#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/11/2010 11:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση τρέμει το αντιμνημονιακό μέτωποΕυρύτερες ανακατατάξεις συντελούνται αυτές τις ώρες στην βάση των παραδοσιακών κομμάτων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, την απαράδεκτη εκβιαστική στάση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου (αλλά και την εμφάνισή του την Κυριακή το βράδυ), καθώς και την προαναγγελία των νέων μέτρων πριν καν κλείσουν οι κάλπες.

Παρά την επίσημη στάση των κομμάτων της Αριστεράς ψηφοφόροι που την ψηφίζουν παραδοσιακά προσανατολίζονται πλέον να ψηφίσουν την δεύτερη Κυριακή με κυρίαρχο κριτήριο όχι την κομματική τοποθέτηση των υποψηφίων αλλά την στάση τους απέναντι στο Μνημόνιο.

Οι ψηφοφόροι αυτοί αντιλαμβάνονται πλέον ότι η συντριβή των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο θα είναι μια λαϊκή και κοινωνική νίκη εναντίον του Μνημονίου.

Συντελούνται έτσι βαθύτερες και ουσιαστικές διαδικασίες για μια  μελλοντική σύμπραξη των αντιμνημονιακών δυνάμεων με στόχο την απομάκρυνση της Κυβέρνησης του Μνημονίου και την ανοικοδόμηση της χώρας. Αρκεί το μήνυμα της βάσης να γίνει αντιληπτό από όλες τις ηγεσίες που νοιάζονται για το καλό της Πατρίδας.

Ο πανικός του ΠΑΣΟΚ από τις διεργασίες αυτές εκδηλώνεται στο σημερινό πρωτοσέλιδο τίτλο στα ΝΕΑ: Νέο «βρώμικο΄89» βλέπει το ΠΑΣΟΚ γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει μεταξύ άλλων στις μέσα σελίδες:

«Ανίερες» συµµαχίες ανάµεσα στη Νέα Δηµοκρατία και τα κόµµατα της Αριστεράς βλέπει η κυβέρνηση, ενόψει του δεύτερου κρίσιµου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. …Τις εκτιµήσεις αυτές ενισχύει η στάση των δύο κοινοβουλευτικών κοµµάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) που εµφανίζονται σαν Πόντιοι Πιλάτοι ανάµεσα στους υποψηφίους ΠΑΣΟΚ και Ν.∆., ενισχύοντας αντικειµενικά µε αυτήν τη στάση τους υποψηφίους της αξιωµατικής αντιπολίτευσης…

Μόνον η ∆ηµοκρατική Αριστερά του κ.Φώτη Κουβέλη (ΣΣ χα χα χαααα) υπέδειξε χθες στους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν µε βάση αυτοδιοικητικά κριτήρια εκείνους τους υποψηφίους που θεωρούν ότι είναι καλύτεροι .. Μάλιστα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής τουκόµµατος Γρηγόρης Ψαριανός δήλωσε χθες ευθέως ότι την Κυριακή θα ψηφίσει τον Γιάννη Σγουρό….

ΤΟ ΚΚΕ ήδη από το βράδυ της περασµένης Κυριακής έστειλε... διακαναλικό µήνυµα καταψήφισης των υποψηφίων που αναµετρώνται στον δεύτερο γύρο, είτε µε επιλογή άκυρου είτε µε λευκό… ωστόσο κυβερνητικά στελέχη επιµένουν ότι κάτω από τις... γραµµές συγκροτείται ένα νέο αντιµνηµονιακό µέτωπο δυνάµεωνόπως το ΚΚΕ και η Ν.∆. που ξεκινούν από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες…

Ο Συνασπισµός ο οποίος σε ορισµένους δήµους συνεργάστηκε µε το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αποφεύγοντας µ’ αυτόν τον τρόπο να πάρει σαφή θέση...”Αυτά και άλλα γράφει η απογευματινή του συγκροτήματος. Και δεν ξέρω τι θυμάται από το «βρώμικο 89», ή αν το έζησε, η συντάκτρια του κειμένου, αλλά η εφημερίδα θέλει να αγνοεί προκλητικά την καθοριστική διαφορά του τότε με το σήμερα: Στην ηγεσία της ΝΔ δεν βρίσκεται ο Μητσοτάκης που ξεπούλησε την κάθαρση για τους προσωπικούς του σκοπούς και τον «γιό του Πέτρου», αλλά ο Αντώνης Σαμαράς που έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει “καλό της Πατρίδας”

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 10/11/2010 11:41:26

  Με πρόλαβες, Φάκτορα, ακριβώς τη στιγμή που πήγαινα να γράψω κάτι για αυτό το θέμα!

  Έτσι ακριβώς όπως τα λες, είναι.

 2. Misha avatar
  Misha 10/11/2010 11:56:01

  H Κυβέρνηση τρέμει μεν -και θα είναι μεγάλο κέρδος για τον τόπο ο καταποντισμός των εκλεκτών της- αλλά συνεπής πατριωτική-αντιμνημονιακή πολιτική δε γίνεται με τον Ψιψινάκη πρώτο σε ψήφους στο δήμο της Αθήνας. Αντίθετα τέτοιες προβολές είναι απόδειξη της παρακμιακής κατηφόρας ενός μεγάλου μέρους της , πάλαι ποτέ , συντηρητικής παρατάξεως , του οποίου η μόνη έγνοια πλέον είναι το life style και οι δημόσιες σχέσεις.

  Υπάρχει τεράστιο έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού στη ΝΔ ή είναι η ιδέα μου;

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ Misha 10/11/2010 12:07:36

   +++++

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Misha 10/11/2010 12:28:25

   Δεν είναι καθόλου η ιδέα σου. Και όσοι ήταν στοιχειωδώς ικανοί και έντιμοι, καταποντίζονταν από τα λαμόγια που ήταν μπροστά, διότι ήταν "επικίνδυνοι".

   Κάποιος είχε πει κάποτε ότι η διαφορά πρωτοκλασάτων και δευτεροκλασάτων, είναι η ακόλουθη: Οι πρωτοκλασάτοι, προσλαμβάνουν πρωτοκλασάτους. Οι δευτεροκλασάτοι, προσλαμβάνουν... τριτοκλασάτους! Κάπως έτσι ξεκίνησε η δεξιά από παλιά και "προσλάμβανε" (αναδείκνυε, δηλαδή) ως στελέχη της κάθε φορά και χειρότερους που να μην "απειλούν" το προϋπάρχον κατεστημένο.

   Έτσι φτάσαμε στο σημερινό χάλι που, όχι τριτοκλασάτοι και τεταρτοκλασάτοι, αλλά ίσως δέκατη πέμπτη και δέκατη έκτη κλάση έχει φτάσει η ΝΔ, μετά από τόσες και τόσες γενιές που οι προηγούμενοι φρόντιζαν οι επόμενοι να είναι χειρότεροι.

   Οπότε, σε αυτό το υπόβαθρο, δεν είναι καθόλου τυχαία η τριακονταετής πολιτική υπεροχή του ΠΑΣΟΚ... Το ΠΑΣΟΚ είναι σύμπτωμα, δεν είναι αρρώστια. Η πραγματική αρρώστια, η πηγή της, είναι η ελληνική δεξιά. Το ΠΑΣΟΚ είναι η αντίδραση (δυστυχώς προς το χειρότερο) και η μετεξέλιξη της αρρώστιας.

   Είναι κάτι σαν τον Πάπα και τους προτεστάντες. Όχι τυχαία, έχει ονομαστεί ο Πάπας "ο πρώτος προτεστάντης". Διότι είναι ο πρώτος στο Χριστιανισμό που διεκδικήσε το "δικαίωμα" να ερμηνεύει τη θεία βούληση με ανθρώπινα κριτήρια. Μετά ήρθε ο Λούθηρος και είπε: Γιατί μόνον ο Πάπας; Όλοι έχουμε το δικαίωμα να βάζουμε τα δικά μας κριτήρια. Και έτσι γεννήθηκε ο προτεσταντισμός. Αλλά πρώτη φορά αυτό το πράγμα το έκανε ο Πάπας.

   Έτσι και η ελληνική δεξιά. Ξεκίνησαν να τρώνε οι "εκλεκτοί" της, τρώγανε όσο μπορούσανε μόνοι τους και μετά ήρθε ο Ανδρέας και είπε: "Να έχουμε δημοκρατία! Δεν θα τρώει μόνον η πλουτοκρατία, θα τρώει κι ο λαός!" Και βάλαμε να παίρνουν (νομότυπα...) σύνταξη οι γυναίκες με 15 χρόνια δουλειάς! 33 χρονών η άλλη, αν δούλευε απο τα 18 της, μπορούσε να πάρει σύνταξη... γήρατος! Με άλλοθι, τη μάσα που εξακολουθούσε και έριχνε το πλουτοκρατικό κατεστημένο. Και που εντωμεταξύ, φρόντιζε να καλυφθεί πίσω από την πλήρη στελεχιακή απαξίωση της μήτρας που το γέννησε, της ελληνικής δεξιάς. Από αριστερά καλύπτονταν, λόγω ΠΑΣΟΚ, από δεξιά λόγω ηθικής και στελεχιακής αλλοίωσης της ΝΔ, δεν κινδύνευαν από πουθενά...

   Τώρα ελπίζουμε μήπως κάνουμε τίποτα με τον Αντώνη, αλλά στην ουσία το στοίχημα είναι η πλήρης μετάλλαξη της ελληνικής δεξιάς. Αυτό το στοίχημα ξεπερνάει τον ίδιο και δεν θα τα καταφέρει χωρίς τη δική μας βοήθεια... Πρέπει να το καταλάβει και να μας βάλει στο παιχνίδι.

