#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/01/2012 17:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η συζήτηση για την δραχμή επιβεβαιώνει την κατάρρευση του συστήματοςΟι πληροφορίες για εμπλοκή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, οι κατηγορίες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για ύπαρξη συμφερόντων που θέλουν επιστροφή στη δραχμή (!!!) και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη πως το Δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα «για το πρόγραμμα PSI» βρίσκεται σε συζήτηση, ρίχνουν το Χρηματιστήριο  και αυξάνουν τις πιέσεις κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού δείκτη

Την ίδια στιγμή αίσθηση συνεχίζουν να προκαλούν τα "σενάρια επιστροφής στην δραχμή" που διατυπώθηκαν  σε συνέντευξη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου στην «Καθημερινή. Ο κ. Προβόπουλος τάχθηκε μεν κατά της δραχμής, αλλά σε εμάς τουλάχιστον δημιούργησε  την εντύπωση πως ... μας εξηγούσε πως θα επιστρέψουμε στην δραχμή

Λέει μεταξύ άλλων ο Διοικητής της ΤτΕ:

«Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι στη μεταβατική περίοδο, ώσπου δηλαδή να κυκλοφορήσουν σε φυσική μορφή τα νέα χαρτονομίσματα, δεν θα υπάρχουν πρακτικώς δραχμές παρά μόνο σε λογιστική μορφή. Δηλαδή, μόνο οι συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα μπορούν να γίνουν σε δραχμές. Θα υπάρχει, πάντως, ακόμη το παλαιό νόμισμα, το ευρώ».

 «Το ευρώ, όμως, στο νέο περιβάλλον θα είναι το σκληρό νόμισμα και γι’ αυτό σύντομα θα αποτραβηχτεί. Διότι όποιος έχει χαρτονομίσματα ευρώ θα θέλει να τα κρατήσει στην άκρη ως μέσον αποθησαυρισμού και διαφύλαξης της αξίας της περιουσίας του».

 «Έτσι λοιπόν θα φτάσουμε μοιραία σε καθεστώς αντιπραγματισμού. Δίνει π.χ. κάποιος ένα κιλό λάδι για να πάρει τρία κιλά αλεύρι».

 «Δεδομένου ότι η χώρα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές, για την πραγματοποίηση των οποίων θα απαιτείται, βεβαίως, συνάλλαγμα και όχι δραχμές, θα παρουσιαστούν σημαντικές ελλείψεις. Ελλείψεις σε καύσιμα, σε πρώτες ύλες, ακόμη και σε αγροτικά προϊόντα, διότι εξαιτίας της αδύναμης ανταγωνιστικότητας της χώρας ακόμη και τα τρόφιμα είναι σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενα. Θα υπάρξουν, επομένως, σοβαρές ελλείψεις σε αρκετά βασικά είδη. Τα σχολεία, τα νοσοκομεία και γενικά οι δημόσιες υπηρεσίες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στη λειτουργία τους. Ελλείψει καυσίμων, ο Στρατός και η Αστυνομία δεν θα μπορούν να κινούν τα οχήματα».

 «Το βιοτικό επίπεδο θα κάνει βουτιά. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί σημαντικά, ενδεχομένως έως και 60%-70%. Στη συνέχεια θα υπάρξει, βεβαίως, κάποια εξισορρόπηση, όμως το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της μεταβατικής περιόδου θα είναι τεράστιο. Αλλά και αυτό που αποκάλεσα εξισορρόπηση θα έρθει ύστερα από απανωτές υποτιμήσεις, υπερπληθωρισμό, υψηλά δανειστικά επιτόκια και μεγάλες δυσκολίες προσαρμογής. Πρόοδος δεκαετιών θα πάει άσκοπα χαμένη».

 «Σε τέτοιες ανώμαλες καταστάσεις αυτοί που κυρίως χάνουν είναι οι πολλοί και οι αδύνατοι. Αυτοί που θα επωφεληθούν, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν σε έκτακτες καταστάσεις, θα είναι οι λίγοι επιτήδειοι. Σίγουρα στο σύνολό της η χώρα θα ζημιωθεί και μάλιστα βαριά».

Φυσικά δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις του κ. Προβόπουλου για την δραχμή. Είχαμε πρωτοχρονιάτικα τις δηλώσεις του Προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, κ. Ράπανου και τις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου που έκαναν λόγο για επιστροφή στην δραχμή!

Οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν στην πραγματικότητα την κατάρρευση του συστήματος. Την πλήρη και πανθομολογούμενη αποτυχία του να διαχειριστεί την κρίση και τον πανικό του από αυτά που έρχονται, αφού τόσον καιρό από την επιβολή του Μνημονίου βρισκόμαστε σε χειρότερο σημείο από τότε που ξεκινήσαμε

Η συζήτηση για έξοδο από τοείναι από μόνη της καταστροφική.

Γιατί αν φύγουμε από το Ευρώ δεν θα πάμε σε μια κατάσταση "αναζωογόνησης της χώρας και του λαού της " όπως πρεσβεύουν οι αιθεροβάμονες κήρυκες της  Αριστεράς. Αλλά θα επιστρέψουμε σε εποχές "που ιστορικά υπήρξε έμπνευση για ποιητές να θρηνούν για ένα έθνος που υπήρξε και χάθηκε", όπως έγραψε κάποτε ο Προφήτης εδώ.

Για έξοδο της Ελλάδας από το € έχουν σκυλιάσει, με σύμπνοια, Αγγλοσάξονες και αυτοπροσδιοριζόμενοι "αριστεροί ".

Το “αναρχικό” κεφάλαιο, που τζογάρει σε ο,τιδήποτε από την μια και οι “πολέμιοί” του από την άλλη.

Οι πρώτοι έχουν στοιχηματίσει, και επειδή η έξοδος από το Ευρώ θα συνοδεύεται με χρεωκοπία, κερδίζουν από τα CDSs. Ταυτόχρονα γονατίζουν το Ευρώ και το δολάριο απομένει το μοναδικό αξιόπιστο συναλλαγματικό διαθέσιμο.

Οι δεύτεροι είτε ικανοποιούν ιδεολογικές εμμονές είτε, επειδή οι περισσότεροι δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην πραγματική οικονομία, αδυνατούν να μεταφράσουν την έξοδο σε πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων, είτε θέλουν να προκληθεί “κατάρρευση του αστικού καθεστώτος” για να επωφεληθούν πολιτικά.

Ποιος όμως μπορεί να απαντήσει:
-πόσο θα κάνει η βενζίνη
-πόσο το ψωμί
-πόσα χρήματα από τα αποταμιευμένα θα έχουν οι άνθρωποι στην τσέπη και τι αυτά θα αγοράζουν.

Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία υποστηρικτών, εγχώρια.
Επιχειρηματίες, είτε χρεωμένοι, που περιμένουν μέσα στον ορυμαγδό μήπως απαλλαγούν από τα χρέη, είτε με διεθνή προσανατολισμό, που μια υποτίμηση νομίσματος θα τους έφερνε τρελές πωλήσεις.

Αλλά μια έξοδος, πρωτίστως, ακυρώνει την όποια πολιτική λύση μπορεί να επιτύχει η Ελλάδα.

Οικονομική λύση δεν υπάρχει. Τα νούμερα δεν βγαίνουν. Θα πουλήσουν κοψοχρονιά ΟΛΗ τη χώρα και όταν τελειώσουν θα χρωστάμε περισσότερα.

Η λύση είναι πολιτική. Δηλαδή = πίεση+(επανα)διαπραγμάτευση οικονομικών όρων.

Αν αποχωρήσεις από την Ευρωζώνη, τους κάνεις τη χάρη να απαλλαγούν από σένα και ακυρώνεις το προτελευταίο επιχείρημά σου : Θα “σκιστώ” μεν, θα πεινάσει ο κόσμος μου, αλλά με προοπτική. Βοηθήστε. 10 δις κέρδισε η Γερμανία από την ελληνική κρίση. Αλλοιώς πάμε όλοι μαζί στο βυθό.

Το τελευταίο (επιχείρημα) : όλη η Ευρώπη κόλαση, κοινωνικά.
Η Ελλάδα failed state, οι κοινωνικές εκρήξεις μεταδίδονται, στην αρχή στο Νότο, από τα διάτρητα σύνορα περνούν εκατομμύρια λαθρομετανάστες

Δεν το θέλουν.

Αποστολή της πολιτικής ηγεσίας πρέπει είναι λοιπόν να του πείσει ότι δεν πρέπει να το ρισκάρουν.

Γιατί όταν πέφτεις στη χαράδρα δεν έχεις την απαίτηση να βγεις ατσαλάκωτος. Μόνο να βγεις.

Προφήτης, FactorX

ΥΓ. 1. Ματαιοπονούν οι "τροχονόμοι" της Τρόικας αν θεωρούν ότι κινδυνολογώντας για την δραχμή, θα τρομοκρατήσουν πάλι τους πολίτες για να δικαιολογήσουν νέα μέτρα. Ο λαός θα ξεπεράσει σύντομα το στάδιο του φόβου. Γιατί όταν πεινάει και όταν τα έχει χάσει κανείς όλα, δεν φοβάται.

ΥΓ.2 Μπορούν να μας πουν ποιοί από τους μεγαλοεκδότες επιθυμούν διακαώς επιστροφή στην δραχμή και ποιοί όχι;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. panos avatar
  panos 03/01/2012 17:41:11

  Εχεις να διαβασεις υβριστικα σχολια απο τις συνιστωσες της Νεας Ν.Δ. και του Συριζα...κουραγιο...

 2. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 03/01/2012 17:47:09

  Προσυπογράφω το κείμενο. Αρκετά με τις θεωρίες περί σωτηρίας με επιστροφή στη δραχμή. Να κρατηθούμε όσο μπορούμε στο ευρώ, θα δοθεί λύση από την ΕΕ για όλους συνολική, υπό τη πίεση των τεράστιων χρεών της Ιταλίας και της Ισπανίας. Και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα, ίσως και το επόμενο 6μηνο. Ή όλοι μαζί συντεταγμένα (ή ίσως και ομάδα χωρών...) θα βγούμε από το ευρώ και θα επιστρέψουμε στα εθνικά νομίσματα, ή όλοι μαζί θα μείνουμε στο ευρώ. Ο μοναχικός και "πρωτοποριακός" δρόμος της δραχμής αυτή τη στιγμή θα είναι καταστροφικός.

  • ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΩΣ ΧΡΕΟΣ avatar
   ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΩΣ ΧΡΕΟΣ @ Αθωος Περαστικος 03/01/2012 20:32:27

   Για να ξεκαθαρίσουμε κάτι σχετικό με την επιστροφή της οικονομίας μας στη δραχμή μιας και, για ευνόητους λόγους, σκόπιμα αποκρύπτεται .Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ «ΠΑΛΙΑ» ΔΡΑΧΜΗ ΠΟΥ ΚΟΒΟΤΑΝ ΣΤΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΚΑ (!?) Η διαδικασία αυτή αποτελεί το υπέρτατο κόλπο των τραπεζιτών, το οποίο δημιουργεί νομοτελειακά και παγκόσμια το λεγόμενο «δημόσιο χρέος» που «δικαιολογεί» επίθεση, κατά βούληση, των γνωστών οίκων. (αρνητική αξιολόγηση - αύξηση των σπρέτς - «καθυστέρηση» δήθεν των κυβερνόντων - αδιέξοδο - ανάγκη μετρητών - προσφυγή σε Ε.Ε. ΔΝΤ με νέα δάνεια - νέα υπερχρέωση - ελεγχόμενη πτώχευση - ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ !)
   Φανταστείτε ! Η δραχμή που «κόβαμε» ήταν ...;αγορασμένη με τόκο από ιδιώτες, δεν την παράγαμε εμείς !

   Άρα λοιπόν, ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ, ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕΑΤΟΚΟ ΛΑΪΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ,ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΕΚΤΥΠΩΤΗΡΙΑ), ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΗΡΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΑΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ! ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ...;

   Κάτω από αυτό το πρίσμα, δεν μιλάμε μόνο για οικονομική λύση στα στενά πλαίσια της , αλλά για ένα νέο κοινωνικό ξεκίνημα, για μια νέα κοινωνία που από οικονομικής πλευράς θα έχει τα χαρακτηριστικά της αυτονομίας ,της ανυπαρξίας πιστωτικής ασφυξίας (ρευστό) και της δίκαιης διανομής του εισοδήματος. Σε κάθε προτεινόμενο πολιτικό σύστημα, το ΑΤΟΚΟ λαϊκό νόμισμα αποτελεί τη δικλείδα ασφαλείας .Μ' αυτό, δεν υπάρχουν ''κρίσεις'', αεριτζήδες, απίθανα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, ελεγχόμενα χρηματιστήρια και μπούρδες, δεν έχουν νόημα οι τραπεζίτες. Ο μοναδικός τραπεζίτης θα είναι το κράτος και στο βαθμό που δεν υπάρχει τόκος και ή έκδοση νομίσματος είναι στα χέρια του ,όποιος παράγει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ,θα αμείβεται ανάλογα και δεν θα υπάρχει το κίνητρο του μεσοβέζικου, παρασιτικού κέρδους ,ή η τοκογλυφία, τραπεζική ή μη !
   Από το πρώτο νόμισμα των αποίκων στις ΗΠΑ, το «green back» του Λίνκολν στον εμφύλιο, μέχρι το εμβρυακό «τρουέκε» των Αργεντίνων, το άτοκο λαϊκό νόμισμαπρόσφερε λύση, ανάπτυξη και κυρίως, χαμόγελο. Όταν οι τραπεζίτες κατάλαβαν ότι σπάει το μονοπώλιό τους και κινδυνεύουν να ...;δουλέψουν, το ανακήρυξαν ως τον υπέρτατο εχθρό, το πολέμησαν με λύσσα και με ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ (δολοφόνησαν 4 Αμερικανούς προέδρους) και το εξαφάνισαν ακόμα και ως εναλλακτική οικονομική θεωρία. Στις αποικίες , η αναγκαστική έντοκη λύρα που επέβαλε ο Γεώργιος ο 3ος ως νόμισμα ,ξαναδημιούργησε χρέη, ανεργία και εξαθλίωση και έτσι ξέσπασε επανάσταση, ενώ στην Αργεντινή, οι τραπεζίτες αναγκάστηκαν να ρίξουν στην αγορά πλαστά τρουέκε ώστε, να προκύψει πληθωρισμός και να ανακοπεί η κυριαρχία και δημοφιλία του.

   ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΙΛΑΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΑΝ Η ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΚΗ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ Η ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΙΣΧΡΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ !

   ''ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΛΑΪΚΗ ΑΤΟΚΗ ΔΡΑΧΜΗ'' ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΚΕΤΑ ''ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ'' !

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΩΣ ΧΡΕΟΣ 04/01/2012 02:04:07

    Ιαπετός είπε:
    24/12/2011 στις 11:13 pm
    Ο Λαφονταίν τά λέγει ξεκάθαρα καί συμφωνώ απολύτως μαζί του.
    Παραθέτω ολόκληρες δύο απαντήσεις του γιά πληρέστερη κατανόηση.
    «Το βασικό είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει κατευθείαν πιστώσεις στα κράτη – υπό όρους φυσικά. Χωρίς τέτοιες πιστώσεις οι τόκοι θα συνεχίσουν να εκτινάζονται στα ύψη και τα χρέη να αυξάνονται ακατάσχετα. Η κυρία Μέρκελ μπλοκάρει ανεύθυνα για ιδεολογικούς λόγους αυτόν τον δρόμο, ο οποίος θεωρείται από όλο και περισσότερους ειδικούς ο μοναδικός σωστός».
    «Ολα σχεδόν τα μέτρα εξυπηρετούν σε πρώτη γραμμή τις τράπεζες, δεδομένου ότι οι αποφάσεις στην Ευρώπη δεν λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις αλλά από τις τράπεζες. Οι τραπεζίτες μπορούν πάλι να θριαμβολογούν επειδή στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η απαλλαγή τους από τη συμμετοχή στα επόμενα προγράμματα βοήθειας. Λόγω των επιπτώσεων που θα προκύψουν από τη συνακόλουθη αύξηση των τόκων, απομένει έτσι μία και μοναδική λύση: παροχή δανείων στα κράτη κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πάτημα ενός κουμπιού αρκεί για να καταρρεύσουν αμέσως οι χρηματιστηριακές αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης».
    Καμμιά μά καμμιά δεξιά ιδεολογία δέν απαγορεύει τόν Σαμαρά νά έχει τίς ίδιες απόψεις μέ τόν Λαφονταίν. Τουναντίον μάλιστα. Ένας συνειδητός ιδεολόγος τής ελεύθερης οικονομίας είναι υποχρεωμένος νά έχει παρόμοιες απόψεις.
    Τό ξαναλέγω. Θά κρατικοποιήσει τήν Τράπεζα τής Ελλάδος ο Σαμαράς; ή δέν θά τολμήσει; Είναι τό πρώτο βήμα πού πρέπει νά κάνει. Οι γνωρίζοντες καταλαβαίνουν πολύ καλά τί κρύβεται πίσω από μιά τέτοια πράξη.

    Καί συμπληρώνω σήμερα τό παλαιότερο σχόλιό μου:
    Πιό κάτω ο κ. Μόσχος αναφέρεται ότι τό σημερινό μας νόμισμα είναι Fiat money, δηλ. δέν έχει κανένα αντίκρυσμα (π.χ. χρυσό). Δέν βρίσκω ότι εδώ είναι τό λάθος. Τουναντίον μάλιστα. Τό Fiat money είναι σημαντικότατη εξέλιξη τής σύγχρονης οικονομίας. Δέν μπορώ νά φαντασθώ ένα κόσμο, τού οποίου τό ανταλλακτικό νόμισμα θά είναι ο χρυσός σέ φυσική μορφή ή σέ υποσχετική (χαρτονόμισμα) καί όλοι θά κυνηγούν τά έγκατα τής γής καί τούς δορυφόρους τής γής ψάχνοντας τό σπάνιο αυτό ευγενές μέταλλο γιά νά αυξήσουν τόν πλούτο τους.

    Τό πρόβλημα έγκειται στόν τόκο πού επιβάλλει η κεντρική τράπεζα, ώστε νά ρυθμίζει τήν κυκλοφορία τού χρήματος καί στίς αποφάσεις τών «ανεξάρτητων» τραπεζιτών, πότε θά αυξήσουν τό κόστος δανεισμού καί πότε θά τό χαμηλώσουν.

