#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2011 13:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μεταπολίτευση και το αίμα

Του Φαήλου Μ. ΚρανιδιώτηΉταν μια μακρινή εποχή χωρίς κινητά και διαδίκτυο. Στα χωριά τηλεόραση είχε το καφενείο κι αυτό όχι πάντα. Οι αγρότες δεν είχαν επιδοτήσεις και στα χωριά τα γαϊδουρομούλαρα και τ’ άλογα ήταν πιο πολλά από τα τρακτέρ. Οι γειτονιές μας ήταν όλο χωματόδρομοι κι αλάνες, κολυμπούσαμε στον Σκαραμαγκά, το Φάληρο και την Πειραϊκή κι οι μανάδες μας ακόμη ασβέστωναν τις μάντρες στις αυλές. Η Αστυνομία Πόλεων κι η Χωροφυλακή είχαν Harley Davidson Electra Glide με μοχλό ταχυτήτων αριστερά στο ρεζερβουάρ, τα περιπολικά ήταν αμερικάνικες μαούνες κι οι γκόμενες φορούσαν μίνι και τεριλέν παντελόνι καμπάνα.

Ο Συνταγματάρχης Βαρτάνης θριάμβευε στον «Άγνωστο Πόλεμο», ο «Lone Ranger» πάντοτε κάλπαζε προς τον βράχο καβάλα στον Σίλβερ  κι εγώ γούσταρα την Μπέτυ Λιβανού αλλά δεν μου ΄δινε σημασία, γιατί τα ‘χε με τον Μαστοράκη. Τα Σάββατα στην ΥΕΝΕΔ έδειχνε ταυρομαχίες κι εμείς γουστάραμε τον «Μάνιξ», τις «Επικίνδυνες Αποστολές» και την «Χαβάϊ 5-0». Μετά βλέπαμε κι «Εν τούτω Νίκα», όπου βγήκε ο εκατόνταρχος με το σπαθί στο ένα χέρι και ρολόϊ Σέϊκο στο άλλο.

Το σουξέ του καλοκαιριού ήταν το «Άσπρα θα φορέσω» με τον Γιάννη Καλαντζή σε στίχους του Πυθαγόρα (http://www.youtube.com/watch?v=CUxNR33tZxM&feature=related), που μου ‘χε κολλήσει και το τραγουδούσα συνέχεια.

Είναι η πιο έντονη ανάμνηση της παιδικής μου ηλικίας. Οι γονείς μου μ’ είχαν στείλει στο Μαυρομμάτι να περάσω, όπως κάθε Καλοκαίρι, όλες τις σχολικές διακοπές με τον παππού. Εννιά χρονών. Ο αδερφός μου είχε πάει ταξίδι στας Ευρώπας. Παρέα στον μπάρμπα μας, που είχε νταλίκα διεθνών μεταφορών, για να δει από το τριαξονικό τα πράσινα λειβάδια της Βαυαρίας και τον Μέλανα Δρυμό. Τουρισμός με συνοδεία 30 τόννους καρπούζια.Εκείνο το πρωϊ πήγαμε οι δυο συνονόματοι στο πηγάδι να ποτίσουμε τα μουλάρια και το γαϊδούρι. Εγώ καβάλα στην Ψάρα, την αγαπημένη μου, γιατί είχε πάρει πιο πολλά από την αλογίσια πλευρά της κι ήταν πιο όμορφη. Ο παππούς δεν είχε ούτε ραδιόφωνο και στην μικρή αγροικία του ελαιώνα πέντε χιλιόμετρα από το σπίτι στο χωριό, σε μια πλαγιά που έβλεπε στην Κωπαΐδα, δεν είχε ούτε ρεύμα.

Στο πηγάδι ήρθε ένας γέρος χωριανός να ποτίσει κι αυτός τ’ άλογο του κι άρχισε να λέει στον παππού με ένταση κάτι στ΄αρβανίτικα. Ανάμεσα στις τραχιές εκφράσεις της διαλέκτου άκουγα λέξεις στην νεοελληνική, «Τούρκοι», «Κύπρος», «απόβαση», «πόλεμος», «βομβαρδισμοί». Ο χωριανός έφυγε κι ο παλιός στρατιώτης της Στρατιάς της Μικράς Ασίας, ο πολυβολητής που τον έμαθε να διαβάζει ο Λοχαγός του στα χαρακώματα του Εσκή Σεχήρ και του Σαγγάριου, μου εξήγησε τι συνέβαινε. Ήταν το πρωΐ της 20ης Ιουλίου....

Χίλια μίλια μακριά ο Διοικητής του 251 Τ.Π., ο Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Παύλος Κουρούπης από τα Δεντρά Μεσσηνίας, είχε αρχίσει από τα ξημερώματα τον επικό του αγώνα στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας. Με αναλογία σε βάρος του 7 προς 1  άντεξε από τις 5.00 το πρωί της 20ης Ιουλίου έως τις 14.30 το απόγευμα της 22ας καθηλώνοντας 3.500 Τούρκους.

Ο Διοικητής του 50ου Συντάγματος Πεζικού του Τουρκικού Στρατού, της αιχμής του δόρατος της εισβολής, ο Συνταγματάρχης Καραογλάνογλου σκοτώθηκε κι οι Τούρκοι περιδεείς ασφυκτιούσαν σ’ ένα ελάχιστο προγεφύρωμα με κίνδυνο ολικής καταστροφής.

Την τρίτη μέρα όμως οι Τούρκοι με πλήρη αεροπορική υπεροχή, με βόμβες ναπάλμ να κάνουν ολοκαύτωμα τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς, αποβίβασαν ακόμη περισσότερα άρματα. Τα εγγλέζικα λιανοντούφεκα του Β΄ΠΠ και τα οπλοπολυβόλα Μπρεν, και τα τρία σαράβαλα Τ-34, άρματα γκαζοντενεκέδες εποχής Στάλιγκραντ, που στα χέρια των Εθνοφρουρών του Κουρούπη πετσόκοψαν τους Μεχμετζίκ και σκότωσαν τον Διοικητή τους, δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τα τανκς Μ-47. Ο καλός και γενναίος Κουρούπης πολέμησε αβοήθητος δυόμιση μέρες και νύχτες. Η τελευταία του εικόνα ήταν το μεσημέρι της 22ας Ιουλίου να μάχεται στην πρώτη γραμμή ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά πολυβόλων. Πεζός, έχοντας στο πλάϊ του μόνο τον ασυρματιστή του Μιχαλάκη Κονναρή από την Τριμίκλινη. Χάθηκαν και οι δύο…

Ο Παύλος Κουρούπης θα γινόταν Μιλτιάδης. Πολέμησε μόνος, αβοήθητος και προδομένος από τους γαλονάδες των Αθηνών και της Λευκωσίας, με συντροφιά τους αμούστακους Εθνοφρουρούς του κι έγινε Λεωνίδας.

Σ’ ένα βρωμερό υπόγειο, σε μια μαύρη πλάκα πρέπει να γράψουμε ανάποδα τα ονόματα του Ιωαννίδη, του Μπονάνου και της παρέας τους και κάθε χρόνο τέτοια μέρα να μαζεύουμε σάλιο για τις νενομισμένες τιμές.

Οι εν Αθήναις επίορκοι με την αδράνεια τους άφησαν τον Αττίλα να ολοκληρώσει το έργο του. Δεν πολέμησαν. Η Μάνα δεν έριξε ούτε μια ντουφεκιά για την Κόρη.

Οι λοκατζήδες του Παπαμελετίου και η απολυόμενη σειρά της ΕΛΔΥΚ, που απαίτησε από τον Χανδρινό, κυβερνήτη του «ΛΕΣΒΟΣ», να επιστρέψει στην Πάφο για να πολεμήσουν με την μονάδα τους, ήταν οι μόνες ενισχύσεις από την Ελλάδα και πολέμησαν γενναία. Στον Έβρο και το Αιγαίο άκρα του τάφου σιωπή. Οι Τούρκοι έσφαζαν, έκαιγαν και βίαζαν στην Κύπρο κι οι Αρχηγοί των Όπλων, μ’ επικεφαλής τον Γκιζίκη, ήδη «πολιτεύονταν». Μιάμιση μέρα μετά τον χαμό του Κουρούπη κι ενώ παρόμοιες ιστορίες ολοκαυτώματος γίνονταν σε όλες τις μάχες της Κύπρου, το νταραβέρι των γαλονάδων ολοκληρώθηκε. Η αποστολή εξετελέσθη, οι Τούρκοι πάτησαν γερά πόδι στην Κύπρο κι οι πολιτικοί παρέλαβαν από τον Γκιζίκη.Κι αφού «πανηγυρίσαμε» την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, αφού οι Αρχηγοί των Όπλων κι ορισμένοι άλλοι δεν ντουφεκίστηκαν αλλά αποστρατεύτηκαν εν τιμή, έγινε κι ο δεύτερος «Αττίλας». Κι άλλο αίμα, ηρωϊσμοί αλλά κι ατίμωση. Ο Μανώλης Μπικάκης, από την Ασή Γωνιά με το ΠΑΟ του στον ανώνυμο λόφο δίπλα από την αντιπροσωπεία της Ford, σταμάτησε μόνος, ένας (1), την προέλαση ολόκληρης μονάδας αρμάτων και πεζικού, γλύτωσε ολόκληρη συνοικία της Λευκωσίας από την κατάληψη, χιλιάδες ζωές και περιουσίες. Οι Τούρκοι όμως τελικά πήραν το 40%, «η Κύπρος είναι μακριά» είπαν τα επίσημα χείλη κι άρχισε η εποχή της Μεταπολίτευσης.

Τα σουξέ άλλαξαν. Πάει η «Κυρά Γιώργαινα», κι ο «Σταμούλης ο Λοχίας». Αρχίσανε τα προοδευτικά εμβατήρια. Σε μια νύχτα γίνανε όλοι αντιστασιακοί. Όλες οι παραφυάδες της αριστεροσύνης θέριεψαν. Αν δεν ήσουν συνοικιακός Τσε Γκεβάρα, ούτε γκόμενα δεν έβγαζες.

Τότε, σε αυτό το Άγος και στην ατιμωρησία του, μπήκαν τα σάπια θεμέλια της μεταπολιτευτικής παράγκας, της σημερινής κατάντιας. Γιατί δεν υπήρξε Νέμεση, δεν υπήρξε Γουδί κι η κοινωνία πήρε το βουβό μήνυμα ότι μπορείς ακόμη και την Κύπρο να πουλήσεις και να γλυτώσεις. Βλέπετε τότε δεν υπήρξε Μαύρος Καβαλάρης…

Η δεξίωση του Προέδρου κάθε χρόνο μου θυμίζει εκείνο το Καλοκαίρι. Δεν ρώτησα ποτέ κανέναν που πήγε. Άραγε, όπως περιφέρονται στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με το ποτήρι το κρασί και την χαρτοπετσέτα στο χέρι, ένοιωσαν ποτέ σε καμιά γουλιά την ταγγίλα του αίματος 37 πια χρόνων;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 24/07/2011 13:37:52

  Άριστος, όπως πάντα, Φαήλε

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Orestios 25/07/2011 13:42:24

   Ευχαριστώ. Γράφω ό,τι πιστεύω...

