#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/12/2010 08:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση δεν διαθέτει την δεδηλωμένηΎστερα από πενθήμερη συζήτηση, η Βουλή ενέκρινε, χωρίς εκπλήξεις, σήμερα τα ξημερώματα, τον Προϋπολογισμό του του 2011 με τις ψήφους της συμπολίτευσης. Συγκεκριμένα, στην ονομαστική ψηφοφορία συμμετείχαν 298 βουλευτές, εκ των οποίων 156 είπαν «ναι» και 142 «όχι».

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα βγαίνει βαθιά πληγωμένο από την πενθήμερη συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Κι αυτό διότι οι αριθμοί αποδεικνύουν πως τελικά δεν διαθέτει τη δεδηλωμένη. Αν δηλαδή προστεθούν στον αριθμό των βουλευτών της αντιπολίτευσης - οι οποίοι τον καταψήφισαν - και εκείνοι οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίοι εμμέσως πλην σαφώς διαφώνησαν αλλά τον ψήφισαν είτε «για να μην πέσει η κυβέρνηση»…είτε για να μην διαγραφούν (!), τότε ο προϋπολογισμός του 2011 αποτελεί «προϊόν» της μειοψηφίας που είναι πια και η ίδια η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Αυτό αποτυπώνεται και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Από τους 156 βουλευτές που ψήφισαν “ναι” αφαιρέστε τους 15 (τουλάχιστον) βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που όλες αυτές τις ημέρες έβγαιναν στην Βουλή ή στα ραδιόφωνα και δήλωναν ότι απορρίπτουν τον Προϋπολογισμό, αλλά θα τον ψηφίσουν για διάφορους λόγους, ο κυριότερος από τους οποίους είναι “να μην πέσει η κυβέρνηση”.

Αυτό άλλωστε είναι και το δεύτερο βασικό (για εμάς) συμπέρασμα από την συζήτηση που έληξε χθες: Όλοι και ο καθένας για τους δικούς του λόγους δεν θέλουν να πέσει η κυβέρνηση τώρα. Έτσι ο μοναδικός βουλευτής που επιθυμεί να πέσει η κυβέρνηση είναι μάλλον ο ίδιος ο … πρωθυπουργός, που βλέπει να χρεώνεται αυτός την καταστροφή.

Το κλίμα μέσα στο οποίο έγινε η χθεσινή ψηφοφορία υποδεικνύεται από τις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Φ. Σαχινίδη, που έπαιζαν χθες όλα τα κανάλια, προφανώς για να είναι σίγουροι ότι θα τις ακούσουν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σαχινίδης λοιπόν έσπευσε εν όψει της ψηφοφορίας να δηλώσει ότι κανείς βουλευτής δεν εκβιάζεται (σ.σ. για να ψηφίσει προϋπολογισμό και νομοσχέδια) κι αν κάποιος το πιστεύει να βγει και να το ... πει. Απευθύνθηκε επίσης στους συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ και τους είπε ότι αν έχουν υποστεί εκβιασμό να βγουν και να μιλήσουν, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι θα τους … τελειώσουν αμέσως.

Υπήρξε, ωστόσο, εκβιασμός; Κάποιοι θα πουν ότι αυτά δε γίνονται σε κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, ειδικά στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ. Μα ακριβώς γι΄ αυτό γίνονται όλα. Και ο εκβιασμός είναι καθημερινός διότι αν τους άφηναν ελεύθερους όχι Μνημόνιο, αλλά ούτε το νομοσχέδιο για την προστασία του Περιβάλλοντος δε θα πέρναγε.

Οι βουλευτές εκβιάζονται με τις πρόωρες κάλπες και τη λίστα με την οποία ο πρωθυπουργός θα βάζει και θα βγάζει όποιον θέλει. Αυτή είναι η αλήθεια καθώς υπάρχουν βουλευτές που θα ήθελαν να πουν αλήθειες, να αμφισβητήσουν καταστάσεις και πρόσωπα, αλλά δεν το κάνουν διότι δεν θέλουν να εξαφανιστούν από την πολιτική σκηνή. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν αρκετές φωνές που δεν ανέχονται την κυβέρνηση. Που δεν ανέχονται να είναι οι ίδιοι άβουλα στρατιωτάκια που τους βάζουν να ψηφίζουν ό,τι τους σερβίρει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Οπότε, ο κ. Σαχινίδης πρέπει να μάθει ότι υπάρχει εκβιασμός και ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει να φουντώνει το κίνημα αμφισβήτησης στο ΠΑΣΟΚ και τότε θα τρέχει και δε θα φτάνει.