   Με τους Ψινάκηδες, όντως, δεν θα κάνει ποτέ δουλειά...

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/11/2010 12:02:02

  Δεν εχουμε Κουτσονομο.. εχουμε ΚουτσοΓΑΠ.
  Δεν εχουμε Μιμη.. εχουμε Μητσους.
  Δεν εχουμε Πετσο.. εχουμε π...
  Δεν εχουμε Τσοβολα.. εχουμε ΔΝΤ-Παρταολα.
  Δεν θα εχουμε 7-6 αποφαση.. ΘΑ εχουμε ιπταμενες παντοφλες.
  Δεν εχουμε Λιβανη.. εχουμε ΜΕΓΚΑ-Λιβανιστηρι.
  Δεν εχουμε Αυριανη.. εχουμε Αυριανη.
  Δεν εχουμε Μητσοτακη.. εχουμε Θοδωρα και Ψευτοθοδωρους.

  ΠΠ

 4. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 10/11/2010 12:03:50

  “Ο Συνασπισµός ο οποίος σε ορισµένους δήµους συνεργάστηκε µε το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αποφεύγοντας µ’ αυτόν τον τρόπο να πάρει σαφή θέση…”
  Συνεργάστηκε ο Συνασπισμός σε κάποιους δήμους με το ΠΑΣΟΚ;
  Δεν το πιστεύω ;)
  Ο Συνασπισμός ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση;
  Με την ίδια συνείδηση που επέτρεψε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;
  Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω ;)

 5. ένας Άμλετ avatar
  ένας Άμλετ 10/11/2010 12:25:32

  Διάγγελμα Ραγκούση!...
  …..
  Από το "ΔιαΔίχτυ" (και τη «Σίβυλλα»)
  ….


  Τελευταία προειδοποίηση από τον σύντροφο Ραγκούση και όποιος θέλει ας την ακούσει!
  Όσα καθάρματα αντιπατριώτες καταψήφισαν στον α’ γύρο τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, θα έχουν στον β’ γύρο την ευκαιρία να διορθώσουν το λάθος τους με το να υπερψηφίσουν τους πατριώτες του ΠΑΣΟΚ.
  Γ’ γύρος δεν θα... υπάρξει!..

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ένας Άμλετ 10/11/2010 12:30:21

   Καταπληκτικό!

 6. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 10/11/2010 12:28:58

  ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΠΟΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΕΞΙΟΙ ,ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΣΝ ΛΟΓΩ ΤΟΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ,ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΡΙΚΑΛΑ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.
  ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΣΥΣΩΜΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΟΡΑΣΤΟ. ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ.

 7. KORONAKIS avatar
  KORONAKIS 10/11/2010 12:30:28

  ΑΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΖΗΣΕ ΜΑΗ ΜΟΥ!!!
  ΤΙ ΣΓΟΥΡΟΣ ΤΙ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ....

 8. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 10/11/2010 13:15:48

  Σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου: "Στην ηγεσία της ΝΔ δεν βρίσκεται ο Μητσοτάκης που ξεπούλησε την κάθαρση για τους προσωπικούς του σκοπούς και τον «γιό του Πέτρου», αλλά ο Αντώνης Σαμαράς που έχει μια εντελώς διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει “καλό της Πατρίδας”".

  Γιατί καταφάσκει, ο συντάκτης πάντα, στα περί "βρώμικου 89"; Πέρα από τον παθολογικό αντιμητσοτακισμό του συντάκτη εδώ κρύβεται και μία άλλη "κατάρα" της παράταξης.

  Πρέπει σώνει και καλά να παρουσιάζεται η εκάστοτε φάση της παράταξης, που συμπίπτει με την αλλαγή αρχηγού, σαν όλως άλλη εν σχέσει προς τις προηγούμενες. Και τούτο για λόγους τακτικισμών της εκάστοτε συγκυρίας. Λές και τα κόμματα δεν διαθέτουν μία συνολική πολιτική κουλτούρα, δομές στη διαχρονία ή πολιτικό προσωπικό με ιστορία. Το γεγονός ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι πρωθυπουργοκεντρικό δεν αλλάζει τη σημασία των παραπάνω.

  Άλλη ψηλαφίσιμη συνέπεια των παραπάνω είναι ότι η (κεντρο)δεξιά δεν είναι σε θέση να διαμορφώσει μία συλλογική ταυτότητα μέσα στο χρόνο. Αιτία κι αυτή του ανερμάτιστου χαρακτήρα της. Και όλα τούτα ισχύουν και για την περίοδο Καραμανλή. Επιτέλους, η κριτική είτε στον Μητσοτάκη, είτε στον Καραμανλή ή ακόμη στον Ράλλη, τον Αβέρωφ και τον Έβερτ πρέπει να γίνεται επί τη βάσει των κριτηρίων της παράταξης κι όχι των κριτηρίων της πασοκοαριστεράς.

  Ως προς το θέμα. Τα ΝΕΑ δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να χρησιμοποιούν μία έκφραση που εκτός από την εμπράγματη αστοχία της (το 1989 ήταν ολοκάθαρο) χρησιμοποιείται και άστοχα σε μία όλως άλλη κατάσταση. Και τούτο γιατί έχουν κάθε δικαίωμα οι παρατάξεις να ελίσσονται με όρους τακτικής. Η τακτική είναι ουσιώδες χαρακτηριστικό της πολιτικής στρατηγικής. Τα ΝΕΑ, που δεν είναι δημοσιογραφικό έντυπο αλλά φερέφωνο της Ιπποκράτους - και λίγα λέω, έχω δεί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δίνουν μετριοπαθέστερη στήριξη στο κόμμα τους από φυλλάδες σαν κι αυτήν -, προσπαθεί να ανακαλέσει συλλογικές μνήμες των πασόκων για να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή.

  Τώρα αν κάποιος θέλει να ρίχνει νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ θα αποδέχεται διατυπώσεις σαν "βρώμικο 89" και θα προσπαθεί απλώς να αποποιηθεί τις κατηγορίες. Αν πάλι θέλει να εμπεδώνει την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ θα καθυβρίζει το 90-93 και τον Μητσοτάκη. Το να ασκεί κριτική στις σημερινές θέσεις του Μητσοτάκη είναι άλλο πράγμα, αλλά και πάλι: να κάνει κριτική όχι να βρίζει.

  Φυσικά θεωρώ ότι όλα αυτά παράγονται ανεπίγνωστα από τέτοιου είδους κείμενα. Δεν κάνω δίκη προθέσεων αλλά μιλάω για την ιδεολογική ηγεμονία της πασοκοαριστεράς που μας καταδυναστεύει επί τόσα έτη.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Λεωνίδας 10/11/2010 14:14:23

   Από "παθολογικό αντιμητσοτακισμό", όπως τον αναφέρεις, εμφορείται όμως σχεδόν καθολικά ο ελληνικός λαός. Εκτός, ίσως, από το 1% της μειοψηφίας Χανίων-Ευρυτανίας. Τυχαίο; Δε νομίζω!

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Λεωνίδας 10/11/2010 14:27:17

   Αγαπητέ Λεωνίδα,

   Το πράγμα θα μπορούσε να είναι όπως το λες, με μία διαφορά: Ότι ο Μητσοτάκης αποδείχθηκε πολύ χειρότερος από τον Ανδρέα στο θέμα διαφθορά.

   Μην κοιτάς που κάποια πράγματα δεν έχουν γίνει αποδεκτά σε επίπεδο δημόσιο λόγου. ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ στη δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα ΞΕΡΟΥΝ πολύ καλά ΤΙ ΕΦΑΓΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ την περίοδο 1990-93. Απλώς, επειδή ποτέ δεν υπήρξε τελικά συνολική καταδίκη του (ούτε πολιτική, ούτε δικαστική), δεν έχει περάσει στη συλλογική μας συνείδηση ο λόγος για τον οποίον χαρακτηρίστε το 1989 ως "βρώμικο '89".

   Και χαρακτηρίστηκε έτσι, διότι τελικά ο επικεφαλής της "κάθαρσης" αποδείχθηκε τελικά πολύ πιο διεφθαρμένος από αυτόν που υποτίθεται πήγαίνε να μας απαλλάξει.

   Ο Ανδρέας, σε επίπεδο ατομικού πλουτισμού, αποδείχθηκε ψιλικατζής μπροστά σε αυτά που καταβρόχθισε ο Μητσοτάκης. Όχι μόνον τότε, αλλά σχεδόν μέχρι σήμερα.

   Ο Μητσοτάκης έστησε ολόκληρο "μαγαζί" εξυπηρετήσεων ("γενικόν μανουβράζ" το αποκάλεσε πολύ εύστοχα ο Φάκτορας), που ακόμη το λειτουργεί και γι' αυτό αγωνιά η Ντόρα να χαρακτηριστεί ως "κυβερνητικός εταίρος", ώστε να διατηρήσει το κύρος του το Μητσοτακαίικο στην πελατεία του και να συνεχίσει να κάνει δουλειές το μαγαζί.

   Όταν λοιπόν όλοι μας το 1989 ήρθαμε και στηρίξαμε με κάθε δυνατό τρόπο την "κάθαρση", λογικό είναι, όσοι μετά είδαν ότι έφεραν έναν πιο διεφθαρμένο στην εξουσία από αυτόν που υποτίθεται ότι έδιωξαν, να νιώσουν ότι τους εκμεταλλεύτηκε ο Μητσοτάκης και να αισθανθούν αρκετές τύψεις, ώστε να αποδεχθούν πολύ εύκολα το χαρακτηρισμό "βρώμικο 89", σχεδόν αδιαμαρτύρητα. Και να τους κυνηγάει αυτός ο χαρακτηρισμός μέχρι σήμερα.

