Η ρίζα του προβλήματος
01/06/2014 07:00
Του Φαήλου Κρανιδιώτη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ρίζα του προβλήματος

Είναι άραγε μόνο η κρίση κι η πτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του λαού μας, που σπρώχνει ψηφοφόρους στην Χρυσή Αυγή; Αν οι αιτίες είναι μόνον οικονομικές τότε γιατί αυτοί οι ψηφοφόροι φεύγοντας κυρίως από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν πήγαν πιο αριστερά;

Είναι άραγε μόνο η κρίση κι η πτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του λαού μας, που σπρώχνει ψηφοφόρους στην Χρυσή Αυγή; Αν οι αιτίες είναι μόνον οικονομικές, «αντιμνημονιακές», τότε γιατί αυτοί οι ψηφοφόροι φεύγοντας κυρίως από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν πήγαν πιο αριστερά; Αν όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ ή στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Απλούστατα διότι, ανεξαρτήτως προέλευσης, έχουν κάτι κοινό: πιο εθνικά χαρακτηριστικά από τους άλλους.

Ο λόγος που η άκρα δεξιά ήταν πάντοτε περιθωριακή δύναμη τις προηγούμενες δεκαετίες δεν ήταν μόνο η επίπλαστη ευμάρεια μας με δανεικά. Κυρίως ήταν διότι σχεδόν όλα τα κόμματα πέραν της κομμουνιστικής αριστεράς, κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είχαν σε μια σειρά από ζητήματα στοιχειωδώς εθνικό λόγο και συμπεριφορά, ικανοποιώντας έτσι και συγκρατώντας στις γραμμές τους, τους ανθρώπους που είχαν πιο έντονες ευαισθησίες από τους άλλους σε ζητήματα, όπως τα ελληνοτουρκικά, το μακεδονικό, το Κυπριακό, η Θράκη, η ασφάλεια, του λαθρομεταναστευτικού συμπεριλαμβανομένου, ο αριστερόστροφος και νεοταξίτικος «αναθεωρητισμός» στην Παιδεία κι ιδίως στην Ιστορία κι εν γένει στον δημόσιο λόγο. Απόψεις που πριν θα καθιστούσαν τους φορείς τους κοινωνικά απόβλητους, κοπρίζουν πλέον την δημόσια σφαίρα ανερυθρίαστα και σε εθνική μετάδοση από «καθεστωτικά» ΜΜΕ, όπου, όπως και στα Πανεπιστήμια, οι μειοψηφικές μηδενιστικές απόψεις υπερεκπροσωπούνται, εξόδοις του Έθνους.

Ο μοιραίος άνθρωπος, και εδώ, ήταν ο Σημίτης κι η σκυφτή και δειλή διακυβέρνηση του. Ίμια, γκρίζες ζώνες, S 300, Οτσαλάν, πλήγωσαν βαθιά τα εθνικά συμφέροντα και την φιλοτιμία πολλών Ελλήνων. Εκτός όμως από αυτά, τότε έκαναν επίσης επέλαση η διαπλοκή αλλά και ένας εσμός ποικιλόχρωμων ανακυκλωμένων αριστεριστών κι αναθεωρητών, που στελέχωσαν μηχανισμούς, πανεπιστήμια, «ανεξάρτητες» Αρχές, ΜΚΟ, ΜΜΕ. Πήραν κεφάλι άνθρωποι, που στην εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου, με όλα τα ελαττώματα του, δεν θα τους επέτρεπε να περάσουν ούτε απέξω. Η προσπάθεια να γίνουμε ένα μουνουχισμένο μοσχάρι, ως Έθνος, θεωρήθηκε «εκσυγχρονισμός», δυτικότροπη «πρόοδος», προστιθεμένης και της λεηλασίας του δημοσίου χρήματος. Έτσι συνεχίσαμε με έντονους ρυθμούς και με τις ευλογίες της ενθουσιώδους κεντρικής εξουσίας να πυροβολούμε τα πόδια μας και να πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε.

Γιατί τι άλλο από αυτοτραυματισμός είναι μια Πολιτεία να αποδομεί την ίδια της την εθνική ταυτότητα, τους Ήρωες και την Ιστορία της και να προάγει τον μηδενισμό, αμφισβητώντας το ίδιο της το Έθνος κι ό,τι το συγκροτεί, ενώ, υποτίθεται, είναι ταγμένη να το υπηρετεί.

Δυστυχώς, μερίδιο ευθύνης έχει κι η δική μας παράταξη, με την ενοχική της στάση, την περιπέτεια του κατάπτυστου ρεπούσειου πονήματος και την παραχώρηση κι άλλου εδάφους στον δημόσιο λόγο στους μηδενιστές. Ακόμη και πριν την εποχή του «μεσαίου χώρου», ήδη από τις αρχές του ’90, όποιος πήγαινε στην ΝΔ να πει τίποτε πιο εθνικά χρωματισμένο, άκουγε ένα «σσσστ, μην λέμε τέτοια, θα μας πουν ακροδεξιούς». Το σύνδρομο του μόνιμου ενοχικού προλόγου «σέβομαι την αριστερά για τους αγώνες της κλπ», έγινε μόνιμο αξεσουάρ, μαζί με το κινητό και την γραβάτα. Ανθρώπους γενναίους, συνεπείς και τίμιους στην αριστερά οφείλουμε να σεβόμαστε, γιατί υπήρξαν και υπάρχουν ως πρόσωπα. Στην αριστερά όμως ως ολοκληρωτική ιδεολογία, αντεστραμμένο είδωλο του μαύρου φασισμού, με εμφυλιοπολεμική δράση και εγκληματικό μητρώο, που βλέπει την κοινωνία ως πεδίο κοινωνικού πολέμου και μικρές παραφυάδες της φλερτάρουν με τους μπαχαλάκηδες ή και την τρομοκρατία, τι ακριβώς πρέπει να σεβόμαστε; Τίποτα.

Επειδή λοιπόν οι ψηφοφόροι δεν ανήκουν σε κανέναν. Επειδή οι απειλές, οι ύβρεις και η ηθικολογία δεν είναι μέθοδος πειθούς κι επαναπατρισμού των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, γι’ αυτό απαιτούνται ειλικρινείς και με βάθος πολιτικές, που θα ξαναδώσουν στον λόγο των κομμάτων, όχι μια επίφαση εθνικού και πατριωτικού λόγου αλλά ουσία.

Για την Δεξιά, Κεντροδεξιά, πείτε την όπως σας βολεύει, είναι στην ουσία του πυρήνα της ιδεολογία της, είναι βασικό χαρακτηριστικό του κορμού των ψηφοφόρων της.

Η δε Αντιπολίτευση, αντί οψίμως και εν όψει εκλογών να χρωματίζει της ομιλίες του προέδρου της με τις λέξεις «πατρίδα» και «πατριωτισμός», ας θυμηθεί πως η Αριστερά έφτασε μία και μοναδική φορά να συσπειρώσει στις γραμμές της μεγάλες μάζες, όταν έστω και ως καπηλεία πήρε την σημαία του εθνικού αγώνα. Αν ποτέ αντιληφθεί πως το Έθνος δεν είναι ένας «αναχρονισμός» μια «αντιδραστική» έννοια, αλλά το ίδιο το πρόσωπο μας στον κόσμο και στην Ιστορία, τότε θα ωφεληθεί η ίδια και η Πατρίδα. Τότε θα αντιληφθεί, πως η υπεράσπιση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας των πολιτών, η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, της εθνικής ταυτότητας, είναι πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον, βαθιά δημοκρατικό, που ανήκει σε όλους και δεν εκχωρείται στην άκρα δεξιά. Τότε η αριστερά θα πάψει να λειτουργεί ως στρατολόγος της Χρυσής Αυγής και τροφοδότης μιας τυχοδιωκτικής πόλωσης.

Παράλληλα η ΝΔ οφείλει, χωρίς αδικαιολόγητες ενοχές, να πάψει να μαλώνει με τον εαυτό της και να επαναφέρει κάτω από τις σημαίες της όλο το εύρος των ψηφοφόρων της, επαναπατρίζοντας τους, με πολιτικές που απαντούν πειστικά και πρακτικά στις αιτίες της οργής και της απογοήτευσης τους. Αλλιώς όλοι θα βλέπουμε την επιρροή της Χρυσής Αυγής να διευρύνεται, με ό,τι αυτό σημαίνει…

(Δημοσιεύεται στην «Δημοκρατία’)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos avatar
  Tassos 01/06/2014 07:51:42

  Το άρθρο είναι σωστό (έστω και αν η Δημοκρατία υπονομεύει τον Σαμαρά)

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Tassos 04/06/2014 09:16:35

   H Δημοκρατία υπονομεύει τον Σαμαρά, ή ο Σαμαράς την Δημοκρατία; Για να μην μιλήσουμε για τους έγκλειστους της ΧΑ, χωρίς η τελευταία να έχει χαρακτηρισθεί ως εγκληματική οργάνωση από κανένα δικαστήριο.

 2. Βασίλης Παπαχρήστος avatar
  Βασίλης Παπαχρήστος 01/06/2014 08:40:00

  Απολύτως ορθά τα επιχειρήματά σας κ.Κρανιδιώτη,μα είναι αργά πλέον.Το ζήτημα έχει εισέλθει σε φάση μη επιστροφής.Δε θα γίνει κανένας επαναπατρισμός στη ΝΔ,η Χρυσή Αυγή έχει μεγαλώσει πολύ,και όχι μόνο αριθμητικά.''Πνεύμα μονάδος'',όπως το είχατε πει.Είναι εδραιωμένο πια.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Βασίλης Παπαχρήστος 02/06/2014 16:03:09

   Ενδεχομένως να γράφεις καλόπιστα αυτά που γράφεις (δεν σε γνωρίζω επαρκώς), όμως διαφωνώ και οφείλω να επισημάνω ότι το συγκεκριμένο αβάσιμο επιχείρημα (ότι τάχα «πάει πια, δεν γυρνάνε!») πολλοί το επικαλούνται εκ του πονηρού. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους ίδιους πολιτικά ορθούς πατριδοφοβικούς που ευθύνονται για την αποξένωση των ανθρώπων αυτών από την παράταξη (χωρίς την οποία δεν υπήρχε περίπτωση να στραφούν ποτέ προς το ακραίο και βλαβερό μόρφωμα της ΧΑ). Οι ίδιοι αυτοί πατριδοφοβικοί είναι αυτοί που με τις φιλελέ φαρισαϊκές ηθικολογίες τους προσπαθούν να καλλιεργήσουν σε όσους έδιωξαν το προαναφερθέν «πνεύμα μονάδος» (που ευτυχώς όμως δεν θεωρώ ότι υφίσταται). Δεν θέλουν την επιστροφή τους στη ΝΔ γιατί νομίζουν ότι έφτασε η ώρα να κληρονομήσουν οριστικά την παράταξη, στην οποία μέχρι σήμερα ξενίζονταν. Αφελώς αγνοώντας ότι, άν τελικά το πετύχουν (όπερ απεύχομαι!) θα έχουν κληρονομήσει απλώς μια σφραγίδα. Η χώρα χρειάζεται όμως μια σοβαρή δεξιά δημοκρατική και πατριωτική παράταξη.

   • Βασίλης Παπαχρήστος avatar
    Βασίλης Παπαχρήστος @ ΚΜ 02/06/2014 20:06:57

    Μακάρι να έχω άδικο κι εσείς δίκιο.Δεν είμαι πολιτικά ορθός,ούτε πατριδοφοβικός.Ένας δεξιός είμαι,χωρίς άλλους προσδιορισμούς.Από τα βιώματα του μικροκόσμου μου διακινδυνεύω τα συμπεράσματα.Πάντως η δουλειά μου με αναγκάζει να γυρνώ όλο το Λεκανοπέδιο,και να μιλώ πολύ με τον κόσμο.Οψόμεθα..

 3. my way avatar
  my way 01/06/2014 08:57:47

  Αντί να εικάζουμε τα κίνητρα αλλά και το προφίλ των όσων ψηφίζουν το απεχθές μόρφωμα, είναι προτιμότερο να ανατρέχουμε στις σχετικές έρευνες. Μας δίνουν χρήσιμα στοιχεία. 1) Μεγάλη έρευνα, αξιόπιστης εταιρείας, έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία, σχετικά με τα κίνητρα των ψηφοφόρων της Χ.Α: Με κίνητρο την "Διαμαρτυρία - Τιμωρία", το 29%. Το "Μεταναστευτικό", το 27%. Το "Πρόγραμμα", το 14%. Τα "Εθνικά -Πατριωτισμός", το 13%. 2) Όλες οι έρευνες συμπίπτουν στο προφίλ του ψηφοφόρου της Χ.Α. Ο "μέσος ψηφοφόρος της Χ.Α" είναι άντρας ηλικίας 18-34 ετών, διαθέτει μέση μόρφωση και τα κίνητρα της ψήφου του είναι κατά κύριο λόγο αρνητικά. 3) Η προβολή του "μέσου ψηφοφόρου" στα Ευρωπαϊκά, δείχνει ότι οι ψηφοφόροι της Χ.Α. ανταποκρίνονται, σε σχέση με το εκλογικό τους προφίλ, στο πρότυπο των ευρωπαϊκών κομμάτων της ακροδεξιάς. Σε αδρές γραμμές, λοιπόν, η Χ.Α παρουσιάζει τα βασικά εκλογικά χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών κομμάτων της Άκρας Δεξιάς, όπως αυτά προκύπτουν από τα διαθέσιμα συγκριτικά δεδομένα. Σε μεγάλο βαθμό, οι ψηφοφόροι τους εμφανίζονται ως "πολιτικά διαμαρτυρόμενοι" ή ως "οι χαμένοι της παγκοσμιοποίησης". Συμπέρασμα: Παρά τις ορισμένες διαφοροποιήσεις που οπωσδήποτε υπάρχουν, οι πολίτες που ψηφίζουν τα λαϊκιστικά εξτρεμιστικά κόμματα είναι κατά μεγάλη πλειοψηφία άντρες, είναι πολύ νέοι, έχουν καθόλου ή λίγα μορφωτικά προσόντα, προέρχονται από τα χαμηλά μεσοστρώματα ή την εργατική τάξη και είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι για τις οικονομικές τους προοπτικές. Αυτά τα γενικότερα, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, γίνονται εντονότερα στην Ελλάδα μας, ακριβώς γιατί η κρίση αλλά και οι πολιτικές αντιμετώπισής της ήταν εντονότερες. Ας μην ξεγελιόμαστε, το πρόβλημα είναι καθαρά κοινωνικοοικονομικό δεν είναι εθνικοπατριωτικό. Συμβαίνει σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, σ' εμάς εντονότερα.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ my way 01/06/2014 10:19:14

   Σ'ένα πολιτικό άρθρο,σχετικά μονοσήμαντο,απαντάτε με social statistics, που κρύβουν τα κίνητρα των ανθρώπων πολύ περισσότερο απ'όσο ένα "στρατευμένο" άρθρο.... Η "αποξένωση" των ατόμων απο το προϊόν της εργασίας τους κι'ακόμη χειρότερα η ανεργία, είναι ισοβαρής με την "αποξένωση" απο την εντοπιότητα και την ιστορική παράδοση...η εξεύρεση νοήματος γίνεται αδύνατη...τη φτώχεια την πολεμάς...την ανυπαρξία όχι..! Αφήστε που η προσέγγιση σας,για τους λίγο "μορφωμένους" και "χαμένους της παγκοσμιοποίησης", υποκρύπτει απαράδεκτη περιφρόνηση! Μια ανάλογη ματιά,επιτείνει τα εθνικά και κοινωνικά μας αδιέξοδα,είτε το βλέπετε είτε όχι!

   • my way avatar
    my way @ βαγόνι 01/06/2014 11:32:42

    Το δικό μου συμπέρασμα είναι με bold. Τα υπόλοιπα είναι στοιχεία των ερευνών (εξυπακούεται ότι τα ενστερνίζομαι). Να τα λαμβάνουμε υπόψη ή όχι; Ισχυρίζομαι ότι αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και όχι οι εικασίες.

   • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
    Γιάννης Φαίλτωρ @ βαγόνι 01/06/2014 20:28:58

    Με άλλα λόγια, αν είναι αλήθεια ότι οι μάζες διακατέχονται από την επιθυμία να ξεφύγουν απ’ την πραγματικότητα, επειδή, μέσα στην ουσιαστική τους αποξένωση, δεν μπορούν πια να υποφέρουν τις τυχαίες και ακατανότητες πλευρές της, είναι επίσης γεγονός ότι η δίψα τους για παραμύθια έχει κάποια σχέση με το ότι η λογική πλευρά του ανθρώπινου μυαλού εναντιώνεται στην καθαρή τύχη. Η φυγή των μαζών από την πραγματικότητα είναι μια καταδίκη του κόσμου μέσα στον οποίο είναι υποχρεωμένες να ζουν χωρίς να μπορούν να υπάρξουν. Κι αυτό επειδή ο κόσμος αυτός καθορίζεται από τις συμπτώσεις και οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να μεταμορφώνουν διαρκώς τις χαοτικές και τυχαίες συνθήκες σ’ ένα σχήμα με κάποια σχετική συνοχή. Η εξέγερση των μαζών ενάντια στο «ρεαλισμό», την κοινή λογική και όλες τις «αληθοφάνεις του κόσμου» ήταν αποτέλεσμα της ατομικοποίησής τους και της απώλειας του κοινωνικού τους καταστατικού. Παράλληλα, είχαν χάσει κι όλο το πεδίο των κοινωνικών σχέσεων το οποίο δίνει κάποιο νόημα στην κοινή λογική. Μέσα στην πνευματική και κοινωνική τους αποξένωση, δεν ήταν δυνατό να υπάρξει μια ισορροπημένη οπτική της αλληλοεξάρτησης του αυθαίρετου και του προβλεπτού, του τυχαίου και του αναγκαίου. Η ολοκληρωτική προπαγάνδα δεν μπορεί να προσβάλλει απροκάλυπτα την κοινή λογική, παρά μόνο όταν αυτή έχει πάψει να υπάρχει. Η εναλλακτική λύση είναι η αντιμετώπιση μιας αναρχικής κι αυθαίρετης ανάπτυξης της πραγματικότητας ή η υποταγή σε μια ιδεολογία με εξαιρετικά άκαμπτη λογική, τελείως φανταστική. Οι μάζες σχεδόν πάντα κάνουν τη δεύτερη επιλογή κι είναι έτοιμες να το πληρώσουν αυτό με ατομική θυσία – όχι επειδή είναι ανόητες ή διεστραμμένες, αλλά επειδή μέσα στη γενική καταστροφή, αυτή η φυγή τους εξασφαλίζει κάποιο αυτοσεβασμό. Χάνα Άρεντ, Το Ολοκληρωτικό σύστημα

    • βαγόνι avatar
     βαγόνι @ Γιάννης Φαίλτωρ 02/06/2014 13:40:58

     ++++ Ο Ντοστογιέφσκυ είχε γράψει κάποτε:..."άν δεν υπάρχει Θεός, τα πάντα επιτρέπονται..!" άν παραφράσουμε, βάζοντας την "κοινή ανθρώπινη λογική" στη θέση του Θεού, έχουμε τους γνωστούς εφιάλτες...δυστυχώς!

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ βαγόνι 02/06/2014 13:52:11

      Μια απλή διόρθωση αν επιτρέπεται: Ο Ντοστογιέφσκυ για την ακρίβεια το είπε έτσι: ''Χωρίς Θεό όλα επιτρέπονται''. Που σημαίνει ότι,όταν βάζουμε το Θεό στην άκρη,τότε είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα. Έτσι όπως το γράφετε εσείς,εισάγετε την αμφιβολία περί της ύπαρξης του Θεού,ενώ ο Ντοστογιέφσκυ το θεωρεί δεδομένο.

  • Κώστας Σταματάκης avatar
   Κώστας Σταματάκης @ my way 01/06/2014 11:05:21

   Υπάρχει μια αμερικάνικη έκφραση για τις σχετικές έρευνες που αναφέρεις, "garbage in, garbage out" και όλοι σε αυτή τη χώρα ξέρουμε ποιοί τις φτιάχνουν και για πιο λόγο τις φτιάχνουν : για να βγάλεις εσύ (και άλλοι όπως εσύ) το συμπέρασμα σου, στο τέλος της ανάρτησης σου και να μας το σερβίρεις σαν αληθοφανές. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του Φαήλου για το ποιοί και γιατί ψήφισαν Χ.Α. Δεν χρειάζεται να το συζητήσεις με τους φίλους σου και τους συγγενείς σου, για να βγάλεις ακριβώς το ίδιο συμπέρασμα, αλλά κοίταξε πως από τους τρείς ευρωβουλευτές της Χ.Α. με τους περισσότερους σταυρούς, δύο είναι καταξιωμένοι στρατηγοί, ο ένας ειδικά είναι και παλληκάρι των ειδικών δυνάμεων. Δεν είναι οι τσογλαναράδες ναζιστές ψευτοπαλληκαράδες της Χ.Α. που βλέπουμε στη βουλή, αλλά καταξιωμένοι στρατηγοί του Ελληνικού στρατού. Αυτό σημαίνει πολλά και αποδεικνύει από μόνο του, ότι αυτά που λές δεν ισχύουν. Θα αναφέρω και κάτι άλλο πιο αντιπροσωπευτικό, ίσως και χαρακτηριστικό του τι συμβαίνει στην Ελληνική κοινωνία αυτήν την εποχή. Είχα αναφέρει παλαιότερα σε ανάρτηση μου, ότι είχα την τιμή με άλλους συμφοιτητές μου και φίλους να φτιάξουμε την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο ΕΜΠ το 1975. Η φιλία που έχουμε διατηρήσει τόσα χρόνια με αυτούς τους συμφοιτητές μου είναι αληθινή και διαχρονική και στηρίζεται στον σεβασμό μας στη δημοκρατία αλλά και την χωρίς όρια αγάπη για την πατρίδα μας (γιατί η πατρίδα μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, οι γειτονές μας και συναδελφοι μας). Συνήθως πριν και μετά από εκλογές ανταλλάσουμε απόψεις. Το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι οι περισσότεροι ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές Χ.Α. ως διαμαρτυρία "για να τιμωρήσουν τους πραγματικούς αληταράδες με τις γραβάτες και τα φανταχτερά κουστούμια, τους πολιτικούς, ψηφίζοντας τους όμοιους τους, original όμως αληταράδες, τους ανθρώπους της νύχτας τους χρυσαυγίτες".

   • my way avatar
    my way @ Κώστας Σταματάκης 01/06/2014 12:06:46

    Εάν υποθέσουμε (εγώ λέω βασίμως) ότι γνωρίζεις τι είναι έρευνα, οι όποιες ενστάσεις που απορρέουν από το περιβάλλον σου (υποθέτουμε και πάλι βασίμως, ότι είναι της πρώην μεσαίας τάξης) δεν αναιρούν απολύτως τίποτα από τα στοιχεία των ερευνών που επικαλέστηκα.

   • gnik61 avatar
    gnik61 @ Κώστας Σταματάκης 01/06/2014 12:35:16

    Απολυμένος καθηγητής ΕΠΑΛ, φίλος από χρόνια και στέλεχος της ΝΔ, και με θητεία...ας μην πω τώρα που και τον φωτογραφίσω, νοιώθει τώρα πιά τόσο μίσος για την παράταξη που μου είπε πέρυσι το καλοκαίρι ότι ζει μόνο για να ακούσει τον ήχο από τις ερπύστριες τω τεθωρακισμένων. Και ρωτώ. Ήταν τόσο μεγάλο το δημοσιονομικό όφελος από την απόλυση των 200-300 (τελικά και αν) καθηγητών ΕΠΑΛ και τις βλακείες της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, για να βάλει ο Αρβανιτόπουλος 500000 άτομα (καθηγητές με τις οικογένειές τους απέναντι στην ΝΔ και κοντά στην ΧΑ?

    • Ionas avatar
     Ionas @ gnik61 01/06/2014 18:27:29

     Αν εννοείς αυτόν που ...εννοώ ΟΧΙ φίλε μου δεν έχει δίκιο ... όλοι οι άλλοι ναι αυτός οχι ... έπαιρνε τις όμορφες διπλο- πληρωμένες θεσούλες ήταν καλά; Η τοποθέτηση όμως είναι σωστή . ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ .. όπως και μς τα ΑΕΙ όπου όσοι - κυρίως πρωτοετείς - τόλμησαν να μιλήσουν για ανοιχτές σχολές έχουν σταμπαριστεί ή μήπως θα τους προστατέψει Η ΔΑΠ

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ gnik61 03/06/2014 02:24:47

     Για το ένα εκατομ.(1.000.000) άνεργους πάσης φύσεως του Ι.Τ. έχεις ακούσει; Για την μελέτη, που λέει ότι ένας καλά οργανωμένος Δ.Τ. έπρεπε να έχει 350.000 θέσεις (δηλ.τις μισές από ότι σήμερα) έχεις πληροφορηθεί; Όλοι μας, ακόμα και συ, γι'αυτή την ημέρα ζούμε. Γιατί, χωρίς δανεικά, το να συντηρεί ένας ιδιώτης ΤΡΕΙΣ οικογένειες (μια δική του, μια του συνταξιούχου και μια του ΔΥ -αυτές είναι οι τρέχουσες αναλογίες), απλά, δεν στέκει. Συνεπώς, ή βλέπουμε την Μέρα αυτή, ή διαλυόμαστε. Όχι και να ζητήσουμε συγνώμη για τις ανεπαρκέστατες, εν τέλει, απολύσεις, γιατί έδιωξαν ψηφοφόρους από την, έτσι κι αλλοιώς διαλυτέα, ΝΔ! Και, πες στον φίλο σου από το ΕΠΑΛ ότι, αν ακούσει ερπύστριες, θα είναι για να απολύσουν και τους υπόλοιπους από όσους "δουλεύουν" κατά μέσο όρο 16 ώρες/εβδομ. επί 150 μέρες/έτος. Αν δεν σε πονάει, να σου θυμίσω και πόσο ήταν το δημόσιο επί "ερπυστριών" χούντας και πόσο καλύτερα τα οικονομικά της. Και, αν έχεις αντίρρηση για την αξιολόγηση, πες μου αν ξέρεις ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σύστημα, να λειτουργεί χωρίς. Η παιδεία μας ήταν (και παραμένει, εν πολλοίς) συμπαντική ιδιαιτερότητα! Αλλά, ξέχασα! Μόνο τα κουκιά μετράνε!

     • Α.Κ. avatar
      Α.Κ. @ ΠΗΛΕΑΣ 03/06/2014 15:20:13

      Σύμφωνα με την απογραφή των ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ (και όχι μόνο των δημ. υπαλλήλων) του Ιουλίου 2010 από το ΓΑΠ (εάν δεν απογραφόσουν δεν πληρωνόσουν) αυτοί ήταν 768.000. Μέσα δικαστές, συμβασιούχοι μερικής αποσχόλησης, δημοτικοί καινομαρχιακοί σύμβουλοι κτλ. Καμία σχέση με το 1.100.000 που ούρλιαζε ο Μάνος ! Γενικά, πρώτα αποφασίζεις ως κοινωνία τι θες να είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό, και μετά μετράς εάν οι δημ. υπάλληλοι είναι "πολλοί" ή "λίγοι". Οσον αφορά τις έρευνες περί επάρκειας με 350.000 δημ. υπαλλήλους, καταλαβαίνεις ότι η προηγούμενη πρότασή μου την ανατρέπει....άνετα !

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Α.Κ. 03/06/2014 21:53:17

      Ξέχασες τις ΔΕΚΟ, τα έργα ΣΔΙΤ, κλπ, που ανεβάζουν τα νούμερα, που αναφέρεις. Και, όχι! Πρώτα υπολογίζεις, ως κοινωνία, η δεδομένη Ιδιωτική συνολική παραγωγή σου πόσο μπορεί να αφαιμαχθεί από τον ΔΤ, αφαιρείς ένα ποσοστό, που νοιώθεις απαραίτητο για να έχει και περιθώρια αναπτύξεως, προσθέτεις και τα κέρδη (λέμε τώρα...) των παραγωγικών δραστηριοτήτων του ΔΤ, αν υπάρχουν και ΜΕΤΑ καθορίζεις, βάσει αυτών, πόσο ΔΤ μπορείς να έχεις -που εύχομαι να μην πέσει κάτω από το επίπεδο επαρκείας των 350000, γιατί τότε θα έχουμε κενά παροχής Δημοσίων Υπηρεσιών. Αλλοιώς το πλοίο βουλιάζει, αφού ο ενδεχόμενος στραγγαλισμός του ΙΤ θα συνεπιφέρει αναποδράστως και τον θάνατο του ΔΤ (το αντίστροφο δεν ισχύει -παράδειγμα η Κατοχή). Για τα άλλα, που ανέφερα, τίποτα;

     • Κώστας Σταματάκης avatar
      Κώστας Σταματάκης @ ΠΗΛΕΑΣ 03/06/2014 19:35:41

      Αγαπητέ Πηλέα όταν παραπάνω αναφέρω τους συγγενείς τι νομίζεις ότι εννοώ την πεθερά μου; Λίγο μπερδεμένα μου τα λες που σημαίνει ότι λάθος σου τα μετέφεραν. Χαρακτηριστικό της παράταξης μας ήταν και είναι τα επιχειρήματα, ο διάλογος και ο σεβασμός στις απόψεις του άλλου. Πέρα αυτών δεν σου κρύβω ότι επί εποχής Τσάβαλου στο ΣΟΣΕΜΠ, είχαμε φάει ξύλο από Κνιτες, αλλά είχαμε και εμείς ανταποδώσει στα ίσια.

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ Κώστας Σταματάκης 03/06/2014 22:19:52

      Ειλικρινά, φαντάστηκα ότι εννοείς την... πεθερά σου. Γιατί είναι ίδιο της μεταχουντικής (κεντρο)δεξιάς το να ζει για το σήμερα και να αρνείται πεισματικά το να δει την γενιά της ως νομέα (και όχι ως ιδιοκτήτη) της προγονικής περιουσίας, που οφείλει να παραδώσει, αμείωτη τουλάχιστον, στους επιγόνους της. Καλό, που το διευκρίνισες, λοιπόν. Για τον ιδεολογικό κοσμοπολιτισμό της μεταχουντικής (κεντρο)δεξιάς θυμάσαι τίποτα;

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Κώστας Σταματάκης 03/06/2014 03:28:11

    Φιλοπατρία στην ΔΑΠ του 74 (τότε έγινε) στο ΕΜΠ, έ; Είναι γιατί αφήναμε τον Ανδριανόπουλο να μας κάνει μαθήματα αρνησιπατρίας και κοσμοπολίτικης οικονομίας, με ύφος γκουρού! Τους "Παιδείας" κους Τσάτσο και Μαρωνίτη, ως πόσο φιλοπάτριδες τους αξιολογούσες; Για να μην πω και για κάποιους συναδέλφους,"βουβούς" όταν οι αριστεροί του ΕΜΠ (που μετά έκαναν καριέρα ως από υπουργοί, έως και κατάδικοι) αλώνιζαν επί χούντας, που εμφανίστηκαν μετά ως Δεξιοί πρόμαχοι της "αστικής ιδεολογίας" και ΠΡΩΤΟΙ ΑΥΤΟΙ φρόντιζαν "να μην προκαλούμε με αναχρονιστικά ιδεολογήματα", ενώ υιοθέτησαν και πλήρως τις αριστερές προτεραιότητες και αντιλήψεις. Και δεν συμφωνώ καθόλου με τον ορισμό, που έδωσες, παραπάνω, στην "πατρίδα". Ξέχασες, τουλάχιστον, τους προγόνους και τα παιδιά μας. Και ΑΥΤΟΙ κάνουν την διαφορά, ξέρεις. Οι άλλοι, είμαστε Ο ΛΑΟΣ της σήμερον, για την σήμερον... (αλλά οι "ευκίνητοι" "κεντροδεξιοί" -οι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ- βολεύονται να τα "μπερδεύουν" αυτά).

  • Jason. avatar
   Jason. @ my way 01/06/2014 11:18:51

   Πολύ καλή η ανάλυσή σου φίλε my way. Να προσθέσω μόνο οτι αυτή η "προώθηση" αυτού του τύπου των απογοητευμένων απο την "Παγκοσμιοποίηση" ψηφοφόρων γίνεται μεθοδικά και συστηματικά απο την "Παγκοσμιοποίηση" μετά το 1989 και την κατάρρευση του "Υπαρκτού" . Ετσι πχ. η "Παγκοσμιοποίηση" αποτρέποντας τους αγανακτοισμένους να επιστρέψουν στον μόνο επικίνδυνο εχθρό της την πραγματική Αριστερά, τους κατευθύνει στην Ακρα Δεξιά καθιστώντας τους απολύτως ακίνδυνους για το σύτημα...