Διαβάστε κι αυτά:

Μαύρα κι άραχνα τα βλέπουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Σκεφτόταν να παραιτηθεί, αλλά είχε ιδεολογικές αναστολές

Μπάχαλο στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και θέμα διαδοχής του …Γιώργου

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 23/12/2010 09:19:57

  Το άρθρο είναι ΕΝΤΕΛΩΣ λανθασμένο γιατί δεν λαμβάνει υπ'όψη του την ψυχοσύνθεση των ΠΑΣΟΚτσήδων και τη δομή τού ΠΑΣΟΚ.

  Το ΠΑΣΟΚ είναι δομημένο σαν πυραμίδα. Μπορεί οι από πάνω να κάνουν κυριολεκτικά όργια, αλλά πάντα κάποια ψίχουλα βρίσκουν τον δρόμο τους ως τη βάση τής πυραμίδας, δημιουργώντας έτσι ένα πλέγμα συνενοχής και συνυπευθυνότητας. Το ΠΑΣΟΚ είναι μια μαφία. Μην ξεχνάτε ότι ήταν στους ΠΑΣΟΚτσήδες ψηφοφόρους του που απευθυνόταν ο Πάγκαλος όταν είπε "μαζί τα φάγαμε". Άλλοι, βέβαια, έφαγαν πάμπερς και "κ@λόσπιτα", κι άλλοι απλώς πήραν λίγο πιο τσιμπημένη σύνταξη ή τους διόρισαν το παιδί στο δημόσιο.

  Έτσι, αυτοί που βρίσκονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ αλληλοϋποστηρίζονται, βρέξει-χιονίσει. Κατά τα τελευταία χρόνια τής Σημιτοκρατίας, άκουγες την κριτική που του ασκούσαν οι ίδιοι οι ΠΑΣΟΚτσήδες και τρόμαζες, έλεγες, ούτε 20% δεν θα πάρει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Και πήρε 40%. Έτσι είναι οι ΠΑΣΟΚτσήδες. Δυσανασχετούν, βρίζουν, κριτικάρουν, αλλά στο τέλος πάντα πηγαίνουν και ψηφίζουν το κόμμα τους.

  Αν αύριο η κυβέρνηση ΓΑΠ αποφασίσει να δώσει τον Έβρο στους Τούρκους για πρωτοχρονιάτικο δώρο, να είστε σίγουροι ότι οι ΠΑΣΟΚτσήδες θα το υποστηρίξουν, και μάλιστα θα αρθρογραφούν για τη σοφή απόφαση να μειώσουμε την ένταση με τη γείτονα, κλπ.

  Αν, πάλι, η κυβέρνηση ΓΑΠ αποφασίσει ότι πρέπει να πάρουμε την Πόλη μέσα στο 2011 (λέμε τώρα), οι ΠΑΣΟΚτσήδες ΠΑΛΙ θα την υποστηρίξουν, και θα συναγωνίζονται σε μαξιμαλισμό ακόμη και τον Λιακόπουλο. Σκεφτείτε πώς η έννοια και λέξη "πατρίδα" βγήκε από την κατηγορία των ταμπού και άρχισε πάλι να χρησιμοποιείται ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ από τους ΠΑΣΟΚτσήδες, μόλις την εκστόμισε ο αρχηγός τους.

  • factorx avatar
   factorx @ Στέργιος 23/12/2010 12:32:33

   Δεν θέλων να σε στενοχωρλησω χριστουγεννιάτια, αλλά μάλλον δεν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και ο Παπαχρήστος των ΝΕΩΝ τα λέει:

   ε πολιτικό ναρκοπέδιο εισέρχεται από τον νέο χρόνο η κυβέρνηση και µια προσεκτική παρατήρηση των όσων την περιµένουν κάνει το 2010 να µοιάζει µε υγιεινό περίπατο.

   Η προσωπική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να µεταθέσει για τις αρχές του 2011την παρουσίαση του νοµοσχεδίου γιατο άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων επιβεβαίωσε ουσιαστικά τηνπρόθεση της κυβέρνησης να χρησιµοποιήσει την περίοδο των εορτών για να αναλάβει δυνάµεις που θα της φανούν χρήσιµες στις δύσκολες µέρες που την περιµένουν και οι οποίεςµπορεί να οδηγήσουν οπουδήποτε – ακόµη καισε πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο...

