#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/01/2013 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θα σώσει το κοινωνικό μοντέλο η μεγαλύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ;Ο ισχυρισμός ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη ολοκλήρωση για να σώσει το κοινωνικό μοντέλο της έχει χάσει την αξιοπιστία του, ισχυρίζεται ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στις Βρυξέλλες.

Στις υψηλού επιπέδου συναντήσεις της ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακούει συχνά κάποιος τον ακόλουθο τύπο δήλωσης: «Η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρωθεί και να συγκεντρώσει την οικονομική διακυβέρνηση, προκειμένου να υπερασπιστεί το κοινωνικό της πρότυπο στην εποχή της παγκοσμιοποίησης». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο ομόλογός του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χέρμαν βαν Ρομπέι είναι ιδιαίτερα θετικοί με αυτό το επιχείρημα. Αλλά ο ισχυρισμός ότι μόνο η μεγαλύτερη ολοκλήρωση της ΕΕ μπορεί να σώσει το «ευρωπαϊκό» κοινωνικό μοντέλο από την επίθεση των αναδυόμενων αγορών δεν είναι αλήθεια. Ναι, η παγκοσμιοποίηση αποτελεί μια πρόκληση για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αλλά δεν είναι σαφές πώς η μεγαλύτερη ολοκλήρωση θα τους βοηθήσει να την αντιμετωπίσουν. Η περισσότερη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση δεν είναι πανάκεια.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι ακόμη σαφές ποιο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πρέπει να σωθεί. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ όσον αφορά το μέγεθος του δημόσιου τομέα τους, την ευελιξία των αγορών εργασίας τους και σχεδόν κάθε κοινωνικο-οικονομικό δείκτη που μπορεί κανείς να σκεφτεί. Τα κοινά στοιχεία που συνήθως ταυτίζονται με το «ευρωπαϊκό» κοινωνικό μοντέλο είναι το αίτημα για ισότητα και ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας. Αλλά ούτε και τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης – η αργή οικονομική ανάπτυξη και η γήρανση του πληθυσμού (η χαμηλή γονιμότητα) – δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι προφανές όσον αφορά τη γονιμότητα, η οποία καθορίζεται από βαθύτερες κοινωνικές και δημογραφικές τάσεις που δεν μπορούν πραγματικά να επηρεαστούν από την κυβερνητική δράση. Και ενώ η γήρανση θα μπορούσε να μετατραπεί σε ευκαιρία, εάν οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να γίνουν πιο παραγωγικοί, απαιτείται δράση σε εθνικό και κοινωνικό επίπεδο, και όχι μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Είναι κατανοητό το γιατί οι ευρωπαίοι ηγέτες μιλούν τόσο πολύ για την παγκοσμιοποίηση, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι μάλλον ανοικτή για το μέγεθός του, με εξαγωγές που ανέρχονται σε περίπου 20% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με μόλις 12% στις ΗΠΑ. Η (επαν-) εμφάνιση των μεγάλων οικονομιών, όπως η Κίνα, δεν μπορεί παρά να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι έχουν αναγνωρίσει εδώ και πολύ καιρό ότι είναι θεωρητικά δυνατή η εμφάνιση νέων πόλων ανάπτυξης στο εξωτερικό να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην οικονομία. Αυτό μπορεί να συμβεί αν οι νέες οικονομικές δυνάμεις είναι πιο σημαντικές ως ανταγωνιστές απ’ ότι είναι ως πελάτες. Αλλά μάλλον δεν είναι αυτή η περίπτωση, ακόμη και σε σχέση με την Κίνα. Η ΕΕ έχει ένα διμερές εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα, αλλά εξάγει επίσης πολύ στην κινεζική αγορά - πολύ περισσότερο από ό, τι οι ΗΠΑ.
Το πιο σημαντικό, ακόμη και αν γίνει δεκτή η άποψη ότι η παγκοσμιοποίηση αποτελεί απειλή για το κοινωνικό πρότυπο της Ευρώπης, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για περαιτέρω ολοκλήρωση, δεδομένου ότι η εμπορική πολιτική είναι ήδη πλήρως ενοποιημένη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ έχει συμβάλει εποικοδομητικά, γενικά, σε όλους τους  μεγάλους γύρους για την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου.