  • madprof avatar
   madprof @ Orestios 27/07/2011 09:43:56

   Ανεχόμαστε αυτά τα παχυδερμολαμόγια να μιλάνε και να γιορτάζουν την εικονική δημοκρατία τους και την οικονομική - πολιτι(στι)κή αποκατάσταση των οικογενειακών Τους δενδρυλλίων ενώ οι τίμιοι ανορθωτές του έθνους και της πατρίδας (4/67-11/73) πέθαναν άφραγκοι και καταφρονεμένοι. Τι στο διάολο συμβαίνει με μας τους νεοέλληνες;
   Ως πότε θα τους ανεχόμαστε ακόμη; Η κοινωνία των πολιτών κοχλάζει από αγανάκτηση και υπαρξιακά αδιέξοδα. Που οδηγούμαστε;

 2. blue nile avatar
  blue nile 24/07/2011 13:41:40

  Εκείνη η αποφράδα μέρα είναι η γενέθλια ανάμνηση μου σε αυτό το κόσμο.
  Παραθερίζαμε Λιτόχωρο και η μάνα μου παρηγορούσε μια γειτόνισα που έκλαιγε με αναφιλητά φοβούμενη τον επερχόμενο πόλεμο. Το βράδυ όταν νόμισε ότι κοιμήθηκα άκουγα και τα δικά της αναφιλητά.
  Μπράβο Φαήλο...

 3. christos . avatar
  christos . 24/07/2011 13:46:23

  PRODOTES PRODOTES MONO PRODOTES VGALAME TIPOTA ALLO!!!!!

 4. Γιώργος Μεσσηνία avatar
  Γιώργος Μεσσηνία 24/07/2011 13:54:52

  Ίσως οφείλεται στο ότι έχουν μπερδέψει τον μαύρο καβαλάρη με τον ακέφαλο(...), την πραγματικότητα με τον μύθο.
  Ίσως γιατί έχουμε εξιδανικεύσει το "τίποτα" και αποστασιοποιήσει με μια υποκριτική ευσέβεια το αληθινό και το ουσιώδες.
  Όπως και να' χει ας βγάλουμε τον ...σκασμό, καθώς τουρκική τηλεοπτική σειρά κάνει 1.5 μύρια τελεθέαση!
  Ένα στο χιλιάρικο λέμεεεεε...
  Και οι διαφωνούντες ας πιουν ξύδι, όπως ο Χριστός στον σταυρό, άλλωστε όταν μιλάει ο επι γης εφέντης μαμμωνάς και τα ...μύρια, οι υπόλοιποι υποκλινόμαστε στις βουλές του.
  Αλλά. πέρα από την πλάκα, η ευθύνη ανήκει και σε εμάς τους απλούς πολίτες και γενικότερα στην άθλια παιδεία του "ιεκ εξασφαλίζεσθαι" και παπαγαλείτε!

 5. Κώστας avatar
  Κώστας 24/07/2011 14:02:45

  Καλησπέρα Φαήλο.
  Όταν γινόταν η Δίκη των Εξ, ο συνταγματάρχης και επαναστατικός Επίτροπος Νεόκοσμος Γρηγοριάδης βρήκε στο γραφείο του ένα ανώνυμο γραπτό μήνυμα που έλεγε: " Στη Θράκη κάθαρμα, στη Θράκη δειλέ!". Ο ανώνυμος συντάκτης ήθελε να προσβάλλει τον Γρηγοριάδη με το επιχείρημα πως ενώ απειλείται τουρκική προέλαση και στην Θράκη, μετά την κατάληψη της Μ. Ασίας, οι επαναστάτες του Πλαστήρα δικάζουν πολιτικούς αντιπάλους.
  Ο Γρηγοριάδης εξοργισμένος αμέσως απάντησε δια γραπτού μηνύματος που άφησε στο ίδιο σημείο: " Για τη Θράκη κάθαρμα, για τη Θράκη δειλέ!" , υπδηλώνοντας πως ο διαλυμένος και προδομένος ελληνικός στρατός θα αναδιοργανώνονταν άμεσα μόνο με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Η διάλυση το 1922 ήταν πλήρης. Οι αξιωματικοί δέρνονταν από τους στρατιώτες.
  Και όμως μετά την εκετέλση των Εξ η πειθαρχία αποκαταστάθηκε πλήρως.
  Αποτέλεσμα; Η Στρατιά του Έβρου. Ο Πάγκαλος παρέταξε 100.000 ελληνικές ξιφολόγχες αναβαπτισμένες στην πειθαρχία που επέφερε ο φόβος του "αυτοί πρωθυπουργούς καθαρίσανε, δεν αστειεύονται" . Μόνο χάρη στη Στρατιά του Έβρου μπόρεσε να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά ο Βενιζέλος και να επιτύχει την συνθήκη της Λωζάννης, που αποτελεί ακόμη και σήμερα αντικείμενο μελέτης για το πως ένα ηττημένο κράτος κατάφερε μια τόσο ισορροπημένη συνθήκη που να διασφαλίζει για δεκαετίες τα εθνικά συμφέροντα.
  Και όλα αυτά χάρη στην δυνατότητα που είχε η Ελλάδα να αναδιοργανώσει μάχιμο στρατό σε χρόνο μηδέν. Και αυτό της το επέτρεψε η καταλυτική ψυχολογιική σημασία που έχει η Νέμεσις.

  Ποιά Νέμεσις υπήρξε Φαήλε , για τους εθνοπροδότες του Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων που έφεραν πίσω τον Συνταγματάρχη Παπαποστόλου και δεν τον άφησαν να αποβιβασθεί στην Κύπρο; Καμία. Αντιγράφω:
  "Την 21η Ιουλίου 1974 αποφασίστηκε η ενίσχυση της Κύπρου με χερσαίες δυνάμεις. Μεταφορά θα γινόταν δια θαλάσσης. Στο πλοίο επιβιβάστηκε το 573 ΤΠ και 550 Κύπριοι εθελοντές υπό τις διαταγές του Συνταγματάρχη Δημήτριου Παπαποστόλου. Το πλοίο ενώ βρισκόταν κοντά στην Κύπρο διατάχθηκε να σπεύσει στην Ρόδο. Παραπλανητικά στάλθηκε σήμα από το ΑΕΔ ότι η Ρόδος απειλείται από τους Τούρκους."

  Και για τα σημερινά... Μια και μόνο εξεταστική: για το πως μπήκαμε στο Μνημόνιο. Άλλα δεν την βλέπω...

 6. blue nile avatar
  blue nile 24/07/2011 14:04:47

  ...θα τη δεις...

 7. Aφροδίτη avatar
  Aφροδίτη 24/07/2011 14:11:08

  Εξαιρετικός φίλε μου, όπως πάντα! Γιατί όμως Φαήλε να νοιώσουν την ταγκίλα από το αίμα; Μήπως ήταν κανένας απ' αυτούς εκεί; Οι περισσότεροι απ' αυτούς, που θα κρατάνε το κολονάτο με την χαρτοπετσέτα, έχουν βάλει όχι μόνο το δάκτυλο στο μέλι, αλλά το κατάπιναν με τις χούφτες. Αν πότε-πότε ρεύονται καμιά ταγκίλα, θα προέρχεται απ' το λάδι που έχουν περιδρομιάσει!

 8. danaos avatar
  danaos 24/07/2011 14:14:16

  Τι μας κάνεις ρε Φαήλε πάλι; Θυμάμαι αυτό το αριστούργημα του Φώτη Βαρέλη -για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη ο οποίος από τους Άγγλους δήμιους οδηγήθηκε στην αγχόνη στις 13 Μαρτίου του 1957 -που υπήρχε στο παλιό – προ του 2006 – βιβλίο Γλώσσας της Στ΄ Δημοτικού, στο γ΄ τεύχος. Δεν άρεσε στους πολυπολιτισμικούς. Τους φάνηκε προφανώς «εθνικιστικό». Για ηρωισμούς θα μιλάμε τώρα στους μαθητές; Ο ηρωισμός είναι μια «παρωχημένη στάση ζωής». Ας το αφιερώσουμε σ' όλα τα παλληκάρια που έπεσαν ηρωικά!

  «Εψές πουρνό μεσάνυχτα στης φυλακής τη μάντρα
  μες στης κρεμάλας τη θελιά σπαρτάραγε ο Βαγόρας.
  Σπαρτάρησε, ξεψύχησε, δεν τ’ άκουσε κανένας.
  Η μάνα του ήταν μακριά, ο κύρης τους δεμένος,
  οι νιοι συμμαθητάδες του μαύρο όνειρο δεν είδαν,
  η νια που τον ορμήνευε δεν είχε νυχτοπούλι.
  Εψές πουρνό μεσάνυχτα θάψαν τον Ευαγόρα.
  Σήμερα Σάββατο ταχιά όλη η ζωή σαν πρώτα.
  Ετούτος πάει στο μαγαζί, εκείνος πάει στον κάμπο,
  ψηλώνει ο χτίστης εκκλησιά, πανί απλώνει ο ναύτης,
  και στο σκολειόν ο μαθητής συλλογισμένος πάει.
  Χτυπά κουδούνι, μπαίνουνε στην τάξη του ο καθένας.
  Μπαίνει κι η πρώτη η άταχτη κι η Τρίτη που διαβάζει,
  μπαίνει κι η Πέμπτη αμίλητη, η τάξη του Ευαγόρα. -
  Παρόντες όλοι; -
  Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει. -
  Παρόντες, λέει ο δάσκαλος∙ και με φωνή που τρέμει: -
  Σήκω Ευαγόρα, να μας πεις ελληνική ιστορία.
  Ο δίπλα, ο πίσω, ο μπροστά, βουβοί και δακρυσμένοι,
  αναρωτιούνται στην αρχή, ώσπου η σιωπή τους κάμνει
  να πέσουν μ’ αναφιλητά ετούτοι κι όλη η τάξη. -
  Παλληκαρίδη, άριστα, Βαγόρα, πάντα πρώτος,
  στους πρώτους πρώτος, άγγελε πατρίδας δοξασμένης,
  συ μέχρι χθες της μάνας σου ελπίδα κι αποκούμπι,
  και του σχολειού μας σήμερα Δευτέρα Παρουσία.
  Τα ‘πε κι απλώθηκε σιωπή πα’ σα κλαμένα νιάτα,
  που μπρούμυτα γεμίζανε της τάξης τα θρανία,
  έξω απ’ εκείνο τ’ αδειανό, παντοτινά γεμάτο».

  • Aφροδίτη avatar
   Aφροδίτη @ danaos 24/07/2011 16:08:32

   Φίλε μου Δαναέ και μόνο που υπάρχουν δάσκαλοι-σαν του λόγου σου- που θυμούνται όσα υπέροχα έχουν γραφτεί για τους Έλληνες ήρωες, πριν η πολυπολιτισμική λαίλαπα τα κόψει από τη γνώση των παιδιών και των εγγονιών μας, έχει ακόμα να ελπίζει αυτός ο τόπος!
   Σ' ευχαριστούμε και αιτούμαι στον Φάκτορα να ανεβάσει το ποίημα σε ξεχωριστή ανάρτηση, ως απάντηση στις φιέστες των προεδρικών κήπων, με ένα ερώτημα: Αν υπάρχουν Ευαγόρες και σήμερα.

   • danaos avatar
    danaos @ Aφροδίτη 24/07/2011 16:14:13

    Σ΄ευχαριστώ Αφροδίτη!Μια αντιγραφή έκανα! Υποχρέωσή μου!

