Ρωσικό πολεμικό στην βάση της Σεβαστούπολης
Ρωσικό πολεμικό στην βάση της Σεβαστούπολης
01/03/2014 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση στην Ουκρανία και η σημασία της για την Ελλάδα

Στη θετική πλευρά μπορεί να καταλογίσει κανείς τη γεγονός ότι η κρίση στην Ουκρανία και μια επιδείνωσή της αυξάνει ακόμη πιο πολύ τη σημασία του να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες για τη μεταφορά μέσω της Κύπρου των τεραστίων κοιτασμάτων ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου , μέσω της Κύπρου, στην Ευρώπη

Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων στην Ουκρανία, αλλά και το σκληρό πόκερ που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες μεταξύ της Μόσχας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουάσινγκτον, είναι κάτι που όσο και να φαίνεται παράξενο δημιουργεί κινδύνους και ευκαιρίες για την Ελλάδα και είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει η Αθήνα να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποβάλλει, με επίκεντρο την Χερσόνησο της Κριμαίας, σε ένα σκληρό τεστ την αντίδραση της Δύσης στην Ουκρανία. Στο παρελθόν ο Ρώσος Πρόεδρος είδε ότι η Ουάσινγκτον και η ΕΕ δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να βοηθήσουν τη Γεωργία, όταν το Κρεμλίνο προχώρησε σε εισβολή σε αυτή τη χώρα. Επίσης, για μήνες και ενώ η Ουκρανία έβραζε και πάλι υπήρξε μια προκλητική απάθεια από αυτές τις δυο πλευρές. Οι κινήσεις του τελευταίων εικοσιτετραώρων δείχνουν ότι η Μόσχα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διαμελισμού της Ουκρανίας, ως μέσο εξασφάλισης της μη συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Είναι σαφές ότι η αντίδραση από την πλευρά της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Για να αντέξει η οποιαδήποτε νέα ηγεσία της Ουκρανίας την σφοδρή πίεση του Κρεμλίνου, θα πρέπει να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της χώρας και να οικοδομήσει μια μοντέρνα οικονομία. Για να γίνει αυτό δυνατό θα πρέπει οι ΗΠΑ και η ΕΕ να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να στηρίξουν οικονομικά κα με τεχνογνωσία τη πολύ σημαντική για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη χώρα.

Ακριβώς εδώ εντοπίζεται και η εξαιρετική σημασία που έχει η κρίση στην Ουκρανία για την Ελλάδα. Το νόμισμα έχει δυο όψεις. Η μια όψη αποτελεί ευκαιρία και μπορεί να αποβεί θετική για την Ελλάδα. Η άλλη εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για τη χώρα μας.

Βλέποντας τη θετική πλευρά του δεδομένου ότι η Ουκρανία χρειάζεται σημαντικότατη οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, είναι ξεκάθαρο ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αντέξουν μια αποσταθεροποίηση στα οικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος. Οπότε, πολύ δύσκολα θα κάνουν πίσω από τις δεσμεύσεις τους έναντι της Αθήνας και του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Μια αθέτηση των δικών τους δεσμεύσεων θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθεροποίηση της Ελλάδας σε μια στιγμή που τα σημάδια εξόδου από την κρίση είναι παραπάνω από σαφή με δεδομένο και το πρωτογενές πλεόνασμα. Ταυτόχρονα, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στα οικονομικά της Ευρωζώνης και θα υποσκάψει έντονα τα οποιαδήποτε σχέδια για στήριξη της νέας πολιτικής πραγματικότητας στην Ουκρανία.

Αυτά τα δεδομένα, δίνουν ένα ακόμη πολύ ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος δεν χρειάζεται να εκβιάσει λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά απλά να παρουσιάσει με ρεαλισμό την υπό διαμόρφωση κατάσταση στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Σε αυτή την επιχειρηματολογία είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα βρει θερμή συμπαράσταση στην Ουάσινγκτον.

Στην αντίπερα όχθη το ίδιο εύκολα μπορεί να δει κανείς την αρνητική πλευρά των εξελίξεων για την Ελλάδα, από την κρίση στην Ουκρανία.

Εάν ο Πούτιν τραβήξει στα άκρα την ένταση και υπάρξει διαμελισμός της Ουκρανίας μετά από ρωσική εισβολή στην Κριμαία, οι οικονομικοί και όχι μόνο τριγμοί που θα προκληθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένο την τεράστια σημασία της Ουκρανίας για την τροφοδοσία της Ευρώπης σε ενέργεια, θα είναι τέτοιοι που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν και την σταθεροποίηση – ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε μια ιδιαίτερα κομβική στιγμή.

