Η σημασία των αγωγών μεταφοράς ενέργειας στην κρίση της Ουκρανίας
03/03/2014 08:00
του Τόμας Τζέφερσον
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σημασία των αγωγών μεταφοράς ενέργειας στην κρίση της Ουκρανίας

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο κέντρο της κρίσης στην Ουκρανία και της στρατηγικής που εφαρμόζει η Ρωσία βρίσκονται τα συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας και πάνω από όλα ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζει η χώρα αυτή στη μεταφορά ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Είναι πλέον γνωστό ότι η Μόσχα έκανε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τη συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι εάν αυτή η συμφωνία προχωρούσε η Ρωσία θα έχανε προοδευτικά το πάνω χέρι που έχει στην παροχή ενέργειας προς την Ευρώπη.

Η υποδομή της Ουκρανίας στην μεταφορά ενέργειας αποτελούσε και αποτελεί βασικό παράγοντα στην ενεργειακή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κίεβο και Βρυξέλλες έχουν δυο κοινά συμφέροντα στον τομέα της ενέργειας. Πρώτον, η Ουκρανία παραμένει ο βασικός εταίρος στον τομέα μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη, με δεδομένο ότι το περισσότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο που εισάγει η Ευρώπη από τη Ρωσία περνά από ουκρανικό έδαφος. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ρωσία αναζητεί και προγραμματίζει εναλλακτικές διαδρομές μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη. Παρόλα αυτά ακόμα και εάν τις πετύχει η συμμετοχή της Ουκρανίας θα παραμείνει μεγάλη.

Δεύτερον, η Ουκρανία χρειάζεται ευρωπαϊκή τεχνολογία και επενδύσεις για να εκσυγχρονίσει το σύστημα της στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας και τα μεγάλα επίπεδα κατανάλωσης ενέργειας στο εσωτερικό της.

Αυτά τα συμφέροντα είναι αλληλένδετα. Όσο πιο αποτελεσματική είναι το σύστημα μεταφοράς ενέργειας της Ουκρανίας, τόσο πιο πολύ αξιόπιστη θα είναι ως κόμβος μεταφοράς. Σε ένα ιδανικό σενάριο από οικονομικής πλευράς το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας μπορεί να αποφέρει κέρδη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, παραγωγό, κόμβο μεταφοράς, και εισαγωγέα.

Η αποτυχία της Ουκρανίας να μετατρέψει το συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο διαθέτει στον τομέα αυτό σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες με τη Ρωσία και την Ευρώπη, οδήγησε στην κρίση που βιώνουμε σήμερα. Η αποτυχία αυτή την εμπόδισε να πετύχει και τις δυο στρατηγικές της επιδιώξεις. Λογικές και σταθερές τιμές για την προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, και εκσυγχρονισμό του συστήματος της για τη μεταφορά ενέργειας.

Η εξασθένιση της θέσης της Ουκρανίας επηρέασε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και είχε σαν αποτέλεσμα αστάθεια στην αγορά ενέργειας της Ευρώπης και την κρίση που ζούμε σήμερα.

Το 2009 η Κοινή Διακήρυξη ΕΕ - Ουκρανίας για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς ενέργειας και η συμμετοχή της Ουκρανίας το 2011 στην Κοινότητα Ενέργειας, ήταν δυο σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση κοινών συμφερόντων στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας.

Από την πλευρά της ΕΕ η πλήρης ενσωμάτωση της Ουκρανίας ως χώρας μεταφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αποτελούσε σημαντικό και κερδοφόρο στόχο, ο οποίος θα έφερνε διαφάνεια στους κανόνες παροχής ενέργειας στην Ευρώπη. Αυτό όμως αφαιρούσε από τη Μόσχα το πάνω χέρι και το μοχλό πίεσης που είχε στον τομέα της ενέργειας έναντι της Ευρώπης. Σαν αποτέλεσμα έκανε ότι ήταν δυνατό για να το τορπιλίσει.

