04/12/2009 18:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μυστική κυβέρνηση του ΓιώργουΣτο μοντέλο του Λευκού Οίκου κινείται ξεκάθαρα το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας της διακυβέρνησης της χώρας και του ... ΠΑΣΟΚ απο τον Γιώργο Παπανδρέου. Το υπουργείο Επικρατείας του Χάρη Παμπούκη αποτελεί το βασικό εργαλείο του μοντέλου αυτού.

Το οργανόγραμμα  του υπουργείου Επικρατείας παρουσιάζει μια μάλλον καθετοποιημένη μορφή με 12 εκλεκτούς συμβούλους (executives) στους οποίους αντιστοιχούν διαφορετικές  χρεώσεις, ανάλογες με τα υπουργεία. Αυτοί συνιστούν και το cabinet της κυβέρνησης, όπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες.

Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών, μιας και τρεις από τους 12 ασχολούνται με τις δραστηριότητες της κυρίας Κατσέλη και του κυρίου Παπακωνσταντίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος,  τα θέματα που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία και τα θεματα Τύπου καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην agenda των προτεραιοτήτων. Μαθαίνουμε μάλιστα πως η αντίστοιχη θέση έχει στελεχωθεί από άνθρωπο, που υπήρξε για καιρό συνεργάτης του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα.

Όλοι είναι άνδρες, εκτός από μία που είναι γυναίκα.

Το συγκεκριμενο σχήμα, που καταλαμβάνει τον 7ο και 8ο όροφο του (πρώην) υπουργείου Εξωτερικών είναι προϊόν copy paste του Λευκού Οίκου και έχει έναν αρχιτέκτονα: Χάρης Παμπούκης.

Επικεφαλής των συντονιστών είναι ο, γνωστός κυρίως για την ενασχόλησή του με τα ενεργειακά θέματα, Κωνσταντίνος Φίλης (πρώην επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας και Ευρασίας του Παντείου Πανεπιστημίου).

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αναλάβει τον έλεγχο της υλοποίησης των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης,καθώς και τον έλεγχο  της εφαρμογής τους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που διάφοροι υπουργοί και υφυπουργοί "αυθαιρετούν" από τη πολιτική "γραμμή".

Ένα νέο και ξεχωριστό μοντέλο διακυβέρνησης λοιπόν. Βγαλμένο από τη τακτική και πολιτική στρατηγική του Ομπάμα. Ξεκάθαρα.

Παρόλα αυτά, ούτε οι υπουργοί έχουν μάθει να λειτουργούν έτσι, ούτε ο κατά τα άλλα συμπαθέστατος κ. Φίλης μοιάζει με τον Εμμάνουελ Ραμ.

Θα έχουμε και συνέχεια..

ΣΧΟΛΙΑ

 1. theo1611 avatar
  theo1611 04/12/2009 18:50:39

  Παρά τα περί του αντθέτου θρυλούμενα, είναι φανερό ότι ο Πρωθυπουργός δουλεύει βάσει συγκεκριμένου σχεδίου ή μοντέλου αν θέλετε. Αν είναι και αμερικανικής προέλευσης, εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα (ως και αμερικανοσπουδαγμένος).

  Οι αναδιαρθρώσεις/συγχωνεύσεις Υπουργείων, χωρίς προμελετημένο σχέδο, η καθυστέρηση στελέχωσης καίριων κυβερνητικών θέσεων, κλπ, αποτελούν επιλογές μεταρρυθμιστικών πολιτικών, στηριγμένες τόσο σε θεωρητικά μοντέλα όσο και σε best practices!!!

  Αρκεί τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει να τις φέρουν σε πέρας να έχουν τις απαιτούμενες ηγετικές ικανότητες και βαθιά γνώση του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο επιφέρονται οι αλλαγές, επαρκή εξουσιοδότηση, αλλά και δέσμευση στο στόχο!!!

  Ίδωμεν!!!

 2. Swell avatar
  Swell 04/12/2009 19:21:59

  Kαι η Μάργκαρετ πουθενά; Α τον αχάριστο...

 3. stelios avatar
  stelios 04/12/2009 19:26:51

  H Mαμυ βλεπει για πρωτη φορα τη μαμα εγγονιου της σε Υπουργικη θεση.

 4. Y. avatar
  Y. 04/12/2009 19:40:36

  Πρωθυπουργοκεντρική δομή οργάνωσης, σαφέστατα παρόμοια του αμερικάνικου μοντέλου, που για τα ελληνικά στάνταρντς είναι ορθολογικό. Μένει να αποδειχθεί αν θα είναι και αποτελεσματικό.
  Σε αντίθεση ο ΚΚ είχε αποκεντρωμένες τις λήψεις αποφάσεων, χωρίς κανένα έλεγχο κατόπιν. Γιαυτό και η διακυβέρνησή του, απέτυχε στη πράξη.

 5. yangoolas avatar
  yangoolas 04/12/2009 20:02:06

  Και στο Αμερικάνικο μοντέλο, οι κακοι chief of staff έκαναν ζημιές. Εδώ θα αρχίσει να διαφαίνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει άποψη σε μερικά θέματα αλλά σε άλλα είναι θέμα χρόνου να καταλάβει ο κόσμος ότι έχει δική του εκδοχή νιντέντο σαν τον προηγούμενο, και άλλοι κινούν τα νήματα. ΓΑΠ μην το επιτρέψεις αυτό.

