#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/09/2009 22:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η συγκατοίκηση με τον μητσοτακισμό και ο ιδεολογικός ευνουχισμός της Νέας Δημοκρατίας

Πώς μπορεί ένα κόμμα εξουσίας, όπως η Ν.Δ., με έναν νεότατο σε ηλικία αρχηγό και ύστερα από 11 συνολικά χρόνια στην αντιπολίτευση, να φθάσει σε τέτοιο αδιέξοδο ως κυβερνηση μέσα σε πέντε χρόνια;

Οι ερμηνείες και οι απόψεις που ακούγονται πολλές και διφορούμενες. Τα πράγματα όμως είναι σχετικά απλά και θα πρέπει να μελετηθούν αποστασιοποιημένα και με ψυχραιμία τώρα που η χώρα οδεύει ολοταχώς προς τη νέα μεταπολίτευση – γιατί αν δεν το καταλάβατε ακόμα, αυτό εξάγγειλε επι της ουσίας ο Καραμανλής μαζί με την προκήρυξη νέων εκλογών.

Η σημερινή κατάσταση της Νέας Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα της συγκατοίκησης όλα αυτά τα χρόνια στην ηγεσία της τριών ευδιάκριτων ομάδων: Πρώτον της ομάδας των «καραμανλικών» και της πάλαι ποτέ «λαϊκής», ή «κοινωνικής δεξιάς». Δεύτερον της ομάδας Μητσοτάκη, στην παλαιότερη υπο τον ίδιο μορφή και στη νεότερη εκδοχή της υπό την Ντόρα Μπακογιάννη, αποκαλούμενη και «Φιλελεύθερη Ν.Δ.». Τρίτον η ομάδα του «μεσαίου χώρου», περί τον Σουφλιά και με ιδεολογικό καθοδηγητή τον Λούλη.

Όπως όμως λέει ο σοφός λαός «με στραβό θα κοιμηθείς το πρωί θ΄ αλληθωρίσεις». Η συγκατοίκηση αυτών των τριών ομάδων στην ηγεσία της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα τον ιδεολογικό ευνουχισμό της. Έτσι αυτές που επικράτησαν, με την βοήθεια φυσικά των κατάλληλων μηχανισμών, δεν ήταν οι ιδέες της «δεξιάς», που βλέπει στον ύπνο του το ΠΑΣΟΚ, αλλά οι ιδέες της Ρεπούση και της παγκοσμιοποίησης με επιφανέστερο εκπρόσωπο την κα Μπακογιάννη.

Είδαμε έτσι την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντί να υπερασπίζει το εθνικό κράτος των Ελλήνων να εκλιπαρεί την βοήθεια των Αμερικανών και Ευρωπαίων συμμάχων για να επιβιώσει από τους καθημερινούς προπηλακισμούς των Τούρκων πασάδων. Να αυτο- ταπεινώνεται καθημερινά και να μην τολμά να αντιδράσει στις προκλήσεις του ανύπαρκτου κρατιδίου των Σκοπίων. Να παράγει διαφθορά και διαπλοκή για να μην διαταράξει τις ευαίσθητες ισορροπίες με την Αγία Οικογένεια, ή τον Σουφλιά.

Ο μοναδικός τρόπος για να συνυπάρξουν οι καραμανλικοί με τους μητσοτακικούς και τους παλαιοκομματικούς μεσοχωρίτες στην εξουσία, ήταν η λατρεία της εξουσίας για τη νομή της. Είδαμε έτσι τη Νέα Δημοκρατία αντί να ασχολείται στην αρχή ως αντιπολίτευση και μετά ως εξουσία με την καλλιέργεια και εμπέδωση ενός οράματος για το μέλλον των Ελλήνων, να αναλώνεται σε επικοινωνιακά κόλπα και λαγούς από το καπέλο. Είδαμε έτσι και τον κ. Ρουσόπουλο να υποκαθιστά την πολιτική με reality show μεγίστης παρακμής.

Όμως, κόμματα που δεν μπορούν να παραγάγουν ιδέες, πολιτικές και στρατηγική προόδου δεν χρειάζονται σε κανέναν, ούτε ακόμη και στην απολύτως παρηκμασμένη ελληνική κοινωνία ή την (μικρο) αστική τάξη των νεόπλουτων και των πιράνχας.

Πριν από λίγους μήνες σε μια παρέμβασή μου από το antinews με τον τίτλο «Η ρήξη είναι η μαμή της ιστορίας κ. Καραμανλή» είχα μεταξύ άλλων επισημάνει και τα εξής: «Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά έτσι που ήλθαν τα πράγματα σε αυτήν την ισορροπία του τρόμου πάλι το μπαλάκι είναι στον κ. Καραμανλή. Τι επιλέγει για το υπόλοιπο του πολιτικού του βίου; Να μείνει στην πολιτική ιστορία του τόπου ως «ο Πρωθυπουργός των πέντε σκανδάλων και των δύο καταστροφών»; Να κλείσει την πολιτική του καριέρα ως ένας ακόμα διακοσμητικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ή να διαλύσει τη ΝΔ στα εξ ων συνετέθη και να προχωρήσει στην επανίδρυση της πολιτικής έκφρασης της κεντροδεξιάς;»

Η διαπίστωση εκείνη διατηρεί σήμερα στο ακέραιο την αξία της. Ο μόνος δρόμος που απομένει στον Καραμανλή για να παραμείνει στο παιχνίδι είναι η επανίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Αν δεν το αναγάγει αυτό σε κυρίαρχο στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του, αν δεν βγει να πει στο λαό και κυρίως στην βάση του κόμματός του ποιοι συνήργησαν όλα αυτά τα χρόνια στην παρακμή της ΝΔ, αν δεν προσφέρει στους Έλληνες ένα καινούργιο όραμα, τότε λυπάμαι αλλά δεν θα έχει καμία ελπίδα για το μέλλον.

Γεώργιος Ζέρβας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. eleftheros avatar
  eleftheros 03/09/2009 22:33:15

  Η τελευταία παράγραφος είναι όλα τα λεφτά, παρόλο που στην υπόλοιπη ανάρτηση είσαι μάλλον υπερβολικός στις υπεραπλουστεύσεις σου.
  Η δεξιά στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένη αλλά δεν φταίνε μόνο οι πολιτικοί της αντίπαλοι γι' αυτό.
  Θα πρέπει να αποκτήσει πιό ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα και, επιτέλους, να το επικοινωνήσει εκλαϊκευμένα στο λαό.
  Δεν είναι δύσκολο όταν το μυαλό είναι καθαρό.

 2. Helmut avatar
  Helmut 04/09/2009 00:11:01

  factorx: κάτι καινούργιο έχεις να μας πείς εκτός απο τις ανοησίες περι οπαδισμού;

 3. feder avatar
  feder 04/09/2009 02:02:04

  Bρε κύριε Ζερβέ μου, έστω να ακολουθήσω το επιχείρημα σας ότι όντως υπάρχει κόσμος στην οργανωμένη βάση της ΝΔ που στενοχωριέται γιατί αυτή δεν έχει σαφές δεξιό πολιτικό στίγμα -είναι όντως γεγονός ότι απ'όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει, από τη μεταπολίτευση και μετά, συντηρητικό ιδεολογικό χώρο. Από που τεκμαίρεται ότι αυτό το εκφράζει πρωτογενώς η 'καραμανλική' πτέρυγα..; Συγνώμη αλλά όλα αυτά τα χρόνια η αίσθηση που είχαμε προσωπικά για τον Καραμανλή είναι ότι ιδεολογικά ο ίδιος είναι αυτό ακριβώς που είναι και το κόμμα του επί της ηγεσίας του: 'δεξιός' που ανδρώθηκε στη δεκαετία του 70, δηλαδή με κόμπλεξ κατωτερότητας έναντι της αριστεράς, ένας τύπος που πιο πολύ απ'όλα θεωρεί εύσημο να του χτυπήσει φιλικά την πλάτη ένας αριστερός και να του πει πόσο τον πάει, ένας τύπος και ένα κομμα που φοβούνται το label του 'δεξιού' -και το απέφυγε σε όλες τις σχετικές απευθείας προσκλήσεις να τοποθετηθεί με πολιτική ορολογία τόσα χρόνια-, ένας τύπος που πετάει τη σκούφια του για να πάει στην εκδήλωση για τον Λεωνίδα Κύρκο -τον άνθρωπο του οποίου ο λόγος 30 χρόνια ελλάχιστες φορές υπήρξε rising above the left banality- και να πει ότι ο λόγος του είναι 'όαση' για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία..
  Έστω ότι ο Καραμανλής πιέστηκε από κάποιους για να πάρει πιο 'μετριοπαθείς' θέσεις στα εθνικά θέματα (γιατί αλλιώς τί θα έκανε αλήθεια, πόλεμο με τα Σκόπια;).. Τον πίεσε κανένας να αφήσει πίσω του μια Ερτ που επί 5ετία συμβολίζει καλύτερα από κάθε τί άλλο την ιδεολογική παντοδυναμία της αριστεράς και το βαθύ κράτος του πασόκ..; Ποιός αλήθεια του επέβαλλε τον -αριστερό μεχρι σιχάσεως- σύζυγο της Μάρας ως super-idol και συναρχηγό της παράταξης; Μήπως ο ρουσόπουλος ήταν του μητσοτάκη και δεν το ξέραμε; Τί ακριβώς θα έκανε, σε σχέση με τις βασικές ιδεολογικές επιλογές της κυβέρνησης του, ο ΚΚ left to his own devices το οποίο δεν έκανε; Πού ακριβώς ήθελε να είναι πιο συντηρητικός και δεν του επετράπη; Θα επανέφερε το θρήσκευμα στις ταυτότητες -ήθελε και τον εμπόδισαν; Για πέιτε το μας και αυτό.. Θα στήριζε τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ίσως περισσότερο -που εξ'αρχής οι ρουσόπουλοι ανακύκλωναν τις πασοκικές μπουρδολογίες περί 'διακριτών ρόλων', και σε κρίσιμες στιγμές τον εγκατέλειψαν τελείως..; Θα διόριζε άλλους από την αριστερή intelligentsia που επί των ημερών του ανανέωσε την κυριαρχία της σε όλα τα δημόσια και ημι-δημόσια ερευνητικά και μορφωτικά ιδρύματα; Για ποιο κατ'εξοχήν 'δεξιό' θέμα ηθελε να είναι θερμότερος και δεν τον άφησαν; Εθνική ταυτότητα, μετανάστευση, ηθικο-κοινωνικά θέματα που απασχολούν τις δυτικές κοινωνίες; Για ποιά;