    • Giota Germeni avatar
     Giota Germeni @ danaos 24/07/2011 19:07:26

     Μπράβο!Πολύ με συγκίνησες αυτό το κυριακάτικο δειλινό!

  • Αντάμ Παπαντάμ avatar
   Αντάμ Παπαντάμ @ danaos 24/07/2011 20:01:20

   Δαναέ ,μπράβο με έκανες να δακρύσω

   • danaos avatar
    danaos @ Αντάμ Παπαντάμ 24/07/2011 22:01:14

    Αντάμ και Γιώτα,όταν το δίδασκα, μέχρι τη μέση έφτανα!Δεν μπορούσα παρακάτω.Έβγαινα λίγο απ την τάξη και μετά συνέχιζα.

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ danaos 25/07/2011 13:09:35

   Φίλε Δαναέ, ό,τι κι αν πω είναι λίγο.

   • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
    Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 25/07/2011 13:10:06

    Συγκλονιστικό...

    • danaos avatar
     danaos @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 25/07/2011 13:26:31

     Φαήλε,μου έδωσες την αφορμή.Και κάτι ακόμα:Δεν χρειάστηκε ποτέ να το κάνω ανάλυση γιατί τα ματάκια των παιδιών βουρκώναν με το πρώτο διάβασμα! Εδικά στους στίχους:
     " - Παρόντες όλοι;
     -Κύριε, ο Ευαγόρας λείπει.
     Παρόντες, λέει ο δάσκαλος∙ και με φωνή που τρέμει:
     -Σήκω Ευαγόρα, να μας πεις ελληνική ιστορία.
     Ο δίπλα, ο πίσω, ο μπροστά, βουβοί και δακρυσμένοι,
     αναρωτιούνται στην αρχή, ώσπου η σιωπή τους κάμνει
     να πέσουν μ’ αναφιλητά ετούτοι κι όλη η τάξη..." δεν μπορώ να σου περιγράψω τι γινόταν!!!

     • Strange Attractor avatar
      Strange Attractor @ danaos 25/07/2011 20:48:03

      Δαναέ μας έστειλες.

 9. Ίωνας avatar
  Ίωνας 24/07/2011 14:24:45

  Έχε τα μάτια σου ανοιχτά και θα την δεις...

 10. Apo8iki avatar
  Apo8iki 24/07/2011 14:56:09

  Α, ρε Φάηλο, καθε σου άρθρο μυρίζει Ελλάδα. Καλή & κακή. Αιώνια μάχη. Αιωνίως νικητές & νικημένοι. Εδώ, μαζί σου. Ψυχή τε και σώματι. Χωρίς φανατισμούς & προκαταλήψεις, αλλά με βαθύ αίσθημα ευθύνης και όρκο τιμής στους παππούδες μας & στους εγγονους μας. Να 'σαι καλα.

 11. Αγρινος avatar
  Αγρινος 24/07/2011 14:56:51

  Η Κυπρος ειναι μακραν...

 12. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 24/07/2011 15:10:02

  Με απόψεις του κ. Κρανιδιώτη θα μπορούσα να διαφωνήσω. Με τον εθνισμό του όχι.
  Η ελληνικότητα του είναι έκδηλη στα κείμενά του και η γνώση της αρβανικότητάς του την κάνει πιό βαθιά. Ο άνθρωπος στην ζωή του μπορεί να προδώσει πολλές αρχές, ακόμα και τον εξώτερο εαυτό του.
  Η φλόγα που τον καίει μένει βιωματικά εσαεί.

 13. Dr. Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, Canada avatar
  Dr. Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, Canada 24/07/2011 16:03:11

  Θέλω και εγώ να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τον Φαηλο γιατί με την φλόγα της γραφής του μας δίνει κουράγιο και ελπίδα. Και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ακόμη πανηγυρίζουμε την επέτειο της τελευταίας εθνικής μας ξεφτίλας. Επίσης δεν χωράει στο μυαλό μου γιατί δεν χάνουμε κάθε ευκαιρία να αυτομαστιγoνώμαστε και να δίνουμε άλλοθι στην εγκληματική Τουρκική εισβολή με την επιπόλαια ‘διαπίστωση’ ότι «με το εγκληματικό πραξικόπημα της χούντας εναντίον του Μακαρίου δόθηκε η ευκαιρία στην Τουρκία να επέμβει».
  Αυτό όμως που με καίει και θα ήθελα να δώσω συνέχεια είναι η παράγραφος που παραθέτει ο ‘Κώστας’ σχετικά με το ιστορικό του 573ΤΠ. Είχα πάρει μετάθεση από την Νιγρίτα προς το 573ΤΠ (στο Χαιδαρι) μια εβδομάδα πριν το Κυπριακό. Η πρώτη διαταγή που πήραμε το μεσημέρι της 20 Ιουλίου ήταν να ετοιμασθούμε για αποστολή στην Κύπρο με ντακότες. Τις πρώτες πρωινές ώρες βγήκε το ΑΚΥΡΟΝ και με πεζοπορία μετακινηθήκαμε στον χώρο διασποράς του τάγματος στο Δαφνί. Αν και διμοιρίτης όλμων 4.2 εκτέθηκα επικεφαλής της διμοιρίας των πολυβόλων με την διαταγή να εγκαταστήσω τα πολυβόλα στον παρακείμενο λοφίσκο για αντιαεροπορική βολή.
  Ακολούθησε η επάνοδος στο τάγμα και η επιβίβαση μας εν πλήρη οπλισμό στο ferry boat μαζί με τους (500) Κύπριους φοιτητές. Χωρίς να κουράσω με λεπτομέρειες, συνέχισα να είμαι επικεφαλής της διμοιρίας πολυβόλων και ήταν δική μου ευθύνη η εγκατάσταση των πολυβόλων (0.50’’) στο επάνω κατάστρωμα του καραβιού για ‘αντιεροπρικη προστασία’!...Την δεύτερη βραδιά τα μεσάνυχτα (και μάλλον αργότερα) κατάκοπος από το πάνω κάτω στα πατώματα του καραβιού αποφάσισα να κοιμηθώ για λίγο μιά και σε λίγες ώρες ίσως θα φθάναμε στην Κύπρο και έπρεπε να ανακτήσω τις δυνάμεις μου. Στα χαράματα όταν σηκώθηκα ανακάλυψα ότι πλέαμε δυτικά και όχι ανατολικά (ήταν πλέον εμφανές από πού επρόκειτο να ανατείλει ο ήλιος!). Η εξήγηση που μου εδόθη από άλλον έφεδρο αξιωματικό ήταν ότι μας είχαν μπλοκάρει τον δρόμο Αμερικάνικα και Εγγλέζικα πολεμικά πλοία, ανταλλάχθηκαν σήματα με τον καπετάνιο μας και κάναμε στροφή 180 μοιρών. Επίσης, πάντα σύμφωνα με τις μαρτυρίες του συναδέλφου, την νύχτα οι ανώτεροι αξιωματικοί μας είχαν αποπειραθεί να δραπετεύσουν για Αίγυπτο (συνεχώς έβλεπαν τα νέα από την τηλεόραση Καΐρου, γνώριζαν για την επερχόμενη επάνοδο Καραμανλη και ήταν έξαλλοι) και τους γύρισαν οι έφεδροι πίσω με τα σαρανταπεντάρια στο χέρι. Το πόσο κοντά ήμασταν στην Αίγυπτο και το γιατί δεν θέλω να αναφερθώ γιατί ίσως αυτό απαιτεί η επιχειρησιακή μυστικότητα. Η τελική μας αποβίβαση σε Ελληνικό νησί και οι περιπέτειες με τους Κύπριους φοιτητές οι οποίοι σωστά ήταν έξω φρενών μαζί μας είναι μακρινή ιστορία και έτσι η αλλιώς δεν συμφέρει να εξιστορείται δημοσίως (άλλωστε τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!). Παρακαλώ τον ‘Κώστα’ να έλθει σε απευθείας επαφή μαζί μου με ότι άλλες πληροφορίες έχει επί του θέματος.
  (geoponoss@hotmail.com)

  • Ένας avatar
   Ένας @ Dr. Tom Papadopoulos, Windsor, Ontario, Canada 24/07/2011 22:42:26

   Ευχαριστούμε κύριε Παπαδόπουλε για τα όσα ενημερωτικά μας λέτε.
   Είναι παρήγορο να βλέπεις τους Έλληνες του εξωτερικού να νοιάζονται τόσο για την πατρίδα!

