Η σημαία ο μοναχός και το "Φάντομ" της ΠΑ: Η ιστορία μιας διάσημης φωτογραφίας
22/04/2014 10:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η σημαία ο μοναχός και το "Φάντομ" της ΠΑ: Η ιστορία μιας διάσημης φωτογραφίας

O σύγχρονος «προστάτης» των πιλότων μας δεν είναι άλλος από έναν ταπεινό αγιορείτη μοναχό που με τη σημαία και τις ευχές του κρατά ψηλά το φρόνημα των σημερινών Ικάρων.

Μπορεί οι προστάτες της Πολεμικής Αεροπορίας να είναι οι Ταξιάρχες, όμως ο σύγχρονος «προστάτης» των πιλότων μας δεν είναι άλλος από έναν ταπεινό αγιορείτη μοναχό που με τη σημαία και τις ευχές του κρατά ψηλά το φρόνημα των σημερινών Ικάρων.

Η φωτογραφία του, καθώς και διάφορα video έχουν κάνει το γύρο του κόσμου. Είναι ο μοναχός που κάθε φορά που κάποιο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας περνά πάνω από την Χερσόνησο του Άθωνα, «αναγκάζει» τους πιλότους να κάνουν χαμηλή διέλευση για να τον «χαιρετίσουν».

Και πώς να μην το κάνουν όταν ο μοναχός αυτός βγαίνει στην άκρη του βουνού και με μια τεράστια σημαία, πότε ελληνική και πότε βυζαντινή, τους χαιρετά και με το δικό του τρόπο τιμά την αποστολή τους.

Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ

Η σημαία ο μοναχός και το "Φάντομ" της ΠΑ: Η ιστορία μιας διάσημης φωτογραφίας 63790 photo

Χρόνια πριν, ο Ιωσήφ βρέθηκε στην Σκύρο για ένα τοπικό πανηγύρι. Εκεί επισκέφθηκε την αεροπορική βάση. Ένας από τους πιλότους των μαχητικών τον αναγνώρισε.

Ήταν ο καλόγερος στο μικρό κελί σε μια από τις κορυφές του Άθωνα πάνω από ένα «σημείο στροφής» όπως λέγεται στη γλώσσα της αεροπορίας.

Μετά την γνωριμία αυτή, ο ιπτάμενος κάθε φορά που περνούσε από το σημείο φρόντιζε να μειώνει το ύψος του χαιρετώντας με τον τρόπο του το μοναχό, κι εκείνος από την γη έκανε το ίδιο κουνώντας τα χέρια.

Μέχρι που μια μέρα ο μοναχός Ιωσήφ, πήρε μια τεράστια ελληνική σημαία. Ο χαιρετισμός πήρε άλλη χροιά.

Ο μοναχός την κυμάτιζε όσο πιο περήφανα και πανηγυρικά μπορούσε και ο πιλότος, σαν να υποκλινόταν στην Γαλανόλευκη έκανε μια χαμηλή διέλευση δίπλα ανταποδίδοντας την τιμή.

Η ιστορία του καλόγερου με τη σημαία διαδόθηκε σχεδόν αστραπιαία μεταξύ των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας και ο ένας μετά τον άλλο, κάθε φορά που η αποστολή τους ήταν στην περιοχή, περνούσε για να χαιρετήσει τον καλόγερο.

Οι πρώτες φωτογραφίες άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν και μέσω του διαδικτύου αυτή η μοναδική σχέση του ταπεινού Αγιορείτη με τους πιλότους των μαχητικών έκανε τον γύρο του κόσμου.

Ο ερημίτης «γαντζωμένος» στην άκρη του γκρεμού να κουνά τη σημαία και οι πιλότοι να περνούν τόσο κοντά του που τα πρόσωπα τους να διακρίνονται.

Οι φωτογραφίες είναι εκπληκτικές, σπάνιες και αν μη τι άλλο σε ανατριχιάζουν. Είναι από αυτές τις εικόνες που σε κάνουν περήφανο, που ζηλεύεις γιατί δεν είσαι εκεί.

Κάποιες φορές το σκηνικό επαναλαμβάνεται και με σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δεν είναι λίγοι οι προσκυνητές που όταν τυχαίνει να βρίσκονται σε τέτοιες στιγμές παίρνουν και αυτοί μια σημαία και συμμετέχουν.

Αυτός ο ερημίτης έχει μετατραπεί σε έναν «προστάτη» των αεροπόρων. Τους βλέπει όταν πηγαίνουν για τις αερομαχίες και τους περιμένει να γυρίσουν πάλι από το ίδιο σημείο.

Πολλοί πιλότοι δεν έχουν μείνει μόνο στον χαιρετισμό από αέρος. Τον έχουν αναζητήσει και τον έχουν επισκεφθεί στο κελί του που πλέον είναι γεμάτο ενθύμια. Μέχρι και στολή πιλότου του έχουν δώσει με το όνομα του γραμμένο πάνω της «Μοναχός Ιωσήφ» και δίπλα «Είσαι έτοιμος για το ταξίδι της ζωής».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

[photo_2]

Γεννήθηκε στην Κόρινθο πριν 55 χρόνια. Είναι γιός παπά. Τον βάφτισαν Χρήστο, αλλά αυτός προτίμησε να ακολουθήσει το Χριστό και το 1983 έγινε ο Μοναχός Ιωσήφ της Μονής Μεγίστης Λαύρας. Ήταν μόλις 25 ετών.