  Πάμε στο γενικότερο picture: Συγχωρέστε με, αλλά αν δεν έπαθα αμνησία, ο 'μεσαίος χώρος' με όλο το σχετικό dramatis personae, ετούτος ο καραμανλής δεν τα εισήγαγε στη ΝΔ, για να μην χρησιμοποιεί τον απωθητικό στον ίδιο όρο 'δεξιά'; Εφεύρημα των λούληδων δεν ήτανε -και αυτούς ποιος τους έφερε; Ακόμα παρα-πέρα, από πότε ο καραμανλισμός, τα τελευταία 30 χρόνια ταυτίζεται υπερηφάνως εκ νέου με τον συντηρητικό χωρο; O πρεσβύτερος Καραμανλής δεν άνοιξε σε όλους τους τομείς εσωτερικής πολιτικής την πόρτα της παράταξης για την επέλαση της αριστεράς; Παραταξιακός δημόσιος λόγος και ατζέντα, κρατικοποιήσεις, άνοιγμα στον σοσιαλιστικό κόσμο -δεν ήταν, σε όλα αυτά, πρόδρομος του παπανδρεικού πασόκ ο καραμανλισμός των δεκαετιών 70 και 80; Eπιφανεις πασόκοι -όπως ο ψυχάρης- δεν παραδέχονται ότι σε όλους αυτούς τους τομείς υπάρχει συνέχεια καραμανλικής ΝΔ και παπανδρεικού πασόκ, -και στην ουσία ο πρεσβύτερος ΚΚ ήθελε κ'όλας να τον διαδεχτεί ο ανδρέας παπανδρέου για την επισφράγιση αυτής της συνέχειας..; Δεν υπήρχε, σε όλο του τον βίο από τη μεταπολίτευση και μετά, ακριβώς γι'αυτές τις ιδεολογικες επιλογές, ρήγμα συναισθηματικό του παραδοσιακού Έλληνα δεξιού με τον μακαρίτη;
  Πάμε πάλι αργότερα, όταν άλλαξε φρουρά στη ΝΔ, έφυγε ο μητσοτάκης το 93 και ήρθε ο έβερτ. Η 'επιστροφή στον καραμανλισμό' που έγινε τότε δεν χαιρετίστηκε από όλα τα αριστερά media ως επιστροφή στον 'καλό κεντρώο εαυτό' της ΝΔ, που είχε πάει πολύ δεξιά επί μητσοτάκη..; Όλοι οι μεσαιοχωρίτες από τότε και μετά δεν ήρθαν στην παράταξη, ως ηρακλείς του καραμανλισμού..; Ευτυχώς ή δυστυχώς κάποιοι από μας είμαστε πάνω από 30 ώστε να θυμόμαστε..

  Συνεπώς, απανταχού ορφανά του ακραίου καραμανλισμού/άντιμητσοτακισμού των 90's, μη σας πιάνει πανικός και λέτε κουλά.. Η σημερινή νδ, ιδεολογικά τουλάχιστον, είναι η παράταξή ΣΑΣ, κατ'εικόνα και ομοίωση..

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/09/2009 07:18:02

  Συμφωνω στα περισσοτερα με τον Feder.
  H αναλυση πασχει στα εξης : Υπαρχει μια υπερδραματοποιημενη περιγραφη των εθνικων θεματων που δεν συμβαδιζει με την πραγματικοτητα.
  Στο θεμα των Σκοπιων δεν υπηρξε απολυτως καμμια υποχωρηση.Μαλιστα δοθηκε υπερβολικο βαρος εν σχεσει με τη σημασια του θεματος.Στο θεμα της Τουρκιας θα πρεπει να ληφθει υποψιν οτι η σωστη πολιτικη βρισκεται σε ισορροπια με το συσχετισμο των δυναμεων.Οποιοι εισηγουνται δυναμικες λυσεις θα πρεπει να ειναι ετοιμοι να πληρωσουν και το κοστος.
  Το σημειο οπου φαινεται το λαθος της αναλυσης ειναι το εσωτερικο μετωπο της ταξης και της ασφαλειας.Εχω ξαναγραψει οτι οι καραμανλικοι υπουργοι με πρωτο πρωτο τον Παυλοπουλο ησαν οι πιο ελαστικοι απεναντι στους αναρχικους ενω οι μητσοτακικοι ζητουσαν σκληρα μετρα εναντιον τους.Η κατασταση βελτιωθηκε μολις ανελαβε ο Μαρκογιαννακης,γνωστος μητσοτακικος.
  Σε αρκετους λαικοδεξιους εχει δημιουργηθει η εντυπωση οτι οι αναρχικοι και λοιποι αριστεριστες ειναι οργανα της "παγκοσμιοποιησης" και οργανα του ιδιου πραγματος ειναι και οι φιλελευθεροι.Οι ανθρωποι αυτοι οφειλουν να απαντησουν γιατι τοτε οι φιλελευθεροι ειναι εκεινοι που ζητουν την αποκατασταση της ταξης περισσοτερο απο τους αντιπαγκοσμιοποιημενους λαικοδεξιους.Γιατι επισης η τρομοκρατια εχει στοχο κυριως τους φιλελeυθερους;
  H απαντηση δεν μπορει να δοθει σε αυτο το πλαισιο.Μπορει ομως να δοθει στο πλαισιο του feder.Οι φιλελευθεροι ειναι σε ανοιχτη συγκρουση με την αριστερα για το ειδος της οικονομιας που πρεπει να εχουμε και αυτος ειναι ο λογος που ειναι ο πρωτος στοχος της τρομοκρατιας και επισης γιατι ζητουν παταξη των αναρχικων και αντιεξουσιαστων που ειναι η παραστρατιωτικη ομαδα του αριστερισμου.Αντιθετα οι λαικοδεξιοι και διαφοροι καραμανλικοι προσπαθουν να καλοπιασουν τους αριστεριστες γλυφοντας τους ιδεολογικα και υλικα νομιζοντας οτι ετσι θα τους ενταξουν σε καποιο εθνικο μετωπο.Αυτοι ομως δεν εντασσονται γιατι εχουν αλλους στοχους και τα διαφορα "εθνικα" και αντιιμπεριαλιστικα που ελεγαν καποτε ηταν ΠΡΟΣΧΗΜΑ και οχημα για αλλα πραγματα.Φθασαμε στο σημειο καποιοι να προτεινουν χαρη και συμβιβασμο στη 17Ν νομιζοντας οτι ειναι "πατριωτες".Ηλθε ομως η ανοιχτη στηριξη των βανδαλων του Δεκεμβριου απο τους εγκλειστους για να τους βαλει παγο.

