#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/01/2013 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέμα χρόνου πλέον η ανακήρυξη ΑΟΖ από την ΕλλάδαΗ κίνηση ριψοκίνδυνη. Οι περιπλοκές πολλές. Η επιλογή επιβεβλημένη. Αναδεικνύει το χαμένο γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Ανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει φως στο τούνελ. Πολλές οι Κασσάνδρες που θα διαψευσθούν. Οι τολμηροί νικούν, όπως έλεγαν και οι Ρωμαίοι. Ο Αντώνης Σαμαράς το γνωρίζει και δεν κάνει πίσω. Ακολουθεί τα βήματα του Τάσσου Παπαδόπουλου και της μικρής, αλλά γενναίας Κύπρου, που τόλμησε.

Η μεγάλη απόφαση έχει ήδη ληφθεί και δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους. Είναι εθνική απόφαση να βγουν στο φως οι ορυκτοί της πλούτοι. Η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι προ των πυλών.

Στο πρωθυπουργικό γραφείο ήδη έχουν προχωρήσει πολλά βήματα περισσότερο στο σχεδιασμό τους για την επόμενη μέρα, μετά την ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει πειστεί - με βάσιμα και ισχυρά επιχειρήματα - ότι υπάρχει αξιοποιήσιμος υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος εντός της ελληνικής επικρατείας και κυρίως μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Πιστεύει ότι, πέραν των άλλων, η ανακήρυξη ΑΟΖ θα δώσει και μια εσωτερική ανάσα σε μια κυβέρνηση που πιέζεται άσχημα από την εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης.

ΑΟΖ για να σωθεί η χώρα

Είναι βαθιά η πεποίθησή του, ότι έφθασε η ώρα και άρα, μόνο η ανακήρυξη ΑΟΖ – άρα η de facto δήλωση κυριαρχίας της χώρας μας σε συγκεκριμένο χώρο – θα προσελκύσει επενδυτές οι οποίο δεν πρόκειται να έρθουν εάν το καθεστώς ιδιοκτησίας αμφισβητείται.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, επέλεξε να στείλει μήνυμα και το είπε όσο πιο δυνατά γινόταν, αν και η επισήμανσή του πέρασε απαρατήρητη και δεν αναδείχθηκε από τα ΜΜΕ.

«Θέλουμε να είμαστε τμήμα μιας ισχυρής Ευρώπης. Γιατί αυτό είναι προϋπόθεση για τη μελλοντική ισχύ και ευημερία της ίδιας της Ελλάδας. Θέλουμε την Ευρώπη στο πλάι μας, γιατί χρειαζόμαστε στηρίγματα, ώστε να αναδείξουμε τον ορυκτό μας πλούτο, τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους, την ΑΟΖ μας» τόνισε και έδωσε το στίγμα των προθέσεών του.

Ανακήρυξη και όχι οριοθέτηση

 

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μονομερή τμηματική ανακήρυξη. Εξάλλου, είναι τελείως διαφορετική κίνηση η ανακήρυξη από την οριοθέτηση. Η οριοθέτηση θα ακολουθήσει πολύ καιρό αργότερα, αφού προηγηθεί η ανακήρυξη, που βέβαια δεν θα είναι μια ανώδυνη διαδικασία.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κύπρου και άλλων περίπου 134 χωρών και ετοιμάζεται για την ανακήρυξη. Θέλει τη στήριξη των ευρωπαίων ηγετών και επενδύει σε αυτήν, σκεπτόμενος ότι και ο Τάσσος Παπαδόπουλος ανακήρυξε την κυπριακή ΑΟΖ χωρίς να φοβηθεί την Τουρκία, επειδή πέτυχε και τις ανάλογες συμμαχίες.

Με βάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, παράλληλα με την πρόοδο των γεωφυσικών ερευνών, που θα πιστοποιούν την ύπαρξη υδρογονανθράκων στον ελληνικό βυθό.

Η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ θα ξεκινήσει πρώτα από το Ιόνιο Πέλαγος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η περιοχή, νότια της Κρήτης, ενώ η οριοθέτηση θα μετατεθεί χρονικά μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συμφωνία με τα όμορα κράτη.

Η εμπλοκή με την ΤουρκίαΗ οριοθέτηση δεν είναι εύκολη διαδικασία, καθώς η Τουρκία δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συζητήσει το σχετικό θέμα για την περιοχή του Αιγαίου, κάτι που εκ των πραγμάτων (de facto) και εκ του νόμου (de jure), θα γίνει μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Σημείο κλειδί, όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν είναι το Καστελόριζο, για το οποίο η Τουρκία έχει κυριολεκτικά δώσει μάχη για να πείσει ότι δεν είναι ελληνικό έδαφος.

Επίσης, ένα ανησυχητικό στοιχείο στον πρωθυπουργικό σχεδιασμό, είναι ότι η Τουρκία, όπως και οι ΗΠΑ, δεν έχει υπογράψει και, συνεπώς, δεν δεσμεύεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αναζήτηση συμμαχιών σε όμορα κράτη

Λόγω της τουρκικής στάσης, η οποία ήταν αναμενόμενη, η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει ξεκινήσει να βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις των υπόλοιπων κρατών.

Το υπουργείο Εξωτερικών και συγκεκριμένα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο διπλωματικό σκάκι στην περιοχή, επιχειρεί να εξασφαλίσει τη στήριξη των δια θαλάσσης όμορων κρατών, δηλ. της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αλβανίας και της Συρίας. Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει, για να αποφασισθεί ο τελικός χρόνος ανακήρυξης της ΑΟΖ.

Η κατάσταση με την Αίγυπτο και τη Λιβύη δεν είναι η καλύτερη, όπως διέγνωσε και ο Αβραμόπουλος κατά τις επισκέψεις του σε Τρίπολη και Κάιρο, ενώ και με τη Συρία δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση, λόγω της πολεμικής εμφυλιακής κατάστασης και του ενδεχομένου, ανά πάσα ώρα και στιγμή, να υπάρξει ανατροπή του Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Με την Κύπρο, υπάρχει σύμπνοια, ενώ την αμέριστη στήριξη του Ισραήλ έχει εξασφαλίσει η Αθήνα, που παρατηρεί περίεργο παιχνίδι από τα Τίρανα και τον Σαλί Μπερίσα.

 

Ελπίζει σε ΗΠΑ και Γερμανία

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει ως δυνατό όπλο τη στήριξη, τόσο της Γερμανίας, όσο και των ΗΠΑ, στη γεωστρατηγική του επιλογή για ανακήρυξη της ΑΟΖ που μπορεί να γίνει με μονομερή δήλωση και στη συνέχεια θα επιχειρηθεί να συνάψει η ελληνική κυβέρνηση οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη.

Η Γερμανία τηρεί πιο θετική στάση, ενώ οι ΗΠΑ δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχαν διαμηνύσει στην Αθήνα να ξεχάσει τις μονομερείς ενέργειες και να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία για το θέμα.

Η κατάσταση φαίνεται το τελευταίο διάστημα να είναι καλύτερη και ο Πρωθυπουργός έχει θετικά μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/01/2013 08:21:52

  Oι τολμηροι εχασαν ακομη και οταν η Ελλαδα ηταν σε καλυτερη κατασταση.
  Τολμηρος εκτος απο τον Ιωαννιδη ηταν και ο Σημιτης που νομισε οτι μπορουσε να κατοχυρωσει τα Ιμια στελνοντας ενα αποσπασμα ΟΥΚ.
  Αντιθετα απ οτι νομιζεται η μονη περιπτωση ανατροπης της κυβερνησης και ανοδου του Τσιπρα ειναι παρομοιες τολμες.

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ ψυχραιμια 03/01/2013 20:13:36

   Ο κ. Κώστας Σημίτης δεν υπήρξε ούτε ...τολμηρός, ούτε αθώος ιδεολόγος που νόμισε οτι μπορούσε να..... κατοχυρώσει τα Ίμια. Σε άκρως ύποπτη και διατεταγμένη υπηρεσία ήταν ο άνθρωπος. Ίμια, Χρηματιστήριο, παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, Δουβλίνο ΙΙ, μαγειρέματα με τη Goldman Sachs. Η Ελλάδα μέσω αυτών των τελευταίων, δανειζόταν ρευστό προκαταβολικά, με αντάλλαγμα μελλοντικές αποδόσεις των Δημοσίων εσόδων προς τους δανειστές της. (Το όφελος της Goldman Sachs, από την παραπάνω “διευκόλυνση”, σύμφωνα με δική της δήλωση ήταν της τάξης των 2.3 δισ. )
   Ουσιαστικά ο αξιότιμος αυτός κύριος “υποθήκευε” εν έτη 2000, 2001, 2002, τα μελλοντικά Δημόσια έσοδα.
   Ο “παλιός” κλασικός τρόπος βεβαίου αποτελέσματος, δημιουργίας Δημόσιου χρέους σε μιά χώρα.
   Μιλάμε για Εθνάρχη ηρωϊκό. Όχι αστεία....

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ψυχραιμια 03/01/2013 21:37:47

   Αφού δεν έχεις καταλάβει πως Ιωαννίδης και Σημίτης δεν ενδιαφέρθηκαν για την Ελλάδα καθόλου για όσο κυβέρνησαν και εκυπηρέτησαν μόνο ξένα συμφέροντα...

 2. Άπολις avatar
  Άπολις 03/01/2013 09:07:45

  Επιβεβλημένη κίνηση όντως, και απ'ότι φαίνεται, χρονικά, είμαστε πολύ κοντά, και σίγουρα εντός του 2013.
  Η σταδιακή ανακύρηξή της όμως, θα δείξει, νομίζω, προς τα έξω, ηττοπάθεια & φοβικά σύνδρομα έναντι της Τουρκίας, τα οποία 1) πιθανόν να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας στο Διεθνές Δικαστήριο που έρχεται. Και 2) Η λα'ι'κιστική μας Αντιπολίτευση, θα κατηγορεί Κυβέρνηση & Πρωθυπουργό, για υποχωρητικότητα πχ, ή ενδοτισμό, επικοινωνιακά παιχνίδια κτλ.
  Έτσι η εσωτερική συζήτηση θα ακροβατεί ανάμεσα στο "Η Ελλάδα ανακύρηξε ΑΟΖ," και στο "ο Σαμαράς ανακύρηξε ΑΟΖ", διχάζοντας ακόμα & σ'αυτό τους Έλληνες.
  Είναι προφανές βέβαια, ότι ο Πρωθυπουργός πριν λάβει την τελική του απόφαση, θα έχει συνυπολογίσει και παράγοντες που όλοι οι υπόλοιποι θα αγνοούμε. Όπότε εκ των πραγμάτων, πρέπει να στηριχθεί.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Άπολις 03/01/2013 09:24:34

   H συγκεκριμενη αντιπολιτευση (Τσιπρας) δεν ειναι καθολου λαικιστικη στα εθνικα θεματα.Σε αλλα ειναι.
   Και τι θα πει "φοβικα συνδρομα" τελικα;Εισαι σε θεση να πολεμησεις με την Τουρκια;Ή νομιζεις οτι θα καθεται η Τουρκια να σε βλεπει να οριζεις ΑΟΖ στην υφαλοκρηπιδα που αμφισβητει απο το 1974 οταν ηταν πολυ πιο αδυνατη απο τωρα.
   Να σου πω τι θα γινει .Η Τουρκια θα ορισει και αυτη τη δικη της ΑΟΖ σε ολα τα υδατα που αμφισβητει και πανω στη δικη σου.Προχωρα τωρα στο επομενο βημα εξυπνακια.

   • parsifal avatar
    parsifal @ ψυχραιμια 03/01/2013 11:20:40

    Δικαιώνεις το ψευδώνυμο σου !
    Μια επι ξυρού ακμής κυβέρνηση θα ρισκάρει ακόμη και αυτή την περιπέτεια για να διασώσει τα υπολλείματα του πολιτικού συστήματος...
    Βορά στο τσίρκο με τις λίστες και τα λαμόγια η ΑΟΖ. Ελαφρά τη καρδία, με τον μισό στόλο σε ΜΑΚ η ΠΕΑΚ και τα ... ανταλλακτικά αεροσκαφών υπο συζήτηση !

   • Άπολις avatar
    Άπολις @ ψυχραιμια 03/01/2013 11:32:24

    1) Το ότι δεν έχει χρειαστεί να λα'ι'κίσει μέχρι τώρα στα Εθνικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνει, μόλις του δοθεί η ευκαιρία. Μην μπερδεύεσαι. Και μην ξεχνάς ότι έχει κι άλλα κόμματα η Αντιπολίτευση.
    2) Τα "ψύχραιμά" σου "περί πολέμου", τα προσπερνώ, μιας & ανέφερα, ότι όλα τελικά, στο Διεθνές Δικαστήριο θα επιλυθούν.
    3) Η ανακήρυξη Τουρκικής ΑΟΖ στον χώρο που η Τουρκία θεωρεί τούρκικο, είναι η Νο1 αναμενόμενη κίνηση. Μη θαρρείς λοιπόν, πως είσαι κανένας "φωστήρας" της Παγκ.Διπλωματίας.
    4) Το επόμενο βήμα είναι το Δ.Δ, τά'παμε αυτά. Απλά όταν θά'χεις φτάσει εκεί, το σύνολο των προηγούμενών σου κινήσεων, πρέπει όχι μόνο να συνδέεται με τα νομικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά & να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά ως προς αυτά.

    • Tsaros avatar
     Tsaros @ Άπολις 03/01/2013 16:34:23

     Τα “ψύχραιμά” σου “περί πολέμου”, τα προσπερνώ, μιας & ανέφερα, ότι όλα τελικά, στο Διεθνές Δικαστήριο θα επιλυθούν.

     Όποιος δεν έχει ισχή σαν χώρα και περιμένει να του λύσει τα προβλήματα το ...Διεθνές Δικαστήριο, θα «φάει καλά»...

     • Άπολις avatar
      Άπολις @ Tsaros 03/01/2013 18:45:49

      Έχεις κάτι καλύτερο να προτείνεις?? Με τα σημερινά δεδομένα πάντα, μη μας πεις τι έπρεπε να κάνουμε στα Ίμια ή στο Αφιόν Καραχισάρ. 2013 έχουμε.

     • anonymous avatar
      anonymous @ Tsaros 03/01/2013 23:25:15

      Ένα κράτος το οποίο αποτελείται κατά το ένα τρίτο από νησιά και περιμένει από το διεθνές δικαστήριο να πει το αυτονόητο, ότι ξηρά και νησιά είναι μια ενότητα είναι άξιο της τύχης του.

