#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/03/2011 00:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η μία και μοναδική αλήθεια
 

Ήταν μια απλή δολοφονία. Τον περασμένο Ιούνιο, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν νεαρό, μέσα σε ένα Internet café της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Μόλις είχε βιντεοσκοπήσει μια συναλλαγή τους με ναρκωτικά, ή απλά αρνήθηκε να τους δώσει τα στοιχεία του. Κανένας δεν γνωρίζει. Οι γνώμες για το τι συνέβη ποικίλουν. Ότι όμως και να συνέβη, το αποτέλεσμα ήταν να τον ξυλοφορτώσουν οι αστυνομικοί μέχρι θανάτου. Έτσι απλά, και χωρίς να δώσουν εξηγήσεις σε κανέναν. Σε ένα κράτος τραμπούκων, οι τραμπούκοι κάνουν ότι θέλουν. Διαθέτουν την απόλυτη ισχύ.

Στην Αίγυπτο,  η ισχύς ξεκινά από την κορυφή, ξεκινά από πολύ ψηλά. Ξεκινά από την υπερδύναμη που στηρίζει την Αίγυπτο με στρατιωτική βοήθεια αξίας $2 δισεκατομμυρίων το χρόνο, εδώ και 30 χρόνια. Και ως αντάλλαγμα, ο Μουμπάρακ ήταν ένας πιστός σύμμαχος και φίλος. Διέθετε τις φυλακές της χώρας του για βασανιστήρια υπόπτων, συμφωνούσε με τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ, και βεβαίως διευκόλυνε την  απρόσκοπτη  ροή του πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία. Κατά τα άλλα, η μόνη υποχρέωση που είχε αναλάβει απέναντι στις ΗΠΑ ήταν να διατηρηθεί στην εξουσία. Και το κατάφερνε μια χαρά, με μια απλή, πλην όμως στυγνή πρακτική: Κάντε ότι σας λέω, αλλιώς θα πεθάνετε.

Αυτό είναι το παιχνίδι της γεωπολιτικής. Το παίζουν οι κυβερνήσεις και οι πολύ ισχυροί. Είναι ένα παιχνίδι συμφερόντων και στρατηγικών, κάτι για το οποίο  σπάνια γίνεται δημόσιος λόγος, επειδή συνήθως τα συμφέροντα είναι ωμά, και βρωμάνε άσχημα. Εμείς οι υπόλοιποι, τα απλά μέλη της ανθρωπότητας, είμαστε απασχολημένοι με τις ζωούλες μας και τη καθημερινότητά μας, και κάνουμε ότι μπορούμε, έχοντας έναν πάρα πολύ περιορισμένο ρόλο σε αυτό το παιχνίδι.Είμαστε στρατιώτες και χαμηλόβαθμοι εκτελεστές διαταγών, ή αν ζούμε στη προνομιούχα και σχετικά ασφαλή Δύση, είμαστε απλά θεατές. Αντιδρούμε με δέος όταν διαβάζουμε για τις βαρυσήμαντες αποφάσεις των ισχυρών, που φτιάχνουν την ιστορία, την ώρα που εμείς απλά πληρώνουμε φόρους, ψηφίζουμε, απέχουμε, διαφωνούμε, και κουνάμε με συγκαταβατική συμπάθια το κεφάλι, όταν πέφτουν οι βόμβες… κάπου αλλού.

Αυτό είναι το σημείο κλειδί. Η δύναμη της κυριαρχίας εξαρτάται από την απομόνωσή μας από τους άλλους. Μια κυνική αποστασιοποίηση, και μια μειωμένη αίσθηση της συμπόνιας. Μόνοι μας, απομονωμένοι από τους άλλους, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να φοβόμαστε τη δύναμη που έχει κάποιος αδίστακτος ψυχοπαθής. Με κάθε φόνο που διαπράττεται στο όνομα της τάξης και της ασφάλειας, το μάθημα που παίρνουμε είναι απλό: Να προσέχουμε… να κρυβόμαστε.

Κάτι διαφορετικό όμως συνέβη με τον θάνατο του νεαρού Khaled Said, στην Αλεξάνδρεια τον περασμένο Ιούνη. Κάτι που συντάραξε τον πλανήτη, και που έκανε τους ισχυρούς να τρέμουν. Ο John McCain το αποκάλεσε ιό! Ένας απρόσκλητος παίκτης, ο απλός πολίτης, εσείς, εγώ, ή μάλλον οι Τυνήσιοι και Αιγύπτιοι αντίστοιχοι εμείς, διέκοψαν το παιχνίδι της γεωπολιτικής στη μέση, και αποφάσισαν να αλλάξουν τους κανόνες.

