#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/09/2011 13:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η στάση πληρωμών είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ !Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την στάση πληρωμών!  Το χρεωστάσιό μας  δεν θα προκύψει ως ευθεία άρνησή μας  να αποπληρώσουμε το κεφάλαιο και τους τόκους στη λήξη των ομολόγων μας. Θα πάρει τη μορφή της...δήθεν αναδιάρθρωσης του υπάρχοντος χρέους, υπό τη διεύθυνση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή των υπαρχόντων ελληνικών τίτλων με νέα ομόλογα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας και χαμηλότερου επιτοκίου. Ή μπορεί να προτιμηθεί μία  "ήπια αναδιάρθρωση" όπου η Ελλάδα θα συνεχίσει μεν να εξυπηρετεί το χρέος της,  εκδίδοντας και παρέχοντας στους επενδυτές νέα ομόλογα, αντί να τους πληρώνει με μετρητά, που μάλλον δεν θα υπάρχουν ! Όποια μορφή κι αν πάρει η ελληνική στάση πληρωμών, το γεγονός  είναι ότι οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα πάρουν λιγότερα χρηματικά ποσά  από τα συνολικά ποσά που τους οφείλουμε..!

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει ένα χρεωστάσιο είναι η περικοπή του ετήσιου ελλείμματός της εκεί που θα αποφασίσουν οι Αγορές, προκειμένου να την χρηματοδοτούν σε εθελοντική βάση. Και αυτό το ύψος θα ήταν, κατ' ελάχιστον, εκείνο στο οποίο παύει να αυξάνεται η αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ.

Για να επιτύχει κάτι τέτοιο η Ελλάδα, από τη στιγμή που το έλλειμμα του 2011 βρίσκεται ακόμη στο 10% του ΑΕΠ της, θα πρέπει να επιτύχει μια μείωσή του τουλάχιστον κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες! Αλλά για να μειώσει την αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ στα επίπεδα του 60% που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ, θα απαιτείτο ο περιορισμός του  ελλείμματος σε ποσοστό κάτω του 3% και η παραμονή του εκεί για πολλά χρόνια - στόχο που είχαν θέσει αρχικά οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το 2012 αλλά που ήδη έχει πάρει αναβολή.

Ο περιορισμός του ελληνικού ελλείμματος κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το 2010 και ο περιορισμός που προβλέπεται στο νέο ελληνικό πρόγραμμα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2015 συνεπάγεται μια τεράστια περικοπή  κρατικών δαπανών ή μιά δραματική αύξηση των φορολογικών εσόδων ή, το πιθανότερο, και τα δύο. Πέρα από τις πολιτικές δυσκολίες τέτοιων  στόχων, αυτά τα περιοριστικά μέτρα θα είχαν πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην συνολική εγχώρια ζήτηση, και κατά συνέπεια στην παραγωγή και στην απασχόληση. Τα ποσοστά ανεργίας της Ελλάδος που ήταν στο 10% στις αρχές του 2011, πλησιάζουν ήδη στο 17%, και καθώς το ελληνικό ΑΕΠ είχε πέρυσι πτώση 5%, η οποία αναμένεται ότι φέτος θα συνεχιστεί κατά άλλο ένα 5%, η ανεργία θα αυξηθεί  ακόμη πιό πολύ ...

Οι πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα, μέσω της αύξησης της φορολογίας και του περιορισμού των κρατικών δαπανών, θα οδηγήσουν σε περίπου αναλογική  μείωση των φορολογικών εσόδων και σε ανάλογες αντισταθμιστικές αυξήσεις στις κοινωνικές παροχές και  πληρωμές προς τους ανέργους. Επομένως για κάθε σχεδιαζόμενη μείωση του ελλείμματος κατά 100 ευρώ, έχουμε μια πραγματική μείωση του ελλείμματος ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ των 100 ευρώ! Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι σχεδιαζόμενες φορολογικές αυξήσεις και περικοπές των δημοσίων δαπανών θα πρέπει να είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ του 10% προκειμένου η Ελλάδα να ελπίζει πως μπορεί να επιτύχει τους στόχους της ...

 Γι' αυτό λοιπόν και οι αριθμοί που ενέχονται στο μέγεθος της μείωσης του ελληνικού ελλείμματος και της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας που αυτοί συνεπάγονται, καταδεικνύουν ότι απλά δεν υπάρχει διέξοδος ... Το χρεωστάσιο της Ελλάδος  ( η στάση πληρωμών δηλαδή )  είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ !

Η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη υπήρξε η βασική αιτία του σημερινού υψηλού δημοσίου ελλείμματος. Καθώς η Ελλάδα δεν είχε δικό της νόμισμα επί σχεδόν 10 χρόνια, δεν υπήρχαν σημεία στις Αγορές που να προειδοποιούν πως το ελληνικό χρέος αυξάνεται υπέρμετρα. Αν η Ελλάδα είχε παραμείνει εκτός Ευρωζώνης και είχε διατηρήσει την δραχμή, η μεγάλη αύξηση της προσφοράς ελληνικών τίτλων θα είχε οδηγήσει σε κάμψη της ισοτιμίας της  και σε αύξηση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Αλλά από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα αποτιμώνται σε ευρώ εθεωρούντο κάτι ανάλογο με τα ομόλογα σε ευρώ άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έτσι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν ανέβαιναν όσο καιρό η Ελλάδα αύξανε το δανεισμό της , μέχρι που οι Αγορές  ακούγοντας τις καθ΄όλα ΑΤΥΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Έλληνα πρωθυπουργού (Davos) , των υπουργών Παπακωνσταντίνου (Τιτανικός , εξάσφαιρα πιστόλια κλπ) ,  Λοβέρδου ("Στα Ταμεία δεν υπάρχει ούτε σάλιο")  και αρκετών άλλων ,  άρχισαν πολύ εύλογα να φοβούνται ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν πίσω τα χρήματα που μας είχαν δανείσει !

Η  εκρηκτική άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων κατά τους τελευταίους μήνες  σε σχέση με τα γερμανικά, μας δείχνει πόσο πιθανή θεωρούν  οι Αγορές την ελληνική χρεωκοπία !   Ο συνδυασμός των διακρατικών δανείων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ μπορεί να παράσχει στη χώρα μας περιορισμένη ρευστότητα προκειμένου αυτή να αποφύγει την στάση  πληρωμών για κάποιους  μήνες ακόμη,  με σκληρά ανταλλάγματα την προοδευτική ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ , την ΛΕΗΛΑΣΙΑ της δημόσιας ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ και την σταθερή πτώση του ΑΕΠ μας !

Το τέλος αυτής της επίπονης και οδυνηράς διαδρομής θα εύρει την Ελλάδα απολύτως καθημαγμένη !

Κάποια στιγμή , όταν ΤΑ ΠΑΝΤΑ θα έχουν ΕΚΠΟΙΗΘΕΙ  σε "τιμές ευκαιρίας"  (ή τέλους Εποχής) και με μεθόδους fast track , οι πιστωτές μας θα ανοίξουν , επί τέλους , καλά τα μάτια τους γιά να ...αντιληφθούν ότι τίποτε άλλο δεν έχουν πιά να παίρνουν από εμάς . Τότε , με πολλή προθυμία, θα συμφωνήσουν , όλοι μαζί, ότι η Πατρίδα μας είναι ανέντιμη , κακοπληρώτρια, αναξιόπιστη, αφερέγγυα κλπ , σταματώντας τον δανεισμό που σήμερα ακόμη, πολύ γενναιόδωρα,  μας παρέχουν. Και τότε η Χώρα μας , μή έχοντας άλλη επιλογή, θα κηρύξει στάση πληρωμών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται !

Μιχάλης Σ. Βάρδας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 05/09/2011 13:30:44

  Άρα, και για να μην πλατειάζουμε, τα στρατόπεδα είναι πλέον δύο: ρεαλιστές εναντίον ευρωλιγούρηδων.

  • drider avatar
   drider @ Αυριανιστής 05/09/2011 13:45:32

   Τα στρατόπεδα πλέον είναι αυτοί που θέλουν στάση πληρωμών με πρωτοβουλία της Ελλάδας και με εκ νέου διαπραγμάτευση του χρέους (κούρεμα τουλάχιστον 50% με 60%) και αυτών που θα αφήσουν να μας οδηγήσουν τελικά οι δανειστές μας στη χρεωκοπία, αφού πρώτα θα μας έχουν πάρει και τα σώβρακα.

   Τεράστια η ευθύνη των αστικών κομμάτων που προκρίνουν τη δεύτερη λύση, ελπίζοντας ότι στο ενδιάμεσο θα έχουν ολοκληρώσει όλες τις "δομικές" μεταρρυθμίσεις που έχουν προδιαγραφεί υπέρ του κεφαλαίου και κατά του κόσμου της εργασίας.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ drider 05/09/2011 13:49:01

    Νάτο, όπως τάπαμε, καλώς τους;
    Εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της φράξιας του Λαφαζάνη.
    Άντε και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι, ώρα να συνεδριάσει σε ολομέλεια το διαφραξιονιστικό όργανο.

    • factorx avatar
     factorx @ Ο Θείος 05/09/2011 14:21:23

     Αν θες να συνεχίζεις να γράφεις εδώ μέσα, θα σέβεσαι τους άλλους σχολιαστές. Αυτές τις ειρωνειούλες στο κόμμα του Μάνου, ή της Ντόρας

     • drider avatar
      drider @ factorx 05/09/2011 15:05:39

      Τώρα φάκτορα, αδικείς εσύ το Θείο. Διαβάζω επισταμένα τις αναρτήσεις του και τις βρίσκω πάντα ενδιαφέρουσες, γιατί ακριβώς ξεφεύγουν από τις συνήθεις ιδεολογικές αφετηρίες και οπτικές. Επίσης είναι αλήθεια ότι μας μεταφέρει νέα και απόψεις που δε θα διαβάζαμε πουθενά αλλού...

      Εξάλλου ουδείς αναμάρτητος, και εγώ έχω τα ξεσπάσματα μου που και που...

     • drider avatar
      drider @ drider 05/09/2011 15:09:58

      Άλλωστε, αυτή είναι και η ουσία του "αντί" στο antinews...

     • ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
      ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ @ drider 05/09/2011 17:54:13

      Αστικά η υπεραστικά ή περιφερειακά κόμματα ,είναι έννοιες χωρίς περιεχόμενο για την ελληνική πραγματικότητα.
      Υπάρχουν πολιτικές που οδηγούν στην αδιέξοδη καταστροφή και πρόσωπα που τις εξυπηρετούν και πολιτικές αναγκαίες που θα μας βάλουν σε πορεία ισορροπίας και αναζητούνται πρόσωπα για να τις εφαρμόσουν, αποδίδοντας και τις ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΤΙΜΩΡΙΑ.

     • madprof avatar
      madprof @ drider 06/09/2011 02:34:36

      Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις
      τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς
      μην την εξευτελίζεις*
      *Από το παγκόσμια αναγνωρισμένο ποιητικό απόσταγμα-αριστούργημα:
      «Η πόλις» του Κ.Π. Καβάφη
      Θα αναφερθώ μόνο στα τελευταία άρθρα που Διάβασα στο "antinews" ευχαριστώντας επ' ευκαιρία τον factora για την φιλοξενία και την κατανόηση και τον S.A. γιατί με μύησε στο να το παρακολουθώ και να γίνω antinews εξαρτημένος:
      και από το άρθρο «Επανεκκίνηση, επανίδρυση, ή επανελλήνιση;» της 3ης Σεπτεμβρίου 2011 του Σταύρου Καρκαλέτση:
      «Το παραμυθάκι για την έξοδο από το τούνελ σε δυο ή πέντε χρόνια, δεν το πιστεύουν πιά ούτε οι εγχώριες θεραπαινίδες του ΔΝΤ, τα ντόπια κογιότ του νεοφιλελευθερισμού, οι ανθυπεργολάβοι της απεθνοποίησης, οι Πινόκιο του ”εκσυγχρονισμού”. ……………………..
      Το πιό τραγικό Συνέλληνες, δεν είναι να εισπράξεις τη φθορά. Το πιο τραγικό είναι να τη συνηθίσεις…
      Εκεί είμαστε τώρα. Την συνηθίσαμε την πολιτική χολέρα, την κοινωνική σήψη, τη λευχαιμία στην ιστορική μνήμη και την πνευματική λοβοτομή στο είναι μας..
      Στην πατρίδα που γέννησε το κάλλος και την αισθητική, υψώσαμε τις σημαίες του βλαχομπαρόκ, του ξερολισμού, του λαμογίζειν και της ευρωλιγούρας*.
      Εκλέξαμε κολοβές κυβερνήσεις και ασπόνδυλους πρωθυπουργούς …………..
      Ο τόπος δεν χρειάζεται επανίδρυση Ούτε μεταρρύθμιση. Ούτε επανεκκίνηση. Η πατρίδα θέλει ΕΠΑΝΕΛΛΗΝΙΣΗ.
      Μεγάλο στ’ αλήθεια το βάρος για τον επόμενο ηγέτη. Μεγάλη και η πρόκληση. Η Ιστορία έχει δώσει ραντεβού. Και περιμένει….»

      *ευρωλιγούρας: Ελπίζω να το εννοεί ο αρθρογράφος με την έννοια της αδηφάγου λύσσας της νομενκλατούρας πρώτα, του προτεκτοράτου για τα ευρώα και δευτερευόντως για την αλλοτρίωση και των πολιτών ως λογικό επακόλουθο («το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει πρώτα» λέγει η θυμόσοφος λαϊκή ρήση-σοφία των αγράμματων πλην σοφών προγόνων μας ) και όχι την ευγενή - καλή - καγαθή επιθυμία των πολιτών του ΧουντοΦασιστοΝεποτισμοΦρουδοΧριστιανοΔικαιοΔημοκρατικοΤατιανοΤσιτσιολινο2ΚώσταινοΑντωνοΝτοροΚαρατζαφυρεροΓιωργοΠροτεκτοράτου εν έτι 2011 να αισθανθούν επιτέλους ότι βιώνουν την εφήμερη ύπαρξή τους σε μία δημοκρατικά και με ισονομία ευνομούμενη πολιτισμένη πολιτεία της Ενωμένης Ευρώπης.
      Διάβασα και τα σοφά και Ελληνικά ειλικρινή από το άρθρο «Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό» τὶς 3ης Σεπτεμβρίου 2011 του Σταύρου Λυγερού:
      «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η οικονομία βυθίζεται περισσότερο στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και η απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους μεγαλώνει, παρότι το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών υποβαθμίζεται δραστικά. Αν και είναι εξόφθαλμο πια ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο, η τρόικα εμμένει με θρησκευτικό δογματισμό στη συνταγή της, αποδίδοντας την αποτυχία στις υπαρκτές ολιγωρίες της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στην πραγματικότητα, και η συνταγή είναι λανθασμένη και ο «μάγειρας» είναι κακός. Το αποτέλεσμα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου πολλαπλασιάζονται τα οικονομικά και κατ’ επέκταση τα κοινωνικά ερείπια, χωρίς να διαφαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Αυτό έχει ως συνέπεια η θερμοκρασία στην κοινωνία συνεχώς να ανεβαίνει. Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την κοινωνική δυναμική, είναι προφανές ότι έχουμε εισέλθει σε εύφλεκτη ζώνη. Η Ελλάδα είναι πιασμένη στη μέγγενη. ……………
      Είναι αξιοσημείωτο ότι κανείς δεν κάνει τον κόπο να εξηγήσει, γιατί μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. θα ήταν αποτελεσματική, όταν τα δύο κόμματα εξουσίας είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για την κατάντια της χώρας. Δύο λάθη ποτέ δεν έκαναν ένα σωστό. ……………….
      Η σημαία της συναίνεσης δεν είναι εύρημα του Παπανδρέου. Πριν από αυτόν ο Καραμανλής και πριν από εκείνον ο Σημίτης είχαν υψώσει την ίδια σημαία. …………………
      Η συναίνεση ακούγεται ωραία, αλλά αυτό που έχει ανάγκη η χώρα είναι μία ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από την κρίση. Κι αυτή τη στρατηγική δυστυχώς δεν την υποκαθιστά ούτε η συναίνεση ούτε η συγκυβέρνηση.»
      Μελετώντας επίσης τα σοφά και Ελληνικά ειλικρινή από το άρθρο «Η στάση πληρωμών είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ»
      τις 5ης Σεπτεμβρίου 2011 του Μιχάλη Σ. Βάρδα:

      «Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την στάση πληρωμών! Το χρεωστάσιό μας δεν θα προκύψει ως ευθεία άρνησή μας να αποπληρώσουμε το κεφάλαιο και τους τόκους στη λήξη των ομολόγων μας. …………………………………………………….
      Το χρεωστάσιο της Ελλάδος ( η στάση πληρωμών δηλαδή ) είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ !
      Η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωζώνη υπήρξε η βασική αιτία του σημερινού υψηλού δημοσίου ελλείμματος. ……….. τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν ανέβαιναν όσο καιρό η Ελλάδα αύξανε το δανεισμό της , μέχρι που οι Αγορές ακούγοντας τις καθ΄όλα ΑΤΥΧΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ του Έλληνα πρωθυπουργού (Davos), των υπουργών Παπακωνσταντίνου (Τιτανικός , εξάσφαιρα πιστόλια κλπ), Λοβέρδου (“Στα Ταμεία δεν υπάρχει ούτε σάλιο”) και αρκετών άλλων, άρχισαν πολύ εύλογα να φοβούνται ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάρουν πίσω τα χρήματα που μας είχαν δανείσει ! Η εκρηκτική άνοδος των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων κατά τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τα γερμανικά, μας δείχνει πόσο πιθανή θεωρούν οι Αγορές την ελληνική χρεωκοπία !
      Ο συνδυασμός των διακρατικών δανείων των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ μπορεί να παράσχει στη χώρα μας περιορισμένη ρευστότητα προκειμένου αυτή να αποφύγει την στάση πληρωμών για κάποιους μήνες ακόμη, με σκληρά ανταλλάγματα την προοδευτική ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ , την ΛΕΗΛΑΣΙΑ της δημόσιας ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ και την σταθερή πτώση του ΑΕΠ μας !
      «Το τέλος αυτής της επίπονης και οδυνηρής διαδρομής θα εύρη την Ελλάδα απολύτως καθημαγμένη!
      Κάποια στιγμή, όταν ΤΑ ΠΑΝΤΑ θα έχουν ΕΚΠΟΙΗΘΕΙ σε “τιμές ευκαιρίας” (ή τέλους Εποχής) και με μεθόδους fast track, οι πιστωτές μας θα ανοίξουν, επί τέλους, καλά τα μάτια τους για να …αντιληφθούν ότι τίποτε άλλο δεν έχουν πια να παίρνουν από εμάς. Τότε, με πολλή προθυμία, θα συμφωνήσουν, όλοι μαζί, ότι η Πατρίδα μας είναι ανέντιμη, κακοπληρώτρια, αναξιόπιστη, αφερέγγυα κλπ, σταματώντας τον δανεισμό που σήμερα ακόμη, πολύ γενναιόδωρα, μας παρέχουν. Και τότε η Χώρα μας, μη έχοντας άλλη επιλογή, θα κηρύξει στάση πληρωμών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται!»
      Καταλήγω στα εξής διαχρονικά συμπεράσματα:
      Α) Ο ιδανικός αυτόχειρας επέλεξε την λύση της παραμονής στο ευρώ με λανθασμένη στρατηγική και διαχειριστική πολιτική και τους ίδιους ελεεινούς αδίστακτους ΠασοΚομματοΣυμμοριτοΛήσταρχους «σωτήρες»!
      Έπρεπε να ξεκινήσει, αν είχε κότσια και στόφα ηγήτορα, με την δήμευση των περιουσιών, υλικών και άυλων, των οικογενειακών δενδρυλλίων (sic!) όλης της ΠασοκοΝουδουλοΛοιποΛηστοΝομενκλατούρας που ιδιοποιήθηκε δημόσιο χρήμα και δημόσια περιουσιακά στοιχεία, εκποίησή τους με διεθνή δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό υπέρ της αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, εγκλεισμό τους σε ευαγή ιδρύματα άσπρων κελιών με δυνατότητα εκ μέρους των πολιτών να τους επισκέπτονται πληρώνοντας εισιτήριο ισότιμο Ζωολογικού κήπου και τα μέλη των οικογενειακών τους δενδρυλλίων να κηρυχτούν «persona non grata» εσαεί. Επόμενοι όλοι οι ΜεγαλοΚοτζαμπασοΚαπιταλοΛήσταρχοι ένθεν κακείθεν παρακείθεν εύκολα αναγνωρίσιμοι επίσης από τα δενδρυλλιακά περιουσιακά τους «επιτεύγματα»!
      Β) Η Νουδούλα τουΑντώνη, ψελλίζει τις λέξεις επανεκκίνηση, επανελλήνιση δηλαδή εθνικό νόμισμα άρα έξοδο από το ευρώ, πέτρινα χρόνια και τους ίδιους τρισάθλιους ΚοτζαμπασοΛήσταρχους «σωτήρες».
      Πνευματικό Απόσταγμα :
      Ήγγικεν η ώρα της ιστορίας για τους ΛηστοΝεοελληναράδες της αρπαχτής και της λαμογιάς! Είναι λυπηρό να πληρώσουν μόνο οι αμνοί τον υπαρξιακό, κοινωνικό και οικονομικό ευτελισμό και να βιώσουν την προσωπική τους ταπείνωση με εσωστρέφεια ενώ τα ερίφια θα επενδύουν τα Ληστεμένα Χρυσαφικά, Ασημικά και Χάλκινα του προτεκτοράτου.
      Προσωπικά εδώ που φτάσαμε, λαμβάνοντας υπ’ όψιν κυρίως το μέλλον των νέων βλαστών των Ελλήνων πολιτών και των πολιτών που εργάζονται τίμια και αξιοπρεπώς για να επιβιώσουν σ’ αυτή την χώρα που «γέννησε» την φιλοσοφία, την φιλοξενία, το Δημοκρατικό πολίτευμα και την τραγωδία ως διδασκαλία αγωγής των πολιτών στο δημοκρατικό πολίτευμα πριν 2.500 χρόνια, κλπ. προτιμώ να έχω κυβερνήτες Γερμανούς παρά Μιάσματα και Γκοτζαμάνικες δραχμούλες!
      ΥΓ. Οι απόψεις μου είναι προσωπικές και ακομμάτιστες, εάν αυτό μπορεί να είναι κατανοητό και σεβαστό!

