#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2010 07:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Θέλει η Μέρκελ να διαλύσει το ευρώ;
Ας βάλουμε κάτω τα υπάρχοντα δεδομένα:

1) Ο ΓΑΠ επιτίθεται στο ευρώ, με τον τρόπο που επιτέθηκε, ενεργώντας ως Δούρειος Ίππος των ΗΠΑ (ακριβέστερα: του δολαρίου). Η επίθεση του ΓΑΠ κατά του ευρώ (μέσω της ανόδου των ελληνικών επιτοκίων) δεν έγινε μόνον το επτάμηνο Οκτωβρίου 2009 – Απριλίου 2010, έγινε και αργότερα (π.χ., με την ασύμμετρη απειλή για εθνικές εκλογές).

2) Η Μέρκελ γουστάρει και σεγοντάρει τη στάση του ΓΑΠ. Όχι βέβαια τη συγκεκριμένη, αλλά πάντως έχει μόνον καλά λόγια να πει για τον ΓΑΠ. Στην αρχή όμως δεν ήθελε να τον δει μπροστά της τον ΓΑΠ. Άλλαξε κάτι;

3) Θεωρητικά, θα μπορούσε η Μέρκελ να έχει άλλους λόγους που σεγοντάρει τον ΓΑΠ. Π.χ.:

α) να εξευμενίσει τους δικούς της ψηφοφόρους που ήθελαν να δουν ελληνικό (ιρλανδικό κλπ.) αίμα, πριν δώσουν έστω και ένα πφένιχ στους αχαΐρευτους Έλληνες (Ιρλανδούς κλπ.),

β) να αγαλλιάζει η γερμανική ψυχή της στην ιδέα ότι οι αχαΐρευτοι Έλληνες υποφέρουν, επιτέλους, ενώ τόσα χρόνια ζούσαν με γερμανικά λεφτά κλπ.

4) Στο ερώτημα, αν στέκει η εκδοχή της «κακιάς Μέρκελ» ή της «έχουσας δόλο Μέρκελ», επειδή έχουμε να κάνουμε με σοβαρό κράτος και όχι με συναισθηματίες πολιτικούς, επιλέγουμε σαφώς το δεύτερο.

5) Ας θυμηθούμε και το εξής: Όπως είδαμε μόλις προχθές εδώ στο antinews, η κυρα-Μέρκελ θέλει να βάλει όρους για εκ των προτέρων αποδοχή του haircut από τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα χωρών του ευρώ. Αυτό έριξε τα ομόλογα των «αδύναμων» χωρών του ευρώ στα τάρταρα.

6) Αυτή την κίνηση αποκλείεται να την έκαναν οι Γερμανοί, χωρίς να ξέρουν εκ των προτέρων, που θα οδηγούσε τα spreads των «αδύναμων» χωρών του ευρώ.

7) Μία βασική προϋπόθεση για να υπάρξει η νομισματική ένωση είναι, να έχουν συγκλίνει τα επιτόκια των κρατών μελών του ευρώ μεταξύ τους, να είναι σχεδόν όμοια. Η μάξιμουμ διαφορά επιτοκίων που δέχεται η συνθήκη του Μάαστριχτ είναι 2%, δηλαδή, spread 200 μονάδων βάσης.

8). Το κριτήριο των επιτοκίων στην ουσία είναι το πιο σημαντικό κριτήριο σύγκλισης, διότι ένα ενιαίο νόμισμα είναι αδύνατον να επιβιώσει μακροπρόθεσμα με διαφορετικά επιτόκια στα κράτη που απαρτίζουν τη νομισματική ένωση. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποια από τα κράτη της νομισματικής ένωσης θα μπορούσαν να ζουν εις βάρος των άλλων: Κάποιοι θα κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» του κοινού νομίσματος (πειθαρχημένος προϋπολογισμός κλπ.) και κάποιοι άλλοι θα ζουν με ελλείμματα και πληθωρισμό.

9) Βλέπουμε τώρα τη Γερμανία να τινάζει στον αέρα από μόνη της τα επιτόκια των αδύναμων χωρών του ευρώ. Θέλει, άραγε, να ζουν τα λοιπά κράτη του ευρώ εις βάρος της; Ποιοι, οι Γερμανοί; Lol!

10) Αν λοιπόν η Γερμανία υπονομεύει από μόνη της τα κριτήρια σύγκλισης της ΟΝΕ και αν δημιουργεί όρους λειτουργίας του ευρώ που μεσο-μακροπρόθεσμα κάνουν την επιβίωση του κοινού νομίσματος πιο δύσκολη, ποιο είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από όλα αυτά;Ναι, το δικό μου, τουλάχιστον, συμπέρασμα, από όλα αυτά είναι ότι η κυρα-Μέρκελ αποφάσισε, εκμεταλλευόμενοι το άγχος των αφεντικών του δολαρίου για τη διατήρηση του τελευταίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, να τελειώνει με το ευρώ! Και το κάνει, ισοπεδώνοντας τα επιτόκια των πιο αδύναμων και κάνοντας τη διαβίωσή τους σε καθεστώς ευρώ απλώς ανυπόφορη. Ώστε κάποια στιγμή η έξοδος από το ευρώ να είναι μονόδρομος.

Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή ότι θέλουν απλώς να επιβάλουν γερμανοκρατία στα «απείθαρχα» δημοσιονομικά κράτη. Όμως τα συμπλέγματα κατωτερότητας που ξέμειναν στους Γερμανούς από τον Β΄ ΠΠ, καθώς και η ανατροπή, μέσω της γερμανικής πολιτικής, όλων των οικονομικών δεδομένων, στα οποία βασίστηκε το ευρώ, συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι η γερμανοκρατία το στόχος τους, αλλά η ανάκτηση του μάρκου, ή, έστω, η διατήρηση του ευρώ σε έναν πολύ πιο «σκληρό» και πολύ πιο ελεγχόμενο από την ίδια πυρήνα κρατών.

Το αν ο στόχος της Γερμανίας (εφόσον φυσικά επαληθευτούν οι παραπάνω σκέψεις) είναι καλός ή κακός για εμάς, μένει να αποδειχθεί. Μακροπρόθεσμα, είναι σίγουρα καλύτερο για μία χώρα να έχει νομισματική αυτονομία. Θα πρέπει π.χ. να κάνουμε κάποιον πόλεμο (έστω, θερμό επεισόδιο) και θα πρέπει να ρωτήσουμε την ΕΚΤ και την Ε.Ε. αν μας «επιτρέπει» κάτι τέτοιο, όσο είμαστε σε καθεστώς ευρώ...

Όμως το ερώτημα δεν είναι μονοσήμαντο και, ακόμη και αν απαντούμε καταφατικά το ερώτημα του αν θέλουμε/πρέπει να βγούμε από το ευρώ, το σημαντικό, από οικονομικής απόψεως, είναι να βγει η χώρα μας από το ευρώ, εάν βέβαια βγει, με την αναγκαία αυτοπεποίθηση, που θα στηρίξει την επαναφορά του εθνικού νομίσματος. Αν βγει από το ευρώ ταπεινωμένη, υποταγμένη, καθημαγμένη, «χρεωκοπημένη», με το κεφάλι σκυμμένο, ως «αναγκαίο κακό» και τα λοιπά, τότε, όχι μόνον οι οικονομικές επιπτώσεις της εξόδου θα είναι δραματικές, αλλά θα είναι αμφίβολη ακόμη και η επιτυχία της επαναφοράς της δραχμής, αφού όλοι θα ψάχνουν ευρώ για να κάνουν τις συναλλαγές τους και η δραχμή θα εμπνέει μηδενική εμπιστοσύνη.

Το σίγουρο είναι ότι το σημερνό σχέδιο της Μέρκελ (πάντοτε αν ευσταθούν οι σκέψεις της παρούσας ανάρτησης) περιέχει πολύ οικονομικό πόνο για τους Έλληνες και πολλά ακόμη χτυπήματα για τη χώρα μας.

Το ζητούμενο για εμάς, είτε θέλουμε να βγούμε από το ευρώ, είτε θέλουμε να μείνουμε σε αυτό, είναι να σταθούμε στα πόδια μας. Αν βγούμε, για να βγούμε σωστά και με αυτοπεποίθηση. αν μείνουμε, για να μπορέσουμε να γίνουμε μια από τις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης, που δεν θα είναι στο έλεος της υποτιμητικής ψυχολογίας των αγορών.

Τα σχέδια της κάθε Μέρκελ πρέπει να μας αφήνουν, λοιπόν κατά βάση αδιάφορους ως προς την ουσία. Που είναι μία: Να ξαναφτιάξουμε τη χώρα μας. Να πιστέψουμε σε αυτήν και στις δυνατότητές μας, και να μην βλέπουμε  νομοτελειακά μπροστά μας το «μονόδρομο» του Μνημονίου και την περίπου «αναγκαστική» χρεωκοπία μας.

Δεν λέει κανείς ότι είναι εύκολο το μονοπάτι της ελπίδας. Θα είναι τραχύ και δύσβατο. Είναι όμως το μόνο που οδηγεί προς τα πάνω.

Επώνυμος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 26/11/2010 07:17:08

  Τι μετράει μονίμως, η αισθησιακή Αγγέλα;

 2. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 26/11/2010 07:33:26

  Η Γερμανία και οι "εβραίοι"
  Μία ομιλία του Freedman το 1961 (15 σελ)


  http://eglimatikotita.blogspot.com/2010/10/blog-post_7393.html

 3. phoivos avatar
  phoivos 26/11/2010 08:54:39

  Το θέμα της υπερχρέωσης του δημοσίου τομέα υφίσταται και στη Γερμανία, και μάλιστα σε πιο τρομακτικές διαστάσεις . Μόνον ως προς την πιστοληπτική ικανότητα διαφέρει η Γερμανία, για την ώρα τουλάχιστον. Γι’ αυτό και έχει εγγραφεί στο γερμανικό σύνταγμα διάταξη που ουσιαστικά εμποδίζει την ανάληψη νέου χρέους από το 2016. Η διάταξη αυτή πρέπει να ληφθεί υπόψη και όταν επιχειρούμε να ερμηνεύσουμε τη σημερινή στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ως προς τα χρέη των άλλων χωρών. Χτες η Γερμανία μπορούσε να δανειστεί για λογαριασμό της Ελλάδας, αύριο δε θα μπορέσει να δανειστεί πια ούτε για τις δικές της ανάγκες.

  Απ’ έξω η γερμανική οικονομία φαντάζει αστραφτερή και αξιοζήλευτη. Έχει όμως εγγενείς αδυναμίες που εξακολουθούν να την κάνουν ευάλωτη. Κατ’ αρχάς στηρίζεται πλέον σε τρεις μονάχα κλάδους, το μηχανολογικό εξοπλισμό, τη χημεία και το αυτοκίνητο, το οποίο απειλείται άμεσα. Σε λίγα χρόνια το κινέζικο αυτοκίνητο θα κάνει τη μαζική του εμφάνιση στους δρόμους της Ευρώπης, οπότε πολλοί Ευρωπαίοι θα πάθουν ότι έπαθαν τώρα οι Έλληνες: Θα ξυπνήσουν απότομα από τα καταναλωτικά τους όνειρά.

  Κανείς στο Βερολίνο δεν έβλεπε ότι οι χώρες του νότου έχουν να δουν ουσιαστικές παραγωγικές επενδύσεις από την εποχή πριν το άνοιγμα της Ανατολής το 1990. Οι χώρες αυτές για δυο δεκαετίες γίνονταν αντιληπτές μονάχα ως αγορές για τη διάθεση καταναλωτικών προϊόντων και ως τουριστικοί προορισμοί.
  Πρέπει να ενισχυθεί άμεσα η ελληνική πραγματική οικονομία, και προπάντων ότι χρειάζεται ένας νέος καταμερισμός εργασίας στην Ευρώπη, προκειμένου να ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι με το κοινό νόμισμα. Ιδού η ευθύνη του Βερολίνου, την οποία όμως μοιράζεται με τα πολιτικά ελίτ των ίδιων των μεσογειακών χωρών, που παρέλειψαν επί τόσα χρόνια να πληροφορήσουν τους πολίτες ότι τα λεφτά που σκορπούσαν, ήσαν εν τέλει δανεικά. Αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα, πρέπει να είμαστε καλύτεροι.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ phoivos 26/11/2010 09:14:57

   Αν τους πληροφορούσαν όμως για τα λεφτά που ήταν δανεικά, ή αν το κάνουν τώρα για τους εναπομέναντες χωρίς (προς το παρόν) προβλήματα, πώς/πού θα πουλήσουν τα προϊόντα τους; Άρα, φαύλος κύκλος, αφού οι ισχυρές οικονομίες δεν μπορούν να διατηρηθούν με την κατανάλωση μόνον των ολίγων. Ο Χένρυ Φορντ το είχε πει πρώτος, για τα ίδια τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας του...

  • Enzo avatar
   Enzo @ phoivos 26/11/2010 09:21:08

   αυτα πες τα στους πρασινους συνδικαλιστες και εργατοπατερες που αποβιομηχανοποιησαν την χωρα.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Enzo 26/11/2010 11:55:15

    OK, ας πούμε ότι συμφωνώ, αλλά μη συγκρίνεις την επίπτωση των πράσινων εργατοπατέρων στην αποβιομηχάνιση με εκείνη των "επιχειρηματιών" τύπου Δασκαλόπουλου που ξεπούλησαν και παρασιτιούν ως εισοδηματίες...