   Αυτός είναι ο λόγος που μιλάει ο Φάκτορας για την ειδοποιό διαφορά: την παρουσία του Σαμαρά στο τιμόνι της ΝΔ. Αν τότε πηγαίνατε με τον αρχιαποστάτη, αν τότε πηγαίνατε με αυτόν που έστησε μετά το "γενικόν μανουβράζ", σήμερα πάτε με κάποιον που έχει τη χώρα και το καλό της στο μυαλό του.

   Ως παράταξη, καλό θα ήταν να κατανοήσουμε ΓΙΑΤΙ βγήκε ο όρος "βρώμικο 89", μαζί με κάτι άλλο: ΓΙΑΤΙ βγήκε εντελώς ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ από την πλευρά της ΝΔ, αλλά ακόμη και του Μητσοτακαίικου!

   Μένουν μόνον οι αγνοί οπαδοί να θέτουν το ερώτημα με τον τρόπο που, πολύ λογικά, το θέτεις εσύ.

   Το 1989 όμως η αλήθεια είναι ότι υπήρξε πολύ βρώμικο από την πλευρά του Κ. Μητσοτάκη. Όχι από τις άλλες πλευρές. Ούτε της ΝΔ, ούτε της αριστεράς. Αν έλειπε ο Μητσοτάκης από τη μέση τότε, σήμερα θα μιλούσαμε για "καθαρό 89". Όλη η διαφορά είναι, πράγματι, ο Μητσοτάκης...

   • Λεωνίδας avatar
    Λεωνίδας @ Επώνυμος 10/11/2010 18:31:23

    Επώνυμε,
    Θα απαντήσω λόγω έλλειψης χρόνου σύντομα κι ελπίζω πυκνά:

    1. Είναι άλλο πράγμα η οιωνεί θέσμιση της διαφθοράς που έγινε επί ΠαΣοΚ κι άλλο πράγμα η διαπλοκή, αν καταλαβαίνω καλά που αποδίδεις στον Μητσοτάκη. Από την άλλη πλευρά το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν ένα υπαρκτό σκάνδαλο. Τα περί βρώμικου δεν τα καταλαβαίνω. Άλλωστε ούτε από τα λεγόμενά σου προκύπτουν. Δηλαδή κι αν δεχθούμε τα περί διεφθαρμένου Μητσοτάκη δεν αναιρούνται τα παραπάνω. Έτερον εκάτερον.

    2. Δεν ξέρω τι γινόταν στον δημοσιογραφικό χώρο. Όμως από τους καρπούς γνωρίζουμε τα δέντρα. Δηλαδή δεν ξέρω πόσο διαπλεκόμενος είναι κάποιος που καθυβρίζεται (η ακόμη σατυρίζεται, δηλαδή απορρίπτεται καθολικά) από όλον τον τύπο - τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2000. Στα επόμενα χρόνια η ανάδειξη των απόψεών του γίνεται επιλεκτικά και πρόσφατα για να πλήξει τη Ν.Δ.

    3. Εκτιμώ ότι η γενικευμένη αντιπαλότητα εναντίον του στη δημόσια σφαίρα αρδεύεται από διαφορετικές πηγές και για διαφορετικούς λόγους. Τα στελέχη της Ν.Δ. που τον πολέμησαν οφείλεται στο ότι ο Μητσοτάκης λειτούργησε φατριαστικά απέναντί τους προάγοντας τους δικούς του. Βλ. αντιδράσεις Έβερτ και Βαρβιτσιώτη. Η βάση βέβαια έδωσε στον Μητσοτάκη σχεδόν 40% στις πιο άγριες πασοκοαριστερές εποχές.

    4. Η αντιπαλότητα των εγχώριων ΜΜΕ/εργολάβων βασίστηκε όχι μόνον στην παραδοσιακή στήριξή τους στο κόμμα που τους έχτισε, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ότι ο Μητσοτάκης στήριζε ή έδειχνε την διάθεση να στηρίξει το ξένο κεφάλαιο.

    5. Επίσης σε μία χώρα η οποία όχι μόνον υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων αλλά και πλήθος επιχειρήσεων που ζούν με, από και γιά, το κράτος ήταν εύλογο και ιδεολογικά να αντιτίθενται στον ιδεολογικό λόγο της Ν.Δ. της περιόδου.

    Όλα όσα μου λές τα προσλαμβάνω σαν μία προσπάθεια ενός πρωθυπουργού να κτίσει το προσωπικό του σύστημα ισχύος στο εσωτερικό μιας παράταξης η οποία λειτουργεί ούτως ή άλλως φατριαστικά και στην οποία δεν είναι οι Έβερτ, Βαρβιτσιώτης, οι αγνοί αγωνιστές αλλά φατριαστές που ηττήθηκαν στη συγκυρία του 1984 από τον Μητσοτάκη.

    Σε κάθε περίπτωση θέλω να πιστεύω ότι αποτιμώ τον Μητσοτάκη πολιτικά και τούτο σημαίνει:
    Του καταλογίζω
    1. Την πλήρη αποδεξιοποίηση της παράταξης. Ως προς το ζήτημα τούτο έριξε την χαριστική βολή με την "μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη".
    2. ότι οργανωτικά αναπαρήγαγε προς όφελός του το υφιστάμενο φατριαστικό και αυτονομημένο από τη βάση σύστημα εξουσίας της Ν.Δ. Για τούτο ξέσπασαν και οι μεταγενέστερες διαμάχες.
    3. Τον ρηχό φιλελευθερισμό του που δεν είναι παρά η άλλη όψη του ιστορικού υλισμού. Αποκόπτοντας τον φιλελευθερισμό από το εθνικό πλαίσιο, στην προοπτική του οποίου πάντοτε πρέπει να εξετάζεται
    4. Την ανυπαρξία προβληματικής για την παραγωγική ανόρθωση της Χώρας μετά από μία οκταετία καταστροφική.

    Του αναγνωρίζω:
    1. ότι ήταν ο τελευταίος που έθεσε το πρόβλημα ότι η Χώρα δεν μπορεί να καταναλώνει περισσότερο απ' όσα παράγει. Δίνοντας έμφαση στη συνακόλουθη αστική εργασιακή ηθική.
    2. ότι έβαλε μία καλύτερη δημοσιονομική τάξη στο κράτος.
    3. ότι έθεσε το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων σε προβληματικούς τομείς με επίταση
    4. ότι έκανε τιτάνιο πολιτικό αγώνα όταν η πασοκοαριστερά δεν ήταν το ψυχορραγόν σώμα που είναι σήμερα.

    όλα αυτά χονδρικά βέβαια. Και μην σπεύσεις να μου πείς ότι είμαι "μητσοτακικός" κ.λ.π. Παρόλο που με τίποτα δεν ενέκρινα την απόφαση του Σαμαρά το 1993. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2009 τον ψήφισα στον βαθμό που μου υποσχέθηκε στην επαναπολιτικοποίηση της παράταξης κι αφού διαπίστωσα την χυδαιότητα της πολιτικής ηγεσίας που είχε προαποφασίσει να παραδώσει την ηγεσία στην Μπακογιάννη.

    Με αποκάλεσες αγνό οπαδό. Ψηφίζω μόνιμα Ν.Δ. αυτό δεν με κάνει "οπαδό". Η προσχώρησή μου σε αυτήν θέλω να πιστεύω ότι είναι κριτική.

    Τα παραπάνω διατυπώθηκαν με καλή πρόθεση μη θεωρήσεις, εξ αιτίας του αναγκαστικά αφοριστικού ύφους μου, ότι διακατέχομαι από αντιπαλότητα προς τις παρατηρήσεις σου.

 9. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 10/11/2010 13:19:27

  Το πιό σωστό σχόλιο: "Στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σήμερα δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης που ξεπούλησε την κάθαρση για προσωπικούς λόγους το 1989, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς που έχει διαφορετική άποψη για το τι σημαίνει καλό της πατρίδας ". Αυτό το σχόλιο να γίνει η ΣΗΜΑΙΑ μας.

 10. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 10/11/2010 13:22:36

  Ο κ. Β. Κικίλιας προσπάθησε στην σύντομη τοποθέτηση του το βράδυ το εκλογών να δώσει ¨αντιμνημονιακό μήνυμα¨. Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης της Ν.Δ. ( εργαζόμενοι και έντιμοι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή) θα ήταν διατεθειμένο όχι μόνο να τοποθετηθεί ενάντια στο Μνημόνιο , αλλά ( προσωπική μου άποψη ) και να αγωνιστεί και ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Όμως μην ξεχνάμε ότι η Ν.Δ. δεν είναι ένα ¨ταξικό κόμμα¨ , αλλά ένα ¨παλλαϊκό¨-διαταξικό που υποστηρίζεται και από ¨ανώτερες οικονομικά τάξεις¨ , που όχι μόνο υποστηρίζουν το ¨ακατανίκητο¨ της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και το ¨απαραβίαστο¨ της ιδιοκτησίας ( ανεξαρτήτως μεγέθους και θέσης μέσα στην παραγωγή ) . Δηλαδή εκπροσωπεί και ένα τμήμα της λεγόμενης ¨εθνικής¨ – αστικής τάξης το οποίο , λόγο της ιδιόμορφης ιστορικής της εξέλιξης , είναι απόλυτο συνδεδεμένο και εξαρτημένο με τα οικονομικά συμφέροντα των μητροπολιτικών χωρών της Δύσης , δεν θέλει και δεν επιθυμεί την ρήξη με τα πολιτικοοικονομικά τους συμφέροντα .

