#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/11/2013 07:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η παγκοσμιοποίηση μόλις άρχισε»Μια φορά κι έναν καιρό, η παγκοσμιοποίηση σήμαινε απλά την εξαγωγή του δυτικού πολιτισμού στον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα συμβαίνει το αντίστροφο, σχολιάζει ο Michael Schuman στο Time.

Υπήρξε πολλή συζήτηση αυτές τις μέρες σχετικά με το αν η παγκοσμιοποίηση πέθανε, ή ακόμα και αν αντιστρέφεται -και δικαιολογημένα. Φαίνεται ότι πολλοί από τους παράγοντες που είχαν οδηγήσει την παγκοσμιοποίηση απέτυχαν. Η ανάπτυξη του εμπορίου, η οποία έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό την επέκταση της παγκόσμιας οικονομίας, έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις για να σφυρηλατηθεί μια νέα παγκόσμια εμπορική συμφωνία, ο Γύρος της Ντόχα μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, έχουν παγώσει εδώ και χρόνια. Η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει την μεταποιητική βιομηχανία και πείθει ορισμένες επιχειρήσεις των ΗΠΑ να μειώσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού και μάλιστα να τις επαναφέρουν στην χώρα, επιστρέφοντας τη δουλειά στα εργοστάσια στην Αμερική και καθιστώντας την παραγωγή περισσότερο τοπική και λιγότερο παγκόσμια.
Αγνοήστε όμως τους αρνητές: η παγκοσμιοποίηση ζει και βασιλεύει. Ο Λευκός Οίκος, για παράδειγμα, έχει εμπλακεί σε μια νέα προσπάθεια για το ελεύθερο εμπόριο με τις προτεινόμενες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και διάφορες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, στο πλαίσιο της Συμφωνίας στις Δύο Πλευρές του  Ειρηνικού. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι η παγκοσμιοποίηση αλλάζει σε βασικούς τρόπους. Δημιουργεί μια κοινωνία που, περισσότερο από ποτέ, είναι πραγματικά παγκόσμια.
Στο παρελθόν, η παγκοσμιοποίηση ήταν σε μεγάλο βαθμό ένας μονόδρομος: από τον ανεπτυγμένο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Χρήματα και τεχνολογία έρεαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στην Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες με χαμηλό εισόδημα, οδηγώντας τες στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Η διαδικασία ήταν η ίδια με τις ιδέες (δημοκρατία, καπιταλισμός, μαρξισμός) και τον πολιτισμό (λαϊκή μουσική, κοινωνική δικτύωση, fast food, ταινίες του Χόλιγουντ). Οι αναδυόμενες χώρες είχαν λίγες συνδέσεις μεταξύ τους και περιορισμένη επιρροή στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία. Τώρα, όμως, η άνοδος της Κίνας, της Ινδίας και άλλων αναδυόμενων οικονομιών αλλάζει αυτή την παλιά, μονόδρομη παγκοσμιοποίηση σε μια νέα, ζωντανή πολυμερή παγκοσμιοποίηση, με σημαντικές συνέπειες στο πώς λειτουργεί ο κόσμος μας.
Κοιτάξτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία αυτές τις μέρες. Οι γιγάντιοι πληθυσμοί της Κίνας, της Ινδίας και της Ινδονησίας συμμετείχαν στην παγκόσμια οικονομία, κυρίως ως εργαζόμενοι. Είχαν πενιχρή οικονομική δύναμη από μόνοι τους. Όχι πια. Περισσότερο από το ήμισυ της ανθρωπότητας ζει σήμερα στη Νότια και Ανατολική Ασία και οι κινέζοι και ινδοί καταναλωτές έχουν γίνει οι  πιο περιζήτητοι στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, το παγκόσμιο εμπόριο αλλάζει. Η General Motors, για παράδειγμα, πουλάει περισσότερα αυτοκίνητα στην Κίνα από ό,τι στην Αμερική. Η Kentucky Fried Chicken μαγειρεύει περισσότερο για κινέζους παρά για Αμερικανούς. Ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία από το Παρίσι στο Μπαλί προσπαθούν να φιλοξενήσουν Κινέζους και Ινδούς τουρίστες. Οι οίκοι σχεδιαστών της Ευρώπης έχουν ανοίξει πολυτελή καταστήματα στην Ασία, η οποία πρόκειται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των ειδών πολυτελείας στην παγκόσμια αγορά μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Οι εταιρείες στις αναδυόμενες αγορές γίνονται εξίσου σημαντικοί παράγοντες. Ο κύριος ανταγωνιστής της Apple δεν είναι μία ευρωπαϊκή ή έστω ιαπωνική εταιρεία, αλλά η νοτιοκορεάτικη Samsung. Η κινέζικη Huawei είναι η νέα δύναμη στις τηλεπικοινωνίες. Οι επιχειρήσεις από τα αναδυόμενα έθνη γίνονται όλο και πιο σημαντικοί παγκόσμιοι επενδυτές και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Η κινέζικη εταιρεία επεξεργασίας χοιρινού Shuanghu αγοράζει την αμερικάνικη Smithfield. Η Ford ξεφορτώθηκε τη Volvo στην κινέζικη  Geely και τη Jaguar στην ινδική Tata. Εταιρείες όπως η κινέζικη Lenovo και η ινδική Wipro είναι αληθινές πολυεθνικές που απασχολούν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το πιο σημαντικό, οι αναδυόμενες αγορές συνδέονται μεταξύ τους με τρόπους που δεν υπήρχαν ποτέ πριν. Στο παρελθόν, το παγκόσμιο εμπόριο έτεινε να ρέει μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών, αλλά αυτό έχει αλλάξει δραματικά. Σύμφωνα με την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης, σχεδόν το 56 % των εξαγωγών της Ασίας πήγαν σε αγορές εντός της περιοχής το 2012 , από 41,6 % το 1990. Το 1995, το συνολικό εμπόριο μεταξύ της Ινδίας και της Κίνας ήταν λιγότερο από 1,1 δις δολάρια. Το 2012, το ποσό αυτό αυξήθηκε σε σχεδόν 69 δις δολάρια. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το συνολικό εμπόριο μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας αυξήθηκε από κάτω από 5,5 δις δολάρια σε πάνω από 88 δις. Οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Ασία.
Η παγκόσμια πολιτική και η οικονομία, επίσης, δεν κυριαρχούνται πλέον από λίγα ισχυρά έθνη. Η G8 έχει αντικατασταθεί από την G20 ως το κύριο παγκόσμιο φόρουμ συζήτησης, δίνοντας μεγαλύτερη φωνή σε χώρες όπως η Τουρκία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία. Το μικροσκοπικό Κατάρ στον Περσικό Κόλπο χρησιμοποιεί την οικονομική δύναμή του για να μπει δυναμικά στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, το κινέζικο γιουάν μπήκε στη λίστα των top 10 πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων για πρώτη φορά.