   Το σενάριο αυτό, που απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίµου, συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά µε την κατάσταση που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία παρουσιάζει φαινόµενα... αυτονόµησης από την ακολουθούµενη κυβερνητική πολιτική. Είναι ενδεικτικό ότι κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε στα «ΝΕΑ» ότι πέραν της γενικής εκτίµησης ότι το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων δεν µπορούσε να γίνει τώρα λόγω της αναταραχής που επικρατεί στην κοινωνία µετά τα τελευταία κυβερνητικά µέτρα, µια σηµαντική παράµετρος στην απόφασηπερί µετάθεσης του θέµατος στα τέλη του επόµενου µήνα έχει να κάνει µε τη στάση πουτηρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστηµα. Σύµφωνα µε το κυβερνητικό στέλεχος «αν ανακοινώναµε ότι εγκρίναµε το νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων την Τρίτη, την Τετάρτη είναι σίγουρο ότι δεν θα µπορούσαµε να ψηφίσουµε προϋπολογισµό. Ο προϋπολογισµός θα καταψηφιζόταν». Και έσπευσε να εξηγήσει ότι τα µισά µέλητης Κοινοβουλευτικής Οµάδας είναι δικηγόροι που πλήττονται από τις αλλαγές και ένας σηµαντικός αριθµός πολιτικοί µηχανικοί. ..
   http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4610207

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ factorx 23/12/2010 12:36:31

    Δεν ξέρω, Φάκτορα, μπορεί να έχεις δίκιο.
    Αυτά που έγραψα τα έγραψα βασισμένος στις εμπειρίες μου με φίλους και γνωστούς ΠΑΣΟΚτσήδες.
    Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν ποδοσφαιρική ομάδα. Ακόμη κι αν οι οπαδοί δεν ικανοποιούνται από τις επιλογές τής ηγεσίας, δεν παύουν να υποστηρίζουν την ομάδα τους.

   • trans avatar
    trans @ factorx 23/12/2010 14:01:46

    Αγαπητέ factorx, η άποψη σου εκφράζεται με σαφήνεια και αναμφίβολα συμφωνώ μαζί σου

 2. spiros avatar
  spiros 23/12/2010 10:12:13

  Αρχικά θέλω να εκφράσω την αγανάκτηση για όσα είπε ο υπαρχηφύλακας του φοροεισπράκτορα Σαχινίδη μιλώντας στην Βουλή. Δεν σεβάστηκε ούτε την άποψη των φιλικά προσκείμενων στο κόμμα του , ούτε τον ναό της Δημοκρατίας . Απέδειξε ότι έμαθε μόνο να μαλώνει και όχι να πείθει .
  Η δεδηλωμένη θα είχε αξία αν μπορούσε να την σεβαστεί κάθε ένας από το πολιτικό προσωπικό. Όταν τα όσα λένε δεν εμπεριέχουν την αυτοκριτική αλλά την λογική του αλάθητου περιμένετε να έχουν Δημοκρατική ευαισθησία; Η λογική όμως ότι έχει απωλέσει την δεδηλωμένη με τους 15 αμφισβητήσεις δεν είναι σψωστό. Οι αμφησβητήσεις γίνονται για να γίνονται ή για να εκβιάσουν μελλοντική υπουργουποίηση . Δεν βλέπετε τον κ. ΠΡΟΠΟ ; Μούγκα. Αυτό εκφράζουν . Οι πραγματικοί αριθμοί μάλλον είναι στους 151-153. Με την παραδοχή ακόμη ότι έχει απωλεσθεί η δεδηλωμένη οι εκλογές θα συσπειρώσουν τους φιλο-εξουσιαστές ΠΑΣΟΚους. Δεν έχουν υποστεί ακόμη τις συνέπειες του Λαού.

 3. trans avatar
  trans 23/12/2010 10:17:43

  Το θέμα είναι τι εξελίξεις θα υπάρξουν, όσον αφορά τα επόμενα μέτρα που θα εμφανιστούν μετα τις γιορτές ,μέχρι την άνοιξη

 4. χ.... avatar
  χ.... 23/12/2010 10:32:38

  ειναι η πρωτη κυβερνηση και περναει νομους γνωριζοντας οτι δεν εχει την συναινεση του κοσμου και πλεον ουτε την συναινεση των βουλευτων της
  δινει την εντυπωση οτι βρισκεται σε διατεταγμανη υπηρεσια οτι ξερει οτι καποια στιγμη θα πεσει και προσπαθει να περασει οσους νομους μπορει μεχρι να φυγει
  ουσιαστικα κυβερναει ο Παπανδρεου και η παρεα του τους οποιους φαινεται κατι να τους εχουν ταξει για οταν τελειωσουν το εργο τους εδω και φυγουν οχι μονο απο την κυβερνηση αλλα και απο την Ελλαδα

 5. man8os avatar
  man8os 23/12/2010 13:03:48

  Δεν το πιστευαν οτι ειχαν 156 ψηφους...