Παρά την υπογραφή της Διακήρυξης, ούτε η Ουκρανία ούτε η ΕΕ, βιάστηκαν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Επίσης, η ΕΕ δεν εξέφρασε αντίθεση στη δημιουργία εναλλακτικών οδών μεταφοράς ενέργειας από τη Ρωσία με παράκαμψη της Ουκρανίας. Η Ουκρανία από την πλευρά της καθυστερούσε επιδεικτικά τις προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό της τομέα με αποτέλεσμα υπό την πίεση της Μόσχας να φτάσουμε στην απόφαση Γιανουκόβιτς να μην υπογράψει τη Συμφωνία με την ΕΕ. Μια απόφαση που αποτέλεσε αφορμή για το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, την πτώση του καθεστώτος Γιανουκόβιτς και την σφοδρή σημερινή κρίση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας είναι από τα μεγαλύτερα του κόσμου με μήκος 37.100 χιλιόμετρα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η Ουκρανία έχει ένα μοναδικό υπόγειο αποθηκευτικό σύστημα αερίου με ενεργή δυνατότητα 31 δις κυβικά μέτρα αερίου, στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σαν αποτέλεσμα, η δημιουργία ενός σταθμού αερίου στην Ουκρανία είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή τόσο για την Ουκρανία όσο και για τις χώρες της ΕΕ, ειδικά αυτές στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα όμως δεν είναι το ίδιο συμφέρουσα εξέλιξη για τη Ρωσία, η οποία επιθυμεί να ελέγχει πλήρως την παροχή, άρα και τη μεταφορά, ενέργειας προς την Ευρώπη.

Όλα αυτά δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα του γιατί το Κρεμλίνο εφαρμόζει τη στρατηγική της σημερινής κρίσης στην Ουκρανία, οδηγώντας τα πράγματα στα άκρα. Διότι, πολύ απλά δεν επιθυμεί να χάσει το ρόλο του ηγέτη στην παροχή και μεταφορά ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. JIM BEAM avatar
  JIM BEAM 03/03/2014 09:59:05

  Ο Πούτιν δείχνει αποφασισμένος για όλα. Η αποφασιστικότητα του και η σχέση του με την τοπική κυβέρνηση της Κριμεας και με τον λαό της Αν. Ουκρανίας δημιουργεί τετελεσμένα !

 2. pythagorean avatar
  pythagorean 03/03/2014 10:24:01

  Τ.Τζ.: "Είναι πλέον γνωστό ότι η Μόσχα έκανε ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τη συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι εάν αυτή η συμφωνία προχωρούσε η Ρωσία θα έχανε προοδευτικά το πάνω χέρι που έχει στην παροχή ενέργειας προς την Ευρώπη."
  ΑΝΟΗΣΙΕΣ. Η "συμφωνία" θα ήταν για την Ουκρανία μάλλον χειρότερη απ' ότι η τρόικα και το μνημόνιο για την Ελλάδα. Κάτι τέτοιες "συμφωνίες" με ΝΑΤΟ και ΕΕ είχε επιδιώξει και ο εκλεκτός της δύσης Γιουστσένκο, πρόεδρος από 2005 έως 2010, και έτσι από ποσοστό ψήφου 52% το 2004 έλαβε 5% το 2010. Η "συμφωνία" βόλευε μόνο δυτικά συμφέροντα και κάποιους Ουκρανούς ολιγάρχες, οι οποίοι όταν κατάλαβαν ότι αυτή πήγαινε περίπατο, κατηύθυναν τους νεοναζιστές και ένα ετερογενές συνοθύλευμα χρήσιμων ηλιθίων να εκδηλώσουν το πραξικόπημα.

  Τ.Τζ.: "η Ουκρανία χρειάζεται ευρωπαϊκή τεχνολογία και επενδύσεις για να εκσυγχρονίσει το σύστημα της στον τομέα της μεταφοράς ενέργειας"
  ΑΝΟΗΣΙΕΣ. Η Ρωσία διαθέτει άριστη τεχνογνωσία μεταφοράς ενέργειας και περισσότερα διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια από τους ευρωπαίους.