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ ψυχραιμια 04/01/2013 15:01:10

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΞΥΠΝΑΚΙΑ .
    ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΥΤΗ ΤΟΥΣ.
    Ο ΤΑΣΟΣ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕ ΤΙΠΟΤΑ
    ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ .ΤΟΛΜΗΣΕ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ.

 3. Άπολις avatar
  Άπολις 03/01/2013 09:16:41

  Μάρκε Αυρήλιε, "ξέχασες" τον παράγοντα Ρωσία. Όχι φυσικά με την αστεία Καμμενο/Λιακοπουλική έννοια, του "ξανθού γένους", ή των "Ορθόδοξων αδελφών", αλλά με αυτή του παγκοσμίου επιπέδου "παίκτη" σε τέτοια γεωπολιτικά σενάρια.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Άπολις 03/01/2013 21:39:49

   Ακριβώς! Θα πάει στο Βλαδίμηρο ο Σαμαράς σε λίγους μήνες. Μή νομίσει κανείς πως δε θα συζητηθούν και αυτά. Τώρα τελευταία βόλτες στο Αιγαίο κόβουν τα ρώσικα θηρία...

 4. Ν.Καραβαζάκης avatar
  Ν.Καραβαζάκης 03/01/2013 09:23:51

  Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ραγιαδισμός.
  Ποτέ δεν έγινε "τμηματική" ανακήρυξη ΑΟΖ.
  Οι ΗΠΑ θα δεχτούν το ΔΔτΘ διότι αλλιώς-πέραν του πολέμου- δεν μπορούν να κατοχυρώσουν διακαιώματά τους στην Αρκτική. Και με βάση το ΔΔτΘ οριοθέτησαν ΑΟΖ με την Κούβα!

 5. Ρύκιος avatar
  Ρύκιος 03/01/2013 09:31:46

  Επειδή εγώ προσωπικά όλα αυτά τα "επιβεβλημένα για τη σωτηρία της Πατρίδας" που γίνανε τους πρώτους μήνες και μέχρι τώρα τα θεωρώ όχι "επιτυχίες" αλλά τουναντίον, θλιβερά, βλέπω στο θέμα της ΑΟΖ μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, αν οργανωθεί σωστά διπλωματικά, και ολοκληρωθεί με γρήγορες διαδικασίες και χωρίς ατέρμονες επικοινωνιακές φανφάρες, να αλλάξει το κλίμα πραγματικά. Βλέπω μια μοναδική ευκαιρία, αυτή η κυβέρνηση, να κάνει την πρώτη πραγματικά πατριωτική κίνηση που θα εμπνεύσει ενθουσιασμό και θα σπείρει ελπίδα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ρύκιος 03/01/2013 10:07:03

   Το ιδιο νομιζε και ο Ιωαννιδης.Οτι με την "εθνικη κινηση" θα ξεπερασει την κριση του καθεστωτος.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ψυχραιμια 03/01/2013 12:55:43

    Ο Ιωαννίδης την πάτησε γιατί εμπιστεύτηκε εσάς.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ ΚΜ 03/01/2013 13:20:31

     Τα ιδια λενε ολοι οσοι περιμενουν απο αλλους να πολεμησουν γιαυτους και ψαχνουν για δικαιολογιες αφου την φανε.

     • BLACKQUEEN avatar
      BLACKQUEEN @ ψυχραιμια 03/01/2013 16:57:18

      Ψυχραιμία, εσείς γιατί θεωρείτε οτι ο κ. Α.Σαμαράς θα προχωρήσει σε μία τόσο σοβαρή και καθοριστική για την Ελλάδα και τους Έλληνες κίνηση, χωρίς ΝΑ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΥΠ΄ΟΨΗ ΤΟΥ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ, ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ''ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ'' ;;;;
      Εγώ πιστεύω πως θα έχουν γνώση οι .... ΦΎΛΑΚΕΣ, όταν γίνει η καθοριστική κίνηση στη σκακιέρα. Τα υπόλοιπα είναι ηττοπαθείς και αρνητικές σκέψεις, που ποτέ δεν ώθησαν κανέναν να προχωρήσει μπροστά, ούτε και να διεκδικήσει αυτά που του αξίζουν.

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ BLACKQUEEN 04/01/2013 00:27:27

      Και όπου ηττοπαθείς, καλύτερα το δειλές ή δουλοπρεπείς...

     • BLACKQUEEN avatar
      BLACKQUEEN @ Γεώργιος Τ. 04/01/2013 11:54:23

      ...Δηλαδή η δειλία, η ηττοπάθεια και η δουλοπρέπεια, προεξοφλείτε οτι θα είναι αυτά ακριβώς που θα χαρακτηρίζουν τις επιλογές μας;
      Η γενναία, ευφυής διαπραγματευτική ικανότητα, η υπερήφανη, υπεύθυνη και διεκδικητική στάση, θεωρείτε οτι θα ....απορριφθούν ως όπλα μας προς αντιμετώπιση των προκλήσεων; Και αν ναι, αυτό πώς λέγεται; Μήπως ηττοπαθής προκατάληψη;
      :-)

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ BLACKQUEEN 04/01/2013 09:41:19

      Λογω παρορμητικου εθνικισμου.
      Ειναι το δηλητηριο της δεξιας οπως η ταση για εξοδα το αντιστοιχο της αριστερας.

     • BLACKQUEEN avatar
      BLACKQUEEN @ ψυχραιμια 04/01/2013 12:03:05

      Φαντάζομαι όμως οτι και η .....ρεαλίστρια κ. Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριπτε το σχέδιο Ανάν που προέβλεπε το διαμελισμό της Κύπρου, έτσι ακριβώς θα χαρακτήρισε την ηρωϊκή του στάση.
      Ως ......''παρορμητικό εθνικισμό''. Εξαρτάται από την οπτική λοιπόν και από το πνεύμα.

 6. μαστορας6 avatar
  μαστορας6 03/01/2013 09:40:32

  "Η Γερμανία τηρεί πιο θετική στάση, ενώ οι ΗΠΑ δεν κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχαν διαμηνύσει στην Αθήνα να ξεχάσει τις μονομερείς ενέργειες και να ξεκινήσει διάλογος με την Τουρκία για το θέμα. "

  "Ο Αντώνης Σαμαράς το γνωρίζει και δεν κάνει πίσω. Ακολουθεί τα βήματα του Τάσσου Παπαδόπουλου και της μικρής, αλλά γενναίας Κύπρου, που τόλμησε."

  Επομένως ο μόνος δισταγμός, οσον αφορά την Τουρκία, προέρχεται απο τις ΗΠΑ . Επομένως αν ο Σαμαράς πείσει τις ΗΠΑ να κάνουν και με εμάς ό,τι έκαναν με την Κύπρο, δεν θα υπάρχει πλέον κανένα εμπόδιο...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ μαστορας6 03/01/2013 13:22:33

   Τι ακριβως εκαναν με την Κυπρο;Ανελαβε μια αμερικανικη εταιρια τις ερευνες μεταξυ Κυπρου και Αιγυπτου δηλαδη στο αντιστοιχο δικο μας Ιονιο.
   Μεταξυ Kυπρου και Τουρκια δεν βλεπω να κανουν οι Κυπριοι ερευνες.Ή οχι;

   • anonymous avatar
    anonymous @ ψυχραιμια 03/01/2013 21:50:18

    Ο διαγωνισμός για την επιλογή των εταιριών στις οποίες θα παραχωρηθούν τα οικόπεδα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης βρίσκεται σε εξέλιξη. Μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου δε γίνεται να γίνει παραχώρηση διότι δεν υπάρχει οριοθέτηση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας και ούτε πρόκειται να υπάρξει.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ anonymous 04/01/2013 09:42:37

     Ουτε και μεταξυ Ελλαδος και Τουρκιας,δηλαδη στο Αιγαιο δεν υπαρχει οριοθετηση.

     • anonymous avatar
      anonymous @ ψυχραιμια 05/01/2013 22:22:04

      Κι επειδή; ποιος σου είπε ότι η ανακήρυξη ισοδυναμεί με οριοθέτηση; Είπε κανείς ότι θα τρυπήσουμε στο Αιγαίο; Θα οριοθετήσουμε με Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο Κύπρο κι ας κάνουν οι Τούρκοι ότι θέλουν. δικό τους θέμα.

     • anonymous avatar
      anonymous @ ψυχραιμια 05/01/2013 22:24:21

      Α και κάτι άλλο. ΜΕρικά από τα οικόπεδα για τα οποία έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός στην Κύπρο τα διεκδικεί η Τουρκία. Γιατί δεν πάει να πουλήσει τσαμπουκάδες;

 7. MCA avatar
  MCA 03/01/2013 09:40:40

  Μπορούμε να στηριχθούμε στους ανύπαρκτους στρατιωτικά Γερμανούς;

  • Tassos avatar
   Tassos @ MCA 03/01/2013 10:01:31

   Οχι, αλλά άμα έχεις Αμερικανούς (και Ισραηλινούς) ποιός ...τους Γερμανούς.

   • MCA avatar
    MCA @ Tassos 03/01/2013 11:18:42

    Είσαι σίγουρος ότι τους έχεις;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ MCA 03/01/2013 10:12:36

   Φυσικα οχι.Εδω δεν μπορουσε ο Σημιτης που ειχε και γνωριμιες.
   Κατι που λιγοι ξερουν γιατι αυτα στην Ελλαδα γραφονται μεν αλλα δεν πολυσυζητουνται ειναι οτι μολις ο Σημιτης εστειλε τα ΟΥΚ στα Ιμια η Γερμανια επεδωσε νοτα διαμαρτυριας στην Ελλαδα γιατι εστειλε στρατο σε αποστρατιωτικοποιημενη περιοχη (Δωδεκανησα) και κατεστησε σαφες στο Σημιτη οτι δεν εχει να περιμενει τιποτα.
   Γιαυτο εκεινος μετα εψανχε ακρες στην Αμερικη για να αποφυγει τον πολεμο στον οποιο οδηγειτο με τις ηλιθιοτητες του.
   Αλλα εκεινο που εμεινε στην ελληνικη κοινη γνωμη - επειδη ετσι το ηθελαν καποιοι - ειναι η δηθεν "προδοσια" και οχι η αρχικη παλαβομαρα.
   Εαν αυτη η κυβερνηση προκαλεσει κριση και πεσει για παρομοιο ζητημα ,η Ελλαδα αξιζει και Τσιπρα να γνωρισει και να χρεωκοπησει.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ψυχραιμια 03/01/2013 12:57:30

    Είναι γνωστή η εθνικότητά σου.

 8. Nickdiver avatar
  Nickdiver 03/01/2013 09:57:37

  Το εργαλείο για μια τέτοια κίνηση είναι ισχυρές-αποτρεπτικες Ε.Δ.
  Δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι καλή...χρειάζονται πολλά χρήματα για να ξαναγίνουν όπως ήταν πριν την κρίση,τουλάχιστον σε διαθεσιμότητα υλικού και προσωπικού.
  Εκτός και αν η τράπουλα έχει μοιραστεί με τους μεγάλους πετρελαϊκούς κολοσσούς.

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Nickdiver 03/01/2013 18:56:19

   Οι ισχυρές ΕΔ έχουν αποτρεπτική δύναμη και όχι μόνον, αν κανείς δείχνει ότι είναι διατεθειμένος να τις χρησιμοποιήσει, ή και το κάνει, ευκαιρίας δοθείσης (π.χ. Ισραήλ).

   Η Ελλάδα κατάφερε με πολλούς κόπους να πείσει τους πάντες ότι προτιμά να υποχωρεί, παρά να αντιπαρατίθεται, με κίνδυνο να εμπλακεί στρατιωτικά. "Καλύτερα λίγα στρέμματα λιγότερα και να κοιμόμαστε ήσυχοι", ή κάπως έτσι δεν έλεγε ο Γιωργάκης;

   Με τέτοια νοοτροπία, η οποία έχει καλλιεργηθεί και στον λαό, τι να τις κάνεις τις ισχυρές ΕΔ;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Επισκέπτης 04/01/2013 09:43:53

    Να αμυνθεις αν δεχθεις απευθειας επιθεση οπως το 1940.

    • (Α)θανάσης avatar
     (Α)θανάσης @ ψυχραιμια 04/01/2013 15:07:29

     To 40 πότε δεχτήκαμε απευθείας επίθεση και από ποιούς???

 9. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/01/2013 10:02:20

  Η Αίγυπτος και η Λιβύη δεν θέλουν την ανακήρυξη της ΑΟΖ; Δεν το πιστεύω, τα καθεστώτα που προέκυψαν απο την ισλαμική (συγγνώμη, αραβική...) "άνοιξη", που τόσο εξεθείασε η ποικιλόμορφη (αλλά πάντα δυσειδής και δυσώδης) Αριστερά μας, δεν μας υποστηρίζουν; Ενώ ο γερο-Μουμπάρακ ήταν κακός και διεφθαρμένος (λες και με νοιάζει αν τα τσέπωνε από τους Αιγύπτιους....). Αλλά θα μου πεις, τί την ενδιαφέρουν τα εθνικά συμφέροντα την Αριστερά; Και πότε άλλωστε τα εξυπηρετούσε;

  • Τί να λέμε; avatar
   Τί να λέμε; @ ΒΙΣ 03/01/2013 11:33:27

   Έχεις σκεφθεί ποιοί Έλληνες έχουν επενδύσεις σε Αίγυπτο και Λιβύη στον ενεργειακό τομέα; Ποιό είναι το συμφέρον αυτών των Ελλήνων;;;;;; Να συμφωνήσει η κυβέρνηση της Αιγύπτου με την Ελληνική για την ΑΟΖ; Και οι δικές τους επενδύσεις τότε σε Αίγυπτο τί θα απογίνουν;;;;; Απλές σκέψεις είναι...δεν ξέρω αν στέκουν φυσικά...

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ Τί να λέμε; 03/01/2013 12:16:29

    Δηλαδή, πιστεύεις ότι οι έλληνες επενδυτές στη Λιβύη και την Αίγυπτο παρακινούν τις κυβενήσεις των αντίστοιχων χωρών να αντιταχθούν στην ανακήρυξη της ΑΟΖ εκ μέρους της Ελλάδας και όχι η Τουρκία, λόγω του κοινού ισλαμικού υπόβαθρου; Τραβηγμένο μου φαίνεται....