 14. Δεξιός avatar
  Δεξιός 24/07/2011 16:08:09

  Το Φλεβάρη του '09 μου πρότειναν να πάω στην Κύπρο από τη δουλειά μου. Κάθισα και σκέφτηκα να βρω ένα λόγο να πω το ναι:
  Να πάω για να δείξω το καλό παιδί; Έλα τώρα! ποιός θα το δει;
  Να πάω για να στηρίξω τη δουλειά μου; Σιγά τα αυγά! Ήρθε η Διαμαντοπούλου να τη διαλύσει (λέω πως είμαι "δάσκαλος")
  Να πάω για τουρισμό; Μα είναι Φλεβάρης, κι ύστερα η έννοια "τουρισμός" όπως την εννοούν οι "συμπατριώτες" μου Ελληνάρες, με αφήνει παγερά αδιάφορο (όπως και όλες οι ασυναρτησίες περί "βαριάς βιομηχανίας" που μας πουλάνε)
  Τελικά το βρήκα! Πριν από χρόνια είχα διαβάσει το βιβλίο "Εθνομάρτυρες του Κυπριακού Έπους 1955-59" του Ν. Βασιλειάδη και μού 'μεινε χαραγμένη στη μνήμη η δόξα του Γρηγόρη, του Βαγόρα, του Μάρκου, του Ιάκωβου και όλων των άλλων παιδιών. Αυτό είναι είπα! Θα πάω να προσκηνύσω τα "Φυλακισμένα Μνήματα", τίποτε άλλο δε θέλω να κάνω στην Κύπρο!
  Ήταν μεσημέρι, όταν ρώτησα στη ρεσεπσιόν του ξενοδοχείου, πού είναι τα Φυλακισμένα Μνήματα. Δεν ήξεραν! (Το ξενοδοχείο είναι σ' ένα από τους προμαχώνες της παλιάς Λευκωσίας, κοντά στην Πράσινη Γραμμή). Πήρα ένα χάρτη της πόλης και κάποιες αόριστες πληροφορίες και ξεκίνησα. Μετά από πολύ περπάτημα κι αφού όσους ρώταγα ή δεν ήξεραν ή με έστελναν αλλού, βρήκα έναν από κείνους τους λεβεντόγερους Κύπριους. Αυτός ήταν που μου έδειξε το σωστό δρόμο για τις Δικαστικές Φυλακές της Λευκωσίας. Γύρισα πίσω, αντίθετα από το δρόμο που ακολουθούσα, και συνέχισα το περπάτημα.
  Μετά από λίγο η πόλη γύρω μου αραίωσε. Κάποια χωράφια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους ή τουλάχιστον έτσι μου φάνηκε. Δεν ήταν χωράφια και τα συρματοπλέγματα δε χώριζαν ιδιοκτησίες! Ήταν η πράσινη γραμμή και τα συρματοπλέγματα χώριζαν την Κύπρο μου! Κάπου μετά τα συρματοπλέγματα σε ένα μεγάλο κτήριο, στα δεξιά μου όπως βάδιζα, είχαν αναρτήσει μια μεγάλη Εγγλέζικη σημαία!
  Άρχισαν να εμφανίζονται ταμπέλες που οδηγούσαν προς το μέρος που πήγαινα. Ο δρόμος σταμάταγε σε ένα φυλάκιο. Πήγα στο φρουρό και τον ρώτησα πώς θα πάω στα Φυλακισμένα Μνήματα. Αυτός εξεπλάγει. Μετά πήρε κάποιο τηλέφωνο και ενώ αγωνιούσα μην τύχει και μου πει ότι δε γίνεται, μου είπε να μπω μέσα στις Φυλακές, όπου σε κάποιο σημείο του δρόμου θα συναντούσα κάποιον που θα με συνόδευε. Στις Δικαστικές Φυλακές Λευκωσίας στεγάζονται και οι Ανοικτές Φυλακές. Άρχισα να βαδίζω μέσα στον περίβολο κοιτώντας να βρω το συνοδό μου. Πουθενά! Κάποια στιγμή αριστερά μου βλέπω κάποιους με πολιτικά. Πρέπει να ήταν οι κατάδικοι των Ανοικτών Φυλακών. Πέρασα όσο πιο γρήγορα και διακριτικά μπορούσα από κει και ακολούθησα το δρόμο. Μετά από λίγο έμπαινα στο Μνημείο.
  Το Μνημείο αρχίζει με τα κελιά των μελοθανάτων, συνεχίζει με την αίθουσα της αγχόνης και καταλήγει στην περιφραγμένη αυλή με τα Μνήματα. Στάθηκα στην πόρτα της περίφραξης, γονάτισα, έκανα το σταυρό μου και ευχήθηκα να είναι αιώνια η μνήμη και η δόξα των ηρώων μου. Μπροστά μου σε απόσταση αναπνοής ήταν ο διπλός τάφος που κλείνει τον καμένο Γρηγόρη και τον κρεμασμένο Βαγόρα! Δίπλα, γύρω γύρω είναι τα άλλα παιδιά, ο Ιάκωβος Πατάτσος, ο Στυλιανός Λένας, ο Μάρκος Δράκος, ο Χαρίλαος Μιχαήλ, ο Ανδρέας Δημητρίου, ο Μιχάλης Καραολής, ο Ανδρέας Παναγίδης, ο Στέλιος Μαυρομάτης, ο Μιχάλης Κουτσόφτας, ο Ανδρέας Ζάκος, ο Κυριάκος Μάτσης. Έρχονται στη μνήμη οι ήρωες του Κυπριώτικου χανιού της Γραβιάς, του Αχυρώνα του Λιοπετριού, ο Τάσσος ο Ισαάκ και ο ήρωας με το τσιγάρο στα χείλη, ο Σωλομός. Τί να πεις; Τί να κάνεις; Κάθεσαι εκεί μπροστά στην πόρτα και διστάζεις να μπεις μέσα. Διστάζεις γιατί σκέφτεσαι ότι αν σηκωθεί κάποιος από αυτούς και με ρωτήσει, "εσύ τί έκανες για τη Μάνα;" τί θα του πώ; Ξανάκανα το σταυρό μου, κράτησα στη μνήμη μου τα όσα είδα για να τα πω παραπέρα, σηκώθηκα κι έφυγα. Στο δρόμο πέρασα από ένα δρόμο όπου από τη μια πλευρά, τη δεξιά, κυμάτιζε η Γαλανόλευκη κι από την άλλη, την αριστερή, είχανε βάλλει αυτή την άσπρη με το κόκκινο μισοφέγγαρο και το αστέρι. Σακιά με άμμο συντρόφευαν τις άδειες σκοπιές.

  Θα έγγραφα και κάτι για τη δίψα του αιμάτου που μας διακρίνει ως έθνος, αλλά μου ήρθε στο μυαλό ο Αρχηγός Διγενής (που σίγουρα όλοι οι Βενιζελοαριστεροί θέλουν να ξεχάσουν) και θα ήταν ασέβεια.....

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Δεξιός 24/07/2011 17:26:11

   Πήγα και γω φίλε! Και έκλαιγα σα μωρό μετά... Άσε το Φαήλο να γράφει καρφί δεν τους καίγεται. Μόνο πως θα βγάλουν πολλά πάρα χρήματα (για ποιο λόγο δεν έχω καταλάβει αφού δεν μπορούν να τα φάνε τόσα πολλά) νοιάζονται. Τουλάχιστον υπάρχουν κάποιοι που θυμούνται κάποιους πραγματικούς ανθρώπους που δεν ήθελαν να γίνουν ήρωες απλά ήταν έντιμοι πατριώτες.

 15. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 24/07/2011 16:10:25

  Τι μου θυμίσατε κύριε Κρανιδιώτη....το πατρικό μου ακριβώς απέναντι από τη στρατολογία της πόλης...πάρα πολύ μικροί τότε με τον αδερφό μου παρακολουθούσαμε αποσβολωμένοι...εκείνη την ημέρα,εκατοντάδες κόσμου να πηγαίνουν και να έρχονται αλαφιασμένοι...κουδούνια να χτυπάνε συνεχώς και να ζητάνε πολλοί άνθρωποι νερό,διότι περίμεναν ώρες για να πάρουν το χαρτί επιστράτευσης μέσα σε πλήρη ανοργανωσιά και πανικό...η μάνα μου να κλαίει διακριτικά...ο πατέρας μου φανερά σκεπτικός...το ραδιόφωνο να παίζει εμβατήρια και η τηλεόραση να λέει ειδήσεις με τα ανακοινωθέντα.Τι ώρες....τι καλοκαίρι...αποκαταστάθηκε η δημοκρατία,αλλά,από εκείνο το πρωινό της 20ης Ιουλίου,η Κύπρος είχε τεμαχιστεί....

 16. JOHN avatar
  JOHN 24/07/2011 16:24:24

  Η μεταπολιτευση κτηστικε με το ιδιο διευθαρμενο υλικο που ειχαμε προτου τη χουντα.Δεν εγινε καθαρση σε βαθος,δεν αποδωθησαν ευθυνες στο πιος εφερε τη χουντα που φυσικα δεν ηταν κεραυνος εν αιθρια.Οπως κεραυνος εν αιθρια δεν ειναι και η σημερινη καταντια μας.Και παλι χρησιμοποιουμε σαπιο και διευθαρμενο υλικο για να μας¨σωσει¨!

 17. Μπολιβάρ avatar
  Μπολιβάρ 24/07/2011 16:27:59

  Να θυμάστε τους προδότες. Αυτούς που έβλαψαν την πατρίδα μας τότε μα, κυρίως, πρόσφατα. Ας διατηρήσουμε την ανάμνηση του ονόματός τους και της ιδιότητάς τους. Ας μεταδώσουμε την ανάμνηση αυτής της γνώσης στους δικούς μας. Αυτοί δεν είναι δικοί μας, είναι ο Εχθρός. Υπαρκτός μέσα στην Κυβέρνηση αλλά και μέσα στο Λαό. Οι πρώτοι είναι πασίγνωστοι. Ας εντοπίσουμε τους τελευταίους που κινούνται λάθρα ανάμεσά μας και ας βοηθήσουμε στον αποκλεισμό τους απ' την κοινωνία μας. Νέμεση.

 18. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 24/07/2011 16:42:52

  Συγχαρητήρια στον συγγραφέα για το άρθρο και σ’ όλους τους συμμετέχοντες για τα σχόλια.
  Όπως τότε, έτσι και σήμερα, χωρίς πλήρη κάθαρση δεν θα υπάρξει προκοπή.
  Να την απαιτήσουμε!

 19. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 24/07/2011 16:45:52

  Για να έρθει η πλήρης υποδούλωση απο ΓΑΠ - ΠΗΓΑΣΟ- ΔΟΛ - ΜΕΓΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝ ΑΥΤΩ ΤΣΑΝΑΚΟΓΛΥΦΤΕΣ ΤΟΥΣ. ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΝΑΕΙ;
  Γι' αυτό χρειάζεται μία πραγματική επανάσταση ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ.

 20. ΚΕΡΑΥΝΕΙΟΣ avatar
  ΚΕΡΑΥΝΕΙΟΣ 24/07/2011 16:47:48

  Ο ανεκδιηγητος "εθναρχης" ενδιαφεροταν περισσοτερο για την δικη του πολιτικη επιβιωση και οχι για την επιβιωση της Κυπρου. Ηταν ενας δειλος καιροσκοπος που εχει μερος ευθυνης για την αποβαση των Τουρκων στο Νησι αλλα κυριως για τον Αττιλα ΙΙ αφου κατ' αυτον: " η Κυπρος ειναι μακραν".

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΚΕΡΑΥΝΕΙΟΣ 30/07/2011 15:15:21

   Αδικείς τον Καραμανλή. Την περίοδο των θλιβερών γεγονότων του Αττίλα ήταν ακόμα στη Γαλλία. Δεν είχε αναλάβει την ελληνική κυβέρνηση όταν έγινε η προδοσία της Κύπρου και το πραξικόπημα Σαμψών. Ο Λαμπράκης γευμάτιζε με τον Ιωαννίδη και τα μαγείρευαν τότε. Ο Καραμανλής δεν είχε σχέση. Ό,τι μπόρεσε έκανε. Η Κύπρος είναι μακράν ειπώθηκε σε εποχή Μακαρίου και όταν αυτός δεν ήταν συνεργάσιμος τορπιλίζοντας τις διπλωματικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προ Χούντας. Μην λαϊκίζουμε.

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 30/07/2011 15:26:10

    Κατά την επικρατέστερη εκδοχή το "Η Κύπρος βρίσκεται μακράν" το είπε ο Γεώργιος Μαύρος και όχι ο Καραμανλής όπως η πασοκική προπαγάνδα έχει επιβάλλει από τότε στους διάφορους ημιμαθείς δημοσιογραφούντες και ιστοριογραφούντες για να αμαυρώσει τη δεξιά παράταξη (ως συνήθως). Για περισσότερες πληροφορίες εδώ:

    h__p://www.inews.gr/62/i-kypros-keitai-makran-alla-i-imimatheia-konta.htm

 21. agitatoras avatar
  agitatoras 24/07/2011 17:32:15

  ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 , ΠΡΩΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΥΡΜΟΙ ΜΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΒΑΓΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ. ΚΑΤΑ ΤΙΣ 4 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΦΘΑΝΕΙ Η ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΜΟΝΑΧΟΥ -ΑΘΗΝΩΝ . ΤΟ ΤΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΕΣΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ , ΕΧΟΥΝ ΓΕΜΙΣΕΙ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. ΦΘΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΒΡΑΔΑΚΙ ΣΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΛΑΡΙΣΣΗΣ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΤΕ ΦΡΟΥΡΑΡΧΕΙΟ. ΟΛΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΠΛΗΜΥΡΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ, ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ . ΤΩΡΑ ΣΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ;

  • ΜΑΝΙΑ avatar
   ΜΑΝΙΑ @ agitatoras 24/07/2011 22:16:31

   ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΧΑΝ "ΗΘΙΚΟ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟ" ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΙΟΙ/ΣΥΖΥΓΟΙ/ΑΔΕΡΦΟΙ κλπ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.
   ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.
   ΙΣΩΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ... ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ...