Σε μια αρκετά προχωρημένη ανάλυση της κρίσης στην Ουκρανία, δεν μπορεί να μην δει κανείς τη σημασία που αποκτά η διαδικασία διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει στο Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Κύπρο. Και εδώ υπάρχουν και θετικά και αρνητικά πρόσημα.

Στη θετική πλευρά μπορεί να καταλογίσει κανείς τη γεγονός ότι η κρίση στην Ουκρανία και μια επιδείνωσή της αυξάνει ακόμη πιο πολύ τη σημασία του να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες για τη μεταφορά μέσω της Κύπρου των τεραστίων κοιτασμάτων ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου , μέσω της Κύπρου, στην Ευρώπη. Για να γίνει αυτό και να υπάρξει εξισορρόπηση σε μια αρνητική εξέλιξη στην Ουκρανία, έχει γίνει σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού, έτσι ώστε οι συμφωνίες στο τρίγωνο Τέλ Αβίβ , Λευκωσία, Άγκυρα, με τη συμμετοχή και της Αθήνας να προχωρήσουν σύντομα και χωρίς προβλήματα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πλεονέκτημα από τη Λευκωσία για ένα θετικό αποτέλεσμα στη διαδικασία επίλυσης.

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και η οικονομική κατάσταση που βρίσκεται το νησί, φέρνουν έντονα στο προσκήνιο και το αρνητικό πρόσημο το οποίο μπορεί να έχει η κρίση στην Ουκρανία για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Μια πιθανή κορύφωση της έντασης στην ουκρανική κρίση θα μπορούσε να αυξήσει δραματικά την πίεση για άμεση λύση του Κυπριακού, έτσι ώστε να προχωρήσει το ίδιο άμεσα το σχέδιο μεταφοράς των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της σαφώς πιο οικονομικής λύσης κατασκευής αγωγού μέσω Τουρκίας, προς την Ευρώπη. Είναι δύσκολο να δει κανείς πως είναι δυνατόν η Άγκυρα πατώντας πάνω σε αυτό να μην επιδιώξει μια πιο κοντά στα συμφέροντας της λύση του Κυπριακού.

Και με βάση όλα αυτά το ερώτημα που έρχεται στο προσκήνιο σκληρά είναι το εξής. Έχει την ικανότητα και τη δύναμη ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης να αντέξει μια σφοδρή πίεση από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, για γρήγορη λύση του Κυπριακού που θα γέρνει προς την τουρκική πλευρά;

Δυστυχώς οι μέχρι τώρα κινήσεις του δείχνουν το αντίθετο.

Όλα τα παραπάνω κάνουν σαφές ότι όσο και να ακούγεται παράξενο η κρίση στην Ουκρανία και η οποιαδήποτε έκβασή της έχει τεράστια σημασία για την Ελλάδα και το μέλλον της και απαιτεί μια ηγεσία με ρεαλισμό και ικανότητα να κρατήσει το πηδάλιο της χώρας σταθερά σε πολύ ταραγμένα νερά το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση με δεδομένο ότι ως Έλληνες σε περίπου τρείς μήνες, την ίδια ημέρα με τις εκλογές στην Ουκρανία, θα κληθούμε να ψηφίσουμε στις πιο σημαντικές Ευρωεκλογές από την ίδρυση της ΕΕ και τις σημαντικότερες για το μέλλον της χώρας μας. Πιστεύω ότι και το μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει τι εννοώ και τι διακυβεύεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος. avatar
  Νίκος. 01/03/2014 09:57:20

