#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/09/2013 14:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η (πραγματική) Δεξιά δεν κυβέρνησε ποτέ στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης!

Η Μεγάλη Ιδεολογική ΠαρεξήγησηΜπορείς να είσαι δεξιός αν είσαι χριστιανός ορθόδοξος, κόπτης, ρωμαιοκαθολικός, προτεστάντης, μωαμεθανός, βουδιστής, ινδουιστής, ανιμιστής ή άθεος.

Μπορείς να είσαι δεξιός αν είσαι στρέητ, μπάι ή γκέη.

Μπορείς να είσαι δεξιός αν είσαι υπέρ του θεσμού της οικογένειας ή υπέρ των ελεύθερων σχέσεων.

Μπορείς να είσαι δεξιός αν είσαι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ ή ακόμη και «γριά»!

Μπορείς να είσαι δεξιός αν υπηρέτησες στις ειδικές δυνάμεις, στην αεροπορία, στο ναυτικό, μειωμένη θητεία στο Πεντάγωνο ή ακόμη κι αν πήρες με μέσο Ι5 ψυχ.

Μπορείς να είσαι δεξιός αν ήσουν υπέρ ή κατά των ολυμπιακών αγώνων το 2004, υπέρ ή κατά της σύνθετης ονομασίας της FYROM, υπέρ ή κατά του σχεδίου Ανάν, υπέρ ή κατά του αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, υπέρ ή κατά της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, υπέρ ή κατά του καθεστώτος Άσσαντ στην Συρία.

Μπορείς να είσαι δεξιός αν είσαι οικολόγος ή όχι, ακόμη και αν πιστεύεις στην θεωρία της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή όχι.

Μπορείς να είσαι δεξιός αν πιστεύεις ή όχι στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αν είσαι υπέρ ή κατά της απλής και άδολης αναλογικής, αν θεωρείς πως πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, αν είσαι υπέρ της προεδρευόμενης ή της προεδρικής Δημοκρατίας, ακόμη και αν είσαι υπέρ της Συνταγματικής μοναρχίας!

ΔΕΝ μπορείς όμως να είσαι ΔΕΞΙΟΣ αν ΔΕΝ είσαι ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Δεν μπορείς να είσαι δεξιός αν δεν πιστεύεις στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

Δεν μπορείς να είσαι δεξιός αν υπερασπίζεσαι την υπερβολική φορολογική επιβάρυνση των οικονομικώς ενεργών φυσικών και νομικών προσώπων.

Δεν μπορείς να είσαι δεξιός αν δεν πιστεύεις στην ελευθερία του ΑΤΟΜΟΥ για αυτοδιάθεση, ανεξιθρησκία, απεριόριστη και χωρίς όρια ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, με μόνο περιορισμό τα δικαιώματα του συμπολίτη του.

Δεν μπορείς να είσαι δεξιός αν δεν πιστεύεις στην αξιοκρατία, στην ισονομία, στην ευγενή άμιλλα, στην αξιολόγηση σε κάθε βήμα, στις αντικειμενικές εξετάσεις παντού, στην αμοιβή βάσει προσόντων και παραγωγικότητας.

Δεν μπορείς να είσαι δεξιός αν δεν πιστεύεις  στον περιορισμό  του κράτους σε ελεγκτικό, ρυθμιστικό και διορθωτικό των αναπότρεπτων κοινωνικών ανισοτήτων ρόλο και τίποτε περισσότερο.

Τούτων όλων δεδομένων, φρονώ πως μέχρι σήμερα δεν έχει κυβερνηθεί ΠΟΤΕ η χώρα από ΔΕΞΙΑ κυβέρνηση και δεν έχει ασκηθεί ποτέ ΔΕΞΙΑ πολιτική στην Ελλάδα. Στην πράξη, δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ΔΕΞΙΟ κόμμα στην Ελλάδα που να κατάφερε να εκλέξει βουλευτές στο κοινοβούλιο, τουλάχιστον μετά την Μεταπολίτευση.

Όλοι αυτοί που ονομάζουν τους εαυτούς τους δεξιούς και ευνοούν έναν διογκωμένο δημόσιο τομέα, αναπολούν το «κράτος – πατερούλη», επιζητούν ανάπτυξη μέσω δημόσιων επενδύσεων, συμφωνούν και επαυξάνουν με φορομπηχτικές πολιτικές και νομίζουν πως είναι δεξιό το σύνθημα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια», λυπάμαι να πω πως μονάχα δεξιοί δεν είναι! Μπορεί να είναι εθνικοσοσιαλιστές (αλά Κασσιδιάρη), πατριώτες σοσιαλιστές (αλά Μιχάλη Χαραλαμπίδη), πατριώτες κομμουνιστές (αλά Δραχμαζάνη), σοσιαλδημοκράτες (αλά Λούκα Κατσέλη), εθνικο-ανάρχες (αλά Καμένο), συντηρητικοί (αλά Πολύδωρα) ή εθνικιστές σκέτοι (αλά Καρατζαφέρη) αλλά δεξιοί δεν είναι!

Η δημιουργία συνεπώς ενός «κανονικού» ΔΕΞΙΟΥ πολιτικού σχηματισμού (ανεξαρτήτως ονομασίας) όπου θα στεγαστούν οι φιλελεύθεροι έλληνες, είναι εκ των ων ουκ άνευ για την αναδιάρθρωση εκ βάθρων της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, η πολιτική μονομέρεια του συστήματος που το στρέφει αναφανδόν στον αποτυχημένο κρατισμό, θα εμποδίζει εσαεί την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας και την αλλαγή του σκάρτου οικονομικο-πολιτικού της μοντέλου. Αυτό το νέο ΔΕΞΙΟ κόμμα θα μπορούσε άνετα να προέλθει από την Νέα Δημοκρατία, καθώς σιγά-σιγά απομακρύνονται οι κρατιστές και οι α-δέξιοι προς άλλα πολιτικά μορφώματα που εν τέλει τους «πηγαίνουν» καλύτερα. Έτσι μονάχα, και με ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ τον Μάνο και τον Τζήμερο (ουλτρα-φιλελεύθερους), θα ισορροπήσει το πολιτικό σύστημα με «κανονικές» πολιτικές δυνάμεις και κόμματα αρχών που θα μπορούν να αποδίδουν στο μέλλον συμμαχικές κυβερνήσεις (αριστερές ή δεξιές) στην βάση ιδεολογικών συγγενειών και προγραμματικών συγκλίσεων.

Κ. Ιατρίδης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. zap-zap avatar
  zap-zap 02/09/2013 15:02:37

  Έτσι ε; Μην χαλιέσαι...κυβέρνησε μόλις πριν την μεταπολίτευση...

  • Αλεξανδρινος avatar
   Αλεξανδρινος @ zap-zap 02/09/2013 15:43:50

   Θα ήθελα να συμφωνήσω με αυτό το σχόλιο. Ο συντάκτης του κειμένου έχει μπερδέψει τον Συντηρητικό Φιλελευθερισμό με τον Κοινωνικό Φιλελευθερισμό ή Σοσιαλφιλελευθερισμό πράγματα το οποία είναι αρκετά ανόμοια!
   Η μία μεριά του φιλελευθερισμού (Αμερική) στοχεύει στη γιγάντωση του κράτους και αναδιάταξη του πλούτου μέσω της Σοσιαλδημοκρατίας.
   Η άλλη μεριά του φιλελευθερισμού (Ευρώπη) στοχεύει στην γιγάντωση των ευκαιριών για τον πολίτη ώστε να δημιουργήσει πλούτο.

   Πρέπει να αποφασίσουμε ποιον φιλελευθερισμό θέλουμε, τον σοσιαλιστικό (μοντέλο 1981-2004) ή τον άλλον, τον υγιή (2004-2009 & 1970-1974);

   • GLAD avatar
    GLAD @ Αλεξανδρινος 02/09/2013 16:15:03

    Δεν υπάρχει λόγος να μπερδεύεστε .
    Το σωστό είναι αυτό που προσδιόρισαν ο Hayek κλπ. - δηλαδή η Ευρωπαϊκή άποψη.

    • Αλεξανδρινος avatar
     Αλεξανδρινος @ GLAD 02/09/2013 17:45:38

     αυτό ακριβώς εννοώ, τον "Ευρωπαικό φιλελευθερισμό"

    • chrisss avatar
     chrisss @ GLAD 02/09/2013 18:51:16

     Αυτός, με σαφήνεια περιγράφεται ως νεοφιλελευθερισμός.

     • GLAD avatar
      GLAD @ chrisss 02/09/2013 21:49:26

      Στα κείμενα του Hayek δεν υπάρχει ο όρος Νεοφιλελευθερισμός.

   • Panx Romana avatar
    Panx Romana @ Αλεξανδρινος 02/09/2013 17:28:02

    Ειχαμε υγιη φιλελευθερισμο το 2004-2009; Με εκατονταδες χιλιαδες διορισμους στο Δημοσιο;

    • Αλεξανδρινος avatar
     Αλεξανδρινος @ Panx Romana 02/09/2013 17:47:06

     όσον αφορά τις επιχειρήσεις εάν δεν κάνω λάθος, ο νόμος ήταν αρκετά επιηκής μαζί τους. όσον αφορά τον κρατισμό της 5ετίας, αν είχαν διοριστει 100δες χιλιάδες τότε γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι στο σύνολο δεν ξεπερνάνε τις 800-900χιλιάδες;

     • Panx Romana avatar
      Panx Romana @ Αλεξανδρινος 02/09/2013 18:29:59

      Αν κάνεις μία μικρή έρευνα στο δίκτυο, θα δεις μερικά εντυπωσιακά νούμερα. Βέβαια, το μαγείρεμα δε λείπει όταν μιλάμε για πασοκικές πηγές, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Η πενταετία αυτή χαρακτηρίστικε από πασοκικά ήθη. Δε διαφωνούμε επί της ουσίας. Το πρώτο σου σχόλιο είναι πολύ εύστοχο, απλά δυσκολεύομαι να χαρακτηρίσω "φιλελευθερη" τη διακυβερνηση του Καραμανλή.

   • Zuzwang avatar
    Zuzwang @ Αλεξανδρινος 02/09/2013 21:53:31

    Ενας δεξιος ειναι πανω απ'ολα πατριωτης! Ο κ. Ιατριδης μπερδευει (σκοπιμα;) τους δεξιους με τους νεοταξιτες αναρχοφιλελευθερους. Προσεξτε τι γραφει:
    "Μπορείς να είσαι δεξιός αν είσαι χριστιανός ορθόδοξος, κόπτης, ρωμαιοκαθολικός, προτεστάντης, μωαμεθανός, βουδιστής, ινδουιστής, ανιμιστής ή άθεος.
    Μπορείς να είσαι δεξιός αν είσαι στρέητ, μπάι ή γκέη.
    Μπορείς να είσαι δεξιός αν είσαι υπέρ του θεσμού της οικογένειας ή υπέρ των ελεύθερων σχέσεων."

    Σε απλα ελληνικα αυτο το νεοταξιτικο "πιστευω' σημαινει οτι για τον κ.Ιατριδη ιδανικο κομμα της δεξιας ειναι το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζελου.

   • Albert avatar
    Albert @ Αλεξανδρινος 02/09/2013 22:39:07

    "Η μία μεριά του φιλελευθερισμού (Αμερική) στοχεύει στη γιγάντωση του κράτους και αναδιάταξη του πλούτου μέσω της Σοσιαλδημοκρατίας.
    Η άλλη μεριά του φιλελευθερισμού (Ευρώπη) στοχεύει στην γιγάντωση των ευκαιριών για τον πολίτη ώστε να δημιουργήσει πλούτο."

    Αλεξανδρινέ,
    Κατ'αρχήν δεν υπάρχει φιλελευθερισμός (ήπιος ή εξελιγμένος, άγριος ή ήπιος) που στοχεύει σε γιγάντωση του κράτους.
    Δεύτερον, η "γιγάντωση του κράτους και η αναδιάταξη του πλούτου" είναι σοσιαλιστική συνταγή, ούτε καν σοσιαλδημοκρατική (η οποία κρατά μόνο το δεύτερο) και ως τέτοια ουδέποτε εφαρμόστηκε στην Αμερική.
    Τρίτον, εφόσον κάνεις διάκριση σε ευρωπαϊκό και αμερικανικό φιλελευθερισμό, σου λέω ότι ο κατά Μίζες και Χάγιεκ φιλελευθερισμός (η λεγόμενη αυστριακή σχολή) της περιόδου 1925-1955 δεν ήταν παρά αποσαφήνιση και επαναδιατύπωση των βασικών, περι ελευθερίας, αρχών, όπως ίσχυαν εξαρχής στην Αμερική (και μόνο σταδιακά μετά τον Β' Π.Π. και στην ηπειρωτική Ευρώπη).

    Φιλικά

    • Zuzwang avatar
     Zuzwang @ Albert 02/09/2013 23:30:56

     Συμφωνα με αυτα που γραφει ο συντακτης και καποιοι σχολιαστες, ο Ντε Γκωλ ηταν, φαινεται, σκληρος κομμουνιστης. Κατ'αυτους, γνησιος εκπροσωπος της δεξιας θα πρεπει να θεωρειται ο λιμπεραλ λιμπερταιρ Ντανιελ Κον Μπεντιτ. Τετοια καταντια...

     • Abc avatar
      Abc @ Zuzwang 03/09/2013 11:58:04

      Εσείς φταίτε που το πήρατε στα σοβαρά.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Abc 03/09/2013 14:56:04

      Εχετε δικιο!

  • Σ/ς avatar
   Σ/ς @ zap-zap 02/09/2013 15:59:02

   Με δοικητή τράπεζας τον "δεξιό" κ.Πεπελάση κ.λ.π.;

   • Σ/ς avatar
    Σ/ς @ Σ/ς 02/09/2013 16:03:29

    Αλεξανρινέ, έγινε λάθος δεν ισχύει η απάντηση σε σένα.