    • Τί να λέμε; avatar
     Τί να λέμε; @ ΒΙΣ 03/01/2013 13:50:49

     Ακολούθα το χρήμα...και το συμφέρον...σαπίζονται πολλά...το χρήμα δεν έχει πατρίδες...υποάροχυν πολλοί αντίπλαοι οι οποίοι μπορεί να δρουν παραλλήλως, ταυτόχρονα με ή χωρίς επικοινωνία μεταξύ τους...παίγνιο είναι...κάνε ένα σχέδιο σε χαρτί με μολύβι...βάλτα κάτω και θα μείνεις έκθαμβος με τον αριθμό αυτών οι οποίοι ΔΕΝ θέλουν την εξόρυξη Ελληνικών υδρογονανθράκων...μέσα και έξω από τη χώρα...

   • GLAD avatar
    GLAD @ Τί να λέμε; 03/01/2013 15:09:24

    Πες μας λοιπόν εσύ που γνωρίζεις , ποιοι είναι οι τόσο σοβαροί Έλληνες επενδυτές στην Αίγυπτο και στην Λιβύη , των οποίων τα συμφέροντα θίγονται.
    Εγώ πρόχειρα θυμάμαι μόνον αυτόν που έβγαζε "χαρτί υγείας ".
    Στο φινάλε , κάθε επιχειρηματίας αναλαμβάνει προσωπικά τα ρίσκα του και δεν του χρωστάει κανένας και τίποτα.
    Πολύ περισσότερο ο λαός και το κράτος της Ελλάδας.
    Αυτό που μάλλον υπαινίσεσαι και που εγώ δεν γνωρίζω , μου μοιάζει για επιχειρηματίες της Πασοκικής περιόδου.

    • Τί να λέμε; avatar
     Τί να λέμε; @ GLAD 03/01/2013 17:55:25

     Είπαμε: στον τομέα της ενέργειας. Κατά τα άλλα συμφωνώ μαζί σου.

  • GLAD avatar
   GLAD @ ΒΙΣ 03/01/2013 13:45:05

   Έχω την γνώμη ότι ειδικά η Αίγυπτος δεν μπορεί κατά κανένα τρόπο να αμφισβητήσει την πρακτική οριοθέτησης που η ίδια αποδέχθηκε στην γραμμή επαφής της με την Κύπρο.
   Δεν γνωρίζω αν έχει γίνει , αλλά πιστεύω ότι ούτε η Λιβύη μπορεί να αμφισβητήσει την ίδια ακριβώς πρακτική που θα έχει υιοθετηθεί στην περίπτωση της γραμμής επαφής της με την Ιταλία.
   Το ίδιο βέβαια ισχύει και στην γραμμή επαφής μας με την Ιταλία.
   Μένουν λοιπόν μόνο η Αλβανία και η Τουρκία.
   Αν η πρώτη θέλει να παίξει το χαρτί της Τουρκίας , θα πρέπει να πάρει άμεσα το "μάθημά" της λαμβάνοντας πίσω όλο το "πακέτο" με το έμψυχο υλικό.
   Με την Τουρκία "ο κόμπος έφτασε στο χτένι" και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
   Η ιστορία έχει δείξει (ακόμη και στην περίπτωση της Κύπρου) ότι οι Τούρκοι δεν θα κάνουν τίποτα αν δεν είναι 100% σίγουροι για την επιτυχία της κίνησής τους.
   Θυμίζω ότι στην περίπτωση του "βυθίσατε το Χόρα" ήταν "κότες".
   Αυτό σημαίνει για μας δύο πράγματα :
   έτοιμος στρατός και πολύ καλές διπλωματικές κινήσεις.
   Μεγάλοι και μικροί διεθνείς παράγοντες τα αναμένουν όλα αυτά.
   Αν όμως εμείς δεν κινηθούμε όπως πρέπει , αυτοί όπως κάνουν πάντα και λογικό είναι , θα μας πουν απλώς συλλυπητήρια και "πάμε για άλλα".
   Τέλος νομίζω ότι το πλέον ισχυρό χαρτί μας σε διπλωματικό επίπεδο είναι η οντότητα του ίδιου του Ισραήλ.
   Η ζώνη που ορίζει η Κύπρος και η Ελλάδα δυτικά του , είναι συνώνυμη της ίδιας του της ύπαρξης.

 10. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 03/01/2013 10:27:18

  Είναι μεγάλη η απόσταση μεταξύ Κύπρου καί Κρήτης καί ο βυθός ανώμαλος.

 11. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 03/01/2013 10:36:19

  Καποιοι ξεχνανε κατι πολυ βασικο : Οταν (και εαν) ανακηρυχθει καποια ΑΟΖ, τοτε θα αρχισουν να μας θυμιζουνε οτι ολος ο τωρινος και μελλοντικος ορυκτος πλουτος της χωρας (μαζι με τα υπολοιπα περουσιακα της στοιχεια, καθως και τα φορολογικα εσοδα) ειναι δεσμευμενος απο το πρωτο ευρω στον "ειδικο λογαριασμο", οπου απολυτη προτεραιοτητα εχουν οι δανειστες. Και δεδομενου οτι το χρεος ειναι μη βιωσιμο, παντοτε θα βρισκομαστε στο μειον, με αποτελεσμα να μην απομενει τιποτα για την ανακαμψη της χωρας. Mε λιγα λογια, υπο τις παρουσες συνθηκες, αντε και καλη Νιγηρια.

  • saltcity avatar
   saltcity @ Μ.Γ 03/01/2013 13:31:31

   +1

   • bily smart avatar
    bily smart @ saltcity 13/01/2013 20:34:11

    ++++

  • MCA avatar
   MCA @ Μ.Γ 03/01/2013 13:52:36

   Αυτός πιθανόν να είναι και ο μοναδικός λόγος για τον οποίο μπορεί να μπουν στην διαδικασία οι μεγάλες δυνάμεις να μας υποστηρίξουν,εις βάρος της Τουρκίας.

  • alxs avatar
   alxs @ Μ.Γ 03/01/2013 20:15:00

   +1000

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Μ.Γ 03/01/2013 21:43:43

   Δηλαδή υπάρχει και πιο καλός τρόπος ανάκαμψης; Και ποιος είναι να τον μάθουμε; Ο Πούτιν στο ΔΝΤ ήταν και όταν ανέλαβε δανείστηκε από Κίνα, της πούλησε ατσάλι και πετρέλαιο και ξεχρέωσε σε χρόνο μηδέν. Με τέτοια κοιτάσματα που έχουμε μόνο να φοβούνται την αποκλειστική μας εκμετάλλευση πάνω τους μπορούν οι δυτικοί και για αυτό οι ΗΠΑ στηρίζουν Τουρκία στο Αιγαίο και πήγαινε για νέο σύνορο με τον 25ο Ισημερινό ο ΓΑΠ και τώρα λένε όσα λένε οι συριζαίοι που τους στηρίζει η πρεσβεία. Για να ξυπνήσουμε λίγο...

   • Γιαννης avatar
    Γιαννης @ Γεώργιος Τ. 03/01/2013 22:24:15

    1998. ΡΩΣΙΑ. Η Μόσχα κηρύσσει μονομερή στάση πληρωμών του χρέους της προς τις ιδιωτικές τράπεζες και προς τις χώρες της Λέσχης του Παρισιού, μιας άτυπης ομάδας κρατών-πιστωτών (μόνιμα μέλη : Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Νορβηγία, Ολλανδία, Ρωσία, Σουηδία και Φινλανδία)

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ Γιαννης 04/01/2013 09:47:59

     Τη Γερμανία την πλήρωσε μέχρι λεπτού πάντως. Και ήταν και ιδιαίτερα μεγάλο το ποσό και παλιά τα χρέη.

 12. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 03/01/2013 11:17:34

  "η de facto δήλωση κυριαρχίας της χώρας μας σε συγκεκριμένο χώρο...".
  Αυτό, αγαπητέ Μ. Αυρήλιε, θα ήταν Οβιδιακή μεταμόρφωση για την ελληνική πολιτική και απαιτούσε ένα Σαμαρά για να το κάνει, διότι, μέχρι τώρα μόνο την κυριαρχία της δεν ασκούσε η Ελλάδα (στο Αιγαίο).
  Χρόνια Πολλά!

 13. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 03/01/2013 11:18:37

  O εσωτερικός εχθρός είναι δυό φορές εχθρός μας.Tο σημερινό " κατεστημένο" έχει κατά γενική ομολογία διαβρώσει τις αξίες και το κοινωνικό ήθος σε τέτοιο βαθμό που είναι σήμερα πολύ πιο εύκολο να πείσουμε τους ξένους πως H Τουρκία -όπως και καμία χώρα -δεν έχει την δυνατότητα αναθεώρησης του Διεθνους δικαίου

  Ο Νίκος Λυγερός γράφει:"Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες και στη συνέχεια η εξόρυξη και η εκμετάλλευση έχουν ανάγκη μόνο και μόνο μία οριοθέτηση στην περιοχή ενδιαφέροντος. "Πρέπει, επίσης, να μην πέσουμε στην παγίδα της λεγόμενης συνολικής επίλυσης με πολλά κράτη, διότι αυτή η διαδικασία επιτρέπει τα πάντα λόγω της θεωρίας παιγνίων.

  Είναι άλλο πράγμα η ανακήρυξη και άλλο η οριοθέτηση.Φυσικά και η Ανακήρυξη και μετέπειτα οριοθέτηση θα αποτελέσει δεδικασμένο ως έχει συμβεί με ανάλογες περιπτώσεις λ.χ. διαμάχη Κολομβίας -Νικαράγουας και σχετική απόφαση του Διεθνούς Δικαστήριο της Χάγης.Ο Κος Καρυ΄ψτης ανέφερε σχετικά "Σημασία έχει ότι μια απόφαση της Χάγης θα λύσει την ελληνοτουρκική διένεξη σε αυτό το θέμα και η Ελλάδα δεν θα κινδυνεύει πλέον από τον τουρκικό επεκτατισμό, διότι θα απολαμβάνει ασφάλειας δικαίου. Θα είναι, δηλαδή, ελεύθερη να κάνει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο την αλιευτική της δυνατότητα και να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της ΑΟΖ για αιολική ενέργεια. Μπορούμε σήμερα να λέμε ότι το 90% του Αιγαίου ανήκει στην Ελλάδα αλλά δεν είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του".

  Η Ελλάδα δεν έχει να χάσει τίποτα απολύτως απο αυτή την κίνηση.Η Τουρκία απλά θα αποδεχθεί τα τετελεσμένα , όσοι δε αναφορικά με την Ελληνοτουρκική κρίση, την ακούω οποία και ακούω μια ζωή, πολλοί πιστεύουν- συναισθηματικά και επαγγελματικά- ότι η Ελληνοτουρκική κρίση καραδοκεί στη γωνία, και θα το πιστεύουν αυτό όσες γωνίες και αν στρίψουμε χωρίς να συναντήσουμε αυτήν την κρίση.

  Τα περί ισχύος της τουρκικής πολεμικής μηχανής τα είδαμε στην Κυπριακή ΑΟΖ.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Δρόλαπας 03/01/2013 13:19:19

   Eγω δεν ειδα καμμια ερευνα των Κυπριων στο θαλασσιο χωρο μεταξυ Τουρκιας και Κυπρου.Ειδα ΑΟΖ και ερευνες μεταξυ Κυπρου και Αιγυπτου.
   Στο Ιονιο κανε και εσυ οσες ερευνες θελεις.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ ψυχραιμια 03/01/2013 14:31:01

    Η ηττοπάθειά σου είναι σαφής και η επιμονή σου αγγίζει τα όρια της νεύρωσης. Μάθε να μην υποτιμάς την Ελλάδα και να υπερτιμάς την Τουρκία. Το ίδιο λάθος έκαναν και άλλοι στα παρελθόν. Οι λόγοι μη ανακήρυξης έχουν να κάνουν με άλλες, μεγαλύτερες δυνάμεις και λιγότερο με την Τ.

    • Nick avatar
     Nick @ Νίκος Αργεάδης 03/01/2013 19:16:46

     Ακριβώς, μη ξεχνάμε ότι και η Ρωσία είναι αντίθετη στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ και της οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο.

     • Απορών avatar
      Απορών @ Nick 03/01/2013 20:29:44

      Η Ρωσία σαφώς και είναι εναντίον της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. όπως και οι ΗΠΑ όπως και όλες οι μεγάλες δυνάμεις. Χαζές είναι να μην έχουν διεθνή ύδατα στο Αιγαίο; Εκεί εδράζεται και το θράσος της Τουρκίας να μιλάει για CASUS BELLI.
      Ωστόσο, από που προκύπτει ότι η Ρωσία είναι εναντίον της ΑΟΖ: ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΟΖ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΥΔΑΤΑ προφανώς και είναι υπέρ, ιδιαίτερα αν πάρει η GAZPROM κάποιο οικόπεδο. Χωρίς ΑΟΖ δεν έχει ψωμί και για την GAZPROM με ΑΟΖ έχει... Που και ως που είναι λοιπόν κατά η Ρωσία;;;

     • Γεώργιος Τ. avatar
      Γεώργιος Τ. @ Nick 03/01/2013 21:45:35

      Κάνεις λάθος. Οι συμμαχίες στο συγκεκριμένο θέμα είναι ΗΠΑ-Τουρκία και Ρωσία-Ελλάδα. Ψάξε λίγο τι παίζεται στο Β.Πόλο.

     • Nick avatar
      Nick @ Γεώργιος Τ. 03/01/2013 22:58:51

      Στο θέμα "πρώτα επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ και οριοθέτηση ΑΟΖ με βάση τα 12 ν.μ" είναι κάθετα αντίθετη.

      Στο θέμα ΑΟΖ γενικότερα δεν είναι, όπως δεν θα είναι και οι ΗΠΑ γιατί διαφορετικά θα αυτοακυρωθούν με ην οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ στο Βόρειο Πόλο, που σημαίνει αποδοχή του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

      Που σημαίνει ότι η Τουρκία απομονώνεται διεθνώς γιατί δεν θα μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να φέρνει το επιχείρημα ότι "το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση".

      Αν θέλει να το ρισκάρει με πόλεμο, τότε είναι που ακόμη και οι Γερμανοί θα στραφούν εναντίον της.