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ my way 01/06/2014 11:25:34

   Σε λιγα χρονια ολα τα στρωματα θα ειναι χαμηλα και ολα τα παιδια θα εχουν λιγα μορφωτικα προσοντα, οπως λες. Με τι λεφτα να τα σπουδασουν οι γονεις τους; Οταν οι κοινωνιες θελουν ανοδο, φτιαχνουν παιδεια που καταρτιζει πολιτες που γνωριζουν να κρινουν σωστα. Οταν θελουν να ποδηγετουν εσαει τους πολιτες τους, τους κρατουν χαμηλα μορφωτικα και επιπλεουν μονο τα τζακια, οι νταβατζηδες και τα πολιτικοοικονομικα συμφεροντα....Εσωτερικου και εξωτερικου. Οι τελευταιες γενιες που μορφωθηκαν ειναι αυτες που τωρα μεταναστευουν. Οι υπολοιποι τα κεφαλια μεσα και κυνηγητο του μεροκαματου, χωρις δυνατοτητα δημιουργιας οικογενειων και διαφυλαξης της Ελλαδας απο την επερχομενη αλωση....

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ my way 01/06/2014 12:50:37

   αν είναι καθαρά κοινωνικοοικονομικό τότε γιατί ο ναζισμός και η ακροδεξια έιναι πιο ισχυρές σε αυστρία, γερμανία, ολλανδία, φιλλανδία κλπ που έχουν τις καλύτερες οικονομίες και -λέμε τώρα- κοινωνίες ; για να μην λέμε ό,τι νά'ναι. τα εμπειρικά δεδομένα αγαπητέ φίλε δεν στηρίζουν τα συμπεράσματά σας.

   • my way avatar
    my way @ Νίκος Αργεάδης 01/06/2014 14:00:58

    1) Παρατηρώντας την σχολιογραφία σου διαπιστώνω ότι δεν αφίστασαι του συμπεράσματος, αφού και συ για "οργή" γράφεις, πρωτίστως. 2) Υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα, διαφορετική ατζέντα διαμαρτυρίας, που κατευθύνεται πολυποίκιλα. Κοινή συνισταμένη είναι ένας ειδικός ρατσισμός (δεν θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες) και κάθε τι αντικαθεστωτικό και αντισυστημικό.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ my way 01/06/2014 18:13:28

     φίλε, τα δεδομένα όμως δεν στηρίζουν την υποθεσή σου. αν σλυμφωνα με την υπόθεση εργασίας φταίνε οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τότε θα έπρεπε οι καθώς πρέπει χώρες της άριας τελειότητας να έιχαν τα μικρότερα ποσοστά. συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. παραδόξως το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιέιται και από την αριστερά για τους εγκληματίες. για όλα φταίει το "κοινωνικοοικονομικό" περιβάλλον. και είναι ο αντίποδας των ακραίων γενετικών αιτιοκρατιστών ότι για όλα ευθύνονται τα γονίδια.

     • my way avatar
      my way @ Νίκος Αργεάδης 01/06/2014 18:56:31

      Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω. Σε παραπέμπω στις ελληνικές και διεθνείς έρευνες. Είναι απλό, google!

     • my way avatar
      my way @ my way 01/06/2014 20:23:18

      Ή ακόμα καλλίτερα, θα σε παραπέμψω στα εκλογικά αποτελέσματα μιας περιφέρειας, που ο αρθρογράφος θα έπρεπε να γνωρίζει καλά, αφού σ' αυτήν πολιτεύεται. Στην Β' εκλογική περιφέρεια Πειραιά, μια παραδοσιακά αριστερή περιφέρεια. 10/2009: Ν.Δ 23,06%, Χ.Α 0,50%. 5/2012: Ν.Δ 9,77%, Χ.Α 9,89%. 6/2012: Ν.Δ 18,63, Χ.Α 9,28%. Τι πραγματικά εκτίναξε τα ποσοστά της Χ.Α και καταβαράθρωσε τα αντίστοιχα της Ν.Δ; Τι λες να έλειψε στους πολίτες, η ανυπαρξία εθνικοπατριωτικού λόγου από τη Ν.Δ, στα 2,5 χρόνια μεταξύ των δύο αναμετρήσεων ή η ανυπαρξία των υλικών χρειωδών, στο ίδιο χρονικό διάστημα; Για την ιστορία: 5/2014: Ν.Δ 14,89%, Χ.Α 11,35%.

     • Νίκος Αργεάδης avatar
      Νίκος Αργεάδης @ my way 02/06/2014 08:31:01

      ελάτε τώρα που δεν κατανοείτε. ας το επαναδιατυπώσω: 1) η υπόθεση σας: όσο πιο "κακές" οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τόσο ποιο αυξημένη η απήχηση του ναζισμού και των κομμάτων του 2) τα εμπειρικά δεδομένα: στις γερμανία, αυστρία, φιλλανδία κα. οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες είναι οι καλύτερες. συμπέρασμα: η αύξηση απήχησης δεν είναι συνάρτηση των οικωνικοοικονομικών συνθηκών ΜΟΝΟ.

     • my way avatar
      my way @ Νίκος Αργεάδης 02/06/2014 08:47:00

      Ε, τότε, αγαπητέ Νίκο, δεν έχεις δώσει και μεγάλη σημασία στα όσα έχω γράψει. Εντάξει, δεν είναι και προς ψόγο.

   • takis 400 avatar
    takis 400 @ Νίκος Αργεάδης 02/06/2014 16:51:16

    γιατι εκει κυριε αργεαδη δημιουργηθηκαν στην εποχη του μεσοπολεμου που ισχυε οτι ισχυει εδω σημερα,απλα εκει υπαρχει το ιστορικο υποβαθρο που τις κραταει ζωντανες μεχρι σημερα,εδω εμεις λογω ιστοριας εχουμε ακομα ανθρωπους που αναπολουν το βασιλια και τους συνταγματαρχες.Και ο φαηλος πεταει την μπαλλα στην εξεδρα γιατι η κυβερνηση ειναι δεσμια και δεν μπορει να ανεβασει το βιοτικο επιπεδο του λαου.Μολις ανεβασεις μισθους και συνταξεις,χ.α και συριζα θα επανελθουν σε ποσοστα 2007.

    • Νίκος Αργεάδης avatar
     Νίκος Αργεάδης @ takis 400 02/06/2014 18:28:09

     αγαπητέ τάκη, δεν νομίζω πως έχει σημασία αν τα δεδομένα στην γερμανία δημιουργήθηκαν ή μη στον μεσοπόλεμο. αφ' ης στιγμής στις χώρες αυτές δεν συντρεχουν σοβαροί κοινωνικοοικονομικοί λόγοι για αύξηση της επιρροής της ακροδεξιάς, θα πρέπει λογικά να αναζητήσουμε και άλλους λόγους. προσοχή ! δεν αποκλείω κοινωνικοοικονομικούς λόγους, αλλά οι κοινωνίες αυτές πάντα είχαν ροπη προς τον ολοκληρωτισμό από παλιά, που μάλλον οφείλεται στην γεωπολιτική τους θέση. έιναι ευάλωττες από παντού. σ' εμας εδώ μάλλον φταίει η έλλειψη ελληνικής παιδείας, γι' αυτό όποιος μέθυσε με την ελληνική παιδεία του έιναι αδύνατον να εμποτιστεί με το μίασμα του ναζισμού, εκτός φυσικά από διαταραγμένους. αν προσέξατε όταν μιλάν ο χαστουκιάρης και οι άλλοι αποκομίζω την εντύπωση πως είναι άνθρωποι με νεύρωση και πρόβλημα προσωπικότητας, διαταραγμένοι και χρήζοντες ψυχιατρικής νοσηλείας. συνοψίζοντας, τα εμπειρικά δεδομένα δεν στηρίζουν την υπόθεση εργασίας που κάνατε.

     • takis 400 avatar
      takis 400 @ Νίκος Αργεάδης 03/06/2014 15:43:18

      συμφωνω αγαπητε μου,ειδικα στο θεμα της παιδειας και στα αλλα δεν θα με βρειτε αντιθετο,απλα ειπα πως η αμεση αντιμετωπιση του προβληματος ειναι αυτη που λεω εγω,η οριστικη του λυση και εξαφανιση,βρισκεται στη αναβαθμιση προς το ελληνικοτερον της παιδειας μας. ΥΓ.τη νευρωση και το οτι χρηζουν ψυχιατρικης υποστηριξης το εχει αντιληφθει πιστευω ο ελληνικος λαος απο την εμφανιση τους,ολα τα αλλα δεν αφηνουν το λαο να το παραδεχτει.Ευχαριστω που μπηκατε στον κοπο να απαντησετε στο σχολιο μου

 4. ΓΓΣ avatar
  ΓΓΣ 01/06/2014 09:53:43

  Η Ν.Δ. θα κερδίσει αν κάνει το άνοιγμα προς τα δεξιά της, με πολιτικές και μόνο, που θα κερδίσουν τους ψηφόρους των ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΛΑΟΣ, αλλά και των Φιλελεύθερων. Αν κάνει το λάθος και το άνοιγμα γίνει προς τις ηγεσίες και τα στελέχη των ως άνω κομμάτων, θα καταποντισθεί. Οι πολιτικές είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Κυρίως στην Παιδεία, Πολιτισμό, Ασφάλεια, δηλαδή εκεί όπου σήμερα κυριαρχεί ο Λαϊκισμός. Η Επιχειρηματικότητα και η Οικονομία είναι το άλλο πόδι, όχι το μοναδικό.

 5. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 01/06/2014 10:31:41

  Πιστεύω πως η Ν.Δ. και ο Σαμαράς προσωπικά έχει παγιδευτεί σε μια περιδίνηση αποδόμησης του λόγου και οποιασδήποτε πολιτικής εκφρασης που να θεωρείται πατριωτική,λόγω της προσκόλλησής τους με τον αμετροεπή Βενιζέλο και τον γλοιώδη Δημοκρατικό λόγο του 8%. Δε δικαιολογώ το Σαμαρά με αυτό,αλλά όταν επικρέμαται από πάνω σου η απειλή της απόσχισης και της κατάρρευσης,μάλλον δέν θα είναι εφικτή μια πατριωτική στάση. Από άλλα Σαββάτα-που λένε και στο χωριό μου- έπρεπε να εκφραστεί πατριωτικά για να κρατήσει τους δικούς της ψηφοφόρους...

  • my way avatar
   my way @ Κυθήριος 01/06/2014 10:44:50

   Μα σκέφτεσαι να επικρέμαται ...από κάτω σου; Υ.Γ: Δεν σε διορθώνω, αστειεύομαι.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ my way 01/06/2014 10:47:34

    Έχεις δίκιο,μου ξέφυγε. Αν και με το Βενιζέλο...

 6. Jason avatar
  Jason 01/06/2014 11:12:25

  Aγαπητέ Φαήλε , αν και λόγω του νεανικού της ηλικίας σου δικαιολογημένα σου λείπουν ακόμα πολλές "ώρες πτήσης" στην πολιτική, με το ταλέντο και τη διαίσθησή σου αγγίζεις τις βαθύτερες αιτίες του προβλήματος. Πολύ σωστά εντοπίζεις το γεγονός οτι " Αν οι αιτίες είναι μόνον οικονομικές, «αντιμνημονιακές», τότε γιατί αυτοί οι ψηφοφόροι φεύγοντας κυρίως από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν πήγαν πιο αριστερά; Αν όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ ή στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Απλούστατα διότι, ανεξαρτήτως προέλευσης, έχουν κάτι κοινό: πιο εθνικά χαρακτηριστικά από τους άλλους." Επομένως μην διαμαρτύρεσαι, διότι αν πχ. ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαίρως παρουσιαστεί ως ΕΘΝΙΚΟ Μέτωπο, όπως έκανε με την τελευταία σπασμωδική τοποθέτηση του Γλέζου στο ευρωψηφοδέλτιο, (που σημειωτέον πήρε μόνος του το κομματικό ποσοστό της Χ.Α.!!! Πανευρωπαικό ρεκόρ όλων των εποχών!) κι αν η Συγκυβέρνηση με τα ΜΜΕ δεν είχαν επαρκώς προπαγανδίσει τον "εθνομηδενισμό" και τις "ενδοτικές θέσεις" του Σύριζα στα Εθνικά θέματα όπου οι άλλοι δήθεν στέκονται ως περήφανοι Λεωνίδες και βυθίζουν τα "Χόρα"...τότε η Χ.Α. θα είχε σίγουρα χάσει το 1/3 αν όχι το 1/2 των ψηφοφόρων της προς τον Σύριζα. Δεν μπορείς λοιπόν να κατηγορείς το επιτελείο του Σαμαρά σ' αυτό το θέμα, διότι απο μικροκομματική άποψη, είχε μια σημαντική επιτυχία. Εστειλε τους ούτως ή άλλους χαμένους ψηφοφόρους της στην Χ.Α αντί του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε αυτός ο εκφοβισμός των αγανακτισμένων απο το σύστημα ψηφοφόρων να πάνε προς τους δήθεν "Εθνομηδενιστες" (Τί ηλίθιος όρος αλήθεια, σαν να λέμε εκ πεποιθήσεως αυτοκαταστροφικοί...) δεν πέτυχε μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη, για αυτό και οι Παγκόσμιοι τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους και δεν εκφράζουν τον παραμικρό φόβο (όλα τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν) με την άνοδο της ακροδεξιάς...

  • kapar13 avatar
   kapar13 @ Jason 01/06/2014 16:45:00

   Έτσι ακριβώς είναι. Αν ο Τσίπρας είχε τα cojones να πετάξει έξω κάτι Νταβανέλους, κάτι συζύγους ευειδών τηλεπαρουσιαστριών δεν-θυμάμαι-πως-τον-λένε, και κάτι άλλους ολίγιστους, των οποίων η αναφορά στην κοινωνία εξαντλείται σε 2-3 πρώην χαζογκόμενες που κυνηγούσαν ανεπιτυχώς, και που ακούνε τη λέξη πατρίδα και πετάνε μπιμπίκια θα χτυπούσε 40% άνετα, αβάδιστα, άατον... Αφήνω την ηλιθιότητα (;) να κάνει πίσω στην υποψηφιότητα της τσιγγάνας. Αυτογκόλ από τα αποδυτήρια. Έναν άνθρωπο εκεί μέσα δεν έχει να του πει ότι τον "διεθνισμό" παλαιάς κοπής σήμερα τον εκπροσωπεί ο Μπίστης και τον σπονσοράρει το πολυεθνικό κεφάλαιο γιατί του μειώνει διάφορα κόστη και entry barriers;

   • Jason avatar
    Jason @ kapar13 02/06/2014 07:51:24

    Σ' αυτά συμφωνούμε απόλυτα φίλε Kapar13. Εκεί που μας "άκουσε" και είναι προς τιμήν του ήταν με τον Τσατσόπουλο που απεδείχθει πασιφανώς τι κουμάσι είναι...

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Jason 05/06/2014 21:17:26

   Γι' αυτό που είπες για τ "νεανική" μου ηλικία, έλα να σε κεράσω.

 7. Geros avatar
  Geros 01/06/2014 11:31:40

  Αγαπητέ , γράφετε: " .... επαναπατρίζοντας τους, με πολιτικές που απαντούν πειστικά και πρακτικά στις αιτίες της οργής και της απογοήτευσης τους" Το άρθρο σας θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και θα έπαυε να είναι μια ξανακουσμένη διαπίστωση αν απαντούσατε στο ερώτημα : Ποίες είναι οι πολιτικές αυτές? Εδώ συνήθως το πράγμα στραβώνει , όχι στις διαπιστώσεις.Όταν φτιάχνουμε μια λίστα από πολιτικές και καταλήγει ή να είναι μια λίστα από ευχές ή μια λίστα με την οποια όλοι διαφωνούν. Τελικά όμως νομίζω όως σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχουν πολιτικές που αν τις εφαρμόσει η Ν.Δ.. θα φέρει τους οπαδούς της X.A. πίσω. Νομίζω πως πολλοί πρώην ψηφοφόροι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ θα ντρέπονταν να ψηφίσουν τα δυο αυτά κόμματα , όπως και πολλοί νέοι ψηφοφόροι. Η ψήφος στα κόμματα του παλιού δικομματισμού θεωρείται ντροπή και απόδειξη βλακείας σε μεγάλα στρώματα ψηφοφόρων και ιδιαιτερα νέων. Οι οπαδοί της X.A. ανήκουν σε αυτούς. Νομίζω ο μονος τρόπος να ενσωματωθούν όλοι αυτοί οι ψηφοφόροι σε mainstream πολιτικές επιλογές είναι η συνέχιση των διώξεων της X.A. και παράλληλα η δημιουργία ενός συγγενικού με την X.A. κόμματος χωρίς τα ναζιστικά και τα παραστρατιωτικά στοιχεία της. Και νομίζω για εκεί πηγαίνει το πράγμα , την κατάλληλη στιγμή θα εμφανιστεί ο ακροδεξιός Θεοδωράκης. Όχι μανιακός ναζί όπως ο Μιχαλολιάκος , όχι ασόβαρος πολιτικάντης της λογικής "λέω δέκα , βγαίνει το ένα και πανηγυρίζω ότι δικαιώθηκα" όπως ο Καρατζαφέρης , όχι φθαρμένο πολιτικό προσωπικό του δικομματισμού όπως τα καλόπαιδα από την Ν.Δ. που πήγαν να κάνουν ντού στον χώρο και έφαγαν πόρτα. Ένας γνωστός στρατηγός , λέω εγώ τώρα .....