    Ώς πρός τό πρώτο έχω νά παρατηρήσω τά εξής:
    1. Η παροχή δανείων στα κράτη πρέπει νά γίνεται κατευθείαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σέ αυτή τήν περίπτωση εννοείται ευρωομόλογο μέ κοινό επιτόκιο γιά όλα τά κράτη μέλη. Πρέπει νά σταματήσει η εσκεμμένη παραλογία τού υποχρεωτικού δανεισμού τών κρατών μόνο από τίς ιδιωτικές τράπεζες. Τίς αγορές όπως τίς ονομάζουν. Δέν είναι δυνατόν νά δανείζονται οι ιδιωτικές τράπεζες από τήν ΕΚΤ μέ 1,25% (σήμερα) καί νά δανείζουν τά κράτη μέ 3,4,5,6 καί 7% επιτόκιο (χρησιμοποιώντας τά κρατικά χρεόγραφα ώς εγγύηση στήν ΕΚΤ). Πρέπει νά γίνει συνείδηση στούς ευρωπαίους πολίτες, ότι δέν υπάρχουν γιά νά είναι οι σκλάβοι τών τραπεζών, αλλά οι τράπεζες υπάρχουν γιά νά εξυπηρετούν (μέ τό αζημίωτο), όπως καί κάθε άλλη επιχείρηση, τήν εύρυθμη καί πολύπλοκη στήν εξυπηρέτησή τους καθημερινότητα (ζούμε σέ εποχές μέ ανεπτυγμένη τεχνική καί αλληλοσυνδεδεμένη μέ περίπλοκους μηχανισμούς παραγωγής).
    2. Τό ανώτατο όριο δανεισμού τών κρατών θά ορίζεται από τίς αποφάσεις τών ίδιων κρατών μελών, ώστε νά μήν δημιουργούνται καταστάσεις αθέμιτου υπερδανεισμού.
    3. Σέ περιπτώσεις χρεωκοπίας κρατών - μελών νά έχει προσυμφωνηθεί ο τρόπος διαχείρησής τους. Καλό είναι στήν περίπτωση αυτή νά υιοθετηθεί ένα παρόμοιο μοντέλο μέ αυτό τής ομοσπονδιακής δημοκρατίας τής Γερμανίας.
    4. Τό επιτόκιο πού επιβάλλει η ΕΚΤ γιά νά ρυθμίσει τήν κυκλοφορία τού χρήματος φέρνει αναγκαστικά καί κέρδη. Είναι οι τόκοι. Αυτό τό κέρδος (αφαιρουμένου τού λειτουργικού κόστους ή καί καμμιά φορά αρνητικού κέρδους) πρέπει νά επιστρέφεται στούς πολίτες. Στό κράτος κατ' αρχήν. Έτσι συμβαίνει μέ τήν ομοσπονδιακή τράπεζα τής Γερμανίας σήμερα (όποιος θέλει μπορεί νά δεί στίς ιστοσελίδες της τό κέρδος πού δίνει η γερμανική κεντρική τράπεζα στόν μέτοχό της τό γερμανικό δημόσιο). Η τράπεζα τής Ελλάδος καρπώνεται γιά τούς ιδιώτες μετόχους της αυτό τό κέρδος!!! Είναι αφορολόγητο!!! Είναι απολύτως ανεξάρτητη!!! Δέν μπορεί τό ελληνικό δημόσιο νά ελέγξει (έστω νά πληροφορείται έγκαιρα) τίς ανεξάρτητες ενέργειές της!!! (συμβολή της στό εκτίναγμα τών Spreads τών ελληνικών χρεών) κ.λ.π.
    Είναι πρώτιστο καθήκον η κρατικοποίηση τής κεντικής μας τράπεζας. Πλησιάζουμε τά 200 χρόνια ανεξαρτησίας καί ακόμα είμαστε ιδιωτική αποικία.

    Ώς πρός τό δεύτερο έχω νά παρατηρήσω ότι:
    Πρέπει νά αλλάξει ο τρόπος απόφασης περιορισμού καί επέκτασης τής κυκλοφορίας τού χρήματος. Οι αποφάσεις πρέπει νά είναι αποτέλεσμα πολιτικών καί οικονομικών εμπειρογνωμόνων καί όχι μιάς κλίκας τραπεζικών υπαλληλίσκων, υπαλλήλων τής διεθνούς τών τραπεζών. Δέν μπορεί νά αποφασίζουν «ανεξάρτητα» πότε έφθασε η ώρα τής χρηματοπιστωτικής ασφυξίας γιά τούς οφειλέτες, ώστε νά τούς πάρουν τά πάντα σέ εξευτελιστικές τιμές καί νά οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στήν απόλυτη φτώχεια.
    Η θεσμοθετημένη αυτή ληστεία πρέπει νά τελειώσει κάποτε. Δέν αρμόζει σέ ελεύθερους ανθρώπους καί στόν πολιτισμό τής γηραιάς ηπείρου. Οι αμερικάνοι άς λύσουν τό πρόβλημα οι ίδιοι. Αρκετά μέχρι εδώ.
    Παρεπιμπτόντως νά σημειώσω καί τήν φορολόγηση κάθε χρηματοπιστωτικής συναλλαγής, ώστε νά περιορισθεί σέ ελέγξιμα όρια ο καπιταλισμός-καζίνο πού μάς έχει επιβληθεί.

    Τίποτα επαναστατικό. Ελεύθερη αγορά καί όχι δικτατορία τών τραπεζών.

   • JOHN avatar
    JOHN @ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΩΣ ΧΡΕΟΣ 04/01/2012 18:02:04

    @ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΩΣ ΧΡΕΟΣ.Ωραια αναλυση,με λιγα λογια τα λες ολα!

  • Giannis avatar
   Giannis @ Αθωος Περαστικος 04/01/2012 00:17:17

   Συμφωνω απολυτα μαζι σας.Αποψη"νηφαλια"κ σοβαρη μεσα στα τοσα "πολεμικα" ανακοινωθεντα που διαβαζω σε αυτο το blog.

 3. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 03/01/2012 17:51:56

  Όλα τα λεφτά, και μάλιστα ευρώ, το ΥΓ1. Η τρομοκρατία, οι φοβέρες και οι απειλές μοιάζουν με δηλητήριο. Όταν στα δίνουν σε δόσεις για χρόνια, στο τέλος παθαίνεις ανοσία.

 4. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 03/01/2012 17:59:51

  Προσωπικες εκτιμησεις του αρθρογραφου δεν σημαινει οτι ειναι και σωστες
  Δεν υπαρχει καμμια επαναδιαπραγματευση , οι αγορες αποφασιζουν
  Καταλαβαν την κοροιδια και θα πουν game over , οσα λεφτα να δινεις στην πλασματικη χρεωκοπημενη οικονομια της ελλαδας των θαλασσοδανειων και της ανυπαρχτης - καταχρεωμενης επιχειρηματικοτητας δεν εχουν πατο και δεν βγαζουν τα αναμενομενα κερδη πλεον

  Εντυπωση προκαλει το γεγονος , ενω το χρηματιστηριο ειναι σε χαμηλα 30 ετιας απο πλευρας τιμων , δεν ερχεται κανενας να επενδυσει απαντες γνωριζουν την ελληνικη πραγματικοτητα

  Περι συμφωνιας της 26 οκτωβριου δεν υφισταται , ολες οι εκτιμησεις της τροικας εχουν πεσει εξω 100%
  Ακομα και το ΔΝΤ φωναζει οτι το κουρεμα πρεπει να ειναι 80% και χωρις να βιαζεται να κανει δηλωσεις για την εξυπηρετηση του μελλοντικου χρεους (αρκετα εχουν εκτεθει μεχρι τωρα)

 5. mark avatar
  mark 03/01/2012 18:12:36

  Ποιος όμως μπορεί να απαντήσει:
  -πόσο θα κάνει η βενζίνη
  -πόσο το ψωμί
  -πόσα χρήματα από τα αποταμιευμένα θα έχουν οι άνθρωποι στην τσέπη και τι αυτά θα αγοράζουν. Για πες μας εσυ ποσο ειχαν ολα αυτα προ ευρω ποσο εχουν τωρα?με βαση παντα την αγοραστικη δυναμη και ποσοι ειχαν αποταμιευσεις και ποσοι εχουν τωρα?ποσοι χρωστουσαν και ποσοι χρωστανε?ποια ηταν τοτε η αγοραστικη δυναμη ενος εργαζομενου και ποια τωρα?

  • Nikos Draxma avatar
   Nikos Draxma @ mark 03/01/2012 18:32:17

   Ψωμι 100 δρχ
   βενζινη 210 δρχ

   Βασικα να μας πει αν υπαρχει δυτικη δημοκρατια με εθνικο νομισμα ,ανεξαρτητως οικονομικης καταστασης που δεν εχει προσβαση σε βασικες πρωτες υλες
   Δεν βλεπω καμμια στον οριζοντα

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Nikos Draxma 03/01/2012 19:29:00

    Kαι ποιος σου ειπε εσενα οτι θα εισαι "δυτικη δημοκρατια";

  • ΜΑΝΙΑ avatar
   ΜΑΝΙΑ @ mark 03/01/2012 18:58:06

   ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ... ΚΑΠΟΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ Η ΒΕΝΖΙΝΗ!!!
   ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΡΗΚΑΝ... ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΘΕΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!!!

   • astrokritis avatar
    astrokritis @ ΜΑΝΙΑ 03/01/2012 19:30:54

    Δ. Κ. ΜΟΣΧΟΣ*
    Ο λαός έχει ξεσηκωθεί. Διαμαρτύρεται, φωνάζει, ζητά να μη του πιουν το αίμα και απλά να κάνει τις απαραίτητες θυσίες, στα όρια του ανεκτού, για να αποπληρώσει τα χρέη του. Τα χρέη τα οποία δημιούργησε ¨τρώγοντας¨ τα λεφτά των εργατικών και συνετών ευρωπαίων εταίρων του, οι οποίοι ξαφνικά διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα έχει χρέος που δεν ξεπληρώνεται και πρέπει να … χάσει την εθνική της κυριαρχία με το ξεπούλημα ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας στους … ξένους.
    Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο μέσος ξεσηκωμένος έλληνας, ο μέσος εξεγερμένος ευρωπαίος των νοτίων κυρίως χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης και ο μέσος δυτικό – βόρειο ευρωπαίος, που βρήκε την ευκαιρία να εμπαίξει τον έλληνα και τους πολίτες από τις λεγόμενες PΙIGS χώρες (με υψηλό δημοσιονομικό χρέος) είναι ότι:
    1. Το Ευρώ ως νόμισμα δεν είναι αξιόγραφο (δηλ. αποδεικτικό αξίας) αλλά χρεόγραφο (δηλ. αποδεικτικό χρέους) !!! Το Ευρώ στην έκδοσή του από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα (http://en.wikipedia.org/wiki/European_Central_Bank) δεν αντικατοπτρίζει απολύτως τίποτε. Η έκδοση του Ευρώ στηρίζεται σε ένα οικονομικό κατασκεύασμα που λέγεται fiat money (http://en.wikipedia.org/wiki/Fiat_money), δηλαδή νόμισμα το οποίο έχει αξία μόνον και μόνον επειδή η κυβέρνηση (ή εν προκειμένω η ευρωπαϊκή ένωση) το όρισε ως νόμιμο μέσον συναλλαγών, κατά παράβαση των κανόνων της αγοράς των συναλλαγών, δεδομένου ότι η πολιτική εξουσία, εκ του ρόλου της δεν μπορεί να επιβάλλει εμπορικά ειωθότα και πρακτικές, αλλά μόνο να ρυθμίσει ήδη υφιστάμενα. …
    2. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα νόμισμα των 50 Ευρώ δεν αντικατοπτρίζει ισόποση αξία αλλά ισόποσο χρέος (!!!) προς τον εκδότη, εν προκειμένω την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα.
    3. Ο μηχανισμός αυτός, που μοιάζει με αυτόν της έκδοσης του αμερικάνικου δολαρίου αλλά έχει κάποιες διαφορές, λειτουργεί με έναν εξαιρετικά απλό τρόπο, δηλ. κάθε χώρα – μέλος της Ε.Ε. αντί να εκδίδει το νόμισμά της κυριαρχικά, έστω στα πλαίσια της Ε.Ε., αναγκάζεται να δανείζεται το χρήμα (τα Ευρώ) από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, είτε με τη μορφή των βραχυπρόθεσμων ρέπος, είτε με κρατικά ομόλογα, είτε με απευθείας δανεισμό τραπεζών. Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα χορηγεί τα ποσά με τόκο (!!!), ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι το ελάχιστο 1,25 %, δηλ. εάν δανείσει 100 Ευρώ σε μια τράπεζα, ή εάν αγοράσει βραχυπρόθεσμα ρέπος ή ομόλογα για 100 Ευρώ θα εισπράξει τουλάχιστον 101,25 Ευρώ !!!
    (Σημ. ιστολογίου .Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από ό,τι περιγράφει ο αρθρογράφος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δανείζει τα κράτη με 1,5% αλλά ΜΟΝΟ τις ιδιωτικές τράπεζες ,οι οποίες στην συνέχεια δανείζουν τα κράτη με 4,5,6% ,ανάλογα με τις αξιολογήσεις των “Οικων” . Εχουν ανάγει έτσι τις ιδιωτικές τράπεζες ,δηλ. τους διεθνείς τοκογλύφους ,σε ανώτατη Αρχή )
    Αυτό σημαίνει ότι κανένα εθνικά κυρίαρχο κράτος εντός της Ε.Ε., που χρησιμοποιεί το Ευρώ, δεν έχει δικό του νόμισμα, που να μη το χρωστά σε κανένα – ούτε ένα λεπτό του Ευρώ !!! Και φυσικά ποτέ κανένας ευρωπαίος (Γάλλος, Γερμανός κλπ) δεν έχει στερηθεί το αντίστοιχο ποσό, που εξέδωσε με αυτό τον τρόπο η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, αφού ποτέ δεν το στέρησε από ¨την αγοραστική του δύναμη¨ , δηλ. από τα Ευρώ που έχουν διατεθεί στη χώρα του (Γαλλία, Γερμανία κλπ).
    4. Η πρακτική του fiat money, μέσω δανεισμού, ισοδυναμεί με υποδούλωση και απώλεια κυριαρχίας, από τη στιγμή της έκδοσης του νομίσματος αυτού καθ’ εαυτού (βλ. και σχετ. άρθρο http://stin-press-a.blogspot.com/2011/04/blog-post_14.html), αφού είναι δεδομένο ότι, από τη στιγμή που το κεφάλαιο του δανείσματος προέρχεται από τον ένα και μοναδικό εκδότη του νομίσματος, δηλ. την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα, τότε είναι αδύνατο να αποδοθεί ο τόκος, όσο μικρός και εάν είναι αυτός, αφού το ποσό του τόκου πολύ απλά δεν υφίσταται. Φαντασθείτε ένα πολύ απλό παράδειγμα, όπου μαζεύεται μια παρέα για να παίξει μπίλιες (τις θυμάστε τις μπίλιες;) και μόνον ο ένας, αποκλειστικά, παρέχει π.χ. 100 μπίλιες για το παιχνίδι, με τη συμφωνία ότι στο τέλος του παιχνιδιού η παρέα θα πρέπει να του αποδώσει 101 μπίλιες! Στο τέλος του παιχνιδιού θα λείπει μια μπίλια. Όσο προσεκτικά και εάν έπαιξε η παρέα θα χρωστάει πάντα τουλάχιστο μια μπίλια, εκτός από τις 100 που επέστρεψε και πρέπει να ξαναδανεισθεί εάν θέλει να συνεχίσει να παίζει. Φυσικά οι απρόσεκτες παρέες που ενδεχομένως να έχασαν μπίλιες ή να τις ¨οικειοποιήθηκαν¨ (κοινώς έκλεψαν) απλά χρωστούν περισσότερες. Και αυτός που παρείχε τις μπίλιες θα απειλεί ότι δεν θα ξαναδώσει εάν δεν του αποδοθεί η επιπλέον μπίλια, την οποία βέβαια δέχεται και σε είδος π.χ. νησιά, ΔΕΚΟ, πετρέλαια, χρυσό κλπ. Μήπως σας θυμίζει κάτι από αυτά που κυκλοφορούν στο δίκτυο για τα χρέη των κρατών σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ) τους; Η Γερμανία αυτή τη στιγμή, η 3η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο έχει χρέος 74,4% του ΑΕΠ της και η Ελλάδα 123,9%. Μια ματιά στην ιστοσελίδα http://www.economist.com/content/global_debt_clock είναι τελείως αποκαλυπτική: οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος είναι αυτές οι οποίες χρησιμοποιούν fiat money, όπως το Ευρώ και το δολάριο (!!!), ενώ χώρες όπως η Λιβύη και το Ιράν έχουν χρέος 3,7% και 16,7% αντίστοιχα. Τυχαίο άραγε;
    (Σημ.ιστολογίου . Οχι βέβαια . Γι’αυτό φάγανε τον Καντάφι και ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Ιράν .’Eλα όμως που τώρα η Κίνα και η Ιαπωνία συμφώνησαν να συναλλάσονται απευθείας με τα νομισματά τους στο μεταξύ τους εμπόριο και όχι με δολλάρια ;; Ααααχ, τσάμπα πήγε το τσουνάμι )
    5. Η έκδοση νομίσματος συνιστά πράξη εθνικής κυριαρχίας και, ως τέτοια, δεν μπορεί να ανατίθεται σε όργανα ακόμη και θεσμικά, τα οποία όμως λειτουργούν υπό καθεστώς εμπορικής εταιρίας, όπως η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Όποιος έχει την παραμικρή αμφιβολία για αυτό ας αναρωτηθεί το εξής: εάν η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα δεν λειτουργούσε ως εμπορική εταιρία (άσχετα εάν δεν είναι επισήμως τέτοια) τότε για ποίο λόγο τα Ευρώ, δηλ. το μέσον συναλλαγής, τα δανείζει στους εθνικά κυρίαρχους λαούς της Ευρώπης και μάλιστα με τόκο; Και γιατί στο άρθρο 9 της Σύμβαση του Άμστερνταμ ρητά προβλέφθηκε ότι η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα εξαιρείται από κάθε μορφής φορολογίας του κεφαλαίου και των κερδών της; Πρόβλεψη για μη φορολογία στο όργανο της πολιτικής εξουσίας που εκδίδει το νόμισμα; Είναι ποτέ δυνατόν; Φαντάζεσθε να υπήρχε ανάγκη για διάταξη νόμου που να εξαιρούσε από τη φορολογία τα Υπουργεία, δηλ. το κράτος να μη φορολογεί το κράτος; Άρα, δεν πρόκειται για δημόσιο όργανο, έστω στα πλαίσια της Ε.Ε. αλλά για θεσμοθετημένο μεν, πλην όμως σαφώς ιδιωτικής φύσεως όργανο, εξ’ ου και η ρητή νομοθετική πρόβλεψη για τη φορολογική εξαίρεση.
    6. Προ της δημιουργίας του Ευρώ το βασικότερο εργαλείο διακρατικού δανεισμού ήταν το δολάριο, το οποίο από τον Αύγουστο του 1971, που ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον, με μονομερή δήλωση, απεξάρτησε το δολάριο από τα αποθέματα χρυσού, τα οποία ήδη είχαν φθάσει να καλύπτουν μόλις το 22% των δολαρίων που είχαν τεθεί σε κυκλοφορία, να μετατραπεί το δολάριο σε fiat money, δηλ. νόμισμα άνευ αντικρίσματος. Όσα δάνεια χορηγήθηκαν υπό αυτό το καθεστώς πάσχουν από την εξής ανήκουστη παραφροσύνη: ότι δηλ. στην αγορά των συναλλαγών μπορεί ένα κομμάτι χαρτί ευτελούς αξίας, το οποίο γράφει επάνω ¨100 δολάρια¨, δημιουργημένο από το τίποτα, να αγοράσει πραγματικά κάτι το οποίο ισοδυναμεί στη αγορά με 100 δολάρια, ή στην περίπτωση δανεισμού, 100 δολάρια άνευ αντικρίσματος, δημιουργημένα από το τίποτα, να δημιουργούν υποχρέωση αποπληρωμής για ισόποση αξία, πλέον τόκου (ο οποίος φυσικά δεν υπάρχει) και στην περίπτωση της μη αποπληρωμής ο πιστωτής να διεκδικεί εθνική κυριαρχία (!!!) με μνημόνιο και ρητό όρο στη σύμβαση δανείου, για να σου ξαναδανείσει, για ένα ακόμη χρόνο, δολάρια δημιουργημένα από το τίποτε !!! Το ίδιο ακριβώς φυσικά ισχύει και για το Ευρώ, ως νόμισμα άνευ αντικρίσματος…
    7. Λόγω της πρόδηλης σχέσης ανάμεσα στην έκδοση / διάθεση του νομίσματος και της καθημερινότητας των πολιτών, της ελευθερίας τους, των εν δυνάμει ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας, όπως η υπογραφή σύμβασης δανεισμού, με την οποία ρητά παραιτείται ένα κράτος της εθνικής του κυριαρχίας (καλήν ώρα σαν αυτή που υπέγραψε κάποιος υπουργός οικονομικών πρόσφατα), είναι προφανές ότι τα ανωτέρω ζητήματα δεν μπορεί να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας και απόφασης από ένα πρόσωπο, όπως ο πρωθυπουργός, ο υπουργός οικονομικών κλπ. Το άρθρο 1 του Ελληνικού Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι : «ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ
    1. Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
    2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
    3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα».
    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την κυριαρχία των αποφάσεων την έχει το εκλογικό σώμα («…λαϊκή κυριαρχία …», ούτε καν η Βουλή) και όχι το εκτελεστικό, δηλ. η κυβέρνηση, ακόμη και εάν έχει πρόσφατη νομιμοποίηση. Για αυτό και στο άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα, αλλά και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Και στις δύο περιπτώσεις προϋποτίθεται σχετική πρωτοβουλία συγκεκριμένου αριθμού βουλευτών, γεγονός που το Σύνταγμα θεωρεί σίγουρο ότι θα υπάρξει σε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις (δηλ. κρίσιμα εθνικά θέματα, σοβαρό κοινωνικό ζήτημα), θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι βουλευτές, οι οποίοι εκπροσωπούν τον κυρίαρχο λαό στη ¨Βουλή¨, μεταφέροντας τις δικές του απόψεις εκεί και όχι τις απόψεις του εαυτού τους, ως μια ανεξάρτητη εξουσία του πολιτεύματος και δη του νομοθετικού, δεν σχετίζεται ούτε εξαρτάται καθοιονδήποτε τρόπο από το εκτελεστικό και την κυβέρνηση… Αλήθεια η υποθήκευση της χώρας, η εκτόξευση της ανεργίας, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα των αποθεμάτων χρυσού και του εθνικά κυρίαρχου κράτους δηλ. της ελληνικής επικράτειας για αποπληρωμή οφειλών που δημιουργήθηκαν από χρήμα άνευ αντικρίσματος, η μετάβαση από τη δραχμή (νόμισμα με αντίκρισμα σε χρυσό, άρα αξιόγραφο) στο Ευρώ (νόμισμα άνευ αντικρίσματος, άρα χρεόγραφο), η έκδοση του νομίσματος (όποιο και εάν είναι αυτό) από ιδιώτη, ο οποίος απλά το δανείζει με τόκο και όχι από το κυρίαρχο κράτος ως πράξη εθνικής κυριαρχίας, δεν συνιστούν κρίσιμα εθνικά θέματα και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα; Ή μήπως οι βουλευτές είναι άνθρωποι μειωμένης αντίληψης, εκτός τόπου και χρόνου, χρήζοντες δικαστικής συμπαράστασης και δεν αναλαμβάνουν τη σχετική πρωτοβουλία; Ή μήπως έχει καταλυθεί το πολίτευμα και υφίσταται σύγχυση των δύο διακριτών εξουσιών, δηλ. του νομοθετικού και του εκτελεστικού σε βαθμό που να μη μπορούμε να συζητήσουμε πλέον για Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αλλά για κάποιου είδους ολοκληρωτικού καθεστώτος, με το εκτελεστικό στο ρόλο του απόλυτου δικτάτορα;
    8. Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει επίσημα 4 φορές μέχρι σήμερα: 1827, 1843, 1893, 1932 (http://forza-grecia.pblogs.gr/2010/01/h-istoria-ths-hreokopias-sthn-ellada-kai-to-shmera.html). Σε κάθε πτώχευση, που πρακτικά σημαίνει μονομερής διαγραφή χρεών λόγω αδυναμίας αποπληρωμής, εξυπακούεται ότι τα οφειλόμενα ποσά δεν οφείλονται πλέον και η χώρα οφείλει μόνο για τα νέα δάνεια που θα συνάψει μετά την πτώχευση. Στην περίπτωση της Ελλάδος όμως, κατά κάποιο παράδοξο τρόπο, τα περισσότερα χρέη αναγνωρίσθηκαν εκ νέου τη δεκαετία του 1960 (με ποια νομιμοποίηση άραγε και από ποίον;), με αποτέλεσμα την αποπληρωμή των παλαιότερων εξ αυτών μέχρι και τη δεκαετία του ’90!
    9. Ο ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κος Γ. Κασιμάτης πρόσφατα σε σχετική ομιλία του, αναφέρθηκε στο άρθρο 120 του Συντάγματος. Για όσους δεν γνωρίζουν το άρθρο 120 στην παρ.4 αναγράφει «Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία», η δε έννοια της βίας δεν αφορά μόνον τη σωματική και φυσική βία, αλλά και την ψυχολογική, όπως π.χ. ψυχολογική βία του τύπου «Πώς θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις εάν δεν συμφωνήσουμε με το Μνημόνιο; (με το οποίο ξεπουλάμε όλη την Ελληνική Επικράτεια)». Βέβαια αυτό που δεν αναφέρεται είναι, ότι με ρητό όρο της δανειακής σύμβασης οι δανειστές μας μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση εάν δεν πληρωθεί το ¨Σχετικό χρέος¨ της χώρας (άρθρο 8 παρ.1 (ζ) ), ήτοι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας σε Ευρώ ή σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα. Δεδομένου όμως ότι τα ποσά του δανείου είναι μικρότερα του υποτιθέμενου χρέους αυτό συνεπάγεται ένα και μόνο πράγμα: ότι τα ποσά που δανεισθήκαμε δεν πάνε σε μισθούς, συντάξεις κλπ, αλλά σε αποπληρωμή προηγούμενων οφειλών !!! Άρα εκτός από ψυχολογική βία έχουμε ταυτόχρονα και εξαπάτηση από τον πολιτικό κόσμο !!!
    Συνεπώς κατά το Σύνταγμά μας έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να αντισταθούμε, με κάθε μέσον, κατά οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει ή το έχει ήδη καταλύσει. Η συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα είναι μια καλή αρχή αλλά όχι αρκετές για τους σκοπούς του αρθ. 120. Η αντίσταση κατά της βίαιης κατάλυσης του Συντάγματος ουσιαστικά σημαίνει την φυσικώ τω τρόπω εκδίωξη των όσων κατέλυσαν το Σύνταγμα, με απλά λόγια την εκδίωξη ¨κλοτσηδόν¨ από το Μαξίμου των βιαστών του Συντάγματος. Και αυτό αφορά όλους, μηδέ του γράφοντος εξαιρουμένου.