  • feder avatar
   feder @ ψυχραιμια 04/09/2009 07:43:22

   Ωραία αυτα, αλλά θα βρεθώ να ρωτήσω πάλι, από που συνάγεται ότι η 'καραμανλική' πτέρυγα είναι ιδεολογικά η 'εθνική' στη ΝΔ..? Ιστορικά αυτό δεν προκύπτει: την μεν παλιά εθνικοφροσύνη ο κλασσικός καραμανλισμός την απέταξε μετά βδελυγμίας, και δεν είδα να την αναπληρώνει με κάποια άλλη 'εθνική' γραμμή -ούτε το 'η κύπρος είναι μακρυά' ούτε το rapprochement με τους τούρκους και τον Ινονού πληρούν τις προδιαγραφές (ο ανηψιός το έχει πει παλιά και υπερηφάνως ότι την πολιτική προσέγγισης της τουρκίας με ψυχραιμία που διφήμιζε ότι ακολουθούσε το πασόκ επί σημίτη την άρχισε ο θείος του..) Και αργότερα ακομα, όταν ήταν πρόεδρος και είχε έρθει ο Μιλόσεβιτς στην Ελλάδα, και πρότεινε στον Μητσοτάκη κοινή βαλκανική πολιτική, εκείνος 'εξεδήλωσε δυσφορία' όπως είχε διαρρεύσει τότε (και καλά εκανε, αλλά διάφοροι θερμοκέφαλοι θεωρούσανε τότε και την υποστήριξη στον μιλόσεβιτς 'εθνική' στάση..) Ποια ήταν η 'πατριωτική' (vis-a-vis κάποιας άλλης και καλά 'μειοδοτικής' εσωκομματικής τάσης) γραμμή Καραμανλή πρεσβύτερου..? Εκτός αν μιλάμε για το δάκρυ για τη Μακεδονία..

   Ο δε νεότερος, εντάξει διευκόλυνε το όχι στην Κυπρο και άρχισε συνεργασία με τους Ρώσσους στα ενεργειακά. Τα χιλιοείπαμε αυτά -αν και ειδικά στο δεύτερο η σημασία της πράξης εχει υπερ-φουσκωθεί. Αρκούν αυτά για να τον εντάξουν σε κατηγορία 'εθνικής' τάσης στη ΝΔ? Δεν ηταν μέρος και της πολιτικής του η συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης με την Τουρκία, τα κουμπαριλίκια με τον Ερντογάν? (αυτός δεν ήταν κουμπάρος, η μήπως ήταν η ντόρα και το ξέχασα..?) Πολύ 'light' δεν είναι αυτή η 'εθνική' τάση εντός της ΝΔ, αν βασίζεται στις επιλογές Καραμανλή σε αυτά τα θέματα?

   Αλλά πάμε πάλι στην ουσία: 'εθνική' ή 'δεξιά' ή 'συντηρητική' ιδεολογική τάση δεν τεκμαίρεται μόνο από ένα θέμα στα εξωτερικά, αλλά από το σύνολο ιδεολογικό αποτύπωμα -σε εσωτερικά και εξωτερικά θέματα. Και εκεί ισχύουν, σε ότι αφορά τον καραμανλισμό -παλαιότερο και νεότερο- αμείλικτα τα ερωτήματα που εξέφρασα στο πρώτο ποστ μου..

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ feder 04/09/2009 08:20:11

    Δεν συναγεται απο συγκεκριμενα γεγονοτα αλλα απο την περιρρεουσα ατμοσφαιρα που εχουν φτιαξει σε συνεργασια με το ΠΑΣΟΚ και την αριστερα οτι ο Μητσοτακης και οτι εκφραζει ειναι το απολυτο κακο και παντως χειροτερος απο τον Καραμανλη.
    Επισης συναγεται απο το γεγονος οτι διαφοροι θεωρουμενοι μητσοτακικοι που ομως ησαν στη ΝΔ πολυ πριν παει ο Μητσοτακης (Μανος - Ανδριανοπουλος) εχουν "ενδοτικες" θεσεις ενω αντιθετως ο Σαμαρας προσχωρησε στον καραμανλισμο.
    Με βαση αυτα εχουν φτιαξει μια απλοικη διαιρεση σε δυο στρατοπεδα (παγκοσμιοποιητικο-αντεθνικο,αντιπαγκοσμιοποητικο-εθνικο) που μπορει να περιλαμβανει στο εθνικο ακομη και το ΚΚΕ ή τη 17Ν και προσπαθουν να ερμηνευουν ολα τα πραγματα ετσι.
    Το ζητημα ειναι οτι αυτη η αποψη ειναι πολυ διαδεδομενη και αυτοτροφοδοτειται με αποτελεσμα το βραχυκυκλωμα πολλων οταν συμβαινουν πραγματα που φαινονται ανεξηγητα οπως γιατι ο πλεον εμπιστος υπουργος Παυλοπουλος -που μαλιστα εχει δηλωσει οτι θα φυγει απο την πολιτικη μολις φυγει ο Καραμανλης-εχει τη σταση που εχει απεναντι στους αναρχικους και τη λαθρομεταναστευση.
    Εννοειται οτι κανεις δεν τολμα να πει οτι ο Παυλοπουλος δεν ειναι καραμανλικος ή περισσοτερο οτι ειναι μητσοτακικος γιατι θα γελοιοποιηθει.Εαν ομως καποιος δει τον Παυλοπουλο ως υλοποιουντα την πολιτικη γλυψιματος της αριστερας του καραμανλισμου φωτιζονται ολα.

 5. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 04/09/2009 07:42:29

  Το άρθρο πιάνει πολλά θέματα, έχει ακριβείς διαπιστώσεις, αλλά υπάρχει ένα λεπτό στρώμα αέρα που δεν το αφήνει να πατήσει κάτω.

  Ελλείψει χρόνου θα επανέλθω αναλυτικά.

 6. Ατσαλάκωτος avatar
  Ατσαλάκωτος 04/09/2009 07:52:01

  Οι εκλογές είχανε προκηρυχθεί για την 16η Σεπτεμβρίου του 2007.
  Θυμάμαι και τι δεν θυμάμαι από τότε...
  Μου έμεινε ιδιαίτερα ζωντανή στην μνήμη η 18η του Αυγούστου 2007.
  Την ημερομηνία εκείνη αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, σε κλίμα έντονης συγκίνησης, παρουσία πολλών Ιεραρχών, μελών της Κυβέρνησης και Εκκλησιαστικών στελεχών ο τότε Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος (μακαριστός σήμερα) προκειμένου να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.
  Την Κυβέρνηση εκπροσώπησαν οι Υπουργοί Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου και Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παρών ήταν, επίσης και ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.
  Πριν την αναχώρησή του ο Αρχιεπίσκοπος προέβη σε δηλώσεις όπου μεταξύ άλλων είπε:
  «Ιδιαίτερα ευχαριστώ την Κυβέρνηση και ιδιαιτέρως τον Πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή, ο οποίος ξεπέρασε τα κοινά μέτρα στην αγάπη και στο ενδιαφέρον του για την περίπτωσή μου. Κρατώ επάνω μου το προσωπικό φυλαχτό του, το οποίο μου εμπιστεύθηκε, δίνοντας μου έτσι μια ακόμα αίσθηση της δύναμης που δίνει στον άνθρωπο η πίστη στο Θεό, η οποία οδηγεί στην ελπίδα και στην αισιοδοξία..».
  Το θαύμα έγινε και ο Κ. Καραμανλής κέρδισε εκείνες τις εκλογές τότε.
  Μην απελπίζεστε οι της Ν. Δ, κάποιο άλλο θαύμα μπορεί να σας εκπλήξει και πάλι ευχάριστα.
  Ποιος ξέρει?
  Πολλά μπορούν να συμβούν!!!

 7. Γκαλετι avatar
  Γκαλετι 04/09/2009 07:56:06

  Συμφωνώ με τον feder να συμπληρώσω οτι στην δεκαετία του 80 το 30% ακόμα του Ελληνικού πληθυσμού ήταν βασιλικοί όλοι ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία. Περισσότεροι απο τους μισούς δηλαδή ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ήταν βασιλικοί αυτοί οποιονδήποτε άλλον θα υποστήριζαν εκτός απο τον Καραμανλή που ήταν ο χειρότερος εχθρός τους.

 8. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 04/09/2009 08:56:02

  Ο αντιμητσοτακισμός έχει γίνει πιά κάτι σάν νεύρωση ! Το "Μητσοτάκ" που έλεγε κι ο Σαββόπουλος : ένας μπαμπούλας που κρύβεται πίσω απ'όλα, που μηχανορραφεί εναντίον όλων (!), που είναι άπληστος, κλέφτης, γκαντέμης - ένα καρτούν που ο καθένας το χρησιμοποιεί μέ πρωτόγονο τρόπο για να εξηγήσει την διάλυση της ΝΔ, το ρόλο του Κόκκαλη, την αποστασία, τη Σίμενς, την μάχη της Κρήτης και ότο βάλει ο νούς σου !

  Έχει γίνει εργαλείο δουλειάς : κάθε σκοτεινή και αδιευκρίνιστη υπόθεση, πρέπει να έχει και "ολίγη Μητσοτάκη" για νοστιμιά. Μά την Παναγία, βαρέθηκα !

  • leon avatar
   leon @ τσώφλι πασατέμπου 04/09/2009 11:26:08

   Μπορει να εχει καταντησει κουραστικο, ισως και γραφικο. Ομως ειναι η πικρη αληθεια...Ο Μητσοτακης δεν ειναι καρικατουρα, ειναι ζωντανος (ακομα!) και το χερι του το απλωνει σε ολη την επικρατεια!