  "Για να γίνει αυτό δυνατό θα πρέπει οι ΗΠΑ και η ΕΕ να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να στηρίξουν οικονομικά κα με τεχνογνωσία τη πολύ σημαντική για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη χώρα." Εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης. Μέχρι τώρα ΗΠΑ και ΕΕ χρησιμοποίησαν τις πρώην Ανατολικές χωρες, όπως και τα PIIGS και την Κύπρο για να εισπράττουν χρήματα προκειμένου να μην ξανασκάσουν οι τύπου Leehman Brothers τράπεζές τους. Tώρα που ήρθε η ώρα να ξοδέψουν χρήμα γι' αυτές τις χώρες, θα το κάνουν? Κι αν θέλουν, μπορούν? Ή απλά, όπως και με τη Γεωργία θα τις αφήσουν στην τύχη τους? Το μόνο σίγουρο και ανέξοδο γι αυτούς είναι ο διαμελισμός της Κύπρου που όπως αφήνετε να εννοηθεί είναι αναπόφευκτος αφού ο Αναστασιάδης δεν θέλει να τον εμποδίσει και ο Σαμαράς δεν μπορεί. Καί βέβαια έχετε δίκιο όταν λέτε οτι η συγκυρία ευνοεί πλέον την ουσιαστική διαπραγμάτευση, χωρίς κανέναν πλέον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδος απο το Ευρώ, προκειμένου να κουρευτεί το χρέος και να μας δοθεί ρήτρα ανάπτυξης. Οποιος το πετύχει, θα παραμείνει Πρωθυπουργός για πολλά χρόνια...

  • Ε Α Ν avatar
   Ε Α Ν @ Νίκος. 01/03/2014 10:38:41

   '' ...ο διαμελισμός της Κύπρου που όπως αφήνετε να εννοηθεί είναι αναπόφευκτος αφού ο Αναστασιάδης δεν θέλει να τον εμποδίσει και ο Σαμαράς δεν μπορεί.'' Και ποιός είναι ο κάθε τυχάρπαστος Αναστασιάδης που θα αποφασίσει για την Κύπρο σα να είναι ...χωράφι του; Ο Ελληνοκυπριακός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο και ο κ. Α.Σαμαράς οφείλει να συμπαραταχθεί όχι με τον ευκαιριακό Πρόεδρο, αλλά με το λαϊκό αίσθημα και τη λαϊκή βούληση.

   • Νίκος. avatar
    Νίκος. @ Ε Α Ν 01/03/2014 12:10:59

    Ο τυχάρπαστος Αναστασιάδης που θα αποφασίσει για την Κύπρο σα να είναι ...χωράφι του, είναι ο θερμός υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν που αποδοκιμάστηκε τότε, αλλά επανήλθε θριαμβευτής με την ψήφο των Ελληνοκυπρίων, που προτίμησαν τροφή αντί ελευθερίας, νόμιμος πρόεδρος πλέον και ελεύθερος να πραγματοποιήσει τα σχέδια των Επικυρίαρχων αφεντών του. Η νοοτροπία που κυριάρχησε αυτή τη φορά ήταν: "Τι να την κάνω την ελευθερία όταν είμαι πεθαμένος?" Κάτι σαν το "pourquoi"των Γάλλων στον πόλεμο...Ο κ. Α. Σαμαράς θα συμπαραταχθεί, αλλά αφού πρώτα αποφασίσουν οι Κύπριοι. Μην ξεχνάμε οτι κινείται επι ξηρού ακμής για το αν θα μας καταστήσουν βιώσιμο το χρέος οι Επικυρίαρχοι ημών και της Κύπρου...

    • Ε Α Ν avatar
     Ε Α Ν @ Νίκος. 01/03/2014 12:46:18

     Όλα εξαρτώνται από την απάντηση του Ελληνοκυπριακού λαού. Το ερώτημα που τίθεται τώρα θα είναι : '' Για πόσα Ευρώ ξεπουλάω την πατρίδα μου και τους αγώνες των προγόνων μου;''. Εγώ θα περιμένω τη δική τους την απάντηση λοιπόν, που θα ορίσει και τη μοίρα των παιδιών τους.... Όταν στη ζυγαριά από τη μια μεριά ακουμπάει κανείς το καθήκον κι από την άλλη το μικροσυμφέρον, τι μετράει περισσότερο εν έτει 2014 μ.Χ ;

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 01/03/2014 10:14:04

  Είμαστε στην φάση εκείνη που το παιχνίδι παύει σιγά - σιγά να γίνεται με το χρήμα και αρχίζει να γίνεται με τα όπλα. Σε πλανητικό επίπεδο.

  • Νίκος. avatar
   Νίκος. @ Άπαντα Επιστάμενος 01/03/2014 12:17:47

   Κάνεις λάθος, αν και Άπαντα Επιστάμενος. Και στα 60 χρόνια που πέρασαν απο τον Β' Παγκόσμιο που δήθεν ήταν ο τελευταίος των πολέμων, το παιχνίδι παιζόταν και συνεχίζει να παίζεται πρωτίστως με τα όπλα και δευτερευόντως με το χρήμα, αν και ο τελικός στόχος ήταν πάντα το χρήμα...Βεβαίως σε περιόδους που αφθονούσε η συμμετοχή του χρήματος ανέβαινε, πάντα όμως ο ρόλος του ήταν δευτερεύων. Αλλωστε το είδαμε και στο χρέος . Το μεγαλύτερο μέρος του απο τα όπλα δημιουργήθηκε...