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Geros 01/06/2014 13:14:29

   Μα αν βγεί μπροστά ένας Στρατηγός Γέρο,δεν θα χαρακτηριστεί μόνο ακροδεξιός αλλά,κυρίως,χουντικός. Οπότε ποιό το όφελος για τη Ν.Δ.,από τη μιά νά έχει τους νεοναζιστές και από την άλλη χουντικούς;

   • Ιδιώτης avatar
    Ιδιώτης @ Κυθήριος 01/06/2014 15:40:12

    Θα βρει αφορμή να φύγει στο Παρίσι ως... Τριανταφυλλίδου για μερικά χρόνια μέχρι να ξανάρθει η "δημοκρατία" και να τη φέρουμε μετά φρέσκια να ξανακυβερνήσει.

   • Geros avatar
    Geros @ Κυθήριος 01/06/2014 18:43:33

    Μην υπερβάλλεις φίλε μου, τι σχέση έχει το να πολιτευτεί ένας απόστρατος με την χούντα? Απαγορεύεται? Είναι αντιδημοκρατικό? Συνεπάγεται η καριέρα στο στρατό με άτυπη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων γιατί θα σε πουν χουντικό? Αλλα ακόμα και να χαρακτηριστεί έτσι από την αριστερά που το πρόβλημα? Διαφήμιση θα του κάνουν , οι χουντικοί είναι μέρος των ψηφοφόρων της X.A. σήμερα και μάλιστα όχι αμελητέο.

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Geros 01/06/2014 21:15:11

     Δεν έχω πρόβλημα με τους χουντικούς,είτε υποψηφίους είτε ψηφοφόρους,κάθε άλλο.Τους θεωρώ καλύτερους από τους διεθνιστές και ισλαμολάγνους προδότες. Την Πατρίδα υποστηρίζουν άλλωστε. Τό θέμα είναι όμως να τους πάρουμε μαζί μας,όχι να τους ανοίξουμε μια παιδική χαρά να παίζουνε κι αυτοί,όπως κάνουν οι χρυσαυγίτες...

     • Jason avatar
      Jason @ Κυθήριος 02/06/2014 08:06:43

      . Αγαπητέ Κυθήριε οι προδότες δεν έχουν άλλη ιδεολογία πλήν των αργυρίων. Η Ρεπούση π.χ.ούτε απο Ισλαμολαγνεία ούτε απο "Διεθνισμό" προδίδει την Πατρίδα. Για τα λεφτά το κάνει, είτε τα παίρνει άμμεσα, είτε έμμεσα, χωρίς καν να καταλαβαίνει απο που και γιατί... Οπως και ο Εφιάλτης, ο Ιούδας και όλοι οι προδότες. Απλά γιατί ενας άνθρωπος με ιδεολογία, ακόμα και εγκληματική σαν τους Χ.Α., δεν γίνεται προδότης χωρίς αντάλλαγμα...

  • airman avatar
   airman @ Geros 01/06/2014 16:01:01

   Ο Στρατηγός ... άνεμος; Ο Στρατηγός ... Δεκαβάλλας; Ο Στρατηγός ... Κατσιμήτρος; (που άμα μπορούσε θα κατέβαινε και δε θα προλάβαινε ποιους να πρωτοπετάξει στον Καλαμά!) Ο "γνωστός Στρατηγός" πάντως τίμησε, τιμάει και θα τιμάει μόνο μία σημαία κι όποτε τον χρειαστεί η Πατρίδα ξέρει το καθήκον του. Αυτός τα γαλόνια του δεν τα "καταθέτει" σε κανένα και για κανένα κόμμα! Όσο για το συνειρμό "... την κατάλληλη στιγμή θα εμφανιστεί ο ακροδεξιός Θεοδωράκης" - "Ένας γνωστός στρατηγός ...", αφήστε κάτω το πηλοφόρι με τη λάσπη!

  • Jason. avatar
   Jason. @ Geros 02/06/2014 08:00:05

   Αγαπητέ Γέρο απο τις λίγες φορές που συμφωνώ μαζί σου. Εχω άλλωστε πεί εξ αρχής οτι κατα τη γνώμη μου η εμφάνιση της Χ.Α. έγινε λόγω της εξαφάνισης του συγγενικού με την X.A. κόμματος χωρίς τα ναζιστικά και τα παραστρατιωτικά στοιχεία της, που μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ήταν το ΛΑΟΣ, άσχετα αν συμφωνούμε επίσης στο ότι αρχηγός του είναι ο ασόβαρος πολιτικάντης της λογικής "λέω δέκα , βγαίνει το ένα και πανηγυρίζω ότι δικαιώθηκα",ο Καρατζαφέρης. Ενα 5-6% το κράταγε ακόμα κι αυτός, πριν ο Σαμαράς του "μαδήσει" τα στελέχη όπως τον Αδωνι και τον Βορίδη...Αλλωστε άνθρωποι που ψηφίζουν τέτοια κόμματα ποσώς ενδιαφέρονται για το επίπεδο του "αρχηγού"...

 8. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 01/06/2014 11:34:09

  Γράφεις: «Η προσπάθεια να γίνουμε ένα μουνουχισμένο μοσχάρι, ως Έθνος, θεωρήθηκε «εκσυγχρονισμός», δυτικότροπη «πρόοδος»..». Επί Σημίτη αυτό. Γιατί όμως το επεδίωξε αυτό η κυβέρνηση Σημίτη? Ποιό μεγάλο ιστορικό γεγονός συνέβη επί Σημίτη? Μα φυσικά η κατάργηση του εθνικού νομίσματος και η παράδοση μεγάλου μέρους της εθνικής κυριαρχίας στους μηχανισμούς της ΟΝΕ. Δηλαδή θα είχαμε αυξημένα εθνικά αντανακλαστικά και ταυτόχρονα θα απεμπολούσαμε την εθνική κυριαρχία εύκολα? Όχι βέβαια. Το μοσχάρι όφειλε να μουνουχιστεί προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά, ή και με ζητωκραυγές, η μετατροπή ενός τυπικά ανεξάρτητου κράτους σε εξαρτημένη επαρχία. Γι’ αυτό και έγινε μεγάλη προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις με οικονομικά μέσα (άφθονα δανεικά) μέχρις του σημείου να γίνουν οι επιρρεπείς στη δωρεάν μάσα Έλληνες οι πιο φανατικοί οπαδοί της ΟΝΕ. Και τα κατάφερε πολύ καλά ο κ.Σημίτης ώστε δε χρειάστηκε ούτε καν να ρωτήσει τον ελληνικό λαό γι’ αυτό που έκανε. Θα μου πεις: Και ποιος ρωτάει ποτέ τον ελληνικό λαό για το τι θέλει? Άλλη ιστορία… Η ΝΔ του κ. Καραμανλή, η διάδοχη κατάσταση του κ.Σημίτη, ήταν απλώς μια νέα κυβέρνηση. Τα συμφέροντα εντός και εκτός που εξυπηρετούνταν από τη νέα κατάσταση της νέας «ευρωελλάδας» δεν άλλαξαν. Γι’ αυτό και συνεχίστηκε αμείωτη η πολιτική του εθνομηδενισμού. Η κυβέρνηση της ΝΔ ήταν χλιαρή και βολεύτηκε μια χαρά στη ροή των δανεικών (και των ιδεών) που καλύπταν προσωρινά το πρόβλημα, βουλώναν τα στόματα αλλά και προετοίμαζαν την σημερινή κατάληξη. Τι ποσοστά είχε τότε η εκτός του ΚΚΕ αριστερά? Μηδαμινά! Συνεπώς την κύρια ευθύνη του εθνομηδενισμού την έχουν…ποιοί??? Κυρίως αυτοί που θέλουν να πλασάρονται ψευδώς ως πατριώτες και όχι τόσο αυτοί που φανερά δηλώνουν ότι είναι εθνομηδενιστές. Τους τελευταίους τους βλέπεις και τους αποφεύγεις αν θέλεις, οι άλλοι όμως, οι πρώτοι, σε ξεγελούν. Έχουν όμως μια τελευταία ευκαιρία να σώσουν τον εαυτό τους και την πατρίδα, αν το θέλουν φυσικά, με το να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό για το τι τον περιμένει μέσα στην αδίστακτη κηδεμονία της ευρωζώνης που έχει γίνει γερμανοζώνη. Ο ελληνικός λαός, ευτυχώς, διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τα εθνικά αντανακλαστικά του όπως και το ένστικτο της επιβίωσης. Απλώς δεν υπάρχει κάποιος φορέας που να εκφράζει και να θέλει πραγματικά να αξιοποιήσει αυτά τα χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό και ο λαός στρέφεται προς τη ΧΑ και το Σύριζα. Όχι με τη λογική ότι αυτοί θα δώσουν λύση, αλλά με την ελπίδα του λιγότερου κακού. Ξέρει ο ελληνικός λαός όπως και ο γαλλικός και ο ιταλικός, ότι το συμφέρον του δεν είναι στη γερμανοζώνη, γι’ αυτό και φουσκώνει τα κόμματα που μιλούν για σύγκρουση. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τα γνωρίζει αυτά, αλλά δε σπεύδει να τα εκμεταλλευτεί προς όφελος της πατρίδας. Αντίθετα, υποστηρίζει με κάθε τρόπο την περαιτέρω άμβλυνση των εθνικών αντανακλαστικών του λαού διακηρύσσωντας και προπαγανδίζοντας τον ευρωμονόδρομο και την υποταγή ως μόνη λύση, με κάθε τρόπο και χωρίς καμιά επιφύλαξη ότι μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον της πατρίδας. Παράλληλα αποστασιοποιείται από το λαό φανερώνοντας έτσι μια απόκλιση συμφερόντων. Αυτή η τακτική φανερώνει κάτι το οποίο το αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός και αυτό φαίνεται στην άποψη που εκφράζει για τους πολιτικούς, τα κόμματα κλπ. «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές» έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός. Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος: Τα εθνικά ψέμματα.

  • my way avatar
   my way @ Ιδιώτης 01/06/2014 11:43:22

   "Η ΝΔ του κ. Καραμανλή, η διάδοχη κατάσταση του κ.Σημίτη, ήταν απλώς μια νέα κυβέρνηση. Τα συμφέροντα εντός και εκτός που εξυπηρετούνταν από τη νέα κατάσταση της νέας «ευρωελλάδας» δεν άλλαξαν. Γι’ αυτό και συνεχίστηκε αμείωτη η πολιτική του εθνομηδενισμού." Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: 1.- Βέτο στο Βουκουρέστι, κόντρα σε Μπους και Μέρκελ. 2.- Συμπαράταξη με Τάσσο Παπαδόπουλο, στο σχέδιο Ανάν. 3.- Πολιτική αγωγών. Βρε Ιδιώτη;

   • Ρηνα avatar
    Ρηνα @ my way 01/06/2014 12:29:51

    Για το τι αντιμετωπισε ο Καραμανλης (μετα τον Σημιτη που νομιζε οτι τα ειχε ολα δρομολογησει), θα γραφτουν στο μελλον βιβλια....Τωρα ακομα δεν ηρθε ο καιρος. Παντως απο τους "νεοτερους" ηγετες μας δεν μπορουμε να παραβλεψουμε το γεγονος οτι ειναι σαρξ εκ της σαρκος της κοινωνιας μας. Μορφωμενοι, καλοζωϊσμενοι, παιδια που μεγαλωσαν με ολες τις ανεσεις οπως περιπου προσπαθησαμε να μεγαλωσουμε ολοι τα παιδια μας στη μεταπολεμικη Ελλαδα. Ομως οταν εφτασε η ωρα να ηγηθουν, τα πραγματα ειχαν μετεξελιχθει και δεν ηταν μια απλη διαδοχη με διαχειριση της χωρας, οπως εκαναν οι προηγουμενοι. Ξαναηρθαν εποχες πολεμου, διαφορετικης βεβαια μορφης με αλλου ειδους οπλα, οπου τα "καλομαθημενα" παιδια τα βρηκαν σκουρα....Και πως να μην τα βρουν οταν ολα τα ματια της Υφηλιου ηταν στραμμενα επανω μας με δυσπιστια και εκλειναν πορτες και ....κανουλες στερευαν σιγα σιγα. Τωρα βρισκομαστε στη φαση που θα αναδειχθει ποιος εγινε εμπειροπολεμος και θα καταφερει να πιασει σταθερα το τιμονι της χωρας να τη βγαλει απο τα βραχια και συγχρονως ομως να διατηρησει ανεπαφο το εμπορευμα, γιατι αμα το μισο τουμπαρει στη θαλασσα δεν εχει νοημα η σωτηρια του καραβιου.......

   • Ιδιώτης avatar
    Ιδιώτης @ my way 01/06/2014 14:55:44

    Τι... βρε Ιδιώτη? Ναι, καλά τα λες, έγιναν αυτά που λες αλλά ταυτόχρονα στο εσωτερικό, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2005 η κα Μπενάκη έταζε επισήμως μείωση εθνικής κυριαρχίας και "νέες μορφές διακυβέρνησης" στον πρόεδρο της δημοκρατίας. Αυτά έταζαν στον ελληνικό λαό, αυτά τον ποτίζαν ως "επιτυχίες" ανεξάρτητα του τι έγινε στην εξωτερική πολιτική, που εν πάσει περιπτώσει για να στηρίξεις την εξωτερική πολιτική πρέπει να έχεις πείσει πρώτα το λαό στο εσωτερικό. Και η ΝΔ κυβέρνησε αυτοδύναμα 4,5 χρόνια μετά από κείνες τις δηλώσεις. Τι έκανε? Σήμερα έχει αποδειχτεί πως η συνολική πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν αυτή που ανέφερε η κα Μπενάκη και όχι κάποια άλλη. Αυτή δηλαδή που είχε εγκαινιάσει ο κ.Σημίτης. Και την συνέχισαν οι επόμενοι πατριώτες, ο κ.Καραμανλής, για την αποθεώσει μετά ο κ.Παπανδρέου, να την παραλάβει ο κ.Παπαδήμος και να την ολοκληρώσει(?) ίσως ο κ.Σαμαράς με τον κ.Βενιζέλο. Και μάλιστα θα την ολοκληρώσουν στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας και της σωτηρίας της Ελλάδας!!! Ποιάν? Την πολιτική της "μείωσης της εθνικής κυριαρχίας" και των "νέων μορφών διακυβέρνησης"!!! Μάλιστα... Δε νομίζεις ότι κοροϊδεύουν και ψεύδονται πολλοί, πάρα πολύ?

    • my way avatar
     my way @ Ιδιώτης 01/06/2014 15:13:49

     1) Η Κυρία Μπενάκη δεν έταζε, προέβλεπε(;). 2) Δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Με την καμμία.

     • Ιδιώτης avatar
      Ιδιώτης @ my way 01/06/2014 15:19:53

      Δεν κρύβεις πάντως τις αμφιβολίες σου, ε? :)

     • my way avatar
      my way @ Ιδιώτης 01/06/2014 18:46:59

      Αλλού είναι το ερωτηματικό, αλλού η άρνηση. Μη μπερδεύεσαι.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Ιδιώτης 01/06/2014 18:20:43

     Η πολιτική αυτή δεν άρχισε από κανένα Σημίτη.Οι παλιότεροι θυμούνται ότι ο 1979 ο Σημίτης όπως και όλο το ΠΑΣΟΚ αρθρογραφούσε κατά της ένταξης στην ΕΟΚ στα ΝΕΑ. Η πολιτική αυτή άρχισε από τον Καραμανλή Α΄που πίεζε φορτικά όλους τους Ευρωπαίους να βάλουν την Ελλάδα στην ΕΟΚ.Αρκετά πια με τα παραμύθια.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ my way 01/06/2014 15:52:52

    Κόντρα στον Μπους ήταν αλλά κόντρα σε Μέρκελ από που και έως που; Επειδή εκ των υστέρων βγάλατε τη Μέρκελ "κακια"; Κανένα πρόβλημα δεν είχε η Μέρκελ και η Γερμανία με την εξωτερική πολιτική του Καραμανλή και ειδικά με τα ανοίγματα στη Ρωσία.

