#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/04/2010 17:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η λαϊκίζουσα κυρία ΔιαμαντοπούλουΈχοντας θητεύσει αρκετά χρόνια στην εκπαίδευση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, είχα όλη την καλή διάθεση να διαβάσω τις αλλαγές που μας προτείνει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

Ύστερα είδα την κεντρική αναφορά της μεταρρύθμισης, την κατάργηση  του 10 ως βάση  για την είσοδο στα Πανεπιστήμια. Απογοητεύτηκα.

Μια ρύθμιση που  αποθεώνει την ήσσονα προσπάθεια, κατοχυρώνει  την ..ισότητα προς τα κάτω και θωπεύει αυτιά!

Η αποθέωση του λαϊκισμού!

Όποιες φιλοδοξίες και να έχεις για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, όταν χαμηλώνεις τόσο πολύ τις απαιτήσεις, δε θα αποκτήσεις ποτέ παιδεία υψηλού επιπέδου!

Ήθελα να ρωτήσω την κυρία Διαμαντοπούλου το  εξής:  ο γιός της   παρακολουθεί ιδιωτικό σχολείο και μάλιστα το περίφημο πρόγραμμα I.B., που σημαίνει ότι  δεν θα δώσει εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο, σ’ αυτόν λοιπόν το πρόγραμμα,  ποια είναι η  βάση για να περάσεις ένα μάθημα;

Μπορείς να  γίνεις δεκτός με βαθμολογία 10;

 

Για να μην σας κουράζω. Η απάντηση είναι όχι!

Αφού, λοιπόν ένα  προπαρασκευαστικό για τα  ξένα πανεπιστήμια πρόγραμμα, θέτει ως προϋπόθεση  βαθμολογία  πάνω από 10, στο δημόσιο πανεπιστήμιο γιατί  χαμηλώνουμε τόσο πολύ τον πήχη;

Μια απάντηση είναι γιατί γεμίσαμε τη χώρα  με τμήματα και  ιδρύματα τα οποία κανένας φοιτητής δεν ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει.

Διορίσαμε και καθηγητές.

Ε, πρέπει να βρούμε και φοιτητές!

Και πώς το κάνουμε αυτό; Χαμηλώνουμε τα κριτήρια εισόδου!

Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτή η βιομηχανία παραγωγής …αγράμματων φοιτητών.

Ως χώρα ξοδεύουμε 12 δις, ευρώ για την Παιδεία. 

Η «δωρεάν» παιδεία κοστίζει 6000 ευρώ ανά μαθητή-φοιτητή, μαζί με τα λεφτά που ξοδεύουν οι γονείς απ’ ευθείας από τη τσέπη τους!

Όλα αυτά με αποκαρδιωτικά αποτελέσματα.

Το 2006 στο διεθνή διαγωνισμό PISA  στον οποίον συμμετέχουν μαθητές από 57 χώρες του ΟΟΣΑ, τα ελληνόπουλα ήρθαν στην  36η θέση στην κατανόηση κειμένου, την 38η θέση στις θετικές επιστήμες και την 39η θέση στα μαθηματικά. Αυτό σημαίνει ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα «βγάζει» παιδιά τα οποία είναι  «λειτουργικά αναλφάβητα».

Μήπως ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε σοβαρά με το τι είδους παιδεία θέλουμε; Αν θέλουμε μια παιδεία υψηλού επιπέδου, δεν ξεκινάμε χαμηλώνοντας τα κριτήρια εισόδου στο Πανεπιστήμιο. Μάλλον το αντίθετο έπρεπε να κάνουμε!

Κώστας Ροδινός

Υ.Γ. Προσωπικά θεωρώ τις  Εισαγωγικές Εξετάσεις έναν  άχρηστο και ξεπερασμένο θεσμό, που τον  διατηρούμε μόνο και  μόνον για να συντηρούμε, μέσω των φροντιστηρίων και των ιδιαιτέρων μαθημάτων, την πληθώρα εκπαιδευτικών, που το σύστημά μας δεν μπορεί να απορροφήσει. Πως θα επιλέγουν τα Πανεπιστήμια τους  φοιτητές τους. Υπάρχουν πολλά και δοκιμασμένα συστήματα, έχουμε τη θέληση να επιλέξουμε ένα;

 Διαβάστε για τις προτάσεις της υπουργού Παιδείας εδώ: http://www.antinews.gr/?p=40454

ΣΧΟΛΙΑ

 1. κ.κ. avatar
  κ.κ. 13/04/2010 17:39:11

  Μα βολεύει τόσο η "παραγωγή" και "αναπαραγωγή" αγγραμμάτων από κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης... Καθώς, δεν θα αντιδρούν, δεν θα διεκδικούν και φυσικά θα χειραγωγούνται...

  • Jimmy Daras avatar
   Jimmy Daras @ κ.κ. 13/04/2010 17:55:59

   Mr. K.K. says it all !!!
   American style "education", to create the most of uneducated people, and, therefore a lot of people they prefer the LAHKISMO leaders and unable to screen
   who is right and who is wrong.
   As you all know, in USA, only well to do families can educate their children in serious institutions, and we try to apply the same rules in our country.
   The "elites" are destined towards private schools, and the "people's children" are left to pick up "the left overs".

 2. kostasxan avatar
  kostasxan 13/04/2010 17:44:30

  Η παραγωγή αγράμματων φοιτητών πρέπει να διαιωνισθεί. Τα πανεπιστημιακά φροντιστήρια πρέπει να δουλεύουν... Έχει αναρωτηθεί η κυρία υπουργός πως είναι αδύνατον για πολλούς φοιτητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της σχολής τους αφού δεν έχουν τις βασικές γνώσεις που προαπαιτούνται από το Λύκειο;

  • Apot avatar
   Apot @ kostasxan 13/04/2010 22:29:54

   Και όχι μόνο τα πανεπιστημιακά. Έχει γεμίσει ο τόπος από φροντιστήρια για κάθε λογής εξετάσεις του ΑΣΕΠ, των Τραπεζών, της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και πάει λέγοντας.
   Ο νεοέλληνας δεν ξέρει πια να διαβάζει και περιμένει να πάει σε ένα φροντιστήριο να του ανοίξει το κεφάλι και να μάθει τα πέντε - δέκα θέματα που μπορεί να πέσουν.
   Στα πανεπιστήμια λένε πια ότι χειροτερο επίπεδο φοιτητών δεν έχουν ξαναδει.

   Από την άλλη πρέπει να αυξηθούν και τα φροντιστήρια για να βρουν απασχόληση όλοι οι καθηγητές που θα μείνουν άνεργοι με τα φιλολαϊκά μέτρα για τους διορισμούς που πήρε η καλή μας Άννα.

 3. ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 13/04/2010 17:49:03

  Είναι και τα εμπόδια του Πανάρετου.Ας μην το ξεχνάμε αυτό.
  ΥΓ:από....real estate,πως πάει η μανατμίτσα;;;;;;

  • ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ avatar
   ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ @ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 13/04/2010 17:49:44

   διόρθωση:μανταμίτσα.

 4. Chris avatar
  Chris 13/04/2010 17:59:23

  Οπωσδήποτε τομές χρειάζονταν στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το νέο Πασόκ πάντως φαίνεται αμετανόητα πιστό α) στην απαξίωση της προυπηρεσίας στο όνομα της δήθεν αξιοκρατίας (άλλωστε το κύμα καταδίωξης των συμβασιούχων είναι πρωτοφανές-μέσα σε λίγους μήνες το σοσιαλεπώνυμο κόμμα κατάφερε να θεωρούνται λαμόγια και προοιόντα ρουσφετιού όσοι έχουν προυπηρεσία και γι αυτό πρέπει να τιμωρηθούν β) δεν διατηρεί τη βάση του 10 έτσι ώστε να επαναλειτουργήσουν όλες οι σχολές σε κάθε κατσικοχώρι για να πάει ο καφές 5 ευρώ και να καμρώνει ο δήμαρχος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη πόλη του.

 5. ataktos avatar
  ataktos 13/04/2010 18:00:38

  Την κυρία αυτή στο χωριό και περιοχή ακόμα από το 1994 την λένε ραουλιδου ...

 6. Crash&Burn avatar
  Crash&Burn 13/04/2010 18:03:16

  το ΙΒ δεν σημαινει οτι περνας στο Πανεπιστημιο αυτοματα

  Ναι η παιδεια μας παει κατα διαολου απο οπου και να το πιασεις

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Crash&Burn 14/04/2010 10:05:43

   Crash,
   Το ερώτημα ήταν με τι βαθμούς σε δέχονται στο ΙΒ.

 7. anonymous avatar
  anonymous 13/04/2010 18:16:48

  Δε σας κάνει εντύπωση ότι όχι μόνο η παιδεία αλλά όλα πάνε κατά διαόλου στην Ελλάδα; Λεφτά τόσο για την παιδεία όσο και για την υγεία δίνονται αρκετά. Το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.

 8. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 13/04/2010 18:24:32

  Οταν κάθε υπουργός παιδείας που αναλαμβάνει κάνει εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στο πόδι προκειμένου να δείξει ότι παράγει έργο, τα αποτελέσματα είναι αυτά που βλέπουμε και που ζούμε.
  Στην παιδεία, όπως και στην οικονομία και στα εθνικά θέματα θα έπρεπε να υπάρχουν υπερκομματικές επιτροπές και ενιαία χάραξη στρατηγικής σε βάθος χρόνου από άτομα που κατέχουν άριστα τα αντίστοιχα αντικείμενα και όχι να κάνει ότι του κατέβει κάθε 4 χρόνια ο κάθε μαθητευόμενος υπουργός στο αντίστοιχο υπουργείο του.

 9. Orestios avatar
  Orestios 13/04/2010 18:27:31

  Μα είναι δυνατόν να μεριμνούσε για τα παιδιά των πολιτών????

  Σε τί σχολείο στέλνει το παιδί της?

  Από εκεί καταλαβαίνετε τί πιστεύει.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Orestios 14/04/2010 09:11:29

   Νομίζω ότι μετά τη μεταπολίτευση δεν υπήρξε υπουργός Παιδείας με παιδί σε σχολική ηλικία, που να το έχει στείλει σε δημόσιο σχολείο.

 10. laiki vasi avatar
  laiki vasi 13/04/2010 18:43:33

  Καταργείται η βάση του δέκα σε μία χρονιά που οι μαθητές έχασαν τα μισά μαθήματα λόγω νέας γρίπης. Έτσι θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; και θέτουν θέμα αξιολόγησης. Σωστό ως κατεύθυνση αλλά σας θυμίζω πόσο λυσσαλέα αντέδρασαν για την αξιολόγηση των ΑΕΙ και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση επί ΝΔ. Προσπαθούν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις από τη σκληρή νεοφολελεύθερη πολιτική τους, τα χαράτσια, τις παλινωδίες σε κρίσιμα ζητήματα, την ανεργία κυρίως των νέων, βάζοντας όλον τον κόσμο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μάλλον κάπως έτσι βαθιά συντηρητικά και λαικίστικα αντιλαμβάνονται την πολιτική ζωή.

  • Apot avatar
   Apot @ laiki vasi 13/04/2010 22:44:41

   Και όχι μόνο καταργεί την βάση, αλλά με κατεπείγουσα εγκύκλιο στα σχολεία αυξάνει κατά 30% τα όρια των απουσιών δήθεν λόγω της γρίππης (ενώ στην αρχή της χρονιάς είχανε αποφασίσει με άλλη εγκύκλιο να μην προσμετρούνται οι απουσίες που γίνανε λόγω γρίππης στο σύνολο).
   Υπολογίστε επίσης ότι τα μαθήματα τελειώνουν και φέτος μια βδομάδα νωρίτερα από το κανονικό (πέρισυ λόγω ευρωεκλογών, φέτος για ποιό λόγο;). Βάλτε και μια βδομάδα που χάσανε τα περισσότερα σχολεία που μείνανε κλειστά πάλι δήθεν της γρίππης (την στιγμή που ήταν κοινό μυστικό ότι δηλώνανε ψεύτικο αριθμό κρουσμάτων για να κλείσουν.

   Με απλά λόγια αποθέωση της ήσσονος προσπάθειας και του ωχαδερφισμού.

   Βέβαια τα χειρότερα έρχονται. Την επόμενη χρονιά θα μπει μπροστά ο μαθητής στα 30άρια τμήματα. Άστε που αρκετοί Διευθυντές και Προϊστάμενοι στην προσπάθειά τους να φανούν βασιλικότεροι του Βασιλέως και να γλυτώσουν την καρατόμηση που έρχεται (αλλαγή όλων των Διευθυντών, Προϊσταμένων κλπ), υπολογίζουν τμήματα με 35 μαθητές. Κατά τα άλλα ο διαδραστικός πίνακας είναι αυτό που λείπει από το σχολείο σήμερα (εκτός αν λείπουν λεφτά από τις τσέπες μερικών μερικών, για πίνακες λεφτά υπάρχουν)

 11. neotera avatar
  neotera 13/04/2010 18:50:20

  Μπορεί να αποδομείται η ελληνική Παιδεία σε κάθε της έκφανση πλην τα αγγλικά ξεκινούν από φέτος στην 1η Δημοτικού και καταβάλεται προσπάθεια με ειδικές πρόνοιες για το μάθημα αυτό όσο για κανένα άλλο.

  • anonymous avatar
   anonymous @ neotera 13/04/2010 18:56:36

   αυτό είναι σωστό και πρέπει να μπει και μια γλώσσα ακόμη.

   • delfikos avatar
    delfikos @ anonymous 13/04/2010 19:07:28

    Και πού στηρίζεις την άποψή σου αυτή;
    Για παράθεσέ μας μερικά επιχειρήματα...

   • Διοτίμα avatar
    Διοτίμα @ anonymous 13/04/2010 19:19:59

    Αν δεν αστειεύεσαι, είσαι σοβαρός;

   • delfikos avatar
    delfikos @ anonymous 13/04/2010 19:51:19

    Προφανώς Διοτίμα αναφέρσαι στον/ην anonymous, έτσι δεν είναι;

   • anonymous avatar
    anonymous @ anonymous 13/04/2010 21:16:07

    Delfikos & Διοτίμα
    νομίζω ότι δεν έχετε βγει ποτέ εκτός Ελλάδας και δεν έχετε ιδέα από τη διεθνή αγορά εργασίας. Αυτή τη στιγμή ζητάνε αγγλικά σε επίπεδο μητρικής.
    Ξέρετε πόσοι άνθρωποι μεταξύ 25-30 τρέχουν στα φροντιστήρια για να βελτιώσουν τα αγγλικά τους;
    Το 30% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Τουρισμός χωρίς αγγλικά δε γίνεται.

    Επίσης πρέπει να επανέλθει το πολυτονικό και να εισαχθούν τα αρχαία στα Γυμνάσια με έμφαση την ετυμολογία για να μην πω ότι η ετυμολογία θα πρέπει να διδάσκεται ήδη στα δημοτικά. Εκεί δηλ που θα τους μαθαίνουν τις άγνωστες λέξεις να τους μαθαίνουν ολόκληρη την οικογένεια των λέξεων.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ anonymous 14/04/2010 10:07:39

    Aνώνυμε,
    Αν μάθεις σωστα ελληνικά, τα Αγγλικά στη συνέχεια είναι piece of cake!

 12. theo1611 avatar
  theo1611 13/04/2010 18:51:02

  Οι σώφρονες αγγλοσάξωνες κάνουν συγκριτική αξιολόγηση. Mean, Median, standard deviation.

  Η βάση του 10 per se δεν έχει κανένα νόημα. Αμφιβάλλετε ότι μπορούν να μπουν θέματα στις πανελλαδικές που όλοι γράφουν κάτω από δέκα?

  Όσο λαϊκιστική ήταν η θέσπιση, άλλο τόσο είναι η κατάργηση!!!

  Πλήρης αυθαιρεσία; και λαϊκισμός, ένθεν κακείθεν!!!

  Ο αριθμός επιτυχόντων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 66% (maean -1 stdeviation!!!) ή το 50% (median)!!!

  Αλλά που τέτοια Guts!!!

  • anonymous avatar
   anonymous @ theo1611 13/04/2010 18:59:31

   Η βάση του 10 per se δεν έχει κανένα νόημα. Αμφιβάλλετε ότι μπορούν να μπουν θέματα στις πανελλαδικές που όλοι γράφουν κάτω από δέκα?
   Έχει και παραέχει και αμφισβητώ αυτό που λες ότι όλοι θα γράφουν κάτω από 10. Αν είναι μέσα στη διδακτέα και με τη μεθοδολογία που έχουν διδαχτεί τότε θα έχουν μια φυσιολογική απόδοση και όχι κάτω από 10.

   • theo1611 avatar
    theo1611 @ anonymous 13/04/2010 19:15:12

    Ενώ είναι κατά τη γνώμη σου απολύτως φυσιολογικό τη μια χρονια ή σε ένα μάθημα 65% να γράφει πάνω από 10 και την άλλη στο ίδιο μάθημα μόνο 35% να γράφει πάνω από 10!!! Η συγκριτική βαθμολογία εξομαλύνει αυτές τις διακυμάνσεις, αυτό ήταν το νόημα της παρέμβασής μου. Αν βάζεις θέματα σε εξετάσεις και σου το επιτρέψουν βάλε στόχο το άριστα να είναι 10/20 και μετά έλα να μου πείς πόσοι θα γράψουν πάνω από 10 (θα υπάρχουν, αλλά πόσοι θα είναι, όλοι της Ιατρικής Αθηνών π.χ. θα έχουν πάνω από 10 π.χ.?). Δηλαδή πως παλιά έμπαιναν τα 16άρια με ολίγη από 12άρια και τώρα μπαίνουν μόνο τα 20άρια?

