#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/07/2011 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση σύρεται σε επιλεκτική χρεοκοπίαΠρόταση που θα βασίζεται στην χθεσινοβραδινή γαλλογερμανική συμφωνία θα παρουσιάσει στην Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ. Το consensus Μέρκελ - Σαρκοζί οδηγεί σε ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα το οποίο θα περιλαμβάνει ενδεχομένως νέο δάνειο από τον μηχανισμό στήριξης ύψους 70 δις Ευρώ ($99.51 billion) και ένα πρόγραμμα  ανταλλαγής ομολόγων με νέα 30ετή χαμηλοτέρου επιτοκίου. Η Γερμανία και η Γαλλία επέλεξαν τελικά να μην πιέσουν για την επιβολή ειδικής φορολογίας στα κέρδη των τραπεζών για την χρηματοδότηση του νέου πακέτου διάσωσης.

Η ανταλλαγή όμως ομολόγων με μακρύτερης διάρκειας αν γίνει εθελοντικά θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία, κάτι που δεν απέκλεισε προσερχόμενος πριν από λίγο στην Σύνοδο ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ενώ πηγές των Βρυξελλών δηλώνουν ότι το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας , πράγμα που συνεπάγεται “στάση πληρωμών”.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εξετάζεται η παροχή κρατκών εγγυήσεων στα ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση "κάθε είδους χρεοκοπίας", πράγμα που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στην χρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε όποια περίοδος πτώχευσης να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλωντ Τρισέ βρίσκεται στα μαχαίρια με τους ηγέτες της ΕΕ για την χρεοκοπία της Ελλάδας, ένα γεγονός που κατά τον ίδιο θα μεταδώσει την ελληνική ασθένεια και θα προκαλέσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Δηλώνει επίσης ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί "χρεοκοπημένα" ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο  στις χρηματαγορές, κάτι που θα έκοβε την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.

"Αυτό θα ήταν η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ" δήλωσε ο Laurent Bilke, της βρετανικής Nomura International. "Εφόσον οι εγγυήσεις θα είναι πολύ μικρής διαρκείας , ίσως ολίγων ημέρων, μόνο για μια μικρής διάρκειας επιλεκτική χρεοκοπία"

Απούσα η ελληνική κυβέρνηση

Η κατάσταση πλήρους αδυναμίας της κυβέρνησης Παπανδρέου εν όψει της σημερινής κρισιμότατης συνόδου κορυφής επιβεβαιώνεται από όσα έλεγαν χθες το βράδυ κυβερνητικές πηγές και μετέδιδαν φιλοκυβερνητικά μέσα:  Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε αγωνιωδώς και χωρίς καμία πληροφόρηση το αποτέλεσμα της συνάντησης Μέρκελ – Σαρκοζί – Τρισέ στο Βερολίνο, αντικείμενο της οποίας ήταν να βρεθεί “μια μέση οδός” για την ρύθμιση του ελληνικού προβλήματος. Έχουν κάνει δηλαδή οι εταίροι στην άκρη τον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του, είτε επειδή δεν τους έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη (βλέπε κατάρρευση εσόδων) είτε επειδή τους θεωρούν πειθήνια όργανα τους, που θα εφαρμόσουν ό,τι αποφασίσουν.

 Συμπέρασμα πρώτο για την Ελλάδα σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της: Δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση και όταν υπάρχει δεν διαπραγματεύεται.

Συμπέρασμα δεύτερο: ο μόνος Έλληνας πολιτικός ηγέτης που κατέθεσε αυτές τις στιγμές συγκεκριμένες προτάσεις ήταν ο Αντώνης Σαμαράς (λύση με ευρωομόλογο και επαναγορά ομολόγων).

Ό,τι και να συμβεί, η κυβέρνηση Παπανδρέου κατάφερε να βρεθεί ενώπιον  των εξής επιλογών:

Μικρό ντηλ: Εάν κερδίσει κάτι σήμερα θα είναι μόνον η επαναγορά ομολόγων με μικρή μείωση του χρέους, πράγμα που θα επιφέρει μια προσωρινή ανάπαυλα, αλλά τα προβλήματα θα διογκωθούν πάλι σύντομα, εφόσον ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΕΛΟΝΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ

Κακό ντηλ: Εάν δεν κερδίσει την επαναγορά θα γυρίσει με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου, πράγμα όμως που θα ισούνται με επιλεκτική χρεοκοπία εφόσον οι ιδιώτες θα είναι μέσα

Καθόλου ντηλ: Να μην πάρει τίποτα και να μετατεθούν όλα για τον Σεπτέμβριο, με ευνόητες επιπτώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στον κόσμο όλο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 21/07/2011 14:21:52

  Αυτή τη στιγμή πετούν,εκτάκτως,για Βρυξέλλες Προβόπουλος και Ράπανος...Άρα,ο τίτλος του συγκεκριμένου κειμένου,πιθανόν,οδεύει προς επιβεβαίωση....

 2. Κρης avatar
  Κρης 21/07/2011 14:26:55

  το εχει ''πρωτοσελιδο'' το ''βημα''
  Selective default" με εγγυήσεις Τρισέ

  8-O

 3. ΚΑΤΕΡΙΝΑ avatar
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ 21/07/2011 14:39:04

  ΜΕ ΓΕΙΑ ΜΑΣ!
  ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ!
  ΡΕ ΟΥΣΤ ΤΩΡΑ!!!

 4. a.p. avatar
  a.p. 21/07/2011 14:40:53

  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΡΑ!!!

 5. factorx avatar
  factorx 21/07/2011 14:48:38

  Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν εκτάκτως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος και ο επικεφαλής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Βασίλης Ράπανος μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού προκειμένου να συνδράμουν στις διαπραγματεύσεις.