    *Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

    • ade avatar
     ade @ astrokritis 04/01/2012 00:24:59

     ετσι ξεσηκωνετε ενας λαος? ,βλεπεις εσυ κανεναν ξεσηκωμο?και εγω στην ελλαδα ζω ,βλεπεις κανεναν να βγαινει εξω να διαμαρτυρεται?μας πινουν το αιμα και καθομαστε σαν τους μαμακες,τωρα αυτην την στιγμη επρεπε να τους ειχαμε λιντσαρει ολα τα λαμογια τους πολιτικους και μη και αλλους πολλους που μας εφεραν σε αυτην την εξαθλιωση........στα λογια ολοι λεμε οτι θελουμε το θεμα ειναι να γινει στην πραξη.....αλλα ποιος ειναι αυτος που θα ηγηθει αυτου του ξεσηκωμου?γιατι πολλοι λενε πολλα αλλα μετα η κωλοτουμπα παει συννεφο.......τα ιδια παντελη μου τα ιδια παντελακι μου

  • astrokritis avatar
   astrokritis @ mark 03/01/2012 19:05:50

   ++++ !!!! .... Έτσι , Μάρκ ! ... Για να μην μας πουλάει φούμαρα ο Ράπανος κι ο κάθε Ράπανος , δηλαδή ... Να μας πει , ακόμα , πόση βιομηχανία και βιοτεχνία είχαμε τότε και πόση τώρα . Πόση ήταν η αγροτική παραγωγή τότε και πόση τώρα . Πόση ήταν η ανεργία τότε και πόση τώρα . Και τέλος , γιατί η Ελλάδα χρεωκοπούσε πάντα όταν το νόμισμα της ήταν συνδεδεμένο με ξένο , σκληρό νόμισμα ( όπως το ευρώ , καλή ώρα τώρα) ???? .... Σ'αυτό , το τελευταίο , κάθε πειστική απάντηση - δεκτή ! ..

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ astrokritis 03/01/2012 21:05:48

    h--p://www.antinews.gr/2011/11/07/132213/

 6. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 03/01/2012 18:17:24

  Δόξα τώ θεώ.

  Μιά ανάρτηση πού δέν αναφέρεται αποσπασματικά στά επιμέρους μόνο προβλήματα πάσης υφής, η αντιμετώπιση τών οποίων γίνεται μέ όρους θεραπείας κάλυψης τής πληγής μέ επιδέσμους, περιμένοντας τόν κακοφορμισμό καί τήν σήψη. Η απουσία στρατηγικής επιλογής, η κατανόηση τού στόχου καί η αποδοχή του από τήν κοινωνική πλειοψηφία, τείνει νά βυθίσει τήν πολιτική ζωή τής χώρας στήν πλήρη απαξία τής πολιτικής πράξης καί τήν οδηγεί στήν απάθεια αντιμετώπισης τής αναμενόμενης καταστροφής.
  Η συλλογική απαίτηση τών δρώντων κοινωνικών υποκειμένων νά βιώσει η κοινωνία τήν τραγικότητα τής διονυσιακής «μανίας» δέν θά είναι καθαρκτική γιά τό πλήρως εξατομικευμένο υποκείμενο. Θά τό συνθλίψει καί θά τό εκμηδενίσει. Δέν θά τό αυτοκαθάρει.

  Θέλοντας νά συμβάλλω σέ δημιουργικούς σχολιασμούς, ξαναπαραθέτω αυτούσιο τό σχόλιό μου πού έστειλα στήν διπλανή ανάρτηση τού Κακοφωνίξ.

  Τό ευρώ δέν πρόκειται νά καταρρεύσει.
  Η «κρίση» τού ευρώ σηματοδοτήθηκε από τήν επιλογή τών πανίσχυρων «πραγματικών κυβερνητών» τής αγγλοσαξοκρατούμενης δύσης ( άν όχι όλου τού πλανήτη) καί τών ελεγχόμενων από αυτήν μεγάλων πλανητικών οικονομιών, ώστε νά συνεχίσουν μελλοντικά τήν κυριαρχία τους μέσω καί άλλων νομισματικών μονάδων, ιδιαίτερα αυτών τών κρατών, τήν κυριαρχία τών οποίων απόλυτα ελέγχουν, (δές ευρώ), εγκαταλείποντας σταδιακά τό δολαριακό παγκόσμιο μονοπώλιο.
  Η επιλογή αυτή κατέστη σαφής μετά τήν «προγραμματισμένη» κατάρρευση τού Ανατολικού Μπλόκ καί τήν αναρρίχηση στήν εξουσία στήν Ρωσίας μιάς απόλυτα ελεγχόμενης από τά δυτικά εξουσιαστικά κέντρα «εκλεκτής» ομάδας υποτακτικών στίς κατευθυντήριες οδηγίες της, μέ προεξέχουσα φυσιογνωμία τόν Γιέλτσιν. Οι υπόλοιπες χώρες τού ανατολικού μπλόκ ακολούθησαν τήν μοίρα τής σοβιετικής μαμάς. Ενεργοποιήθηκαν σέ όλες αυτές τίς χώρες οι ελεγχόμενες από τήν δύση δυνάμεις καί κατόρθωσαν σέ πολύ λίγο χρόνο οι «παγκόσμιοι εξουσιαστές» νά ελέγξουν όλες τίς χώρες. Ο τρόπος μετάβασης ήταν ανάλογος τών κατά τόπον καί χώρα επικρατούντων συνθηκών. (Στήν Πολωνία μέ τήν βοήθεια τού βατικανού καί τής Σολινταρνόσκ, στήν Ρουμανία με τήν Σεκιουριτάτε τού ελεγχόμενου Ιλιέσκου, στήν αν. Γερμανία μέ τήν βοήθεια τής αδελφής δυτ. Γερνανίας κ.ο.κ.)
  Οι πρόδρομες επίσης κινήσεις μέ τήν μεταμαοϊκή Κίνα καί τήν ανάδειξη τού Τέγκ Ξιάο Πίνγκ στήν κορυφή τής εξουσιαστικής πυραμίδας τού ΚΚΚ καί η γρήγορη μετατροπή της σέ εργασιακό «Γκουλάγκ» τών πολυεθνικών (άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί νά πιάνει ποντίκια) συνετέλεσαν τά μέγιστα, ώστε τό χρηματιστικό κεφάλαιο νά συσωρρεύσει αμύθητο καί ανεξέλεγκτο πλούτο μέσω τών - γι' αυτό τόν σκοπό ιδρυθεισών καί υπαρχόντων- κρατικοθεσμικά καί φορολογικά ανεξέλεγκτων φορολογικών παραδείσων.
  Η μεταφορά τού πλούτου τής κυρίαρχης καί δύσκολα ελεγχόμενης «παλαιάς» ευρώπης στήν νέα καί πλήρως ελεγχόμενη γή τής επαγγελίας, επιτεύχθηκε αριστοτεχνικά μέ τήν συμβολή τής προλεταριακής επανάστασης στήν Ρωσία καί μέ τούς δύο μεγάλους ευρωπαϊκούς, «παγκόσμιους», πολέμους. Η υπαγωγή τών άλλοτε κυρίαρχων ευρωπαϊκών ελίτ σέ υπερατλαντικό έλεγχο, ανάγκασε τήν «νέα» ευρώπη σέ συμβιβασμό καί συνοδοιπορία, μέ τήν απαστράπτουσα οικονομικά καί στρατιωτικά πρωτοπορία (συγκέντρωση χρυσού, ατομική βόμβα), στήν μίξη της δέ περίεργη καί δυναστκά μιγάδικη αγγλοσαξονικοσιωνιστική οικονομική ελίτ.
  Η συμφωνία τού bretton woods καί η επιβολή τού δολαρίου, τής δικής τους «κεντρικής τράπεζας» (FED), ώς τήν μοναδική νομισματική μονάδα τής δύσης μέ τήν υποχρέωση τών άλλων κρατικών τραπεζών νά κατακρατούν δολάρια σάν τραπεζικά αποθέματα. Η αξία τού δολαρίου καλύπτονταν καί αντιπροσώπευε συγκεκριμένη ποσότητα χρυσού, μέ τό 90% τής παγκόσμιας υπάρχουσας ποσότητας χρυσού νά βρίσκεται αποθηκευμένο στό fort knox ή αποθηκευμένο, ώς εγγύηση, από τίς άλλες κεντρικές τράπεζες στήν ελβετία (Bank for International Settlements - BIS) καί στό city of London (τράπεζα τής Αγγλίας).
  Η επιβολή τού δολαρίου ώς «υποχρεωτικού» μέσου τραπεζικών αποθεμάτων καί υποχρεωτικού μέσου πληρωμής γιά τό πετρέλαιο, σέ συνδυασμό μέ τήν καθιέρωσή του ώς τού κύριου νομίσματος διεθνών συναλλαγών (κάθε απόπειρα αμφισβήτησης πνίγονταν - καί πνίγεται- στό αίμα από τήν στρατιωτική μηχανή τών ΗΠΑ), οδήγησε σέ μιά εκπληκτική ζήτηση (άρα καί παραγωγή) καί συσσώρευση δολαριακών αποθεμάτων, πέρα από κάθε οικονομική λογική ανά τήν υφήλιο. Σέ δεδομένο χρόνο δέ, απάλλαξε η κυβέρνηση τών ΗΠΑ τήν FED από τήν «υποχρέωσή» της νά ανταλλάσει τά κομμάτια χαρτιού πού εκτύπωνε μέ χρυσό, όπως είχε υποχρέωση καί όπως είχε συμφωνηθεί στό bretton woods. Η απόλυτη κλεψιά από τούς απόλυτους παγκόσμιους αλήτες. Σάν ανταπόδωση δέ γιά αυτή τήν «αγαθοεργία» τής κυβέρνησης τών ΗΠΑ, φρόντισαν νά αδειάσουν καί τό fort knox από τόν συσσωρευμένο χρυσό μέ διάφορα τεχνάσματα καί μέ τόν χρόνο νά τόν μεταφέρουν στήν «πραγματική» τους έδρα στό city of London.
  Η επιβληθείσα παγκοσμιοποίηση, μέ τήν υποχρέωση τών κρατών νά δεχθούν τήν ανεξέλεγκτη ροή χρηματοπιστωτικών προϊόντων καί αγαθών, τήν αυτονόμηση τών επενδυτικών τραπεζών καί τήν υπαγωγή τους σέ καθεστώς ασυλίας καί πλήρης ασυδοσίας, επέτρεψε τήν συνέχεια τής παγκόσμιας ληστείας πλούτου μέ μηδενικό πιά κόστος. Τά αμύθητα ποσά υπεραξίας επέτρεψε νά συσσωρευθούν η χρήση ενός νομίσματος (δολαρίου) μηδενικής αξίας, η διασπορά τού οποίου καί η διατήρησή του θα συνεχισθεί, ώσπου νά θεσμοθετηθεί η καινούργια αξιακή μονάδα καί γίνει η μεταφορά τής υπεραξίας στίς νέες αξίες. Τότε τό δολάριο θά καταρρεύσει πλήρως καί οι κάτοχοι δολαριακών «αξιών» θά ανακαλύψουν έκπληκτοι ότι είναι πιά άποροι.
  Τό ευρώ ήταν «δική» τους επιλογή. Η δημιουργία τής ΕΚΤ έγινε κατ' εικόνα τής FED. Οι επιμέρους κεντρικές τράπεζες (τών κρατών μελών τής ευρωζώνης καί μετόχων τής ΕΚΤ) είναι από παλαιά υπό τόν δικό τους έλεγχο (ιδιωτική Τράπεζα τής Ελλάδος, ιδιωτική κεντρική Τράπεζα τής Ιταλίας, τού Βελγίου, κ.λ.π.) ή υπό τόν κρατικό έλεγχο τών κρατών πού ελέγχουν πλήρως (ομοσπονδιακή αποθεματική τράπεζα τής Γερμανίας, Αυστρίας, κ.λ.π. -απόρροια τών μυστικών συνθηκών τών χαμένων τού δεύτερου παγκόσμιου πολέμου).
  Οι «αγορές» πού κάνουν δύσκολη τήν ζωή κρατών- μελών τής ευρωζώνης καί τά απειλούν μέ χρεοκωπία καί κατάρρευση είναι «δικές» τους. Καί τά κράτη μέ τίς ηγεσίες τους, πού πιέζουν (χρησιμοποιώντας εντέχνως τόν κίνδυνο διάλυσης τής ευρωζώνης) είναι «δικοί» τους καί ελεγχόμενοι. Πρός τί λοιπόν αυτή η πίεση;
  Νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα τών επόμενων, μεγάλων καί συνταρακτικών παγκόσμιων αλλαγών. Δέν είναι υποχρεωτικό νά τίς νιώσουν όλοι στό πετσί τους μέ τήν βία τού αίματος καί τής πείνας. Πολλές έχουν ήδη συντελεσθεί μέ «αφανή» γιά τούς πολλούς τρόπο. Η κύηση όμως δέν φθάνει. Πρέπει νά λάβει χώρα καί τό γεγονός τής «γέννας». Έτσι θά καταλάβουν όλοι ότι κάτι καινούργιο έχει γεννηθεί καί η ζωή μας θά αλλάξει από εδώ καί πέρα. Είμαι σίγουρος ότι τό νήπιο πού θά γεννηθεί δέν θά είναι μιά φυσιολογική γέννα. Ούτε θά είναι ο αντίχριστος. Άλλοι θά τό αγαπήσουν, οι πολλοί όμως θά τό μισήσουν. Εξαρτάται από τήν πολιτική μας ελίτ (άν υπάρχει αξιολογικά δέν τό γνωρίζω) άν μπορεί νά εκτιμήσει σωστά τί επίκειται, ώστε νά προστατέψει τήν χώρα καί τούς ανθρώπους της μέ τόν καλύτερο δυνατό τρόπο. Τήν καταιγίδα νά τήν αποφύγουμε δέν μπορούμε. Μπορούμε νά προφυλαχθούμε όμως, εκτιμώντας σωστά από τά προμηνύματα, πότε περίπου καί σέ ποιά κατεύθυνση θά ξεσπάσει. Δέν χρειάζεται νά γίνουμε εμείς τά πρώτα «ηρωϊκά» θύματα τής διεθνούς τών νεο-(παλαιών)-σταυροφόρων. Πικρούς ήρωες έχει σωρό τό συλλογικό υποσυνείδητο. Δέν χρειάζεται νά σωρεύσει καί άλλους.
  Τό ευρώ δέν πρόκειται νά καταρρεύσει
  Η χώρα όμως μπορεί.