Όλα ξεκίνησαν, όπως όλοι γνωρίζουν, από μια σελίδα του Facebook με τίτλο «Είμαστε όλοι Khaled Said». Έτσι ακριβώς. Και αυτή η κίνηση δεν είναι ίδια με την συγκαταβατική συμπόνια. Αντιθέτως, είναι μια αλήθεια πολύ πιο δυνατή από μια ολόκληρη στρατιά. Περίπου 400.000 άνθρωποι «αγάπησαν» τη σελίδα αυτή του Facebook, στην οποία δεν υπήρχε μόνο η φωτογραφία με το πρόσωπο του χαμογελαστού νέου, αλλά και αυτή με το διαλυμένο του κεφάλι μετά τον ξυλοδαρμό. Και ξαφνικά, ένας φόνος ρουτίνα, εκτέθηκε μπροστά στα μάτια ενός ολόκληρου λαού. Ένα ανοιχτό τραύμα, που όμως συμβόλιζε το καθεστώς Μουμπάρακ.

Η οργή σιγόβραζε για μισό περίπου χρόνο. Και τότε, τον Δεκέμβριο, ένας Τυνήσιος μικροπωλητής ονόματι Mohamed Bouazizi αυτοπυρπολήθηκε μετά από την ταπείνωσή του από κάποιον αστυνομικό. Αυτή η τραγική του πράξη πυροδότησε μια λαϊκή εξέγερση στη Τυνησία, που απομάκρυνε από την εξουσία τον πρόεδρο Ben Ali, και που στη συνέχεια μεταδόθηκε στη γειτονική Αίγυπτο, αλλά και στη Λιβύη. Ο Μουμπάρακ και οι υπερατλαντικοί του χορηγοί τρομοκρατήθηκαν.

Όπως έγραψε πρόσφατα στο Huffington Post ο Steven Zunes, «Ακόμη κι αν μια κυβέρνηση έχει το μονοπώλιο της στρατιωτικής ισχύος, ακόμη κι αν μια κυβέρνηση έχει την υποστήριξη της μοναδικής παγκόσμιας υπερδύναμης, παραμένει ανίσχυρη, αν ο λαός αρνηθεί να αναγνωρίσει την εξουσία της».

Αυτή είναι η αλήθεια, άσχετα αν την ξεχνάμε. Η μία και μοναδική. Πρόκειται για τη θεμέλια λίθο της δημοκρατίας. Απλά δεν βολεύει σε κάποιους, και για αυτό δεν παίρνεται στα σοβαρά. Οι ισχυροί, συνήθως τη καταπνίγουν. Πρόκειται για μια αλήθεια που είδαμε να εφαρμόζεται πριν από 20 χρόνια στην ανατολική Ευρώπη, και που έφερε τη κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Μέση Ανατολή, μπορεί κάλλιστα να σηματοδοτεί μια παρόμοια μοίρα και για την αυτοκρατορία των ΗΠΑ.

 

S.A.-iHaveNet.com

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τάσος avatar
  τάσος 07/03/2011 00:17:57

  Η Αμέρικα σήμερα, με τη μπακιρένια λάμψη του βίου και του πολιτισμού της, είναι η Ρώμη της εποχής του Βαλεριανού και του Ηλιογάβαλου.

  Ο πρόεδρος της Αμέρικας σήμερα, ο πλανητάρχης όπως τον λένε μετά την περεστρόικα των μπολσεβίκων, είναι ο καίσαρας στην ίδια εποχή της Ρώμης. Μια εποχή, δηλαδή, που το κύριο γνώρισμά της ήτανε η άκρα ακράτεια ούρων και κοπράνων.

  Οι αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες σήμερα, που στο φανερό δορυφορούν την Αμέρικα αλλά στο κρυφό φιλούν το χέρι που δεν ημπορούν να δαγκάσουν, είναι οι πιο ζωτικές επαρχίες της Ρώμης στην εποχή του Βαλεριανού και του Ηλιογάβαλου, που συνουσιαζότανε μέσα στα ιερά των ναών με τη μάνα του. Τη γριά Ιοκάστη, όπως την εγιουχάϊζε στο Κολοσσαίο η πλέμπα της Ρώμης. Ήγουν:

  Γερμανία επαρχία Μακεδονίας, Ρωσία επαρχία Ακουϊτανίας, Ιαπωνία επαρχία Αφρικής, Βρετανία επαρχία Σικελίας και Κρήτης, Ιταλία επαρχία Κοίλης Συρίας και Παλαιστίνης, Γαλλία επαρχία Αχαΐας και διάταζε ανάλογα, όσο να βρεις όλους τους παράλληλους βίους των σημαντικών εθνών του ΟΗΕ με τις είκοσι πέντε συγκλητικές και αυτοκρατορικές επαρχίες της Ρώμης.

