#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/08/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η παγίδα που λέγεται "Έκθεση της Τρόϊκα"


Του Κώστα Ροδινού


Αναμφίβολα,  η επιχείρηση «ανάκτηση αξιοπιστίας» του Πρωθυπουργού τόσο στη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ,  όσο και στις επισκέψεις σε Βερολίνο και Παρίσι, ήταν, από επικοινωνιακής τουλάχιστον απόψεως,  επιτυχής. Δεν αναφέρομαι μόνο στις δημόσιες τοποθετήσεις και δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όσο κυρίως στα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου.


Βέβαια, οι γνωστοί  αδημονούντες, έσπευσαν να βγάλουν πρόωρα συμπεράσματα γιατί ο Πρωθυπουργός δεν έθεσε, ορθά-κοφτά, το ζήτημα της επιμήκυνσης ή δεν απαίτησε, δημοσίως, αλλαγή της πολιτικής που μας έχει επιβληθεί από την τρόϊκα, την τελευταία διετία.


Κατ’ αρχήν στην πολιτική, υπάρχουν πράγματα που γίνονται, αλλά δεν λέγονται. Γιατί το τι διημείφθη  στην κατ΄ιδίαν συνάντηση μεταξύ Σαμαρά και Μέρκελ, το γνωρίζουν μόνον οι δυό τους.


Δεύτερον, γιατί ο Πρωθυπουργός στην παρούσα φάση, επέλεξε να παρουσιάσει πρώτα έργο και στη συνέχεια να θέσει τα αιτήματά του. Έχει μια λογική η στρατηγική, όσο και αν κάποιοι διαφωνούν. Το αποτέλεσμα θα δείξει ποιός είχε δίκιο.


Όμως, ακόμα και οι δημόσιες τοποθετήσεις των ηγετών αποτελούν μια δέσμευση, από την οποία δύσκολα μπορούν να αποστασιοποιηθούν χωρίς συνέπειες.


Εδώ, ακριβώς, αρχίζουν τα δύσκολα. Τόσο η κα Μέρκελ, όσο και ο κ. Ολάντ συνάρτησαν τις μελλοντικές τους αποφάσεις με την κυοφορούμενη έκθεση της τρόϊκα.


Έχουν, επομένως, κατοχυρώσει ένα άλλοθι.  Μπορεί, λοιπόν, να θέλουν να στηρίξουν την Ελλάδα για να βγεί από την κρίση, αλλά αν η έκθεση της τρόϊκα είναι αρνητική και θεωρεί την περίπτωση μας χαμένη υπόθεση, τότε ποιός θα τους κατηγορήσει αν αλλάξουν γνώμη; Ουδείς! Ήθελαν μεν, αλλά η Ελλάδα δεν  διήνυσε την απόσταση που την αφορούσε για να συναντήσει το χέρι βοηθείας, που εκείνοι έτειναν εν τη μεγαλοθυμία τους!


Άρα, η έκθεση της τρόϊκα θα αποτελέσει τη στιγμή της αποκαλύψεως. Επειδή, προφανώς,  ο κ. Τόμσεν και η παρέα του δεν πρόκειται να γράψουν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι, αλλά ό,τι εξυπηρετεί την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, η έκθεση τους θα αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις της κας Μέρκελ και της ΕΕ, κατά προέκταση.


 


Η ώρα της αποκάλυψης


Τι μπορούμε να περιμένουμε; Αν η έκθεση είναι θετική, αυτό θα σημάνει ότι βλέπουν με μεγαλύτερη συμπάθεια την ελληνική υπόθεση, αναγνωρίζουν τις υπέρμετρες θυσίες που έχει υποβληθεί ο ελληνικός λαός, κατανοούν ότι το πρόγραμμα δεν μπορεί να συνεχίσει ως έχει. Αυτό θα σηματοδοτήσει είτε μια χαλάρωση των όρων, είτε μια επέκταση του χρόνου που απαιτείται για τη δημοσιονομική προσαρμογή.


Αυτό, όντως, θα αποτελέσει μια μεγάλη ανάσα. Θα απελευθερωθεί η μεγάλη δόση των 31 δις, θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το δημόσιο θα μπορέσει να αποπληρώσει μερικά από τα 7 δις που οφείλει στους ιδιώτες. Επιπλέον, θα σταθεροποιήσει το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση.


Στη συνέχεια η χώρα μας,  με ηρεμία και σε καλύτερο κλίμα, μπορεί να θέσει και άλλα αιτήματα που θα βοηθήσουν περαιτέρω την οικονομία μας. Όπως, για παράδειγμα, το «ξεπάγωμα» των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το OSI και τη μη ένταξη στο δημόσιο χρέος των κονδυλίων που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως γίνεται και στην περίπτωση της Ισπανίας.


Δεύτερον, η έκθεση μπορεί μεν να είναι μεν θετική, αλλά υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» μιας διαλυτικής αίρεσης! Δηλαδή, να ζητά το αδύνατο! Να θέτει τέτοιους όρους, η υλοποίηση των οποίων, ουσιαστικά, καθιστά το πρόγραμμα ανεφάρμοστο. Γιατί η εφαρμογή του θα σημάνει περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ, μεγαλύτερη φτώχια και  την πλήρη διάλυση της οικονομίας και του κοινωνικού ιστού.  Οπότε, αν δεν συμφωνήσουμε στο ..αδύνατο, εκείνοι θα ...νομιμοποιηθούν να διακόψουν τη βοήθεια! Και η ευθύνη θα είναι δική μας!


Αυτό, θα αποτελεί μια χονδροειδέστατη προσπάθεια εμπαιγμού του ελληνικού λαού. Μια παρωδία επίδειξης κοινοτικής αλληλεγγύης!


Επιπλέον, Θα αποκαλύψει, αυτό που όλοι ομολογούν κατ’ ιδίαν, αλλά ελάχιστοι τολμούν να  δηλώσουν δημοσίως. Ότι δηλαδή, η Γερμανία σκοπίμως και για ιδιοτελείς λόγους, συντήρησε, αν δεν όξυνε την ελληνική κρίση. Αφ’ ενός μεν επειδή αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της (το υποτιμημένο ευρώ βοήθησε τις εξαγωγές της, το κόστος δανεισμού της έφτασε σε αρνητικά επίπεδα, η Γερμανία μετεβλήθη σε «θυσαυροφύλακα» του ευρώ κ.λ.π.). Αφ’ ετέρου, η ελληνική κρίση προσέφερε στη Γερμανία μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθήσει την πολιτική και οικονομική της ηγεμονία με  την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών που θα απαιτούν μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό έλεγχο των κρατών από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.


Ο Πρωθυπουργός, ορθώς κατά τη γνώμη μου, έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ανάκτηση της απωλεσθείσας αξιοπιστίας της χώρας. Στις διμερείς, πολύ δε περισσότερο στις πολυμερείς σχέσεις, δεν έχεις ελπίδα, αν δεν θεωρείσαι αξιόπιστος συνομιλητής. Μόνο έτσι, μπορείς  να προωθήσεις τα συμφέροντα της χώρας σου. Διότι διεθνώς επικραττεί το pacta sunt servanta,  η τήρηση δηλαδή των συμπεφωνημένων.


‘Όμως, επειδή υπάρχουν και λεόντειες  συμφωνίες που σχεδόν αγγίζουν τα όρια της υποτέλειας, ο κ. Σαμαράς,  δημοσίως μάλιστα, έθεσε ακόμα δυο προϋποθέσεις.


Πρώτον, την εθνική αξιοπρέπεια.  Δεύτερον, τη δημοκρατία.


Ναι, η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις αναληφθείσες υποχρεώσεις της.


Όμως, αν αυτό που ζητείται από τη χώρα, πλήττει βάναυσα την αξιοπρέπεια του λαού της και τον οδηγεί σε εξαθλίωση και δεύτερον, θέτει σε κίνδυνο την υπόστασή της, τότε έχει υποχρέωση  να απαιτήσει τροποποίηση του προγράμματος.