   • anonymous avatar
    anonymous @ ψυχραιμια 03/01/2013 22:00:08

    Ψυχραιμία δεν ξέρεις τα βασικά της ΑΟΖ. Το πρώτο βασικό είναι ότι άλλο ανακήρυξη κι άλλο οριοθέτηση. Η ανακήρυξη είναι μονομερής δήλωση με την οποία το κάθε κράτος δηλώνει ότι έχει ΑΟΖ. Μετά την ανακήρυξη ακολουθεί η οριοθέτηση η οποία ΠΟΤΕ δε γίνεται μονομερώς. Η οριοθέτηση γίνεται με το κάθε κράτος με το οποίο συνορεύουμε. Συνήθως ακολουθείται η μέθοδος της μέσης γραμμής.
    Με τη Λιβύη έχουμε το πρόβλημα ότι οι Λίβυοι δεν αναγνωρίζουν τη Γαύδο. Οι Αιγύπτιοι εκφράζουν ένα σκεπτικισμό ως προς το Καστελόριζο. Αν αναγνωριστεί στο Καστελόριζο ΑΟΖ τότε η Αίγυπτος πρέπει να οριοθετήσει με εμάς, αν το Καστελόριζο αγνοηθεί όπως υποστηρίζει η Τουρκία τότε η Αίγυπτος πρέπει να οριοθετήσει με την Τουρκία κι εμείς δε θα έχουμε κοινά όρια με την Κύπρο ενώ δε θα ενώνεται το Ισραήλ με την Ευρώπη και την ΕΕ διότι θα διακόπτεται από την Τουρκία.

 14. LamprosM avatar
  LamprosM 03/01/2013 11:57:09

  χωρίς ισχυρές και καταλληλες για το σκοπό Ενοπλες Δυνάμεις... όσες ανακυρηξεις και να κανουμε λόγια θα μεινουν. Δικο σου ειναι οτι μπορείς να υπερασπιστείς. (Συζηταμε σχεδόν μοιραλατρικά και φοβικα την προμηθεια κινητηρων για τα ακριβότερα F16 (Block52+) που εχουμε...!)
  H θεσπιση της ΑΟΖ ειναι μια ακριβή επένδυση που ισως ειναι μονοδρομος για την χωρα μας. Ποιος επενδυτης θα ερθει αν δεν ξερει "με ποιον μιλαει"? όταν ακουει τον τουρκο να διεκδικει και να απειλει?
  Θεσπιση ΑΟΖ ΚΑΙ εσκυγχρονισμος των ΕΔ που θα κανουν το Αιγαιο μια κλειστη θαλασσα εκ των πραγματων. Όχι ατελείωτες & πανακριβές στρατιές φανταρων με φραπε σε αμετρητα στρατοπεδα σε κάθε περιοχή πολιτευτων.

  Ισως να βγει κατι καλό απο αυτή την κριση τελικα. Συγχρονες ΕΔ, φθηνότερες αποτελεσματικές & φονικές και υπεράσπιση & εν τέλει αξιοποίηση του σημαντικότερου απ ότι φαινεται περιουσιακου στοιχείου μας, την ΑΟΖ.

 15. punisher avatar
  punisher 03/01/2013 12:16:19

  αν και εκτιμω τον σαμαρα γιατι βλεπω εναν ανθρωπο που πραγματικα παλευει για τη χωρα του θεωρω οτι εδω κανει λαθος για 3 λογους 1)οι αμερικανοι(ισραηλ) θα εχουν ουδετερη σταση και απο τους ρωσους μην περιμενετε βοηθεια 2)τα στελεχη των ε.δ ειναι απελπισμενα απο τις συνεχεις περικοπες 3)οι τουρκοι ειναι πανισχυροι στρατιωτικα αυτη τη στιγμη ναυπηγουν αεροπλανοφορο αξιας 3 δις και μεσα στο 2013 θα παραλαβουν σταδιακα 70 f-35 και 40 f-22raptor αεροπλανα 4 γενιας και εχουν ετοιμοτητα απο αερα 180 αεροπλανα την ωρα ποιο πολλα ακομα και απο το ισραηλ απιστευτο νουμερο για οσους γνωριζουν την συμβολη της αεροποριας σε ενα πολεμο

  • LamprosM avatar
   LamprosM @ punisher 03/01/2013 14:05:43

   ι) τα f35 θα ειναι 100. ιι) F22 raptor δεν προκειται να αποκτήσουν ποτέ. ιιι) Αεροπλανοφόρο μεσα στο Αιγαιο ειναι αυτοκτονία για αυτους (3 δις +αξια αεροπλάνων εκτεθειμμένα σε μια κλειστή θαλασσα?).
   Οι τουρκοι θα την πατησουν απο τον μεγαλοιδεατισμό τους. εμεις ας μην παρασύρόμαστε & ουτε να απογοητευόμαστε.

  • ano avatar
   ano @ punisher 03/01/2013 14:59:48

   δες στο www.enkripto.com μακαρι να το ναυπηγησουν το ελικοπτεροφορο τους!!!

 16. Απορών avatar
  Απορών 03/01/2013 12:46:51

  Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τα εξής:
  1. Τί πάει να πει "τμηματική ανακήρυξη"; Δεν νομίζω καν να υπάρχει τέτοιο πράγμα! ΑΟΖ είτε ανακηρύσεις είτε όχι, είναι πάντα μονομερής ενέργεια (άρα πάλι δεν καταλαβαίνω αυτό που λέει το άρθρο ότι οι Αμερικανοί μας είπανε να κάνουμε διάλογο με τη Τουρκία για το θέμα).
  2. Τι σχέση έχουν χώρες όπως η Συρία με την ΑΟΖ της Ελλάδας;
  3. Προς τί ο φόβος (αναφέρομαι στον ψυχραιμία); Εκτιμώ ιδιαίτερα όσους κρίνουν ψύχραιμα τα πράγματα και αποφεύγουν τις εθνικιστικές κορώνες. Όντως οι μεγαλύτερες καταστροφές στην Ελλάδα προήλθαν από τον άκριτο εθνικισμό (βλ. '97, '22, '64, '74 κτλ.). Αλλά εν προκειμένω, η ανακήρυξη της ΑΟΖ απλά ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ την Τουρκία. Η οριοθέτηση την αφορά. Δεν πρόκειται για επέκταση χωρικών υδάτων ώστε να έχει λόγο ή να αποτελεί CASUS BELLI. Η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι μια τυπική νομική ενέργεια, ένα βήμα παραπέρα από την υπογραφή της Συνθήκης Μοντέγκο Μπέι του 82. Δηλώνεις απλά ότι έχεις ΑΟΖ, δεν λες μέχρι που την έχεις! Και επιπλέον, εντός της ΑΟΖ δεν ασκείς εθνική κυριαρχία ΤΑ ΥΔΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΔΙΕΘΝΗ άρα εκπίπτουν όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας περί κλειστής θάλασσας κτλ. αν και αυτά δεν αφορούν καν στην ανακήρυξη αφού πριν την οριοθέτηση δεν υφίσταται καν πραγματική ΑΟΖ. Αυτή αρχίζει να υπάρχει τμηματικά μετά από τις οριοθετήσεις με τα ενδιαφερόμενα κράτη. Άρα οι Τούρκοι δεν μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα με την ανακήρυξη γιατί δεν έχουν κανένα μα κανένα έρεισμα και επιχείρημα σε αντίθεση με την επέκταση στα 12ν.μ. που δεν την ήθελε κανείς εκτός από την Ελλάδα.
  4. Η Τουρκία δεν υπέγραψε τη συνθήκη αλλά πρακτικά την εφήρμοσε στην Μαύρη Θάλασσα. Οι ΗΠΑ αναμένεται να υπογράψουν την συνθήκη εντός μηνών χάριν της Αρκτικής. Και τελικά λίγη σημασία έχει. ΑΟΖ έχουν ανακηρύξει το 90% των κρατών του ΟΗΕ (ή κάπου εκεί).
  5. Από το άρθρο φαίνεται πως κάποιοι νομίζουν ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για να πάμε σε ΔΔ. ΛΑΘΟΣ: απλά με την Τουρκία θα πρέπει να τους εκφράσουμε την επιθυμία ότι θέλουμε να οριοθετήσουμε με τη μέση γραμμή (την κοινή πρακτική) και αν αρνηθούν ας μην οριοθετήσουμε ποτέ μαζί τους. Στο ΔΔ θα χάσουμε την υπόθεση και η οριοθέτηση θα γίνει μάλλον στα 1/3 εις βάρος μας λόγο ακτογραμμής (υπάρχει δεδικασμένο). Άρα δεν μας συμφέρει να πάμε σε ΔΔ εκτός και αν αποφασίσουμε πως είναι καλό και το 1/3. Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα αν τα οικονομικά στοιχεία από τις έρευνες κτλ. υποδείκνυαν κάτι τέτοιο (π.χ. αν τα κοιτάσματα παραμένουν και στις δύο πλευρές μικρή σημασία έχει αν δεν λάβουμε υπόψιν την αλιεία αλλά αποκλειστικά τους υδρογονάνθρακες).
  5. Το μεγάλο βάρος θα πρέπει να πέσει στην προοπτική οριοθέτησης με την Κύπρο ώστε να έχουμε κοινά "σύνορα". Είναι πολύ σημαντικό αυτό για διάφορους λόγους, όχι μόνο οικονομικούς (αλλά και οικονομικούς). Θεωρώ όμως πως πιο σημαντικός λόγος είναι ότι έτσι η ΕΕ θα έχει μια ΑΟΖ συνεχή έως το Ισραήλ, δηλαδή ο ελληνισμός θα ενωθεί (έστω και αποκλειστικά οικονομικά) μέσω της αντίστοιχης ένωσης της ΕΕ με το Ισραήλ (περιττό να αναφέρω τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα για τη Δύση).

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Απορών 03/01/2013 14:54:12

   Mη νομιζεις οτι η Τουρκια θα κινηθει βιαστικα.Εαν εσυ κανεις ανακηρυξη χωρις οριοθετηση θα κανει και η Τουρκια το ιδιο.Οποτε παλι δεν γινεται τιποτα.Εαν ομως κανεις μονομερη οριοθετηση με ορια που δεν θελουν οι Τουρκοι θα κανουν και αυτοι οριοθετηση με δικα τους ορια.
   Οι δυο οριοθετησεις θα επικαλυπτονται.Εαν πας να κανεις ερευνες θα κανουν και αυτοι.Σε τελικη αναλυση θα φθασεις στην αντιπαραθεση των στολων.Δεν εχει νοημα να προσπαθεις να παρακαμψεις αυτη την πραγματικοτητα με διαφορα κολπα.
   Εαν πιστευεις οτι τα δικαστηρια θα σε αδικησουν ή διαπραγματευεσαι απευθειας με την Τουρκια ή δεν κανεις τιποτα ή πας για πολεμο.
   Εντεχνα κολπα να αποφυγεις αυτη την πραγματικοτητα και να εκμεταλλευθεις πετρελαια που οι Τουρκοι θεωρουν οτι εχουν δικαιωμα χωρις πολεμο δεν υπαρχουν.

   • Απορών avatar
    Απορών @ ψυχραιμια 03/01/2013 18:45:30

    Μονομερής οριοθέτηση εξ ορισμού δεν υπάρχει. Φαίνεται πως μπερδεύουμε την ανακήρυξη με την οριοθέτηση. Η ανακήρυξη είναι εξ ορισμού μονομερής η οριοθέτηση είναι εξ ορισμού διμερής ή τριμερής.
    Η συζήτηση δεν έχει καμμία άμεση σχέση με την Τουρκία:
    1. Ανακηρύσεις ΑΟΖ (κάτι που δεν αφορά την Τουρκία γιατί είναι μια πράξη νομοθετική η οποία δεν επηρεάζει κανένα κράτος άμεσα εφόσον δεν υπάρχουν οριοθετήσεις άρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
    2. Οριοθετείς σταδιακά με όλα τα γειτονικά κράτη (με την Αλβανία αυτό έγινε ήδη αλλά κόλλησε στην αλβανική γραφειοκρατία λογικά θα λυθεί σύντομα, με την Ιταλία ήδη έχουμε οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα, με την Κύπρο εμείς βγάλαμε τα μάτια μας (ο ΓΑΠ δλδ.) αλλά πάντα είναι ανοιχτή για οριοθέτηση, με τη Λιβυή και Αίγυπτο αργήσαμε και έπρεπε να κινηθούμε έξυπνα όσο βοηθούσαμε τις "επαναστάσεις" τους αφού αποφασισαμε να το κάνουμε) οπότε η Τουρκία μένει για το τέλος.
    3. Σε όλα τα παραπάνω η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο, μόνο στην οριοθέτηση με Κύπρο και Αίγυπτο ίσως εγείρει αξιώσεις αλλά είναι σε αδύναμη θέση λόγω των κινήσεων της Κύπρου και της Αιγύπτου έως τώρα και θα ήταν σε πολύ πιο αδύναμη θέση αν δεν είχαμε ΓΑΠ υπουργό εξωτερικών κάποτε.
    4. Το Αιγαίο δεν ενδιαφέρει άμεσα, δεν βρίσκονται εκεί τα μεγάλα αποθέματα.
    Οπότε τί σχέση έχει η όλη διαδικασία με την Τουρκία; Αυτό δεν καταλαβαίνω εγώ... Ας μην οριοθετήσουμε πότε με την Τουρκία. Και ας ανακηρύξουν ΑΟΖ και αυτοί, έτσι θα αναγκαστούν να υπογράψουν και τη συνθήκη του 1982. Ποιο το πρόβλημα;
    Όπως είπα: είμαι εναντίον των λεονταρισμών και κατά των εθνικιστικών κορώνων. Αλλά εδώ το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, δεν μπορεί να κάνει πολλά η Τουρκία επειδή δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα και επειδή έχουν πολύ καλή διπλωματία σε ό,τι κάνει φροντίζει πάντα να έχει νομικά ερείσματα όσο και αν εμείς δυσκολευόμαστε να το καταλάβουμε.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Απορών 04/01/2013 09:48:41

     Η Τουρκια δεν θα δεχθει ποτε ενα νησακι,το Καστελοριζο να της κοψει την ΑΟΖ oλων των παραλιων της Μεσογειου και να μην εχει επαφη με την ΑΟΖ της Αιγυπτου.
     Οσοι δημοσιευουν παρομοιους χαρτες να ειναι ετοιμοι για ναυμαχια στο Καστελοριζο.