 2. Μανώλης Πετράκης avatar
  Μανώλης Πετράκης 02/09/2013 15:11:24

  Ο Μάνος και ο Τζήμερος με την Δράση τους αντιπροσώπευαν έναν ήπιο σοσιαλοδημοκρατικό κόμμα, καμμία σχέση με φιλελευθερισμό. Δεν μπορείς να είσαι φιλελεύθερος και να δέχεσαι να πληρώνει ο φορολογούμενος τις σπουδές τύπου "Ιστορία της Τέχνης" που θέλει να κάνει κάποιος μέσω της χρηματοδότησης δημοσίων Πανεπιστημίων. Ακόμα και ύπαρξη δημοσίων Πανεπιστημίων συνιστά ανάθεμα και προσβολή των αξιών της Ελευθερίας και των φυσιοκρατικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μόνος ένας απίστευτος φασισμός και μια απολυταρχική λογική μπορούν να επιβάλουν σε κάποιον που δουλεύει από τα 18 του σε γκαράζ ή σαν σερβιτόρος να χρηματοδοτεί μέσω των φόρων του και του ΦΠΑ που πληρώνει τις δωρεάν σπουδές που θέλει να κάνει ο άλλος στην Ιατρική. Αλλά δυστυχώς, στην τελευταία δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους και ο Μάνος περνιόταν για "φιλελεύθερος". Γενικά στην Ελλάδα όποιος θεωρεί ότι η ουτοπία της Βόρειας Κορέας επιδέχεται κάποιων μικρών βελτιώσεων βαπτίζεται "δεξιός".

  • GLAD avatar
   GLAD @ Μανώλης Πετράκης 02/09/2013 16:10:55

   Κύριε Πετράκη , αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον η άποψή σου.
   Αναμένεις βέβαια ότι θα σου επιτεθούν οι γνωστοί σχολιαστές του Antinews , αλλά μη "χαμπαριάζεις".

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Μανώλης Πετράκης 02/09/2013 17:27:27

   Φυσικό δίκαιο, η άποψη του Hayek. Τυπικό και σαφές.

  • Αναστάσιος Πολίτης avatar
   Αναστάσιος Πολίτης @ Μανώλης Πετράκης 02/09/2013 18:14:16

   Κύριε Πετράκη, όταν ο σερβιτόρος σπάσει το χέρι του και οι γκαραζιέρης πάθει εγκεφαλικό από τα χαράτσια και τους φόρους της φιλελεύθερης κυβέρνησης, ας μην ψάξουν δωρεάν γιατρό σε δωρεάν νοσοκομείο, πέστε τους να πάνε να γ#$*@^νε.
   Α! και ο γκαραζιέρης πως έγινε γκαραζιέρης; Με την Θεία επιφοίτηση μάλλον, δεν πήγε σε καμία κρατική τεχνική σχολή. Και κάποτε ο σερβιτόρος θα θελήσει να σπουδάσει το παιδί του που είναι πανέξυπνο και τετραπέρατο (μπορεί ν' ανακαλύψει την θεραπεία για τον καρκίνο μια μέρα) αλλά το πανεπιστήμιο θα του ζητάει 100.000 €, τότε έλατε να μου πείτε τι είναι φασισμός, όταν πλήρωνε φόρους για δωρεάν παιδεία και υγεία; ή όταν θ' αναγκάσει το παιδί του να γίνει σερβιτόρος;
   Στην ουσία δηλαδή ισχυρίζεστε πως όποιος χέζει ευρώ μπορεί να γίνει επιστήμονας.

   • Μανώλης Πετράκης avatar
    Μανώλης Πετράκης @ Αναστάσιος Πολίτης 02/09/2013 19:15:30

    Συγνώμη αλλά δεν νομίζω ότι έχει νόημα η συζήτηση με κάποιον που θεωρεί ότι κάποιοι δικαιούνται να σπουδάζουν ή ακόμα και να τυγχάνουν υγειονομικής περίθαλψης με τα λεφτά των άλλων. Υπάρχει χάσμα τέτοιο που καθιστά ανώφελη κάθε απόπειρα διαλόγου. Όποιος έχει "ανθρωπιά" όπως διάβασα κάπου αλλού είναι ελεύθερος να ασκήσει φιλανθρωπική δράση αν το επιθυμεί, από την δικιά του τσέπη εννοείται. Απλά πράγματα, σχεδόν αυτονόητα, που δυστυχώς ακούγονται ακραία στην Σοβιετία. Η οικονομική πραγματικότητα και νομοτέλεια θα διδάξουν σκληρά μαθήματα γιατί ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τίποτα καθώς φαίνεται.

    • Anast.t avatar
     Anast.t @ Μανώλης Πετράκης 02/09/2013 19:23:17

     Mε συγχωρείτε, κύριε.
     Λέγεται "κοινωνία"...
     Δηλαδή για τους φτωχούς, υπάρχει η πιθανότητα να έχουν την δυνατότητα να σταματήσουν να είναι φτωχοί.
     Ευκαιρίες λέγονται αυτά στην κοινωνία.
     Δεν είναι με "τα λεφτά των άλλων", είναι όλοι ίσες ευκαιρίες με τα λεφτά όλων, στο κομμάτι που αντιστοιχεί στον καθένα.
     Οπαδός της Θάτσερ, υποπτεύομαι.

     ΥΓ: Σας εύχομαι υγεία μέχρι τα βαθειά σας γεράματα, με γεμάτες τσέπες.

    • τάσος avatar
     τάσος @ Μανώλης Πετράκης 02/09/2013 19:31:08

     ό,τι κι αν ακολουθήσει ο νεοέλληνας γίνεται παράξενο. σοσιαλισμός, κομμουνισμός, αναρχισμός, φιλελευθερισμός, συντηρητισμός, ό,τιδήποτε. όλα γίνονται ξαφνικά απόμακρα και απάνθρωπα.

 3. Abc avatar
  Abc 02/09/2013 15:14:24

  Ε, τώρα, εδώ που τα λέμε, Κύριε Ιατρίδη μου κι εσείς ολίγον από ultra είστε.
  Μην ξεχνάτε ότι πράγματι δεν διακυβερνήθηκε δεξιόστροφα η Ελλάδα μας, για τον απλούστατο λόγο ότι ποτέ δεν θα έφθαναν τα κουκιά, προς τούτο. Διακυβερνήθηκε από τη Ν.Δ, με μείγμα πολιτικής, για να είναι πολυσυλλεκτικότερη και έτσι πλειοψηφική και στο τέλος-τέλος για να είναι σύμφωνη με την Ιδρυτική της Διακήρυξη.

 4. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 02/09/2013 15:14:27

  Η σύγχρονη ιδεολογική πραγματικότητα, ορίζει ως πεφωτισμένο Δεξιό, τον οπαδό της ελεύθερης οικονομίας, αλλά με Κρατικό Παρεμβατισμό τόσον όσο απαιτείται για να αποτρέπει φαινόμενα ασυδοσίας των ισχυρών έναντι των αδυνάτων!!!

  • GLAD avatar
   GLAD @ ΝΤΙΝΟΣ 02/09/2013 15:52:29

   Γιατί μένετε στα της οικονομίας μόνο (και δεν συμφωνώ στα περί Κρατικού παρεμβατισμού - αλλά άλλη ώρα αυτά) .
   Υπάρχουν και η αισθητική (πιο καλά να μη αναφερθώ στα της αριστεράς επ' αυτού) , η "οπτική" και η άποψη για θέματα τέχνης και πολιτισμού γενικότερα , οι απόψεις για θέματα ηθικής , οι απόψεις γιά θέματα θρησκείας (που είναι βασικό στοιχείο της κοσμοθεωρίας καθενός) , η "οπτική" της ιστορίας (που δεν είναι κατά παραγγελία - τύπου Κορδάτου) , η άποψη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό (μόνο όσον αφορά Έλληνες βέβαια) , η άποψη για την κοινωνική πρόοδο κλπ.
   Γιά όλα όσα ανέφερα και όσα δεν ανέφερα , έχει υποχρέωση να έχει ξεκάθαρη άποψη ένας σημερινός προοδευτικός (χωρίς εισαγωγικά) άνθρωπος.
   Αν την αριστερά την βλέπεις στον αντίποδα των απόψεών σου Ευτυχώς τα πράγματα τώρα είναι π

  • GLAD avatar
   GLAD @ ΝΤΙΝΟΣ 02/09/2013 16:05:02

   Γιατί μένετε στα της οικονομίας μόνο (και δεν συμφωνώ στα περί Κρατικού παρεμβατισμού - αλλά άλλη ώρα αυτά) .
   Υπάρχουν και η αισθητική (πιο καλά να μη αναφερθώ στα της αριστεράς επ' αυτού) , η "οπτική" και η άποψη για θέματα τέχνης και πολιτισμού γενικότερα , οι απόψεις για θέματα ηθικής , οι απόψεις γιά θέματα θρησκείας (που είναι βασικό στοιχείο της κοσμοθεωρίας καθενός) , η "οπτική" της ιστορίας (που δεν μπορεί να είναι κατά παραγγελία - τύπου Κορδάτου) , η άποψη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό (μόνο όσον αφορά Έλληνες βέβαια) , η άποψη για την κοινωνική πρόοδο , γιά την μόρφωση κλπ.
   Γιά όλα όσα ανέφερα και όσα δεν ανέφερα , έχει υποχρέωση (πάντα είχε) να έχει ξεκάθαρη άποψη ένας σημερινός προοδευτικός (χωρίς εισαγωγικά) άνθρωπος.
   Αν την αριστερά την "βλέπεις" στον αντίποδα των απόψεών σου - όπως εγώ που την θεωρώ άκρως οπισθοδρομική - εκπλήσσεσαι συχνά ευχάριστα διαπιστώνοντας ότι πολλοί αριστεροί στα περισσότερα θέματα δεν έχουν ριζικά ή και καθόλου διαφορετικές απόψεις , πλην κάποιων πολιτικοοικονομικών θεμάτων όπου εκεί έρχονται σε αδιέξοδο και τότε εσύ απλώς "σπας πλάκα" και γυρίζεις αλλού την κουβέντα

  • IOKLOS ZARAS avatar
   IOKLOS ZARAS @ ΝΤΙΝΟΣ 02/09/2013 16:52:51

   Αυτη ειναι η ΔΕΞΙΑ. Ο καλλιτερος ορισμος που εχει δοθει ποτε!!!!!

   • Abc avatar
    Abc @ IOKLOS ZARAS 02/09/2013 19:11:44

    Τα έχει πει άλλος, από το 1074!

 5. ian avatar
  ian 02/09/2013 15:22:47

  Και ποιος σου ειπε εσενα οτι οι γριες ειναι αριστεροι.Η πιο δεξια ομαδα της πολης ημασταν μεχρι να διησδησουν οι αναρχικοι στο πεταλο.Ενα ειναι το χρωμα σε ομαδα και σε κομμα.Μπλε.

 6. Tommy avatar
  Tommy 02/09/2013 15:26:03

  Συμφωνώ απολύτως. Η Δεξιά Παράταξη δεν κυβέρνησε ποτέ από την Μεταπολίτευση και μετά. Εξ άλλου ο φυσικός ηγέτης της Δεξιάς, ο ΚΚ, στο ιδρυτικό κείμενο της ΝΔ το 1974, απαρνήθηκε και από αυτό τον όρο! Διατυπώθηκε ότι "δεν ανήκομεν εις την Δεξιάν, δεν ανήκομεν εις την Αριστεράν" προβάλλοντας τότε ένα άοσμο τίτλο για το κόμμα της ΝΔ ως "κοινωνικός φιλελευθερισμός"... Ο μόνος πρόεδρος της ΝΔ που επανέφερε την δεξιά ατζέντα και ιδεολογία ήταν φυσικά ο Ε.Αβέρωφ, ο οποίος προδόθηκε νωρίς από την υγεία του. Εκτοτε, η εγχώρια αριστερή διαπλοκή επέβαλλε τον απλοικό διαχωρισμό ότι Δεξιά=Πλουτοκρατία και νεοφιλελευθερισμός και από την άλλη Αριστερά=Φιλολαική πολίτική και δημοκρατία. Μα και ένα κεντροαριστερό κόμμα μπορεί κάλλιστα να είναι νεοφιλελεύθερο, χωρίς να έχει ίχνος δεξιάς ιδεολογίας. Απέκρυψαν τεχνιέντως ότι η δεξιά ιδεολογία και συνεπώς η Δεξιά Παράταξη έχει ως κορμό ιδεολογίας το ιερό τρίπτυχο Πατρίδα-Φυλή-Έθνος, Ορθοδοξία, Παραδοσιακές Αξίες-Οικογένεια. Και οι φωστήρες πολιτευτές της ΝΔ πάτησαν την μπανανόφλουδα, αρνούμενοι σαν τον διάβολο με το λιβάνι να προσδιορίζονται ως Δεξιοί! Αυτό πληρώσαμε 35 χρόνια τώρα, και η Χ.Α. βρήκε έτοιμο περιβάλλον να σαρώσει.

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ Tommy 02/09/2013 17:44:17

   Πριν μιλήσετε περί Αβέρωφ θα σας συμβούλευα να ψάξετε καλύτερα για τον εντελώς..."αναρχοκομμουνιστικό άπλυτο" ρόλο που έπαιξε στο κυπριακό!

  • Abc avatar
   Abc @ Tommy 02/09/2013 19:14:57

   Πολιτικά, ανιστόρητος. Μελέτη, αγαπητέ, μελέτη και να μας ξανάρθετε στην επόμενη εξεταστική.

 7. Albert avatar
  Albert 02/09/2013 15:31:27

  Ο φιλελευθερισμός έχει πολλά κοινά και με τη δεξιά (όταν η τελευταία ασπάζεται την ελεύθερη αγορά), και με την αριστερά (όταν η τελευταία ασπάζεται τα κοινωνικά δικαιώματα). Θεμιτό να θέλετε να επαναπροσδιορίσετε το περιεχόμενο της "δεξιάς", αλλά ο ορισμός του φιλελυθερισμού ως "πραγματικής δεξιάς" είναι λανθασμένος. Μη μπερδεύεστε απο τη συγκυριακή συμπόρευση δεξιών και φιλελευθέρων απέναντι στην κομμουνιστική αριστερά.

