#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/09/2012 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η παγκοσμιοποίηση της εργασίας και οι άνθρωποιΣτο εγγύς μέλλον, τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι  στον κόσμο θα χρησιμοποιούν κάποιου είδους κινητή συσκευή για να κατεβάζουν πληροφορίες, να αποκτούν πρόσβαση στην γνώση και να διδάσκουν ή να διδάσκονται.

Κάποιοι θα έχουν την διανοητική ικανότητα και τα κίνητρα για να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία, άσχετα με το που έχουν γεννηθεί.

Όλοι αυτοί θα θέλουν να ενταχθούν στην παγκόσμια δεξαμενή ταλέντου, για να μπορέσουν να μεταναστεύσουν σε άλλες πιο δημιουργικές και ζωντανές πόλεις.

Έτσι, αυτό το μεγάλο πλήθος ταλαντούχων ανθρώπων όλο και θα αυξάνει τον ανταγωνισμό, ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη της επιτυχίας.

Όλα αυτά θα μας επηρεάσουν με τρεις τρόπους: Θα αποδυναμωθεί η εργασία, θα παγκοσμιοποιηθεί η εικονική εργασία και θα αναδυθεί η έννοια του transnational.

Ως αποτέλεσμα της διασυνδεσιμότητας και της παγκοσμιοποίησης, χάνονται διαρκώς εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτή η αποδυνάμωση της εργασίας εξαφανίζει το μεσαίο εισόδημα, τις μεσαίες θέσεις εργασίας όπως είναι οι γραμματείς, οι μάνατζερ και οι εργάτες στην γραμμή παραγωγής.

Αυτού του είδους οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν επειδή μπορούν είτε να μεταφερθούν σε περιοχές με χαμηλά ημερομίσθια, είτε να αντικατασταθούν από την τεχνολογία. Αυτό που απομένει είναι οι θέσεις εργασίας στα δυο άκρα του φάσματος προσόντων και μισθών.

Από την μία υπάρχουν θέσεις που απαιτούν εξειδίκευση και αμείβονται καλά, όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι ειδικοί της πληροφορικής και οι τραπεζικοί επενδυτές, θέσεις δηλαδή που απαιτούν σύνθετες γνώσεις και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία. Αυτές οι θέσεις θα συνεχίσουν να πληρώνονται καλά.

Από την άλλη, υπάρχουν θέσεις χαμηλών προσόντων και χαμηλής αμοιβής, όπως οι σερβιτόροι, οι κομμωτές, οι ταμίες και γενικά οι βοηθοί. Και αυτές οι εργασίες είναι δύσκολο να αυτοματοποιηθούν, διότι πρέπει να υπάρχει κάποιος εκεί για να τις κάνει. Επειδή όμως για τις θέσεις αυτές απαιτείται ελάχιστη εκπαίδευση, πάντα θα υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή υποψήφιων, οπότε και τα μεροκάματα θα παραμένουν χαμηλά και ανταγωνιστικά.

Το σημερινό πλεονέκτημα που έχει η Δύση στο να εκπαιδεύει τον πληθυσμό της θα διαβρωθεί τάχιστα, ακόμη και για τις πιο απαιτητικές σε προσόντα εργασίες, καθώς νέες online πλατφόρμες εκπαίδευσης, όπως είναι OpenCourseWare, Open Yale, iTunes U και Khan Academy, συνδέουν μεταξύ τους μεγάλους αριθμούς «φοιτητών», επιτρέποντάς τους να έχουν τις ίδιες εκπαιδευτικές εμπειρίες και να αποκτούν παρόμοιους τίτλους σπουδών.

Αυτό σημαίνει πως ένας νεαρός Ινδός χωρικός θα έχει την ίδια εμπειρία με κάποιον που ζει στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Η μόρφωση, όμως,  είναι ένας μόνο παράγοντας της εξίσωσης της εργασίας. Ένας άλλος, είναι η ίδια η εργασία.

Στην πραγματικότητα, τι μπορεί να κάνει ένας καλά καταρτισμένος Ινδός στο χωριό του; Μάλλον, στην επερχόμενη δεκαετία, ακόμη κι αυτοί που ζουν σε απομονωμένες περιοχές, θα μπορούν να εργάζονται online.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως είτε ζεις στην Ουρουγουάη, στην Ουγκάντα, ή στο Ουζμπεκιστάν, η οικονομική κατάσταση της χώρας σου δεν θα επηρεάζει την δυνατότητά σου να βρεις δουλειά, αφού η εικονική αγορά διαπερνά τα εθνικά σύνορα και τις οικονομίες.