     • madprof avatar
      madprof @ drider 06/09/2011 03:37:09

      Περιμένοντας τους βαρβάρους λοιπόν για ένα καλύτερο μέλλον των γενεών που έρχονται και περίλυπος για τα βάσανα που τους φορτώσαμε, παραφράζω πάλι από τον Μέγιστο και το ποιητικό του απόσταγμα που είναι καλά φυλαγμένο από την ποιότητά του και μόνο : Απολείπειν λαός τους Φαύλους ΔημαγωΤατιανοΤσιτσιολινοΠολιτικάντηδές του!

     • danaos avatar
      danaos @ drider 06/09/2011 08:23:56

      madprof λες: "Οι απόψεις μου είναι προσωπικές και ακομμάτιστες, εάν αυτό μπορεί να είναι κατανοητό και σεβαστό!"Σωστό. Όμως επίσης λες: "προτιμώ να έχω κυβερνήτες Γερμανούς παρά Μιάσματα και Γκοτζαμάνικες δραχμούλες!"
      Γνωρίζεις πιστεύω πόσοι Άγγλοι,Γάλοι, Πορτογάλοι,Ιταλοί και Γερμανοί και και...θέλησαν να βάλουν πόδι σ' αυτόν εδώ τον τόπο και τον κράτησαν οι παλιότεροι με αίμα,με πολύ αίμα, για να μπορείς εσύ κι εγώ σήμερα να λέμε ότι μαλακία μας καπνίσει;Και εν πάσει περιπτώσει αν τους θέλεις για κυβερνήτες μπορείς να τους έχεις.Μιάμιση ώρα είναι από δω με το αεροπλάνο.Καλό ταξίδι.Εμείς θα μείνουμε εδώ έστω με ψωμί κι αλάτι αλλά χωρίς αυτούς!

     • madprof avatar
      madprof @ drider 06/09/2011 13:28:18

      Αγαπητέ Δαναέ!, περιμένω τα σχόλιά σου επί των σοβαρών θεμάτων που θίγω-θέτω με το δοκίμιο-σχόλιό μου και όχι λαϊκίστικες κορώνες-ατάκες για εσωτερική ποπουλιστική κατανάλωση προς τέρψιν της όποιας κομματοπλέμπας!
      ΥΓ. Γνωρίζω ότι σε φέρνω σε δύσκολη θέση αλλά θα το εκτιμούσα γιατί οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι νύχτες γκαστρομένες από το υπαρξιακό αδιέξοδο που βιώνουν και θα συνεχίσουν να βιώνουν χιλιάδες άμοιροι πολίτες του και από "επίσημα" χείλη προτεκτοράτου!
      Οι Ιρλανδοί στέλνουν σε δίκη τον πρωθυπουργό τους ως υπεύθυνο για την χρεοκοπία της χώρας.
      Τα μεμέτια κατά τους ελληναράδες, οι Αιγύπτιοι έστειλαν στις φυλακές και δήμευσαν τις περιουσίες υπουργών και της οικογένειας Μουμπάρακ ενώ τον ίδιο τον έσυραν σε δίκη με φορείο.
      Στην Αγγλία για 8.500 λίρες βουλευτής καταδικάστηκε 1.5 χρόνο, το ίδιο υπουργός για έξοδα που πήγαν να δικαιολογήσουν ως βουλευτική-υπουργική αποζημίωση!
      Στο προτεκτοράτο τους αποσύρουν-αποστρατεύουν με τα κλοπιμαία στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και τα βιβλιάρια υπό μάλης για Ελβετία, Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη ή στην χλιδάτη απομόνωση των βορείων προαστίων των Σοδόμων, στις βίλες που απέκτησαν από «απαλλοτρίωση» ρευστών των δημόσιων ταμείων !

     • madprof avatar
      madprof @ drider 06/09/2011 15:07:09

      Ο δαίμονας της βιασύνης έκανε τους Ισλανδούς Ιρλανδούς! .... μικρό το κακό!.

     • danaos avatar
      danaos @ drider 06/09/2011 23:40:16

      madprof,το σχόλιό σου το διάβασα προσεκτικά όπως διαβάζω όλα τα σχόλιά σου.Με άλλα συμφωνώ μαζί σου με άλλα διαφωνώ.Επί του προκειμένου όμως, δε σχολίασα όλο το δοκίμιό σου όπως λες αλλά την τελευταία παράγραφο.Έχω το δικαίωμα νομίζω.Τώρα από πού έβγαλες το συμπέρασμα ότι γράφω "λαϊκίστικες κορώνες-ατάκες για εσωτερική ποπουλιστική κατανάλωση προς τέρψιν της όποιας κομματοπλέμπας!",δεν το καταλαβαίνω.Ίσως να μην έχω την ίδια αντιληπτική ικανότητα με σένα.Και τελικά τι να σχολιάσω σε ένα κείμενο που έχει γραφεί από πάρα πολλούς σχολιαστές εδώ μέσα.Δεν ήταν δα και εγκεφαλική παρθενογένεση για να με ξαφνιάσει!Την καληνύχτα μου!

    • drider avatar
     drider @ Ο Θείος 05/09/2011 14:52:43

     Καλό μεσημέρι Θείε. Σε διαβεβαιώνω ότι δεν ανήκω σε καμιά φράξια, ούτε ευαγγελίζομαι κανενός είδους ιδεολογική καθαρότητα.

     Επί της παραπάνω εκτίμησης / άποψης έχεις να προσθέσεις κάτι ουσιαστικό;

     Υ.Γ. Ο χαρακτηρισμός "αστικό κόμμα" δεν νομίζω ότι προσβάλλει τη ΝΔ, αλλά είμαι σίγουρος ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα τον προέκρινε...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ drider 05/09/2011 19:20:34

      Ο Θείος, σε κάθε πρόταση που προβλέπει να «χάσει» η Γερμανία έστω και ένα ευρώ από αυτά που της «χρωστάμε», έτσι αντιδράει!

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ Ο Θείος 05/09/2011 15:18:05

     Μην ανησυχείς. Αναφέρω παρών.

     Δηλαδή συμφωνώ με τον Αυριανιστή. Και επαυξάνω.
     Και το έχω ξαναγράψει. Αλίμονο για όσους σχεδιάζουν με την ελπίδα και όχι με βάση το δυσμενέστερο σενάριο. Ο κανόνας ισχύει παντού. Και στα θέματα της εθνικής ασφάλειας και στα δημοσιονομικά.

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ Αρματιστής 05/09/2011 15:22:21

      Και στη μηχανική!

     • drider avatar
      drider @ victoria (true) 05/09/2011 15:32:38

      Δυστυχώς το σύστημα έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τις "ανοχές" του και τους "παράγοντες ασφαλείας"...

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ drider 05/09/2011 13:57:32

    Φιλε, τις συνέπειες της εθελουσίας στάσης πληρωμών νομίζω τις παραβλέπεις λιγάκι.

    Είπαμε, δέν γουστάρουμε τον γυιό Παπανδρέα, δέν έπεται οτι πρέπει να αναστήσουμε τον μπαμπά του !

   • Pink Floyd avatar
    Pink Floyd @ drider 05/09/2011 14:17:17

    Καλύτερα ευρωπεινασμένος παρά "δισεκατομμυριούχος" με δραχμές. Σε κάθε περίπτωση το κράτος πρέπει να μειώσει δραστικά κατά 50% τα έξοδα του είτε με ευρώ, είτε με δραχμές, είτε με γουόν...Τώρα αν προτιμάμαι να να μην απολύσουμε και να δίνουμε μισθούς 200ευρώ ή να διώξουμαι μερικούς οσφυοκάμπτες που μπήκαν με "διαφανείς" διαδικασίες στο δημόσιο (για να προλάβω τους καλοθελητές δεν σας ζηλεύω καθόλου τους δημοσίους υπαλλήλους) και να δίνουμε καλύτερους μισθούς...Για να πάρετε ένα δείγμα του τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα θα σας πω ότι σύνταξη 1000ευρώ στη μη νεοφιλελεύθερη Γαλλία θεωρείται πολύ καλή αλλά στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται κακή...αλλά ξέχασα στην Ελλάδα όλοι ζούνε στον αστερισμό του λεφτά υπάρχουν ή θα βρεθούν με "ανάπτυξη"

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Pink Floyd 05/09/2011 14:28:29

     Το "50%" από πού βγαίνει; Από τις σοφιστείες του Μάνου και της Ξαφά;

     9% (ή όσο θέλεις τέλος πάντων) είναι το έλλειμμα, όχι 50%.

     • Pink Floyd avatar
      Pink Floyd @ Αυριανιστής 05/09/2011 15:12:48

      ναι αλλά οι ανελαστικές δαπάνες για μισθούς και συντάξεις πρέπει να μειωθούν κατά 50% για να γίνει βιώσιμος ο προυπολογισμός

     • Pink Floyd avatar
      Pink Floyd @ Αυριανιστής 05/09/2011 15:17:30

      οι ανελαστικές δαπάνες σε μισθούς και συντάξεις πρέπει να μειωθούν κατά 50% για να είναι βιώσιμο το κράτος...

     • Pink Floyd avatar
      Pink Floyd @ Αυριανιστής 05/09/2011 15:19:59

      οι ανελαστικές δαπάνες σε μισθούς και συντάξεις πρέπει να μειωθούν κατά 50% για να είναι βιώσιμη η Ελλάδα

     • ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
      ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ @ Pink Floyd 05/09/2011 18:07:31

      Oι εκτιμήσεις της τρόικα και τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν μειώνονται οι εκτός μισθού δαπάνες και όχι οι μισθολογίκές που ήδη έχουν μειωθεί πάνω από 20%, αντίθετα αυξάνονται όπως και οι τόκοι λόγω και του υψηλότατου επιτοκίου που φθάνει το 6% μαζί με τις επιβαρύνσεις.
      Και δεν μειώνονται και είναι και εκτός ελέγχου ,όπως π.χ. άχρηστες μελέτες και προμήθειες ψευτοσυμβούλων με αποκορύφωμα την ανάθεση σε ΜΚΟ της καταπολέμησης της ανεργίας.
      Siemens,υποβρύχια,χορηγίες man κ.λ.π. υπήρξαν και είναι δείγμα από όσες υποθέσεις δεν ξέφυγαν ακόμα.

   • victoria (true) avatar
    victoria (true) @ drider 05/09/2011 15:01:45

    Ένα από τα αστικά κόμματα όπως λες (ο θεός να τα κάνει), έχει όμως πατριώτη ηγέτη, όπερ σημαίνει υπέρ των Ελλήνων και μάλιστα όλων.

    • drider avatar
     drider @ victoria (true) 05/09/2011 15:47:39

     Το πρόβλημα με τον πατριωτισμό είναι ότι μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικό τρόπο από τον καθένα...

     Οι διαφορετικές ερμηνείες δε σημαίνουν ότι εγώ, εσύ ή κάποιος άλλος τρίτος είναι περισσότερο ή λιγότερο πατριώτης...

     Ούτε φυσικά ένας πολιτικός χώρος μπορεί να "διατηρεί" την αποκλειστικότητα του όρου...

     • victoria (true) avatar
      victoria (true) @ drider 05/09/2011 18:59:18

      Φυσικά όχι. Ο Σαμαράς όταν τον χρησιμοποιεί απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, δεν είναι Καρατζαφέρης.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ drider 05/09/2011 19:05:31

      Πάντως ένας συγκεκριμένος πολιτικός χώρος χαρακτηρίζεται από εχθρότητα προς τον πατριωτισμό! Και λέγε ό,τι θες...

 2. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 05/09/2011 13:40:06

  Το στρατόπεδο είναι ένα: Στρατοδικείο και μετά Γουδί.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ΣΠΥΡΟΣ 05/09/2011 13:55:24

   Ποιοι θα είναι εκείνοι που θα στήσουν το Στρατοδικείο; Τα θλιβερά ανθρωπάκια που συνωστίζονται ψοφοδεώς στις κομματικές κλαδικές για να γίνουν αρχηγοί επιτελείων;

   • juliet avatar
    juliet @ Αυριανιστής 05/09/2011 15:44:53

    Ο λαός !κάποτε θα πρέπει να τιμωρήσει ο ίδιος τους κλέφτες για να εξαγνιστεί στα μάτια των παιδιών του γι΄αυτά που τους φόρτωσε.

   • Orestios avatar
    Orestios @ Αυριανιστής 05/09/2011 19:15:53

    Οι αρχηγοί των επιτελείων ποτέ δεν έκαναν επαναστάσεις.
    Όλα τα κινηματα του στρατού προήλθαν από την βάση του στρατεύματος

 3. Απορία avatar
  Απορία 05/09/2011 13:53:56

  Η μόνη λύση αυτή τη στιγμή είναι να τον ρίξουν κάποιοι άντρες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που φυσικά θέλουν και να περισώσουν πολιτικά τους εαυτούς τους.

  Μόνος του δεν φεύγει και η ΝΔ δεν έχει την δυνατότητα λόγω, προς το παρόν, έλλειψης αυτοδυναμίας να προκαλέσει εκλογές.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Απορία 05/09/2011 13:58:03

   Γιατί να προκαλέσει εκλογές η νδ;
   Αφού κατά τον αρθρογράφο το τέλος"είναι αναπότρεπτο"!
   Να πάρει την κυβέρνηση η ΝΔ για να κάνει στάση πληρωμών και να ξαναφέρει τη δραχμή;
   Δύσκολο να καταλάβετε ποιές είναι οι κομματικές γραμμές και τι εσωκομματικά παιχνίδια παίζονται;

   • Απορία avatar
    Απορία @ Ο Θείος 05/09/2011 14:36:00

    Αφήστε τα αυτά και ρίξτε τον, θα σας πάρει μαζί του.

    Εαν πάμε στη δραχμή θα γίνουν εξεταστικές, έρευνες, δικαστήρια. Μην περιμένετε να περάσει ντούκου το πράγμα.

    Και το γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα θεμέλια για την έλευση της δραχμής τα χτίζει τώρα το ΠΑΣΟΚ.

   • juliet avatar
    juliet @ Ο Θείος 05/09/2011 15:04:45

    Θείε,'
    να σε ρωτήσω όταν ο ΓΑΠ έλεγε λεφτά υπάρχουν,είπε ποτέ που θα τα βρει;
    Τώρα γιατί ο Σαμαράς ν΄ανοίξει τα χαρτιά του; δεν έχεις καταλάβει έξυπνος άνθρωπος είσαι ,ότι περιμένουνε μια λύση που θα τους λύσει τα χέρια και θα δέσει εμάς;
    Και η εικόνα που θα περάσουνε είναι ,ο Σαμαράς συμφωνεί ή συναινεί!Οσο χάνονται στα δεδαλώδη σχεδιά τους τόσα λάθη θα κάνουν.

    • ΣΠΥΡΟΣ avatar
     ΣΠΥΡΟΣ @ juliet 05/09/2011 16:06:29

     Για τα λεφτά ο ΓΑΠ ΒΈΒΑΙΑ ΕΊΠΕ ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΊ
     και μάλιστα τα έδειχνε στις βεβαιωμένες οφειλές πρός την εφορία που ήταν τότε 32 δις, τα οποία σήμερα είναι 41δις.

     • juliet avatar
      juliet @ ΣΠΥΡΟΣ 05/09/2011 16:32:29

      ΣΠΥΡΟ,
      και εγώ που νόμιζα ότι κοιτούσε τις τσέπες μας .
      Βρε Σπύρο ,τότε την εφορία χρωστούσανε οι έχοντες και κατέχοντες ,τώρα προστέθηκαν και οι μη έχοντε ς και μη κατέχοντες και αυξήθηκε ο λογ/σμός, απλά πράγματα,έναν μπάκαλη να ρωτήσεις θα σου απαντήσει ,έναν συνταγματολόγο να ρωτήσεις θα πάει στους τενεκέδες τις γειτονίας για να σχηματίσει συνταγματικά δίκαια και νομοπαπαριές.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Απορία 05/09/2011 13:58:29

   Νομίζω ότι πρέπει να πάψουμε να τρέφουμε την αυταπάτη των "βουλευτών που θα θελήσουν να περισώσουν πολιτικά τους εαυτούς τους".

   Το να περισώσεις "πολιτικά" τον εαυτό σου, σημαίνει ότι θέλεις να έχεις ένα κίνητρο να επανεκλεγείς; Να επανεκλεγείς με ποιον όμως; Με το κόμμα που θα έχεις... ρίξει την κυβέρνησή του; Ή με κάποιο άλλο, του οποίου οι ψηφοφόροι θα σε βλέπουν πάντα ως "ξένο σώμα";

   Μόνο αν βρεθεί λοιπόν κάποιος βουλευτής που θα θέλει να περισώσει την ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ του, μπορούμε να ελπίζουμε. Όμως, όταν οι περισσότεροι από δαύτους είναι ανεπάγγελτοι, εσύ τι λες να κοιτάξουν να περισώσουν: την υστεροφημία τους ή την επανεκλογή τους;

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ Αυριανιστής 11/09/2011 12:48:20

    Aκριβώς!

 4. Stefanos avatar
  Stefanos 05/09/2011 13:56:08

  Εξακολουθώ να έχω την ελπίδα (έστω αμυδρή πλέον) πως θα βρεθεί επιτέλους μία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ που θα εμπνεύσει τον ταπεινωμένο και ακόμη κοιμισμένο λαό, θα φτύσει κατάμουτρα τους διεθνείς τοκογλύφους και τα τσιράκια τους και θα οδηγήσει το έθνος σε μία αναγέννηση. Εάν δεν βρεθεί και δεν συμβάλλει ο λαός σε αυτό, η υποδούλωση της χώρας θα είναι καθολική και μακροχρόνια.

 5. babayaro avatar
  babayaro 05/09/2011 13:56:33

  ...και το ψευτοδιλλημα,ευρω η δραχμη,ειναι χωρις αντικρισμα....και με τα δυο νομισματα οι ξενοι μπορουν να μας αγορασουν οποτε το θελησουν.Με τη δραχμη ομως και με μια εθνικως σκεπτομενη κυβερνηση,πρωτον θα καθοριζουμε εμεις τη ρευστοτητα και δευτερον η απειλη της εθνικοποιησης των κρισιμων τομεων της οικονομιας θα λειτουργησει προστατευτικα τον πρωτο καιρο της δυσκολης προσαρμογης.

 6. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 05/09/2011 13:58:46

  Ουφ, δεν αντέχω την καταστροφολογική ανάγνωση της πραγματικότητας που δεν δίνει "καμιά ελπίδα". Ούτε καν μπήκα στον κόπο να διαβάσω το άρθρο. Και μόνον ο τίτλος μου φτάνει για να μην θέλω να το δω.

  Αντανακλάσεις της pensée unique που έχει επιβληθεί στον ελληνικό λαό, χωρίς ίχνος ανεξαρτησίας σκέψης, με μόνα εφόδια "γνώσης" την κατεστημένη ενημέρωση.

  Σκεφθείτε, δεν θα σας κάνει κακό.

  • sintonistis avatar
   sintonistis @ Επώνυμος 05/09/2011 14:36:16

   εχεις δικιο. συμφωνω απολυτα μαζι σου.

  • factorx avatar
   factorx @ Επώνυμος 05/09/2011 14:38:26

   Επώνυμε, διαθέτεις καμία αισιόδοξη ανάλυση της πραγματικότητας; Καμία pense exclusive για το πως θα βγούμε από τον πάτο; Διεκδικείς μόνο για τον εαυτό σου την ανεξαρτησία σκέψης;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ factorx 05/09/2011 14:53:51

    Μα νομίζω ότι έχεις δημοσιεύσει δύο δικές μου αναρτήσεις με τίτλο "Μπορούμε και να μην χρεωκοπήσουμε, και να βγούμε από την κρίση". Έχουν γράψει σχετικώς και άλλοι σχολιαστές (ο Ν.Ζ., αν δεν κάνω λάθος).

    Πολύ απλά, αυτό από το οποίο πάσχει σήμερα η ελληνική οικονομία, είναι έλλειψη εμπιστοσύνης.

    Με τέτοια ύφεση, έλλειμμα 8,6% που προβλέπει η τρόικα και η κυβέρνηση για το 2011, είναι χαμηλό. Για να χρησιμοποιήσω ορολογία Ζαππείου 1, είναι στο σύνολό του κυκλικό έλλειμμα. Μόλις σταθεί η οικονομία στα πόδια της (η "επανεκκίνηση" για την οποία μιλάει urbi et orbi ο Αντώνης) θα αλλάξουν τα πράγματα ΑΜΕΣΩΣ.

    Αυτό θα επιτευχθεί εάν η ελληνική οικονομία χρηματοδοτηθεί εκ νέου. Πρέπει το κράτος να εξοφλήσει ΑΜΕΣΩΣ τα χρέη του, ώστε να δώσει ώθηση ρευστότητας στην αγορά. Να μην γίνει καμία νέα περικοπή και να λειτουργήσει απλώς με στοιχειώδη πληρότητα η οικονομία. Αφήστε τους ανθρώπους να δουλέψουν και να επενδύσουν. Να απαγορευθεί ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ στα κανάλια η καταστροφολογική ανάγνωση της πραγματικότητας (την οποία ξεκίνησε, ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ, ο ίδιος ο ΓΑΠ). Σιγά σιγά θα πάμε σε μείωση της ανεργίας, άρα σε μείωση των κοινωνικών δαπανών, σε δυνατότητα εξόφλησης των φόρων και καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό θα δημιουργήσει ενάρετο κύκλο - αντί για τον φαύλο σημερινό κύκλο.

    Προϋπόθεση όλων, να υπάρξει η χρηματοδότηση της οικονομίας. Αυτό επιτυγχάνεται, είτε με επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, είτε με δυναμικές κινήσεις, που μεταξύ άλλων, δεν θα αποκλείουν, ως τελευταία λύση, την επιστροφή στη δραχμή.

    Αν και κατά τη γνώμη μου, η διαπραγμάτευση με επιστροφή στη δραχμή θα πείσει πλήρως τη Νέα Τάξη να μας δώσει ανάσα μέσω επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και των μέσων του. Αλα Ισλανδία, που μόλις συμφώνησε δάνειο 4 δις από τη Ρωσία, αμέσως δέχτηκαν όλους τους όρους της και σήμερα είναι στο δρόμο της ανάπτυξης.

    Όπλα υπάρχουν, αρκεί να θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους ΔΕΝ θέλει. Και πείθει και τους πάντες ότι τάχατες "δεν γίνεται".

    Γίνεται και παρα-γίνεται. Στοιχειωδώς σοβαρή διαχείριση χρειάζεται και όλα θα πάνε καλύτερα.