Στο κελί του Αγίου Μηνά στη Βίγλα βρέθηκε τυχαία, αν και οι μοναχοί δεν θεωρούν τίποτα τυχαίο.

Ο τότε Ηγούμενος της Λαύρας έψαχνε κάποιον νέο, δυνατό που «να πιάνουν τα χέρια του» για να πάει στο μικρό κελί στην άκρη του βουνού, να το συντηρήσει. Ο τελευταίος ένοικος του είχε φύγει από τη ζωή και τα καντήλια του δεν άναβαν πια, σαν το τραγούδι που μαθαίναμε στο Κατηχητικό… «εις το βουνό ψηλά εκεί είναι εκκλησιά ερημική».

Σ αυτό το εκκλησάκι το ερημικό, που πρωτοχτίστηκε τον 19ο αιώνα, ο Ιωσήφ φρόντισε να ξανακουστεί η καμπάνα και τα καντήλια να μην ξανασβήσουν.

Λένε ότι το σημείο που βρίσκεται το μοναστηράκι, Κελλί κατά την αγιορείτικη ορολογία, βλέπει στο σημείο όπου ο Μαρδώνιος το 492π.Χ. έχασε το μισό του στόλο εκστρατεύοντας εναντίον των Ελλήνων.

Ο Ιωσήφ σαν γνήσιος Αγιορείτης, δεν συμπαθεί ιδιαίτερα την δημοσιότητα. Για να τον βρει κάποιος πρέπει να κάνει μεγάλο κόπο. Ότι έχει να πει το λέει στους προσκυνητές που τον επισκέπτονται.

Άλλωστε αν ήθελε «πολυκοσμία» δεν θα ζούσε σ’ ένα μικρό μοναστηράκι στην άκρη του «πουθενά».

Αν πάντως είστε τυχεροί μπορεί να τον συναντήσετε και εκτός Αγίου Όρους σε κάποια θρησκευτική πανήγυρη. Είναι από τους πιο γνωστούς ιεροψάλτες του Αγίου Όρους και συχνά επισκέπτεται Μητροπόλεις και Πατριαρχεία που τον προσκαλούν για να ψάλλει.

Κείμενο Λουδάρος Ανδρέας

Πηγή:http://www.dogma.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 22/04/2014 13:21:57

  Η όλη εικόνα μάς γεμίζει υπερηφάνεια και ιδιαίτερα μάς εντυπωσιάζει η συμμετοχή του Ελληνόπουλου στη διαδικασία έπαρσης της Βυζαντινής Σημαίας. Με αυτά τα Νιάτα και Πίστη αταλάντευτη, Θάρρος, Πατέρες, Σημαίες και τις Πρώτες παγκοσμίως σε ανθρώπινο δυναμικό Ένοπλες Δυνάμεις, οι ψυχωμένοι Έλληνες, ξορκίζουμε τον δαίμονα που άγρυπνος καιροφυλακτεί.

 2. Γιαννης Ζ. avatar
  Γιαννης Ζ. 22/04/2014 15:35:27

  Εγω κλαιω αυτην την στιγμη...και καθε φορα που το βλεπω...ευγε !!!

 3. EVANGELOS avatar
  EVANGELOS 22/04/2014 17:16:34

  χριστιανός δεν είμαι αλλά αυτή η φωτογραφία είναι ΕΠΙΚΗ όπως και να το δεις ... έχοντας υπηρετήσει στην ΠΑ (114 ΠΜ , νταξ δεν το λες και σύνορα) έχω ζήσει -όσο γίνεται- απο κοντά Ιπτάμενους και είναι πραγματικά άλλη στόφα ανθρώπων ... το ότι ίσως κατά παρέκλιση των αυστηρών κανόνων κάνουν χαμηλές διελεύσεις για να τιμήσουν τον παππού δείχνει την διαφορά που έχουμε ως λαός από τους δυτικο Ευρωπαίους σκλάβους των κανόνων ... ίσως αν διαβάσει την ιστορία αυτή ένας διοικητης πολεμικής μοίρας στη Γερμανία π.χ. να πει πάλι "αυτοί οι Έλληνες δεν τηρούν κανένα κανόνα" , "κάνουν όλο του κεφαλιού τους" , "αυτό είναι επικίνδυνο" , "τι νόημα έχει για ΕΝΑΝ άνθρωπο να καταλώνουμε επιπλέον καύσιμα" και άλλα τέτοια "ξυπνητζίδικα" που τους αρέσει να λένε ... αλλά ΠΟΤΕ δεν θα καταλάβουν ότι είμαστε ίσως η τελευταία σύγχρονη χώρα που πιστεύουμε στα αλήθεια ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι "ΔΙΚΙΕΣ ΜΑΣ" ούτε του κράτους , ούτε της ΕΕ , ουτε του ΝΑΤΟ , ούτε κανενός αλλά δικιές μας ... αυτόν τον παππού λοιπον που κρατάτει τη σημαία ψηλα σε κάθε πέρασμα Φάντομ δεν θα τον καταλάβουν ποτέ 1000 Γιουρογκροπ να περάσουν και 1000 μεσοπρόθεσμα να επιβάλλουν ... είμαστε άλλη περίπτωση κύριοι τι να γίνει τώρα