 9. aris avatar
  aris 04/09/2009 10:44:18

  Συμφωνώ απολύτως! Μία απίστευτη θεωρία συνωμοσίας που έχει ως βασικό κακό τον άνθρωπο που παρέλαβε ένα διαλυμένο κόμμα και το μετέτρεψε στη μεγαλύτερη αναλογικά πολιτική δύναμη της Ευρώπης (ποσοστό 49%). Εμείς που είμαστε πάνω από τα 30, δεν ξεχνούμε τον τρόπο με τον οποίο έπεσε η κυβέρνηση το 93.
  Δυστυχώς ο Καραμανλής έχασε το στοίχημα πολύ νωρίς. Για να γίνω πιο σαφής θεωρώ ότι το παιχνίδι το έχασε στις 8 Μαρτίου του 2004. Την επομένη των εκλογών, αντί να έρθει σε ρήξη με τα συμφέροντα, τις συντεχνίες και τις συνδικαλιστικές ομάδες που λυμαίνονται το Δημόσιο, επέλεξε την απάθεια. Δεν έκανε δηλαδή, αυτό που υποσχέθηκε. Προτίμησε να γίνει αρεστός παρά χρήσιμος

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ aris 04/09/2009 12:21:41

   Φίλε Άρη, ο ταχυδρόμος εδώ και χρόνια πετάει σκόρπια τα γράμματα στην είσοδο της πολυκατοικίας ! Ο μετανάστης που μοιράζει τα διαφημιστικά απο τις πιτσερίες, τα βάζει ένα ένα στα γραμματοκιβώτια, ενώ ο ταχυδρόμος τα πετάει κάτω.

   Η μάνα μου (90 ετών) μου είπε σκεφτική : - Παιδί μου, τί συμβαίνει στην Ελλάδα ; Ακόμα και στην κατοχή, το 41 που οι δρόμοι της Αθήνας γέμιζαν απο νεκρούς και πεινασμένα ερείπεια, ο ταχυδρόμος περνούσε κάθε μέρα, με τη στολή του και το σήμα του και μοίραζε τακτικά την αλληλογραφία. Λειτουργούσε με στοιχειώδη αξιοπρέπεια το κράτος, οι βασικές δομές της κοινωνίας.

   Για μένα, αυτό αξίζει όσο χίλιες βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις περί νταβατζήδων, Μητσοτάκη κ.λ.π. και δέν είμαι καθόλου αφελής. Ίδια αξία με τον Χριστοφοράκο έχει και η εικόνα έξω απο το παράθυρό μου του βρώμικου περιπολικού της αστυνομίας, με το μισοσβησμένο εθνόσημο, με τους χαλαρά ακουμπισμένους επάνω του αστυνομικούς, ατημέλητους, χωρίς πηλίκιο, που μπεγλερίζουν, καπνίζουν και μασουλάνε τυρόπιτα μπροστά στους πολίτες. Η αίσθηση της εγκατάλλειψης και της αποσύνθεσης - ιδίως εδώ στην επαρχία - είναι καταθλιπτική.

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ τσώφλι πασατέμπου 04/09/2009 14:09:40

    Συμφωνώ με την προσέγγισή σου όχι μόνον ως διαπίστωση, αλλά και ως πρίσμα θέασης της αντιπαράθεσης σε αυτήν την ανάρτηση, Καραμανλή με Μητσοτάκη.

    Το ανάγλυφο μωσαϊκό της εποχής που αναπολεί η γερόντισσα γιαγιά σου, καλή της ώρα, έχει γίνει πλέον παρκέ από γρανίτη και μάρμαρο πλήρως λειασμένα και περασμένα με ειδική μεμβράνη που δεν αφήνει να κάτσει το παραμικρό.
    Οι τραγικές αλλαγές στην στοιχειώδη αξιοπρέπεια και στις βασικές δομές της κοινωνίας, όπως ολόσωστα λες, αντανακλούν κατά παρόμοιο τρόπο και την πολιτική σκέψη και προσέγγιση του σήμερα. Επιφανειακή με μεγάλες δόσεις ιδιοτέλειας.

    Συγκρίνετε το σήμερα με το χθες.
    Κάνετε αναγωγή των ακόλουθων των κομμάτων μίας εποχής με τους μεταλασσόμενους οπαδούς του σήμερα.
    Ακόμη και μεγάλοι άνθρωποι, παραδοσιακοί έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης δηλητηριασμένοι από τον τρόπο ζωής και έκφρασης των παιδιών τους και των εγγονών τους.

    Δείτε στις διαφημίσεις τα τελευταία χρόνια πόσοι γέροντες έχουν μπει και διαφημίζουν όλα τα καταναλωτικά προϊόντα και τι μήνυμα περνάνε.
    Δείτε τους 60άρηδες πόσο εύκολα έχουν ξεχάσει τα κριτήρια που είχαν κάποτε που δεν υπήρχε τηλεόραση, και πόσο έχουν αλλάξει σήμερα.
    Δείτε τους 50άρηδες πως αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας και της ανέχειας τώρα και συγκρίνετέ το με παλαιότερα.
    Οι 40άρηδες και κάτω δεν έχουν ζήσει τα δύσκολα και λίγοι έχουν κρατήσει τις μνήμες από τους γονείς και παππούδες-γιαγιάδες.
    Πιο κάτω δεν χρειάζεται να πάω πιστεύω.

    Άλλες εποχές, άλλα κριτήρια.
    Ποια ΕΡΕ και Ένωση Κέντρου, θυμάται και αναγάγει με τα σημερινά κόμματα ο ψηφοφόρος;
    Και άλλο να τα συζητεί, άλλο να τα βλέπει ως συνέχειά τους..
    Άλλοι πολιτικοί τότε, άλλοι σήμερα.
    Άλλες οι προτεραιότητες τότε και άλλες σήμερα.
    Όλα έχουν αλλάξει τόσο δραματικά, εκτός ίσως της οικονομικής δυσκολίας.
    Αλλά και αυτή παρουσιάζεται σήμερα με άλλο πρόσωπο που σε αποπροσανατολίζει.

    Τα κόμματα και οι ιδεολογίες που κουβαλάνε, έχουν βρεθεί σε σταυροδρόμια αρκετές φορές.
    Ποτέ όμως δεν είχαν πρόβλημα ποιο δρόμο να διαλέξουν από τους τέσσερις.
    Βλέπετε και οι τέσσερις είχαν ήδη δημοπρατηθεί και κατασκευασθεί.

 10. valerios avatar
  valerios 04/09/2009 11:04:56

  "Κι ολο κλαινε τα καβουρακια στου γιαλού τα βοτσαλακια"!!
  Κανενας αλλος "πολιτικος αναλυτης" που θα μας δωσει να καταλαβουμε, τι ειχαμε και τι χασαμε ?

 11. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 04/09/2009 11:37:46

  1. Σε όλα τα κόμματα ιδίως στα μεγαλύτερα είναι απολύτως λογικό να μην βλέπουν ΟΛΟΙ τα ΠΑΝΤΑ και ΠΑΝΤΟΤΕ με τον ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΡΟΠΟ. Συμβαίνει λοιπόν όντας στην ίδια παράταξη σήμερα να συμφωνείς με τον Α για το Χ θέμα και να διαφωνείς με τον Β ενώ ταυτόχρονα να έχεις την ίδια οπτική γωνία με τον Β για το Ψ θέμα και διαφορετική από αυτή του Α.
  2. Ο κόσμος αλλάζει (ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ κατά τη γνώμη μου προς το καλύτερο- υπάρχει πάντα το «2 βήματα εμπρός και 1 πίσω» ) και οφείλεις τις αλλαγές να τις λαμβάνεις πολύ σοβαρά υπ΄ όψη σου για να προσαρμοσθείς έγκαιρα και είτε να εκμεταλλευτείς την ευκαιρία είτε για να προστατευθείς από τον τυχόν κίνδυνο.( Η προσαρμογή βεβαίως δεν μπορεί να οδηγεί σε ακύρωση των αρχών σου)
  3. Στη ΝΔ δεν υπάρχουν τάσεις ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ συγκροτημένες Απλώς διάφοροι «αυλικοί.» και παρατρεχάμενοι περιφέρουν τον «Καραμανλισμό» τους (κυρίως) ή τον «Μητσοτακισμό» τους (λιγότερο) για απολύτως ιδιοτελείς λόγους που δεν έχουν σχέση με ιδεολογικές διαφοροποιήσεις.
  4 Δεν μπορώ να καταλάβω τι παραπάνω πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στα θέματα με τους Τούρκους και τα Σκόπια (λαμβάνοντας υπ΄ όψη διεθνές κλίμα, συσχετισμούς δυνάμεων κτλ) και επίσης γιατί η διαφθορά που παρήχθη επί ΝΔ (σαφώς μικρότερη πάντως από την επί ΠΑΣΟΚ παραχθείσα) οφείλεται στην ανάγκη συμβιβασμού με την Αγία Οικογένεια η οποία σύμφωνα και με την τελευταία παράγραφο απ΄ ότι καταλαβαίνω «συνήργησε στην παρακμή της ΝΔ»
  5 Το πρόβλημα της ΝΔ οφείλεται κυρίως σε αυτό που μόνο ο eleftheros νομίζω θίγει : την απόλυτη επικοινωνιακή αδυναμία. Αδυναμία που δεν της επέτρεψε ούτε τα όσα θετικά έπραξε να στηρίξει και τους κακούς χειρισμούς στελεχών της μετετρεψε σε «σκάνδαλα ολκής» που στην πραγματικότητα είναι (αν είναι κιόλας) παρωνυχίδες μπροστά στη ληστεία του Χρηματιστηρίου.
  Τέλος με αφορμή τα σχόλια του «feder» και του «ψυχραιμία» θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτός ο «κομπλεξισμός» έναντι της αριστεράς ή ο «φιλοαριστερισμός» που αποδίδουν ο καθένα ελαφρά διαφοροποιημένα στον « Καραμανλισμό» είναι η λάθος ανάγνωση μιας σταθερής προσπάθειας και του Κωνσταντίνου Καραναλή και του ΚΚ του νεώτερου όχι να ξεπερασθούν οι ιδεολογικές διαφορές με την «Αριστερά» (ούτως ή άλλως είναι χαώδεις και δεν γίνεται ούτε χρειάζεται να ξεπερασθούν)- αλλά και τα άλλα κόμματα , αλλά να μπούνε στις πραγματικές τους διαστάσεις και οι όποιες συγκρούσεις να γίνουν στο καθαρά πολιτικό επίπεδο και όχι με τους οδυνηρούς τρόπους που γινόταν άλλοτε.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΑΡΗΣ Θ 04/09/2009 11:53:32

