεργατων της συγκενρωσης των μουσουλμανων.Εαν δεν τους ξερει ο Δενδειας κακο της κεφαλης του. Εαν δεν το τολμησει οΣαμαρας αξιος της τυχης του.Εαν δεν το κανουμε εμεις αναξιοι της Πατριδας μας.

 31. ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ avatar
  ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ 24/09/2012 17:32:32

  Προσωπικά τα είχα πεί εδώ μέσα! ΟΤΙ ΜΕ ΔΗΜΑΡ (ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΟΥ ΤΣΥΡΙΖΑ) και ΔΙΑΛΥΜΕΝΟ ΠΑΣΟΚ , δεν μπορεί να γίνει χωριό! Και αν δεν μπεί άγριο χέρι στο σάπιο κράτος, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ!

 32. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 24/09/2012 17:34:16

  Στήν ανάρτησή σου τό μόνο πού επιθυμώ νά προσθέσω είναι ότι δέν αγγίζεις τήν κίνηση κατά τών 'τριών υπέροχων', υπεραρκετή γιά νά ρίξει τήν κυβέρνηση.

 33. Δικερως avatar
  Δικερως 24/09/2012 17:53:18

  Καλο κειμενο.Συναισθηματικα φορτισμενο.Αλλα με λαθη εκτιμησης.
  "Οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικάνοι, η ΕΕ, η Ευρωζώνη, το Ευρώ και η Δραχμή",
  εχουν ολη την σημασια που μπορεις να φανταστεις για το προβλημα μας.
  Γιατι κι 'εσυ ξεχνας πως προκειται για bailout.
  Χωρις ρευστο,λυση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
  Επισημαινω,πως το Ελληνικο προβλημα,ειναι προβλημα ελλειματος
  το οποιο με την σειρα του κανει το υπερογκο χρεος μη εξυπηρετησιμο.
  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.
  Μπορει να οφειλεται σε στρεβλες πολιτικες δεκαετιων,αλλα ειναι οικονομικο.
  "Πολιτικη" λυση σε οικονομικο προβλημα,οπως μας υποσχεται η ντοπια αριστεραντζα,υπαρχει μονον οταν εισαι η Αμερικη ή δανειζεσαι αβερτα,οπως οι Ελληνικες μεταπολιτευτικες Κυβερνησεις.
  Μια υπενθυμιση,ομως,με αναφορα στο αρθρο σου για το φορματ.
  Για να κανεις φορματ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ'ΧΕΙΣ ΡΕΥΜΑ.Το ρευμα ειναι φραγκα.
  Τα φραγκα μεχρι τωρα,τα πληρωνει η τροϊκα.
  Πληρωστε και'σεις κανα λογαριασμο και τοτε,παρτε οσες ριζοσπαστικες πρωτοβουλιες θελετε.
  Πραξικοπηματα,ξυλοκοπηματα,με σηματα,με ποιηματα
  ή με κατεστραμενα καταστηματα.Ο,τι θελετε.
  Αλλιως,τιποτε ριζοσπαστικο στο ονομα μου.
  Γιατι εγω,εχω εμπιστοσυνη.
  Και περιμενω.
  Με κομμενη την ανασα.

  • Ιεροφάντης avatar
   Ιεροφάντης @ Δικερως 24/09/2012 20:33:40

   Μια απλή επισήμανση αγαπητέ φίλε.

   Μίλησες για ρευστό και bailout

   Ισως θα εκπλαγείς, αλλά τα περισσότερα από τα δανεικά που μας δίνουν, είναι χρέος. Όπως το ακούς. Χρέος. Μας διασώζουν με χρέος τους και για το wellbeing της Ένωσης δεν βγάζουμε άχνα. Αλλά όχι και να μας αλλάξουν τον αδόξαστο χωρίς μιλιά, έτσι;

   Στην εξίσωση δεν βάζω το έγκλημα του PSI και ιδίως των όρων του - και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στο δίκαιο, που είναι ένα από τα προβλήματα -, ούτε ποιος τελικά ζημιώθηκε περισσότερο από αυτό, ούτε το κέρδος των δανειστών από τα επιτόκια, ούτε τις εκβιαστικές καθυστερήσεις στις δόσεις, ούτε την κερδοσκοπία της ΕΚΤ, ούτε στο ξεμάτωμα της χώρας με το βασανιστήριο του δανεισμού με τρίμηνα και εξάνημα έντοκα γραμμάτια με τόκο 4 και 5 %.

   Μας διασώζουν μεν, αλλά το τίμημα είναι βαρύτατο δε. Και μόλις πάρουν και τα ασημικά, να αναμένεις φουλ πτώχευση. Αυτό πρέπει να αποτρέψει ο πρωθυπουργός. Και αν δεν μπορεί να το αποτρέψει, ας κρατήσει υπό τον έλεγχο της χώρας τα ασημικά της, και ας επιλέξει αυτός τον τρόπο και τον χρόνο της φουλ χρεοκοπίας. Μπορούμε να την ξανακτίσουμε από την αρχή τη χώρα άν οι υποδομές μας είναι ακόμη στα χέρια μας.

   Στο χωριό λέμε μια παροιμία.

   Το πολύ το "Κύριε Ελέησον", το βαριέται και ο Θεός.

   • franc avatar
    franc @ Ιεροφάντης 24/09/2012 20:50:44

    Αγαπητέ Ιεροφάντη, τα σέβη μου!!!
    Στις κρίσιμες ώρες είμαστε πάντα μαζί...

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ Ιεροφάντης 25/09/2012 02:10:55

    "Μας διασώζουν με χρέος τους..."
    Kαι βεβαια με χρεος τους.Το οποιο "δανειζομαστε"εμεις.
    Με επιτοκια μικροτερα των δικων τους.
    Και "ΘΑ"το πληρωσουμε."ΟΤΑΝ"εχουμε.

    Το "εγκλημα" του PSI ενοχλησε και εμενα,οπως ομως γνωριζεις,αποτελουσε αναγκαια συνθηκη απο την πλευρα του Επισημου Τομεα για την υπογραφη απο τα Εθνικα Κοινοβουλια του ΔΕΥΤΕΡΟΥ bailout,ητοι της Νεας Δανειακης Συμβασης.
    Χωρις το "εγκλημα" του PSI,δηλαδη το "κουρεμα" του Δ.Χρεους που βρισκοταν στα χερια του Ιδιωτικου Τομεα, το καταστατικο του ΔΝΤ δεν θα επετρεπε νεα
    χρηματοδοτηση λογω μη εξυπηρετησιμοτητας του Δ.Χρεους.
    Σας παρακαλω να αναλυσετε το πολιτικο ressentiment
    της συγκεκριμενης αποφασης,με μεγαλυτερη οξυδερκεια
    και οχι μπακαλικα.

    "Μπορούμε να την ξανακτίσουμε από την αρχή..."
    Δεν μπορειτε να ξανακτισετε τιποτε.
    Εισαστε μια χωρα κακομαθημενων γεροντων που σε
    15 χρονια θα πεθανουν,αφηνοντας πισω τους χρεη
    και υπογεννητικοτητα(ενδεχομενα και καποιον βουτυρομπεμπε,μπακουρα απογονο,με 32 πληρωμενα απο εσας,πτυχια).
    Οι δεικτες υποδεικνυουν μηδενικη δυνατοτητα αναπτυξης
    λογω της γηρανσης του πληθυσμου.
    Εχετε 3-4 χρονια ακομη να το παλεψετε.
    Χωρις πειραματα,με δουλεια,σεμνοτητα και σεβασμο στην επομενη γενια.

    Ιεροφάντη,σ'εχω διαβασει.Σε θεωρω σοβαρο.
    Δεν μπορω να καταλαβω τον μικρομεγαλισμο του σκεπτικου σου.Ακομη περισσοτερο τις περισπουδαστες προφητειες του τυπου:
    "να αναμένεις φουλ πτώχευση."
    Πτωχευση ποιανου;
    Της χωρας στην οποια εχουν"επενδυθει"400 δις Ευρω,
    με την μορφη δανειων σωτηριας ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
    Τα περισσοτερα χρηματα ποτέ;
    Εισαι σοβαρος;Για ποια ασημικα μιλας;
    Ποια ειναι η πραγματικη αξια τους;
    Ελεος πια.

    Στα δικα μου τα μερη,για να μη ξεχνιομαστε,λεμε κατι αλλο:
    " Το πάσσο τρώει το λουκούμι."
    Εαν ξερεις τουλαχιστον πρεφα,γιατι για σκακι δεν το κοβω,τοτε θα καταλαβεις.

    • Anaconda avatar
     Anaconda @ Δικερως 25/09/2012 10:18:58

     Στο μάθημα "ορυκτά και υδρογονάνθρακες" έκανες κοπάνα, έτσι;...

     • Δικερως avatar
      Δικερως @ Anaconda 25/09/2012 10:51:54

      Μαλλον εσυ χαζευες εξω απ΄το παραθυρο.
      Τα "πιθανα" κοιτασματα αξιολογουνται
      140δις ευρω.
      Βεβαια,εαν εκανες φροντιστηριο στον Χαρδαβελα,με νικησες.

     • Anaconda avatar
      Anaconda @ Δικερως 25/09/2012 18:59:29

      Ακόμα και οι μελέτες του '60 λένε για τα 5πλάσια από αυτά που αναφέρεις με τις τότε μεθόδους εξόρυξης - με τις υφιστάμενες μεθόδους είναι 25-40πλάσια...
      Προφανώς εσύ παραμένεις στο failed-state-compliant δόγμα ΓΑΠ "δεν υπάρχουν αξιόλογα κοιτάσματα"...

    • Ιεροφάντης avatar
     Ιεροφάντης @ Δικερως 25/09/2012 19:12:26

     Το καλό είναι ότι σε διαβάζω και εγώ, Δίκερως.

     Και μου κάνει εντύπωση η προσέγγιση «είναι μάταιο, αφέσου» που φαίνεται ότι και εσύ υιοθετείς.

     Αφού συμφωνείς όμως ότι μας διασώζουν με το χρέος τους και όχι με τα μετρητά τους, είναι και αυτό μια πρώτη μικρή κατάκτηση.