     • anonymous avatar
      anonymous @ ψυχραιμια 05/01/2013 22:28:27

      Αν οριοθετήσουμε με την Αίγυπτο και την Κύπρο τότε θα πρέπει να βγάλει το στόλο και να επιτεθεί και στους τρεις. Η οριοθέτηση γίνεται με σύμβαση.

 17. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 03/01/2013 13:30:57

  η αυτοανακύρηξη δε θα μας πάει παραπέρα. ο τάσσος είχε κλείσει λίβανο, αίγυπτο και ισραήλ πριν βγεί να μιλήσει. εμείς που θα πάμε; ο πρόεδρος έχει καλό momentum γιατί κινήθηκε μεθοδικά και ευρωπαϊστικά, δεν είναι τώρα καιρός να διαγωνιζόμαστε σε λαϊκισμό με καμμενο-καρατζαφέρηδες.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Γιάννης Αυλακιώτης 03/01/2013 18:33:49

   Επαναλαμβάνω: η ανακήρυξη ΜΟΝΟ αυτοανακήρυξη μπορεί να είναι. Ωστόσο, όντως αυτή δεν σημαίνει τίποτα αν δεν ακολουθήσουν ή αν δεν έχουν προηγηθεί διμερείς συμφωνίες οριοθέτησης ως προς τις γεωτρήσεις και την εκμετάλλευση. Παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί πλέον να αλωνίζει και όλοι οι γείτονες μπαίνουν σε μια διαδικασία διμερών συνομιλιών γιατί εφόσον ανακηρύτεις ΑΟΖ δεν μπορούν να αγνοούν την νέα πραγματικότητα (π.χ. μέχρι που θα ψαρεύουν οι στόλοι κάθε κράτους;) κτλ.

 18. MCA avatar
  MCA 03/01/2013 14:24:34

  Συμφωνώ μαζί σου ότι Αμερικάνοι,Ισραηλινοί και Ευρωπαίοι προτιμούν να εφάπτονται η Ελληνική με την Κυπριακή ΑΟΖ και ειδικά στην περίπτωση που κατασκευαστεί αγωγός μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.Παρόλο αυτά δεν νομίζω να μπουν στην διαδικασία να κοντράρουν την Τουρκία για αυτό το λόγο.Στο να μην οριοθετήσουμε ΑΟΖ μαζί τους διαφωνώ γιατί τότε θα κάνουν γεωτρήσεις μόνοι τους και εμείς απλώς θα καταγγέλουμε.Επίσης δεν μας συμφέρει να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με απευθείας διμερής συμφωνία γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις ο δυνατότερος επιβάλει τις απόψεις του.Μας μένει λοιπόν μόνο το Διεθνές Δικαστήριο στο οποίο πέρα της δίκαιας μοιρασιάς μπορούμε να ελπίζουμε σε πιθανή κρυφή υποστήριξη των μεγάλων δυνάμεων.

  • MCA avatar
   MCA @ MCA 03/01/2013 14:29:25

   Αναφέρομαι στον Απορών

  • Απορών avatar
   Απορών @ MCA 03/01/2013 14:54:30

   Ο λόγος για να κοντράρουν την Τουρκία είναι πολύ σημαντικός όμως: ο οικονομικός και ενεργειακός απεγκλωβισμός του Ισραήλ από τη Μέση Ανατολή και η σύνδεσή του με την ΕΕ δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση!
   Όσο για τις απευθείας διαπραγματεύσεις με την Τουρκία: καταρχήν οι διμερείς διαπραγματεύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος οριοθέτησης ΑΟΖ (άντε τριμερείς στα σημεία σύμπτωσεις άνω των 2 ΑΟΖ). Επιπλέον, αν η Τουρκία δεν θέλει να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο δεν θα πάμε ποτέ, δεν μπορείς να το επιβάλεις σε κάποιος. Και, τέλος, στην Ελλάδα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι έχουμε δίκιο σε όλα: επαναλαμβάνω: υπάρχουν ήδη δύο παρόμοιες υποθέσεις για την ΑΟΖ μεγάλης ακτογραμμής σε αντιπαραβολή με νησία και το ΔΔ αποφάσισε να δώσει στα νησια 1/3 ΑΟΖ και στην ακτογραμμή 2/3 ΑΡΑ εφόσον υπάρχει δεδικασμένο ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΔΔ, πως αλλιώς να το πω; Αντιθέτως, αν την πέσουνε στην Τουρκία ΕΕ, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ρωσσία και την πιέσουνε να σεβαστεί τη μέση γραμμή, οι (κατά τα άλλα) διμερείς διαπραγματεύσεις μπορεί να έχουν πολύ πιο θετικά αποτελέσματα, αλλά όπως είπα δεν καιγόμαστε κι όλα γιατί τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου δεν βρίσκονται στο Αιγαίο.
   Το να τρυπήσουν και να αρχίσουν τις γεωτρήσεις αν δεν υπάρχει οριοθέτηση απλώς δεν γίνεται, μόνο στα χωρικά τους ύδατα μπορούν να το κάνουν.

   • MCA avatar
    MCA @ Απορών 03/01/2013 17:31:43

    Διμερείς συμφωνία με Τουρκία ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ.Φαντάζεσε Τούρκο ηγέτη να επιστρέφει στη χώρα του με αποτελέσματα έστω και του 1/3 και 2/3 που αναφέρεις εσύ.Θα τον πάρουν με τις πέτρες οι συμπατριώτες του.ΕΑΝ υποχωρίσει η Τουρκία κάτω από πιέσεις θα το κάνει έντεχνα μέσω Διεθνούς Δικαστηρίου.Η γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας για τους Αμερικάνους και τους Ισραηλινούς είναι τέτοια που δεν θα θελήσουν να την πιέσουν ασφυκτικά και απροκάλυπτα στο θέμα της ΑΟΖ .Θα κάνουν υποχωρήσεις γιατί την χρειάζονται.Εξάλου δεν διεκδικεί η Τουρκία την ΑΟΖ του Ισραήλ.Επίσης ακόμα και αν δεν υπάρξει επαφή των ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου,καθώς και μέρος των κοιτασμάτων στην χώρα μας δεν χάθηκε πια και ο κόσμος για τους Εβραίους.Θα τα βρουν μια χαρά με τους Τούρκους.Εντωμεταξύ οι γείτονες μας αγοράζουν καράβι για έρευνες για εκεί που λες ότι δεν μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις και έπεται συνέχεια.Εάν δεν αναλάβει ξένη εταιρεία για αυτούς να τρυπήσει θα φτιάξουν αυτοί δικιά τους.Νομίζεις θα σεβαστούν διεθνείς κανόνες; Ο πιό σοβαρός λόγος κατά την γνώμη μου για τον οποίο ίσως να μας υποστηρίξουν οι μεγάλες δυνάμεις είναι η δυσμενής οικονομική μας θέση,ότι δηλαδή οι πολυεθνικές εταιρίες θα έχουν καλύτερα ποσοστά στα κοιτάσματα εάν αυτά ανήκουν σε εμάς σε σχέση με την Τουρκία.Επίσης με βάση το μνημόνιο που έχουμε υπογράψει θα έχουν οι δανειστές μας λόγο στα έσοδα καθώς και στο που θα κατευθύνεται το εξαγόμενο πετρέλαιο και το αέριο.

    • Απορών avatar
     Απορών @ MCA 03/01/2013 18:28:23

     Πολύ σωστή η παρατήρησή σου ότι η δυσχερής οικονομικής μας θέση είναι υπέρ μας: είναι λογικό να θέλεις αυτός στον οποίον έχεις δανείσει αρκετά δισεκατομμύρια να μπορεί να στα επιστρέψει και επιπλέον να πάψει να αποτελεί πρόβλημα.
     Για τα υπόλοιπα δεν διαφωνώ στα περισσότερα με εξαίρεση τα εξής:
     1. Το ΔΔ δεν είναι υποχώρηση για την Τουρκία αν πάμε θα κερδίσει. Για εμάς είναι υποχώρηση απλά δεν το έχουμε καταλάβει. Έχει καλλιεργηθεί μια νοοτροπία ότι σε όλα έχουμε δίκιο και οι άλλοι άδικο και αυτή δεν μας αφήνει να δούμε ξεκάθαρα τα πράγματα. Αν πάμε ΔΔ αυτό σημαίνει κατά 99% 1/3 εμείς 2/3 αυτοί και όχι μέση γραμμή. Μέσω διαπραγματεύσεων αν από το 1/2 πάμε στο 1/3 θα είναι υπερβολικά μεγάλη παραχώρηση, οπότε αν πάμε ΔΔ αυτό θα σημαίνει απλά ότι οι πολιτικοί μας βρήκαν άλλον έναν τρόπο να κοροϊδέψουν τους Έλληνες, εκτός βέβαια και αν πάμε ενώ γνωρίζουμε ότι πιθανότατα θα χάσουμε (αλλά επαναλαμβάνω δεν έχουμε κανένα λόγο να το κάνουμε, αν πούμε στους Τούρκους πάμε στο 1/3 από μόνοι μας μια χαρά θα πούνε και ευχαριστώ).
     2. Κρίνοντας από την πίεση που της ασκούνε με το κουρδικό, θεωρώ ότι η ΑΟΖ είναι πολύ πιο σημαντικός λόγος να την πιέσουν. Ωστόσο, επειδή την πιέζουν υπερβολικά με το κουρδικό ήδη να μην το κάνουν τόσο έντονα για την ΑΟΖ. Σίγουρα όμως θεωρώ ότι αυτήν την περίοδο τα συμφέροντά μας σχετικά με την ΑΟΖ ταυτίζονται με όλων των μεγάλων δυνάμεων.
     3. Το ότι αγοράζουν ερευνητικό σκάφος δεν σημαίνει τίποτα, εξάλλου έχουν ήδη ένα απαρχαιομένο. Εμείς κάνουμε ήδη σεισμικές έρευνες και τί με αυτό; Επειδή βάλαμε την PGS και δεν αγοράσαμε σκάφος σημαίνει κάτι;
     4. Το νομικό πλαίσιο για την ΑΟΖ είναι σαφέστατο. Δεν χωρούνε νταηλίκια τύπου βραχονησίδων, υφαλοκρηπίδας κτλ. Αυτό νομίζω πως δεν έχουμε καταλάβει.
     5. Πέρα από όλα τα άλλα, έχουμε κάθε δικαίωμα να ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ με την Τουρκία και αν δεν γίνει οριοθέτηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα μονομερώς εφόσον όμως την έχουμε ανακηρύξει. Τώρα μπορεί να κάνει ότι γουστάρει γιατί η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα, για διεθνή ύδατα πρόκειται.

 19. parsifal avatar
  parsifal 03/01/2013 14:30:18

  Για να το συντομεύωμε : Τους Ρώσσους τους ξεχνάμε. Το σοσιαλ- φασιστικό, μετα-κλεπτοκρατικό καθεστώς Πούτιν ενεργεί μόνον οταν απειλούνται ευθέως συμφέροντα του, στον αμεσο περίγυρο τουοπως επραττε και η ΕΣΣΔ. Πρόκειται για συμμορία που δεν δίνει δεκάρα για ορθοδοξίες, συμμαχίες κλπ. "ιδεαλιστικές" εννοιες, που υπάρχουν μόνο στα ταραγμένα μυαλά των ημετέρων ορθοδόξων "φονταμενταλιστών", ορα Λιβύη, Γιουγκοσλαυία και προσεχώς Συρία. Η Μόσχα εδρασε ακαριαία μόνο το 56 στην περιοχή, διώχνοντας τους Αγγλο- Γάλλους απο το Σουέζ. Εκτοτε εγκατέλειψε Αιγύπτιους, Κύπριους και οσους αλλους εμπιστεύθηκαν υπο διάφορα προσωπεία την κουτοπόνηρη "Αρκούδα".
  Οι Εβραίοι, θα προστατεύσουν (εάν απειληθούν, απίθανο...) μόνο τις εξέδρες και τους πολίτες - εταιρείες τους. Δεν θα κάμουν πόλεμο για πάρτη μας, εχουν αλλες γάτες να μαστιγώσουν και εξ αλλου "υπόγεια" τα εχουν ξαναβρεί με την Τουρκία. Υπάρχει ο κοινός παρονομαστής Συρία, ανεξέλεγκτο Ισλάμ, αμερικανικές πιέσεις και εναντι ολων αυτών η χρεοκοπημένη Ψωροκώσταινα και η μαφιοζο-οικονομία της Κύπρου δεν παρέχουν κάτι αξιόλογο. Μόνο εναέριο χώρο και αεροδρόμια, αλλά αυτά δεν είναι αναντικατάστατα. Υπάρχουν οι "κυρίαρχες Βρεταννικές βάσεις" που εξασφαλίζουν την υποστήριξη του Ισραήλ εξ ισου καλά.
  Ποιοί θα διακινδυνεύσουν για την "υπεράσπιση" της ελληνικής ΑΟΖ ; Αυτοί που εδώ και χρόνια τρώγονται για "pairing" στον επιχειρησιακό ελεγχο του Αιγαίου ; Αυτοί που σπεύδουν να στείλουν PAC - 3 στην Τουρκία για να την "σώσουν" απο τους αρχαίους Scud του Ασσαντ ;
  ΑΟΖ κάνεις οταν εχεις τα δέοντα, για να το πώ ευγενικά. Αντιλαμβάνεσθε τι εννοώ και εν προκειμένω σημαίνει στρατιωτική, αποτρεπτική ικανότητα και προβολή ναυτικής ισχύος στην περιοχή. Με προσγειωμένα αεροσκάφη ΝΣ, ΥΒ σε "εκσυγχρονισμό" η χωρίς μπαταρίες, περιορισμό των ΦΓ και "οικονομία" καυσίμων και ανταλλακτικών στην ΠΑ δεν εχεις απ'αυτά...
  Επιπλέον οταν εχεις αφήσει τους κατσαπλιάδες της Λιβύης να σε ξεφτιλίζουν στο θέμα της οριοθετήσεως (αφού συμμετείχες στην "απελευθέρωση"), οταν ανέχεσαι την Αλβανία που χρηματοδοτούμε εδώ και 20 χρόνια να τσαμπουκαλεύεται για το Ιόνιο, που θα κάμεις ΑΟΖ ;
  Ας αρκεσθούμε στα της υφαλοκρηπίδος πρός το παρόν, ας καταλήξωμε γαι τη οριοθέτηση της που είναι σε εξέλιξη εδώ και δεκαετίες και τελικά θα πάμε στην Χάγη για να αποφανθούν δικαστές για τα σύνορα μας λές και είμεθα το ...Μπουρούντι η το Νότιο Σουδάν και ας αρχίσωμε τις ερευνες ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ parsifal 03/01/2013 17:14:14

   Πάρσιφαλ σε είχα ξαναρωτήσει παλιότερα αλλά δεν απάντησες. Εκείνους τους Σκουντ από τον Καντάφι που είχες προβλέψει, πότε να τους περιμένουν στην Κρήτη;

   • parsifal avatar
    parsifal @ ΚΜ 03/01/2013 23:34:15

    Εσύ να ξεκινάς μια επιχείρηση χωρίς να λάβεις υπόψη ολα τα δεδομένα. Ακόμη και εάν πρόκειται για πυραύλους...
    Οσο παίζεις βιντεοπαίχνιδα καλώς. Οταν ασκείς κρατική πολιτική είναι σοβαρό.