  Ακόμα και σε συνθήκες άμεσης κατοχής της χώρας ( Αγγλοκρατία , Γερμανοκρατία και Αμερικανοκρατία ) προτιμά τον ρόλο του δοσίλογου – επιλέγοντας την προδοσία του γενικού συνόλου και των γενικών συμφερόντων της χώρας από την προδοσία των ταξικών – οικονομικών της συμφερόντων. Και δεν χρειάζεται να αναφέρω παραδείγματα.

  Συνεπώς η θέση του Α. Σαμαρά είναι δύσκολη στην προσπάθεια να διατηρήσει τις πολιτικές ισορροπίες και τα οικονομικά συμφέροντα στο ¨παλλαϊκό του κόμμα¨. Η λογική λέει πως θα πρέπει να προτάξει τα γενικά , και όχι τα ειδικά, συμφέροντα της χώρας , της πλειοψηφίας των μελών-ψηφοφόρων του.

  Ήδη ένα ιδιαίτερα διαπλεκόμενο – με τα ξένα παγκόσμια καπιταλιστικά οικονομικά συμφέροντα – τμήμα της Ν.Δ, γύρω από την Αγία Οικογένεια και ¨εκσυγχρονιστές¨ επιχειρηματίες ( Μάνος , Ανδριανόπουλος , Καρταζαφέρης κ.α. ¨αυτοδημιούργητοι¨ της ¨ελεύθερης¨-αγοράς και του ¨ελληνικού επιχειρηματικού δαιμονίου¨ ) έχουν αποχωρήσει και αποχωρούν από την Ν.Δ. για καθαρά ¨ταξικούς-οικονομικούς¨ και όχι για πολιτικούς -ιδεολογικούς λόγους.

  Η κοινωνική βάση της Ν.Δ. , ο πραγματικός κορμός της , παραμένει στο ¨κόμμα¨ και προσπαθεί να βρει τον δρόμο της. Τους χλευάζουν ¨λαϊκιστές¨ , ¨αναχρονιστές¨ , ¨καθυστερημένους¨ και ¨εθνικιστές¨. Η πορεία θα δήξει τελικά ποιος θα τελικά θα επικρατήσει. Ο λαός ή οι ¨Αριστοκράτες¨ της Ν.Δ.

  Σε ότι αφορά την συμμαχία , πάνω σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα που αφορά την επιβίωση του λαού και της χώρας , της πατρίδας γενικότερα , του Κ.Κ.Ε. με την Ν.Δ. και αντίστροφα υπάρχει δυστυχώς μια προϊστορία.

  Παραδοσιακά το Κ.Κ.Ε. είχα μια μεγαλύτερη ¨κατανόηση¨ με τον Κ. Μητσοτάκη σε όλη του την σταδιοδρομία από την κατοχή μέχρι σήμερα. Δεν θα επεκταθώ σε γνωστά σε όλους ιστορικά γεγονότα. Δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με τον Α. Σαμαρά. Και το γεγονός αυτό χρήζει μιας ξεχωριστής πολιτικής ανάλυσης και ερμηνείας. ¨Συγκυβέρνηση¨ με τον Μητσοτάκη μπορεί να υπήρξε για να κτυπηθεί το ¨Μοναρχικό-φαύλο-καθεστώςς του ΠΑΣΟΚ¨ το 1989 , για την λεγόμενη ¨κάθαρση¨. ¨Συγκυβέρνηση με τον Σαμαρά¨ δεν μπορεί να προκύψει με τίποτα ¨για την διάσωση της χώρας από το Μνημόνιο και του Δ.Ν.Τ.¨.

  Οι ¨πατριωτικές ευαισθησίες ¨ του Α. Σαμαρά ενοχλούν , ίσως διότι θα μπορούσαν να υποκλέπτουν και κάτι από το ¨πατριωτικό πεδίο¨ που διεκδικεί και το Κ.Κ.Ε. … Ο Κ. Μητσοτάκης σε αυτό το επίπεδο δεν ήταν ¨αντίπαλος¨ , για ¨άλλες δουλειές¨ του αναγνώριζαν ¨ικανότητες¨.

  Η πραγματικότητα αυτή καθιστά σήμερα την συνεργασία του Κ.Κ.Ε. με την υπό την ηγεσία του Α. Σαμαρά Ν.Δ. δύσκολη . Όχι όμως ανυπέρβλητη .

  Στελέχη του Κ.Κ.Ε. μιλούν ( όχι σαν επίσημη θέση του Κόμματος ) και αρθρογραφούν σήμερα για ¨νέα κατοχή¨ και για την αναγκαιότητα ενός ¨Νέου Ε.Α.Μ. ¨ . Γεγονός που σημαίνει και αναγνώριση της συμμαχίας με άλλες ¨πατριωτικές δυνάμεις ¨ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ , όπως στην Κατοχή με το ¨ 1ο ΕΑΜ¨.

  Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να υποχωρήσει η άμεση υλοποίηση του προγράμματος της ¨Λαϊκής Εξουσίας¨ ( το οποίο για το Κ.Κ.Ε. αποτελεί σήμερα ένα νέο πρόγραμμα ¨Λαϊκής Δημοκρατίας¨ , όπως αυτό που διατυπώθηκε μετά το 1945 , σαν ενδιάμεσο ¨μεταβατικό στάδιο προς τον Σοσιαλισμό¨ ). Προς την κατεύθυνση αυτή ( μιας ενδεχόμενης συνεργασίας για την άμεση επίλυση οικονομικών και εθνικών προβλημάτων του ελληνικού λαού ) η Ν.Δ. θα μπορούσε να συνεκτιμήσει και δύο πρόσθετους παράγοντες :

  1. Το Κ.Κ.Ε σήμερα δεν μιλά ¨για άμεση έξοδο από την Ε.Ε. ¨. Σε αντίθεση με τις παλαιές του πολιτικές του τοποθετήσεις και κινητοποιήσεις ¨ενάντια στην ένταξη στην Ε.Ε.¨ , τα αιτήματα για ¨Δημοψήφισμα¨ για την μη ένταξη στην Συνθήκη του Μάαστριχ¨ και εάν δεν κάνω λάθος και για την ¨ΟΝΕ¨ , ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ¨ΣΥΝΘΗΚΕΣ¨ ….Μιλά διαρκώς ¨ενάντια στα μέτρα της Ε.Ε. ¨ , αλλά όχι με το συγκεκριμένο αίτημα ΓΙΑ ΤΩΡΑ .

  2. Σήμερα δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση . Συνεπώς η σοβαρότερη επιφύλαξη που υπήρχε στην ¨Δεξιά¨ του παρελθόντος , η οποία αναφερότανε στην εξάρτηση του από τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας και την απόσπαση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας με στόχο ¨Ομοσπονδιακά Σοσιαλιστικά Βαλκάνια¨ , έχει εκλείψει. Και φαίνεται να έχει κατανοήσει , τουλάχιστον το Κ.Κ.Ε. , τις ¨μειονοτικές πολιτικές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ¨ σαν πολιτικές του ¨διαίρει και βασίλευε του ιμπεριαλισμού¨.

  Υστερεί κάπου στην αντίληψη του για το ¨μεταναστευτικό¨ ( λόγω μιας δογματικής πρόσληψης της ¨ταξικής συναδέλφωσης¨ ) -δεν- φαίνεται να πρεσβεύει όμως και τις ύποπτες ¨πολυπολιτισμικές αντιλήψεις¨ των άλλων μικρότερων τμημάτων της Αριστεράς και δεν θεωρεί πως τα ¨έθνη¨ είναι μια ¨ξεπερασμένη έννοια¨ και ¨φαντασιακή πρόσληψη¨.

  Συνεπώς υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας… για την διάσωση του λαού και της πατρίδας . Από την θέση της ¨Αριστεράς¨ όλων των ρευμάτων συνηγορούν για μια τέτοια συνεργασία και λόγοι συνέπειας των πολιτικών συνθημάτων που επικαλείται σήμερα :

  Εάν πιστεύουν αυτό που λένε , πως η Ελλάδα βρίσκεται υπό ¨καθεστώς ξένης κηδεμονίας¨ και υπό την απειλή ¨γενοκτονίας του λαού της¨ με τις πολιτικές οικονομικής και πολιτιστικής εξαθλίωσης , ΤΟΤΕ πρέπει να επιδιώξει την ¨προγραμματική συμφωνία¨ και με άλλες κοινωνικές δυνάμεις και κόμματα που τις εκφράζουν ( ας πούμε ¨Λαϊκό Μέτωπο¨ ) , και όχι μόνο την συνεργασία σε ένα ¨Ενιαίο Μέτωπο¨ με δυνάμεις της κοινωνικής βάσης¨ γύρο από το πρόγραμμα της ¨Λαϊκής Εξουσίας -Λαϊκής Οικονομίας¨ ( ¨εκσυγχρονισμένο¨ -παλαιό πρόγραμμα του μεταπολεμικού ¨Συνασπισμού των Κομμάτων του Ε.Α.Μ. ¨ ) – υπό την αποκλειστική καθοδήγηση του.

  Εάν συμβαίνει να βρισκόμαστε στην Ελλάδα στο στάδιο που ισχυρίζονται οι ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς ( κατοχή , κηδεμονία , κοινωνική εξαθλίωση και αποδόμησης όλων των κατακτήσεων του 19ου αιώνα ) τότε τα συνθήματα του τύπου : ¨Όλοι – και όλα τα κόμματα είναι το ίδια – καμία ψήφος σε κανέναν ¨ , μπορεί να λέγεται σε συγκεκριμένες κοινωνικοιστορικές συνθήκες : ¨αριστερισμός¨.