Σήμερα, κάποιες πλατφόρμες όπως οι  oDesk, elance και  Guru, μπορούν να συνδέουν αγοραστές ειδικών προσόντων και δεξιοτήτων, με αυτούς που τα διαθέτουν προς πώληση, παρέχοντας πρόσβαση σε σχεδιαστές δικτύων, προγραμματιστές, πωλητές και μεταφραστές από ολόκληρο τον κόσμο. Οι πλατφόρμες αυτές προσφέρουν ταχύτητα και αξιοπιστία.

Υπάρχει μάλιστα η πιθανότητα, πως αυτού του είδους η εξέλιξη, να μεταφέρει την εργασία σε περιοχές όπου τυχαίνει να ζουν οι πιο ταλαντούχοι και αυτοί με τα μεγαλύτερα κίνητρα για να εργαστούν.

Οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης της εκπαίδευσης, καθώς και της αγοράς εργασίας, οδηγούν σε αυτό που αποκαλείται «ο άνθρωπος transnational».

Στο παρελθόν, έτσι χαρακτηρίζονταν κάποιες πολυεθνικές επιχειρήσεις, τώρα όμως έτσι χαρακτηρίζονται τα άτομα.

Πρόκειται για μια παγκόσμια κατηγορία ανθρώπων που μπορούν να μετακομίσουν ανά πάσα στιγμή και να πάρουν αποφάσεις με βάση τις παγκόσμιες ευκαιρίες απασχόλησης και επένδυσης.

Αυτή η ελίτ, με μια υβριδική σχέση ανάμεσα σε πολλές κουλτούρες και κοινωνίες, θα χτίσει διεθνείς γέφυρες, αναφορικά με το στυλ διοίκησης, τις πολιτισμικές ευαισθησίες και τα κοινωνικά δίκτυα.

Οι  Transnationals μιλάνε περισσότερες από μια γλώσσες, και συχνά έχουν διπλή υπηκοότητα. Συνεπώς μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις δια-πολιτιστικές επικοινωνίες, που είναι άκρως απαραίτητες για τους παγκόσμιους οργανισμούς.

Στο παρελθόν, οι περισσότεροι τέτοιοι άνθρωποι προέρχονταν από την αναπτυγμένη Δύση. Τώρα, προκύπτουν από διάφορες περιοχές του κόσμου, και όπως όλα δείχνουν, αυτό θα συνεχιστεί.

Την επόμενη δεκαετία, αναμένεται να δούμε μια στρατιά ηγετών, να αναδύεται από την Ινδία και την Κίνα, αφού οι μεγάλες «διασπορές» των χωρών αυτών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερη σύνδεσή μεταξύ των αγορών.