     Το έγκλημα του PSI δεν έγκειται στην φιλοσοφία του, δηλαδή στην ανάγκη απομείωσης του χρέους της χώρας προς τους ιδιώτες κατόχους. Το έγκλημα έγκειται στο ότι, μέχρι να γίνει αυτό, το χρέος προς τους ξένους ιδιώτες δανειστές, ξεφορτώθηκε από αυτούς και με μέριμνα του Επίσημου Τομέα (Κράτη, ΕΚΤ, ΔΝΤ), νοικοκυρεμένα, μεταβλήθηκε σε χρέος προς ελληνικές Τράπεζες και Ταμεία, ενώ κατέστη πασιφανές ότι για την επιτυχία του εγχειρήματος, ομολογοποιήθηκαν (αδόκιμος ο όρος, το ξέρω) άρον – άρον, κατ’ απαίτηση των δανειστών και τα αποθεματικά όποιου ατυχούς Οργανισμού στη χώρα τα είχε θέσει στη Τράπεζα της Ελλάδος. Τέλος, εξαϋλώθηκαν οι οικονομίες χιλιάδων μικροκαταθετών και μικροεπενδυτών που εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος, ενώ τελικά τα νέα δάνεια, απλώς μετέβαλαν τη σύνθεση του χρέους, από χρέος προς ιδιώτες σε διακρατικό χρέος ή χρέος προς εταιρίες (EFSF), που ούτε άδεια λειτουργίας ως χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν έχουν. Διάβασε τα σχέδια συμβάσεων που επικύρωσε η Ελληνική Βουλή τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο και θα με θυμηθείς.

     Η «επιτυχία» του προγράμματος ήταν ότι κουρεύτηκαν ομόλογα ονομαστικής αξίας 200 δις στο μισό, και την ίδια στιγμή ελήφθη δανειακή υποστήριξη μεγαλύτερη από 200 δις. Δηλαδή και αυξήσαμε εκ νέου το δημόσιο χρέος, και διαλύσαμε τράπεζες, ταμεία και οργανισμούς στη χώρα, και δεν πρόκειται κανείς πλέον από τον ιδιωτικό τομέα να μας ξαναδανείσει και πάντως όχι πριν κουρέψουμε και τον Επίσημο Τομέα (OSI) και οι μικροκαταθέτες, Έλληνες και μη, δεν πρόκειται ποτέ να ξαναδούν τις οικονομίες τους. Και το καλύτερο. Για να ξεπληρώσουμε τα νέα δάνεια σε ορίζοντα τριακονταετίας με το μικρότερο επιτόκιο για το οποίο πανηγυρίζεις, χρειαζόμαστε περισσότερα τοκοχρεολύσια στο τέλος της. Με άλλα λόγια δεν μείωσες χρέος, μετέφερες χρέος στο μέλλον. Και αφού είναι τόσο ωραία αυτά τα δεδομένα, γιατί δεν σου κάνει εντύπωση και κάτι άλλο; Πρώτον, γιατί δεν έχει δημοσιευτεί εδώ και 6 μήνες η έκθεση της Blackrock και δεν έχουν οριστεί ακόμη οι όροι ανακεφαλαιοποίησης, ενώ εκκρεμεί η δόση των 31 δις; Και δεύτερον, έχεις ακούσει κάτι από ΔΝΤ για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους; Σχετίζονται αυτά τα δύο; Διότι, ξέρεις, τα νούμερα δεν βγαίνουν. Ακόμη και αν πρέπει στο ενδιάμεσο ο μισθός και η σύνταξη να πάει στα 200 ευρώ, για να πληρώνουμε τα δάνεια που μας έχουν χορηγήσει και τα οποία εσύ, τα κατατάσσεις στις «επενδύσεις». Δεν ξέρω από το ressentiment που μου λες, αλλά το πακέτο είναι εξόχως ετεροβαρές.

     Βέβαια, όπως είπες, «επενδύθηκαν» εδώ 400 δις, δεν είναι παίξε – γέλασε. Τα ίδια έλεγε και ο ΓΑΠ. «Πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο που έγινε ποτέ», έλεγε με υπερηφάνεια. Και η τότε αντιπολίτευση λίγο που δεν τον λιντσάρισε για τα λεγόμενά του. Ελπίζω να κάνεις χιούμορ, και ως τέτοιο το εκλαμβάνω. Διότι αν το εννοείς, λυπάμαι αγαπητέ φίλε, αλλά δεν μπορώ να ακολουθήσω τη συλλογιστική σου. Διότι είναι συλλογιστική παράδοσης.

     Μπορεί να είμαστε ότι θες (εικάζω ότι εσύ δεν είσαι ένας από μας) αλλά το πρόβλημα που περιγράφεις (υπογεννητικότητα, έλλειψη ανταγωνισμού κλπ) δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα και δεν σχετίζεται, άμεσα πάντως, με το πρόβλημα της εσκεμμένης απομείωσης της αξίας πώλησης, εκποίησης ή αξιοποίησης των ασημικών που καλλιεργείται από ορισμένους. Και εν πάσει περιπτώσει, δεν ξεκινώ από την δική σου αφετηρία σκέψης. Ότι επειδή δηλαδή και η Ελλάδα αντιμετωπίζει τέτοιας υφής προβλήματα, πρέπει να εφαρμοστεί καταρχήν σε εμάς, ευγονική μέθοδος αποψίλωσης πληθυσμού και τιμωρητικές πολιτικές γερμανικού πουριτανιστικού τύπου, για όσους γλιτώσουν την αποψίλωση.

     Αλλά το κυριότερο σφάλμα στη συλλογιστική σου νομίζω ότι είναι το εξής. Αποδέχεσαι ότι κάποιος που σε φουσκώνει με λογιστικές εγγραφές χρέους είναι «επενδυτής», και δεν βλέπεις ότι όταν θα σου κάνει call την εγγύηση που έχεις στο δανειάκι σου, και η οποία είναι η μόνη που τον ενδιαφέρει, διότι τα δανεικά που σου έχει δώσει δεν τον νοιάζουν, θα σε ξεβρακώσει


     για τον αέρα που, λογιστικά, σε υποχρέωσε να αποδεχτείς ότι του οφείλεις ως χρέος. Και τότε ξέχνα ρεύμα, νερό, ορυκτά, υδρογονάνθρακες.

     Και επειδή θέλω να το καταλάβεις, ας δώσω ένα παράδειγμα από τη ζωή. Αν έχεις πάρει σπίτι με στεγαστικό δάνειο, θυμήσου αν, τα χρήματα του δανείου, η Τράπεζα στα έδωσε σε βαλίτσα ή σε σακούλα στο ταμείο της. Στα έδωσε είτε σε δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με μεταφορά πίστωσης από λογαριασμό. Κοινώς, δεν τα είδες ποτέ. Όμως υπέγραψες τη σύμβαση κανονικά σε έντυπο και υποχρεώθηκες σε τόκο. Τόκο, που μαζί με το κεφάλαιο του δανείου, το πληρώνεις κάθε μήνα σε τοκοχρεολύσιο, βγάζοντάς το από την τσέπη σου, με πόνο. Αν όμως καθυστερήσεις την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων, το σπιτάκι, που με τόσο κόπο έβαλες κάτω από το κεφάλι σου, θα κατασχεθεί. Βλέπεις, για το δάνειο που δεν είδες ποτέ, η Τράπεζα σου προσημείωσε tangible property (ασημικά), που λεν και στο χωριό, για τον κίνδυνο μη εξυπηρέτησης του δανείου. Στην περίπτωση δε της Ελλάδας τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Διότι ακόμη και να εφαρμόσουμε ενάρετα όλα τα μέτρα και επιτύχουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη, τίποτε δεν πρόκειται να μείνει στη χώρα να επενδυθεί. Διότι έχουμε αποδεχτεί, με τον Ειδικό Λογαριασμό Εξυπηρέτησης Χρέους, το seniority του χρέους, έναντι της εσωτερικής χρηματοδότησης της οικονομίας, οπότε ακόμη και 10% ανάπτυξη να πετύχουμε, το πλεόνασμα θα πηγαίνει στην εξυπηρέτηση των αεροδανείων. Και μάλλον θα αποδεχτούμε και τη ρήτρα απόδοσης μέτρων. Που σημαίνει ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους για το 2013, αυτομάτως θα επέρχονται μειώσεις σε δαπάνες – βλέπε μισθούς και συντάξεις – χωρίς άλλη διαπραγμάτευση για το 2014 και επέκεινα. Μονά – ζυγά δικά τους.

     Good Deal! Αυτά δεν είναι πρακτικές που εφαρμόζονται σε Κράτη. Ούτε σε αποικίες, ούτε στη Ζιμπάμπουε δεν γίνονταν. Εσένα σου φαίνονται φυσιολογικά, σου φαίνονται αναγκαία, σου φαίνονται απαραίτητα, τι ακριβώς σου φαίνονται;

     Και επειδή προσπαθώ να είμαι ακόμα σοβαρός, έχω να σου κάνω μια ερώτηση. Πόσο αξίζει ένα καλό ασημικό, πχ η ΔΕΗ; Ένα, δύο, 200 δίς; Πριν την πουλήσεις, να υπολογίσεις (α) την αξία των υποδομών της σε κτήρια και μηχανές – διοικητικά και εργοστάσια, εξορυκτικές μηχανές, βαγονέτα, ορυχεία κλπ – , (β) το ανθρώπινο δυναμικό της και την δαπάνη που έχεις καταβάλει για αυτό, διαχρονικά, (γ) τις επενδύσεις σε τεχνολογίες και δίκτυα (δ) την αξία του δικτύου της (ε) την κυριότητα επί των κοιτασμάτων λιγνίτη (στ) τον όγκο των κοιτασμάτων λιγνίτη και τον χρόνο που εκμεταλλευόμενος αυτό το ορυκτό, μπορείς να εξασφαλίζεις φθηνή ενέργεια (ζ) την αξία των κοιτασμάτων λιγνίτη βάσει της διεθνούς τιμής του ορυκτού με projection στην επόμενη 30ετία (η) τις επενδύσεις της σε αιολική και ηλιακή ενέργεια (θ) Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τα φράγματα και άλλα που μπορεί να ξεχνώ. Πόσο αξίζει το πόσιμο νερό στην Αθήνα (ΕΥΔΑΠ) ή στη Θεσσαλονίκη (ΕΥΑΘ), ή στην Ελλάδα. Τι, πως και πόσο θα πουλήσεις εσύ, Δίκερως, που ξέρεις και από σκάκι; Ή μήπως εκεί απλά δεν πουλάς; Πρόσεξε το νούμερο που θα πεις. Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να κατηγορηθείς για απιστία και να φας 20 χρόνια φυλάκα.