Ομοίως, και ο πολιτισμός γίνεται ολοένα και πιο παγκοσμιοποιημένος. Πώς αλλιώς μπορείτε να εξηγήσετε ότι παιδιά του δημοτικού στα προάστια της Βοστώνης χορεύουν ένα τραγούδι στα κορεάτικα που τραγουδά ένας τύπος ονόματι Psy; Ή ότι οι νέοι στο Σιάτλ ή το Ντένβερ πηγαίνουν σε συναντήσεις για μάνγκα με τα  Hyundais τους και συγκρίνουν αργότερα τις σημειώσεις τρώγοντας ντιμ σαμ; Εκατοντάδες Ινστιτούτα Κομφούκιου για την  προώθηση της κινεζικής γλώσσας και του πολιτισμού έχουν ξεφυτρώσει σε όλο τον κόσμο. Το Bollywood και οι κορεάτικες σαπουνόπερες είναι εξωφρενικά δημοφιλή γύρω από την Ασία.
Όλες αυτές οι τάσεις αναμένεται να συνεχιστούν. Εταιρείες που πιθανόν να μην έχετε ξανακούσει μπορεί μια μέρα να σας προσφέρουν δουλειά. Ό,τι κάνει η κεντρική τράπεζα της Ινδίας θα επηρεάσει το χαρτοφυλάκιο των μετοχών σας. Τα παιδιά σας θα κατεβάζουν μουσική και ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου, εάν δεν το κάνουν ήδη. Η παγκοσμιοποίηση εντείνεται, γίνεται όλο και πιο συμμετοχική και πιο ισορροπημένη μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του πλανήτη. Και μας παρουσιάζει νέες ιδέες, προϊόντα και τέχνες. Η παγκοσμιοποίηση δεν παραμένει απλά ακόμα μαζί μας. Μόλις ξεκίνησε.