  Τ.Τζ.: "Όλα αυτά δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα του γιατί το Κρεμλίνο εφαρμόζει τη στρατηγική της σημερινής κρίσης στην Ουκρανία, οδηγώντας τα πράγματα στα άκρα. Διότι, πολύ απλά δεν επιθυμεί να χάσει το ρόλο του ηγέτη στην παροχή και μεταφορά ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά."
  ΑΝΟΗΣΙΕΣ. Όλα αυτά δείχνουν ότι τα αφεντικά του λεγόμενου "Τόμας Τζέφερσον" έχουν σκυλιάσει που μετά τη Γεωργία και τη Συρία, ξεφτιλίζονται ακόμη μια φορά από τον Πούτιν.

  • gikon avatar
   gikon @ pythagorean 03/03/2014 10:29:47

   Να μην παραγνωρίζουμε και το εξαιρετικό πολιτικό ταλέντο του Sergey Viktorovich Lavrov.

 3. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ avatar
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 03/03/2014 11:29:23

  ΕΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ ΠΟΥ ΔΙΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ 55% ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΦΥΛΑΚΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΒΙΑΣΤΑ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΣΤΡΙΜΩΓΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ COW BOY ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΚΑΝΕ.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 03/03/2014 12:25:56

   Ο Πούτιν, κατόπιν προσωπικής συνεννόησης με το Σαμαρά, μόλις έριξε κατά 15% (με αναδρομική μάλιστα ισχύ) την τιμή του φυσικού αερίου για την Ελλάδα. Εσύ θέλεις τώρα να τον στριμώξουμε? Πολύ έξυπνη διπλωματία, μα την αλήθεια!

   • ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ avatar
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ @ pythagorean 03/03/2014 12:50:11

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ.

    • pythagorean avatar
     pythagorean @ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 03/03/2014 23:16:45

     Αγαπητέ, το δέντρο είναι ολοφάνερο: Ουάσιγκτον, Λονδίνο & Βερολίνο οργάνωσαν και εκτέλεσαν, με τη βοήθεια νεοναζιστών και χρήσιμων ηλιθίων, ένα πραξικόπημα για να θέσουν υπό πλήρη γεωστρατηγικό έλεγχο την Ουκρανία και να εκμηδενίσουν άμεσα και αμετάκλητα την επιρροή της Ρωσίας. Διάβασε τις διαταγές και τα "νομοθετήματα" των πραξικοπηματιών και θα καταλάβεις. Δεν τους έκατσε, όμως, και θα το πληρώσουν πολύ ακριβά.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 03/03/2014 12:42:19

  Μπάχαλο στα χρηματιστήρια και στα νομίσματα σήμερα. Αναμενόμενο, τι πιό φυσικό; Περιμένοντας νέα, λίγα εκυκλοπαιδικα για τους ρέκτες των ονομάτων. Το όνομα Βλαδίμηρος, μεγάλοι Βλαδιμηροι της ιστοριας (πλήν των γνωστών, του γιου του Ηλία κτλ): - Η προέλευση: Waldemar ή Valdemar, ονομα αγοριού παλαιο-Σκανδιναβικής προέλευσης που σημαίνει κατά λέξη "φημισμένος κυβερνήτης"
  - Waldemar iv (1320 -1375), βασιλιάς της Δανίας
  - Waldemar birgersson (1239 – 1302), βασιλιάς της Σουηδίας
  - Waldemar knudsen (1158 -1236) Δανός επίσκοπος και πολιτικός
  - Waldemar o Νέος(1209 -1231), βασιλιάς της Δανίας - Waldemar magnusson (1280–1318) Σουηδός πρίγκηπας και δούκας της Φινλανδίας - O σημερινός δούκας του Σλέσβιγκ και διάδοχος του Δανικού θρόνου (θα είναι ο Waldemar ή Βλαδίμηρος ο 4ος), από τον οίκο των Γλύγκσμπουργκ, μικρανεψιός των δικών μας - και φυσικά ο παλιότερος και μεγαλύτερος, Waldamarr Sveinaldsson ο Μέγας (των Ρως του Κιέβου,950–1015), στα παλαιοσλαβικά Володимѣръ ή Влади́мир Свѧтославичь, Βλαδίμηρος Σβιατοσλάβιτς
  the contemporary duke of schleswig , valdemar iv, duke of schleswig , type monarch , realm denmark , name valdemar iv , succession king