 8. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 02/09/2013 15:47:41

  H ιστορικη ελληνικη δεξια γενναται ως αντι-φιλελευθερη.Κομμα Φιλελευθερων ήταν το αντιπαλο κομμα,του Βενιζελου και οι αντιβενιζελικοι το ΛΑΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.
  Συνεπως καλες οι θεωριες αλλά η ιστορικη πραγματικοτητα ειναι διαφορετικη.
  Εκτος αν θεωρησετε γεναρχη της δεξιας τον Βενιζελο.Η πραγματικη ελληνικη δεξια παντα ειχε και κρατικο παρεμβατισμο.Παντα και οχι μονο μετα το 1974.
  Η μεταπολεμικη δεξια του Καραμανλη (οχι της ΝΔ αλλά της ΕΡΕ) εφτιαξε κρατικη ΔΕΗ,κρατικο ΟΤΕ,κρατικες συγκοινωνιες,κρατικες τραπεζες και δημοσια εργα.Γιατι δεν υπηρχε κανεις άλλος να τα φτιαξει.
  Αλλά και μεταπολιτευτικα η ΝΔ επι Μητσοτακη (συγγενους του Βενιζελου να μη ξεχναμε) εκανε στροφη στον φιλελευθερισμο και επι Μανου προσπαθησε να τον εφαρμοσει.

  • GLAD avatar
   GLAD @ ψυχραιμια 02/09/2013 17:08:31

   Εφόσον είσαι πάντα "ψύχραιμος" , τόνισε αυτό :
   "Γιατί δεν υπήρχε κανείς άλλος να τα φτιάξει."
   Όπως αντιλαμβάνεσαι από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει πάλι η ουσιαστική κουβέντα.

 9. Tommy avatar
  Tommy 02/09/2013 16:00:38

  Επίσης δεν υπάρχει και δεξιός τύπος, πλην της "δημοκρατίας" ίσως. Γιατί αν κάποιο θεωρούν ναυαρχίδα της δεξιάς τον "Ελ.Τύπο" ή την "Καθημερινή" τα έχουν χαμένα... Ο μεν ΕΤ είναι μια αδιάφορη εφημερίδα χωρίς καν ιδεολογικό στίγμα, η δε Καθημερινή είναι μια εφημερίδα νεοφιλελεύθερης οικονομικά γνώμης. Και οι δύο εύκολα θα τις χαρακτήριζε κάποιος κεντροαριστερές.

 10. deldio avatar
  deldio 02/09/2013 16:01:52

  Είπαμε ληγμένα τρόφιμα όχι και φάρμακα. Να επισκεφθείτε πάλι τον προσωπικό σας γιατρό, μην πάτε ΕΟΠΥΥ τον κλείσατε. Να σας δώσει κάτι να σταματήσει ο πυρετός και το παραλήρημα.

 11. Σ/ς avatar
  Σ/ς 02/09/2013 16:05:47

  Συμφονώ .Μόνο ο Φαήλος θα σε καταλάβει.

 12. ΑκαιΣ avatar
  ΑκαιΣ 02/09/2013 16:11:36

  Μη σκάτε κ. Ιατρίδη μου. Η …’’αριστερά’’, κυκλοφορεί σε μυριάδες ''εκδοχές'', μη αναγνωρίζουσες η μία την άλλη ως αυθεντική Αριστερά. Το αυτό συμβαίνει και με τους ‘’δεξιούς’’..... Ο καθένας αντιλαμβάνεται την ορίτζιναλ Δεξιά, κατά το δοκούν !
  Δεν είναι τίποτε. Ας αφήσουμε τα ταμπελάκια ώστε να μην μπερδευόμαστε και ας πάμε στην ουσία. Τώρα που είμαστε στο χείλος της αβύσσου, ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
  Προσωπικά, πιστεύω οτι η Ελλάδα όσο υπάρχω, κυβερνήθηκε από συντηρητικές κλίκες συμφερόντων που υποδύονταν άλλοτε τους δεξιούς και άλλοτε τους...σοσιαλιστές με μία ευγενική ….εσάνς από ...αριστερά.
  Γενικώς, είδα να ασκείται σκληρή δεξιά πολιτική, προορισμένη να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλουτοκρατών, των οικογενειών, των παρατρεχάμενων,. των φατριών, των κομματικών μαντριών κ.λ.π., κ.λ.π. Δεν έχει καμιά σημασία τι χρώμα μανδύα φορούσαν οι εκάστοτε Αρχιερείς στον άμβωνα. Πολλά προσωπεία, μιά πολιτική. Απόλυτα προσβλητική και καταστροφική για τον Ελληνικό λαό, είτε αυτοπροσδιορίζεται ως Αριστερός, είτε ως Δεξιός!
  Τι λέτε λοιπόν; Ελεύθεροι από πλασματικούς διαχωρισμούς, πάμε γι ....άλλα;

  • je ne regrette rien avatar
   je ne regrette rien @ ΑκαιΣ 02/09/2013 23:58:36

   "Κέντησες" πάλι ΑκαιΣ !

 13. cp avatar
  cp 02/09/2013 16:25:16

  Στα λόγια υπάρχουν δεξιοί ,κεντρώοι ,αριστεροί .Στην τσέπη μόνο δεξιοί και επιδέξιοι...

 14. πολίτης avatar
  πολίτης 02/09/2013 16:25:34

  Δηλ. αν κατάλαβα καλά, για να σπουδάσει κάποιος ιατρική π.χ. πρέπει να διαθέτει χρήματα. Αν είναι έξυπνος μεν, άφραγκος δε, σερβιτόρος, αλλά χωρίς μεγάλους φόρους. Εκτός και αν πιστεύετε ότι ειδικά στην εποχή μας, αν είσαι έξυπνος, έχεις σίγουρα και λεφτά.
  Κάτι ανάλογο και στην υγεία: να επιλέγουμε πως θέλουμε να ασφαλιστούμε και αν έχουμε, καλώς, αν είμαστε άνεργοι, να ζήσουν άλλοι να μας θυμούνται. Άντε, επειδή φροντίζουμε και για την ψυχή μας, να κάνουμε και κανένα πτωχοκομείο για να μην πεθαίνουν κάποιοι στον δρόμο και τι θα λένε και οι τουρίστες.
  Για εργασιακές σχέσεις, να υποθέσω, ούτε λόγος να γίνεται. Εσύ διαπραγματεύεσαι με τα προσόντα σου. Αν βέβαια η ανεργία θερίζει, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας πάρε όσα σου δίνουν και βγάλε τον σκασμό.
  Έχεις ένα μικρομάγαζο και δεν μπορείς και ανταγωνιστείς το κάθε μεγαθήριο που υψώνουν οι πολυεθνικές; Λουκέτο, κύριε, αυτορύθμιση της αγοράς λέγεται αυτό.
  Έχετε δίκιο, τέτοια δεξιά δεν είχαμε στην Ελλάδα, ίσως γιατί διαθέταμε ως κοινωνία και μια στάλα ανθρωπιά.
  Το κυνήγι μαγισσών που έχετε εξαπολύσει κάποιοι, χωρίς προσχήματα πλέον, θα πρέπει να είστε συνέταιροι του Λάτση για να δικαιολογηθεί.
  Αν είστε τίποτα μικρομεσαίοι, απλά δεν ξέρετε τι σας γίνεται.
  Ο καπιταλισμός χωρίς όρια που ευαγγελίζεστε, είναι όχι δημοκρατία, αλλά ό,τι πιο φασιστικό και απάνθρωπο υπάρχει.
  Υπήρχε και παλιότερα, δεν είναι καινούριο, με άλλα ονόματα, φεουδαρχία, ολιγαρχία και πάει λέγοντας.
  Και δυστυχώς για εσάς, δεν ταιριάζει καθόλου στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα.
  Γιατί μπορεί να αγαπάει την πρωτοβουλία αλλά δεν έχασε ακόμα εντελώς την ευαισθησία του.

 15. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 02/09/2013 16:39:20

  Ωχ!! Τελικά δεν είμαι δεξιός

 16. IOKLOS ZARAS avatar
  IOKLOS ZARAS 02/09/2013 16:50:04

  ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΡΙΒΕΙΣ: Ηπραγματικη Δεξια κυβερνησε μονο το 1936-40 και ενα μικρο διαστημα ως τον πιθανως υποπτο - αλλα σιγουρα αδοκητο- θανατο του Παπαγου. Η ανικανοτητα του πολιτικου συστηματος το 1936 (ολοϊδια με την σημερινη) οδηγησε τον Μεταξα αρχικως στην κυβερνηση με ψηφο των πολιτικων και κατοπιν στη δικτατορια του. Με την εισοδο των γερμανων οι δεξιοι διωχθηκαν απο τους βενιζελικους οι οποιοι συνεργαστηκαν ή το πολυ ανεχτηκαν τους γερμανους λογω της δεδομενης εχθροτητος των τελευταιων στον Βασιλεα. Οι Δεξιοι ειτε ενταχθηκαν σε οργανωσεις οπως η Χ, η ΠΕΑΝ, ο ΜΙΔΑΣ 614, η ΙΤ, η ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ κοκ, ειτε πηγαν στη Μεση Ανατολη είτε εκαναν μικρες ομαδες στα χωρια τους για να πολεμησουν τον κατακτητη. Το τιμημα ηταν βαρυ και εργο εδωσαν μονο οι δυο πρωτες κατηγοριες. ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΣΚΥΒΑΛΑ. Τα γεγονοτα της Μεσης Ανατολης, η προβοκατσιες στην ΠΕΑΝ και οι σφαγες ολων των μικροομαδων αντιστασης (ΕΣ, Καραχαλιου, Βαζαιου - Φαρμακα κλπ) ειναι γνωστα. Η ελλειψη ηγεσιας και ο συμμοριτοπολεμος δεν εδωσαν ευκαιρια να οργανωθει μια σοβαρη δεξια παραταξη, οι δε τυποι σαν τον τσαλδαρη μαλλον ντροπη της Δεξιας ηταν και οχι η Δεξια. Με το τελος του συμμοριτοπολεμου η παραταξη ηταν αποδεκατισμενη ενω τα λαμογια της ψοφοδεξιας και του κεντρου (το οποιο σκανδαλωδως υποστηριζαν οι ξενοι) ειχαν πιασει τα ποστα αφηνοντας στη Δεξια το κλεος της νικης ενω ειχαν ηδη κανει τις Δαφνες της στιφαδο για την παρασιτικη μεσαια ταξη και φακες για το λαο τους. Ο Παπαγος εδωσε το εναυσμα για μια αναπτυξη που κρατησε 20 χρονια, αλλα ο θανατος του εφερε στο προσκηνιο καποιον που οι ξενοι αβανταρισαν σκανδαλωδως και που ακομα και σημερα δεν ξερουμε που ηταν στην 1η κατοχη (πλην κατι ιστοριων τυπου δοξουλας). Το αλητικο στοιχειο του κεντρου σε συνεργασια με την αριστερα εφερε μονο προβληματα ( ανενδοτοι, 114, λαμπρακηδες, οικονομικα προβληματα επι παππου του γαπ, ΑΣΠΙΔΑ κοκ), τα οποια προσωρινα σταματησε η 21/4. Με τη μεταπολιτευση η Δεξια ουσα σε χερια αναξιων ή αστειων τυπων οπως ο θεοτοκης επετρεψε στον βοθρο της κοινωνιας να διαρραγει την 18-10-1981 και να φτασουμε εδω που ειμαστε σημερα. Η ΝΔ οφειλει να κατανοησει οτι η αρρωστεια της κοινωνιας μας ειναι οι προοδευτικοι πολιτες στους οποιους κατατασσονται τα πασης φυσεως λαμογια, οι αριστεροι αλλα και καθαροι πλην αλλ΄ομως αναποτελεσματικοι ανθρωποι. Τετοιοι ανθρωποι επανδρωνουν κοινωνικα καρκινωματα απο τον καιρο του Καλλεργη και του Τρικουπη, ως τον καιρο του βενιζελου και των παπαντρεου. Εσχατως δε εντοπιστηκαν και στην ΧΑ. Η μονη θεραπεια ειναι η Δεξια τα δε φαρμακα απλα: Αγαπη στο Λαο και την Πατριδα, ανιδιοτελεια και εξοντωτικη τιμωρια σε οσους παρανομουν χωρις κανενα ελεος. Αυτα θα δημιουργησουν υγιες περιβαλλον οπου πασοκογενη και αλλα γαλαζοκοκκινα σαπροφυτα δε θα μπορεσουν να επιβιωσουν ουτε να αναπτυχθουν νεα. Το δε κυριοτερο ειναι να σαπισουν στη φυλακη ολοι οσοι ανακατευτηκαν σε βρωμοδουλεις απο την 21/4/1967 ως σημερα. Η ΝΔ πρεπει να καταλαβει οτι η Δεξια "βραζει". Περα απο τα πρασινοκοκκινα σκουπιδια βλεπει σαν εχθρους και τα κεντρογενη λαμογια του μεσαιου χωρου που ψηφιζαν πασοκ ή ΝΔ αναλογως του ποιος πλειοδοτουσε. Η ΔΕΞΙΑ τωρα ξερει ποιος της επινε το αιμα για να ταϊζει παρασιτικες κοινωνικες ομαδες και θελει πισω οτι Της εκλεψαν. Αν το καταλαβει αυτο εγκαιρα η ΝΔ θα κυβερνα για παντα Αλλοιως ειμαι βεβαιος οτι ο Κασσιδιαρης θα γινει δημαρχος και θα ξαναδουμε διαφορα πρασινοσκουληκα να ξαναβγαινουν απο τη λασπη. Μονο που τωρα αντι να βρωμιζουν τον κοσμο με σημαιες του πασοκτζηδικου ηλιου θα βρωμιζουν οι ιδιοι το ιερο συμβολο του Μαιανδρου

  • Μανιάτης avatar
   Μανιάτης @ IOKLOS ZARAS 02/09/2013 21:47:39

   Γράφετε:
   "...αλλα ο θανατος του εφερε στο προσκηνιο καποιον που οι ξενοι αβανταρισαν σκανδαλωδως και που ακομα και σημερα δεν ξερουμε που ηταν στην 1η κατοχη (πλην κατι ιστοριων τυπου δοξουλας)."
   Ποιόν εννοείτε;
   Αν εννοείτε το Κωνσταντίνο Καραμανλή ξαναδιαβάστε τη μεταπολεμική μας πολιτική και οικονομική Ιστορία.