Γιατί καμιά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται  να συναινέσει στην εξόντωση του λαού της, προκειμένου να φανεί συνεπής σε αναληφθείσες δεσμεύσεις,  οι οποίες μάλιστα επιβλήθησαν με τρόπο εκβιαστικό και αντισυνταγματικό, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη μας.


Γιατί, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από μια ένωση ανεξαρτήτων χωρών, που είναι οργανωμένες και παίρνουν αποφάσεις με τρόπο δημοκρατικό.


Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως ...τοκογλύφος.


Οι δημοκρατίες έχουν κανόνες, αρχές  και όρια.


Δυστυχώς, αυτά, τα αυτονόητα, που έκανε ο κ. Σαμαράς, αμέλησε (το λέω ήπια) να κάνει ο πατριάρχης του μνημονίου, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου. Γιατί αν το είχε κάνει, δεν θα φτάναμε εδώ.


Η ώρα της κρίσεως, λοιπόν, φτάνει...


ΣΧΟΛΙΑ

 1. anetos avatar
  anetos 28/08/2012 07:32:07

  άριστο άρθρο και προφητικό οι Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στο ευρώ, είναι δύσκολες οι αντικειμενικες συνθήκες ίσως μόνο με διπλό νόμισμα για κάποιο χρονικό διάστημα (Νοημαν )

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ anetos 28/08/2012 16:19:33

   Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, όσο αυτό υπάρχει, μόνον αν ο Σαμαράς δείξει "πυγμή" και προσήλωση σε αυτά που έχει ήδη συμφωνήσει.

   Αλλά και βήμα παραπέρα από ό,τι δεν έχει συμφωνήσει...

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 28/08/2012 09:04:41

  Όλα όσα γράφεις είναι σωστά, Κώστα, εγώ όμως θα θέσω υπ' όψη σου δύο χθεσινές "διαρροές" σε κανάλια και εφημερίδες:
  1) Το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται, λέει, να επιβάλει ΤΡΙΤΟ χαράτσι στην ακίνητη περιουσία, το λεγόμενο "φόρο ιδιοκατοίκησης"! Λες και το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, καθώς και τα... εκτοξευμένα τεκμήρια ιδιοκατοίκησης (που αυξάνουν το φόρο), δεν αποτελούν φόρο ιδιοκατοίκησης.
  2) Οι τροϊκανοί -ή μήπως οι... κουκουλοφόροι του ΣΕΒ;- θέλουν, λέει, να πέσει κι άλλο το μοναδιαίο κόστος εργασίας για να γίνουμε πιο "ανταγωνιστικοί" (προφανώς προς τη... Βουλγαρία) και ζητάνε κατάργηση των δώρων και στον ΙΤ, καθώς και περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού στα 480 μικτά για όλους (ανεξαρτήτως ηλικίας).

  Αν, κατ' απαίτησιν των ευρωναζί, θεσμοθετηθούν τέτοιου είδους μέτρα, δεν θα πρόκειται για "συμφωνία υποτέλειας" και για "συναίνεση στην εξόντωση του ελληνικού λαού";

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Αυριανιστής 28/08/2012 09:47:49

   Σωστός! Μόνο που έρχεται το μεγάλο μπαμ και ότι και να γίνει δε θα μετρήσει. Από το υ χρόνου δραχμή. Το αποφάσισαν και απλά προσπαθούν να το κρύψουν για να ξαναβγεί ο μπάμιας πρόεδρος πάλι....

   • Tzimanis avatar
    Tzimanis @ Γεώργιος Τ. 28/08/2012 12:01:07

    Έτσι είναι δυστυχώς.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Αυριανιστής 29/08/2012 07:47:25

   Για τη Βουλγαρία δεν τα έμαθες τα νέα;
   Αυξήθηκε η ...ανεργία το προηγούμενο εξάμηνο.
   Για να τελειώνουμε:
   Η μείωση μισθών δεν σημαίνει αυτομάτως και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας!
   Αλλιώς η ...Ζάμπια θα ήτα η ανταγωνιστικότερη χώρα του κόσμου και η Γερμανία σε ...μόνιμη ύφεση!
   Δεύτερον, τα ακίνητα είναι ήδη βεβαρημένα με πολλούς φόρους.
   Θα αποτελέσει παραλογισμός ακόμα ένας φόρος.
   Ιδιαίτερα μάλιστα με την ονομασία ...ιδιοκατοίκησης.
   Δεν μας ζητάνε καλύτερα να πληρώνουμε ενοίκιο για τα σπίτια μας;

 3. Storm avatar
  Storm 28/08/2012 09:07:56

  Λυπάμαι , αγαπητέ κ.Ροδινέ.
  Όλα πια είναι θέμα χρόνου και η Κυβέρνηση καλό θα ήταν να αρχίσει να προετοιμάζεται για το χειρότερο σενάριο.
  Οι "δανειστές" έχουν πλέον καλυφθεί και αυτοί και σε μεγάλο βαθμό οι Τράπεζές τους.
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε να περιορίσει την "ειδική περίπτωση" Έλλάδα και ποτέ δεν προσπάθησε ούτε να την σώσει, ούτε να ανακουφίσει τον λαό της.
  Τα πάντα πια έχουν πάρει τον δρόμο τους και το χαλί στρώθηκε, σχεδόν χωρίς αντίσταση.
  Το έργο που επέλεξε ο κ.Πρωθυπουργός να κάνει, δηλαδή πρώτα να εφαρμόσει στον ασθενή την θεραπεία, που είναι λανθασμένη και αυτό το παραδέχονται όλοι οι οικονομολόγοι που δεν είναι υπάλληλοι της τρόϊκας, μειώνει τις δυνατότητες του ασθενή να αναρρώσει, αν υπήρχαν και ποτέ.
  Σας εύχομαι καλή δύναμη, γιατί δείχνετε με τα γραπτά σας ότι αγωνιάτε τίμια για το μέλλον της Ελλάδας.
  Η Ελλάδα έχει μέλλον, αλλά θα είναι σκληρό και δύσκολο.
  Μόνοι μας είμαστε και πρέπει να το καταλάβουμε.
  Καλημέρα σας.

 4. Ioustinianos avatar
  Ioustinianos 28/08/2012 09:14:59

  Μα σοβαρά, ακόμη πιστεύετε ότι στην πολιτική υπάρχει άσπρο και μαύρο;
  Θετική έκθεση - Αρνητική έκθεση;
  Μα η έκθεση θα είναι θετική. Θα επαινεί όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποπληρωμή των δανείων και ιδίως αυτά των τελευταίων δύο ετών ύψους 230 δις ευρώ.
  Ωστόσο θα ζητά τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.
  Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή πολύ σύντομα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο περικοπών μισθών και του ιδιωτικού τομέα, νέα απελευθέρωση των επαγγελμάτων μέχρι να μείνουν μόνο οι μεγάλες εταιρείες παντού (στις μεταφορές, στις υπηρεσίες) ακόμη και για να κουρευτεί κανείς θα πρέπει να πάει σε εταιρεία με κουρείς και νέες ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ αλά Αγροτικής και Εγνατίας Οδού (με χάρισμα του ενεργητικού στους ιδιώτες - ξένους και φόρτωμα στο χρέος της χώρας μας των ζημιογόνων τμημάτων)......
  Αυτό κ. Ροδινέ κανένας δεν το επιθυμεί από τα περίπου 3 εκατομμύρια εργαζομένους-ημιαπασχολούμενους στην Ελλάδα. (Πριν δύο χρόνια ήμασταν 4 εκατομμύρια...).
  Η Ελλάδα έχει τελειώσει είτε η έκθεση είναι θετική είτε θετική ναι μεν αλλά...(όπως θα είναι).
  Το μόνο που μένει να κάνουμε είναι γρήγορα να αποκολληθούμε από ευρώ, όσο ακόμη διαθέτουμε αξιόμαχο στρατό και να αρχίσουμε να παράγουμε για μας τους ίδιους τα χωράφια μας και όχι με βιοκαύσιμα όπως μας υποχρεώνουν οι Ευρωπαίοι.... Ίσως έτσι γλυτώσουμε τον εμφύλιο που αυτή τη στιγμή καίει (Συρία - Λίβανος) ή σιγοκαίει στη γειτονιά μας (Αίγυπτος - Λιβύη - Αλγερία)

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ioustinianos 28/08/2012 09:33:30

   Πολύ δύσκολα θα γλιτώσουμε τον εμφύλιο, Ιουστινιανέ. Ήδη έχει ξεκινήσει και μαίνεται προς το παρόν με τη μορφή του κοινωνικού αυτοματισμού. Το θέμα είναι να προλάβουμε πριν πάρει και ένοπλα χαρακτηριστικά...