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 03/03/2014 12:56:26

  Ο Βλαδίμηρος Α' ο Μέγας του Κιέβου, αρχικά παγανιστής του Σκανδιναβο-Σλαβικού πανθέου, υπο την επιρροή της γιαγιάς του (βασίλισσας και αγίας) Όλγας, αναγόρευσε τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό σε επίσημη θρησκεία των Ρώσων. Μετά το θάνατο του αγιοποιήθηκε τόσο από την Ορθόδοξη όσο και την Καθολική εκκλησία. Η μνήμη του Αγ. Βλαδίμηρου εορτάζεται στις 15 Ιουλίου. Δρόμοι παράλληλοι με του Μεγάλου Κωνσταντίνου: Ιδρυτές αυτοκρατοριών και ταυτόχρονα άγιοι.

  • Θόδωρος 17.06.2014 avatar
   Θόδωρος 17.06.2014 @ Uncle Stgm 03/03/2014 13:32:31

   Respect, Θείο.

  • Y. avatar
   Y. @ Uncle Stgm 03/03/2014 21:11:28

   Βλαδίμηρος, θυμάμαι πριν καμιά 30 χρόνια ένα πολύ καλό εστιατόριο, πίσω από τον Ευαγγελισμό. Πρέπει να ‘χει κλείσει

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 03/03/2014 14:45:10

  Εν τω μεταξύ, καταρρέει η μετοχή της Gazprom στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Μέσα σε 2 ημέρες έχασε το 1/6 της κεφαλαιοποίησής της. Οι μισές και παραπάνω εξαγωγές αερίου προς την Ευρώπη γίνονται μέσω αγωγών απο την Ουκρανία. Το 50 % των μετοχών της εταιρίας ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι η μεγαλύτερη σε κεφαλιοποιηση εταιρία φυσικού αεριου. Αναμένονται δηλώσεις του Γκέρχαρτ Σρέντερ, προέδρου του τομέα Δικτύων της Gazprom. Τίθεται ήδη το ερώτημα άν κινδυνεύει η τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο - ο Βαλκανικός αγωγός προς Ελλάδα, Βουλγαρία, FYROM, Ρουμανία, περνά μέσω Ουκρανίας.

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ Uncle Stgm 05/03/2014 10:15:39

   Να δείς θείε που μετά την πλήρη άλωση της Ουκρανίας απο τη Ρωσία, ο Σόρος και δυό τρία ακόμα κοράκια θα βρεθούν μεγαλομέτοχοι της Gazprom. Οπως λέει και το ρητό, "Στην πτώση αγόραζε" . Κρίμα που δεν έχουμε φράγκο να τα χώσουμε τώρα στην Gazprom και να ξοφλήσουμε το χρέος ... "Τίθεται ήδη το ερώτημα άν κινδυνεύει η τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο - ο Βαλκανικός αγωγός προς Ελλάδα, Βουλγαρία, FYROM, Ρουμανία, περνά μέσω Ουκρανίας." Μα ακριβώς γι' αυτό η Ρωσία καταλαμβάνει την Ουκρανία φίλε Θείο. Με την εγγύηση της Ρωσίας, τέρμα τα παιχνιδάκια των Ουκρανών με τους αγωγούς όπως πέρσι ή πρόπερσι αν θυμάμαι καλά...