   • Abc avatar
    Abc @ Μανιάτης 03/09/2013 07:15:51

    Την έχει διαβάσει πολλές φορές, αλλά το μόνο που κατάλαβε είναι ότι πρέπει απαραιτήτως να διακατέχεται από μισαλλοδοξία, φανατισμό και να είναι πάντα διχαστικός!!!

    • IOKLOS ZARAS avatar
     IOKLOS ZARAS @ Abc 03/09/2013 08:18:24

     THN EXΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ και εν πολλοις την εχω ζησει ως 4η κατα σειρα γεννια στο χωρο της Δεξιας.. Οποτε ξέρω για τον Βαρβαρεσσο, τον Μαρκεζινη, για γερμανους που ηταν υποδικοι εδω και ξαφνικα βρεθηκαν στη γερμανια ελευθεροι, για δοσιλογους που εγιναν ξαφνικα παραγοντες, για καποιον "Τριανταφυλιδη" - αν εχετε ακουστα-, για το βουλευμα 38/1966 (το οποιο ηταν αποτελεσμα ερευνας που ειχε την αναιδεια να διαταξει ο παππους του γαπ και αφορουσε τις εκλογες του 61 και δικαιωνε την ΕΡΕ) ΚΛΠ. ΕΧΩ ΖΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΑΙΟ του 81, την αλλαγη του συνταγματος το 85 και οτι εκανε ο οψιγαμιος μιγας (εννοω τον μπαμπα του γαπ αν δεν καταλαβατε), την εποχη "του απεραντου φρενοκομειου". Εζησα επισης και το πρωτο ελευθερο Πάσχα μετα την 7-3-2004 για να δω αμεσως μετα ενα πασοκ με γαλαζια μορφη να βρωμιζει τα παντα, οπως και λχ να ευχαριστει πιθηκους και μαϊμουδες γιατι κατεκτησαν τη γη που πολλοι δικοι μου εβαψαν με το αιμα τους (απο το 1897 )Εχω ζησει ολη την πασοκτζηδικη αλητεια και ξερω πολυ καλα ποιος φταιει που αυτος ο κηφηνοβριθεις εσμος μακροημερευσε
     "Οικογενειακή αρρωστεια" μας ειναι η αγαπη για την Πατριδα. Γιαυτο ειμαστε στο χωρο απο τον καιρο του Λαϊκου χωρις ποτε να μετατρεψουμε καμμια υπηρεσια σε διευκολυνση δικη μας. Ειμαι στον χωρο πολυ περισσοτερο απο τον εθναρχη σας και δεν θελω να δω την Ελλαδα οταν θα βγει απο αυτο τον πολεμο να παθαινει οτι μεταπολεμικως και κυριως μεταπολιτευτικως. Και ετσι θα γινει σας αρεσει ή οχι. Γιατι το 49 η Δεξια ηταν στους ταφους (που ανοιξαν εκεινοι που νομιμοποιηθηκαν παρατυπως) και το 74 ηταν αναιμικη και "υπολογη" σε ανθρωπους που η προσφατη Ιστορια κατεδειξε επιεικως τενεκεδες (που ελεγε και ο γιαννοπουλος). Τωρα ομως ή θα δουλεψει η ΝΔ για μια Ελλαδα ελευθερων Ελληνων, οπου οι κηφηνες θα ειναι μουσειακο ειδος, ή θα δειτε τον τσιπρα πρωθυπουργο και τον μιχαλολιακο αξιωματικη (και αντιστροφα). Δεν ξερω για εσας, εγω παντως βαρεθηκα να σκυβω το κεφαλι σε μια γυναικα και μαλιστα πρωην κομμουνιστρια. Διαολε ειναι και ντροπη, το επομενο σταδιο εξελιξης ειναι η αμοιβαδα

     • Abc avatar
      Abc @ IOKLOS ZARAS 03/09/2013 13:03:24

      Πλήρης επιβεβαίωση!

     • Abc avatar
      Abc @ IOKLOS ZARAS 03/09/2013 13:19:54

      Μίσος, χολή, φανατισμός!
      Ξεκολλήστε από το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, επιτέλους! Πέρασαν τα χρόνια, δεν το αντιληφθήκατε;
      Ίδια κομματική-οικογενειακή παράδοση έχουμε, τα ίδια πολιτικά γεγονότα ζήσαμε, δεν είστε ο μόνος, απλά είστε από τους, ευτυχώς, ελάχιστους εναπομείναντες κολλημένους. Κουράγιο!!!

     • IOKLOS ZARAS avatar
      IOKLOS ZARAS @ Abc 03/09/2013 16:16:40

      Τα χρονια περασαν, αλλα οι βολτες στον Αι στρατη (οχι και τοσο παλια), η φρασεολογια της αριστερας (ΕΡΤ) και η απολυτως προσφατη παρουσια στο Γραμμο καποιων που μεχρι χθες ακομα δεν τον ανεφεραν καν, δειχνει οτι τα κιταπια ειναι ακομα ανοικτα.Λογικο γιατι περα απο το πολυ αιμα, υπαρχει και το παρον για το οποιο ειναι υπευθυνοι οι πασης φυσεως προοδευτικοι και "διαλλακτικοι" τυποι ενω το πληρωνουμε ολοι. Τα γεγονοτα ομως τρεχουν, ζουμε ιστορικες στιγμες και το ποσοι ειμαστε"οι κολλημενοι" θα το δειξουν οι καλπες. Ευχομαι μονο να μην επαναληφθει το φαινομενο Παπαγεωργοπουλου που ειναι ο πρωτος (και μονος;)εγκλειστος (απο τη Δεξια) οταν το πασοκ αλωνιζε στο χωρο

     • Abc avatar
      Abc @ IOKLOS ZARAS 03/09/2013 19:03:51

      Ο νικητής -σε όλα τα επίπεδα- οφείλει να είναι μεγαλόψυχος, αλλιώς δεν είναι άνθρωπος.

  • eksothen avatar
   eksothen @ IOKLOS ZARAS 03/09/2013 13:14:14

   Thank you for your comment. About time somebody wrote about the truth!

 17. kotstak avatar
  kotstak 02/09/2013 17:07:29

  ΔΕΝ μπορείς είσαι να ΔΕΞΙΟΣ, εάν δεν είσαι ευφυής.

  "Δεξιός" είναι το αποτέλεσμα της ωρίμανσης των ευφυών ανθρώπων.
  Άλλο πράγμα ο δεξιός και άλλο ο “ποδοσφαιρικά” δεξιός.
  Ο “ποδοσφαιρικά” δεξιός δε θα γίνει ποτέ δεξιός, γιατί για να είναι "ποδοσφαιρικά" οτιδήποτε δεν είναι ευφυής.

  Το συλλογισμό μου επιβεβαιώνει η ΧΑ, καθώς και το ότι έχουμε κρίση.

  Εάν είχαν κυβερνήσει, έστω και ελάχιστα, ευφυείς άνθρωποι, δε θα είχαμε τώρα κρίση.

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ kotstak 02/09/2013 17:25:19

   Να' σαι καλά βρε...Αϊνστάιν! Γελάσαμε πάλι.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ kotstak 02/09/2013 17:29:40

   Τί εἶναι ὁ ''ποδοσφαιρικά'' δεξιός;

   • Abc avatar
    Abc @ Κυθήριος 02/09/2013 19:18:21

    Ο Σαραβάκος.

  • Αναστάσιος Πολίτης avatar
   Αναστάσιος Πολίτης @ kotstak 02/09/2013 18:34:42

   Ούτε και οι επιστήμονες, ωστόσο, γνωρίζουν με ακρίβεια πού οφείλεται η δεξιοχειρία. Γνωρίζουμε όμως ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες και μόνον ένα ποσοστό 10%-12% είναι αριστερόχειρες, με περισσότερους τους άνδρες από τις γυναίκες. Το απλό της παρατήρησης της δεξιοχειρίας οδήγησε πολλούς ερευνητές εδώ και 200 χρόνια να καταβάλλουν προσπάθειες για να την εξηγήσουν. Συνηθίζουμε να τονίζουμε ότι ο αριθμός των θεωριών για ένα φαινόμενο είναι αντιστρόφως ανάλογος της κατανόησής του - και στην περίπτωση της δεξιοχειρίας, τα πειράματα είναι πολλά, όπως και οι απόψεις και οι θεωρίες, με επικρατέστερες τις θεωρίες που εμπλέκουν γενετικά εν πολλοίς αλλά και περιβαλλοντικά αίτια. Ενα μικρό οδοιπορικό λοιπόν στον γενετικό λαβύρινθο της εν λόγω περίπτωσης έχει το ενδιαφέρον του, για να αντιμετωπίζεται η αριστεροχειρία πιο σωστά.

 18. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 02/09/2013 17:09:45

  Κάτω ἀπό τόν τίτλο τοῦ ἄρθρου ἐγῶ θά ἔβαζα τό ἐξῆς ἐρώτημα:
  Ποιά εἶναι ἡ πραγματική Δεξιά πού θά ἔπρεπε νά κυβερνήσει τήν Ἑλλάδα;

 19. ΚΜ avatar
  ΚΜ 02/09/2013 17:12:42

  Άκυροι εντελώς οι αφορισμοί με τους οποίους ξεκινάει το άρθρο, περί του τί μπορεί να είναι και τί δεν μπορεί να είναι ένας δεξιός.

 20. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 02/09/2013 17:14:24

  Ακριβώς για αυτό η ΧΑ δε μπορεί να θεωρείται δεξιά

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 02/09/2013 17:26:11

   ...Ακρο - Δεξιά όμως; Μπορεί.
   .

   • chrisss avatar
    chrisss @ Πέτρος 02/09/2013 18:50:14

    Ακροδεξιά ήταν το εθνικό μέτωπο του Βορίδη, το οποίο πίστευε σε όλα όσα πιστεύει η δεξιά όπως εξαιρετικά την περιέγραψε στο άρθρο του ο κύριος Ιατρίδης, αλλά δεν πίστευε στην δημοκρατία. Η Χ.Α. δεν είναι τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από εθνικοσοσιαλιστές. Αν ήθελε κανείς να τους κατατάξει στον κλασσικό πολιτικό χάρτη, θα τους κατέτασσε σίγουρα σαν ένα ιδιόμορφο κίνημα της αριστεράς. Γιατί τους βλέπεις ως πιο ακραίους εθνιστές-πατριώτες φιλελεύθερους και όχι ως ακραίους εθνιστές-πατριώτες σοσιαλιστές; Γιατί ψάχνεις την ιδεολογική συγγένεια του Άδωνη με τον Κασιδιάρη και όχι του Κασιδιάρη με τον Λαφαζάνη; Σε όλες τις σύγχρονες ιδεολογίες, ο πυρήνας τους ,είναι η οικονομική θεωρία. Τίποτα δεν με ενώνει, ως φιλελεύθερο δεξιό, με έναν φασίστα, αγράμματο, σοσιαλιστή.

    • Πέτρος avatar
     Πέτρος @ chrisss 02/09/2013 21:47:23

     Εγώ το μόνο που λαμβάνω ως μήνυμα από όλα ετούτα τα κουραστικά που όλο ...αναλύουν χωρίς να λένε τίποτε ουσιαστικό, είναι οτι η Δεξιά (ή ένα μέρος της), προσπαθεί να αποκηρύξει το κραυγαλέα εγκληματικό μέλος της ....οικογένειας (Χ.Α), ακόμη και διαπράττοντας ανισόρροπη και ανιστόρητη ιδεολογική ακροβασία, ταυτίζοντας υποκριτικά, παράλογα και κόντρα σε κάθε λογική, τη φασιστική ακροδεξιά εξαδέλφη, με τον αναρχοαυτόνομο αριστεριστή γείτονα!! Η θεωρία των δύο ...άκρων είναι μόνο αστεία. Ούτε επικίνδυνη, ούτε πειστική. Απλά, φαιδρή.

     • GLAD avatar
      GLAD @ Πέτρος 02/09/2013 22:13:44

      ...είπες τώρα και εσύ κάτι , όντας του ενός άκρου.

     • Πέτρος avatar
      Πέτρος @ GLAD 03/09/2013 15:13:49

      Έλα ο ...ετικετοκολλητής!
      Ατύχησες φίλε.

     • GLAD avatar
      GLAD @ Πέτρος 03/09/2013 19:26:17

      Απλά είπα ότι "όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται".

 21. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/09/2013 17:25:17

  Δεξιός δεν είμαι, ώστε να ξέρω καλά τα "θεωρητικά" εκ των έσω.
  Ωστόσο, με την απλή μου λογική, νομίζω ότι ο κ. Ιατρίδης, επιτέλους, γράφει μερικά αυτονόητα.
  Μια παρατήρηση μόνον: Σε όλο τον Ευρωπαικό κόσμο, η δημοκρατική - ακραιφνώς κοινοβουλευτική δεξια χωρίζεται σε 2 διακριτά προγραμματικά ρεύματα: Το Συντηρητικο-Λαικό και το Φιλελεύθερο.
  Εδώ όλα είναι απο προγραμματική άποψη υποτυπώδη και σε μεγάλη σύγχυση. Απο παλιά. Και δεν ξεκαθαρίστηκαν στην περίοδο μετά το 1974. Έγιναν πιό μπερδεμένα.
  Μετά τον Καραμανλή τον Πραγματικό και τον Σημίτη αντίστοιχα, η προγραμματική συγκρότηση των 2 τέως μεγάλων κομμάτων έγινε απόλυτο χάος.
  Έχω την εντυπωση πάντως, ότι ο κ. Ιατρίδης μιλά κυρίως για κανονικό Φιλελεύθερο ρεύμα (π.χ. Βρετανοί φιλελεύθεροι, το κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού στη Γαλλία, το παλιό Γερμανικό FDP επί Γκένσερ, το κόμμα του Γιουνκέρ στο Λουξεμβούργο...)