  • karenin avatar
   karenin @ Ιαπετός 03/01/2012 22:21:40

   Μεστή και γεμάτη ουσία ανάλυση. Ιαπετέ, απο τα καλυτερά σου. Ευγε.

 7. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 03/01/2012 18:19:50

  Επιστροφή στην δραχμή και μονο που υποστηρίζεται απο Αγγλους και αριστερά ,κάνει τζιιζ και καίει.
  Παραμονή στο ευρώ με άμεση διαπραγμάτευση του χρέους.

 8. JOHN avatar
  JOHN 03/01/2012 18:41:03

  Η στρατηγηκη για την επιβιωση μας στο ευρω επρεπε να ειναι πολυ διαφορετικη.Απλως με την υοθετηση του κοινου νομισματος φερθηκαμε σαν ταυροι σε υαλοπολειο,τα τσακισαμε ολα,αντι να γινουν οι απαραιτητες δομικες αλλαγες και να μπορεσουμε να επιβιωσουμε στο ανταγωνιστικο περιβαλλον της ευρωζωνης.Οι πολιτικοι μας απεδειχθησαν πολυ κατωτεροι των περιστασεων και μονο τους μελημα ηταν να εδραιωσουν τη πελατεικη δημοκρατια για να μη χασουν τα κεκτημενα τους,οι πολιτες με το νεο τοπιο δανεισμου που εφερε το κοινο νομισμα επεσαν με τα μουτρα σ ενα ξεφρενο καταναλωτισμο.Και τελικα νομοτελιακα οδηγηθηκαμε στο σημερινο αδιεξοδο.Ισως ηταν και παγιδα για να υπερπλουτισουν καποιοι κανοντας μας φτωχοτερους.Τωρα δυστυχως ειναι αργα για δακρυα και η εξοδος μας απο το ευρω ειναι μαλλον μονοδρομος,οχι ομως και το τελος του κοσμου οπως καποιοι μας το παρουσιαζουν σκοπημα αρκει να γινει συντεταγμενα ωστε οι κλυδωνισμοι να μοιωθουν στο ελαχιστο.

 9. Στάθης Σαραφόπουλος avatar
  Στάθης Σαραφόπουλος 03/01/2012 19:02:31

  Τις τελευταίες τρεις μέρες η κυβέρνηση αναφέρεται χωρίς αναστολές στον κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή.
  Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός είπε πως εθνικός στόχος είναι η παραμονή στη σφαίρα του ευρώ.
  Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος μας υπενθύμισε ότι δραχμή σημαίνει και χώρα σε ασπρόμαυρο φιλμ, επιστροφή στα '50ς.
  Ο πρόεδρος της Έθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών εκτιμά η παραμονή στην Ευρωζώνη θα κριθεί εντός του πρώτου τριμήνου του έτους. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μας λέει ότι χρειάζεται μάχη για να μείνουμε με ευρώ στην τσέπη.
  Υποθέτω ότι μετά από όλα αυτά στις ελβετικές Άλπεις δεν βόσκουν γουρουνάκια, αλλά κουμπαράδες από την Ελλάδα...
  Προσωπικά ξέρω αρκετούς ανθρώπους που έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό. Νομίμως, με εμβάσματα. Και μεταξύ μας, δεν βρίσκω τον λόγο για να μην το κάνουν.
  Όταν η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες που διορίζονται απ' αυτήν θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, το να κρατήσεις τα χρήματα σου στην Ελλάδα δείχνει συγκινητικά πατριωτικό και εξόχως ηλίθιο.

 10. Βασίλης Κωνσταντίνου-Καστοριά avatar
  Βασίλης Κωνσταντίνου-Καστοριά 03/01/2012 19:07:23

  ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΠΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΩΝΥΜΑ.ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ!
  Η αλήθεια για τα οικονομικά θέματα δεν είναι απόλυτη.Δεν υπάρχει εφαρμοσμένη οικομία χωρίς θύματα. ΄Αρα είναι θέμα πλειοψηφίας.Αν είναι καλή για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού τότε να εφαρμοστεί άλλως όχι.Αναφέρω μερικά παραδείγματα που υπάρχουν δίπλα μας και έχου κάθε λόγο να σκέφτονται την δραχμή. 1) Κάποιος επιχειρηματίας έχει φυγαδεύσει αρκετά χρήματα στο εξωτερικό και έχει φύγει από την παραγωγή. Αυτός παρακαλάει να πάμε στην δραχμή για να αγοράσει τα ακίνητα που ονεοιρευότα.2) Κάποιος που έχει κρύψει μερικές χιλιάδες ευρώ στο σεντούκι ετοιμάζεται να γίνει μαυραγορίτης.Επομένως υπάρχουν εκ των πραγμάτων και κάπιοι που θέλουν την δραχμή.3)Επίσης είναι φυσιολογικό η εξαθλίωση κάποιων να τους βάζει στον πειρασμό να σκέφτονται την δραχμή σαν τελευταία ευκαιρία.Αυτοί μπορεί να διαδίδουν ανώνυμα μέσω διαδικτύου τα πλεονεκτήματα της δραχμής. Επώνυμα λοιπόν ,χωρίς διαροές και παραπολιτικά σχόλια,ωφείλουν να πάρουν θέση όχι μόνο οι πολιτικοί και παράγοντες του τόπου αλλά και ο κάθε πολίτης.Γιατί όταν μετά θα δούμε ότι πετρέλαιο γιόκ,εισαγωγές στοπ,και κυρίως η δραχμή τόσο δυσφυμισμένη σ΄ολο τον κόσμο θα είναι καυτή πατάτα για τον καθένα και θα σκέφτεται πως να απαλλαγεί απ΄αυτήν ,θα πρέπει να απολογηθούν κάπιοι.Να μην μας λένε μετά ότι εγώ ,έτσι ,αλλά κλπ. Είναι ώρα ευθύνης. Ο καθένας να ρισκάρει προβλέψεις και να αναλάβει ευθύνες.Να μην μείνει η συζήτηση σε θεωρητικό επίπεδο. να προχωρήσει στα επαγγέλματα,στην προμήθεια πρώτων υλών,στην βιομηχανία στηνγεωργία κλπ. Να μην μείνει το θέμα στο συρτάρι.Να γίνουν ανοικτές συζητήσεις,στρογγυλά τραπέζια κλπ.Και έτσι να διαμορφωθεί η πλειοψηφία του υπέρ ή κατά του Ευρώ. Μόνο έτσι θα γλυτώσουμε από τα παιχνίδια που ετοιμάζουν κάποιοι.Όταν ενσυνείδητα αποφασιστεί κάτι και ξέρουμε πάνω κάτω τι μας περιμένει!

  • JOHN avatar
   JOHN @ Βασίλης Κωνσταντίνου-Καστοριά 03/01/2012 21:40:17

   Βασιλη συμφωνω μαζυ σου οτι επιστρεφοντας στη δραχμη θα υπαρξουν προβληματα κυριως εαν δεν γινει συντεταγμενα.Μη δαιμονοποιουμε ομως τα πραγματα και μη μας πιανει πανικος.Με τη δραχμη δεν υπηρχαν καυσημα,φαρμακα,κρεας ντοματες........,πεθαινε ο κοσμος στο δρομο;Σκεφτηκες ποτε πως θα καταντησει η συντριπτικη πλοιοψηφια του κοσμου εαν παραμεινουμε στο ευρω ακολουθοντας λιτοτητα διχως τελος;τι θα μεινει ορθιο ποιοι θα μπορουν να εχουν η ν αποκτησουν περιουσιακα στοιχεια;Οι πατεραδες με δραχμες δεν εκαναν καποιο σπιτακι η αλλα με το μεροκαματο;Σημερα διανοεισαι με το μεροκαματο να κανεις σπιτι;Λοιπον δεν ειναι ολα μαυρα,εκτος εαν ανοικεις σ αυτους που θελουν φραουλες το Γεναρη και αυτοκινητο απο ΒΜW και πανω.Το τελος του κοσμου δεν θα το φερει η δραχμη αλλα αυτα τ ανθρωπομορφα πιρανχας ντοπια και ξενα που μας πινουν το αιμα μεχρι τελικης πτωσεως,ετσι για το καλο μας για να παραμεινουμε στο ευρω και ν αγοραζουμε τη πραματια τους.

   • Βασίλης- Καστοριά avatar
    Βασίλης- Καστοριά @ JOHN 04/01/2012 10:44:01

    Αγαπητέ Γιάννη θα σου πω μόνο τούτο. Γνώρισα άνθρωπο που έβριζε γιατί δεν γυρίσαμε ακόμη στην δραχμή γιατί ο ίδιος έχει τα πάντα εκτός. Γι αυτό φωνάζω για το θέμα αυτό επώνυμα. Ποιός θέλει την δραχμή να το φωνάξει δημόσια. Προφανώς και δεν θα έχει μόνο αρνητικά η δραχμή. Προφανώς και θα λυθούν κάποια προβλήματα. Και αν το αποφασίσει ενσυνείδητα ο κόσμος εγώ δεν έχω αντίρρηση. Το θέμα είναι το ισοζύγιο θετικών και αρνητικών πως θα διαμορφωθεί. Για μένα τα αρνητικά θα είναι συντριπτικά περισσότερα. Ας βγούνε από το καβούκι τους όλοι που θέλουν την δραχμή και να πούνε ότι γι αυτούς τα θετικά θα είναι περισσότερα. Για να δούμε μετά τι θα γίνει !Γι αυτό αγαπητέ Γιάννη θέλω άλλη μεθοδολογία. Θέλω ονόματα. Να αποκαλυφθούν οι σκοπιμότητες. Γιατί αν μάθουν οι έλληνες ποιοι θέλουν την δραχμή δεν θα δεχθούν ποτέ. Ποτέ!
    Υγ. Αυτό το «Ε όχι και να χαλάσουμε παπά για να κάνουμε διάκο τι σου λέει;»

    • JOHN avatar
     JOHN @ Βασίλης- Καστοριά 04/01/2012 18:55:55

     ΒΑΣΙΛΗ καλησπερα.Οσα αρνητικα και να εχει η επιστροφη στη δραχμη δεν πιστευω με τιποτε οτι η παραμονη μας στο ευρω θα ειναι καλυτερη.Τ ανταλαγματα που μας ζητουν ειναι καταστροφικα και ισοπεδοτικα.Νομιζω πρεπει πρωτα απ ολα να δουμε τι ειναι το ευρω τι αντιπροσωπευει και ποιους εξυπηρετει.Ποτε το κοινο νομισμα δεν μπορεσε να ξεφυγει απο τα χαρακτηριστικα της λογιστικης μοναδας γιατι δεν αντιπροσωπευει ενα κρατος αλλα συνολο ανεξαρτητων και κυριαρχων κρατων με διαφορεςτικες δομες στην οικονομια τη παραγωγη τη κουλτουρα.Αυτα τα κρατη,σε αντιθεση με τις ΗΠΑ,εχουν διαφορετικες αφαιτηριες.Αυτο το τελευταιο δημιουργει οχι μονο αγεφυρωτα χασματα αλλα ανοιγει και το δρομο για την επικρατηση του ισχυροτερου και λιγο η πολυ περιθοριοποιηση των ασθενεστερων.Το ευρω σχεδιαστικε και χρησιμοποιηθηκε απο τους Γερμανους και τελικα εξυπηρετησε κυριως αυτους,που με το μαρκο τους ποτε δεν θα μπορουσαν να γινουν μια απο τις μεγαλυτερες εξαγωγικες δυναμεις του πλανητη και κατ επεκταση να εχουν πλεονασματα.Κι εδω ακριβως ειναι η παγιδα,μοιραια τα πλεονασματα τους μεταφραστικαν σε ελλειματα των ασθενων(PIGS) και οχι μονο.Κατω απο αυτες τις συγκυριες η παραμονη της Ελλαδας στο ευρω ειναι αδυνατη διχως η χωρα να γινει προτεκτωρατο με οτι αυτο συνεπαγεται!Εαν η επιστροφη σε εθνικο νομισμα γινει συντεταγμενα,με την αρωγη και τη τεχνογνωσια της ΕΕ,θα ειναι η λιγοτερο κακη λυση,εαν γινει ατακτα θα ειναι καταστροφικη.Και δυστυχως οι πολιτικοι μας δεν εμπνεουν καμια εμπιστοσυνη να διαχειριστουν ενα τετοιο καθοριστικο για τη χωρα εγχειρημα,ισως καποιοι τεχνοκρατες το τολμησουν.Και θα εχει εχει επιτυχια εαν δεν ειναι δεσμιοι ξενων συμφεροντων.Οσο για σκοπημοτητες παντοτε θα υπαρχουν σε καθε περιπτωση και κυριως οταν εξυπηρετουν υπερεθνικα συμφεροντα οπως σημερα.Οσο για ονοματα δεν καταλαβαινω τι πραγματικα εννοεις,παντως μπορω να σου ανεφερω ονοματα και συμφεροντα που επωφελουνται τα μαλλα απο τη παραμονη μας στο ευρω,αρχης γενομενης απο τους πατρωνες του κοινου νομισματος που ελλειψει πολιτικου προσωπου εχουν αναλαβει τοκογλυφικα χρηματοπιστοτικα ιδρυματα εκτος σνορων!