   • Ioustinianos avatar
    Ioustinianos @ Αυριανιστής 28/08/2012 10:43:02

    Αν διαβάσεις και τα άρθρα των αριστερών όπως ο Στάθης στον ενικο, τότε θα καταλάβεις ότι νερό στο μύλο στου εμφυλίου κουβαλούν όλοι....

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ioustinianos 29/08/2012 07:41:55

   Ιουστινιανέ,
   θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στο ο,τι η Ελλάδα έχει τελειώσει.
   Ακόμα και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή η πτώχευση της χώρας την οποία απεύχομαι, δεν θα σημάνει την απόλυτη καταστροφή.
   Η Ελλάδα θα επιβιώσει ημών.
   Οπως επιβίωσε και άλλων καταστροφών.
   Ειλικρινώς πιστεύω, οτι ακόμα μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα.

 5. johnny avatar
  johnny 28/08/2012 09:21:03

  Τελικα η περιβοητη αναδιαπραγματευση των επαχθων ορων του μνημονιου,τα Ζαππεια,τα 18 μετρα ανακουφησης,ανακαμψης και αναπτυξης,προεκλογικα, αλλαξαν σε προθεση της κυβερνησης των τρειων να τεθει το αιτημα της επιμηκυνσης στους δανειστες.Και τωρα;Τωρα εγινε επιχείρηση «ανάκτηση αξιοπιστίας»,και μαλιστα επιτυχημενη,κατα τους ιδιους παντα.Και γυριζουμε παλι εκει που μας αφησαν ΓΑΠ-Παπακων/νου-Βενιζελος,για ολα αποφασιζει η Τροικα και απλως εμεις εφαρμοζουμε.Πιστευει κανεις στη κυβερνηση οτι αυτο πλεον πειθει;αν ναι τοτε ειναι μακρυα νυχτωμενοι.ΥΓ.Τελικα βρεθηκαν τα ισοδυναμα για τις οριζοντιες μειωσεις σε μισθους συνταξεις εφαπαξ επιδοματα αναπηριας ειδικα επιδοματα,ειναι η μειωσεις στους μισθους πρωθυπουργου,αρχηγων,υπουργων και βουλευτων...

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/08/2012 09:24:35

  Την Αγροτικη παντως δεν την πηραν οι ξενοι.Για την ακριβεια οι ξενοι δεν εχουν παρει τιποτα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ ψυχραιμια 28/08/2012 10:38:58

   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον βλέπω ότι έχεις, να τα πάρουν όλα οι ξένοι. Ή απλώς μού φαίνεται;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Αυριανιστής 28/08/2012 11:22:44

    Το μονο ενδιαφερον που εχω ειναι να μην υπαρχει αποπροσανατολισμος.
    Την κριση την ξεκινησε η Ελλαδα με τον Παπανδρεου και οχι οι ξενοι για να παρουν καποιο ακαθοριστο "εθνικο πλουτο".

  • Ioustinianos avatar
   Ioustinianos @ ψυχραιμια 28/08/2012 10:40:14

   Γράφω "...ιδιώτες - ξένους..." έχω βάλει παύλα ανάμεσα στους ιδιώτες και στους ξένους.

 7. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 28/08/2012 09:44:11

  Φτάνει κι άλλη"ώρα της κρίσεως" κ. Ροδινέ, και κατα την ταπεινή μου άποψη πιό σημαντική και επείγουσα : η ώρα που πρέπει να μας δώσουν τη δόση (μας), να πληρώσουμε καμιά σύνταξη, κανένα μισθό, να πληρώσουμε τα τοκοχρεωλύσια απο τά προηγούμενα δανεικά !

  Δυστυχώς, άλλος τρόπος εξεύρεσης ρευστού δέν υπάρχει κι όσο δέν αποκρατικοποιούμε, δέν εισπράτουμε φόρους, δέν προσελκύουμε επενδυτές, δέν πουλάμε και δέν νοικιάζουμε τίποτα και τέλος, δέν σκάβουμε για να βρούμε τον περήφημο και ξακουστό θησαυρό του υπεδάφους, τότε μας μένει ο Χολαργός !

  Μήπως να αλληθωρίσουμε κατά Καμμένο μεριά, με λιγνίτη, δραχμή, τσαμπουκάδες, ολίγον Μακρυγιάννη ("οπου το κρατάει ούλον το χρήμα ο Αρμασπέργης και δέν περισεύκει για τους αγωνιστές και τις χήρες και τα ορφανά"), να παραγγείλουμε κασμάδες και χαρτί...

  • ΚΜ avatar
   ΚΜ @ τσώφλι πασατέμπου 28/08/2012 14:41:57

   Ο Μακρυγιάννης μας ελευθέρωσε. Πλην όμως, δεν είχε στο «μιλέτι» σου ιδιαίτερη συμπάθεια.

 8. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 28/08/2012 09:49:36

  Αισώπου.
  Αλιεύς και μαινίς.
  Αλιεύς καθείς το δίκτυον ανήνεγκε μαινίδα. της δε ικετευούσης αυτόν προς το παρόν μεθείναι αυτήν, επειδή μικρά τυγχάνει, ύστερον δε αυξηθείσαν συλλαβείν εις μείζονα ωφέλειαν, ο αλιεύς είπεν "αλλ' έγωγε ευηθέστατος αν είην, εί τό εν χερσί παρείς κέρδος άδηλον ελπίδα διώκοιμι."
  ο λόγος δηλοί, ότι αιρετώτερον εστι το παρόν κέρδος, κάν μικρόν ή, του προσδοκωμένου, καν μέγα υπάρχη.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Οικαδεκοντούτης 28/08/2012 11:26:44

   Δεν ξέρω αν υπάρχει αντιστοιχία με τον μύθο σου - η Ελλάδα είναι σήμερα "μικρή" οικονομικά, αλλά το έδαφος και το υπέδαφός της είναι διαρκείς πηγές πλούτου (που εμείς δυστυχώς δεν φροντίζουμε να εκμεταλλευθούμε), έτσι αυτό που θα πάρει κανείς σήμερα θα αποδώσει πολλαπλάσια στο μέλλον.

   Ωραίο κείμενο, κ. Ροδινέ. Κάποτε μάλιστα θα πρέπει να καταγραφούν και οι πραγματικές (μακροπρόθεσμες) επιπτώσεις των μέτρων που μας ζητούν να εφαρμόσουμε, ξεπερνώντας το ζήτημα της αρχικής ύφεσης που επισύρουν. Για ποιά από όλα τα μέτρα που συζητώνται έχουμε αμφιβολίες για την τελικά θετική τους επίπτωση στην οικονομία?

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ δρόμος 29/08/2012 07:36:23

    δρόμε, αυτές υποτίθεται οτι τις κατέγραφαν ο Τόμσεν και η παρέα του, με τη γνωστή.....ακρίβεια.