    • kiki avatar
     kiki @ Αυριανιστής 26/11/2010 16:29:04

     @Αυριανιστη,
     σημερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,αναφερει οτι ο Δασκαλοπουλος,ειναι μεταξυ των 100,πλουσιοτερων ιδιοκτητων συλλογων εργων τεχνης.Αναρωτιεμαι λοιπον, αν εκτος απο τεως βιομηχανος,και οχι αυτοδημιουργητος,κληρονομος σαν τον Παγκαλο ειναι,αν μεσα στα προσοντα του συμπεριλαμβανεται και ο "προβοκατορας."
     Γιατι πως θα μπορουσες να χαρακτηρισεις εναν ανθρωπο ο οποιος με τετοιο ιταμο τροπο ,προκαλει το δημοσιο αισθημα,απαιτωντας την εξαφανιση των μισθων,ουσιαστικα,διοτι 350 ευρω ειναι εξαφανισμενο εισοδημα ,για την ανταγωνιστηκοτητα οπως ισχυριζεται,και απο την αλλη, με τοση αυταρεσκεια,λεει και καμαρωνει γιατις συλλογες του.
     Εκτος του οτι δεν ειναι βιομηχανος πια,εκμεταλευεται την αναγκη χιλιαδων εργαζζομενων,για ενα κομματι ψωμι,και αν,για να αποκτησει μεγαλυτερη συλλογη?
     Ειναι προβοκατορας ,και πιδη ολα σαυτην την ζωη πληρωνονται, μηπως δεν εξυπηρετει καποια μερα τα συμφεροντα του εργοδοτη του και τον δουμε στο ταμειο ανεργιας,εχοντας ξεπουλησει και την συλλογη.

  • pilotos avatar
   pilotos @ phoivos 27/11/2010 00:12:45

   Ποιοι παρεληψαν ομως να πληροφορήσουν τους πολίτες ότι τα λεφτά που σκορπούσαν, ηταν δανεικά?
   Τα ΜΜΕ και ολο το συστημα εδω στην Ελλαδα.Θυμαστε τι διθυραμβικα σχολια εκαναν για την καλη Ευρωπη που μας δινει λεφτα? και εμεις τα "ζώα" οι Ελληνες ειμαστε και κατα της Ευρωπης απο πανω,οσοι ηταν τοτε.
   Και τα μικρα κομματα κατηγορουσαν τα μεγαλα γιατι δεν εκαναν ΑΚΟΜΑ μεγαλυτερες παροχες απο αυτα τα δανεικα...και αυτα τα σεγονταριζαν παντα τα ΜΜΕ

 4. Νίκος avatar
  Νίκος 26/11/2010 09:29:06

  "Να ξαναφτιάξουμε τη χώρα μας. Να πιστέψουμε σε αυτήν και στις δυνατότητές μας..."

  Καλημέρα Επώνυμε, ναι σε όλα όσα γράφεις. Αλλα, και είναι το μεγάλο αλλά, το ξαναφτιάξιμο της χώρας ΠΡΟΑΠΑΙΤΕΙ -και συγγνώμη που γίνομαι ξαννά βαρετός με την γενικότητα που εκστομίζω κάθε φορα- ΕΘΝΙΚΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΗ ΑΡΧΟΥΣΑ ΤΑΞΗ, όχι τα τσουτσέκια αυτά που ουύτε μπακάλικο δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν. Τέτοια απλά αυτονόητα ούτε καν περνούν απο το ξενήλατο μυαλό των Ελληνώνυμων ανίκανων φαυλοκρατοκλεπτοκρατών.
  Και ως απλή δοκιμασία, ρώτα τους, πως βέπουν την χώρα μας και το κράτος δέκα χρόνια απο τώρα; Πάω στοίχημα ότι θα μασήσουν τα λόγια τους. Έτσι απλα.

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/11/2010 09:45:32

  Σε περιπτωσεις πιεσεων απο πολλες μεριες οι διαφορες χωρες καταστρωνουν σχεδια με εναλλακτικες λυσεις.
  Το σχεδιο αποφασης που βγηκε μετα απο την επιμονη της Μερκελ λεει οτι εκτος απο το μηχανισμο ελεγχομενης χρεωκοπιας θα υπαρχει πια και ελεγχος των δημοσιονομιων καθε χωρας απο την ΕΕ,επεμβαση και προειδοποιηση ακομη και οταν σχηματιζεται καποια φουσκα και -σημαντικοτερο για την Ελλαδα που παντα ειχε εμπορικο ελλειμμα - ελεγχος και στο ισοζυγιο.
  Λεπτομερειες δεν εχουν γνωσθει καθως το ετοιμαζει ο Βαν Ρομπαι -απ τι λεγεται απο ελληνικης πλευρας θα το διαπραγματευθει ο Παπαδημος.
  Το πιθανοτερο ειναι οτι η Γερμανια προσανατολιζεται στη λυση της ταυτοχρονης επιβολης διαφορετικων επιτοκιων μεσω της αγορας και της απειλης κουρεματος και του πληρους ελεγχου της οικονομιας απο την ΕΕ .
  Για να επιβιωσουν οι οικονομιες των χωρων μελων θα πρεπει να συμμορφωνονται με τον ελεγχο της ΕΕ και να γερμανοποιηθουν,αλλιως φευγουν.
  Και μια λεπτομερεια για να καταλαβουμε την αλληλεπιδραση ΓΑΠ - Μερκελ.
  Αυτα δεν ηταν στο προγραμμα λιγο μολις καιρο πριν οταν εδιναν το βραβειο στο ΓΑΠ.Τοτε η γενικη ιδεα ηταν οτι υπαρχει ενα προγραμμα ως το 2013 για την Ελλαδα και μετα βλεπουμε.Ομως αμεσως μετα ο Παπακωνσταντινου πηγε στην Αμερικη και μαζι με το Στρος - Καν μιλησαν για παραταση της βοηθειας του ΔΝΤ.Οι Γερμανοι που μεχρι τοτε πιστευαν οτι θα ξεμπλεξουν με την αναμιξη του ΔΝΤ στα ευρωπαικα βγηκαν αντιθετοι,εγινε η κοντρα και τοτε αντιπροτειναν την ελεγχομενη χρεωκοπια.

 6. parsifal avatar
  parsifal 26/11/2010 09:57:29

  Ποιοί θα φτιάξουν την χώρα ? Κηφήνες δημόσιοι υπάλληλοι, λαμόγια πολιτικοί, "επιχειρηματίες" της νύχτας, αισχροκερδοσκόποι εμποροι, τηλεθεατές master chef και ψωρομοντέλων, ταπεινωμένοι στρατιωτικοί που βολεύοντα να κουβαλούν το "προπατορικό αμάρτημα" της "Χούντας" για να μήν αντιδρούν σε τίποτε ?
  Απο πού θα ξεκινήσουν ? Απο τις γεμάτες ταβέρνες, απο τα 10 μαγαζιά "σάντουιτς - καφέ - γλυκό" ανά οικοδομικό τετράγωνο, απο τα εξαντλημένα i-phone (με μέσο μόνον βρίσκεις το καινούργιο σε μια χώρα σε "κρίση" !) ?
  Απο την "μεσαία τάξη" των παρασίτων - συμμοριτών φορτηγατζήδων, ταξιτζήδων, εργολάβων, υδραυλικών και ημιμαθών "μαστόρων" πάσης ασχετότητος ?
  Καλά τα λές Επώνυμε αλλά πρέπει να προσγειωθείς : Η βλάβη εχει περάσει στο ADN , δύσκολα μπορεί να υπάρξη αντίδραση.

  • A.M. avatar
   A.M. @ parsifal 26/11/2010 12:49:16

   Συμφωνώ.
   Δυστυχώς.
   ΔΕΝ βλέπω φώς!

   Ή για να το πω αλλοιώς:
   «με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγια»
   στην πράξη με δεδομένη την ελληνική «κουλτούρα» του «μάγκας είναι το λαμόγιο και όλοι οι λοιποί μ@λ@κ@ς» που μάλιστα επικροτείται και συνδράμεται εμπράκτως και απ την εκάστοτε κυβέρνηση με άπειρες διευκολύνσεις προς τους «μάγκες» και με το Μέγα Όραμα του κάθε ελληναρά «πατριώτη» για «μια θέση στο δημόσιο για μένα και ας τους άλλους να ΜΕ πληρώνουν σαν μ@λ@κ@ς» απλά.... ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ!! όχι ο Σαμαράς αλλά χίλιοι Σαμαράδες να κυβερνήσουν.

   Δυστυχώς.

   Η μόνη περίπτωση για να αλλάξει κάτι είναι να βγεί στην εξουσία ένας Στάλιν ή ένας Μεταξάς που - τόχω ξαναγράψει αλλά τι να κάνουμε; - θα κρεμάει στο σύνταγμα σε κοινή θέα και θα αφήνει κρεμασμένον για μια εβδομάδα για παραδειγματισμό κάθε έναν που θα πιάνεται να λαδώνεται έστω και ένα λεπτό του ευρώ ακόμα και αν αυτή είναι η ίδια του η μάνα, και που θα ξαναπάρει ΌΛΑ τα δημόσια έργα απ τις ιδιωτικές κατασκευαστικές και θα τα κάνει μόνο του το δημόσιο και που θα έχει υπό απόλυτο κρατικό έλεγχο τις προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, και το κυριώτερο θα δίνει στους δημόσιους υπαλλήλους τον μισό μισθό απ τον βασικό μισθό του εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα καθώς και άλλα παρόμοιου τύπου μέτρα τότε ίσως υπάρχει μια μικρή ελπίδα.. πολύ μικρή όμως.

   Δυστυχώς επτωχεύσαμεν.
   Και όχι από χρήματα, αυτό είναι το λιγότερο.
   Επτωχεύσαμεν από υπευθυνότητα, από συνέπεια, από τιμιότητα, από παιδεία, από φιλοπατρία, σαν κοινωνία, και εν τέλει επτωχεύσαμεν ως άνθρωποι.
   Και δεν υπάρχει δρόμος να ξαναπλουτίσουμε ως προς αυτά ακόμα και εάν ανακάμψουμε οικονομικά και ξαναπλουτίσουμε ως προς το χρήμα.
   Και είμεθα απαξάπαντες συνυπεύθυνοι γι αυτή μας την πτωχεία.

   Ο Θεός να βάλει το χέρι Του!

 7. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/11/2010 10:51:21

  φίλε επώνυμε, έχω μία νέα υπόθεση εργασίας:

  Αυτά που βλέπουμε είναι συμπώματα. Όσο διασκεδάζαμε παριστάνοντας τους Ευρωπαίους, διασκέδαζε και η Γερμανία ή η Γαλλία, για διαφορετικούς λόγους. Εμείς δανειζόμαστε και καταναλώναμε, αυτοί πουλούσαν και μάζευαν χρήμα. Σκληρό χρήμα, το δικό τους, με δικά μας δανεικά και, ευτυχώς για αυτούς και από ΜΗ γερμανικές τράπεζες (ιδανικά θα ήταν ΟΛΟ από αγγλοαμερικανικές τραπεζες). Η εξίσωση που τους ενδιαφέρει να λύσουν περιλαμβάνει: 1) τι μπορούμε να αποπληρώσουμε στις (Γερμανικές) τράπεζες , 2) τι αγοραστική δύναμη έχουμε για τα Γερμανικά προϊόντα, 3) τι πάγια έχουμε που θέλουν να κρατήσουν από τηνη διαδικασία, 4) τι άϋλα έχουμε που θα τους ήταν χρήσιμα.

  Αν το δεις από αυτή την πτυχή, το μοντέλο που έχουν για την "Ευρώπη", είναι η σύγχρονη εκδοχή μεσαιωνικών επιδρομών, μόνο που τώρα έχουν λίγο πιο σοφιστικέ και μακροχρόνια άποψη διαχείρισης υποτακτικών χωρών.

  Η Γερμανία έχει λάμψει εξάγοντας εξαιρετικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, που δύσκολα τα μιμούνται οι Κινέζοι και που τα θέλουν Αμερικάνοι και ο λοιπός κόσμος. Πολλά από αυτά τα πουλάνε λαδώνοντας. Πολλά τα πουλάνε με όλο αυτό το Πράσινο παραμύθι, που όσο το σκέφτομαι, είναι δική τους επινόηση ή εκμετάλλευση -- στην έκταση που έχει πάρει.

  Δεν έχουν καμία όρεξη να χαλάσουν το καλό τους νόμισμα που όμως υπάρχει όσο υπάρχει πραγματική αγοραστική δύναμη για τα προϊόντα τους. Έχουν αναγκη από τα captive markets τους. Δεν έχουν καμία όρεξη να τα στηρίξουν πέρα από να τα ταϊζουν, μέχρι να ψοφήσουν. Κάτι σαν τα στρατόπεδα εργασίας. Η Ελλάδα τους είναι χρήσιμη σαν πέρασμα στην Βόρεια Αφρική, παραλίες για τους συνταξιούχους τους, βουνά για τα ηλεκτρομηχανολογικά που πουλάει η Ζήμενς, και αντισταθμιστικά από τα Η/Υ που θα θέλει η RWE. Θα πάρουν αυτό που θέλουν. Εμείς θα δανειζόμαστε σε ευρω, στο επιτόκιο που αρμόζει σε εμάς, με μόνη εγγύηση την δική μας πιστοληπτική ικανότητα. Που σημαίνει, νομοτελειακά, με τα μυαλά μας και την μηδενισμένη παραγωγή μας -- ποιός την μηδένισε; -- θα κλείσουμε, ή θα ζούμε με επιτόκια 12 - 18% αλλά με σκληρό νόμισμα. Το βιβλίο μου δεν λέει πως φτιάχνεις οικονομία, χωρίς κεφάλαια και με τόσα δανεικά και καγιέν ή φωτοβολταϊκά που δεν τρώγονται.

  Δύσκολα, δύσκολα... Να ξαναφτιάξουμε την χώρα μας... Ctrl-alt-del αλλά δύσκολο όταν χρωστάς και είσαι τυπικά ή ουσιαστικά υποθηκευμένος. Ή θα μετακομίσουμε ή back to basics.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ archaeopteryx 26/11/2010 11:52:11

   Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση. Γιατί δεν τη τελειώνεις όμως;
   Ενός ή εκτός ευρώ; Εγώ μια φορά καγιέν δεν έχω και δεν μπορώ να την αποκτήσω. Γιατί με τα δανεικά τα δικά μου να την αγοράζει κάποιος που δεν δηλώνει εισόδημα.