   Οποιος δεν βλεπει ομως τη χρεοκοπια της συνεννοησης με την αριστερα στα οσα εγιναν τον περασμενο Δεκεμβριο ειναι ανιατη περιπτωση.
   Αυτη η κυβερνηση καλως ή κακως ΔΕΝ ηταν η κυβερνηση του 1990-93.
   Εισεπραξε ομως την "εξεγερση".Προσεξε και το εξης : οι αριστεροι αλλαξαν και τις δικαιολογιες για τις εξεγερσεις τους.Παγια αρχη τους ηταν παλια ο αντιαμερικανισμος ή αντιιμπεριαλισμος και οι ελληνικες κυβερνησεις κατηγορουνταν ως υποτελεις και ενδοτικες.Οταν εγινε φανερο οτι αυτο δεν τους συνεφερε πολιτικα το παλιο σκιαχτρο κατεβηκε και ανεβηκε νεο-ο αντιεθνικισμος.Η εξεγερση δεν κατηγορησε την κυβερνηση ως ενδοτικη αλλα ως εθνικιστικη.Με δυο λογια δεν τους βρισκεις πουθενα.
   Αρα η τακτικη αυτη απετυχε παταγωδως και στο μελλον δεν πρεπει να υπαρξει καμμια απολυτως συνεννοηση με αυτους.

   • ΑΡΗΣ Θ avatar
    ΑΡΗΣ Θ @ ψυχραιμια 04/09/2009 14:34:46

    Οσα έγιναν τον Δεκέμβρη σε καμία περίπτωση δεν ήταν εξέγερση, ήταν μπάχαλο ,αλητεία, χαβαλές,τραμπουκισμός δεν μπορεί να χρεωθεί στο σύνολο της αριστεράς και σε κάθε περίπτωση δεν σημαίνει ότι σταματάς να συζητάς μαζί της ή ακόμα και να τείνεις "ευήκοον ους" (που το θυμήθηκα πάλι αυτό?) αν λέει κάτι ενδιαφέρον.
    Αν βέβαια τη συνεννόηση την εννοείς σαν συνδιαλλαγή πέραν αρχών (" κάνε εσύ αυτό κι εγώ δεν θα κάνω το άλλο") δεν έχω κανένα πρόβλημα να συμφωνήσω μαζί σου
    Ο anonymous 2.21 δεν νομίζεις ότι έχει δίκιο? Η Αριστερά επιζεί θυματοποιούμενη.

  • Παλαιός Οννεδίτης avatar
   Παλαιός Οννεδίτης @ ΑΡΗΣ Θ 04/09/2009 13:12:50

   συμφωνώ με 1,2,3,4 και με την καταληκτική παράγραφο απόλυτα. Όσον αφορά το 5 θα πρέπει να εξετάσουμε που οφείλεται η επικοινωνιακή αδυναμία. Δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τον ρόλο των ΜΜΕ, των αφεντικών τους αλλά και την κυριαρχία αριστερών δημοσιογράφων στα μέσα. Αυτές τις μέρες συναντάμε την απόλυτη ταύτιση της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα με την αντιπολίτευση. Παρακολουθήστε την αντιμετώπιση δημοσιογράφων όπως ο Χατζηνικολάου και ο Τράγκας προς την ΝΔ και τον Καραμανλή. Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα πλέον...Σήμερα το πρωί στο Mega ούρλιαζε ο Οικονομέας στην Μπακογιάννη και ο Λοβέρδος παρακολουθούσε. Δεν χρειαζόταν καν να συμμετέχει στην εκπομπή.

   • ΑΡΗΣ Θ avatar
    ΑΡΗΣ Θ @ Παλαιός Οννεδίτης 04/09/2009 14:42:11

    Πολύ σωστά τα επισημαίνεις όλα αυτά. Και κάποτε πρέπει το θέμα της επικοινωνίας μας με τον κόσμο να συζητηθεί ολοκληρωμένα,αναλυτικά για να δούμε τι είδους παράταξη θέλουμε και πως μπορούμε να την έχουμε. Υποψιάζομαι ότι διαδικτυακά δεν γίνεται.Κάπως αλλιως? Παλεύεται.......

 12. Γκαλέτι avatar
  Γκαλέτι 04/09/2009 11:47:42

  Πώς συνήργησε η Αγία Οικογένεια στην παρακμή του Καραμανλή δέν καταλαβαίνω. Η Ντόρα μόνη δουλειά της ήταν να είναι απεσταλμένη του Καραμανλή σε ξένες πρεσβείες, στην κακή οικονομική διαχείρηση, τα σκάνδαλα, τα βατοπέδια δέν καταλαβαίνω πού είχε βάλει η αγία οικογένεια το χεράκι της.

 13. Tηλέμαχος avatar
  Tηλέμαχος 04/09/2009 12:08:00

  Ορισμένες παρατηρήσεις:

  1. Ο ΚΚ ο πρεσβύτερος δεν γεννήθηκε πολιτικά το 1974. Προϋπήρχε. Ομοίως και ο Μητσοτάκης. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι ο ΚΚ ο νεώτερος δεν μπορεί να εκφράσει εξ ολοκλήρου τη δεξιά πτέρυγα, αυτό τι σημαίνει; Μήπως ότι μπορεί να την εκφράσει η κόρη του κεντρογενούς Μητσοτάκη; Αστειευόμαστε ή δουλευόμαστε;

  2. Ο Μητσοτάκης δεν "πρόδοσε" μόνο το -κεντρώο- κόμμα του το 1965 για να κάνει κυβέρνηση με τους αντιπάλους. Πρόδοσε και το δικό του(!) κόμμα το 1977 και άφησε άναυδους τους ψηφοφόρους του που τον έστειλαν στη Βουλή, για να εισπράξει υπουργείο με τον Καραμανλή τον οποίον έβριζε νυχθημερόν 1974-77. Πώς περιμένετε λοιπόν να έχει καλό όνομα στην πιάτσα;

  3. Η υποχωρητικότητα/ενδοτικότητα Μητσοτάκη είναι πασίγνωστη και έμπρακτη και σε δεξιούς και σε αριστερούς. Δεν χρειάζεται να την επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία. Το τελευταίο αποδεδειγμένο κρούσμα είναι οι πρωτοφανείς (για πολιτικό) δηλώσεις ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΙΣΟΥΣ κατά του Τάσσου Παπαδόπουλου που έκανε το 2004 από τηλεόρασης. [Ψάξτε να τις βρείτε φάκτορες ή άλλοι]. Ουδεμίαν χρείαν άλλων αποδείξεων έχουμε.

  • tiramola avatar
   tiramola @ Tηλέμαχος 04/09/2009 12:23:33

   Μονά ζυγά δικά του του Καραμανλή , έτσι Τηλέμαχε?
   Του επί 5ετία καταλληλότερου , του δυνατού χαρτιού της παράταξης κλπ κλπ...
   Τις αποφάσεις τις παίρνει μόνος του αλλά κάθε φορά θα πρέπει να υπάρχει και κάποιος Μητσοτάκης να τον υπονομεύει...
   Βαρέθηκα...