  • Οικαδεκοντούτης avatar
   Οικαδεκοντούτης @ Οικαδεκοντούτης 28/08/2012 15:23:31

   Ο αλιεύς δυνατόν να μήν είναι η πτωχή αλλά πολύφερνος Ελλάς.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Οικαδεκοντούτης 28/08/2012 16:50:06

    Προφανώς, αυτό λέω κι εγώ: οι ενδιαφερόμενοι θα προτιμήσουν να ψαρέψουν τώρα, όσο ακόμη είναι μικρή ... και άγνωστη στο ευρύτερο κοινό (έτσι κι αλλιώς τα ... προτερήματα είναι διαχρονικά) ...

    • Οικαδεκοντούτης avatar
     Οικαδεκοντούτης @ δρόμος 28/08/2012 17:58:10

     Δεν το έγραψα γιά εσάς, αλλά γιά να διαλύσω την πιθανή αμφισημία (το σχόλιο προσετέθη στο ιδικό σας χωρίς να το επιδιώξω)...εν πάση περιπτώσει δεν επιτρέπεται να γίνεται ακρωτηριασμός του στερεοτύπου και να αφαιρείται η επεξηγηματική παράγραφος, που όντως συγχέει τα πράγματα ( ο κίνδυνος της καθ' εαυτήν μεταφοράς γιά ιδική μας χρήση), αλλά εννοείται πως το "παρόν κέρδος" παραδίδει αυτά που περιγράφετε, δεδομένου πως το "προσδοκώμενο" στην αρχαία κοινωνία ήταν η εργασία που είχε τεράστια ένταση οικονομικής απόδοσης.

     • δρόμος avatar
      δρόμος @ Οικαδεκοντούτης 28/08/2012 18:10:27

      Μου αρέσει το στυλ σας, αγαπητέ - και φυσικά το θέμα είναι να βγάζουμε τουλάχιστον άκρη μεταξύ μας, παρά τον δαίμονα του τυπογραφείου!

     • Οικαδεκοντούτης avatar
      Οικαδεκοντούτης @ δρόμος 28/08/2012 18:19:07

      "Γλώσσα τύχη, γλώσσα δαίμων"...κάπου περί Ίσιδος Πλουτάρχου...ευχαριστώ γιά τα καλά σας λόγια.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Οικαδεκοντούτης 29/08/2012 07:37:25

   ο .....παππούς Αίσωπος, είχε τον τρόπο του να λέει αλήθειες και να βλέπει μπροστά!

   • Οικαδεκοντούτης avatar
    Οικαδεκοντούτης @ Κώστας Ροδινός 29/08/2012 15:33:49

    Κύριε Ροδινέ από τις πολλές αλήθειες όμως που έλεγε τον εγκρέμισαν!
    Εδώ ακόμη δεν ήλθαμε σε αυτό το σημείο, αλλά υπάρχουν και άλλου είδους "γκρεμίσματα"...δεν σας κομίζω γλαύκαν.

 9. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 28/08/2012 10:08:09

  Το άρθρο δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να αναλύει, άριστα και διεξοδικά , αυτά που επανειλημμένα φωνάζαμε μήνες τώρα.
  Λέγαμε, ή θέλουν να μας βοηθήσουν ή δεν θέλουν. Και αν θέλουν θα μπορούσαν άμεσα.
  Φοβάμαι όμως ότι δεν θέλουν , αλλά το καθυστερούν ή το αναβάλουν , κερδίζοντας χρόνο ώστε να προετοιμάσουν την έξοδο μας, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα!
  Και επειδή ίσως δεν θα τους συμφέρει ούτε αυτή η λύση, έχουν βρει την ...μηχανή του ανεφάρμοστου Μνημονίου , ώστε και να διατηρείται εν ζωή η χρυσοφόρος αγελάδα αρμέγοντας τη και να μην υποστούν το τράνταγμα μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας.
  Φοβάμαι ότι θα επαληθευτούν οι φόβοι του κ. Ροδινού, προσθέτοντας ότι, η έκθεση της Τρόικας θα χτυπάει μια στο καρφί και μια στο πέταλο, έτσι ώστε να συντηρηθεί το υφιστάμενο καθεστώς , μέχρις ότου αποφασίσουν ότι είμαστε πλέον εντελώς ακίνδυνοι και εξαντλημένοι και να μας εξουδετερώσουν πλήρως ,αφού θα έχει λεηλατηθεί όλη η Χώρα

 10. πολιτης avatar
  πολιτης 28/08/2012 10:10:12

  ειναι προφανες ολεον οτι η περιοδος που ζουσαμε με δανεικα παρηθλε ανεπιστρεπτι. πρεπει λοιπον να οργανωθει η χωρα να παραγει τουλαχιστον αυτα που καταναλωνει. οι οποιες εκθεσεις τροικανων και αλλων οσο δεν ισοσκελιζουμε τον προυπολογισμο μας θα ειναι προς την κατευθυνση ληψης κι αλλων οικονομικων μετρων.
  το ζητουμενο λοιπον ειναι με ποιους τροπους θα εχουμε ισοσκελισμο εσοδων - δαπανων του κρατους.
  ο συνδυασμος περικοπων και αναπτυξης πρεπει να αποτελεσει στοχο που πρεπει να επιτευχθει παση θυσια. περεταιρω περικοπες στην μισθωτη εργασια ειναι και ουτοπικες και καταστροφικες. χρειαζεται βιαιη και αποτελεσματικη δευρυνση της φορολογικης βασης με δικαιο τροπο και ληψη αναπτυξιακων μετρων με παραγωγη ανταγωνιστικου προιοντος σε διεθνες επιπεδο. κι αυτο ειναι που λειπει αλλα ειναι απαραιτητο σε μια οικονομια που η εσωτερικη καταναλωση ειναι φθινουσα και σε καθε περιπτωση θα ισορροπησει σε πολυ χαμηλοτερα επιπεδα απο αυτα που ξεραμε.
  το οικονομικο μας μοντελο πλεον δεν ειναι βιωσιμο. οσο πιο γρηγορα κι αποτελεσματικα το αλλαξουμε τοσο πιο συντομα θα ισορροπισει η χωρα.

 11. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 28/08/2012 10:16:20

  Είμαι της γνώμης , ότι αν επαληθευτεί το πιο πάνω σενάριο για την Τρόικα, τότε θα πρέπει άμεσα να ενημερωθεί πλήρως ο ελληνικός λαός και να αναλάβουμε μόνοι μας τις τύχες μας . Οι συνέπειες θα είναι σίγουρα πιο ήπιες και διαχειρίσιμες από μια κατευθυνόμενη , κατά το δοκούν χρεοκοπία της Ελλάδας από έξω!!!!

 12. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 28/08/2012 10:36:22

  Δεν μπορώ να ακούω ότι , θα πρέπει επιτέλους να πάψουμε να ζούμε με δανεικά.
  Μα αυτή τη βοήθεια δεν ζητάμε από την Τρόικα ; Τί σημαίνει τελικά ανάπτυξη;Σημαίνει να μας δοθεί η δυνατότητα να παράγουμε.
  Για το κακό αυτό δεν φταίμε μόνο εμείς , αλλά σε μεγάλο ποσοστό ευθύνεται και η ΕΕ, που με διαφόρους τρόπους ,ακόμα και παγίδες οδήγησε τις παραγωγικές τάξεις σε μαρασμό και το εξωφρενικό, χορήγησε και επιδοτήσεις για την επιτυχία αυτού του μαρασμού !!
  Τι κάνει τώρα η Τρόικα; Με τα μέτρα που μας επιβάλει μας οδηγεί σε αρνητική ανάπτυξη,με επακόλουθο την περαιτέρω αύξηση του δανεισμού.
  Επακόλουθο , να οδηγούμενα, νομοτελειακά στο γκρεμό!!!!!!!