bbc.co.uk

S.A.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 11/09/2012 11:19:18

  Transnationals, οι νέοι σούπερ άνθρωποι, σύμφωνα με το άρθρο. Πώς καταφέρνουν και προωθούν νέα πρότυπα ηγετών, αρχόντων, υπερεθνικών (ή μάλλον ανεθνικών) προσώπων είναι απίστευτο (λάθος διαπίστωση διότι είναι επαναλαμβανόμενο στην Ιστορία για όποιον κάτσει να το προσέξει).
  Μου κάνει εντύπωση το ότι όσοι (και μιλάμε για την πλειοψηφία των ανθρώπων) δεν θα έχουν πολλά και ιδιαίτερα προσόντα αλλά χαμηλή εκπαίδευση θα παίρνουν χαμηλούς μισθούς και ας είναι εκείνοι που θα παράγουν τα προϊόντα ή θα είναι απαραίτητοι στη διαδικασία των υπηρεσιών, ενώ οι «χαρισματικοί» με την υψηλή και εξειδικευμένη εκπαίδευση θα παίρνουν υψηλούς μισθούς.
  Και ποιος παλικάρια μου θα αγοράζει τα προϊόντα των εργοστασίων; Οι χαμηλά αμειβόμενοι εργάτες, σερβιτόροι, αγρότες, υπάλληλοι πολυκαταστημάτων κλπ;; Ή θα είναι τα προϊόντα τόσο φθηνά ώστε ένας υπολογιστής, ένα αυτοκίνητο θα είναι απολύτως προσιτό στους έχοντες χαμηλή εκπαίδευση; Αμφιβάλλω γι’ αυτό.
  Ποιος θα πληρώνει τους φόρους για δρόμους, δημόσιο φωτισμό, υγεία, παιδεία; Μήπως το άρθρο κρύβει κάποιες σκέψεις όπως π.χ. ότι οι πλούσιοι και οι υψηλά αμειβόμενοι θα αποφεύγουν (όπως πάντα) να πληρώνουν φόρους, ότι τα παιδιά τους θα πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία και οι ίδιοι σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ότι όλοι οι δρόμοι και τα δίκτυα θα είναι ιδιωτικά (δηλαδή δικά τους) και προσανατολισμένα στην άντληση κερδών με διόδια, τέλη, υψηλά εισιτήρια κλπ;; Μήπως μας κρύβει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θα εργάζεται 12 ώρες την ημέρα με μικρές αμοιβές για να ζουν πολυτελέστατα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες που θα είναι η νέα ελίτ; Και μάλιστα θα εμφανίζονται ως οι μόνοι άξιοι να μας διοικούν, κυβερνούν, διευθύνουν εξασφαλίζοντας έτσι την συνέχιση αυτής της κατάστασης που θα τους ευνοεί ώστε να διατηρηθούν «εις τον αιώνα» τα προνόμιά τους και τα δικά μας βάρη;
  Άνθρωποι που δεν θα έχουν ή μάλλον θα αδιαφορούν για πατρίδα και εθνική καταγωγή διότι θα ανήκουν σε ένα κλαμπ «ξεχωριστών», σε μια ελίτ παγκόσμια, που θα μοιράζει τις ζώνες και της περιοχές επιρροής, εξουσίας και εκμετάλλευσης του πλανήτη.
  Συνεχίστε τις σκέψεις σας χρησιμοποιώντας την κοινή λογική (δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω) για να διακρίνετε τις πτυχές του μέλλοντος που το άρθρο αποκρύπτει.
  Μα θα πει κανείς και τόση τεχνολογία, πρόσβαση στην πληροφορία, μηχανική τελειότητα στα εργοστάσια και στις κατασκευές τι θα γίνει και πώς θα χρησιμοποιηθεί; Μα η απάντηση είναι απλή. Αφού η τεχνολογία και οι μηχανικές γνώσεις είναι τόσο υψηλές και μπορούν να κατασκευαστούν υποδομές και προϊόντα σε ελάχιστο χρόνο και με υψηλή ποιότητα, ο χρόνος που απαιτείται να εργάζονται (δουλεύουν όπως δουλεία) οι άνθρωποι θα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ, χωρίς να μειωθούν οι απολαβές/αμοιβές τους. Γιατί ο εργάτης να πηγαίνει οχτώ ώρες την ημέρα επί πέντε ημέρες την εβδομάδα στο εργοστάσιο; Να πηγαίνει για έξι ώρες την ημέρα για τέσσερις ημέρες στο εργοστάσιο. Γιατί η τεχνολογία να μην οδηγήσει στην ξεκούραση των ανθρώπων, ώστε να έχουν από τη μία τα απαραίτητα (για την σημερινή εποχή και για την κάθε εποχή) προϊόντα και υπηρεσίες που εξασφαλίζουν μια ελεύθερη και ποιοτική ζωή, αλλά θα πρέπει να οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του συνόλου της ανθρωπότητας για χάρη κάποιων «εκλεκτών»;
  Υπενθύμιση: Τα παιδιά των «εκλεκτών» θα είναι οι «εκλεκτοί» των επόμενων γενεών και όχι τα παιδιά των εργατών, σερβιτόρων, αγροτών, υπαλλήλων, τεχνιτών, αστυνομικών, δασκάλων κλπ.

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 11/09/2012 11:56:19

  Τέτοια άρθρα γράφονταν την εποχή που η παγκοσμιοποίηση και η Ευρωπαική ένωση ήταν καλά πράγματα!!!! Δεν ξέρω αν έχουν σχέση με την σημερινή κατάσταση.

  Ας μιλήσουμς καλύτερα για απο - παγκοσμιοποίηση.Για νέους περιορισμούς στην μετακίνηση των πολιτών ακόμα και μέσα στην ΕΕ, για την έξαρση του εθνικού φρονήματος που ίσως οδηγήσει σε διάσπαση κράτη σαν τον Καναδά, την Ισπανια, την Βρετανία, για επιβολή δασμών που θα περιορίσουν την ανεξέλεγκτη οικονομία, για επιστροφή στα εθνικά νομίσματα....

 3. οιωνός avatar
  οιωνός 27/09/2012 14:24:11

  Διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο,μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή η εξέλιξη της παγκοσμιοποίησης της αγοράς και εκπαίδευσης .Στη συνέχεια,διάβασα το σχόλιο του γεωμέτρη και κατάλαβα ότι αυτή η προοπτική ενέχει πληθώρα κινδύνων ,οδηγώντας κυρίως στην έξαρση της κοινωνικης και-σαφώς-οικονομικής ανισότητας. πολύ εύστοχη η άποψη σου ! εύγε !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.