     • Βασίλης- Καστοριά avatar
      Βασίλης- Καστοριά @ JOHN 04/01/2012 20:27:39

      http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63598695....
      Ολα αυτά δεν ανατρέπουν την παραδοχή ότι η Ελλάδα, ανεπίδεκτος μαθητής για αυτούς τους νέους κανόνες, δεν θα ήταν καλύτερο να μην έχει μπει ποτέ στο ευρώ. Αλλά μπήκε και η καλύτερη επιλογή είναι να καταφέρει να δουλέψει με αυτό, καταλήγει το Bloomberg.
      Στο παραπάνω συμπέρασμα αγαπητέ Γιάννη καταλήγει το άρθρο καισ΄αυτό το σημείο το προυπογράφω πλήρως.Εκτιμώ τις απόψεις σου και τις θέσεις σου. Προβληματίζομαι και εγώ όπως εσύ.Στον διάλογο αυτό πιοστεύω ότι μπορούμε να αντιπαραθέσουμε απόψεις και να αρχίσει σιγά σιγά μία πλατιά εμπέδωση του νέου οικονομικού περιβάλλοντος και του ευρώ. Γιατί αν θυμάσαι όταν μπήκαμε έγιναν εγκλήματα με τις ανατιμήσεις και την κερδοσκοπία.Τα ανεχθήκαμε και τα βρίσκουμε μπροστά μας.Γιατί κάποιοι ποντάρουν πάντα στην άγνοια και στην παραπληροφόρηση.!

 11. Orestios avatar
  Orestios 03/01/2012 19:07:56

  Ο Καψής έκανε σήμερα τον ζωσμένο με εκρηκτικά, αλλά τον κορόιδευε όλος ο πλανήτης http://flic.kr/p/b6FNa8

 12. savana avatar
  savana 03/01/2012 19:16:46

  Εγω νομιζω οτι το προβλημα δεν ειναι το νομισμα. Δραχμη ή ευρω.
  Το προβλημα ειναι ποιοι θα αυτοι που θα αναλαβουν, ειτε την μεταβαση στην δραχμη ειτε την παραμονη στο ευρω.
  Αν ειναι τα ιδια προσωπα που μας "πατωσαν" δεν νομιζω οτι θα εχει καμμια διαφορα. Μια χαρα κατακλεψαν τα παντα με το ευρω, μια χαρα θα κατακλεψουν και με την δραχμη. Εμεις, ο κοσμος δηλαδη, μονο διακοσμητικο ρολο ειχαμε. Αν δεν διαφυλαξουμε την εξουσια απο κατσικολεφτες, μιζαδορους, αρπαγες, δεν εχει καμμια σημασια το νομισμα.
  Εν ολιγοις θελω να πω αν δεν βρουμε διαπραγματευτες αξιοπιστους, πατριωτες, και εντιμους, μας βλεπω να ειμαστε εδω και να συζηταμε για χρονια.
  Οποιοι απο μας βεβαια θα συνεχισουν να εχουν σπιτι, ρευμα και χρημα, ωστε να εχουν και ιντερνετ.

  • Aris. A avatar
   Aris. A @ savana 03/01/2012 22:23:06

   Σωστός.

 13. odysseus avatar
  odysseus 03/01/2012 19:22:16

  Αγαπητοί Προφήτης, FactorX,
  Θα με αναγκάσετε να γίνω συνήγορος του διαβόλου.
  Είναι συκοφαντία και πολιτική εμπάθεια ποδοσφαιρικής εξέδρας να ισχυρίζεστε οτι η Αριστερά, που δεν έχει καμμιά ευθύνη για το χρέος, επιθυμεί λόγω βλακείας την επιστροφή στη δραχμή ή οτι προτείνει αυτό, μεταξύ των πολλών λύσεων που έχουμε, ως την καλύτερη λύση.
  Πουθενά και ποτέ δεν το έθεσε έτσι η Αριστερά.
  Αυτό που είπε η Αριστερά μεταξύ άλλων είναι:
  1. ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (Αν και εφ' όσον αυτό αποδειχτεί απο αδιαμφισβήτητη διεθνή επιτροπή)
  2. ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ (Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο).
  3. ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (Δίκαιο χώρας εκτός Ευρώ επιβαλλόμενο σε χώρα του Ευρώ?)
  Oλα αυτά η Αριστερά (πλην ΚΚΕ εννοείται) που αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις παίρνει 35%, τα προτείνει προκειμένου να ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ και βεβαίως ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ αν γίνουν (ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ) αποδεκτά απο τους Εταίρους μας. Απ' ότι γνωρίζω μέχρι σήμερα κανένας αριστερός δεν έθεσε στη βουλή θέμα οικειοθελούς αποχώρησης απο το Ευρώ και την ΕΕ (Ούτε κ'αν το ΚΚΕ!!!)
  Ανοίξτε τα μάτια και τα αυτιά σας, Ελληνες είναι και αυτοί. Την προσφυγή στη Δραχμή την αναφέρουν ως έσχατη λύση άν οι Εταίροι μας δεν δεχτούν καμμία διαπραγμάτευση ή τροποποίηση αν προτιμάτε στα Μνημόνια. Πράγμα που δεν τολμά να πεί ο Σαμαράς, (λόγω ΕΛΚ?) όμως έιπε οτι αυτα στην πολιτική δεν λέγονται αλλά γίνονται. Εκτός αν εσείς ξέρετε και άλλη λύση...

  • anonymous avatar
   anonymous @ odysseus 03/01/2012 20:48:55

   η Αριστερά, που δεν έχει καμμιά ευθύνη για το χρέος,
   Και το ΠΑΣΟΚ τι είναι δεν είναι αριστερά; Δεν επανδρώνεται με στελέχη πρωτίστως της αριστεράς; Άλλο ότι συμπεριφέρονται ως κουκουλοφόροι και λένε εμείς δεν είμαστε αριστεροί ή η αριστερά λέει εμείς δεν κυβερνήσαμε. Να μη μας δουλεύουν ούτε οι μεν ούτε οι δε.

 14. skopelosnews avatar
  skopelosnews 03/01/2012 19:24:06

  Θόδωρος Κατσανέβας: Γιατί πρέπει να επιστρέψουμε στη δραχμή! ….Και η μεγάλη έξοδος πρέπει να γίνει το συντομότερο, πριν οι δανειστές μας υποθηκεύσουν τα πάντα !
  http://skopelos-news.blogspot.com/2012/01/blog-post_5828.html#.TwM5fVZ0q8A

 15. Τιγράνης avatar
  Τιγράνης 03/01/2012 19:31:06

  Τι βίτσιο πάλι και τούτο να βαφτίζει κάποιος τον εαυτό του διάβολο...

  • odysseus avatar
   odysseus @ Τιγράνης 03/01/2012 19:52:03

   Γιατί το Τιγράνης είναι καλύτερο? Δεν τόγραφες καλύτερα Τηγάνης να'ναι και χρήσιμο?

   • Τιγράνης avatar
    Τιγράνης @ odysseus 03/01/2012 20:00:49

    Εξαιρετικό και πνευματώδες! Εμένα όμως θα μου επιτρέψεις να σου απαντήσω όταν θα μεγαλώσεις (και ναι, διάβασα ότι είσαι 60)...

    • odysseus avatar
     odysseus @ Τιγράνης 03/01/2012 20:27:49

     Πολύ χαίρομαι που μου δίνεις ελπίδες...Μικρός είμαι ακόμα, θα σε περιμένω. Πάντως με παρακολουθείς βλέπω...

     • Τιγράνης avatar
      Τιγράνης @ odysseus 03/01/2012 20:57:08

      χαχαχα! Κοίτα τον που κολακεύτηκε κιόλας ο συνήγορος του 35%...

 16. st.takis avatar
  st.takis 03/01/2012 20:28:41

  ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ..............

 17. καβουρας avatar
  καβουρας 03/01/2012 20:50:37

  εξαιρετικό άρθρο Προφήτη/ μεστό και περιεκτικό. ΝΑΙ στο ευρώ και παράλληλα επαναδιαπραγματευση του χρέους , όσο γίνεται. Odysseus προχθές η αριστερά πλην ΚΚΕ επαιρνε 40% , τώρα ειναι στο 35% , αύριο στο 20% και στις εκλογές στο 15%.

 18. victoria (true) avatar
  victoria (true) 03/01/2012 21:12:13

  Μακάρι να επιβεβαιώσει την κατάρρευση του συστήματος και όχι τη δική μας.

  • JOHN avatar
   JOHN @ victoria (true) 03/01/2012 21:46:36

   Καβουρα και εαν οι δανιστες συνεχιζουν να εκβιαζουν και δεν δεχονται επαναδιαπραγματευση,τι θα κανουμε θ αυτοκτονησουμε ομαδικα;

 19. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 03/01/2012 21:19:16

  Oι απειλες οτι αν φυγουμε απο το ευρω θα κλονισθει μοιαζουν με ελληνικες ψευτομαγκιες και ειναι τζουφιες.
  Εχει εμπεδωθει ανα την Ευρωπη η πεποιθηση οτι η Ελλαδα ειναι ξεχωριστη περιπτωση.Μολις ανακοινωθει η εξοδος της μετα απο ενα τρανταγμα στις αγορες θα υπαρξει μια κοινη ανακοινωση Μερκελ - Σαρκοζυ οτι θα στηριξουν τα αλλα μελη,οι πρωθυπουργοι Πορτογαλιας και Ιρλανδιας θα πουν οτι δεν εχουν καμμια σχεση,θα χαλαρωσει η ΕΚΤ τη νομισματικη πολιτικη για λιγο,μπορει να ληφθει και κανενα αλλο μετρο και τερμα - η Ελλαδα εκτος και οι υπολοιποι συνεχιζουν κανονικα.
  Αυτου του ειδους οι απειλες για ευρωπαικη καταστροφη μου θυμιζουν τις απειλες Καραμανλη - Μαυρου το καλοκαιρι του 1974.
  Μη μπορωντας να σταματησουν τους Τουρκους στην Κυπρο αποφασισαν να βγαλουν την Ελλαδα απο το ΝΑΤΟ νομιζοντας οτι κανουν κατι.
  Ειπαν στην Κληριδη "θα βγουμε απο το ΝΑΤΟ και η Ευρωπη θα τρεμει" και τους απαντησε ο Κληριδης "η Ευρωπη θα παει για υπνο" και ειχε δικιο.

 20. Απλή σκέψη avatar
  Απλή σκέψη 03/01/2012 21:49:06

  Eγώ οικονομικά δεν ξέρω, αλλά ένα πράγμα καταλαβαίνω:
  Ζούμε σ΄εναν κόσμο που κυβερνούν διεθνείς εγκληματίες, που δεν τόχουν σε τίποτα να γκρεμίσουν την οικονομία όποιας χώρας βάλουν στο μάτι, να αιματοκυλήσουν λαούς, να εγκαθιστούν δικτατορίες ... και τελικά ν΄αρπάξουν , ν΄αρπάξουν, ν΄αρπάξουν ....
  Αυτός ο δρόμος δεν έχει γυρισμό, είναι μια ανακυκλούμενη κατρακύλα, με θύματα πάντα τους λαούς, τους απλούς ανθρώπους, εμάς όλους...
  Σαν να μην καταφέραμε τίποτα να διδαχθούμε από το παρελθόν, όλη η ανθρωπότητα έρμαιο στα διεθνή αρπακτικά.
  Κανένας πολιτισμός, κανένα ήθος, καμμία ηθική, τα αρπακτικά δεν έχουν εξημερωθεί....
  Κι εμείς , οι απλοί άνθρωποι που θέλουμε μόνο να ζήσουμε, οι μικρές και αδύναμες χώρες, παρακολουθούμε με αγωνία, τι θ΄αποφασίσουν οι εγκληματίες για μας. Με ποιό ¨δίκαιο¨, θα μας τ΄αρπάξουν.
  Έ λοιπόν , δεν μ΄ενδιαφέρει καθόλου με ποιό τρόπο θα μας τα ¨πάρουν¨, αξία για μένα έχει πως δεν θα τους επιτρέψουμε ν΄ασελγήσουν πάνω μας!
  Αξία για μένα έχει να σηκώσω το ανάστημα, να ερωτηθώ και ν΄αποφασίσω ΕΓΩ για το μέλλον μου, το μέλλον των παιδιών μου, το μέλλον της χώρας μου, το μέλλον αυτού του ¨φυλακισμένου¨ κόσμου.

 21. astrokritis avatar
  astrokritis 03/01/2012 21:53:54

  .. το διάβασα , όλο ! .. Και την ανάρτηση σου, Strange Attactor , και τα σχόλια ... Συμπέρασμα ( δικό μου) : .. Δραχμή και πάλι δραχμή ! .. Και φυσικά , έξοδος από την Ε.Ε , μονομερή διαγραφή του χρέους και αλλαγή της οικονομικής μας πολιτικής προς όφελος του λαού κι όχι των μονοπωλίων , όπως γίνεται μέχρι τώρα .. Στο ερώτημά μου , όμως , δεν απάντησες ... Γιατί χρεωκοπούμε κάθε φορά που το νόμισμα μας είμαι συνδεδεμένο με ξένο , σκληρό νόμισμα ?? ... Τυχαίο ??? .... Δεν νομίζω !! ..... Καλό βράδυ ! ...

 22. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 03/01/2012 21:53:55

  Πολύ θά ήθελα μιά ρητή καί απόλυτη δέσμευση τού Σαμαρά, ότι η Ελλάδα δέν πρόκειται ποτέ μονομερώς νά αποχωρήσει από τήν ευρωζώνη. Είτε χρεωκοπήσει είτε όχι. Παράλληλη πειστική δέσμευση καί άλλων κομμάτων θά λειτουργούσε ενισχυτικά καί γιά τήν οικονομία, τίς καταθέσεις καί γιά τίς επενδύσεις,

  • karenin avatar
   karenin @ Ιαπετός 03/01/2012 22:14:26

   Θα καταλάβαινα την επιθυμία σου περί παραμονής στο ευρώ, αν περιέγραφες την οικονομικη και παραγωγική στρατηγική που πρεπει να ακολουθήσει η χώρα. Αν, για παράδειγμα, ο τουρισμός. η γεωργία, και η ναυτιλία αποτελουν στρατηγικούς στόχους, με εθνικό νόμισμα η επιτευξή τους θα είναι πιο εύκολη.

  • odysseus avatar
   odysseus @ Ιαπετός 03/01/2012 22:14:31

   Ιαπετέ,
   Ποιόν φοβάσαι οτι θα πρότεινε κάτι τέτοιο?
   Η Παπαρήγα και ο Τσίπρας το έχουν αποκλείσει πάντως. Ούτε ξέρω να το ζήτησε στη βουλή καποιος κάποτε. Ξέρεις κάτι που δεν λέγεται?

  • Nikos Draxma avatar
   Nikos Draxma @ Ιαπετός 03/01/2012 22:17:01

   Μια χωρα που ενδεχεται να κανει haircut 50 ως 80% τι ειναι?
   Μια χωρα που το 21% ειναι στα ορια της φτωχιας και με ανεργεια πανω του 24% με συνεχως αυξανωμενα ποσοστα τι ειναι?
   Μια χωρα που δανειζεται 120 δις και βγαζει το 1/4 αυτων , εκ των οποιον τα 87 δις θα πανε σε τοκους και δανεια τι ειναι?
   Μια χωρα που κλεινουν και οι τελευταιες υγεις επιχειρησεις απο τα φεσια και τα κανονια στην αγορα τι ειναι?

   Μαλλον ζειτε σε παραλληλο συμπαν, οσοι πιστευετε οτι θα διορθωθουν ολα με ενα μαγικο ραβδακι και με την συγκεκριμενη και αποτυχημενη ασκουμενη πολιτικη (τροικα - δντ - μνημονια - χουντα αγορων) που εφερε την ελλαδα στα σημερινα χαλια

 23. astrokritis avatar
  astrokritis 03/01/2012 21:57:00

  ++++++ !!!!!!! .... Έτσι , ακριβώς !!! ...

 24. odysseus avatar
  odysseus 03/01/2012 21:59:04

  Aγαπητέ Ιαπετέ,
  θαυμάσιο το κείμενό σου, το κράτησα.
  Ομως πως γίνεται να καταρρεύσει μια χώρα εντός του Ευρώ που εκπροσωπεί μόλις το 2% της Ευρωπαικής οικονομίας και να σωθούν οι υπόλοιπες εξίσου χρεωμένες, δεδομένου μάλιστα ,όπως είπε και ο Πρόντι και τον πιστεύω απόλυτα σ' αυτό, είναι υπόθεση 5 λεπτών η σωτηρία της? ( αρκεί να γίνει νύχτα θα πρόσθετα εγώ).

 25. odysseus avatar
  odysseus 03/01/2012 22:09:25

  Ρώτα αυτούς που το ψήφισαν αν είναι το ΠΑΣΟΚ αριστερα, χαχααααααχα!!!

 26. 114 avatar
  114 03/01/2012 22:12:32

  Εξαιρετικό άρθρο για τους γεννηθέντες μετά το ... 2002.
  Ξεπερνώ τα παιδικού επιπέδου και φοβικής στόχευσης επιχειρήματα του τύπου
  -πόσο θα κάνει η βενζίνη
  -πόσο το ψωμί
  και λέω απλά ότι και πρωτοετής της ΑΣΟΕ γνωρίζει πως χώρα με το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας και χωρίς το εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής είναι
  καταδικασμένη να καταρρεύσει , όπως και γίνεται.
  Και αυτό που λέω καταγράφεται με διαφορετικούς ρυθμούς βέβαια σε όλες τις εμπορικά ελλειματικές χώρες του ''Νότου'', σε μια διαδικασία που τροφοδοτεί ταυτόχρονα και διαρκώς τα πλεονάσματα ''Βορρά''.

  Πιο πολιτικά τώρα θα έλεγα ότι η επικείμενη αναπόφευκτη έξοδος από την ευρωζώνη σηματοδοτεί μια ακόμη εθνική ήττα , αποτέλεσμα των επιλογών της πιο ανεπαρκούς αστικής τάξης του κόσμου.
  Το αλησμόνητο ''Ανήκομεν εις την Δύσην'' αναζήτησε κατά την μεταπολίτευση την αποενοχοποίησή του μετεξελισσόμενο στο Ελπιζομεν εις την Ευρώπην, υποκρυπτωντας πάντα όμως ,την διαχρονική ενδοτική ανεπάρκεια των εμπνευστών του.

  Ο ευρωλιγουρισμός ως ανώτερο στάδιο του ραγιαδισμού διανύει ασθμαίνοντας
  τα τελευταία του βήματα έχοντας πλέον περάσει από την αρχική φάση του επιθετικού θαυμασμού στον αμυντικό συγκριτισμό του μη χείρον βέλτιστον.
  Μαζί του καταρεέι και ο εγχώριος κρατικοδίαιτος εισαγωγικός καπιταλισμός
  με όλα τα παρελκόμενα του.

  Απομένει στον ελληνικό λαό να υπερβεί πλάστες αντιθέσεις και φοβικά σύνδρομα να διεκδικήσει επιτέλους την αυτοδιάθεση του εθνους και να μετατρέψει την κατάρρευση σε λυτρωτικό γλέντι.