    Ακραίο το παράδειγμά μου αλλά το απόλυτο δεν έχει νόημα, αυτό είναι το θέμα, και προκειμένου να μην παίζουμε κολοκυθιά, συγκριτική σε κάθε μάθημα που λαμβάνει υπόψη τις αβεβαιότητες δυσκολίας των θεμάτων!!!

 13. anonymous avatar
  anonymous 13/04/2010 18:55:40

  Να δω τι θα κάνουν με το γύρο της Μπολώνια. Πάμε για σπουδές 3+1=4 χρόνια. Σε όλη την Ευρώπη έχει περάσει.

 14. neotera avatar
  neotera 13/04/2010 19:21:57

  Ποιό είναι σωστό να μη μαθαίνουν τα παιδιά τη μητρική τους γλώσσα πριν από τα εγγλέζικα ? Να μην μπορούν να συγκροτήσουν τη σκέψη τους στη γλώσσα μας ? Αυτά λοιπόν ορίζει η λέσχη Μπίλντεμπεργκ για τα παιδιά ενός του κατώτερου θεού εκείνου της ελλάδας ? Ποιόν νομίζουν τα όρνεα, οι υποβολείς της Αννούλας, πως κοροϊδεύουν με την κατάργηση της βάσης του 10 ? Αυτό είναι μέτρο "κερασάκι στην τούρτα" όταν λειτουργεί άψογα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ο εκπαιδευτικός προσανατολισμός κι όλοι, η σχεδόν όλοι οι αποφοιτοι γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και έχουν επιλογές σε μιά αγορά εργασίας με εύρυθμη λειτουργία. Τότε υπάρχει "παιδαγωγική και κοινωνική σκοπιμότητα" για την κατάργηση της βάσης για την εισαγωγή στις σχολές. Με την παρούσα κατάσταση το μέτρο επιφέρει όχι απλώς την οριστική αποδόμηση της ελληνικής παιδείας, αλλά το βασίλειο του παραλόγου, επικοινωνιακό "αλλάλιασμα" στις σχολές, αλλά και στις οικογένειες. Σε ακόμη μεγαλύτερη σύγχιση αποσκοπούν οι γυφτοπασόκοι. Αυτή είναι πάντα η ουσία.

  • neos agrotis avatar
   neos agrotis @ neotera 13/04/2010 19:55:40

   Εχω σπουδάσει στο εξωτερικό. Ο ενας μου γιός εχει τελειώσει ΤΕΙ και ο αλλος ειναι τώρα στο Πολυτεχνειο. Ε λοιπον το συμπερασμα μου ειναι οτι δεν υπάρχει παιδεία στην Ελλάδα. Το λυκειο εχει καταντησει τόπος συνάντησης και πλάκας των μαθητών αφου το απόγευμα εχουν το φροντηστηριο. Βολεμένοι και οι καθηγητές απο το μπάχαλο σου λένε εγω θα βγάλω το φιδι απο την τρύπα?
   Στα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια οι καθηγητάδες κοιτάνε τα προγράμματα της ΕΕ και δεν τους ενδιαφέρει τίποτε για την διδασκαλία τους. Βολεμένοι και αυτοί με την κομματικοποιηση που εχουν περάσει στους φοιτητές και επικράτει και το μπάχαλο και εκεί .
   Οι πολιτικοί μας είναι για να χαιδεύουν αυτιά και κάνουν πολύ καλά την δουλεία τους. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ????????

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ neos agrotis 13/04/2010 20:04:28

    Κοιταμε την αυτομορφωση μας και των παιδιων μας αναλογα με τις αναγκες μας.
    Η καταρρευση της δημοσιας παιδειας κανει πιο επιτακτικη την αναγκη της ιδιωτικης παιδειας.
    Δεν μπορει να υπαρξει δημοσια παιδεια χωρις μια συλλογικη ιδεολογια που συνηθως ονομαζεται εθνικη.Οι ψευδοπροοδευτικες δυναμεις αντιτασσονται σε καθε εθνικη ιδεολογια αλλα δεν εχουν με τι να την αντικαταστησουν οποτε η διαφθορα και ο εκφυλισμος της δημοσιας παιδειας ειναι αναποφευκτος.

  • anonymous avatar
   anonymous @ neotera 13/04/2010 21:27:48

   Τα παιδιά μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα για 6 χρόνια πριν πάνε στο δημοτικό. Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα υπάρχουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία Αγγλικά-Ελληνικά και μετά συνεχίζουν τα παιδιά σε δίγλωσσα τμήματα πανάκριβων ιδιωτικών σχολείων. Τα ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν πάρα πολύ καλά αγγλικά ήδη από την πρώτη δημοτικού. Έτυχε να πέσει στα χέρια μου έκθεση παιδιού τετάρτης δημοτικού και τα αγγλικά του ήταν καλύτερα από τα δικά μου που έχω φάει τη ζωή μου στα φροντιστήρια. Δεν ξέρω λοιπόν να έχει συμβεί κάτι αρνητικό στη ζωή αυτών των παιδιών. Αντίθετα διαπρέπουν.
   Ας μην είμαστε μεμψίμοιροι.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ anonymous 14/04/2010 08:17:47

    Αν διαβάσεις και έκθεση του στα Ελληνικά και είναι αναλόγως έξοχη, τότε να συμφωνήσω μαζί σου.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ neotera 14/04/2010 09:16:29

   Δεν δικαιολογώ τη σπουδή της Διαμαντοπούλου, αλλά πάντως στη Μάλτα ή στην Κύπρο όπου τα αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα, δε νομίζω οι μαθητές να μη μπορούν να συγκροτήσουν τη σκέψη τους εξίσου και στη μητρική τους γλώσσα.

 15. Dimi avatar
  Dimi 13/04/2010 19:43:27

  «Η μάθηση είναι ανηφόρα που ανεβαίνεις με κόπο και κούραση. Η αμάθεια είναι κατηφόρα που κατεβαίνεις εύκολα κι ακούραστα. Γεγονός είναι ότι και η μάθηση και η αμάθεια είναι ο ίδιος δρόμος αλλά με διαφορετική πορεία και διαφορά ύψους. Να θεωρείς μεγάλη μόρφωση εκείνη, που θα σου δώσει την ικανότητα να αντέχεις την αμάθεια.» ~Δελφικό Παράγγελμα

 16. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 13/04/2010 19:48:21

  Το πρόβλημα στην ελληνική εκπαίδευση δεν είναι ο τρόπος ή οι κλίμακες βαθμολόγησης αλλά το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας και γνώσης και η οργάνωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
  Η συστηματική αποδόμηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος εκτός απο την ανικανότητα και ανεπάρκεια των διαδοχικών υπουργών παιδείας μπορεί να έχει και την αιτία του σε μια συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στην βιομηχανία των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

 17. Arnaoutis avatar
  Arnaoutis 13/04/2010 19:55:33

  Οι πραγματικοί στόχοι της Bilderberg έχουν αποσαφηνιστεί με ακρίβεια από πολλά έγκυρα δημοσιογραφικά όργανα:

  • Κατά τους Times του Λονδίνου, η Bilderberg είναι «μια συνωμοτικά οργανωμένη κλίκα των πλουσιότερων ατόμων, με τη μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική ισχύ και επίδραση στη Δύση, που συναντιούνται τακτικά υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και σχεδιάζουν τις εξελίξεις που, αργότερα, διαπιστώνεται ότι συμβαίνουν» (The Times, 12-7-1977).

  • Κατά το περιοδικό Europeo: «Η Bilderberg αποτελεί μια παγκόσμια κυβέρνηση που καπελώνει τις εθνικές κυβερνήσεις» (Europeo, 15-10-1975)

  • Κατά τη γαλλική εφημερίδα Quotidien de Paris: «Επιδίωξη των μελών της Bilderberg είναι η εγκαθίδρυση αποτελεσματικής κυριαρχίας σε διάφορα σημεία του κόσμου με τη μεσολάβηση κυβερνήσεων- ανδρεικέλων που κατευθύνονται από πολιτικούς του κάτω πατώματος (των παρασκηνίων).»

  3. ΕΠΙΛΟΓΟΣ

  Κατά την εκτίμησή μου, όταν τεθεί θέμα αντικατάστασης των σημερινών αρχηγών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Καραμανλή και Παπανδρέου), πράγμα που διαφαίνεται στον ορίζοντα, το δίκτυο των συμφερόντων που εκφράζει η Λέσχη Bilderberg θα στηρίξει τους Γεώργιο Αλογοσκούφη και Άννα Διαμαντοπούλου.

  • Jimbaran avatar
   Jimbaran @ Arnaoutis 13/04/2010 20:22:32

   Η Ντόρα Μπακογιάννη έχει τις περισσότερες πιθανότητες αγαπητέ arnaoutis τον Ναυαρχο τι τον εχεις ?δεν σου τα είπανε καλά...Μακάρι να ζούμε για να το διαπιστώσεις..

  • BlueSky avatar
   BlueSky @ Arnaoutis 13/04/2010 22:38:32

   Παιδιά ο Παπανδρέου ανήκει στη Λέσχη Bilderberg. Οπότε ξεχάστε την αντικαταστασή του.

 18. Νίκος avatar
  Νίκος 13/04/2010 20:01:01

  Γιατι εκπλησεσθαι φιλοι και Κε Ροδινε; Εξοπλισμενοι με το αλαθητο του δυτικοστραφους "ανωτερου" προοδευτισμου, το τσουρμο αυτο ειναι μηδενιστες, κυριοι φορεις αμαθειας, συνεπικουρουμενοι δε απο τους ιερεις του φασιστικου νεοταξισμου, Δραγωνα, Ρεπουση, Κουλουρη και ΣΙΑ, εχουν βαλθει να τα ισοπεδωσουν ολα, να μας μετατρεψουν σε καταναλωτικη μαζα, με υλικες αναγκες μονο. Α, να μη ξεχασω, και το κερασακι, θα βγαλουν, λεει, ηλεκτρονικα βιβλια, συγγνωμη, books on line, στην επισημη γλωσσα τους.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Νίκος 14/04/2010 09:03:34

   Νίκο,

   δεν εκπλήσσομαι. Αγανακτώ.

 19. Astefan avatar
  Astefan 13/04/2010 20:15:18

  Η παρακμή στην Ελλάδα έχει ονοματεπώνυμο, έχει εμπνευστές, έχει ιδεολόγους εκφραστές, πρωταγωνιστές, έχει και θεατές.

  Συγχαρητήρια στην κυρία Διαμαντοπούλου.
  Της εύχομαι να πραγματοποιήσει και το άλλο μεγάλο πολιτικό της όνειρο. Να γίνει η αγγλική γλώσσα η μητρική γλώσσα των ελλήνων, όπως η ίδια είχε προτείνει ευθαρσώς πριν από 15 χρόνια.

 20. Arnaoutis avatar
  Arnaoutis 13/04/2010 20:38:17

  ΝΕΑΝΙΣΚΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΥΣ. ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΙ Η ΓΡΙΑ
  Νεανίσκος τις ὁδοιπορῶν ἐν ἡμέρᾳ καύσωνος ἐντυγχάνει γυναικί τινι γραῒδι, ἥτις καὶ αὐτὴ τὴν αὐτὴν ὁδὸν τῷ νεανίσκῳ συνεπορεύετο. Ὁρῶν δὲ αὐτὴν ἐκεῖνος τῷ τε καύσωνι καὶ τῷ τῆς ὁδοιπορίας καμάτῳ δεινῶς ἰλιγγιῶσαν, κατώκρειρε τῆς ἀσθενείας καὶ μηκέτι ἐξισχύουσαν ὅλως πορεύεσθαι, ἄρας ταύτην τῆς γῆς ἐπὶ τῶν νώτων αὐτοῦ διεβάσταζε.

  Ταύτην δὲ ἐπιφερόμενος λογισμοῖς τισιν αἰσχροῖς δεινῶς ἐταράτετο, ὑφ’ ὧν καὶ πρὸς οἶστρον ἀκολασίας καὶ σφοδρὸν ἔρωτα ὁ αὐτοῦ ἦρτο ἰθύφαλλος· εὐθὺς δὲ τῇ γῇ καταθεὶς τὴν γραΐδα, ταύτῃ ἀκολάστως συνεγένετο.

  Ἡ δὲ πρὸς αὐτὸν ἁπλοϊκῶς ἔλεγε:

  “Τί ἐστιν ὃ ἐπ’ ἐμοὶ εργάζῃ;”

  Ὁ δὲ αὐτῇ ἔφη ὡς:

  “Βαρεῖα πέφυκας, καὶ τούτου χάριν ἀπογλύψαι σου τῆς σαρκὸς διανενόημαι” καὶ ταῦτα εἰπών καὶ εἰς τέλος αὐτῇ συμφθαρείς, πάλιν τῆς γῆς ταύτην ἐξάρας ἐπὶ τῶν ἑαυτοῦ νώτων ἐπέθετο.

  Καὶ μῆκος ὁδοῦ τινος διελάσαντος αὐτοῦ, ἔφη πρὸς αὐτὸν ἡ γραῦς:

  “Εἰ ἔτι βαρεῖά σοι καὶ ἐπαχθὴς πέφυκα, πάλιν με καταγαγὼν πλέον ἐξ ἐμοῦ ἀπόγλυψον”.

 21. klausevitz avatar
  klausevitz 13/04/2010 20:49:55

  Διαφωνώ με την ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων, άν και υπό τις
  παρούσες,εσωτερικές και διεθνείς, συνθήκες είναι μιά διαφωνία
  άνευ αξίας.
  'Οταν ο Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν,αυτό το έξοχο μείγμα Γκωλικού και
  Σοσιαλιστή ανέλαβε,το 1984, Υπουργός Παιδείας στη Γαλλία καθώρισε
  με δύό λόγια τους βασικούς στόχους: "Rabelais plus l'ordinateur",
  (Ραμπελαί συν Η/Υ)-δηλ. λόγια παράδοση και εκσυγχπονισμός.
  Εδώ και πολλά χρόνια...δεν έχουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο!
  Πέραν της πολιτικής ευθύνης, ο κομφορμισμός και η αγραμματοσύνη
  ισχυρών αλλά και μεσαίων κοινωνικών ομάδων υπονόμευσαν την
  Δημόσια Παιδεία...."θά'θελα το παιδί μου να είναι με παιδιά
  καλών οικογενειών" ...απαράδεκτο λεξιλόγιο! Μου είναι,εξίσου
  αντιπαθής,στην Παιδεία, ο αριστερός λαικισμός και ο νεοδεξιός
  σουσουδισμός!
  Τα υπόλοιπα: η βάση του 10,οι "αξιολογήσεις" και όλη η συναφής
  παραφιλολογία στερούνται σημασίας, όταν λείπουν οι θεμελιακές
  επιλογές!
  Κι'όμως,κάποτε,στο πηδάλιο βρίσκονταν ονόματα όπως του Λουκή
  Ακρίτα,του Ε.Π.Παπανούτσου,του Ι.Θ.Κακριδή...άν υπήρξε μιά
  ενδιαφέρουσα περίοδος για την Ελληνική Παιδεία,μεταπολεμικά
  ήταν αυτή του '64-'65 που "ετελεύτησε εν τη μαχαίρα"....,
  έκτοτε...αβαθείς προσεγγίσεις.
  Η Ελληνική Παιδεία προυποθέτειμια ηθική ανάταση...Γένοιτο!

 22. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 13/04/2010 21:41:53

  Το μυαλό σου και μια λύρα "ψυχραιμία".
  Δηλαδή επειδή υπάρχουν μερικοί δάσκαλοι και καθηγητές που δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους θα απαξιώσουμε και θα διαλύσουμε την δημόσια παιδεία και όσους εκπαιδευτικούς παράγουν ουσιαστικό έργο ;
  Για να φέρουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολλέγια όπου οι γόνοι των ευκατάστατων και πλουσίων οικογενειών θα πληρώνουν για να εξαγοράζουν τα πτυχία τους - όπως ήδη κάνουν σε κολλέγια και ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού - ενώ τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μένουν αμόρφωτα.
  Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση όπως και αντίστοιχα η δημόσια δωρεάν υγεία που είναι από τους θεμέλιους λίθους του δημοκρατικού πολιτεύματος πολεμιούνται και υποβαθμίζονται επί σειρά ετών από τους ίδιους πολιτικούς που τα τσεπώνουν χρόνια από εταιρίες και οργανισμούς ιδιωτικών συμφερόντων προκειμένου να παίρνουν την μιζούλες και τις εκδουλεύσεις τους.
  Αν δεν έχεις βαθύτερη γνώση κάποιων πραγμάτων καλύτερα να σιωπάς ή να ρωτάς πριν διατυπώνεις παρόμοιες θέσεις.
  Αυτά επίσης τα περί συλλογικής ιδεολογίας αρμόζουν σε απολυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα, που μάλλον αναπολείς.
  Η παιδεία οφείλει να προάγει το ελεύθερο πνεύμα και την αναζήτηση της αλήθειας και όχι να είναι μέσο πλύσης εγκεφάλου των παιδιών και κρατικής προπαγάνδας.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Κάποιος. 13/04/2010 21:53:53

   H κριση της δημοσιας παιδειας ειναι δομικη και ειναι κριση πανω απ ολα ιδεολογικη.
   Δεν ειναι αναγκη να υπηρετει καποιο απολυταρχικο καθεστως.Δεν αναπολω τιποτα.Μπορει να υπηρετει τη δημοκρατια οπως συμβαινει σε πολλες χωρες.Αλλα πρεπει να υπηρετει καποιο δημοσιο αγαθο και αυτο το δημοσιο αγαθο θα πρεπει να περιγραφεται με καποια ενωτικη ιδεα.
   Αυτην τη στιγμη οι καθηγητες δεν εχουν κανενα κινητρο για να δουλεψουν.Υλικο κινητρο δεν εχουν σιγουρα αφου οτι και να κανουν θα παρουν τον ιδιο μισθο.Ιδεολογικο δεν υπαρχει οποτε βυθιζονται στη δημοσιουπαλληλικη ρουτινα τους.
   Δεν ειπα να διαλυσουμε τιποτα.Διαλυεται μονη της ομως.
   Απαντησα στην ερωτηση ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ μπροστα σε αυτη την κατασταση.