 13. Χωρις Μασκα avatar
  Χωρις Μασκα 28/08/2012 10:55:32

  Το σχόλιο λέει πολλές αλήθειες .Μιά όμως είναι κορυφαία.Η πιό κάτω
  παράγραφος:"Γιατί καμμιά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν νομιμο
  ποιείται να συναινέσει στην εξόντωση του λαού της,προκειμένου να φανεί
  συνεπής σε αναληφθείσες δεσμεύσεις,οι οποίες μάλιστα επιβλήθησαν με τρό
  πο εκβιαστικό και αντισυνταγματικό ,εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη μας".
  Αυτή την αλήθεια και μόνο πρέπει να λέμε πρώτα στους εαυτούς μας και
  μετά στους δανειστές μας.Δεν φθάνει να αποκαταστήσουμε μόνο εμείς την αξιοπιστία μας σ'αυτούς,πρέπει να την αποδείξουν κι αυτοί την δικιά τους αξιοπιστία ,δηλαδή ότι όλα αυτά που απαιτούν,τα απαιτούν όντως για το
  καλό μας και όχι για την εξόντωση μας που σημαίνει ότι απλά αυτό που
  τους ενδιαφέρει ειναι να βάλουν στο χέρι το καλύτερο οικόπεδο της Μεσο
  γείου που ονομάζεται "ΕΛΛΑΣ" χωρίς τους "ενοχλητικούς κατοίκους" της.
  Είχαμε όντως λόγω των Κυβερνητών μας έλλειμμα αξιοπιστίας ,αλλά και
  οι δανειστές μας δεν πάνε πίσω. Σ'αυτό πρέπει να υπάρξει νέα ισορροπία.
  Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η έκθεση της τρόικα είναι μια καλή ευκαι
  ρία.Γιατί επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλές φορές αυτή η έκθεση
  κόβεται και ράβεται στα μέτρα αυτών που θέλουν να επιβάλλουν τα "σχέ
  δια τους". Θα δείξει.

 14. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 28/08/2012 11:30:12

  Ειναι ωραιο να βλεπεις πως αντιστρεφεται η πραγματικοτητα και κατηγορουνται αλλοι ενω αυτοι που δεν εφαρμοζουν τις συμφωνιες ειναι οι ημεδαποι.
  Τα μετρα 11,5 δις ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ στο PSI και τη δανειακη συμβαση.
  Αυτη ψηφισθηκε το Φεβρουαριο και τα μετρα επρεπε να ειχαν αποφασισθει απο τον Ιουνιο.
  Ποιος ειναι ανακολουθος;
  Αλλά λεει δεν βγαινουμε με τα μετρα.Tοτε γιατι τα ψηφισαμε τον Φεβρουαριο;
  Aπαντηση : Για να μας διαγραψουν τοτε οσο χρεος προβλεποταν (100 δις),να εγκριθει το δευτερο δανειο και μετα "βλεπουμε".Μετα θα αλλαξουμε οτι δεν μας αρεσει στη δανειακη και οποιος δεν θελει να αλλαξει φταιει αυτος.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ψυχραιμια 28/08/2012 13:11:26

   Μετά κάναμε 2 εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς λόγο.
   Και μετά το όνειρο, ξυπνήσαμε.

 15. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 28/08/2012 11:58:01

  ¨Οποιος μελετά τα διαγράμματα μεταβολής του Ελληνικού ΑΕΠ, 2000 - 2008, βλέπει σταθερή άνοδο 8 χρόνων.
  Γιατί μιά άνοδος του ΑΕΠ 8 χρόνων θεωρείται "εύλογη" και "φυσική" ενώ μια πτώση 4 ή 6 χρόνων (η περιβόητη ύφεση) "αφύσικη" ή "παράλογη";
  Αυτό είναι το μακροοικονομικό παράδοξο.
  Το πολιτικό παράδοξο είναι άλλο: Ενώ όλοι ξέρουν ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνον στην Ευρωπαική του κλίμακα, καμώνονται πώς μιλούν αποκλειστικά για την Ελλάδα και τη ζημιά που έπαθε.
  Αρκετά φορτώσαμε την ευθύνη όλων των κακώς κειμένων στην τρόικα - ενώ ξέρουμε ότι υπάρχουν εξίσου συνυπεύθυνοι.
  Άν θέλουμε όμως τη δική μας συμβολή ως χώρα και μια νέα αρχή, άς τολμήσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση το αυτονόητο: Να πληρώσουν αυτοί που επωφελήθηκαν από την "ανάπτυξη" επί δεκαετίες, απαλλοτριώνοντας τον δημόσιο πλούτο. Αντί "οριζόντιων" μέτρων, απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών.
  Καμμιά τρόικα δεν εμποδίζει την δίκαιη αναπλήρωση:
  Γιατί δεν "προμηθεύονται" CD με ονόματα από την Ελβετία;
  Γιατί δεν αναλαμβάνουν την διοίκηση των ανακεφαλαιοποιημένων και προσωρινά κρατικοποιημένων τραπεζών;
  Γιατί αργούν τόσο να εφαρμόσουν παντού στο Δημόσιο (και στις ΔΕΚΟ) το ενιαίο μισθολόγιο;
  Γιατί προστατεύουν μέσω των τραπεζών την μεγάλη ακίνητη περιουσία των μεγαλοιδιοκτητών;
  Γιατί δεν προχωρούν αμέσως σε υπερώριμες μεταρρυθμίσεις που θα θώσουν "σήμα" (απλοποίηση πολυνομίας και γραφειοκρατίας, διευκόλυνση επενδύσεων, άνοιγμα επαγγελμάτων και κυρίως κατάργηση εγγυημένων ποσοστών κέρδους για ορισμένα);
  Γιατί - το σημαντικότερο - δεν μεταρρυθμίζουν τάχιστα το φορολογικό σύστημα και τον ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ φοροεισπρακτικό μηχανισμό;
  Αυτά ολα για αν γίνουν, δεν είναι δουλειά της τρόικας.
  Και γιατί επιτέλους, αντί να κάνουν όλα αυτά που πρέπει, ξαναβάζουν χέρι στις συντάξεις των 700;

  • drider avatar
   drider @ Ο Θείος 28/08/2012 12:18:43

   Αγαπητέ θείε, η απάντηση είναι απλή αν και θα ακουσθεί λίγο "κλισέ". Η κρίση έχει ταξικό χαρακτήρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παντού αλλού. Αυτό που βιώνουμε οι περισσότεροι μας ως μια πολύ δύσκολη κατάσταση, για κάποιους άλλους αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για να κοινωνικοποιήσουν τις απώλειες τους αφού για πολλά χρόνια φρόντιζαν να ιδιωτικοποιούν τα οφέλη της ανάπτυξης.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ drider 28/08/2012 13:12:57

    Συμφωνούμε απολύτως. Ακούει κανείς;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Ο Θείος 29/08/2012 07:34:16

   Καλημέρα Θείε,
   προσυπογράφω τα ερωτήματα, αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι οι απαντήσεις στα γιατί.

 16. The Don avatar
  The Don 28/08/2012 13:32:56

  Τα 15 δις που ψαχνουμε τωρα δεν υπαρχουν. Τοσο απλα. Οι πολιτες δεν εχουν αλλα για να πληρωσουν. Ελπιζω να φτιαχνονται εναλλακτικα σεναρια για το πως θα γινει η μεταβαση σε νεο νομισμα, αλλα και για την περιπτωση πληρους διαλυσης της ευρωζωνης.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ The Don 28/08/2012 17:47:11

   Δεν θα τους ζητηθει να πληρωσουν.Κανενα μετρο δεν ειναι φορολογικο.
   Ολα αποτελουν περικοπες απο αυτα που πληρωνει στους πολιτες το κρατος.
   Θα τους τα κοψει και τερμα.

 17. Nik avatar
  Nik 28/08/2012 14:47:18

  Υποθετικά μιλάμε. Αν η έκθεση της Τρόιας είναι θετική, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μια απότομη άνοδος στο ΧΑΑ, ένα ξαλάφρωμα στα επιτόκια και στα ομόλογα. Οσοι ρισκάρουν, ή όσοι έχουν εσωτερική πληροφόρηση, θα βγάλουν χρήμα, μπόλικο.