  • feder avatar
   feder @ Tηλέμαχος 04/09/2009 12:31:10

   1) Αυτό τι σημαίνει? Ότι ο ΚΚ ο πρεσβύτερος παρέμεινε αγαπητός στη δεξιά βάση λόγω της ΕΡΕ? Ε, δεν έμεινε, όποιος είχε οποιαδηποτε επαφή με τον συντηρητικό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά το ξέρει. Αποκύρηξε την εθνικοφροσύνη συνολικά -και την προδικτατορική δεξιά επίσης (εκτός από ότι προβαλε τα ατομικά του επιτεύγματα).
   Ο μητσοτάκης από την άλλη, προδικτατορικα μεν ήτανε κεντρώος -και μάλιστα κεντροαριστερός-, αλλά με 'γέφυρες' με όλους -ανηψιός του Βενιζέλου, κολητός του Σοφοκλή Βενιζέλου (που είναι πολύ προσφιλής στους δεξιούς), συνδαιτημόνας του βασιλιά (όπως αποδείχτηκε και αργότερα) και πάει λέγοντας.
   Για δε τη δεύτερη φάση της καριέρας του, έγινε αρχηγός της δεξιάς -ως προτίμηση και του 'βέρου' δεξιού Αβέρωφ- όταν αντιμετώπιζε την καθεστωτική παπανδρεϊκή αριστερά, που στα μάτια του έλληνα δεξιού τη δεκαετία του 80 είχε υποκαταστήσει τον 'κομμουνιστικό εχθρό'. Αυτό δημιούργησε ένα σύνδεσμο με τη δεξιά βάση που τον λάτρεψε εκείνη την περίοδο -πραγματικά όπως δεν είχε αγαπηθεί δεξιός αρχηγός από την πρώτη τετραετία της ΕΡΕ. Συνεπώς ναι, υπάρχει έρεισμα του Μητσοτακέικου με τη δεξιά.
   Αλλά το ερώτημα -τουλάχιστον το δικό μου- σε αυτή τη συζητηση δεν αφορούσε τους μητσοτάκηδες. Αφορούσε το αρχικό κείμενο, που αποδίδει στον καραμανλισμό κάποια αδιευκρίνιστη ιδεολογική καθαρότητα, που και καλά 'νοθεύουν' οι μητσοτάκηδες. Και ρωτώ από εκείνη την ώρα, ποια ακριβώς είναι αυτή η 'καθαρότητα', και από που τεκμαίρεται.. Και απάντηση δεν παίρνω φυσικά..

   2) Η ιστορία δεν είναι το φόρτε σας αγαπητέ. Ο κομματικός σχηματισμός που είχε κάνει ο μητσοτάκης με τον βαρδινογιάννη στην κρήτη τότε είχε στόχο αυτό ακριβώς -να παρισφρύσει, σε εύθετο χρόνο, στα κόμματα εξουσίας. Όλοι το ξέρανε, και αφού στο κέντρο μετά την αποστασια αποκλείεται να γύριζε, θα πήγαινε κάποια στιγμή στη δεξιά, -είτε άμεσα, είτε περνώντας από κανεναν άλλο κεντρωο σχηματισμό.. Εξού και οι σχέσεις του με το βαρδινογιαννέικο δεν διαταράχτηκαν ουδόλως. Ποια 'δεύτερη αποστασία'..? Οτι θέλουμε λέμε?

   • Tηλέμαχος avatar
    Tηλέμαχος @ feder 04/09/2009 13:10:18

    tiramola, δεν μίλησα καθόλου για την πρόσφατη περίοδο. Γιατί απαντάς σε μένα για αυτήν την περίοδο; Εσύ θα πρέπει να είσαι στα πάνω σου μια που ο Γιωργάκης πάει για πρωτιά!

    feder, δεν είχα καμία διάθεση να αποδείξω την ιδεολογική καθαρότητα του Καραμανλή. Ίσα ίσα που δέχτηκα ("ακόμα και να δεχτούμε" είπα) ότι δεν μπορεί να εκφράσει τη δεξιά. Με αυτό ως δεδομένο αναρωτήθηκα αν μπορεί να το κάνει αυτό καλύτερα κάποιος που δεν είναι καν δεξιός και "έγινε" σε μεγάλη ηλικία ακριβώς για τον λόγο που ΕΣΥ αναφέρεις στο επόμενό σου σημείο (ότι έπρεπε ντε και καλά να πάει σε μεγάλο σχηματισμό, προφανώς για να κυβερνήσει).

    Δεύτερον, προς τι τα εισαγωγικά; εγώ δεν μίλησα για "δεύτερη αποστασία". Εγώ είπα ότι άφησε άναυδους τους ψηφοφόρους του εγκαταλείποντας το δικό του κόμμα (έχει ξαναγίνει ποτέ και πουθενά;). Οι ψηφοφόροι του ψήφισαν το κόμμα του και όχι τη ΝΔ. Εάν και εφόσον όμως ήταν "γνωστό" ότι είχε στόχο να μπει σε μεγάλο κόμμα, τότε 1. γιατί δεν μπήκε από πριν; και 2. γιατί έβριζε τον Καραμανλή πατόκορφα την προηγούμενη τριετία; ή μήπως αυτό δεν είναι αληθές επειδή "η ιστορία δεν είναι το φόρτε μου"(!);

   • feder avatar
    feder @ feder 04/09/2009 13:56:01

    Tη δεκαετία του 70, αν ήσουν αντιπολιτευόμενο κόμμα, έπρεπε να βρίζεις την δεξιά. ποιόν θά'βριζες δηλαδή?

    Μιλήσατε για 'προδοσία'. Οι ψηφοφόροι του στην Κρήτη, όμως, γενικά και ακόμα περισσότερο εν προκειμένω, ψηφίζουν στη βάση προσωπικης συμπάθειας/ρουσφετιών. Ψήφισαν μητσοτάκη/βαρδινογιάννη επειδή τους γούσταραν, δε ψήφισαν κόμμα εξουσίας με συγκεκριμένη ατζέντα. Πως ακριβώς προδώθηκαν όταν πήγε ο μητσοτάκης στην νδ δεν το βλέπω, ομολογώ..

 14. aris avatar
  aris 04/09/2009 12:55:25

  Από το σύνολο των απόψεων φαίνεται, ευτυχώς, ότι η πλειοψηφία δε βλέπει κανένα ''Μπαμπούλα'' πίσω από την αποτυχία του ΚΚ. Μόνος του έβγαλε τα μάτια του...

 15. Νίκος avatar
  Νίκος 04/09/2009 12:55:47

  Ο ευνουχισμος ειναι ευρυτερος και σας παραθετω κομματι της μαλακυνσης που διακρινει τους ραγιαδες μας που το παιζουν ηγετες:

  Ταδε εφα η κ. μητσοτακη: "Μήνυμα στην Τουρκία ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, «αρκεί να αντιληφθεί έγκαιρα ότι εκπτώσεις και ειδική μεταχείριση δεν θα υπάρξουν», έστειλε χθες η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Σε κοινή συνέντευξή της με τον Κύπριο ομόλογό της κ. Μάρκο Κυπριανού, αναφέρθηκε στον «από κοινού αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των εταίρων στην Ε.Ε. και των διεθνών παραγόντων που έχουν ρόλο και ενδιαφέρον για το Κυπριακό».

  Καποιος πρεπει να ψυθιρισει στην κ. αυτη οτι τις εκπτωσεις τις προσφερει η ελλαδικη αλητ, τμημα της οποιας ειναι και αυτη, με την ολη της πολιτικη. Κ.Μητσοτακη, οι ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. Σας λεει τιποτα αυτο; και τωρα "θα ενημερωσετε τους εταιρους σας;" Μα σοβαρολογειτε; Φυσικα δεν περιμενω απαντηση, ουτε ρητορικη.

 16. Lavazza avatar
  Lavazza 04/09/2009 12:56:57

  Αν και είναι εύλογο να γίνονται τέτοιες συζητήσεις όταν σε κάποιο μεγάλο Κόμμα υπάρχει αναστάτωση, όλα αυτά μου θυμίζουν τις συζητήσεις που γινότανε για το ΠΑΣΟΚ το 2007 μετά τις Εκλογές...

  Θα διαλυθεί, δεν θα διαλυθεί, ποιά η επόμενη μέρα, ποιά η διάδοχη κατάσταση, λοχαγοί, ταγματαρχαίοι, συνταγματαρχαίοι, εκσυγχρονιστές, πτέρυγες κτλ. κτλ. κτλ.

  Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου...

  Εάν στο αρχικό ποστ βάλετε όπου Καραμανλής ο αρχαιότερος το Ανδρέας Παπανδρέου, όπου Καραμανλής ο νεώτερος το Γιώργος Παπανδρέου, όπου Μητσοτάκης το Σημίτης, όπου Ντόρα το Διαμαντοπούλου, όπου Σουφλιάς το Βενιζέλος ΘΑ ΝΟΜΙΣΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 2007...

  Δηλαδή ΈΛΕΟΣ...

  Όσο διαλύθηκε το ΠΑΣΟΚ άλλο τόσο θα διαλυθεί τώρα και η Ν.Δ...

  Δυστυχώς δεν διαλύονται τόσο εύκολα τα "κατεστημένα"...

  Φτιάξαν γερές βάσεις τα τελευταία 35 χρόνια...

 17. kostas avatar
  kostas 04/09/2009 13:06:29

  Το άρθρο είναι πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας.

  Το τρέχον αδιέξοδο της ΝΔ οφείλεται ακριβώς στο ότι ο ΚΚ δεν ακολούθησε τη συνταγή του μητσοτάκη: να γίνει δυσάρεστος αλλά χρήσιμος.