 22. βαγόνι avatar
  βαγόνι 02/09/2013 17:32:30

  Παραλήρημα!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ βαγόνι 02/09/2013 17:55:17

   Εντελώς... ;-)

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ βαγόνι 02/09/2013 18:00:43

   Τώρα το πρόσεξα το big flaw, που λένε και οι ...Γάλλοι:
   Δηλαδή ο Καραμανλής ο Πραγματικός δεν ήταν δεξιός, κ. Ιατρίδη;

   • chrisss avatar
    chrisss @ Uncle Stgm 02/09/2013 19:12:06

    οχι

   • Abc avatar
    Abc @ Uncle Stgm 02/09/2013 19:20:48

    Και βέβαια όχι. Ιστορικά και πολιτικά.

 23. ΑΧΙΛΛΕΥΣ avatar
  ΑΧΙΛΛΕΥΣ 02/09/2013 18:06:36

  ΑΣΦΑΛΩΣ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΑΣΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ..........

  ΔΙΟΤΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ....ΚΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ........ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ.......ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.......

  ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ, ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ.........ΤΟΝ ΑΣΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ-ΑΣΥΔΟΤΗ ΑΓΟΡΑ.....

  ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΚΑΠΙΤΑΛΙΤΙΚΗΣ ΔΕΞΙΑΣ........Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΜΑΧΟΝΤΑΝ ΣΘΕΝΑΡΑ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ........

  Η ΔΕΞΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ......... ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ "ΑΣΤΙΚΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ"........

 24. Σαρακατσανος avatar
  Σαρακατσανος 02/09/2013 18:07:14

  Κυριε Ιατριδη το κρατος ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ.....εδω εγραψες και ολα αυτα τα χρονια που θυμαμαι τον εαυτο μου, ολοι μας θελουμε το κρατος πατερουλη για να βολευομαστε.....και το κρατος να βολευει. Αυτο δεν ειναι φιλελευθερη δεξια, αλλα κρατισμος αλλα.........σοβιετ για να κρυβουμε....τις αδυναμιες μας σαν κρατος. Κυριε ιατριδη μετα την μεταπολιτευση δοθηκε....και η χαριστικη βολη για την καταστροφη της Ελληνικης οικονομιας και της κοινωνιας απο τη λαιλαπα των σοσιαΛΗΣΤΩΝ ΠΟΥ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ στο περασμα τους τα παντα και φτασαμε εδω που φτασαμε. Τα κυβερνητικα......διαλειμματα της Ν.Δ. σε τετοιες περιπτωσεις δεν μπορουν να δειξουν και να αλλαξουν....κατι, απο τη στιγμη που η ΠΑΣΟΚΙΚΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ειχε διαβρωσει τα παντα σε ολο τον κρατικο μηχανισμο, οπου τα....κουμαντα τα εκαναν και τα κανουν ακομη και τωρα οι διευθαρμενοι κρατικοι υπαλληλοι και οι....συμμοριες των συνδικαΛΗΣΤΩΝ. Εμεις και ολοι οι πραγματικοι δεξιοι περιμενουμε ακομη την ωρα και τη στιγμη ποτε θα....κυβερνηθει η χωρα σαν πραγματικη δεξια, αλλα με τα τωρινα δεδομενα των μνημονιων θα αργησει...αυτο.

 25. Nik avatar
  Nik 02/09/2013 18:17:16

  Ακριβής διάγνωση της ελληνικής πραγματικότητας. Συγχαρητήρια.

  Σκονάκια στις εξετάσεις, μέσον για διορισμό, συμφωνίες κυρίων για την χειραγώγηση της αγοράς, φιξαρισμένα ματς , αναβολικά, και τα δέοντα συγχωροχάρτια- ΟΛΑ γίνονται για να μην υπάρχει ρίσκο και υγιής ανταγωνισμός και όλα μαθαίνονται από πολύ μικρή ηλικία. Τα περί "δαιμονίου της φυλής" κλπ είναι καλαβρέζικα. Ο αέναος αγών του Ελληνα είναι να αποφύγει σύγκριση και κρίση πάσει θυσία.

  Προσωπικό σοκ ήταν η οικονομική συναλλαγή σε ιδιωτική εταιρεία για την προαγωγή υπαλλήλου. Αυτός που υποσχέθηκε μέρος της αύξησης στον διευθυντή πήρε την "θέση".

  Η άλλη όψη του νομίσματος βέβαια είναι ο άκρατος κυνισμός που κληρονομήσαμε από τους Τούρκους, η άποψη ότι το ίδιο συμβαίνει παντού και οι ξένοι απλά ξέρουν να το κρύβουν ή να το ωραιοποιούν.

  Είναι θέμα κουλτούρας και όχι πολιτικής. Διότι και η άποψη ότι τα πάντα είναι θέμα πολιτικής αποτελεί μέρος του προβλήματος, πιστεύουμε ότι με την πολιτική πίεση, όχι την ικανότητα ή την απόδοση, θα τα φέρουμε τα πράγματα όπως μας βολεύουν. Η πολιτική δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα.

 26. εφήμερος avatar
  εφήμερος 02/09/2013 19:38:08

  Στίς μετανεοτερίκες κοινωνίες η πολιτικη ονοματολογία στη βάση ορισμών του μεσοπολέμου έχει χάσει κάθε ερμηνευτική αξία.Είναι π.χ."σοσιαλιστής" ο Ολλαντ?
  Είναι "δεξιός" ο Σαμαράς? " Αριστερός" ο Τσίπρας? Μύθοι όλα τα παραπάνω που σε εποχές οικονομικής , κοινωνικής, και πολιτικής κρίσης ολο και λιγώτερο θα πείθουν.
  Σε ότι τώρα αφορά στην λεγόμενη "κεντροαριστέρα"-για να σχολιάσω και διπλανό άρθρο- θα διαλυθη εν μέσω εκκοφαντικών γελώτων μαζί με όλους τους ανεπάγγελτους γυρολόγους της

 27. kotstak avatar
  kotstak 02/09/2013 20:15:47

  "Ποδοσφαιρικά" δεξιός είναι αυτός ο οποίος έγινε δεξιός όπως έγινε αεκτζής ο αεκτζής.

  Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν τουλάχιστον το 90% των νεαρών.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ kotstak 02/09/2013 20:57:12

   Νομίζω πώς μέ τόν τρόπο πού παραθέτεις,οἱ νεαροί γίνονται περισσότερο ἀριστεροί παρά δεξιοί.
   Οἱ περισσότεροι δεξιοί γίνονται ἀκολουθῶντας τήν οἰκογενειακή παράδοση.

   • Abc avatar
    Abc @ Κυθήριος 02/09/2013 22:58:32

    O Winston Churchill τα είχε πει κατά πως πρέπει.
    Συνοπτικά: "Αλίμονο στον άνθρωπο που ως νέος δεν υπήρξε αριστερός και αργότερα δεν δεξιοποιήθηκε".

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Abc 02/09/2013 23:37:27

     Εἶχε πεῖ ὅμως καί τό ἐξῆς:
     ''Κάποιοι ἀλλάζουν κόμμα γιά χάρη τῶν ἀρχῶν τους καί κάποιοι ἄλλοι ἀλλάζουν τίς ἀρχές τους γιά χάρη τοῦ κόμματος''.

     • Abc avatar
      Abc @ Κυθήριος 03/09/2013 07:18:49

      Αυτό αφορούσε τα χρόνια μετά τη νιότη. Για το συνολικό βίο, ισχύει το δικό μου (Χα! χα! χα!).

   • je ne regrette rien avatar
    je ne regrette rien @ Κυθήριος 03/09/2013 17:29:31

    Σωστός @Κυθήριε !

 28. Κριτική Σκέψη avatar
  Κριτική Σκέψη 02/09/2013 20:58:03

  Πολύ φοβάμαι ότι στερείσθε κοινωνικής δεοντολογίας. Αμφισβητείτε τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας, της Υγείας και αν σας ρωτήσω, σίγουρα και της Ασφάλειας!!! Απορώ πως κερδίζετε "το ψωμί σας". Πάω στοίχημα ότι είστε της άποψης ότι μετά από κάποια ηλικία οι μη έχοντες τη δική σας οικονομική επιφάνεια θα πρέπει να θανατώνονται!!! Κάνω λάθος?

 29. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/09/2013 21:08:30

  Θα έμενα σύξυλος φυσικά, αλλά μάλλον κάνετε πλάκα κκ chrisss και abc..
  Λέτε να μην ήταν δεξιός ούτε ο Τάκος Μακρής;
  Ο Παπάγος τι διάολο ήταν; Κι αυτός είχε παρασυρθεί απο τίποτε κακες παρέες , τρότσκες;

  • Abc avatar
   Abc @ Uncle Stgm 02/09/2013 21:53:43

   Ο Μακρής ήταν δεξιός και δεκάδες άλλοι συνεργάτες του ήταν κεντρώοι ή πρώην αριστεροί. Αλλά ο διάκοσμος δεν έχει τόση σημασία, όση έχει η εφαρμοσμένη πολιτική του. Απ' αυτήν θα βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Π.χ οι σχέσεις του με το Παλάτι, σε μια εποχή που η Δεξιά ήταν ταυτισμένη με την Βασιλεία, ε;

   • Abc avatar
    Abc @ Abc 02/09/2013 23:02:13

    Δείτε, ακόμα, την κατοχική παρέα του.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Uncle Stgm 02/09/2013 23:23:55

   Κρυφοκουμούνι.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ ΚΜ 03/09/2013 03:03:57

    Ειρωνεύομαι, εννοείται.

 30. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/09/2013 21:13:42

  Του Ancien Regime δηλαδή.
  Με τους Γλυκσβούργους της Δανιμαρκίας (που ήταν βέβαια και Ρομανώφ, και Χόεντσόλλερν και άλλα, μαζί και ταυτοχρόνως).
  Για να μη πώ με τον Όθωνα, του τέως κράτους που έγινε Ομόσπονδο "κρατίδιο".

 31. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 02/09/2013 21:27:31

  Πολύ καλό,νομίζω η απάντηση είναι απλώς η Δεξιά,
  Οχι κεντροδεξιά ή φιλελεύθερη δεξια ή λαική δεξιά...

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Μεγάλες στιγμές 02/09/2013 22:30:11

   Σωστή καί ἐπιθυμητή ἡ ἀπάντηση φίλε Μ.Σ.,εἶναι ὅμως ἐφικτό;

 32. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 02/09/2013 21:41:32

  Πολύ καθυστερημένα αναζητούμε προσδιορισμούς για έννοιες ευμετάβλητες και με ιδιαίτερα μεγάλη εντροπία.
  Ο Καρλ Πόπερ στο Ανοιχτή Κονωνία έχει δώσει προ πολλού απαντήσεις.
  Η Πολιτική ως πράξη συμμετοχής στα κοινά και η Ιδεολογία που συνειδητά και υποσυνείδητα την συνοδεύει δεν κατηγοριοποιούνται κατά το αντίστοιχο Γαύρος - Βάζελος. Εκτός βέβαια κι αν για λόγους ψυχολογικούς θέλουμε να αυτοσφραγιζόμαστε, ώστε να μην χρειάζεται να σκεφτόμαστε.

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ Μανιάτης 03/09/2013 17:44:45

   Η«ανοιχτή κοινωνία», ως ιδεολογικό κατασκεύασμα, είναι το κατεξοχήν εργαλείο της νεοταξίλας, ο δε κατασκευαστής της, ο Καρλ ο Πόππερ, ήτανε ο μέντορας του Σόρος. Απλώς για να σου χαλάσω τη γκρίζα διαφήμιση.

 33. takis400 avatar
  takis400 02/09/2013 21:49:18

  aπαντηση στο αρθρο ειναι οι δηλωσεις βαρβιτσιωτη το πρωι,εγω σαν πραγματικος δεξιος προσευχομαι στο Θεο που ευτυχως δεν κυβερνησε ποτε η πραγματικη δεξια που ευαγγελιζεται ο αρθρογραφος

 34. Επιφανιος avatar
  Επιφανιος 02/09/2013 21:55:35

  Οσο δεν κυβερνησε η πραγματικη δεξια αλλο τοσο δεν κυβερνησε και η πραγματικη αριστερα. Ακομα και οι κομμουνιστες θα σου πουν οτι η ΕΣΣΔ απετυχε γιατι δεν εφαρμοσε σωστα τον κομμουνισμο.
  Αυτο που λειπει απο τη χωρα ειναι πρωτιστως οι γενναιοι πολιτες που συμμετεχουν και προσπαθουν για το καλυτερο. Βλεπαμε τα στραβα αλλα αφηναμε τους τους αλλους να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα. Η κλαψα και η γκρινια εχει γινει ιδεολογια.

 35. MCA avatar
  MCA 02/09/2013 23:17:48

  Αν η Δράση και η ΔΗΞΑ είναι ακροδεξιά κόμματα, τότε η Χ.Α είναι πιο αριστερή από τον ΣΥΡΙΖΑ!

 36. δημης avatar
  δημης 02/09/2013 23:28:08

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Υπάρχει κανείς που να πιστεύει στη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ για να λέγεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ πρώτα ...και μετά ΔΕΞΙΟΣ κλπ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
  Αν βρείτε κάποιον( μηδε της μηδαμηνότητας μου εξαιρουμένης ) που εφαρμόζει τους ΝΟΜΟΥΣ κρατήστε τον και βάλε τον λίγο πιό κάτω από τον ΣΩΚΡΑΤΗ...

 37. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 02/09/2013 23:52:39

  Να τον χαιρόμαστε! Ειδικά εμείς οι Λάκωνες το μπουμπούκι μας...