   Δεν θα ήταν καλύτερα αυτός που θέλει καγιέν με 5.500 κυβικά και 550 άλογα να πληρώνει και ένα ειδικό φόρο κατανάλωσης 300.000 ευρώ Χ 500 δραχμές και τέλη κυκλοφορίας κάθε χρόνο 5.000 ευρώ Χ 500 δραχμές;;;;;

   • Misha avatar
    Misha @ Αρματιστής 26/11/2010 12:14:04

    “ Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη είναι σφάλμα ιστορικών διαστάσεων που τη συνθλίβει. Η Ευρωζώνη παρουσιάστηκε ως απάνεμο λιμάνι και πεδίο σύγκλισης με τον πλούσιο βορρά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μηχανισμό δημιουργίας πλεονασμάτων για το κέντρο - ιδίως για την Γερμανία - και ελλειμμάτων για την περιφέρεια.

    Kώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου,


    Τα υπόλοιπα εξόχως ενδιαφέροντα από τη συνέντευξη του
    h--p://goladas.blogspot.com/2010/11/blog-post_3826.html

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Αρματιστής 26/11/2010 12:22:06

    δεν έχω απάντηση στο εντός ή εκτός ευρώ. Πιστεύω ότι δεν κάνει διαφορά, το ευρώ μάλλον δεν θα είναι αυτό που είναι σήμερα σε 5 χρόνια από τώρα.

    Δεν έχει σημασία το νόμισμα. Σημασία έχει η παραγωγή και οι εξαγωγές. Έχουμε επιδοτηθεί να μην παράγουμε, ή να παραγουμε άχρηστα ή επιζήμια, οικονομικά, πράγματα. Έχουμε επιδοτηθεί να εισάγουμε τα πάντα από πλακάκια για το μπάνιο, μέχρι μετασχηματιστές για την ΔΕΗ.

    Έχουμε διαλύσει την παιδεία μας και νομίζουμε ότι "γνώση" είναι τα επιδοτούμενα σεμινάρια που σε μαθαίνουν πως να βγάζεις λεφτά από επιδοτούμενα σεμινάρια.

    Ρώτα με τι κάνουμε για να ξαναπαράγουμε. Ούτε αυτό το ξέρω. Ενστικτωδώς πιστεύω θα περάσουμε πολύ δύσκολες μέρες για να τα ξαναανακαλύψουμε.

    • sawas avatar
     sawas @ archaeopteryx 26/11/2010 13:05:23

     Ετσι ακριβως

     δεν φταιει το ΕΥΡΩ η η ΕΥΡΩΠΗ για την ανικανοτητα μας...

     Εργαλειο ηταν, ειναι και θα ειναι. Μας δοθηκε η ευκαιρια και εμεις το χρησιμοποιησαμε για τα ξυνουμε ομαδικος (εξαιρεσεις υπαρχουν παντα).

 8. Θανάσης avatar
  Θανάσης 26/11/2010 11:26:22

  Η Μέρκελ δεν θέλει να διαλύσει το ευρώ, αλλά να υποτάξει όλες τις χώρες του ευρώ και μετά την νυπόλοιπη Ευρώπη. Η μοναδική ασφάλεια θα ήταν κατά τη γνώμη μου η προσχώρηση της Ρωσίας - http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2234.aspx

 9. βαγόνι avatar
  βαγόνι 26/11/2010 11:29:05

  Uscita di sicurezza - 'Εξοδος ασφαλείας
  Ignacio Silone
  ....αλλοιώς τί νόημα έχει; η εθνική αυτοπεποίθηση είναι μή
  μετρήσιμο μέγεθος, είναι "κλίμα" που αλλάζει κάθε τόσο....
  είναι,πλέον σαφές ότι κινδυνεύουμε να συρρικνωθούμε καίρια!
  Οι αναπεπταμένες σημαίες προυποθέτουν στέρεο έδαφος που
  δεν υπάρχει,

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/11/2010 11:29:18

  "Y/H, όχι H/Y"

 11. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 26/11/2010 11:43:31

  Επώνυμε καλημέρα

  Εγώ ελάχιστα γνωρίζω από οικονομικά και τα λίγα που μπόρεσα να καταλάβω, είναι από αυτά που διαβάζω το τελευταίο καιρό, από τότε που άρχισε η κρίση. Αυτό όμως που αντιλαμβάνομαι είναι ότι είτε οι Γερμανοί δεν θέλουν εμάς και τα αδύναμα γουρουνάκια στο ευρώ, είτε αναρωτιούνται τι κάνουν αυτοί στην ευρωζώνη και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να την κάνουν με ψιλά πηδηματάκια, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απώλειες τους.. Αντιλαμβάνομαι όμως ακόμη, ότι το ευρώ είναι η καταστροφή της Ελλάδας. Από τότε που μπήκαμε στο ευρώ, η Ελληνική πραγματική οικονομία ουσιαστικά διαλύεται. Μπορεί να είδαμε μια σχετική ευημερία, αλλά αυτή στηρίχθηκε αποκλειστικά στο δανεισμό και όχι στη παραγωγή ή στην αποταμίευσή.

  Το ευρώ πνίγει και συνθλίβει την χώρα μας και κάνει την οικονομία μας μη ανταγωνιστική. Το τουριστικό μας προϊόν αδυνατεί να ανταγωνιστεί τα άλλα μεσογειακά κράτη που δεν ανήκουν στο ευρώ. Το ευρώ μας στερεί την ανεξαρτησία μας, τον έλεγχο της οικονομίας μας και τη δυνατότητα ελέγχου του εμπορικού μας ελλείμματος. Με το ευρώ έχουμε στερηθεί όλων των αμυντικών μηχανισμών για να αντιμετωπίσουμε μια οικονομική κρίση.

  Εφόσον δεν φαίνεται στον ορίζοντα πρόθεση των χωρών της ΕΕ να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση και σε οικονομική διακυβέρνηση, όχι όμως τέτοια που θα καταστρέφει τις αδύναμες χώρες, πρέπει να αποχωρήσουμε το δυνατόν συντομότερα. Το ζήτημα είναι αν υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό ανάστημα μπορεί να αναλάβει αυτή την ενέργεια…..

  Ακόμη και η Τσεχία, δήλωσε ευχαριστώ δεν θα πάρω.

  Γράφεις ακόμη:
  «Να ξαναφτιάξουμε τη χώρα μας. Να πιστέψουμε σε αυτήν και στις δυνατότητές μας, και να μην βλέπουμε νομοτελειακά μπροστά μας το «μονόδρομο» του Μνημονίου και την περίπου «αναγκαστική» χρεωκοπία μας. Δεν λέει κανείς ότι είναι εύκολο το μονοπάτι της ελπίδας. Θα είναι τραχύ και δύσβατο. Είναι όμως το μόνο που οδηγεί προς τα πάνω»

  Πολύ σωστά, αλλά ποιοι μπορούν να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας; Υπάρχουν οι κατάλληλοι ηγέτες με όραμα προοπτική δυναμισμό και πρακτικό μυαλό που μπορούν να εμπνεύσουν και να ηγηθούν; Βλέπεις κανένα; Εγώ βλέπω μόνο ανικάνους ανεπαρκείς αχρείους άθλιους και ανήθικους κοτζαμπάσηδες που το μόνο που ξέρουν είναι να βουτάνε και να κόβουν από τους μη έχοντες. Όλα αυτά τα μέτρα που έλαβε το άθλιο σύστημα εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, εγώ που δεν ξέρω από οικονομικά δεν τα έπαιρνα ποτέ.

  Το ζήτημα είναι ποιος μπορεί να εισπράξει τα βεβαιωμένα, να σταματήσει και να εισπράξει από τη φοροδιαφυγή, να σταματήσει τη σπατάλη, να στείλει τους διεφθαρμένους στη φυλακή, να προστατεύσει τους αδύναμους, να καταργήσει τη γραφειοκρατία, να εμπεδώσει το αίσθημα δικαίου, να αναπτύξει τη χώρα, να αναδείξει τα πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, να προστατεύσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα κλπ.

  Το μόνο που επικρατεί πλέον στη χώρα είναι η απογοήτευση.

 12. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/11/2010 11:51:18

  η ΕΚΤ τι ρολο βαραει?? Πρεπει η δεν πρεπει να ειναι υπευθυνη για τα επιτοκια των Χωρων μελων? Γιατι δεν γινεται κεντρικα ο δανεισμος ?? Θελει πολλη σκεψη? ΟΧΙ !! εγω αγοραζουν χοντρικη τα περιπτερα !!!!

  ΕΛΕΟΣ

  Γερμανω νομισμα??

  ΠΠ

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/11/2010 12:17:55

   Γιατι απαγορευεται απο τη συνθηκη του Μααστριχτ.
   Θα ξαναγραψω αυτα που ειχα γραψει παλια απαντωντας και στον Αρματιστη.
   Η συνθηκη του Μααστριχτ ειναι ατελης γιατι ειναι προιον συμβιβασμου.Η Γαλλια για να υπογραψει την επανενωση της Γερμανιας απαιτησε το κοινο νομισμα.Οι Γερμανοι δεχθηκαν ζητωντας ομως να μην εχει υποχρεωση μια χωρα να σωζει τις αλλες.
   Και τι γινεται αν χρεωκοπησει μια χωρα με κοινο νομισμα με αλλη;
   Αυτο δεν απαντηθηκε γιατι δεν μπορουσε να απαντηθει.Ουτε οι Γαλλοι ειχαν τοσο θρασος να απαιτησουν ουσιαστικα για να πουν εληξε ο Β΄παγκοσμιος πολεμος μπορειτε να ενωθειτε απο τους Γερμανους να αναλαβουν το βαρος ολης της Ευρωπης ουτε οι Γερμανοι ηθελαν να το διευκρινισουν.
   Σιωπηρα ομως ολοι πιστευαν οτι "κατι θα γινει" αν υπαρξει κινδυνος,δηλαδη τελικα η ευρωζωνη ειχε μια σιωπηλη εγγυηση της Γερμανιας και γαυτο λειτουργουσε με μικρα spread.Tροποι για να φαινονται ολα καλα υπηρχαν πολλοι απο τα στατιστικα στοιχεια μεχρι πιεσεις σε ιδιωτικες τραπεζες να δανειζουν τις χωρες μελη.
   Ολα αυτα τα αλλαξε η κριση και το γεγονος οτι ανελαβε την εξουσια στην πιο ασθενη χωρα ενας ανθρωπος που εξυπηρετουσε εξωευρωπαικα συμφεροντα ,ο Παπανδρεου.Αυτος ο τυπος,ενω η χωρα του ηταν εκεινη που περισσοτερο επωφελειτο απο την αμφισημια των συνθηκων απο την πρωτη στιγμη πιεζε να ξεκαθαρισει τι γινεται οταν χρεωκοπει καποιος δηλαδη να ξεκαθαρισει αν η Γερμανια θα πληρωσει.
   Πιεζε με ανακοινωση μεγαλου ελλειμματος,με αρνηση μετρων αρχικα,με δυσφημιση της χωρας του και με απαιτησεις να του εγγυηθουν το χρεος επισημα και οχι ανεπισημα.Ετσι αναζωπυρωσε τα αμυντικα ανακλαστικα της Γερμανιας που αναγκαστικα στραφηκε στην προστασια της απο το βαρος οχι της συγκεκριμενης μικρης χωρας αλλα ολου του Νοτου γιατι οτι θα γινοταν θεσμικα για μια χωρα θα ισχυε για ολες.
   Σε αυτο το σημειο ειμαστε και θα δουμε.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ψυχραιμια 26/11/2010 12:25:06

    το πιστεύεις ότι εξυπηρετεί εξωευρωπαϊκά συμφέροντα; και αν ναι, το κάνει εν γνώσει του;

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ archaeopteryx 26/11/2010 12:33:32

     Εκτος αν ειναι εντελως ηλιθιος και τον χειριζονται οι Στιγκλιτς και Κρουγκμαν και οι αλλοι Αμερικανοι που εχει πλαι του δεν εξηγουνται αλλιως.
     Ο Ανδρουλακης που προσπαθει να τα μπαλωσει ελεγε χθες οτι το Μαρτιο καταλαβε οτι παμε για χρεωκοπια ακριβως γιατι για ολους τους νοημονες ειναι αδυνατον να εξηγηθουν αλλιως οσα εκανε στην αρχη.Εγω ομως θυμαμαι οτι αμεσως μετα τις εκλογες ηλθε στην Ελλαδα ο Σορος και συναντηθηκε μαζι του και με τους καναλαρχες επανειλημμενα.Ακομη και αν αυτος δεν ηξερε ο Σορος ηξερε.Τωρα αν του πουλησαν παραμυθι "ο Ομπαμα ειναι μαζι σου και παμε να εκβιασουμε τη Μερκελ να αναλαβει τα χρεη" δεν ξερω.

    • undercover gpr avatar
     undercover gpr @ archaeopteryx 26/11/2010 12:36:25

     Το πιστεύεις ότι η Ουάσινγκτον δεν εμπλέκεται σε όλο αυτό το παγκόσμιο αλαλούμ?

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ undercover gpr 26/11/2010 12:40:28

      Φυσικα και μπλεκεται.Ειναι δυνατον να μη μπλεκεται αφου αυτος που το ξεκινησε ειναι Αμερικανος;
      Tωρα οτι τον ψηφισαν αντιαμερικανοι ειναι αλλο ζητημα ψυχολογικης φυσεως.