    • my way avatar
     my way @ ψυχραιμια 01/06/2014 18:43:55

     Πάρτε και μία σχετική δήλωσή της, για να τα θυμηθείτε καλλίτερα: "Χρησιμοποιείτε τα αντίθετα επιχειρήματα απ' αυτά που επικαλεστήκατε για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. Η μη λύση δεν εμπόδισε την ένταξη στην Κύπρο, ενώ τώρα λέτε "μη λύση – μη ένταξη" για τα Σκόπια", δήλωσε η καγκελάριος.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ιδιώτης 01/06/2014 15:50:28

   H συγκυβέρνηση και όλη σχεδόν η πολιτική ηγεσία θέλει να είναι στην ευρωζώνη γιατι φιλοδοξεί να είναι η Ελλάδα μέρος της μελλοντικής ευρωπαικής Ομοσπονδίας. Αυτός ήταν στόχος της ΝΔ από την ίδρυσή της από τον Καραμανλή Α΄και διεκηρύχθη επανειλημμένα. Όσοι ξύπνησαν απότομα και θέλουν να βρίσκονται εκτός ΕΕ μπορούν να κάνουν ασφαλώς τα δικά τους κόμματα. Δεν μπορούν όμως να κατηγορούν τη ΝΔ για ασυνέπεια αφού η συμμετοχή στην ενωμένη Ευρώπη ήταν ιδρυτικός της στόχος.Και ήταν μεταξύ άλλων στόχος επειδή εκρίθη από τοτε ότι μακροπρόθεσμα η Ελλάδα δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη δημογραφική και άρα και οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας και τελικά εκτός ΕΕ θα καταστεί δορυφόρος της. Το πως από εκεί χειρίσθηκαν οι πασόκοι την συμμετοχή της Ελλάδος στην ΕΕ και τα έσοδα (πάνω από 1 τρις εισέρευσαν τη 30ετία) είναι άλλο θέμα. Καθήκον της ΝΔ είναι να επαναδιατυπώσει πατριωτικές θέσεις με δεδομένο τη συμμετοχή στην ΕΕ.

   • Ιδιώτης avatar
    Ιδιώτης @ ψυχραιμια 01/06/2014 23:26:09

    Στην ΕΕ (πρώην ΕΟΚ) συμμετέχει συν τοις άλλοις η Βρετανία, η Σουηδία ενώ εμπορικές συμφωνίες έχουν η Νορβηγία και η Ελβετία. Υπάρχει και η Ελλάδα η οποία συμμετέχει στην ΕΕ αλλά και στην ΟΝΕ όπου μαζί με τη νομισματική πολιτική έχει απωλέσει ακόμα και το δικαίωμα να συντάσσει προϋπολογισμό. Σωστά λες ότι "Καθήκον της ΝΔ είναι να επαναδιατυπώσει πατριωτικές θέσεις με δεδομένο τη συμμετοχή στην ΕΕ" διότι ο Καραμανλής Α΄ που επικαλείσαι, μάλλον δεν είχε στο νου του τη σημερινή θέση της χώρας όταν μιλούσε για συμμετοχή στην ΕΟΚ. Και έως την ίδρυση της ΝΔ οι μόνοι που είχαν μιλήσει μέχρι τότε για πανευρωπαϊκό νόμισμα ήταν ο ναζιστής ΥΠΟΙΚ του Γ’Ράιχ ο Βάλτερ Φουνκ, ο διοικητής της Ράιχσμπανκ Δρ. Σαχτ και τα επιτελεία τους το 1940. Είχαν μάλιστα και λεπτομερές σχέδιο. (Μπορείς να δεις το βιβλίο: The Bundesbank The bank that rules Europe, του David Marsh). Το θέμα του ευρώ όμως, τέθηκε πρώτη φορά το 1991 από τον… Φρανσουά Μιτεράν! Άρα αποκλείεται να ήταν η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη ο στόχος της ΝΔ από την ίδρυσή της. Εκτός κι αν ξέραν κάτι που δεν ήξερε όλος ο υπόλοιπος πλανήτης. Η μόνη συνέπεια που οφείλει να επιδεικνύει ένα πατριωτικό κόμμα είναι στο να ασκεί πολιτικές και να συνάπτει συμμαχίες προς όφελος της χώρας. Μπορεί τότε κάτι που ήταν προς το συμφέρον της χώρας, τώρα πλέον να μην είναι. Δεν είναι συνέπεια προς την πατρίδα να κολλάς δογματικά σε κάτι που είπες ή έκανες πριν 50 χρόνια ενώ οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Αυτό το κάνει μόνο το ΚΚΕ και οι πάσης φύσεως δογματικοί και πνευματικά απονεκρωμένοι. Και εν πάσει περιπτώσει είναι άλλο πράγμα η προσχώρηση σε μια συμμαχία που ίσως σου δώσει και κάποια οφέλη και άλλο πράγμα η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας όπως σηματοδοτείται από την κατάργηση εθνικού νομίσματος ή τις παρεμβάσεις στους προϋπολογισμούς. Δεν θεωρώ σήμερα καλή κίνηση την έξοδο από την ΕΕ, αλλά την έξοδο από την ΟΝΕ τη θεωρώ σωτήρια, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό δεδομένης της ύπαρξης χωρών όπως η Βρετανία, Σουηδία, Δανία. (Φυσικά ποιός "νοήμων" θα λάβει υπόψη του τη γνώμη ενός "ιδιώτη"?)

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Ιδιώτης 02/06/2014 00:12:02

   Οἱ ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ προύποθέτουν ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, ὑπάρχει τώρα;;;

   • Ιδιώτης avatar
    Ιδιώτης @ Φωτεινή 02/06/2014 09:01:00

    Ωωωω, για όποιους και όσους την επιθυμούν πραγματικά, νομίζω υπάρχει άφθονη και ανεξάντλητη! Και εθνική και σκέτη και κάθε είδους. Αλλά επειδή δεν αφήνει κέρδος στους κάθε λογής εμπόρους, δεν τη "δουλεύουν" στα "μαγαζιά" τους. Έξω από την "αγορά", μπορεί κανείς να πάρει όση θέλει απευθείας από αυτούς που την έχουν ή και από τα γραφτά τους.

 9. akenaton avatar
  akenaton 01/06/2014 11:47:18

  Λάθος ανάλυση με όλο τον σεβασμό κ. Κρανιδιώτη. Αντί άλλου σχολίου, σας παραπέμπω σε παλαιότερο άρθρο μου: http://www.antinews.gr/POLITIKE/Anodos-Khruses-Auges-E-lathos-analuse-odegei-se-lathos-sumperasmata/ Φιλικά, Akenaton

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ akenaton 08/06/2014 02:32:06

   " Η θεωρία της «ενοχικής δεξιάς» θεωρεί η ίδια ως χειρότερη περίοδο της δεξιάς παράταξης την περίοδο του ΚΚ του Β’ όπου εφαρμόστηκε και το στρατηγικό δόγμα του «μεσαίου χώρου». Αν ίσχυε αυτή η θεωρία ως λόγος ανόδου της ΧΑ, θα έπρεπε αυτή να εμφανιστεί και να ενδυναμωθεί στην περίοδο ισχύος και διακυβέρνησης του ΚΚ του Β’, δηλαδή από το 2000 μέχρι το 2009. Όπως βλέπουμε όμως, η ΧΑ την εν λόγω περίοδο παρέμεινε στην αφάνεια και εκλογικά και πολιτικά. Στην κυριολεξία «λούφαζε» όλη την δεκαετία του 2000 ακόμη και όταν το 2008 η πολιτική αυτή της ΝΔ «επέτρεψε» κατά τους κατηγόρους του «μεσαιοχωρητισμού» στους μπαχαλάκηδες να κάψουν κυριολεκτικά την Αθήνα! Αντίθετα, η πολιτική αυτή περίοδος, υπήρξε μια περίοδος κυριαρχίας της κεντροδεξιάς σε όλα τα πεδία και μάλιστα στις εκλογές του 2004, η ευρύτερη κεντροδεξιά (ΝΔ, ΛΑΟΣ και άλλοι δεξιοί και κεντρώοι) πλησίασαν την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος!"

   δεν το είχα διαβάσει φίλε μου ... ΟΛΟΣΩΣΤΗ προσέγγιση κατά τη γνώμη μου πάντα

 10. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 01/06/2014 12:43:46

  αγαπητέ φαηλε, είναι η ΟΡΓΗ, κατά την γνώμη μου. η ΟΡΓΗ. ξέρεις καλά ότι το σύστημα συνεχίζει(τα απαρίθμησα αλλού) τα ίδια και συντηρείται με τα επί πλέον δανεικά που μας τα φορτώνει για τα επόμενα 50-60 χρόνια. πόσο ελαττώθηκαν οι μισθοί κια προνόμια των βουλευτών και των κρατικώ-κομματικών κομμισσαρίων ; 0%, αλλά από τους ανήμπορους κλέβουν καταθέσεις και μισθούς για χρέη τεχνητα και παράνομα. μην εκπλαγούμε αν η κραυγή γίνει "γωτιά και τσεκούρι" στους προσκυνημένους...αυτό καταγράφω...

  • Eva avatar
   Eva @ Νίκος Αργεάδης 04/06/2014 16:18:27

   Πες και για τους υπαλλήλους της βουλής, που τελικά μάθαμε πόσοι είναι?? Δεν περίσσευε κανένας, καμμία διαθεσιμότητα, τίποτα?Έστω και για τα μάτια του κόσμου-να έκαναν κάποια κίνηση? ........Μπα!!! Το χαράτσι απο το παλιό δυάρι του άνεργου ναναι καλά. Του άνεργου πρώην ιδιωτικού υπαλλήλου.

 11. Η άλυτη εξίσωση avatar
  Η άλυτη εξίσωση 01/06/2014 13:01:48

  Ας γίνω λίγο ο Δικηγόρος του …Διαβόλου !! 1)Ερ. : ‘’Αν οι αιτίες είναι μόνον οικονομικές, «αντιμνημονιακές», τότε γιατί αυτοί οι ψηφοφόροι φεύγοντας κυρίως από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν πήγαν πιο αριστερά; Αν όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΚΕ ή στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ;’’ Απ. : Γιατί ο μεν Σύριζα παλινδρομεί, δεν έχει σταθερές θέσεις και δεν πείθει, το δε ΚΚΕ και ο Ανταρσύα είναι κόμματα διαμαρτυρίας που δεν διεκδικούν την εξουσία, στέκονται στο περιθώριο και σε τίποτε δεν επηρεάζουν το σκηνικό. Είναι σαν να μην υπάρχουν. Η ΧΑ από την άλλη, εμφανιζόμενη ως …διωκόμενη και υβρίστρια του συστήματος δύναμη, ‘’εμπνέει’’ - εκδικείται και πληρώνει με το κατάλληλο νόμισμα ΟΛΟΥΣ τους ενόχους . Σα φτύσιμο στα μούτρα των υποκριτών, των λαοπλάνων, των στρεψόδικων, των άχρηστων εγωπαθών , ‘’βολεύει’’ κι εκτονώνει τα συναισθήματα θυμού - περιφρόνησης - μίσους, που τόσο επιμένετε να …παραβλέπετε πως υπάρχουν και κατευθύνουν !!! 2)‘’ Ο λόγος που η άκρα δεξιά ήταν πάντοτε περιθωριακή δύναμη τις προηγούμενες δεκαετίες δεν ήταν μόνο η επίπλαστη ευμάρεια μας με δανεικά.’’ - Και όμως, ΤΕΛΙΚΑ, ΗΤΑΝ ‘’η επίπλαστη ευμάρεια μας με δανεικά’’, που κρατούσε ναρκωμένουςτους πολίτες και πουκρατά ακόμη και σήμερα δέσμιους αυτούς, που….’’έχουνε κάτι να χάσουν’’ (τον πετσοκομμένο μισθό, τη μίζερη συνταξούλα) , συγκριτικά με αυτούς που ΗΔΗ ΤΑ ΕΧΑΣΑΝ ΟΛΑ. 3) ‘’ η Αριστερά έφτασε μία και μοναδική φορά να συσπειρώσει στις γραμμές της μεγάλες μάζες, όταν έστω και ως καπηλεία πήρε την σημαία του εθνικού αγώνα.’’ - Η Αριστερά δεν γνωρίζει από …καπηλείες και τη Σημαία του Εθνικού Αγώνα, πάντοτε την κράτησε ψηλά. Με αγώνες, θυσίες και τιμιότητα. Ψάξτε αλλού για …πατριδοκάπηλους και ιδιοτελείς συνεργούς.Θα τους βρείτε παντού. Σταματήστε επί τέλουςτις φτηνές, απλοϊκές, φανατικές ρητορείες. Δεν σας ωφέλησαν σε τίποτε, ούτε κανέναν μας πια ωφελούν. Όσο η ανεργία βρίσκεται στο 30% και καλπάζει παρά τους μύθους, τις υποσχέσεις και τα οράματα, όσο ΚΑΝΕΙΣ δεν αρθρώνει λόγο πειστικό που να εμπνεύσει, να ενώσει και να συστρατεύσει τον Ελληνικό λαό στην κοινή προσπάθεια και στην πλήρη αποδέσμευση από τις επιταγές των κατακτητών, μην κουράζεστε να …αναλύετε τα ποσοστά και τις αιτίες. Έχουμε πόλεμο, καθημερινά μας προσβάλουν, μας υποτιμούν, μας εμπαίζουν, μας εκμεταλλεύονται και ξεπουλάνε τα ιερά μας και τα όσια….. Υποθηκεύουν το μέλλον μας, ισοπεδώνουν το παρόν μας. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΜΥΝΕΤΑΙ – ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ – ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΥΨΙΣΤΗ ΥΒΡΗ, ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ. ΟΙΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΟΔΑΠΑΡΑΦΩΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ..ΧΟΡΌ.

  • my way avatar
   my way @ Η άλυτη εξίσωση 01/06/2014 13:14:45

   Το πρώτο ερώτημα πάσχει πριν καν τεθεί. Πώς δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόροι; Τότε, το 27% από το μόλις 3% που είχε, τι είναι;

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ my way 01/06/2014 13:26:35

    ΠΑΣΟΚ

    • my way avatar
     my way @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/06/2014 13:30:22

     Αλλο διατυπώνεις στην πρώτη σου παράγραφο.

    • Η άλυτη εξίσωση avatar
     Η άλυτη εξίσωση @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 01/06/2014 13:48:33

     Το Πασόκ είναι ΕΔΩ, συγκυβερνά, εκβιάζει, αθωώνεται, ανασυντάσσεται και απαιτεί. Αν δεν εξασφάλιζε το 8% των....σοβαρών και ψύχραιμων ψηφοφόρων, τι ακριβώς θα συζητούσαμε σήμερον????? :-)

    • Thanos avatar
     Thanos @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 02/06/2014 13:11:07

     Γι αυτό λέμε διπλή αποτυχία του Σαμαρά. διότι αν και συγκυβερνά με το ΠΑΣΟΚ, ο Τσίπρας του πήρε τους Πασόκους ψηφοφόρους...Και αυτούς δεν υπάρχει περίπτωση να τους φέρει πίσω, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στη ΝΔ. Μάλλον θα χάσει κι άλλους Πασόκους στο δρόμο με τα μέτρα, τώρα πο ο Σόιμπλες του λέει forget it Antonis για το κούρεμα του χρέους πόσο μάλλον για τη ρήτρα ανάπτυξης...Αλήθεια ο Σαμαράς επιμένει οτι ΟΛΟ το χρέος είναι νόμιμο, ακόμα και για τα υποβρύχια που ποτέ δεν παραλάβαμε? Υ.Γ. Και ο Ανδρέας με πρώην Νεοδημοκράτες έγινε Πρωθυπουργός το 1981 και δεν ακυρώθηκε η εκλογή του...

   • Η άλυτη εξίσωση avatar
    Η άλυτη εξίσωση @ my way 01/06/2014 13:28:56

    Το ερώτημα δεν πάσχει, με την έννοια του οτι από τις απώλειες ΝΔ-Πασοκ σχετικά με τις Εθνικές εκλογές του 2012, ο Σύριζα ΔΕΝ εισέπραξε, περιορίστηκε στη συγκράτηση των ποσοστών του του 2012 περίπου. Βέβαια οι απωλεσθέντες, δεν οδηγήθηκαν όλοι στη ΧΑ όπως λέει ο Φ.Κ, διασκορπίστηκαν σε ποτάμια, ρυάκια, φράγματα κια λοιπά..... Ας είμαστε ειλικρινείς. Με μισές αλήθειες, κτίζονται μόνον οι μελλοντικές ήττες μας.