 22. Αντάμ Παπαντάμ avatar
  Αντάμ Παπαντάμ 24/07/2011 17:40:10

  Φαήλο ,αν είχαν φτάσει τα πολεμικά καράβια στην Κύπρο με βοήθεια ,σίγουρα σήμερα δεν θα αλώνιζαν Τούρκοι πράκτορες την πατρίδα μας ,μιλώντας για Τουρκικές μειονότητες ,δεν θα μας κούναγαν το δάχτυλό τους σκοπιανοί και Τσάμηδες ,δεν θα αφήναμε την σημαία μας στα Ίμια να την πάρει ο αγέρας ,δεν θα παραδίδαμε μαχητές απελευθερωτικών αγώνων στους διώκτες των (Οτσαλαν) και γενικώς δεν θα είμαστε σαν χώρα ξέφραγο αμπέλι.

 23. Lewnidas avatar
  Lewnidas 24/07/2011 18:07:19

  για σου ρε παλικαρι φαηλε!!! για να μην μου τα βαφεις μαυρα να ξερεις οτι μπικακης ακομα εμπνεει οσους τα φερνει μοιρα να υπηρετησουν σε αυτην την μοιρα.

 24. Greco avatar
  Greco 24/07/2011 18:13:44

  "Τότε, σε αυτό το Άγος και στην ατιμωρησία του, μπήκαν τα σάπια θεμέλια της μεταπολιτευτικής παράγκας, της σημερινής κατάντιας. Γιατί δεν υπήρξε Νέμεση, δεν υπήρξε Γουδί κι η κοινωνία πήρε το βουβό μήνυμα ότι μπορείς ακόμη και την Κύπρο να πουλήσεις και να γλυτώσεις. Βλέπετε τότε δεν υπήρξε Μαύρος Καβαλάρης…"

  αυτο ειναι το ζουμι και το σαθρο θεμελιο της Τριτης Ελληνικης Δημοκρατιας

  τα σοβαρα εθνη οταν χανουν μια μαχη ή ακομα και εναν πολεμο, βαζουν το κεφαλι κατω, γινονται ακομα πιο σοβαρα για να διορθωσουν τα λαθη τους, τις όποιες αδυναμίες τους και εχουν βαθεια κρυμμενο, ακομα και αν δεν το ομολογουν, στην καρδια τους τον ποθο της ρεβανς και της αναδυσης απτο σκοτος και απτην ντροπη της ηττας, ακομα και αν χρειαστει να περασουν πολλες γενιες, ωστε το εθνος να ειναι παντα σε ετοιμοτητα

  αντιθετα οι δειλοι λαοι τα χανουν, λιγο αργοτερα και με σκεπτικιστικη διαθεση λενε "δε βαριεσαι", ριχνουν το φταιξιμο παντα σε καποιον αλλον και τελικα τα διαλυουνε ολα συνειδητα ή ασυνειδητα.
  Ας το παραδεχθουμε, πρωτο μελημα οποιουδηποτε κυβερνητη πρεπει να ειναι η ηθικη ανυψωση αυτου του λαου. Αλλα οταν η βαση νοσει, που να βρεθουν αυτοι οι κυβερνητες?

 25. pink floyd avatar
  pink floyd 24/07/2011 18:39:05

  Κυριε Κρανιδιωτη. Σας ευχαριστω για οσα γραφετε.Ισως η υποψηφιοτητα σας στην περιφερεια μου οπως διαβασα σημερα σε μια εφημεριδα, να ειναι η αιτια που θα ξαναψηφισω ΝΔ για πρωτη φορα μετα το 2004. Ελπιζω να σας σφιξω το χερι και απο κοντα αν επισκεφθειται το νησι της περιφερειας ως υποψηφιος

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ pink floyd 25/07/2011 13:18:26

   Σ' ευχαριστώ. Αν γίνει αυτό που λες, αποκλείεται ένας αρβανίτης να μην επισκεφθεί (για πολλοστή φορά) ένα από τα λίκνα της Αρβανιτιάς.
   Φιλικά

 26. τίγρης avatar
  τίγρης 24/07/2011 18:44:34

  Πως τα καταφέρνεις και με εκφράζεις απόλυτα μπορώ να πω...

 27. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 24/07/2011 18:48:01

  Εξοργιστικό και συγκλονιστικό .

  25-7-1943

  ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑ Κάτω Λάκκας ΣΟΥΛΙΟΥ

  http://www.dailymotion.com/video/xk38o1

  Γράφω σήμερα , 24 Ιουλίου - ημέρα της δήθεν αποκατάστασης της ¨δημοκρατίας¨ , προς τον Ηπειρώτη και πρώην ¨Επονίτη¨ - Πρόεδρο της ¨Ελληνικής¨ -Δημοκρατίας .

  Κύριε Παπούλια σύμφωνα με το ¨ισχύον¨ Σύνταγμα και το ¨Διεθνές Δίκαιο¨, εσείς κηρύσσεται πόλεμο και υπογράφεται την λήξη του με ¨Συνθήκες Ειρήνη¨.

  Και ¨Συνθήκη Ειρήνης¨ ΔΕΝ έχουμε -ακόμα - υπογράψει με την Γερμανία για την λήξη των συνεπειών του Β΄Π.Π., ας είμαστε ¨σύμμαχοι¨ με την Νέα Γερμανική Αυτοκρατορία ( ¨Ε.Ε.¨ ).

  Το 1952 ο Βασιλιάς Παύλος , σαν αρχηγός κράτους , υπέγραψε ¨άρση του εμπολέμου¨ με την Γερμανία ΜΕ ΤΗΝ -ΡΗΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΗ - ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟ -ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ – ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΝΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ ¨ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ( Ν. 2023 / 30.6.1951 )

  Και η Γερμανία αρνείται από το 1990 μέχρι σήμερα να ανταποκριθεί στο Διεθνές Δίκαιο , στην Συνθήκη Περί Πολέμου της Χάγης , στις προϋποθέσεις του Ελληνικού νόμου για την άρση της εμπολέμου καταστάσεως και στην Συνθήκη του Λονδίνου ( 26.5.1952) με την οποία η Γερμανία δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τα κράτη που κατέλαβε, όταν διεθνείς συνθήκες επιτρέψουν την ενοποίηση της.

  Οπότε κ, Παπούλια ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΕΣΕΙΣ , σαν αρχηγός κράτους , να προσφύγετε κατά της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οφείλετε να συνεχίσετε την ¨Ρηματική Διακοίνωση¨ που υποβάλλεται στις 14/11/1995 , σαν Υπουργός των Εξωτερικών με εντολή του τότε πρωθυπουργούς σας Ανδρέα Παπανδρέου , στην Γερμανία με την οποία ζητούσατε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από την Γερμανική εισβολή και κατοχή στην Ελλάδα στον Β΄Π.Π.

  Διότι εκτός των άλλων , σύμφωνα με τον νόμο, είμαστε με την Γερμανία σε ¨εμπόλεμη κατάσταση¨ , de -facto και de-jura κ. Παπούλια , όχι μόνο για τα νέο-αποικιακά Μνημόνια που μας επιβάλλει.

  Εξηνταέξη χρόνια , μετά το 1945 , εθνικής μειοδοσίας , προδοσίας και σε τελική ανάλυση κοινωνικής εκβαρβάρωσης είναι αρκετά , ανεξάρτητα από τα ¨αγαθά¨ και ¨πατριωτικά¨ κίνητρα των κυβερνώντων.

  Υ.Γ. Καλά , σύμφωνα με την γνωστή ¨Εθναρχική Δήλωση¨ η ¨Κύπρος ήταν μακριά…¨ . Με την υπόλοιπη Ελλάδα τι έκαναν οι κάτοχοι των βραβείων ¨Καρλομάγνου¨ και του ¨Τέθριππου της Πύλης του Βρανδεμβούργου¨ ;

  Πάντως είναι ιστορικό παράδοξο , το αναφέρω χωρίς να είμαι οπαδός της Μοναρχίας των Πριγκίπων και άλλων Αντιδημοκρατικών πολιτικών συστημάτων , αλλά μου αρέσει ο αυτοσαρκασμός και ο κυνικός λόγος σε ορισμένες περιπτώσεις , είναι παράδοξο ότι η πρώτη ¨Δημοκρατία¨ μας προέκυψε μετά την Μικροασιατική καταστροφή και δεύτερη μετά από τον διαμελισμό της Κύπρου…

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΝΤΑΝΤΟΝ 30/07/2011 15:21:48

   Δεν είναι "εθναρχική" δήλωση το "η Κύπρος είναι μακράν". Το είπε ο Γεώργιος Μαύρος και σε μια στιγμή όχι καθοριστική. Μην πιπιλίζετε προπαγανδιστικές αναφορές πασοκικής κυρίως προέλευσης που στόχο είχαν μόνο να αμαυρώσουν τη δεξιά παράταξη (ως συνήθως). Δείτε αυτό για περισσότερες λεπτομέρειες

   h__p://www.inews.gr/62/i-kypros-keitai-makran-alla-i-imimatheia-konta.htm

   • Δεξιός avatar
    Δεξιός @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 31/07/2011 14:45:00

    Αυτό αξίζει ως απάντηση στη Βενιζελοκρατία (1910 -2011 και βάλε) (συγγνώμη Φαήλο!!!!) και στην περί του '22 αναγκαία ενδελεχέστερη έρευνα....

 28. tampakiotis avatar
  tampakiotis 24/07/2011 19:08:27

  <>>...για να καταλαβει καποιος την ταγγιλα,θα πρεπει να στεγνωσει ο λαιμος του απο την διψα,λογω του καματου της δουλειας,και να γεμισει απο σκονη ,οταν αναπνεει πανω απο το τσαπισμα........αυτοι ολοι τους ,που δουλεψαν και ποτε ????ποτε στεγνωσε ο λαιμος τους και απο τι???? ποτε αναπνευσαν σκονη και που??????και εν τελει ...ΠΟΤΕ ΕΠΙΑΣΑΝ ΟΠΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΙΤΙΑ???????