 6. factorx avatar
  factorx 21/07/2011 14:52:07

  Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιέγκερ δήλωσε νωρίτερα ότι η Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν ότι μια επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας είναι δυνατή, γεγονός που μπορεί να επιτρέψει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας.

  Μιλώντας στην ολλανδική Βουλή, ο ντε Γέγκερ είπε ότι εξετάζεται ακόμα ένα ευρύ φάσμα επιλογών για το πώς οι τράπεζες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, περιλαμβανομένης της ανταλλαγής υφιστάμενων ομολόγων σε τιμή κάτω από την ονομαστική αξία τους, με ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

 7. Anonymous avatar
  Anonymous 21/07/2011 14:52:27

  Έχουν κάνει δηλαδή οι εταίροι στην άκρη τον Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνησή του, είτε επειδή δεν τους έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη (βλέπε κατάρρευση εσόδων) είτε επειδή τους θεωρούν πειθήνια όργανα τους, που θα εφαρμόσουν ό,τι αποφασίσουν: ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ότι ο ΓΑΠ είναι πειθήνιο όργανο ΜΟΝΟ των Αμερικανών και γι αυτό το λόγο δεν συζητούν μαζί του και απλώς του ανακοινώνουν τις αποφάσεις τους. ' Αλλωστε η Μέρκελ δεν χάνει ευκαιρία να του δείχνει την " συμπάθειά" της.

 8. factorx avatar
  factorx 21/07/2011 14:54:54

  Η επαναγορά ελληνικού χρέους είναι μία από τις πιο βασικές προτάσεις που εξετάζονται αυτήν την ώρα στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης τις οποίες επικαλείται το Reuters, οι οποίες επισημαίνουν πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορεί να συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας χωρίς μάλλον να προκληθεί η υποβάθμιση της χώρας στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεωκοπίας».

  Ερωτηθείσα η πηγή εάν μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά το ένα τρίτο, σημείωσε πως «το ένα τρίτο του χρέους είναι λίγο φιλόδοξο».

  Η πηγή είπε επίσης ότι η γερμανική ιδέα για ανταλλαγή υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας συνεχίζει να αποτελεί βασική επιλογή, αλλά είναι σίγουρο ότι θα προκαλούσε υποβάθμιση της χώρας στην βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεωκοπίας».

  Αλλες πηγές της ευρωζώνης είπαν ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης μάλλον θα δώσουν το πράσινο φως ώστε να ενισχυθεί η ευελιξία του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης, του EFSF.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ factorx 21/07/2011 15:13:32

   Το ζήτημα για μένα, Φάκτορα, είναι να μην συμφωνήσει ο Σαμαράς με την επαναγορά ομολόγων. Χθες είπε ότι συμφωνεί ως "βραχυπρόθεσμη ανάσα". Αναρωτιέμαι αν ζύγισε τις συνέπειες μιας τέτοιας συμφωνίας του. Ασχέτως εάν θεωρηθεί ή όχι "επιλεκτική χρεωκοπία" (το ρεπορτάζ σου μας λέει πως όχι), αναρωτιέμαι ειλικρινά σε τι θα μας βοηθήσει ως χώρα μια τέτοια ενέργεια. Θα μειωθεί λιγάκι το χρέος μας, αλλά με τι όρους! Θα μπει όλο σε καθεστώς μνημονίου και θα μειωθεί πολύ η διαπραγματευτική μας ικανότητα...

   • Δήμος avatar
    Δήμος @ Επώνυμος 21/07/2011 16:00:18

    Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, έχει γίνει προφανές πως αυτή ήταν η στόχευση, να φύγει το χρέος από τους ιδιώτες και να πάει σε κράτη της Ευρωζώνης.

 9. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 21/07/2011 15:25:40

  Το Ιράν απέκλεισε το δολάριο και από την Τρίτη ξεκίνησε αποκλειστικά τις συναλλαγές πετρελαίου μόνο σε ευρώ και στο νόμισμά του, προσφέροντας έτσι την καλύτερη ευκαιρία σε όσους θα ήθελαν να του επιτεθούν.

  Ταυτόχρονα, πριν από μία εβδομάδα τα Στενά του Ορμούζ περνούσε και τρίτο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το G.W.Bush.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 21/07/2011 15:54:29

   12 μερες εμειναν... θα προλαβουν?

   ΠΠ

 10. Χαμενος avatar
  Χαμενος 21/07/2011 15:56:07

  Οι μεγάλοι της Ευρώπης (Γάλλο-Γερμανοί, ΕΕ) ανοίχτηκαν πολύ προσπαθώντας "να κάνουν την κρίση ευκαιρία" και είναι πλέον ακάλυπτοι από πολλές απόψεις. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τα παίξουν όλα και όπου τους βγάλει. Προκειμένου να σωθούν πολιτικά οι Μέρκελ, Σαρκοζί, Γιούνκερ και οι περί αυτών θα θυσιάσουν διάφορα παρασερνότας την ΕΕ στον διαταραγμένο τους κόσμο μέχρι να γίνει αντιληπτό από ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής ελίτ ότι μας σέρνουν όλους στο γκρεμό. θα το καταλάβουμε όταν θα αρχίσουν να καθαιρούνται με συνοπτικές διαδικασίες. Μέχρι τότε η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει τίποτα από μια ΕΕ prive και θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με τις δικές τις δυνάμεις.

 11. Δήμος avatar
  Δήμος 21/07/2011 15:58:14

  Απούσα η κυβέρνηση, γράφουν οι Financial Times.

  Η Ευρώπη αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.