http://world.time.com/2013/11/19/globalization-isnt-dead-its-only-just-beginning/?iid=gs-main-mostpop2

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 21/11/2013 10:06:07

  Nα πάλι ενας "αθώος" οπαδός της "αθώας οικονομικής απάτης" του αιώνα μας.
  The Economics of Innocent Fraud: Truth For Our Time (Τζών Κέννεθ Γκαλμπραίηθ)
  Οπου ο ιμπεριαλισμός του Καπιταλισμού συγκαλύπτεται αιδημόνως πίσω απο τον αφηρημένο τίτλο "Παγκοσμιοποίηση" λες και τα τραγούδια των Μπήτλς το 1965 που δεν υπήρχε καν ιντερνετ δεν ήταν πολύ πιο παγκοσμιοποιημένα αναλογικά απο σήμερα...
  Οι Καπιταλιστες ονομάζονται (CEO) η Goden Boys των πολυεθνικών Υπερεταιρειών ή Τραπεζών και η συγκεκαλυμένη ολιγαρχία της εποχής μας
  Γραφειοκρατική Διοίκηση Ιδιωτικών (πρώην κρατικών ή και μικτών) Εταιρειών.
  Ποιά ισίρροπη ανάπτυξη των BRICS και του Τρίτου κόσμου που πριν απο ΄δυό μήνες που έβηξε η FED (O Bernanki άφησε να εννοηθεί οτι θα μειώσει το τύπωμα δολλαρίων ) έπαθαν πνευμονία ολα τα BRICS και οι "ισχυρές"οικονομίες
  τους "τύπου Τουρκίας", άρχισαν να καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι ώσπου τελικά Ούφ! O Bernanki ανακοίνωσε οτι συνεχίζει να τυπώνει τρις δολλαρίων και σταμάτησαν να πέφτουν.
  Απ' την άποψη των κερδοσκόπων, όντως η Παγκοσμιοποίηση πάει καλά αφου συγκεντρώνει τον πλούτο της ανθρωπότητας σε όλο και λιγώτερα χέρια, η δε φτωχοποίηση των λαών Παγκοσμιοποιείται και συμπαρασύρει ακόμα κα την Ευρωπη...
  Παγκοσμιοποίηση των ανθρώπινων αξιών, δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων που είναι ΟΛΗ η ουσία, συρρικνούται αλματωδώς και οι κοινωνίες που είχαν κάνει μέχρι το 1990 ένα βήμα εμπρός προς την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ τώρα είναι πολλά βήματα πίσω, ενώ προχωράει η οπισθοδρόμηση της ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ του κέρδους και της βάρβαρης εκμετάλλευσης ανθρώπου απο άνθρωπο.