 29. PANOUSIS VONGELIS DIMITRIOS avatar
  PANOUSIS VONGELIS DIMITRIOS 24/07/2011 19:28:39

  http://www.youtube.com/watch?v=ZJ3C_waypMo

  ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΟΛΟΙ TOYS

 30. Igor Rasputin avatar
  Igor Rasputin 24/07/2011 19:33:42

  Ξημερώματα της 20ης Ιουλίου του '74 -10χρονος τότε-, με βρήκε με τον μικρό μου αδελφό, στις κατασκηνώσεις της Αγ. Μαρίνας στον Ταΰγετο.
  Μας ξύπνησαν οι σειρήνες της κατασκήνωσης.
  Παιδιά ήμασταν, φοβηθήκαμε.
  Ο μικρός γαντζώθηκε πάνω μου και έκλαιγε.
  Μας έβγαλαν από τις θαλάμο-σκηνές και μας μάζεψαν μπροστά στο διοικητήριο. Οι ομαδάρχες μας ανήσυχοι κι αυτοί ψέλλιζαν ο ένας στον άλλο: έγινε πόλεμος! Αλλά δε ξέραμε που!
  Ο τρόμος στα μάτια όλων των παιδιών ήταν ζωγραφισμένος. Κλάματα, φόβος και φωνές.
  Οι υπεύθυνοι μας είπαν ότι έχουμε ήδη ενημερώσει τους γονείς σας, να έρθουν να σας πάρουν, ετοιμάστε τα πράγματα σας και περιμένετε.
  Εκεί κατά τις 11 το πρωί ήρθε ο πατέρας μαζί με έναν φίλο του. Μπήκαμε στο αυτοκίνητο και στην επιστροφή, ακούγαμε από το ραδιόφωνο τα νέα και τον πατέρα με το φίλο του να σχολιάζουν.
  Ξέραμε πια ότι οι Τούρκοι έχουν εισβάλει στην Κύπρο.
  Ο πατέρας μας έλεγε στο φίλο του, ότι πήρε έναν κοινό φίλο τους τηλέφωνο -αξιωματικό στο στρατό- για να κανονίσει να πάει κι αυτός στην Κύπρο να πολεμήσει, καθότι το απολυτήριο του ήταν λευκό και δεν επιστρατευόταν. Τον παρακάλεσε με επιμονή, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα αυτός.
  Όση ώρα τα άκουγα, μέσα στο αυτοκίνητο, ένιωθα περισσότερο τον φόβο να με κυριεύει από τη μια και μια περίεργη και απροσδιόριστη υπερηφάνεια από την άλλη για τον πατέρα μου.
  Φτάσαμε στο σπίτι μας, ο πατέρας έπιασε πάλι τα τηλέφωνα. Αλλά τίποτα. Σε λίγο ήρθαν δυο ακόμα φίλοι του στο σπίτι μας και τον άκουσα να λέει στη μάνα μου, θα φύγουμε, θα ανέβουμε στον Πειραιά και θα μπούμε σε όποιο πλοίο πηγαίνει Κύπρο. Εκείνη έκλαιγε με λυγμούς και έλεγε τα παιδιά μας. Εκείνος την κρατούσε αγκαλιά και της έλεγε τώρα είναι η ώρα της πατρίδας και εκεί κάτω χρειάζονται άντρες και εγώ φοβόμουν περισσότερο.
  Πήρε κάποια λίγα ρούχα μαζί του, πήγε στο υπόγειο και άνοιξε ένα παλιό σεντούκι της γιαγιάς και ξεδίπλωσε από μέσα ένα παλιό περίστροφο που είχε ξεμείνει από τότε που ήταν εκείνος δεκάχρονος.
  Μας πήρε αγκαλιά, μας φίλησε και μπήκαν στο αυτοκίνητο με τους άλλους τρεις και έφυγαν για Πειραιά.
  Δεν ήξερα γιατί, αλλά έτρεξα πίσω απ το αυτοκίνητο, μέχρι που χάθηκε. Γυρνώντας πίσω, συνάντησα φίλους μου, που με ρωτούσαν που έτρεχα και τους είπα ότι ο μπαμπάς μου έφυγε να πάει να πολεμήσει τους Τούρκους στην Κύπρο. Τους έλεγα ότι δε με νοιάζει κι αν σκοτωθεί, γιατί θα σκοτωθεί για την πατρίδα και ήμουν πολύ περήφανος για αυτόν.
  Παιδιάστικες σκέψεις θα μου πείτε! Ίσως... Ο μπαμπάς μου όμως ακόμη περισσότερο τότε, φάνταζε στα μάτια μου γίγαντας, ήταν ήδη ο Ήρωας μου!!!

  Τελικά γύρισε μετά από τρεις ημέρες, χωρίς να έχουν καταφέρει να μπουκάρουν σε κάποιο από τα πλοία που πήγαιναν στην Κύπρο και ήταν θηρίο ανήμερο.

  Και η μισή Κύπρος είχε χαθεί...

  • Ένας avatar
   Ένας @ Igor Rasputin 24/07/2011 22:52:40

   Αντίστοιχες εικόνες έχω κι εγώ.
   Θυμάμαι που πήραν τον πατέρα μου αλλά όχι το θείο μου.

   Ο θείος μου είχε γίνει πυρ και μανία, έσπαγε πράγματα. Τελικά πήγε μαζί του κι αυτός μπας και μπορέσει να πάει.

   Τα θυμάμαι και συγκινούμαι για τη λεβεντιά που δείχναν τότε.

 31. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 24/07/2011 19:35:04

  Μήπως δίνεται σήμα "πατροκτονίας", τέτοια μέρα ανήμερα;
  Μήπως ήρθε η ώρα να "σχετικοποιηθούν" και οι ευθύνες περί Κύπρου;
  Έ, 37 χρόνια ακούμε ότι οι πραξικοπηματίες είναι αυτοί που πρόδωσαν.
  Με τόσο "μονόπλευρο" καταλογισμό πιά, "γεράσαμε προώρως, το κατάλαβες" (Μ. Αναγνωστάκης)

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Ο Θείος 25/07/2011 13:16:35

   Ρε Θειούλη, πάλι πλάκωσες τα ούζα; Μόλις ξαλεγράρεις ξαναδιάβασε το.

 32. Φωτεινή avatar
  Φωτεινή 24/07/2011 20:32:23

  Ὅταν, πρῶτα ὁ Θεός, ὁ ΑΣ γίνει ὁ πρωθυπουρός ὅλων τῶν Ἑλλήνων, τό ὄνειρο μου εἶναι ν᾿ ἀκούσω:

  ΦΑΗΛΟΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ, Ὑπουργός ἘΘΝΙΚΗΣ ἈΜΥΝΗΣ!

  Κ. Κρανιδιώτη ἔχετε τόν ἀπέραντο θαυμασμό μου γιατί εἶσθε πάνω ἀπό ὅλα ἕνας ἁγνός πατριώτης πού ἐμπνέει ὅλους ἐμᾶς πού βλέπουν τήν Ἑλλάδα νά ξεπουλιέται στούς δανειστές της.

  Ὅτν ἤμουν στήν 6η δημοτικοῦ στήν καθιερωμένη σχολική γιορτή τῆς 25ης Μαρτίου, ὁ δάσκαλος μοῦ ἔδωσε τόν ρόλο τῆς Κύπρου σέ σκέτς πού συμμετεῖχαν πολλοί συμμαθητές/τριες. Θυμᾶμαι ἀκόμα κάποια λόγια: ". . ἐκτός οἱ ἀλυσῖδες μου νά γίνουνε καμμάτια. . ." καί σπάζοντας (εἰκονικά) τίς ἀλυσῖδες, ἑνώθηκα μέ τήν ΜΗΤΕΡΑ ἘΛΛΑΔἈ! Ἀκόμα θυμᾶμαι τά χειροκροτήματα τῶν γονέων καί τήν δική μου ὑπερηφάνεια πού ὁ δάσκαλος μοῦ εἶχε ἐμπιστευθεῖ τόν πρωταγωνιστικό ρόλο τῆς βασανισμένης Κύπρου.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ Φωτεινή 24/07/2011 20:33:29

   "πρωθυπουργός"

 33. athamas avatar
  athamas 24/07/2011 20:35:16

  Ταγκίλα ? ? Πάλι καλά που δεν πίνουν ανθρώπινο αίμα για πρωινό.!

 34. μικρός οδυσσέας avatar
  μικρός οδυσσέας 24/07/2011 21:11:01

  Εξαιρετικό κομμάτι Φαήλο

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ μικρός οδυσσέας 25/07/2011 13:14:52

   Ευχαριστώ, συναγωνιστή.

 35. Θεσσαλονικιός (εκ Πελοποννήσου) avatar
  Θεσσαλονικιός (εκ Πελοποννήσου) 24/07/2011 21:12:08

  Ονειρεύομαι τη μέρα που η πρώτη ενέργεια μιας νέας κυβέρνηση με νέο πρωθυπουργό, μετά την ορκομωσία της, θα είναι η κατάργηση της 24ης Ιουλίου και 17ης Νοεμβρίου ως εορτών του σύγχρονου ελληνικού κράτους . Άραγε θα περιμένω πολύ ακόμη;

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ Θεσσαλονικιός (εκ Πελοποννήσου) 25/07/2011 13:14:06

   Δεν νομίζω...

 36. Νικήτας avatar
  Νικήτας 24/07/2011 21:21:57

  Τα ίδια τότε τα ίδια και απαράλλαχτα ΣΗΜΕΡΑ.
  Α Θ Λ Ι Ο Τ Η Τ Α
  Γιατί κανείς δεν τιμωρείται ό,τι κι αν κάνει.

  'Ανθρωποι μηδαμινοί, χαβαλέδες σε καίρια πόστα, και πλήρως ιδιοτελείς. Πως να προοδεύσει έτσι η Ελλάδα και να είναι κράτος σοβαρό με έναν στοιχειώδη άξονα; Εάν είμασταν σοβαροί οφείλαμε να πετάξουμε τους Τούρκους στην θάλασσα.'Ετσι απλά. 'Οχι τώρα, τότε ή τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια πάντως να υπήρχε κάποιο σχέδιο γι'αυτό τον σκοπό δοθείσης της ευκαιρίας. Δηλαδή οι Κούρδοι πωs έχουν γονατίσει τον Τούρκο; Είναι και εντελώς μόνοι τους.

  Άντε να δούμε πότε θα σταματήσουμε να γλείφουμε τις πληγές μας.

 37. victoria (true) avatar
  victoria (true) 24/07/2011 21:36:03

  Νομίζω πως σήμερα περισσότερο από ποτέ, ακόμα κι όσοι δεν ζούσαμε τότε, καταλάβαμε καλά πως είναι τελικά μια θλιβερή επέτειος.

  Και για την Κύπρο και το διαχρονικό αποτέλεσμα των εθνικών παραχωρήσεων, και για ...τη γενιά του πολυτεχνείου που έκτοτε έλαμψε, μας «έσωσε» και συνεχίζει να μας «σώζει» αποτελειώνοντάς μας, και για τη δημοκρατία που ακόμα αναζητείται.