     • undercover gpr avatar
      undercover gpr @ undercover gpr 26/11/2010 12:55:16

      Τη δική σου την άποψη την ξέρω ψυχραιμία και συμφωνώ σε αρκετά , προς τον αρχαίο πήγαινε τούτη η προβοκατόρικη ερώτηση. :lol:

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ undercover gpr 26/11/2010 13:02:49

      Μα φυσικά και εμπλέκεται, αλλά συμφωνώ 100% με τον ψυχραιμία ότι το σημερινό Εκτελεστικό της (ο Μπάμας) και πολύ από το Νομοθετικό (η Πελοζοπαρέα) είναι χρηματοδοτημένοι (επίσημα) και μεθοδευμένοι από ΑΝΤΙ-αμερικάνους. Ανήρτησα και κάτι χαριτωμένα για την Ζήμενς και τον Κλίντον (και τον πονηρό Ρούμπιν). Μπορεί να μην σας αρεσει η Πάλιν, αλλά οι Δημοκρατικοί, σαν τους πασόκους, "δεν ξέρω ποιάς χώρας είναι κυβέρνηση"

     • undercover gpr avatar
      undercover gpr @ undercover gpr 26/11/2010 13:56:57

      Δηλαδής αρχαίε μου τα Ρεπουμπλικανά τα βάζουν από την τσέπη τους να φανταστώ τα τσάγια?

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ undercover gpr 26/11/2010 14:28:59

      όχι αγάπη μου, τα πιάνουνε και νόμιμα. Nόμιμα βοηθούσε η Ενρον τους δημοκρατικούς (τα δολλάρια είναι καταγεγραμμένα) (δες το λινκ μου στην Washnigton Post). Απλά, κάπως η Ζήμενς ευδοκιμεί περισσότερο επί Δημοκρατικών από ότι η General Electric.

      Θα ήθελα να τα χώνω και εγώ στους δικούς μας να εξυπηρετουν Ελληνικά συμφέροντα αντί Γερμανικά, τόσο απλά. Θα γραφτεί κάποια μέρα ότι από το 1990 και μετά τα Σοσιαληστικά κόμματα του Δυτικού κόσμου (και των ΗΠΑ) δούλευαν εν γνωσει ή εν αγνοία τους για Γερμανούς.

      Θυμάσαι τον Israel Lazarevich Gelfand, γνωστό και ως Alexander Parvus;

     • undercover gpr avatar
      undercover gpr @ undercover gpr 26/11/2010 15:21:08

      Αδικήθηκε η αμερικανική οικονομία, γι'αυτό μάλλον μας πάσσαρε τη χασούρα των τοξικών.Εκδίκηση ήταν.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ undercover gpr 26/11/2010 16:17:58

      συγγνώμη, gpr, αλλά άσχετο

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ψυχραιμια 26/11/2010 12:29:12

    και δεν το ρωτάω προβοκατόρικα, αλλά ψάχνω να βρω τι έχει κάνει που να μην είναι 100% "ευρωπαϊκό" πρόσταγμα"

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 26/11/2010 12:37:59

     εδω πηρε δωρο 4 αλογα με πρσινο σανω !
     εδω πεταξε το Ευροομολογο !!
     ακολουθει τη ροτα που του εχουν επιβαλει. οσο δεν τον φουνταρουμε εσωτερικα και δεν κινηται τπτ στους δρομους.. κανει τη δουλεια τους. Οι τοκοι πολλαπλασιαζονται κ εμεις θεατες !!
     Ο Φωτοπουλος θα τους θαψει ! να μου το θυμηθειτε. Θα κατεβασει διαποπτες.
     4.5εκ ανεργοι στην Ισπανια ! τι θα κανουν?
     100Δις δανειο το Βελγιο! αλλα τοσα η Ολλανδια με τα γελαδια και μια υπερακτια Shell.

     Ωκεανος οι τοκοι!

     ΠΠ

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ archaeopteryx 26/11/2010 12:38:00

     Μα η ανακοινωση φουσκωμενου ελλειμματος αμεσως και οι αρχικες αυξησεις ηταν τορπιλλη στο συστημα.
     Φυσικα ολα αυτα που κανει μπορει να τα παρουσιαζει για "ευρωπαικα" με την εννοια οτι πιεζει για τη δημιουργια ευρωπαικης κυβερνησης που θα αναλαβει τα παντα.
     Οταν ομως τα μεγαλυτερα κρατη της Ευρωπης δεν ειναι ετοιμα για κατι παρομοιο ερχεται το αντιθετο αποτελεσμα.Αυτο στην πολιτικη λεγεται και προβοκατσια,οταν απαιτεις κατι ανεφικτο και υποχρεωνεις τον αλλο παικτη να σκληραινει τη θεση του.

 13. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 26/11/2010 12:34:53

  @ Επώνυμος....1) γράφεις "Να ξαναφτιάξουμε τη χώρα μας".
  Έχεις δίκιο, αυτό είναι το ζητούμενο, ο μεγάλος στόχος που πρέπει να θέσουμε.
  Βέβαια, διαφωνούμε σχετικά με το Μνημόνιο(εσύ το θεωρείς καταστροφικό, εγώ θεωρώ ότι δεν είχαμε άλλη λύση τον Μάιο του 2010).
  Σεβαστές και οι 2 απόψεις.
  Ας μην μείνουμε σε αυτή όμως την διαφωνία.
  Ας συμφωνήσουμε σε ελάχιστες προυποθέσεις για να βγούμε από την κρίση.

  Προσωπικά πιστεύω ότι στο οικονομικό επίπεδο πρέπει να δοθεί ΑΜΕΣΑ έμφαση:

  - στην πάταξη της φοροδιαφυγής(εντατικοί έλεγχοι στα υψηλά εισοδήματα, συνεχείς και ενδελεχείς διασταυρώσεις εισοδημάτων με ακίνητη περιουσία και καταθέσεις, ενατικοί έλεγχοι σε κατηγορίες επαγγελματιών που διαχρονικά δηλώνουν προκλητικά ελάχιστα εισοδήματα, κατασχέσεις εισοδημάτων που δεν δηλώνονται στην εφορία κτλ).

  - στην συνετή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (και γράφω "συνετή" για να μην καταλήξουμε σε πώληση δασών ή δασικών εκτάσεων ή αρχαιολογικών εκτάσεων για να γίνουν οικοδομήσιμα οικόπεδα-φιλέτα ή ξενοδοχεία, σε πώληση ακτών και αιγιαλών για να γίνουν ιδιωτικές παραλίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις κτλ).

  - στην ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ του ευρύτερου δημόσιου τομέα(και με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα μειώσουμε δραστικά τις κρατικές δαπάνες, αλλά θα δώσουμε και ένα αποφασιστικό χτύπημα στις πελατειακές σχέσεις και τα ρουσφέτια, που κυριαρχούσαν δυστυχώς στο δημόσιο επί δεκαετίες.
  Όλοι να προσλαμβάνονται μέσα από διαφανείς διαδικασίες του ΑΣΕΠ, να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.
  Το κράτος είναι κατά την γνώμη μου για να εποπτεύει την αγορά, την οικονομία, για να θέτει κανόνες.)

  - στην ανάπτυξη, που έχει ήδη καθυστερήσει αδικαιολόγητα εδώ και 1 χρόνο, και η οποία θα τονώσει την οικονομία και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην έξοδο από την κρίση.
  Μεγάλη μείωση φορολογικών συντελεστών σε επιχειρήσεις, φορολογικά κίνητρα ανά επιχείρηση για αύξηση θέσεων εργασίας, αναπτυξιακοί νόμοι με ισχυρότατα φορολογικά κίνητρα -κυρίως για την πολύπαθη περιφέρεια -, τόνωση και ενθάρρυνση επιχειρηματικότητας (π.χ 5ετή απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για νέους επιχειρηματίες και νέες επιχειρήσεις).

  - στην πλήρη μηχανοργάνωση όλου του δημόσιου τομέα καθώς και την εφαρμογή ολοκληρωμένων διπλογραφικών λογιστικών σχεδίων και λογιστικών προγραμμάτων στα νοσοκομεία, στους ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κτλ τα οποία θα είναι συνεδεδεμένα (on line) με Γ.Γ.Π.Σ και αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής έλεγχος στα έξοδα και τις προμήθειες του δημοσίου.

  - στον συνεχή-αδιάλειπτο έλεγχο των ΔΕΚΟ,ΝΠΔΔ,ΟΤΑ κτλ από αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για να μειωθούν οι σπατάλες και η κακοδιαχείριση.
  Ο προληπτικός ή κατασταλτικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δυστυχώς δεν αρκεί.

  - στην επίσπευση και επιτάχυνση όλων των φορολογικών δικών που εκκρεμούν.

  - στην χρησιμοποίηση εκ μέρους του δημοσίου όλων των νόμιμων μέσων που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν έχουν μπει σε ρύθμιση, έτσι ώστε να ΜΗΝ παραγραφούν αυτές οι οφειλές.

  Δεν με νοιάζει ποια κυβέρνηση θα τα πάρει όλα αυτά τα μέτρα.
  Αν δεν τα πάρει αυτή η κυβέρνηση, ΚΑΚΙΣΤΑ θα πράξει.
  Με νοιάζει μόνο επιτέλους να πάρουμε σοβαρά και αποφασιστικά μέτρα
  για την έξοδο από την κρίση.
  Και το τελευταίο νομίζω νοιάζει πραγματικά και τους πολίτες.
  Τίποτα άλλο.

  2) με τον καιρό θα δεις ότι κάνεις σοβαρό λάθος που πιστεύεις ότι η κυρία Μέρκελ θέλει να τελειώνει με το ευρώ.
  Αντίθετα η Γερμανία θέλει μακροπρόθεσμα ένα ισχυρό ευρώ.
  Απλώς η κυρία Μέρκελ έχοντας αρχική λάθος θεώρηση των πραγμάτων (και πιεζόμενη από τους εταίρους της στην κυβέρνηση) πίστεψε ότι είναι προς όφελος της Γερμανίας να στριμώξει τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.
  Με την ιρλανδική κρίση κατάλαβε όμως ότι έκανε λάθος.
  Και άλλαξε τελείως γραμμή, πολιτική.
  Διότι συνειδητοποίησε, έστω και καθυστερημένα, ότι η διαρκής κρίση στην ευρωζώνη θα αυξήσει τις κινδύνους για την τελευταία και θα απειλήσει ευθέως και καίρια την Γερμανία και τα στρατηγικά της συμφέροντα.

  Σε 1 χρόνο να ξαναμιλήσουμε για το θέμα αυτό, για να δούμε ποιος από τους δυό μας έχει δίκιο.

 14. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/11/2010 12:45:10

  ο Χρυσος γιατι ανεβαινει?? απροστατευτος!!
  Πολεμος νομισματων και ποιο θα ειναι το αποθεματικο νομισμα? Το τυπωνουν σε μεγαλα τιραζ!!
  Ο Τοκος δεν τυπωνεται αδερφια !!!! βαρεθηκα. Εμεις μονο το εχουμε πιασει το θεμα?

  ΠΠ

  • sawas avatar
   sawas @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/11/2010 12:58:44

   Υποθεση εργασιας
   Αν δεις την προτροπη του Robert Zoellick (World Bank ) και την ποσοτητα που κατεχουν οι διαφορετικες χωρες (κυριως η ΗΠΑ) μπορεις να υποθεσεις τον ρολο του χρυσου στην ανακαμψη της οικονομιας των ΗΠΑ.......

   h**p://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/investing/gold/8117300/Bring-back-the-gold-standard-says-World-Bank-chief.html

   h**p://www.gold.org/assets/file/value/stats/statistics/archive/pdf/World_Official_Gold_Holdings_September_2010.pdf

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ sawas 26/11/2010 13:15:25

    ελα ρε... εχουμε 111.7 τονους χρυσο??
    Ο Καισαρης μεσα η εξω??

    ΠΠ

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/11/2010 19:41:57

     Κάποτε, είχαμε και 500+ τν.Αλλά κάτι δάνεια τού Σιδερένιου για να τυπώσει πετσετάκια,και κάτι "αντισταθμιστικές" πωλήσεις (για να μπούμε στό € ) τού Σπυριάρη, γίναμε μικρότεροι και από τό Tiffany;s ΠΠ.

 15. Noynoy avatar
  Noynoy 26/11/2010 12:50:46

  Ποιά Μέρκελ ωρέ; Μέρκελ είναι το επίθετο του πρώην συζύγου της.
  Kasner λέγεται όπως και ο μπαμπάκας της ο οποίος ενω δεν ήταν ούτε Γερμανός, ούτε Χριστιανός, είχε το "ρόλο" του Λουθηριανού ιερέα προκειμένου να μετακινείται άνετα απο την Ανατολική προς τη Δυτική Γερμανία και όχι μόνο...
  Για τους τραπεζίτες δουλεύει...

  • O Mimikos o Giatros avatar
   O Mimikos o Giatros @ Noynoy 26/11/2010 14:25:17

   Ειναι Εβραις..........! Θεε μου.

 16. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/11/2010 13:43:00

  Με "τοσο" τη βρισκει?? αχχαχα απο ζηλεια τα εχει βαλει μαζι μας !!

  ΠΠ

 17. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 26/11/2010 13:45:07

  Τι φόβος είναι αυτός που τους έχει πιάσει όλους μην τυχόν χάσουν το ευρώ;

  Πολύ καλό το άρθρο Έπώνυμε γιατί ο φόβος είναι το point, ο φόβος που έχουν ενσπείρει με το "τι θα πάθουμε αν φύγουμε από το ευρώ", λες και το δικό μας νόμισμα δεν υπήρξε ποτέ, λες και 180 χρόνια δεν πορευτήκαμε με αυτό.
  Τι στο καλό, τέτοια λοβοτομή; Η δραχμή ήταν ΧΤΕΣ, ΧΤΕΣ!!! σε ιστορικό και οικονομικό χρόνο.
  Το ανελαστικό αυτό σύστημα δεν είναι για μας, θέλουμε και άλλες αποδείξεις έχοντας "τερματίσει" στην κυριολεξία μετά από μόλις 8 χρόνια ΟΝΕ;

  Ας παραδειγματιστούμε από την Ελβετία, που μετά από προταση των ελβετικών συνδικάτων, σκέπτεται να ορίσει και δεύτερη, υποτιμημένη σχέση φράγκου-ευρώ, για τα εξαγόμενα προϊόντα της, που είναι οι περισσότερες προς την ΕΕ, διατηρώντας κανονικά την τρέχουσα ισοτιμία, όπως αυτή διαμορφώνεται καθημερινά στις αγορές.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ αλλενάκι 26/11/2010 13:58:33

   Τς τς τς... αχ, βρε Αλλενάκι...