 7. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ avatar
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 03/03/2014 14:51:26

  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ OI ΡΩΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΕΙ : Καλίνινγκραντ Είναι μια πόλη λιμάνι και το διοικητικό κέντρο της περιοχής του Καλίνινγκραντ, τον ρωσικό θύλακα μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα. Το έδαφος, το βόρειο τμήμα της πρώην Ανατολικής Πρωσίας, συνορεύει με το ΝΑΤΟ και τα μέλη της ΕΕ Πολωνία και τη Λιθουανία, και είναι γεωγραφικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ρωσία. Αρχικά με το όνομα Königsberg στα γερμανικά, η πόλη ιδρύθηκε το 1255 από τη σειρά των Τευτόνων Ιπποτών προς τιμήν του βασιλιά της Τσεχίας Přemysl Otakar II και ήταν μέρος της Πρωσίας και, στη συνέχεια, της Γερμανίας μέχρι το 1945, αλλά καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Τα ερείπιά του έχουν καταληφθεί από τον Κόκκινο Στρατό το 1945 και γερμανικού πληθυσμού της αναγκαστεί να βγει. Μετονομάστηκε Καλίνινγκραντ το 1946 από τα σοβιέτ προς τιμήν του Μιχαήλ Καλίνιν.

 8. GN avatar
  GN 03/03/2014 16:15:17

  Η κρίση στην Ουκρανία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα, όπως έγραψε και το antinews: αναβάθμιση γεωστρατηγικής θέσης - διευθέτηση χρέους - εναλλακτικός διάδρομος αγωγών προς Ευρώπη - ακόμα και για το Κυπριακό (παρόλο που εδώ υπάρχουν επιφυλάξεις, το επιχείρημα είναι ότι δεν διαφέρει αυτό που κάνει ο Πούτιν στην Κριμαία με αυτά που έκαναν οι Τούρκοι στην Κύπρο το 74 και εκεί μπορούμε να πατήσουμε ως ένα σημείο...)

  • Αυγοτάραχο Μεσολογγίου avatar
   Αυγοτάραχο Μεσολογγίου @ GN 03/03/2014 18:36:43

   Δε διαφέρει; Άνθρωπέ μου θα βρεις το μπελά σου μ αυτά που γράφεις, μας θίγεις το Βλαδίμηρο, τον Άγιο Στρατηλάτη;

 9. ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ avatar
  ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 03/03/2014 17:33:32

  ΚΑΙ Ο ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΙΝ ΕΙΣΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΚΟΥΒΕΙΤ ΤΟ 199Ο ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΟ 1991 (ΟΧΙ ΟΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ). Στις2 Αυγούστου1990 το Ιράκ εισέβαλε και κατέλαβε το Κουβέιτ. Σχεδόν αμέσως σχηματίστηκε μια συμμαχική δύναμη 35 κρατών, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η οποία απελευθέρωσε το Κουβέιτ στις27 Φεβρουαρίου1991. Αυτός είναι με δυο λόγια ο Α' Πόλεμος του Κόλπου (Περσικού), η «Μητέρα όλων των Μαχών» για τον ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, η «Επιχείρηση: Καταιγίδα της Ερήμου», σύμφωνα με τη στρατιωτική ορολογία.


  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 05/03/2014 10:58:00

   Γι αυτό στον δεύτερο πόλεμο του Περσικού Κόλπου η συμμαχική δύναμη των 35 κρατών κατέληξε να αποτελείται απο τά εξής κράτη: 1. Aγγλία. 2. Ουδείς. Σήμερα τουλάχιστο ο Ομπάμα τη γλίτωσε ρίχνοντας άσπρη πετσέτα. Βλ. σχετικό παραπάνω άρθρο :"Λύση αποκλιμάκωσης της κρίσης προσφέρουν στον Πούτιν ο Ομπάμα με την Μέρκελ"

 10. m.s avatar
  m.s 03/03/2014 19:47:33

  μία σκέψη και μία διαπίστωση απειλούν την Ρωσία (μια πυρηνική δύναμη, με πλούτο , στρατιωτική ισχύ) με οικονομικά μέτρα (σήμερα η Γκάζπρομ έχασε 11% , 2% το ρούβλι και έχει ο θεός) και από την άλλη διαβάζω τις δηλώσεις Συριζαίων και ΑΝΕΛ ότι θα τρίψουν μνημόνια στα μούτρα , θα τους χορτάσουν κλωτσιές τους Τροϊκανούς , βλέπω οικονομικές αναλύσεις Στρατούλη, Λαφαζάνη, Δούρου και κλαίω από τα γέλια. Αντώνη Σαμαρά και Στουρνάρα για τα επόμενα 20 χρόνια μπας και φτιάξουμε κράτος. Η ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία περνά από την Ελλάδα.