    • factorx avatar
     factorx @ Επώνυμος 05/09/2011 14:59:58

     Κι αυτό τι σημαίνει; Αφου δημοσίευσα τις δικές σου απόψεις, ή του Φαήλου, ή του Λαζαρίδη, δεν μπορεί κανείς άλλος να γράψει εδώ μέσα; Όπως έβαλα τις δικές σου απόψεις θα βάλω και άλλων εφόσον είναι σοβαρές και αντεχουν σε διάλογο. Μην απαξιώνεις λοιπόν αδίκως αρθρογράφους

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ factorx 05/09/2011 15:05:38

      Δεν είναι το ίδιο. Οι μεν χτίζουν, οι δε γκρεμίζουν. Υπάρχουν απόψεις που κάνουν καλό, υπάρχουν απόψεις που κάνουν κακό.

      Να δώσω ένα διαφορετικό παράδειγμα. Έστω ότι μια χώρα βρίσκεται σε πόλεμο. Ξαφνικά, κάνουν την εμφάνισή τους πρωτοσέλιδα που λένε "σίγουρη η ήττα της χώρας μας στον πόλεμο". Αυτά τα γράφουν όχι ως προβοκάτσια, αλλά επειδή τα πιστεύουν.

      Ακόμη και εάν είναι δύσκολα τα πράγματα, τα πρωτοσέλιδα θα έπρεπε να είναι constructive, δηλαδή να λένε "αυτό κι αυτό πρέπει να γίνει για να πάνε καλύτερα τα πράγματα".

      Το να φέρνεις την απελπισία σε τέτοια θέματα γίνεται στο τέλος αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

      Και το σημαντικότερο: Με αυτό το μέσο (της "αυτοεκπληρούμενης προφητείας") κατάφερε και μας πέταξε ο ΓΑΠ έξω από τις αγορές και μεθόδευσε την υποταγή μας στο ΔΝΤ. Εμείς τώρα, στην πραγματικότητα, όταν δημοσιεύουμε τέτοιες απόψεις, συνεχίζουμε το έργο του ΓΑΠ, χωρίς να το θέλουμε.

      Όχι, όχι, όχι. Ευχαριστώς να δεχθώ έναν προβληματισμό σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή η ανόρθωση της οικονομίας, όμως δεν μπορώ να δεχθώ headlines του τύπου "η καταστροφή είναι αναπόφευκτη", που φέρνουν την καταστροφή πολλά βήματα εγγύτερα.

     • factorx avatar
      factorx @ Επώνυμος 05/09/2011 18:12:44

      don;t get high by your own suplly

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Επώνυμος 06/09/2011 15:40:10

      Και στην αρχαιότητα καταλόγισαν ευθύνες στην Κασσάνδρα, τον Διογένη τον Κυνικό και έρριξαν και πρόστιμο στον Φρύνιχο, που τους θύμισε τις ντροπές τους.
      Άντε, να κάψουμε και βιβλία, αν δεν είναι constructive, επώνυμε ολοκληρωτικέ. Αλλά, τότε τι θα μείνει, για όταν κυρήξουμε στρατιωτικό νόμο;

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Επώνυμος 06/09/2011 15:50:00

      Και στην αρχαιότητα καταλόγισαν ευθύνες στην Κασσάνδρα, τον Διογένη τον Κυνικό και έρριξαν και πρόστιμο στον Φρύνιχο, που τους θύμισε τις ντροπές τους.
      Άντε, να κάψουμε και βιβλία, αν δεν είναι constructive, επώνυμε ολοκληρωτικέ. Αλλά, τότε τι θα μείνει, για όταν κυρήξουμε στρατιωτικό νόμο;
      (Πάντως, μακάρι να είχα την επίμονη πίστη σου στο καλύτερο...)

     • anonymous avatar
      anonymous @ factorx 05/09/2011 23:33:41

      Νομίζω ότι πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα. Ρώτησες για αισιόδοξη άποψη και η απάντηση είναι ότι έχει ήδη δημοσιευτεί.
      Σαφώς η αισιόδοξη άποψη δεν αποκλείει τη δημοσίευση της απαισιόδοξης μόνο που η απαισιόδοξη θα υποστεί την αντίστοιχη κριτική την οποία υπέστη και η αισιόδοξη. Πάντοτε με επιχειρήματα βέβαια.

      Οφείλω να ομολογήσω ότι ο Επώνυμος έχει εισφέρει μερικά πολύ καλά επιχειρήματα.

    • victoria (true) avatar
     victoria (true) @ Επώνυμος 05/09/2011 15:16:54

     Μα η στοιχειωδώς σοβαρή διαχείριση λείπει. Χρόνια τώρα ζητούμενο και καθόλου απλή να τη βρεις!

     Και "με λυμένα χέρια" να προσθέσω εγώ, που λέει κι ο Αντώνης, να πιάνουμε και το υπονοούμενο. Ο άνθρωπος θα προσπαθήσει, αλλά πρέπει να γίνει συλλογικά το όποιο έργο.

     Και όχι μόνο διαχείριση, αλλά και κατεύθυνση/ιδέα/τελικός σκοπός.

  • sintonistis avatar
   sintonistis @ Επώνυμος 05/09/2011 14:46:23

   Επωνυμε εχεις δικιο. συμφωνω απολυτα μαζι σου.

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Επώνυμος 05/09/2011 15:52:22

   Μήπως τα παρακάτω είναι δικά σου;

   """" Τώρα βλέπουμε την Ε.Ε. να γίνεται μηχανισμός υποταγής της χώρας μας στο διεθνές τραπεζικό καρτέλ. Τα εθνικά μας θέματα να οδεύουν με την καθοδήγηση της Ε.Ε. σε «επίλυση» υπέρ των συμφερόντων των εχθρών του Ελληνισμού. Το βιοτικό μας επίπεδο να εξαθλιώνεται κατ’ απαίτηση των εταίρων μας στην Ε.Ε. Τη μεσαία τάξη να καταστρέφεται κατ’ επιταγή της Ε.Ε. υπό τον προσχηματικό τίτλο της «απελευθέρωσης» των κλειστών (αλλά στην πραγματικότητα ορθάνοιχτων…) επαγγελμάτων. Τους εταίρους μας να απαιτούν (και να παίρνουν…) τη δυνατότητα να μας υποβάλουν σε καθεστώς «ελεγχόμενης χρεοκοπίας». Και την εθνική μας ταυτότητα να απειλείται από μια ογκούμενη εισβολή λαθρομεταναστών, που η επίσημη Ε.Ε. προωθεί ιδεολογικά με κάθε τρόπο. Ειδικά για το τελευταίο, ας θυμηθούμε μόνον τη στάση των ευρωπαϊκών οργάνων απέναντι στις πρόσφατες απελάσεις του Σαρκοζί…
   Πού οδηγούμαστε;
   Μήπως θα πρέπει, ως χώρα, να αναθεωρήσουμε ριζικά τη στάση μας απέναντι στην Ε.Ε.;
   Μήπως θα πρέπει να δώσουμε, σε πρώτη φάση, δυνατά το μήνυμα ότι, ναι, υπήρξαμε (και είμαστε διατεθειμένοι να ξαναγίνουμε…) ο πιο φιλοευρωπαϊκός λαός, μόνον όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσώπευε την πρόοδο και την ευημερία;
   Ποιος μπορεί σήμερα να ισχυριστεί ότι η Ε.Ε., που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας υπό την απεχθή μορφή της τρόικας, αντιπροσωπεύει την πρόοδο και την ευημερία;

   Όταν μάλιστα δεν αρκείται στην Ελλάδα, αλλά πολύ θέλει να «υποτάξει» και κράτη σαν την Ιρλανδία, που απέρριψε με δημοψήφισμα τη συνθήκη της Λισσαβόνας και μέχρι την τελευταία στιγμή δεν υπέγραφε το τροποποιημένο κείμενο, εάν δεν κατοχυρωνόταν ο σεβασμός στην εθνική της ιδιαιτερότητα…
   Μήπως η Νέα Τάξη υλοποιεί με naivety και narcissism το First we take Athens, then we take Dublin;
   Η κάποτε πολύ ελκυστική «ευρωπαϊκή ιδέα» γίνεται σήμερα άλλοθι υποδούλωσης και εξαθλίωσης για περήφανους λαούς με ιστορία και τιμή πολύ βαρύτερη από αυτή της παρασιτικής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
   Ως πότε;
   Αν δεν αλλάξουν αυτές οι καταστάσεις άμεσα, τι στο καλό θέλουμε στην Ευρώπη; """""""

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Αρματιστής 05/09/2011 15:54:40

    Έτσι θυμάμαι. Αντιφάσκουν σε κάτι με τα σχόλια που κάνω παραπάνω;

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ Επώνυμος 05/09/2011 19:00:57

     Και ασφαλώς όχι. Συμφωνούν όμως κατά κάποιο τρόπο και με τις ανησυχίες που εκφράζονται στο άρθρο.

    • ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
     ΑποΜηχανηςΦτωχος @ Επώνυμος 05/09/2011 19:11:38

     Προσωπικά Επώνυμε συμφωνώ με την οπτική σου και στο συγκεκριμένο ζήτημα και ευρύτερα κατά μεγάλο ποσοστό. Όμως. Πρίν ακόμα την υπογραφή του μνημονίου λέγαμε υπάρχει άλλος τρόπος. Μετα το ζάπειο 1 είπαμε υπάρχει ακόμα τρόπος. Σήμερα λέμε γίνεται, μπορούμε. Υπάρχει σημείο χωρίς γυρισμό? Αν ναι τι να λέμε όταν το περάσουμε?

  • ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ avatar
   ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ @ Επώνυμος 05/09/2011 22:09:17

   Κι εγώ μαζί σου Επώνυμε.

   Αυτοί θέλουν να δημιουργήσουν αρνητική ψυχολογία στο εκλογικό σώμα και στην κατάλληλη στιγμή έτσι όπως θα είναι υπνωτισμένο να αγκιστρωθεί από τους "σωτήρες" που έχουν τα μέσα και στην Τρόϊκα, για να τουεξασφαλίσει τον επιούσιον.
   Προχτές μου έλεγε μια θειά μου ότι αυτό που θα την κάνει χαρούμενη πλέον είναι να παίρνει έστω και 1 ευρώ σύνταξη! Το ότι της κόψανε σχεδόν το 30% της (νόμιμης) σύνταξής της τό έχει ήδη ξεχάσει, μαζί με
   τον θυμό της για το γεγονός αυτό. Σε λίγο θα ψηφίσουν ξανά τον ανθέλληνα αμερικάνο που μας διοικεί προκειμένου να τους εξασφαλίσει έστω τα υποτυπώδη για να ζήσουν......
   Γιαυτό επαυξάνω επί της αποψής σου.

 7. Αυτόνομος avatar
  Αυτόνομος 05/09/2011 14:10:08

  Ποιός νομίζεις ότι είσαι ρε φίλε; Σου έβαλαν κανά δυο άρθρα στο antinews και καβάλησες το καλάμι; Αν θεωρείς οτι εδώ γίνεται κατεστημένη ενημέρωση, το κουβαδάκι σου και σε καμιά παραλία με τον ΓΑΠ

  • factorx avatar
   factorx @ Αυτόνομος 05/09/2011 14:36:01

   Χαλαρώστε, ακόμα δεν ήρθαν τα δύσκολα.

 8. factorx avatar
  factorx 05/09/2011 14:24:23

  Επαναλαμβάνω: είναι κουραστικό να επαναλαμβάνεις με βομβαρδισμό σχολίων την μαύρη προπαγάνδα του συστήματος. Είδες πουθενά στο πρόγραμμα του Σαμαρά ότι ζητάει επιστροφή στην Δραχμή; Μόνο η Δραχμή είναι διέξοδος; Διάβασε και σε διπλανές αναρτήσεις την Διαμαντοπούλου για να δεις ότι λέει τα ίδια με σένα

  http://www.antinews.gr/2011/09/05/120478/

 9. Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
  Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 05/09/2011 14:26:29

  Εἶναι πολὺ βαριὰ κουβέντα τὸ "Η στάση πληρωμών είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ !", καὶ δὴ γιὰ (πρωτο-)πρωτοσέλιδο στὸ Antinews. Ἴσως θὰ χρειαζόταν περισσότερη σύνεση...

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 05/09/2011 14:40:31

   Factorx: μπέρδεψες τα επώνυμα, άλλος είναι αυτός που λες

  • factorx avatar
   factorx @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 05/09/2011 14:43:14

   Μας κάνεις και μαθήματα δημοσιογραφίας τώρα Αστυάνακτα; Δημοσιεύουμε όποιο άρθρο 1. είναι τεκμηριωμένο και 2. μας αρέσει.

   • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
    Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ factorx 05/09/2011 15:07:57

    Καλά, μὴν παρεξηγεῖσαι (!). Ἂν ἡ στάση πληρωμῶν εἶναι ΟΝΤΩΣ ἀπολύτως ἀναπόφευκτη, ἀλλάζουν ἕνα σωρὸ πράγματα, καὶ (ἂν ὄχι κυρίως) στὰ περὶ ΝΔ. Καὶ ἀπ' ὅσο ξέρω, ἡ γενικώτερη στάση τοῦ Antinews σίγουρα -δὲν- ὑπαγορεύει πὼς ἡ στάση πληρωμῶν εἶναι ἀπολύτως καὶ ἀνεπιστρέπτως ἀναπόφευκτη. Ἁρπάζεσαι!

   • Iokasti@gr avatar
    Iokasti@gr @ factorx 05/09/2011 16:01:55

    δεν ρωτησατε ομως την γνωμη του Βασιλεως, βεβαιως, βεβαιως!!!

    πολλοι καβαλησαν το καλαμι εδω μεσα μου φαινεται!!!!

    • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
     Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ Iokasti@gr 05/09/2011 16:07:30

     ὠχούυυυυυυυ

     • factorx avatar
      factorx @ Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης 05/09/2011 18:14:14

      Καλά σου λέει. Αν θες θέσφατα σε κάποια γραφεία αλλου, αυτα δηλαδή που επικρινεις σε άλλα άρθρα σου

     • Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης avatar
      Ἀστυάναξ Καυσοκαλυβίτης @ factorx 05/09/2011 20:25:12

      (κάποιος λέει ὅτι τὸ βέβαιον τῆς στάσης πληρωμῶν εἶναι "βαριὰ κουβέντα"->ἄρα ἔχει καβαλήσει τὸ καλάμι=καλὰ τὰ λέει;)

      Γιὰ νὰ γυρίσουμε στὴν οὐσἰα τοῦ πράγματος:

      ἂν ὄντως ἡ στάση πληρωμῶν εἶναι ἀπολύτως καὶ ἀνεπιστρέπτως ἀναπόφευκτη, ὅ,τι κι ἂν γίνει ὅσο γρήγορα κι ἂν γίνει ὅ,τι γίνει*, τότε ἡ ἔντιμη πολιτικὴ στάση θὰ ἦταν τὸ "ἂς χρεωκοπήσουμε τώρα, ὅσο νωρίτερα γίνεται, πρὶν τὴν βασανιστικὴ περαιτέρω φθορά, τὸν ἐπιπλέον ἐξευτελιστικὸ δανεισμὸ καὶ τὸ πάρσιμο καὶ τῶν σωβράκων μας". Ἂν ὄντως. Δὲν τὸ πιστεύω, μὰ ἰδοὺ ἡ Ρόδος...      (*κάτι ποὺ δὲν ξέρω ἂν -καὶ δὲν νομίζω νὰ- ἰσχύει, καὶ φαντάζομαι ὅτι μόνο μιὰ χούφτα ἄνθρωποι θὰ μποροῦσαν νὰ ἀποφανθοῦν μὲ ἀσφάλεια καὶ σιγουριὰ γιὰ κάτι τέτοιο.)

 10. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 05/09/2011 14:53:56

  Αυτονοητο ειναι οτι ολοι δρομοι οδηγουν στη δραχμη ,ειτε με ολικο ξεπουλημα και εκποιηση των παντων στους ξενους και αφου η ελλαδα καταντησει σκουπιδαριο , θα την πεταξουν σαν στημμενη λεμονοκουπα οπως εκαναν ακριβως με την αργεντινη

  Ειτε οι αγορες - εε - γερμανια να πιεσουν συντομα για παυση πληρωμων ,βλεπωντας οτι η ελλαδα δεν μπορει να συμμορφωθει στις παραλογες απαιτησεις τους
  Ετσι και αλλιως καμμια κυβερνηση δεν μπορει να εγγυηθει τιποτα σε αυτο το ληστρικο και παρανομο μνημονιο απο το διεθνες δικαιο
  Απαντες στον πλανητη γνωριζουν οτι δεν θα πετυχει και θα χρεωκοπησουμε με παυση πληρωμων

  Το ζητουμενο ειναι γινει τωρα που εχουμε τον εθνικο πλουτο στα χερια μας ωστε να διαμορφωσουμε την καταστασεις με βασει το εθνικο μας συμεφρον ειδικοτερα , με τις γεωτρησεις και τις συμφωνιες που θα γινουν μεταξυ κυπρου και ισραηλ , για να οφελειθουμε
  Οσο πιο γρηγορα τοσο το καλυτερο

  Η ιστορια δειχνει οτι στις αναδιαρθωσεις χρεων τα κρατη (ανεξαρτητως οικονομιας ) οφελουνται και μακροπροθεσμα μπαινουν σε δρομους αναπτυξης
  Ενω η ελεγχομενη χρεωκοπια τα καταστρεφει
  Ας σταματησει λοιπον το ηλιθιο παραμυθι που σπερνουν οι ανεγκεφαλοι - αφελεις και τα κομματοσκυλα , οτι θα καταστραφουμε με χρεωκοπια
  Αυτοι θα καταστραφουνε που εχουν βολευτει με τα οφιτσια τοσα χρονια και δεν θελουν να αλλαξει τιποτα γιαυτο φωναζουν

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Nikos Draxma 05/09/2011 22:16:10

   Mεχρι στιγμης δεν εχει πουληθει τιποτα απο τον "εθνικο πλουτο" και πλησιαζουμε δυο χρονια ΠΑΣΟΚ.
   Τα περι εθνικου πλουτου απλως δυσκολευουν το προγραμμα μιας μελλοντικης κυβερνησης της ΝΔ που θελει να κανει ιδιωτικοποιησεις.

 11. juliet avatar
  juliet 05/09/2011 14:55:12

  Δεν μας αρέσει η πραγματικότητα; τόσα χρόνια αυτό μας έφαγε .Η αλήθεια κάτω απο το χαλί .
  Εγω θα το θέσω αλλιώς και πολύ πιο απλά απο τον κ.Βάρδα ,ο οποίος ομολογουμενως απέδωσε την πραγματικότητα κατανοητά και το άρθρο του ρεαλιστικό.
  Τι έσοδα έχουμε;
  Τι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν;
  Αν τα έσοδα είναι λιγότερα απο τις πληρωμές(έξοδα) θα πρέπει να ζητιανέψουμε.Αντε και το κάναμε αν οι κύριοι δεν είναι γαλαντόμοι τούτη τη φορά ;
  Θα πρέπει να μην πληρώσουμε μισθούς-συντάξεις -δάνεια και πράσινα άλογα.
  Η μη πληρωμή πως λέγεται ; δεν πληρώνω-δεν πληρώνω ή κάνω στάση πλρωμών;

 12. sintonistis avatar
  sintonistis 05/09/2011 15:05:11

  Δεν ξερω κατα ποσο αυτο το αρθρο αντιπροσωπευει την ελληνικη πραγματικοτητα, αλλα βαρεθηκα να διαβαζω συνεχεια τοσο καταθληπτικα κειμενα............ μηπως η απαντηση στο παραπανω αρθρο και σε αλλα παρεμφερη κειμενα-αναλυσεις , ειναι το αρθρο που δημοσιευθηκε χθες στο Antinews "Η Ελλάδα κατάντησε η Κόπρος του Αυγεία". απο τους αναγνωστες υπαρχουν αισιοδοξοι σχολιασμοι, εκει φαινεται να υπαρχει μια αλλη Ελλαδα, που δυστυχως την εχουμε χασει - προς το παρον ελπιζω! Με λιγα λογια ...... καλη και η αρθρογραφια ( εστω και απαισιοδοξη), αλλα αν δεν περασουμε στην πραξη , ΧΑΘΗΚΑΜΕ

  • factorx avatar
   factorx @ sintonistis 05/09/2011 18:15:01

   μήπως αυτό είναι στρουθοκαμηλισμός;

   • sintonistis avatar
    sintonistis @ factorx 05/09/2011 19:20:05

    δεν νομιζω οτι ειναι στρουθοκαλισμος. Αναγνωριζω το προβλημα χρεους που υπαρχει.... Απλα προτεινω , αντι να γραφουν - αυτοι που γνωριζουν ή "γνωριζουν"- για το χρεους , ας προτεινουν και καποια λυση βρε παιδι μου. ΑΣ ΠΟΥΝ ΚΑΤΙ ΘΕΤΙΚΟ......
    (εστω και αν αυτη η λυση κινειται στα ορια του απιστευτου) ........ copy paste απο τον Επωνυμο.... """Ακόμη και εάν είναι δύσκολα τα πράγματα, τα πρωτοσέλιδα θα έπρεπε να είναι constructive, δηλαδή να λένε “αυτό κι αυτό πρέπει να γίνει για να πάνε καλύτερα τα πράγματα”."""

    • sintonistis avatar
     sintonistis @ sintonistis 05/09/2011 19:24:11

     γαμω την τυχη μου..... δεν γινεται για μια χωρα σαν την ΕΛΛΑΔΑ μας, τοσο πλουσια - εστω και σε αυτην την οριακη κατασταση (οπως λενε), να μην υπαρχει λυση.

     • sintonistis avatar
      sintonistis @ sintonistis 05/09/2011 19:28:04

      ελπιζω και πιστευω οτι η ΕΛΛΑΔΑ μπορει να τα καταφερει με τις δικες της δυναμεις. μια αλλαγη χρειαζεται. ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ......

     • Φωτεινή avatar
      Φωτεινή @ sintonistis 05/09/2011 21:56:13

      Economist δέν εἶμαι, ἀλλά ἔχω δέσει σκουλαρίκι αὐτό πού εἶπε ὁ ἈΣ: "Νά μοῦ ἔχετε ἐμπιστοσύνη."

   • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
    ΑΓΡΟΤΗΣ @ factorx 05/09/2011 22:24:00

    Μήπως όλα τα άλλα είναι κινδυνολογίες?

 13. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 05/09/2011 15:23:12

  Εἶναι πολὺ βαριὰ κουβέντα τὸ “Η στάση πληρωμών είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ !”, καὶ δὴ γιὰ (πρωτο-)πρωτοσέλιδο στὸ Antinews. Ἴσως θὰ χρειαζόταν περισσότερη σύνεση…

  Ολοι οι γνωστοι νομπελιστες και γενικοτερα ανθρωποι της οικονομιας με βαρυ κυρος που δεν διακινδινευουν την φημη τους στο ονομα της κερδοσκοπιας και των συμφεροντων , λενε οτι θα χρεωκοπησουμε
  Πολλοι δε απο αυτους προτεινουν με ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ και με κανονες οικονομιας να γυρισουμε στην δραχμη
  Επισης ο ξενος τυπος ειναι χωρισμενος στη μεση οι μισοι προτεινουν χρεωκοπια και δραχμη και αλλοι μισοι απλα ελεγχομενη παυση πληρωμων

  Για να καταλαβω εννοεις οτι ολοι αυτοι δεν ξερουν και δεν εχουν συνεση που τα γραφουν?