 6. λαλακης avatar
  λαλακης 23/12/2010 13:30:15

  Tην εχει τη δεδηλωμενη, και θα εξαντλησει και την τετραετια.

  Μην ξεγελιεστε απο τους λεονταρισμους του τυπου,διαφωνω αλλα ψηφιζω
  156 ειναι παααρα πολλοι!!!!

 7. Panagiotis anagnostopoulos avatar
  Panagiotis anagnostopoulos 23/12/2010 13:33:24

  Μπορεί να έχετε δίκιο για την κυβέρνηση και τις αδυναμίες της. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι αργά ή γρήγορα θα φύγει. Κανένα κόμμα που έφερε το ΔΝΤ στη χώρα του δεν επέζησε. Όμως ο Σαμαράς δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Να δηλώνεις αντίθετος με το μνημόνιο, αλλά όχι αντίθετος με το ΔΝΤ δεν είναι ότι καλύτερο. Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος.

 8. jim the greek avatar
  jim the greek 23/12/2010 13:38:58

  Αρα στην ουσία ο προυπολογισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε και κατά συνέπεια είναι παράνομος και καταχρηστικός, και αυτόματα άκυρος, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον υπογράψει έχει παρανομήσει και αυτός κατά του Συντάγματος, θα πρέπει από εδώ και πέρα όλοι οι θεσμοί της χώρας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έως τον τελευταίο βουλευτή, να είναι πια πάρα πολύ προσεκτικοί και οι κινήσεις τους να είναι κινήσεις μπαλέτου, διότι κινδυνεύει άμμεσα πια η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στην ΕΛΛΑΔΑ, το νου σας ΛΑΜΟΓΙΑ & ΡΕΜΑΛΙΑ, διότι ο κόσμος δεν θα σας χαριστεί άλλο, ούτε θα σας αφήσει στην παρανομία, όση ασυλία και αν έχετε, ο νόμος που έχετε ψηφίσει για την ασυλία σας, σας επιτρέπει το δικαστικό σύστημα της χώρας να μην σας δικάζει, δεν αναφέρει πουθενά ότι οι απλοί πολίτες δεν μπορούν να σας ρημάξουν στο ξύλο

 9. tiramola avatar
  tiramola 23/12/2010 13:45:38

  Στην πραγματικότητα έχει πολύ περισσότερο από την δεδηλωμένη.
  Άλλο δρόμο δεν έδειξε κανένας, πλην ΚΚΕ όταν η Παπαρήγα κάτι ψέλισε περί κοινωνικοποιήσεων.
  Από τη στιγμή λοιπόν που όλοι ψάχνουν τη λύση με συστημικό τρόπο, διαφορές δεν υπάρχουν.
  Η συνταγή είναι ίδια με ενδεχομένως ελάχιστες διαφοροποιήσεις άνευ ουσιαστικού αποτελέσματος.
  Τα υπόλοιπα είναι αερολογία κομματικής σκοπιμότητας.

  • man8os avatar
   man8os @ tiramola 23/12/2010 13:47:44

   Το ξεπουλημα εταιρειων, το τσεκουρεμα συνταξεων, η μοιρασια του Αιγαιου, η κοντρα με την Ευρωπη ειναι διαφοροποιησεις μη ουσιαστικου αποτελεσματος?

   • tiramola avatar
    tiramola @ man8os 23/12/2010 13:54:10

    Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας τι σημαίνει για σένα?
    Με τον Σαμαρά θα πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο?
    Η μοιρασιά του Αιγαίου είναι εφεύρημα δικό σου.
    Κόντρα στην Ευρώπη έχουν όλες οι αδύναμες οικονομικά χώρες με την Γερμανία.

    • Νίκος avatar
     Νίκος @ tiramola 23/12/2010 15:15:30

     "Κόντρα στην Ευρώπη έχουν όλες οι αδύναμες...".
     Απ' ότι βλέπω η ΠΑΣΟΚΟλαλιά έχει εμπεδωθεί για τα καλά στους νεοραγιάδες.