  • Nikos Draxma avatar
   Nikos Draxma @ 114 03/01/2012 22:28:42

   Mαλλον εχουμε να κανουμε με την γενια του ευρω που δεν εζησαν την δραχμη , fan του Gadget που εμαθαν στα iphone και της plαsma
   Ειναι η γενια που μεγαλωσε στο σπιτι παιζωντας κολλημενη σε μια οθονη υπολογιστη ,η γενια του big brother και του x factor που εθιστηκε στο life style και στα προτυπα που εδωσε η ιδιωτικη τηλεοραση

   Οι παλιοτεροι θα θυμουνται τις χρυσες εποχες του 70 - 80 μεχρι και τα μεσα τις δεκαετιας του 90 , που παιζαμε εξω αμεριμνοι στα παρκακια μπαλα και δεν μας ενοχλουσε κανενας ,κυκλοφορουσαμε εξω χωρις επιτηρηση , τα ατελειωτα παρτυ και εκδρομες που καναμε στο δημοτικο και τα μπουγελα την τελευταια μερα του σχολειου , την προσμονη μας καθε χριστουγεννα να παμε στα κατεμεστα μινιον , λαμπροπουλους , κλαουδατους και στα αμερικανικα , τις ατελειωτες μερες διακοπων σε κατασκηνωσεις και μετειπετα σε παραθεριστικα θερετρα που ηταν καταμεστα απο κοσμο και δεν ειχες καρεκλα να κατσεις , τις ανθρωπινες συνθηκες που ζουσες στην αθηνα , τα δυο καναλια στην τηλεοραση με τα απειρα ενημωρωτικα ντοκυμαντερ και τις φοβερες σειρες κινουμενων σχεδιων , μπορω να γραψω παρα πολλα , αυτες οι εποχες για οσους τις εζησαν δεν ξαναρχονται

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Nikos Draxma 03/01/2012 22:50:10

    Αφιερωμένο:
    h--p://www.antinews.gr/2010/05/02/43376/

   • 114 avatar
    114 @ Nikos Draxma 03/01/2012 22:53:44

    Ετσι όπως τα λες φίλε Νίκο.
    Και να συμπληρώσω και κάτι ακόμα.
    Μόλις το ευρώ μας αφήσει, αυτομάτως και αναιμάκτως , θα μας αφήσουν και όλοι οι μετανάστες φίλοι μας.
    Κολυμπώντας για την Ιταλία θα φύγουν σε μία νύκτα.

   • καθηγητής avatar
    καθηγητής @ Nikos Draxma 04/01/2012 00:47:46

    Τι μου θύμησες τώρα!!!!!Πλάκα-πλάκα ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που στα 5 μου (1980) είδα έγχρωμη τηλεόραση στο σπίτι μιας συμμαθήτριας από το νηπιαγωγείο...

   • JOHN avatar
    JOHN @ Nikos Draxma 04/01/2012 09:24:27

    Νικο +10000000.......Τι μου θυμισες ανθρωπε μου πρωι-πρωι.Να εισαι καλα και καλη χρονια!Αληθεια καταλαβαινει κανεις απο ποιοτητα ζωης στη Αθηνα κυριως σημερα;

 27. Κώστας avatar
  Κώστας 03/01/2012 22:19:40

  Το θέμα είναι ότι οι κύριοι αυτοί περιγράφουν το ενδεχόμενο πτώχευσης, συνέπεια του οποίου θα είναι η επιστροφή στην δραχμή.
  Υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι πολύ καλύτερο να έχεις εθνικό νόμισμα που ελέγχεις εσύ από ένα χρεόγραφο όπως σωστά αναφέρει ο astrokritis που ελέγχουν άλλοι. Δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με πριν γιατί πριν δεν είχαμε πτωχεύσει. Το θέμα όμως είναι ότι το να δέχεσαι να υποθηκεύσεις τα πάντα χωρίς να ρωτήσεις κανένα και να εκχωρήσεις την εθνική κυριαρχία, ενώ γνωρίζεις ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη, μόνο και μόνο για να μείνεις στο ευρώ επαιτώντας να σε δανείζουν και στο τέλος να μας οδηγήσουν οι άλλοι σε δραχμή που θα ελέγχουν αυτοί, γιατί αυτό περιγράφουν ουσιαστικά χωρίς πολιτικές προστασίας του νομίσματος και χωρίς έλεγχο ροής κεφαλαίου, τότε υπάρχει εγκλημα κατά της χώρας και των πολιτών της.

 28. Έλληνας φορολογούμενος avatar
  Έλληνας φορολογούμενος 03/01/2012 22:41:44

  Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους.
  Μερικές παρατηρήσεις : 1)Δεν είδα πουθενά την Αριστερά (ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου) να προτείνει επιστροφή στην δραχμή. 2) η όποια συζήτηση γίνεται περί δραχμής ή ευρώ είναι ανεξάρτητη με το Αριστερά - Δεξιά και γίνεται κυρίως μεταξύ οικονομολόγων και διαφόρων οικονομικών σχολών σκέψης. Επί της ουσίας τώρα : Είτε με δραχμή είτε με ευρώ δεν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης με αυτό το δημοσιονομικό μπάχαλο. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι το χρέος -όπως κυρίως ισχυρίζεται η Αριστερά -αλλά το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμα (δηλαδή το έλλειμα πλέον τόκων και χρεωλυσίων) καθώς επίσης το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών.(εισαγωγές-εξαγωγές) Για το δημοσιονομικό έλλειμα την ευθύνη έχουν πρωτίστως τα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο επί 37 + έτη. Ακόμη και το πρωτογενές έλλειμα να εξαφανίσουμε μένει το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών (10% του ΑΕΠ ) το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί όσο δεν έχουμε δική μας νομισματική πολιτική. Η επιστροφή στην δραχμή θα ήταν επώδυνη τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό, όχι όμως πολύ περισσότερο από την τωρινή κατάσταση. Θα δημιουργούσε όμως επενδυτικές ευκαιρίες θα καθιστούσε τα ελληνικά προιόντα και υπηρεσίες ανταγωνιστικά και θα έβαζε την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Η οποιαδήποτε όμως αναπτυξιακή πορεία της χώρας περνάει απαραίτητα από την μείωση του κράτους, κάτι που τα 2 κόμματα αποστρέφονται μετά βδελυγμίας αφού έτσι θα χάσουν την πελατεία τους.

 29. odysseus avatar
  odysseus 03/01/2012 22:41:46

  Η μόνη περίπτωση να φύγει τώρα πλέον (αφού δεν έφυγε πρίν 2 χρόνια) η Ελλάδα απο το Ευρώ θα ήταν αν μας κόψουν μία δόση. Δηλαδή αν μας βγάλουν παρά τη θέλησή μας απο το Ευρώ. Οπότε μπαίνει το ερώτημα γιατί μόνο εμάς? Και για πόσο χρονικό διάστημα? Να μας βγάλουν και απο την ΕΕ παρά τη θέλησή μας είναι αδύνατο νομίζω.

 30. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 03/01/2012 22:53:30

  Προφήτη, FactorX

  Το άρθρο είναι σωστό.

  Όμως για να μπορέσει να είναι πειστικό το επιχείρημα "ότι δεν πρέπει να το ρισκάρουν" μαζί μας, καλό θα είναι σε πρώτο στάδιο, να έχουμε κατά νου ότι χρειαζόμαστε όπλα που θα αναχαιτίζουν την όρεξή τους για παιχνίδια.

  Με δεδομένο ότι για τα νέα δάνεια που μας προετοιμάζουν και τα συνακόλουθα νέα Μνημόνια και ανεξάρτητα από το αν θα μπορέσουμε να τα διαπραγματευτούμε και σε ποιο βαθμό, απαιτείται η ολοκλήρωση του PSI+ (εθελοντικού ή μη, σε ποσοστό 50% έως και 80%). Καλό θα είναι λοιπόν σε πρώτο επίπεδο, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε η ανταλλαγή ομολόγων μετά το κούρεμα να γίνει σε άλλο δίκαιο παρά μόνο στο ελληνικό.

  Διότι αν απωλέσουμε αυτό το χαρτί, τότε πολύ φοβούμαι ότι οι απειλές μας θα πέσουν στο βρόντο. Η θεραπεία που θα προταθεί θα είναι απείρως τρισχειρότερη από τα σημερινά και πολύ φοβούμαι ότι η χώρα, ο λαός της και η πολιτική τάξη της δεν θα διαθέτουν τις αναγκαίες αντοχές για να ανταπεξέλθουν αυτών των θεραπειών. Εκεί δυστυχώς όχι μόνο θα οδηγηθούμε απροετοίμαστοι στη δραχμή, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε απογυμνωθεί από το μοναδικό post default μέσο πίεσης που έχουμε, δηλαδή συνδυαστικά με (α) μην αποδεχτούμε νέα επονείδιστη δανειακή σύμβαση που θα διαλύει το λαό και την όποια ακόμη ζώσα οικονομική δραστηριότητά μας (β) να κηρύξουμε άτακτη χρεοκοπία (γ) να ενεργοποιηθούν τα CDS, τα οποία κάποιοι (πάντως όχι ελληνικοί χρηματοποικονομικοί Οίκοι) θα πρέπει να πληρώσουν σε κάποιους άλλους (και μιλάμε για μεγάλα ποσά), να πάμε μεν στη δραχμή, αλλά με ελληνικό δικαιο στα κουρεμένα ομόλογα μετά το PSI+, όπου εκεί, επανεφαρμοζομένων των ασυλιών και των ευχερειών της χώρας, θα μετατρέψουμε το κουρεμένο χρέος σε δραχμές αντί να το διαθέτουμε απαράλλακτο σε ευρώ.

  Αυτή η προοπτική πραγματικά "πονάει", και είναι από μόνη της ικανός αποτρεπτικός παράγοντας, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών - δανειστών, που θα αναγκαστούν με τις δικές τους επίσης ασθενείς οικονομίες, να συνδράμουν τις δικές τους τράπεζες και οργανισμούς που αφενός και το κούρεμα και την απομείωση του ενεργητικού τους θα έχουν φάει (άρα θα έχουν ανάγκη ενέσεων ρευστότητας με κρατικό χρήμα), και ταυτόχρονα σε σενάριο επιστροφής στη δραχμή, θα έχουν απαίτηση χρέους εκπεφρασμένο σε δραχμές, δηλαδή σε νόμισμα που δεν θα ελέγχεται, τουλάχιστο σε απόλυτο βαθμό, από τη Φρανκφούρτη. Οι όποιες δε απαιτήσεις τους, επειδή θα διέπονται από τον ελληνικό νόμο και με αρμοδιότητα ελληνικών δικαστηρίων, παρέχουν και μια άλλη αποτρεπτική δύναμη. Τα ελληνικά δικαστήρια, σε περίπτωση αγωγής των ξένων δανειστών κατά του ελληνικού κράτους για τα δανεικά (αλλά σε δραχμές) καλό είναι να μην λησμονούμε, έχουν και τη δυνατότητα να εξετάσουν την ουσία της διαφοράς, δηλαδή και τη νομιμότητα του χρέους. Εισάγουμε έτσι, με τον τρόπο αυτό και μέσω της δικαιοσύνης, τον κοινώς λεγόμενον, έλεγχο της νομιμότητας του δημοσίου ελληνικού χρέους προς τρίτους. Και εκεί οι δανειστές μας, εκτός από κουρεμένοι και με ελληνικά ομόλογα σε δραχμές, κινδυνεύουν επιπροσθέτως να κάνουν αγωγή και αντί να δικαιωθούν, να μην πάρουν τίποτα πίσω, με το επιχείρημα του παράνομου και καταχρηστικού δανεισμού που βλάπτει το δημόσιο συμφέρον της χώρας και την εθνική της κυριαρχία.

  Χοντρό παιχνίδι θα μου πείτε. Ενδεχομένως. Αλλά αν είναι να ρισκάρω να τρέξω στο δωμάτιο με τον αράπη, πρέπει να δώσω και στους άλλους να καταλάβουν ότι όχι μόνο θα τρέξουν μαζί μου, αλλά ότι καμπανάκια και μ@λ@κίες, δέν έχει...!

  • 114 avatar
   114 @ Ιεροφάντης 03/01/2012 23:08:03

   Να κάνω μια ερώτηση;
   Αν λέω αν, πολιτικός τις , με απόφαση ελληνικού ειδικού δικαστηρίου, οδηγηθεί στο Γουδί επί εσχάτη προδοσία οι όποιες προηγηθείσες υπογραφές του έχουν πλέον δεσμευτικό χαραχτήρα;

   • Ιεροφάντης avatar
    Ιεροφάντης @ 114 03/01/2012 23:42:59

    Αν θεωρηθούν ως προπαρασκευαστικές ενέργειες του αδικήματος, όχι.

    Πλήν όμως, δεν νομίζεις ότι είναι κομματάκι δύσκολο να στοιχειοθετηθούν για τινά πολιτικό, ακόμη και τώρα, οι αντικειμενικές και υποκειμενικές περιστάσεις του εγκλήματος της Εσχάτης Προδοσίας του άρθρου 134 ΠΚ;

 31. Geros avatar
  Geros 03/01/2012 23:08:54

  Η όλη συζήτηση μου θυμίζει αυτά που γίνονται στην Ελλάδα κάθε φορά που θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Γεμίζει ο τόπος σεισμολόγους , καταστροφολόγους , αυτόκλητους ειδικούς , συνωμοσιολόγους , άσχετους - σχετικούς , κόσμο και κοσμάκη που έχει "πληροφορίες" ότι θα ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Ανατολίας και της Καλιφόρνιας. Μιλάνε για τα ρίχτερ τις οριζόντιες και τις κάθετες ταλαντώσεις λες και τα σπουδάζανε μια ζωή . Όταν περνάει όμως λίγος καιρός το ξεχνάμε , από όλα αυτά δεν μας μένει τίποτα μια και δεν υπήρχε τίποτα να μας μείνει , είναι ιστορίες χωρίς ουσία , χαζομάρες που κάποιος διάβασε στο internet και τις αναπαρήγαγε χωρίς καν να τις καταλάβει.
  Έτσι και τώρα , γέμισε ο τόπος ειδικούς στην μακροοικονομία , ανθρώπους που έχουν βρει ποιος φταίει για τα πάντα . Κάθονται και αναλύουν τον τρόπο που παράγεται το χρήμα και πως θα έπρεπε να παράγεται κατά την γνώμη τους , έχουν απόλυτη βεβαιότητα για το τι πρέπει να κάνουμε (το νόμπελ πως τους ξέφυγε μόνο δεν ξέρω). Παίζουν την ορολογία και την οικονομική θεωρία στα δάχτυλα , οι Προβόπουλοι και οι Ράπανοι για αυτούς είναι ή άσχετοι ή προδότες , αυτοί ξέρουν καλύτερα από τους τραπεζίτες της συμφοράς.
  Μια κοινωνία φοβισμένη και σε σύγχυση είναι επιρρεπής σε τέτοια φαινόμενα , στο τέλος όταν το άγχος της κρίσης καταλαγιάζει όμως , ο κόσμος απλά αναρωτιέται πως καθόταν και άκουγε όλες αυτές τις μπούρδες , και καταλαβαίνει ότι είναι πολύ πιο πιθανό την λύση να την έχει μια ομάδα καθηγητών του London shcool of economics παρά μια ομάδα εξαπτέρυγων του Τσίπρα.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Geros 04/01/2012 00:12:08

   Η περιέργειά μου βρίσκεται στόν χαμένο σου χρόνο νά διαβάζεις τίς όποιες μπουρδολογίες, νά σχολιάζεις κιόλας μέ ύφος ειδικού αναλυτή αυτόκλητους ειδικούς , συνωμοσιολόγους , άσχετους καί λοιπούς βλαμένους.
   Ασχολήσου μέ τίς ειδήσεις τού Reuters καί τίς οικονομικές πληροφορίες τού London shcool of economics, άκου τούς Προβόπουλους και Ράπανους καί καθάρισες.
   Τί νόημα έχει γιά σένα νά απασχολείς τήν φαιά σου ουσία μέ αυτόκλητους ειδικούς , συνωμοσιολόγους , άσχετους καί λοιπούς βλαμένους τού internet;
   Άστους στόν κόσμο τους καί ζήσε στόν δικό σου.

 32. firiki2010 avatar
  firiki2010 03/01/2012 23:19:19

  1 H συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή λειτουργεί σαν αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία.
  2 Για τα προβλήματα μας δεν φταίει το ευρώ ή η ένταξη μας πριν 30 χρόνια στην ΕΟΚ, αλλά ο τρόπος που διαχειριστήκαμε αυτά που ήταν ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ και όχι -όπως νομίσαμε, ο παράδεισος.
  3 Για τη συγκεκριμένη κρίση των τελευταίων δυο ετών φταίνε αφελείς και απόλυτα αποτυχημένοι χειρισμοί ανικάνων και εμμονικών ανθρώπων.
  4 Η Αριστερά- που φυσικά και θέλει δραχμή (και κάμποσα άλλα μαζί) μόνο ανεύθυνη δεν είναι για τα προβλήματα της οικονομίας μας και της κοινωνίας. Σταθερή στρατηγική της παραμένει επί δεκαετίες όχι η αντιμετώπιση των προβλημάτων , αλλά η με κάθε τρόπο όξυνση τους . "Λαϊκοί αγώνες... νέος συσχετισμός δυνάμεων.... ανατροπή... να πέσει ο καπιταλισμός μπλα.. μπλα.. μπλα... "
  5 Δημοσκοπικά τουλάχιστον το ευρώ συγκεντρώνει πάνω από 75%. Σε τυχόν δημοψήφισμα υποψιάζομαι ότι υπερ του ευρώ θα ψήφιζαν για σιγουριά κι αυτοί που λένε ότι θέλουν δραχμή

 33. TARAMAS avatar
  TARAMAS 03/01/2012 23:58:41

  Ορισμένοι που κρίνετε τα πράγματα με το πως ήταν η κατάσταση με τη δραχμή προ ευρώ και προσπαθείτε να μας πείσετε ότι κάπως έτσι θα είναι κι αν βγούμε τώρα από το ευρώ, δεν ξέρετε που πάνε τα τέσσερα, ξυπνήστε, πάτε καλά; Χίλιες φορές χειρότερα θα είναι, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Άλλο τότε κι άλλο τώρα.