 14. unfair avatar
  unfair 05/09/2011 15:30:39

  Αν βλέπουμε, μόνο αριθμούς, μάλλον έχει δίκιο το άρθρο!
  Όμως, οι λύσεις είναι πολιτικές! κ υπάρχουν!
  Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά μπορώ έως έναν βαθμό μπορώ να κατανοήσω κάποια πράγματα. Έσοδα - Έξοδα. Διαχείριση. Βραχυπρόθεσμος στόχος, μεσοπρόθεσμος στόχος, μακροπρόθεσμος στόχος. Δεν θέλει κ πολύ μυαλό να δεις πως ΔΕΝ βγαίνουν τα νούμερα.
  Το θέμα είναι η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ! Στην οποία, γίνεται λάθος!
  Σαν να αγοράζω φεράρι να τραβάω άροτρο πάνω σε πέτρες, κ περιμένω από το χωράφι να μου βγάλει απόδοση να πάρω 10 λαμποργκίνι για ιδία χρήση!
  Δεν υπάρχει εύκολη λύση!
  Ας έρθει κάποιος στην εξουσία κ να πει:
  ΠΡΩΤΑ, Ακυρώνω το μνημόνιο!!! Οι όροι του είναι απεχθείς! Δεν δίνω κομματάκι από την χώρα μου σαν αντάλλαγμα χαρτιών [χρημάτων].
  Δεύτερον, Κάνω κινήσεις να δουλέψει η εσωτερική αγορά! Η χώρα μου! παράλληλα με κινήσεις που διορθώνουν κακά κείμενα που υπάρχουν εδώ κ χρόνια [ας είναι καλά ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ, με την νοοτροπία που μας εμπότισε]. Κ θέτω, βιώσιμες προοπτικές για τους πολίτες μου!
  Τρίτον, Δεν βγαίνω από το ευρώ, κ ας αναβάλλω πληρωμές δανείων. Αν θέλουν ας βοηθήσουν ισότιμα κ δίκαια. Αν θέλουν, ας κάνουν ότι κινήσεις θέλουν, να μας βγάλουν αυτοί!
  Τέταρτον, κ πιο σημαντικό, θα δουλέψω για το καλό της πατρίδας μου!

  • juliet avatar
   juliet @ unfair 05/09/2011 15:40:02

   Σωστά!!!!!!
   Δεν χρειάζεται φιλοσοφία ,εδω 1+1= 2 .
   Οχι 3,4 και πάλι τα ίδια.

 15. φωνη avatar
  φωνη 05/09/2011 15:31:49

  Αφού είναι αναπόφευκτη η στάση πληρωμών, ας πέσουμε να πεθάνουμε, να μην κάνουμε ούτε εκλογές,ούτε αντιπολιτεύσεις, ούτε προτάσεις, ούτε άλλα μίγματα πολιτικής, ούτε επαναδιαπραγματεύσεις, ούτε επανεκκινήσεις, ούτε τίποτα...να κάτσουμε στα αυγά μας και να περιμένουμε το αναπόφευκτο.

 16. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 05/09/2011 15:36:57

  Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Spiegel, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης παρουσίασαν ως "τρίτη λύση" το να πάρουν μικρότερο τόκο όσες χώρες ζητήσουν εγγυήσεις, σε σύγκριση με όσες δεν ζητήσουν. Και ρωτάω τώρα: αν ήσασταν στη θέση της Φινλανδίας, τι θα προτιμούσατε; Εμπράγματες εγγυήσεις ή... "υποσχετική" τόκου, έστω και μικρότερου;

  Αν προκριθεί μια τέτοια "λύση", θα σημαίνει προφανώς ότι οι ευρωπΕοι "δανειστές" αποφάσισαν να μας εγκαταλείψουν στην τύχη μας.

 17. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 05/09/2011 15:43:12

  Πώς τα καταφέρνει πάντα και έρχεται την... κατάλληλη στιγμή ως "λαγός" της κυβέρνησης ο άεργος, άνευ βιομηχανίας πρόεδρος των βιομηχάνων, απορώ. Βγήκε σήμερα πάλι και κλαψούριζε ότι "διακυβεύεται το ευρωπαϊκό μας μέλλον" αν δεν αλλάξουμε...

 18. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 05/09/2011 15:44:47

  Δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011
  "Γενναία αναδιάρθρωση με μεγάλη μείωση του χρέους λέει ο σύμβουλος του Σόϊμπλε."

  Ως επιτακτική χαρακτήρισε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Κλέμενς Φουστ (Klemens Feust), οικονομολόγος και σύμβουλος του γερμανού υπ. Οικονομικών, ο οποίος μίλησε στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.

  "Η προετοιμασία θα πρέπει να γίνει άμεσα έτσι ώστε η αναδιάρθρωση να υλοποιηθεί το .... καλοκαίρι του 2012", ανέφερε χαρακτηριστικά. “Προκειμένου να εμπιστευτούν και πάλι οι αγορές την Ελλάδα, το χρέος θα πρέπει να μειωθεί από το 150 % επί του ΑΕΠ σήμερα στο 50 με 60 %. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το 60 έως και 70 % των αξιώσεών τους", δήλωσε ο ίδιος.
  Πηγή: h--p://www.protothema.gr

  Τα λένε οι ξένοι, αλλά οι εδώ δικοί μας δεν καταλαβαίνουν. Τα είπε και η ειδική επιστημονική επιτροπή της βουλής. "Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο".
  Το καταλαβαίνετε ή δεν το καταλαβαίνετε; Είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί. Και τα επόμενα χρόνια το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να ανεβαίνει... Το χειρότερο απ' όλα όμως, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ισχυρή ηγεσία, ηγεσία με κύρος και πυγμή για να διαχειριστεί αυτό το μείζον ζήτημα.

  • drider avatar
   drider @ Αρματιστής 05/09/2011 16:14:07

   Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε λίγο πιο πέρα τις προερχόμενες από έξω εκκλήσεις προς τη μια ή άλλη κατεύθυνση και να αποφασίσουμε μόνοι μας τι είναι καλύτερο για τον εαυτό μας.

   Πολλά από αυτά που ακούγονται και λέγονται είναι προϊόν αυτού που το ΚΚΕ ονομάζει "καπιταλιστικές αντιθέσεις".

   Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρξει ένας ειλικρινής -βασισμένος στα γεγονότα και όχι στις κινδυνολογίες δημόσιος διάλογος επί του θέματος.

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ drider 05/09/2011 17:13:44

    "Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τις μεταρρυθμίσεις, όπως συνέβη και με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, όπου η αλλαγή διάρκεσε τουλάχιστον δέκα χρόνια, παραδέχεται η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ".
    Οπως καταλαβαίνεις, μας τοποθετούν στην ίδια μοίρα με τις χώρες όπου κυβέρνησαν ("δημοκρατικά") τα αδελφά του ΚΚΕ κόμματα, τα οποία του παρείχαν και αφειδώς οικονομική βοήθεια. Προφανώς, η αριστερίστικη-κουκουεδίστική περίοδος κυριαρχίας στην Ελλάδα έχει ήδη φτάσει στο τέλος της, το καταλαβαίνουν αυτό οι δήθεν Κουτόφραγκοι. Οπότε, συνταγές και αναλύσεις από τα think tank (δεξαμενές "σκέψης", "σκέψης" τρόπος του λέγειν..) ΚΚΕ και πέριξ είναι κατάλληλες μόνο για τον κάλαθο των αχρήστων. Ευχαριστούμε, πήραμε. Ας πάνε να τις πουλήσουν σε τιμή ευκαιρίας στην Βόρεια Κορέα.

 19. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 05/09/2011 15:51:02

  Οι παρατηρήσεις που κάνει πιο πάνω ο Επώνυμος είναι ορθές. Αλλά εδώ προϋποτίθεται κάτι άλλο, που το έχει η Ισλανδία (την οποία επικαλείται) και δεν το έχουμε εμείς:
  Το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και του κράτους εν γένει και την αλλαγή νοοτροπίας, προς το πιο νοικοκυρεμένο, επίσης, του ελληνικού λαού. Δηλαδή, να μάθουμε να σεβόμαστε τους θεσμούς και το κράτος παράλληλα να σέβεται τους πολίτες, όλους ανεξαιρέτως. Δεν είναι δυνατόν η μία απόφαση του κράτους, σε οποιονδήποτε τομέα, να αναιρεί την άλλη σε απόσταση εβδομάδων και εντός της ίδιας κυβέρνησης (!) και το κράτος να αυτοδιαψεύδεται και να αυτοαναιρείται διαρκώς απέναντι στους πολίτες.
  Ούτε είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια σκανδαλώδης φοροδιαφυγή και το κράτος να το γνωρίζει και να μην κάνει τίποτα.
  Ας αποφασίσουμε επιτέλους, ως λαός, αν επιθυμούμε κράτος και εφαρμογή του νόμου ή αν προτιμούμε το μπάχαλο. Το μπάχαλο θα έχει ως συνέπεια την αλβανοποίηση της Ελλάδας, τα ψέμματα τελείωσαν, το παραμυθάκι της Μεταπολίτευσης και του Πολυτεχνείου έλαβε τέλος, ο λογαριασμός μας ήρθε και έχουμε (ναι!) και συλλογική ευθύνη σε μεγάλο βαθμό ως κοινωνία, επιμεριζόμενη στα άτομα.

 20. oneoff avatar
  oneoff 05/09/2011 16:45:19

  Η χώρα μας είναι προφανώς, επί της ουσίας και πάντα με τούς όρους της κυρίαρχης οικονομικής προσέγγισης και ανάλυσης, ήδη προ πολλού πτωχευμένη.
  Εξίσου πτωχευμένη, τουλάχιστον με την έννοια της αδυναμίας οικονομικής ανάπτυξης και προόδου, είναι και μία μεγάλη μερίδα, αν όχι η πλειοψηφία των Ελλήνων.
  Αυτά είναι σημαντικά ζητήματα, πλην δευτερεύοντα.
  Το πρωτεύον είναι η διαφύλαξη της Δημόσιας περιουσίας. Εάν η περιουσία απαλλοτριωθεί από τον εσμό των αλητών που άρχουν, με ή χωρίς(;) συναίνεση, τότε η χρεοκωπία θα γίνει απόλυτη, αμετάκλητη και μη αναστρέψιμη.
  Η μοναδική, μεγάλη ελπίδα της Πατρίδας είναι η διατήρηση υπό Εθνικό έλεγχο της Δημόσιας περιουσίας, μακάρι δε και η επαύξηση της με Εθνικοποίηση και άλλων πρώην Εθνικών επιχειρήσεων τις οποίες τα μεγαλολαμόγια του συστήματος οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, οικειοποιήθηκαν ή ξεπούλησαν ειδικά από το 1990 και μετά(πως έγινε π.χ. μεγαλομέτοχος των ΕΛ.ΠΕ ο Λάτσης;).
  Το μέγιστο ζήτημα της διατήρησης υπό Εθνική ιδιοκτησία της Δημόσιας περιουσίας, σωστότατα κατ'εμέ προβάλλει ως μείζον ο κος Βάρδας, όπως το προέβαλλε τοις προάλλες ο κος Τηλέμαχος.
  Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τρόπος για να διατηρηθεί η Δημόσια περιουσία, είναι να τη προστατέψουμε αποφασιστικά και ανυποχώρητα εμείς οι ίδιοι.
  Αυτά τα πράγματα γίνονται στο δρόμο, όχι με ανταλλαγές απόψεων στα blogs, όχι με την επίκληση εθνοσωτήρων, ούτε με κάπως αστείες αντιπαραθέσεις περί όνου σκιάς, να' χαμε να λέγαμε.
  Εάν η Δημόσια περιουσία ξεπουληθεί, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, τότε όλα αυτά που γράφουμε, συζητάμε, αντιπαρατιθέμεθα στο ΑΝΤΙ-ΝΕΑ ή αλλού, την επόμενη μέρα θα έχουν μόνο την αξία γραφικών κειμένων, από γραφικούς ανθρώπους που την ώρα της καταστροφής επέλεξαν αντί του αγώνα για την επιβίωση της Πατρίδας, τις ανέξοδες συζητήσεις.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ oneoff 05/09/2011 22:19:43

   Oποιος θελει εθνικοποιησεις ψηφιζει ΚΚΕ.ΣΥΡΙΖΑ ή αλλο κομμα της αριστερας.
   Οποιος περιμενει εθνικοποιησεις απο τη ΝΔ κατι δεν εχει καταλαβει για το κομμα αυτο.

 21. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 05/09/2011 17:24:53

  Τα πράγματα είναι δραματικά απλά (τα στρογγυλεύω για κατανόηση):
  1. Έχουμε έλλειμμα 10%. Άρα έχω τις εξής επιλογές:
  α. Ή ΚΟΒΩ 10% από όλα τα έξοδα (μισθούς, συντάξεις, προμήθειες, επενδύσεις) ή,
  β. Αυξάνω την απόδοση των εσόδων (φόροι, τιμολόγια ΔΕΚΟ κλπ) κατά 10 %, ή
  γ. Κάνω υποτίμηση 10% στο νόμισμα (που σημαίνει ότι εκδίδω 10% σε χαρτί, που θα βρεθεί στα χέρια της κυβερνήσεως, και με το οποίο θα καλυφθεί το ανωτέρω έλλειμμα, ενώ την ίδια ώρα, τα εισαγόμενα (προϊόντα, υπηρεσίες) ακριβαίνουν κατά 10%.
  δ. Δανείζομαι όσα μου λείπουν.
  ε. Σοβαρεύομαι.
  Το (ε) είναι ανέφικτο για την Ελλάδα αυτής της δεκαετίας και χρόνος δεν υπάρχει (μάλλον ούτε πρόθεση).
  Το (δ) έφτασε στο τέλος του και μας οδηγεί στο βάραθρο.
  Το (β) είναι ήδη πέραν των ορίων του και βυθίζει καθημερινά την χώρα σε ύφεση.
  Το (α) προοιωνίζεται κοινωνική έκρηξη, αφού έχει ήδη δυό τρία "ανκόρ".
  Έτσι, το (γ) είναι το λιγότερο οδυνηρό. Και αφήνει το πλεονέκτημα της ΑΜΕΣΗΣ βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της ΑΜΕΣΗΣ αλλαγής των κοστολογικών ισορροπιών υπέρ των Ελληνικών προϊόντων στην Ελληνική (αλλά και την ξένη) αγορά. Θα χάσουν, βέβαια, όσοι έχουν καταθέσεις (στην Ελλάδα). Αλλά θα ζήσουν, όσοι είναι ήδη χρεωμένοι και όσοι τα περιμένουν όλα από ένα μισθό (που θα κουτσουρευτεί μόνο ως προς τα εισαγόμενα). Και με πρόσθετους σωστούς χειρισμούς, θα περάσουμε σε ανάπτυξη.

  "Και εγένετο δραχμή"! Με, ή χωρίς, στάση πληρωμών.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΠΗΛΕΑΣ 05/09/2011 18:26:17

   Καταρχάς, δεν είναι 10%, είναι 8,6%. Δεν είναι καμία καταστροφή ένα τέτοιο έλλειμμα. Μόλις επανέλθει η ανάπτυξη, το έλλειμμα αυτό (που είναι όλο κυκλικό) θα μειωθεί πολύ. Στην πραγματικότητα, προέρχεται όλο από την τροματική ύφεση του σήμερα.

   • neos agrotis avatar
    neos agrotis @ Επώνυμος 05/09/2011 21:55:56

    "Μόλις επανέλθει η ανάπτυξη.."
    Το 'αλλο με τον Τοτό το ξερεις?
    Με τελειωμένες τραπεζες, με χρεωκοπημένο κράτος, με ευρώ, με ανυπαρκτη δημοσια διοικηση, χωρις προγραμματισμό και στρατηγική και ενα λαό παρτακια μάλλον ονειρο πρέπει να βλέπεις.

 22. Απορία avatar
  Απορία 05/09/2011 17:29:34

  Θα επαναλάβω κάτι που έστειλα πριν κανα δυο μέρες:

  Εμάς τους έλληνες μας αρέσει αν και γνωρίζουμε την αλήθεια να την βάζουμε σε μια άκρη του μυαλού μας και να προσπαθούμε να ζήσουμε με μύθους.

  Το μέγεθος του χρέους μας είναι μαθηματικά και πρακτικά πλέον μη αντιμετωπίσιμο.
  Μια μορφή χρεωκοπίας είτε μιας ακόμα μερικής, είτε πλήρους θα την αντιμετωπίσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα.

  Οι ξένοι δεν πρόκειται να μας δανείζουν εσαεί. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι το ΠΑΣΟΚ ολοκληρώσει το πρόγραμμα του δηλαδή ξεπουλήσει το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής περιουσίας και μειώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού (πλην προνομιούχων και πράσινων) πάλι κάποια στιγμή μερική χρεωκοπία θα γίνει.

  Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική εξόδου από την κρίση, γιατί κανένας διεθνώς δεν έχει ακόμα μοντελοποίησει την μορφή της παγκόσμιας κρίσης.

  Όλα θα κριθούν από το τι σκέψεις και στόχους πάνω στο μέλλον της ΟΝΕ και της ΕΕ θα βάλουν οι ευρωπαίοι.
  Εαν θέλουν μια ενοποίηση στα τωρινά πλαίσια τότε με μια σοβαρή και αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση θα θελήσουν να μας βοηθήσουν.
  Εαν όχι τότε η δραχμή θα είναι μονόδρομος για μας είτε το θέλουμε, είτε όχι.
  Όπως και να’χει πάντως με τους χαχόλους του ΠΑΣΟΚ απάνω η χώρα είναι χαμένη από χέρι.

  Εαν οι ευρωπαίοι δουν τα παρακάτω πέντε “απλά” πραγματάκια μέσα στις πρώτες 100 μέρες αυτοδύναμης διακυβέρνησης της ΝΔ είναι βέβαιο ότι θα αλλάξουν άρδην την αντιμετώπισή τους προς εμάς.

  1) Απτά έργα πάταξης και τιμωρίας της διαφθοράς από όποια ταξική ή κομματική θέση κι αν προέρχεται.
  2) Ουσιαστική αναδιάρθρωση του δημοσίου, ενιαίο μισθολόγιο και πάταξη των πραγματικών σπαταλών.
  3) Σοβαρό αναπτυξιακό πρόγραμμα.
  4) Σοβαρό και εθνικά αξιοπρεπές πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
  5) Σοβαρότητα στην εφαρμογή και στα χρονοδιαγράμματα των παραπάνω.

  Εαν περάσουν οι 100 μέρες και δεν γίνουν τα παραπάνω η ΝΔ θα έχει αναλάβει να κλείσει τον κύκλο της μεταπολίτευσης, τον οποίον άλλωστε είχε αρχίσει, αλλά παράλληλα να ανοίξει και τους ασκούς του Αιόλου για τη χώρα.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Απορία 05/09/2011 17:48:15

   Συμφωνώ απόλυτα. Η εποχή που οι κυβερνήσεις λειτουργούσαν με το "βλέποντας και κάνοντας" έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον, είμαστε στο διεθνές μικροσκόπιο.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ΒΙΣ 05/09/2011 18:03:55

    Να με συμπαθάς, αλλά δεν έχουμε όλοι προσχωρήσει στην αυτοτιμωρητική, όσο και μοιρολατρική, λογική του "τι θα πουν οι ξένοι". Ας πουν ό,τι θέλουν!

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Αυριανιστής 05/09/2011 18:16:25

     Σωστός!

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Αυριανιστής 05/09/2011 19:54:22

     Δεν είμαστε νησίδα μέσα στον ωκεανό. Μία χώρα μόνο με συμμαχίες (συμφερόντων) μπορεί να προχωρήσει, ειδικά μία χώρα με τα τρομακτικά προβλήματα που έχει η Ελλάδα.
     Και στο κάτω-κάτω, το ελληνικό μεταπολιτευτικό μπάχαλο δεν με εκφράζει καθόλου, όπως πιστεύω ότι δεν εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το μπάχαλο είναι αποτέλεσμα του εκπασοκισμού της κοινωνίας μας.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ Αυριανιστής 05/09/2011 19:55:30

     Eίναι προς το δικό μας συμφέρον να βάλουμε κάποιους κανόνες χρηστής διοίκησης ως χώρα και να αποφασίσουμε να τους τηρούμε.

 23. eleos avatar
  eleos 05/09/2011 18:00:52

  ΩΡΑΙΑ.....
  Άρα ένα Κυρίαρχο Έθνος, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εκτελεί τις οικονομικές φιλοσοφίες και προβλέψεις. Όλοι όσοι βγάλαν τα ευρώ τους στο εξωτερικό θα έρθουν και θα αγοράσουν τα πάντα σε τιμή κατοχής. Η ιστορία διδάσκει και οφείλουν να την μελετούν όσοι ονειρεύονται ηγεμονίες.
  Ο πολιτικός ηγέτης πρέπει να οραματίζεται και να εφευρίσκει δυναμικές προοπτικές και όχι να αντιγράφει . Αλλιώς είναι ένας ΤΙΠΟΤΑΣ. Χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έκαναν όλοι όσοι μας έφτασαν μεθοδικά στην αναπόφευκτη δραχμούλα... ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ- ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
  Όλα τα υπόλοιπα είναι κερδοσκοπικά παιχνίδια.

 24. Απορία avatar
  Απορία 05/09/2011 18:09:52

  Και κάτι σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι θα'ρθουν απέξω οι "λεφτάδες" και θα τα αγοράσουν όλα.

  Αυτό θα γίνει εαν ο ελληνικός λαός πεινάσει είτε έχουμε ευρώ, είτε δραχμή.
  Αγοράζει κάποιος όταν υπάρχει κάποιος άλλος να πουλάει.
  Και πουλάει ακίνητα κάποιος μόνον όταν είναι σε αθλία οικονομική κατάσταση.

  Άρα το ζητούμενο του πολιτικού ηγέτη είναι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μην εξαθλιωθεί οικονομικά, είτε μας κρατήσουν στο ευρώ (γιατί δεν τίθεται θέμα να μην θέλουμε εμείς), είτε μας οδηγήσουν (οι ευρωπαίοι) στη δραχμή.