    • Γεώργιος Τ. avatar
     Γεώργιος Τ. @ parsifal 04/01/2013 09:54:30

     Και νομίζεις πως έχεις τη γνώση όλων των δεδομένων την παρούσα στιγμή για να απορρίπτεις και να εγκρίνεις λύσεις; Πράκτορας της ΕΥΠ ή διπλωμάτης είσαι; Και όσον αφορά τον Πούτιν όταν συμφωνήσεις μαζί του κάτι θα το κάνει. Όταν όμως εμείς δεν τηρούμε συμφωνίες εδώ και κάποια χρόνια πρέπει να δείξουμε αξιοπιστία. Και ενώ δείχνουμε προς ΕΕ μεριά, προς τα εκεί δε δείχνουμε. Και φυσικό αέριο η Γκαζπρόμ δίνει να έχει ο κόσμος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Όχι ο Ομπάμα και η Μέρκελ. Λίγη δικαιοσύνη στην κρίση σου δε θα έβλαπτε λοιπόν. Και πάψε να βλέπεις τη Ρωσία σαν ΕΣΣΔ. Είσαι 23 χρόνια πίσω πλέον. Και η Ρωσία έχει 5% ανεργία. Μακάρι να είμασταν Ρωσία λοιπόν. Όχι Αργεντινή....

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ parsifal 03/01/2013 17:26:50

   Χαιρετώ, με εκτίμηση.
   Όπως πάντα στο στόχο.

   Απαλείφθηκαν από το δημόσιο λόγο οι παροιμίες, με τις οποίες παλιά οι ηλικιωμένοι μεταλαμπάδευαν κοινή λογική και μπούσουλα στους νεώτερους.
   Π.χ. για την ΑΟΖ :
   "αν δεν έχεις νύχια να ξυστείς μην περιμένεις να σε ξύσει άλλος"

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ parsifal 03/01/2013 20:03:49

   Ο Απορών στά σχόλιά του είναι πιό κοντά στήν πραγματική διάσταση, τί πραγματικά σημαίνει η θέσπιση τής ΑΟΖ.

   Όσον αφορά τίς θέσεις parsifal «Ποιοί θα διακινδυνεύσουν για την “υπεράσπιση” της ελληνικής ΑΟΖ ; ή ΑΟΖ κάνεις οταν εχεις τα δέοντα», νομίζω ότι κινούνται σέ λάθος κατεύθυνση.

   Πρώτα πρέπει θεσμικά νά ορίσουμε τό δικαίωμά μας καί άν στήν συνέχεια έχουμε προβλήματα οριοθέτησης ή καί πολύ αργότερα υπεράσπισης εμπράγματων δικαιωμάτων, πού απορρέουν ακριβώς από τήν συγκεκριμένη μας πράξη, πράξη θεσμική, βάσει διεθνών κανόνων είναι άλλο ζήτημα. Ούτε βέβαια η Τουρκία θά κηρύξει τόν πόλεμο στήν Ελλάδα γιατί βάσει τής διεθνούς πρακτικής ορίζει ένα νόμιμο δικαίωμά της.
   Η ανακήρυξη όμως ελληνικής ΑΟΖ καί η πολυπλοκότητα τού θέματος οριοθέτησής της, βγάζει σέ θέση πέναλτυ κάθε πιθανή πράξη από μεριάς Τουρκίας (π.χ. συνομιλίες μέ Αίγυπτο γιά οριοθέτηση τής τουρκοαιγυπτιακής ΑΟΖ ή μονομερείς έρευνες τής Τουρκίας, Αιγύπτου ή Λιβύης σέ περιοχές πού είναι από τήν Ελλάδα αμφισβητήσιμες, κ.λ.π.). Αμφισβητείς τίς πράξεις τών άλλων, όταν αποφασίσεις νά ασκήσεις ένα θεσμικό σου δικαίωμα, πού απορρέει από τό διεθνές δίκαιο. Η άσκηση δέ κυριαρχικού σου δικαιώματος δέν είναι υποχρεωτική. Πρέπει νά τό ορίσεις όμως πρώτα γιά νά αμφισβητήσεις στήν συνέχεια πιθανές πράξεις αμφισβήτησής του. Αυτό γίνεται μέ τήν ανακήρυξη τής ΑΟΖ.

   Δέν πρέπει νά παραγνωρίζεται σέ αυτή τήν χώρα η βαρύτητα τών δικαιωμάτων πού απορρέουν από τό Διεθνές Δίκαιο. Η Κύπρος γιά παράδειγμα είναι στό εδαφικό της σύνολο μέρος τής ΕΕ. Είναι άλλο θέμα άν στόν βορρά δέν εφαρμόζεται η κυριαρχία τής νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης, λόγω συγκεκριμένων συνθηκών (έτσι γίνεται νοητή από τό Διεθνές Δίκαιο η κατοχή τής Β. Κύπρου καί άς διαμαρτύρεται η Τουρκία καί σχίζει τά ιμάτιά της ότι υπάρχει ήδη ανεξάρτητο τουρκοκυπριακό κράτος). Όταν αποκατασταθεί νόμιμη κυριαρχία στόν Βορρά, τότε ισχύει αυτόματα καί τό κοινοτικό δίκαιο, χωρίς άλλες ενέργειες. Όπως έγινε καί μέ τήν αν. Γερμανία. Γιά αυτό τόν λόγο καί η οριοθέτηση τής ΑΟΖ από τήν Τουρκία μέ τό κατεχόμενο κομμάτι στερείται διεθνούς νομιμοποίησης καί δέν πρόκειται ποτέ νά βρεθεί διεθνής εταιρεία νά κάνει γεωτρήσεις σέ περιοχή αμφισβητήσιμης κυριότητας.
   Ανακήρυξη ΑΟΖ, πρίν οι αντίπαλοι δημιουργήσουν τετελεσμένα καί αμφισβητήσουν τό δικαίωμά μας, μόνο καί μόνο γιατί νομοτύπως δέν τό ασκήσαμε.

 20. panos kamp avatar
  panos kamp 03/01/2013 15:49:26

  Αντώνη δεν μετράνε οι υδρογονάνθρακες, αλλά η ψυχή και την διαθέτεις.

 21. aris. aold avatar
  aris. aold 03/01/2013 16:17:26

  parsifal

  Βάζετε νομίζω τα πράγματα στην σωστή τους βάση.

  Είναι δυνατόν να θέλεις να θεσπίσεις ΑΟΖ όταν δεν έχεις διασφαλίσει να μην φτάνουν οι Τούρκικες φρεγάτες μέχρι τον Κάβο Ντόρο;;

  Δυστυχως για μια ακόμη φορά ένα σοβαρό θέμα μπήκε για ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς λόγους στην αρένα της καθημερινής πολιτικής.

 22. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/01/2013 17:47:20

  Οι σοβαρές χώρες ξέρουν πως γίνονται τα deals.
  Δειτε πώς έλυσαν το πρόβλημα των πιθανών πεδίων υδρογονανθράκων στον Αρκτικό, Νορβηγία και Ρωσία, δύο χώρες με καθόλου καλές σχέσεις στο παρελθόν.
  h**p://www.guardian.co.uk/world/2010/sep/15/russia-norway-arctic-border-dispute
  Οι σοβαρές χώρες επωφελούνται από κάθε πιθανή πλουτοπαραγωγική πηγή, παραμερίζοντας έντεχνα τα εμπόδια και τις ανώφελες συγκρούσεις.
  Εμείς ακόμη εδώ κάτω αερολογούμε σαν να είμαστε στο 1900, καταγινόμαστε με παχειά λόγια, πουλάμε τσαμπουκαλίκια χωρίς νόημα και όφελος, για να μη γίνει στο τέλος τίποτε.

 23. χρήστος avatar
  χρήστος 03/01/2013 17:57:53

  Ποιοι πρόεδροι θα μας βόλευαν πιο πολύ στην ανακήρυξη της ΑΟΖ?
  Χόσνι Μουμπάρακ και Μουαμάρ αλ Καντάφι ή
  Μοχάμεντ Μόρσι και Μουχάμεντ Γιουσούφ Μαγκαρίεφ ??

 24. AFRODITE PAPAPOSTOLOU avatar
  AFRODITE PAPAPOSTOLOU 03/01/2013 18:06:53

  ΑΟΖ εν μέσω μνημονίου; Αρα όλος ο πλούτος της Ελλάδος θα περιέλθει στους δανειστές μας με δεδομένο ότι η Ελλάδα παραιτήθηκε από την ασυλία επί των περιουσιασκών της στοιχείων. Το γράφει και στην τελευταία δανειακή σύμβαση ( ΦΕΚ Α 240/ 2012). Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν οι δανειστές να βάλουν χέρι στα όποια κοιτάσματα υπάρχουν είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ.
  Οταν η Κύπρος ανακήρυξε την ΑΟΖ δεν είχε μπει στο μνημόνιο.

  • MCA avatar
   MCA @ AFRODITE PAPAPOSTOLOU 03/01/2013 19:54:36

   Από το τίποτα καλύτερα το λίγο.Μην ξεχνάς,σε συνδυασμό με τον αγωγό Κύπρου-Κρήτης, τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας με καλά μεροκάματα που θα δημιουργηθούν για δεκαετίες,ελπίζω για Έλληνες και όχι για ξένους με Ελληνικά διαβατήρια και άδειες παραμονής.Αναφέρομαι βέβαια στις περιοχές που συνορεύουμε με την Τουρκία και όχι στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης όπου τα πράγματα μπορούν να λειτουργήσουν ομαλά.Ότι δεν πάρουμε εμείς θα το πάρουν οι φίλοι μας οι Τούρκοι και η ψαλίδα μεταξύ μας θα μεγαλώνει συνέχεια με απροσδιόριστες συνέπειες για το μέλλον.

 25. Κυψελιώτης avatar
  Κυψελιώτης 03/01/2013 18:11:49

  Χωρίς Υποβρύχια, Χωρίς Νέο μαχητικό , χωρίς ΤΠΚ και FREMM, χωρίς πυρομαχικά για τα Leopard, χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, χωρίς υψηλές διαθεσιμότητες , χωρίς καύσιμα, χωρίς βολή αποδοχής των S-300 και κυρίως χωρίς ηθικό λόγω μνημονίου και περικοπών
  ΠΩΣ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΤΕ ΑΟΖ;

 26. Απορών avatar
  Απορών 03/01/2013 18:30:55

  Εννοώ μπορεί να κάνει ό,τι κι εμείς, ότι και οι ΗΠΑ ότι και ο καθένας και φυσικά και με την ΑΟΖ διεθνή ύδατα θα παραμείνουν γιατί η ζώνη είναι αποκλειστικά οικονομική.

  • MCA avatar
   MCA @ Απορών 03/01/2013 20:17:48

   ........."Ωστόσο, επειδή την πιέζουν υπερβολικά με το κουρδικό ήδη να μην το κάνουν τόσο έντονα για την ΑΟΖ".....Συμφωνούμε σ΄αυτό το σημείο.Επίσης πέρα από το ερευνητικό σκάφος οι Τούρκοι έχουν πρόθεση να αποκτήσουν τεχνογνωσία και υποδομή για γεωτρήσεις.Για τα υπόλοιπα ελπίζω να έχεις εσύ δίκιο και εγώ άδικο.

 27. Βούρδουλας avatar
  Βούρδουλας 03/01/2013 18:32:25

  Συγνώμη, άσχετο, αλλά δεν ήξερα που να το γράψω. Ποια είναι η τράπεζα και με ποιες προϋποθέσεις και διαδικασίες εξπρές που έδωσε 100 εκ. δάνειο στο πεθαμένο Μέγκα ;

  • O Bixiou avatar
   O Bixiou @ Βούρδουλας 03/01/2013 22:18:39

   Αν δεν κανω λαθος, κοινοπραξια τραπεζων υπο την Εθνικη.

 28. Απορών avatar
  Απορών 03/01/2013 19:47:58

  Πιστεύω πως οι περισσότεροι μπλέξετε την ΑΟΖ με τα χωρικά ύδατα: η ΑΟΖ δεν αναφέρεται σε εθνική κυριαρχία για να αφορά σε όπλα και πυρομαχικά. Η ανακήρυξή της είναι μια απλή νομική πράξη ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ. Κανείς δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτό και δεν έχει και λόγο να αντιδράσει επειδή δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα.
  Όλα αυτά που συζητάτε έχουν νόημα στην επόμενη φάση των οριοθετήσεων: εκεί όντως η ισχύς παίζει ρόλο, αλλά είναι τόσο ξεκάθαρο το πλαίσιο που δύσκολα μπορεί να γίνει πόλεμος λόγω της ΑΟΖ. Οριοθέτηση γίνεται μόνο με συμφωνία των δύο μερών: είτε με απευθείας διαπραγματεύσεις, είτε με προσφυγή σε ΔΔ (εφόσον όμως και οι δύο πλευρές το αποδεχθούν). Και τέλος, μπορείς να επιλέξεις και να μην κάνεις ποτέ οριοθέτηση με μια χώρα. Η Κύπρος έκανε οριοθέτηση με την Τουρκία;
  Άρα όλη η ανωτέρω συζήτηση περί ισχύος, κινδύνου πολέμου κτλ. είναι απλά irrelevant. Δεν μας ενδιαφέρει η Τουρκία, δεν έχει άμεση σχέση με την ΑΟΖ παρεκτός από την οριοθέτησή μαζί της κάτι που δεν είναι πρώτης προτεραιότητας καθώς στις περιοχές αυτές τα κοιτάσματα είναι σχετικά μικρά. Ας προχωρήσουμε την ΑΟΖ ας ασχοληθούμε με όλες τις υπόλοιπες χώρες και ας μην κάνουμε τίποτα που να αφορά στην Τουρκία.
  Οι νέες διεθνείς συμβάσεις είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένες ώστε να μη δημιουργούν εντάσεις και σημεία ανάφλεξης. Πείτε μου μια χώρα από τις πάνω από 100 που έκαναν ΑΟΖ που να κατέληξαν σε πόλεμο: καμμία. Να δείτε που στο τέλος και με την Τουρκία θα τα βρούμε γιατί ενδεχομένως προκύψουν κοινά συμφέροντα.
  Ερώτημα: έστω ότι υπάρχει ένα κοίτασμα το οποίο είναι ανάμεσα σε ελληνική και τουρκική ΑΟΖ (με μέση γραμμή) αλλά και με το 1/3-2/3 να πάμε πάλι είναι εντός ελληνικής και τουρκικής ΑΟΖ. ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ εξ ορισμού πάμε σε συνεκμετάλλευση 50%-50% άρα κανέναν δεν συμφέρει να μην οριοθετείται η ΑΟΖ και δεν έχει καμμία σημασία αν θα είναι με μέση γραμμή η με 1/3 ή 2/3. Αυτό αφορά μόνο στα κοιτάσματα που θα μείνουν μόνο στον έναν ή στον άλλο, αλλά αυτά λογικά πρέπει να είναι πολύ λίγα και πολύ μικρά.
  Δεν πρόκειται για υφαλοκρηπίδα, δεν πρόκειται για βραχονησίδες που δεν αναφέρονται πουθενά, όλο το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και δεν αφορά σε εθνική κυριαρχία: τα ύδατα παραμένουν διεθνή. Για business μιλάμε και στις business τα περισσότερα αποτελέσματα είναι win-win όταν κινείσαι...