   • Κάποιος. avatar
    Κάποιος. @ ψυχραιμια 13/04/2010 22:34:42

    Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι λειτούργημα.
    Το κίνητρο για να δουλέψει είναι η ίδια η φύση της δουλειάς του.Η διαδικασία της μάθησης και της εκπαίδευσης πρέπει να είναι αυτοσκοπός για τους λειτουργούς της.
    Εχω θεία πάνω από 90 χρονών που ως εκπαιδευτικός κατά την διάρκεια της κατοχής μάζευε τα παιδιά της περιοχής της και τους έκανε μάθημα έναντι κυριολεκτικά πινακίου φακής.
    Και σαν κι αυτήν υπήρχαν και πολλοί άλλοι και έχω αρκετά παραδείγματα απ' το κοντινό μου περιβάλλον οτι και στις μέρες μας υπάρχουν και αρκετοί άλλοι σαν αυτούς.
    Δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός ή ο γιατρός ή ο οποιοσδήποτε άλλος ασκεί δημόσιο λειτούργημα, να επικαλείται έλλειψη υλικών αμοιβών ή ανταλλαγμάτων για να κάνει αυτό που η ίδια του η συνείδηση οφείλει να του υπαγορεύει.
    Σαφώς και δικαιούται και οφείλει να διεκδικεί καλύτερες αμοιβές και καλύτερες εκπαιδευτικές συνθήκες αλλά όχι εις βάρος της αποστολής του.
    Η παιδεία σήμερα δεν διαλύεται ωστόσο από μόνη της.
    Την διαλύουν συστηματικά εσκεμμένα ή απο εγκληματική άγνοια, οι εκάστοτε πολιτικοί προιστάμενοι της.
    Το ανάχωμα πρέπει να είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, όσοι τουλάχιστον ασκούν ευσυνείδητα το λειτούργημα τους, οι γονείς και οι μαθητές.
    Συγγνώμη αν σου απεύθυνα πριν κάποιους χαρακτηρισμούς που σε αδικούν.
    Δεν είμαι φορτισμένος εξαιτίας σου αλλά εξαιτίας της κατάστασης που έχει περιπέσει η χώρα μας.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Κάποιος. 14/04/2010 08:42:47

   "το μυαλό σου και μια λίρα" - η λαϊκή σοφία αποτιμά (απαξιώνοντας) την αξία του μυαλού, δεν το καλεί να τραγουδήσει μα τη λύρα του

   Όπως βλέπουμε, ο θυμόσοφος λαός μας γνωρίζει-και αναγνωρίζει- τις αξίες

   • Κάποιος. avatar
    Κάποιος. @ δρόμος 14/04/2010 09:27:44

    Υπάρχει και μια άλλη εξήγηση.
    Εκ παραδρομής να έβαλα ένα ύψιλον στην θέση του γιώτα(γειτνιάζουν άλλωστε στο πληκτρολόγιο).
    Σ' ευχαριστώ ωστόσο για την υπενθύμιση αν και θα προτιμούσα πέραν του ετυμολογικού σχολίου σου και κάποιο που να αναφέρεται στην ουσία των γραφομένων μου.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ δρόμος 14/04/2010 09:38:24

    ο στόχος του σχολίου ήταν εκπαιδευτικός και όχι η όποια παρατήρηση σε σένα.

    Όσο για την ουσία, συμφωνώ απολύτως στα της συστηματικής διάλυσης της παιδείας ΟΛΩΝ των βαθμίδων, όχι μόνο μέσω των προγραμμάτων και κατευθύνσεων της πολιτείας, αλλά και λόγω της σε μεγάλο βαθμό εγκατάλειψης της έννοιας του λειτουργήματος από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών μας, δυστυχώς. Και λόγω της αδυναμίας ή και αδιαφορίας της πλειοψηφίας των γονέων απέναντι στο θέμα, επίσης δυστυχώς.

 23. l
  l' ami du peuple 13/04/2010 21:50:25

  αυτο που γινεται με τη μπολονια, ειναι οτι κατασκευαζεται ενα πανεπιστημιο - παιδικη χαρα, "ταχα μου και καλα συνδεδεμενο με την αγορα" και απομονωνεται απο αυτο σε ενα δευτερο κυκλο σπουδων το φιλετο, που πια απευθυνεται σε λιγους και επ'αμοιβη.
  απο κει και περα το οτι ολοκληρος ο πρωτος κυκλος σπουδων εξαναγκαζεται σε ενα κυνηγητο κονδυλιων και επιδοτησεων, καθως το δημοσιο "δεν αισθανεται πια υποχρεωμενο να τον χρηματοδοτει" οδηγει σε μια σπειροειδη πορεια απαξιωσης των πανεπιστημιακων σπουδων και ταυτοχρονα "αντικαταστασης" τους απο πακεττα δεξιοτητων και επαγγελματικων δικαιωματων και ο,τι τελος παντων "μπορει να φερει λεφτα".

  φυσικα καποιοι παραμενουν σε θεση να αγορασουν γνωση που πλεον ,"δεν ειναι για τον καθενα"

  ποιος ειπε οτι το "μεταμοντερνο" απεχει απο το "φεουδαρχικο";

  • anonymous avatar
   anonymous @ l' ami du peuple 13/04/2010 22:41:34

   Αυτή είναι η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Γερμανία και την Ελβετία που την έχουν υιοθετήσει δεν έχουν συμβεί αυτά που λες.

  • anonymous avatar
   anonymous @ l' ami du peuple 13/04/2010 22:49:47

   Αυτά τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η προπαγάνδα του και δεν έχουν συμβεί σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία που ήδη έχουν υιοθετήσει τη Μπολόνια.

 24. Greenhorses avatar
  Greenhorses 13/04/2010 22:03:49

  Λαϊκισμός του κερατά, ποιος ο λόγος να χρηματοδοτούμε κάποιον που δεν μπορεί να πιάσει ένα 9, ας μπορεί να πηγαίνει όπου υπάρχουν ελεύθερες θέσεις πληρώνοντας ένα δίδακτρα και βιβλία.

  • Greenhorses avatar
   Greenhorses @ Greenhorses 13/04/2010 22:05:01

   Και από την άλλη σου λέει δεν υπάρχουν λεφτά.

 25. Somebody avatar
  Somebody 13/04/2010 22:07:25

  Καλησπέρα σε όλους.
  Όντας στο 4ο έτος των σπουδών μου σε δημόσιο Πανεπιστήμιο νομίζω έχω αρκετή πείρα να πω 2-3 πραγματάκια.
  Καταρχήν, κάθε μέρα στη σχολή μου έρχεται στο νου ένα κείμενο του Παπανούτσου. Αν και γραμμένο αρκετά χρόνια πίσω, περιγράφει γλαφυρότατα την επικρατούσα κατάσταση. Συγκεκριμένα, το "Γιγαντισμός και χαμηλή ποιότητα" το μνημονεύω τακτικότατα. Βλέποντας το μπάχαλο με το σωρό των "ρεμπεσκέδων" που έχω στο έτος μου δεν μπορώ παρά να το θυμηθώ με πικρία.
  Η σχολή μου θεωρείται από τις "καλές" του 5ου πεδίου (οικονομικά). Δυστυχώς το μόνο που βλέπω είναι "τσούρμο" από άτομα που απλά έρχονται για τον χαβαλέ. Τόσο απλά. Δεν είναι η έλλειψη γνώσεων που με ενοχλεί- αντίθετα αυτός είναι ο σκοπός της κάθε σχολής να απαλείψει. Όταν όμως ο χαβαλές μπαίνει στη διδακτική ώρα το θέμα σταματά να είναι αστείο. Δυστυχώς, οι καθηγητές σπάνια μπορούν να κάνουν κάτι.. το φαινόμενο της Λερναίας Ϋδρας παραείναι και δύσκολο να καταβληθεί. Δεν το κρύβω ότι από μέσα μου πετάω διάφορα "κοσμητικά" για όλο εκείνο το "κοπάδι". Δεν θέλω να υποδυθώ τον κορυφαίο των φοιτητών και το "καλύτερο παιδί απ` όλα" αλλά το "κοπάδι" δεν θα έπρεπε ΚΑΝ να είναι στη σχολή- και γενικότερα άτομα που μπορούν μόνο να παράγουν άνοστα αστεία και βαβουροχαβαλέ ΔΕΝ πρέπει να μπαίνουν στην 3ο βάθμια (είτε ΤΕΙ, είτε ΑΕΙ, είτε ό,τι άλλο).
  Επιπλέον, σε ότι αφορά τις φίλτατες παρατάξεις, η πλειοψήφια επιδίδεται στα ακόλουθα ευγενή αθλήματα : a. ξήλωμα αφισών των κομματικών αντιπάλων, b. καφέδες ! πολλούς και οποιουδήποτε τύπου (freddo ή φραπέ προεξεχόντων) και "ποιος πάει μωρέ για μάθημα- άραξε εδώ να δούμε" φιλοσοφία.
  Τρίτον, μεγάλο μέρος των καθηγητών ανήκει σε κλίκες. Οι "σφαγές" για συμφέροντα -όχι βέβαια για την εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων- συχνές και όλοι έχουμε ακούσει καταστάσεις όπου ο Χ καθηγητής προώθησε τους Ζ,Ξ,Φ σε θέσεις-κλειδιά επειδή τον υποστήριξαν να βγει πρόεδρος ή ό,τι άλλο.
  Κλείνοντας απλά θα προσθέσω ότι καλύτερα η βάση του 10 ( για την οποία είμαι απόλυτα υπερ)να συνδυαστεί με συνεντεύξεις. Αρκετά με το κάθε "μέλος του κοπαδιού" που επειδή έγραψε και πέρασε στη σχολή του με σκοπό να συνεχίσει την πενταήμερη. Αφού η πραγματικότητα διαψεύδει πανηγυρικά το ότι στις σχολές της 3βαθμιας (η πλειοψηφία είναι ώριμοι άνθρωποι) ίσως μια συνέντευξη να καταφέρει να φιλτράρει αυτό που από μόνο του το 10 δεν μπορεί.

  Με τα δέοντα,
  Κάποιος

 26. BlueSky avatar
  BlueSky 13/04/2010 22:25:30

  Συγχαρητήρια για το ανάλγητο, αντιδημοκρατικό και αντιλαικό και σοσιαλιστικότατο ΠΑΣΟΚ. Συγχαρητήρια και στην ΠΕΑ Ελλάδος που στις εκλογές του Οκτ 2009 στήριξε με νύχια και με δόντια την εκλογή του ΠΑΣΟΚ. Το οξύμορο της υπόθεσης είναι ότι κανένας δε μιλά, κανένας δεν ξεσηκώθηκε ακόμη, γιατί θα μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στο δρόμο ψάχνοντας για εργασία. Που είσαι Ευριπίδη Στυλιανίδη. Θα σε ψάχνουν στις προσευχές τους όλοι αυτοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, μα δεν θα σε βρίσκουν…..”λουστήτε” την τώρα……..

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ BlueSky 14/04/2010 08:50:36

   "οξύμωρο"

 27. BlueSky avatar
  BlueSky 13/04/2010 22:27:29

  Πότε θα γίνει ξανά γαλανός ο ουρανός;;;

 28. nov11 avatar
  nov11 13/04/2010 22:33:32

  Οι μαθητές για να περάσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρέπει να κατοχυρώνουν τη βάση (10).Σωστά.
  1-Ποιές όμως είναι οι προυποθέσεις στην υπάρχουσα λειτουργία του συστήματος για την εξασφάλισή της αλλά και για την επίτευξη των επιλογών;
  ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ!
  2-Ποιοί είναι αυτοί που προσπερνούν απρόσκοπτα τις επώδυνες πανελλαδικές και πηγαίνουν στις σχολές προτίμησής τους πραγματοποιώντας τα όνειρά τους;
  ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑ!
  3-Ποιοί έφτιαξαν ένα σύστημα που και στη σκέψη του μόνο λένε 'ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ';
  ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ!
  4-Ποιοί είναι αυτοί που έκαναν επιλεκτικούς διορισμούς ώστε να δημιουργούν προυποθέσεις διορισμού (προυπηρεσία) στους υμέτερους παρακάμπτοντας τα κορόιδα της αναμονής και της ελπίδας;
  ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΑΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ (ΚΟΚΚΑΛΟ)ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΩΠΙΔΟΦΟΡΟΥΣ ΕΥΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΨΙΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΝΗΤΑ (ΜΑΘΗΤΗ)!
  5-Ποιοί είναι αυτοί που διόριζαν αφειδώς βουλώνοντας στόματα ;
  ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΣΕΠΩΝΑΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΕΙΔΗΣΗ ΟΙ ΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΝΑ ΛΙΚΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩ.
  6-Ποιοί θα πληρώσουν το ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥΣ;
  ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑ!!!!

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ nov11 14/04/2010 08:55:42

   υμείς, υμέτεροι=εσείς, οι δικοί σας
   ημείς, ημέτεροι=εμείς, οι δικοίμας

   Διαλέγεις και παίρνεις

 29. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 13/04/2010 22:36:39

  Είναι τυχαίο ότι οι κλάδοι της υγείας και της παιδείας, βάσει προσόντων, είναι οι πιο χαμηλόμισθοι σε όλο το δημόσιο;

  • Κάποιος. avatar
   Κάποιος. @ Αγανάκτηση 13/04/2010 22:49:49

   Και παρατήρησε στον αντίποδα τους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται στην βουλή, οι οποίοι όχι μόνο δεν υφίστανται ανάλογη μείωση αποδοχών αλλά διορίζονται κιόλας σε μια χρονική περίοδο που υπάρχουν μεγάλα οργανικά κενά σε σχολεία και νοσοκομεία όπου ωρομίσθιοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες.

 30. nov11 avatar
  nov11 13/04/2010 22:59:48

  H ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ με τα υλικά του ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΥ είναι ο ΚΑΤΑΛΎΤΗΣ του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ για την πραγμάτωση του ΣΤΟΧΟΥ.

 31. nov11 avatar
  nov11 13/04/2010 23:07:36

  @ Καποιος
  Οι κανόνες δεν ισχύουν ποτέ για τους υμέτερους ασχέτως προσόντων.
  Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ

 32. Κάποιος. avatar
  Κάποιος. 13/04/2010 23:21:21

  @nov11

  Η αδυναμία μου να ερμηνεύσω επαρκώς τα σιβυλλικά σχόλια σου δεν με βοηθά να επικοινωνήσω μαζί σου.

 33. Νικηφόρος Ουρανός avatar
  Νικηφόρος Ουρανός 13/04/2010 23:44:38

  Δηλαδή, μαθητής που στις προαγωγικές εξετάσεις θα απορριπτόταν μπορεί να περάσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κι αυτό για χάρη του εμπορίου και των ιδιοκτητών δωματίων στην επαρχία. Η χώρα είναι μόνο για πλάκα. Άντε και για σουβλάκι. Απατώμεθα που την έχουμε πάρει στα σοβαρά.

 34. Astefan avatar
  Astefan 14/04/2010 06:09:06

  Το ποιο ωραίο είναι πως δεν μιλάει κανείς. Δεν σχολιάζει κανείς.
  Δεν θυμώνει κανείς.
  Η ΑΠΟΛΥΤΗ Παρακμή.

  Κάποτε η ελλάδα, σε δύσκολες εποχές, είχε ποιητές νομπελίστες,λογοτέχνες, σπουδαίους μουσικούς, τρομερούς ηθοποιούς, εξαιρετικούς καθηγητές στο πανεπιστήμιο, στα σχολεία. Είχε αφοσιωμένους δασκάλους. Είχε πρωτοπόρους επιστήμονες. Είχε σπουδαίους δημοσιογράφους, ευθυμογράφους. Ανθρώπους που με την πένα τους τσάκιζαν κόκκαλα.
  Σήμερα μούγκα στη στρούγκα. Από το πολύ φαϊ έχουν σκάσει. Δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη.
  Όσοι νομίζουν πως έχουμε φτάσει στο πάτο κάνουν λάθος.
  Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας ακόμα.
  Καλημέρα σας

 35. mipapa71 avatar
  mipapa71 14/04/2010 06:28:38

  Συμφωνώ στα περισσότερα του άρθρου. Μια επισήμανση για την αξιολόγηση της Πίζα. Στα μαθηματικά αν δοθούν τα θέματα των ελληνικών πανελλαδικών εξετάσεων μόνο δικοί μας μαθητές θα είναι σε θέση να τα λύσουν. Τα θέματα στην αξιολόγηση αυτή είναι προσαρμοσμένα στα εκπαιδευτικά προγράμματα των χωρών που αριστεύουν. Φυσικά και εδώ η επιτυχής αντιμετώπιση των θεμάτων των πανελλαδικών προϋποθέτει φροντιστήριο.