Με την ΕΕ να έχει βοηθήσει ώστε να κρατηθούν ανοικτές οι παγκόσμιες αγορές, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές έχουν πάει αρκετά καλά, με την ΕΕ να έχει διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της. Παρά το γεγονός ότι έχει χάσει έδαφος σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές (ιδίως την Κίνα), έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις σε άλλες αναπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Αυτό είναι αλήθεια, ακόμη και στον τομέα των υπηρεσιών, παρά την αργή αύξηση της παραγωγικότητας στην Ευρώπη. Επομένως, είναι λάθος να υποθέσουμε ότι οι οικονομίες που βασίζονται στη φτηνή εργασία είναι μαζικά ανταγωνιστικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, αυτή η σχετικά καλή απόδοση του εμπορίου έχει επιτευχθεί με μια πολύ μικρότερη αύξηση στην ανισότητα των μισθών στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ.

Τα διάφορα ευρωπαϊκά κοινωνικά μοντέλα, έτσι, κατά μέσο όρο, είναι αρκετά ισχυρά - πιθανότατα λόγω της απουσίας ενός γενικού σχεδίου από τις Βρυξέλλες σχετικά με το πώς να ανταποκριθεί στην παγκοσμιοποίηση. Κάθε χώρα μέλος έπρεπε να προσαρμοστεί με τον τρόπο της, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούσε να στρέψει τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελός της. Δεν το κατάφεραν όλες. Αλλά όσες το κατάφεραν (η Γερμανία, για παράδειγμα) υπερβαίνουν κατά πολύ τις αποτυχίες (βλ. Ελλάδα).

Το κλειδί για την εξασφάλιση του μέλλοντος των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στην Ευρώπη, και άρα για το κοινωνικό μοντέλο της, είναι η ταχύτερη ανάπτυξη. Και πάλι, είναι δύσκολο να δούμε πώς η περισσότερη Ευρώπη θα βελτίωνε την κατάσταση. Τα εμπόδια για την ανάπτυξη είναι γνωστά και υπάρχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λόγος είναι πολύ απλός: αν υπήρχε ένας πολιτικά εύκολος τρόπος για να δημιουργήσει ανάπτυξη, θα είχε εφαρμοστεί ήδη. Επιπλέον, οι περισσότεροι πολιτικοί στα κράτη έχουν την τάση να κατηγορούν τις «Βρυξέλλες» για όλες τις δύσκολες επιλογές τους, δημιουργώντας έτσι την εντύπωση στο εσωτερικό ότι η οικονομία θα βελτιωθεί αν οι οικονομικές υποθέσεις θα μπορούσαν να γίνονται χωρίς κοινοτική παρέμβαση. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο διακηρύττουν την  μεγαλύτερη ολοκλήρωση, αλλά εμμέσως την παρουσιάζουν στο εσωτερικό ως εμπόδιο για την ανάπτυξη.

Αυτή η διπροσωπία εκ μέρους των εθνικών πολιτικών ελίτ γίνεται αντιληπτή ως τέτοια από τους ψηφοφόρους, των οποίων η εμπιστοσύνη τόσο στα εθνικά όσο και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα φυσικά μειώνεται. Ο ισχυρισμός ότι η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερη ολοκλήρωση για να σώσει το κοινωνικό της πρότυπο έχει χάσει την αξιοπιστία του εδώ και καιρό. Η ολοκλήρωση είναι άσχετη με αυτό το ζήτημα, και, σε εκείνους τους τομείς όπου η μεγαλύτερη ολοκλήρωση πραγματικά θα ωφελήσει την Ευρώπη, φαίνεται να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι εθνικοί ηγέτες.

http://www.project-syndicate.org/commentary/why-eu-integration-cannot-save-the-european-social-model-by-daniel-gros

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 06/01/2013 09:19:32

  Για την Ελλάδα το κοινωνικό κράτος είναι βάρος διότι μαζεύει τα λεφτά από τον κόσμο για δήθεν κοινωνική πολιτική και τα λεφτά τα τρώνε.