     Η πραγματική αξία των ασημικών είναι τεράστια. Λυπάμαι που εσύ, ένας καθόλα αξιόλογος σχολιαστής, δέχεσαι τόσο παθητικά και αξιωματικά και αναμεταδίδεις με τόσο ευκολία, το «σφάξε με Αγά μου, να αγιάσω». Δεν το αντιλαμβάνεσαι ίσως, αλλά έτσι υποβαθμίζεσαι σε παθητικό δέκτη της μασημένης τροφής άλλων και δεν δρας ως ενεργητικός ερευνητικός πομπός. Τελικά, επιτρέπεις στον εαυτό σου το σφάλμα που κάνουν πολλοί άνθρωποι, να κλείνεις δηλαδή τα μάτια σε όσους, είτε λόγω ανηκέστου ανικανότητας ή αμέλειας, είτε δολίως, είναι έτοιμοι να επιτρέψουν τη σκύλευση του πτώματος της χώρας, επαφιόμενος στις ψευδαισθήσεις που σου παρουσιάζονται ως λύσεις και μονόδρομοι. Συγχώρα με, αλλά δεν θα πάρω.

     Και μιας και πιάσαμε τις παροιμίες έχω και άλλη μία. Αυτή, την απευθύνω στον Πρωθυπουργό, είναι άσχετη με το περιεχόμενο της απάντησής μου σε σένα και αφορά τον κύριο τίτλο του άρθρου.

     «Ο λύκος έχει μεγάλο σβέρκο, γιατί κάνει τις δουλειές του, μόνος του…».

     Υ.Σ. Στο χωριό δεν ξέρουμε από σκάκι, είναι η αλήθεια. Η πρέφα πάλι είναι βαρετή. Ασχολούμαστε με πιο … hard core πράγματα. Ξέρεις τώρα, Τρακτέρ και κυρίως …Φρέζες!

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δικερως 25/09/2012 01:11:11

   Κι εγώ περιμένω, μη νομίζετε ...... Αλλά θα χαιρόμουν να έβλεπα και καμιά ρηξικέλευθη πολιτική - οικονομική κίνηση. Αντιθέτως βλέπω πολλή διαχείριση. Σωστή μεν αλλά πια δεν φτάνει. Πρέπει ταχύτατα να ετοιμαστούμε και για το καλύτερο και για το χειρότερο. Δεν είμαστε έτοιμοι και αυτό με αγχώνει λιγάκι. Η χώρα, η οικονομία, οι πολίτες, τα κόμματα, οι θεσμοί υπολειτουργούν (στην καλύτερη περίπτωση). Κάτι πεθαίνει. Πρέπει στη θέση του κάτι να γεννηθεί. Και συνήθως οι γέννες είναι επώδυνες, αναπότρεπτες και ... ελπιδοφόρες.

   • Δικερως avatar
    Δικερως @ akenaton 25/09/2012 02:26:54

    Σε καταλαβαινω.
    Πιστευω πως παρ'ολα αυτα πρεπει να περιμενουμε
    λιγο ακομη.
    Καλα θα'ταν να πατουσε ο αρχηγος το κουμπακι και να
    τελειωναν ολα.
    Αυτο ΔΕΝ θα γινει.
    Πρεπει να συμμετασχουμε και ΕΜΕΙΣ.
    Και στην προσπαθεια,και στην υπομονη,και στην σεμνοτητα.Και στις θυσιες.

    • tony g avatar
     tony g @ Δικερως 26/09/2012 11:04:12

     Δεν νομίζεις οτι η υπομονή και οι θυσίες πρέπει να έχουν αρχή και τέλος?Πρέπει να εξαθλιωθεί τελείως ο Ελληνικός λαός για να πατήσει το κομβίον κινδύνου ο αρχηγός!!!που αναφέρεις?Υπομονή κάνω όταν βλεπω πως οι θυσίες μου πιάνουν τόπο και όχι όταν βλέπω την ίδια ακριβώς πολιτική με διαφορετικά πρόσωπα.Δεν με νοιάζει αν όλοι οι πολιτικοί είναι "αναλώσιμοι"ή εν πάση περιπτώσει "ανακυκλώσιμοι"με νοιάζει όμως να μην γίνω εγώ ο λαός έρμαιο στις ορέξεις του καθενός!

 34. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 24/09/2012 18:25:03

  Αγαπητέ Αkenaton, πολύ καλό το σενάριο. Έρχεται κατ΄ευθείαν από το...παρελθόν !!! Έπρεπε να΄χε τολμήσει, απ΄ το Δεκέμβρη του 2011. Τότε που οι συνθήκες ήταν σχεδόν ιδανικές, ο κόσμος δεν ξέρω κατά πόσο ήταν ώριμος ν' ακολουθήσει αυτόν που θα τολμούσε να επιχειρήσει να ενώσει ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ, να εμπνεύσει υπερκομματικά και να αντισταθεί στα σχέδια των τοκογλύφων πανεθνικά, όμως θα άξιζε να το είχε ρισκάρει... Δεν το έκανε. Τώρα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι νωπές προεκλογικές υποσχέσεις, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις απάνθρωπες μετεκλογικές πρακτικές. Η εμπιστοσύνη έχει τραυματιστεί, η οργή, η απόγνωση και δυσπιστία, υπερέχουν. Δεν ξέρω αν υπάρχουνε πια περιθώρια, αναστροφής και ανατροπής της προκαταδικασμένης πορείας ετούτης, της ανάπηρης κι αστείας συγκυβέρνησης. Είναι πραγματικά πολύ άδικο για τον κ. Αντώνη Σαμαρά, να μένει εγκλωβισμένος σ΄ετούτο τον άχαρο κι υποβιβαστικό για τις πραγματικές του δυνατότητες ρόλο, αυτόν του κατά γράμμα πιστού εκτελεστή των τοκογλυφικών διαταγών και των σαρκοβόρων μνημονιακών δεσμεύσεων.... Εύχομαι να ξεπεράσει τις αναστολές του και να επιχειρήσει με γενναιότητα την ύστατη έστω ώρα, την υπέρβαση που μας χρωστάει και που του αξίζει. Γιατί αυτό που ζούμε, είναι απόλυτα προσβλητικό για όλους μας. Είναι στημένο παιχνίδι για μέτριους, ατάλαντους και ξοφλημένους... ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ : Οι μέρες που δικάζουν - Β.Παπακωνσταντίνου & Χ.Αλεξίου http://www.youtube.com/watch?v=TsasnYuqtEs "Οι μέρες που δικάζουν"

  Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου
  Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
  Ερμηνεία: Χάρις Αλεξίου & Βασίλης Παπακωνσταντίνου
  Δίσκος: Φρέσκο Χιόνι - 2004

  Έρχονται πια οι μέρες που δικάζουν,
  θα μετρηθούν τα ποσοστά μας και
  θα τα βρούμε όλα μπροστά μας.
  Δεν το φοβάμαι,ούτε το θέλω...
  μα δεν υπάρχουνε λαγοί μες στο καπέλο,
  τώρα θα δούμε τα λεφτά μας τι αγοράζουν.

  Κι αν όλα βγουν αληθινά,
  δεν θα χαρώ,ούτε θα κλάψω
  και δε θα πω,στο είχα πει...
  δεν ξέρω πως,ούτε γιατί
  χωρίς μια λέξη το τσιγάρο σου θ' ανάψω.

  Και τα παιδιά που χάσανε την μπάλα,
  που δεν τους βγαίνουν τα όνειρά τους,
  βλέπουν να χάνεται η στεριά τους.
  Και δεν το θέλουν και φοβούνται,
  πως όλα τώρα θα είναι λίγα και μικρά
  και ούτε τα λάθη τους θα είναι πια μεγάλα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ BLACKQUEEN 25/09/2012 01:38:36

   Ευχαριστώ, να είστε καλά. Κι εγώ το ελπίζω όπως καταλαβαίνετε .....

 35. Νικόλας avatar
  Νικόλας 24/09/2012 18:33:29

  Πιστεύω ότι ο Σαμαράς θα αντέξει ΑΝ τολμήσει να κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αλλιώς δε θα αντέξει. Από εκεί θα κριθεί.

  • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
   Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Νικόλας 24/09/2012 20:02:25

   Κι έγὼ πιστεύω ὅτι ἡ κοινωνία ΘΕΛΕΙ νὰ δεῖ μιὰ τέτοια κίνηση. Πλέον εἶναι καθαρὰ θέμα γενναιότητας ἢ δειλίας, οὔτε κἂν πολιτικοῦ κόστους.

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 24/09/2012 22:07:16

    Εγώ λέω να πάμε κατ΄ευθείαν στην ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ. Πότε είπαμε οτι έχουμε δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος;;;;

 36. Geros avatar
  Geros 24/09/2012 18:51:20

  Αγαπητέ Akenaton , συνήθως όσα γραφεις με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο , ζητάω συγγνώμη λοιπόν που δεν βρήκα χρόνο για ένα μικρό σχολιάκι όταν συμφωνούσα και την μια φορά που διαφωνώ γράφω σχόλιο.
  Και εγώ στην αρχή της πρωθυπουργίας Σαμαρά αναρωτιόμουν γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλίες που θα άλλαζαν το σκηνικό και θα συσπείρωναν τον κόσμο να τον ακολουθήσει , μετά από σκέψη όμως κατέληξα στα ακόλουθα συμπεράσματα:
  1. Ο κόσμος έχει απαξιώσει την πολιτική και τους πολιτικούς στο σύνολο τους , ψηφίζει γιατί πρέπει κάποιος να κυβερνήσει την χωρα , ψηφίζει και μετά πάει σπίτι του και στέλνει στον διάολο αυτόν που ψήφισε.
  2. Οι πολίτες δεν έχουν κάνει την αυτοκριτική τους (δυστυχώς ο Πάγκαλος δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να υποδείξει στους πολίτες τις τεράστιες ευθύνες τους για τα χάλια της χώρας) , δεν έχουν καταλάβει ότι αυτοί έστελναν ένα συγκεκριμένο προφίλ ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας και αυτοί έστελναν τους άλλους , τους δημοσιονομιστές , τους αντιλαϊκούς , τους "χωρίς κοινωνική ευαισθησία" , τους νεοφιλελεύθερους σπίτια τους ( κατηγορώντας τους μάλιστα ότι φταίνε και από πάνω !!!).
  3. Στις πρόσφατες εκλογές αν και οριακά η φωνή της λογικής (ή του φόβου) επικράτησε , απογειώθηκαν πραγματικά όσα κόμματα υποστήριζαν παράλογους , ανεφάρμοστους και ανεδαφικούς τρόπους εξόδου από την κρίση.