 11. MCA avatar
  MCA 03/03/2014 21:15:09

  Η Ρωσσία έχει πυρηνικά, στρατό και ενέργεια.Κατά τα άλλα είναι μια μετριότητα.Ο Πούτιν δείχνει ηγέτης που έχει μέτρο.Δεν θα ξεφύγει παραπάνω από τις δυνατότητες της χώρας του.Στα συν για την Ρωσσία είναι ότι η Ουκρανία είναι δίπλα,ενώ για τις ΗΠΑ πέφτει πολύ μακριά Τώρα για το ποια συμφωνία θα ήταν η καλύτερη για την Ουκρανία,αυτό ήταν θέμα της δημοκρατικά εκλεγμένη

 12. Y. avatar
  Y. 03/03/2014 21:18:21

  Ο Καραμανλής με τον Σάουθ Στριμ ως εναλλακτικό δρόμο μεταφοράς, ήταν πολύ μπροστά. Τώρα θα ‘μασταν καβάλα στ’ άλογο. Που να τον αφήσουν όμως οι καουμπόϊδες πετρελαιάδες της Αμερικής, με τους εγχώριους γκαουλάϊτερ

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ Y. 05/03/2014 11:02:47

   AΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ!!! Ομως ποτέ δεν είναι αργά και ο Σαμαράς στο ίδιο κόμμα ανήκει...Μάλιστα υπάρχουν πρόσφατες αμοιβαίες δηλώσεις αλληλουποστήριξης σε κάθε πολιτική πρωτοβουλία. Γιατί όχι μια επανέναρξη συνομιλιών για τον Σάουθ Στριμ, ή κάτι ανάλογο, όπως έγινε και για την ΔΕΠΑ?

   • Y. avatar
    Y. @ Γιώργης 05/03/2014 22:56:09

    Ας την ξεκινήσει. Ο Σαμαράς είναι ΠΘ, αυτός έχει τις πρωτοβουλίες. Μακάρι στην συνάντηση με τις πλαστικές καρέκλες των Βρυξελλιωτών της νομενκλατούρας, να του το έθεσε (..για το ότι ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αυτό είναι σίγουρο. Δεν ξέρω αν κάποιοι στο περιβάλλον Σαμαρά που τον παίρνουν στο λαιμό τους, είναι στο ίδιο κόμμα)__

    • Φωτεινή avatar
     Φωτεινή @ Y. 06/03/2014 01:05:09

     Μόνο στό περιβάλλον Σαμαρᾶ;; Πολλοί συνσχολιαστές ἔχουν παρωπίδες καί ὄχι μόνο. . .

 13. Ρηνα avatar
  Ρηνα 04/03/2014 09:20:41

  Εχω μια απορια επειδη πραγματικα δεν το γνωριζω. Σε περιπτωση βομβαρδισμου μιας χωρας που περνανε σωληνες αεριου στα εδαφη της, τι γινεται;

  • Γιώργης avatar
   Γιώργης @ Ρηνα 05/03/2014 11:46:25

   Γίνεται το "έλα να δείς" αγαπητή Ρήνα. Γι' αυτό οι χώρες που έχουν πολλούς αγωγούς έχουν επιλύσει το πρόβλημα του βομβαρδισμού τους διότι θέλουν δε θέλουν είναι υπο την προστασία της Ρωσίας. Εκτός αν οι αγωγοί είναι δικοί τους οπότε , όπως οι Ιρακινοί, τους βάζουν φωτιά μόνοι τους για να μην πέσει το πετρέλαιο και το αέριό τους στα χέρια του εχθρού...

 14. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 04/03/2014 10:02:42

  Γεώργιος Ουάσιγκτον πρός Τόμας Τζέφερσον: http://www.zerohedge.com/contributed/2014-03-03/backstory-russia-ukraine-confrontation-us-and-nato-encirclement-russia

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.