 6. Y. avatar
  Y. 04/12/2009 20:35:53

  Στο πιο πάνω σχόλιό μου, μιλώ για μορφές (μοντέλα) οργάνωσης. Όπως και η ανάρτηση. Εσύ μιλάς για τους κακούς που έκαναν ζημιά. Αυτό ανάγεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Ένα σχήμα οργάνωσης για να πετύχει στη λειτουργία και ανάπτυξή του, απαιτεί κατάλληλο προσωπικό που θα το υλοποιήσει. Δλδ τον ανθρώπινο παράγοντα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

 7. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 04/12/2009 20:45:25

  Κυβερνηση Κινεζων.

  ΠΠ

 8. νικος avatar
  νικος 04/12/2009 21:24:52

  Το μοντέλο Ομπάμα δείχνει σαφώς μια θετική κατευθυνση και αν αληθευουν οι πληροφορίεςς για το στελεχιακό του δυναμικό (άτομα με εξειδικευμένες πανεπιστιμιακές γνώσεις )τότε βρισκόμαστε σε μια πορεία που μόνο καλά εχει να επιφέρει στον τόπο μας.

 9. Shalai avatar
  Shalai 04/12/2009 22:41:30

  Aαα... Τώρα εξηγούνται όλα.
  Για αυτό για τη συνέντευξη στο CNN φόραγε πάλι εκείνη την κεραμιδή γραβάτα με το άσπρο πουκάμισο?

  Πάντως να προσέχει.
  Είναι γνωστό ότι τα ποσοστά του Ομπάμα έχουν από καιρό τώρα πάρει φόρα κατηφόρα...

 10. o aristos avatar
  o aristos 05/12/2009 07:22:31

  Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Υπουργεία , προσωρινά εκτός λειτουργίας

  Δειτε την οργάνωση των Υπουργείων....
  Η ηλεκτρονική Κυβέρνηση είναι εδώ, αλλά είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ.......

  http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2009/11/blog-post_15.html

 11. Kalesanos avatar
  Kalesanos 05/12/2009 11:07:57

  Και ο Νικολακης με τον Αντρικο σε ποιον οροφο εχουν τα γραφεια τους?

 12. Paraxenos avatar
  Paraxenos 05/12/2009 13:12:30

  Μακάρι να ήταν έτσι. Ομως δεν είναι. Όσοι εδώ ξέρουν πρόσωπα και πράγματα κ φαινεται πως και εσυ και οι άλλοι ξέρουν κ για αμφίθυμους αναπ. υπουργούς και πρωθυπουργους και για υπουργοδικηγόρους με πιστοποιητικά στην συναλλαγή κ για την παλινόρθωση των Ηρακλειδών της ληστοκρατίας του Εκσυγχρονισμού πρεπει να μιλήσουν, επιτέλους μιλήστε, εάν οχι εδώ σε άλλα μπλογκ, σε ανεξάρτητες ιστοσελίδες, σε φορουμ, σε μπλογκ, σε ιδιωτικές συζητησεις, προκειται για κόπρο χειρότερη των Ρουσσόπουλου και σία, δια της σιωπής δεν εξυπηρετείται τίποτε, η ΝΔ είναι ανύπαρκτη, κ θα είναι για πολύ καιρό. ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ, ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ, επιστήμονες, επιχειρηματίες, σκεπτόμενοι άνθρωποι όλοι σας εδώ μέσα, μιλήστε, όπου μπορείτε ΜΙΛΗΣΤΕ. ΟΚ παρακολουθούν τα πάντα κ ειδικώς αυτήν την ιστοσελίδα, αλλά τι θα κάνουν θα σας σκοτώσουν? Όλους?

  Μέχρι να πάρει χαμπάρι το πλήθος τι πάρτυ ετοιμάζεται κ’ τι γίνεται με τα ‘νέα’ προσωπα θα είναι αργά για την πατρίδα πολύ αργά.
  Μην έχετε αμφιβολία γνωρίζουν τι έρχεται κ πως θα φύγουν πολύ νωρίς και έχουν πέσει με τα μούτρα στα ντηλσ. Κάθε ώρα που συνεχίζετε να σιωπάτε είναι κ ένα καινούριο έμβασμα στους λογαριασμούς των κατοικούντων στις γειτονίες του Μάξιμου. Εξαργυρώνετε την σιωπή σας και τη βολή σας με τον θάνατο, οικονομικό, ηθικό, ψυχολογικό τησ χώρας, σιωπώντας απλώς τους παραδίδεται γεμισμένο το όπλο που θα χρησιμοποιήσουν για να σας αφανίσουν.

  Ελεος, οσοι απο εδώ γνωρίζουν οφέίλουν να μιλήσουν κ για τουσ αμφιθυμους, και για τους νομικούς, κ για τους ντηλαδορους κ ντηλαρχες και για ολα τ’αλλα της νέας σαπίλας που έχει κυριεύσει την οδό του Ηρώδη

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Paraxenos 05/12/2009 14:27:24

   Σωστός!

 13. yangoolas avatar
  yangoolas 05/12/2009 13:21:38

  Aν οι μυστικές κάμαρες είναι η αφανής κυβέρνηση, οι πονηριές θα είναι ανάμεσα στο τρίπτυχο Ταμβακάκης-Καραμούζης-Πανταλάκης. Εκεί να κοιτάτε. Έχουν και όοοολα τα παπαγαλάκια ταϊσμένα. Θα αρχίσει με καλές είδησεις, μπορεί και τις φωτό του ενός που είναι ωραιοπαθής.

 14. TASSOS IATROU avatar
  TASSOS IATROU 05/12/2009 13:28:00

  Δεν είναι μόνο αμερικανοεμπνευσμένη η οργάνωση.Έρχονται ΤΟΣΑ άλλα από πίσω

 15. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 05/12/2009 22:06:21

  Τα πρόσωπα παράγουν πολιτική, όχι τα συστήματα οργάνωσης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.