  Αν η έκθεση είναι αρνητική θα βουλιάξουν τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα θα πάνε χειρότερα από τώρα. Η αγορά δεν σκαμπάζει από εκλογικεύσεις, θα γίνει το από φύγει-φύγει ότι και να λένε οι μανδαρίνοι για προεξόφληση των αγορών μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή για θωράκιση των χωρών κλπ. Αυτά είναι μπούρδες. Οι αγορές δεν μπορούν να προεξοφλήσουν άγνωσες ποσότητες.

  Υπάρχει ενδεχόμενο εσωτερική πληροφόρησης; Είναι εγγυημένη η στεγανότητα της Τρόικας και η ανεξαρτησία της από εθνικές επιρροές; Είναι δυνατόν η Μέρκελ και ο Ολλάντ να μην ξέρουν τίποτε για την πορεία της έκθεσης;

  Πάντως μην εκπλαγείτε αν η έκθεση της Τρόικας τα λέει καλύτερα από τα αναμενόμενα και τα διεθνή ΜΜΕ να κάνουν λόγο για εκπληκτική αντοχή και προσαρμοστικότητα των Ελλήνων κλπ. Κάποιοι θα έχουν δέσει τον γάιδαρο τους. Οχι εμείς βέβαια, αν και πρώτοι στη διαλεκτική, είμαστε πίσω στην στρατηγική.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Nik 29/08/2012 07:29:17

   αυτό με τη διαλεκτική και στρατηγική, πολύ εύστοχο.

 18. akisenv avatar
  akisenv 28/08/2012 15:31:05

  Το δυστυχημα ειναι οτι η Ελληνικη Κυβερνηση αυτη, αλλα και οι προηγουμενες, αποδεχθηκε τον ρολο της "ειδικης" περιπτωσης σε οτι αφορα την κριση, ενω διαπιστωνεται οτι προκειται για συστημικη κριση της Ευρωζωνης και του Ευρω.
  Το οτι η Ελληνικη κυβερνηση δεν κανει τιποτα για να συντονησει την ευρωπαϊκη της πολιτικη με τις υπολοιπες χωρες που πλειτονται δειχνει την "αδυναμια" (η μηπως κατι αλλο...;) να σχεδιασει και να προτεινει μια πολιτικη που δεν θα επικεντρωνεται στην "αξιοπιστια" της χωρας αποδεχομενη σχεδον παθητικα οτι κρατος και πολιτες ειναι a priori αναξιοπιστοι, αλλα στην "αξιοπιστια" του ευρω που απο τα μακροοικονομικα στοιχεια της Ευρωζωνης δειχνει εντελως επικινδυνο και αναξιοπιστο ετσι και αλλιως!
  Τα μετρα που θα ξεπερασουν κατα πλυ τα 13,5 δις που ηδη εχουν ανακοινωθει, θα οδηγησουν την οικονομια και την κοινωνια σε καταστασεις που μπροστα τους η Αργεντινη θα ωχρεια! Καιρος για plan B ανεξαρτητα και περα απο την λογικη του μνημονιου και της τροϊκα. Διαφορετικα θα βρεθουμε προ εκπληξεων!
  Υ.στ Η Ισπανια και η Ιταλια δεν αντεχουν αλλο τον ακριβο δανεισμο, ενω Πορτογαλια και Ιρλανδια αντιμετωπιζουν δημοσιονομικα τα ιδια αδιεξοδα που ζουμε και εμεις....

 19. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 28/08/2012 15:52:05

  «Επιπλέον, Θα αποκαλύψει, αυτό που όλοι ομολογούν κατ’ ιδίαν, αλλά ελάχιστοι τολμούν να δηλώσουν δημοσίως. Ότι δηλαδή, η Γερμανία σκοπίμως και για ιδιοτελείς λόγους, συντήρησε, αν δεν όξυνε την ελληνική κρίση. Αφ’ ενός μεν επειδή αυτό εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της (το υποτιμημένο ευρώ βοήθησε τις εξαγωγές της, το κόστος δανεισμού της έφτασε σε αρνητικά επίπεδα, η Γερμανία μετεβλήθη σε «θυσαυροφύλακα» του ευρώ κ.λ.π.). Αφ’ ετέρου, η ελληνική κρίση προσέφερε στη Γερμανία μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προωθήσει την πολιτική και οικονομική της ηγεμονία με την τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών που θα απαιτούν μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό έλεγχο των κρατών από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.»

  Είναι όντως διαπιστώσεις καίριες καί καταλυτικές.

  «Διότι διεθνώς επικραττεί το pacta sunt servanta, η τήρηση δηλαδή των συμπεφωνημένων.»

  «Ναι, η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις αναληφθείσες υποχρεώσεις της.»

  Ναι, η Γερμανία οφείλει να τηρήσει τις αναληφθείσες, διεθνείς. υποχρεώσεις της.

  Τό οποίο σημαίνει νά είναι έτοιμη η ρηματική διακοίνωση πρός κοινοποίησή της στίς γερμανικές αρχές καί νά αφορά τήν άμεση διευθέτηση (λόγω τής χρηματοοικονομικής κρίσης τού ελληνικού δημοσίου, τίς διεθνείς επιπτώσεις αυτής καί τόν κίνδυνο επίσημης πτώχευσής του) τού κατοχικού χρέους καί τών πολεμικών αποζημιώσεων. Συγχρόνως δέ νά κοινοποιήται καί η πρόθεση τής Ελληνικής Δημοκρατίας γιά διεθνή διεκδίκηση τών απαιτήσεών της μέ προσφυγές σέ διεθνή δικαστήρια, εφ'όσον παρέλθει αναίτια ένας εύλογος χρόνος διακρατικού διακανονισμού (Άς πούμε τρείς μήνες) ή άμεσα στήν περίπτωση άρνησης αποδοχής τών ελληνικών απαιτήσεων.

  Οι αναληφθείσες υποχρεώσεις πρέπει νά τηρούνται από όλους.

  Άν έχουμε επιλεγεί νά γίνουμε ο πυροκροτητής τής παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης, δέν πρέπει νά τό κάνουμε υπάκουα, ώς πρόβατα πρός σφαγή. Δυνατότητες αντίδρασης (καί καλές μάλιστα) έχουμε. Άς τίς εκμεταλευθούμε.

  Παραθέτω κάτωθι καί απόσπασμα από τό άρθρο τού Τάσοου Μ. Ηλιαδάκη* Α. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ (ποιός τό πρωτοδημοσίευσε δέν θυμάμαι)

  Η Ελλάδα ουδέποτε έπαψε να διεκδικεί το κατοχικό δάνειο17 .

  • Το 1964 με τον Αγγελόπουλο, ως εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης.

  •Το 1965 με τον Α. Παπανδρέου.

  • Στις ελληνογερμανικές συνομιλίες στην Αθήνα το 1966.

  Τότε η Γερμανία πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι του δανείου είχε παραιτηθεί εγγράφως ο Κ. Καραμανλής. Στη συνέχεια το μετέτρεψε σε προφορική παραίτηση Καραμανλή, πράγμα που διέψευσε ο Κ. Καραμανλής. Τέλος με τη ρηματική της διακοίνωση στις 31.3.1967, η Γερμανία δεχόταν ότι δεν υπήρξε παραίτηση Καραμανλή.

  • Το 1974 το ανακίνησε ο Ζολώτας.

  • Στις 18.4.1991 το έθεσε ανεπίσημα και προφορικά ο τότε υπεξ Α. Σαμαράς στο Γερμανό ομόλογό του.

  • Στις 14.11.1995 το έθεσε η Ελλάδα με ρηματική διακοίνωση.