   Τι είναι αυτά που λες και πας να θίξεις τα όσια και τα ιερά των ευρωλιγούρηδων, που κατά το δοκούν εμφανίζουν την Ελβετία πότε ως "μαφιοπλυντήριο" και πότε ως "μοντέλο οργανωμένης χώρας"...

 18. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 26/11/2010 13:58:12

  Γιατι ολους τους Υπ Οικ. τους αποκαλουμε Τσαρους της Οικονομιας??
  μα Τσαρος ??

  ΠΠ

 19. Tertios avatar
  Tertios 26/11/2010 14:12:32

  Η απληστία της γερμανικής οικονομίας σε συνδυασμό με την πρόσδεση της (γερμανοκρατούμενης) Ευρώπης στο άρμα των (εξαθλιωμένων ηθικά, πολιτικά και κοινωνικά) ΗΠΑ έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του Ευρω ως ενιαίου συναλακτικού συστήματος.

  Αυτό, με το γεγονός ότι η Ελλάδα

  α) δεν μπορεί να εκδόσει ευρω-χαρτονομίσματα και β) η ευρωπαϊκή Τραπεζα δεν μας προμηθευει πλέον ευρω-χαρτονομίσματα ενώ γ) τα κυκλοφορούντα στην ελληνική εσωτερική αγορά σιγά-σιγά συγκεντρώνονται απο τις τραπεζες και επιστρέφονται στην Ευρώπη

  δημιουργεί το συμπέρασμα ότι

  α) αποχωρούμε απο την ευρωζώνη
  β) εκδίδουμε εκ νέου δραχμές ( με τη δυνατότητα υποτίμησης έναντι ευρω κλπ)

  ο δε καθορισμός ισοτιμίας 1 € με Δραχμές υπολογίζεται περίπου (σήμερα) στο 1€= 485,22 Δρχ.

  Τα ανωτέρω προκύπτουν απο εκτιμήσεις ( μάλλον οριστικές αποφάσεις) ανώτατων διοικητικων στελεχών των 8 μεγαλύτερων ευρωκεντρικών τραπεζικών και οικονομικών οργανισμών.

  • akis avatar
   akis @ Tertios 26/11/2010 19:27:55

   ναι, καλα...

 20. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 26/11/2010 15:09:06

  Το πρόβλημα μας, αν αφαιρέσουμε την προπαγάνδα. δεν είναι οι ευρωπαίοι ούτε οι ρώσοι, αλλά οι αγγλοαμερικάνοι. Αυτοί μας κατέλαβαν και μέσω της εσπευσμένης χρεωκόπησής μας έφεραν το ΔΝΤ στην Ευρώπη για να πλήξουν το ευρώ να καταρρεύσει μαζύ με το δολάριο. Ολα τα μεγάλα μμε παραπληροφορούν και αποκρύπτουν επ' αυτού.

 21. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 26/11/2010 15:42:48

  @ Tertios.....θεωρώ ότι ίσως είναι λίγο αυθαίρετος ο προσδιορισμός ισοτιμίας (1 ευρώ = 485,22 δραχμές) αν δεν αναγράψεις τα στοιχεία της ιστοσελίδας που βρήκες την συγκεκριμένη πληροφορία(σχετικά με τις μάλλον οριστικές αποφάσεις ανώτατων διοικητικων στελεχών των 8 μεγαλύτερων ευρωκεντρικών τραπεζικών και οικονομικών οργανισμών, όπως αναφέρεις).

  Αλλά έστω ότι αυτή η ισοτιμία είναι η σωστή.
  Ας εξετάσουμε αυτή την υποθετική περίπτωση.
  (ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟ ΑΚΟΛΟΥΘΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ).

  Η έξοδος από το ευρώ, η επαναφορά της δραχμής και ο καθορισμός ισοτιμίας ως 1 ευρώ = 485,22 δραχμές όπως αναφέρει ο Tertios, σημαίνει 43,40% υποτίμηση της δραχμής έναντι του ευρώ.
  Οπότε (για να καταλάβουν όλοι εδώ μέσα) ένα κουτί μπύρα από την Ε.Ε που κάνει σήμερα σε super market 0,50 EUR(170,38 δραχμές) θα κάνει τότε τουλάχιστον 242,61 δραχμές(αν υπολογίσουμε ακριβώς μόνο την υποτίμηση και καμιά επιπλέον "κρυφή" αύξηση που θα βάλει ενδεχομένως το super market).
  Άλλο παράδειγμα :
  Ένα γαλλικό αυτοκίνητο που κάνει τώρα 9300,00 EUR(3.168.975 δραχμές) θα κάνει τότε 4.512.546 δραχμές.

  Και εδώ πρέπει να καταλάβουμε 2 πράγματα :

  α) Αν γυρίσουμε στην δραχμή και το κράτος τυπώνει συνέχεια δραχμές, θα αυξάνονται ανάλογα και οι πληθωριστικές πιέσεις.
  Γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εξασθένιση της δραχμής, αφού οι επενδυτές θα στραφούν σε αξίες των διεθνών αγορών που θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από την δραχμή.

  β) η δραχμή ως αδύναμο νόμισμα σε ένα διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον θα δέχεται καθημερινά ασφυκτικές πιέσεις από ισχυρά νομίσματα όπως το ευρώ και θα διολισθαίνει καθημερινά(αργή υποτίμηση σε μια χρονική περίοδο και όχι σε 1 μέρα π.χ συνολικά σε 1 έτος).
  Θα ακολουθήσει δηλαδή μια αργή πορεία διολίσθησης απέναντι σε ισχυρά νομίσματα.
  Τρανταχτό παράδειγμα η στερλίνα, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει σημαντική αξία έναντι του ευρώ.
  (δεν νομίζω να θεωρείτε τώρα ότι η "νέα" δραχμή θα είναι πιο ισχυρό νόμισμα από την στερλίνα).

  Αυτή η συνεχής διολίσθηση της "νέας" δραχμής θα αυξάνει ανάλογα και τις τιμές των προιόντων από την Ε.Ε και θα μας κάνει κάθε μέρα φτωχότερους.
  Τα πράγματα τότε δεν θα έχουν καμιά σχέση με την σημερινή κατάσταση.
  Θα είναι πολύ χειρότερα.

  Τέλος, να επισημάνω ένα πολύ σημαντικό δεδομένο(που οι περισσότεροι αγνοούν).
  Να επισημάνω δηλαδή το γεγονός ότι μέχρι τις 31/03/2010 το χρέος μας ήταν κατά 99,6 % σε ευρώ, δηλαδή τα 309,142 δις ευρώ από τα 310,384 δις ευρώ του δημοσίου χρέους μας (31/03/2010) ήταν σε ευρώ.
  (ως και οι δόσεις του δανείου των 110 δις ευρώ είναι και αυτές σε ευρώ).

  http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/91/9e/21/919e215112a844ff2cfa1390e0328ccce0d6be9f/application/pdf/ddx572010_05_18.pdf

  Τα όποια δάνεια λοιπόν που έχουν συναφθεί με νόμισμα το ευρώ, ασφαλώς και ΔΕΝ θα μετατραπούν σε δάνεια με νόμισμα την δραχμή (ΑΝ ποτέ γυρίσουμε στην δραχμή).
  Κάτι τέτοιο όμως θα σημαίνει ότι θα συνεχίσει να χρωστάει το ελληνικό κράτος σε ευρώ και με κάθε υποτίμηση ή διολίσθηση της δραχμής (λόγω των ισχυρών & ασφυκτικών πιέσεων από τα ισχυρότερα νομίσματα), θα αυξάνεται ανάλογα και το δημόσιο χρέος που είναι όλο σχεδόν σε ευρώ.

  (Άσε που αν γίνει τελικά - απίθανη περίπτωση - μετατροπή του δημόσιου χρέους από ευρώ σε δραχμές, βάση της προαναφερόμενης υποθετικής ισοτιμίας 1 EUR = 485,22 δραχμές, το δημόσιο χρέος θα ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΙ ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΠΙΟ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ, και θα γονατίσει πλήρως την χώρα μας, οπότε και θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε ΠΤΩΧΕΥΣΗ).

  Αλλά όλα αυτά μερικοί δεν τα σκέφτονται καθόλου είτε επειδή αγνοούν όλες τις παραμέτρους του ζητήματος είτε επειδή εντέχνως προσπαθούν να τις αποσιωπήσουν.

  Όποιος θέλει, ας μου απαντήσει με συγκεκριμένα επιχειρήματα.

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ μια αλεπού στο παζάρι 26/11/2010 19:51:55

   Ρε Δαιμονάκι δεν αφήνεις πάλι τις ίδιες μ@@@@ίες;;;;
   Εχει σκυλιά στό παζάρι,κυρά πονήρω....Μακρή

 22. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/11/2010 15:52:26

  Η φαντασία στην εξουσία. Συμβατικές λύσεις δεν βγάζουν πουθενά.

  1. Πέταγμα των Αμερικανών έξω απ’ την Ευρώπη.
  Απαγορεύεται η δραστηριοποίηση των αμερικανικών τραπεζών και των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης στην Ευρώπη.
  Θα στείλουν τα αεροπλανοφόρα;

  2. Ευρωπαϊκό Διαδίκτυο.

  3. Βομβαρδισμός του Σίτυ και αποκλεισμός της Βρετανίας από χρηματοπιστωτικές συναλλαγές εκτός αυτών που θα ισχύουν με όρους τεθέντες από την ΕΕ .

  4. Κούρεμα του χρέους των ομολόγων, διαγραφή της σπέκουλας σε εθνικά χρέη.

  5. Έκδοση ελεγχόμενης ποσότητας χρήματος που θα πληθωρίσει το € μέχρι 10%.

  6. Μία ή δύο μεγάλες, ελεγχόμενες από το κράτος τράπεζες σε κάθε χώρα με αναπτυξιακό ρόλο, μικρότερες ιδιωτικές εξειδικευμένες.

  7. Επιτόκια δανεισμού κρατών με διακύμανση 0-2,5%, καθοριζόμενα για κάθε χώρα από την ΕΚΤ βάσει "βαθμολογίας" από ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οίκο.

  8. Ενιαία Ευρασιατική ζώνη συναλλαγών. Η Ρωσσία δεσμεύεται για παροχή ενέργειας. Απαγορεύεται η εξαγορά αλλοδαπών εθνικών μονοπωλίων σε ποσοστό πάνω από 15%.

  9. Δασμοί στα κινέζικα.

  10. Πολιτικές επαναφοράς του "ενάρετου κύκλου της Οικονομίας".

  Χαχαχα.
  Όνειρα ε;
  Φαίνονται απραγματοποίητα μόνο λόγω της ελλιπούς ποιότητας της πολιτικής ηγεσίας.

  ΥΓ Ποιος θα τα επιβάλλει όλα αυτά; Ο …Μπερλουσκόνι.
  Ποιος θα βομβαρδίσει το Σίτυ; Ελληνικά και ρωσσικά μαχητικά.
  Ποιος θα είναι πρόεδρος της ΕΚΤ; Ο ... Παπαδήμος, με υποδιοικητή τον Weber και αναπληρωματικό τον Strauss-Kahn

 23. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 26/11/2010 16:07:29

  Προφήτα τρελάθηκες ? Η πολιτική δεν αποδομείται με επιστημονική φαντασία. Διαπιστώσεις κάνουμε, αυτές χρειάζονται λόγω παραπληροφόρησης που επισείει τη Μέρκελ και τον Πούτιν ως σκιάχτρα. Φοβάσαι την αλήθεια, γιατί ?

 24. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/11/2010 16:11:26

  Στα σοβαρά.
  Η Μέρκελ θέλει το €.

  Η Γερμανία και επένδυσε και προσδοκά πολλά από το κοινό νόμισμα.
  Γι' αυτό είναι έξαλλη με τον αμερικανικό δούρειο ίππο ΓΑΠ και τους Έλληνες που τον εξέλεξαν. Γι' αυτό τους τιμωρεί με τόση σκληρότητα στην εφαρμογή μέτρων "σωτηρίας".
  Φυσικά, στην αναμπουμπούλα, πάει ν' αρπάξει ΔΕΗ, με την RWE, και ό,τι άλλο προκύψει.

  Η δαιμονοποίηση της Μέρκελ και κατ' επέκταση της Γερμανίας εξυπηρετεί αντικειμενικά
  - τα γεωστρατηγικά και οικονομικά σχέδια των ΗΠΑ (κατάρρευση €, το $ μόνο συναλλαγματικό διαθέσιμο, εξαγορά τους κόσμου με φρεσκοτυπωμένο χαρτί, γι' αυτό έριξαν τον ΝτεΓκωλ που τα είπε με τον "Μάη" του ΚονΜπεντι)
  - πολιτικά τον ΓΑΠ , αφού φορτώνει τα προδοτικά λάθιη του στους "κακούς" Γερμανούς.

  Τόχω ξαναγράψει : οι Αμερικανοί κατάκτησαν τον κόσμο επειδή είχαν το Χόλυγουντ και με τα σενάρια του παρουσίαζαν τα πράγματα όπως ήθελαν και διαμόρφωναν συνειδήσεις.