  Όσο τα παραπάνω ισχύουν κάθε προπάθεια να προβληθεί ο Σαμαράς ως ηγέτης που θα παρασύρει την χωρα μπροστά είναι καταδικασμένη να αποτύχει πνιγμένη στην λαϊκή οργή και γελοιοποίηση των πάντων εντός ολίγων εβδομάδων.
  Ο Σαμαράς σοφά κατά την γνώμη μου παραμένει σιωπηλός , δεν καεί τα χαρτιά του σε λάθος χρόνο και περιμένει να έρθει η κατάλληλη στιγμή .
  Όταν τα μετρα θα έχουν παρθεί και θα έχει περάσει καιρός και ο κόσμος δει στην πράξη ότι αλήθεια έλεγε ο Σαμαράς ότι είναι τα τελευταία , όταν οι πολίτες νιώσουν ότι το καράβι δεν πάει ακόμα προς τα βράχια και όταν καταρρεύσουν με συστηματική αποδόμηση οι αστικοί μύθοι που είναι η κινητήριος δύναμη της αντιπολίτευσης (μας δανείζουν με τοκογλυφικά επιτόκια, δεν τους χρωστάμε μας χρωστάνε .... πολεμικές αποζημιώσεις , υπάρχει κάποιος που θα μας δανείζει αν δεν μας δανείζουν οι εταίροι μας , χωρίς μνημόνιο θα ήμασταν καλύτερα, κερδίζουν από την κρίση αλλα τους κρατάμε και στο χέρι !!! Θα μπορούσα να γράφω ως αύριο...).
  Τότε ο Σαμαράς θα μπορέσει να προβάλει τον εαυτό του ως τον ηγέτη που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα ποιοτικό άλμα προς το μέλλον.

  Τέλος δεν περίμενα από έναν τόσο πρακτικό και λογικό άνθρωπο όπως εσύ να γράψει για "σκληρά αλλά δίκαια μέτρα". Αγαπητέ σκληρά και δικαια μέτρα δεν υπάρχουν , όταν μειώνεις το ρευστό με όποιο τρόπο και να το κάνεις θα την πληρώσουν οι μη έχοντες. Δεν υπάρχει φορολόγηση πλουσίων ή φορολόγηση επιχειρήσεων που δεν θα μεταφερθεί νομοτελειακά στην κυρα Κατίνα στην Δραπετσώνα. Όλοι οι άχρηστοι ΟΤΑ έχουν για υπαλλήλους κακόμοιρους οικογενειάρχες που αν χάσουν αυτό το εισόδημα θα μείνουν στον δρόμο. Αν απελευθερωθούν τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών θα κλείσουν πάμπολλα φαρμακεία και θα μείνουν χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι.
  Έρχονται πολιτικοί της χρεοκοπημένης Ελλάδος και λένε ότι δεν θα δεχτούν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα επίπεδα της Γερμανίας που μας χρηματοδοτεί τα συνταξιοδοτικά ταμεία ! Είναι λέει άδικο ! Ας σταματήσουν όλοι να πιπιλάνε την καραμέλα της αδικίας , όλα άδικα είναι , το θέμα είναι αν είναι απαραίτητα.

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Geros 24/09/2012 21:54:53

   1) '' Όταν τα μετρα θα έχουν παρθεί και θα έχει περάσει καιρός και ο κόσμος δει στην πράξη ότι αλήθεια έλεγε ο Σαμαράς ότι είναι τα τελευταία , όταν οι πολίτες νιώσουν ότι το καράβι δεν πάει ακόμα προς τα βράχια '' / Aυτό τώρα το έχετε σίγουρο; Από που πηγάζει άραγε τόση ασυγκράτητη αισιοδοξία; Γιατί ούτε κι εκείνος που το υπόσχεται δεν μπορεί να το...εγγυηθεί. Απλά το εύχεται, αλλά κανείς δεν τον πιστεύει...
   2) '' Αγαπητέ σκληρά και δικαια μέτρα δεν υπάρχουν , όταν μειώνεις το ρευστό με όποιο τρόπο και να το κάνεις θα την πληρώσουν οι μη έχοντες.'' Ναι, αλλάεδώ μιλάμε οτι την πληρωνουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ !!! Δε μπορεί, πρέπει να ...εφευρεθεί ένας τρόπος να πληρώνουν ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ. Ας κοιτάξουμε παγκοσμίως, όπου υπάρχει κράτος κια όχι ...τσίρκουλο, υπάρχει μιά στοιχειώδης λογική και δικαιοσύνη.
   3) Τα όρια ηλικίας, να ανέμουν ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, που είναι μόνιμοι, ξεκούραστοι και έχουν εξασφαλισμένη εργασία ως τα..75. Για τους Ιδ. Υπαλλήλους είναι ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ και ΠΑΡΑΛΟΓΟ, γιατί άνεργος στα 55 ΔΕ ΘΑ ΞΑΝΑΒΡΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ. Άρα, του ζητάμε να αυτοκτονήσει. Μην συμβιβάζεστε τόσο εύκολα με κάθε παρανοϊκή πρόταση των τοκογλύφων και των ανεγκέφαλων ντόπιων ατάλαντων οικονομολογιστάδω ν υπαλληλίσκων τους που τα καταπίνουν όλα αμάσητα προκειμένου η αποδοχή των αφεντάδων τους.... ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ, ΝΑ ΕΙΝΜΑΙ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ. Β Ο Υ Λ Η Σ Η ΚΑΙ Α Π Ο Φ Α Σ Ι Σ Τ Ι Κ Ο Τ Η Τ Α ΜΟΝΟ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ BLACKQUEEN 24/09/2012 22:04:49

    '' Τα όρια ηλικίας, να ανέβουν...'' Ζητώ συγνώμη για τα μικρολάθη των αναγραμματισμών.

   • Geros avatar
    Geros @ BLACKQUEEN 24/09/2012 22:47:16

    1. Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος απλά δεν έκανα σωστή διατύπωση , έπρεπε να γράψω "Σε περίπτωση που ...."

    2. Δεν την πληρώνουν αποκλειστικά οι μη έχοντες αλλά όπως και να το κάνουμε σε αυτούς καταλήγει η κρίση. Σε όλα τα κράτη που γίνονται περικοπές οι πολίτες είναι στον δρόμο και πιστεύουν ότι σε αυτό που τους συμβαίνει δεν υπάρχει λογική και δικαιοσύνη , Ισπανία , Ιταλία , Πορτογαλία .... κοιτάω παγκοσμίως και αυτό που νομίζετε ότι υπάρχει δεν το βρίσκω.

    3. Αν αρχίζουμε να λέμε ναι αυτοί και όχι οι άλλοι μπαίνουμε στην λογική της κολοκυθιάς , όλοι καταλήγουν να έχουν επιχειρήματα υπέρ τους και τελικά δεν κάνουμε τίποτα.
    Αν νομίζετε ότι εσείς έχετε καλύτερες λύσεις να προτείνετε από όλους αυτούς τους τοκογλύφους , τους ανεγκέφαλους και τους προδότες δεν έχετε παρα να τις παραθέσετε να συζητήσουμε. Περιμένω να ακούσω τις προτάσεις σας για λογικά και δίκαια μέτρα που δεν καταλήγουν στις πλάτες των φτωχών. Νομίζετε δηλαδή ότι οι πολιτικοί έχουν όρεξη να τους φτύνουν στον δρόμο ? Αν υπάρχουν τέτοια μέτρα θα τα ακολουθήσουν όλες οι χώρες του νότου της Ευρώπης και σας περιμένει και ένα νόμπελ οικονομικών.

    • franc avatar
     franc @ Geros 25/09/2012 10:00:05

     Αγαπητέ Gero, αφού προσφέρεις νόμπελ οικονομικών, λέω να δοκιμάσω την τύχη μου και να αρχίσω να προτείνω τέτοια μέτρα που
     θα τα ακολουθήσουν όλες οι χώρες του νότου της Ευρώπης:
     1.) Ανακεφαλαίωση τραπεζών χωρίς εγγραφή στο δημόσιο χρέος.
     2.) Περαιτέρω μείωση επιτοκίου ΕΚΤ μέχρι μηδενισμού.
     3.) Αγορά χρέους χωρών του Νότου απο την ΕΚΤ.
     4.)Απ' ευθείας δανεισμός στα κράτη απο την ΕΚΤ
     5.)Αναπτυξιακά δάνεια απο την Ευρ. Τράπεζα Επενδύσεων.
     6.) Προειδοποιητική βολή προς Υπερτραπεζίτες και "οίκους" με τύπωμα χρήματος απο την ΕΚΤ.
     7.) Δημιουργία Ευρωπαικού οίκου αξιολόγησης.
     8.) Φόρος Tobin.
     9.) Επαναφορά νόμου Volker για απαγόρευση "παρατραπεζικών" δραστηριοτήτων στις τράπεζες.
     10.) Επαναφορά κανόνα "χρυσού" ή άλλης αποθεματικής αξίας. (Νew deal)
     11.) Εναρξη αναβαθμίσεων κρατών απο τους "οίκους", όπως έγινε προχθές της Χρεωκοπημένης Ισλανδίας απο τον Fitch.
     12.) Εφαρμογή προτάσεως blue Nile σε παράπλευρο σχόλιο με τίτλο "Η ώρα της πολιτικής διαπραγμάτευσης": "Είτε με ένα νέο μεγάλο κούρεμα… είτε με την διασύνδεση αποπληρωμής των χρεών με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας"…
     Aυτά για αρχή. Μόλις τα εφαρμόσουν όλα, θα προτείνω κι άλλα.