 34. unfair avatar
  unfair 04/01/2012 00:45:59

  Πριν τις όποιες θεωρίες, υπάρχουν κ κάποια δεδομένα! Όπως, ΔΕΝ μπορούν κ ΔΕΝ μπορούμε να φύγουμε από την ευρωζώνη, παρά μόνον έτσι κ βγούμε από την Ε.Ε. Όλα τα υπόλοιπα είναι σενάρια κ μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε. Το πιο δυνατό μας όπλο είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων είναι βασισμένο με το ελληνικό δίκαιο, άρα, έχουμε την δυνατότητα να τους πούμε, ...λυπόμαστε κύριοι, αλλά, αφού οι αγορές δεν μας δανείζουν μέσα σε λογικά πλαίσια, θα σας πληρώσουμε σε νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας με επιτόκιο 1%. Θα φωνάξουν, θα απειλήσουν, θα κλάσουν ...αλλά, στο όποιο δικαστήριο κ να πάνε ...ελληνικό θα είναι, κ ο δικαστής, θα πρέπει να δράσει βάση του ελληνικού δικαίου που θα έχει ένα πρόσφατο ψηφισμένο νόμο που θα δικαιώνει εμάς.
  Λύσεις υπάρχουν! υπάρχει κάποιος με σθένος να το κάνει;
  Γιατί νομίζεται πως η πλειοψηφία του κόσμου προτιμά ευρώ κ δεν θέλει δραχμή; για τον απλό λόγο, πως η δραχμή, θα είναι ένα κουρελόχαρτο, το ευρώ, θα συνεχίσει να υπάρχει, με αποτέλεσμα όποιος ήδη έχει, θα κάνει ότι θέλει.
  ΥΓ. το σενάριο που πρότεινα, είναι μονομερές κ δεν χρειάζεται την τρόικα, κ ναι, είναι σενάριο ανταλλαγής χρεογράφων [ομόλογα κ ευρώ], κ σημαίνει για πολύ κόσμο πτώχευση, αλλά! είμαστε ήδη σε πτώχευση.

 35. Aris avatar
  Aris 04/01/2012 00:54:35

  Για να βγούμε από το ευρώ, νομίζω, θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι συνθήκες που έχουν να κάνουν με την ευρωζώνη. Για να αλλάξουν οι συνθήκες, νομίζω, ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν με αυτές τις αλλαγές όλα τα κράτη-μέλη. Νομίζετε θα συμφωνήσει η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η ίδια η Ελλάδα; Είναι πιο πιθανή μία κατάρρευση του ευρώ από τις άστοχες παρεμβάσεις των ευρωπαίων ηγετών, παρά να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι την κινδυνολογία και την τρομοκράτηση του κόσμου και ας βγουν να μιλήσουν με πραγματικά επιχειρήματα και δεδομένα. Το αν θέλουν καποιοι να βγούμε από το ευρώ είναι άλλο και άλλο είναι αν μπορούμε και γίνεται να βγούμε από το ενιαίο νόμισμα.

 36. Geros avatar
  Geros 04/01/2012 01:11:40

  Σιγά μην τους κάνω την χάρη να τους αφήσω στον κόσμο τους!
  Ο σχολιασμός στο site είναι σε γενικές γραμμές σε πολύ ψηλό επίπεδο , αυτό που ήθελα να πω ότι μια και όλοι ζούμε στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης το θέμα πάει να ξεφύγει από τον έλεγχο και γίνεται φαιδρό ώρες ώρες. Αν σε αυτό που έγραψα αναγνώρισες τον εαυτό σου δεν φταίω εγώ .

  • τηλέμαχος αναγνώστου avatar
   τηλέμαχος αναγνώστου @ Geros 04/01/2012 01:50:23

   Υπάρχει τουλάχιστον ένα "εξαπτέρυγο" του Τσίπρα που είναι από την Οξφόρδη, άσχετα βέβαια που ο συγκεκριμένος χώρος είναι ο τελευταίος που θα ζητήσει έξοδο από το ευρώ.
   Οι άλλοι, η ομάδα καθηγητών από το LSE που είναι πιο πιθανό να έχει τη λύση ποιοί είναι; Το λέω επειδή οι εξ ΗΒ ορμώμενοι είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Πολύ μπερδεμένα τα έχεις στο μυαλό σου.

   • Geros avatar
    Geros @ τηλέμαχος αναγνώστου 04/01/2012 08:56:20

    Η αναφορά στο London shcool of economics ήταν ενδεικτική για να δείξω την διαφορά μεταξύ έγκυρης και τυχαίας γνώμης και το πόσο όλα αυτά γίναν ένα στο κεφάλι μας.
    Εσύ προφανώς θα έχεις ρωτήσει τους καθηγητές στα έγκριτα πανεπιστήμια της Βρετανίας και σου είπαν ότι είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδος από το euro, εγώ που δεν έχω το προνόμιο τέτοιας πληροφόρησης το μονο που ξέρω είναι για μια κίνηση Ελληνικής καταγωγής οικονομολόγων στην οποία ηγούνται δυο καθηγητές του LSE ,ο Πισσαρίδης και ο Βαγιανός και συνυπογράφουν πολλοί ακόμα καθηγητές από Βρετανία και όχι μονο . Λέγεται Greek Economists for Reform .
    Ποιος είναι από την Οξφόρδη ? Εγώ έναν Τσομώκο ξέρω , για Τσίπρα δεν τον λες πάντως ....

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Geros 04/01/2012 02:34:09

   Geros είπε:
   Αν σε αυτό που έγραψα αναγνώρισες τον εαυτό σου δεν φταίω εγώ .

   Είσαι κόσμιος στήν απάντησή σου.
   Σέ κάθε περίπτωση αναγνώρισα σέ αυτό πού έγραψες τόν εαυτό μου καί κάποιους άλλους σχολιαστές.
   Όσον αφορά τόν εαυτό μου θέλω νά αποκαταστήσω τήν τάξη. Ανήκω στούς βλαμένους, οι επιλογές μου θέλω νά ικανοποιούν τίς δικές μου «περίεργες» αναζητήσεις καί γουστάρω τούς κοινούς ανθρώπους καί τούς ανθρώπους τού περιθωρίου. Δέν μέ πειράζει ο άμεσος χαρακτηρισμός. Μέ πειράζει ο έμμεσος απαξιωτικός χαρακτηρισμός, ο οποίος συμπεριλαμβάνει συλλήβδην καί αδίκως καί άλλους σχολιαστές, τών οποίων η προσωπική αξιοπρέπεια υποβιβάζεται μέ τόν χλευασμό τών απόψεών τους. Γιά πολλούς η άποψή τους είναι κομμάτι τής ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους. Κατά κύριο λόγο αυτούς (καί τήν αφεντιά μου βεβαίως) θέλησα νά υπερασπιστώ.

 37. ΙΩΝΑΣ2 avatar
  ΙΩΝΑΣ2 04/01/2012 01:25:16

  Ιεροφαντη
  Το αρθρο ειναι σωστο(;) αλλα εσυ με την τοποθετηση σου υποστηριζεις τις αποψεις της Αριστερας...που επικρινουν οι αρθρογραφοι
  Δηλαδη μη αποδοχη της Νεας Δανειακης συμβασης.
  Διατηρηση του Ελληνικου Δικαιου στα νεα ομολογα που θα ανταλλαξουν τα παλια μεσω PSI+.
  Διαγραφη μερους του χρεους .
  Επαναδιαπραγματευση με τους εταιρους μας των ορων δανεισμου
  για μικροτερο επιτοκιο οπως αυτο της ΕΚΤ και μεγαλη περιοδο
  χαρητος προκειμενου να δωθει χρονος στην χωρα για αναπτυξη.
  Αυτα εχει θεσει σαν προτασεις η Αριστερα και ουδεποτε εθεσε
  θεμα εξοδου απο το Ευρω.
  Και επι πλεον εκτιμα οπως εσυ οτι το κοστος εξοδου της Ελλαδας
  απ' το Ευρω ειναι απαγορευτικο για την Ευρωζωνη αλλα και για τις ΗΠΑ.
  Ως εκ τουτου μην επιρριπτουμε ευθυνες στην Αριστερα επειδη τολμησε να εχει καταθεσει προτασεις που ειναι διαφορετικες απ' αυτες του Μνημονιου
  και των αλλων διαχειριστων της κρισης.
  Υ

 38. Factorx avatar
  Factorx 04/01/2012 01:34:56

  Απλά είναι τα πράγματα, για όποιον δεν φοράει ιδεολογικές παρωπίδες:

  1. Η Αριστερά κάθε φορά που ξεσπάει κρίση μας λέει οτι ο καπιταλισμός πεθαίνει. Εδω και δεκαετίες δεν έχει πει κάτι καινούργιο, απλώς αλλάζει η δραματοποίηση κάθε φορά.

  2. Απο εποχής Μαρξ η Αριστερά ασχολείται μόνο με την αναδιανομή του εισοδήματος - έτσι και τώρα. Δεν μας είπε ποτέ τι θα γίνει με την παραγωγή - γι αυτό και απέτυχε ο υπαρκτός σοσιαλισμός

  3. Το θέμα δεν είναι να λύσουμε μόνο το θέμα του χρέους. Το θέμα είναι πως η Ελλάδα θα παράγει και επιπλέον να γίνουμε παραγωγική δύναμη

  4. Θα γελάσουμε πολύ όταν το PSI αποτύχει και ο στυγνός καπιταλισμός κάνει αυτό που λέει η αριστερά, θα μηδενίσει δηλαδή το χρέος

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Factorx 04/01/2012 02:38:07

   Και επειδή είναι οδυνηρή η δυστοκία σχεδιασμών της ΝΔ για την αύξηση της παραγωγής (ανταγωνιστικότητος), ζήσε Μάη... με το ευρώ. Εκεί η δραχμή είναι ισχυρό χαρτί -πρόκριμα. Έτσι λένε τα βιβλία, τουλάχιστον. Αλλά, στων ιδεοληπτικών την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα....

 39. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 04/01/2012 02:28:17

  Ακόμα απορώ γιατί δεν απάντησε ποτέ κανείς από τους ευρωλιγούρηδες αρθρογράφους στα τέσσερα ερωτήματά μου:
  1. Γνωρίζετε χώρα της Ευρωζώνης με αδύναμη, κατά την ένταξή της οικονομία, που να ΜΗΝ έχει τώρα σοβερό πρόβλημα; Αν όχι, γιατί;
  2. Γνωρίζετε χώρα της ΕΕ που, ενώ θα μπορούσε, ΔΕΝ μπήκε στο Ευρώ και τώρα το μετάνοιωσε και θέλει να μπεί; Αν όχι, γιατί; (Σημείωση: Αντίθετα, μόλις προχθές, η Πρωθυπουργός της Λιθουανίας απέκλεισε με τον πιό ξεκάθαρο τρόπο την είσοδό της στην Ευρωζώνη, που προαλειφόταν για το 2014).
  3. Γνωρίζετε οικονομική "σχολή" σοσιαλιστική, φιλελεύθερη, νεοφιλελεύθερη ή συντηρητική, που να ισχυρίζεται ότι, μια αδύναμη οικονομία επωφελείται από την χρήση "σκληρού" νομίσματος, και ποιά; Αν όχι, γιατί;
  4. Πιστεύετε ότι, οι λοιποί της Ευρωζώνης θα μας βοηθήσουν να γίνουμε ανταγωνιστικοί, ώστε να τους ανταγωνιζόμαστε επάξια στην ΕΕ (70% των συναλλαγών μας); (Αν ναι, επισκεφθείτε ...γιατρό)
  Απορώ, που δεν βλέπουν ότι η Αργεντινή σώθηκε στο παραπέντε, αποδεσμευθείσα από το δολλάριο.
  Και απορώ πως, σοβαροί άνθρωποι έχουν κολλήσει σε μία και μόνη επωδό: "Το ευρώ είναι σταθερό!". Μα ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ είναι το πρόβλημά του για εμάς!
  Όσοι κάνουν τις φοβικές τους συγκρίσεις, για να εξορκίσουν την δραχμή σκέπτονται απλοϊκά. Ξεχνάνε ότι το μαρτύριό μας έχει συγκεκριμένη, έστω και όψιμη ονομασία: "Εσωτερική Υποτίμηση". Και ότι δεν είναι το χαρτί του νομίσματος το ζητούμενο, αλλά η αγοραστική μας δύναμη. Συνεπώς, αν η εσωτερική υποτίμηση μας στερήσει τα ευρώ, τι χειρότερο μπορείς να πάθεις από την δραχμή;

  Διακόπτω, γιατί νύσταξα...
  Καλή χρονιά σε όλους

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ ΠΗΛΕΑΣ 04/01/2012 02:58:17

   Πηλέα.
   Άν πληρωνόσουνα τό μεροκάματο σέ δολάρια Ζιμπάμπουε ή σέ πληθωριστικές δραχμές μέ αγοραστική αξία 10 ευρώ φυσικά θά ήσουν ανταγωνιστκός. Αυτός είναι ο στόχος; Νά γίνουν οι έλληνες οι Ινδοί τής ευρώπης στίς αμοιβές; Νά σκοτώνεται ο έλληνας γιά ένα μεροκάματο ευτελούς αγοραστικής δύναμης γιά νά αγοράσει ένα σαράβαλο αυτοκίνητο στήν ζωή του, δύο κινητά, δύο τηλεοράσεις παλαιάς τεχνολογίας καί ένα ψυγείο; Οι κατατρεγμένοι καί οι ριγμένοι αυτής τής γής θά έπρεπε τότε νά πλέουν σέ πελάγη ευτυχίας γιά τήν δυνατότητα πού τούς δίνεται νά δουλεύουν νυχθημερόν (γιατί είναι ανταγωνιστικοί) καί νά κοιμούνται μισονηστικοί.
   Η Ελλάδα δέν είναι η αποκλεισμένη βόρεια Κορέα νά ζεί καί νά ευτυχεί μόνο μέ αυτά πού παράγει. Δές καί τίς χώρες τής ΕΕ πού δέν έχουν ευρώ καί είναι ανταγωνιστικοί τί καλά πού περνούνε καί πόσοι ανεργία έχουν (Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία). Ξεχάσαμε τά καλά τής δραχμής, όπως ξεχάσαμε τά καλά τής ολυμπιακής, τού ΟΤΕ καί λοιπών ευτυχισμένων εμπειριών.

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Ιαπετός 04/01/2012 13:02:28

    Η μαξιμαλιστική διαστρέβλωση των λεγομένων συνομιλητή δεν είναι απάντηση. Φυσικά και δεν είμαστε Ζιμπάμπουε από θέμα οργάνωσης παραγωγής, τεχνογνωσίας και οικονομικών δομών εν γένει. Η Ολυμπιακή επί Ωνάση μεγαλουργούσε, η μεγάλη επέκταση και ο (έστω και αμαρτωλός) εκσυγχρονισμός του ΟΤΕ σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη έγινε με δραχμούλες, όσο για ανεργία, η κακιά δεξιά την άφησε το 1981 στο 2,4% (δεν είμαι σίγουρος για το δεκαδικό ψηφίο, αλλά ο ακέραιος αριθμός ήταν δύο) σε συνθήκες δραχμούλας.

    Ο δογματισμός είναι ο θάνατος της κριτικής σκέψης και η θεωρητική βάση όλων των συμπλεγμάτων κατωτερότητας.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Ιαπετός 04/01/2012 17:35:03

    Αν και δεν απάντησες σε όσα έγραψα (μα, δεν καταλαβαίνω: αφού ΔΕΝ έχετε επιχειρήματα σε τόσο βασικά θέματα, από που αντλείτε, επιστημονικά, την επιμονή σας ότι αυτό που "ξέρετε" δεν είναι ιδεοληψία και σεις θύματα χαλκευμένων ψευδών;) εγώ θα σου απαντήσω:
    Κατ'αρχήν, προσωπικά ΘΕΛΩ το Ευρώ, γιατί εγώ και η επιχείρησή μου είμαστε αντάξιοί του. Η Ελλάδα θα έπρεπε να το αποφύγει, γιατί ούτε ήταν, ούτε είναι.
    1. Η αδυναμία των ισχυρισμών σας φαίνεται από τις ακρότητες, με τις οποίες προσπαθείτε (όχι εκούσια) να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ την συζήτηση: Δεν χρειάζεται να γίνουμε Ζιμπαμπούε, ούτε η ακαταλληλότητα του ενός άκρου σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγουμε στο άλλο. Θεωρητικά, μπορούμε και να μην υποτιμήσουμε την δραχμή καθόλου, αν δεχόμαστε να δωσουμε ένα ευρώ για κάθε δραχμή, που θα μας πουλάνε (έστω 1 Νέα Δραχμή=1Ευρώ), αλλά δεν θα είχε νόημα. Η Αγγλία, με όλες της τις παραγωγικές ικανότητες, υποτίμησε από το 2008 (1 λίρα=1,55 ευρώ) κατά 20% περίπου το νόμισμά της (1Λ=1,2Ε) ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΚΡΙΝΕ ΧΡΗΣΙΜΟ. Εμείς, απλά, αδυνατούμε. Αν όμως, μπορούσαμε, το 2009 αρκούσε μια υποτίμηση κατά 30% για να ξαναμπούμε στο παιχνίδι με όρους 2000. ΤΩΡΑ ΒΥΘΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΟΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. Σήμερα χρειαζόμαστε 40% κατά τους υπολογισμούς μου, γιατί τόσο διολίσθησε η ανταγωνιστικότητά μας από το 2000. Δεν είναι δραματική η προοπτική. Με τους πολιτικούς μας πες μου τι θα κάνουμε, που, μόλις δουν δραχμή θα ξαναγυρίσουν στην παροχολογία, ελέω υποτιμήσεων και διολισθήσεων. Θα φταίει, όμως, η δραχμή τότε;
    2. Έχετε καταλάβει, μερικοί, ότι η Ευρωευημερία ήταν δανεική; Ότι ΔΕΝ μπορούμε να την ξαναζήσουμε; Ότι ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, πρέπει να την ξεπληρώσουμε τώρα; Και ότι το μόνο ρεαλιστικό δίλημμα εμπρός μας είναι "Χωρίς Ευρώ στην τσέπη" Ή "Με μιά τσέπη ψωροδραχμές";
    3. Πως είπες; "Να γίνουν οι Έλληνες οι Ινδοί της Ευρώπης"; Θα τό'θελες! Οι Ινδοί ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ, ενώ εμείς ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΜΕ. Το αν θα βρεθούμε εξαρτάται από το αν θα πετύχουμε έγκαιρη ανάσχεση της πτώσεως. Και, μέχρι σήμερα, μόνο για την ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ και την ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΙΣΗ μιλάμε. Περί ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ μόκο! ΚΑΙ από την ΝουΔούλα μας, που ψελλίζει ευχές, αντί να μας λέει ΠΩΣ. Γιατί, το να λες "θα μειώσω την φορολογία" έχει σαν αντίλογο το "και από πού θα τα βρεις ΣΗΜΕΡΑ, μεγάλε;" Και το να λες "θα επιδοτήσω τις επιχειρήσεις" έχει σαν πρόσθετο αντίλογο το "και μέχρι τώρα, που επιδοτούσαμε τους πάντες, τι έγινε;". Ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση δεν έχει υποβάλλει ακόμη ΚΑΝΕΝΑΣ. Η έξοδος στην δραχμή θα έδινε, πάντως, ισχυρή ώθηση.
    4. Ως προς τα "αγαθά", που μολογάς, να σου θυμήσω ότι, το 1980 είχαμε πολύ ακριβά αυτοκίνητα και πολύ φτηνά είδη παντοπωλείου. Σήμερα έχουμε φτηνά αυτοκίνητα και TV και ακριβά είδη παντοπωλείου, που όλο και ανεβαίνουν. Και άνθρωποι ΠΕΙΝΑΝΕ, για να διατηρείς εσύ φτηνές τηλεοράσεις και smartphone (κάθε μαλακ...μένο στην καφετερία μοστράρει και από ένα) μέσω του ευρώ. ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΜΙΣΟΝΗΣΤΙΚΟΙ! Ξύπνα! Στις πάλαι ποτέ αποικίες κυκλοφορούσε το σκληρό μητροπολιτικό νόμισμα, αλλά οι αυτόχθονες έπαιρναν μισθό για ένα πιάτο μόνο. ΕΚΕΙ ΟΔΗΓΕΙ Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ! Αλλά δεν θα γίνουμε Ζιμπαμπούε, γιατί έχουμε μόρφωση, τεχνογνωσία και υποδομές καλύτερες.
    5. Ως προς τις χώρες της ΕΕ, που ανέφερες, σε παραπέμπω και παραπάνω, στα ερωτήματα 1 και 2. Ήδη, Λιθουανία, Πολωνία, Ουγγαρία, ΕΠΙΣΗΜΑ, απέρριψαν, "ως πρόωρη" την ένταξή τους στην ΟΝΕ. Ανεπίσημα και η Βουλγαρία και η Ρουμανία, το ίδιο. Τι, λες, να είδαν;
    6. Ολυμπιακή, ΟΤΕ κλπ, απλά είδαν να επιταχύνεται η πτώση τους με το Ευρώ, αφού και το προϊόν τους έγινε λιγότερο ανταγωνιστικό. Αλλά ήταν η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΛΑΚΕΙΑ που τις χαντάκωσε, όχι το νόμισμα.
    ΥΓ. Το νόμισμα είναι ένα οικονομικό ΕΡΓΑΛΕΙΟ. Τίποτα περισσότερο. Αν δώσεις ένα πηρούνι στο μωρό, θα βγάλει τα μάτια του. Άρα, να μην το χρησιμοποιήσουμε;