  • http://neotera.wordpress.com avatar
   http://neotera.wordpress.com @ Προφήτης 26/11/2010 16:41:25

   Ηρθε η ψυχή μου στη θέση της ! ))

  • παγωτατζής avatar
   παγωτατζής @ Προφήτης 26/11/2010 20:01:04

   Εγώ προτιμώ τό σενάριό σου Προφήτη...
   Τά περισσότερα από αυτά γίνονται...
   Αν σούλεγε κάποιος τό 1980 ότι εσύ και ή Γερμανία θα είχατε ίδιο νόμισμα ......
   Τα πάντα ρεί.....

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ παγωτατζής 26/11/2010 20:08:11

    Αν του έλεγες το 1980 ότι η Αμερική θα "κέρδιζε" τον Ψυχρό Πόλεμο 10 χρόνια αργότερα και θα γινόμαστε Γερμανικός από Αμερικανικός δορυφόρος, ήθελα να ξέρω τι θα έλεγε... Θυμίζω ότι το 1980 οι Ιρανοί είχαν τους ομήρους, υπήρχε ύφεση και παλαβά επιτόκια, και βγήκε ο Ρήγκαν και καπάκι ο Αντρέας.

    • παγωτατζής avatar
     παγωτατζής @ archaeopteryx 26/11/2010 20:29:02

     Eίσαι μέσα! Ο παλιός είναι αλλιώς !
     Θυμάται,συγκρίνει,παρατηρεί και ξέρει -λόγω του ότι τα έχει βιώσει προσωπικά- ότι πολλά από αυτά πού μάθαινε στά σχολεία, ανατρεπονται , μεταλάσσονται,μετασχηματίζονται και επαναδιοργανώνονται διαρκώς.
     Ενα παραμένει αναλλοίωτο στό πέρασμα τού χρόνου.
     Τό κυνήγι τού χρήματος από όλους (έστω τούς πλείστους!).
     Ειναι ό μιτος της Αριάδνης, ή λυδία λιθος.....τής ανθρώπινης εξελικτικής πορείας.

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ παγωτατζής 26/11/2010 21:14:50

      Αρχαίε, "το καθεστώς παρουσιάζει στοιχεία εξαιρετικής σταθερότητος και δεν θα πρέπει να αναμένονται αξιοσημείωτες εξελίξεις τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία".
      Αναφορά του Σταθμάρχη της ΣΙΑ στη Μόσχα, Ιούλιος 1989.

      Ο Ανδρέας, έχοντας έρθει με προίκα 100 εκατ $ από τον Ροκφέλλερ, ήταν αναμενόμενος. Κατά το γνωστό ανέκδοτο "κω..λοι βρίσκονται, λεφτά να υπάρχουν".

 25. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 26/11/2010 16:12:48

  @ Tertios.....θεωρώ ότι ίσως είναι λίγο αυθαίρετος ο προσδιορισμός ισοτιμίας
  (1 ευρώ = 485,22 δραχμές) αν δεν αναγράψεις τα στοιχεία της ιστοσελίδας που βρήκες την συγκεκριμένη πληροφορία( σχετικά με τις μάλλον οριστικές αποφάσεις ανώτατων διοικητικών στελεχών των 8 μεγαλύτερων ευρωκεντρικών τραπεζικών και οικονομικών οργανισμών).

  Αλλά ας εξετάσουμε αυτήν την (υποθετική) περίπτωση.
  Έστω λοιπόν ότι αυτή η ισοτιμία που αναφέρεις είναι η σωστή((1 ευρώ = 485,22 δραχμές)
  Αυτό σημαίνει 43,40% υποτίμηση της δραχμής έναντι του ευρώ.

  Οπότε (για να καταλάβουν όλοι εδώ μέσα) ένα κουτί μπύρα από την Ε.Ε που κάνει τώρα σε super market 0,50 EUR(170,38 δραχμές) θα κάνει τότε τουλάχιστον 242,61 δραχμές(αν υπολογίσουμε μόνο την υποτίμηση και καμιά επιπλέον αύξηση που θα βάλει ενδεχομένως το super market).

  Άλλο παράδειγμα :

  Ένα γαλλικό αυτοκίνητο που κάνει τώρα 9300,00 EUR(3.168.975 δραχμές) θα κάνει τώρα 4.512.546 δραχμές.

  Και εδώ πρέπει να καταλάβουμε 2 πράγματα :

  α) Αν γυρίσουμε στην δραχμή και το κράτος τυπώνει συνέχεια δραχμές, θα αυξάνονται ανάλογα και οι πληθωριστικές πιέσεις.
  Γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη εξασθένιση της δραχμής, αφού οι επενδυτές θα στραφούν σε αξίες των διεθνών αγορών που θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από την δραχμή.

  β) η δραχμή ως αδύναμο νόμισμα σε ένα διεθνοποιημένο οικονομικό περιβάλλον θα δέχεται καθημερινά ασφυκτικές πιέσεις από ισχυρά νομίσματα όπως το ευρώ και θα διολισθαίνει καθημερινά(αργή δηλαδή υποτίμηση σε μια χρονική περίοδο π.χ συνολικά σε 1 έτος).

  Θα ακολουθήσει δηλαδή μια αργή πορεία διολίσθησης σε βάθος χρόνου απέναντι σε ισχυρά νομίσματα.
  Τρανταχτό παράδειγμα η στερλίνα, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει σημαντική αξία έναντι του ευρώ.

  Αυτή η διολίσθηση μάλιστα θα αυξάνει συνέχεια τις τιμές των προιόντων από την Ε.Ε και θα μας κάνει κάθε μέρα φτωχότερους.
  Τα πράγματα τότε δεν θα έχουν καμιά σχέση με την σημερινή κατάσταση.
  Θα είναι πολύ χειρότερα.

  Τέλος να επισημάνω ένα πολύ σημαντικό δεδομένο.
  Να επισημάνω δηλαδή το γεγονός ότι μέχρι τις 31/03/2010 το χρέος μας ήταν κατά 99,6 % σε ευρώ, δηλαδή τα 309,142 δις ευρώ από τα 310,384 δις ευρώ του δημοσίου χρέους μας (31/03/2010) ήταν σε ευρώ.
  (ως και οι δόσεις του δανείου των 110 δις ευρώ είναι και αυτές σε ευρώ).

  http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/91/9e/21/919e215112a844ff2cfa1390e0328ccce0d6be9f/application/pdf/ddx572010_05_18.pdf

  Τα όποια δάνεια λοιπόν που έχουν συναφθεί με νόμισμα το ευρώ, ασφαλώς και ΔΕΝ θα μετατραπούν σε δάνεια με νόμισμα την δραχμή (ΑΝ ποτέ γυρίσουμε στην δραχμή).
  Κάτι τέτοιο όμως θα σημαίνει ότι θα συνεχίσει να χρωστάει το ελληνικό κράτος σε ευρώ και με κάθε υποτίμηση ή διολίσθηση της δραχμής (λόγω των ισχυρών & ασφυκτικών πιέσεων από τα ισχυρότερα νομίσματα), θα αυξάνεται ανάλογα και το δημόσιο χρέος που είναι όλο σχεδόν σε ευρώ.

  (Άσε που αν γίνει τελικά – τελείως απίθανη περίπτωση - μετατροπή του δημόσιου χρέους από ευρώ σε δραχμές, βάση της προαναφερόμενης υποθετικής ισοτιμίας 1 EUR = 485,22 δραχμές, το δημόσιο χρέος θα ΕΚΤΟΞΕΥΤΕΙ ΣΕ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΠΙΟ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ, και θα γονατίσει πλήρως την χώρα μας, οπότε και θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε ΠΤΩΧΕΥΣΗ).

  Αλλά όλα αυτά μερικοί δεν σκέφτονται όλες τις παραμέτρους του ζητήματος είτε επειδή τις αγνοούν είτε επειδή προσπαθούν εντέχνως να τις αποσιωπήσουν.

 26. Kostas D avatar
  Kostas D 26/11/2010 16:23:59

  Ετσι ακριβώς!!!!!!

 27. ataktos avatar
  ataktos 26/11/2010 18:45:52

  προσωπικά προτείνω τους Σημίτη και Καραμανλή για Νόμπελ Χημείας .. πήραν ένα ευρώ στα χέρια.... και το έκαναν.... σκατά!!!!

 28. Tertios avatar
  Tertios 26/11/2010 19:28:30

  @μια αλεπού στο παζάρι

  Διάβασα τον σχολιασμό σου με ενδιαφέρον. Είναι σωστός. Και το τραγικό αποτέλεσμά του επίσης!

  Σημειώνω ότι, λόγω θέσεως, δεν μπορώ να σου δώσω πηγές, διότι δεν τις διάβασα πουθενά, απλά συνέβη να ήμουν παρών στην συνάντηση που ανέφερα...αν αυτό προς το παρόν σου αρκεί.

  Και φυσικά, δεν είμαι υποστηρικτης του σεναρίου επιστροφής στη δραχμή. Αλλά βέβαια γνωρίζεις, ότι και η αρχική ισοτιμία Ευρω/Δραχμής ήταν αρκετά φουσκωμένη.

  Γεγονός είναι ότι α) θα ελλείψουν τα χαρτονομίσματα και β) η πτώχευση είναι γεγονός.

  Και δίκαια παρατηρείς την αύξηση του χρέους. Η οποία όμως φέρνει και πτώση των ακινήτων. Και των ελληνικών γαιών. Και των νήσων. Οι οποίες εξαγοράζονται απο διεθνή fonds. Και επανακάμπτουμε. Αλλά με ξένους ιδιοκτήτες. Αυλαία!

  • akis avatar
   akis @ Tertios 26/11/2010 19:37:38

   χαχα ησουν εκει και δεν ξερεις...?

 29. Tertios avatar
  Tertios 26/11/2010 20:51:55

  Στον @akis

  Γιατί; Αντιλήφθηκες απο το κείμενό μου ότι είπα πως δέν ξέρω;

  Αντίθετα, είπα ό,τι -δυστυχώς-ξέρω.

 30. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 26/11/2010 21:33:09

  @ Tertios....επειδή είμαι καλόπιστος άνθρωπος, θα σε πιστέψω ότι παραβρέθηκες σε μια τέτοια συνάντηση.
  Δεν θα σου ζητήσω λεπτομέρειες.
  Απλώς μου φτάνει που κάποιος γνωρίζει καλύτερα από εμένα τις τραγικές συνέπειες εξόδου από το ευρώ και επαναφοράς της δραχμής.
  Γιατί ορισμένοι πιστεύουν ή ισχυρίζονται άκριτα ότι αυτή είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση που θα μας βγάλει από την κρίση.
  Θα το γράψω άλλη μια φορά.
  Η έξοδος από το ευρώ και η επαναφορά της δραχμής, είναι σαν να ψάχνεις απεγνωσμένα πυροσβεστήρα ή ένα κουβά νερό για να σβήσεις μια εστία φωτιάς που απειλεί άμεσα το σπίτι σου, και τελικά να ρίχνεις στην εστία αυτή έναν κουβά με βενζίνη, με αποτέλεσμα η φωτιά να θεριέψει,φουντώσει περισσότερο.
  Καλό Σαββατοκύριακο.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ μια αλεπού στο παζάρι 27/11/2010 02:32:21