  Και ιδιαίτερα το Κ.Κ.Ε στην διαχρονική του ιστορία έχει κάνει σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές για τον τόπο είτε δεξιά ¨λάθη¨ , όταν οι συνθήκες απαιτούσαν ¨αριστερές λύσεις¨ , είτε αριστερά ¨λάθη¨ , όταν οι συνθήκες απαιτούσαν ¨δεξιές¨ λύσεις μετωπικής συνεργασίας …με τεράστιες συνέπειες για τον ελληνικό λαό. Άλλωστε ο λαός έχει ¨αισθητήριο¨ και μπορεί να είναι και η αιτία που το καταδίκασαν για δεκαετίες στο 10-12 % του εκλογικού σώματος. Και αυτό όχι μόνο , όπως συνηθίζουν να λένε σαν ¨δικαιολογία¨ , λόγω της αστικής τρομοκρατίας και καταπίεσης…

  Ποιος δεν θέλει την ¨προγραμματική συμφωνία¨ τμημάτων της ¨αστικής τάξης¨ ( και των κομμάτων που την εκφράζουν ) και της Αριστεράς ;

  Σίγουρα όχι – οι ¨ξένες καπιταλιστικές –ιμπεριαλιστικές δυνάμεις¨ , οι οικονομικά ισχυρές αστικές συντεχνίες που εκπροσωπούνται μέσα στην Ν.Δ. ( που είναι σε αντιπαράθεση με την ευρύτερη κοινωνική της – εκλογική βάση ) ΚΑΙ οι δογματικοί ογκόλιθοι της Σταλινικής σκέψης μέσα στο Κ.Κ.Ε , οι οποίοι σήμερα ίσως παρασυρόμενοι και από τις ¨πολιτικές αναλύσεις¨ των αστικών Μ.Μ.Ε που μιλάνε για ¨τεράστια εκλογική νίκη του Κ.Κ.Ε ¨ ( εννοούν την ποσοστιαία και όχι αριθμητική αύξηση της ¨δύναμης του¨ ) στις εκλογές , είναι σε θέση να πιστεύουν ότι πλησιάζει η ώρα για να ρίξει την κανονιά του από το Φάληρο ένα νέο ¨Αουρόρα¨ για να ξεκινήσει η κατάληψη των ¨Χειμερινών Ανακτόρων του Μαξίμου¨ , οπότε είναι ¨περιττές¨ οι συνεργασίες με την ¨ξεφτισμένη αστική τάξη¨ , ακόμα και εάν κινδυνεύουν η πατρίδα και ο λαός , λείπει όμως ένας Αϊζενστάιν για να καταγράψει το γεγονός…

  Όμως – όμως ο Αλέκος Αλαβάνος με αφορμή την εκλογική του πανωλεθρία στις λεγόμενες ¨αυτοδιοικητικές¨ -εκλογές πρόλαβε , προφανώς για λόγους ψυχολογικού συμψηφισμού να δηλώσει πως αναμένεται ¨ένας τρίτος γύρος¨ : η ετυμηγορία των ¨Αθλίων του Βίκτωρα Ουγκώ¨ στους δρόμους , εν – αναμονή της δεύτερης ¨ Επετείου των ¨Δεκεμβριανών¨ του 2008. Με… πρωτοπορία το ¨επαναστατικό υποκείμενο¨ που λέγεται ¨νεολαία¨ , ίσως επειδή γνωρίζει ότι εργατική ¨τάξη¨ της Ελλάδας , με την συμβολή και της Αριστεράς , δεν υπάρχει πια . Και η θέση του μάλλον εκφράζει όλη την λεγόμενη άλλη -¨νέα¨ νέο- σοσιαλδημοκρατική – ¨υπέρ-εθνική¨ Αριστερά της ¨Νέας Εποχής¨ , των ¨ατομικών δικαιωμάτων¨ και του ¨ετεροκαθορισμού¨ που συγγενεύει με τα ¨οράματα¨ της νέο- ¨φιλελεύθερης¨ κοσμοπολίτικής αστικής τάξης του ¨οικουμενικού καπιταλισμού¨ .

  Το νέο ¨κοινωνικό επαναστατικό υποκείμενο λέγεται τώρα πια : ένα μικρό τμήμα –αγνώστου πολιτικών πεποιθήσεων- της ¨νεολαίας¨ και ένα μικρό τμήμα –ακόμα πιο αγνώστων πολιτικών πεποιθήσεων – των ¨μεταναστών¨ . Όταν διάβασα αυτή την ανακοίνωση του το βράδυ των εκλογών σκέφτηκα ένα πολύ παλαιό απόφθεγμα του Λένιν : ¨Ένας αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό που δεν είναι αδιάρρηκτα δεμένος ενάντια στον οπορτουνισμό – είναι μια απάτη …¨ .

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ΝΤΑΝΤΟΝ 10/11/2010 14:18:30

   Εξαιρετική ανάλυση. Πάντως, όσοι έχετε αριστερή καταγωγή, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το εξής: Κανένα τμήμα της ΝΔ δεν θα πολεμήσει ποτέ για το μαρξισμό. Εάν το ΚΚΕ (ή τμήματά του) θέλει να συμπράξει με τη ΝΔ καθ' οδόν προς το μαρξισμό, αυτό είναι δικαίωμά του, όμως να μην περιμένουν στήριξη σε αυτό από τη ΝΔ ή τον κόσμο της (απογοητευμένο ή μη).

   Το λέω αυτό, για να μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις για την έκταση μιας τέτοιας "συνεργασίας" (που δεν τη θεωρώ στον παρόν εκλογικό στάδιο συνεργασία, τη θεωρώ απλή υπερψήφιση υποψηφίων, στο πλαίσιο του να βοηθήσουμε τη χώρα). Βασική αξία για τον δεξιό, για τον αστικό σκεπτόμενο, είναι η ελευθερία, και επειδή ο μαρξισμός δίνει σαφώς λιγότερη έμφαση στο ζήτημα της ελευθερίας, γι' αυτό και είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτός από οποιοδήποτε κομμάτι της αστικής τάξης (από μικροαστούς μέχρι μεγαλοαστούς).

   Από κει και πέρα, η ανάλυσή σου πάντως διατηρεί την αξία της.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Επώνυμος 10/11/2010 14:40:30

    Βρε Επώνυμε, συμπάθα με που θα το πω, αλλά γενικά στις τοποθετήσεις σου τελευταία διαβλέπω μια μάλλον αγχωμένη προσπάθεια διαχωριστεί η τελική στρατηγική της ΝΔ από αυτή της αντιμνημονιακής Αριστεράς. Σα να το "φωνάζεις", βρε παιδάκι μου, ότι "αποκηρύσσω τον κομμουνισμόν, καθώς και τας παραφυάδας και τους συνοδοιπόρους αυτού". Γιατί έτσι; Ζητάει κανείς διαπιστευτήρια "καθαρότητας" από τη ΝΔ του Σαμαρά; Κι αν υπάρχουν κάποιοι που τα ζητάνε, μήπως είναι οι ίδιοι νεοφιλελεύθεροι που θέλουν να ρίξουν τη ΝΔ έντεχνα στη λούμπα του καθεστωτισμού τον οποίο οι ίδιοι υπηρετούν; Ας μην κουβαλάμε νερό στο μύλο τους, όλοι μας ξέρουμε τι είναι και τι δεν είναι η ΝΔ, υπάρχει μπροστά μας ένας ζωτικής σημασίας -για την επιβίωση του έθνους- στόχος, και σ' αυτόν πρέπει να προσηλωθούμε.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Αυριανιστής 10/11/2010 16:53:55

     Δεν ξέρων αν είναι "αγχωμένη", πάντως είναι γεγονός ότι αυτό που περιγράφεις είναι η γνώμη μου. Και νομίζω ότι φυσικά και αμφισβητείται η "καθαρότητα" της ΝΔ. Οι μεν πασοκικοί και "κεντροδεξιοί" εχθροί της την κατηγορούν ως λαϊκιστική και ότι συμπλέει με ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ, οι δε αριστεροί την κατηγορούν ότι δεν είναι πραγματικά αντιμνημονιακή.

     Πρέπει λοιπόν α) για τους δεύτερους, να υπάρξει τοποθέτηση σχετικά με το είναι και τι δεν είναι η ΝΔ και β) για τους πρώτους, να ξεκαθαριστεί το ακριβές πλαίσιο, στο οποίο δεν συμπλέει η ΝΔ με το Μνημόνιο.

     Βασικά, το ζητούμενο είναι να αποκτήσει συνεκτική και ξεκάθαρη ιδεολογία αστικού κόμματος η ΝΔ και γι' αυτό το λόγο, καλό είναι να θυμάται ότι δεν είναι μαρξιστικό κόμμα, σε αυτή τη φάση ανασυγκρότησης, που πρέπει, επιβάλλεται να κάνει διεργασίες ιδεολογικών ζυμώσεων. Και είναι πολύ καλό επίσης να θυμάται ότι, αν και μη μαρξιστικό, μπορεί κάλλιστα να γίνει λενινιστικό κόμμα!