 36. NIKOS X. avatar
  NIKOS X. 14/04/2010 06:39:53

  ΑΦΟΥ ΠΗΞΑΜΕ ΣΤΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΟΛΕΣ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ [ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ,ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ,ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ,ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ ΚΛΠ.] ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΑΙ. Α ΞΕΧΑΣΑ ΤΗΝ ΧΑΣΟΥΡΑ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ε ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ..ΚΑΙ ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ-ΛΥΚΕΙΑ. ΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΟΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΟΝΤΑΙ,ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΑ 18 [ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΙ ΕΝΑ ΟΡΙΟ],ΤΣΟΥΠ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΟΤΙ ΣΧΟΛΗ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ, ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΞΙΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΙ ΕΞΟΔΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΕΙ
  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ "ΜΕΣΗΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ...Ε Σ'ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ,ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ [ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ] ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...ΤΙ ΛΕΩ Ο ΛΑΙΚΙΣΤΗΣ!!!

 37. effie B. avatar
  effie B. 14/04/2010 07:30:30

  Αγαπητε Κωστα Ροδινε,
  για πολλα θα μορουσαμε να ασκησουμε κριτικη στην κα. Διαμαντοπουλου σχετικα με τα πεπραγμενα της στο υπουργειο παιδειας, οχι ομως και για την καταργηση της βασης το 10, στην παρουσα στιγμη. Τα τελευταια χρονια εχουν δημιουργηθει πολλα τμηματα σε πολλες πολεις της χωρας, ανεξελεγκτα, εχουν διοριστει μελη ΔΕΠ και διοικητικο προσωπικο και αν δεν υπαρξουν φοιτητες θα υπαρξει αργομισθια. Σε πρωτη φαση ειναι πολυ καλυτερα να λειτουργησουν αυτα τα τμηματα απο το να αφεθουν να ερημωσουν. Η καταργηση λοιπον της βασης του 10 σε αυτη τη φαση δεν ειναι λαθος. Σε δευτερη φαση θα πρεπει να υπαρξει ενα συντονισενο σχεδιο, αναδιοργανωσης, συνενωσης, ανασχεδιασμου αυτων των τμηματων ετσι ωστε να λειτουργησουν τελικα επ' ωφελεια της δημοσιας εκπαιδευσης. Επιπλεον, θα πρεπει να υπαρξει ενα σχεδιο ανασχεδιασμου της εκπαιδευσης γεικοτερα, με αλλους κανονες εισαγωγης στα πανεπιστημια, και πιο σωστα, αλλη κατευθυνση πρωτοβαθμιας και δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης. Δεν ειναι λυση η απαξιωση και τελικα η καταργηση της δημοσιας εκπαιδευσης, του δημοσιου πανεπιστημιου. Στην Γερμανια για παραδειγμα υπαρχουν ελαχιστα ιδιωτικα πανεπιστημια, ενω η συγκριση με τα πανεπιστημια της Αμερικης ειναι ανεδαφικη και ανεφικτη! (μπορω να το αναλυσω ειδικοτερα -δεν ειναι του παροντος- καθως εχω σπουδασει/διδασκω στην Αμερικη και τη Γερμανια και εργαζομαι στο χωρο της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης)
  Ολα οσα γραφηκαν παραπανω ειναι απολυτα σωστα. Καταδεικνυουν την πληρη αποτυχια του συγκεκριμενου μοντελου εκπαιδευσης της χωρας μας.
  Στην παρουσα φαση ομως θα πρεπει να καθησουμε ολοι μαζι και να το ξανασχεδιασουμε εξ ολοκληρου.
  Προκειται για το μελλον των παιδιων μας!!!
  Και οπως ειπε και ο Μαο απευθυνομενος στους φοιτητες του πανεπιστημιου του Πεκινου: "ο κοσμος ειναι δικος σας και δικος μας. Κατα βαθος, ομως, ανηκει σε σας".........

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ effie B. 14/04/2010 08:46:59

   Αγαπητή Effie,
   Επειδή διαβάζω με προσοχή τα σχόλιά σου, θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Κατ' αρχήν για να μη νομίζει κανένας ότι διακατέχομαι άπο τίποτα ιδεολοηψίες τέλειωσα ελληνικό Πανεπιστήμιο, την εποχή που ήταν δικαίωμα και απαίτηση το "δημοκρατικό πεντάρι". Εκανα μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ σε πολειτιακό και Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Δίδαξα επίσης αρκετά χρόνια, ικανά για να έχω διαμορφωμένη άποψη.
   Οπως, ενδεχομένως και καλύτερα απο εμένα, γνωρίζεις τα περισσότερα από τα ΤΕΙ , όπως και τα Πανεπιστημιακά μας Τμήματα ιδρύθηκαν με εντελώς φαυλοκρατικά κριτήρια. Ο κάθε υφυπουργός παιδείας, ίδρυε και ένα ΤΕΙ στην εκλογική του περιφέρεια.
   Αυτό το σύστημα δεν εξυπηρετεί καμιά σοβαρή εκπαιδευτική ανάγκη και αν δεν έχει ήδη καταρρεύσει, είναι θέμα χρόνου η πλήρης κατάρρευσή του. Επομένως αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε κάτι, που από τη φύση του είναι θνησιγενές.
   Δεύτερον, η βασική κριτική μου είναι ότι καταργώντας τη βάση του 10 (το οποίο και θεωρώ αστείο ακόμα και να το συζητάμε) στέλνουμε παντού ένα εντελώς διαφορετικό μήνυμα. Αυτό της ήσσονος προσπάθειας.
   Οπως αναφέρω και στο υστερόγραφο είμαι υπέρ της κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων για την τροτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για έναν παρωχημένο θεσμό. Μπορεί κάλλιστα να αντικατασταθεί από ένα άλλο περισσότερο αξιοκρατικό και ορθολογικό τρόπο επιλογής των φοιτητών.
   Τέλος, επειδή τις τελευταίες δεκαετίες έχω κουραστεί να παρακαλουθώ υπουργούς παιδείας να κάνουν βαρύγδουπες ανακοινώσεις για την μεταρρύθμιση στην παιδεία, οι οποοίες διαρκούν όσο και η θητεία των υπουργών στο συγκεκριμένο υπουργείο γιατί οι διάδοχοί τους τις ξηλώνουν, δεν είμαι αισιόδοξος ούτε για την προσπάθεια αυτή. Αλλά όταν όλοι ασχολούνται με το 10, τι να ελπίζω;

   • effie B. avatar
    effie B. @ Κώστας Ροδινός 14/04/2010 09:46:34

    Αγαπητε Κωστα Ροδινε,
    βασικα συμφωνουμε. Η καταργηση της βασης του 10 ειναι λαθος, κυριως ως μηνυμα. Δεν μπορει να καταργηθει ομως εδω και τωρα, κατα την ταπεινη μου αποψη.
    Τα τελευταια χρονια, με ευθυνη των κυβερνησεων και των δυο κομματων, εχουν ιδρυθει πολλα τμηματα σε πολλες πολλεις της χωρας χωρις ουσιαστικα να καλυπτουν επιστημονικες η επαγγελματικες αναγκες. Πιεσεις τοπικων κοινωνικων και ψηφοθηρια ανερματιστων πολιτικων. Στα τμηματα αυτα εχουν διοριστει μελη ΔΕΠ και διοικητικο προσωπικο που αμειβεται κανονικα. Τα τμηματα αυτα υπαρχουν με η χωρις φοιτητες. Αν δεν υπαρξουν φοιτητες, εστω και λιγοι, θα υπαρξει αργομισθια. Επιπλεον, οι φοιτητες των τμηματων αυτων προσεφεραν οικονομικα στις τοπικες κοινωνιες και θα ηταν παραλογο στην παρουσα οικονομικη συγκυρια να καταργηθουν εκ των πραγματων. Ομως δεν σημαινει οτι θα πρεπει να αποδεχτουμε την ισχυουσα κατασταση. Μεσα στον επομενο χρονο θα πρεπει αμμεσα τα τμηματα αυτα να αναδιοργανωθουν, να συνενωθουν, να συγχωνευτουν και να μπορεσουν να λειτουργησουν σε ενα ακρως ανταγωνιστικο περιβαλλον. Καποια θα πρεπει ισως και να παψουν να λειτουργουν.
    Πιστευω ομως οτι αμμεσα ειναι πολυ καλυτερα να παραμεινουν τα παιδια μας εδω απο το να ξενιτευτουν αναζητωντας εκπαιδευση σε καποια αμφιβολου ποιοτητας τμηματα της αλλοδαπης. Υπαρχουν και τετοια. Για παραδειγμα πολλα ΤΕΙ της Αγγλιας δεν ειναι καλυτερης ποιοτητας απο τα δικα μας.

    Σε καθε περιπτωση ειλικρινα πιστευω οτι δεν μπορει παρα να παμε καλυτερα. Η νεα γενια ειναι τεχνολογικα πολυ πιο μπροστα απο την δικη μας, το περιβαλλον που καλειται να εργαστει ειναι πολυ πιο απαιτιτηκο και ανατγωνιστικο και πιστευω οτι θα τα καταφερει πολυ καλα.
    Χρειαζομαστε νομιζω αισιοδοξια (τωρα περισσοτερο απο ποτε) και κυριως ΕΛΠΙΔΑ!!!!

  • ΑΡΚΑΣ avatar
   ΑΡΚΑΣ @ effie B. 14/04/2010 20:17:29

   Έφη μου, τις αργομισθίες τις ρίχνεις στην ΈΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ εάν αξίζουν ή διαφορετικά να μαζεύουν σκουπίδια στους ΟΤΑ...

 38. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/04/2010 08:02:38

  Στα τρόφιμα, νοθεύεις
  Στην πολιτική, ψεύδεσαι
  Στην οικονομία, τυπώνεις κάλπικα νομίσματα
  Στην παιδεία, φτιάχνεις αγράμματους!
  ΠΑΣΟΚ! Το "μέλλον" της Ελλάδας

 39. Πλούταρχος Λευκαδίτης avatar
  Πλούταρχος Λευκαδίτης 14/04/2010 08:31:24

  Αγαπητέ Κώστα Ροδινέ,

  συμφωνώ με την ουσία του άρθρου. Υπάρχει όμως και μία παράμετρος που δεν αναφέρεται και την οποία θα ήθελα να επισημάνω.
  Η πολιτική ΠΑΣΟΚ του "Τσοβόλα δώστα όλα" και του "κοινωνικού συμβολαίου" τελικά αποδεικνύεται τώρα, μετά από σχεδόν 30 χρόνια, ιδιαίτερα καταστροφική για την κοινωνική διάρθρωση της χώρας. Τελικά αποδεικνύεται ότι το γεγονός η κάθε πόλη να φιλοξενεί παράρτημα Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ στο μόνο που βοήθησε ήταν να εγκαταλείψουν οι γηγενείς τις όποιες μέχρι τότε ασχολίες τους, όπως πχ. την καλλιέργια της γης, τις μεταποιητικές ή ακόμα και βιομηχανικές δραστηριότητες και να στραφούν σε νέες μορφές επικερδών δραστηριοτήτων, που απαιτούν λιγότερο κάματο θα τολμούσα να πω, όπως παροχή υπηρεσιών στο τελικό στάδιο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η δημιουργία ταχυφαγείων, εστιατορίων και εν γένει χώρων εστίασης, που αποτελούν κατά τη γνώμη μου μια μόνιμη πηγή εσόδων, μιας και οι φοιτητητές πάντα "ξεκλέβουν" χρόνο για καφεδάκι και τάβλι. Μπορώ μάλιστα να αναφέρω δύο χαρακτηριστικότατα παραδείγματα των οποίων τυγχάνει να είμαι γνώστης και τα οποία είναι η Πάτρα και η Ξάνθη, δύο μεγάλες Πανεπιστημιουπόλεις. Και στην Πάτρα, αλλά εσχάτως και στην Ξάνθη, όλα τα πρώην εργοστάσια και καπναποθήκες στο κέντρο ή την παραλία (για την Πάτρα) έχουν εδώ και πολύ καιρό μετατραπεί σε χώρους εστίασης, που γεμίζουν ασφυκτικά από νεαρό κόσμο.
  Κατά τη γνώμη μου όμως, ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής έχει μια πολύ σημαντική παράμετρο, ιδιαίτερα στους νεότερους: αποκόπτει το νεαρό κόσμο από την όποια σχέση του μπορεί να είχε με τη γη, με την ιδιοκτησία των γονιών του, την οποία την περιφρονεί και την υποτιμά, θεωρώντας την ενασχόληση με αυτή ως "δευτεροκλασάτη εργασία", η οποία "δεν του πάει, δεν του ταιριάζει" (ενώ το γκαρσονιλίκι, χωρίς καμία διάθεση υποτίμησης, σε κάνει ισότιμο με το λόρδο), με αποτέλεσμα η γη είτε να αφήνεται εγκαταλελειμμένη, ή στην καλύτερη περίπτωση να καλλιεργείται από τους εισαγώμενους (λαθρο)μετανάστες, αυξάνοντας έτσι τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό οδηγηθήκαμε επίσης και στο κυνήγι του έυκολου κέρδους, στη δημιουργία μιας "παραγωγικής διάρθρωσης" που χτίστηκε πάνω σε σαθρά θεμέλια, πάνω στην άμμο, με αποτέλεσμα τώρα που το κύμα τηης παγκόσμιας κρίσης φθάνει, να καταρρέει το οικοδόμημα αυτό σαν πύργος από άμμο.
  Κλείνοντας, θέλω να κάνω την εξής ακραία υποθετική ερώτηση: Αν κλείσουν τα Πανεπιστήμια στις πόλεις που ανέφερα και φύγουν όλοι οι φοιτητές, πώς θα συνεχίσει να ζει ο κόσμος με το βιωτικό επίπεδο που έχει μάθει να ζει;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Πλούταρχος Λευκαδίτης 14/04/2010 08:58:00

   Αγαπητέ φίλε,

   Σ' ένα σύντομο άρθρο είναι αυτονόητο να μη μπορείς να εξηγήσεις πολλά. Αυτή η συζήτηση θέλει χρόνο.
   Οσον αφορά για τα κριτήρια με τα οποία ιδρύθηκαν τα περισσότερα εκπαδευτικά ιδρύματα,το είπα και παραπάνω απαντώντας σε ένα σχόλιο της Εφης.

   Δεν είμαι αντίθετος στην ιδέα της αποκεντρωμένης εκπαίδευσης, αλλά όπως έχει γίνει είναι γεμάτη στρεβλώσεις.
   Την προτελευταία παράγραφό σου την προσυπρογράφω πλήρως.
   Για το τελευταίο δεν είμαι έτοιμος να σου απαντήσω.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Πλούταρχος Λευκαδίτης 14/04/2010 09:38:14

   Μια απάντηση στην τελευταία ερώτηση: να ΞΑΝΑμάθει να ζει από τις ίδιες δραστηριότητες από τις οποίες ζούσε πριν ιδρυθούν τμήματα "τριτοβάθμιας" εκπαίδευσης στις εν λόγω πόλεις (και... κωμοπόλεις).

  • anonymous avatar
   anonymous @ Πλούταρχος Λευκαδίτης 14/04/2010 10:23:36

   Είναι πολιτική της ΕΕ να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός. Από το 30% το 1981 μας πήγαν στο 5%. Ακόμη κι αν έχεις αρκετά χτήματα δε μπορείς να ζήσεις σαν αγρότης διότι σου κάνουν εισαγωγές φτηνότερα από χώρες που οι αγρότες ζουν σε καλύβες κι έχουν φτηνό νόμισμα.
   Βιομηχανία επίσης δεν είναι δυνατή. Αν δεν παράγεις προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που δε μπορούν να παραχθούν αλλού το έχεις χάσει το παιχνίδι.
   Όλοι αυτοί οι άνθρωποι κάπου έπρεπε να πάνε. Μπήκαν στις υπηρεσίες. Με απλά Ελληνικά: Την άκριτη παγκοσμιοποίηση και την εξισορροπητική λειτουργία των δασμών που καταργήσαμε θα την πληρώσουμε.

 40. Νίκος avatar
  Νίκος 14/04/2010 08:49:21

  Αρχαιε, τα ειπες ολα σε 4 σειρες!!

  • l
   l' ami du peuple @ Νίκος 14/04/2010 08:52:23

   ναι, οι 4 σειρες ειναι ολο το ζουμι.

   η πεμπτη ειναι " η μιση αληθεια"!!

 41. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 14/04/2010 09:17:59

  Στο σημερινό ΒΗΜΑ, διάβασα το παρακάτω άρθρο της Λώρης Κέζα

  "Καταργίτε η βάση του δαίκα για την ησαγογή στα παναιπιστιμία. Γιατί δηλαδή πρέπει να γνωρίζει κάποιος την ύπαρξη του υπερσυντέλικου για να κάνει σπουδές ζωικής καλλιέργειας• γιατί πρέπει να ξεχωρίζει τον Καποδίστρια από τον Τρικούπη για να παρακολουθήσει μαθήματα δασοπονίας; Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου δικαιολογήθηκε για την απόφαση, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Νέο Σχολείο.

  Η υπουργός Παιδείας είπε ότι η βάση του δέκα δεν έκανε καλύτερους τους μαθητές.

  Επιπλέον, στα μικρά ΤΕΙ βαράνε μύγες. Δεν...
  επαρκούν οι γραμματιζούμενοι νέοι για να γεμίσουν τα αμφιθέατρα της περιφέρειας. Τζάμπα οι εγκαταστάσεις, τζάμπα το προσωπικό, τζάμπα όλη η φασαρία για τις εισαγωγικές. Το είπε πιο κομψά βέβαια: «Εχουμε τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με καθηγητές και διοικητικό προσωπικό χωρίς αντικείμενο εργασίας και υποδομές που υπολειτουργούν, όταν μάλιστα δεκάδες χιλιάδες νέοι λόγω του συγκεκριμένου συστήματος προσφεύγουν σε “κολλέγια”, αλλά και σε κάθε είδους πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα χωρών όλου του κόσμου». Αχά. Το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης, αλλά οι εκροές κεφαλαίων σε ξένες σχολές.

  Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορεί να τονώσει την ελληνική οικονομία περισσότερο από το ΕΣΠΑ, για το οποίο πρέπει να γίνουν αιτήσεις και να στύψει ο επωφελούμενος το μυαλό του. Οι φοιτητές διακινούν ζεστό χρήμα.

  Νοικιάζουν σπίτια, πάνε στον φούρναρη, πίνουν έξω τον καφέ τους, αγοράζουν εισιτήρια. Αντί λοιπόν να τονώνουν την ελληνική οικονομία, λόγω της αυστηρότητας του «10», φτιάχνουν τη βαλίτσα τους και μεταναστεύουν. Πόσοι είναι αυτοί και πόσα ξοδεύουν εκεί έξω;

  Υπολογίζεται ότι σπουδάζουν στην αλλοδαπή περί τα 65.000 άτομα και ξοδεύουν πάνω από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο. Πόσα από αυτά τα χρήματα στερήθηκαν οι κατά τόπους πιτσαδόροι; Υπάρχουν στοιχεία από το 2005, την τελευταία χρονιά κατά την οποία όποιος είχε βαθμό 3 διάβαινε υπερήφανα την πύλη ανώτατου ιδρύματος.

  Εισήχθησαν 81.000 άτομα, εκ των οποίων οι 18.000 είχαν βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση. Αυτό το πλήθος λοιπόν καλείται να συμβάλει στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Ας πάνε στην επαρχία κι ας μην ξέρουν πού πάνε τα τέσσερα.

  Αυτή τη φορά οι οικονομικές συγκυρίες πίεσαν σε μια κατεύθυνση τις πολιτικές αποφάσεις για την Παιδεία. Προ πενταετίας υπήρχε άλλο όραμα, άλλη οπτική. Προ δεκαετίας προβαλλόταν ένα άλλο μοντέλο, προ εικοσαετίας οι Πανελλαδικές ονομάζονταν Πανελλήνιες. Κάθε κυβέρνηση και κάθε υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι θα δικαιωθεί μέσα από εντυπωσιακές αποφάσεις. Αυτή τη φορά γίνεται αναφορά σε Νέο Σχολείο. Βερμπαλισμός; Ερανιστικά: καθιερώνεται Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Κατάρτισης ως αναγκαία προϋπόθεση για την είσοδο στην εκπαίδευση. Ετσι θα υπάρχει εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ταυτόχρονα οι πτυχιούχοι θα μπαίνουν στο ψυγείο: η κατάρτιση συνεπάγεται παράταση του χρόνου σπουδών, άρα οι εκπαιδευτικοί αφαιρούνται από τον όγκο των ανέργων. Αλλο μέτρο: καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού. Αλλη ρηξικέλευθη απόφαση: τα συγγράμματα θα διανέμονται με ηλεκτρονικό σύστημα. Αξιοθαύμαστα επιχρίσματα.

  Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι στο νομοσχέδιο επιλύεται σειρά ζητημάτων που αφορά τις προσλήψεις, τις μεταθέσεις, τους ωρομίσθιους, την επιλογή διευθυντών.

  Ζητήματα που χρόνιζαν επίτηδες, γιατί έτσι βόλευε. Ολα λειτουργούσαν ρουσφετολογικά στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο για το Νέο Σχολείο δεν αλλάζει το ουσιώδες πέρα από τα διοικητικά. Υπάρχει σαφώς μια πρόοδος σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που νόμιζε ότι θα βελτιώσει το επίπεδο μοιράζοντας από ένα λάπτοπ σε κάθε μαθητή της Α΄ Γυμνασίου, όμως δεν έγιναν οι προτάσεις εκείνες που θα διασφάλιζαν την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εντάξει, θα διορίζονται οι δάσκαλοι στην ώρα τους, εντάξει θα έχουν πιστοποιητικό καταλληλότητας, όμως δεν διασφαλίζεται ότι τα παιδιά θα μορφώνονται πηγαίνοντας στο σχολείο. Δεν είναι απογοητευτικό ότι τα παιδιά παίρνουν στο Απολυτήριο Λυκείου χωρίς να μάθουν έστω μία ξένη γλώσσα στο σχολείο; Δεν είναι απογοητευτικό που του χρόνου δεν θα μειωθεί η παραπαιδεία ούτε κατά μία ώρα;"

  • effie B. avatar
   effie B. @ Κώστας Ροδινός 14/04/2010 10:19:56

   Αγαπητε Κωστα Ροδινε,
   η κα Λωρη Κεζα μπορει να παραθετει τα κακως κειμενα, εξαλλου ολοι μπορουμε. Το θεμα ειναι οι λυσεις!!! Εδω που εχουμε φτασει θα πρεπει ΣΟΒΑΡΑ να συζητησουμε για την παιδεια. Οτι ειναι καλο (υπαρχει και τετοιο) το κραταμε. Αλλιως, απο την αρχη. Η αληθεια ειναι οτι δεν θα ανακαλυψουμε την πυριτιδα. Οι λυσεις ειναι γνωστες και υπαρχουν εκει εξω. Τι χρειαζεται? Συναινεση... Λεξη αγνωστη σε αυτους που κυβερνουν σημερα. Γιατι η παιδεια δεν ειναι ουτε μπλε, ουτε πρασινη, ουτε κοκκινη. Βασικα δεν εχει χρωμα. Ειναι η προοδος, ειναι η αναπτυξη, ειναι των παιδιων μας.....

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ effie B. 14/04/2010 10:35:39

    Effie,
    Δύσκολα,μπορεί να διαφωνήσει κανένας μ' αυτά που γράφεις.

    Από τις βασικές αιτίες που η παιδεία μας έχει τα σημερινά της χάλια είναι,πέραν των όσων ανααφέρουμε, και:
    -οι κομματικές νεολαίες που παραγοντίζουν στα πανεπιστήμια
    -η παντελής έλλειψη αξιολόγησης διδασκόντων καιδιδασκομένων
    -η νοοτροπία της αριστεράς, που μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε χώρους επαναστατικής γυμναστικής.
    -το καθηγητικό κατεστημένο,με τα συγγράματα, τις συνδιαλλαγές
    -η απουσία στρατηγικής όσον αφορά στο τι παιδεία θέλουμε

 42. laiki vasi avatar
  laiki vasi 14/04/2010 09:36:27

  Χρειάζεται επειγόντως Καποδίστριας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ!

 43. hypo avatar
  hypo 14/04/2010 10:52:24

  Η κατάργηση της βάσης του 10 ήταν εισήγηση της επιτροπής Μπαμπινιώτη.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ hypo 14/04/2010 11:45:28

   Nα τη χαιρόμαστε και την επιτροπή και τον πρόεδρό της!
   Μάλλον καθηγητές θα είναι που φοβούνται μή χάσουν τις έδρες τους, λόγω έλλειψης ψοιτητών!

 44. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 14/04/2010 10:54:42

  Τά παιδιά πρέπει νά διδάσκονται τά αρχαία από τό δημοτικό,διότι έτσι θά μάθουν καί τίς ξένες γλώσσες καλλίτερα,εφ΄όσον ή Ελληνική καί δή ή αρχαία μορφή της,είναι ή μητέρα γλώσσα τών γλωσσών τής Ευρώπης.Εχετε ποτέ εξετάσει πόσες λέξεις αγγλικές είναι εμφανέστατα Ελληνικές,καί δέν αναφέρομαι στίς τών επιστημών,αλλά όπως π.χ τό Kiss,έρχεται από τό Κυνέω ή Κύσσω...κύσσον μέ,Αριστοφάνους,Νεφέλες.82.
  Γνωρίζω παιδάκια 7 ετών πού διδάσκονται Ομηρο χωρίς καμμία δυσκολία.
  Ομως άν όλα τά Ελληνάκια έχουν σάν παράδειγμα τόν Αχιλλέα καί τόν Διομήδη ή τό Εκτορα,δέν θά έχουν δουλειά οί πρεζέμποροι.
  Τό όλο θέμα λοιπόν,επαφίεται στόν πατριωτισμό καί τήν αγάπη τών γονέων.

  • Κάποιος. avatar
   Κάποιος. @ Kὀριννα 14/04/2010 11:24:10

   Κορίννα τα παιδάκια στο δημοτικό δυσκολεύονται να μάθουν τα νέα ελληνικά θα τα επιφορτίσουμε και με τα αρχαία που είναι μία νεκρή γλώσσα, από την άποψη ότι δεν μιλιέται από κανέναν εδώ και αιώνες (ήδη από τα χρόνια του Βυζαντίου);
   Να σου θυμίσω τις τραγελαφικές καταστάσεις μερικές δεκαετίες πριν όπου υπήρχαν δυό διαφορετικές εκδοχές της γλώσσας, της καθαρεύουσας στον γραπτό λόγο και της δημοτικής στον προφορικό με συνέπεια να κατακρεουργείται και η μία και η άλλη ;
   Η άποψη μου είναι ότι τα παιδιά σαφώς πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα λαμπρά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αλλά μεταφρασμένα στην γλώσσα που μιλάνε οι γονείς και οι παππούδες τους.
   Για να μπορούν να αποδώσουν απ' το πρωτότυπο ολοκληρωμένα κείμενα της αρχαίας αττικής διαλέκτου (δεν μιλάμε για Ομηρο που είναι γραμμένος σε ακόμα πιο αρχαική διάλεκτο) θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια εκμάθησης λεξιλογίου, γραμματικής και συντακτικού και πάλι θα είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να αποδώσουν σωστά το νόημα, χωρίς να υπολογίζουμε την σύγχυση που θα έχουν μεταξύ των συντακτικών και γραμματικών κανόνων μεταξύ αρχαίας και νέας ελληνικής που σε πολλά σημεία έχουν σημαντικές διαφορές.
   Ακόμα και φιλόλογοι δυσκολεύονται να διαβάσουν Πλάτωνα,Αριστοτέλη,Θουκυδίδη ή Ομηρο από το πρωτότυπο, θα το κάνουν οι μαθητές του δημοτικού ;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Kὀριννα 14/04/2010 11:47:45

   Γειά σου ρε Κόρρινα!
   Κάθε σου σχόλιο και μια χρήσιμη γνώση!

 45. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 14/04/2010 11:04:21

  Οσοι είναι μέλη της Λέσχης Μπίλεντεμπεργκ όπως η εν λόγω αννούλα (υπ)ακούνε στην Πρεσβεία. Οσοι ακούνε τους αγγλοαμερικάνους είναι υπέρ της καταστροφής του ελληνικού έθνους, της γλώσσας του, των όποιων θεσμών έχουν απομείνει των πόρων του του μυαλού του ει δυνατόν. Εχοντας φτάσει στο τελευταίο φαίνεται σκαλοπάτι του αφανισμού μας οι εκτελεστές βιάζονται και κάνουν χοντράδες σαν την κατάργηση της βάσης ανάμεσα στ' άλλα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως ένα τίποτα, οι χειρότεροι της γενιάς τους. Γι αυτό είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους και να διατηρήσουν τις πηγές πλουτισμού τους. Πολιτική χωρίς αρχές, δεσμεύσεις και έλεγχο από την κοινωνία που κάποιος εκπροσωπεί σημαίνει πολιτικό έγκλημα. Και το έγκλημα επιζητεί την τιμωρία, εν προκειμένω την Κάθαρση.

 46. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 14/04/2010 11:04:22

  Οσοι είναι μέλη της Λέσχης Μπίλεντεμπεργκ όπως η εν λόγω αννούλα (υπ)ακούνε στην Πρεσβεία. Οσοι ακούνε τους αγγλοαμερικάνους είναι υπέρ της καταστροφής του ελληνικού έθνους, της γλώσσας του, των όποιων θεσμών έχουν απομείνει των πόρων του του μυαλού του ει δυνατόν. Εχοντας φτάσει στο τελευταίο φαίνεται σκαλοπάτι του αφανισμού μας οι εκτελεστές βιάζονται και κάνουν χοντράδες σαν την κατάργηση της βάσης ανάμεσα στ' άλλα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως ένα τίποτα, οι χειρότεροι της γενιάς τους. Γι αυτό είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν στις θέσεις τους και να διατηρήσουν τις πηγές πλουτισμού τους. Πολιτική χωρίς αρχές, δεσμεύσεις και έλεγχο από την κοινωνία που κάποιος εκπροσωπεί σημαίνει πολιτικό έγκλημα. Και το έγκλημα επιζητεί την τιμωρία, εν προκειμένω την Κάθαρση.

 47. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 14/04/2010 11:05:37

  κόφτετο παρακαλώ συγνώμη ...παραπάτησα ! ))

 48. fitsulas avatar
  fitsulas 14/04/2010 11:22:37

  Αν θέλετε κανονικά πανεπιστήμια, κύριε Ροδινέ, να πάτε στη Σουηδία. Στην Ελλάδα, τα πανεπιστήμια οφείλουν να "ξεχειλωθούν" για να εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.
  1. Να μισθοδωτούν κομματικές ανθυπομετριότητες και Ρεπουσοειδή.
  2. Να στρατολογούν "πεζικάριους" για τις κομματικές νεολαίες.
  3. Να δημιουργούν "ευέλικτες" συνειδήσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις πρεσβείες και την ΕΡΓΚΕΝΕΚΟΝ. Έτσι γίνεται και εισροή συναλλάγματος.
  4. Να ρημάξουν τις αποταμιεύσεις και τον πλούτο των λαϊκών στρωμάτων. Πόσα σπίτια, πόσα οικόπεδα και πόσα αγροτεμμάχια έχουν "σκοτωθεί" για να γίνουν διπλωματούχοι σουβλατζήδες;
  5. Να τελειώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τον παραγωγικό ιστό, αφού οι Έλληνες κάνουν το πρώτο μεροκάματο στα 30 τους χρόνια.
  6. Να αλυσοδέσουν τον ελληνικό λαό για να παραμείνει ουραγός και υπάκουος ραγιάς.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ fitsulas 14/04/2010 11:52:28

   Fitsula,
   Ξέρεις κάποιον που πήγε στη Σουηδία για να βρεί κανονικά πανεπιστήμια...

 49. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 14/04/2010 11:44:04

  "Σχολή ...Πιγκουινολογίας Ξυλαγανής" http://firiki2010.wordpress.com/

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ΑΡΗΣ Θ 14/04/2010 11:48:53

   Αρη,
   τώρα αυτό είναι πλάκα;

   • ΑΡΗΣ Θ avatar
    ΑΡΗΣ Θ @ Κώστας Ροδινός 14/04/2010 12:14:19

    O τίτλος προφανώς! Το περιεχόμενο της ανάρτησης όχι. Και νομίζω πως θα συμφωνήσεις.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ ΑΡΗΣ Θ 14/04/2010 11:49:29

   Πρόταση: Κέντρο Μελέτης του Δαίμονα της Τασμανίας στη Γαύδο.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Sic transit gloria mundi 14/04/2010 11:55:28

    Μη δίνεις ιδέες...

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 14/04/2010 12:00:40

    Κάτι πιό πρακτικό όμως, συνδεδεμένο με την παραγωγή;
    Ίδρυμα για τη Μελέτη του Υβριδισμού της Μπάμιας στην Αμαλιάδα;

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Sic transit gloria mundi 14/04/2010 12:03:50

    Είσαι αδιόρθωτος!
    Είπαμε: Μη δίνεις ιδέες!
    Πως το έλεγε η χούντα "Κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο!"
    Ε θα φτάσουμε να έχουμε κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο κάθε χωριό και ΤΕΙ!

   • ΑΡΗΣ Θ avatar
    ΑΡΗΣ Θ @ Sic transit gloria mundi 14/04/2010 12:22:53

    Αυτό περι Υβριδισμού της Μπάμιας μου φαίνεται πιο αληθοφανές και πιο... in. Oχι όμως ίδρυμα, αλλά .. Σχολή.
    Και για να σοβαρευτούμε.. αυτό το κάθε κωμόπολη και Σχολή δεν ξέρω πως λειτούργησε για τις κωμοπόλεις, αλλά για την εκπαίδευση ήταν καταστροφικό. Και είναι αποτέλεσμα του ότι η παροχή Παιδείας δεν είναι στόχος, αλλά ..μέσον για να εξυπηρετηθούν άλλα πράγματα.

 50. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 14/04/2010 11:51:39

  Ε, όταν πρώτα δημιουργούνται οι έδρες και κατόπιν οι σπουδαστές - φοιτητές, μονόδρομος είναι οι παρενέργειες που βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις.

 51. SON PEN avatar
  SON PEN 14/04/2010 11:56:48

  Οταν στην Ελλάδα ανακαλύπτουμε τη "ρημάδα" την αξιολόγηση,έχουμε άραγε ελέγξει αν αξιοποιείται όπου εφαρμόζεται?
  Στο Δημόσιο λοιπόν τα 10άρια πάνε σύννεφο,εκτός ελάχιστων κραυγαλέων περιπτώσεων και άρα κενή περιεχομένου.
  Εφαρμόζεται δηλαδή η κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη της συντεχνίας με τον πλ'εον αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να εξουδετερωθεί ο βασικός σκοπός της αξιολόγησης που είναι η εμπέδωση της αξιοκρατίας και η κινητροδότηση αύξησης της παραγωγικότητας.
  Τελικά: μηδέν στο "πηλίκιον"

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ SON PEN 14/04/2010 12:36:13

   Πες τα Χρυσόστομε! Ασε που η αξιολόγηση αν είναι και σωστή και άρα για κάποιους ... δυσαρεστη χαρακτηρίζεται ως ρουφιανιά.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ SON PEN 14/04/2010 12:59:22

   SON PEN
   Η αξιολόγηση θέλει δύναμη για να την αντέξεις!
   Και απο τους αξιολογούντες και απο τους αξιολογούμενους!