    • my way avatar
     my way @ Η άλυτη εξίσωση 01/06/2014 13:33:16

     Νομίζω ότι η συζήτηση δεν πρέπει να περιορίζεται στον παρόντα χρόνο αλλά στον μνημονίων χρόνο. Ετσι έχει πολιτική ουσία.

     • Η άλυτη εξίσωση avatar
      Η άλυτη εξίσωση @ my way 01/06/2014 13:53:58

      Το άρθρο, μιλά για τον παρόντα χρόνο, συνεπώς μη παραγνωρίζοντας το συνολικό, τοποθετούμαστε επί του ...μερικού :-).

     • my way avatar
      my way @ Η άλυτη εξίσωση 01/06/2014 14:09:21

      Ο ορθολογικός Βύρων έφη.

 12. Π.Ε. avatar
  Π.Ε. 01/06/2014 13:23:32

  Φαήλο, Η Χρυσή Αυγή ήρθε για να μείνει. Όσο δεν λύνεται το μεταναστευτικό και οι εγκληματικότητα των λαθραίων , όσο συνεχίζονται οι διώξεις θα γιγαντώνεται. Τα τρικ (περί αυτών πρόκειται) για επαναπατρισμό στη Νέα Δημοκρατία , οι ανυπόληπτοι διαμορφωτές (υποτίθεται) της κοινής γνώμης -αυτοί στα παράθυρα των ειδήσεων- δεν τους λαμβάνονται υπόψη από κανέναν. Εγώ βλέπω μια σταδιακή αλλαγή σε θέσεις της ΧΑ , απομόνωση των ακραίων και σταδιακή ενσωμάτωση της Νέας Δημοκρατίας σ' αυτήν με νέο δικοματισμό ΧΑ - Σύριζα.

 13. Ναπαίος avatar
  Ναπαίος 01/06/2014 13:31:11

  Ο Ανδρέας Παναδρέου είχε δημιουργήσει το μύθευμα της 'δημοκρατικής παράταξης', της μη-δεξιάς του 60%, το οποίο όμως από το 1986 είχε αρχίσει να καταρρέει και πρακτικά διαλύθηκε με τον διχασμό του ΠΑΣΟΚ λόγω του μνημονίου. Αντίστοιχο μύθευμα αποδείχθηκε ότι ήταν και η 'μεγάλη φιλελεύθερη/κεντροδεξιά παράταξη'. Αυτή ήταν τελικά η συνένωση δυο χώρων συγγενών μεν αλλά τόσο διαφορετικών μεταξύ τους όσο το Κέντρο και η Αριστερά μεταξύ τους: Η παραδοσιακή Δεξιά (πρώην βασιλική, λαϊκή, αυταρχική) και η φιλελεύθερη κεντροδεξιά (αστική, φιλοευρωπαϊκή και δημοκρατική). Η προσωπικότητα του Καραμανλή και η αντιδεξιά επέλαση του Αντρέα ανάγκασαν αυτά τα δυο συστατικά στοιχεία να συνυπάρχουν για 40 χρόνια, μέχρι που το μνημόνιο τα οδήγησε σε χωρισμό, όπως έπαθε και το ΠΑΣΟΚ. Επομένως θεωρώ ότι και ο Φαήλος και ο Ακενατόν έχουν δίκιο στις αναλύσεις του εν μέρει: Ο Φαήλος σωστά παλεύει να πείσει ότι η ΧΑ δεν είναι γενικώς και αορίστως 'άκρο' που μαζεύει περιθωριακούς απολιτίκ τραμπούκους. Είναι Δεξιά όσο δεν πάει. Ο Ακενατόν από την άλλη σωστά τονίζει ότι καθαρά ιδεολογικά ζητήματα (μετανάστευση, εθνικοπατριωτικά) δεν εξηγούν πλήρως την άνοδο της ΧΑ. Ούτε όμως το αντιμνημόνιο την εξηγεί: η ΧΑ ελάχιστο χρόνο αφιερώνει στα οικονομικά, ενώ και οι πιο πιστοί ψηφοφόροι της θα ξέρουν ότι δεν έχει καμιά πρακτική λύση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Αυτό που συνέβη είναι ότι η κρίση και το μνημόνιο ενεργοποίησαν την συνείδηση ταυτότητας ενός ακροατηρίου που από το 1974 ήδη πολύ λίγη αγάπη είχε για το νέο καθεστώς και την επίσημη ιδεολογία του. Για αυτό από τα διάφορα 'αντι-' που έχουν χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσουν την ΧΑ, αυτό που την κάνει πιο δημοφιλή είναι ότι είναι 'αντισυστημική' (από δεξιά σκοπιά όμως).
  Το μνημόνιο παρουσιάστηκε σαν πολιτική για να σωθεί το 'κράτος' - στην πραγματικότητα έγινε μέσο για το πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία να απομυζήσει την κοινωνία. Το λαϊκό ακροατήριο της Κεντροαριστεράς απομακρύνθηκε κυρίως για ταξικούς/οικονομικούς λόγους. Το αντίστοιχο λαϊκό ακροατήριο της Δεξιάς αρνήθηκε και για οικονομικούς, αλλά κυρίως για ιδεολογικούς/πολιτιστικούς λόγους: Μια δημοκρατία που πάντα τους καταδίωκε ιδεολογικά, τώρα θέλει και να τους στραγγίξει από πάνω για να διασωθεί αφού βάρεσε κανόνι. Ε πάει πολύ!
  Ουσιαστικά το μνημόνιο ξανάνοιξε μέσα στην Δεξιά την συζήτηση που η παρουσία του Καραμανλή και ο κομματισμός της ΝΔ δεν επέτρεψε ποτέ να γίνει το 1974. Ούτε η μετανάστευση ούτε η οικονομία είναι στην βάση του τι είναι και γιατί μεγαλώνει η ΧΑ. Ούτε καν τα εθνικοπατριωτικά που λέει ο Φαήλος. ΧΑ και ΝΔ είναι πλέον δυο διαφορετικοί κόσμοι. Η Μεταπολίτευση δεν τελείωσε, απλά (σε ότι αφορά την Δεξιά) ποτέ δεν είχε ολοκληρωθεί.

 14. NikolaosP. avatar
  NikolaosP. 01/06/2014 13:32:33

  H δραση φερνει την αντιδραση , αποτελεσμα η ισορροπια . Η ανεπαρκεια μιας διακυβερνησης ( δραση ) ενισχυει τις αντιθετες η μονον απλα καινουριες ομαδες (αντιδραση ). Ας μη κλαυθμηριζουμε λοιπον . Π.χ Οτι για όλα εφταιξε το πασοκ από το 1981 και μετα . Ηταν επαρκης η μεχρι τοτε το 1981 διακυβέρνηση ? Το ιδιο με την ενισχυση της Χ.Α αυτή τη περιοδο. Είναι επαρκεις οι μεχρι τωρα πολιτικες ,ας απομονωσουμε χαριν συντομιας, τις σχετικες με τους μεταναστες-εγκληματικοτητα ? Μηπως ειναι προφανεις οι απαντήσεις? ...Και δεν χρειαζονται πιο βαθυστοχαστες αναλυσεις κ. Κρανιδιωτη σε αυτό το θεμα .

 15. Ρηνα avatar
  Ρηνα 01/06/2014 13:57:19

  Αν ο Μιχαλολιακος μισουσε μια φορα τη συστημικη Δεξια δηλ. τη ΝΔ, ειναι δυνατον να πιστευετε οτι τωρα, μεσα απο τη φυλακη υπαρχει πιθανοτητα να συνεργαστει; Με νυχια και με δοντια θα κρατησει τους ψηφοφορους του και μπορει να τους αυξησει κιολας.... Πρεπει ναρθουν τα πανω κατω και απο τις δυο πλευρες για ν αλλαξει κατι.

  • Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ avatar
   Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ @ Ρηνα 01/06/2014 20:51:08

   https://www.youtube.com/watch?v=-8Db0AvRIJw Η απάντηση στο ερώτημα της Ρήνας στο 52:15 - 53:40. Η συνέντευξη προβλήθηκε μία μέρα πριν τις συλλήψεις του Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς Φαήλε οι απόψεις σου είναι μειοψηφία, εώς περιθωριακές και ακραίες για τη Ν.Δ. πλέον. Ενώ το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση αλλά αύριο μαζί με ΠΟΤΑΜΙ μπορεί να συγκυβερνάει με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. απαγορεύεται να πει ότι μπορεί να συκυβερνήσει με τη Χρυσή Αυγή. Δυστυχώς ο εναγκαλισμός του Σαμαρά με Μέρκελ και AJC θα είναι και η πολιτική του ''ταφόπλακα''. Χρειάζεται επίσης και γεωπολιτική στροφή προς Ρωσία , στα πρότυπα του Κώστα Καραμανλή...

 16. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 01/06/2014 17:08:55

  Γνωρίζοντας την οπτική γωνία του κυρίου Κρανιδιώτη, έχω να παρατηρήσω ότι η ανάλυσή του είναι σωστά τεκμηριωμένη. Όμως, η ΝΔ ήταν (και πρέπει να ξαναγίνει) η μεγάλη Κεντροδεξιά. Σε μια τέτοια μεγάλη παράταξη, οι ψηφοφόροι δεν λειτουργούν ως πρόβατα υπό τα παραγγέλματα του κάθε τυχάρπαστου τσοπάνη. Με άλλα λόγια, ο κάθε ψηφοφόρος της ΝΔ την ψηφίζει για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικά κριτήρια. Άλλος κυρίως επειδή θεωρεί πως το κόμμα αυτό υπερασπίζεται καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα (Μακεδονικό, ελληνοτουρκικά κλπ.), άλλος γιατί δίνει προτεραιότητα στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας (αντιμετώπιση χάους στα Πανεπιστήμια, πρόβλημα απεργιών κλπ.), άλλος γιατί ενστερνίζεται την οικονομική πολιτική της. Για το λόγο αυτό υπάρχουν και διαφοροποιημένες τάσεις μέσα στην κοινοβουλευτική παρουσία της ΝΔ. Η σύγχρονη Κεντροδεξιά δεν μπορεί να λειτουργεί με όρους της δεκαετίας του '60 αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίζει και το ιστορικό πολιτικό στίγμα της. Άλλωστε, τί πάει να πει Κεντροδεξιά; Άλλη η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και άλλοι οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ. Αλλά και εντός των ΗΠΑ, άλλος ο συντηρητικός γερουσιαστής της Καλιφόρνια και άλλος της Νεμπράσκα. Με ευρωπαϊκά δεδομένα, άλλος ο Ντε Γκωλ, άλλη η Θάτσερ. Διότι άλλες είναι οι ανάγκες της κάθε εποχής και της κάθε κοινωνίας. Η παράταξη παρουσιάζει διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά ανάλογα με την εποχή και τη χώρα. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κρίνει -έχοντας σωστή πληροφόρηση και κατασταλαγμένα κριτήρια- ποιο μοντέλο τον εκφράζει περισσότερο. Και φυσικά, δεν είναι εποχές για περιχαράκωση αλλά για ομόνοια και ενότητα.

 17. rena avatar
  rena 01/06/2014 17:20:42

  Ώρες ώρες διαβάζω εδώ κάποια αψυχολόγητα σχόλια... Είναι ξαφνικά ένα μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ (ή της Κεντροδεξιάς γενικά) κατά της ΕΕ; Τα τσιτάτα περί εθνικής κυριαρχίας αντί τμήματος της ΕΕ βρίσκουν πρόθυμο ακροατήριο; Δηλαδή θέλουμε να είμαστε λίγο παραπάνω Ελληναράδες και λίγο λιγότερο Ευρωπαίοι; Απομονωτισμό γουστάρουν οι Νεοδημοκράτες; Απομονωτισμό θα περίμενα από τους αριστερούς. Και γενικά την αντίληψη πως η ΕΕ είναι η παχιά αγελάδα για άρμεγμα από τους "έξυπνους" Ελληναράδες. Με αυτά τα μυαλά, μπροστά δεν πάμε!

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ rena 01/06/2014 23:34:26

   Αν "ξαφνικά" αλλάξει η ΕΕ χαρακτήρα και δεν συμφέρει την Ελλάδα, πολλοί μπορεί επίσης "ξαφνικά" να ταχθούν εναντίον της. Πού είναι το παράξενο?

   • rena avatar
    rena @ Ιδιώτης 04/06/2014 09:19:26

    Άρα; Θέλετε να είστε και να είμαστε παραπάνω Ελληναράδες και λιγότερο Ευρωπαίοι; Στο πλαίσιο του ότι η ΕΕ πρέπει να είναι μια ακμαία οικονομική ένωση, μπας και επωφεληθεί η Ελλάδα από αυτό, αλλά τίποτα παραπάνω...;

    • Ιδιώτης avatar
     Ιδιώτης @ rena 04/06/2014 21:17:11

     H Ελλάδα είναι πολύ μικρή και δεν μπορεί να επηρεάσει την ΟΝΕ. Ούτε προς το καλύτερο ούτε προς το χειρότερο. Στην εποχή μας εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα τα τα έθνη-κράτη τα οποία αποφασίζουν να συμμετέχουν ή να αποχωρούν από συμμαχίες αναλόγως των συμφερόντων τους. Δυστυχώς θα έλεγα, κάθε λαός στην Ευρώπη νιώθει πρώτα εθνικός και μετά Ευρωπαίος. Στη Γαλλία νιώθουν πρώτα Γάλλοι και μετά Ευρωπαίοι. Στη Γερμανία νιώθουν πρώτα Γερμανοί και μετά Ευρωπαίοι. Το ίδιο και στις άλλες χώρες. Και αποφασίζουν πρώτα για τα συμφέροντα τα εθνικά και μετά για τα Ευρωπαϊκά. Καλώς ή κακώς, αν θέλουμε να επιβιώσουμε, πρέπει να κάνουμε το ίδιο μέχρι να αρχίσουν όλοι να νιώθουν πρώτα Ευρωπαίοι και μετά εθνικοί. Αλλιώς οι υπόλοιποι που σκέφτονται εθνικά θα σε χρησιμοποιήσουν για τα δικά τους συμφέροντα και θα αποβεί εις βάρος σου. Τι να κάνουμε, έτσι σκέφτονται στην ΕΕ, δεν μπορούμε να τους το αλλάξουμε εμείς. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι κακό να κοιτάξεις τα συμφέροντά σου , δε σε καθιστά "Ελληναρά" αυτό από μόνο του.

     • rena avatar
      rena @ Ιδιώτης 05/06/2014 17:54:40

      Τώρα το θέσατε πολύ πιο εμπεριστατωμένα και σας ευχαριστώ. Το ζήτημα όμως είναι η έννοια του κοινού συμφέροντος. Σε ποιό βαθμό είναι κοινά τα συμφέροντα; Αν υποθέσουμε πως είναι σωστή η εκτίμησή σας για τη στάση Γάλλων, Γερμανών και λοιπών Ευρωπαίων και πως κατά συνέπεια μια τέτοια αντιμετώπιση πρέπει να έχουν και οι Έλληνες, εγώ έπειτα ρωτώ; Έχουν κοινά συμφέροντα όλοι οι Έλληνες; Μην ξεχνάτε πως (ακόμα και με όρους συνταγματικού δικαίου) ο λαός δεν είναι παρά ένα τυπικά ομοιογενές μόρφωμα. Τυπικά ομοιογενές, όχι ουσιαστικά. Ένας 45άρης κάτοικος Χαλανδρίου με επιτυχημένη καριέρα στη δικηγορία έχει κοινά συμφέροντα με τον άνεργο πτυχιούχο ΤΕΙ από την Δραπετσώνα ή με το συνταξιούχο αγρότη στην Καρδίτσα; Πιθανότατα όχι. Ανήκουν όλοι στον ελληνικό "λαό" αλλά μάλλον -όσο δυσάρεστο και αν είναι να εντοπίζουμε κάτι σωστό στη μαρξιστική θεωρία- το ταξικό συμφέρον είναι ισχυρότερο του εθνικού. Βεβαίως, ο Μαρξ μιλούσε με δεδομένα άλλων εποχών και κατέληγε σε τραγελαφικά συμπεράσματα. Γεγονός είναι, πάντως, πως δεν έχουμε όλοι οι Έλληνες κοινά συμφέροντα, όπως δεν έχουν κοινά συμφέροντα όλοι οι Γάλλοι μεταξύ τους. Μια λογική απομονωτισμού εντός των ορίων μίας πατρίδας, ποιόν οφελεί πραγματικά; Όσο και αν ο καθένας θέλει να νιώθει πως ανήκει σε ένα σύνολο, σε ένα λαό, ζητήματα εθνικού "συμφέροντος" υπάρχουν μόνο σε εντελώς επουσιώδη ζητήματα και έτσι π.χ. όλοι "υποστηρίζουμε" την εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Ελλάδος. Μετά από αυτό, το χάος...