  Η Γερμανία σταθερά το απορρίπτει, με τα επιχειρήματα.

  • Το δάνειο εντάσσεται στη συμφωνία του Λονδίνου.

  • Από το δάνειο παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής. Το επανέλαβε και μετά το 1990 παρά τη ρηματική διακοίνωση του Μαρτίου 1967.

  • Υστερα από 50 χρόνια δεν μπορεί να εγείρονται τέτοιες απαιτήσεις. (Η Ελλάδα το διεκδικεί από το 1945).

  Το μόνο που δηλώνουν αυτά τα επιχειρήματα είναι έλλειψη επιχειρημάτων. Μετά την ενοποίηση της Γερμανίας το 1990 έχει εκλείψει και το τυπικό επιχείρημα που θα μπορούσε να προβληθεί, εκείνο του χωρισμού της Γερμανίας. Επομένως είναι άμεσα διεκδικήσιμο και πολιτικά και συμβατικά (νομικά). Μπορεί να το διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος ή οποιοσδήποτε μέτοχος της (πάνω ενός ορίου μετοχών), όπως και ο ελληνικός λαός μέσω των συντεταγμένων πολιτειακών θεσμών του. Τέλος την ελληνική διεκδίκηση ενισχύει το προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας και της Πολωνίας στις οποίες η ναζιστική Γερμανία είχε επιβάλλει παρόμοια κατοχικά δάνεια και τα οποία μετακατοχικά η τότε Δ. Γερμανία επέστρεψε18 (αντίστοιχα το 1956 και 1971).

  Η σημερινή Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι δανείσθηκε από το ελληνικό κράτος κατά παράβαση του άρθρου 49 της σύμβασης της Χάγης του 1909 και το οποίο ισχύει και σήμερα. Δανείσθηκε από ένα κράτος που η ίδια η ναζιστική Γερμανία είχε χαρακτηρίσει ακατάλυτο και ότι οι ναζί όχι μόνο δεν αμφισβήτησαν ουδέποτε το δάνειο αλλά και άρχισαν την αποπληρωμή του, ενώ και ο καγελλάριος Ερχαρντ, το 1964, είχε δεσμευθεί για την επιστροφή του μετά την επανένωση της Γερμανίας.

  Η Γερμανία δεν πρέπει να ξεχνά ότι η γερμανική κατοχή είναι υπόλογος για το οικονομικό ελληνικό ολοκαύτωμα της περιόδου 1940-44. Ενδεικτικά και μόνο είναι υπόλογος για το ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε 15,3 εκατομμύρια φορές και ότι μόνο την Ελλάδα υποχρέωσε η τότε Γερμανία να της καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις. Αυτό το ολοκαύτωμα το αναγνώρισαν οι Ιταλοί ναζί: “Η Ελλάδα είναι στημμένη σαν λεμόνι”, έλεγε ο Γκίτζι19. Αποκορύφωμα ο Μουσολίνι, που έλεγε ότι “... οι Γερμανοί άρπαξαν από τους Έλληνες ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών τους...”20. Αλλά και ο Γερμανός υπ. Οικονομίμας, Φουνκ, τον Ιούνιο του 1943 έγραφε σε άρθρο του ότι, “η Ελλάς δοκίμασε τα δεινά του πολέμου, όπως ίσως καμία αλλη χώρα της Ευρώπης”21.

  Για την επανόρθωση η Ελλάδα θα χρειαζόταν 33 φορές το εθνικό εισόδημα του 1946. Αυτό μετακατοχικά η Ελλάδα θα το αναζητούσε στον εξωτερικό δανεισμό.

  Από την άλλη πλευρά αυτή που αμφισβητεί και αρνείται την επιστροφή του κατοχικού δανείου είναι η μετά το 1990 ενωμένη και δημοκρατική Γερμανία.

  Αυτή όμως η συμπεριφορά, εκτός των άλλων, πλήττει βάναυσα τα μετακατοχικά φιλογερμανικά αισθήματα, όπως τα χαρακτήρισε ο καγκελλάριος Κολ, του ελληνικού λαού και γι’αυτό ακέραια την ευθύνη φέρει η γερμανική κυβέρνηση.

  * Ο Τάσος Μ. Ηλιαδάκης είναι Μαθηματικός, Πολιτειολόγος, Δρ. Κοινωνιολογίας, καθηγητής Σχολής Εθνικής Ασφάλειας.

  Μέλος της Ελληνικής Επιτροπής στη διεθνή Συνδιάσκεψη για το χρυσό των Ναζί στο Λονδίνο το 1997, εισηγητής στην ελληνογερμανική διάσκεψη Δελφών το 1996 και στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αλεξανδρούπολης το 2005 για το Δημόσιο Χρέος

  • unfair avatar
   unfair @ Ιαπετός 28/08/2012 17:55:29

   φίλτατε Ιαπετέ,
   λες τα αυτονόητα κ λογικά! είναι μια καθόλα έντιμη λύση μέσα στο πλαίσιο της ισονομίας που πρέπει να διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να πληρώσουμε ΟΛΑ τα χρέη με κουπόνια της αποζημίωσης που δικαιούμαστε.
   Παράλληλα, με την εσωτερική "κάθαρση" [siemens, υποβρύχια κτλ] να δηλώσουμε ΑΠΕΧΘΗ μέρος του χρέους. Χώρια, για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο κ τα διάφορα "οικονομικά" παιχνίδια που παίχτηκαν στην πλάτη του ελληνικού λαού.
   Προσοχή όμως! αυτά δεν πρέπει να σταματήσει τις ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΗΣΕΙΣ που χρειαζόμαστε για Λειτουργικό, Δίκαιο Κράτος [κ όχι βέβαια σπάταλο, κ διεφθαρμένο].
   Βέβαια, να μην ξεχάσουμε την σωστή ΑΝΑΠΤΥΞΗ που πρέπει να βασίζεται σε ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ - η απάντηση είναι η ΑΟΖ κ όχι τα ΕΟΖ! [εννοείται πως η διαχείριση πρέπει να είναι διαφανής κ χωρίς καμιά υποψία διαπλοκής]. Στην ανάπτυξη πρέπει να υπάρχει επιτέλους ένα ΣΤΑΘΕΡΟ κ δίκαιο φορολογικό καθεστώς!
   κ. Ροδινέ, η παγίδα είναι ...πως όλα αυτά γίνονται για το καλό μας!

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ unfair 29/08/2012 07:27:39

    όταν σχεδιάζουν, εν αγνοία μου, για το καλό μου, αρχίζω και ανησυχώ.....

 20. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 28/08/2012 16:32:05

  Θά ήθελα νά προσθέσω ώς σχόλιο ακόμα ένα μικρό καομματάκι τού Σαράντου Καργάκου. Ιστορικού – Συγγραφέως

  -Αν σ’ όλη αυτή τη μακρά διαδικασία με πληγώνει κάτι, είναι όχι αυτή καθαυτή η εκτέλεση, αλλά η «νομιμότητα» αυτής της εκτέλεσης. Οι γερμανικές αρχές είχαν διακηρύξει πως για κάθε σκοτωμένο Γερμανό θα εκτελούνταν 40 άμαχοι Έλληνες. Ας το σκεφθούμε αυτό: 40 Έλληνες έναντι ενός Γερμανού! Έτσι μας κοστολόγισαν κι έτσι μας κοστολογούν. Ένας Έλληνας είναι υποπολλαπλάσιο του Γερμανού. Αυτό εκφράζει όχι απλώς τη ναζιστική θηριωδία αλλά τη γενικώτερη ευρωπαϊκή νοοτροπία. Γιατί, όπως πολύ σοφά έλεγε ο Ντισραέλι, «μπορεί μια αποικία ν’ απέκτησε ανεξαρτησία, αλλά δεν παύει γι’ αυτό το λόγο να είναι αποικία».