 52. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 14/04/2010 12:37:12

  @ κάποιος,
  είναι ό τρόπος πού τόν διδάσκεις τόν Ομηρο,καί πίστεψέ με ,υπάρχουν παιδάκια πού τόν διδάσκονται επιτυχώς.Δύο από αυτά τά παιδάκια είναι εγγόνια συγγενικού προσώπου.
  Δέν θά συμφωνήσω μαζί σου πώς τά Αρχαία είναι νεκρή γλώσσα,αφού τά μιλάς κάθε μέρα.Θά σου θέσω μία ερώτησι,καί άν θέλης απαντάς.Αν κυττάξης μία φωτογραφία σου στήν ηλικία τών 15 ή 20 καί μία στήν ηλικία πού είσαι τώρα(εκτός άν είσαι 20)είσαι τό ίδιο πρόσωπο ή όχι;Τό ίδιο συμβαίνει καί μέ τήν γλώσσα.
  Η γλώσσα είναι κάτι τό ζωντανό,εξελίσεται,δέν μπορούμε λοιπόν νά μιλάμε γιά μετάφρασι,αλλά γιά απόδοσι τής Αρχαίας στήν Νέα.
  Αν δέν μάθης καλά τήν αρχαία δέν κατέχεις καλά τήν Νέα καί έτσι δέν παράγεις,Παλαμά,Ελύτη,Παπαδιαμάντη καί άλλους.Ολοι αυτοί κατείχαν καλά τήν Αρχαία Ελληνική γραμματεία καί άς έγραφαν σέ άλλη μορφή τής Ελληνικής.
  Γράφεις πώς υπάρχουν άκόμη καί φιλόλογοι πού δυσκολεύονται νά διαβάσουν τούς Αρχαίους από τό πρωτότυπο καί βρίσκουν ιδιαίτερα δύσκολο τόν Όμηρο;
  Αν είναι δυνατόν!Τί είδους φιλόλογοι είναι;Σίγουρα θά φταίει τό πανεπιστήμιο,διότι αδυνατώ νά τό πιστέψω.
  Δέν έχω ιδιαίτερη εξυπνάδα,ένα πανεπιστήμιο τελείωσα καί στά -ήντα μου
  διδάχθηκα Ομηρο καί τόν διαβάζω άνετα χωρίς σχεδόν βοήθημα.Οταν συναντώ δυσκολία επιστρατεύω τήν ετυμολογία καί λύνω τό πρόβλημα.
  Πιστεύω λοιπόν ότι τά παιδιά από μικρά πρέπει νά διδάσκωνται Αρχαία άρχίζοντας από τόν Ομηρο,καί έτσι ή εκμάθησις ξένων γλωσσών θά είναι ευκολότερη.Εχω ιδίαν πείρα.

  • Κάποιος. avatar
   Κάποιος. @ Kὀριννα 14/04/2010 14:17:26

   Αγαπητή Κορίννα καλώς ή κακώς τα αρχαία ελληνικά δηλαδή η ιωνική,αιολική,δωρική και αττική διάλεκτος έχουν πάψει να ομιλούνται και να γράφονται όπως σου προείπα εδώ και αιώνες.
   Στα χρόνια του Βυζαντίου ο προφορικός αλλά κι ο γραπτός λόγος απείχε πολύ από την γλώσσα του Ξενοφώντα, του θουκυδίδη ή του Πλάτωνα και η γλώσσα που χρησιμοποιούνταν ήταν η μεσαιωνική ελληνική "δημώδης γλώσσα"(βλ.Δημοτικά τραγούδια, Επος του Διγενή Ακρίτα κτλ).
   Η αρχαιολατρεία στην γλώσσα (αττικισμός)επιβίωνε μόνο στην γραπτή εκκλησιαστική παράδοση και στην αυτοκρατορική αυλή ως επίσημη ένδειξη βυζαντινού πατριωτισμού και ως σύμβολο μεγαλοπρέπειας.
   Τα λογοτεχνικά κείμενα της περιόδου της ενετοκρατίας (κρητική λογοτεχνία) και της τουρκοκρατίας είναι σε δημώδη γλώσσα που ήταν και η ομιλούσα γλώσσα της εποχής.
   Η επτανησιακή σχολή επίσης με κύριο εκπρόσωπο τον Δ.Σολωμό χρησιμοποιεί την δημοτική όπως και η πλειοψηφία των εκπροσώπων του νεοελληνικού διαφωτισμού(όπως οι Φερραίος,Κοραής,Καταρτζής,Μοισιόδαξ,κ.α).
   Με την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους προέκυψε και το περίφημο γλωσσικό ζήτημα(διαμάχη μεταξύ καθαρεύουσας και δημοτικής) που ταλαιπώρησε επι 150 περίπου χρόνια την ελληνική παιδεία αλλά και το έθνος.
   Η σύγκρουση δεν ήταν μόνο ιδεολογική αλλά και πολιτική και κοινωνική καθώς η άρχουσα τάξη υποστήριζε την "ορθή" γλώσσα (καθαρεύουσα) ως σύμβολο εξουσίας ανωτερότητας και ταξικού διαχωρισμού απέναντι στην "μαλλιαρή" που μιλούσε ο λαουτζίκος και οι προοδευτικοί πνευματικοί άνθρωποι της εποχής (Ψυχάρης, Πάλλης,Δελμούζος,Τριανταφυλλίδης,Γληνός,Ροίδης,Πολυλάς κ.α.)
   Μια κατάληξη γενικής -ης αντί -έως σε κάποιο επίσημο έγγραφο αρκούσε για να κατηγορηθεί κάποιος ως ανθέλληνας,κομμουνιστής ή το λιγότερο ανεπαρκής.

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Κάποιος. 14/04/2010 19:10:39

    Ο Κοραής ήταν ο «πρόγονος» της Καθαρεύουσας. Η Καθαρεύουσα ήτανε ηπιότερη (!) εκδοχή του γλωσσικού Κοραϊσμού.

   • Κάποιος. avatar
    Κάποιος. @ Κάποιος. 14/04/2010 19:23:04

    Σωστή η παρατήρηση σου.
    Εκ παραδρομής καταχώρησα τον Κοραή στην κατηγορία των δημοτικιστών.
    Ωστόσο ο Κοραής στην εποχή του κατηγορήθηκε από τους λογίους υποστηρικτές της αρχαίζουσας για την προσπάθεια του να συμβιβάσει την αρχαίζουσα με την ομιλούμενη δημοτική γλώσσα.

  • Κάποιος. avatar
   Κάποιος. @ Kὀριννα 14/04/2010 18:26:01

   Επίσης όσον αφορά τον Ομηρο θα υπενθυμίσω ότι ο Πλάτωνας ήταν αντίθετος στην διδασκαλία των Ομηρικών Επών με την δικαιολογία ότι ήταν γεμάτα ψεύδη και ανακρίβειες και γι' αυτό το λόγο δεν θεωρούσε τον Ομηρο αλλά και τον Ησίοδο άξιους να έχουν θέση στην πλατωνική πολιτεία του(Πλάτων,Πολιτεία).
   Παρόμοιες επικριτικές θέσεις εναντίον του Ομήρου είχαν ο Πυθαγόρας, ο Ηράκλειτος καί άλλοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας.
   Προσωπικά δεν συμμερίζομαι την άποψη τους αλλά ωστόσο αναφέρω και αυτά τα δεδομένα προκειμένου να δείξω ότι τα ομηρικά πρότυπα δεν είχαν ακόμα και στην αρχαιότητα την ηθική και παιδαγωγική βαρύτητα που κάποιοι τους προσδίδουν.

 53. Wolf avatar
  Wolf 14/04/2010 12:39:01

  Αγαηπητέ κε Ροδινέ,
  στο αρθρο σας βάζεται πολλά ερωτήματα. Θα σταθω σε ενα ομως, σε αυτό που λέει: γιατί χαμηλώνουμε τόσο τον πήχυ.
  Θα σας απαντήσω λοιπόν, καταθέτοντας την ταπεινή μου άποψη, ως εξής: ο πήχυς χαμηλώνει, γιατί υπάρχει πίσω από τέτοιους είδους αποφάσεις μια ολόκληρη βιομηχανία. Μια βιομηχανία παραγωγής "μαύρου" χρήματος και όχι μόνο, με πολλούς εμπλεκόμενους. Μια βιομηχανία εξάρτησης, μια βιομηχανία μοχλός πίεςσης.
  Δε θα σταθω σ αυτούς όμως.
  Θα σταθώ στο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο απο τον έλεγχο της κοινωνίας μας. Το αποτέλεσμα είναι καλέ μου φίλε, και το ζητούμενο ταυτόχρονα, ο έλεγχος των μαζών.
  Του γονιού, που ζεί με το όνειρο να δει το παιδί του σε ενα "πανεπιστημιο", την υποτιθέμενη στήριξη της περιφέρειας και πολλά άλλα ακόμη.
  Αρα την εξάρτηση όλω αυτών από το σύστημα, είτε αυτό λέγεται πολιτικό -βλέπε ρουσφέτι-, είτε επιχειρηματικό, είτε, είτε, είτε...
  Βοηθειά μας!!!

 54. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 14/04/2010 12:40:59

  Ακριβώς, κ. Ροδινέ,
  κατά το "κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος" - χωρίς, όμως,
  τη χρησιμότητα, την ουσία και την αξία που αντικατοπτρίζει ο εν λόγω στίχος. Οπότε, δεν αισιοδοξούμε και δεν περιμένουμε απολύτως τίποτα πλέον.

 55. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 14/04/2010 12:44:16

  Μήπως γνωρίζει κανείς νά μας πή τό επίθετο τού υιού τής Αννούλας;Γιατί ασφαλώς δέν φέρει τής μαμάς του καί πρέπει νά τό γνωρίζουμε διότι μετά από χρόνους καί καιρούς θά μάς έρθη καί αυτό τό λουλούδι γιά νά μας δώση τά εξ εσπερίας φώτα του,καί θά μπή στήν Βουλή μαζί μέ τά άλλα μπουμπούκια καί μπουμπούκους.

  • Κρης avatar
   Κρης @ Kὀριννα 14/04/2010 12:59:13

   Όμως στην προσωπική μου ιστορία, σταθμός είναι η γνωριμία και στη συνέχεια ο γάμος μου με το Γιάννη Σαβαλάνο το 1989 και η γέννηση του γιού μας Χαρίδημου το 1993.

   http://www.diamantopoulou.gr/beta/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=2

   • ΑΡΚΑΣ avatar
    ΑΡΚΑΣ @ Κρης 14/04/2010 20:23:48

    Μόνο και μόνο που παραιτήθηκε για να μην χάσει οφφίτσιο αυτό δείχνει το πόσο οπορτουνίστρια είναι!

 56. Wolf avatar
  Wolf 14/04/2010 12:49:31

  Αγαπητέ κε Ροδινέ,
  στο αρθρο σας βάζεται πολλά ερωτήματα. Θα σταθω σε ενα ομως: γιατί χαμηλώνουμε τόσο τον πήχυ?
  Θα σας απαντήσω λοιπόν, καταθέτοντας την ταπεινή μου άποψη, ως εξής: ο πήχυς χαμηλώνει, γιατί υπάρχει πίσω από τέτοιους είδους αποφάσεις -υπήρξαν και στο παρελθόν- μια ολόκληρη βιομηχανία. Μια βιομηχανία παραγωγής "μαύρου" χρήματος και όχι μόνο, με πολλούς εμπλεκόμενους. Μια βιομηχανία εξάρτησης, μια βιομηχανία μοχλός πίεσης.
  Θα σταθώ στο αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο απο τον έλεγχο της κοινωνίας μας. Το αποτέλεσμα, καλέ μου φίλε, και το ζητούμενο ταυτόχρονα, είναι ο έλεγχος των μαζών.
  Του γονιού, που ζεί με το όνειρο να δει το παιδί του σε ενα "πανεπιστημιο", την υποτιθέμενη στήριξη της περιφέρειας και πολλά άλλα ακόμη.
  Αρα την εξάρτηση όλω αυτών από το σύστημα, είτε αυτό λέγεται πολιτικό -βλέπε ρουσφέτι-, είτε επιχειρηματικό, είτε, είτε, είτε...
  Βοηθειά μας!!!

 57. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 14/04/2010 12:54:59

  Γράμμα στον Άνθρωπο της Πατρίδας μου (Νικηφόρος Βρεττάκος)
  ....Μην με μαρτυρήσεις!
  Και προπαντός να μην του πεις
  πως μ'εγκατέλειψε η ελπίδα !

 58. fit for fun avatar
  fit for fun 14/04/2010 12:58:36

  Στο υπάρχον σύστημα, όπως και σε κάθε άλλο, υπάρχουν προσφερόμενες θέσεις. Γι'αυτές τις θέσεις διαγωνίζεται ένας αριθμός μαθητών και αυτοί με τις καλύτερες επιδόσεις μοιράζονται τις προσφερόμενες θέσεις. Απλούστατο. Για ποιον λόγο ένας αριθμός θέσεων να μείνουν κενές με το τιμωρητικό σκεπτικό της βάσης του 10; Με βάση πιο σκεπτικό γίνονται ενιαίες εξετάσεις για διαγωνιζόμενους με τόσες διαφορετικές σχολές-στόχους; Σε χρονιές με δυσκολότερα θέματα γιατί να αποκλεισθούν οι έχοντες χαμηλότερες του 10 επιδόσεις, ενώ θα μπορούσαν να συνεχίσουν στην εκπαίδευση σε σχολές μικρότερων απαιτήσεων;

 59. TopGunZ avatar
  TopGunZ 14/04/2010 13:11:11

  Τι 10 ρε παιδιά, μην τρελαθούμε. 12 στα ΤΕΙ και 15 στα ΑΕΙ πρέπει να μπει πλαφόν, με παράλληλη όμως δημιουργία δεξαμενής θεμάτων με κλιμακούμενη δυσκολία. Υπάρχουν και τα ΤΕΕ, υπάρχουν και τα ΙΕΚ, υπάρχουν και τα χωράφια και οι στάνες. Πρέπει επιτέλους να πάρει πρέφα ο Έλληνας ότι δεν είναι γραμμένο στ' άστρα το παιδί του να γίνει επιστήμονας και ότι και τα χωράφια δουλειά είναι, η ανάδευση του αποξηραμένου αφρού του φραπέ στην καφετέρια, από την άλλη, όχι.

  • anonymous avatar
   anonymous @ TopGunZ 14/04/2010 16:56:04

   Πας καλά φίλε; Τώρα που γίνανε διευθυντές σε Πακιστανούς και Αλβανούς ποιος τους πιάνει!!! Αυτό ήταν το όνειρό τους. Να γίνουν διευθυντές.

 60. Νίκος avatar
  Νίκος 14/04/2010 13:12:35

  Συμπερασμα:
  Αν πιστευετε οτι η Κα Διαμαντοπουλου και οι λοιποι της αλητ ενδιαφερονται για την παιδεια στην Ελλαδα, αυταπατασθαι πλανην οικτραν, απαξαπαντες.
  Η αποδειξη;
  Οταν μιλαν για "παιδεια" εννοουν την μηχανιστικη της εκπαιδευσης και μονο. Δεν τα ξεχωριζουν αυτα τα δυο. Το ζητημα δεν ειναι αν εχουμε 5 ή 100 πανεπιστημια. Το ζητημα ειναι, αυτα που εχουμε ανταποκρινονται στις αναγκες της Ελληνικης κοινωνιας; 4-5 ισως. Αφ' ης στιγμης οι της αλητ δεν δεχονται καν οτι υπαρχει "Ελληνικη" κοινωνια και οτι "ζουμε" σε "παγκοσμιο χωριο, οπως ειπε καποιος της αλητ πριν καιρο, τι ειδους εκπαιδευση να φτιαξουν;
  Οταν δεν υπαρχουν "θετικες διακρισεις" διαβαθμισεις σε φοιτητες, διδασκοντες και ιεραρχια, δεν προκειται να υπαρξει ποτε καλη εκπαιδευση. Οσο για παιδεια, αυτη ειναι υποχρεωση των ατομων, οχι του κρατους. Το κρατος οφειλει να με εκπαιδευσει αλλα εγω οφειλω να αποκτησω παιδεια.

 61. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 14/04/2010 13:13:59

  Εκανα ένα λάθος,το σωστό είναι,Νεφέλαι 81 καί όχι 82,
  Στρεψιάδης:κύσον με καί τήν χείρα δός τήν δεξιάν.


  @κάποιος,
  αλήθεια,από αυτήν τήν φράσι τού Αριστοφάνους,πόσο νεκρή βρίσκεις τήν Αρχαία;

 62. Νίκος avatar
  Νίκος 14/04/2010 13:20:22

  Θα ηθελα να ξεκαθαρισω κατι:

  Αλλο πραγμα η εκπαιδευση και αλλο η παιδεια. Εδω μιλαμε για την εκπαιδευση στην Ελλαδα, οχι για την παιδεια. Η παιδεια ειναι το επικοδομημα που ο καθεις μας κατασκευαζει με βαση τυην εκπαιδευση, τις εμπειριες και τις κλισεις του χαρακτηρα.