  Βαρβιτσιώτης: Όσοι δεν έχουν για το χαράτσι να πουλήσουν το σπίτι τους

 38. stamoschios avatar
  stamoschios 03/09/2013 01:32:02

  Φίλτατε αρθογράφε αυτό που περιγράφεται είναι φιλελεύθερος διεθνισμός και φυσικά απέχει πόρρω από την ιδεολογία της δεξιάς. Η ιδεολογία της εν λόγω παρατάξεως αντικατοπτρίζεται στο τρίπτυχο ΠΑΤΡΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, καθώς και από τη φράση του πλατωνικού διαλόγου Κριτίας όπου στο 51β αναφέρει :"Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ' ανθρώποις τοις νουν έχουσιν". Σας προτείνω εν κατακλείδι την μελέτη του βιβλίου:Heywood, A., Πολιτικές Ιδεολογίες, μτφ. Χ. Κουτρής, εκδ. Επίκεντρο, Θεσ/νίκη 2007, για να αντιληφθείτε καλύτερα τα της πολιτικής και των παρατάξεων.

  • GLAD avatar
   GLAD @ stamoschios 03/09/2013 14:13:55

   Η ιδεολογία είναι ένα φάσμα απόψεων πρακτικά για όλα τα θέματα της ζωής - και γιαυτό φάσμα.
   Επομένως το τρίπτυχο "Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια" δεν φτάνει.
   Απαιτούνται κι άλλα πολλά.
   Συγνώμη που εδώ θα αναφερθώ και σε θέματα που θίγουν άλλοι σχολιαστές και όχι εσείς.
   Κατ ' αρχήν είναι προφανές ότι ο παλαιός διαχωρισμός σε Δεξιούς / Βασιλικούς και Φιλελεύθερους / Βενιζελικούς , που αναφέρονταν σε θέμα πολιτειακού χαρακτήρα , δεν έχει καμμία σχέση με ιδεολογικούς προσανατολισμούς.
   Κάθε απόπειρα να χαρακτηρισθούν οι φιλοβασιλικοί ως οπισθοδρομικοί και οι απέναντι ως προοδευτικοί, είναι βλακώδης.
   Στις μέρες μας (αλλά και από πολύ παλαιά) , η κεντροαριστερά "έχει στα εικονίσματα και προσκυνάει" τα τρία βασίλεια της Σκανδιναβίας.
   Από άλλη σκοπιά επίσης - αυτήν της κοινωνικής πρόνοιας - στο καθεστώς Μεταξά με την αποδεδειγμένα σημαντική συμβολή του επ' αυτού , τι χρώμα ταμπέλα θα βάζαμε ?
   Επίσης επειδή κάποιος άλλος σχολιαστής παραπάνω αράδιασε την κλασσική ρετσέτα της αριστεράς περί ικανών αλλά φτωχών νέων που η κοινωνία πρέπει να φροντίζει δίχως άλλο για την μόρφωση και την υγεία τους (και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την σύνταξή τους), πολύ θα ήθελα να ξέρω την άποψή του , επί του αν στην βάση της απολύτως ηθικής ανταποδοτικότητας , αυτός ο φτωχός νέος που τελικά σπούδασε γιατρός με λεφτά άλλων (και του πατέρα του) , θα υποχρεούτο μετά τις σπουδές του να δουλέψει επί κάποια χρόνια ανταποδίδοντας στο κοινωνικό σύνολο, έναντι στοιχειώδους μισθού (ας το πούμε υποτροφία).
   Και καλά ο γιατρός μπορεί να ανταποδόσει.
   Ο σπουδάσας ιστορία της τέχνης , τι θα ανταπέδιδε ?
   Τέλος θέλοντας να αναφερθώ στις συνεχείς μεταβολές που αναμφίβολα και σωστά υπάρχουν στα ιδεολογικά πλαίσια καθενός εκ των βασικών "ρευμάτων" σκέψης , θα ήθελα να πω ότι όσο η αριστερά μπορεί να μεταλλάσσεται εύκολα περιστρεφόμενη βασικά γύρω από κομμουνιστικό πυρήνα , άλλο τόσο μπορεί και η δεξιά να εκσυγχρονίζεται βασισμένη στις εμπειρίες από λάθη και ορθά του παρελθόντος , αλλά πάντα γύρω από τον πυρήνα της ελευθερίας του ατόμου για κάθε επιλογή.
   Κάθε φορά που σκέφτομαι , γράφω ή συζητάω γιά θέματα όπως αυτά , μου έρχονται στο μυαλό οι απίστευτες εικόνες της τηλεόρασης από την Βόρεια Κορέα όπου πρώτα "διαγωνίζονταν" ποιός θα κλάψει ή θα "χτυπηθεί" πιο πολύ στην κηδεία του "μεγάλου διανοητή , στρατηγού , γιατρού , μηχανικού , καπετάνιου , ηθοποιού , μάγειρα, κλπ." που τους κυβερνούσε και μετά διαγωνίζονταν ποιός θα μπεί πιο βαθειά σο νερό για να χαιδέψει την βάρκα στην οποία ήταν μέσα ο "μπούλης" που τον διαδέχθηκε.
   Αυτή είναι η μέγιστη κατάντια του ανθρώπου - χειρότερη και από το να μη έχει να φάει.
   Και ελπίζω η αριστερά , που αρκετά την ζήσαμε στην Ελλάδα με κόκκινο πάνω σε πράσινο φόντο , να είναι οριστικά παρελθόν και όλα να πάνε δεξιά και για την ακρίβεια φιλελεύθερα.

 39. rally monkey avatar
  rally monkey 03/09/2013 01:37:55

  Δεν μπορείς να είσαι δεξιός αν δεν πιστεύεις στον περιορισμό του κράτους σε ελεγκτικό, ρυθμιστικό και διορθωτικό των αναπότρεπτων κοινωνικών ανισοτήτων ρόλο και τίποτε περισσότερο.

  μετα απο αυτό - ειναι ξεκάθαρο πλέον πως ο Λευκός Οίκος εχει καταληφθεί από κουμουνιστές

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ rally monkey 04/09/2013 00:34:54

   Απο την εποχή του Ρούσβελτ. 80 χρόνια κατάληψη.

 40. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 03/09/2013 01:56:05

  Δεν μπορεί, πρόκειται περί τρολλαρισματος. Δεν εξηγείται αλλιως.

 41. STAM avatar
  STAM 03/09/2013 08:06:35

  Δεν μπορείς να είσαι Δεξιός αν είσαι άθεος.
  Δεν μπορείς να είσαι Δεξιός αν είσαι υπέρ των ελευθέρων σχέσεων και όχι του θρησκευτικού γάμου.
  Δεν μπορείς να είσαι Δεξιός αν πήρες Ι5 ψυχ. επίτηδες.
  Δεν μπορείς να είσαι Δεξιός αν είσαι υπέρ του σχεδίου ΑΝΑΝ διότι δεν είσαι πατριώτης.
  Δεν μπορείς να είσαι Δεξιός αν δεν πιστεύεις στον κοινωνικό παρεμβατισμό του Κράτους.
  Μπορείς να είσαι δεξιός αν είσαι υπέρ του κοινωνικού Φιλελευθερισμού και μόνο.
  Μπορείς να είσαι δεξιός αν δεν είσαι διεθνιστής αλλά είσαι Έλληνας πατριώτης που πιστεύει στα ιδανικά του Έθνους "Πατρίς, Θρησκία, Οικογένεια".

 42. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 03/09/2013 11:34:41

  Το κείμενο του Κ. Ιατρίδη διέπεται από τραγικές εννοιολογικές αυθαιρεσίες. Σε τελική ανάλυση, θα έλεγα ότι η ουσία του κειμένου είναι ότι "δεξιός είναι αυτός που νομίζει ο κ. Κ. Ιατρίδης ότι είναι δεξιός...".
  Αυτά και δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με αυτό...

 43. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 03/09/2013 11:50:49

  Από το θάνατο του Καποδίστρια και μετά, η πολιτική πρακτική που εγκαθιδρύθηκε στο νεοσύστατο κράτος, καθοδηγείται από μεμονωμένα συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον και εξαγοράζουν στήριξη από το λαό δημιουργώντας τις σύγχρονες φατρίες. Η πολιτική σκέψη και η ιδεολογία είναι εξοβελισμένη στα καφενεία και στα πανεπιστήμια. Δεξιά, αριστερά, φιλελευθερισμός είναι κενές ταμπέλες, μέσα για να παίζεται το πολιτικό παιχνίδι, με πολύ συγκεκριμένα υλικά κέρδη.
  Τότε άνοιξε κι ο δρόμος για την επέμβαση σε βαθμό ανεπίτρεπτο του ξένου παράγοντα στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας.
  Από τότε δεν προχωρήσαμε και πολύ.

 44. Tonia G. avatar
  Tonia G. 03/09/2013 12:17:26

  Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυση σας κ. Ιατρίδη. Εκτός από τον οριζόντιο άξονα (κρατισμός-ελεύθερη οικονομία), υπάρχει ωστόσο και ο κάθετος περί (διεθνισμού-πατριωτισμού).
  Το λεώ αυτό διότι οι δυο αυτοί άξονες σχηματίζουν ένα "σταυρό".
  Μπορείς να έχεις λοιπόν:

  1. Πατριώτες - Κρατιστές. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι κομμουνιστές τύπου Κούβας, αλλά όσο περίεργο κι αν είναι, στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι αυτοονομαζόμενοι ως "λαϊκή δεξιά". Ως κρατιστές ωστόσο όλοι τους δεν είναι σίγουρα Δεξιοί. Φυσικά οι ίδιοι δεν το καταλαβαίνουν. Κάποιοι θεωρούν πως επειδή είναι "της εκκλησίας" ή επειδή κατέβηκαν στις πορείες για τα Σκόπια, ενώ ταυτόχρονα είναι και υπέρ του Δημοσίου, είναι απαραίτητα Δεξιοί. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Η τάση αυτή έχει κυβερνήσει στην Ελλάδα από ανεξαρτησίας έως και το 1993.

  2. Διεθνιστές - Κρατιστές. Πρόκειται σαφώς για Αριστερής ιδεολογικής κατεύθυνσης πολίτες καθώς τόσο στα εθνικά ζητήματα είναι πάντα υπέρ της "μείωσης" της εθνικης συνείδησης και του κατευνασμού της εθνικής συλλογικότητας. Στο οικονομικό πεδίο είναι κατά της ελεύθερης αγοράς και υπέρ του κρατισμού. Κυριότερος εκπρόσωπος του χώρου είναι σήμερα ο Σύριζα και ακραία μορφή η Ανταρσύα. Η τάση αυτή "κρυπτόμενη" επικράτησε ιδεολογικά επί Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το '81 και μετά.

  3. Πατριώτες - Φιλελεύθερους. Οι πολίτες της κατηγορίας αυτής είναι Δεξιοί και στους δύο Αξονες. Κλασσική η παρεξήγηση μόνο στη χώρα μας για τη λέξη Φιλελεύθερος. Είναι υπέρ της σκληρής εξωτερικής πολιτικής και ταυτόχρονα υπέρ της Ελεύθερης Αγορας. Πρόκειται και συμφωνώ με το συντάκτη για την πιο ταλαιπωρημένη κατηγορία πολιτών στη χώρα μας. Η ιδεολογία αυτή δεν έχει κυβερνήσει ποτέ την Ελλάδα, ενώ οι πολίτες με τα συγκεκριμένα "πιστεύω" διώκονταν ως πολύ πρόσφατα (ίσως ακόμη και σήμερα) από ολόκληρη την πολιτική και ιδεολογική Ελίτ. Επαναλαμβάνω πως ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΛΗΡΩΣ με τον κ. Ιατρίδη στο ότι Κόμμα που να εκφράζει τους πολίτες αυτούς δεν υπάρχει, ούτε υπήρχε και αυτό κυρίως διότι η ΝΔ επισκιάστηκε πλήρως από τους Κρατιστές και ΠΑΣΟΚΟΠΟΙΗΘΗΚΕ.

  4. Διεθνιστές - Φιλελεύθερους. Στην κατηγορία αυτή υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον μίγμα ανθρώπων, όπου μπορεί να βρεις την κ. Ρεπούση μαζί με τον κ. Μάνο, τους εκσυγχρονιστές μαζί με τον Ανδριανόπουλο και τη Μ. Ξαφά. Βασικά οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν στην Παγκοσμιοποίηση όπου η Ελλάδα είναι μια χώρα-επαρχία ενός μεγάλου οικονομικό-πολιτικού οργανισμού.

  • Επιφανιος avatar
   Επιφανιος @ Tonia G. 03/09/2013 14:23:27

   Ο βασικος αξονας που χωριζει δεξιους - αριστερους ειναι ο οικονομικος.
   Πλουσιοι δεξιοι, φτωχοι αριστεροι.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Επιφανιος 03/09/2013 14:33:12

    Η εμπειρία η δικιά μου (και πολλών άλλων υποθέτω), καθόλου δεν συμφωνεί με αυτό που λες. Για να μην πω κιόλας ότι λέει το αντίθετο.

   • Κυθήριος avatar
    Κυθήριος @ Επιφανιος 03/09/2013 14:39:10

    Αὐτός ὁ διαχωρισμός εἶναι μετεμφυλιακός,δέν ἰσχύει σήμερα.

   • Tonia G. avatar
    Tonia G. @ Επιφανιος 03/09/2013 14:40:07

    Αυτό είναι γραμμένο σε καμιά πέτρα;

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Tonia G. 03/09/2013 14:59:59

   @Tonia G
   Φτιαξτε κομμα μαζι με τον Βενιζελο και αφηστε την Δεξια ησυχη!

   • Tonia G. avatar
    Tonia G. @ Zugzwang 03/09/2013 16:19:10

    @Zugzwang
    Mε τον Ελ. Βενιζέλο μπορεί. Ο άλλος είναι κρατιστής.
    Κρατιστής και Δεξιός δεν γίνεται πάρτε το χαμπάρι...
    Δεξιός που διορίζει χιλιάδες ψηφοφόρους δεν υφίσταται σε σοβαρές χώρες... πως να το κάνουμε δηλαδή!!!
    Δεν πα να λέει το "Πάτερ Ημών" 3 φορές τη μέρα, να πιστεύει ότι η Κάτω Αίγυπτος είναι ελληνική κτίση και ότι η Β. Ηπειρος πρέπει να είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα... Από τη στιγμή που πιστεύει ότι η "Δωδωνη" πρέπει να είναι κρατική, ότι οι εργάτες καθαριότητας πρέπει να είναι μόνιμοι, ότι οι ΔΕΗτζήδες πρέπει να παίρνουν σύνταξη μεγαλύτερη από τον Αντισυνταγματάρχη ή έναν ελ. επαγγελματία με ίδια χρόνια ασφάλισης, ότι σε παραγωγικό πληθυσμό 6 εκ., το 1,2 εκ πρέπει να είναι Δημ. Υπάλληλοι, ΤΟΤΕ ΔΕΞΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!
    Για σενα δεν ξέρω πάντως...