   Αγαπητή Αλεπού.
   μόλις τώρα αντιλήφτηκα αυτή την ανάρτηση και τα σχόλιά της.
   -Κατ' αρχήν, για να σε θορυβήσω, απάντησέ μου:
   Α. Ξέρεις κανέναν, έστω και μισότρελλο οικονομολόγο, που να λέει οτι συμφέρει την λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία του ανεπτυγμένου κόσμου να έχει το πιό σκληρό νόμισμα του κόσμου; Αν όχι, γιατί;
   Β. Αν είχαμε δραχμή σήμερα, θα κάναμε αμέσως υποτίμηση, ή όχι; Και γιατί;
   Γ. Πες μου έναν λόγο, γιατί να ΜΗΝ μεταφέρω το εργοστάσιό μου (άν είχα) στην Βουλγαρία.
   .
   -Κατ'αρχήν, όπως ξανάγραψα, είμαι σίγουρος ότι οι μεγάλοι της Ευρωζώνης, όχι μόνο δεν θέλουν να ρίξουν το Ευρώ, αλλά, αντίθετα, να το καταστήσουν ΤΟ Παγκόσμιο συναλλακτικό και -κυρίως- αποθεματικό νόμισμα, εκτοπίζοντας το δολλάριο. Μόλις προχθές, η συμφωνία Κϊνας-Ρωσίας, έδωσε μία ακόμα ώθηση προς τα εκεί. Αν το καταφέρουν, χαρά στις χώρες του Ευρώ. Θα μπορέσουν να κόψουν τόσο "χαρτί", όσο θα "εξαφανιστεί" στα σεντούκια του κόσμου, χωρίς να υποτιμηθεί το Ευρώ. Δηλαδή, οι χώρες του Ευρώ θα τριπλασιάσουν, περίπου, τον πλούτο τους, επειδή το νόμισμά τους θα αποθηκευτεί. Αυτό συμβαίνει τώρα με το δολλάριο. Περιττό να πω ότι το δολλάριο θα καταβαραθρωθεί.
   Ο σκοπός, λοιπόν, είναι μεγαλεπήβολος και μας αφορά όλους, αλλά απαιτεί σκληρές θυσίες. Οι Γερμανοί χρειάζεται να κάνουν τις λιγότερες και όμως δεν είναι λίγες, αλλά τις κάνουν. Έχουν πχ. να δουν αύξηση εδώ και 10 χρόνια! Εμείς πρέπει, συγκριτικά, να λειώσουμε! Και κάνουμε ακριβώς το ανάποδο, όπως αντιλαμβάνεσαι, εδώ και δέκα χρόνια.
   Ως προς τους ισχυρισμούς σου:
   Τι σημαίνει "θα εκτοξευτεί το χρέος"; Το χρέος μας είναι συγκεκριμένο σε ευρώ και αν πάμε σε δραχμή και την υποτιμήσουμε, ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ κατά το ποσοστό, που εμείς την υποτιμήσαμε κόβοντας αντίστοιχο χαρτί, ενώ σε πραγματική αξία ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΕ ΕΥΡΩ.
   Αν χρειαστεί να αποπληρώσουμε θα δώσουμε περισσότερο χαρτί, όχι ιδρώτα! Αν, μάλιστα, δεν υποτιμήσουμε την δραχμή, θα παραμείνει το ίδιο και σε δραχμή. Τι σε μπερδεύει;
   Ο λόγος, που θέλουμε να υποτιμήσουμε το νόμισμα, είναι για να αλλάξουμε την ανταγωνιστικότητα υπέρ της εγχώριας παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών χωρίς να κάνουμε μειώσεις ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ μισθών, συντάξεων και αμοιβών. Με το Ευρώ, είναι μονόδρομος οι ΒΑΡΒΑΡΕΣ μειώσεις (δεν θα σταματήσουν πριν το 50%). Και όλοι οι Οικονομολόγοι συμφωνούν ότι αυτό φέρνει πολύ περισσότερη οργή από την μείωση των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ μισθών. Και συνιστούν, αντί μείωση μισθών, υποτίμηση.
   Το ότι θα ακριβήνουν τα εισαγόμενα ειναι ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ πλέον. Συγχώρα με, αλλά τις οικονομικές μας προτεραιότητες, μάλλον δεν τις έχεις καταλάβει -και όχι εσύ μόνον. Γιατί έτσι θα αρχίσουν να πωλούνται τα Ελληνικά και να ενθαρρύνεται η παραγωγή. Αυτή τη στιγμή τα Ιταλικά ραδίκια κοστίζουν φτηνότερα από τα δικά μας, το ίδιο τα Ισπανικά λεμόνια και σε δύο μήνες, οι Βέλγικες τομάτες. Για βιομηχανικά, ούτε συζήτηση. Πόσο μακρυά λες να πάμε έτσι; Το συμμάζεμα της σπατάλης της μαμάς (του Δημοσίου) είναι αναγκαίο, αλλά ακόμα πιό αναγκαίο είναι ο μπαμπάς (ο ιδιωτικός τομέας) να φέρνει πιό πολλά λεφτά στο σπίτι (Κουΐζ: Ποιός είναι καλός σύζυγος; Αυτός που βγάζει περισσότερα από όσα προλαβαίνει να σπαταλήσει η γυναίκα του!).
   Οι υποτιμήσεις της στερλίνας έγιναν για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας της. Το ίδιο και η προ 20ημέρου, του δολλαρίου. Και το Ευρώ θα ήθελε να υποτιμηθεί, αλλά θα ζημιωνόταν ο σκοπός, που είπαμε στην αρχή.
   Βεβαίως και είναι ολισθηρός ο δρόμος των υποτιμήσεων και των διολισθήσεων. Ίσως εκεί να είναι και το πιό δύσκολο, γιατί αν οι πολιτικοί μπορούν να κόψουν χρήμα, δεν χάνουν ευκαιρία να το κάνουν, για να "μπουκώσουν" έστω με χαρτί τα ανήψια τους. ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ. Αλλοιώς, σου θυμίζω ότι και στα τελευταία χρόνια της δραχμής είμασταν προσεκτικοί, και στα χρόνια του Καραμανλή και της Χούντας, και με πληθωρισμούς ασήμαντους και πάντως κάτω από τους σημερινούς! Αλλά και σε περιόδους μεγαλυτέρων πληθωρισμών κατορθώναμε, σχεδόν πάντα, να έχουμε και αύξηση του ΑΕΠ (που δεν μετριέται σε δραχμές, αλλά σε νόνισμα αναφοράς). Είναι θέμα σοβαρότητας, λοιπόν.
   Πολλά θα μπορούσα να συμπληρώσω αλλά απαντάω μόνο σε όσα έθεσες, εγώ ο κατ' εσένα "άκριτος", γιατί η κούρασή μου δεν επιτρέπει άλλα για σήμερα.
   Ένα είναι το δίδαγμα: Πολύ εύκολα βολευτήκαμε με το ευρώ και τα επακόλουθα φτηνά εισαγόμενα και τώρα εφευρίσκουμε σοφιστείες (όλοι οι Έλληνες τα ξέρουν όλα) για να μην ξεβολευτούμε. Κι ας έφτασε το νερό στα μάτια!
   ΟΥΤΕ ΜΝΗΜΗ ΟΥΤΕ ΚΡΙΣΗ! ΜΟΝΟ ΗΛΙΟ ΓΙΑ ΦΡΑΠΕΔΕΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ !

 31. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 27/11/2010 03:40:44

  @ ΠΗΛΕΑΣ…..δεν με θορύβησες καθόλου. Αντίθετα, χάρηκα που εμφανίστηκε κάποιος με επιχειρήματα για να κάνουμε διάλογο.
  Για αυτό θα σου απαντήσω σε όλα.

  Α) την λιγότερο ανταγωνιστική οικονομία του ανεπτυγμένου κόσμου(δηλαδή το κράτος μας) την δημιουργήσαμε εμείς με τα λάθη μας, τις παραλείψεις μας, τις παλινωδίες μας, την δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας, το ατέρμονο γραφειοκρατικό- υδροκέφαλο-αδηφάγο κράτος που δεν ευνοεί, ούτε ενθαρρύνει μάλιστα την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις.

  Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ότι ανήκει στην ευρωζώνη.
  Είναι ότι έχει τεράστιο δημόσιο χρέος, το οποίο όμως δεν δημιούργησε βέβαια το ευρώ.

  Β) Έχω εξηγήσει ήδη ότι τυχόν ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ και επαναφορά της δραχμής θα επιφέρει πολύ μεγάλη υποτίμηση της δραχμής.

  Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να υπάρξει ενδεχόμενη επαναφορά της δραχμής χωρίς καθόλου υποτίμηση, είναι μάλλον άσχετος με τα οικονομικά.

  Γ) Για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και κίνητρα που θα ευνοούν τις επενδύσεις και την απασχόληση, αλλά μάλλον έχει φορολογικό πλαίσιο που ευνοεί την αποεπένδυση (π.χ μεταφορά εταιρειών σε Βουλγαρία) ασφαλώς και δεν φταίει το ευρώ.
  Τρανταχτό παράδειγμα η Ιρλανδία που έχει νόμισμα το ευρώ, αλλά έχει εδώ και χρόνια χαμηλό φορολογικό συντελεστή 12,5% για τις επιχειρήσεις και έτσι έχει προσελκύσει πάνω από 500 αμερικανικές πολυεθνικές που την επέλεξαν ως έδρα για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην ευρωζώνη.
  (και μην μου πεις τώρα τίποτα για την κρίση της Ιρλανδίας, διότι για την κρίση αυτή δεν ευθύνεται καθόλου ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων).

  Δ) Το χρέος μας είναι σχεδόν όλο σε ευρώ και αν υποθετικά επαναφέρουμε την δραχμή και την υποτιμήσουμε, θα παραμείνει το χρέος ως έχει σε ευρώ, αλλά ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ(διότι πλέον θα απαιτείται μετατροπή περισσότερων δραχμών σε ευρώ για την εξόφληση του δημόσιου χρέους).
  Οπότε κάθε φορά που θα προχωράμε σε μερική εξόφλησή του (λήξη ομολόγων) θα πληρώνουμε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ για να τις μετατρέψουμε σε ευρώ στο ποσό μάλιστα της μερικής εξόφλησης.
  Π.χ ας πούμε ότι τώρα το δημόσιο χρέος μας σε ευρώ είναι 310 δις ευρώ(δηλαδή 105,632 τρις δραχμές)
  Αν υποθετικά επαναφέρουμε την δραχμή με ταυτόχρονη υποτίμηση, έτσι ώστε να καθοριστεί η ισοτιμία 1 EUR = 485,22 δραχμές, τότε το δημόσιο χρέος σε ευρώ θα παραμένει 310 δις ευρώ(που τότε όμως λόγω υποτίμησης θα αντιστοιχεί σε 150,418 τρις δραχμές).
  Οπότε όταν σήμερα λήγει ένα ομόλογο 2 δις ευρώ και πρέπει να το εξοφλήσουμε(μερική εξόφληση δημόσιου χρέους) πληρώνουμε στους δανειστές 2 δις ευρώ(που αντιστοιχούν σε 681,5 δις δραχμές) , ενώ στην υποθετική περίπτωση της επαναφοράς της δραχμής θα πρέπει να μετατρέψουμε δραχμές σε ευρώ για να εξοφλήσουμε το ίδιο δάνειο των 2 δις σε ευρώ.
  Έτσι θα χρειαστεί να μετατρέψουμε 970,44 δις δραχμές για να κάνουμε 2 δις ευρώ
  (2 Χ 485,22), τα οποία και θα πληρώσουμε στους δανειστές μας.
  Οπότε θα πληρώνουμε ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ.

  Ε) Αποκλείεται αν επαναφέρουμε τελικά την δραχμή να μην κάνουμε ταυτόχρονη ΓΕΝΝΑΙΑ υποτίμησή της.
  Όποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, είναι μάλλον άσχετος με το θέμα.

  ΣΤ) μου γράφεις : “Αυτή τη στιγμή τα Ιταλικά ραδίκια κοστίζουν φτηνότερα από τα δικά μας, το ίδιο τα Ισπανικά λεμόνια και σε δύο μήνες, οι Βέλγικες τομάτες”.
  Συμφωνώ μαζί σου ότι αυτές οι χώρεςς έχουν φθηνότερα προιόντα, αλλά αυτό συμβαίνει την στιγμή που έχουν και αυτοί ως νόμισμα το ευρώ!!!!!!!!!!!
  Και μην μου πεις τώρα ότι έχουν φθηνότερο εργατικό ή αγροτικό δυναμικό στην Ιταλία ή το Βέλγιο.
  Άρα κάτι άλλο φταίει στην συγκεκριμένη περίπτωση που μου αναφέρεις και τα ελληνικά προιόντα είναι ακριβότερα – όχι βέβαια το ευρώ.
  Μάλλον φταίει ότι η αγορά στην χώρα μας λειτουργεί ακόμα με ένα σωρό στρεβλώσεις, για τις οποίες πάλι δεν ευθύνεται το ευρώ.
  Για αυτό χρειάζονται δομικές διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

 32. μια αλεπού στο παζάρι avatar
  μια αλεπού στο παζάρι 27/11/2010 06:05:46

  @ ΠΗΛΕΑΣ….ακόμα, για να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα και να πάρει μπροστά ο ιδιωτικός τομέας, πρέπει να υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο που να μην αλλάζει συχνά, να γίνει ξανά το κράτος αξιόπιστο, να μειωθούν σημαντικά οι φορολογικοί συντελεστές, να δοθούν ισχυρά φορολογικά κίνητρα – κυρίως στην πολύπαθη περιφέρεια -, να αρθούν τα εμπόδια και προσκόμματα από την δαιδαλώδη κρατική γραφειοκρατία, να τονωθεί και να ενθαρρυνθεί η επιχειρηματικότητα (π.χ 5ετή απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για νέους επιχειρηματίες και νέες επιχειρήσεις), να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και την υψηλή τεχνολογία.

  Μόνο όταν ο ιδιωτικός τομέας γίνει πραγματικά η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας θα βγούμε από την βαθιά κρίση και την ύφεση.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ μια αλεπού στο παζάρι 27/11/2010 18:27:42