  Προτίμησε απλά να "κουβαλήσει νερό" για 5 χρόνια (ενώ τα λαμόγια ξεσάλωναν) νομίζοντας ότι θα διαρκέσει περισσότερο από το Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα; Και φεύγει, και δεν πρόσφερε τίποτα στη χώρα.

  • τσώφλι πασατέμπου avatar
   τσώφλι πασατέμπου @ kostas 04/09/2009 16:09:21

   Φίλε Κώστα, μήν περιμένεις καμιά αντίδραση στα λόγια σου. Είσαι εκτός "εθνικής" γραμμής - πώς τολμάς να πείς μιά θετική γνώμη για τον αποδιοπομπαίο τράγο του συλλογικού μας υποσυνείδητου, εκεί που ξεφορτώνει τις ενοχές του ο δεξιός και αριστερός λαϊκισμός.

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ kostas 04/09/2009 17:44:55

   Είναι θέμα λεπτής ισορροπίας. Να μην τα βάλεις με όλους και με όλα (Μητσοτάκης) με αποτέλεσμα να φύγεις γρήγορα (και άρα να μην προλάβεις να κάνεις όσα ήθελες) και από την άλλη να μην είναι πολύ ήπια η προσαρμογή (Καραμανλής) γιατί διατρεχεις τον κίνδυνο να μην κάνεις όσα θέλεις λόγω..... τέλματος

  • Πυροπαθής avatar
   Πυροπαθής @ kostas 04/09/2009 22:18:55

   Συμφωνώ απόλυτα με τις δυο τελευταίες παραγράφους σου. Μπορεί να μην μας άρεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να μην συμφωνούσαμε μαζί του ΑΛΛΑ:
   1ο Ο άνθρωπος είχε σχέδιο που το ακολουθούσε ακριβώς.
   2ο. Ήξερε τι έκανε, με ποιο τρόπο το έκανε και τι αποτελέσματα θα είχε.
   ΔΥΣΤΥΧΩΣ
   Ο Κ.Κ. ποτέ δεν είχε σχέδιο, ποτέ δεν ήξερε με ποιο τρόπο θα κάνει κάτι, ούτε τι αποτελέσματα θα έχουν οι ενέργειές του. Ήταν πάντα του "Να δούμε". Χωρίς μπούσουλα,έρμαιο των δημοσκοπήσεων και της συγκυρίας.
   Ούτε χρήσιμος, ούτε καν ευχάριστος.
   ¨Όταν μιλά για υπευθυνότητα, σοβαρότητα, είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο μετά το "σεμνά και ταπεινά"¨.

 18. Παλαιός Οννεδίτης avatar
  Παλαιός Οννεδίτης 04/09/2009 13:48:30

  έλεος με τους ηρακλειδείς του κάθε στέμματος!!! Η παράταξη είναι μία και ενιαία... Οι διάφοροι τιφόζι ας σωπάσουν. Αμάν πια με τα παραγοντιλίκια. Όποιος ήθελε να γίνει πρασινοφρουρός στην θέση των πρασινοφρουρών είναι σε λάθος παράταξη. Η σύγκριση 90 - 93 και 2004 - 2009 είναι εκτός τόπου και χρόνου.
  Η συστηματική και οργανωμένη πασοκική διαφθορά και διαπλοκή εκτελεί συμβόλαιο πολιτικης και ηθικής εξόντωσης της παράταξης. Ξυπνήστε συντηρητικοί και φιλελεύθεροι ψηφοφόροι και μην πέφτετε στην παγίδα της εσωτερικής ιστορικής αντιπαράθεσης.

 19. αδέξιος δεξιός avatar
  αδέξιος δεξιός 04/09/2009 14:12:50

  Δημοσκόπηση που παρήγγειλε η Ρηγίλλης δείχνει ότι κατά ένα ποσοστό που φθάνει το 83% ψηφοφόροι που δηλώνουν τώρα ότι θα ψηφίσουν ΛΑΟΣ η άλλο κόμμα, θα ξαναγύριζαν στην Ν.Δ. αν έδιωχναν τους Βατοπεδινούς.
  Την δημοσκόπηση αυτή παρέλαβε μόλις χθες ο Γενικός διευθυντής του κόμματος Μενέλαος Δασκαλάκης...

 20. Γκαλετι avatar
  Γκαλετι 04/09/2009 14:16:32

  Παλαιέ Οννεδίτη καμιά σχέση η Νέα Δημοκρατία του 90 - 93 με την σημερινή 2004 - καμιά. Ο Καραμανλής δέν είναι πιά το ισχυρό αναντικατάστατο χαρτί, απέτυχε άν και δέν είχε κανέναν αντίπαλο έφερε ένα διαλυμένο ΠΑΣΟΚ στην εξουσία χωρίς να έχει καμιά όρεξη ούτε το ίδιο να την πάρει πρέπει να παραχωρήσει την θέση του σε άλλον.

  • Παλαιός Οννεδίτης avatar
   Παλαιός Οννεδίτης @ Γκαλετι 04/09/2009 14:40:21

   γκαλέτι έχω την εντύπωση ότι σου απάντησα μέσω facebook χθες, αν είσαι αυτός που νομίζω

   • Γκαλετι avatar
    Γκαλετι @ Παλαιός Οννεδίτης 04/09/2009 14:47:05

    Kάνεις λάθος παλιέ Οννεδίτη δέν έχω λογαριασμό εγώ στο facebook

   • Παλαιός Οννεδίτης avatar
    Παλαιός Οννεδίτης @ Παλαιός Οννεδίτης 04/09/2009 14:49:16

    να είχαμε και κάποιον σαν το γκαλέτι και στην αριστερή πτέρυγα του Θρύλου...

 21. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 04/09/2009 15:01:33

  "Οποιος ήθελε να γίνει πρασινοφρουρός στη θέση των πρασινοφρουρών είναι σε λάθος παράταξη" (Παλαιός Οννεδίτης) Μου αρέσει!
  Η περίοδος 90-93 και 2004-2009 πολύ δύσκολα είναι συγκρίσιμες εκτός όλων των άλλων γιατί άλλο ΠΑΣΟΚ διαδέχθηκε η ΝΔ ΤΟ ΄90 και εντελώς διαφορετικό το 2004