     • ΚΜ avatar
      ΚΜ @ rena 05/06/2014 21:18:36

      Με λίγα λόγια δεν δέχεσαι την ύπαρξη έθνους ως υπαρκτής οντότητας, παρά μόνο ως φαντασιακής, ούτε την ύπαρξη εθνικού συμφέροντος. Σαν τη Ρεπούση και τη Φραγκουδάκη ένα πράμα. Αλλά από την άλλη πρέπει να επιδιώξουμε το «Ευρωπαϊκό όραμα» (τίνος;). Τερατώδης αντίφαση αλλά πρέπει να την παραβλέψουμε γιατί αλλιώς θα μας πεις «μη ανοιχτόμυαλους» και «Ελληνάρες». Που εικάζω ότι σύμφωνα με τα μυαλά σου πρέπει να είναι τεράστια προσβολή, έτσι; Τέλος πάντων, σε ευχαριστούμε που μας εξέθεσες τον cargo cult εαυτό σου και τα μη ορθολογικά ελατήριά σου.

     • rena avatar
      rena @ ΚΜ 05/06/2014 23:36:19

      Αγαπητέ ΚΜ, αν διάβαζες πιο προσεκτικά, ίσως καταλάβαινες λίγο καλύτερα τι λέω και ίσως δεν βιαζόσουν να κάνεις αστείες συγκρίσεις με τη Ρεπούση και τους λοιπούς ψευτοπροοδευτικούς. Το "Ελληνάρας" προφανώς έχει υποτιμητική έννοια. Έχεις δικαίωμα να διαφωνείς, διότι έχεις αναφαίρετο δικαίωμα στη φαιδρότητα. Όμως, πες μου πόσους Ελληνάρες ξέρεις που με αντικειμενικά δεδομένα έχουν πάει μπροστά στη ζωή τους... Δες αντίθετα πόσοι Έλληνες στο γένος αλλά με άλλη παιδεία, άλλα ερεθίσματα και εντός άλλου περιβάλλοντος έχουν προοδεύσει. Εγώ δεν μιλώ για ευρωπαϊκό όραμα γενικώς και αορίστως, δεν θέτω κανένα τέτοιο όραμα ως φετίχ. Μάλλον όμως εσύ έχεις φετίχ με την έννοια του έθνους και του "εθνικού συμφέροντος" και γουστάρεις να ακούς πως ό,τι γίνεται γίνεται για το καλό του έθνους σου έστω και αν εσύ δεν γεύεσαι κανένα καλό. Με λίγα λόγια, ο απλός ορθολογισμός (τον οποίον δυσκολεύεσαι να καταλάβεις ως θερμοκέφαλος) και ο φυσικός νόμος λέει πως ο καθένας έχει την τάση να ακολουθεί το ατομικό του συμφέρον. Έτσι, φερειπείν, οι μεγαλοσυνδικαλιστές έκαναν όσα έκαναν και εξακολουθούν να κάνουν όσα κάνουν για να πετύχουν το καλύτερο για τους εαυτούς τους και για μια μικρή κλίκα ανθρώπων γύρω τους. Αντικοινωνική συμπεριφορά, "αντεθνική" να το πω και έτσι για να θωπεύσω τα ψευτοπατριωτικά αντανακλαστικά σου, πλην όμως λογική δράση δια της οποίας επιδιώκουν το ατομικό συμφέρον τους. Δεν αντιλέγω καθόλου πως ό,τι ενώνει το κάθε κοινωνικό σύνολο (ό,τι ενισχύει ένα αίσθημα ταυτότητας) μπορεί και χρειάζεται να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά από τους κυβερνώντες για να κρατά ήρεμες τις μάζες, για να δίνει μια εσωτερική συνοχή. Κατανοητό ή θες περισσότερες επεξηγήσεις;

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ rena 06/06/2014 03:17:21

      Συνεπώς, κυρία μου, είναι πιθανότερο -προκύπτει από όσα γράφετε- το να βρίσκει ο (εξ ορισμού σας) ιδιοτελής πολίτης τον "αμεσότερο" Εθνικό προσανατολισμό σαν πιό χρήσιμο απ' ότι τον Ευρωπαϊκό, που τον βλέπει σαν αόριστο και έξω από την εμβέλεια της επιρροής του. Και, είναι θέμα προσωπικών οριζόντων του καθενός, αν θα αποζητήσει την ένταξή του σε Εθνικό ή Ευρωπαϊκό ή και Συμπαντικό μόρφωμα. Δικαίωμα δικό σας, πχ, το να πιστεύετε ότι τα συμφέροντά σας βρίσκονται στην ΕΕ, ή στον "κόσμο", αλλά σιγουρευτείτε ότι ότι υπάρχει και μια αμοιβαιότητα εκ μέρους της επιλογής σας. Εγώ, ακριβώς για λόγους "ατομικού συμφέροντος", εντάσσω τα συμφέροντά μου σε μια κοινωνική οργάνωση, που πέρα από αδιαμφισβήτητα και επιθυμητά στοιχεία συνοχής (το "όμαιμον", το "ομόγλωσσον", το "ομόθρησκον", το "ομότοπον" κλπ) είναι επαρκώς μεγάλη για να μπορεί να προστατεύει τον μικρόκοσμό μου (που δεν μπορεί η γειτονιά μου, ας πούμε), επαρκώς μικρή για να μπορώ εγώ, έστω και δια της ψήφου μου, να έχω λόγο σ'αυτήν (που δεν θα μπορούσα σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση, ας πούμε) και επαρκώς σημαντική, για να καλύπτει και την συναισθηματική μου ανάγκη να αισθάνομαι ότι η επιλογή μου με κάνει υπερήφανο (που δεν θα μπορούσε ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ας πούμε). Αυτή η οργάνωση καλείται "Ελληνικό Έθνος" και την βρίσκω λογική και συμφέρουσα, για εμένα, πρώτη επιλογή, χωρίς να απεμπολώ την Ευρωπαϊκή μου, επίσης, θέση. Οσο για εσάς, ο Καζαντζάκης στην ΑΣΚΗΤΙΚΗ θέτει διάφορους αναβαθμούς, για να διαλέξετε που θα ακουμπήσετε, φτάνοντας μέχρι και το Σύμπαν (αν αισθάνεστε Μεσσίας). Πάντως, το να ομνύετε στο ατομικό συμφέρον και εκείθεν να πετάγεστε με μιας στην "Ευρώπη", αποφεύγοντας (μετά βδελυγμίας, θα έλεγα) το Έθνος, σαν ενδιάμεσο σταθμό στις κοινωνικές σας εντάξεις, δείχνει ότι η σκέψη σας έχει ιδεοληπτικές προκαταλήψεις (taboo).

     • Ιδιώτης avatar
      Ιδιώτης @ ΠΗΛΕΑΣ 06/06/2014 16:05:56

      Συμφωνώ μαζί σου στο σχόλιό σου αλλά θα ήθελα να σταθώ σε ένα σημείο. "Θέλω", γράφεις, "να έχω λόγο σ'αυτήν", στην κοινότητα που ανήκω. Το να "έχω λόγο" σημαίνει να "συναποφασίζω για θέματα που με αφορούν". Τι σημαίνει αυτό? Να ακούγεται η φωνή μου αλλά να αναλαμβάνω και την ευθύνη να υλοποιήσω τους λόγους μου. Αλλιώς δεν έχουν αξία. Είναι η βάση αυτού που λέμε "δημοκρατία". Η αφετηρία. Λοιπόν, γενικά όσο μικρότερο είναι το ακροατήριο, τόσο καλύτερα ακούγεται η φωνή. Συνεπώς, ρωτάω, η ποιότητα της δημοκρατίας είναι αντιστρόφως ανάλογη του πλήθους των μελών της? Θα έλεγα πως για συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου (με συγκεκριμένη ποιότητα παιδείας) αυτό ισχύει. Μπορεί δηλαδή να μη μπορεί να λειτουργήσει η δημοκρατία όταν μαζεύονται πχ περισσότεροι από 10 Έλληνες ενώ να λειτουργεί μια χαρά με πχ 2 εκ/μύρια Ελβετούς. Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Το άλλο είναι ότι έχουμε συνηθίσει σε αυτό τον τόπο να περιμένουμε λύσεις από άλλους χωρίς προσωπική συμμετοχή. Έτσι παραβλέπουμε 2 ζωτικά πράγματα που οδηγούν σε επιτυχημένη δημοκρατική κοινωνία: α. Ισχύς εν τη ενώσει (κυρίως σε ταξικό επίπεδο). β. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Όσο για το (α) λίγα έχουμε να πούμε. Αν δεν μπορούν να ενωθούν ταξικά οι κάτοικοι της Ελλάδας μεταξύ τους, θα ενωθούν πανευρωπαϊκά? Το (β) χωρίς το "χείρα κίνει" αφήνει την "Αθηνά" (το θεό) μόνη της να δώσει λύση. Αυτό έχει ως συνέπεια, οι άνθρωποι να απορρίπτουν μια εγνωσμένα προβληματική κατάσταση για μια άλλη που μπορεί να είναι και χειρότερη. Εφόσον δεν σπεύδουν αυτόβουλα και στον περίγυρό τους να διορθώσουν κάτι, ασυνείδητα εναποθέτουν τις ελπίδες αλλού (στην ΟΝΕ ας πούμε), επειδή ακριβώς δεν μπορεί να γεννηθεί ελπίδα από την προσωπική τους πράξη. Οι άνθρωποι θέλουν οπωσδήποτε ελπίδα για να ζήσουν. Όταν δεν τη δημιουργούν μόνοι τους στη γη, τη γυρεύουν από τον ουρανό ή από κάποιον άλλο που τον θεωρούν πολύ ισχυρότερό τους. Και τότε γίνονται δούλοι. Αυτό έχουμε πάθει ως κοινωνία και μάλιστα το έχουμε ιδεολογικοποιήσει για να ωραιοποιήσουμε την παραίτησή μας δημιουργώντας έωλες ελπίδες λέγοντας πχ πως ότι και να γίνει, τα συμφέροντά μας είναι στην Ευρώπη και πως τα εθνικά συμφέροντα είναι παρωχημένα, ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί κλπ. Είναι λαθεμένη αντίληψη, έχει τη βάση της στη δουλικότητα την οποία και ανατροφοδοτεί.

     • Ιδιώτης avatar
      Ιδιώτης @ rena 06/06/2014 11:53:03

      Μα αν είναι δύσκολο να βρεθούν κοινά συμφέροντα μεταξύ των ανθρώπων εντός των ορίων ενός έθνους κράτους, θα είναι ευκολότερο να βρεθούν εντός μιας πολυεθνικής αυτοκρατορίας?

     • rena avatar
      rena @ Ιδιώτης 06/06/2014 18:51:03

      Φίλε ΠΗΛΕΑ, ευχαριστώ για την αναλυτική και ψύχραιμη απάντηση. Δεν έχω κανένα ταμπού προς την έννοια του έθνους. Δε συμμερίζομαι το πως φτάνεις εσύ να θεωρείς το ατομικό σου συμφέρον καλύτερα εξυπηρετούμενο δια του "εθνικού" (δεν το βλέπω να λειτουργεί στην πράξη), όμως αναγνωρίζω τη λογική του συλλογισμού σας. Βεβαίως, ναι, το ταξικό συμφέρον (ζητώ συγγνώμη για το κομμουνιστικό της διατύπωσης) είναι πολύ πληρέστερο του λεγόμενου "εθνικού". Ο ευκατάστατος 45άρης δικηγόρος που κατοικεί στο Χαλάνδρι είναι λοιπόν σαφώς πιο "κοντά" στον ευκατάστατο Γερμανό δικηγόρο που κατοικεί σε ένα όμορφο προάστιο της Κολωνίας, παρά στον (ομοεθνή του) συνταξιούχο αγρότη της Καρδίτσας. Αυτά ισχύουν καταρχήν και νομίζω το αντιλαμβάνεστε εμπειρικά τουλάχιστον. Άλλο το αν μια ορισμένη κοινωνία φτάνει σε τέτοιο βαθμό ομοιογένειας και ισότητας ώστε να ξεθωριάζει το ταξικό συμφέρον. Στην περίπτωση της πολύ μεγάλης ισότητας, η ισότητα είναι συνήθως ισοπεδωτική και είναι συνήθως ισότητα "προς τα κάτω". Επομένως, είναι ισότητα που καλύτερα να μην υπήρχε.

     • DKW avatar
      DKW @ rena 06/06/2014 19:30:59

      Tώρα σοβαρά ρε Ρένα, κάθεσαι και ασχολείσαι ακόμα να απαντάς και να εξηγείς τα αντικρουόμενα συμφέροντα; Αφού δεν καταλαβαίνουν. Άσε! Οι αριστεροί θα ενθουσιάζονται πάντα με όποιον πουλάει φούμαρα περί λαϊκού συμφέροντος και οι μίζεροι δεξιοί θα ενθουσιάζονται πάντα ακούγοντας για το εθνικό συμφέρον. Ακόμα απαντάς; Θαυμάζω την υπομονή σου!!!

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ DKW 07/06/2014 02:04:11

      Αλλ' ώ' γαθέ, όταν πήγαινες, γυρίζαμε από τον πριμιτίφ προβληματισμό σου. Αυτά τα συζητούσαμε πολύ πριν εσείς οι "αντικρουόμενοι" καταλήξετε να διαξιφίζεστε για τα χαρακτηριστικά των κινητών σας. Και καταλήξαμε, αν σε ενδιαφέρει, ότι υπάρχει σύζευξη Εθνικών και Προσωπικών συμφερόντων του Μέσου Πολίτη, όταν, τουλάχιστον, επιτυγχάνονται έντιμες ισορροπίες σε Εθνικό κοινωνικό επίπεδο. Και υπάρχει και το Αρχαίο Ελληνικό, αλλά και το σύγχρονο Ελβετικό, Νορβηγικό κλπ παράδειγμα (υποδείγματα συγκεκαλυμμένου εθνικισμού) να το αποδεικνύουν. Διεθνιστικά παραδείγματα επιτυχίας δεν έχουμε. Ίσως αυτό της Παγκόσμιας Κεφαλαιοκρατίας (διεθνισμός είναι κι αυτός) να εδραιωθεί τελικά, αλλά και πάλι η άμυνα των υπολοίπων τάξεων θα εκδηλώνεται μέσω των προηρειμένων. Τώρα, μερικοί που έχετε εμπιστοσύνη στο άστρο σας και βολεύεστε με την θεωρία της ζούγκλας...go for it, με τις ευλογίες μας. Αλλά, γεμάτος ο δρόμος με πτώματα...

     • ΠΗΛΕΑΣ avatar
      ΠΗΛΕΑΣ @ rena 07/06/2014 01:26:39

      Ευχαριστώ για την ευκαιρία, που μου δίνεις να μιλήσω για την σήψη του κοινοβουλευτισμού. Γιατί, αυτό που περιγράφεις είναι σωστό μεν, αλλά δεν έχει να κάνει με την Ευρώπη ή την Ελλάδα, αλλά με την κατανομή της ψήφου, που επιμένουμε (-νε) να είναι γεωγραφική ενώ οι λόγοι αυτής της κατανομής εξέλιπαν και ο κόσμος μίκρυνε (λόγω μεταφορών, διαδικτύου κλπ) αφόρητα. Όντως δεν νοιώθω να με εκφράζει ο βουλευτής της ενορίας μου, αυτός που εκλέξαμε από κοινού με την κυρά-Νίτσα τη γειτόνισσα, που ακύρωσε με την τηλεοπτικά ελεγχόμενη ψήφο της την βαθυστόχαστη δική μου. Αντίθετα, ένας υποψήφιος, που θα μιλούσε με ίδια γνώση των δικών μου προβληματισμών, ένας "κλαδικός" υποψήφιος, θα μου ήταν πιό έμπιστος για να τον εκλέξω. Το Κοινοβούλιο θα αποτελείτο από ισοβαρή εκπροσώπηση των κλάδων. Αυτό δεν παύει να είναι Δημοκρατία, δεν είναι όμως Κοινοβουλευτισμός. Ας τον πούμε Κλαδική Δημοκρατία. Και πάλι όμως, το μέγεθος αναφοράς, θα έπαιζε ρόλο. Πάλι θα εμπιστευόμουν την "Ελληνική" τάξη μεγέθους αντί την "Ευρωπαϊκή" σαν πιό διαχειρίσιμη, λόγω και των λοιπών, εθνολογικών, κοινών χαρακτηριστικών. Δηλαδή, θα έτρεφα Μεγαλύτερες Απαιτήσεις Αλληλεγγύης από την Εθνική μου εκπροσώπηση παρά από την Ευρωπαϊκή. Πραγματικά, πριν απαντήσεις σ'εμένα, θα πρέπει να αναρωτηθείς γιατί πιστεύεις ότι το Εθνικό επίπεδο είναι το αμαρτωλό ενώ το Ευρωπαϊκό θα σου φερόταν καλύτερα. Μήπως γιατί στο μεν βλέπεις την γυμνή πραγματικότητα, ενώ στο άλλο την γοητεία του αγνώστου; Μου φαίνεται ότι ήδη το ψάχνεις.