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Tonia G. 03/09/2013 18:35:01

     Αγαπητη Τονια
     Ελλειψη κρατους σημαινει αναρχια.
     Οι νεοταξιτες αναρχοφιλελευθεροι εχουν πολλα κοινα με τους νεοταξιτες αναρχοαριστερους. Tαυτιζονται δε πληρως σε θεματα κοινωνιας και πολιτισμου. Πολλα απο αυτα που γραφει ο κ. Ιατριδης θα μπορουσε να τα ειχε γραψει ο Πετρος Κωνσταντινου, αντικαθιστωντας την λεξη δεξιος με την λεξη αριστερος.
     Αυτο που περιγραφεις πιο πανω ειναι το "κρατος" του Ανδρεα και δεν εχει καμμια σχεση μ'ενα σοβαρο, ισχυρο και κοινωνικο κρατος της Δεξιας, οπου τηρουνται (και ειναι σεβαστες) ολες οι ισορροπιες. Τους ψευδοορους "κρατισμος" και "κρατιστης" τις επινοησαν οι αναρχοφιλελευθεροι για μικροπολιτικους λογους. Με αυτες τις λεξεις προσπαθουν να δημιουργησουν συγχυση στην Δεξια. Δεν θα τα καταφερουν ομως γιατι ο κοσμος της Δεξιας εχει αρχισει να ξυπναει.

     Δηλαδη τι θελετε να μας πειτε (απευθυνομαι σε ολους τους φιλους αναρχοφιλελευθερους); Οτι ο Ντε Γκωλ δεν ηταν δεξιος;

 45. Καβαλιώτης avatar
  Καβαλιώτης 03/09/2013 14:02:14

  "Δεν μπορείς να είσαι δεξιός αν υπερασπίζεσαι την υπερβολική οικονομική επιβάρυνση των οικονομικώς ενεργών φυσικών και νομικών προσώπων".

  Μερικές, ειλικρινείς, απορίες:
  1. Στην Ελλάδα των μνημονίων υπάρχει "υπερβολική φορολογική επιβάρυνση των οικονομικώς ενεργών φυσικών και νομικών προσώπων"?
  2. Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης, αν δεν "υπερασπίζεσαι", αλλά, παρά ταύτα, εφαρμόζεις πολιτικές "υπερβολικής φορολογικής επιβάρυνσης", είσαι δεξιός?
  3. Αν ναι, γιατί το κάνεις (εφαρμόζεις δηλ. τέτοιες πολιτικές)? Είναι "αναγκαίο κακό"? Η "δεξιά", δηλ., οικονομική πολιτική είναι ανίκανη να δώσει άλλη "λύση", υπό τις παρούσες συνθήκες? Ή: σε συνθήκες (τέτοιας, σαν τη δική μας) κρίσης, η "δεξιά" πολιτική, της φορολογικής ελάφρυνσης ας πούμε, δεν μπορεί να εφαρμοστεί?
  4. Αν όχι, είναι εφαρμόσιμη μια "άλλη", "δεξιά", πολιτική (φορολογικής ελάφρυνσης δηλ.), στο πλαίσιο που καθορίζουν τα μνημόνια?

  5. H υπερφορολόγηση των μη οικονομικώς ενεργών φυσικών προσώπων, π.χ. των συνταξιούχων, είναι ανεκτή? Συνιστά "δεξιά" οικονομική πολιτική, την οποία αξίζει κάποιος, που θεωρεί εαυτόν "δεξιό", να "υπερασπίζεται"?

 46. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 03/09/2013 16:00:16

  Καλωσήρθατε στη Δεξιά και στο Κόμμα με τη μία (1) και μοναδική ψήφο, του κ. Ιατρίδη - εκτος αν απορροφήσει και τους Ταλιμπάν της ΦΙΣ...

  Α ρε ερμη Ελληνικη Δεξια τι σου Μελέ να παθεις

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Σωτ Μητραλ 03/09/2013 20:00:13

   Περίπου το ίδιο είπα και εγώ πιο πάνω, αλλά πιο κομψά: Έδωσα περιθώριο και για μερικές άλλες ψήφους πλην της ιδικής του.....

 47. AlexJK avatar
  AlexJK 03/09/2013 20:49:02

  Συγνωμη αλλα πολλοι εχετε μπερδεψει τις εννοιες με περισσοτερο ΄΄οπαδικα΄΄ παρα ιδεολογικα ή λογικα κριτηρια....π.χ μπερδεψαν καποιοι τη δωρεαν παιδεια ή την Υγεια με τα ιδεολογικα...Υπενθυμιζω μονο για τους ακραιους που ενοχλουνται επειδη πληρωνουν για να εχουν υγειονομικη περιθαλψη καποιοι αλλοι που ΄΄δεν΄΄ εχουν να πληρωσουν, οτι το Ε.Σ.Υ η αγγλιστι N.H.S (National Health System) το εφηυραν οι Βρετανοι το 1947 (κομμουνιστες και οι Βρετανοι??) το αντεγραψαν καλα , κακα , μετρια ολες οι χωρες του κοσμου ΠΛΗΝ των ΗΠΑ...και οσοι δεν ξερουν ή δεν πιστευουν, ας δουν το ντοκιμαντερ του Michael Moore ΄΄Sicko''.Και για να προλαβω καποιους η συγκεκριμενη ταινια δεν εχει σαν θεμα αυτους που δεν μπορουν να πληρωσουν ιδιωτικη ασφαλεια για να εχουν προσβαση σε υπηρεσιες υγειας..αντιθετα μιλαει για αυτους που πληρωνουν διολου ευκαταφρονητα ποσα απο το υστερημα τους για να εχουν και συνταξη και υγειονομικη καλυψη και εξαπατωνται απο τις μεγαλες πολυεθνικες ασφαλιστικες που ουσιαστικα τους παρεχουν ελαχιστα..Οσο για τα περι σοσιαλδημοκρατιας στην Αμερικη..αυτος που το ανεφερε μαλλον αναφερεται σε χωρες της Λατινικης Αμερικης γιατι αν εννοει τις ΗΠΑ μονο γελια προκαλει, εκτος αν εννοει την διακυβερνηση Ομπαμα που πολυ σωστα ανεβασε τις δημοσιες δαπανες για να στηριξει την οικονομια της χωρας του αντι να καταφυγει στην εκπληκτικης συληψης ιδεα της δικης μας τροικα με τα γνωστα αποτελεσματα.Μην ξεχναμε οτι και στην κριση του 1930 η Αμερικη ουσιαστικα εκανε παλι το ιδιο με τις δημοσιες επενδυσεις σε εργα υποδομης και αλλα, και ξεπερασε το σκοπελο τοτε...Τελος η κακη Δεξια παρεδωσε την Ελλαδα το 1981 με Δημοσιο χρεος στο 28% του ΑΕΠ, (αχ ρε Καραμανλη με την επαρατο Δεξια σου) τα υπολοιπα ειναι γνωστα!!!.. Αληθεια τι Δεξια θελουμε...?

 48. WY avatar
  WY 03/09/2013 21:52:55

  Αληθεια τι Δεξια θελουμε…?

  Νά τσεπώνει..... Δεξιά καί νά σκέπτεται..... ΄Αριστερά!!!

 49. Tonia G. avatar
  Tonia G. 03/09/2013 22:36:46

  Στην Ελλάδα αγαπητέ Zugzwang, Δεξιά δεν υπήρχε και δεν υπάρχει. Ούτε ελεύθερη αγορά υπήρχε και φυσικά ούτε τώρα υπάρχει. Ολα τα άλλα είναι θεωρίες και όνειρα όσων ακόμη πιστεύουν στο παραμύθι... που άκουγαν από μικροί.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Tonia G. 03/09/2013 23:46:12

   Η Δεξια δεν αναφερεται μονο στην ελευθερη αγορα. Η Δεξια αναφερεται πρωτιστως στο τριπτυχο Θρησκεια (ακομα κι'αν δεν ειναι θρησκος ο δεξιος γνωριζει οτι η θρησκεια ειναι απαραιτητη για την κοινωνικη συνοχη - βλεπουμε τι συμβαινει στην Δυση και αρχιζει και εδω η διαλυση), Πατριδα, Οικογενεια (αυτα δηλαδη που απορριπτει η Αριστερα). Οπου για να εχεις Θρησκεια χρειαζεσαι Εκκλησια. Για να εχεις Πατριδα χρειζεσαι Κρατος. Για να εχεις Οικογενεια χρειαζεσαι Γαμο μεταξυ ανθρωπων που δεν ανηκουν στο ιδιο φυλο. Ειναι αστειο να διαβαζουμε στο αρθρο που σχολιαζουμε οτι μπορει να ειναι δεξιος καποιος που δεν πιστευει ουτε στη θρησκεια, ουτε στην πατριδα, ουτε στην οικογενεια...

   • Tonia G. avatar
    Tonia G. @ Zugzwang 04/09/2013 01:08:07

    Δεν αμφισβητώ αυτά που λες αλλά σόρυ ξέρω πολλούς που πολιτεύονται σε "δεξιά" ψηφοδέλτια που ούτε πιστεύουν σε κανένα θεό, είναι χωρισμένοι ή ανύπαντροι από επιλογή στα πενήντα τους, έχουν γκόμενες ενώ είναι παντρεμένοι και τελος μη μου πεις πως δεν έχεις ιδέα για γκέυ βουλευτές της ΝΔ!!! Η ελευθερη αγορά είναι αγαπητέ το νουμερο 1 στοιχείο του Δεξιού ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ με δεύτερο την εθνική πολιτική. Τα άλλα είναι δευτερεύοντα, υποκειμενικά και δυσκόλως αποδειξιμα...

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Tonia G. 04/09/2013 11:06:48

     Μιλαμε για αρχες. Σε προσωπικο επιπεδο, εγω προτιμω την δεξια του Ντε Γκωλ απο την "δεξια" του Αλ Καπονε, που ηταν λατρης της ελευθερης αγορας και συνεληφθη για φοροδιαφυγη.
     Τελικα φαινεται οτι οι λατρεις της ελευθερης αγορας θα κανουν (και συντομα) κομμα με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζελου που λατρευει και αυτο τωρα την ελευθερη αγορα. Αυτη την κινηση αλλωστε αφηνει να εννοηθει οτι υποστηριζει το κειμενο που σχολιαζουμε.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Tonia G. 04/09/2013 14:16:29

     @zugzwang: το άκρον άωτον της διαστρέβλωσης το παρόν σχόλιό σας. Τι σχέση έχει ο Αλ Καπόνε (γνωστός γκάνγκστερ του μεσοπολέμου) με τον Ντε Γκολ ή με την πολιτική γενικά, μονάχα εσείς το γνωρίζετε. Αγαπητέ, φιλικά σας το λέω, ξεπεράσατε κάθε όριο φανατισμού. Διαβάζοντας τα σχόλιά σας έχω συνέχεια την εντύπωση πως αντικρύζω ένα ψηλό, συμπαγές, καλο"σιδερωμένο" τοιχείο από μπετόν αρμέ με χιλιάδες ταμπέλες-γκράφιτι να το κοσμούν, έτοιμες να επικολληθούν σε οιονδήποτε αρθρώσει την παραμικρή αντίθετη από την δική σας άποψη, όπως καλή ώρα η Tonia G και ο τάλας ο αρθρογράφος!

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Tonia G. 04/09/2013 17:47:13

     @Akenaton
     Φανατισμου ως προς τι; Επειδη υποστηριζω οτι για ενα δεξιο πρωτα ερχεται η πατριδα και μετα η αγορα; Εν πασει περιπτωσει, θεωρω αυτα που γραφετε ως κοπλιμεντο και σας ευχαριστω. Για την ουσια του κειμενου του κ. Ιατριδη, σας παραπεμπω στα σχολια του ΒΙΣ, του ΣωτΜητραλ και των αλλων φιλων σχολιαστων.
     .

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Tonia G. 04/09/2013 19:32:29

     Ο Ακενατον ρωταει τι σχεση ειχε ο Αλ Καπονε με την πολιτικη. Ο Αλ Καπονε (φανατικος "αντικρατιστης" και αναρχοκαπιταλιστας) διοικουσε τον δημο του Cicero (προαστειο του Σικαγου) μεσω του λακε του Josef Klenha, τον οποιο εδερνε και δημοσιως. Για ενα διαστημα ειχε στην τσεπη του και τον δημαρχο του Σικαγου μαζι με το μισο δημοτικο συμβουλιο.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Tonia G. 05/09/2013 00:53:18

     @zugzwang
     Εγώ για γκάνγκστερ το ήξερα τον άνθρωπο. Εσείς τον παραβάλλατε με τον Ντε Γκωλ. Τι να σας πω ... Το ότι "αγόραζε" κάποιος γκάνγκστερ πολιτικούς της συμφοράς για να κάνει την "δουλειά" του δεν σημαίνει ότι έχει γίνει και πολιτικό πρόσωπο, πόσο μάλλον να έχει αφήσει και πολιτικές παρακαταθήκες σε ιδεολογικά θέματα της πολιτικής. Εκτός και αν σας το έγραψε σε κανένα γράμμα ο μακαρίτης πως ήταν υπέρμαχος αυτών που λέτε, φανατικός δηλαδή αντικρατιστής !!! και αναρχοκαπιταλίστας!!! Άντε να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε από εσάς. Προσωπικά, το μόνο σίγουρο που ξέρω γι αυτόν είναι πως πέθανε εξαιτίας της σύφιλης.