     • Geros avatar
      Geros @ franc 25/09/2012 15:47:02

      Δεν δίνω εγώ τα νόμπελ αγαπητέ αλλα νομίζω ότι με αυτά τα μέτρα το χάσατε.
      Από το 1 μέχρι το 6 τα μέτρα που προτείνετε δεν είναι μέτρα , η μετάφραση αυτών που λέτε σε απλά Ελληνικά είναι : 1.Λεφτά ,2. πολλά λεφτά, 3. περισσότερα λεφτά, 4. τρελά λεφτά, 5. λεφτά με ουρά, 6. και άλλα λεφτά. Αν κάποιος μου δώσει μερικά τρις μετρητά λύνω και εγώ την κρίση στον ύπνο μου , νόμπελ για αυτά δεν δίνουν.
      Το 7 είναι απλά παράλογο , οι οίκοι αξιολόγησης παίρνονται στα σοβαρά ή όχι ανάλογα με την αξιοπιστία τους στην αγορά , ένας οίκος που φτιάχτηκε για να λέει αυτά που θέλει να ακούσει η Merkel και ... ο franc είναι σκουπίδι χωρίς λόγο ύπαρξης που ξοδεύει λεφτά ευρωπαίων φορολογουμενων τζάμπα.
      Στο 8 βάλατε τον ... περίφημο φόρο Tobin (κάτι σαν μαϊντανός) , μπορείτε να μου πείτε τον ακριβή μηχανισμό , την έκταση και το ποσοστό του φόρου όπως και τα προσδοκώμενα έσοδα? Πιστεύω ότι ο φόρος Tobin είναι ένα αντικίνητρο συναλλαγών που όπως όλοι οι φόροι θα διαχυθεί κάθετα στους φτωχούς , είναι φόρος στην κυρα Μαρία που αγοράζει 200 γραμμάρια καφέ που μερικοί αφελώς νομίζουν ότι είναι φόρος στον μεγαλέμπορο καφέ.
      Την πρόταση Volcker που προτείνατε στο 9 εγώ δεν την υποστηρίζω αλλα αν θέλετε να την κάνετε παγκόσμιο νόμο εμπρός πεδίον δόξης λαμπρόν , ούτε την κρίση θα σταματήσετε ούτε τις συγκεκριμένες συναλλαγές , απλά θα μεταφερθούν σε άλλα νομικά πρόσωπα ή θα λαμβάνουν χώρα σε κράτη που θα έχουν δυο δράμια μυαλό και θα τις επιτρέπουν.
      Στο 10 θα με βρείτε σύμφωνο αλλα αν γίνει το 10 τα "μέτρα"που προτείνατε από το 1 έως το 6 γίνονται από ανεφάρμοστα , θεότρελα. Αν επαναφέρουμε κανόνα χρυσού ή άλλων αξιών που θα βρούν οι κυβερνήσεις τα ... κάρα με λεφτά που πρέπει να τυπώσουν για να γίνουν αυτά που λέτε? Είναι σε αντίφαση με αυτά που λέτε στην αρχή , λέτε "να τυπώσουμε ένα βουνό χρήματα αλλα να καταστρέψουμε και την μηχανή που τα τυπώνει" και τα δυο δεν γίνονται.
      Το 11 είναι απλά ευσεβείς πόθοι.
      Τέλος στο 12 εγώ νόμιζα ότι η blue Nile είναι εταιρεία που πουλάει διαμάντια ... Τέλος πάντων , το κούρεμα θα γίνει , όσο για την αποπληρωμή των χρεών μας σας ενημερώνω ότι ΔΕΝ ΤΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ , ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΜΑΣ ΑΥΤΗ , τι διασύνδεση και κουραφέξαλα? Όταν θα ξαναρχίσουμε να αποπληρώνουμε βλέπουμε τι θα γίνει , μην τρώτε τα μούσια του Τσίπρα ότι δήθεν στραγγαλίζουν τον λαό για να επιστραφούν τα χρέη , να μην παράγουμε άλλα χρέη μας πιέζουν.

      Εν κατακλείδι πολλοί οι κλητοί αλλα λίγοι οι εκλεκτοί για τα νόμπελ .....
      Άλλος?

    • BLACKQUEEN avatar
     BLACKQUEEN @ Geros 25/09/2012 10:42:42

     Eλάτε τώρα καλέ μου κύριε που θα μάς πείσετε οτι για να υπάρξει δίκαιος καταμερισμός των οικονομικών βαρών στην Ελληνική κοινωνία και επιλογή διαφορετικού δρόμου από αυτόν της τυφλής υποταγής στα καταστροφικά μνημόνια, χρειάζεται .....Νόμπελ οικονομίας!! Όλοι έχουμε διαβάσει τις απόψεις των ειδικών Οικονομολόγων, διαβάστε τες κι εσείς. Αν δεν σας αρέσουν, είναι άλλο θέμα και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να δώσουμε λύση εσείς κι εγώ, εδώ και τώρα. Και πολύ σωστά πιστεύουν οι λαοί της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας -κυρίως-οτι αδικούνται και καταδικάζονται σε μακρόχρονη οικονομική δικτατορία. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρουν να ανατρέψουν τα υπάρχοντα απάνθρωπα εις βάρος τους σχέδια. Απαιτείται επίμονη, σταθερή και οργανωμένη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ, ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΚΥΡΙΩΣ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΙ ΚΙ ΟΤΑΝ ΔΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΔΙΕΞΟΔΟ, ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Geros 25/09/2012 01:25:33

   Όλα όσα λέτε είναι σωστά, και απολύτως λογικά. Τα έχω σκεφτεί κι εγώ όλο αυτό το διάστημα και έσφιγγα τα δόντια. Αλλά ακούγοντας τα μέτρα που διαρρέονται, το κορδόνι έσπασε και οι χάντρες των λογικών σκέψεων κύλισαν με θόρυβο στο πάτωμα. Κι ανέβηκε λιγάκι συναίσθημα στην επιφάνεια. Και θυμός, που ενώ πολλοί ξέρουμε τι πρέπει να γίνει άμεσα και αναπόδραστα, ο τελευταίος των Μοϊκανών που καταφέραμε να αναδείξουμε με χίλια βάσανα Πρωθυπουργό, μοιάζει αναποφάσιστος και εγκλωβισμένος σε ένα αδιέξοδο στημένο παιχνίδι. Είπα λοιπόν να "κλοτσήσω" το τόπι προς το τέρμα. Καμιά φορά, χρειάζεται και το συναίσθημα, η διαίσθηση και το ένστικτο αντί της ψυχρής λογικής. Κι αυτά μου λένε, πως ο καιρός μαζεύεται και τίποτε δεν κινείται και πλησιάζει η ώρα της κρίσεως. Για όλους. Δεν θέλω καν να σκεφτώ ότι μπορεί να χαθεί αυτό το παιχνίδι. Ας παίξει κι ανορθόδοξα ο Πρωθυπουργός, αρκεί να βάλει το τόπι στα δίχτυα. Από passing game στον χώρο του κέντρου χορτάσαμε! Στο τέλος κινδυνεύουμε ο διαιτητής να σφυρίξει τη λήξη και να μας μείνει η μπάλα στα πόδια .....

   • akenaton avatar
    akenaton @ akenaton 25/09/2012 01:34:16

    Υ.Γ. Με τον όρο "σκληρά αλλά δίκαια μέτρα" εννοώ το πολύ απλό: να πληρώνω, να με πονάει αλλά να σκέφτομαι ότι είναι σωστό το τίμημα, ζυγισμένο, μου αξίζει και κυρίως, αξίζει τον κόπο επειδή το αποτέλεσμα της θυσίας μου, είναι ορατό, χειροπιαστό και αποδίδει. Οι θυσίες τόσων χρόνων δεν πρέπει να πάνε επ' ουδενί στο "γάμο του καραγκιόζη". Αυτό η κοινωνία δεν θα το αντέξει και θα ξεσπάσει. Ελπίζω να έχεις δίκιο και ο χρόνος να μη σωθεί εξαιτίας "χαμηλών ταχυτήτων" της κυβερνητικής "τρόικας".
    Φιλικότατα.

    • Geros avatar
     Geros @ akenaton 25/09/2012 10:06:00

     Είπατε "με πονάει ..... μου αξίζει" , περιγράψατε τον τρόπο σκέψης σας δηλαδή , τον τρόπο σκέψης ενός ενός ανθρώπου που και την αυτοκριτική του έχει κάνει και αρκετά πατριώτης είναι για να καταλάβει ότι όλοι είμαστε στο ίδιο καράβι και ότι για αυτήν την πατρίδα απαιτούνται θυσίες και όχι το χέρι απλωμένο μόνιμα για να πάρουμε κάτι.
     Δυστυχώς δεν είναι όλοι οι Έλληνες σαν εσάς. Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας είναι εγκλωβισμένοι στην θεώρηση της Ελλάδος ως μιας Ελληνίδας μητέρας , μιας μητέρας που την βυζαίνουν , κλαίνε όταν θέλουν κάτι , ζητάνε να τους τα φέρνει όλα στα χερια και καταλήγουν να την κατηγορούν για όλες τις αποτυχίες τις ζωής τους. Όταν οι Έλληνες δουν την πατρίδα όχι ως μητέρα αλλα ως κόρη τους τότε θα μπορέσουν να δεχτούν τα οποια σκληρά μετρα και να τα θεωρήσουν αν όχι δίκαια τουλάχιστον απαραίτητα.
     Στους πρόσφατους Ολυμπιακούς του Λονδίνου ένας ολυμπιονίκης με τα χρώματα της Γερμανίας Ελληνικής καταγωγής δήλωσε "και τι έχει κάνει η Ελλάδα για εμένα για να τρέξω με τα χρώματα της?" , την στιγμή που μια ολυμπιονίκης από την Αιθιοπία (και πολλές φορες καλύτερη αθλήτρια από αυτόν) δήλωνε πόσο αγαπάει την Ελλάδα και πόσο θέλει να βοηθήσει όσο μπορεί επειδή μια συγγενής της ζει στην πατρίδα μας!
     Ο συγκεκριμένος αθλητής στην προσπάθεια του να αποποιηθεί την Ελληνικότητα του απέδειξε ότι κουβαλάει όλη την Ελληνική παθογένεια , αντί να δείξει ότι δεν είναι Έλληνας απέδειξε ότι είναι 100% Έλληνας και μάλιστα από τους χειρότερους. Ο Έλληνας που για να γεροκομήσει την μάνα του ζητάει να του γράψει το σπίτι στο όνομα του!

     Το πρόβλημα μας δεν είναι οικονομικό , είναι αξιακό , δεν φταίνε τα άδικα μέτρα (επιμένω ότι δεν υπάρχουν δίκαια μέτρα) φταίει ένας λαός που δεν δέχεται τις ευθύνες του , δεν κάνει την αυτοκριτική του , περιμένει σωτήρες που θα τον φλομώσουν στο ψέμα και θεωρεί ότι η δικαιοσύνη ξεκινάει πάντα από τον γείτονα , ποτέ από αυτόν.

     • akenaton avatar
      akenaton @ Geros 26/09/2012 00:11:34

      Στα περισσότερα, γνωρίζετε ότι συμφωνώ μαζί σας. Για το αν υπάρχουν "δίκαια μέτρα" ας διατηρήσουμε ο καθένας την δική του άποψη. Άλλωστε, αν συμφωνούσαμε σε όλα, δεν θα είχε γούστο τελικά!

     • Φανη avatar
      Φανη @ Geros 26/09/2012 10:22:17

      περιγραψατε πολυ παραστατικα τον νεοελληνα, οντως το θεμα της Ελλαδος ειναι αξιακο και προσθετω παρακμιακο.Αμα λυθουν αυτα τα προβληματα θα ερθει και η λυση στα οικονομικα.Το θεμα ειναι ΠΩΣ θα λυθουν;με το καλο; με τη βια;με σκυψιμο στους δανειστες;με επανασταση;με ομονοια; με διχασμο; ολα αυτα παιζουν και ο καθε ηγετης αναλογα με τις ικανοτητες του και τη πληροφορηση που ενδεχομενως εχει,καλειται να επιλεξει.