  Αν πας σε νοσοκομείο και δε βάλεις το χέρι στην τσέπη πέθανες. Τα λεφτά των συντάξεων τα φάγανε οπότε πρέπει να προχωρήσουμε σε αναγνώριση της υφιστάμενης κατάστασης και να ιδιωτικοποιήσουμε τα νοσοκομεία, τα οποία είναι ούτως ή άλλως ιδιωτικοποιημένα εν τοις πράγμασι.
  Επίσης πρέπει να κλείσουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και να πάμε σε ιδιωτική σύνταξη. Για την υγεία να πάμε σε ιδιωτική ασφάλιση.

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ anonymous 06/01/2013 13:26:02

   Έχεις παραβρεθεί σε παζάρι ασφαλιστικής με γονείς 20χρονου θανόντα;
   Όταν η ζωή ενός παληκαριού γίνεται χαλί της Μοιραράκη;
   Αν ναι, θα αναθεωρούσες τις απόψεις σου για ιδιωτικοποίηση των πάντων.

   Αντίθετα, η μόνη λύση είναι θανατική ποινή ή ισόβια στους καταχραστές δημοσίου χρήματος. Τα έφαγαν λόγω ατιμωρησίας.
   Αλλοίμονο αν εμπιστευτούμε σε κάποιον π.χ. Λαυρεντιάδη τα γηρατειά μας.

   Με εκπλήσσεις, διότι συνήθως γράφεις ρεαλιστικά και τεκμηριωμένα πράγματα. Αλλά ο ρεαλισμός όσον αφορά την ανθρώπινη φύση δεν μπορεί να οδηγεί στην αποδοχή των χειρότερων στοιχείων της αλλά στον έλεγχό τους.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Προφήτης 06/01/2013 17:04:22

    Το μοντέλο που έγραψα είναι αυτό που δουλεύει στη Γερμανία. Το πως δουλεύουν οι ασφ. στην Ελλάδα μου είναι γνωστό όπως γνωστή μου είναι και η ιστορία της ΑΣΠΙΔΟΣ. Υπάρχουν όμως τρόποι πλήρους ελέγχου.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ anonymous 06/01/2013 19:14:30

   Καταλαβαινεις οτι προτεινεις την αρση της μοναδικης διαφορας της Ευρωπης απο τις λοιπες αναδυομενες οικονομιες που ειναι ξακουστη και εν πολλοις η ταυτοτητα της; Την λογικη "ποναει κεφαλι -> κοβει κεφαλι" να την κρατησεις για τον εαυτο σου. Αυτο που χρειαζομαστε ως Ευρωπη ειναι συγχρονη δημοσια διοικηση και αδιαφθαρτους ηγετες. Τα καταφερνουν τοσο καλα δεκαδες χωρες ανα τον κοσμο. Οι περισσοτερες απο αυτες ειναι και μεσα στην Ευρωπη (σκανδιναβικες).

   ΥΓ. Συγγενικο μου προσωπο με ασφαλιστικη καλυψη ΙΚΑ εκανε 2 εγχειρησεις σε δημοσιο νοσοκομειο της Ελλαδος με απολυτη επιτυχια και χωρις να δωσει ουτε 1 ευρω φακελακι. Οι εγχειρησεις αυτες δεν θα μπορουσε με τιποτα να τις πληρωσει η ιδια. Εγχειρησεις που ηταν απαραιτητες για την υγεια της. Επειδη υπαρχει βρωμα στον τομεα της υγειας που πρωτοι εμεις οι ασθενεις εκτρεφουμε και φταιμε μαζι με το κρατος αποκλειστικα (τι μας εμποδιζει να καταγγειλουμε το φακελακι και τι εμποδιζει το κρατος να του αφαιρεσει δια παντος την αδεια ασκησεως επαγγελματος;) δεν σημαινει οτι μπορεις να χρησιμοποιεις τις σκιωδεις γωνεις του συστηματος υγειας που επιτρεπουμε να υπαρχουν για να προωθεις την ιδεολογικη σου ατζεντα. Ο ιδιωτης δεν ειναι πανακεια. Ο,τι θα κανει ο ιδιωτης για να αφαιρεσει την ανομια να το κανει και το κρατος. Και επειδη εχω φιλο στην Γερμανια, που ειδες εσυ ιδιωτικο συστημα υγειας;