 38. ΤΑΚΗΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ 24/07/2011 21:39:49

  Σημερα η γιορτη της αποκαταστασης της δημοκρατιας? Μα ειστε σιγουροι,μα η χουυντα δεν επεσε την επομενη του πολυτεχνειου? αποκλειεται καποιο λαθος θα κανετε!!! δεν ειναι δυνατον!!!! 8 μηνες μετα!!!μα στο σχολειο αλλα μας διδαξαν!!!
  Ποτε επιτελους θα βγει καποιος να πει πως η εξεγερση της 17Ν υποκινηθηκε οργανωθηκε κ εξετελεστηκε απο πρακτορες των αμερικανων κ των ιστραηλινων? σε καμια περιπτωση δεν υποτιμω τον αγωνα της πλειοψηφιας των φοιτητων,οι αμοιροι αγνοουσαν πως αποτελουσαν μερος σχεδιου ανατροπης του παπαδοπουλου,ανOδος του ιωαννιδη,ανατροπης του μακαριου,διχοτομησης του νησιου!!!ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ,ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ Κ ΑΠΟΦΑΣΗΣΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕς ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ???? 37 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΘΕΩΡΩ ΠΩς Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟς ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ!!!
  Tην κυπρο εκτος απο τον ιωαννιδη κ το στρατιωτικο του θιασο πουλησε κ ο εθναρχης μας!!!οι ανθρωποι αυτοι αναμεναν απο εμας το αυτονοητο κ εμεις κοιταγαμε αλλου.ειναι ντροπη,μεγαλη ντροπη κ απορω πολλες φορες γιατι κατηγορουμε τους τουρκους για τον αττιλα 1 κ 2!!!ΜΑ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΑΠΟΒΑΣΗ ΜΙΛΑΤΕ ΡΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΣΚΟΙ,ΑΠΛΗ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ ΗΤΑΝ Κ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΩΡΙς επιστροφη.Κριμα κριμα κριμα για ολους αυτους που πονεσαν,που σφαγιαστηκαν,ενω στην ελλαδα η γενια του πολυτεχνειου πανηγυριζε για την αποκατασταση της δημοκρατιας 8 μηνες μετα,ετοιμη να εξαργυρωσει το τιμημα των κοπων της!α ρε για ποσες ντοματες εισαστε,επρεπε να περασουν 37χρονια,η γενια αυτη να μας φτασει στην διαλυση για να τολμησουμε να πουμε τα αυτονοητα!!ΩΧ ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕς,ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ!!ΛΕΤΕ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΕΜΙΝΑ ΝΑ ΜΑς ΠΕΙ,ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΤΙς ΠΟΛΛΕΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕς ΕΧΩ ΖΑΛΙΣΤΕΙ!
  http://www.youtube.com/watch?v=ZJ3C_waypMo
  Ενας τετοιος ανθρωπος σαν τον κισσινγκερ το εβαλε στα ποδια κ φοβηθηκε μια εξεγερσης!!!ειμαστε στο 2011 κ εχουμε δει παρα πολλα!!!τα κουβαδακια σας κ σε αλλη παραλια!!!ο απλος λαος σας καταλαβε!!!επι 37χρονια χρησιμοποιησατε κ καπηλευτηκατε ιδεολογιες που δεν συμβαδιζαν με τον τροπο ζωης σας μονο κ μονο για να παραμεινετε στην επικαιροτητα.
  Μπραβο ΦΑΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟς Κ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΟΤΙΣΜΟ ΣΟΥ.

 39. ΤΑΚΗΣ avatar
  ΤΑΚΗΣ 24/07/2011 21:41:19

  ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ ΣΟΥ

 40. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 24/07/2011 21:43:11

  Εύγε!

 41. ΜΑΝΙΑ avatar
  ΜΑΝΙΑ 24/07/2011 22:00:47

  "ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΣ" ΠΑΛΙ!!!...
  ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ 6, ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΑΝ ΧΘΕΣ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΞΥΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ...
  ΜΕΡΕΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ... ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ...

 42. KA avatar
  KA 24/07/2011 22:10:16

  Καλησπέρα,

  Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Κρανιδιώτη.

  'Ισως θα άξιζε να διαβάσετε ένα κείμενο που αναρτήθηκε στις 20 Ιουλίου, στην επέτειο της εισβολής. Τιτλοφορείται "Οι ρίζες της σημερινής μας χρεοκοπίας βρίσκονται στό μαύρο καλοκαίρι της Κυπριακής Τραγωδίας του 1974". Βρίσκεται στο

  http://www.istorikathemata.com/2011/07/1974.html

 43. ΗΛΙΑΣ avatar
  ΗΛΙΑΣ 24/07/2011 22:20:49

  ΦΑΗΛΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ " ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ " ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ .. ΠΛΗΡΩΣΑΝ... !!! ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΗΘΗΚΑΝ ΑΣΠΙΛΟΙ ΑΜΟΛΥΝΤΟΙ ΚΑΙ " ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ " ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΚΡΥΦΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΜΠΟΥΡΝΟΥΖΙΑ ΤΟΥΣ, ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΑΛΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΩΜΙΔΕΣ ΤΟΥΣ. " ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΥΧΘΗΤΩ " ΚΑΙ " ΕΙΣ ΟΙΩΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΣ, ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ πάρτης "....!! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΑΗΛΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ.....!!!!
  Ασμχος (ε.α ) Ηλίας Λαγωνίκας

 44. ierofantis avatar
  ierofantis 24/07/2011 22:21:29

  Σε συγχαίρω Φαήλε.

  Όχι γιατί μας θυμίζεις θλιβερές εικόνες προδοσίας της σύγχρονης ιστορίας μας. Ούτε γιατί μας τονίζεις το σαθρό οικοδόμημα πάνω στο οποίο στηρίχθηκε μια ολόκληρη πολιτική.

  Αλλά γιατί τουλάχιστον εμένα, με κάνεις να σκέφτομαι ότι υπάρχει ακόμη άσβεστη η φλόγα σε πολλούς.

  Ξέρεις, δεν είναι εύκολο να βλέπω ούτε την Κύπρο διαιρεμένη ούτε την Ελλάδα οικονομικά γονατισμένη.

  Και αναρωτιέμαι...

  Πόσο κοστίζει σε ένα Έλληνα πολιτικό, πόσο δύσκολο είναι βρε αδερφέ μου, να ξεστομίσει πέντε - δέκα σταράτες ελληνικές κουβέντες; Ε;

  Ποσό δύσκολο είναι να πει ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί;
  Πόσο δύσκολο είναι να πει ότι θα ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου στην Ελλάδα;
  Πόσο δύσκολο είναι να ξεκόψει σε κάτι αστείους διαπραγματευτές του ΟΗΕ, της ΕΕ, και δεν ξέρω εγώ ποιανού άλλου, ότι η επίλυση του Κυπριακού περνά και από την ικανοποίηση των Ελλαδικών εθνικών συμφερόντων, αντί αυτού του γελοίου "η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαραστέκεται";
  Πόσο δύσκολο είναι να γίνουν πάλι ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά;
  Πόσο δύσκολο είναι να ξαναπετάξουν ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από το νησί;
  Πόσο δύσκολο είναι να αποτινάξουμε το φόβο και τον τρόμο για την Τουρκία που κάθε λίγο και λιγάκι πιάνει τους πολιτικούς μας;
  Πόσο δύσκολο είναι να μιλήσουμε για Ελλάδα και σημαίες;
  Πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπίζουμε με υπερηφάνεια τους εταίρους μας;
  Πόσο δύσκολο είναι να απαιτήσουμε σεβασμό;
  Πόσο δύσκολο είναι να αμφισβητήσουμε τον επαχθή δανεισμό;

  Πόσο δύσκολο είναι σε τελική ανάλυση, να δούμε Έλληνα πολιτικό να εξυπηρετεί προτίστως τα συμφέροντα του λαού και του Έθνους;

  Αυτά με τρώνε Φαήλε...

  Τα τωρινά που ζούμε είναι ο επιθανάτιος ρόγχος μιας σάπιας κατάστασης. Γιαυτό δεν πρόκειται να χαλάσω ούτε μισό δράμι μυαλό για να τα σχολιάσω.

  Το αύριο όμως δεν μπορεί να περιμένει για πολύ...

  Με καταλαβαίνεις;

 45. Ρωμανός Πορφυρογέννητος avatar
  Ρωμανός Πορφυρογέννητος 24/07/2011 22:37:20

  Φαήλο συγχαρητήρια!
  Αν σκεφτόμαστε έτσι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
  Θα επιθυμούσα να επικοινωνήσουμε και με άλλο τρόπο, μέσω facebook δεν δέχεσαι μηνύματα...Ελπίζω να βρεθεί τρόπος...

 46. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 24/07/2011 22:55:00

  Τα συγχαρητήρια μου για το εξαιρετικό σου άρθρο Φαήλε.
  (Υ.Γ- Εσύ τη Μπέτυ Λιβανού, εγώ τη Σάσα Καστούρα!!!)

 47. Σταύρος avatar
  Σταύρος 24/07/2011 23:01:47

  37 χρόνια ψέματα, θα αλλάξουν εν μία νυκτί αδελφέ;
  Πως θα οδηγήσεις του "Θεούς στο Λυκόφως των";
  Μετά από 37 χρόνια "δημοκρατικού σκότους" πως θα ανοίξεις τα παραπετάσματα για να μπει "της Δικαιοσύνης Ήλιος λαμπερός";!

  "...γιέ μου,
  μονακριβέ μου,
  σε μαρμαρώσανε,
  σε μιά μικρή πλατεία,
  σαν σε σκοτώσανε..."
  Αφιερωμένο στον Αντισυνταγματάρχη ΠΖ Παύλο Κουρούπη, την προτομή του οποίου, είδα σε ένα πεζοδρόμιο στην Καλαμάτα.

 48. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 24/07/2011 23:24:29

  Τα συγχαρητήριά μου στον κ. Κρανιδιώτη.
  Κάθε μέρα από τότε, σε κάποια στιγμή, θα θυμηθώ τις βόμβες Νεπάλ που πέφτανε παντού, τους τούρκους αλεξιπτωτιστές να κοκκινίζουν τον ουρανό μπροστά από τον Πενταδάκτυλο, τους φαντάρους σαν χαμένους, πεζούς, προδομένους με όπλο ένα μαρτίνι για όλους, στον δρόμο να ζητάνε λίγο φαγητό νερό από τους ανθρώπους που κρυβόντουσαν στα υπόγεια καταφύγια, τις ουρές που έπρεπε να περιμένουμε στον ερυθρό σταυρό για ένα ρούχο μια παρηγοριά, τα αναφιλητά των Ελλήνων και τη γεμάτη απορία ματιά τους.-
  -Παναγία μου κάμε να έρτουν τα αδέφκια μας να γλυτώσουμε που τους τούρκους
  Πιτσιρίκι ήμουνα μα δεν ξεχνώ και κάθε φορά που βλέπω ελληνικό ουρανό ν αλλάζει χρώμα κάτι με πιάνει, μια μοναξιά, μέχρι σήμερα.
  Σας ευχαριστώ όλους για τα σχόλια σας, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι εφόδιο ψυχής μπορεί να γίνουν.

 49. Κώστας Τ avatar
  Κώστας Τ 24/07/2011 23:24:45

  Δαναέ δεν μπόρεσα να το διαβάσω όλο!!!Ένοιωσα την ανάγκη να βγώ στο μπαλκόνι για να αναπνεύσω!!!Ο Βαγορής φοβάμαι, είναι ο τελευταίος Έλληνας Ήρωας!!!Να είσαι καλά!!!

 50. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 24/07/2011 23:31:34

  Θερμά συγχαρητήρια για τις απόψεις σου, που συμμερίζομαι αναφανδόν.

 51. φωνή avatar
  φωνή 25/07/2011 00:37:16

  Παιδιά έλεος....βάλτε ένα μέτρο στον αχαλίνωτο πατριωτισμό σας γιατί καταντάει γραφικός.

  Οι μισοί Έλληνες μαλώνουν για το ποιός είναι πιο αριστερός από ποιόν και οι άλλοι μισοί για το ποιος είναι πιο πατριώτης από ποιον.

  Και διαβάζοντας τα σχόλια μερικών από εδώ διακρίνω έναν κρυφό ανταγωνισμό για το ποιος είναι ο πιο πατριώτης.

  Βρήκα αυθεντικό το άρθρο και δεν αρνούμε οτι με συκγίνησε ειδικά η τελευταία παράγραφος. Αλλά πολλά σχόλια είναι επιτηδευμένα και το βρίσκω λίγο ξεπερασμένο αυτό.

  Συγγνώμη φωτεινή που το γράφω στο δικό σου σχόλιο ως απάντηση, αλλά μου έδωσες την αφορμή.

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ φωνή 25/07/2011 11:58:57

   φωνή,

   Πολύ φοβᾶμαι ὅτι ἡ μειωμένη ἘΘΝΙΚΗ συνείδησι ἔφερε καί τήν μειωμένη ἘΘΝΙΚΗ κυριαρχία!