 63. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 14/04/2010 13:22:17

  Η Κυρία Διαμαντοπούλου,είχε πεί κάποτε ότι ήθελε τήν Ελλάδα χώρα παροχής υπηρεσιών,δλδ χώρα υπηρετών τών Βορείων ,όταν έρχονται εδώ γιά διακοπές τό καλοκαίρι.
  Λαός μέ υψηλή μόρφωσι δέν γίνεται υπηρέτης κανενός.
  Τελικά,μερικοί Ελληνες τί ζόρι τραβάνε μέ τήν πατρίδα καί τήν μισούν τόσο πολύ;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Kὀριννα 14/04/2010 13:35:39

   και η ενοικίαση πισινού, υπηρεσία δεν είναι;

 64. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 14/04/2010 13:27:08

  Αγαπητέ κ. Ροδινέ, επιτρέψτε μου να μην αισιοδοξώ, ή, δείξτε μου έναν λόγο, επί της ουσίας, για να το κάνω. Καληνύχτα Κεμάλ, αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ - και ο πλέον αδαής το έχει συνειδητοποιήσει πλέον.Δεν υπήρξα ποτέ της λογικής εμείς, εσείς, οι άλλοι και, τελικά, και από προσωπική εμπειρία και πρόσφατη ταλαιπωρία, βλέπω ότι μόνον εάν είσαι ένας από τους "εμείς", τους "εσείς" , ή τους "άλλους", έχεις όχι εύνοια - ποιος την ζήτησε;- αλλά ύπαρξη. Τραγική η κατάσταση, και δεν υπερβάλλω.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ καθρέφτης 14/04/2010 13:34:00

   "Το τραγούδι του παλιού καιρού"
   του Νίκου Γκάτσου

   Αλλάζουν οι καιροί, περνάν τα χρόνια
   του κόσμου το ποτάμι είναι θολό
   μα εγώ θα βγω στου ονείρου τα μπαλκόνια
   για να ιδώ σκυμμένο στον πηλό
   καράβια να κεντάς και χελιδόνια

   Το πέλαγο πικρό και η γη μας λίγη
   και το νερό στα σύννεφα ακριβό
   το κυπαρίσσι η γύμνια το τυλίγει
   το χόρτο καίει τη στάχτη του βουβό
   κι ατέλειωτο του ήλιου το κυνήγι

   Κι ήρθες εσύ και σκάλισες μια κρήνη
   για τον παλιό του Πόντου ναυαγό
   που χάθηκε, μα η μνήμη του έχει μείνει
   κοχύλι λαμπερό στην Αμοργό
   και βότσαλο αρμυρό στη Σαντορίνη
   κι απ' τη δροσιά που σάλεψε στη φτέρη
   πήρα κι εγώ το δάκρυ μιας ροδιάς
   για να μπορώ σε τούτο το τεφτέρι
   καημούς να συλλαβίζω της καρδιάς
   με του παραμυθιού το πρώτο αστέρι
   Μα τώρα που η Μεγάλη φτάνει Τρίτη
   και Ανάσταση θα αργήσει να φανεί
   θέλω να πας στην Μάνη και στην Κρήτη
   με συντροφιά σου εκεί παντοτινή
   το λύκο, τον αητό και τον αστρίτη
   κι άμα θα δεις κρυφά στο μέτωπό σου,
   να λάμπει μια απαλή μαρμαρυγή
   τ' αλλοτινό πεφτάστερο, σηκώσου
   να ζωντανέψεις πάλι μια πηγή
   που καρτερεί στο βράχο το δικό σου

 65. Νίκος avatar
  Νίκος 14/04/2010 13:27:15

  Κοριννα, παραθετω απο την λαϊκη μας λαλια για να αντιληφθουμε την συνεχεια, και ας πανε να χτυπιουνται τα ρεπουσοειδη.
  Καποιε,
  Οταν μιλαμε χωριατικα το "εμεις" προφερεται "ημεις".
  Εχεις φαει ποτε πιτες της γιαγια σου που τις εκανε με τη ΓΑΣΤΡΑ πανω στην ΠΥΡΟΣΤΙΑ; Λες να ειναι και αυτα "νεκρα";
  Εκτος και αν μεγαλωσες με ΜακΝτοναλντς και "Γκουντις" στο Αθηναϊκο κρατος-δορυφορο.

  • Κάποιος. avatar
   Κάποιος. @ Νίκος 14/04/2010 20:44:15

   Νίκο μπορείς να μεταφράσεις την παρακάτω φράση στον ίδιο χρόνο που θα μετέφραζες μια αντίστοιχη φράση στην αγγλική, ή σε οποιασδήποτε άλλη γλώσσας που κατέχεις καλά;

   "Ὅτι μὲν οὖν πάντ' ἄνδρα εἰκότως ἀποδέχονται περὶ ταύτης τῆς
   ἀρετῆς σύμβουλον διὰ τὸ ἡγεῖσθαι παντὶ μετεῖναι αὐτῆς, ταῦτα λέγω·ὅτι δὲ αὐτὴν οὐ φύσει ἡγοῦνται εἶναι οὐδ' ἀπὸ τοῦ αὐτομάτου, ἀλλὰ διδακτόν τε καὶ ἐξ ἐπιμελείας παραγίγνεσθαι ᾧ ἂν παραγίγνηται,τοῦτό σοι μετὰ τοῦτο πειράσομαι ἀποδεῖξαι."

   Επίσης μπορείς να μεταφέρεις την αντίστοιχη νεοελληνική φράση στην αρχαία αττική διάλεκτο ;
   "Σκεφθείτε λοιπόν, αν αυτό είναι που ποθείτε, και αν θα μείνετε ευχαριστημένοι, αν τούτο πετύχετε".

   Κι αν ακόμα τα καταφέρεις πόσοι νεοέλληνες πιστεύεις ότι είναι ικανοί να καταφέρουν ή τουλάχιστον να καταλάβουν στο περίπου τι είπες ;

 66. fit for fun avatar
  fit for fun 14/04/2010 13:46:39

  Παιδαγωγικά είναι λάθος η βάση του 10, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνεται αξιολόγηση. Διαδικασία επιλογής σαφώς και χρειάζεται, αλλά όχι με τιμωρητικά και απορριπτικά χαρακτηριστικά. Η σχετικοποίηση επιτυχίας-αποτυχίας στον άξονα πάνω και κάτω από τη βάση του 10 είναι αντιπαραγωγική και δεν εξυπηρετεί κάποιο καλό σκοπό.

  Αντίθετα, η αξιολόγηση θα έπρεπε να γίνεται κλιμακωτά σε σχέση με το εύρος επιλογών. Μαθητές με καλύτερες επιδόσεις να έχουν το μεγαλύτερο εύρος, ενώ μαθητές με χαμηλές ακόμη και κακές επιδόσεις να έχουν περιορισμένες έως και εξαιρετικά περιορισμένες επιλογές. Όχι καθόλου επιλογές. Ακόμη και η στάνη, η οικοδομή ή το χωράφι θα μπορούσε να είναι επιλογή, στην οποία θα οδηγείται ο υποψήφιος μέσα από μια δομημένη διαδικασία.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ fit for fun 14/04/2010 14:22:02

   Επειδή εγώ αναφέρθηκα σε στάνες και χωράφια και μπορεί το σχόλιό σου φίλε μου να βασίζεται στον απαξιωτικό ομολογουμένος ειρμό των σκέψεών μου να σε διαβεβαιώσω ότι δεν διαφωνώ μαζί σου. Για αυτό μιλάω για ΤΕΕ και ΙΕΚ. Και φυσικά είμαι μπροστάρης στον αγώνα ενάντια στην αμορφωσιά της υπαίθρου, είναι μείζονος σημασίας παράγοντας στο σημερινό αγροτικό πρόβλημα το ότι τα περισσότερα παιδιά της υπαίθρου είναι του στυλ "εγώ θα ασχοληθώ με τα χωράφια, τι τα θέλω τα γράμματα". Για μένα θα έπρεπε να υπάρχει μετά το Γυμνάσιο ξεκάθαρος διαχωρισμός τεχνικής εκπαίδευσης, ώστε όποιος "δεν παίρνει τα γράμματα" να έχει την ευκαιρία να μάθει πέντε πράγματα πάνω σε ένα επάγγελμα. Ακόμα και πριν το Γυμνάσιο, γιατί, κακά τα ψέματα, υπάρχουν άνθρωποι που δύσκολα επιδέχονται γενικής παιδείας, τουλάχιστον να τους δώσεις λίγα εφόδια για μετά!

 67. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 14/04/2010 13:56:52

  Είναι απείρως μεγαλύτερο το ποσό που δαπανάμε για τη «δωρεάν παιδεία» αγαπητέ κ. Ροδινέ. Γιατί στο ποσό αυτό δε συνυπολογίζονται (τουλάχιστον):

  1. Το κόστος της διαμονής – διατροφής – διαβίωσης των φοιτητών – σπουδαστών στα ανά την Ελλάδα διεσπαρμένα Ανώτατα (όλα πλέον ...) Ιδρύματα, μαζί με το κόστος μεταφοράς τους στις πατρογονικές εστίες για κάθε σχόλη και γιορτή.

  2. Το κόστος «περίθαλψης» των αποφοιτούντων ανέργων – ή αέργων - στις αγκαλιές της μεγάλης και αγίας ελληνικής οικογένειας (η Ελλάδα έχει ως γνωστόν τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας κατά την οποίαν οι κανακάρηδες εισέρχονται στην αγορά εργασίας).

  3. Το κοινωνικό ωσαύτως κόστος συντήρησης των ανωτέρω ανέργων μετά το πέρας των σπουδών τους.

  4. Τα γνωστά φροντιστήρια, ιδιαίτερα και λοιπά υποβοηθητικά της ανικανότητας του δημόσιου συστήματος να κάνει καλά τη δουλειά, για την οποία ακριβώς «πληρώνεται».

  5. Το κρυφό κόστος του ενός και μοναδικού συγγράμματος για όσους ενδιαφέρονται για κάτι παραπάνω – ή εναλλακτικά το κόστος των αντιγράφων έτοιμων λύσεων για όσους δεν ενδιαφέρονται.

  6. Το ασύμμετρα υψηλό κοινωνικό κόστος της πολιτικής «εξωστρέφειας» των επαναστατημένων νεολαίων.

  Η μεγάλη ωστόσο ανισορροπία του εκπαιδευτικού συστήματος, το κοινωνικό κόστος της οποίας είναι αδύνατο να υπολογιστεί, συνίσταται στη σχέση εκδημοκρατισμού-εκσυγχρονισμού:

  1. Το ελληνικό σύστημα – με ή χωρίς εξετάσεις – είναι το πιο «δημοκρατικό» παγκοσμίως, επιτρέποντας αφενός την πρόσβαση στην Ανώτατη εκπαίδευση του μεγαλύτερου συγκριτικά ποσοστού των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης (και μάλιστα, για να απαλλαγούμε από συνθηματολογικούς μύθους, με τις ισχνότερες διεθνώς ταξικές διαφοροποιήσεις) και μην έχοντας αφετέρου (σοβαρή) ενδιάμεση βαθμίδα τεχνικής – επαγγελματικής εκπαίδευσης.

  2. Το θέμα δεν είναι απλώς η έλλειψη αξιολόγησης και η παντοκρατορία της μετριότητας. Η χώρα δεν έχει αποφασίσει αν «θέλει» διαφοροποιημένα από άποψη επιπέδου προσφερόμενης γνώσης σχολειά. Δεν έχει απαντήσει πρακτικά στο ερώτημα αν επιθυμεί ή αν θεωρεί χρήσιμες σχολές αριστείας, που θα παράγουν σπουδαγμένες ελίτ.

  3. Το κυρίαρχο μετά τη μεταπολίτευση αριστερόστροφο φοιτητικό και πανεπιστημιακό κίνημα, έχοντας εξασφαλίσει κινηματικές «πλειοψηφίες» ενδιαφέρεται μάλλον για τη διατήρηση και αναπαραγωγή των μικροεξουσιών του παρά για τη βελτίωση και τον εξορθολογισμό των σπουδών.

  4. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν έχουν εισέτι καν προβληματιστεί για τη διάκριση μεταξύ διδασκαλίας και έρευνας: όλοι τσαλαβουτάνε αδιακρίτως σ΄όλα.

  Όλα τα παραπάνω προβλήματα – και άλλα τόσα ενδεχομένως - δε μπορούν να επιλυθούν ασφαλώς ούτε μονομιάς ούτε με ρυθμιστικά νομοσχέδια. Η εκκωφαντική σιωπή ωστόσο δε βοηθά ούτε καν να τεθούν. Διάλογος προαναγγέλλεται κάθε τόσο και διακόπτεται. Επιτροπές συστήνονται για να διαλυθούν. Και οι υπουργοί Παιδείας έχουν στο μυαλό τους μόνο την εξισορρόπηση συμφερόντων και την ελάχιστη δυνατή «διατάραξη» της μακαριότητας.

  Χωρίς τομές και θαρραλέα συναίνεση που συνεπάγεται συγκρούσεις τα πράγματα δε θα παραμείνουν απλώς ως έχουν αλλά διαρκώς θα χειροτερεύουν.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ antiathlitikos 14/04/2010 14:11:45

   Αντιαθλητικέ,
   Εχεις δίκιο σ' όλα.

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ antiathlitikos 14/04/2010 14:33:26

   όλα αυτά τα σωστότατα που επισημαίνεις είναι δυνατόν να μην απασχολούν και να μην συζητούνται στο εσωτερικό της πανεπιστημιακής κοινότητας πριν απ' όλα? Εκτός δηλ. από τα αριστερόστροφα κινήματα δεν κινείται καμμία άλλη σχολή σκέψης στα ανώτατα μορφωτικά ιδρύματά μας?

   Νομίζω ότι έχω δει κατά καιρούς στον τύπο δημοσιευμένες υγιείς απόψεις ατόμων και ομάδων από τον χώρο αυτό. Φαντάζομαι ότι πολύ πριν, αλλά και παράλληλα με την πολιτική ηγεσία οι σχολές θα έπρεπε να συζητούνε δημοκρατικά τα του οίκου τους, με μαζική συμμετοχή, προκειμένου να διαλυθεί η σημερινή πνευματική τρομοκρατία στο εσωτερικό των πανεπιστημίων μας.

 68. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 14/04/2010 13:59:14

  κ.Ροδινέ, "Η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε", ούτως ή άλλως. Τελικά, ωστόσο, τεκμαίρεται η ισχύς του "ο σώζων εαυτόν, σωθήτω".
  Κρίμα, για όσους δεν ενστερνίστηκαν ποτέ αυτό το "δόγμα",
  αλλά, εκ των πραγμάτων,αναγκάζονται πλέον να το υιοθετήσουν - μεγαλύτερη
  προσωπική και κοινωνική "ήττα" από αυτό, δεν υπάρχει.
  Όλα τα άλλα, είναι εκ του περισσού.

 69. fit for fun avatar
  fit for fun 14/04/2010 14:21:06

  Επίσης, το οξύμωρο με τη βάση του 10 είναι ότι παραμένει σταθερή, ενώ οι βάσεις εισαγωγής ανεβαίνουν και κατεβαίνουν κάθε χρόνο -και λογικά- ανάλογα με τη δυσκολία των θεμάτων.

 70. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 14/04/2010 16:30:35

  Νίκο,
  δέν έφαγα πίτες τής γιαγιάς γιατί τήν σκότωσαν οί Γερμανοί,πρίν γεννηθώ,αλλά έφαγα όπως ακριβώς τό λές πίτες από τήν θειά μου τήν Ηπειρώτισα.Είχα τήν τύχη νά μήν μεγαλώσω μέ junk food.
  Λατρεύω τίς κολοκυθοτυρόπιτες από κόκκινη κολοκύθα,καί συχνά μού έφιαχνε,Θεός συχωρέ στην.

 71. anastasios avatar
  anastasios 14/04/2010 18:03:47

  Οταν ουσα υπουργος παιδειας στελνεις το καμαρι σου σε ιδιωτικο εκπαιδευτηριο δεν δικαιουσαι δια να ομιλεις πολλω δε μαλλον να πραττεις και να νομοθετεις για την πλεμπα

 72. Ζάχος avatar
  Ζάχος 14/04/2010 20:06:09

  Οι πανελλήνιες είναι κατατακτήριες εξετάσεις για να αντιστοιχίσουν φοιτητές σε θέσεις στις διάφορες σχολές ανάλογα με την ζήτηση. Το 10 δεν έχει κανένα νόημα και είχε μπει για να ωθήσει τα παιδιά στα κολέγια. Προφανώς και είναι εφικτό να κατασκευαστούν θέματα τέτοια, που ελάχιστοι να περάσουν το 10, όπως και μπορούν να πέσουν τέτοια που να το περάσουν όλοι. Η κατάργηση του 10 σαν βάση εξασφαλίζει ότι δεν θα μείνουν χωρίς φοιτητές σχολές της επαρχίας. Ας κοιτάξουν στο Υπουργείο να βελτιώσουν την μέση εκπαίδευση που έχει πρόβλημα.

  Μην ξεχνάμε ότι από το Υπουργείο πέρασαν υπουργοί σαν τον Ευθυμίου, τον Στυλιανίδη και τον Σπηλιωτόπουλο που ήταν παντελώς άσχετοι με το άθλημα.

 73. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 14/04/2010 20:26:06

  Καλά ρε παιδιά, ασχολείστε με την αννούλα ακόμη? Εδώ "κόλωσε" να διαολοστείλει τη Δραγώνα και δέχθηκε να μετατεθεί η δασκάλα η Νικοπούλου από τη Θράκη στο 3ο Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης

 74. Νίκος avatar
  Νίκος 14/04/2010 20:49:51

  Κοριννα, το σχολιο μου στοχευε τον "Καποιο", οχι εσενα. Απλα, ηθελα να δειξω οτι η συνεχεια μας βρισκεται στην δημοτικη λαλια μας, στα ηθη και εθιμα και σε ολες σχεδον τις εκφανσεις της καθημερινοτητας μας. Αυτα τα δεδομενα οι νεοταξιτες τα αγνοουν,με τη βοηθεια των Σορικων και αλλων επιδοτησεων φυσικα. Συγγνωμη για την παρεξηγηση.