 2. Valter avatar
  Valter 21/11/2013 11:04:37

  Για να καταλάβω βρε Νικόλα , η παγκοσμιοποίηση για εσένα τι είναι?
  Μια παγκόσμια συνωμοσία?
  Αν η συνωμοσία είχε πετύχει τότε τα τελευταία 20 χρόνια το χάσμα φτωχών και πλουσίων χωρών θα είχε μεγαλώσει δραματικά. Έλα όμως που έγινε το ανάποδο!
  Αν κατάφερε κάτι η παγκοσμιοποίηση είναι να βγάλει χώρες από την απόλυτη φτώχεια , όχι να τις βάλει.
  Δεν μου ακούγεται για πολύ πετυχημένη συνωμοσία φίλε.
  Φυσικά και υπάρχει φτώχεια στην Βραζιλία , εξαθλίωση στην Ινδία και στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων στην Κίνα αλλά αν ρωτήσεις τους πολίτες αυτών των χωρών πότε ζούσαν καλύτερα , πριν 20 χρόνια ή τώρα όλοι θα σου πουν τώρα γιατί απλούστατα τα μέσα εισοδήματα πολλαπλασιάστηκαν!

  Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι τίποτα άλλο από μια μη αναστρέψιμη συνέπεια της τεχνολογίας. Δεν την έφτιαξε κανείς , δεν την διοικεί κανείς και δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς.
  Οι πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης είναι τεχνοφοβικοί αντίπαλοι της εξέλιξης γενικότερα , παιδιά μιας υπερσυντηρητικής θρησκείας που λέγεται αριστερά.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ Valter 21/11/2013 15:00:23

   Αγαπητέ Valter παραβιάζεις ανοιχτές θύρες.
   Θεωρώ τις θεωρίες συνωμοσίας παραμύθια πολύ χειρότερα απ' εκείνα της Χαλιμάς, όπως και κάθε τι το μεταφυσικό που κάποιοι ισχυρίζονται οτι είναι πραγματικότης.
   Τις θεωρίες αυτές τις μασάνε αφελείς και ημιμαθείς και τους τις πουλάνε επιτήδειοι τύπου Αδωνι.
   Για μενα, η δική μου Παγκοσμιοποίηση, που δεν εχει ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με την παγκοσμιοποίηση της νεοφιλελεύθερης σχολής τύπου Σικάγο, ταυτίζεται σχεδόν με την δική σου, η οποία επίσης διαπιστώνω οτι δεν έχει σχέση με αυτήν που επιδιώκουν οι Παγκόσμιοι καπιταλιστές, όχι σαν οργάνωση, διότι αυτοί είναι όλοι τους μοναχικοί καρχαρίες, αλλά σαν άτομα όλοι τους θάθελαν να είναι στη θέση του Μπιλ Γκέιτς ή του Ροτσιλντ. Να έχουν δηλαδή Παγκόσμια κέρδη τρώγοντας ει δυνατόν όλους τους άλλους που μπαίνουν ως ανταγωνιστές στο δρόμο τους. Καμμία συνωμοσία και καμμία οργάνωση. Ο καθείς εξ αυτών επιδιώκει ΟΛΗ την πίτα για τον εαυτό του. Και ξέρει οτι για να το πετύχει πρέπει οι επιχειρήσεις του να εξαπλώνονται ελεύθερα ή μάλλον ασύδοτα σε όλη τη γη. Τhe limit is the sky το λένε . Η γη δεν πρέπει να έχει σύνορα γι αυτούς. Για τους άλλους ναι και όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά. Σιγά μην αφήσουν τον Ιρανό πετρελαιά να τους φάει κομμάτι απ' την πίτα...
   Κατ' εμέ, : "Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι τίποτα άλλο από μια μη αναστρέψιμη συνέπεια της τεχνολογίας και της ΒΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ του Ανθρώπου. Δεν την έφτιαξε κανείς , δεν την διοικεί κανείς και δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς."
   Μ΄άλλα λόγια απλά συμπλήρωσα τα κεφαλαία (αλήθεια πως να γράψω με bold?) στον δικό σου ορισμό , ο οποίος κατα την εκτίμησή μου δεν δια φέρει απο τον ορισμό και του Μαρξ.
   Αλλο πολέμιος των Μπάνκστερς και της δικής τους "Παγκοσμιοποίησης" κυρίως των εμπορευμάτων με αποκλειστικό στόχο τη μεγιστοποίηση νόμιμη και κυρίως παράνομη του κέρδους κι άλλο Παγκοσμιοποίηση και ισότητα μεταξύ των ανθρώπων. Διότι αν είμαι ισχυρότερος και με αφήσεις να περάσω τα σύνορά σου προφανώς θα χάσεις. Διότι αν δεν κερδίσω απο σένα γιατί να περάσω τα σύνορά σου? Για τουρισμό βεβαίως επιτρέπεται...
   Προσωπικά είμαι λάτρης της Ανθρώπινηε Παγκοσμιοποίησης και κυρίως της επιστήμης της έρευνας και της τεχνολογίας αν και Αριστερός με την έννοια οτι σε εναν καυγά πάντα είμαι με τον ασθενέστερο και θέλω να κερδίσει (δεν ανήκω στη δογματική αριστερά του ΚΚΕ που σωστά περιγράφεις). Μάλιστα για μενα The limit is not the sky, but the Universe.
   Πιστεύω οτι ο άνθρωπος σε 100 χρόνια θα κατακτήσει το πλανητικό μας σύστημα και σε 500-1000 τον Γαλαξία μας. Υπο εναν όρο: Θα σταματήσει εντελώς τον πόλεμο και θα μειώνει τις ταξικές διαφορές με το ρυθμό των Σκανδιναυικών χωρών.
   Μπορεί να σου φαίνεται επιστημονική φαντασία, αλλά αν δεν αυτοκαταστραφούμε ως είδος απο την απληστία μας, (που δεν το πιστεύω) τότε, όπως πιστεύεις και σύ, αυτή την δική μας Παγκοσμιοποίηση με όριο τον Κόσμο=Σύμπαν δεν την διοικεί κανείς και δεν μπορεί να την σταματήσει κανείς.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Valter 22/11/2013 08:28:11