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Απορών 03/01/2013 20:09:40

   Σωστός.

 29. Nik avatar
  Nik 03/01/2013 20:32:06

  Οι δύο θαλασσοκράτηρες δυνάμεις της ΕΕ, Ελλάς και Κύπρος, ΔΕΝ έχουν ΟΥΤΕ ΕΝΑ καράβι σε γραμμή μεταξύ τους. Χωρίς τακτική παρουσία στην θάλασσα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου συζητάμε για ΑΟΖ κλπ!!!! Είμαστε φαιδροί. Θυμάστε εκείνη την επίσκεψη Μαρκουλλή για να συζητήσει το θέμα θαλάσσιας σύνδεσης με την Λούκκα; Αποτέλεσμα μηδέν.

  Ας βάλουμε ένα φέρρυ μεταξύ Σητείας ή Ρόδου και Λεμεσού κα μετά μιλάμε για φρεγάτες και κορβέτες.

  .

  • anonymous avatar
   anonymous @ Nik 03/01/2013 22:07:09

   Υπάρχει τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μεταξύ Κύπρου και Ρόδου.

 30. anonymous avatar
  anonymous 03/01/2013 21:46:23

  Τα σχόλια είναι ενδιαφέροντα.

 31. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 03/01/2013 22:01:25

  Α ρε Κολοκοτρώνη! Έκανες ολόκληρη επανάσταση με 500 παλλικάρια και λίγες χιλιάδες άοπλους αγρότες που εκπαίδευσες και εξόπλησες στην πορεία...

  Αν σου έλεγαν ότι η Ελλάδα του 2012 έχει την 12η καλύτερη αεροπορία στον πλανήτη (έστω και με ελλείψεις), τανκς, χιλιάδες στρατό και οργανωμένο κράτος, τι θα σκεφτόσουν;

  Ότι δεν πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό μας πλούτο ποτέ λόγω τουρκίας;

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Γιώργος Αχαιός 03/01/2013 23:59:01

   θα φοβόταν και σημερα ότι και τότε...τους Νενέκους!!

   • Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός @ Μεγάλες στιγμές 04/01/2013 18:53:35

    Σήμερα έχουν άλλα ονόματα: υπεύθυνοι πολιτικοί, ρεαλιστές, πραγματιστές, ψύχραιμοι. Υποθέτω όμως στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα.

 32. Nick avatar
  Nick 03/01/2013 22:33:35

  Ένα θα πω: Τι ανακήρυξη, τι οριοθέτηση, το "θερμό επεισόδιο" με τη Τουρκία δεν το γλιτώνουμε. Και αν δεν αρχίσει από το Αιγαίο, θα αρχίσει από τη Θράκη.

 33. GLAD avatar
  GLAD 03/01/2013 22:50:17

  Ζητώ συγνώμη που ξαναγράφω για αυτό το θέμα , αλλά θεωρώ απαράδεκτη την ηττοπάθεια που διακρίνει κάποιους από τους σχολιαστές αυτού του άρθρου.
  Θα έλεγα μάλιστα ότι σε κάποια σχόλια διακρίνω πολύ καθαρά το παλαιό "better read than dead" της θλιβερής Σοβιετικής περιόδου.
  Αυτός και αν είναι Συντηρητισμός , λούφα και παραλλαγή .
  Κύριοι , μιά άλλη όψη της παρακμής μας κατά τα τελευταία τριάντα χρόνια , ήταν αυτή απ' όπου απουσίαζε η αξιοπρέπεια της χώρας.
  Θυμίζω ότι μετά το "έξω οι βάσεις του θανάτου" όπου κάναμε "τα μούτρα κρέας" στους Αμερικανούς και το "βυθίσατε το Χόρα" , ήλθε η περίπτωση Οτσαλάν και το "ευχαριστούμε τους Αμερικανούς" στα Ίμια , η μονομερής προσφορά αγάπης στους προαιώνιους φίλους μας Αλβανούς και Σκοπιανούς και το δεν διεκδικούμε τίποτα έναντι των Τούρκων .
  Τα συμφέροντα που διακυβεύονται στις θάλασσες μας , δεν είναι συμφέροντα των "Καπιταλιστών" όπως ευθέως διατυπώνουν ή πλαγίως εννοούν κάποιοι και άρα δεν μας αφορούν και ποιός ο λόγος να μπλέξουμε.
  Είναι εθνικά συμφέροντα .
  Είναι συμφέροντα του Ελληνικού λαού.
  Χρόνια τώρα καταβάλλεται μιά μεγάλη προσπάθεια να διαγραφεί από το μυαλό των Ελλήνων αυτή η άποψη και αντίθετα να εισαχθεί το ότι και άλλοι έχουν δικαιώματα στα νερά αυτά.
  Δεν είναι όμως έτσι.
  Οι Τούρκοι είναι αυτοί που είτε μας αρέσει είτε όχι επέβαλαν στην Κύπρο το δίκαιο του νικητή του πολέμου.
  Το ίδιο ισχύει εκ μέρους μας και έναντι αυτών στις θάλασσές μας.
  Το δίκαιο αυτό το επέβαλαν οι πρόγονοί μας με τους αγώνες τους.
  Το Ελληνικό Ναυτικό δεν ηττήθηκε ποτέ από τους Τούρκους.
  Επιπλέον αν το κάθε νησί μας δεν μπορεί να ορίζει περιμετρικά του μια οικονομική ζώνη , γιατί μπορεί η Κύπρος , η Σικελία , η Κευλάνη , η Φορμόζα , οι Αζόρες , η Ιαπωνία , τα Φώκλαντς κλπ.
  Αυτά είναι όμως (τεχνικές) λεπτομέρειες και μόνο.
  Το Α και το Ω , είναι η εθνική ομοψυχία και η συστράτευση στον στόχο και αυτό απαιτεί πρωτίστως πλήρη συνειδητοποίηση , αφού βέβαια εν τω μεταξύ διατυπωθούν ακόμη και αιρετικές απόψεις όπως εδώ.
  Με σχεδιασμό και δυναμικά και όλα γρήγορα θα γίνουν όπως πρέπει , αφού δεν αδικούμε κανέναν.

  • GLAD avatar
   GLAD @ GLAD 03/01/2013 23:54:45

   Προφανώς ...red...

 34. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 04/01/2013 00:09:26

  Η ανακήρυξη ΑΟΖ είναι αναφαίρετο εθνικό δικαίωμα της Ελλάδας και από την στιγμή που το σκέφτεσαι έχεις χάσει το παιγνίδι, η ανακήρυξη ΑΟΖ προϋποθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις (κάτι που στην περίπτωση της Κύπρου δυστυχώς δεν υπάρχει) και εδώ έγκειται το μεγαλείο της κίνησης του Μακαρίτη του Τάσσου Παπαδόπουλου, να εμπλέξει την Noble, Εταιρεία Αμερικανό-εβραικών συμφερόντων, εξασφαλίζοντας έτσι ένα αντίβαρο στην Τουρκική επιθετικότητα και η Ελλάδα πρέπει να φροντίσει να διασφαλίσει είτε ισχυρές ΕΔ, είτε εμπλοκή τέτοιων συμφερόντων ή καλύτερα συνδυασμό και των δύο , πριν προχωρήσει στην ανακήρυξη ΑΟΖ διότι η Τουρκία δεν θα αφήσει ανεκμετάλλευτη τέτοια ευκαιρία – ειδικά εάν είναι ή νομίζει ότι είναι σε πλεονεκτικότερη θέση από εμάς. Εξάλλου γι’ αυτό προετοιμάζεται όλα αυτά τα χρόνια δηλαδή είτε ανακηρύξει η Ελλάδα ΑΟΖ είτε όχι , η Τουρκία θα προσπαθήσει να βρει την αφορμή για να εκδηλώσει την επιθετική της διάθεση, που συνήθως εκδηλώνεται όταν είναι βέβαιη ότι έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία της.

  Η άποψη για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, είμαι της γνώμης ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας διότι από την στιγμή που παραδέχεσαι ότι υπάρχει θέμα προς συζήτηση, έχεις χάσει το παιχνίδι. Εξάλλου κανένας δεν σου προεξοφλεί την έκβαση της απόφασης. Υπάρχει το ενδεχόμενο το Δ.Δ. να αποδεχτεί την θέση της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να περιοριστεί ο Ζωτικός χώρος 80 εκατομμυρίων Τούρκων έναντι 10 εκατομμυρίων Ελλήνων και μάλιστα όταν πολλά από τα νησιά που θα επικαλεστούμε για την ΑΟΖ τους, είναι ακατοίκητα έναντι των Μικρασιατικών παραλιών που σφύζουν από ζωή.

 35. Αγροφύλακας avatar
  Αγροφύλακας 04/01/2013 00:09:56

  Αν το Καστελοριζο ειναι τοσο προβληματικο για την Τουρκια γιατι να μην κανει το ιδιο που εκανε και στην Κυπρο? Απλα ρωταω. Οποιος σηκωσε κεφαλι στους μεγαλους παντοτε εφαγε καρπαζιες (Ελλαδα/Κυπρος, Ιρακ, Αφγανισταν, Σερβια, Λυβυη,..... ). Οι παληκαρισμοι δεν περνανε. Απο μια μερια αυτο ειναι καλο γιατι δεν αφηνει και τους τουρκαλαδες να μπουν στο Αιγαιο, εκτος αν βρεθει κανενας αλλος μ......ς και τους δωσει την αφορμη. Εδω δεν μπορουμε να παμε για κατουρημα και μερικοι θελουν να παρουμε μπαλα τα μπου...λα.

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Αγροφύλακας 04/01/2013 01:36:57

   Εσύ μην ανησυχείς,σιγά μην γυρνούσες στην Ελλάδα να πολεμήσεις.

   • Αγροφύλακας avatar
    Αγροφύλακας @ Μεγάλες στιγμές 04/01/2013 21:13:09

    Αγαπητέ,
    Την γνώμη μου είπα. Δεν είσαι υποχρεωμένος να συμφωνήσεις μαζί μου. Πες μας όμως ποια είναι η δική σου γνώμη και που την βασίζεις, δεν είναι ανάγκη να μου κάνεις ψυχανάλυση, πόσο μάλλον να μου αμφισβητείς τον πατριωτισμό μου. Και για να δεις πόσο είσαι εκτός πραγματικότητος, στην Ελλάδα έρχομαι τρεις φορές τον χρόνο, είμαι έφεδρος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού (και είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό) πάνω από το όριο ηλικίας για επιστράτευση, αλλά όταν με κάλεσε η πατρίδα έλαβα μέρος σε πολεμική αποστολή στην Κύπρο. Να συμπληρώσω ότι η μάνα μου είχε τέσσερα παιδιά (τρεις έφεδρους αξιωματικούς και έναν εσατζή) στο χακί τον Ιούλιο του 1974. Ίσως βέβαια να ήσουν και αγέννητος τότε.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Αγροφύλακας 04/01/2013 10:43:02

   Απλούστατα επειδή στην Κύπρο η Ελλάδα προκάλεσε πραξικόπημα, δηλαδή δεν τήρησε τη συνθήκη της Ζυρίχης και η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη έκανε επέμβαση όπως είχε ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!
   Επιτέλους οι εθνικοί μας μύθοι δεν μας αφήνουν να δούμε πέρα από τη μύτη μας. Πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα έφταιγε για αυτό που έγινε στην Κύπρο;
   Και φυσικά δεν μιλώ για τη συνεχιζόμενη κατοχή από την οποία η επέμβαση θεωρείται και εισβολή για αυτό και μιλάμε για πρόβλημα εισβολής και κατοχής, αλλά για την αρχική επέμβαση. Τί άλλο σημαίνει άλλωστε εγγυήτρια δύναμη αν όχι αυτό που έκανε η Τουρκία;
   Ένας άλλος μύθος είναι ότι η Τουρκία κάνει ό,τι γουστάρει: αντιθέτως ο Κεμαλισμός είναι ουδετεριστικός κατά βάση, δείξτε μου μια επέκταση της Τουρκίας κατά τον 20ό αιώνα... Ακόμα και σήμερα, το δόγμα περί μηδενικών προβλημάτων, soft power κτλ. του Νταβούτογλου έρχεται σε αντίθεση με κάθε πιθανότητα παρέμβασης.
   Η Τουρκία θα κάνει πόλεμο μόνο αν είναι σίγουρη ότι θα τον κερδίσει και μόνο εφόσον έχει κάποιο (έστω ελάχιστο) νομικό έρεισμα και φυσικά δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο στην περίπτωση της ΑΟΖ. Το να ανοίξει άλλο ένα μέτωπο με την "υιοθετημένη" από την ΕΕ και το ΔΝΤ Ελλάδα ενώ έχει ανοκτό το κουρδικό θα ήταν τεράστιο λάθος.
   ΔΕΙΞΤΕ ΜΟΥ ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ! Δεν νομίζω να υπάρχει ΟΥΤΕ ΜΙΑ!
   Συνεπώς πραγματικά δεν καταλαβαίνω όλον αυτό το φόβο... Η Κύπρος το έκανε χωρίς να διαθέτει καν στρατό πρακτικά και εμείς καθόμαστε και συζητάμε τί θα κάνουν οι Τούρκοι; Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα σε πολεμικό επίπεδο, κάνουν ήδη πολύ καλή δουλειά σε διπλωματικό επίπεδο και όσο δεν προχωράμε τους δίνουμε περισσότερο χρόνο... ήδη αργήσαμε πολύ...