     • Misha avatar
      Misha @ Επώνυμος 10/11/2010 19:40:04

      Eπώνυμε,
      είναι βέβαιο ότι η ΝΔ δεν έχει ταυτότητα πλέον εφόσον οι αποφάσεις λαμβάνονται από τραπεζίτες και οι εκαστοτε πολιτικοί καλούνται να τις εφαρμόσουν με τα κατάλληλα για την κάθε περίσταση περιτυλίγματα.
      Έτσι ο Μπλέρ είναι τόσο θατσερικός όσο ήταν και ο Κάμερον, ο Σαρκοζύ είναι τόσο σιωνιστής όσο και ο σοσιαλήσταρχος πιθανός διάδοχος του, Στρος Καν.
      Ο Ευρωλιγουρισμός έχει γινει πια ευρωφασισμός και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας γι αυτή καθαυτή την ύπαρξη της πατρίδας. Κι αυτό ο Σαμαράς αν δε θέλει ένας άλλος Μητσοτάκης ή Σημίτης ή ΓΑΠ ή ΚΑΚ , οφείλει να το δει κατάματα

   • Κάποιος avatar
    Κάποιος @ Επώνυμος 10/11/2010 15:48:02

    Επώνυμε πριν διαφωνήσεις με κάποια πολιτική θεωρία καλό θα είναι να γνωρίζεις ακριβώς το τι πρεσβεύει, διαφορετικά οι όποιες αντιθέσεις σου μπορούν να εκλειφθούν ως ιδεοληπτικές.
    Ο Μαρξισμός δεν είναι ο στόχος αλλά το μέσον προς τον κομμουνισμό.
    Επίσης αυτό που ερμηνεύεις ως έλλειψη ελευθερίας είναι κατ΄ουσία η ελάττωση του ατομισμού και η έμφαση στην κοινωνική ενσωμάτωση και δραστηριοποίηση του κάθε πολίτη.Αλλωστε η ίδια η ετυμολογία της λέξεως ελευθερία υποκρύπτει την έννοια της έλευσης ορίων.
    Αυτό δεν είναι κάτι πρωτότυπο η καινοφανές.
    Στην αρχαία ελλάδα η ιδιώτευση και ο ατομισμός σε συνδυασμό με την αδιαφορία για την συμμετοχή και την συνεισφορά στα κοινά ήταν κατακριτέα και συχνά κολάσιμη.
    Κανείς δεν νοούνταν να βάλει τον εαυτό του πάνω από την πολιτεία και τους νόμους της και αυτό ίσχυε εξίσου και για τα δημοκρατικά αλλά και τα ολιγαρχικά πολιτεύματα.
    Πολύ συχνά ακόμα και βασιλείς,ανώτατοι άρχοντες και διάσημοι στρατηγοί το πλήρωναν με εξορία ή και θανάτωση.
    Αν λοιπόν εξισώνεις την έννοια της ελευθερίας με την δυνατότητα συσσώρευσης ατομικού πλούτου από την εκμετάλλευση των μεσων παραγωγής και το προνόμιο της υπερκατανάλωσης, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.
    Γιατί έτσι δημιουργείται ταξική και οικονομική ανισότητα με 10 ανθρώπους να κατέχουν το 50% ή 60% του συνολικού πλούτου και οι άλλοι 90 να βολεύονται με τα υπόλοιπα.

    • Κάποιος avatar
     Κάποιος @ Κάποιος 10/11/2010 15:52:32

     Επίσης θα σου υπενθυμίσω ότι στην κλασσική αρχαία Αθήνα κανενός το σπίτι δεν έπρεπε να ξεχωρίσει από τα διπλανά όσο ευκατάστατος και αν ήταν, γιατί αυτό θεωρούνταν πρόκληση για το κοινωνικό σύνολο.
     Στην δε αρχαία Σπάρτη τα πράγματα ήταν ακόμα πιο αυστηρά.Ούτε οι βασιλείς δεν τολμούσαν να κάνουν επίδειξη πλούτου.Ολοι με μέλανα ζωμό την έβγαζαν.
     Πόσο ανελεύθερα σου φαίνονται όλα αυτά ;

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Κάποιος 10/11/2010 16:58:47

     Η ελάττωση του ατομισμού και η έμφαση στην κοινωνική ενσωμάτωση καλό είναι να γίνεται, αλλά να γίνεται με σεβασμό στην ελευθερία του ανθρώπου. Ο μαρξισμός το κάνει χωρίς σεβασμό στην ελευθερία του ανθρώπου. Αντιθέτως, οι αρχαίοι, που επικαλείσαι, το έκαναν κατεξοχήν με σεβασμό προς την ελευθερία του ατόμου.

     Μπορεί να επιτευχθεί κάλλιστα η οδός προς την αρετή χωρίς τα ανελεύθερα μέσα του μαρξισμού. Επίσης, για μένα ο στόχος λέγεται αρετή και όχι κομμουνισμός. Προσοχή, μιλούμε για "οδό προς την αρετή" και όχι για αρετή. Ο άνθρωπος είναι ατελής και έτσι είναι και η κοινωνία του. Ο μαρξισμός νόμισε ότι βρήκε τον τέλειο τρόπο για τέλεια κοινωνία, με τη διαφορά ότι η τέλεια κοινωνία είναι αδύνατη, όσο παραμένει ο άνθρωπος ατελής. Συνεπώς, αυτό που μένει τελικά, στη μαρξιστική προσέγγιση, είναι αυτό που θα αποκαλούσα εγώ, η μαρξιστική σκλαβιά, όπως την βίωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια - αν όχι δισεκατομμύρια συνανθρώπων μας τον περασμένο αιώνα.

     Αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν θα επιβιώσει ποτέ ο μαρξισμός. Η εμπέδωση του "εμείς" στη δημόσια ζωή και η ελάττωση του ατομισμού μπορεί να γίνει μόνον με σεβασμό στο ύψιστο αγαθό της ελευθερίας και αυτό το παραβλέπει τελείως ο μαρξισμός.

     • aengus avatar
      aengus @ Επώνυμος 10/11/2010 19:30:38

      Παραβλέπεις το αγαθό της βιολογικής επιβίωσης, προϋπόθεση του αγαθού της ελευθερίας…
      Και ο καπιταλισμός δεν μπορεί πλέον να προσφέρει ούτε τα τρία βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της Χάρτας του ΟΗΕ.
      Σε προτρέπω να διαβάσεις το «Γιατί Σοσιαλισμός;» του Αλβέρτου Αϊνστάιν, ένα από τα καλύτερα κείμενα που γράφτηκαν ποτέ (δημ. 1949).

 11. Misha avatar
  Misha 10/11/2010 13:32:45

  «Δεξιός» τι σημαίνει σήμερα;
  Είναι ας πουμε δεξιός ο Ανδριανόπουλος και δεν είναι ο Κουβέλης;
  Ποιες είναι οι διαφορές τους ;

  • Λεωνίδας avatar
   Λεωνίδας @ Misha 10/11/2010 13:59:24

   Δεξιός είναι:

   αυτός που το πρόβλημα της εθνικής ενότητας συνιστά ένα παραμόνιμο ζήτημα για την προβληματική του. Δεν βλέπει μόνον τάξεις (κομμουνιστές), το αίτημα για δήθεν ορθολογική συναίνεση των τάξεων μέσα από την αμοιβαία εξισορρόπηση συμφερόντων (σοσιλδημοκράτες) ή άτομα μεμονωμένα που συναινούν επί τη βάσει κοινωνικών συμβολαίων κι εφόσον ωφελούνται από την πολιτική κοινωνία (φιλελεύθεροι). Ο Δεξιός πιστεύει στη συνεννόηση, στο κοινό αγαθό, στην πολιτισμική παράδοση με την οποία πρέπει να διαλέγεται. Η παλαιά "βασιλοφροσύνη", και η αξίωση για ενότητα που εμπεριείχε ως αίτημα, μεταλλάσσεται σε προβληματική για τη διαμόρφωση πεδίων στην προοπτική της συνεννόησης (κάτω η κομματοκρατία στη δημόσια διοίκηση π.χ.)

   Είναι αυτός που το ζήτημα της παράδοσης δεν είναι χαμένο αλλά θέλει να διαλέγεται με αυτήν για να ενεργοποιήσει όψεις της στο σήμερα. Γι' αυτόν η ελληνοχριστιανική παράδοση είναι πάντοτε ανοιχτή και συνδιαλέγεται με αυτήν

   Είναι αυτός που αποδέχεται την ατομική ιδιοκτησία αλλά στην προοπτική διαμόρφωσης αίσθησης αλληλεγγύης στο εσωτερικό της κοινωνίας και υπό την αιγίδα της εντιμότητας και της δικαιοσύνης. Δεν θεωρεί ξεπερασμένες τέτοιες έννοιες.

   Αξιώνει την σφυρηλάτηση πολιτικής αρετής στο πλαίσιο μιας στέρεης θεσμικής συγκρότησης. Δεν πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι "εκ φύσεως καλοί".

   Στο σύγχρονο κρατισμό διαβλέπει την τάση του Λεβιάθαν και μάχεται για την στερέωση της ιδιωτικής κοινωνίας (π.χ. οικογένεια) κι όχι να αναλαμβάνει τις λειτουργίες της το κράτος. Με όλε τις εντάσεις που έχει στο σύγχρονο κόσμο αυτή η θέση.

   Δεν θεωρεί ότι μπορεί να καταργηθεί η εξουσία και για τούτο βλέπει τις μαξιμαλιστικές χειραφετητικές αφηγήσεις της σήμερον σαν μία προσπάθεια ορισμένων ελίτ (ή περιθωρίων που θέλουν να γίνουν ελίτ) να κυριαρχήσουν πάνω στους άλλους.