 37. Λακμος avatar
  Λακμος 24/09/2012 19:07:30

  Πιστεύω ότι ο Σαμαράς ισως αντέξει ΑΝ τολμήσει να MHN κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αλλιώς δε θα αντέξει. θα κριθεί. kai aπό εκεί

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Λακμος 25/09/2012 11:10:10

   ...

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ Λακμος 25/09/2012 12:56:19

   Αμάν κ. Δ.Υ !!! Σιγά μην έχουμε σταθεί όλοι ακίνητοι, αμίλητοι, αγέλαστοι και με ...κομμένη την ανάσα, μη και ξεβολευτεί κανας μακρύγλωσσος κομματικός φαντάρος.... Και οπωσδήποτε, με γνώμονα την ευαρέσκεια των Δ.Υ, θα κρίνουμε και την πορεία της Πρωθυπουργικής προσπάθειας !!!! Τώρα ξυπνήστε όμως βιαίως, γιατί το παραμύθι κάπου εδώ, οφείλει να τελειώσει. ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΡΑ.

 38. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 24/09/2012 21:20:07

  Και μόνο που ακόμα αναρωτιέσαι αν θα τολμήσει… πρόβλημα. Ο λαός λέει ότι όποιος δεν θέλει να ζυμώσει (να ζυμώσει όμως, όχι πασαλείμματα και τρακατρούκες), δέκα μέρες κοσκινίζει. Και στο κάτω κάτω ο κόσμος δεν έχει ανάγκη από ψυχολογικές ντόπες, μεταρρυθμίσεις θέλουμε, κράτος της προκοπής θέλουμε και όχι ομολογία ανικανότητας που πιστοποιείται διαρκώς με νέα οριζόντια φοροεισπρακτικά μέτρα.

  Αν και το συμπέρασμα, ότι δηλαδή η μόνη κατά τα φαινόμενα λύση παραμένει ο Σαμαράς, με βρίσκει σύμφωνο, εντούτοις κατά τη γνώμη μου το πλαίσιο πλέον είναι ριζικά διαφορετικό. Έχω ξαναγράψει και το επισημαίνω και πάλι πως, δεδομένων των συνθηκών, είμαστε σε μεγάλο βαθμό υπό ιδιότυπο καθεστώς πολιτικής ομηρείας: Είμαστε εκ των πραγμάτων αναγκασμένοι να στηρίξουμε κάτι το οποίο απεδείχθη μέχρι στιγμής από βραδυκίνητο και αναποτελεσματικό έως παρασιτικό και αναξιόπιστο (σε σχέση με την ανέξοδη προεκλογική ρητορεία), καθώς ως μόνη πραγματική εναλλακτική προκύπτει η άνευ όρων παράδοση στα ζωώδη ένστικτα και στα ένθεν κακείθεν άκρα. Εδώ πια δεν μιλάμε για το μη χείρον, εδώ βρισκόμαστε στον αστερισμό της πολιτικής ομηρείας, όπου η σχέση των κυβερνώντων με το μη ακραίο εκλογικό σώμα που τους ανέδειξε είναι αμιγώς και ευτελώς χρησιμοθηρική.

  Εν αναμονή του Η-Yeti.

  • Γρύνη avatar
   Γρύνη @ Τιγράνης 25/09/2012 02:40:59

   αφου και το Τιγράνης αναζητεί τον Η-Yeti, την "κάτσαμε τη βάρκα" Ακενατόν!!!

   • akenaton avatar
    akenaton @ Γρύνη 25/09/2012 09:54:47

    Στα ρηχά !!!!!!!

 39. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 24/09/2012 21:49:52

  ---Η δυναμη του Α. Σαμαρα ειμαστε πρωτιστως τα 8.000.000 Ελληνες που ειναι>> ιδιωτικοι υπαλληλοι, οι αρκετοι κακοπληρωμενοι δημοσιοι υπαλληλοι που πολλοι εχουν Πανεπ/κα πτυχια και αλλοι δ.υ που δουλευουν σε τραγικες συνθηκες ρισκαροντας και τη ζωη τους (...), ανεργοι του ιδιωτικου τομεα, μικρο-μεσαιοι ιδιοκτητες ακινητων, μικρο-μεσαιοι μαγαζατορες, εμπλεκομενοι στο τουρισμο, την αναψυχη, τη ναυτιλια, τις μεταφορες, συνταξιουχοι με συνταξιμες αποδοχες οχι ανω των δυο χιλ το μηνα, εργαζομενοι στην οικοδομη με τα συναφη επαγγελματα που δεχονται πιεση απ τα χαμηλα μεροκαματα των λαθρο, φοιτητες που μετα θα βγουν στην αγορα εργασιας για δουλεια κι οχι για να γινουν κρατικοδιαιτοι ή για να παρουν τη σιγουρη μπιζνα του μπαμπα τους, αγροτες , κτηνοτροφοι κ.α.


  Αν ο Προεδρος (απο)δειξει σε αυτους οτι εκανε το καλυτερο δυνατο, για >>

  α) 1 ΔΙΚΑΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ για μισθους , συνταξεις, εισοδηματα, & ακινητη περιουσια, για λογικες περικοπες ειδικα σε αυτους που εχουν επικινδυνοτητα στη δουλεια τους κ πιθανη βλαβη στην υγεια τους, & στις συνταξεις των κατω των 2 χιλ ειδικα αν ειναι ανθρωποι υπερηλικες ανω λχ των 75 ετων ειδικα αν εχουν και καποια αναπηρια...

  β) για να ''μεταφραστουν'' οι οποιες επενδυσεις γινουν απο ντοπια ή ξενα κεφαλαια σε ΔΟΥΛΕΙΕΣ για τους ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ των ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ...
  .... τοτε ΝΑΙ οι περισσοτεροι απ αυτους και τις οικογενειες τους, θα δειξουν μεγαλη κατανοηση στη δυσκολη συγκυρια , και θα σταθουν ΔΥΝΑΜΙΚΑ διπλα στον Α. Σαμαρα.

 40. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 24/09/2012 21:54:02

  ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΙΟY ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΠΟΥΛΑ Η ΕΛΛΑΔΑ.
  Αν είναι αλήθεια η είδηση αυτή (η οποία αναπαράγεται σήμερα από πάρα πολλά blog), τότε ότι και να λέμε πάει στο βρόντο.
  Μετά μας φταίγανε πριν 1-2 χρόνια οι Γερμανοί που μας λοιδορούσαν λέγοντας να πουλήσουμε νησιά και αρχαιότητες!!!!

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 25/09/2012 02:29:51

   Εδω πουλησαμε τις δυο επομενες γενιες,εσενα το κτηριο σε μαρανε.

  • Δικερως avatar
   Δικερως @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 25/09/2012 03:07:33

   Βεβαια για την καλλιτερη ενημερωση σου:
   "Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα διέψευσε πρόσφατες πληροφορίες που ήθελαν την Ελλάδα να έχει προς πώληση το κτίριο του προξενείου της στη Σμύρνη.
   Η εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση εκ μέρους της Ελλάδας και πως το κτίριο το οποίο ανακαινίζεται το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας."

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 25/09/2012 13:02:28

   Πριν τρέξετε για να ...πανηγυρίσετε κάποιον ψευδώς αναγγελλόμενο εθνικό εξευτελισμό μας ρε παιδιά, κάντε τον κόπο πριν να ψάξετε και λίγο, αν αληθεύει ό,τι με τόση ευκολία ...αναμασάτε.

 41. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 24/09/2012 23:35:55

  Αμοιβαίο αγαπητέ franc...

  • factorx avatar
   factorx @ Ιεροφάντης 25/09/2012 01:01:51

   Μπράβο. Αλληλεγγύη στα γηρατειά

   • franc avatar
    franc @ factorx 25/09/2012 09:10:24

    Μη ζηλεύεις αγαπητέ φάκτορα.
    Η αλληλεγγύη μα,ς εσένα και τους άλλους καλούς νέους που γράφουν εδώ εξυπηρετούν. Είπαμε: Για μάς το μέλλον είναι πίσω μας . Για εσάς μπροστά...

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ factorx 25/09/2012 19:22:40

    Αχαχαχαχαχαχα, κοίτα ποιος μιλάει...

 42. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 25/09/2012 08:51:17

  την επαύριο ξεκινά η αποδόμηση και αυτού του τραπεζικού πολιτικού πειράματος.

 43. franc avatar
  franc 25/09/2012 11:14:12

  Aγαπητέ Gero λές: "Το πρόβλημα μας δεν είναι οικονομικό , είναι αξιακό , δεν φταίνε τα άδικα μέτρα (επιμένω ότι δεν υπάρχουν δίκαια μέτρα) φταίει ένας λαός που δεν δέχεται τις ευθύνες του , δεν κάνει την αυτοκριτική του , περιμένει σωτήρες που θα τον φλομώσουν στο ψέμα και θεωρεί ότι η δικαιοσύνη ξεκινάει πάντα από τον γείτονα , ποτέ από αυτόν."
  Σκέφτηκες μήπως οτι μ' αυτή σου τη θέση αθωώνεις τους Πάγκαλο, Τσοχατζόπουλο,Τσουκάτο κλπ. Αυτά δεν εννοεί και ο Πάγκαλος όταν λέει "(Ολοι) Μαζί τα φάγαμε (εξ ίσου)"? Αφού όλοι μαζί τα φάγαμε ποιόν θα δικάσουμε? Ισλανδία θα γίνουμε? να βάλουμε τον ΓΑΠ φυλακή να δικάσουμε όσους πιάσουμε και τους υπόλοιπους να τους επικυρήξουμε μέσω Ιντερπόλ? Αφού όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης έχουμε, ή θα πάμε όλοι φυλακή, ή κανένας, (μάλλον).
  Εγώ πάντως επιμένω οτι υπάρχουν δίκαια μέτρα και το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι και όχι απο την ουρά...
  Αυτοκριτική κάνουμε μια ζωή. Εμείς την ανακαλύψαμε άλλωστε. Οπως και τον αυτοσαρκασμό (Αριστοφάνης). Δε χρειάζεται να την κάνουμε και όταν ο εχθρός είναι εντός των τειχών. Μπορούμε να την συνεχίσουμε και μετά...