   • άγρυπνη avatar
    άγρυπνη @ Απορών 04/01/2013 13:05:18

    Επειδή οι πόλεμοι ''κατασκευάζονται'',οι δανειστές της χώρας ποτέ δεν θα διακινδύνευαν τα χρήματά τους σε μια περιοχή με δυνατότητα εμπλοκής σε πόλεμο.Αλλά ότι θα τα χρησιμοποιήσουν σαν εκβιαστικό μηχανισμό αρπαγής εθνικού πλούτου είναι μάλλον σίγουρο.

 36. roadrunner avatar
  roadrunner 04/01/2013 01:10:17

  " Και τέλος, μπορείς να επιλέξεις και να μην κάνεις ποτέ οριοθέτηση με μια χώρα. ...Άρα όλη η ανωτέρω συζήτηση περί ισχύος, κινδύνου πολέμου κτλ. είναι απλά irrelevant. "
  Μπορείς όμως να επιλέξεις και για την Τουρκία; Ακόμη κι αν δεν κάνει η Ελλάδα οριοθέτηση, ποιος εγγυάται ότι δεν θα κάνει η Τουρκία ; Κανείς.
  Αρά, όλη η ανωτέρω συζήτηση περί ισχύος, κινδύνου πολέμου κτλ. είναι πολύ relevant.

  • Απορών avatar
   Απορών @ roadrunner 04/01/2013 09:04:45

   Φυσικά και μπορείς να επιλέξεις για την Τουρκία στα σημεία που σε αφορούν, απλούστατα επειδή η οριοθέτηση είναι διμερής ενέργεια και πρέπει να συμφωνούν και τα δύο μέρη για να γίνει.

 37. Ρηνα avatar
  Ρηνα 04/01/2013 11:14:55

  Διαβασα ολα τα σχολια.Τα πατριωτικα με καλυπτουν απολυτα σαν Ελληνιδα, τα φοβισμενα η μετριοπαθη με κανουν να σκεπτομαι οτι οι πολεμοι δεν κερδιζονται με συναισθηματα ....ομως η δικη μου λογικη λεει οτι εδω και παρα πολλα χρονια ΠΟΤΕ δεν ειχαμε αυτοδιαθεση, παντα οι κυβερνησεις προεκυπταν απο μαγειρεματα.Αλλοι τα ελεγαν υπερδυναμη, αλλοι Μασονια, αλλοι Σιωνισμο αλλοι απ ολα...Σκεφτομαι λοιπον μηπως και τωρα -γιατι να ξεφυγουμε αλλωστε απο τη πεπατημενη;-καποιοι οδηγουν τη χωρα μετα την οικονομικη καταστροφη να συνηθισει τη λεξη πολεμος, γιατι κατι ετοιμαζουν απο πισω. Τα ηρωϊκα ειναι ωραια να τα ακους αλλα η επιλογη του χρονου ολεθρια.Αν το χρονο της εμπλοκης τον επιλεξουν αλλοι ειναι λογικο να συμπερανουμε οτι θα ειναι αυτος που δεν μας συμφερει γιατι προφανως ισχυουν ολα αυτα που παραπανω αναφερθηκαν απο τους συνομιλητες, οτι δηλαδη σε καποιους τομεις ειμαστε αηττητοι.Αν ομως ειμαστε στη κατασταση που ειμαστε τωρα η και χειροτερα, με ενα ηθικο στραπατσαρισμενο και τους απεναντι σαν αστακους, γιατι να μη γινει τωρα η μοιρασια με οποιους ορους μας επιβαλουν για να τελειωνουν μ αυτο το ζητημα και να μας το παρουσιασουν οτι μας γλυτωνουν κι απο τη φτωχεια;
  Αλλωστε στη πατριδα μας ποτε τα πραγματα δεν ηταν οπως φαινονταν με τη πρωτη αναγνωση.Μετα απο χρονια καταλαβαιναμε τι παιζοταν και φυσικα οι πολιτες αγνοουμε παρα πολλες παραμετρους.....

  • Απορών avatar
   Απορών @ Ρηνα 04/01/2013 11:55:10

   Δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιος κίνδυνος:
   1. Σε σχέση με το να μη μας τα πάρουν λόγω μνημονίου κτλ.: θεωρώ ότι θα προηγηθεί πολύ πιο σύντομα OSI και μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους απλούστατα επειδή χρονικά δεν προλαβαίνουν να γίνουν δοκιμαστικές γεωτρήσεις οι οποίες θα επιβεβαιώσουν κοιτάσματα και άρα ευτυχώς αυτά δεν μπορούν να τιτλοποιηθούν (εντωμεταξύ όσοι μιλούν για τιτλοποίηση δεν συνειδητοποιούν αυτό αυτό είναι τελικά ξεπούλημα; Γιατί σε τι τιμή άραγε πιστεύουν ότι θα πουλήσουν προσδοκίες έναντι των πραγματικών αποθεμάτων τα οποία θα φανούν μετά από 5 χρόνια;)
   2. Σε σχέση με το φόβο της Τουρκία αναφέρω παραπάνω ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Πραγματικά όσοι μιλάνε για την Τουρκία νομίζω πως απλά αγνοούν τί είναι η ΑΟΖ. Η Τουρκία δεν εμπλέξεται στη διαδικασία παρεκτός από τη στιγμή που θα θελήσουμε να οριοθετήσουμε μαζί της, κάτι που δεν χρειάζεται καν να το κάνουμε σύντομα.
   3. Η συνομωσιολογία περί μασωνίας / σιωνισμού κτλ. είναι λίγο αστεία: ενώ διαφωνώ για άσχετους λόγους (θρησκευτικούς κατά βάση) με τον τεκτονισμό, θεωρώ ότι μάλλον θετικό ρόλο έπαιξε στην απελευθέρωση της Ελλάδας και όσο για το σιωνισμό σήμερα είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας (τουλάχιστον της Κύπρου) ενώ παρόλο που είμασταν από τις ελάχιστες δυτικές χώρες που δεν το είχαμε αναγνωρίσει έως το 1990 το Ισραήλ δεν στράφηκε ιδιαίτερα εναντίον μας (πέρα από τη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία η οποία έληξε άδοξα).
   Τώρα βέβαια αν με τον όρο σιωνισμό δεν εννοούμε αυτό που είναι όντως ο σιωνισμός αλλά τους εβραίους τραπεζίτες οι οποίοι επιδιώκουν την παγκόσμια κυριαρχία και ο μόνος τους εχθρός είναι ο κάθε ορθόδοξος έλληνας που μόνος του αντιστέκεται (άντε το πολύ πολύ με τον Καμμένο και το Μιχαλολιάκο) εναντίον της παγκοσμιοποίησης... ε τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας...
   Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι μύθοι που δεν μας αφήνουν να δούμε καθόλου καθαρά σε βάρος των εθνικών αλλά και καθαρά ατομικών οικονομικών μας συμφερόντων...

   • Δημήτριος avatar
    Δημήτριος @ Απορών 14/01/2013 13:26:52

    Οι εβραίοι τραπεζίτες είναι αυτοί που επιδιώκουν την παγκόσμια διακυβέρνηση, την κατάλυση των εθνών-κρατών και την μόνιμη υποδούλωση των λαών... Είτε τους πεις μασώνους, είτε σιωνιστές, είτε controllers της Bilderberg και της Τριμερούς που υπηρετούν οι τελευταίοι μας πρωθυπουργοί η ουσία είναι μόνο ΜΙΑ! Ή θα ζήσουμε ως έθνος τιμώντας την ιστορία μας ή θα ξεχαστούμε στη λήθη του χρόνου υπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα! Στις επόμενες εκλογές το διακύβευμα θα είναι μόνο ένα: Θα ψηφίσουμε είτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, την πανευρωπαϊκή διακυβέρνηση που θα στρώσει το χαλί για την παγκόσμια που ακολουθεί στα πλάνα τους, την κατάλυση των εθνών-κρατών, την ομόσπονδη Ευρώπη της Γερμανίας ΕΙΤΕ για τη διατήρηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας, του ελληνικού έθνους και της ελευθερίας των ιερών αυτών χωμάτων! Και μη μπερδεύει κανείς το Μιχαλολιάκο σε αυτό (που δε λέγεται καν έτσι, αλλά άλλαξε όνομα για ξεκάρφωμα), δεν υπάρχει πιο σιωνιστικό-σατανιστικό κόμμα από τη ΧΑ και πιο συστημικό!

 38. Ρηνα avatar
  Ρηνα 04/01/2013 13:27:55

  Η Τουρκια μπορει να εμπλακει με πολλους τροπους και οποτε αυτη το επιλεξει η τη σπρωξουν.Απο αφορμες απειρες και δημιουργουμενες ανα πασα στιγμη, απο Αλβανια μεχρι προστασια μουσουλμανων και απο γκριζες ζωνες μεχρι επεισοδιο αναχαιτισεων, απο παντου ειμαστε αμεσα εμπλεκομενοι.
  Οσον αφορα στο Σιωνισμο και στη παγκοσμια κυριαρχια του εχει ξοδευτει πολυ μελανι παγκοσμιως που επιβεβαιωνει τις προθεσεις του και αν σε αφηνουν ποτε ποτε να νομιζεις οτι συμμαχουν μαζι σου, ειναι μονο γιατι τη συγκεκριμενη περιοδο εξυπηρετουνται τα συμφεροντα του. Αλλωστε ποτε συνεβη στη ιστορια της ανθρωποτητος καποιος να κυριαρχει, να εχει ολους τους μοχλους στα χερια του και να μη θελησει να επιβαλει τις αποψεις του εξουσιαστικα στους υπολοιπους;

  • Απορών avatar
   Απορών @ Ρηνα 04/01/2013 13:36:51

   Μα εξ ορισμού οι συμμαχίες των κρατών βασίζονται στα αμοιβαία συμφέροντα. Και επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα παραπάνω: στις business συνήθως επικρατούν οι win-win καταστάσεις.
   Απλά στην Ελλάδα λειτουργούμε με τη λογική ότι αν κερδίσει κάποιος κάτι το "έκλεψε" από εμάς, έτσι π.χ. είμαστε ικανοί να μην προχωρήσουμε σε συνεκμετάλλευση με την Τουρκία για παράδειγμα σε κοιτάσματα που εξ ορισμού μόνο με συνεκμετάλλευση γίνεται να εξορυχθούν επειδή θα κερδίσουν και οι Τούρκοι, έτσι και με το Ισραήλ... Αυτές οι λογικές όμως μας οδήγησαν εδώ... Θα πρέπει νομίζω να ωριμάσουμε κάπως ως κοινωνία...

 39. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 04/01/2013 18:31:06

  Στο δημοτικό τα μάθαμε αυτά. :-)

 40. Dimitris avatar
  Dimitris 04/01/2013 22:29:05

  Καλά θα κάνει η Κυβέρνηση να είναι πιο σοβαρή και να μην λαικίζει σε τέτοια θέματα. Το να ανακηρύξεις ΑΟΖ δεν σημαίνει τίποτα και δεν συνιστά καμία εθνική επιτυχία, (όπως ίσως θα θελήσουν να μας το περάσουν με τη βοήθεια και του πρόσφατου δανείου σε ΜΕGAλο τηλεοπτικό σταθμό από Εθνική Τράπεζα....) αν δεν την οριοθετήσεις με τα όμορα σου κράτη αφού η απόσταση μεταξύ των ακτών με όλους τους γείτονες είναι μικρότερη απο 400 μίλια. Γιατί ωραία είναι να λες έχω ΑΟΖ αλλά να μην ξέρεις τα όρια της. Και στο θέμα των διμερών οριοθετήσεων πέφτει πολύ σφαλιάρα μέχρι και απο Αλβανία και Λιβύη μέχρι τώρα που δεν δέχονται την επήρεια μικρών νήσων για τον υπολογισμό με τη μέθοδο της μέσης γραμμής. Για να μην μιλήσω για Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.....
  Όποιος διαβάζει σοβαρούς αναλυτές του θέματος (Μάζη, Κωνσταντακόπουλο κλπ) ή είδε πρόσφατα την εκπομπή του Παπαχελά με τον Ροζάκη και άλλους, καταλαβαίνει πως έχει η κατάσταση και δεν παραμυθιάζεται για δήθεν εθνικές επιτυχίες και άλλα τέτοια ωραία. Και κάτι τελευταίο: γιατο θέμα αυτό πέρα από ισχυρές Ε.Δ. ως παράγοντας αποτροπής δημιουργίας τετελεσμένων απαιτούνται ικανοί διαπραγματευτές και καθηγητές για τέλικά το όλο θέμα θα λυθεί στην Χάγη (τουλάχιστον με την Τουρκία) και σοβαρό πολιτικό προσωπικό που θα πει αλήθειες με ρεαλισμό αφού ο συμβιβασμός ή η απόφαση του Δ.Δ. να μην είναι αυτή που ακριβώς ονειρευόμαστε. Αλλά η σημερινή εικόνα απέχει παρασάγγας απο αυτό.....

 41. Πελοπίδας avatar
  Πελοπίδας 15/01/2013 16:23:22

  Αν η κυβέρνηση ήθελε να κηρύξει ΑΟΖ θα το έκανε σε ανύποπτο χρόνο, σε μια αναμουμπούλα. Από τη στιγμή που διέρρευσε στον τύπο, κάτι πήγε στραβά. Ήδη έχουμε δηλώσεις Τούρκων και Αμερικανών. Μήπως, λοιπόν, κάποιοι θέλουν να κάψουν το χαρτί; Μήπως κάποιοι θέλουν να σταματήσουν απλώς τις διαροές προς Ανεξ. Έλληνες και Χρ. Αυγή; Τι λέτε εσείς;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.