   • anonymous avatar
    anonymous @ Φοιτητης 06/01/2013 19:42:31

    1) Τις εγχειρίσεις θα τις έκανε δωρεάν ακόμη κι αν ήταν ιδιωτικά ασφαλισμένη. Δε μιλάμε για εντελώς ανασφάλιστη.
    2) Στη Γερμανία το σύστημα είναι μεικτό και μπορείς να επιλέξεις μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης. Η διαφορά τους είναι ότι η ιδιωτική μπορεί να καλύπτει, με το αζημίωτο πάντα, περισσότερα πράγματα ενώ ασφαλίζει κίνδυνο, δηλ. όσο πιο μεγάλος τόσο πιο ακριβά, ενώ στη δημόσια ασφάλιση βγαίνει ένας μέσος όρος και πληρώνεις τα ίδια ανεξαρτήτως του πόσο χρονών είσαι.
    3) Και στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιωτικές ομαδικές ασφαλίσεις οι οποίες δουλεύουν καλά.

    • Φοιτητης avatar
     Φοιτητης @ anonymous 06/01/2013 22:39:16

     Δεν καταλαβαινω την απαντηση σας. Δεν μου ειπατε κατι παραπανω. Κανα επιχειρημα για την λογικη σας "ποναει κεφαλι - κοβει κεφαλι" εχετε;

     Κατ' αρχας ειναι ιδεολογικο το θεμα ή ελλειψει σοβαρων πολιτικων; Δηλαδη, αν ξαφνικα ολη η Ευρωπη αποκτουσε σοβαρους πολιτικους θα υπαναχωρουσατε στην ακραια αποψη σας περι ιδιωτικοποιησης υγειας και συνταξης;

 2. αννίβας1 avatar
  αννίβας1 06/01/2013 16:05:39

  Το Ευρωπαικό μοντέλο που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη στην επιβίωση και ανάπτυξη είναι αυτό πάνω στο οποίο ιδρύθηκε, δηλαδή το Αμερικανικό των ΗΠΑ. Ητοι: Mία Εθνικότητα, μία κοινή επίσημη γλάσσα, ένας στρατός, μία Κεντρική Ομοσπονδιακή τράπεζα, μία κυβέρνηση Ευρωπαική και ένα υπουργείο Οικονομικών, ένα ΕΣΥ ένα ΙΚΑ μία Εφορία μία ομοσπονδιακή αστυνομία κλπ.Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει αλλοιώς θα διαλυθεί.

 3. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 06/01/2013 16:51:27

  h**p//www.investing.com/analysis/ending-the-era-of-ponzi-finance-149723

 4. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 06/01/2013 22:47:03

  Ολο γνωριζουμε, δια στοματος Ντραγκι οτι το κοινωνικο μοντελο της Ευρωπης εχει μπει στο στοχαστρο και δεν θα ησυχασουν αν δεν διαλυθει πληρως.

  Οι εχθροι του κοινωνικου μοντελου ειναι:

  1) Οι ανευθυνοι και ανικανοι πολιτικοι, ιδιως απο την αριστερα, που δεν χανουν ευκαιρια να διαλυσουν τις ΔΕΚΟ και το Δημοσιο με υπερβολικες προσληψεις, αθλιες διοικησεις, διαπλοκη και γενικως να αποδειξουν σωστους τους οικονομικα ακροφιλελευθερους

  2) Οι αναδυομενες οικονομιες που τους κανουμε και σεφτε αντι για εμπαργκο

  3) Το ανεξαρτητο ευρω που δεν μπορει να χειραγωγηθει απο τις κυβερνησεις για να προσαρμοστει αυτο στην ευρωπαϊκη οικονομια αλλα πρεπει η ευρωπαϊκη οικονομια να προσαρμοστει στο ευρω. Ετσι, ουσιαστικα, αυτοι που θετουν τις βασεις της ευρωπαϊκης οικονομιας, τις τιμες και τους μισθους ειναι οι αγοραστες συναλλαγματος, δηλαδη οι κερδοσκοποι επι το πλειστον.

  • MCA avatar
   MCA @ Φοιτητης 06/01/2013 23:22:47

   +++++1000000!!!!

  • cp avatar
   cp @ Φοιτητης 07/01/2013 13:15:11

   Φοιτητης εισαι όντως ? +1.000.000

   • Φοιτητης avatar
    Φοιτητης @ cp 07/01/2013 19:49:13

    Ναι, φοιτητης ειμαι και μαλιστα οικονομικων. Σας ευχαριστω για το +1.000.000. :)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.