  Και η πόλη Σινσιννάτη της Αμέρικας φέρνει το όνομα του αστραφτερού Κιγκινάτου. Στέμμα χωρίς κεφάλι.

  Και οι πόλεις Ίτακα και Άθενς της Αμέρικας σήμερα φέρνουν το όνομα της Ιθάκης και την Αθηνών της παλαιάς Ελλάδας. Κιονόκρανα στο φωταγωγό πολυκατοικίας.

  Για τους πληθυσμούς και τα σχολειά της Αμέρικας σήμερα η πολιτική ιστορία του ανθρώπου αρχίζει με το Τζέφερσον. Και η ιστορία της φιλοσοφίας ξεκινά με το Τζων Λοκ. Μα ποιες μωρές παρθένες είπανε ότι τα δέντρα χρειάζουνται τις ρίζες, και θεμέλια τα σπίτια;

  Στα 1992 η Αμέρικα γιόρτασε με επισημότητα τα δυόμισι χιλιάδες χρόνια της δημοκρατίας του ανθρώπινου γένους, με την ήρεμη συνείδηση ότι μόνη αυτή είναι ο απαραχάρακτος συνεχιστής ότι μόνη αυτή είναι ο απαραχάρακτος συνεχιστής του νου και των έργων του Σόλωνα και του Κλεισθένη.

  Αλλά σε ποιες κύρβεις του δήμου της Αθήνας, και σε ποιες ελεγείες του Σόλωνα διαβάσανε οι αμερικανοί ότι δημοκρατία σημαίνει να πίνεις μαζί με τα βαμπίρ το αίμα των λαών της γης, και από πάνω να υποχρεώνεις τα σκελετωμένα έθνη να σου λένε και ''σπολλάτη''.

  Σήμερα οι κακές γλώσσες της στατιστικής μας λένε ότι τα απορρίμματα της Αμέρικας θα φτάνανε να θρέψουν ολόκληρη την πειναλέα Αφρική. Ότι ένας μέσος αστός της Αμέρικας σπαταλάει αγαθά ζωής, που αν ζούσε στην εποχή του Σόλωνα θα χρειάζουνταν πεντακόσιοι δέκα δούλοι να δουλεύουνε από ήλιο σε ήλιο για να τα παραγάγουν. Ότι ο κάθε αμερικανός εξοδεύει ενέργεια για τετρακόσιους ινδούς.

  Όλα ετούτα θα ήσαν κατανοητά, και έγκριτα ίσως, εάν δεν υπήρχε εκείνο το αμείλικτο άρθρο στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, που ορίζει ότι όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη είναι ίσοι, και δικαιούνται τα ίδια δικαιώματα. Και εάν οι αμερικανοί δεν έπαιξαν το ρόλο του κοινωνικού παιδονόμου για την τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τα κράτη της Οικουμένης.

  Κάθε μέρα κόβεται ένα μικρό δάσος από δέντρα και τυπώνουνται τα φύλλα των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Για να διαβάζουν οι εναλφάβητοι αμερικανοί την Κίτρινη πληροφόρηση, ανία του καθημερινού, προπαγάνδα, διαφήμιση, αποκριάτικο μασκαριλίκι της αλήθειας. Και γνώση του τύπου Οι Φιλισταίοι της Παλαιάς Διαθήκης ήσαν έλληνες, και ο Αϊ-Γιάννης ο Νηστικός φιλόσοφος.

  Στα πανεπιστήμια της Αμέρικας σήμερα εκείνοι που κατά πλειονότητα σπουδάζουν κλασικές επιστήμες είναι οι επιρρεπείς στον ουρανισμό και στην ομοφυλοφιλία. Γιατί στην κλασική Ελλάδα, έτσι λένε κι έτσι μαθαίνουν αυτά τα ξουράφια στην έρευνα του Θουκυδίδη και του Αισχύλου, η κυρία επίδοση και η κύρια καλλιέργεια ήταν το πνεύμα των κίναιδων και των αρσενοκοιτών.