 25. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 05/09/2011 18:24:26

  Όλοι όσοι βγάλαν τα ευρώ τους στο εξωτερικό θα έρθουν και θα αγοράσουν τα πάντα σε τιμή κατοχής. Η ιστορία διδάσκει και οφείλουν να την μελετούν όσοι ονειρεύονται ηγεμονίες.

  Μαλλον το κεφαλι σου τα διδασκει , ας κατσεις και να μελετησεις την ιστορια των αναδιαρθωσεων χρεους της τελευταιας δεκαετιας σε 19 κρατη του πλανητη τι αποτελεσματα απεφερε (ισλανδια , ρωσια , τουρκια , αργεντινη ,βολιβια ) κλπ

  Επισης να κατσεις να μελετησεις που οδηγησε το σημερινο μοντελο ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΧΕΩΚΟΠΙΑΣ που επιβαλλεται στην ελλαδα και στα αλλα κρατη , επισης την τελευταια δεκαετια

  http://www.youtube.com/watch?v=eTN2_4oJxfc&feature=related

  http://www.inews.gr/141/mia-matia-sto-diko-mas-avrioAyta-pou-afise-to-dnt-sti-gouatemala.htm

  http://logioshermes.blogspot.com/2010/11/blog-post_344.html

  http://www.dimokratianews.gr/content/1097/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%BD%CF%84-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%82  Επισης διαβασε

  http://odimotis.wordpress.com/2010/12/30/%CE%B5%CF%83%CE%B8%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CE%AD%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CF%81/


  Αυτό θα γίνει εαν ο ελληνικός λαός πεινάσει είτε έχουμε ευρώ, είτε δραχμή.
  Αγοράζει κάποιος όταν υπάρχει κάποιος άλλος να πουλάει.
  Και πουλάει ακίνητα κάποιος μόνον όταν είναι σε αθλία οικονομική κατάσταση.

  Άρα το ζητούμενο του πολιτικού ηγέτη είναι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού να μην εξαθλιωθεί οικονομικά, είτε μας κρατήσουν στο ευρώ (γιατί δεν τίθεται θέμα να μην θέλουμε εμείς), είτε μας οδηγήσουν (οι ευρωπαίοι) στη δραχμή.


  Λαθος εχωντας εθνικο νομισμα , επιβαλεις απογορευση και περιορισμο ξενων κεφαλαιων , θωρακιζωντας την οικονομια σου
  Γιαυτο ακριβως δεν ξεπουληθηκε καμμια στρατηγικη επιχειρηση η ορυκτος πλουτος στους ξενους οσο ειχαμε δραχμη και ξεπουλιωνται ολα μεσα σε 10 χρονια στο ευρω

  • eleos avatar
   eleos @ Nikos Draxma 05/09/2011 20:41:18

   Φίλε μου η λύση δεν είναι ούτε η δραχμή ούτε το ευρώ ούτε η αναδιάρθρωση ούτε η χρεοκωπία. Αυτά είναι σοφιστίες οικονομολόγων οι οποίοι δίνουν λύση στου κασίδι το κεφάλι. Οποιαδήποτε αλλαγή θα φέρει αποσταθεροποιηση άρα το συμφέρον μας είναι η παραμονή στο υπάρχον νόμισμα. Οι δράσεις που πρέπει να γίνουν πρεπει να γινουν σήμερα από ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ και όχι από μαριονέτες αρκεί να τους βρούμε
   Κατανόησε ότι όταν μιλάμε για 'ΕΘΝΟΣ δεν μιλάμε για έναν κουμπαρά και πως θα τον σπάσουμε.
   Μιλάμε για πολιτισμό , ιστορία , παιδεία και εκατομμύρια ψυχών οι οποίες αν οργανωθούν μπορουν να πετύχουν ΠΟΛΛΑ.
   Οι αντιδράσεις των αγορών είναι προβλέψιμες πλέον ακόμα και από εμένα τον ασχετο , οι αντιδράσεις των λαών είναι απρόβλεπτες . Δεν χρειάζεται να ψάξεις στο διαδίκτυο διάβασε ιστορία Γυμνασίου.

 26. λαλακης avatar
  λαλακης 05/09/2011 19:50:55

  Πολλοι ζητουν επιστροφη στο εθνικο νομισμα.
  Μια τετοια εξελιξη θα ηταν καταστροφικη.
  Ποιος θα μπορουσε να προβλεψει την κατρακυλα της αξιας της δραχμης;
  H σοσιαλιστικη Ζιμπαμπουε εχει δικο της νομισμα που εχει καταντησει
  χαρτοπετσετα σε αξια.
  Το προβλημα της Ελλαδας ειναι συγκεκριμενο και εχει λυση:
  Γενναιες μειωσεις μισθων και συνταξεων στο δημοσιο, παγωμα προσληψεων
  για 10 χρονια ,παταξη διεφθορας πρωτα απο τα υψηλα κλιμακια-καταργηση βουλευτικης ασυλιας.
  Το να μην κανεις τα αυτονοητα και να ονειρευεσαι δραχμες δειχνει υποκρισια κι οτι πολλοι Ελληνες-κυριως ΔΥ δε θελουν να χασουν τιποτα
  για να σωθει η πατριδα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ λαλακης 05/09/2011 19:55:37

   Όλοι οι Έλληνες έχουν ήδη χάσει πάρα πολλά. Εκτός από τη ληστοσυμμορία φυσικά, που κερδίζει το αντίτιμο για την καταστροφή της Ελλάδας.

   • ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
    ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ @ Αυριανιστής 05/09/2011 20:07:13

    Και με τα άνομα κέρδη θα κάνει ότι μπορεί για να μη χάσει την εξουσία ακόμα και τη χρεωκοπία.
    Όχι για οικονομικούς λόγους αλλά για να μην έχουν κανένα έλεγχο και να μη δίνουν λογαριασμό πουθενά.
    Γιατί απέδειξαν ότι είναι αδίστακτοι.

 27. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 05/09/2011 20:24:26

  http://youtu.be/ppJW01LeRrk

 28. Μιχάλης Σ. Βάρδας avatar
  Μιχάλης Σ. Βάρδας 05/09/2011 20:34:02

  Σας ευχαριστώ όλους/ες που είχατε την ευγενή καλωσύνη να σχολιάσετε το
  άρθρο μου , έστω και αρνητικά . Ο καλόπιστος διάλογος δημιουργεί τις απαραί
  τητες προϋποθέσεις γιά την παραγωγή Πολιτικής , που τόσο πολλή ανάγκη έχει
  σήμερα η Πατρίδα μας.

  Θα επιχειρήσω να απαντήσω στα σχόλια εκείνα που είτε θέτουν καινούργια
  ερωτήματα ή αμφισβητούν την συλλογιστική μου.

  "Επώνυμος" . Έχω την αίσθηση ότι , άθελά σας, συγχέετε το "τι πρέπει να γίνει"
  με το "τι μπορεί να γίνει" . Ποιός θα χρηματοδοτήσει εκ νέου την Οικονομία,
  όπως προτείνετε ; Ποιός θα έρθει να επενδύσει σε μιά Ελλάδα που καταρρέει ;
  Με ποιά χρήματα θα εξοφλήσει αμέσως (;) το Κράτος μας τα χρέη του ;
  Γνωρίζετε ότι το Κράτος μας χρωστάει πάνω από 6 δις ευρώ σε ιδιώτες αλλά
  (κυρίως) σε επιχειρηματίες ;

  "Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης" . Πράγματι είναι πολύ βαρειά κουβέντα , η
  επικεφαλίδα του άρθρου μου " Η στάση πληρωμών είναι ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ!" .
  Σας ευχαριστώ που το επισημαίνετε . Η πεποίθησή μου αυτή προκύπτει
  αβίαστα από τα στοιχεία που παραθέτω στο κείμενο που έχετε διαβάσει .
  Όπως ασφαλώς θα προσέξατε , αποφεύγω τις προσωπικές κρίσεις περί του
  "ποιός φταίει" γιά την κακή σημερινή πραγματικότητα . Θέλοντας όμως να είμαι
  έντιμος με τον εαυτό μου , σας διαβεβαιώνω ότι δεν βλέπω άλλη κατάληξη, αν
  δεν αποτολμηθεί η λήψη άλλων , πολύ γενναίων, αποφάσεων , τις οποίες η
  σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί κάν να σκεφθεί.

  "Πηλέας" . Πώς θα εκδώσουμε 10% χαρτί , όπως λέτε ; Εννοείτε ότι πρέπει
  να εκδώσουμε χαρτονόμισμα ; Αν αυτό εννοείτε , τούτο δεν μπορεί να πραγμα
  τοποιηθεί διότι απαγορεύεται από τις Συνθήκες που έχουμε υπογράψει και
  δεσμευθεί .

  "Απορία" . Πως θα πατάξουμε την διαφθορά (υποθέτω πως εννοείτε στον δημόσιο τομέα) ; Με ποιά υπηρεσιακά συμβούλια ; Με ποιές μαρτυρικές
  καταθέσεις ; Δεν γνωρίζετε την παροιμία "Κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει";

  Είδα ότι μερικοί από τους σχολιογράφους μας θεωρούν ότι σχεδόν όλα βαίνουν
  καλώς , απευχόμενοι το μοιραίον κα εξορκίζοντας τους κακούς δαίμονες .
  Στην Πολιτική, όμως , αλλά και γενικώτερα στην Ζωή δεν υπάρχουν μαγικές
  λύσεις που θα προέλθουν από το "πουθενά" . Ο συντάκτης του παρόντος
  πονήματος ενδέχεται κάπου να σφάλλει . Όσοι πιστεύουν ότι έχουν να εισφέρουν κάτι το διαφορετικό και να εμπλουτίσουν την αρξάμενη συζήτηση,
  ας βγούν ευθαρσώς και ευπρεπώς , έστω και με ψευδώνυμο , να δηλώσουν
  μιά άλλη προσέγγιση συνοδεύοντάς την με επιχειρήματα που να μπορούν να
  αντέξουν σε κάποια στοιχειώδη οικονομική και πολιτική κριτική . Θα είναι
  ευπρόσδεκτοι . Το μεγάλο αυτό ζήτημα αφορά σε όλους μας . Κανείς δεν
  μπορεί να εξαιρεθεί !

  Κάποιοι σχολιογράφοι μας έθιξαν και το θέμα της Δραχμής.
  Αν δεν είχαμε υιοθετήσει το ευρώ σαν εθνικό μας νόμισμα και είχαμε παραμείνει
  στην δραχμή , τα πράγματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά. Θα είχαμε την
  δυνατότητα να εκδίδουμε το δικό μας χαρτονόμισμα , να ρυθμίζουμε τις ισοτι
  μίες του, να χρηματοδοτούμε την εγχώρια παραγωγή, να πληρώνουμε μισθούς
  και συντάξεις κλπ . Φυσικά η δραχμή συνεχώς θα υπετιμάτο σε σχέση με το
  ευρώ (και τα άλλα ισχυρά νομίσματα). Αυτό, όμως, θα αύξανε την εντόπια
  παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών μειώνοντας τις ακριβές (πλέον) εισαγωγές
  από άλλες χώρες . Η αύξηση της παραγωγής θα εμείωνε την ανεργία και θα
  αύξανε την απασχόληση , θα δημιουργούσε νέα εισοδήματα (νέο πλούτο) , θα
  αύξανε τα φορολογικά έσοδα και - κυρίως - το ΑΕΠ , άρα θα εμειώνετο και
  τό έλλειμμα που υπολογίζεται ως ποσοστόν του ΑΕΠ. Ο τουρισμός θα εσημείω
  νε κάθε χρόνο πολύ σημαντική ποσοστιαία αύξηση , αφού η Ελλάδα θα ήταν
  ο φθηνότερος προορισμός από όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ( Ιταλία,
  Ισπανία, Πορτογαλία) που είναι ενταγμένες στο ευρώ. Η ραγδαία αύξηση του
  Τουρισμού θα δημιουργούσε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας γιά του νέους μας
  σε εκατοντάδες επαγγέλματα . Η Ελλάδα θα ήταν απαλλαγμένη από την παρουσία χιλιάδων ή μάλλον εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών αφού η δραχμή της δεν θα ήταν ανταλλάξιμη στις χώρες από τις οποίες όλοι αυτοί προέρχονται και θα είχαμε γλυτώσει και από τον υπουργό προστασίας του πολίτη τον Χρ. Παπουτσή και τον... φράχτη που θέλει να κατασκευάσει στον
  ποταμό Έβρο , με δανεικά ευρώ , φυσικά !

  Αυτά και πολλά άλλα , σε άλλο άρθρο μας , κύριε factorx ...!

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 05/09/2011 20:52:03

   Κύριε Βάρδα, αν έχετε την καλοσύνη, στο προσεχές άρθρο σας περί δραχμής και των όποιων ευεργετικών της συνεπειών στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, θα σας παρακαλούσα να περιλάβετε και τις επιπτώσεις του υποτιμούμενου χρήματος στον πληθωρισμό.

   Είναι καλή άσκηση νομίζω, να συμπεριλάβετε στο σενάριο, τις ανάγκες της χώρας σε ορυκτά καύσιμα, τεχνολογία και μηχανήματα υψηλής αξίας, ιατρικά μηχανήματα και εξοπλισμό, ή καταναλωτικά αγαθά που παράγονται αποκλειστικά στο εξωτερικό, και το πως και πόσο θα πληρώνονται αυτά.

   Επίσης τις εκτιμήσεις για τα επιτόκια δανεισμού των νοικοκυριών ως συνέπεια του πληθωρισμού, καθώς και των επιτοκίων καταθέσεων.

   Τέλος, τις εκτιμήσεις για τις όποιες τυχόν προστατευτικές ενέργειες για την αποφυγή ή τον περιορισμό εξαγωγής συναλλάγματος (αφού εμείς θα είμαστε σε δραχμή) και τις συνέπειές στην κίνηση κεφαλαίων και την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της εμπορικής δραστηριότητας.

   Σας ευχαριστώ.

   Ierofantis.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ierofantis 05/09/2011 21:47:47

    Ιεροφάντη,

    καύσιμα και ιατρικά μηχανήματα δεν αγοράζαμε και πριν το ευρώ; Και μάλιστα με τρεις-τεσσερεις βαρβάτες υποτυπώδεις της δραχμής την τελευταία τεσσαρακονταετία; Γιατί θα έπρεπε να μας τρομάζει μόνο τώρα κάτι τέτοιο;

    Όσο για την "εμπορική δραστηριότητα", εννοείς προφανώς την εισαγωγική. Γιατί η εξαγωγική, που είναι και το ζητούμενο σήμερα, αναρωτιέμαι πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Αυριανιστής 05/09/2011 23:16:35

     Αγοράζαμε.

     Αλλά είχαμε επιτόκια χορηγήσεων στο 20%...

     Και τα είδη πολυτελείας (τηλεοράσεις εισαγωγής, αυτοκίνητα γερμανικά ή γαλλικά), ήταν οι τιμές τους στο Θεό.

     Ταξίδια στο εξωτερικό ήταν για λίγους. Και οι σπουδές στο εξωτερικό επίσης.

     Οπλικά συστήματα παίρναμε ότι σαβούρα περίσσευε από το ΝΑΤΟ και ειδικά από τους Αμερικανούς. Και ας ήταν καλά το υποτυπώδες 7 προς 10...

     Έχει και αρνητικά φίλε Αυριανιστή το πείραμα της δραχμής...

     • Αυριανιστής avatar
      Αυριανιστής @ ierofantis 06/09/2011 09:28:12

      Αυτό είναι το θέμα τελικά, Ιεροφάντη.

      Ότι κάποιοι συνήθισαν να αλλάζουν την plasma 42άρα τηλεόρασή τους κάθε τρία χρόνια, το κινητό τους κάθε εξάμηνο και το αυτοκίνητό τους κάθε τριετία, και τώρα θα πρέπει να ξεσυνηθίσουν.

      Ότι κάποιοι συνήθισαν στις "αποδράσεις" στο Ντουμπάι για τριήμερο αποκριάς ή 25ης Μαρτίου, και τώρα θα πρέπει να ξεσυνηθίσουν.

      Ότι κάποιοι συνήθισαν να στέλνουν τους μοσχαναθρεμμένους σκράπες τους για αγορασμένα "μάστερς ιν μπίζνες αντμινιστρέσιο" (sic) υπερπληθωρίζοντας την ελληνική αγορά εργασίας με "επιστήμονες", και τώρα θα πρέπει να ξεσυνηθίσουν.

      Επειδή λοιπόν εγώ δεν συνήθισα ποτέ με αυτές τις νοοτροπίες, θα μου επιτρέψεις να ενδιαφέρομαι ποσώς αν με τη δραχμή ξεριζωθούν αναγκαστικά.

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ Αυριανιστής 05/09/2011 23:20:31

     Φίλε Αυριανιστή φαίνεται ότι ξέχασες ότι η Ελλάδα εμφανίστηκε σαν κράτος στο διεθνές στερέωμα, μόλις το 2001....

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ierofantis 05/09/2011 22:04:43

    Αγαπητέ Ιεροφάντη, σίγουρα η επιστροφή στη δραχμή υπό τις δεδομένες συνθήκες θα προκαλέσει αρχικώς συνθήκες (εισαγόμενου) πληθωρισμού, όμως αυτό αντιμετωπίζεται σταδιακά με περιοριστική πολιτική. Το σημαντικό είναι να τρέξει σωστά η οικονομία. Αν δεν μπορούμε να ζήσουμε με το ευρώ, πρέπει να πεθάνουμε με το ευρώ; Γιατί να μην ζήσουμε με δραχμή;

    Η δογματικότητα δεν είναι απάντηση. Μπορεί η δραχμή να είναι (για μένα) η τελευταία λύση, είναι όμως λύση και, κυρίως, αν εννοεί την επιστροφή στη δραχμή ο Έλληνας ηγέτης που θα τη βάλει στο τραπέζι, θα είναι ένα πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο. Στο τέλος δηλαδή δεν θα χρειαστεί, διότι θα πάρουμε όσα μας χρειάζονται και χωρίς να επιστρέψουμε στη δραχμή, εάν απειλήσουμε με επιστροφή σε αυτήν.

    • ierofantis avatar
     ierofantis @ Επώνυμος 05/09/2011 23:22:21

     Δεν βλέπω τα πράγματα δογματικά. Απλώς σκέφτομαι ότι η δραχμή αυτή τη στιγμή είναι ένα ρίσκο. Ρίσκο πολύ μεγαλύτερο ίσως από το να προσπαθήσει το ελληνικό κράτος και οι πολίτες του να εξορθολογίσουν καταρχήν τα του οίκου μας.

     Πριν καταφύγω στην έσχατη λύση πχ θα προσπαθούσα να μειώσω αχρείαστες δαπάνες, να τονώσω την εγχώρια οικονομία με στοχευμένες παρεμβάσεις από την κοινοτική χρηματοδότηση που ακόμα μας αναλογεί, θα ξεμπλόκαρα επενδύσεις που λιμνάζουν επειδή άχρηστοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα και μετά, αν όλα αυτά δεν μου βγαίνουν, σκέφτομαι να πάω στο τελευταίο καταφύγιο.

     Αυτό λέω.

     Και επειδή νομίζω ότι όλοι μας λίγο έως πολύ, είμαστε μάρτυρες διαρκούς κακοδιαχείρισης, κατασπατάλησης, καταδολίευσης, ανικανότητας, και συνδιαλαγής, πρώτα θα προσπαθούσα να διορθώσω αυτά ευρισκόμενος στην προστασία του ευρώ και μετά όλα τα άλλα.

     Δεν νομίζω να λέω κάτι παράλογο, ε;

     • ο ξένος avatar
      ο ξένος @ ierofantis 06/09/2011 01:17:37

      Στην πραγματικότητα αυτό είναι (ή θα ήθελε να ήταν) το Μνημόνιο. Ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Ως εκ τούτου, θα μείνουν με την απορία και όσοι πίστευαν ότι ήταν σωστή συνταγή και όσοι πίστευαν ότι ήταν λανθασμένη. Τα κλειστά επαγγέλματα θα τα άνοιγε πρώτα ο Σημίτης, μετά ο Καραμανλής. Υποσχόταν το άνοιγμά τους ο Παπανδρέου, μέσα από το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το προέβλεπε η Ε.Ε., το έλεγε και το Μνημόνιο. Επιπλέον, αντί να συμμαζέψουν τις δαπάνες και με δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, με κατάργηση άχρηστων οργανισμών, με ιδιωτικοποιήσεις (όπου και όταν έπρεπε), τα οποία, αν γίνονταν συντονισμένα και στους κατάλληλους χρόνους, θα μας έβαζαν σε τροχιά ανάκαμψης ή τουλάχιστον θα μας έβγαζαν από το μάτι του κυκλώνα, μοίραζαν επιδόματα σε απόρους και συζητούσαν με κρατικούς συνδικαλιστές. Δεν φταίνε οι ξένοι ή το ευρώ, όταν άλλα συμφωνείς, άλλα νομοθετείς και άλλα εφαρμόζεις.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 05/09/2011 21:50:35

   Κύριε Βάρδα,

   Θα θέλατε παρακαλώ να εξειδικεύσετε ποιες είναι οι "άλλες , πολύ γενναίες, αποφάσεις, τις οποίες η
   σημερινή κυβέρνηση αδυνατεί κάν να σκεφθεί";

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Μιχάλης Σ. Βάρδας 05/09/2011 22:00:52

   Αγαπητέ κ. Βάρδα, εσείς είστε δηλαδή της γνώμης να μην εξοφλήσει το κράτος τα χρέη του; Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή το κράτος ΕΧΕΙ ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία, αντί να τα βάλει στην οικονομία εξοφλώντας τις υποχρεώσεις του (και δημιουργώντας έτσι πραγματικό χρήμα και πραγματική στήριξη στην οικονομία), τα ανακυκλώνει στις τράπεζες για να στηρίζει τεχνητά τη ρευστότητά τους; Και, εν πάση περιπτώσει, αν το κράτος δεν έχει αρκετά χρήματα, ας δανειστεί μέσω των εντόκων γραμματίων, τα οποία εξακολουθεί να τα χρησιμοποιεί για δανεισμό. Βέβαια, την τελευταία φορά που το είχε (παρα)κάνει με έντοκα γραμμάτια, τα "άκουσε" από την τρόικα, ο σκοπός της οποίας είναι φυσικά ο αποπληθωρισμός και γι' αυτό ΘΕΛΕΙ, ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ η τρόικα να μην εξοφλούνται οι υποχρεώσεις του κράτους.

   Προφανώς δηλαδή δεν γνωρίζετε ότι πρόκειται για ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ μη εξόφληση (δεν εξοφλά ενώ μπορεί) και όχι για εξόφληση που δεν γίνεται επειδή ΔΕΝ μπορεί. Είναι δηλαδή όλα αυτά μέτρα στο πλαίσιο της εσωτερικής υποτίμησης που είχε διακηρύξει και δημοσίως ο Στρος-Καν την εποχή της παντοδυναμίας του.