    • Albert avatar
     Albert @ Tonia G. 05/09/2013 01:09:40

     @Zugzwag
     Συγγνώμη, αλλά ο αναρχοκαπιταλιστής είναι η μισοαστεία-μισοσοβαρή εν Ελλάδι ονομασία του libertarian. Ουδεμία σχέση με παρανόμους και υπόκοσμο. Χαρακτηριστικό του αναρχικού είναι ότι πειθαρχεί στους νόμους ακόμα και χωρίς την απειλή τιμωρίας από το κράτος.

    • Zugzwang avatar
     Zugzwang @ Tonia G. 05/09/2013 10:35:34

     @Akenaton
     Λαβετε τον κοπο να συμβουλευθειτε την ιστορια της ποτοαπαγορευσης αλλα και του κραχ του μεσοπολεμου. Θα διαπιστωσετε τον πολιτικο ρολο του "αντικρατιστη" Aλ Καπονε, ο οποιος δεν αγοραζε μονο δημους αλλα τους διοικουσε ουσιαστικα μεσω των αχυρανθρωπων του. Εκανε δε και πολιτικες δηλωσεις υπερ της "ελευθερης οικονομιας". Φυσικα και ειρωνευομαι, αλλα η ειρωνεια μου στηριζεται σε γεγονοτα. Και βεβαιως ειμαι υπερ της δεξιας του Ντε Γκωλ και εναντιον της "δεξιας" του Αλ Καπονε και της "Σχολης του Σικαγου"...

 50. Κ. Ιατρίδης avatar
  Κ. Ιατρίδης 03/09/2013 23:58:11

  Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους και τις φίλες που έλαβαν τον κόπο να διαβάσουν το σημείωμά μου και να το σχολιάσουν. Διαβάζοντας τα σχόλια ενισχύθηκε η πεποίθησή μου πως τελικά, ίσως και να υπάρχει αρκετή αλήθεια μέσα του. Δεν θα απαντήσω στους γνωστούς "ταμπελάκηδες", αυτοί την δουλειά τους κάνουν. Θα πω μονάχα τούτο: όχι, κατά την γνώμη μου ο ΚΚ ο μεγάλος δεν εφάρμοσε ΔΕΞΙΑ πολιτική. Δεν με ενδιαφέρει για τον Ντε Γκολ ή για τον Κον Μπετίτ, στη χώρα μας πάντως, οι αληθινοί δεξιοί μια ζωή κρύβονταν και ακόμη κρύβονται κάτω από τον όγκο και την πίεση των κρατιστών (αριστερών, κεντρώων ή "δεξιών"). Όσο για τον κ. Μητραλέξη, ας ρωτήσει τον μέντορά του τον κ. Γιανναρά (εν ανάγκη ας του διαβάσει το κείμενό μου) και θα λάβει από αυτόν την απάντηση που ζητά (όσον αφορά τις τρολιές κλπ που αναφέρει, δεν πειράζει, εν τη ρύμη του λόγου πολλά λέμε που δεν τα εννοούμε).

 51. Ρηνα avatar
  Ρηνα 05/09/2013 14:10:29

  Eγω μια ζωη ημουν "συντηρητικη", σκεφτομουν καλα καθε σοβαρη αποφαση στη ζωη μου, σεβομουνα και αγαπουσα την Εκκλησια και το λογο της Ορθοδοξιας, θεωρουσα οτι θα μπορουσα να θυσιαστω για τη πατριδα {δεν ξερω αν θα το καταφερνα}, δεν διανοηθηκα ποτε να την κλεψω και εξασφαλισα και δομες που οι μετα απο μενα να μην το καταφερουν, φροντισα την οικογενεια και τα παιδια μου με προσωπικες θυσιες, αγαπουσα ο,τι λεγοταν εθνικο και πιστευα παντα οτι ειμαι μια "δεξια" Ελληνιδα.
  Σημερα με τις ταμπελες σας με μπερδεψατε λιγο.......

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ Ρηνα 05/09/2013 15:49:48

   Ρήνα μου ολα καλά και ούτε χρειάζεται να μπερδευτείς. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Είσαι Δεξιά, όχι όμως μόνο για τους λόγους που αναφέρεις...
   Θα σου πω για τον παππού. Ο παππούς είχε πολεμήσει στα νιάτα του με το Ελληνικό Στρατό, ήταν Πατριώτης, πήγαινε ανελλιπώς κάθε Κυριακή και γιορτή στην εκκλησία, επί δεκαετίες έκανε δωρεές μεγάλης αξίας στην ενορία του (επικήδειο του έκανε ο ίδιος ο εφημέριος!) και φυσικά ήταν οικογενειάρχης με τρία παιδιά και πολύ αυστηρών αρχών.
   Ο Παππούς όμως δεν ήταν Δεξιός. Δεν πίστευε στην ελεύθερη οικονομία. Ήταν υπέρ του σοσιαλισμού, του κρατισμού, των κρατικών επιχειρησεων σε όλους τους τομείς και ψήφιζε ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι το θάνατο του...
   Το ΠΑΣΟΚ του πολλάπλασίασε τη σύνταξη, του έδωσε επικουρικό, του έφτιαξε ΚΑΠΗ.
   Σε αυτή τη χώρα δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να καταλάβουν τα αυτονόητα αν και καταλαβαίνουν μια χαρά.

   • AlexJK avatar
    AlexJK @ Tonia G. 05/09/2013 17:13:01

    Επειδη ειδα και τα πιο πανω σχολια σου νομιζω οτι μπερδευεις την ελευθερη οικονομια με το κρατος προνοιας...Οταν καταλαβεις οτι κρατος προνοιας ΔΕΝ σημαινει σοσιαλισμος τοτε μπορουμε να συζητησουμε πολλα πραγματα, Κρατος προνοιας εχουν ΟΛΕΣ οι σοβαρες χωρες της Δυσης -πλην ΗΠΑ- χωρις να ειναι κρατιστες οπως ορθα παραδεχομαστε οτι συνεβη στην Ελλαδα τα τελευταια 30 χρονια. Ελευθερη παραγωγικη οικονομια , για να υπαρχει και να μπορει αυτοτελως να χρηματοδοτει ενα σοβαρο κρατος προνοιας και οχι να γινεται με δανεικα οπως συνεβη στην Ελλαδα ολα αυτα τα χρονια ειναι εφικτο...και ΔΕΝ εννοω τα ΚΑΠΗ μιλαω για την Υγεια και για τις ευπαθεις κοινωνικες ομαδες που προστατευονται σε ολες τι σοβαρες χωρες τιυ κοσμου..

    • akenaton avatar
     akenaton @ AlexJK 05/09/2013 19:13:07

     Φοβάμαι ότι διαβάσατε επιλεκτικά το σχόλιο της Tonias G. Έτσι επικεντρώσατε εκεί που σας βόλευε και αγνοήσατε το κομμάτι του που δεν σας ταίριαζε αλλά είχε την μεγαλύτερη αξία: "Δεν πίστευε στην ελεύθερη οικονομία. Ήταν υπέρ του σοσιαλισμού, του κρατισμού, των κρατικών επιχειρησεων σε όλους τους τομείς και ψήφιζε ΠΑΣΟΚ από το 1974 μέχρι το θάνατο του…"
     Αυτό που θέλησε πιστεύω να γράψει η φίλη, ήταν πως όλα τα άλλα χαρακτηριστικά μπορούν να τα μοιράζονται ένας δεξιός και ένας σοσιαλιστής, εκτός από ένα: την φιλελεύθερη ιδεολογία. Και αυτή είναι τελικά που ξεχωρίζει έναν του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ ας πούμε, από έναν δεξιό. Και η φιλελεύθερη ιδεολογία δεν αποκλείει την κοινωνική πρόνοια πουθενά, ούτε καν στην Αμερική που λέτε, κι εκεί ακόμη υπάρχουν τα επιδόματα προνοίας και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (medicare, medicaid).

     • Tonia G. avatar
      Tonia G. @ akenaton 06/09/2013 00:12:51

      Φίλτατε Akenaton, όπως καταλαβαίνεις η λογική και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ΠΟΛΥ ψηλά σε ορισμένες περιπτώσεις...

    • Tonia G. avatar
     Tonia G. @ AlexJK 06/09/2013 00:08:38

     Οκ, ας μιλήσουμε καλύτερα για κέντημα.... ή για πλέξιμο. Μπορεί σε αυτά να είσαι σχετικότερος.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Tonia G. 05/09/2013 19:17:02

    Δεν ειναι δεξιος οποιος βαζει την Οικονομια πανω απο την Πατριδα! Αυτο ειναι ιδιον της Αριστερας.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Zugzwang 06/09/2013 10:31:53

     Το βιολί-βιολάκι εσείς, με το "πατριδόμετρο" στο χέρι όλη την ώρα!

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ akenaton 06/09/2013 13:17:19

      @akenaton
      Εχετε δικιο! Ζητω συγγνωμη! Παρασυρθηκα απο το "αντιπατριδομετρο" της Τονιας. Αλλα μην το παιζετε και τοσο σκληρος. Το συμβουλευεσθε και εσεις που και που το καÿμενο το "πατριδομετρο"...

     • Tonia G. avatar
      Tonia G. @ Zugzwang 06/09/2013 17:02:38

      Κοίτα επειδή έκανες κωλοτούμπα στον Αkenaton, δεν σου επιτρέπω να κρίνεις τον Πατριωτισμό μου. Και αν δεν έχεις επιχειρήματα για να πείσεις, τουλάχιστον κράτα ένα επίπεδο χωρίς να βάζεις στον εαυτό σου στην κορυφή της πατριδολαγνείας...
      Εξαλλου με τον τρόπο που σκέφτεσαι όλοι οι ιερείς θα έπρεπε να είναι Δεξιοί... Εγώ ξέρω τουλάχιστον 15 που δεν είναι. Μεταξύ αυτών και ο Πρώτος των Πρώτων.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ Tonia G. 06/09/2013 17:39:33

      Αγαπητη Τονια
      Λαθος καταλαβες και παλι. Τιποτε δεν ανακαλω απο οσα εγραψα στα σχολια μου και επιμενω, μετα εμφασεως μαλιστα, στα επιχειρηματα μου.

      Εσυ εγραψες:
      "Η ελευθερη αγορά είναι αγαπητέ το νουμερο 1 στοιχείο του Δεξιού ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ με δεύτερο την εθνική πολιτική. "
      Δεν το εγραψα εγω.
      Φιλικα

 52. AlexJK avatar
  AlexJK 05/09/2013 20:23:15

  Αγαπητε μου δεν παρανοησα καθολου και δεν αναφερομαι μονο στο συγκεκριμενο σχολιο , οσο για την Αμερικη μαλλον δεν γνωριζετε καλα το θεμα με την προνοια, δυστυχως δεν εχω την δυνατοτητα να σας περιγραψω εκτενως τα πεπραγμενα στην Αμερικη διοτι θα πρεπει να γραψω εγκυκλοπαιδεια.Ομως θα σας πω απλα το εξης οτι η αμερικη ποτε ΔΕΝ ειχε Ε.Σ.Υ (N.H.S οπως το λενε οι εφευρετες του Βρετανοι) αλλα κατι κουτσο απεκτησε τωρα επι Ομπαμα.Η μονη χωρα παγκοσμιως που αρνουταν πεισματικα να το ιδρυσει λοιδοροντας οσους εθεταν το θεμα ως κομμουνιστες..(πολλα τα ανεκδοτα για τους καναδους πχ).Επισης ανεφερα σε προγενεστερο σχολιο το ντοκιμαντερ Sicko του Μαικλ Μουρ...αν βρειτε χρονο να το δειτε καποια στιγμη τοτε θα καταλαβετε ποιο κρατος προνοιας ΔΕΝ διαθετει η Αμερικη, και ποσο ταλαιπουρουνται οσοι πληρωνουν ΑΔΡΑ ιδιωτικη ασφαλεια..www.youtube.com/watch?v=-hHnSlZsVRI

 53. ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ avatar
  ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ 08/09/2013 12:42:38

  Κύριε 'Ιατριδη πάρα πολύ καλό τό άρθρο σας ,'αλλά τά σχόλια τών αναγνωστών μπερδεμένα πλήν ολίγων . Εξηγούμαι φιλελευθερισμός μέ όποιο όνομα Συντηρητικός,σοσιαλιστικός ,κοινωνικός κ."αλλα είναι ή εναντίωση στόν 'ελεγχο τής οικονομικής ζωής 'από τό κράτος στίς δραστηριότητες τών ιδιωτών (πλήν εκείνων πού δέν τίς κάνει κανείς καί τίς αναλαμβάνει τό κράτος) καί ειδικώτερα τήν αντίθεση στούς περιορισμούς τού εμπορίου μέ τελωνειακούς δασμούς ,σέ κάθε μορφή μονοπωλείου καθώς καί στίς άστοχες ,όσο καί βλαπτικές περεμβάσεις από τίς κυβερνήσεις τόσο στήν παραγωγή ,όσο καί στήν διανομή τού πλούτου,
  Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στήν 'εννοια τού ατόμου ,τό 'ατομο μπορούσε νά θεωρηθή τό κέντρο τής εμπειρίας καί οί επιθυμίες -ανάγκες του ησαν ο' μόνος τρόπος ελέγχου τής χρησιμότητας καί τής ευτυχίας σέ αντίθεση μέ τό κράτος η τήν μάζα τού λαού. Ο φιλόσοφος Locke έγραφε ουδείς επιτρέπεται νά βλάπτη τόν 'αλλο στήν υγεία,στήν ζωή,τήν ελευθερία ,τίς κτήσεις του καί στήν επιδίωξη τής ευτυχίας. Τέλος ό φιλευθερισμός προώθησε πολλά μέτρα κρατικού ελέγχου γιά χάρη τού γενικού καλού ΄΄οπως οί κοινωνικές ασφαλίσεις ,ή ανάπτυξη τών εργατικών ενωσεων σάν μέσο προστασίας τών συμφερόντων τών εργατών μέ καχυποψία τήν μονοπώληση τής δύναμης τους σέ βάρος τών συναδέλφων-εργατών.-( έγιναν καί υπουργοί )
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.