  Στα γραφεία κηδειών της Αμέρικας σήμερα κάποιοι υψηλοί πελάτες πληρώνουν μυθικά ποσά για να ενοικιάσουν, εν κρυφώ και παραβύστω, ωραία κορίτσια στο φέρετρο προκειμένου να ικανοποιήσουν τις νεκροφιλικές τους διαστροφές. Περίλυποι οι νεκροθάφτες φορούν τα λευκά τους χειρόκτια και εξηγούν στις πενθούσες οικογένειες ότι η άτυχη νέα τους φυλάγεται ακόμη στο ψυγείο σε λίστα αναμονής ενταφιασμού.

  Και μία ντιρεκτίβα των κέντρων απόφασης στην Αμέρικα σήμερα, που φροντίζουν μαζί με τις ακτίνες του Αγάλματος της Ελευθερίας να σκορπίζεται στις πέντε ηπείρους και στους πέντε ωκεανούς, ορίζει ότι όλα τα έθνη της γης βαραίνουν το ίδιο βάρος στη ζυγαριά των αξιών και της ποιότητας, ανεξάρτητα από την ιστορική κληρονομιά και την πνευματική παράδοση που συνοδεύει το καθένα.

  Ελλάδα του Ομήρου και Ουγκάντα του χθες, για παράδειγμα 1-1. Γαλλία του Ρουσσώ και του Ροβεσπιέρου και Φιννοτουρκομογγόλοι 2-2. Ρωσία του θωρηκτού Ποτέμκιν και φαλαινοθηρικά της Αλάσκας 3-3. Ιαπωνία Αμέρικα Περλ Χάρμπορ και Ναγκασάκι. Ποιος Αρμαγεδώνας προόδου ισοπέδωσε στην τοπογραφία της ιστορίας όρη και λόφους, Νείλους και ρύακες, Νεκρά θάλασσα και Έρημη Χώρα.

  Ο πολιτισμός της Αμέρικας σήμερα διαπλάθει μαζικούς αριθμούς ανθρώπων απανταχού του πλανήτη με δείκτη ύπαρξης τόσο βλαμμένο και τόσο βλαπτικό για το παρόν και το μέλλον των ανθρώπων, που αναγκάζεσαι να παραδεχθείς ότι τέτοιοι άνθρωποι σαν κοινωνικές μονάδες υπολείπουνται συντριπτικά σε σύγκριση με τα αθώα μικρά ζώα. Αιτία που αρκεί να ερμηνέψει το παράλογο φαινόμενο της εποχής, ν’ αγαπούν πολλοί ένα σκύλο ή μία οικόσιτη μαϊμού περισσότερο από τους ανθρώπους.

  Η Αμέρικα σήμερα στην ιστορία του ανθρώπου καταγράφει μία επιδημία λέπρας απάνου στο δέρμα της γης. Η αρρώστια της είναι η ψυχολογική αθλιότητα των μαζών, όπως την ονόμασε ο Φρόιντ. Das psychologische Elend der Massen.

  Τέτοια βαριά πανούκλα κανείς δεν ημπορεί να προβλέψει, πώς θα τελειώσει. Όσο σοφός και να ΄ναι. Και όσο και να ταράζει την ακοή του ή βουή των πλησιαζόντων γεγονότων, που είπε ο Απολλώνιος Τυανέας και ο Καβάφης. Ο πρώτος στον καιρό του Πλούταρχου, και ο δεύτερος στον καιρό του Νίτσε. Των δύο σπουδαίων ανδρών, που κήρυξαν το θάνατο του θεού μέσα στην ιστορία.

  Τη χιλιόχρονη και παντοδύναμη Ρώμη του Βαλεριανού και του Ηλιογάβαλου την ξεθεμελίωσαν τέσσερις άνθρωποι. Ο Ιησούς, ο Παύλος, ο Πέτρος, η Μαρία. Άοπλοι όλοι, και ανίδεοι για το πού τράβαγαν την ιστορία. Μαζί με τη Ρώμη όμως τότε καταποντίστηκε και ολόκληρη η Αρχαιότητα. Η Antike.

  Τι θα καταποντίσει την τραγική στην ατή και στην τύφλα της Αμέρικα σήμερα με τις πλούσιες επαρχίες δορυφόρους της, συνεργούς στο παγκόσμιο έγκλημα Θρησκευτικό, οικολογικό, πυρηνικό, σήψη οκνηρίας και αποζώωσης, η αδικία τους που σωρεύεται γενεές τώρα στους αδύνατους, ηλεκτρονική ασυδοσία, aids, δρόγες.

  Όποιο και να’ ναι το εργαλείο μετριέται έλασσον. Γιατί το μείζον είναι ότι μαζί με την Αμέρικα θα καταβουλιάξει ολόκληρος ο πολιτισμός του πλανήτη.Ο καλός Θεός όταν βρέχει, βρέχει επί δικαίους και αδίκους. Και ο αγνός κεραυνός με τον οίακα όταν χτυπά, χτυπά αδιάκριτα κυπαρίσσια, στάνες, βοσκούς. Και τον τάφο του Μαβίλη στο Δρίσκο.