   Συνεπώς, το μόνο που χρειάζεται είναι επανδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και ΠΑΥΣΗ, άμεση παύση, της πολιτικής αποπληθωρισμού.

   Αντιλαμβάνομαι ως θεμιτή την επιθυμία σας να συμβάλλετε στο δημόσιο διάλογο για την οικονομία. Όμως αναρτήσεις σαν κι αυτή που διαβάσαμε όχι μόνον δεν δίδουν διέξοδο, αλλά σπρώχνουν την ελληνική οικονομία πιο βαθιά στο τέλμα της, αναπαράγοντας την αυτοκαταστροφική έλλειψη εμπιστοσύνης.

   Αν δεν μπορούμε να πούμε αυτά που θα βοηθήσουν, καλύτερα να μην πούμε τίποτα. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να μείνουμε μόνον με την ικανοποίηση του "τα έλεγα εγώ", ενώ στην πραγματικότητα θα είστε από αυτούς που, με μπροστάρη τον ΓΑΠ, έχουν αποδομήσει συνολικά την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

 29. ο Μήτσος avatar
  ο Μήτσος 05/09/2011 20:36:22

  Ο Καζάκης δεν το έλεγε εδώ και 3-4 μήνες ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποφευχθεί η χρεοκοπία; Δεν έλεγε ότι συντηρούν το πτώμα για να κερδοσκοπούν με τα χρηματιστήρια παραγώγων;

 30. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 05/09/2011 20:41:19

  Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά στους ΕΚΔΟΤΕΣ - ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ - ΜΠΕΤΑΤΖΗΔΕΣ να τους φορολογήσουν και να τα πάρουν.
  Θα τα γράφω συνέχεια χωρίς να κάνω πίσω. Αυτοί είναι το πρόβλημα και μετά οι υπάλληλοι βουλευτές τους κυρίως του ΠΑΣ(Τ)ΟΚ , ΓΑΠ ΚΑΙ CIA.
  Γι' αυτό όλοι οι διαμαρτυρόμενοι , αγανακτισμένοι πρέπει από αύριο κιόλας να βρεθούμε ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΒΡΟΜΟΜΑΓΑΖΑ ΤΟΥΣ και όχι έξω από την ΒΟΥΛΗ το σπίτι δηλαδή των υπαλλήλων τους.

 31. ierofantis avatar
  ierofantis 05/09/2011 20:41:58

  Νομίζω ότι το άρθρο είναι ελαφρώς εσχατολογικό.

  Δικαιολογείται όμως.

  Η ψυχολογία νικητή και η ακλόνητη πεπείθηση επιτυχίας στην αντιμετώπιση μιας δύσκολης κατάστασης, είναι, μεταξύ άλλων, κυρίως επίτευγμα γνώσης.

  Έχω την εντύπωση ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, κανείς, μα κανείς, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, ή στον κόσμο ολόκληρο, δεν ξέρει τί θα του ξημερώσει σε τρεις μήνες από τώρα με την κρίση. Πως να δεσμευτεί ο οποιοσδήποτε για το τάδε ή δείνα σχέδιο αντιμετώπισής της, ιδίως όταν στα καθ' ημάς, είναι σαφές ότι δεν αποφασίζουμε εμείς (ή μόνο εμείς, για να είμαι πιο σωστός...);

  Κινδυνεύει να εκτεθεί.

  Μήπως όμως έτσι μειώνεται ο πήχυς των προσδοκιών;

  Υ.Σ. Η μηχανή της οικονομίας μας σβήνει. Όταν σβήσει οριστικά, οι εσχατολογίες, ενδέχεται να επαληθευθούν. Και ο χρόνος της εναλλακτικής πολιτικής πρότασης κινδυνεύει να εξαντληθεί πολύ - πολύ γρήγορα...

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ierofantis 05/09/2011 21:43:17

   Έχεις δίκιο, Ιεροφάντη. Σβήνει η μηχανή της οικονομίας μας. Θυμάσαι τη μοιραία πτήση του αεροπλάνου της Helios; Όλοι οι επιβαίνοντες, αναισθητοποιημένοι από την υποξία, πετούσαν προς το θάνατο χωρίς να το γνωρίζουν. Και όσοι το γνώριζαν (εκτός αεροπλάνου) παρακολουθούσαν μη μπορώντας να κάνουν τίποτα. Έσβησε ο ένας κινητήρας από έλλειψη καυσίμων... και μετά από λίγο και ο άλλος...

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ Αυριανιστής 05/09/2011 23:26:54

    Αν το θυμάμαι λέει...!

 32. athamas avatar
  athamas 05/09/2011 20:55:53

  Προσπαθώ να φαντασθώ πως θα είναι η επόμενη μέρα ! Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να μας απασχολεί πια !

 33. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 05/09/2011 20:56:37

  Μας οδηγούν στην ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ καταστροφή ως πολίτες και ως χώρα.ΟΛΑ έχουν γίνει ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ και βάση ενός μακιαβελικού σχεδίου,εκπορευόμενου από το πασοκισμό και τους διεθνείς-αιμοβόρους λύκους.Ας σκεφθούμε τι έλεγε ο Παπανδρέου προ εκλογών,τι έκανε αμέσως μετά και πως έφερε τη κατάσταση ως εδώ.Τίποτα ΔΕΝ έγινε τυχαία.Και κάτι ακόμη.Τυπικά η χώρα δεν χρεωκόπησε.Ουσιαστικά έχει,ήδη,χρεωκοπήσει.Βέβαια,πλανάται το ερώτημα.Πως φτάσαμε ως εδώ;Η απάντηση είναι απλή.Το 1981 η Ελλάδα είχε συνολικό χρέος 1 δισ ευρώ.Σήμερα,εκτοξεύτηκε στα 350 και οι ρυθμοί είναι αυξητικά ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΙΣ...Ποιος πήρε τα ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ δάνεια τη δεκαετία του '80,ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΝΤΑΣ το μέλλον όλων μας;Ποιος υπέγραψε τις ΑΠΙΘΑΝΕΣ μίζες σ'εξοπλισμούς και ''αγορές του αιώνα'';Ποιος έκανε τις συμβάσεις έργων των Ολυμπ.Αγώνων και φάγανε μερικοί με χρυσά κουτάλια,ΚΑΤΑΧΡΕΩΝΟΝΤΑΣ τη χώρα;Ποιος κυβερνούσε όταν συνέβη η ΦΟΥΣΚΑ του χρηματιστηρίου και,ως γνωστόν,έγινε η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος για λογαριασμό αρπακτικών;Μπορώ ν'αναφέρω πολλά και να μην τελειώνω.ΕΠΟΜΕΝΩΣ,ΠΩΣ να μην χρεωκοπήσει αυτή η χώρα;;;Βιώνουμε μια ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ πολιτική τραγωδία.ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ,βρίσκονται στην εξουσία ΟΙ ΙΔΙΟΙ οι άνθρωποι που αφενός οδήγησαν ΟΛΟΥΣ μας και τη πατρίδα σ'αυτό το ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ σημείο αφετέρου μετατράπηκαν σε ΤΙΜΗΤΕΣ και δήθεν ΕΞΥΓΙΑΝΤΕΣ,παίζοντας επάξια το ΘΕΑΤΡΙΝΙΣΤΙΚΟ ρόλο των ΜΩΡΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝ...Το πασοκικό καθεστώς είναι ΣΥΝΩΝΥΜΟ της ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ και της ΣΥΜΦΟΡΑΣ....

 34. Αμυδρός avatar
  Αμυδρός 05/09/2011 21:13:06

  Όταν η παραοικονομία είναι στο 40% του ΑΕΠ και ο εισπρακτικός μηχανισμός είναι από χρόνια διαλυμένος, όταν τα δύο τελευταία χρόνια έφυγαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να ρωτήσει κανείς τους κατόχους τους που τα βρήκαν (και το ωραίο είναι πως οι διατραπεζικές συναλλαγές ελέγχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος), όταν τύποι σαν τον Μαντέλη τρώνε μια γελοία ποινή και νομιμοποιούν τη μίζα τους, όταν όλες οι επιτροπές ελέγχουν βγάζουν όλους αθώους, τότε μας φταίνε οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, οι κοινωνικές παροχές, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι (υψηλό εργατικό κόστος, τρομάρα τους) και γενικά ο λαός και το κράτος πρόνοιας. Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Αμυδρός 06/09/2011 00:29:57

   Αυτή η παραοικονομία όπως τη λες πληρώνει 23% ΦΠΑ. Αυτό δε μπορεί να το αποφύγει.
   Συνεπώς δείτε κάποια πράγματα και λίγο διαφορετικά και μην αναμασάτε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Μέχρι σήμερα τα αναμασήματα δεν οδήγησαν πουθενά ή μάλλον οδήγησαν στη χρεοκοπία.

 35. ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
  ΑΓΡΟΤΗΣ 05/09/2011 22:12:14

  Tι τις θέλεις νέε μου τις τράπεζες και την δημόσια διοίκηση? Θα βοηθήσουν τις καλλιέργειες σου?
  Δουλειά χρειάζεται παλικάρι μου .... πρωινό ξύπνημα ,τσάπα και σκάψιμο.Ή μήπως είσαι από αυτούς που πίστεψαν στην αποκέντρωση και στις επιδοτήσεις?

 36. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 05/09/2011 22:21:30

  "υποτιμήσεις", όχι "υποτυπώδεις". Ο δαίμων του (εικονικού) πληκτρολογίου!

 37. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 05/09/2011 22:27:06

  Θα επανέλθει. Αυτή τη στιγμή έχουμε πρωθυπουργό κάποιον που τα καταστρέφει όλα από κόμπλεξ. Αύριο, όταν θα έχουμε σωστή ηγεσία, θα γίνουν όλα καλύτερα. Θα θέλει η ηγεσία να γίνουν όσα σήμερα δεν γίνονται επειδή ο Ηγεμών θέλει να κολακεύσει το συμπλεγματικό του εγώ.

 38. Diamond Angel avatar
  Diamond Angel 05/09/2011 22:36:41

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 39. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 05/09/2011 22:36:59

  Η Ελλάδα το 2009 είχε ΑΕΠ περίπου 260 δις ,Δηλαδή 26οοο ευρώ παραγωγή κατά κεφαλή χωρίς την παραοικονομία.
  Το 2011 μετά από τα μνημόνια και με τη συνεργασία ΓΑΠ και σία θα είναι μςτά βίας 230 δις.
  30 δις εξαέρωση παραγωγής.
  Και το χρέος από 320 στα 350 δις.
  30 δις αύξηση χρέους από τα μέτρα σωτηρίας.
  Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

 40. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 05/09/2011 22:46:54

  Είπα ότι στρογγυλεύω τα νούμερα για καλύτερη κατανόηση.
  Αλλά, αν είναι έτσι όπως λες, τότε μένει να ρίξουμε το ΠΑΣΟΚ και μετά να πάμε για ύπνο. Κακώς, λοιπόν, ανησυχούν μερικοί ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό και βαθύ.

  • Φακ Κωστας avatar
   Φακ Κωστας @ ΠΗΛΕΑΣ 06/09/2011 00:39:13

   Tα είπες όλα Πηλέα..Αναλυτική σκέψη και λύσεις...

   Στα τελευταία στάδια μιας ανίατης αρρώστιας φροντίζουν με παυσίπονα την ποιότητα του θανάτου...ωστόσο αυτός είναι αναπόφευκτος...χωράει σε τέτοια κατάσταση αισιοδοξία?

 41. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/09/2011 22:51:07

  Πολλοί περιμένουν νά ξαναγίνει η δραχμή, η νέα δραχμή τό εθνικό μας νόμισμα.
  Τότε νομίζουν ότι θά τρώνε μέ χρυσά κουτάλια.
  Θά καταναλώνουν τά φθηνά ελληνικά προϊόντα!
  Θά γυρίσουμε στἰς άγιες μέρες τού ελληνικού παραδείσου!
  Η ζωή μας θά γίνει πιό άνετη καί ανέμελη, αφού θά παράγουμε καί θά καταναλώνουμε πιά τά δικά μας προϊόντα!!
  Καί τό βασικότερο, οι καταπονημένοι μας δημόσιοι υπάλληλοι νά αμείβονται πιά όπως τό ποθούν!!

  Εκεί νά δείτε τό κλάμμα τών ευρωπαίων καί τών γηγενών λεφτάδων, όταν θά αγοράζουν τό διαμέρισμά σου, χωράφι ή σπίτι σου τών 300.000 ευρώ, ακουμπώντας τά εκατομμύρια νέων δραχμών πού θά ζητάς καί τά οποία θά αντιστοιχούν στό ισόποσο τών 30.000 ευρώ.
  Ειδικά δέ, θά τούς τσακίσουμε τόν τσαμπουκά όταν θά αμειβόμαστε μέ τό ισόποσο τών 4-5 ευρώ τό δωδεκάωρο, ώστε νά ανταγωνιστούμε τούς άλλους παραγωγούς τομάτας, ώστε νά παίρνουμε τό πολυπόθητο συνάλλαγμα.
  Καί μήν ξεχάστε καί τό ξεχασμένο τελωνείο 100% σέ όλα τά εισαγώμενα, ώστε νά παίρνουν κάτι τίς καί οι σημερινοί πιστωτές μας. Η είσοδός μας στήν ΕΕ θά ξαναγίνει ο μεγάλος εθνικός μας στόχος. Έτσι δέν θά αισθανόμαστε έθνος χωρίς τήν μεγάλη ιδέα του.

  Μωραίνει κύριος, όν βούλεται απωλέσαι.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ Ιαπετός 05/09/2011 23:09:52

   Μπορείς να μου πεις, παραμένοντας στο ευρώ, πόσο θα αγοράζουν οι ευρωπαιοι κλπ το σπίτι σημερινης αξίας 300.000 ευρώ σε δύο χρ'ονια?
   και πόσο θα είναι ο μισθός?
   Θα ηθέλα να μας πείς και ποιο θα είναι το ποσοστ'ο ανεργίας, το ΑΕΠ και εαν θα μπορούμε να αγοράσουμε τομάτες.
   Και τέλος πάντων πριν 9 χρόνια είχαμε δραχμή, και με την δραχμή μπήκαμε στο ευρώ. Με το ευρώ μάλλον θα γυρίσουμε στην δραχμή.
   Μηπως σου λέει κάτι αυτό?

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ neos agrotis 05/09/2011 23:30:24

    Η αξία τού σπιτιού τών 300.000 ευρώ μπορεί νά μειωθεί καί στά 200.000 καί στά 150.000. Αλλά δέν είναι εκεί τό πρόβλημα.
    Τό ποσοστό ανεργίας καί μέ τό ευρώ καί μέ τήν δραχμή μπορεί νά φθάσει καί στό 50%.
    Άν δέν είμασταν στό ευρώ, θά είχαμε ήδη φαλιρίσει εδώ καί μιά πενταετία.
    Τά προγράμματα τής ΕΟΚ καί οι ιστορικές συγκυρίες μάς βοήθησαν νά φθάσουμε μέχρι εδώ.
    Τουλάχιστον τώρα, επειδή αποτελούμε συστημικό κίνδυνο γιά όλο τό δημιούργημα τής ΕΕ, μάς δίνουν, όχι γιατί μάς αγαπούν, παράθυρο ευκαιρείας.
    Μάλλον δέν εχεις ζήσει ώς νέος αγρότης τήν φτώχεια καί τήν ανέχεια τής προΕΟΚικής εποχής. Δέν σού τό εύχομαι.

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ Ιαπετός 06/09/2011 09:00:56

     Γιατί ταυτίζεις την προ-ΕΟΚ με την προ-ευρώ εποχή; Άσχημα ήταν όταν ήμασταν μεν στην ΕΟΚ/ΕΕ αλλά όχι και στο ευρώ;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Ιαπετός 05/09/2011 23:43:29

   Σημασία έχει η αγοραστική αξία του νομίσματος και του μισθού και όχι η αντικειμενική του αξία όπως μα την περιγράφεις.

   Και θα σου πω και τούτο ως πραγματικό παράδειγμα. Το έτος 1979 ο πατέρας μου έδωσε μια ετήσια παραγωγή λαδιού και αγόρασε ένα αγροτικό αυτοκίνητο. (εισαγόμενο προϊόν) Αυτή τη στιγμή η παραγωγή του έχει διπλασιαστεί. Ε παρόλο που παραγωγή έχει διπλασιαστεί δεν αγοράζει με μια ετήσια παραγωγή ένα αγροτικό αυτοκίνητο αλλά μισό!!!

   Τι να το κάνω λοιπόν το Ευρώ;

   • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
    ΑΓΡΟΤΗΣ @ anonymous 05/09/2011 23:55:59

    Σωστός!

   • ierofantis avatar
    ierofantis @ anonymous 05/09/2011 23:56:47

    Μήπως αγόρασε γιαπωνέζικο αγροτικό με το γιέν τότε σε ισοτιμία με το δολλάριο ένα δολλάριο για 100 γιεν;

    Οπότε με τη δραχμή στην ισοτιμία ένα δολλάριο για 250 δραχμές, κάπως παλευόταν η κατάσταση;

    Μήπως τότε υπήρχε προστατευτισμός στην οικονομία;

    Μήπως τότε η αγροτική οικονομία απασχολούσε το 40 % του ενεργού πληθυσμού ενώ τώρα μόλις το 10% με τάσεις μείωσης, και μήπως τότε δεν υπήρχε το "όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά", οι κούρσες και τα μπαρ με τις Ρουμάνες, αλλά οι αγρότες δούλευαν τη γή από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν περίμεναν τις επιδοτήσεις ή τις επενδύσεις σε χρηματιστήρια και σε φωτοβολταϊκά;

    Αν τα θυμηθούμε όλα, αλλά όλα, θα δεις ότι τα πράγματα έχουν διπλή ανάγνωση...

    • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
     ΑΓΡΟΤΗΣ @ ierofantis 06/09/2011 00:08:58

     Πέστα Ιεροφάντη, γιατί θα τρελαθούμε. Οι νέοι αγρότες δεν θέλουν να είναι αγρότες αλλά επιχειρηματίες πρώτα. Ας τους πει κάποιος ότι και οι υπάλληλοι -ιδιωτικοί βεβαίως- δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και οχι βλέποντας αύξηση στις αποδοχές τους,πράγμα που δεν είναι για μένα το ζητούμενο. Δεν λέω ότι αρέσκομαι στις στερήσεις αλλά δεν θεωρώ ότι η δική μου η ζωή είναι καλύτερη από των γονιών μου επειδή έχω να ξοδεύω το ευρώ. Παλιά και με μια απλή βόλτα με συντροφιά στο χωριό ενώ τώρα με shopping therapy στο Κολωνάκι ή στην Κηφισιά.

    • anonymous avatar
     anonymous @ ierofantis 06/09/2011 00:38:58

     Για να σου λύσω την απορία το αυτοκίνητο που αγοράστηκε ήταν ένα VW κλούβα. Ούτε ισοτιμίες ούτε τίποτε.
     Οι Ρουμάνες και οι επιδοτήσεις δεν έχουν θέση στην κουβέντα. Δηλ. αν σήμερα πδ....γε Ρουμάνες κι έπαιρνε επιδοτήσεις θα έπεφτε η τιμή του λαδιού με κάθε πδ...μα;
     Λάδι έδωσε και πήρε αυτοκίνητο. Σήμερα δίνει το διπλό λάδι και αγοράζει το μισό αυτοκίνητο. Έχουμε δηλ. μια απώλεια στην αγοραστική αξία η οποία είναι τεράστια.

     • ierofantis avatar
      ierofantis @ anonymous 06/09/2011 01:14:05

      Οι Ρουμάνες, οι επιδοτήσεις, η αχόρταγη κατανάλωση, οι αναίτιες και αδιέξοδες ακριβές επενδύσεις σε εξοπλισμό και όλα τα συναφή, έχουν θέση στην κουβέντα, διότι ειναι παράγοντες στρεβλής ανάπτυξης.

      Θα το καταλάβεις όταν σκεφτείς ότι από το 1981 που μπήκαμε στην ΕΟΚ και μετά στην ΕΕ, περάσαν από τα χεράκια μας περίπου 70 δις ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων πήγε στον πρωτογενή τομέα.

      Αντί λοιπόν με το νέο καθεστώς της ΕΟΚ να μπορούμε να πουλάμε τη σοδειά και να αγοράζουμε όχι μια κλούβα αλλά ένα στόλο οχημάτων, τα λεφτά πήγαν αλλού και την αγορά τη χειρίστηκαν ολίγοι.

      Και σε τελική ανάλυση. Ποια η τιμή του λαδιού τότε σε δραχμές σε σχέση με το νόμισμα της χώρας που το εξάγατε και ποια τώρα;

      Μήπως τότε το προϊόν είχε τιμή διότι ήταν και δασμολογημένο ενώ τώρα όχι;

      Και αν πούμε ότι η εξάλειψη του προστατευτισμού στην οικονομία έφερε σε δύσκολη θέση παραγωγούς όπως τον πατέρα σου, δεν έχεις αναρωτηθεί πού και πως χρησιμοποιήθηκαν περίπου 20 δις που έπεσαν στον πρωτογενή τομέα;

      Μήπως τώρα θα έπρεπε κανονικά ο μπαμπάς σου να πουλάει σαν τρελός σε όλες τις αγορές του κόσμου και να αμοιβεται σαν να πουλάει χρυσάφι; Γιατί αυτό έχει στα χέρια του.

      Και κάτι ακόμα για να μην παρεξηγούμαστε. Εννοείται ότι η κουβέντα που κάνω είναι θεωρητική και επ' ουδενί δεν έχω σκοπό να σε προσβάλλω, ή να προσβάλλω τους δικούς σου ανθρώπους, που όπως και οι δικοί μου παππούδες και συγγενείς, δούλεψαν και δουλεύουν ακόμη τη γή τους με όρεξη και μεράκι.

      Και επίσης δεν επιχαίρω για την αδυναμία των αγροτών μας σήμερα, της ραχοκοκκαλιάς της φθίνουσας ελληνικής υπαίθρου, να εξασφαλίσουν επαρκές και αξιοπρεπές εισόδημα.

      Απλώς εκτιμώ ότι το ευρώ έπαιξε ένα ρόλο, όπως όμως γράφω και παρακάτω, το μεγαλύτερο κακό το έκανε η στρεβλή παραγωγική μας μέθοδος, τα ολιγοπώλεια και οι αστοχίες ή αδυναμίες των πολιτικών που εφαρμόστικαν διαχρονικά από άσχετους και πάντως ανίκανους ανθρώπους σε κυβερνητικό επίπεδο.