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ ΠΗΛΕΑΣ 04/01/2012 18:03:32

     Πηλέα
     Οι εκτιμήσεις μας είναι διαφορετικές. Δέν σέ πείθω καί δέν μέ πείθεις. Ούτε εγώ, ούτε εσύ θά αποφασίσουμε γιά δραχμή ή ευρώ. Ένα πράγμα είναι γιά μένα σίγουρο. Άν η Ελλάδα επιλέξει τήν δραχμή γιά νόμισμα εγώ θά διπλασιάσω σέ αξία τίς οικονομίες μου. Η μοίρα τών ανθρώπων αυτής τής χώρας μέ πειράζει καί όχι το προσωπικό μου κέρδος.
     Έχω μιά βαρεμάρα. Δέν θέλω η χώρα μου νά γίνει παρίας.
     Σού παραθέτω καί μιά άποψη «ειδικού», όπως τήν διάβασα στό κέρδος. Καλά νά είσαι καί νά υπερασπίζεσαι τίς απόψεις σου.

     Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία
     «Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να κάνει την έκπληξη ήδη από το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που μάλλον θα μας απογοητεύσουν» είπε ο γερμανός μάνατζερ.
     Αναφερόμενος στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Κλάους Καλντεμόργκεν προειδοποίησε τους Έλληνες να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, στη θέση των Φολκσβάγκεν θα έλθουν τα κάρα με τα μουλάρια. Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία και αυτό θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στους Έλληνες", υπογράμμισε ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων DWS.
     Δεν αρκεί η υποτίμηση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας
     Στο ίδιο περίπου συμπέρασμα καταλήγει και η εφημερίδα Financial Times Deutschland σε άρθρο της με τίτλο «Υποτίμηση και τελειώσαμε». Στο άρθρο καταδεικνύεται ότι είναι εσφαλμένη η άποψη πως αρκεί η υποτίμηση του νομίσματος για να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της. Αντίθετα, τα παραδείγματα της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας αποδεικνύουν ότι η υποτίμηση από μόνη της δεν επιφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

     Άλλωστε, τονίζει ο αρθρογράφος, αν ίσχυε αυτό θα έπρεπε η Ελλάδα να εισέλθει το 2001 στην ευρωζώνη διαθέτοντας μία τρομερά ανταγωνιστική οικονομία, καθώς μεταξύ του 1970 και του 2000 είχε εικοσαπλασιαστεί η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ Μάρκου και Δραχμής. Ωστόσο, η Ελλάδα είχε μεταξύ 1970 και 2000 κατά μέσο όρο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 3,3% του ΑΕΠ, ενώ μόνο το 1972 καταγράφηκε πλεόνασμα.

     ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
     Κέρδος online 4/1/2012 14:05

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Ιαπετός 05/01/2012 00:56:19

      Καλά, δεν καταλαβαίνεις ότι την πένα του Κλάους κινεί το συμφέρον των "αμοιβαίων" επενδύσεών του. Ενώ οι "πατέρες" μιλούν επιστημονικά, γιατί αυτή είναι η δική τους "επένδυση". Σιγά μην θεωρήσω τον Στουρνάρα και τον Προβόπουλο αντικειμενικούς! Ενώ ο Φρίντμαν ή ο Γκαλμπραίηθ... είναι αλλοιώς!
      Και, αν έχεις οικονομίες, θα διπλασιάσεις την αξία τους είτε με κανονική υποτίμηση (δραχμή) είτε με την, ήδη εν εξελίξει, "εσωτερική", αφού η αξία απεικονίζεται καλύτερα σε μεροκάματα. Αρκεί να έχεις...
      Πάντως, για να σε ανακουφίσω, και εγώ δεν είμαι σίγουρος ότι η δραχμή, αν και καταλληλότερη σαν νόμισμα για εμάς, θα φανεί λιγότερο οδυνηρή.

 40. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 04/01/2012 03:27:47

  Οι υποστηριχτες του ευρω ,βλεπουνε παντου εχθρους πλαθουν απο το κεφαλι τους συνομοσιολογικα σεναρια που θα ζηλευε και ο λιακοπουλος για να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα
  Αν ψαξουμε απο την περιοδο που ξεσπασε η κριση , μεχρι και προφατα οι περισσοτεροι δεν ηθελαν ουτε για αναδιαρθωση χρεους να ακουσουν , την δικαιολογια την ειχαν ετοιμη ( για ολα φταινε οι ελληνες , κοινωνικοι αυτοματιστες)
  Βεβαια αναθεωρουν τις αποψεις τους παρα πολυ γρηγορα λογω των γεγονοτων και δεν θελουν να παραδεχτουν οτι εχουν αδικο σε πολλα πραγματα ( εκτιμησεις)

  Βριζουν τους υποστηριχτες της δραχμης ως αστοιχειωτους , ασχετα εαν οι πρωτοι εχουν πεσει μεσα στις περισσοτερες εκτιμησεις για την κριση , τους λενε κουμουνιστες , λαμογια , υπονομευτες και οτι αλλη ανοησια τους κατεβει απο το κεφαλι , αλλα οι ιδιοι κλαιγονται και μιλανε οτι ειμαστε καταδικασμενοι οταν τα πραγματα δεν πανε καλα , ψαξτε τα μισα αρθρα να δειτε τι γραφουν
  Φασκουν και αντιφασκουν σε πολλες τους αποψεις

  Υπαρχουν οι ακομματιστοι πολιτες που αποτελουν την πλειοψηφια του εκλογικου σωματος , δυστυχως ειναι ανοργανωτοι και οι επιτειδιοι καπιλευωνται τον αγωνα τους
  Πρωτοι και καλυτεροι το κκε που μιλαει εκ μερους τους χωρις καν να τους ρωτησει και κατα δευτερεον ο δικοματισμος που τον βολευει αφανταστα αυτη η κατασταση
  Για να στηριξουν την αθλια προπαγανδα τους , αυτη την μεγαλη μεριδα την βαφτιζουν ως κουμουνιστες και οι συγκρισεις που κανουν ειναι με καθεστωτα της βορειας κορεας , προσπαθωντας να πεισουν τους υπολοιπους οτι ειναι γραφικοι και εκτος πραγματικοτητας

  Απο ποτε αραγε το κκε εκφραζει τους λαικους αγωνες?
  Τι στοιχεια εχετε για κατηγορειτε καποιον υπονομευτη η κουμουνιστη που υποστηριζει την επιστροφη στη δραχμη?

  Απεναντιας εμεις μπορουμε να σας κατηγορησουμε οτι ειστε λαμογια ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ ( υποστηριχτες ευρω ) , αφου υπαρχουν ακραδαντα στοιχεια οτι το κοστος παρανομης στο ευρω βολευει τους τραπεζιτες και τους μεγαλοεπιχειρηματιες .
  Τα πακετα δεκαδων δις θα πανε για να στηριξουν τις χρεωκοπημενες επιχειρησεις τους και θα τις γλυτωσουν απο το κρατικο ελεγχο , επισης θα συνεχιστει το ξεπουλημα ολου του εθνικου πλουτου και πολλοι θα κανουν παρτυ , με τα airbus εγινε η πρεμιερα
  Ο λαουτζικος δεν εχει να κερδισει τιποτα απο αυτα τα πακετα στηριξης , εχουμε ηδη 3 εκατομυρια φτωχους και ειμαστε στην αρχη της κρισης

  Καλο ειναι να βγαλετε τις ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ και να πραξετε με τη λογικη οπως κανουν οι ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ , απελευθερωθειτε απο το μαντρι
  Οι αυτοπακαλουμενοι σωτηρες δεν ειναι ικανοι ουτε τα του οικου τους να βαλουνε σε ταξη ( χρεωκοπημενα οικονομικα - δανεικα ) ποσο μαλλον την χωρα , αυτοι που καταπατησαν συστηματικα το συνταγμα και ψηφιζαν νομους που εδιναν ασυλια στα λαμογια , αυτοι που το στελεχιακο τους δυναμικο ειναι ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΟΙ και γονοι πρωην κομματικων στελεχων (οικογενειοκρατια)

  Ο θεος σημερα των περισσοτερων κομματων ειναι τα ΦΡΑΓΚΑ , δεν υπαρχουν ιδεολογιες αυτα ειναι για τους τους αφελειες , υπαρχουν μονο πατριωτικα και μη πατριωτικα κομματα , ευρωπαιστες και ευρωσκεπτικιστες
  Η εποχη των ιδεολογιων εχει τερματιστει επισημως απο την πτωση της ΕΣΣΔ το 1991

 41. odysseus avatar
  odysseus 04/01/2012 09:21:43

  Ιεροφαντη και ΙΩΝΑΣ2 :
  Κλείνετε με τον σαφέστερο τρόπο το θαυμάσιο άρθρο του Ιαπετού διευκρινίζοντας οτι στη δραχμή θα πάμε παρά τη θέλησή μας αν οι εταίροι μας θελήσουν να προσβάλλουν την Εθνική μας Κυριαρχία επιβάλλοντάς μας το Αγγλικό δίκαιο πρώτα και μετά την επιστροφή στή δραχμή αφού μας αρπάξουν ό,τι απέμεινε με αξία. Αρα η ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ γιά ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ είναι η μετά το PSI παραμονή στο Ευρώ και στο Ελληνικό δίκαιο.
  Η θέση αυτή είναι και η εκφρασμένη θέση της Αριστεράς όπως παρατήρησα και εγώ σε παραπάνω παρέμβασή μου και όπως σαφώς διαπιστώνει και ο ΙΩΝΑΣ2 , και μένει να διευκρινιστεί αν είναι και θέση του Σαμαρά.
  Απο τη διευκρίνησή του αυτή κρίνεται και το άν θα ψηφίσουμε αυτόν ή την Αριστερά. Εκτός αν μας παρουσιάσει κάτι άλλο καλύτερο απ' όλα αυτά...

 42. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 04/01/2012 11:25:47

  Προσωπικά δεν γνωρίζω από οικονομικές θεωρίες και δεν παίρνω θέση υπέρ
  ή μη της παραμονής στο €υρώ. Η λογική μου όμως επιμένει ότι η εκούσια συμμετοχή ενός ατόμου ή ενός έθνους/λαού σε μια ευρύτερη ομάδα μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία... Πως αντιμετωπίσαμε ως Έλληνες αυτή την ευκαιρία
  είναι γνωστό τοις πάσι (όπως ακριβώς και την ευκαιρία όλων για δημόσια
  και δωρεάν παιδεία που ούτε δωρεάν ήταν τελικά και το χειρότερο ούτε καν παιδεία, στον τομέα αυτόν πράγματι κυβέρνησε η αριστερά) οπότε τα τωρινά αποτελέσματα είναι απόρροια της τελευταίας 30ετούς πορείας μας στην ΕΕ.
  Και αν μου επιτρέπετε μια απορία. Κάποιοι - ελάχιστοι φαντάζομαι -εκ των κειμενογράφων/σχολιαστών είναι δημοσιογράφοι αλλά υπάρχουν αρκετοί
  που στέλνουν σχόλια το προηγούμενο βράδυ αλλά και την επόμενη από 08.30
  και μετά. Είστε όλοι συνταξιούχοι σαν εμένα ? Για να εργάζεστε στον Ιδιωτικό τομέα και να διαβάζετε πουρνό-πουρνό το blog του Antinews και να να σχολιάζετε κομματάκι δύσκολο. Αν εργάζεστε στο Δημόσιο κρίμα για όλους μας και διαίτερα για την Πατρίδα για την οποία κατά τα άλλα κοπτόμαστε...
  Αν δεν γίνομαι αδιάκριτη βεβαίως βεβαίως!
  @ Ιαπετός
  Μου άρεσε πολύ το
  <>
  Μήπως όμως το ουσιαστικό και βαθύτερο πρόβλημα βρίσκεται ακριβώς εκεί δηλ. ότι τα υποκείμενα δεν είναι και τόσο εξατομικευμένα αλλά λειτουργούν ως μέλη αγέλης;
  @ Τιγράνης
  Μου αρέσει το ψευδώνυμο προς τιμήν πολλών βασιλέων της αρχαίας Αρμενίας
  Καλή χρονιά και καλά μυαλά σε όλους μας

 43. Γλαυξ avatar
  Γλαυξ 04/01/2012 11:29:42

  @ Ιαπετός
  Μέσα σε εισαγωγικά η φράση σας
  Η συλλογική απαίτηση τών δρώντων κοινωνικών υποκειμένων νά βιώσει η κοινωνία τήν τραγικότητα τής διονυσιακής «μανίας» δέν θά είναι καθαρκτική γιά τό πλήρως εξατομικευμένο υποκείμενο. Θά τό συνθλίψει καί θά τό εκμηδενίσει. Δέν θά τό αυτοκαθάρει.

 44. ΧΠ avatar
  ΧΠ 04/01/2012 12:51:15

  To θέμα της παραμονής ή όχι στο Ευρώ κακώς ,κάκιστα είναι ιδεολογικό δήθεν σημαία της Αριστεράς.Δηλαδή οι Βρετανοί συντηρητικοί υποστηρίζουν Τσίπρα?Αν είναι δυνατόν!Απλά εδώ λόγω Καραμανλή Κωνσταντίνου (Υπερ ΕΟΚ) και Ανδρέα Παπανδρέου (Κατά ΕΟΚ προ του 81) έχουμε ιδεολογικά ταμπού.Αακόμη και το να πείς όχι στο Ευρώ ή το να είσαι κατά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών , σε προσδιορίζει πολιτικά !!! Ελεος ποιά! Προσωπικά συμμετέχοντας στην ΔΑΠ ,την δεκαετία του 80 ,υποστήριζα τότε και τον Νεοφιλελευθερισμό και τον Φεντεραλισμό .Μετά από τριάντα χρόνια (Ενα τρίτο του αιώνα) ΟΧΙ ! Εδώ έπεσε το τείχος του Βερολίνου -κολλημένοι θα εξακολουθούμε να είμαστε?Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κριτικό ρεύμα σκέψης για την ΕΕ στον χώρο της Δεξιάς. Ας πάρουν παράδειγμα τον Κάμερον!!!

 45. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 04/01/2012 14:28:50

  Αναφερόμουν στις γνώμες Βρεττανών και όχι Ελλήνων (που όλο και κάποια σχέση έχουν ή φιλοδοξούν να έχουν με τις ελληνικές τράπεζες, εξάλλου για κάθε Πισσαρίδη υπάρχει πλέον και ένας Αζαριάδης). Όλοι ξέρουν ότι στους FT και στη Βρεττανία γενικότερα εδώ και δυο χρόνια η κυρίαρχη άποψη είναι ότι η Ελλάδα δεν αντέχει στην ευρωζώνη και πρέπει να βγει. Ο Τσακαλώτος είναι απόφοιτος της Οξφόρδης αλλά σου επαναλαμβάνω ότι και αυτός και όλος ο χώρος του συνασπισμού (εκτός Λαφαζάνη) είναι οι τελευταίοι που που θα πουν να βγούμε από το ευρώ.

  • Geros avatar
   Geros @ τηλέμαχος αναγνώστου 05/01/2012 11:49:27

   Με εκπλήσσει η ευκολία που μηδενίζεις νομπελίστες μόνο και μόνο επειδή δεν λένε αυτά που θέλεις να ακούς. Αστήρικτο το σχόλιο για σχέσεις με τράπεζες , όποιος δεν σου λέει αυτά που θες να ακούσεις είναι συνωμότης ?
   Μόνο ο Αζαριάδης διαφοροποιήθηκε.
   Εγώ νόμιζα ότι εννοούσες καθηγητή , αυτό θα είχε σημασία , το από που αποφοίτησε ο κάθε Τσακαλώτος μικρό ρόλο παίζει. Ο Στάλιν σπούδασε θεολογία , λέει κάτι?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.