   Λές νά ἐπικρατήση ὁ Σόριος πολυπολιτισμός; Ἰδοῦ ἡ ἀγωνία μας. . .

   • φωνή avatar
    φωνή @ Φωτεινή 25/07/2011 13:42:52

    Συμφωνώ η εθνική συνείδηση και η εθνική κυριαρχία συνδέονται.
    Δεν ταυτίζονται βέβαια.

    Η μειωμένη εθνική συνείδηση απειλεί την εθνική κυριαρχία. Αλλά και η δήθεν εθνική συνείδηση που μένει μόνο στα λόγια επίσης απειλεί την εθνική κυριαρχία.

    Υπάρχουν κοινοβουλευτικά κόμματα που ακριβώς με μια δήθεν εθνική συνείδηση αρπάζουν κάποιες ψήφους και μετά ψηφίζουν τα μνημόνια που απειλούν την εθνική μας κυριαρχία.

    Ξέρεις γιατί δε μαρέσουν τα μεγάλα λόγια; Γιατί μπορεί εύκολα να τα πει και κάποιος που δεν τα εννοεί σε πράξη. Και να εξαπατήσει αυτούς που έχουν συνηθίσει να κολακεύονται όταν τα ακούν.

    Η πράξη είναι ο καλύτερος κριτής και σου ξαναλέω οι Έλληνες έχουν καμιά 60 χρόνια που τρώγονται ποιος είναι ο αριστερός και ποιός είναι ο πατριώτης.
    Εν τω μεταξύ πάτωσε και η αριστερά και η πατρίδα.

    Ο Σόριος πολυπολιτισμός δεν είναι ο σκοπός είναι το μέσον για να δημιουργηθεί ένας πλανήτης-αγορά. Δεν είναι ο αυτοσκοπός της ζωής τους να σου κάμψουν το εθνικό αίσθημα, απλά είναι ένα βήμα. Πέρα από τις εθνικές συνειδήσεις γιαυτό τον σκοπό χτυπάνε και τα κράτη και την πολιτική και τους νόμους.

    Εδώ εμφανίζονται στελέχοι τους ως εκπρόσωποι κρατών καλη ώρα ο Χριστοδούλου στη σύνοδο κορυφής και εμείς να καθόμαστε να ονειρευόμαστε τον πατριωτισμό ακόμα.

 52. torn avatar
  torn 25/07/2011 00:59:12

  Συγχαρητήρια γι' αυτό το άρθρο. Πολλά συγχαρητήρια. Είναι πραγματικά γελοίο να εορτάζουμε την " αποκατάσταση της δημοκράτιας" όταν αυτή η δημοκρατία γεννήθηκε μέσα από τη δεύτερη τραγικότερη στιγμή του ελληνισμού του 20ου αιώνα. Και αυτή η δημοκρατία που εορτάζεται με δεξιώσεις, glamorous παλαιότερα ή με λούστρο λιτότητας πλέον, εγκαθίδρυσε το επαίσχυντο σύστημα ατιμωρησίας, όπως πρωτολειτούργησε στο τεράστιο έγκλημα της Κύπρου, όπου ουδείς υπεύθυνος πλήρωσε.

 53. Κώστας avatar
  Κώστας 25/07/2011 01:49:45

  H μεταπολίτευση, το αίμα και η ...ξεφτίλα:

  Χριστόφιας: "The two so called mother lands (Eλλάδα και Τουρκία εννοεί) in fact invaded both"!!!!
  http://www.youtube.com/watch?v=hXqlYvU3b-c&feature=related


  Ελλάδα και Τουρκία εισέβαλαν στην Κύπρο!!!Τάδε έφη Χριστόφιας...
  Τί χρείαν άλλων μαρτύρων έχουμε; Είμαστε σε βαθειά παρακμή με πολιτική ηγεσία ανάξια, μικρή και ανιστόρητη.

 54. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 25/07/2011 05:29:54

  ".............................
  κι οι χαροκόποι αδιάντροποι
  ............................"
  Κ. Παλαμάς.

 55. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 25/07/2011 08:46:31

  ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ

  Δεν έχεις Όλυμπε θεούς, μηδέ λεβέντες Όσσα,
  ραγιάδες έχεις μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι,
  κούφιοι και οκνοί καταφρονάν τη θεία τραχειά σου γλώσσα,
  των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι ...

  Και δημοκόποι Κλέωνες και λογοκόποι Ζωίλοι,
  και Μαμμωνάδες βάρβαροι και χαύνοι λεβαντίνοι,
  λύκοι ώ κοπάδια οι πιστικοί και ψωριασμένοι οι σκύλοι
  κι οι χαροκόποι αδιάντροποι και πόρνη η Ρωμιοσύνη.

  Κωστής Παλαμάς
  http://www.istrilatis.blogspot.com/

 56. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 25/07/2011 09:28:21

  Φαήλο:
  Με το κεφάλι σκυμένο, νοιώθω εθνικά προδομένος τέτοια μέρα κάθε χρόνο. Τότε, ήμουν κι'εγώ έτοιμος για την Κύπρο, αλλά ματαιώθηκε η αποστολή μας. Σου σφίγγω θερμά το χέρι και σε ασπάζομαι.

 57. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 25/07/2011 14:00:41

  Φαίνεται, οι άτιμοι, μία ζωή περνάνε ατουφέκιστοι. Απο τις ανατολικές επαρχίες της Βυζ. αυτοκρατορίας γύρω στο 1045 εφτασαν στο Αιγαίο χωρίς να βρούν την παραμικρή αντίσταση. Τα λαμόγια οι "γραφειοκράτες" της Πόλης είχαν πλήρως αφοπλίσει και διαλύσει τον Αυτοκρατορικό στρατό στην Ανατολή τα προηγούμενα 40 χρόνια.
  Γράφετε πατριώτες ότι μπορείτε τώρα. Μόλις περάσει το νομοσχέδιο περί εχθροπάθειας http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012
  δεν θα τολμάτε να ανοίξετε το στόμα σας γιά οτιδήποτε, Κυπρος,..., κτλ.
  Και οι Ελληνες, γαλουχημένοι με την ανώτατη αισθηση δικαίου θα πρέπει να σωπάσουν (όπως έχουν σωπάσει πολλοί άλλοι συνομούμενοι λαοί).

 58. apis22 avatar
  apis22 25/07/2011 14:22:05

  Εύγε Φαήλο.

 59. γεωργιος Γεωργιάδης avatar
  γεωργιος Γεωργιάδης 25/07/2011 15:46:26

  Φαήλο δεν ξέρεις καλά την ιστορία του 22, δεν ξέρεις οτι ο πρώτος ριψασπις και λιποτάκτης στον οποίο οφείλεται και η κατάρευση του "Mαύρου Bράχου" (καθώς δεν έξετέλεσε την εντολή που του εδόθη") και του μετώπου ειναι ο "μαυρος Kαβαλλάρης"! Δευτερος ο Γονατάς που ανοιξε τα στενα του Tουλμού Mπουνάρ--εφυγε πολυ προτού ιδεί Tούρκο! Hταν προμελετημένο το "ραντεβού της Xίου"!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ γεωργιος Γεωργιάδης 25/07/2011 16:54:43

   Ωχ, άν αρχίσει κανείς ν' αναθεωρεί την Ιστορία, είναι γεμάτο κουνέλια το καπέλο......

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ γεωργιος Γεωργιάδης 25/07/2011 19:46:39

   Την ξέρω πολύ καλά, γιατί διαβάζω Ιστορία κι όχι Μικυ Μαους, Βερεμη, ΣΚΑΙ 'η διάφορους, πνευματικά, περιθωριακους. Κανεις σοβαρός κι αξιόπιστος δεν αμφισβήτησε ποτέ τις πολεμικές αρετές του Πλαστηρα. Ο Στρατός κι οι πρόσφυγες τον λατρεψαν, όχι μόνο για όσα προηγηθηκαν, στα οποία ηταν γενναίος κι ατρόμητος, όπως πάντα, φόβος και τρόμος των Τούρκων αλλα και γιατί στην κατάρρευση επεβαλε σιδηρα πειθαρχία κι έκανε μάχη οπισθοφυλακης, ακομη και δια της λογχης, ώστε να προλαβουν να επιβιβαστουν οσο γινόταν περισσοτεροι στρατιώτες και γυναικόπαιδα. Τεκμηριωσε τουλαχιστον την υβρη σου, εστω για τα ματια, απεναντι σ' ένα
   από τα γενναιότερα και το εντιμότερο τέκνο του Έθνους, ο οποίος ειχε και τους δίδυμους αδενες να πει στον Σιαντο "σκάσε ζαγαρι, θα σε τσακισω"!

 60. ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ avatar
  ΤΙΤΟΡΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΣ 25/07/2011 16:11:53

  Όταν καταργηθούν οι γελοίες (και όχι μόνο...) "επέτειοι" του Πολυτεχνείου και της "24/7" τότε θα αρχίσει η Ελλάδα να αναπνέει καθαρό αέρα...

 61. D avatar
  D 25/07/2011 21:51:27

  πολύ καλο το κείμενο. Αισθάνομαι όμως σαν να υπάρχει ένας ... ελέφαντας στο δωμάτιο

  • Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
   Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης @ D 26/07/2011 12:16:52

   Πολύ καλά αισθάνεσαι...

 62. Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ avatar
  Γιάννης Χριστόπουλος ΤΝΣ 26/07/2011 23:44:49

  Επειδή τα λες πολύ σωστά Φαήλε, νομίζω ότι ήρθε η στιγμή η Νέα Δημοκρατία να αφήσει τα καραγκιοζιλίκια με τον εθνάρχη και ως σοβαρό κόμμα που δεν έχει καμιά ανάγκη να συντηρεί μυθεύματα, να αναθεωρήσει ένα μεγάλο μέρος από την πολιτική της, να ριζοσπαστικοποιηθεί, έτσι ώστε από κόμμα να γίνει κίνημα.
  Ο ευρωσκεπτικισμός είναι η μόνη οδός που εξυπηρετεί τα εθνικά και τα λαϊκά συμφέροντα. Οι οραματισμοί του Κ. Καραμανλή απέτυχαν.

 63. Σίμος avatar
  Σίμος 27/07/2011 10:44:54

  Φαήλο κάθε φορά που διαβάζω άρθρο σου δακρύζω από συγκίνηση.Σ ευχαριστώ. Κοντά στον Σαμαρά για να μην τον παρασύρουν τα κατάλοιπα, τα σκουλήκια και οι Βρυξελιώτες που κατέστρεψαν και τον Κώστα τον Καραμανλή και οι οποίοι παραμένουν και έχουν ακόμη λόγο στην Ν.Δ. Όποιος σκέπτεται απλώς και να συζητα ακόμη με τους δοσίλογους του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμιά θέση στην ΝΔ του Σαμαρά. Κυβερνήσεις με Ανανιστές και Μνημονιακούς Γιωργάκηδες, Μπακογιάνησες και καρατζαφέρηδες δεν γίνεται.Περήφανα ο Σαμαράς θα πάρει μεγάλη αυτοδυναμία αν αφουγκρασθεί πρώτα και οπωσδήποτε υλοποιήσει αυτά που θέλει ο λαός. Οι μαγάλοι ηγέτες μπορούν και λένε ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ, ΟΧΙ κλπ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.