      Για το λόγο αυτό, αν κάπου αισθάνθηκες ότι σε αδικώ, ζητώ συγνώμη προκαταβολικά.

 42. neos agrotis avatar
  neos agrotis 05/09/2011 22:57:20

  Οι καλλιεργειες ειναι πλεον επιχειρήσεις και χρειαζεσαι και τις τράπεζες και την δημοσια διοικηση "Στρατηγό" αλλα και τα "εργαλεία" για να εισαι ανταγωνιστικός.
  Αλλιως θα συνεχίσουμε να τρωμε πατάτες Αιγυπτου, λεμόνια Αργεντινής, σκόρδα Κίνας,τομάτες πολωνιας,κρασιά Χιλής, κλπ
  Οσο και να δουλέψεις οταν δεν μπορεις να είσαι φθηνότερος στην ελεύθερη αγορά που ζούμε εισαι καταδικασμένος.

  • ΑΓΡΟΤΗΣ avatar
   ΑΓΡΟΤΗΣ @ neos agrotis 05/09/2011 23:16:59

   Αυτό μας έφαγε, που όλοι θέλουν να παίζουν τους επιχειρηματίες. Και δεν μου λες νέε , την χειρωνακτική δουλειά ποιός την κάνει? Να υποθέσω αλβανοί και πακιστανοί ή ακόμα και ινδοί ? Επιχείρηση είναι δεν λέω αλλά από αυτές που αν δεν έχεις το αρχικό κεφάλαιο καλύτερα να μην την κάνεις. Βάζεις τα λεφτουδάκια - της αποζημίωσης ας πούμε- καλλιεργείς , παράγεις , πουλάς στην τοπική εσωτερική αγορά, δημιουργείς κέρδος και ψάχνεις τις ξένες αγορές αν το προιόν σου είναι καλό. Αλλιώς βράσε ρύζι.............

   • neos agrotis avatar
    neos agrotis @ ΑΓΡΟΤΗΣ 05/09/2011 23:27:32

    Μάλλον έχεις στο μυαλό σου πολυ μικρές αγροτικές εκμεταλεύσεις οι οποίες και χάνονται απο τον χάρτη η μία μετά την άλλη. Η γεωργία σημερα εχει εξελιχθεί σε δραστηριότητα εντάσεως κεφαλαίου. Ακόμη και βαμβακι να καλιεργήσεις θέλεις μεγάλη επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Δεν μιλάμε για θέρμοκήπια, κτηνοτροφία, παραγωγή ζωοτροφών κλπ.

   • Σταύρος avatar
    Σταύρος @ ΑΓΡΟΤΗΣ 06/09/2011 01:38:30

    Ο "νέος" έχει υπ' όψιν του να γίνει ο "Ωνάσης" του Θεσσαλικού(;) κάμπου!
    "Η ορμή της νιότης" που λέει και ο ποιητής!
    Τροφή στα... συμβόλαια των Τραπεζών!

   • juliet avatar
    juliet @ ΑΓΡΟΤΗΣ 06/09/2011 08:41:26

    ΑΓΡΟΤΗ
    Καλημέρα,εκεί στα Ψαχνά οι πατάτες δεν αλλάζανε υπηκοότητα; αυτές τις καλλιέργειες εννοεί,Πακιστανούς σε σπιτάκια και καλούς προστάτες.

 43. ΠΕΤΡΟΣ Μ. avatar
  ΠΕΤΡΟΣ Μ. 05/09/2011 22:57:25

  Η ύπαρξη εθνικού νομίσματος πέρα από τακτικά αναγκαία αποτελεί και ως στρατηγική επιλογή μονόδρομο για όσα έθνη δεν έχουν αποφασίσει να εξαφανιστούν.
  Ο φόβος εξόδου από το γερμανικό μάρκο με φέρει το ψευδώνυμο ''ευρώ'' είναι ο φόβος του ραγιά μπρος στην ελευθερία.
  Ραγιαδισμός και ευρωλιγουρισμός είναι όψεις της ίδιας παθογένειας που ταλαιπωρεί τον σύγχρονο Ελληνισμό .
  Αυτή που μετατρέπει το έθνος- κράτος σε προτεκτοράτο και τους Ελληνες σε υπηκόους.
  Αυτή που επιλέγει (νομίζει ότι) άλλοι να μας ταΐζουν και άλλοι να μας φυλάνε.
  Αυτή που φοβάται να ματώσει για την ελευθερία , ενώ δέχεται να ματώνει από τη σκλαβιά.
  Ευτυχώς αυτή η παθογένεια ποτέ δεν έγινε κυρίαρχο χαρακτηριστικό σε βάθος
  ιστορικού χρόνου.
  Γι αυτό άλλωστε υπάρχουμε .
  Η νέα έκρηξη πλησιάζει.

 44. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/09/2011 23:09:15

  ΠΕΤΡΟΣ Μ. είπε:
  Ραγιαδισμός και ευρωλιγουρισμός είναι όψεις της ίδιας παθογένειας που ταλαιπωρεί τον σύγχρονο Ελληνισμό .
  Αυτή που μετατρέπει το έθνος- κράτος σε προτεκτοράτο και τους Ελληνες σε υπηκόους.

  Ξεχνάς κάτι φίλτατε Πέτρο.
  Ο λιγουρισμός οδήγησε πρίν πολλά-πολλά χρόνια, το 146 π.Χ. στήν τελευταία μάχη στήν Λευκόπετρα της Κορίνθου, στό τέλος τής ελευθερίας τών ελληνικών πόλεων-κρατών καί στόν επακόλουθο γραικυλισμό (ραγιαδισμό).
  Αυτό είναι που μετατρέπει το έθνος- κράτος σε προτεκτοράτο και τους Ελληνες σε υπηκόους.

  • ΠΕΤΡΟΣ Μ. avatar
   ΠΕΤΡΟΣ Μ. @ Ιαπετός 05/09/2011 23:40:40

   Ιστορικό και λογικό άλμα στο κενό.
   Άλλα και βάσιμο να είναι αυτό που λές και τι έγινε τελικά δηλαδή;
   Ελληνικά μου απαντάς όχι λατινικά.
   Και ξέρεις γιατί ; Γιατί ΚΑΙ στην Λευκόπετρα της Κορίνθου είπες μολών λαβέ.

 45. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 05/09/2011 23:13:00

  Θέλει αρετήν καί τόλμην η ελευθερία, όπως διατείνεται καί ο ποιητής.
  Εμείς δέν έχουμε ούτε αρετήν ούτε τόλμην.
  Κουτσαβακισμόν, όμως, αμέτρητον

 46. anonymous avatar
  anonymous 05/09/2011 23:15:23

  δήθεν αναδιάρθρωσης του υπάρχοντος χρέους, υπό τη διεύθυνση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή των υπαρχόντων ελληνικών τίτλων με νέα ομόλογα χαμηλότερης ονομαστικής αξίας και χαμηλότερου επιτοκίου. Ή μπορεί να προτιμηθεί μία “ήπια αναδιάρθρωση” όπου η Ελλάδα θα συνεχίσει μεν να εξυπηρετεί το χρέος της, εκδίδοντας και παρέχοντας στους επενδυτές νέα ομόλογα, αντί να τους πληρώνει με μετρητά, που μάλλον δεν θα υπάρχουν !

  Μόνο και μόνο αυτή η παράγραφος και ειδικά η τελευταία πρόταση δείχνει άγνοια του θέματος. Το χρέος ποτέ δεν εξοφλείται αλλά αναχρηματοδοτείται. Για την ακρίβεια ένα μέρος εξοφλείται και το υπόλοιπο αναχρηματοδοτείται. Αυτό κάναμε πάντοτε, αυτό έκαναν και κάνουν όλα τα κράτη.
  Αυτό που έγινε τώρα είναι ότι μας πέταξαν 100% έξω από τις αγορές. Δε μας είπαν δώστε μας τους τόκους κι ένα 10% του κεφαλαίου για να εξοφλήσετε ή για να γίνει διαχειρίσιμο το χρέος σας σε 10 χρόνια.
  Αυτό μας οδήγησε στο μηχανισμό και ο μηχανισμός πράττει ακριβώς αυτό. Δίνει ελάχιστα χρήματα για να λειτουργεί ημιθανώς η χώρα και τα πολλά λεφτά τα παίρνουν οι δανειστές.

  Κατά τη γνώμη μου η παραπάνω πρακτική των δανειστών δηλ. της πλήρους διακοπής της χρηματοδότησης είναι παράνομη και η διαφορά θα πρέπει να λυθεί δικαστικά. Να καθοριστεί δηλ. δικαστικά μέχρι ποιου βαθμού είναι υποχρεωμένοι σε αναχρηματοδότηση του χρέους. Θα μου πείτε γιατί να καθοριστεί δικαστικά και όχι με διαπραγματεύσεις; Η απάντηση είναι ότι αν καθοριστεί με διαπραγματεύσεις θα λένε ότι μας χαρίζουν λεφτά χωρίς φυσικά να μας τα χαρίζουν.

  Αν μάλιστα αποδειχθεί ότι η διακοπή της χρηματοδότησης έχει ως στόχο να μας φέρει σε αδυναμία πληρωμής για να φάνε μπιρ παρά τις υποδομές τότε πρέπει να πάψει κάθε μορφής εξυπηρέτηση του χρέους διότι είναι κακόπιστοι.

 47. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 05/09/2011 23:41:11

  Μάλιστα.
  Ας γυρίσουμε λοιπόν στην δραχμή για να πάρουμε μια μικρή παράταση μέχρι την επόμενη αναπόφευκτη χρεωκοπία.
  Τα προβλήματα κύριε Βάρδα της οικονομίας της χώρας είναι το νόμισμα ή οι δομές και λειτουργίες της;
  Θα μειωθεί η μαύρη οικονομία και η φοροδιαφυγή αν έχουμε δραχμή;
  Θα μειωθεί η διαφθορά και τα δωράκια;
  Θα μειωθεί η σπατάλη; (κρατική και ιδιωτική)
  1,000,000 αυθαίρετα, ο προστατευτισμός των δασμών, η εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή με το € ανέκυψαν;

  Η χώρα (που η ΝΔ πάλεψε την βάλει στην ΕΟΚ) πρέπει να αποκτήσει δομές και λειτουργίες.
  Αν πχ όπως πολλές φορές έχω γράψει οι ...κλητήρες στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα πληρώνονταν το ίδιο ή οι ...υπόλοιποι πλήρωναν ισόποσο φόρο με τους μισθωτούς δεν θα είχαμε πρόβλημα να πιάσουμε από φέτος όχι το 7,6 αλλά πολύ παρακάτω.

  Η επιλογή έχω εθνικό νόμισμα γιατί έτσι παίζω με την υποτίμηση το μόνο που μπορεί να οδηγήσει είναι μια προσπάθεια για να ...εθελοτυφλούμε για άλλη μια φορά.

  Αλλαγές εργασία και επιτέλους κάποτε ποινές χρειαζόμαστε για να γίνουμε Κράτος με ένα Δημόσιο ρυθμιστή και όχι φόβητρο για τους πολίτες.


  ΥΓ

  Εγώ ως Ελληνας πολίτης ντρέπομαι, οι υπόλοιποι είναι εξυπνότεροι ή καλύτεροι; Οι Ισπανοί, οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Πολωνοί, οι Κύπριοι ή οι Φινλανδοί; (πχ...έχουν αναρωτηθεί πότε έγινε κράτος η Φινλανδία τι κατάφερε και που είμαστε εμείς;)

  Μόνο εδώ μιλάμε για δραχμές μόνο και μόνο είτε ως πολιτικές επιλογές... ως σκιάχτρο για να υποκύψουμε στον επόμενο εκβιασμό είτε για να γίνει ευκολότερη η οικονομική διαχείριση όσων δεν θέλουν να ιδρώσουν γυρίζοντας τη χώρα στο 1980.

 48. λαλακης avatar
  λαλακης 05/09/2011 23:47:30

  Aν η χωρα επεστρεφε στη δραχμη οι ελειψεις σε βασικα αγαθα ακομα και
  διατροφης θα ηταν μεγαλες τουλαχιστον τους πρωτους μηνες.
  Θα ηταν νομισμα ευτελους αξιας διχως αντικρυσμα στο εξωτερικο.
  Ωσοι εβγαλαν τα φραγκα τους εξω θα αγοραζαν τα σπιτια για ενα κομματι ψωμι οπως στην κατοχη.
  Το Ελλαδισταν αν εμενε στη δραχμη με το οικονομικο μοντελο που εφαμοσε
  ΄΄δουλεια ειναι μονο το δημοσιο '', ολα κρατικα και ΄΄μπες στο δημοσιο να σωθεις'', υπερφορολογηση της μικρης και μεσαιας επχ/σης τρελες εισφορες
  στα τεβε κλπ θα οδηγουνταν ετσι κι αλλιως στην αποεπενδυση και στο σημερινο καταντημα να ζητιανευει για να χρηματοδοτει τη σοβιετικη της
  γραφειοκρατια.
  Η δραχμη δεν θα την εσωζε ουτε και θα τη σωσει .
  Απλα θα εξαθλιωσει τους ανθρωπους του ιδ τομεα ,θα προκληθει απιστευτος
  πληθωρισμος και τα καρτελ θα ελεγχουν τα παντα.
  Για οποιον θελει να μαθει περισσοτερα ,μπορει να ψαξει ντοκυμαντερ σχετικα
  με τη Ζιμπαμπουε και το εθνικο της νομισμα .
  Τα εχω ξαναπει:
  Mονη λυση η σαρωτικη μειωση του δημοσιου τομεα που ειναι και το λιπος
  της οικονομιας.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ λαλακης 06/09/2011 00:05:26

   Συμφωνώ

  • anonymous avatar
   anonymous @ λαλακης 06/09/2011 01:24:52

   Δεν έχω αντίρρηση να μειωθεί ο δημόσιος τομέας. Όταν όμως προσπαθώ να συγκεκριμενοποιήσω το ποιοι θα φύγουν βλέπω ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα.
   1) Θα διώξουμε δασκάλους;
   2) Θα διώξουμε αστυφύλακες;
   3) Θα διώξουμε γιατρούς;
   4) Θα διώξουμε στρατιωτικούς;

   Είτε μας αρέσει είτε όχι οι παραπάνω αποτελούν το 50%, ίσως και παραπάνω, του δημ. τομέα.
   Από ΔΕΚΟ στο δημόσιο έχει μείνει μόνο η ΔΕΗ, τα νερά και οι συγκοινωνίες Αθηνών Θεσσαλονίκης. Ο ΟΤΕ έφυγε.

   Σαφώς και μπορούν να φύγουν κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι από υπουργεία, δήμους και τέτοια. Πόσοι όμως είναι αυτοί;

   Τώρα αν πάμε στις δαπάνες γενικά, τότε ναι θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε κάποια χρήματα με σωστότερη διαχείριση, δηλ. να κοπούν μίζες, σπατάλες κλπ. όπου υπάρχουν. Μόνο που και αυτές οι σπατάλες δεν είναι το μεγαλύτερο έξοδο.

   Άντε από όλα τα παραπάνω να εξοικονομήσουμε 3 δις το χρόνο.

   Επισημαίνω για μια ακόμη φορά ότι το μεγαλύτερο έξοδο είναι οι τόκοι. Περί τα 15 δις. Αν δεν καταφέρουμε να απαλλαγούμε από αυτούς ή να τους μειώσουμε μην περιμένετε σοβαρή μείωση των δαπανών. Μιλάμε για ένα λόγο 3 δις σε σχέση με 15 δις.

   • λαλακης avatar
    λαλακης @ anonymous 06/09/2011 15:22:30

    Aνωνυμε

    Ειπες:

    1) Θα διώξουμε δασκάλους;
    2) Θα διώξουμε αστυφύλακες;
    3) Θα διώξουμε γιατρούς;
    4) Θα διώξουμε στρατιωτικούς;


    Απαντησες μονος σου
    Θα φυγουν αναγκαστηκα και γιατροι και δασκαλοι
    εαν υπαρχουν-που σιγουρα υπαρχουν υπεραριθμοι
    Δεν φταινε αυτοι αλλα οι πολιτικαντηδες που διογκοσαν τις κρατικες δομες και τους μισθους στο δημοσιο χωρις να υπολογισουν οι εγκληματιες
    οτι αυτα ειναι δανεικα που θα πρεπει καποια στιγμη
    να πληρωθουν απο την κοινωνια με αιμα
    Ας φυγουν τα εκατομμυρια αλλοδαπων και δε
    θα χρειαζονται ουτε πολλοι γιατροι ,ουτε πολλοι δασκαλοι

    Φιλε οι μαγικες λεξεις:
    Παραγωγη πλουτου, κινητρα για επιχειρηματικοτητα
    γενικα κοινωνια που δημιουργει

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ λαλακης 06/09/2011 15:28:39

     Αχ, Ανώνυμε...

     Καταλαβαίνεις τώρα ότι είναι χαμένα χτυπήματα του πληκτρολογίου όταν απαντάς σε... λαλακίες;

 49. ierofantis avatar
  ierofantis 06/09/2011 00:17:36

  Θα ήθελα να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο για το θέμα του ευρώ και της δραχμής.

  Φανταστείτε μια χώρα του Ευρώ, όπου το νερό του μισού λίτρου κοστίζει 15 λεπτά του ευρώ (περίπου 50 δραχμές) αντί 50 λεπτά του ευρώ (170 δραχμές).

  Η χωριάτικη σαλάτα 1,5 Ευρώ (550 δραχμές), αντί 5,5 ευρώ (1800 δραχμές).

  Το εισητήριο στα λεωφορεία 30 λεπτά του Ευρώ (περίπου 100 δραχμές) αντί 1.5 ευρώ (550 δραχμές).

  Και συνεχίστε με τον κατάλογο κάνοντας στις σημερινές τιμές, περικοπή αξίας ίσης με τα 2/3 αυτής. ΄Με άλλα λόγια δείτε τις σημερινές τιμές και μετά σκεφτείτε τις στο 1/3 της αξίας τους.

  Θα είχαμε ή δεν θα είχαμε ανταγωνιστικότατη, ακμαία, παραγωγική και εξαγωγική οικονομία, διατηρώντας και στο έπακρο τη δύναμη και την προστασία του ευρώ;

  Φταίει το ευρώ για τις τρελές τιμές, ή μήπως τα ολογοπώλεια που λυμαίνονται την αγορά, η ανικανότητα ή ανυπαρξία ρυθμιστικών και ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά και η στρεβλή ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς;

  Θα μπορούσαμε ή δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε με αυτή τη μέθοδο ακόμα και περικοπή εισοδημάτων έως και 40%, σε μισθούς και συντάξεις, χωρίς σοβαρούς κοινωνικούς και οικονομικούς κλυδωνισμούς, αφού ο λόγος των αμοιβών σε σχέση με την αγοραστική αξία τους, θα παρέμενε σε θετικό πρόσημο;

  Χρειαζόμαστε ταχεία μεταβολή του παραγωγικού, καταναλωτικού και τιμολογιακού μοντέλου της χώρας.

  Ας τα αλλάξουμε αυτά και ας φύγουμε από τις αγκυλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος, και αν μας εμποδίσει σε αυτό το ρημάδι το ευρώ, τότε και μόνο τότε, ας πάμε σε δραχμή ή όπου αλλού θέλετε.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ierofantis 06/09/2011 09:18:34

   Θα ξεχωρίσω τη "χωριάτικη σαλάτα" από τα παραπάνω παραδείγματα.

   Φυσικά και είναι εξωφρενικό να χρεώνεται σε μερικές περιπτώσεις όσο μια μερίδα "κανονικό" φαγητό. Πες μου όμως πώς θα μπορούσε να πέσει η τιμή στο ενάμισι ευρώ όταν τα δημοτικά χαράτσια (τέλη και φόροι) είναι σε ασύλληπτα επίπεδα, όταν δηλαδή οι δήμοι αισχροκερδούν "κανονικά και με το νόμο" όσο καμία επιχείρηση δεν έχει διανοηθεί καν να αισχροκερδήσει.

 50. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 06/09/2011 00:21:51

  Εγώ δέν είπα στήν Λευκόπετρα μολών λαβέ. Μήν θέλεις νά ξεχνάς, εκτός καί άν δέν σού είναι γνωστό, ότι οι μισοί μας πρόγονοι κάλεσαν τούς Ρωμαίους νά τούς "ελευθερώσουν" από τούς άλλους μισούς.
  Καί πήγανε όλοι απίκα στην ρωμαϊκή κυριαρχία.
  Από αυτή τήν μιζέρια ο ελλαδικός τόπος μέχρι σήμερα δέν σἠκωσε κεφάλι.
  Δυστυχώς ή ευτυχώς ο έλληνας παρέμεινε ο ίδιος. Αλλά μπορούμε νά μάθουμε από τά λάθη τών πατέρων μας. Δέν είναι, κατ'ανάγκη, ίδιον τής ιδιοσυγκρυσίας μας νά τά επαναλαμβάνουμε.
  Σέ τελική ανάλυση είχε δίκιο ο Δημοσθένης ή ο Ισωκράτης; Ή είχανε καί οι δύο;

  • ΠΕΤΡΟΣ Μ. avatar
   ΠΕΤΡΟΣ Μ. @ Ιαπετός 06/09/2011 00:47:49

   Εγώ είμαι με τους μισούς που πολέμησαν και όχι με τους ρωμεολιγούρηδες που τους κάλεσαν.
   Αν ήταν όλοι μαζί θα κέρδιζαν.
   Έγινε , ευτυχώς , πολλές φορές αυτό , πριν και μετά.

 51. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 06/09/2011 00:54:14

  Δυστυχώς αυτοί πού τελευταίοι πολέμησαν καί έχασαν ήταν οι ρωμαιολιγούρηδες πού τούς κάλεσαν.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Ιαπετός 06/09/2011 01:26:10

   Προφανώς ότι είσαι από αυτούς τους γραφικούς που θεωρούν την περίοδο 146 π.Χ-1453 μ.Χ. «ξένη κατοχή».