 22. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 04/09/2009 17:15:39

  Με το ζήτημα της πατριωτικής δεξιάς έχω ασχοληθεί αναλυτικά στο παρελθόν και ο διαχειριστής είχε την καλή διάθεση να προβάλλει αυτές τις απόψεις, άρα θα μπορούσαν ίσως να μην είναι τελείως άγνωστες.
  Με τον πυρήνα των γραφομένων από τον κ. Ζέρβα έχω συμφωνήσει από καιρό. Στο σημερινό κείμενο του διαπιστώνω μια νέα ποιότητα, που αφορά την απερίφραστη καταδίκη της παγκοσμιοποίησης. Παρόμοιες εξελίξεις νομίζω ότι θα έχουμε την δυνατότητα να διαπιστώσουμε πολλαπλά και στο μέλλον.
  Όλα τα σχόλια που προηγήθηκαν πιστοποιούν τα γραφόμενα από τον κ. Ζέρβα. Την ενδημούσα σύγκρουση δηλαδή βασικά μέσα στην ΝΔ., η οποία πρόκειται να προσλάβει κατά τα αναμενόμενα τις διαστάσεις ανοικτής ρήξης.
  Ακόμη και οι σχολιαστές που αναφέρθηκαν στην νομιμότητα της συμπεριφοράς των επιλογών της κ. Υπ.Εξ. έναντι των αποφάσεων του ΚΚ., δεν έπαψαν να κάνουν καταιγιστική κριτική ενάντια στον πρωθυπουργό.
  Η εξέλιξη που ακολουθούν τα πράγματα γενικά, πέρα και πάνω από τα όποια πολιτικά ή κομματικά δεδομένα της χώρας, προδιαγράφονται ζοφερά και με φοβερά επώδυνες συνέπειες για το σύνολο των κατοίκων της. Η διαδικασία του ανοίγματος ενός ρήγματος πρωτοφανών διαστάσεων είναι περισσότερο από φυσική συνέπεια. Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι πλέον το τι και το πότε, αλλά το ποιος και πως. Οι κύβοι έχουν ριφθεί ήδη και μάλιστα με τον πλέον βάναυσο και απροκάλυπτο τρόπο, από αυτούς που καθορίζουν την μοίρα των λαών.
  Επειδή τα αναμενόμενα δεινά δεν θα περιοριστούν μόνο στον αγόμενο και φερόμενο λαουτζίκο, αλλά θα επεκταθούν και στην πλειοψηφία όσων φέρουν προνόμια, με μοναδική εξαίρεση τους τελείως σεσαπισμένους (οι οποίοι από αριθμητικής πλευράς - και όχι μόνον - ουδόλως μπορούν να υποτιμηθούν) η πόλωση αναμένεται να είναι καθολική.
  Οι ασκοί του Αιόλου θα ανοίξουν ούτως ή άλλως, από αυτούς που διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Το εύρος και το βάθος όμως των προκλήσεων θα είναι τέτοιο που θα δημιουργήσει αυτή την πόλωση άνευ προηγουμένου. Η διαφορά από πλευράς θιγόμενων κοινωνικών υποκειμένων συγκριτικά με αντίστοιχες περιπτώσεις του παρελθόντος (πχ. 2ος ΠΠ.) δεν αναμένεται να είναι απλά ποσοτική.
  Εάν εξετάσουμε τα δρώντα υποκείμενα - χωρίς να θέλω να επαναλάβω προηγούμενους εντοπισμούς - κυριαρχικό ρόλο, σε αυτή τουλάχιστον την φάση, θα παίξει ο ΚΚ. και η ομάδα του, με αιχμή στο επόμενο μέλλον τον Α. Σαμαρά. Πολύ γρήγορα όμως η αιχμή θα περάσει πάλι στον ΚΚ. Πυροδότης είναι ο τρόπος που ο ΚΚ. αλλά και άλλοι, αναλώθηκε από την υπερεξουσία.
  Ας μου επιτραπεί όμως η διαπίστωση, ότι αυτό ήτο καθ' όλα ορατό από την ημέρα της εκλογικής νίκης της ΝΔ. το 2004. Με αυτή την έννοια ο ΚΚ. αλλά και όλη η ομάδα εμφανίζονται καρμικά βεβαρυμένοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η οδός της εξιλέωσης δεν παραμένει πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, όχι μόνο ανοικτή, αλλά αποτελεί και μια από τις δυο βασικές επιλογές που επιφυλάσσει το πεπρωμένο. Το κατά πόσο ο ΚΚ. θα αποδειχθεί Τραγικός Ηγέτης, αυτό εναπόκειται στο σθένος, την αποφασιστικότητα και την ειλικρίνειά του. Οι προκλήσεις δεν θα λείψουν και το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη. Ας είμαστε βέβαιοι ότι ο ράθυμος μπούλης διαθέτει κάποιες πολύ ισχυρές πλευρές, που έχουν (εν πολλοίς σκόπιμα) υποτιμηθεί.
  Κάποιοι, γνωρίζοντας τα κουμπιά της Αλέξαινας, έχουμε πάρει τα μέτρα μας και δεν θα επιχειρήσουμε να ανακαλύψουμε την Αμερική για μια ακόμη φορά μετά τον Χριστόφορο.
  Οι ενθυμούμενοι τα προ έτους σχόλιά μου, ίσως είναι σε θέση να επαναφέρουν στην μνήμη τους ότι τότε ευχήθηκα στον ΚΚ. "σιδεροκέφαλος". Τώρα όμως καλό είναι να προμηθευτεί και κάσκα μοτοσυκλέτας.
  Είχα επίσης προβλέψει ότι στο μέλλον θα συμπορευτεί λιγότερο σιωπηρά με τον ΓΑΠ, ίσως από κάποια φαινομενική απόσταση. Έστω και εάν αυτή η προφητεία δεν βρίσκει σύμφωνο τον Προφήτη, ο οποίος κατά τα άλλα επάξια φέρει το προσονίμιο. Εδώ δεν πρόκειται απλά για περίπτωση οικογενειακού κάρμα, αλλά για κοινωνικό κάρμα γενεών, την ιστορική τουτέστιν πρόκληση πεπρωμένου, που όλους μας σφραγίζει.
  - Καίσαρ, οι μηχανόβιοι σε χαιρετούν.
  Οι φίλοι που κατηγορούν τον ΚΚ. ως αριστερό, ας αναλογιστούν καλύτερα την δική τους εξέλιξη. Διότι τα Nick Names δεν ισχύουν εκτός διαδικτύου και ο καφές του Βενιζέλου ή τα γιαούρτια του Αντώναρου μπορεί στην περίπτωση της γειτόνισσας να εξελιχθούν σε πίσσα με πούπουλα.

 23. Lavazza avatar
  Lavazza 04/09/2009 18:40:03

  Μόλις ανακοινώθηκε υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ ο Τσοχατζόπουλος στη Θεσσαλονίκη!

  Ο Σημίτης λένε στο Επικρατείας...

  Λένε οτι απομένει να αποφασίσει ο πρόεδρος τί θα γίνει με τον Γιάννο, τον Νεονάκη, τον Βερελή και τον Κουλούρη...

  Τί έχουν τα έρμα και ψοφούν δηλαδή...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Lavazza 04/09/2009 20:24:13

   Α-να-νέ-ω-ση
   Α-να-νέ-ω-ση
   Bravo Yiorgos!

   Επιτέλους, φρέσκα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή !
   Ποιος είναι, ρε παιδιά, αυτός ο Τσοχατζόπουλος ;

 24. Γκαλέτι avatar
  Γκαλέτι 04/09/2009 18:44:25

  @Παλιέ Οννεδίτη
  Κάποιο λάθος κάνεις εγώ δέν έχω ανοίξει κανέναν λογαριασμό στο facebook.

  • Παλιός Οννεδίτης avatar
   Παλιός Οννεδίτης @ Γκαλέτι 04/09/2009 21:29:31

   λάθος έκανα τότε, με συγχωρείς. Οι απόψεις σου και το γράψιμο σου με παράσυραν να πιστέψω ότι είσαι κάποιος γνωστός μου.

 25. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 04/09/2009 19:20:32

  Νόμιμη και ηθική παραίτηση Βουλγαράκη...

 26. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 04/09/2009 19:48:00

  πλάκα κανεις για τον Ακη...?δεν υπάρχει αυτο...

 27. kanis avatar
  kanis 04/09/2009 19:49:16

  Τόσα χρόνια ο ψύχραιμος ψηφοφόρος αναρωτιέται, τι όφελος είχε, τόσο η ΝΔ όσο κι η πολιτική ζωή της χώρας, από την παρουσία των μελών της οικογένειας Μητσοτάκη.

 28. ατακτος avatar
  ατακτος 04/09/2009 20:42:01

  @Προφήτη -μην αστοις...
  τον συντρόφο Σιμητι κλπ
  προκητε για πλήρης α-να-νέω-ση
  χαχαχαχ

 29. Είδα φως και μπήκα avatar
  Είδα φως και μπήκα 05/09/2009 00:03:09

  ρόϊδο τα κανε ο Καραμανλής αλλα τι να κάνουμε

 30. Domos avatar
  Domos 05/09/2009 13:07:42

  Παρά πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις από όλους.
  θα σταθω σου fever που με εκφράζει απόλυτα η ανάλυσή του όπως και σε όσα αναφέρει αρχικά ο κ.Ζέρβας με μια παρατήρηση:

  Ακόμα περιμένουν κάποιοι κινήσεις από τον ΚΚ; Είναι εντυπωσιακό το τι κατάφερε αυτός ο άνθρωπος. Ποτέ άλλοτε ιστορικά τόσοι πολλοί δεν περίμεναν τόσα πολλά από κάποιον ακόμη κι όταν αυτός ουσιαστικά .. παραιτήθηκε από μια κατάσταση για την οποία σε μέγιστο βαθμό ευθύνεται ο ίδιος.

  Χθες ο 'γραφικός' (για πολλούς) Καρατζαφέρη είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον:
  Τέλος Οκτώβρη ΚΚ θα είναι εκτός ΝΔ και ίσως εκτός Ελλάδος.
  Κάτι τέτοιο μου μυρίζει και μένα. Θυμηθείτε και το 'Κουράστηκα...' από τη 'συνέντευξη' σε Χατζηνικολάου.

  Για να ολοκληρώσω λοιπόν, ενώ ακόμη περιμένουν πολλοί πολλά από τον ΚΚ και κυρίως την 'επανίδρυση της ΝΔ' μετά την ήττα στις εκλογές, εγώ πιστεύω πως ΑΥΤΟ που έδειξε μέχρι σήμερα, αυτό είναι ο ΚΚ και άρα αυτό θα δείξει και μετά την ήττα. Δηλαδή με απλά λόγια: ένα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ...

  Τώρα αν κάποιοι τον χρησιμοποιήσουν ως μαριονέτα για λίγο καιρό ακόμη ώστε να επηρεάσε εξελίξεις για να μην αλώσει το κόμμα η Ντόρα, είναι σίγουρα σοβαρό ενδεχόμενο...

  Θα δείξει...

  Λυπάμαι αν στεναχωρώ οπαδούς της ΝΔ, αλλά επιτέλους αντιληφθείτε ότι ο ΚΚ θα γραφτεί στην Ιστορία σαν μια παρένθεση ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ και ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗΣ, είτε σας αρέσει, είτε όχι.

  Από εκεί και πέρα αναλύσεις για το τι θα μπορούσε ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ να κάνει,
  αν είχε ή όχι ικανά στελέχη κ.λπ. είναι ενδιαφέρουσες αλλά ... πάντα δεν κοιτούν κατάφατσα τη ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: τις χαμηλές ικανότητες του ΚΚ που δεν έκανε για Πρωθυπουργός της χώρας μας.

  Δομός

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.