  • Μετανάστης στη χώρα μου avatar
   Μετανάστης στη χώρα μου @ tiramola 23/12/2010 14:06:26

   Από "συστημικό" σε "συστημικό" οι διαφορές είναι αβυσσαλέες:

   "Οταν ο υπουργός Οικονομικών αρνείται να συναντήσει τους προέδρους των επιστημονικών φορέων για θέματα που σχετίζονται με τη φύση και υπόσταση του επαγγέλματος-λειτουργήματός τους, τότε έχουμε ισοπεδωτική και απαξιωτική συμπεριφορά, που χαρακτηρίζει τον ίδιο τον άνδρα.

   Οταν, επιπρόσθετα, ο ίδιος παραπέμπει για τόσο σοβαρά θέματα σε παρατρεχάμενούς του, που εναλλάσσονται, τότε κάτι τελείως σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του υπουργείου Οικονομικών.

   Οταν με υπογραφές των δύο νομικών συμβούλων και του ίδιου του υπουργού, "αμετάκλητα και άνευ όρων" παρεδόθη η εθνική κυριαρχία, κατά τρόπο αντισυνταγματικό και παράνομο, για τον οποίο ανακύπτουν τεράστιες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν...."

   (Από την Επιστολή Επιμελητηρίων-Επαγγελματικών Φορέων προς τον ΓΑΠ.)

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ tiramola 23/12/2010 15:21:45

   Ορίστε, Φάκτορα, για κάτι τέτοιους μιλάω, τύπου τιραμόλα, που πιστεύω ότι είναι και η συντριπτική πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ.
   Όταν ο Καραμανλής ανέβασε τον ΦΠΑ από το 8% στο 9%, οίμωζαν κι έσκουζαν οι ΠΑΣΟΚτσήδες για την "ανάλγητη Δεξιά". 'Οταν ο ΓΑΠ ανέβασε το ΦΠΑ από το 9% στο 23%, όμως, γίνεται για το καλό τής "πατρίδας".
   Είμαι σίγουρος ότι ο τιραμόλα βρίζει τον ΓΑΠ και την κυβέρνησή του χειρότερα από ό,τι εμείς, όταν βρίσκεται σε ασφαλείς, πράσινους κύκλους.

 10. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/12/2010 14:08:01

  Δεν εχει τη Δεδηλωμενη, διοτι ειναι Εκδιδόμενη !..
  ΓΑΠ εχεις βαπτιστει ever ????

  ΠΠ

  • tiramola avatar
   tiramola @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 23/12/2010 14:15:25

   Όσο δεν μου περιγράφει ο Σαμαράς ή κάποιος άλλος τον άλλο δρόμο θα είμαι με αυτόν που προσπαθεί να σώσει τη χώρα.
   Ποιόν να πιστέψω?
   Τους ανίκανους που με δούλευαν 6 χρόνια και μόλις άδειασε το ταμείο έφυγαν τρέχοντας?
   Για μακάκες ψάχνουν?

   • Enzo avatar
    Enzo @ tiramola 23/12/2010 14:18:14

    δεν ψαχνουν, βρηκαν εσενα.

   • Μετανάστης στη χώρα μου avatar
    Μετανάστης στη χώρα μου @ tiramola 23/12/2010 14:20:39

    Αφού αποφάσισες ότι όλα σου κάνουν, τι τον θέλεις τον διαφορετικό δρόμο ή "τρόπο"; Για σένα, το παν είναι να διατηρηθείς στην εξουσία που το ξέρεις, μοιραία θα απωλέσεις κάποτε; Αναλογίσου αν ζούσε ο Πάμπλο σήμερα τι θα έλεγε...προλαβαίνεις να μην καταγραφείς στην δικιά σου καταρχάς συνείδηση ως άκρατος λιβανιστής...ΑΝ Σ' ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ, ΦΥΣΙΚΑ!

    • tiramola avatar
     tiramola @ Μετανάστης στη χώρα μου 23/12/2010 14:29:31

     Ε, άσε να υπάρχει και κανένας λιβανιστής του Παπανδρέου.Με τόσο λιβάνισμα που πέφτει στο Σαμαρά εδώ μέσα θα ήταν μονότονο...

     • man8os avatar
      man8os @ tiramola 23/12/2010 14:31:00

      Εχεις δικιο. Αλλα το ΓΑΠ? Δενυπαρχει κανενας στο ΠΑΣΟΚ που να σε εκφραζει?
      Χαθηκε αυτος ο Βενιζελος?