  Πηγή: Αθηναϊκό Ημερολόγιο 2012, Εκδόσεις Φιλιππότη
  www.antibaro.gr

 21. δρόμος avatar
  δρόμος 28/08/2012 17:20:33

  @ Ιαπετός

  «Διότι διεθνώς επικραττεί το pacta sunt servanta, η τήρηση δηλαδή των συμπεφωνημένων.»

  Συμφωνώ απολύτως ότι η φράση αυτή του Α.Σ. είναι μεστή διπλωματικά.

  Το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 η εφημερίδα "Le temps" της Γενεύης δημοσίευσε άρθρο του Yves Hullman (Ζυρίχη) με τίτλο "1953, η Γερμανία υποδιπλασιάζει το χρέος της". Σε ένα εκτενές κείμενο εξηγείται με ποιόν τρόπο η Γερμανία απομείωσε σε λιγώτερο από 14 δις το χρέος πλέον των 30 δις που κληρονόμησε από την δημοκρατία της Βαϊμάρης. Το 1/3 του ολοσέλιδου και εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου αναφέρεται στο ελληνικό ζήτημα, με τρόπο αναπάντεχα απαξιωτικό για τους γερμανούς (δεδομένου ότι ο συγγραφέας του άρθρου είναι γερμανόφωνος Ελβετός). Πιστεύω ότι η συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία.

 22. δρόμος avatar
  δρόμος 28/08/2012 17:30:42

  @ Ιαπετός

  «Διότι διεθνώς επικραττεί το pacta sunt servanta, η τήρηση δηλαδή των συμπεφωνημένων.»

  Πιστεύω κι εγώ απολύτως ότι η φράση αυτή του Α.Σ. είναι μεστή διπλωματικά.

  Στο φύλλο αρ. 4366 (28-29/07/2012) της ελβετικής εφημερίδας "Le temps" της Γενεύης δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο τουYves Hullman με τίτλο "1953, η Γερμανία υποδιπλασιάζει το χρέος της", όπου περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίον οι Γερμανοί περιόρισαν σε λιγώτερα από 14 δις. μάρκα το πλέον των 30 δις. χρέος που κληρονόμησαν από τη δημοκρατία της Βαϊμάρης. Το άρθρο (του οποίου το 1/3 τουλάχιστον είναι αφιερωμένο στο ζήτημα του ελληνικού δανείου) είναι αυστηρό και λίαν αποκαλυπτικό - τυχαίο? δεν νομίζω!

 23. δρόμος avatar
  δρόμος 28/08/2012 18:25:50

  Το σχόλιό μου που απευθυνότανε στον Ιαπετό το έφαγε το μαύρο σκότος ...
  (πάντως, αν θέλετε μετάφραση του άρθρου, πείτε το βρε παιδιά, να σας την κάνω!)

  • Factorx avatar
   Factorx @ δρόμος 28/08/2012 21:19:50

   Αυτό τι είναι δρόμε;
   @ Ιαπετός

   «Διότι διεθνώς επικραττεί το pacta sunt servanta, η τήρηση δηλαδή των συμπεφωνημένων.»

   Πιστεύω κι εγώ απολύτως ότι η φράση αυτή του Α.Σ. είναι μεστή διπλωματικά.

   Στο φύλλο αρ. 4366 (28-29/07/2012) της ελβετικής εφημερίδας “Le temps” της Γενεύης δημοσιεύεται ολοσέλιδο άρθρο τουYves Hullman με τίτλο “1953, η Γερμανία υποδιπλασιάζει το χρέος της”, όπου περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίον οι Γερμανοί περιόρισαν σε λιγώτερα από 14 δις. μάρκα το πλέον των 30 δις. χρέος που κληρονόμησαν από τη δημοκρατία της Βαϊμάρης. Το άρθρο (του οποίου το 1/3 τουλάχιστον είναι αφιερωμένο στο ζήτημα του ελληνικού δανείου) είναι αυστηρό και λίαν αποκαλυπτικό – τυχαίο? δεν νομίζω!

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ Factorx 28/08/2012 21:24:00

    με συγχωρείς, ξέχασα ότι το είχα στείλει με τη χελώνα!

 24. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 29/08/2012 00:03:47

  Αγαπητέ Κώστα Ροδινέ, σκληρό άρθρο μα πέρα για πέρα αληθινό! Την ανάκτηση της αξιοπιστίας τη βλέπω, την ανάκαμψη με ανάπτυξη όμως δεν βλέπω. Αν η αξιοπιστία τρώγεται, τότε πάω πάσο!
  Και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό, από έναν εξαθλιωμένο λαό! Στα συσσίτια της εκκλησίας και στα κοινωνικά παντοπωλεία έρχονται πλέον άνθρωποι που μέχρι χθες ζούσαν αξιοπρεπέστατα!
  Δεν εμπιστεύομαι πλέον κανέναν από τους ξένους που ξερογλύφονται για τη χώρα μου! Ούτε τα καλά τους λόγια για τη σοβαρή μας προσπάθεια, ούτε τη συγκίνηση της Αγκέλας για τον έλληνα συνταξιούχο! Πουλάνε ψεύτικες αγάπες και αγοράζουν εξευτελιστικά φθηνά τη χώρα. Κοράκια μου θυμίζουν! Κι όσο δε φαίνεται στο βάθος του τούνελ το περίφημο εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη, τόσο ο φόβος μου γίνεται βεβαιότητα. Μας βλέπω σε λίγο ενοικιαστές στο τόπο μας.
  Επίσης τα ήξεις αφίξεις δεν τα καταλαβαίνω. Ή το μνημόνιο ήταν καταστροφικό για τον τόπο ή ήταν λύση! Επώδυνη μεν, αλλά λύση. Ούτε και την απαλλαγή της Μίζενς χωνεύω. Μετά με τρώει εκείνη η εύλογη απορία, σχετικά με κάποιους ανοικτούς λογαριασμούς που έχουμε με τη δανείστρια «φίλη» χώρα; Υφίστανται αυτές της οι υποχρεώσεις ή όχι και αν όχι γιατί; Ποιοί και πώς διαχειρίστηκαν το κομμάτι αυτό; Αν μας χρωστάνε, που αναμφίβολα μας χρωστάνε, γιατί δεν τα ζητάμε, ή μάλλον γιατί τους επιτρέπουμε να μας λένε εμάς μπαταξήδες! Αν δεν μας χρωστάνε, θέλω να ξέρω και να δείξω και στα παιδόγγονά μου ποιοί πολιτικοί και έναντι ποίου τιμήματος υπέκυψαν, οπότε δεν πρέπει να μείνουν στην Ιστορία ως Έλληνες.
  Βιώνουμε ήδη μια νέα κατοχή, χωρίς καμιόνια ασφαλώς και εκτελεστικά αποσπάσματα, αλλά με αυτοχειρίες πολλών απελπισμένων συμπατριωτών μας. Για κάθε μια ζωή που θα χαθεί από απόγνωση, η ευθύνη δεν βαρύνει μόνον τον τοκογλύφο αλλά και αυτόν που αποφασίζει να του δώσει το σκοινί. Παγίδα μου μοιάζει και μακάρι να έχω λάθος.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Aφροδίτη 29/08/2012 07:25:56

   Καλημέρα Αφροδίτη!

 25. diatwn avatar
  diatwn 29/08/2012 02:59:37

  "Γιατί καμιά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να συναινέσει στην εξόντωση του λαού της, προκειμένου να φανεί συνεπής σε αναληφθείσες δεσμεύσεις, οι οποίες μάλιστα επιβλήθησαν με τρόπο εκβιαστικό και αντισυνταγματικό, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη μας."

  Τα ίδια λέει κι ο Τσίπρας. Ειδικά αυτό περί αντισυνταγματικότητας του χρέους είναι πρώτη φορά που το ακούω από δεξιό.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ diatwn 29/08/2012 07:25:23

   Μάλλον δεν μας διαβάζετε συχνά αγαπητέ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.