 18. ΚΠ avatar
  ΚΠ 01/06/2014 17:49:53

  Φαήλο, που σε εκτιμώ απεριόριστα,και λοιποί σχολιαστές. Καλές οι θεωρητικές αναλύσεις σας.Κάπου υπάρχει όμως και η πρακτική πλευρά.Από γενοφάσκια μου Ν.Δ. ψήφισα Χ.Α. γιατί αναγκάστηκα να κουβαλάω ξύλα στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας από τα σκαλιά για να ζεστάνω την οικογένεια μου σε πρωτεύουσα βόρειου νομού,η χρήση του πετρελαίου ...μας απαγορεύτηκε από τους χαρτογιακάδες των Αθηνών που δεν γνωρίζουν τι θα πει κρύο -15 βαθμοί και χειμώνας επτά μηνών.Ψήφισα Χ.Α γιατί εγκεκριμένο επενδυτικό αγροτικό σχέδιο από το 2011,ακόμη να πληρωθεί.Ψήφισα Χ.Α. γιατί το πολυτεκνικό επίδομα που ανέκαθεν πληρώνονταν ανά δίμηνο ακόμη να πληρωθεί,μπήκε και ο Ιούνιος.Αν δεν μπορείτε να το πληρώσετε κύριοι κυβερνώντες ΚΟΨΤΕ ΤΟ να το πάρουμε απόφαση,μην προσβάλλετε με τέτοιο βάναυσο τρόπο την αξιοπρέπεια μας.Θα μπορούσα να συνεχίσω επί μακρόν αλλά δεν θα σας κουράσω άλλο.Συνεχίστε τις αναλύσεις σας.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ ΚΠ 01/06/2014 21:25:26

   Αγαπητέ φίλε,το πολυτεκνικό επίδομα να μη το κόψει,γιατί...να του κοπούν τα χέρια. Δέν το βάζει από τη τσέπη του κι ούτε το χρωστάμε σε κανέναν! Τα παιδιά δεν τα κάναμε μαζί τους,ούτε μας τα μεγαλώνουνε εκείνοι. Κάποια μικρά προνόμια που μας εξασφάλισαν παλαιότερες κυβερνήσεις δεν επιτρέπεται σήμερα να τα κόψουν από αυτούς που είναι οι στυλοβάτες του έθνους,ανέκαθεν. Κι ας είναι χαλεποί οι καιροί σήμερα,άλλωστε ούτε πτώχευσε,ούτε μπαίνει το Κράτος μέσα από αυτό το επίδομα,ενώ η Πατρίδα αιμοραγεί γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν παιδιά,διότι δε μπορούν να τα αναθρέψουν...

   • ΚΠ avatar
    ΚΠ @ Κυθήριος 01/06/2014 22:22:37

    Αγαπητέ Κυθήριε δεν εννοούσα ότι πρέπει να κοπεί το πολυτεκνικό μας επίδομα,την βίαιη προσβολή της αξοπρέπειας μας στηλίτευσα με τις διαρκείς παλλινωδίες και τις αναβολές στην καταβολή του.Να συνεχίσω;Περιμέναμε αγωνιωδώς τον νόμο για τις μεταγραφές φοιτητών που αναγγέλθηκε πομπωδώς από τον υπουργό Παιδείας πριν μήνες.Και τι εφαρμόστηκε;Οι μεταγραφές φοιτητών πολυτέκνων ή με σπουδάζοντα αδερφό σε άλλη πόλη,ισχύουν από το επόμενο έτος!!!!!!!!!Πως είπατε;;;Έχω ένα παιδί που σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη και ένα στο Ηράκλειο;Να πάω να κόψω τον λαιμό μου,απλά ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ.Και διαβάζω χαμογελώντας πικρά και ξαναδιαβάζω πολυσπούδαστες αναλύσεις περί επαναπατρισμού "πλανεμένων".....

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ ΚΠ 01/06/2014 22:38:47

     Σε καταλαβαίνω απόλυτα φίλε ΚΠ,στην ίδια μοίρα είμαστε. Απλά θυμώνω κι εγώ όπως κι εσύ,διότι σήμερα το να έχει κάποιος πολλά παιδιά θέλουν να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι είναι βάρος κι όχι ευλογία... Δε φτάνει που βλέπουμε τον...οίκτο στα μάτια των γύρω μας,και το κράτος δυστυχώς δε βοηθά,ή μη πώ ότι δε μας ανέχεται...

     • Κυθήριος avatar
      Κυθήριος @ Κυθήριος 01/06/2014 22:40:40

      ...οτι μας ανέχεται...

 19. roadrunner avatar
  roadrunner 01/06/2014 21:27:23

  Η αίσθησή είναι ότι πράγματι, οι πολλοί από όσους ψήφισαν ΧΑ το έκαναν για να στείλουν ζωηρό μήνυμα διαμαρτυρίας προς τα κόμματα εξουσίας, κυρίως τη ΝΔ για τη λιτότητα, την υπερφορολόγηση, τη γενική ύφεση. Οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι της ΧΑ σωστά λέτε δεν θα επέλεγαν ποτέ Σύριζα λόγω των ανθελληνικών θέσεων του (μεταναστευτικό, άλλα εθνικά θέματα). Άρα ο Σύριζα δεν θα μπορέσει να τους προσελκύσει. Συμφωνούμε και στις προτάσεις του άρθρου, σημειώνοντας όμως ότι ο πλέον κρίσιμος παράγοντας για τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων στη ΝΔ είναι η χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.

 20. Νικήτας avatar
  Νικήτας 01/06/2014 23:52:23

  Ώστε μας λείπουν οι κουβέντες; Αφού οι άλλοι τις λένε και πιάνει ας τις πούμε και μείς . Στο χωριό μου κάποιοι πατριώτες μένουν σε χωράφια με τα θερμοκήπια και τα σπιτικά τους απίκο με τον επόμενο γείτονα σε μερικά χιλιόμετρα όπου παρέα στην γυναίκα όταν φεύγει ο άντρας της κρατάνε οι σκύλοι. Για αυτούς υπάρχουν μόνο χρέη στις τράπεζες και φόροι και ένα κράτος εχθρός. Σε ένα φίλο μου πατριώτη με ένσημα 32 χρόνια και δουλειά το λιγότερο 12 ώρες την ημέρα που καταφερε , πέρα απο μιά οικογένεια με δύο κόρες ,να φτιάξει δύο σπίτια έρχεται το κράτος και του τα βουτάει μέσω της φορολόγησης. Ένας άλλος σαν κι αυτόνε έφαγε τα φράγκα στα μπουζούκια και τις πόρνες και τώρα το κράτος του δίνει επίδομα. Ο φίλος έκανε προκοπή , μπετά , δουλειές στον πρωτογενή τομέα τον ιδρώτα του και ο άλλος μερσεντές απο το κράτος του σωτήρα μας σόιμπλε - χειροκρότα άδωνι - για το αφεντικό των μαγαζιών και φορέματα στις τσούπρες. Ας πούμε τώρα για μακεδονικό , ελλάδα , παράδοση , σμύρνη , εικοσιένα και λοιπές όμορφες λέξεις για να στολίσουμε τον απάνθρωπο μανδύα μας.

 21. naftis avatar
  naftis 01/06/2014 23:55:31

  Κάποιοι κύριοι σχολιαστές πότε συναντήσατε τελευταία φορά 30άρη - 25άρη - 20άρη ? Έχετε την εντύπωση ότι όλοι κατανοούν τα υψηλά νοήματα και τα μηνύματα που τους απευθύνουν οι σοφοί γηραιότεροι, οι οποίοι την δεκαετία 80 αναστέναζαν στα καψουρομάγαζα της παραλιακής την νύχτα και το πρωί συνεδριάζαν στις ΔΑΠ στις ΠΑΣΠ κλπ? Στους αδένες τους νομίζω τα γράφουν. Έχετε την εντύπωση ότι οι λέξεις μόρφωμα... και νεοναζί..... τους κάνουν να σκεφτούν και να αισθανθούν άσχημα? όχι γιατί δεν είναι νεοναζί οι ψηφοφόροι αυτοί. Απαιτείται εθνική φωνή και έργο. όχι απειλές και υποτίμηση των ανθρώπων αυτών. Κι όπως ξανάγραψα σε αλλο σχόλιο, όταν η ΧΑ στις βουλευτικές βάλει κι άλλους στρατηγούς, η ΝΔ ας βάλει ποδοσφαιριστές. Και κάτι άλλο. Οι νέοι ξαναδιαβάζουν Ιστορία και ψάχνουν πολύ. Γνωστοί μου του τριτάξιου γυμνασίου.....τρέχουν σε βιβλιοπωλεία και ξετινάζουν το διαδίκτυο. Εκεί στον τεράστιο ελεύθερο χρόνο της ανεργίας τους. Κάτι άσχετο τώρα. Αληθεύει ότι σε συνδυασμούς στην επαρχία κυρίως, τοποθετήθηκαν υποψήφιοι-ες και υποστηρίχθηκαν, άσχετοι με τα κοινά άνθρωποι μόνο και μόνο για να πάρουν απόσπαση στον τόπο καταγωγής τους? (νοσοκόμες, δασκάλες, καθηγητές, αστυνομικοί, κλπ δημόσιοι υπάλληλοι).

 22. Azarias avatar
  Azarias 02/06/2014 14:08:59

  Το πρόβλημα το ανομολόγητο λέγεται "φιλελευθερισμός" και μάλιστα η νεοφιλελεύθερη εκδοχή του, που έχει διαβρώσει τόσο τη Δεξιά, όσο και την Αριστερά. Διαβάστε το "Η αυτοκρατορία του μικρότερου κακού" του Jean Claude-Michéa και θα καταλάβετε. Τόσο η ΝΔ, όσο και ο Σύριζα έχουν διαβρωθεί από το ρεύμα αυτό, τη σύγχρονη και τελειότερη εκδοχή του ολοκληρωτισμού στον δυτικό κόσμο, μία βελτιωμένη εκδοχή και εφαρμογή του μαρξιστικού ολοκληρωτισμου.

  • βαγγέλας avatar
   βαγγέλας @ Azarias 06/06/2014 17:33:59

   Τελικά οι λέξεις έχασαν το νόημά τους... Τρικυμία εν κρανίω...

 23. pan avatar
  pan 03/06/2014 00:30:17

  Εξαίρετη η δουλειά του Δένδια,ικανός και μπορεί να προσφέρει κι απο άλλο πόστο,ωστόσο ο Βορίδης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα ήταν μια επιλογή που μείωνε πολύ την ανησυχία για διαρροές ψηφορόρων.Βενιζέλος και άλλοι γκρινιάζουν αλλά σίγουρα δεν προτιμούν την εναλλακτική.

 24. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 04/06/2014 10:49:38

  Εξαίρετη όντως, για την ΧΑ. Βοήθησε τα μέγιστα, μαζί με τον Καμίνη, για την άνοδό της, απαγορεύοντας τα "συσσίτια μίσους" (sic) και στερώντας ακόμη και το φαΐ σε ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες. Μετά απορούν που η ΧΑ, παρά τις διώξεις που υφίσταται, ανεβαίνει.

  • Thanos.. avatar
   Thanos.. @ Επισκέπτης 04/06/2014 11:56:54

   Και ο Χριστιανισμός χάρη στις διώξεις τελικά επικράτησε...

 25. NESTORAS avatar
  NESTORAS 04/06/2014 20:37:18

  Η παγκοσμιοποίηση και οι αγορές, η ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων η κατάργηση των εθνικών νομισμάτων στην Ευρώπη, συνόρων στην Ευρώπη δημιούργησαν στην συνείδηση του κόσμου όχι μόνο στην Ελλάδα μια τάση υπεράσπιση της εθνικής συνείδησης. Ακόμη και το γεγονός ότι το κοκορέτσι θεωρήθηκε "ύποπτο" από τους Βρυξελιώτες στη χώρα μας έγινε εθνικό θέμα. Τι έγινε όμως όταν όμως οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες άρχισαν να στριμώχνουν τους ευρωπαίους πολίτες; Η αστική δημοκρατία προσκολημένη στους "ρυθμούς ανάπτυξης" και στην διαπλοκή που ή ίδια δημιούργησε έπαιξε τα ρέστα της. Έβαλε στο παιχνίδι τα ακραία δεξιά εθνικιστικά κόμματα να "εξευμενίσουν" τους πολίτες, να ξυλοφορτώνουν όσους δεν γουστάρουν και να λένε και τίποτα καλό για την Πατρίδα... (Το Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια με περισσότερο διερυμένες εκδοχές του, ευδοκιμεί σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής εξαθλίωσης του πληθυσμού). Προφανώς όμως η ολοένα αυξανόμενη οικονομική κρίση δεν άφησε την αστική δημοκρατία να ελέγξει την βαλβίδα της χύτρας με τα γνωστά αποτελέσματα. Η αριστερά βρέθηκε απροετοίμαστη στις νέες συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί, εγκλωβίστηκε και επιμένει αρκετές φορές σε μία αδιέξοδη ρητορική. Και συνολικά η αστική δημοκρατία με καθαρίστριες που διεκδικούν τα αυτονόητα, την Βουλή να κλείνει όποτε γουστάρει η κυβέρνησης και παράλληλα να ξαναγίνεται μοίρασμα στις καρέκλες βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση πλέον!

 26. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 06/06/2014 03:33:17

  "Για την Δεξιά, Κεντροδεξιά, πείτε την όπως σας βολεύει, είναι στην ουσία του πυρήνα της ιδεολογία της, είναι βασικό χαρακτηριστικό του κορμού των ψηφοφόρων της". Πόθεν τούτο τεκμαίρεις; Μήπως συγχέεις την (ανύπαρκτη) ιδεολογία της σύγχρονης Κεντρο- και μη- Δεξιάς με την Εθνικόφρονα ΕΡΕ; Ανεπίτρεπτο σφάλμα! Γιατί η Εθνική παράμετρος στην ιδεολογία (;) της Δεξιάς είναι "άστα λα βίστα" και της Κεντροδεξιάς είναι "άστα και χέστα". Και ας μην πάμε μακρυά: Η εικόνα ενός Πρωθυπουργού, που μιλάει συχνά για την "πατρίδα" κλπ. με συναισθηματική φόρτιση, ενώ όλοι, σχεδόν οι Υπουργοί του αποφεύγουν και τις λέξεις, είναι για κλαυσίγελω.

 27. Άδραστος avatar
  Άδραστος 06/06/2014 11:22:02

  Αγαπητέ Φαήλο, αφού το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έφερε στην επιφάνεια ότι, πιο άξεστο, αχρείο, ποταπό και "φθηνό", έκρυβε μέσα του ο νεο - Έλληνας, αυτή η καθεστηκυία τάξη επικράτησε. Δυστυχώς η ΝΔ υιοθέτησε ψιθυριστά την "πολιτική" ενός θρασύδειλου mea culpa, μιμούμενη τον "Άνδρέα", αντί να αντισταθεί σε αυτή την έκπτωση αξιών. Ιδεολογικά λοιπόν, επί της ουσίας απεβίωσε προσχωρώντας στο "σύστημα" ΠΑΣΟΚ, προσφέροντας "πελατειακές σχέσεις". Σήμερα η ΝΔ κυβερνά με πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυβερνήσει με κρατικοδίαιτα στελέχη ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ σιτίζεται από το "κρυπτόμενο" ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ απέθανε και πλημμύρησε το ΠΑΣΟΚΟ - γενές ΠΟΤΑΜΙ. Μάντεψε ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Καλή Ανάσταση το 2015, αν δεν προκύψει "μαύρος" Οκτώβρης... Υ.Γ Δημογραφικά οι "ψηφοφόροι", που βιολογικά έχουν μέλλον, μάλλον επιθυμούν "επανασύσταση"...

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Άδραστος 06/06/2014 13:23:13

   Μπράβο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.