   Αγαπητή Αλεπού,
   άσχετα με τις διιστάμενες απόψεις μας, εκτιμώ ιδιαίτερα το ότι επιμένεις, και, φαίνεται, δεν μπόρεσα να σου εξηγήσω σωστά, όσα ισχυρίστηκα. Γιατί επιμένω και εγώ ότι έχω δίκαιο. Πολλά από όσα ανταλλάξαμε είναι, πρακτικά, τα ίδια, αλλά τα ερμηνεύουμε διαφορετικά.
   Ας πούμε ότι σε έφερναν από το μακρυνό σου Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα καισου ανέθεταν να σώσεις την οικονομία μας. Θα είχε σημασία το ποιός έφταιξε, που έχουμε το χάλι μας; Θα είχε σημασία το τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει στο απώτερο, ή βραχύτερο παρελθόν; Γιατί και εγώ μας βρίσκω πανάθλιους και υπόλογους για όλα. Αλλά αυτό μικρή σχέση (μόνο για αποφυγή κακοτοπιών) έχει, με την ζητούμενη λύση, που δεν μπορεί να λάβει υπόψη τα όσα θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει, αλλά τα όσα ξέρουμε ότι έχουμε και όσα ξέρουμε ότι μπορούμε (λαμβανομένων ρεαλιστικά υπ'όψιν των αδυναμιών μας).
   Α. Το Ευρώ δεν φταίει, που εμείς το ποθήσαμε. Εμείς φταίμε, που θελήσαμε να σηκώσουμε τη μπάρα του Δήμα, χωρίς να είμαστε στην κλάση του και έπεσε και μας πλάκωσε και τώρα χαροπαλεύουμε. Γιατί, σαν σκληρό νόμισμα, το Ευρώ ούτε προβλέπει, ούτε προσφέρεται για διορθωτικές της ανταγωνιστικότητάς μας κινήσεις, όπως θα το θέλαμε τώρα. Αντίθετα, όπως ήδη έγραψα, οι Βόρειοι δεν θέλουν να χαλαρώνει το Ευρώ, για οποιοδήποτε λόγο, για να μην μειωθεί το κύρος του.
   Β. Πάλι θα πω, καλοπροαίρετα, ότι δεν έχεις καταλάβει τις ΑΝΑΓΚΕΣ της οικονομίας μας. Η όποια έξοδος στην Δραχμή θα γινόταν ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΘΕΙ. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ, για να κάνει δελεαστικότερα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας.
   Ένα παράδειγμα:
   Όσο δεν ήταν οι πρώην Ανατολικές χώρες στην ΕΕ, η Ελλάδα, με τα χαμηλά της μεροκάματα και τις υποτιμησούλες/ διολισθησούλες της δραχμής εξισορροπούσε (όχι τελείως) την ανταγωνιστικότητα των άλλων. Πορευόμασταν. Ξαφνικά, η Βουλγαρία δίπλα, μου επιτρέπει να πληρώνω 400 Ε/μήνα και να φορολογούμαι με 15% το πολύ για το κονσερβοποιείο ροδάκινου που διαθέτω. Γιατί να μείνω στην Ελλάδα; Μόνο με υποτίμηση μιας υποθετικής δραχμής, ή με άγρια επιδότηση, από λεφτά που δεν έχεις, θα μπορούσες να με κρατήσεις. Τρίτη λύση; Να μειώσεις τους μισθούς του ΙΤ (Ιδιωτικού Τομέα) στο μισό. Αυτό θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη και άδικη κατανομή βαρών και δεν το θες. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις με υποτίμηση 20%, γιατί έτσι θα πέσει και η πραγματική τιμή της πρώτης ύλης και το πραγματικό κέρδος (έστω ότι συνεισφέρουν από 33%). Η υποτίμηση όμως δεν θα φέρει κοινωνική έκρηξη και, εν πολλοίς, δεν θα φέρει και κοινωνική αδικία.
   Γ. Κϊνητρα και σταθερά φορολογικά πλαίσια και άλλα εφαρμόζεις όταν έχεις λεφτά, όχι τώρα που "δεν υπάρχει σάλιο". Και αποδίδουν όταν αναγνωριστούν, δηλαδή μετά πενταετία, όχι αύριο. Και πάντα σε σχέση με την σοβαρότητα της χώρας, που δεν υπάρχει. Και μην μου πεις "Θα την κάνουμε σοβαρή" γιατί "ήμουν νιός και γέρασα" και την λύση πρέπει να την βασίζεις στα δεδομένα, όχι σε ελπίδες και επιθυμίες. ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΕΧΕΙ.
   Δ. Ούτε εδώ κατάλαβες τι συμβαίνει. Βεβαίως θα πληρώσουμε περισσότερες δραχμές αν υποτιμήσουμε τη δραχμή, αλλά οι δραχμές αυτές δεν θα μας έχουν κοστίσει τίποτα, ούτε στάλα ιδρώτα, γιατί θα έχουν προκύψει από κόψιμο "χαρτιού" άνευ αντικρύσματος. Αυτό σημαίνει υποτίμηση. Συνεπώς, αν εσύ έχεις το συνάλλαγμα, όσες "δραχμές" και να αντιστοιχούν σ' αυτό, το "βάρος" σου το ίδιο είναι.
   Ε. Μα γι' αυτό θα βγούμε στην δραχμή. Εννοείται και επιβάλλεται! Αλλά για καλό, όχι για κακό.
   ΣΤ. Απόλυτα σωστός (αν και για το εργατικό κόστος, θα τρελαθείς, αλλά, ήδη από το 1980 το ΙΟΒΕ εύρισκε το εργατικό κόστος στα 150+ "εργοστάσια" συναρμολογήσεως τηλεοράσεων, που είχαμε τότε, υψηλότερο της Γερμανίας (!) και το εξηγούσε επιστημονικότατα. Τα "καθαρά" είναι το μικρότερο μέρος του κόστους!). Αλλά όλα τα άλλα είναι δύσκολα και απαιτούν πολυετή Παιδεία, Οργάνωση και Πειθαρχία. Ακόμα και αν τα υπογράψουμε τώρα, "Ζήσε Μάη, να φας τριφύλλι"! Λέμε για το τι μπορούμε να κάνουμε τώρα. Οι εξελίξεις δεν αναβάλλονται για τότε. Δεν φταίει το Ευρώ, αλλά εμείς πρέπει να βρούμε ένα άμεσο "κόλπο". Και το Ευρώ δεν προσφέρεται για νομισματικά "κόλπα", που είναι το μόνο, τόσο αποδοτικό.
   ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ, ΜΗΝ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ, ΠΕΣ' ΤΟ! (Αλλά να μην πετάξεις την μπάλα στις κερκίδες βάζοντας "αν" και "εφόσον" και λοιπές προϋποθέσεις στην εφαρμογή του).
   Σε τελική ανάλυση ΤΙ ΣΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ, ΜΕΡΙΚΩΝ (δυστυχώς πολλών); Ξεχάσατε την δραχμή και τα κόλπα της, που μας συνόδεψε στα καλά μας βήματα, μέσα σε οκτώ χρόνια; Πέφτω έξω ή από την εφαρμογή του Ευρώ και μετά μας πήρε ο διάολος;
   ΤΑ ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΒΡΑΚΙΑ (ευρώ) ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΙΔΕΞΙΟΥΣ ΚΩΛΟΥΣ! Όχι τσιφτετέλληνες!
   .
   ΥΓ. Το δικό σου υστερόγραφο το προσυπογράφω. Ας ελπίσουμε κάποτε, αν, ίσως...

 33. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 27/11/2010 07:54:42

  Πιο κοντά στη σημερινή κατάσταση είναι ο Προφήτης:" Συμβατικές λύσεις δεν βγάζουν πουθενά" . Στην πραγματικότητα βλέπεις ποιος επιτίθεται σε ποιον και βγάζεις άποψη. Σοσιαλιστική διεθνής, ΓΑΠ, Στρος Καν, Γερμανοί Τραπεζίτες (περιούσιοι), Κώνστας ,Χατζηνικολάου εναντίον Μέρκελ. Άρα εμείς οι υπόλοιποι είμαστε με τη Μέρκελ!!!

  Το Ευρώ αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως μέρος της παγκοσμιοποίησης. Το δικαίωμα να τυπώνεις χρήμα μεταφέρθηκε από τις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που κατά περίεργο τρόπο δεν τυπώνει χρήμα. Αν τύπωνε χρήμα θα μπορούσε να βγάλει τις χώρες του νότου από το οικονομικό αδιέξοδο και ταυτόχρονα να μαζέψει το "χαρτί" από τους κερδοσκόπους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ελέγχεται από τον Τρισέ και κυρίως από τον Άξελ Βέμπερ που θα πάρει τη θέση του.Δημιουργείται μία Ευρώπη που οικονομικά δεν θα ανήκει στους Ευρωπαίους αλλά στους ¨περιούσιους".
  Ο Πούτιν που αντιμετώπιζε ίδια προβλήματα τις τελευταίες τρεις ημέρες έκανε δύο πράγματα: καθόρισε στiς συναλλαγές του με τη Kίνα ως νόμισμα το Ρούβλι και άπλωσε χέρι να βοήθειας στην ΕΕ, κερδίζοντας κι αυτός .

  Όσον αφορά την Ελλάδα μπορούν να γίνουν δύο τρία πράγματα, που τα έχουν αναφέρει πολλοί εδώ μέσα:
  1.Φορολογικός συντελεστής 10% για τις επιχειρήσεις
  2.Πάταξη του παρεμπορίου
  3.Δασμούς σε προϊόντα εκτός ΕΕ

  Επιστροφή στη δραχμή δεν μπορεί να γίνει, γιατί για 30 χρόνια παίρναμε επιδοτήσεις που τις έφαγε το ΠΑΣΟΚ

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 27/11/2010 18:52:02

   Για τις προτάσεις σου:
   1. Ο φορολογικός συντελεστής πρέπει να γίνει τόσος, ώστε να είμαστε λειτουργικοί, αν όχι οι πλέον δελεαστικοί, αλλά και να μην δημιουργεί αίσθηση κονωνικής ανισοκατανομής βαρών.
   2. Αμην και πότε. Δεν καταλαβαίνουν τα ζωντόβολα που μας διοικούν, πόσο χάνουμε από την λούμπεν οικονομία.
   3. Αυτό δεν γίνεται να το εφαρμόσουμε μόνοι μας. Είναι δουλειά της ΕΕ σαν σύνολο. Και είναι δόλιο πρόβλημα.
   Παράδειγμα: Η πρόσφατη υποτίμηση του δολλαρίου κατά 5% περίπου, έκανε το Ελληνικό φυστίκι 5% ακριβότερο από το Περσικό και το Τουρκικό στις ευρωπαϊκές αγορές. Λογικά πρέπει να μπει 5% μεγαλύτερος δασμός, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τους Έλληνες φυστικοπαραγωγούς. Η Μέρκελ όμως (αυτή θα πάει από λόξυγγα...) τώρα τρώει φτηνότερο φυστίκι και δεν νοιώθει καμμιά πρεμούρα. Αν ήταν το γιεν να ευνοήσει τα γιαπωνέζικα αυτοκίνητα, θα μας είχε ξυπνήσει νυχτιάτικα!
   Το να βγούμε από το Ευρώ, δεν σημαίνει να βγούμε από την ΕΕ. Το να μείνουμε, ρισκάρει κι' αυτό, γιατί βαθαίνει την ύφεση.

 34. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 27/11/2010 08:04:24

  Αγαπητοί φίλοι,

  Πρώτη φορά βλέπω, τουλάχιστον σε δίκη μου ανάρτηση, τόσο ουσιώδη και προωθητικά της σκέψης όλων μας σχόλια! Θα ήθελα κάμποσες χωριστές αναστήσεις για να πω τις σκέψεις μου για το καθένα. Ωστόσο, επειδή λόγω υποχρεώσεων πρέπει να είμαι σύντομος, θα πω μόνον το εξής: εύχομαι να έχει δίκιο ο Προφήτης και η Μέρκελ να θέλει το ευρώ. Διότι, αν είναι έτσι, έχει ο Σαμαράς έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο για να μας βγάλει από την κρίση. Αν δεν είναι έτσι, θα πρέπει να παίξουμε μόνοι εναντίον όλων...

  • sawas avatar
   sawas @ Επώνυμος 27/11/2010 09:34:56

   Επώνυμε

   Είναι λάθος να πιστεύουμε ακόμα πως έχουμε συμμάχους. Ευκαιριακοί φίλοι είναι, όπου ενιοτε έχουμε κοινά συμφέροντα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

   Την συμμαχία τους την πληρώνουμε ακριβά. Δες U214, FREMM, BMP-3M, Siemens, Μπουργκας – Αλεξανδρούπολη κτλ.

   Ένα απλό παράδειγμα. Τα σύνορα μας είναι σύνορα της Ευρώπης η όχι?
   Μέχρι που είναι Ευρώπη, έχει κατοχυρωθεί? Αν Ναι, προς τι αυτή η Α-ΣΥΜΜΑΧΙΑ????

   Ας το καταλάβει αυτό ο Γιώργος, Αντώνης, Αλέκος, Αλέκα, Γιώργος και σια……..

   Σήμερα έχουμε εισβολή των συμμάχων από την στιγμή που υπογράφτηκε το μνημόνιο. Τώρα μπαινοβγαίνουν ανά τρίμηνο και όταν εφαρμοστεί και το αγγλικό δίκαιο θα εγκατασταθούν μόνιμα εδώ……..

   Οπότε είναι λάθος να βασιζόμαστε ακόμα στην εξωτερική βοήθεια….

   Μόνοι μας είμαστε και μόνοι μας θα βγούμε από τα σκ@κτ@ που μπλέξαμε.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ sawas 27/11/2010 10:11:54

    Σαφώς κι έχεις δίκιο. Με την έννοια που το λες την εννοώ τη συμμαχία, ως ευκαιριακή κατάσταση. Αλλά πάντως εξαιρετικά χρήσιμη στην παρούσα φάση. Αλλά ίσως και να πρέπει να βρεθούμε τελείως μόνοι μας για να παλαίψουμε όπως πρέπει το πράγμα...

 35. Demetrius,Greece avatar
  Demetrius,Greece 23/01/2011 03:27:59

  Δεν είναι λογικό να θέλουν οι γερμανοί την διάλυση του ευρώ. Τότε γιατί το έφτιαξαν; Αυτό δεν είναι λογικό. Στην εποχή που ζούμε τα πάντα είναι υπολογισμένα. Ηξεραν τι είδους χώρα είναι η Ελλάδα οι γερμανοί όταν μπήκαμε στο ευρώ. Ηξεραν τα πάντα και μας προέτρεψαν μάλιστα να μπούμε δίνοντάς μας τα εύσημα. Αρα κάτι άλλο έχουν στο νού τους. Ακόμα είναι χαρακτιριστικό οτι μας βρίζουν συνεχώς. Οχι απο μίσος φυσικά αλλά ακριβώς το αντίθετο. Μην σας κάνει εντύπωση. Οι γερμανοί είναι περίεργος λαός, μυστήριος θα έλεγα και δεν αναγνωρίζει συγγενείς. Ελα όμως που εμάς μας θεωρούν συγγενείς τους για διάφορους λόγους που είναι περίεργοι και πολύπλοκοι. Βλέπουν σε εμάς τον συγγενή που δεν έχουν. Ισως είναι το Βυζάντιο το οποίο ουσιαστικά τους έφτιαξε ως έθνος και το οποίο θεωρούν γεννήτορά τους ως έθνος. Ισως είναι οτι βλέπουν σε εμάς κάτι το ανώτερο σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους, βλέπουν τα τεράστια βαπόρια των ελλήνων και τις μαγκιές που κάνουν ανά τον κόσμο. Ισως είναι κάποια κατάλοιπα ελληνικού πολιτισμού στην γερμανία η οποία κάποτε κατοικούνταν αποκλειστικά απο έλληνες και τα οποία σήμερα είναι βασικά στοιχεία της περίεργης ταυτότητάς τους. Είναι πολύπλοκα τα πράγματα. Αγριεύουν και πληγώνονται οταν τους βρίζουμε εμείς και όταν τους θεωρούμε κατώτερους απο τους Ιάπωνες και απο άλλους λαούς της Ασίας γιατί φτιάχνουν φθηνότερα και καλύτερα προιόντα απ αυτούς. Είναι πολλά που παίζουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.