  Πάνου από τις πολιτείες μας έρχεται ο θάνατος μ’ ένα δρεπάνι πελώριο και κοφτερό, ίδια η μήνη του φεγγαριού. Μ’ εκείνην την άρπην καρχαρόδοντα του Ησίοδου. Που έκοψε τα γεννητικά μόρια του θεού Ουρανού. Τα αίματα που στάξανε στη γης, εγέννησαν τις Ερινύες.

  Ενα μικρο αποσπασμα απο το τελευταιο εργο του Δημητρη Λιαντινη.

 2. TopGunZ avatar
  TopGunZ 07/03/2011 00:46:55

  Κανείς τους δεν έχει καταφέρει να παράξει την φιλοσοφική λίθο, κανείς τους δεν έχει ξεπεράσει την ανθρώπινη ουσία, κανείς τους δεν πέτυχε το "προς ομοίωσιν" σε τούτη τη γη, κανενός η άδεια σάρκα δεν κράτησε για πολύ την ψυχή ακόμα και αν έγινε μούμια, κερί ή παγοκολώνα, κανείς δεν ανακάλυψε τα ξόρκια και τα βότανα των παραμυθιών, κανείς δεν απέκτησε τις υπερδυνάμεις των κλασικών μυθικών και σημερινών φανταστικών ηρώων, κανείς τους δε σφυρηλάτησε απροσπέλαστες πανοπλίες. Πέρα από μερικά ηλεκτρικά φορτία σε κάποια τσιπάκια πυριτίου που καταμαρτυρούν τους παχυλούς τους λογαριασμούς σε εξωτικές τράπεζες, δεν παύουν να είναι ένα μάτσο χημικές ουσίες ευτελούς εμπορικής αξίας όπως όλοι μας. Ήταν, είναι και θα είναι φευγαλέοι ταξιδιώτες που κάνουνε μια στάση σε αυτόν τον βράχο, τον τρίτο από τον Ήλιο, όπως όλοι μας, στο ταξίδι για το άπειρο. Στο χέρι μας είναι να τους το θυμήσουμε. Με καρδιά, με ψυχή, με φωνή, με φωτιά.

  • A.M. avatar
   A.M. @ TopGunZ 07/03/2011 01:03:41

   Αυτή είναι όλη η ουσία του θέματος.
   Πολύ ωραία τα περιγράφεις.
   Τόση ανθρώπινη ανοησία για να καταλήξει σε λίγες δεκάδες χρόνια λίπασμα για τα σκουλήκια σε έναν τάφο πολυτελείας και άν.
   ΆΝ, που λέει και ο Κίπλινγ, ΆΝ οι άνθρωποι σκέφτονταν λίιιγο περισσότερο απ το ηλιθιωδώς νοούμενο συμφέρον τότε όλοι μας θα ζούσαμε λίγο πιο ανθρώπινα στα λίγα χρόνια που βρίσκομαστε πάνω σε αυτόν τον πλανήτη και μέσα σε αυτές τις σάρκες.
   Δυστυχώς δεν...

 3. Σταύρος avatar
  Σταύρος 07/03/2011 00:52:36

  Εξαίρετος!
  Μπράβο!

  Όσο για τον "...καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, που ορίζει ότι όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη είναι ίσοι..." παραβλέπει το γεγονός ότι κάποιοι είναι ...πιο ίσοι από τους άλλους.
  Στην φαντασία των τουλάχιστον.

 4. Σιατιστεύς avatar
  Σιατιστεύς 07/03/2011 08:01:08

  Τέτοια βαριά πανούκλα κανείς δεν ημπορεί να προβλέψει, πώς θα τελειώσει. Όσο σοφός και να ΄ναι. Και όσο και να ταράζει την ακοή του ή βουή των πλησιαζόντων γεγονότων, που είπε ο Απολλώνιος Τυανέας και ο Καβάφης. Ο πρώτος στον καιρό του Πλούταρχου, και ο δεύτερος στον καιρό του Νίτσε. Των δύο σπουδαίων ανδρών, που κήρυξαν το θάνατο του θεού μέσα στην ιστορία.
  ............. +10000 Καλημέρα και καλή Σαρακοστή !!!!!!! φανταστικό το άρθρο σου . ίσως ότι καλήτερο έχω διαβάση τον τελευταίο χρόνο . Εύγε !!! :)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.