  • Geros avatar
   Geros @ franc 25/09/2012 16:36:07

   Οι ευθύνες της ηθικής αυτουργίας δεν ακυρώνουν τις ευθύνες του φυσικού αυτουργού , οπότε δεν αθωώνω κανέναν , να πάνε όλα τα κωθώνια που ανέφερες φυλακή (ο Πάγκαλος δεν διώκεται για τίποτα αλλά θα του έκανε καλό να αδυνατίσει και θα βγάζαμε και το άχτι μας για τον ανεκδιήγητο αυτόν παρλαπίπα εκφραστή ότι σαπίλας υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία τα τελευταία 40 χρόνια).
   Δεν είπα ότι οι ευθύνες μας είναι ίδιες , ούτε ο Πάγκαλος το είπε στην περίφημη δήλωση του , οπότε η αυτοκριτική μας δεν οδηγεί σε ατιμωρησία.
   Το ψάρι όντως βρωμάει από το κεφάλι αλλά σε μια δημοκρατία Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. Αυτός για σαράντα χρόνια ψήφιζε για δεκαπενταμελές ,για φοιτητικές εκλογές, για κοινοτάρχη , για δήμαρχο , για νομάρχη ,για την συνδικαλιστική του εκπροσώπηση , για βουλή , για ευρωβουλή , για την τοπική του κόμματος του και για αρχηγό του κόμματος του , επίσης ψήφιζε μέσω των τηλεθεάσεων και για την ενημέρωση που θα είχε. Κοιτώντας τα χαλια της χώρας μόνο να νιώσει ότι βρίσκετε μπροστά σε καθρέφτη μπορεί.

   Τέλος να προσθέσω ότι εκτος από την αυτοκριτική Ελληνική εφεύρεση είναι οι λάσπες , οι πέτρες , το νερό και η φωτιά όπως επίσης και ο πλανήτη Σύριος από όπου προφανώς καταγόμαστε εμείς και οι Νεφελίμ .....

   • franc avatar
    franc @ Geros 25/09/2012 19:52:12

    Moυ θυμίζεις το γέρο μου τώρα. Τα ίδια πίστευε και εκείνος στη δεκαετία του '60...
    Υποθέτω θα γνωρίζεις οτι οι Ελληνες που ξέρουν τη διαφορά ηθικής-φυσικής αυτουργίας είναι μειοψηφία και μάλλον μικρή...Και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ το εκμεταλλεύονται κατά κόρον. Πώς θα ενημερώσεις γέρο μου την πλειψηφία που δεν ξέρει τη διαφορά και θα τους αθωώσει όλους?
    Στις 200 Δημοκρατίες της γής εγώ μόνο 5-6 ξέρω 'οπου Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. Αντε και σε καμμιά δεκαριά να είναι η μέση.
    Στίς υπόλοιπες (της δικής μας "Δημοκρατίας" συμπεριλαμβανομένης, Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΡΑ.
    Αν δεις τι ψηφίζουν οι ομοειδείς πολίτες των κρατών της γειτονιάς μας θα γίνεις πιο συγκαταβατικός απέναντι στους Ελληνες.
    Επίσης αν προσέξεις θα παρατηρήσεις οτι κάνεις διαρκώς "αυτοκριτική" στους άλλους αλλά όχι στον εαυτό σου...
    Και υποθέτω θα φαντάζεσαι πως αν κάνουμε εμείς οι Ελληνες ομαδική αυτοκριτική με μετάνοια και προσευχή, θα λυθεί και η κρίση στην Ευρώπη που την πήραμε στο λαιμό μας καθώς και στην Αμερική απ' όπου ξεκίνησε...
    Υ.Γ. Ο πλανήτης δεν είναι Σύριος ούτε Ελλην. Είναι Σείριος, όπως τα Σείριαλ και η Σειρά...

 44. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 25/09/2012 12:50:06

  '' …. κοιτάω παγκοσμίως και αυτό που νομίζετε ότι υπάρχει δεν το βρίσκω.'' 'Οχι δεν το....βρίσκετε, απλά εκεί όπου εφαρμόζεται η δίκαιη κατανομή βαρών, υπάρχει κοινωνική γαλήνη, ισορροπία και αρμονία, δεν υπάρχει αναστάτωση και αναβρασμός, γι αυτό δυσκολεύεστε να το ...διακρίνετε. Η αδικία προκαλεί φασαρία, ενώ η δικαιοσύνη εξασφαλίζει ηρεμία. Το αυτονόητο ζητάμε να θριαμβεύσει. Ο καθένας να συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια, αλλά με τρόπο που να του επιτρέπεται να συνεχίζει να υπάρχει και να διαβιώνει αξιοπρεπώς.

  • Geros avatar
   Geros @ BLACKQUEEN 25/09/2012 16:03:18

   Θέλετε και την πίτα ολόκληρη αγαπητή μου και τον σκύλο χορτάτο και επαναλαμβάνετε εύπεπτα ευχολόγια της αριστεράς.
   Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος όλοι να ζούμε σε απόλυτη δικαιοσύνη , τα βάρη να μοιράζονται όσο αντέχει ο καθένας με κοινωνική γαλήνη , ισορροπία και αρμονια. Μπορούν κάποια κράτη που έχουν τεραστια πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς τους αλλα εμείς ΟΧΙ. Λυπάμαι που σας επαναφέρω στην πραγματικότητα αλλα είμαι και σίγουρος ότι δεν θα την δεχτείτε αλλα θα καταφύγετε πάλι σε συναισθηματικές προσεγγίσεις με αντιστάσεις της ψυχής και δρόμους που δεν υπάρχουν αλλά είναι χρέος μας να τους δημιουργήσουμε. Οποτε δεν φοβάμαι ότι θα σας κατεβάσω από το ροζ συννεφάκι , το καβαλάτε σταθερά.

   Ένα περίεργο πράγμα , όσοι μιλάνε για τους δρόμους που δεν υπάρχουν αλλα πρέπει να τους δημιουργήσουμε ποτέ δεν προτείνουν κανέναν. Μια φτηνή κριτική σε όσους ζούνε στην πραγματικότητα και μια εύκολη αυτοαθώωση στον εαυτό τους απλά προσφέρουν , και οι λύσεις .... next year.

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ Geros 26/09/2012 09:56:27

    '' Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος όλοι να ζούμε σε απόλυτη δικαιοσύνη , τα βάρη να μοιράζονται όσο αντέχει ο καθένας με κοινωνική γαλήνη , ισορροπία και αρμονια. '' Kάνετε τεράστιο λάθος κύριε. ΑΥΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ. Δεν είναι μονοπώλιο της...αριστεράς που τόσο σας ενοχλεί, ο οραματισμός και η στόχευση σε μιά ανατροπή του ως σήμερα υπάρχοντος σκηνικού. Η Ουτοπία, είναι ακόμη μια εκδοχή της πραγματικότητας, απλά με μικρότερες πιθανότητες ...Το δε ροζ συνεφάκι, φυσικά και ΔΕΝ το εγκαταλείπω, συνειδητά, γιατί ποτέ κανείς δεν κατάφερε τίποτε πέρα απ΄ τα τετριμμένα, όταν αποδέχτηκε δουλοπρεπώς τον πλήρη του συμβιβασμό με την κάκιστα κείμενη πραγματικότητα.

 45. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 25/09/2012 19:05:23

  Αγαπητέ Ακενατών,

  Μάθαμε ότι συγκροτήθηκε επιτροπή στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία θα ερευνήσει και θα τεκμηριώσει τις απαιτήσεις της χώρας κατά της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

  Μάθαμε ότι θα συγκροτηθεί άμεσα, άλλη επιτροπή, στο ίδιο Υπουργείο, η οποία θα αναλάβει να ερευνήσει τους «κοιμώμενους» λογαριασμούς στα πιστωτικά ιδρύματα καθώς και να συντάξει κατάλογο σχολαζουσών κληρονομιών, χρηματικών δωρεών, κληροδοτημάτων κλπ, προκειμένου νομοθετικά να περάσουν τα ποσά αυτά, που εκτιμώνται σε περίπου 10 – 15 δις, στα χέρια του Κράτους.

  Τα αναφέρω αυτά, διότι αυτές είναι δύο εξαιρετικές ενέργειες, που δείχνουν καλά αντανακλαστικά και προσέγγιση out of the box. Δυστυχώς, επικοινωνιακά, δεν προωθήθηκαν όσο θα έπρεπε, μιας και εν πολλοίς, καλύφθηκαν από τη γενικότερη μαυρίλα της ειδησεογραφίας.

  Βλέπεις, φίλε Ακενατών, αναλώνεται πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο και ενέργεια σε αδιέξοδες λυκοσυμμαχίες και positive illusions ότι θα μας σώσει το τάδε Πρόγραμμα Προσαρμογής, η ρήτρα απόδοσης, η Ευρώπη, ο Ντράγκι, η Μέρκελ, ο Μόντι, οι Θεοί του Ολύμπου κ.ο.κ.. Τα έχω γράψει και εγώ εδώ, ήδη από τον Ιούλιο.

  Χαίρομαι που σταδιακά διαλύονται οι ψευδαισθήσεις. Το πνεύμα του άρθρου με βρίσκει σύμφωνο.

  Ήτοι, η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μαζικά και σε σύντομο χρόνο, ολιστικές λύσεις για μια σειρά από προβλήματα που τη δυναστεύουν. Λύσεις που, τις περισσότερες φορές, πρέπει να κινούνται μακριά από την «πολιτική πεπατημένη» που ξέραμε μέχρι σήμερα. Υπό την έννοια αυτή, δεν χωρούν δογματισμοί και αναβλητικότητες, όταν η κατάσταση απαιτεί δράση τύπου Green Beret. Δεν έχει νόημα να θεοποιούμε νομίσματα, εταίρους, συμμάχους, συνθήκες, και άλλα πράγματα, που συνιστούν απλώς μέσα πραγμάτωσης εθνικών πολιτικών σκοπών και όχι αυτοσκοπούς. Αν έχουμε ακόμη εθνικούς σκοπούς, και δεν έχει αποδεχθεί η εγχώρια πολιτική τάξη μας την καντονοποίηση της χώρας, εντός του Ευρώ και της Ευρωζώνης. Και σε αυτό πρέπει να τοποθετηθεί ο Πρωθυπουργός.

  Η αξιοπρέπεια και η διαφύλαξη του μέλλοντος των Ελλήνων, στη χώρα των προπατόρων τους, θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε Έλληνα ηγέτη. Να το επιδιώκει εμφανώς και να το επιδεικνύει. Δεν έχει σημασία αν για τον προορισμό αυτό, θα διαβεί ερήμους και θα κλυδωνιστεί σε τρικυμίες. Πρέπει όμως να έχει θέσει απαράβατο κανόνα, ότι για αυτόν που απεργάζεται την πτώση της Ελλάδος, θα του έχει τάξει μια καλή θέση στην κόλαση. Για να μπορεί να κρατήσει τη συνοχή του λαού, στον στόχο και τον προορισμό.