 75. Νίκος avatar
  Νίκος 14/04/2010 21:09:48

  Well, well, I am now switching to the official language of the international, glοbalized elite (Αλητ) whose members in the country formerly known as Greece (Hellas) and currently known as Helladistan, have wholeheartedly adopted the progressive ideology of their benevolent masters in the west. Problem is, the natives of this ancient land insist on determining their own fate and as such they are ungovernable by outsiders or their local Quislings. Nevertheless, I must congratulate Mrs. Daiamantopoulou-Bilderberg and the rest of the crew for their magnificent effort to "straightenn out", so to speak, us Greeks and put us on the path to a new future that promises so much, as long as we comply with their directives and follow their superior attitudes and manners.

  • Κάποιος. avatar
   Κάποιος. @ Νίκος 14/04/2010 22:29:40

   Αψογος!
   Αν το γράψεις και στ΄αρχαία αγαπητέ ίσως με κάνεις ν' αναρωτηθώ αν τα αρχαία ελληνικά είναι πράγματι νεκρή γλώσσα.

 76. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 14/04/2010 22:30:58

  Αγαπητέ hypo,
  η επιτροπή Μπαμπινιώτη ζήτησε μεν να καταργηθεί η βάση του 10, αλλά στα πλαίσια συστήματος εισαγωγής, που θα επιτρέπει σε καθε Σχολή να βάζει τις δικές του βάσεις. Όπως γίνεται σε πολλές αξιόλογες σχολές του εξωτερικού.

 77. tzager avatar
  tzager 14/04/2010 23:21:32

  Οι περισσότερες αξιόλογες σχολές του εξωτερικού με αυτόνομο σύστημα εισακτέων δε θα επέτρεπαν ποτέ χαμηλές βαθμολογίες απολυτηρίου ή εισαγωγικών εξετάσεων μόνο και μόνο για να διαφυλάξουν το επιστηνονικό τους κύρος.

  Αυτό είναι το δράμα μας!

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ tzager 15/04/2010 09:00:36

   Ετσι ακριβώς.

 78. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 15/04/2010 08:50:08

  @ κάποιος,
  δέν κατάλαβα γιατί θά πρέπει νά σού μεταφράσουμε αυτή τήν φράσι σέ άλλη γλώσσα,ή νά τήν αποδώσουμε στά Νέα Ελληνικά;Μήπως γιά νά αποδείξης ότι ή Αρχαία μορφή τής γλώσσας μας είναι νεκρή,καί χρειάζονται τά Αγγλίκά;
  Μά αγαπητέ μου δέν έχεις καταλάβει ακόμα ότι ή Αγγλική είναι γλώσσα χρήσεως;Γλώσσα γιά νόες επιπέδου Μπούς τζούνιορ καί Ροναλντ Ρήγκαν.
  Σέ εξυπηρετεί γιά νά κάνεις εύκολα ψώνια σέ super market πολλών χωρών,γιατί γίνεται αντιληπτή από τούς δύστυχους λαούς πού τούς έχουνε κάτσει στόν τράχηλο οί "πολιτισμένοι "αγελαδάρηδες",αφού τούς παραδώσανε σέ αυτούς οί άλλες "πολιτισμένες" κουδουνίστρες,οί Αγγλοι.Οπως π.χ συνέβη μέ τόν δικό μας τράχηλο.
  Η Ελληνική όμως είναι γλώσσα ποιήτων,φιλοσόφων,γλυπτών,γενναίων πολεμιστών,γι΄αυτό από αυτήν πρέπει νά αρχίσουμε,καί αρχίζουμε από τήν αρχή. Τήν Αρχαία.Δέν αρχίζουμε από τό τέλος δλδ από αυτό τό εξάμβλωμα πού τό άρχισε ό Ράλλης καί τό αποτελείωσε τό ΠΑΣΟΚ συνεπικουρούμενο από μιά φτωχή γλώσσα χρήσεως,γιά νά αποβλακώση πλήρως τά παιδιά μας.Ε!όχι φίλε μου,δέν θά περάση έστω καί άν χρειαστή νά φιάξουμε κρυφά σχολειά!
  Καί μιά πού έγραψες όλο αυτό τό αρχαίο κείμενο,πές μου ποιά λέξι ΔΕΝ χρησιμοποιείς σήμερα γιά νά σου πώ πόσο νεκρή είναι ή γλώσσα.
  Αυτό πού ποθούμε,νά ξέρης,είναι νά μπορούν τά παιδιά μας νά μελετούν μέ άνεσι τά κείμενα όλων τών μορφών τής Ελληνικής π.χ από Ομηρο,Πλωτίνο,Αννα Κομνηνή,Χορτάτζη,Παπαδιαμάντη,Παλαμά,Ελύτη.
  Τώρα τί ζόρι τραβάτε εσείς πού δέν τό θέλετε,αυτό μόνο εσείς καί ό Θεός τό ξέρει.
  Υποθέτω πώς ξέρεις,πόσα διδάγματα βρίσκει κανείς στήν Ιλιάδα,καί πόσο άνδρες έκανε τά Ελληνόπουλα καί όχι κότες,όπως προσπαθούν νά τά κάνουν στήν εποχή μας,μέ τούς Χάρυ Πότερ καί άλλες συναφείς βλακείες.
  Επίσης διδάσκοντάς τον, παίρνεις καί μιά γεύσι όλων τών διαλέκτων,αφού λίγο πολύ όλες τίς χρησιμοποιεί.
  Εξοχος καί χρησιμότατος ό μεγάλος παππούς μας,καί τυχερά τά παιδιά πού μεγαλώνουν μαζί του.

  • Κάποιος. avatar
   Κάποιος. @ Kὀριννα 15/04/2010 10:05:49

   Σ' όλα αυτά που με ρωτάς έχω απαντήσει ήδη.
   Απάντησα λίγα ποστ παραπάνω και για τον Όμηρο και πως τον έκριναν μερικοί "σύγχρονοι" του και για το γλωσσικό ζήτημα και για το αν τα αρχαία ελληνικά είναι νεκρή γλώσσα και για ποιούς λόγους.
   Αν αμφισβητείς κάποια από τα στοιχεία που αναφέρω, ευχαρίστως το συζητάμε.
   Δεν αμφιβάλλω ότι ο ελληνικός πολιτισμός έχει συνέχεια, ότι είναι σπουδαιότατος, ότι αποτέλεσε θεμέλιο λίθο του σύγχρονου πολιτισμού μας.
   Η επίγνωση της προέλευσης και της πορείας μας ως έθνους είναι πολύ σημαντική για την διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας και για την μελλοντική μας πορεία.
   Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να προσπαθούμε να αναγιγνώσκουμε σωστά την ιστορία μας στηριζόμενοι στα ιστορικά δεδομένα που έχουμε και σ' αυτά που αναδύονται μέσα από την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα και όχι υπό το παραμορφωτικό πρίσμα των προσωπικών μας ιδεοληψιών, πεποιθήσεων ή στερεοτύπων.
   Και σου έφερα για παράδειγμα την ιδέα που έχουμε ως στερεότυπο περί της ομηρικής δημιουργίας και των προτύπων που προβάλλει, της οποίας αρκετοί σπουδαιότατοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας, όπως ο Πλάτων, αμφισβήτησαν και την αξία της και ακόμα περισσότερο την παιδευτική χρησιμότητα της.

   • Dimi avatar
    Dimi @ Κάποιος. 15/04/2010 13:24:04

    Απόσπασμα από το βιβλίο «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ» (η εξουσία των πολιτών) του Χρήστου Γ. Ρήγα – Εκδόσεις ΕΛΕΥΣΙΣ 2008

    ... «Αθήνα 462 π.χ. Τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, κυρίως αυτά που αποζούσαν απο τη θάλασσα, καθώς και τα μεσαία στρώματα που ασχολούνταν με το εμπόριο και τη ναυτιλία, όταν συνειδητοποίησαν τη δύναμη που τους έδινε ο στόλος, άρχισαν να κινούνται για την κατάλυση του καθεστώτος των γαιοκτημόνων ευγενών.

    Το κίνημά τους απέβλεπε στη ριζική αλλαγή του καθεστώτος και όχι απλώς στην αφαίρεση της διοίκησης απο τον Άρειο Πάγο και στην επαναφορά του πολιτεύματος του Κλεισθένη. Απαιτούσαν την κατάργηση των κοινωνικών διακρίσεων σε ευγενείς και λαό, και την πλήρη εξίσωση όλων των πολιτών.

    Έτσι άρχισε ένα λαϊκό κίνημα για την ανατροπή του καθεστώτος των γαιοκτημόνων ευγενών και την εγκαθίδρυση της εξουσίας του λαού.

    Ηγέτης του επαναστατικού αυτού κινήματος έγινε ο Εφιάλτης, ο γιος του Σοφωνίδου, με πιθανό συνεργάτη τον Αρχέστρατο, στον οποίο η ιστορία δεν κάνει καμία αναφορά. Αυξανομένου του πλήθους, λέει ο Αριστοτέλης, έγινε ηγέτης του λαού ο Εφιάλτης, ο γιος του Σοφωνίδου, ο οποίος εθεωρείτο πατριώτης αδιάφθορος, και επιτέθηκε στη Βουλή του Αρείου Πάγου.

    Όταν το λαϊκό κίνημα απόκτησε δύναμη, ο Εφιάλτης χρησιμοποίησε τα δικαστήρια της Ηλιαίας που είχε θεσπίσει ο Σόλων και πέρναγε απ'αυτά τον ένα μετά τον άλλο τους Αρεοπαγίτες με την κατηγορία της κακοδιοίκησης. Κατά πρώτον εξόντωσε πολλούς απο τους Αρεοπαγίτες, κινώντας εναντίον τους δίκες σχετικές με τη διοίκησή τους.

    Ο Εφιάλτης έγινε ο φόβος και ο τρόμος των Αρεοπαγιτών και
    όλων εκείνων που αδικούσαν το λαό, γιατί έτρεμαν στη σκέψη ότι αργά ή γρήγορα θα πλήρωναν για τις αδικίες τους.

    Ζούσαν συνεχώς μ'αυτή την αγωνία που τους έκανε να μη μπορούν να κοιμηθούν, γιατί μόλις τους έπαιρνε ο ύπνος, έβλεπαν τον Εφιάλτη να τους καταδιώκει για να τους τιμωρίσει.

    Έτσι επικράτησε μέχρι σήμερα να λέγεται Εφιάλτης κάθε τρομακτικό όνειρο που καταπιέζει την ψυχή και προκαλεί αγωνία.

    Η επίσημη ιστορία, απο φόβο μήπως τον... αδικήσει,
    προτίμησε να τον αποσιωπήσει. Έτσι ο μεγάλος αυτός επαναστάτης δεν είναι γνωστός παρά μόνο στους Eιδικούς της Iστορίας, ενώ ο συνώνυμός του Εφιάλτης, ο Τραχίνιας, ο προδότης των Θερμοπυλών, είναι γνωστός στους πάντες.»

   • Κάποιος. avatar
    Κάποιος. @ Κάποιος. 15/04/2010 16:45:24

    Ευτυχώς dimi που δεν ζούσε τότε ο Χρυσοχοίδης για να φορτώσει στον Εφιάλτη που αναφέρεις καμιά γιάφκα με σκουριασμένα ξίφη και περικεφαλαίες και να του φορτώσει την προδοσία του συνονόματου στις Θερμοπύλες!

   • Orestios avatar
    Orestios @ Κάποιος. 15/04/2010 17:04:44

    Μερά όμως τον δολοφόνησαν (461 π.Χ.) και βγήκε ο Περικλής.

   • Dimi avatar
    Dimi @ Κάποιος. 15/04/2010 19:22:12

    "Απόφευγε να έρχεσαι σε αντίθεση με τον εαυτό σου. Με κανέναν δεν μπορεί να μονοιάσει, αυτός που διαφωνεί με τον εαυτό του." ~Κάτων ο Πρεσβύτερος (234-149 π.Χ.), Ρωμαίος Πολιτικός και Συγγραφέας

 79. Ευμένης Καρδιανός avatar
  Ευμένης Καρδιανός 15/04/2010 12:24:48

  Στην Γερμανία ισχύει το Numerus Clausus, ήγουν κατά τα τρία τελευταία χρόνια του Γυμνασίου, πρέπει να έχεις σγκεντρώσει μια πολύ καλή βαθμολογία στα μαθήματα που έχεις κλίση και εκεί που θέλεις να σπουδάσεις στο Πανεπιστήμιο.

  Εάν δεν έχεις συγκεντρώσει την προαπαιτούμενη βαθμολογία τότε ο Σύμβουλος Σπουδών δεν σου επιτρέπει να σπουδάσεις αυτό που εσύ θέλεις, αλλά αυτό που επιτρέπει η σχετική προαπαιτούμενη βαθμολογία σου.

  Επί πλέον κάθε χρόνο αποπερατώνει τις σπουδές του, μόνο ένα ποσοστό των φοιτώντων για να μην υπάρχει υπερπληθώρα (ναμην δημιουργηθή προλεταριάτο!) άνεργων πτυχιούχων.

  Εκεί τελειώνουν οι καλλίτεροι!

  • anonymous avatar
   anonymous @ Ευμένης Καρδιανός 15/04/2010 18:15:36

   Αυτή τη στιγμή είναι ανίκανοι να παραγάγουν τους επιστήμονες που χρειάζονται. Έχουν ελλείψεις σε γιατρούς, μηχανικούς, φυσικούς κλπ.
   Το σύστημά τους είναι ηλίθιο.

 80. Νίκος avatar
  Νίκος 15/04/2010 13:03:59

  Kὀριννα, στερειται νοηματος η ενασχοληση με 'Ελληνες" που τους ενοχλει η γλωσσα τους, αρχαια ή νεα. Οι φωταδιστες οχι μονο δεν εχουν τιποτα να μας πουν αλλα και, ως "φωτινοι" δεικτες, μας ειναι χρησιμοι για να καταλαβαινουμε την ρηχοτητα της ξενηλατης ιδεολογιας και σκεψης τους.

  • Κάποιος. avatar
   Κάποιος. @ Νίκος 15/04/2010 16:35:59

   Επί της ουσίας κανένα σχόλιο.
   Πετάμε μερικούς σκόρπιους χαρακτηρισμούς προς τον γράφοντα για να του φορέσουμε τις ταμπέλες που θέλουμε έτσι ώστε να φαίνεται ότι στερείται νοήματος η όποια συζήτηση στην οποία δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και καθαρίσαμε.

 81. Νίκος avatar
  Νίκος 15/04/2010 13:10:46

  "Οι περισσότερες αξιόλογες σχολές του εξωτερικού με αυτόνομο σύστημα εισακτέων...".

  Ναι, και αυτο ειναι "θετικος" ελιτισμος, αλλα με την καλη εννοια. Διχως "διακρισεις" ποιοτητας, θα ειμασταν (στην Ελλαδα ειμαστε ηδη) απλα βοσκοντα...με εννοειτε νομιζω. Η ισοτητα που επιδιωκουν οι δηθεν προοδευτικαριοι οδηγει στην ισοπεδωση.
  Ας το ξαναπω: Δεν υπαρχει πλεον Ελληνικη ελιτ με εθνικη συνειδηση, αυτη καταστραφηκε στην κατοχη και αποτελειωθηκε με τον εμφυλιο.
  ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΓΕΣΙΕΣ ΜΕ ΨΥΧΗ, ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩς ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΥΑΛΟ.

 82. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 15/04/2010 15:38:53

  Νίκος,
  έχεις απόλυτο δίκιο.

 83. Α.Φ. avatar
  Α.Φ. 16/04/2010 10:04:07

  Που την ειδες τη δημοσια δωρεαν παιδεια ρε φιλε?Στα συννεφα πετας?Ξερεις ποσα χρηματα πληρωνουμε για φροντιστηρια,βοηθηματα,ξενες γλωσσες,ιδιαιτερα κ.ο.κ. Να τη βρασουμε τη δημοκρατια και να πιουμε το ζουμι της...οταν γυρω μας ολα ειναι μπαχαλο εμεις επιμενουμε να παιζουμε με τις λεξεις.Ο "φασισμος" της δημοκρατιας και το ελληνικο παραλογο.Ξεκολλα...και χμ, αλλο λιρα κι αλλο λυρα.

 84. leo avatar
  leo 16/04/2010 22:35:55

  Η κα Bildimberg εκτελεί τις υποχρεώσεις της προς
  τους εργοδότες της....

 85. politlis avatar
  politlis 10/11/2010 16:20:25

  Ενταση και διαπληκτισμοί σημειώθηκαν κατά τη χθεσινή επίσκεψη της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου σε σχολείο του Βόλου όπου επρόκειτο να εγκαινιάσει τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τα φωτοβολταϊκά συστήματα στην εκπαίδευση. Εξω από το σχολείο συγκεντρώθηκαν γονείς και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που επέκριναν με φωνές και συνθήματα την πολιτική της υπουργού στον χώρο της Παιδείας και προσπάθησαν να την πλησιάσουν.

  Αστυνομικές δυνάμεις όμως τους απώθησαν και στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί εκσφενδόνισαν καφέδες, αβγά και ποτήρια με νερό προς την πλευρά της κυρίας Διαμαντοπούλου. Τελικά η υπουργός έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία και εξήγησε τα νέα μέτρα για τις προσλήψεις και τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών και λίγο αργότερα αποχώρησε από την περιοχή

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.