 3. σκεπτικιστης avatar
  σκεπτικιστης 01/03/2014 11:51:50

  Για τις ΗΠΑ και την ΕΕ ήταν εύκολο και φτηνό να επενδύσουν στο χάος στην Ουκρανία, με δεδομένο πως και πρόθυμοι αντι- ρώσοι υπήρχαν και πραγματικά προβλήματα. Για να σταθεροποιήσουν όμως τη χώρα, χρειάζονται λεφτά και πολλά μάλιστα. Και θ' αποδειχθεί βαρέλι δίχως πάτο, γιατί , και λογικά, θα αποσταθεροποιεί πλέον η Μόσχα, η οποία έχει ήδη μεγάλες επενδύσεις εκεί, αλλά και μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Εμείς δεν βλέπω να κερδίζουμε κάτι. Θα χάσουμε και τον τελευταίο ελληνισμό εκτός συνόρων (εννοώ αυτόν που συγκροτούσε τις παροικίες περασμένων αιώνων και όχι το σύγχρονο των ΗΠΑ - Αυστραλίας), αν η κατάσταση παρεκτραπεί. Και ως οφειλέτες δεδομένοι, δεν θα έχουμε δυνατότητα ελιγμών. Από τότε που γεννήθηκα, δεν θυμάμαι να κερδίσαμε κάποια , άξιας λόγου, διπλωματική μάχη. Επομένως , και για το Κυπριακό, με τις υπάρχουσες ελίτ, δεν βλέπω φως. Μακάρι να διαψευσθώ.

 4. Γιάννης Αυλακιώτης avatar
  Γιάννης Αυλακιώτης 01/03/2014 12:16:19

  αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να υπάρξει σειρά άρθρων η οποία θα κρατήσει την δεξιότερη πτέρυγα της παράταξης, ειδικά τώρα που έχουμε κάνει ανοίγματα μετριοπάθειας. όμως το άρθρο βρίθει από μέτρια διατυπωμένες υποθέσεις, βερμπαλιστικά άλματα χωρίς λογική. μια απλή ανάγνωση το επιβεβαιώνει. η σύνδεση, δε, με το κυπριακό είναι κενή λογικής και η επίθεση σε ένα νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο άδικη και αντιδημοκρατική. αν θέλουμε να εξάγουμε ένα θετικό μήνυμα, μια ευκαιρία, σε σχέση με την κρίση στην Ουκρανία, θα πρέπει να αναδείξουμε, τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να παίξει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ως Πρόεδρος της ΕΕ, η ιστορική ευκαιρία η Ελληνική διπλωματία να πρωταγωνιστήσει.

  • Άλυτη εξίσωση avatar
   Άλυτη εξίσωση @ Γιάννης Αυλακιώτης 01/03/2014 15:44:27

   Καλά θα κάνουμε να ...πρωταγωνιστούμε ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΑ, αποκλειστικώς στα Εθνικά μας θέματα και τζάμπα ηρωϊσμούς με τους βαρβάρους, δε χρειαζόμαστε. Πρόκειται περί αδίστακτων φασιστών, που δε σέβονται τίποτε προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Αφήστε λοιπόν τις υποκριτικές κορώνες. Κανένας σε ολόκληρη την ...Ευρωπαϊκή ένωση (λέμε τώρα), δεν εναντιώνεται στην απληστία των Γερμανών. Μην απαιτείτε να γίνουμε εμείς ...παρανάλωμα, για ξένες υποθέσεις. Μονάχα εσείς εδώ μέσα τρώγεστε συνεχώς υπέρ του ...νόμιμα εκλεγμένου (εθελόδουλου) Πρόεδρου. Όλοι οι άλλοι έχουμε καταλάβει πόσο μεγάλο ήταν το λάθος! .... Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, να πιέζει όσο γίνεται, για τα Εθνικά μας ζητήματα. Έτσι όπως μας έχουν με το πιστόλι στον κρόταφο, δεν είναι η στιγμή για τους ...μεγαλεπήβολους στόχους σας. Σας έχουμε καταλάβει και μην κουράζεστε άλλο άδικα....

   • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
    Γιάννης Αυλακιώτης @ Άλυτη εξίσωση 01/03/2014 20:48:00

    αν εννοείτε ΟΛΟΥΣ, εσάς με διαφορετικά ψευδώνυμα ναι έχετε δίκιο. να κόψετε τη βραδυνή. σας πειράζει.

    • Άλυτη εξίσωση avatar
     Άλυτη εξίσωση @ Γιάννης Αυλακιώτης 01/03/2014 20:54:19

     Εσείς πάλι, να τις συνεχίσετε απτόητος. Και την πρωϊνή και τη μεσημεριανή και την απογευματινή και τη βραδινή. Αν κόψετε έστω και μία, κινδυνεύετε σοβαρά από Αλτσχάϊμερ. Έτσι, κρατάτε τουλάχιστον μιά στοιχειώδη ανισόρροπη ισορροπία. Καλή επιτυχία σε όλες......

     • Γιάννης Αυλακιώτης avatar
      Γιάννης Αυλακιώτης @ Άλυτη εξίσωση 01/03/2014 21:16:46

      κοπελιά, έτσι σου είπε να λες ο σύνδεσμος; να μην επαναλαμβάνεις αυτά που λέει ο άλλος, να προσπαθείς να πεις και κάτι νέο, αλλά αυτό θέλει και στοιχειώδη λογική. τι λέω τώρα...

 5. Ελλην Πολίτης avatar
  Ελλην Πολίτης 01/03/2014 13:04:53

  Πρωταγωνιστήσει η Ελληνική προεδρία για την κρίση της Ουκρανίας. Το συμφέρον της Ελλάδος και της ΕΕ είναι να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή με ενιαία Ουκρανία. Να αναληφθεί διπλωματική πρωτοβουλία για απόσυρση των ενόπλων απο την Κριμαία, τον διορισμό προσωρινής κυβέρνησης με τον Γιανουκόβιτς μέλος μέχρι τις εκλογές του Μαίου, περισσότερες αρμοδιότητες στην αυτόνομη κυβέρνηση της Κριμαίας, ειδικό καθεστώς προστασίας των γλωσσών των μειονοτήτων (ειδικά στις Ανατολικές και Νότιες περιοχές) Όσον αφορά την Κύπρο καιρός είναι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αφήσουμε τα γελοία "η Κύπρος αποφασίζει εμείς ακολουθούμε"και να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων τα σχέδια διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος είναι μία και ενιαία όπου εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο και το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι τμήμα του εδάφους της έχει καταληφθεί απο μία γειτονική χώρα που διατηρεί στρατό κατοχής (καταδικασμένο απο τον ΟΗΕ). Αν φύγει ο στρατός κατοχής λύνεται αυτόματα το πρόβλημα!!

 6. stamoschios avatar
  stamoschios 01/03/2014 22:15:45

  Πούτιν μην μασάςσκέπασεκαι εμάς. Τέτοιες ώρες αναμιμνήσκομαι των λεχθέντων από Στρατηγό Μακρυγιάννη:"Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκει σε ανθρώπους κακορίζικους όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης".

 7. Κριτική Σκέψη avatar
  Κριτική Σκέψη 02/03/2014 18:03:58

  Ευτυχώς που έχουμε σαν χώρα τον "Βαγγέλη" στο ΥΠΕΞ, αλλά και τώρα με την προεδρεία της ΕΕ ο "Βαγγέλης" αποτελεί κεφάλαιο για την ΕΕ και την παγκόσμια ειρήνη!!!!!!

 8. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 02/03/2014 22:19:37

  να μην ξεχνάμε όμως στις αναλύσεις μας ότι στην Ουκρανία κατοικεί ένας ουκ ευκαταφρόνητος αριθμός Ελλήνων: http://kars1918.wordpress.com/2014/02/19/greeks-ukraine/

 9. ιστορικός avatar
  ιστορικός 03/03/2014 05:08:14

  αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι δίνει βάση στην Τουρκία, για να εφαρμόσει τα ίδια στα δικά της ζητήματα. πολύ άσχημη εξέλιξη για τις ισορροπίες και τα γεωπολιτικά στη μεσόγειο. λέτε να γίνει κανένας νέος κριμαϊκός και να ξαναζητήσουν από την ψωροκώσταινα να συνδράμει με εκστρατευτικό σώμα; μήπως επαναλαμβάνεται η ιστορία σαν φάρσα;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.