   Είναι αυτός που δεν θέλει τα κόμματα στρατώνες αλλά πιστεύει στην ελευθερία των βουλευτών εντός των κριτηρίων της παράταξης (κατάλοιπο κι αυτό των κομμάτων προυχόντων. Μπορούμε να κρατήσουμε κάτι από αυτά). Επίσης απευθύνεται στους ανθρώπους της παράταξης σαν ελεύθερους πολίτες κι όχι σαν πρόβατα στη στρούγκα ή στρατιώτες όπως κάνουν οι κομμουνιστές και τα κακέκτυπά τους οι σοσιαλδημοκράτες.

   Βλέπει το έθνος στον ελληνισμό κι όχι μόνον σε όποιον ανήκει στα όρια του ελλαδικού κράτους. Αποκαλεί του ελλαδίτες "ελλαδίτες" όπως και οι Κύπριοι.

   Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά και απλώς θίγουν τη δεξιά αντίληψη. Πόσο μάλλον να την εξαντλήσουν.

   Τέλος μη ξεγελά η ομοιότητα στο πεδίο ορισμένων αξιολογικών παραδοχών του Ανδριανόπουλου και του Κουβέλη. Διαφέρουν στα περί οικονομίας αλλά και κάτι άλλο. Ο Ανδριανόπουλος παρόλο που θαυμάζει τους Ρέηγκαν και Θάτσερ δεν υιοθέτησε την προσήλωσή τους στο Έθνος. Είναι λόγο φιλελεύθερος αλά ελληνικά. Είναι απλώς ρηχός φιλελεύθερος. όχι βέβαια ότι δεν έχει και σοβαρές, σοβαρότατες όψεις.

   • ο παγωτατζής avatar
    ο παγωτατζής @ Λεωνίδας 10/11/2010 16:04:12

    τόν εαυτό σου περιγράφεις ;;;;;;;

   • Misha avatar
    Misha @ Λεωνίδας 10/11/2010 21:47:16

    Λεωνίδα

    Στην πραγματικότητα οι διαφορές μεταξύ (ενδεικτικές σημειολογικές αναφορές) Ανδριανόπουλου-Μάνου-Μητσοτάκη- Δήμου-Τρεμόπουλου- Κουβέλη-Μπουτάρη -Μανδραβέλη είναι πολύ λιγότερες από τα κοινά τους σημεία.

  • I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
   I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ @ Misha 10/11/2010 14:50:11

   Ε, πως δεν υπάρχουν διαφορές; Στο περιτύλιγμα. Το ένα είναι γυαλιστερό - ιλλουστρασιόν και παραπέμπει σε neon lights από την εποχή της άνθησης του καπιταλισμού του '50 και του '60, ενώ το άλλο είναι βελούδινο σε αισθησιακή - ανθρωπιστική απόχρωση.

 12. RSS avatar
  RSS 10/11/2010 13:41:34

  Σίγουρα δεν είναι μονόδρομος το μνημόνιο, ενώ πολλές άλλες χώρες έχουν ανάλογα προβλήματα (http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2223.aspx ). Η αντιμνημονιακή πολιτική είναι η μόνη σωστή. Καλό σας απόγευμα.

 13. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 10/11/2010 13:45:37

  Όπως είναι γνωστό ο κ. Παπανδρέου προσέδωσε δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις προχθεσινές εκλογές και ιδίως στις περιφερειακές, με το δίλημμα «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στο μνημόνιο και την μπλόφα περί βουλευτικών εκλογών σε περίπτωση που καταψηφιστούν οι υποψήφιοι που στήριζε το πασοκ.
  Όπως όμως είναι γνωστό σε μία δημοψηφισματική διαδικασία κερδίζει η πρόταση που συγκεντρώνει το 50%+1 των ψήφων των πολιτών.
  Αν τώρα μελετήσουμε τα εκλογικά αποτελέσματα πανελλαδικά και ταυτόχρονα συνυπολογίσουμε και την μεγάλη αποχή σε καμιά περίπτωση δεν συνάγετε το συμπέρασμα ότι οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να συνεχίσει την πολιτική του μνημονίου.
  Παρόλα αυτά πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας επιβεβαιώθηκ,ε την ώρα μάλιστα που η δημοψηφισματική διαδικασία δεν κέρδισε το 50%+1 και τα ποσοστά του πασοκ συρρικνώθηκαν σημαντικά σε σχέση με τις περσινές βουλευτικές εκλογές.. Δοθέντων τούτων, η σημερινή εκτίμηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκανδαλίδη, ότι «Οι στόχοι του μνημονίου πρέπει να είναι Ευαγγέλιο για το ΠαΣοΚ» μόνο ως ισχυρισμοί πολιτικά ανυπόστατοι μπορούν να χαρακτηριστούν.
  Ταυτόχρονα, η παρέμβαση του υπουργού δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη ο οποίος ζήτησε αλλαγή των όρων του Μνημονίου δείχνει ότι στο Πασοκ υπάρχουν αμφιβολίες και έντονες ανησυχίες για την επιτυχή έκβαση της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
  Μ’ αυτά και με άλλα την Κυριακή που έρχεται οι πολίτες καλούνται από τους υποψηφίους που πρόσκεινται στο πασοκ να δώσουν λευκή επιταγή στην συνέχιση της πολιτικής που φτωχοποίησε τα 2/3 της ελληνικής κοινωνίας.
  Συνεπώς, η πολιτική θέση της κοινωνίας πρέπει να είναι ξεκάθαρη, οι πολίτες χρειάζεται να γυρίσουν, με την ψήφο τους, μαζικά την πλάτη σε αυτούς που φτωχοποίησαν την ελληνική κοινωνία και δεν τον εκφράζουν πια.

  • Andreas Gkoulas Ougarezos Istorikos avatar
   Andreas Gkoulas Ougarezos Istorikos @ o βουνίσιος 10/11/2010 14:24:14

   ανδρεα συμφωνώ μαζι σου....τι καιρο εχει στην Μανιλα?

 14. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 10/11/2010 14:01:43

  Η κυβέρνηση και τα έντυπα ή ηλεκτρονικά γραφεία τύπου της δεν (θέλουν να) αντιλαμβάνονται ότι το αντιμνημονιακό μέτωπο δεν το δημιούργησε ο Σαμαράς, αλλά η ίδια η πολιτική της. Μεγαλύτερη απόδειξη γι αυτό αποτελεί η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων (που έκανα copy-paste από τη σημερινή ανάρτηση "Επισκόπηση Τύπου" του Antinews), εξαιρώντας βεβαίως βεβαίως τα έντυπα γραφεία τύπου. Και βέβαια, οι περισσότερες από αυτές τις εφημερίδες μόνο από τη ΝΔ δεν ελέγχονται. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά και πείτε μου:

  ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Έρχονται και άλλα σκληρά μέτρα”.

  Η ΑΥΓΗ: “Τρίτος γύρος με απολύσεις και περικοπές”.

  ΑΥΡΙΑΝΗ: “Μαύρη τρύπα 4,5 δις ευρώ στο έλλειμμα πυροδοτεί εκ νέου σενάρια εκλογών”.

  Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Η Τρόικα ζητά κι άλλο αίμα”.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Αδειάζουν τον πρωθυπουργό υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ”.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Απειλεί τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα πιέζει να παραγκωνίζονται οι κλαδικές συμβάσεις”.

  ΕΣΤΙΑ: “Ολέθριες αποφάσεις για την οικονομία”.

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Η ήττα φέρνει εσωκομματικές κόντρες και η Δευτέρα των εκλογών χαράτσια”.

  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Τα μέτρα διχάζουν την κυβέρνηση”.

  Ο ΛΟΓΟΣ: “Στη μέγγενη τρόικας και οίκων αξιολόγησης”.

  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Ψεύδεται η κυβέρνηση ότι δεν θα θίξει μισθωτούς και συνταξιούχους”.

  Metro: “Μεταναστεύουν οι επιχειρήσεις”.

  ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Φεύγουν στα Βαλκάνια οι ελληνικές επιχειρήσεις”.

  ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Εκτός στόχου το έλλειμμα. Ξαφνικά διαμορφώνεται πάνω από 9%”.

  ΚΕΡΔΟΣ: “Άνω κάτω το λιανεμπόριο”.

  Υπάρχει καλύτερη ρεκλάμα υπέρ της αντιμνημονιακής ψήφου την επόμενη Κυριακή από αυτά τα πρωτοσέλιδα;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 10/11/2010 14:20:10

   Ακόμα και η αλαφουζοφυλλάδα, το επίσημο όργανο του ΔΝΤ και του νεοφιλελευθερισμού, είναι αναγκασμένη να διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχει γίνει σκορποχώρι. Προφανώς κάποιοι υπουργοί βλέπουν το μεγάλο, το σαρωτικό τσουνάμι μαυρίσματος που έρχεται την Κυριακή και σπεύδουν όπως-όπως να διαφοροποιηθούν (φαινομενικά), μπας και περισώσουν τουλάχιστον τη βουλευτική έδρα...

 15. ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ 10/11/2010 14:16:42

  Διαβάστε μια ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ για το νομό Ροδόπης και τις εκεί εκλογές. Φέρνουν Μουσουλμάνους ψηφοφόρους με πούλμαν να ψηφίσουν: http://olympia.gr/2010/11/10/η-φωνή-απόγνωσης-της-α-μ-θράκης-ως-πότε/

  ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΝΔ

 16. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 10/11/2010 14:16:43

  Τι θα γίνει αν "ξυπνήσουν για τα καλά τα αντανακλαστικά σας"; Θα πάτε με το Μάνο, τη Ντόρα και τον "αξιοπρεπή κύριο Φώτη"; Voila λοιπόν, ούτως ή άλλως ούτε εκείνοι είναι δεξιοί. Νεοφιλελεύθεροι είναι, με μόνη ιδεολογία εκείνη του χρήματος και του εθνομηδενισμού.