  Και πως τα κάνεις όλα τα παραπάνω; Με το να εμπνεύσεις. Αλλά για να εμπνεύσεις θέλεις δύο πράγματα. Τα οποία σήμερα μας λείπουν. Το πρόβλημα μας είναι λοιπόν διττό. Διότι αφενός μας λείπει Όραμα για το απώτερο μέλλον, και αφετέρου μας λείπουν τα εργαλεία διαχείρισης του αύριο. Το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα φαίνεται να είναι αδιάφορο για το λαό.

  Για το Όραμα δεν χρειάζεται πολύ κόπο. Το Όραμα το αποτύπωσε έξοχα ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβρη του 2011. Να το ξαναθυμηθεί χρειάζεται. Τα άμεσα εργαλεία διαχείρισης του αύριο είναι που πρέπει να βρει. Ή θα αναλώνεται σε ενδιάμεσα ισοδύναμα, σε ρήτρες ανάπτυξης, σε μνημόνια και λοιπές διαπραγματεύσεις, ή θα πρέπει να τα αναζητήσει σε πρωτότυπες ιδέες και σε δράσεις, χωρίς δογματισμούς και προκαταλήψεις, σε αυτό που πολλοί εδώ έχουμε «βαφτίσει» ως Εθνική Λύση εξόδου από την Κρίση. Μας «παίζουν» με σημαδεμένα χαρτιά. Είναι καιρός, αν πράγματι το εννοεί η καρδιά του, να τραβήξει άσσους κάτω από το μανίκι. Ξέρει ότι τους έχει. Ας τους ετοιμάσει λοιπόν.

  Θέλω να πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί ότι ο δρόμος που βαδίζουμε με μέριμνα άλλων, είναι δρόμος στην καταστροφή. Δεν είναι δρόμος που του αξίζει, ούτε δρόμος που αξίζει στους Έλληνες. Δεν έχει δε, ανάγκη, από πρόσκαιρους ετερόκλητους συμμάχους, αν συνειδητοποιήσει πρωτίστως, ότι ο βασικός του σύμμαχος είναι ο Λαός. Ο οποίος είναι αυτός που, ή θα τον ακολουθήσει και στην κόλαση αν χρειαστεί, ή θα τον δικάσει.

  Μερικοί λένε ότι είναι ήδη αργά. Έχω διαφορετική άποψη. Αργά ήταν και για πολλούς όταν οι Πέρσες, κατανικώντας τους 300 στις Θερμοπύλες, πυρπόλησαν δυο φορές την Αθήνα.
  Ε, μετά τους πήρε ο διάολος στη Σαλαμίνα και τις Πλαταιές και συνέχιζε να τους παίρνει ο διάολος, με μικρά διαστήματα ξεκούρασης, μέχρι την πτώση της Περσέπολης από τον Μ. Αλέξανδρο. Αλλά στη θέση του Εφιάλτη, είχαν ένα Θεμιστοκλή, ένα Παυσανία, ένα Κίμωνα.

  Δεν ξέρω αν μπορεί να αντέξει ο Πρωθυπουργός να σηκώσει στους ώμους του το βάρος αυτό και να πάρει τις τύχες της χώρας, στα χέρια του. Διότι αυτό είναι το προσωπικό του διακύβευμα τώρα. Ας γνωρίζει όμως ότι αν το κάνει, θα «ξυπνήσει» λειτουργίες αυτού του κοιμισμένου και παραδομένου, κατά πολλούς, Λαού, που πολλοί αγνοούν και κάποιοι «υποψιασμένοι» επιθυμούν να κρατούν στη λήθη.

  Συνεκτικός αρμός των παραπάνω. Απόδοση δικαιοσύνης για όσους και όσα, δεκαετίες τώρα, δηλητηρίασαν την χώρα και τον Λαό της. Άμεση, σκληρή, άτεγκτη, ανεπηρέαστη από εξωθεσμικούς παράγοντες. Και έπειτα, ευθεία και ειλικρινή κλήση για συστράτευση, στις υγιείς δυνάμεις του τόπου, για να μπουν οι βάσεις της ανάσχεσης – για να μην πω, αποτροπής – της πτώσης της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα εκπλαγεί από το πόσοι θα δώσουν παρών.

  Κάποτε είχα γράψει για το ρολόϊ της Ιστορίας. Ε, λοιπόν, ο χρόνος σώζεται.

  Ο καιρός των αποφάσεων που διαχωρίζει τους Ηγέτες από τους Διαχειριστές έφτασε.

  Ελπίζω να έχει κατά νου να Ηγηθεί. Θα είναι κρίμα από μέρος της επωφελούς εθνικά λύσης, να μετατραπεί σε μέρος του επιζήμιου εθνικά προβλήματος

  Υ.Σ. 1 Και μια ιδέα Ακενατών, για την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού, μιας και ένας φίλος, σε άλλη ανάρτηση, με μέμφθηκε, μιλώντας μου για Τελική Λύση και υψικαμίνους. Το αντιπαρέρχομαι (ενδεχομένως είναι νέος στο Antinews) και έρχομαι επί του προκειμένου.

  Είναι γνωστό ότι η χώρα χάνει περί τα 8 – 10 περίπου δις ετησίως, σε εξαγωγή συναλλάγματος, από τα εμβάσματα – εντός ή εκτός τραπεζικού συστήματος (Western Union κλπ) – που στέλνουν οι λάθρο αλλοδαποί, στις χώρες τους. Ταυτόχρονα, υπολογίζεται, με βάση τις μελέτες του Υπουργείου Υγείας, ότι το κόστος ιατρικής και φαρμακευτικής δαπάνης καθώς και περίθαλψης των μεταναστών (νομίμων και κυρίως μη νομίμων) προσεγγίζει ετησίως τα 7 – 9 δις.

  Πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

  Ενόψει της ιδιαίτερης επιβάρυνσης του συστήματος υγείας της χώρας από την είσοδο τεράστιων αριθμών μεταναστών και την ανάγκη παροχής περίθαλψης και σε αυτούς, ως ανθρωπιστές που είμαστε, ας φορολογήσει το ΥΠΟΙΟ με συντελεστή 90%, τα εμβάσματα μη Ελλήνων, προς χώρες Ασίας και Αφρικής, τα οποία δεν αναγράφουν αιτιολογία ούτε μπορούν να δικαιολογηθούν από νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια, δελτία αποστολής, φορτωτικές κλπ), από τις οποίες γνωρίζει, το ΥΠΟΙΟ, με βάση τα στοιχεία από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (το ΠΡΟΠΟ είναι γελοίο και σαν όνομα), ότι προέρχεται η μεγάλη πλειοψηφία των λάθρο.

  Στέλνει ο Αλγερινός 500 ευρώ στο Αλγέρι; Φτάνουν εκεί τα 50. Τα υπόλοιπα 450, φορολογούνται στην πηγή (Τράπεζα, ίδρυμα πληρωμών κλπ) και αποδίδονται στο Κράτος, το οποίο τα αφήνει σε κατάθεση προθεσμίας στις εμπορικές Τράπεζες, με επιτόκιο ανάλογο των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων που εκδίδει ανά τρίμηνο ή εξάμηνο. Στηρίζει έτσι τις Τράπεζες κεφαλαιακά με λεφτά των λάθρο και διατηρεί περίπου μηδενικό επιτόκιο στα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει το κράτος και που απορροφώνται από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς μεταξύ τόκου στα έντοκα και τόκου στις προθεσμίες του κράτους από τη φορολογητέα ύλη των εμβασμάτων των λάθρο, η διαφορά θα ισούται περίπου με μηδέν.

  Στοιχεία, για να «δέσει» η δράση, μπορούν να παράσχουν επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τα μέλη της, καθώς και το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των εταιριών ανταλλακτηρίων συναλλάγματος, των εταιριών που διαμεσολαβούν στην μεταφορά κεφαλαίων και των ιδρυμάτων πληρωμών, νομικά πρόσωπα, στα οποία επίσης θα πρέπει να επεκταθεί το μέτρο.

  Με το που θα καταστήσει το Υπουργείο ιδιαίτερα ακριβή την μεταφορά κεφαλαίων προς Καράτσι, ή Λαχώρη, ή Βομβάη, χωρίς εμπορική ή άλλη αιτιολογία, οι εντολείς εμβασμάτων θα αναζητήσουν ευνοϊκότερο καθεστώς για να διεκπεραιώνουν τις αποστολές εμβασμάτων τους. Αν θέλουν να την «κάνουν» από τη χώρα, ε, ας μην είμαστε βασιλικότεροι του Βασιλέως. Δεν πειράζει να κάνουμε και λίγο τα στραβά μάτια στο Δουβλίνο ΙΙ. Θα έχουμε και δικαιολογία. Τα μέτρα της Τρόϊκα, δηλαδή υμών των Ευρωπαίων και Γερμανών κατά βάση, αποσάρθρωσαν εντελώς τους τελωνειακούς, αστυνομικούς και φορολογικούς μας μηχανισμούς, ώστε να αδυνατούμε να εφαρμόζουμε σε κάθε περίπτωση, τις σχετικές συνθήκες. Με πιάνεις;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ιεροφάντης 26/09/2012 00:07:49

   Αγαπητέ Ιεροφάντη, πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου. Και ρηξικέλευθη η πρόταση για φορολογία των εμβασμάτων των (λαθρο)μεταναστών. Δεν έχω τις ανάλογες γνώσεις για να γνωρίζω αν είναι εφαρμόσιμη, βρίσκω όμως το ποσοστό που προτείνεις (90%) υπερβολικό. Άσχετα αν είναι υπέρ-βολικό, ώστε να αρχίσουν σιγά-σιγά να μας "αφήνουν γεια" η λαθραίως εργαζόμενοι αφροασιάτες και να πάψουν να εισέρχονται λαθραίως και αθρόως νέοι τέτοιοι.

 46. Φανη avatar
  Φανη 26/09/2012 10:32:34

  Εφαρμοσιμη ειναι επιθυμητη απο ΕΕ οχι, διοτι ετσι και αρχιζουν να φευγουν , που θα πανε;

 47. sotos avatar
  sotos 26/09/2012 15:26:16

  Η πορεία των πολιτικών ανδρών σημαδεύεται από έργα η λόγια.
  Προς το παρόν, η κορυφαία όλων δήλωσή του ότι "ουδείς αναμάρτητος" πιστεύω ότι απαντά στο ερώτημά σου...............

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.