 52. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 06/09/2011 01:12:24

  Ως μη ειδικός στα οικονομικά θα μπορούσατε να μου λύσετε τις παρακάτω απορίες;
  α) Η Χώρα έχει έσοδα περίπου 50 δις κάθε χρόνο, ξοδεύει 80 δις κάθε χρόνο. Τα 30δις διαφορά τα βρίσκει από δανεισμό με τη μία μορφή ή την άλλη.
  Αν πούμε στάση πληρωμών, πράγμα που θα μας χαρακτηρίσει μπαταχτσήδες, ποιός θα ξαναδώσει (δανείσει) λεφτά στους μπαταχτσήδες; Που θα βρούμε τότε τα 30δις που μας λείπουν κάθε χρόνο;
  β) Αν βγούμε από το ευρώ και δημιουργήσουμε τη δραχμή, ώστε αυτά τα 30δις να τα τυπώνουμε αυτόματα δεν ρίχνουμε την αξία του νομίσματος; Ο μισθωτός που θα πάρει 1000 δραχμές αλλά η αγοραστική τους αξία θα έχει πέσει στις 800 δρχ δεν υπέστη μείωση μισθού 20%;
  Στηριζόμαστε στο ότι μέχρι να το καταλάβει και να αρχίσει να ζητάει αύξηση θα περάσει κανά εξάμηνο με χρόνο;
  Άρα στηριζόμαστε στο ότι θα του κόψουμε τον μισθό αλλά θα τον πιάσουμε Κώτσο για κανά εξάμηνο. Δεν μας κάνει αυτό ψεύτες απατεώνες ομοίου του λυγερόκορμου παιδιού;
  γ) Για όσο καιρό ο λαός που τον πιάσαμε Κώτσο (το εξάμηνο) θα πιστεύει ότι οι 1000 δρχ είναι πολλά λεφτά δεν θα πουλάει με αντίστοιχες τιμές, ώστε τα λαμόγια εκμεταλλευόμενα ισοτιμίες ευρώ προς δραχμή θα μπορούν να αγοράζουν φτηνά κεφάλαιο;
  δ) Ο νέος αγρότης που θα πουλάει τις ντομάτες του με 10 δρχ και θα υπολογίζει ότι θα έχει κέρδος χ αφου αφαιρέσει τι θα χρειαστεί για να ξαναφυτεύσει το χωράφι του δεν θα ανακαλύπτει λόγω νέων τιμών καυσίμων και κόστους συντήρησης μηχανημάτων ότι τελικά δεν έχει κερδίσει τίποτα;
  Με δεδομένο ότι επιδοτήσεις πάπαλα δεν θα γίνει ο νέος πένητας;
  ε) Οι χώρες που αναφέρονται ότι κάναν δυναμική αναδιάρθρωση του χρέους τους, κατά την διάρκεια της αναδιάρθρωσης δεν προμήθευσαν όλο τον κόσμο με "λευκή σάρκα" με το κιλό; Δεν είναι αυτό ενδεικτικό εξαθλίωσης ενός Λαού; Πώς παρουσιάζεται η λύση σαν η πλέον ανώδυνη;

  Ίσως λύσεις να υπάρχουν. Προσωπικά πιστεύω πώς υπάρχουν και ανώδυνες και χωρίς να ξεπουληθούμε με τον ένα τρόπο ή τον άλλο, χωρίς να βγούμε από το ευρώ και να μην χαρακτηριστούμε μπαταχτσήδες.
  Αλλά με την λογική και την φιλοσοφία που βλέπω να διακατέχει τους περισσότερους αποκλείεται να την προσεγγίσουμε. Ας συνεχίσουμε λοιπόν τον ύπνο του δικαίου και ίσως ο απο μηχανής θεός να μας σώσεις στην Νεοελληνική τραγωδία όπως σε εκείνες, τις αρχαίες.

  • anideos avatar
   anideos @ Κωνσταντίνος 06/09/2011 05:31:27

   Ισως η απαντηση στις ερωτησες σου, να μην χρειαζονται οικονομολογους κλπ. Ισως να ειναι ευκολη η απαντηση αν μπορεσει καποιος (δλδ ο καθενας μονος του στον εαυτο του) να εξηγησει γιατι εχουμε 30 δις το χρονο λιγοτερα εσωδα απο εξωδα;

 53. Nikos Draxma avatar
  Nikos Draxma 06/09/2011 02:45:04

  Η δραχμη δεν θα την εσωζε ουτε και θα τη σωσει .
  Απλα θα εξαθλιωσει τους ανθρωπους του ιδ τομεα ,θα προκληθει απιστευτος
  πληθωρισμος και τα καρτελ θα ελεγχουν τα παντα.
  Για οποιον θελει να μαθει περισσοτερα ,μπορει να ψαξει ντοκυμαντερ σχετικα
  με τη Ζιμπαμπουε και το εθνικο της νομισμα .
  Τα εχω ξαναπει:
  Mονη λυση η σαρωτικη μειωση του δημοσιου τομεα που ειναι και το λιπος
  της οικονομιας.

  Ενα νομισμα 2500 ετων δεν την εσωσε που εχτισε ολη την αναπτυξη της πανω σε αυτη
  Ενω το ευρω 10 ετων νομισμα την εσωσε που πηγε τα ελλειματα 350 δις και θα τα φτασει 500 δις σε ενα χρονο
  Επισης κοστολογησε την ολοκληρη την ελλαδα με το πενιχρο ποσο των 5ο δις
  Θα καταληξουμε ως επαρχια της γερμανιας και θα ξεπουλησουμε για πρωτη φορα στην ιστορια μας οτι εθνικο πλουτο χτησαμε με κοπο στην δραχμη και θα λεμε ευχαριστω και απο πανω  Ποτε στην ιστορια της δραχμης τα καρτελ ελεγχαν τα παντα εχουμε παραδειγμα?
  Πως γινεται ενα εθνικο νομισμα με απειρο προστατευτισμο απο το κρατος σε νομισματικη πολιτικη , τιμες , τραπεζικα επιτοκια να ελεγεχται απο τα καρτελ?


  Ενω τωρα στο ευρω δεν υπαρχει κυριαρχια των καρτελ , ουτε εναρμονισμενες τιμες και τα μικρομαγαζα αλλωνιζουν , επισης οι καλες τραπεζες δουλευουν παντα για το καλο μας .

  Περι ζιμπαμπουε, τι σχεση εχει μια αφρικανικη χωρα με εμφυλιες συρραξεις , με δικακτορικα καθεστωτα και με ασταθες πολιτικο περιβαλλον σε μονιμη βαση με μια δημοκρατια δυτικου τυπου οπως η ελλαδα
  Ας παρουμε ενα παραδειγμα στα δεδομενα μας (κρατος δυτικου τυπου)


  Η ισλανδια , αντιμεπτωπισε με επιτυχια την χρεωκοπια και εστειλε στα τσακιδια τους τοκογλυφους

  «Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι αν το σοκ μιας υποτίμησης μπορεί να πυροδοτήσει μια βίαιη κρίση και πολύ επώδυνη, μια πολιτική λιτότητας και αποπληθωρισμού εξαιτίας του χρέους καταλήγει να προκαλεί περισσότερες ζημιές» συμπεραίνει η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».


  Ενα μάθημα των αντίθετων επιλογών Ισλανδίας και Ιρλανδίας είναι ότι «τα οφέλη τού να ανήκει μια μικρή χώρα σε μια μεγάλη νομισματική ένωση δεν είναι καθόλου αυτά που κάποτε εκθειάζονταν ότι είναι» γράφει το περιοδικό «Εκόνομιστ» και συνεχίζει: «Οταν πανικόβλητοι επενδυτές εγκατέλειπαν τα μικρά νομίσματα το φθινόπωρο του 2008, το ευρώ φαινόταν καταφύγιο. Δύο χρόνια μετά, το ευρώ μοιάζει περισσότερο με παγίδα για χώρες που αγωνίζονται να ξανακερδίσουν εξαγωγική ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχασαν την εμπιστοσύνη των αγορών, παρόλο που και οι δύο εκδίδουν ομόλογα σε ευρώ».  http://citypress-gr.blogspot.com/2010/12/blog-post_3201.html


  Απο που αντλεις το επιχειρημα οτι οι δημοσιοι υπαλληλοι ειναι υπεραριθμοι , τα επισημα στοιχεια αλλα λενε

  http://carnagio.wordpress.com/2011/01/09/%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%B9%CF%89/

  Η κριση ειναι παγκοσμια και αρχισε απο το χρηματιστηριο παραγωγων και οταν κρατικοποιηθηκαν οι ζημιες των τραπεζων , οπου τα κρατη εδιναν εγγυησεις με δανεια απο την εκτ για να τις κρατησουν στην ζωη , μετακυλωντας το κοστος στο κρατικο προυπολογισμο και επιβαρυνωντας τους πολιτες

  Στην ιρλανδια το ΑΕΠ εκτοξευτηκε στα 32% , διοτι το κρατος εδωσε απιστευτα δις ως εγγυηση μεσω ΕΚΤ για να χρηματοδοτηση την ρευστοτητα τους
  Ιδια περιπτωση ειχαμε και με την ισλανδια
  Το ιδιο και εδω (110 δις)

  Υπαρχει και ντοκυμαντερ που περιγραφει την κριση

  http://episkiasis.wordpress.com/2011/03/24/inside-job-preview/

  Η κριση ειναι του καπιταλιστικου συστηματος (τραπεζες - πολυεθνικες = 100% ιδιωτικος τομεας) , το πιο αντιπαραγωγικο μοντελο που γνωρισε η παγκοσμια οικονομια και ταλανιζει οχι μονο την ελλαδα αλλα ολοκληρο τον κοσμο

  http://hypethros.blogspot.com/2010/12/2-fed-9-2008-155.html

  http://www.pressinaction.gr/oikonomia/item/846-pos-oi-trapezes-efagan-ipian-kai-toys-plironoyme-logariasmo


  Τώρα, όμως, μάθαμε τι είχε γίνει από το Σεπτέμβριο 2008 μέχρι σήμερα στην ΕΕ. Ο κ. Αλμούνια μας πληροφόρησε ότι τα κράτη της ΕΕ διέθεσαν 4,5 τρις € για τη στήριξη των τραπεζών! Χρόνια, τώρα, όλα για τους Τραπεζίτες. Δάνειζε η ΕΚΤ τις ελληνικές Τράπεζες, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με μόλις 1% και αυτές αγόραζαν ελληνικά ομόλογα με επιτόκιο 4%. Καλά και σίγουρα κέρδη χωρίς ρίσκο. Αν όμως δεν πάνε καλά οι δουλειές τους, το κράτος μας να τις σώσει άμεσα (26 δις πακέτο)! Μην ξεχνάμε ότι τα κράτη της ΕΕ δεν μπορούν να δανειστούν απ’ ευθείας από την ΕΚΤ αλλά μόνο μέσω τραπεζών! Να, όμως, που εδώ και καιρό οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να δανειστούν από την αγορά (διατραπεζικά) και φέτος στο 10μηνο δανείστηκαν από την ΕΚΤ 90 δις €. Όπως ξέρετε, περίπου 26 δις € καταθέσεις έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες προς αυτές του εξωτερικού, τους τελευταίους μήνες. Έτσι σήμερα οι καταθέσεις είναι περίπου 210 δις € αλλά τα δάνεια των τραπεζών 260 δις €. Οι επισφάλειές τους όμως σίγουρα ανεβαίνουν και κανείς δεν μιλά καθαρά, μόνο κάτι ψίθυροι για την Αγροτική Τράπεζα.

  Έτσι όμως το δημόσιο χρέος των 16 κρατών της ΕΕ από 60% του ΑΕΠ το 2007 έφθασε φέτος στο 84% του ΑΕΠ και θα ανεβαίνει. Και όσο ανεβαίνει τόσο τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια διεθνώς μαζί με τους τραπεζίτες θα κάνουν πάρτι αυξάνοντας τα σπρέντς και πιέζοντας τις χώρες με δυσβάσταχτα τοκοχρεολύσια και οδηγώντας τους πολίτες στην ανέχεια


  Ζούμε λοιπόν, εδώ και χρόνια, το τέλος της ελεύθερης αγοράς μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών που δημιουργούν μονοπώλια και ολιγοπώλια και, όπως, επανειλημμένα τονίσαμε μέσα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα κατευθύνεται η παγκόσμια οικονομία κατά βούληση μιας ολιγαρχίας. Δεν έχει σημασία αν λέγεται ΔΝΤ ή Μηχανισμός Στήριξης ή όπως αλλιώς. Σημασία έχει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν πλέον κυβερνήσεις. Αυτό που ζήσαμε προ ημερών μέσα και έξω από τη Βουλή με τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού και αυτών των οίκων με τρομοκράτησε.

  Και αν τα νούμερα που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, ήτοι τα 600 τρις $ που παίζονται στο χρηματοπιστωτικό τομέα και απομυζούν κέρδη από το παγκόσμιο ΑΕΠ 60 μόνο τρις$


  Αν δεν επιβληθει καθολικη απαγορευση στα κερδοσκοπικα παιχνιδια (cds - short selling), κρατικοποιηση - ελεγχος τραπεζων , αρνηση χρεους ως παρανομο σε πρωτη φαση και σε δευτερη επιστροφη στο εθνικο νομισμα ακολουθωντας το μοντελο ισλανδιας , δεν μας σωζει ΟΥΤΕ Ο ΘΕΟΣ ο ιδιος , οχι μονο εμας αλλες και τις καταρρεουσες οικονομιες της ευρωζωνης που ειναι καμποσες ( ιρλανδια , ισπανια , βελγιο , ιταλια , πορτογαλλια ) κλπ

 54. Vassilis avatar
  Vassilis 06/09/2011 12:24:48

  Αγαπητέ Pink μάλλον έχεις να πας μερικούς αιώνες στη Γερμανία. Εξ άλλου πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι οι απο-μιμήσεις των ξένων μας οδήγησαν εδώ με τη βοήθεια του αλήστου μνήμης Σημιτάκου. Μας έβαλαν στο ευρώ και τώρα θυμήθηκαν να μας κάνουν τον έλεγχο. Στημένα όλα φιλαράκο και ελαφρόμυαλοι όσοι σκέφτονται ελλάδα με ευρώ και μάλιστα ελεγχόμενο από Βρυξέλλες... Πάμε βουρ για δραχμούλα να ανασάνουμε! Και με στάση πληρωμής χρεών πριν οι Γερμανοτράπεζες απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα...

 55. λαλακης avatar
  λαλακης 06/09/2011 15:15:06

  ΝΙΚΟ ΔΡΑΧΜΗ

  Με ενδιαφερον διαβασα τις αποψεις σου.
  Καποια απ αυτα που λες εχουν δοση αληθειας.
  Ομως διαφωνω στα περισσοτερα.
  Η Ζιμπαμπουε που ανεφερα μοιαζει περισσοτερο με την Ελλαδα απ οσο νομιζεις
  δεν απεχουμε τοσο πολυ απο τις Αφρικανικες κοινωνιες.
  Και διαφθορα εχουμε και αδυναμη δημοκρατια και πολιτικους ναρκισους και Βοναπαρτηδες.
  Η Ζιμπαμπουε ηταν η παλια Ροδεσια των κακων λευκων και εγινε επανασταση του ''σοσιαλιστη'' μαυρου Μουγκαμπε.
  Οτι εχουμε λευκους κατοικους ω ναι ειναι μια διαφορα.
  Με τη δραχμη φιλτατε η πορεια μας ηταν προδιαγεγραμμενη , συνεχως
  θα εχανε την αξια της γιατι οι κυβερνωντες δεν θα ηθελαν να μειωσουν το δημοσιο και θα προσπαθουσαν να τονωσουν την ανταγωνιστηκοτητα
  υποτιμοντας την αξια της δραχμης.
  Με το ευρω απλα ηρθε η ωρα της αληθειας:
  Μειωση του δημοσιου Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ
  Και ο πληθωρισμος θα πεσει και τα ΦΠΑ θα μειωθουν και ο 500ευρος
  ΙΥ θα μπορει να ζει καλυτερα με μειωμενες τιμες
  Οι ΔΥ συντηρουν ψηλα τις τιμες τους ΦΠΑ κλπ.
  Ειναι το λιπος της οικονομιας

 56. Ελληνας Πολιτης σε Απογνωση avatar
  Ελληνας Πολιτης σε Απογνωση 06/09/2011 20:11:49

  Δεν είναι η δραχμή που ευθύνεται γιά τα χάλια μας . Είναι το ευρώ.
  Δεν μπορεί η ελληνική οικονομία να είναι ανταγωνιστική ενάντια στις
  οικονομίες των πλούσιων βιομηχανικών χωρών της Δύσης με το ίδιο
  νόμισμα . Είναι αναπόφευκτη η καταστροφή και η πτώχευσή της αργά ή
  γρήγορα και μάλλον γρήγορα. Σε ποιά προϊόντα ή υπηρεσίες μπορεί
  να γίνει ανταγωνιστική η Ελλάδα ; Σε ελάχιστα , αφού οι παραγωγικές
  υποδομές της Δύσεως είναι τεχνολογικά πολύ υπέρτερες των δικών μας.
  Μήπως στον τουρισμό ; Το Παρίσι , πέρυσι, υποδέχθηκε 51.000.000
  τουρίστες και η Ρώμη 34.000.000 τουρίστες ! Εμείς αγκομαχάμε γιά να
  πιάσουμε τα 15.000.000 !

  Είναι μεγάλο λάθος να φαντάζονται κάποιοι ότι υιοθετώντας την δραχμή
  θα μας ελέγχουν τα καρτέλ . Δηλαδή τώρα τα καρτέλ τι κάνουν ; Μελέτη
  μεγάλης ελληνικής τράπεζας υπολογίζει την φοροαποφυγή των καρτέλ στην
  Ελλάδα (2009) στα 24 έως 26 δις ευρώ ετησίως ! Η φοροαποφυγή (και γιά
  να καταλαβαίνουν όλοι ) η φοροκλοπή των καρτέλ στην Ελλάδα μέσω των
  γνωστών offshore εταιριών που όλες αυτές διατηρούν, θα εξαφάνιζε το δημόσιο
  χρέος μέσα σε λίγα χρόνια , αν αυτή θα μπορούσε να συλληφθεί ...
  Η Ουγγαρία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς την σωστήκατεύθυνση,φορολογώντας
  τις ξένες πολυεθνικές που λυμαίνονται την χώρα, με συντελεστή 5% επί του
  τζίρου τους και όχι επί των κερδών τους που επιμελώς τα κρύβουν κι εκεί όπως
  και εδώ ! Τολμάει ο ΓΑΠ να κάνει το ίδιο ; Εγώ λέω , όχι . Εσείς τι λέτε ;

  Η σαρωτική μείωση του δημόσιου τομέα που κάποιοι άλλοι τελείως αβασάνιστα
  προτείνουν θα καταστρέψει την Ελλάδα και θα εξαθλιώσει τον Λαό της , μιά
  ώρα αρχήτερα, όπως πολύ σωστά φοβάται ο αρχικός αρθρογράφος κ. Βάρδας .
  Επαναλαμβάνω το πρόβλημα είναι το ευρώ . Δεν είναι ο δημόσιος τομέας .
  Πρέπει αυτό να το καταλάβουμε πολύ καλά. Ούτε το ερώτημα μπαίνει αν
  θέλουμε μεγαλύτερο δημόσιο τομέα ή μικρότερο ή καθόλου . Το ερώτημα θα
  έπρεπε να είναι πώς τον δημόσιο τομέα να τον κάνουμε ΚΑΛΥΤΕΡΟ και να
  συνεχίζουμε να τον βελτιώνουμε συνεχώς . Στην Γερμανία , οι σιδηρόδρομοι
  είναι κρατικοί (Deutsche Bundesbahn) , τα Ταχυδρομεία είναι κρατικά (Deutsche Bundespost) , η Deutsche Telekom που εξαγόρασε πρόσφατα το 10%
  του πρώην ελληνικού ΟΤΕ σε τιμή εκποίησης , είναι....κρατική , όλα τα σοβαρά
  γερμανικά πανεπιστήμια είναι κρατικά !!

  Αλλά ας σκεφθούν αυτοί που προτείνουν σαρωτική μείωση του δημόσιου τομέα,
  πόσα και ποιά νοσοκομεία πρέπει να κλείσουν, πόσα και ποιά δημοτικά σχολεία
  και παιδικοί σταθμοί περισσεύουν γιά να κλείσουν κι αυτοί ; Μήπως μας φθάνουν 1 ή 2 πανεπιστήμια ;

  Ασφαλώς θα θέλουν και την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού να γίνει και
  αυτή ιδιωτική . Δεν μπορεί το κράτος να είναι επιχειρηματίας ! Έτσι δεν είναι ;
  Έ , λοιπόν δεν είναι έτσι ! Η ΔΕΗ πουλάει το ηλ. ρεύμα 11 λεπτά την kwh στο ελληνικό νοικοκυριό (γιά τις 800 πρώτες kwhs ανά τετράμηνο) . Ξέρετε
  πόσο πουλιέται το ηλ. ρεύμα στην Γερμανία , όπου εδώ και 12 χρόνια είναι
  ιδιωτικοποιημένη η ηλεκτρική ενέργεια ; Πουλιέται 26,4 λεπτά στο γερμανικό
  νοικοκυριό , δηλαδή περίπου 2,5 φορές ακριβότερα ..! Είσαστε σίγουροι ότι
  θέλετε να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ ; Ο πρώην υπουργός οικονομικών του ΓΑΠ
  Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη αναγγείλει την πώληση (ξεπούλημα) της ΔΕΗ
  μέσα στο 2012 . ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ !!!

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Ελληνας Πολιτης σε Απογνωση 11/09/2011 13:18:07

   Δεν ειναι ο δημοσιος τομεας που ευθυνεται - οπως επισημαινεις
   Αλλα δεν ειναι και το Euro.
   Ο λογος που το λεω ειναι ο'τι η κατασταση δεν οφειλεται σε χρόνια ελλειψη ανταγωνιστικοτητας.

 57. ameinios avatar
  ameinios 10/09/2011 18:14:14

  Τελικά τι γίνεται ;
  Πώς είναι δυνατόν το τελευταίο σχόλιο να είναι το καλύτερο από ολα τα άλλα ;
  Φαίνεται να ισχύει και εδώ το βιβλικό απόφθεγμα " Και οι έσχατοι έσονται
  πρώτοι " .

 58. Sam Kanenas avatar
  Sam Kanenas 12/09/2011 10:16:28

  Aκόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Τα χειρότερα έρχονται. Μετα τις εξαγγελίες για φόρους στη μικρή ιδιοκτησία και ενα εργαζόμενο ανα οικογένεια έρχονται τώρα οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (Θράκη, Μεκεδονία) Δείτε τωρα τι συνέβη στο Μεξικό. Μετά από βαρειά φορολόγηση της μικρής ιδιοκτησίας ανάγκασαν όλους να εργαστούν στις ΜΑΚΙΛΑΔΟΡΕΣ - Εργοστάσια στα Βορεια σύνορα (τυχαίο;;) του Μεξικού με μισθούς πείνας ,12ωρη εργασία και μεροκάματα 10 δολλάρια,για να παράγουν με φθηνή εργασία φτηνά προιοντα για την Αμερικάνικη και Καναδική αγορά.Τα αποτελέσματα τα περιγράφει η ίδια η αμερικάνικη κυβέρνηση στο παρακάτω report.

  http://www.umich.edu/~snre492/Jones/maquiladora.htm

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.