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ EVANGELOS 22/04/2014 21:47:28

   Πολύ σωστά τα λές φίλε EVANGELOS,αλλά μή μας διαφεύγει ότι άν δεν ήταν ένας άνθρωπος με συγκεκριμμένη ιδιότητα (ιερομόναχος),σε έναν συγκεκριμμένο ιερό τόπο (το Άγιον Όρος),οι συγκεκριμμένες φωτογραφίες δεν θα είχαν τραβηχτεί ποτέ,γιατί απλούστατα,οι πιλότοι δεν θα περνούσαν κάν από εκεί...

   • EVANGELOS avatar
    EVANGELOS @ Κυθήριος 23/04/2014 18:38:17

    και η κυρά της Ρω ήταν εμβληματικός άνθρωπος χωρίς θρησκευτικό "μανδύα" πάντως ... αλλά παραδέχομαι ότι έχει τη σημασία του το ότι είναι μοναχός (ξανα λέω δεν είμαι χριστιανός αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω την τεράστια σημασία της Ορθοδοξίας στην Ελλάδα είτε συμφωνώ είτε όχι)

    • Geros avatar
     Geros @ EVANGELOS 23/04/2014 19:12:32

     Και τι είσαστε αν δεν γίνομαι αδιάκριτος? Ρωτάω γιατί το "δεν είμαι χριστιανός" υπονοεί μια άλλη θρησκευτική ένταξη και όχι την αθεΐα.

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ Geros 24/04/2014 20:00:13

      Δεν είναι από το δικό σου το θρήσκευμα.

 4. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ avatar
  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 22/04/2014 18:26:09

  Ε-Κ-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο!!! Το ξανάγραψα αλλά σβήστικε. Ο φίλος ΕVANGELOS πιο κάτω τα λέει πολύ πιο συγκινητικά και αληθινά απο μένα. Είναι απ' αυτά τα λίγα αλλά τόσο ιδιαίτερα σημάδια που κάνουν την ιστορία μας των 10.000 και πλέον ετών να είναι παντα παρούσα συνεχής και αδειάλειπτη. Η Ελληνική Βυζαντινή Αυτοκρατορία συναντά την Ελλάδα του 21ου αιώνα...Σ΄όλα τα σχολεία πρέπει να προβάλλεται αυτό το βίντεο όταν αρχίζει η διδασκαλία ης Βυζαντινής ιστορίας.

 5. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 22/04/2014 19:28:49

  Ένα σχόλιο για τη μουσική υπόκρουση: καλό το χέβυ μέταλ, αλλά όχι Ελληνικό...θα προτιμούσα κάτι σε κλαρίνο ή λύρα...ποντιακή ή κρητική...δεν μεμξιμοιρώ...

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ Τί να λέμε; 22/04/2014 22:25:43

   Τί να λέμε - Συμφωνώ, με λύρα θα το ήθελα κι εγώ το βίντεο, ποντιακή... αλλά και μια κρητική "ξαστεριά" θα με ικανοποιούσε εξίσου... H φωτογραφία, η πρώτη πάντως, είναι "δυνατή" από μόνη της. Πηγή έμπνευσης ..

 6. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 22/04/2014 21:38:33

  Ευτύχησα να τον συναντήσω σε μια από τις επισκέψεις μαι στο Αγιο Όρος το 1997 και έχω να συμπληρώσω γι΄αυτόν τον Άγιο άνθρωπο και Ήρωα, ότι εκτός των άλλων είναι και ένας χαλκέντερος και ακούραστος δουλευτής καλλιτέχνης έχοντας δημιουργήσει καλλιτεχνήματα στον περιβαλοντα χώρο καθώς και καταπληκτικά ψηφιδωτά. Επίσης μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως φύλακας και προστάτης της απρόσιτης σπηλιάς ,που ήταν και το ησυχαστήριο του ιδρυτή του Αγίου Όρους Αθανασίου του Αθωνίτη! Και από ότι λέγεται ήταν αυτός που έχτισε πέτρα πέτρα το κακοτράχαλο και δύσβατο μονοπάτι, ώστε να το καταστήσει προσβάσιμο και επισκέψιμο!

  • Nicolas avatar
   Nicolas @ ΝΤΙΝΟΣ 23/04/2014 01:55:05

   Τα όντως καταπληκτικά ψηφιδωτά που κοσμούν χώρους του Κελίου, δεν αποτελούν δημιουργίες του π.Ιωσήφ αλλά φιλοτεχνήθηκαν από τον Θεσσαλονικιό εξαίρετο ψηφιδογράφο Θωμά Ευθυμίου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.