 11. trans avatar
  trans 23/12/2010 14:54:15

  Tο κοινωνικό «τσουνάμι που θα πλημμύριζε τους δρόμους της Αθήνας το φθινόπωρο» δεν ήρθε ποτέ. Καμία επανάσταση στον ορίζοντα, οι «ωδίνες» του Μνημονίου εγγράφονται στη ζωή της πόλης μέσα από συντεχνιακές κινητοποιήσεις που δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών και φυσικά την αλυσίδα των κλειστών καταστημάτων στους δρόμους, εμπορικούς και μη. Τώρα τα δραματοποιημένα ρεπορτάζ μεταθέτουν την «Ημέρα της Αποκάλυψης» για το 2011, τη χρονιά «που θα τα δούμε όλα», κατά το κοινώς λεγόμενον.

  Η ανάλυση της ήπιας κοινωνικής αντίδρασης γίνεται αποκλειστικά με όρους αυτοϋπονόμευσης. Δεν αντιδρούμε γιατί φοβόμαστε, γιατί έχουμε λουφάξει στη γωνιά μας, βλέποντας γνωστούς και φίλους να χάνουν «σίγουρες» θέσεις εργασίας ή ακόμα επειδή κατά βάθος ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε δίκιο. Αν «τα φάγαμε όλοι μαζί», η συλλογική ενοχή για το κατάντημα της χώρας υποτίθεται πως μας έχει κάνει περισσότερο σκεπτικούς και λιγότερο διεκδικητικούς.

  Η αλήθεια δεν είναι μία. Και σίγουρα δεν θα την διαβάσετε σήμερα. Παρακολουθώντας, όμως, το non stop μοιρολόι για όσα χάθηκαν και όσα μας περιμένουν, δεν μπορώ να μην αναλογιστώ ποια χώρα έφτιαξαν, τι είδους ζωές ενέπνευσαν, πόσους ανθρώπους έκαναν καλύτερους όλα αυτά που «κατεδαφίζονται» σήμερα.

  Οι γενικεύσεις είναι κακό πράγμα και δεν είμαι σε θέση να υποστηρίξω πως όσα μας επιβάλλονται σήμερα είναι όλα θεάρεστα ή κοινωνικά δίκαια. Αλλά είναι πια κοινός τόπος ότι αν τα μισά απ’ όσα κάνουμε σήμερα είχαμε τη διορατικότητα να τα εφαρμόσουμε με την άνεσή μας σε λιγότερο χαλεπούς καιρούς, δεν θα ζούσαμε τη σημερινή βαναυσότητα να κόβεται το δώρο από συντάξεις των 500 και των 600 ευρώ. Είναι επίσης κοινός τόπος ότι όσοι πολιτικοί είχαν το θάρρος να τα υποστηρίξουν σε ανύποπτο χρόνο δεν βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής σκηνής. Αντίθετα, όσους αντιτάχθηκαν λυσσωδώς σε μεταρρυθμίσεις που θα έκαναν καλό στον τόπο τους βλέπουμε στην εμπροσθοφυλακή του αντιμνημονιακού αγώνα.

  Υπάρχουν, λοιπόν, Ελληνες που δεν πήγαν ούτε σε μία πορεία μέσα στο 2010. Οχι γιατί φοβούνται ούτε επειδή αισθάνονται συνένοχοι. Αλλά γιατί κάνουν υπομονή, πιστεύοντας ότι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να πάει μπροστά η χώρα τους.
  Είδωμεν

 12. Νίκος avatar
  Νίκος 23/12/2010 15:12:55

  Τη "δεδηλωμένη" οπωσδήποτε δεν την έχει. Το ακαταλόγιστο όμως;
  Αυτό το είδατε; "Τουρκικά ελικόπτερα ειδικών δυνάμεων πέταξαν επάνω από Μακεδονία και Θράκη! (φωτό) ", Εδώ: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=16363&Itemid=139.
  Αν κατάλαβα το άρθρο καλά, η πολιτική ηγεσία έδωσε, ερήμην της στρατιωτικής, την άδεια να περάσουν πάνω (και) απο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Καλά, είναι ηλίθιοι ή απλά ...ηλίθιοι;

 13. man8os avatar
  man8os 23/12/2010 15:18:19

  Ασχετο.
  Φακτορα, εγινει διπλοματικο επεισοδιο με την Τουρκια?

 14. man8os avatar
  man8os 23/12/2010 15:29:32

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=374465&dt=23/12/2010

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.