   "Αν κατάφερε κάτι η παγκοσμιοποίηση είναι να βγάλει χώρες από την απόλυτη φτώχεια , όχι να τις βάλει"

   Ναι, και για να το πετύχει αυτό έφερε την Ευρώπη και την Β. Αμερική λίγο πιο κοντά στον τρίτο κόσμο ελέω ανταγωνιστικότητας.

 3. MCA avatar
  MCA 21/11/2013 14:11:54

  Με την πτώση του ανατολικού μπλοκ η ΄΄παγκοσμιοποίηση΄΄ πήρε τα πάνω της, καθώς έμεινε μία υπερδύναμη που μπορούσε να επιβάλει την εξουσία της παντού.
  Χάρη στην χαλάρωση της δύσης και στη διασκόρπιση των κεφαλαίων για τον εύκολο πλουτισμό, νέες δυνάμεις εμφανίζονται έτοιμες να αναλάβουν ρόλο.
  Αργά η γρήγορα η όξυνση του ανταγωνισμού θα προκαλέσει πόλωση και συγκρούσεις. Σιγά σιγά όλοι θα αρχίσουν να μαζεύονται στο καβούκι τους.

  Το κράτος με την σημερινή του μορφή, δείχνει να αποδυναμώνεται. Άλλο όμως η στενή αμυντική και οικονομική συνεργασία μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων και η δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου και άλλο αυτός ο πολυπολιτισμικός αχταρμάς στον οποίο πιστεύει ο αρθρογράφος.

  Ο πλανήτης ενώνεται , αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο πιστεύουν η οπαδοί της ΄΄παγκοσμιοποίησης΄΄.

 4. αντι-αριστερονεοφιλελεύθερος avatar
  αντι-αριστερονεοφιλελεύθερος 23/11/2013 22:32:50

  δεν υπάρχει παγκοσμιοποίηση παρά μόνο ένας άθλιος μεταλλαγμένος καπιταλισμός ο οποίος θα καταστρέψει τελείως όχι μόνο την Ευρώπη αλλά όλο τον πλανήτη μας εαν δεν τον σταματήσουμε αμέσως...
  Αυτοί που πιστεύουν ότι η παγκοσμιοποίηση θα επιφέρει την αδελφοσύνη των λαών και την άμβλυνση των οικονομικών ανισορροπιών είναι τελείως ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.