 17. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 10/11/2010 14:34:12

  στην Αθήνα με Αμυρά και με Καμίνι θα σαρώσει το μπουρίνι

 18. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 10/11/2010 14:47:43

  Η ΝΔ γιατί δεν βγάζει μια ανακοίνωση εναντίον του ΔΟΛ όπως έκανε το ΚΚΕ; Πότε θα βρεθεί καλύτερη ευκαιρία για να απομονωθεί πολιτικά το συγκρότημα; Ή μήπως περιμένει να τα βρει μαζί του ως αναγκαία συνθήκη για την άνοδο στην εξουσία;

  • ένας Άμλετ avatar
   ένας Άμλετ @ τηλέμαχος αναγνώστου 10/11/2010 19:42:16

   Οι πραγματικές ρήξεις δεν είναι για τους «φρόνιμους»…

 19. I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ avatar
  I.Q. ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ 10/11/2010 14:51:57

  Αυτό πάει στο σχόλιο του Misha 1:32 p.m.

 20. ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ avatar
  ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 10/11/2010 15:11:27

  Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά! Βία, νοθεία, εκβιασμοί αυτό είναι η δεξιά. Την Κυριακή 14 Νοέμβρη η Ελλάδα θα πρασινίσει και πάλι. Ο λαός θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον μεγάλο ηγέτη Γιώργο Παπανδρέου να τα αλλάξει όλα. Η δεξιά του Σαμαρά θα μπει μια και καλή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μόνη υγιής φωνή από το χώρο της δεξιάς είναι η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Τατούλης γιατί σκέπτονται το καλό του τόπου και βλέπουν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει πατριωτική πολιτική.

  • bromoskylo avatar
   bromoskylo @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 10/11/2010 15:38:45

   μαζοχισμός

  • (A)θανάσης avatar
   (A)θανάσης @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 10/11/2010 18:08:04

   Το χιούμορ σου Φιλόσοφε δηκτικό όπως πάντα, αλλά θέλει λίγο δουλεματάκι στο θέμα της ποικιλίας...
   Πάντως "τόχεις", είσαι σε αρκετά καλό δρόμο!

  • occultist avatar
   occultist @ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ 11/11/2010 00:40:58

   XAXAXAXAXAAAAA
   Μπραβο φιλόσοφε, είσαι μια όαση χιούμορ στην μαυρισμένη απο το πασοκ ζωή μας. Πόνεσε η κοιλιά μου από τα γέλια. Ουχαχαχαχαχααα.

 21. bromoskylo avatar
  bromoskylo 10/11/2010 15:18:36

  Προς το παρόν δεν υπάρχει αντιμνημονιακό μέτωπο:
  http://bromoskylo.blogspot.com/2010/11/mythbasters.html

 22. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 10/11/2010 15:45:19

  Κι εγώ για το σχόλιο του Misha έκανα το δικό μου(τα περί δεξιού 1:59). Τ σχόλιό του δεν το βλέπω πλέον.

 23. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 10/11/2010 16:11:55

  Θα μας κάνουν τη χάρη εκεί στο ΔΟΛ, μέχρι την Κυριακή να έχουν ακόμα 2-3 τέτοιες ...αναφορές;
  Προλαβαίνουν!
  Για να διαμορφώσουν τελικό σκόρ 11-2!
  Να δικαιωθεί και ο Μικρός Οδυσσέας!

 24. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 10/11/2010 16:23:31

  "Παγωτατζή",
  Δεν είμαι σίγουρος αν αναφέρεσαι στο σχόλιό μου. Περιγράφω ορισμένα κριτήρια της έννοιας "Δεξιά". Σαφώς έχουν κανονιστικό, αξιολογικό χαρακτήρα δεν είναι περιγραφικές έννοιες αλλά προκύπτουν πιστεύω αν επεξεργαστεί κανείς τις παραδοσιακές αξιακές κατευθύνσεις της παράταξης ή μέρος αυτών.

  Και απαντώ στο ερώτημα του Misha: " «Δεξιός» τι σημαίνει σήμερα;" με το οποίο υποδήλωσε, στα δικά μου μάτια τουλάχιστο, ότι δεν υπάρχει Δεξιά σήμερα.

 25. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 10/11/2010 16:34:20

  ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ;

  Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει. Έχουμε και λέμε:

  Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;) Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό τών συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως;)

  Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κάτι συμπτώσεις...)

  Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι απ' την αρχή. Σας θυμίζει τίποτα;)

  Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...)


  Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:
  1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.
  2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.
  3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
  4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της “δεκάτης”, που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
  5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.
  6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.
  7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
  8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
  9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.
  10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες “εθνικές γαίες” με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.
  11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

  Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε “τι πέτυχαν με όλα αυτά;”, σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το “Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Χαριλάου Τρικούπη το 1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

 26. Κώστας avatar
  Κώστας 10/11/2010 16:36:03

  Είναι και άσχετος ή ηθελημένα παραπλανεί ο διευθυντής των Νέων Καψής. Νεό 1986(δημοτικές εκλογές) φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ. Τότε που το ΚΚΕ έστειλε τον Μπέη στα αζήτητα στον β γύρο. Αλλά τον βολεύει να γράφει 1989 τον κ.Καψή, που να θυμούνται σου λέει τα θύματα που με διαβάζουν...
  1989: τότε που το Εθνος του Μπόμπολα έγραφε "πέφτει ο φαύλος" για τον Ανδρέα και το συγκρότημα αλληθώριζε προς Μητσοτάκη, για δεύτερη φορά στην μελανή ιστορία του( η πρώτη ήταν το 1965 όταν λόγω της αβάντας στους αποστάτες οι οπαδοί της Ενωσης Κέντρου έκαιγαν με ενθουσιασμό τις φυλλάδες του Συγκροτήματος έξω από την Χρήστου Λάδα).

  • aengus avatar
   aengus @ Κώστας 10/11/2010 17:37:07

   Α μπράβο! Γιατί δεν είμαστε ηλίθιοι –όχι όλοι, εν πάση περιπτώσει.

 27. Μιχάλης avatar
  Μιχάλης 10/11/2010 20:31:18

  Μίκης Θεοδωράκης: Μοναδικός πλέον δρόμος για το Λαό είναι η ανυπακοή και η οργάνωση ενός μαζικού λαϊκού κινήματος. Η χώρα από χθες κυβερνάται από μια μικρή μειοψηφία. Νέες ηγεσίες θα βγουν από το Λαό. Αυτοί που πρόδωσαν θα πρέπει να τιμωρηθούν.
  Μία συνάντηση των Επιτροπών εργαζομένων και ανέργων του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ χθές βράδυ με τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη εξελίχτηκε σε μία σημαντική πολιτική συζήτηση και άκρως ενδιαφέρουσες δηλώσεις.
  Την επομένη ακριβώς των εκλογών ο Μίκης Θεοδωράκης επισήμανε ότι η χώρα κυβερνιέται πλέον και επίσημα από μία μικρή μειοψηφία η οποία προσπαθεί να επιβάλει πολιτικές με τις οποίες δεν συμφωνεί η πλειοψηφία του λαού.
  Κατά τη συζήτηση τόνισε επανειλημμένα ότι ο μόνος τρόπος αντίδρασης του λαού είναι η επίδειξη ανυπακοής σε κάθε τομέα, όπως άρνηση πληρωμής φόρων, διοδίων,λογαριασμών ΔΕΗ κλπ.,ενώ συγχρόνως προέβλεψε ότι η εσωτερική ιδεολογική ζύμωση που έχει αρχίσει στην κοινωνία με τη μορφή δημιουργίας και λειτουργίας επιτροπών όπως αυτές του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ σε διάφορους τομείς και χώρους,θα ενταθεί.
  Στόχος σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός μαζικού λαϊκού κινήματος που θα κάνει τις βασικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Από αυτό ακριβώς το λαϊκό κίνημα θα βγουν και οι νέες ηγεσίες που χρειάζεται ο τόπος.
  Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση είχε στις αρχές του χρόνου δυο προσφορές άμεσης οικονομικής κάλυψης του ελληνικού οικονομικού προβλήματος με πολύ ευνοϊκούς όρους απο την Ρωσική και Κινεζική κυβέρνηση τις οποίες δεν αποδέχτηκε,ενώ αποκάλυψε στοιχεία για τη διχοτόμηση του Αιγαίου, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω προδοσία η οποία θα πρέπει να τιμωρηθεί..
  Προανήγγειλε ομιλία του την 1η Δεκέμβρη εφ όλης της ύλης με την οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε θα ανάψει μία σπίθα για την δημιουργία κινήματος πολιτών, το οποίο σε καμμία περίπτωση δεν θα αποτελεί ένα ακόμη κόμμα.
  Σχόλιο δικό μου:
  Έτσι γίνεται αντιμνημονιακή πολιτική και όχι από τον καναπέ περιμένοντας ένα “Μεγαλέξανδρο” στυλ Σαμαρά να μας σώσει ο οποίος μας κοιμίζει λέγοντας ότι έχει την μαγική λύση να μηδενίσει το έλλειμμα στα πλαίσια της ακραίας νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας, ενώ κατά τα άλλα όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει την εξουσία “ Η Ελλάδα θα τιμήσει την υπογραφή της” σε σχέση με το μνημόνιο σύμφωνα με τις δηλώσεις Σαμαρά και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

 28. Armageddon avatar
  Armageddon 11/11/2010 15:21:21

  ΚΑΜΙΑ ΨΗΦΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ .Η ΣΥΝΤΡΙΒΗΤΟΥΣ
  ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΛΑΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ
  ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.